Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Οκτ 2015

Πηγή Foreing Policy Diary
Μετάφραση - Απόδοση "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Ο Γιου Τσενγκ Σενγκ, υψηλόβαθμο μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου (ανώτατου κυβερνητικού σώματος) της Κίνας, επισκέφθηκε την αυτόνομη περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ των Ουιγούρων στις 29 Σεπτεμβρίου 2015. Η επίσκεψή του σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Πρώτα απ 'όλα, το Πεκίνο ανησυχεί για την απειλή των Ουιγούρων ισλαμιστών. Οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι περίπου 3.000 Ουιγούροι μισθοφόροι αγωνίζονται στο πλευρό του ISIS και του μετώπου Αλ-Nούσρα στη Συρία. Οι περισσότεροι από αυτούς εκπαιδεύονται στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια κινούνται προς τη Συρία ή το Ιράκ. Η Κίνα σημειώνει ότι η τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) τους παρέχει υποστήριξη. Εξ αιτίας αυτού ακριβώς του παράγοντα, υπενθυμίζουμε ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας έχουν ισχυρή θέση στο Αφγανιστάν και διατηρούν δεσμούς με το μέτωπο Αλ Νούσρα. Επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι η MIT είναι ο μόνος υποστηρικτής αυτών των εξελίξεων.

Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες δραστηριότητες του Γιου Τσενγκ Σενγκ συνδέονται με την πιθανότητα της προαγωγής του σε επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κίνας. Ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν ομάδες μισθοφόρων ισλαμιστών πιο αποτελεσματικά, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού με την MIT, η οποία στηρίζει την δράση των Ουιγούρων αυτονομιστών στην Κίνα.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη. Στις 9 Ιουλίου, η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε ότι είχε απελάσει πάνω από 100 Ουιγούρους στην Κίνα. Το γεγονός αυτό απασχόλησε τις λεγόμενες “διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και την “τουρκόφωνη κοινότητα” της Κίνας, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Πράγματι, οι συγκεκριμένες ομάδες Ουιγούρων ήταν μισθοφορικές και χρησιμοποίησαν την Μπανγκόκ ως ενδιάμεσο σημείο μεταβίβασής τους προς την Τουρκία. Η MIT ήταν αρωγός σε αυτό το εγχείρημα.Στην περίπτωση της Κίνας, ο κοινός στόχος της Άγκυρας να ενώσει τον λεγόμενο “τουρκόφωνο κόσμο” την οδήγησε στο να δημιουργήσει ένα δικό της κέντρο επιρροής στην αυτόνομη περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ των Ουιγούρων. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν άρεσε καθόλου στο Πεκίνο. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Κίνα θα απαντήσει αυστηρά εάν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ εξακολουθήσουν τις προσπάθειές τους να αποσταθεροποιήσουν την περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ. Από την πλευρά τους, οι Δυτικές δυνάμεις ενδέχεται να υποστηρίξουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής, αν θεωρήσουν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή.

Σε κάθε περίπτωση, το Πεκίνο θα προτιμήσει να δράσει σε ξένο έδαφος, στην καλύτερη περίπτωση στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Η Κίνα έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο Τατζικιστάν. Έχει ανάγκη από μια σταθερότητα του καθεστώτος στην περιοχή αυτή. Ένα άλλο σημείο-κλειδί είναι το Ουζμπεκιστάν. Οι ομάδες του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν (IMU) είναι μια σημαντική απειλή για τη χώρα, αφού διαθέτουν μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό. Μια αποσταθεροποίηση του Ουζμπεκιστάν είναι βέβαιο ότι θα βάλει φωτιά στο σύνολο της Κεντρικής Ασίας.

Προς το παρόν, η δραστηριότητα των “μαχητών” στην αυτόνομη περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ των Ουιγούρων αναχαιτίζεται από την σθεναρή αντίσταση των κινεζικών αρχών. Το δίκτυο οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης αυτών των ομάδων είναι πιο περίπλοκο από εκείνο του Αφγανιστάν ή του Τατζικιστάν.

Ωστόσο, οι ομάδες των Ουιγούρων στην Ξινγκ Γιανγκ και του IMU στο Ουζμπεκιστάν έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα από τους άλλους μισθοφόρους που δρουν στην Κεντρική Ασία. Οι Ουιγούροι αυτονομιστές και οι ισλαμιστές του IMU, εμπνευσμένοι από τις επιτυχίες των Ταλιμπάν και του ISIS, δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, επισπεύδοντας εξελίξεις στην Κίνα.

Η κατάσταση στην περιφέρεια Ξινγκ Γιανγκ εξαρτάται επίσης από τα ουσιαστικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Σι Τζινγκ Πινγκ στο Λονδίνο στις 19 Οκτωβρίου. Η στάση των Βρετανών ως προς το όλο θέμα θα επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση. Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ είναι απίθανο να κατορθώσουν την επίτευξη των στόχων τους χωρίς τη στήριξη των Δυτικών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Είναι δύσκολα, αλλά δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε. Το καλύτερο που είναι να κάνουμε να βάλουμε όλες μας τις πλάτες, ενωμένοι, να βοηθήσουμε και ο λαός δεν πρέπει να αγανακτεί, με ποια έννοια: του δίνεται η δυνατότητα στο χέρι του να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ψηφίζει τη μία ημέρα και την άλλη ημέρα να λέει ότι επαναστατώ. Έχει στα χέρια του όλη τη δύναμη. Ποιος άλλος θα του πει “κάνε έτσι ή διαφορετικά;”. Το είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τη δουλειά του κάνει. Δε μπορείς να ανοίξεις συζήτηση με αρχιεπίσκοπο. Εκτός κι αν συμφωνείς μαζί του. Αν σε βολεύουν τα λόγια του. Διότι όταν συμφωνείς μαζί του, νιώθεις γαλήνη. Όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Ή ο Αντώνης Σαμαράς πριν. Ή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής πιο πριν. Τα ίδια έλεγαν και οι αρχιεπίσκοποι πριν τον Ιερώνυμο.

«Δε μπορεί ο λαός να ψηφίζει τη μία ημέρα και την άλλη ημέρα να επαναστατεί». Θέτει όρους και προϋποθέσεις για την επανάσταση του λαού ο αρχιεπίσκοπος. Κι αυτομάτως διαχωρίζει τη θέση του από τον λαό. Όμως αν δεν πάει να ψηφίσει ο λαός θα τον χαρακτηρίσουν ανώριμο, αρνητή της Δημοκρατίας, λαό που πετά τις ευκαιρίες που του προσφέρει η καλή Εξουσία. Αν, από την άλλη, ο λαός ψηφίσει «όχι» και προκύψει «ναι», ευθύνεται ο λαός.

Απαγορεύεται ο λαός να επαναστατήσει εναντίον της κοροϊδίας των αρχόντων.
Απαγορεύεται ο λαός να επαναστατήσει απέναντι στην τυραννία που προκύπτει από εκλογές, δίχως να την έχει ψηφίσει ο λαός.
Συγχωρεμένα τα ψέματα της Εξουσίας. Κατ’ οικονομίαν και κατ’ ανάγκην διά την σωτηρίαν της πατρίδος.
Συγχωρεμένα τα εγκλήματα της εκλεγμένης Εξουσίας εναντίον του λαού. Σε κάθε περίπτωση, ευθύνεται ο λαός.

Μακάριοι οι έχοντες και κατέχοντες παρανόμως.
Ο λαός δεν έχει την ευχή τού αρχιεπισκόπου να επαναστατήσει. Ούτε να διεκδικήσει.
Αυτή είναι, άραγε, η γαλήνη που προσφέρει η Εκκλησία;
Ένα αντίδωρο στους άρχοντες για τα δικά τους δώρα;
Ους η Εξουσία συνέζευξεν λαός μη χωριζέτω.
Θα ξεχάσουμε και τα βασικά που ξέραμε.

Πηγή Καρτέσιος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Να υιοθετήσει κανόνες για τον περιορισμό της διαφθοράς που αφορά στους βουλευτές ζητά από την ελληνική κυβέρνηση το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες για την αποδοχή δώρων από τους βουλευτές και για τις σχέσεις τους με λομπίστες, αναφέρει έκθεση αξιολόγησης την οποία συνέταξε η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Πέμπτης και περιλαμβάνει συστάσεις για την πάταξη της διαφθοράς στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει κανόνες για την ακεραιότητα των βουλευτών, ιδίως όσων είναι και υπουργοί, διαπιστώνει η έκθεση, παρά το γεγονός ότι η διαφθορά αποδεδειγμένα συνέβαλε στην οικονομική κρίση.

Μακρά η λίστα «ελλειμμάτων»

Αν και ο γενικός γραμματέας του ΣτΕ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ τονίζει ότι η έκθεση «σκιαγραφεί την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΣτΕ για να μειωθεί η διαφθορά ως μία από τις γενεσιουργές αιτίες της παρούσας κρίσης», η λίστα με τους τομείς στους οποίους υπολείπεται η Ελλάδα είναι μακριά και καίρια. Καλεί την Ελλάδα να αναθεωρήσει το σύστημα της βουλευτικής ασυλίας, να ενισχύσει τη διαφάνεια του νομοθετικού έργου – το οποίο χαρακτηρίζει «αδιαφανές» – π.χ. παρατείνοντας τον χρόνο για την δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων και των τροπολογιών, να θεσπίσει κανόνες για την αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στη βουλευτική ιδιότητα και τα ιδιωτικά συμφέροντα του βουλευτή, να ορίσει κυρώσεις για την εκμετάλλευση της εσωτερικής πληροφόρησης που έχουν οι βουλευτές σε ευρύ φάσμα θεμάτων, να είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών προσβάσιμες στο κοινό εύκολα και για εύλογο χρονικό διάστημα κ.ά.

Όσον αφορά τους δικαστές και τους εισαγγελείς, διαπιστώνει ότι ο όγκος των καθυστερούμενων υποθέσεων καθιστά ευάλωτο το δικαστικό σύστημα, ζητά την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος και την αναθεώρηση του μηχανισμού επιλογής των ανώτατων δικαστικών λειτουργών προκειμένου να ενισχυθεί η ανεξαρτησία τους.

Συνολικά η έκθεση περιέχει 19 συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Η συμμόρφωση της χώρας προς αυτές θα αξιολογηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017 από τη GRECO, όργανο του ΣτΕ που παρακολουθεί την συμμόρφωση των χωρών στα πρότυπα κατά της διαφθοράς.

Το μοναδικό θετικό βήμα που έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η υποχρέωση των βουλευτών να καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες (από το 2003) αλλά «ο έλεγχός τους από την ίδια τη Βουλή δεν ήταν αποτελεσματικός». Εκφράζει την ελπίδα ότι η Επιτροπή Πόθεν Έσχες που λειτουργεί από φέτος θα τις ελέγχει καλύτερα.

Οι πελατειακές σχέσεις και οι νόμοι

Η έκθεση περνάει γενεές δεκατέσσερις την νομοθετική λειτουργία: πελατειακή προσέγγιση του νόμων, χειραγώγηση της διαδικασίας, αδιαφάνεια, κουλτούρα μη συμμόρφωσης προς τους κανόνες, υπερβολική κομματική πειθαρχία που υπερέχει του ελέγχου του κυβερνητικού έργου, πληθώρα τροπολογιών, μη διαφανής τρόπος πρόσληψης υπαλλήλων της Βουλής.

Αν και υπάρχει νόμος για το ασυμβίβαστο ανάμεσα στη βουλευτική ιδιότητα και προσωπικά συμφέροντα, το οποίο εξετάζεται αμέσως μετά την εκλογή κάποιου στη Βουλή, η έκθεση διαπιστώνει νομοθετικό κενό σε περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στη συνέχεια. Δεν υποχρεούται, δηλαδή, ο βουλευτής να δηλώνει σύγκρουση συμφερόντων μόλις αυτή προκύψει στη διάρκεια του νομοθετικού του έργου προκειμένου να απέχει, για παράδειγμα, από την λήψη της απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα που νομοθετείται.

Η GRECO εκφράζει ανησυχία για την έλλειψη σαφούς λογικής στους κανόνες που διέπουν την αποδοχή δώρων, φιλοξενίας και κάθε άλλου όφελους από τους βουλευτές. Στηλιτεύει το ότι αφότου κάποιος πάψει να είναι βουλευτής ή υπουργός, δεν υπάρχει μια χρονική περίοδος κατά την οποία να απαγορεύεται να εργάζεται για επιχειρήσεις με τις οποίες είχε σχέσεις όσο ασκούσε τα καθήκοντά του.

Ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει κυρώσεις για την κατάχρηση δημόσιου χρήματος από βουλευτές και υπουργούς πέρα από εκείνες που ορίζει ο Ποινικός Κώδικας. Ζητά επίσης να επεκταθούν οι κυρώσεις για κατάχρηση πληροφοριών στις οποίες έχει πρόσβαση ο δημόσιος λειτουργός και σε ζητήματα πέρα από τα κρατικά μυστικά – πχ αν αποσύρει χρήματα από την τράπεζα πριν επιβληθούν capital controls.

«Δεν υπάρχουν κανόνες για τις επαφές με τρίτα πρόσωπα που μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των βουλευτών», αναφέρει η έκθεση. Διαπιστώνει ότι αυτό αποτελεί «ταμπού» στη Ελλάδα από την πλευρά των πολιτικών ενώ επιχειρηματίες επιβεβαίωσαν μιλώντας στους συντάκτες της έκθεσης την ύπαρξη λόμπι στην Ελλάδα. «Είναι σαφές ότι η έλλειψη οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου σε αυτό το ζήτημα δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ακεραιότητα των βουλευτών», προσθέτει.

Για την βουλευτική ασυλία, εξαιρώντας τις περιπτώσεις που αφορά την ελευθερία του λόγου και της ψήφου, αναφέρει λεπτομερώς την περίπλοκη διαδικασία που ισχύει για να αρθεί η ασυλία ενός βουλευτή ακόμη και σε περιπτώσεις διαφθοράς. Καλεί την Ελλάδα να πάρει μέτρα προκειμένου η διαδικασία αυτή να μην εμποδίζει την ποινική διαδικασία για αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά.

Για τους δικαστές, διαπιστώνει ότι ο διορισμός των επικεφαλής του Συμβουλίου Επικρατείας, του Άρειου Πάγου κλπ (από το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης) σε συνδυασμό με την απουσία συγκεκριμένης θητείας «σημαίνει ότι αυτοί οι ανώτατοι δικαστικοί μπορούν θεωρητικά να αντικατασταθούν ανά πάσα στιγμή».

Τέλος η έκθεση εξετάζει αναλυτικά την βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα, στον τεράστιο όγκο υποθέσεων που εκκρεμούν, τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις δυσλειτουργίες και τους τρόπους για την αντιμετώπισή τους.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αυτά που θεωρούσαμε ότι είναι μακριά μας», για παράδειγμα ο πόλεμος που σπαράσσει τη Συρία ή το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη, επηρεάζουν «εμάς με τη μορφή των προσφύγων», κάτι το οποίο «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε η Άγγελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η μαζική εισροή μεταναστών αιτούντων άσυλο στη χώρα της αποτελεί μια εκδήλωση της παγκοσμιοποίησης, από την οποία η γερμανική οικονομία έχει κυρίως ωφεληθεί, καθώς έχει εξασφαλίσει νέες αγορές για την εξαγωγή των προϊόντων της.

«Το βίωμά σας από την παγκοσμιοποίηση μέχρι τώρα ήταν χονδρικά το εξής: η οικονομία μας πάει σε άλλες χώρες, εγκαθιστά εργοστάσια, πουλάει προϊόντα κι ο απολογισμός είναι θετικός για την απασχόληση στη Γερμανία και τις επιχειρήσεις μας», είπε η Μέρκελ μιλώντας στο συνέδριο του ισχυρού συνδικάτου των εργατών του μετάλλου IG Metall στη Φραγκφούρτη (δυτική Γερμανία).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Γερμανία, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και πρωταθλήτρια του εξωτερικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες αξίας που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα σε άλλες χώρες, και για δεκαετίες βάσισε την ανάπτυξή της στις εξαγωγές.

«Και τώρα βλέπουμε μια αντίστροφη κίνηση: είναι η παγκοσμιοποίηση που έρχεται σε εμάς», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αντιμετώπισε επικρίσεις από το πολιτικό της στρατόπεδο διότι άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη.

«Αυτά που θεωρούσαμε ότι είναι μακριά μας», για παράδειγμα ο πόλεμος που σπαράσσει τη Συρία ή το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη, επηρεάζουν «εμάς με τη μορφή των προσφύγων», κάτι το οποίο «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε η Άγγελα Μέρκελ.

«Πρέπει να αποδεχθούμε έναν ορισμένο βαθμό νόμιμης μετανάστευσης, αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση», πρόσθεσε η καγκελάριος, «στην εποχή των smartphones δεν μπορούμε να κλειστούμε ξανά στους εαυτούς μας (…), ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πώς ζούμε στην Ευρώπη».

Αν και οι μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών θέτουν την Ευρώπη και τη Γερμανία αντιμέτωπες με «μεγάλες προκλήσεις», «για εμένα αυτό είναι μια απόδειξη του ότι «θα τα καταφέρουμε»», πρόσθεσε η Άγγελα Μέρκελ, επιμένοντας στην πάγια θέση της κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων στην ΕΕ, που πλέον επικρίνεται όλο και περισσότερο από πολλούς στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας υπολογίζει ότι φέτος η χώρα θα υποδεχθεί από 800.000 ως 1.000.000 αιτούντες άσυλο, έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Πηγή Euro2dayΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον προσφυγικών καταλυμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε συνολικά στις 505, όπως προκύπτει από εμπιστευτική έκθεση της BKA που επικαλείται το Spiegel.

Κατά το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν καταγραφεί 114 επιθέσεις ενώ το 2011 ήταν «μόλις» 18. Οι περισσότερες επιθέσεις φέτος πραγματοποιήθηκαν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Το μεγαλύτερο μέρος των καταγεγραμμένων αδικημάτων αφορά φθορά ξένης ιδιοκτησίας (147), ενώ ακολουθούν προπαγάνδα (97) και υποδαύλιση μίσους (61).

Στην έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (BKA) προειδοποιεί ωστόσο ότι μελλοντικά οι επιθέσεις ενδέχεται να στραφούν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι μέχρι σήμερα κατά προσώπων. Στις «ομάδες υψηλού κινδύνου» συγκαταλέγονται κυρίως πολιτικοί, διαχειριστές προσφυγικών καταλυμάτων, αλλά και όσοι υποστηρίζουν τη δημιουργία καταυλισμών. Και οι αιτούντες άσυλο όμως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν στόχος επιθέσεων, σύμφωνα με την ΒΚΑ.

Οι ειδικοί της υπηρεσίας εκτιμούν ότι ο ακροδεξιός χώρος θα συνεχίσει να «επενδύει» στο θέμα «άσυλο»καθώς θεωρείται το πλέον κατάλληλο «για να δημιουργήσει μια ιδεολογική ομοφωνία σε έναν κατά τα άλλα ιδιαίτερα ετερογενή ακροδεξιό χώρο». Και στον παραδοσιακό χώρο της αστικής τάξης το θέμα του ασύλου προσφέρει τους ακροδεξιούς «αυξημένες δυνατότητες κινητοποίησης».

Μέχρι στιγμής όμως δεν διακρίνεται οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ διαδηλώσεων και επιθέσεων εναντίον προσφυγικών καταλυμάτων, επισημαίνει η BKA.

Επιπλέον οι γερμανικές αρχές ασφαλείας σκιαγράφησαν το προφίλ των δραστών: για 106 αδικήματα εντοπίστηκαν 228 ύποπτοι. Από αυτούς οι 14 πραγματοποίησαν περισσότερες της μιας επιθέσεις. Πρόκειται ως επί το πλείστον για άνδρες μεταξύ 18 και 35 χρόνων. Δυο στους τρεις διαμένουν στην πόλη ή τον δήμο όπου πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, επίσης δυο στους τρεις είχαν προβεί και παλαιότερα σε αξιόποινες πράξεις.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι δυο στους τρεις δεν είχαν προηγουμένως σχέσεις με τον ακροδεξιό χώρο. Μόλις το ένα τρίτο των υπόπτων, και συγκεκριμένα 72 άτομα, προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο. Από αυτούς οι μισοί ανήκουν σε συγκεκριμένη ακροδεξιά οργάνωση. «Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για καθοδηγούμενη από οργανώσεις τέλεση αδικημάτων», σύμφωνα με την ΒΚΑ.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Προκλητικοί οι τούρκοι φίλαθλοι μέσα στην ελληνική πρωτεύουσα...!

Χαμός στην Αθήνα ενόψει της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την τούρκικη Καρσίγιακα για την Euroleague.

Οπαδοί της τούρκικης ομάδας βεβήλωσαν εκκλησία στην Αθήνα καθώς έγραψαν με σπρεϊ συνθήματα υπέρ του Ατατούρκ και της Καρσίγιακα αλλά το ίδιο έκαναν και σε σπίτια κοντά στο ΟΑΚΑ αλλά και μέσα σε αυτό!

Η τουρκική ομάδα αναμένεται να έχει στο πλευρό της πάνω από 300 θερμόαιμους οπαδούς της και η αστυνομία για να εξαλείψει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν επεισόδια με οπαδούς του «τριφυλλιού» έχει λάβει «δρακόντεια» μέτρα.

Πηγή Crashonline


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Συνταγματική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικυρώθηκε στις 29-10-2004 στην Ρώμη, τελεί όμως ακόμη σε αναστολή ως προς την εφαρμογή της, λόγω των πολλαπλών αντιθέτων σε αυτήν δημοψηφισμάτων στις Ευρωπαϊκές χώρες, εισάγει Αρχές Δικαίου είτε κατ’ ευθείαν είτε καθ’ ερμηνείαν των κανόνων. Με αυτήν διαμορφώνεται μια νέα έννομη τάξη.

Μεταξύ των θεμελιωδών αρχών που θεσμοθετούνται και διακηρύσσονται σε αυτό το Ευρωπαϊκό συνταγματικό κείμενο, εξέχουσα θέση έχουν ιδιαίτερα οι αρχές της ανοιχτής οικονομίας και αγοράς (ΙΙΙ, 177,178), η αρχή άσκησης ενιαίας νομισματικής πολιτικής (ΙΙΙ,177), η αρχή της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας (Ι,46), η Αρχή Ελεύθερου ανταγωνισμού (ΙΙΙ, 161, 162, 163) και τέλος η αρχή του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων (1,2,3,9-ΙΙ 112) και η αρχή της Λαϊκής κυριαρχίας (ΓΕ, Β1-Ι 46, 47) (βλ. για τις αρχές αυτές όπως διατυπώνονται σε Πέτρο Μηλιαράκη, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μεταξύ νομικού δόγματος και πολιτικής σελ 84 επ εκδόσεις Α. Λιβάνη).

Λειτουργούν όμως ή καταπατούνται οι παραπάνω πομπωδώς διακηρυσσόμενες αρχές, όταν στην χώρα μας θεσμοθετήθηκαν τα CAPITAL CONTROLS (C.C)– ως προσωρινή λύση στην ανάσχεση συνεχούς εκροής κεφαλαίων από την χώρα, είναι άραγε έτσι ;;- ενώ τώρα όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η άποψη πως στο κατώφλι του 2016 οι συναλλαγές μας θα γίνονται μέσω τραπεζών με πιστωτικές κάρτες και ηλεκτρονικά κουμπιά, με συνέπεια να εξαφανισθεί το χρήμα που είχαμε στα πορτοφόλια και στις τσέπες μας υπό μορφή χαρτιού.

Παρελθόν λοιπόν θα αποτελούν σε λίγους μήνες οι συναλλαγές με μετρητά. Κι αυτό, γιατί όλες οι πληρωμές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνονται υποχρεωτικά σε πλαστικό χρήμα. Δηλαδή, με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες με τον ηλεκτρονικό τρόπο που μπήκε στην ζωή των Ελλήνων ραγδαία μετά την επιβολή των CAPITAL CONTROLS(C.C).
Σχεδιάζεται λοιπόν σε πρώτη φάση, το υπουργείο οικονομικών να υποχρεώσει από το επόμενο έτος κάθε επιχείρηση αλλά και κάθε ελεύθερο επαγγελματία να διαθέτει μηχάνημα ΡOS ώστε να μπορούν οι πελάτες τους να πληρώνουν με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές.
Στόχος για το Ελληνικό δημόσιο δεν είναι άλλος από τα αυξημένα έσοδα, αφού πιστεύουν πως όταν οι πληρωμές θα περνούν από το τραπεζικό σύστημα και δεν θα γίνονται με μετρητά, τότε θα μειώνεται η φοροδιαφυγή με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων.

Παράδειγμα προς μίμηση η Αυστραλία, όπου έρευνες δείχνουν πως σε μια δεκαετία τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα θα εξαφανισθούν από την καθημερινότητα αυτής της χώρας και την θέση τους θα πάρει το ηλεκτρονικό χρήμα !. (βλ για τον προβληματισμό, Έρχεται το τέλος στις συναλλαγές με μετρητά- πλαστικό χρήμα παντού, ιστότοπος Lykavitos. Gr 13-10-2015).
Η παραδοχή αυτή της αντικατάστασης των μετρητών με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα, γεννά αναμφισβήτητα τα ακόλουθα ερωτήματα. Τα C.C. ήλθαν στην ζωή μας για να φρενάρουν την ανηλεή εκροή χρημάτων και κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό ή για να προετοιμάσουν το έδαφος για την έκδοση χιλιάδων πιστωτικών καρτών αρχικά και μετέπειτα στην είσοδο των συναλλασσομένων στον μαγικό κόσμο της αχρήματης κοινωνίας;

Γιατί ποτέ κανένας δεν σκέφθηκε πως τα C.C. που επέβαλε η τράπεζα της Ελλάδος με τον αξιοπερίεργο Διοικητή της , προσκρούουν τουλάχιστον στις αρχές της ανοιχτής οικονομίας και αγοράς, του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού αλλά και της άσκησης ενιαίας νομισματικής πολιτικής, αρχές που υπάρχουν ακόμη από την αρχική ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) που μετεξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) . Πόσο αλήθεια εναρμονισμένος ενωσιακά είναι ο θεσμός των CAPITAL CONTROLS, όταν πλέον δεν θα μπορεί, συνάμα, ως άρρηκτη απόρροια τούτου, αντίθετα θα θίγεται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων αλλά και η ελεύθερη κυκλοφορία νομισμάτων μέσα στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Κατά συνέπειαν τα C.C. κάτι άλλο εξυπηρετούν από αυτό που μας προέταξαν οι σκοτεινοί και συνάμα δίγλωσσοι όσο και εσωστρεφείς κυβερνήτες και τραπεζίτες αυτής της χώρας! Με δεδομένο ότι ο αξιοθρήνητος αυτός λαός με τους υπευθύνους (;!) φορείς του και τους τεχνοκράτες του , ουδέποτε ξεσηκώθηκε, ούτε πραγματικά διαμαρτυρήθηκε μετά την πρόσκαιρη (;!) επιβολή των C.C., γεννάται το περαιτέρω ερώτημα, αν υπάρχει στον κόσμο άλλη χώρα που να έχει δεχθεί τόσο σκληρά και σε τέτοια διάρκεια C.C.;!

Είναι γνωστόν ότι το πειραματόζωο « η Ελλάς» δεν επιλέχθηκε τυχαία. Τόσο η, γεωστρατηγικής σημασίας αλλά και από πλευράς άφθονου ορυκτού πλούτου, χώρα μας, παράλληλα όμως και η ανυπόταχτη φύση του Έλληνα, φαίνεται πως απασχολούν ιδιαίτερα τους «μάστορες» της παγκοσμιοποίησης, ολίγον κατ’ ολίγον να ελέγξουν κατά οργουελικό τρόπο τον εξουθενωμένο πια αλλά και αποπροσανατολισμένο συνάμα λαό. Πώς; Αρχικά με το πρόσχημα των C.C., που και μόνον με τους κανόνες της ένωσης δεν είναι συμβατά (!), στην συνέχεια όμως να αποτελέσουν την χρυσή γέφυρα για την αχρήματη κοινωνία.

Οι πλαστικές πιστωτικές κάρτες δεν δημιουργήθηκαν έτσι τυχαία από την μια μέρα στην άλλη για να εξυπηρετούν τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να σηκώσουν το «ελεγχόμενο» χρήμα από τα ΑΤΜ. Δημιουργήθηκαν για να συνηθίζουν τους συναλλασσομένους, είτε ιδιώτες είναι αυτοί, είτε επιχειρήσεις, στον νέο τρόπο συναλλαγών, αφού όλα θα γίνονται σε λίγο και θα εξελίσσονται μέσω του ηλεκτρονικού χρήματος. Να πού αποσκοπεί λοιπόν το εξαρτημένο ελληνικό κυβερνείο και οι τράπεζες, καθοδηγούμενοι από τους ξένους και αδίστακτους πάτρωνές τους. Όλες οι συναλλαγές να γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα!

Ένα μέτρο που συνάμα θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα μερικών ετών, θα καλύψει το σύνολο των συναλλαγών, πολιτών και επιχειρήσεων. Ένα μέτρο που θα εξαφανίσει την φυσική μορφή των μετρητών και που νομοτελειακά θα οδηγήσει την κοινωνία στα αιώνια δεσμά του ηλεκτρονικού χρήματος, της καταγραφής των καταναλωτικών δαπανών, ένα μέτρο που θα δίνει την δυνατότητα σε ένα απρόσωπο και ύποπτο κράτος να γνωρίζει το ψυχολογικό και καταναλωτικό προφίλ αλλά και τις συνήθειες όλων των Ελλήνων.

Ένα μέτρο που θα καταργήσει κάθε μορφή ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής, καθώς το κράτος θα γνωρίζει πια ακόμη και τις σεξουαλικές δραστηριότητες (νόμιμες ή παράνομες) των πολιτών! Σκέφθηκε άραγε κανείς πως ένας τέτοιος απόλυτος έλεγχος των σιδηροδέσμιων ηλεκτρονικά και ανήμπορων να αντιδράσουν, όπως φαίνεται Ελλήνων, από τον μεγάλο αδελφό (BIG BROTHER)του ύποπτου κράτους και των απρόσωπων τραπεζών, προσκρούει και σε διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματός μας; Ιδιαίτερα αυτή του θεμελιώδους άρθρου 2 παρ 1 που αναφέρεται στην υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται και προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

Αυτή του άρθρου 5 που καθιερώνει την ελεύθερη (;!) ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, συμμετέχοντας στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας….. αλλά και – ω τι θλιβερή ειρωνεία!- στο ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμα προστασίας από την συλλογή, επεξεργασία και χρήση με ηλεκτρονικά μέσα των προσωπικών του δεδομένων (!),όπως ο νόμος ορίζει. Τα οποία (προσωπικά δεδομένα), μάλιστα κατά το Σύνταγμά μας, διασφαλίζονται από ανεξάρτητη αρχή που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως ο νόμος ορίζει (αρθ 9 Α)! Αναμφισβήτητα λοιπόν, πρόκειται για διάτρηση του σκληρού πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Έτσι λοιπόν το σχέδιο για το ηλεκτρονικό χρήμα έχει εγκριθεί από τους δανειστές και τους παγκόσμιους εντολοδότες με σκοπό ταχύτατα ακόμη και μέσα στον Νοέμβρη να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή, όπου θα περάσει μέσα στο έντονα με μνημονιακό άρωμα ψεκασμένο κοινοβούλιο!

Η μνημονιακά πορευόμενη πια Ελλάδα για την επιβολή του μέτρου, υπόσχεται μέχρι και απαλλαγή από την υποβολή της δήλωσης του φόρου εισοδήματος και την περιοδική δήλωση ΦΠΑ, εφ’ όσον οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ένα λογαριασμό και μια κάρτα για τα έσοδα και έξοδά τους (έτσι είπε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης). Το μέτρο της απαλλαγής από υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος αναμένεται κατά τις δηλώσεις των «πραιτοριανών» να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους (πχ αγρότες).
Όμως η αιώνια ηλεκτρονική σκλαβιά που ετοιμάζει η καθοδηγούμενη από ξένα και ισχυρά κέντρα λήψεως αποφάσεων Ελληνική κυβέρνηση , θα έχει πρωταρχικά ως αποτέλεσμα την αναγκαστική διαβίωση, εργασία- κατανάλωση όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Των τραπεζών που αποτέλεσαν πριν λίγα χρόνια τον «Δούρειο Ίππο» για την οικονομική υποδούλωση των απερίσκεπτων καταναλωτικά εξαρτημένων Νεο-Ελλήνων!
Το πιο θλιβερό όμως είναι πως μέσα από την υποδούλωση του ηλεκτρονικού χρήματος , οι πολίτες παύουν να έχουν προσωπική ζωή και ιδιωτική, αφού όλα θα είναι γνωστά από τον «Μεγάλο αδελφό» που κατά οργουελικό τρόπο θα μπορεί ξαφνικά να τα χρησιμοποιεί εναντίον τους!

Μήπως γι’ αυτό πριν χρόνια μας προετοίμαζαν με REALITY και εκπομπές BIG BROTHER προς εθισμό και προσαρμοστικότητα της μαλθακής και χθαμαλής σε επίπεδο κοινωνίας; Το κροκοδείλιο οικονομικό κατεστημένο προπαγανδίζει για την κατάργηση των μετρητών με πρόσχημα την φοροδιαφυγή. Κανείς όμως δεν μπορεί να συλλάβει το ανεκτίμητο αγαθό, τι σημαίνει ελευθερία επιλογών, χωρίς να νοιώθει ότι παρακολουθείται.

Μετρητά σημαίνει έλεγχος. Πλαστικό χρήμα και πιστωτικές κάρτες σημαίνει ασυδοσία, σκλαβιά και όλεθρος. Ξεχνάμε πως με τις πιστωτικές κάρτες όλοι αγόραζαν, εξαρτημένοι από την καταναλωτική μανία γιατί δεν έβλεπαν χρήμα αλλά μόνον αριθμούς;!
Η κατάργηση των μετρητών και του φυσικού χρήματος, πέρα από τις αρνητικές ψυχολογικές παρενέργειες που σίγουρα θα έχει, είναι ο προθάλαμος στον ολοκληρωτισμό. Αφού και στις δυτικές κοινωνίες οι ελεγχόμενοι αστοί μπορούν να ελέγχονται μέσα από τον Μεγάλο αδελφό. Ο Δυτικού και Ανατολικού τύπου ολοκληρωτισμός έχει μια κοινή βάση. Τον εξαχρειωμένο Αστισμό.

Όμως στην παρατηρούμενη φρενίτιδα «ευφυών» οικονομολόγων για την κατάργηση του φυσικού χρήματος, ως πανάκεια για ένα καλύτερο και δικαιότερο κράτος, με πάταξη της φοροδιαφυγής, ο σκεπτόμενος άνθρωπος στα πλαίσια του ορθού λόγου αντιπαραθέτει:
Αν κάποτε για λόγους «οικονομικής κρίσης» ή γιατί έτσι το θέλουν, αφού έχουν την δύναμη, οι τράπεζες επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια, πώς ο πολίτης θα εξασφαλίσει πια τα χρήματά του και την αγοραστική του δύναμη;

Ποιες δυνατότητες επιλογών και κλιμάκωσης των αναγκών του θα έχει ο σιδηροδέσμιος πολίτης, όταν μέσα από τον τραπεζικό λογαριασμό του το κράτος θα παίρνει απευθείας τον φόρο που αυθαίρετα πολλάκις επιβάλλει, αφήνοντάς τον στα κρύα του λουτρού και στην πείνα αυτόν και την οικογένειά του;

Το ύποπτο κράτος μαζί με τους πολιορκητικούς κριούς του, τις απρόσωπες τράπεζες, θα μπορούν κάλλιστα να στοχοποιούν «επικίνδυνους» λόγω ιδεών και απήχησης σε κοινωνικές ομάδες. Πέραν της φυσικής τους καταδίωξης με στημένους κακοποιούς και κατασκευασμένα ατυχήματα, ποιος εξασφαλίζει τα χρήματα των στοχοποιημένων αυτών ανθρώπων από ηλεκτρονική εξαφάνιση;

Αφού δεν θα υπάρχει χαρτί που να αποδεικνύει την μισθοδοσία ή ότι είχε τόσες «ηλεκτρονικές» πιστωτικές μονάδες στον λογαριασμό του! Όταν θα συμβεί το Delete αυτό που έπαυσε ηλεκτρονικά, απλά δεν υπάρχει. Ποιος αποκλείει πως έτσι δεν θα εξαφανίζονται ηλεκτρονικά μη αρεστοί στο σύστημα άνθρωποι. Άνθρωποι που ακόμη σκέφτονται και αντιστέκονται… Γιατί το σύστημα δεν θέλει τέτοιους, αλλά αποχαυνωμένους μαζανθρώπους!
Και ποιος ακόμη αποκλείει, πως άνθρωποι κόλακες και προσκείμενοι στο σύστημα δεν θα επιβραβεύονται με συνεχή «εμφάνιση ηλεκτρονικού χρήματος στον προϋπολογισμό» τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν;

Και πάλι θα ρέει «μαύρο χρήμα» αλλά ηλεκτρονικό αυτή την φορά, προσβάσιμο όμως μόνον στους αρεστούς του σκοτεινού και ανέλεγκτου κράτους.
Σε μια αχρήματη κοινωνία, όπου ο πολίτης θα ελέγχεται, ή θα συμμορφώνεται και θα σκύβει το κεφάλι για να βρει δουλειά ή θα μένει στο περιθώριο περιμένοντας και τον βιολογικό του θάνατο (βλ για όλα αυτά άρθρο Θεόφραστου Ανδρεόπουλου, Αχρήματη κοινωνία υποχρεωτική από το 2016, ιστότοπος DEFENCE NET 12-10-2015).

Αμείλικτα ερωτήματα που κονιορτοποιούν κάτι ανώνυμα δημοσιεύματα των Financial Times, τα οποία κάνουν έκκληση για την κατάργηση των μετρητών, για να πάρουν τάχα οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις περισσότερη εξουσία και για να τιμωρούνται οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μετρητά!. Επιχειρήματα που είχαν προβληθεί κι από τον Εβραϊκής καταγωγής Αμερικανό Οικονομολόγο Kenneth Rogoff.

Κι έτσι εύλογα στριφογυρίζει ο εφιάλτης στο μυαλό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Δεν είναι και η καθιέρωση του «ηλεκτρονικού χρήματος» ο προθάλαμος για το χάραγμα του θηρίου; Τα γνωστά εδάφια της Αποκάλυψης του Ιωάννη (κεφ ιγ’ 16) «ίνα δώσουσιν αυτοίς χάραγμα επί της χειρός αυτών της δεξιάς ή επί των μετώπων αυτών και ίνα μη τις δύναται αγοράσαι ή πωλήσαι ει μη ο έχων το χάραγμα, το όνομα του θηρίου ή τον αριθμόν του θηρίου, αριθμός γαρ ανθρώπου εστί και ο αριθμός αυτού χξς= 666», είναι πάλι επίκαιρα.

Αλλά επίσης αποκαλυπτική και η ρήση του Πατροκοσμά «θα έρθει καιρός, που θα σας πουν να βουλωθείτε με την βούλα του Σατανά. Να μην βουλωθείτε. Αν βουλωθείτε και στου βοδιού το κέρατο να κρυφτείτε, θα Σας βρουν». Τούτη η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση κατά πλειοψηφία Αθέων (βλ ομώνυμο άρθρο μου από 25-9-2015 σε MAXIMUM FM, 27-9-2015 σε Ελεύθερη Ώρα, σε GREEK ACTIVITY, σε Εθνικό Ελληνικό Κοινωνικό Καθίδρυμα ) με ανύπαρκτη αντιπολίτευση, λόγω παρατεταμένης πολυτελούς διαδικασίας εκλογής προέδρου(!), επιχειρεί πολλά που οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια της παγκοσμιοποίησης.

Και επειδή και πάλι οι κοιμώμενοι δυστυχώς Νεο- Έλληνες δεν θα ασκήσουν ούτε προσφυγές, ούτε θα αντιδράσουν αλλά θα περιμένουν καρτερικά την μοίρα τους, για όσους λίγους ακόμη σκεφτόμαστε, ας αναφωνήσουμε «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!» Την έχουμε;;!!!

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο,
Δρ. Νομικής, Δικηγόρο
Πηγή "Ελεύθερη Ώρα"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης είναι από τη περιοχή Τζόμπαρ της Δαμασκού, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια ελέγχεται από τους τζιχαντιστές -σήμερα είναι το μέτωπο Αλ-Νούσρα. Μετά τους βομβαρδισμούς ο συριακός στρατός τους έχει περιορίσει αλλά η μάχη δίνεται σε κάθε κτίριο.

Ο δημοσιογράφος δείχνει τα τούνελ των τζιχαντιστών -γι’ αυτό ρίχνει την πέτρα για να διαπιστωθεί ακουστικά το βάθος- και όπως λέει χαρακτηριστικά, υπάρχει μια Τζόμπαρ κάτω από τη Τζόμπαρ, μια υπόγεια πόλη!

Πλέον, τα τούνελ τα χρησιμοποιεί και ο στρατός του Άσαντ για να μετακινείται από κτίριο σε κτίριο για να αποφύγει τους ελεύθερους σκοπευτές. Ο κύριος με τη μακριά γενειάδα που θα δείτε στα πλάνα, είναι παλαιός πολεμιστής, γνώστης του δικτύου των στοών και θεωρείται θρύλος από τις πιστές στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ δυνάμεις.

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα καταληφθεί οριστικά η περιοχή, γιατί οι τζιχαντιστές είναι χιλιάδες και ο πόλεμος στα ερείπια εξαιρετικά δύσκολος. Συνήθως, ο φόρος αίματος που καταβάλλεται σε τέτοιες επιχειρήσεις, είναι βαρύτατος.

Ιδίως, όταν ως αντιπάλους έχεις στρατιώτες με μειωμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης, αφού ενίοτε, το να μεταβούν… στον Αλλάχ και τον Παράδεισο, θα έχει τα γνωστά για το Ισλάμ θελκτικά ανταλλάγματα για τους υπηρέτες της τζιχάντ (ιερός πόλεμος) εν ζωή, ενώ η κατάσταση στα επίγεια, μοιάζει πολύ πιο δύσκολη. Καλύτερα να μην προβούμε σε σχολιασμό…

Ευχαριστούμε θερμά τον ομιλούντα τη ρωσική γλώσσα φίλο πολιτικό επιστήμονα, Σωτήρη Δημόπουλο, ο οποίος έθεσε υπόψη μας το εν λόγω διαφωτιστικό βίντεο και το περιεχόμενό του από τα ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης.Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οχτώ νεαροί άνδρες εμφανίστηκαν την Τρίτη σε δικαστήριο της Κολωνίας στη Γερμανία κατηγορούμενοι ότι έκλεβαν εκκλησίες και σχολεία για να χρηματοδοτήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Από τις εκκλησίες έπαιρναν τα παγκάρια, σταυρούς και ό,τι πολύτιμο αντικείμενο έβρισκαν, κυρίως εκκλησιαστικά είδη.

Από τα σχολεία έκλεβαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρήματα. Τα κλοπιμαία πωλούνταν και τα χρήματα τα έστελναν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαιτέρως υψηλά στο δικαστήριο που κατέφθασαν συνοδευόμενοι από αστυνομικούς.

Οι διαρρήξεις έγιναν μεταξύ των ετών 2011 – 2014 και η συνολική λεία τους υπολογίστηκε στα 19.000 ευρώ.
Ωστόσο, πόσα από αυτά τα χρήματα κατάφεραν να στείλουν στη Συρία παραμένει άγνωστο.

Αρχηγός της συμμορίας ήταν ένας Μαροκινός, ο οποίος είχε ανεβάσει και βίντεο στο YouTube με το οποίο ενθάρρυνε τους μουσουλμάνους να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος.
Οι Αρχές της Γερμανίας θεωρούν ότι ο 26χρονος ταξίδεψε στη Συρία, όπου και εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδο των τζιχαντιστών, και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γερμανία.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το μαχαίρι στο λαιμό βάζουν οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση ως προς το μείζον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, προτείνοντας αυστηρότατο όριο - κατώφλι για τους πλειστηριασμούς στα 60.000 ευρώ, τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας αντιπροτείνει ως όριο τα 300.000 ευρώ, αλλά και εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στα 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν απέδωσαν καρπούς, καθώς οι Θεσμοί εξακολουθούν να εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το χειρισμό των στεγαστικών δανείων ενώ εγείρουν αντιρρήσεις ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε περίσταση ότι παραμένει αμετακίνητη στην πάγια θέση της για απαγόρευση της πώλησης στεγαστικών δανείων σε funds και θέσπιση «δικαίων» κριτηρίων για την πρώτη κατοικία, εντούτοις φαίνεται να ενστερνίζεται τη λογική της διαχείρισης των δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες με τη χρήση των εργαλείων του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όμως, ακολουθώντας αυτήν ακριβώς τη λογική, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σπείρει ανέμους και – συνακολούθως- να θερίσει θύελλες: Εάν υιοθετήσει την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα, η φράση «κοινωνική αναταραχή» θα θυμίζει κρύο ανέκδοτο μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει. Και σίγουρα η εικόνα του απελπισμένου Έλληνα που προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί μπροστά σε μια νέα «ληστεία», ιδίως όταν πρόκειται για την περιουσία του, συνεπάγεται κινήσεις και πράξεις που οι Έλληνες πολιτικοί και τεχνοκράτες δεν θα ήθελαν να ζήσουν ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους.

Ίσως η κυβέρνηση να έχει λησμονήσει το γεγονός ότι για τον Έλληνα, εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, το να έχει ένα «κεραμίδι» δικό του πάνω απ’ το κεφάλι του είναι εξίσου σημαντικό όσο κι ο αέρας που αναπνέει.

Πρώτα ήταν οι ημιυπαίθριοι χώροι, ύστερα ήρθε ο ΕΝΦΙΑ και τώρα το περίστροφο μπαίνει για ακόμη μία φορά στον κρόταφο του πολίτη με την ίδια εκβιαστική επωδό, η οποία αντηχεί με την ίδια πάντοτε πιεστική λέξη: Πλήρωσε!

Να πληρώσει τι, κύριοι της κυβέρνησης; Αυτό που είναι δικό του; Αυτό που χρόνια ολόκληρα έχτιζε με θυσίες και μόχθο υλικό και ψυχικό; Το γαϊδούρι μπορείς να το φορτώνεις όσο θέλεις, όμως να φοβάσαι την ημέρα που θα τσινήσει και θα τα ρίξει όλα κάτω.

Γιατί ο Έλληνας, που χρόνια ολόκληρα οι εξουσίες τον πατάνε στον λαιμό, έχει τον τρόπο, σε τελευταία ανάλυση, να αμυνθεί: αλλοίμονο στην ημέρα που θα χαράξει γύρω του έναν κύκλο αυτοπροστασίας και θα κρατήσει σφιχτά στο χέρι τη μαγκούρα, ζωσμένος τίποτε περισσότερο από την οικογένειά του και τίποτε λιγότερο από τα όνειρα και τις ελπίδες του που κάποιοι επιτήδειοι θέλησαν να τα «κουρελιάσουν» στο βωμό των Μνημονίων.

Ας το σκεφτούν, λοιπόν, καλύτερα οι κύριοι της κυβέρνησης προτού ρίξουν στον «Καιάδα» του Κουαρτέτου την πρώτη κατοικία.

Πηγή NewsBomb


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ανέστη Καλλιγά

Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του ξεκινούν την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση εδώ και μια δεκαετία την Trident Juncture 2015 , σε μια επίδειξη δύναμης στην κεντρική Μεσόγειο και την Ελλάδα, έναντι της Ρωσίας η οποία «κατέβηκε» μετά από 25 χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

40.000 στρατιώτες, 230 στρατιωτικές μονάδες, 140 μαχητικά αεροσκάφη όλων των τύπων, πάνω από 60 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, σε μια επίδειξη δύναμης για το ποιός κάνει κουμάντο στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο . Μεταξύ αυτών φυσικά και η Ελλάδα.

«Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να δράσουν παντού σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Michael Fallon .

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν την ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στην Συρία.

Θα τεθούν σε συναγερμό όλες οι νατοϊκές βάσεις σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία με τις αμερικανικές δυνάμεις να έχουν ήδη καταφθάσει στην Ισπανία. Τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η συμμαχία για το πώς θα αντιδράσει σε μια ρωσική απειλή-σε μια τρομοκρατική επίθεση απο τζιχαντιστές, είναι πλέον και στην ανατολική πλευρά του.

Η Ελλάδα έγινε μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το 1952, ταυτόχρονα με την Τουρκία. Κατά τις επόμενες διευρύνσεις του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, μέλη του Οργανισμού έγιναν κατά σειρά η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αλβανία και η Κροατία. 
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη θέση σε ισχύ του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ (κάνε κλικ στις λέξεις-φωτο)

Υπό το βάρος των συρρικνωμένων αμυντικών προϋπολογισμών, το ΝΑΤΟ αποσκοπεί στο να παράσχει και στην Ελλάδα την δυνατότητα διατήρησης και απόκτησης των απαραίτητων αμυντικών μέσων και, κατ’ επέκταση, την διαφύλαξη της φερεγγυότητας της επιχειρησιακής τους ικανότητας για την αποτροπή και διαχείριση κρίσεων δια της προώθησης όπως γειτονικές απειλές, τρομοκρατία-Ισλαμικό Κράτος. Σε γενικές γραμμές, της ορθολογιστικής ανασυγκρότησης των προτεραιοτήτων τους στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών, της από κοινού ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων, της εξειδίκευσης στον αμυντικό τομέα και της υιοθέτησης πολυεθνικών λύσεων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σαν σήμερα το 1980 η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη επαναφέρει την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. 


Πηγή MedIntelligence


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μητέρα των μαχών» για την ανακατάληψη της πάλαι ποτέ οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας από τα κυβερνητικά στρατεύματα του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν όπως όπως το ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι, που πριν από τον πόλεμο είχε πάνω από δύο εκατομμύρια πληθυσμό, εξαιτίας των κυβερνητικών επιθέσεων και των καταιγιστικών ρωσικών αεροπορικών επιδρομών που τις συνοδεύουν.

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν καταφέρει να επιβραδύνουν τις επιθέσεις των κυβερνητικών, ιδίως στη Χάμα και στα περίχωρα της Δαμασκού, χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, τους οποίους διαθέτουν σε μεγάλους αριθμούς χάρη στον συνεχή ανεφοδιασμό τους από τις ΗΠΑ.

Ομως οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι παρά τις μεγάλες απώλειες, τα κυβερνητικά στρατεύματα δείχνουν αποφασισμένα να ανακαταλάβουν όσο περισσότερα εδάφη μπορούν στο συντομότερο δυνατό διάστημα, καθώς η ρωσική και η ιρανική άμεση εμπλοκή τούς έχει ξαναδώσει το χαμένο στρατηγικό πλεονέκτημα.

Ειδικά τα ρωσικά αεροσκάφη φαίνεται ότι έχουν αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ακριβείας έχουν ώς τώρα σκοτωθεί τουλάχιστον 370 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 243 ήταν αντάρτες (εκ των οποίων οι 52 ήταν μαχητές του «Ισλαμικού κράτους») και οι 127 άμαχοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 36 παιδιά και 34 γυναίκες.

«Περίπου 35.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη Χαντέρ και τη Ζερμπέ, νοτιοδυτικά της πόλης Χαλέπι, έπειτα από τις κυβερνητικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών», ανέφερε εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), Βανέσα Χουγκένιν.

Πολλοί από αυτούς βρήκαν στέγη σε συγγενείς τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα, αλλά οι περισσότεροι κοιμούνται στους αγρούς, ενώ οι ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά είναι τεράστιες.

Το βέβαιο είναι ότι οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν ήδη καταλάβει αρκετά χωριά και κωμοπόλεις γύρω από το Χαλέπι, υποστηριζόμενες από τα ρωσικά αεροσκάφη αλλά και από εθελοντές μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, αλλά και του Ιράν.

Ο σκοπός τους είναι να καταλάβουν χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά στον στρατηγικής σημασίας δρόμο που ενώνει το Χαλέπι με τη Δαμασκό. Η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει θέσει στο στόχαστρο κυρίως τις επαρχίες όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον διαφόρων οργανώσεων των ανταρτών και όπου το Ι.Κ. δεν έχει παρουσία.

Η Μόσχα δηλώνει πως στόχος της είναι το «Ισλαμικό κράτος» και άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όμως Δύση και μαχητές κατηγορούν τη Ρωσία ότι επικεντρώνει τα πλήγματά της σε αντάρτες τους οποίους χαρακτηρίζουν «μετριοπαθείς», προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στον σύμμαχό της Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Χθες η κατηγορία αυτή επαληθεύτηκε ξανά, καθώς οι Ρώσοι χτύπησαν στην περιοχή Τζαμπάλ αλ-Ακραντ, προπύργιο των ανταρτών στη βόρεια Λαττάκεια, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων -σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο- και έναν από τους στρατιωτικούς διοικητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον Μπαζίλ Ζάμο, πρώην αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων.

Η «Πρώτη Παράλια Μεραρχία» του ΕΣΣ, την οποία διοικούσε ο εκλιπών, είναι μία από τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν λάβει ισχυρή στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους και σύγχρονους αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ αρκετοί άντρες της έχουν εκπαιδευτεί από «ειδικούς» του Πενταγώνου και της CIA.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο διοικητής μιας άλλης παρόμοιας αντάρτικης ομάδας, των Ταξιαρχιών Νουρ αλ-Ντιν αλ-Ζίνκι, σκοτώθηκε προχθές κατά τη διάρκεια της μάχης κοντά στο Χαλέπι.

Παρά τις εκατέρωθεν καταγγελίες, πάντως, το...«κομπρεμί» των δύο υπερδυνάμεων για τη Συρία καλά κρατεί.

Χθες έγινε γνωστό πως υπογράφτηκε «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την αποτροπή μιας μεταξύ τους... κατά λάθος αερομαχίας στον εναέριο χώρο της Συρίας.

«Το μνημόνιο περιλαμβάνει μια σειρά από κανόνες και περιορισμούς που στοχεύουν στην αποτροπή επεισοδίων μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την υπογραφή του μνημονίου: χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι ζητείται από τα πληρώματα των αεροσκαφών να διατηρούν «απόσταση ασφαλείας» μεταξύ τους και κυρίως να μην... καταρρίψουν ο ένας τον άλλον!

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί προσπαθούν να κρατήσουν τους Ρώσους μακριά από το... «δικό τους» Ιράκ.

Χθες έφτασε στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός των πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, με σκοπό να ενημερωθεί για τις συνεχιζόμενες μάχες με το «Ισλαμικό κράτος» στο Μπεϊτζί και το Ραμάντι και κυρίως να διαβεβαιώσει τους ντόπιους ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τους υποστηρίζουν στον αγώνα τους.

Ο Ντάνφορντ συναντήθηκε με τον Κούρδο ηγέτη Μεσούντ Μπαρζανί και άκουσε τα παράπονά του για την «αδιάφορη» και «ηττοπαθή» στάση της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη έναντι του Ι.Κ.

Πηγή EfSyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν, η «Συμμαχία της 14ης Φεβρουαρίου» όπως αποκαλείται, κατήγγειλε ότι το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται πίσω από όλα τα εγκλήματα τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να καταδικάσει τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε σιιτικά θρησκευτικά κέντρα στην ανατολική Σαουδική Αραβία, η Συμμαχία της 14ης Φεβρουαρίου αναφέρει ότι εκείνοι που διαδίδουν την ιδεολογία του τακφιρισμού και του ουαχαμπισμού πρέπει να κατηγορηθούν για αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Την Παρασκευή 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν όταν ένας τζιχαντιστής από το Ισλαμικό Κράτος άνοιξε πυρ σε ένα τζαμί σιιτών στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Η Συμμαχία της 14ης Φεβρουαρίου κατηγόρησε επίσης το καθεστώς τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και του Μπαχρέιν για την άρνησή τους να επιτρέψουν σε λαϊκές σιιτικές επιτροπές να αναλάβουν την ασφάλεια των χώρων λατρείας των σιιτών αυτές τις ημέρες που οι σιίτες τελούν θρησκευτικό πένθος σύμφωνα με τη θρησκεία τους.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι από την Πέμπτη τελούν πένθιμες θρησκευτικές τελετές για να θρηνήσουν το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσεΐν και των συντρόφων του.

Ο Ιμάμης Χουσεΐν, ή αλλιώς Χουσεΐν Ιμπν Αλί, ήταν εγγονός του Μωάμεθ από την κόρη του Προφήτη τη Φάτιμα και τον ανιψιό του Προφήτη Αλί Ιμπν Αμπί Ταλίμπ, που ανακηρύχθηκε τέταρτος Χαλίφης για τους σουνίτες και θεωρείται πρώτος Ιμάμης για το σιιτικό Ισλάμ.

Ο Ιμάμης Χουσεΐν και μια μικρή ομάδα συντρόφων και συγγενών του σκοτώθηκαν αρνούμενοι να ορκιστούν πίστη στον χαλίφη Γιαζίντ (βασίλεψε τα έτη 680-683).

Το έτος 680 μ.Χ, ή 61 των μουσουλμάνων, έγινε η μάχη της Καρμπάλα μεταξύ ενός στρατεύματος του χαλίφη Γιαζίντ και μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης του Ιμάμη Χουσεΐν. Ο εγγονός του Μωάμεθ, οι σύντροφοί του και όλοι οι συγγενείς του σκοτώθηκαν. Οι στρατιώτες του χαλίφη Γιαζίντ έσφαξαν μέχρι και των έξι μηνών γιο του Χουσεΐν και δισέγγονο του Προφήτη. Αργότερα, οι νεκροί αυτής της μάχης ανακηρύχθηκαν μάρτυρες τόσο στο σουνιτικό όσο και στο σιιτικό Ισλάμ.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι τελούν ένα δεκαήμερο πένθος εις ανάμνηση εκείνης της μάχης, όπου γίνονται και δημόσια μαστιγώματα. Αυτές οι σιιτικές τελετές αποτελούν στόχο για τους τζιχαντιστές σουνίτες.

Η Σαουδική Αραβία έστειλε 1.239 θανατοποινίτες ως τζιχαντιστές στη Συρία

Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, που διέρρευσε στον Τύπο, αναφέρει πώς η ισλαμιστική σουνιτική μοναρχία έστειλε κρατούμενους των φυλακών της, καταδικασμένους σε θάνατο με την ποινή του αποκεφαλισμού, να πολεμήσουν ως τζιχαντιστές στη Συρία και με ποια ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 17 Απριλίου 2012, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας διαπραγματεύτηκε με συνολικά 1239 κρατούμενους, καταδικασμένους σε θάνατο, στους οποίους πρόσφερε χάρη και μηνιαίο μισθό για τις οικογένειές τους, που θα παρέμεναν στη Σαουδική Αραβία, με αντάλλαγμα να εκπαιδευθούν στρατιωτικά και στη συνέχεια να σπεύσουν στη Συρία για να πολεμήσουν ως τζιχαντιστές.

Οι κρατούμενοι, που στρατολογήθηκαν από τις σαουδαραβικές φυλακές, ήταν Υεμενίτες, Παλαιστίνιοι, Σαουδάραβες, Σουδανοί, Σύροι, Ιορδανοί, Σομαλοί, Αφγανοί, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Ιρακινοί και Κουβεϊτιανοί.

Πρώην βουλευτής του Ιράκ που μίλησε στο AINA (Διεθνές Ασσυριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου και μάλιστα πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι Ιρακινοί φυλακισμένοι που στάλθηκαν από τη Σαουδική Αραβία στη Συρία για να πολεμήσουν, επέστρεψαν στο Ιράκ και μαρτύρησαν στις ιρακινές Αρχές τη συμφωνία που είχαν κάνει με τους Σαουδάραβες.

Μάλιστα ζητούσαν από την ιρακινή κυβέρνηση να μεσολαβήσει για να απελευθερωθούν οι οικογένειές τους που κρατούνταν όμηροι στη Σαουδική Αραβία.

Ομοίως έπραξαν και οι Υεμενίτες κρατούμενοι, που ζήτησαν και από τη δική τους κυβέρνηση να μεσολαβήσει για τις οικογένειές τους.

Ο πρώην Ιρακινός βουλευτής είπε ότι υπάρχουν και άλλα έγγραφα, σαν αυτό στον οποίο αναφερόμαστε, με θέμα την αποστολή κρατούμενων ως τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Η Σαουδική Αραβία έχει αρνηθεί ότι υπήρξε από την πλευρά της πρόγραμμα στρατολόγησης θανατοποινιτών, ωστόσο, οι μαρτυρίες έχουν αναγκάσει Σαουδάραβες αξιωματούχους να παραδεχθούν την ύπαρξή του σε ιδιωτικούς κύκλους.

Ο πρώην Ιρακινός βουλευτής είπε επίσης ότι η Ρωσία απείλησε τη Σαουδική Αραβία ότι σε περίπτωση που δεν δεχθεί την πολιτική λύση στη Συρία, η Ρωσία θα φέρει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη.

Το έγγραφο αναφέρει:

"Σε αναφορά του τηλεγραφήματος νο. 112 του Βασιλικού Δικαστηρίου, με ημερομηνία 19/4/1433 (3 Μαρτίου 2012), που αναφέρεται σε αυτούς που κρατούνται στις φυλακές του βασιλείου και κατηγορούνται για εγκλήματα που ο ισλαμικός νόμος της Σαρία τιμωρεί με εκτέλεση με ξίφος (αποκεφαλισμός), σας ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε σε διάλογο με εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, φόνο, βιασμό, από τις ακόλουθες εθνικότητες: 110 Υεμενίτες, 21 Παλαιστίνιοι, 212 Σουδάραβες, 96 Σουδανοί, 254 Σύροι, 82 Ιορδανοί, 68 Σομαλοί, 32 Αφγανοί, 94 Αιγύπτιοι, 203 Πακιστανοί, 23 Ιρακινοί και 44 Κουβεϊτιανοί.
Καταλήξαμε σε συμφωνία μαζί τους ότι θα εξαιρεθούν της θανατικής ποινής και θα χορηγήσουμε μηνιαίο μισθό στις οικογένειες και στους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Σαουδικής Αραβίας, με αντάλλαγμα την αναμόρφωση των εγκληματιών και την εκπαίδευσή τους ώστε να τους στείλουμε στον τζιχάντ στη Συρία".Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η επόμενη -όπως όλα δείχνουν- εκλεκτή για την προεδρία των ΗΠΑ, ένθερμη παγκοσμιοποιήτρια Χίλαρι, δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο, δήλωσε πως «Ρωσία και Κίνα θα έπρεπε να πληρώσουν ένα τίμημα για την υποστήριξη του καθεστώτος Ασαντ που εμποδίζει την δημοκρατική(;;!!) μετάβαση στην χώρα».

«Δημοκρατική μετάβαση», όπως στην Λιβύη ή στο Αφγανιστάν;

Από την άλλη μεριά ο Πούτιν τονίζει την ετοιμότητα της Ρωσίας για ό,τι κι αν προκύψει: «Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων (μας) επιβεβαιώνουν πως η Ρωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα κάθε τρομοκρατική ή άλλου είδους απειλή για την χώρα μας».

Παρατηρήσατε κάτι;

Όλες οι δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες στην Μέση Ανατολή:

  • ΗΠΑ και σύμμαχοι που μέσω του ΝΑΤΟ επιδιώκουν την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή και μάλιστα και στα Ιεροσόλυμα, με αφορμή την ισλαμική απειλή, την ανάμειξη της Ρωσίας αλλά και το Παλαιστινιακό
  • Η γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά ισχυρή Ρωσία που διατηρεί στην Συρία την μοναδική ναυτική της βάση στην Μεσόγειο, αλλά πρωτίστως αντίκειται στα σχέδια επιβολής ενός κέντρου εξουσίας στον πλανήτη από τους παγκοσμιοποιητές της Δύσης. Επιπλέον εναντιώνεται στην ενδυνάμωση των ισλαμιστών, οι οποίοι επιδιώκουν εγκαθίδρυση «χαλιφάτου» και στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, απειλώντας την ρωσική επικράτεια.
  • Η Κίνα, που στο ίδιο πνεύμα με την Ρωσία, πολεμά το ισλαμικό κράτος, πόσο μάλλον όταν ανάμεσα στους ισλαμιστές πολεμούν ουιγούροι τούρκοι, οι οποίοι δημιουργούν ουκ ολίγα προβλήματα στην κινεζική επικράτεια. Επιπρόσθετα ο νέος κινεζικός «Δρόμος του Μεταξιού» περνά από την Ανατολική Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο. Άρα το Πεκίνο, που προσπαθεί να εδραιωθεί στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας του 21ου αιώνα, σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των παραδοσιακών συμμάχων τους στην Ασία, δεν επιθυμεί εκ των πραγμάτων η Μέση Ανατολή να περάσει υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της Δύσης.
  • Το Ιράν που δεν επιθυμεί την επικράτηση των Σουνιτών μουσουλμάνων στην περιοχή
  • Η Τουρκία που ενισχύει τους ισλαμιστές εις βάρος των Κούρδων
  • Και τέλος Ισραήλ, το οποίο αρνείται την επέμβαση δυνάμεων ασφαλείας και στρατού από την Δύση στα Ιεροσόλυμα εις βάρος των συμφερόντων του.
Όλοι αυτοί μαζεμένοι στην Μέση Ανατολή, ο καθένας έχοντας τα συμφέροντά του. Ένα «τσαφ» χρειάζεται μόνο, προκειμένου να πυροδοτηθεί παγκόσμια σύρραξη. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πηγή "Πυγμή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τα Μέσα Ενημέρωσης και συχνά και η αντιπολίτευση κανιβαλίζει ασύστολα τα στελέχη και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, επί τη βάση αποτυχημένων δηλώσεων που κάνουν.
Νεότερο κρούσμα είναι ο κύριος Φίλης, υπουργός παιδείας που απασχολεί τα μέσα με την πρωτοφανή δήλωση ότι δεν «θα κριθούμε από πενταροδεκάρες» αναφερόμενος στους συντελεστές 6% και 13% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πρωτοφανής και αποτυχημένη η δήλωση, όπως και εκείνη που είχε κάνει παλαιότερα αναρωτώμενος πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος, πάλι σε σχέση με επιβολή αυξημένου ΦΠΑ.

Αντίστοιχος κανιβαλισμός είχε λάβει χώρα και για μία σειρά από χοντροκομμένες δηλώσεις της πρώην υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%», δήλωσε συγκεκριμένα ο Φίλης.

Το πρόβλημα είναι ότι με τον κανιβαλισμό συγκεκριμένων στελεχών επί τη βάση δηλώσεών τους, εμείς στα μέσα κάνουμε μία τεράστια χάρη στην κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κριτική μας θα έπρεπε να είναι αμείλικτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στα αποτελέσματα της πολιτικής της. Το πιθανό κλείσιμο δηλαδή μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην εκπαίδευση που ίσως δεν αντέξουν το νέο ΦΠΑ. Τα 700 εκατομμύρια που περικόπτονται από πληρωμές συντάξεων. Τα παιχνίδια που θα παιχτούν με τις ιδιωτικοποιήσεις. Τη διάλυση της εξωτερικής μας πολιτικής και η λίστα δεν τελειώνει.

Αλλά αν τα μέσα έκαναν κριτική επί της ουσίας σε αυτά τα επιμέρους ζητήματα, θα έπρεπε να κάνουν και την αντίστοιχη στα κόμματα που προϋπήρχαν σε κυβερνήσεις, τις αντιπροτάσεις που φέρουν σήμερα ως αντιπολίτευση και τα αυριανά πεπραγμένα τους ως μελλοντικές κυβερνήσεις. Αλλά αυτό δεν συμφέρει. Γιατί το μέσον που κάνει σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα είναι φιλοκυβερνητικό σε μία άλλη κυβέρνηση αύριο.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Με ένοπλη στρατιωτική αντίδραση στην ρωσική επέμβαση στην Συρία, απείλησε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Halid El Atiyye!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Halid El Atiyye, μιλώντας στο αμερικανικό CNN αφού επέκρινε με σκληρά λόγια την ρωσική επέμβαση στην Συρία, τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν αποκλείει μαζί με τους συμμάχους του Κατάρ, την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, να επέμβει στρατιωτικά για να… «σώσει» τον συριακό λαό!

Η δήλωση αυτή όπως ήταν επόμενο πηρέ έκταση στον τουρκικό τύπο καθώς τονίστηκαν με έμφαση οι απειλές του «αδελφού» με τη Τουρκία κράτους του Κατάρ.

Όσον αφορά την Μόσχα, εκεί μάλλον θα χαμογέλασαν με…νόημα!

Πηγή ΝikosΧeiladakis

Το Κατάρ απειλεί με εισβολή στη Συρία μαζί με Τουρκία και Σαουδική Αραβία!!!

Το Κατάρ δήλωσε ότι θα μπορούσε να εμπλακεί πολεμικά στη Συρία, ως απάντηση στη ρωσική πολεμική επιχείριση στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης, ωστόσο, αποσαφήνισε ότι θα προτιμούσε μια πολιτική λύση στην κρίση.

Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ στο CNN την Τετάρτη. Απαντώντας η συριακή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η Δαμασκός θα μπορούσε να απαντήσει με σκληρότητα σε τέτοιου είδους «ευθεία επιθετικότητα».

Σε ερώτηση του CNN εάν το Κατάρ υποστηρίζει τη Σαουδαραβική θέση, που δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εμπλοκής, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Καλίντ Αλ Ατιγιάχ δήλωσε:

«Οτιδήποτε προστατεύει το λαό της Συρίας και τη Συρία από τη διχοτόμηση, δεν θα υπολογίσουμε κανένα κόστος και προσπάθεια να το φέρουμε εις πέρας με τους Σαουδάραβες και Τούρκους αδελφούς μας, ό,τι κι εάν είναι αυτό».

Οι δηλώσεις του αυτές μεταδόθηκαν και από την αραβική έκδοση του CNN: «Εάν μια στρατιωτική επέμβαση προστατέψει τον λαό της Συρίας από την κτηνωδία του καθεστώτος, θα την πράξουμε», πρόσθεσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, QNA.

Σε απάντηση, ο Σύρος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ δήλωσε, στο λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μαγιαντίν, ότι: «Εάν το Κατάρ υλοποιήσει την απειλή του και επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, θα το θεωρήσουμε ως ευθεία επίθεση και η απάντησή μας θα είναι σκληρή».

Υπενθυμίζουμε ότι το Κατάρ έχει κατηγορηθεί πως με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία εξέθρεψαν, υποστήριξαν και εξόπλισαν τους τζιχαντιστές στη Συρία. Όπως βλέπετε οι μάσκες πέφτουν…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο περιβόητος Χένρι Κίσινγκερ, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επικεντρωθούν στην ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και αυτή θα όφειλαν να είναι η προτεραιότητά τους παρά η απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Η καταστροφή του ISIS είναι πιο επείγουσα από την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ», γράφει ο βετεράνος διπλωμάτης σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη Wall Street Journal.

Η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει εξελιχθεί σε ένα μακελειό με παίχτες που δεν είναι κράτη, όπως το Ισλαμικό Κράτος, να προσπαθούν να επιβάλλουν την εξουσία τους στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Υεμένη, γράφει ο Κίσινγκερ.

Αυτές οι εμπόλεμες καταστάσεις συνδυασμένες με την υποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, επέτρεψαν στη Ρωσία να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις βαθιά στη Μέση Ανατολή, μια εξέλιξη πρωτοφανής στη ρωσική ιστορία, προσθέτει.

Ο Κίσινγκερ υποστηρίζει ότι η ρωσική εκστρατεία πηγάζει από την ανησυχία ότι η κατάρρευση της παρούσας συριακής κυβέρνησης θα μπορούσε να φέρει το Ισλαμικό Κράτος στην εξουσία στη Συρία και να μετατρέψει ολόκληρη την αραβική χώρα σε ένα ορμητήριο τρομοκρατικών δράσεων, φθάνοντας μέχρι τις μουσουλμανικές περιοχές στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως στον Καύκασο και αλλού.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γιατί «χάθηκαν» οι αγανακτισμένοι; Γιατί σιώπησαν; Γιατί η πραγματικότητα των πολλών επιδεινώνεται και η καθημερινότητα των πολιτικών που τη διαμορφώνουν βελτιώνεται; Εύλογα ερωτήματα όσων Ελλήνων διαπιστώνουν τα αυτονόητα - δηλαδή, ότι η καταστροφή συνεχίζεται, η τρόικα προελαύνει, η ύφεση καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει όρθιο και, ταυτόχρονα, τη θέση της κραυγής των πληττόμενων στρωμάτων έχει πάρει η σιγή.

Η σεισμική ακολουθία του Μνημονίου δεν έχει πάψει να ξεθεμελιώνει την οικονομία και την κοινωνία της πατρίδας μας. Η φοροεπιδρομή κλιμακώνεται σε επίπεδα πέραν πάσης περιγραφής. Η αυθαιρεσία των δανειστών έχει θεσμοθετηθεί μετά πάσης επισημότητας και με τις ευλογίες μιας ευρύτατης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο. Οι συντάξεις θα ταπεινωθούν στο επίπεδο των 390 ευρώ και δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι οι κατώτατες της Βουλγαρίας να φαντάζουν απλησίαστο όνειρο!

Η ανεργία αυξάνεται και πληθύνεται, ενώ η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό και η αντίστοιχη των αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας μας αλλάζουν άρδην τις πληθυσμιακές ισορροπίες. Ακόμα κι αν μια ημέρα αποφασίσουν οι ξένοι ότι... «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», δεν θα έχουν απομείνει πια εκείνοι που θα νομιμοποιούνται να διεκδικήσουν και να αποδεχτούν την εθνική κληρονομιά μας.

Οι Ελληνες που συγκεντρώνονταν στις πλατείες για να φωνάξουν και να διαδηλώσουν εναντίον της διάλυσης της πατρίδας μας είχαν απόλυτο δίκιο που έπρατταν ούτως. Αδικο έχουν όσοι σιωπούν, επειδή τώρα τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με εκείνα των επικυρίαρχων.

Η Αριστερά -ή, ακριβέστερα, το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ»- ήταν η δύναμη που μπορούσε να ενώσει τις ασύντακτες δέσμες των διαμαρτυρομένων σ' ένα συμπαγές και μαχητικό κίνημα. Τώρα, η Αριστερά κυβερνά και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κινεί τα φθαρμένα νήματα του κράτους, διατηρώντας τα ερείσματά του σε κρίσιμους τομείς του συλλογικού βίου.

Πλέον, οι επικεφαλής της αντιμνημονιακής αντίστασης δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο, παρά μόνο για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, από το οποίο αντλούν νομιμοποίηση. Μια εξέλιξη όλως ειρωνική...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός  

Πότε θα αρθούν τα capital controls; Η… προεκλογική απάντηση εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος ήταν: μόλις ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, δηλαδή από τις αρχές του 2016. Η απάντηση αυτή έχει ήδη ξεχαστεί. Ήδη, σε ομιλία του στις ΗΠΑ ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Μουρμούρας έδωσε μια άλλη, τη μόνη επίσημη μετεκλογικώς: τα capital controls θα αρθούν όταν εκπληρωθούν 4 προϋποθέσεις:  
α) η ελάφρυνση του χρέους,  
β) η επαναποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ),  
γ) η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» του Μάριο Ντράγκι και   
δ) ένα επενδυτικό σοκ στην ελληνική οικονομία. Έτσι διατυπωμένες οι προϋποθέσεις, παραπέμπουν σε διατήρηση των capital controls για μακρό χρόνο, ενδεχομένως και… επ’ αόριστον – αν κάτι «στραβώσει» με τις προϋποθέσεις, πράγμα πολύ πιθανό γιατί καθεμιά ξεχωριστά και πολύ περισσότερο όλες μαζί παραπέμπουν σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο για τις εξελίξεις.

Στην παραπομπή της άρσης των capital controls σε απώτερο χρόνο, έρχεται τώρα να προστεθεί η… μαζική εισβολή του ηλεκτρονικού χρήματος στη ζωή μας. Πρόσφατα, το «Βήμα» προανήγγειλε την πληρωμή μισθών και συντάξεων με ηλεκτρονικό χρήμα και τον έλεγχο της ροής των δαπανών των μισθωτών και συνταξιούχων. Ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να μισο-διαψεύσει το δημοσίευμα, αλλά ο λαλίστατος κ. Αλεξιάδης επανήλθε δημοσιοποιώντας σχέδιο για γενίκευση της χρήσης πλαστικού χρήματος ΠΡΙΝ την άρση -και ως προϋπόθεση- για την άρση των capital controls.

Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός των capital controls και του πλαστικού χρήματος, που απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει στις ζωές μας; 

Η «επανάσταση» του πλαστικού χρήματος

Καταρχήν, η επιβολή των capital controls έφερε μια μικρή επανάσταση στα συναλλακτικά ήθη: Τον Ιούλιο, πρώτο μήνα με capital control, εκδόθηκαν 1,1 νέες χρεωστικές κάρτες, ενώ τον ίδιο μήνα προστέθηκαν 150.000 νέοι χρήστες ηλεκτρονικής τραπεζικής, δεκαπλάσιοι από το μέσο μηνιαίο αριθμό μέχρι τότε. Ακόμη και υπερήλικες συνταξιούχοι απομακρυσμένων περιοχών, που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από το πλησιέστερο ATM, έσπευσαν να βγάλουν κάρτες. Σήμερα, οι χρεωστικές κάρτες πλησιάζουν τα 12 εκατ.,  έναντι 2,7 εκατ. πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, ο συνολικός τζίρος με τη χρήση καρτών από τα 5,5 δισ. € το 2013 και τα 6,2 δισ.  €  το 2014 θα φτάσει τα 7,3 δισ. €  το 2015 επιστρέφοντας στα «προ κρίσης» επίπεδα του 2008-09. Με τη διαφορά όμως, ότι πλέον ο τζίρος του πλαστικού χρήματος χωρίζεται σε αυτό των χρεωστικών καρτών, που θα κυμανθεί το 2015 σε 2,8 δισ. €  και των πιστωτικών στα 4,5 δισ. €, από  8,2 δισ. € του 2008.

Τα τερματικά αποδοχής καρτών, που υπήρχαν σε λειτουργία στο τέλος του 2014 ήταν 157.000, σήμερα είναι 170.000 και μέχρι το τέλος του 2015 θα ξεπεράσουν τις 200.000, ενώ οι ανάγκες της αγοράς επιβάλλουν επιπλέον 400.000 POS.

Φυσικά, υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι να προσεγγίσει η Ελλάδα τα επίπεδα χρήσης πλαστικού χρήματος στην Ε.Ε. Στη χώρα μας ακόμη αναλογούν μόλις 19 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο το χρόνο, έναντι μ.ό. 198 πληρωμών στην Ε.Ε. Όμως η «επανάσταση» του πλαστικού χρήματος ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μάλλον με σαρωτικούς ρυθμούς… 

Ο εγκλωβισμός των μικροκαταθετών

Τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι εδώ και πάνω από 1 χρόνο το… capital (δηλαδή οι μεγάλες καταθέσεις) έκανε φτερά και έμεινε το… control για μια θάλασσα μικροκαταθετών:
  • Στις 31/12/2009 το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν 231,5 δισ. ευρώ. Στις 31/12/14 είχαν μειωθεί σε 160,072 δισ. ευρώ και στα τέλη Ιανουαρίου 2015 σε 147,775 δισ. ευρώ. Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, ήταν περίπου 125 δισ. ευρώ. Στα μνημονιακά χρόνια και μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 έκαναν φτερά περίπου 84 δισ. ευρώ καταθέσεων.
  • Ήδη στα τέλη Οκτωβρίου 2014 οι μεγάλου ύψους καταθέσεις είχαν κάνει «φτερά»: Το 81,5% των καταθετικών λογαριασμών είχαν υπόλοιπο κάτω από 2.000 ευρώ, το 11,3% υπόλοιπο μεταξύ 2.000 και 10.000 ευρώ, το 0,90% μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ και μόλις το 0,40% πάνω από 100.000 ευρώ.
  • Από τις καταθέσεις που έφυγαν, περίπου 80 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό και είναι μεγάλου ύψους καταθέσεις.
  • Στα τέλη Μαρτίου 2015, από τα 138,5 δισ. ευρώ του συνόλου των καταθέσεων, τα 117,9 δισ. ευρώ ήταν αποταμιεύσεις νοικοκυριών και μόνο 20,6 δισ. ευρώ καταθέσεις του επιχειρηματικού τομέα. Άρα οι επιχειρήσεις κάνουν τις συναλλαγές τους έξω από το «επικίνδυνο κύκλωμα» των ελληνικών τραπεζών.
Οι τραπεζίτες, και για λογαριασμό τους η κυβέρνηση, προσπάθησαν να σκεφτούν διάφορους τρόπους για να επιστρέψουν ξανά στις τράπεζες τα περίπου 45 δισ. ευρώ των μικροκαταθετών που αποσύρθηκαν στα «σεντούκια». Όμως δεν υπάρχει τρόπος να πεισθούν για κάτι τέτοιο, άρα το μόνο που απομένει, είναι δυσκολέψει η περαιτέρω φυγή καταθέσεων. Και αυτό σημαίνει ότι τα capital controls θα παραμείνουν… μέχρι νεωτέρας! Γιατί αν αρθούν, το ρεύμα φυγής των μικροκαταθετών μπορεί να πάρει νέα ορμή… 

Το «μεγάλο κόλπο»

Από τη μια, λοιπόν, τα capital controls διατηρούνται μέχρι νεωτέρας ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω φυγή καταθέσεων (μικροκαταθετών). Από την άλλη, γενικεύεται «με όλα τα μέσα» η χρήση πλαστικού χρήματος. Και έτσι αναφύεται ο συνδυασμός των δύο, γιατί στο συνδυασμό τους είναι όλο το «ζουμί»: η μεταβατική, για όσο χρειαστεί, διατήρηση των «κανονικών» capital controls μέχρι να δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη μονιμοποίησή τους με μια έμμεση μορφή: την υποχρεωτική χρήση μέρους του μισθού ή της σύνταξης σε ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών. Με αυτό το συνδυασμό: 

1. Εκβιάζεται η συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου ρευστού χρήματος, και αυτού που φυλάγεται στα «σεντούκια», στο τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και ο έλεγχος όλου του χρήματος, και του ηλεκτρονικού που αντιστοιχεί σε εικονικές πιστώσεις, από τις τράπεζες – και στο βαθμό που αυτές οδεύουν να τεθούν υπό τον έλεγχο των δανειστών, από τους δανειστές! 

2. Η τράπεζα μεσολαβεί σε κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών ή με το κράτος, κερδίζοντας τόσο από τις χρεώσεις όσο και από την υπερεκμετάλλευση του επιτοκίου μιας μέρας (overnight). Καθώς μάλιστα κάθε χρεωστική κάρτα είναι συνδεδεμένη με λογαριασμό, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να εκμηδενίζει τους τόκους ταμιευτηρίου, ωθώντας σε διαρκή παροχέτευση της αποταμίευσης στην κατανάλωση. Μειώνει επίσης τους κινδύνους των bank run, ακόμη και σε συνθήκες χωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους. 

3. Με τη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών επέρχεται και η άλωση των προσωπικών δεδομένων. Ο πολίτης είναι εκτεθειμένος όχι μόνο στον κίνδυνο κατασχέσεων των λογαριασμών του για κάθε είδους οφειλή, αλλά και στη διαρκή καταγραφή των συναλλακτικών του συνηθειών. Η τράπεζα, και όχι μόνο αυτή, έχει πλήρη εικόνα για το κοινωνικο-οικονομικό του προφίλ, που είναι πολύτιμο εμπόρευμα. 

4. Η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών θα προκαλέσει σαρωτική συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άρα μια επιταχυνόμενη μονοπώληση των αγορών. Στις ιδιαίτερες συνθήκες τεράστιας ύφεσης, μείωσης της κατανάλωσης και πιστωτικού στραγγαλισμού, η ιδιότυπη στάση πληρωμών όλων προς όλους, επέτρεπε μια -επισφαλή βεβαίως- ισορροπία επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων. Η πλαστικοποίηση του χρήματος θα επισπεύσει το τέλος τους.

Αυτό που άρχισε με τα capital controls και συνεχίζεται με την «επιχείρηση» γενίκευσης της χρήσης του πλαστικού χρήματος, είναι ένα «μεγάλο κόλπο» που αφορά καίρια τις ζωές μας και στοχεύει σε πράγματα πολύ πιο ουσιαστικά από το διακηρυσσόμενο στόχο της πάταξης της φοροδιαφυγής…

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου