Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Φεβ 2016


Τέσσερεις... σκόρπιες τοποθετήσεις, μιᾶς καί ἀπόψε δέν ὑπάρχει χρόνος:

1. Tά ἀνά τόν Ἀγιασμένο Τόπο Ἑλλάδα «φερέφωνα» ἀλλοδαπῶν ἐχθρικῶν σχεδιασμῶν, μετέρχονται, πλέον, τό ἀπ'...αἰώνων «καμμένο» χαρτί τῆς (δὼστε βάση γιατί...κοιμάστε) «Πολιτισμικῆς Συγγένειας - Προσφορᾶς», ὅταν πρόκειται νά ἐπικοινωνήσουν - δικαιολογήσουν στόν... ὄχλο τά Διπλωματικῶς καί... Πολιτισμικῶς «ἀδικαιολόγητα».

2.
2α. Σᾶς ἔχω ἐνημερώσει ἀπό τόν Μάρτιο τοῦ... 2013 ὅτι τό «Bail In» καί στήν Ἑλλάδα είναι θέμα χρόνου καί μόνο.
2β. Σᾶς προειδοποίησα πάλι πρίν τόν Ἰανουάριο 2015 ὅτι αὐτός πού θά ἐκτελέσει τό παραπάνω προ-αποφασισμένο είναι ἡ... ἑπόμενη «συγκυβέρνηση» ἀνδρεικέλων Συριζα-ΑΝ(Θ).ΕΛ.
2γ. Ἀρχές Ἰουλίου καί παρά τίς ἀντίθετες ἀπόψεις, μέ ἀφορμή τά Capital Controls, ἐνημερωθήκατε ὅτι πλέον οἱ ὅποιες καταθέσεις σας ἔχουν «κουρευτεῖ».
Σημ. Σέ ὅτι ἀφορᾶ τά περί... «Ἄνω τῶν 100.000», ἡ σχετική ἑβροντιρεκτίβα προβλέπει προστασία τῶν κάτω τῶν 100k ὅταν μία Τράπεζα πτωχεύσει. Σέ ἀντίθετη περίπτωση, σέ περίπτωση δηλαδή... Συγχωνεύσεων «κουρεύεται» ὅ,τι... θέλουν.
«Ὅ,τι»... βλέπετε στούς λογαριασμούς - βιβλιάρια καταθέσεών σας είναι... «ἀέρας».

3. Φρέσκα...κουλούρια:
Στά NPL's (Κόκκινα Δάνεια) ἑστιάζει καί ἡ D. Nouy (SSM).
Πρόβλεψη εἰσπράξεων γιά 2016, 1 Δίς.

4. Ἡ... ἐξέγερση ἀγροτῶν - δικηγόρων - συμβολαιογράφων - δικαστῶν (ἐσχάτως) κλπ κλπ προσλαμβάνει πλέον ὅλα τά χαρακτηριστικά... σεχταρίστικης διαμαρτυρίας, ἀφοῦ δέν ὑπάρχει τό ἀπαραίτητο ἐνημερωμένο καί καταρτισμένο Πατριωτικό Δυναμικό γιά νά τήν μετετρέψει σέ Ἐθνικοαπελευθερωτικό Κίνημα μέ ἀπολύτως συγκεκριμμένες στρατηγικοῦ χαρακτήρα στοχεύσεις (Μπλοκάρισμα Κεντρικοῦ Καταστήματος ΤτΕ, Γενικοῦ Λογιστηρίου, ΥΠΕΞ, ΕΥΠ, καί σχετικῶν Διπλωματικῶν εὐαγῶν - «Μαραθωνοδρόμων» - «Πλουτάρχου» κλπ), πού θά καταδείξουν παγκοσμίως ὅτι οἱ Ἕλληνες γνωρίζουν πλέον τά «πρόσωπα» τῶν... Τεράτων.
Είναι ἄλλωστε... διάτρητοι ἀπό ἐπαγγελματίες καί...ἐραστέχνες κομματικούς ἰδεοληπτικούς... κομπάρσους πάσης φύσεως καί φυράματος.

Ἀρχάγγελος... Ohne Gnade


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


"Ψάχνονται" για φασαρία οι τούρκοι

Σε 36 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου προέβησαν σήμερα τουρκικά αεροσκάφη. Σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών μια εξάδα τουρκικών αεροσκαφών και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Καταγράφηκαν 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που εξελίχθηκαν σε 36 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. Οι 17 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έγιναν από το ένα εκ των δύο CN-235 που κινήθηκε από βορρά προς νότο.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά ενώ σε 2 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή (αερομαχία).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλοκές σημειώθηκαν δυτικά των Ψαρρών. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αυτό που ζούμε δεν έχει προηγούμενο. Όλοι πλέον να γνωρίζουν ότι οι δήθεν πρόσφυγες είναι παράνομοι εισβολείς από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, (αφού Σύριοι είναι πλέον ένα πολύ μικρό ποσοστό), όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τους τρομοκράτες του ISIS και συνεχίζει να στέλνει τους Ισλαμιστές στην Ευρώπη, όλοι να γνωρίζουν ότι σε όσες χώρες έχουν πάει οι Μουσουλμάνοι τις έχουν μετατρέψει σε βόθρους (όπως ακριβώς είναι οι χώρες τους από τις οποίες κινδύνεψαν τις ζωές τους για να φύγουν), όλοι γνωρίζουν ότι περιοχές της Αγγλίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Δανίας και του Βελγίου (και προσεχώς της Ελλάδας) είναι γκέτο Μουσουλμάνων όπου επικρατεί η Σαρία και ο μεσαίωνας, και απαγορεύεται ακόμα και στην αστυνομία να πλησιάσει, όλοι γνωρίζουν ότι για τους Μουσουλμάνους η γυναίκα δεν έχει απολύτως καμία αξία, είναι ένα σκουπίδι…. και παρόλο αυτά… συνεχίζουμε να τους δεχόμαστε μέσα στη χώρα μας! 
 
Δώσαμε, και ξανα-δώσαμε ψήφο (βέβαια, αρχίζω και πιστεύω ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι νοθευμένες, γιατί δε γίνεται ο κόσμος να συνεχίζει να στηρίζει τον Σύριζα με όλα αυτά που γίνονται. Δε γίνεται να υπάρχει έστω ένας Έλληνας που να συνεχίζει να τους στηρίζει). Δώσατε και ξανα-δώσαμε ψήφο στους ανθέλληνες, τους ψεκασμένους, τους εθνομηδενιστές και τους εθνοπροδότες. Αλήθεια, αυτό θέλουμε για την Ελλάδα; Ισλαμοποίηση; Δε θέλουμε ελευθερία και δημοκρατία; Δε θέλουμε ιδανικά και Ελληνισμό; Δε θέλουμε παραδόσεις, ήθη και έθιμα; Τι θέλουμε; Ισλάμ; Μεσαίωνας; Σκοταδισμό; Σαρία; Οι Αρχαίοι Έλληνες θυσίασαν τα πάντα για να σταματήσουν την Περσική εισβολή. Δώσανε τα πάντα για να σταματήσουν τη σκλαβιά και τον σκοταδισμό.
Εμείς γιατί ανοίξαμε τις πύλες στους Μουσουλμάνους;
Τι, δεν είναι όλοι οι Μουσουλμάνοι κακοί; Μπορεί, αλλά η μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι, και στις Μουσουλμανικές χώρες η πλειοψηφία κάνει κουμάντο. Δείξτε μου μία Μουσουλμανική χώρα που δε βρίσκεται ακόμα στο μεσαίωνα. Δείξτε μου μία Μουσουλμανική χώρα που σέβεται τις γυναίκες. Δείξτε μου μία Μουσουλμανική χώρα που σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Δείξτε μου μία χώρα στην οποία πήγαν Μουσουλμάνοι και σεβάστηκαν τον πολιτισμό της χώρας αυτής. Σας προκαλώ, δείξτε μου μία χώρα! Γιατί δε βλέπουμε την αλήθεια. Μία χώρα ζητάω.

Μην κουράζεστε…. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! 

Αλλά, παρόλο αυτά, θα έχετε παρατηρήσει πλέον ότι όσοι μιλούν έναντι της Ισλαμοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας, στοχοποιούνται. Χαρακτηρίζονται ακρο-δεξιοί. Χαρακτηρίζονται φασίστες και ρατσιστές. Όποιος πει οτιδήποτε για το Ισλάμ, καταστρέφεται από το σύστημα. Δεν μπορείς να πεις οτιδήποτε. Ή δέχεσαι την Ισλαμοποίηση ή είσαι φασίστας. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Αν πας εναντίον, όλα τα ΜΜΕ (τα συστημικά ΜΜΕ φυσικά, θα σε καταστρέψουν).

Βέβαια υπάρχουν και μερικοί, όπως ο Τράμπ στην Αμερική, που τους έχει γράψει όλους και τα λέει έξω από τα δόντια. Μερικές φορές τραβηγμένα πράγματα, μερικές φορές πολύ σωστά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις και καλπάζει προς την πρωτιά. Είναι αστείο πάντως, όταν έχασε στην Αϊόβα από τον Κρουζ με μόλις 4% (Κρουζ 28% – Τραμπ 24%) η συστημική σελίδα News247 (εγώ θα προσθέσω εκτός από συστημική και άθλια-ξεφτιλισμένη σελίδα) έγραψε στην πρώτη σελίδα της: Συντριβή Τραμπ στην Αϊόβα. Νικητής ο Κρουζ, με το βλέμμα στο Νιου Τζέρσι. Δεν είναι η μόνη, το ίδιο έκανε και το nooz.gr και πολλές άλλες. Συντριβή, το 4% το θεώρησαν συντριβή. Το πιο τραγικό είναι όμως ότι στη συνέχεια, όταν ο Τράμπ όντως συνέτριψε τους αντιπάλους του με 10% διαφορά στη Νιου Χαμσάιρ και 10% διαφορά στη Βόρεια Καρολίνα, το news247, το nooz.gr και πολλά άλλες άθλιες συστημικές σελίδες ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ! Αυτές οι ξεφτιλισμένες σελίδες και αυτοί οι ξεφτίλες «δημοσιο-κάφροι» σε ενημερώνουν τόσα χρόνια! Ούτε μία αναφορά για την όντως συντριβή. Τίποτα. Τόσο ξεφτιλισμένοι είναι!

Βέβαια, ο Τράμπ δεν είναι αρεστός γιατί θέλει να χτίσει τοίχο μεταξύ της Αμερικής και του Μεξικού, θέλει να φέρει τις δουλειές πίσω στην Αμερική από την Κίνα, θέλει να συντρίψει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), και θέλει να απαγορεύσει την είσοδο των Μουσουλμάνων στην Αμερική. Είναι φασίστας; Είναι ρατσιστής; Μπορεί, αλλά δημοκρατία δεν έχουμε; Άρα αν ο λαός της Αμερικής τον θέλει, τι πρόβλημα έχουν όλοι οι δήθεν «προοδευτικοί» και οι αντι-ρατσιστές; Γιατί δεν ακούτε επιτέλους το λαό; Αν κάνετε στην Ελλάδα δημοψήφισμα για τη λαθρομετανάστευση, τι πιστεύετε ότι θα βγει; Αν είχαμε στην Ελλάδα όντως ελευθερία λόγου και δε χαρακτηρίζατε φασίστα όποιον μίλαγε έναντι των λαθρομεταναστών, τι πιστεύετε ότι θα έλεγαν οι Έλληνες; Τι πιστεύετε ότι θα έλεγαν όλοι οι λαοί αν είχαμε πραγματική δημοκρατία και πραγματική ελευθερία λόγου; Αλλά δυστυχώς για εμάς και ευτυχώς για αυτούς, ούτε πραγματική δημοκρατία, ούτε πραγματική ελευθερία λόγου έχουμε. Όποιος μιλάει κατά των σχεδίων των ισχυρών… καταστρέφετε. Είτε είναι ένας απλός πολίτης, είτε κάποιος που προσπαθεί να γίνει πρόεδρος της Αμερικής.

Δεν είμαι με τον Τραμπ, αλλά για άλλη μία φορά βλέπω υποκρισία, βλέπω λάσπη, βλέπω δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και αυτό που σιχαίνομαι περισσότερο από όλα… είναι η υποκρισία! Για μένα, η βία είναι ίδια, από όπου και αν προέρχεται… και όταν καταδικάζεις τον ρατσισμό έναντι των ξένων, θα καταδικάσεις και τον ρατσισμό έναντι των Ελλήνων. Αλλιώς… είσαι για φτύσιμο. Δεν είναι μόνο οι ξένοι άνθρωποι, είναι και οι Έλληνες. Άρα, όταν εγώ υποστηρίζω τους Έλληνες, κράτα τις φασιστικές και ρατσιστικές ταμπέλες για σένα, γιατί οι μεγαλύτεροι φασίστες είναι οι αντι-φασίστες και οι μεγαλύτεροι ρατσιστές είναι οι αντι-ρατσιστές.  

Ο Τράμπ έχει φάει και αυτός πολύ λάσπη από τα Αμερικάνικα ΜΜΕ, όλοι οι προσκυνητές των ισχυρών είναι εναντίον του. Ο Τράμπ δεν πρόκειται να γίνει πρόεδρος της Αμερικής. Εκεί, είναι όντως νοθευμένες οι εκλογές. Αποτελέσματα ηλεκτρονικών εκλογών δεν αφήνονται στα χέρια του λαού.
Είπαμε, αν οι εκλογές άλλαζαν στην ουσία κάτι, θα ήταν παράνομες.
Έχουν και τέτοιο σύστημα στην Αμερική όπου μπορείς να πάρεις πιο πολλούς ψήφους, και να χάσεις. Όπως βγήκε ο Bush πρόεδρος, ο οποίος είχε πάρει λιγότερους ψήφους αλλά κέρδισε. Άρα ο Τραμπ δεν πρόκειται να κερδίσει, και αν το σύστημα δει ότι έχει πολύ μεγάλη διαφορά με τον δεύτερο, θα τον εκτελέσουνε. Όπως εκτελέσαν τον Αβραάμ Λίνκολν και τον Τζον Κένεντι, δύο πρόεδροι που τα έβαλαν με το σύστημα.

Άρα, έχω καταλάβει ότι, όποιον τον πολεμά λυσσαλέα το σύστημα, σημαίνει ότι μάλλον κάνει κάτι καλά. Κάνει δηλαδή κάτι που ενοχλεί τους ισχυρούς, και αυτοί με τη σειρά τους, χρησιμοποιούν όλα τα μέσα (ΜΜΕ, Αριστερές και Τρομοκράτες οργανώσεις, ΜΚΟ, κλπ) για να τον βγάλουν από τη μέση.
Γιατί έχουμε πει: Δικτάτορες, τρομοκράτες και κυβερνήσεις δεν «πέφτουν» ποτέ όσο εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών. Όσο και να υποφέρει ο λαός. Θα πέσουν μόνο όταν πάνε έναντι των ισχυρών.
Άρα, ο Τσίπρας, που εξυπηρετεί συμφέροντα και εκτελεί τα σχέδια Ισλαμοποίησης, θα παραμείνει στην εξουσία για πολλά πολλά πολλά χρόνια ακόμα. Θα αλλάξουν ακόμα και εκλογικό νόμο προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Θα παίρνει στις εκλογές 5% και θα κυβερνά. (Εξάλλου τώρα, με 18% καταστρέφει την Ελλάδα).

Άρα, ή αντιδρούμε στα σχέδια του Τσίπρα, του Καμμένου και όλων σιχαμερών πολιτικών, ή καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ και βλέπουμε την Ελλάδα να μετατρέπεται σιγά σιγά σε Μουσουλμανική χώρα. Βλέπουμε δηλαδή να έρχονται οι βιασμοί γυναικών και παιδιών, βλέπουμε να έρχονται οι μαντίλες και οι αποκεφαλισμοί, βλέπουμε να έρχονται οι Έλληνες Τζιχαντιστές και η Σαρία.

Πιστεύτε δηλαδή ότι το Ισλάμ θα πάει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (όπως έχει ήδη πάει σε Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, κλπ) και να μας κάνουν εμάς τη χάρη;;
Αυτό πιστεύετε;;;
Ή κλείνουμε την πόρτα στο Ισλάμ τώρα… Ή θα μας καταπιεί ΟΛΟΥΣ!
 
Πηγή "Στρουθοκάμηλος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Στην χώρα του παραλόγου που λέγεται Ελλάδα, κάνεις δεν σκέφτεται τις επιπτώσεις από μια πολύ πιθανή σύγκρουση Ρωσίας Τουρκίας και τι συνέπειες θα έχει αυτή για την ευρύτερη περιοχή μας και κανείς δεν ασχολείται με το θέμα, ενώ ο αιφνίδιος θάνατος κάποιου τραγουδιστή απασχόλησε πολλές ώρες την ελληνική φθοροποιό επικαιρότητα.

Δηλαδή ενώ χτυπούν καμπάνες, εμείς, πάμε για… εκδρομή!

Δημοσίευμα της Whashigton Τimes εκτιμά ότι ο Πούτιν παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με την Τουρκία και την παρασύρει σε μια σύγκρουση στα συρο-τουρκικά σύνορα, προκειμένου να πετύχει αναμέτρηση των δύο κρατών.

Όπως αναφέρεται, ανώτατο στέλεχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στα τουρκο-συριακά σύνορα και σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων η μια από την άλλη. ΗΉδη η Γερμανία έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, ενώ ανώτερος Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να πληρώσει το τίμημα για ένα πόλεμο που θα έχει ξεκινήσει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το Spiegel, Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν υπεύθυνη την Άγκυρα για την κλιμάκωση και εκτιμούν ότι δεν είναι σε θέση να επικαλεστεί το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας. Άλλωστε η Τουρκία έχει επικαλεστεί ήδη το άρθρο 4 στην περίπτωση της Συρίας και για τον λόγο αυτό επέστρεψαν οι Patriot στο τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο το σημαντικό από την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ είναι το άρθρο 5, το οποίο εγγυάται ότι εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των χωρών μελών. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ανέφερε ότι για να υπάρξει συμμαχική αντίδραση θα πρέπει η Τουρκία να έχει δεχθεί πρώτη επίθεση.

Είναι γεγονός πως η κατάσταση περιπλέκεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, με άμεση συνέπεια την αύξηση στη ροή των προσφύγων. Ήδη στην Τουρκία μιλούν για ένα καινούργιο κύμα από… 6 εκατομμύρια!!! Σκεφτείτε τι θα γίνει αν εκραγεί πόλεμος μεταξύ Ρωσίας κα Τουρκίας. Δεν θα μπορούμε τότε ούτε καν να μετράμε τα εκατομμύρια προσφύγων από όλες τις πλευρές που θα πέσουν σαν τις «ακρίδες», σε μια ουσιαστικά αφύλακτη χώρα, την Ελλάδα.

Αλλά το κυριότερο είναι η προστασία της εθνικής μας ακεραιότητας που σίγουρα θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο. Ο «τρελός σουλτάνος» σε αντιπερισπασμό σε μια άμεση σύγκρουση με την Αρκούδα δεν αποκλείεται, αντίθετα είναι πιο πιθανό, να θελήσει να ξεσπάσει προς την δική μας πλευρά.

Στην περίπτωση αυτή ποιος θα μας υποστηρίξεις
Ένα ΝΑΤΟ που μάλλον θα σφυρίζει αδιάφορα, ή μια Αμερική που το μόνο που θα «καίγεται» θα είναι να προστατέψει την βάση της στην Σούδα;

Ποιος θα μας βοηθήσει στην επερχόμενη θύελλα;

Δεν θέλω να προκαταβάλω κανέναν, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να δω κανένα άλλο παρά την Ρωσία του Πούτιν, που για δικούς της λόγους θα έχει πολλά ερείσματα για να συμπαρασταθεί στην χώρα μας.

Αλλά ποια χώρα;
Μια Ελλάδα που βρίσκεται υπό γερμανομνημονιακή κατοχή, με μια Γερμανία που θα καίγεται για την Τουρκία;

Ερωτήματα καυτά και όχι φανταστικά!

Για όνομα του Θεού, να συνέλθουμε γιατί τα σύννεφα πυκνώνουν και εμείς νομίζουμε πως... έχει λιακάδα!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι δηλώσεις- σοκ στην «Πράβδα» της Μπρατισλάβας 
του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων

Δηλώσεις-σοκ για το όνομα των Σκοπίων φέρεται ότι έχει κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης σε ευρωπαϊκή εφημερίδα. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», ο Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα (8-10 Φεβρουαρίου) τις χώρες με τις οποίες έχει πρόβλημα η Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα -Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία-, αποκάλεσε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο, όταν θέλησε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορά μας.

Δήλωση που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την κοινή απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με γεωγραφικό προσδιορισμό όσο και με τη διακηρυγμένη άποψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το «ονοματολογικό». Ο κ. Ξυδάκης κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στις χώρες του Βίζεγκραντ, στην οποία υπεράσπισε -με σθεναρότητα ομολογουμένως- τις εθνικές θέσεις για το Προσφυγικό, έδωσε συνεντεύξεις σε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες. Μία εξ αυτών δόθηκε κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας (Μπρατισλάβα) στην εφημερίδα «Πράβδα», η οποία και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 12ης Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από το έγγραφο ντοκουμέντο που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία».

Δύο φορές σε αυτή τη συνέντευξη ο κύριος υπουργός εμφανίζεται να αποκαλεί τα γειτονικά Σκόπια με τη συνταγματική ονομασία τους «Μακεδονία». Οι δηλώσεις αυτές του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης συνέντευξης που έδωσε σε κυριακάτικη ελληνική εφημερίδα ο απερχόμενος πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να αλλάξει το σύνταγμα της γειτονικής χώρας στο οποίο αναφέρεται η ονομασία της, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να τροποποιηθούν μόνο οι διατάξεις του σκοπιανού συντάγματος που υποδηλώνουν αλυτρωτισμό και βλέψεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας».

Σημειωτέον επίσης ότι κατά το πέρασμά του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού ο κ. Ξυδάκης επιχείρησε να απαξιώσει τις ανακαλύψεις στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη στέλνοντας μυστικά στο μνημείο στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού για αυτοψία, ενώ σε συνομιλίες που είχε στο Περιστύλιο της Βουλής χαρακτήριζε -σύμφωνα με δημοσιεύματα της 9ης Οκτωβρίου 2015- «κουταμάρες» τα αρχαιολογικά ευρήματα που επικύρωναν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η τάση στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν άλλωστε να περάσει η άποψη ότι η Αμφίπολη είναι μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου. Τα ερωτήματα κατόπιν τούτου είναι αμείλικτα: Γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υιοθετεί τον όρο «Μακεδονία», την ώρα που είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, και ανατρέπει τη στρατηγική του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και τους αλβανόφωνους των Σκοπίων προωθεί μια λύση που θα προβλέπει ονομασία σεβαστή προς τις ελληνικές ευαισθησίες σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού;

Γιατί φέρεται να υιοθετεί αυτήν την ονομασία, όταν είναι γνωστό ότι στο παρασκήνιο οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί προωθούν μια λύση διπλής ονομασίας, η οποία δεν θα ισχύει έναντι όλων; Αποδόθηκε μήπως λάθος η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πράβδα» και, αν ναι, γιατί δεν έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας- διόρθωσης προς αυτήν από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά που κυκλοφόρησε;

Μανώλης Κοττάκης
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «στρατηγικό εφιάλτη» με τις πόλεις της να δέχονται βομβιστικές επιθέσεις, την αναζωπύρωση της διαμάχης με τους Κούρδους, τα σύνορα της να είναι ξέφραγο αμπέλι, η οικονομία να είναι σε ύφεση και οι τέως σύμμαχοι της να αγνοούν τις επιθυμίες της, αναφέρει η Washington Post.

Προ τεσσάρων ετών, η χώρα ήταν ο πρώτος κερδισμένος από την «Αραβική Άνοιξη», η Δύση την έβλεπε ως μοντέλο και η ευρύτερη περιοχή ως ηγετική δύναμη της. Όλα άλλαξαν όμως αναφέρει η εφημερίδα, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον εμφύλιο της Συρίας…

«Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφή πολυεπίπεδη. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν, αλλά η δυναμική που υπάρχει τώρα είναι πέρα από τις δυνάμεις της Άγκυρας για να την αντιμετωπίσει», αναφέρει η εφημερίδα.

«Αυτή την εβδομάδα η Άγκυρα δεν κατάφερε να πάρει την υποστήριξη του σημαντικότερου συμμάχου της (ΗΠΑ) ενάντια στους Κούρδους της Συρίας που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία είναι απολύτως απομονωμένη, μπλεγμένη σε ένα λαβύρινθο προβλημάτων μεταξύ των οποίων αρκετά είναι δημιούργημα της», γράφει η Washington Post.

«Χάλασε τις σχέσεις της χώρας με όλο τον κόσμο και τώρα δεν μπορεί να πείσει κάποιον να κάνει κάτι. Τα λόγια του Ερντογάν έχουν χάσει το ειδικό τους βάρος. Δεν τηρεί το λόγο του. Δεν μπορεί υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας του, είναι σε διαφωνία με όλους, ακόμη και με τους συμμάχους της. Για μια χώρα που θεωρείτο σημαντική περιφερειακή δύναμη, αυτά τα γεγονότα είναι καταστροφικά» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Ερντογάν δήλωσε διατεθειμένος να εισβάλλει στη Συρία αλλά δεν μιλά ούτε καν με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Ο Ερντογάν σπρώχνει τη χώρα του σε ένα αδιέξοδο από το οποίο σύντομα δεν θα υπάρχει διαφυγή ούτε προς τα πίσω λόγω της στρατηγικής του».

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ζήτημα επιβίωσης για τον Ερντογάν αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το λιγότερο 470 δισεκατομμύρια ευρώ, και μέχρι και 1,4 τρισεκατομμύριο, κατά την επόμενη δεκαετία και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, ένα σενάριο που εμφανίζεται όλο και περισσότερο πιθανό εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα μεταφραζόταν σε "μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών", σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Prognos για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που ορισμένες αποστολές "just in time" δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με το "αισιόδοξο" σενάριο, το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 1%, που μεταφράζεται σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών, από το 2016 μέχρι το 2025. Ο λογαριασμός θα διαμορφωνόταν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γερμανία και σε 80 δισεκατομμύρια ευρώ για την Γαλλία, ενώ τα δύο αυτά νούμερα θα διαμορφώνονταν στα 235 και 244 δισεκατομμύρια αντίστοιχα για τις δύο χώρες, στην περίπτωση του πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. Σύμφωνα με την έρευνα, η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κινεζική οικονομία στα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 15.000 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο των 3.000 δισεκατομμυρίων.
"Εάν επανέλθουν τα σύνορα, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση", σχολιάζει ο Ααρτ Ντε Γκέους, πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann. "Και στο τέλος, οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό".

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αποφασισμένη να οδηγήσει στα όρια τις αντοχές της Τουρκίας δείχνει να είναι η Μόσχα, καθώς συνεχίζει να υποστηρίζει την προέλαση των Κούρδων για την ανακατάληψη της κομβικής πόλης Αζάζ, που αποτελεί όμως το casus belli για την Άγκυρα.

Ο Τ. Ερντογάν βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς η προσδοκία ότι θα κατορθώσει να εκβιάσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε μια πολεμική επιχείρηση στη Συρία ακόμη και σε σύγκρουση με την Ρωσία, προκειμένου να επιτύχει τους δικούς του στόχους στην Συρία και στην Μ. Ανατολή, έχει καταρρεύσει. Και όχι μόνο αυτό. Η Ουάσιγκτον δεν απέρριψε μόνο τις εκκλήσεις της Τουρκίας να χαρακτηρίσει την κουρδική οργάνωση της Συρίας PYD ως τρομοκρατική αλλά ξεκάθαρα και δια στόματος του Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε από την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων.

Η ταυτόχρονη έκκληση του Μ. Ομπάμα στους Κούρδους να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ανακατάληψη εδαφών, μάλλον δεν είναι αρκετή για να διασκεδάσει τους φόβους της Τουρκίας ότι πλέον ένα νέο σε πρώτη φάση, απλώς αυτόνομο, αλλά απολύτως εχθρικό προς την ίδια κουρδικό κράτος δημιουργείται στη Βόρειο Συρία.

Ο Τ. Ερντογάν βάζει κόκκινες γραμμές και προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα παρέμβει στρατιωτικά όπου χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντά της, αλλά καθημερινά βλέπει να διαμορφώνεται ένα εντελώς αρνητικό περιβάλλον στη Συρία, όπου μια τουρκική παρέμβαση θα έχει πλέον απρόβλεπτες συνέπειες και δεν φαίνεται να είναι ανεκτή από κανέναν από τους «μεγάλους παίκτες» της Συριακής και της ευρύτερης μεσανατολικής κρίσης.

Η Ρωσία δεν αφήνει αμφιβολίες για τις διαθέσεις της και έχει προειδοποιήσει και την Ουάσιγκτον ότι θα εξουδετερώσει οποιαδήποτε απειλή θεωρήσει ότι εκδηλώνεται εναντίον των δυνάμεων της στην Συρία, και έτσι ρίχνει όλο το βάρος της ενισχύοντας τις δυνάμεις του Άσαντ και των Κούρδων να απωθήσουν τις δυνάμεις του ISIS και να ανακαταλάβουν περιοχές που ελέγχουν μέχρι τώρα οι τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της FSS, της διάδοχου της KGB Νικολάι Κοβαλιόφ, η Ρωσία θα βομβαρδίσει τα τουρκικά στρατεύματα εάν επιχειρήσουν να εισβάλουν στη Συρία, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία θα είναι παράνομη και η ρώσικη αντίδραση θα διαμορφωθεί από τις συνθήκες. Πρόσθεσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν απωθήσει τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο επικεφαλής του γραφείου που πριν δυο εβδομάδες άνοιξε το κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD στη Μόσχα, δήλωσε ότι η ρωσική αεροπορία υποστηρίζει και καλύπτει την αντεπίθεση των ένοπλων κουρδικών δυνάμεων YPG και αποκάλυψε ότι η Μόσχα έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει ομοσπονδιακό μοντέλο στη μεταπολεμική Συρία, όπου οι Κούρδοι θα αποκτήσουν τη δική τους κρατική ομόσπονδη οντότητα.

Ο Ρόντι Οσμάν δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να εισβάλει στη Συρία και αυτό δεν αφορά μόνο την υποστήριξη που προσφέρει στους Κούρδους αλλά κυριως στην στρατηγική επιλογή που έχει κάνει για διατήρηση της ακεραιότητας της Συρίας.

Η ενοποίηση των δυο κουρδικών καντονιών που σήμερα τα χωρίζει μια λωρίδα 100 χιλιόμετρων αποτελεί το όνειρο για τους Κούρδους και τον εφιάλτη για την Τουρκία δήλωνε στο Bloomberg γνωστός Ρώσος αναλυτής.

Ο Τ. Ερντογάν, ο Α. Νταβούτογλου και ο ισχυρός άνθρωπος του παρασκηνίου, ο διοικητής της ΜΙΤ Χάκαν Φιντάν προσανατολίζονται στην επιλογή της στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία με βασικό στόχο, την αντιμετώπιση του κινδύνου οι Κούρδοι της Συρίας να ελέγξουν τελικά το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών στη μεθόριο με την Τουρκία.

Όμως σε δεύτερο χρόνο η Τουρκία θα επιδιώξει την προσάρτηση εδαφών με το πρόσχημα είτε της προστασίας των Τουρκμένων είτε της δημιουργίας στρατοπέδων προσφύγων στη συριακή πλευρά των συνόρων. Τουλάχιστον μέχρι τώρα το στρατιωτικό κατεστημένο της Τορέψεις και οι επιτελείς απορρίπτουν την επιλογή της στρατιωτικής εμπλοκής αναγνωρίζοντας τις τρομακτικές συνέπειες που θα είχε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, και οι συνεπακόλουθες αντιδράσεις από το Ιράκ και το Ιράν, σε συνδυασμό με την απολυτά αρνητική στάση της Ουάσιγκτον σε μια τουρκική εμπλοκή. Δεν είναι τυχαίο ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα έστειλαν το μήνυμα ότι η Συμμαχία δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε μια στρατιωτική περιπέτεια στη Συρία, απαντώντας ουσιαστικά στις προσπάθειες της Τουρκίας να παρασύρει τη Συμμαχία με το πρόσχημα της απειλής που δέχεται ένα κράτος μέλος.

Η Ρωσία όμως μεθοδικά χτίζει τη στρατιωτική παρουσία της γύρω από την Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα έστειλε πέντε ακόμη μαχητικά Mig-29 και ένα ακόμη στρατιωτικό ελικόπτερο στη στρατιωτική βάση που διατηρεί στην Αρμενία. Στη βάση σταθμεύουν ήδη 18 Mig-29s και 7 ελικόπτερα Mi-24P. Η στρατιωτική βάση Ερεμπουρνί απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία και η ενίσχυση των δυνάμεών της αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Σε μια κίνηση που δείχνει ότι η εμπλοκή της στη συριακή κρίση δεν θα είναι ευκαιριακή και σύντομη, η Ρωσία σχεδιάζει τη μόνιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο ρωσικών κορβετών που διαθέτουν πυραύλους Κρουζ κατηγορίας Kalibr που προορίζονται για πολλαπλή αντιαεροπορική άμυνα και μπορούν να πλήξουν στόχους αναπτύσσοντας υπερηχητική ταχύτητα σε απόσταση μέχρι και 2000 χιλιόμετρα.

Ο ρώσος ναύαρχος διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Αλεξάντερ Βίτκο ανακοινώσε ότι θα υπάρχει εναλλαγή των νέων σκαφών Buyan-M που είναι εξοπλισμένα με τους πυραύλους 3M-54 Kalibr που πρόσφατα δοκιμάστηκαν για πλήγμα στόχων στη Συρία από ρωσικά πλοία από την Κασπία και από υποβρύχιο στην Μεσόγειο. Την Κυριακή πέρασε τα Δαρδανέλια η ρώσικη κορβέτα Zeleni Dol η οποία θα αντικατασταθεί όταν ολοκληρώσει την αποστολή της από την κορβέτα Serpukhov.

Η Ελλάδα με μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να σχεδιάσει μια σοβαρή στρατηγική σε αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές που δρομολογούνται στην περιοχή μας, περιορίζεται απλώς στην αποδοχή τελεσιγράφων από το Βερολίνο, από την Άγκυρα, από την Βουδαπέστη και από τα Σκόπια με αφορμή το μεταναστευτικό. Κάθε νέα παράταση της συριακής κρίσης, και φυσικά η κλιμάκωση των συγκρούσεων, είναι παράγινες που παράγουν νέα προσφυγικά ρεύματα τα οποία καταλήγουν στην Ελλάδα, όπου το μεταναστευτικό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι ως μια κοινοτική η ανθρωπιστική υποχρέωση, αλλά ως μια σημαντική πρόκληση εθνικής ασφάλειας.

Συγχρόνως όμως η κυβέρνηση επιχειρεί με εντελώς λανθασμένο τρόπο να προσεγγίσει την Άγκυρα, θεωρώντας ότι η δορυφοροποίηση της χωράς μας θα καταστήσει το καθεστώς Ερντογάν πιο… γενναιόδωρο με την Ελλάδα.

Οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τόσο με την εν λευκώ στήριξη της προώθησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, όσο και με την αποδοχή της φιλανδοποίησης του Αιγαίου με πρώτο βήμα την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο ελληνικό αρχιπέλαγος, δεν έχουν βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, με την Τουρκία να γίνεται όλο και πιο προκλητική, όλο και πιο απαιτητική.

Και φυσικά έχει καταγραφεί πλέον ότι δεν ήταν μόνο η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα που κάλεσαν από κοινού το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην περιοχή με την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και στα συροτουρκικά σύνορα, εμπλοκή που πολύ εύκολα μπορεί να εκτραπεί και σε στρατιωτική εμπλοκή.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Δυσάρεστη έκπληξη στην Άγκυρα από την είδηση που μεταδίδουν τουρκικές εφημερίδες, ότι η Ρωσία με το Ιράν θα προχωρήσουν στην περίπτωση που κάποιοι θερμοκέφαλοι στην Σαουδική Αραβία επιμένουν σε συνεργασία με τους Τούρκους σε επέμβαση στην Συρία, σε χτύπημα του Ριάντ από την Υεμένη, ενώ προτίθενται να δημιουργήσουν και βάσεις στον Λίβανο όπου δρα η φιλοιρανική Χεζμπολάχ.

Όπως αναφέρεται, ο σύμβουλος του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Hamaney, ο Ali Ekber Velayeti, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα El-Arabiya, ανέφερε ότι το Ιράν σε συνεργασία με την Ρωσία θα επέμβουν στην Υεμένη όπου εδώ και καιρό διεξάγεται ένας πόλεμος μεταξύ των Σιϊτών Husiler και του καθεστώτος που στηρίζεται από το Ριάντ, υπέρ των Σιϊτών.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να επεκταθεί ο πόλεμος της Συρίας καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της Υεμένης που είναι όργανο της Σαουδικής Αραβίας, ο Abdurabbu Mansur Hadi, κατήγγειλε ότι με την στήριξη του Ιράν οι Σιΐτες Husiler κερδίζουν συνεχώς έδαφος παρά τους βομβαρδισμούς από τα σαουδαραβικά αεροσκάφη και πλησιάζουν επικίνδυνα την πρωτεύουσα Σανά της Υεμένης.

Ο άξονας Ρωσίας - Συρίας και Ιράν, έχει αρχίσει και κυριαρχεί σε όλη την Μέση Ανατολή με την στήριξη και του Λιβάνου και του Ιράκ, γεγονός που δυσκολεύει πολύ τις κινήσεις και της Τουρκίας αλλά και τις όποιες προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ να επέμβουν άμεσα στον εμφύλιο της Συρίας υπέρ των Ισλαμιστών.

Ήδη εντείνονται οι μάχες στο Azez, μόλις οκτώ χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα και οι Τούρκοι άρχισαν αισθάνονται την «καυτή» ανάσα των Κούρδων, Ρώσων και Σύριων, γεγονός που έχει… «τρελάνει» την Άγκυρα και την κάνει να συλλογίζεται σαν αντίδραση παράλογες ενέργειες όπως το κλείσιμο των Στενών, που αν γίνει θα είναι ένας σίγουρος δρόμος για… τουρκικό όλεθρο!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Προθεσμία 72 ωρών δόθηκαν την Παρασκευή στον Τούρκο Ugur Emiroglu, ακόλουθο για θρησκευτικές υποθέσεις στο προξενείο της Τουρκίας στην βουλγαρική πόλη Μπουργκάς, λόγω «δραστηριοτήτων ασυμβίβαστων με τη σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις», όπως αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Ο Τούρκος πράκτορας με διπλωματική κάλυψη "δαπανούσε το μεγαλύτερο μέρος του υπηρεσιακού χρόνου του στην εμπλοκή θρησκευτικών (ισλαμικών) δραστηριοτήτων" στη Βουλγαρία.

Ο Ugur Emiroglu, εντοπίστηκε από τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες και του εδόθη ο χαρακτηρισμός του ανεπιθύμητου για τη Βουλγαρία- «Persona non grata» και έπρεπε να αναχωρήσει από τη χώρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στην βουλγαρική απόφαση, απαίτησε από το Βούλγαρο πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη να εγκαταλείψει την Τουρκία.

Η τουρκική διπλωματία έχει ενεργοποιηθεί τον τελευταίο καιρό στη Βουλγαρία, επιδιώκοντας να ποδηγετήσει τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας και να την οδηγήσει μέσω της μουσουλμανικής θρησκείας στις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Πηγή Εχέδωρος

Σχόλιο ιστολογίου: Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, η Θράκη έχει γίνει χώρος πλήρους ασυδοσίας της Τουρκίας και ιδιαίτερα των ανθρώπων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να σταματήσει τους τουρκοπράκτορες που δρουν στην Ελληνική και Θράκη και δημιουργούν σειρά προβλημάτων (έως και διχαστικών) με στόχο την τουρκοποίηση της περιοχής. Και όμως, κανένας τούρκος δεν εκδιώχθηκε για τα όσα έκανε στην Θράκη εις βάρος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποθρασύνεται ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας στα άκρα...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα, που ισχύουν από την Παρασκευή και τα οποία προκάλεσαν την έντονη κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση.

Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Λεπτομέρειες για τη Διάσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές της εβδομάδας, ενώ έγινε γνωστό πως σε έναν κύκλο των συζητήσεων της θα συμμετάσχει και ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ.

Οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Αυστρίας κατηγορούν εδώ και πολύ καιρό την Ελλάδα για μη τήρηση των δεσμεύσεών της και απειλούν με αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τάσσονται, επίσης, υπέρ ακόμη χαμηλότερων ημερήσιων ορίων τόσο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία όσο και στον αριθμό των διερχόμενων προσφύγων, που από την περασμένη Παρασκευή είναι στους 80 και 3.200 αντίστοιχα.

Παράλληλα, υποστηρίζουν κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, κάτι για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές ότι θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.

Για προστασία της Σένγκεν «σε κάποια άλλα σύνορα» προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών

«Σε κάποια άλλα σύνορα» θα πρέπει να γίνει η προστασία της ζώνης Σένγκεν, αν τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Η Σύνοδος ήταν πολύ σημαντική. Κατέστησε σαφές ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Ολα τα κράτη συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία έχει, χρονικά και ουσιαστικά, προτεραιότητα - δηλαδή η επιχείρηση της Frontex, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία» τόνισε ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό. Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό, τότε είναι περιττά άλλα μέτρα. Αν όχι, τότε πρέπει να αποφασιστούν άλλα μέτρα, ει δυνατόν ευρωπαϊκά».

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι είναι σαφές για όλους, για τις χώρες των Βαλκανίων, για την Ελλάδα και για τη Γερμανία, ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Αν αυτά τα μέτρα φέρουν αποτέλεσμα, τότε καλώς. Αν δεν φέρουν, θα πρέπει να αποφανθούμε για άλλα μέτρα, αλλά - κατά τη δική μου άποψη - για ευρωπαϊκά μέτρα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει τότε η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού», κατέληξε ο κ. Ντε Μεζιέρ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της

Τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο μπλοκάρει τώρα η Τουρκία. Η Άγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της, κάτι που υποτίθεται ότι είναι το βασικό σκεπτικό της επιχείρησης.

Η Άγκυρα διά του εκπροσώπου της στη Στρατιωτική Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τη χάραξη του επιχειρησιακού πλάνου το οποίο θα εγκριθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων προκειμένου να κινηθεί με σαφή εντολή η νατοϊκή δύναμη SNMG2 στο Αιγαίο, μπλόκαρε μέχρι την περασμένη Παρασκευή σημαντικές πτυχές της επιχείρησης.

«Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτά τα πράγματα, δεν έχω τέτοιες οδηγίες», φέρεται να είπε ο τούρκος εκπρόσωπος στην τελευταία συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας χωρίς να απαντά στο βασικό ερώτημα: τι θα συμβαίνει με τις βάρκες που θα εντοπίζονται από τα στρατιωτικά μέσα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και οι οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να επιστρέφουν στα τουρκικά παράλια.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Christopher Black
New Eastern Outlook

Την 1η Φεβρουαρίου η εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάιμς δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο δύο δημοσιογράφων που επιβεβαιώνει τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να εντείνουν την κατοχή και τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη, κυρίως στα ανατολικά. Το άρθρο με τίτλο «Οι ΗΠΑ Οχυρώνουν την Ανατολή της Ευρώπης για να Αποτρέψουν τον Πούτιν», παρουσιάζει μόνο μία από τις συνεχόμενες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή που οι αμερικανοί έκαναν αυτήν την ανακοίνωση, προσποιήθηκαν ότι διαπραγματεύονταν με τη Ρωσία στη Γενεύη για την εύρεση μιας λύσης στην επιθετικότητα της Αμερικής και των συμμάχων της εναντίον της Συρίας.

Βέβαια, το άρθρο ξεκινάει με τον ψευδή τίτλο περί ανάγκης να «αποτρέψουν τον Πούτιν». Έπειτα, συνεχίζει με τα συνηθισμένα ψέματα και την προπαγάνδα που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση αυτής της χώρας για το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κανείς εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να διαβάσει αυτά τα πράγματα χωρίς να γελάσει ή να κλάψει, προορίζονται όμως ως δικαιολογίες των εγκληματικών ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης και της κυρίαρχης ελίτ για τους ανθρώπους που πρέπει να πληρώσουν τους εγκληματικούς πολέμους που διεξάγουν, δηλαδή, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχει λόγος να εξιστορίσουμε το χρονικό των πραγματικών συμβάντων στην Ουκρανία, τη Συρία, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και όλα τα μέρη του κόσμου όπου η αμερικανική και η ευρωπαϊκή παρέμβαση έσπειραν τον όλεθρο και σκόρπισαν το Χάος με αγέλες μισθοφόρων. Το παρελθόν είναι γνωστό σε όσους ενδιαφέρονται. Είναι ανάγκη όμως να κατανοήσουμε τη σημασία της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το 2017 θα αυξήσουν κατά 400% τις στρατιωτικές δαπάνες στην ανατολική Ευρώπη, μία αύξηση του τρέχοντος προϋπολογισμού από 789 εκατομ. δολάρια σε 3.4 δις. Δεδομένου ότι αυτοί που απειλούν την περιοχή δεν είναι οι Ρώσσοι αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, η τοποθέτηση στην περιοχή στρατιωτικού υλικού για την υποστήριξη μιας βαριά θωρακισμένης ταξιαρχίας, και ακριβώς πάνω από τα σύνορα της Ρωσίας, μόνο έναν σκοπό μπορεί να έχει, την επίθεση.

Κάποιος θα μπορούσε ακόμα να υποστηρίξει ότι αυτό το μοτίβο της συνεχούς μετακίνησης εξοπλισμού και δυνάμεων όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, οι συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις και ο αυξανόμενος έλεγχος που ασκείται στις κυβερνήσεις των ανατολικών ευρωπαϊκών κρατών σε συνδυασμό με αυτήν τη στρατιωτική κλιμάκωση, μοιάζει πάρα πολύ με την ανάπτυξη των δυνάμεων της Ναζιστικής Γερμανίας πριν την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941. Η ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται με την ίδια ακρίβεια, αυτό το έχουμε μάθει. Ο συνολικός σχεδιασμός όμως μοιάζει πάρα πολύ και οι στόχοι και τα κίνητρα παραμένουν τα ίδια.

Το άρθρο παρέθεσε επίσης δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που ανέφεραν ότι ο εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, άλλη μια απειλή στη Ρωσία. Η κύρια απειλή όμως κατευθύνεται απευθείας στη Ρωσία. Οι αρθογράφοι έγραψαν:
«Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο πρωταρχικός στόχος της χρηματοδότησης είναι η Ρωσία.»

Η Τάιμς παραδέχεται ότι η συμφωνία του 1997, γνωστή ως Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ορίζει ότι καμμία πλευρά δεν μπορεί να τοποθετήσει δυνάμεις κατά μήκος των αντίστοιχων συνόρων της και παραδέχεται ότι η ανάπτυξη νατοϊκών και αμερικανικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας συνιστά σαφή παραβίαση αυτής της συμφωνίας. Όμως, σαν νυφίτσες που είναι, βαφτίζουν πάντα το λάθος σωστό και έτσι αρνούνται ότι παραβιάζουν τη συμφωνία βρίσκοντας ως δικαιολογία την «εισβολή της Ρωσίας» στην Κριμαία. Φυσικά δεν υπάρχει νόημα σε αυτό δεδομένου ότι με το πραξικόπημα του 2014 οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν την Ουκρανία προτεκτοράτο τους. Οι δυνάμεις τους βρίσκονται ακόμα εκεί και παραβιάζουν τη συμφωνία από την ημέρα που υπεγράφη -το ΝΑΤΟ κατέλαβε μία προς μία τις χώρες που κάποτε η Σοβιετική Ένωση προστάτευε από το ΝΑΤΟ. Η συμφωνία δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτούς. Όταν κάποιος τους την αναφέρει απλά σηκώνουν τους ώμους τους και μασάνε την τσίχλα τους.

Δεδομένου ότι η συσσώρευση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη στρέφεται ρητά κατά της Ρωσίας και δεδομένου ότι πριν από λίγους μήνες ένας αμερικανός στρατηγός δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένεται να συμμετάσχει σε «υβριδικό πόλεμο» στα κράτη της Βαλτικής και ότι αυτό το θεωρεί «βέβαιο» και κάτι για το οποίο το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί, ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα πρέπει να αναρωτηθεί αν η ίδιες οι ΗΠΑ σκοπεύουν να οργανώσουν προβοκάτσιες στη Βαλτική για να τις φορτώσουν στη Ρωσία.

Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει μια σειρά από προκλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες κατηγορώντας τη Ρωσία για τη δολοφονία αμάχων στη Συρία, για παραβίαση του τουρκικού -δηλαδή του νατοϊκού- εναέριου χώρου, για τη δολοφονία Ρώσσων στο εξωτερικό υπό τις προσωπικές εντολές του Προέδρου Πούτιν, και όπως και με άλλους ηγέτες που τους επιτέθηκαν και τους δολοφονήσαν στο παρελθόν, τώρα κατηγορούν τον Πρόεδρο Πούτιν για διαφθορά, μια κατηγορία που απηύθυναν κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς όταν δέχθηκε επίθεση και τελικά συνελήφθη στη Σερβία.

Ο γράφων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με Σέρβους αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνοι για την υπόθεση κατά του Μιλόσεβιτς την εποχή εκείνη και τους ρώτησα εάν οι κατηγορίες διαφθοράς ήταν αληθείς. Μου είπαν ότι ήταν εντελώς ψευδείς, αλλά οι Αμερικανοί τους ώθησαν να κατηγορήσουν τον Μιλόσεβιτς προκειμένου να υπονομεύσουν την υποστήριξη που είχε στη Σερβία και για να έχουν δικαιολογία κράτησής του μέχρι να τον απαγάγουν και να τον πάνε αλυσοδεμένο στο νατοϊκό τους δικαστήριό στη Χάγη. Μου είπαν επίσης ότι οι Αμερικανοί είχαν απειλήσει να τους βομβαρδίσουν και πάλι εάν αρνούνταν να συνεργαστούν.

Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του Προέδρου Πούτιν εναρμονίζονται με αυτήν τη στρατηγική στησίματος της εικόνας ενός εγκληματία στη δύση με τον οποίο είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις, και ως εκ τούτου θέτει τις βάσεις δημιουργίας σύγχυσης μέσα στο ρωσικό λαό για τους δικούς του ηγέτες, υπονομεύοντας τη στήριξη στην κυβέρνησή του. Αυτός όμως είναι ο ένας σκοπός και επειδή ο ρωσικός λαός γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι, είναι απίθανο ότι στο εσωτερικό της Ρωσίας αυτή η εκστρατεία δυσφήμησης εναντίον του Προέδρου Πούτιν θα έχει κάποια επιτυχία. Ο πρωταρχικός στόχος λοιπόν είναι να τον δαιμονοποιήσουν στο δυτικό κόσμο προκειμένου να δικαιολογήσουν μία περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ρωσίας. Δεδομένου ότι αυτές οι αφηγήσεις προβάλλονται σε σημείο κορεσμού στη δύση, οι προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ πετυχαίνουν το σκοπό τους.

Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να στηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, από τη στιγμή που ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας και άρχισε να συζητά με τους Βρετανούς και τους Γάλλους για τις προθέσεις του να επιτεθεί κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι με αυτήν την ιδέα και δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο πρωταρχικός στόχος του Χίτλερ ήταν πάντα η συντριβή της Ρωσίας. Η αποτυχία αυτής της επίθεσης είναι και ένας από τους λόγους που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ σνόμπαραν την Παρέλαση Νίκης στη Μόσχα [«Ημέρα της Νίκης»] το περασμένο καλοκαίρι, δεδομένου ότι τώρα ταυτίζονται με τους στόχους του ηττημένου ναζιστικού καθεστώτος.

Ορισμένοι αμφιβάλλουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πράγματι θα επιτεθούν στη Ρωσία ρισκάροντας έναν παγκόσμιο πόλεμο και επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις που τοποθετούνται στην Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ αδύναμες για να οργανώσουν οποιαδήποτε επίθεση. Αυτό που τους διαφεύγει είναι ότι η κλιμάκωση είναι σταθερή και αυξανόμενη όπως είναι και η προπαγάνδα και ο οικονομικός πόλεμος. Οι Αμερικανοί κάνουν προεγκατάσταση υλικών, αποθηκών, εξοπλισμού, αρχηγείων και κέντρων επιμελητειακής υποστήριξης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη γρήγορη ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ την κατάλληλη στιγμή. Το ερώτημα είναι πότε θα είναι αυτή η στιγμή.

Φαίνεται απίθανο ότι στο προβλεπόμενο μέλλον οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την αμερικανική πίεση για να γίνουν πάλι ανεξάρτητα κράτη, ή ότι θα αναδυθεί ένα νέο καθεστώς στις ΗΠΑ που θα δεσμευτεί στον σκοπό της ειρήνης. Εναπόκειται σε μας τους πολίτες του κόσμου να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, να βγούμε στους δρόμους και να απαιτήσουμε να σταματήσουν αυτές οι προετοιμασίες παγκoσμίου πολέμου. Διότι, αν δεν συμβεί αυτό, η πορεία προς τον πόλεμο από τους αμερικανούς και τους υπολοχαγούς τους στο ΝΑΤΟ φαίνεται αναπόφευκτη.

***

Ο Christopher Black είναι δικηγόρος του διεθνούς ποινικού δικαίου με έδρα το Τορόντο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Άνω Καναδά και γνωστός από υψηλής προβολής δικαστικές υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου.

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ
Πηγή ΑβέρωφΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, τα πλοία της ναυτικής μοίρας SNMG 2 (Standing NATO Maritime Group), κάτω από τις εντολές του Γερμανού υποναύαρχου Γιοργκ Κλάιν, θα αναλάβουν δράση στο Αιγαίο με κεντρικό κανόνα το τρίπτυχο «εντοπισμός, αναγνώριση, επιτήρηση». Πέραν τούτου, τα μόνα σημεία που έχουν συμφωνηθεί ρητά ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, είναι ότι η διοίκηση της μοίρας δεν θα περάσει σε Ελληνα ή Τούρκο αξιωματικό, καθώς και ότι τα στρατιωτικά πλοία από αυτές τις δύο χώρες θα κινούνται εντός των χωρικών υδάτων τους.

Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" συνεδρίασε κάποιες φορές η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να καθορίσει τις ακριβείς λεπτομέρειες μιας επιχείρησης που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Στις συζητήσεις ανάμεσα στους στρατιωτικούς, Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν ώς το τέλος αυτής της εβδομάδας, έχουν ήδη τεθεί μια σειρά ζητημάτων που δυσχεραίνουν τον τελικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η "Καθημερινή" ετέθη ήδη από την Τουρκία το ζήτημα των αποστρατιωτικοποιημένων Δωδεκανήσων, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση αρκετών από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Στις συζητήσεις που έγιναν, αναφέρθηκε επανειλημμένως και από αρκετούς πως με βάση την επιχειρησιακή στόχευση που έχει τεθεί, θα ήταν αδύνατον να υπάρξουν εξαιρέσεις νησιών, τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα από τις αυξημένες εισόδους προσφύγων.

Η Ελλάδα διατηρεί χαμηλούς τόνους σε όλη αυτή τη συζήτηση, ωστόσο μέσα από πολλούς διαύλους αναδεικνύει την πραγματικότητα στο Αιγαίο Πέλαγος: Το πρώτο επιχείρημα αφορά τη δημιουργία hotspots σε νησιά όπως η Λέρος και (εν ευθέτω χρόνω) η Κως. Το δεύτερο αφορά τα στοιχεία που καταφθάνουν τις τελευταίες ημέρες για συρροή προσφύγων στο Καστελλόριζο.

Η συζήτηση αυτή πραγματοποιείται πάνω από έναν μεγάλο χάρτη, όπου γίνεται ορατή σε όλους τους συμμετέχοντες η περίπλοκη γεωγραφία του Ανατολικού Αιγαίου και με σοβαρή πολιτική πίεση από όλες τις πλευρές, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την εισροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την εβδομάδα που πέρασε καταγράφονταν σταθερά πάνω από 4.000 – 4.500 πρόσφυγες καθημερινά στα ελληνικά νησιά.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι ο τρόπος επιτήρησης των συνόρων μπορεί να γίνει και με εναέρια μέσα. Και υπενθύμιζαν ότι οι νατοϊκές φρεγάτες έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρων, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμη και σε συνεργασία με τον Frontex για τη διάσωση προσφύγων ή μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πέρα από το καθεστώς της Δωδεκανήσου, όπως αυτό έχει τεθεί από την Τουρκία, στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ αναμένεται να σημειωθούν προστριβές και για το τι θα συμβαίνει με τις βάρκες που θα εντοπίζονται από τα στρατιωτικά μέσα να πλέουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και, ακολούθως, βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ανατολία. Εμπειροι παρατηρητές εντάσσουν την τουρκική συζήτηση για το καθεστώς της Δωδεκανήσου στο πλαίσιο των παράλληλων, πάγιων σχεδιασμών της Αγκυρας για το Αιγαίο, κάτι που, ούτως ή άλλως, εκδηλώθηκε και με την άρνηση έκδοσης σχεδίου πτήσης στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος και τη NAVTEX του σταθμού Αττάλειας για δέσμευση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου την περασμένη Τρίτη.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το τουρκικό “δεβλέτι” σε κατάσταση παρανοϊκής αφασίας

Του Μάριου Ευρυβιάδη

Ας παρακολουθήσουμε τη “λογική” του τουρκικού/ισλαμιστικού καθεστώτος της Άγκυρας, με αναφορά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου μέσα στην Τουρκική πρωτεύουσα, με στόχο το κατ´εξοχήν εργαλείο του τουρκικού κράτους- τον Τουρκικό στρατό. Ως γνωστό η βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον λεωφορείου που μετέφερε στρατιωτικούς, άφησε νεκρούς 20 υψηλόβαθμους αξιωματικούς, 8 πολίτες και πάνω από 60 τραυματίες.

Σχεδόν αμέσως η Άγκυρα κατηγόρησε το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα της Συρίας, το PYD και τον στρατιωτικό του βραχίονα, το YPG, ως υπεύθυνους της επίθεσης. Παρουσίασαν μάλιστα επεξεργασμένα στοιχεία ατόμου συριακής καταγωγής, μέλους του YPG- που πρόσφατα εισήλθε στην Τουρκία ως “πρόσφυγας”- που θεωρούν ως τον “οδηγό-βομβιστή”, της επιχείρησης.

Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε η διασύνδεση του αυτονομιστικού κινήματος της Συρίας με αυτό της Τουρκίας, το γνωστό Κουρδικό Λαϊκό Κόμμα, το PKK. Η πάγια τουρκική θέση είναι πως το συριακό PYD αποτελεί τμήμα του PKK, το οποίο η Τουρκία , όπως και τα μεγάλα Δυτικά κράτη, χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση. Κατά συνέπεια η βομβιστική επίθεση είχε ως ουσιαστικό οργανωτή το PKK της Τουρκίας.

Η θέση αυτή- η ταύτιση PKK και PYD- κυριάχισε για λίγες ώρες παίρνοντας έτσι και τη σχετική κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ. Και μετά ακολούθησε η κατηγορία πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ, αφού το καθεστώς είναι σύμμαχος του συριακού PYD.

Η κατηγορία εναντίον του Συριακού καθεστώτος έγινε από το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε διμερές επίπεδο, σε όλους τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με έδρα την Άγκυρα. Πριν και μετά την τοποθέτηση του ΥΠΕΞ,

το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου εξέφρασαν την ίδια θέση, εμπλουτίζοντάς την με αόριστες κατηγορίες πως άλλα κράτη, πέραν της Συρίας, κρύβονται πίσω από την επίθεση, όπως και πίσω από άλλες αιματηρές επιθέσεις (Οκτώβριο 2015, Ιανουάριο 2016).

Κατά τον Νταβούτογλου η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο ενός “κοκτέιλ τρομοκρατίας” – δηλαδή ενός συνδυασμού τρομοκρατικών πράξεων εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, που επιδιώκουν τον διαμελισμό της “Μητέρας Πατρίδας” αναβιώνοντας και εφαρμόζοντας τη Συνθήκη των Σεβρών (1922) που προνοούσε, μεταξύ άλλων, και κουρδικό κράτος.

Στην περίπτωση όμως της επίθεσης της 17ης Φεβρουαρίου, η Άγκυρα κατηγορεί, εμμέσως, ως “ηθικά υπεύθυνες”, Αμερική και Ρωσία. Την μεν πρώτη επειδή- και σε αντίθεση με την περίπτωση του PKK- όχι μόνο δεν χαρακτηρίζει το Συριακό αυτόνομο κίνημα PYD ως “τρομοκρατική οργάνωση”, αλλά, αντίθετα το υποστηρίζει δημόσια παρέχοντάς του στρατιωτική αρωγή. Όπως είναι γνωστό, το PYD-YPG αποδεικνύεται ο πιο αποτελεσματικός πολέμιος του “Ισλαμικού κράτους” σε Συρία και Ιράκ και για το λόγο αυτό κέρδισε, με το σπαθί του, την εύνοια της Ουάσιγκτον και όχι μόνο.

Ως προς τη Ρωσία, η στρατιωτική της επέμβαση στην Συρία ανέτρεψε τα δεδομένα υπέρ του Άσαντ και κατά των σχεδιασμών της Άγκυρας για να ηγεμονεύσει γεωπολιτικά της Συρίας. Ταυτόχρονα, η ρωσική επέμβαση κάνει δυνατή την αυτονομία των Κούρδων της Συρίας. Μετά δε τη δόλια κατάρριψη του Ρωσικού βομβαρδιστικού από τους Τούρκους τον περασμένο Νοέμβριο, η Μόσχα ενίσχυσε τις σχέσεις της με τους Κούρδους της Τουρκίας και της Συρίας, αναβαθμίζοντάς τους διπλωματικά και παρέχοντας, στους τελευταίους, κάθε δυνατή αρωγή κατά των ισλαμιστών-συμμάχων της Άγκυρας στην Συρία. Έτσι η τελευταία δεν χάνει μόνο τα “αυγά” στη Συρία αλλά, με τη διασυνοριακή πλέον ενίσχυση των Κούρδων, κινδυνεύει να χάσει και το “καλάθι” στην Τουρκία.

Σε αρκετά έντυπα ΜΜΕ αλλά και στο Διαδίκτυο, καταγράφεται έντονη δυσπιστία αναφορικά με τις θέσεις, τοποθετήσεις και ερμηνείες της Άγκυρας, ως προς τα αιτία των πρόσφατων επιθέσεων μέσα στην Τουρκική επικράτεια. Η ευθύς κατηγορία είναι πως οι ενέργειες αυτές είναι ουσιαστικά προβοκατόρικες πρακτικές του τουρκικού “βαθέως κράτους”-του περιβόητου “derin devlet “- που έλκει τις καταβολές του στις πρακτικές του Οσμανλικού τζινχαντιστικού Χαλιφάτου (Οθωμανική Αυτοκρατορία) και τους Νεότουρκους.

Ιστορικά, υπάρχει πληθώρα γεγονότων που τεκμηριώνουν τέτοιου είδους διαχρονικές πρακτικές του τουρκικού δεβλέτ. Μεταπολεμικά και όσο αυτές οι πρακτικές εφαρμόζονταν κατά των μειονοτικών στην Τουρκία- των Ρωμιών κυρίως- και τις δεκαετίες 1950-70 κατά των Ελλήνων της Κύπρου, οι σύμμαχοι της Νατοϊκής Τουρκίας τις αγνοούσαν.

Στην μεταψυχροπολεμική περίοδο, αρχίζοντας με τον “βρώμικο πόλεμο” κατά των Κούρδων της Τουρκίας την δεκαετία του 1990, οι πρακτικές αυτές του “derin devlet” άρχισαν να μελετούνται από μελετητές-ερευνητές στη Δύση και να δημοσιοποιούνται.

Η ρήξη όμως Τουρκίας- Ισραήλ τη δεκαετία του 2000, σε συνδυασμό με την κρίση στην Συρία , όπου η Νατοϊκή Τουρκία λειτούργησε και λειτουργεί ως αρωγός της ισλαμιστικής τρομοκρατίας- ένα γεγονός που δεν μπορεί πλέον να διασκεδαστεί- έχουν εδραιώσει διεθνώς την άποψη πως το τουρκικό κράτος έχει υιοθετήσει ως μέρος της εξωτερικής του πολιτικής την “στρατηγική της έντασης”, (“strategy of tension”), δηλαδή των προβοκατόρικων πράξεων, τρομοκρατικών ή μή, εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών.

Στην περίπτωση της Συρίας έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις τουρκικών προβοκατόρικων ενεργιών, γνωστών στη γλώσσα του “επαγγέλματος” ως “επιχειρήσεις πλαστής σημαίας” (“false flag operations”). Η πιο γνωστή υπήρξε αυτή της χρήσης χημικών όπλων κατά αμάχων σε γειτονιά της Δαμασκού, (Αύγουστο 2013) ώστε να κατηγορηθεί ο Άσαντ. Η όλη επιχείρηση έγινε υπό την εποπτεία των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Σε μια άλλη περίπτωση, το Τουρκικό κράτος σχεδίασε επίθεση εναντίων των δικών του ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, με σκοπό να την αποδώσει σε “τρομοκράτες” και να την εκμεταλλευθεί ανάλογα.

Και στις δυο περιπτώσεις οι Τούρκοι επεδίωκαν τη δημιουργία συνθηκών για επεμβάσεις των Δυτικών τους συμμάχων στη Συρία, με απώτερο στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Οι Δυτικοί τους όμως σύμμαχοι είχαν πλέον καταλάβει το παιχνίδι της Άγκυρας και δεν παγιδεύτηκαν από τις ανατολίτικές τους πονηριές της.

Τη περίοδο αυτή η Τουρκία έχει χάσει κάθε πρωτοβουλία στο μέτωπο της Συρίας. Η στρατηγική της έχει όχι μόνο καταρεύσει αλλά εξελίσσεται σε μπούμερανγκ. Αν η επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου είναι μια ακόμη επιχείρηση “πλαστής σημαίας”, αυτό σημαίνει πως ο Ισλαμοφασισμός της Άγκυρας έχει πλέον εισέλθει στο σπειροειδή κύκλο της κόλασης.

Υ. Γ. Δυο μέρες μετά τη επίθεση στην Άγκυρα και μία μετά μια ακόμη επίθεση στις κουρδικές περιοχές της Ανατολής με νεκρούς στρατιωτικούς, μια κουρδική οργάνωση-της οποίας τα μέλη αποσχίσθηκαν από το PKK- “Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν”, ανέλαβε την ευθύνη και για τις δυο επιθέσεις , κατηγορώντας τον “φασίστα Ερντογάν και τη συμμορία του” για σφαγές αμάχων στο Κουρδιστάν. Η οργάνωση δημοσιοποίησε τη φωτογραφία και το όνομα του φερόμενου Κούρδου βομβιστή. Η ανάλυψη ευθύνης από Κούρδους συγκρούεται κάθετα με την εδώ και μέρες επίσημη τοποθέτηση του Τουρκικού καθεστώτος και τις διεθνείς του καταγγελίες πως την ευθύνη φέρουν Κούρδοι αυτονομιστές της Συρίας του PUD-YPG , καθώς και με συναφείς λεπτομέρειες, όπως το όνομα του Σύριου δράστη (κουρδικής καταγωγής και μέλους του YPG) και σχεδόν 20 συνεργατών του που συνελήφθησαν!

Πιθανολογώ πως η καθυστερημένη ανάληψη ευθύνης από Κούρδους της Τουρκίας έγινε σκόπιμα ώστε να εκτεθεί διεθνώς η αναξιοπιστία του Τουρκικού καθεστώτος, καθώς και το δίδυμο Ερντογάν -Νταβούτογλου για τα ασύστολα και προπαγανδιστικά του ψεύδη και για τις ευνόητες διεθνείς σκοπιμότητες που ήθελαν να εξυπηρετήσουν τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο.

Philenews
MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κώστα Υφαντή 

Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα ήταν η πρώτη εναντίον στρατιωτικού προσωπικού. Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται περισσότερο από ποτέ κάτω από εντονότατη πίεση να λάβει αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός, Ahmet Davutoğlu, κατηγόρησε ευθέως το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) ως υπεύθυνο για την επίθεση. Το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί το PYD, το οποίο είναι σαφέστατα μεταξύ των κερδισμένων στο θέατρο επιχειρήσεων της Βόρειας Συρίας, έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της σκληρής αντίστασης εναντίον του ISIS, θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια που μόνο επιζήμια θα μπορούσε να είναι για τα συμφέροντά του.

Εφιάλτης

Μία εξήγηση που φαίνεται να προκρίνεται σε μερίδα του τουρκικού Τύπου –και που αν ισχύει, μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για την Άγκυρα– είναι η «συνομοσπονδοποίηση» του PKK. Δηλαδή, η εμφάνιση ομάδων που αποφασίζουν, σχεδιάζουν και εκτελούν τρομοκρατικές επιθέσεις αξιολογώντας αυτόνομα την κατάσταση στο έδαφος χωρίς την έγκριση της ηγεσίας του PKK. Μια τέτοια αποκέντρωση που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ταυτόχρονης εμπλοκής του PKK στο Ιράκ, στη Συρία και, φυσικά, στην Τουρκία είναι μια εντελώς νέα εξέλιξη.

Η επιχειρησιακή αυτονομία τέτοιων ομάδων είναι το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς το ενδεχόμενο μιας ακόμη πολιτικής και επιχειρησιακής πολυδιάσπασης με απρόβλεπτες αυτήν τη στιγμή συνέπειες για μια διαλυμένη περιοχή αλλά και για την τουρκική εσωτερική ασφάλεια. Η προοπτική οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις μεγάλες τουρκικές πόλεις δυτικότερα να καταστούν μονιμότερη επιχειρησιακή στρατηγική είναι εφιαλτική.

Τρομοκρατικές επιθέσεις χαμηλού κόστους και χαμηλού κινδύνου κάνουν τον πόλεμο ακόμη πιο βρώμικο και πιέζουν την Τουρκία να αντιδράσει ακόμη πιο δυναμικά, ενώ σίγουρα θα θέσουν διλήμματα στις ΗΠΑ και τη Δύση. Αν και είναι μάλλον απίθανο οι ΗΠΑ και η Δύση να σταματήσουν να θεωρούν ότι ο πραγματικός εχθρός και η μεγάλη απειλή είναι το ISIS, αν η Άγκυρα κατορθώσει να συνδέσει με αξιόπιστο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση της 17 Φεβρουαρίου με τους Κούρδους, η πολιτική θέση των συμμάχων θα καταστεί δύσκολη, καθώς θα κληθούν από την Άγκυρα να επιλέξουν μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Αυτό φαίνεται να επιδιώκει η Άγκυρα.

Βεβαίως, οι εξελίξεις στο έδαφος στη Συρία δεν ευνοούν μια αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι του PYD, εκτός αν η Τουρκία αλλάξει συνολικά στάση, κάτι που δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή πιθανόν, αν κανείς συνυπολογίσει ότι η Τουρκία έκανε ότι μπορούσε να τορπιλίσει τις συνομιλίες στη Γενεύη. Η κατάρρευση των συνομιλιών είχε ως αποτέλεσμα και τη χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και των συριακών ανταρτικών δυνάμεων που η Τουρκία υποστηρίζει. Αυτές οι ομάδες επιθυμούν απεγνωσμένα μια συμφωνία, για να παραμείνουν παράγοντες την επόμενη μέρα. Η προώθηση των δυνάμεων του Assad στο πεδίο της μάχης με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας τις περιθωριοποιεί στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας.

Η τρομοκρατική επίθεση ίσως είναι η απαρχή μίας ακόμη πιο δύσκολης περιόδου για την Τουρκία και τους Κούρδους της περιοχής, καθώς αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας τη διασύνδεση του συριακού πολέμου με το κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας. Το τελευταίο διεθνοποιείται ταχύτατα με ένα διαρκώς διευρυνόμενο φάσμα παικτών. Μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι μόνο κακή για την Τουρκία αλλά και για τους ίδιους τους Κούρδους. Όσο περισσότεροι παράγοντες εμπλέκονται και όσο περισσότερο οι Κούρδοι μετατρέπονται σε «πελάτες» της Ρωσίας, τόσο πιο απίθανη γίνεται μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη διευθέτηση.

Κινδυνεύει με απομόνωση

Τα περιθώρια της Άγκυρας είναι μικρά. Η αεροπορική επιχείρηση στο ιρακινό Χαφτανίν δύο ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα είναι σχεδόν αδύνατον να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοια αντίδραση στη Συρία, εξαιτίας της de facto ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που έχει επιβάλλει η Ρωσία. Οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις λίγα μέτρα από την τουρκο-συριακή μεθόριο τις τελευταίες ημέρες έστειλαν ένα μήνυμα που δεν επιδέχεται άλλη ανάγνωση. Η Τουρκία, χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να έχει αποτελεσματικές επιλογές αντίδρασης, εκτός αν αποφασίσει να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία εναντίον όλων.

Το πιθανό πλεονέκτημα του Ερντογάν έγκειται στο γεγονός ότι η τουρκική κοινωνία θα στοιχηθεί πίσω από την κυβέρνηση και αυτό θα αναγκάσει και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να εγκαταλείψουν την παραδοσιακή διστακτικότητά τους για στρατιωτικές περιπέτειες. Το ζήτημα είναι εναντίον ποιου θα πολεμήσει η Τουρκία, αν επικρατήσει ο ανορθολογισμός και η ιδεοληψία του Τούρκου Προέδρου.

* Ο κ. Κώστας Υφαντής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην ΚωνσταντινούποληΠηγή LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Αποκλείεται ο "εισαγόμενος" εμφύλιος στη Συρία να μετεξελιχθεί σε πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων. Παρά την ανάμιξη της Ρωσίας στο πλευρό του Άσαντ, παρά την με διάφορα προσχήματα προώθηση ασήμαντων δυνάμεων του ΝΑΤΟ ανατολικότερα, δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει ένας μεγάλος πόλεμος με στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας – πόσω μάλλον παγκόσμια σύρραξη, όπως ισχυρίζονται κάποιοι στη χώρα μας, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό.

Παρά τις υλακές της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας που ζητούν –''συμμαχική χερσαία επιχείρηση'' υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ – δηλαδή των ΗΠΑ! - προκειμένου να ανατραπεί ο Άσαντ, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η πραγματική έγνοια της Άγκυρας συνίσταται στην αποτροπή ίδρυσης ενός ημιαυτόνομου, ίσως και ημιανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη Συρία. Όσο για τη Σαουδική Αραβία, αυτή η αγωνία μην τυχόν και χάσει την πρωτοκαθεδρία ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη. Αυτό όμως θα συμβεί οπωσδήποτε ό,τι και να κάνουν οι Σαουδάραβες, δεδομένου ότι καμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Ιράν υπερτερεί στα πάντα, τόσο από πλευράςπληθυσμιακής όσο και κυριότερο από πλευράς εθνικής συνοχής. Η Σαουδαραβία είναι ένα τεχνητό κράτος που ιδρύθηκε λιγότερο από ...εκατό (!) χρόνια πριν. Ένα κράτος φύλαρχων και φυλών που μόνο η εξαγορά από την οικογένεια Σάουντ το κρατάει τυπικά ως ενιαία κράτος, σε συνδυασμό με την απόλυτη μοναρχία και τη θρησκευτική τρομοκρατία. Για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοούμε, αρκεί να πούμε ότι μόλις το 1925, ο ιδρυτής του κράτους αυτού Ίμπιν Σαούντ απόσπασε τη Μέκκα και τηΜεδίνα, τους ιερούς τόπους του Ισλάμ!

Η Σαουδαραβία είναι ίσως το μοναδικό κράτος στον κόσμο που ...''φουσκώνει'' τον πληθυσμό του για να εντυπωσιάσει τους γείτονες του! Δηλώνει πληθυσμό 32 εκατομμύρια. Σε πλήρη αντίθεση με τη Σαουδαραβία, το Ιράν είναι μια αυτοκρατορία που διαρκεί περισσότερα από ...τέσσερις χιλιάδες (!) χρόνια, με 80 εκατομμύρια πληθυσμό και φυσικά πραγματική εθνική συνοχή. Όσο για τον Ερντογάνδεν ξέρει τι λέει, καθώς σταδιακά συνειδητοποιεί πόσο μοιραίο λάθος εκ μέρους του ήταν κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στη Συρία προ τριμήνου, η οποία συνεπέφερε πλήρη ρήξη στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Ο Πούτιν μίλησε για ''προδοσία'' και έχει δίκιο. Ενώ η Μόσχα στήριξεποικιλοτρόπως τον Ερντογάν, όταν αυτός προσπαθούσε να χειραφετηθεί από την αμερικανική πολιτική επιρροή, εισέπραξε από την Τουρκία την κατάρριψη μέσα στην Συρία του πολεμικού αεροσκάφους Σουχόι.

Απείλησε η Άγκυρα στην αρχή με μονομερή εισβολή. Κατάλαβε όμως ο Ερντογάν τι ηλιθιότητακυριολεκτικά θα αποτελούσε κάτι τέτοιο, με τη ρωσική πολεμική αεροπορία να δρα στους συριακούς ουρανούς. Χιλιάδες νεκροί Τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες πολεμικά τουρκικά αεροπλάνα από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 και τους S-400 της Συρίας χειρίζονται Ρώσοι και όχι Σύριοι. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ζήτησε ''συμμαχική χερσαία εισβολή'', η οποία αποκλείεται να γίνει λόγω των συμφερόντων των ΗΠΑ προς τα οποία μια τέτοια εισβολή θα ήταν εντελώς αντίθετη. Σιγά μην κάνουν πόλεμο στη Συρία οι Αμερικανοί για να δουν να ανατρέπεται αμέσως ο φιλοαμερικανός πρόεδροςΡουχανί του Ιράν και να ανακαταλαμβάνουν την εξουσία οι σκληροπυρηνικοί! Έτσι έγινε και το 2003 . Είχαν επι9κρατήσει στην προεδρία του Ιράν Ο Ραφσανζανί και ο Χαταμί, εντελώς φιλοαμερικανοί για την ιρανικά δεδομένα. Μάλιστα ο Χαταμί είχε επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του 2001 με 77%. Μόλις όμως έγινε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, τα πάντα άλλαξαν εκ βάθρων. Στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2005 νίκησε ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, επικρατώντας άνετα του πιο επιφανούς αμερικανόφιλου αντιπάλου του, του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσανζανί. Το 2009 οΑχμαντινετζάντ σάρωσε και τον επίσης φιλοαμερικανό για τα ιρανικά δεδομένα Χουσεϊν Μουσαβί, τον οποίο υποστήριξε ο Χαφσανζανί και ο Χαταμί. Μέσα σε μια βδομάδα, ο Ερντογάν άλλαξε Τρίτη φορά θέση. Ζήτησε αυτή τη φορά τη δημιουργία ''ζώνης ασφαλείας'' μέσα στο Συριακό κράτος! Αυτή τη φορά μάλιστα είχε και την υποστήριξη της Μέρκελ, η οποία καίγεται για το προσφυγικό εν όψει εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια.

Πέρυσι, τον Ιούνιο του 2015, η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ, είχε δημοσιεύσει πληροφορίες για τη δημιουργία μιας ντε φάκτο ''ζώνης ασφαλείας'' στη Βόρεια Συρία, κατόπιν συμφωνίας ΗΠΑ και Τουρκίας. Χαρακτηριστικά του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική πολιτική είναι το γεγονός ότι φέτος η άγκυρα ζητάει λιγότερο από τη μισή από τη ''ζώνη ασφαλείας'' που είχε συμφωνήσει πέρυσι ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ.

Πηγή ISKRA


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πόλεμος στη Συρία και ετοιμασίες για επιχειρήσεις της ΕΕ στην Λιβύη. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στον σημερινό γαλλικό Τύπο, επιβεβαιώνει όσα τα Wikileaks αποκάλυψαν περί “τοποθέτησης” κυβέρνησης στην Λιβύη που θα διευκολύνει στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και στο έδαφος της χώρας.

Επιχειρήσεις που αν τελικά προκύψουν θα γίνουν υπό την επίβλεψη του Έλληνα προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ Μιχάλη Κωσταράκου.

Τι είπε η Μογκερίνι

«Η αποτελεσματική εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να επιτελεσθεί δίχως να περάσει από μία νόμιμη και υπεύθυνη για την ίδια της την ασφάλεια λιβυκή κυβέρνηση», τονίζει η Μογκερίνι στη Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις χθες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη Σαμπράθα, 70 χλμ δυτικά της Τρίπολης, που προκάλεσαν περίπου 50 νεκρούς.

«Στη Λιβύη, είναι οι Λίβυοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την απειλή μόνοι τους, κατά συνέπεια ο λιβυκός λαός είναι αποκαμωμένος και θα πρέπει να θέσουμε τέλος στο χάος αυτό», προσθέτει η ίδια.

«Από πολλών μηνών υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για τη σύσταση μίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας. Οι επόμενες ημέρες θα αποδειχθούν κρίσιμες, με την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την επικύρωση της μελλοντικής κυβέρνησης. Εάν θέλουμε να τους βοηθήσουμε, αυτό θα γίνει μόνον εάν τους δείξουμε εμπιστοσύνη, διότι εκείνοι γνωρίζουν τη χώρα τους καλλίτερα από εμάς. Η επιλογή να ζητήσουν μία πιθανή συνδρομή για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος εναπόκειται σε εκείνους», τονίζει η Μογκερίνι.

Κατά τη Μογκερίνι, «η Ευρώπη είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια για τη σύσταση των θεσμών, ιδίως των δυνάμεων αστυνομίας και ασφάλειας, την ενίσχυση των δημοτικών αρχών στη Λιβύη, που αποτελούν το εκτενέστερο δίκτυο εκλεγμένων αντιπροσώπων στη Λιβύη, εάν φυσικά το θελήσει η μελλοντική κυβέρνηση».

Δυσοίωνες προβλέψεις “φτιάχνουν κλίμα”

Το κλίμα για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη πάντως έχει αρχίσει να δημιουργείται. Κυρίως με δημοσιεύματα. Όπως αυτό της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag.
Γράφει ότι “η Ευρώπη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα μαζική εισροή προσφύγων τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, καθώς περίπου 150.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Λιβύη προς ευρωπαϊκές χώρες”.

Το περίεργο για να μην πούμε παράλογο είναι ότι το δημοσίευμα επικαλούμενο εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες αυτοί θα κινηθούν προς την Ελλάδα και κατόπιν προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων! Παράλογο γιατί η απόσταση Λιβύης -Ιταλίας είναι πολύ πιο “βολική” για τους δουλεμπόρους. Δεν είναι κατανοητή η γερμανική εκτίμηση ότι και αυτοί οι μετανάστες θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα! Εκτός αν τους κατευθύνουν προς τα εδώ.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει τη Δευτέρα να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλήρη καταγραφή και τον έλεγχο των προσφύγων που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν, αναφέρει ακόμη η συντηρητική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από 83.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016.

Συγκρούσεις στη Βεγγάζη

Σύμφωνα με όσα μεταδιδει το ΑΠΕ σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 32 να τραυματιστούν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων LANA, το οποίο πρόσκειται στην κυβέρνηση την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, μετέδωσε πως όλοι οι νεκροί ήταν στρατιώτες πιστοί στην κυβέρνηση, που ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με ισλαμιστές.

Πέντε χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει σε ασταθή κατάσταση και ισλαμιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας και ασφάλειας για να επεκτείνουν τα ερείσματα και την επιρροή τους.
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και μια δεύτερη, που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα κι έχει μετακινηθεί στα ανατολικά, αναμετρώνται για την εξουσία, υποστηριζόμενες από διάφορες ένοπλες ομάδες.

Οι «τέσσερις μάρτυρες των αραβικών λιβυκών ένοπλων δυνάμεων της περιοχής της Βεγγάζης» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας «στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία "το αίμα του μάρτυρα" και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης αλ Μαρτζ», 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, μετέδωσε το LANA. Δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο στόχος της επιχείρησης. Αργότερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως σε δύο νοσοκομεία της Βεγγάζης μεταφέρθηκαν δέκα πτώματα στρατιωτών πεσόντων στην επιχείρηση.

Κατά το LANA, που επικαλέστηκε ιατρικές πηγές, άλλοι 34 τραυματίες εισήχθησαν σε διάφορα νοσοκομεία.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Βεγγάζη έχει μετατραπεί σε θέατρο αιματηρών μαχών ανάμεσα, από τη μια μεριά, ένοπλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και της Άνσαρ Ασαρία, που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, και από την άλλη δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Την περασμένη εβδομάδα ένα μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης καταρρίφθηκε στη Βεγγάζη ενώ έκανε επιδρομή εναντίον θέσεων μιας οργάνωσης που πολεμά εναντίον της κυβέρνησης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Την Παρασκευή μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιδρομή εναντίον εγκαταστάσεων που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση εξτρεμιστών στη Σαμπράτα, στη δυτική Λιβύη. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Σερβίας, που είχαν απαχθεί τον Νοέμβριο.

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • ΝΑΤΟ - Γερμανία απέτρεψαν ελληνοτουρκική ναυμαχία στην υφαλοκρηπίδα Καρπάθου
  • Με διάβημα τους στην Άγκυρα απαίτησαν την απομάκρυνση τουρκικής κορβέτας που παρεμπόδιζε έρευνες βυθού στα διεθνή ύδατα, ενώ είχε προηγηθεί παρενόχληση στο ιταλικό πλοίο που πόντιζε καλώδια για ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου - Ελλάδος 
  • Η Άγκυρα έπεσε στην δική της παγίδα 
Του Μανώλη Κοττάκη

Στην διεθνοποίηση του ζητήματος του Αιγαίου και στην αξιοποίηση των νέων συσχετισμών που έχουν προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακάλυψη νέων ενεργειακών κοιτασμάτων προχωρά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η ''Κυριακάτικη Δημοκρατία'' πριν λίγες εβδομάδες σημειώθηκε ένα σοβαρότατο ναυτικό επεισόδιο μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου νοτίως της Καρπάθου, το οποίο δεν πήρε έκταση χάρη στην ψυχραιμία και την σωφροσύνη που το χειρίστηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Το συμβάν εξελίχθηκε στα διεθνή ύδατα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Καρπάθου όταν ιταλικό πλοίο που έχει μισθώσει η ελληνική κυβέρνηση έκανε έρευνες βυθού προκειμένου να χαρτογραφηθεί η περιοχή και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η πόντιση καλωδίου για την ενεργειακή σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας.
Πρόκειται για ένα παλαιό σχέδιο υπό τον τίτλο Euroasia interconnector το οποίο ξεπάγωσε μετά την τελευταία επίσκεψη Τσίπρα στο Τελ Αβίβ και προχωρά με ταχείς ρυθμούς, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξήσει εντυπωσιακά την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Κατά την διάρκεια των ερευνών μία τουρκική κορβέτα πλησίασε το ιταλικό πλοίο και του ζήτησε να απομακρυνθεί από την περιοχή με το επιχείρημα ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα. Ο Ιταλός καπετάνιος απάντησε στον Τούρκο πλοίαρχο ότι έχει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση έρευνας βυθού επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και επιχείρησε να συνεχίσει τις εργασίες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της '' Κυριακάτικης Δημοκρατίας «η τουρκική κορβέτα αναβάθμισε την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με την πρακτική της παρενόχλησης (harassment) ενώ στην αρχή είχε ακολουθήσει την ήπια τακτική του ερωτήματος για την ταυτότητα του σκάφους (hailing).

Μετά ταύτα ο Ιταλός καπετάνιος ενημέρωσε τάχιστα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης καθώς η συνεχής όχληση της τουρκικής κορβέτας, που είχε λάβει μορφή ναυτικού bulling, εμπόδιζε την συνέχιση των εργασιών επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά από επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη αποφασίστηκε να μεταβεί στην περιοχή και να προστατέψει το ιταλικό ερευνητικό που εργαζόταν για λογαριασμό της Ελλάδας μία φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπερ και εγένετο.
Η φρεγάτα μπήκε σφήνα μεταξύ του ιταλικού ερευνητικού και της τουρκικής κορβέτας με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτραπεί – όπως και έγινε- η συνέχιση των εργασιών επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ωστόσο οι Τούρκοι αρνούνταν να αποχωρήσουν για ώρα, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα αμφισβήτησης στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να χειριστεί την υπόθεση κατά τρόπο διαφορετικό από τον παραδοσιακό που μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση τύπου Ιμίων.
Η κυβέρνηση δεν απηύθυνε διάβημα στην κυβέρνηση Νταβούτογλου (ούτε ο ίδιος επικοινώνησε με τον ομόλογο του Τσαβούσογλου) αλλά περιορίστηκε να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, την Γερμανία και την κυβέρνηση της Ιταλίας, αφήνοντας στην διακριτική τους ευχέρεια το αν και πως θα αντιδράσουν για το γεγονός της παρεμπόδισης ενός έργου που βοηθά καταλυτικά την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Για τον ίδιο λόγο κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό το επεισόδιο καθώς δεν ήθελε επ ουδενί λόγω να διαταραχθεί το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λόγω του προσφυγικού, αλλά και ενόψει του δεύτερου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που πρόκειται να διεξαχθεί στην Σμύρνη κατά πάσα πιθανότητα στις 8 Μαρτίου.
Η τακτική Κοτζιά της ήπιας ισχύος απέδωσε. Αν και η κυβέρνηση απλώς ενημέρωσε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ενδιαφερόμενες χώρες, εντούτοις Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, Γερμανία και Ιταλία έκαναν χωριστά διαβήματα διαμαρτυρίας στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει άρον-άρον την κορβέτα της από την περιοχή- υπενθυμίζουμε, διεθνή ύδατα, νοτίως της Καρπάθου.

Πρόκειται για μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη καθώς η έρευνα του Ιταλικού πλοίου γινόταν επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση αρνήθηκαν να την χειριστούν με εσωτερικούς πολιτικούς όρους λαϊκής κατανάλωσης καθώς θέλουν πάση θυσία να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού.
Το δόγμα Κοτζιά είναι ''διασφαλίζουμε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική για λαϊκή κατανάλωση''.

Ωστόσο από την ιστορία αυτή έμειναν σκιές. Οι Τούρκοι ενοχλημένοι για την δικαίωση των ελληνικών θέσεων από διεθνείς παίκτες αυτής της ισχύος αντέδρασαν μάλλον σπασμωδικά τις επόμενες μέρες με μαζικές παραβάσεις - παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και υπερπτήσεις πάνω από το Κουνελονήσι.
Σε δεύτερο επίπεδο όμως προβληματίζονται πλέον για την χρησιμότητα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -τώρα πια δεν μπορούν να κάνουν πίσω- αν και ήταν αποκλειστικά δική τους ιδέα.

Όπως πληροφορείται η '' Κυριακάτικη Δημοκρατία '' ο κυριότερος λόγος που απέρριπταν την ανάμιξη της Frontex στο Αιγαίο ήταν όχι ότι δεν μετέχουν σε αυτήν και δεν έχουν λόγο (σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ), αλλά το γεγονός ότι μεταξύ των αξιωματούχων της ευρωπαϊκής δύναμης περιλαμβάνεται και αξιωματούχος της ''Κυπριακής Δημοκρατίας'' την οποία θα αναγνώριζαν εμμέσως.

Όπως όμως είναι γνωστό στρατηγική της γείτονος στο Κυπριακό είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία θεωρούν «εκλιπούσα» και η συγκρότηση ενός νέου ομόσπονδου κράτους απαρχής. Γι αυτό την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι ζήτησαν την ανάμιξη του ΝΑΤΟ. Άλλωστε πίστευαν ότι ακόμη και αν την αποδέχονταν οι Γερμανοί -πράγμα το οποίο συνέβη λόγω της αφόρητης δημοσκοπικής πίεσης που δέχεται για το προσφυγικό στο εσωτερικό της Γερμανίας η Μέρκελ- στοιχημάτιζαν ότι θα την απορρίψει η Ελλάδα και θα βγουν κερδισμένοι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακολουθώντας όμως τις σωστές συμβουλές αιφνιδίασε και αποδέχθηκε. Λαμβανομένου υπόψιν ότι οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται σε νησιά της Δωδεκανήσου (Λέρος, Κώς κ.ά) καταρρίπτεται και το επιχείρημα ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα εξαιρέθηκε λόγω του αιτήματος τους για αποστρατιωτικοποίηση. Το ΝΑΤΟ θα επιχειρεί και στα Δωδεκάνησα.

Τώρα μετά την εξέλιξη και της Καρπάθου η Άγκυρα δείχνει σκεπτική. Το ερώτημα που φέρεται να την βασανίζει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι τι θα κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση γενικής σύρραξης στην Μέση Ανατολή και χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια της Λήμνου και της Καρπάθου που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το θέατρο των επιχειρήσεων.
Σε καιρό ειρήνης, λόγω της αμφισβήτησης που υπάρχει για την έκταση του εναερίου χώρου μας από τους Τούρκους, το ΝΑΤΟ εξαιρούσε τα ελληνικά νησιά από τις διακλαδικές ασκήσεις του. Σε καιρό πολέμου όμως;

Πηγή "Κυριακάτικη Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου