Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Ιουν 2012

Ο Ελληνικός λαός έχει προ πολλού εισέλθει σε ένα στάδιο ασφυξίας, που γιγαντώθηκε μετά το πέρας των εκλογών και που κάθε μέρα θα αυξάνει σε σημείο όπου οι αντιδράσεις του θα γίνονται δραματικές και ανεξέλεγκτες. Οι τρεις χιλιάδες αυτοκτονίες-διαμαρτυρίες θα υπερδιπλασιαστούν και σύντομα θα έλθει η ώρα που θα σκοτώνει ο ένας τον άλλο…

Η βασική αιτία γι’ αυτήν την τραγική εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στις επιθυμίες και τη θέληση του ελληνικού λαού αφ’ ενός και τους κομματικούς του εκπροσώπους αφ’ ετέρου. Αυτή η αναντιστοιχία οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ένας βασικός λόγος είναι ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος που προσφέρει την κυβερνητική εξουσία σε κόμματα μειοψηφίας καταδικασμένα από την ψήφο του λαού. Άλλος επίσης βασικός λόγος είναι το ότι ο κοινωνικός προοδευτικός χώρος έχει εξουδετερωθεί λόγω του αλληλοσπαραγμού των ηγεσιών των κομμάτων της Αριστεράς. Και βεβαίως η αδυναμία δημιουργίας ενιαίου αντιμνημονιακού μετώπου που να αντιστοιχεί και να εκφράζει την καθαρή εντολή του λαού για την
απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά των Μνημονίων, της Τρόικα, του ΔΝΤ και της Ευρώπης των Τραπεζών. Με άλλα λόγια την εντολή του λαού για την ανάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας. Την απόσβεση των όρων που παραχωρούν στους δανειστές τη δήμευση του δημόσιου πλούτου. Την απαλλαγή από την απαγόρευση να συναλλασσόμεθα ελεύθερα με όλες τις χώρες του κόσμου. Τέλος τη διαχείριση του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου.

Σε γενικές γραμμές απέδειξε ότι επιθυμεί να απαλλαγεί οριστικά από τις παραπάνω δεσμεύσεις και άλλες πολλές προσβλητικές και επαχθείς. Εν τούτοις όπως είπα, το υπάρχον πολιτικό Σύστημα θα αλλοιώσει για άλλη μια φορά τη θέληση του Λαού. Η Κυβέρνηση που θα προκύψει με τις ευλογίες των ξένων τοποτηρητών, θα είναι συνέχεια των δύο προηγουμένων, που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι ξένοι και οι Έλληνες υποστηρικτές τους σπέρνουν ανέμους που θα γεννήσουν θύελλες. Γι’ αυτό ας είναι βέβαιοι. Ο ρόλος τον ξένων (Κυβερνήσεις, Τράπεζες, Τύπος) υπήρξε ολέθριος. Πλήγωσε βαθειά την εθνική μας συνείδηση, την τιμή, την περηφάνεια και το φιλότιμο ενός λαού που στην ιστορική του διαδρομή ακόμα και πρόσφατα απέδειξε ότι όταν οδηγηθεί πέρα από τα όριά του προτιμά να γίνει ολοκαύτωμα καίγοντας μαζί με τον εαυτό του και τους εχθρούς του.

Επειδή κανείς Έλληνας δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλουμε να βρούμε μόνοι μας εμείς οι ανεξάρτητοι πολίτες τις λύσεις που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από το ασφυκτικό αδιέξοδο.

Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι οι Έλληνες οφείλουν να ανακαλύψουν τρόπους οργάνωσης και εκπροσώπησης που να βασίζονται ολοσχερώς πάνω στη θέλησή τους. Να αναδείξουν νέους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που να τους εκφράζουν και να τους αντιπροσωπεύουν ολοκληρωτικά. Πολλές από τις κομματικές τους επιλογές στις τελευταίες εκλογές δείχνουν σημάδια ανεξέλεγκτης σύγχυσης και οργής. Γι’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε τον Λαό να ξαναβρεί την ψυχραιμία και την καθαρή σκέψη που θα τον καταστήσουν δύναμη ιστορική. Οφείλουμε να τον πείσουμε πως οι δικές μας προτάσεις του προσφέρουν τις λύσεις που επιθυμεί.

Είπαμε λοιπόν ότι η πρώτη λύση είναι να γυρίσει την πλάτη σε ένα φαύλο και τυφλό πολιτικό-κομματικό σύστημα που τον οδηγεί εδώ και δεκαετίες από το κακό στο χειρότερο.

Η επόμενη πρότασή μας είναι να υιοθετήσει μια νέα αντίληψη για τη θέση της χώρας στον σύγχρονο κόσμο, ιδιαίτερα τώρα που το διεθνές οικονομικο-πολιτικό σύστημα τρώει τις σάρκες του. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή ευθύνη και σχέση με ένα κόσμο που σφαδάζει μέσα στις αντιθέσεις του. Τίποτα δεν μας συνδέει μαζί τους. Ούτε η ιστορία μας ούτε ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, ο χαρακτήρας και τα συμφέροντά μας.

Μονάχα ο ωμός ρεαλισμός μάς επιβάλλει να βρισκόμαστε υποχρεωτικά στον χώρο της Ευρωζώνης, μιας και όσα κακά μας έχει κάνει έως τώρα είναι λιγότερα από όσα μπορεί να μας κάνει στο μέλλον. Κι αυτά κυρίως μέσα από τις οικονομικές μας σχέσεις και εξαρτήσεις.

Επομένως λέμε προς το παρόν ΝΑΙ στην Ευρώπη αλλά μόνο ως προς το πολιτικό σκέλος των όρων της ένταξής μας στην Ε.Ε.

Ως προ το οικονομικό, η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί σε Κράτη και Αγορές εκτός της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Είναι ελεύθερη να το κάνει χωρίς να έρθει σε νομικής φύσεως αντίθεση μαζί τους.

Διατηρούμε τις πολιτικές, διπλωματικές, πολιτιστικές και άλλες σχέσεις μαζί τους. Μένουμε στο Ευρώ, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε καθ’ ολοκληρίαν την οικονομική μας ανάπτυξη σε συμφωνίες, συμβόλαια και κοινοπραξίες με διεθνείς κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον.

Αυτή η διπολική κατεύθυνση θα μας απαλλάξει από τους θανάσιμους εναγκαλισμούς εταίρων που έχουν μεταβληθεί σε στυγνούς καταπιεστές-εκμεταλλευτές με δεσποτικές συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα και τις παραδόσεις μας.

Έχουμε στη διάθεσή μας ένα σπουδαίο όπλο. Είναι ο εθνικός μας πλούτος, που επιβουλεύονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον κάνουν δικό τους οι σημερινοί δήθεν σύμμαχοι, προστάτες και φίλοι μας. Ένας πλούτος ανεκμετάλλευτος στο μεγαλύτερό του μέρος. Αναφέρομαι στην ελληνική γη και στις ελληνικές θάλασσες. Στην ευφυΐα και εργατικότητα του λαού μας. Στα πολύτιμα ορυκτά, υπόγεια και υποθαλάσσια. Στην μεθοδική εκμετάλλευση του φυσικού κάλλους της χώρας και των πηγών πράσινης ενέργειας.

Απαλλαγμένη από τόκους και χρεολύσια και με μια διακυβέρνηση στην οποία θα επικρατήσει η ικανότητα, το ήθος, η ηθική και η ολόπλευρη αφοσίωση στο κοινό καλό όλων των εκπροσώπων όλων των βαθμίδων της εξουσίας, η χώρα μας είναι ικανή να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων της. Να πετάξει από πάνω της κάθε είδους ξένες εξαρτήσεις και ελεύθερη ξανά και ανεξάρτητη να οδηγηθεί στηριγμένη στον δικό της πλούτο και στις δικές της ικανότητες στο δρόμο της κοινωνικής και εθνικής ανάπτυξης, ηθικής ανάτασης και πνευματικής και πολιτιστικής αναγέννησης.

Όσο για την ασφάλεια της χώρας (αν και μπορεί να φανεί αντιφατικό) πιστεύω ότι η αγάπη και προσήλωση του Λαού μας προς την Ειρήνη είναι η καλλίτερη μέθοδος να οργανώσουμε την άμυνά μας με τέτοιο τρόπο ώστε ο πόλεμος να φαντάζει αυτό που είναι πραγματικά: το απόλυτο κακό για όλους. Φίλους, εχθρούς και άσπονδους φίλους.

Αθήνα, 18.VI .2012

Μίκης Θεοδωράκης

Άρθρο του Paul Krugman (Νew Υork Times)

Από τότε που άρχισε η κρίση στην Ελλάδα, έχουμε ακούσει πολλά για το τι συμβαίνει με κάθε τι το Ελληνικό. Μερικές από τις κατηγορίες είναι αλήθεια, μερικές είναι λάθος – αλλά όλα αυτά είναι εκτός θέματος. Ναι, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην οικονομία στην Ελλάδα, την πολιτική της και χωρίς αμφιβολία την κοινωνία της. Αλλά αυτές οι παραλείψεις δεν είναι αυτό που προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα και απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Όχι, οι ρίζες αυτής της καταστροφής βρίσκονται βορειότερα, στις Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, όπου αξιωματούχοι δημιούργησαν ένα βαθύ – ίσως μοιραίο – ελαττωματικό νομισματικό σύστημα, έπειτα όξυναν τα προβλήματα του εν λόγω συστήματος με την αντικατάσταση της ηθικολογίας για ανάλυση.

Και η λύση στην κρίση, αν υπάρχει, θα πρέπει να προέλθει από τα ίδια μέρη.
Έτσι, για τις ελληνικές αδυναμίες: η Ελλάδα έχει πράγματι ένα μεγάλη διαφθορά και φοροδιαφυγή, και οι ελληνικές κυβερνήσεις είχε την συνήθεια να ζουν πέρα από τις δυνατότητές του. Από εκεί και πέρα, η ελληνική παραγωγικότητα της εργασίας είναι χαμηλή σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα – περίπου το 25 % κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η παραγωγικότητα της εργασίας, ας πούμε, του Μισισιπή είναι εξίσου χαμηλή με τα αμερικανικά πρότυπα – και περίπου στο ίδιο επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, πολλά πράγματα που ακούμε για την Ελλάδα δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες – αντιθέτως, εργάζονται περισσότερες ώρες από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη, και ειδικότερα πολύ περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς. Ούτε η Ελλάδα έχουν ένα ανεξέλεγκτο κράτος πρόνοιας, όπως οι συντηρητικοί επικαλούνται. Οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, το πρότυπο μέτρο του μεγέθους του κράτους πρόνοιας, είναι σημαντικά χαμηλότερο από ότι στην Ελλάδα, ας πούμε, στη Σουηδία ή τη Γερμανία, χώρες που έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει την ευρωπαϊκή κρίση αρκετά καλά.

Λοιπόν, πώς έγινε και η Ελλάδα μπήκε σε αυτή την περιπέτεια; Κατηγορήστε το ευρώ.
Δεκαπέντε χρόνια πριν Ελλάδα δεν ήταν παράδεισος, αλλά δεν ήταν σε κρίση. Η ανεργία ήταν υψηλή, αλλά δεν ήταν καταστροφική, και το έθνος περισσότερο ή λιγότερο είχε τον τρόπο του στις παγκόσμιες αγορές, κέρδιζε αρκετά από τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και άλλες πηγές, λιγότερο ή περισσότερο την πληρωμή των εισαγωγών της.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα προσχώρησε στο ευρώ, και ένα φοβερό πράγμα συνέβη: οι άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν ότι ήταν ένα ασφαλές μέρος για να επενδύσουν. Εξωτερικό χρήμα χύνεται στην Ελλάδα… Βουίζει η οικονομία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε και η Ελλάδα έγινε ολοένα και πιο ανταγωνιστική…

Και τότε έσκασε η φούσκα, σημείο στο οποίο οι θεμελιώδεις ρωγμές σε ολόκληρο το σύστημα του ευρώ έγιναν πάρα πολύ εμφανείς.

Η Ελλάδα, αν και όχι χωρίς αμαρτία, είναι κυρίως πρόβλημα χάρη στην αλαζονεία των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ως επί το πλείστον από τις πλουσιότερες χώρες, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς μια ενιαία κυβέρνηση. Και αυτοί οι ίδιοι αξιωματούχοι έχουν κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη με την επιμονή, στα δόντια των αποδεικτικών στοιχείων, ότι τα προβλήματα όλου του νομίσματος προκλήθηκαν από την ανεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους αυτών των νότιων Ευρωπαίων, και ότι όλα θα λειτουργήσουν εάν μόνο οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να υποφέρουν λίγο περισσότερο.

