Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Αυγ 2013

Και ξαφνικά ανατρέπεται ολόκληρο το σκηνικό της επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ (μαζί με άλλους πρόθυμους να βάψουν τα χέρια τους με το αίμα των Σύριων πολιτών), αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΗΕ φέρεται να δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι για τη ρήψη χημικών στην Συρία δεν ευθύνεται ο κυβερνητικός στρατός, αλλά οι "αντάρτες" (ισλαμοφαίστες).

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αλλά όχι ακόμη αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι οι αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad ήταν αυτοί που έκαναν τη χρήση των χημικών στη Συρία», δήλωσε πιο ειδικά η del Ponte.

Με μια ανακοίνωση η οποία ενδέχεται να αλλάξει την πορεία των γεγονότων η ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ για τις έρευνες στη Συρία (UN Independent International Commission of Inquiry on Syria) ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι ενδείξεις και οι μαρτυρίες των θυμάτων δείχνουν τους ισλαμιστές αντάρτες και όχι τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας ως αυτούς που έριξαν το αέριο νεύρων Sarin. Την αποκάλυψη έκανε το μέλος της επιτροπής Carla del Ponte μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αλλά όχι ακόμη αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι οι αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad ήταν αυτοί που έκαναν τη χρήση των χημικών στη Συρία», δήλωσε πιο ειδικά η del Ponte.

Η ίδια συμπλήρωσε πως αν και η επιτροπή δεν έχει ενδείξεις ότι έγινε χρήση χημικών από τις συριακές δυνάμεις εντούτοις χρειάζεται ακόμη έρευνα γύρω από την υπόθεση.

Εάν ισχύει μία τέτοια ανακοίνωση από την πλευρά του ΟΗΕ, τότε οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πάρα πολύ άσχημη θέση, αφού πέρα από την απόφασή τους να παρακάμψουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και να επιτεθούν κατά της Συρία, θα πρέπει να αιτιολογήσουν (καταθέτοντας τις σχετικές αποδείξεις), ειδάλλως θα θεωρηθούν πως ενεργούν ανεξέλεγκτα και προκειμένου να ικανοποιήσουν δικά τους συμφέροντα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, θα έχει ισχυρότατες πολιτικές αναταράξεις τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις άλλες χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να επιτεθούν στην Συρία, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε απόδειξη για τα όσα -με τόση ευκολία- κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Άσαντ.

Ξεκινάει ένας κύκλος αμφισβήτησης των ΗΠΑ ή θα ακολουθήσει μία περίοδος ισχυρής νευρικότητας των εμπλεκομένων μερών;
Ο Μπάρακ Ομπάμα θα αποδεχθεί τους ισχυρισμούς (και φυσικά τις ισχυρές ενδείξεις) του ΟΗΕ ή θα αποφασίσει να κινηθεί μόνος του στο επόμενο χρονικό διάστημα;
Ποιά στάση θα κρατήσει τώρα η Μόσχα, αλλά και η Ευρώπη;

Γεωργίου Μιχαήλ


-->

Γράφει ο Κλεισθένης 
Σύννεφα πολέμου στον ουρανό της Συρίας. Οι “προοδευτικοί” και “εθνοσωτήρες” “υπερδημοκράτες” δυτικοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για επέμβαση στην Συρία, για να την εκδημοκρατίσουν, όπως ισχυρίζονται. 
 
Μας ζητούν να διαλέξουμε, τον σατανά ή τον διάβολο.
Απ' τη μια το αιμοσταγές καθεστώς Άσσαντ κι απ' την άλλη οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι και τα δουλικά τους.
Προσωπικά τους απορρίπτω όλους.
Ας θυμηθούμε λίγο το ιστορικό.

Στην Συρία επεκράτησε το κόμμα αλ-Μπάαθ, κάτι σαν το δικό μας προδοτικό ΠΑΣΟΚ σε πιο σκληρή βερσιόν. Πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του ήταν ο αδίστακτος δικτάτορας, τύπου Σαντάμ Χουσεΐν, Χάφεζ αλ-Άσσαντ. Θυμίζω ότι το κόμμα του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν αδελφό κόμμα με το μπάαθ της Συρίας και επί Παπανδρέου του Ανδρέα αδελφό κόμμα με το ΠΑΣΟΚ.
Κληρονομικώ δικαίω τον αντικατέστησε στην προεδρία ο γιος του Μπασάρ αλ-Άσσαντ. Σπουδαγμένος στην δύση.

Προς στιγμή δόθηκε η εντύπωση ότι θα εκδημοκράτιζε την Συρία, ότι θα την έκανε μία δυτικού τύπου δημοκρατία αλλά αντίθετα ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και κυβερνά μέχρι σήμερα στηριζόμενος από ένα καθεστώς ανελεύθερο και δικτατορικό. Οι πολιτικές δολοφονίες, οι αποκλεισμοί και οι διώξεις των αντικαθεστωτικών ήταν και είναι στην ημερήσια διάταξη του καθεστώτος Μπάαθ.

Σήμερα μία ομάδα φανατικών ισλαμιστών απ' όλο τον κόσμο, συνεπικουρούμενη απ' την αλ-Κάιντα και τους δυτικούς, επιχειρεί να ανατρέψει τον δικτατορίσκο Άσσαντ και να επιβάλει ισλαμοκρατία.

Πιστεύω ότι όλοι οι εχέφρονες οφείλουν να καταδικάσουν ομού και το σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς Άσσαντ και τους δυτικούς συμμάχους των ισλαμοφασιστών.

Η Συρία  θα βρει τον δρόμο του εκδημοκρατισμού μόνο στηριγμένη στον Συριακό λαό. Οι έξωθεν παρεμβάσεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα απεναντίας θα το οξύνουν και θα δώσουν στην αλ-Κάιντα περισσότερα πολιτικά ερείσματα στον Αραβικό κόσμο.

