Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Οκτ 2012


Του Κώστα Βαξεβάνη 
 
Μια μεγάλη ελληνική Τράπεζα, η Αγροτική πουλήθηκε στην Πειραιώς για 95 εκατομμύρια ευρώ. Το τίμημα από μόνο του είναι ένα σκάνδαλο. Μόνο το κτίριο της ΑΤΕ στο Καστρί, στοιχίζει 75 εκατομμύρια. Την ημέρα της πώλησής της, η αξία μόνο κάποιων μετοχών της ΑΤΕ (10% στην ΕΥΔΑΠ και 7,5 στο Folli Follie) σύμφωνα με το Bloomberg, είχαν αξία 57 εκατομμύρια ευρώ.

Παρ όλα αυτά η ΑΤΕ προσφέρθηκε στην Πειραιώς, γιατί σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο (πρώην μέτοχο και στέλεχος της Πειραιώς) ήταν ασύμφορη για το κράτος. Όταν οι δύο τους ρωτήθηκαν στη Βουλή με ποια δεδομένα ήταν ασύμφορη, απάντησαν πως αυτά τα δεδομένα είναι απόρρητα. Απόρρητα και από την Ελληνική Βουλή.

Το θέμα δεν είναι μόνο το σκάνδαλο της ΑΤΕ αυτό καθ αυτό, αλλά η εκχώρηση λειτουργιών του κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μια ιδιωτική Τράπεζα δηλαδή και όχι κρατική όπως πιστεύουν πολλοί, με άγνωστο μετοχολόγιο και σχέσεις με μια ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ. Αν σήμερα κάποιος έθετε το ερώτημα του γέρου Καραμανλή της δεκαετίας του 60 «ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο;» η απάντηση θα ήταν «μα, ο κύριος Προβόπουλος».

Την χρονιά που πέρασε, ένας ακόμη νόμος -τερατούργημα (του Βενιζέλου φυσικά) ο 4021/2011 «περί ενισχυμένων μέτρων εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων» εκχωρεί αρμοδιότητες και εξουσία της εκλεγμένης κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με άλλο νόμο τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας αμνηστεύονται για όσα αποφασίσουν και πραγματοποιήσουν. Ακόμη και στην περίπτωση του τραγικού νόμου «περί ευθύνης υπουργών» σε κάποιον υπουργό μπορεί να αναγνωριστεί ευθύνη. Στους Τραπεζίτες και στον Προβόπουλο καμία. Ούτε αστική.

Αυτή η οικονομική ελίτ, μπορεί να παίρνει αποφάσεις, να υλοποιεί, να μην εξηγεί τους λόγους μέσα από επίκληση απορρήτου και να μην έχει κανένα (ούτε Κοινοβουλευτικό) έλεγχο. Αυτό δεν είναι απλώς πρωτοφανές, είναι αντιδημοκρατική λειτουργία.

Ο Προβόπουλος, όπως και ο επόμενος Προβόπουλος μπορεί να κάνει ο,τιδήποτε. Μπορεί βεβαίως να ξεγελάσει ακόμη και την Τρόικα δίνοντας τα δικά του στοιχεία. Πρέπει για παράδειγμα να απαντήσει στην αποκάλυψη του HOT DOC πως στο πρώτο stress test των Τραπεζών, δέχθηκε να κρίνει με διαφορετικά κριτήρια την Πειραιώς από τις άλλες Τράπεζες. Όλη η διαδικασία, καλύφθηκε και πάλι κάτω από το απόρρητο.

Ο κύριος Προβόπουλος δήλωσε στη Βουλή πως η ΑΤΕ έπρεπε να δοθεί και να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό με το κράτος. Μα ο ίδιος ήταν Τραπεζίτης όταν υπήρχε αυτός ο εναγκαλισμός και η ΑΤΕ δανειοδοτούσε κόμματα. Ο ίδιος ήταν κεντρικός τραπεζίτης όταν εξελισσόταν το σκάνδαλο Proton και όταν αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία SCIEN στην οποία υπήρξε αντιπρόεδρος, με τρόπο που σήμερα είναι ελεγχόμενος πήρε, 82 εκατομμύρια δάνειο για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Ήταν επίσης αρχιτραπεζίτης, όταν η Marfin έδωσε 113 εκατομμύρια σε offshore της οικογένειας Σάλλα για να κάνει και πάλι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Την ώρα που απαγόρευαν να κάνει το ίδιο η ΑΤΕ ώστε να βρεθεί με άσχημους δείκτες και να την «πουλήσουν».

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν έχει πια μόνο προσωπική ευθύνη για σκάνδαλα που δεν έχει ελέγξει και που όλως τυχαίως αφορούν την Τράπεζα στην οποία ήταν μέτοχος και στέλεχος. Έχει αναλάβει νομότυπα «θεσμικό» ρόλο που ακυρώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Το ερώτημα είναι τι κάνουν τα κόμματα.


H συμμετοχή του πρωθυπουργού σε εβραϊκό φόρουμ των ΗΠΑ είναι δήλωση υποταγής στην παγκόσμια νέα τάξη

Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει στο παγκόσμιο φόρουμ που διοργανώνει το American Jewish Commette ( A.J.C.) τον Ιούνιο. Το Α.J.C. είναι η επίσημη και σημαντικότερη οργάνωση του Εβραϊκού λόμπι στην Αμερική. Έρχεται λοιπόν αυτή η είδηση να επιστεγάσει την υποψία που είχαμε ότι ο διεθνής σιωνισμός τοποθετεί σε όλες τις θέσεις κλειδιά δικούς του ανθρώπους. Είτε απευθείας σε Εβραίους στην καταγωγή είτε σε άτομα που έχουν κάποια Εβραϊκή ρίζα είτε δηλωμένους υποτακτικούς του παγκόσμιου Σιωνισμού.

Το ίδιο συμβαίνει και με την χώρα μας. Αρκεί μια απλή απαρίθμηση των πρωθυπουργών που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια, καθώς και σημαντικών στελεχών των κυβερνήσεων τους, για να αποδειχτεί του λόγου το αληθές. Ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου άτομο με εβραϊκή καταγωγή από την γιαγιά του Μινέικο δεν σταματούσε ποτέ, όπου βρισκόταν, από όποιο βήμα και αν μιλούσε, να προπαγανδίζει την ανάγκη για παγκόσμια διακυβέρνση. Άπατρις, Άθρησκος, οπαδός του πολύ-πολίτισμού και της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ, έβαλε την χώρα στο ΔΝΤ συνομιλώντας μυστικά με τον επίσης Εβραίο Στρός Κάν. Αξίζει να αναφερθεί για την σημειολογία του πράγματος η κίνησή του να καλύψρι τον πίνακα η ''Ελλάς ευγνωμονούσα ''με ένα κόκκινο πανί..

Ίσως όλα τα παραπάνω να είναι απλώς θεωρίες συνωμοσίας, αλλά είναι τυχαίο ότι όλη η εθνική κατρακύλα των τελευταίων δεκαετιών έχει συνδεθεί με κυβερνήσεις ανθρώπων αμφιλεγόμενης καταγωγής;

Το A.J.C. διοργανώνει κάθε χρόνο ένα παγκόσμιο φόρουμ .Στο φετινό φόρουμ που θα γίνει στην Ουάσιγκτον θα συμμετάσχουν όπως και κάθε χρόνο σπουδαίες προσωπικότητες και αρχηγοί κρατών, όπως και ο δικός μας πρωθυπουργός. Τα θέματα που συζητιούνται σε αυτά τα φόρουμ είναι θέματα που απασχολούν τον παγκόσμιο ιουδαϊσμό, όπως ''Η θέση του Σιωνισμού στον σύγχρονο κόσμο ''Σιωνισμός και παγκοσμιοποίηση '' και άλλα τέτοια. Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του φόρουμ εκτός από τα σημαίνοντα πρόσωπα διαφημίζεται και η δυνατότητα των συμμετεχόντων να επικοινωνούν διαδικτυακά με ιουδαίους από όλο τον κόσμο!

Εξέχοντα μέλη του A.J.C. είναι πολύ γνωστοί Εβραιο-αμερικανοί .Όπως... ο Μπεν σαλόμ Μπερνάκι νυν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ,ο Άλαν Γκρίνσπαν τέως πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και οι πρόεδροι των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής του χόλυγουντ. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος και μάνατζερ της Γκόλντμαν Σάκς, της τράπεζας που έπαιξε έναν τόσο ύποπτο ρόλο στην υπόθεση του Ελληνικού χρέους και που αποτελεί τον κυριότερο χρηματοδότη του ίδιου του προέδρου Ομπάμα.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων της Αμερικής το Α J C είναι ο φορέας που προωθεί την μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη και στην Αμερική .Άραγε τι δουλειά μπορεί να έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ που γίνεται για να προωθηθεί η υπόθεση της παγκοσμιοποίησης και του πολυπολιτισμού;
Πως γίνεται ένας πρωθυπουργός που εμφανιζόταν προεκλογικά ΄να υπόσχεται ανακατάληψη των πόλεων από τους γηγενείς κατοίκους, να δηλώνει συμμετοχή σε ενα φόρουμ όπου συζητιούνται οι αρετές της πολύ-πολιτισμικότητας και το πόσο κακό πράγμα είναι η εθνικά μονολιθικές κοινωνίες της Ευρώπης;

Το παγκόσμιο φόρουμ που διοργανώνει το Α.J. C. δεν είναι ένα απλό φόρουμ .Μια απλή σύναξη για ανταλλαγή απόψεων. Από την θεματολογία και τα ονόματα των ανθρώπων που πρόκειται να συμμετάσχουν αλλά και από την ίδια την θέση και την επιρροή που ασκούν στα παγκόσμια πράγματα πολλά από τα μέλη του Α.J.C. καταλαβαίνουμε ότι η συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού σηματοδοτεί την περαιτέρω υποταγή της Ελλάδος στον παγκόσμιο σιωνισμό και στην δουλεία του τόκου που έχει επιβληθεί στα έθνη από την ΝΕΑ ΤΑΞΗ...

Και επειδή πολλοί δήθεν ψύχραιμοι αναλυτές απεχθάνονται την συνωμοσιολογία και βδελύτονται το σταθερά επιβεβαιούμενο εκ των γεγονότων βιβλίο ''Τα πρωτοκόλλα των σοφών της Σιών '' πιστεύουν πως είναι άλλο πράγμα ο Σιωνισμός και άλλο ο διεθνής Εβραισμός, τους αφιερώνουμε τα παρακάτω λόγια που ανήκουν σε ένα εξέχων μέλος του A.J.C...... . ονόματι Στίβεν Στάινλαιτ ''Μεγάλωσα σαν τυπικό Εβραιόπουλο... όλα τα καλοκαίρια της εφηβείας μου για δύο μήνες συμμετείχα σε μια εβραϊκή κατασκήνωση... Κάθε πρωί κάναμε έπαρση σημαίας ενός ξένου Κράτους (Ισραήλ), φορούσαμε στρατιωτική στολή ενός ξένου κράτους και μαθαίναμε χορούς και τραγούδια ενός ξένου κράτους ... Μαθαίναμε ότι η πραγματική πατρίδα μας είναι το Ισραήλ και ότι οι εθνικοί είναι κατώτεροι από εμάς...


Δυσαρεστημένος με την Ελλάδα εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού όπως είπε όλες οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων εκτός της Ελλάδας.


«Όλες χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής, εκτός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση … έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Υπουργός μιλώντας σε συνέδριο.

Αντιθέτως ο Σόιμπλε εξήρε τις επιδόσεις της Μαδρίτης και της Ρώμης: «Αν και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα (δημοσιονομικής προσαρμογής), αυτό που έχουν επιτύχει η Ισπανία και η Ιταλία είναι σπουδαίο».

Πρόσθεσε ακόμη πως στις χώρες που εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα δοθεί «περισσότερος χρόνος» για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με τη γνωστή του κυνικότητα επανατοποθετεί στο στόχαστρό του την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται υπό την σκέπη των αμερικανικών εκλογών, αφού ο ίδιος ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θέλει να κρατηθεί η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές... 

Η επόμενη ημέρα, θα είναι πραγματικά ημέρα αποκάλυψης των πραγματικών διαθέσεων των "εταίρων", των "δανειστών", αλλά και των εγχώριων "διασωστών", οι οποίοι μετρούν αντίστροφα τον χρόνο μέχρις ότου έρθει H Ημέρα που θα πέσουν οι μάσκες και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εύχονται να μην πέσουν και τα κεφάλια τους (κυριολεκτικά)...

Εμείς, απευθυνόμενοι στην (ανθυπο)κυβέρνηση Σαμαρά έχουμε ένα μόνο ερώτημα: Τι προετοιμασίες έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση ώστε να υπάρχουν τρόφιμα για τους πολίτες και καύσιμα για τις βασικές ανάγκες λειτουργίας της χώρας, σε βάθος έξι μηνών;
Η ερώτηση είναι απολύτως σαφής. Και, δυστυχώς, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν γίνει προμήθειες για προετοιμασία της χώρας για το χειρότερο ενδεχόμενο. Και αυτό, επειδή, η κυβέρνηση Σαμαρά ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την ψήφιση επιβολής νέων μέτρων και όχι για την επόμενη ημέρα των αμερικανικών εκλογών ή για την χειρότερη εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει για την χώρα και τους κατοίκους της.


Oι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο στρατός της χώρας έχει βάλει εναντίον στόχων μέσα στη γειτονική Συρία αφού μια οβίδα προερχόμενη από τη Συρία χτύπησε στόχο στο εσωτερικό της Τουρκίας και σκότωσε πέντε Τούρκους πολίτες.

Σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι τουρκικές δυνάμεις έβαλλαν εναντίον "τμημάτων της συριακής επικράτειας τα οποία εντοπίστηκαν μέσω ραντάρ".

Νωρίτερα χθες (3/10) μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της σκοτώθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο τουρκικό χωριό Ακτσακλέ από μια οβίδα που εκτοξεύθηκε από τη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού, "η Τουρκία ποτέ δεν θα αφήσει αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις από το συριακό καθεστώς εναντίον της εθνικής ασφάλειάς μας".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, και τους υπουργούς εξωτερικών πολλών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το περιστατικό.

Ο Μπαν Κι-Μουν προέτρεψε αργότερα τη συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της και προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις που ξέσπασαν εδώ και 19 μήνες στη Συρία βλάπτουν όλο και περισσότερο άλλες χώρες της περιοχής.

Η δήλωση από το γραφείο του Ερντογάν αναφέρει επίσης ότι ο Νταβούτογλου είχε συμφωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ότι επείγει μια έκτακτη συνεδρίαση των μελών του ΝΑΤΟ.

Φέρεται ότι ορίστηκε σύσκεψη των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ αργά το βράδυ της 03/10.

Στην Ουάσινγκτον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ήταν «εξοργισμένη» για τον βομβαρδισμό της Τουρκίας από τη Συρία.

"Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τις απώλειες ζωής που έχουν προκύψει στην τουρκική πλευρά", πρόσθεσε η Κλίντον.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Ρωσία προειδοποίησε το ΝΑΤΟ και άλλες δυνάμεις να μην επιδιώξουν μια «πρόφαση» για στρατιωτική επέμβαση στις ήδη αιματηρές συγκρούσεις.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, έκανε επίσης έκκληση για αυτοσυγκράτηση μεταξύ της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και της Συρίας.

Τα σχόλια του Γκατίλοφ έγιναν μετά την πρόσφατη επίκριση της Ρωσίας από τον Ερντογάν με αφορμή την παρεμπόδιση των προσπαθειών του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στο Σύριο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η στάση της Μόσχας επέτρεψε την συνέχιση των σφαγών στη Συρία.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή κατά της βίας που μεταδόθηκε και στην Τουρκία λόγω των συγκρούσεων στη Συρία εδώ και 19 μήνες. 

To πρωί της 3ης Οκτωβρίου, τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν μετά από τρεις μεγάλες εκρήξεις στο κέντρο του Χαλεπιού, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας για τις εκρήξεις κοντά στο ξενοδοχείο Αleppo Palace Hotel. Ο υποτιθέμενoς στόχος ήταν η λέσχη αξιωματικών του στρατού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο.

Η κρατική τηλεόρασε μετέδωσε βίντεο που δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο ξενοδοχείο και στις καφετέριες γύρω από αυτό, καθώς και ένα μεγάλο κρατήρα στην πλατεία Al-Jabari του Χαλεπιού.

Θέλουν έγκριση για χερσαία επιχείρηση στη Συρία οι Τούρκοι

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη νύχτα εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία συνεδριάζει στις 10 το πρωί για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, αν παραστεί ανάγκη.

Από νωρίς σήμερα το πρωί ακούγονται στην Ούρφα της Τουρκίας ήχοι από πυρά του τουρκικού πυροβολικού που πλήττουν το έδαφος της Συρίας, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στις 06.45 το πρωί το τουρκικό πυροβολικό χτύπησε τρεις φορές συριακές θέσεις. Το Reuters αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι η Τουρκία πλήττει στόχους στην περιοχή Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων.

Κατά τα χτεσινά αντίποινα το τουρκικό πυροβολικό έπληξε με 50 βολές, 16 σημεία στη Συρία.

Τι αναφέρει ο Ερντογάν προς την τουρκική εθνοσυνέλευση

Στην πρόταση που κατέθεσε ο Ερντογάν προς την τουρκική εθνοσυνέλευση αναφέρεται ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας». Υπογραμμίζεται ότι «από τις 20 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας έχουν πραγματοποιηθεί επιθετικές ενέργειες και προς τα εδάφη της χώρας μας, ενέργειες οι οποίες συνεχίστηκαν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες. Οι εν λόγω επιθετικές ενέργειες εναντίον των εδαφών της χώρας μας βρίσκονται στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης».

Σημειώνεται ότι «η κατάσταση αυτή έχει περιέλθει σε σημείο που συνιστά απειλή προς την εθνική μας ασφάλεια» και τονίζεται ότι «έχει παρουσιαστεί η ανάγκη της λήψης των αναγκαίων μέτρων και της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εναντίον τυχόν απειλών και κινδύνων που μπορεί να στραφούν εναντίον της χώρας μας».

«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει στην πρόταση ο Ερντογάν.

Το άρθρο 92 του τουρκικού συντάγματος αναφέρει τα εξής: «Σε περιστάσεις εκτός από την κήρυξη πολέμου για τις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται νόμιμο από το διεθνές δίκαιο και τις περιπτώσεις που ορίζουν είτε οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Τουρκία είτε οι κανόνες διεθνούς αβροφροσύνης, η αρμοδιότητα για την αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε ξένες χώρες ή την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία ανήκει στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί αιφνίδια επίθεση σε περίοδο διακοπών της εθνοσυνέλευσης και καταστεί αναπόφευκτη η λήψη άμεσης απόφασης για χρήση των ενόπλων δυνάμεων, την απόφαση περί αποστολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να λάβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».


Στήριξη ΝΑΤΟ στην Τουρκία

«Άμεση παύση των επιθετικών ενεργειών» της Συρίας εις βάρος της Τουρκίας απαίτησαν τα μέλη του ΝΑΤΟ σε έκτακτη νυχτερινή συνεδρίασή τους μετά την ανάφλεξη στα συροτουρκικά σύνορα.

