Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Ιαν 2015

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος 


Άρχισαν πάλι οι δημοσκοπήσεις. Αλλά η οικτρή αποτυχία των περισσότερων δημοσκόπων στις τελευταίες ευρωεκλογές δεν τους δίδαξε, ως φαίνεται, τίποτα.
Εύκολα διακρίνει κανείς, και στις τωρινές μετρήσεις της κοινής γνώμης, σκοπιμότητες και προσπάθεια διαμόρφωσης “κλίματος” προς την άλφα ή την βήτα κατεύθυνση.

Εδώ δεν θα παραθέσουμε νούμερα και ποσοστά, απλά θα επιχειρήσουμε μία ποιοτική εκτίμηση. Στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα συσπειρωθεί ο κομματικός μηχανισμός και τα στελέχη, ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων που ψηφίζουν συναισθηματικά, και φυσικά οι έχοντες έννομον συμφέρον.
Θα ψηφίσουν επίσης οι διακατεχόμενοι από αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά και εμφυλιοπολεμικά τραύματα παλαιοδεξιοί.
Τέλος, θα μαζευτούν γύρω από τον Σαμαρά όσοι πολιτευτές και στελέχη δεν πρόκοψαν σε νεοδεξιούς σχηματισμούς, όσοι δεν σκοπεύουν να πειραματιστούν με το “Ποτάμι” ή άλλο νεοπαγές σχήμα και ασφαλώς όσοι Πασόκοι πηδάνε από το καράβι του Βαγγέλη Βενιζέλου που βουλιάζει. Η ΝΔ θα είναι ασφαλώς δεύτερο κόμμα, αλλά το καίριο ερώτημα είναι πόσο θα απέχει από το τρίτο.

Στο ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί πλέον κόμμα σφραγίδα, θα παραμείνουν βασικά οι φίλοι του Βαγγέλη και οι εχθροί του Γιώργου. Δηλαδή το μέρος των κομματικών μηχανισμών και των πελατειακών δικτύων που δεν προσχώρησαν στο κόμμα της οικογένειας Παπανδρέου, μαζί με μερικούς ακόμα που βρήκαν ευκαιρία να παίξουν πρωταγωνιστικό ή έστω δευτεραγωνιστικό ρόλο σ’ένα κόμμα που προηγουμένως ήταν κλητήρες. Δύσκολα θα περάσει το κατώφλι της Βουλής το πασοκικό υπόλειμμα.

Στο ΚΙΔΥΣΟ θα συγκεντρωθούν οι οπαδοί των παπανδρεϊκών γονιδίων, οι δυσαρεστημένοι από τον Βαγγέλη και όσοι βρήκαν πόρτα ανοιχτή και μπήκαν. Μην υποτιμήσει κανείς την ροπή των ψηφοφόρων στην λογική της κληρονομικής διαδοχής. Το όνομα Παπανδρέου θα μαζέψει περισσότερους από την νεκρή πλέον σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, ιδίως όταν του τελευταίου δεν ηγείται εις εκ των Παπανδρέου.

Στο “Ποτάμι”μετράνε απώλειες από την συνεργασία με “Δράση” και Λυκούδη, που δυσαρέστησε και δεξιούς και αριστερούς υποψήφιους ψηφοφόρους του. Όσοι είδαν στο κόμμα αυτό μία διέξοδο από τον παλαιοκομματισμό, τον βλέπουν τώρα να μπαίνει από την πίσω πόρτα. Δεν θα έπρεπε να έχουν υποτιμήσει την “συστημικότητα” του επικεφαλής του.

Οι ΑΝΕΛ είναι στο όριο εισόδου στην Βουλή, και στην ουσία πληρώνουν λανθασμένες επιλογές στελεχών. Η αντιμνημονιακή και πατριωτική ιδεολογική γραμμή ήταν σωστή, αλλά οι φορείς της αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό επιπόλαιοι ή καιροσκόποι.
Το ΚΚΕ θα χάσει ψήφους πίσω από το παραβάν. Κάποιοι βετεράνοι της αριστεράς, δεν ξέρουμε πόσοι, θα ψηφίσουν κρυφά τον ΣΥΡΙΖΑ, για να δουν πριν πεθάνουν αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, πιθανότατα με αυτοδυναμία. Θα τον ψηφίσουν από αηδιασμένοι αστοί μέχρι νοσταλγοί του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολυσυλλεκτική, όπως όλων των κομμάτων που διεκδίκησαν την εξουσία. Ταξική ψήφος δεν παράγει κυβέρνηση. Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι η εκλογική του επίδοση, αλλά η διαχείρισή της.

Πηγή KontraNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσο υψηλό χρέος, λένε

Ένα φάντασμα παίρνει σάρκα και οστά. Το «κούρεμα», που μέχρι πρότινος θεωρούταν αποκύημα αριστερών φαντασιών, γίνεται όλο και πιθανότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» πληθαίνουν οι φωνές στην Επιτροπή που ζητούν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, γράφει η εφημερίδα, θεωρούν το «κούρεμα» «αναπόφευκτο, επειδή διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τέτοιο υψηλό χρέος». Διαφωνίες υπάρχουν σχετικά με το πότε πρέπει να γίνει το εγχείρημα: Ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και εντός του 2015, άλλοι «ότι θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν δεν θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να ζητήσουν παρόμοιο „κούρεμα“ και άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση». Σχετικά με το μέγεθος του «hair cut», ο λόγος είναι για το ένα τρίτο, ή και το μισό του συνολικού χρέους.

Οι Βρυξέλλες, συνεχίζει η εφημερίδα, ξεκινούν από την υπόθεση, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε «ορατό χρονικό διάστημα» στις χρηματιστηριακές αγορές – γι αυτό και θεωρούν, ότι η σχεδιαζόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014 «δεν έχει κανένα νόημα. Θα χαραμιζόταν αμέσως και θα έχανε τη σημασία της ως προληπτικό μέτρο ». Γι αυτό και σχεδιάζουν να παρατείνουν το τρέχον (δεύτερο) πρόγραμμα και πέρα από τον προσεχή Φεβρουάριο και να το αντικαταστήσουν ενδεχομένως αργότερα με ένα τρίτο ύψους 20 δισ.

Οι αντιδράσεις στο ρεπορτάζ της «Die Welt» ήταν μέχρι τώρα λίγες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, αποκρούει κατηγορηματικά συμμετοχή στο «κούρεμα». Ο Μπενουά Κερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France 24, ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση. «Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες το απαγορεύουν ρητά» είπε.

Ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ότινγκερ βλέπει αντίθετα θετικά το μέτρο. Ένα «κούρεμα», δήλωσε, δεν συνδέεται αναγκαστικά με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη έχουν ενδιάμεσα μειωθεί, «μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση. Δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για το τι θα συμβεί, αν πέσει μια από τις πέτρες του ντόμινο».

Διπλωμάτης στο Βερολίνο σχολίαζε, ότι μέχρι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της είδησης από την Κομισιόν και γι αυτό πρέπει να γίνει δεκτή με πολλές επιφυλάξεις. «Αν όμως όντως ισχύει, τότε αυτό θα ήταν η καλύτερη προεκλογική βοήθεια για τον Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες» είπε. Εκτός, πρόσθεσε, αν η Επιτροπή βιαστεί να κοινοποιήσει αμέσως την πρωτοφανή στροφή της, έτσι που κερδισμένοι από αυτήν να βγουν ο Αντώνη Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Άλλος διπλωμάτης όμως υποστήριζε, ότι παρά τις όποιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, το «κούρεμα» παραμένει «ευσεβής πόθος». Η εφαρμογή του, πρόσθεσε, θα προσκρούσει στα κοινοβούλια των χωρών-δανειστών, ιδίως στο γερμανικό. «Οι βουλευτές ξέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του  πληθυσμού έχει βαρεθεί την Ελλάδα και αποκρούει περαιτέρω βοήθεια σε αυτήν» είπε υπονοώντας πρόσφατη δημοσκόπηση, κατά την οποία το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Γι αυτό και δεν θα τολμήσουν να ψηφίσουν υπέρ του „κουρέματος“».

Το φάντασμα, συμπεραίνει, θα αργήσει ακόμα να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Είναι γενική διαπίστωση του ελληνικού λαού πως, η Πατρίδα διάγει τη χειρότερη και πλέον παρακμασμένη περίοδο της μακραίωνης ιστορίας της. Γιατί, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μαστίζει τον λαό μας και την Πατρίδα μας. Σήμερα βιώνουμε και την απόλυτη κρίση θεσμών και αξιών, που διαχρονικά προστάτευαν το Έθνος των Ελλήνων. Η μαχόμενη Ορθοδοξία, της οποίας μπροστάρηδες ήταν οι φυσικοί εκφραστές της, δηλαδή οι υπηρέτες-ιερείς του λαού μας, προστάτευε το λαό μας θωρακίζοντας την πνευματική του διανόηση και αγωνίζονταν για την Αναγέννησή του.

Τελευταίος όλων αυτών, ως γνήσιος εκφραστής των εθνικών παρακαταθηκών του Γένους, ο Μακαριστός Χριστόδουλος: “Ο λαός μας χόρτασε από τα μεγάλα λόγια, ο λαός μας χόρτασε από τις υποσχέσεις, ο λαός μας χόρτασε από τους εκμεταλλευτές. Εκμεταλλευτές είτε της δικής τους αμέλειας, είτε της δικής τους αφέλειας ή τους εκμεταλλευτές της δικής τους οξύνοιας. Σήμερα ο λαός θέλει αγωνιστές, ο λαός θέλει ομολογητές. Ο λαός θέλει ανθρώπους που παίρνουν την σημαία των ιδανικών του Χριστού και του Έθνους και την ανυψώνουν” (5/6/1999). Αλήθεια, πόσο επίκαιρος είναι μετά από 16 χρόνια; Πόσο τεράστια φαντάζει η απώλειά του;

Ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει μαχόμενη Ορθοδοξία, εκτός πολύ λίγων φωτισμένων εξαιρέσεων που δυστυχώς δεν αρκούν για την Αναγέννηση του Γένους. Δεν υπάρχει Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας μας που να εμπνέει το λαό μας και να τον διαγείρει. Όλοι κρινόμαστε, βεβαίως και ο υπογράφων!

Σε αυτό το πλαίσιο ευθύνης που μου αναλογεί ως Έλλην και Ορθόδοξος, είχα αποστείλει προς το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο την παρακάτω επιστολή στις 27 Σεπτεμβρίου 2012:
«Σεβασμιότατε, Από την ημέρα αναδείξεώς σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, προσπαθήσατε και ήλθατε σε επαφή με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, σε μια προσπάθεια επίλυσης πολλών θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος…. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω πως σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται υπό νέας μορφής κατοχή. Της κατοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των διεθνών κερδοσκοπικών αγορών. Σε αυτή την κατοχή, συνέπραξαν, δυστυχώς, οι κυβερνήσεις των Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά. Αυτές, οι Κυβερνήσεις, παρέδωσαν τη χώρα στις δαγκάνες των διεθνών κερδοσκόπων-τοκογλύφων και εξαθλίωσαν με τις αποφάσεις τους το λαό μας, ο οποίος πένεται και δυστυχεί. Ένα λαό που βλέπει τα παιδιά του να μεταναστεύουν, τους νέους ανθρώπους να μην έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας, λόγω των δυσβάσταχτων φοροεισπρακτικών μέτρων και της δραστικής περικοπής των μισθών και των συντάξεων. Ένα λαό που βλέπει αυτές τις Κυβερνήσεις να είναι διώκτες της παιδείας με τις συνεχείς και αλλοπρόσαλλες αποφάσεις τους, οι οποίες βιάζουν και καταρρακώνουν τη θρησκεία μας, τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Ένα λαό που βλέπει αυτές τις Κυβερνήσεις, εν ονόματι της δουλικότητας που τις διακρίνει, να απεμπολούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να παραιτούνται οποιασδήποτε ασυλίας πηγάζει από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.
Σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές για το Έθνος και την πατρίδα μας, ο λαός μας θα περίμενε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και από εσάς προσωπικά, ως προεδρεύων αυτής, να εκμεταλλευτεί την άνευ προσκλήσεως αθρόα προσέλευση του Χριστεπώνυμου πληρώματος στις εκκλησίες και από του βήματός των, να ορθώσει το ανάστημά της, ενημερώνοντας και διεγείροντας τις ψυχές των Ελλήνων, κατά των βουλών αυτής της καθεστηκυίας τάξεως, των μικρόψυχων και μικρόμυαλων πολιτικών ταγών που καθημερινά με τις αποφάσεις τους ξεπουλούν την Πατρίδα και το λαό της….Η Εκκλησία μας, έχει προσφέρει πολλά μέχρι σήμερα στους Εθνικούς αγώνες της πατρίδος μας και συνδέθηκε πολύ με τους αγώνες του λαού μας δίνοντας πολλές φορές την ίδια τη ζωή κληρικών της για την ελευθερία της Ελλάδος. Κληρικοί που θυσίασαν τη ζωή τους για την πίστη τους στο Θεό και το χρέος τους στην πατρίδα. Απτά παραδείγματα, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε΄, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαίας, ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), ο Αθανάσιος Διάκος, ο καλόγηρος Σαμουήλ, οι Μητροπολίτες Σμύρνης Άγιος Χρυσόστομος, Κυδωνίων Γρηγόριος, Μοσχονησίων Αμβρόσιος και πολλοί άλλοι. Τρανταχτότερο, όμως, παράδειγμα για όλους μας, ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός. Αυτός ο Μεγάλος Διδάσκαλος, Ισαπόστολος, Εθναπόστολος και Ιερομάρτυρας Κοσμάς, περιόδευε όλη την Ελλάδα, ρακένδυτος, με μόνο περιουσιακό στοιχείο το ράσο του και την μεγάλη του πίστη στο Χριστό. Όπου πήγαινε, έστηνε δίπλα του το Σταυρό του Κυρίου και ανεβαίνοντας στο σκαμνάκι του, δίδασκε το λόγο του Θεού και αναζωπύρωνε στους πιστούς- μαρτυρικούς Έλληνες, την ελπίδα της Ελευθερίας της πατρίδος. Αυτή η φλόγα του Πατροκοσμά πρέπει και σήμερα να μεταλαμπαδευτεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, προκειμένου να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις των Ελλήνων για την επερχόμενη παγκοσμιοποίηση, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που σκοπό έχει την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας κυβέρνησης-δικτατορίας…Όλος ο Ελληνικός λαός θα περιμένει στην ψυχή των μελών της Ιεράς Συνόδου, να ηχήσει το πατριωτικό εγερτήριο: “Ω παιδιά μου, ορφανά μου, σκορπισμένα εδώ και εκεί διωγμένα υβρισμένα απ΄τα Έθνη πανοκεί! Ξυπνήστε τέκνα κι ήλθεν η ώρα. Ξυπνήστε όλα τρέξατε τώρα κι ήλθεν ο Δείπνος ο Μυστικός!”. Θα περιμένει από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, να λάβει γενναίες αποφάσεις, εναντίον εκείνων που έχουν αποφασίσει να βρίσκεται το ποίμνιο της Εκκλησίας σε συνεχή διωγμό και να τους κηρύξει ανάξιους της Ελλάδος, θέτοντάς τους σε δημόσια διαπόμπευση. Αυτό επιτάσσει η παράδοση της Εκκλησίας και αυτό το σκεπτικό αναπτύσσεται διά μέσω των πατέρων της Εκκλησίας μας.
Ήρθε η μεγάλη ώρα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και κυρίως, εσείς προσωπικά να αναλάβετε την ιστορική απόφαση προστασίας του σκληρά δοκιμαζόμενου Ελληνικού λαού. Είναι χρέος όλων σας. Μη μας απογοητεύσετε»!!!
Όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
Και συνεπώς, επαληθεύονται στις ημέρες μας οι δυο προφητείες του Πατροκοσμά:
• «Θά 'ρθει η καιρός που δεν θα υπάρχει αυτή η αρμονία που είναι σήμερα μεταξύ λαού και κλήρου» και,
• «Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι όλων»!

Επικεφαλής κόμματος “Ελλήνων Πολιτεία”
Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Γράφει ο Κλεισθένης 


Οι δημοσκοπήσεις, πειραγμένες ή μη, δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
Εκείνο που απομένει είναι πόση θα είναι η διαφορά.
 
Προβλέπω πάντως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την Ν/Δ να είναι μεγάλη.
 
 
Ο Σαμαράς και μόνος του να έτρεχε στην κούρσα των εκλογών θα τερμάτιζε δεύτερος.
 
 
 Εκείνο που θα παιχτεί στο νήμα είναι η τρίτη θέση.
 
  Υπάρχει περίπτωση να είναι τρίτο κόμμα το ΚΚΕ;

Διόλου απίθανο, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε συντηρητικότερες θέσεις πιθανά θα "επαναπατρίσει" ψηφοφόρους του ΚΚΕ που ήθελαν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η κάλπη θα το δείξει στις 25 του Γενάρη.

Αν προσθέσουμε τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων διαπιστώνουμε ότι η Ελληνική κοινωνία είναι δεξιόστροφη, συντηρητική. Απλή αριθμητική.
 
 
Στην περίπτωση που έχουμε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΚΚΕ, η αριστερά στην Ελλάδα θα τα πάρει όλα, την κυβέρνηση, την πλειοψηφία της βουλής και την δυνατότητα εκλογής με άνεση αριστερού προέδρου της δημοκρατίας.
 
 
 Αυτό είναι απ' τα παράδοξα του εκλογικού μας συστήματος, ελέω καλπονοθευτικού νόμου Παυλόπουλου.
 
  Τι θα σημάνει για την Ελληνική κοινωνία μία έστω και κίβδηλη νίκη της αριστεράς;
 
  Θα δώσει βελτίωση των όρων διαβίωσης στους Έλληνες;
 
  Θα δημιουργήσει οξύτητα και ρήξη με την Ε.Ε;
 
  Η τρίτη θέση για το ΚΚΕ θα στρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερότερα;
 
Θα επανέλθουν οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία κτλ  στην προ μνημονίων κατάσταση;
 
 
 Δυστυχώς όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν μόνο με εκλογική νίκη της αριστεράς. Εγγύηση για αλλαγές είναι μόνο η ενεργός συμμετοχή του λαού στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
 
 
 Ακόμη και η δεξιά να κέρδιζε τις εκλογές, αν είχαμε τον λαό σε εγρήγορση με δυναμικές κινητοποιήσεις, οποιαδήποτε αντιλαϊκή πολιτική δεν θα περνούσε και γρήγορα η δεξιόστροφη κυβέρνηση θα έχανε την δημοκρατική νομιμοποίηση. 
Κάτω απ' την λαϊκή πίεση θα προσάρμοζε τις πολιτικές ανάλογα.
 
 
Τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα δεν μας δίνουν και πολλή αισιοδοξία, δυστυχώς ο καναπές και η απραξία έχουν "καρφωθεί" στα μυαλά των Ελλήνων και δύσκολα θα ανατραπεί η κατάσταση.
 

Η αναγκαία και ελπιδοφόρα αλλαγή του συντάγματος παραμένει όνειρο, η απλή αναλογική που θα αποδέσμευε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις απ' τα κομματικά "μαντριά" δεν πρόκειται να αποτελέσει το μόνιμο εκλογικό σύστημα. 
 
Η ατιμωρησία που ευνοείται απ' τους κατάπτυστους νόμους που ψήφισαν οι καταστροφικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα ζει και θα βασιλεύει.
 
 Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος απ' την Ελληνική κοινωνία θα οξύνεται.
 
 
 Θα σηκωθεί ο Έλληνας απ' τον καναπέ;
 
 
Ιδού η απορία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Χακίμ Μπενλαντγκέμ, μουσουλμάνο που είχε υπηρετήσει στη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων. Οι Βέλγοι και οι Γάλλοι είχαν πληροφορίες πως ο πρώην λεγεωνάριος είχε σχέσεις με τους τζιχαντιστές. Στο σπίτι του βρέθηκαν δεκάδες όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός. Ο ίδιος είχε σχεδιάσει να εκτελέσει, την επομένη, τρομοκρατική επίθεση, στις Βρυξέλλες, είτε κατά του αρχηγείου του ΝΑΤΟ, είτε κατά της έδρας της ΕΕ. Ο θάνατος του απέτρεψε το χτύπημα την τελευταια στιγμή.
Στις 26 Μαρτίου 2014 η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνεπλάκη με έναν 39χρονο Γάλλο υπήκοο, τον

Το Ισλάμ και η Ευρώπη μάχονται μεταξύ τους από τον 7ο αιώνα μ.Χ. από τότε δηλαδή που οι Άραβες επιχείρησαν να επεκτείνουν το χαλιφάτο τους. Στην Ανατολή όμως ηττήθηκαν από τους Βυζαντινούς και στη Δύση από τους Φράγκους. Ακολούθησε η ανάκτηση της Ισπανία, οι Σταυροφορίες και οι συγκρούσεις με τους Οθωμανούς, αλλά και οι αποικιακές συγκρούσεις. Αργότερα, μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων, από τη Βόρεια Αφρική, αρχικά, εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη και ειδικά σε Βρετανία και Γαλλία, τις πάλαι ποτέ αποικιακές μητροπόλεις. Ακολούθησε ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα, από την Τουρκία, κυρίως, προς τη Γερμανία.

Η γειτνίαση μουσουλμάνων και Ευρωπαίων δεν υπήρξε χωρίς προβλήματα, καθώς πολλοί μουσουλμάνοι δεν έχουν αποδεχθεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αδυνατώντας έτσι να προσαρμοστούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σήμερα που η Ευρώπη υποφέρει από την οικονομική κρίση, οι κοινότητες των μουσουλμάνων της Ευρώπης έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από αυτή. Πάρα πολλοί νεαροί μουσουλμάνοι έχουν μείνει άνεργοι, γεγονός που εκλαμβάνεται από αυτούς ως διάκριση εναντίον τους. Έτσι μεγάλος αριθμός αυτών δέχεται με ευχαρίστηση τα προπαγανδιστικά μηνύματα των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Επίσης οι χαλαρές ευρωπαϊκές νομοθεσίες σχετικά με τη μετανάστευση και την παροχή πολιτικού ασύλου, έχουν επιτρέψει την εισροή στην Ευρώπη πολλών φορέων τζιχαντιστικών αντιλήψεων, οι οποίο διώκονταν ακόμα και στις ίδιες τους τις χώρες για αυτές. Αν και οι Ευρωπαίοι έλαβαν κάποια μέτρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το πρόβλημα δεν λύθηκε.

Εξάλλου μέτρα όπως η απαγόρευση της μπούργκας, αλλά και η εντεινόμενη αντισλαμική ρητορική ακροδεξιών Ευρωπαίων πολιτικών, βοηθούν, τελικά, τους τζιχαντιστές να πείσουν τους ομοθρήσκους τους στην Ευρώπη πως η Δύση διεξάγει ιερό πόλεμο κατά του Ισλάμ. Με τον τρόπο αυτό οι τζιχαντιστές στρατολογούν πιο εύκολα μουσουλμάνους από τη Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων απλοί μουσουλμάνοι μετατρέπονται σε τζιχαντιστές. Τζαμιά, ισλαμικές οργανώσεις και ενώσεις, καταστήματα μουσουλμάνων, αποτελούν τυπικά σημεία έκφρασης της τζιχαντιστικής προπαγάνδας και της στρατολόγησης μαχητών. Οι ισλαμιστές ινστρούχτορες επιλέγουν προσεκτικά όσους κρίνουν ως τους πλέον επιρρεπείς δέκτες της προπαγάνδας τους, τους εντάσσουν σε μικρές ομάδες και τους “κατηχούν”.

Οι ισλαμιστές “κατηχητές” μιας χώρας έχουν επαφές με ομολόγους τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά έχουν στενές επαφές με τους ομόφρονές τους στη Μέση Ανατολή, ώστε οι νέοι υποψήφιοι μαχητές να διευκολυνθούν στην πορεία μετάβασή τους προς τις εμπόλεμες ζώνες.

Ωστόσο η προπαγάνδα δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους, αλλά και σε μεγαλύτερους σε ηλικία μουσουλμάνους. Άνδρες όπως Μπενλαντγκέμ είναι περιζήτητοι, λόγω της στρατιωτικής τους εμπειρίας. Ακόμα και γυναίκες καλούνται να ενταχθούν.

Δεν είναι με ακρίβεια γνωστός ο αριθμός των μουσουλμάνων της Ευρώπης που που αυτή την στιγμή εκπαιδεύονται ή πολεμούν υπέρ των διαφόρων τζιχαντιστικών οργανώσεων, αλλά σίγουρα είναι πολλοί. Κάποιοι από αυτούς δεν ασπάζονται την τζιχαντιστική ιδεολογία, αλλά δηλώνουν εθνικιστές-πατριώτες. Αυτό συμβαίνει κυρίως με καταγόμενους από τη Λιβύη ή την Συρία.

Με βάσει τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρο το πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής στην Ευρώπη. Αν δε τα μέτρα αντιμετώπισής της είναι αποκλειστικά κατασταλτικά, θα επιτύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η φύση της τζιχαντιστικής απειλής στην Ευρώπη διαφέρει στην Ευρώπη, σε σχέση με την αντίστοιχη στις ΗΠΑ. Εξαιτίας της συγκέντρωσης και της μη ενσωμάτωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ευρώπη, είναι πιο εύκολο οι απλοί μουσουλμάνοι να ασπαστούν την τζιχαντιστική ιδεολογία, υποστηριζόμενοι και καλυπτόμενοι από τις εκεί μουσουλμανικές κοινότητες, όπως στις περιπτώσεις των τεσσάρων που σχεδίαζαν να πλήξουν βρετανική στρατιωτική βάση, ή όπως ο δολοφόνος της Τουλούζ, Μεράχ.

Ο Μωχάμετ Μεράχ σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε θανάσιμα άλλους πέντε, τον Μάρτιο του 2012. Υποτίθεται ότι έδρασε μόνος, με δική του ευθύνη. Τελικά όμως αποκαλύφθηκε πως ο αδερφός του διατηρούσε δίκτυο μεταφοράς μουσουλμάνων μαχητών στο Ιράκ.

Περιπτώσεις όπως του Μπενλαντγκέμ είναι ακόμα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Ευτυχώς στην περίπτωσή του ήταν οι Αιγύπτιοι που ενημέρωσαν τους Γάλλους για αυτόν. Διαφορετικά, ο άριστα εκπαιδευμένος Λεγεωνάριος θα ήταν ικανός για ακόμα σοβαρότερη επίθεση από αυτή που έλαβε χώρα κατά του περιοδικού, στο Παρίσι.

Φαίνεται πως η ισλαμική απειλή στην Ευρώπη ήρθε για να μείνει και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να ανακαλύψουν, το ταχύτερο δυνατό, τον προσφορότερο τρόπο για την αντιμετώπισή της, αν δεν θέλουν απλώς να ανάβουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων. 


Πηγή: Stratfor
Απόδοση - επιμέλεια: On AlertΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Πριν αναφωνήσεις «Je suis Charlie”, ξεφτίλα, συνειδητοποίησε ότι η πολιτική σου στάση σε κάνει ακριβώς αυτό που οι άνθρωποι της Charlie Hebdo σιχαινόταν μέχρι διακωμώδησης. Ξεφτίλα, ήσουν η έμπνευση αυτών των ανθρώπων. Μέσα από την γελοιοποίηση των πολιτικών εκπροσώπων μούτζωναν εσένα που επέλεξες κόμμα και γραμμή για να σώσεις το τομάρι σου γράφοντας στα παλιά σου τα παπούτσια τον όρο αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Τα εξώφυλλα της γαλλικής σατυρικής, άκρως πολιτικής και αντισυστημικής γαλλικής εφημερίδας πήραν τα πλακάτ να δηλώσουν την συμπαράσταση στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Είδαμε τα φασιστοκάθικα να διαδηλώνουν με πρώτη μούρη όλους αυτούς που εκπροσωπούν την ανελευθερία της έκφρασης και των ιδεών χαρακτηρίζοντας συνεχώς όσους δεν είναι υποτακτικοί των Ευρωπαίων φίλων τους ως «φασίστες», «αντιδημοκράτες», «αντιευρωπαϊστές», «αναχρονιστικούς» και πάει λέγοντας.

Έφθασαν στο σημείο οι ΟΝΝΕΔίτες να σηκώσουν πλακάτ για τους νεκρούς αντιφασίστες Γάλλους την ώρα της ομιλίας του Σαμαρά στο Μαρούσι. Ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα από τους τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ, έκλαιγαν για τους αντίστοιχους Τεμπονέρες της Γαλλίας. Το καλάσνικωφ και ο λοστός δεν έχουν καμία διαφορά όταν βρίσκουν ως στόχο το κεφάλι του ανυπότακτου.

Έφτασε ο Μπομπολοσημιτικός, Σταύρος Θεοδωράκης, να κράζει «Είμαστε όλοι Charlie και δεν φοβόμαστε»! Από τι να φοβηθείς υπάλληλε όλων των κομματικών εφημερίδων και καναλιών; Τι χλεύασες, τι πολέμησες από το σύστημα που υπηρέτησες και άμεσα θα εκπροσωπείς για να φοβάσαι; Μήπως την σπρώχνετε την ιστορία εκεί από όπου ξεκίνησε; Να χαρακτηριστούν οι όποιες επιθέσεις εναντίον σας ως «τζιχαντιστικές και φασιστικές»; Μήπως θέλετε να βάλετε την όποια αντίδραση στο ίδιο τσουβάλι με την τρομοκρατία και την τυφλή βία από καθοδηγούμενα οικονομικά λόμπι;

Πριν όμως σηκώσεις πλακάτ και εκμεταλλευτείς τον ηρωικό θάνατο ανθρώπων που δεν χαμπάριαζαν ακόμα και αν έτρωγαν την σφαίρα στο κεφάλι, κοίτα την πορεία των νεκρών. Κοίτα μέσα από τα σκίτσα και τους πολιτικούς τους σχολιασμούς εδώ και δεκαετίες ότι σου χτυπούσαν την καμπάνα να ξυπνήσεις και να δεις ότι δεν γίνεται να είσαι αντίθετος στο πολιτικό σύστημα και να χειροκροτείς το πολιτικό σύστημα.

Όσο για το αν τους ξεφτιλίσατε με τα καμώματα και τις ειρηνικές διαδηλώσεις σας σε κάθε πόλη της Ελλάδας βάζοντας το σήμα το κόμματός σας δίπλα από το σύνθημα ακόμα και νεκροί γελούν μαζί σας. Έχουν πάρει τα μολύβια και σχεδιάζουν την ξεφτίλα των μούτρων σας, την ξεφτίλα της ανύπαρκτης αξιοπρέπειας σας και την απύθμενη ξεφτίλα της ίδιας σας της ζωής. Κόβουν τα αρχίδια των δικτατορίσκων που παλαμακίζετε με πένα και φαντασία.
Και το τραγικό για σας είναι ότι πια δεν μπορείτε να τους τρομοκρατήσετε ως τζιχαντο-κομματόσκυλα. Σας πρόλαβαν άλλοι και κατά βάθος το αιματοκύλισμα το ευχαριστηθήκατε.
Εσείς ζείτε, οι Campu, Tignous, Wolinski, Charbonnier, όμως;!

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Σε τούτες τις ιστορικές και κρίσιμες εκλογές, τα ''ψηφοδέλτια νίκης'' των μνημονιακών κομμάτων μοιάζουν όλο και περισσότερο με ντεφιλέ:

Κυριαρχούν τα μοντέλα και οι κυρίες του ''καλού κόσμου'', ακολουθούμενες από τους πλούσιους κυρίους, γόνους ''καλών οικοενειών'', φλούφληδες, λελέδες, μπον βιβέρ και άλλους παρόμοιους, που συνήθως πληρώνουν την νύφη, αλλά και τα κερατιάτικα σε τέτοιες επιδείξεις μόδας.

Από πνευματικό, σοβαρό επιστημονικό και παραγωγικό κόσμο, ξεραϊλα!

Η ελαφρότητα, το λάϊφ στάϊλ, όλη αυτή η δήθεν και νεόπλουτη κοινωνία που κατέστρεψε την χώρα μέσα σε μόλις τριάντα χρόνια, είναι παρούσα!

Έτοιμη να δώσει τον δικό της ''υπέρ πάντων'' αγώνα...
Για την διατήρηση των κεκτημένων της, της λαμογιάς και της ρεμούλας...
Για να μην αλλάξει τίποτα...
Όλο αυτό δηλαδή που ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ!

Το ντεφιλέ των δύο μεγαλύτερων μόδιστρων, μετρ του ψεύδους και της πολιτικής απατεωνιάς, αρχίζει!

Ο λαός όμως, ο φτωχοποιημένος, καθημαγμένος, λοιδωρούμενος λαός, δεν ψωνίζει από 'κεί!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Σημ.: Ντεφιλέ: Η επίδειξη μόδας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η Ευρώπη ξυπνάει; Μήπως μέσα από την τραγωδία του Παρισιού κατάλαβε επιτέλους ότι αντί να τρώει τις σάρκες της πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ πιο μεγάλα και σύνθετα από αυτά που σε μεγάλο βαθμό μόνη της κατασκεύασε μέσα από το χειρισμό της κρίσης χρέους όλα αυτά τα χρόνια; Αν το σοκ είναι τόσο μεγάλο όσο οφείλει να είναι, πολλά θα πρέπει να αλλάξουν – θα πάρουμε μια πρώτη γεύση στην έκτακτη σύνοδο του Φεβρουαρίου που θα ασχοληθεί με το θέμα. Αραγε έχουν επιτέλους καταλάβει; Μακάρι.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα, αποδεικνύεται τώρα για μία ακόμη φορά ότι όλα εδώ πληρώνονται. Τα ανεκδιήγητα κυβερνητικά παραμύθια περί success story και περί δήθεν ανάπτυξης σε μία χώρα που έχει πλέον αποσυντεθεί, οι τρομολαγνικές κραυγές που αντικατέστησαν τα επιχειρήματα και τη λογική, η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, της αλήθειας και της λογικής, η βία, αλλά, εξίσου και η ανικανότητα επίτευξης στόχων ακόμα και με αυτά τα όπλα και υπό αυτές τις συνθήκες. Όλα εδώ πληρώνονται και πληρώνονται τώρα. Γιατί τώρα η μία μετά την άλλη οι προεκλογικές κυβερνητικές επιλογές πέφτουν με κρότο στο κενό και αντί να βοηθούν βλάπτουν πλέον φανερά τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η στρατηγική της πολιτικής τρομοκρατίας, που τόσο πολύ βοήθησε τη Ν.Δ. και το ΠαΣοΚ στις δεύτερες εκλογές του 2012 και έκανε τα δύο κόμματα κυβέρνηση, τώρα πια όχι απλώς δεν απέδωσε, αλλά, αντιθέτως, προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στο εκλογικό σώμα και γύρισε μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Δεν είναι παράδοξο, αντιθέτως, ήταν απολύτως αναμενόμενο και είχε εγκαίρως επισημανθεί, όμως η εξουσία δεν βλέπει και δεν ακούει συνήθως τίποτα πέρα από τη μύτη της…

Ταυτόχρονα, μεγάλη ζημιά έκαναν και οι ανερμάτιστες προεκλογικές μεταγραφές. Ο κάθε πικραμένος βουλευτής ή πολιτευτής, στην προσπάθειά του να διασωθεί και να υπάρχει την επόμενη ημέρα, κινείται σαν το χέλι ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα: αλλού ξυπνά το πρωί κι αλλού κοιμάται το βράδυ. Η απόφαση του πρωθυπουργού να υιοθετήσει αυτή την τακτική και να στεγάσει τέτοιου είδους «πολιτικούς» όχι μόνον δείχνει πανικό, αλλά και προδίδει τα πραγματικά κίνητρα μιας πολιτικής στάσης που δεν έχει καμία σχέση με τη σωτηρία της χώρας, αλλά μόνον με τη διατήρηση της εξουσίας και τίποτε άλλο…

Την ίδια στιγμή, στήριξη δεν έρχεται από πουθενά για τη Ν.Δ.: είναι κι αυτό φυσικό. Τους εγκατέλειψαν πλέον όλοι. Το Βερολίνο κυριολεκτικά έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, αφού δεν επέτρεψε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα της επέτρεπε να πάει στις κάλπες με τις ελάχιστες δυνατές αξιώσεις. Όλα άρχισαν, όπως έχει γραφτεί σε αυτή τη στήλη από εκείνη τη στιγμή, με εκείνο το μοιραίο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όταν η κυβέρνηση είχε κάνει και το μέγα σφάλμα να μιλήσει για εκδίωξη του ΔΝΤ από την Ελλάδα, χωρίς να έχει προηγουμένως την παραμικρή συνεννόηση με κανέναν, βλάπτοντας ουσιωδώς και τον εαυτό της και τη χώρα.

Τώρα, χωρίς τη δύναμη του φόβου και με το κυβερνητικό στρατόπεδο να είναι πλέον ουσιαστικά διασπασμένο στα πρόθυρα ενός δικού του πολιτικού εμφυλίου, η πορεία των πραγμάτων είναι προδιαγεγραμμένη: το τέλος της κυβέρνησης έρχεται και προμηνύεται κακό…

Πηγή "Το Βήμα"
Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Στην καρδιά της Ευρώπης του 2015, οι δολοφονίες σκιτσογράφων και δημοσιογράφων για «καθύβριση» των θείων συνεχίζει να σοκάρει την κοινή γνώμη παρότι τέτοιου είδους επιθέσεις είναι όλο και πιο συχνές, αναφέρει σε άρθρο της η ανταποκρίτρια για θρησκευτικές υποθέσεις του βρετανικού BBC, Κάρολαϊν Γουάιατ.  
Όπως γράφει η ίδια, στην Ευρώπη του μετα - Διαφωτισμού, ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμός ήταν οι ακίνδυνοι στόχοι της σάτιρας στα κοσμικά ευρωπαϊκά κράτη. «Το Ισλάμ όχι και τόσο. Η μάχη μέσα στο Ισλάμ μεταξύ σουνιτών και σιιτών, που είναι τόσο προφανής στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και η μάχη μεταξύ των εξτρεμιστικών ερμηνειών του Ισλάμ, όπως εκείνων του Ισλαμικού Κράτους και των Μουσουλμάνων που θέλουν να εξασκούν τη θρησκεία τους ειρηνικά, τώρα διαδραματίζεται στους δρόμους της Ευρώπης με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνική συνοχή» γράφει η Γουάιατ.

Και μπορεί οι δύο δράστες της επίθεσης στα γραφεία της Charlie Hebdo να ήταν «μοναχικοί λύκοι», όμως οι συνέπειες της πράξης τους γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη και πυροδοτούν μία βαθιά συζήτηση για τα αίτια της αποτυχίας της ενσωμάτωσης των μεταναστών τις τελευταίες δεκαετίες. 
Η Γαλλία έχει τους περισσότερους Μουσουλμάνους στην Ευρώπη, με περίπου πέντε εκατομμύρια ή το 7,5% του πληθυσμού, με τη Γερμανία να ακολουθεί με τέσσερα εκατομμύρια ή το 5% του πληθυσμού. Στη Βρετανία ζουν τρία εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, που αναλογούν επίσης στο 5% του πληθυσμού. 
Και στις τρεις χώρες τα μεγάλα κόμματα αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης αλλά και για τη μη σύμπλευση κάποιων μεταναστών με τις δυτικές, φιλελεύθερες αξίες.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας των βίαιων επιθέσεων που εξαπολύονται στο όνομα της θρησκείας τα τελευταία χρόνια. Δολοφονίες Εβραίων στη Γαλλία και στο Βέλγιο έχουν αναγκάσει αρκετούς από την εβραϊκή κοινότητα να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ ή άλλες χώρες. Πολλοί φοβούνται ότι η βία στο όνομα της θρησκείας που ταλανίζει κράτη στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, τους ακολούθησε και στην Ευρώπη. 
Στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μαζικό αντι - ισλαμικό κίνημα και οι Μουσουλμάνοι ανησυχούν ότι οι αντι - ισλαμικές εκδηλώσεις δεν θα αφορούν πια μόνο την άκρα δεξιά και τους νεοναζιστές.

«Σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, οι φιλελεύθερες κοινωνίες διχάζονται ως προς το πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ριζοσπαστικός ισλαμικός αλλά και για τις συνέπειές του στις χώρες τους, ενώ οι κυβερνήσεις ανησυχούν για μία πιθανή αντίδραση ενάντια των Μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες μουσουλμανικές οργανώσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία καταδίκασαν την επίθεση λέγοντας ότι η τρομοκρατία συνιστά προσβολή για το Ισλάμ. Αλλά οι πιθανές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σε ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις, μπορεί να βλάψουν τους καθημερινούς Μουσουλμάνους περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αφήνοντας τις Αρχές και τους θρησκευτικούς ηγέτες στη Δυτική Ευρώπη να αναρωτιούνται πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βία στο όνομα της θρησκείας χωρίς να στοχοποιούνται οι μειονότητες ή να κατηγορούνται οι ίδιοι για ισλαμοφοβία» καταλήγει η Γουάιατ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ο πρώην αρχηγός της CIA, Graham Fuller και ένας από τους αρχιτέκτονες της προώθησης του Ερντογάν στην πολιτική του επικράτηση και στη συνέχεια στην άνοδο του στην εξουσία στην Τουρκία, προβλέπει ότι μέσα στο 2015 ο Τούρκος πρόεδρος και η παράταξη του θα καταρρεύσουν ένεκα των μεγάλων προβλημάτων που συσσωρεύει η πολιτική τους, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Graham Fuller, που σημειωτέων όπως αναφέραμε και παραπάνω ήταν από αυτούς που στήριξαν την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία στην Τουρκία, προβλέπεται ότι κατά την διάρκεια του παρόντος έτους η κυριαρχία του Ερντογάν θα υποστεί σοβαρό κλονισμό εξ’ αιτίας της πολιτικής που ασκεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και κυρίως στην Μέση Ανατολή, που μπορεί να αποδειχτεί η «αχίλλειος πτέρνα» του Τούρκου ηγέτη. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο πρώην αρχηγός της CIA κατηγορεί τον Ερντογάν ότι μετά από δέκα χρόνια πλήρης επικράτησης στην εξουσία δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ συνεχώς ανοίγει καινούργια μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του και παράλληλα ακολουθεί μια αδιέξοδη πολιτική στο εξωτερικό και στην μεγάλη κρίση της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Ερντογάν σαν παρανοϊκό για τις τελευταίες επιλογές του που δείχνουν ένα άνθρωπο υπερφίαλο που έχει την φαντασίωση για τον εαυτό του ότι είναι ο νέος σουλτάνος μιας νεοοθωμανικής Τουρκίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ερντογάν είναι η εμφάνιση την Τζιχαντιστών, τους οποίους υποστήριξε στα πρώτα βήματα τους για να έχει μια ισχυρή πρόσβαση στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Αυτοί όμως εξελίχτηκαν σαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ τώρα απειλούν και την ίδια την Τουρκία με τρομοκρατικές επιθέσεις. Παράλληλα η γενικότερη πολιτική του στον μουσουλμανικό κόσμο έφερε πολλές αντιπαλότητες και ακόμα και οι Σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ τον αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία γιατί διακρίνουν στις προθέσεις του την νεοοθωμανική του φιλοδοξία να καταστεί ο απόλυτος ο άρχοντας του ισλαμικού κόσμου.

Εκεί όμως που θα παιχτεί το μεγάλο παιχνίδι που θα επιφέρει την πολιτική κατάρρευση του Ερντογάν, σύμφωνα με τον Graham Fuller, είναι στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν. Μέχρι τώρα το Ιράν αντιμετωπίζονταν με μεγάλη καχυποψία από τις ΗΠΑ ενώ η πολιτική των Αμερικανών στην Μέση Ανατολή στηρίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στην σύμμαχο Τουρκία. Οι τελευταίες όμως εξελίξεις έφεραν τον Ερντογάν απέναντι στην αμερικανική πολιτική και αυτό ανάγκασε τους Αμερικανούς να αναζητούν καινούργια στηρίγματα στην πολιτική τους στην Μέση Ανατολή. Έτσι το Ιράν με το οποίο σχέσεις του με την Άγκυρα χειροτερεύουν συνεχώς, αναμένεται σύμφωνα με τον Graham Fuller να αντικαταστήσει την Τουρκία στις αμερικανικές προτιμήσεις στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή βέβαια δεν θα γίνει εύκολα καθώς υπάρχουν πολλές αντιπαλότητες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, άλλα σημασία έχει ότι η Τουρκία θα έχει χάσει ένα μεγάλο έρισμα να είναι ηγέτιδα δύναμη στην Μέση Ανατολή και το Ιράν θα την αντικαταστήσει σαν ο σοβαρός συνομιλητής με όλες τις χώρες τις περιοχής. Ακόμα και το ΝΑΤΟ έπαψε πλέον να υπολογίζει, όπως υποστηρίζει ο αμερικανός πρώην αρχηγός της CIA, την Τουρκία και εκείνο που υπολογίζει σαν αξιόλογο παράγοντα διαμόρφωσης εξελίξεων είναι το Ιράν.

Όλα αυτά διαγραφούν ένα αρκετά ζοφερό περιβάλλον για τον Ερντογάν, η εξουσία του οποίου, όπως επισημαίνεται, φέτος θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά τόσο έντονα από τότε που επικράτησε στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, πριν από δέκα χρόνια.

Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου