Στον νομό Σερρών το πρώτο κέντρο κράτησης και άμεσης επιστροφής
Το ανενεργό στρατόπεδο "Βασιλειάδη" στις Σέρρες θα είναι το πρώτο που θα μετατραπεί σε κέντρο κράτησης και άμεσης επιστροφής για τα άτομα που εισέρχονται από την Κυριακή στη χώρα μας και για τα οποία ισχύουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.
Παράλληλα, το δεύτερο κέντρο κράτησης και άμεσης επιστροφής θα δημιουργηθεί κοντά στην Αττική, με την κυβέρνηση να εξετάζει δύο περιοχές, χωρίς ακόμα να έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση.
"Έχουμε κινηθεί για να μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς από τα νησιά μας, γιατί δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους ανθρώπους που είχαν έρθει πριν την Κυριακή στην Ελλάδα. Δε θα καταγράφονται, δε θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα και μάλιστα εξετάζουμε δύο περιοχές. Μία στη Βόρεια Ελλάδα και μία κοντά στην Αττική. Στη Βόρεια Ελλάδα θα γίνει στο νομό Σερρών. Στο άνεργο στρατόπεδο Βασιλειάδη, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευσης. Στην Αθήνα εξετάζουμε δύο περιοχές", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του "Star".
Αντιδράσεις για τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας
Την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» της κοινότητας Ροδόπολης εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.
Μετά την αρχική ενημέρωση που έγινε από τον δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη στη συνεδρίαση πήραν το λόγο τόσο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράστηκε η αντίθεση στο ενδεχόμενο μετατροπής του παλιού στρατοπέδου σε κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με το δήμαρχο και τον μητροπολίτη και τους ενημέρωσαν για το σχεδιασμό που υπάρχει.
Στο τέλος της συνεδρίασης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο καταγράφονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (2015, 2016 και 2019) με τις οποίες εκφράστηκε η βούληση για τη μη λειτουργία των στρατοπέδων του Δήμου και ειδικότερα του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη ως δομή εξυπηρέτησης προσφύγων/ μεταναστών καθώς και ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και γι αυτό το λόγο είχε απορριφθεί στην 1η προσφυγική κρίση το 2015.
«Ήδη» καταλήγει το ψήφισμα, «φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στο Σιδηρόκαστρο 144 άτομα και άλλα 1.500 άτομα φιλοξενούνται στις δομές των Σερρών και επομένως τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας καλύπτεται η αναλογία 1% της κατανομής του προσφυγικού/ μεταναστευτικού πληθυσμού».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε στον δήμαρχο Σιντικής Σερρών, Φώτη Δομουχτσίδη, την κατασκευή του κλειστού κέντρου σε πρώην στρατόπεδο στο κέντρο της Ροδόπολης.
«Καμία κλειστή ή ανοιχτή δομή στη Ροδόπολη», το μήνυμα του προέδρου της Κοινότητας Ροδόπολης, Νίκου Μπελελή, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μετά το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που είχε ως μοναδικό θέμα την κατασκευή της δομής.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...