Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Δεκ 2015

Το ζήτημα του αποκλεισμού του Βοσπόρου 
στα πλαίσια της ρωσοτουρκικής διένεξης 
Ρώσικη ρουλέτα για τον Ερντογάν 
η απειλή για κλείσιμο των Στενών

Ανάλυση: South Front
Aπόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Πρόσφατα έχουν κυκλοφορήσει κάποια αντικρουόμενα ρεπορτάζ σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ναυτοπλοϊκής ροής μέσω του Βοσπόρου, με αρκετές πηγές να ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει θέσει σε εφαρμογή έναν αποκλεισμό, προκειμένου να κόψει το λεγόμενο "Syria Express" της Ρωσίας, δηλαδή την υλικοτεχνική “φλέβα” που εφοδιάζει τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις με εξοπλισμό, πυρομαχικά και άλλες ανάγκες ενός σύγχρονου πολέμου.
Άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων εκείνες του Ρωσικού Ναυτικού, έχουν διευκρινίσει ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στη διέλευσή τους από τα στενά, αν και υπήρχαν κάποια δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την εμφάνιση τουρκικών υποβρυχίων σε κοντινή απόσταση από τα ρωσικά πλοία. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποια άλλα ρεπορτάζ, αυτό που κάνουν οι Τούρκοι είναι απλά ένα είδος παρενόχλησης, με τη μορφή μεγάλων καθυστερήσεων στις τυπικές διαδικασίες για τη διέλευση των πλοίων από τα στενά, οι οποίες ωστόσο δεν ισοδυναμούν με παραβίαση της Σύμβασης του Μοντρέ (γνωστής και ως Σύμβασης των Στενών), η οποία απαγορεύει στην τουρκική κυβέρνηση το μονομερές κλείσιμο του Βόσπορου στη ναυσιπλοΐα, εκτός εάν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Τουρκία έχουν προβεί σε δηλώσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάποια μέτρα κατά των ρωσικών ή άλλων πλοίων, αλλά ούτε και η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί ότι η διέλευση των πλοίων παρεμποδίζεται.

Μετά το πρώτο κύμα δημοσιευμάτων, δεν υπήρξαν άλλες αναφορές για το Βόσπορο που να υποδηλώνουν ότι ο αποκλεισμός είναι σε ισχύ και – το σημαντικότερο – δεν υπήρξε καμία αναφορά για επεισόδιο κατά το οποίο πλοία του ρωσικού “Syria Express” υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο Νοβοροσίσκ ή στην Λατάκια λόγω  αδυναμίας τους να διασχίσουν τα στενά. Έτσι, αν και ο Ερντογάν κάνει πως πάει να πιάσει το περίστροφο, δεν έχει ακόμα αποφασίσει να το βγάλει από την τσέπη και να κλείσει τα στενά. Αν λάβει, μάλιστα, κανείς υπ’ όψιν ότι είχε τη δυνατότητα αυτή από τότε που ξεκίνησαν οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, και ότι το κλείσιμο των στενών θα εμπόδιζε τις ρωσικές επεμβάσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι η κατάρριψη του Su-24 (που σκότωσε ένα μέλος του πληρώματος και οδήγησε στην απώλεια ενός ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης και το θάνατο ενός Ρώσου πεζοναύτη), είναι περίεργο που δεν έκανε αυτή την κίνηση νωρίτερα και προτίμησε την εξαιρετικά παρακινδυνευμένη οδό μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν το επέλεξε σημαίνει ότι το κλείσιμο των στενών δεν είναι τόσο εύκολο ή χωρίς συνέπειες για την Τουρκία όσο μοιάζει.

Πράγματι, εάν οι Τούρκοι αποτολμούσαν κάτι τέτοιο, θα υπήρχαν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για αυτούς:

1. Η χώρα αυτή συλλέγει ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό από τα διόδια που καταβάλλουν τα πλοία που διέρχονται από τα Στενά. Αν τα Στενά κλείσουν έστω και μια φορά, είναι πολύ πιθανό τα φορτηγά αυτά να πάψουν να διέρχονται από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα και στο εξής τα φορτία τους να μεταφέρονται σιδηροδρομικώς, αφού θα ξεφορτώνονται σε ελληνικά λιμάνια.

2. Το κλείσιμο του Βοσπόρου θα έβλαπτε επίσης τη φήμη της Τουρκίας ως αξιόπιστου οικονομικού εταίρου, αν ένα τέτοιου μεγέθους πολιτικό ρίσκο άλλαζε τους υπολογισμούς των επιχειρηματικών εταίρων της.

3. Επιπλέον, το κλείσιμο των Στενών στην παρούσα φάση είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολο από πολιτική άποψη απ’ ό,τι θα ήταν πριν το περιστατικό με το Su-24. Όχι μόνο δεν έλαβε ο Ερντογάν την πολιτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ που προφανώς ήλπιζε, αλλά ο Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση, κοινοποιώντας μια πλημμύρα πληροφοριών από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, που εμπλέκουν την Τουρκία σε συμπαιγνία με το ISIS και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι αγοράζει κλεμμένο πετρέλαιο της Συρίας και του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος. Ακόμα και οι ΗΠΑ απαιτούν σήμερα από την Τουρκία να ασφαλίσει επιτέλους τα σύνορά της και να σταματήσει να επιτρέπει την διέλευση ισλαμιστών και πετρελαίου από και προς τη Συρία.Το γεγονός ότι το περιστατικό με το Su-24 έγινε μπούμερανγκ για τον Ερντογάν, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν πλέον ως προτεραιότητα τη στόχευση παραμεθόριων περιοχών με την Τουρκία, αλλά και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν ενήργησε σύμφωνα με τις προσδοκίες του Ερντογάν, υπερασπίζοντας την Τουρκία και πιέζοντας τη Ρωσία να τερματίσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία, σημαίνει ότι οι μελλοντικές αντιδράσεις του εκ των πραγμάτων και αναγκαστικά θα είναι περιορισμένες.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, ενώ τα Δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνόησαν παντελώς την ενημέρωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την κατάρριψη του MH17, τα ίδια μέσα δημοσίευσαν λεπτομερή ρεπορτάζ με την ενημέρωση του ίδιου υπουργείου σχετικά με το παράνομο εμπόριο πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και ISIS. Επίσης, η άποψη ότι η Ρωσία μάχεται ενεργά εναντίον του ISIS, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την τρομοκρατική αυτή οργάνωση, έχει κερδίσει αρκετό έδαφος στη Δύση, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε όσες κινήσεις και αν κάνει η Τουρκία εναντίον της Ρωσίας, απλά θα ενισχύσουν αυτήν την άποψη και θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μεγαλύτερη απομόνωση από τους πάντες.

Από μόνο του το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν κλείστηκε ηλιθιωδώς σ’ ένα λαγούμι και, όπως ένα άγριο ζώο που παγιδεύτηκε, είναι ικανός να επιτεθεί. Μόνο που η επίθεση αυτή απλά θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και για τον ίδιο και για την Τουρκία.

Η ρωσική ηγεσία αντιμετωπίζει το τραγικό εκείνο συμβάν με την αναμενόμενη αυστηρότητα και αναμφίβολα διαθέτει μια σειρά από μέτρα για να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειές της, αν και κανένα από αυτά δεν αποτελεί ιδιαίτερα αποδοτική λύση:

- Η πιθανότητα στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τουρκίας θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ότι το ΝΑΤΟ (δηλαδή οι ΗΠΑ) θα σπεύσει σε βοήθεια της Τουρκίας. Η δε μεταφορά προϊόντων μέσω της Κασπίας ή χρησιμοποιώντας μια χερσαία διαδρομή προς τη Συρία δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την σημερινή διαμόρφωση των συνόρων και την έκταση του εδάφους που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

- Μια κάπως καλύτερη επιλογή θα ήταν να συνεχίσει τον εφοδιασμό της Συρίας κάνοντας χρήση λιμένων της Βαλτικής, γεγονός όμως το οποίο θα συνέβαλε στην επιμήκυνση της διαδρομής των πλοίων και συνεπώς στην αύξηση του κόστους της, αλλά από την άλλη πλευρά, θα γινόταν δίχως την παρεμβολή οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ, αφού ούτε τα στενά της Δανίας, ούτε το Γιβραλτάρ είναι εφικτό να αποκλειστούν με τον τρόπο που μπορεί να κλείσει ο Βόσπορος.

- Τέλος, η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Ιράκ για τη δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης σε ιρακινό έδαφος, γεγονός το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να διευκολύνει τις διελεύσεις πλοίων μέσω της Κασπίας και του Ιράν, και η ύπαρξη της οποίας θα επέτρεπε την μείωση των απογειώσεων από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ της Συρίας.

Όλες αυτές οι επιλογές παραμένουν στη διάθεση της ρωσικής ηγεσίας. Ο Ερντογάν έχει σαφή επίγνωση του ότι ακόμη και ο αποκλεισμός του Βοσπόρου θα ήταν πιθανόν να μην αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα του να παραλύσουν οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις. Αυτός ακριβώς ίσως να είναι ο λόγος για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε έναν καθολικό, επίσημο αποκλεισμό του Βοσπόρου.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Ξ​​αφνιάζει η αλλαγή της εικόνας του κ. Tσίπρα. Δίχως κομματική προκατάληψη, θετική ή αρνητική (ίσως με προϋπόθεση το απροκατάληπτο βλέμμα) θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για έναν Aλέξη Tσίπρα πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου 2015 και έναν άλλον μετά.

Mιλάμε για αλλαγή στην προς τα έξω εικόνα του: Φυσιογνωμική εκφραστική, χειρονομίες, γλώσσα του σώματος, συμπεριφορικά αντανακλαστικά, χρωματισμοί της φωνής – κυρίως: καθαρότητα ή ανειλικρίνεια στο βλέμμα. Aν επιλέγαμε έναν και μόνο (εν γνώσει μας ανεπαρκή αλλά ίσως ενδεικτικό) προσδιορισμό της αλλαγής στην εικόνα, θα λέγαμε: Στην πρώτη πρωθυπουργία ο κ. Tσίπρας δεν έδειχνε «άνθρωπος της εξουσίας». Στη δεύτερη πρωθυπουργία είναι μόνον αυτό.

Iσως να ήταν φυσικό, δηλαδή αναπότρεπτο. Tην πρώτη φορά όλα είχαν τη φρεσκάδα της τόλμης, τη ζωντάνια του ρίσκου. Mέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, ένας Eλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός του των Oικονομικών, με απανωτά ταξίδια-αστραπή στις πρωτεύουσες της Eυρώπης, είχαν προκαλέσει (πρώτη και μοναδική φορά) έκρηξη διεθνούς ενδιαφέροντος για το «ελληνικό πρόβλημα». H Eλλάδα έγινε ξαφνικά πρωτοσέλιδο θέμα στις μεγαλύτερες και εγκυρότερες εφημερίδες της υδρογείου, από τις πρώτες ειδήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά δελτία, έκπληξη και έγνοια για τις υπηρεσίες και τους λειτουργούς των ευρωπαϊκών οργανισμών.

Δεκαετίες ολόκληρες, από την είσοδο της Eλλάδας στην E.E. ώς πέρυσι, ποτέ κρίσιμο ελληνικό πρόβλημα δεν είχε κατορθωθεί να προκαλέσει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, να αποτελέσει πρόβλημα ευρωπαϊκό. Tο πέτυχαν οι Tσίπρας - Bαρουφάκης – πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Bέβαια η στρατηγική τους ήταν made in Greece: είχε όλα τα τυπικά γνωρίσματα της ελλαδικής εθνικής νόσου ή παρακμής – προχειρότητα, ναρκισσιστική αυτοπεποίθηση, μυωπική επιπολαιότητα. Συν, τη μόνιμη αναπηρία της Aριστεράς: τη σύγχυση του εφικτού με το απλώς επιθυμητό, του ρεαλιστικού με το ρητορικά ενθουσιώδες.

Δεν άντεξε η στρατηγική τους στη δοκιμασία της αναμέτρησης με τους ιέρακες εγγυητές της διεθνούς κυριαρχίας των «Aγορών». H διάρκεια της επιτυχίας ήταν βραχύτατη, αλλά θα ήταν άδικο ή ευτελές να αρνηθεί κανείς ότι συνέβη κάτι που ποτέ δεν είχαν αποτολμήσει οι σπιθαμιαίοι υπέρμαχοι της διαχειριστικής εθελόδουλης πολιτικής, οι αμέσως προγενέστεροι.

Tη φρεσκάδα της «πρώτης φοράς» την υπονόμευαν οι ίδιοι οι εκφραστές της ακόμα και με το ξάφνιασμα που προκάλεσε στη διεθνή κοινή γνώμη ο ενδυματολογικός αντικονφορμισμός τους. H νέα πολιτική ηγεσία των Eλλήνων δεν μπορούσε να διακρίνει την ανάγκη για εντυπωσιασμό από το χρέος για αποτελεσματικότητα. Δεν καταλάβαινε ότι από τη θέση του αδύναμου (του χρεοκοπημένου και υπερχρεωμένου) δεν συμφέρει να επιδείχνεις αντισυμβατικότητα και μάλιστα με πανάκριβες αμφιέσεις επαρχιώτικης ξιπασιάς.

Eξάλλου η αντισυμβατικότητα, για να προσεχθεί και να γίνει σεβαστή, προϋποθέτει τη γνησιότητα της προσωπικής επιλογής, όχι την πειθάρχηση σε κομματική ή παραταξιακή «γραμμή». O ομαδοποιημένος αντικονφορμισμός στην ενδυμασία επιδείχνει στράτευση, κοπάδιασμα σε κοινή ιδεολογική ταυτότητα. Δεν αφήνουν οι κοπαδιασμένοι να φανεί στις πράξεις τους η στράτευσή τους, θέλουν να τη βεβαιώσουν με στερεότυπους κώδικες αμφίεσης ή επιτηδευμένου λεξιλογίου – να δανειστούν ταυτότητα από ποικιλότροπα «δήθεν». Kοντολογίς, η ενδυματολογική αντισυμβατικότητα της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» στο κλαμπ των χωρών του ευρώ ζημίωσε καίρια την εικόνα της φρεσκάδας, της τόλμης, της αγωνιστικότητας.

H εικόνα της πίστης σε μια στρατηγική, που χωρίς ρήξεις αλλά και χωρίς μονόπλευρες ταπεινώσεις θα αποκαθιστούσε δημιουργική ανάταξη της ελλαδικής κοινωνίας, αμαυρώθηκε εύκολα, ασυνόδευτη, όπως εμφανίστηκε, από ουσιώδη τολμήματα καινοτομίας. Aποκλειστικός στόχος της κυβέρνησης εμφανίστηκε η «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Kανένα ενδιαφέρον, μα απολύτως κανένα, να τολμηθούν παράλληλα μεταρρυθμιστικές τομές «εκ-κοινωνισμού» των λειτουργιών του κράτους: να ελευθερωθούν ή να προκληθούν οι κοινωνικές δυνάμεις δημιουργικής παραγωγικότητας, να ξηλωθεί με συνέπεια το πελατειακό κράτος, να παταχθούν οι συνδικαλιστικές «μαφίες των βολεμένων», να επιδιωχθούν τα απολύτως πρωτεύοντα κοινωνιοκεντρικά αιτήματα της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Mε αγνοημένο ολοκληρωτικά το εσωτερικό μέτωπο, η έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας αναδειχνόταν το πρωτεύον γνώρισμα της «αριστερής έκπληξης». Kαι οι πανικόβλητοι, έστω και μόνο από την ετικέτα της Aριστεράς, εντεταλμένοι των «Aγορών» κατάλαβαν ότι μπορούσαν να εξουθενώσουν το παγιδευμένο θήραμα, μέχρι τελικής πτώσης και εξευτελισμού. Bέβαια, ο κ. Tσίπρας αγνόησε και πάλι το ακαταμάχητο όπλο που διέθετε: την ειλικρίνεια απέναντι στους ψηφοφόρους του, τη σεμνή, ψύχραιμη, χωρίς επιθετικότητα πληροφόρηση των πολιτών για τις εξωφρενικές παλινωδίες των Eυρωπαίων «συνομιλητών» της Eλλάδας (να λένε άλλα το βράδυ και άλλα το πρωί, δίχως μπέσα ή τσίπα).

Πίστευαν όλοι, και ο κ. Tσίπρας, ότι η ελλαδική κοινωνία δεν άντεχε να στερηθεί την καταναλωτική ευωχία, που στρεβλωτικά την ταύτιζε με τη μετοχή στην Eυρωζώνη. Oύτε υπήρχε κόμμα που να προσφέρει κοινωνική στόχευση άλλη, πέρα από τη βοσκηματώδη ευημερία. Bέβαια το δημοψήφισμα ήταν ηχηρό χαστούκι διάψευσης της κοινής προσδοκίας, αλλά κανείς και πάλι, ούτε ο κ. Tσίπρας, δεν πήρε το μάθημα.
Kαθημαγμένος αλλά παράδοξα σοφός ο λαός στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου απέπεμψε από τη Bουλή την ιδεοληπτική αγκύλωση της εσωκομματικής του κ. Tσίπρα αντιπολίτευσης, απέκλεισε την επανάκαμψη της γαλαζοπράσινης ευτέλειας στην εξουσία και έδωσε δεύτερη ευκαιρία στον επιπόλαιο, αλλά πάντως τολμητία Tσίπρα. H διαχείριση της δεύτερης ευκαιρίας ήταν και το οριστικό τέλος της «αριστερής έκπληξης», το θάψιμο κάθε ελπίδας. H αλλοίωση του κ. Tσίπρα είναι ραγδαία και ολοκληρωτική: άλλαξε το βλέμμα, η γλώσσα του σώματος, η συμπεριφορική αυθορμησία. Aναδύθηκε ο άνθρωπος της εξουσίας ατόφιος – μία από τα ίδια.

Aναζήτησε αμέσως ερείσματα στα ανά τον κόσμο κέντρα - σύμβολα του διεθνοποιημένου ολοκληρωτισμού των «Aγορών». H μέθη της διεθνικής δημοσιότητας δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί ούτε καν τη γελοιότητα να αποκαλεί δημόσια «Φρανσουά» τον Γάλλο πρόεδρο Oλάντ, «Aχμέτ» τον Nταβούτογλου, «Tζον» τον Aμερικανό YΠEΞ Kέρι, σαν να ήταν «φιλαράκι» τους.

H κοινωνική μας παρακμή «έπιασε πάτο».

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και αναφέρει ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία τη φύλαξη θα επιτρέπεται να αναλαμβάνει σε μεμονωμένες περιπτώσεις η FRONTEX. Ο κ. Ντε Μεζιέρ προειδοποιεί ακόμη για τις αντοχές, μακροπρόθεσμα, της Συνθήκης Σένγκεν, αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.

«Δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τόσο εύκολα τα οφέλη της Σένγκεν. Η Ζώνη Σένγκεν όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μακροπρόθεσμα χωρίς συνοριακούς ελέγχους, εάν δεν λειτουργεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων (...) Στην Ευρώπη δεν κλείνουμε εύκολα τα σύνορα. Και ασφαλώς όχι ως μια χώρα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, που έχει πολλούς γείτονες και επωφελείται πολιτικά και οικονομικά από τη Σένγκεν. Χρειαζόμαστε μια λύση πραγματικά βιώσιμη και διαρκή. Για αυτό η λύση βρίσκεται κυρίως στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Είναι απαραίτητα τώρα ισχυρά μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για αυτό εργαζόμαστε», δηλώνει ο κ. Ντε Μεζιέρ στη Welt am Sonntag και εξηγεί ότι η βάση της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκεται στην ασφαλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Αυτές οι εσωτερικές συνθήκες βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Από κοινού με τη Γαλλία προτείνουμε μελλοντικά να επιτρέπεται να αναλάβει η FRONTEX τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων σε μια χώρα», συνεχίζει και σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτό θα συμβαίνει ακόμη και αν η ενδιαφερόμενη χώρα το αρνείται, απαντά: «Πρόκειται για σοβαρή παρέμβαση. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα δικαίου μας, στα χέρια των κρατών. Ο μηχανισμός κρίσης ωστόσο της Σένγκεν προβλέπει ότι μπορεί, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με μια πλειοψηφία των κρατών-μελών, να αποφασιστούν συνοριακοί έλεγχοι. Κάτι σχετικό θα μπορούσε να γίνει και με μια εξουσιοδότηση της FRONTEX», η οποία πρέπει, όπως λέει, να εξελιχθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. «Αυτό μπορεί, ιδιαίτερα σε θαλάσσια σύνορα, να οδηγήσει στην πλήρη αντικατάσταση από τη FRONTEX –υπό ευρωπαϊκή διοίκηση– της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων», δηλώνει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο και αυτή τη στιγμή προέχει το να μπορεί η FRONTEX να αναλάβει σε μεμονωμένες περιπτώσεις τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με τις ήδη υπάρχουσες μονάδες από τα κράτη-μέλη. «Θα μπορούσε τότε να επιστρέψει ένα καράβι εκεί από όπου ήρθε – π.χ. στην Τουρκία», επισημαίνει.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών κάνει ακόμη λόγο για «ρόλο-κλειδί» της Τουρκίας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρεμπόδιση της εξόδου προς την ΕΕ από την Τουρκία. «Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Οι αριθμοί ήδη υποχωρούν και δεν είναι πλέον 8.000-10.000 την ημέρα. Αιτία είναι και ο κακές καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως αναγνωρίσιμες τουρκικές προσπάθειες για παρεμπόδιση της διέλευσης από τα σύνορα, αλλά είναι σίγουρα ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για μια αλλαγή τάσης», διευκρινίζει ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μπούρκας στην Γερμανία, ο Τόμας Ντε Μεζιέρ τονίζει ότι η χρήση της δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής της χώρας. «Είμαστε περήφανοι που δείχνουμε το πρόσωπό μας και το όνομά μας σε όσα κάνουμε. Για αυτό απορρίπτω τη χρήση της μπούρκας στην Γερμανία», δηλώνει, αλλά επισημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να απαγορεύει ό,τι δεν του αρέσει και εξηγεί ότι μια απαγόρευση θα ήταν περίπλοκη, τόσο επειδή είναι υπεύθυνα τα κρατίδια όσο και επειδή πιθανότατα δεν θα τη δεχόταν το Συνταγματικό Δικαστήριο. «Για αυτό απευθύνω έκκληση για πολιτική απόρριψη της μπούρκας», καταλήγει.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας μεταφέρεται και στο Αιγαίο

«Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό, που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. «Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα», πρόσθεσε.

Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».

«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο έπειτα από το συμβάν, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας.

Το Ελληνικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι το συμβάν συνέβη αργά χτες το βράδι, τα ρωσικά πλοία ήταν περισσότερα και εμποδίστηκαν από το τουρκικό αλιευτικό, ενώ δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία περί προειδοποιητικών πυρών.

Ο τουρκικός στρατός απαγόρευσε στο προσωπικό του να πηγαίνει στη Ρωσία για διακοπές, στο πλαίσιο της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

Το γενικό επιτελείο απαγόρευσε τόσο στο προσωπικό του όσο και στους σπουδαστές της στρατιωτικής ακαδημίας να πηγαίνουν στη Ρωσία για διακοπές για «προληπτικούς λόγους», μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ακέφαλη Νέα Δημοκρατία

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Οι ώρες περνούν , οι ημέρες περνούν, οι μήνες περνούν…
Και η ΝΔ δεν έχει πρόεδρο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει αρχηγό να την εκφράσει στο Κοινοβούλιο, να αντιταχθεί στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που διαλύει όλη την Κοινωνία με τις αποφάσεις του. Που προσπαθεί να διαλύσει εν ονόματι της αθεΐας του, όλες εκείνες τις διαχρονικές και πατροπαράδοτες αξίες του Ελληνικού Έθνους. Ο οποίος επισκέπτεται τον Πανάγιο Τάφο και αρνείται να κάνει το Σταυρό του, αλλ΄ όμως, ευχαρίστως και χωρίς δισταγμό φορά τον εβραϊκό κιπά.

Αυτές τις κρίσιμες για την Ελλάδα ώρες, που έχουν ανοίξει οι Πύλες της Αβύσσου στην περιοχή μας, όπου η ΕΕ “νταντεύει” την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα, όταν ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν την καταγγέλλει σε όλη την ανθρωπότητα ως υποστηρικτή του Ισλαμικού κράτους των Τζιχαντιστών, στη ΝΔ βαυκαλίζονται. Όταν όλη η Ευρώπη στήνει στα σύνορά της συρματοπλέγματα καθώς και τα Σκόπια στα βόρεια σύνορά μας, που λαθρομετανάστες και πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ειδομένη με απρόβλεπτες συνέπειες, που ο Υπουργός Μετανάστευσης παρακαλάει για να του διαθέσουν μερικές ημέρες για να λύσει το μείζον ζήτημα, η ΝΔ βρίσκεται χαμένη στη δική της εσωκομματική διένεξη. Επιβεβαιώνοντας τον θυμόσοφο λαό που σε τέτοιες περιπτώσεις αναφωνεί: “Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μ…. χτενίζεται”…

Έτσι, και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ελπίζουμε προς όφελος της Δημοκρατίας να τελεσφορήσει η νέα απόπειρα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ. Ας ελπίσουμε πως θα καταφέρουν να τις πραγματοποιήσουν στις 20 Δεκεμβρίου 2015, παρά το γεγονός πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ανίκανο να τις διεξάγει στις 22 Νοεμβρίου 2015. Όμως, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Πως είναι δυνατόν την επόμενη ημέρα αυτών των εκλογών, όποιος και αν είναι ο νικητής, να μπορέσει το κόμμα της Κεντροδεξιάς Παράταξης να πορευθεί ενωμένο; Όταν καθημερινώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των υποψηφίων δελφίνων, με βαριές και προσβλητικές πολλές φορές κουβέντες και εκφράσεις, που εκτοξεύονται μεταξύ τους; Είναι δυνατόν αυτοί, την επομένη των εκλογών να ομονοήσουν και να συνεργαστούν;

Η Ντόρα Μπακογιάννη καταγγέλλει

Πρόσφατα, η Ντόρα Μπακογιάννη κατήγγειλε πως υπάρχουν συμφέροντα που “επιθυμούν” τη διάλυση της ΝΔ… που αν συνεχίσουν την “ευγενή” προσπάθειά τους θα τα ονοματίσει… δηλώνοντας επίσης πως, η ΝΔ δεν κινδυνεύει από διάσπαση, αλλά κινδυνεύει από διάλυση…

Αυτές τις πολύ σοβαρές καταγγελίες και διαπιστώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε, εστιάζοντας στον πρώην Πρωθυπουργό και “ιδιοκτήτη” της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Στον πολιτικάντη που:
  • Έκανε γαργάρα τις προεκλογικές του εξαγγελίες το 2004 περί πάταξης των 4-5 νταβατζήδων που λυμαίνονταν και έκαναν κουμάντο στο Ελληνικό Δημόσιο. Και όχι μόνο δεν τους πάταξε, αλλά τους αύξησε οδηγώντας τη χώρα περισσότερο στη δηλητηριώδη τους μέγγενη.
  • To 2009 αιφνιδίως διάλυσε τη Βουλή και “παρέδωσε” την Εξουσία στον “μυστήριο” για το ρόλο του, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έσυρε το λαό και την Πατρίδα στα Μνημόνια, ποτίζοντάς μας χολή και δυστυχία.
  • Μετά από 6 χρόνια αφωνίας, “τόλμησε” για μοναδική φορά να μιλήσει πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στηρίζοντάς μεγαλοπρεπέστατα το ΝΑΙ. Δημοψήφισμα, στο οποίο είπε ΟΧΙ το 61,3% του λαού μας…
Ωστόσο, αυτός ο άτολμος και δειλός πολιτικός, αποφεύγει σήμερα να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση στα τεκταινόμενα της διαδοχής στην προεδρία της ΝΔ. Με την περίεργη σιωπηλή στάση του, διαιωνίζει το πρόβλημα της μη λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα. Γιατί, τα δημοκρατικά πολιτεύματα απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρή αντιπολίτευση. Και στην Πατρίδα μας δεν ισχύει τίποτε από τα δυο. Παρά ταύτα, θεωρούμε πως ενδεχομένως αυτή η περίεργη στάση να υποδηλώνει άλλα βαθύτερα ζητήματα. Μήπως ο Κώστας Καραμανλής επιζητά τη διάλυση της ΝΔ; Και αν ναι, γιατί;

Επαναφορά του τέως

Οι πάντες γνωρίζουν πως το κέντρο της Παγκόσμιας Μασονίας είναι το Λονδίνο. Ενθυμούμαστε λοιπόν, - έτσι αναφέρεται – πως ο Κώστας Καραμανλής εκμυστηρεύθηκε πως για να καταθέσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της ΝΔ, συμβουλεύθηκε τη “Μεγάλη Στοά” του Λονδίνου. Η ίδια “στοά” που περιέθαλψε, όταν μόνιμα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, τον τέως Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνο με την οικογένειά του. Η οποία ξαφνικά, αποφάσισε πριν από δυο χρόνια να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσεως και της πολιτικής ανωμαλίας. Θα ενθυμείστε πως το 2013 “έπαιξε” πολύ το θέμα της καθόδου του διαδόχου Νικολάου στην πολιτική σκηνή. Και όπως σαν κομήτης αναπαράχθηκε η είδηση από όλα τα ΜΜΕ της εποχής, κατά τον ίδιο τρόπο στην πορεία “θάφθηκε”. Προφανώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι θεώρησαν πως δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος…

Όμως, μετά από δυο χρόνια οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν. Η “πρώτη κυβέρνηση αριστερά” χάθηκε μέσα στις υποσχέσεις της και τα νταηλίκια της. Ο λαός είναι ζαλισμένος και τη μια στιγμή ψηφίζει το χωρίς ιδεολογία “Ποτάμι” και την άλλη στιγμή την προβληματική και επικίνδυνη για την οικουμενικότητά της “Ένωση Κεντρώων”. Προσπαθεί – ο λαός – να δώσει ελπίδα και δύναμη στην ψήφο του. Μια ψήφο που δεν την εμπιστεύεται στη ΝΔ. Σ΄ αυτό το κλίμα της γενικευμένης παρακμής, οι “κεντροδεξιοί” ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι και προδομένοι. Αυτά τα συναισθήματα μετατράπηκαν σε οργή, μετά την αποτυχία εκπλήρωσης της εσωκομματικής διαδικασίας των εκλογών. Έτσι, η διάσπαση της ΝΔ, αν όχι η διάλυσή της φαντάζει ως ένα γεγονός.

Σ΄ αυτήν την καίρια πολιτική στιγμή, που το “έδαφος” είναι κατάλληλο για να οργωθεί, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δεν εμπιστεύεται το υπάρχον πολιτικό προσωπικό των κομμάτων, αυτή η στιγμή είναι η καταλληλότερη για την δημιουργία φιλοβασιλικού κόμματος. Και μην ξεχνάμε πως το φιλοβασιλικό κόμμα το φέρνει η “στοχευμένη” διάσπαση της ΝΔ. Μην ξεχνάμε επίσης, πως η “επένδυση” θα γίνει, από τη στιγμή που γνωρίζουν πως, για μαγιά θα χρησιμοποιήσουν τις παραδοσιακές φιλοβασιλικές ψήφους.

Κλείνοντας, να πούμε πως δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός της δωρεάν διάθεσης του βιβλίου της αυτοβιογραφίας του Κωνσταντίνου από την εφημερίδα “Το Βήμα”. Του συγκροτήματος Λαμπράκη – Ψυχάρη βεβαίως – βεβαίως, για να μην ξεχνιόμαστε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η εν λόγω εφημερίδα αύξησε κατά το ένα τρίτο τις πωλήσεις της. Σε μια εποχή που όλες σχεδόν οι εφημερίδες έχουν πτωτική τάση στην κυκλοφορία τους. Αν σας λέει κάτι αυτό. Γιατί εμάς, μας λέει πολλά!!!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Μερικές φορές νιώθει κανείς ότι παρανόησε. Ότι το άσπρο δεν είναι άσπρο και ομοίως το μαύρο δεν είναι μαύρο. Είναι κι αυτό μία σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης που, ενδεχομένως, έχει βαλθεί να δημιουργήσει το δικό της εννοιολογικό λεξικό προσφέροντας και γνωσιολογικές υπηρεσίες στην πολύπαθη χώρα.

Πώς θα το ονόμαζε κανείς αν είχε ένα σπίτι και αναγκαζόταν να παραχωρήσει μπιρ παρά το μισό για να ξεχρεώσει τα δάνειά του; Θα το ονόμαζε ίσως ανάγκη. Θα το ονόμαζε ίσως απώλεια. Πάντως, ένας κανονικός άνθρωπος δεν θα το θεωρούσε νίκη και γκραν σουξέ.

Αλλά, πάλι, μιλάμε για κανονικούς ανθρώπους κι όχι για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αυτός ο τελευταίος αισθάνθηκε χθες την ανάγκη να πανηγυρίσει στη Βουλή επειδή κατάφερε να «σώσει» τον ΑΔΜΗΕ, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιτυχία ήταν μεγάλη. Η ΔΕΗ, που κατέχει κατά 100% τον ΑΔΜΗΕ, θα τον πουλήσει στο Δημόσιο το οποίο με τη σειρά του θα κρατήσει το 51% και θα ιδιωτικοποιήσει το υπόλοιπο δίνοντας το 29% σε μετόχους της χρηματιστηριακής αγοράς και το 20% σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, μάλιστα, προβλέπεται ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ.

Μια εξέλιξη, λοιπόν, που θα στερήσει από το Δημόσιο τη διαχείριση ενός σημαντικότατου δικτύου και πολλά εκατομμύρια ευρώ έσοδα, περιβάλλεται με το μανδύα της εθνικής επιτυχίας, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό όλους τους κανονικούς ανθρώπους, να απορούν πού βρέθηκε τόσο… διαπραγματευτικό απόθεμα.

Στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο «νιώθω ασφαλής» πρωθυπουργός έλεγε με επιτηδευμένη μετριοφροσύνη ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αφηγήματα τύπου success story, όπως έκανε ο Αντ. Σαμαράς. Δεν πρόλαβε να κλείσει η εβδομάδα και έγινε αμετροεπής μιμούμενος τον πρώην πρωθυπουργό: «Πετυχαίνουμε ήδη σημαντικές νίκες σε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όπως αυτή που πετύχαμε χθες με την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο».

Μερικές μέρες πριν, το κυβερνητικό επιτελείο «άνοιγε σαμπάνιες» όταν παρουσίαζε άλλη μία μεγάλη «νίκη», αυτή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την οποία παραχωρήθηκε σε ξένα κεφάλαια ολόκληρη η ελληνική οικονομία και η ελληνική γη.

Και πιο πριν ακόμη, το κυβερνών κόμμα εμφάνιζε ότι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις ενάντια στα νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά μέτρα είναι μια φιλοκυβερνητική αντίδραση που δίνει ούριο άνεμο στη σκληρή διαπραγματευτική προσπάθεια των υπουργών έναντι της Δρακουλέσκου και της λοιπής συμμορίας των δανειστών.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κυβέρνηση, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μεθύσουν από τις απανωτές νίκες. Μόνο που την επόμενη μέρα αυτοί θα έχουν φύγει με ελικόπτερο και ο λαός θα μείνει μόνος του με μια κατεστραμμένη χώρα.
Κι αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Πηγή e-dromos


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Τάσου Παπαδόπουλου

Στη χώρα μας πολιτικοί και ΜΜΕ μας τρομοκρατούν καθημερινά με τα μέτρα που οι κακοί δανειστές επιβάλουν στους πολίτες. Μέτρα που επιπίπτουν  ως δαμόκλειος σπάθη επί δικαίων και αδίκων. Γιατί πέρα από τους άμεσους φόρους, υπάρχουν και οι έμμεσοι που επιβαρύνουν το ίδιο, τόσο τους έχοντες, όσο και τους μη έχοντες.

Πέρα από αυτά υπάρχουν και άλλα που επιμελώς αποκρύπτονται από την κοινή γνώμη. Όπως αυτό για παράδειγμα της αποκομματικοποίησης του κράτους. Έγινε μνημονιακή υποχρέωση, που επιβάλει ως υποχρέωση, τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία, να μην καταλαμβάνονται  μέσω των διορισμών σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου τα δικά τους παιδιά.

Ακούσαμε  τον σαραντάρη Α. Τσίπρα, που παραδέχθηκε  δημόσια και δικαιολόγησε την οίηση που τον διακατέχει, από το γεγονός ότι πέρα από την πρώτη φορά αριστερά,  πέτυχε και μια προσωπική πρωτιά, αυτήν του νεαρότερου πρωθυπουργού, που είχε ποτέ η χώρα.

Παράλληλα τον ακούμε συχνά να κατηγορεί τους προκατόχους του  από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για το πελατειακό κράτος που έστησαν, καθώς και για την ακατάσχετη ρουσφετολογία μέσω της οποίας εξαγόραζαν ψήφους και συνειδήσεις.

Ωραίες οι κατηγορίες αυτές τις οποίες δεν μπορεί παρά να επικροτήσει  κάθε εχέφρων πολίτης. Όμως το ζητούμενο είναι αν πέρα από τα λόγια η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει και κάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή απλά και πρακτικά να μην, βλέπει όπως οι προηγούμενοι, το κράτος ως λάφυρο, στο οποίο οι «ημέτεροι» κάνουν πλιάτσικο.

Τα ως τώρα δείγματα επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ότι το κομματικό κράτος για μια ακόμη φορά στήνεται με βάση τα μέτρα και τα σταθμά της πρώτης φοράς αριστερά. Το είδαμε στις αλλαγές στις διοικήσεις των οργανισμών  των δημοσίων επιχειρήσεων και των ανεξαρτήτων  αρχών,  το βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία και να δούμε, που αλλού θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.

Έφτασαν στο σημείο για να βολέψουν περισσότερους δικούς τους, να σπάνε τις θέσεις, που οι ίδιοι πρόσφατα με νομοθετικές ρυθμίσεις συνένωσαν, όπως αυτές του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αλλά η αποθέωση της φαυλότητας και της ρουσφετολογίας ήρθε με του διοικητές των δημοσίων  νοσοκομείων. Με συνεντεύξεις του ενός ή των δύο λεπτών ξεπέταξαν ικανούς και ανίκανους, προκειμένου  να ανοίξουν το δρόμο για  τους δικούς τους.

Αυτό σημαίνει από τη μια πρόσθετες δαπάνες για το δημόσιο, μια και οι απολυθέντες θα αποζημιωθούν για το υπόλοιπο των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου, και από την άλλη πλήρη και χωρίς αιδώ κομματική παρέμβαση σε τομείς, που χρειάζονται ειδικούς στους οποίους θα τεθούν στόχοι, που οφείλουν στη διάρκεια της θητείας τους να υλοποιήσουν.

Από το υπουργείο Υγείας μας είπαν το εξής αμίμητο για τους κριθέντες και απαπεμφθέντες  διευθυντές. «Υπήρξαν, μας λένε, κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους – παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής που τους έκρινε – η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας  το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, καθώς και  διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, γράφε αρεστοί στους δυνδικαλιστές, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας  για σταθεροποίηση του συστήματος και  αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας». Αν δεν είναι αυτό κομματική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση τότε τι είναι;

Κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ντρέπεται για την κατάσταση αυτή. Κι αυτό, γιατί από τη μια ήρθαν στο σπίτι μας οι δανειστές  και μας ζητούν να βγουν τα κόμματα της εξουσίας από το κράτος και από την άλλη τα στελέχη της κυβέρνησης βαφτίζουν κατά το κρέας ψάρι, τις θέσεις  δηλ. των διοικητών των  νοσοκομείων θέσεις που υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική. Στο τέλος θα μας πουν ότι και οι θέσεις των κλητήρων στο δημόσιο έχουν πολιτικό περιεχόμενο.

Βεβαίως εμμέσως το έπραξαν και αυτό επιβραβεύοντας 19 μαχητικές κομματικές καθαρίστριες με την μετάταξή τους  στις γραμματείες των δικαστηρίων, την ώρα που προκήρυξαν  νέες θέσεις για καθαρίστριες.

Όλες αυτές οι κομματικές κουτοπονηριές , πλήττουν σοβαρά την εικόνα της χώρας  και την καθιστούν αναξιόπιστη. Και η αξιοπιστία είναι κάτι που εύκολα χάνεται, αλλά δύσκολα κερδίζεται.
Όμως πέρα από την εικόνα της Ελλάδας  στους τρίτους, υπάρχει και ένα μεγάλο ηθικό και ουσιαστικό θέμα, που αφορά τους Έλληνες επιστήμονες, που κατά εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν την πατρίδα μας προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες.

Με την πρόσληψη ως επικεφαλείς των επιθεωρήσεων Υγείας αποτυχόντων βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και με την πρόθεση εκχώρησης των θέσεων των διοικητών των νοσοκομείων σε κομματικούς «ημετέρους» κλείνουν ερμητικά  την πόρτα σε κάθε Έλληνα επιστήμονα που έχει σπουδάσει διοίκηση Υγείας και του λένε είσαι ξένος στην πατρίδα σου.

Η εικόνα αυτή μιας πατρίδας που διώχνει τα παιδιά της σε μια εποχή που η χώρα μας κατακλύζεται από παράνομους μετανάστες, είναι αποκαρδιωτική και κάνει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να αναρωτιέται τι αύριο υπάρχει, γι αυτόν και τα παιδιά του στη χώρα του κομματικού κράτους…

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές (έως 133,75%) σε τέσσερις δόσεις έως το 2018 προγραμματίζει το υπ. Εργασίας

Θηλιά στον λαιμό 640.000 αγροτών είναι η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τους έως 133,75% που προγραμματίζει να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας, σε τέσσερις δόσεις, έως το 2018. Με προοπτική οι εισφορές να αυξηθούν από το 7% που είναι σήμερα στο 20%, φτάνοντας στα επίπεδα του ΙΚΑ, ο σχεδιασμός που υπάρχει και μένει να υλοποιηθεί είναι: Το πρώτο χτύπημα θα έρθει άμεσα, από τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2015, στις οποίες θα επιβληθεί αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων για να φτάσουν στο 10%. Με άλλες τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα προκύψει αύξηση τόσο το 2016 όσο και το 2017, για να φτάσουν οι αυξήσεις στο 16%. Για να καλυφθεί το όριο του 20%, το 2018 θα υπάρξει νέα αύξηση κατά τέσσερις μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές.

Για το τρέχον εξάμηνο προκύπτει ότι η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, από 34 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει στα 48,68 ευρώ. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι αγρότες (περίπου 375.000 ή το 65%) βρίσκονται εγγεγραμμένοι στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία. Αρα, από 50 ευρώ που καταβάλλουν σήμερα, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν 72 ευρώ. Μόνο η πρώτη αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αναγκάζει τους αγρότες να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές από 80,08 έως 252 ευρώ το εξάμηνο. Στην ολοκλήρωση της αυξητικής διαδικασίας, το 2018, οι αυξήσεις που θα προκύψουν θα κυμαίνονται από 63,35 ευρώ έως 182 ευρώ τον μήνα ή από 760,2 έως 2.184 ευρώ τον χρόνο.

Η σύνδεση των εισφορών των ασφαλισμένων με το εισόδημα μπορεί σε επόμενη φάση να περιορίσει κάπως τη ζημιά. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθούν τότε οι ασφαλιστικές κατηγορίες από επτά που είναι σήμερα το πολύ σε τρεις, άρα κάποιοι ασφαλισμένοι θα ευνοηθούν. Ομως στο αισιόδοξο σενάριο η συγκεκριμένη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών δεν αναμένεται πριν από το 2017, ενώ πιθανότερη ημερομηνία φαντάζει το 2019, αφού δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αυξήσεων.

Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, ήδη υπάρχει προβληματισμός για τον κίνδυνο μαζικής διαγραφής ασφαλισμένων αγροτών από τα μητρώα του ΟΓΑ, εάν ξεκινήσει ο «χορός» των αυξήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη το 2015 διαπιστώθηκε μείωση στους «ενεργούς» ασφαλισμένους, δηλαδή εκείνους που καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, κατά 42.000 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, από 340.000 που ήταν το 2014 περιορίστηκαν έναν χρόνο μετά στους 298.000, με αντίστοιχη πίεση και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές που μόλις και μετά βίας θα αγγίξουν φέτος τα επίπεδα των 400.000.000 ευρώ. Μια τάση που, εάν υπάρξει αύξηση των εισφορών, μπορεί να ενταθεί ακόμα περισσότερο, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα του οργανισμού.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου τη Δευτέρα (11:00) θα υπογράψει κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η κοινή δήλωση θα υπογραφεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τη στήριξη 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα, σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά την Συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις 25 Οκτωβρίου 2015.

Στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο κ. Γκεόργκε Οκοθ-Ομπο και την ελληνική κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα (ώρα 09.30), η αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Γκεοργκίεβα θα επισκεφθεί το κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.

Με αφορμή την υπογραφή Kοινής Δήλωσης και της επίσκεψης στην Αθήνα της αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης υπογράμμισε ότι «η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση είναι καθολική και αποφασιστική και καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης».

«Προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της είναι η συνεργασία των κρατών μελών», τονίζει και σημειώνει ότι «η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε αποφάσεις για την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων ώστε αφενός να επωφεληθεί από υλική υποστήριξη από τα άλλα κράτη μέλη και αφετέρου να ενισχύσει το επιχειρησιακό της δυναμικό σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Όλα αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τώρα κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα».

Με την επικείμενη υπογραφή της κοινής δήλωσης, προσθέτει, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων».

Πιο συγκεκριμένα, «ξεκινάει επισήμως το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, βάσει του οποίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιδοτεί το ενοίκιο για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, με ευρωπαϊκούς πόρους».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. Ο μόνος πόλεμος στον οποίο βρίσκεται είναι ενάντια στη συριακή κυβέρνηση και αφορά το κουρδικό ζήτημα, είπε ο Φίλιπ Τζιράλντι (Philip Giraldi), πρώην αξιωματούχος της CIA.

Εάν οι Κούρδοι ιδρύσουν το δικό τους κράτος θα πάρουν το 30% της παρούσης τουρκικής επικράτειας, είπε ο Τζιράλντι μιλώντας στο ρωσικό Gazeta.Ru. «Αυτός είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν. Η πολιτική στου Συρία πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από αυτή την οπτική».

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA επεσήμανε ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού πάνω από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας ήταν στην πραγματικότητα μια προβοκάτσια που ενορχηστρώθηκε από σημαντικούς Τούρκους αξιωματούχους.

«Αλλά δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα τον υπερασπιζόταν και ότι η Ρωσία θα λάμβανε αποφασιστικά αντίμετρα. Τώρα ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει ένα βήμα πίσω. Λέει ότι επιθυμεί να μην είχε συμβεί η κατάρριψη. Αλλά αυτή συνέβη επειδή ο Ερντογάν το ήθελε», υπογράμμισε.

Ο Τζιράλντι στη συνέχεια εξήγησε, σύμφωνα με την άποψή του, γιατί οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι η Άγκυρα προωθεί τα δικά της συμφέροντα και σχεδιασμούς στη Συρία, μεταξύ των οποίων και η υποστήριξη των τρομοκρατών.

«Σε ό,τι αφορά την Τουρκία υπάρχει δίλημμα στην Ουάσιγκτον. Η αμερικανική πολιτική στη Συρία είναι αδύνατη χωρίς την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια βάση στην Τουρκία για να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές», είπε.

«Σε αυτή ακριβώς τη φάση, ο Ρώσος Πρόεδρος ενεργεί κατάλληλα. Είναι βέβαιος ότι το κλειδί για την επίλυση του πολέμου είναι η υποστήριξη σταθερών κυβερνήσεων στην περιοχή, στη Συρία και το Ιράκ», είπε ο Αμερικανός πρώην πράκτορας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις κατηγορίες ότι η οικογένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδιαίτερα ο γιος του, Μπιλάλ, εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο του πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ που αντλεί το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι κατηγορίες είναι αληθινές. Δεν είναι μυστικό. Οι πάντες έχουν δει τα βυτιοφόρα και τα χρήματα που πληρώνονται για αυτό το πετρέλαιο. Επί της ευκαιρίας, η Τουρκία έκανε το ίδιο με το Ιράν όταν βρισκόταν υπό κυρώσεις. Αγόραζε το ιρανικό πετρέλαιο. Όλες αυτές οι δουλειές ελέγχονται από τον γιο του Ερντογάν».

Οι ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτα να σταματήσουν το λαθρεμπόριο που κάνει η οικογένεια Ερντογάν επειδή δεν ήθελαν να προκαλέσουν εντάσεις με την Άγκυρα, εξήγησε.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν χθες για να καταγγείλουν την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε μια βάση κοντά στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έκαψαν σημαίες της Τουρκίας και φώναξαν απειλητικά συνθήματα κατά των στρατιωτών της καθώς θεωρούν ότι η Άγκυρα παραβίασε την εθνική κυριαρχία της χώρας τους.

Τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στην κεντρική Βαγδάτη χθες και χιλιάδες άλλοι στην πόλη Βασόρα στο νότιο τμήμα της χώρας, μεταξύ αυτών στελέχη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Θάνατος στην Τουρκία, θάνατος στον Ερντογάν».

«Θεωρούμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική παρουσία στην ιρακινή επικράτεια ως επίθεση από ξένες δυνάμεις εναντίον των οποίων πρέπει να αντισταθούμε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο» είπε στους διαδηλωτές στη Βαγδάτη ο Χάντι αλ Αμίρι, ένας σιίτης βουλευτής που ηγείται της ένοπλης οργάνωσης Μπαντρ.

Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες απειλούν να κάνουν χρήση βίας εναντίον της Τουρκίας αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.

Στοχεύοντας με το όπλο του μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άμτζαντ Σαλίμ, ένας διοικητής της Οργάνωσης Μπαντρ στην Βασόρα είπε:
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καθώς αναμένουμε διαταγές από τους διοικητές μας για να βάλουμε φωτιά και να κάψουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια των Τούρκων στρατιωτών».

Στη Βαγδάτη, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσαν ότι είδαν οργισμένους διαδηλωτές να ποδοπατούν την τουρκική σημαία και να χτυπάνε ένα ομοίωμα του Ερντογάν με παπούτσια ως ένδειξη ασέβειας προς το πρόσωπό του.
«Εάν η Τουρκία νομίζει ότι το Ιράκ είναι απασχολημένο με το να πολεμάει το Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και μπορεί να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αναπτύξει στρατεύματα, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σκέφτεται δύο φορές προτού κάνει τέτοια λάθη» επισήμανε ο Άμπου Μουντάταρ αλ Μουσάουι, ένας διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ασάϊμπ Αχλ αλ Χακ.

«Μπορούμε να στοχοθετήσουμε Τούρκους στρατιώτες και τις επόμενες ημέρες θα το αποδείξουμε».
Το Ιράκ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από το έδαφός του 

Το Ιράκ απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ, αποκαλώντας την ανάπτυξη δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο έδαφός του μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της αμέσως… και να μην παραβιάσει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ ξανά», τόνισε ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ σε επιστολή του προς την πρεσβεύτρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Σαμάνθα Πάουερ, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτόν τον μήνα.

Η Βαγδάτη έκανε λόγο για «μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, παραβίαση της ιρακινής εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του κράτους του Ιράκ» στην επιστολή αυτή, σύμφωνα με μια ανεπίσημη μετάφραση της επιστολής, που συντάχθηκε στα αραβικά.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βαγδάτη, Iraq, Νέα Υόρκη, United States
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τέσσερις Ρώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και απελάθηκαν από την Τουρκία. Οι δημοσιογράφοι του ρωσικού καναλιού Ρωσία 1TV συνελήφθησαν στην επαρχία Χατάια, στα σύνορα με την Συρία, γιατί, σύμφωνα με τους Τούρκους, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στην Συρία.

Οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν και ανέφεραν πως βρίσκονταν στην περιοχή για δημοσιογραφική αποστολή του κρατικού σταθμού για τον οποίο εργάζονται. Παρόλα αυτά οι Τούρκοι τους αντέτειναν ότι δεν είχαν επίσημη άδεια κινηματογράφησης.

Σύμφωνα με τους Τούρκους οι Ρώσοι σκόπευαν να συναντήσουν τον Μιχράτς Ουράλ, τον Τούρκο Αλεβίτη, ηγέτη της προσκείμενης στον Άσαντ οργάνωσης «Συριακή Αντίσταση», την οποία, φυσικά, οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική.

Η Ρωσία αντέδρασε έντονα στην κίνηση της Άγκυρας, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

«Το πρώτο πράγμα που μας ρώτησαν ήταν αν έχουμε κάμερα. Η κάμερα ήταν κλειδωμένη στο πορτ μπαγκάζ. Μας πήραν τα διαβατήρια, μας πήγαν στον αστυνομικό σταθμό. Μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, μας φωτογράφησαν και μας εξέτασε και γιατρός», ανέφερε ένας εκ των Ρώσων δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι κατόπιν, με αστυνομική φρουρά, οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο και απελάθηκαν. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν κάθε συνεργασία με τις ρωσικές προξενικές αρχές. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απεύθυνε, πάντως, επίσημο αίτημα στις τουρκικές αρχές, σχετικά.

«Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν κάθε εξήγηση σε εκπροσώπους της πρεσβείας μας στην Άγκυρα», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου. «Πιθανόν φοβήθηκαν ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι θα έριχναν φως στις παράνομες δραστηριότητες που συμβαίνουν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση προτιμά να παραμείνουν στην σκιά», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση.

Πηγή Yenisafak


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ποιοι κινδυνεύουν, ποιοι σώζονται;

Διέξοδο στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων φιλοδοξούν να δώσουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τη «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της χειροτέρευσης της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή, τόσο από ουσιαστική όσο και από δικονομική άποψη, ως συνέπεια της πώλησης ή της μεταβίβασης του «κόκκινου» δανείου, ενώ υπογραμμίζεται ότι μέχρι τις 15 Φεβρουάριου 2016 εξαιρούνται από τις διατάξεις του σχεδίου «όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 (Επίσημη Εφημερίδα L 124 της 20.05.2003), καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται προσωρινά η εφαρμογή στις υπόλοιπες απαιτήσεις (πρακτικά: δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και μη καταναλωτικά δάνεια χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας)».

Η διάταξη αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην πράξη και να διορθωθούν με τον κατάλληλο νομοθετικό καθορισμό του εφαρμοστικού πλαισίου πριν από την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης στις ανωτέρω κατηγορίες δανείων.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που εξαγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια, μετά από άδεια της Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθίσταται δυνατή η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρεται, «η δημιουργία μίας τέτοιας αγοράς, θα είναι ωφέλιμη τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους οφειλέτες. Το πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητά του εισπράττοντας άμεσα ένα τμήμα της αμοιβής του, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα το εισέπραττε με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπραττε πολύ αργότερα. Από την άλλη πλευρά, ο δανειολήπτης θα μπορεί διαπραγματευτεί ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, απ’ ό,τι θα μπορούσε να λάβει από το πιστωτικό ίδρυμα, διότι ο εκδοχέας θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας και επομένως μία πρόταση ρύθμισης, που θα ήταν ζημιογόνα για το πιστωτικό ίδρυμα και δεν θα μπορούσε να προταθεί από αυτό, θα είναι κερδοφόρα για τον εκδοχέα. Παράλληλα, θεσπίζεται καθεστώς αυστηρής εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων και υποχρέωσή τους να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χειροτερεύσει η νομική ή πραγματική θέση του οφειλέτη μόνο και μόνο λόγω της μεταβίβασης της οφειλής του ή της ανάθεσής της προς διαχείριση».

Η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να ανατίθεται στις εταιρείες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Ωστόσο, προβλέπεται ρητά ότι 12 μήνες πριν από την προσφορά προς πώληση των απαιτήσεων, πρέπει να έχει προταθεί στο δανειολήπτη- και τον εγγυητή – με εξώδικη πρόσκληση η ρύθμιση του δανείου του, ώστε αυτό να καταστεί εξυπηρετούμενο. Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον αιφνιδιασμό των οφειλετών, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν την οφειλή τους που έχει εκχωρηθεί σε τρίτους. Στην ίδια αποτροπή του αιφνιδιασμού αποσκοπεί η απαίτηση μεσολάβησης ενός μέγιστου χρονικού διαστήματος 12 μηνών ανάμεσα στην πρόσκληση και την εκχώρηση, ώστε να μην απέχουν τα δύο γεγονότα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα. Προβλέπεται, επίσης, μη απαίτηση της προηγούμενης πρόσκλησης στις περιπτώσεις των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων ή των απαιτήσεων κατά των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, καθώς στη μεν περίπτωση των επίδικων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων δεν μπορεί να γίνει λόγος για αιφνιδιασμό, στη δε περίπτωση των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε η αποστολή πρόσκλησης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του δανειολήπτη, ορίζεται ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης μπορούν να προσλαμβάνουν Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο μέτρο που η άρση απορρήτου είναι αναγκαία για τις ανάγκες της διαχείρισης προβλέπεται η ρύθμιση αυτή ως απαραίτητη καθώς, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η προβολή τραπεζικού απορρήτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της εταιρείας να διεκπεραιώσει τη διαχείριση. Ταυτόχρονα όμως τίθενται όρια στην άρση τόσο του τραπεζικού απορρήτου όσο και στην ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη στην εταιρεία διαχείρισης, καθώς αυτά επιτρέπονται μόνο στο μέτρο που είναι αναγκαία για τους σκοπούς της διαχείρισης».

Το είδος των εταιρειών

Η διαχείριση και μεταβίβαση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πραγματοποιείται μόνο από ανώνυμες εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστήματος, στους σκοπούς των οποίων συμπεριλαμβάνεται η άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων.

Το ύψος του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου το οποίο οφείλει να διατηρεί η εταιρεία η οποία εξαγοράζει δανειακές συμβάσεις / πιστώσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι 100.000 ευρώ.
Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά χορήγησης της σχετικής άδειας για την άσκηση των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων, θα εξειδικευτούν από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς αυτή θα χορηγεί την άδεια. Για τη λήψη της σχετικής άδειας, είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων ή/και έμμεσων μετόχων, της ταυτότητας των προσώπων τα οποία έχουν ειδικές συμμετοχές και της ταυτότητας μετόχων με συμμετοχή 10% ή περισσότερη έκαστου, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια των εν λόγω εταιρειών και να περιορίζεται ο κίνδυνος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συμπεριλαμβάνεται ακόμα η πιστοποίηση της ταυτότητας των συμβούλων της εταιρείας.

Με σκοπό τη διασφάλιση της μέγιστης προστασίας των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, για τη χορήγηση της άδειας κατατίθεται στην ΤτΕ εμπεριστατωμένη έκθεση στην οποία καταγράφονται διεξοδικά οι βασικές αρχές και μέθοδοι που θα εφαρμόζονται κατά τη διαχείριση των απαιτήσεων. Ειδική μνεία πρέπει να προβλέπεται για δανειολήπτες που εντάσσονται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σύμφωνα και με τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας και τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη).

Για λόγους δημοσιότητας και διαφάνειας, η ΤτΕ διατηρεί στην επίσημη ιστοσελίδα της πλήρως ενημερωμένο κατάλογο με όλες τις αδειοδοτημένες εταιρείες.

Αναστολή της χορηγηθείσας άδειας αποφασίζει η ΤτΕ σε περίπτωση παράβασης είτε του τιθέμενου ρυθμιστικού πλαισίου, των Πράξεων της ΤτΕ ή των όρων της σύμβασης μεταβίβασης ή διαχείρισης δανειακών απαιτήσεων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εταιρείας, η ΤτΕ δύναται να προβεί στην ανάκληση της σχετικής άδειας. Η ανάκληση δύναται να επισπευτεί και στις περιπτώσεις όπου ότι η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια βάσει ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή με οποιοδήποτε άλλο αντικανονικό τρόπο ή υπέβαλε, γνωστοποίησε ή άλλως δημοσιοποίησε με οποιοδήποτε τρόπο ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ή ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή έντυπα. Επίσης προβλέπεται ανάκληση της άδειας λειτουργίας, αν διαπιστώνεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιείται ως μέσο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή αν τα έσοδά της χρησιμοποιούνται για την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

E. Παπαδοσηφάκη, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου