Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Νοε 2013

Αρχίζει να μικραίνει η πατρίδα. Το νιώθουμε κάθε μέρα που περνά. Αφήσαμε να μας δείχνουν οι λιγδιάρηδες της εξουσίας και τα φερέφωνά τους μέσα από εφημερίδες και κανάλια τις μεγάλες καταστροφές αλλά ένα φως δεν έπεσε για να μας δείξει ότι η πραγματική πατρίδα φεύγει στο κάτω μέρος μιας κλεψύδρας που δεν έχει πάτο. Επικεντρώσαμε στο πορτοφόλι και στα υπό αμφισβήτηση σύνορά μας την ανησυχία μας, χάνοντας τα μικρά, αυτά που μας έκαναν να νιώθουμε ότι σε αυτόν τον κόσμο η χώρα του φωτός είναι δική μας.

Πολύ συχνά πιπιλάμε την λέξη φιλότιμο και παλικαριά αλλά κατ’ ουσία τις δύο αυτές έννοιες τις έχουμε βγάλει από το κύτταρό μας μια και καλή. Είμαστε πλέον ένας λαός πλαδαρός, τεμπέλης και ασυνείδητος. Πρέπει να το χωνέψουμε ότι είμαστε πλέον ένας επικίνδυνος λαός. Ένας λαός που αποτελείται από εκατομμύρια άτομα που δεν θέλουν να είναι λαός. Θέλει ο καθένας από μόνος του και ο καθένας για την πάρτη του. Η κοινή συνείδηση και η κοινή δικαιοσύνη δεν έχουν θέση πια σε αυτό το κομμάτι γης. Με την καραμέλα του κατατρεγμένου, του ξενιτεμένου, του εξορισμένου, του καταπιεσμένου, ξεχάσαμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, κάτι που θα είναι η συνέχεια όλων αυτών που άλλοι έκαναν πριν από μας.

Στοχεύσαμε στο μηνιάτικο. Στοχεύσαμε στην απόκτηση προσωπικού πλούτου. Στοχεύσαμε στο Εγώ. Ως μέσο είχαμε τον εγωκεντρισμό μας και μία αλαζονεία μικροαστική. Τα αποκτήσαμε όλα τα παραπάνω, αλλά ένα κλικ στην ιστορία του κόσμου μάς απέδειξε ότι τελικά δεν ήμαστε αλυσίδα αλλά κρίκοι ξέχωροι, ο καθένας ακουμπισμένος εκεί που τον βόλευε. Δεν ενώνεται η αλυσίδα για να σύρει αυτή την χώρα από τον βόθρο που έχει πέσει. Και κανείς άλλος δεν φταίει για αυτό παρά όλοι μας, ως άτομα ο καθείς ξεχωριστά. Αποσπαστήκαμε ο ένας από τον άλλον, σιχαθήκαμε ο ένας τον άλλον και αν δούμε ένα άνοιγμα αντί να ενωθούμε με τον διπλανό θα το χρησιμοποιήσουμε για να εκμεταλλευτούμε τον δικό του χώρο. Να τον κατακτήσουμε.

Δεν αντέγραψε εμάς η εξουσία, εμείς την αντιγράψαμε. Όταν την βλέπαμε να βιάζει και να εξολοθρεύει τα μικρά και ασήμαντα που για γενιές ολόκληρες ήταν πατρίδα, δεν της κόψαμε το κεφάλι παρά αντιγράψαμε τους τρόπους για να εξουσιάσουμε- εμείς οι μικροί δικτάτορες- όλο και περισσότερο χώρο τόσο όσο να νιώθουμε πιο πολύ άτρωτοι, πιο πολύ, στην μοναχικότητά μας, ασφαλείς. 
Έτσι μικρύναμε εμείς ως άτομα και μετέπειτα ως λαός. 
Έτσι καταφέραμε να θεωρούμε ότι γίναμε σπουδαίοι αλλά απάτριδες πλέον. Εμείς δεν κυνηγηθήκαμε, δεν ξεριζωθήκαμε, δεν πολεμήσαμε, δεν εξοριστήκαμε. Ως ελεύθεροι και αλαζόνες, ο καθένας μοναχός, καταφέραμε αυτό που δεν κατάφερε κανείς ανθέλληνας που πέρασε από αυτόν τον τόπο. Να φέρουμε τα σύνορα μέχρι εκεί που φθάνει η ανάσα του καθένα μας. 

Πηγή SimpleMan

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Όποτε πλησιάζει η ημερομηνία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που έγινε το Νοέμβριο του 1973 ενάντια στην κυβέρνηση της εποχής, αρχίζει να επαναλαμβάνεται η ίδια κακόγουστη φάρσα. Οι πλέον καθεστωτικές εφημερίδες κυκλοφορούν μαζί με πολυσέλιδα ένθετα που περιγράφουν τους αγώνες όσων εξεγέρθηκαν, τα παράνομα κανάλια των νταβατζήδων δείχνουν ντοκιμαντέρ με τα γεγονότα που έμειναν στην ιστορία, οι πιο υποταγμένοι πολιτικοί δηλώνουν την αιώνια πίστη τους στη δημοκρατία και οι ξεφτιλισμένες δημοσιογραφικές πουτάνες βράζουν από οργή κατά των στρατιωτικών που κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες της Ελλάδας για 7 ολόκληρα χρόνια.

Αυτοί οι λόγοι, μαζί με το πέρασμα του χρόνου και την προκλητική θρασύτητα των απατεώνων που εξαργυρώσανε την κατάληψη του Πολυτεχνείου για να κάνουν κατάληψη στην εξουσία, μας εξηγούν γιατί το Πολυτεχνείο έχει χάσει το νόημα του, παρόλο που τα συνθήματα του είναι πάντα επίκαιρα.

Το Πολυτεχνείο το χρησιμοποιεί ο καθένας όπως τον βολεύει. 40 χρόνια έχουν περάσει και ο κάθε άσχετος μπορεί να λέει ότι θέλει. Ο εξαιρετικός Ανδρέας Παπαμιμίκος λέει για παράδειγμα: 
Τιμούμε, στις 17 Νοεμβρίου, τους αγώνες της νέας γενιάς για Παιδεία και Δημοκρατία. Βγάζουμε, όμως, και τα ουσιαστικά διδάγματα. Για διαρκή αναβάθμιση της Παιδείας που μπορεί να επιτυγχάνεται μόνο με ανοιχτά Πανεπιστήμια. Για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η νέα προοπτική και να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των Ελλήνων. Αλλά και την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, μακριά από άκρα και ακρότητες». 
Τι θέλει να πει ο ποιητής; Τιμάει από τη μία μεριά τους αγώνες για παιδεία και δημοκρατία, έτσι όπως εκφράστηκαν από μία αιματηρή κατάληψη στο Πολυτεχνείο, αλλά, από την άλλη μεριά, τονίζει και την ανάγκη για διαρκή αναβάθμιση της παιδείας και ανοιχτά πανεπιστήμια. Και όλα αυτά μακριά από άκρα και ακρότητες, λες και το Πολυτεχνείο ήταν η αυθόρμητη αντίδραση της φιλήσυχης κεντροδεξιάς νεοαλαίας της εποχής, που έδωσε το αίμα της για το πρωτογενές πλεόνασμα και την υπέρογκη χρηματοδότηση των τραπεζών!