Οι πρέσβεις των 28 μελών της Συμμαχίας στο ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αργά τη νύχτα μετά από αίτημα της Τουρκίας για να συζητήσουν το βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο με τη Συρία στον οποίο σκοτώθηκαν πέντε μέλη μίας οικογένειας -και στον οποίο η Τουρκία απάντησε με στρατιωτικά αντίποινα, που προκάλεσαν το θάνατο Σύρων στρατιωτών σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση. Σε κοινή τους δήλωση τα μέλη του ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη Δαμασκό και στηρίζουν την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΝΑΤΟ ανέφεραν: «Τα πυρά από τη Συρία συνιστούν πηγή τεράστιας ανησυχίας και καταδικάζονται έντονα από όλους του συμμάχους. Ζητούμε την άμεση διακοπή των επιθετικών πράξεων σε βάρος ενός συμμάχου και καλούμε το συριακό καθεστώς να παύσει την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Reuters, ο Τούρκος αντιπρόσωπος παρουσίασε στη συνάντηση τα περιστατικά (τόσο το συριακό πλήγμα όσο και τα τουρκικά αντίποινα) και οι περισσότεροι έδωσαν εύσημα στην τουρκική αυτοσυγκράτηση.

Η έκτακτη συνάντηση έγινε βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων όταν ένα μέλος αισθάνεται ότι παραβιάζεται η εδαφική του κυριαρχία.

Σημειώνεται ότι κανείς από τους παριστάμενους, σύμφωνα με την πηγή, δεν αναφέρθηκε στο άρθρο 5 της συλλογικής αμυντικής αρχής -βάσει του οποίου επίθεση σε ένα μέλος λογίζεται ως επίθεση σε βάρος όλων των μελών.
 
Με πληροφορίες από RT News, Defence Talk , Βόρεια και Πρώτο Θέμα


Ντροπή σας κύριοι ταξιτζήδες που κατεβήκατε στο δρόμο και τα κάνατε γυαλιά καρφιά όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το επάγγελμα και όταν "το μαζέψανε" λουφάξατε στα κωλοταξί σας και τώρα κορνάρετε τους διαδηλωτές να κάνουν στην άκρη για να πάρετε την επόμενη κούρσα σας.

Ντροπή σας κύριοι αστυνομικοί που όταν η κυβέρνηση ανήγγειλε τα μέτρα που σας αφορούν βγήκατε αμέσως να "εμποδίσετε" τα ματ να χτυπήσουν τον κόσμο και τώρα που η κυβέρνηση "το μάζεψε" δε σας χαλάει καθόλου η καταστολή (των άλλων).

Ντροπή σας κύριοι απόστρατοι αξιωματικοί, "φύλακες της πατρίδας" που βγήκατε στο δρόμο όταν ανακοίνωσαν ότι θα σας μειώσουν τη σύνταξη και τώρα που "το μάζεψαν" ξαναγυρίσατε ήσυχοι στους καναπέδες σας να παρακολουθήσετε ζωντανά την αρένα.

Ντροπή σας κύριοι δάσκαλοι και καθηγητές που ο μόνος λόγος για τον οποίο βγαίνατε και βγαίνετε στο δρόμο είναι η μείωση του σανού και ποτέ σας δεν διαμαρτυρηθήκατε για την καταστροφή της παιδείας στη χώρα μας.

Ντροπή σας κύριοι νοσοκόμοι που βγήκατε στο δρόμο μόνον όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα που σας αφορούν χωρίς να δίνετε δεκάρα για το λειτούργημα που δεν μπορείτε πια να ασκήσετε.

Ντροπή μας Ελληνες που αφήσαμε την ολιγαρχική συμμορία να καταστρέψει την όμορφη χώρα μας και να καταντήσει την παιδεία των παιδιών μας στο σημείο να κινδυνεύει από έλλειψη δασκάλων, βιβλίων και πετρελαίου.

Ντροπή μας που αφήνουμε τη συμμορία να μεταχειρίζεται τους γέρους και τους ανήμπορους σαν άχρηστα σκουπίδια ενώ εμείς παρακολουθούμε έκθαμβοι την παρά-ολυμπιάδα ξαπλωμένοι στον καναπέ μας.

Ντροπή μας Ελληνες που βγαίνουμε στο δρόμο και βελάζουμε μόνον όταν οι τσομπάνηδες μειώνουν τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ μερίδα από το σανό.

Ντροπή μας που είμαστε έτοιμοι να ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας με τη σιωπή μας, αρκεί να μας αφήσουν μια τηλεόραση, έναν καναπέ και ένα πιάτο φαΐ.

Μέχρι να ξυπνήσουμε και να βγούμε στο δρόμο όχι σαν αριστεροί και δεξιοί, όχι σαν κόκκινοι και μαύροι, όχι σαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά σαν Ελληνες, όλοι μαζί ενωμένοι σαν γροθιά, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μια πατρίδα δυνατή και πολιτισμένη, δημοκρατική και δίκαιη.

Μέχρι τότε...

Προσοχή στο σανό.

Το δικό μας.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ
Για το διάστημα ενός χρόνου από σήμερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση θα έχουν τη δυνατότητα να κηρύξουν πόλεμο σε οποιαδήποτε χώρα (και όχι μόνο στη Συρία), σύμφωνα με την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Η λεπτομέρεια αυτή καθιστά το καθεστώς ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή που περικλείνεται μεταξύ Καυκάσου- Μεσοποταμίας- Αν. Μεσογείου κι Αιγαίου άκρως ευαίσθητη κι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ειδικότερα,
στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση και ο στρατός έχουν άδεια κήρυξης πολέμου σε «ξένες χώρες». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα ότι ο στρατός έχει το ελεύθερο για το διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου ,να επέμβει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, αν το κρίνει απαραίτητο.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που ανήρτησε η εφημερίδα Hürriyet, κάνοντας το απαραίτητο ζουμ στην επίμαχη φράση:(Yabanci ülkelere: Ξένες χώρες
)

Την ίδια αποκάλυψη έκανε και ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) İlhan Cihaner, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Το διάταγμα που έκρυψαν από τον λαό», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πήρε απεριόριστη άδεια να κηρύξει πόλεμο ξένες χώρες και όχι μόνο στη Συρία.


Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Του Παναγιώτη Τσολάκη 

 Μια Κινέζικη παροιμία λέει: Τρία πράγματα δεν αφήνουν ίχνη στο πέρασμα τους: το πουλί που πετάει στον αέρα, το ψάρι που κολυμπάει στο νερό και το οικονομικό έγκλημα του μανδαρίνου».

Την ξέρουν καλά αυτήν την παροιμία, οι άρπαγες του δημοσίου χρήματος και την κάνανε δόγμα, με την υπογραφή και συγκατάθεση της πολιτικής εξουσίας!

Η κοινωνία βαρέθηκε να ακούει για χρηματισμούς, υπεξαιρέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, για λίστες που χάνονται στα ξαφνικά και ξαφνικά εμφανίζονται, λίστες για πρόσωπα που ελέγχεται ο τρόπος πλουτισμού τους, χωρίς ποτέ τίποτε από όλα αυτά να φτάνει στην δικαιοσύνη και χωρίς ποτέ να έχει τιμωρηθεί κανείς και να μην έχει ποτέ επιστραφεί έστω μέρος των κλοπιμαίων! Εύλογο και απλό το ερώτημα της κοινωνίας, πως απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία πολιτικά και δημόσια πρόσωπα με εισόδημα μόνο το μισθό τους!

Αυτός ο έλεγχος, το χιλιοειπωμένο και χιλιοφθαρμένο σλόγκαν «πόθεν έσχες» δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Σε μια υγιή δημοκρατία θα ήταν αυτονόητη μια απλή πράξη. Κύριε Χ δηλώσατε μέχρι σήμερα εισόδημα Α και τα περιουσιακά σας στοιχεία είναι 100Α. Τα 99Α παρακρατούνται από την πολιτεία γιατί δεν τα έχετε δηλώσει!

Το δημόσιο χρήμα και τον δημόσιο πλούτο δυστυχώς τον απομυζούν και τον εκμεταλλεύονται λίγοι. Τα σκοτεινά αλλά γνωστά οικονομικά συμφέροντα τα οποία ελέγχουν πάντα κομμάτι του πολιτικού χώρου, και σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική εξουσία ελέγχουν στην συνέχεια κομμάτι του δικαστικού χώρου, κομμάτι των δημόσιων οργανισμών, κομμάτι της αυτοδιοίκησης, των Μ.Μ.Ε, του συνδικαλισμού και όποια άλλο κομμάτι χρειάζονται και τους εξυπηρετεί.

Για αυτό δεν φτάνει ποτέ τίποτα στην δικαιοσύνη, για αυτό δεν καταργείται η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για αυτό δεν γίνεται έρευνα για το πώς και γιατί η χώρα μπήκε στο Δ.Ν.Τ και στα μνημόνια, για αυτό δεν ελέγχεται και το χρέος της χώρας, πόσο είναι, γιατί είναι τόσο, σε ποιους χρωστάμε και γιατί χρωστάμε! Ποιος δανείστηκε; Γιατί δανείστηκε; Πότε δανείστηκε; Ποιος τα εισέπραξε και που πήγανε!

Για αυτό και οι απεργίες είναι τόσο αραιές και χλιαρές, γιατί ακριβώς το συνδικαλιστικό κομμάτι το ελέγχει το σύστημα γνωρίζοντας προφανώς ατοπήματα και ίσως αμαρτήματα που η ίδια η πολιτική επέτρεψε να διαπράξει ακριβώς για να το ελέγχει όταν θα χρειαστεί. Το ίδιο προφανώς συμβαίνει και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, όπου οι περισσότεροι δήμοι παρουσίαζαν για χρόνια  τεράστιους προϋπολογισμούς!

Όλες αυτές οι παθογένειες, εμπνεύσεις και δημιουργήματα της εξουσίας, έγιναν συνήθειες πρακτικής εφαρμογής από όλο το βοηθητικό σύστημα που αναφέρθηκε παραπάνω, με στόχο την σημερινή κατάσταση της χώρας και των πολιτών. Αυτούς εννοούσε ο Πάγκαλος όταν έλεγε «Μαζί τα φάγαμε»!

Όλα τα παιδιά της γενιάς του πολυτεχνείου, που ασχολήθηκαν με την πολιτική και οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες που τους στήριζαν και για τους οποίους όλα δείχνουν ότι δούλευαν, προφανώς, με όσα ακούγονται και όπως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, δεν θα έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα για πολλές – πολλές δεκαετίες, πιθανόν και οι απόγονοι. Τι δουλειά έκαναν εκτός της πολιτικής ασχολίας!

Το περιβόητο πλέον CD βρέθηκε. Ήταν μάλλον καταχωνιασμένο με τα άλλα CD που είχαν όπερα κι όπως πήγε να ακούσει κάποιο από αυτά ο Βενιζέλος για να ηρεμήσει, άρχισε να ακούει ονόματα αγίων καταθέσεων και σκέφτηκε να το δώσει στον αρμόδιο αρχάγγελο Σαμαρά!

Τίποτα δεν θα γίνει και πάλι! Τίποτα όσο η κοινωνία παραμένει απαθής και αδρανής. Τι κι αν τους τα χώνει και πάλι ο Καμένος μέσα στην βουλή, τι κι αν ο Μαρκόπουλος μίλησε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τις πολεμικές αποζημιώσεις!

Το σύστημα συνεχίζει ακάθεκτο να λεηλατεί την κοινωνία και να την εξουσιάζει. Κι η κοινωνία εκτονώνεται ουρλιάζοντας συνθήματα τύπου. Να καεί -  να καεί το μπουρδέλο η 

Ατυχής εξίσωση. Στο μπουρδέλο υπάρχει σειρά, τάξη και σταθερή οικονομική συναλλαγή σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών. Σε αντίθεση με αυτό που αναφέρει η κοινωνία δεν υπάρχει ούτε τάξη ούτε σειρά. Πηδάει ο καθένας όποιον θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει, στα παίρνουν και με το ζόρι και στο τέλος χρεώνουν την κοινωνία να πληρώσει στους τοκογλύφους, τους νταβατζήδες τους δηλαδή, τα γ……….

Πρέπει η ίδια η κοινωνία να κάψει αυτό το πολιτικό σύστημα που παράγει τοξίνες, διοξίνες, σαπίλα, φθορά και διαφθορά και που καταστρέφει κάθε τι καινούργιο και υγιές ξεπροβάλει. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την φύση. Μετά την πυρκαγιά σε ένα παλιό, σάπιο και άρρωστο περιβάλλον που μαραζώνει και φθείρεται, αναγεννιέται η γη και ξεπηδάει το καινούργιο. Το καθαρό, το υγειές, το δυνατό και ξεκινάει μια νέα δημιουργία σε ένα καινούργιο πια περιβάλλον, απαλλαγμένο από χρόνιες παθογένειες και κρυφές αρρώστιες.

Ας πάρουν οι νέοι την τύχη στα χέρια τους. Μην την ξαναπαραδώσουν με την ψήφο τους σε πολιτικούς του περασμένου αιώνα! Σε λεκιασμένους πολιτικούς που η κοινωνία βλέπει το λεκέ και τον οσμίζεται, ακόμα κι αν ξεπλύθηκαν στην κολυμβήθρα του Συλωάμ. Σήμερα η κολυμβήθρα εκσυγχρονίστηκε και μπορεί να ονομάζεται Χάρβαρντ ή τέλος πάντων κάποια πανεπιστημιακή έδρα, κάποιο ευρωπαϊκό ή διεθνές αξίωμα που το πολιτικό αδίκημα ή έγκλημα το εξωραΐζει, το εξαγνίζει και το αθωώνει!


Η τελική λύση που ετοιμάζουν για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει μια νέα, εθνικά επώδυνη περίοδο για τη χώρα. Είναι θέμα λίγων εβδομάδων οι εκβιασμοί και οι απειλές να επανέλθουν στο προσκήνιο, με μεγάλο πρωταγωνιστή και πάλι το Βερολίνο…


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», μόλις ψηφιστούν τα νέα μέτρα και ξεκινήσει η εφαρμογή τους, στο επίκεντρο της νέας επίθεσης θα βρεθεί η λεγόμενη «τελική λύση» για τη χώρα μας, δεδομένου ότι κατά κοινή ομολογία το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αλλά οδηγεί τη χώρα στην αποσάθρωση.

Ήδη, όπως αναφέρεται στα «Επίκαιρα», κορυφαίοι παράγοντες της Γερμανίας, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Κάιτελ, το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Κιέλου αλλά και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, προϊδεάζουν ότι η τελική λύση θα είναι η μετατροπή της χώρας όχι απλά σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, αλλά και σε διοικητικό προτεκτοράτο της Γερμανίας.
Αν και αποφεύγουν να δηλώσουν ότι επιδιώκουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε γερμανικό προτεκτοράτο, για να μην ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο στο σύνολό τους οι Γερμανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για Ευρωπαίους που θα αναλάβουν την καθοδήγηση της χώρας.

«Στο στόχαστρο»

Ο Μάρτιν Σουλτς, σε πολλές, επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του, αναφερόμενος στην Ελλάδα κάνει λόγο για «μια ασυνήθιστη χώρα», που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνηθισμένο τρόπο και τονίζει απροκάλυπτα ότι την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν «Ευρωπαίοι», δηλαδή Γερμανοί.

Οι δηλώσεις Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, προκάλεσαν ιδιαίτερη ένταση και κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος Ράιχενμπαχ

Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, και μάλιστα με απόφαση Συνόδου Κορυφής, η Μέρκελ επέβαλε τον Χορστ Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια επιτήρησης της χώρας.
Στόχος του Γερμανού τεχνοκράτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ώστε αυτό να καταστεί παραγωγικό και αποτελεσματικό.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα, ο Ράιχενμπαχ προετοιμάζει το έδαφος, όπως και ο Γερμανός υφυπουργός, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, για την «τελική λύση», την απόλυτη, δηλαδή, χειραγώγηση για να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά και οικονομικά σχέδια του Βερολίνου.

Προς την ίδια κατεύθυνση, και μάλιστα με επιστημονικό τρόπο, κινείται μελέτη του Πανεπιστημίου του Κιέλου, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί και ως σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ.

Η πολιτική λύση

Στη γραμμή αυτή κινούνται πλέον πολλοί μέσα στο γερμανικό πολιτικό σύστημα, ενώ όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα αναδειχθεί ίσως στην κορυφαία σύγκρουση εντός της χώρας από τις πολιτικές δυνάμεις.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και οι χειρισμοί που γίνονται τόσο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όσο και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην όξυνση της κρίσης, στην αποσάθρωση του κράτους, στην αδυναμία διοίκησης ενός δημόσιου τομέα που απλά ούτως ή άλλως δεν λειτουργεί.

Το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί, βάσει σχεδίου, να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες των πολιτών του, ώστε από θέση πλήρους αδυναμίας θα παραδοθεί στις ορέξεις των Γερμανών.

"Σφηκοφωλιές" χαρακτήρισε πριν λίγες ημέρες τα παράνομα τζαμιά, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛΑΣ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια από την παρουσία (νεο)εισερχόμενων αραβικής και όχι μόνον καταγωγής που διατηρούν σχέσεις με ακραία ισλαμιστικά κινήματα. Ο ίδιος σε σύσκεψη που είχε με υφισταμένους του επέστησε την προσοχή του στο ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένου τρομοκρατικού χτυπήματος, αλά Μπουργκάς, με θύματα Ισραηλινούς, Αμερικανούς ή Γάλλους τουρίστες. Παράλληλα, δεν απέκλεισε μία βομβιστική επίθεση κατά πρεσβειών των παραπάνω χωρών ή εταιρειών συμφερόντων τους, αφού σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες, πολλοί από τους μουσουλμάνους που εισήλθαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι πρώην στρατιωτικοί και επομένως διαθέτουν την σχετική τεχνογνωσία και εκπαίδευση.
 
Οι αρχές ασφαλείας, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που προέκυψαν από την επιθετική συμπεριφορά των μουσουλμάνων της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα, αναθεωρούν και τη λίστα με τα ύποπτα πρόσωπα για τρομο-χτύπημα.

Σήμανε μάλιστα "κόκκινος συναγερμός" όταν διαπιστώθηκε ότι τα άτομα αυτά διατηρούν στενούς δεσμούς με γνωστό σαουδαραβικό ίδρυμα, το οποίο ενισχύει κατά κύριο λόγο οικονομικά, τη λειτουργία δεκάδων ημιπαράνομων τζαμιών και ευκτήριων οίκων. Το εντυπωσιακό είναι ότι μεταξύ τους, τελευταία, βρίσκονται αρκετοί Αλβανοί και Βούλγαροι τουρκικής καταγωγής που θεωρούνται ως νέοι προσήλυτοι και ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Το βέβαιο είναι ότι ο αρχικός κατάλογος με τα 150-200 ονόματα εξτρεμιστών που υπήρχε από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει διευρυνθεί σημαντικά. Ήδη, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ετοιμάζει νέα έκθεση όπου θα αναφέρονται τα τζαμιά "ως κέντρα όπου αναπτύσσουν δράση φανατικές ισλαμικές ομάδες". Παράλληλα, θα τονίζεται ότι "υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων ομάδων μουσουλμάνων που ζουν στην χώρα μας και οργανώσεών τους στην Ευρώπη και στην Μ. Ανατολή". Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή την στιγμή διεξάγεται σκληρή εσωτερική μάχη ανάμεσα στις μετριοπαθείς τάσεις του Ισλάμ και τις ακραίες για το ποία θα έχει την πρωτοκαθεδρία. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους της πρώτης, ηγείται η Αίγυπτος και της δεύτερης η Σαουδική Αραβία, με την Τουρκία να καραδοκεί, καθώς θέλει να ελέγξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους εν Ελλάδι μουσουλμάνους, για ευνόητους λόγους.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, σχεδόν όλα τα τζαμιά που έχουν κατασκευαστεί στην Δυτ. Ευρώπη, στην Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στην Αλβανία, από κεφάλαια Σαουδαράβων και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόλπου, έχουν χαρακτηριστεί σε επίσημες εκθέσεις "ως τόποι εκκόλαψης τρομοκρατικών οργανώσεων".

Ενδιαφέρουσα, όμως, είναι και η έκθεση που θα συντάξει ή μάλλον θα επαναπροσαρμόσει στα νέα δεδομένα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σε αυτή, θα γίνεται λόγος ότι "τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συσπείρωση και οργάνωση ενός σημαντικού τμήματος των διαβιούντων στην χώρα μας μουσουλμάνων οικονομικών μεταναστών, η οποία καταδεικνύεται κυρίως από την αύξηση, σε σχέση με το παρελθόν, της ίδρυσης και λειτουργίας "άτυπων χώρων συγκέντρωσης και προσευχής". Αυτή η συσπείρωση, σύμφωνα με την έκθεση δεν είναι "αθώα", αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υποκινείται και καθοδηγείται από διάφορα "πανισλαμικά κέντρα" του εξωτερικούς όπως η Al Daun Wal Tabligh, Jamaat Wal Tabligh, Islamic Forum Europe, κ.α. Παράλληλα, έχει αποκαλυφθεί, μετά από συνεχείς παρακολουθήσεις, ότι πρόσωπα που κινούν τα νήματα στην μουσουλμανική κοινότητα διατηρούν επαφές με διάφορες φονταμενταλιστικές δομές του εξωτερικού, όπως οι Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), Union des Organisation Islamiques de France (UIOF) κλπ. Η εκτίμηση της συγκεκριμένης κρατικής υπηρεσίας, στελέχη της οποίας είχαν προειδοποιήσει τους προϊσταμένους τους για μία "μουσουλμανική άνοιξη" στο κέντρο της Αθήνας, είναι ότι "πρόκειται για ένα ανησυχητικό εξελισσόμενο φαινόμενο, στο πλαίσιο του οποίου αναμφίβολα δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για την προώθηση της ισλαμικής εξτρεμιστικής ιδεολογίας και την ανάπτυξη και δραστηριοποίηση μυστικών πυρήνων που καθοδηγούμενοι μπορούν να διολισθήσουν στον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Γι' αυτό, το όλο θέμα παρακολουθείται στενά.

Σε απλά λόγια, εκφράζονται φόβοι για ένα ισλαμικό αντάρτικο με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική συνοχή αλλά και την διεθνή εικόνα της χώρας μας.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως "ο κίνδυνος μίας μελλοντικής εμφάνισης εξτρεμιστών, ελλοχεύει κυρίως μέσω του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανύπαρκτο για την Ελλάδα". Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι συντάκτες της, "ο φόβος είναι ότι στο μέλλον μέσω κάποιας νεοσύστατης ΜΚΟ που θα συνδέεται με φονταμενταλιστικά κινήματα, θα χρηματοδοτηθεί η δράση των μουσουλμάνων στην χώρα μας", με κύρια αιχμή του δόρατος όχι μόνον τους προερχόμενους από την ζώνη του Μαγκρέμπ αλλά κυρίως τους μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που θεωρούνται κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Πάντως, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι οποίοι δεν "μασούν" τα λόγια τους, μιλούν για "εν υπνώσει τρομοκράτες" που έχουν εισέλθει στην χώρα μας και κάποια στιγμή θα εκδηλωθούν.

Ένας παράγοντας ανησυχίας από την πλευρά των δικαστικών αρχών, είναι το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει ενημερωμένο κεντρικό αρχείο αλλοδαπών, ενώ πάσχει σε επίπεδο συγκέντρωσης πληροφοριών και στηρίζεται αποκλειστικά σε όσα στοιχεία της αποστέλλουν οι ξένες υπηρεσίες.


Επώνυμη επιστολή-φωτιά καταγγέλει στον Σαμαρά πως ανύπαρκτη εταιρεία διαχείριζεται τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες


Τα νερά, στον τομέα των σεισμικών ερευνών, έρχεται να ταράξει επιστολή, με παραλήπτη των πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από μια ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων από τον κλάδο της ενέργειας.

Στο περιεχόμενό της περιγράφονται μεθοδευμένες και μυστικές κινήσεις πολιτικών παραγόντων αναφορικά με τον τρόπο που γίνονται οι αξιολογήσεις των προσφορών και κατ' επέκταση η ανάθεση των έργων στους αναδόχους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η επιτροπή υποστηρίζει ότι το αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση των προσφορών είναι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. η οποία, ωστόσο, παρότι με βάσει τη κείμενη νομοθεσία έχει δημιουργηθεί, αντιθέτως δεν έχει συσταθεί σε Σώμα, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, για τη στελέχωση του ΔΣ.

«Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (εφεξής "ΕΔΕΥ") παραμένει ανενεργή, παρά το γεγονός ότι, έστω και καθυστερημένα, όλα τα σχετικά με τον φορέα νομικά ζητήματα διευθετήθηκαν με το Π.Δ.14/ΦΕΚ21/Α/13.2.2012 και η στελέχωση του Δ.Σ. της ΕΔΕΥ έπρεπε να έχει διευθετηθεί από 15.3.2012 βάσει της Δ13/Β/Φ9.5.15/3557/14.2.2012 προκήρυξης. Αντιθέτως, κατόπιν χορήγησης παράτασης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (!) για προφανείς λόγους, η στελέχωση απλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ...» αναφέρει χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τον τρόπο που λειτουργεί ο συγκεκριμένος κλάδος.

Η παρανομία;

Η μη νόμιμη διαδικασία τώρα ξεκινάει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρεται στην επιστολή. Όπως προαναφέραμε, ο μόνος φορέας ο οποίος θεσμικά είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των έργων είναι η «ΕΔΕΥ».

Παραμένοντας όμως ανενεργή η εταιρεία, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κάνει κάτι για το αντίθετο, αντιθέτως έχει προχωρήσει σε διαδικασίες αξιολόγησης προσφορών για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μέσω διαφόρων επιτροπών, δημιουργούνται καίρια ερωτήματα ως προς την τεχνογνωσία των συγκεκριμένων επιτροπών.

Διαβάστε ολόκληρη των επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά

samaras1

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή προς τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο

papadimos

Παραπληροφόρηση της Βουλής για το πώς γίνονται η διαδικασίες

Στην ίδια επιστολή, υποστηρίζεται ότι η Βουλή δεν έχει ενημερωθεί για το σύνολο της αλληλογραφίας ενώ καταγγέλλεται η λειτουργία του περίφημου Invest in Greece ως υποκατάστατο της ΕΔΕΥ «Επί του παρόντος, η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει ενημερωθεί για το σύνολο της αλληλογραφίας, των πρακτικών καθώς και των λοιπών νομιμοποιητικών εγγράφων που σχετίζονται με τη διαδικασία επιλογής του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων ως σύμβουλο του ΥΠΕΚΑ, για τις "Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων", για τα πρακτικά των σχετικών επιτροπών, για το ρόλο του Invest in Greece (!) ως υποκατάστατο της ΕΔΕΥ, για το "Draft Model Agreement" και τα υπόλοιπα που αναφέρονται συνοπτικά στην από 10.5.2012 με Α.Π. ΥΠΕΚΑ/ΓΡ.ΥΦ./0279 επιστολή τού τέως Υφυπουργού ΠΕΚΑ προς τους αρχηγούς των κομμάτων. Ως εκ τούτου, η στρατηγική της Ελλάδας ταυτίζεται με τη στρατηγική των συμβούλων που παρέχουν –τυπικά ή άτυπα– τις υπηρεσίες τους στην εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση. Δίχως οιαδήποτε διάθεση αμφισβήτησης του πατριωτισμού των εν λόγω συμβούλων, η ποιότητα αυτών των υπηρεσιών, όπως προσδιορίζεται εμφανώς από το προαναφερόμενο παράδειγμα του συμβατικού κειμένου, δεν είναι επαρκής για να προστατέψει το Δημόσιο Συμφέρον».

Ξεκινάει έρευνες η PGS
«Τρυπάει» σε Ιόνιο και Κρήτη

Υπό το εξαιρετικά σφικτό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ελληνικό Δημόσιο, η υπογραφή της σύμβασης με τη νορβηγική εταιρεία ερευνών είναι το μόνο εμπόδιο που δεν επιτρέπει στην Petroleum Geo Services (PGS) να βάλει μπροστά τα μηχανήματα για να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Όλα τα εμπόδια αναμένεται να ξεπεραστούν εντός του μήνα και η νορβηγική εταιρεία θα λάβει το «πράσινο φως» για την εκτέλεση των ερευνών, με το χρονοδιάγραμμα να θέλει την επεξεργασία των δεδομένων να ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι του 2013, ώστε μέσα στο 2014 να προκηρυχθεί ο γύρος των παραχωρήσεων.

Στο μεταξύ, εκτενές ρεπορτάζ φιλοξένησε χθες το πρακτορείο «Reuters» σχετικά με την μελέτη που έχει κάνει η ομάδα υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Φώσκολο και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας «Flow Energy» (και πρώην διευθυντή ερευνών και κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ) Ηλία Κονοφάγο, για τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα υδρογοναθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος τα εκτιμώμενα αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης ανέρχονται σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι μπορούν να αποφέρουν κρατικά έσοδα600 δισ. δολαρίων σε 25-30 χρόνια. Πιο συντηρητικές είναι οι εκτιμήσεις του κ. Κονοφάγου που μιλούν για 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, που αντιστοιχούν σε 20 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, και είναι ικανά να αποφέρουν 270 δισ. δολάρια στο ελληνικό Δημόσιο, σε βάθος πάντα 25-30 ετών.

«Πρόκειται πάντως για νούμερα που δε στηρίζονται σε σεισμικά και γεωτρητικά δεδομένα, όπως κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις το United States Gelogical Survey, η γεωολογική υπηρεσία των ΗΠΑ", απαντούν από την πλευρά τους γνώστες του αντικειμένου. Κι αυτό καθώς η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης είναι εντελώς ανεξερεύνητη, αντίθετα με το Ιόνιο για παράδειγμα. "Εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε περιοχές όπου υπάρχουν στοιχεία από σεισμικές έρευνες, κάτι που δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει», προσθέτουν τα ίδια στελέχη.

Η συγκεκριμένη πάντως μελέτη, που σύμφωνα με το «Reuters» είναι και σε γνώση του γραφείου του Πρωθυπουργού, έχει βασιστεί σε σύγκριση των γεωλογικών στοιχείων της θαλάσσιας περιοχής νότιας της Κρήτης με περιοχές που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά διεθνώς, και όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα. Τέτοια είναι τα νησιά Μπαρμπάντος στη Βενεζουέλα και τα νησιά Τιμόρ στη ΒΔ Αυστραλία.

Η έρευνα έγινε με τη συνδρομή του Καναδικού Ινστιτούτου Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) και του Αλέν Μπρουνετόν πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (ΒΕΙCIP).

Εκτιμήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς υδρογονάνθρακες».

100 εκεί; Εδώ Επιτελείο!”


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη 

Το Πεντάγωνο είναι στρατόπεδο ή κάνω λάθος; Έγινε πλατεία και δεν το ‘μαθα; Υπάρχει Τάγμα ΓΕΕΘΑ; Η Στρατονομία γιατί είναι στην πύλη; Για να βαράει προσοχή στις κλάρες και στους πολιτευτάκηδες; Δύναμη Φρουράς δεν βγάζουν κάθε μέρα; Ή μήπως τηρούνται οι «παραδόσεις» της εποχής μου, όπου το Τάγμα ΓΕΕΘΑ ήταν οι προφυλακές της Γκομενοφυλακής; Όλα τα βύσματα, στελεχάρες των κομματικών νεολαιών και συγγενείς κομματαρχαίων, ήταν στα χαρτιά της δύναμης αλλά στην αναφορά ήταν ο Διοικητής, ο Επιλοχίας κι ένας σκύλος, γιατί τα καλόπαιδα πίνανε καφέ στο Κολωνάκι, ήταν στη Μύκονο ή σε πολιτικά γραφεία. Άσε που αντί για Τάγμα ήταν …Ταξιαρχία από τους υπεράριθμους βυσματίες ματσουλαραίους. Τώρα, 21 χρόνια μετά δεν ξέρω πως είναι αλλά ξαναρωτάω, Φρουρά δεν έχετε, ρε; Ομάδα Ασφαλείας δεν έχετε;

Ξέρατε τουλάχιστον από χτες πως θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο στρατόπεδο ή όχι; Αυτά που μαθαίνει ο τελευταίος πεζικάριος σκοπός τα ξέρατε όσοι μετείχατε στην σύσκεψη κι όσοι είχαν υπηρεσία σήμερα;

Αν ήμουν Αξιωματικός Πύλης το 1991 και με ρωτούσε ο Γιώργος Καραποστόλου «Εάν αποπειραθούν κάποιοι να μπουν βιαίως στο Στρατόπεδο, τι θα κάνεις κύριε Δόκιμε;» και του απαντούσα «θα πάρω το 100», είχα 40 μέρες φυλακή στην κωλότσεπη.

Στις άλλες, σοβαρές χώρες, όταν δέχεται εισβολή στρατόπεδο, φωνάζουν την Αστυνομία;
Πιο θλιβερή εικόνα από αυτή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ να παρακαλάει (!) με ντουντούκα (!!) να βγουν από το στρατόπεδο του οι διαδηλωτές υπάρχει; Λυπήθηκε η ψυχή μου να βλέπω τον Αρχηγό σε αυτή τη θέση.

Πως το γράφω συνέχεια; Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο σκληρός πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας. Ε, λοιπόν ο πυρήνας μπάζει. Γιατί δεν τον αφήνουν να κάνει την δουλειά του. Γιατί ορισμένοι Αξιωματικοί αρχίζουν από νωρίς να «πολιτεύονται» για τις προαγωγές και τις μεταθέσεις τους.

Αργά αλλά σταθερά η πολιτική τάξη κάνει τις Ένοπλες Δυνάμεις σαν τα μούτρα της.
Ακόμη υπάρχουν αποθέματα φιλοτιμίας και περηφάνιας, γιατί όποιος διαλέγει το ράσο της στολής, κάτι έχει μέσα του. Όμως το σαράκι προχωράει.

Εικόνες ντροπής οι σημερινές. Δεν έχει σημασία αν έχουν δίκιο ή άδικο οι εργαζόμενοι. Ιερό το ψωμί αλλά δεν μπουκάρεις στο Επιτελείο, δεν βεβηλώνεις την Ακρόπολη ή τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Το ‘χε πει ο Μιτεράν, νομίζω. Συμπυκνώνει τα πάντα η φράση, τουλάχιστον αυτά που πιστεύω εγώ.

Κι η διαχείριση προϋποθέτει πρωτίστως σεβασμό. Από την πολιτική ηγεσία, από τους πολίτες, διαδηλωτές ή μη και από τους υπηρετούντες, τα στελέχη.

Στην κατρακύλα μας κάποιοι θα αποπειρώνται πάντα να κάνουν διάφορα. Άλλοι κρεμάνε τα κουρέλια τους στην Ακρόπολη, άλλοι καταστρέφουν την προτομή του Περρίκου και την πετάνε σαν σκουπίδι στο οδόστρωμα της Πατησίων κι η «Αυγή» τους προβάλλει και «ηρωικό» αφιέρωμα, άλλοι ορμάνε στους Ευζώνους και καίνε τη σκοπιά.

Εικόνες ντροπής οι σημερινές, το ντου, να τρέχουν όλοι, πηλίκια να πέφτουν, ύστερα ο Αρχηγός στα σκαλιά να παρακαλάει με πλάκα τα γαλόνια και τις διεμβολές κι ύστερα ήρθαν κι οι κομματαρχαίοι, μην χάσουν, να σουλατσέρνουν στο προαύλιο προς άγρα ψηφοφόρων. Μεγάλε Γιώργο Σκαμπαρδώνη: «Όλα βαίνουν επιτυχώς εναντίον μας».

Ποιος θα γκρεμίσει την παρακμή μας και θα θάψει στα μπάζα τους αυτουργούς;

Σχόλιο ιστολογίου: Πάντως, αγαπητέ κύριε Κρανιδιώτη, σύμφωνα με τα γενόμενα, ο Αντώνης δεν μπορεί να γκρεμίσει την παρακμή, αφού αυτά που πολύ καλώς περιφάφεις, γίνονται με πρωθυπουργό τον... ίδιο
Ο Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, σχολιάζοντας αποσπάσματα της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Γερμανία, με τα οποία «άσκησε σκληρή κριτική για ελλιπή προετοιμασία και κακή εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου», δήλωσε τα εξής:

«Στο ΠΑΣΟΚ έχουν βαλθεί να μας αποτρελάνουν! Από τη μία ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε το στικάκι Λαγκάρντ κάτω από το προσκεφάλι του και τώρα έρχεται η σειρά του Κώστα Σημίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός νίπτοντας τας χείρας του για το ότι είναι εκ των πρωταγωνιστών της κατρακύλας της χώρας μας, αποφάσισε να καταγγείλει τους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου στον οποίο, όμως, εκείνος έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής, για να έλθει το Μνημόνιο που έπεσε ως κατάρα επάνω στην Ελλάδα.

Μήπως ο κ. Σημίτης θα έπρεπε, επιτέλους, να κάνει για πρώτη φορά μία γενναία αυτοκριτική για τις εγκληματικές λογιστικές κομπίνες του, προκειμένου να βάλει τη χώρα μας στο ευρώ;

Υ.Γ. Υπενθυμίζω ότι το Μνημόνιο 2 το φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού ο Λουκάς Παπαδήμος και του υπενθυμίζω ότι σήμερα έχουμε Υπουργό Οικονομικών το Γιάννη Στουρνάρα. Κατά σύμπτωση και οι δύο πρωτοπαλίκαρα του Κώστα Σημίτη σε όλη την κομπίνα του ευρώ που βρήκε κερδισμένη μόνο τη Goldman Sachs κατά 2 δις».
Κλήθηκε για κατάθεση για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»

Μετά τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, ο δεύτερος μάρτυρας που εξέτασε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» ή αλλιώς «λίστας Φαλτσιάνι» ήταν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Ο κ. Μπίκας, όπως και ο νυν διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, έχει δηλώσει ότι η ΕΥΠ δεν έλαβε ποτέ την επίμαχη λίστα.

Η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί με την κλήση κι άλλων μαρτύρων, προκειμένου να «χαρτογραφηθεί» η πορεία του επίμαχου καταλόγου, ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε όσους δεν αξιοποίησαν τα επίμαχα στοιχεία.

Εμείς υποθέτουμε πως ο κ. Πεπόνης θα ρωτήσει τον κ. Μπίκα:

 • Από ποιον έμαθε για τη λίστα;
 • Ποιος του έδωσε εντολή να διαπραγματευθεί;
 • Είδε την λίστα;
 • Πότε και από ποιον την παρέλαβε, και σε ποιον και με ποιόν αριθμό πρωτοκόλλου την παρέδωσε;
 • Κράτησε αντίγραφο και αν όχι γιατί;
 • Αν κράτησε που βρίσκεται αυτό και σε ποιον το παρέδωσε;
 • Γιατί η εφημερίδα "τα Νέα" έγραψε όλα αυτά; Ισχύουν;
 • Τι έγινε εκείνο το €1.200.000,00 που ανέφερε ο Παπουτσής; 
 • Έγινε η επιχείρηση που επικαλέστηκε ο κ. Παπουτσής και εάν όχι αυτά τα χρήματα τα παρέλαβε ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ κ. Δραβίλλας;

Εμείς, πάντως, αυτές τις ερωτήσεις θα κάναμε στον κ. Μπίκα, για να λύσουμε το μυστήριο και να βρούμε κάποια άκρη, από τον άνθρωπο που ήταν εντεταλμένος να γνωρίζει τα πάντα… • Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, τόσο με τη συγγραφή βιβλίου όσο και με τηλεοπτικές παρουσίες του, περιγράφει το πώς οργανώθηκε το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και της λεηλασίας της περιουσίας τους.
 • Αυτό που γίνεται εμφανές είναι ότι οι πολιτικοί ήταν τα πιόνια και οι τραπεζίτες οι ηθικοί αυτουργοί και οι πραγματικοί αποφασιστικοί παράγοντες στην εξέλιξη.
Του Μενέλαου Τασιόπουλου

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης περιγράφει καλύτερα από τον καθένα το κλίμα στην Ουάσιγκτον , αλλά και στην Ευρώπη σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2009 -2010. Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα, ακόμη και για τον φίλο του τότε πρωθυπουργού και επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν. Για να υπήρχε περίπτωση επιτυχίας σε πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, αντιμετώπισης του χρέους και των ελλειμμάτων , θα έπρεπε η όποια προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής , να άρχιζε από την αναδιάρθρωση. Τι θα σήμαινε αυτό; Haircut του χρέους. Άρα μια σειρά από τράπεζες στην Ευρώπη, κυρίαρχα γερμανικές και γαλλικές θα έχαναν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που συνήθως δεν ομολογείται είναι ότι και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι κύριοι μέτοχοι του, που δεν είναι άλλοι από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες θα έχαναν επίσης σημαντικά κεφάλαια, που ήταν, υπό πίεση ή όχι, επενδεδυμένα σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου

Οι πολιτικοί και όχι μόνον η κυβέρνηση Παπανδρέου, που φυσικά έχει την κύρια αλλά όχι την μοναδική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν, θα έπρεπε στην τότε συγκυρία να επιλέξουν αν το επερχόμενο βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα το επιφορτίζονταν οι πολίτες, ειδικά τα μεσαία εισοδήματα, όπως συνέβη, ή οι τράπεζες . Πλήρως εξαρτημένο, σχεδόν εκβιαζόμενο, το πολιτικό σύστημα της χώρας , από τους ισχυρούς του χρήματος και το ηγεμονικό στην ευρωζώνη τραπεζικό καρτέλ, αποφάσισαν όλο το βάρος να μετακινηθεί στους πολίτες.

Με τον πλέον επαίσχυντο μάλιστα τρόπο και αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Παπανδρέου- Παπακωσταντίνου. Μέσω της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας στον διεθνή έλεγχο, λέγε με τρόικα, και την εκπόνηση ενός απαγορευτικού προγράμματος Μνημονίων, από πλευράς δεσμεύσεων, στόχων και χρονικών περιθωρίων. Φθάνουμε στο σήμερα, που οι τράπεζες έχουν κερδίσει τον χρόνο που χρειάζονταν για να μην έχουν υπαρξιακά προβλήματα οι διοικήσεις τους, η ανακεφαλαιοποίηση τους , στο βαθμό που έχει επιτευχθεί, έχει «χρεωθεί» στους φορολογούμενους, την ίδια στιγμή που τα κεφάλαια της Κλεπτοκρατίας και των ισχυρών της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής, έχουν διασφαλισθεί αφορολόγητα, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε φορολογικούς παραδείσους και ελβετικές ή συναφείς, της Σιγκαπούρης, τράπεζες και funds στο εξωτερικό. Η Ελλάδα, από την άλλη, παραμένει σε αδιέξοδο, που θα λυθεί με ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και λεηλασία της δημόσιας και των ιδιωτικών περιουσιών.

Ουσιαστικά δηλαδή τα Μνημόνια και τα όσα συμβαίνουν την τελευταία τριετία , έρχονται να συμπληρώσουν μια περίοδο που αρχίζει από το 1996-1997 με την διακυβέρνηση Σημίτη, που σχετίζεται με τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων και των αποφάσεων στη χώρα, από τα συμφέροντα, τις στρατηγικές και τις προτεραιότητες των τραπεζιτών. Αυτό συνέβη την περίοδο της χρηματιστηριακής «φούσκας», αυτό συνεχίσθηκε την περίοδο της «ευημερίας» με τα πολλά , εύκολα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τα τοκογλυφικά επιτόκια, αυτό συνέβη και μετά το 2008 όταν άρχισε η παγκόσμια κρίση, αυτό συμβαίνει και σήμερα που τα Μνημόνια εξελίσσονται.

Βεβαίως στην παρούσα πλέον φάση το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Μεταπολίτευσης , έχει αποσαρθρωθεί. Ακόμη και η Μιντιοκρατία της Διαπλοκής έχει χάσει τη δυναμική της. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συγχωνεύεται και μέχρι κάποιου βαθμού διεθνοποιείται. Οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο, πάντα μεταπρατικό στην Ελλάδα και ελάχιστα παραγωγικό, πήρε τον χρόνο του και μείωσε τις επιπτώσεις της αρνητικής συγκυρίας , «χειραγωγώντας» ακόμη και τα πορίσματα της BlackRock, περνώντας το κόστος της ύφεσης- της «διόρθωσης»- στους πολίτες. Στο Έθνος και τον Λαό.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που προέκυψε. Στη διαδρομή αυτή χάσαμε την Ελλάδα. Κάποιοι από τους ισχυρούς όχι μόνον του χρήματος ή των Μίντια , αλλά κυρίαρχα της Πολιτικής το έχουν αποφασίσει και επιλέξει από χρόνια. Όμως οι υπόλοιποι ήταν ανυποψίαστοι. Και οι υπόλοιποι είναι πολλοί και «πτωχοποιημένοι» πλέον. Ζητούν διέξοδο από την απόγνωση. Οι πολιτικοί, με την έννοια του κατεστημένου, συνεχίζουν να μην έχουν λύση και στρατηγική να προτείνουν. Ακολουθούν την στρατηγική του Βερολίνου, των τραπεζών και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, πιστεύοντας ότι κάπου, κάποτε θα φθάσουμε.

Μόνον που ο δρόμος είναι «ναρκοθετημένος» . Και εκεί είναι το ζήτημα. Δεν φθάνει να αλλάξουν οι τραπεζίτες για να μπούμε σε νέα πορεία. Θα πρέπει να ανατραπεί και το σύστημα της πολιτικής Διοίκησης, ο προσανατολισμός της χώρας, το όραμα για την ανάπτυξη, ο βασικός πυρήνας της συγκρότησης του κράτους.

Τα μνημόνια, είναι απλό, θα οδηγήσουν σε σοκ και αυτούς που τα επέτρεψαν, όχι μόνον αυτούς που τα έφτιαξαν και είναι ήδη στην απομαχία και την απαξία, λέγε με Παπακωσταντίνου...
Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποίησε την προεκλογική του υπόσχεση να "βελτιώσει" το κοινωνικό κράτος, αυξάνοντας την πρόσβαση στις αμβλώσεις, με 100% επιστροφή των ιατρικών εξόδων προς τις ενδιαφερόμενεςΓαλλικό δορυφορικό δίκτυο France 24
με πληροφορίες από το γαλλικό πρακτορείο ΑFP
4 Οκτωβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Στη Βουλή της Γαλλίας την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκε νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της πρόσβασης στην άμβλωση. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει 100% επιστροφή των ιατρικών εξόδων από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Προς το παρόν, οι Γαλλίδες δικαιούνται να ζητούν την επιστροφή μόνο 70-80% του κόστους, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 200 και 450 ευρώ, ανάλογα με το εάν η άμβλωση προκαλείται από φάρμακα που λαμβάνονται από την ίδια τη γυναίκα στο σπίτι ή πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση σε κλινική.

Η αλλαγή του νόμου, ώστε να προβλέπεται η πλήρης επιστροφή των εξόδων συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2013 για την κοινωνική ασφάλιση και παρουσιάστηκε στη Βουλή τη Δευτέρα. Με δήλωσή της, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η μεταρρύθμιση ήταν "απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλες οι γυναίκες θα έχουν ίση πρόσβαση στην άμβλωση".

Της τροπολογίας προηγήθηκε μακρά εκστρατεία από οργανώσεις υπέρ των αμβλώσεων και ήταν μια από τις υποσχέσεις του "μανιφέστου" του σοσιαλιστή προέδρου Francois Hollande πριν από την εκλογική του νίκη τον περασμένο Ιούνιο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τα ποσά που επιτρέπεται να χρεώνουν οι κλινικές για την πραγματοποίηση εκτρώσεων για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με το πραγματικό κόστος τους και να διευκολυνθεί η καλύτερη υποστήριξη στις "ασθενείς".

Το συνολικό κόστος των μέτρων υπολογίζεται σε 31,7 εκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του. Συνολικά 225.000 εκτρώσεις έγιναν στη Γαλλία το 2010, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Εκτός της υπόσχεσης ότι θα διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των δαπανών των εκτρώσεων, το προεκλογικό "μανιφέστο" του Hollande περιλάμβανε και δέσμευση για την εξασφάλιση ότι οι εκτρώσεις θα είναι δυνατές σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο σε όλη τη χώρα.

Οι εκτρώσεις θεωρούνται νόμιμες κατόπιν αιτήματος στη Γαλλία μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1975 και απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα.Ανακοινώθηκε και επίσημα η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στις 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ο κ. Δελαβέκουρας διευκρίνισε ότι ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί «μόνο την Αθήνα».

Η τελευταία αυτή διευκρίνιση από τον κ. Δελαβέκουρα είναι ένα δείγμα διόρθωσης προς το θετικό της στάσης του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απέναντι στην Άγκυρα και ευελπιστούμε πως θα υπάρξουν εντονότερες «διευκρινήσεις» προς την εκάστοτε δραστηριότητα της Άγκυρας στην Ελλάδα.

Με δεδομένη, όμως, την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αναμένονται τις επόμενες ημέρες εντάσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Θράκη. Κι αυτό, επειδή έχει παρατηρηθεί πως όποτε κάποιος επίσημος τούρκος αξιωματούχος επισκέπτεται την Ελλάδα για συνομιλίες, η Άγκυρα ακολουθεί την οδό της έντασης, προκειμένου να έχει στη διάθεσή της «ατζέντα» πίεσης προς την Ελλάδα.

Αναμένουμε, λοιπόν, ευελπιστώντας πως –έστω και λόγω της τουρκικής επίθεσης στην Συρία- δεν θα υπάρξουν εντάσεις, οι οποίες πιθανότατα θα συμβούν σε χωρικά ύδατα της Ελλάδας και κοντά σε μικρά Ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου…
Οι λιποταξίες, ακόμη και αξιωματικών και οι αυτοκτονίες, καταρρακώνουν συνεχώς το ηθικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων - Πυκνώνουν τα συμπτώματα απειθαρχίας

Του Μάνου Ηλιάδη

Ως σοβαρές ενδείξεις, αν όχι και συμπτώματα παρακμής, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν η αύξηση του αριθμού των λιποταξιών και των αυτοκτονιών στον τουρκική στρατό που αναφέρονται πρόσφατα.

Και τούτο διότι τόσο οι λιποταξίες όσο και οι αυτοκτονίες ήταν ανέκαθεν δύο βασικοί δείκτες για το ηθικό, την πειθαρχία, την επάρκεια ενός στρατιωτικού συστήματος και τελικώς και του αξιόμαχου του.

Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικών ερωτήσεων εκ μέρους μελών της τουρκικής εθνοσυνελεύσεως.

Σε μια πρόσφατη από αυτές, που υπεβλήθη από το βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ Λιουτφού Τουρκάν, ζητήθηκαν εξηγήσεις για το γεγονός της λιποταξίας άνω των 100 αξιωματικών βαθμού υπολοχαγού και λοχαγού από μονάδες και διοικήσεις της 2ης Στρατιάς (Μαλάτεια) [Σ.Σ.: Η περιοχή ευθύνης της 2ης Στρατιάς περιλαμβάνει το Κουρδιστάν].

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, απαντώντας στην ερώτηση τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου ο αριθμός των αξιωματικών μειώθηκε κατά 263 άτομα και πως ο αριθμός των 100 λιποταξιών αξιωματικών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Απ' αυτούς τους 263 αξιωματικούς, μονό οι 5 ήταν λιποτάκτες, διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός, ενώ οι υπόλοιποι είναι απώλειες στο πεδίο της μάχης, συνταξιοδοτήσεις, θάνατοι και αποτάξεις.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του βουλευτή «εάν θεωρείται φυσιολογικό οι ένδοξες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χάνουν 258 (263 μείον 5) αξιωματικούς μέσα σε τέσσερις μήνες», ο Γιλμάζ είπε ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων και μειώσεως της δυνάμεως των αξιωματικών είναι ανάλογος με αυτόν των προηγούμενων ετών.

Συμπτώματα απειθαρχίας

Οι λιποταξίες αξιωματικών δεν είναι, βέβαια, θέμα αριθμού, που είναι σίγουρα πολύ
μεγαλύτερος από τις πέντε που παραδέχτηκε ο Τούρκος υπουργός.

Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα, που δεν εμφανίζεται σε στρατεύματα με σοβαρή οργάνωση, πειθαρχία, πίστη σε αξίες και στο σύστημα και οπωσδήποτε οι λιποταξίες στελεχών έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν παρατηρούνται σε περίοδο και σε μονάδες όπου διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις και δη σε βαθμούς -υπολοχαγοί και λοχαγοί κατά τον ερωτώντα βουλευτή- που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο.

Μια περιήγηση στο Διαδίκτυο δείχνει ότι, πρώτον, οι λιποταξίες είναι περισσότερες, δεν περιορίζονται σε αξιωματικούς, αλλά περιλαμβάνουν και υπαξιωματικούς -μόνιμα στελέχη, δηλαδή-, και, δεύτερον, από τις απόψεις που δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο εκ μέρους των λιποτακτών προκύπτει ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί σαφές σύμπτωμα της αποτυχίας του συστήματος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι κύκλοι προσκείμενοι στο στρατιωτικό κατεστημένο θεωρούν πως το θέμα των λιποταξιών που ανεδείχθη το τελευταίο διάστημα αποτελεί απόρροια των εξελίξεων της υποθέσεως «Εργκένεκον».

Οι λιποταξίες, όμως, δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ των αξιωματικών και υπαξιωματικών, διότι οι λιποταξίες απλών στρατιωτών [Σ.Σ.: ο Ε.Σ. έχει υποδεχτεί κατά καιρούς αρκετούς από αυτούς] είναι ακόμη πιο συχνές και πολύ μεγαλύτερες.

Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι στις 14 Ιουνίου 2012 λιποτάκτησαν ταυτόχρονα 16 (!) νεοσύλλεκτοι στρατιώτες από το 3ο Τάγμα Εκπαιδεύσεως Οπλιτών της Στρατοχωροφυλακής στο Εζινέ (Ezine) στην περιοχή Τσανάκαλε, οι οποίοι, σημειωτέον, θα ορκίζονταν οχτώ μόλις ημέρες αργότερα.

Η τελευταία λιποταξία που περιέπεσε στην αντίληψη της στήλης έγινε την 1 η Αυγούστου. Ήταν η περίπτωση του στρατιώτη Χαλίλ Ιμπραήμ Γιλντιρίμ είκοσι ετών, ο οποίος εγκατέλειψε τη σκοπιά του και λιποτάκτησε παίρνοντας μαζί του και το τυφέκιο του (G-3).

Εκτός από τις λιποταξίες, ιδιαίτερη σημασία έχει και ο παρατηρούμενος μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών, που εμφανίζεται κυρίως σε επίπεδο στρατιωτών.

Στις 21 Μαΐου 2012, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι από το έτος 1990 μέχρι το 2011 έχουν σκοτωθεί συνολικά 3.183 στρατεύσιμοι οπλίτες. Εξ αυτών, διευκρίνισε, οι 2.221 αυτοκτόνησαν και άλλοι 1.602 σκοτώθηκαν από τραυματισμούς με όπλα, τροχαία ατυχήματα, ηλεκτροπληξία, δάγκωμα φιδιού ή πτώση από μεγάλο ύψος.

Τούρκοι δημοσιογράφοι αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά [Σ.Σ.: κάτι που προκύπτει και από μια απλή πρόσθεση των αριθμών 2.221 και 1.602, που δίνουν ως σύνολο 3.823 νεκρούς και όχι 3.183 που παραδέχτηκε ο Γιλμάζ] και κάνουν λόγο για εκατοντάδες ύποπτες υποθέσεις θανάτων, τα αίτια των οποίων ουδέποτε διευκρινίσθηκαν.

Στοιχεία - σοκ για τις αυτοκτονίες

Σημειώνεται ότι τρεις περίπου μήνες αργότερα (μέσα Αυγούστου), η γνωστή εφημερίδα Ραντικάλ έδωσε ένα στοιχείο που, κατά τη γνώμη μας, δείχνει προς μία από τις κατευθύνσεις των αιτίων.

Σύμφωνα μετά στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, ο αριθμός των αυτοκτονιών οπλιτών τα τελευταία δυόμισι χρόνια -περίοδο αναζωπυρώσεως των συγκρούσεων με το ΡΚΚ- ανήλθε σε 175.

Κατά την ίδια εφημερίδα, τα τελευταία δεκα χρόνια -περίοδος για την οποία έδωσε στοιχεία ο Γιλμάζ- σημειώθηκαν σε διάφορα στρατόπεδα 1.470 θάνατοι, έκτων οποίων οι 934 ήταν αυτοκτονίες.

Κατά την ίδια, οι απώλειες του τουρκικού στρατού στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων ανήλθαν σε 818 στρατιώτες και 2.290 τραυματίες.

Στους αριθμούς αυτούς προφανώς δεν περιλαμβάνονται οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και μόνιμοι στρατιώτες [Σ.Σ.: οι τελευταίοι φέρουν το κύριο βάρος του πολέμου] που σκοτώθηκαν στον πόλεμο αυτό, για τους οποίους δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί.

Αρκεί να αναφερθεί, πάντως, ότι οι πρόσφατες απώλειες των τουρκικών δυνάμεων ενός και μόνο μήνα ανήλθαν σε 150 νεκρούς, κυρίως μόνιμοι και επαγγελματίες υπαξιωματικοί και οπλίτες, ενώ μόνο την περίοδο του Μπαϊραμιού, που τηρείται εθιμικώς άτυπη εκεχειρία και η πολεμική δραστηριότητα μειώνεται σημαντικά, σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Κούρδους αντάρτες άνω των 20 Τούρκοι.