Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύνορα υπάρχουν και είναι ιερά


Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Αυτό που συμβαίνει από το βράδυ της Παρασκευής στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του «μεγαλοϊδεατισμού» που χαρακτηρίζει τις κινήσεις του Ερντογάν.

Ο υπερφίαλος και αδίστακτος πρόεδρος της γειτονικής χώρας απέτυχε σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει εντός και εκτός συνόρων και όπως συνηθίζει προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματά του προς την Ελλάδα. Η οικονομία της γείτονος βρίσκεται σε κρίση, η λίρα υποτιμάται διαρκώς, ενώ τα μεγάλα έργα, στα οποία απασχολούνταν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, έχουν διακοπεί ελλείψει χρηματοδότησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν άνοιξε τις κάνουλες των μεταναστευτικών ροών αμέσως μετά τη συντριβή που υπέστησαν τα στρατεύματά του από τις ρωσοσυριακές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ στα νοτιοανατολικά του σύνορα. Περισσότεροι από 30 Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί από τα εχθρικά πυρά προκαλώντας ένα γενικευμένο κύμα οργής στη γείτονα χώρα για τον παραλογισμό του προέδρου τους να εμπλέξει τον στρατό σε έναν ακόμη πόλεμο.

Ο «σουλτάνος» αντέδρασε σπασμωδικά. Καταρχάς διέκοψε τη λειτουργία του twitter ώστε να μην αναπαράγονται οι εικόνες φρίκης από την επαρχία Ιντλίμπ και κυρίως να ανακοπεί η αμφισβήτησή του από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Ταυτόχρονα έδωσε το σύνθημα σε κρατικές και παρακρατικές αρχές να στείλουν χιλιάδες μετανάστες που δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρκοσυριακό πόλεμο προς τον Εβρο και τα παράλια με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία απάνθρωπη κίνηση του Ερντογάν, που για άλλη μία φορά, και πλέον απροκάλυπτα, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, προκειμένου να λάβει στήριξη από την Ευρώπη σε χρήμα και διπλωματικό κεφάλαιο, που το έχει αναλώσει μετά τις διαδοχικές τρέλες του σε Συρία και Ανατολική Μεσόγειο.


Η απόγνωσή του εμφανής, και μόνο το γεγονός ότι επισήμως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διακινεί fake news ότι δήθεν πέρασαν από τον Εβρο πάνω από 10.000 μετανάστες, όταν οι συλλήψεις μέχρι χθες δεν ξεπερνούσαν τις 100, είναι ενδεικτικό της θέσης που βρίσκεται ο Ερντογάν.

Αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά βρήκε απέναντί της μία κυβέρνηση που κατέστησε σαφές ότι τα σύνορα υπάρχουν και είναι ιερά. Στο πλευρό της έχει την πλειοψηφία των πολιτών που δεν μπορούν να ανεχθούν τα παιχνίδια της απέναντι πλευράς με «ασπίδα» κάποιους ταλαίπωρους ανθρώπους αλλά κυρίως χιλιάδες μετανάστες από το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα μέτωπα της Συρίας.

Η πολιτική τού «λιάζονται και εξαφανίζονται» που είχε ακολουθηθεί την περίοδο 2015-2016 έφερε το σφράγισμα των υπολοίπων ευρωπαϊκών συνόρων και παρέδωσε τα κλειδιά του μεταναστευτικού στον Ερντογάν μέσω της συμφωνίας Ε.Ε. και Αγκυρας που κλείσθηκε ερήμην της χώρας μας.

Οσοι πιστεύουν ότι εν ονόματι του διεθνισμού πρέπει να ανοίξουν οι πύλες στον Εβρο και στα νησιά εξυπηρετούν ευθέως τα σχέδια του Ερντογάν, πολλαπλασιάζουν τα κέρδη των διακινητών και τελικώς διογκώνουν το πρόβλημα σε βάρος των πραγματικών προσφύγων, που ακόμη βρίσκονται στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας. Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα σε όλο τον κόσμο, έχει σύνορα και κανόνες. Ουδείς δικαιούται να εισβάλλει με πέτρες, χημικά τουρκικής προέλευσης και κλεφτοπόλεμο. Η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρώπη και προσπαθεί να ρίξει την πίεση του μεταναστευτικού σε εμάς προσδοκώντας μεγαλύτερα οφέλη. Αυτή τη φορά βρίσκει κλειστές πόρτες και τις Ενοπλες Δυνάμεις σε κόκκινο συναγερμό.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που δοκιμάζονται οι αντοχές των συνόρων μας, η αντιπολίτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήθελε τον φράχτη στον Εβρο, τάσσεται διά της νεολαίας του στην ελεύθερη είσοδο των μεταναστών, ενώ τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί πρακτικές Ορμπαν, την ώρα που χιλιάδες στρατιώτες και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας έδιναν τη μάχη τους για να διαφυλάξουν τα σύνορά μας από μαζικές και ανεξέλεγκτες εισόδους ανθρώπων που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα πολεμικά μέτωπα της Συρίας. Και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με δηλώσεις της από τη Ρόδο επέλεξε να επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι πιάστηκε στον ύπνο από τον Ερντογάν, όταν από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα σφράγισε τα σύνορα στον Εβρο και κινητοποίησε την Ευρώπη. Υπήρξαν και εξαιρέσεις, όπως η ευρωβουλευτής του Κινήματος Εύα Καϊλή, η οποία από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τις τουρκικές παρανομίες και αντέδρασε στα fake news της Αγκυρας.

Ελεύθερος Τύπος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]