Η αλήθεια είναι απλή και απέχει χιλιόμετρα από την άποχη των απανταχού Παπαμιμήκων: Τα ονόματα των λιγοστών ανθρώπων που έκαναν την αρχική κατάληψη στο Πολυτεχνείο το 1973 δεν βγήκαν ποτέ στη δημοσιότητα, οι δημοκράτες εξουσιαστές όσο πιο ακραία οικονομικά μέτρα και γενικευμένη καταστολή εφαρμόζουν τόσο περισσότερο πνέουν μένεα κατά της χούντας και κάθε χρόνο έχουμε την ίδια ιστορία. Τυπικές δηλώσεις, εθιμοτυπικά γεγονότα, επανάσταση του κώλου και επίδειξη περηφάνιας με ημερομηνία λήξης. Μόνο που πλέον έχουμε φτάσει σε τόσο ακραίο σημείο που πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Το παραμυθάκι της καλής δημοκρατίας που κέρδισε την κακή χούντα είναι μόνο για τους πολύ ηλίθιους, π.χ. για τους πανίβλακες που ασπάζονται τις απόψεις τύπου Παπαμιμίκου. Βέβαια, υπάρχουν εκατομμύρια τέτοιοι ανάμεσα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους κάνουμε το χατήρι να ανεχτούμε την ατελείωτη βλακεία τους. Καμία ανοχή στη βλακεία και τη χαζομάρα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο λογικής.

Μας λένε ότι επί χούντας έγιναν τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, λες και η ελληνική δημοκρατία που την διαδέχτηκε αποδείχτηκε αμέμπτου ηθικής. Μας λένε ότι επί χούντας οι δικτάτορες φρόντισαν να αθωώσουν προκαταβολικά τον εαυτό τους με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, λες και ο Βενιζέλος έκανε κάτι διαφορετικό. Μας λένε ότι επί χούντας οι στρατιωτικοί διορίζαν τους συγγενείς τους στο δημόσιο, λες και επί δημοκρατίας δεν γέμισε το δημόσιο με συγγενείς και φίλους. 2 μέτρα και 2 σταθμά.

Αν τα καθεστωτικά ΜΜΕ είχαν την ίδια “σκληρή” αντιμετώπιση προς το φάντασμα της δημοκρατίας, τότε το σύστημα που έφτασε τη χώρα στη χρεοκοπία θα εξαφανιζόταν μέσα σε λίγα λεπτά. Όσο η δημοκρατία τους κάνει τα χατήρια, τότε δεν κινδυνεύει από την κριτική τους. Αν και μετά από 40 χρόνια, μπορεί να ανακαλύψουν τα βρώμικα άπλυτα της δημοκρατίας, ακόμα και οι πιο δημοκράτες…

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Φαινόμενα έντονης κατάθλιψης και ομαδικού στρες έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που έχει ανησυχήσει την τουρκική στρατιωτική ηγεσία η οποία παρατηρεί με αμηχανία τα κρούσματα που συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέσα σε πέντε μέρες και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα από 11 έως 15 Νοεμβρίου 2013, πέντε υπαξιωματικοί του τουρκικού στρατού αυτοκτόνησαν, γεγονός που συγκλόνισε τις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό άρθρο του αρθρογράφου της εφημερίδας Milliyet, Tunca Bengin, στο φύλο της 18/11, φαινόμενα κατάθλιψης, άγχους, στρες και κρούσματα αυτοκτονιών, είναι στην ημερήσια διάταξη τον τελευταίο καιρό στον τουρκικό στρατό δίνοντας μια εικόνα πραγματικά άκρως προβληματική. Όπως αποκαλύπτει ο Τούρκος αρθρογράφος, τα κρούσματα των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και τα περισσότερα σημειώνονται στις τάξεις των επαγγελματιών στρατιωτικών αλλά και στις τάξεις των κατωτέρων αξιωματικών, δηλαδή των υπαξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όπου έχει παρατηρηθεί κυριολεκτικά «καταιγίδα» αυτοκτονιών.

Η κατάσταση αυτή έχει σημάνει «συναγερμό» στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία και με εντολή της στην στρατιωτική ιατρική ακαδημία, «Gülhaner Askeri Tip Akademisi» μια ομάδα έμπειρων ψυχίατρων κλήθηκε να μελετήσει τα φαινόμενα και να βρουν τα αίτια των συνεχώς αυξανόμενων αυτοκτονικών κρουσμάτων. Όπως δήλωσε στο ίδιο άρθρο ο καθηγητής ψυχιατρικής της στρατιωτικής ιατρικής. Nevzat Tarhan,τα φαινόμενα μελετούνται και είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα κρούσματα αυτοκτονιών συνεβήκαν με απ’ ευθείας εκπυρσοκρότηση του νόμιμου όπλου που βρίσκονταν στα χέρια του αυτόχειρα.
Όλα τα κρούσματα, όπως υποστήριξε ο Τούρκος στρατιωτικός ψυχίατρος, εξετάζονται όπως και τα φαινόμενα βαριάς κατάθλιψης τα οποία έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ψυχοφαρμάκων. Γενικό συμπέρασμα είναι πως η τάξη που έχει πληγεί περισσότερο τον τελευταίο καιρό από την κατάσταση αυτή, είναι η τάξη των υπαξιωματικών, ένα σώμα που είναι η «κολώνα» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία ακόμα και για την ομαλή λειτουργία του τουρκικού στρατού.

Βεβαία σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση παίζει και η μεγάλη απαξίωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, οι αλλεπάλληλες καταδίκες και φυλακίσεις ανωτάτων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και παράλληλα η μεγάλη «θύελλα» των ανυπότακτων αλλά και των λιποτακτών που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, γεγονός μοναδικό για εθνικό στρατό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Milliyet, στις 2/11, μέσα σε ένα μήνα είχαμε τις παραιτήσεις 2 στρατηγών και 710 αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε τις παραιτήσεις δυο αντιναυάρχων που προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα στην επετηρίδα του τουρκικού ναυτικού και εν συνεχεία νέες αθρόες παραιτήσεις που επίσης δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμο λειτουργία του κλάδου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα μιας χώρας που θέλει να προβάλλεται σαν υπερδύναμη της περιοχής. Αυτή είναι η Τουρκία που μας καλλιεργεί με την συνδρομή των διαφόρων Ελλήνων τουρκολάγνων φοβικά σύνδρομα για να υποχωρήσουμε σε όλα τα εθνικά μας θέματα απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί από το δημοσίευμα των “Επικαίρων” για το πως λειτουργεί το δίκτυο υποκλοπών των Βρετανών σε όλο τον κόσμο και η «ασπίδα» που προσφέρουν οι εκάστοτε πρεσβείες…

Του Μάνου Ηλιάδη

Ο θόρυβος για τις υποκλοπές των επικοινωνιών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με πλέον εντυπωσιακό στοιχείο την υποκλοπή του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ από το 2002 και μετά, επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικώς στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Η πραγματικότητα, πάντως, είναι ότι στο θέμα αυτό εμπλέκονται –βάσει συμφωνιών για
συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών που ισχύουν από εξήντα και πλέον ετών– και η Αγγλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι πέντε δηλαδή αγγλόφωνες χώρες που αποτελούν αυτό που είναι γνωστό και ως «Συμμαχία Πέντε Μάτια»(FiveEyesAlliance).

Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα

Από τα πρόσφατα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στον τομέα των υποκλοπών η συνεισφορά της Αγγλίας είναι τεράστια, εκ του γεγονότος ότι στο έδαφός της υπάρχει έξοδος τουλάχιστον δεκατεσσάρων μεγάλων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών –στοιχείο απαραίτητο για την παράνομη διασύνδεση για υποκλοπές επικοινωνιών δεκάδων χωρών–, πριν τα καλώδια αυτά συνεχίσουν για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ιδιαίτερης αναφοράς είναι και η σχεδόν αποκλειστική συνεισφορά της Αγγλίας και της αρμόδιας υπηρεσίας της, της γνωστής Government Communications Headquarters (GCHQ), στη συλλογή πληροφοριών μέσω υποκλοπών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, οι οποίες γίνονται από την αγγλική βάση του Αγίου Νικολάου στην Κύπρο, που είναι και η μεγαλύτερη βάση υποκλοπών στον κόσμο.
Αυτό που έγινε επίσης γνωστό από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ότι το τεράστιο αυτό δίκτυο υποκλοπών συμπληρώνεται από τις μονάδες SpecialCollectionServices (SCS), οι οποίες λειτουργούν υπό πλήρη διπλωματική ασυλία, δεδομένου ότι πρόκειται για εξοπλισμό ο οποίος εγκαθίσταται στο κτήριο της Πρεσβείας (κατά προτίμηση στην ταράτσα ή στον τελευταίο όροφο), καλυπτόμενος από ειδικές ελαφρές κατασκευές, που δίδουν εξωτερικά την εντύπωση ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις κλιματισμού ή του ανελκυστήρα κ.λπ. Φωτογραφίες διαφόρων ανά τον κόσμο αμερικανικών πρεσβειών με τέτοιες κατασκευές δημοσίευσε πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό DerSpiegel, ορισμένες των οποίων δημοσιεύονται εδώ προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα αυτό που αποτελεί το κύριο θέμα του παρόντος.

