Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Μαρ 2016

Του Γιώργου Πετράκη

Μάθαμε επιτέλους ότι δεν έχουμε Αριστερή κυβέρνηση. Όχι, αυτό που βιώνουμε είναι η «κυβέρνηση της Αριστεράς σε συνθήκες κρίσης».

Αυτός ήταν ο ορισμός που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έδωσε στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, συμπεριλαμβάνοντας προφανώς και τον ταιριαστό εταίρο του Π. Καμμένο σε αυτό το εξουσιομανές και λαϊκιστικό συνονθύλευμα.

Όπου το πρόσημο της κυβέρνησης, εξαρτάται από τις… συνθήκες που η ίδια δημιουργεί.

Όπου αυτή η κυβέρνηση όσο υπάρχει η μια ή η άλλη κρίση, δεν θα χρειαστεί ποτέ να μετρηθεί και να ζυγισθεί με το πόσο Αριστερή υπήρξε, καθώς απλώς θα είναι μια «κυβέρνηση Αριστεράς σε συνθήκες κρίσης».

Είναι γνωστό ότι από την ανυπαρξία των κομμάτων που την απαρτίζουν και των προσωπικοτήτων που την στελεχώνουν αυτό το συνονθύλευμα κατόρθωσε να γίνει κυβέρνηση λόγω Κρίσης.

Με την οικονομική Κρίση κατόρθωσε να ξεγελάσει τους Έλληνες και να κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου. Μεθοδικά, άσχετα αν τώρα λέμε ανόητους τον Βαρουφάκη και τη Ζωή, οδήγησαν τη χώρα δια πυρός και σιδήρου στα πρόθυρα της προδιαγεγραμμένης χρεωκοπίας.
Από Κρίση σε Κρίση έφθασαν στο δημοψήφισμα, στο κλείσιμο των τραπεζών. Υποβάλλοντας καθημερινά σε εικονικό πνιγμό την κοινωνία και την οικονομία…

Η Κρίση έφερε το νέο Μνημόνιο που το επέβαλλαν με κλειστές τράπεζες με τον λαό άφωνο να παρακολουθεί και να τσιμπιέται στο μάγουλο για να πιστέψει όσα του συμβαίνουν.

Ακολούθησαν οι εκλογές σε συνθήκες Κρίσης…
Νέο Μνημόνιο, η επείγουσα ανάγκη για αξιολόγηση.
Φάνηκαν τα πρώτα θετικά σημάδια, ομαλοποίησης.
Ότι κάτι θα άρχιζε να στρώνει στην έρημη πατρίδα.
Η ομαλότητα είναι όμως εχθρός αυτής της κυβέρνησης της Αριστεροδεξιάς.
Γιατί τότε θα πρέπει να δοκιμασθεί σε συνθήκες δημιουργίας και όχι καταστροφής…

Σε συνθήκες που ξεσκεπάζουν τη δική της ανεπάρκεια και ανυπαρξία και την δική της φαυλότητα.

Χρειάζονται νέες Κρίσεις. Τούτη η Αριστεροδεξιά που μας έλαχε, μπορεί να στέκεται μόνο στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη…

Έτσι οι κουτοπονηριές σαν εκείνες της περσινής άνοιξης, ξανάρχονται. Ο Βαρουφάκης έφυγε, αλλά ο βαρουφακισμός βασιλεύει…

Η αξιολόγηση δεν κλείνει, εμείς νομίζουμε ότι διασπάμε την Ευρώπη, διασπάμε το μέτωπο δανειστών, ενώ τα δημόσια ταμεία στεγνώνουν, η αγορά πεθαίνει, το καρδιογράφημα του ασθενούς γίνεται όλο και πιο ευθύγραμμο.

Συνεχίζουν όμως να πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο να κυριαρχήσεις στους μισοπεθαμένους, σε μια εξαντλημένη και γονατισμένη κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να την υποβάλλει διαρκώς στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης…

Τα κόλπα με την οικονομία, ακολούθησαν τα κόλπα με το μεταναστευτικό. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί και δεν θέλει να το αντιμετωπίσει, αφού έτσι κι αλλιώς η πολιτική «ανοικτών θυρών» είναι σταθερή πολιτική και ιδεολογική επιλογή.

Έτσι, αφήνουν τη χώρα να βουλιάζει σε μια μεγάλη μεταναστευτική κρίση που μετατρέπεται σε ανθρωπιστική κρίση όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για ένα μέρος του ελληνικού λαού.

Αλλά αυτή την Αριστερά που μας έλαχε, δεν την νοιάζει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί η μια Κρίση την άλλη, ώστε έτσι να κρατιέται στην εξουσία.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα της επιτρέψουν τουλάχιστον οι ξένοι, εταίροι και σύμμαχοι, να οδηγήσει την χώρα σε μια εθνική Κρίση, σε μια εθνική καταστροφή…
Για να έχουμε, ακόμη λίγους μήνες μια «κυβέρνηση της Αριστεράς σε συνθήκες κρίσης»…

Πηγή Mignatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για "μνημείο λάσπης, ανακριβειών, ποινικών αδικημάτων αλλά και δημοσιογραφικής απάτης" εκ μέρους του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη, εξέδωσε ο πρόεδρος του ομίλου MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ο κ. Βγενόπουλος κάνει μεταξύ άλλων λόγο για "πρωτοφανείς εκβιαστικές προς τη Δικαιοσύνη και παράνομες πρακτικές", αποδίδει ευθύνες σε όσους «τον καλύπτουν και τον στηρίζουν», και ζητά από τις αρχές να τον καλέσουν προκειμένου να καταθέσει και ο ίδιος εμπιστευτικά στοιχεία που διαθέτει επί του θέματος.

Αναλυτικά α ανακοίνωση του κ. Βγενόπουλος αναφέρει:

"Μετά τη δημόσια αποκάλυψη του ποιού του και των πρακτικών του ο Βαξεβάνης έχει καταληφθεί από αμόκ λασπομπουρδολογίας κερδίζοντας επαξίως άλλες 6 μηνύσεις.  Αποκορύφωμα το τεύχος 96 του περιοδικού Hot Doc το οποίο είναι μνημείο λάσπης, ανακριβειών, ποινικών αδικημάτων αλλά και δημοσιογραφικής απάτης.  Με όλα αυτά θα ασχοληθούν οι δικηγόροι μου, άλλωστε είναι τόσα πολλά τα ψέματα και οι ανακρίβειες ώστε θα χρειαζόμουν και εγώ ένα περιοδικό για να του απαντήσω, όμως επιθυμώ να τονίσω απλώς το μέγεθος της δημοσιογραφικής απάτης του.

Δημοσιεύει λοιπόν, μεταξύ άλλων, μία απόρρητη έκθεση της PWC για διάφορα δάνεια και τις εξασφαλίσεις τους που έχει ημερομηνία 23-5-2012.  Την έκθεση αυτή την είχε φέρει και στο δικαστήριο όπου καταδικάστηκε σε 26 μήνες φυλάκιση και εκρίθη ότι ήταν άνευ ουσίας, διότι το να είναι υποκαλυμμένα δάνεια πέντε και έξι χρόνια μετά την εκταμίευσή τους, προϊούσης της οικονομικής κρίσης, είναι απόλυτα φυσιολογικό, άλλωστε έτσι έχουν δημιουργηθεί τα κόκκινα δάνεια σε όλο το τραπεζικό σύστημα.  Όμως, ο Βαξεβάνης την παρουσιάζει εκ νέου με απόλυτη γνώση και πρόθεση ότι διαπράττει μια μεγάλη δημοσιογραφική απάτη προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις στο κοινό του.  Γνωρίζει δε και αποκρύπτει ότι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος και ο πραγματογνώμονας διαπίστωσαν ότι όλα τα δάνεια κατά τη χορήγησή τους ήταν επαρκώς εξασφαλισμένα.

Παράλληλα βέβαια αποκαλύπτει προστατευόμενα προσωπικά δεδομένα και απόρρητα στοιχεία διαπομπεύοντας ανθρώπους και επιχειρήσεις, όταν μάλιστα πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη εξοφλήσει τα δάνεια που αναφέρονται.  Επίσης, κατά τη γνωστή του τακτική, δεν παραλείπει να επιτεθεί και να διαπομπεύσει ονομαστικά και την σύνθεση του δικαστηρίου που με μεγάλη επιείκεια τον καταδίκασε μόνο σε 26 μήνες φυλάκιση, εκφοβίζοντας έτσι και τους μελλοντικούς δικαστές του.

Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Βαξεβάνης αλλά αυτοί που τον καλύπτουν και τον στηρίζουν στις πρωτοφανείς εκβιαστικές προς τη Δικαιοσύνη και παράνομες πρακτικές του, που δεν βρίσκουν μία δήλωση για να τον αποδοκιμάσουν δημόσια και που δεν επεμβαίνουν για την δίωξή του λόγω διάπραξης σωρείας ποινικών αδικημάτων.  Όμως η Ελλάδα που προσπαθούν ορισμένοι να δημιουργήσουν για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις τους δεν συνάδει με Ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και οι στόχοι τους δεν πρόκειται να επιτευχθούν.  Δεν πρόκειται να υπερισχύσει ο ολοκληρωτισμός και οι εκβιαστικές πρακτικές του υπόκοσμου και της αλητείας.

Υ.Γ.  Ακόμη περιμένω πρόσκληση από τα αρμόδια όργανα της ευνομούμενης Ελληνικής Πολιτείας για να καταθέσω τα εμπιστευτικά στοιχεία που διαθέτω επί του θέματος και τα οποία δεν επιθυμώ, από σεβασμό στην έννομη τάξη, να δημοσιοποιήσω".

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Επικοινωνιακός πόλεμος» από την Άγκυρα στα νερά του Αιγαίου

Ψεύτικη είδηση κατασκεύασε μεθοδικά και διακινεί τώρα η Τουρκία προκείμενου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το μπλοκάρισμα που κάνει στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την έλεγχο της ροής μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα και να φανεί στα μάτια των ΝΑΤΟϊκών… ότι αυτή πρώτη εντοπίζει στην θάλασσα, συλλαμβάνει και γυρίζει πίσω στα παράλιά της, παράνομους μετανάστες!
Πρόκειται για ένα καλοστημένο… σήριαλ τουρκικής "παραγωγής", που το πρώτο μέρος του “γυρίστηκε” στις 25 Φεβρουαρίου και από χθες επιχειρείται να ”σερβιριστεί” με ΝΑΤΟϊκό περιτύλιγμα, εν αγνοία μάλλον του ΝΑΤΟ!

Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι είναι… βλακείες τα περί μπλοκαρίσματος των πλοίων του ΝΑΤΟ από τα τουρκικά προσκόμματα, έρχεται τώρα και ο υπόγειος προπαγανδιστικός μηχανισμός της Άγκυρας που κατασκεύασε την «είδηση» ότι τάχα μου το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να περιπολεί και μάλιστα έδωσε… συντεταγμένες βαρκών με μετανάστες/πρόσφυγες και η τουρκική Ακτοφυλακή έσπευσε και τους… συνέλαβε!

Έτσι τα παραπάνω φιγουράρουν σήμερα σε δημοσιεύματα στις εφημερίδες Vatan, Star και Yeni Safak που τονίζουν ότι πρόκειται για την… πρώτη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο! Είχαν προηγηθεί ανάλογες αναρτήσεις στις ιστοσελίδα της Milliyet, Cumhuriyet, Sabah, Haber 24 (με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ihlas) και με τίτλους όπως «Πρώτη επιχείρηση του ΝΑΤΟ για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο»!

Η «είδηση» είναι εντέχνως κατασκευασμένη – με το πρώτο μέρος του σήριαλ να έχει “γυριστεί” με …πρωταγωνιστή την τουρκική φρεγάτα Barbaros, που θα πάρει μέρος στην αποστολή του ΝΑΤΟ: Αυτή λοιπόν στις 26 Φεβρουάριου ενημέρωσε την ναυαρχίδα (γερμανικό σκάφος Bonn) ότι την προηγούμενη 25/2 και ενώ βρισκόταν στα τούρκικα χωρικά ύδατα, το ελικόπτερό της είδε βάρκα με παράνομους μετανάστες και ειδοποίησε την τουρκική Ακτοφυλακή για να τους μαζέψει.

Έλα όμως που από το Ελληνικό Λιμενικό – όπως μας βεβαιώνει αρμόδια πηγη του ΓΕΕΘΑ- δεν επιβεβαιώνει καμία τέτοια δραστηριότητα της Τουρκικής Ακτοφυλακής! Ούτε το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει κάτι άλλο πέραν της αρχικής αναφοράς της τουρκικής φρεγάτας- που έγινε όπως είπαμε εκ των υστέρων! Το θέμα έμεινε εκεί- διότι τότε οι Τούρκοι αυτό μόνο ήθελαν: Να έχουν ΓΙΑ …ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ ΧΡΉΣΗ μια καταγραφή σε ΝΑΤΟϊκό… τεφτέρι ότι δήθεν ελέγχουν και εντοπίζουν βάρκες διακινητών, και μάλιστα με πλοίο που φέρει ΝΑΤΟϊκό καπέλο…

Το πλήρωμα του χρόνου για να …σκάσουν το παραμύθι -στα αυτιά της Δύσης – ήρθε χθες: Σύμφωνα λοιπόν με τα κατευθυνόμενα ρεπορτάζ που προαναφέραμε πουθενά δεν αναφέρεται η εμπλοκή της Τουρκικής φρεγάτας ”Barbaros” και γίνεται λόγος στην… «πρώτη επιχείρηση» του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ότι –γενικά και αόριστα– η… Συμμαχική δύναμη συνέδραμε στην σύλληψη 159 μεταναστών που επιχείρησαν να διαφύγουν παράνομα από την Τουρκία! Αναλυτικότερα, η Μιλιέτ γράφει ότι τα… πλοία παρακολούθησης και διάσωσης του ΝΑΤΟ (!) που περιπολούν στα (σ.σ. προσέξτε) διεθνή ύδατα εντόπισαν ορισμένους μετανάστες, που βγήκαν ”στο δρόμο του θανάτου”. Αμέσως, αναφέρει, οι αρμόδιοι του ΝΑΤΟ (σ.σ. δηλαδή η Barbaros!), επικοινώνησαν με το προσωπικό της Τουρκικής Ακτοφυλακής και εξασφάλισαν την μετακίνηση της στην περιοχή, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που της μετέδωσε. Και έτσι –γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ- οι ομάδες (της τουρκικής Ακτοφυλακής) που μετακινήθηκαν με τα σκάφη άμεσα στην περιοχή συνέλαβαν 159 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε λέμβους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Υποκρισία της Άγκυρας

Στην συνέχεια αναφέρει η Μιλιέτ το ”παραμύθι”: Όσο οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο συνεχίζονται (sic), τις τελευταίες ημέρες, το Αρχηγείο της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει τεθεί σε συναγερμό. Οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο έχουν αυξήσει τον αριθμό των επιχειρήσεων για να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες ζωών (sic).
Οι Τούρκοι Λιμενικοί με τις επιχειρήσεις αυτές, κατά τις οποίες καθημερινά συλλαμβάνουν δεκάδες μετανάστες, παρεμπόδισαν τους περαιτέρω θανάτους, γράφει υποκριτικά ο τουρκικός άτυπος αφού ξέρει καλά ότι η ανοχή και η παρότρυνση της Τουρκίας στους «δουλέμπορους» έχει στείλει στον υγρό τάφο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες…
Επισημαίνεται ακόμα ότι το ενδιαφέρον προσέλκυσε ο αριθμός των Σύρων προσφύγων, που συλλαμβάνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν, το 75% των συλληφθέντων, κατά τις εν λόγω επιχειρήσεις, μεταναστών είναι Σύριοι, ενώ το 25%Αφγανοί.

Η αλήθεια – όπως όλη η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ξέρουν- είναι ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν έχει αρχίσει με ευθύνη της Τουρκίας- ακόμα και στην ναυαρχίδα του ΝΑΤΟϊκού Στόλου δεν την άφησαν να μπει στα χωρικά τους ύδατα οι Τούρκοι! Όσα από τα 5 πλοία σήμερα βρίσκονται στο Αιγαίο κινούνται στο κεντρικό μέρος του χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο και χωρίς εντολή να κάνουν κάτι επί του σκοπού για τον οποίο έχουν σταλεί στο Αιγαίο!
Συγκεκριμένα η Γερμανική ναυαρχίδα και η ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς βρίσκονται ΝΔ της Χίου, η Καναδική φρεγάτα Δυτικά Λέρου, το ιταλικό σκάφος στην… Ιταλία και η τουρκική φρεγάτα Barbaros ναυλοχεί στο Ακσάζ- ίσως επειδή …κουράστηκε στο ανύπαρκτο περιστατικό! Και είναι ανύπαρκτο διότι το Λιμενικό της Ελλάδας ή τα άλλα σκάφη του ελληνικού Στόλοι που έχουν εκεί (εθνικές) αποστολές θα το είχαν καταγράψει!
Ακόμα και κάποιος να έχει ειδοποιήσει την ακτοφυλακή για τυχόν ταλαιπωρημένους μετανάστες σε βάρκες, είναι εντελώς τυχαίο και σίγουρα ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΤΟ, αφού η επιχείρηση είναι μπλοκαρισμένη από την ίδια την Άγκυρα!

Αλήθεια όμως είναι ότι οι Τούρκοι, που νιώθουν πλέον πιο έντονα την ”ανάσα” της ΕΕ (και του ΝΑΤΟ) προσπαθούν να δείξουν στην πράξη αλλά και με διαρροές ότι κάτι κάνουν στον τομέα της αποτροπής και του ελέγχου. Έτσι ανακοινώνουν τις τελευταίες ημέρες κάποιες συλλήψεις (το έκαναν κάπου-κάπου για τα μάτια του κόσμου) και όλα αυτά τα προβάλλουν με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα…

Λ.Λ.
Πηγή MilitaireΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


H τουρκική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τις ακτές της με κατεύθυνση την Ευρώπη θα μειωθεί σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρούτε προέβη στις δηλώσεις αυτές ενόψει της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα όταν τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα ώστε να εφαρμόσει την συμφωνία βάσει της οποίας οφείλει να περιορίσει τις αφίξεις και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης που βιώνει η ΕΕ.

«Πρέπει να μειώσουμε τις ροές σε ένα επίπεδο απ’ όπου μπορούμε να διακρίνουμε το μηδέν. Πρέπει (το επίπεδο αυτό) να είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση τα σημερινά επίπεδα. Πρέπει να διακρίνουμε το μηδέν, εγώ δεν μπορώ να διακρίνω το μηδέν κοιτώντας τα σημερινά επίπεδα» τόνισε ο Ρούτε σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και άλλα δύο μέσα ενημέρωσης.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε το απόλυτο μηδέν αλλά τουλάχιστον να μειώσουμε τους αριθμούς σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το πού βρισκόμαστε σήμερα».

«Τη Δευτέρα το λιγότερο που ελπίζω ότι θα πετύχουμε είναι να συμφωνήσουμε, η Τουρκία και η ΕΕ, προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία επανεισδοχής υπηκόων μιας τρίτης χώρας και οικονομικών μεταναστών» τόνισε ο Ρούτε.

«Θεωρώ ότι αυτό θα ήταν το ελάχιστο αποτέλεσμα» που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε.

«Κι ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με την επανεγκατάσταση: ότι για ένα διάστημα 2 εβδομάδων θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ότι οι ροές (προσφύγων) που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα πραγματικά μειώνονται με τα μηδενικά επίπεδα να είναι ορατά, ώστε να είναι δυνατό για την ΕΕ να ξεκινήσει μια πιο φιλόδοξη διαδικασία επανεγκατάστασης. Επομένως αυτό είναι ένα ελάχιστο αποτέλεσμα και ένα αποτέλεσμα που θα προτιμούσαμε».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Και εγώ θα κριθώ, ιδίως τώρα που έχω θέση εξουσίας, όχι από το ποιον συναντώ, τι μου λέει, τι του λέω, αλλά από το τι πράττω», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις συναντήσεις του με τον Στ. Ψυχάρη. Συναντήσεις που δεν αρνήθηκε ότι έγιναν και δυστυχώς με μία δυνατή γεύση ομολογίας ότι δεν έχει σημασία το τί μπορεί να υποσχέθηκε στον Ψυχάρη, αλλά το τι έπραξε.

Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για εμάς. Άλλα μας είπε προεκλογικά, άλλα μας έταξε και άλλα έπραξε. Και φυσικά το ότι όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια, αλλά υπέγραψε ακόμη ένα, δεν τον αθωώνει για τα ψέματα που μας είπε. Αυτό ισχύει και στην ιστορία με τον Ψυχάρη. Το ότι δεν του έκανε τα χατίρια, δε σημαίνει ότι αθωώνεται αν του τα υποσχέθηκε προεκλογικά. Και αν του τα υποσχέθηκε, τότε δυστυχώς επιβεβαιώνεται η κατηγορία ότι προεκλογικά είχε υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες.

Κι αν έστω γνωρίζουμε τί υποσχέθηκε σ’ εμάς και ίσως μάθουμε τί υποσχέθηκε και στον Ψυχάρη, το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα μάθουμε τί έχει υποσχεθεί στη Μέρκελ και στις Βρυξέλλες, πριν αποκτήσουμε αυτή τη γνώση βιωματικά και με τραγικά αποτελέσματα.

Έχω αρχίσει να αμφιβάλλω για τις ειλικρινείς προθέσεις του Τσίπρα ακόμη και στο προσφυγικό. Τι έταξε, σε πόσους και σε ποιους. Από τον Τσίπρα τα περιμένω όλα πια. Δεν ξέρω ποιους μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ικανοποιήσει την ανάγκη κυβερνητισμού του. Αυτού του νοσηρού αυτοσκοπού του, όπως πλέον αποδεικνύεται.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες θύματα πολέμου και φτώχιας που κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μία χώρα στην οποία δεν θέλουν να μείνουν. Αυτά τα θύματα είναι εντελώς αβοήθητα από το Κράτος που τα υποδέχτηκε. Το Κράτος είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ και το λέω με πλήρη γνώση των πραγμάτων. Εθελοντές σώζουν την κατάσταση. Απλοί πολίτες. Ανώνυμοι. Ακόμη και η αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού βγάζει απ’ έξω την ουρά της όσο μπορεί, κάνει τα απολύτως απαραίτητα και χρησιμοποιεί την υποδοχή προσφύγων για να ζητήσει ανταλλάγματα με άθλιο τρόπο.

Είναι πολλά τα ανήθικα, αλλά το ανηθικότερο είναι να εκμεταλλεύεσαι την ανιδιοτελή προσφορά απλών ανθρώπων και τον πόνο καταδιωκόμενων που ψάχνουν μια ευκαιρία για ζωή. Συγγνώμη, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι μια χώρα σαν τα Σκόπια απέκτησε ξαφνικά τον τσαμπουκά και την … αυτοπεποίθηση ώστε να κλείνει τα σύνορά της όποτε θέλει και η Ελλάδα να το αποδέχεται έτσι απλά. «Α, έκλεισαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί, εντάξει». Θα μας τρελάνεις ρε Μουζάλα; Είναι παραδοχή τώρα αυτή; Το λες δημόσια και δεν τα παρατάς; Ομολογείς ότι τα Σκόπια κουμαντάρουν την πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό και νιώθεις εντάξει; Όχι εντάξει μ΄ εμάς, χεσμένους μας έχετε εμάς. Με τον εαυτό σου νιώθεις εντάξει;

Το κακό βέβαια είναι γενικότερο. Όπως τότε που η Τουρκία απαγόρευσε να προσγειωθεί στη Ρόδο το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τσίπρα στο Ιράν και βγήκε στα σοβαρά η «Αυγή» να μας πει ότι «σημασία είχε ο προορισμός και όχι το… ταξίδι». Πού να τους εξηγείς τώρα ότι η αλλαγή διαδρομής έχει σημασία όταν την επιλέγεις εσύ και όχι όταν σε αναγκάζουν οι άλλοι να την κάνεις. Γενικά όποτε σε αναγκάζουν, πρέπει να προβληματιστείς. Αλλά… καλά, λέμε και καμιά μαλακία τώρα να περνάει η ώρα μέσα στην τόση κυβερνητική ευδαιμονία.

Πού να τους εξηγείς τώρα ότι αυτό το «σημασία είχε ο προορισμός και όχι το… ταξίδι», στην πολιτική κρύβει ένα κάρο εξαπατήσεις και προδοσίες. Διότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτό ακριβώς μας έλεγαν. Ότι σημασία έχει να βγούμε από την κρίση και να έρθει η ανάπτυξη. Αυτός, έλεγαν, ήταν ο προορισμός τους. Το «ταξίδι» έλεγαν, δεν έχει σημασία. Κι αυτοκτονούσε ο κόσμος και πεινούσε και έκλειναν μαγαζιά και γέμισε ο τόπος άνεργους. Αλλά σημασία είχε ο προορισμός.

Αυτό που μας λένε και τώρα, δηλαδή. Σημασία έχει που σώθηκαν οι τράπεζες. Αυτός ήταν ο προορισμός. Δεν έχει σημασία το ταξίδι ενός τρίτου μνημονίου. Αυτή είναι η λογική τους. Η αλαζονεία τους. Η υπεροψία τους.

Και για να τελειώνουμε, ας επιστρέψουμε σε μία άλλη φράση του κ. Τσίπρα. «Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο. Το θέμα είναι ότι δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου», είπε και φυσικά λέμε ακριβώς το ίδιο. Δε φοβόμαστε για τη δική του ψυχή. Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι μπορεί να στείλει όλους εμάς τους υπόλοιπους στο διάολο επειδή απλώς του άρεσε η παρέα του. Άλλωστε, αιώνες τώρα το λένε ότι είναι γλυκιά η Εξουσία.

Καρτέσιος
Πηγή KartesiosΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ἀφιερωμένο, Μέρα πού είναι, στά προσκυνημένα ΑΝΑΝικα ἀργυρώνητα σκουπίδια τοῦ ΔΗΣΥ καί τοῦ ΑΚΕΛ καί τούς ψηφοφόρους τους, τόν ἐν Ἁγιασμένω Τόπω Ἑλλάδα ἀπ’ ἄκρου σ’ ἄκρον δωσιλογικό Κομματικό ὀχετό καί τά ἀσπόνδυλα πού σέρνονται πίσω τους, μά πάνω ἀπ’ ὅλους καί ὅλα, ἀφιερωμένο στήν Ἑλληνίδα Μάνα.

Ἀλλοίμονό σου παντέρμη Πατρίδα...

Κεῖ πού...ἔφτυσαν οἱ «Γληόρηδες» τοῦ Ἑλληνισμοῦ φυτρώσαμε ἐμεῖς.

Άρχάγγελος... Ohne Gnade
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ακόμα και εάν τα στοιχεία που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό είναι θετικά, πολλοί δήμοι και κοινότητες στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη στέγαση των προσφύγων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν «χρυσές» δουλειές με τους πρόσφυγες. Η Γερουσία στο Βερολίνο επικρίθηκε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι δόθηκαν 238.000 ευρώ στην εταιρεία McKinsey για παροχή συμβουλών σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ακόμα και άνθρωποι που είναι αντίθετοι με την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχουν αντίρρηση να παίρνουν παχυλές αναθέσεις από το κράτος για να υποστηρίζουν αυτήν ακριβώς την πολιτική. Όπως αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής της εταιρείας Hetze, η οποία κατασκευάζει κοντέινερ για την στέγαση των προσφύγων, είναι αδελφός του διοργανωτή των διαδηλώσεων κατά των προσφύγων στην πόλη Κλάουσνιτς.

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται συχνά σαν αντικείμενα»

Πολλοί δήμοι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης και προσφέρουν για παράδειγμα σε ιδιώτες 50 ευρώ τη βραδιά για κάθε μετανάστη που φιλοξενούν, όπως συμβαίνει στο Βερολίνο. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να επωφεληθούν όσο περισσότερο γίνεται. Η καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει την κατάσταση και είχε δηλώσει πρόσφατα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά στη νομοθεσία που αφορούν την στέγαση των προσφύγων. Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως «συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Πολλές είναι πάντως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της στέγασης των προσφύγων και όχι μόνο. Μια από τις πιο γνωστές είναι η European Homecare. Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι απασχολεί 1.500 εργαζόμενους και προσφέρει υπηρεσίες για περισσότερους από 16.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε 100 καταλύματα.

Η Homecare έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που δεν ασχολείται μόνο με την στέγαση αλλά και με την εκμάθηση της γλώσσας από τους πρόσφυγες και την επαφή τους με τις αρχές. Έχει μάλιστα κατασκευάσει και ένα ειδικό λογισμικό. Το κέρδος της από το 2012 έως το 2013 διπλασιάστηκε στο 1,4 εκατ. ευρώ.

O ιδιωτικός τομέας δεν είναι απαραίτητα χειρότερος

Το 2014 το όνομα της Homecare αναμείχθηκε σε ένα σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι άτομα από το προσωπικό μιας εταιρείας ασφαλείας, η οποία δραστηριοποιούνταν για την εταιρεία, κακοποιούσαν μετανάστες. Σύμφωνα με τον Κλάους Κοκς από την Homecare, από τότε η εταιρεία είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να μην απασχολούνται άτομα με νεοναζιστικές αντιλήψεις.

Ο Στέφαν Ντίνεβαλντ από το Συμβούλιο Προσφύγων στη Βαυαρία, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των προσφύγων, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι απαραίτητα κακός και πως εξαρτάται από την εταιρεία, ενώ συμπλήρωσε πως το κράτος δεν είναι πάντα εγγύηση ότι οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται καλύτερα.

Πηγή Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μια «μαύρη αγορά» έχει στηθεί από τους Σκοπιανούς στα κλειστά σύνορα της Ειδομένης. Την αποκάλυψη έκανε ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 στην πρωϊνή εκπομπή.

Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες προσφύγων ότι τους προσεγγίζουν Σκοπιανοί και τους ζητούν 500 ευρώ ανα οικογένεια, ώστε να περάσουν παράνομα τα σύνορα, και άλλα 200 ευρώ ώστε να τους μεταφέρουν σε καταυλισμό της Σερβίας, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Δηλαδή, με 700 ευρώ μία οικογένεια μπορεί να φτάσει στη Σερβία, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Επειδή όμως οι έλεγχοι στην ΠΓΔΜ είναι εξονυχιστικοί αν οι αρχές εντοπίσουν τους πρόσφυγες που πέρασαν με αυτόν τον τρόπο τα σύνορα, τους επιστρέφουν στην Ελλάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Θανάσης Παπαδημητρίου

Επειδή δεν πιστεύω ότι οι αυτοκρατορίες καταρρέουν από βλάκες αυτοκράτορες αλλά επειδή οι συγκυρίες ωριμάζουν και πρέπει τη θέση τους να πάρουν άλλες δυνάμεις, γι’ αυτό ποτέ δεν ξεκίνησα με τη λογική ότι οι ηγεσίες είναι ηλίθιες και κάνουν λάθη.
Πόσο δε μάλλον στις μέρες μας, όπου χιλιάδες αναλυτές συνδράμουν καθημερινά στη διατήρηση της παντοκρατορίας των υπερδυνάμεων

Πιστεύω επίσης ότι μπήκαμε στη τελευταία και πιο αιματηρή καθώς και πιο επώδυνη φάση, όσον αφορά τη διάλυση των κρατών, όπως αυτά τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα από την Τουρκία μέχρι τη Σαουδική Αραβία.
Οι ΗΠΑ πρωτίστως και στη συνέχεια η Ρωσία συμμετέχουν σε μια διαδικασία όπου αλληλοδιαδέχονται το μαστίγιο και το καρότο, ο καλός με τον κακό μπάτσο.

Τα σχέδια που έρχονται στην επιφάνεια οι «μεγάλοι αναλυτές» τα καταλαβαίνουν συνήθως όταν το παιχνίδι μπαίνει στην τελευταία φάση του.
Η λογική απλή. Ή αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο μέσα από το πρίσμα των ιμπεριαλισμών, δηλαδή της μοιρασιάς του σε αποικιοκράτες και αποικιοκρατούμενους, ή τον αντιλαμβάνεσαι μέσα από την τελευταία εξέλιξη του καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα και μέσα από τον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας, ή δεν καταλαβαίνεις τίποτα και τρέχεις στους ονειρομάντεις και στους καλόγερους.

Οι όποιες αναλύσεις συνηθίζουν να περιορίζουν το πρόβλημα σε ένα πολύ συγκεκριμένο γεωγραφικά χώρο, κάνοντας στη ουσία λόγο για τοπικές αντιπαλότητες, που αφορούν από μόνες τους συγκεκριμένα κράτη, ξεκομμένα από τα όσα συμβαίνουν στην αέναη διαμόρφωση των χώρων επιρροής των μεγάλων δυνάμεων της γης.

Οι ΗΠΑ αναφέρονται σπασμωδικά και ως ο μόνιμα κακός, που χωρίς λόγο στη βάση ενός αόρατου κέρδους φτιάχνει τζιχαντιστές, η δε Ρωσία βρήκε ευκαιρία να χωθεί στο παιχνίδι ή όπως λέμε είδε φως και μπήκε.
Οι υπόλοιπες δυνάμεις ή δεν υπάρχουν, ή όταν βρίσκουν ευκαιρία συμμετέχουν στο πλιάτσικο.

Με μια τέτοια λογική είναι αδύνατο να κατανοήσουμε φυσικά το τι ακριβώς γίνεται.

Μόνο αν δούμε τον πραγματικό ρόλο των υπερδυνάμεων και τις συμμαχίες που ξεπερνούν τα στενά όρια της Μ. Ανατολής, θα μπορούμε να ερμηνεύουμε όσα διαδραματίζονται.

Ο αγωγός που σχεδίαζαν Τουρκία, Σ. Αραβία, Κατάρ, και η άρνηση του Άσαντ να δεχθεί τη διέλευσή του από τη Συρία, αποδεχόμενος παράλληλα τη διέλευση αγωγού Ιράν – Ιράκ -Συρία, δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη του άξονα Γερμανίας, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ.
Δεν ήταν δηλαδή απλά ζήτημα διέλευσης, μιας και σ αυτή την περίπτωση θα επέτρεπε να περάσουν και οι δυο αγωγοί. Ήταν θέμα ρήξης.

Οι ΗΠΑ στην αρχή άφησαν να εννοηθεί ότι συμφωνούν και συμπαρατάσσονται με την Τουρκία και τους συμμάχους της, είτε ενισχύοντας τη συγκρότηση των σουνιτικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, είτε απλά συμπαραστεκόμενες στα όσα επρόκειτο να συμβούν.
Η Τουρκία φιλοδοξούσε να απεξαρτοποιηθεί ενεργειακά από Ρωσία και Ιράν και φυσικά να ενισχυθεί οικονομικά και κατά συνέπεια στρατιωτικά.
Στην ουσία οι ΗΠΑ έστησαν μια παγίδα στον άξονα.

Από κάποια στιγμή και έπειτα αποτραβήχτηκαν και είτε με το πρόσχημα της αναγνώρισης του δικαιώματος των Κούρδων για αυτοδιάθεση, είτε γιατί δεν μπορούσαν να επιτρέψουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους, που παρεμπιπτόντως οι ίδιες δημιούργησαν, να προβαίνουν σε αποτρόπαιες πράξεις, άρχισαν να διαμορφώνουν σταδιακά ένα αρνητικό διεθνές πρόσωπο για την Τουρκία και τον Ερνογάν.

Έχοντας αφήσει στα χέρια της Άγκυρας την καυτή πατάτα της ισλαμικής τρομοκρατίας, άνοιγε ο δρόμος για την απομόνωση του Ερντογάν.
Αυτό από μόνο του δεν βγάζει νόημα, παρά μόνο στη βάση της συνεργασίας, συμμαχίας, ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία.

Η προσπάθεια του Βερολίνου να μπει επικεφαλής στην ΕΕ διαμορφώνοντας μια Γερμανική Ευρώπη, ήταν αυτό που έριξε τον κύβο για τη Ουάσιγκτον ώστε να τελειώσουν με το «Ανατολικό ζήτημα» δηλαδή την οριστική διάλυση της άλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη σημερινή Τουρκία.

Η Τουρκία όντας ο βασικός εταίρος της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λειτούργησε ως ο χωροφύλακας και ο προβοκάτορας της περιοχής, για να μπορέσει το Βερολίνο με τις πολιτικές των μνημονίων σε Ελλάδα και Κύπρο να πάρει τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου.

Κάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσαν να το επιτρέψουν οι ΗΠΑ.
Μια Γερμανία με αυτονομία ενεργειακή από μόνη της θα ήταν μια ισότιμη υπερδύναμη με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Από την άλλη τα όνειρα του Ερντογάν να στήσει το μεγάλο χαλιφάτο εντάσσοντας σ αυτό τους σουνίτες όλου του κόσμου, προκαλούσε εφιάλτες στο Κρεμλίνο, που περίμενε τη στιγμή για να επέμβει.
Η δημιουργία ενός τόξου μουσουλμανικών χωρών στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας που θα επεκτείνονταν μέχρι την Κίνα, όπου τον πρώτο ρόλο θα έπαιζε η Τουρκία δεν θα ήταν και ότι καλύτερο για τη Μόσχα.

Η Συρία ήταν η μεγάλη ευκαιρία για ΗΠΑ και Ρωσία ώστε να προκληθεί η απομόνωση της Τουρκίας ενώ οι ΗΠΑ παράλληλα ξεκίνησαν το δικό τους οικονομικό πόλεμο στη Γερμανία, π,χ, Φολκς Βάγκεν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω Ουκρανίας με άμεσο αντίκτυπο στη Γερμανική οικονομία κλπ…

Ο βασικός παράγοντας που στην ουσία δημιουργούσε το άλλοθι για μια στάση ενάντια στα σχέδια της Τουρκίας, είναι οι Κούρδοι.
Είναι η δίοδος μέσα από όπου περνάει σιγά σιγά ο πόλεμος από τη Συρία στην Τουρκία.
Η Κόμπανι ήταν καθοριστικός σταθμός ώστε να φανεί η στήριξη της Άγκυρας στους τζιχαντιστές και από την άλλη να δημιουργήσει ρωγμές στις σχέσεις των Κούρδων με τους Τούρκους.
Η αντίθεση της Κούρδισσας αγωνίστριας ενάντια στον χασάπη εχθρό, η αντίθεση ζωής και θανάτου παίχτηκε τόσο έξυπνα ώστε η Δύση να βρεθεί δίπλα στους άλλοτε τρομοκράτες Κούρδους και ενάντια στην Άγκυρα, τον άλλοτε μεγάλο σύμμαχο της Δύσης ενάντια στην ΕΣΣΔ.

Έχουμε περάσει ίσως στη τελευταία φάση, όπου η Τουρκία το μόνο επικοινωνιακό όπλο που προσπαθεί να κρατήσει, είναι η μη αποδοχή της ίδρυσης Κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία για τη ασφάλειά της.
Στην ουσία αυτό που δεν μπορεί να επιτρέψει, είναι να κλείσει οριστικά η δίοδος που θα μπορούσε να ενώνει την Τουρκία μέσω ενός μελλοντικού σουνιτικού κράτους με τη Σ. Αραβία και το Κατάρ και να περάσει ο περιβόητος αγωγός που θα μπορούσε να εγγυηθεί την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και τη δημιουργία του χαλιφάτου.
Παράλληλα μια ισχυροποίησή της θα βάζει πλώρη για να μοιραστεί τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας με τη Γερμανία..

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ήθελαν ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσαν από τη αρχή, είτε να σβήσουν τις εξεγέρσεις στη Συρία, είτε να τελείωναν με τον Άσαντ.
Αυτό που φάνηκε είναι μια στάση που επέτρεψε τη διάλυση της Συρίας, και την ωρίμανση μιας κατάστασης που βάζει μπροστά τη διάλυση της Τουρκίας και της Σ. Αραβίας με στόχο την επαναχάραξη των συνόρων όλης της περιοχής μετά από 100 χρόνια και την περιβόητη συμφωνία Σάικς – Πικό ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία.

Για τον Ερντογάν δεν έμειναν πολλές επιλογές. Αν κλείσει οριστικά η δίοδος, δεν έχει παρά να περιμένει την πτώση του μαζί με το τέλος των ονείρων για το πολυπόθητο χαλιφάτο και τη διάλυση της Τουρκίας. Η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει.
Παράλληλα η έξαρση του αγώνα των Κούρδων προδιαγράφει την επιτάχυνση των διαλυτικών τάσεων στη συνοχή του Τουρκικού κράτους.
Πρέπει πάση θυσία να μείνει ανοιχτό το πέρασμα και αυτό δεν θα γίνει χωρίς εισβολή στη Συρία, εκτός και αν υπάρξουν ανατροπές στους στόχους των δυο υπερδυνάμεων κάτι που μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται.
Αν πάλι προχωρήσει σε εισβολή, μέχρι να πάμε στην επαναχάραξη των συνόρων ολόκληρης της Μέσης Ανατολής το αίμα θα τρέχει ποτάμι.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ξαφνικά και ενώ η κυβέρνηση επιχειρούσε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αλλά και τις προειδοποιήσεις όλων των ειδικών για τους κίνδυνους που ενέχει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την οποία άκριτα αποδέχτηκε, διαρροές προερχόμενες από στρατιωτικές πηγές άρχισαν να αναδεικνύουν τα προσκόμματα που προβάλλει η Τουρκία…

Η Αθήνα παριστάνοντας ότι δεν γνώριζε σε τι είχε συμφωνήσει, διέρρεε ότι η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στο γερμανικό σκάφος της Νατοϊκής δύναμης να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα και ότι επίσης αρνήθηκε να δεχθεί σχέδιο πτήσης ελικοπτέρου το οποίο θα μετέφερε την γερμανίδα υπουργό Άμυνας από την Λέσβο στο γερμανικό σκάφος και από εκεί στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι το νησί είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία η οποία και είχε την πρωτοβουλία από κοινού με την κ. Merkel να φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκμεταλλεύτηκε την αφελή προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεώρησε ότι προσφέρει εκδούλευση στην κ. Merkel και έτσι αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, χωρίς σαφείς εγγυήσεις, οπότε ήταν προδιαγεγραμμένο το τι θα ακολουθούσε.

Όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε (στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου) ότι με το ΝΑΤΟ θα σταματήσει το blame game εις βάρος της χώρας μας για το προσφυγικό, έχει προφανώς δημιουργηθεί μια επίπλαστη εικόνα και στο Υπουργείο Άμυνας, ότι επικοινωνιακά θα στριμώξει την Τουρκία, έστω και αν το πραγματικό κόστος ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τα εθνικά συμφέροντα.

Όμως και από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά υπήρξαν δυσάρεστες αποκαλύψεις αλλά και «εκπλήξεις», καθώς ουσιαστικά «διόρθωσε» τον Αλ. Τσίπρα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο βέτο στην Ε.Ε., λέγοντας ότι το βέτο είναι ο τρόπος για να γίνουν γνωστές οι κόκκινες γραμμές, ενώ αποδοκίμασε το Υπ.Αμυνας για την υπόθεση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο οποίο «απαγορεύθηκε» εμμέσως από την Άγκυρα, να ανεφοδιαστεί στην Ρόδο.

Ο κ. Κοτζιάς ομολόγησε ότι η …σκληρή διαπραγμάτευση στο ΝΑΤΟ απέδωσε μια … αναφορά του Γ.Γ ότι θα γίνονται σεβαστά τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος των δυο χωρών και ότι δεν θα κινούνται οι δυνάμεις της κάθε χώρας στον εναέριο χώρο του ενός ή του άλλου. Και αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι το « ΝΑΤΟ θεωρεί τα 6 μίλια δοσμένα και από τα 6-10 μιλια από την εποχή του Αρσένη τα έβαζε με ερωτηματικά».

Πολύ απλά δηλαδή ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας δηλώνει ότι η κυβέρνηση του συνυπέγραψε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ ήταν δεδομένο από την εποχή Αρσένη ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ. κάτι που δίνει πλέον και με την μεγαλύτερη επισημότητα την ευκαιρία στην Άγκυρα να επαναφέρει την διεκδίκηση της. Και θεωρεί μάλιστα τον συγκεκριμένο χειρισμό, ως «επιτυχία».

Όμως ακόμη πιο τραγική ήταν η αναφορά του κ. Κοτζιά στο επεισόδιο το οποίο έγινε το Δεκαπενταύγουστο στα Ίμια, το οποίο μάλιστα επιχείρησε να δικαιολογήσει και να το παρουσιάσει και ως ..εθνική επιτυχία.

Όπως είχε αποκαλύψει η Καθημερινή το καλοκαίρι αποβιβάστηκαν και Έλληνες και Τούρκοι λιμενικοί στα Ίμια, όπου είχαν εγκαταλειφθεί από δουλεμπόρους, σύριοι πρόσφυγες. Καθώς οι λιμενικοί ήταν οπλισμένοι, υπήρξε διαδικασία αποκλιμάκωσης με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την βραχονησίδα ταυτόχρονα, παίρνοντας μαζί τους τον ίδιο αριθμό προσφύγων, χωρίζοντας ακόμη και οικογένεια σύρων που είχε διασωθεί.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία εμπράκτως αμφισβήτησε όχι μόνο την ελληνική αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, άλλα και την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια.

Και το γκριζάρισμα των Ιμίων για πρώτη φορά έγινε αποδεκτό από μια ελληνική κυβέρνηση (μετά την τότε κυβέρνηση Σημίτη).

Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση του Αλ. Παπαχελά με ακατανόητη αυταρέσκεια δήλωσε ότι τουλάχιστον «δεν έγινε επεισόδιο» και έδωσε την δική του εκδοχή :

« Ήταν από εδώ και από εκεί τα λιμενικά των δυο κρατών και πέσανε οι πρόσφυγες οι μεν από εδώ οι μεν από εκεί. Πολλές οικογένειες. Πέσανε από την μεριά της ελληνικής ακτοφυλακής άλλοι από την τουρκική.

[…] ήταν καλή συμπεριφορά των Τούρκων εκείνη την ημέρα, δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν θέμα. Και οι συνεννοήσεις μου με τους ομολόγους μου στην Τουρκία. Ορισμένες οικογένειες σπάσανε. Πήγε η μάνα με το ένα παιδί από τη μια πλευρά και ο πατέρας από την άλλη. Και υπήρξε πρόβλημα που θα πάνε αυτές οι οικογένειες, και αυτές οι οικογένειες αποδόθηκαν στην μεριά που είχε πάει κάποιο μέλος στις ελληνικές βάρκες του λιμενικού. Ξέρετε από διεθνές δίκαιο, Σημαίνει πως είναι ομολογία εν πράγματι ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, εάν δεν ήταν ελληνικά νησιά θα επέμενε η άλλη πλευρά ότι έπρεπε να φέρουμε και τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι μαζί. Αποτελεί αυτό πλέον ένα fact για την αναγνώριση της ελληνικότητας των Ιμίων» .

Το αστείο αυτό επιχείρημα δείχνει την ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται το ΥΠΕΞ μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Διότι είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν θα κρατούσε για λάφυρο τα μισά μέλη της συριακής οικογενείας. Αλλά τα επέστρεψε στο ελληνικό λιμενικό αφού είχε κατορθώσει με ευκολία να επιβεβαιώσει, με την συναίνεση μάλιστα της Αθήνας την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των Ιμίων. Διότι η κυβέρνηση δέχτηκε και διαπραγματεύτηκε την ταυτόχρονη αποχώρηση με τους Τούρκους από την ελληνική βραχονησίδα, αποδεχομένη έτσι ότι τα Ίμια είναι "γκρίζα ζώνη».

Και φυσικά η θεωρία του κ. Κοτζιά δεν εξηγεί πως «πήδησαν από την μια μεριά και τους έπιαναν οι Τούρκοι και από την άλλη μεριά και τους έπιαναν οι Έλληνες, σε περιοχή ελληνική, σε ελληνικά χωρικά ύδατα και σε ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης..

Και ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι ο Erdogan «δέκα χρόνια πρόεδρος και πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας…», κάτι που είναι προφανές ότι δεν συνέβη καθώς στην διάρκεια αυτής της δεκαετίας η Αθήνα δεν τόλμησε να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα της όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ., η ανακήρυξη ΑΟΖ , η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο η αξιοποίηση των βραχονησίδων όπως τα Ίμια…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην τρομοκρατική οργάνωση του Ντάες (ισλαμικό κράτος) βασιλεύει η απόλυτη σύγχυση και το χάος. Πολλοί μαχητές της οργάνωσης έχουν καταφύγει στην έρημο από το φόβο θανάτου τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και από τα πυρά του στρατού της Συρίας, που συνεχώς κερδίζει μέρος της επικράτειας, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διοικητές των ομάδων του Ντάες να αναγκάζονται να εκτελούν λιποτάκτες που τον τελευταίο καιρό έχει καταστεί μαζικό φαινόμενο.

Έγινε γνωστό, ότι μεταξύ των τρομοκρατών που πυροβολήθηκαν από τζιχαντιστές ήταν και Ολλανδοί υπήκοοι που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Οι Ολλανδικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτήν την πορεία που παίρνουν τα πράγματα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 75 άτομα με ολλανδική υπηκοότητα αλλά μαροκινής καταγωγής κατάφεραν να διαφύγουν από την τρομοκρατική οργάνωση. Έχουν επιστρέψει και η πορεία που θα ακολουθήσουν είναι άγνωστη.

Αυτή τη στιγμή η αστυνομία στο Άμστερνταμ έχει καταγεγραμμένους 200 Ολλανδούς υπηκόους που εντάχθηκαν στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘ισλαμικού κράτους’. Όλοι έχουν καταγωγή από τη βόρεια Αφρική.

Πολλοί λιποτάκτες ακολουθούν τη μεταναστευτική ροή μέσω Τουρκίας και Ελλάδας για να επιστρέψουν σε χώρες της Ευρώπης.

Πηγή The Hellenic Information Team


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Να χρησιμοποιηθούν απόστρατοι, έναντι αμοιβής που δεν θα επηρεάζει την σύνταξή τους, στις “επιχειρήσεις” των ΕΔ για τη φιλοξενία των πρσφύγων και των μεταναστών σκέφτεται η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συζήτησε την ιδέα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi,στην συνάντηση που είχαν πριν από μερικές ημέρες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι ανάγκες υποστήριξης σε διοικητικό επίπεδο για την λειτουργία hotspots και προσφυγικών καταυλισμών είναι μεγάλες . Η εμπειρία αποστράτων στην διοίκηση μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη κρίνουν κάποιοι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επεξεργάζονται το σχέδιο. Σ΄ ότι αφορά στις αποδοχές όσων ενδιαφερθούν να εμπλακούν οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σκέψεις για αμοιβές των 800 ευρώ, οι οποίες όμως δεν θα επηρεάζουν τη σύνταξη των αποστράτων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συναντηθεί πριν λίγες μέρες με τον Ύπατο Αρμοστή και συζήτησαν τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών.

Συζητήθηκαν επίσης οι λύσεις που πρέπει να δοθούν για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και κυρίως η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία προς άλλες χώρες.

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


"Να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα 
για να φροντίσει τους πρόσφυγες καλύτερα"

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να σημειώσουμε πως από την πλευρά μας (του γράφοντος) γίνεται κατανοητή η στάση της Αυστρίας απέναντι στην απειλή του «προσφυγικού» ρεύματος στην Ευρώπη. Είναι απολύτως φυσιολογικό μία κυβέρνηση να προσπαθεί να διαφυλάξει τη χώρα από υπαρκτούς ή πιθανούς κινδύνους που απειλούν την οικονομία, την ασφάλεια και τα δομικά χαρακτηριστικά –την ταυτότητα- της χώρας. Και αυτό επιχειρεί η Αυστριακή κυβέρνηση, όταν διαπίστωσε πως με υπαιτιότητα της γερμανικής κυβέρνησης (εισήγαγε ποσόστωση στην άδεια εισόδου στην Γερμανία) η Αυστρία κινδυνεύει να βρεθεί με εγκλωβισμένους «εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες» (επακριβής δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας) στο έδαφός της.
Ως αποτέλεσμα της γερμανικής απόφασης περί ποσόστωσης εισόδου, η Αυστρία εφάρμοσε ακριβώς τα ίδια, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ντόμινο αυστηρών μέτρων εισόδου και διέλευσης σε μία σειρά από χώρες, με τελικό «αποδέκτη» την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση άρχισε πλέον να ψελλίζει διάφορους αριθμούς για εγκλωβισμό λαθρομεταναστών – προσφύγων, αλλά και για κλείσιμο συνόρων και εγκατάσταση των μετακινούμενων πληθυσμών επί ελληνικού εδάφους…

Όμως, είναι τελείως διαφορετική η κατανόησή μας στην αυστριακή πολιτική περί λαθρομεταναστών – προσφύγων, από το να μας κουνά το δάχτυλο η Αυστρία για κακή φροντίδα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα λαθρομεταναστών.

Να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να φροντίσει καλύτερα τους πρόσφυγες στα Hotspots, ζητά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz και τονίζει την ανάγκη «να σταματήσει η ανοιχτή προώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τα βόρεια», «διότι δεν γίνεται, όποιος καταφέρνει να φθάσει ως την Ελλάδα, αυτομάτως να μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του», όπως δήλωσε στη γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» που κυκλοφορεί σήμερα.

Παράλληλα σημειώνει ότι η Βιέννη επιδιώκει μεν μια ευρωπαϊκή λύση από κοινού με την Τουρκία, αλλά προειδοποιεί για εικόνες ανάλογες με αυτές από την Ειδομένη, μελλοντικά από την Τουρκία.

«Δεν είναι ηθικά ανώτερο» να κρατούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία από το να τους σταματούν στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ, δηλώνει και προσθέτει ότι «όποιος καταφέρνει να φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει και στο μέλλον να εμποδίζεται από το να συνεχίσει το ταξίδι», ενώ απορρίπτει την κριτική για την Βαλκανική Διάσκεψη και για το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού.

Το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι του 2015 και η προώθηση των προσφύγων προς την Ευρώπη ήταν σοβαρό λάθος το οποίο πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο, συνεχίζει και δικαιολογεί το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στην Βαλκανική Διάσκεψη από την Βιέννη με το «έλλειμμα προθυμίας» της Αθήνας να συνεργαστεί για μία λύση η οποία θα φέρει μείωση της προσφυγικής ροής.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ακόμα ότι το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία μπορούν τελικά να οδηγήσουν στον περιορισμό του αριθμού εκείνων που παίρνουν τον δρόμο για την ΕΕ.

Καταλήγει δε λέγοντας ότι όσοι δεν αναζητούν προστασία, αλλά μια καλύτερη ζωή, δεν θέλουν απαραιτήτως να ζήσουν σε ένα στρατόπεδο στην Λέσβο, αλλά στην κεντρική Ευρώπη, προς την οποία θα πρέπει, σε περίπτωση αμφιβολίας, να τους κλείνεται ο δρόμος και τονίζει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει πού στην ΕΕ θα υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Ίσως η Αυστριακή κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει πως ενέργειες και δηλώσεις αυτού του τύπου, δηλαδή συστάσεων προς την Ελλάδα, θα έπρεπε να μην υπάρχουν. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση που απειλεί έως και την κοινωνική ηρεμία και συνοχή. Με το να προστίθενται στην χώρα και παράγοντες που έχουν την δυναμική δημιουργίας ανώμαλων και λίαν επικίνδυνων καταστάσεων (τις οποίες αυξάνει κατακόρυφα η «λογική» πολιτική αυτοπροστασίας τόσο της Αυστρίας όσο και άλλων χωρών, εκτός της κατάφορης αδικίας έναντι των Ελλήνων πολιτών, δημιουργούνται συναισθήματα αντιπαλότητας που δεν συνεισφέρουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του «φαινομένου» ή και της απειλής του «προσφυγικού»…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο εφιάλτης είναι πραγματικότητα, η χώρα κινδυνεύει

Του Σταύρου Λυγερού

Ο προαναγγελθείς από αρκετούς εφιάλτης είναι πλέον πραγματικότητα. Ενώ οι εισροές από την Τουρκία συνεχίζονται αμείωτες (με διακυμάνσεις που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες κι όχι από παρέμβαση των τουρκικών αρχών) το συνοριακό πέρασμα της Ειδομένης ουσιαστικά έχει κλείσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδων πρόσφυγες-μετανάστες με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ αφήνουν να περνάνε μόνο πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ και μάλιστα με το σταγονόμετρο. Σε εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου που συγκάλεσε η Αυστρία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη), την Παρασκευή αποφασίσθηκε ότι από τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα περνούν περισσότεροι από 580 πρόσφυγες ημερησίως.

Η κίνηση της Αυστρίας να παραβιάσει την απόφαση που είχε ληφθεί πριν λίγες ημέρες από τη σύνοδο κορυφής και να συγκαλέσει τη σύνοδο, αποκλείοντας την Ελλάδα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Ανακλήθηκε η Ελληνίδα πρέσβειρα στη Βιέννη και όταν η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να επισκεφθεί τη χώρα μας εισέπραξε άρνηση, λόγω και των επιθετικών δηλώσεών της.

Υπενθυμίζουμε ότι προ καιρού η Αθήνα είχε ανακαλέσει τον Έλληνα πρέσβη στην Πράγα, όταν ο Τσέχος πρόεδρος είχε προβεί σε προσβλητική δήλωση εναντίον της χώρας μας. Τότε, η τσεχική κυβέρνηση είχε ζητήσει συγγνώμη, γεγονός που οπωσδήποτε έπαιξε ρόλο στο να επαναληφθεί η ίδια αντίδραση προς τη Βιέννη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κριτική στη αυστριακή κυβέρνηση δεν κάνει μόνο η Αθήνα. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με τη Βιέννη για τις μονομερείς ενέργειές της, ενώ αρνητική ήταν και η αντίδραση του Βερολίνου. Στη χορεία των επικριτών προστέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Στην πραγματικότητα, η ολοένα και μεγαλύτερη τάση για εθνικές κινήσεις που παρακάμπτουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο απειλούν με αποδόμηση όχι μόνο τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά ολόκληρο το ενοποιητικό εγχείρημα. Η πρωτοβουλία του Ορμπάν να προκηρύξει δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είναι μία κίνηση που εξ αντικειμένου ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ακριβώς αυτός ο κίνδυνος που –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– ωθεί το ευρωιερατείο να χειρισθεί εφεξής την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση με πολιτικούς όρους και όχι με όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτοχρόνως, δια της διολισθήσεως θα αφεθεί στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών η πρωτοβουλία χειρισμού του προβλήματος, ώστε να αποτρέψουν την ενίσχυση των ξενοφοβικών κομμάτων. Αυτό τουλάχιστον ήταν το πνεύμα διαβουλεύσεων σε άτυπη κλειστή σύσκεψη κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαταλείπεται σιωπηρά η απαίτηση για την κατανομή προσφύγων σε χώρες-μέλη και κερδίζει έδαφος η πρόταση να δοθούν κίνητρα προς τις χώρες-μέλη που θα υποδεχθούν πρόσφυγες. Τέτοια κίνητρα θα είναι ενισχύσεις από τα κοινοτικά ταμεία για τις τρέχουσες δαπάνες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και εξαίρεση από τον υπολογισμό του ελλείμματος αποδεδειγμένων δαπανών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Στην ίδια σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία μία επικοινωνιακή εκστρατεία στις χώρες-μέλη με στόχο να αμβλυνθεί το κλίμα ξενοφοβίας. Επίσης, θεωρήθηκε χρήσιμο να ζητηθεί και η εμπλοκή του ΟΗΕ στις χώρες της βαλκανικής διαδρομής, επειδή έχει τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τσίπρα διαμαρτύρεται για την παραβίαση των συμφωνηθέντων στην τελευταία σύνοδο κορυφής και απειλεί με άσκηση βέτο, επιδίδεται σε ανθρωπιστικές κορώνες και ευχολόγια, αλλά δεν έχει επεξεργασμένη πολιτική. Είναι ενδεικτική η απόφαση να συγκρατήσει το ρυθμό μεταφοράς προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά στον Πειραιά για να προετοιμάσει πρόσθετα κέντρα φιλοξενίας.

Με τον ρυθμό που εισέρχονται στην Ελλάδα πρόσφυγες-μετανάστες και με δεδομένο ότι ελάχιστοι απ’ αυτούς εξέρχονται, όσα κέντρα και αν φτιαχτούν δεν θα είναι αρκετά. Όσοι εισέρχονται, όμως, δεν θέλουν να μείνουν σε κέντρα. Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μεταβούν στην Ειδομένη, ελπίζοντας ότι από εκεί θα βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα.

Η απόφαση για επιβράδυνση του ρυθμού μεταφοράς από τα νησιά στον Πειραιά δημιουργεί προβλήματα στα νησιά παρά λύνει. Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, η Αθήνα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής, άλλωστε, θα δείξει εάν μπορεί να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

Η πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας θα είναι θετική πρωτοβουλία, εάν καταλήξει σε κοινή γραμμή πλεύσης. Πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμισθεί ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα είναι ενωμένη σαν μία γροθιά αυτό δεν θα της λύσει το πρόβλημα.

Όσοι προσπαθούν για μία ευρωπαϊκή λύση ουσιαστικά είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην υλοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία. Η Άγκυρα, όμως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχει κάνει τίποτα αξιόλογο για να εμποδίσει το κύμα. Αντιθέτως, όπως αποκαλύπτεται και από τις συνομιλίες του Ερντογάν με τους Γιούνκερ και Τουσκ τον περασμένο Νοέμβριο, χρησιμοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα για να εκβιάσει ωμά την ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που στο ευρωιερατείο έχουν πάψει πια να έχουν μεγάλες προσδοκίες παρότι θα συνεχίσουν να πιέζουν την Άγκυρα.

Ας σημειωθεί ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα και για να προωθήσει τις επεκτατικές βλέψεις της προς την Ελλάδα. Η διοχέτευση εκατοντάδων προσφύγων-μεταναστών στο Καστελόριζο είναι σαφής ένδειξη πως οι διακινητές λειτουργούν όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και με εντολές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Από τη βούληση των Τούρκων εξαρτάται και η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία άρχισε την Παρασκευή και αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως το επόμενο διάστημα. Θα χρησιμοποιήσουν, όμως, οι τουρκικές αρχές τις πληροφορίες που θα τους δίνει σε πραγματικό χρόνο η Συμμαχία για να εμποδίζουν τον απόπλου πλοιαρίων με πρόσφυγες-μετανάστες από τα μικρασιατικά παράλια ή για να τα υποχρεώνουν να επιστρέψουν πίσω;

Τόσο η στάση της Άγκυρας και στις διαπραγματεύσεις για τον σχεδιασμό της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης όσο και η απροθυμία της να δέχεται πίσω όσους ξεκινούν από τα μικρασιατικά παράλια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η Τουρκία θα εκτεθεί πολιτικά εάν συνεχώς αδρανεί, αλλά ο Ερντογάν έχει δείξει πως δεν του αρέσει η τακτική του καλού παιδιού.

Εάν η Άγκυρα ήθελε να ανακόψει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα θα το είχε κάνει, εμποδίζοντας το απόπλου των πλοιαρίων. Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες γνωρίζουν επακριβώς και τα στέκια των διακινητών και τα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων-μεταναστών και τα λιμανάκια από τα οποία ξεκινούν τα πλοιάρια. Προφανώς, οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν πολλά περισσότερα. Δεν έχουν, όμως, την πολιτική βούληση να ανακόψουν το ρεύμα.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, ο μόνος τρόπος της ΕΕ για να λύσει το πρόβλημα είναι να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό μέσο για να πειθαναγκάσει την Άγκυρα. Να την πειθαναγκάσει να αποδεχθεί κοινή χερσαία και ναυτική επιτήρηση των μικρασιατικών παραλίων από την τουρκική ακτοφυλακή, την FRONTEX (με κατάλληλη αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της) και ίσως το ΝΑΤΟ. Όσο η Κομισιόν και η Μέρκελ επιλέγουν να τάζουν και να εκλιπαρούν τον Ερντογάν τόσο θα προσκρούουν στον συνδυασμό υπέρμετρων απαιτήσεων για ανταλλάγματα και πενιχρών αποτελεσμάτων.

Είναι αληθές ότι η Τουρκία σηκώνει μεγάλο βάρος. Στο έδαφός της βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία. Άλλοι τόσοι βρίσκονται στον Λίβανο και στην Ιορδανία. Οι περισσότεροι εξ αυτών ανέμεναν υπομονετικά τις σκληρές συνθήκες των πρόχειρων καταυλισμών, ελπίζοντας ότι ο πόλεμος θα τελείωνε γρήγορα και θα επέστρεφαν στις εστίες τους.

Ο πόλεμος, όμως, συνεχίζεται αμείωτος, γεγονός που εξωθεί ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες να πάρουν τον επικίνδυνο δρόμο προς την Ευρώπη. Ενώ δεν κινδυνεύουν στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο, όπου έχουν καταφύγει, τελικώς φεύγουν από εκεί με την προσδοκία μίας καλύτερης ζωής. Σ’ αυτό συντελούν και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Ιορδανία και τον Λίβανο είναι πολύ μικρότερη από όσα πληρώνουν αυτές οι χώρες για τη φιλοξενία τόσο πολλών προσφύγων. Το ίδιο ίσχυε και για την Τουρκία μέχρι την παροχή των τριών δισ ευρώ από την ΕΕ.

Η Ελλάδα των Μνημονίων δαπάνησε το 2015 ένα δισ σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς για να αντιμετωπίσει την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Η Τράπεζα Ελλάδος υπολογίζει το κόστος σε 600 εκατ. Σ’ αυτά δεν υπολογίζονται οι ήδη ορατές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, από τον οποίο η ελληνική οικονομία περίμενε φέτος μία γερή ένεση. Ας σημειωθεί ότι το ΔΝΤ αυθαιρέτως εκτίμησε το κόστος σε 0,17% του ΑΕΠ (300 εκατ), ενώ το αντίστοιχο κόστος της Δανίας 0,45%!

Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι δυσβάσταχτο για μία οικονομικά γονατισμένη χώρα. Ας σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει κονδύλια συνολικού ύψους 440 εκατ μέχρι και το 2020. Είναι ενδεικτικό ότι τα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα κάνουν λόγο για εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Εάν αποτύχει κι αυτή η ύστατη προσπάθεια της ΕΕ να συρρικνωθεί το κύμα εισόδου στα ελληνικά νησιά, τότε ακόμα και όσοι τώρα διαφωνούν με τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών, πιθανότατα θα διολισθήσουν. Θα αποδεχθούν στην πράξη το κλείσιμο των βόρειων συνόρων και ευρύτερα την πολιτική που εγκαινίασε ο Ορμπάν και εφαρμόζει σήμερα η Βιέννη.

Αρμόδιος Έλληνας υπηρεσιακός παράγοντας είπε στο “Θέμα” πως στην πολύ πιθανή περίπτωση που τα πράγματα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, η Αθήνα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Δεν θα έχει κανέναν άλλο τρόπο να εκτονώσει την πίεση από το να κάνει τα στραβά μάτια και να αφήσει τα εγχώρια κυκλώματα διακινητών, που ήδη δημιουργούνται, να διοχετεύουν πρόσφυγες και μετανάστες προς τα βόρεια από αφύλακτες συνοριακές διαβάσεις και το καλοκαίρι προς την Ιταλία δια θαλάσσης μέσω Κέρκυρας ή Αλβανίας.

Αφενός εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, αφετέρου αντιμέτωπη με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που την υπερβαίνει, η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει να έχει πελαγώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύεται και υπαρκτές δυνατότητες για να αποσυμφορηθεί η Ελλάδα τουλάχιστον από τους οικονομικούς μετανάστες που εγκλωβίζονται εδώ.

Όπως είναι γνωστό, από την Τουρκία εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα πολίτες του Μαρόκου, της Αλγερίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές, του Ιράν κλπ. Δεν θα έπρεπε η Αθήνα να έχει απαιτήσει από την ΕΕ να οργανώσει με κοινοτικούς πόρους μία επιχείρηση μαζικού επαναπατρισμού με συνεχείς πτήσεις τσάρτερ;

Η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Μογκερίνι υπέβαλε προ ημερών αίτημα σε Μαρόκο, Αλγερία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές να δέχονται πίσω τους πολίτες τους, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Η αρνητική απάντηση ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι αυτές οι χώρες ευνοούν την παράνομη μετανάστευση πολιτών τους, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη από τα μελλοντικά εμβάσματά τους.

Η ΕΕ, όμως, διαθέτει πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία για να τις πειθαναγκάσει. Όταν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για το Ουκρανικό, είναι έλλειμμα πολιτικής βούλησης και όχι αδυναμία η μη άσκηση έμπρακτων πιέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της απειλής κυρώσεων, σε πολύ πιο αδύναμες χώρες.

Ο συστηματικός επαναπατρισμός παράνομων μεταναστών έχει δύο θετικά:

Πρώτον αποσυμφορεί τη ζώνη Σένγκεν.
Δεύτερον, λειτουργεί αποτρεπτικά. Κάθε παράνομος μετανάστης δαπανά κάποιες χιλιάδες ευρώ για να φθάσει στην ΕΕ. Πρόκειται για επένδυση μίας ολόκληρης παραδοσιακής οικογένειας, η οποία προσδοκά πως όταν το μέλος της εγκατασταθεί και αρχίσει να εργάζεται στον ευρωπαϊκό “παράδεισο” θα στείλει πίσω πολλαπλάσια. Ο υποχρεωτικός επαναπατρισμός θα διαψεύσει αυτή την προσδοκία και θα αποτρέψει όσους ετοιμάζονται να κάνουν το άλμα προς μία νέα ζωή.

Η Ελλάδα έπρεπε να πρωτοστατεί στην εφαρμογή ενός προγράμματος μαζικού επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών. Θα έβρισκε πολλούς συμμάχους, επειδή οικονομικοί μετανάστες έχουν ήδη μεταβεί στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με το κύμα των προσφύγων.

Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη όχι μόνο στο επίπεδο των κυβερνήσεων, αλλά και στο επίπεδο της κοινής γνώμης των χωρών-μελών. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν ήταν το μαύρο πρόβατο. Σήμερα, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις υιοθετούν την πολιτική του.

Δεν είναι μόνο οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), κάποιες χώρες της Βαλκανικής και της Σκανδιναβίας. Πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η στροφή της Αυστρίας. Ο άλλοτε λαλίστατος ανθρωπιστής σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Φάιμαν έχει σιωπήσει και το παιχνίδι το κάνουν οι συντηρητικοί εταίροι του στην κυβέρνηση, κυρίως οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Η σταδιακή στροφή που παρατηρείται στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών της ΕΕ δεν οφείλεται πρωτίστως στην επικράτηση ξενοφοβικών κομμάτων. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, λόγω των κοινωνικών παρενεργειών που προκαλεί η μαζική εισροή προσφύγων-μεταναστών.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι ρητορικές κορώνες περί αλληλεγγύης ήταν αβαθείς όσον αφορά το πραγματικό αντίκρισμά τους και η συγκίνηση από τους δραματικούς θανάτους προσφύγων-μεταναστών (ειδικά παιδιών) περιστασιακή. Τα γεγονότα αποδεικνύουν πως οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν είναι διατεθειμένες να σηκώσουν το βάρος της υποδοχής-φιλοξενίας μεγάλου αριθμού ακόμα και εάν πρόκειται για αποδεδειγμένα πρόσφυγες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την παρέλευση μηνών από τη συμφωνία για την αναλογική κατανομή μόλις 160.000 προσφύγων στις χώρες-μέλη ούτε 600 απ’ αυτούς δεν έχουν γίνει δεκτοί! Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Γκάμπριελ στηλίτευσε το γεγονός ότι από τις 28 χώρες-μέλη οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες.

Ο όγκος του κύματος ανέδειξε την αντίφαση ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες-μέλη από τη Σύμβαση της Γενεύης για προστασία των προσφύγων και στην απροθυμία των ευρωπαϊκών κοινωνιών να ανταποκριθούν στη νομική αυτή υποχρέωση, υποδεχόμενες εκατομμύρια μουσουλμάνους πρόσφυγες-μετανάστες. Πρόκειται για πραγματικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Όποιοι οχυρώνονται αποκλειστικά και μόνο πίσω από τη νομική υποχρέωση, το μόνο που τελικώς καταφέρνουν είναι να οξύνουν την αρνητική στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Κατ’ αυτό τον τρόπο φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: ρίχνουν νερό στον μύλο των ξενοφοβικών κομμάτων.

Η διάκριση, άλλωστε, μεταξύ πρόσφυγα και οικονομικού μετανάστη είναι συχνά δυσχερής. Σε χώρες όπως π.χ. η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Σομαλία και η Νιγηρία λαμβάνουν χώρα αιματηρές συγκρούσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός μεγαλύτερου ή μικρότερου αριθμού κατοίκων. Πώς μπορεί, όμως, να πει κανείς με βεβαιότητα ότι ένας Σύρος, ένας Αφγανός, ένας Ιρακινός, ένας Λίβυος, ένας Σομαλός ή ένας Νιγηριανός που εισέρχεται παράνομα στην ΕΕ είναι πρόσφυγας ή μετανάστης; Και εάν οι Σύριοι είναι πράγματι πρόσφυγες, δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους. Στις άλλες χώρες υπάρχουν και ασφαλείς περιοχές.

Δεν πρόκειται απλώς και μόνο για ζήτημα νομικού ορισμού. Πρόκειται για κρίσιμο πολιτικό ζήτημα. Εάν όποιος προέρχεται από χώρα, στην οποία λαμβάνουν χώρα πολεμικές συγκρούσεις, χαρακτηρίζεται αυτοδικαίως πρόσφυγας, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να προσφέρει προστασία σε εκατομμύρια.

Προφανώς, η παροχή ασύλου με βάση το παραπάνω κριτήριο θα λειτουργήσει ως κίνητρο να διογκωθεί το ρεύμα τουλάχιστον από τέτοιες χώρες. Και όπως προαναφέραμε, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι κατά πλειοψηφία αρνητικές στο να δεχθούν ένα τέτοιο ρεύμα μουσουλμάνων, θεωρώντας ότι θα αλλοιωθεί η πολιτισμική ταυτότητα τους.

Είναι ένα επιχείρημα που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες, γεγονός που διευρύνει τα ακροατήρια των ξενοφοβικών κομμάτων σ’ όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, μόνο το 19% των Γερμανών συμφωνούν η χώρα τους να δεχθεί πρόσθετους πρόσφυγες. Ένα μήνα πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%. Σήμερα, το ποσοστό θα είναι πιθανότατα πολύ-πολύ μικρότερο του 19%.

Πηγή εφημ. "Πρώτο Θέμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όλα τα κάρβουνα...

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Και όχι απλώς επειδή είναι Τσικνοπέμπτη.
Μιά χώρα κι ένας λαός στα κάρβουνα. 
Η Ελλάδα κάρβουνο μεσ' τα κάρβουνα.

Για να τσικνίζονται οι ναζιστές της ''Ενωμένης'' Ευρώπης.
Να κάνουν πάρτυ τα κοράκια κι οι τοκογλύφοι του πλανήτη.
Να κάνουν μπάρμπεκιου οι ''πολιτισμένοι'' της Δύσης χώρες και λαούς και μετά να τους στέλνουν πεσκέσι πρόσφυγες σε άλλους λαούς. 

Χασαποταβέρνα  ''Η Ενωμένη Ευρώπη''.
Όλα στα κάρβουνα: ελευθερία, δημοκρατία, πολίτες κεμπάπ, και λαοί παϊδάκια.
Χώρες μερίδα, ή με το κιλό.
Σεφ από την Γερμανία και ψήστες απ' την Αυστρία, την Φινλανδία, την Σλοβενία, τα Σκόπια, την Αλβανία. 

Λαοί υπνωτισμένοι απ' την τσίκνα άλλων λαών, δεν φαντάζονται ότι θάρθει κι η σειρά τους να τσικνίσουν το Θηρίο.
Προς το παρόν παραγγέλνουν να χορτάσουν και να κοιμηθούν τον ύπνο του δικαίου.
Ή του μελλοθάνατου.

Κι εδώ, μέσα στην φωτιά που άναψε εδώ και έξη χρόνια η διεθνής συμμορία, πάνω στα κάρβουνα της κοινωνίας ρίχνουν τις στάχτες του δικού τους πολέμου, τους πρόσφυγες, να σβήσουν τ' αναμμένα κάρβουνα μη πάρει φωτιά η χασαποταβέρνα και κλείσει τέτοια επιχείρηση.

Ξεχνούν οι βησιγότθοι ιδιοκτήτες της χασαποταβέρνας τους αρχαίους μεσογειακούς και ανατολικούς μύθους: 
Ο Φοίνικας, πάντα ξαναγεννιέται απ' τις στάχτες του!... 

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επαγρύπνηση για κάθε απόπειρα ή σχεδιασμό ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος

Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών εξέδωσε ψήφισμα 7 σημείων που θίγει το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως είναι το μεταναστευτικό πρόβλημα και το κλείσιμο των συνόρων.

Παράλληλα δηλώνει την υποστήριξή της στον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρο Τσακυράκη, στη δικαστική διένεξη με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Ειδικότερα, με το ψήφισμά της η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών:

1. Εκφράζει την έντονη θεσμική ανησυχία της για τη διαρκή και εξελισσόμενη δημοκρατική και δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση που συντελείται στην Ελλάδα, από φορείς της κρατικής εξουσίας, ιδίως κατά τον τελευταίο χρόνο· και η οποία, σε συνδυασμό με τη διεθνή απομόνωση στην οποία οδηγείται η χώρα, θέτει την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας υπό αμφισβήτηση.

2. Επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, επικράτησης κοινωνικού χάους και αποσταθεροποίησης της χώρας, αν, έστω και τώρα, δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, η πρωτοφανής για την εποχή μας προσφυγική κρίση, ενάντια στην επιχειρούμενη λογική των «κλειστών συνόρων» και της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα απέραντο «hot spot».

3. Θεωρεί ότι κάθε απόπειρα πολιτικού-κυβερνητικού ελέγχου των μέσων ενημέρωσης μέσω του σφετερισμού των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, πλήττει απευθείας την πολυφωνία στην ενημέρωση και, συνεπώς, την ελεύθερη λειτουργία του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

4. Εκτιμά ότι η μέσω φορολογικών – ασφαλιστικών νόμων εξόντωση του ιδιωτικού τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα τη de facto κατάλυση της οικονομικής ελευθερίας, την οικονομική καταστροφή και τη μετέπειτα πλήρη κυριαρχία της κρατικής οικονομίας, με ό,τι αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται.

5. Κάνει έκκληση στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους δικαστικούς λειτουργούς να εγγυηθούν το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των συνταγματικών θεσμών.

6. Δηλώνει την υποστήριξη της στον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, κ. Σταύρο Τσακυράκη, στο πρόσωπο του οποίου διώκεται όχι απλώς το δικαίωμα άσκησης κριτικής σε έναν φορέα κρατικής εξουσίας αλλά ο πυρήνας όλων όσα έχουμε κατακτήσει ως έθνος κατά τους τελευταίους δύο αιώνες.

7. Καλεί τους Έλληνες δικηγόρους αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, φορείς και θεσμούς να επαγρυπνούν και, αν χρειαστεί, να είναι προετοιμασμένοι για να αντισταθούν σε κάθε απόπειρα ή σχεδιασμό «άμεσης» ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος ή «σταδιακής» μετάβασης στον ολοκληρωτισμό.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Προσφυγικό είναι σαφές ότι δεν βασιζόταν σε κανένα απολύτως σχέδιο αποτροπής, εξαρχής. Η παρελκυστική χαλαρή τακτική, από την κυρία Τασία μέχρι τον αισθαντικό κύριο Μουζάλα, οδηγεί την κούρσα συνεχώς σε αδιέξοδα που δεν ελέγχονται πλέον παρά μόνο από την τυχαία έκβαση των πραγμάτων.

Τι σημαίνει αυτό για μια εξουσία που υποτίθεται θα έπρεπε να διασφαλίζει την ηρεμία στο εσωτερικό της κοινωνίας που διοικεί; Ότι χρησιμοποιεί την αδράνεια για να δρέψει καρπούς από παράπλευρα οφέλη που θα προκύψουν στο μέλλον. Ένα καλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό είναι η ίδια η Τουρκία η οποία δεν της καίγεται καρφί ποιος μπαινοβγαίνει στα ανατολικά της σύνορα και πόσα εκατομμύρια συνωστίζονται στις περιοχές της. Αρκεί που μερικές δεκάδες χιλιάδες χρησιμοποιούνται για να περάσουν το Αιγαίο και να αναστατώσουν ολόκληρη την Ευρώπη. Ως θύμα βεβαίως όλης αυτής της τραγωδίας, εκτός από τους ίδιους τους πρόσφυγες, είναι ο λαός της Τουρκίας ο οποίος υποθέτω, θα υφίσταται ανά περιοχές, πολύ χειρότερα προβλήματα από ό τι οι Έλληνες.

Εδώ λοιπόν, υπάρχει ένας κοινός κώδικας αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προκύπτει από τον πόλεμο στη Συρία. Είναι ο λαός της κάθε χώρας που μπαίνει σε δεύτερη μοίρα για να εξασφαλιστεί η ομηρία των δύστυχων προσφύγων. Όπως ο Ερντογάν έτσι και οι δικοί μας, αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στα συμφέροντα των πολιτών τους, αρκεί να μπορούν να χρησιμοποιούν το φαινόμενο για τα οφέλη της πολιτικής τους. Κάτι βεβαίως, που δεν κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η οποία δεν θέλει να διακινδυνεύσει ούτε την κοινωνική γαλήνη στο εσωτερικό της ούτε και την διασάλευση της δημοκρατίας της από το ακροδεξιό κόμμα.

Από την αρχή λοιπόν, τους ήθελαν τους πρόσφυγες και όχι μόνο επειδή είναι στο DNA της Αριστεράς η θυματοποίηση και η «μπαχαλοποίηση» της κοινωνίας. Κάποιοι διέβλεψαν ότι είναι βούτυρο στο ψωμί της ανίσχυρης, λόγω μνημονίου, κυβέρνησης μια προσφυγική κρίση που θα μετέτρεπε την χώρα σε προστατευόμενη ζώνη, υπό την σκέπη και την συμπάθεια των εταίρων.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ανεβάζουν καθημερινά τον αριθμό των ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν, χωρίς καν να αναφέρεται ένα στοιχειώδες σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκληθεί. Αδιαφορούν παντελώς για τους πολίτες που θα υποστούν τις κοινωνικές και οικονομικές απώλειες ή που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο μέλλον. Αδιαφορούν ακόμα και για τις πολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει το ζήτημα με την Χρυσή Αυγή να καιροφυλακτεί, πουλώντας λύσεις στα αδιέξοδα που θα παρουσιαστούν.

Ό, τι λοιπόν, κάνουν οι τριτοκοσμικές κυβερνήσεις ακριβώς το ίδιο κάνει και η δική μας. Ασκεί παρελκυστική και άκρως επικίνδυνη πολιτική εις βάρος των πολιτών της, αυξάνοντας καθημερινά τους ομήρους για να δρέψει οφέλη από τους εταίρους.

Αμοραλισμός και για «στάσιμο» ανάμεσα στα «διαλογικά μέρη», λίγος Καρανίκας για ποίηση, μήπως και ψιλιαστούμε κάπως, αυτά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Αλλά που εμείς, «ο Αλέξης είναι “καλό παιδί” κατά βάθος αλλά έχει αυτή την αφέλεια να εμπιστεύεται όλους τους άλλους…».

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Νύχτα μετέφεραν τους πρώτους 80 λαθρομετανάστες στην Αστυνομική Σχολή Ξάνθης

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Άνοιξαν την Σχολή Αστυνομίας Ξάνθης για να «φιλοξενήσει» ξανά λαθρομετανάστες! Χθες, Τετάρτη, αργά το βράδυ, 80 «πρόσφυγες» - λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στην Σχολή Αστυνομίας της Ξάνθης, διαψεύδοντας τις δηλώσεις όλων εκείνων που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως «στην Θράκη δεν πρόκειται επ’ ουδενί να τοποθετηθούν πρόσφυγες», κυρίως λόγω της ευαίσθητης εθνικά περιοχής!!!

Τώρα, και μετά από το άνοιγμα της Σχολής της Αστυνομίας για την φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων, γίνεται κατανοητό πως είτε ψεύδονταν όλοι εκείνοι οι επώνυμοι, επαγγελματίες πατριώτες πολιτικοί, είτε πως η Θράκη έπαψε να είναι εθνικά ευαίσθητη περιοχή!!!
Η έλευση των 80 μεταναστών – προσφύγων εν τω μέσω της νυκτός σηματοδοτεί την έναρξη μίας διαδικασίας προσέλευσης εκατοντάδων ακόμη, αποδεικνύει πως αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο ψεύδεται στις ό,ποιες δηλώσεις της, όχι μόνο αυτοαναιρείται, αλλά μετατρέπεται σε λίαν επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα στο εσωτερικό της χώρας και όχι μόνο επί της συνοριογραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Δεν γνωρίζουμε τι θα δηλώσουν προκειμένου να αιτιολογήσουν αυτή την εξέλιξη που διαψεύδει περίτρανα επίσημες δηλώσεις τους που έκαναν πριν λίγο καιρό οι κ.κ. Πάνος Καμμένος και Τέρενς Κουίκ. Ενδεχομένως να υποστηρίξουν πως διαβεβαίωναν την μη λειτουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών, ενώ τώρα υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες… Εκτός και εάν οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι η Ξάνθη δεν βρίσκεται στην Θράκη... (όπως πίστευαν ότι η Λέσβος είναι άλλο νησί από τη Μυτιλήνη)

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι πως οι συγκεκριμένοι όχι μόνο δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν την πολιτική των ανοικτών συνόρων του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα όσα οι ίδιοι ενίοτε δηλώνουν μεστοί «εθνικής και πατριωτικής» υπερηφάνειας. Φυσικά δεν πρόκειται ούτε να παραιτηθούν από τις θέσεις τους (για λόγους ευθιξίας) παρά την ωμή παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» τους.

ΥΓ: Επειδή υπάρχει κάποια "ελαφρότητα" στις αποφάσεις της κυβέρνησης και των "υπευθύνων", εμείς θα υποβάλλουμε ένα ερώτημα που εδώ και αρκετές ημέρες κυκλοφορεί στην Ξάνθη:
Επειδή σε λίγες ημέρες ξεκινάνε και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, και αναμένεται όπως κάθε χρονιά μεγάλο πλήθος κόσμου να επισκεφθεί την Ξάνθη για να διασκεδάσει, ποιός και πως εγγυάται την ασφάλεια των εκδηλώσεων, όταν μεταφέρονται στην πόλη της Ξάνθης άτομα αγνώστου προέλευσης; Ποιός και πως μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί κάτι ακραίο, όταν θα υπάρχει μεγάλη άνεση κάποιος μη καρνιβαλιστής αλλά φανατικός ισλαμιστής, να αναμιχθεί στον κόσμο και να προχωρήσει σε "επιθετική μαζική δολοφονική" ενέργεια; Σας παραπέμπουμε σε δηλώσεις - ομολογίες "προσφύγων" από τα Σκόπια, όπου δήλωναν πρώην τζιχαντιστές...(Σκόπια: "Πρόσφυγες" παραδέχονται ότι ήταν μέλη του ISIS και της "Αλ Νούσρα")


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η Ειδομένη δεν θα ανοίξει ξανά - ίσως μετά από δύο χρόνια. Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ έγινε χώρα εγκατάστασης των προσφύγων.

Αυτή είναι η ευθεία ομολογία του εγκλήματος της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, όπως τη διατύπωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Μουζάλας.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια – πιθανόν δεν του αρέσει να ψεύδεται, πιθανόν θέλει να σώσει την ψυχή του, πιθανόν είναι το σοβαρό ή το τραγικό πρόσωπο αυτής της υπόθεσης, πάντως η ουσία είναι ότι σε αντίθεση με τον Τσίπρα ο οποίος λέει τα πιο απίθανα ξεδιάντροπα ψέματα (και) για το προσφυγικό ή με τον Καμμένο ο οποίος βγαίνει φωτογραφίες με προσφυγόπουλα (!...), ο Μουζάλας είπε την αλήθεια.

Ο Μουζάλας είναι ο άνθρωπος που διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους. Αυτός πάει στα συμβούλια, αυτός βλέπει από πρώτο χέρι την καταστροφή γι αυτό ίσως άλλωστε έχει κι άλλες φορές πει την αλήθεια σε αντίθεση με τους υπόλοιπους – ίσως θέλει και να διαχωρίσει τη θέση του από τις πάσης φύσεως επερχόμενες ευθύνες.

Η τρομερή αυτή ομολογία, που συνιστά και τη μόνη, πικρή αλήθεια, μπορεί να έχει και χειρότερα: ο Τσίπρας έχει γίνει ήδη ο πιο πιστός οπαδός της Μέρκελ για να μείνει στην εξουσία ως «τροχονόμος» των προσφύγων που θα μείνουν πλέον οριστικά στην Ελλάδα. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να τον κρατήσουν τεχνητά στην εξουσία.

Όμως, τώρα που τα έδωσε όλα και στο προσφυγικό, μήπως άραγε δεν του κάνουν ούτε αυτό; Ο Σόιμπλε χθες εξέπεμπε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη – και δεν είναι το μόνο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση…

Η Ελλάδα πληρώνει πάρα πολύ ακριβά την αδιαφορία, την ανικανότητα και το ψέμα της κυβέρνησης.

Και θα το πληρώνει, δυστυχώς, για χρόνια μετά την αποχώρησή της, η οποία, ασφαλώς, θα φύγει ως η χειρότερη που θα έχουμε ζήσει εδώ και σαράντα τόσα χρόνια…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου