Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Αυγ 2015

Toυ Ιωάννη Μιχαλέτου 

Ο παραδοσιακός "ρόλος" των Βαλκανίων ως το μαλακό υπογάστριο της υπόλοιπης Ηπειρωτικής και όχι μόνο, Ευρώπης, δείχνει να επιβεβαιώνεται με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και κυρίως σε σχέση με την ύπαρξη του Ισλαμικού κράτους και τις προσπάθειες τόσο αυτού όσο και πολλών άλλων Τζιχαντιστικών ομάδων να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στις ΗΠΑ σε μια πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε ότι η πλειονότητα πολεμικών όπλων όπως ΑΚ-47, στη χώρα του που βρίσκονται στα χέρια Ισλαμιστών και εγκληματιών προέρχονται από τα Βαλκάνια. Επιπλέον οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, διεξήχθησαν με Καλάσνικοφ από τη Βοσνία, όπως ο παρόν ιστότοπος είχε αποκαλύψει με σχετικές λεπτομέρειες.
("Βαλκανική "εμπλοκή" στην επίθεση στο Παρίσι")

Επιπροσθέτως τα Βαλκάνια εξακολουθούν να παραμένουν ένας βασικός άξονας διακίνησης ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς την Ε.Ε., εισαγωγής και αναδιανομής κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική, διακίνησης γυναικών και παράνομων μεταναστών, όπως και κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο όπλων και άλλες έκνομες και λίαν σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες (εμπόριο οργάνων, παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών, άτυπο δουλεμπόριο, λαθρεμπόριο καυσίμων, ηλεκτρονικό έγκλημα, κοντραμπάντο καπνού, τοκογλυφίες-παρατράπεζες, και διακίνηση απομιμήσεων), ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή ξεπερνά τα 70 δις Ευρώ και αποτελεί σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ.

Η περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου και της Ελλάδος σε άθροισμα των δυσεπίλυτων κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων των γειτονικών χωρών θα μετατρέψει όλα τα Βαλκάνια με μαθηματική ακρίβεια τα επόμενα έτη στο "Μεξικό" της Ε.Ε. Προφανώς αυτό το περιβάλλον αποτελεί το ιδανικό εφαλτήριο για την εξάπλωση πάσης φύσεως τρομοκρατικών ομάδων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρα της περιοχής όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία υποτίθεται ότι βρίσκεται κοντά στην ένταξη της στην Ε.Ε., είναι τοποθετημένη, από τις αρχές του 2014 στη μαύρη λίστα της επιτροπής ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ίδια σειρά μαζί με τη Βόρεια Κορέα και συναφή καθεστώτα. Το 2011 η ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ σε ειδική έκθεση της επεσήμανε ότι διακινούνται 4 εκατομμύρια όπλα στα Βαλκάνια από λαθρεμπόρους και το γεγονός αυτό αποτελεί μείζονα απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης.

Μεταξύ 2006-2009 Αλβανικές κρατικές εταιρείες όπλων είχαν εμπλακεί σε διεθνή σκάνδαλα προώθησης παράνομου οπλισμού σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, Τσάντ, Λιβύη, Σουδάν ενώ από το 2011 και εντεύθεν η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, Σερβία αλλά και η Κροατία αποτελούν χώρες αποστολής μαζικού παράνομου οπλισμού που καταλήγει εν πολλοίς στα χέρια τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν τα θέματα της ύπαρξης ισχυρότατων κυκλωμάτων προμήθειας πλαστών εγγράφων όπως διαβατηρίων, ταξιδιωτικών θεωρήσεων, διπλωμάτων οδήγησης, τίτλων σπουδών και αστυνομικών ταυτοτήτων. Ασφαλώς η ενδημική διαφθορά στους δημόσιους τομείς διευκολύνει έτι περαιτέρω τόσο οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα όσο και παραστρατιωτικά και τρομοκρατικά, εντείνοντας διαρκώς το ζήτημα και τις σχετικές ανησυχίες. Η πληθώρα συστημάτων άτυπων πληρωμών και διακίνησης κεφαλαίων όπως το σύστημα «Χαβάλα» αλλά και χιλιάδες εταιρείες βιτρίνες, προωθούν επιπλέον την αρνητική δυναμική όλων των ανωτέρω καταστάσεων.

Οι αυξανόμενες αγοραπωλησίες φορητού οπλισμού και εκρηκτικών που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στα Δυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με την έκρυθμη κατάσταση στα Σκόπια,επιβαρύνουν επιπλέον την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, σε άθροισμα της επιστροφής ουκ ολίγων Αλβανών και Βόσνιων Τζιχαντιστών στους τόπους καταγωγής τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις Τζιχαντιστών στην ΕΕ το προσεχές διάστημα και λίαν πιθανό με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τις Βαλκανικές χώρες.

Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τι λένε οι ξένοι πράκτορες και ποια τα πλάνα της αντιτρομοκρατικής

Σε συλλήψεις πολλών πιθανών μελών του ISIS έχει ήδη προβεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έπειτα από εφόδους σε κρησφύγετα, κυρίως της δυτικής Αττικής. Επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα από καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την καθόλου αθώα εισβολή «κατατρεγμένων» λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια, το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik κάνει λόγο για εισβολή εκπαιδευμένων ανταρτών του ISIS στην Ελλάδα!

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι λαθρέμποροι (Τούρκοι, όπως ξέρουμε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία) περνούν κρυφά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη με βάρκες γεμάτες μετανάστες χωρίς ταυτότητα και τα έσοδα τα χρησιμοποιούν για να στηρίξουν οικονομικά την τρομοκρατία.

Αυτό επιβεβαίωσε και η υπηρεσία Eurojust που συντονίζει το δικαστικό έργο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεκάδες χιλιάδες (λαθρο)μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή διέσχισαν τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2015 και ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, αφού πρώτα καταπλεύσουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα (το πρώτο εξάμηνο του 2015, υπολογίζεται ότι έχουν εισέλθει στην Ελλάδα περί τους 97.000 λαθρομετανάστες).

Ο εισαγγελέας

Η αρχιεισαγγελέας και επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ε.Ε. Βελγίδα Michele Coninsx, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι έχει πληροφορίες για την εισδοχή μελών του ISIL στην Ευρώπη από τις δικαστικές αρχές χωρών – μελών της Ε.Ε. και ότι η κατάσταση δεν έχει προκαλέσει συναγερμό.
«Δεν τους μετράμε, δεν έχουμε αριθμό και, για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι έχει κανείς», ομολόγησε στους δημοσιογράφους.
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν επανειλημμένα εκφράσει φόβους ότι ισλαμιστές αντάρτες μπορεί να κρύβονται ανάμεσα σε μετανάστες. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενισχυθεί από τις πρόσφατες επιτυχίες του ISIL, που κερδίζει έδαφος στη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα σε πολλές παραλιακές πόλεις της Λιβύης, καταλήγει η ανταπόκριση του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ισλαμικό Τόξο

Στην δημιουργία Διεθνούς Ισλαμικής Ταξιαρχίας προχώρησαν η Τουρκία και η Ουκρανία(!) με έδρα την Χερσώνα και απώτερο στόχο την «απελευθέρωση» της Κριμαίας, προκαλώντας, όπως είναι ευνόητο, για δεύτερη φορά, μετά την επέμβαση στη Συρία, την οργή της Μόσχας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνάντηση στο ξενοδοχείο Bilkent στην Άγκυρα (Τουρκία) την 1η Αυγούστου 2015 του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Pavlo Klimkin, και του τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού, Nurran Kurtulmu, παράλληλα με το «Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο των Τατάρων».

Ο Μουσταφά Αbdulcemil Cemilolu, ιστορικός ηγέτης των αντι-ρώσων Τατάρων και συνεργάτης της CIA στη διάρκεια της προεδρίας Ρέιγκαν, ανακοίνωσε εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης τη δημιουργία της Διεθνούς Ισλαμικής Ταξιαρχίας για να αντιταχθεί στις «αποσχιστικές τάσεις των Ρώσων της Κριμαίας»…Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι κυριαρχούσες ελίτ επιβάλλουν απολυταρχικά την εξουσία τους, στηριζόμενες στην τρομοκρατία των μαζών και στις γυμνές απειλές – εγκαθιστώντας ένα καθεστώς του φόβου, με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών και των νομισμάτων τους
«Όλοι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ευρώ – ο ιδιοκτήτης του είναι όμως η ΕΚΤ η οποία, στο πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας, μας έδειξε καθαρά ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας το στερήσει, εάν κάνουμε τις λάθος πολιτικές επιλογές»
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά χρήματα, υποχρεώνοντας τες να κλείσουν για 21 ολόκληρες ημέρες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως άρχισαν να αναρωτούνται σε ποιόν ανήκει το ευρώ.
Συνειδητοποίησαν λοιπόν πως δεν ανήκει ούτε στους Πολίτες της Ευρωζώνης, ούτε στα κράτη μέλη της – αλλά σε έναν υπερεθνικό, ανεξέλεγκτο, μη δημοκρατικό Θεσμό, στην ΕΚΤ, η οποία το μεταχειρίζεται ως μία προνομιακή ιδιοκτησία της. Σε κάποιους διορισμένους τραπεζίτες ουσιαστικά, οι οποίοι έστειλαν το εξής μήνυμα στα κράτη και στους Πολίτες τους:
"Το ευρώ δεν σας ανήκει. Μπορείτε βέβαια να το χρησιμοποιείτε ως μέσον συναλλαγών ή/και αποταμιεύσεων, αλλά μόνο για εκείνο το χρονικό διάστημα που εμείς σας το επιτρέπουμε – ενώ έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τις καταθέσεις σας για να στηρίζουμε το κράτος ή τις τράπεζες σας, κατά το δοκούν, χωρίς η κλοπή αυτή να θεωρείται παράνομη, όπως όλες οι υπόλοιπες".
Αν και η Ελλάδα είναι τώρα η πρώτη χώρα, η οποία ήλθε αντιμέτωπη με τη συγκεκριμένη νέα τάξη πραγμάτων (η Κύπρος είχε άλλου είδους προβλήματα), δεν πιστεύει κανείς πως θα είναι η τελευταία – ειδικά επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν αφερέγγυες, σύμφωνα με τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, ενώ αντιμετώπιζαν μόνο προβλήματα ρευστότητας.

Για να κατανοήσει κανείς την παραπάνω «διάγνωση», θα πρέπει να γνωρίζει πως όταν οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματα τους, τότε η τράπεζα δεν χάνει αξίες – περιουσιακά στοιχεία δηλαδή του χαρτοφυλακίου της. Η αιτία είναι το ότι, οι καταθέσεις αποτελούν υποχρεώσεις της τράπεζας απέναντι στους πελάτες της και όχι απαιτήσεις – τις οποίες οφείλει να επιστρέφει, όποτε ζητηθούν.

Οι αξίες που έχει η κάθε τράπεζα στα βιβλία της είναι, για παράδειγμα, οι υποχρεώσεις που έχουν απέναντι της οι υπόλοιποι πελάτες της, όπως οι δανειολήπτες – ενώ η τράπεζα μπορεί να χρεοκοπήσει, να καταστεί δηλαδή αφερέγγυα, μόνο όταν χαθούν τα δάνεια που έχει δώσει ή/και αφού καταρρεύσει η αξία των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων της (μετοχές, ακίνητα, συμμετοχές σε άλλες εταιρείες, δάνεια σε άλλες τράπεζες κλπ.).

Μέχρι πρόσφατα όμως οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν αντιμέτωπες με έναν τέτοιο κίνδυνο. Εν τούτοις, μετά το παράνομο σταμάτημα της παροχής ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, ο αποκλειστικός δανειστής ύστατης ανάγκης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος (ανάλυση), η κατάσταση άλλαξε ραγδαία – επειδή επιδεινώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να επιστρέψουν τα δάνεια τους στις τράπεζες.

Περαιτέρω, με δεδομένη τη δύσκολη θέση των ελληνικών τραπεζών, όπως συμπεραίνεται από τον κατωτέρω πίνακα με τις «αναλογίες του Τέξας» που αφορά τις τέσσερις μεγαλύτερες (κατέχουν το 87% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα), είναι φανερό πως το σταμάτημα της ρευστότητας εκ μέρους της ΕΚΤ ήταν καταστροφικό – όπως η χαριστική βολή σε έναν τραυματισμένο στρατιώτη, για να αποκλεισθεί η συμμετοχή του στον πόλεμο που διεξάγεται.


Ειδικότερα, όταν ο δείκτης υπερβαίνει το 100% σημαίνει ότι, εάν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει τελικά να διαγραφούν, τότε η τράπεζα θα καταστεί αφερέγγυα – οπότε, όσο πιο μεγάλος ο δείκτης, τόσο υψηλότερο το ρίσκο χρεοκοπίας.
.

Η επόμενη αυθαιρεσία

Ο χρηματοπιστωτικός ναζισμός, η επόμενη αυθαιρεσία εν προκειμένω, μετά από αυτήν της ΕΚΤ, είναι η οδηγία της Ευρωζώνης, την οποία ψήφισε πρόσφατα, ενέκρινε δηλαδή και η ελληνική Βουλή: σύμφωνα με την οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούνται οι καταθέσεις των απλών ανθρώπων, για τη διάσωση των τραπεζών που τυχόν χρεοκοπούν.

Απαιτείται λοιπόν από τους Πολίτες να γνωρίζουν τη βιωσιμότητα, την οικονομική υγεία κατά κάποιον τρόπο των τραπεζών, στις οποίες καταθέτουν τα χρήματα τους – αφού οι αποταμιεύσεις τους θεωρούνται ουσιαστικά ως δάνεια προς τις τράπεζες, με την ανάληψη ενός ρίσκου έναντι μηδαμινού ανταλλάγματος, όπως είναι σήμερα τα επιτόκια καταθέσεων!

Συνεχίζοντας, το μήνυμα που εκπέμπει η ΕΚΤ προς όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες, μέσω της πρακτικής που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα, είναι το εξής:
"Εάν δεν συμμορφώνεστε με αυτά που σας επιβάλλουμε, μπορούμε να σας καταστρέφουμε όποτε το θελήσουμε – αφού το μέσον που εξασφαλίζει τη λειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος της οικονομίας σας, το ευρώ, ανήκει σε εμάς, όχι σε εσάς. Δεν πρόκειται να διστάσουμε δε να σας το αφαιρέσουμε, ακόμη και όταν οι κανόνες του Δικαίου μας υποχρεώνουν να εξασφαλίζουμε τη ρευστότητα των τραπεζών σας – αφού ο Νόμος είμαστε εμείς".
Τα παραπάνω αποδεικνύονται από το ότι σήμερα, μία τράπεζα της Βουλγαρίας μπορεί να αποκτήσει ευκολότερα ευρώ, από μία ελληνική – παρά το ότι η Βουλγαρία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, ενώ η Ελλάδα είναι.

Το καθεστώς του φόβου

Η λογική της απειλής με την καταστροφή, η οποία βέβαια για την Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον μόνο απειλή, αλλά γεγονός, δημιουργεί μία «κοινωνία του φόβου» – ένα καινούργιο πολιτικό καθεστώς, το οποίο βασίζεται στην τρομοκρατία των μαζών.

Όποιος ζει σε αυτού του είδους τις κοινωνίες, δεν ενεργεί υποκινούμενος από θετικές υποσχέσεις (ευημερία, κοινωνική άνοδος κλπ.), αλλά επειδή πειθαρχεί στην καθημερινή απειλή της κατάρρευσης – εάν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες των κυρίαρχων ελίτ.

Ο φόβος αυτού του είδους υπάρχει πλέον σε κάθε πτυχή της ζωής μας – είναι η υπογραφή της εποχής μας. Με απλά λόγια, αποτελεί την κινητήρια δύναμη, μέσω της οποίας οι ελίτ κυριαρχούν στις κοινωνίες – οι οποίες είτε υποτάσσονται, είτε καταδικάζονται στην καταστροφή.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι ο τρόπος, με τον οποίο η ΕΚΤ αντέδρασε στην αναγγελία του ελληνικού δημοψηφίσματος – κλείνοντας παράνομα τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί η κυβέρνηση να μεταφράσει το «ΟΧΙ» των Ελλήνων σε «ΝΑΙ σε όλα».

Μία δήθεν ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα λοιπόν, χρησιμοποίησε τη δύναμη που της δίνει ο έλεγχος των ροών κεφαλαίων για να εκβιάσει μία εκλεγμένη κυβέρνηση – υποχρεώνοντας την να εφαρμόσει τη δική της πολιτική ατζέντα, η οποία ήταν εντελώς αντίθετη από τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Αυτού του είδους οι ενέργειες όμως καταστρέφουν τελικά τη δημοκρατία – όπως συμπεραίνεται από το παράδειγμα της Γερμανίας το 1929, όπου ο τότε πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας εκβίασε την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει, οπότε να ανέλθει στην εξουσία ο Χίτλερ.
.

Η στρατηγική του εκβιασμού της ΕΚΤ

Η πρώτη ενέργεια της ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2015, στα πλαίσια της εκβιαστικής στρατηγικής της εναντίον της Ελλάδας, δεν συνειδητοποιήθηκε ως τέτοια από τους περισσότερους – ήταν δε η ανακοίνωση του πακέτου ποσοτικής διευκόλυνσης ύψους 1,1 τρις €, το οποίο θα ξεκινούσε από το Μάρτιο, με 60 δις € μηνιαία.

Επόμενο βήμα ήταν η απειλή στις 5 Φεβρουαρίου του 2015, όπου ανακοίνωσε πως δεν θα δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση, για την παροχή δανείων στις τράπεζες – μία απειλή που κατάφερε όμως να αποκρύψει, αυξάνοντας το πρόγραμμα παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) στα 60 δις €.

Ουσιαστικά λοιπόν, η ΕΚΤ απαγόρευσε την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα κεντρικά χρήματα, με επιτόκιο 0,05%, υποχρεώνοντας τες να χρηματοδοτούνται από τον ELA – με πολλαπλάσιο επιτόκιο (1,65%), με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς επίσης έναντι εμπράγματων εγγυήσεων, κουρεμένων κατά περίπου 40%!

Ως εκ τούτου, από εκείνη τη στιγμή και μετά οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνταν στο ικρίωμα, ενώ η οικονομία της Ελλάδας στην παγίδα ρευστότητας και στην καταστροφή – η οποία είχε ανάλογα επακόλουθα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αύξηση των κόκκινων δανείων των τραπεζών (γράφημα) επιβεβαιώνει το μέγεθος των προβλημάτων τους – μεγάλο μέρος των οποίων δεν οφείλεται φυσικά στις ίδιες, αλλά στην εγκληματική πολιτική της Τρόικας, με τις ευχές της ΕΚΤ.


Βέβαια, η ΕΚΤ αιτιολόγησε την απόφαση της με το ότι, δεν υπολόγιζε πως θα ακολουθούσε μία επιτυχημένη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας – κάτι που ήταν αυτονόητο, αφού η νέα τότε κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αλλαγή της υφιστάμενης πολιτικής.

Το να αντιμετωπίζει όμως μία κεντρική τράπεζα, δήθεν ανεξάρτητη, τόσο τη χρηματοδότηση, όσο και τη ρευστότητα των τραπεζών, πολιτικά, δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στις δικαιοδοσίες της – πόσο μάλλον όταν η ενέργεια της αυτή χαρακτηρίσθηκε ως «απειλητική βολή εναντίον της Ελλάδας», από όλα τα ΜΜΕ.

Συνεχίζοντας, από εκείνη την εποχή και μετά η ΕΚΤ διατηρούσε όμηρο το τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας ουσιαστικά τις μαζικές εκροές καταθέσεων εκ μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν τα χρήματα τους – επιτρέποντας τη ρευστότητα ανάγκης στις τράπεζες, αλλά απαγορεύοντας την παροχή δανείων στην εγχώρια πραγματική οικονομία.

Επομένως, σταμάτησε εντελώς την κυκλοφορία των χρημάτων, στραγγαλίζοντας την Ελλάδα – με στόχο να συνειδητοποιήσουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Πολίτες τη δύναμη της, παύοντας να αντιδρούν στις εντολές της Τρόικας.

Αφού έκανε τώρα πράξη τις απειλές της, κλείνοντας το τραπεζικό σύστημα της χώρας, υποχρέωσε την κυβέρνηση σε έναν επώδυνο συμβιβασμό – με τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει να διεξάγονται υπό το καθεστώς του φόβου, αφού η ΕΚΤ θα μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να επαναλάβει την εγκληματική της ενέργεια, κλείνοντας ξανά τις τράπεζες, οι οποίες φυσικά υπολειτουργούν.

Το γεγονός ότι διακινούνται καθημερινά χρήματα της τάξης των 10-20 εκ. €, αντί του φυσιολογικού 140-150 εκ. €, τεκμηριώνει την απελπιστική κατάσταση, στην οποία έχει καταδικαστεί η ελληνική οικονομία – ενώ το πρόσφατο πάγωμα του ELA, υποδηλώνει μία ακόμη κακόβουλη ενέργεια της, με στόχο την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στην Τρόικα.
.

Επίλογος   

Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιδράσει, απέναντι στην προβλεπόμενη καταστροφή, με δεδομένη την αποτυχία του τρίτου μνημονίου – αφού διατηρείται η ίδια συνταγή, παρά το ότι το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί τα τεράστια λάθη των δύο προηγουμένων (ανάλυση).

Κατά την άποψη μας, αυτό εξαρτάται από τη συνειδητοποίηση του προβλήματος εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων – οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν πως κάποια στιγμή θα έλθει και η σειρά τους, εάν δεν σταματήσουν να αποδέχονται το καθεστώς του φόβου που έχει επιβάλλει το νέο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης: ο χρηματοπιστωτικός ναζισμός.

Πηγή Analyst Team


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ζητούμενο για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική ανάπτυξης, με την οποία θα δοθεί ώθηση στις εξαγωγές. Ο στόχος αυτός θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά σε άρθρο του στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Zeit o διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel των Βρυξελλών, Γκούντραμ Βολφ σημειώνοντας:

"Για να ενισχυθούν οι εξαγωγές δεν απαιτείται μεταρρύθμιση της ελληνικής αγοράς εργασίας, η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι ήδη σήμερα ελαστικότερη από τη γερμανική. Απαιτείται ωστόσο το άνοιγμα των αγορών προϊόντων σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στην πολιτική ανταγωνιστικότητας και στο αναποτελεσματικό δημόσιο, όπως επίσης και η στήριξη νέων επιχειρήσεων με κοινοτικά κονδύλια.

Ο δεύτερος στόχος αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ήδη από την αρχή της κρίσης το ΔΝΤ διατύπωνε σχετικές αμφιβολίες. Έδωσε ωστόσο πράσινο φως στο πρώτο πρόγραμμα επικαλούμενο κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δυστυχώς όμως δεν δόθηκε βάρος στη βιωσιμότητα του χρέους. Ακόμα και το πρώτο κούρεμα ήρθε καθυστερημένα, χωρίς να δώσει λύσεις στο δημοσιονομικό πρόβλημα".

Η παραμονή στο ευρώ καλλιεργεί κλίμα εμπιστοσύνης

"Για να υπάρξει ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης και νέες επενδύσεις. Αυτές θα έρθουν μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι ακόμη και σε πέντε χρόνια από σήμερα η χώρα θα βρίσκεται εντός ευρώ και ότι το χρέος της θα είναι βιώσιμο.

Η βελτίωση του κλίματος μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αν συμφωνηθεί ότι η αποπληρωμή του χρέους θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια το υπάρχον σχέδιο αποπληρωμής θα τηρούνταν μόνο σε περίπτωση ικανής οικονομικής ανάπτυξης. Διαφορετικά οι πιστωτές θα αναγκαστούν να αποδεχθούν περαιτέρω επιμήκυνση και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια.

Εκ των υστέρων διαπιστώνουμε ότι στην Ελλάδα τόσο τρόικα, όσο και οι κυβερνήσεις έκαναν ολέθρια λάθη. Η χώρα θα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί και να εξάγει. Από την πλευρά τους οι πιστωτές ως αντάλλαγμα οφείλουν να εγγυηθούν την βιωσιμότητα του χρέους και ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, έτσι ώστε να προσελκυθούν επενδυτές. Μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους είναι επομένως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος", καταλήγει ο γερμανός οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (Zeit Online)
Πηγή DWΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η ΜΙΤ ίδρυσε Ενωμένο Τουρκμενικό Στρατό, με πρώτο στόχο την Λαζικίγιε!

Με τον συντονισμό της ΜΙΤ ενώθηκαν 20 συντάγματα Tουρκμένων που φέρονται να πολέμησαν κατά της ISIS. Με τον συντονισμό της ΜΙΤ ιδρύθηκε ο Ενωμένος Τουρκμενικό Στρατός.Ο πρώτος στόχος όμως των Τουρκμένων που λέγεται πως πολέμησαν την ISIS δεν είναι η ISIS αλλά η Συρία.

Μετά από από τις επιχειρήσεις κατά της ISIS, στην Άγκυρα συγκλήθηκε ένα συμβούλιο έκπληξη.

Μετά από την δήλωση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου πως ¨Από τώρα και πέρα δεν θα βλέπουμε στα σύνορα μας μέλη της ISIS¨. Το πώς θα το κάνουμε είναι κρυφό σε εμάς¨ άρχισαν να εμφανίζονται τα σχέδια.
Με τον συντονισμό της MIT συντάγματα Τουρκμένων συναντήθηκαν στην Άγκυρα.

Πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη με τον συντονισμό της ΜΙΤ και με συμμετοχή στελεχών από υπηρεσίες ασφαλείας, πληροφοριών και στρατού. Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Γενί Σαφάκ, το πρωτεύον θέμα στις εργασίες του συνεδρίου αυτού, ήταν η επιτάχυνση της ίδρυσης του Ενωμένου Τουρκμενικού Στρατού.
Στο συνέδριο αυτό που έγινε με ¨απόρρητες¨ προσκλήσεις, σχηματίστηκε η τελευταία μορφή του Ενωμένου Τουρκμενικού Στρατού που θα έχει 5 χιλιάδες άτομα.
Στο συνέδριο μετείχαν εκπρόσωποι των συνταγμάτων ¨Σουλτάνος Μουράτ¨, ¨Μουντασίρ Μπιλάχ¨ και ¨Σουλτάνος Μωάμεθ¨ και καθορίστηκε ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί.

Στην είδηση που παρουσιάζεται στην Γενί Σαφάκ με το ψέμα πως ιδρύθηκε κατά της ISIS, αναφέρεται πως πρώτος στόχος του στρατού αυτού είναι η Λαζικίγιε.

Πηγή "Τουρκικά Νέα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Υπό την ανοχή Μπαλτά και Χριστοδουλοπούλου, το σχέδιο προβλέπει κατ’ εξαίρεση εγγραφή προσφύγων - φοιτητών από τη Συρία, εκτός φυσικά Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις σχολές των ΑΕΙ με έδρα Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνο 

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη και στο οποίο φοιτούν καθημερινά δεκάδες άτομα, περιλαμβάνει την κατ’ εξαίρεση εγγραφή φοιτητών προσφύγων από τη Συρία ή αλλού εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και πέραν του ποσοστού που προβλέπεται στη νομοθεσία για την εισαγωγή των αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών και φοιτητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, με απλούστευση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών.

Οπως είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης, στόχος του κάθε πανεπιστημίου είναι η διεθνοποίηση. Με αφορμή τους πρόσφυγες από τη Συρία που υπάρχουν στη Μυτιλήνη, έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο πρύτανης μελετά το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν φοιτητές και στα έξι νησιά, όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα, δηλαδή σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνο, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το μοντέλο. «Κάποιοι έχουν χαρτιά μαζί τους και πιστοποιητικά σπουδών, κάποιοι άλλοι όχι», επισημαίνει ο κ. Γκρίτζαλης, «οπότε πρέπει να έρθουμε σε επαφές με τις πρεσβείες».

Ο πρύτανης υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση αναφέρεται στην ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς μελετάται αρχικά η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αλλά και η δημιουργία κάποιας κοινωνικής υπηρεσίας που να κατευθύνει τους πρόσφυγες στις σωστές γι’ αυτούς σπουδές, καθώς, όπως επισημαίνει ο πρύτανης, «υπάρχουν 17 τμήματα και χρειάζεται προεργασία στην επιλογή σπουδών». Ο κ. Γκρίτζαλης έχει κάνει μια πρώτη επαφή με τα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα οποία «αιφνιδιάστηκαν επί το θετικόν», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Εμείς θέλουμε να τους εντάξουμε στην κοινωνία ώστε αν θέλουν να παραμείνουν στη χώρα». Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, ο πρύτανης επεσήμανε ότι μπορούν να διαμένουν στις εστίες και να σιτίζονται στις φοιτητικές λέσχες, χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά το πανεπιστήμιο, αφού το ίδρυμα μπορεί να έρθει σε επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που χρηματοδοτεί ανάλογα προγράμματα, αλλά και να βρεθούν χρήματα από κοινοτικούς πόρους για τη διαμονή των φοιτητών.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε με απόφαση του πρύτανη, καθηγητή Στέφανου Γκρίτζαλη, κατόπιν εισήγησης του πρώην πρύτανη Θεμιστοκλή Λέκκα, ομότιμου καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο, με σκοπό τη διερεύνηση των προϋποθέσεων εγγραφής σε τμήματά του των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας (προσώπων που εμπίπτουν στα κριτήρια του άρθρου 1 της Συνθήκης της Γενεύης του 1951), ομόφωνα αποφάσισε σειρά ενεργειών με στόχο νομοθετική πρόβλεψη για κατ’ εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων φοιτητών στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το σχέδιο αναλυτικά

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος αποφάσισε:
- Τη σύνταξη επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το θέμα της εγγραφής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συριακής ή άλλης υπηκοότητας προσφύγων, αιτούντων άσυλο στις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας εμφατικά τη σπουδαιότητα του θέματος με αναφορά και στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών και δράσεων κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με διαπολιτισμικό χαρακτήρα, υπευθυνότητα και σεβασμό προς τις θεμελιώδεις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Τη σύνταξη επιστολής προς το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων ως φοιτητών στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πέραν του ποσοστού που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία για την εισαγωγή των αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, με απλούστευση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών εισαγωγής σε ΑΕΙ, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών εκπατρισμού τους.

- Την κοινοποίηση της παραπάνω επιστολής στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Η δε απόφαση της Συγκλήτου υπογραμμίζει: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από την ίδρυσή του το 1984 μέχρι σήμερα, με πανεπιστημιακές μονάδες σε έξι νησιά, αποτελεί σταθερό πυλώνα εκπαίδευσης και βασικό παράγοντα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Παράλληλα, η συγκεκριμένη γεωπολιτική του θέση δίνει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς ο χώρος του Αιγαίου αποτελεί διαχρονικά ένα όριο τομής και σύζευξης ταυτόχρονα, ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί στενά τις μεταβολές και τις εξελίξεις στις γείτονες περιοχές. Σταθερός στόχος του ιδρύματος, διαχρονικά, παραμένει η ενίσχυση της διεθνοποίησης της δράσης και της εξωστρέφειάς του. Με ειδικότερη δε αναφορά στο θέμα των σπουδών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει, δύναται να αποτελέσει φορέα εκπαίδευσης που θα απευθύνεται σε όλη τη γειτονική ανατολική και μεσογειακή κοινότητα, υποδεχόμενο φοιτητές και φοιτήτριες από τις περιοχές αυτές, με πολλαπλά και μείζονα οφέλη για την περιοχή του Αιγαίου, για τις κοινωνίες προέλευσης των φοιτητών και φοιτητριών, για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο εν δυνάμει προσφύγων από τη Συρία στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τη μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη λειτουργία του σε περιοχή σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δύναται να στηρίξει κοινωνικούς μηχανισμούς που θα συμβάλουν στη δημιουργία πολιτικών και δράσεων για την ευνοϊκότερη υποδοχή, αποδοχή, συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των παραπάνω ομάδων πληθυσμού με την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας παράλληλα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο».

Πηγή "Πρώτο Θέμα"

Σχόλιο ιστολογίου: Θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι ολόκληροι που θα αποδείκνυαν το τεράστιο λάθος και το αντιδημοκρατικό της κυβερνητικής αυτής απόφασης. Εμείς, επιλέγουμε, να αφήσουμε μία ερώτηση στους "αρμοδίους" της κυβέρνησης: Η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων σχολών, προϋποθέτει την μόνιμη εγκατάσταση ικανού αριθμού λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (για όσους κάνουν πως δεν γνωρίζουν ή ξεχνούν, είναι στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία).
Πώς μπορεί η σύγκλητος ενός Πανεπιστημίου να λαμβάνει αποφάσεις, οι οποίες ενέχουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια;
Ποιός και πως μπορεί να εγγυηθεί την Συριακή καταγωγή των λαθρομεταναστών;
Πώς μπορεί η κυβέρνηση (δια των υπευθύνων πολιτικών κ.κ. Μπαλτά και Χριστοδουλοπούλου) να εγγυηθεί την ασφάλεια των νησιών;
Εάν συμβεί κάτι που θα προσβάλει τα εθνικά συμφέροντα και την κυριαρχία της χώρας, πως (ακριβώς) προτίθεται η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί προς εκείνους τους πολιτικούς (μέλη της κυβέρνησης) που "εμπνεύστηκαν" και εισηγήθηκαν στην λειτουργία ενός τέτοιου Πανεπιστημίου, το οποίο εκτός όλων των άλλων παραβιάζει και τις συνταγματικές αρχές περί ισοτιμίας και ισοπολίτείας;
Θα υπάρξει ειδική παράγραφος επί του νομοσχεδίου (ίδρυσης του Πανεπιστημίου λαθρομεταναστών), με την οποία θα ορίζεται απερίφραστα η ποινική ευθύνη αλλά και η βαρύτατη ποινική τιμωρία των εμπλεκόμενων πολιτικών - μελών της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου;
Αλήθεια, μπορούν οι συγκυβερνώντες να αντιληφθούν την εθνική κρισιμότητα και επικινδυνότητα τέτοιων ιδεοληπτικών πολιτικών παρεμβάσεων;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ζητήθηκε βοήθεια από τις Ειδικές Δυνάμεις της Κω

Ένα πολύ παράξενο επεισόδιο φέρεται να εξελίχθηκε στο Φαρμακονήσι, αναγκάζοντας την στρατιωτική φρουρά του φυλακίου του νησιού να κινηθεί αναλόγως...

Σύμφωνα με δημοσίευμα, που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατορθωτή η διασταύρωσή του (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το δημοσίευμα είναι ψευδές), ένα "θερμό επεισόδιο" σημειώθηκε σήμερα στο ακριτικό Φαρμακονήσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, λοιπόν, μεγάλός αριθμός λαθρομεταναστών έφτασε στο νησί και μερικοί από αυτούς αναφέρθηκε ότι ήταν ένοπλοι, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες. Το ΓΕΣ φέρεται να διέψευσε πως κάποιοι εκ των λαθρομεταναστών ήταν ένοπλοι, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σκοπιμότητα (για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των Ελλήνων κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου) στην συγκεκριμένη διάψευση.

Το αποτέλεσμα αυτής της "δραστηριότητας" ήταν να κινηθούν οι λαθρομετανάστες (περίπου 350...) απειλητικά προς το φυλάκιο που βρίσκεται στο νησί και οι εκεί στρατιώτες να ζητήσουν βοήθεια - υποστήριξη από τη μονάδα Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκεται στην κοντινή Κω.

Τελικά και λόγω της "σαφέστατης στάσης" του στρατιωτικού προσωπικού του ελληνικού φυλακίου, έληξε η άγρια επιθετικότητα τωμ λαθρομεταναστών, χάρη στην γρήγορη και καίρια αντίδραση των Ελλήνων στρατιωτών χωρίς να υπάρχουν παρατράγουδα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον οπλισμό (που φέρεται να είχαν) των λαθρομεταναστών, ούτε για το ακριβές της αντίδρασης της στρατιωτικής φρουράς του ελληνικού φυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τον φόβο μίας πιθανής προβοκάτσιας τόσο στο Φαρμακονήσι όσο και σε άλλα μικρά ελληνικά νησιά της περιοχής, το ΓΕΣ αποφάσισε και διέταξε την άμεση ενίσχυση (τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικό) των φυλακίων των νησιών. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα θερμό επεισόδιο σε ελληνικό νησί (ακόμη και με "λαθρομετανάστες") είναι κάτι που βολεύει πάρα πολύ την Άγκυρα αυτή την περίοδο...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Λαζάρου

Σαράντα χρόνια πασοκοτσογλάνια και δεξιοπαρακρατικοί έκλωθαν το αυγό του φιδιού. Όταν έσπασε είδαμε την σβάστικα του Σύριζα. Όσο περνάει ο καιρός βγάζουν τα καταπιεσμένα ναζιστικά απωθημένα τους κάτι τυπάκια τύπου Σπρίντζη, τύπου Κουρουμπλή και από πίσω τα υπόλοιπα κρίμα που προσπαθούν με το ευρωπαϊκό τους άρωμα, που ως βάση έχει εσάνς ναζιστικού γουρουνιού, να διώξουν την βρώμα από τον άκρατο επαρχιωτοπαρακρατισμό τους και τη ναζιστολαγνεία τους.

«Δεν είναι ιδιωτικοποίηση όταν πωλείται εθνικός δημόσιος πλούτος και δε μπαίνει ένας ιδιώτης αλλά μπαίνει μια εταιρεία που είναι το Γερμανικό Δημόσιο", μάς είπε ο Σπρίντζης αναφερόμενος στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και ψάχναμε να δούμε το κρυφό πορτρέτο του Ιωάννη Ράλλη πίσω από τον πίνακα του Βελουχιώτη που κοσμεί το γραφείο του υπουργάρα.

Τι άλλο θέλεις να ακούσεις, κακόμοιρε ψηφοφόρε της ριζοσπαστικής αριστεράς, για να καταλάβεις ότι έβαλες πλάτη να γίνει η Ελλάδα επίσημο γερμανικό έδαφος; Αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι όσοι εργάζεστε στο ελληνικό δημόσιο με την φιλοσοφία του Σύριζα, δουλεύετε για το γερμανικό δημόσιο. Το καθήκον σας για φοροεισπράξεις, πρόστιμα, χαράτσια, ελέγχους σε αποικιοκρατούμενους Έλληνες το κάνετε υπέρ της πατρίδας σας, Γερμανίας, και όχι υπέρ της Ελλάδας. Λίγο ακόμα και ο Σπρίντζης θα το κατεβάσει το πορτρέτο του Βελουχιώτη που κρύβει Ράλλη και θα ανεβάσει του Αδόλφου με καντήλι δίπλα. Πατήρ Χίτλερ, υιός Σύριζα και άγιο ρεύμα (αριστερό).

Άκου εκεί τα αεροδρόμια της Ελλάδας θα ανήκουν στην Γερμανία άρα είναι και πάλι του δημοσίου! Θα είχαν φάει την σκόνη του, αν ζούσε την εποχή του Χίτλερ, τόσο ο ομόλογός του υπουργός Μεταφορών, Γιούλιους Ντόρπμυλλερ όσο και ο υπουργός Αεροπορίας, Χέρμαν Γκέρινγκ.

Τι να μάς πει ο Ντόρμυλλερ και ο Γκέρινγκ. Εδώ έχουμε τον φον Σπρίντζερ. Αν ήταν ο Γκέρινγκ αεροπόρος στα νιάτα του, ο Σπρίντζερ είναι αλεξιπτωτιστής αριστερός στα γεράματά του. Σπάει ρεκόρ ελεύθερης πτώσης στην ξεφτίλα.

Πώς ο Γκέρινγκ ήταν εθνικοσοσιαλιστής πριν τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ, έτσι και ο Σπρίντζερ ήταν εκπρόσωπος της ΡΑΣΚ. Ριζοσπαστική Σοσιαλιστική Κίνηση που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον Γιώργο Α(αααααααα) Παπανδρέου για να υπογράψει το Μνημόνιο 1. Μετά η ΡΑΣΚ έγινε αντιμνημονιακή με απίστευτο σλόγκαν: "Δυνάμεις εναντίον στην συνέχιση του ελέγχου και της υποτέλειας της χώρας μας από το Διευθυντήριο της Γερμανοκεντρικής Ευρώπης". Και ο έρχεται ο Ρασκ Σπρίντζερ σήμερα να μάς πει ότι τα αεροδρόμια της Ελλάδας θα ανήκουν στο δημόσιο της Γερμανίας άρα της Ελλάδας. Αυτό δεν ήταν φιδάκι που βγήκε από το αυγό, αυτό ήταν ο Γκοντζίλα με σβάστικα!

Το δεύτερο ναζιστικό Γκοντζιλάκι που ξεπήδησε από την πασοκική κλώσα και προστατεύεται από τον Σύριζα ως κόρη οφθαλμού, είναι ο Κουρουμπλής. Ο τεράστιος αυτός πολιτικός έκανε τον υπουργό του Χίτλερ, Λεονάρντο Κόντι να σκίσει τα πτυχία του.

Ποια θεωρία περί ευγονικής, ευθανασίας και Άριας φυλής. Τα πράγματα για τον Κουρουμπλίρερ είναι απλά, φέρνουν κέρδος και έχουν απόδοση 100% στον πληθυσμό που πρέπει να πεθάνει και όχι στα άθλια αποτελέσματα του Κόντι.

Ο Κουρουμπλίρερ βάζει στο στόχαστρο για εξαφάνιση τάκα-τάκα 4 εκατ. Έλληνες που είναι ανασφάλιστοι και άλλα τόσα που δεν γουστάρουν να κάνουν προληπτικό έλεγχο για καρκίνο.

Ο Κόντι παρά τον ναζισμό του Χίτλερ με το σύστημα του περί ευθανασίας κατάφερε να "καθαρίσει" τον πλανήτη μόνο από 200,000 ανεπιθύμητα στοιχεία του πληθυσμού της Γερμανίας. Τι να μάς πει ο Κόντι για την Κλινική της Όβινσκα, όταν ο Κουρουμπλίρερ θα κάνει Κλινική Εκκαθάρισης όλο το ελληνικό σύστημα Υγείας.

Άσε που δεν θα χρειάζεται να τους καίμε τους σπάταλους ασθενείς Έλληνες. Θα τους θάβουμε για να κερδίζουμε και από τα ενοίκια τάφου υπέρ του Γερμανικού Δημοσίου Ταμείου.

Έκανε αρκετά χρόνια το αυγό να σκάσει, αλλά έσκασε γεννημένο από αριστεροσοσιαλιστοπαρακρατικό κώλο που δρούσε από άκρου εις άκρον της Ελλάδας. Παλιά κλασσική συνταγή του μέγα Συριζαίου Χίτλερ: Ο ναζισμός πάντα 'στήνεται" σε καφενεία και μπυραρίες, εξαπλώνεται σε μια "οικονομική κρίση" και δοξάζεται μέσω δημοκρατίας.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης Τουρκίας - PKK

Σε εμφύλια αντιπαράθεση μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK εξελίσσεται η κατάσταση στα τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι ΗΠΑ, γράφει η Deutsche Welle (DW) και αναφέρεται σε έκκληση μέσω DW του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτη του HDP, για ειρήνευση.

Σε επικίνδυνη εμφύλια αντιπαράθεση ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το ΡΚΚ εξελίσσεται ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» που ξεκίνησε η κυβέρνηση Νταβούτογλου μετά την πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία άνοιξε διμέτωπο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και κατά του PKK, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στο έδαφος του Βορείου Ιράκ.

Από την πλευρά της η κουρδική οργάνωση απαντά σχεδόν καθημερινά με ισχυρά χτυπήματα μέσα στην Τουρκία. Για παράδειγμα έκρηξη νάρκης σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή του Σίρνακ. Οι επιτιθέντες την είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά σε στρατιωτικό όχημα που εξερράγη κατά τη διέλευση έτερου στρατιωτικού οχήματος. Στη συνέχεια οι δράστες που πιθανότατα ήταν μέλη του ΡΚΚ επιτέθηκαν με βαρύ οπλισμό σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και έναν πολιτοφύλακα.

Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά σφυροκόπησαν και σήμερα επί 3 ώρες στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ προτού επιστρέψουν στις βάσεις τους στο Ντιγιάρμπακιρ. Στο μεταξύ σε αναβρασμό βρίσκονται και οι ΗΠΑ, που ετοιμάζονται να στείλουν αμερικανικά μαχητικά στην αεροπορική τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ στα τουρκοσυριακά σύνορα, ύστερα από ειδική άδεια που τους δόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για να ξεκινήσουν συντονισμένες επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι οι επιθέσεις του PKK επιτείνουν τον κύκλο βίας, ενώ κάλεσε το PKK να αποκηρύξει τη βία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας επίσης ότι και η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί ανάλογα.

Δεν γίνεται να μπαίνουν στην ίδια μοίρα PKK και ISIS, είπε στην DW o Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Έκκληση και στις δυο πλευρές για ειρήνη και επιστροφή στις συνομιλίες έκανε επίσης και ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο όποιος σε συνέντευξή του στo τουρκικό πρόγραμμα της DW είπε ότι δεν γίνεται να μπαίνουν στην ίδια μοίρα το ΡΚΚ και το ΙSIS, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη χωρίς τον Οτσαλάν.

ΚΥΠΕ – Deutsche Welle, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Νομάρχης της Σμύρνης θα μας στείλει "πεσκέσι" εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Την οριστική απόφαση του να ξαποστείλει από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί, κυρίως από την Συρία, εξεδήλωσε ο νομάρχης Σμύρνης, Mustafa Toprak, στην τουρκική εφημερίδα Sözçü.

Σύμφωνα με την χαρακτηριστική του δήλωση, «Suriyelileri sınır dışı edeceğiz», δηλαδή «θα απελάσουμε στο εξωτερικό τους Σύριους», ετοιμάζεται οργανωμένη επιχείρηση που θα εξαπολύσει τις χιλιάδες των Σύριων που έχουν συγκεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης προς το Αιγαίο, δηλαδή προς τα ελληνικά νησιά, τα οποία ήδη στενάζουν από τον όγκο των προσφύγων που έχουν έρθει από τις τουρκικές ακτές.

Όπως αναφέρεται, καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων που θα κατευθύνεται προς την Ελλάδα θα ανέρχεται στις 5.000, με αφετηρία κυρίως το λιμάνι του Çesme ενώ και άλλα λιμάνια μέχρι την περιοχή του Çanakkale έχουν μετατρέπει σε αφετηρίες μεταγωγής των χιλιάδων μουσουλμάνων κυρίως προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.
Ο ίδιος ο νομάρχης ζήτησε ενισχύσεις από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή και την τουρκική αστυνομία για να αντιμετωπιστεί ο όγκος αυτός που συνεχώς μεγαλώνει και που θα πρέπει τώρα να αποσταλεί «πεσκέσι» στην Ελλάδα!

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», όπως υποστήριξε ο Mustafa Toprak και για τον λόγο αυτό έχει αποφασιστεί να απελαθούν όλες αυτές οι χιλιάδες προς τα πού;
Μα φυσικά προς την ελληνική απέναντι πλευρά!

Να ετοιμάζεστε λοιπόν για καινούργια άνθρωποθύελλα που μας αναμένει, καθώς η πλημμυρίδα των προσφύγων από την Τουρκία αναμένεται να πάρει τρομακτικές διαστάσεις και με τις εντολές του ίδιου του Νομάρχη Σμύρνης.

Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και η Βουλγαρία, έχουν υψώσει μεγάλα τείχη αποτροπής εισόδου, εμείς σαν ξέφραγο αμπέλι θα βρεθούμε προ νέας επιδρομής που θα ανατάξει στον αέρα ότι έχει απομείνει από την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, που ήδη έχει καταπονηθεί από την μνημονιακή της καταστροφή!

Πηγή ΝikosΧeiladakis

Σχόλιο ιστολογίου: Οι νομάρχες, στην Τουρκία, είναι πρόσωπα αυστηρά επιλεγμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια είναι πιστοί οπαδοί - ακόλουθοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υλοποιούν τις ό,ποιες επιθυμίες της τουρκικής κυβέρνησης. Οπότε και οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Το σημειώνουμε, για να μην υπονοηθεί ότι ο νομάρχης της Σμύρνης έχει την δική του πολιτική και παίρνει αποφάσεις ερήμην του "σουλτάνου" Ταγίπ Ερντογάν...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Δανείζουν την Ελλάδα χωρίς να πάρουν πριν υπογραφές
  • Η κυβέρνηση σε ρόλο μαριονέτας των δανειστών
Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης

Όλα βαίνουν ακριβώς όπως τα θέλουν οι δανειστές. Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς να είναι έτοιμο το Μνημόνιο μέσα Αυγούστου και ο Γιούνκερ δεν ξεχνά να χτυπά στην πλάτη την ελληνική κυβέρνηση για τις εργασίες της υπέρ των δανειστών.

"Όλες οι αναφορές που φθάνουν σε μένα μού επιτρέπουν να συναγάγω ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου...οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά ικανοποιητικό τρόπο, σύμφωνα τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και με την Επιτροπή", είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ωστόσο, εάν αυτό το χρονικό διάστημα αποδειχθεί βραχύ, "θα πρέπει να προσφύγουμε σε μία δεύτερη προσφυγή σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης γέφυρας" (μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε ένα επείγον δάνειο ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούλιο), συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αυτό που επείγει για τους δανειστές είναι να πληρωθεί η δόση προς την ΕΚΤ μέσα Αυγούστου και για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο Επιτροπών της Ε.Ε ψήφισε να μπορεί ο ESM να δώσει "δάνειο-γέφυρα" έτσι ώστε να βγαίνουν κερδισμένοι οι δανειστές. Ο κανονισμός του ESM αλλάζει για χάρη της Ελλάδας!

Αυτό δείχνει επίσης πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση για το Μνημόνιο που συντάσσει και ότι θα αποδεχτεί όλους τους όρους, αφού ανοίγουν την κάνουλα δανεισμού από τον ESM χωρίς να υπογραφεί πριν η Συμφωνία. Χρηματοδοτούν νωρίτερα τα δικά τους ταμεία και τράπεζες επιβάλλοντας τους τόκους του δανείου νωρίτερα στους Έλληνες.

Αναδιάρθρωση πιθανόν να σημαίνει τα χειρότερα

Ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ξανασυζητήσει τη μείωση του χρέους αποδεικνύεται από τον κ.Φίλη ο οποίος αφού ενημέρωσε τους Έλληνες ότι τα μέτρα που έρχονται θα είναι σκληρά, δήλωσε ότι πρώτα θα υπογράψουν την Συμφωνία και μετά θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον κανένα διαπραγματευτικό χαρτί, εφόσον θα έχει βάλει την υπογραφή της σε όσα ζήτησαν οι δανειστές. Πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει μόνο από τους δανειστές όταν αποφασίσουν ότι η πολιτική υψηλού χρέους της Ελλάδας δεν τους συμφέρει.

Αναδιάρθρωση του χρέους δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση αυτού, όπως δεν σημαίνει ότι οι όροι για την πιθανή του αναδιάρθρωση δεν θα είναι σκληρότεροι ακόμα και από το Μνημόνιο που υπογράφεται είτε τον Αύγουστο, είτε τον Σεπτέμβριο.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τέσσερις στόχους επιχειρεί να πετύχει η Τουρκία με την σταδιακή εμπλοκή της σε μια πολεμική επιχείρηση εντός της Συρίας, γράφει ο κ. Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών στο sigmalive.com.
Οι στόχοι αυτοί είναι :
  • Ο πρώτος να πείσει κυρίως στη Δύση ότι οι κατηγορίες εναντίον της για υποστηρικτική στάση προς το ''Ισλαμικό Κράτος'' (ISIS-ISIL) δεν έχουν βάση.
  • Ο δεύτερος, αλλά πολύ σημαντικός στα σχέδιά της, είναι να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορά της με τη Συρία.
  • Ο τρίτος είναι να εμποδίσει ταχύτατη γεωστρατηγική αναβάθμιση του Ιράν στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόσφατη διεθνής συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Και
  • Ο τέταρτος αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα. Με την αλλαγή στάσης έναντι των ισλαμιστών αλλά πρωτίστως με τη επιθετική πολιτική εναντίον των Κούρδων, ο κ.Ερντογάν ευελπιστεί ότι θα αντλήσει ψήφους από το χώρο της τουρκικής ακροδεξιάς στις νέες εκλογές, ούτως ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία για να προωθήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες μέσω των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα εγκρίθηκε τις προάλλες η συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους,ενώ παράλληλα το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (ISIS-ISIL) όσο και εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ταντζού Μπιλγκίτς έχει πει πως η συμφωνία για τη βάση του Ιντσιρλίκ αφορά μόνο τη μάχη εναντίον του ISIS-ISIL και δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης των κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Και άλλες βάσεις
Στο μεταξύ αναφορικά με την συμφωνία με της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τη χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ, ο κ. Μουράτ Γιετκίν της Hurriyet Daily News, αποκαλύπτει ότι η Τουρκία περιμένει τις μονάδες των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ να φτάσουν στη βάση του Ιντζιρλίκ για ευρύτερες επιχειρήσεις εναντίων του ISIL/ISIL στη Συρία- και μάλλον και σε άλλες βάσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών των Ντιγιάρμπακιρ και Μπάτμαν .
Επίσης οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, κατ’ εντολή του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Α. Νταβούτογλου, ετοιμάζονται επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Οι Τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις θα λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIL όχι μόνο με μαχητικά F-16 αλλά και μέσω του ανεφοδιασμού των αεροπλάνων (που βρίσκονται επίσης στο Ιντζιρλίκ), ελικοπτέρων και μεταγωγικών που θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ που που αναμένονται
Το πλαίσιο των επιχειρήσεων θα το διαμορφώσουν οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις, γράφει. Οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταφέρουν τα μαχητικά F-15 και F-16 από τις βάσεις τους στη Μεγάλη Βρετανία (Suffolk),και στη Γερμανία (Spangdahlem),μαζί με το προσωπικό υποστήριξης. «Όποτε είναι αυτοί έτοιμοι είμαστε και εμείς», δήλωσε στην εφημερίδα ανώνυμη πηγή. Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Tanju Bilgic δήλωσε στις 29 Ιουλίου ότι το «Ιντσιρλίκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, όταν κρίνεται απαραίτητο".

Επανερχόμενοι στην ανάλυση του Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, ο κ. Χρήστου Ιακώβου εκτιμά ότι η Τουρκία έχει μεγαλύτερη αγωνία για το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να προχωρήσουν στην ίδρυση κράτους. Γι΄ αυτό θέλει να εξασφαλίσει συνθήκες στρατιωτικής παρουσίας στη Βόρεια Συρία μέσω της δημιουργίας "ουδετέρας ζώνης".

Για τις σημερινές αποφάσεις και κινήσεις της Τουρκίας δεν υπάρχει χαμηλό ρίσκο αλλά, αντιθέτως, μεγάλο,επισημαίνει. Ενώ η Τουρκία αριθμητικώς έχει ένα πολύ μεγάλο στρατό για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής, στην πραγματικότητα όμως, ο στρατός αυτός δεν έχει πολεμικές εμπειρίες από συμβατικούς πολέμους εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, τα πενιχρά αποτελέσματα του αμερικανικού στρατού από την πολεμική ανάμειξη στο Ιράκ λειτουργούν ως πρότυπο για την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, η οποία δεν θέλει να αναλάβει παρόμοιο ρίσκο.

Συνεπώς, επισημαίνει ο κ. Χρήστου Ιακώβου, η Τουρκία ενώ φαίνεται να αλλάζει, όπως δείχνει η πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει χρήση των δύο αεροπορικών βάσεων, στην πραγματικότητα είναι πολύ συγκρατημένη αν όχι παράλυτη έναντι επιλογών. Από στρατηγικής πλευράς, για την Άγκυρα το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το όφελος. Στο τέλος θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τη στάση του Ισραήλ, δηλαδή να παρακολουθεί και να αναμένει, ευελπιστώντας ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν θα την αναγκάσουν να αναλάβει στρατιωτική δράση. Από πολιτικής πλευράς, η Τουρκία είναι αναγκασμένη να υποστηρίζει ανοικτά κάτι το οποίο ενδομύχως απεύχεται, δηλαδή να υποστηρίζει τους Αμερικανούς στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των ισλαμιστών, τους οποίους από την αρχή στήριζε και ενίσχυε εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Τι ανησυχεί την Τουρκία
Το γεωστρατηγικό πρόβλημα για την Τουρκία είναι να βρεθεί ενώπιον του χειρίστου σεναρίου που είναι η δημιουργία κουρδικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτή η εξέλιξη θα ενεργοποιήσει τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων με τους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και, ανεξαρτήτως της σημερινής θέσης των ΗΠΑ για το ΡΚΚ, θα αποσταθεροποιήσει εσωτερικώς την Τουρκία. Αυτή είναι η μοναδική εξέλιξη που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πιο συστηματικά την Τουρκία να αναλάβει στρατιωτική δράση, με το ρίσκο να είναι πάλι υψηλό. Η μοναδική ελπίδα που μπορεί να καλλιεργεί η Τουρκία σήμερα στην παρακολούθηση των εξελίξεων είναι η στενή σχέση που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ με τους Κούρδους.

Η εξάρτηση που έχουν οι Αμερικανοί από τους Κούρδους μαχητές στον αγώνα κατά των Ισλαμιστών δημιουργεί μία ειδική σχέση που στο μέλλον ευελπιστούν οι Τούρκοι ότι η Ουάσιγκτον θα συγκρατήσει τους Κούρδους από κινήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ίδια. Γι' αυτό και η Τουρκία σήμερα ακολουθεί αντιφατική πολιτική. Ενώ μέχρι τώρα στήριζε ποικιλοτρόπως τους τζιχαντιστές αναγκάζεται να συμμετάσχει αιφνιδίως σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τους. Αυτή η, έστω και περιορισμένη αναστροφή της Τουρκίας, αποτελεί ένα γραμμάτιο προς εξαργύρωση για το μέλλον. Όμως στις ίδιες εξελίξεις επενδύουν και οι Κούρδοι για μελλοντική αμερικανική στήριξη. Συνεπώς - καταλήγει ο κ Ιακώβου- όπως και να έχουν τα πράγματα οι εξελίξεις περισσότερο ανησυχούν την Τουρκία που την κάνουν να κινείται νευρικά και αντιφατικά.

Πόλεμος κατά των Κούρδων, όχι του ΙSIS-ISIL
Ενδιαφέρουσα επ αυτών είναι και η άποψη του κ Θόδωρου Τσακίρη που διατύπωσε στον Φιλελεύθερο της Κύπρου:Η προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαπτισθεί ως ο πρωτοστάτης της μάχης κατά του ISIS-ISIL θα συγκρουσθεί με τα συστημικά αδιέξοδα της ακολουθούμενης στρατηγικής της στο Συριακό και θα αποτύχει για μια σειρά λόγων υποστηρίζει ο κ Τσακίρης - και τους επισημαίνει:

(α) Η Τουρκία έχει και είχε ως πάγια επιδίωξή της να δημιουργήσει μια ζώνη κατοχής εντός του συριακού εδάφους, όπου θα επανατοποθετήσει τους Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενεί μαζί με την τελευταία έκδοση του Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού (ΣΑΣ) τον οποίο θα εξοπλίσει και εκπαιδεύσει η ίδια με διεθνή βοήθεια. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να πετύχει το περασμένο φθινόπωρο έως ότου κατέστη σαφές ότι μια τέτοια λύση θα καταπολεμάτο στο έδαφος της Συρίας και από τους Σαουδάραβες και από τους Ιρανούς.

Παρά την αρχική διεθνή συμφωνία επί του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που θα δοκιμασθεί στην πράξη ιδίως κατά τη φάση επικύρωσής της από την αμερικανική Γερουσία, η Τεχεράνη και η Χεζμπολάχ θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ, ενώ η αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου, με δεδομένες τις ψυχροπολεμικές σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, δύσκολα θα επικροτήσει μια de facto τουρκική εισβολή στο συριακό έδαφος, έστω και εάν αυτή γίνει σε βάρος του ΙSIS-ISIL.(ΙΚ).

(β) Ο νέος ΣΑΣ αποτελεί σε μεγάλο βαθμό θεωρητική δύναμη στην παρούσα χρονική συγκυρία. Η αντι-Ασαντική αντίσταση, όση δεν ελέγχεται από την Αλ-Νούσρα και το (ΙΚ, έχει κατακερματισθεί σε 1.200 νεοφεουδαλιστικού τύπου οργανώσεις, χωρίς επιτελική συγκρότηση και κατεύθυνση. Ακόμη και εάν οι Τούρκοι έθεταν υπό τον έλεγχό τους αύριο τη συριακή ζώνη που θέλουν να ελέγξουν θα χρειασθούν τουλάχιστον 18-24 μήνες πριν μπορέσει να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη ο νέος ΣΑΣ.

(γ) Η περιοχή την οποία διεκδικεί η Τουρκία για τη δημιουργία μιας ζώνης ελέγχου εντός συριακού εδάφους ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το ΙSIS-ISIL (ΙΚ). Αν και αναμένεται η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών/συμμαχικών βομβαρδισμών να βελτιωθεί μετά την ενεργοποίηση του Ιντσιρλίκ, η εμπειρία του ενός έτους πολέμου κατά του ΙΚ είναι ότι οι από αέρος επιχειρήσεις από μόνες τους δεν επαρκούν ούτε καν για να ανακόψουν την περαιτέρω επέλαση των μαχητών του Αλ-Μπαγκντάντι που -με την εξαίρεση του Κομπανί- κέρδισαν νέο έδαφος και στο Ιράκ και νοτίως της Δαμασκού.

Η Τουρκία εν ολίγοις θα πρέπει να ματώσει η ίδια για να διώξει το ΙSIS-ISIL (ΙΚ) από τη Βόρεια Συρία ή να σταματήσει να πολεμάει τη μοναδική μερικώς αποτελεσματική επιτόπια δύναμη που μπορεί να χτυπήσει το ΙSIS-ISIL (ΙΚ), δηλαδή τους Κούρδους μαχητές του YPG. Η Άγκυρα μέχρι στιγμής λέει ότι επιδιώκει μόνο την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επί της συγκεκριμένης συριακής περιοχής, αλλά αυτό είναι μάλλον παράλογο, δεδομένου ότι το ΙSIS-ISIL (ΙΚ) δεν φημίζεται για την πολεμική του αεροπορία.

Ίσως για αυτούς τους λόγους ο πραγματικός στόχος των τουρκικών βομβαρδιστικών να είναι ο Τούρκος ψηφοφόρος και όχι οι δυνάμεις του ΙSIS-ISIL,καταλήγει και ο κ Τσακίρης.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


"Χρειαζόμαστε ένα πτωχευτικό δίκαιο ειδικά για κράτη, επειδή η περίπτωση της Ελλάδας έδειξε ότι δεν υπάρχει μια αξιόπιστη διαδικασία", δηλώνει σε συνέντευξή του στην DW o Γιούργκεν Μάτες από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας:
«Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να φθάσει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται πλέον στα κράτη-μέλη και αυτό πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον.»
Το γερμανικό δίκαιο προβλέπει διαδικασία πτώχευσης τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Τι γίνεται όμως με τα κράτη;
Ποιος για παράδειγμα θα διαπιστώσει την αδυναμία πληρωμών ενός κράτους;
Ο Γιούργκεν Μάτες περιγράφει ως εξής τη διαδικασία:

«Η χώρα καταθέτει σχετική αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος εξετάζει την βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται σήμερα», λέει ο γερμανός οικονομολόγος προσθέτοντας:
«Τα επόμενα βήματα ωστόσο δεν καθορίζονται. Τι θα γίνει αν διαπιστωθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Χρειαζόμαστε λοιπόν εδώ ένα σαφή κανόνα που να προβλέπει την κήρυξη πτώχευσης και την έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Στην κήρυξη πτώχευσης δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρά μόνο η εν λόγω χώρα, αλλά και ένας θεσμός, όπως ο ESM, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης»,
προτείνει ο γερμανός οικονομολόγος.

Η απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει πολιτικό κόστος

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας η διαδικασία θα πρέπει να προβλέπει μεταρρυθμίσεις για μια τριετία, με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες, στην εν λόγω χώρα.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας δεν θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος για τις χώρες που τείνουν στην… υπερχρέωση να εξακολουθήσουν τη σπατάλη, γνωρίζοντας ότι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση υπάρχει λύση.
Ο Γιούργκεν Μάτες εκτιμά ότι οι όροι θα αρκούν από μόνοι τους για να πεισθεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να αλλάξει πορεία αυτοβούλως. Διότι η επιβολή τους θα σήμαινε σημαντική απώλεια των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Και η απώλεια αυτή έχει πάντα πολιτικό κόστος, το οποίο οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να αποφύγουν», καταλήγει ο γερμανός οικονομολόγος.

Ντιρκ Κάουφμαν / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή DW


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η αριστερή κυβέρνηση κοστολογεί την ελπίδα για ζωή και το δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο

Γράφει η Μαρία Τσολακίδη

Ο κ. Κουρουμπλής πριν απειλήσει μελλοντικούς καρκινοπαθείς ασφαλισμένους ότι θα πληρώνουν το 50% της θεραπείας από την τσέπη τους αν δεν κάνουν αναγκαστικό προληπτικό έλεγχο, καλό θα ήταν να κοιτάξει τα στοιχεία του Υπουργείου του για το τι Γολγοθά ανεβαίνουν τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον, οι καρκινοπαθείς από το ίδιο το Κράτος, το οποίο ο κ. Κουρουμπλής από το 1993 μέχρι σήμερα συνέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις για να γίνει αυτό που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα: Ένα Κράτος απάνθρωπο με υπουργούς που τείνουν επικίνδυνα προς τον ναζισμό.
Αν και θα περίμενε κανείς λόγω της αναπηρίας του να είναι πιο ευαίσθητος στα θέματα υγείας, ο υπουργός απέδειξε ότι η εξουσία πραγματικά σου ανοίγει τα μάτια μόνο για αυτά που θέλεις να δεις και στα κλείνει για αυτά που δεν συνεισφέρουν στο κέρδος.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Κουρουμπλή
Πριν λοιπόν, πιάσει χαρτί και μολύβι για να υπολογίσει πόσο στοιχίζει στους δανειστές-ηγεμόνες της Ε.Ε η υγεία του Έλληνα πολίτη ας ρίξει μια ματιά στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν 7 μήνες και αφορούσε Έλληνες καρκινοπαθείς ασφαλισμένους. Βέβαια, υπάρχουν και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Έλληνες που το Κράτος του κ. Κουρουμπλή τους έβαλε με την διαχείριση των οικονομικών του στην πλήρη ανασφάλεια, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.
Πιο πρόσφατη έρευνα από αυτή του Δεκεμβρίου του 2014 με αντικείμενο τους Έλληνες ασφαλισμένους καρκινοπαθείς δεν υπάρχει. Σύμφωνα με αυτή, την οποία διεξήγαγε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών, το 30,5% των καρκινοπαθών δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό και το 25,4% δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία. Αναφερόμαστε μόνο σε ασφαλισμένους!
Με δεδομένο ότι πάνω από το 60% των ασθενών παρακολουθείται από γιατρούς του δημόσιου τομέα, το βασικό εμπόδιο στην πρόσβαση είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, με επιπρόσθετα εμπόδια την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης.
Ο κ. Κουρουμπλής παρά του ότι είναι 6 μήνες υπουργός αντί να ανοίγει ογκολογικές κλινικές σε πόλεις της Ελλάδας κάνει λογαριασμό πόσο θα στοιχίσουμε στους δανειστές αν χτυπηθούμε από καρκίνο. Η μετακίνηση ενός καρκινοπαθή από μία πόλη ή χωριό σε νοσοκομείο για χημειοθεραπεία- πέρα από τον ανθρώπινο Γολγοθά- κοστίζει όσο ο καφές και η σαλάτα του κ. Κουρουμπλή στην οδό Βουκουρεστίου ένα μεσημέρι, δηλαδή από 60 έως 400 ευρώ ανάλογα σε ποιο νοσοκομείο έχεις πάρει σειρά για την θεραπεία σου.

Υπουργείο Μελλοθάνατων
Σε ότι αφορά τη θεραπεία, η έρευνα έδειξε ότι ως μεγαλύτερο εμπόδιο αναφέρονται η δυσκολία εύρεσης του φαρμάκου, και η δυσκολία συνταγογράφησης ή χορήγησης της απαιτούμενης γνωμάτευσης από ιατρό δημόσιου νοσοκομείου.
Το 45,8% όσων αντιμετώπισαν εμπόδια στην πρόσβαση σε θεραπεία, δήλωσαν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση λήψης της σε σχέση με τις συστάσεις του θεράποντα ιατρού.
Από αυτούς, σχεδόν όλοι (96,3%) δήλωσαν πως επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας τους λόγω της καθυστέρησης. Το 96,3% δήλωσε ότι επιδεινώθηκε η υγεία τους από το Κράτος του κ. Κουρουμπλή. Δηλαδή, μέχρι την ημέρα που ο υπουργός έκανε την δήλωση για τους μελλοντικούς καρκινοπαθείς, κάποιοι από τους παλιούς καρκινοπαθείς ίσως να έχουν αποδημήσει γιατί το Κράτος των υπουργών τύπου κ. Κουρουμπλή είναι δολοφόνος.

Κάντο όπως ο Μένγκελε
Ο κ. Κουρουμπλής που τόλμησε να βάλει χέρι φασιστικά στο σώμα όλων των Ελλήνων απειλώντας ότι θα επιβάλλει πρόστιμο 50% του κόστους θεραπείας αν δεν περάσουν από αναγκαστικές προληπτικές εξετάσεις, πρέπει να μάς απαντήσει αν ανάλογες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι έγκυες που μπορεί να κληρονομούν καρκινικό γονίδιο στο έμβρυο διότι έχουμε κάθε χρόνο 300 παιδιά που "χτυπιούνται" από καρκίνο και αυτό είναι ένα τεράστιο έξοδο για το Κράτος διότι η θεραπεία μπορεί να πάρει και 10 χρόνια.
Η απόδειξη ότι είναι έξοδο η μάχη των παιδιών με τον καρκίνο, φαίνεται από την καθυστέρηση μηνών να βρεθεί για το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα στην Ελλάδα για παιδιά με καρκίνο, ένας ακτινοφυσικός. Ο κ. Κουρουμπλής δεν μπορούσε να κάνει την παρατυπία να βρει άμεσα γιατρό αλλά περίμενε το πρωτόκολλο του πρωτοκόλλου για την δημοσίευση του διορισμού την ώρα που παιδιά πολεμούν με το πότε το καρκινικό κύτταρο θα κάνει μετάσταση!
Και μιας και φτάσαμε στην μετάσταση και εφόσον ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι επιστήμονες αναφέρουν ότι σε 20 χρόνια ο καρκίνος θα είναι επιδημία και το Κράτος πρέπει να προετοιμαστεί, για όσους κατάφεραν να νικήσουν τον καρκίνο την πρώτη φορά αλλά αυτός έκανε μετάσταση, ας τους σκοτώσουμε. Διότι σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες ο μετασταστικός καρκίνος δεν έχει "αίσια αποτελέσματα". Για ποιο λόγο λοιπόν αν σου ξαναχτυπήσει ο καρκίνος την πόρτα να τον πολεμήσεις αφού τα ποσοστά σύμφωνα με τον επιστημονικό κόσμο (που σέβεται ο υπουργός), είναι λίγα και το κόστος θεραπείας μεγάλο για το Κράτος; Ας το σκεφτεί κι αυτό ο κ. Κουρουμπλής γιατί η Τρόικα θέλει αρκετές περικοπές ακόμα. Στον μεταστατικό καρκίνο ας βάλει το 100% του κόστους εγχείρησης, της ΜΕΘ και της θεραπείας, ο ασθενής. Ή ας κάνει δώρο μία σφαίρα ή μία αγχόνη στον ασθενή διότι και η ευθανασία κοστίζει ειδικά όταν πρέπει να την κάνεις στην Ελβετία!

3,5 εκατ. ανασφάλιστοι στον Καιάδα
Αλλά το απίστευτο για τον πανόπτη στα οικονομικά κ. Κουρουμπλή, είναι ότι τόλμησε και ανέφερε ότι το Κράτος έχει δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης για 60,000 άτομα και έχουν πάει μόνο 7,000. Ο κ. Κουρουμπλής είναι ένας τεχνοκράτης ο οποίος δεν μπορεί να σκεφτεί γιατί δεν πήγαν οι υπόλοιποι 53,000 για προληπτικές εξετάσεις. Δηλαδή, αν έκανες δωρεάν προληπτικό έλεγχο εφόσον ήσουν ανασφάλιστος και η διάγνωση ήταν καρκίνος, πώς ακριβώς θα τον πάλευε ο ανασφάλιστος; Μήπως ακριβώς όπως οι 9 καρκινοπαθείς που δεν πέρασαν την πόρτα του νοσοκομείου επί υπουργίας Γεωργιάδη και πέθαναν με αφόρητους πόνους; Ακόμη περιμένουν οι 3,5 εκατ. ανασφάλιστοι Έλληνες τον υπογεγραμμένο νόμο Στρατούλη για περίθαλψη για όλους. Σε αυτόν τον νόμο θα πηγαίνουν οι ανασφάλιστοι και για θεραπεία καρκίνου ή μόνο για να τους πει ο γιατρός του δημόσιου νοσοκομείου ότι "έχεις καρκίνο αλλά χωρίς ασφάλεια πρέπει να έχεις λεφτά για να ζήσεις"; Αυτό δεν είναι σενάριο διότι σύμφωνα με τον γιατρό κ. Βήχα του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, οι χημειοθεραπείες στοιχίζουν τουλάχιστον 8,000 ευρώ και μαζί με νοσήλια και εγχείρηση θα ξεπεράσουν τις 10,000 ευρώ ( σημ. αν ο γιατρός δεν θέλει την φακελωμένη διευκόλυνσή του).

Κάτι βρωμάει στην υπόθεση
Τι κρύβεται ακριβώς πίσω από αυτό που λέει ο κ. Κουρουμπλής δεν είναι σίγουρο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι την ώρα που η Τρόικα παίρνει μέτρα για τα οικονομικά, "παίρνει μέτρα" και για την δημόσια υγεία των Ελλήνων. Τέτοιες εποχές δεν γίνονται νύξεις αν δεν υπάρχει κέρδος. Κρυφό ή φανερό.
Επίσης όταν κάνεις στην ίδια ανακοίνωση θέμα προληπτικής ιατρικής και εσόδων των ασφαλιστικών δημόσιων ταμείων, το μυαλό πηγαίνει ασυναίσθητα στην Ιδιωτική Ασφάλιση που θα μπορεί να καλύψει το 100% της θεραπείας εκτός κι αν με τον αναγκαστικό προληπτικό έλεγχο του κ. Κουρουμπλή οι Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες δεν θα σε ασφαλίσουν διότι το ιατρικό ιστορικό σου θα είναι για αυτούς απόδειξη κόστους και όχι κέρδους. Είναι κι αυτή μία μέθοδος να ξεκαθαρίσει το τοπίο ποιος ζει και ποιος πεθαίνει χωρίς ιδιωτική ασφάλιση.
Ή ακόμη με το ιατρικό ιστορικό να γνωρίζει ο εργοδότης αν τον συμφέρει να σε πάρει για δουλειά ή λόγω καρκίνου να σε απορρίπτει αφού η ασφάλισή σου θα είναι μεγαλύτερο κόστος για αυτόν από ό,τι το κέρδος που θα φέρει η εργασία σου.

Ο βραβευμένος ανθρωπιστής Κουρουμπλής
Ντροπή και μόνο ντροπή για τον υπουργό της αριστερής κυβέρνησης, τον πρώην σοσιαλιστή να μιλά με τέτοια προκλητική απάθεια βάζοντας το δικαίωμα για ζωή στην ζυγαριά σαν να είσαι κομμάτι κρέας.
Ας επιστρέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα δις ευρώ στους Έλληνες που παίχτηκαν σε χρηματιστήρια και έσωσαν τράπεζες και πραγματικά δεν θα χρειάζεται υπουργός Υγείας για να μας σώσει. Άλλωστε και στα προηγούμενα χρόνια το ιατρικό φακελάκι έσωζε και με λίγα λόγια ο κ. Κουρουμπλής απειλεί τους Έλληνες ασφαλισμένους ότι με νόμιμο φακελάκι υπέρ των δανειστών θα έχουν δικαίωμα να ελπίζουν ότι θα νικήσουν τον καρκίνο.
Καλό θα ήταν μετά από αυτή την άκρως ναζιστική δήλωση ο κ. Κουρουμπλή να επιστρέψει το βραβείο που πήρε το 2006 από την Ακαδημία Αθηνών "σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας".
Αγώνες για κοινωνικό κράτος και ανθρώπινη κοινωνία! Αυτό κι αν είναι η ειρωνεία της πορείας ενός καριερίστα πολιτικού που βλέπει σαν αετός από χιλιόμετρα μακρυά τι συμφέρει το κατοχικό Κράτος και όχι την ανθρώπινη ζωή.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Πριν από ένα 15ήμερο έγραφα στο άρθρο μου: “Απεμπολήσαμε την ευκαιρία” πως στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα παίζονται πολύ επικίνδυνα παιχνίδια και αυτά ακριβώς υποδηλώνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ που μπορεί να αναζωπυρώσει ένα νέο “ψυχρό πόλεμο” μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων.
Από τη στιγμή που πριν από λίγες ημέρες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα νέα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς εδάφους – αέρος S-400 “Triumf” και “Pantsir-S” σε συνδυασμό με αντιαεροπορικά συστήματα πυροβολικού SAM θα τεθούν σε υπηρεσία εντός των τμημάτων της αεράμυνας που σταθμεύουν στη Βορειοδυτική Ομοσπονδιακή Περιοχή πριν από το τέλος του 2015. Φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα πως, η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα από τις τελευταίες κινήσεις του ΝΑΤΟ και ίσως γι΄ αυτόν τον λόγο ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ Μακφόλ δήλωσε:
“Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται ποτέ να εισβάλλει στη Ρωσία. Η ρωσική ηγεσία ανησυχεί αβάσιμα σχετικά με την ανάπτυξη των εξοπλισμών του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα”.
Ωστόσο, τέτοιου τύπου καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις γίνονται πολλές φορές, απλά για τα “μάτια” του κόσμου. Και βέβαια, δεν μπορούν ποτέ να πείσουν σκληρούς και έξυπνους παίκτες, όπως είναι ο ηγέτης της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν. Γι΄ αυτό και στα τέλη του 2014 προχώρησε στην επικύρωση του “νέου αμυντικού δόγματος” που απηχεί τις θέσεις του Κρεμλίνου. Ένα “νέο αμυντικό δόγμα” που προήλθε από τους κινδύνους που απειλούν τη Ρωσία και προέρχονται από τις οδυνηρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά και την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Σ΄ αυτό το “δόγμα” το ΝΑΤΟ “αναβαπτίστηκε” ως η κύρια στρατιωτική απειλή για τη Ρωσία. Μια απειλή που εκφράζεται κυρίως από την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων ξένων κρατών σε εδάφη που γειτονεύουν με τη Ρωσία.

Όλες αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από ένα άρθρο του Φιοντόρ Λουκιάνοφ – αρχισυντάκτη του εντύπου Russia in Global Affairs και επικεφαλής του προεδρείου εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ρωσίας - ο οποίος επεσήμανε το ανησυχητικό σύμπτωμα της περιόδου που παρήλθε για έναν μεγάλο πόλεμο. Αυτός ο φόβος φάνηκε να φεύγει κατά τη δεκαετία του΄90, αλλά κάνει στις ημέρες μας εκ νέου την εμφάνισή του. Και για την κρίση στην Ελλάδα, γράφει συγκεκριμένα:
«Στην Ελλάδα, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε τελικά, άφησε σε όλους μια πικρή γεύση και την αίσθηση ότι τίποτα δεν επιλύθηκε, ενώ ταυτόχρονα επιβλήθηκε μια λύση διά της βίας. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές από καιρό ότι στην Ευρωζώνη πρέπει να μπει μια τάξη, αλλά για να συμβεί αυτό, αν η συναίνεση δεν διαμορφώνεται από μόνη της, τότε χρειάζεται η πολιτική βούληση κάποιου. Αυτός ο κάποιος είναι προφανώς η Γερμανία, η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, η εμφάνιση αυτής της βούλησης τρόμαξε αμέσως τους πάντες και το κυριότερο, προέκυψε το ερώτημα: “Ξέρει άραγε ο ηγέτης τι κάνει;” Όπως και να έχει, η κρίση στην Ευρωζώνη έδειξε έναν τρίτο τύπο διαπραγματευτικής προσέγγισης, την επιβολή του ισχυρότερου την οποία, άλλος τη δέχεται εθελούσια ή πρόθυμα, και άλλος με φόβο και αμφιβολία».
Αυτός λοιπόν, ο ισχυρότερος – όχι η Γερμανία αλλά οι ΗΠΑ – όταν διαπίστωσαν πως η Γερμανία επιδείκνυε μια υπέρμετρη αλαζονική συμπεριφορά έως πολύ επικίνδυνη, στο ζήτημα της Ελλάδος, το οποίο έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, ανέλαβαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τη στιγμή που οι δηλώσεις του Ομπάμα για άμεση λύση στο πρόβλημα Ελλάδα δεν εισακούστηκαν από την Γερμανική ηγεσία:
  • Αναθέρμανε τον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας που επί σειρά ετών ήταν το “σκυλάκι” της Μέρκελ και έτσι ο Ολάντ έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο – συμπαρασύροντας και άλλα μέλη της Ευρωζώνης, προφανώς κατ΄ εντολή των ΗΠΑ – στην επίτευξη της συμφωνίας τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου 2015 μετά από την μαραθώνια συνεδρίαση των μελών της Ευρωζώνης. Όπως επί παραδείγματι, της Φιλανδίας. Η οποία συμπορευόταν απόλυτα με τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας – σύμμαχος του Χίτλερ στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο - και τελικά ανάκρουσε πρύμναν. Τι συνετέλεσε σε αυτή τη μεταστροφή; Σύμφωνα με ακριβέστατες πληροφορίες μας, πάντα με εντολή των ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη της Φιλανδίας και του επεσήμανε πως η στάση της χώρας του δεν είναι φιλική προς την Ελλάδα (η διατύπωση ήταν πολύ προσεκτική και διπλωματική, ενώ θα μπορούσε να ειπωθεί πως η στάση είναι εχθρική). Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να εμποδίσει τις ενταξιακές προοπτικές της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και για την οποία είσοδο της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει ήδη αντιδράσει η Ρωσία, όπως εκτενώς αναφέρθηκε προ ημερών στον Φιλανδικό Τύπο!!
  • Μετάλλαξε το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, ο οποίος είναι το αγαπημένο παιδί της Μέρκελ και από την οποία υποστηρίχθηκε προκειμένου να αναλάβει αυτόν τον υψηλότατο θώκο, από πολέμιο της Ελλάδος σε υποστηρικτή της (βλέπε μεταξύ άλλων δηλώσεις υπέρ της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους). Άλλωστε, ουδείς μπορεί να ξεχάσει την αναφορά του στην ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία”, στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ. Και βεβαίως, κανέναν δεν έπεισε, η εκ των υστέρων τοποθέτησή του που προκλήθηκε από την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης: “Συνήθως, χρησιμοποιώ την ορθή ονομασία του κράτους αυτού”. Από πλευράς μας, να του θυμίσουμε πως στην σχετική ομιλία του, ανέφερε τη γείτονα χώρα ως “Μακεδονία” τέσσερεις φορές. Άρα, δεν υφίσταται το: “εν τη ρύμη του λόγου”.
Μετά λοιπόν, της επίτευξης του αρχικού στόχου των ΗΠΑ, δηλαδή της ύπαρξης συμφωνίας Ελλάδας και ΕΕ, ένα είναι το σίγουρο και το οποίο θα αποτολμήσουμε να καταθέσουμε. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν με τίποτε αυτή τη στιγμή εκλογές στην Ελλάδα. Επιζητούν ηρεμία στην ελληνική πολιτική σκηνή, με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Τώρα, αν θα συνεχίσει να υπάρχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή θα οδηγηθούμε σε άλλου τύπου κυβέρνηση, αυτό θα φανεί από τις εσωκομματικές διεργασίες στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι πως δεν θα έχουμε εκλογές!

Άλλωστε, αυτό σηματοδότησε και η επισημοποίηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην Προεδρεία της ΝΔ μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Κάτι που το είχαμε προβλέψει. Γιατί, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο πρόσωπο όταν διατέλεσε επί σειρά ετών Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν πως ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας τυγχάνει των ευλογιών των ΗΠΑ! Γι΄ αυτό έκαναν τα “παπιά” όλοι οι Δελφίνοι: Δένδιας, Στυλιανίδης, Κυριάκος, Ντόρα και λοιποί!

Θα κλείσω όπως ακριβώς και στο άρθρο μου: “Απεμπολήσαμε την ευκαιρία”.
«Από ελληνικής πλευράς, απεμπολήσαμε άλλη μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου να απαιτήσουμε ισχυρά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και αρκεσθήκαμε για άλλη μια φορά στο “ευχαριστούμε τους Αμερικάνους”».

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κώστα Ράπτη

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ο πέμπτος και τελευταίος γύρος συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας, με αντικείμενο τη διερεύνησης της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Το "ισλαμοδημοκρατικό” Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το κεντροαριστερό κεμαλιστικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) χαρτογράφησαν το σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων και οι σχετικοί φάκελοι προωθήθηκαν στους δύο κομματικούς ηγέτες, Ahmet Davutoglu και Kemal Kilicdaroglu, στους οποίους και εναπόκειται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν περαιτέρω.

Οι συνταγματικές προθεσμίες αρχίζουν και γίνονται πιεστικές: ήδη έχουν παρέλθει δύο μήνες από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, στις οποίες το ΑΚΡ έχασε για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια την αυτοδυναμία, ενώ απώτατο χρονικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης αποτελεί η 23 Αυγούστου, ειδάλλως η γειτονική χώρα θα οδηγηθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Το σενάριο του "μεγάλου συνασπισμού” AKP-CHP είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους ανθρώπους της αγοράς (δεδομένων των μεγάλων οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων με τις οποίες προεξοφλείται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία), ενώ εξασφαλίζει και ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ικανή να προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα, καθώς η τουρκική κοινή γνώμη επιθυμεί σε ποσοστό 70,2% (συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των ψηφοφόρων του ΑΚΡ) το σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici.

Και όμως: οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται περιορισμένες – με το 56,8% των ερωτηθέντων στην ίδια έρευνα να κατονομάζει ως μεγαλύτερο εμπόδιο τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Tayyip Erdogan.

Πράγματι, σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Κίνα και την Ινδονησία την προηγούμενη εβδομάδα ο Erdogan δήλωσε ότι μια λύση κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα είναι επωφελής για τη χώρα και αντιπρότεινε τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Προτού καν ολοκληρωθούν, οι συνομιλίες ο Kilicdaroglu δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Κυριακή ότι ο μεν Davutoglu ειλικρινά επιθυμεί τη συγκρότηση συνασπισμού, αλλά δεν θα του το επιτρέψει "το άτομο που βρίσκεται στην Προεδρία”.

Οι αποκλίσεις των δύο κομμάτων είναι όντως σημαντικές σε αρκετά σημεία (λ.χ. το CHP επιθυμεί την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την δραστική μείωση του ορίου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 10%, την αναθεώρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος των ιεροδιδασκαλείων, την καθιέρωση 13ης και 14ης σύνταξης κ.ο.κ.), αλλά όχι απαγορευτικές. Το πραγματικό πρόβλημα αφορά τις προεδρικές εξουσίες και τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, που αποτελούν πλέον ένα αξεδιάλυτο πλέγμα. Την ώρα που το CHP ζητά αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και εγκατάλειψη του στόχου της αλλαγής καθεστώτος στη Δαμασκό, οι νυν κυβερνώντες κλιμακώνουν τη στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ (με πρόσχημα την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και πραγματικό στόχο το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), τινάζοντας έτσι στον αέρα και την ειρηνευτική διαδικασία με το κουρδικό στοιχείο εντός συνόρων.

Ο Erdogan δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα της συνταγματικής αναθεώρησης που θα μετατρέψει και τύποις το πολίτευμα σε προεδρικό – και σίγουρα δεν θα μείνει απαθής απέναντι στις προσπάθειες να λογοδοτήσουν τα μέλη του στενού του κύκλου (συμπεριλαμβανομένου του γιου του) που κατηγορούνται από τον Δεκέμβριο του 2013 για σκάνδαλα. Συνεπώς, οφείλει να "αποδείξει” ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι δυσλειτουργικό και να δώσει τη μάχη για την ανάκτηση της αυτοδυναμίας από το ΑΚΡ – σε μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση που θα σημαδεύεται, εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας, από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων με το ΡΚΚ που το ίδιο το τουρκικό κράτος προκάλεσε. Ένα τέτοιο κλίμα ανασφάλειας και πατριωτικής έξαρσης θα βοηθούσε στην εκλογική συμπίεση του τρίτου σε δύναμη Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) προς όφελος των νυν κυβερνώντων, αλλά και στην ποινικοποίηση της δράσης και της ηγεσίας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που με εκλογικό ποσοστό 13% στέρησε από το ΑΚΡ την αυτοδυναμία.

Αυτού του είδους το Plan B, βρίσκει αίφνης τη στήριξη του MHP, ο πρόεδρος του οποίου Devlet Bahçeli πρωτοστατεί σε φραστικές επιθέσεις κατά του HDP, δημιουργώντας κλίμα απονομιμοποίησης. Ο δε αντιπρόεδρος των εθνικιστών Semih Yalçın δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο Reuters ότι το κόμμα του θα ήταν πρόθυμο να στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας του ΑΚΡ, υπό τον όριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Νοέμβριο. Ο ίδιος προσπάθησε εκ των υστέρων να ανασκευάσει, ωστόσο είναι προφανές ότι μια τέτοια λύση, ακόμη και αν έχει βραχύ ορίζοντα, αποτρέπει τη δημιουργία μετά τις 23 Αυγούστου οικουμενικής εκλογικής κυβέρνησης, στην οποία θα έπρεπε να καταλάβει υπουργεία και το HDP. Ευρύτερα, το στοιχείο που μέχρι τώρα παρεμπόδιζε την σύμπραξη των δύο δεξιών κομμάτων (AKP και HDP), ήτοι η ειρηνευτική διαδικασία για το Κουρδικό, έχει πλέον εκ των πραγμάτων εκλείψει.

Σε αντιστάθμισμα, οι κεμαλιστές του CHP πολλαπλασιάζουν τα ανοίγματα προς το HDP: οι ηγέτες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν την Τρίτη απευθύνοντας έκκληση για τερματισμό της βίας από όλες τις πλευρές και διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου