Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Αυγ 2012


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Έχουμε δε ορατές διαφορές. Ανήκει, απ’ όσα ξέρω ή συμπεραίνω από ομαδοποιήσεις στις οποίες συμμετείχε, αλλιώς ας με διορθώσει κάποιος, στους νεοφιλελεύθερους, για τους οποίους γνωστές οι απόψεις μου και τα συναισθήματα μου.

Έχει βέβαια μερικές βασικές διαφορές από κάποιους άλλους αυτού του ιδιότυπου χώρου των «μαρξιστών από την ανάποδη». Και τους λέω έτσι γιατί βλέπουν την κοινωνία ταξικά αλλά αφ υψηλού, από την θέση της παρασιτικής και λούμπεν τάξης των νταραβεριτζήδων, που στα καθ’ ημάς υποδύονται τους αστούς και πιστεύουν στην αυτορρύθμιση των αγορών, στον κοινωνικό δαρβινισμό και εν τέλει στην κοινωνική ανθρωποφαγία.

Κάποιοι από αυτούς, με την εργασία έχουν μια και μόνη σχέση: του παρατηρητή. Απλά όλη την ζωή τους βλέπουν τους άλλους να δουλεύουν. Με αυτή την ντεμέκ «αριστοκρατία» της πλάκας δεν είχα, δεν έχω κι ούτε θ’ αποκτήσω καμία σχέση. Βρίσκεται μακράν των πολιτικών ιδεών, της παράδοσης και της λαϊκότητας της Κεντροδεξιάς. Ο κ. Δένδιας όμως ουδέποτε ήταν ανεπάγγελτος και «δοτός» λόγω οικογενείας, άρα φέρει τις όποιες απόψεις του με αξιοπρέπεια και δεν τον έχω ακούσει να κάνει «ανθρωποφαγικές» δηλώσεις για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Η πολιτική εντιμότητα και ακεραιότητα επιβάλλει να πούμε μερικές αλήθειες για την προσπάθεια που καταβάλλει ν’ αντιμετωπιστεί το μέγιστο εθνικό θέμα της λαθρομετανάστευσης. Και γράφω αυτές τις γραμμές γιατί είδα από πολλούς να ξεχύνεται αρκετή μεμψιμοιρία, έως και συνωμοσιολογία.

Είναι προφανές ότι ο κ. Δένδιας, με την τεράστια ευθύνη που του έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός, αντιλαμβάνεται το μέγεθος και την εθνική σημασία του προβλήματος.

Είναι επίσης προφανές ότι καταβάλλει μια μεγάλη και ειλικρινή προσπάθεια.

Στην προσπάθεια αυτή, το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι, θα ήταν να το βουλώσουμε και να βάλουμε πλάτη, αφήνοντας του ένα βάθος χρόνου.

Μερικοί κάνουν απλές αριθμητικές πράξεις. Τόσους ελέγξατε, τόσους συλλάβατε, μόνο τόσους απελάσατε. Δεν είναι όμως έτσι.

Το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι με την φρούρηση των συνόρων μειώθηκαν ραγδαία οι εισερχόμενοι. Από 300 με 500 την ημέρα, γίνανε 12! Ευκταίο το μηδέν αλλά ήδη το αποτέλεσμα αυτό μετράει, το γράφει το ταμπλό του πολιτικού γηπέδου κι όπως ξέρετε, σημασία έχει τι γράφει το ταμπλό κι όχι αν παίξαμε απλά καλή μπάλα. Ο κ. Σαμαράς κι οι επιλογές του ως πρόσωπα, είναι πλέον κυβέρνηση, πρέπει να κρίνουμε τις πράξεις τους κι όχι να εκθειάζουμε τις προθέσεις τους. Εδώ λοιπόν, κάτι καλό γίνεται.

Δεύτερον, εξίσου σημαντικό, δεν είναι μόνο το πόσους απελαύνεις, σε αυτό πρέπει να φτάσεις οπωσδήποτε και με μαζικότητα, αλλά και το τι κλίμα φτιάχνεις. Πρέπει να εκπέμπεις σταθερά κι αμείλικτα το μήνυμα, ότι η ζωή των παρανόμων θα είναι πλέον πολύ δύσκολη. Αυτά, ξέρετε, οι κατσαπλιάδες μουσαφιραίοι μας τα συζητάνε μεταξύ τους. Παίρνουν και τον ξάδερφο στην Τόρα Μπόρα, στο Μογκαντίσου ή στην Λαχώρη και του το σφυράνε, ότι στην Ελλάδα σφίξανε πια τα γάλατα.

Θα δείτε έτσι, ότι θα αυξηθούν πολύ οι οικειοθελείς αναχωρήσεις. Οι αφρικανοί πωλητές λαθραίων, όταν θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν πλέον να πουλάνε τα λαθραία τους και θα βρεθούνε να χρωστάνε στην Καμόρα πολλά ζεμπίλια με κατασχεμένες τσάντες κλπ, θα τα μαζέψουν και θα πάνε για φρέσκα σε άλλους τόπους.

Στην τελική αντιμετώπιση, η κυβέρνηση έχει σαν μονόδρομο μια ακόμη σκληρότερη πολιτική, με μεγάλους χώρους επ’ αόριστον κράτησης και αυστηρή καταστολή σε βάρος όσων δίνουν δουλειά και στέγη στους λαθραίους εισβολείς, με παράλληλη θέση διεθνώς των ευθυνών του κράτους δουλέμπορου, της Τουρκίας.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι μια καλή και ειλικρινής αρχή, που πρέπει να έχει σταθερότητα και αυξανόμενη ένταση.

Πιστεύω δε ότι και ο Υπουργός κι όλοι οι αρμόδιοι, όταν αντιληφθούν την τεράστια κοινωνική συναίνεση, που έχει αυτή η πολιτική, μόλις γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα, θα χάσουν κι αυτή την μικρή νευρικότητα, που υπάρχει, μην τους πουν πως έσταξε η ουρά της «πολιτικής ορθότητας».

Στο μεταξύ όμως, αφού αγαπάμε την Πατρίδα, το μόνο σπίτι μας σε τούτο τον κόσμο, ας πούμε με ειλικρίνεια: Να συνεχίσει πιο δυνατά η κυβέρνηση, χωρίς φόβο για το τι θα πουν τα δέκατα του «προοδευτικού» πυρετού.
Όπως μας έχουν πληροφορήσει οι αρμόδιες αρχές, στην Ελλάδα ζουν 1,3 με 1,5 εκατ. νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες. Ουσιαστικά, οι μισοί από αυτούς, ίσως και περισσότεροι, δεν διαθέτουν κανένα χαρτί, έχουν έρθει στη χώρα μας μέσω κυκλωμάτων που περνούν κόσμο ελεύθερα από τα… ξέφραγα σύνορα.

Επομένως, όπως κι αν πας, όπου κι αν κοιτάξεις θα δεις κάποιον μη νόμιμο μετανάστη. Και το λέμε αυτό διότι, αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, 1 στους 4 που συνελήφθησαν στην επιχείρηση Ξένιος Ζευς, ήταν παράνομος, δηλαδή οι υπόλοιποι τρεις επομένως είναι καθ’ όλα νόμιμοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, προσήχθησαν 6.690 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 1.555 γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στην χώρα.

Επομένως, θα πρέπει να συμπεράνουμε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η Ελληνική Αστυνομία και ο κ. Δένδιας, έχουν τον… μαγνήτη που μαζεύει μόνο νόμιμους μετανάστες και ελάχιστους παράνομους σε πλήρη αντίθεση με τα στοιχεία που δείχνουν ότι όλη η Ελλάδα έχει γεμίσει με αλλοδαπούς που δεν έχουν ούτε χαρτιά, ούτε όνομα, ούτε προέλευση.

Και πολύ φοβόμαστε ότι, καλές οι προθέσεις αλλά ο Ξένιος Ζευς θα καταλήξει σε φιάσκο και θα μείνει μόνο στο επίπεδο της επικοινωνίας και του εντυπωσιασμού. Ίσως και στην προσπάθεια του κ. Δένδια να φτιάξει το προφίλ του με ένα θέμα που «πουλάει».

Αναμφισβήτητα απαιτούνται επιχειρήσεις για να συμμαζευτεί το πρόβλημα που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όταν όμως βγαίνουν και μας λένε ότι 3 στους 4 που προσήχθησαν ήταν νόμιμοι τότε κάτι περίεργο τρέχει.

Ή βλέπουν με διαφορετικό τρόπο την έννοια της νομιμότητας και της παρανομίας ή οι παράνομοι μετανάστες έχουν κρυφτεί και περιμένουν πότε θα περάσει ο Ξένιος Ζευς για να ξαναβγούν. Που κρύφτηκαν, άραγε πάνω από 700.000 και δε μπορεί να τους βρει η αστυνομία;

Εν πάση περιπτώσει ας μας πουν τι σημαίνει παράνομος και τι νόμιμος μετανάστης, έτσι για να ξέρουμε που βαδίζουμε κι εμείς.

Κι από την άλλη, δεν είναι ανάγκη να μαθαίνουμε καθημερινά τι έκανε η ΕΛ.ΑΣ. Δε χρειάζονται δελτία τύπου και ανακοινώσεις και κομπασμοί για το… σπουδαίο έργο που επιτελεί ο Ξένιος Ζευς. Ούτε να υπερηφανεύεται ο κ. Δένδιας ότι πλέον τα σύνορα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι επειδή είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση στην Αθήνα και αλλού. Επικοινωνιακοί χειρισμοί σε τόσο πολυσύνθετο και ακανθώδες θέμα δε χωράνε.

Έχουμε, ωστόσο, κι ένα άλλο φαινόμενο που χρήζει… ψυχιάτρου. Είναι η ερώτηση 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι καταγγέλλουν πογκρόμ κατά των μεταναστών κι ότι η κυβέρνηση παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις. Σύμφωνα τη δήλωση των βουλευτών, «χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσαχθεί στο σωρό, εκατοντάδες στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί από τους προσαχθέντες έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για τους κρατούμενους που, βάσει συμβάσεων, δικαιούνται διεθνή προστασία».

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για το πογκρόμ που δήθεν γίνεται σε βάρος των μεταναστών, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτά που γίνονται στα γκέτο της Αθήνας. Δε μας είπε ποτέ για το… πογκρόμ κατά των Ελλήνων πολιτών ούτε μας ανακοίνωσε ποτέ μια κάποια λύση για το πρόβλημα. Μόνο καταγγελίες, εντυπωσιασμοί και δήθεν αριστερή ευαισθησία σε ένα θέμα που δεν είναι για κομματική εκμετάλλευση.Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία θα διευρύνουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους για την Συρία, τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, μετά την συνάντηση της με τον τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Συνεργαζόμαστε στενά για την κρίση στη Συρία. Όμως τώρα πρέπει να περάσουμε στις πραγματικές λεπτομέρειες αυτό του επιχειρησιακού σχεδιασμού", επισήμανε η Κλίντον στους δημοσιογράφους.

"Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έχουν αναλάβει σοβαρές ευθύνες και έναν σημαντικό ρόλο, για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας για να κάνει ακριβώς αυτό", πρόσθεσε.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης πως "η Συρία δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο των ανταρτών του ΡΚΚ" και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες της Τουρκίας για το θέμα αυτό.

Η Κλίντον είπε ακόμα πως υπάρχουν "σχέσεις" ανάμεσα στην Χεζμπολάχ, το Ιράν και την Συρία, οι οποίες "παρατείνουν τη ζωή του καθεστώτος Ασαντ".

Και φυσικά, οι έμμεσες απειλές προς την Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα ότι η λιβανική Χεζμπολάχ μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις "ανά πάσα στιγμή" στην Ευρώπη ή αλλού στον κόσμο.

"Πιστεύουμε ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Ευρώπη ή αλλού, ανά πάσα στιγμή και (...) χωρίς καμίας μορφής προειδοποίηση", δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"Η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα διατηρήσουν μια έντονη τρομοκρατική δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον", πρόσθεσε.

Κύρια δύναμη της κυβέρνησης του Λιβάνου, το σιιτικό κίνημα υπό την ηγεσία του Σεΐχη Χασάν Νασράλα συνδέεται στενά με το Ιράν και έχει εμπλακεί σε μια "εντατικοποίηση της τρομοκρατικής του εκστρατείας" σε όλον τον κόσμο, δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν, συντονιστής του αντιτρομοκρατικού αγώνα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν η Χεζμπολάχ "ενδιαφέρεται" επίσης για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ταϊλάνδη, όπου μια προηγούμενη απόπειρά της είχε αποτύχει στις αρχές του 2012.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε παντως ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματιζόμενες επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

Σήμερα οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για τον "κεντρικό ρόλο" που παίζει στη Συρία βοηθώντας τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να καταστείλουν την εξέγερση που συγκλονίζει τη χώρα από τον Μάρτιο του 2011.


Του Σάββα Καλεντερίδη

Τις προηγούμενες ημέρες άρχισε η Επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», με βάση την οποία η Ελληνική Αστυνομία συλλαμβάνει μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, κάνει εξακρίβωση στοιχείων και όσους είναι παρανόμως εισελθόντες στη χώρα και δεν έχουν νόμιμα χαρτιά παραμονής, τους οδηγεί σε κέντρα φιλοξενίας, με σκοπότην απέλασή τους το συντομότερο δυνατόν. Με άλλα λόγια…
η κυβέρνηση και το κράτος επιτέλους ξύπνησαν από τον δεκαετή εθνοκτόνο λήθαργο και αποφάσισαν να επιβάλλουν τη νομιμότητα*, σε ένα ζήτημα που απειλεί την επιβίωση του έθνους και του κράτους, ενώ ταυτόχρονα απειλεί και τους ίδιους τους μετανάστες, νομίμως ή όχι παραμένοντες στην Ελλάδα, αφού οι περιοχές όπου επικρατεί ο «νόμος της ζούγκλας» όλο και διευρύνονται στην Αθήνα και σε άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας μας. Δηλαδή, απ’ όποια σκοπιά και αν δει κανείς το θέμα… από την εθνική ή από την ανθρωπιστική, η επιβολή της νομιμότητας είναι αυτή που δίνει λύση στο πρόβλημα και τίποτε άλλο.
Όλα τα άλλα -και ιδιαίτερα οι ανέξοδες και εξόχως υποκριτικές κορώνες για τα δικαιώματα των μεταναστών- είναι δείγματα της ανείπωτης ανευθυνότητας κομμάτων, πολιτικών, μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, που«τζογάρουν» πολιτικά στις πλάτες δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανομίας που επικρατεί στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Όσο για το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μεταναστευτική πολιτική, είναι κι αυτό έωλο και υποκριτικό. Η Ελλάδα έχει νόμους που δεν τους τηρούν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και αυτό είναι ο κύριος λόγος της συσσώρευσης εκατομμυρίων δυστυχισμένων ψυχών στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια.
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που καταλήγουν στη χώρα μας, ξεπουλάνε τις περιουσίες τους στην πατρίδα τους, αφού συγγενείς και φίλοι που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, τους διαβεβαιώνουν ότι θα βρουν δουλειά, θα συγκεντρώσουν χρήματα, θα αποκτήσουν και πάλι περιουσία και θα λύσουν το πρόβλημα της ζωής τους και της οικογένειάς τους, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς στην Ελλάδα. Επί πλέον, τους λένε ότι υπάρχει και η δυνατότητα να πάρουν ελληνική υπηκοότητα, με το «νόμο Ραγκούση», όπως επίσης και το όνειρο να εγκατασταθούν σε κάποια χώρα της Ευρώπης, όπου η κατάσταση είναι καλύτερη.
Πάνω στο ανωτέρω σκεπτικό στήνονται τα κυκλώματα των δουλεμπόρων στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία και την Ελλάδα, που μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες δυστυχισμένους στην πατρίδα μας, με όλες τις επιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Η λύση στο πρόβλημα δεν χρειάζεται ειδικές -και πολλές φορές πανάκριβες- μελέτες. Χρειάζεται αυτό που κάνει η κυβέρνηση και ο κ. Δένδιας, δηλαδή επιβολή της νομιμότητας, σε συνδυασμό με αύξηση των μέτρων πρόληψης καθ θωράκισης των συνόρων της χώρας, όπως η δράση των συνοριοφυλάκων και της Frontex, ο φράχτης στον Έβρο κ.λπ.
Τα πράγματα στο μεταναστευτικό είναι πολύ πιο απλά απ’ ότι φαίνεται και από το πρόβλημα που δημιουργείται σε εθνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Όταν συλληφθούν και αποσταλούν στην πατρίδα τους μερικές δεκάδες χιλιάδες παρανόμως εισελθόντες και διαμένοντες στην πατρίδα μας και όταν γίνει πολύ πιο δύσκολη η είσοδος νέων μεταναστών στην Ελλάδα, τότε θα σταλεί το σωστό μήνυμα στους μετανάστες της επόμενης μέρας ή έτους και τότε θα πάψουν να λειτουργούν τα ανάλογα κυκλώματα.

Έτσι απλά.
Φυσικά, αν είναι ορθό το πιο πάνω σκεπτικό τίθεται ευλόγως το εξής ερώτημα.
Γιατί επί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν εφάρμοζαν τη νομιμότητα;

Κι εδώ τα πράγματα είναι απλά.
Ο ένας λόγος είναι η ανικανότητα και η βλακεία.

Ο άλλος είναι το σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου και των περί αυτόν να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια πολυ-πολιτισμική χώρα, γιατί έτσι θα επιτυγχανόταν πιο εύκολα η διάλυση του ελληνικού κράτους. Ό,τι απέτυχε στην Κύπρο, με το Σχέδιο Ανάν, θα πετύχαινε στην Ελλάδα, με τα εκατομμύρια μετανάστες και το …ΔΝΤ.
Το ένα σκέλος, το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση -αν θέλει- μπορεί να το λύσει εύκολα και χωρίς λεφτά.
Μένει να λύσει και το άλλο, να απαλλάξει δηλαδή την πατρίδα μας από τα θανατηφόρα δεσμά των δανειστών, για να σωθεί το ελληνικό κράτος.
Αυτό είναι το δύσκολο.
Όμως, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

*Νομιμότητα: Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει τη νομιμότητα στο ζήτημα των μεταναστών που παραμένουν παράνομα στη χώρα, την ίδια στιγμή σκύβει το κεφάλι στο κύκλωμα της ανομίας των πρυτάνεων και των καθηγητών που έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα χειρότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Αυτό είναι ο ορισμός της ανακολουθίας και του παραλογισμού, αφού, εκτός των άλλων, δίνεται και το “σωστό” μήνυμα στις κάθε λογής συμμορίες που κάθε τρεις και λίγο ακυρώνουν τη δημοκρατία, δηλώνοντας με έπαρση ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων όποτε ξεσηκώνονται μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα για να επιβάλλουν τη βούλησή τους επί της βούλησης του λαού που εκφράζεται δι’ αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιο.Του Ηλία Καραβόλια

Είναι πάνω απο δύο χρόνια τώρα που κάθε εβδομάδα, κάθε μήνας, μοιάζει να είναι κάτι σαν το τελευταίο όριο επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Και η παράταση, η αναβολή, η ‘επιμήκυνση’ της αγωνίας για εθνική επιβίωση, μοιάζει να βολεύει πολλούς, εκτός ημών.

Σε λίγες ημέρες (20 Αυγούστου) η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει να πληρώσει ένα ομόλογο-που λήγει- από εκείνα που δεν κουρεύτηκαν την εποχή Παπαδήμου, επειδή τα είχε αγοράσει η ΕΚΤ . Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δανειστεί 3,2 δις ώστε να αποπληρώσει στο 100% την ΕΚΤ η οποία, τα είχε αγοράσει πέρσι, σταδιακά, προς 2,3 δις. Βέβαια η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι αυτή την διαφορά( 900 εκατομμύρια) την επιστρέφει στις Κεντρικές Τράπεζες και εκείνες, τα επιστρέφουν στην Ελλάδα. Μόνο όμως η Γαλλική ανακοίνωσε ότι θα το κάνει αυτό. Oι άλλες σιωπούν ,πονηρά. Η Ελλάδα λοιπόν, καλείται να δανειστεί μέσα στην περίοδο της μεγαλύτερης ύφεσης στην ιστορία της, 900 εκατομμύρια επιπλέον των υποχρεώσεων της, ώστε να τα δώσει στην ΕΚΤ. Η ‘Αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης’, σε πλήρη εφαρμογή!

Τα πράγματα μάλλον είναι ξεκάθαρα και αυτό αποδεικνύεται απο την στάση της τρόικας: θα επιστρέψει με την αξιολόγησή της τον Σεπτέμβρη – δηλαδή μετά την 20ή Αυγούστου, αφού πληρωθεί το ομόλογο. Είναι ευνόητο ότι η αξιολόγηση της τρόικας είναι ήδη προδιαγεγραμμένη. Άλλωστε το ΔΝΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, του 2011, δεν βγαίνει. Ούτε καν η επιμήκυνση δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα και φυσικά, όλοι( ΔΝΤ,ΕΚΤ,Γερμανία) ελπίζουν και ποντάρουν πλέον στο καλύτερο γι αυτούς σενάριο: κάποια στιγμή η Ελλάδα θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Όμως έχουν πέσει στην παγίδα της ‘παθητικής αναμονής’ αν και έχουν το πάνω χέρι σε περίπτωση κατεπείγουσας απόφασης: προκειμένου να σώσουν την Ισπανία και την Ιταλία,αν συνεχίσουν να αιμορραγούν οι τελευταίες, έχουν όλα τα ‘ορθολογικά δεδομένα’ να μας πετάξουν εκτός ευρωζώνης άμεσα. Ποιά είναι αυτά; Μα τα διαθέσιμα του EFSF, το οποίο δεν διαθέτει ούτε 80 δις, μετά τα κεφάλαια που θα στείλει στις ισπανικές τράπεζες.Να θυμίσω ότι Ισπανία και Ιταλία έχουν άμεση ανάγκη αναχρηματοδότησης ομολόγων άνω των 800 δις εντός του 2013. Κάπως πρέπει λοιπόν με 80 δις margin (περιθώριο) να γίνει μόχλευση επί… 10 ! Αστεία πράγματα, σε τέτοιες εποχές παγκόσμιας ανισορροπίας…

Ο δε ‘μεγάλος κουμπαράς’, το ESM, προς το παρόν -και δήθεν ‘τυχαία’- έχει θεσμικά ‘κολλήσει’ ως προς την ίδρυση του, απο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας . Είναι προφανές το τι συμβαίνει: ο χρόνος κυνηγάει αυτούς που τον χρησιμοποίησαν εις βάρος μας, χωρίς φυσικά να έχει πάψει να κυνηγάει εμάς, που ποτέ δεν τον αξιοποιήσαμε.

Αλλά ας δούμε την πλέον σοβαρή και επικίνδυνη στάση ‘αλληλεγγύης’: αν μας πετάξουν έξω από το ευρώ, και ακολουθήσει μια παγκόσμια αναταραχή στις αγορές, η Ελλάδα , ως σύγχρονη ‘Ιφιγένεια του Χρέους’ , θα έχει παίξει στο ακέραιο ”… τον ρόλο του εξιλαστήριου θύματος, έτσι ώστε η κοινή γνώμη στην Γερμανία να είναι έτοιμη να αποδεχθεί μεγάλες τονωτικές και ακριβές ενέσεις υπέρ της Ισπανίας και της Ιταλίας…”(βλ. Γ. Βαρουφάκης, ‘Πρόγραμμα 24 ημερών’, 8/8 www.protagon.gr)
Τί μπορεί να συμβεί τελικά; ”Είσαι σε πειρασμό; ” αναρωτιέται το χθεσινό πρωτοσέλιδο του Economist(9/8) στο οποίο η Μέρκελ διαβάζει το εγχειρίδιο “Πως θα διαλύσετε το ευρώ”. Όλοι αναλύουν πλεόν τα εναλλακτικά σενάρια των γερμανών και τον κίνδυνο ‘ανοργάνωτης διάσπασης΄του ευρώ.

Έχουμε και το εξής φαινόμενο: πολλοί, να προτείνουν πολλές λύσεις για το πρόβλημα ‘Ελλάδα’, και ελάχιστοι να προτείνουν την λιγότερο επώδυνη για όλους.

