Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

26 Απρ 2015

Αν είχαν σχέδιο, δεν θα υποκρίνονταν ότι διαπραγματεύονται επισείοντας ως μοναδικό χαρτί την αυτοκτονία!

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, με τις ευθύνες να επιρρίπτονται τελικά στους ψηφοφόρους, οι οποίοι επιλέγουν τα κόμματα και τα πρόσωπα που θα μας κυβερνήσουν, μέσα από διαδικασίες στημένες, από την καρδιά των οποίων είναι πλήρως αποκλεισμένοι οι πολίτες.

Απόδειξη των παραπάνω και της απαξίας που δείχνει το σύστημα που κυβερνά ή, για την ακρίβεια, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό διαχρονικά τα της διακυβέρνησης στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κομμάτων και προσώπων, είναι το γεγονός ότι αποκλείονται από την εκλογική διαδικασία εκατομμύρια Ελληνες του εξωτερικού. Το τραγελαφικό και ειρωνικό της υπόθεσης δε είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που το πολιτικό σύστημα αποκλείει από το να έχουν άποψη και να επηρεάζουν με την ψήφο τους την κατάσταση στη χώρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν -οι ίδιοι ή οι γονείς τους- την πατρίδα λόγω της καταστροφικής διακυβέρνησης αυτού του ίδιου συστήματος που τους αποκλείει.

Η εθνική θλίψη, που ούτως ή άλλως διακατέχει τους Ελληνες, γίνεται ακόμα βαθύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και η γειτονική Τουρκία, το καθεστώς της οποίας έχει βαθιά αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά, δίνει το δικαίωμα στις προσεχείς εκλογές της 7ης Ιουνίου σε 2.866.940 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους μετανάστες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν σε κάλπες που θα στηθούν σε 112 διπλωματικές αντιπροσωπίες σε 54 διαφορετικές χώρες. Οι 1.404.987 ψηφοφόροι είναι κάτοικοι της Γερμανίας.

Αυτό το σαθρό πολιτικό σύστημα λοιπόν, που αποκλείει τους πολίτες από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χρησιμοποιώντας τις εκλογικές διαδικασίες και την ψήφο των πολιτών ως άλλοθι για τη συνέχιση της καταστροφής, δημιούργησε τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τους τελευταίους μήνες, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται μια κυβέρνηση που διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της χειρότερης κυβέρνησης της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας.

Αφού έκαναν τη χειρότερη αντιπολίτευση, ακολουθώντας τον πιο λαϊκίστικο και δημαγωγικό δρόμο, αφού παραβίασαν βάναυσα το πνεύμα του Συντάγματος, προκαλώντας εκλογές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι πολίτες δεν επιθυμούσαν πρόωρες εκλογές, ανέλαβαν την εξουσία χωρίς κανένα σχέδιο σχεδόν σε κανέναν τομέα της πολιτικής.

Αν είχαν σχέδιο, δεν θα ανέθεταν το πιο κρίσιμο υπουργείο σε έναν τυχάρπαστο καθηγητή, συνομιλητή του Σόρος και πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου, που ήταν ο άνθρωπος που «μαγείρεψε» τα στοιχεία για να μπει η Ελλάδα στη μέγκενη του ΔΝΤ και της τρόικας και των Μνημονίων. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Η πατρίδα μας, εκτός του ότι έχει απομονωθεί παγκοσμίως, έχει εξευτελιστεί και εξευτελίζεται καθημερινά με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και συνεντεύξεις που δίνει σε όποιον κρατά μικρόφωνο και κάμερα.

Αν είχαν σχέδιο, δεν θα ανέθεταν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής σε ένα πρόσωπο που δείχνει να βρίσκεται κλεισμένο στον κόσμο του, ακολουθώντας πολιτική ανοιχτών συνόρων, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική διάλυση το έθνος και την πατρίδα.

Αν είχαν σχέδιο, δεν θα ανακοίνωναν έπειτα από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός και πέντε υπουργοί (!) ότι «στους Σύρους πρόσφυγες θα δίνονται νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους» και έπειτα από λίγο θα τα μάζευαν λέγοντας: «Θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα»!

Αν είχαν σχέδιο, δεν θα έκαναν φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού, με την οποία εκ των πραγμάτων το ελληνικό κράτος εμφανίζεται να νομιμοποιεί και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον υπαλλήλων του κράτους των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Αν είχαν σχέδιο, δεν θα υποκρίνονταν ότι... διαπραγματεύονται επί τρεις μήνες, κρατώντας και επισείοντας ως ένα και μοναδικό χαρτί την αυτοκτονία της Ελλάδος, απειλώντας την άλλη πλευρά ότι από την αυτοκτονία μας θα υποστούν κι αυτοί αμυχές ή ακόμα και πιο σοβαρούς τραυματισμούς!

Μ' αυτά και μ' αυτά, φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής, το οποίο τέλος είναι το σημείο από όπου που αρχίσαμε πριν από τρεις μήνες, αφού έχουμε κατέβει μερικά σκαλοπάτια στον γκρεμό της καταστροφής της χώρας.

Και τώρα, αφού δημιούργησαν οι ίδιοι ένα βαθύτερο αδιέξοδο από τα προηγούμενα, ετοιμάζονται με τον πιο ανέντιμο τρόπο να ρίξουν ξανά το «μπαλάκι» στους πολίτες και τους ψηφοφόρους, για να επικυρώσουν για άλλη μια φορά τα τραγικά αποτελέσματα της ανικανότητας και της εγκληματικής ιδεοληψίας τους!

Πηγή "Κυριακάτικη Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η ad hoc διάσωση της Αθήνας την άνοιξη του 2010 και η συγκρότηση του ΕFSF λίγους μήνες μετά διέλυσαν τον μύθο της ελληνικής εξαίρεσης απέναντι σε μια συνολικά υγιή Ευρωζώνη

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Ο ισχυρισμός ότι η Ευρωζώνη του 2015 είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από αυτήν του 2010 και του 2012 για Grexit, Graccident ή και χρεοκοπία εντός αυτής ήδη καταρρέει ως προσβλητική της νοημοσύνης μπλόφα από μια ομοβροντία δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Αλλωστε η Ευρωζώνη φάνηκε να μην αντέχει ακόμη πιο ελαφρές αναταράξεις όπως τις παρενέργειες της επιβολής κυρώσεων στη Γαλλία για αποκλίνοντα από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προϋπολογισμό, που αποφεύχθηκε με πολιτική απόφαση για μετάθεση της προθεσμίας προσαρμογής μέχρι το 2017. Μια ματιά στη διετία 2010-2012 βεβαιώνει για το ακριβώς αντίθετο, καθώς κάθε κίνηση που έθετε σε αμφιβολία την ενδοευρωπαϊκή αλληλεγγύη των χωρών-μελών της Ευρωζώνης προκαλούσε ισχυρούς κραδασμούς.

Η ad hoc διάσωση της Αθήνας την άνοιξη του 2010 και η συγκρότηση του Προσωρινού Μηχανισμού ΕFSF το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς διέλυσαν τον μύθο της ελληνικής εξαίρεσης απέναντι σε μια συνολικά υγιή Ευρωζώνη. Τον Οκτώβριο του 2010 στη μοιραία συνάντηση της Ντοβίλ, όταν οι Μέρκελ-Σαρκοζί συμφώνησαν στη Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα (ελεγχόμενη χρεοκοπία) στις μελλοντικές διασώσεις, έστειλαν εκτός αγορών πρώτα την Ιρλανδία και λίγους μήνες μετά την Πορτογαλία. Η διάσωση του Δουβλίνου και της Λισαβόνας δεν έφερε ηρεμία καθώς το πλαφόν της κεφαλαιακής επάρκειας του Προσωρινού Μηχανισμού δεν κάλυπτε ενδεχόμενη ανάγκη διάσωσης μεγεθών όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Μια μικρή ανάπαυλα καταγράφηκε στα τέλη του 2011 όταν η νίκη του Ραχόι στη Μαδρίτη και η αντικατάσταση του Μπερλουσκόνι από τον Μόντι στη Ρώμη δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι τη συνταγή του εσωτερικού μνημονίου Ισπανία και Ιταλία μπορούν να την ανακάμψουν χωρίς ανάλογη αξιοπιστία εγγύησης-κάλυψης από τον Προσωρινό Μηχανισμό EFSF που εξακολουθούσε να αρνείται η Γερμανία.

Λίγους μήνες μετά, στα μέσα του 2012, η Ευρωζώνη ζει όχι μόνο την αβεβαιότητα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα αλλά και την αμφιβολία για τη δυνατότητα της Ισπανίας και της Γαλλίας να αποφύγουν κρίση δανεισμού. Τότε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου Μόντι και Ραχόι απειλούν να θέσουν βέτο στο κείμενο των Συμπερασμάτων αν δεν διασφαλιστεί απευθείας χρηματοδότηση του τραπεζικού τομέα για να μην επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος. Η Γερμανία υποκύπτει, για να σβήσει την υπογραφή της λίγους μήνες μετά. Στις 26 Ιουλίου του 2012 από το Λονδίνο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το κοινό νόμισμα, την Ευρωζώνη, μια μαγική φράση που εξασφάλισε παρατεταμένη σταθερότητα δυόμισι χρόνων μέχρι την εξαγγελία υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης στις 22/1 του 2015.

Το «θα κάνω ό,τι μπορώ» δεν ήταν απλά και μόνο δέσμευση για τύπωμα χρήματος αλλά κυρίως συνολική πολιτική εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει προαποφασισμένο η εξ ατυχήματος πιστωτικό γεγονός και πολύ περισσότερο εξώθηση σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη.Σε μια εύστοχη ανάλυση που δημοσιεύθηκε προχθές Παρασκευή στους «Financial Times» επισημαίνεται ότι η πεποίθηση πως ο συνολικός αντίκτυπος ενός ατυχήματος στην Ελλάδα θα είναι διαχειρίσιμος βασίζεται στην ταυτόχρονη πεποίθηση των επενδυτών ότι ένα Grexit είναι αδύνατο.Ακόμη και η παράταση της συζήτησης για Grexit είναι αποσταθεροποιητική γιατί θα αποτελούσε παλινδρόμηση στην αφετηρία της μετά το 2010 κρίσης αξιοπιστίας της Ευρωζώνης. Το μήνυμα ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι αντιστρέψιμη θα αποσταθεροποιούσε τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών.

Πηγή "Έθνος"
Επικοινωνία με τον συντάκτη
kapopoulos@pegasus.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τι έχει γίνει στους τρεις μήνες της (αριστερής) ακυβερνησίας της χώρας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Τρεις μήνες συμπληρώνονται από την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και την εγκαθίδρυση της αριστερής διακυβέρνησης. Μουδιασμένος ο λαός μας, προσπαθεί να καταλάβει εάν υπάρχει κυβέρνηση, τι θα γίνει με τους δανειστές μας, αν τον επόμενο μήνα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, αν θα αντέξουν οι τράπεζες, αν θα μείνουμε στο ευρώ, αν θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ, αλλά με άλλο όνομα, και σε όλα αυτά τα ερωτήματα ουδεμία σαφής απάντηση υπάρχει.

Αντιθέτως, παρακολουθούμε επί τρεις μήνες μια σειρά αντιφάσεων, διχογνωμιών, ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων και μη δημιουργικής ασάφειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αναπληρωτή υπουργό Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος αρθρογράφησε κατά της κυβερνήσεως, δηλαδή κατά του εαυτού του. Στον τομέα των διεθνών σχέσεών μας, λάβαμε γενικόλογα ευχολόγια από τον Πούτιν, δεχθήκαμε ηχηρό ράπισμα από τις ΗΠΑ για την κυβερνητική πρόθεση να απελευθερωθεί καταδικασμένος τρομοκράτης και βλέπουμε καθημερινά τους Ευρωπαίους εταίρους μας να αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ακόμη καταστρώνονται.

Ευτυχείς μέχρι σήμερα από την αριστερή διακυβέρνηση τριών μηνών είναι μόνο οι αντιεξουσιαστές, οι αιώνιοι φοιτητές, οι παράνομοι μετανάστες και οι παραγωγοί χιουμοριστικών τηλεοπτικών εκπομπών. Πάντως, οι δηλώσεις της κυρίας που είναι αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κακόγουστα ευφυολογήματα. Οι μετανάστες που λιάζονται στην Ομόνοια και εκείνοι που εξαφανίζονται από την Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζει η υπουργός πού και πώς πηγαίνουν, αποτελούν την αρχή μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας. Είμαστε ανθρωπιστές, αλλά κάθε κοινωνία έχει συγκεκριμένες αντοχές.

Η παράνομη μετανάστευση και η δημιουργία πολυπολιτισμικών κοινωνιών απασχολούν επί χρόνια την υπόλοιπη Ευρώπη. Γνωστοί πολιτικοί ηγέτες διαπίστωσαν μεγαλοφώνως ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε και ότι δεν είναι εύκολο να ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες οι φανατικοί μουσουλμάνοι. Ακόμη και ο Ιταλός ηγέτης της Αριστεράς Μάσιμο ντ' Αλέμα παραδέχθηκε ότι οι συντηρητικοί είχαν δίκιο, διότι δεν είναι εύκολο να ενσωματωθεί το Ισλάμ. Αυτό το είπε, όταν διαπίστωσε ότι οι βομβιστές στο μετρό του Λονδίνου προ ολίγων ετών είχαν ακολουθήσει όλα τα στάδια της βρετανικής εκπαιδεύσεως, αλλά παρέμειναν φανατικοί ισλαμιστές.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προτείνει μια νέα νομοθεσία περί ιθαγενείας, η οποία προέβλεπε την απόδοση ελληνικής ιθαγενείας μόνο σε παιδιά νόμιμων μεταναστών, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν φοιτήσει στο ελληνικό σχολείο μέχρι και το λύκειο. Η κ. Χριστοδουλοπούλου θέλει να απονείμει την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ και έχουν απλώς εγγραφεί στην Α' Δημοτικού. Ασύγγνωστη χαλαρότητα, η οποία μπορεί να δώσει κίνητρο σε φανατικούς ισλαμιστές να εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
Με πρόσχημα τις αριστερές φαντασιώσεις για ελληνοποίηση των μεταναστών, θα γίνουμε χώρα υποδοχής τζιχαντιστών. Η κυβέρνηση πειραματίζεται εις βάρος των Ελλήνων.

Πηγή "Κυριακάτικη Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Η κατάτμηση σε σέκτες είναι η καταγωγική και μόνιμη λοιμική που μαστίζει τον μαρξισμό. Συνιστούν οι σέκτες και φανερώνουν πολυμερισμένη τη διεκδίκηση της αυθεντικής κατανόησης των «ιερών γραφών» του Μαρξ, την τάση για απόλυτη «καθαρότητα» ερμηνευτικών κριτηρίων. Σαρκώνει κάθε σέκτα τον πουριτανισμό της συνεπούς εμμονής στην αυθεντία του πρωτοτύπου.

Ο αδιάλλακτος πουριτανισμός κάθε σέκτας του μαρξισμού δικαιώνει την πιστοποίηση του Paul Tillich ότι: «ο μαρξισμός ήταν (και είναι πάντοτε) περισσότερο μια θρησκεία, παρά ένα άθρησκο πρόγραμμα κοινωνικής αλλαγής». Και γιατί η θρησκειοποίηση μιας κοινωνικής σκοποθεσίας; Διότι η θρησκεία θωρακίζει το ψυχολογικό εγώ με τη σιγουριά ότι κατέχει την αλήθεια και δικαιούται να την επιβάλλει. Είναι η θρησκεία ένα προσιτό στον καθένα παραισθησιογόνο εγωτικής παντοδυναμίας.

Αποδείχνεται αποκαλυπτική η ομοιότητα (ή και ταυτότητα) νοο-τροπίας, συμπεριφοράς, μεθόδων των πουριτανών μιας μαρξιστικής σέκτας και των πουριτανών της Δύσης. Ή των «γνησίων Ορθοδόξων», υπερασπιστών της χριστιανικής ακεραιότητας. Και οι μεν και οι δε υπερασπίζουν, με νύχια και με δόντια (συνήθως ανεπίγνωστα), το υπερτροφικό τους εγώ, τη ναρκισσιστική τους δίψα για εξουσία ή την «υπεραναπλήρωση» (overcompensation) βαθιάς μειονεξίας. (Γι’ αυτό και προϋπόθεση ρεαλισμού της μεταφυσικής αναζήτησης είναι η επίγνωση της καισαρικής διαφοράς του εκκλησιαστικού γεγονότος από τη θρησκεία).

Τόσο η λογική όσο και η ιστορική εμπειρία βεβαιώνουν ότι είναι απολύτως αδύνατο να ασκήσουν εξουσία «συνεργαζόμενες» σέκτες. Μια σέκτα ορίζεται από τη βεβαιότητα των μελών της ότι μόνο αυτοί κατέχουν την αυθεντική αλήθεια, μόνο αυτοί ερμηνεύουν με εγκυρότητα τις «ιερές γραφές». Διαθέτουν τις μεθόδους, τις πρακτικές και τη σκοποθεσία που αυτές και μόνο μπορούν να «σώσουν» μια κοινωνία ή και τον σύμπαντα κόσμο. Διαφορετικές σέκτες και ενιαία διακυβέρνηση είναι έννοιες και πραγματικότητες ασύμβατες, ασύμπτωτες, αντιφατικές – αδιανόητο να συγκυβερνήσουν, να συνυφανθούν στη διοίκηση σέκτες διαφορετικές.

Ομως, εδώ και δεκαετίες, η πολιτική, σε διεθνή κλίμακα, έχει ολοφάνερα αποπολιτικοποιηθεί. Είναι πια ολοκληρωτικά εμπορευματοποιημένη, λειτουργεί με τους όρους της αγοράς, τις μεθόδους του μάρκετινγκ. Δεν σκοπεύει στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών η πολιτική, αποβλέπει μόνο στον εντυπωσιασμό των αφελών και των μικρονοϊκών, να αποσπάσει την ψήφο τους με διαφημιστικά τεχνάσματα. Ακόμα και οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις των κομμάτων έχουν εξαλειφθεί, οι άλλοτε φανατισμένοι αντίπαλοι που αντάλλασσαν μύδρους και παθιασμένες αλληλοκατηγόριες, μπορούν πια και να συγκυβερνούν αλληλοπροστατεύοντας αμοιβαία τις ατιμίες τους.

Μόνο οι σέκτες δείχνουν να πιστεύουν ακόμα σε κάτι, να έχουν κοινωνικές σκοποθεσίες έστω ψυχαναγκαστικών, ψευδαισθητικών εμμονών. Αλλά αυτό το «κάτι» μοιάζει αδιανόητο να σχετικοποιηθεί, να συνυπάρξει σε πολιτικό πρόγραμμα κοινό με άλλες σέκτες, αδύνατο να δεχθούν να συγκυβερνήσουν μια χώρα οι στρατευμένοι σε διαφορετικές μαρξιστικές μονομανίες, σε διαφορετικές δογματικές «πίστεις» – το αποκλείει η ιστορική πείρα και η κοινωνική ψυχοδιαγνωστική. Μόνο στην Ελλάδα κατορθώθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση ένα ποτ-πουρί παλαιομαρξιστών, μαρξιστών - λενινιστών, οικολόγων - μαρξιστών, τροτσκιστών - μαρξιστών, μαοϊκών - κομμουνιστών, κομμουνιστών της Ρόζας Λούξεμπουργκ, κ.λπ.

Κατορθώθηκε, χάρη στις συγκυρίες και χάρη στο έκτακτο ηγετικό χάρισμα του απροσδόκητου στον πολιτικό αυτόν χώρο Αλέξη Τσίπρα. Η αξιολόγηση του χαρίσματος αντλείται ρεαλιστικότατα από δύο, κυρίως, πεπραγμένα: Νικητής των εκλογών, συγκρότησε κυβέρνηση με 14 (ναι δεκατέσσερις) εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς – πρωτοφανές κατόρθωμα κοινωνικής επιστράτευσης. Και πέτυχε, μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, να φέρει το πρόβλημα της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής της Ελλάδας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Κουβαλούσε βέβαια ο προικισμένος νεαρός αρχηγός και τα βαρίδια της πολυποικιλότητας των αγκυλώσεων και παλαιοημερολογίτικων εμμονών των υπουργών του, ανθρώπων που γεννήθηκαν πολιτικά και ανδρώθηκαν μέσα στις σέκτες της εξωπραγματικής στεγανότητας του μαρξιστικού φετιχισμού. Τρομακτική σύγχυση γνωμών και απόψεων για θέματα απλούστατης, στοιχειώδους πολιτικής λογικής, όπως η χαλιναγώγηση της εισβολής εφιαλτικού όγκου εξαθλιωμένων μεταναστών στη λιμώττουσα Ελλάδα ή των εγκληματικών καταστροφών και της ασυδοσίας ψυχανώμαλων κουκουλοφόρων του υποκόσμου.

Το ισχυρό χαρτί των ταλέντων του Τσίπρα καίγεται, όταν προσπαθεί και τις μωρολογίες να συμμαζέψει (περί της αριστείας που λειτουργεί ως «ρετσινιά»), αλλά και να θέλει να εξευμενίσει τον μωρολογούντα αναμηρυκάζοντας αναχρονιστικές ντιρεχτίβες για την ερμηνεία της επανάστασης του 1821 ως προϊόντος του Δυτικού Διαφωτισμού!! Οι σέκτες θυσιάζουν την ευκαιρία που τους δόθηκε, προκειμένου να παραμείνουν γαντζωμένες στις ψυχολογικές εμμονές τους.

Θα αποδείξει ο Αλέξης Τσίπρας ότι έχει στόφα ηγετική, δυνατότητα να σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία, αν τολμήσει τη ρήξη. Οχι με τους δανειστές, αλλά με τους πουριτανούς συντρόφους του. Η ρήξη με τους δανειστές δεν θα ήταν κατόρθωμα, θα ήταν πολιτική στα μέτρα Σημίτη ή Καραμανλή του βραχέος – και φυσικά αδιανόητη για τους σπιθαμιαίους που ακολούθησαν και ακόμα κοάζουν υποτέλεια. Ρήξη με τους παλαιοημερολογίτες συντρόφους του θα συνιστούσε ρεαλιστική άρνηση να παίξει στο γήπεδο των δανειστών, επιθετική αλλαγή των όρων του παιχνιδιού: Οχι με ρητορείες, με νούμερα:

Οι υπερβάσεις κόστους δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών, από το 1981 ώς το 2014, είναι τόσα (αριθμητικώς) δισεκατομμύρια. Τα χρέη των κομμάτων, των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ΜΜΕ που τους χαρίστηκαν, είναι τόσα (αριθμητικώς) δισεκατομμύρια. Οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τα μυθώδη δισ., ποια περιουσία είχαν όταν ξεκινούσαν και ποια έχουν σήμερα; Η δήμευση των προϊόντων κλοπής του κοινωνικού χρήματος, από κάθε παραμικρό τομέα του δημόσιου βίου, είναι προϋπόθεση «οργανική» για να λειτουργήσει οργανωμένη κοινωνία «στην ολόμαυρη ράχη» της σημερινής Ελλάδας.

Νέμεση. Και αμέσως μετά, ανατροπές στην Παιδεία και στην τοπική «αυτοδιοίκηση».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


Η Ελλάδα χωρίς ανάπτυξη δεν έχει κανένα μέλλον. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η ολιγαρχία της χώρας, για τους δικούς της λόγους, δεν θέλει καμία ανάπτυξη την οποία δεν θα ελέγχει απόλυτα η ίδια. Αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να αντιληφθούμε ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός. Και ο εχθρός μας είναι εντός των πυλών.

Η ολιγαρχία της χώρας είναι κρατικοδίαιτη και παρασιτική. Έχει αποκτήσει πλούτο και δύναμη με κεντρικό μοχλό το κράτος, ελέγχοντας την πολιτική εξουσία, μέσω μιας ψευδοδημοκρατίας, δηλαδή μιας δημοκρατίας παντομίμα που έχει εγκαταστήσει στη χώρα. Την ίδια στιγμή διαιρεί το λαό, διεγείροντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και τις μεταξύ μας διαφορές.

Ελέγχει πλήρως τις κάνουλες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο γραφειοκρατικό τείχος το οποίο μπορεί να υπερπηδά μόνο η ίδια και έτσι έχει σπρώξει την πραγματική κοινωνία έξω στο περιθώριο και στη μετανάστευση. Φοβάται την ανάδειξη νέων ανεξέλεγκτων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες, όπως είναι επόμενο θα αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της και τα προνόμιά της.

Ταυτόχρονα δεν επιτρέπει να έλθει και καμία επένδυση από το εξωτερικό, την οποία δεν θα ελέγχει απόλυτα η ίδια. Έτσι όμως, αφενός δεν έρχεται νέο χρήμα στη χώρα, αφετέρου δεν εμπλέκονται σε νέους επιχειρηματικούς τομείς ικανά άτομα από την κοινωνική βάση, με τα οποία θα πρέπει να συνεργαστούν οι επενδυτές.

Η ίδια όμως συνεργάζεται κανονικά με τους δανειστές της χώρας, προκειμένου να ελέγχει το λαό και να αυξάνει τα κέρδη της, από τις παράπλευρες λαϊκές απώλειες.

Επομένως, αν δεν ανατραπεί αυτή η παρασιτική ολιγαρχία, ή έστω να περιοριστεί η εξουσία της, ανάπτυξη και μέλλον ξεχάστε τα. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός της χώρας, αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός της κοινωνίας μας.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Χάρος βγήκε παγανιά και τα λεφτά είναι πολλά...! 

  • «Ο Χάρος είναι κομπλέ»…
  • Κύκλωμα ΕΛ.ΑΣ. – ΕΥΠ με δουλεμπόρους!!!
  • Διασυνδέσεις αξιωματούχων με τουλάχιστον 20 τούρκους δουλεμπόρους. Απίστευτα κυνική η αργκό των διακινητών!
  • 1.500 ευρώ το κεφάλι κόστιζαν οι «υπηρεσίες» ανώτερου αξιωματικού!
  • Οι υποκλοπές φανέρωσαν τα “deals” με αρχηγούς δουλεμπόρων μέσω «πακιστανικών» κινητών!
Μία πολύ παράξενη υπόθεση ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας (αν και μέρος της είχαμε πριν από αρκετό καιρό αποκαλύψει κι εμείς αλλά και κυρίως ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Γ. Φιλιππάκης) και η οποία αφορά κύκλωμα μετακίνησης λαθρομεταναστών στο οποίο εμπλέκονται τούρκοι δουλέμποροι και υψηλόβαθμοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Το συγκεκριμένο κύκλωμα φέρεται να λειτουργεί από το 2010 και να εμπλέκεται ακόμη και σε πλαστογράφηση νομιμοποιητικών εγγράφων λαθρομεταναστών αλλά και σε αποφυλακίσεις δουλεμπόρων.

Αν πράγματι όλα αυτά αληθεύουν (αν και μάλλον είναι αλήθεια γιατί δημοσιεύονται και ντοκουμέντα – αποσπάσματα από επίσημες εκθέσεις υπηρεσιών), το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο η εξάρθρωση του κυκλώματος και η παραδειγματική τιμωρία των μετεχόντων σε αυτό. Το ζητούμενο είναι η έρευνα να προχωρήσει (αφού τα μέλη του φέρονται να ισχυρίζονται πως είναι καλά «στερεωμένα» στο ΣΥΡΙΖΑ) και να αποκαλυφθούν και εκείνοι που δεν φαίνονται με την «πρώτη ματιά». Κι αυτό, επειδή είναι αδύνατο να λειτουργεί ένα κύκλωμα στηριζόμενο μόνο σε 2-3 άτομα. Θα πρέπει επίσης να γίνει ενδελεχής έρευνα και για τους προϊσταμένους των εμπλεκομένων αξιωματούχων (της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ), γιατί είναι αδύνατο να μην είχε γίνει αντιληπτή η δράση των εμπλεκομένων στο κύκλωμα της διακίνησης λαθρομεταναστών.
Άραγε, που βρίσκονται σήμερα αυτοί οι προϊστάμενοι; Έχουν προαχθεί, παραμένουν στις υπηρεσίες τους και αν ναι, σε ποια πόστα υπηρετούν; Και επειδή είναι αδύνατον το συγκεκριμένο στέλεχος της ΕΥΠ να δρούσε μόνο του σε όλη την Ελλάδα με ποιους προϊσταμένους κλιμακίων της ΕΥΠ που είχαν σχέση με εισόδους αλλά και εξόδους λαθρομεταναστών σε όλη την επικράτεια συνεργαζόταν; Έχουν ελεχθεί αυτοί οι προϊστάμενοι; Και είναι επίσης αλήθεια τα όσα αποκαλύπτει το Makeleio.gr, ότι πρόκειται και για κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος της υπηρεσίας; Γιατί εάν όλα αυτά αληθεύουν τότε η ευθύνη κάποιων ψηλά στην ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση γενικότερα είναι τεράστια… Και εμείς από αυτό εδώ το βήμα αλλά και πολλοί άλλοι τους είχαμε προειδοποιήσει για το ποιόν συγκεκριμένης συνδικαλιστικής ομάδας προερχόμενης από το σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ που τώρα το παίζει ΣΥΡΙΖΑ και που την τριετία 2009-2012 με τα τερτίπια της διάλυσε τα πάντα στην Κατεχάκη.
Τέλος, που ίσως θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή προβληματισμού αλλά και έρευνας των αρμοδίων, από την πλευρά μας αναρωτιόμαστε, μήπως και πάλι η ίδια συνδικαλιστική ομάδα προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της για επιλογές σε θέσεις κλειδιά στον κ. Ι. Ρουμπάτη;
Τα σχέδια δε του διεφθαρμένου αξιωματικού που υπηρετούσε στο Αλλοδαπών, για «επενδύσεις στο Ιράκ όταν θα αποστρατευθεί» (όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Κυριακάτικο Βήμα» που ακολουθεί), ομολογούν την ύπαρξη ενός μεγαλύτερου κυκλώματος, το οποίο προφανώς έχει μεγάλη έκταση αλλά και… «ρίζες», για να εξασφαλιστεί η διάρκεια και παρατεταμένη λειτουργία της μεταφοράς και νομιμοποίησης λαθρομεταναστών).

Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος

«Κάλυψη» από ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ φέρεται να έχουν δουλεμπορικά κυκλώματα που «πνίγουν» καθημερινά δεκάδες παράτυπους μετανάστες. Τη στιγμή που περνούν καθημερινά από το Ανατολικό Αιγαίο κατά δεκάδες, με σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ., όπως και άλλες κρατικές υπηρεσίες, έχουν δεχθεί αναλυτικές καταγγελίες για τη δράση ενός οργανωμένου συστήματος, τουλάχιστον πέντε υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι καταλαμβάνουν καίρια πόστα στην ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ και βοηθούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα.

Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, κι ενώ το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών οξύνεται όλο και περισσότερο, το σύστημα αυτό φέρεται να έχει καταλάβει τα πλέον καίρια πόστα ελέγχου –ακόμη και σε αεροδρόμια της χώρας- σχετικά με την μετακίνηση μεταναστών και οι συμμετέχοντες σε αυτό παρουσιάζονται σαν «φανατικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ», όπως καταγγέλλεται, παραπλανώντας έτσι τους προϊσταμένους τους.

Σύμφωνα με σειρά εγγράφων και αναφορές στελεχών των διωκτικών αρχών, οι αξιωματούχοι αυτοί συναντούν αρχηγούς των δουλεμπόρων, αλλοιώνουν στοιχεία για τις μεταφορές των μεταναστών και τους προμηθεύουν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να συνεχίζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος για αλλοδαπούς ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έκλεινε συναλλαγές με τους αρχηγούς των δουλεμπόρων χρησιμοποιώντας «πακιστανικά» καρτοκινητά.

Από τις ίδιες καταγγελίες προκύπτει ότι ορισμένοι από αυτούς εκδίδουν άδειες με το αζημίωτο σε χιλιάδες μετανάστες με την επίκληση πως είναι… πληροφοριοδότες των ελληνικών αρχών! Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από αυτούς τους αξιωματούχους ταξίδεψε ιδιωτικά για έναν μήνα στο Ιράκ όπου, όπως ανέφερε σε συναδέλφους του, «κανόνιζε επενδύσεις», στην ίδια χώρα της Μέσης Ανατολής που υποφέρει από την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Οι καταγγελίες για δουλεμπορικά κυκλώματα εντός της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε απομακρύνσεις των επίορκων κρατικών στελεχών που καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν άλλοι αξιωματικοί που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης, «οι περισσότεροι είναι στελέχη υπηρεσιών που έχουν παραμείνει πολλά χρόνια σε πόστα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και αντίστοιχα της ΕΥΠ. Απέκτησαν παράνομες επαφές και διασυνδέσεις επενδύοντας στον κύκλο των τεράστιων ποσών που κινούνται γύρω από το απεχθές δουλεμπόριο. Πρόκειται για το νέο μεγάλο σύστημα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ που μένει αλώβητο γιατί έχει ισχυρές διασυνδέσεις».

Παράλληλα σε σειρά άλλων απόρρητων εγγράφων αποκαλύπτεται ύστερα από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις η δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που ονομάζουν τους διακινούμενους μετανάστες «τελάρα», «πρόβατα» και «κατσίκια», ενώ για τις εργασίες στα προβληματικά πλοιάρια μεταφοράς των προσφύγων ακούγονται να λένε με εντυπωσιακή ωμότητα: «Ο Χάρος είναι κομπλέ»!
Στα έγγραφα αυτά φαίνονται οι κινήσεις και οι διασυνδέσεις των κυκλωμάτων στην Κωνσταντινούπολη, την Αλικαρνασσό και στο ειδικό σύστημα πληρωμής και διαχείρισης κεφαλαίων «Hawalla» που διαθέτουν οι δουλέμποροι.

Οι «σύνδεσμοι» στην ΕΥΠ

Πρώτη αναφορά για την ύπαρξη αυτού του «συστήματος» κάλυψης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων έγινε το 2013. Σε εσωτερικό έγγραφο που δόθηκε σε ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφερόταν ότι υψηλόβαθμό στέλεχος της ΕΥΠ που ασχολείτο με την έρευνα για τους παράτυπους μετανάστες έχει επαφές με τούρκους δουλεμπόρους που διατηρούν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και στο Χαϊδάρι.

Ο αξιωματούχος της ΕΥΠ, που είχε το ψευδώνυμο «Νικήτας», όπως φέρεται στο έγγραφο «επισκέπτεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το ψητοπωλείο του Β. (σ.σ. τούρκος δουλέμπορος) όπου εκεί τρώνε, μιλάνε για δουλειές. Λόγω της θέσης του και των γνωριμιών του εξασφαλίζει σιγουριά στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Η κάλυψη στην φόρτωση ενός σκάφους με 50-60 άτομα στοιχίζει 10.000 – 15.000 ευρώ. Εκεί ο «Νικήτας» παίρνει ακόμη αντίγραφα από στοιχεία ατόμων που παραγγέλνουν μαζί και τις αρμόδιες φωτογραφίες παράνομων μεταναστών προκειμένου να μεσολαβήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση κόκκινων καρτών (στοιχίζει 1.000 ευρώ), διαβατήριο (στοιχίζει 7.000 ευρώ) και στην ελληνοποίηση Γεωργιανών και Ρωσοπόντιων (στοιχίζει 12.000 ευρώ). Επίσης προτείνει αυτός τους δικηγόρους στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να ξέρουν πώς να καλύπτουν τις οδηγίες του. Επιπλέον, μεσολαβεί κατά περίπτωση στις διωκτικές και δικαστικές αρχές προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά από σύλληψη παράνομων μεταναστών».

Ο «Νικήτας» και οι άλλοι

Σημειώνεται (σελ. 21 του εγγράφου) ακόμη ότι στο ίδιο κύκλωμα που «καλύπτεται» από τον «Νικήτα» και άλλους κρατικούς αξιωματούχους συμμετέχουν άλλοι 20 περίπου δουλέμποροι, ένας από τους οποίους έχει κατηγορηθεί για δολοφονίες και απαγωγές. Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο αναφέρεται το ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο εν λόγω πράκτορας της ΕΥΠ μεσολάβησε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι δύο τούρκοι δουλέμποροι τον Οκτώβριο του 2010, οι οποίοι μετά τη σύλληψη 65 παράνομων μεταναστών σε περιοχή της Κορινθίας είχαν αφοπλίσει τους αστυνομικούς και είχαν προσπαθήσει να διαφύγουν.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ύστερα και από αυτή την αναφορά μετακινήθηκε πρόσκαιρα σε άλλη διεύθυνση της ΕΥΠ. Το τελευταίο διάστημα όμως επανήλθε σε κεντρικό ρόλο, έχοντας –σύμφωνα με νέες καταγγελίες- νέους συνεργάτες μέσα στις μυστικές υπηρεσίες που προέρχονται από την ΕΛ.ΑΣ. και με τους οποίους είχε αμφιλεγόμενες επαφές παλαιότερα στη διαχείριση των αλλοδαπών. Σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές, ο «Νικήτας» φέρεται να συμμετείχε προ ημερών σε σύσκεψη κορυφής στην ΕΥΠ έχοντας στο πλευρό του νέα στελέχη της υπηρεσίας, όπου όλοι δήλωναν τους τελευταίους μήνες τα διαπιστευτήριά τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος πιθανόν να μην γνώριζαν τις προϋπάρχουσες σχέσεις διαπλοκής.

Κονδύλια για πτήσεις και φαγητό στην Αμυγδαλέζα

Μία άλλη σημαντική παράμετρος στον κύκλο των συμφερόντων εντός της ΕΛ.ΑΣ., από τους παράτυπους μετανάστες, είναι δύο έρευνες που πραγματοποιούνται σχετικά με τις πτήσεις επαναπροώθησης, κυρίως προς Πακιστάν, αλλά και το ζήτημα επιλογής και ανάθεσης σε τρεις υπηρεσίες catering της χορήγησης φαγητού στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι η προτιμώμενη αεροπορική εταιρεία έχει προεισπράξει χρήματα για μεταφορά μεταναστών, στις οποίες ωστόσο παρατηρείται κωλυσιεργία.

Ακόμη καταγγέλλεται ότι προτιμήθηκαν εταιρείες φαγητού των οποίες οι ιδιοκτήτες είχαν προσυνεννοηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και υπήρξε παρατύπως απευθείας ανάθεση. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να εισπράξει η ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον 5-7 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που απαιτούν διαγωνισμό.

Και δεύτερος άξονας στο κύκλωμα

Καταγγέλλεται και δεύτερος άξονας του κυκλώματος, σύμφωνα με τα έγγραφα, αυτή τη φορά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. με έδρα την οδό Πέτρου Ράλλη. ‘Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ανώτερο αξιωματικό που υπηρετεί επί σειρά ετών στα τμήματα τα οποία σχετίζονται με τα νομιμοποιητικά έγγραφα των αλλοδαπών. Σημειώνεται σχετικά ότι ο «αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών (σ.σ.: τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας) έχει στενές επαφές με τον «Νικήτα», συναντά τους τούρκους δουλεμπόρους, εξυπηρετεί το κύκλωμα στην έκδοση εγγράφων».

Στη συνέχεια σημειώνεται: «Ο εν λόγω αξιωματικός συνεργάζεται με τον Ιμπραήμ Μ. (σ.σ.: όνομα τούρκου δουλεμπόρου) προκειμένου να διεκπεραιώσει όλα τα κατάλληλα έγγραφα για να στείλει κλεμμένα οχήματα πολυτελείας (το τελευταίο διάστημα προτιμούν οχήματα τύπου Lexus SUV τα οποία κατόπιν πωλούν στο Ιράκ για 110.000 120.000 δολάρια), φορτηγά οχήματα, τράκτορες, κλεμμένες τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρονικά είδη κυρίως στο Ιράκ».

Ραντεβού στην Πέτρου Ράλλη

Υπήρξε και συνέχεια σε αυτά τα έγγραφα της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών. Την άνοιξη του 2013, ύστερα από σύσκεψη άλλων στελεχών της Υπηρεσίας Πληροφοριών και της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη, ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής να ερευνήσει με απόλυτη μυστικότητα τη διαπλοκή κρατικών αξιωματούχων και αρχηγών των δουλεμπόρων. Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας προχώρησαν σε άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ελλήνων αξιωματικών και τούρκων δουλεμπόρων και όσα βρήκαν τους άφησαν με ανοιχτό το στόμα.

Σε πολυσέλιδο έγγραφο, με την ένδειξη «απόρρητο» και με αριθμό πρωτοκόλλου 3021/2/238/, που συντάχθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 –η ύπαρξη του οποίου ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε-, επιβεβαιώνονται οι εκατοντάδες συναντήσεις του «Νικήτα» με τους αρχηγούς των δουλεμπόρων σε διάφορα στέκια στο κέντρο της Αθήνας και η διάρθρωση του κυκλώματος. Τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία όμως συγκεντρώνονται από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για τη δράση των υψηλόβαθμων αξιωματικών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Διαπιστώνεται ότι ένα από αυτά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούσε «πακιστανικό» τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους ίδιους αρχηγούς των δουλεμπόρων που συναντούσε ο «Νικήτας». Το γεγονός ότι αυτός ήταν κάτοχος «πακιστανικού» καρτοκινητού επιβεβαιώθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. από τη σύγκριση φωνής του με εκείνου του τηλεφώνου που δίνει επισήμως. Στο έγγραφο καταγράφονται μέσα σε σχεδόν δύο μήνες περισσότερες από 40 περιπτώσεις συναλλαγής με δουλεμπόρους για έκδοση «πιστοποιητικών» σε εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες με αμοιβή περίπου 1.50 ευρώ ανά… άτομο! Υπάρχει μάλιστα αναλυτική καταγραφή των συνομιλιών και των μηνυμάτων SMS που αντήλλασσαν δουλέμποροι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποιώντας μία ιδιότυπη «τουρκοελληνική» γλώσσα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από καταγεγραμμένες συνομιλίες, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. συναντούσε τους δουλεμπόρους για να τους δώσει «χέρι με χέρι» τα πιστοποιητικά έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη. Σε άλλες συνομιλίες οι τούρκοι δουλέμποροι ακούγονταν να διαφημίζουν και να «πωλούν» σε μετανάστες τις ισχυρές «πλάτες» τους στην ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν παλαιότερη θητεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, «υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι ο εν λόγω αξιωματικός ή και άλλη συνάδελφοί του έρχονταν σε συνεννόηση και με ορισμένους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν κυκλώματα μεταναστών ώστε έναντι παράνομης αμοιβής να εκδίδονται πιστοποιητικά».

«Άνωθεν κάλυψη»

Τα ερωτήματα όμως για τις «διασυνδέσεις» των ύποπτων αξιωματούχων και τις διαστάσεις της διαφθοράς πολλαπλασιάζονται. Το απόρρητο έγγραφο με τα αναλυτικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στα τέλη του 2013. Καμία συνέχεια δεν δόθηκε και η σχετική έρευνα αδρανοποιήθηκε από την αρχή παρά τα «κραυγαλέα» στοιχεία.

Η εκμυστήρευση ενός άλλου υψηλόβαθμου αξιωματικού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών (σ.σ.: απομακρύνθηκε από τις πρόσφατες κρίσεις) προς συναδέλφους του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχα δεχθεί παρέμβαση από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. πως στην υπηρεσία θα μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να πειράξω τον εν λόγω αξιωματικό και τους συνεργάτες του. Η επιμονή για την προστασία τους από ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με είχε εντυπωσιάσει».

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ο εν λόγω αξιωματικός νομιμοποιούσε αλλοδαπούς με βάση τις λίστες που έρχονταν από ιδιώτη, ο οποίος παρουσιαζόταν σαν «εργολάβος από την Κηφισιά» (σ.σ.: το όνομά του μας είναι γνωστό) και φερόταν να εκπροσωπεί τον προαναφερόμενο ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε παρέμβει «για να μην πειραχθεί ο συνάδελφός του στο σύστημα νομιμοποιητικών εγγράφων».

Με μπίζνες στο Ιράκ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ότι ο ίδιος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ξαφνικά φέρεται να έχει ξεκινήσει –άγνωστο πως- μυστηριώδεις «μπίζνες» στο Ιράκ, όπου πήρε ειδική ιδιωτική άδεια για να ταξιδέψει προ μερικών εβδομάδων. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι «μόλις φύγω από την Αστυνομία, θα αρχίσω να κάνω επενδύσεις εκεί με γνωριμίες που έχω αποκτήσει». Παραμένει άγνωστο ωστόσο αν οι «επενδύσεις» του εν λόγω αξιωματικού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στο Ιράκ σχετίζονται με την προηγούμενη καταγγελία για παρεμπόριο κλεμμένων οχημάτων.

Εκείνο που έχει προκαλέσει ωστόσο ανησυχία για την πιθανή «διάχυση» του προβλήματος είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες σε κύρια πόστα της ΕΥΠ (σε μεγάλο αεροδρόμιο της χώρας αλλά και κεντρικής υπηρεσίας των μυστικών υπηρεσιών) τοποθετήθηκαν αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και είχαν στενή συνεργασία με τον προαναφερόμενο ελεγχόμενο αξιωματικό.Πηγή εφημ. "Το Βήμα της Κυριακής"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιάννης Σουλιώτης

Σε συναγερμό βρίσκονται Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) για το ενδεχόμενο ανάμεσα στους παράτυπους μετανάστες, που εντοπίζονται κατά εκατοντάδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Εβρο, να υπάρχουν μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS). Μεικτά κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής και υπαλλήλων της ΕΥΠ, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνούς-ισλαμιστικής τρομοκρατίας, βρίσκονται στα σημεία εισόδου παράτυπων μεταναστών, στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου κ.ά.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, μεταξύ μεταναστών που διασώθηκαν στη Χίο από άνδρες του Λιμενικού εντοπίστηκε υπήκοος Συρίας, που στο κινητό του τηλέφωνο είχε αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά από πεδία μαχών στη Συρία. Ανακρινόμενος, δήλωσε «αντικαθεστωτικός» που πολεμάει εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ. Κατά μια εκδοχή, δεν προέκυψαν ενδείξεις διασύνδεσής του με δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών, ενώ, επιπλέον, τα στοιχεία ταυτότητάς του δεν βρέθηκαν καταχωρισμένα στον «κατάλογο υπόπτων» της λίστας Σένγκεν (Schengen Information System).

Παρόμοιο συμβάν καταγράφηκε, την Τετάρτη, στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα και απελάθηκε 18χρονος Αλβανός, ο οποίος, εξεταζόμενος από την Αντιτρομοκρατική της γειτονικής χώρας, φέρεται να ομολόγησε ότι πρόθεσή του ήταν να ταξιδέψει στη Συρία.

Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ προβλέπουν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες (παράλληλα, δηλαδή, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών) και επισημαίνουν ότι ενισχύονται με προσωπικό οι μεθοριακοί σταθμοί της χώρας. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι Ευρωπαίοι μαχητές της τζιχάντ θα επιχειρήσουν να μεταβούν αεροπορικώς στη Συρία και το Ιράκ μέσω απευθείας πτήσεων τσάρτερ προς περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως της Ρόδου, της Κω κ.ά.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ξένες αρχές πληροφοριών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που πολεμούν στις τάξεις του ISIS μετέβησαν στη Συρία και το Ιράκ αεροπορικώς, κυρίως μέσω του αεροδρομίου «Κεμάλ Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης. Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι αξιοποιούνται μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ για τη δημιουργία δικτύου συλλογής πληροφοριών και την ενεργοποίηση «πηγών» σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών, πλατείες, τζαμιά, εστιατόρια κ.λπ. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι ενέργειες γίνονται και στο πεδίο της μυστικής διπλωματίας, με στόχο την ενίσχυση συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με αντίστοιχες χωρών του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας.

Για άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα ξένων διωκτικών αρχών για την παρακολούθηση ή σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία, που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, μιλούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ως παράδειγμα αναφέρουν τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός Γερμανού και ενός Τούρκου υπηκόου, υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυο ακροαριστερής τρομοκρατίας, ύστερα από αίτημα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας (BKA).

Στη διαδικασία, πάντως, εντοπίζονται σοβαρά κενά. Η βάση δεδομένων Eurodac, στην οποία καταχωρίζονται τα βιομετρικά στοιχεία των παράτυπων μεταναστών, δεν είναι διασυνδεδεμένη με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS), όπου αποθηκεύονται τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι υπηρεσίες αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ταυτοποιήσει ως Σύρο πρόσφυγα και είχαν χορηγήσει εξάμηνη αναστολή απέλασης στον καταζητούμενο, σήμερα, Γάλλο υπήκοο, ο οποίος είχε προσαχθεί τον Ιανουάριο από διαμέρισμα του Παγκρατίου μαζί με τον Ομάρ Νταμάς, ύποπτο για συμμετοχή στο δίκτυο ισλαμιστών τρομοκρατών της πόλης Βερβιέ του Βελγίου...

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Νωρίς σήμερα το πρωί, το blog είδε από μακριά κάποιον άνθρωπο να ψάχνει στον κάδο με τα σκουπίδια.
Πλησιάζοντας είδε ότι ήταν μία κοπέλα γύρω στα 35, και περνώντας δίπλα απ' τον κάδο είδε το άδειο βλέμμα της, την παραίτηση από κάθε είδους χαρά της ζωής, την άρνηση ακόμη και της θηλυκότητας των νιάτων της, το βάρος της ύπαρξης που ήδη έσερνε.

Το blog έγινε μέσα του έξαλλο.    
Αναλογίστηκε πόσες άραγε προσωπικές και οικογενειακές καταστροφές, και πόσες ρημαγμένες ζωές κυκλοφορούν εκί έξω, για να μπορεί ο εικονιζόμενος ανθρωπόμορφος πίθηκος να κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος υγιής και ''σένιος'', αφού πρώτα κατέστρεψε ΕΣΥ και Παιδεία, κι αφού γυρόφερε το τομάρι του σε διάφορες Ελιές, Κινήσεις των 58, αφού απείλησε την κοινωνία ότι θα κάνει δικό του κόμμα, γύρισε πάλι στο ΠαΣοΚ, να γλύψει εκεί που έφτυσε, σιχαμένος και απτόητος.

Ο απίστευτος καραγκιόζης που είχε το θράσος σε Επιτροπή της Βουλής να δημιουργήσει επεισόδιο φωνάζοντας προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών: '' Είμαστε εκπρόσωποι του λαού, εσείς τι θέλετε εδώ; Δεν είστε εκπρόσωπος του λαού '', καταλήγοντας ότι οι ίδιοι όταν κυβερνούσαν ήταν εκλεγμένοι, κι όχι μη κοινοβουλευτικοί!!!

Σαν να μη θυμόμαστε πως αυτοί κάνανε ακόμη και πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη για να ''νουθετεί'' από βήματος της Βουλής τον λαό στα αγγλικά (!!!!)...

Σαν να μην θυμόμαστε το Στουρναροτόμαρο που αρνιόταν να απαντήσει στην Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης...

Σαν να ξεχάσαμε κιόλας τον ΒεληΓκίκα, που έβγαλε λίγα-λίγα και μελετημένα τα λεφτά του έξω γιατί... φοβήθηκε!

Ξέρει πολύ καλά ότι ξέρουμε πως μας λέει ασύστολα ψέματα, κι όμως εκεί! 
Έχει το θράσος μπροστά στην μούρη μας, ενσυνείδητα, να μας φτύνει την εγκληματική διαστροφή της αλήθειας, υποτιμώντας τόσο βάναυσα την νοημοσύνη και την μνήμη τούτου του λαού!
Σαν ακριβώς να μας κοροϊδεύει, σαν να μας λέει χαχόλους που τον έχουμε ακόμη και κυκλοφορεί ελεύθερος και ανενόχλητος, σαν να κάνει εμετό απάνω μας την ειρωνεία της κακουργίας του!

Οι ίδιες φάτσες που μας έφεραν μέχρι εδώ, τα ίδια φερέφωνα των μνημονίων, οι ίδιοι σχολιαστές-δημοσιογράφοι-χαφιέδες της τηλεόρασης και απολογητές των τοκογλύφων...
Οι ίδιοι παραμένουν ακόμα ατιμώρητοι...
Οι ίδιοι κυβερνούν, εν πολλοίς, ακόμα!

Αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη σ' αυτόν τον τόπο...
Αν όλοι αυτοί μείνουν ατιμώρητοι όπως οι άλλοι δωσίλογοι και μαυραγορίτες της Κατοχής...
Σωτηρία γι αυτή την χώρα δεν θα υπάρξει!
Μακάρι και να μας χαρίσουν όλο το χρέος, μακάρι και να μας χαρίσουν δεκαπέντε χρέη!

Η τιμωρία των ιταμών παλιανθρώπων είναι πρωταρχική!
Σπουδαιότερη από κάθε συμφωνία με τους ''εταίρους''...
Σημαντικότερη από κάθε άλλη ανακούφιση του χειμαζόμενου λαού.

Να το αντιληφθεί αυτό η κυβέρνηση, πριν να είναι πολύ αργά.
Για όλους μας!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει η Κατερίνα Γκαράνη

Μετά από τα προεκλογικά κείμενα που έμοιαζαν με ραβασάκια προς την γκόμενα (λαό) που έπρεπε ο ερωτιάρης να ρίξει στο κρεββάτι πάσι θυσία, φθάσαμε στον γάμο και στα συζυγικά χαστούκια. Ο μάγκας ερωτιάρης, που έστελνε ραβασάκια με λέξεις "ελπίδα", "αξιοπρέπεια", "ελευθερία" σου λέει: "Συμβιβάσου, μωρή, μη σε κουρέψω γουλί και σε πετάξω όξω". Το "όξω" σημαίνει έξω από το σπίτι προίκα που είχε πάρει ο βαρύμαγκας.

Είναι να μην μπει η βέρα στο χέρι, άμα μπει την έβαψες όταν δεν έχεις αυτοεκτίμηση και περιμένεις να σε εκτιμήσει ο γαμπρός με τα λέλουδα και τον αέρα του καρδιοκατακτητή. "Συμβιβάσου". Απίστευτο ρήμα, που χρησιμοποιείται συχνότητα στις διπλωματικές σχέσεις κρατών. Ο συμβιβασμός στις διεθνείς σχέσεις έχει έναν κανόνα: τα δύο μέρη κερδίζουν περισσότερα μακροπρόθεσμα από όσα χάνουν άμεσα. Ο συμβιβασμός, στον οποίο αναφέρεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, έχει μόνο έναν κερδισμένο: Τους δανειστές. Η από εδώ πλευρά έχει ήδη χάσει τα πάντα λόγω των "συμβιβασμών" των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτή την στιγμή το μόνο που μπορεί να βγάλει ως κέρδος είναι να μην ψοφήσει η νύφη και τότε ποιος θα του μαγειρεύει και ποιος θα του πλένει το σώβρακο.

Οι λεβεντομαλάκες που έπαιρναν δάνεια από τις τράπεζες βάζοντας τις νύφες και τις πεθερές να υποθηκεύουν την δική τους περιουσία για να αγοράσουν οι ίδιοι "Μερσεντέ", είχαν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με τον υπουργό Στρατούλη όταν το χρέος στην τράπεζα έφθανε στο ταβάνι: "Χρωστάμε πολλά γι'αυτό η τράπεζα έχει το πρόβλημα"! Τις "χρυσές" εποχές των λεβεντομαλάκηδων άκουγες πολύ συχνά την έκφραση "άμα χρωστάς πολλά, δεν σε κυνηγάνε". Η διαφορά των τότε λεβεντομαλάκηδων με τον υπουργό Στρατούλη είναι ότι οι πρώτοι μπορεί να ήταν τουλάχιστον εμφανίσιμοι.

Μαζεύτηκαν προχθές όλα τα βαρβάτα της ερωτιάρας "αριστεράς" (τους ανέραστους των ΑΝΕΛ δεν τους σχολιάζει ουδείς διότι παίζουν το ρόλο του "φαναριού" στην σχέση) μέσα στο μαγαζί "Ελληνική Βουλή" και αποφάσισαν για την προίκα της νύφης. Η νύφη έπλενε στην σκάφη μπόγους από λερωμένα σώβρακα των αριστερονταήδων συζύγων αφού είχε "κάτσει" στον μανάβη, στον μπακάλη, στον χασάπη για τα χρωστούμενα του νταή που ψήφιζε. Με μαγκιά είπαν "ΝΑΙ" στο να αδειάσουν όλες τις κρυμμένες καβάτζες από την νύφη και να τα τζογάρουν στην Τράπεζα της Ελλάδας γιατί .....έτσι γουστάρουν. Ή για να είμαστε ειλικρινείς γιατί συμβιβάστηκαν με τους δανειστές να μαζέψουν όλο το χρήμα του λαού και να το βάλουν στο υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Τώρα ο μεγαλοτραπεζίτης δανειστής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει την νύφη. Αυτό που έκαναν οι ερωτιάρηδες της "αριστεράς" δεν ήταν τίποτε περισσότερο από το να δώσουν στον νταβατζή-δανειστή και το τελευταίο κομπόδεμα που είχε η νύφη με την ελπίδα ότι δεν θα μείνει νηστική όταν ο γαμπρός την κοπανήσει με ελαφρά πηδηματάκια. Ο νταβατζής έχει τώρα την νύφη στο χέρι ακόμα κι αν αυτή νομίζει ότι μπορεί φύγει από το παράθυρο κρυφά, όταν βαρεθεί την καταπίεση.

Αφού ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία αρπαγής χρημάτων γύρισαν σπίτι οι αριστεροβαρβάτοι και είπαν στο θύμα που σιδέρωνε δύο μπόγους πουκάμισα και παντελόνια "Αν θες, αποφασίζεις να μείνεις ή να φύγεις". Θυμήθηκε ο γαμπρός την Δημοκρατία! Τρέξε στη μάνα σου να πεις ότι ο γαμπρός του Συμβιβασμού έγινε και Δημοκράτης. Αυτή κι αν ήταν μαγκιά κλαρινογαμπρού! Σου παίρνω το σπίτι σου, σου παίρνω μέσω εφορίας το ψωμί από το στόμα, σου αρπάζω τα λεφτά που είχες κρυμμένα σε κάλτσες για την ώρα ανάγκης, σε δίνω σε τραπεζίτη νταβατζή ενέχυρο, σου δίνω το "δικαίωμα" να ταΐζεις αποκλειστικά εσύ τα κουτσούβελα που σου έβαλα στην κοιλιά (χρέη) και στο τέλος, σου λέω μπορείς να αποφασίσεις με την ψήφο σου αν με θέλεις για σύζυγο!

Μόνο που πλέον ο νταβατζής-τραπεζίτης κρατάει ενέχυρο ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις. Στον δίνει τμηματικά μόνο επειδή βρίσκεσαι στην συζυγική στέγη με τον "κολλητό" του. Ακόμα και η καλύβα του παππού στα 1,200 μέτρα υψόμετρο, που είχες για τελική λύση, ο σύζυγος την έχει δώσει για να αναπτυχθεί η επιχείρηση Ευρώπη.

Η κάλπη έγινε από δικαίωμα, απειλή. Δεν φοβάσαι πλέον μην συμβιβαστείς με την βιαιοπραγία του εκλεκτού σου συζύγου και το νταβατζιλίκι του "κολλητού" του, αλλά μην συμβιβαστείς με την αλήθεια ότι επέλεγες πάντα βάση της χαμηλής αυτοεκτίμησής σου και όχι βάση στοιχειώδους αυτοσεβασμού.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Σε αυτή την χώρα συχνά μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να πιστεύουμε σε εικονικές πραγματικότητες οι οποίες όμως όταν καταρρέουν μας προσγειώνουν ανώμαλα.

Κλασικό παράδειγμα αυτής της συνήθειας είναι οι διάφορες κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν τελευταία και δείχνουν πως η μεγάλη πλειοψηφία είναι σαφώς υπέρ της παραμονής της χώρας στο Ευρώ. Φανατικοί υποστηρικτές αυτής της στάσης είναι τα κόμματα εκείνα που έριξαν την χώρα στον γκρεμο, που κατεδάφισαν την ελληνική οικονομία και διέλυσαν την ελληνική κοινωνία στέλνοντας χιλιάδες στην αυτοκτονία και εκατοντάδες χιλιάδες νέους στο εξωτερικό.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως κανείς δεν βάζει με σαφήνεια το πραγματικό δίλλημα σε αυτές τις δημοσκοπήσεις και πολύ περισσότερο στις δημόσιες συζητήσεις που γίνονται για τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Το «νόημα» των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι εταίροι μας δεν μας το εξηγεί κανείς τι πραγματικά σημαίνει. Τι σημαίνουν και πως εννοούν αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι εταίροι μας ;

Στην πραγματικότητα το δίλλημα είναι το εξής: Θέλουμε να μειωθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις και να αυξηθούν οι φόροι για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και να συνεχίσουμε να έχουμε νόμισμα μας το ευρώ, ή θέλουμε να σταματήσει αυτή η πολιτική με όλες τις συνέπειες των τελευταίων ετών. Δηλαδή με λίγα λόγια. Θέλουμε να συνεχιστεί η εξόντωση του ελληνικού λαού ή να ψάξουμε άλλο δρόμο; Όλα τα άλλα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και προφάσεις εν αμαρτίες και όσοι πολιτικοί κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτή την πραγματικότητα είτε της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης, απλώς κοροϊδεύουν τον λαό.

Εμπρός λοιπόν! Όσοι επιθυμούν να περνούν συντάξεις που δεν θα φτάνουν ούτε για τον άρτο τον επιούσιο, όσοι επιχειρηματίες θέλουν να εξοντωθούν και με άλλα φορολογικά μέτρα και χωρίς αγοραστικό κοινό, όσοι θέλουν να τους πάρουν τα σπίτια τους οι ξένοι ανθέλληνες τοκογλύφοι, να το δηλώσουν ξεκάθαρα! Να μιλήσουν όλοι την γλώσσα της αλήθειας και αν δεν συμφωνούν, τι προτείνουν για να πάμε αλλού. Ξεκάθαρα πράγματα.

Και τέλος να μην ξεχνάμε και ένα άλλο σημαντικό παράγοντα. Αυτός είναι το «οικόπεδο» Ελλάς με πραγματικά ανεκτίμητη αξία και που γι αυτό μας έχουν βάλει την θηλιά στον λαιμό όλοι αυτοί οι εταίροι και υποτιθέμενοι σύμμαχοι μας.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν χαρακτηρίζει «ατελείωτο εφιάλτη» την κατάσταση στη χώρα μας, λόγω των στραγγαλιστικών πιέσεων των δανειστών


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Έκλεψε πάλι την παράσταση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με δύο ατάκες που τώρα έγιναν γνωστές. «Νέου τύπου πραξικόπημα, όχι με τα τανκς όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές! Εγραψε! Η φράση περιλαμβάνεται σε δεκάλεπτο μαγνητοσκοπημένο βίντεο που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης στην άλλη άκρη της Γης, στην Αυστραλία, με αφορμή συγκέντρωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα την Τετάρτη.

Τη δεύτερη ατάκα ο υπουργός Οικονομικών την είπε στα τέλη Μαρτίου, αλλά εμείς τη μάθαμε τώρα που κυκλοφόρησε το «Φιλοζοφί Μαγκαζίν», ένα γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό. «Δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια. Oταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ, αν θα πρέπει να αποδεχτούμε πρόσθετη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα». Αυτό είχε πει ο Γ. Βαρουφάκης συζητώντας με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Ελστερ.

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Γ. Βαρουφάκης τις δήθεν «διαχειρίσιμες» συνέπειες μιας εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ. «Όποιος ισχυρίζεται ότι ξέρει τι θα συνέβαινε την ημέρα που θα μας έσπρωχναν στον γκρεμό, λέει ανοησίες...» διακήρυξε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Εχει απόλυτο δίκιο.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι Γερμανοί να πετάξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ - ή τουλάχιστον αυτό υποκρίνονται. Κάτι τέτοιο «δεν θα είναι απλώς φρικτό για την Ελλάδα» δήλωσε ο Τζέισον Φέρμαν, επικεφαλής του σώματος οικονομικών συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Θα είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, τον οποίον δεν θέλουμε να αναλάβουμε... Δεν πιστεύω πως είναι ένα πείραμα που θέλουμε να κάνουμε» πρόσθεσε ο Τζ. Φέρμαν. «Ο πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί προσωπικά την υπόθεση με προσοχή» συνέχισε.

Άκρως ενδιαφέρον το άρθρο του φιλέλληνα, προοδευτικού οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» την Τρίτη. Αν οι αυξήσεις φόρων και οι μειώσεις μισθών γίνονταν στις ΗΠΑ, αυτό θα συνεπέφερε περικοπές ύψους... 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπολόγισε! Κάθε χρόνο! Όσο για την πρόσθετη λιτότητα που απαιτούσαν οι δανειστές πριν από τις εκλογές, αυτές θα συρρίκνωναν την οικονομία κατά 8% επιπλέον, ενώ θα έσπρωχναν την ανεργία στο 30% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, έγραψε στο άρθρο του ο Κρούγκμαν.

«Ατελείωτο εφιάλτη» χαρακτηρίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος την κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στη χώρα μας, λόγω των στραγγαλιστικών πιέσεων των δανειστών. Κατά παράδοξο τρόπο όμως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι «πιο αισιόδοξος» μετά τη συνομιλία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η αλήθεια είναι ότι η Μέρκελ διακήρυξε πως «πρέπει να γίνουν τα πάντα» για να μη βρεθεί η Ελλάδα δίχως χρήματα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να έχει υπογραφεί η νέα συμφωνία, η τριετής συμφωνία.

Γερμανία - Ελλάδα θα αναμετρηθούν στη «μητέρα των μαχών» τον Ιούνιο, όπως δεν παύουν να επαναλαμβάνουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι. Όπως πάνε τα πράγματα μέχρι τώρα, η σύγκρουση αυτή δεν μπορεί να έχει παρά μία και μόνη έκβαση - υπέρ της Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση λέει πολλά, αλλά κάνει ελάχιστα. Τίποτα μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι θα συγκρουστεί με το Βερολίνο.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Άλλοι τους υπολογίζουν σε 25 εκατομμύρια, άλλοι σε 10, το γεγονός είναι πως αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο εσωτερικό «αγκάθι» στην σύγχρονη ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν καθώς αμφισβητούν έντονα την κλασική ισλαμική ταυτότητα, δεν πατούν το πόδι τους στα τζαμιά και δεν τηρούν τις ισλαμικές νηστείες. Πέρα τούτων υπάρχει και το πολιτικό σκέλος καθώς η Τουρκία πλησιάζει στις εκλογές της 7 Ιουνίου και πολλοί προσπαθούν να τους προσεταιριστούν. Οι Αλεβήτες διαφωνούν ριζικά και έντονα με ττην πολιτική του Ερντογάν εναντίον του Άσαντ της Συρίας που τον θεωρούν σαν αδελφό τους θρησκευτικά.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2012 εκδόθηκε στην Τουρκία ένα βιβλίο, που προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο αλλά και επίκεντρο έντονων συζητήσεων, του Erdoğan Çinar και μιας ομάδας Τούρκων ερευνητών με τον χαρακτηριστικό τίτλο : «Σκάνδαλο η ιστορία των Αλεβητών». Το βιβλίο αυτό, περιγράφοντας την ιστορία των Αλεβητών, υποστηρίζει ότι οι Αλεβήτες της Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα οι χαμένοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας, ένα πραγματικά μεγάλο ιστορικό πρόβλημα στο οποίο όμως η σύγχρονη επίσημη Τουρκία αποφεύγει συστηματικά να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Οι Αλεβήτες εμφανίστηκαν σε μια περιοχή στην βορειοανατολική Καππαδοκία, όπου υπήρχε πυκνός ελληνορθόδοξος χριστιανικός πληθυσμός. Πολλά χριστιανικά στοιχεία που υπάρχουν στους Αλεβήτες δίνουν πραγματικά ερείσματα σε όσους υποστηρίζουν την εκδοχή περί χαμένης χριστιανικής τους ταυτότητας.
Οι Αλεβήτες πιστεύουν στον άγιο Γεώργιο, ενώ στα μοναστήρια τους γίνονταν εξομολόγηση των νέων μελών και μετά την εξομολόγηση τους έδιναν να ποιούν κρασί και να φάνε ψωμί και τυρί.
Οι «μοναχοί» τους είχαν εφαρμόσει την αγαμία και σε πολλά σημεία θύμιζαν χριστιανικά ορθόδοξα μοναστήρια.
Οι δοξασίες τους έχουν πολλά κοινά στοιχεία με την ορθόδοξη χριστιανική παρουσία στην Μικρά Ασία και για τον λόγο αυτό προσέλκυσαν από νωρίς χιλιάδες χριστιανούς ελληνορθόδοξους στις τάξεις τους. Μια μοναδική τελετουργία που είχαν και που μας θύμιζε τον Μυστικό Δείπνο, ήταν η αλεβητική παράδοση του τελετουργικού δείπνου. Οι γυναίκες διατηρήσαν το καθεστώς της ελευθερίας και της ισότητας με τους άντρες, κάτι που υπήρχε από την αρχαία εποχή στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.
Ακόμα και Οθωμανοί ιστορικοί, όπως οι Γιακούμπ και Χασλούκ, έχουν τονίσει ότι ο Αλεβητισμός οφείλει πάρα πολλά από τις δοξασίες του στις χριστιανικές δοξασίες και τελετές των κατοίκων της Μικράς Ασίας. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η αλεβητική δοξασία για την Αγία Τριάδα που έφερε ακόμα πιο κοντά τους Αλεβήτες στον ελληνορθόδοξο χριστιανισμό της Μικράς Ασίας. Η Ενότητα του Θεού, του Μωάμεθ, και του προφήτη Αλί, ήταν η αλεβητική έκδοση της Αγίας Τριάδας. Αλλά οι ελληνορθόδοξες επιδράσεις εκδηλώνονταν και με άλλους τρόπους, όπως η εγκατάσταση προσκυνημάτων σε προσκυνήματα ή τοποθεσίες όπου οι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί τις θεωρούσαν ιερές και μέχρι σήμερα είναι τόποι προσκυνήματος των Αλεβητών.

Επηρεασμένοι από την χριστιανική θρησκεία οι Αλεβήτες πρεσβεύουν την ισλαμική τριάδα, δηλαδή τον Θεό, τον Προφήτη Μωάμεθ και τον Αλί. Υπάρχουν πολλές υποδιαιρέσεις των Αλεβητών, ενώ πολλοί Τούρκοι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο και για τους Μπεκτασήδες.
Τα κύρια χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν ριζικά από τους κλασικούς μουσουλμάνους είναι τα εξής:
1) Οι ναοί των Αλεβητών δεν είναι τα τζαμιά, αλλά τα λεγόμενα Τζεμ, χώροι μυστικοί που εκ των πραγμάτων μοιάζουν με ορθόδοξες εκκλησίες χωρίς σταυρό. Σε κάποιους από αυτούς, όπως και στην δυτική Θράκη, υπάρχουν αφιερώματα και εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Γιώργη όπως στην περιοχή της Σεβάστεια στην Τουρκία.
2) Η πίστη των Αλεβητών τείνει στην θεϊκότητα του προσώπου του Αλί, κάτι ανάλογο με την θειότητα στο πρόσωπο του Χριστού. Ουσιαστικά ορισμένα τάγματα αναφέρονται σε ένα Ισλαμικό τριαδικό Θεό που αποτελείτε από τους Αλλάχ – Θεό, τον προφήτη Μωάμεθ και το Αλί και αυτή είναι η περίφημη αλεβητική μουσουλμανική αγία τριάδα.
3) Στις θρησκευτικές τους λειτουργίες στα τζεμ αγινλαρί οι Αλεβήτες πίνουν κρασί και ρακί γεγονός που είναι μεγάλο σκάνδαλο για κάθε μουσουλμάνο Σουνίτη ή Σιϊτη.
4) Οι Αλεβήτες παραδέχονται και καλλιεργούν τον μοναχισμό. Είναι οργανωμένοι μάλιστα σε μοναχικά τάγματα. Τα μοναστήρια τους σε απόλυτη αντιστοιχία με τα ορθόδοξα είναι χώροι περισυλλογής άσκησης και αγνείας. Ονομάζονται τεκέδες.
5) Απεικονίζουν τον Αλί και τους αγίους τους σε εικόνες τις οποίες προσκυνούνε. Η πράξη αυτή αποτελεί μεγάλη ιεροσυλία για τους μουσουλμάνους, γιατί στο Ισλάμ απαγορεύεται κάθε απεικόνιση προσώπων για κάθε πιστό του Ισλάμ και θεωρείτε αμαρτία.
6) Οι γυναίκες δεν φοράνε φερετζέ και συχνά μάλιστα κινούνται πολύ περισσότερο ελεύθερα από ότι οι άντρες.
7) Τιμούνε τους δώδεκα ιμάμηδες, κατά ανάλογο τρόπο με τον οποίο τιμούνται οι δώδεκα μαθητές του Ιησού, στον χριστιανισμό.
8) Δέχονται ότι ο Αλί αναλήφθηκε στους ουρανούς και τέλος,
9) Οι τελετάρχες τους, δηλαδή οι ιερείς τους, φοράνε άμφια που μοιάζουν με τα ράσα των παπάδων.


Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος 


Εκτός από την βόρειο Αφρική, τώρα και στις Μικρασιατικές ακτές έχουν συγκεντρωθεί πλήθη προσφύγων από την Εγγύς Ανατολή, έτοιμα να περάσουν στην Ελλάδα. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν αριθμούς λίγο μεγαλύτερους ή λίγο μικρότερους από δύο εκατομμύρια!

Ασφαλώς ανάμεσά τους υπάρχουν στελέχη ακραίων φονταμενταλιστικών οργανώσεων, επιχειρησιακοί πυρήνες τρομοκρατών και βομβιστών, εγκάθετοι και φανατικοί. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αρχές να διακρίνουν τους απλούς δυστυχισμένους πρόσφυγες από τους υπόπτους, που συνωστίζονται μέσα στη μάζα των δυστυχισμένων Σύρων, Ιρακινών κλπ., που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις σφαγές στις πατρίδες τους.

Τι θα κάνει η Ελλάδα μπροστά στο χαοτικό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ανεξέλεγκτη επέλαση, ας μην πούμε εκατοντάδων χιλιάδων, αλλά ας πούμε δεκάδων έστω χιλιάδων προσφύγων, αναμεμειγμένων με ακραίους πυρήνες τζιχαντιστών, που θα δημιουργήσουν μία ιστορικά πρωτοφανή κατάσταση, πολύ χειρότερη από την Μικρασιατική Καταστροφή; Πολύ χειρότερη, διότι το 1922 επρόκειτο για Μικρασιάτες Έλληνες, ενώ τώρα για ξένους ή και εχθρικούς πληθυσμούς. Πού θα εγκατασταθούν όλοι αυτοί; Σε ποιές (ανύπαρκτες) υποδομές θα διανυκτερεύσουν; Πώς θα επισιτισθούν; ποιός μηχανισμός θα τους περιθάλψει;
Kαι το κυριώτερο: πού θα κατευθυνθούν; Θα γίνουν δεκτοί από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα μείνουν για πάντα στην Ελλάδα, στην αρχή υποτίθεται προσωρινά και στη συνέχεια για πάντα, αλλοιώνοντας οριστικά τη δημογραφική σύνθεση και την πολιτισμική φυσιογνωμία του ελλαδικού χώρου και μεταβάλλοντας τους Έλληνες σε φοβισμένη μειοψηφία στην ίδια τους την πατρίδα;

Ακόμη χειρότερα, πώς θα εντοπισθούν και θα αντιμετωπιστούν τυχόν τρομοκράτες που θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ελλάδα ή θα περάσουν στην Ευρώπη για να προκαλέσουν ανάλογες ενέργειες;

Αυτά τα ερωτήματα, που δεν θα ετίθεντο προ δεκαετίας ή έστω προ διετίας, δεν αποτελούν έκφραση πανικού ούτε ξενοφοβικής ιδεοληψίας. Είναι απλά μαθηματικά. Και πρέπει να απαντηθούν όχι με ιδεολογικά επιχειρήματα της μίας ή της άλλης κατεύθυνσης, αλλά με ψύχραιμο, τεχνοκρατικό τρόπο και με συνυπολογισμό όλων των δεδομένων (logistics, όπως λέγονται διεθνώς).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα εκπονήσουν εντός των επομένων ωρών (όπως είμαστε βέβαιοι, γιατί δεν χωρεί ούτε λεπτό καθυστέρηση), να λάβουν υπ΄όψιν τους ότι λύσεις σε εθνικό πλαίσιο δεν υπάρχουν. Μόνον σε συνεργασία με τις άλλες πληττόμενες χώρες, δηλαδή τις Ευρωπαϊκές, μπορεί να δοθεί. Επίσης ενδεχομένως να πρέπει να γίνει κάποια κρούση στον ΟΗΕ και στην ΕΕ για την παροχή αρωγής.

Πηγή KontraNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα παρατηρείται αυξημένη ροή μεταναστών προς τα παράκτια ελληνικά νησιά του Αιγαίου και, βεβαίως μέσω του Έβρου, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες αρχές.
Πρόσφατη μάλιστα έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), περιγράφει τις  διασυνδέσεις και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι-διακινητές καθώς και τα συναφή κυκλώματά τους.

Αυτά, φέρονται να εδρεύουν σε ελληνικά νησιά και να ενημερώνουν τους δουλεμπόρους για τους απόπλους των λιμενικών σκαφών και τα δρομολόγιά τους, ώστε να φυλάγονται από αυτά. Αυτή η πληροφορία, όπως είπε λιμενικός από την Κω στο ΚΥΠΕ, «δίνεται ασφαλώς επί πληρωμή».

Τα τουρκικά δίκτυα διακίνησης παράνομων μεταναστών χρησιμοποιούν ποικιλία πλωτών μέσων, αναφέρει η έκθεση της ΕΛΑΣ, όπως ταχύπλοα φουσκωτά με αρκετά ισχυρές μηχανές, ξύλινα σκάφη μικρού ή μεσαίου μεγέθους, συνήθως σωστικές λέμβους παλιών πλοίων και μικρές πνευστές κωπήλατες λέμβους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζει, χρησιμοποιούνται ακόμη και μηχανοκίνητες θαλαμηγοί. και ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία συνήθως μεταφέρουν εδώ, 80-110 παράνομους μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, κάθε ηλικίας.

Σημειώνεται ακόμα στην έκθεση ότι χειριστές των ιστιοπλοϊκών είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, Ουκρανοί ναυτικοί. Εξήγηση για αυτό δεν μπόρεσαν να δώσουν στο ΚΥΠΕ οι λιμενικές αρχές, παρά μόνο την εκδοχή, λέει, ότι «πιθανώς αυτοί οι ναυτικοί να προτείνονται στους δουλεμπόρους και διακινητές από τα εδώ, στην Ελλάδα, κυκλώματα».

Στην έκθεση τονίζεται ακόμα ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά, όπου οι διακινητές χρησιμοποιούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα για να προωθήσουν παράνομους μετανάστες από την Τουρκία απευθείας προς την Ιταλία.

Όσο για την «ταρίφα» των δουλεμπόρων αυτή φέρεται να καθορίζεται  ανάλογα με το μεταφορικό μέσο. Με πλωτό μέσο, από Τουρκία για Ελλάδα, το κόστος είναι 2.500-3.500 ευρώ, για διακίνηση από Ελλάδα προς Ιταλία με ταχύπλοο σκάφος η τιμή είναι 2.300- 3.500 ευρώ, ενώ με νταλίκα και καράβι η ίδια διαδρομή κοστίζει από 2.300 έως 3.500 ευρώ.
Για διακίνηση με αεροπορικό μέσο το κόστος ανεβαίνει στα 3.500-5.000 ευρώ και για την έκδοση πλαστών εγγράφων οι μετανάστες πληρώνουν από 150 ως 1.200 ευρώ.

Aπό το φθινόπωρο του 2013 μέχρι τα μέσα του περασμένου Μαρτίου 2014,  η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Europol, διεξήγαγε έρευνα για τη δράση κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω Ελλάδας.

Το τελικό στάδιο της επιχείρησης εκτυλίχθηκε το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου, και συνελήφθησαν στην Αθήνα, 16 αλλοδαποί, ανάμεσα στους οποίους δύο από τους φερόμενους εγκεφάλους της σπείρας, υπήκοοι Συρίας και Αιγύπτου. Ενας Ιρανός, που φέρεται να ανήκει και αυτός στην ηγετική ομάδα, κατάφερε να διαφύγει.

Όπως ανακοινώθηκε τότε από την ΕΛΑΣ, από χειρόγραφες σημειώσεις που κατασχέθηκαν υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν μέσω αυτού του κυκλώματος περίπου 350 αλλοδαποί, στη πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τη Συρία. Κάθε μετανάστης κατέβαλε στον δουλέμπορο/διακινητή μεταξύ 4.000-7.000 για να τον μεταφέρουν από τα παράλια της Τουρκίας σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Το ακριβές κόστος καθοριζόταν από τον τελικό προορισμό του πρόσφυγα.

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός τζίρος του κυκλώματος, για την δράση του που εξετάστηκε από την ΕΛΑΣ και την Europol,  ανήλθε στα 7,5 εκατ. ευρώ.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης
Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η εξωτερική πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η οποία είχε ξεκινήσει με την αρχή των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», πριν στραφεί το 2011 σε νεο-οθωμανικά μονοπάτια, κατέληξε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Η τουρκική οικονομία σήμερα είναι εγκλωβισμένη σε σοβαρές δυσχέρειες, με την ανεργία να φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 57 μηνών. 

Του Zülfikar Doğan
Πηγή: http://www.al-monitor.com/, 22 Απριλίου 2015
Τίτλος: Οι γκάφες της εξωτερικής πολιτικής έπληξαν τη χώρα
Απόδοση στα ελληνικά: Σωτήρης Δημόπουλος


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Τουρκική Στατιστική υπηρεσία (TUIK) την περασμένη εβδομάδα, το επίσημο ποσοστό της ανεργίας έχει σκαρφαλώσει στο 11,3%, με τις γυναίκες να έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Το ποσοστό μεταφράζεται σε 3.259.000 ανέργους, που περιλαμβάνει 2.117.000 άνδρες και 1.142.000 γυναίκες. Τα στοιχεία της TUIK, ωστόσο, παραβλέπουν έναν κρίσιμο παράγοντα που κάνει την ανεργία να εμφανίζεται χαμηλότερη από ό,τι πραγματικά είναι: την απελπισία. 

Οι άνεργοι που έχουν χάσει κάθε ελπίδα ανεύρεσης εργασίας και έπαψαν να αναζητούν δουλειά δεν συνυπολογίζονται. Ο αριθμός τους έχει φθάσει τους 2.535.000, οι οποίοι αν προστεθούν στα επίσημα νούμερα της TUIK φθάνουμε σε ένα σύνολο ανέργων της τάξης των 5.794.000.


Το προηγούμενο χρόνο οι εργοδότες απέλυσαν 227.000 γυναίκες, που αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο ποσοστό αναλογικά από τους άνδρες που έχασαν τις δουλειές τους. Το εργατικό δυναμικό της Τουρκίας, υπολογίζοντας από την ηλικία των 15 και άνω, αριθμεί 57.475.000- 28.385.000 άνδρες και 29.090.000 γυναίκες. Από τους άνδρες, 20 εκ. συμμετέχουν στην αγορά εργασίας και 18 εκ. εργάζονται. 

Τα ίδια στοιχεία για τις γυναίκες είναι 8,7 εκ. και 7,5 εκ. αντίστοιχα. Με άλλα λόγια 21 εκατομμύρια γυναίκες από τα 29 εκ. που θα μπορούσαν να εργάζονται δεν είναι στην αγορά εργασίας, δεν αναζητούν εργασία, και αν ακόμη το κάνουν δεν έχουν ελπίδα να βρουν.

Πέρυσι, 228.000 από τα 18 εκ. εργαζομένους έχασαν τη δουλειά τους, συγκρινόμενοι με τις 227.000 από τα 7,5 εκ. γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία αυξήθηκε 0,8% μεταξύ των ανδρών και 1,5% μεταξύ των γυναικών φθάνοντας το 13,1%. Οι Τούρκοι εργοδότες είναι σαφώς πιο πρόθυμοι να απολύσουν γυναίκες. 

Με εκατομμύρια γυναίκες ήδη εκτός αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση προωθεί προγράμματα που ενθαρρύνουν την περαιτέρω απομάκρυνση από την κοινωνική και οικονομική ζωή ή παραμονής στο σπίτι. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν κίνητρα για πρόωρους γάμους, στοχεύοντας μεταξύ άλλων σε φοιτήτριες, και για γυναίκες που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά.
Κρίνοντας από τα 21 εκατομμύρια γυναίκες που επιλέγουν να μείνουν σπίτι από το να δουλέψουν, κάποιος θα μπορούσε να συμπεράνει πως η εσκεμμένη πολιτική προς τις γυναίκες αποφέρει, ως έναν βαθμό, καρπούς. 

Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα μεταξύ των άνεργων γυναικών και των νέων, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι οι μορφωμένες γυναίκες δεν είναι ευπρόσδεκτες στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που βρίσκουν δουλειά στην όλο και πιο στεγνή αγορά εργασίας αναδεικνύονται σε άμεσα θύματα της οικονομικής δυσπραγίας, η οποία, παρά τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων και των φερεφώνων του ΑΚΡ, βρίσκεται σε έξαρση σε πολλούς τομείς. 

Τα στοιχεία της ΤUIK επιβεβαιώνουν ότι το ΑΚΡ, έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια στην εξουσία, έχει φέρει την τουρκική οικονομία στα πρόθυρα της κρίσης, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν πλέον αναγνωρίζει. Αν και κάνει λόγο για «προσωρινή κρίση» οι δείκτες σηματοδοτούν μια βαθιά και διαρκή ύφεση.

Όταν το ΑΚΡ κατέλαβε την εξουσία το 2002, το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 10,8%, όταν η Τουρκία εξακολουθούσε να παραπαίει από τη σοβαρή οικονομική κρίση του 2001. Το σημερινό ποσοστό των 11,3% έχει ξεπεράσει ακόμη και τα ποσοστά που καταγράφηκαν μετά από εκείνη την κρίση. 

Ένας συνδυασμός από παράγοντες έχουν συμβάλλει στη παρούσα κατάσταση της οικονομίας, περιλαμβάνοντας εσωτερικές πολιτικές εντάσεις και καταθλιπτική πολιτική πίεση σε αυτόνομους οικονομικούς φορείς, κυρίως από την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και της Άγκυρας.

Ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής, ιδίως απέναντι στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Ισραήλ, το Ιράκ και τη Λιβύη, η Τουρκία έχει δει τις βασικές της εμπορικές οδούς να έχουν μπλοκαριστεί, και τις εξαγωγές της σε πολλές αγορές να έχουν τελματωθεί. 

Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο, που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαρτίου, αποκάλυψαν μια συνεχή πτωτική πορεία, με τις εξαγωγές να μειώθηκαν για ακόμη 6%. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ιράκ, που για καιρό ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τουρκικών αγαθών, και έπεσε στη τέταρτη θέση.

Στις 19 Απριλίου, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, παρουσίασε την πλατφόρμα του κόμματός του για τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι 17 εκατομμύρια Τούρκοι βρέθηκαν κάτω από τα όρια της φτώχειας από την 13-χρονη εξουσία του AKP, ζώντας με λιγότερες από 200 τουρκικές λίρες (76 δολλάρια) μηνιαίως. 

Υπογράμμισε ότι ο πλούτος του πλουσιώτερου 1% αναλογεί στο 54% του εθνικού εισοδήματος της Τουρκίας για το 2014, σε σύγκριση με το 39% το 2002 όταν το ΑΚΡ ήλθε στην εξουσία. Ο ηγέτης του ΛΡΚ κατηγόρησε για το νέο στρατό των 17 εκατομμυρίων φτωχών τις εσφαλμένες πολιτικές που οξύνουν τις άνιση κατανομή του εισοδήματος, προσθέτοντας ότι ακόμη 5 εκατομμύρια αντιμετώπισαν δικαστική δίωξη λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τα χρέη τους από πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Σε εποχές αύξησης της ανεργίας, αυξάνονται, ταυτοχρόνως, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες για τα χρέη τους και το ύψος των χρεών. Τα μη εξυπηρετούμενα χρέη από τις πιστωτικές κάρτες, για παράδειγμα, υπολογίζονται στα 5,8 δις τουρκικές λίρες, έχοντας 25πλασιαστεί από τα 222 εκ. το 2002. 

Μεταξύ των λανθασμένων επιλογών στην εξωτερική πολιτική και των εσωτερικών πολιτικών εντάσεων, η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή μειώνεται και οι εξαγωγές περιορίζονται. Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί την ανεργία. Οι πολιτικές εντάσεις και οι παγκόσμιες τάσεις έχουν οδηγήσει επίσης σε μια απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία, τους τελευταίους έξι μήνες, έχει υποχωρήσει κατά 21% έναντι του δολλαρίου.

Αυτό, όμως, σημαίνει υψηλότερο ενεργειακό κόστος και ως εκ τούτου άνοδος του πληθωρισμού σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ελεύθερη πτώση της λίρας έχει επιτείνει τον κίνδυνο και την πιθανότητα της κρίσης, δεδομένου ότι οι τουρκικές τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας έχουν συσσωρεύσει ένα σημαντικό χρέος σε ξένο νόμισμα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι απολύσεις έχουν γίνει ο ευκολότερος τρόπος για μείωση του κόστους, φέροντάς το στο υψηλότερο της πενταετίας 11,3%. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε κατά 2,9% στο τέλος του 2014, σε σύγκριση με το 6,9% το 2002. Με μια οικονομία που συρρικνώνεται κατά 50%, οι ευκαιρίες εργασίας μειώνονται, διογκώνοντας έτσι και το στρατό των ανέργων.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου