Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Ιαν 2012


Το Βερολίνο έχει εδώ και μήνες (από τον Μάιο του 2010) καταστήσει σαφές και χωρίς περιστροφές το πώς εννοεί την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα. Ήταν η περίοδος του περασμένου Οκτωβρίου και της επίσκεψης του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ, που τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου «διαφήμιζε» ότι, μαζί με τους 100 επιχειρηματίες που τον συνόδευαν, έφερνε μαζί του και τα βαλιτσάκια με το γερμανικό χρήμα για επενδύσεις.

Δυστυχώς τα... βαλιτσάκια γνωρίζουμε πολύ καλά από άλλες υποθέσεις και πώς και για... ποιους έρχονται.

Οι προσεκτικοί στα λόγια του Ρέσλερ διάβασαν την αλήθεια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Γερμανίας ανέφερε ως άμεση προτεραιότητα (δηλαδή προϋπόθεση) της «Πρωτοβουλίας για Επενδύσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα» τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) όπου θα εφαρμόζονται ειδικά νομικά ή διοικητικά πλαίσια. Ξεκάθαρες οι γερμανικές βουλές, οι οποίες δεν δικαιολογούν τον πανηγυρικό τόνο που είχε δώσει η Αθήνα στην επίσκεψη: χαμηλό εργατικό κόστος, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και ειδικό φορολογικό και νομικό καθεστώς είναι το... τετράπτυχο που προωθούν οι Γερμανοί.

Οι Ειδικές Ζώνες

Στο υψηλό εργατικό κόστος, το οποίο υποτίθεται ότι καθιστά μη ανταγωνιστική την Ελλάδα (έναντι χωρών της ανατολικής Ευρώπης), είχε αναφερθεί ο Martin Knapp στους «Financial Times». Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε συνέντευξή του σημείωνε πως «...στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 150 γερμανικές επιχειρήσεις, όμως όλες ασχολούνται με την πώληση προϊόντων που παράγονται αλλού και αυτό είναι το πρόβλημα».

Εδώ και καιρό οι δανειστές, κυρίως οι Γερμανοί, απαιτούν μισθούς... Πολωνίας, Ουγγαρίας ή Βουλγαρίας. Η Ελλάδα έχει χάσει τη μάχη προσέλκυσης επενδύσεων από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη, που είναι τώρα μέλη της Ε.Ε. Ευέλικτη, με χαμηλές αποδοχές ή εκ περιτροπής εργασία με μισθούς... ανατολικής Ευρώπης, θα ήταν το ιδανικό μοντέλο για τις αποικιοκρατικού τύπου επενδύσεις των δανειστών και, κυρίως, των Γερμανών στην ελληνική αγορά.

Όμως, για να ισχύσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να περάσει ειδικό νομικό πλαίσιο (στα όργανα της Ε.Ε. - καθώς το συζητούμενο καθεστώς για τις ΕΟΖ αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία), το οποίο αυτομάτως θα παρέχει ανάλογο δικαίωμα για τυχόν άλλους ενδιαφερομένους. Αποτελεί κοινή εκτίμηση στα γερμανικά ΜΜΕ πως το γερμανικό οικονομικό επιτελείο, από την πρώτη στιγμή που προσέγγισε διάφορους επιχειρηματίες βολιδοσκοπώντας την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, συνάντησε σφοδρές επιφυλάξεις και αντιδράσεις.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τη στιγμή που εγέρθηκε ζήτημα εγγυήσεων από την πλευρά της Φινλανδίας, πυροδοτώντας ανάλογες απαιτήσεις από άλλες δανείστριες χώρες. Το Βερολίνο, προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες των Γερμανών επιχειρηματιών, κυρίως της σκληρής πτέρυγας του Bundesverband der Deutschen Industrie - BDI (του γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών), βάζει στο παιχνίδι την Kreditanstalt fur Wiederaufbau - KfW (την κρατική τράπεζα επενδύσεων στον χώρο της ενέργειας), ζητώντας όμως πρόσθετες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά.

Εσωτερική υποτίμηση 40% έως 45%!

Για να έχουμε ένα μέτρο του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους του BDI θα πρέπει να θυμηθούμε πως τον Απρίλιο 114 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του υπεραμύνονταν της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (και μάλιστα εντός 24 ωρών, με fast trac k διαδικασίες). Προσώρας υπερισχύει η μετριοπαθής γραμμή του Hans - Peter Keitel, προέδρου του πανίσχυρου Συνδέσμου, ο οποίος όμως θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την εγγύηση των κεφαλαίων που θα επενδυθούν μέχρι και από πόρους του ΕΣΠΑ.

Πρόσθετοι λόγοι που διατυπώνονται για να στριμωχτεί περισσότερο η ελληνική πλευρά είναι ο υψηλότατος επενδυτικός κίνδυνος, το αυξημένο ρίσκο, που δημιουργεί υψηλά ασφάλιστρα διασφάλισης. Επιπλέον το κόστος χρήματος και η επιβάρυνση εξυπηρέτησης αναχρηματοδότησης παραμένουν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, καθιστώντας αποτρεπτική οποιαδήποτε σκέψη για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Το πακέτο των διασφαλίσεων και της εγγύησης προς τους Γερμανούς επενδυτές θα μπορούσε να αναλάβει η KfW σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς για τη δημιουργία μιας επενδυτικής τράπεζας.

Οι Γερμανοί σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού εργαλείου (χαρτοφυλακίου) που θα μπορεί να απορροφά (και να αντασφαλίζει) τα κεφάλαια που θα επενδύουν. Είναι προφανές πως το Βερολίνο εδώ και καιρό μεθοδικά ετοιμάζει την προσαρμογή του κόστους (εργατικού, ασφαλιστικού κ.λπ.) σε χαμηλότερα έως πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η υποτίμηση του κόστους (άρα εργατικής αμοιβής και εισφορών) υπολογίζεται πως θα πρέπει να είναι ανάλογη της αύξησης που σημειώθηκε από το 2004 μέχρι το 2011, δηλαδή (κατά μέσο όρο) περίπου 40%-45%. Από αυτή την άποψη μόνο «τυχαίος» δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ο... διάλογος που έχει αρχίσει μεταξύ επιχειρηματιών, συνδικαλιστών, κυβέρνησης και δανειστών για 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Οι δανειστές θέλουν υποτίμηση του εργατικού κόστους και στον ιδιωτικό τομέα ώστε να πετύχουν φθηνότερες αμοιβές από τον ΟΤΕ (όπου η Deutsche Telekom ελέγχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου) ή τη ΔΕΗ (που όπως όλα δείχνουν θα διαμοιραστεί και σε γερμανικά συμφέροντα) μέχρι μεγάλες - μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες πιθανότατα θα αποκτήσουν συμμετοχή.

Μα, επιτέλους, ποιοι κακεντρεχείς μιλούν για σχεδιασμένη λεηλασία; Να συλληφθούν πάραυτα από τη (νέα) Βέρμαχτ...Όσοι, για δυο και πλέον χρόνια, όχι μόνο εδώ μα και παραπέρα, είχαν κάνει τα greek statistics λάβαρο και παντιέρα, είτε για να νομιμοποιήσουν τις μνημονιακές πολιτικές, είτε για να χλευάσουν και να λοιδορήσουν όχι μόνο μια προηγούμενη κυβέρνηση, μα έναν ολόκληρο λαό, τώρα κάπως απότομα αντιλαμβάνονται ότι το έδαφος απ’ όπου αντλούσαν τη βεβαιότητα και την αλαζονεία τους δεν ήταν και τόσο στέρεο ως νόμιζαν, μα γλιστερό και εντελώς σαθρό. Τόσο γλιστερό, όπως η φλούδα της μπανάνας, όπως ο πρωινός πάγος, όπως τα λάδια μηχανής που χύθηκαν στην άσφαλτο. Γιαυτό και τάχουν χάσει, κι αντιδρούν σπασμωδικά και γελοία.

Τα ίδια λοιπόν greek statistics έρχονται τώρα και γίνονται boomerang στις ίδιες τις κουτοπόνηρες, μα και αφελείς αλητόβιες νυφίτσες, που μέσα στην ανοησία και την προπέτειά τους δεν είχαν καν μια τόση δα σταλιά μυαλό για να σκεφτούν ότι, όποιος παίζει με τέτοιου είδους εργαλεία, αυτά, μοιραία, κάποια στιγμή θα του βγάλουν τη γλώσσα και θα τον πουλήσουν.

Και τούτο γιατί η στατιστική είναι πιο ρευστή κι απ’ την κινούμενη άμμο. Και τούτο γιατί η στατιστική είναι ο πιο ανόητος τρόπος για να καλύψεις ένα ψέμα. Και τούτο, γιατί το κόλπο αυτό είναι τόσο παλιό, όσο και οι πέτρες, και εξ αυτού, κρίμα, αλλά δεν πιάνει.

Οι αριθμοί είναι αδέκαστοι όσο υπάρχουν σαν μονάδες, σαν ψηφία, μοναχοί και χώρια στο δικό τους ξέχωρο σύμπαν των αριθμών. Άπαξ και υποχρεωθούν όμως να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να εισέλθουν στο σύμπαν των ανθρώπων και των κοινωνιών, εκεί τον πρώτο λόγο τον έχει αυτός που τους φωνάζει και τους μαζεύει.

Το πώς θα χωριστούν οι αριθμοί σε σύνολα, υποσύνολα και σε ομάδες, το ποιος δηλαδή θα μπει και το ποιος θα μείνει απ’ έξω, το είδος του συνόλου, υποσυνόλου, ομάδας, και το μέγεθος ενός εκάστου εξ αυτών, προϋποθέτει σχέδιο και σκοπό, το οποίο είναι έξω από την ικανότητα των αριθμών αυτών καθ’ αυτών να το ορίσουν.

Έτσι, ανάλογα μ’ αυτόν που τους καλεί, οι αριθμοί υποχρεώνονται να εξυπηρετήσουν κι από ένα διαφορετικό σχέδιο τη φορά και να υπακούσουν σε ένα διαφορετικό κανόνα: από το σχέδιο Αλογοσκούφη, στο σχέδιο Καραμανλή, στο σχέδιο Παπανδρέου, στο σχέδιο ΔΝΤ κ.ο.κ. Κι όλοι αυτοί είχαν το δίκιο με το μέρος τους, στο βαθμό που οι αριθμοί πειθαρχούσαν και επαλήθευαν το σχέδιο και τους κανόνες των εμπνευστών τους. Συνεπώς, δεν έχει νόημα να υπερασπιστεί κάποιος τα στοιχεία Αλογοσκούφη σαν αληθινά και τα στοιχεία Παπανδρέου σαν ψεύτικα, ή το αντίστροφο. Είναι ταυτόχρονα και αληθινά και ταυτόχρονα ψεύτικα. Είναι ψεύτικα και ταυτόχρονα αληθινά.

Μα θα μου πείτε ότι το σχέδιο και οι κανόνες είναι οι ίδιοι και οι αυτοί σ’ ολόκληρη την ΕΕ, αμετάβλητοι, ακλόνητοι, τυπωμένοι σε πέτρινες πλάκες και φυλαγμένοι σε αίθουσες φρούρια με ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας, πίεσης και θερμοκρασίας. Ότι τους ίδιους ακριβώς κανόνες ακολουθούν τόσο η Γερμανία, όσο και η ταπεινή Μάλτα. Καλά, έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε, αλλά λυπάμαι, διότι δεν είναι έτσι.

Άμα κάνει κανείς τον κόπο και ψάξει στο διαδίκτυο, θα βρει ένα απίθανο θησαυρό κειμένων και αναλύσεων κάτω από τα keywords: «Government, manipulation of, statistics» ή «shadow statistics», γεγονός που δείχνει ότι η παραποίηση είναι μια πολύ συνηθισμένη και νομιμοφανής πρακτική, η οποία περνάει απαρατήρητη όταν οι αριθμοί δεν κακοποιούν εξόφθαλμα την πραγματικότητα.

Για όποιον ακόμα νομίζει ότι η στατιστική και η οικονομία είναι έξω και πάνω από την πολιτική, ας επαναλάβουμε ότι η πολιτική συνεχίζει να κανοναρχεί την οικονομία και να πειθαρχεί τη στατιστική. Η Πολιτική ζει και βασιλεύει. Μόνο, που αυτή που ζει και βασιλεύει είναι τόσο αποκρουστική, που στην ουσία δεν θέλουμε να την δούμε.  • Όταν μιλούσε ο Γέροντας Παΐσιος για πείνα και ο Γέροντας Ιωσήφ για το "πετρελαϊκό κεφάλαιο" που "θα τραβηχτεί πίσω", λίγοι μπορούσαν τότε να φανταστούν πώς θα γίνει αυτό. Δεν μας είχε μιλήσει κανείς για τον παράγοντα "εμπάργκο των εταίρων" εναντίον του Ιράν, που ήδη σχεδίαζαν δεκαετίες πριν.
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα προβλήματα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς πέρα από το πονοκέφαλο των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, φαίνεται ότι ορθώνονται νέα εμπόδια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών που σχετίζονται με το Ισοζύγιο πληρωμών.

Το νέο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο είναι οι ήδη αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου και πολύ περισσότερο ο κίνδυνος «έκρηξης» τους λόγω του εμπάργκο στις εξαγωγές του Ιράν, απ' όπου εισήχθη στην Ελλάδα το 14% του εισαγόμενου πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Σύμφωνα με το BLOOMBERG, η Ελλάδα ζήτησε ήδη διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ότι στη περίπτωση που επιβληθεί το εμπάργκο θα καλυφθεί η χώρα έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί από εισαγωγές από άλλες χώρες.

Ωστόσο το πρόβλημα των υψηλών τιμών αποτυπώνεται ήδη στο Ισοζύγιο Πληρωμών, απ' όπου προκύπτει ότι ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε στα 25,2 δισ ευρώ από 26,8 δισ ευρώ στο 11μηνο του 2010, το ισοζύγιο των καυσίμων εκτινάχθηκε στα 10,5 δισ ευρώ από 8,6 δισ ευρώ το 2010, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των διεθνών τιμών, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης, θα έχει και δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Πέρα από την εικόνα του ισοζυγίου πληρωμών, αναμφίβολα προκαλούν αίσθηση τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ήταν αρνητικές κατά 569 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ απλά όχι μόνο δεν έγιναν επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά αντιθέτως έφυγαν!Το Αιγαίο έχει πετρέλαιο είναι γνωστό από το 1948, και γι' αυτό είναι μια πολεμική ζώνη. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ενεργοποίησε την "κρίση χρέους" υπογράφοντας μνημόνια με τους τοκογλύφους δανειστές, για να δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα, η οποία για να απαλλαγεί από τους εκβιασμούς των δόσεων των δανείων της τοκογλυφικής τρόικα, θα αναγκαστεί (βολεύει ως συγκυβέρνηση, για να είναι μοιρασμένη η πολιτική ευθύνη...) να δώσει τα πετρέλαια του Αιγαίου. Και τότε, ως δια μαγείας, θα σταματήσει η πίεση της κρίσης χρέους, που τώρα την έχουν φορτώσει επίτηδες στις πλάτες του λαού, για να αναγκαστεί να συμφωνήσει στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου.

Τουλάχιστον το 1/3 των αναγκών της Ελλάδος σε πετρέλαιο, με ταυτόχρονη μείωση κατά 3,5 με 4 δισ. ευρώ ετησίως του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μπορούν να καλύψουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μόνο στη δυτική Ελλάδα.

Αυτό το έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μάλιστα για την εκτίμηση αυτή επικαλέστηκε τα δεδομένα που υπάρχουν από τις σεισμικές έρευνες και τις παλιότερες γεωτρήσεις σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκωλο και Ιωάννινα. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: "Σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στην διάθεσή μας, και μη συνυπολογίζοντας τα νέα θετικότερα δεδομένα που είμαστε σίγουροι πως θα προκύψουν από τις νέες έρευνες».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. Όπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά είναι θετικές και η διαδικασία «...θα πάει καλά και θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες δεσμευτικές προσφορές». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι αντίστοιχες έρευνες στο Δυρράχιο της Αλβανίας δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου 1 δισ. βαρελιών. Σημείωσε δε, πως η περιοχή μοιάζει γεωλογικά με εκείνες της δυτικής Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP - που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής Κυβέρνησης - έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Από την αρχή της εβδομάδας, εξειδικευμένο κλιμάκιο του Ινστιτούτου έχει εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζεται με στελέχη του Υπουργείου, για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Τα αναβαθμισμένα πακέτα δεδομένων (data packages) που θα παραδώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του τομέα.

Προανήγγειλε ακόμη ότι, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Φορέα Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μία ημέρα μετά θα γίνει η Προκήρυξη για να στελεχωθεί το Δ.Σ του.

Εξάλλου, ο υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τις διαδικασίες συντομότερα από αυτές τις Κύπρου, θυμίζοντας ότι "η Λευκωσία ξεκίνησε με την ανακήρυξη ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και έβαλε γεωτρύπανα το 2011".


Το οριστικό του διαζύγιο με τη Ν.Δ. ανακοινώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής. Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, για πρώτη φορά αποκαλύπτει ουσιαστικά πως θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα και, μάλιστα, ανακοινώνει και την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η σχετική εκδήλωση, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να σκέφτεται να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο αλλά και τη Ν.Δ., ξεκαθαρίζει πως η υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από το πρώην κόμμα του τον οδηγεί στο οριστικό διαζύγιο, κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο και το θέμα των CDS.

Κύριε Καμμένε, επιμένετε στη θέση σας πως θα καταψηφίσετε τη δανειακή σύμβαση;

Στα 19 χρόνια που είμαι στη Βουλή, ό,τι λέω το στηρίζω με πίστη και συνέπεια. Αρνούμαι τη λογική του πολιτικά ορθού που έχει οδηγήσει σε πλήρη αναξιοπιστία τον κοινοβουλευτισμό. Για εμένα οι κόκκινες γραμμές δεν είναι κόκκινα φανάρια, με ό,τι και αν κοστίζει. Θα καταψηφίσω, θα αγωνιστώ για να πείσω τους βουλευτές να αρνηθούν την παράδοση της χώρας και ξεκαθαρίζω ότι αυτό που γίνεται είναι συνταγματική εκτροπή που θα αντιμετωπιστεί με το άρθρο 120 του Συντάγματος.

Πάντως και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη στήριξή του στην κυβέρνηση...

Εχω απογοητευτεί πλήρως, είναι θλιβερό να στηρίζει η Νέα Δημοκρατία τον Παπακωνσταντίνου που με δόλο μας οδήγησε στο Μνημόνιο παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία, τον Πάγκαλο του «μαζί τα φάγαμε», τους υβριστές του Καραμανλή σε ξένες πρεσβείες, τον Βενιζέλο την ώρα που συλλαμβάνεται ο κομματάρχης του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη με τα 40 εκατομμύρια, τον Αδωνι που μέχρι χθες έβριζε τον Σαμαρά, και όλη τη συμμορία που μας έφτασε εδώ. Τον Παπαϊωάννου που παρεμβαίνει για να κουκουλώσει τη ληστεία των CDS.

Παραμένετε, όμως, στέλεχος της Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι έχετε διαγραφεί από την Κ.Ο. του κόμματος...

Η Νέα Δημοκρατία δεν παραμένει Νέα Δημοκρατία, έγινε ουρά του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζω ότι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης για εμένα σημαίνει οριστικό διαζύγιο.

Εχετε δώσει μεγάλη έμφαση στην υπόθεση των CDS, πρόσφατα είχαμε και τις καταγγελίες των δικαστικών που ασχολήθηκαν με το θέμα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο έργο τους....

Πρόκειται για πραξικόπημα, τώρα εξηγείται γιατί δεν απαντούν από τον Μάιο στην επερώτηση για το ποιος έφαγε τα 26 δισ. $ του Τ.Τ. μέσω των CDS. Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή. Θα έπρεπε να συλληφθούν όλοι και να δημευτούν οι περιουσίες των κερδοσκόπων, θα δείτε ότι αυτοί που έκαναν αγωγές για να σιωπήσω τώρα τα πουλάνε όλα και θα διαφύγουν όπως ο Χριστοφοράκος.

Τις καταγγελίες εσείς τις έχετε κάνει εδώ και καιρό... Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα;

Γιατί είναι πολλοί στο κόλπο, θέλουν να τελειώσουν την απάτη.


Εμμένετε στις απόψεις σας για τον κ. Παπαδήμο;

Γιατί, άλλαξε τράπεζα;

Τι κλίμα υπάρχει στην κοινωνία; Και το ρωτώ, γιατί εσείς ταξιδεύετε αρκετά σε όλη τη χώρα...

Οι Ελληνες οδηγούμαστε στην εξαθλίωση για να παραδώσουμε αμαχητί τον πλούτο της χώρας στους τοκογλύφους και βέβαια στόχος είναι πρώτα ο ορυκτός πλούτος.

Θα είστε υποψήφιος στις εκλογές; Επαφές έχετε με στελέχη από το δικό σας χώρο;

Μην ακούτε αυτούς που με θέλουν δήμαρχο για να γλιτώσουν, εγώ έμαθα να μην πηδάω πρώτος από το καράβι που βουλιάζει, όσο μέσα είναι τα παιδιά μας και τα όνειρα μας, όσο είναι οι γονείς μας και η ιστορία μας, το καράβι της Ελλάδας δεν θα βουλιάξει από τους πειρατές των αγορών και τα ενεργούμενά τους. Επαφές έχω με όλους τους Ελληνες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διάφορες η Ελλάδα προέχει.

Θα κάνετε δικό σας κόμμα, όπως εκτιμούν πολλοί;

Στις 19 Φεβρουαρίου, την ημέρα της κόκκινης γραμμής των εκλογών, θα μάθετε τις λεπτομέρειες. Προέχει η καταψήφιση της δανειακής σύμβασης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Καμμένου, δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής


  • Ο Γέροντας Ιωσήφ είπε επίσης ότι όταν "θα τραβηχτεί πίσω το πετρελαϊκό κεφάλαιο", θα "απολυθούν όλοι οι υπάλληλοι". Αλλά με τι κριτήρια; Σε πρώτο στάδιο, να πώς θα βγάλουν από τη μέση όσους αυτοί θα επιλέξουν, "αξιοκρατικά", ανεξάρτητα από την αρχαιότητα...
Παραμένει η δέσμευση προς την τρόικα για μείωση κατά 150.000 του προσωπικού του Δημοσίου ως το 2015, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βολές κατά όσων «χτυπούν» τον Γ. Παπανδρέου.

«Το να απολύσεις με τυφλό τρόπο προσωπικό από το Δημόσιο οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες» υποστήριξε το πρωί του Σαββάτου στη ΝΕΤ ο Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην αποτυχία του προγράμματος της εργασιακής εφεδρείας και της μείωσης των οργανισμών του Δημοσίου. Παρά ταύτα ο υπουργός επέμεινε ότι με την εφεδρεία «έπεσε ένα ταμπού για την εργασιακή υπερπροστασία στο Δημόσιο».

«Αυτό που χρειάζεται», κατά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι «αξιολόγηση, η οποία θα περιλαμβάνει γραπτά τεστ και προφορικές συνεντεύξεις και η οποία θα εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ».

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της προς τους δανειστές της Ελλάδας, ότι οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο θα έχουν μειωθεί κατά 150.000 ως το τέλος του 2015.
Όσον αφορά πάντως την πιθανότητα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο τομέα, ουσιαστικά επανέλαβε ότι είναι αδύνατο να γίνει τα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ο κ.Ρέππας.

Υπενθυμίζεται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει μετά από μία θητεία Βουλής που θα είναι προπαρασκευαστική και άλλη μία που θα θεσμοθετήσει τις συμφωνηθείσες τροποποιήσεις υπερψηφίζοντάς τες. Κατά συνέπεια θα πρέπει οι επόμενες εκλογές να αποδώσουν Βουλή που θα ξεκινήσει τη διαδικασία και να έρθει η επόμενη Βουλή (δηλαδή από νέες εκλογές) να συζητήσει και να υπερψηφίσει αυτές τις αλλαγές.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων να μεταβιβαστεί στη Βουλή η υπόθεση παραποίησης των μεγεθών της ΕΛΣΤΑΤ για διερεύνηση τυχόν ευθυνών του τέως πρωθυπουργού και άλλων στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε «ντροπή» την προσπάθεια να τεθεί εκτός πολιτικής ζωής ο Γ. Παπανδρέου.

Πρόκειται για μία συζήτηση που φτάνει στα όρια της προδοσίας, όπως είπε, αλλά προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την πραγματοποίηση της έρευνας. «Δεν φοβηθήκαμε τις έρευνες που πλήττουν στελέχη και του δικού μας χώρου», όπως υποστήριξε.

Ο κύριος Ρέππας, παρ’ όλα αυτά ξέχασε να αναφερθεί στο πως θα γίνει η αξιολόγηση… Αν πάρουμε υπόψη μας -με τα όσα και σήμερα γίνονται- πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει καθόλου, τότε μάλλον η αξιολόγηση θα έχει πράσινο… φίλτρο. Και μόνο ότι -εν πρώτοις- εμπλέκεται το ΑΣΕΠ, που "απέτυχε" παταγωδώς στην επιβολή αξιοκρατικών προσλήψεων, μας δίνει να καταλάβουμε ότι την έξοδο από την εργασία θα την δούνε όσοι δεν έχουν προσβάσεις στο ΠΑΣΟΚ.Το θέμα της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη. Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει σε εκλογές ως τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιπποκράτους τόσο τα στρατόπεδα των υποψήφιων διαδόχων όσο και η «προεδρική φρουρά» ετοιμάζονται για μια νέα εξέλιξη: αυτή της διενέργειας εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Όπως εκμυστηρεύονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI, αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες. Οι απαιτήσεις των δανειστών προβλέπεται να είναι για ακόμη μια φορά σκληρές και η επόμενη δόση δεν θα δοθεί τόσο εύκολα.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως για να πάρει η Ελλάδα την προηγούμενη δόση «έπεσε μια ολόκληρη κυβέρνηση».

Ακόμα και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού δεν αποκλείεται αντί για τα τέλη Μαρτίου η ΕΕ να συμφωνήσει σε έναν νέο χρονικό ορίζοντα που θα μπορούσε να φτάνει στο Ιούνιο ή και ακόμα στον Σεπτέμβριο. Βέβαια «αγκάθι» για αυτά τα σχέδια αποτελεί η λήξη στις 15 Μαρτίου ομολόγων αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει λάβει την δόση ή, τουλάχιστον, μέρος της.

Πάντως η ρευστότητα του κλίματος σε διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όποια απόφαση.

Τι λένε οι «δελφίνοι»

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι… καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην περίπτωση που ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στην τελευταία συνεδρίασή του και οι εσωκομματικές εκλογές γίνουν στις 18 Μαρτίου (ή 25 του ίδιου μήνα, αν υπάρξει δεύτερος γύρος), τότε ο νέος αρχηγός θα έχει περισσότερο χρόνο να ανακάμψει εντός του κόμματος.

Ο μόλις ένας μήνας που θα απομένει – αν οι εθνικές κάλπες στηθούν τον Απρίλιο – δεν θα βοηθήσει τον εκλεγμένο νέο πρόεδρο να πετύχει την «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος, όπως θεωρείται βέβαιο πως θα προσπαθήσει όποιος και να είναι αυτός. Με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στο νέο αρχηγό για να καλύψει τα κενά, έναντι του κ. Σαμαρά και του κ. Κουβέλη, ο οποίος, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, κερδίζει έδαφος.

Η περίπτωση αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας

Αν πέσει μια τέτοια πρόταση επίσημα στο τραπέζι, στην Ιπποκράτους θεωρούν βέβαιη τη αντίδραση Σαμαρά. Τότε τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι δύο: είτε ο κ. Σαμαράς θα προτιμήσει να παραμείνει αναλαμβάνοντας το ρίσκο να ξεσηκωθούν «γαλάζιοι» βουλευτές, είτε θα προτιμήσει να αποσύρει την στήριξή του από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ δεν χάνει τη δεδηλωμένη, όμως θα έχει να αντιμετωπίσει πολιτικά προβλήματα.

Στην επίλυση αυτών των προβλημάτων πολλοί ποντάρουν στην προσωπικότητα του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα αναλάβει να αλλάξει το κλίμα. Άλλωστε αν επιτευχθεί συμφωνία και αφού θα έχει ξεκαθαρίσει με τις εσωτερικές του εκκρεμότητες το ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές που έχει εκλέξει θα μπορεί να στηρίξει μια κυβέρνηση στη Βουλή, δεδομένου κιόλας ότι το κόμμα του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη επιθυμεί ρητά χρονική επέκταση της παρούσας κυβέρνησης.Γράφει ο Αγανακτισμένος Πολίτης

​Συγνώμη που επανέρχομαι. Αλλά νομίζω πως έχω δίκιο. Σκεφθείτε: Τι είπε χθες ο Π. Μπεγλίτης, κολλητός του Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στον Άκη Παυλόπουλο στο Extra 3; Είπε, περίπου, πως όσοι αναπαράγουν τα περί φουσκώματος του ελλείμματος είναι εχθροί του Έθνους!!! Σκεφτείτε επίσης ότι οι σχετικές καταγγελίες προέρχονται ιδίως από την Καθηγήτρια κα Γεωργαντά, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ και φίλη της οικογένειας Παπανδρέου από τη δεκαετία του ’80!!!

​Θα συμφωνήσω μαζί του. Αλλά δεν μας λέει ο κυρ-Μπεγλίτης και ο κυρ-Γιωργάκης Παπανδρέου ποιος, μετά τις εκλογές τους 2009, κατηγορούσε τον Κώστα Καραμανλή ότι «μαγείρευε» τα στοιχεία για το έλλειμμα; Δεν ήταν ο κυρ-Γιωργάκης Παπανδρέου και το
τσιράκι του, ο κυρ-Γιωργάκης Παπακωνσταντίνου, που πήγαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έλεγαν ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα ήταν «πλαστά» και ότι, επιπλέον, «κάποιος έπρεπε να μπει στη φυλακή»; Δεν έφθασαν μέχρι να ζητήσουν Εξεταστική Επιτροπή γι’ αυτό, άσχετα αν δεν τόλμησαν να την κάνουν;

​Άρα, κατά τον κυρ-Πάνο Μπεγλίτη ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν εχθροί του Έθνους. Κατά συνέπεια έχουν απολύτως δίκιο οι ηρωικοί Εισαγγελείς Μουζακίτης και Πεπόνης να τους στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο.

​Έχω άδικο; Και αν έχω δίκιο μήπως πρέπει ν’ ανεβώ στα κεραμίδια;
Τολμούν αυτοί οι άθλιοι να εμφανίζονται ακόμη και να ζητούν «τα ρέστα»;
«Πίσσα και πούπουλα» κατά τον Λούκι Λουκ.
Και, κατά το λαό μας, «βρεγμένη σανίδα».

Υ.Γ. Και τούτο για τον «περιώνυμο» κ. Μιχ. Καρχιμάκη: Ρε Μιχάλη, τι υπονοούν όσοι σου γράφουν «Αγγελικούλα ζάχαρη, Αγγελικούλα μέλι»;
Ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε και που θα βγει στο φως όταν, πολύ σύντομα, «θ’ ανάψουν τα φώτα», στα «άδυτα της Ιπποκράτους», για το που δίνατε αναφορά επί Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή;
Ε ρε τι έχει να θυμάται η μνήμη της μακαρίτισσας «Βασιλίσσης Σοφίας»!!!

Όσο και να προσπαθήσει ο επιστρατευμένος Τύπος της διαπλοκής και της κομματοκρατίας, δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πραγματικότητα: η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον ενός αντικειμενικού αδιεξόδου. Το μόνο που μπορεί να επιτύχουν τα ΜΜΕ των διαπλεκομένων είναι, βαπτίζοντας διαρκώς το κρέας ψάρι και την ετεροπολική, ετερώνυμη διαδικασία χρεοκοπίας της χώρας σε ποικιλώνυμη σωτηρία (από ατομικό μηχανισμό σωτηρίας και μνημόνιο αποφυγής χρεοκοπίας, έως PSI. I, PSI.II και άλλο μνημόνιο σωτηρίας… και έπεται συνέχεια), να προκαλέσουν σύγχυση στη κοινή γνώμη.

Μεγάλη υπόθεση αυτό, από τη στιγμή κατά την οποία τα επιστρατευμένα από το καθεστώς της διαπλοκής ΜΜΕ καταφέρνουν να εμφανίζουν μια διαδικασία πτώχευσης ως προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας! Βιώνεις μια παρατεταμένη κρίση του μοντέλου χρεοκοπίας ως πιστωτική όμως κρίση, που δήθεν γίνεται εθνική προσπάθεια να μην καταλήξει σε χρεοκοπία!! Η συνολική επιχείρηση μοιάζει με εκείνη σε χώρες όπου, ενώ καταστρέφονται από μια πολεμική αναμέτρηση, οι επιστρατευμένες εφημερίδες τους εμφανίζουν καθημερινά ευχάριστες (αισιόδοξες) ειδήσεις που αποσκοπούν να ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να κάνει άλλη μια θυσία εν όψει της τελικής νίκης που βρίσκεται πολύ κοντά. «Άντε, μια θυσία ακόμη και θα ανακουφιστούμε ως έθνος και λαός»! «Άντε, να ξεπουλήσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε, διότι μόνον έτσι θα νικήσουμε και θα επιβιώσουμε, βάζοντας τα θεμέλια για ένα λαμπρό μέλλον»! «Άντε, κοντά είμαστε στο τέλος του σκοτεινού τούνελ. Όσο πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα ξεφορτωθούμε το δημόσιο βάρος και τους περιττούς εργαζόμενους, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα σωθεί η χώρα: δηλαδή εμείς που ζητάμε την θυσία των άλλων»!

Όλα είναι ζήτημα «ψυχολογίας», πίστευαν πάντα οι κυρίαρχες δυνάμεις κατά την εποχή της νεωτερικότητας. Η «ψυχολογία» είναι όλα τα λεφτά, είναι το δόγμα των οικονομιστών που δομούν την μεταμοντέρνα ηγεμονία στον κόσμο. Μεταξύ αυτών των δύο αναπαραστάσεων της δόμησης του πολιτικού και της χειραγώγησης ατόμων και λαών κινείται ασφαλώς, ολίγον άτσαλα ομολογουμένως, και η επιστρατευμένη διαπλοκή στον τόπο μας. Το ζήτημα γι’ αυτούς δεν είναι να βρεθεί κάποια πολιτική λύση στο αντικειμενικά δημοκρατικό και παραγωγικό αδιέξοδο της χώρας, αλλά το πώς ο πολίτης θα εσωτερικεύσει το ιδεολόγημα της θυσίας τού σήμερα και θα ανεχθεί ενδεχομένως ακόμα και την θυσία του εαυτού του ενόψει ενός μέλλοντος ευημερίας και ανάπτυξης. Τούτο, το προηγούμενο διάστημα έγινε προσπάθεια να θεμελιωθεί στο πλαίσιο ενός εκχυδαϊσμένου «πατριωτισμού» και μιας γενικευμένης ενοχής της κοινωνίας: «Τα φάγαμε όλοι μαζί», άρα θα πρέπει να υπάρξει μία καθολική διόρθωση αυτής της «αδικίας» και «ανηθικότητας». Θα πρέπει, δηλαδή, συνολικά η ελληνική κοινωνία να ξεπληρώσει μέσω μιας γενικευμένης εσωτερικής υποτίμησης, τις καταχρήσεις των προηγούμενων τριάντα ετών, καθώς η ευημερία της ισχυρής Ελλάδας ήταν δανεική και τώρα θα πρέπει να επιστραφεί σε αυτούς που μας την δάνεισαν, μοιάζει να υπαγορεύει η προπαγάνδα των διαπλεκομένων. Οι «λεπτομέρειες» που συνιστούν την κοινωνική δομή και ορίζουν το πλαίσιο αναδιανομής δεν έχουν σημασία, σύμφωνα με την λογική τους, διότι ό,τι έγινε έγινε και τώρα οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, απελευθερωμένοι από τα βάρη και τις κοινωνικές δουλείες που τόσα χρόνια συντήρησαν αυτό το βρωμερό πελατειακό καθεστώς, που σήμερα υπερασπίζεται τον εαυτό του με τον πιο χυδαίο τρόπο: προφασιζόμενο ότι η θυσία των δύο τρίτων της κοινωνίας έχει ιερό - εθνικό σκοπό. Και ασφαλώς έχει, στον βαθμό που η «ιερότητα» στην πολιτική διαδικασία ορίζεται από εκείνους που μεταφέρουν το δικό τους αδιέξοδο, την δική τους πολιτικο-οικονομική χρεοκοπία στα εξαρτημένα από την εργασία και την εσωτερική αγορά κοινωνικά στρώματα.

Στον βαθμό που η ελληνική κοινωνία δεν ξεφύγει από αυτήν την διαλεκτική, θα βιώσει σε ατομικό και οικογενειακό πλαίσιο το απόλυτο αδιέξοδο. Στο μέτρο που δεν συνειδητοποιηθεί από όλους ότι έχουμε προ πολλού περάσει από την πιστωτική κρίση στην κρίση διαχείρισης της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, η καταστροφή και ο εξευτελισμός όλων των αξιών σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που θα συνοδευτούν από ένα άναρχο ξεπούλημα δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας με παράλληλη έκπτωση των ανθρώπινων και αστικών δικαιωμάτων, θα αποκτήσουν διαλυτικά για το κράτος και την κοινωνία χαρακτηριστικά. Η αφάνταστα υποκριτική και παραπλανητική στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ, η οποία σήμερα περιγράφει το διακυβερνητικό τους αδιέξοδο, στην επόμενη φάση θα σηματοδοτήσει το εκρηκτικό τέλος τους. Μόνον που αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί δίχως τεράστια μακροχρόνια ζημιά για τα συμφέροντα της πλειονότητας των Ελλήνων, είτε αυτοί διαβιούν εντός της χώρας, είτε εκτός.

Ποτέ μία κοινωνία δεν απειλήθηκε από «Κασσάνδρες», ούτε ασφαλώς ζημιώθηκε από την κριτική και την υποκειμενική περιγραφή της πραγματικότητας με αντικειμενικούς ασφαλώς όρους. Με όρους, δηλαδή, που δομούνται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας, η οποία προφανώς δεν είναι άμοιρη της αρχαιολογίας και της γενεαλογίας που προσδιορίζουν τα ευρύτερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν από απελπισμένες ηγεμονικές δομές, οι οποίες επιχειρούν να διασκεδάσουν την ήττα τους στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού και να ξεφύγουν από τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται, προφασιζόμενες ότι ελέγχουν την κατάσταση και ότι συνεχίζουν να διαθέτουν την αναγκαία ισχύ για να διαπραγματευθούν το λεγόμενο εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Οι κοινωνίες ζημιώνονται αποκλειστικά από αυτούς που διαμορφώνουν το πλαστό πλαίσιο αισιοδοξίας για τα θύματά τους.

Στην χώρα μας, φίλοι, αυτή την περίοδο το πολιτικό φαινόμενο προσδιορίζεται αποκλειστικά από μία απομίμηση ισχύος, η οποία χρησιμοποιείται δολίως για να αποκρύψει την απόλυτη παράδοση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και των διαπλεκομένων συμμάχων τους, στα συμφέροντα που αποκρυσταλλώνει όχι πάντα αρμονικά η τρόϊκα. Με αυτήν την έννοια η χώρα έχει γυρίσει πολιτικά πάρα πολλά χρόνια πίσω, δίχως οι πολίτες να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και δίχως να μπορούν να προσεγγίσουν τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης. Με το σκοτσέζικο μάλιστα ντους που υφίστανται από την αναπαραγωγή δημοσιευμάτων του λεγόμενου διεθνούς Τύπου, μοιάζει να χάνουν απολύτως την αίσθηση του πολιτικού γεγονότος που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο για την χώρα μας, με μια σειρά συμβάντων που εμφανίζονται ως επεισόδια χρεοκοπίας.

Λίγοι άνθρωποι προσπαθήσαμε μέσω του διαδικτύου, με τις δυνάμεις και τα εργαλεία που διέθετε ο καθένας, να ρίξουμε λίγο φως στο πυκνό σκοτάδι που δομεί συνειδητά ή στο πλαίσιο του ενημερωτικού αυτοματισμού, το καθεστώς. Τούτο, για να είμαστε ειλικρινείς, το χρωστάμε σε ανήσυχους bloggers, οι οποίοι με την στάση τους απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο αυτό νέο Μέσο θα μπορούσε να αποτελέσει κάτι περισσότερο από λαϊκιστική δομή. Όμως, στον βαθμό που η κοινωνία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο φάσμα του πολιτικού μηδενισμού, ως αντίδραση στην καθημερινή διάψευση των αισιόδοξων δοξασιών του καθεστώτος, θα εξασθενεί και η όποια δύναμή μας να εμπνεύσουμε για μία πολιτική λύση που θα λαμβάνει υπόψη της την πραγματικότητα και θα αναζητεί να δομήσει μια νέα, στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής οργάνωσης πολιτείας και κοινωνίας μέσω μιας εναλλακτικής ηγεμονίας των προοδευτικών πολιτών, που δεν είναι άλλοι από εκείνους που δεν έχουν λόγο να συντηρήσουν το καθεστώς πατρωνίας, το οποίο χρεοκόπησε την χώρα. Για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι η κρίση του καπιταλισμού, ούτε καν η κρίση του ηγεμονικού μοντέλου της ΕΕ, αλλά η κρίση του μοντέλου χρεοκοπίας της χώρας, το οποίο άναρχα, βεβιασμένα και ύπουλα επέλεξε προ διετίας το καθεστώς. Αν δεν καταλάβουμε ότι το ζήτημα διαχείρισης της χρεοκοπίας δομεί τη νέα πολιτική οντότητα της χώρας, αποκλείεται να εννοήσουμε βαθύτερα ζητήματα που ασφαλώς σχετίζονται με την εξέλιξη του καπιταλισμού και τις αναθεωρητικές τάσεις ηγεμονίας στην ΕΕ. Οι πολιτικές δυνάμεις που θα κυριαρχήσουν στην διαχείριση της χρεοκοπίας θα είναι αυτές που θα συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην διαμόρφωση του κεφαλαιοκρατικού ελληνικού κράτους, όσο και στην σχέση της χώρας με την μετασχηματιζόμενη δομή της ΕΕ.

Το πώς εξελίσσεται η ελληνική χρεοκοπία είναι ο καταλυτικός παράγοντας για το πολιτικό και κοινωνικό αύριο της χώρας και τούτη ασφαλώς η αλήθεια μοιάζει να μην συνειδητοποιείται από την ευρύτερη κοινωνία, ενώ με μεγάλη μου λύπη παρατηρώ να μην αποκρυσταλλώνεται στην στάση των πολιτικών κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς. Δεν μπορείς να ζητείς από τον λαό να αντισταθεί σε επιμέρους πολιτικές χρεοκοπίας, από την στιγμή που δεν παρεμβαίνεις δραστικά, προτείνοντας μία άλλη μορφή διακυβέρνησης που θα προσφέρει ένα άλλο μοντέλο πτώχευσης, το οποίο να θέτει τα θεμέλια του δημοκρατικού και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και μιας εντελώς διαφορετικής παραγωγικής οργάνωσης, που θα βασίζεται στην αναδιανομή και στην δημιουργία πλεονάσματος. Πώς αλλιώς θα μπορούσα να το πω; Η εναλλακτική ηγεμονία μπορεί να προκύψει σήμερα και υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, μέσω μιας εναλλακτικής πρότασης χρεοκοπίας, την οποία θα πρέπει ασφαλώς να υποστηρίξουν πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο μιας πρότασης για μεταβατική κυβέρνηση που θα προκύψει φυσικά μετά από εκλογές. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και αποτελούν καραγκιοζιλίκια παρόμοια με αυτών που ενώ ήταν αντίθετοι σε κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης του χρέους, καταγίνονται με τα PSI, ή με εκείνων που ενώ δέσμευαν τη χώρα στο πλαίσιο καιροσκοπικών χρεοστασίων, διατείνονταν ότι σώζουν την χώρα από την χρεοκοπία.

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.

Όταν σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν πουτάνες που κλαίμε όταν μας κόβουν το μερίδιο από τα δεδουλευμένα μας και όταν αυξάνουν τα ποσοστά παρακρατήσεων των υπηρεσιών που δίνουμε, ίσως πάρουμε μπροστά.

Διότι εσύ με το σκυμμένο κεφάλι που νομίζεις ότι τελείωσε ο κόσμος γιατί μίκρυνε ο δικός σου μικρόκοσμος πρέπει να δεις από κάτοψη την όλη κατάσταση και να σταματήσεις να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Εκτός αν είσαι κομματοβολεμένο κτήνος και χάνεις τα ποσοστά από το νταβατζιλίκι. Εσύ κομματόσκυλο της όποιας παράταξης, ούτως ή άλλως πουτάνα είσαι εκ γενετής. Πεθαμένος από την μήτρα της μάνας σου. Προδοτική λανθάνουσα γέννα που πρέπει να εξαλειφθεί από κύτταρο χωρίς ίχνος οίκτου.

Αλλά απευθύνομαι στον άλλον, σε αυτόν που δούλεψε, που ονειρεύτηκε έναν καλύτερο κόσμο και πέρα από τον κώλο του, που έκανε οικογένεια γιατί το πόθησε και όχι για τα μόρια διορισμού. Σε αυτόν που τα χέρια του ακόμα και στις τσέπες κρυμμένα γίνονται γροθιές όταν βλέπει το άδικο να εξελίσσεται μπροστά του κι ας μην είναι δική του δουλειά.

Εσύ, λοιπόν, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να φέρεσαι σαν πόρνη.
Εσύ και μόνο εσύ έχεις το δικαίωμα να επιζήσεις και να ξαναρχίσεις από την αρχή.
Αν σκεφτείς ότι στεναχωριέσαι για πολύχρωμα χαρτάκια με το όνομα χρήμα θα μειδιάσεις.
Εσύ δεν γεννήθηκες για να ανταλλάσσεσαι, μην το κάνεις λοιπόν τώρα στα δύσκολα.
Το χρήμα εφευρέθηκε για τους ανάπηρους στην ψυχή. Γι'αυτούς που δεν μπορούσαν να κατακτήσουν το όνειρο με την ψυχή τους αλλά να το κλέψουν από αυτούς που μπορούσαν να το δημιουργήσουν.
Ρώτα τον εαυτό σου: Αν από αύριο το πρωί σου έδιναν 10.000 ευρώ μισθό μέχρι τον θάνατό σου, θα ήσουν καλά;
Αν σκεφτόσουν ότι «είμαι πλούσιος αλλά πατρίδα να σταθώ δεν έχω», τότε είσαι από αυτούς που γεννήθηκαν με την κατάρα του Δικαίου. Έχεις δικαίωμα να πατάς αυτό το χώμα γιατί απ’ ό,τι είδες η ελευθεριότητα να το πατά το τακούνι της κάθε πουτάνας μάς έφερε εδώ που μάς έφερε.

Αν δεις καθαρά τα πρόσωπα όλων αυτών, που σε εκφοβίζουν με νομικίστικους και οικονομικούς όρους μέσω των ΜΜΕ καθημερινά, θα βάλεις τα γέλια.
Πάρτους έναν- έναν και πες μου ποιον θα εμπιστευόσουν από αυτούς να σταθεί στο πλάι σου σε έναν πόλεμο που μπορεί να ξεκινήσει ίσως κι αύριο.
Βρήκες κανέναν, διότι εγώ, όταν τους βλέπω τελευταία από κάτοψη, σκέφτομαι ότι σε έναν πόλεμο που ίσως ξεκινήσει αύριο, δεν θα περπατήσω μέχρι τα σύνορα να απωθήσω τον εχθρό.
Θα πάω στα σπίτια τους.
Από εκεί θα ξεκινήσω τον πόλεμο για να έχω τουλάχιστον τα νώτα μου σίγουρα.
Να μην σκοτωθώ από εγχώρια πουτάνα, ούτε από εισαγόμενο νταβαντζή.
Να σκοτωθώ από αυτόν που εγώ θα επιλέξω.

Κάνει πολύ κρύο τις τελευταίες ημέρες και το πετρέλαιο έχει φθάσει στην τελευταία γραμμή στον λέβητα ενώ στο ντουλάπι έχουν μείνει τρία πάκα μακαρόνια, δύο κιλά ρύζι και δύο γάλατα.
Ίσως αύριο να μην έχω καν σύνδεση να δω αν διάβασες τούτο το γράμμα.
Σίγουρα αύριο όμως θα είμαι με 3 κουβέρτες πάνω μου και θα σε σκέφτομαι, Έλληνα, να είσαι κι εσύ στην ανάλογη θέση με μένα.
Σήκωσε το κεφάλι σου, χάραξε τον δρόμο, σφίξε στην αγκαλιά το παιδί σου και ετοιμάσου για τα δύσκολα που δεν θα βρίσκουν λύση ούτε με όλο το χρυσό του κόσμου.
Και πάρτο απόφαση ότι οι δικές σου πληγές δεν γιατρεύονται με χρήμα.
Είναι τόσο βαθιές όσο και οι ρίζες τούτης της χώρας.Οι δημοσκοπήσεις είναι καταλυτικές. Πιθανότατα, το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει το 2 μπροστά. Η αιτία της διαφαινόμενης εκλογικής συντριβής του κόμματος, που έβαλε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τη σφραγίδα του στον κύκλο της μεταπολίτευσης, είναι προφανής. Η μεταλλαγή του άλλοτε υπερασπιστή των μη προνομιούχων σε σταυροφόρο του Μνημονίου έφερε το άλλοτε κραταιό Κίνημα σε μετωπική σύγκρουση με τη μικρομεσαία θάλασσα, η οποία το ανέδειξε και το στήριζε για δεκαετίες. Ο πολλαπλασιασμός των οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων, ως αποτέλεσμα της ασκούμενης θεραπείας-σοκ, διέψευσε τις ελπίδες για υπέρβαση της κρίσης, συσσώρευσε κοινωνική απόγνωση-οργή και αποδόμησε πολιτικά και εκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να παραμείνει κόμμα εξουσίας, ή αντιθέτως θα εκφυλισθεί, ακολουθώντας τη μοίρα της πάλαι ποτέ Ενωσης Κέντρου. Για πολλά χρόνια, ήταν «μαγαζί-γωνία» με σταθερή πελατεία, ένα αποτελεσματικό πολιτικοεκλογικό brand name. Σήμερα, έχει μετατραπεί στο αντίθετο. Εχοντας σε μεγάλο βαθμό ταυτισθεί με τα οξυνόμενα αδιέξοδα, το ΠΑΣΟΚ απωθεί ακόμα και τις κοινωνικές δυνάμεις που μέχρι προσφάτως συναποτελούσαν τον κορμό της εκλογικής βάσης του.

Η πολιτική απαξίωση δεν αφορά μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου. Αφορά το σύνολο σχεδόν των ανωτάτων στελεχών και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γι’ αυτό και η αλλαγή ηγεσίας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι εξίσου πια ταυτισμένος μ’ αυτή την πολιτική. Ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να εκφράσει το κόμμα του Μνημονίου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν πείθει με την πρόσφατη στροφή του.

Η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ θα πυροδοτήσει αναπόφευκτα διεργασίες που πιθανόν να οδηγήσουν και σε διάσπαση. Η νομή (ή η προσδοκία νομής) της εξουσίας λειτουργούσε ως ισχυρή κεντρομόλος δύναμη και διατηρούσε υπό την ίδια στέγη δυνάμεις με αντίθετα ιδεολογικοπολιτικά προτάγματα. Σήμερα, δεν υφίσταται ως ρεαλιστική προοπτική. Ο,τι μείνει ή προκύψει από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει μόνο σε ρόλο συμπληρώματος σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παραδοσιακών κεντροαριστερών ψηφοφόρων εγκαταλείπει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν το αναγνωρίζει πια ως εκφραστή αυτού του χώρου. Μια σημαντική μερίδα τους έχει ήδη μετατραπεί σε ιδιότυπους εκλογικούς πρόσφυγες, φουσκώνοντας τα δημοσκοπικά ποσοστά κυρίως της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυτοί οι ψηφοφόροι νιώθουν προσωρινοί πρόσφυγες κι όχι μόνιμοι μετανάστες. Το εάν τελικώς θα επιστρέψουν εξαρτάται από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Η πολιτική, όπως και η ζωή, απεχθάνεται τα κενά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο θα προκύψει ένα νέο κόμμα που θα μονοπωλήσει την πολιτική έκφραση της κεντροαριστεράς. Η οικοδόμηση κόμματος εξουσίας είναι ασύγκριτα δυσκολότερο έργο από την κατεδάφισή του. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο το έκανε ο Ανδρέας και το δεύτερο ο Γιώργος Παπανδρέου

Συνοψίζουμε:

Οταν το Μάη του 2010 έθεσαν σε εφαρμογή με το Μνημόνιο τις προειλημμένες αποφάσεις τους, ήταν ακόμα μια εποχή που μιλούσαμε για τη «γενιά των 700 ευρώ».

Αλλά ήταν σε αυτήν την Ελλάδα, την Ελλάδα της «γενιάς των 700 ευρώ», που ήρθαν να εφαρμόσουν το ιταμό τους δόγμα ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε»...

Με τη χιονοστιβάδα των μέτρων, που έκτοτε ακολούθησε, έφτασαν την κατάσταση στο σημείο αυτή η «γενιά των 700 ευρώ» να μοιάζει με... ανέκδοτο μιας πολύ μακρινής εποχής.

Ο «πατριωτισμός» τους είναι τέτοιος που σε μικρό διάστημα μας κατάντησαν να μιλάμε πλέον για τη «γενιά των 500 ευρώ». Αλλά και αυτός ο «υποβιβασμός» δεν κράτησε για πολύ...

Τώρα έχουμε φτάσει πια σε ένα σημείο που πριν καν συμπληρωθούν δυο χρόνια από την επέλαση του οδοστρωτήρα της «σωτηρίας» και στο μεσοδιάστημα των όσων μεσολάβησαν από το διάγγελμα του Παπανδρέου στο Καστελόριζο μέχρι τις «κόκκινες γραμμές» του Παπαδήμου, η αδίστακτη πολιτική τους να οδηγεί - διακηρυγμένα και με μαθηματική ακρίβεια - σε μια νέα γενιά.

Μόνο που τώρα πια δεν πρόκειται ούτε για τη γενιά των 700, ούτε για τη γενιά των 500, αλλά για τη «γενιά των 300 ευρώ» και ακόμα πιο κάτω!

Ολα αυτά, βέβαια, είναι σχηματικά αφού δεν μπορούν να αποτυπώσουν τον πόνο και την ανασφάλεια που φωλιάζουν πίσω από τους αριθμούς. Και είναι σχηματικά για τον εξής, επίσης, απλό λόγο:

Γιατί αν υπάρχει μια υπόσχεση που είδαμε από τις εκλογές του 2009 να τηρείται, αν υπάρχει μια κουβέντα των «σωτήρων» μας που να εκπληρώθηκε κατά γράμμα, δεν είναι άλλη από εκείνη του επικεφαλής της Ευρωζώνης. Ο Γιούνκερ σε ανύποπτη στιγμή είχε δηλώσει:

«Τα όσα θα συμβούν στην Ελλάδα ξεπερνούν κάθε φαντασία»!

Ε, λοιπόν, ναι! Η πραγματικότητα ξεπέρασε ακόμα και τη «φαντασία» των ίδιων των δημίων μας.

Αφού το «700» το έκαναν «500» και εκείνο με τη σειρά του το πήγαν στο «300», τώρα ούτε καν κι αυτό το φιλοδώρημα των 300 ευρώ, ούτε καν κι αυτό το σύμβολο της επαιτείας, δεν θεωρείται πλέον δεδομένο για τον Ελληνα εργαζόμενο.

Αλλωστε με το 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που στοιβάζονται στον Καιάδα της ανεργίας, το «κατόρθωσαν» ήδη: Οι άνθρωποι που συνθέτουν αυτές τις «ευημερούσες» στατιστικές της εξαθλίωσης δεν έχουν πρόσβαση, δεν ανήκουν καν ούτε ακόμα και σε αυτήν την κατηγορία των «300 ευρώ»...

Ομως οι «σωτήρες» μας, κι όταν αντέχουν να τους αποκαλούν στυγνούς, κι όταν προσπερνούν χωρίς να ερυθριούν μπρος στις κατηγορίες ότι είναι απάνθρωποι, ένα πράγμα δεν θα επιτρέψουν ποτέ:

Δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να τους κατηγορήσει ότι δεν είναι «θεσμικοί». Οτι δεν είναι «νόμιμοι». Οτι δεν έχουν «σχέδιο». Οτι δουλεύουν χωρίς «προοπτική».

Θεσμικότα, λοιπόν, νομιμότατα, σχεδιασμένα, ιδού για ποια «προοπτική»... εργάζονται με το άτιμο σχέδιο που έχουν θέσει σε εφαρμογή:

Στο όνομα της «καταπολέμησης της ανεργίας» (!), με το δουλεμπόριο των 5μηνων συμβάσεων έναντι 625 ευρώ το μήνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και που σε ετήσια βάση σημαίνει μηνιαίο «εισόδημα» ύψους 223 ευρώ, διαπράττουν το αδιανόητο - όχι στο μέλλον, τώρα το διαπράττουν:

Ετοιμάζουν ήδη τη «γενιά των 200 ευρώ»!

Εδώ πια η «βαρβαρότητα» αποδεικνύεται λέξη «μικρή» για να αποδώσει το μέγεθος του ταξικού εγκλήματος που συντελείται.

Είναι τόσο αδίστακτοι που σε συνδυασμό με τη φοροληστεία, με τα χαράτσια, με την πλήρη αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων, έχουν στρώσει πια το έδαφος:

Για τις παρούσες και επερχόμενες γενιές των καταπιεσμένων, για όλους εκείνους τους «δούλους» που θα συνεχίσουν να παράγουν για τα «αφεντικά» τον πλούτο, αλυσοδεμένοι στα κρεματόρια της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που ετοιμάζονται, το «αντιμίσθιο» έχει καταληχθεί:

Μηδέν! Ενα πελώριο... μηδέν!

Αν δεν σημάνει γενικός ξεσηκωμός, αν ο λαός δεν βάλει τέλος στον προμελετημένο αφανισμό του, τότε, ο κύβος ερρίφθη:

Οσοι επιβιώσουν από τη σημερινή ταξική γενοκτονία, ακόμα κι αν γλιτώσουν από τα «τάγματα εργασίας», ακόμα κι αν εξαιρεθούν από τα «εκτελεστικά αποσπάσματα» του... πλεονάζοντος πληθυσμού, αυτοί, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, καλούνται να οικοδομήσουν το μέλλον τους σέρνοντας τη σιδερένια μπάλα του καταδίκου στο πόδι. Να μάθουν να ζουν στις τρώγλες και μέσα σε «σπηλιές» ερειπίων.

Η «σωτηρία» τους θα είναι να ξεκινήσουν από το μηδέν. Να πορεύονται στο πουθενά. Για να καταλήξουν στο τίποτα!


Το όνειρο του Χίτλερ για μια ενωμένη Ευρώπη, κάτω από την μπότα της Γερμανίας, και με την συνεργασία της Γαλλίας του Vichy, πλησιάζει στην πραγματοποίησή του.

Η τελευταία συμφωνία που επιτεύχθηκε, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους, αντικατέστησε τα στούκας και τα τανκς. Εκεί που απέτυχαν οι σιδερόφρακτες στρατιές, πέτυχε η μεγάλη τραπεζική απάτη, μέσω της οποίας δημιουργήθηκε τεχνητά η λεγόμενη κρίση χρέους της Ευρώπης.

Πρόκειται για πόλεμο με άλλα μέσα. Όπου οι ψυχολογικές μέθοδοι αντικατέστησαν τα όπλα, αλλά όπου το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η διάλυση των εθνικά κυρίαρχων κρατών, και η επικράτηση του Deutchland uber alles!

26 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια νέα δημοσιονομική ένωση, στην οποία και θα παραδίδουν τα δημοσιονομικά τους ζητήματα για έλεγχο και έγκριση.

Τα 2 από τα 26 αυτά κράτη είναι βεβαίως βεβαίως η Γερμανία, και η βοηθός της Γαλλία. Δυο χώρες που κάποτε προσπάθησαν να κατακτήσουν την Ευρώπη, αλλά απέτυχαν. Την μια φορά με τον Ναπολέοντα, και την άλλη με τον Χίτλερ. Έτσι σήμερα, 24 κράτη αποδέχονται τον έλεγχο και την κυριαρχία των δημοσιονομικών τους, αλλά και της εθνικής τους κυριαρχίας, να τα έχουν οι δυο αυτές χώρες.

Η κρίση χρέους ήταν μια συνειδητή εξαπάτηση, από πλευράς των πολυεθνικών τραπεζικών οργανισμών. Η μόνη χώρα που εξαιρέθηκε είναι η Βρετανία, η οποία σίγουρα δεν μετάνιωσε που δεν εντάχθηκε στο ευρώ. Μάλιστα, οι Βρετανοί καλά θα κάνουν να αρχίσουν ετοιμασίες για κλείσιμο των Στενών της Μάγχης, και να θυμηθούν τους εθνεγερτικούς λόγους του Winston Churchill, από την εποχή του πολέμου.

Τους τελευταίους μήνες η δημοκρατία πέθανε στην Ιταλία και στην Ελλάδα, αφού η Γερμανία και η Γαλλία, μαζί με τους τραπεζικούς τους εταίρους, φρόντισαν να απομακρύνουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των χωρών αυτών, και να βάλουν στη θέση τους φασιστικά καθεστώτα, που κατευθύνονται από μη εκλεγμένες μαριονέτες, με δικτατορικές όμως εξουσίες.

Και όλα αυτά γιατί; Επειδή η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη, μπούκωσαν με ψεύτικο χρήμα που δημιουργήθηκε από το πουθενά, και που δεν έχει καμία μα καμία πραγματική αξία.

Οι οικονομίες των κρατών είναι πλέον εξαρτημένες από αυτό το πλαστό χρήμα, και κάποιοι επιτήδειοι προκάλεσαν μια ψεύτικη κρίση, με ψεύτικο χρήμα, ώστε να εκβιάσουν τα κράτη με σκοπό να τους παραδώσουν αυτοβούλως την εθνική τους κυριαρχία.

Υπολογίζεται πως όλα τα κράτη του πλανήτη χρωστάνε συνολικά πάνω από $100 τρισεκατομμύρια. Πρόκειται για ένα ποσό που απλά δεν υπάρχει, που ποτέ δεν υπήρχε, και που ποτέ δεν θα υπάρξει. Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται ότι η κρίση χρέους είναι τεχνητή, πλαστή, και κατασκευασμένη, και δεν είναι παρά μια τεράστια απάτη, που έχει ως σκοπό την υποδούλωση των λαών στους σκοτεινούς επιχειρηματίες που ελέγχουν τα παγκόσμια πράγματα.

Δυστυχώς, οι λαοί της γης είναι πλέον τόσο υπνωτισμένοι από τα κύματα alpha της τηλεόρασης, από το φθόριο στο νερό (που παρεμπιπτόντως, το εφηύραν οι Ναζί, για να κρατούν ήρεμους τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης), από τα chemtrails, από το πρόγραμμα χειραγώγησης του κλίματος HAARP, και ποιος ξέρει τι άλλο, με αποτέλεσμα να πιστεύουν το οτιδήποτε τους σερβίρουν τα κατευθυνόμενα από τις ελίτ ΜΜΕ. Το μήνυμα των ελίτ μεταδίδεται συστηματικά και ανελλιπώς, κάθε μέρα και κάθε νύχτα, από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Έχουμε γίνει τόσο πειθήνια ηλίθιοι, που ευχαρίστως απεμπολούμε την ελευθερία μας, και τα δικαιώματά μας, για χάρη του …. χαρτιού.

Είμαστε τόσο παράφρονες, που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό που φοβόμαστε είναι ένα κομμάτι από χαρτί, χωρίς καμιά αξία, στολισμένο με τις απεικονίσεις και τα πορτρέτα κάποιας βασίλισσας, ή κάποιου προέδρου, και για χάρη του οποίου είμαστε διατεθειμένοι να σκλαβωθούμε.

Πρέπει να ξυπνήσουμε. Όλα αυτά είναι σικέ, και ψεύτικα. Όλα είναι μια οργανωμένη απάτη. Είμαστε θύματα ενός πελώριου ψυχολογικού πειράματος χειραγώγησης, που το πραγματοποιούν κάποιοι εγκληματίες, με την συναίνεση των εκλεγμένων ηγετών μας. Πρόκειται για μια εγκληματική πράξη σε μεγάλη κλίμακα. Και ίσως για την μεγαλύτερη εξαπάτηση των λαών, όλων των εποχών.

Απόδοση: S.A.
Ο εκ Λυκουρίας Καλαβρύτων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αφού ανεσύρθη από υπόγεια της Ιπποκράτους, εστέφθη υπό του Γεωργίου του Β΄ ως υπουργός επί της Δικαιοσύνης.

Χθες εξεπλήρωσε το πρώτο γραμμάτιο πρός τον ευεργέτη του, με την ψήφιση επί της αρχής, από τους προθύμους για όλα ΠΑΣΟΚους συναδέλφους του, του νομοσχεδίου για την ελεύθερη χρήση ΟΛΩΝ των ναρκωτικών.

Το θέμα δεν «έπαιξε» στα κανάλια, μιας και το PSI και η επικειμένη άτακτη χρεωκοπία της χώρας, μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους. Όμως, η οικονομική κρίση σε μερικά χρόνια θα ξεχαστεί και θα έχει αφήσει πίσω της πολλές πληγές, που με το πέρασμα του χρόνου, αργά ή γρήγορα θα επουλωθούν.

Αλλά η ελεύθερη χρήση και με το νόμο κάθε είδους ναρκωτικής ουσίας, θα δημιουργήσει χιλιάδες πληγές στον κοινωνικό ιστό της χώρας, στους νέους, στις οικογένειές τους, αλλά και σε όλους τους πολίτες.

Πληγές στους νέους που προκαλεί η εξάρτηση από τις ουσίες, πληγές που δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να θεραπευθούν, αφού με μαθηματική ακρίβεια προκαλούν τον θάνατο.

Πληγές στις οικογένειές τους που ζούν κάθε μέρα το ίδιο δράμα, βλέποντας τα παιδιά να αργοπεθαίνουν μέ αναξιοπρέπεια και εξευτελισμούς.

Πληγές σε όλη την κοινωνία που υφίσταται, πέραν της οικονομικής δαπάνης για την θεραπεία, η οποία όμως σπάνια επιτυγχάνεται, και την εγκληματικότητα που είναι συνδεδεμένη με την χρήση των ναρκωτικών.

Πληγές που μόνον οι πράσινες κότες της βουλής δεν είναι σε θέση να δούν.

Αλλά όλα εδώ πληρώνονται.

Πολλοί από τους βουλευτές που χθες ψήφισαν πρόθυμα ΝΑΙ στην ελεύθερη χρήση ναρκωτικών, είναι ή θα γίνουν γονείς. Τότε θα μετανιώσουν πικρά για την δουλική προθυμία τους, αλλά θα είναι αργά και γι΄ αυτούς και για τα παιδιά τους.

Όμως ο Παπαϊωάννου είναι ευχαριστημένος. Εξετέλεσε την προσταγή του Παπανδρέου, που πρίν μερικά χρόνια συμβούλευε τους Έλληνες να καλλιεργούν χασίς σε γλάστρες στα μπαλκόνια.

Αλλά και ο Παπανδρέου είναι ευχαριστημένος αφού εκτελούσε «άνωθεν» εντολές. Είναι γνωστό ότι ο προϊστάμενος George Soros, δαπανά εκατομμύρια δολλάρια για την χρηματοδότηση οργανώσεων που «αγωνίζονται» για την ελεύθερη χρήση των ναρκωτικών.

Πριν σπεύσει κάποιος «δύσπιστος» να ισχυριστεί ότι όλα αυτά είναι σενάρια συνομωσίας, τον παραπέμπω στην επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής υπηρεσίας διώξεως ναρκωτικών (DEA), όπου περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι δραστηριότητες του George Soros, για την ελεύθερη χρήση των ναρκωτικών. ΕΔΩ

Υστερόγραφο. Όσο για την υβριστική δήλωση του Παπαϊωάννου εναντίον των οικονομικών εισαγγελέων που «τόλμησαν» να δείξουν τον Παπανδρέου και την συμμορία του, ως υπευθύνους για το θέμα της πλασματικής διόγκωσης του χρέους της χώρας μας, δεν εκπλήσσομαι. Ο λόγος είναι απλός : Τι είναι ο Παπαϊωάννου; Μα φυσικά ΠΑΣΟΚ. Αυτό τα λέει και τα εξηγεί όλα.

Δημήτρης Μακρής  • Το ράλι στην Ευρώπη είναι τεχνητό
  • Μην σας ξεγελά η ΕΚΤ
  • Η εικόνα δεν έχει αλλάξει
Με μία ιδιότυπη σύντομη έκθεση επανήλθαν σήμερα οι αναλυτές της Citigroup, σχολιάζοντας την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μέσα από τα πειράματα της... Βιολογίας.

Στην έκθεση υπό τον τίτλο “Artificial life and Dolly the Sheep” (Η τεχνητή ζωή και το πρόβατο Dolly) επισημαίνουν ότι η Ευρώπη έχει μεν λάβει το φιλί της ζωής από τα προγράμματα της ΕΚΤ, ωστόσο τίποτα δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Ίσως να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά όπως οι βιολόγοι ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν πριν έναμιση χρόνο περίπου το γονίδιο που ελέγχει όλο το ανθρώπινο DNA, έτσι και η ΕΚΤ ισχυρίζεται τώρα με παρόμοιο σθένος ότι αναζωογώνησε τις αγορές. Οι μαζικές ενέσεις ρευστότητας αντιμετωπίστηκε σαν το φιλί της ζωής που έβγαλε από την κρίση την Ευρώπη. Δεν είναι όμως έτσι, ισχυρίζονται οι αναλυτές της Citi. Το πρόσφατο ράλι είναι τεχνητό, χωρίς να υποστηρίζουμε ότι δεν έχει κάποια ερείσματα, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεση.

«Και αυτό γιατι; Χαρακτηρίζουμε τεχνητό το ράλι επειδή δεν έχει κανένα ίχνος αυτοτροφοδότησης από την αγορά», αναφέρει η Citigroup. Τα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ (LTROs) μπορεί να κατάφεραν να σπάσουν τον καθοδικό κύκλο της αγοράς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποκαταστάθηκε η έλλειψη της ρευστότητας που παρατηρείται. Αν και τα κεφάλαια είναι φθηνά, θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός, χωρίς στο μεταξύ να γίνει κάτι σημαντικά αρνητικό ώστε να καταφέρει η αγορά να εμπιστευθεί τους συντελεστές της.

Την ίδια ώρα, ούτε τα θεμελιώδη δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ίσα ίσα. Φαίνονται ακόμη δυσοίωνα. Παρά την ελαφρώς αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών μάκρο, η οικονομία δε δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ύφεση 1,2-1,5% στην ευρωζώνη το 2012, ενώ και τα εταιρικά αποτελέσματα είναι μεικτά, σημάδια πολύ αρνητικά για την διαχείριση της κρίσης.

Σε αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές καλούν τους επενδυτές να προσθέσουν και την αβεβαιότητα που προκαλούν τα εξής:

- Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εύθραυστη
- Ερχονται εκλογές στη Γαλλία
- Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι βρίσκεται υπό μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας

Και η Citigroup καταλήγει:
Όταν κάποιος παίζει με το Θεό ποτέ δεν έχει καλή κατάληξη...


  • …για να αποφασίσουμε αν θα σηκώσουμε το κεφάλι ή αν θα το ακουμπήσουμε στον πάγκο του δημίου
Μέχρι χθές είχαμε αντιληφθεί ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού είχαν δύο ορμητήρια, αυτό του Δ΄Ραϊχ ( βλ. Ε.Ε) και εκείνο του προσωρινού διαχειριστή της Νέας Τάξης Πραγμάτων (βλ. ΗΠΑ).

Αν και ο γενικός σκοπός των δύο επιτελείων ήταν και παραμένει ο ίδιος ( η μετατροπή του μέχρι χθές προτεκτοράτου τους σε δουλοπαροικία), ωστόσο είχε γίνει εμφανής η διαφορά στο περιεχόμενο αυτών των επιθέσεων και το οποίο ασφαλώς ήταν ενδεικτικό της εσωτερικής φραγωμάρας που υπάρχει στην παγκόσμια λυκοσυμμορία η οποία ακόμα δεν έχει "εκλέξει" τον "νονό".

Τις τελευταίες ειδικά ημέρες παρατηρούμε μία περίεργη "σύγκλιση" στις εκτιμήσεις αυτών των δύο επιτελείων σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στην πατρίδα μας τις επόμενες 10 εβδομάδες! Βλέπουμε δηλαδή τόσο η Ατλαντική μαφία όσο και η Ευρωπαϊκή να αναφέρονται σε μία χρεοκοπία της Ελλάδας η οποία θα επισυμβεί έως τις 20 Μαρτίου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την περίεργη και πάντως όψιμη ενασχόληση των ελληνικών ΜΜΕ με το θέμα "επιστροφή στην δραχμή", ζήτημα που μεχρι πρότινος αποτελούσε "ταμπού" για τους μισθωμένους κοντυλοφόρους της εξουσίας, καταδεικνύουν ότι η σημερινή ευρωατλαντική τρομο- προπαγάνδα περιέχει μιά αλήθεια.Ότι δηλαδή εντός των επομένων εβδομάδων, το σχέδιο εξόντωσης της Ελλάδας και μεγάλου μέρους του πληθυσμού της θα έχει ολοκληρωθεί.

Μας προετοιμάζουν δηλαδή όχι μόνο για την επερχόμενη ολοκληρωτική συνθηκολόγηση και παράδοση στον εχθρό μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία βέβαια θα υπογραφεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τάϊσμα των πεινασμένων για ανθρώπινο κρέας Ελλήνων και ξένων τραπεζιτών, πετρελαιάδων, καναλαρχών, πολιτικών κλπ (βλ. PSI), αλλά και για την επιστροφή στην δραχμή.

Μια δραχμή όμως που θα κυκλοφορεί σε μία κυριολεκτικά και απο κάθε άποψη κατοχική Ελλάδα, σαν ένα "εσωτερικό" νόμισμα το οποίο θα αφορά μόνο τους λιμοκτονούντες "ιθαγενείς".Οι μαυραγορίτες του αύριο έχουν ήδη στήσει τα μαγαζιά τους και με την μεταμφίεση του "σαράφη" αγοράζουν απο σήμερα χρυσαφικά και κοσμήματα πληρώνοντας προς το παρόν σε υποτιμημένο ευρώ.
Θα το ξαναπούμε για άλλη μιά φορά.

Η δραχμή ή τέλος πάντων η επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα δεν αποτελεί απο μόνη της σωτηρία.,αν δεν συνδυαστεί με:

1)Μονομερή διαγραφή όλου του χρέους,το οποίο δεν θα εξυπηρετηθεί ακόμα και αν μας επιτρέψουν να κόβουμε στο νομισματοκοπείο μας όσα μάρκα μπορούμε

2)Έξοδο απο την ευρωζώνη και την Ε.Ε που με τους κανόνες τους μας οδήγησαν σε αυτήν την οικονομική ασφυξία αφού μας απαγόρευαν οποιανδήποτε ωφέλιμη γιατον τόπο μας διακρατική συμφωνία

3)Εθνικοποίηση όλων των ελληνικών τραπεζών . οι οποίες μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν ούτε ως τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, ούτε κάν ως σαράφικες επιχειρήσεις, αλλά ως ένας σωλήνας ο οποίος απλώς μεταφέρει με ρυθμιζόμενη ροή το αίμα των Ελλήνων στις δεξαμενές της ΕΚΤ , του ΔΝΤ και των άλλων δεξαμενών λίπους του συστήματος.

Αν δεν συμβούν όλα τα παραπάνω, τότε η δραχμή απο ζωγόνος εθνική βιταμίνη θα γίνει το θανατηφόρο Zyclon B του ευρωατλαντικού θαλάμου αερίων, για την κατασκευή του οποίου έχυσαν πολύ ιδρώτα (με το αζημίωτο) οι ντόπιοι εργολαβοι και υπεργολάβοι της βουλής, των ΜΜΕ, των τραπεζών κλπ.

Πρέπει να γίνει σε όλους μας αντιληπτό ότι δεν έχουμε χρόνο.

Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε ελπίζοντας ότι ο Παπαδήμος και η τρικομματικής στήριξης και διακομματικής ανοχής κυβέρνησή του, θα ενδιαφεθούν για την σωτηρία της χώρας μας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αφ΄ενός να τελειώσουν γρήγορα την εργολαβία της εθνικής μας καταστροφής και αφ΄ετέρου να έχουν διασφαλίσει την σωτηρία των μελών του "συνεργείου" τους.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η μοναδική μας επιλογή είναι ένας ειρηνικός εθνικοπελευθερωτικός αγώνας ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει εδώ και τώρα.

Δεν έχουμε τώρα την πολυτέλεια για πολλές μεταξύ μας διαβουλεύσεις, ούτε και προλαβαίνουμε να πολυεξετασουμε απο που βαστάει η σκούφια του καθε ενός που θα συμμετάσχει σε αυτόν. Τώρα πρέπει να δώσουμε τις απαραίτητες μάχες και χρειάζονται όλοι.

Ξέρω ότι ανάμεσά μας υπάρχουν αρκετοί προβατόσχημοι λύκοι, πράκτορες, πεμπτοφαλαγγίτες, αριβιστές, τυχοδιώκτες και προβοκάτορες.Όμως εδώ που φτάσαμε δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πίσω. Ή θα προχωρήσουμε αντιστεκόμενοι στα σχέδια των ξένων και ντόπιων "λυκόμορφων φορολογητών " (όπως έλεγε ο Άγιος Ευγένιος Γιαννούλης) και τοκογλύφων τώρα που μπορούμε, ή θα περιμένουμε να δούμε το λέπίδι του δημίου, όταν δηλαδή θα είναι αργά, για να σηκώσουμε κεφάλι.


Ιδού η μέθοδος της «πειθούς» τους:

Ξεκίνησαν με το «μνημόνιο ή χρεοκοπία». Πίσω του κρύβονταν τα μέτρα για μειώσεις μισθών και συντάξεων. Τα επέβαλαν. Και μας έφεραν τη... χρεοκοπία.

Συνέχισαν με το «μεσοπρόθεσμο ή τανκς». Πίσω του κρύβονταν τα χαράτσια, η φορολεηλασία και η... «δημοκρατία» των δοτών πρωθυπουργών.

Ακολούθησε το σίριαλ της «έκτης δόσης» υπό τον... εμπνευσμένο τίτλο: «Ευρώ ή καταστροφή». Ηρθε, τελικά, η έκτη δόση και μαζί της η συγκυβέρνηση της «μαυρίλας», της απόλυτης καταστροφής, της μαζικής δυστυχίας, της πρωτοφανούς φτώχειας.

Τώρα, ενόψει της «έβδομης δόσης» μαθαίνουμε ότι τίθεται το ύστατο, το υπέρτατο δίλημμα: «PSI ή θάνατος»! Οπου ως... «ζωή» ορίζεται η κατάργηση έως και του κατώτατου μισθού, η νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου ο λαός θα ψάχνει θέση στα συσσίτια των απόρων (σ.σ.: «γιορτές» κατά την έκφραση Παπαδήμου)...

Σε ένα έχουν δίκιο:

Οτι, πράγματι, διανύουμε τη φάση, την ύστατη στιγμή, όπου το δίλημμα τίθεται πλέον με τρόπο απόλυτο, οριστικό και υπαρξιακό:

«`Η αυτοί ή εμείς»!

Οι ΗΠΑ κλείνουν τη πρεσβεία τους στη Δαμασκό.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να κλείσει την αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό και να απομακρύνει όλο το προσωπικό μέχρι το τέλος αυτού του μήνα εξαιτίας “της ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στη Συρία”,δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

“Η πρεσβεία θα παρέμενε σε λειτουργία”, σύμφωνα με αξιωματούχους, “αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ παρείχε ενισχυμένη προστασία, την οποία μέχρι στιγμής είναι απρόθυμο να εγκρίνει”.