Οικονομολόγοι, ινστιτούτα, αναλυτές εταιρειών, κυβερνήσεις, θεσμικοί φορείς, όλοι προσπαθούν να ξορκίσουν το Κακό. Όμως,μάλλον γνωρίζουν οι πάντες το αναγκαίο: απαιτείται μια προσωρινή στάση πληρωμών( μορατόριουμ) ώστε το χρέος της Ελλάδας να μείνει το ίδιο, μέχρι η ελληνική οικονομία να βγεί απο την ύφεση. Και επειδή ύφεση προκύπτει, με σιγουριά πλέον, απο την λιτότητα( βλ. Ελλάδα),αν Ισπανοί και Ιταλοί μπουν σε βαθιά ύφεση και αυτοί, τότε πώς θα αποπληρώνουν τα χρέη τους; Έτσι λοιπόν, οι πειθαρχημένες( ‘γερμανικές’) πλεονασματικές χώρες του Βορρά, αντιδρούν με ένα ‘ελληνικό μορατόριουμ’, διότι φοβούνται ότι δεν θα επιβληθεί η λιτότητα σε Ισπανία και σε Ιταλία!

Το δίλημμα όμως της Μέρκελ, δεν είναι το δίλημμα του Ευρώ. Δεν είναι καν το δίλημμα της διάσωσης Ισπανίας -Ιταλίας. Ο μεγάλος πονοκέφαλος της, κάθε φορά που πάει στο Κοινοβούλιο της και ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές εκεί, είναι ο εξής : πετάμε την Ελλάδα έξω από το ευρώ ή αρχίζουμε την διαδικασία ‘γενικού κουρέματος’ για τα χρέη όλων;

Το έλεγα και πριν τις εκλογές: αυτοί είναι που φοβούνται να μας πετάξουν έξω. Γιατί; μα, γιατί δεν θέλουν να μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη εντός ευρώ, ώστε να αναγκαστούμε να βγούμε εμείς απο αυτό ! Πρέπει λοιπον να τους προβάλλουμε το οξύμωρο δίλημμα που τους φοβίζει: Ευρώ ή Πτώχευση. Διότι 1,3 εκατομμύρια άνεργοι( εργαζόμενοι αλλά και εργοδότες)εδώ στην Ελλάδα, αλλά και περίπου 7-8 εκατομμύρια σε Ιταλία-Ισπανία, κατανοοούν πλέον πολύ καλά, ποιο είναι το θέμα : πάλι η Ελλάδα να δανειστεί από το μηχανισμό στήριξης προκειμένου να εξοφλήσει την ΕΚΤ ! Διότι το έλλειμμα μας, που αυξάνει και το χρέος, και οφειλότανε στα χρόνια κακά της φυλής μας και στην απειθαρχία ,την διαφθορά και την απρονοησία μας, δυστυχώς πλέον γι αυτούς, τροφοδοτείται και απο τα μέτρα που μας επέβαλλαν αυτοί οι ίδιοι, με τους πρόθυμους σωτήρες που μας κυβερνούν…Να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια ζητά η τρόικα με στόχο να πέσουν οι τιμές, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ.

Ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια.
Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών φέρνοντας επίσης μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά.

Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.

Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Από την πλευρά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά νέα μοντέλα δανείων που θα έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: ο δανειολήπτης θα πληρώνει «για μια ζωή».

Το πρώτο βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο και προβλέπει αύξηση της μέγιστης διάρκειας των δανείων από τα 40 χρόνια σήμερα στα 99. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται αισθητά η δόση του δανείου, φτάνοντας στα επίπεδα του ενοικίου που θα πλήρωνε ούτως ή άλλως κάποιος για ένα
σπίτι αντίστοιχης αξίας.

Μάλιστα, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μειώνουν τη διάρκεια του δανείου ή να το αποπληρώνουν χωρίς ποινή, στην περίπτωση που βελτιωθούν τα οικονομικά τους.

Εναλλακτική λύση είναι τα δάνεια αποπληρωμής μόνο τόκων, στα οποία οι πελάτες των τραπεζών δεν εξοφλούν το κεφάλαιο, αλλά μόνο τις επιβαρύνσεις από το επιτόκιο, με αποτέλεσμα η δόση να μειώνεται. Αντίστοιχα, και σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να αποπληρώσουν μέρος ή και όλο το κεφάλαιο, ώστε να αποκτήσουν την κυριότητα του ακινήτου.

Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παίρνουν την κυριότητα των σπιτιών που θα έβγαιναν προς πλειστηριασμό αλλά θα επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο.

Οι συμβάσεις ενοικίασης θα είναι πολυετείς, το δε ενοίκιο σημαντικά χαμηλότερο από τη δόση του δανείου, ενδεχομένως δε και από τα ενοίκια που «τρέχουν» στην αγορά σήμερα.

Σύμφωνα με μια εκδοχή του σχεδίου, οι σημερινοί ιδιοκτήτες, αν είναι συνεπείς, θα μπορούν έπειτα από κάποια χρόνια να επαναγοράσουν το ακίνητο σε συμβολική τιμή, όπως γίνεται στις συμβάσεις leasing.Για “έγκλημα που συντελείται στη Θράκη”, έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει παράνομους μετανάστες στις εγκαταστάσεις των Σχολών Αστυνομίας σε Κομοτηνή και Ξάνθη, και σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου.

Ο κ. Καμμένος τάχθηκε στο πλευρό του μητροπολίτη και υποστήριξε ότι η ανακοίνωσή του περιγράφει “ακριβώς τι εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Θράκη ακολουθώντας τις εντολές της Νέας Τάξης Πραγμάτων”.

Δείτε το βίντεο
Το παρακάτω άρθρο είναι μετάφραση του "The U.S. Looks To Exploit The Greek Re-Default", Russ Winter από το Seeking Alpha. Είναι αρκετά αποκαλυπτικό για το τι μας ετοιμάζουν με την υπόθεση των πετρελαίων που όλοι μας το βλέπουμε μακρινό αλλά ακόμη δεν καταλαβαίνουμε ότι, οτιδήποτε συμφέρει τις μεγάλες δυνάμεις δεν είναι ποτέ μακρινό ούτε ακατόρθωτο.

Ένα γεωπολιτικό δράμα οδηγείται από τα πετρέλαια που "ανακαλύφθηκαν πρόσφατα" και το κακό χρέος που εκτυλίσσεται γύρω από την ανατολική Μεσόγειο, και μπορεί να είναι ένα παιχνίδι "αλλαγής" για την Ελλάδα.
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν 22 δισ. βαρέλια πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα κάτω από το Ιόνιο Πέλαγος και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάτω από το Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με Παγκόσμια Έρευνα.
Ο οικονομολόγος πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Charles Collyns, ήταν στην Αθήνα και στη Ρώμη την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Timmy Geithner, καθώς οι παγκόσμιοι δανειστές στην Ελλάδα - το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - έκαναν ελέγχους στην Ελλάδα για να δουν την πρόοδο των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης επι των δεσμεύσεων του δανείου και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Τα ευρήματα της τρόικας μέσω της έκθεσης που θα υποβληθεί αργότερα, θα καθορίσουν κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει νέα την νέα δόση του δανείου ύψους € 31,5 δις μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η παραδοχή είναι ότι, αυτό το status quo, του μοντέλου αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής θα συνεχίσει επ 'αόριστον.
Αλλά Geithner και ο βοηθός του Collyns είχαν ενεργό διάλογο με τους Έλληνες. Το κοινό μήνυμα φαίνεται να είναι μία από τις υποσχέσεις να κάνουν τα πάντα, για να βοηθήσουν την Ελλάδα "εάν χρειασθεί" να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή και κατ 'επέκταση, να βγεί από την ΕΕ (Grexit).
Μια Grexit θα προσφέρει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να μπει στο γεωπολιτικό παιγνίδι, και να είναι ένας παίκτης στο πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα από τις ανακαλύψεις στις Ελληνικές και Ισραηλινές ακτές. Η Τουρκία έχει ήδη δηλώσει ότι θα εξετάσει την πράξη του πολέμου αν η Ελλάδα συνεχίσει περαιτέρω εξορύξεις στο Αιγαίο.
Σαφώς, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και υποστήριξη, αυτό το είδος ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παράσχουν. Αμέσως μετά την επίσκεψη της υπουργού Κλίντον στην Ελλάδα για να ασκήσει πιέσεις για την ενέργεια το 2011, η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα κυβερνητική υπηρεσία, για την διαχείριση των προσφορών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις έρευνες και τις προσφορές γεωτρήσεων.
Για την επίλυση των ζητημάτων με την Τουρκία, υπάρχει μια πρόταση από τον άνθρωπο του Κλίντον Richard Morningstar, να αποτελούν έσοδα από το πετρέλαιο ένα ντιλ....προσφέροντας στην Ελλάδα 20%, στην Τουρκία 20% και στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ Noble Energy (NBL) του Χιούστον, το μερίδιο του λέοντος το 60%.
Αυτό ανέβασε την προοπτική για ένα γεωπολιτικό τέχνασμα των ΗΠΑ που έχει πολλούς στόχους:
1. Για να αποκτήσουν επιρροή στο Αιγαίο καθώς και στα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής, και να δημιουργήσουν ένα ελληνικό διάδρομο επιρροής μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας. Η περιοχή έξω από το Ισραήλ και η Κύπρος υπήρξαν τα σημεία ανακαλύψεων νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με την πρόσφατη επιβεβαίωση ύπαρξης πετρελαίου στο Αιγαίο και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει το παιχνίδι τους. Η στρατηγική είναι να προσφέρουν στην Ελλάδα και Κύπρο καρότα. Στην πραγματικότητα, προσφέροντας Ελλάδα "σχεδόν απόλυτη στήριξη σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή,« οι ΗΠΑ στοιχηματίζουν στην ισχυρή πιθανότητα, η Ελλάδα να χρεοκοπήσει επισήμως, πριν περισσότερα χρήματα-δάνεια είναι διαθέσιμα από το Βερολίνο--Βρυξέλλες.

2. Ο ελληνικός διάδρομος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βοήθειας στο θέατρο των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Αυτός ο ζωτικής σημασίας διάδρομος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπεται να ελέγχεται από την Τουρκία, καθώς τότε θα είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παρέμβαση. Η εταιρεία PPC Quantum Energy SA ανακοίνωσε επίσημα, την έναρξη της 2.000-μεγαβάτ υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Επίσης, το Ισραήλ έχει μια συμφωνία με την Κύπρο και Ελλάδα για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, μέσω της κυπριακών υδάτων στην Ελλάδα, αφήνοντας έξω την Τουρκία. Οι ΗΠΑ εισέρχεται στην εξίσωση λόγω των υπεράκτιων Λεβαντίνων ανακαλύψεων στην περιοχή από την Noble Energy, για την οποία ο Μπιλ Κλίντον αποτελεί βασικό μεσάζοντα. Η ασφάλεια για τους νέους πόρους του Ισραήλ θα είναι επίσης υψίστης σημασίας.

Το ΔΝΤ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της ΕΕ, μερικοί απ 'αυτούς γερμανοί, πιέζουν την Ελλάδα να πωλήσει πολύτιμα λιμάνια και τις δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας, όπως οι εταιρείες πετρελαίου της χώρας, προκειμένου να μειώσει το χρέος της χώρας. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα φέρουν στη χώρα ίσως € 50 δισεκατομμύρια €, στην καλύτερη περίπτωση. Σύμφωνα με τα σχέδια για την ελληνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ, θα ιδιωτικοποιήσει το 65% των μετοχών της να μειώσει το χρέος. Η ρωσική εταιρεία Gazprom έχει επιδείξει ενδιαφέρον, κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθεται σθεναρά. Οι αγοραστές είναι πιθανόν να προέρχονται από χώρες εκτός της Ελλάδας, καθώς λίγες ελληνικές εταιρείες είναι σε θέση, στη σημερινή κρίση, να αγοράσουν.
Οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια για την ενέργεια και την ασφάλεια για Ελλάδα και Κύπρο και βλέποντας αυτές τις χώρες να πλήττονται σοβαρά από το συντριπτικό χρέος, να παρακαλάνε για δάνειο την ΕΕ, και να κάνουν πωλήσεις φωτιά ...ταριάζουν με το σχέδιο και βάζουν την Αμερική στο κόλπο ...

Γι 'αυτό, εικάζουμε ότι η χρεοκοπία / ή αναδιάρθρωση θα συμβεί σύντομα, με το τελικό χτύπημα που για τους κατόχους ομολόγων της ΕΕ. Μια Grexit είναι επίσης στα χαρτιά. Η ημερομηνία μάλιστα 20 Αυγούστου είναι μια επίφοβη ημερομηνία
Ας κοιτάξουμε λοιπόν την παράμετρο της γεωπολιτικής του πετρελαίου στην περιοχή, που αν και δεν περικλείει τα πάντα, πρέπει να την έχουμε κατά νου...
Της κ. Μαρίνας Διαμαντή

Ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς βιάζεται να πωλήσει σημαντικές Δημόσιες επιχειρήσεις, πριν την έκθεση της Θεσ/κης, ώστε τα μηνύματα που θα αναγγείλει το Σεπτέμβριο να είναι ελπιδοφόρα, βελτιώνοντας έτσι την εικόνα της Κυβέρνησης στο εσωτερικό της Χώρας. Μιας Κυβέρνησης την οποία ήδη έχει απομυθοποιήσει ο Ελληνικός λαός αντιλαμβανόμενος ότι προεκλογικά τον κορόιδεψαν για άλλη μια φορά!

Το πρόβλημα όμως δεν είναι υλικό! Το πρόβλημα είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ στην Ελλάδα δεν θέλει να λυθούν τα προβλήματα! ΔΕΝ υπάρχει βούληση να σωθεί η Ελλάδα. Ούτε από αυτόν τον ίδιο το λαό όπως φαίνεται! Διότι δεν έχει καμμία λογική η συμπεριφορά που έδειξε ο λαός και σ’ αυτές τις εκλογές, να πιστέψει ότι ο κ. Σαμαράς θα επαναδιαπραγματευόταν τις συμφωνίες που έκλεισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενος μάλιστα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ!! Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε ευνοϊκότερη μεταχείριση της Ελλάδος από την Ευρώπη, θα την απαιτούσε εξ αρχής, όπως έκανε η Ισπανία. Δεν θα έμπλεκε σε ένα καταστροφικό κυκεώνα συμφωνιών και κόντρα διαπραγματεύσεων, για να επιστρέψει λίγους μήνες μετά να υπόσχεται επαναδιαπραγμάτευση!
Ποιος νοήμων πολίτης αυτού του Κράτους πίστεψε ότι είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ είτε η Αριστερά θα έλυναν το «γόρδιο δεσμό» της Ελλάδος; Κι όμως! Ο λαός έπεσε για άλλη μια φορά στην καλοστημένη παγίδα που του έστησαν οι επιτήδειοι πολιτικοί μας και τους πίστεψε, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων με απογοήτευση ότι: «πάλι ψέματα μας είπαν»!

Και τώρα…. πωλείται το Κράτος! Πωλείται κάθε Δημόσια Περιουσία. Το νερό, το ιερό αυτό δημόσιο αγαθό, θα δοθεί σε ιδιώτες και κατά πάσα πιθανότητα σε ξένα χέρια; Από πού κι ως πού θα το ανεχθεί αυτό ο Ελληνικός λαός;

Η ΕΥΔΑΠ είναι από τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις του Δημοσίου. Τα αποτελέσματα του 2011 ήταν θετικά και συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή αναπτυξιακή πορεία. (αναλυτικά στοιχεία στην ιστοσελίδα: www.eydap.gr )

Γιατί να πωληθεί λοιπόν; Μήπως ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο; Θα πωληθεί έναντι ευτελούς ανταλλάγματος, ίσα για να αυξηθούν πρόσκαιρα τα μετρητά στα δημόσια ταμεία και ύστερα ούτε θα προλάβει να τα δει το Κράτος αλλά θα εξανεμηθούν όπως τα προηγούμενα;Πωλούνται όλες οι Δημόσιες Επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί! Εκποιείται η Δημόσια Περιουσία για να εξοφληθούν οι Πιστωτές. Και έπειτα; Χρεοκοπία!

Δεν μας είπε ο κ. Σαμαράς και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, τι θα κάνουμε με τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τις αποκρατικοποιήσεις; Μήπως θα γίνουν επενδύσεις; Μήπως θα ανακάμψει η οικονομία μέσω συγκεκριμένου σχεδίου δράσεως; Σαφώς και όχι! Τα χρήματα θα δοθούν για να εξοφληθούν τα υπέρογκα δάνεια που έχουν φορτώσει τον λαό οι Προδότες Έλληνες Πολιτικοί μας, σε συνεργασία με τους αδίστακτους Ευρωπαίους «κατακτητές»!

Ήρθε όμως η ώρα να αναλάβει δράση ο ίδιος ο λαός! Πρέπει να απαιτήσει δυναμικά, πριν γίνει οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση να δοθεί στην δημοσιότητα αναλυτικότατο πρόγραμμα αξιοποίησης του αντιτίμου, το οποίο θα εισπραχθεί και να συσταθεί μια Επιτροπή με μέλη από όλα τα κόμματα που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες εκλογές , η οποία θα υποβάλλει στην Κυβέρνηση προτάσεις για το συμφέρον ή όχι των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για τον τρόπο αξιοποίησης των όποιων χρημάτων προκύψουν από αυτές!

Αν υπάρχει πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα της Πατρίδος μας, θα πρέπει η Κυβέρνηση να το δείξει έμπρακτα, καλώντας και τους αρχηγούς των εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων σε διάλογο . Όλα τα κόμματα που έλαβαν μέρος στις εθνικές εκλογές εκφράζουν μερίδα του λαού. Αυτός ο λαός δεν πρέπει να ακουστεί; Αυτό προστάζει η Δημοκρατία.

Η πλειοψηφία του λαού δεν εκφράζεται αυτή τη στιγμή από την Ελληνική Βουλή. Την Πατρίδα μας κυβερνά μια μειοψηφία οργανωμένη και δικτυωμένη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Διότι δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι στην πλειοψηφία του ο λαός είναι άφρων και κοροϊδεύεται τόσο εύκολα!

Αν πράγματι λοιπόν αποζητά η Κυβέρνηση λύσεις, ας καλέσει το λαό ανοιχτά! Ας καλέσει όλες τις πολιτικές Παρατάξεις, και τις εκτός Βουλής και ας ακούσει προσεκτικά τις προτάσεις τους. Αν υπάρχει, επιτέλους, πολιτική βούληση να σωθεί η Ελλάδα, να μας το αποδείξει η Κυβέρνηση άμεσα!!
Ξαφνικά η τουρκική κυβέρνηση με νέο νόμο έθεσε απαγορεύσεις και επέβαλλε περιορισμούς στην αγορά ακινήτων από Έλληνες υπηκόους.

Ο νόμος αφορά την πώληση ακινήτων για όλες τις χώρες του κόσμου, όπου θα αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονταν σε πολίτες ξένων χωρών σύμφωνα με τους νόμους της αμοιβαιότητας.

Ανάμεσα σε 183 υπηκόους χωρών όπου δεν θα εξετάζεται αν υπάρχει αμοιβαιότητα, μόνο στους Έλληνες θα υπάρχει απαγόρευση για αγορά ακινήτων σε 28 περιοχές. Θα τεθεί ο νόμος της « παραλιακής ζώνης», όπου οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αγοράζουν κτήματα.
Ο νόμος θέτει απαγόρευση αγοράς και σε ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Ανδριανούπολη. Οι «απαογευμένες πόλεις» είναι η Σμύρνη, τα Δαρδανέλλια κτλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet , οι Μουσουλμάνοι της Θράκης που έχουν ελληνική υπηκοότητα ( σ.σ. η εφημερίδα τους αναφέρει ως «Τούρκους Δυτικής Δράκης») θα εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής και θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα όπου θέλουν.

Η τουρκική εφημερίδα για το θέμα αυτό έχει ως τίτλο « ο Έλληνας σκάλωσε στην παραλία»
Στην γειτονική χώρα δεν θα μπορούν να κάνουν καμία κίνηση για αγορά ακινήτων οι πολίτες της Βόρειας Κορέας, της Συρίας και Αρμενίας.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η Άγκυρα χωρίς να εξετάζει την αμοιβαιότητα ανοίγει το δρόμο της πώλησης ακινήτων σε ξένους κυρίως στους Ρώσους καθώς ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί. Ανάμεσα στις χώρες που οι πολίτες τους θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Βέλγιο, η Γαλλία, ηΦινλανδία, το Τουρκμενιστάν κτλ.

Οι γείτονες μας ισχυρίζονται πως περίπου 10.000 Έλληνες υπήκοοι έχουν ήδη αγοράσει 9000 ακίνητα. Πιθανότατα πάντως για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης στα ακίνητα και στον αριθμό των Ελλήνων οι τούρκοι συμπεριέλαβαν και τους ομογενείς της Κωνσταντινούπολης.

Πολιτικό φάουλ της Τουρκίας ή τραγική ειρωνεία για την Ελλάδα;

Οι Ελληνες πολίτες δεν θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα σε 28 παραλιακούς ή συνοριακούς νομούς της Τουρκίας, ωστόσο εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις οι μουσουλμάνοι Δυτικής Θράκης,καθώς η Αγκυρα φαίνεται δεν τους θεωρεί ΄Ελληνες πολίτες αλλά Τούρκους! Την ίδια στιγμή οι δικοί μας επίδοξοι οικονομικοί “μάγοι” φαίνεται” ότι είναι έτοιμοι να πουλήσουν ακόμη και σε Τούρκους.

Αυτό αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα για τον νέο νόμο της Τουρκίας, ωστόσο το κείμενο του νόμου δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό και το αναζητούν πολλές πρεσβειες ατην Αγκυρα καθώς υπάρχουν πολλές - και αντικρουόμενες πληροφορίες στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΝΤV στο νέο νόμο που επικυρώθηκε από τονΤούρκο Πρόεδρο κ. Γκιούλ αναφορικά με την πώληση ακινήτων, για υπηκόους ορισμένων χωρών υπάρχει ο όρος της αμοιβαιότητας. Έτσι πολίτες 183 χωρών θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα στην Τουρκία άνευ όρων. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ν. Κορέα και το Μονακό. Οι χώρες όπως η Συρία, η Αρμενία, η Βόρεια Κορέα, έμειναν εκτός του καταλόγου αυτού. Για την Κίνα και το Ισραήλ επέρχεται ο περιορισμός για «αγορά μίας κατοικίας».

Με τον νέο Νόμο,αναφέρετα στο δημοσίευμα, χώρες όπως η Ρωσία, η Γεωργία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα μπορούν οι πολίτες τους να αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία υπό τον όρο αυτά να μην βρίσκονται σε παραλιακούς ή συνοριακούς νομούς. Οσον αφορά χώρες όπως το Ιράν και το Ιράκ, οι πολίτες τους θα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα με ειδική άδεια. Όρος αμοιβαιότητας δεν θα ζητείται για τους πολίτες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέϊτ, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.

"Οχι" και σε Κωνσταντινούπολη- Σμύρνη

Η Hurriyet γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Οι Έλληνες σκάλωσαν στα παράλια» και διευκρινίζει -όπως μεταδίδεται- ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ακίνητα σε 28 νομούς.
Γείτονες με τους οποίους υπάρχουν σύνορα δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ακίνητα σε συνοριακές περιοχές.
Δεν θα μπορούν να γίνονται πωλήσεις στην Ελλάδα από νομούς στις παράκτιες ζώνες συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης.
Δεν θα μπορούν να γίνουν πωλήσεις από την Αδριανούπολη.
Οι Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούν να πάρουν ακίνητα από τα παράλια 28 πόλεων όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, το Αϊδίνιο, η Αττάλεια, τα Δαρδανέλια, σε περιοχές παράκτιες στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Μαρμαρά και στην Μαύρη Θάλασσα.
Οι Έλληνες θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα σε πόλεις που βρίσκονται μέσα από τις παράκτιες ζώνες (δηλαδή σε περιοχές μηδενικού τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος). Ο όρος αυτός δεν θα ισχύει για τους «τούρκους» -όπως αναφέρει τους μουσουλμάνους τουρκικής καταγωγής- της Δυτικής Θράκης, τους οποίους η Τουρκία έμμεσα αναγνωρίζει ως τούρκους πολίτες και κάνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό λάθος προς την κατεύθυνση της "ελληνοτουρκικής φιλίας. Την ίδια ώρα, η Αθήνα όχι μόνο σιωπά, αλλά επιτρέπει σε τούρκους επιχειρηματίες να προχωρούν προς την αγορά μαρίνων που βρίσκονται σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι στιγμής -σύμφωνα με πληροφορίες μας- έχουν πωληθεί δύο, ενώ γίνονται μελέτες για την πώληση και άλλων.

Οι πολίτες της «ΤΔΒΚ» θα επωφελούνται από τα ίδια ακριβώς δικαιώματα που επωφελούνται οι Τούρκοι πολίτες. Σημειώνεται από αυτήν την εφημερίδα ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τους Ρώσους πολίτες.

Η Sabah (έκδοση Αττάλειας) και με τον τίτλο «Δεν υπάρχει απαγόρευση πώλησης για τους Ρώσους» γράφει ότι ο τομέας ανοικοδομήσεων στην Αττάλεια υπέστη σοκ με την λεπτομέρεια ότι πολίτες της Ρωσίας , της Γεωργίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα στην Τουρκία με τον όρο να μην είναι σε παράκτια ή συνοριακή περιοχή. Ομως η ανησυχία ξεπεράστηκε -σημειώνει καταγράφοντας μια ακόμα αντίφαση- όταν αποκαλύφθηκε ότι ο περιορισμός είναι για τα χερσαία σύνορα.Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αλλοτρίωση ή αποξένωση, του ατόμου που ζεί, εργάζεται, λειτουργεί και δημιουργεί ως μέλος μιάς σύγχρονης αστικής κοινωνίας; Σταχυολογώντας από την πλούσια πάνω στο θέμα αυτό βιβλιογραφία των κοινωνικών επιστημών μπορούμε να προσδιορίσουμε 5 πιθανές ερμηνείες του όρου αλλοτρίωση.

Συγκεκριμένα η αλλοτρίωση μπορεί να σημαίνει «αποδυνάμωση» ή και «έλλειψη νοήματος» ακόμη «έλλειψη αρχών ή ανομία» ‘όπως και «απομόνωση ή μοναξιά» και τελικά «αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό».

H αλλοτρίωση ως «αποδυνάμωση» ξεκίνησε από το έργο του Μαρξ και συνεχίζεται πολύ πιο έντονα σήμερα. Στην μαρξιστική θεωρία το εργαζόμενο άτομο αισθάνεται αλλοτριωμένο μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα διότι αποτελεί μιά «ασήμαντη για τον επιχειρηματία-καπιταλιστή» μονάδα που δεν συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων ακόμη και όταν αυτές αφορούν άμεσα την τύχη και το μέλλον του.

Η αλλοτρίωση ως κατάσταση όπου το άτομο υποφέρει από «έλλειψη νοημάτων» αναφορά στο γεγονός ότι στα σύγχρονα αστικό-βιομηχανικά κοινωνικά συστήματα το μεμονωμένο άτομο αδυνατεί να κατανοήσει τις δυναμικές και γοργά εναλλασσόμενες διαδικασίες καθώς και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του.

Η αλλοτρίωση ως κατάσταση «ανομίας ή έλλειψης αρχών» πηγάζει από το έργο του Ντέρκχαϊμ. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό η ραγδαία κοινωνική αλλαγή φέρνει το άτομο αντιμέτωπο με καταστάσεις στις οποίες οι ψυχοκοινωνικοί κανόνες του παιχνιδιού έχουν χάσει την ισχύ τους, τα παραδοσιακά πρότυπα συμπεριφοράς έπαψαν να καθορίζουν το πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων και το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση σύγχισης.

Η αλλοτρίωση ως «απομόνωση» αναφέρεται στα έντονα ψυχολογικά συναισ
θήματα του κατοίκου μιάς σύγχρονης αστικοβιομηχανικής μητρόπολης που αν και περιστοιχίζεται από μυριάδες συνανθρώπους στο χώρο εργασίας στην πολυκατοικία, στους δρόμους και τα λεωφορεία αισθάνεται απομονωμένο, υποφέρει από έντονα συναισθήματα μοναξιάς.

Τελικά η αλλοτρίωση ως «αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό» ταυτίζεται με την απώλεια του νοήματος της εργασίας μας καθώς στην παραγωγική δια
δικασία το άτομο προσθέτει με τον μόχθο της καθημερινής 8ωρης εργασίας του ένα πολύ μικρό κομμάτι στο τελικό προϊόν που δεν εντοπίζεται εύκολα.

Η σύγχρονη τεχνολογία μαζικής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, βασίζεται στην ορθολογιστική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού, μηχανημάτων παραγωγής και κεφαλαίου. Αυτό το σύστημα αφαίρεσε από τον μεμονωμένο εργαζόμενο την άντληση ικανοποίησης από εργασία που ερχόταν ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης μιάς πράξης που το αποτέλεσμά της ήταν χειροπιαστό, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα βάζο, ένα ρούχο, κάποιο, οποιοδήποτε αντικείμενο...

Στην Ελλάδα της τρόικα, δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι δραματικές οικονομικές συνθήκες έχουν βάλει στο περιθώριο της απασχόλησης, στην ανεργία, τεράστιους αριθμούς συμπατριωτών μας. Για τα άτομα αυτά και τις οικπγένειές τους η αλλοτρίωση σημαίνει αποκοπή από το κοινωνικό σύνολο, με τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού και τη δραματική μείωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μιά από τις περισσότερο δραματικές διαστάσεις της αλλοτρίωσης του σημερινού Έλληνα είναι η δημιουργία και εκδήλωση συναισθήματος κυνισμού δηλαδή της ψυχοκοινωνικής «απάθειας» που γεννά η παθητική αποδοχή του γεγονότος ότι αδυνατούμε πλέον ως άτομα και ως ομάδες να επηρεάσουμε τις διαδικασίες που χαρακτηρίζουν το κοινωνικό σύστημα.

Η «απάθεια» και ο κυνισμός δεν χαρακτηρίζουν μόνο κατοίκους των μεγάλων ελληνικών αστικών κέντρων αλλά διαφαίνεται σε κρούσματα ψυχοκοινωνικής παθολογίας όπως στις περιπτώσεις που κάποιος μοναχικός συγκάτοικος στην πολυκατοικία μας πεθάνει και χρειασθεί «να μυρίσει το πτώμα του» για να αντιληφθούμε οι υπόλοιποι «γείτονες» ότι για τον άγνωστο αυτόν συνάνθρωπό μας έκλεισε η παρένθεση της ζωής…

Τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά όπως δείχνει η αύξηση αυτοκτονιών, ψυχασθενειών, αλκοολισμού, ναρκομανίας και ιντερνετομανίας…
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος


«Στη μακραίωνη Ιστορία του Έθνους μας, ειδικά στους απελευθερωτικούς αγώνες για ανεξαρτησία της πατρώας γης, πολλοί ήσαν εκείνοι που ανιδιοτελώς προσέφεραν τα υπάρχοντά τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πολιτεία των Ελλήνων, αναγνώρισε τους αγώνες και τη θυσία τους και κατά κάποιο τρόπο τους αποζημίωσε με τη δημιουργία κάποιου ανδριάντα, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Ωστόσο, η περίπτωση των αδελφών Σέκερη συνιστά, ίσως, το πιο κραυγαλέο παράδειγμα κατάφωρης αδικίας που επεφύλαξε το νεοελληνικό κράτος. Ιδιαίτερα προς τον Παναγιώτη Σέκερη που μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία στις 5 Μαΐου 1818, μετά τη μεταφορά της έδρας της από την Οδησσό στην Πόλη, ενέργεια που απέβη σωτήρια μετά το θάνατο του Νικόλαου Σκουφά στις 31 Ιουλίου 1818. Τα αδέλφια Σέκερη υπήρξαν οι αποκλειστικοί χρηματοδότες της Φιλικής Εταιρείας. Ο Παναγιώτης Σέκερης, το1846, παρουσίασε στοιχεία για τη συνεισφορά του στη Φιλική Εταιρεία και τον Αγώνα, η οποία ανέρχονταν στο ποσό των 425.000 γροσιών.

Η Δόμνα Βισβίζη- Δοντά, πρώην καθηγήτρια Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1993-98) και πρώην Διευθύντρια του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών (1966-94), ήταν γνωστή ιστορικός και στο ενεργητικό της καταγράφονται σημαντικά έργα. Είχε εντρυφήσει σε πολλές φάσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας, ιδιαίτερα κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Μέσα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο μπορεί κανείς να αντλήσει και το σύγγραμμα για την οικογένεια Σέκερη: «Η ανεξαρτησία της Ελλάδος και η οικογένεια Σέκερη».

Ένα από τα οράματα της ήταν να καταφέρει να τοποθετήσει τον ανδριάντα του φιλικού Παναγιώτη Σέκερη στην πλατεία Φιλικής εταιρίας στο Κολωνάκι, δίπλα στους τρεις φιλικούς, Τσακάλωφ, Σκουφά και Αναγνωστόπουλο, κάτι που τελικά δεν κατάφερε να υλοποιήσει γιατί δυστυχώς την πρόλαβε ο θάνατος.

Κατανοώντας πως ο Δήμος της Πρωτεύουσας της Ελλάδος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσεως που βιώνει η πατρίδα μας, πιστεύω πως δεν είναι δυνατόν, εν ονόματι αυτής και των προβλημάτων που σωρεύει, να λείπουν από την πλατεία Φιλικής Εταιρείας του Δήμου μας, οι προτομές των Ξάνθου και Σέκερη. Θεωρώ πως επιβάλλεται να αποκατασταθεί αυτή η παράληψη. Με την ελπίδα, πως το παραπάνω αίτημά μου, θα ευαισθητοποιήσει τα πατριωτικά σας αισθήματα και θα τύχει της απόλυτης προσοχής σας».


Την παραπάνω επιστολή απηύθυνα προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη στις 11 Ιουλίου 2012 και η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 143119.

Στις 7 Αυγούστου 2012 παρέλαβα μέσω των Ελληνικών ταχυδρομείων την απάντηση του Δημάρχου, με την από 30 Ιουλίου απαντητική επιστολή του Δήμου και με αρ. πρωτοκόλλου 157429, που ανέφερε ακριβώς τα εξής:

«Εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων πράγματι δεν υπάρχει τοποθετημένη προτομή που να αναπαριστά τον “Φιλικό” Παναγιώτη Σέκερη. Προτομή του “Φιλικού” Εμμανουήλ Ξάνθου υπάρχει τοποθετημένη στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας και είναι έργο του Γλύπτη Θωμόπουλου Θωμά (1873-1937), δωρεά του Συλλόγου Δωδεκανησίων Ευπατρίδων και Σκεύου Ζερβού. Ενώ οι τοποθετημένες προτομές στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές ενδιαφερομένων Συλλόγων ή Δημοτών».

Η απάντηση του Δημάρχου, θεωρώ, πως είναι κατάπτυστη και απ΄ότι φαίνεται δεν κατάφερα να ευαισθητοποιήσω τα όποια ψήγματα πατριωτισμού μπορεί να διαθέτει. Βέβαια, είναι αδιανόητο ο πρώτος Άρχων της Πρωτεύουσας της Ελλάδος να μην αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις αλλά και το καθήκον που έχει απέναντι όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για να μπορεί εκείνος να ζει ελεύθερος. Είναι πράγματι, ασύλληπτο να θεωρεί ο κ. Δήμαρχος, πως η πρέπουσα τιμή προς τους αγωνιστές της Ελευθερίας μας είναι υποχρέωση ιδιωτικής πρωτοβουλίας (Συλλόγων ή Δημοτών) και όχι της Συντεταγμένης πολιτείας που είναι η Κυβέρνηση και ο Δήμος. Αλήθεια, τότε τι τους χρειαζόμαστε όλους αυτούς και δεν τους πετάμε στον Καιάδα, ως σύγχρονοι Σπαρτιάτες; Όσον αφορά στην προτομή του “Φιλικού” Εμμανουήλ Ξάνθου”, ο κ. Δήμαρχος πιθανώς εννοεί μια προτομή που βρίσκεται παραχωμένη μέσα σε δενδρύλλια και το όνομα του “Φιλικού” δεν αναφέρεται πουθενά. Προφανώς, ο κάθε επισκέπτης πρέπει να έχει μαζί του και μια χαρτορίχτρα για να μαντέψει το όνομα του τιμωμένου προσώπου!
http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/195-seleri-oikogeneia

Δυστυχώς, ο κ. Δήμαρχος έχει δείξει επανειλημμένως κατά το παρελθόν «τις ευαισθησίες του». Για παράδειγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2011 απαγόρεψε στους δημοσιογράφους του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου να ανταλλάσουν ευχές, όπως το «Καλή Ανάσταση», με τους ακροατές. Δεύτερον, εξέδωσε την ίδια περίοδο εορταστικές κάρτες που αντί να απεικονίζουν το θέμα των ημερών, δηλαδή το έμβλημα της Χριστιανοσύνης, τον Τίμιο Σταυρό, είχαν ένα άσχετο θέμα που εξέχουσα θέση είχε η ημισέληνος. Τρίτο, δεν κάνει απολύτως τίποτε, λόγω της λαγνείας του προς τους λαθρομετανάστες, όταν η Πρωτεύουσα έχει καταληφθεί από αυτούς και οι πολίτες της δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα και με ασφάλεια στο Κέντρο της μετά την δύση του ηλίου. Τέταρτον, αδυνατεί να προφυλάξει κυρίως τους νέους ανθρώπους από τη θέα της χρήσης ηρωίνης που κάνουν δεκάδες ναρκομανείς, μέρα μεσημέρι στην Πλατεία Ομονοίας και στους πέριξ αυτής δρόμους. Πέμπτο, δεν κάνει τίποτε προς εξάλειψη του φαινομένου των αλληλοσκοτωμών αλλόθρησκων γύρω από το Δημαρχείο της πόλεως. Έκτον, αδυνατεί να πατάξει το παραεμπόριο της πόλεως που οδηγεί σε λουκέτο τα καταστήματα εντίμων Ελλήνων πολιτών οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους στο Ελληνικό δημόσιο και δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιες οικογένειες εργαζομένων, πέραν των δικών τους, να βγάζουν τα προς το ζειν, στα καταστήματά τους. Έβδομον, ενίοτε αδυνατεί να βάλλει τάξη στην αποκομιδή των τόνων σκουπιδιών που πολλές φορές πνίγουν με την δυσοσμία τους την πόλη. Όγδοο, επέτρεψε και έθεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων την εκδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος του «Athens Pride», δηλαδή της γιορτής των πάσης φύσεως ομοφυλόφιλων, οι οποίοι έκαναν «παρέλαση» μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Ένατο, επέδειξε φοβερή “ευαισθησία” και ενεργοποίησε την Αστυνομία, προκειμένου να σταματήσει τη διανομή τροφίμων από τη “Χρυσή Αυγή” στους άπορους Αθηναίους οι οποίοι προσέτρεξαν στην πλατεία Συντάγματος, με το πρόσχημα πως «θεωρεί ότι η πρώτη πλατεία της χώρας δεν ενδείκνυται για πραγματοποίηση τέτοιου είδους δράσεων». Τέλος, με αφορμή την μεγαλύτερη εορτή των Μουσουλμάνων, το ραμαζάνι, πρόκειται να επιτρέψει σε πολλές χιλιάδες που ασπάζονται το Ισλάμ να συναθροιστούν στην Πρωτεύουσα, με απρόβλεπτες συνέπειες, ακριβώς την ίδια ημέρα που ολόκληρος ο απανταχού Ελληνισμός συνεορτάζει την Κοίμηση της Μεγαλόχαρης Παναγιάς.

Κε Καμίνη, στη ολιγόχρονη θητεία σας, πολλές φορές έχετε προσβάλλει τα Ιερά και τα Όσια αυτού του Έθνους, αποδεικνύοντας επανειλημμένως πως δεν ήταν τυχαία, η στήριξη του προσώπου σας προεκλογικά, από όλους εκείνους τους συριζαίους-αναρχικούς άθεους.

Κε Καμίνη, δεν έχετε δικαίωμα εκμεταλλευόμενος τη θέση του Δημάρχου της πόλεως, να ανατρέψετε, την κρατούσα θρησκεία της χώρας επειδή εσείς πιθανώς δεν πιστεύετε σ΄αυτή. Η προκλητική σας συμπεριφορά και δραστηριότητα, ξεπέρασε τα εσκαμμένα. Περιορισθείτε στα δικαιώματά σας και στις υποχρεώσεις σας απέναντι στους Αθηναίους πολίτες!!! Σεβασθείτε, έστω, τον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΚΟ που δώσατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Δήμαρχος των Αθηναίων, δεδομένου ότι στα καθήκοντά σας αυτά, δεν είναι βεβαίως, ο διωγμός της Ορθοδοξίας.

Κε Καμίνη, ως εδώ και μη παρέκει!!!!Του Νικολάου Βανδώρου

Όλοι μας έχουμε στις παρέες μας ανθρώπους ευαίσθητους στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Αν οι παρέες αυτές ανήκουν στα μεσαία και ανώτερα στρώματα οι ευαίσθητοι πληθαίνουν γεωμετρικά. Είναι φυσιολογικό άλλωστε.
Η μόνη επαφή μαζί τους είναι όταν τους καθαρίζουν τον κήπο, άντε ότι είναι οικονόμοι στα σπίτια τους.
Δεν πηγαίνουν στα ίδια σχολεία τα παιδιά τους και δε μένουν στις ίδιες γειτονιές.
Δεν ανταλλάσσουν χνώτα ως ίσος προς ίσο.
Γι αυτό δεν το γνωρίζουν το πρόβλημα και μένουν σε ανούσιες ηθικολογίες.

Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της Αριστεράς (μπαίνοντας ή βγαίνοντας θα σας γελάσω). Συγκεκριμένα της μεταλλαγμένης αριστεράς που προσδιορίζεται όχι από κάποια θέση αλλά από την αντίθεση σε ότι πιστεύει το λαϊκό σώμα που σε πείσμα των καιρών διατηρεί την ομοιογένειά και την πολιτισμική του ταυτότητα.
Προσπαθούν να βρουν οτιδήποτε «την σπάει» στο λαό και να το προωθήσουν ως εκσυγχρονισμό και καινοτομία.
Ακόμα και τώρα μετά το γεγονός της Πάρου έδειξαν την αντίθεσή τους με την επιχείρηση της αστυνομίας χαρακτηρίζοντας την απάνθρωπη, βίαια κτλ..

Καλά τα λόγια φίλοι μου αλλά δείξτε μας και στην πράξη σε μας τους αναίσθητους την ευαισθησία σας.
Παραχωρήστε τους κάποια δωμάτια στα ευρύχωρα σπίτια σας. Αν έχετε πλήθος ακινήτων τόσο το καλύτερο! Με ένα σπίτι θα είμαστε μια χαρά.
Για να τους βοηθήσουμε μωρέ, άνθρωποι είναι και αυτοί.
Ας γίνει η Γη μια αγκαλιά. Ας κάνετε το σπίτι σας Νέα Υόρκη! (αν δε γίνει Βαγδάτη).
Άλλωστε το καινούργιο φρούτο που προωθείται από τους κύκλου σας είναι το «τι ωραία που περνάγαμε επί Τουρκοκρατίας όλοι οι λαοί της Βαλκανικής»! Ώρα να το κάνετε πράξη!

Τότε λοιπόν θα είμαστε «μια ωραία (πολυπολιτισμική) ατμόσφαιρα», που έλεγε και ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος.
Θα γίνουμε με το παράδειγμά σας και εμείς οι αναίσθητοι πιο ανοιχτοί και όχι πια αδιόρθωτοι φουστανελάδες.
Άλλωστε και τότε θα μας την σπάσετε αλλά μάλλον θα σπαστείτε εσείς περισσότερο…


Του Κώστα Ροδινού

Υποτίθεται, βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, ότι τον Αύγουστο θα λαμβάναμε τη μεγάλη δόση των 31 δις.

Τα χρήματα αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν:

α) για την αποπληρωμή του ομολόγου, ύψους 3.2 δις που κατέχει η ΕΚΤ

β) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, οι οποίες μετά το PSI είναι ημι-χρεοκοπημένες.

γ) για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, που υπερβαίνουν τα 7 δις.

Μύθος!

Με άλλα λόγια η δόση αυτή θα έδινε μια ουσιαστική ανάσα στην ελληνική οικονομία. Θα αποτελούσε, επίσης, και μια έμπρακτη στήριξη στη νέα κυβέρνηση. Βέβαια, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, ήταν η «θετική» έκθεση προόδου της τρόϊκα!

Η πολυπόθητη έκθεση επρόκειτο να είναι έτοιμη στο τέλος Ιουλίου, εν συνέχεια μετατέθηκε για τον Αύγουστο, κατόπιν για τις αρχές Σεπτεμβρίου και τώρα ακούω για τον Οκτώβριο! Καλά κρασιά, δηλαδή!

Αυτό σημαίνει ό,τι μέχρι τότε η Ελλάδα θα πορευτεί μόνη της! Με ο,τι εισπράττει και με ο,τι καταφέρει να δανείζεται μέσω των εντόκων γραμματίων!

Αρα, μύθος ότι χωρίς τα δάνεια της τρόϊκα δεν θα μπορούσαμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις!

Όμως, γιατί, η τρόϊκα καθυστερεί να συντάξει την έκθεσή της;

Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα εκπλήρωσε μόνο 100 από τους 300 στόχους που συμφωνήθηκαν με την τρόϊκα!

Πάλι καλά που εκπλήρωσε και τους 100! Με μια ύφεση που είχε εκτιμηθεί στο 4.8% και βρίσκεται στο 10%, απορώ πως το κατάφερε!

Είναι, όμως, αυτός ο λόγος;

Σενάρια εκβιασμών

Οι αναλυτές της ALPHA Bank, που συνήθως είναι ακριβείς στις προβλέψεις τους, εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται καλύτερα του αναμενομένου και στο τέλος του 2012 ίσως έχουμε και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα!

Αρα;

Ο εκβιασμός είναι προφανής! Όπως και η μονομερής αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των πιστωτών μας. Της ΕΕ για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!

Αυτός ο ωμός εκβιασμός, που ουδεμία σχέση έχει με την έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης, αναμένεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αβεβαιότητας.

Επιπλέον:

-Δείχνει και μια πρωτοφανή περιφρόνηση προς τη χώρα μας, τον ελληνικό λαό και τις δημοκρατικές του διαδικασίες.

-Ναρκοθετεί το δρόμο της νέας κυβέρνησης και υπονομεύει τη συνοχή και την πολιτική της.

Ενισχυτική του κλίματος, ήταν και η έκθεση της Standard&Poor’s που αξιολογεί ως «αρνητική» την προοπτική της ελληνικής οικονομία λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων!

Καθώς, επίσης, και η ανεπίτρεπτη δήλωση του Προέδρου του Eurogroup ότι είναι πλέον «διαχειρίσιμη» μια έξοδός μας από το ευρώ!

Βέβαια, η ίδια η τρόϊκα έσπευσε να διοχετεύσει στον ξένο τύπο (αναφέρομαι στο δημοσίευμα του Spiegel) ότι θα …καταβληθεί η επόμενη δόση, αλλά χωρίς να λέει το πότε!

Τυχαία όλα αυτά; Δεν νομίζω!

Σκοπιμότητες

Για να έρθουμε στο δια ταύτα:

Η τακτική αυτή προδήλως εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Πολιτικές και οικονομικές.

Δημιουργεί συνθήκες κρίσης υπό το κράτος των οποίων αυξάνεται η πίεση για άμεσες ενέργειες και νέα μέτρα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας ..ενδεχόμενης αρνητικής έκθεσης!

Δηλαδή μας …στριμώχνουν στη γωνία!

Το γνωστό παιχνίδι, εδώ και δυο χρόνια! Σαν να μην άλλαξε τίποτα!

Κάποιοι κερδίζουν από αυτή την αβεβαιότητα.

Και η κυβέρνηση τι κάνει, είναι η επόμενη ερώτηση.

Μια επιλογή θα ήταν να κάνει αυτό που έκανε πέρσυ ο κ. Βενιζέλος!

Να τα σπάσει,δηλαδή, με την τρόϊκα!

Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συμφωνία με την ΕΕ και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο! Τότε, μέχρι την Ουάσιγκτον είχε φτάσει, ως ικέτης, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Και χρειάστηκαν μέτρα και χαράτσια για να ξαναγυρίσει η τρόϊκα!

Κτίζοντας γραμμές άμυνας!

Προφανώς ο Πρωθυπουργός, δεν θέλει να την ξαναπατήσει η χώρα.

Για αυτό και επέλεξε μια πιο σύνθετη στρατηγική.

Από τη μιά, πασχίζει με το οικονομικό επιτελείο να βρεί το λιγότερα επώδυνο πακέτο για τα μέτρα των 11.5 δις.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί περισσότερο μια άσκηση αξιοπιστίας, ετοιμότητας και αποφασιστικότητας γιατί δε νομίζω κανένας, στα σοβαρά, να πιστεύει οτι το πακέτο αυτό θα βελτιώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το πιθανότερο είναι να την επιδεινώσει. Οπως, και το προηγούμενο πακέτο μέτρων!

Ομως, ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει οτι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι όμοια με τις προηγούμενες.

Από την άλλη, αρχής γενομένης από την επίσκεψη Μπαρόζο, ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματίσει ένα μαραθώνιο επαφών με τους ηγέτες της ΕΕ.

Γιατί η απόφαση, ας μη γελιόμαστε, θα είναι πολιτική. Οχι οικονομική!

Ο πρωθυπουργός,λοιπόν, προσπαθεί να δημιουργήσει κάποια «bargaining chips” για να είναι πειστικός.

Ποιά είναι αυτά;

-πρώτα-πρώτα η εκτός προγράμματος ύφεση, που είναι η αποτέλεσμα της υφεσιακής πολιτικής της τρόϊκα.

-δεύτερον, κάποια δείγματα γραφής, απο πλευράς αποτελεσμάτων, της νέας κυβέρνησης

-τα στοιχεία απο την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα

- το πακέτο των 11.5 δις, που υποτίθεται οτι αποτελεί την πειστική απάντηση στο…πρόβλημα.

Και η επαναδιαπραγμάτευση;

Που αποβλέπει αυτή η στρατηγική; Προφανώς να οδηγήσει σε μια επαναδιαπραγμάτευση, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν για τη χώρα ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί βασικό στοιχείο της θεωρίας των διαπραγματεύσεων, είναι να επιλέγεις και το χρόνο που θα ζητήσεις τις διαπραγματεύσεις.

Αντιλαμβάνομαι οτι πολλοί πιστεύουν οτι η επαναδιαπραγμάτευση, όνειρο ήταν και πάει! Ενα προεκλογικό τρίκ και τίποτα παραπάνω.

Διαφωνώ με την άποψη αυτή. Για ένα και μόνο λόγο. Οχι γιατί τα κόμματα δεν μας έχουν συνηθίσει σε μετεκλογικές διαψεύσεις των προεκλογικών τους υποσχέσεων, αλλά γιατί η επαναδιαπράγματευση του προγράμματος και όχι απλώς η χρονική του επέκταση, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή στην παρούσα συγκυρία.

Η συνέχιση του προγράμματος ως έχει, οδηγεί τη χώρα στο απόλυτο ναυάγιο και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Ακόμα και ο κ. Τόμσεν!

Το γνωρίζει και ο κ. Σαμαράς!

Και προφανώς δεν θέλει να σκάσει η βόμβα στα χέρια του!

Από το PSI στο OSI !!!

Από που, όμως, θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η επαναδιαπραγμάτευση;

Η χώρα μας, αίφνης, απέκτησε έναν απρόσμενο σύμμαχο! Το ΔΝΤ!!!

Δεν αποτελεί μυστικό οτι το ΔΝΤ θεωρεί οτι, λόγω εκτροχιασμού του προγράμματος, το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Το Ταμείο, ως εκ του καταστατικού του, αδυνατεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μιας χώρας, αν το χρέος της δεν είναι βιώσιμο!

Υπάρχουν μάλιστα και φωνές υπέρ της αποχώρησης του από την Ελλάδα! Εννοείται οτι κάτι τέτοιο θα τίναζε το πρόγραμμα στον αέρα. Και θα δημιουργούσε προηγούμενο! Η ΕΕ ούτε που θέλει να το σκέφτεται αυτό το σενάριο!

Τι προτείνει το ΔΝΤ για να καταστεί και πάλι το ελληνικό χρέος βιώσιμο;

Ενα ακόμα «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν οι θεσμικοί πιστωτές μας, δηλαδή η ΕΚΤ και οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες!

Κατά το PSI, δηλαδή, να έχουμε και ένα OSI!

Είναι αυτονόητο οτι κάτι τέτοιο αλλάζει τους όρους της διαπραγμάτευσης και δημιουργεί ένα τοπίο για μια νέα αρχή.

Συμπέρασμα: Βρισκόμαστε στα προέρτια. Στις εκ του συστάδην μάχες, οι αντίπαλοι συνήθιζαν να φωνασκούν για να τρομοκρατήσουν αλλήλους. Ο ψυχραιμότερος δημιουργούσε συγκριτικό πλεονέκτημα για να κτυπήσει. Και συνήθως κέρδιζε. Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αποτελεί μονόδρομο γιατί η συνέχισή του οδηγεί στην καταστροφή.

Έπειτα από τοποθέτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ζητούν την απελευθέρωση των μέχρι στιγμής συλληφθέντων λαθρομεταναστών επειδή παραβιάζονται τα ανθρώπινά τους δικαιώματα κι επειδή υπάρχουν πιέσεις από ξένες οργανώσεις, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προχώρησε σε ανακοίνωση - απάντηση κόλαφο, αποστομώνοντας τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ μας είχε συνηθίσει σε εμμονές και σε ιδεοληψίες. Πλέον, είναι προφανές ότι αρχίζει να ασκείται στη συστηματική ψευδολογία. Στην επονείδιστη ανακοίνωσή τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται… «καταγγελίες» (ποίων, πότε και που δεν κατανομάζουν!) για ανύπαρκτους «ξυλοδαρμούς» παράνομων μεταναστών και προχωρούν σε ένα παντελώς αστήριχτο «κατηγορώ» εναντίον όχι εναντίον της συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά της ίδιας τους της χώρας στην πραγματικότητα. Πρόκειται όχι απλώς για πρωτοφανή ανευθυνότητα αλλά και για ασύστολα ψεύδη, τα οποία ανερυθρίαστα επικαλούνται.

Ουδείς παράνομος μετανάστης «στοιβάζεται». Η συντριπτική πλειοψηφία τους διαμένει σε συνθήκες όχι απλώς κατάλληλες αλλά άριστες, στις εγκαταστάσεις των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ουδείς ξυλοδαρμός υπήρξε, όπως φυσικά και ουδεμία σχετική καταγγελία. Καμία καταστρατήγηση ανθρώπινου δικαιώματος υπήρξε, αλλά εφαρμόσθηκαν αυτά που οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες ορίζουν.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε που ξεκίνησε η υλοποίηση της επιχείρησης Ξένιος Ζευς, η εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ήταν ρητή και κατηγορηματική: καμιά χρήσης φραστικής ή σωματικής βίας. Εντολή η οποία τηρήθηκε απόλυτα. Οι 12 βουλευτές όμως, μιμούμενοι την τακτική Γκέμπελς, όχι μόνο επικαλούνται ανύπαρκτες «καταγγελίες», αλλά και προχώρησαν σε εντελώς αποσπασματική συρραφή δηλώσεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, βάλλοντας ταυτόχρονα εναντίον Διεθνούς Οργανισμού, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, επειδή… τόλμησε να χρηματοδοτήσει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους!

Εκπληκτικό είναι επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος που εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους αλλοδαπούς ως επαίτες στους φωτεινούς σηματοδότες και ασκεί κριτική και στην καταπολέμηση των συγκεκριμένων κυκλωμάτων!

Όσον αφορά την κριτική στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον «ξέφραγο αμπέλι» και διεξάγονται αστυνομικοί έλεγχοι σε παράνομους μετανάστες στον Σταθμό Λαρίσης, τους παραδίδουμε στην κρίση των κατοίκων του ευρύτερου Κέντρου της πρωτεύουσας. Μια απλή ανάγνωση των ανακοινώσεων των φορέων των κατοίκων της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες, όπως και άλλων φορέων, θα τους πείσει τους συγκεκριμένους βουλευτές για πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά και την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» από την άλλη.

Ας γνωρίζει τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνεται το δικαίωμα της ασφάλειας.
Χωρίς ασφάλεια άλλωστε ούτε πραγματική ελευθερία υπάρχει ούτε Δημοκρατία. Και χωρίς να παραβλέπουμε τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών, τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών σε μια ασφαλή ζωή θα συνεχίζουμε να τα προασπίζουμε. Ας το πάρουν απόφαση».Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής κ. Παπανδρέου, μας είχε πει, σχετικά με την παγκόσμια διακυβέρνηση:

«Απαιτείται μια πιο δημοκρατική και ενημερωμένη διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο, πέραν των συνόρων. Που θα εγγυάται κανόνες, διαφάνεια και καταπολέμηση της αδικίας»!…
Κι ακόμη πως «η σοσιαλιστική διεθνής θεωρεί τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης…ως βασική της προτεραιότητα».

Για να τα επαναλάβει, τώρα, και ο κ. Βενιζέλος, αποφαινόμενος και αυτός πως:

«Η ανακύκλωση της διεθνούς κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα…από ένα νέο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, οικονομικής και πολιτικής».
Πληροφορώντας μας ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε στις αγορές ένα αίτημα για παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Και έδειξε την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει το ευρώ». Αλλά, σε βάρος, όπως φαίνεται, των Ευρωπαίων…

Αξίζει-νομίζω-τον κόπο ν’ ασχοληθούμε κι εμείς, έστω και ακροθιγώς με το συγκεκριμένο θέμα.

Και βέβαια δεν φιλοδοξούμε να διεισδύσουμε στους δαιδαλώδεις μαιάνδρους των οικονομικών λαβυρίνθων. Γιατί, για την περιήγηση στους χώρους α τούς, είναι άλλοι αρμοδιότεροι.
Εδώ θα επιχειρήσουμε να ιδούμε το θέμα, όσο απλούστερα μπορούμε. Τόσο από τη σκοπιά του Ευαγγελίου, όσο και την όποια πείρα μας προσφέρει η πραγματικότητα.

Και ας αρχίσουμε απ’ την πραγματικότητα:

Από ποιους ζητούν οι εραστές της παγκοσμιοποίησης να μας εισαγάγουν στον βιομηχανικό ορνιθώνα της;

Απ’ τις, λεγόμενες, αγορές, μας λένε. Και, αν δεν κάνω λάθος, μιλώντας μας για αγορές, μας μιλούν για τους αξιότιμους μεγάλους ευεργέτες μας, τους τοκογλύφους.

Οι οποίοι θα μας προσφέρουν «κανόνες», «δικαιοσύνη» και «διαφάνεια». Και όσα ακόμη δεν μπορεί το μυαλό του ανθρώπου να χωρέσει. Μέχρι και του «πουλιού το γάλα»…

Κι, όσο για τα αγαθά αισθήματα, που οι τοκογλύφοι τρέφουν, για όλους τους λαούς και ιδιαίτερα για μας τους Έλληνες, έχουμε πρόσφατες και άκρως ειδυλλιακές εμπειρίες.

Όπως, εξάλλου, και για την «πιο δημοκρατική και ενημερωμένη διακυβέρνηση» δεν θα χρειαστεί να πάμε και πολύ μακριά. Μας αρκεί η δικά μας διακυβέρνηση των τελευταίων χρόνων.

Ασφαλώς και οι τοκογλύφοι είναι η αφρόκρεμα του καπιταλισμού. Ο οποίος με όλες τις παραφυάδες του δολοφονεί ετησίως εκατομμύρια ανθρώπων.

Και αυτό, που θέλουν να πετύχουν τώρα, με την παγκοσμιοποίηση είναι να συστηματοποιήσουν και να διευρύνουν το δολοφονικό τους καθεστώς.
Ασφαλώς και θα κάνουν την ίδια και χειρότερα, με όσα, έκαναν και στα διαβόητα κρεματόρια τους οι Ναζί. Αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Όχι όμως τόσο βάναυσα και τόσο προκλητικά. Αλλά με πιο ήπια και πιο «πολιτισμένα» μέσα…

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως είναι και «αντιρατσιστές».

Όλα κι όλα! Σέβονται τους ανθρώπους, αδιακρίτως χρώματος. Αλλά, από το άλλο μέρος, ληστεύουν τον ιδρώτα τους και πίνουν το αίμα τους, επίσης αδιακρίτως χρώματος.

Προσέξατε πώς κλιμάκωσαν τη δική μας εξόντωση;

Μας επέβαλαν να ξεριζώσουμε τις ελιές και τα αμπέλια μας. Για να μην έχουμε επάρκεια αγαθών. Έτσι ώστε να αφεθούμε στο έλεος της αυθαιρεσίας τους.
Συρρίκνωσαν τις αποδοχές και πολλαπλασίασαν τους φόρους, ώστε να δημιουργήσουν εφιαλτικά αδιέξοδα και να εξωθήσουν τους πολίτες στην απόγνωση και τις αυτοκτονίες.
Και στη συνέχεια με τα δολοφονικά τους φάρμακα, αποβλέπουν στο να μας δηλητηριάζουν σιγά-σιγά και να μας εξαποστέλλουν «εις τόπον χλοερόν». Όπως φαίνεται να συμβαίνει, τώρα, με τα, λεγόμενα, γενόσημα.
Κι ακόμη πιο πέρα, με τα μεταλλαγμένα τους τρόφιμα, θα προσπαθήσουν να μας καταστήσουν άβουλα ανθρωποειδή. Σαν τα κοτόπουλα των βιομηχανικών ορνιθώνων.

Και γιατί όλα αυτά;

Μα για το Μαμωνά.

Και ποια είναι η σχέση και η θέση του Μαμωνά απέναντι στο Ευαγγέλιο;

Η ίδια με το Σατανά!
Κι ας προσπαθούν κάποιοι να ταυτίσουν την παγκοσμιοποίηση με τη βασιλεία του Θεού. Η μία απέχει από την άλλη, όσο και ο Θεός από το Σατανά.

Και τι σημαίνει αυτό;

Πάμπολλα!

Και ένα από τα πολλά είναι ότι για την παγκοσμιοποίηση ο άνθρωπος δεν έχει καμιά απολύτως αξία.

Και γι’ αυτό μπορεί να θυσιάζεται απεριόριστα και αδιάκριτα στο βωμό του Μαμωνά. Ο οποίος είναι το παν.

Ενώ για τη Βασιλεία του Θεού ο άνθρωπος, ο καθένας άνθρωπος, είναι απόλυτη αξία.

Και βρίσκεται πάνω, όχι μόνο από το μαμωνά, αλλά κι απ’ όλους τους άθλιους νόμους και τους κανόνες του καπιταλιστικού Μεσαίωνα και της παγκόσμιας διακυβέρνησης …

Κάποιοι, πολιτικοί, λένε ότι όσοι δεν ενταχθούν στην παγκόσμια διακυβέρνηση, είναι καταδικασμένοι να χαθούν.

Αλλά στην πραγματικότητα, το ακριβώς αντίθετο ισχύει.

Η ιστορία των αιώνων φωνάζει ότι ποτέ ο δρόμος του Σατανά δεν οδήγησε στη σωτηρία.
Όπως και ο δρόμος του Θεού δεν οδήγησε ποτέ στην απώλεια …

παπα-Ηλίας

"... Ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι…": Οι στίχοι του Αλκη Αλκαίου που έντυσε μουσικά ο Θάνος Μικρούτσικος και μας θυμίζει με την φωνή του ο Μανώλης Μητσιάς, ταιριάζουν "γάντι" αν συνδεθούν σήμερα με όσα αποκαλύπτονται οτι συμβαίνουν Συρία!

Είναι πολλά πλέον τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Συρία, πολύ περισσότερο απ' ότι αναμενόταν, καθίσταται τσιφλίκι ξένων μισθοφόρων.

Τα συριακά ΜΜΕ τη Δευτέρα μετέδωσαν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα αιχμαλώτισαν στην πόλη Χαλέπι σε βόρεια περιοχή της χώρας ομάδα αξιωματικών από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Σ΄αυτή την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας τα κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν τη μεγάλη επιχείρηση εναντίον των ανταρτών του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Μεταδίδεται ότι ξένοι «στρατιώτες της τύχης» -άγνωστο από ποιά κέντρα καθοδηγούμενοι- κυριεύουν χωριά και συνοικίες της πόλης και τις παραδίδουν στον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Αυτή η είδηση δεν είναι φυσικά η μόνη: Νωρίτερα τα δυτικά ΜΜΕ είχαν ανακοινώσει ότι η παροχή «στρατιωτικής υποστήριξης» στους ενόπλους πραγματοποιείται από μυστική βάση στην περιοχή της πόλης Ανταν στη Νότια Τουρκία. Η βάση αυτή κατασκευάστηκε από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Κοντά της λειτουργεί η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Ιντζιρλίκ.
Η Άγκυρα έχει διαψεύσει την ύπαρξη κέντρου εκπαίδευσης ανταρτών από τη Συρία. Όμως σύμφωνα με έμπιστες πηγές της Τaraf «οι εκπαιδευτές είναι από την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, όμως κανείς δεν είναι σίγουρος αν υπάρχουν και Τούρκοι εκπαιδευτές. Το σίγουρο είναι πως το στρατόπεδο είναι υπό την επίβλεψη της Άγκυρας».

Με βάση άρθρο του Μάικλ Βάις στην αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph, οι Σύροι "επαναστάτες" ανέφεραν πως παίρνουν όπλα από την Τουρκία. Στη σχετική είδηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Μπιργκιούν, καταγράφεται πως "επαναστάτες" που συναντήθηκαν με τον Βάις στο Χατάι του είπε πως:
"Η Τουρκία δεν αρκείται στην προμήθεια κάποιων ελαφρών όπλων, αλλά εκπαιδεύει και στην Κωνσταντινούπολη ομάδα ειδικών δυνάμεων που επιλέγει μέσα από τους επαναστάτες".

Με βάση αυτά που διηγήθηκαν άτομα από τις μονάδες των εξεγερμένων, η Τουρκία δίνει στα σύνορα με την Συρία, όπλα τύπου ΑΚ-47 στους επαναστάτες. Λένε πως όσο και αν δεν είναι γνωστό από πού προέρχονται, πάντως λέγεται πως τα δίνει η Τουρκία. Αυτά που περιγράφηκαν στον Βάις συμπίπτουν με αυτά που έγραψε και η Washington Post για προμήθεια όπλων από την περιοχή του Κόλπου.

Την περασμένη Δευτέρα ανώνυμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εντολή που επιτρέπει στη CΙΑ και σε άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ να παρέχουν βοήθεια στους Σύρους αντάρτες. Παράλληλα η εφημερίδα «Washington Post» έγραψε -σε άλλο άρθρο από το προαναφερθέν- ότι σημαίνοντες Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές των ΗΠΑ, απαίτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να ξεκινήσει ενεργό υποστήριξη των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης στη Συρία. Επίσης οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν -πιέζοντας έτσι για επέμβαση- ότι η απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να εισβάλει στη Συρία συμβάλλει στο ότι η σύγκρουση σ΄αυτή τη χώρα θα είναι πιό παρατεταμένη και πιό αιματηρή.

Χθες μόλις μεταδόθηκε ότι περισσότεροι από 100 ξένοι μισθοφόροι συνελήφθησαν από το κυβερνητικό στρατό του Ασσάντ στην πόλη Χόμς. Πηγές αναφέρουν πως στην πλειονότητά τους είναι Γάλλοι με αρκετούς επίσης από διαφορετικές Αραβικές χώρες.

Φρέσκια είναι η είδηση -όπως δημοσιεύει το ιρανικό πρακτορείο FNA- 
ότι μισθοφόροι «εξεγερμένοι» στη Συρία κρέμασαν ένα μικρό παιδί μιας οικογένειας Σιιτών, αφού πρώτα σκότωσαν όλα τα μέλη της, αναφέρουν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη του Ιράκ, Qanon, Ιρακινοί ακτιβιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι ένοπλες ομάδες ανταρτών επιτέθηκαν στην οικία μιας Ιρακινής οικογένειας στη γειτονιά Seyede Zainab της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκό, σκότωσαν όλα τα μέλη της οικογένειας και απαγχόνισαν το τελευταίο, μικρό παιδί τους.

Πρίν λίγες ημέρες επίσης ο συριακός Στρατός έστησε 
ενέδρα σε μισθοφόρους που διείσδυαν από την Τουρκία στην γύρω από την πόλη Ιντλίμπ στα τουρκοσυριακά σύνορα και οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν μιλάνε για δεκάδες νεκρούς από την πλευρά των εισβολέων.

«Σκότωσαν πολλούς τρομοκράτες που επιχειρούσαν να διεισδύσουν στον τομέα του Άιν Μπάιντα, κοντά στην πόλη Τζισρ αλ-Σούγουρ, ενώ άλλοι τρομοκράτες διέφυγαν προς το τουρκικό έδαφος»,αναφέρουν μαρτυρίες που δημισεύθηκαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εξάλλου προ ημερών τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν ένα καταλημμένο από τη συριακή αντιπολίτευση σημείο ελέγχου διέλευσης στα συρο-τουρκικά σύνορα. Στις σκηνές βίντεο φαινόταν εξτρεμιστές με τη σημαία της «Αλ-Κάιντα», οι οποίοι έλεγαν ότι στη Συρία εναντίον του Μπασάρ Άσαντ πολεμούν εθελοντές από την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Τυνησία. Και η σαουδαραβική εφημερίδα «Al-Sharq» επικαλούμενη πηγές στις ειδικές υπηρεσίες της Ιορδανίας έγραψε ότι ο συνολικός αριθμός των μαχητών της «Αλ-Κάιντα», που μάχονται με το μέρος της συριακής αντιπολίτευσης, ανέρχεται τουλάχιστον σε 6.000. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο τον τελευταίο καιρό, αντικαθρεπτίζοντας την επέκταση της έξωθεν στρατιωτικής επέμβασης στις υποθέσεις της Συρίας.

Επίσης πρόσφατα οι πολίτες των ΗΠΑ απέκτησαν τη δυνατότητα να παρέχουν οικονομική στήριξη στους Σύρους αντάρτες. Η οργάνωση «Ομάδα υποστήριξης της Συρίας», που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, πέτυχε την άδεια από τις Αρχές των ΗΠΑ να συγκεντρώνει χρηματικές ενισχύσεις.

Η άδεια, που χορηγήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, θα επιτρέψει στην οργάνωση επίσης να παράσχει στην ένοπλη συριακή αντιπολίτευση «χρηματική, πληροφοριακή και διοικητική υποστήριξη, καθώς και άλλα είδη υπηρεσιών, η παροχή των οποίων σε άλλες περιστάσεις απαγορεύεται», λόγω των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά της Συρίας.Δυστυχώς για μας ένας Τούρκος υπουργός λέει αλήθειες. Μπορεί να έχει υπερβολές και αλλαζονικό ύφος, όμως η βάση των όσων λέει είναι σωστή. Είπε λοιπόν για την ελληνική οικονομία (στην Milliyet) ο τούρκος Υπουργός Βιομηχανίας επιστήμης και Τεχνολογίας κ. Νιχάτ Εργκιούν ότι η βιομηχανία είναι άκρως σημαντική και ότι έχει την έννοια της παραγωγής,της έρευνας και της ανάπτυξης.
Και εξειδίκευσε για την Ελλάδα ότι η κρίση οφείλεται στην εγκατάλειψη της βιομηχανίας, προσθέτοντας:
«Εάν σε μια χώρα δεν υπάρχει βιομηχανία θα πει ότι δεν υπάρχει πραγματική οικονομία και ότι η πραγματική αιτία της δυσφορίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η εγκατάλειψη της βιομηχανίας. Να πουλήσουμε την θάλασσα την αμμουδιά, τον αέρα και τον ήλιο, να φάμε, να πιούμε και να σπαταλήσουμε και όσα θα έρθουν από τα Ταμεία της ΕΕ και στην συνέχεια να αυξηθούν τα χρέη και το άνοιγμα στον Προϋπολογισμό. Μετά δεν μπορεί να συμμαζευτεί. Χορηγήθηκαν 300-500 δις ευρώ στην Ελλάδα για να μπορέσει να συμμαζευτεί αλλά αυτό δεν έγινε. Πρόκειται για μεγάλα ποσά. Ομως η χώρα δεν μπόρεσε να συμμαζευτεί. Εμείς αν είχαμε τώρα 300-500 δις ευρώ θα κάναμε την Τουρκία να πετάει».

Παραδέχεται πάντως ότι η Τουρκία δεν... πετάει, όπως λέει και ξαναλέει ο κ. Ερντογάν...