Η αμερικάνικη πρεσβεία στο Βερολίνο.

Στο σχετικό δημοσίευμα του DerSpiegel, που προφανώς οφείλεται σε διαρροή της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΒΝD, αναφέρεται ακόμη ότι μια τέτοια SCS υπάρχει και στην πρεσβεία της Αγγλίας στο Βερολίνο, η οποία βρίσκεται πλησίον της γερμανικής Βουλής και των γραφείων της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που προκάλεσε την κλήση του Άγγλου πρέσβη από τον Γερμανό ΥΠΕΞ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι τέτοιες εγκαταστάσεις λειτουργούν σε ογδόντα περιοχές του κόσμου, εκ των οποίων οι δεκαεννέα είναι σε πόλεις της Ευρώπης.

Μεταξύ των φωτογραφιών με τις σχετικές ελαφρές κατασκευές που μοιάζουν με τετράγωνους κλωβούς χωρίς παράθυρα και ανεφέρθησαν παραπάνω υπάρχει μια φωτογραφία της οροφής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και μια άλλη στην αντίστοιχη πρεσβεία της Λευκωσίας. Να σημειωθεί ότι ανάλογος θόρυβος για υποκλοπές από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε γίνει πριν από το έτος 2000, αν θυμόμαστε καλά, με τη διαφορά ότι οι τότε δημοσιευθείσες πληροφορίες του κυπριακού Τύπου έδειχναν, αντί της ελαφράς αυτοσχέδιας κατασκευής που υπάρχει σήμερα στην οροφή, τα παράθυρα του άνω ορόφου της πρεσβείας που ήταν μόνιμα κλειστά, καλυμμένα από ένα υλικό που έμοιαζε με πλαστικό.

Η αμερικάνικη πρεσβεία στη Λευκωσία

Η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία

Στην Κύπρο, που θυμίζει πλέον την Καζαμπλάνκα, τη Λισαβόνα και την Κωνσταντινούπολη την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχει ακόμη και μια αντίστοιχη εγκατάσταση στην οροφή της ρωσικής πρεσβείας – ήταν δυνατόν να λείψει η Ρωσία από αυτό το πανηγύρι που γίνεται στην Κύπρο;

Στον κατάλογο με τις παραπάνω δεκαεννέα πόλεις της Ευρώπης που έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις την πρώτη θέση εμφανίζεται να κατέχει η Αθήνα, η οποία μαζί με τη Βιέννη και τη Μόσχα είναι οι μόνες πρωτεύουσες στις οποίες υπάρχουν –εκτός από τηλεχειριζόμενες συσκευές υποκλοπών– και οι προαναφερθείσες ειδικές μονάδες των SCS (Ειδικές ΥπηρεσίεςΣυλλογής). Στις πόλεις στις οποίες υπάρχουν τέτοια συστήματα συλλογής πληροφοριών περιλαμβάνονται, εκτός από την Αθήνα και τη Λευκωσία, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Βαρσοβία, η Μαδρίτη, η Γενεύη (στο αμερικανικό προξενείο που γειτνιάζει με το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών), το Ζάγκρεμπ, η Βιέννη, η Στοκχόλμη, η Μόσχα, το Λάγκος της Νιγηρίας, το Καράκας, η Αβάνα, η πόλη του Μεξικού, η Σάναα (Υεμένη) κ.ά.

Το αμερικάνικο προξενείο στη Γενεύη.

Χαρακτηριστικό όλων των εγκαταστάσεων υποκλοπών που υπάρχουν στις πόλεις με τέτοια συστήματα είναι είτε η ύπαρξη των αυτοσχέδιωνκλωβών στις οροφές πρεσβειών είτε τα κλειστά παράθυρα που είναιμόνιμα καλυμμένα από ένα ειδικό διηλεκτρικό (μη αγώγιμο) υλικό, το οποίο επιτρέπει τη διέλευση ακόμη και των πλέον ασθενών ραδιοσημάτων και τη συλλογή τους από τις κεραίες (δίσκοι-πιάτα) ή διατάξεις κεραιών διαφόρων τύπων που είναι τοποθετημένες πίσω από το υλικό αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις, τέτοιες εγκαταστάσεις εμφανίζονται ως ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, σε ορισμένα σημεία των οποίων υπάρχουν τα συγκεκριμένα διηλεκτρικά πλέγματα πίσω από τα οποία κρύβεται ο εξοπλισμός υποκλοπών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι, δεδομένης της ανάγκης για επεξεργασία και ανάλυση των συλλεγομένων σημάτων πριν αυτά αποσταλούν στο εξωτερικό, απαιτείται σχετικά μεγάλος χώρος για τη στέγαση εξοπλισμού και προσωπικού, ο οποίος συνήθως είναι στον τελευταίο όροφο του κτηρίου, τα παράθυρα του οποίου δεν επιτρέπουν την παρατήρηση από έξω προς τα μέσα. Η πλέον εμφανής εγκατάσταση σε κτήριο διπλωματικής αποστολής είναι αυτή του αμερικανικού προξενείου στη Γενεύη, το οποίο, ως προανεφέρθη, «βλέπει» το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, όπως κι αυτή στην πρεσβεία στο Βερολίνο, που είναι από τις μεγαλύτερες και συγκρίσιμη σε μέγεθος με αυτές στην Κύπρο και την Υεμένη. Μια δορυφορική φωτογραφία ή μια αεροφωτογραφία από χώρες που δεν διαθέτουν δικούς τους δορυφόρους συμπληρώνει την εικόνα.

Η εγκατάσταση υποκλοπών των Άγγλων στην Αθήνα
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι διαρρεύσασες πληροφορίες αναφέρονται μόνο στις υποκλοπές που γίνονται από τις ΗΠΑ και ουδέν για την Αγγλία (ούτε και καμία φωτογραφία από τέτοιες εγκαταστάσεις στην αγγλική πρεσβεία). Η πραγματικότητα είναι ότι σημαντικό ρόλο στις υποκλοπές επικοινωνιών πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών στη χώρα μας παίζει η Αγγλία, και μάλιστα από ένα σημείο που απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο και βρίσκεται περίπου στην ίδια απόσταση, σε νοητή ευθεία γραμμή, από το υπουργείο Εξωτερικών και πλήθος άλλων υπουργείων.

 
Πρόκειται για το κτήριο που στεγάζει από ετών το περίφημο Βρετανικό Συμβούλιο (BritishCouncil), επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, στην οροφή του οποίου εντοπίσαμε μία από τις πλέον εντυπωσιακές ιδιοκατασκευές τύπου κλωβού που είδαμε σε φωτογραφίες πρεσβειών σε άλλες χώρες.

Η σχετική φωτογραφία, που δημοσιεύουμε σήμερα, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική τόσο για το μέγεθός του συγκεκριμένου ορθογώνιου κλωβού και το υλικό κατασκευής του –τελείως διαφορετικό από το υπόλοιπο κτήριο– όσο και για την προφανή έλλειψη του λόγου υπάρξεώς του. Η κατασκευή αυτή δεν υπήρχε μέχρι και πριν από ελάχιστα χρόνια, το πολύ τρία με τέσσερα, αν δεν μας απατά η μνήμη μας.

Το μόνο που υπήρχε μέχρι τότε ήταν μια περιφερειακή κατασκευή (κάτι σαν πάνελ) δίκην στηθαίου, προφανώς από κάποιο συνθετικό υλικό, με σκοπό μάλλον την απόκρυψη ορισμένων εγκαταστάσεων στην ταράτσα του κτηρίου. Το διαφορετικό ακόμη και σε χρώμα με το υπόλοιπο κτήριο υλικό κατασκευής του έχει την ίδια εμφάνιση που επισημάνθηκε στην αγγλική πρεσβεία στο Βερολίνο. Στη σημερινή μορφή της οροφής, το προαναφερθέν «στηθαίο» από το επισημανθέν συνθετικό υλικό δεν υπάρχει, καθώς οι ανάγκες αποκρύψεως του όποιου εξοπλισμού υπήρχε στην ταράτσα προφανώς καλύφθηκαν από την πρόσφατη κατασκευή. Ο προσανατολισμός της κατασκευής αυτής, που είναι τοποθετημένη έκκεντρα προς την πρόσοψη του κτηρίου, είναι προφανής για τους σκοπούς που εξυπηρετεί.

Τα προβλήματα και τα ερωτήματα που τίθενται και χρειάζονται σίγουρα περαιτέρω διερεύνηση από την ΕΥΠ είναι πολλά:
• Πρώτον, ο προσδιορισμός της ακριβούς ημερομηνίας ανεγέρσεως αυτής της κατασκευής και εάν ζητήθηκε προς τούτο η σχετική άδεια, και η διασύνδεσή τους με γεγονότα που αναφέρονται στην Ελλάδα – π.χ., το Κυπριακό, η οικονομική κρίση κ.ά.
• Δεύτερον, η συμπλήρωση του υλικού που αποκαλύπτεται εδώ με μια αεροφωτογραφία ή και από κάποιο ενδεχομένως παρακείμενο υψηλότερο κτήριο. Στην εικόνα (κάτοψη) που κατεβάσαμε από το GoogleEarth υπάρχουν, εκτός του κλωβού, κάτι αντικείμενα τα οποία δεν μπορέσαμε να ερμηνεύσουμε.
• Τρίτον, η έρευνα για την έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων ατελούς εισαγωγής εξοπλισμού που συνήθως υποβάλλουν οι πρεσβείες, από τα οποία μπορεί να προσδιορισθεί ενδεχομένως ο χρόνος εγκαταστάσεώς τους.
• Τέταρτον, το σχετικό κτήριο που στεγάζεται το Βρετανικό Συμβούλιοκαλύπτεται από διπλωματική ασυλία, όπως η βρετανική πρεσβεία; Γιατί, εάν δεν καλύπτεται, η είσοδος των αρμόδιων ελληνικών Αρχών δεν μπορεί να αποτραπεί.
Η εγκατάσταση αυτή στη στέγη του Βρετανικού Συμβουλίου, και όχι στη στέγη της βρετανικής πρεσβείας, έχει προφανή εξήγηση. Η πρεσβεία, που είναι στην οδό Πλουτάρχου 1, είναι κτισμένη σε «γούβωμα» του λόφου του Κολωνακίου, με πλήθος υψηλότερων κτηρίων να εμποδίζει την όψη – πρόσβαση προς την περιοχή ενδιαφέροντος.

Το πρόβλημα που τίθεται είναι ιδιαίτερα επείγον διότι, στην ουσία καιστην πράξη, άμυνα εναντίον τέτοιων συστημάτων υποκλοπών δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορεί να γίνει άμεσα είναι η δημιουργία ειδικών αιθουσών σε αίθουσες ασφαλείας (σε συνδυασμό με άλλα ήσσονος σημασίας μέτρα ασφαλείας – π.χ., jammers, πιστή τήρηση των κανόνων εκμεταλλεύσεως των μέσων επικοινωνιών, ασφάλειας υπολογιστών κ.λπ.), αλλά και τούτο μόνο στον περιορισμό της εκτάσεως των υποκλοπών μπορεί να οδηγήσει, καθώς όλες οι υπόλοιπες επικοινωνίες του Μαξίμου, του ΥΠΕΞ και των υπουργείων και υπηρεσιών που επικοινωνούν με αυτά (π.χ., ΥΠΕΘΑ) θα συνεχίσουν να υποκλέπτονται.
Στην ουσία, η μόνη άμυνα είναι είτε να… μην χρησιμοποιούνται τα μέσα επικοινωνίας είτε η κατάργηση αυτού του παράνομου μηχανισμού που έστησαν κακόβουλα οι Άγγλοι κυριολεκτικώς κάτω από τη μύτη μας.
Το τι σημαίνει αυτή η εξ υποκλοπών διαφάνεια των προθέσεων και των σχεδιασμών της ελληνικής πολιτικής σε θέματα όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό, των κοιτασμάτων πετρελαίου κ.λπ. σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με κάθε ενδιαφερόμενο δεν χρειάζεται να τονισθεί. Απλώς, είναι σαν να παίζεις πόκερ με κάποιον που γνωρίζει πλήρως τα χαρτιά σου και, ακόμη, και το πώς σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις.

Η άμεση διερεύνηση του θέματος από την ΕΥΠ με σκοπό τη συμπλήρωση της εικόνας, που λόγω χώρου μόνο συνοπτικώς περιγράφεται εδώ, και την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας –του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, συμπεριλαμβανομένου– για άμεση παρέμβαση προς την αγγλική πλευρά είναι επιβεβλημένη. Μια έντονη και αποφασιστική παρέμβαση, χωρίς φοβικά σύνδρομα του τύπου «μα πώς θα το πάρουν οι ξένοι;» και παρόμοιες ενδοτικές συμπεριφορές, η οποία θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό σκοπό την κατάργηση με κάθε τρόπο (ακόμη και κόβοντάς τους… τη ΔΕΗ) αυτής της κακόβουλης και παράνομης κατά τα διπλωματικά ειωθότα ενέργειας του κακού δαίμονα της Ελλάδας τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες. Εάν, δε, έχουν κάνει το λάθος να έχουν εγκαταστήσει τον παράνομο αυτό εξοπλισμό σε κτήριο που δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία, η λύση είναι πανεύκολη.

Υ.Γ.: Με την ευκαιρία αυτή, μια έρευνα της ΕΥΠ που θα καλύπτει το σύνολο των ξένων πρεσβειών και ανάλογων ξένων αποστολών δεν θα ήταν άσκοπη.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα» στις 14/11/2013

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->

Πήξαμε στις αποκλειστικότητες και τα δικαιώματα. Έχουν πάρει όλες τις έννοιες, όλους τους συμβολισμούς και όλα τα σύμβολα που χαρακτηρίζουν την ταυτότητά σου και βάζουν επάνω την ετικέτα του αποκλειστικού.

Δεν τολμάς να μιλήσεις για σοσιαλισμό και πέφτεις πάνω στους σοσιαληστές. Σοσιαλισμός ίσον ΠΑΣΟΚ. Ανοίγεις τη νοητή πόρτα να σε βγάλει προς τα Αριστερά και εκεί οι αλφαμήτες -από το Σύριζα μέχρι όπου φθάνει-, σου λένε εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς.
Τολμάς να κρατήσεις ή να αναφερθείς στην ελληνική σημαία, χαρακτηρίζεσαι από τους παραπάνω ως ακροδεξιός και οι ακροδεξιοί από τη μεριά τους ζητάν ποσοστά από τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης.
Δεν μιλάμε για Δεξιά ή για Κέντρο. Εδώ πέφτεις πάνω στους κυβερνήτες οι οποίοι τα τελευταία 70 χρόνια δημιούργησαν αυτό το Παρακράτος που δεν πιστεύει σε αυτά που εκπροσωπεί η σημαία αλλά την χρησιμοποιεί ως φερετζέ για τις νομοθετημένες παρακρατικές πράξεις του.
Τολμάς να ζητήσεις να ακουμπήσεις την σημαία του Πολυτεχνείου; 
Πού πας, ρε Καραμήτρο; 
Αποκλειστικό δικαίωμα συμβόλου και κατασκευής υπουργών την έχει η φοιτητική νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Και δεν φθάνουν μόνο οι ιδεολογικές αποκλειστικότητες. Έχουμε και αποκλειστικότητες στον τρόπο θυμού, αντίδρασης και αγώνων. 
Ποιος θα τολμήσει να κατέβει στον δρόμο από όλους εμάς αν δεν πάρουμε την έγκριση των συνδικαλιστοπατέρων και όλων των κολαούζων της; 
Τολμάς αν είσαι νέος και δεν είσαι σε κομματική φοιτητική νεολαία να μιλήσεις για δικαιώματα; Απαγορεύεται. Ακόμα και τα θρησκευτικά πιστεύω του καθένα έχουν τον αποκλειστικό αντιπρόσωπό τους. 
Τελικά οι αποκλειστικότητες φέρνουν κέρδος και ευημερία σε όλους όσους συμμετέχουν στη μοιρασιά.

Είναι ορατό ότι όλα τα παραπάνω είναι φτιαγμένα για το αλισβερίσι των πελατειακών σχέσεων για να κονομάμε όλοι μαζί, λαός και εξουσία. 
Όμως το να ζητά η Sony μέσω της Orchard πνευματικά δικαιώματα για το αν θες εσύ να ακούσεις, να ψάλλεις ή ακόμα και να χορέψεις τον Εθνικό Ύμνο σε οποιαδήποτε και οποιουδήποτε διασκευή, αυτό πώς δικαιολογείται; 
Ποιο ήταν αυτό το φοβερό μυαλό που έδωσε το ελεύθερο δικαίωμα σε καλλιτέχνες και ορχήστρες να χρησιμοποιούν τον εθνικό ύμνο δωρεάν και από την διασκευή οι καλλιτέχνες να κονομάνε τα άντερά τους; 
Τι είναι ο εθνικός ύμνος; 
Η 9η του Μπετόβεν ή το σουξέ της Μπάολας;

Έτσι αποδεικνύεται ότι οι διασκευαστές ιδεολογιών, πίστεων, αγώνων, συμβόλων είναι υποκαταστήματα μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.
Αφού μπορούν να πωλούν την ψυχή ως προϊόν να είμαστε βέβαιοι ότι με την αποκλειστικότητα, που δωρεάν ασυνείδητα ή συνειδητά τους παρέχουμε, μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Μπορεί οι Σαμαράς και Βενιζέλος να προσγειώθηκαν ανωμάλως στην πραγματικότητα μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά δεν αλλάζουν ρότα. Δεν θα μπορούσαν, άλλωστε. Είναι εγκλωβισμένοι στη δική τους ρητορική. Ο ισχυρισμός ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος χρησιμοποιήθηκε ως προπαγανδιστικό επιχείρημα, αλλά τελικώς αντανακλά και τον δικό τους εγκλωβισμό στον μονόδρομο που έχει χαράξει η τρόικα. Γι’ αυτό και ουσιαστικά δεν έχουν περιθώρια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Το μόνο που κάνουν είναι να διαπραγματεύονται τον βαθμό οξύτητας της μονοδιάστατης λιτότητας. Αλλά και σ’ αυτό το επίπεδο ελάχιστα επιτυγχάνουν.

Αυτή την περίοδο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα λάβουν νέα οριζόντια μέτρα, ακόμα και εάν η απόφασή τους αυτή οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες με την τρόικα. Η πείρα, ωστόσο, μας διδάσκει να κρατάμε μικρό καλάθι. Ο όρος «οριζόντια μέτρα», άλλωστε, είναι μία δίοδος υποχώρησης, με την έννοια ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βαπτισθεί το κρέας ψάρι.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού μάς δίνει μια εικόνα. Σε σύγκριση με το 2013 προβλέπει μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 3,1 δισ. ευρώ. Οι δραστικές και κατά κανόνα οριζόντιες μειώσεις των δημοσίων δαπανών τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν κατεδαφίσει το όποιο κοινωνικό κράτος και έχουν αποδυναμώσει σημαντικές λειτουργίες του κράτους. Σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι η νέα μείωση θα επιδεινώσει μία ήδη δραματική κατάσταση. Το σχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει και αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 2,5 δισ, πάντα σε σύγκριση με το 2013. Από πού, άραγε, θα προκύψουν τα πρόσθετα αυτά έσοδα; Ακόμα και στη μάλλον απίθανη περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,6% και πάλι τα προβλεπόμενα έσοδα δεν μπορούν να αντληθούν από την αύξηση των εισοδημάτων. Με άλλα λόγια, θα αντληθούν με υπερφορολόγηση.

Η κυβέρνηση προβάλλει σαν μεγάλη επιτυχία την αύξηση των δημοσίων εσόδων το τελευταίο διάστημα για να αποδείξει ότι η πολιτική της οδηγεί σε υπέρβαση της κρίσης. Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν να πληρώσουν τον ΦΑΠ για τρία έτη (2011, 2012 και 2013). Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι το Δημόσιο μπορεί πλέον να αφαιρεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων τα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ επικρέμαται και η απειλή της φυλάκισης.

Από τη στιγμή που το κράτος επιστρατεύει -συχνά με έκδηλη αυθαιρεσία- την εξουσία του για να εισπράξει, είναι προφανές ότι ο φορολογούμενος κατά κανόνα υποχρεώνεται να θέσει σε προτεραιότητα την πληρωμή των οφειλών του προς το Δημόσιο. Για πόσο όμως; Οι αποταμιεύσεις της μικρομεσαίας θάλασσας εξανεμίζονται για να χρηματοδοτήσουν τη διαβίωση, αλλά και την πληρωμή φόρων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το συρρικνωμένο εισόδημα.

Ας σημειωθεί ότι στις 182.785 επιχειρήσεις που μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν άλλες 343.692 επιχειρήσεις! Οι αριθμοί αυτοί είναι αποκαλυπτικοί της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά.

Η εισροή δημοσίων εσόδων έχει διάρκεια μόνο όταν προέρχεται από μια λογική φορολόγηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, εάν δηλαδή προέρχεται από τον παραγόμενο πλούτο. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί τα δημόσια οικονομικά να είναι υγιή όταν η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας.

Η πολιτική να λεηλατείς την ιδιωτική περιουσία μέσω της υπερφορολόγησης, μόνο προσωρινά μπορεί να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Βιώσιμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο εάν σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, εάν η πραγματική οικονομία ορθοποδήσει και αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική. Η ασκούμενη πολιτική της μονοδιάστατης λιτότητας, όμως, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αποδομεί την πραγματική οικονομία. Αυτό έχει ως συνέπεια όχι μόνο τη δραστική υποβάθμιση του μέσου βιοτικού επιπέδου, αλλά και σοβαρές παρενέργειες στο ασφαλιστικό σύστημα και μεσοπρόθεσμα στα δημόσια οικονομικά. Το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI λεηλάτησε τα αποθεματικά του. Εκτός αυτού, τα έσοδα των ταμείων συρρικνώνονται δραματικά λόγω της τεράστιας ανεργίας, της δραστικής μείωσης μισθών, της επεκτεινόμενης «μαύρης εργασίας», της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της αδυναμίας επιχειρήσεων να πληρώνουν εισφορές.

Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά, και χωρίς να παραγνωρίζονται κάποιες σωστές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, είναι ότι δεν βρισκόμαστε προς το τέλος μίας επώδυνης αλλά εξυγιαντικής διαδρομής. Αντιθέτως, η πραγματική οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται στο τέλμα με αποτέλεσμα την καταστροφή υγιούς παραγωγικού ιστού και τη συνεπακόλουθη συσσώρευση οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων που ανακυκλώνουν το πρόβλημα. Με άλλα λόγια, το παραμύθι ότι λίγο ακόμα υπομονή και θα βγούμε από το τούνελ είναι ψέμα, και όπως κάθε ψέμα, έχει κι αυτό κοντά πόδια.

Πολιτικό δώρο για τη Χρυσή Αυγή το αίμα των μελών της

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι εκδήλωση ενός ανήθικου πολιτικού αναλφαβητισμού, ο οποίος κατά κανόνα φέρνει αντίθετα από τα διακηρυσσόμενα πολιτικά αποτελέσματα. Η αιματηρή επίθεση στο Νέο Ηράκλειο το αποδεικνύει, εάν επιβεβαιωθεί ότι δράστες είναι τρομοκράτες που χρησιμοποιούν αριστερό πρόσημο. Η διατύπωση είναι δικαιολογημένη, επειδή σ’ αυτό τον σκοτεινό κόσμο δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

Η δικαστική δίωξη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και η υπερπροβολή των έκνομων δραστηριοτήτων είχαν στριμώξει τη Χρυσή Αυγή. Σ’ αυτή την εξαιρετικά δυσχερή για την ίδια συγκυρία, κανείς δεν θα μπορούσε να της προσφέρει μεγαλύτερο πολιτικό δώρο. Οι εν ψυχρώ δολοφονίες εκ των πραγμάτων διαφοροποιούν το κλίμα στην κοινή γνώμη.

Από μήτρα νεοναζιστών τραμπούκων και δολοφόνων, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται τώρα σαν θύμα τυφλών δολοφονικών επιθέσεων. Υιοθετώντας χαμηλούς τόνους και μία νομιμόφρονα ρητορική που έρχεται σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν της, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη συγκίνηση της κοινής γνώμης. Αυτοπροβάλλεται σαν ένα νόμιμο κόμμα που όχι μόνο διώκεται άδικα από την εξουσία, αλλά και που αποτελεί στόχο τρομοκρατών. Από το αίμα των μελών της θα δρέψει πολιτικούς καρπούς. Είναι πλέον δύσκολο για τους κυβερνώντες να κλιμακώσουν τον πόλεμο εναντίον της Χρυσής Αυγής και πολύ περισσότερο να τη θέσουν εκτός νόμου. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τις επιλεκτικές δικαστικές διώξεις για να μεθοδεύσουν την αλλαγή ηγεσίας στη Χρυσή Αυγή, με σκοπό να τη μετατρέψουν σε μια εμμέσως συνεργάσιμη πολιτική δύναμη.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σε βάθος χρόνου η Ιστορία έχει δείξει ότι  περίοδοι 30, 40, 50 ετών, ακόμα και περισσότερο, μπορούν να θεωρηθούν ''παρενθέσεις'' στην φυσική ροή της ζωής ενός τόπου ή ενός λαού.

Πόσο μάλλον π
ερίοδοι τεσσάρων-πέντε (όπως αυτή που ζούμε σήμερα), ή και είκοσι-εικοσιπέντε χρόνων (σαν κι αυτή που μεσουράνησε η εγκληματική πολιτική οργάνωση ΠαΣοΚ, με την ευγενική χορηγία της αντιπολίτευσης)...

Χαρακτηριστικό
των πολύ σύντομων αυτών ιστορικά περιόδων, υπήρξε 

η βίαιη εξόντωση πληθυσμών, 
η εξαφάνιση κάποιων γενιών σαν να μην υπήρξαν ποτέ, 
η απόλυτη έλλειψη κοινωνικής και ιστορικής δικαιοσύνης,  
η οπισθοδρόμηση οικονομιών, 
η απουσία πολιτισμού και γιγάντωση του σκοταδισμού, 
η αλλαγή συνόρων
οι πολιτικές δολοφονίες και τα πραξικοπήματα
η καμαρίλα και η διαφθορά
και προπαντός κύριο χαρακτηριστικό των ανώμαλων αυτών περιόδων ήταν η ύπαρξη στα ύπατα αξιώματα της εξουσίας ανθρώπων χωρίς αξία και χωρίς αξίες! 
Άνθρωποι ημιπαράφρονες εραστές της δόξας και της δύναμης, 
συμπλεγματικοί,  
νοητικά διεστραμμένοι, 
ανήθικοι και ικανοί για το χειρότερο, 
απάτριδες,  
απάνθρωποι 
και εν τέλει υπάνθρωποι...

Όλοι αυτοί υπήρξαν διαχρονικά ''λακέδες της εξουσίας'' και τελικά λεκέδες της Ιστορίας...

Γιατί έσβησαν και χάθηκαν πολύ σύντομα, αφήνοντας πίσω τους καταστροφή, ερείπια και μία τρύπα στην Ιστορία, που οι λαοί με πολύ κόπο μπαλώνουν πολλά χρόνια μετά.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, εδώ.
Μόνο που ας προσπαθήσουμε το ανώμαλο αυτό διάστημα να είναι όσο το δυνατόν πιό μικρό, για να είναι όσο πιό μικρές γίνεται οι ζημιές και... να σβήσουν όσο πιό γρήγορα γίνεται κι αυτοί οι λεκέδες απ' την Ιστορία...

Οι ηγέτες των 28 χωρών της Ε.Ε. συναντήθηκαν στο Παρίσι για να μιλήσουν για την ανεργία των νέων. Αφού αφιέρωσαν σε αυτή τη συζήτηση 2 ώρες και 55 λεπτά, ολοκλήρωσαν με… ευχές για το τέλος αυτής της κατάστασης

Του Μιχάλη Ψύλου

Δύο ώρες και 55 λεπτά: τόσο χρόνο αφιέρωσαν για την ανεργία των νέων οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην έκτακτη σύνοδό τους την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι. Δύο ώρες και 55 λεπτά, μαζί με τις οικογενειακές φωτογραφίες φυσικά, τους αμοιβαίους επαίνους και τις χαιρετούρες.

Ο οικοδεσπότης, Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε φυσικά ότι «αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς». Από κοντά και η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι «η μοίρα της Ευρώπης» είναι σε κίνδυνο. Πόσο κοστίζει αυτό το μέλλον και η μοίρα της Ευρώπης; Μόλις έξι δισεκατομμύρια ευρώ για όλους τους νέους ανέργους έως 25 ετών στην Ευρώπη, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια και στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι έξι στους 10.

Οταν για τις τράπεζες δόθηκαν μόνο το 2012 σε δύο δόσεις πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, μάλλον με ψίχουλα μοιάζουν αυτά που η Ευρώπη θα προσφέρει στη «γενιά Υ» – όπως χαρακτηρίζονται από τους κοινωνιολόγους όσοι γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980… Αυτοί οι άνθρωποι πήραν το προσωνύμιο «Υ» είτε επειδή συνηθίζουν να φορούν χαμηλοκάβαλα τζιν που αφήνουν να εμφανιστεί ένα «y» στο κάτω μέρος της πλάτης είτε από την αγγλική φωνητική έκφραση Y (γουάι), που σημαίνει «γιατί».

Στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού -τη δεύτερη που πραγματοποιείται για την ανεργία των νέων- οι Ευρωπαίοι ηγέτες το μόνο που κατάφεραν να επιβεβαιώσουν είναι η «ευχή» που είχε διατυπωθεί και στην προηγούμενη διάσκεψη του Βερολίνου πριν από έξι μήνες: Ουδείς νέος πρέπει να μείνει χωρίς απασχόληση, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή εντολή για περισσότερο από τέσσερις μήνες. «Μεγάλα λόγια, αλλά η πραγματική πρόοδος ήταν μικρή», ομολογεί το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

«Δεν περιμένουμε τίποτα από τις Βρυξέλλες»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν για άλλη μία φορά την καραμέλα της ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, αλλά ακόμη και το «Spiegel» αντιμετωπίζει με ειρωνικό τρόπο αυτή τη συνταγή. «Ολη αυτή η θετική κατάσταση στηρίζεται κυρίως στην… ελπίδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: «Είναι εντελώς ασαφές αν τα δισεκατομμύρια που σχεδιάζουν να δώσουν επαρκούν. Στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τον επόμενο χρόνο, από τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις 3,9 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για βοήθεια προς τους νέους».

Η Βερόνικα Ραμίρεζ, διευθύντρια της γαλλικής υπηρεσίας απασχόλησης στα ανατολικά Πυρηναία, ήταν κατηγορηματική μιλώντας στο δίκτυο France 24. «Δεν περιμένουμε τίποτα από τις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής και τις Βρυξέλλες για την ανεργία των νέων. Δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι στην Ευρώπη δεν έχουν καμία φιλοδοξία, επειδή δεν πιστεύουν πλέον στο μέλλον…», λέει. «Ακόμη και οι νέοι άνθρωποι που μετακινούνται από χώρα σε χώρα ψάχνουν για έναν παράδεισο που δεν υπάρχει». Στο Περπινιάν, όπου είναι τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας της Ραμίρεζ, καταφτάνουν συνεχώς πάρα πολλοί νέοι από την Ισπανία και την Πορτογαλία, μήπως και βρουν μια καλύτερη τύχη. Μάταια…

Η Γαλλίδα οικονομολόγος Μαριόν Κοσάρ εκτιμά ότι για να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας των νέων μία και μόνο θεραπεία υπάρχει: «Να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων. Να σταματήσει η πολιτική λιτότητας, που έχει στόχο να μειωθούν γρήγορα τα δημόσια ελλείμματα. Η λιτότητα συνέβαλε στην καθυστέρηση της ανάκαμψης, και ως εκ τούτου στη μη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι η περίφημη γενιά Υ θα θυσιαστεί».

Κοινωνική χιονοστιβάδα

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη φοβούνται πάντως ότι η θυσία της γενιάς Υ δεν θα είναι αναίμακτη για το ίδιο το κοινωνικό σύστημα. «Οι κυβερνήσεις φοβούνται το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», γράφει το «Spiegel». «Στη Γαλλία, για παράδειγμα, γίνεται ήδη μεγάλη συζήτηση για “πολιτική εξέγερση”, “διαμαρτυρία ενάντια στους φόρους”, ακόμη και για “επανάσταση”. Πάνω από το 70% των Γάλλων πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται στις παραμονές εμφύλιων συγκρούσεων, όπως τον 17ο αιώνα, όπου επαναστατικές ένοπλες συμμορίες τρομοκρατούσαν πολλές περιοχές της χώρας».
Ο Ζαν-Κλοντ Μεϊγί, ηγέτης του συνδικάτου Force Ouvrière, λέει ότι η κατάσταση θυμίζει «ηφαιστειακή έκρηξη: Υπάρχει καπνός, το έδαφος δεν σείεται ακόμη, αλλά ακούγεται η βοή από τα έγκατα της Γης».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Το πολίτευμα δεν καταρρέει, αλλά αλλάζει επιτηδευμένα σε κάτι πρωτόγνωρο, χειρότερο και από χούντα...

Θα ασχοληθούμε τώρα με την σύγχρονη πολιτική σκηνή και με μια έννοια η οποία φοριέται πολύ στις  ημέρες μας. Μια έννοια και μια κατάσταση η οποία φαντάζει αθώα, είναι εύηχη, χρησιμοποιείται κατά κόρον, ασύστολα, είναι άκρως διαστρεβλωμένη, εκτρωματική και τελείως  ξένη προς την βάση της Δημοκρατίας. Όχι της Δημοκρατίας του σημερινού κοινοβουλίου. Αυτήν την κατάσταση, ο Θεός να την κάνει Δημοκρατία καθώς είναι ξένη προς την Δημοκρατία των προγόνων μας, αυτής της αληθινής Δημοκρατίας, αυτής που δημιουργεί το σωστό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούνε οι πολίτες της, το περιβάλλον αυτό που μοιάζει με το αίμα μέσα στο οποίο ζει το κύτταρο, το περιβάλλον που η σχέση κυττάρου και αίματος είναι άρρηκτη και αλληλένδετη.

Στην σημερινή Δημοκρατία σας κύριοι που κυβερνάτε, ομοιάζετε με κροκόδειλους. Ναι κύριοι, έτσι θα σας έλεγαν σήμερα οι πρόγονοί μας, καθώς από αυτούς πηγάζει η ρήση. Θα υπερθεμάτιζαν ότι ακολουθείτε αυτήν την τακτική του κροκόδειλου. Ο κροκόδειλος για να παρασύρει το θύμα του βγάζει παράξενους ήχους, που μοιάζουν με το κλάμα παιδιού και καθώς το κάνει, τρέχουν από τα μάτια του χοντρά δάκρυα. Εάν το θύμα ξεγελαστεί, το κατασπαράζουν. Ο Φερεκύδης από την Σύρο (6ος αιώνας Π.Χ) είχε αναφέρει ότι "Εάν η γη ήθελε να συλλάβει εκ των δακρύων της γυναικός, εκάστη ρανίς των θα εγέννα κροκόδειλο".

Τα δάκρυα σας, καθώς και τα δάκρυα αυτού του μηχανισμού που υποστηρίζει την καταλήστευση της χώρας μας, είναι οι οιμωγές και οι αναστεναγμοί για την κατάστασή μας και για την πορεία της χώρας, αλλά και του Ελληνικού Έθνους. Ώ τι ευγενικές ψυχές. Θα παρουσιάσω εδώ μία από τις τακτικές που ακολουθείται και θα την συνδέσω με κάποιο κείμενο που υπάρχει από πολύ παλιά. Ας αποδείξει κάποιος ότι δεν υπάρχει σχέση.

Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο νομοθέτης, έθεσε μια βαλβίδα ασφαλείας του συστήματος, και προνόησε για την καθιέρωση αυτής της νομοθετικής παραμέτρου (που έγινε τερτίπι στα χέρια σας) όταν και σε περίπτωση που υπάρξει η πολύ σπάνια περίπτωση ανωτέρας βίας και κινδύνου του πολιτεύματος ή εν γένει της χώρας κλπ, ούτος ώστε να μπορεί η πολιτική σκηνή να ελιχθεί και να αποφύγει τον κίνδυνο, θεσμοθετώντας άμεσα και ακαριαία. Δηλαδή ίσως και μία φορά στον αιώνα και αν.

Ελλάδα 2013. Ένας πολιτικός συφερτός, ένα σύννεφο διαφθοράς και ομίχλης αρπακτικών έχει εγκαταστήσει έναν μηχανισμό και κάνοντας κατάχρηση αυτής της πολιτικής και δικονομικής λύσης, θεσμοθετεί και επιβάλει νομοθεσίες, αλλαγές στην ζωή των Ελλήνων, πώληση Ελληνικής Γής και αγαθών, με την ευκολία που κάποιος ανάβει ένα τσιγάρο και για να ξορκίσουν αυτά τα εγκλήματα, κλαίνε όπως οι κροκόδειλοι.

Πάμε τώρα να τραβήξουμε την κουρτίνα
Όποιος πιστεύει ότι η προσθήκη και η εν γένει τοποθέτηση αυτής της πρόβλεψης (η δημιουργία δηλαδή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου) είναι τόσο αθώα όπως δείχνει, απλά πλανάται.
Όποιος επίσης πιστεύει ότι οι πολιτικοί μας ταγοί που το υιοθετούν, το εφαρμόζουν και με μανία το υπερασπίζονται, απλά είναι ανεγκέφαλοι, απλά πλανώνται.
Αλλά για να το κατανοήσουμε αυτό, ας δούμε το παρακάτω:
"Εκ του Προέδρου θα εξαρτάται ο διορισμός των Προέδρων και αντιπροέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Αντί των διαρκών κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων, θα περιορίσωμεν τας συνεδρίας των Κοινοβουλίων εις τινας μήνας. Προς τούτοις δε, ο Πρόεδρος, ως αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας, θα έχη το δικαίωμα να συγκαλή ή να διαλύη το Κοινοβούλιον, και, εν περιπτώσει διαλύσεως, να αναβάλη τον χρόνον νέας συγκλήσεως. Αλλ’ ίνα αι συνέπειαι όλων αυτών των πράξεων, πραγματικώς παρανόμων, μη επιπέσωσιν επί της παρ’ ημών δοθείσης εις τον Πρόεδρον ευθύνης, πράγμα όπερ θα παρέβλαπτε τα σχέδια μας, θα υποβάλωμεν εις τους Υπουργούς και εις τους περί τον Πρόεδρον την ιδέαν να προβαίνωσιν εις ταύτα παρά τας διαθέσεις του δια των ίδιων αυτών μέσων· τοιουτοτρόπως θα είναι αυτοί υπεύθυνοι αντ’ αυτού… Συμβουλεύομεν να εμπιστευώμεθα αυτόν τον ρόλον προ πάντων εις την Γερουσίαν, εις το Συμβούλιον της Επικρατείας, εις το Υπουργικόν Συμβούλιον μάλλον παρά εις εν άτομον.
Ο Πρόεδρος θα ερμηνεύη εκάστοτε κατά τας υποδείξεις και επιθυμίας μας τους υφισταμένους νόμους, θα τους επικυρώνη, όταν ημείς θα του υποδεικνύωμεν την τοιαύτην ανάγκην· θα έχη το δικαίωμα να προτείνη προσωρινούς νόμους (Νομοθετικά Διατάγματα) και ακόμη μεταβολήν του πολιτεύματος, υπό το πρόσχημα του υπέρτατου καλού του Κράτους.
Τα μέτρα ταύτα θα μας δώσωσι το μέσον να καταστρέψωμεν ολίγον κατ’ ολίγον, βήμα προς βήμα, παν ό,τι κατ’ αρχάς, κατά την υφ’ ημών ανάληψιν της εξουσίας, θα έχωμεν αναγκασθή να εισαγάγωμεν εις τα πολιτεύματα των Κρατών θα μεταβώμεν τοιουτοτρόπως ανεπαισθήτως εις την κατάργησιν πάσης συνταγματικότητας, όταν θα έχη έλθει ο χρόνος να συγκεντρώσωμεν όλας τας Κυβερνήσεις υπό την Μοναρχίαν μας"
Η κουρτίνα φεύγει
Αντώνη, Βαγγέλη, Γιάννη, Γιώργο, Κάρολε, τι είναι αυτά τα απαίσια που μόλις διαβάσαμε;
Μήπως τα έγραψε κάποιος νοσηρός εγκέφαλος εν έτη 2013 για να χτυπήσει το θεσπέσιο έργο σας, να σαμποτάρει την πατριωτική σας δράση, να συνομωσιολογήσει ενάντια στους φίλους και εταίρους σας;

Ή μήπως γραβατωμένα αφεντικά της χώρας μας, εσείς απλά ακολουθείται αυτά που σας υποδεικνύουν από τα παρασκήνια;

Αυτά που μόλις διαβάσαμε, είναι η οδηγία που δίνετε στου απανταχού πράκτορες – στο δέκατο πρωτόκολλο των Σοφών της Σιών (σσΟ: Το οποίο αποτελεί έργο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για να ψάχνουν οι Ρώσοι τον Εβραίο ενώ τους έσφαζαν οι Γερμανοί) – και όχί δεν είμαι συνωμοσιολόγος. Πώς είναι δυνατόν να είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακολουθείται πιστά τις οδηγίες που εδόθησαν πριν από 130 χρόνια;

Και  να είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε τίποτα με κανέναν. Απλά εδώ  έχουμε πόλεμο. Έχουμε έναν ξενόφερτο μηχανισμό που έχει μπλοκάρει εν κρυπτώ κάθε γρανάζι του μηχανισμού της πατρίδας μας και δουλεύει ενάντια στο συμφέρον μας. Και δυστυχώς έχει μερικούς Έλληνες να του κάνουν διευκολύνσεις.

Και γιατί το κάνουν αυτό; Μα μας το λένε οι ίδιοι: "Όταν θα έχη έλθει ο χρόνος να συγκεντρώσωμεν όλας τας Κυβερνήσεις υπό την Μοναρχίαν μας".

Έλληνα ξύπνα, σου πέταξαν μπροστά στα μάτια μερικούς κομπάρσους τους οποίους θα κάψουν στον κατάλληλο χρόνο μόνο και μόνο για να σε κάνουν να πιστεύεις ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη και ότι όλα θα αλλάξουν, ενώ ετοιμάζουν με άλλα ανδρείκελα την δικτατορία. Την χειρότερη που έχει ποτέ γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Κλείνοντας ελπίζω να μην κούρασα. Και ένα μήνυμα σε όλους του αναγνώστες που γνωρίζουν ή έχουν το μυαλό να το εξετάσουν και να οδηγηθούν σε ορθά συμπεράσματα τους ευχαριστώ. Σε όσους απλά σχολιάσουν με τον ιδιαίτερο τρόπο τους αρνητικά, απλά με αφήνουν αδιάφορο.

Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Συριακοί πύραυλοι "κλείδωσαν" τουρκικά F-16

Η εμπλοκή της Τουρκίας στα όσα συμβαίνουν μέσα στη Συρία και ο υποστηρικτός της ρόλος προς τους ισλαμιστές τζιχαντιστές και τους άνδρες της Αλ Κάιντα  είχε καταγγελθεί από την κυβέρνηση της Συρίας από τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών. Οι εξελίξεις απλά επιβεβαίωσαν τον ρόλο του κράτους - τρομοκράτη ή του κράτους ύαινα που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αν και υπήρξαν έντονες προσπάθειες αυτός ακριβώς ο δολοφονικός ρόλος της Άγκυρας να παραμείνει κρυφός.

Η Συρία αποδείχθηκε μία χώρα που είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Σύριων πολιτών και να μην γίνει θύμα του επεκτατικού Ισλάμ, ούτε να αφεθεί "παγωμένη" στις απειλές του ισλαμιστή νεο-οθωμανιστή τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφού έχει ήδη αρχίσει να "ξεκαθαρίζει" τους θύλακες των ισλαμιστών τρομοκρατών, δεν διστάζει πλέον να δείξει την αποφασιστικότητά της και προς την χώρα τρομοκράτη, την Τουρκία.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", το συριακό σύστημα αεράμυνας φέρεται να "κλείδωσε" τουρκικά F-16 τα οποία κινούνταν απειλητικά στην μεθοριακή ζώνη Τουρκίας Συρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ζεύγος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκαν από την βάση του Ιντζιρλίκ, ενώ πετούσαν πάνω από το Χατάι, στις 08:40 βρέθηκαν να είναι "κλειδωμένα" καθώς βρέθηκαν για 10 δευτερόλεπτα στο ραντάρ ενός πυραυλικού συστήματος SA-2. 

To ίδιο συνέβη λίγο αργότερα, στις 12:51, όταν κλειδώθηκε για 10 δευτερόλεπτα ένα άλλο F-16 που απογειώθηκε από την Μερζιφούντα την ώρα που πετούσε πάνω από την ίδια περιοχή (Χατάι), ενώ επίσης για 10 δευτερόλεπτα η συριακή αεράμυνα "κλείδωσε" πάλι ένα ζεύγος F-16 που απογειώθηκε από την Μερζιφούντα και πετούσε πάνω από το Ντόργιόλ του νομού Χατάι.

Ο Άσαντ δείχνει πλέον στην Τουρκία πως εάν τολμήσει να κινηθεί πέραν των ορίων - συνόρων της, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα. Και αυτό είναι ίσως το τελευταίο που θα ήθελε η Άγκυρα την δεδομένη χρονική περίοδο, αφού τα προβλήματα στην Τουρκία αυξάνονται αλματωδώς, τόσο με τις χώρες που συνορεύει όσο και στο εσωτερικό της όπου υπάρχει καταγεγραμμένο ένα πάρα πολύ δυσάρεστο κλίμα για τον Ταγίπ Ερντογάν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->