Με αυτά πάμε στις εκλογές των Ελλήνων της Κυριακής, που έληξαν χωρίς να επιλύσουν τίποτα. Ο κυβερνών συνασπισμός μπορεί να έχει καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ακόμη και αν αυτό δεν είναι σαφές …

Αλλά οι Έλληνες δεν μπορούν να λύσουν αυτήν την κρίση έτσι κι αλλιώς.

Ο μόνος τρόπος που το ευρώ θα μπορούσε – ίσως – να σωθεί, είναι αν οι Γερμανοί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνειδητοποιήσουν ότι είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, ξοδεύοντας περισσότερο και, ναι, την αποδοχή υψηλότερο πληθωρισμού.
Αν όχι, τότε η Ελλάδα θα μείνει στην ιστορία ως το θύμα της ύβρεως των άλλων ανθρώπων.


Τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για κατάργηση και όχι επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη συμμετοχή ή στήριξη σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση, πρότεινε πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, αλλά ο κ. Σαμαράς θέλει να παραμείνει ο ίδιος.

«Ρωτήσαμε σε τι θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Θέσαμε το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε μόνο στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως έφτασε εδώ η χώρα», είπε ο κ. Καμμένος.

«Ζήτησα να εξετάσει η ΝΔ σοβαρά την επαναδιαπραγμάτευση και τον ρώτησα αν αποκλείει την πτώχευση εντός μνημονίου. Δεν το εγγυήθηκε», ανέφερε.

Όπως τόνισε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε περίπτωση που χρειαστεί από την αντιπολίτευση θα στηρίξουν νόμους προς το όφελος και την αποδέσμευση του λαού. «Ό,τι θετικό θα το στηρίζουμε. Αν συνεχίσει η πολιτική αυτή δεν θα τη στηρίξουμε», επεσήμανε.


Πάνος Καμμένος: Σε αυτή εδώ τη χώρα, ξέρετε, ότι η αλήθεια είναι μια αρετή που αποτελεί βάση για τη Δημοκρατία

Το δελτίο Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη συνάντηση Καμμένου - Σαμαρά

«Μόλις τελείωσε η συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στα πλαίσια των διερευνητικών εντολών.

Συζητήσαμε την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Συζητήσαμε την πιθανότητα δημιουργίας μιας οικουμενικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού με πρόσωπο κοινής αποδοχής. Είναι κάτι που δεν δέχθηκε ο κ. Σαμαράς. Δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, ως πρόεδρος του πρώτου κόμματος.

Συζητήσαμε στη συνέχεια τα θέματα που αφορούν το Μνημόνιο. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είχαμε προτείνει και το επαναλαμβάνω, την δημιουργία μιας κυβέρνησης για την καταγγελία του μνημονίου. Μας είπε ο κ. Σαμαράς ότι θέλει να αναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

Μπήκαμε στις λεπτομέρειες της αναδιαπραγμάτευσης. Θέσαμε το θέμα που έχει να κάνει καταρχήν με το πρώτο μνημόνιο, το άρθρο 15 παράγραφος 4 που αφορά την αμετάκλητη και άνευ όρων παραίτηση της Ελλάδος από την ασυλία της χώρας. Αυτό για εμάς είναι ένα κορυφαίο ζήτημα.

Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την προστασία από τους πιστωτές για την δημόσια και την ιδιωτική περιουσία.

Θέσαμε το θέμα του Αγγλικού Δικαίου και ιδιαίτερα των εγγυήσεων που περιλαμβάνονται κυρίως στο δεύτερο μνημόνιο. Αφορά τις εγγυήσεις που πάνε στον IFSF από τις τράπεζες και κατά πόσον θα μπορεί μέσω του Αγγλικού Δικαίου να δημευθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Τον ρώτησα σε τι ακριβώς θα γίνει η διαπραγμάτευση. Διότι είδαμε να λέει διαπραγμάτευση από τη μια μεριά και από την άλλη να δηλώνεται μονομερώς από τον κ. Σαμαρά ότι σέβεται την υπογραφή του και ότι ισχύει η υπογραφή του, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναδιαπραγμάτευση.

Τον ρώτησα αν αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις, τις απολύσεις, τον Τειρεσία. Η αγορά έχει πνιγεί.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι εμείς θα πάμε να συζητήσουμε και να δούμε τι έχουμε να καταφέρουμε, χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση για αυτά.

Θέσαμε ακόμη τρία θέματα που για εμάς είναι απόλυτα και απαραίτητα.

Το θέμα της τιμωρίας, κατά πόσον δηλαδή θα σταματήσει να υπάρχει ασυλία των βουλευτών, αλλά και των υπουργών, την κατάργηση δηλαδή του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα ζητούμε τιμωρία για εκείνους οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Σε αυτό το θέμα ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε μόνο στο σημείο που αφορά την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως έφθασε η χώρα μέχρι εδώ.

Είπε ότι τα άλλα είναι δευτερεύοντα ζητήματα και ότι θα πρέπει να τα δούμε μετα την συγκρότηση της κυβέρνησης.

Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει στα πλαίσια της κοινής συμμετοχής δυνατότητα συνεργασίας με αυτούς τους όρους, χωρίς δηλαδή να υπάρχει δέσμευση, ούτε για την καταγγελία του Μνημονίου, ούτε καν για την αναδιαπραγμάτευση, όρων οι οποίοι για εμάς είναι απαραίτητοι.

Είπα στον κ. Σαμαρά ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα δώσουν θετική ψήφο σε περίπτωση που χρειαστεί, όντας στην αντιπολίτευση, να στηρίξουν νόμους οι οποίοι θα είναι προς την πλευρά της ελάφρυνσης του ελληνικού λαού και της αποδέσμευσης του ελληνικού λαού από τους δανειστές.

Θα δώσουμε θετική ψήφο στη Βουλή σε αυτά τα νομοσχέδια και θα είμαστε σκληροί στην αντιπολίτευση εκεί που διαφωνούμε. Αν υπάρχουν θετικά θέματα θα τα στηρίζουμε. Αν όμως συνεχίσει αυτή η πολιτική που έχει οδηγήσει την ελληνική οικογένεια στην εξαθλίωση, που έχει οδηγήσει την αγορά στην καταστροφή, που έχει οδηγήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην εσωτερική πτώχευση, δεν θα τα στηρίξουμε.

Σχετικα με την αναδιαπραγμάτευση, αν γίνει, τον ρώτησα αν εγγυάται προσωπικά ότι δεν θα υπάρχει πτώχευση εντός μνημονίου κι έχοντας παραιτηθεί της ασυλίας της χώρας.

Δεν μπόρεσε να το εγγυηθεί.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχοντας την λαϊκή εντολή και το 7,5% της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, θα επιτελέσουμε τον ρόλο που μας έχει αναθέσει ο εληνικός λαός στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία της χώρας μέσα από τα δυο Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, είναι μια πορεία προς τον γκρεμό που θα αναχαιτιστεί μονο αν σύσσωμος ο ελληνικός λαός, ενωμένος ο ελληνικός λαός, έχοντας παραμερίσει τις προσωπικές φιλοδοξίες, σταματήσει εδώ αυτή την κατηφόρα προς το κακό».

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τα 15 χρόνια στα 30 χρόνια και άλλες αλλαγές στο μνημόνιο με την Ιρλανδία επικαλείται το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE Νews, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στους δανειστές της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου ύψους 85 δισ. ευρώ.

Κι εσύ Αντώνη; Τι σκοπεύεις να κάνεις παλικάρι μου;
Έχεις καμιά ιδέα ή... ποιός έχασε το μυαλό για να το βρεις;
Μήπως σκέφτεσαι να ψελίσεις τίποτε για καμιά επαναδιαπραγμάτευση;
Μήπως σκέφτεσαι να πεις τίποτε περί της προστασίας των Ελλήνων;
Τίποτε από αυτά ε;
Μα, καλά Αντωνάκη μου... γιατί έγινες πρωθυπουργός τότε;
Ή μήπως το όνειρό σου, Αντώνη μου, ήταν να γίνεις... εισπράκτορας;

Άρχισε να μετράς μέρες Αντωνάκη μου.
Ξεκίνα από σήμερα και στο 100 να ξέρεις πως... καίγεσαι...


Παρακολουθώντας τα exit polls των σημερινών (χθεσινών) εκλογών, αλλά και μέρος των πραγματικών αποτελεσμάτων, χωρίς να παραλείπω να υποκλίνομαι κατ’ εξακολούθηση στη μεγαλοφυά σκέψη και πολιτική τοποθέτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, θυμήθηκα τον αείμνηστο πατέρα τού αδικοχαμένου Κύπριου αδελφού Ισαάκ Ισαάκ. Πλησίαζε η 24.04.2004, κατά την οποία ο Κυπριακός ελληνισμός θα εκαλείτο να πει άλλη μια φορά το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Ο αείμνηστος Έλληνας ηγέτης Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είχε απευθύνει ακόμη το συγκλονιστικό διάγγελμά του. Κάποιοι δημοσιογράφοι πήγαν μέχρι το σπίτι τού χαροκαμένου πατέρα τού Ισαάκ και τον ρώτησαν τί θα ψήφιζε στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Η απάντησή του ήταν περίπου η εξής: «Ασφαλώς και θα ψηφίσω ΟΧΙ. Είναι δυνατόν εγώ να απεμπολήσω μία ιστορία 3000 χρόνων;». Ακολούθησε η πιο κρίσιμη ερώτηση: «Κι’ αν η πλειοψηφία των συμπατριωτών σας πει ΝΑΙ;». «Τότε θα υποταχθώ στη βούληση της πλειοψηφίας».

Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου που δεν εγκαταλείπει τις αρχές του και τους αγώνες του λαού, στον οποίον ανήκει, για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση. Του ανθρώπου που πιστός σ’ αυτές τις αρχές πιστεύει και στην αρχή της πλειοψηφίας. Αν, λοιπόν, η πλειοψηφία των συμπατριωτών του είχε αντίθετη γνώμη, εκείνος όφειλε να στοιχηθεί με τη γνώμη της πλειοψηφίας, διότι αυτό επιτάσσουν οι αρχές της πραγματικής Δημοκρατίας, την οποίαν εξασφαλίζουν η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η αυτοδιάθεση. Ασφαλώς, όμως, ο αείμνηστος αυτός πατριώτης είχεν υπόψη του την ανόθευτη πλειοψηφία, δηλαδή το 50+1. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του ότι θα μπορούσε η πλειοψηφία να είναι π.χ. 40+1 ή 30+1. Ευτυχώς δεν είχαν τολμήσει – μάλλον θα πρέπει να το είχαν διανοηθεί – να επιβάλουν οι συντάκτες του σχεδίου Ανάν κάτι τέτοιο.

Σήμερα, λοιπόν, που κανένα κόμμα δεν έχει τέτοια πλειοψηφία που να του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, άρχισαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του Μνημονίου τα γνωστά παιχνιδάκια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν άνετα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Με το 40% του λαού, όμως, ήτοι με σχετική πλειοψηφία στον λαό και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά με μία πολιτική ως αυτή που έχει κατεδαφίσει το κοινωνικό κράτος και έχει εξαθλιώσει το μεγαλύτερο μέρος του λαού και την οποία στήριξαν αυτά τα δύο κόμματα μέχρι την τελευταία στιγμή, διερωτώμαι τί είναι αυτό που θα κυβερνήσουν; Ποιόν λαό θα κυβερνήσουν και προς ποία κατεύθυνση;

Αντιλαμβανόμεθα από τώρα πώς θα παιχθεί το παιχνίδι. Η ΝΕΑ ΠΑΣΟΚΡΑΤΙΑ θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία συγκυβέρνηση που θα τον ξεδοντιάσει. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε μία τέτοια κυβέρνηση, οπότε θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, για να του φορτώσουν την ακυβερνησία και την καταστροφή που θα επιφέρει κάτι τέτοιο. Θα το δούμε και αυτό. Οι μνημονιολάγνοι, οι προσκυνημένοι, οι λακέδες των διεθνών λαμογίων θα ρίξουν στους αντιμνημονιακούς όλα τα δεινά που έχουν σωρεύσει τα Μνημόνια στον εξαθλιωμένο λαό. Για την εξαθλίωση του 60% θα φταίει το ίδιο το 60%. Το 40% ειναι τακτοποιημένο, είναι βολεμένο και θα προσπαθήσει να βάλει στη γωνία το υπόλοιπο 60%.

Όλα τούτα οδηγούν εμένα τον άσχετο στο συμπέρασμα ότι ζω στη σχετική Δημοκρατία των σχετιζόμενων με τη ρεμούλα, την ατιμωρησία, την ασυδοσία, τον εμπαιγμό του απλού πολίτη που μοχθεί για τον επιούσιο και τα χαράτσια που του έχουν επιβάλει οι έχοντες και κατέχοντες για να διατηρήσουν οι τελευταίοι τα κλεμμένα.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Να απομακρυνθεί άμεσα από το στράτευμα, όπως όλοι οι φιλοναζί αξιωματικοί.
Το τραγούδι -ύμνο στην ελευθερία της Μακεδονίας, απαγόρεψε εθνομηδενιστής φασίστας στρατιωτικός, θαυμαστής προφανώς των συνεργατών των Ναζί Σκοπιανών.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας. Ο διοικητής του στρατοπέδου απαγόρευσε σε φαντάρους να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή…»!

Το συμβάν

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους και εν όψει της ορκωμοσίας τους οι φαντάροι της 162ης Αυτοκινούμενης Μοίρας Βαρέως Πυροβολικού στα Γιαννιτσά παρήλαυναν με την εποπτεία του αρμόδιου λοχία. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, ο λοχίας παρότρυνε τους φαντάρους να τραγουδήσουν το «Μακεδονία ξακουστή…», το τραγούδι που υμνεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι φωνές των νεοσύλλεκτων έφτασαν μέχρι το διοικητήριο. Μέσα σε λίγα λεπτά στο σημείο της εκπαίδευσης έφτασε τρέχοντας ο διοικητής της Μοίρας. Σφύριξε τρεις φορές από μακριά, όμως οι φαντάροι τον αγνόησαν. Πλησίασε πιο κοντά και φώναξε «σταματήστε». Στη συνέχεια κάλεσε κοντά του τον λοχία και του είπε ότι υπάρχει διαταγή η οποία έχει απαγορεύσει το συγκεκριμένο τραγούδι. Η πράξη του διοικητή δυσαρέστησε τους φαντάρους, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στους αξιωματικούς της Μοίρας.

Φ. Φραγκούλης: Η οδηγία του ΓΕΣ λέει το αντίθετο

Κατηγορηματικά αντίθετος με την πράξη του διοικητή της 162ης Μοίρας εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο thestival.gr ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φράγκος Φραγκούλης. «Υπάρχει οδηγία που καλεί όλες τις μπάντες των ενόπλων δυνάμεων να παίζουν το συγκεκριμένο τραγούδι στις παρελάσεις. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες ο εν λόγω διοικητής διέκοψε το τραγούδι» δήλωσε ο κ. Φραγκούλης.


Σχόλιο - Παράκληση ιστολογίου: Ο κ. Τσίπρας μαζί με όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ταχθούν στο πλευρό του δημοκράτη διοικητή και να τον τιμήσουν ζητώντας την κατ' εξαίρεση είσοδό του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς, σε ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ καλείται να φερθεί πατριωτικά και να νομοθετήσει σχετικά ώστε να εφαρμοσθεί η διαταγή του μεμονωμένου διοικητή σε όλα τα στρατόπεδα εντός ή εκτός Ελλάδος. Ίσως, ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να προχωρήσει και στην αφαίρεση της Ελληνικής σημαίας από τα στρατόπεδα, για να ικανοποιηθεί περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να μην γίνουν αυτά στόχος σε περίπτωση πολέμου... Ελλείψει γενικότερης σοβαρότητας αναμένουμε παρόμοια κρούσματα να πολλαπλασιασθούν...

Πρώτο θέμα στο σύνολο του βελγικού Τύπου είναι τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Le soir» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη αποφεύγουν παρά λίγο το χάος» και «Η δεξιά, διατεθειμένη να δεχτεί τους οδυνηρούς όρους της παραμονής στην ευρωζώνη, είναι επικεφαλής».

Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Έλληνες είναι πιο διαιρεμένοι από ποτέ και ότι η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση αποδεικνύοντας ότι ο επιθετικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε τη λαϊκή υποστήριξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανία φαίνεται σήμερα έτοιμη να χαλαρώσει λίγο τις απαιτήσεις της, όχι στους στόχους αλλά στις προθεσμίες που θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου, με τίτλο: «Η ελληνική κρίση είναι πολιτιστική, όχι οικονομική». Στο ερώτημα αν πρέπει η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα, ο Στ. Ράμφος δίνει την εξής απάντηση:

«Όχι, αντίθετα. Η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει επιεικής και να απευθύνει στους 'Έλληνες ένα μοναδικό μήνυμα πριν και μετά τις 17 Ιουνίου: όλα εξαρτώνται από εσάς. Δεν πρέπει να κλείσει την πόρτα, γιατί η Ένωση χρειάζεται τη νότια πλευρά της για να είναι Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο αν αναλάβει και διαχειριστεί τις αντιφάσεις της. Το ξαναλέω δυνατά: Αυτή η κρίση είναι πολιτιστική, όχι οικονομική. Πρέπει να συζητήσουμε για την παιδεία. Πρέπει να θέσουμε υπαρξιακά ερωτήματα και να τους δώσουμε απάντηση. Πρέπει να ξεπεράσουμε το μηδενισμό με το οποίο φλερτάρει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Αυτή η κρίση πρέπει να λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία. Στην Ελλάδα, η Τρόικα πρέπει να αλλάξει συνομιλητές, να συναντήσει αυτούς που γράφουν, που κάνουν την ελληνική ψυχή να δονείται. Πρέπει να τονώσουμε την αγάπη μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας σταματήσουμε να ξεδιπλώνουμε κόκκινα χαλιά σε μέτριους πολιτικούς. Σκέπτονται με όρους κομματικούς. Πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε μία δυναμική. Η αδιαφορία των δημοσίων υπαλλήλων σκοτώνει την Ευρώπη. Η Ελλάδα των λαϊκών παραδόσεων μπορεί να τρέφει στερεότυπα αλλά πρόκειται για την πραγματική Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ο Σαμαράς είναι χαρούμενος επειδή έγινε πρωθυπουργός.
Οι άλλοι γιατί πανηγυρίζουν; Επειδή θα τους καταστρέψει ο δικός τους άνθρωπος;

Ανεξίτηλη θα μείνει στη μνήμη πολλών (εκτός των εχόντων κομματικών παρωπίδων) η περίφημη πρώτη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, μετά την οριστικοποίηση της νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Και πως, άραγε, μπορεί να ξεχάσει ο κάθε ηλιθιωδώς σκεπτόμενος ψηφοφόρος της ΝΔ, πως εν ριπή οφθαλμού ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ξέχασε τα συμβόλαια με τον λαό, ξέχασε τις μεγαλοστομίες για επαναδιαπραγμάτευση και άλλα φαιδρά και ασύστολα ψεύδη που πλασάρισε στο «πόπολο»-πρόβατο, προκειμένου να πείσει πως ο «τσοπάνης» έχει καλές διαθέσεις και δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε σφαγή.

Αντώνης Σαμαράς: «Θα σεβαστούμε το μνημόνιο, τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις μας»!!!
Σώπα ρε γιγαντοτεράστιε υπερπατριώτη! Το είπες αυτό και δεν πήδηξες στο κενό αμέσως μετά; Έχεις σκεφτεί πως θα τρέμουν τα κόκκαλα της γιαγιάς σου, της Πηνελόπης Δέλτα;

Το είπε αμέσως μετά την ανακοίνωση πως κερδίζει τις εκλογές. Δεν τόλμησε να το ξεστομίσει τις προηγούμενες ημέρες. Και αν προσεγγίσουμε την στάση του λογικά, θα διαπιστώσουμε πως έχει το δίκιο του. Αυτός δεσμεύθηκε, αυτός υπέγραψε, αυτός σχεδίασε το μνημόνιο. Και σαν σωστός σύγχρονος άντρας τιμάει την υπογραφή του. Σε όλους εμάς, έδωσε λόγια, όχι υπογραφή, την οποία πρόσφερε στην Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τα άλλα παιδιά.

Εδώ όμως, υπάρχει ένα παράδοξο και δεν είναι η μη ταύτιση των πολιτικών υποσχέσεων με την πολιτική συνέχεια του ανδρός. Στην πολιτική ασυνέπεια, στα πολιτικά ψεύδη και στον εν γένει εμπαιγμό των πολιτικών έχουμε συνηθίσει. Το παράδοξο είναι πως στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε έναν πρωθυπουργό (εν δυνάμει, μέχρι να ορκισθεί –ποιος ξέρει σε ποιόν θεό-) ο οποίος ομολογεί στυγνά πως θα λειτουργήσει για τα συμφέροντα της Μέρκελ και των οικονομικών τρομοκρατών της Ελλάδας. Περί αυτού πρόκειται, όσο ελαστικοί και αν θέλουμε να είμαστε με τον κύριο Σαμαρά. Αυτός ομολόγησε –χωρίς καν να πιεστεί από τους δημοσιογράφους- πως δεν έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων, πως δεν έχει σκοπό να εργαστεί για την ανάκτηση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των γηγενών κατοίκων της χώρας, πως δεν σκοπεύει να προσπαθήσει για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.

Αλήθεια, τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο κύριος Σαμαράς; Της Ελλάδας και των Ελλήνων ή της Μέρκελ και των τοκογλύφων;
Μπορεί να κατανοήσει πως δεν δικαιούται καν να κοιτάζει προς την πλευρά της Μέρκελ χωρίς να της απευθύνει ένα δριμύ κατηγορώ για την απόπειρα εξανδραποδισμού ενός ολόκληρου λαού;
Μπορεί να κατανοήσει ο όψιμος πρωθυπουργεύοντας κύριος Σαμαράς πως μοναδικό του και ύψιστο χρέος είναι να υπηρετεί το Ελληνικό Σύνταγμα και τους Έλληνες πολίτες;
Μπορεί να διανοηθεί ο λάβρος και περί άλλων τυρβάζων Αντώνης Σαμαράς, πως η στάση του αποτελεί αιτία αντιμετώπισής του ως εχθρού της πατρίδας, την οποία τοποθετεί στα πόδια και τις ό,ποιες διαθέσεις της τραπεζοϋπαλλήλου της Budesbank, Αγκέλας Μέρκελ;
Τέλος, μπορεί ο πολιτικός Σαμαράς να κατανοήσει πως έχει ψήφο χωρίς λευκή επιταγή και μάλιστα ψήφο που απέκτησε με υψηλές δόσεις υποβοηθούμενης εξωτερικής τρομοκρατίας των Ελλήνων πολιτών και ως εκ τούτου βαδίζει επάνω σε τεντωμένο σχοινί το οποίο κρατά ο Ελληνικός λαός;

Επειδή, προφανώς, τα χρέη της χώρας δεν είναι των πολιτών, αλλά των πολιτικών, επειδή προφανώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κατανοήσει πως έχει υπάρξει αλλαγή στην εν γένει στάση του εκλογικού σώματος και δη των Ελλήνων πολιτών (παρά το φαιδρότατο αποτέλεσμα που υπήρξε αποτέλεσμα ωμής τρομοκρατίας), επειδή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προσέξει την κατάντια του ΠΑΣΟΚ και των υψηλόβαθμων στελεχών του που τοποθετήθηκαν στον κάδο των αχρήστων, καταγράφηκαν ως σύγχρονοι εφιάλτες και αναμένεται με μία Ελληνική κυβέρνηση να βρεθούν στη Δικαιοσύνη ενώπιον των ευθυνών τους, καλό θα ήταν –αφού ο ίδιος δεν έχει επαφή με την Ελληνική πραγματικότητα- κάποιοι από το περιβάλλον του, που θέλουν να λέγονται πατριώτες, να τον συνετίσουν, να τον επαναφέρουν και να τον εξαναγκάσουν να εργαστεί για την Ελλάδα και τους Έλληνες και για κανέναν άλλο.

Τελικά, ίσως η Νέμεσις να άργησε να έρθει, επειδή ήθελε να αποφύγει τα πολλά πήγαινε-έλα… Και ο Αντώνης Σαμαράς με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του –δεν υπήρξε καμία διορθωτική ανακοίνωση- έβαλε σοβαρότατη υποψηφιότητα να έχει ρόλο πρωταγωνιστή την επόμενη ημέρα επανάκτησης της Ελλάδας από τους Έλληνες. Είχαμε έναν κατοχικό πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου και απλώς υπήρξε αλλαγή σκυτάλης, επειδή έπρεπε οι τοκογλύφοι να κερδίσουν χρόνο για την ολοκλήρωση της κλοπής. Ο Αντώνης Σαμαράς με την δήλωσή του επιβεβαίωσε πως είναι συνεργάτης των τοκογλύφων και των κατοχικών δυνάμεων. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο…


Για ικανοποίηση και ανακούφιση των Ευρωπαίων κάνουν λόγο οι περισσότερες βρετανικές αναλύσεις του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, αμφισβητώντας όμως τη βιωσιμότητα τόσο της όποιας κυβέρνησης συνεργασίας προκύψει όσο και της πολιτικής λιτότητας στη χώρα.

Το BBC σχολίαζε ότι οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη άμεση έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη απομακρύνθηκαν, αλλά τα προβλήματα της χώρας παραμένουν εδώ. «Η κυβέρνηση θα κριθεί από τους Έλληνες όχι από την εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης, αλλά από τα μέτρα για την ανάπτυξη», επισήμανε ο διπλωματικός συντάκτης του βρετανικού δικτύου. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα σημειώνει ότι η ισχυρή αντιπολίτευση που θα συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα λιτότητας που έρχονται προμηνύουν ένα φθινόπωρο δυσαρέσκειας στην Ελλάδα.

Ο Guardian γράφει ότι οι όροι αντιστράφηκαν και πως αυτή τη φορά η Ελλάδα είναι αυτή που δίνει χρόνο στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ώστε να αποφασίσει πώς θα σώσει το ενιαίο νόμισμα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ δύο πολιτικών εχθρών θα είναι ασταθής. Προβλέπει επίσης ότι η σκληρή ρητορική της Γερμανίας θα χαλαρώσει και θα γίνουν κάποιες παραχωρήσεις σε όρους του μνημονίου.

Ο Guardian δίνει μεγάλη έμφαση στην εντεινόμενη πόλωση του εκλογικού και πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκεται πια ακριβώς εκεί που ήθελε, στη θέση της ισχυρής αντιπολίτευσης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από αυτή τη θέση μέσα και από τις αναμενόμενες διαδηλώσεις. Πολλοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν νέες εκλογές πριν το τέλος του χρόνου, προσθέτει η εφημερίδα. Την ίδια ώρα η προοπτική κοινωνικών και πολιτικών ταραχών εντείνεται από την ισχυρή παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Στο κύριο άρθρο του Guardian δηλώνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς άλλαξε από τις τελευταίες εκλογές. «Δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν υπάρχει πλατφόρμα σταθερής κυβέρνησης, δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης», γράφει η εφημερίδα. Το άρθρο τονίζει ότι σημασία δεν έχει το ποσοστό διαφοράς της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα ποσοστά της ύφεσης, της ανεργίας και των περικοπών στις συντάξεις.

Για την εφημερίδ Indepedent το αποτέλεσμα είναι μια εντολή από τον ελληνικό λαό για διαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς λένε ότι ενώ επικρατεί ανακούφιση διότι δεν κέρδισε το κόμμα που ήθελε την ανατροπή του μνημονίου, η ανακούφιση αυτή πρέπει να είναι συγκρατημένη καθώς ακόμα και η ΝΔ θα επιδιώξει χαλάρωση της λιτότητας.

Αναφορικά με την προοπτική τριπλής κυβερνητικής συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ) οι Financial Times σχολιάζουν ότι οι αριθμοί βγαίνουν καθαρά, αλλά ότι δεν υπάρχει εμπειρία συνεργασίας. Σε αυτό το δεδομένο προσθέτει το άκρως διαιρεμένο εκλογικό σώμα.

Αναφερόμενη στον Αντώνη Σαμαρά η οικονομική εφημερίδα γράφει ότι δεν απολαύει της απόλυτης εμπιστοσύνης των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών διότι δεν υποστήριξε απόλυτα το σχέδιο διάσωσης. Σημειώνεται επίσης ότι θεωρείται από πολίτες, μαζί με άλλους πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για την κακή οικονομική διαχείριση και το πελατειακό σύστημα που γονάτισαν την Ελλάδα.

Στην πιο ευρωσκεπτικιστική μερίδα του βρετανικού Τύπου η εικόνα που περιγράφεται είναι πιο δυσοίωνη. Η Daily Mail αναφέρεται σε «ημέρες χάους» έως το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο οικονομικός αναλυτής της Daily Telegraph εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δε θα έπρεπε να εφαρμόσει πολιτική εσωτερικής υποτίμησης επί 8 χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ΤIMES γράφουν ότι οι εκλογές δεν διέλυσαν την ομίχλη που καλύπτει το μέλλον της Ελλάδας, παρά τη βαθιά ανάσα ανακούφισης των Ευρωπαίων ηγετών. Σημειώνεται ότι δεν είναι σίγουρο πως θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η εφημερίδα να μην αποκλείει τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι ενώ θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή, από τη στιγμή που οι Έλληνες θέλουν το ευρώ αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποφασίσει η Γερμανία αν θέλει να συνεχίσει να πληρώνει για τις ανάγκες της περιφέρειας. «Οι Έλληνες ψήφισαν, τώρα η Μέρκελ καλείται να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα», σχολιάζουν οι ΤIMES.

Στα πρώτα σημειώματα αναλυτών του Σίτι τονίζεται μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει οι αγορές να παρασυρθούν από την πρόσκαιρη ευφορία που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επενδυτική τράπεζα Jeffries επισημαίνει ότι δεν είναι καν βέβαιος ο σχηματισμός κυβέρνησης, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα.

Σημειώνεται επίσης ότι αν στην αντιμνημονιακή ψήφο συνυπολογιστεί και η Δημοκρατική Αριστερά, τότε πάνω από το 50% των Ελλήνων καταδίκασαν τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις. Εκτιμάται ότι η ελληνική έξοδος μπορεί να αναβλήθηκε για 6, 12 ή 24 μήνες, αλλά η ρευστή κατάσταση αναφορικά με τη χώρα στις αγορές θα διατηρηθεί.

Ομοίως απαισιόδοξη η πρώτη αντίδραση από αναλυτή της BNP Paribas, που σχολιάζει ότι σε έξι μήνες θα μιλάμε πάλι για την Ελλάδα, ενώ από την Barclays Research επισημαίνεται ότι οι αγορές ανέμεναν νίκη της ΝΔ, μία νίκη που χαρακτηρίζεται «φιλική προς τις αγορές» καθώς απομακρύνεται η πιθανότητα ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη και παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς διαπραγμάτευσης με την τρόικα.


Ο Davutoğlu κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν προστατεύει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης, γράφει η TODAY'S ZAMAN σε σημερινό της άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu δήλωσε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία ορίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Σε απάντηση του σε γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε πρόσφατα ο Osman Koroturk, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος(CHP), σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης για τις παραβιάσεις που αντιμετωπίζει η «τουρκική μειονότητα» που ζει στην Ελλάδα, δήλωσε ο Davutoğlu:
«Ο μεγάλος αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες η Ελλάδα βρέθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου[ΕΔΔΑ]-η έσχατη λύση μετά την εξάντληση των εσωτερικών ενδίκων μέσων-αποτελεί σαφή ένδειξη της άδικης μεταχείρισης στην Ελλάδα της «τουρκικής μειονότητας»».
Ο Davutoğlu υπογράμμισε ότι το πρώην άρθρο 19 του ελληνικού κώδικα ιθαγένειας, η οποία ήταν σε ισχύ μεταξύ 1959 και 1998, αναφέρει:
«Ένα άτομο μη-ελληνικής εθνικής καταγωγής φεύγοντας από την Ελλάδα χωρίς την πρόθεση να επιστρέψει, μπορεί να χάσει την ελληνική υπηκοότητα»,
το οποίο είναι ένα σαφές παράδειγμα των διακρίσεων εις βάρος εθνοτικών μειονοτήτων. Υπενθυμίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι από την «τουρκική μειονότητα» που ζουν στη Δυτική Θράκη έχουν πέσει θύματα από την απώλεια όλων των δικαιωμάτων τους ως Έλληνες πολίτες, ο Davutoğlu πρόσθεσε ότι αν και το περίφημο άρθρο 19 καταργήθηκε εδώ και πολύ καιρό, από την κατάργησή του δεν έχει αναδρομική ισχύ, χιλιάδες εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια τους, άδικα μακριά από τις ελληνικές αρχές, και δεν τους έχει καταβληθεί καμία αποζημίωση.

Ο Davutoğlu υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα για τα μεγάλα βήματα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και θεωρεί ότι αυτές οι βελτιώσεις να είναι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία της θρησκείας.
«Εμείς δεν απαιτούμε την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας, όσον αφορά την επέκταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελούμε την προστασία των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας». Φέραμε το θέμα σε αρκετές συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους μας»,
είπε.

Υ.Γ.: Ο καθηγητής Davutoğlu ας ξαναδιαβάσει την συνθήκη της Λωζάννης, που η Τουρκία παραβιάζει πριν καν στεγνώσει το μελάνι σ’ αυτήν!!!
Τι απέγινε ο ελληνισμός της Τουρκίας από το 1908 ως σήμερα;
Η συνθήκη όριζε για τις μειονότητες(άρθρα 14, 37-44) […] Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι, χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος.
Η θρησκεία αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή. Μεταξύ των ανταλλάξιμων περιελαμβάνονταν επίσης οι Έλληνες του Πόντου, αλλά και τουρκόφωνοι Έλληνες, όπως τουρκόφωνοι Πόντιοι και Καραμανλήδες, καθώς και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι, όπως οι Βαλαάδες της Δ Μακεδονίας.
Μαζί με τους Έλληνες, πέρασε στην Ελλάδα και αριθμός Αρμενίων και Συροχαλδαίων. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι Έλληνες κάτοικοι της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης (οι 125.000 μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, των Πριγκιποννήσων και των περιχώρων, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι πριν από τις 30/10/1918) και οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου(6.000 κάτοικοι), ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 Μουσουλμάνοι της Δ Θράκης.

Και δεν ρωτάμε τι απέγιναν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης... αφού είναι γνωστό το πογκρόμ που εξεπέλυσε εναντίον τους η δημοκρατική Τουρκία.

Κι ενώ οι Έλληνες της Τουρκίας σχεδόν εξαφανίσθηκαν (αν και ο κανονικός όρος είναι "αφανίσθηκαν") στην Θράκη, οι μουσουλμάνοι από την πολύ καταπίεση αυξήθηκαν και συμμετέχουν ενεργότατα στην οικονομία, ενώ η Ελληνική νομοθεσία φρόντισε να τους παραχωρήσει και ιδιαίτερα προνόμια (π.χ. είσοδο στα πανεπιστήμια και στο δημόσιο με ποσοστώσεις).
Για τέτοια καταπίεση μιλάμε, αλλά στο δόγμα Νταβούτογλου καλός Έλληνας είναι ο κάθε ραγιάς, προσκυνημένος στο νεο-οθωμανισμό.
Με αγγελίες σε εφημερίδες, η υπηρεσία πληροφοριών της ΠΓΔΜ αναζητά στελέχη προς στρατολόγηση που να ομιλούν απταίστως την Ελληνική γλώσσα, επαναφέρoντας στην επιφάνεια την εθνικιστική πολιτική και ρητορεία της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι σχετικό δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Focus με τίτλο «Ζητούνται εθελοντές για κατασκοπία στην Ελλάδα». Η υπηρεσία πληροφοριών της ΠΓΔΜ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1995 με στόχο την προστασία του Συντάγματος και της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Ως κύριες αποστολές ορίζονται σύμφωνα με τα Άρθρα 2 και 6 του Νόμου περί Υ.Π., η συλλογή πληροφοριών για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, η ανάλυση των πληροφοριών και ενημέρωση της προεδρίας και της κυβέρνησης, καθώς και η συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς για την επίτευξη των στόχων της Υπηρεσίας. Η Υπηρεσία υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχει διοικητή τον Νakje Chulev, 40 ετών, πρώην επικεφαλής της Δνσης Επιχειρήσεων. Ο Chulev γνωρίζει άπταιστα την τουρκική γλώσσα καθώς έχει υπηρετήσει το διάστημα 2003-2007 ως Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄στην πρεσβεία της ΠΓΔΜ στην Άγκυρα.
Η υπηρεσία πληροφοριών της ΠΓΔΜ θεωρείται διαβρωμένη από ξένες μυστικές υπηρεσίες και ακολουθεί τις επιδόσεις της τουρκικής ΜΙΤ στο οργανωμένο έγκλημα αλλά και στις υποκλοπές αντιπολιτευόμενων στην κυβέρνηση πολιτικών και δημοσιογράφων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (30/09/2008)
  • Και όμως, ακόμη και στην Γερμανία υπάρχουν κοπρολάγνοι που πληρώνονται για να δημοσιεύουν τα βίτσια τους...
  • Προκαλεί η BILD πριν τον αγώνα Γερμανίας-Ελλάδας: «Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες...»
  • Προειδοποιητικές συστάσεις του Ρεχάγκελ, που τονίζει το πάθος των Ελλήνων
Με πολύ αιχμηρό τρόπο σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα BILD το πάθος των Ελλήνων για την αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδος με τη Γερμανία την Παρασκευή, στα πλαίσια του Euro 2012.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην πολιτικοποίηση του EURO 2012 από την πλευρά των ελληνικών ΜΜΕ παραθέτοντας συνθήματα από ελληνικές εφημερίδες που γράφουν «Φέρτε μας τη Merkel» και κάνει λόγο για πυρά που εκτοξεύονται κατά της Γερμανίας και της καγκελαρίου.
Ωστόσο δεν έλειψε το... καρφί από την πλευρά της BILD, η οποία παρά την προσπάθεια να παρουσιάσει τα ελληνικά ΜΜΕ ως υπερβολικά έγραψε ότι «χρεοκοπημένοι Έλληνες μας πυροβολούν με άγευστο δηλητήριο».
(σχόλιο: ενώ το δικό σας είχε απαίσια γεύση ξινολάχανου και τουρσιού και ωμού κιμά που «τσακίζετε» για την μπύρα σας).


Rehhagel στην BILD:
«Μην υποτιμήσετε την Ελλάδα, έχουν απίστευτο πάθος» Την… προειδοποίησή του προς τους συμπατριώτες του απηύθυνε μέσω της BILD ο Otto Rehhagel.
«Αυτή την Εθνική Ελλάδος δεν πρέπει να την υποτιμήσει η Γερμανία. Μάχεται το ίδιο καλά όπως πριν από 8 χρόνια, έχει απίστευτο πάθος και ταυτόχρονα είναι εξαιρετική στην αμυντική της λειτουργία.
Έχει ένα εξαιρετικό δίδυμο με Παπασταθόπουλο και Παπαδόπουλο», ανέφερε ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της εθνικής Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στον Καραγκούνη: «Η ομάδα έχει αλλάξει, αλλά ο αρχηγός είναι ο ίδιος, ο Καραγκούνης, ο οποίος σκόραρε το νικητήριο γκολ εναντίον της Ρωσίας. Κρίμα για αυτόν αλλά και για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, που είναι εκτός λόγω τιμωρίας» και κατέληξε: «Τότε ήταν η Πορτογαλία, όμως εμείς ως αουτσάιντερ κάναμε τη διαφορά και δώσαμε μεγάλη χαρά στους Έλληνες. Αυτή η πρόκριση φέρνει ευτυχία στη χώρα που περνά δύσκολες στιγμές. Όλα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο»
(σχόλιο: ειδικά αυτό για τις δύσκολες στιγμές τους "λύγισε" τους Γερμανούς…).
Του Κώστα Ράπτη

Το «ελληνικό πρόσχημα» (χάριν του οποίου οι μεγαλύτεροι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη προετοιμάζονταν να εξαπολύσουν συντονισμένη παροχή μαζικής ρευστότητας) προς το παρόν εξέλιπε – ωστόσο οι αποφάσεις που θα κατεύναζαν τις αγορές ακόμη αναζητούνται.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο συγκαλείται από τη Δευτέρα η Σύνοδος της G20 στο θέρετρο Los Cabos του δυτικού Μεξικού εικονογραφείται χαρακτηριστικά από τον δείκτη Tiger για την οικονομική ανάκαμψη που επεξεργάζονται από κοινού oι Financial Times και η δεξαμενή σκέψης Brookings Institution, συνδυάζοντας στοιχεία για την πραγματική οικονομία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με τα σχόλια των αναλυτών Eswar Prasad και Karim Foda του Brookings οι «ατμομηχανές» της παγκόσμιας ανάπτυξης σταδιακά ακινητοποιούνται, ενώ τα «πίσω βαγόνια» εκτροχιάζονται, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη «τελεί υπό την ομηρία πολιτικών ακροβασιών» που δημιουργούν παράλυση στον τομέα των πολιτικών και στομώνουν τα μακροοικονομικά εργαλεία.

Οι αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνουν – και ταυτοχρόνως απευθύνουν πολιτικό μήνυμα προς τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, όπως το έπραξε ο Ινδονήσιος πρόεδρος Susilo Bambang Yudhoyono από το Los Cabos ότι "η έλλειψη αποφασιστικών μεθόδων διαχείρισης της κρίσης έχει επιπτώσεις σε όλους μας". Αντίστοιχα ο Κινέζος ηγέτης Hu Jintao, με άρθρο του στην μεξικανική εφημερίδα Reforma, αποκάλεσε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη «ζήτημα γενικής ανησυχίας» και ζήτησε να αντιμετωπιστούν «οι παράγοντες ανασφάλειας και αστάθειας που απειλούν την ανάκαμψη και συμβάλλουν στην ανεπάρκεια της παγκόσμιας ζήτησης, την ασθενή ανάπτυξη των μεγαλύτερων οικονομιών και οι μεγάλες δυσκολίες σε διάφορες χώρες σε ό,τι αφορά τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους».

Περισσότερο γλαφυρός ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick, τόνισε: "δεν έχει πλέον σημασία ποιο μοντέλο θα επιλέξουν οι Ευρωπαίοι – απλώς χρειάζεται να διαλέξουν ένα, το ταχύτερο".

Η Γερμανία διαμηνύει προκαταβολικά, μέσω μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων της, ότι “αυτό που απαιτείται δεν είναι ανάπτυξη εξαγορασμένη με δανεικά – όπως πολύ καλά κατανοούν και οι Αμερικανοί” και ότι η ευθύνη για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας “πέφτει σε πολλούς ώμους”. Με τη στήριξη του Καναδά (της μόνης άλλης χώρας που κατονομάζεται από την πλειοψηφία της G20 ως έχουσα την ικανότητα να ενισχύσει τις δημοσιονομικές της δαπάνες”) η Γερμανία θα επιχειρήσει να μετατοπίσει τη συζήτηση στη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, στην νομισματική πολιτική της Κίνας και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, υποστηρίζοντας (όπως χαρακτηριστικά συνέβη και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα στις αρχές του μηνός) ότι η αποκλειστική επικέντρωση στα της ευρωζώνης είναι παραπλανητική, προκειμένου περί της επιστροφής της διεθνούς οικονομίας στην ανάπτυξη.

Ζητούνται υψηλότερα «τείχη». Ωστόσο προεξοφλείται ότι στο Los Cabos δεν θα σημειωθεί καταλυτική πρόοδος – και όχι μόνο γιατί σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη τα «σπουδαία» παραπέμπονται για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 28-28 Ιουνίου – στο φόντο του όποιου γαλλογερμανικού συμβιβασμού ενδεχομένως επιτευχθεί. Η προηγούμενη δέσμευση για αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ κατά 430 δισ. δολάρια παραμένει εκκρεμής καθώς οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), αναμένεται να εντείνουν την πίεση για απόσπαση ανταλλαγμάτων, ήτοι αναβάθμιση του ρόλου τους στη διοίκηση του ΔΝΤ, εις βάρος των Ευρωπαίων, αλλά και ξεμπλοκάρισμα των συνομιλιών του Γύρου της Ντόχα για το διεθνές εμπόριο.

Πάντως το “σχέδιο δράσης” που επεξεργάζεται η φιλόδοξη μεξικανική προεδρία προβλέπει μετριασμό της λιτότητας σε επιλεγμένες χώρες και συντονισμό των φορολογικών, εποπτικών και νομισματικών πολιτικών.

«Ωρολογιακή βόμβα», έτοιμη να σκάσει από ημέρα σε ημέρα, κρατάει από σήμερα Δευτέρα η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν προκύψει από τις κάλπες, όποιος συνδυασμός δυνάμεων κι αν επικρατήσει, αφού η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Η λίστα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στο μνημόνιο και δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, είναι μακρά. Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η προσοχή της επόμενης κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στο φορολογικό πεδίο και στην περικοπή δαπανών, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα παραμείνει ανοιχτό το «παράθυρο» επιμήκυνσης του μνημονίου και αλλαγής των στόχων, που επίσημα αφορούν μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία 2013-2014.

Το σίγουρο είναι ότι, εάν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις -υπό οποιαδήποτε μορφή και σχήμα- με τους δανειστές μας, θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, η τήρηση των αναληφθέντων δεσμεύσεων, όσον αφορά συγκεκριμένες δράσεις, ακόμη κι αν σε αυτές δεν περιληφθούν οι αλλαγές -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- στις εργασιακές σχέσεις.

Στόχος η επόμενη δόση

Ζητούμενο φυσικά για την ελληνική πλευρά θα είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο πρέπει να προστεθεί και το 1 δισ. ευρώ που μας «χρωστούν» οι δανειστές μας από τη προηγούμενη δόση, ώστε να κινηθεί λίγο η πραγματική οικονομία, να ανασάνει ελάχιστα η αγορά και να μην υπάρξει ασφυξία στις πληρωμές μισθών και συντάξεων, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών των Ασφαλιστικών Ταμείων και του υπουργείου Υγείας.

Για να προχωρήσει λοιπόν το μνημόνιο, ακόμη και με επέκταση του χρόνου εφαρμογής του, η τρόικα θα ζητήσει να δει άμεσα απτά αποτελέσματα για τα εξής:

1. Την ολοκλήρωση, ύστερα φυσικά από συνεννόηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά και την ταυτόχρονη αξιολόγηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

2. Την επίτευξη όλων των φορολογικών στόχων που έχουν τεθεί έως το τέλος Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εισπραχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και τα πρόστιμα από ομάδες φορολογουμένων που έχουν ήδη εντοπιστεί από φοροελεγκτικό μηχανισμό, καθώς και να ολοκληρωθεί η διενέργεια συγκεκριμένων ελέγχων. Παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα πρέπει να «τρέξει» τον έλεγχο τουλάχιστον 200 δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων εφοριακών.

3.
Την άμεση κάλυψη της θέσης του γενικού γραμματέα Διοίκησης Εσόδων, με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας, που έπρεπε να είχε καλυφθεί από τον Μάρτιο.

4. Την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους φορείς που δεν έχουν υποβάλει στοιχεία για τις κρατικές δαπάνες, αλλά και τη διεξαγωγή της πειθαρχικής διαδικασίας για τους υπευθύνους.

5. Τον διορισμό όλων των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων, που έπρεπε να είχαν διοριστεί από τον Μάρτιο, προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» το πρόγραμμα της περιόδου 2012-2013.

6. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου η πρώτη φάση απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

7. Την ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 «πλεονάζον» προσωπικό, για χρονικό διάστημα που να μην ξεπερνά τους 12 μήνες, ώστε μετά να απομακρυνθούν.

8. Την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη λειτουργία των ΚΤΕΛ και την παρουσίαση των επιλογών απελευθέρωσης.

9. Την τέλεση των αναγκαίων παρεμβάσεων για επιτάχυνση της εισαγωγής φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

10. Την αλλαγή του αριθμού των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες ιατρούς, ώστε να μειωθεί η αναλογία ιατρών - ασθενών και να φτάσει κοντά στον, πολύ χαμηλότερο, μέσο όρο της Ε.Ε.


Καταρχήν ψυχραιμία. Άλλωστε δεν θα είστε μόνος.
Όλοι περιμένουμε ότι μετά τις εκλογές το ένα χαστούκι θα πέφτει μετά το άλλο εκτός και αν γίνει κάτι μαγικό και χαλαρώσει η φορο-επίθεση.
Κι αν δεν χαλαρώσει;
Σας προτείνουμε ορισμένες διεξόδους που θα σας επιτρέψουν να μην μπείτε στα μαύρα κατάστιχα της εφορίας.

• Μην καταθέσετε τη φορολογική σας δήλωση εκπρόθεσμα. Η εφορία δεν θα σας αναγνωρίσει τις αποδείξεις και θα φορτωθείτε πρόστιμο ίσο με το 2,5% επί του εισοδήματος (σ.σ αυτό προκύπτει επειδή οι αποδείξεις αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος και το πρόστιμο είναι ίσο με το 10% επί των αποδείξεων). Είναι προτιμότερο να κάνετε τη δήλωση και να φορτωθείτε τις προσαυξήσεις παρά να μην κάνετε τη δήλωση και να υποστείτε το πρόστιμο. Το μεν πρόστιμο για τις αποδείξεις υπολογίζεται επί του εισοδήματος το δε πρόστιμο για την εκπρόθεσμη δήλωση υπολογίζεται επί του φόρου (με συντελεστή 1% για κάθε μήνα) και είναι προφανώς μικρότερο.

• Αν κάνετε εκπρόθεσμα τη δήλωσή σας και δεν μπορείτε να πληρώσετε οι οφειλές σας θα καταστούν ληξιπρόθεσμες. Η ρύθμιση που είναι τώρα σε ισχύ (και η οποία λήγει στις 29 Ιουνίου καλύπτοντας όσους έχουν οφειλές έως 10.000 ευρώ) προφανώς δεν θα μπορεί να σας χρησιμεύσει καθώς καλύπτει όσους έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 29 Φεβρουαρίου. Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοινώσει νέα ρύθμιση για να καλύψει και το νέο κύμα των οφειλετών, μπορείτε να αξιοποιήσετε την πάγια νομοθεσία. Με αίτηση στο δικαστικό τμήμα της εφορίας, μπορείτε να ζητήσετε οι οφειλές σας να αποπληρωθούν σε δόσεις. Είναι πολύ πιθανό –ανάλογα και με το προσωπικό σας προφίλ- ότι θα σα εγκρίνουν ένα πρόγραμμα διευκολύνσεων με 10-12 ή και περισσότερες δόσεις (συνήθως όχι πάνω από 16). Ο τελικός αριθμός των δόσεων, εξαρτάται και από το ύψος της οφειλής.

• Μια τρίτη λύση είναι να απευθυνθείτε στις τράπεζες. Με δεδομένη τη φορολογική λαίλαπα που θα ξεσπάσει αμέσως μετά τις εκλογές, οι τράπεζες θα μπουν στο «παιχνίδι» με προγράμματα διευκόλυνσης για την καταβολή των οφειλών στο δημόσιο. Θα σας δώσουν τη δυνατότητα μέσω της πιστωτικής σας κάρτας ή μέσω φοροδανείου, να αποπληρώσετε τα χρέη σας σε έως και έξι δόσεις. Τα τραπεζικά προγράμματα θα αρχίσουν να προβάλλονται μετά τις εκλογές προκειμένου να συμπέσουν και με το κύμα των εκκαθαριστικών.Σχόλιο ιστολογίου: Στην έσχατη περίπτωση απευθυνθείτε στα τοπικά γραφεία της ΝΔ, αφού ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως θα φροντίσει για όλα. Δεν κάνουμε πλάκα, σοβαρολογούμε...
Κι έρχονται κι άλλα, αφού ο Αντώνης τιμάει την υπογραφή του!!!

σ.σ.netakias

Οταν όλοι οι ξένοι αναγνωρίζουν τον Σαμαρά ως τον Ηγέτη του Μνημονίου…
OTAN
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ…
ΜΕ ΠΟΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ… ΘΑ ΚΑΝΕΙ “ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;
Na μην αναφέρω ότι θα πληρώσουμε και τα κερατάτικα της Siemens, της KMW, της Hochtief, των εργολάβων
Ανάγνωστης έστειλε τις σκέψεις τους για το τι ψήφισε χτες μέρος του ελληνικού λαού, οι 4,3 στους 10 Έλληνες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

1) Φόρο ΕΤΑΚ και ΦΑΠ.
2) Φόρο για τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα, πέρα από το ΦΑΠ.
3) ΕΕΤΗΔΕ ( χαράτσι στη ΔΕΗ ) ΤΟ 2012, ενώ οι 100.000 αιτήσεις εξαίρεσης εκκρεμούν στις εφορίες της Ελλάδας και απειλούνται με δήμευση καταθέσεων και σπιτιών!...
4) Αύξηση αντικειμενικών αξιών ( άρα διπλάσιους φόρους σε δημοτικά τέλη, γονικές παροχές σε δημοτικά τέλη, γονικές παροχές και κληρονομιάς και χαράτσια: Σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Νησιά Ιουνίου, Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αχαΐα και σε όλα τα αστικά και παραθεριστικά κέντρα).
5) Φόρο 20% στα ενοίκια και στις καταθέσεις.
6) Νέες έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, αυτοκίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες.
7) Κατάργηση φοροαπαλλαγών, οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων και των κοινωνικών επιδομάτων σε 200.000 ελληνικές οικογένειες, αφού θα μπουν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια
8) Αυξημένα τεκμήρια, άρα διπλασιασμός φόρων και μηδενική επιστροφή φόρου ακόμα και σε αυτούς που πήραν πέρυσι 1.000 ή 2.000 ευρώ.
9) Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ.
10) Πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,5 ευρώ και ανάλογα το φυσικό αέριο 1,3 ευρώ.
11) Βενζίνη στα 2 ευρώ.
12) Μείωση επιδομάτων ανεργίας και βύθιση της χώρας σε μεγαλύτερη ύφεση, άρα και μείωση του εσωτερικού τουρισμού, καταποντισμός των τουριστικών περιοχών, των ναυτιλιακών και αεροπορικών εταιριών.
13) Απολύσεις και ανεργία άλλων 200.000 ατόμων τουλάχιστον σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
14) Φόρο ιδιοκατοίκησης, πέρα από το χαράτσι!
15) Όχι αποζημιώσεις σε ομολογιούχους που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους από το κούρεμα και σε ταμεία ασφαλισμένων και δημόσια ιδρύματα που έχασαν τα αποθεματικά τους.
16) Μηδενισμός αφορολόγητου, ακόμα και για τα παιδιά, οπότε θα αυξηθούν οι φόροι κατά 100%.
17) Νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ, στις συγκοινωνίες και στις εταιρίες κοινής ωφέλειας.
18) Ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των Ελλήνων.
19) Μεγάλες αναδρομικές μειώσεις σε συντάξεις και σχεδόν βέβαιη περικοπή 13ου και 14ου μισθού.
20) Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών.
21) Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στο δημόσιο τομέα. Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά.
22) Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα είτε απο απόλυση είτε απο
σύνταξη.
23) Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α' κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλεια ή και
ασφαλιστικές εισφορές.

24) Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%.
25) Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά.
26) Υπαγωγή των αγροτών σε ΦΠΑ.
27) Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά/τσιγάρα.
28) Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
29) Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας.

Μετά από όλα αυτά η 17η Ιουνίου φαίνεται πόσο σημαντική ημέρα ήταν.
Το 39% του εκλογικού σώματος πήγε για μπάνιο και το υπόλοιπο 4,3 Έλληνες στους 10 που ψήφισαν, ψήφισαν τα παραπάνω.

Από σήμερα κιχ, δε δικαιούται ουδείς να ομιλεί!


Ο Έλληνας οφείλει να αφουγκραστεί τον αιώνιο αληθινό κρίκο που ενώνει κάθε ψυχή από τα εκατομμύρια που απαρτίζουν το Έθνος…Μετά τους έωλους φράχτες που υψώθηκαν για να χωρίσουν το γένος, ο Έλληνας οφείλει να αφουγκραστεί τον αιώνιο αληθινό κρίκο που ενώνει κάθε ψυχή από τα εκατομμύρια που απαρτίζουν το Έθνος.

Τον πραγματικό δεσμό της Αλήθειας που συνδέει τις ζωές με τις μνήμες του παρελθόντος. Το παρόν της Ελληνικής Γέννας με την ιστορία της. Το ατσάλινο νήμα που οδηγεί τις Εθνικές μνήμες στο μέλλον και φυλάσσεται από όλους εμάς που επιθυμούμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Έλληνες.

Ο κρίκος αυτός είναι η ίδια η Ελλάδα.

Η Ελλάδα που κατακερματίζεται πάντα από την ιδιοτέλεια ατόμων και ομάδων, όταν προσπαθούν να στεριώσουν τους φράχτες του διχασμού βαθιά στην αιώνια, ιερή σάρκα. Η Ελλάδα με το γαλάζιο της ελπίδας και το λευκό της Ελευθερίας που σκιάζεται από το κακόγουστο εμπριμέ, το πρόσκαιρο που αλλάζει κάθε 20ετία ανάλογα με τις επιδιώξεις μιας μικρής μειοψηφίας που σφηνώνεται στο Ιερό Μητρικό χώμα με σκοπό να απομυζήσει κάθε ικμάδα του και να εκποιήσει ότι δεν μπορεί να καταβροχθίσει.

Το ζητούμενο δεν είναι η συμφωνία τον πολιτικών αλλά η αποφασιστικότητα των Ελλήνων πολιτών. Της συντριπτικής, απόλυτης, αυτοδύναμης πλειοψηφίας της οποίας η μοίρα, η ευμάρεια, η ευδοκίμηση στηρίζεται στην επιβίωση της Πατρίδας.

Αυτή η πανίσχυρη πλειοψηφία δεν πρέπει να διαρραγεί γιατί είναι η ενσάρκωση του Έθνους, ο θεματοφύλακας του. Δεν είναι ακόλουθος κανενός μαγικού αυλού, μηδενός πολύχρωμου παλιάτσου. Είναι ο κληρονόμος ενός υπερχρονικού καθήκοντος, ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Του Ελληνισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε μέσα στις χιλιετίες της ιστορίας και έβαλε την σφραγίδα του στον διαχωρισμό του ορθού και του λάθους. Του δικαίου και του αδίκου. Της Αλήθειας και της Λήθης.

Εάν αναλογιστούμε την έννοια του “ορθού” σε κάθε γωνία της Γης, θα δούμε πίσω του την Ελλάδα.

Το υπόβαθρο της ευθύνης

Οφείλουμε να αντιληφθούμε το τεράστιο ποσοστό ευθύνης που μας αναλογεί και δεν μας δίνει περιθώρια ελαφρότητας τόσο στις μακροπρόθεσμες επιλογές μας, όσο και στην καθημερινότητα.

Ο συμπολίτης μας, ο συνάνθρωπος μας, ο συνέλληνας, ο αδελφός μας από την κοινή μητέρα, είναι ο συμπολεμιστής μας, ως άλλη Σπαρτιάτικη Μόρα όπου η ζωή του ενός εξαρτάτο από την θέληση του άλλου.

Γι’ αυτό και ο διχασμός των Ελλήνων ήταν ο αιώνιος στόχος του εχθρού, ο αιώνιος εφιάλτης του Έλληνα. Πίσω από κάθε Εθνική τραγωδία, προηγήθηκε το δηλητηριώδες βέλος της διχόνοιας που έσπασε την ισχύ του γένους. Ισχύς εν τη ενώσει και μόνο.

Όλοι λοιπόν οι Έλληνες – πλην της άθλιας, υπερεθνικής νομενκλατούρας που λυμαίνεται την πατρίδα – οφείλουμε να σταθούμε ως μία γροθιά πλάι στην Πατρίδα. Όχι στο κόμμα, όχι στην κυβέρνηση αλλά την Πατρίδα. Με αυτόν τον τρόπο και μόνο θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του λαού και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εθνική Ενότητα για την Λευτεριά και την Αξιοπρέπεια, όχι εμφύλιοι ανταγωνισμοί και σπαραγμοί για να τρίβουν τα χέρια τους όσοι επιβουλεύονται τα σπίτια μας, την ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Ας αφουγκραστούμε αυτό που άκουσε ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς και τόσοι Άγιοι του Ελληνισμού όταν έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα. Αυτοί έμειναν στην ιστορία και όχι οι ανώνυμοι γραφιάδες, οι “βολεμένοι” των ενίοτε εμπριμέ συμφερόντων, που το σκοτάδι τους διαλύετο πάντα από το άσβεστο, εκτυφλωτικό φως της Γαλανόλευκης. Το φως της Λευτεριάς που μυστηριακά ακολουθούμε στα γονίδια μας και στους Εθνικούς μας Ύμνους.

Έρχεται η στιγμή να αποδείξουμε αν την αξίζουμε, με μοναδικό κριτήριο το αξίωμα που έθεσε ο Εθνικός μας ποιητής: “Αν μισούνται ανάμεσό τους, δεν τους πρέπει λευτεριά..”

Ο φόβος της εξόδου από το ευρώ φαίνεται πως υπερίσχυσε – ελαφρώς – της οργής ενάντια στα επίμονα μέτρα λιτότητας, είναι το συμπέρασμα του βρετανικού περιοδικού Economist από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

«Μετά από την άρνησή του να στηρίξει την πρώτη συμφωνία διάσωσης το 2010, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να πείσει τους ηγέτες της ευρωζώνης για τις σοβαρές του προθέσεις να δρομολογήσει τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύει το δεύτερο πακέτο διάσωσης», αναφέρει το άρθρο του περιοδικού.

«Το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς μιλούσε σαν τον επόμενο ηγέτη της χώρας», σημειώνει ο Economist, παρατηρώντας ότι αντί να θριαμβολογήσει για τη νίκη του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς προτίμησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που επικρατούν διεθνώς, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Το βρετανικό περιοδικό αναφέρεται, επίσης, στο πρωτοφανές υψηλό ποσοστό της αποχής, το οποίο πλησίασε το 40% στις τελευταίες εκλογές, έναντι 34% τον Μάιο. «Φαίνεται πως [οι Έλληνες] δεν τρέφουν πολλές ελπίδες για βελτίωση της δεινής τους κατάστασης από τη νέα κυβέρνηση», καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου.

Την ίδια ώρα, ΕΕ και ΔΝΤ φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν το χρόνο αποπληρωμής του δανείου ύψους 85 δισ. ευρώ, σε 30 χρόνια από τα 15 που είναι μέχρι σήμερα.
Το θέμα μετέδωσε το ιρλανδικό δίκτυο RTE. Αυτό θα γίνει σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Το θέμα, όπως αναφέρεται, δεν έχει συζητηθεί επισήμως με την κυβέρνηση της χώρας.
Η Γερμανία δεν θεωρεί πως είναι η κατάλληλη ώρα για να δώσει περιθώριο χαλάρωσης ή επιπλέον χρόνο στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Georg Streiter.

"Είναι αποφασιστικό τώρα η τρόικα να πειστεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες της και θα εφαρμώσει πλήρως τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Τώρα δεν είναι η ώρα για οποιουδήποτε είδους έκπτωση στην Ελλάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος για να ανταποκριθεί στους στόχους της μεταρρύθμισης, όπως άφησε να εννοηθεί νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle, ο κ. Streiter δήλωσε ότι "εμμένουμε σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί".

Αναμένουμε τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, ο οποίος κάτι έλεγε για αναδιαπραγμάτευση, για ελάφρυνση των μέτρων κ.α.

«Πάμε για μια κυβέρνηση συνέχισης του μνημονίου, που θα τιμήσει τις υπογραφές που είχαν βάλει Βενιζέλος και Σαμαράς, που σημαίνει ότι η Ελλάδα οδεύει, για μια ακόμη φορά, στο δρόμο της δυστυχίας και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και ένα χειμώνα παρόμοιο με αυτόν του ΄42, όπως τουλάχιστον μου λένε εκείνοι που ζουν ακόμη και το έχουν βιώσει»,
δήλωσε, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής Επικρατείας και εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Νίκου Καρούτζου

Αντιμέτωπη με κυκεώνα προβλημάτων η λύση των οποίων επείγει αλλά και δύσκολων αποφάσεων αναμένεται να είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις διεργασίες που ξεκινούν σήμερα. Και αυτό διότι στα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τη χώρα επί δύο και πλέον χρόνια έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ακυβερνησίας.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας έχει ουσιαστικά εκτροχιαστεί, ενώ την ίδια στιγμή εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι εκλογές δημιουργούν αναβλητικότητα και επιφυλακτικότητα. Η νέα κυβέρνηση, υπό αυτές τις συνθήκες, θα έχει περιορισμένα χρονικά περιθώρια να κινηθεί και να λάβει αποφάσεις πριν η κατάσταση καταστεί πλήρως ανεξέλεγκτη.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους αλλά και να δημιουργήσει συμμαχίες, δεδομένου ότι η επέκταση της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία μεταβάλλει συνεχώς τα δεδομένα.

1. Η επόμενη δόση και το 1 δισ.

Χωρίς αμφιβολία, προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση της επόμενης δόσης αλλά και του 1 δισ. ευρώ που έχει παρακρατηθεί από την προηγούμενη προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί. Για να εγκριθεί όμως η επόμενη δόση, απαιτείται να έλθει η τρόικα στην Αθήνα και να ελέγξει την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εμπόδια στην έγκριση λόγω του εκτροχιασμού. Διέξοδος από το αδιέξοδο υπάρχει μόνο αν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποφασιστεί παράταση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Ελλάδας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταβληθούν και οι οικονομικές απαιτήσεις της τρόικας έναντι των Αθηνών. Η χρονική παράταση φαίνεται ότι πλέον μπορεί να γίνει αποδεκτή όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

2. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια εκκρεμότητα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση της διαδικασίας αυτής ήταν εντός του πλαισίου συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για τον σχηματισμό της. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα γίνει η διαδικασία και να εφαρμόσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να σταματήσουν οι εκροές καταθετικών κεφαλαίων που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες.

Το φρένο στις εκροές σε πρώτη φάση και σε δεύτερη η επιστροφή καταθέσεων, μαζί με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, αποτελούν κρισιμότατο παράγοντα για την πορεία της οικονομίας. Και αυτό διότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να επανέλθουν σε ομαλότερη λειτουργία και να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτικό παράγοντα για τη βελτίωση της κατάστασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει μια απόφαση για ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Και αυτό διότι πλέον δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας και άρα μετανάστευσης κεφαλαίων εκτός Ελλάδας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε αυξημένες ροές καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες από επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, τις οποίες προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση προκειμένου να προσελκύσουν καταθετικά κεφάλαια και μέχρι του σημείου όπου θα υπάρξει ισορροπία προσφερόμενων επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

3. Φορολογία

Επείγουσα ανάγκη θα πρέπει να θεωρείται και η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων για τις διατάξεις στις οποίες συμφωνούν, αλλά τα δεδομένα έχουν ήδη αλλάξει. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το περασμένο φθινόπωρο υπάρχει ένα πόρισμα για την «κατάργηση» του κώδικα βιβλίων και στοιχείων το οποίο δημιουργεί στην ουσία ένα νέο κώδικα απλούστερο, αλλά δεν λύνει τα τεράστια προβλήματα γραφειοκρατίας, πολυνομίας και διαφθοράς.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η Επιτροπή για τον Κώδικα κλήθηκε να καταγράψει τον νέο κώδικα σε μια κόλλα χαρτί και αυτή παρέδωσε διατάξεις 130 σελίδων περίπου μετά από επιμονή στελεχών του ΥΠ.ΟΙΚ. που μετείχαν στην Επιτροπή. Στο πακέτο των αλλαγών στη φορολογία περιλαμβάνονται ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στον ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση του συστήματος επιβολής του φόρου, το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους και μείωση συντελεστών φορολόγησης και στα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων.

Μείζονος σημασίας είναι το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε αγοραία επίπεδα. Και αυτό γιατί οι επιπτώσεις στην αγορά θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές στη φορολογία. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για αναγκαία τομή, καθώς περιορίζει τις δυνατότητες διακίνησης «μαύρου χρήματος» μέσω της αγοράς οικοδομής.

Η νέα κυβέρνηση, πάντως, θα βρεθεί αντιμέτωπη και με ένα άλλο πρόβλημα. Την αδυναμία καταβολής των φόρων από σημαντικό ποσοστό των φορολογουμένων που θα υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις. Αρκεί να αναφερθεί πως από το τέλος Ιουνίου και μετά θα πέσουν μαζεμένα φορολογικά βάρη (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόροι ακινήτων) ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου, που είναι αμφίβολο αν θα αποπληρωθούν από τα νοικοκυριά. Και αυτό όταν στα έσοδα καταγράφεται μεγάλη υστέρηση έναντι των στόχων, την οποία στο ΥΠ.ΟΙΚ. υπολογίζουν στο 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί τελικά κατά πολύ υψηλότερη. Η Νέα Δημοκρατία έχει εντοπίσει το πρόβλημα και προωθεί τη λύση της χρονικής μετάθεσης της καταβολής. Το ζήτημα που γεννάται είναι ότι η μετάθεση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία ίσως δεν θα υφίστανται αν ληφθεί χρονική παράταση εκτέλεσης των στόχων του μνημονίου. Επιπλέον, η ύφεση φαίνεται ότι είναι πολύ βαθύτερη από αυτή που προβλέπει ο προϋπολογισμός, κι αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

4. Οι μισθοί και οι παρενέργειες

Την ίδια στιγμή, υπάρχει δέσμευση για νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στις μειώσεις των αποδοχών κατά μέσο όρο 12% στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία δεν έχουν θιγεί σημαντικά από τις περικοπές. Ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι η μείωση θα είναι αυτού του ύψους. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι τον Ιούνιο ουσιαστικά λήγει η περίοδος των αναδρομικών κρατήσεων δημοσίων υπαλλήλων για τις μειώσεις μισθών που αποφασίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και εφαρμόστηκαν με καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα έχει μεγαλύτερες ταμειακές ανάγκες, οι οποίες έχουν ήδη προϋπολογιστεί, αλλά την ίδια στιγμή θα βελτιωθεί και η ρευστότητα στην αγορά και θα δοθεί η δυνατότητα να πληρωθούν με μεγαλύτερη ευκολία οι φόροι καθώς και να υπάρξει καλύτερη αγορά για τις επιχειρήσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η θετική επίδραση θα είναι πρόσκαιρη, αφού οι μισθοί έχει συμφωνηθεί να μείνουν παγωμένοι, ενώ οι ωριμάνσεις δεν θα εφαρμοστούν αν η ανεργία δεν πέσει κάτω από 10%, πράγμα που είναι προφανές ότι δεν προβλέπεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι στον ιδιωτικό τομέα οι κοινωνικοί εταίροι θεωρούν πως η πορεία πτώσης των μισθών ουσιαστικά δεν οδηγεί πουθενά, όπως και επίσης και η κατάργηση της μετενέργειας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι συνθήκες διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

5. Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ενα από τα πιο καυτά μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων και πλέον η εκλογή της ΝΔ στην πρώτη θέση δημιουργεί θετική προσδοκία. Είναι σαφές ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή και τα χρονοδιαγράμματα έχουν πέσει έξω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται άμεσα και έμμεσα για την οικονομία. Υποτίθεται ότι το 2012 θα εισέρρεαν στα κρατικά ταμεία περί τα 3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και δεν έχει μπει ούτε ευρώ, με συνέπεια ο στόχος να θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί, προκαλώντας παρενέργειες και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση έως το τέλος Ιουνίου των προγραμματισμένων πακέτων μετοχών των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του Διεθνούς Κέντρου Τύπου, που είναι προφανές πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

6. Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο σκέλος των δαπανών είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς δεν έχουν προχωρήσει βασικές δράσεις για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευτεί. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Ιουνίου οφείλει η κυβέρνηση να δημοσιεύσει σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημόσιους οργανισμούς και να διασφαλίσει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σημειώνει σταθερή πτώση. Στην παρούσα φάση αυτό δεν συμβαίνει, καθώς στόχος είναι να μην ξεμείνει από χρήματα το κράτος και διογκώνονται οι υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό έχει ως συνέπεια να στερείται η αγορά από πολύτιμα κεφάλαια για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

7. Ανεργία

Την ίδια στιγμή, φουντώνει η ανεργία, με αποτέλεσμα να καθίσταται άμεση προτεραιότητα η αναζήτηση λύσεων υποστήριξης των ανέργων. Η Ν.Δ. υποστήριξε την επέκταση του χρόνου καταβολής επιδόματος ανεργίας στα δύο ενώ παράλληλα, υπάρχει δέσμευση έναντι των εταίρων για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δομής και των δραστηριοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και στη συνέχεια να παρουσιαστούν οι διορθωτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας που έχει διαπιστωθεί και να τεθούν ποσοτικοί στόχοι για τον αριθμό των ελέγχων αδήλωτης εργασίας που πρέπει να εκτελεστούν.

Η αδήλωτη εργασία προκαλεί τεράστια προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατάρρευσης και θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο το κρισιμότερο ζήτημα είναι σε πρώτη φάση να σταματήσει η αύξηση της ανεργίας, πράγμα που δεν λύνεται μόνο με διοικητικά μέτρα, αλλά με συνολικό πακέτο πολιτικής που θα αναστρέψει την πορεία της οικονομίας και θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.

8. Απορρόφηση ΕΣΠΑ

Κρισιμότατος παράγοντας ανάπτυξης είναι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η Ε.Ε. έχει δείξει πρόθεση να παράσχει διευκολύνσεις, αλλά η ελληνική πλευρά μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα κονδύλια. Το μεγάλο στοίχημα της όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές είναι να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ώστε το ΕΣΠΑ να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ρόλο αναμένεται να έχει και η ομάδα Ράιχενμπαχ, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στο τελευταίο μνημόνιο να λάβει μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης και την απλούστευση της υλοποίησης των έργων με α) χαρτογράφηση των ευθυνών και κατάργηση των περιττών σταδίων, β) ενοποίηση των διαχειριστικών ικανοτήτων, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου. Προς το παρόν δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα και οι ρυθμοί στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να είναι ιλιγγιώδεις. Εχουν γίνει συζητήσεις και επαφές επί κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

9. Η καθημερινότητα του πολίτη

Πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη και με την κοινωνία, που ζητεί δικαιοσύνη και ίση αντιμετώπιση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι υποχρεωμένη να προωθήσει πολιτικές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη και του μειώνουν το κόστος ζωής. Και τέτοιες πολιτικές αφορούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας και την πάταξη της διαφθοράς. Πρόκειται για τομείς στους οποίους η Ελλάδα δεν πάσχει από ελλιπή νομοθεσία, αλλά από εφαρμογή της, η οποία απαιτεί πολιτική βούληση.

10. Ασφάλεια και δικαιοσύνη

Το δεύτερο μεγάλο πολιτικό ζήτημα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Και η εμπέδωση της ασφάλειας σχετίζεται με την εφαρμογή των νόμων. Ομως μέχρι σήμερα η εφαρμογή ήταν χαλαρή, με αποτέλεσμα η εγκληματικότητα και η παραβατική συμπεριφορά σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας να έχουν αυξηθεί. Αυτή η εξέλιξη έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους να κάνουν πολιτικά παιγνίδια, είτε αντικαθιστώντας το κράτος και πουλώντας προστασία είτε υπονομεύοντας το κράτος, παραβιάζοντας με απροκάλυπτο τρόπο νόμους κρίσιμους για τη χώρα, όπως αυτούς που αφορούν στη λαθρομετανάστευση.

Αν η επόμενη κυβέρνηση δεν τηρήσει την υποχρέωση του κράτους να εφαρμόζει τους νόμους ακριβοδίκαια και για όλους, τότε μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνες εξελίξεις. Φυσικά, η ασφάλεια και η ευνομία σχετίζονται και με τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Μια Δικαιοσύνη που απονέμει δίκαιο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση είναι προφανές ότι δημιουργεί έδαφος για μεγαλύτερη ανομία, αφού στην ουσία υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ατιμωρησία.

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Αν θέλεις να καταστρέψεις κάποιον βάλτον να αγωνιστεί για λάθος πράγματα.
H Ελλάδα χρεοκόπησε και θα γίνει φτωχότερη γιατί έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής στον πολιτισμένο κόσμο, έχει υψηλές κρατικές δαπάνες, υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τη διαφθορά και έχει μια οικονομία με ανταγωνιστικότητα στα επίπεδα των χωρών της Αφρικής...

Δεν έχουμε ακούσει από τα δυο ντουζίνες κόμματα που συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις για την θεραπεία των αιτιών της χρεοκοπίας.

Αντ’ αυτών η διελκυστίνδα εδώ και μήνες παίζεται μεταξύ των συνθημάτων μνημονίου και αντιμνημονίου.

Αυτός είναι ένας λόγος που κάνει κάποιον να μην είναι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Συνήθως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη κατάσταση η λύση δρομολογείται όταν τεθούν τα σωστά ερωτήματα.

Όταν τίθενται ευθύς εξ αρχής λάθος ερωτήματα είναι απίθανο να δοθούν οι σωστές απαντήσεις.

Ο κ. Σαμαράς κέρδισε τις χθεσινές εκλογές με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Παρά την κρισιμότητα του διλήμματος η διαφορά μοιάζει φτωχή.

Η διαφορά αυτή γίνεται ακόμη πιο φτωχή αν εκτιμήσει κάποιος την δυσκολία της χώρας να κυβερνηθεί λόγω του συντεχνιακού και πελατειακού κατακερματισμού της κοινωνίας και του εθισμού μεγάλων τμημάτων της στην παράνομη παρεμπόδιση της εφαρμογής των νόμων.

Μοιραία οποιαδήποτε πίεση από την πραγματικότητα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα προσκρούσει σε μια διευρυμένη αντιπροσωπεία στη Βουλή και στο πεζοδρόμιο που θα αρνείται να εφαρμόσει τις αλλαγές...

Μέχρι η ευρεία πολιτική ηγεσία του τόπου να βρει το κουράγιο να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και τις πιθανές επιλογές που έχει, η παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη τελεί υπό τον κίνδυνο της αποπομπής...

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Σαμαράς γέμισε τον ελληνικό λαό με προεκλογικές υποσχέσεις για σκληρή και επωφελή για τη χώρα επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Με βάση αυτή την προεκλογική υπόσχεση, καθώς και με την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις και ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν άλλοι φόροι και χαράτσια (δηλαδή μια νέα έκδοση του «λεφτά υπάρχουν»), ο λαός επέλεξε τη σιγουριά της ΝΔ, από το άγνωστο του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε εντολή στον Σαμαρά να αγωνιστεί μέσα στην Ευρωζώνη, για την καλυτέρευση του βιοτικού του επιπέδου.

Όμως, χθες το βράδυ ο κ. Σαμαράς, κατά την καθιερωμένη δήλωσή του στο Ζάππειο, είπε ένα πράγμα και παρέλειψε ένα άλλο, τα οποία θα πρέπει να προσέξετε.

Πρώτον είπε πως οι συμφωνίες με την τρόϊκα (μνημόνιο) θα τηρηθούν στο ακέραιο γιατί, όπως είπε, η Ελλάδα έχει… αξιοπρέπεια και το κράτος συνέχεια.

Δεύτερον παρέλειψε εντελώς τη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» την οποία διέγραψε ξαφνικά από το λεξιλόγιό του.

Αντιλαμβάνεστε πιστεύουμε τη συνέχεια...

Υπέρτατος Νόμος του κράτους το μνημόνιο.


Οι εκλογές έγιναν και ξαναέγιναν και κατά τα φαινόμενα το αποτέλεσμα παρέμεινε ως είχε. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα ξανακυβερνήσουν, ασχέτως εάν οι πολίτες έχουν καταδικάσει τις μνημονιακές πολιτικές. Εδώ όμως είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε-γέλασε! Εδώ μπορούν να συμβούν τα πάντα, αφού μέχρι και ο ζαλισμένος από τις τούμπες Σαμαράς γίνεται πρωθυπουργός!

Βέβαια, είναι και η ψήφος των πολιτών που ανέδειξε τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και πρέπει να σεβαστούμε την πλειοψηφία, ασχέτως οιουδήποτε εκτρωματικού εκλογικού νόμου. Είναι χρέος μας προς την Δημοκρατία και το Σύνταγμα το οποίο προασπιζόμαστε, τουλάχιστον εμείς οι πολίτες (για τους πολιτικούς δεν γίνεται λόγος, αφού το έχουν κουρελιάσει και έχουν επιτρέψει –προς όφελός τους φυσικά- τον κατά συρροή βιασμό του από την τρόικα και τις άλλες «φίλες» και «σύμμαχες» χώρες).

Η επόμενη ημέρα ξημέρωσε και τώρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Και κατεργάρηδες είναι αυτοί που ψήφισαν υπό το καθεστώς τρομοκρατίας και αυτοί που ψηφίστηκαν ανεχόμενοι την εξόφθαλμη παραβίαση περί ανεπηρέαστης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Παραδόξως οι ευθύνες μοιράζονται και βρίσκεται το θύμα να εξισώνεται με τον θύτη, αφού επιβράβευσε τις πολιτικές που αύξησαν την ανεργία, που κατέστρεψαν την οικονομία, που δολοφόνησαν συμπατριώτες μας, που έφεραν την πείνα σε ανήλικα παιδιά και την εξαθλίωση των γερόντων που καλούνται να πληρώνουν τα φάρμακά τους και την περίθαλψή τους…

Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να υπερασπιστεί τους πολίτες (όπως διατράνωνε προεκλογικά) και να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο που ο ίδιος συνυπέγραψε!!! Καλείται να αντιμετωπίσει το θηρίο που ο ίδιος συνδημιούργησε. Καλείται να επαναφέρει την χώρα σε κατάσταση αξιοπρέπειας και σεβασμού από τους υπόλοιπους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε διεθνές επίπεδο… Και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει ούτε μία αγωγή κατά όλων εκείνων των εντύπων που το προηγούμενο διάστημα επέβαλαν καθεστώς τρομοκρατίας στους Έλληνες πολίτες και διέσυραν διεθνώς την Ελλάδα με ανείπωτους χαρακτηρισμούς (μέχρι και πορνείο χαρακτηρίστηκε η πατρίδα μας και δεν παρενέβη ούτε ο υπηρεσιακός γερμανολάγνος πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος).

Δίκαια, λοιπόν, αναρωτιέται ο κάθε πολίτης: Πώς θα καταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς να κρατήσει ικανοποιημένους εκείνους που θέλουν να μας ισοπεδώσουν μέσα από τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου; Είναι προφανές πως αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει και ούτε θα γίνει, αφού ήταν σαφής η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον δρόμο που χαράχτηκε. Απλά, ο Αντώνης Σαμαράς θα εφαρμόζει από τούδε και στο εξής όλα τα επαίσχυντα μέτρα με το αισχρό αιτιολογικό ότι έχει την «λαϊκή εντολή»!!!

Αυτοχειριασθήκαμε αγαπητοί μου. Και αυτό έγινε όχι επειδή δεν εκλέξαμε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά επειδή υποκύψαμε σε εκβιασμούς, επειδή κοιτάξαμε εκεί που μας έδειχναν και όχι εκεί που έπρεπε, επειδή προτιμήσαμε τον αργό θάνατο από την υπερήφανη στάση έναντι των τρομοκρατών μας. Προτιμήσαμε και πάλι τις φρούδες ελπίδες ενός πολιτικάντη που δεν είναι σταθερός ούτε στις απόψεις του κόμματός του, ευελπιστώντας πως θα είναι σταθερός στο τιμόνι της χώρας…! Αλίμονο, επιλέξαμε μόνοι μας τον δήμιό μας, καίγοντας την χώρα μας προκειμένου να σωθεί η Ευρώπη!!! Και πρέπει να γνωρίζουμε και να το κατανοήσουμε απολύτως πως, όταν υποκύπτεις σε έναν εκβιασμό, τότε έχεις χάσει, αφού ο εκβιασμός αυτός θα επαναλαμβάνεται εσαεί…

Τώρα, το μόνο που μας έχει μείνει να ελπίζουμε, είναι να καταρρεύσει η Ευρώπη ή να γίνει πόλεμος…! Ποιός ξέρει… μπορεί να συμβούν και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς θα είμαστε θύματα, αφού ήδη επιλέξαμε την θυματοποίησή μας. Εκτός και αν αποφασίσουμε να αντιδράσουμε αποφασιστικά απέναντι στο επερχόμενο πολιτικό έκτρωμα…


ΥΓ: Αλήθεια, εκείνη η τιμωρία των υπευθύνων για την κατάντια της χώρας, πότε θα έρθει κύριε Σαμαρά; Επίσης, κύριε Σαμαρά, μήπως σας θυμίζει κάτι η λέξη "επαναδιαπραγμάτευση";

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"