Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Ιαν 2013


Οι Κινέζοι λένε ότι μια εικόνα σημαίνει χίλιες λέξεις. Οι αντιδράσεις όμως από το ευφυώς ρητορικό λογοπαίγνιο που έκανε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ερμηνείες. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπ. Άμυνας; Βεβαίως και έχω. Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ;». 

Αμέσως αντέδρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί τα πήρε και τι τα κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με το γνωστό ευφυολογικό, ειρωνικό και συνάμα σκωπτικό ύφος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα φυλάει για το πραξικόπημα όταν ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πλειοψηφία και θα πάρει την εξουσία.

Μπορούμε, άραγε, να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει να υπάρχουν έγγραφα που αφορούν την άμυνα της χώρας (πιθανότατα διαβαθμισμένα) στο σπίτι ενός πολιτικού;
Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να εγγυηθεί πως δεν θα κλαπούν ή δεν έχουν αντιγραφεί τα συγκεκριμένα έγγραφα;

Ποια ευθύνη (πολιτική και ποινική) φέρει ο κ. Βενιζέλος, όταν έχει στην κατοχή του έγγραφα που δεν επιτρέπεται να κατέχει; Είναι δυνατόν, κάποιος πολιτικός να αντιμετωπίζει σαν προσωπική «περιουσία» του τα έγγραφα που σχετίζονται με την άμυνα της Ελλάδας;


  • Η Αλβανία τους παραδίδει τώρα και την Ενέργεια
  • Εάν κατεβάσουν το διακόπτη, μπορούν να αφήσουν στο σκοτάδι τη «μισή» Ελλάδα! 
  • «Δούρειος Ίππος» το εξ Ανατολών τουριστικό ενδιαφέρον για Ήπειρο και παράλια Ιονίου 
Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτη η στρατηγική του οικονομικού επεκτατισμού που προωθεί η Τουρκία στη Βόρεια- Βορειοδυτική Ελλάδα, με απώτερο στόχο τον έλεγχο του Ιονίου Πελάγους.

Τις τελευταίες ημέρες, ο «Πρωινός Λόγος» ανέδειξε ορισμένες πτυχές αυτής της πολιτικής, που συνδέονται, τόσο με τις εξαγορές μαρίνων σε Λευκάδα- Κέρκυρα, όσο και με την επίσκεψη που πραγματοποιούν στα Γιάννινα Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, φιλοξενούμενοι του Δήμου Ιωαννιτών, και οι οποίοι προηγουμένως επισκέφτηκαν και «διερεύνησαν» τα Τρίκαλα.

Στο στόχαστρο η Ελλάδα 

Οι εξελίξεις όμως «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς ενισχύοντας τον προβληματισμό που υπάρχει για τις κινήσεις των Τούρκων και παράλληλα δείχνουν την ταχύτητα και τη μεθοδικότητα με την οποία κινούνται στη γειτονική Αλβανία, αποκτώντας τον έλεγχο ζωτικών οργανισμών, επιχειρήσεων και υπηρεσιών της. Η τελευταία είδηση, που κάνει το γύρο της Ελλάδος και του κόσμου από εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αφορά την εξαγορά του εκσυγχρονισμένου Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μπίστριτσας (κοντά στους Αγίους Σαράντα) που έχει τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας, καθώς από αυτόν προμηθεύεται σε περιόδους αιχμής ηλεκτρική ενέργεια η Ελλάδα, καλύπτοντας ανάγκες μεγάλου τμήματός της. Η διαχείρισή του από τούρκικα συμφέροντα, όπως γίνεται αντιληπτό, ουσιαστικά – και εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ενεργειακή επάρκεια- δίνει τη δυνατότητα στους εξ Ανατολών γείτονές μας, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, με ένα απλό κατέβασμα του διακόπτη να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι!

Προσφορά «μαμούθ»

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των Τούρκων και το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ μιας συνηθισμένης επιχειρηματικής λογικής, είναι το γεγονός ότι η τουρκική πολυεθνική εταιρεία Kurum International, για την εξαγορά του σταθμού πρόσφερε 52 εκ. ευρώ, αφήνοντας κατά πολύ πίσω όλες τις άλλες προσφορές. Η επιλογή της έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ για την παραχώρηση στη συγκεκριμένη εταιρεία του Υ/Η σταθμού- όπως έγραψε ο αλβανικός Τύπος- επέδειξε έντονο ενδιαφέρον η οικογένεια του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την Αντιπολίτευση να ανακοινώνει χθες ότι είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μην αμφισβητώντας την πολιτική επιλογή, αλλά το ύψος του τιμήματος για το σύνολο των τεσσάρων υδροηλεκτρικών μονάδων που πωλούνται. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Μπίστριτσας έγινε με χρηματοδότηση της Γερμανίας, κόστισε 13 εκ. ευρώ, ενώ η Siemens Ελλάς, επί διοίκησης Χριστοφοράκου, είχε αναλάβει τις ηλεκτρονικές- ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

«Δορυφόρος» η Αλβανία 

Η απόκτηση της χρήσης του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού έργου, έρχεται ως συνέχεια της έντονης δραστηριοποίησης της Τουρκίας στη γειτονική Αλβανία, η οποία πλέον εξελίσσεται σε «δορυφόρο» της. Έχει υπογράψει στρατιωτική συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδεύει αξιωματικούς σε στρατόπεδα της Ανατολίας, έχει χρηματοδοτήσει εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας, προώθησε επενδύσεις σε Παιδεία- Υγεία, εξαγόρασε ή εγκατέστησε βιομηχανικές μονάδες, ελέγχοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την αλβανική οικονομία αλλά και εν γένει την πολιτική της γείτονος.

Οι βλέψεις στο Ιόνιο

Η στρατηγική της Τουρκίας εκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια, κυρίως σε χώρες που έχουν ανοικτούς «λογαριασμούς» με την Ελλάδα, με εμφανή το στόχο να συγκροτήσει μια «κυκλωτική» κίνηση από το Βορρά. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στο Κοσυφοπέδιο έχει εμφανιστεί τουρκική οργάνωση με το όνομα «Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης», με στόχο την προώθηση της αλβανοτουρκικής φιλίας, που χρηματοδοτείται από το κλιμάκιο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ!

Ήδη ένα απτό αποτέλεσμα της Τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια και του επηρεασμού κυβερνήσεων, είναι οι πρόσφατοι «λεονταρισμοί» των Αλβανών ότι θα αντιδράσουν «άμεσα» αν η Ελλάδα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στην Ελληνική Α.Ο.Ζ. του Ιονίου, που αποτελεί μείζον ζήτημα και για την Τουρκία που επιδιώκει να σταματήσει κάθε τέτοια κίνηση.

Σχέδιο «Σουλεϊμάν»

Όπως αποκάλυψε μάλιστα πρόσφατα η αθηναϊκή εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει στο σχέδιο διείσδυσης στα Βαλκάνια το όνομα «Σουλεϊμάν», εκμεταλλευόμενοι την τηλεθέαση που έχει το ομώνυμο τουρκικό σήριαλ, που προβάλλεται καθημερινά σε αρκετές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα.

Σήμερα δεν μπορεί κανένας να εντάξει ή όχι, στο σχέδιο «Σουλεϊμάν» τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Τούρκοι με την απόκτηση της χρήσης μαρίνων στα Ιόνια Νησιά και ακόμη με τις σχεδιαζόμενες – όπως κυκλοφορεί έντονα – αγορές πολυτελών ξενοδοχείων. Ωστόσο είναι φανερό ότι η Ελλάδα και κυρίως η Βορειοδυτική, υφίσταται πρωτοφανή οικονομική επίθεση από την Τουρκία, που εκμεταλλεύεται στον μέγιστο βαθμό την ελληνική οικονομική κρίση.

Η επίσκεψη των πρακτόρων

Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη των Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στα Ιωάννινα, που όπως έγραψε ο «Π.Λ.», όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του Δήμου Ιωαννιτών, άλλο τόσο θα έπρεπε να γίνονται πιο προσεκτικές κινήσεις, ειδικά την περίοδο που ζούμε και με τα όσα γίνονται γύρω μας.

Μαζί θα πρέπει να προχωρήσουν Κύπρος και Ισραήλ σε ό,τι αφορά την ενεργειακή τους στρατηγική, δήλωσε ο πρόεδρος των Εταιρειών Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου του Ισραήλ Γιούρι Αλντούμπι, ο οποίος μίλησε παράλληλα για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος στον τομέα. Συμβούλεψε, επίσης, την κυπριακή κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα τις αδειοδοτήσεις και να μην πραγματοποιήσει τρίτο γύρο.

Σε συνέντευξη του στο Sigmalive, ο Γιούρι Αλντούμπι τόνισε ότι οι προσπάθειες των δύο χωρών να καταστούν ισχυρά ενεργειακά κέντρα θα πρέπει να είναι πάνω από όλα συλλογικές, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.

Η Κύπρος, είπε, μπορεί να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία που υπάρχει στο Ισραήλ και η δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης στο νησί, θα επιτρέψει στις δύο χώρες να προχωρούν συλλογικά σε εξαγωγές κάτι που θα καταστήσει την όλη προσπάθεια βιώσιμη και για τις δύο.

Επίσης, επισήμανε ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο αδειοδοτήσεων, το πολύ σε ένα χρόνο, ώστε να συμφέρει να προχωρήσουμε με τη δημιουργία του τερματικού. «Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο γύρο αδειοδοτήσεων, γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν μελλοντικά λόγω και της αυξημένης προσφοράς» εξήγησε.

Ο Γιούρι Αλντούμπι δήλωσε ότι ήταν έκπληξη το γεγονός ότι καμία εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων δεν προκρίθηκε μέχρι στιγμής στους διαγωνισμούς για την κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ισραηλινή παρουσία στο νησί, παρόλο που οι παίχτες οι οποίοι ενεπλάκησαν μέχρι στιγμής, είναι τεράστιας εμβέλειας.
Εξάλλου διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε 10 χρόνια τα κυπριακά κρατικά ομόλογα θα εκτοξευθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πλήρης αναμένεται και σήμερα ο νέος διασυρμός της Βουλής, με δράστες τους ηγέτες των κομμάτων της συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη!

Ανατριχιαστικές είναι οι πληροφορίες που διοχετεύονταν χθες από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αναφορικά με το πώς σκέπτονται οι ηγέτες τους να μεθοδεύσουν τους τρόπους ψηφοφορίας για την παραπομπή ή όχι σε προανακριτική επιτροπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου.

Εμείς προτιμούμε να μην πιστέψουμε τίποτα από όσα φρικτά ακούγονται και να κάνουμε υπομονή λίγες ώρες ακόμη ώστε να διαπιστώσουμε εμπράκτως τι θα επιλέξουν οι τρεις κυβερνώντες αρχηγοί. Το μόνο που πάντως φαίνεται να αποκλείουν κατηγορηματικά είναι η πάγια διαδικασία που ακολουθεί το Κοινοβούλιο σε παρόμοιες περιπτώσεις. Να στηθούν δηλαδή τέσσερις κάλπες, όσοι και οι προτεινόμενοι προς παραπομπή, και ο κάθε βουλευτής να ρίξει μυστικά την ψήφο του υπέρ ή κατά της παραπομπής ενός εκάστου εκ των τεσσάρων κρινομένων. Ακριβώς την προβλεπόμενη μυστικότητα της βουλευτικής ψήφου είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κυβερνώντες!

Ο λόγος είναι απλούστατος: Αν η ψηφοφορία είναι μυστική, δεν αποκλείεται καθόλου πολλοί ή λίγοι βουλευτές της ΝΔ, ακόμη και εσωκομματικοί του αντίπαλοι στο ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Ευ. Βενιζέλου! Ακόμη πιθανότερο είναι κατά δεκάδες βουλευτές από πολλές πτέρυγες της Βουλής να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Παπανδρέου. Ενώ όμως σε περίπτωση παραπομπής του Γ. Παπανδρέου ελάχιστοι είναι εκείνοι ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που θα θλίβονταν -αντιθέτως, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα πανηγύριζε και η κυβέρνηση θα κέρδιζε πόντους-, η περίπτωση του Ευ. Βενιζέλου είναι διαμετρικά αντίθετη. Οχι μόνο η παραπομπή του, αλλά ακόμη και η αποφυγή της για λίγες ψήφους θα είχε σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες.

Η αποκάλυψη ότι δεκάδες βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων ή και κάποιοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Ευ. Βενιζέλου, θα διερρήγνυε οριστικά και αμετάκλητα τις σχέσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Θα λάμβανε χώρα μάλιστα μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα, που ο Αντώνης Σαμαράς θα ήταν αδύνατον να συγκροτήσει κυβέρνηση με πυρήνα το κόμμα του.

Ακρως αμφισβητήσιμο θα ήταν και το ενδεχόμενο να σχηματιστεί οποιαδήποτε μνημονιακή κυβέρνηση, εναρμονισμένη με τις εντολές της Γερμανίας εκ των προτέρων. Είναι συζητήσιμο φυσικά τι είδους πολιτική θα είχε τα περιθώρια να ασκήσει στις παρούσες συνθήκες μια άλλη κυβέρνηση, αλλά την τριανδρία Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη την ενδιαφέρει πρωτίστως να συνεχίσει να κυβερνά η ίδια και όχι ο πρώτος από πρωθυπουργός να καταντήσει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι να τον καθαιρέσουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ο δεύτερος να βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με τα κάγκελα της φυλακής και ο τρίτος να επαιτεί την πολιτική μεγαλοψυχία του Αλέξη Τσίπρα για να παρασιτήσει ως «τσόντα» και στη διάδοχη πολιτική κατάσταση.

Δεν έχει καμία απολύτως διάθεση επομένως ο Αντώνης Σαμαράς να θυσιάσει την πρωθυπουργία και την εξουσία επειδή ο άλφα ή ο βήτα νεοδημοκράτης βουλευτής θέλει να βάλει φυλακή τον Βενιζέλο ή τον Παπανδρέου. Είναι αποφασισμένος να τους σώσει, για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο έτσι μπορεί να σώσει την πρωθυπουργία του και την παραμονή του στην εξουσία.

Από τη στιγμή δε που αν γίνει μυστική ψηφοφορία δεν μπορεί να ελέγξει τους βουλευτές του, θα επιλέξει μια διαδικασία που θα τους υποχρεώνει ουσιαστικά να ψηφίσουν φανερά με ποινή τη διαγραφή τους, αν δεν συμμορφωθούν με την εντολή του αρχηγού τους. Θα ήταν βέβαια πολύ διασκεδαστικό να διαγράψει από τη ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς δεξιούς βουλευτές για να υπερασπιστεί τον... Βενιζέλο και τον Παπανδρέου, αλλά ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, πράγμα όχι πιθανό, τελικά θα συνιστά ασήμαντο γεγονός που γρήγορα θα ξεχαστεί.

Οσο για την καταρράκωση και απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, πολλοί είναι πλέον αυτοί που δεν αισθάνονται σεβασμό προς τη Βουλή και τους βουλευτές. Υπό το πρίσμα αυτό, ένας εξευτελισμός παραπάνω του Κοινοβουλίου δεν συνιστά και καμιά ανεπανόρθωτη ζημιά, σκέπτονται ίσως και με το δίκιο τους οι ταγοί της χώρας.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή με την εγκαταστάτη κοντά στη σύνορα Συρίας Τουρκίας των πυραύλων, Patriot, την στιγμή που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, έκανε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, αρχιστράτηγος, Valeri Gerasimov.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, (17/1), ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ήταν πολύ σαφής στο μήνυμα του προς την Άγκυρα, ότι με την εγκατάσταση αυτών των πυραύλων αυξάνεται η ένταση στην περιοχή και δημιουργείται ο κίνδυνος επέκτασης και διάχυσης των συγκρούσεων από την Συρία σε ένα πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό πεδίο. 

Ο Ρώσος αρχιστράτηγος τόνισε στο μήνυμα του προς την Άγκυρα, ότι δεν θα επιτραπεί η προοπτική, όπως ανέφερε, με την εγκατάσταση των πυραύλων Patriot στην περιοχή να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο συριακό εναέριο χώρο. 
Αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Valeri Gerasimov, θα είναι κατάφορη επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας και θα είναι αιτία πρόκλησης ευρύτερης πολεμικής σύγκρουσης. Ακόμα και η εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή είναι πρόκληση, σύμφωνα με τον Gerasimov, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι η παρουσία αυτών των δυνάμεων ενέχει ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο να εμπλακούν στις πολεμικές συγκρούσεις στην Σύρια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρώσος αρχιστράτηγος στο αυστηρό αυτό μήνυμα προς την Άγκυρα, ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων οι οποίες μετά την αποχώρηση της νατοϊκής δύναμης της ISAF από το Αφγανιστάν, απελευθερώνονται για να προωθηθούν στην περιοχή με την επιδίωξη διοργάνωσης προβοκατόρικων ενεργειών και επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης σε μια σειρά χωρών, ακόμα και στον ρωσικό Καύκασο.

Η νέα αυτή παρέμβαση της Ρωσίας προς την Άγκυρα έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δυο χωρών οι οποίες διαταραχτήκαν σοβαρά με την υπόθεση της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους στα χωρικά ύδατα της Συρίας. Τότε πολλά τουρκικά ΜΜΕ είχαν ενοχοποιήσει τους Ρώσους για την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους. 
Χαρακτηριστικό της μεγάλης έντασης στις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας που έχει επικρατήσει τελευταία, είναι και το άρθρο του Nuh Yılmaz, αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας, Star Gazetesi και υπεύθυνος για το εξωτερικό ρεπορτάζ με θέμα, «Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για το 2013». Στο άρθρο αυτό τονίζεται πως έχει δημιουργηθεί σοβαρή ρωγμή στις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να επηρεάζονται και οι οικονομικές συναλλαγές των δυο χωρών ενώ και η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας ΗΠΑ, αντανακλάται αρνητικά στις σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας. 
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι δεν αναμένεται βελτίωση των σχέσεων και όσο συνεχίζεται ο εμφύλιος στην Συρία όλα είναι πιθανά, ακόμα και μια ανοιχτή εμπλοκή της Ρωσίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή.Αν θυμάστε, πριν από λίγους μήνες ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας έξι σεισμολόγους, για την αδυναμία τους να προβλέψουν τον καταστροφικό σεισμό της Ακουίλα το 2009. Οι δικαστές οδηγήθηκαν στην απόφασή τους αυτή λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η σεισμολογία αποτελεί κλάδο των φυσικών επιστημών, οπότε σαν τέτοια αφήνει την εντύπωση ότι  θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα την ικανότητα και να προβλέπει, αλλιώς είναι για τα μπάζα, και ως τέτοια ας αλλάξει κατηγορία, ώστε να μην μπερδεύονται οι άνθρωποι κι οι δικαστές. Φυσικά η σεισμολογία δεν μπορεί να προβλέψει, και κανένας σεισμολόγος, πλην ολίγων ευφάνταστων ημεδαπών, δεν ισχυρίστηκε το αντίθετο, παρά μόνο να επιβεβαιώσει εκ των υστέρων αν είχαμε σεισμό, πόσο μέγεθος είχε και πού στο διάολο συνέβη. Εν πάση περιπτώσει μια τέτοια δικαστική απόφαση μπορεί ν' αποτελέσει προηγούμενο, ώστε κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει ο χώρος από τους λαθρεπιβάτες των επιστημών, οι οποίοι  έχουν το θράσος να νομίζουν ότι τα πέντε δέκα μαθηματικά ορνιθοσκαλίσματα που αραδιάζουν, αποτελούν κιόλας τεκμήρια αξιοπιστίας και εγκυρότητας. Αυτό το τελευταίο δεν ισχύει για τη σεισμολογία, ισχύει όμως για την οικονομική.

Η οικονομική έχει το κακό συνήθειο να κάνει προβλέψεις, και όσο περισσότερες κάνει κάποιος, τόσο πιο περιζήτητος γίνεται και τόσο πιο μεγάλος γίνεται ο μισθός του, φτάνει μάλιστα και στα ανώτατα αξιώματα του υπουργού οικονομικών, άσχετο αν κανένας δεν κάθεται εκ των υστέρων να τις αξιολογήσει, και να ζητήσει τα ρέστα. Στο βαθμό μάλιστα που μια σύγχρονη οικονομία βρίθει προβλέψεων, καταλαμβάνοντας ολόκληρο τον ορίζοντα των πιθανών εκβάσεων, το να υπάρξουν και μια και δυο που επαληθεύτηκαν, όπως καταλαβαίνετε, είναι απολύτως φυσιολογικό και στατιστικά δικαιολογημένο. 

Το οξύμωρο με την οικονομική, λοιπόν, είναι ότι ενώ οι προβλέψεις της λαμβάνονται στα σοβαρά από τις κυβερνήσεις ώστε βάσει αυτών να χαράζονται πολιτικές, που  στις πλείστες των περιπτώσεων, βέβαια, χαράζουν και πετσοκόβουν ολόκληρες κοινωνίες, κανείς δικαστής ως τα τώρα δεν βρέθηκε ν' απαγγείλει κατηγορίες εναντίον εκείνων, οι λανθασμένες προβλέψεις των οποίων οδήγησαν σε μαζικές ανθρωποκτονίες και καταστροφές. Γιατί;

Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι ότι κανένας δεν παίρνει τελικά την οικονομική στα σοβαρά, και ότι κανένας δεν δίνει πίστη στα λεγόμενά της, όσα τερτίπια και να επινοεί ώστε να πείθει για το αντίθετο. Αν την έπαιρναν, θα τής ζητούσαν και το λόγο. 

Εδώ υπάρχουν δυο μόνο τινά. Είτε θεωρείς την οικονομική σοβαρή επιστήμη, οπότε και  στέλνεις τους οικονομολόγους στα δικαστήρια για πρόκληση βλάβης λόγω αστοχιών και πλημμελούς γνώσης και εφαρμογής του αντικειμένου τους, είτε στέλνεις στα δικαστήρια τους πολιτικούς που εμπιστεύτηκαν σεσημασμένους τσαρλατάνους. Ανάμεσα σ' αυτά τα δυο, δεν χωράει τίποτε άλλο λογικό.

Η μόνη που πήρε στα σοβαρά την οικονομική, ήταν η  βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία απαιτώντας, εν τη αφελεία της, μια εξήγηση για την τόση μεγάλη αστοχία των οικονομολόγων, προκάλεσε και εύλογη έκπληξη και αμηχανία στο σινάφι, το οποίο μέχρι τώρα είχε μάθει να πατάει ανενόχλητα σε δυο βάρκες, και του επιστήμονα, και του τσαρλατάνου. 

Ηγεμόνας, ήταν αυτός, και η απορία της δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητη. Όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αναστάτωση στη Βρετανική Ακαδημία, η οποία και συγκάλεσε σύσκεψη των κορυφαίων οικονομολόγων του ακαδημαϊκού χώρου, του χρηματοπιστωτικού τομέα και της κυβέρνησης για ν' αποφανθούν. Αφού συσκέφθηκαν απερίσπαστοι και κεκλεισμένων των θυρών για κανένα μήνα, παρέδωσαν τελικά πόρισμα στο οποίο η αποτυχία της πρόβλεψης οφειλόταν κατά γράμμα "στην αποτυχία της συλλογικής φαντασίας πολλών ευφυέστατων ανθρώπων, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και σ' ολόκληρο τον κόσμο, να κατανοήσουν τους κινδύνους του συστήματος εν όλω". 

Αποτυχία της "συλλογικής φαντασίας;", ήταν η εύστοχη παρατήρηση του Χα-Τζουν Τσανγκ στο γνωστό βιβλίο περί των 23 Αληθειών κλπ. Δηλαδή, όλα όσα έλεγαν ως τα τώρα περί του λογικού υποστρώματος της οικονομικής είχαν πάψει να ισχύουν; Κατά πόσο μια σύλληψη σαν τη φαντασία, συλλογική ή μη έχει θέση στην κυρίαρχη ορθολογική πραγματεία των οικονομικών; Στην πραγματικότητα, όπως συνεχίζει ο Τσανγκ, οι κορυφές του οικονομικού χώρου, δεν είχαν ιδέα για το τι είχε φταίξει.
Γιατί λοιπόν να συνεχίζουμε να τους εμπιστευόμαστε και να τους ακριβοπληρώνουμε; 


Γράφει η Εύη Πανταζοπούλου

Απαγορεύεται... να αρρωστήσουν, πολύ δε περισσότερο να απουσιάσουν από την εργασία τους για περισσότερες από 15 μέρες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση που παραβούν τον κανόνα και «τολμήσουν» να ασθενήσουν βαριά, θα χάνουν τη διδακτική προϋπηρεσία τους, δεν θα πληρώνονται και θα απολύονται. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, ωστόσο αυτό προβλέπεται σε απόφαση-σοκ της Διεύθυνσης Προσωπικού του υπουργείου Παιδείας, όπως καταγγέλλει το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων. Στο εν λόγω έγγραφο, στο οποίο καθορίζεται το πλαίσιο των αναρρωτικών αδειών για τους αναπληρωτές διδάσκοντες, περιγράφονται συνέπειες ακόμα και για γυναίκες εκπαιδευτικούς, οι οποίες λαμβάνουν αναρρωτική άδεια λόγω επιπλοκών κύησης.

Όσες εγκυμονούσες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί αναγκάζονται, με εντολή γιατρού, να απουσιάσουν από το σχολείο στο οποίο υπηρετούν λόγω επαπειλούμενης κύησης για περισσότερες από 15 ημέρες φαίνεται ότι χάνουν τη διδακτική προϋπηρεσία τους. Σημειώνεται ότι η προϋπηρεσία για τους αναπληρωτές δάσκαλους και καθηγητές είναι απαραίτητη προκειμένου να οδηγηθούν σε μόνιμο διορισμό. Όπως αναφέρεται στην (πρωτοφανή) εγκύκλιο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε απόλυση κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, η οποία δικαιολογεί την καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Το έγγραφο που έχει αποσταλεί στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχει προκαλέσει την οργή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα «την απαράδεκτη εγκύκλιο» και να μεριμνήσει ώστε να έχουν όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ζητά επίσης να ληφθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών, όπως η δωρεάν μετακίνηση, επίδομα θέρμανσης και ενοικίου. Όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη απόφαση «χτυπά χωρίς ντροπή ακόμα και τη μητρότητα, στερώντας τη διδακτική προϋπηρεσία από τις εγκυμονούσες εκπαιδευτικούς».

Ένα μεγάλο κίνημα απλώνεται πάνω από την Ελλάδα που απειλεί την οικονομία και τις θυσίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Δεν είναι από αυτά τα κινήματα τύπου «δεν πληρώνω τα διόδια» αλλά ακόμη πιο σοβαρά. Είναι το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω». Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν όσα γράφουμε κατά καιρούς για αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο.

Ολόκληρο το 2012 οι Έλληνες «φέσωσαν» με περισσότερα από 13 δισ. ευρώ το κράτος, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Μόνο το Δεκέμβριο, που υποτίθεται ότι πολλοί πήραν και το δώρο, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Αν αυτό δεν είναι σημάδι ότι οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους, τα έτοιμα στέρεψαν και πλέον δεν έχουν να πληρώσουν φόρους και άλλα χαράτσια, τότε τι άλλο θα περιμένουμε;

Θέλετε και άλλο στοιχείο ακόμη πιο εντυπωσιακό; Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το τέλος του 2011 μαζί με τα νέα χρέη του 2012 (που κι αυτά θα λογιστούν ως ληξιπρόθεσμα) έφτασαν τα 56,7 δισ. ευρώ, σχεδόν το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς οι εισπράξεις εσόδων δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. Από τα 13,2 δισ. κατάφεραν να εισπράξουν μόλις 1,4 δισ. ενώ ο στόχος ήταν για πάνω από 2,5 δισ. επομένως έχουμε μαύρη τρύπα 1 δισ.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η τρόικα βάζει απαγορευτικό στον Γ. Στουρνάρα για νέα ρύθμιση οφειλών ενώ απαιτεί για μικρο-οφειλέτες τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών για χρέη έως 3.000 ευρώ ο καθένας.

Προφανώς πιστεύουν ότι οι Έλληνες έχουν ακόμη «λίπος» να κάψουν, ότι κρύβουν τα λεφτά και δεν τα δίνουν για να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Είναι μάλλον μακριά νυχτωμένοι.


Ενώ έχει ψηφιστεί ο νόμος περί ιεροδιδασκάλων, στον οποίο αντιτάχθηκε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής (αφού θα έχανε το δικαίωμα πρόσβασης στην ουσιαστική άσκηση πίεσης κατά των ιεροδιδασκάλων της Θράκης –και όχι μόνο-), ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη τοποθέτηση βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου για «άσκηση πίεσης» που δέχθηκε και η οποία τον εξανάγκασε να ψηφίσει κατά της επιθυμίας του τούρκου προξένου και υπέρ της διευκόλυνσης μουσουλμάνων μαθητών να εγγράφονται και να παρακολουθούν μαθήματα (και Θρησκευτικά) σε Ελληνικά Δημόσια σχολεία.

Κυριολεκτικά εξέπληξε με τις δηλώσεις του ο όψιμος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Σαλτούρος, ο οποίος εκλέγεται στην Ξάνθη και ο πατέρας του υπήρξε επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, νομάρχης Ξάνθης και περιφερειάρχης Κεντρικού Αιγαίου. 

Ο νεαρός βουλευτής, αμέσως μετά την ψηφοφορία περί του σχετικού νόμου, αφού δήλωσε πως ο σχετικός νόμος είναι μία νεκρανάσταση αποτυχημένων νόμων, μεταξύ άλλων έθεσε και ως μέγα θέμα την ψήφιση σχετικών νόμων από όσους κατοικούν στην Θράκη, ενώ δεν δίστασε να θέσει θέμα δημιουργίας μη νομικού πλαισίου σχετικά με τα ζητήματα της ανάδειξης των Μουφτήδων μέσα από την μειονότητα (δηλαδή, με ψηφοφορία) και του διαφορετικού τρόπου διαχείρισης της Βακουφικής περιουσίας. Να θεωρήσουμε πως είναι απλή σύμπτωση το ότι αυτά τα ζητήματα τα θέλει εκτός νομικού πλαισίου και προσπαθεί να επιβάλει την δημιουργία τους, μέσω των παραφυάδων του, το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής;


Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαλτούρου


Προς αποφυγή διαστρέβλωσης ή παρερμηνείας των θέσεών μου σχετικά με την τροπολογία που αφορά τους ιεροδιδασκάλους ισλαμικής θρησκείας, δηλώνω τα εξής:

Ήρθε ο καιρός να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με έναν τρόπο συνολικό και όχι αποσπασματικό, ουσιαστικό και όχι για το θεαθήναι, αποτελεσματικό και όχι καταστροφικό. Με μία λογική η οποία θα αποβλέπει στο μέλλον, θα θέτει τις βάσεις μιας πολιτικής μακρού ορίζοντα και θα περιλαμβάνει την ενεργό και δημιουργική συμμετοχή των ανθρώπων της μειονότητας με τελικό σκοπό την αρμονική και αναπτυξιακή - δημιουργική συμβίωση όλων των κατοίκων της Θράκης, ανεξάρτητα από θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφοροποιήσεις. Η εξυπηρέτηση των στόχων αυτών δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων που αφορά. Η επίτευξη των στόχων αυτών δεν μπορεί ασφαλώς να έρθει ως δια μαγείας αλλά υποχρεωτικά αποτελεί ένα οικοδόμημα στο οποίο θα πρέπει να προσθέτουμε διαρκώς καινούργιες, μικρές ή και μεγαλύτερες λίθους, ώστε να το βλέπουμε να μεγαλώνει και να σταθεροποιείται μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Κάθε νέα ρύθμιση, κάθε νέα ιδέα, κάθε νέα προσπάθεια θα πρέπει να επιχειρείται έχοντας ως προϋπόθεση, ως αναγκαία συνθήκη, την προηγούμενη έκθεσή της στη βάσανο της κριτικής, την προηγούμενη επεξεργασία και συνδιαμόρφωσή της από τους ανθρώπους οι οποίοι θα κληθούν να την εφαρμόσουν και τους οποίους άμεσα αφορά.

Το βασικό λοιπόν ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, είναι αν η προτεινόμενη τροπολογία που αφορά τους ιεροδιδασκάλους της ισλαμικής θρησκείας πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις, αν υπηρετεί τους προαναφερθέντες στόχους. Η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Η τροπολογία αυτή δεν είναι παρά μία προσπάθεια νεκρανάστασης ορισμένων διατάξεων, αυτών που τροποποιεί, δηλαδή των άρθρων 36 έως 39 του Ν. 3536/2007. Διατάξεις οι οποίες αποδείχθηκαν κενό γράμμα, καθώς στερούντο ακριβώς των απαραίτητων ελάχιστων προϋποθέσεων εφαρμογής τους στην πράξη. «Δώρο άδωρο για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας» τις είχε χαρακτηρίσει τότε ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και όντως, αυτό ακριβώς αποδείχτηκε. Αν όμως τότε επρόκειτο απλά για δώρο άδωρο, για μία κακή ή άστοχη εν πάση περιπτώσει επιλογή, η σημερινή επιμονή στην ίδια επί της ουσίας αποτυχημένη επιλογή και το κυριότερο, στην ίδια αποτυχημένη λογική δεν είναι απλά άστοχη αλλά καθίσταται αρνητική, το ίδιο και τα αποτελέσματά της. Κινείται δε σε αντιδιαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν που πρέπει να ακολουθούμε. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να νομοθετούν για τα ζητήματα αυτά άνθρωποι οι οποίοι είναι μακριά από την τοπική πραγματικότητα της Θράκης.

Όπως προανέφερα υπάρχει ανάγκη συνολικής επαναπροσέγγισης και σχεδιασμού επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα ένα πλαίσιο, όχι απαραίτητα μόνο νομοθετικό, αλλά κυρίως ουσιαστικό, που θα επιλύει σοβαρά δομικά ζητήματα, όπως αυτό του Μουφτή ή της βακούφικης περιουσίας. Επισημαίνω μάλιστα το θέμα της ουσιαστικής αναβάθμισης της θέσης και του έργου του Μουφτή, αναβάθμιση η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευρεία αποδοχή του από τη μειονότητα. Αν αυτή η ευρεία αποδοχή υπήρχε σήμερα, θα μιλούσαμε με εντελώς διαφορετικούς όρους και για την ίδια την επίμαχη τροπολογία, πέρα βέβαια από το γεγονός ότι αυτή πάσχει σε πολλά επίπεδα και θα χρειαζόταν ούτως ή άλλως διορθώσεις. Δεν μπορεί π.χ. να δεχόμαστε ότι στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας συστήματος το Κοράνι θα διδάσκεται από αποφοίτους δημοτικού. Πρέπει ως πολιτεία να εξασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο διδασκαλίας του, όπως το ίδιο πρέπει να ισχύει και για όλες τις διδασκόμενες θρησκείες. Μέχρι να υπάρξουν όμως οι αντικειμενικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο, πάντα σε συνεννόηση με τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, θα πρέπει να σεβαστούμε την ανάγκη τους να επιλέγουν τον ιεροδιδάσκαλο που αισθάνονται ότι τους καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επιμένω όμως ότι το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο όλων είναι η υιοθέτηση από το επίσημο κράτος μιας λογικής που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα εγκαταστήσει ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας και της Ελληνικής Πολιτείας, δεσμοί που εγκαθίστανται και δυναμώνουν καθημερινά μεταξύ των απλών ανθρώπων, όταν ξεπερνιέται η επιφυλακτικότητα και η δυσπιστία κάτω από την καταλυτική δύναμη του κοινού συμφέροντος. Και αυτή ακριβώς η λογική, δεν εξυπηρετείται από την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, τη δεδομένη χρονική στιγμή και υπό τις συγκεκριμένες σημερινές προϋποθέσεις.

Σχετικά με τη στάση μου εντός της Βουλής, επισημαίνω τα εξής: Καθ’ όλη τη βραχεία αλλά έντονη κοινοβουλευτική μου θητεία, στήριξα κυβερνητικές επιλογές έχοντας ως κύριο και πρωταρχικό γνώμονα την απόλυτη αναγκαιότητα ύπαρξης μίας σταθερής Κυβέρνησης, με στόχο τη διαχείριση της κρίσης και την έξοδο της χώρας μας από αυτήν, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της άτακτης και καταστροφικής χρεοκοπίας. Αυτό είναι το μείζον. Είναι σαφές ότι η έκτακτη ανάγκη που επιβάλλει τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και συμπεριφορά εξακολουθεί ασφαλώς να υφίσταται. Όμως καλό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να μην παίζει με τη φωτιά, να μη λειτουργεί σαν να έχει μόνη της την απόλυτη πλειοψηφία. Η υπομονή έχει όρια και κάποια στιγμή εξαντλείται. Δυστυχώς η υπομονή αυτή σε κάποιες περιπτώσεις δοκιμάζεται ακόμη και εντός ΠΑΣΟΚ.


Επειδή εμείς θεωρούμε πως οι συγκεκριμένες πολιτικές δηλώσεις δεν αποτελούν δήλωση μετανοίας προς το τουρκικό προξενείο προκειμένου να υπάρξει μελλοντική εκλογική στήριξη του κ. Σαλτούρου, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν κάτω από ένα κλίμα ιδιαίτερης φόρτισης του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, αναμένουμε λίαν συντόμως να προχωρήσει σε διευκρινήσεις για την πίεση που δέχθηκε (από ποιους και με ποια επιχειρήματα), καθώς και με προτάσεις του για την διέξοδο από την λανθάνουσα σημερινή εκπαιδευτική πολιτική των μουσουλμανοπαίδων, την οποία και ψήφισε.
Εμείς, θα περιμένουμε αυτές τις δηλώσεις, ελπίζοντας πως ο κ. Σαλτούρος θα έχει προηγουμένως επισκεφθεί τα αρμόδια θεσμικά όργανα για να ενημερωθεί αρμοδίως και υπευθύνως και πως δεν θα εξαντλήσει την υπομονή μας…

Κωνσταντίνος

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος 

Να σου έχουν λεηλατήσει το μισθό και να λιποθυμάνε τα παιδιά σου από την πείνα.
Να σου έχουν στερήσει τη σύνταξη και να σε στέλνουν στα συσσίτια απόρων.
Να σου λένε ότι η ανεργία σου δεν είναι δυστυχία, αλλά κάτι σαν εκδρομή στο λούνα παρκ της «εργασιακής εφεδρείας».
Να σου λένε ότι στόχος τους είναι στην οικογένειά σου να υπάρξει κάποτε... ένας εργαζόμενος.
Να σου δίνουν τα ψίχουλα των 500 ευρώ βασικό για μηνιάτικο και να σου ζητάνε - γι' αυτά τα ψίχουλα - να πληρώσεις φόρο εισοδήματος.
Να σε έχουν ξεπαγιάσει από το κρύο και να σου λένε ότι δεν αγοράζεις πετρέλαιο θέρμανσης όχι γιατί τίναξαν την τιμή του στο Θεό, αλλά γιατί έχεις... αποθέματα!
Να σε έχουν μετατρέψει σε πειραματόζωο της αιθαλομίχλης και να σου κάνουν κι από πάνω μαθήματα περί περιβαλλοντικής... συνείδησης.
Να έχουν φτάσει καθημερινά πάνω από τις 1.200 οι διακοπές ρεύματος λόγω των χαρατσιών και της ανέχειας και αυτοί να σου αυξάνουν κι άλλο το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Να ξυπνάς κάθε πρωί και να έχουν εφεύρει κι άλλους δυο - τρεις λόγους για να σου στήσουν νέο καραούλι στην Εφορία - μέχρι και τη μετατροπή των παιδιών σου σε τεκμήριο... τρυφηλής ζωής!
Να σου έχουν «κουρέψει» στο 1/3 τα προς το ζην εισοδήματα και ταυτόχρονα να σου έχουν διπλασιάσει τις τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα με απανωτές αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.
Να έχουν φτάσει - σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία - σε πάνω από 3,4 εκατομμύρια οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα σε συνθήκες φτώχειας, όπου ως όριο φτώχειας ορίζονται τα 5.900 ευρώ ετησίως, λες κι όποιος ζει με 10 ή με 15 χιλιάδες... δεν είναι φτωχός.
Να έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε συνθήκες ανεργίας χειρότερες από εκείνες που βίωσε ο τόπος τις δεκαετίες του '50 και του '60.

Ρωτάμε:
Αυτά είναι ή δεν είναι «βία»;
Ήμήπως είναι κάτι περισσότερο:
Είναι «πόλεμος».
Μόνο που σ' αυτόν τον «πόλεμο» δεν υπάρχει «εξωτερικός αντίπαλος».
Υπάρχει μόνο «εσωτερικός εχθρός»: Ο λαός!
Ο μονομερής πόλεμός τους και η απρόκλητη βία τους θέτουν πλέον το λαό μπροστά στο ιστορικό δίλημμα:
Η θα διαλέξει τις «αλυσίδες» ή θα ανατρέψει την πολιτική που τον εξανδραποδίζει...
 

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"

Του Γιώργου Κράλογλου

Στην Ελλάδα που χάσαμε τον μπούσουλα όταν η γραφομηχανή και το καρμπόν αντικαταστάθηκαν από το κομπιούτερ και τα στικάκια υποσχόμαστε δουλειά στους 2.000.000 ανέργους του 2014 μέσα από επενδύσεις για προϊόντα καινοτομίας... Ας μάθουμε πρώτα να αντιγράφουμε σωστά την ξένη τεχνολογία σε καινοτομίες και αν τα καταφέρουμε τα λέμε.

Για τον λόγο αυτό περισσότερο με ανησύχησε παρά με καθησύχασε ο προχθεσινός υπουργικός συναγερμός των οκτώ οικονομικών υπουργείων που συσκέφθηκαν με τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά πώς θα οργανώσουν την «εκστρατεία» για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ανησύχησα γιατί εδώ και δύο μήνες έχει αρχίσει ένα περίεργο κουβεντολόι αντιμετώπισης της ανεργίας με στήριξη της καινοτομίας και των καινοτομικών προϊόντων.

Ένα κουβεντολόι με κούφια λόγια, κορώνες, ευχές και υποσχέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Διάβασα χθες και το ενορχηστρωμένο στην ίδια κατεύθυνση άρθρο του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Στράτου Σιμόπουλου στο Capital.gr με το όντως εύστοχο Φινλανδικό παράδειγμα καινοτομίας και βεβαιώθηκα ότι πολύ ορθά ανησυχώ.

Γιατί είναι περισσσότερο από σίγουρο ότι κατέβασαν πάλι πίνακες, κιμωλίες, μολύβια και μπλοκάκια και ξεκινάνε ασκήσεις επί χάρτου για την οικονομική ανάπτυξη της δύστυχης χώρας μας.

Αλλά αυτή την φορά διαπράττουν την πολιτική απρέπεια να παίζουν και με τον πόνο των ανέργων.

Επειδή το θέμα το έχω χειρισθεί και στο παρελθόν θα επιχειρήσω πάλι κάποιες απαντήσεις στα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν σχετικά με την καινοτομία στην Ελλάδα όπως και για την προοπτική επενδύσεων σε προϊόντα καινοτομίας.

Πρώτα απ΄ όλα θα απαντήσω στο κ. Σιμόπουλο που απορεί επειδή η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και όχι στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία ξεκίνησε από το εποπτεία του πρώην υπουργείου Ενέργειας και Τεχνολογίας της οδού Μιχαλακοπούλου (σήμερα Ανάπτυξης) την δεκαετία του 1980. Αργότερα άρχισε ο «περίπλους» της εν λόγω Γραμματείας αφού κανείς δεν ήθελε πραγματικά να ασχοληθεί με το πραγματικό έργο για το οποίο ιδρύθηκε μαζί της και κανείς μέχρι τώρα δεν την χρησιμοποίησε ως πραγματικό μοχλό για την ανάπτυξη. Αν θυμάμαι καλά τον περασμένο Αύγουστο υπογράφηκε και Προεδρικό Διάταγμα επιστροφής της Γραμματείας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει περάσει ένα πεντάμηνο και η μεταφορά της είναι ακόμη στον δρόμο...

Πάμε παρακάτω όμως.

Το 2002 η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε πάλι «έμπνευση» για την καινοτομία και την τεχνολογική έρευνα. Θέσπισε λοιπόν με νόμο (2992/02) το κίνητρο της έκπτωσης κατά 50% των δαπανών για τεχνολογική έρευνα από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων. Το κίνητρο κράτησε μόνο δύο χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2004. Μετά άρχισε η γνωστή μιζέρια. Θα πάρετε παράταση του κινήτρου μέχρι το τέλος του 2008 αλλά «...οι δαπάνες που θα εκπίπτουν δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων που έγιναν τις δύο προηγούμενες χρήσεις...».

Η τρίτη παράταση ήταν διετής και έληξε το 2010.

Τέρμα το κίνητρο. Το όποιο έτσι και αλλιώς δόθηκε με δόσεις...

Τώρα ετοιμάζονται να φωνάξουν πάλι τις επιχειρήσεις να ασχοληθούν με την τεχνολογική έρευνα και την καινοτομία... Τους έχουν προλάβει όμως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

Με ανάλυσή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την καινοτομία λένε «...επειδή οι επενδύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση καινοτομιών είναι υψηλές και έχουν μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας. Και επειδή δεν εμπιστευόμαστε το ελληνικό κράτος και τα κίνητρά του ας αφήσουμε σε εκείνους που μπορούν να κάνουν το επιτυχημένο πείραμα της Φινλανδίας και άλλων Σκανδιναβικών κρατών. Και όταν πιάσει η παραγωγή προϊόντων ζητάμε την άδεια να τα αντιγράψουμε...».

Εάν όμως εσείς, ως κράτος, έχετε άλλη άποψη, αφήστε τα λόγια και εφαρμόσετε την εξής πολιτική:


- Προτεραιότητα της κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα στην εμπορική εκμετάλλευση καινοτομιών.

- Κίνητρα ίδρυσης εταιρειών σύμπραξης για την παραγωγή καινοτομικών προϊόντων μέσω ΕΣΠΑ και αναπτυξιακών διατάξεων.

- Θεσμική προστασία των εταιρειών με ιδιαίτερη μεταχείριση στην υπαγωγή σε άρθρα, όπως το 99, του πτωχευτικού κώδικα.

Οι προτάσεις δόθηκαν στα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Παιδείας τον Νοέμβριο του 2010. Δόθηκαν και στην Τρόικα και στην ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ.

Απάντηση μέχρι σήμερα, δηλαδή δύο χρόνια μετά, δεν έχει δοθεί.

Αυτή η πολιτεία λοιπόν και αυτή η πολιτική καλείται σήμερα να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας... μέσω της καινοτομίας.


Ο καθένας με το όργανό του κι ο Γιώργος με την... κιθάρα του!

Ενώ «ο κόσμος χάνεται» και η Βουλή συσκέπτεται για το ποιοι θα παραπεμφθούν για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ… κι ενώ φυσιολογικά ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να ανησυχεί σφόδρα για την περίπτωση που τον παραπέμψουν, βγήκε και έκανε δηλώσεις που θα έκανε κάποιος που είτε δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, είτε θα ήθελε να στείλει ένα σαφές αλλά και κωδικοποιημένο μήνυμα σε εκείνους που τον γνωρίζουν πολύ καλά και με τους οποίους ο ίδιος «έπινε πολλές μπύρες».

Επειδή άποψή μας είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να έχει εμφάνιση ηλίθιου, αλλά μόνο ηλίθιος δεν είναι, θεωρούμε πως όταν μίλησε για «κορίτσια που έριχνε με την κιθάρα του», έστειλε ένα πολύ σοβαρό μήνυμα προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα προς τον φερόμενο ως πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Επειδή η κιθάρα είναι όργανο, που απαιτεί χειριστή, θεωρούμε πως η συγκεκριμένη αναφορά ήταν μία ξεκάθαρη απειλή πως θα αναλάβουν τα «όργανα» να παίξουν «μουσική», δηλαδή πως δικοί του άνθρωποι θα αρχίσουν να «κελαηδάνε» (μέσω των διαρροών, φυσικά) και θα πούνε πολλά και δυσάρεστα, τα οποία θα «ρίξουν τα κορίτσια», δηλαδή θα χτυπήσουν μέλη της κυβέρνησης οδηγώντας την κυβέρνηση σε… μία ηχηρότατη πτώση.

Ίσως και σε αυτό να οφείλεται η πρεμούρα της κυβέρνησης (ιδιαίτερα από την πλευρά της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά) να περάσει ένα «πραξικόπημα» όπως και καταγγέλλουν πολιτικά κόμματα. Η πιθανή ανησυχία να «παίξουν τα όργανα» του Παπανδρέου, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη αναφορές για άποψη της Ουάσιγκτον που «θεωρεί τελειωμένη την σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά», φυσιολογικά πανικόβαλε το Μαξίμου που κινείται στις «ράγες του Βερολίνου» και απομακρύνεται ολοταχώς από τον «μπάρμπα Σαμ»…

Παναγιώτης


Προληπτικό μέτρο ενόψει επικείμενων συναλλαγματικών πολέμων; Ψήφος δυσπιστίας προς την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ; Προανάκρουσμα μιας ορισμένης επιστροφής στον “κανόνα του χρυσού”; Ή υποταγή της Bundesbank στους παρανοϊκούς φόβους της γερμανικής κοινής γνώμης;

Του Κώστα Ράπτη

Η απόφαση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (η οποία γνωστοποιήθηκε επισήμως την Τετάρτη) να επαναπατρίσει σταδιακά μέχρι το 2020 στα θησαυροφυλάκια της Φραγκφούρτης το σύνολο του γερμανικού χρυσού που φυλάσσεται στην Τράπεζα της Γαλλίας στο Παρίσι και μεγάλο μέρος του χρυσού που φυλάσσεται από τη Fed στη Νέα Υόρκη (εκτιμώμενης συνολικής αξίας 27 δισ. ευρώ) εκ πρώτης όψεως φαντάζει ως μία λογική κίνηση διόρθωσης μιας ψυχροπολεμικής ιστορικής ανωμαλίας. Από το 1951 που η (Δυτική) Γερμανία άρχισε να δημιουργεί αποθέματα χρυσού, η φύλαξή του υπάκουε στην αρχή “όσο δυτικότερα τόσο καλύτερα” - για τον φόβο μιας σοβιετικής εισβολής.

Πριν από την επανένωση των Γερμανιών το 98% αυτού του χρυσού βρισκόταν σε θησαυροφυλάκια του εξωτερικού, ενώ η τελευταία μεγάλη κίνηση “επαναπατρισμού” συνέβη το 2000-2001 (εποχή των “πρώτων βημάτων” του ευρώ), οπότε αποσύρθηκαν 940 μετρικοί τόνοι από την Τράπεζα της Αγγλίας, με την επίκληση του κόστους φύλαξης (500.000 ευρώ ετησίως) που χρέωνε η βρετανική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστό ότι ίσχυαν την 31η Δεκεμβρίου 2011, από τους συνολικά 3.396 τόνους του γερμανικού χρυσού (αξίας 132,8 δισ. ευρώ), το 31% φυλασσόταν στη Φραγκφούρτη (82.857 ράβδοι των 400 ουγγιών), το 45% στην Fed (122.597 ράβδοι), το 13% στην Τράπεζα της Αγγλίας (36.036 ράβδοι) και το 11% (29.775 ράβδοι) στην Τράπεζα της Γαλλίας. Τα γερμανικά αποθέματα χρυσού είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα παγκοσμίως, μετά από αυτά των ΗΠΑ.

Ο εξαγγελθείς “επαναπατρισμός”, που θα αποτελέσει την μεγαλύτερη μετακίνηση χρυσού στην ιστορία, αφορά τους 374 μετρικούς τόνους τους Παρισιού, που προφανώς θα μεταφερθούν οδικώς, και 300 τόνους από τη Νέα Υόρκη (που αντιστοιχούν σε 60 με 100 πτήσεις των 3-5 τόνων, το μέγιστο που καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες). Με την ολοκλήρωση της κίνησης αυτής, ο χρυσός που θα φυλάσσεται στη Φραγκφούρτη θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 50%, ενώ στη Νέα Υόρκη θα απομείνει περί το 37% του συνόλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επαναπατρισμό χρυσού έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια μόνο η Λιβύη, το Ιράν και η Βενεζουέλα, για τον φόβο της κατάσχεσής του από τις Δυτικές δυνάμεις. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, το 2011, η μεταφορά 160 τόνων από τη Νέα Υόρκη στο Καράκας κόστισε 9 εκατ. δολάρια.

Αντίστοιχο προηγούμενο στην Ευρώπη συνιστά μόνο η κίνηση του Charles de Gaulle το 1965 να μεταφέρει γαλλικό χρυσό αξίας 150 εκατ. δολαρίων από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας λέγεται ότι “έχανε τον ύπνο του”, κατά δήλωσή του, από το γεγονός ότι ο γαλλικός χρυσός βρισκόταν σε αμερικανικά χέρια. Η κίνηση του πυροδότησε διεθνές κύμα αμφισβήτησης του δολαρίου και επιτάχυνε τις εξελίξεις που οδήγησαν στην αποδέσμευση των ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού και την κατάρρευση του συστήματος του Bretton Woods τον Αύγουστο του 1971. 

Αποτελεί η σημερινή γερμανική κίνηση κάτι το αντίστοιχο; Κατά τον Karl Ludwig Thiele της διοίκησης της Bundesbank ο ρόλος των αποθεμάτων χρυσού είναι αφενός η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αφετέρου η διευκόλυνση των συναλλαγματικών μεταβιβάσεων – ο δεύτερος αυτός ρόλος δεν ισχύει πλέον στην περίπτωση της Γαλλίας, με την οποία η Γερμανία μοιράζεται το ίδιο νόμισμα. Άλλα, μη κατονομαζόμενα στελέχη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, μιλώντας στο Forbes δήλωσαν ότι η μεταφορά του γερμανικού χρυσού δεν αποβλέπει στην πώλησή του, αλλά αποτελεί “προληπτικό μέτρο” για την περίπτωση μιας “συναλλαγματικής κρίσης” στην ευρωζώνη.

Πράγματι, όπως σημειώνουν οι Financial Times, η Γερμανία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει προχωρήσει σε πωλήσεις χρυσού από το 1973, με την εξαίρεση 5-6 τόνων ετησίως που διατίθενται στο υπουργείο Οικονομιών για την κοπή νομισμάτων. (Μία άλλη χώρα η οποία αποφεύγει τις πωλήσεις είναι η Ιταλία, στην οποία, ως γνωστόν καλλιεργούνται “δεύτερες σκέψεις” για τη στάση της σε περίπτωση “συναλλαγματικής κρίσης”).

Το ότι το Πεκίνο ενισχύει τα κινεζικά αποθέματα χρυσού, σε μία κίνηση διαφοροποίησης από το δολάριο, και η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας ακολουθεί επιθετική πολιτική αποδυνάμωσης του γιεν, καταδεικνύει σαφώς τους “κινδύνους συναλλαγματικού πολέμου” για τους οποίους μίλησε ήδη ανοιχτά ο κεντρικός τραπεζίτης της Ρωσίας Alexei Ulyukayev.

Ωστόσο, η γερμανική ιδιαιτερότητα έγκειται στη συνομωσιολογία η οποία περιβάλλει τον χρυσό της Γερμανίας τουλάχιστον από πέρσι, οπότε το Ελεγκτικό Συνέδριο (Bundesrechnungshof) σε έκθεσή του επιτίμησε την κεντρική τράπεζα για το ότι δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε “φυσική πιστοποίηση” της κατάστασης των αποθεμάτων που φυλάσσονται στο εξωτερικό. Ζήτησε μάλιστα την πραγματοποίηση ελέγχων (ασυνήθιστων κατά την καθιερωμένη διεθνή πρακτική), με αποτέλεσμα να τροφοδοτηθεί μια ολόκληρη φιλολογία αμφισβήτησης από βουλευτές της κεντροδεξιάς, οι οποίοι ζήτησαν να... εξετάσουν αυτοπροσώπως την κατάσταση των αποθεμάτων της Νέας Υόρκης. Μάλιστα ο βιομήχανος Hans-Olaf Henkel και ο (γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές του τοποθετήσεις) βουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών Frank Schaeffler συγκρότησαν πρωτοβουλία υπό το σύνθημα “Επαναπατρίστε τον χρυσό μας!” προβάλλοντας τον κίνδυνο οικειοποίησης του γερμανικού χρυσού από τρίτους, σε συνθήκες οξείας κρίσης, αλλά και το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να χρειασθεί συντόμως να στηριχθεί στον χρυσό για την κάλυψη των αναγκών της.Αφού έγινε χθες τα ξημερώματα η βρώμικη δουλειά από αγνώστους..., τη συνέχεια την αναλαμβάνουν οι γνωστοί.

Ουρλιάζουν από χθες και στη Βουλή και στα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ, για το "μίσος" με το οποίο δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία αυτοί που επιτίθενται στους "σωτήρες" του έθνους!

"Δεν είναι δυνατόν" φωνάζουν με "γνήσια" αγανάκτηση, "να λένε "κάποιοι" στο λαό ότι ξεπουλάμε, ότι παραχωρούμε την Εθνική Ανεξαρτησία και να εξωθούν σε πράξεις τρομοκρατίας!"

Αυτό φταίει λοιπόν....

Άρα την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ και τα γκαζάκια, τα έκαναν κάποιοι απλοί άνθρωποι που εξοργίστηκαν από τις δηλώσεις εκείνων των "κάποιων" που μιλάνε για "ξεπούλημα" και όχι κάποιοι πολύ καλά οργανωμένοι, "με εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες", όπως είπε χθες ο Γ. Πρετεντέρης στο ΜEGA.

Οπότε τι πρέπει να γίνει;

Μα φυσικά να κλείσουν αυτά τα στόματα που "εξωθούν σε πράξεις τρομοκρατίας με το μίσος"!

Τι ετοιμάζουν λοιπόν; Ένα νέο ιδιώνυμο;

Ένα νέο φασισμό για τον οποίο θα απαιτήσουν τη συναίνεση όλων;

Τι νόημα και τι αποτέλεσμα έχουν λοιπόν αυτά τα "τυφλά κτυπήματα" αν όχι την ολοκλήρωση του σχεδίου ισοπέδωσης του λαού; Και επομένως ποιοί τα κάνουν ; Κάποιοι ανεγκέφαλοι (μεν), αλλά "με εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες" (δε); Ή κάποιοι που ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν και έχουν και όλες τις δυνατότητες να το κάνουν; Το "αν τους βρουν γράψτε μου" εννοείται.

Παρεμπιπτόντως με το "τυφλό κτύπημα", μεταξύ άλλων, θάφτηκε η είδηση της μέρας, που ήταν βέβαια η ψήφιση 7 νομοσχεδίων μαζί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Πρόκειται βέβαια για απόλυτη γελοιοποίηση της αστικής Δημοκρατίας και του θεσμού του Κοινοβουλίου και αποκάλυψη του ποιά είναι η πραγματική εξουσία. Αυτά όμως πέρασαν όχι σε δεύτερη, αλλά σε τρίτη και πέμπτη μοίρα. Χθες η Δημοκρατία ΜΑΣ (τους), απειλήθηκε από τους τρομοκράτες...

Κι έτσι κανείς δεν άκουσε ότι χωρίς πολλή κουβέντα πέρασαν "δημοκρατικά" οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, οι ιδιωτικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, ΤΤ κ.α), η επικαιροποίηση του μνημονίου και μια σειρά άλλες υπέροχες και "σωτήριες" μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για παράδειγμα στο δελτίο του Real FM το μεσημέρι, η είδηση της ψήφισης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ειπώθηκε στις 2.35 και πήρε μόλις 3 λεπτά. Μετά επανήλθαν οι ειδήσεις που πουλούσαν.

Άριστα λοιπόν σε όλους τους συντελεστές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Την ευθύνη για τον εμπρησμό οχήματος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη, παραρτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέλαβε η οργάνωση «Αναρχικοί για τη διάδοση των ανατρεπτικών δομών» με προκήρυξή της στον ιστότοπο Indymedia.

Μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη επικρίνεται ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη, κατά τις περασμένες δεκαετίες, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μειονοτικού στοιχείου της περιοχής.

«Τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 13/01, επιτεθήκαμε στο τζιπ της κρατικής υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων, που αποτελεί παράρτημα της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργίου Εξωτερικών στη Θράκη. Ας μη γελιόμαστε το Υπ.Εξ. εδώ στη Θράκη έχει δείξει εδώ και δεκαετίες το ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή αυτή», αναφέρει η ανάρτηση.

Η προκήρυξη αναφέρεται, επίσης, στη στάση της χώρας και του κεφαλαίου στη Βαλκανική χερσόνησο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. «Ας θυμηθούμε τώρα πόσο εύκολα επεκτάθηκε το ελληνικό κεφάλαιο στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ΄90 συμμετέχοντας σε δύο πολέμους» τονίζεται.

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση, γίνεται λόγος- μεταξύ άλλων -για «ολομέτωπη επίθεση στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας και σε κομμάτια του ριζοσπαστικού κινήματος».

Τέλος, η οργάνωση εκφράζει την αλληλεγγύη της στους καταληψίες της Βίλας Αμαλίας, Σκαραμαγκά και του 98FM «Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης.


Αναλυτικά η προκήρυξη αναφέρει:

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 13/01, επιτεθήκαμε στο τζιπ της κρατικής υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων, που αποτελεί παράρτημα της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργίου Εξωτερικών στη Θράκη. Ας μη γελιόμαστε το Υπ.Εξ. εδώ στη Θράκη έχει δείξει εδώ και δεκαετίες το ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή αυτή. 

Για να θυμίσουμε, τη δεκαετία του 60' η υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων είχε πλήρη διακαιοδοσία και αυτονομία με την εντολή του ελληνικού κράτους, όσον αφορά τη διαχείριση της μειονότητας στη Θράκη. Πράκτορες, δήμαρχοι και νομάρχες ήταν αυτοί που αποφάσισαν να αποκλείσουν από τότε μέχρι το 95' τους Πομάκους στα βουνά της Ξάνθης τοποθετώντας μπάρες και στρατό για να ελέγχει την είσοδο και την έξοδο προς την περιοχή αυτή. Ήταν αυτοί που έστελναν το στρατό για να κάνει υγειονομικούς ελέγχους στη μειονότητα. Το ξέρουμε, η διαχείριση της μειονότητας γίνεται για την καλύτερη επιβολή των όρων που βάζουν τα κράτη μεταξύ τους στο παιχνίδι των διακρατικών ανταγωνισμών. Το Υπ.Εξ. αποτελεί εντολοδόχο των αφεντικών του ελληνικού κράτους όσον αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για εξωτερικές υποθέσεις. Είναι αυτό που προασπίζει τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στο εξωτερικό.

Ας θυμηθούμε τώρα πόσο εύκολα επεκτάθηκε το ελληνικό κεφάλαιο στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 90' συμμετέχοντας σε δύο πολέμους (σερβοβοσνιακό, κατάρευση της γιουγκοσλαβίας). Έχοντας χτίσει την απαραίτητη εθνική συναίνεση (μακεδονικά συλλαλητήρια) το ελληνικό κράτος πήρε μέρος και στους δύο πολέμους στήνοντας έτσι και τις δικές του διαπραγματεύσεις στο μοίρασμα της πίτας μετά τον πόλεμο. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις με το Υπ.Εξ. Με φασίστες και όπλα.

Από τη μεριά μας θεωρούμε αδέρφια μας τους Βούλγαρους, τους Τούρκους και όλους τους καταπιεσμένους προλετάριους ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης. Τασσόμαστε επιθετικά και εχθρικά απέναντι σε κάθε είδους εθνική ενότητα και σε κάθε κρατικό μηχανισμό που στόχο έχει να διασφαλίσει τα κέρδη των αφεντικών και να σπείρει το μίσος ανάμεσα στο πολυεθνικό προλεταριάτο.

Από τη μεριά του το κράτος, από τότε που ξεκίνησε την ολομέτωπη επίθεση στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας και σε κομμάτια του ριζοσπαστικού κινήματος, ανέστρεψε και το λόγο του σε βαθμό που θυμίζει κοροϊδία. 

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η μετονομασία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μετά τη συγκεκριμένη μετονομασία, τα σώματα ασφαλείας αυξήθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά. Πλέον επιτίθονται με τον πιο βάναυσο τρόπο σε όποιον ενοχλεί και αντιτίθεται στα σχέδια των αφεντικών.

Μέσα σε αυτή την αναστροφή του λόγου, τα καθάρματα τολμάνε και μιλάνε για “ανομία”. 

Μιλάνε για ανομία αυτοί που διαπομπεύουν ανθρώπους χωρίς να τους δικάσουν (ή να έχουν στοιχεία εναντίον τους). 
Μιλάνε για ανομία αυτοί που κηρύξανε τον πόλεμο στην κοινωνία στέλνοντας τόσους προλετάριους στις ουρές συσσιτίων και στις αυτοκτονίες. 
Μιλάνε για ανομία αυτοί που έχουν τα κεφάλαια κρυμμένα στις τράπεζες του εξωτερικού μέσω των νόμων που θεσπίζουν. 
Ε ναι λοιπόν, είμαστε για αυτούς άνομοι γιατί δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν το δικαίωμα μέσω νόμων να καθορίζει τις ζωές μας. 
Είμαστε άνομοι γιατί έχουμε επιλέξει να τασσόμαστε εχθρικά στο κράτος, στα σχέδια του κεφαλαίου, στους φασίστες και τους λακέδες τους. 
Είμαστε άνομοι γιατί έχουμε επιλέξει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να παλέψουμε για την αξιοπρέπειά μας και όχι να περπατάμε με σκυμμένο το κεφάλι.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ VILLA AMALIAS, ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ 98FM “ΡΑΔΙΟΖΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ”
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Αναρχικοί για τη διάδοση των ανατρεπτικών δομών


Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς αν και σε άλλα σημεία της "προκήρυξης" συμφωνούμε και σε άλλα διαφωνούμε, απλά αναρωτιόμαστε: Ο κ. Δένδιας ενδιαφέρεται μόνο στο να φορτώνει με λαθρομετανάστες την Θράκη;  
Επιγραμματικά για την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης από το μέτωπο αναρχικών της Ξάνθης:
Όσον αφορά τους υπογράφοντες την διακήρυξη, που βλέπουν Έλληνες πράκτορες στην Θράκη, θα θέλαμε να διαβάσουμε να αναφέρονται και για τους πράκτορες την Τουρκίας στην περιοχή...  
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τον τονισμό της εξωτερικής παρέμβασης (πάντως όχι του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών) για την "δημιουργία ζώνης" στην ορεινή Θράκη (σημείωση: αυτή η "ζώνη" εκτείνονταν μέχρι και την Φλώρινα... και δημιουργήθηκε στα πλαίσια του "ψυχρού πολέμου", με εντολή του ΝΑΤΟ) κατά τη δεκαετία του 60. Αλλά, το "χτύπημα" στο αυτοκίνητο του ΥΠΕΞ έγινε για την τότε δράση πρακτόρων στην περιοχή;  Αν ναι, μήπως το αργήσατε λίγο;
Μειονότητες, πάντως, υπάρχουν και στην Τουρκία. Οι οποίες δέχονται από δολοφονίες παιδιών στους δρόμους μέχρι και βόμβες στα χωριά τους. Να περιμένουμε κάποιο καταδικαστικό κείμενο και για την Τουρκία ή πέφτει μακριά;
Κι επειδή δεν θέλουμε να γίνονται παρανοήσεις... τους Έλληνες δεν τους θεωρείτε αδέλφια σας ή απλά ξεχάσατε να αναφερθείτε και σε αυτούς;