Εγώ διάλεξα την απόρριψη και των δύο πλευρών, εσείς;

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

«Πρόγραμμα ελληνικής σωτηρίας: η καλύτερη γερμανική επένδυση!»: κρίμα που ανάμεσα στις «αφίσες» που συζητήθηκαν αυτές τις μέρες στη Γερμανία δεν υπήρχε και μία σαν αυτή που να λέει την αλήθεια, την ώρα που η Γερμανία φτάνει στις εκλογές με το μυαλό της στην Ελλάδα. Ε, δεν κάνει κι άσχημα: τόσα λεφτά έχει βγάλει από τη «διάσωσή» μας… Γιατί 41 δις ευρώ, είναι πολλά λεφτά. Πάρα πολλά. Ποιος βγάζει τόσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια; Ισως ούτε όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κόσμου τούτου μαζεμένοι. Υπάρχει όμως κάποιος που μπορεί όχι μόνον να το καταφέρνει και να το παραδέχεται, αλλά και να βαφτίζει αυτή τη θηριώδη τοκογλυφική κερδοφορία «αλληλεγγύη»: είναι η γερμανική κυβέρνηση, με το ελληνικό πρόγραμμα «σωτηρίας». Τους άφησε όλους πίσω…

Ποιος είπε λοιπόν ότι ένα κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας; Όπως αποδυκνύει περίτρανα η επίσημη απάντηση που έδωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο της χώρας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει κερδίσει από την ελληνική κρίση το θηριώδες αυτό ποσό: σύμφωνα δε με άλλους, επίσης Γερμανούς, που πραγματοποιούν ανεξάρτητες εκτιμήσεις, το πραγματικό ποσό το οποίο ωφελήθηκε το Βερολίνο από την ελληνική κρίση, κυρίως λόγω των διαφορών επιτοκίων, είναι υπερδιπλάσιο αυτού και υπερβαίνει τα 110 δις! Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Γερμανία έχει και με τη βούλα πλέον καταστεί ο μέγας τοκογλύφος της εποχής μας – και το δέχεται πλέον η ίδια. Το μεγάλο νέο μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ, όπως ο Σπίγκελ και η Ντόιτσε Βέλλε, αλλά, εδώ, κάναμε φυσικά το βλάκα...

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί το δεχόμαστε εμείς. Ούτε μήνα πριν από τις γερμανικές εκλογές, η Ελλάδα της πρωτοφανούς συρρίκνωσης της οικονομίας κατά 25% του ΑΕΠ της, της ανεργίας που δεν αντέχεται, της ύφεσης που βαθαίνει, της κοινωνίας που αποσυντίθεται και της πολιτικής μετατόπισης σε επικίνδυνα άκρα, εξακολουθεί να κάνει το «καλό παιδί» ακόμα και όταν η επικυρίαρχη δύναμη μετρά επισήμως τα κέρδη της από την ελληνική καταστροφή, παρά το επιπλέον γεγονός ότι, την ίδια στιγμή, οι παραδοχές για τα λάθη του ελληνικού προγράμματος έχουν πλέον γίνει κοινό κτήμα. Η χώρα διαλύεται και στα ερείπιά της, τα γερμανικά κρατικά ταμεία γεμίζουν λεφτά – λεφτά ίσως τελικά περισσότερα και από τις εγγυήσεις (προσοχή: όχι χρήμα των φορολογουμένων όπως ψευδώς στην Ελλάδα λέγεται) που έχει δώσει η Γερμανία για τη «σωτηρία» της χώρας…

Prost! λοιπόν κορόιδα: στην υγειά όλων σας κι ευχαριστούμε πολύ για το χρήμα που έρευσε άφθονο στα κρατικά γερμανικά ταμεία για να σας σώσουμε. Κάπως έτσι δεν θα σκέφτονται άραγε κάποιοι στο Βερολίνο σήμερα; Και δεν θα έχουν άδικο. Πολύ περισσότερο όταν, την ίδια στιγμή, εκτός από τα ομολογημένα τους υπερκέρδη έχουν πάρει και τον πλήρη έλεγχο μιας ολόκληρης χώρας στα χέρια τους…

Δυστυχώς, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αυτόκλητος δημόσιος θαυμαστής του γερμανού ομολόγου του, έκανε πως δεν άκουσε αυτή την απάντηση Σόιμπλε από το Βερολίνο – όπως και όλη η κυβέρνηση άλλωστε. Αλλά και να την άκουγε; Τι να έκανε μπροστά στο απύθμενο δέος που νιώθει για εκείνον; Θα μπορούσε άραγε να πει κάτι, να αντιτάξει ένα επιχείρημα, να ζητήσει την περίφημη, μάλλον ιστορικά διαβόητη, επαναδιαπραγμάτευση; Φυσικά όχι. Απλώς, περιμένει στο ακουστικό του, όπως και ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση για το νέο «κούρεμα» - κι ας λέει εσχάτως ότι δεν το έχουμε ανάγκη, μόνος μαζί με τη γερμανική ηγεσία σε ολόκληρο τον κόσμο που υποστηρίζει αυτή την άποψη, χρήσιμη για το Βερολίνο, καταστρεπτική για την Ελλάδα...


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του είναι "έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους" στη Συρία όπου "ο εμφύλιος πόλεμος (...) απειλεί την παγκόσμια ειρήνη".

"Ο κόσμος έχει καταληφθεί από φρίκη μετά την επιβεβαίωση ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι το καθεστώς ήταν αυτό που διέπραξε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια, η οποία την καταδίκασε οριστικά στα μάτια του κόσμου", είπε ο Ολάντ σε ομιλία που εκφώνησε στο Παρίσι σχετικά με την γαλλική εξωτερική πολιτική ενώπιον δεκάδων Γάλλων διπλωματών και πρεσβευτών.

"Η δική μας ευθύνη είναι να επιδιώξουμε την πιο κατάλληλη απάντηση στους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος (...) Η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν αυτήν την αναίσχυντη απόφαση" να ρίξουν χημικά αέρια στα προάστια της Δαμασκού, πρόσθεσε.
"Αποφάσισα να αυξήσω τη στρατιωτική υποστήριξή μας προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό" της αντιπολίτευσης, συνέχισε ο Ολάντ, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απίθανο να ψηφίσει υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας, λόγω του βέτο που προβάλει η Ρωσία. Ο Ολάντ ωστόσο επικαλέστηκε την απόφαση που κάνει λόγο για την "ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων", η οποία εγκρίθηκε το 2005 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, για την οποία η Δύση κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ, έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης "εμφύλιο πόλεμο" τις συγκρούσεις που συνεχίζονται σε καθημερινή βάση στη Συρία. "Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος απειλεί σήμερα την παγκόσμια ειρήνη", είπε, επισημαίνοντας ότι η σύρραξη επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή: τον Λίβανο, όπου γίνονται βομβιστικές επιθέσεις, την Ιορδανία και την Τουρκία που κατακλύζονται από πρόσφυγες και το Ιράκ με το ξέσπασμα βίαιων, αιματηρών ενεργειών.

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ είπε ότι η απόφαση για την ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας θα ληφθεί "εντός των επόμενων ημερών". "Το να εμπλακεί ή όχι η Γαλλία, να δράσει ή να μην δράσει, να αποφασίσει ή να μην αποφασίσει, να παρέμβει ή να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν, το ερώτημα αυτό (...) θα επανακάμψει τις επόμενες ημέρες", είπε.


Για ακόμη μια φορά από το στόμα κυβερνητικών στελεχών αλλά και από Ευρωπαίους πολιτικούς ακούμε ξανά τα ίδια. Τρία χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός ακούει για το χρέος, για μνημόνια, για συμφωνίες απομείωσης του χρέους αυτού, για μέτρα, για νέα πακέτα βοήθειας.

Και στο βάθος όλων αυτών δυστυχία, φτώχεια, βουβή οργή, στροφή στα πολιτικά άκρα, απογοήτευση. Τρία χρόνια τώρα ένα μονότονο παιχνίδι, ουσίας και εντυπώσεων αλλά και ένα mind game, ένα παιχνίδι με το μυαλό εκατομμυρίων Ελλήνων. Παίζουν πλέον με το μυαλό μας, είναι αδύνατο να εξηγηθεί όλο αυτό που βιώνουμε.

Τώρα μάθαμε ξαφνικά ότι οι δανειστές παραδέχονται το λάθος τους, βλέπουν ότι έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους και ταυτόχρονα ετοιμάζονται να μας… ξανασώσουν. Για πολλοστή φορά το έχουμε ξαναδεί το έργο. Μας έχουν σώσει τόσες φορές που πλέον έχει γίνει συνήθεια.

Αν ρωτήσεις στην επαρχία έναν οποιοδήποτε ανυποψίαστο πολίτη, που δεν έχει μεγάλη εμπλοκή με τα όσα γίνονται στα υπουργικά γραφεία,  το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι: «Μα δε βαρέθηκαν όλοι να μας σώζουν και ταυτόχρονα να βουλιάζουμε; Μέχρι πότε θα ακούμε και θα διαβάζουμε τα ίδια και τα ίδια;».

Το καντήλι της υπομονής έχει σωθεί. Δεν γίνεται να ξαναζούμε αυτά που ζήσαμε το 2012, το 2011, το 2010. Ακριβώς τα ίδια. Έρχεται η τρόικα, μας «κουρεύει» κανονικά, κάνει αξιολόγηση, μας δίνουν τη δόση αφού μας παίρνουν την ψυχή και ζητάνε όλο και περισσότερα. Παράλληλα, εκθέσεις για την ελληνική οικονομία δίνουν και παίρνουν, Μέρκελ, Σόιμπλε, Λαγκάρντ και λοιποί δορυφόροι τους ξαφνικά «ανακαλύπτουν» ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ένα δάνειο μετά το άλλο έρχονται με… αεροπλανιές στην Ελλάδα.

Τώρα, μάθαμε ότι στο Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου θα αποφασίσουν αν θα μας… ξανασώσουν με άλλα 10 δις ευρώ, αφού πρώτα η τρόικα κάνει την αξιολόγησή της για την πορεία της οικονομίας. Μα ποια αξιολόγηση να κάνει όταν το πρόγραμμα έχει πέσει έξω και το παραδέχονται και οι ίδιοι; Εν πάση περιπτώσει, θα ξαναζήσουμε τα ίδια δράματα, τις ίδιες αγωνίες, τα ξενύχτια του Στουρνάρα με τον Τόμσεν, τον Μητσοτάκη να διώχνει κόσμο και να μη φτάνουν, τον Σαμαρά να παρεμβαίνει για να σβήνει φωτιές, τους βουλευτές να απειλούν ότι δε θα ψηφίσουν νόμους και η ζωή να συνεχίζεται μαύρη κι άραχλη.

Κύριοι στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή την Αθήνα, πάψτε να μας σώζετε. Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς. Σταματήστε το ίδιο τροπάρι, ο κόσμος σας βαρέθηκε.Έχει αποκληθεί ως «παρακλάδι» της CIA, με σημαντική βέβαια δόση υπερβολής, αφού άλλο είναι το να μιλάς και ενίοτε να συνεργάζεσαι ή/και να συμβουλεύεις και άλλο να θεωρείσαι οργανικό τμήμα. Ο λόγος για το περιβόητο STRATFOR που δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει επιτεθεί σε κομβικές αποφάσεις στον τομέα της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Ο ιδρυτής του, Δρ. Τζορτζ Φρίντμαν, λαμπρός αναλυτής ο ίδιος με εντυπωσιακή διεθνολογική κατάρτιση, παρότι χρησιμοποιεί τη διπλωματική γλώσσα, είναι καταφανώς σκεπτικιστής απέναντι στο ενδεχόμενο του στρατιωτικού πλήγματος, ενώ προειδοποιεί εμμέσως και για επιπτώσεις στην παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ, άρα και σε άλλα μέτωπα, όπως αυτά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Για τον Φρίντμαν, ο Άσαντ είναι αδίστακτος, αλλά και ορθολογιστής, όπως άλλωστε και οι αντίπαλοί του. Γνωρίζει δε πολύ καλά, ότι μπορεί να τον ανατρέψει διεθνής επέμβαση, κυρίως αν σε αυτή συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η χρήση των χημικών θα ήταν για τον αναλυτή η τελευταία του επιλογή. Οπότε αναφέρει, ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πια απελπιστική κατάσταση τον οδήγησε στο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, τη στιγμή που αυτό θα πραγματοποιούσε το σενάριο που ο ίδιος επιθυμεί να αποτρέψει. Εξίσου δύσκολο εκτιμά ότι είναι και οι αντικαθεστωτικοί να τα χρησιμοποίησαν για να πείσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στρατιωτικά.

Υπάρχει βέβαια αντίλογος αν αντιμετωπίσουμε τον ισχυρισμό ως «πνευματική άσκηση» και τον έχουμε αναφέρει: Ακριβώς το γεγονός ότι οι επιλογές είναι μη ορθολογικές και δεν θα έπειθαν, οδήγησαν είτε τον ένα είτε τον άλλο στη σκέψη να προχωρήσει, θεωρώντας πως δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί…

Το πρόβλημα για τον Φρίντμαν είναι ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν από τη στιγμή που τέθηκαν ως «κόκκινη γραμμή» τα χημικά. Ενδεχομένως ο Ομπάμα να εκτιμούσε πως δεν θα την παραβίαζε κανείς. Από τη στιγμή όμως που την παραβίασαν, η αξιοπιστία των ΗΠΑ απειλείται για τους ακόλουθους λόγους:

Εάν ο Ομπάμα δεν τηρήσει την «υπόσχεση» για επέμβαση, τότε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα, σε κάποια μελλοντική κρίση αποδειχτούν πιο «απρόσεκτες» χώρες, θεωρώντας ότι η συμπεριφορά θα επαναληφθεί. Εάν επέμβει, κινδυνεύει να εμπλέξει σε περιπέτεια τη χώρα του από οικονομικής και στρατιωτικής απόψεως, ενώ περιπλέκει τη σχέση της με τη Ρωσία και όχι μόνο.

Επειδή όμως πάντα υπάρχει και ο αντίλογος, να αναφέρουμε ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να αναλογιστούν, ότι ακριβώς επειδή παραβιάστηκε η «κόκκινη γραμμή», οι ΗΠΑ θα επιθυμούν να αποκαταστήσουν την αποτρεπτική τους αξιοπιστία, άρα δεν θα έχουν το περιθώριο υποχώρησης και ότι οι πιθανότητες να επιτεθούν θα είναι μεγαλύτερες…

Πηγή Defence-PointΗ Ρωσία κάλεσε τις ΗΠΑ να απόσχουν από οποιαδήποτε απειλητική πίεση στη Δαμασκό. Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ έκανε υπενθύμιση για τις άκρως επικίνδυνες συνέπειες μιας ενδεχόμενης νέας ένοπλης εισβολής για όλη την περιοχή της Μ. Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, παράδειγμα της οποίας αποτελούν το Ιράκ και τη Λιβύη.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ετοίμασε σχέδιο ένοπλης επιχείρησης κατά της Δαμασκού. Ο αρχηγός του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ είναι έτοιμος να το υλοποιήσει βάσει εντολής του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Στις δυνάμεις των Αμερικανών μπορούν να προσχωρήσουν οι Βρετανοί στρατιωτικοί. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον δεν κρύβει το γεγονός ότι δεν θα επιτευχθεί η έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, γιατί δεν θα το επιτρέψει η Ρωσία. Είναι αμφίβολο αν θα πάρει την απόφαση να προχωρήσει η Δύση σε δεύτερο Ιράκ, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Ισάεφ:
- Οι Αμερικανοί τότε έκαναν λάθος και αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι δεν είχαν βρεθεί χημικά όπλα στο Ιράκ. Αυτό αποτέλεσε μεγάλη χτύπημα για τον Πρόεδρο Μπους το νεότερο και για το ίματζ των Ηνωμένων Πολιτειών. Νομίζωότισήμεραθαενεργήσουνπιοπροσεκτικά.
Οι ΗΠΑ πρέπει τουλάχιστον να εξασφαλίσουν αποδείξεις κατά του Άσαντ από τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών που διερευνούν το γεγονός της χρήσης χημικών όπλων σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου. Ωστόσο κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης η ευκαιρία της έρευνας χρονικά έχει χαθεί. Έτσι, από τη μια, ο Λευκός Οίκος εξασφάλισε τη θέση του, δυσφημίζοντας εκ των προτέρων την απόφαση της Επιτροπής. Από την άλλη, κάνοντας δήλωση για στρατιωτικό σχέδιο, άφησε να εννοηθεί στην Επιτροπή του ΟΗΕ, τι αποτέλεσμα περιμένει από το έργο της στη Συρία, λέει ο πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Ισάεφ:
- Για να αισθάνονται οι Αμερικανοί ήρεμα, εισβάλλοντας στη Συρία, πρέπει να έχουν πίσω τους μια ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο να εξασφαλιστεί τέτοια απόφαση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει βρεθεί σε αρκετά δύσκολη θέση. Πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι «κόκκινη γραμμή» για μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα αποτελέσει η χρήση από το καθεστώς του Άσαντ όπλου μαζικής καταστροφής. Σήμερα όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες αντικειμενικά δεν συμφέρει να εισβάλουν στη Συρία. Τον αδιάλλακτο Άσαντ, ίσως, Θα ήθελαν να τον παραμερίσουν, όμως δεν έχουν κανένα για να τον αντικαταστήσουν. Και απλώς να αφήσουν τη χώρα χωρίς ηγέτη και να τη σπρώξουν στο χάος θα σήμαινε μόνο να προσθέσουν προβλήματα στο γειτονικό Ισραήλ. Εξάλλου και πλεόνασμα χρημάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει. Γι΄αυτό το Πεντάγωνο έχει στρατιωτικό σχέδιο, όμως να δώσει διαταγή για την υλοποίηση του ο Ομπάμα δεν βιάζεται, επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας αραβολόγος Σεργκέι Ντεμιντένκο:
- Για τις 28 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών με θέμα τη διοργάνωση της Διάσκεψης για την ειρηνική διευθέτηση του συριακού προβλήματος. Αυτή η συνάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει ακυρωθεί. Γι΄ αυτό προς το παρόν κάθε άλλο παρά μπορεί να πει κανείς ότι η απόφαση για την εξαπόλυση χτυπήματος στη Συρία έχει ήδη ληφθεί.
Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον για το απαράδεκτο ενός στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού στη Συρία. Οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες κατά παράκαμψη του ΟΗΕ θα υποσκάψουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και θα προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, δήλωσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.Χωρίς καν να έχει ερευνηθεί, και πολύ περισσότερο να έχει αποδειχτεί, ποιος έριξε χημικά πρόσφατα στη Συρία, Δυτικές χώρες ρίχνουν την ευθύνη στο καθεστώς Ασσαντ, μόνο και μόνο για να κάνουν επέμβαση στη χώρα, κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Την υστερία που καλλιεργείται γύρω από την επίθεση με χημικά στη Συρία, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Δύση, προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Συρίας, κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κ.Σεργκέϊ Λαβρόφ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγο στη Μόσχα.

Ο κ.Λαβρόφ, αφού προειδοποίησε τη Δύση για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση, υπογράμμισε ότι η Δύση ουδεμία απόδειξη διαθέτει που να πιστοποιεί ότι είναι το καθεστώς του Ασσαντ ήταν εκείνο που έκανε χρήση χημικών όπλων. Παρ’ ότι όμως, ακόμα δεν έχει καν αποδειχθεί ποιος βρίσκεται πίσω από το τραγικό γεγονός, οι Δυτικές δυνάμεις δεν διστάζουν να στοχοποιούν ευθέως τον Ασσαντ, και να λέγουν ότι ξεπεράστηκαν πιά οι «κόκκινες γραμμές» στην περίπτωση της συριακής κρίσης.

Κατά τον κ.Λαβρόφ, η υστερία γύρω από τα χημικά έχει ως στόχο να υπονομεύσει την προτεινόμενη εδώ και καιρό διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, και οδηγεί σε πολεμική αντιπαράθεση, η οποία τους μόνους που οφελεί, είναι η συριακή αντιπολίτευση. Να σημειωθεί πως, αν και το καθεστώς Ασσαντ είχε δεχθεί να πάρει μέρος στη διάσκεψη, η αντιπολίτευση, επικαλούμενη διάφορα προσχήματα, αρνείτο. Ο κ.Λαβρόφ τόνισε ακόμα, ότι η εκμετάλλευση του πρόσφατου γεγονότος με τα χημικά από χώρες της Δύσης, γίνεται με εμφανή στόχο τον επηρεασμό των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία και γενικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Εκτός των παραπάνω, παρατήρησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, οι προθέσεις Δυτικών χωρών να προχωρήσουν σε στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση κορυφής της G8, στο Λόχ Ερνέ, φέτος τον Ιούνιο. «Στο κείμενο της συνάντησης –είπε- γράφεται με πεντακάθαρο τρόπο, ότι οποιαδήποτε πληροφορία περί χρήσης χημικών στη Συρία, θα γίνει αντικείμενο σοβαρής και υψηλού επιπέδου έρευνας». Κάτι, βέβαια, που έως τώρα δεν έχει γίνει στη Συρία.

Ως γνωστόν, σήμερα το κλιμάκιο του ΟΗΕ που βρέθηκε στη Δαμασκό για να ερευνήσει το πρόσφατο δραματικό γεγονός, δέχθηκε, σύμφωνα με όσα είπαν οι παρατηρητές, πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κινδυνεύει να διακοπεί κάθε έρευνα για αυτή τη σοβαρή υπόθεση. Ένα ακόμα «περίεργο» περιστατικό, μετά το επίσης «περίεργο» κτύπημα με χημικά. Το σημερινό περιστατικό πάντως, δεν αποκλείεται να «διευκολύνει» εκείνες τις Δυτικές χώρες που θέλουν να επιτεθούν στη Συρία, να το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να βάλουν στη γωνία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και έτσι να προχωρήσουν «ανενόχλητες» στα σχέδιά τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το σενάριο που εξετάζεται κατά της Συρίας, είναι σαν και αυτό των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, που έγινε από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Κάτι που θέλουν να κάνουν χώρες της Δύσης και η Τουρκία, είτε με την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, είχε χωρίς αυτήν. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, Βρετανία και Τουρκία δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να περιμένουν τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για να κινηθούν κατά της Συρίας. Η Γερμανία επίσης, δήλωσε ότι θα στηρίξει την στρατιωτική λύση κατά της Συρίας, εάν –πάντως- αποδειχθεί ότι το καθεστώς έριξε χημικά όπλα.
Την πρώτη επίσημη προειδοποίηση από την πλευρά της Συρίας και του Ιράν προς το Ισραήλ, ότι θα πληγεί ακόμα και με στρατηγικά όπλα (βλ. πυραύλους Scud, μένει να αποδειχθεί εάν θα φέρουν μη συμβατικές κεφαλές…) απηύθυναν σημαίνονται στελέχη των καθεστώτων και στις δυο χώρες.

Ο Χαλάφ Μουφτάχ, ανώτατος στέλεχος του κόμματος Μπάαθ της Συρίας, ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Δαμασκός θα θεωρήσει υπεύθυνο – ηθικό αυτουργό το εβραϊκό κράτος και θα εξαπολύσει επίθεση.

Στο ίδιο μήκος κόμματος και Ιρανοί αξιωματούχοι που επίσης απείλησαν το Ισραήλ, το οποίο, δια του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε ότι είναι «υπεύθυνη δύναμη» και γι’ αυτό έχει επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση, ενώ εάν χρειαστεί, το δάχτυλό του θα βρίσκεται πάντα στη σκανδάλη…

Πηγή Defence-Point

«Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ... Το ESM θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να έχει την δυνατότητα να πωλήσει την περιουσία»
Πριν μερικές ημέρες εκδηλώθηκε επίθεση, τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της Γερμανίας (δια του γερμανικού Τύπου) εναντίον της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισαν ανίκανη και υπεύθυνη για την αποτυχία των μνημονίων. 
Η ευθεία αυτή επίθεση εναντίον Ελλήνων εθελόδουλων πολιτικών μας παραξένεψε πολύ και γράψαμε άρθρο με τον τίτλο «Κάτι συμβαίνει. Ξαφνική επίθεση της τρόϊκας εναντίον της πολιτικής ελίτ!!!» Στο άρθρο αυτό υποθέσαμε ότι η τρόϊκα κάνει αυτή την επίθεση, είτε γιατί αποφάσισε να άρει την εμπιστοσύνη της προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα και να το κατεδαφίσει, είτε γιατί θέλει να το εκβιάσει στο έπακρο, προκειμένου αυτό να παραδώσει πλήρως την Ελλάδα στα χέρια των δανειστών.

Πριν περάσουν λίγες μέρες, φάνηκε αμέσως τι θέλει η τρόϊκα και κυρίως η Γερμανία. Θέλει να περάσει το ΤΑΙΠΕΔ στα χέρια ξένης διοίκησης και στην ουσία να περάσει το σύνολο της ελληνικής περιουσίας στην εξουσία της Γερμανίας.

Δηλωτική αυτών των προθέσεων είναι και η πρόταση του προέδρου του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων BDI Ούλριχ Γκρίλο κατά την διάρκεια γεύματος που διοργάνωσε η εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Συγκεκριμένα είπε πως «Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ. Σκέπτομαι για παράδειγμα επιχειρήσεις στον χώρο της ενέργειας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα ακίνητα». Και πρότεινε την μεταφορά μέρους της ελληνικής κρατικής περιουσίας στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ESM, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να χάσουν οι δανειστές τα χρήματά τους στην Ελλάδα. «Το ESM θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να έχει την δυνατότητα να πωλήσει την περιουσία» είπε.

Να λοιπόν γιατί ξαφνικά επιτέθηκε η τρόϊκα κατά της ελληνικής πολιτικής ελίτ, του πιο αδύνατου δηλαδή κρίκου της χώρας μας!!! Γιατί ξέρει πολύ καλά πως το εθελόδουλο πολιτικό μας σύστημα θα τα παραδώσει όλα στους ξένους φτάνει να παραμείνει στη θέση του.

Αν δεν απαλλαγούμε το ταχύτερο από αυτό το πολιτικό σύστημα, δεν θα έχουμε ελπίδα και μέλλον.

Guardian: «Προσγείωση μαχητικών και μεταφορικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της βρετανικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι Λεμεσού στην Κύπρο»

Την ελληνική εμπλοκή με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", και επισήμως η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη, στο πλαίσιο κινήσεως στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, έχουν αξιοποιηθεί διάδρομοι διέλευσης εντός του ελληνικού χώρου. 

Ταυτόχρονα, την προσγείωση μαχητικών και μεταφορικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της βρετανικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι Λεμεσού στην Κύπρο αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα επικαλείται τις μαρτυρίες δύο πιλότων της πολιτικής Αεροπορίας οι οποίοι όπως αναφέρει πετούν τακτικά στη Λάρνακα και είδαν μεταφορικά αεροσκάφη C-130 μέσα από το πιλοτήριο να κατευθύνονται προς τη βρετανική βάση όπως και σχηματισμούς μικρότερων αεροσκαφών μέσα από τις οθόνες των ραντάρ τους.

Πάντως το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός. Ηδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Με επίκεντρο τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία δείχνει περισσότερο πιθανό από ποτέ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στρατιωτικές πηγές εκτιμούν, με βάση τα αιτήματα που διατυπώνονται, ότι η χώρα μας θα βρεθεί σε ρόλο-κλειδί για δύο λόγους: κατά πρώτον, φαίνεται να επικρατεί μια αυξημένη επιφύλαξη στην αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των οδών διέλευσης που διαθέτει η Τουρκία, λόγω της αυξημένης πολιτικής εμπλοκής της Αγκυρας στη συριακή κρίση.

Κατά δεύτερον, η αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων της Ελλάδας και η συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δοκιμασθεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και τα αποτελέσματα αποτιμήθηκαν ως εξαιρετικά θετικά. Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ήδη διαμηνύσει προς τους συμμάχους ότι, όπως πάντα, θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διατλαντικές συμφωνίες, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η μοναδική πιθανότητα ενεργοποίησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αφορά την απομάκρυνση Ελλήνων από την περιοχή, σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, ενδεχόμενο για το οποίο έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να καταφέρει να εξισορροπήσει σε ένα δύσκολο και εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον. Ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα έχει μεν πολυμερή χαρακτήρα με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων αρκετών χωρών, ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη Μόσχα να έχει ήδη διαχωρίσει δημοσίως και σε υψηλούς τόνους τη θέση της. Η Αθήνα θα επιδιώξει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν και από συμβατικές δεσμεύσεις, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, σημείο-κλειδί για την επιτυχία στην επιδίωξη αναβαθμισμένου περιφερειακού γεωστρατηγικού ρόλου θεωρείται η διατήρηση του χαρακτήρα της χώρας ως αξιόπιστου συνομιλητή των αραβικών κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, προσλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξαιρετική σημασία η προγραμματισμένη για τις 5 Σεπτεμβρίου επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο.

Τύμπανα πολέμου

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στη Συρία με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται αποφασισμένες να αναλάβουν δράση, παρά την αντίδραση της Ρωσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η κρίση στη Συρία και η χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ.

Ο Aμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, κατά την οποία οι δύο ηγέτες μίλησαν σχετικά με τις πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Παράλληλα η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων, την περασμένη Τετάρτη σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Γιακόβ Άμιντρορ, πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς τακτικών διμερών διαβουλεύσεων που θέμα έχουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι είναι αναμφισβήτητο πως έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως η συριακή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. 

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC.
“Έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος” Ομπάμα, δήλωσε ο Χέιγκελ κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Μπρουνέι.

Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει “έτσι απλά”, ο Χέιγκελ απάντησε: “Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά”.-->
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει εκπονήσει σχέδιο ενίσχυσης του στόλου στη Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία, δήλωσε στο ITAR-TASS πηγή του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ταυτόχρονα όμως δεν απέκλεισε τη δυνατότητα «να ενισχυθεί με ένα πολεμικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και με το πυρηνικό υποβρύχιο του Βορείου Στόλου».

Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν λάβει ακόμα τελική απόφαση σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν απέναντι στη Συρία, σε σχέση με τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον, όπως δηλώνει εμμέσως πλην σαφέστατα και ο αμερικανός Υπουργός Τζον Κέρι δεν έχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι τα χημικά όπλα στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Ασαντ.

Ο δυτικός Τύπος, με τη σειρά του, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα διεξαχθεί στη Συρία. Σε άρθρο της η εφημερίδα «Daily Mail», αναφέρει πως η επιχείρηση εναντίον της Συρίας θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο 48ωρο και θα είναι « πολύ σύντομη και απίστευτα ισχυρή» όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να υλοποιήσει το στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης στη Συρία, εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Σύμφωνα με τον Χέιγκελ, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, είχε ήδη δώσει στο Πεντάγωνο εντολή να αρχίσει η προετοιμασία δράσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη Συρία.
Η Συρία όσο ποτέ άλλοτε βρίσκεται κοντά στο να γίνει στόχος της στρατιωτικής εισβολής από τις ΗΠΑ. Η απόφαση, απ’ ότι φαίνεται, έχει παρθεί. Η Δύση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την τακτική, αλλά δεν έχει οσοδήποτε σαφή ιδέα σχετικά με τη στρατηγική.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιά είναι η στρατηγική των ΗΠΑ: «Πώς σκοπεύετε να κάνετε έτσι ώστε η εκστρατεία σας κατά της Συρίας να συντελέσει στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής αντί να τα πολλαπλασιάσει και να οδηγήσει την περιοχή σε πραγματική καταστροφή»; Σαν απάντηση ο Κέρι μόνο «κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να προσχωρήσουν στις προσπάθειες για την εξάλειψη των χημικών όπλων και την αποτροπή να βρεθούν σε λάθος χέρια».

Είναι ολοφάνερο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αντίληψη και κατανόηση για το μέλλον της Συρίας. Να ανατραπεί ο Μπασάρ Άσαντ, αλλά για τι θα συμβεί αργότερα η Ουάσιγκτον προτιμά να μη σκέφτεται. Διαφορετικά, ο Λευκός Οίκος θα έπρεπε να κάνει δυσάρεστες για αυτόν αναλογίες με τα γεγονότα, που είχαν θέση πριν από δέκα χρόνια, όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ με το πρόσχημα τη διάσωση του κόσμου από τα όπλα μαζικής καταστροφής, - είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά Πάβελ Ζολοταριόφ.
- Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο μακριά είναι έτοιμος να προχωρήσει ο Ομπάμα. Οι ΗΠΑ στις διεθνείς τους δραστηριότητες καθοδηγούνται, κατά κανόνα, από τα εθνικά τους συμφέροντα, αγνωόντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο όνομα των συμφερόντων τους είναι πρόθυμες να διαστρεβλώσουν τα πραγματικά γεγονότα.
Το 2003 το Ιράκ είχε κατακτηθεί και ο Σαντάμ είχε εκτελεστεί δι' απαγχονισμού. Ωστόσο, δεν είχαν παρουσιαστεί οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα του. Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Ιράκ, αφήνοντας εκεί κοινωνικό και πολιτικό χάος και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν δαπανηθεί για την αναδόμηση της ανατολικής αυτοκρατορίας σύμφωνα με το δυτικό μοντέλο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Συρίας θα έχει πολύ περισσότερες δυσάρεστές επιπτώσεις. Να, τι είπε σχετικά ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντρ Κονοβάλοφ:
- Μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει ενότητα. Υπάρχει μια αίσθηση ότι με την επέμβασή τους οι ΗΠΑ θα φέρουν στην εξουσία στη Συρία, ριζοσπάστες ισλαμιστές. Αυτό όμως δεν ανταποκρίνεται ούτε στα αμερικανικά, ούτε και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Στους Αμερικανούς, όπως και στην περίπτωση του Ιράκ, δεν θα είναι εύκολο να τελειώσουν τον πόλεμο, όπως και να τον εξαπολύσουν. Οι δυτικές εφημερίδες γράφουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η εκτόξευση πυραύλων Κρουζ (Tomahawk) από τα καταδρομικά στη Μεσόγειο θάλασσα. Ωστόσο, όπως δείχνουν όλα, ο πόλεμος του εδάφους δεν θα μπορεί να αποφευχθεί. Θα χρειαστεί, πρώτον, να αποφευχθεί η ολοκληρωτική σφαγή στο πολύ αποδυναμωμένο κράτος και δεύτερον, - να μην επιτραπεί στους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα να καταλάβουν οποιαδήποτε όπλα.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο Ομπάμα μάλλον δεν ξέχασε τα λόγια του πρώην Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος είχε πει κάποτε ότι «οποιοσδήποτε μελλοντικός υπουργός Άμυνας, που θα συμβουλεύσει στον Πρόεδρο να στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ασία ή την Αφρική, θα πρέπει να σταλεί σε ψυχίατρο». Σε σχέση με αυτό ο Αλεξάντρ Κονοβάλοφ είπε:
- Ο Ομπάμα το 2012 είπε ότι η Αμερική δεν θα εμπλέκεται σε δαπανηρές συγκρούσεις. Συνεπώς, στη Συρία μπορεί να γίνει λόγος για σημειακά χτυπήματα με πυραύλους Κρουζ.
Έτσι και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης για τις συνέπειες οποιωνδήποτε βιαστικών δράσεων, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής είναι αδύνατο να επιλυθούν με στρατιωτικά μέσα.Από 1η Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η διάθεση προς πώληση ''ληγμένων'' προϊόντων!

Στο 60% πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων, καθώς αυτό είναι μνημονιακή μας δέσμευση!

Από την νέα χρονιά το τεκμήριο διαβίωσης μέσω συλλογής αποδείξεων για το 25% των εισοδημάτων μας, θα πρέπει να προέρχεται μόνον από ορισμένα επαγγέλματα: γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ.
Θα πρέπει δηλαδή για να μην τρώμε πρόστιμο απ' την εφορία, να δαπανούμε το ένα τέταρτο των εισοδημάτων μας στον υδραυλικό και τον γιατρό, και με τα υπόλοιπα να φάμε, να πληρώσουμε ΔΕΗ, χαράτσια, εφορίες, ενοίκια, θέρμανση, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ!!!

Ένα μεγάλο ''εύγε'' στον ληγμένο και σκουληκιασμένο εγκέφαλο αυτών που το σκέφτηκαν!

Σε αντιστάθμισμα όμως και σιωπηρά, μας κάνουν ως τώρα την χάρη να ελέγξουν μόνον καμιά τρακοσαριά από τις εξήμισι χιλιάδες off-shore εταιρείες ΜΑΣ!!!

Επίσης από χθες 26 Αυγούστου και για τρείς μήνες (τουλάχιστον), δεν θα γίνεται έλεγχος στο προς μετάγγιση αίμα, λόγω εμπλοκής που παρουσιάστηκε στην διαδικασία προμήθειας αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος!

Έτσι! Για να δείτε ''τί εστί βερίκοκο''!

Η σαπίλα και η παράνοια έχει πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ
ΟΙΝΕΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΝΤΑΙ
!
ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ!

Και η παράνοια ποιά είναι;

Ότι οι ληγμένες και σάπιες κονσέρβες αντί ν' ανοίγουν κεφάλια, είναι ακόμη στο ράφι τους!
Ότι τα γενόσημα υπόθετα αντί να έχουν μπει συλλήβδην εκεί που πρέπει, είναι κι αυτά ακόμη στην θέση τους!

Ότι ονομαζόμαστε ακόμη ''Έλληνες''..
«Πρώτα τους χαρακτηρίζουν ευδοκίμως τερματίσαντες και μετά το γενικό λογιστήριο του κράτους πετσοκόβει αναδρομικά τη σύνταξή τους»

Τη ληστεία που συντελείται σε βάρος των αποστράτων, με τις ευλογίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την ανοχή ή την εντολή των συναρμόδιων Υπουργών, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς αυτούς τους ίδιους τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας «Μέγα Σκάνδαλο», στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης όσων θίγονται «αρπάζει κανονικά από την τσέπη στρατιωτικών που αποστρατεύθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», μεγάλα ποσά από την σύνταξή τους, αναδρομικά από το 2005».

Όπως αποκαλύπτει απόστρατος αξιωματικός, που πήρε την κρυάδα, «το Γ.Λ.Κ. κινήθηκε αυτεπάγγελτα και χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό (προθεσμίες κ.λ.π.), με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν καταλογιστικές πράξεις για όλα τα ληφθέντα ποσά (προ ....δεκαετίας και πλέον) και τη βεβαιωσή τους στις αρμόδιες ΔΟΥ προς είσπραξη».

Δυστυχώς, το θέμα, είναι τεράστιο και λίαν επώδυνο για όλους, αφορά δε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες συναδέλφων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (αφού είναι γνωστό από το παρελθόν ότι ελάχιστοι είχαν την τύχη να αναγράφεται ότι αποστρατεύονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες), οι οποίοι μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, καλούνται να ασκήσουν τα όποια ένδικα μέσα εντός 60 ημερών, ήτοι εντός του Σεπτεμβρίου 2013.

«Με ποιο δικαίωμα, ζητάτε αναδρομικά χρήματα από τους ανώνυμους αυτούς ΗΡΩΕΣ που με πείσμα και αυταπάρνηση, υπηρέτησαν την πατρίδα και τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας; Κατανοείτε ότι τους καταδικάζετε, σε αργό και βασανιστικό θάνατο, δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, καθίσταται όλο και περισσότερο δυσχερής η κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κατάθεση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να ακυρωθεί η ισχύς των Τροποποιητικών Συνταξιοδοτικών Πράξεων που εστάλη στους αποστράτους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΘΕΜΑ: ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα:

«Οι περικοπές, η κρίση και η αδικία δεν πάνε διακοπές στην Ελλάδα. Οι απόστρατοι στρατιωτικοί πρώτοι «γεύονται» τη νέα «επιδρομή» στην τσέπη τους. Αυτή τη φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης όσων θίγονται «αρπάζει κανονικά από την τσέπη στρατιωτικών που αποστρατεύθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους», μεγάλα ποσά από την σύνταξή τους, αναδρομικά από το 2005!!!
Απόστρατος στρατιωτικός που «πήρε την κρυάδα» ενημερώνει τους συναδέλφους του για την «αναδρομική ληστεία»:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με έκπληξη, και σωρεία άλλων συναισθημάτων, πληροφορήθηκα σήμερα ότι από το ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΗΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ έχει αρχίσει η αποστολή ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις που είχαν κανονιστεί με βάση τους Ν. 2838/2000 και 3016/2002, για όσους συναδέλφους (Από Αντισυνταγματάρχη και άνω και αντιστοίχους), στα Διατάγματα Αποστρατείας τους ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ότι αποστρατεύονται «ΩΣ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥΣ».
Από την επισυναπτόμενη Πράξη (έχω διαγράψει το ονοματεπώνυμο, αν και έχω εξουσιοδοτηθεί να το δημοσιοποιήσω) του συναδέλφου, θα διαπιστώσετε ότι το Γ.Λ.Κ. κινήθηκε αυτεπάγγελτα και χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό (προθεσμίες κ.λ.π.), με βάση τον Ν. 4151/2013, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν καταλογιστικές πράξεις για όλα τα ληφθέντα ποσά (προ ....δεκαετίας και πλέον) και τη βεβαιωσή τους στις αρμόδιες ΔΟΥ προς είσπραξη (δείτε την πρώτη παράγραφο του εγγράφου).
Αντιλαμβάνεσθε ότι το θέμα, είναι τεράστιο και λίαν επώδυνο για όλους, αφορά δε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες συναδέλφων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (αφού είναι γνωστό από το παρελθόν ότι ελάχιστοι είχαν την τύχη να αναγράφεται ότι αποστρατεύονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες ....), οι οποίοι μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, καλούνται να ασκήσουν τα όποια ένδικα μέσα εντός 60 ημερών, ήτοι εντός του Σεπτεμβρίου 2013, αφού το έγγραφο αποστολής της πράξης που σας στέλνω φέρει ημερομηνία 29/5/2013, ενώ παραλήφθηκε από τον συνάδελφό μας σήμερα.
Το ίδιο έγινε και με άλλο συνάδελφο της Επαρχίας (Κόρινθο), ο οποίος μάλιστα Υποστράτηγος ων, έχει λάβει σύνταξη στον βαθμό του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. και τώρα του κανονίζεται η σύνταξη στον Αντιστράτηγο.
Σας επισυνάπτω τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα τόσο για ενημέρωσή σας, όσο και ενημέρωση άλλων συναδέλφων για να έχουν υπόψη τους το θέμα που δημιουργείται και για τις όποιες ενέργειες κρίνουν σκόπιμες.
Σημείωση: Αν κάποιους από τους παραλήπτες συναδέλφους δεν τους αφορά το θέμα ας μας συγχωρήσουν την ενόχληση.
Την ΠΟΑΑΣΑ παρακαλώ, αν το κρίνει σκόπιμο, να ενημερώσει και τις άλλες Ενώσεις (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ κ.λ.π.).
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου με Κοινή Υπουργική Απόφαση να ακυρωθεί η ισχύς των Τροποποιητικών Συνταξιοδοτικών Πράξεων που εστάλη στους αποστράτους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

2.Τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αποτελούν δύο από τους νευραλγικότερους τομείς λειτουργίας του Κράτους. Πώς καταδικάζετε τους πρώην σε αυτά υπηρετούντες, σε αργό και βασανιστικό θάνατο, δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, καθίσταται όλο και περισσότερο δυσχερής η κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών;

3.Με ποιο δικαίωμα, ζητάτε αναδρομικά χρήματα από τους ανώνυμους αυτούς ΗΡΩΕΣ που με πείσμα και αυταπάρνηση, υπηρέτησαν την πατρίδα και τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας;

4.Τι θα απογίνουν όσοι εκ των αποστράτων δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για την άσκηση όλων των ενδίκων μέσων εντός του Σεπτεμβρίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