Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Μαΐ 2011

Νέα μέτρα ύψους Χ δις που θα ληφθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων Ψ δις που προέκυψαν από μείωση εσόδων κατά Ω δις και υπέρβαση εξόδων κατά Ζ δις μπλα μπλα μπλα…. Και θα το “πάρει πάνω” του ο πρωθυπουργός απευθύνοντας διάγγελμα, ναι!! Τόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και τόσο παλικάρι είναι ο Πρωθυπουργός…

Το τελευταίο δεκάμηνο έχω πληρώσει το ισοδύναμο ενός μικρού αυτοκινήτου σε διάφορες έκτακτες (βλέπε απρογραμμάτιστες) εισφορές τού τύπου “περαίωση”, “τακτοποίηση ημιϋπαίθριων”, “διπλή ασφάλιση σε δεύτερο ταμείο ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ επειδή – έτσι – γουστάρουμε” κλπ κλπ. Ο Πρωθυπουργός που «θα το πάρει πάνω του», τί έχει πληρώσει;

Το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας πλανάται και τα σενάρια για το “πότε” δίνουν και παίρνουν στον εγχώριο και ξένο τύπο. Αν αληθεύουν γιατί μας ζητάνε να “παίξουμε τα ρέστα μας” σε μια παρτίδα πιθανότατα χαμένη; Και αν αυτά που δίνω εγώ στερώντας τα από την οικογένειά μου πάνε χαμένα, γιατί συνεχίζουν να μού τα παίρνουν;

Μήπως τίποτα δεν είναι βέβαιο, άρα πρόκειται για κάποιο είδος τζόγου; Με τα δικά μου λεφτά; Μα εγώ δεν «ποντάρισα», πήγα από τους πρώτους στο ταμείο και τα ‘δωσα για να “σωθεί η πατρίδα” (καλός μ@@@κας είμαι κι εγώ, τέλος πάντων….).

Και το αποτέλεσμα; Σε αντάλλαγμα για όλα τα «έκτακτα» που πλήρωσα τι πήρα; Μια στατιστικά αυξημένη πιθανότητα να κλείσει η εταιρία μου και να απολυθώ; Εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μου, φίλοι μου, συνάδελφοί μου είναι απολυμένοι κι απελπισμένοι μήνες τώρα. Σύντομα κι άλλες απολύσεις, στο Δημόσιο και μαζικά, κι άλλη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, κι άλλα μαγαζάκια κλειστά, κι άλλoι άνεργοι κλεισμένοι στο σπίτι τους κι άλλα ελλείμματα, αφού από πού να εισπράξεις ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος πλέον;

Άρα τα λεφτά μου τα έδωσα σε τζογαδόρους και μάλιστα κακούς, τζάμπα μάγκες που παίζουν με “ξένα κόλλυβα” και η αποτυχία δεν τους απογοητεύει, θα ζητάνε συνέχεια κι άλλα, μήπως και ρεφάρουν στο 91 λεπτό, “για να σωθεί η Ελλάδα”…

ΠΟΙΑ είναι όμως η Ελλάδα που θα σωθεί; Η Κυβέρνηση; Η Αντιπολίτευση; Οι επαγγελματίες της πολιτικής; Οι εισηγμένες που συνωστίζονται για δάνεια εκατομμυρίων; Οι “ρετιρέδες” των ΔΕΚΟ και οι γυμνοσάλιαγκες του μισθοδίαιτου συνδικαλισμού; Γιατί μόνο αυτοί φαίνεται να συντηρούνται από τις εισφορές μου, έκτακτες και τακτικές!

Άρα δεν θα σωθεί η Ελλάδα, θα σωθεί μόνο η “ΕΛΛΑΔΑ Α.Ε.”, αυτή που έχουν κάνει μαγαζί τους όλοι οι παραπάνω. Για την πραγματική κοινωνία ούτε κουβέντα! Παρατίθενται νούμερα για απολύσεις λες και οι άνθρωποι που θα απολυθούν ή αυτοί που κλείνουν τα μαγαζιά τους δεν υπήρξαν ποτέ, ή κι αν υπήρξαν δεν ήταν παρά κάποια λάθος νούμερα που υπερέβαιναν τα όρια τού στατιστικού σφάλματος και γι αυτό προβαίνουμε στις αναγκαίες διορθώσεις, sorry παιδιά, θα σας τα πει και ο Πρωθυπουργός, τί να κάνουμε τώρα, life is a bitch…

Η “ΕΛΛΑΔΑ Α.Ε.” είναι λάθος πέρα για πέρα, ΑΥΤΟ είναι το μαγαζί που πρέπει να κλείσει!

Τα κράτη (για να μην πω οι πατρίδες, αφού τον όρο τον έχουν καταργήσει αυτοί οι επαγγελματίες τού πατριωτισμού) δεν λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρίες. Τα κράτη δεν απολύουν τους πολίτες τους. Τα κράτη δεν κάνουν “downsize” ούτε “merging” ούτε “ατομικές συμβάσεις” ούτε κλίκες διεφθαρμένων και ανίκανων κολλητών! Τα κράτη δεν θυσιάζουν τις κοινωνίες τους, δεν χρησιμοποιούν τους ανθρώπους για καύσιμο αλλά για κινητήρια δύναμη!

Τα κράτη δεν κάνουν εκκαθαρίσεις ούτε μετράνε την ψυχή τού ανθρώπου με όρους μακροοικονομικούς.

Οι πατρίδες έχουν και κάτι παραπάνω: Λειτουργούν σαν οικογένειες, όχι σαν απρόσωπες εταιρίες! Έχουν ανθρωπιά και την εκφράζουν με πολιτικές και όχι οικονομικές θέσεις! ΠΟΙΑ είναι η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης και αυτής της Αντιπολίτευσης; Η πολιτική δεν είναι τεχνικό ζήτημα, είναι σύστημα θέσεων με κέντρο τον άνθρωπο και αυτό απουσιάζει εντελώς από τις δήθεν περισπούδαστες εισηγήσεις που ακούγονται από όλες τις πλευρές.

Βέβαια υπάρχει αντίλογος, θα σου πούνε: “Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος, οι θυσίες είναι μονόδρομος κλπ κλπ”. Μπορεί. Όμως οι Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο, όταν βρέθηκαν στο τελικό αδιέξοδο δεν πέταξαν τα παιδιά τους στον γκρεμό για να εκμεταλλευτούν την έσχατη πιθανότητα να ξεφορτωθούν τη “σαβούρα” και να τρέξουν ελαφρότερες. Τα έσφιξαν στην αγκαλιά τους και πήδηξαν μαζί τους στο κενό.

Αλλά αυτοί που απευθύνουν προκάτ διαγγέλματα τής δεκάρας δεν ξέρουν από τέτοια. Ιδιαίτερα όταν έχουν εξασφαλίσει και “συναίνεση”, έστω και σε πρώτο επίπεδο.


Η ώρα της αλήθειας για τον Γ. Παπανδρέου έφθασε. Τις ερχόμενες ημέρες θα πρέπει να πείσει τους υπουργούς του, τους βουλευτές του, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους κοινωνικούς εταίρους, τους θιγόμενους και τους δανειστές της Ελλάδας πως πρέπει να γίνουν και θα γίνουν (αυτό αφορά τους τελευταίους) τα εξής:
 • Οι δημόσιοι υπάλληλοι να μειωθούν κατά 150 χιλιάδες σε τέσσερα χρόνια.
 • Να εφαρμοστεί στο δημόσιο το μισθολόγιο του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τα 592 ευρώ.
 • Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα πάψει να υφίσταται αφού το κράτος θα πουλήσει τις συμμετοχές του σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, λιμάνια, αεροδρόμια, τράπεζες, ΟΤΕ κτλ.
 • Οι κοινωνικές παροχές και οι φοροαπαλλαγές θα περιοριστούν σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
 • Και η εφορία θα ξεκινήσει πογκρόμ.
Σε αυτά ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να βάλουν την υπογραφή τους και να τα υλοποιήσουν, από τους βουλευτές τους να τα ψηφίσουν και από τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράσουν τη συναίνεση τους. Οι «προϋποθέσεις» είναι τόσες πολλές όσες και οι αστάθμητοι παράγοντες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων. Από ανασχηματισμό και εκλογές άμεσα, μέχρι διατήρηση της κυβέρνησης στη ζωή αλλά με καθημερινό αγώνα για να μη χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Μιλώντας στα αγγλικά στο συνέδριο του Εκόνομιστ το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός ήταν πιο αποκαλυπτικός από ποτέ. Δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά πως θα κάνει ότι απαιτείται. Το ερώτημα είναι αν δεσμεύεται μόνος του, τι τους χρειάζεται τους άλλους; Εκτός κι αν δεν τους χρειάζεται αυτός, αλλά οι δανειστές τους που έχουν πάψει να εμπιστεύονται την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Γιώργος είναι μόνος απέναντι σε όλους και απέναντι σε όλα» λέει με νόημα εις εκ των στενότερων συνεργατών του. Το λογικό, λοιπόν, είναι να ζητήσει τα ρέστα του. Και αναμετρηθεί με τα πραγματικά χαρτιά όσων έχουν διαφορετική άποψη από αυτόν και μπορούν να πείσουν τους πολίτες για αυτή.

 • Γραμμένο το Νοέμβριο του 2010: Σήμερα πιο επίκαιρο από την ημέρα που γράφτηκε
Ένα από τα ψευδώνυμα της δικτατορίας των ισχυρών του χρήματος είναι η «συναίνεση».

Αυτή η μαγική λεξούλα κατέχει σήμερα την αποκλειστικότητα του εξουσιαστικού λόγου.

Όπως έχουμε αναλύσει σε άλλα άρθρα μας η «συναίνεση» είναι το ντροπαλό ψευδώνυμο της «έκτακτης ανάγκης».

Συναίνεση σημαίνει, αν θέλουμε να ακριβολογούμε, συμφωνία και επιστράτευση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ένα κοινό στόχο. Και σήμερα αυτός ο στόχος είναι συγκεκριμένος: Για να σωθεί και να επιβιώσει η Ελλάδα (δηλαδή, για να είμαστε ακριβολόγοι, για να διασωθούν τα κέρδη των μαφιών του χρήματος και για να επιτευχθεί η ολοκληρωτική λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «οικουμενική αποδοχή» και «συναίνεση».

Μπροστά σ’ αυτό το «έκτακτο» και «επείγον», η πολιτική και κομματική ανεξαρτησία – γιατί όχι και οι δημοκρατικές ελευθερίες- είναι πολυτέλεια…

Σήμερα είναι τόσο «έκτακτη» και «επείγουσα» η κατάσταση που οι «νταβάδες» (διεθνείς και εγχώριοι) και τα πολύχρωμα ανδρείκελά τους (κυβερνητικά, κομματικά, δημοσιογραφικά) δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα. Ούτε τα ντροπαλά ψευδώνυμα.

ΚΥΝΙΚΑ και ενορχηστρωμένα μιλάνε απευθείας για καθεστώς «έκτακτης ανάγκης».

«Το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να λειτουργεί σαν να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», γράφει σε κύριο άρθρο της η «Καθημερινή»: το Συγκρότημα του Αλαφούζου, από τα πιο επιθετικά και «μαφιόζικα» της Νέας Τάξης.

Σε αυτό το πνεύμα έχει στηθεί, εδώ και καιρό, ένας τρομοκρατικός χορός από όλες τις προπαγανδιστικές μήτρες των «νταβάδων» και τα πολιτικά τους ανδρείκελα.

Ταυτόχρονα προωθούνται πυρετωδώς και τα «κομματικά υλικά» που θα «συναινέσουν» και θα επιβάλλουν «δημοκρατικά» το καθεστώς της «έκτακτης ανάγκης»: Το νέο κόμμα του ακραίου δωσιλογισμού της Ντόρας, η υπάρχουσα «τσόντα» του Καρατζαφέρη (ο «λαγός» και ο «προβοκάτορας» των «νταβάδων»), το «αριστερό» δεκανίκι του κόμματος Κουβέλη και άλλα που είναι έτοιμα να εμφανιστούν…

Μέσα σε αυτό τον «πανεθνικό» χορό των «νταβάδων» εντάσσονται και οι πρόσφατες, ανοικτά δικτατορικές, προτάσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου: Προτάσεις για άμεσο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» επικυρωμένο, μάλιστα, και από τη Βουλή. Δηλαδή από τα ανδρείκελα των «νταβάδων» και τις «τσόντες» τους. Διαβάστε εδώ.

Ακόμα και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης (ο «πατριώτης» και από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ) βγήκε από το λαγούμι του για να προτείνει κυβέρνηση τεχνοκρατών και πολιτικών, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Πλέον το καθεστώς της «έκτακτης ανάγκης» (ανοικτή πολιτική δικτατορία) προωθείται ενορχηστρωμένα ως ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΝ.

Και ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ: Πρέπει να υποχωρήσουν τα πάντα μπροστά στο «συμφέρον της πατρίδας». Μόνο που δεν μας λένε για ποια πατρίδα μιλάνε. Την πατρίδα του ελληνικού λαού ή την «πατρίδα» των μαφιών του χρήματος που δεν έχουν καμία πατρίδα και καταλύουν κυνικά κάθε έθνος και πατρίδα…

Αυτή η συστηματική επίκληση της «έκτακτης ανάγκης», που έχει πάρει υστερικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, ένα και μόνο στόχο έχει: Να καλλιεργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και παραίτησης του ελληνικού λαού από τα δικαιώματά του, ένα κλίμα υποταγής της ελληνικής κοινωνίας στη δικτατορία των ανδρεικέλων των πολυεθνικών και των μηχανισμών τους..,

Αυτό που θέλουν να περάσουν είναι: Αναστολή των λαϊκών δικαιωμάτων, κατάργηση των απεργιών, κάθε διεκδίκησης και κάθε λαϊκής, αγωνιστικής εκδήλωσης.

Το καθεστώς της «έκτακτης ανάγκης» σημαίνει πόλεμο. Πόλεμο εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού για να τον βάλουν στο γύψο.

Έχουν ετοιμάσει τα φέρετρά μας και θέλουν να μα βάλουν μέσα. Αυτό είναι το καθεστώς της «έκτακτης ανάγκης»…

Σκάβουν τον τάφο του λαού, αλλά αγνοούν την ιστορία. Στον τάφο αυτό θα μπούνε, αργά ή γρήγορα, οι ίδιοι…

Οι λαοί δεν μπαίνουν σε τάφους, γιατί η ζωή δεν είναι ΘΑΝΑΤΟΣ και οι κοινωνίες δεν αυτοκτονούν…

 • Απίστευτο: Βουλευτής χαρακτηρίζει άσχημα τον πρωθυπουργό και στα ΜΜΕ δεν ακούμε τίποτα!
Υποκριτικά παπαγαλάκια σε πολλά ΜΜΕ κατηγορούν το σκληρό πράγματι αμερικανικό σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, για το ότι διέσυρε τον Στρος Καν με μια απλή καταγγελία και τον περιέφερε σιδηροδέσμιο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Όμως τηρούν «σιγήν ισχύος» για πολύ σοβαρότερες καταγγελίες που γίνονται στη χώρα μας. Τη χώρα που κατατάσσεται, αυτή τη στιγμή, πρώτη στη διαφθορά στην Ευρώπη.

Τώρα πάλι, γινόμαστε μάρτυρες του φοβερού γεγονότος, ένας εν ενεργεία βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα ο κ. Πάνος Καμμένος, να απευθύνει πολύ βαρύ χαρακτηρισμό εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι διαθέτει και αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτά που λέει, τα οποία ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και παρόλα αυτά, όχι μόνο τα ΜΜΕ κάνουν την “πάπια”, αλλά ούτε και ένας… εισαγγελέας δεν έχει επέμβει ακόμα;

Φανταστείτε απλά, να απηύθυνε τέτοιο χαρακτηρισμό κάποιος Αμερικανός βουλευτής κατά του προέδρου Ομπάμα ή κάποιος Γερμανός κατά της Μέρκελ, τι θα γινόταν εκεί, από τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη;

Απλά φανταστείτε το...

Θα καταφέρουμε άραγε ποτέ να γίνουμε δημοκρατικό κράτος;;


Ας πούμε ότι η κα Μιράντα Ξαφά, ο κ. Στέφανος Μάνος και το κολλητήρι κ. Πάσχος αποφασίζουν να απολύσουν 50, 000 δημοσίους υπαλλήλους. Αν θεωρήσουμε ότι κάθε ένας απ’ αυτούς στοιχίζει βαρύ βαρύ 2,000 ευρώ μηνιαίως, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να στέλνει κάθε μήνα στους τραπεζίτες ένα δωράκι ίσο με 100 εκατ. ευρώ.

Η βουλή, από την άλλη, για 300 έχει ένα μηνιαίο προϋπολογισμό ίσο με περίπου 20 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 10,000 δημόσιοι υπάλληλοι συντηρούν 300 αναλογία που θα τη ζήλευαν και οι ρωμαίοι αυτοκράτορες.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν είναι μόνο άχρηστοι και επικίνδυνοι, αλλά και ύποπτοι για ποινικά κολάσιμες πράξεις, θα πρότεινα οι εργασίες της βουλής να μεταφερόντουσαν σε κάποιο άλλο κτήριο με λιγότερες ανέσεις μεν, αλλά λειτουργικό. Άλλωστε τον περισσότερο χρόνο τα έδρανα παραμένουν κενά, και οι μόνες στιγμές που γεμίζουν είναι όταν οι αρχηγοί, χρειάζονται κλακαδόρους για τους θεόπνευστους λόγους τους και γλάστρες για την τηλεοπτική τους εικόνα .

Έτσι, σαν ένα τέτοιο δημόσιο κτήριο θα πρότεινα τις φυλακές Κορυδαλλού, όχι φυσικά τα κελιά, προς θεού δεν εννοώ κάτι τέτοιο, αλλά την πολύ ευρύχωρη και πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα συνεδριάσεων του συγκροτήματος. Νομίζω ότι μια τέτοια μεταφορά θα έδινε ένα πολύ ευχάριστο και υπεύθυνο μήνυμα στον εξαγριωμένο κόσμο.

Τώρα, βέβαια υπάρχουν και κάποιοι καλοί βουλευτές οι οποίοι δεν θα ήθελαν να συνδεθεί η φυσιογνωμία τους με ένα τέτοιο χώρο και θα έλεγα δικαίως.

Αυτοί λοιπόν οι βουλευτές θα μπορούσαν πάραυτα να διαχωρίσουν τα τσανάκια τους από τον υπόλοιπο συρφετό και να κάνουν κάτι πολύ χρήσιμο। Να εγκαταλείψουν τα μαντριά και τις στρούγκες του Περισσού και της Κουμουνδούρου, και καθώς πήρε και καλοκαιριάζει, να βγάλουν τραπεζάκια, δλδ τα γραφεία, έξω στα πάρκα και τις πλατείες, στο κέντρο και τις γειτονιές, και να αρχίσουν να ακούνε πρώτα και μετά να μιλάνε με τον κόσμο. Να μοιράζουν διαφωτιστικά άρθρα, μπροσούρες, να παίζουν βίντεο με ο,τιδήποτε θεωρούν χρήσιμο και διαφωτιστικό, κι αυτό κάθε μέρα, δυο βάρδιες τη μέρα, κι άμα λάχει και τρεις, για τους ξενύχτες.

Έχει μάλλον η Αριστερά ξεχάσει, πως ο καλύτερος δρόμος για τη βουλή δεν είναι από τα γραφεία, αλλά από τις πλατείες, τα πάρκα και τους δρόμους. Καιρός λοιπό να το θυμηθεί, αν θέλει πραγματικά να προσφέρει...

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων

Ηττημένα μυαλά. Άνθρωποι που ξεκινούν με ηττοπάθεια και εκ των προτέρων διάθεση υποταγής στις απαιτήσεις κάθε ξένης χώρας ή κάθε διεθνούς οργανισμού. Η ορολογία δεν είναι δική μου. Την δανείζομαι από τον εξαίρετο Κύπριο δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο, τον οποίο διαβάζω κάθε μέρα μέσω διαδικτύου στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Λευκωσίας ( www.simerini.com). Τους βλέπουμε καθημερινά στη ελληνική κοινωνία. Πολιτικοί, αρθρογράφοι, πανεπιστημιακοί που μας καλούν να τα παραχωρήσουμε όλα, να χάσουμε κάθε αίσθηση αξιοπρέπειας, να ασεβήσουμε απέναντι στο παρελθόν και στο μέλλον του Έθνους μας. Άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Ελληνισμό και στην ιστορία του, που θα προτιμούσαν να μην είναι ανεξάρτητη η Ελλάδα, αλλά να είναι πολιτικά και στρατιωτικά υποτελής σε ξένες δυνάμεις.

Δεν είναι πολλά τα ηττημένα μυαλά στην πατρίδα μας. Αλλά έχουν τον τρόπο να θορυβούν και να προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Ξεκινούν με το δεδομένο ότι κάθε μάχη, κάθε διαπραγμάτευση, είναι χαμένη και ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε μοιρολατρικά τις εθνικές υποχωρήσεις. Προσπαθούν να αλλοιώσουν την ιστορία μας για να μην διδάσκονται ατ ελληνόπουλα τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, την αγωνιστικότητα. Χλευάζουν όποιον ζητεί να διεκδικήσουμε τα εθνικά συμφέροντα και προβάλλουν χίλια δυο φανταστικά εμπόδια για να μην προστατεύσουμε τα εθνικά δίκαια.

Τα ηττημένα μυαλά μάς οδήγησαν σε μία κακίστη συμφωνία με τους δανειστές μας, την περίφημη τρόικα. Η Ελλάς δεν διαπραγματεύθηκε ουσιαστικά το Μνημόνιο. Παρεδόθη άνευ όρων –αλλά μετά πολλών φόρων. Αντιθέτως στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία δεν επικράτησαν τα ηττημένα μυαλά, αλλά οι μαχητικές διάνοιες και τα αισθήματα εθνικής αξιοπρέπειας. Ἐτσι, λοιπόν, η Ιρλανδία κατόρθωσε:

Να διατηρήσει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Να αυξήσει το ελάχιστο ωρομίσθιο, επαναφέροντάς το στην εποχή προ του Μνημονίου.

Να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους χαμηλόμισθους.

Το 2011 η ανάπτυξη θα επιστρέψει για την ιρλανδική οικονομία μετά από τρία χρόνια ύφεσης.

Από την πλευρά της η Πορτογαλία διαπραγματεύθηκε με πυγή και με το κεφάλι ψηλά και επέτυχε:

Να μην καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός

Και να μην μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις κάτω των 1500 ΕΥΡΩ.

Είδαμε μάλιστα στην τηλεόραση τον Σοσιαλιστή υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Σόκρατες να ειρωνεύεται την Ελλάδα για τα ηττημένα μυαλά της, λέγοντας ότι η χώρα του κατόρθωσε να περισώσει πολύ περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα απ’ όσα οι Έλληνες.

Τα ηττημένα μυαλά αρθρογραφούν τον τελευταίο καιρό επιμόνως κατά της ανακηρύξεως της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Τη στιγμή που ακόμη και ξένες χώρες, όπως το Ισραήλ. αναγνωρίζουν ότι η ελληνική ΑΟΖ υπολογίζεται με βάση το Καστελλόριζο και εφάπτεται της Κυπριακής αντίστοιχης, το ελληνικό ΥΠΕΞ φοβάται μην κακοκαρδίσει την Άγκυρα. Για πρώτη φορά στη νεώτερη πολιτική ιστορία μας βλέπουμε ανοικτή επιστολή –διαμαρτυρία των διπλωματικών υπαλλήλων κατά των προϊσταμένων τους για τις ολιγωρίες στα εθνικά θέματα. Στη θαρραλέα επιστολή των επαγγελματιών διπλωματών, που έχουν τη γνώση, την εμπειρία και την αποστολή να στηρίζουν διεθνώς τις ελληνικές θέσεις, διαβάζουμε καταγγελίες για σκόπιμες υποχωρήσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση και το μνημόνιο. Και διερωτώμεθα: Μήπως τελικά το Μνημόνιο λειτουργεί ως βολικό πρόσχημα για τα ηττημένα μυαλά ώστε να διευκολύνει τον ενδοτισμό στα εθνικά μέτωπα;

Τα ηττημένα μυαλά κήρυτταν το 2002-2004 ότι πρέπει αμέσως οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχθούν το Σχέδιο Ανάν διότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Κύπρου. Απειλούσαν μάλιστα ότι σε περίπτωση απόρριψης θα θυμώσουν οι Ευρωπαίοι κατά της Κύπρου και ότι θα συμβούν διάφορα φοβερά. Τελικά με τη βοήθεια του Θεού, την παλληκαριά του Τάσσου Παπαδόπουλου και τη μαχητικότητα του 76% των Ελλήνων της Κύπρου το αντιδημοκρατικό σχέδιο απορρίφθηκε με δημοψήφισμα. Τα ηττημένα μυαλά διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. και ελέγχει σήμερα με το βέτο της την οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια για ένταξη Έτσι αποφεύχθηκε η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής-κατοχής. Τα ηττημένα μυαλά δεν ζήτησαν συγγνώμην για όσα ανακριβή και εκφοβιστικά έλεγαν, αλλά τα γραπτά μένουν.

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τα ηττημένα μυαλά καταβάλλουν εδώ και χρόνια εργώδεις προσπάθειες να μας πείσουν ότι η μάχη χάθηκε και ότι πρέπει να κάνουμε «αξιοπρεπή συμβιβασμό». Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν χαμένα εθνικά θέματα, όταν ένας λαός θέλει να επιμείνει και να προστατεύσει την ιστορία του και το μέλλον των παιδιών του. Τα ηττημένα μυαλά ουδέποτε διανοήθηκαν ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Και όμως μέχρι τώρα έχουμε κατορθώσει για πρώτη φορά στα διεθνή χρονικά μία χώρα να εισέρχεται στον ΟΗΕ με όνομα διαφορετικό από αυτό που εκείνη θα ήθελε. ΦΥΡΟΜ και όχι Μακεδονία. Αν επιμέναμε στις δύο θετικές για μας αποφάσεις της Ευρ. Ένωσης, των Βρυξελλών του Δεκεμβρίου 1991 και της Λισσαβόνας του 1992, θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Αλλά τα ηττημένα μυαλά που εμφιλοχωρούν σε όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, υπονόμευσαν τις διπλωματικές μας επιτυχίες. Ευτυχώς ο λαός μας πραγματοποίησε τα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και το ένα των Αθηνών και εμπόδισε τα ηττημένα μυαλά να τα παραδώσουν όλα. Άλλωστε γιατί να υποχωρήσουμε μπροστά σε μία χώρα, η οποία μπορεί συντόμως να διασπασθεί μεταξύ Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας;


Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει "να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με "τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο που τις τελευταίες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα".

Ο Σ. Ουνάλ υπογράμμισε:
"Υπάρχουν στο Αιγαίο ζητήματα αλληλένδετα. Η θέση της χώρας μας για τη θάλασσα του Αιγαίου είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Επιθυμούμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Διατηρούμε την αναγκαία πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για τη μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, με τρόπο ειρηνικό, που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα. Μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών, έχει μεγάλη σημασία αμφότερες οι πλευρές να απέχουν από μονομερείς πρωτοβουλίες, που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα έβλαπταν τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών".

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, τέθηκε θέμα σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Στελέχη του "Δημοκρατικού Κόμματος" ισχυρίστηκαν ότι τα δύο νησιά "από το 2004 τελούν υπό την κατοχή της Ελλάδας".

Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα από στελέχη του κόμματος επιχείρησαν χτες να επισκεφθούν με σκάφος, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, παρά μόνο με διαβατήριο, τα μέλη της ομάδας επέστρεψαν στην Τουρκία και δήλωσαν ότι "με διαβατήριο μπορέσαμε να πάμε σε τουρκικά νησιά".

Το ακούσαμε κι αυτό! Μέσα σε όλες τις παραινέσεις των ξένων που ντε και καλά θέλουν να μας σώσουν, ανάμεσα στη μείωση των δαπανών, τη μείωση της δημοσιονομικής σπατάλης, τη μείωση συντάξεων και μισθών, τι άλλο πρότειναν οι αθεόφοβοι;

Να μειώσουμε, λέει, τις ημέρες των διακοπών μας!

Βρε γελοίοι του βορρά, που υποφέρετε όλοι σας από κατάθλιψη κι έχετε αυτοκτονικές τάσεις εξαιτίας της συννεφιάς σας, χειμώνα καλοκαίρι, σας φταίμε εμείς που έχουμε το καλύτερο οικόπεδο στον ....
πλανήτη;

Ας ερχόσασταν πιο μπροστά εσείς, να κατοικήσετε σε αυτόν τον τόπο, να βγάζατε τον δικό σας Σωκράτη και να φτιάχνατε το δικό σας δημοκρατικό πολίτευμα.

Τι να κάνουμε τώρα; Θεωρείτε ότι η ιστορία σας έχει αδικήσει κι έπρεπε στο όνομα του Σωκράτη να υπήρχε το συνθετικό Φον;

Μας συγχωρείτε που, όταν εσείς βγάζατε άναρθρες κραυγές στους πολέμους, εμείς σχεδιάζαμε και αναπτύσσαμε τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, πάνω στην οποία στήθηκαν όλα τα κράτη του πλανήτη.

Εντάξει, δεν λέμε ότι είμαστε ο "ομφαλός της γης". (άλλα λέει βέβαια ο Λιακόπουλος)

Αλλά, βγείτε και πείτε το καθαρά. Ζηλεύουμε την Ελλάδα, γιατί έχει θάλασσες, ήλιο, το ουζάκι της, το χταποδάκι της. Περνάνε καλά ρε παιδί μου κι εμείς πήζουμε στις φάμπρικες όλη μέρα.

Πρόβλημά σας αδέρφια!

Όπως δικό μας πρόβλημα είναι να απαλλαγούμε από πολιτικές που μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Να μας χλευάζετε και να μας συστήνετε ανοησίες.

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα και στη ζωή και στην πολιτική.

Εγώ, κυρία Μέρκελ μου, είμαι "πρεζάκι" με τις διακοπές μου. Δεν έχω μάθει, όπως εσείς τον λαό σας, να είμαι πρόβατο και να μου επιβάλλουν το πώς θα ζήσω και το πώς θα πεθάνω.

Αφήστε αυτές τις τακτικές και τις παραινέσεις για το πώς θα ζήσω, για το δικό σας κράτος. Εκτός κι αν θέλετε να βαδίσετε πάνω στις "πατημασιές" του άλλοτε προκατόχου σας Χίτλερ, που με παρόμοιο αυταρχικό τρόπο, επέβαλλε στους λαούς τα θέλω του!

Μόνο που αυτές οι "πατημασιές" έχουν ακόμη αίμα! Κι ακόμη, δεν έχετε ξεχρεώσει. Για να μην ξεχνιόμαστε.

Έτσι, λοιπόν, πέρα από τις συμβουλές για το πώς η Γερμανία και όποιος άλλος "σύμμαχος" βγει πιο ισχυρός από τη δική μου κρίση, καλό είναι να γνωρίζουν όλοι αυτοί οι βόρειοι, ότι εδώ ζουν άνθρωποι, κι όχι αριθμοί.

Που, κάποια στιγμή, η υπομονή τους εξαντλείται.

Και μια που μιλάω για υπομονή. Κύριε Παπακωνσταντίνου, αν θυμάμαι καλά, είχατε πει ότι, αν υπάρξουν νέα μέτρα, εγώ δεν θα είμαι υπουργός. Γιατί κι εσείς δεν παραδέχεστε ότι αποτύχατε στην οικονομική πολιτική, πέσατε έξω και θα πρέπει να αποχωρήσετε.

Η μαγκιά στην πολιτική είναι ν’ αναγνωρίζεις τα λάθη σου κι όχι να κουκουλώνεις.

Αλλά να μου πείτε, άντε και φεύγει ο Παπακωνσταντίνου. Ο επόμενος που θα έρθει θα φύγει από το plan της τρόικας;

Γι αυτό σας λέω. Άστε τον λαό να κάνει τουλάχιστον το κέφι του και τις διακοπές του. Γιατί, αν το χάσει το κέφι, τότε μόνο θα έχει χρεοκοπήσει.Σε γυάλινο κλουβί (όπως τον πατέρα του στις εκλογές του 1989) έχουν κλείσει τον Γιώργο οι επιτελείς του. Επειδή το πράγμα ζορίζει έχουν περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του – για την ακρίβεια τον οδηγούν σε «προστατευμένες» εμφανίσεις (ομιλίες, συναντήσεις χωρίς ουσία κ.λπ.).

Σ’ αυτή την τακτική επέλεξαν να στείλουν αύριο τον ΓΑΠ στην επαρχία για να συμμετάσχει στις ανοιχτές εκδηλώσεις πολιτικού διαλόγου του ΠΑΣΟΚ για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (που ακόμα δεν έχουν ετοιμάσει…), και όχι στη Βουλή όπου τον είχε καλέσει η αντιπολίτευση.

Υπογραμμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς είχε ασκήσει το δικαίωμά του να καταθέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό (για την εγκληματικότητα και το κέντρο της Αθήνας). Πρόκειται μάλιστα για την τρίτη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ στον ΓΑΠ αυτούς τους 20 μήνες, γεγονός που της δίνει αυξημένο βάρος.


Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το πώς, κάθε φορά που οι πολιτικοί του σήμερα βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδων, ή έστω δυσκολιών, στρέφουν το βλέμμα τους στο χθες, αναζητώντας τις λύσεις που θα τους οδηγήσουν στο αύριο.

Για το ΠΑΣΟΚ, η συνήθης και… λατρεμένη διαδρομή στις αναμνήσεις του παρελθόντος, σταματάει πάντοτε στο πρόσωπο του Κώστα Λαλιώτη. Το «θείον βρέφος», το «πολιτικό παιδί» του Ανδρέα Παπανδρέου, το στέλεχος που έκανε την επικοινωνία πολιτική πρακτική, και εισήγαγε τον «ινστρουκτορισμό» στη δημόσια ζωή του τόπου.

Με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα να βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης πολιτικής γήρανσης, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε κινηματικό προσκλητήριο. Και να απευθυνθεί, κατά κύριο λόγο, στο «όλον ΠΑΣΟΚ», όπως το έχει περιγράψει εδώ και πολλά χρόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι ρεαλιστές, δεν έχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες. Το ΠΑΣΟΚ του σήμερα μοιάζει διασκορπισμένο σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Οι «εκσυγχρονιστές», και προσωπικά ο Κώστας Σημίτης θεωρείται δεδομένο ότι επιλέγουν την προσέγγιση… μακριά και αγαπημένοι. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, που θα ήταν μια κάποια λύση, ειδικά σε επικοινωνιακό και συμβολικό επίπεδο, θεωρείται «δύσκολα διαχειρίσιμος».

Γι’ αυτό και η στόχευση αφορά κατά κύριο λόγο τον Κώστα Λαλιώτη. Εκείνον που, σύμφωνα με τους συνομιλητές του Πρωθυπουργού, μπορεί να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ… στον λαό. Τον δικό του λαό. Και να λειτουργήσει ως η κοινωνική συνιστώσα, που θα επιτρέψει στον Γιώργο Παπανδρέου να ανακτήσει την επαφή του με τα στρώματα που πίστεψαν στην Αλλαγή, και δεν εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, ούτε καν επί Σημίτη.

Με μια διαφορά: Τον Λαλιώτη τον έχουν ρωτήσει;

Γιατί έχω την εντύπωση πως θα τους απαντήσει λέγοντάς τους: Πόσο μαλάκες είστε που ψάχνετε για μαλάκες;

Μπορεί η Ελλάδα να είναι χρεοκοπημένη και να μην έχει ούτε ελάχιστη δυνατότητα να διαμορφώσει την οικονομική της πολιτική, όμως, υπάρχουν και κάποια όρια. Κάποιες κόκκινες γραμμές που χωρίζουν την αξιοπρέπεια από το “ξεβράκωμα”. Και το λέμε αυτό διότι στο συνέδριο του Economist που παρέλασαν πολλοί από την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, συνέβη χθες ένα απίστευτο ατόπημα, ανάλογο με τις δηλώσεις Ρεν και Γιούνκερ που μας ζητούσαν να υπογράψουμε εθνική συναίνεση αλλιώς θα μας καταστρέψουν.

Ο Γιούνκερ Σταρκ, μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε με απίστευτη κυνικότητα: «Η υλοποίηση φιλόδοξων και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι καίριας σημασίας, γίνεται με ευθύνη των κυβερνήσεων» και πρόσθεσε ότι «είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας, η μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που ένα κράτος δεν μπορεί να τιθασεύσει το χρέος της θα πρέπει να προβεί άμεσα σε πώληση κρατικής ακίνητης περιουσίας. Εννοεί μόνο αυτό ή και κάτι άλλο; Διότι χωρά πολύ συζήτηση τι σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Μέχρι στιγμής κανείς από την κυβέρνηση δεν τόλμησε να απαντήσει στην ανεκδιήγητο κ. Σταρκ. Υπάρχει κάποιος με παντελόνια;

Και σαν να μην έφτανε αυτή η πρόκληση προς τους κυβερνώντες, ήρθε και ο κ. Καμμένος με σοβαρότατες καταγγελίες κατά του πρωθυπουργού, και σήκωσε τσουνάμι, το οποίο μέχρι στιγμής μένει αναπάντητο από τον πρωθυπουργό. Μόνο ο κύριος Ραγκουσης τόλμησε να ψελλίσει προς τη Νέα Δημοκρατία, ζητώντας να "μαζέψει" το βουλευτή της.

Αντί οποιουδήποτε σχολίου, στα όσα καταγγέλει ο κύριος Καμμένος, απολαύστε το βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το πορτογαλικό πακέτο διάσωσης, μαζί με το διαρκές ξεφόρτωμα ελληνικού χρέους που συστηματικά γίνεται από διάφορες χώρες, δημιουργούν τις τελικές προϋποθέσεις για τη θωράκιση της ευρωζώνης από τον... «ελληνικό ιό».

Το ευρώ δεν φοβάται πια την ελληνική πτώχευση ή έξοδο και αυτό ακριβώς είναι το νόημα των νέων απαιτήσεων που θέτει η τρόικα για την πέμπτη δόση. Τώρα, είμαστε μόνοι. Εμείς και οι αποφάσεις μας.

Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αν πιστεύουμε ότι μια ενδεχόμενη πτώχευση ή έξοδός μας από το κοινό νόμισμα θα προκαλέσει κάποιου είδους σεισμό σε αυτό. Το ευρώ δεν έχει πλέον πρακτικά κανένα αληθινό κίνδυνο από την ελληνική υπόθεση. Το «ντόμινο» του νότου έχει ήδη αποφευχθεί, η Ελλάδα είναι μια κατηγορία από μόνη της και, αν γίνει το κακό, η επίδραση στη σταθερότητα και την αξία του κοινού νομίσματος ασφαλώς θα υπάρξει, αλλά θα είναι ελεγχόμενη, περιορισμένη και βραχυχρόνια.

Αν συμβεί το κακό στην Ελλάδα, το ευρώ θα στηριχθεί αμέσως τόσο πολύ από τη Γερμανία και τις άλλες ισχυρές χώρες, που σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι «καθάρισε» από ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα, το κοινό νόμισμα γρήγορα θα καταλήξει ισχυρότερο απ’ ότι πριν. Η σχετική «πρόβα» έγινε πριν από δύο εβδομάδες με πολύ μεγάλη επιτυχία, μετά τα δημοσιεύματα για την έξοδο: η πτώση και η άνοδος μέσα σε λίγες ώρες ήταν πολύ χαρακτηριστικές…

Τι μας έκανε όμως τόσο διαφορετικούς από τους Πορτογάλους; Τρία δεδομένα: πρώτον, ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ πιο βαρύ. Δεύτερον, ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στην αντιμετώπισή του. Τρίτον, ότι κι αυτά που έχει επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάνει, τα έχει αφήσει στα μισά, έχει μείνει στα λόγια αλλά δεν έχει φτάσει στα έργα. Αποτέλεσμα, η ελληνική αξιοπιστία να έχει πλήρως καταρρακωθεί.

Η απαίτηση των δανειστών για έγγραφες δεσμεύσεις της χώρας εν όψει της επόμενης δόσης, κάτι που ήδη έχουν λάβει από την Πορτογαλία ανεξάρτητα από το εκεί εκλογικό αποτέλεσμα, ένα πράγμα δηλώνει: ότι είναι πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης. Και, φυσικά, δεν τους ενδιαφέρει το τι θα προκαλέσει αυτή η απαίτηση μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι πια εκεί το θέμα τους, αφού έχουν πετύχει να χτίσουν τις άμυνες του ευρώ από το ελληνικό πρόβλημα.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι από τη στιγμή που εγείρουν μια απαίτηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές και, ακολούθως, πιθανότατα, σε κυβερνητική αστάθεια, προεξοφλούν ότι μπορούν εκείνοι να την αντέξουν. Προεξοφλούν ότι η χρεοκοπία είναι γι' αυτούς, για τις δικές τους προτεραιότητες, έννοια ελεγχόμενη.

Αυτό δηλώνει η απαίτηση. Ξέρουν πολύ καλά ότι η χώρα μπορεί να μπει στο πολιτικό και δημοσιονομικό χάος. Δεν τους αφορά πια. Πιθανότατα εκτιμούν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν αν «τελειώνουν» μαζί μας, παρά αν συνεχίσουν.

Αυτά, πρέπει να τα έχουμε βάλει πολύ καλά στο μυαλό μας πριν πάρουμε αποφάσεις που θα σφραγίσουν αρνητικά τη μοίρα μας για πολλές δεκαετίες και θα μας οδηγήσουν σε συνθήκες ζωής τραγικές, από τις οποίες δεν υπάρχει επιστροφή.

Και οφείλουμε να έχουμε κάτι ακόμα στο μυαλό μας: Αν γίνει η καταστροφή της πτώχευσης ή της εξόδου από το ευρώ, ούτε κυβέρνηση θα είναι εδώ για να της ζητήσει κανείς τον λόγο που δεν τα κατάφερε, ούτε αντιπολίτευση να τη ρωτάνε γιατί δεν συναίνεσε. Δεν θα έχει μείνει τίποτα από αυτά. Δεν θα υπάρχει κανείς να του ζητηθούν ευθύνες…

Το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι μια χώρα ερείπιο κι ένας λαός που θα έχει γυρίσει 60 χρόνια πίσω, παλεύοντας να ξαναρχίσει από το μηδέν, αφού θα έχει χάσει τα πάντα. Αλλά τα πάντα. (100greekblogs.blogspot.com)

Αναδιάρθρωση με αντάλλαγμα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας!

Ευρωπαϊκό σφυροκόπημα στην Αθήνα προκειμένου να εφαρμόσει όσα υπόσχεται!
Χειροτερεύει σε καθημερινή βάση η σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω σειράς κακών και αποτυχημένων χειρισμών της Ελληνικής κυβέρνησης. Όχι μόνο η “τρόϊκα” (IMF,ECB,EU) επιμένει στην ενίσχυση των μέτρων και την προώθηση νέων προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσόν των 50 δις ευρώ ως το 2015, κάτι που θα σημάνει μείωση του χρέους κατά 20% αλλά ο νέος όρος για τη συγκέντρωση όλων των αξιών (κινητών και ακινήτων) του Ελληνικού Δημοσίου σε μια εταιρία αξιοποιησής τους, θα σημάνει στην ουσία το πέρασμα της περιουσίας του Δημοσίου σε κατάσταση ενεχυριασμού.
Αυτό προκειμένου ν’ αποφασίσουν να παραχωρήσουν το 2012 τα 23 δις ευρώ που θα έχει η χώρα αναάγκη επιπλέον του ποσού που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, η “τρόϊκα” απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κι όχι όπως ψευδώς αναφέρει η Αθήνα την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων στην οποία η ίδια… αντιστέκεται.


Εκεί όμως που για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα και δεν πρέπει να αποκλειστεί μαι γιγαντιαία σύγκρουση έσω-κομματικών συμφερόντων με επιπτώσεις στη δική μας καθημερινότητα είναι η απαίτηση της “τρόϊκα” για πώληση άμεσα όλων εκείνων των εταιριών του Δημοσίου που είναι εισηγμένες .

Αυτό γιατί είναι εύκολο να πωληθούν καθώς είναι στο Χρηματιστήριο ενώ έχουν -λόγω της κρίσης- και ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο χάνει τον έλεγχο των δημοσίων επιχειρήσεων (που ως τώρα διαχειρίζονταν ουσιαστικά οι συνδικαλιστές) αλλά υποχρεώνεται να τις δώσει σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα ώστε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να παραδέχεται για πρώτη φορά ότι, σήμερα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ήπιας αναδιάρθρωσης στο μέλλον, εφόσον και οι τλευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης αποτύχουν.

Αλλά ακόμη και σε καταστάσεις όπως αυτή, η κυβέρνηση αδυνατεί να αυτο-ελεγχθεί. Έτσι χθες ο μεν υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης στην Κίνα όπου βρίσκεται για επίσκεψη ανακοίνωσε με δική του πρωτοβουλία ότι βαδίζουμε σε “ήπια αναδιάρθρωση” προκαλώντας χάος στις αγορές και πτώση του ευρώ για μερικές ώρες ως ότου εξέδωσε “διάψευση” και ζητώντας από το πρακτορείο “Ρωϋτερς” να κάνει το ίδιο. Αλλά παρόμοια ανακοίνωση έκανε και η υπουργός Εργαίας κα Κατσέλη, επιτείνοντας τη σύγχυση καθώς προς στιγμή θεωρήθηκε ότι πρόκειται για ωργανωμένο κυβερνητικό παιχνίδι.


Συναίνεση εκ των υστέρων


Πανικόβλητη τώρα η ηγεσία της ΕΕ από την αδυναμία της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, επιχειρεί να δεσμεύσει με πολλαπλές δηλώσεις του Όλι Ρεν και του Ζ.Κ. Γιουνέρ, την ηγεσία της ΝΔ και ειδικότερα τον Αντώνη Σαμαρά καθώς θεωρούν υψηλή την πιθανότητα να βρεθεί επικεφαλής της Ελληνικής κυβέρνησης στα δυο – τρία επόμενα εξάμηνα. Για το λόγο αυτό επιθυμούν να δεσμευθεί ότι θα ακολοθήσει τις επιταγές του Μνημονίου χωρίς να επιχειρήσει επαναδιαπραγματάτευση.
Στη γραμμή αυτή η κυβέρνηση, επιχειρεί να εμφανίσει σαν υπεύθυνο των δικών της αδυναμιών τον Α. Σαμαρά και τη ΝΔ αφού με προκλητικές δηλώσεις τόσο του ίδιου του Γ. Παπανδρέου όσο και των Γ. Πεταλωτή και Γ. Παπακωνσταντίνου της έχει αφαιρέσει το τεκμήριο της “καλής πίστης”.

Οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων

Το επίπεδο των απαιτήσεων το εξέφρασε ανάμεσα σ άλλους αποκαλυπτικά και ο Φινλανδός υπ. Οικονομικών κ. Κατάϊνεν που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις. «Έως τώρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, παρόλο που αυτό προβλέπεται στο οικονομικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός κατά την άφιξή του στο χώρο της συνόδου. Ο κ. Katainen πιστεύει ότι εγγυήσεις μπορούν να αναζητηθούν και στην περίπτωση της Ελλάδας, εφόσον η τελευταία ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια. «Η Φινλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 90 έβαλε σε υποθήκη οικήματα του δημοσίου. Έτσι γίνεται στην καθημερινή ζωή», πρόσθεσε.

Η Αυστριακή υπουργός κα Φέχτερ, υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα ωστόσο έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς που ίσχυε τη δεκαετία του ’70. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όταν μια χώρα γίνεται με τεχνάσματα μέλος της ευρωζώνης, πρέπει να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις της», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα προτού η Ελλάδα ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις. «Δεν είναι δυνατόν πρώτα να δίνονται υποσχέσεις και έπειτα να μην εφαρμόζονται οι ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε η υπουργός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου» και «στην υπερμεγέθη κρατική περιουσία».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμιζε ότι « Χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πρέπει να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους» και «να μάθουν να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα έχουν». « ¨όποιος δεν έχει ισχυρή οικονομία, δεν μπορεί να ξοδεύει πολλά» παρατήρησε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ αναγνώρισε σε συνέντευξή του, ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο έργο στο θέμα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, και πως έχει δείξει ιδιαίτερο κουράγιο εν όψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα μείνει μόνη της και μπορεί να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά τονίζει πως πρώτα έρχεται η εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις και μετά η αλληλεγγύη.

Υπέρ της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα τάχθηκε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου, όπου τιμήθηκε για το έργο του. Όπως μετέδωσε η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο κ. Κολ τάχθηκε υπέρ της επίδειξης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προειδοποίησε για τάσεις επανεθνικοποίησης εντός της Ε.Ε. «Όποιος νομίζει ότι πρέπει να τα διαγράψουμε όλα και να ξανα-ξεκινήσουμε από την αρχή, πλανάται», δήλωσε, απαντώντας στα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που επιχειρηματολογούν υπέρ του αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε σχέση με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε: «Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, όσο δύσκολος και αν είναι. Η Γερμανία επετύγχανε πάντοτε, όταν συμπαραστεκόταν σε άλλους».
Όταν στις 23 Απριλίου 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε στην εμβρόντητη κοινή γνώμη ότι αποφάσισε να εντάξει την χώρα υπό τον οικονομικό έλεγχο της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, ελάχιστοι ήταν αυτοί που πρόβλεψαν το μέλλον.

Οι περισσότεροι φοβισμένοι από το ενδεχόμενο μίας οικονομικής καταστροφής αποδέχθηκαν την φαλκίδευση της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας για να μην χαθούν «μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις». Στους λίγους που είπαν εκείνη την εποχή ΟΧΙ άνηκαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Όπως προείπαμε, πέρασε ήδη ένας χρόνος. Σε αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχτηκε και για τους πλέον δύσπιστους ότι:

· Η ένταξη της χώρας σε καθεστώς οικονομικού ελέγχου δεν ήταν μονόδρομος για να αντιμετωπισθούν οι πιεστικές οικονομικές συνθήκες. Παρόμοιες συνθήκες αντιμετώπισε η χώρα και στο παρελθόν αλλά με άξιες ηγεσίες απέφυγε τον εξευτελισμό του οικονομικού ελέγχου.
· Η ένταξη της χώρας σε καθεστώς οικονομικού ελέγχου δεν ήταν απαραίτητη για να αντιμετωπισθούν οι δανειακές ανάγκες. Η Ελλάδα χρωστάει συνολικά (δημόσιο και ιδιωτικό χρέος) πολύ λιγότερα από αυτά που χρωστάνε οι περισσότεροι δανειστές της.
· Η ένταξη της χώρας στο καθεστώς οικονομικού ελέγχου δεν ήταν απλώς αποτέλεσμα της οικονομικής συγκυρίας αλλά προϊόν κρυφού και υπόγειου σχεδιασμού που έγινε ερήμην και πίσω από τις πλάτες του Ελληνικού Λαού.
· Η ένταξη της χώρας στο καθεστώς οικονομικού ελέγχου καθώς και τα μετέπειτα γεγονότα που διαμόρφωναν πτωτικά τις τιμές ελληνικών ομολόγων και μετοχών προσέφεραν τεράστια κέρδη σε όσους έπαιξαν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 την αγορά «κάτω» δηλαδή τους περιβόητους «σορτάκηδες». ...
· Η ένταξη της χώρας στο καθεστώς οικονομικού ελέγχου θεωρήθηκε και δηλώθηκε δημοσίως από πολλά μέλη της εγχώριας πολιτικό-οικονομικής ελίτ και της ηγετικής κυβερνητικής ομάδας ότι είναι η πανάκεια και το θείο δώρο που θα εκσυγχρονίσει την Ελληνική Οικονομία.
· Η ένταξη της χώρας στο καθεστώς οικονομικού ελέγχου δεν βοήθησε καθόλου την δημοσιονομική εξυγίανση αλλά αντίθετα έριξε την οικονομία της πατρίδας μας στο περιβόητο σπιράλ του θανάτου. Δηλαδή σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας ο οποίος καθημερινά γίνεται πιο μεγάλος και πιο βαθύς ενώ ταυτόχρονα απέτυχε να υλοποιήσει ούτε ένα από τους στόχους που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε.
· Η ένταξη της χώρας στο καθεστώς οικονομικού ελέγχου έγινε το επικοινωνιακό-πολιτικό και δημοσιονομικό άλλοθι στα πλαίσια του νομισματικού πολέμου για την υποτίμηση του ευρώ και την συνεπακόλουθη αύξηση των παραγγελιών-πωλήσεων των Βιομηχανιών των Βορείων Ευρωπαϊκών Χωρών.

Αυτές τις ημέρες η αποτυχία και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και του περιβόητου μνημονίου, είναι πλέον φανερά και στους πλέον καλοπροαίρετους και αδαείς.

Ζητούν λοιπόν ανερυθρίαστα η περιβόητη τρόικα, ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα, νέους συνένοχους πέραν των γνωστών της φίλο-μνημονιακής συμμαχίας (Γιώργο Καρατζαφέρη-Ντόρα Μπακογιάννη-Φώτη Κουβέλη) για να συνεχίσουν την εγκληματική τους πολιτική.

Αλλά συνενόχους δεν πρόκειται να βρουν. Ο Λόγος εξαιρετικά απλός.

Πέρσι τέτοια εποχή είσαστε πανίσχυροι και σας απαντήσαμε ΟΧΙ.

Εφέτος που έχουμε δικαιωθεί και εσείς παραπαίετε και ηττάσθε σε όλα τα μέτωπα, πως είναι δυνατόν να σας απαντήσουμε ΝΑΙ;

Είστε λοιπόν τόσο ανόητοι, άφρονες και ανιστόρητοι; • Απολύσεις, φοροαπαλλαγές, περικοπές επιδομάτων
«Λουκέτο» σε περισσότερους από δυο ντουζίνες δημοσίους οργανισμούς, αλλά και νέο «ψαλίδι» σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές θα περιλαμβάνει για φέτος το πακέτο των μέτρων που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών.

Το σχέδιο του κυρίου Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το οποίο επεξεργάζεται σε συνεργασία με τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, προβλέπει έκτακτα μέτρα λιτότητας με τα οποία θα πρέπει το κράτος να «κόβει» περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα, ώστε να εξοικονομηθούν έως 7 δισ. ευρώ επιπλέον από ...
όσα προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός, μέχρι το τέλος του 2011. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

- μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας και έργου που λήγουν, καθώς και "πάγωμα" προσλήψεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο.

- «αιφνίδιος θάνατος» (παρότι είχε προαναγγελθεί τόσο από την παρούσα κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες, όσο και από την προηγούμενη της ΝΔ ήδη από το 2008) για δεκάδες ξεχασμένους και … άχρηστους φορείς, από τους συνολικά 1601 οργανισμούς του δημοσίου. Αρχή θα γίνει με όσους εξ αυτών αλληλο-επικαλύπτονται, ανάμεσά τους και δεκάδες ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα με παρεμφερές αντικείμενο (πχ απασχόληση, μεταλλουργία, κατεργασία δέρματος και υφασμάτων κλπ). Στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για κατάργηση ή μη δεκάδων άλλων φορέων, από το 2012 και μετά.

- εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση φορείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν αλλού, θα απολύονται.

- πώληση συμμετοχών του δημοσίου, εντός του έτους ει δυνατόν, σε εισηγμένες –και όχι μόνον- εταιρίες, με πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποιήσεως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.ά.

Ταυτόχρονα εξετάζεται να ισχύσει από φέτος το εισοδηματικό κριτήριο (ακόμα και η πραγματική ή τεκμαρτή περιουσία) για την παροχή κοινωνικών ενισχύσεων και επιδομάτων, ενώ θα ανακοινωθεί και ποιες φοροαπαλλαγές θα χάνουν χιλιάδες πολίτες, αναλόγως του ύψους του εισοδήματος που δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους.Το μνημόνιο απέτυχε. Η βεβαίωση της κυβέρνησης ότι στα τέλη του 2011 θα αρχίσει η ανάκαμψη διαψεύστηκε. Το μνημόνιο απέτυχε. Οι μεν θα πουν ότι φταίει η ανικανότητα της κυβέρνησης και θα θέλουν ακόμα περισσότερο μνημόνιο. Οι δε θα λένε ότι το μνημόνιο είναι δείγμα της αποτυχίας της ίδιας της Ευρώπης. Από πλευράς μου θα επιμείνω ότι το μνημόνιο ήταν προγραμματισμένο να αποτύχει διότι είχε στο DNA του την ύφεση, την κοινωνική αδικία, την αναδιανομή πλούτου. Απέτυχε, όμως, περισσότερο του αναμενόμενου διότι η κυβέρνηση δεν διασφάλισε ούτε καν την επιτυχία του λανθασμένου δρόμου που επέλεξε να πάρει. Αυτό γίνεται φανερό αν εξετάσουμε ορισμένα στοιχεία από το τι έγινε τον τελευταίο χρόνο.

Ορισμένα από τα προβληματικά στοιχεία
Το πρώτο στοιχείο είναι ο πανικός που πέφτει στην Ελληνική κοινωνία κάθε φορά που λέγεται κάτι αρνητικό για την ελληνική οικονομία σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού. Το πρόβλημα αυτό προκύπτει διότι ένας μικρός κύκλος εντός της κυβέρνησης νομίζει ότι αυτός και μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει και να πράττει για ότι αφορά το μέλλον της χώρας. Ο κύκλος αυτός δεν ενημερώνει τον λαό, την βουλή και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα θεμελιακό δημοκρατικό και άμεσα κοινωνικό πρόβλημα. Μια κοινωνία που δεν γνωρίζει μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στον πανικό.Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν απαντά σε όσα κριτικά λέγονται ως προς τις επιλογές της. Δεν θέλει να συζητά πάνω στην ουσιαστική κριτική που της γίνεται προκειμένου να μην παραδεχτεί ότι όλα δεν είναι «μονόδρομος». Αντίθετα, προτιμά να υβρίζει με μικροπολιτικά σοφίσματα τους φορείς των εναλλακτικών ερμηνειών και προτάσεων χωρίς να σχολιάζει την ουσία των απόψεων. Τέλος, που είναι και το κύριο, σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι αφού όλα δεν είναι μονόδρομος, ότι τότε, κατά προέκταση, ο πολιτικός διάλογος, η ενημέρωση, η ανάλυση, η διαβούλευση έχουν μεγάλη σημασία.

Τα γεγονότα των διαφορών και οι εναλλακτικές
Η κυβέρνηση μιλά για μονόδρομο όπως κάνουν όλοι οι ακραίοι και φανατικοί νεοφιλελεύθεροι. Ο νεοφιλελευθερισμός επειδή πιστεύει ότι όλα τα λύνει η αγορά προς μια κάθε φορά κατεύθυνση (μονόδρομος), πιστεύει ότι δεν χρειάζεται η Πολιτική. Αντίθετα με τον νεοφιλελευθερισμό, ο κοινωνικός δημοκρατισμός πιστεύει ότι η αγορά οφείλει να λειτουργεί σε πλαίσια και με κανόνες που καθορίζει κάθε φορά η Πολιτική. Με βάση το δημόσιο καλό και συμφέρον. Πιστεύει δε, ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τις αναζητά και τις αξιολογεί. Υπάρχει, λοιπόν, σήμερα, μια θεμελιακή διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και κριτικούς της όπως εγώ. Εκείνη πιστεύει στις αγορές και στον μονόδρομο. Οι κριτικοί της, όπως εγώ, σε μια πολιτική με δημοκρατικό περιεχόμενο που παράγει εναλλακτικές δυνατότητες. Από αυτή τη διαφορά, απορρέουν και όλες οι υπόλοιπες που αναδείχτηκαν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.Όταν η Ελλάδα πήγαινε προς την πολιτική του μνημονίου, η κυβέρνηση επέμενε με δημόσιες δηλώσεις ότι δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί. Εφόσον η Ελλάδα ήταν χρεωμένη και αιτούσα, υποστήριζε, δεν υπήρχαν περιθώρια να πάρει κάτι παραπάνω από αυτά που θα της έδιναν. Με αυτή την αντίληψη κατάφερε να πάρει μια χειρότερη συμφωνία από άλλους. Επί παραδείγματι, ως προς το χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα κλήθηκε να κατεβάσει κατά 6% τα ελλείμματά της σε ένα χρόνο, ενώ η Πορτογαλία σε τρία!Η κυβέρνηση επέλεξε υποταγμένη στη λογική των αγορών να παραδώσει τη χώρα, ως νέο κίνημα εθελοντισμού, στους τοκογλύφους. Πίστευε και πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να ταξιδεύει για να πείσει τις «αγορές» ότι εκείνη δεν είναι ίδια με το λαό της. Ότι είναι κάτι διαφορετικό. Είναι η πρώτη κυβέρνηση διεθνώς (αν έχει εκείνη άλλο παράδειγμα ας μας το πει και το υιοθετώ…) που βγήκε στις διεθνείς αγορές και πολιτική σκηνή βρίζοντας την πατρίδα και το λαό που την εξέλεξε. Που μίλησε για τιτανικούς που θα βυθιστούν. Αντί δε, να πάει να μαζέψει χρήματα όσο τα σπρεντ ήταν χαμηλά, πανικόβαλε η ίδια τις αγορές. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις εναλλακτικές λύσεις που υπήρχαν πριν 15 μήνες και περιόρισε την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Το πρόβλημα δεν είναι ότι μίλαγε υπόγεια με το ΔΝΤ, αλλά ότι τότε δεσμεύτηκε στους τοκογλύφους, όπως έκανε αργότερα στο μνημόνιο, ότι δεν θα αναζητήσει αλλού, πέραν της Τρόικας, φτηνότερους δανεισμούς.Χωρίς επεξεργασίες για την Ευρώπη του σήμερα, πήγε ξυπόλητη στα αγκάθια. Δεν είχε καν συνηδειτοποιήσει τη σημασία του ανερχόμενου γερμανικού εθνικισμού. Επιπλέον, εγκλιμάτισε στέλνοντας στα τέλη του 2009 ως διαπραγματευτές δύο άτομα χωρίς καμία εμπειρία σε ζητήματα διαπραγματεύσεων. Αυτή οι άπειροι, διαπραγματεύτηκαν στο αρχικό στάδιο τις τύχες της Ελληνικής οικονομίας.Τέλος, αντί η κυβέρνηση να αναπτύξει μέτωπα συνεργασίας με τις άλλες χώρες που βρίσκονταν επίσης σε δύσκολη θέση, πήγε μόνη της στο σφαγείο της τρόικας. Το ίδιο επανέλαβε στο Λουξεμβούργο. Δέχτηκε, με τα χέρια κάτω, το μέτωπο του Μνημονίου και δεν αναζήτησε συμμάχους κρατών και φορέων με κοινά συμφέροντα, προβλήματα και εν δυνάμει λύσεις. Αντ’ αυτού βγήκε και ειρωνεύτηκε την Ιρλανδία και την Ισλανδία γιατί διαπραγματεύτηκαν με επιμονή και κόντρες τα ζητήματά τους. Όμως, η Ιρλανδία που τόσο ανόητα ειρωνεύτηκαν σειρά από κυβερνητικούς παράγοντες, τρέχει φέτος με έναν ρυθμό ανάπτυξης 0.5%. Ασφαλώς μικρός, αλλά δείχνει να βγαίνει από την ύφεση και μάλιστα χωρίς μεγάλο πληθωρισμό. Στην νεοφιλελεύθερη Ελλάδα, δυστυχώς, δεν θέλησαν να απλώσουν μια ειδική πολιτική ανάπτυξης. Σε ένα βαθμό λογικό. Αφού πιστεύουν ότι όλα τα λύνουν οι αγορές.

Ερωτήματα
Θα μπορούσα να παραθέσω χιλιάδες ανάλογα παραδείγματα με τα πιο πάνω. Εκείνο που είναι το κύριο είναι η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε σε όλες αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Πέρα από όσα εξέθεσα στην αρχή υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Η κυβέρνηση φοβάται την αλήθεια και τους πολίτες. Ακολουθεί την πολιτική του «κρύβε λόγια». Προτιμά να αποσιωπά την αλήθεια παρά να μιλήσει. Επί παραδείγματι και με βάση τα πιο πάνω η κυβέρνηση δεν μας έχει απαντήσει για πιο λόγο δεν πήγε να δανειστεί στην αρχική φάση με φτηνά σπρέντ; Δεν μας είπε μετά από ένα χρόνο, αν εξακολουθεί να θεωρεί ορθή την ύβρη που εξαπέλυσε στο εξωτερικό σε βάρος της χώρας και του λαού της; Αν ορθά έκανε που ειρωνευόταν τρίτες χώρες με προβλήματα ή θα έπρεπε να φτιάξει μέτωπα μαζί τους; Αν είχε, όπως γνωρίζουμε, προτάσεις από χώρες της BRICS προκειμένου να λάβει φτηνότερα δάνεια; Αν ορθώς επέμενε ότι αυτός που χρωστά δεν μπορεί να διαπραγματεύεται και αν ναι τι μας τσαμπουνά για τα ταξίδιά της; Αν καλώς κάνει που δεν συζητά αυτά τα ζητήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο; Αν πραγματικά πιστεύει ότι η παράκαμψη της δημοκρατίας είναι παραγωγική για την οικονομία της χώρας και αν θα το συνεχίσει και στο μέλλον; Αν έπραξε ορθά που περιορίστηκε στα λογιστικά των δημοσιονομικών ή θα έπρεπε να είχε συγκροτήσει μια δημόσια πολιτική ανάπτυξης διατηρώντας στα χέριά της εκείνο το κομμάτι της δημόσιας περιουσίας που χρειάζεται μια τέτοια πολιτική;

Πέρα από τα πιο πάνω και άλλα πολλά ερωτήματα, η κυβέρνηση οφείλει και μια θεμελιακή απάντηση: πριν ένα χρόνο υποσχόταν άλλα πράγματα με το Μνημόνιο από αυτά που βλέπουμε. Υποσχόταν ότι θα έβγαινε στις αγορές, ότι δεν θα υπήρχε ύφεση, ότι όλοι θα πλήρωναν εξίσου.

Όλα αυτά δεν έγιναν. Δεν νομίζει ότι στη δημοκρατία οφείλει να παραθέσει τους λόγους που κατά τη γνώμη της δεν επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο; Διότι ναι μεν κατά τον κ. Πρωθυπουργό το Μνημόνιο έφερε «τους μισθούς», στην πραγματικότητα τους έκοψε, αλλά πολύ φοβάμαι, το λέω μεταφορικά και ο νοών νωείτο, έχοντας στο νου μου την ύφεση καθώς και τη νέα γενιά και τους συνταξιούχους, η Ελλάδα δεν θα έχει σε λίγο ανθρώπους για να τους κόβει τους μισθούς.
Ο Παπανδρέου εγκατέστησε στη χώρα μια Ξένη Δικτατορία και μας ζητά να την υπακούμε το ίδιο όπως ο ίδιος! Αυτό είναι η «συναίνεση»...

Μπλέξαμε!

Και δεν θα ξεμπλέξουμε...

Ο Παπανδρέου τύλιξε τη χώρα σε μια κόλλα χαρτί-το Μνημόνιο και την παρέδωσε στους σταυρωτές της.

Το Μνημόνιο ήταν ευθύς εξαρχής και σκοπίμως φαρμάκι. Τώρα η χώρα σύρεται ημιθανής -ο γιατρός της, η Τρόικα, της λέει ότι πεθαίνει.

Για να μην πεθάνει τώρα και να πεθάνει αργότερα ο γιατρός θέλει να της χορηγήσει δεύτερο φαρμάκι, το Μνημόνιο Δύο και σε αντίκρισμα της ζητάει ό,τι έχει και δεν έχει.

Μάλιστα,πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά, θέλουν οι ίδιοι, η Τρόικα, να αναλάβουν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της Ελλάδας, να πουλάνε οι ίδιοι δηλαδή αυτά που οι ίδιοι θα αγοράζουν!!!

Λεηλασία...

Λες κι έχει η χώρα χάσει πόλεμο.

Και οι Ελληνες, ξεφτιλισμένοι απ' τον ίδιο τους τον πρωθυπουργό διεθνώς, διασυρμένοι και διασυρόμενοι, παρακολουθούν ταπεινωμένοι κι άφωνοι τον αφανισμό τους.

Η Τρόικα έχει βρει και τα κάνει -η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, το ψητό λαχταριστό. Κι έτσι τώρα παρόντος του απόντος Πρωθυπουργού -αυτού του ανδρείκελου- υπαγορεύει πολιτική η ίδια!

Υπαγορεύει πολιτική στην Ελλάδα όπως ένας δικτάτορας υπογορεύει συναίνεση. Μάλιστα εκδίδει έδικτον γι' αυτήν τη συναίνεση.

Με έναν λόγο καταργεί το πολίτευμα. Προσπαθεί να υποχρεώσει την αντιπολίτευση σε υποταγή στην κυβέρνηση -δηλαδή σε αυτοαναίρεση!!

Με αυτοκαταργημένη την κυβέρνηση και καταργημένη την αντιπολίτευση εκτός από την εθνική ανεξαρτησία, χάνεται και η λαϊκή κυριαρχία.

Πίστευε κανείς (ρητορικόν το ερώτημα) ότι τα ψέματα Παπανδρέου για να πάρει την εξουσία, δεν θα είχαν συνέπειες;

Οτι το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να περάσει ο Ψευτοθόδωρος το Μνημόνιο, δεν θα είχε συνέπειες;

Πίστευε κανείς ότι η άρση της ασυλίας της χώρας δεν θα έφερνε τους τοκογλύφους στο άβατο του Παρθενώνα;

* * *

Το πολίτευμα έχει καταργηθεί. Πολιτική υπαγορεύει με φάτσιο η Τρόικα. Την εκποίηση του δημόσιου πλούτου θα την κάνουν οι ίδιοι οι αγοραστές του.

Τα διατάγματα, τα τελεσίγραφα και τα διλήμματα άρχισαν: ή μας δίνετε ό,τι γουστάρουμε ή την πέμπτη δόση (της ηρωίνης) του δανείου σας δεν σας τη δίνουμε!

Κι αυτή είναι μόνον η αρχή.

Και τέλος δεν θα έχει... Κι αν έχει θα είναι κακό, πολύ κακό...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet, μοντάζ Γρέκι
Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές τότε ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί άμεσα με νόμο του κράτους η μεταφορά της κυριότητας των 50 δις που θα εξασφαλιστούν από τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, από την Ελλάδα προς τους δανειστές.

Με αυτόν τον τόπο η κυβέρνηση 'έκοψε' μία κρατική επιταγή 50 δις ευρώ που θα δαπανηθούν για τη μείωση του χρέους, όπως ακριβώς ζήτησε η Γερμανία να συμβεί προκειμένου να αποδεχτεί τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων κατά 1,00% και την επιμήκυνση τους έτσι ώστε να εξισωθούν χρονικά με αυτά της Ιρλανδίας.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την ελληνική επιταγή: είναι ακάλυπτη. Στην προσπάθεια της να υπακούσει στις επιταγές της Τρόικας η κυβέρνηση αλλά και να εξασφαλίσει πως δε θα υπάρξει περίπτωση επόμενη κυβέρνηση να μη διαθέσει τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων στην αποπληρωμή τμήματος του χρέους, έκανε κάτι το πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά (διορθώστε με αν κάνω λάθος): δέσμευσε ένα ποσοστό ελληνικής δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ με νόμο (και χωρίς να ρωτήσει τον ελληνικό λαό), χωρίς προηγουμένως να ορίσει ούτε ποιο ακριβώς είναι αυτό αλλά ούτε και ποιος ακριβώς θα καρπωθεί τα χρήματα από την πώληση του.

Το αποτέλεσμα είναι η Τρόικα να πιέζει τώρα ανυπόφορα την κυβέρνηση να ορίσει ξεκάθαρα πώς ακριβώς θα καλυφθεί η επιταγή (και ποιος θα πάρει τα χρήματα) ενώ την ίδια ώρα οι υπουργοί να αισθάνονται ολοένα και μεγαλύτερο το βάρος της πίεσης για τα όσα πρωτοφανή κάνει η κυβέρνηση με συνοπτικές και 'νεφελώδεις' διαδικασίες.

Πάνος Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
 • Οι βουλευτές της κυβέρνησης οφείλουν άμεσα να αποσύρουν την στήριξη στην κυβέρνηση

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν μετά από την ενδελεχή έρευνα του βουλευτή Πάνου Καμμένου που πραγματικά δεν υπολόγισε τίποτα και φέρνει στο φως την εταιρεία που κερδοσκόπησε εις βάρος της πατρίδας. Μετά από αυτό, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί ούτε μία ημέρα. Όσοι την στηρίζουν είναι συνυπεύθυνοι. 26 δις εκτιμάται το κέρδος της υπεραξίας.

Η εταιρεία έχει τον απίστευτο τίτλο: Informed Justice Partners, Που βέβαια ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα αφού ο βαθμός πληροφόρησης της είναι τεράστιος ώστε να ποντάρει στο επίμαχο CDS την ώρα που μία πανίσχυρη κυβέρνηση είχε διαδεχθεί την παραπαίουσα κυβέρνηση Καραμανλή.

Δείτε τώρα τα πρόσωπα που απαρτίζουν την Informed Justice Partners:

Και στο Advisory board φιγουράρει η πασίγνωστη κυρία Μιράντα Ξαφά, του… ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. Πήγε εκεί μετά την παραίτηση της!

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγένθυση

Πως σχετίζονται τα πρόσωπα αυτά με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο;

Διαβάστε και φρίξτε:

Jose Maria Figueres: Σύμβουλος στο ίδρυμα i4cense που ιδρυσε ο Ανδρίκος Παπανδρέου, αδερφός του πρωθυπουργού! Σας λέει κάτι το περιβόητο “σκουώς” που έπαιξε με τον αδερφό του και πρωθυπουργό προ ολίγων ημερών; Το ντοκουμέντο που ακολουθεί αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου συνεργάζεται 1. Με εταιρεία του αδερφού του και 2. Με εταιρεία που συμμετέχει στέλεχος της IJ Partners!


Οι οικογένειες Παπανδρέου – Figueres, διατηρούν στενές σχέσεις και σε άλλα επίπεδα, με φόντο την “Πράσινη Ανάπτυξη”. Καμαρώστε* την κυρία Figueres και τον Γιώργο Παπανδρέου στο Davos πριν από λίγο καιρό.

Ξέρετε όμως γιατι δεν ήταν ο κύριος Figueres στο WEF; Γιατί απλούστατα παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με μίζες από την εταιρεία Alcatel που φερόταν να έχει λάβει!

Θεόδωρος Μαργέλλος, ο οποίος στο εξαιρετικά λιτό βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του fund αναφέρει «ότι είχε μια άκρως επιτυχημένη καριέρα ως έμπορος προϊόντων και επιχειρηματίας στον τομέα των γεωργικών επιχειρήσεων». Επισημαίνεται ότι επιχειρηματίας με το όνομα Θεόδωρος Μαργέλλος είχε εμπλακεί στη δεκαετία του ’90 με την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, το οποίο επιτήδειοι «βάφτιζαν» ελληνικό και καρπώνονταν επιδοτήσεις εκατομμυρίων δραχμών. (πηγή: Το Ποντίκι). Ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ οι πληφορορίες που τον θέλουν να “εξαφανίζεται” μαζί του με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στα ταξίδια – μυστήριο του πρωθυπουργού στο Παρίσι, διαρρέονται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Michael Demirel (!!). Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, την εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη υπέγραφε τα περιβόητα Swaps με τον κύριο Παπακωνσταντίνου σύμβουλο, για τα οποία η νυν κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις μηνύσεις. Εάν θέλετε να μάθετε την ιστορική οικογένεια που κατάγεται ο κύριος Demirel, διαβάστε εδώ: Πως ήταν η μέρα σου Γιαβρί μ’; Λάδωσα δυό υπουργούς και δυό διοικητές αγάπη μου.

Άλλη μία διαχρονική αγάπη δηλαδή: Η Siemens xορηγός σε ΜΚΟ του Αντρίκου!

Και βέβαια, στην i4cense φιγουράρει το όνομα της κόρης του Ισμαήλ Τζεμ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη Τουρκάλα σύμβουλος των Παπανδρέου, αφού έχει προηγηθεί το ασύλληπτο “μπουμπούκι” κυρία Nur Batur, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ηurriyet στην Αθήνα, συγγενή πρώτου βαθμού γυναίκας διπλωμάτη, η οποία υπηρετούσε ως πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα μας και είχε δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων. Η Βatur συνόδευε αποστολές Ελλήνων πολιτικών στο εξωτερικό, «παρακολουθώντας» εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα, ενώ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα με την «αλλοίωση» κειμένου συνέντευξης υπουργού της κυβέρνησης της ΝΔ, προκαλώντας την πρώτη σοβαρή κρίση στους κόλπους της. H Νur Βatur που πρωτοστατεί σήμερα στην ίδρυση ελληνοτουρκικού συνδέσμου δημοσιογράφων, ήταν εκείνη που υπέγραφε το καλοκαίρι του 2000 συκοφαντικό άρθρο της Hurriyet με τίτλο «Σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στην ελληνική πολιτική» με αθλιότητες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αθλιότητες που εδώ αναπαρήγαγε ένας άλλος υποστηρικτής του μνημονίου, ο κύριος Καρατζαφέρης.

Η συνέχεια στους “επαγγελματίες της ενημερωσης” και βέβαια στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

* Οι φωτογραφίες εδώ:

Christiana Figueres – World Economic Forum Annual Meeting 2011

DAVOS/SWITZERLAND, 27JAN11 – Christiana Figueres, Executive Secretary, United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), Bonn; Global Agenda Council on Climate Change, is caputred during the session ‘The New Reality of Climate Change’ at the Annual Meeting 2011 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 27, 2011.

Copyright by World Economic Forum
swiss-image.ch/Photo by Michael Wuertenberg

George A. Papandreou – World Economic Forum Annual Meeting 2011

DAVOS/SWITZERLAND, 27JAN11 – George A. Papandreou, Prime Minister of Greece, gestures during the session ‘Europe: Back to the Drawing Board?’ at the Annual Meeting 2011 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 27, 2011.

Copyright by World Economic Forum
swiss-image.ch/Photo by Moritz Hager

και ο σύνδεσμος: http://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/5393266681/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/5393266863/in/photostream/

Πηγή

Βαριές σκιές για τον Πρωθυπουργό από τα CDS

Χωρίς στήριξη ο ΓΑΠ από κυβέρνηση & ΠΑΣΟΚ… Τι σχέση έχουν τα Credit Default Swap (CDS) με την υψηλή μαγειρική;

Το να χαρακτηρίζει μέλος εθνικού κοινοβουλίου τον πρωθυπουργό ως «έμμισθο μπρόκερ των διεθνών κερδοσκόπων» και να μην υπάρχει μια έστω δήλωση υπεράσπισης του πρωθυπουργού από μέλος της κυβέρνησης ή κομματικού στελέχους, δεν…

έχει ξαναγίνει στον πλανήτη…

Τι συμβαίνει;

ΣΣ. Τι σχέση έχουν τα Credit Default Swap (CDS) με την υψηλή μαγειρική;

- Αναζητείται υπουργός, κυβερνητικό στέλεχος, κομματικό στέλεχος να διαψεύσει κατηγορηματικά τον Πάνο Καμμένο…

- Δεν υπάρχει ένας υπουργός, έστω ένα στέλεχος να υπερασπιστεί τον Γ. Παπανδρέου;

Ο Π. Καμμένος αποκαλεί τον ΓΑΠ broker των διεθνών τοκογλύφων κι αυτοί κρύβονται.

Λέτε κάτι να ξέρουν;


 • Οι σκοτεινές στιγμές επαναλαμβάνονται...
Η νέα χούντα στην Ελλάδα είναι επείσακτη. Τα ερπυστριοφόρα που καταλύουν το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν τα καθοδηγούν μικρονοϊκοί συνταγματάρχες αλλά οι ιθύνοντες της Ένωσης.

Απεφάσισαν και διατάσσουν (συναίνεση για να πάρετε την 5η δόση και νέο δάνειο), καταργώντας τους ρόλους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τους συνταγματικά προβλεπόμενους...

Πρωτοφανές, προκλητικό και βάναυσα αντιδημοκρατικό, απότοκο φασιστικής νοοτροπίας, η οποία εδράζεται στην ισχύ του χρήματος και στη βαθιά περιφρόνηση λαών, θεσμών και δημοκρατικής τάξης...

Ποιοι εντέλλονται, ποιοι εκβιάζουν και απαιτούν το καταλυτικό για τα δημοκρατικά δεδομένα ομόθυμον; Οι άνθρωποι που επέβαλαν το Μνημόνιο, χωρίς να έχουν μελετήσει και προβλέψει τις οδυνηρές και εξοντωτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Οι άνθρωποι που βρήκαν έναν ευένδοτο πρωθυπουργό και επέβαλαν επαχθείς όρους (τοκογλυφικό επιτόκιο χωρίς χρονική ανάσα για την αποπληρωμή του χρέους) και έσπρωξαν την Ελλάδα στο αναπόφευκτο αδιέξοδο...

Οι άνθρωποι αυτοί δεν αρκούνται στον πλήρη εξανδραποδισμό (υποθήκευση της κρατικής περιουσίας, παράδοση των πάντων στους ιδιώτες κ.τ.λ.), αλλά απαιτούν πλήρη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής, ολοκληρωτική υποταγή. Με βούλα και υπογραφή πασών των πολιτικών δυνάμεων, για να είναι η ταπείνωση της χώρας τέλεια. Επικυρωμένη και νομιμοποιημένη...

Στις σκοτεινές αυτές στιγμές δεν έχει νόημα η υπόμνηση ότι την κερκόπορτα για να περάσουν οι φαιές ταξιαρχίες την άφησε ανοιχτή η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Αυτό έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στις σελίδες της πολιτικής ιστορίας. Ούτε εισκομίζει κάτι καινούργιο η εξίσου οδυνηρή υπενθύμιση για πλείστες όσες προσβολές των εισβολέων εις βάρος της συντεταγμένης ελληνικής πολιτείας και των εκπροσώπων της. Κι έτσι, είναι ανώφελο να σχολιαστεί αυτό που έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για τη βαρύτατη προσβολή κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του «Γιούρογκρουπ» (εκλήθη ο γνωστός κ. Τόμσεν να παραστεί και να μιλήσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρόντος του αρμόδιου Ελληνα υπουργού)...

«Αφού μπήκατε στο ευρώ εξαπατώντας την Ενωση», τώρα πρέπει να συμμορφώσετε τη χώρα σας, είπε (κάπως έτσι το είπε) η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας. Αλλά ξέχασε μερικές λεπτομέρειες: ότι τα ψεύτικα στοιχεία (του Σημίτη) ασμένως τα υιοθέτησαν οι εταίροι. Τα εξίσου ψεύτικα στοιχεία των κυβερνήσεων Καραμανλή, οι ίδιοι τα νομιμοποίησαν. Και το δυναστικό, ολέθριο Μνημόνιο -μαζί και το στραγγαλιστικό επιτόκιο- οι ίδιοι το επέβαλαν.

*** Οι χούντες έρχονται και παρέρχονται. Ο φασισμός του χρήματος είναι παντοτινός...

Οπερ έδει δείξαι
«Αντίποινα της κυβέρνησης Μπους στην κυβέρνηση Καραμανλή για το ΝΑΤΟϊκό "βέτο" του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓΔΜ ήταν το "κόψιμο" της Ελλάδας από το πρόγραμμα visa-waiver (κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ) τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που επτά άλλες χώρες γίνονταν δεκτές»...

Η Αριστοτελία Πελώνη στα «Νέα»:

- «Οπως παραδέχεται σε τηλεγράφημα που διέρρευσε από το Wikileaks ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, η οργή της κυβέρνησης Μπους "είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα".

Προκύπτει ακόμη ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει τον Σεπτέμβριο του 2009 με αμερικανική πίεση μια σειρά "αμφιλεγόμενων νομικά συμφωνιών" -όπως τις χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη- για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληματιών, εντούτοις δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Οι Αμερικανοί προτίμησαν να μη δώσουν τη βίζα λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Ν.Δ., παρά τις διαμαρτυρίες της υπουργού Εξωτερικών, η οποία παραπονιόταν ότι έκανε όλη τη δουλειά και το "δώρο" θα πήγαινε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οντως η βίζα δόθηκε τον Μάρτιο του 2010, κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον...

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
* ΚΕΝΤΡΟ (1)... «Τουλάχιστον ένα στα τέσσερα ισόγεια καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας είναι ξενοίκιαστο όπως επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της»...

Από την «Αυγή»:

- «Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γύρω περιοχές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, της εγκληματικότητας και της απομάκρυνσης των κατοίκων από γκετοποιημένες περιοχές που έχουν στην κυριολεξία απαξιώσει τα οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα της πρωτεύουσας σε επίπεδα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Ενδεικτικό της κατάστασης, αναφέρει, είναι ότι στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα ξεπερνούν το 25%, ενώ εάν προστεθούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, τότε προσεγγίζουμε το 50%».

* ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ... «Ολίγον χαιρέκακα είναι η αλήθεια, το όνομα του κ. Στρος-Καν πέρασε ήδη στην επικράτεια των σόκιν ανεκδότων και, εντός ολίγου, της επιθεωρησιογραφίας»...

Ο Παντελής Μπουκάλας στην «Καθημερινή»:

-«Δεν έχουν πολύ νόημα αυτές οι μικροεκδικήσεις και εκτονώσεις, αλλά ο "αντικαταθλιπτικός" αυθορμητισμός τους αποδεικνύεται σαρωτικός. Και δεν μένει έτσι αρκετός χώρος για να διατυπωθούν επιφυλάξεις ως προς την αλήθεια των καταγγελιών ή υποθέσεις περί σκευωρίας και συνωμοσίας. Αθώος ή ένοχος ο επικεφαλής του ΔΝΤ, θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Ο πειρασμός της εξουσίας, πάντως, ο πειρασμός δηλαδή να μεταφράζεται η εξουσία όχι μόνο σε πλούτο αλλά και σε αυτοεπιβεβαιωτική επιβολή του εξουσιούχου επί γυναικών (υφισταμένων του ή τυχαίων εργαζομένων) έχει αποδειχθεί ανίκητος από πολλά άλλα περιστατικά, εξακριβωμένα. Αυτός ο γενικευμένος μπερλουσκονισμός, ένας ανενδοίαστος, κτητικός και εκβιαστικός λιμπερτινισμός κακής κοπής, έχει φυσικά τυπικότερο δείγμα του τον ίδιο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (ο οποίος προχθές εξάντλησε την προεκλογική του ομιλία στη Νάπολη στην αφήγηση σεξιστικών ανεκδότων, τα οποία, ω της παραφροσύνης, έγιναν ενθουσιωδώς αποδεκτά από πολλές γυναίκες του ακροατηρίου του), αλλά οι "ήρωές" του δρουν σε κάθε τόπο και σε κάθε εποχή».

* ΚΕΝΤΡΟ (2)... «Η μετατροπή της Αθήνας σε τριτοκοσμικό γκέτο δεν αναστέλλεται με κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Χρειάζεται περισσότερη Αστυνομία. Χρειάζονται κάμερες. Χρειάζονται δύσκολες -και πιο σκληρές- αποφάσεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ο Καμίνης δεν μπορεί να τις πάρει -αλλά δεν μπορεί να είναι και θεατής».


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"


Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σπεύδουν να μειώσουν την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο προσεχές διάστημα ("κούρεμα", επιμήκυνση κλπ κλπ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και πιστοί, έως πρόσφατα "σύμμαχοί" μας, όπως οι γαλλικοί όμιλοι, έχουν κάνει αρκετές σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα, σήμερα, το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους να έχει πέσει στα επίπεδα των περίπου 20 δισ ευρώ, από 60 δις που ήταν πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν δηλαδή ξεκίναγε αυτή η περιπέτεια.

Αντίστοιχη ήταν και η κίνηση που έκαναν τα γερμανικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Εν προκειμένω, η έκθεση τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου περιορίστηκε σε λίγο πάνω από 10 δισ ευρώ.

Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσό διαμορφώνονταν πέριξ των 40 δισ ευρώ. Κάτω κι από τα 10 δισ ευρώ, έχει περιορισθεί πλέον η έκθεση των βρετανικών τραπεζών, ενώ υπάρχουν και οι ιταλικές οι οποίες φρόντισαν να μηδενίσουν την οποιαδήποτε έκθεση τους, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τα ιταλικά ΜΜΕ ήταν αυτά τα οποία "φώναζαν" περισσότερο δυνατά απ όλα για τον κίνδυνο το ελληνικό χρέος να προκαλέσει προβλήματα στο τραπεζικό τους σύστημα, τη στιγμή που το τελευταίο είχε φροντίσει να ρευστοποιήσει από την πρώτη στιγμή κάθε ελληνική συμμετοχή του.

Για την ιστορία και όχι μόνο θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ανάλογη κίνηση με τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια έκαναν κι όλα τα επενδυτικά funds της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, το ισχυρότερο κρατικό, και συγκεκριμένα το νορβηγικό, έχει περιορίσει την ελληνική του έκθεση σε κάτι λιγότερο από 0,4%. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα funds.

 • Μήπως η Ευρώπη "ξεφορτώνεται" την Ελλάδα;
 • Μήπως έχουν δρομολογηθεί "εξελίξεις" τέτοιες που θα οδηγήσουν σε "μοναχικό δρόμο" την Ελληνική οικονομία;
 • Μήπως η δραχμή δεν είναι πλέον κατάρα, αλλά αναγκαστικός προορισμός για την Ελλάδα;

Αυτές τις ερωτήσεις έρχεται να ενισχύσει με σημερινές δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει και τα όριά της".

"Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, αν ο κόσμος (στην Ευρώπη) αποκτήσει την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα", είπε ο Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι είναι κάθετα αντίθετος στη συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ επισήμανε πως μια ενδεχόμενη ήπια αναδιάρθρωση δεν θα είναι μεμονωμένο μέτρο, αλλά θα αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων.
Στην αντικατάσταση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Κάν και στο ενδεχόμενο να μην προέρχεται ο διάδοχός του από ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στο τηλεοπτικό δίκτυο “Sky Italia”, ο οικονομικός αναλυτής και ανταποκριτής της εφημερίδας “Λα Ρεπούμπλικα” στη Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι.

“Οταν ο Στρος Καν αντικατασταθεί υπάρχει η πιθανότητα, χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, να προσπαθήσουν να προωθήσουν δικό τους υποψήφιο για την προεδρία του Διεθνούς Οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι εσωτερικές ισορροπίες ψήφων και δυνάμεων του οργανισμού, άλλαξαν πολύ πρόσφατα και η Ευρώπη έχασε μέρος της ισχύος της”, τόνισε ο Ραμπίνι.

Ο αναλυτής της “Λα Ρεπούμπλικα”, εξήγησε επίσης ότι “οι χώρες των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών, πιστεύουν ότι με τον Στρος Καν η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε με ευνοϊκότερους όρους, απ’ ότι συνέβη, παραδείγματος χάρη, με την Βραζιλία. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που ο νέος γενικός διευθυντής δεν είναι Ευρωπαίος, αλλά λατινοαμερικανός, Ινδός ή Τούρκος, η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κρίση, θα είναι σίγουρα πολύ πιο άκαμπτη και τυπική. Μια αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα”.

Παράλληλα με δηλώσεις του, πάντα στην οικονομική εκπομπή του Sky Italia, o Τζαν Μαρια Γκρός Πιέτρο -καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Ρώμης Luiss- αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ. Σύμφωνα με τον ιταλό καθηγητή, “κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν σχεδόν κανένα εισαγόμενο αγαθό. Το μόνο που θα κατάφερνε μια τέτοια κίνηση, θα ήταν ότι δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί, πλέον, κανένας ξένος οργανισμός για την δεινή κατάσταση που θα αντιμετώπιζε η χώρα”.

Σύμφωνα με τον Γκρός Πιέτρο “η διεθνής και ευρωπαϊκή στήριξη, πρέπει να συνεχισθεί, βάσει, όμως, ενός προγράμματος συγκεκριμένων παρεμβάσεων και αλλαγών”. Πρόσθεσε δε, ότι οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες και ίσως, ούτε μέσα σε ένα ή δυο χρόνια”.