Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Μαΐ 2011


Όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει, ο πρωθυπουργός, αυτή την κρίσιμη ώρα, δεν στάθηκε και πάλι στο ύψος των περιστάσεων.

Οδηγίες προς ναυτιλομένους, αντί για στόχους και πολιτικές πρωτοβουλίες, έδωσε στους υπουργούς που συμμετείχαν στο τρίωρο άτυπο υπουργικό συμβούλιο επίλυσης των μεταξύ τους διαφωνιών.

Φυσικά δε θα του υποδείξουμε εμείς αν θα κάνει εκλογές ή ανασχηματισμό, αν θα διώξει τον ένα και θα φέρει τον άλλο, αλλά περιμέναμε τουλάχιστον να δείξει λίγο πυγμή και να μαζέψει το σκορποχώρι του. Να στείλει ουσιαστικά μηνύματα όχι τσιτάτα για να τα παίξουν αύριο οι κυβερνητικές εφημερίδες.

Ομως, όπως και χθες γράφαμε, ηγέτης δε γίνεται, γεννιέσαι.

Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο κάνουν λόγο για μια συνεδρίαση που επιχειρήθηκε να γίνει μια αυτοκριτική αλλά χωρίς ουσία. Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε αλληλεγγύη στους υπουργούς και αποφασιστικότητα στη λήψη των αποφάσεων. “Σήμερα αποφασίζουμε να πάμε μπροστά” τόνισε ο πρωθυπουργός λες και αυτό δεν το έχει ξαναπεί. Ξαναείπε ότι θέλει να αλλάξει την Ελλάδα, ξαναμάσησε τα περί οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και άλλες τέτοιες κουβέντες του

καφενείου.Ο κόσμος περίμενε ότι θα τραβήξει τα αυτιά των υπουργών του, ότι θα διώξει τα βαρίδια και θα δώσει μια νέα πνοή στην κυβέρνηση, ότι θα δείξει στον κόσμο ότι δε “μασάει” προκειμένου να… σώσει την Ελλάδα. Αντ’ αυτού ευχολόγια και μια λογική που στην αγοραία γλώσσα λέγεται “τους έκανε τα μούτρα κρέας”.

Οσο για τους υπουργούς του, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα περιμένουν κανένα θαύμα. Αλλά θαύματα από ποιον; Αφού οι ίδιοι είναι αποτυχημένοι και δεν έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθούν, τι να περιμένει κανείς.

Στελέχη του Μαξίμου έλεγαν ότι αυτές τις ημέρες «όλοι οι υπουργοί βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την τρόικα» (!!!), επομένως το προσεχές 10ήμερο δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Πηγή
Η πώληση της ΣΕΚΑΠ, οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν, μεθοδεύσεις και πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται σε μία "προώθηση" της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας σε τουρκικά συμφέροντα. Την προηγούμενη Πέμπτη (5/5/2011) η εφημερίδα "Στόχος" κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο αποκλειστικό θέμα, που καμία άλλη εφημερίδα τόλμησε μέχρι τώρα να αγγίξει. Εμείς, αναδημοσιεύοντας το συγκεκριμένο άρθρο (που πολύ εύστοχα και αναλυτικά παρουσίασε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας), κάναμε μερικές "παρεμβάσεις" έτσι ώστε να μην υπάρχουν "παρεξηγήσεις".

Βέβαια, μαθαίνουμε πως το δημοσίευμα της εφημερίδας έφερε μεγάλη αναστάτωση, αλλά θεωρούμε καθήκον μας την αναδημοσίευσή του προκειμένου να "καλέσουμε" τους εμπλεκόμενους σε απαντήσεις - τοποθετήσεις. Όμως, επειδή τα θέματα που θίγονται στο συγκεκριμένο άρθρο - ρεπορτάζ, άπτονται εθνικών και οικονομικών συμφερόντων, θεωρούμε πως τόσο ο κύριος Καπελέρης (υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος), όσο και οι τοπικοί βουλευτές, τα κόμματα αλλά και η κυβέρνηση, οφείλουν να ερευνήσουν -γρήγορα- και να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που ίσως να υπονομεύει την Ελληνικότητα της Θράκης εισάγοντας και τοποθετώντας την Άγκυρα ως βασικό ρυθμιστή της οικονομικής ζωής στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Υπενθυμίζουμε πως τυχούσα πώληση (έμμεση ή άμεση) της ΣΕΚΑΠ σε τουρκικά κεφάλαια θα δημιουργήσει οικονομική θηλιά πίεσης για τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα θα γίνει η αγχόνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Διαβάστε το δημοσίευμα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...
 • Ποιός κυβερνητικός διοικητικός "σπρώχνει" την πώληση σε τουρκικά χέρια;
 • Φήμες για συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι" φέρνουν ανησυχία στους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας και στους κατοίκους της περιοχής
 • Γιατί η ΑΤΕ παραχωρεί μία βιομηχανία που παίζει και εθνικό ρόλο στη Θράκη;
 • Με τρία "μέτωπα" πολιορκεί η Άγκυρα την ΣΕΚΑΠ!!!

Η υπόθεση πώλησης της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, δεν είναι σημερινή. Όμως, υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, τα οποία συγκλίνουν στην πώληση της συγκεκριμένης κερδοφόρας και ισχυρής καπνοβιομηχανίας. Και η πώληση, δυστυχώς, προγραμματίζεται έτσι ώστε να γίνει σε... τουρκικά "κεφάλαια"!

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε γίνει γνώστες ενός περίεργου παρασκηνίου, που αφορά την πώληση του "φιλέτου" της Αγροτικής, η οποία έχει πάρει απόφαση να "ξεφορτωθεί" την ΣΕΚΑΠ. Παλαιότερο ενδιαφέρον της ΠΑΣΕΓΕΣ να αγοράσει το μερίδιο της Αγροτικής, έχει μετατραπεί σε πλήρη αδιαφορία, ενώ άνθρωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ είχαν δηλώσει πως επιθυμούσαν την αγορά της ΣΕΚΑΠ και την μετατροπή της σε πρότυπη συνεταιριστική βιομηχανία... Η αλλαγή στάσης από την ΠΑΣΕΓΕΣ (που θα ήταν και η καλύτερη δυνατή λύση) έγινε όταν οι εκπρόσωποί της διαπίστωσαν πως η πώληση προωθούνταν "αλλού" και η επικοινωνία με τους εκπροσώπους της ΣΕΚΑΠ ήταν "προβληματική"...

Είναι τόσο μεγάλος ο ετήσιος κύκλος των οικονομικών εργασιών της ΣΕΚΑΠ, ώστε η εταιρεία πληρώνει φόρους προς το κράτος, που είναι ικανοί να συντηρούν δέκα (10) νοσοκομεία... Και αυτή η πληροφορία δεν είναι μυστική, αφού η καπνοβιομηχανία χαίρει της εκτίμησης των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά έχει κάνει και σπουδαίες επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις στο εξωτερικό.

Το παράξενο και αμαρτωλό "τετράγωνο" προσώπων

Στην όλη υπόθεση της πώλησης της ΣΕΚΑΠ μαθαίνουμε πως σημαντικότατο ρόλο παίζουν τέσσερα πρόσωπα που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν "παράξενες" διασυνδέσεις με επιχειρηματίες και παράγοντες από την Τουρκία. Οι πληροφορίες μας είναι διασταυρωμένες και δεν αποτελούν μυστικό στην Θρακιώτικη καπνοβιομηχανία, αφού είναι σε γνώση όλων των εργαζομένων σε αυτήν.

Πούλιος Χρήστος (αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΣΕΚΑΠ): Είναι τοπικό κομματικό στέλεχος του σημερινού κυβερνώντος κόμματος και διεκδίκησε (ανεπιτυχώς) την Δημαρχία Ξάνθης με την σημαία του ΠΑΣΟΚ. Στο παρελθόν φέρεται να έχει εργαστεί ως "αντιπρόσωπος" τσιγάρων σε τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι σήμερα ενδιαφέρονται να αγοράσουν την ΣΕΚΑΠ. Μάλιστα, σε παλαιότερη επίσκεψη τούρκων επιχειρηματιών στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ έβαλε τουρκική σημαία στην καπνοβιομηχανία για να τους υποδεχθεί. Στην υπόθεση, τότε, είχαν εμπλακεί και οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας... Οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία του έχουν βγάλει το ψευδώνυμο "τούρκος"... Επίσης, ο Χρήστος Πούλιος είναι το "δεξί χέρι" του Σωκράτη Ξυνίδη, βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ και οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι άριστες.

Γαβριηλίδης Κώστας: Είναι υποψήφιο μέλος του συνδυασμού του κ. Πούλιου (στον Δήμο Ξάνθης) και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ. Σημειώνουμε πως προσλήφθηκε από τον κύριο Πούλιο ενώ η μητέρα του ήταν οικιακή βοηθός και ταυτόχρονα είχε την φροντίδα των παιδιών του Πούλιου...
Διορίστηκε προεκλογικά σε αργόσχολη θέση κλητήρα…

Σωτηριάδης Λάζαρος αντιπροέδρος του Σωματείου, Ο γιός του είναι οδηγός και σωματοφύλακας του Τσετίν, ο οποίος παίρνει τις περισσότερες μουσουλμανικές ψήφους στο νομό Ξάνθης και είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ... Διορίστηκε προεκλογικά χαριστικά σαν κλητήρας για ευνόητους λόγους.

Σταυρίδης Στέλιος: Γραμματέας του Σωματείου, επιθυμεί να γίνει προϊστάμενος όπως μαθαίνουμε, με μεγάλα απωθημένα εξουσίας. "Γυριστρούλης" κομματικά, πρώην "δεξιός", που τον τελευταίο καιρό έχει "κατασταλάξει" στο ΠΑΣΟΚ και ευελπιστεί πως θα ικανοποιηθούν τα επαγγελματικά όνειρά του. Θεωρείται ο "σκληρός" που φροντίζει να "περνάει" την κατάλληλη "γραμμή"...

Οι παραπάνω μαθαίνουμε πως με συντονισμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς κατά το παρελθόν να πιέσουν το Δ.Σ. της εταιρείας για να βάλουν την Ziraat στο πακέτο των μετόχων της ΣΕΚΑΠ...!

Τουρκικό ενδιαφέρον με διάφορα πρόσωπα...

Τί συνέβη; Πληροφορίες μας αναφέρουν πως μεσολάβησε ενδιαφέρον τούρκων επιχειρηματιών που εκπροσωπούνται από την τουρκικών συμφερόντων τράπεζα Ziraat Bank (η οποία δραστηριοποιείται στην Θράκη), ενώ υπήρξε και ενδιαφέρον μίας Τουρκικής εταιρείας μεταφορών (όνομα Turker)! Ταυτόχρονα, έχουν παρουσιαστεί "κινήσεις" επιχειρηματιών μουσουλμάνων της Θράκης που θέλουν να δημιουργήσουν "επιχειρηματικό όμιλο" που θα διεκδικήσει την αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας...!

Προς τι τόσο ενδιαφέρον από τουρκικά κεφάλαια να αγοράσουν μία καπνοβιομηχανία; Πρώτον, το πολύ καλό όνομα της ΣΕΚΑΠ στις διεθνείς αγορές. Δεύτερον, τα "σήματα" της ΣΕΚΑΠ αξίζουν πολλά χρήματα. Τρίτον, το "biofilter" είναι μία πατέντα της ΣΕΚΑΠ που επίσης έχει πολύ μεγάλη αξία. Όμως στην περίπτωση του "τουρκικού ενδιαφέροντος" μείζονα λόγο έχει και η οικονομική ισχύ που θα αποκτήσει στην περιοχή της Θράκης ο μεγαλομέτοχος που θα αγοράσει το πακέτο μετοχών της Αγροτικής. Σημειώνουμε, απλώς, πως μεγάλη μερίδα των μουσουλμάνων της Θράκης (ιδιαίτερα οι ορεσίβιοι Πομάκοι) είναι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού. Και η καλλιέργεια αυτή είναι μονοκαλλιέργεια, δηλαδή δεν έχουν δυνατότητα πολλαπλών καλλιεργειών. Και ως εκ τούτου τα νοικοκυριά των (κυρίως) Πομάκων μουσουλμάνων της Θράκης, στηρίζονται στην πώληση του (έτσι κι αλλιώς πολύς καλής ποιότητας) καπνού στην ΣΕΚΑΠ... Και η Άγκυρα έχει σαφέστατα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της στην προσέγγιση και στον εκτουρκισμό των Πομάκων της Θράκης. Με την ΣΕΚΑΠ σε τουρκικά χέρια, δεν θα υπάρχει εκτουρκισμός, αλλά πλήρης οικονομική εξάρτηση των ντόπιων Ελλήνων μουσουλμάνων, από τούρκους "επιχειρηματίες"... Άρα, η κατοχή της ΣΕΚΑΠ παίζει σημαντικότατο εθνικό ρόλο στην Θράκη...

Δεν είναι, όμως, μόνο η αγορά του καπνού (αν και η αγορά του καπνού γίνεται μέσω της ΣΕΚΕ, δεν παύει η ίδια η ΣΕΚΑΠ να διαθέτει την οικονομική ισχύ αφού μεταποιεί το αρχικό προϊόν-καπνό) που δίνει οικονομική και όχι μόνο ισχύ στην ΣΕΚΑΠ. Είναι οι εργαζόμενοι, που σίγουρα θα αντικατασταθούν από μουσουλμάνους στην περίπτωση που οι αγοραστές της καπνοβιομηχανίας θα είναι Τούρκοι επιχειρηματίες ή από Βούλγαρους πολύ χαμηλότερων ημερομισθίων όντας ευρωπαίοι υπήκοοι. Ταυτόχρονα, η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία έχει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κύκλο στην Θράκη, στηρίζοντας πάρα πολλούς επιχειρηματίες. Και αυτό θα αλλάξει ριζικά, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες πιθανότατα θα θελήσουν να πραγματοποιούν αυτές τις συνεργασίες με άλλες -επιλεγμένες από τους ίδιους- επιχειρήσεις της Θράκης ή της Τουρκίας...

Κλείνοντας, θυμίζουμε πως στο όλο "πακέτο ΣΕΚΑΠ" πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και τα σχεδόν μηδενικά ανοιχτά "κεφάλαια" της εταιρείας, την κάνουν πάρα πολύ ελκυστική για αγορά ή για... κλείσιμο από κάποιον ανταγωνιστή.

Εμπλέκεται κυβερνητικός παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τεράστια προσωπική περιουσία;

Στο όλο σκηνικό της πώλησης μαθαίνουμε πως δεν υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από τον συνδικαλιστικό χώρο. Πληροφορίες, μάλιστα, μας αναφέρουν πως κάποιοι συνδικαλιστές βλέπουν με πάρα πολύ καλό μάτι την πώληση της εταιρείας σε... τουρκικά κεφάλαια!!! Κι εδώ, σε αυτό ακριβώς το σημείο, η υπόθεση μάλλον περιπλέκεται, αφού έντονες φήμες αναφέρουν πολιτικό παράγοντα της περιοχής, ο οποίος εμπλέκεται στο συγκεκριμένο θέμα της πώλησης, αλλά... ταυτόχρονα αναφέρεται και ως κάτοχος πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας (35 ακίνητα λένε οι "κακές" γλώσσες), ενώ η σύζυγός του έχει καταθέσει αίτηση διαζυγίου στην οποία ζητάει 4 εκατομμύρια ευρώ μετρητά, 14.000 ευρώ μηνιαία διατροφή και... τα μισά από τα ακίνητα του εμπλεκόμενου κυβερνητικού παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτά, βέβαια, είναι φήμες που ίσως θα έπρεπε να γίνει κάποια έρευνα για να "ξεκαθαρισθούν". Δεν είναι σωστό να δρομολογούνται εξελίξεις πώλησης της καπνοβιομηχανίας και ταυτόχρονα να υπάρχουν τέτοιου είδους "μομφές" κατά προσώπου εμπλεκόμενου στην διαδικασία. Το ότι ο συγκεκριμένος ανήκει στη (σημερινό) κυβερνητικό στρατόπεδο, κάνει περισσότερο από επιτακτική την ανάγκη διαλεύκανσης της φημολογίας για την προσωπική του περιουσία, αφού πολλοί αναρωτιούνται είτε πως έκανε τόσα λεφτά, είτε γιατί η σύζυγός του ζητάει τόσα πολλά εάν ο κυβερνητικός αυτοδιοικητικός παράγοντας δεν τα έχει...;

Τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και οι δικαστικές αρχές, αλλά και ο υπόλοιπος "χώρος" , θα πρέπει να εμπλακούν και να φροντίσουν να ξεκαθαρίσει το "τοπίο" που αφήνει -δυστυχώς- μεγάλα ερωτηματικά σε μία εποχή που η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να σταματήσει τη διαφθορά, αλλά ταυτόχρονα και ο πολιτικος και συνδικαλιστικός χώρος δίνουν μεγάλες μάχες για να αποδείξουν την διαφάνεια των στελεχών τους... Και για να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα, είναι πολύ απλό, αρκεί να πάρει κάποιος δικαστικός την αγωγή διαζυγίου της συζύγου του τοπικού αυτοδιοικητικού παράγοντα... (μήπως η διωξη οικονομικου εγκληματος και ο κύριος Καπελέρης θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω την συγκεκριμένη υπόθεση ;)

Παράξενος ο ρόλος της ΑΤΕ αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής

Από το Καταστατικό της ΣΕΚΑΠ, πάντως, απαγορεύεται σε φυσικά πρόσωπα να κατέχουν μετοχές της, γι’ αυτό και οι μέτοχοι έως τώρα είναι είτε συνεταιρισμοί αγροτών κ.α. είτε φορείς και εταιρίες. Προσεχώς θα χρειαστεί τροποποίηση Καταστατικού, προκειμένου η εταιρία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Συμπληρώνουμε πως η ΣΕΚΑΠ οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης που αύξησε δραματικά τη φορολογία των τσιγάρων (τρεις αυξήσεις μέσα στο 2010), με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί, για να παραμείνει στην αγορά, να απορροφήσει σημαντικό μέρος του φόρου.

Για να βγει από το αδιέξοδο η εταιρεία ζήτησε χρηματοδότηση από την ΑΤΕ, η οποία της αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα κατέχει πλέον του 40% των μετοχών της εταιρείας και έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόκους από αυτήν, αφού τα επιτόκια με τα οποία τη δάνειζε ήταν κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των επιτοκίων της αγοράς.

Έως πρόσφατα η ΑΤΕ κατείχε το 44,5% των μετοχών, έχοντας τελευταία ανεβάσει το συνολικό ποσοστό της σε περίπου 49,5% μετά την απορρόφηση εταιρίας – μικρομετόχου της ΣΕΚΑΠ, ενώ η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας) κατέχει άλλο ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (34%). Με δεδομένη την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να μείνει έξω από την επικείμενη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, είναι άγνωστο αν η ΣΕΚΕ θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει (και σε ποιο ποσοστό) στην αύξηση αυτή, ώστε ν’ αντιμετωπιστούν οι συσσωρευθείσες ζημίες της ΣΕΚΑΠ από μια καταστροφική περσινή χρονιά (2010).

Ενώ το σημερινό Μετοχικό Κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ είναι 11 εκατομμύρια ευρώ, μόνο πέρυσι η Καπνοβιομηχανία αναγκάστηκε να απορροφήσει 13,5 εκατ. ευρώ φόρους (που επιβλήθηκαν εκτάκτως από το Ελληνικό Δημόσιο), για να μην μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές και καταβαραθρωθεί από τον ανταγωνισμό. Το 2010, γενικά, ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά για τις καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει επανειλημμένα τους φόρους στον καπνό. Κι αν οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων – κολοσσών της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας μετρούν ανάλογες με τη ΣΕΚΑΠ ζημίες, έχουν στην «πλάτη» τους τις μητρικές τους εταιρίες που μπορούν να αντισταθμίσουν τις ζημίες με κέρδη από άλλες αγορές. Η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια αυτή και βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δυσχερή θέση –με το φάσμα του «λουκέτου» μπροστά της, αν δεν ευοδωθεί η ζωτική αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της.

Με δεδομένο, πάντως, ότι υπάρχει γενική κατεύθυνση (με «ενορχήστρωση» του Γεν. Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή) για οικονομική διείσδυση Τούρκων επιχειρηματιών ή φορέων και παραγόντων της μειονότητας σε ο,τιδήποτε ελληνικό πωλείται στη Θράκη, κάποιοι θα πρέπει να κινηθούν ώστε να μην δημιουργηθούν εθνικά προβλήματα στην θέση των οικονομικών...

Άλλοι ενδιαφερόμενοι

Πληροφορίες φέρουν και ομίλους Ελλήνων επιχειρηματιών να ενδιαφέρονται για την αγορά της εταιρείας, ενώ την παρουσία του έχει κάνει ως πιθανός αγοραστής ένας Ινδός μεγιστάνας (κάτοχος βιομηχανιών που ξεπερνούν τις 100 στον αριθμό) ο οποίος θέλει να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών επειδή η αγορά της ΣΕΚΑΠ θα του επιτρέψει να "βάλει πόδι" στην Ευρώπη μέσω της Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας.

Κρίσιμη συνάντηση - σύσκεψη στις 13 Μαΐου

Σε ένα τετράμηνο (το πολύ) θα λήξει το θέμα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ και πολλοί κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνον) αγωνιούν. Μαθαίνουμε πως η αγωνία των εργαζομένων στην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία έχει φτάσει στο κατακόρυφο, ενώ έχουν εμπλακεί (και διεξάγουν έρευνες) μέχρι και διάφορες υπηρεσίες που ανησυχούν για την πιθανότητα αγοράς του μεριδίου της Αγροτικής από Ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα κρύβουν "άλλους" από πίσω τους. Οφείλει, λοιπόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου να αποδείξει πως ενδιαφέρεται πραγματικά για την οικονομία, για την ανάπτυξή της στην περιφέρεια και ειδικά σε ακριτικές περιοχές, αλλά και πως δεν θέλει να δημιουργήσει τεράστια εθνικά προβλήματα στην Θράκη. Προβλήματα, που θα έχουν αποκλειστικά την δική της σφραγίδα και ευθύνη...

Στις 13 Μαΐου γίνεται ένα κρίσιμο συμβούλιο για το μέλλον της εταιρείας, όπου και θα συζητηθεί η πιθανή αλλαγή του καταστατικού της ΣΕΚΑΠ, το οποίο στέκεται εμπόδιο αυτή τη στιγμή στην πώληση της εταιρείας. Το "κλειδί" της όλης υπόθεσης το κρατάει στα χέρια της η ΣΕΚΕ, αφού είναι η εταιρεία που αγοράζει τον καπνό από τους καπνοκαλλιεργητές όλης της Θράκης και ως εκ τούτου διαχειρίζεται μεγέθη της περιοχής που δεν είναι μόνο οικονομικά. Η ΣΕΚΕ κατέχει περισσότερο από 34,5% (δηλαδή περισσότερο από 1/3) και με την καταστατική μειοψηφία μπορεί να μπλοκάρει, να επηρεάσει αποφάσεις για αύξηση κεφαλαίου και την είδοσο των ιδιωτών...

Κλείνοντας, θα θέλαμε να απευθύνουμε ένα ερώτημα στην κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενούς της στην Θράκη:

 • Πιστεύετε πράγματι πως αν η ΣΕΚΑΠ πουληθεί σε τουρκικά συμφέροντα, η Θράκη θα συνεχίσει να είναι ίδια;
 • Μπορείτε, πράγματι, να πιστεύετε πως με μία τέτοια -τεραστίων διαστάσεων- τουρκική οικονομική διείσδυση στην Θράκη, θα εξυπηρετηθούν Ελληνικά συμφέροντα;
 • Είστε σε θέση, αγαπητέ κύριε Παπανδρέου και αγαπητέ κύριε Ξυνίδη να "ζυγίσετε" το συμφέρον της χώρας και να το βρείτε θετικό με την πώληση μίας τόσο μεγάλης βιομηχανίας στην Τουρκία;
 • Μήπως θα έπρεπε να σας ρωτήσουμε ποιό είναι το ηθικό για εσάς και πώς εννοείτε το εθνικό συμφέρον και την προάσπιση της ίδιας μας της πατρίδας;

 • Ο Βενιζέλος… πήγε πιο μακριά από τον Λοβέρδο
Σύμφωνα με τα «Wikileaks» που αφορούσαν την ελληνική πολιτική, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας ευφυής άνθρωπος, που δυσκολεύεται να συνδιαλέγεται με… λιγότερο έξυπνα πολιτικά στελέχη. Επομένως, δυσκολεύεται και να παρακολουθεί απαθής μια πορεία με κατεύθυνση… τον τοίχο.

Μια τέτοια πορεία, ακολουθεί με γεωμετρική ακρίβεια η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι, στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια «αρχηγικού τύπου» παρέμβαση. Τη διάβασε, τη μοίρασε στους παριστάμενους συναδέλφους του, και αφού οι διαρροές για το περιεχόμενό της, οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι επέρριπτε στον Γιώργο Παπανδρέου «αδυναμία διακυβέρνησης», εμφανίστηκε στη… γκαραζόπορτα του Μεγάρου Μαξίμου, και «διόρθωσε» τα νοήματα που επιθυμούσε να στείλει, επικεντρώνοντας τη ρητορική του στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» με τη Νέα Δημοκρατία.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά τη διαδρομή του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πόνταραν… αρκετά περιουσιακά στοιχεία τους, έστω και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, στην επιλογή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να πάει… πιο μακριά από τον άλλοτε «υπασπιστή» του. Γιατί, αν η χθεσινή παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε πολιτικό σοκ στην Κυβέρνηση, όσα είπε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνιστούσαν ευθεία αμφισβήτηση της δυνατότητας του Γιώργου Παπανδρέου να σύρει το καράβι μόνος του, για να θυμηθούμε μια άλλη «συζητήσιμη» αποστροφή της Άννας Διαμαντοπούλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βέβαια, παραμένει ένας ευπατρίδης του Κέντρου. Το απέδειξε τότε που επέλεξε να μπει στο ΠΑΣΟΚ, το 1989, όταν τον Ανδρέα Παπανδρέου τον εγκατέλειπαν συγγενείς και φίλοι. Σε μια οριακή συγκυρία σαν τη σημερινή, δεν θα μπορούσε να «αδειάσει» με μη αναστρέψιμο τρόπο, τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον άνθρωπο που το 2007 του στέρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια τον «μπλόκαρε» από το να ακολουθήσει τη δική του, αυτόνομη πολιτική διαδρομή.

Πόσο μάλλον όταν στον πολιτικό ορίζοντα προβάλλει απειλητικά για το ΠΑΣΟΚ, η φιγούρα του Αντώνη Σαμαρά να εισέρχεται στο Περιστύλιο του Ζαππείου, και να αρθρώνει πολιτική εναλλακτική ελπίδας και ρεαλισμού για μια κοινωνία η οποία μοιάζει να έχει υπερβεί τα όρια αντοχής της.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσουν να αναδείξουν την παρέμβαση Βενιζέλου ως προτροπή προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έτσι είναι… αν έτσι νομίζουν.

Οι εντυπώσεις δύσκολα θα αμβλυνθούν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «πολιτικό πρόβλημα». Ζήτησε «να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας». Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών. Έδειξε στον Πρωθυπουργό την οδό του ανασχηματισμού. Τα έβαλε με τα συνδικάτα, δηλαδή το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισηγείται και εφαρμόζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σκιαγράφησε έναν άλλο οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση.

Τι άλλο δηλαδή θα έπρεπε να πει, για να προκαλέσει στους παριστάμενους υπουργούς σύγχυση, αναφορικά με το… σε ποιος χαράσσει τη γραμμή;

Ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο ίδιος;

Πηγή
Όλες οι αναλύσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους εστιάζουν ως τώρα στη χρηματοδοτική «τρύπα» των 26,7 δισ. ευρώ το 2012, που έχει μείνει ακάλυπτη από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ και σίγουρα οι αγορές θα αρνηθούν να την καλύψουν. Όμως, εκτός από τον... αργό θάνατο, όπου η αγωνία του ασθενούς θα διαρκέσει πολλούς μήνες, η τρόικα ανησυχεί, σύμφωνα με πληροφορίες του “B”, για το ενδεχόμενο ενός «ξαφνικού θανάτου» μέσα στο 2011.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τους «τεχνικούς» ελέγχους που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας διαπιστώθηκε ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα μέσα στο 2011 σε μια μορφή οικονομικής κατάρρευσης με πολύπλευρες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Όχι αυτή την φορά μέσα από τον τυπικό μηχανισμό μιας στάσης πληρωμών στο χρέος, αλλά μέσα από την αδυναμία χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση του πολύπλευρου οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας,

- Οι αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου έχουν ήδη περάσει το όριο του ανεξέλεγκτου. Με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση των τεχνοκρατών της τρόικας, οι προβολές που γίνονται για το τέλος του έτους δείχνουν ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον δυο μονάδες (σχεδόν 5 δισ. ευρώ) υψηλότερο από το στόχο, φθάνοντας το 9,4% του ΑΕΠ.

- Η ύφεση εξελίσσεται, σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που τέθηκαν υπόψη των ελεγκτών της τρόικας, πολύ χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις και έχει βαθύνει αισθητά το πρώτο τρίμηνο του έτους -είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Φεβρουάριο ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο «βούλιαξε» κατά 9% σε ετήσια βάση. Η επίπτωση στα δημόσια έσοδα είναι άμεση, με τρεις μεγάλες εφορίες της Αττικής να διαπιστώνεται από την τρόικα ότι παρουσιάζουν κολοσσιαία υστέρηση εσόδων από ΦΠΑ το α’ τετράμηνο, η οποία υπερβαίνει το 35%.

- Σε αυτό το περιβάλλον, το μεγάλο ερώτημα που μένει αναπάντητο δεν είναι πλέον αν η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές το 2012, αλλά αν θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται ομαλά οι τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου μέσα από εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις τελευταίες εκδόσεις εντόκων του ΟΔΔΗΧ μειώνεται συνεχώς και όλο και μεγαλύτερο βάρος μεταφέρεται στις ελληνικές τράπεζες, ενώ τα μηνύματα που έλαβε ο επικεφαλής του Οργανισμού Π. Χριστοδούλου από την τελευταία του επίσκεψη στο Λονδίνο ήταν μάλλον απογοητευτικά.

- Σύμφωνα με το μνημόνιο, η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει φέτος 11 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων, ενώ ο «χρυσός κανόνας» για αυτές τις εκδόσεις είναι ότι το επιτόκιο δεν πρέπει σε οποιαδήποτε περίπτωση να υπερβεί το 5%. Προς το παρόν ο στόχος της κάλυψης των εκδόσεων επιτυγχάνεται -το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη σημερινή δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας-, πάντα με το επιτόκιο να διαμορφώνεται αρκετά κοντά στο «πλαφόν» του 5%.

Το πρόβλημα, όμως, είναι αν αυτό θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η τεράστια υπέρβαση στο έλλειμμα αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση του στόχου για τον οποίο έχει προετοιμασθεί η αγορά. Αν η άντληση των 11 δισ. ευρώ φαίνεται δύσκολη, τι θα συμβεί άραγε όταν το Δημόσιο υποχρεωθεί, λόγω των μεγαλύτερων από το αναμενόμενο ελλειμμάτων, να ζητήσει 4-5 δισ. ευρώ περισσότερα από την αγορά, δηλαδή κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν απομείνει ως τελευταία «γραμμή άμυνας» για την κάλυψη των αναγκών του κράτους;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο απλή όσο ήταν πέρυσι, ή ακόμη και μόλις πριν από λίγους μήνες. Η «λίμνη» ρευστότητας των τραπεζών στερεύει καθημερινά, καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται με αρκετή ένταση, η ΕΚΤ πιέζει αφόρητα για επιστροφή των δανεικών που έχει προσφέρει, ενώ η «βροχή» υποβαθμίσεων των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης (χθες ήταν σειρά της S&P, ενώ η Moodys προειδοποίησε ότι έρχεται η δική της πολύ σύντομα) μπορεί να μην καθιστά τα ελληνικά ομόλογα μη αποδεκτά από την ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση, αλλά δεν παύει να προκαλεί συνεχή «κουρέματα» της αξίας των καλυμμάτων, δημιουργώντας νέα πίεση στη ρευστότητα των τραπεζών.

Άλλωστε, η ίδια η έννοια της μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, αφού ως γνωστόν τα έντοκα γραμμάτια καταλήγουν αμέσως μετά την έκδοσή τους και την απορρόφησή τους από τις τράπεζες είτε στην πελατεία τους, είτε στην ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση. Όταν η πελατεία απομακρύνεται από τις τράπεζες (εκροή καταθέσεων) και η ΕΚΤ ζητά πίσω ήδη χορηγηθείσες πιστώσεις είναι προφανές ότι στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια των τραπεζών να απορροφήσουν εκδόσεις εντόκων, πολύ περισσότερο αν αυτές αυξηθούν περισσότερο από όσο έχει προγραμματίσει το σύστημα να απορροφήσει φέτος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η τελευταία χρηματοδοτική δυνατότητα που έχει απομείνει στο Ελληνικό Δημόσιο, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων μικρής διάρκειας (3μηνα και 6μηνα, ενώ τα έντοκα ετήσιας διάρκειας παραμένουν άπιαστο όνειρο για τον ΟΔΔΗΧ), μπορεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να εξαντληθεί. Αν το Δημόσιο, όμως, στερηθεί τη δυνατότητα να καλύπτει τρέχουσες ανάγκες με τέτοιες εκδόσεις, η ήδη τετελεσμένη σε σοβαρό βαθμό «εσωτερική στάση πληρωμών» σε βασικές υποχρεώσεις θα πάρει νέα επικίνδυνη διάσταση, δημιουργώντας προβλήματα κάλυψης ακόμη και δαπανών μισθοδοσίας, ή συνταξιοδοτικών δαπανών.

Αυτά τα σενάρια γενικευμένης και πολύ γρήγορης οικονομικής καθίζησης, ως αποτέλεσμα της συνδυασμένης «ασφυξίας» Δημοσίου και τραπεζικού συστήματος, προβληματίζει έντονα την τρόικα και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την πλήρη αναθεώρηση του μνημονίου, σε συνδυασμό με χορήγηση νέου δανείου από το EFSF. Αν δεν βρεθεί μια γρήγορη λύση για την αποκατάσταση στοιχειώδους ομαλότητας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων ακόμη και στη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων ή στις πληρωμές συντάξεων, που θα ανέβαζαν σε επικίνδυνα επίπεδα το επίπεδο δυσφορίας των πολιτών για τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που βιώνουν, οδηγώντας σε απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Πηγή
Οι σχετικές διαρροές είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε, δεν άφησε σχεδόν τίποτα στην τύχη, αναφορικά με τη σημερινή, μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η φιγούρα ενός Πρωθυπουργού αποφασισμένου να συνεχίσει έστω και μόνος του, στην οδό που έχει χαράξει, για την ανάκαμψη της χώρας αλλά… και του ΠΑΣΟΚ, σκιαγραφήθηκε με λέξεις και περιγραφές, σε σημείο που… νόμιζες ότι ήσουν παρών στη συνεδρίαση, και τον έβλεπες μπροστά σου.

Η ταμπακιέρα; Όποιος δεν μπορεί, θα πάει σπίτι του. Αυτό είναι το μότο που επέλεξε ως επικοινωνιακή πλατφόρμα το Μέγαρο Μαξίμου. Επιχειρώντας να περιγράψει το πολιτικό δίλημμα το οποίο έθεσε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στους υπουργούς του. Βάζει τον εαυτό του μπροστά, και απευθύνει κάλεσμα στους… πρόθυμους, να τον ακολουθήσουν. Μη διστάζοντας να εξαιρέσει από τη σταυροφορία, εκείνους που θα διστάσουν, ή θα συνεχίσουν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Σε άλλες εποχές, και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το ιστορικό «όποιος δεν μπορεί, να κατέβει από το τρένο». Η σημερινή Κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά… υπερταχεία θυμίζει, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ όμως, έστειλε ακριβώς το ίδιο μήνυμα με τον πατέρα του. Και προφανώς, είναι το ίδιο έτοιμος και αποφασισμένος να… κατεβάσει από τα βαγόνια εκείνους που συνεχίζουν να δείχνουν ζαλισμένοι.

Πηγή
 • Οι εξωτερικές πιέσεις προς Σαμαρά, είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μας πράγματα…
Οι πιέσεις που ασκούνται από την τρόϊκα και κυρίως από τη Γερμανία προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συναινέσει στην πολιτική που υποβάλουν αυτοί στο ΠΑΣΟΚ και να μετατραπεί έτσι η ΝΔ σε δεκανίκι και ορντινάντσα του ΠΑΣΟΚ, κάτι σαν τα γνωστά εξαπτέρυγα, είναι σαφέστατα ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά μας πράγματα.

Έτσι είναι όμως φίλοι μας. Όταν η ίδια η κυβέρνηση, αφού πρώτα εξευτέλισε τη χώρα διεθνώς ως διεφθαρμένη και στη συνέχεια έδειξε με το αντισυνταγματικό μνημόνιο, ότι η ίδια δεν σέβεται θεσμούς και Σύνταγμα, τότε πως περιμένεις να σε πάρει ο άλλος στα σοβαρά ως σοβαρό κράτος με οντότητα. Θα σε τσακίσει για να πάρει τα λεφτά του.

Έρχεται λοιπόν σήμερα η τρόϊκα και στην ουσία διατάζει το φιλελεύθερο κόμμα της χώρας να φορτωθεί το αποτυχημένο σοσιαλιστικό μοντέλο του ΠΑΣΟΚ. Θα πείτε, ναι αλλά εδώ κυβέρνησε και ο φιλελεύθερος Καραμανλής!!!. Πράγματι, μόνο που αυτός ξέχασε την ιδεολογία του. Αρκέστηκε απλά στο ρόλο του διαχειριστή του καθεστώτος ΠΑΣΟΚ, πουλώντας ήπια προσαρμογή και κεντρώο χώρο και γι’ αυτό καταδικάστηκε πολιτικά από τους ίδιους τους Νεοδημοκράτες. Η «επανίδρυση του κράτους» πήγε και αυτή εκεί όπου «λεφτά υπάρχουν».

Θα περίμενε κανείς, από ένα πατριωτικό κόμμα όπως θέλει να λέγεται το ΠΑΣΟΚ, πρώτο αυτό να μην δεχτεί κάτι τέτοιο, αντί να “μιξοκλαίγεται” στους ξένους ότι δεν το βοηθάει η ΝΔ, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Αν δεν μπορεί, να παραιτηθεί και να ζητήσει τη βοήθεια του λαού. Έτσι κάνουν τα δημοκρατικά κόμματα και δεν βάζουν τον μπαμπούλα της τρόϊκας να κάνει ντα τα “κακά” κόμματα που δεν το βοηθούν. Ο λαός θα κρίνει αν χρειάζονται συνεργασίες ή όχι, με βάση αυτά που θα του παρουσιαστούν.

Καλύτερα όμως έτσι, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι Εφιάλτες δοσίλογοι απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, να…. ξεβρομίσει το πολιτικό τοπίο και να δούμε τι καινούργιο θα ξεπροβάλει.

Σε ότι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, μία είναι η λύση.

Να οχυρωθεί πίσω από την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου και να ζητήσει δημοψήφισμα.

Περιμένουμε τον ηγέτη που θα καλέσει το λαό στους δρόμους για να προασπίσει τη δημοκρατία και τη νομιμότητα στη χώρα.

Θα είναι αυτός ο Σαμαράς; ή θα βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο νέο μνημόνιο και στην υποθήκευση της χώρας;

Την 04.10.2009 ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, στο όνομα του οποίου υποτίθεται ότι ασκούνται όλες οι εκ του Συντάγματος και μόνον πηγάζουσες εξουσίες, εξέλεξε κυβέρνηση. Κριτική στην επιλογή αυτή δεν χωρεί. Έτσι ήθελε, έτσι απεφάσισε, έτσι εξακολουθεί και σήμερα να θέλει, όπως επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις.

Αίφνης, όμως, η κυβέρνησή του, δια στόματος προβεβλημένων στελεχών της, αναζητεί(;) χείρα βοηθείας από αυτούς που ο λαός δεν επέλεξε να τον κυβερνήσουν, επικαλούμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων, την οποία, προφανώς, αδυνατεί να διαχειρισθεί, μολονότι άλλα διεκήρυσσε τόσο προεκλογικώς όσο και μέχρι προ ολίγων ημερών.

Από την άλλη μεριά, εκείνοι, τους οποίους ο λαός έταξε στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν έχουν μέχρι στιγμής καταδικάσει απερίφραστα το «Μνημόνιο» που αποτελεί την αιχμή της πολιτικής της εκλεγμένης νόμιμης κυβέρνησης. Αντιθέτως, έχουν δηλώσει ότι, όταν έλθουν στην εξουσία, θα τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, άρα και αυτές που ανέλαβε η εκλεγμένη κυβέρνηση δια του «Μνημονίου». Επαίρονται, μάλιστα, για τη συναινετική τους διάθεση, αφού διατυμπανίζουν πως έχουν ψηφίσει τα μισά από τα νομοσχέδια που επέβαλε το «Μνημόνιο» δείχνοντας, έτσι, έμπρακτα τον μνημονιακό προσανατολισμό τους που έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την αντιμνημονιακή τους ρητορική.

Κι’ έτσι, διερωτώμαι:
Εγώ τί θα πρέπει να πιστέψω πάλι;
Ποιόν να εμπιστευθώ, όταν ακούγοντας οποιονδήποτε πολιτικό αναζητώ πλέον αυτομάτως τις προθέσεις του σε ό,τι είναι αντίθετο προς τα λεγόμενά του;
Γιατί όταν ακούω στελέχη της συμπολίτευσης να ζητούν «οικουμενική» κυβέρνηση, δεν πιστεύω πως θέλουν το καλό μου, αλλ’ απλώς την καθυστέρηση των εκλογών, ώστε να γαντζωθούν όσο περισσότερο γίνεται στις έδρες τους; Για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι επί 50 χρόνια

- Έχω βαρεθεί να ακούω προεκλογικές υποσχέσεις περί αξιοκρατίας, για να βλέπω στη συνέχεια την εκάστοτε κυβέρνηση να παρακάμπτει ή χειραγωγεί το ΑΣΕΠ διορίζοντας τα «δικά της» παιδιά και να την κατηγορούν άλλα δικά της παιδιά ότι διορίζει μη δικά της παιδιά

- Έχω βαρεθεί να βλέπω να αλλάζει το σύστημα της παιδείας με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, ακόμη δε και με την αλλαγή υπουργού στους κόλπους της ίδιας κυβέρνησης

- Έχω βαρεθεί να βλέπω ουρές ασθενών ηλικιωμένων να ξεροσταλιάζουν έξω από τα ιατρεία και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και των δημόσιων νοσοκομείων, κάπου κάπου δε να έρχεται στο νου μου μία μινιατούρα-πρωθυπουργός την ώρα που εγκαινίαζε το τηλεφωνικό κέντρο για να κλείνουν οι ασφαλισμένοι ραντεβού μετά από έξη μήνες

- Έχω βαρεθεί να παρακολουθώ τις προεκλογικές επισκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα δημόσια νοσοκομεία για να συναντήσει ράντζα και κατσαρίδες, οι οποίες αναμένουν υπομονετικά μέχρι να τις επισκεφθεί ο ίδιος ή ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επόμενη προεκλογική αναμέτρηση

- Έχω βαρεθεί να βλέπω τις μεν μούρες όσων κυβέρνησαν στις περιόδους 1981-1989 και 1993-2004 να δηλώνουν σήμερα αντιεξουσιαστές και να επαγγέλλονται την «επανάσταση του αυτονόητου» για να σώσουν την Ελλάδα που ο ίδιοι ρήμαξαν και εξακολουθούν να ρημάζουν, τις δε μούρες όσων κυβέρνησαν στις περιόδους 1990-1993 και 2004-2009 να επαγγέλλονται την δια της αναπτύξεως ανάταση της χώρας που οι ίδιοι καταπόντισαν και ετοιμάζονται να ξανακαταποντίσουν

- Έχω βιώσει την παραγραφή των αδικημάτων των επίορκων υπουργών ελέω του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος που ψήφισε και η ΝΔ εν αγαστή συμπνοία με το ΠΑΣΟΚ σε χρόνο ανύποπτο για τον λαό, στον οποίο έλεγαν ότι έτσι δεν θα επαναληφθεί το «βρώμικο ΄89», αλλά πολύ ύποπτο για τους ίδιους τους πολιτικούς που γνώριζαν ότι έπρεπε εγκαίρως να προετοιμάσουν την άφεση των αμαρτιών, στις οποίες θα άρχιζαν να επιδίδονται από το 1997 και μετά

- Έχω βιώσει την ατιμωρησία των επίορκων δημόσιων λειτουργών με βάση κομματικά κριτήρια ή την ευθέως εκφρασθείσα ή εικαζομένη βούληση θεσμικών ή εξωθεσμικών οργάνων

- Έχω βιώσει τον «Ανένδοτο αγώνα», το «1-1-4», την «Αποστασία», το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», το «Η Κύπρος είναι μακρυά», το «Καραμανλής ή τανκς», το «Ανήκομεν εις την Δύσιν», την ηθική (μήπως και φυσική;) εξόντωση του μοναδικού αντιστασιακού Αλέκου Παναγούλη από τους χαμαιλεοντίζοντες δημοκράτες, το «Βυθίσατε το Χόρα», την «Αλλαγή εδώ και τώρα», το «Όχι και δωράκι 500 εκ. δραχμών», το σκάνδαλο «Κοσκωτά», την αθώωση του Ανδρέα με ψήφους 7-6, την παραπομπή του Μητσοτάκη και την αναστολή της δίωξής του, το ξεπούλημα της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ», την παράδοση του ΟΤΕ από την «Οικουμενική κυβέρνηση» στη SIEMENS και στους περί αυτήν κρατικοδίαιτους εργολάβους, τη ντροπή των «Ιμίων», τη «Συμφωνία της Μαδρίτης», την παράδοση «Οτσαλάν», τα αυθαίρετα του υπουργού Σουφλιά και του μετέπειτα Προέδρου της Βουλής Πετσάλνικου, την απασχόληση ανασφάλιστου αλλοδαπού από τον υπουργό Μαγγίνα που στέγαζε την οικογένειά του σε έπαυλη, η οποία είχε λάβει άδεια χρήσης ως αναψυκτηρίου, το «Σεμνά και ταπεινά», την αυτομόληση στο στρατόπεδο των νταβατζήδων, το Βατοπέδι, το φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων, το «Νόμιμον είναι και ηθικόν», την αλαζονεία του «Άλλη ερώτηση», το σκάνδαλο «SIEMENS», τις υποβρυχιακές μίζες, την υποστήριξη προς τον καταδικασμένο περιφερειάρχη Ψωμιάδη, ώστε να μην εφαρμοσθεί ο νόμος, το «Λεφτά υπάρχουν» και πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις το «Δεν υπάρχει σάλιο», την κατάληψη της χώρας μου από τους κάθε λογής παρείσακτους αλλοδαπούς που έχουν αποθρασυνθεί σε σημείο, ώστε να έχουν απαιτήσεις και όχι αιτήματα συνεπικουρούμενοι από αλληλέγγυους ανεγκέφαλους που βλέπουν την πραγμάτωση των διεθνιστικών ονείρων τους στην παγκοσμιοποίηση, τις συνεχείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα (Σκόπια, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος, Καστελλόριζο), την κατάντια υπουργών που εν μέσω φτώχειας, δυστυχίας και απόγνωσης της πλειονότητας των πολιτών καταδέχονται να ασχοληθούν και να απασχολήσουν δημόσιους υπαλλήλους με την είσπραξη € 29 που ξόδεψαν για καφέ στο αεροδρόμιο, και βεβαίως το και «Μνημόνιο» αποκληθέν βοθρόλυμα ως επιστέγασμα του κατεξευτελισμού της πατρίδας - για το οποίο μόνο μία φτηνή δικαιολογία άκουσα: «Μαζί τα φάγαμε» - ως προάγγελλο του ξεπουλήματος στην ημεδαπή και αλλοδαπή τοκογλυφική αλητοκρατία των μόχθων και του ιδρώτα του 99% του ελληνικού λαού.

Ο πολιτικός λόγος είναι ανύπαρκτος. Ουδείς αφουγκράζεται τις αγωνίες του πολλαπλώς καταπιεσμένου ελληνικού λαού. Απλώς όλοι συντηρούν το σύστημα και αναμένουν τη σειρά τους να αναρριχηθούν στην εξουσία, αφού θα έχουν υποβληθεί επιτυχώς στις εξετάσεις, τις οποίες διοργανώνει επί ωριαίας βάσεως η υπερατλαντική συμμαχία.

Για να κάνουν τί; Για να καταλάβουν με τις δικές τους κομματικές ορδές το κράτος χάριν αυτών τούτων των ορδών και όχι του λαού. Για να με κάνουν να συνεχίσω να βιώνω όλα όσα προανέφερα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, λοιπόν, ότι το πολυδιαφημιζόμενο «Ζάππειο ΙΙ» (όπως λέμε «Playstation 3», «Windows 7») θα είναι ένα ακόμη φληνάφημα που θα μου εξασφαλίσει τη μέχρι θανάτου, στην κυριολεξία, επανάληψη αυτών των βιωμάτων. Ένα γιγαντιαίο «ΘΑ» διανθισμένο με κοινότοπες αοριστολογίες, του οποίου δεν έχω ανάγκη. Έχω κορεσθεί από δαύτο.

Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι στην πολιτική ισχύει πλέον ένα και μόνον αξίωμα: «Κάθε πολιτικός είναι απατεώνας και εν δυνάμει ποινικώς υπόδικος μέχρις αποδείξεως του εναντίου».

Εύχομαι ειλικρινώς να με διαψεύσουν οι πολιτικοί, έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε να αναγκασθώ να ζητήσω συγγνώμη για τις άθλιες σκέψεις μου. Μέχρι τότε, όμως, εγώ θα θυμάμαι μόνο δύο φράσεις πολιτικών:

α) του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος το 1964 είπε «Εάν η Τουρκία ανοίξη την θύραν του φρενοκομείου, θα εισέλθωμεν και ημείς» και

β) του τελευταίου Έλληνα Ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος, λίγο πριν απευθύνει το συγκλονιστικό διάγγελμά του για το ανεκδιήγητο Σχέδιο Ανάν - που ήταν για την Κύπρο ό,τι είναι για την Ελλάδα το Μνημόνιο - είπε στους συνεργάτες του που διερωτήθηκαν μήπως είναι υπέρ το δέον οξύς: «Και τι θα μας κάνουν; Θα μας βομβαρδίσουν;».

Θα ήταν ατόπημά μου, πάντως, αν μέσα σ’ όλη τη μαυρίλα έκλεινα τούτο το σημείωμα χωρίς να αναφερθώ στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, άρα Πρόεδρό μου, Ιωάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος, κληθείς από τον δουλικώς συμπεριφερόμενο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μετάσχει σε σύσκεψη μετά των εκπροσώπων της Τρόικα, αρνήθηκε δηλώνοντας: «Εγώ συνομιλώ μόνο με θεσμικά όργανα της χώρας μου. Και θεσμικό όργανο για μένα είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης».

Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος

Τα σενάρια από την περασμένη εβδομάδα για πρόωρες εκλογές, έχουν φουντώσει. Ειδικά μετά το χθεσινό "λάβαρο" που σήκωσε ο Λοβέρδος, οι "ειδικοί αναλυτές" έχουν αρχίσει τα σενάρια για ανασχηματισμούς, εκλογές, επιστροφή στη δραχμή και άλλα τέτοια.

Ρίξτε μια ματιά στα φύλλα των εφημερίδων. Φεύγει με εκλογές ο Γιώργος η μία, ανασχηματισμός τώρα η άλλη, τι λένε οι Γερμανοί για την επιστροφή στη δραχμή η τρίτη...!

Μα η αλήθεια όλη, είναι μέσα στο μυαλό του πρωθυπουργού.

Ναι, είναι σε δύσκολη κατάσταση ο Γ. Παπανδρέου. Κι όσο μια κυβέρνηση εκείνο που την ενδιαφέρει ...
πιο πολύ όταν είναι στην εξουσία είναι να τα... έχει καλά με τα ΜΜΕ για να αποφεύγει το κράξιμο, τώρα δεν ελέγχεται τίποτα.

Είναι και πολλά πια τα ΜΜΕ και υπάρχει και ο παράγοντας ίντερνετ, όπου εκεί θα τα δεις όλα, θες δεν θες.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν έχει πολλά στο κεφάλι του. Όχι σαν τη διαφήμιση που λέει ο άλλος, ηθοποιός σημαίνει φως και πιτυρίδες και τέτοια.

Έχει πολλά στο κεφάλι του, γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα. Άλλα έλεγαν όταν βγήκαν, άλλα όταν μας έβαλαν στο ΔΝΤ, άλλα στην πορεία και άλλα βγαίνουν τώρα.

Εκείνοι έλεγαν ότι θα βγαίναμε στις αγορές με το καλό τέλος του 11 αρχές του 12, με την ανάπτυξη να κάνει την εμφάνισή της στο τρέχον έτος και τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητάμε αν πρέπει να βγούμε από το ευρώ ή όχι.

Και πράγματι, το να βγει μια χώρα του ευρώ από την ζώνη, θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο των μεγάλων της Ευρώπης και "ανακαλύπτουν" τις αντοχές.

Ο κόμπος όμως φαίνεται έχει φτάσει στο χτένι κι όσο κι αν θέλουν κάποιοι να δουν την εξόντωση, υπάρχουν και όρια! Και οι ευρωπαίοι, βλέπουν ότι τα έχουν ξεπεράσει.

Θα θυμάστε τις περίφημες συνεδριάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις αρχές, τότε με επικεφαλής τον γάλλο πολιτικό Ντανιέλ Κονμπετίτ, που φώναζε στους συναδέλφους του ότι είναι τρελοί μ’ αυτά που κάνουν στην Ελλάδα.

Το ‘βλεπε ένας ξένος και οι εδώ, οι δικοί μας κοίταζαν πώς θα πουλήσουν τις ακτογραμμές μας.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Πτωχεύουμε και παλεύουμε από την αρχή να σταθούμε στα πόδια μας;

Αν θα γίνει αυτό, μήπως αναγκαστεί πάλι ο Έλληνας, να καλλιεργήσει ο ίδιος τη γη του και να εξάγει τα προϊόντα του, γιατί αναγκαζόμαστε να εισάγουμε σήμερα προϊόντα που είναι πλούσια στην ελληνική γη;

Θα πάρουμε και την άλλη δόση με επιμήκυνση του συνολικού χρέους, που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα επεκταθεί και το ΔΝΤ θα είναι κάθε εβδομάδα στην χώρα μας για πάρα, μα πάρα πολλά χρόνια ακόμα;

Ό,τι και να γίνει θα το μάθουμε αργά, τελευταίοι όπως πάντα. Σαν τον κερατά.

Μήπως τελικά για να μάθουμε την αλήθεια, πρέπει να ρωτήσουμε τους λεφτάδες που έσπευσαν να βγάλουν τα λεφτά τους έξω από την αρχή του χρόνου;

Τι διάολο, όλοι αυτοί τρελοί είναι και έτρεξαν αμέσως;

Μάλλον θα έχουν καλύτερους οικονομολόγους στη δούλεψή τους, από αυτούς που έχουμε στο υπουργείο οικονομικών!

Από newstoday, μοντάζ Γρέκι


Δευτέρα 9 Μαΐου 2011,ώρα 14:45

Βγαίνω από την στάση του μετρό Ομόνοια, απο τη μεριά των οπτικών Μεταξά και αρχίζω να κατηφορίζω την Πειραιώς, με το που βγαίνω κοιτάω γύρω μου και δεν βλέπω τις γνωστές πιάτσες ναρκωτικών, επίσης ρίχνω ματιές προς τη Μενάνδρου και Αθηνάς και όλα περιέργως απο μακρυά φαίνονται ήρεμα.

Ξαφνικά βγαίνει στη Πειραιώς ένα πούλμαν της αστυνομίας γεμάτο λαθρομετανάστες, από πίσω δύο μηχανές της ομαδας ΔΙ.ΑΣ. για συνοδεία.

Με εκπλήσσει ευχάριστα το γεγονός, λέω θα είναι απο τις επιχειρήσεις σκούπα που γίνονται!

Συνεχίζω να κατηφορίζω, βλέπω μερικές περίεργες φάτσες Αλγερινών-Μαροκινών σε μία γωνία, λέω θα έχει μεταφερθεί το στέκι των ντίλερς αλλα δεν είχε τοξικομανείς!

Δεύτερη έκπληξη… στο απέναντι πεζοδρόμιο βλέπω μία πεζή περιπολία αστυνομικών, ένας άντρας και μία γυναίκα, κατηφορίζουν και αυτοί την Πειραιώς, φτάνουν στο ύψος του υπουργείου εργασίας και περνάνε απέναντι μαζί μου, επειδή βιάζομαι να πάω στη στάση του λεωφορείου ανοίγω το βήμα μου και τους περνάω.

Φτάνω στη στάση λεωφορείων ΙΚΑ, εκεί είναι μαζεμένοι όλοι οι τοξικομανείς και στη μέση ο ΑΛΙ ο φτωχός μετανάστης που πουλάει τα ναρκωτικά του για να ζήσει...!

Περιμένω έκπληκτος να φτάσει η πεζή περιπολία, είμαι μόνος μου στη στάση, το πεζοδρόμιο γεμάτο μαστουρωμένους, στο σημείο υπάρχουν και δύο κινέζικα μαγαζιά. Οι ήσυχοι κινέζοι κοιτάνε τρομαγμένοι το πλήθος και φοφούνται μην συμβεί τίποτα….

Από μακρυά ένας τοξικομανής βλέπει τους αστηνομικούς και αρχίζει να φωνάζει στον ΑΛΙ, ΑΛΙ ΑΛΙ… τίποτα ο αλί δεν αγχώνεται καθόλου.

Φτάνει η αστυνομία, τους βλέπουν, η γυναίκα αστυνομικός φωνάζει: όποιος δεν έχει δουλειά φεύγει τώρα! Και αμέσως τους προσπερνάει...! Και κανένας δεν φεύγει από το σημείο, ούτε καν ο μαύρος ΑΛΙ που μοιράζει τα ναρκωτικά! (φαίνεται όλοι είχαν κάποια δουλεία και για αυτό δεν έφυγαν), ενώ ο τοξικομανής του φωνάζει φύγε, φύγε, αυτός ατάραχος τελειώνει τη μοιρασιά και φεύγει μετά απο λίγο… Τη θέση του παίρνει ένας άλλος φτωχός μετανάστης από την Αφρική, που πουλάει και αυτός τίμια τα ναρκωτικά του, μπροστά στα μάτια της αστυνομίας…

Δύο βορειοΕυρωπαίοι τουρίστες περνάνε από τη στάση και αμέσως ένας από τους παρευρισκόμενους κάνει νοήματα σε κάποιον άλλον, ίσως να είναι τα επόμενα θύματα τους...

Προσπαθώ να βλέπω τους τουρίστες, αλλά προσπαθώ να μην κοιτάω..

Μένω μόνος να περιμένω τη στάση μέρα μεσημέρι, και γύρω μου γεμάτο λαθρομετανάστες εμπόρους ναρκωτικών, βαποράκια, τοξικομανείς και να μην ξέρεις τι θα ακολουθήσει..

Για το βράδυ δεν μπορώ να σκεφτώ τι γίνεται…

Προφανώς αν μερικοί Έλληνες παίρναμε το νόμο στα χέρια μας και ρίχναμε κανα-δυο στον ΑΛΙ, θα ήμασταν τώρα μέσα με κατηγορίες για ρατσιστική επίθεση, με τις ευλογίες του νέου νόμου Καστανίδη!

Βάζω στοίχημα ότι θα μας συνελάμβανε η ίδια πεζή περιπολία που χαιρέτησε τον έμπορο ναρκωτικών ΑΛΙ που μόνο τσιγάρο δεν τον κέρασε.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε μόνοι μας, ο ρόλος μας είναι να πληρώνουμε φόρους και να μην μιλάμε, ενώ οι έμποροι ναρκωτικών σαν το ΑΛΙ απολαμβάνουν κάθε ασυλία... Άσε που θα έχει κάνει αίτηση για άσυλο..

Απορώ πως δεν σκέφτηκαν να ζητήσουν ενισχύσεις από τον ασύρματο και να πιάσουν τον ΑΛΙ, μήπως να τον στείλουν στη χώρα του να συνεχίσει να πουλάει εκεί ναρκωτικά, αλλά στην Ελλάδα είμαστε!

Πηγή
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υιοθεσία απο ομοφυλόφιλα ζευγάρια άφησε για πρώτη φορά ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, σήμερα, Τρίτη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Υγείας που μελετάει το ενδεχόμενο υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες. Επίσης ενισχύεται με επιπλέον μέλη και η υφιστάμενη επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για τα θέματα υιοθεσίας επί υπουργίας του κ. Ν. Δένδια στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η νέα επιτροπή θα καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της ώστε να επιταχυνθούν στο μέλλον συνολικά οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις υιοθεσίες παιδιών από ζευγάρια, ενώ για πρώτη φορά θα εξεταστεί να αναγνωριστεί το σχετικό δικαίωμα και στους ομοφυλόφιλους.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, με την αναθεώρηση του πλαισίου των υιοθεσιών, καταβάλλεται προσπάθεια να «χτυπηθεί» και το εμπόριο βρεφών και τα ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν παιδιά και δεν μπορούν να το κάνουν στη χώρα μας, να σταματήσουν να καταφεύγουν σε τρίτες χώρες και παράνομες ενέργειες.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως το θέμα είναι νομοθετικά λυμένο και πρόσθεσε ότι απλά υπάρχουν κάποιες αγκυλώσεις στην αρμόδια επιτροπή. Κατέληξε όμως λέγοντας ότι δεν έχουν μπει προϋποθέσεις και όρια στις προτάσεις που θα κατατεθούν.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα σε οικογένειες να αναλαμβάνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά ή παιδιά που βρίσκονται στο όριο παραβατικής συμπεριφοράς για να μην κλείνονται σε ιδρύματα.

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς, μόνο μερικές απορίες έχουμε για την γονική μέριμνα που θέλει να προσφέρει το υπουργείο Υγείας στα ομοφυλόφυλα ζευγάρια:

Κύριε υπουργέ, (εσύ που όλο παραιτείσαι και όλο στη θέση σου βρίσκεσαι) έχουν εξαντληθεί οι υιοθεσίες σε ετερόφυλα ζευγάρια;

Μπορείτε κύριε υπουργέ να μας πείτε τον αριθμό των ετερόφυλων ζευγαριών της χώρας μας που θέλουν να υιοθετήσουν αλλά δεν μπορούν λόγω του υφιστάμενου νόμου (που ουσιαστικά είναι νόμος αγοράς ανθρώπων);

Μπορείτε κύριε υπουργέ, να μας πείτε γιατί δεν έχετε την ίδια μέριμνα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια που λαχταρούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους ένα παιδί και να του προσφέρουν την αγάπη τους μέσα σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον;

Μπορείτε κύριε υπουργέ να αποδείξετε ότι δεν είστε ρατσιστής και δεν φέρεστε κατά των ετερόφυλων ζευγαριών;

Αν δεν απαντήσετε (σοβαρά και όχι με γελοιότητες ή υπεκφυγές όπως συνηθίζετε εσείς οι πολιτικοί) σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε για μία ακόμη φορά θα αποδείξετε πως το μέτρο της πολιτικής ζωής σας δεν είναι το "φύσιν", αλλά το "παρά φύσιν"...

Κωνσταντίνος
Δυστυχώς έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση η οποία στον πανικό της παίζει επικίνδυνα παιχνίδια. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου, με δική της πρωτοβουλία, ζήτησε την έκθεση για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Προφανώς ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε μια γκάφα ακόμα; Όπως τότε, που έλεγε ότι το πιστόλι ήταν στο τραπέζι, ενώ στην ουσία ήταν στον κρόταφό του! Ή όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου… ”απειλούσε” του κερδοσκόπους ότι θα χάσουν τα …στοιχήματά τους! Με κάτι τέτοιες εξυπνάδες έφτασαν τα spreads στις 1200 μονάδες!

Ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι μέγας διαπραγματευτής, ενώ όσες μάχες έδωσε, μετρά πανωλεθρίες. Πιθανότατα ήλπιζε ότι κραδαίνοντας την απειλή εξόδου από το ευρώ, θα ανάγκαζε τους εταίρους μας να είναι λιγότερο πιεστικοί και να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση.

Έπεσε πάλι έξω. Ένα χρόνο τώρα δεν έμαθε ή δεν θέλησε να μάθει. Οι αγορές μας απάντησαν χθές με δύο νέες υποβαθμίσεις, ενώ σήμερα ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Τυχαίο;

Όμως, η είδηση, που από χθές κάνει το γύρο του κόσμου, λέει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί πλέον, προκειμένου να πάρει νέο δάνειο, (γιατί δεν πρόκειται να βγεί στις αγορές ούτε το 2012) να βάλει εμπράγματες εγγυήσεις, είτε γή, είτε εταιρείες του δημοσίου, είτε μελλοντικά έσοδα του κράτους! Αυτό είναι πρωτοφανές! Τέτοιες εγγυήσεις δεν ζητούνται ούτε από τριτοκοσμικές χώρες.

Ο κ. Παπανδρέου διαπράττει δυο εγκληματικά λάθη:

Πρώτον, έβαλε στην ατζέντα των συζητήσεων την αποχώρηση από το ευρώ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου! Θα είναι αδύνατον πλέον να ελέγξει το θέμα. Θα αποκτήσει τη δική του δυναμική μια και από εδώ και στο εξής θα το ….αναλάβουν οι αγορές.

Ήδη, ο «φίλος» του Πρωθυπουργού ο κ. Ρουμπινί …προφητεύει όχι μόνον την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, αλλά και της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας! Αυτό το πράγμα δεν θα έχει τέλος! Ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για νέα στοιχήματα!

Δεύτερον, υποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου μετατρέπει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο. Τελικά, δεν χάνουμε “κάποια στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας”. Γινόμαστε υποτελείς. Αυτό αποτελεί εθνική μειοδοσία.

Διατρέχουμε τον εξής κίνδυνο. Επειδή η ακίνητη περιουσία του δημοσίου, λόγω της κρίσης, είναι υποτιμημένη, οι δανειστές μας θα εξασφαλίσουν για τα δάνεια τους εγγυήσεις μεγαλύτερης αξίας. Θα έχουν επομένως ισχυρό κίνητρο στο μέλλον να κατάσχουν τις εγγυήσεις γιατί θα κερδίσουν περισσότερα από την υπεραξία τους! Με τον τρόπο αυτό τροφοδοτούμε την κερδοσκοπική τους συμπεριφορά! Είναι σαν να τους κλείνουμε το μάτι να επενδύουν στην πτώχευση της χώρας!

Έτσι, σχεδιάζεται ένα έγκλημα σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων της χώρας και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και αδιαφανείς μεθοδεύσεις.

Ποιοι θα συνεργήσουν σ’ αυτό το έγκλημα κατά της πατρίδας και των γενεών που έρχονται;

Ποιοι από την κυβέρνηση θα δεχθούν να υπογράψουν την υποθήκευση της χώρας;

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού υγείας, επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζαμε ήδη εδώ και καιρό. Εχουμε ουσιαστικά μια ανίκανη κυβέρνηση η ανικανότητα της οποίας επιδεινώνεται από τις έντονες εσωτερικές διαφωνίες οι οποίες την παραλύουν στην πράξη.

Βέβαια η διαφοροποίηση του κ. Λοβέρδου δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του, όπως δεν απαλλάσσει και κανέναν απ’ όσους εδώ και ένα χρόνο ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τις αποτυχημένες συνταγές του μνημονίου. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι. Γιατί ακόμα και τώρα συνεχίζουν να απειλούν και να εκβιάζουν την κοινωνία και τη χώρα.

Είναι, επομένως, δυνατόν να εμπιστευθούμε αυτή την κυβέρνηση, η οποία έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της, να δεσμεύσει το μέλλον της Ελλάδος;

Επειδή η κυβερνητική ανικανότητα είναι προφανής επανέρχονται και τα σενάρια εθνικής δήθεν συνεννόησης. Να το ξεκαθαρίσουμε: για τον Σαμαρά γίνεται η συζήτηση, γιατί τα εξαπτέρυγα στηρίζουν ήδη! Θεωρώ τη σχετική συζήτηση άκρως καιροσκοπική. Πέραν του ότι ο κ. Παπανδρέου, ως αντιπολίτευση έλεγε «όχι σε όλα», εδώ οι υπουργοί του δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, είναι δυνατόν να βρούν κοινό τόπο με την αντιπολίτευση; Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει συνεννόηση. Αν ήθελε, θα αξιοποιούσε τις ευκαιρίες που του πρόσφερε ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός είναι σε αδιέξοδο, καταρρέει, και αναζητά …υποψήφιους για να τους καταστήσει συνυπεύθυνους! Ψαρεύει σε θολά νερά. Αυτά, γιατί μερικοί της από εδώ πλευράς, όπως ο κ. Χατζηδάκης, πέφτουν στην παγίδα.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να παραδώσει την πατρίδα μας στα νύχια των κερδοσκόπων και αναζητά συνενόχους.

Θα το επιτρέψουμε;

Κ.Ρ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Παπανδρέου και Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ευρώπη, με έμφαση στα προβλήματα και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προηγουμένως, η Γερμανίδα Καγκελάριος αρνήθηκε να δεσμευτεί για περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί εάν η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους.

«Πρώτα πρέπει να δω πως έχει η κατάσταση και μόνο τότε θα είμαι σε θέση να αποφασίσω τι πρέπει να γίνει, εάν χρειαστεί να γίνει κάτι», φέρεται να δήλωσε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Δεν βοηθάμε την Ελλάδα όταν κάνουμε εκτιμήσεις για το ποια και πόση θα είναι η επιπλέον βοήθεια που τυχόν χρειαστεί».

Λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα ψάχνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τού εισηγούνται τη λύση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, ο οποίος «εκβίασε» με προσφυγή σε εκλογές τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα της Ιβηρικής.

Τα σενάρια ενός «εκλογικού εκβιασμού» της αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό, ώστε να συνυπογράψει η ΝΔ ένα δεύτερο Μνημόνιο, φούντωσαν μετά τη σημερινή συνάντηση διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών με τον Κάρολο Παπούλια, όπου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανίζονται δημόσια υπέρμαχοι της συναινετικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός θα επιχείρησει μια διέξοδο προς τα εμπρός, ζητώντας από την αντιπολίτευση να συναινέσει με την ψήφο της στη Βουλή για ένα Μνημόνιο 2, διαφορετικά θα την απειλήσει με προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Ακούγεται μάλιστα ότι η πιθανότερη ημερομηνία για πρόωρες εκλογές είναι η Κυριακή 19 Ιουνίου.

 • Kόλπα, μπλόφες, στοιχήματα και η ρίψη της ελληνικής "ευρωβόμβας"
Πολύ ευρύτερες - και πραγματικές - διαστάσεις φαίνεται να έχει το θέμα του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας του περιοδικού Spiegel, από αυτές που δίνουν στην κυβέρνηση περί «προβοκάτσιας» κλπ.

Όσο περνούν οι ώρες τόσο περισσότερο γίνεται σαφές ότι το δημοσίευμα είχε μεγάλη δόση αληθείας τουλάχιστον ως προς την επιφάνεια, την βιτρίνα του θέματος, δηλαδή την συζήτηση από την ελληνική κυβέρνηση πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής της στην δραχμή.

Μπορεί η όλη ιστορία να αποδείχθηκε «χονδροειδής» ανακρίβεια ότι χθες το βράδυ θα αποφασιζόταν η ελληνική πρόθεση εξόδου από το ευρώ, αλλά όπως αναφέρουν απόλυτα διακριβωμένες πληροφορίες από τουλάχιστον δύο δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα, υπάρχει μεγάλη δόση αληθείας σε όλα τα υπόλοιπα: Όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει προς την Γερμανία πρόθεση εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει «κατανόηση» των ελληνικών θέσεων.

Όντως η «απειλή» αυτή έχε γίνει πιστευτή από την Γερμανία, εξ ου και η προετοιμασία της σχετικής μελέτης Σόϊμπλε με τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Χθες το βράδυ δεν επρόκειτο να συζητηθεί η ελληνική «απειλή», αλλά το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης, το επιτόκιο και η ομογενοποίηση των όρων του Μνημονίου με τους όρους που Ιρλανδία και Πορτογαλία δέχθηκαν τα δικά τους Μνημόνια.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι πέρσι δέθηκε «χειροπόδαρα» με όρους εκτός πραγματικότητας ή τουλάχιστον οι μετέπειτα εξελίξεις την οδήγησαν να αντιληφθεί ότι οι όροι που έχει δεχθεί θα οδηγήσουν πρώτα το πολιτικό σύστημα σε κατάρρευση και δεύτερον την χώρα σε μείζονα αναταραχή. Και τώρα προσπαθεί να αλλάξει αυτούς τους όρους. Aυτή είναι η "καλή" για την κυβέρνηση εκδοχή.

Αυτό που έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις, είναι ότι χθες το βράδυ κανείς δεν ήξερε για την σύσκεψη. Αναζητήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αλλά είχε κλειστό το κινητό του. Όταν το άνοιξε δεν απαντούσε, αλλά έβγαινε ... αυτόματος τηλεφωνητής στα γαλλικά! Που σημαίνει ότι όντως ήταν στο Λουξεμβούργο, όντως γινόταν σύσκεψη και από εκεί κει πέρα βέβαια έγινε ... χαμός αφού πλέον ο φόβος η Ελλάδα να ξυπνήσει με δραχμή, γινόταν πιστευτός.

Τελικά η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά - έστω και με 75 λεπτά καθυστέρηση μετά την ανάρτησή του – το δημοσίευμα και μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών μίλησε για “προβοκάτσια” αλλά πλέον το πρόβλημα αξιοπιστίας του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετά από ψεύδη και διαψεύσεις 18 μηνών που ... διαψεύσθηκαν από τα γεγονότα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό...

Μέσα σε όλα αυτά να πούμε και κάτι που έχει διακριβωθεί με σαφήνεια από την αρχή της κρίσης τον Ιανουάριο του 2010: Ισχυροί «παίκτες» κερδοσκοπικών κεφαλαίων είναι πλασσαρισμένοι είτε οι ίδιοι, είτε «δικοί τους άνθρωποι» στον ελληνικό κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και στον μηχανισμό αποφάσεων των Βρυξελλών. Τι σημαίνει αυτό: Το στοίχημα «πάει σύνεφο» στη πλάτη της χώρας.

Οι διάφορες δηλώσεις και εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αρκεί για να βγεί «χαρτζηλίκι» 50-100 εκατ. ευρώ την ημέρα! Η χθεσινή διαρροή των ελληνικών απειλών έδωσε 1% στο δολάριο έναντι του ευρώ. Όποιος γνώριζε από το πρωί το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και στοιχημάτιζε π.χ. δέκα εκατομμύρια ευρώ – και μάλιστα «αέρα» -σε άνοδο του δολαρίου εντός της ημέρας, αυτή την στιγμή είναι πολύ-πολύ πλούσιος...

Στην Ευρώπη και ειδικά στην κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Τον θεωρούν, ας πούμε περιφραστικά «πιο κοντά στις ΗΠΑ, παρά στην Ευρώπη». Το γεγονός ότι ο Τίμοθι Γκάϊτνερ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στο ταξίδι-αστραπή που είχε τον περασμένο Μάρτιο στην Γερμανία ζήτησε από τον Σόϊμπλε να «χαλαρώσουν» την πίεση προς την Ελλάδα και να της δώσουν την ευκαιρία να αναπτυχθεί, αντί να ζητάνε συνέχεια νέα μέτρα, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ανοικτή γραμμή» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, «πίσω από την πλάτη» του Βερολίνου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εδώ που τα λέμε, η μπλόφα – γιατί περί μπλόφας πρόκειται, σε αυτή την φάση τουλάχιστον – της απειλής εξόδου από το ευρώ, είναι πολύ μεγάλη για να στήθηκε μόνο από την Αθήνα.

Το αμερικανικό «άρωμα» υπάρχει παντού. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Ελλάδα. Αν καταρρεύσει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό οι πρώτες που θα χάσουν γεωπολιτικά και οι πρώτες των οποίων τα γεωστρατηγικά προνόμια θα αμφισβητηθούν εντός Ελλάδος, είναι οι ΗΠΑ. Το ίδιο έγινε και το 1974 και τα «τραύματα» ακόμα δεν έχουν επουλωθεί.

Πέρα από το γεωστρατηγικό, υπάρχει και το πρακτικό μέρος της υπόθεσης: Αυτά που πρεσβεύει η Γερμανία για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Νέοι φόροι, νέα μέτρα, ανεργία, αδιαφορία για την περιορισμένη ρευστότητα, με απλά λόγια σκληρή δημοσιονομική πολιτική, είναι το γερμανικό μοντέλο. Αντίθετα οι Αμερικανοί θεωρούν ότι «πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στην Ελλάδα για να προχωρήσει σε ανάπτυξη και εν συνεχεία να αναζητηθεί η αποπληρωμή του χρέους».

Αναφορικά με τα σενάρια περί επιστροφής στην δραχμή ή καλύτερα τις ελληνικές απειλές (με συμβούλους αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους) αυτά μιλάνε για επιστροφή στην δραχμή με ισοτιμία 1:1 δραχμής και ευρώ. Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει απλά σε ... κάψιμο της χώρας. Ακόμα και το -30% θα μπορούσε να έχει σεισμικά αποτελέσματα. Φαντασθείτε κάποιον οικογενειάρχη με αποταμιεύσεις μιας ζωής 100.000 ευρώ στην τράπεζα, να ξυπνούσε την Δευτέρα το πρωί και να είχε ... 70.000 δραχμές!

Ποιος θα τον αδικούσε αν τα διέθετε για ... την αγορά ενός ΑΚ-47 προς άμεση χρήση κατά όσων θεωρούσε υπεύθυνους για την εξέλιξη αυτή; Άρα το επικρατέστερο σενάριο μιλούσε για ισοτιμία 1:1, αλλά η αγορά θα διόρθωνε άμεσα, το πολύ εντός μίας ή δύο εβδομάδων, την ισοτιμία σε επίπεδο 1:2 δηλαδή στην ισοτιμία που έχει σήμερα το ευρώ με την τουρκική λίρα.

“Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμηση του νέου (ελληνικού) εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ”, σημειώνεται στην έκθεση Σόϊμπλε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νέο νόμισμα θα έχανε σχεδόν το 50% της αξίας του, κάτι που θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το επιτελείου του Β.Σόιμπλε υπολόγισε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί στο 200% επί του ΑΕΠ μετά από μια τέτοια υποτίμηση. Εκεί η Ελλάδα θα πρότεινε «κούρεμα» περί το 60% του χρέους. Βέβαια φανταστείτε τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό τομέα: Έχουν δανείσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε ευρώ και θα κληθούν να εισπράξουν υποτιμημένες δραχμές!

Το κόλπο είναι πολύ μεγάλο για να είναι ελληνικής έμπνευσης και εκτέλεσης.

Αλλά παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα, την Δευτέρα στα γκισέ των τραπεζών αναμένονται σκηνές πανικού...
Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche, στην οποία αναλύει την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, τους κερδοσκόπους και τη δική του λύση-πρόταση στα ευρωπαϊκά οικονομικά αδιέξοδα.

Sueddeutsche: Κύριε Βαρουφάκη, η Ελλάδα θέλει να βγει από το ευρώ;

Γιάννης Βαρουφάκης: Δεν κρύβεται κάτι πίσω από την είδηση που διέδωσε το Spiegel- Online το Σαββατοκύριακο. Μια έξοδος από το ευρώ, είναι ένα «παιχνίδι» της κυβέρνησης, το οποίο δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ποτέ. Ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επέρριψε ευθύνες το Σαββατοκύριακο στους κερδοσκόπους, ότι διέδωσαν αυτή τη φήμη. Αλλά αυτό είναι απόλυτα αβάσιμο.

Sueddeutsche: Εάν δεν ήταν οι κερδοσκόποι, τότε ποιος ήθελε να δει την Ελλάδα και το ευρώ να ταλαντεύονται;

Γιάννης Βαρουφάκης: Από τις αρχές Απριλίου, εμφανίστηκαν μια σειρά από δημοσιεύματα σε διάφορες εκδόσεις, οι οποίες έδιναν έμφαση στις διαπραγματεύσεις και στόχευαν, να επιταχύνουν την συζήτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και της κρίσης των τραπεζών. Η εφημερίδα Financial Times, τοποθέτησε τα αντίστοιχα αποσπάσματα σε χρονολογική σειρά. Στη συνέχεια ανέφερε ότι, γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, διαδίδουν αυτές τις πληροφορίες. Εγώ πιστεύω, ότι πίσω από αυτή τη φήμη, ότι δηλαδή η Ελλάδα θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ, κρύβεται το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Sueddeutsche: Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να το σχολιάσει. Σε τι ωφελεί να διαδίδει τέτοιες φήμες;

Γιάννης Βαρουφάκης: Ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εδώ και αρκετό καιρό θεωρεί ότι η συζήτηση για την κρίση χρέους γίνεται σωστά . Εδώ και ένα χρόνο, η ευρωπαϊκή κρίση, είναι ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί. Για αναδιάρθρωση ή για μεταρρύθμιση της «ευρω- αρχιτεκτονικής» δεν γίνεται λόγος. Ο Σόιμπλε, πολύ σοφά προβλέπει ότι, η «χαλάρωση» της επιβολής προϋποθέσεων για χορήγηση δανείων στην Ελλάδα δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Παπανδρέου, αντιθέτως, θεωρούν ότι πρέπει να καλύψουν με «μανδύα της σιωπής» αυτές τις υποθέσεις. Η αναδιάρθρωση ή μια «ευρω-μετατροπή» θεωρείται για αυτούς ταμπού. Το δημοσίευμα ήταν απλώς ένα «ξυπνητήρι», το οποίο προκάλεσε για λίγο πανικό, και αυτό έγινε επίτηδες, γι αυτό είμαι σίγουρος. Με αυτό τον τρόπο «έσπασε» ένα ταμπού: δεν πρέπει να φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, εάν γνωρίζουμε, ότι τα πράγματα μπορούσαν να είναι χειρότερα - όπως η κατάρρευση του ευρώ.

Sueddeutsche: Συζητιέται ευρέως στην αγορά και το σενάριο ενός νέου δανείου…

Γιάννης Βαρουφάκης: Είναι γκροτέσκο το γεγονός ότι γερμανοί φορολογούμενοι εγγυώνται δάνεια, τα οποία πηγαίνουν στο ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό κράτος. Καθώς οι χώρες αυτές, δεν τονώνουν με αυτά την οικονομία τους, αλλά τα χρήματα εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των κρατικών τραπεζών, οι οποίες τα τοποθετούν στον ισολογισμό τους και δεν μεταδίδουν τα χρήματα στην οικονομία. Τα δάνεια δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Sueddeutsche: Εάν όχι τα δάνεια, τότε τι;

Γιάννης Βαρουφάκης: Εάν υπήρχε η πολιτική θέληση, η ευρωπαϊκή κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσα σε έναν μήνα. Γι αυτό είναι απαραίτητα τρία πράγματα: πρώτον, η «ομπρέλα διάσωσης» του EFSF δεν πρέπει να ενισχύει τα κράτη με δάνεια, τα οποία η καπιταλιστική αγορά έχει κόψει, αλλά πρέπει να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζες. Δεύτερον, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του χρέους. Αυτό γίνεται με τα ευρωομόλογα, τα οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο θα πέσουν τα επιτόκια, κάτω από 3%. Τρίτον πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη. Όχι όμως από κρατικές δαπάνες, αλλά από απευθείας δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα μπορούσε να βγάλει ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα.

Sueddeutsche: Για μια τέτοια αλλαγή της «ευρω-αρχιτεκτονικής» γράφετε εδώ και μήνες στο blog σας. Γιατί ξεκινήσατε να γράφετε για αυτό;

Γιάννης Βαρουφάκης: Με έχει συγκλονίσει η ευρωπαϊκή κρίση, γιατί στις συζητήσεις υπερέχει η ανοησία έναντι των λογικών επιχειρημάτων. Η κρίση συνεχίζεται, γιατί η πολιτική αποτυγχάνει. Κάτω από αυτό υποφέρει όλη η Ευρώπη. Οι έλληνες γίνονται αντί-γερμανοί και οι γερμανοί αντί- έλληνες. Ειδικά τώρα όμως, η Ευρώπη έπρεπε να κρατάει γερά με όλους μαζί ενωμένους.

Πηγή