Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Σεπ 2014

sgouros-giannis
Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται η υπόθεση «διανομής» 30 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία προχώρησε ο πρώην Περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, λίγο προτού παραδώσει τα «κλειδιά» στην νεοεκλεγείσα, Ρένα Δούρου. Αποκλειστικές πληροφορίες του ereportaz.gr  αναφέρουν ότι πολυσέλιδη καταγγελία η οποία καταγράφει το παράδοξο ιστορικό βρίσκεται ήδη στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς, στελέχη του οποίου θα κληθούν να εξετάσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και καταγράφηκαν σε ρεπορτάζ, δυο ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από την κυρία Δούρου, οι λογαριασμοί της περιφέρειας ελαφρύνθηκαν κατά 30 εκατομμύρια ευρώ!
Σχετική έρευνα του thepressproject.gr αποκάλυψε ότι τις δύο τελευταίες ημέρες πριν την ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου και ανακαλύψαμε ότι εκδόθηκαν περισσότερες από 200 αποφάσεις.
Μερικές από αυτές αφορούν την κατασκευή πεζογεφυρών για τον κλασικό Μαραθώνιο (δαπάνη 36.900€), η κατασκευή αγωγού ύδρευσης στους οικισμούς Καρατζά – Αγ. Ελένης – Άνω Φανουρίου 2.5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης δεν μπορούσε φαίνεται να περιμένει -όπως συνηθίζεται- τη νέα Περιφερειάρχη, όπως άλλωστε και η έγκριση των πρακτικών για την πίστωση 7,7 εκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίσει σε όλη τη χώρα η μεταφορά των μαθητών ανά περιφέρεια, η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του Χατζηκυριάκειου ορφανοτροφείου με μια δαπάνη 17.3 εκατομμυρίων ευρώ και πολλές ακόμα. 
Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρώην Περιφερειάρχης λίγο προτού αποχωρήσει εκταμίευσε χρήματα προς ΜΜΕ για καλοκαιρινή διαφημιστική καμπάνια, η οποία έχει ως ένα από τα συνθήματα το «Κοντσέρτο για τζιτζίκια και κύμα». 
Γνωρίζοντες το προσκήνιο και το παρασκήνιo αναφέρουν ότι πρόκειται για προσπάθεια της απερχόμενης διοίκησης να δημιουργήσει συμμαχίες με ΜΜΕ, στην περίπτωση που τους επόμενους μήνες διαπιστωθούν παράτυπες ή έκνομες ενέργειες της.
Ούτως η άλλως η Περιφέρεια Αττικής είναι γνωστή για τα ιδιαίτερα μεγάλα διαφημιστικά budget. Επίσης γνωστή είναι πλέον η τακτική που θα ακολουθηθεί από πολλούς εκδότες (ακόμα και δεξιούς) στην προσπάθεια να προσεγγίσουν την νέα ηγέτιδα της Αττικής.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο Βλαδιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει τον σκιώδη πόλεμο μέχρι να δημιουργήσει αυτόνομα κρατίδια στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας που θα διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο μέλλον της χώρας, υποστηρίζουν πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι και σύμβουλοι, σύμφωνα με ανταπόκριση των Henry Meyer και Ilya Arkhipov από τη Μόσχα στο BLOOMBERG με τίτλο «Putin Seen Waging Ukraine Shadow War Until Veto Assured».

Σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους, μολονότι ο Πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε με τον ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο σε μια σειρά βημάτων για την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, δεν πρόκειται να συγκατανεύσει σε τίποτα λιγότερο από την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας στις ρωσόφωνες περιοχές του Donetsk και του Luhansk, όπου θα περιλαμβάνεται και το δικαίωμα για την απόρριψη κρίσιμων αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο όπως την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος Πούτιν προτίθεται να περιμένει έως τον Νοέμβριο, αφού θα έχει εκλεγεί το νέο Κοινοβούλιο στην Ουκρανία και θα έχει αρχίσει η περίοδος οικιακής θέρμανσης, για να διασφαλίσει τους στόχους του, όπως την επίτευξη συμβιβασμού υπό την απειλή διακοπής της τροφοδότησης με φυσικό αέριο, υποστήριξε ένας αξιωματούχος που συνάντησε τον Ρώσο Πρόεδρο την προηγούμενη εβδομάδα και επιθυμεί την διατήρηση της ανωνυμίας του.

Σύμφωνα με τον StanislavBelkovsky, σύμβουλο του Πούτιν κατά την πρώτη θητεία του και σημερινό πρόεδρο του InstituteforNationalStrategy στη Μόσχα, «στόχος του Πούτιν είναι να «γονατίσει» την Ουκρανία. Θέλει να δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή δομή στη χώρα υπό τον ανεπίσημο έλεγχο της Μόσχας και να μπλοκάρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Πηγή Bloomberg

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην περίπτωση που κερδίσει της επόμενες εκλογές θα επιδιώξει απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ επανέλαβε το απόγευμα της Πέμπτης ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Δρίτσας, σύμφωνα με το protothema.gr. Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης στη Βουλή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι είναι επίσημη απόφαση του Συνεδρίου.

Ακολουθεί όλος ο διάλογος:

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κατ’ αρχάς, εγώ θα απευθύνω ένα ερώτημα ευθύ και θα ήθελα μία ευθεία απάντηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ έχει μια σαφή θέση. Λέει «Θέλουμε να φύγουμε από το ΝΑΤΟ». Μάλιστα, δικαίωμά του. Προφανώς διαφωνούμε, αλλά η διαχρονική του θέση είναι «Έξω από την Ατλαντική Συμμαχία». Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η θέση η δική σας, γιατί αύριο λέτε ότι μπορεί να γίνετε και κυβέρνηση. Εσείς λέτε να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε; Θα ήθελα μια όμως καθαρή, γενναία και ρητή απάντηση. Να μείνουμε ή να φύγουμε;
Εάν πείτε να φύγουμε, προφανώς…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Να φύγουμε. Το λέει το Συνέδριό μας με επίσημη απόφαση.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα, λέτε να φύγουμε; Είναι η θέση σας; Δεν ξέρω τι λέει το Συνέδριό σας. Το Συνέδριό σας δεν έλεγε να πάει ο κ. Τσίπρας στο Άγιο Όρος, αλλά πήγε. Αφήστε, λοιπόν, τι λέει το Συνέδριό σας.
Εγώ τώρα σας ρωτάω ποια είναι η πολιτική σας θέση: Να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε; Δηλαδή εάν αύριο κυβερνήσετε, είστε της άποψης –μια και είχαμε χθες τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, κυρίες και κύριοι- «έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» όπως έλεγαν τότε; Αυτό είναι ή κάτι άλλο;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αφήστε να τα πούμε εμείς στον ελληνικό λαό αυτά.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα μας απαντήσετε.
Επειδή, όμως, εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση ως προς τα μεγάλα και μείζονα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, εμείς σας λέμε, επαναλαμβάνοντας τη ρήση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, «ανήκομεν εις την Δύσιν» και εμείς θέλουμε να είμαστε στην Ατλαντική Συμμαχία. Άρα, καλώς είναι ο κ. Αβραμόπουλος σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Όμως θα μου επιτρέψετε να σας πω –επειδή το είπατε- ειδικά στη σημερινή περίοδο που ζούμε, πιστεύετε ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει μικρή παρουσία στην Ατλαντική Συμμαχία; Μήπως παρακολουθείτε λίγο τι γίνεται στη γειτονιά μας, γύρω-γύρω, πόση αστάθεια υπάρχει;
Μήπως η Ελλάδα με τις σοφές γεωπολιτικές επιλογές να είναι στην Ατλαντική Συμμαχία και να είναι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καταφέρει σε μια γειτονιά που γύρω μας τα πάντα διαλύονται να είναι ο μόνος σταθερός πυλώνας και η μόνη νησίδα σταθερότητας;
Κι επειδή το ανέφερε ο κ. Δρίτσας θα πω το εξής. Νομίζω κύριε Δρίτσα, ότι ακόμα και εσείς από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς –δεν λέω και το ΚΚΕ, μπορεί και το ΚΚΕ μέσα σε αυτό να είναι- δεν μπορεί να μην θέλετε με κάποιον τρόπο να αναληφθεί πρωτοβουλία κατά αυτών των τρελών τζιχαντιστών που κόβουν κεφάλια, που κάνουν αυτά τα αίσχη, που κάνουν αυτά τα εγκλήματα σε όλη αυτήν την περιοχή και που δεν ξέρουμε και πού αυτό μπορεί να οδηγήσει και τι απειλή μπορεί να εξελιχθεί για την Ευρώπη και για την ίδια μας την πατρίδα. Δεν μπορεί ούτε σε αυτό να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Και πού ξέρουμε ποιος τους εκπαιδεύει!

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το ποιος τους εκπαιδεύει μπορούμε να το συζητήσουμε σε μια ακαδημαϊκή αίθουσα. Τώρα τι κάνουμε, σας ρωτάω. Να αναληφθεί η δράση γι’ αυτούς που κόβουν τα κεφάλια και υποχρεώνουν τις γυναίκες σε κλειτοριδεκτομή ή να μην κάνουμε τίποτα; Τι λέτε εσείς; Τι ψηφίζετε, εν πάση περιπτώσει;
Άρα, μην λαϊκίζουμε και σε αυτά τα οποία στην πραγματικότητα συμφωνούμε. Προφανώς, πρέπει να αναληφθεί δράση, γιατί αυτό το πράγμα εκεί εξελίσσεται σε μία πολύ μεγάλη απειλή για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να αναληφθεί και πρέπει να αναληφθεί δράση. Προφανώς, λοιπόν, καλώς η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και προφανώς καλώς ο κύριος Υπουργός είναι σήμερα στη Σύνοδο αυτή.
Λίγο αργότερα η συζήτηση επανήλθε στο θέμα της παραμονής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Δρίτσας ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία απεμπλοκής από το ΝΑΤΟ. Ο κ. Γεωργιάδης τότε του απάντησε: «Πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, τώρα θέλετε να διαλύσετε το ΝΑΤΟ, έχετε το σύνδρομο της Μαντάμ Σουσού».
Τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε και σημείωσε πως το κόμμα του έχει υπέθυνη στάση και ότι «δεν θα διαλύσουμε το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί, εμείς λέμε ότι το ΝΑΤΟ γεννά πολέμους…».
Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο υφυπουργός Άμυνας κ. Λαμπρόπουλος και απευθυνόμενος στον κ. Δρίτσα του είπε «τέτοιες απόψεις που ακούστηκαν για μια συμμαχία στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει 60 και πλέον χρόνια και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να απεγκλωβίσει, είναι απόψεις επικίνδυνες για τη χώρα και την περιοχή».

Ενόχληση Σαμαρά από τις αντινατοϊκές θέσεις Τσίπρα

Την ενόχληση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας προκάλεσαν οι πρόσφατες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Συμμαχίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ο κ. Τσίπρας ανοίγει θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, θέση που επιμελώς αποκρύπτει στις δημόσιες τοποθετήσεις του και τις διεθνείς επαφές του». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι «ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει την χώρα στον τρίτο κόσμο την ώρα που άλλες χώρες όπως η ΠΓΔΜ επιδιώκουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είπαμε ότι θα βγούμε...αύριο

Η Κουμουνδούρου ωστόσο επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα αποδίδοντάς το σε προβοκατόρικα ερωτήματα που τέθησαν εντός βουλής με μοναδικό στόχο να "αλλοιωθεί" η θέση του κόμματος.

Ανώτατος κομματικός παράγοντας μιλώντας στο Capital.gr, τόνισε ότι: "Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα πάμε αύριο να βγούμε από το ΝΑΤΟ. Πάγια και διαρκής θέση μας είναι η σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ, η κατάργησή και αντικατάστασή του από έναν άλλο μηχανισμό ασφάλειας".Πηγή Capital
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΣχέδιο επτά σημείων για την ειρήνευση παρουσίασε ο Πούτιν

Εντολή στις ουκρανικές δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής θα δώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Ποροσένκο πρόσθεσε πάντως ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει και αν θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της λεγόμενης ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας την Παρασκευή.

«Στις 14:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία».

«Ελπίζουμε ότι αύριο στο Μινσκ θα ξεκινήσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία» τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Στο Μινσκ αναμένεται να συναντηθούν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Ποροσένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Οι ηγέτες των φιλορώσων, από την πλευρά τους, απαντούν πως εάν υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Μινσκ της Λευκορωσίας θα δώσουν κι εκείνοι εντολή για κατάπαυση του πυρός στις 3 το μεσημέρι.

Δύο από τους ηγέτες των φιλορώσων δήλωσαν ότι η συμφωνία θα πρέπει να ορίζει με λεπτομέρειες τις εγγυήσεις που πρέπει να υπάρξουν για την συμμόρφωση με το καθεστώς εκεχειρίας.
Οι δύο αυτονομιστές ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία μιας περιοχής ασφαλείας που θα αποτελείται από πέντε τομείς, ο καθένας εκ των οποίων θα επιτηρείται από 40 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Δήλωσαν, επίσης, ότι θα συμφωνήσουν στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες, αλλά και στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της εκεχειρίας, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε την Πέμπτη σχέδιο επτά σημείων για την ειρήνευση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, είπε ότι το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τους στρατιώτες του και να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει άμεσα και ταυτόχρονα να κάνουν τα ακόλουθα. Το πρώτο πράγμα είναι να σταματήσουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι αυτονομιστές τη δράση τους στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Δεύτερον, ο ουκρανικός στρατός να αποσυρθεί σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην είναι εφικτή η επίθεση σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν.

Ζήτησε ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.
Επίσης, ζήτησε ανταλλαγή αιχμαλώτων, δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει μια πιθανή τελική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και των ανταρτών ώς την Παρασκευή.

Οι προτάσεις για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν «φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου.
Ο Μιχάιλ Φεντότοφ δήλωσε: «Εάν υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία, αυτό θα σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για κανονικές διαπραγματεύσεις, κανονικό πολιτικό διάλογο. Το σημαντικό πρώτο βήμα είναι η κατάπαυση του πυρός».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Μας κατηγορούν σαν ρατσιστές χωρίς να διευκρινίζουν τι είναι ρατσισμός και σε ποιον ρατσισμό επιτέλους εμείς πιστεύουμε. Γιατί εάν ρατσισμός είναι η δυσμενής διάκριση, η περιφρόνηση και η χλεύη και το ασίγαστο μίσος εναντίον κάποιων, τότε σίγουρα ρατσιστές με όλη την σημασία της λέξεως είναι το πολιτικό κατεστημένο αυτής της χώρας σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται κατά της Χρυσής Αυγής.

Οι Έλληνες δεν υπήρξαν ουδέποτε ρατσιστές σύμφωνα με την έννοια που δίνουν σήμερα στον όρο. Ήταν υπερήφανοι για την φυλή τους, για την καταγωγή τους, για τον πολιτισμό τους, για την ελευθερία τους σε αντίθεση με τους άλλους λαούς τους οποίους αποκαλούσαν βαρβάρους. Αντίθετα ρατσιστές ήταν στην πράξη οι αμερικανοί, οι οποίοι αφού πρώτα έκαναν μία κυριολεκτική γενοκτονία εις βάρος των ιθαγενών της χώρας την οποία εποίκησαν, στην συνέχεια έφεραν και εκατομμύρια μαύρους από την Αφρική σαν δούλους. Ρατσιστές ασφαλώς υπήρξαν και οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και όλοι οι αποικιακοί λαοί, οι οποίοι λεηλάτησαν τον εθνικό πλούτο δεκάδων εθνών σε ολόκληρο τον κόσμο κατακτώντας τους και κρατώντας τους στην δουλεία μέχρι ακόμη και τον 20ο αιώνα.

Εμείς οι Έλληνες εθνικιστές της Χρυσής Αυγής δεν είμαστε λοιπόν ρατσιστές, δεν εξοντώσαμε κανέναν λαό, αλλά ζούμε σε αυτή την Πατρίδα για πολλές χιλιάδες χρόνια, ζούμε με ιστορική παρουσία και συνειδητή εθνική ενότητα. Εμείς οι Έλληνες Εθνικιστές της Χρυσής Αυγής δεν είμαστε ρατσιστές υπό την έννοια που δίνουν αυτοί στον όρο, ούτε θέλουμε μαύρους ή Πακιστανούς δούλους για τις φυτείες μας… Οι μόνοι δούλοι που υπάρχουν κατά κάποιο τρόπο είναι οι διάφοροι αλλοεθνείς, που απασχολούν οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι νεοτσιφλικάδες του κομματικού κράτους.
Αντίθετα, αυτό το οποίο ζούμε σκληρά στο πετσί μας όλοι εμείς που ακολουθούμε τη σημαία της Χρυσής Αυγής είναι τον ρατσισμό και το ανάθεμα του λεγομένου συνταγματικού τόξου και των αφεντικών του είτε αυτοί είναι οι εγχώριοι πλουτοκράτες-μιντιάρχες, είτε οι διεθνείς τοκογλύφοι στους οποίους έχουν υποδουλώσει την χώρα μας με το μνημόνιο.

Ανάμεσα στα άλλα στα οποία μας καταμαρτυρούν και μάλιστα επίσημα στο κατηγορητήριο για να αντιληφθείτε την όλη φαιδρότητα των Ιαβέρηδων κατά της Χρυσής Αυγής, είναι ότι η Χρυσή Αυγή θέλει να καταδικάσει σε θάνατο όσους είναι ανάπηροι! Την περασμένη εβδομάδα όμως στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ορκίστηκε σαν δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής μία υπερήφανη συναγωνίστρια ΑΜΕΑ επάνω στο αναπηρικό της καροτσάκι. Αυτό όμως το έπνιξαν, δεν το έδειξαν καθόλου τα κοράκια της τηλεχούντας. Γιατί; Γιατί έτσι θα έπεφτε το κατηγορητήριο των σε διατεταγμένη αποστολή εξοντώσεως του εθνικιστικού κινήματος δημοσίων υπαλλήλων.

Επί προσωπικού τώρα, θα θέσω ένα θέμα το οποίο δείχνει το πόσο βρώμικα, πόσο ρατσιστικά έχει συμπεριφερθεί απέναντί μας το αμαρτωλό καθεστώς. Όταν εισέβαλαν στην κατοικία μου σαν γκάνγκστερ ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου του 2013 οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσα στα άλλα ευρήματα της “εγκληματικής οργανώσεως” ήταν και το ποσόν των 43.000 ευρώ, τα οποία είχα αποσύρει από την τράπεζα για να πληρώσω την εξοντωτική εφορία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πρετεντέρης του μνημονίου βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA και είπε ότι θα πρόκειται για την “είσπραξη της προηγούμενης ημέρας”. Οι μήνες πέρασαν και με απόφαση επίσημη δικαστική τα χρήματα μου επιστρέφονται γιατί ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με την οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα.

Όλοι αυτοί οι αλήτες οι οποίοι μιλούσαν για μαύρο χρήμα, για προστασίες, για εφοπλιστές οι οποίοι δήθεν μας χρηματοδοτούσαν, γιατί σιωπούν; Δεν έχει ούτε ένας από αυτούς το φιλότιμο να πει ένα συγγνώμη; Φυσικά και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο, αφού γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με δασεία κατά Θουκυδίδην πληρώνονται για αυτό ακριβώς τον λόγο, για να μας συκοφαντούν. Να μας συκοφαντούν γιατί είμαστε ενάντιοι στα βρώμικα σχέδια της εγκληματικής οργανώσεως, η οποία έχει καταντήσει την Πατρίδα μας στα σημερινά χάλια.

Λένε ότι εμείς είμαστε το κόμμα του μίσους και του ρατσισμού, αλλά αυτό που φαίνεται μόνον είναι το μίσος και ο απόλυτος ρατσισμός του πολιτικού κατεστημένου και των ΜΜΕ της διαπλοκής κατά της Χρυσής Αυγής. Έχουν καταργήσει με το έτσι θέλω κάθε νόμο και μας έχουν αποκλείσει από εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είμαι ο επικεφαλής του τρίτου πολιτικού κόμματος της χώρας και όμως δεν έχει ούτε μία εφημερίδα, από αυτές οι οποίες μας έχουν λυντσάρει κυριολεκτικά, ζητήσει μία απάντησή μου.

Πίστευαν ότι με την λάσπη τους, με τις φυλακίσεις και την τρομοκρατία τους θα μας “λειώσουν” για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του ίδιου του Σαμαρά. Δεν φαντάζονται οι αφελείς ότι σε μια δημόσια δίκη στην οποία θα έχουμε λόγο και θα είναι παρόντα διεθνή ΜΜΕ, θα ακουστεί η αλήθεια. Θα είναι για αυτούς ένας εφιάλτης. Ένα θρίλερ αληθινά τρομακτικό, αφού θα αποκαλύψουμε με ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ την σκευωρία τους εναντίον μας.

Γράφοντας τις λέξεις αυτές, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την άδικη και παράνομη φυλάκισή μου, διάβασα στον Τύπο μία δημοσκόπηση της εταιρείας PALMOS. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ παραμένει τρίτο κόμμα και η Ν.Δ. πέφτει κουτρουβάλες… Τι πετύχατε, λοιπόν, άθλιοι σκευωροί; ΤΙΠΟΤΕ!

Έρχονται ωραίες ημέρες, μεγάλες ημέρες για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ των Ελλήνων και η δικαίωσή μας δεν θα είναι μια απλή πολιτική νίκη, θα είναι μία νίκη ενάντια στην κόκκινη τρομοκρατία ιδεολογική και πολιτική η οποία επί σαράντα χρόνια κυριαρχεί στην χώρα και η οποία μισεί όσο οτιδήποτε άλλο τους εθνικιστές. Θα είναι επί πλέον μία μεγάλη νίκη κατά της χούντας των τηλεπαραθύρων, μια νίκη ενάντια στον big brother, ο οποίος έχει ηττηθεί κατά κράτος από την Χρυσή Αυγή των Ελλήνων.

Ν.Γ.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ

Πηγή ΑΠΕ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ομπάμα, Κάμερον καλούν την Βορειοατλαντική Συμμαχία να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές
Στο τραπέζι επίσης Ουκρανία, Αφγανιστάν

Αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις για τη δράση της στην Ουκρανία θα πρέπει να βρεθεί η Ρωσία, συμφώνησαν ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο αμερικανός πρόεδρος, ο βρετανός πρωθυπουργός, ο γάλλος πρόεδρος, η γερμανίδα καγκελάριος και ο ιταλός πρωθυπουργός είχαν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, στο περιθώριο των συνομιλιών.

Οι ηγέτες καταδίκασαν εκ νέου τη Ρωσία για τη «συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ρωσία αυξημένες συνέπειες για τις πράξεις της» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι την Παρασκευή η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι όλα «θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες».

«Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κυρώσεις και θα τις θέσουμε σε εφαρμογή εάν δεν υπάρχει πρόοδος (για την Ουκρανία), αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες ώρες» είπε ο Ολάντ πριν τη συνάντηση με τον Ποροσένκο. Από τα γεγονότα των επόμενων ωρών θα εξαρτηθεί και η παράδοση δύο ελικοπτροφόρων πλοίων Mistral στη Ρωσία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στις ουκρανικές δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

Οι ηγέτες των χωρών της Δύσης άσκησαν κριτική στη Ρωσία για την πολιτική «αποσταθεροποίησης» στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, στη διάρκεια της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Τόνισαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία, εάν αυτή δεν αλλάξει πορεία. Η Μόσχα αρνείται ότι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν με αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Αντιμετωπίζουμε ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια» είπε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έναρξη της Συνόδου. «Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» είπε ο Ράσμουσεν.

Η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου που πραγματοποιείται στο Νιούπορτ.

Η δήλωση του Ράσμουσεν έθεσε τον τόνο που αναμένεται να επικρατήσει στη Σύνοδο. Περισσότεροι από 60 ηγέτες συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η Μόσχα έχει στείλει «αρκετές χιλιάδες» στρατιώτες και εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, περισσότερα από όσα εκτιμούσε αρχικά η Συμμαχία.

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είπε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και τόνισε ότι οι πιέσεις στη Μόσχα θα αυξηθούν εάν η Ρωσία δεν περιορίσει τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσει η Ρωσία είναι ότι εάν συνεχίσει αυτή την προσέγγιση στην Ουκρανία, η πίεση θα αυξηθεί» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο BBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος πως η κρίση στην Ουκρανία οδεύει προς αποκλιμάκωση.

«Θα ήταν καλό και χρειάζεται κατεπειγόντως να σημειωθεί πρόοδος στις άμεσες συνομιλίες εδώ», είπε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον γάλλο και τον γερμανό ομόλογό του για το θέμα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Λοράν Φαμπιούς «εξέφρασαν την ελπίδα» για εκεχειρία, ενώ Λαβρόφ και Στάινμαγερ υπογράμμισαν «τη σημασία του να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη θα υπονόμευε την θετική αυτή τάση».

ΗΠΑ και Βρετανία καλούν το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν το ΝΑΤΟ να απορρίψει την παρόρμηση για απομόνωση και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία «δεν θα φοβηθούν από βάρβαρους δολοφόνους».

Σε κείμενο γνώμης των δύο ηγετών που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου, αναφέρεται: «Δεν θα αμφιταλαντευτούμε στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε» την οργάνωση που είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος.

«Εάν οι τρομοκράτες θεωρούν ότι θα γίνουμε πιο αδύναμοι μπροστά στις απειλές τους, δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο λάθος» ανέφεραν οι δύο ηγέτες που επιθυμούν -τουλάχιστον στο περιθώριο της Συνόδου- να πείσουν τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να στρέψουν τη δράση τους κατά των τζιχαντιστών.

«Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει την υποχρέωση να σταματήσει το Ισλαμικό Κράτος από το να προχωρήσει περαιτέρω» δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει αίτημα από το Ιράκ για βοήθεια στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Στο τραπέζι της Συνόδου και το Αφγανιστάν. Ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε τους αντιπάλους για την προεδρία να υπογράψουν το ταχύτερο τη διμερή συμφωνία ασφαλείας (BSA) με τις ΗΠΑ και με το NATO, μια συμφωνία η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την παρουσία ενός μέρους των ξένων δυνάμεων το 2015.
«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε: ο χρόνος είναι μετρημένος», δήλωσε ο Ράσμουσεν στο Νιούπορτ, όπου θα διεξαχθούν συναντήσεις περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών για δύο ημέρες.

«Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ταχύτερο εάν οι αναγκαίες διευθετήσεις για την ασφάλεια θα υπογραφούν από την (επόμενη) αφγανική κυβέρνηση, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την παρουσία μας στο Αφγανιστάν μετά το 2014» υπενθύμισε ο γγ του NATO.

Η αποστολή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν από το 2001 υπήρξε η πιο μακρόχρονη και σημαντική που έχει διεξαγάγει ποτέ η Συμμαχία.

«Έχω ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν ταχέως τις διευθετήσεις ασφαλείας αμέσως αφού αναλάβουν τα καθήκοντά τους... Αλλά φθάνουμε στην ημερομηνία που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί η απόφαση» τόνισε ο Ράσμουσεν.

Πηγή "Το Βήμα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Με διάσταση απόψεων των μελών της Συμμαχίας για το θέμα της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Βαλτική που θα λειτουργεί ως "ομπρέλα" στα επεκτατικά σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Το κλίμα της διήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του γ.γ της Συμμαχίας, Άντερς φον Ράσμουσεν, ο οποίος έσπευσε να τονίσει λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ότι, στα ανατολικά της Ουκρανίας, η Ρωσία κάνει επίθεση στη χώρα.

"Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια. Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Ράσμουσεν δίνοντας μία πρώτη γεύση για την εικόνα που έχει το ΝΑΤΟ για τα επεκτατικά σχέδια του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σχέδια του Ρώσου προέδρου για μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά αυτό που μετράει είναι τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται ότι διαθέτει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες.

Στην "ατζέντα" της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε το πρωί παρουσία περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα όπως η ουκρανική κρίση και η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία όπου προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, το θέμα που θα έχει περίοπτη θέση είναι τα μέτρα για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Βαλτική, τα οποία διχάζουν τα μέλη του την ώρα που Κάμερον και Ομπάμα ακολουθούν κοινή γραμμή πλεύσης. Προσκεκλημένος για συναντήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου είναι και ο ουκρανός πρόεδρος ο οποίος θα έχει συναντήσεις με ηγέτες πολλών χωρών την ώρα που το σκηνικό διαβουλεύσεων για εκεχειρία στα ανατολικά της Ουκρανίας παραμένει θολό. Ο Πέτρο Ποροσένκο θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον Βρετανό πρωθυπουργό, τον Γάλλο πρόεδρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό. Το ΝΑΤΟ έχει αποκλείσει στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία και της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Πάντως,η στάση της ρωσικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα αποφασιστούν, στην κορυφή των οποίων είναι η κατάρτιση ενός νατοϊκού σχεδιου Άμεσης Ετοιμότητας, σύμφωνα με το οποίο οι στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται εντός λίγων ημερών. Το Σχέδιο Άμεσης Ετοιμότητας, που θα επιτρέπει κινητοποίηση αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών ακόμη και μέσα σε δύο ημέρες, φαίνεται να βρίσκει θετική υποδοχή στα μέλη της Συμμαχίας.

Αντιθέτως,το φλέγον θέμα της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην βορειοανατολική Ευρώπη βρίσκει διχασμένα τα μέλη της Συμμαχίας. Η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής- Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία- έχουν ζητήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επανειλημμένα τη μόνιμη εγκατάσταση περισσότερων μονάδων της Συμμαχίας ως αποτρεπτικό μέσο προς τη Ρωσία. Ορισμένα όμως μέλη της Συμμαχίας είναι αρνητικά σε κάτι τέτοιο, επικαλούμενα το υπέρογκο κόστος αλλά και ότι αυτό θα σήμαινε την απομάκρυνση από τη συμφωνία του 1997 με τη Μόσχα, η οποία απέκλειε εγκατάσταση σημαντικής ισχύος στρατιωτικών μονάδων στην ανατολική Ευρώπη.

Την ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής, δημοσιεύεται επίσης στους βρετανικούς "Times" κοινό άρθρο του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντέιβιντ Κάμερον, στο οποίο υπογραμμίζεται η κοινή στάση των δύο χωρών απέναντι στη στάση της Μόσχας. «Η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας που απειλεί και υπονομεύει τα θεμέλια ενός κυρίαρχου κράτους», γράφουν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Με τη Ρωσία να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάννη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί» συνεχίζουν.

Ομπάμα - Κάμερον για τους τζιχαντιστές: Δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στους βάρβαρους δολοφόνους
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζονται με κοινή γραμμή απέναντι στη Ρωσία σχετικά με τη κρίση στην Ουκρανία, αλλά και απέναντι στην αντιμετώπιση των τζιχανιστών μετά και τις δύο εκτελέσεις αμερικανών δημοσιογράφων on camera, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα «The Times».

Ειδικότερα, για τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία, οι δυο ηγέτες γράφουν: «Η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας που απειλεί και υπονομεύει τα θεμέλια ενός κυρίαρχου κράτους».

«Με τη Ρωσία, να προσπαθεί να εξαναγκάσει ένα κυρίαρχο κράτος να εγκαταλείψει το δικαίωμά του για τη δημοκρατία και να καθορίζει το μέλλον του με την κάνη ενός όπλου, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει το δικό της δημοκρατικό μέλλον και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί» συνεχίζουν.

Το άρθρο των δυο ηγετών, που τιτλοφορείται: «Δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στους βάρβαρους δολοφόνους» και δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι η συμμαχία θα πρέπει να θεσπίσει μια «μόνιμη» παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία να υποστηρίζεται από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα περιλαμβάνει επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, ικανές «να αναπτυχθούν οπουδήποτε στον κόσμο πολύ γρήγορα».
Οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον καλούν επίσης τα μέλη του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, προκειμένου να αποδείξουν ότι «η συλλογική μας αποφασιστικότητα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ».

Οι Ομπάμα και Κάμερον αναφέρουν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μπορούν να ηγηθούν των προσπαθειών για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. «Αν οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι θα μας αποδυναμώσουν οι απειλές τους δεν θα μπορούσαν να είναι πιο λάθος. Χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική δεν θα πτοηθούν από τους βάρβαρους δολοφόνους», αναφέρουν οι δυο ηγέτες σχετικά με τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Του Περικλή Νεάρχου
Πρέσβυ ε.τ.


Οι θεαματικές στρατιωτικές νίκες των ρωσώφωνων, κατά τις τελευταίες ημέρες,στη ΝΑ Ουκρανία, ανέτρεψαν τα σχέδια της κυβερνήσεως του Κιέβου και των Δυτικών Συμμάχων της και διέψευσαν τις προσδοκίες τους. Το σχέδιο του νέου Ουκρανού Προέδρου Πέτρου Ποροσένκο ήταν να στρατιωτικοποιήσει γρήγορα την πολιτική σύγκρουση στην περιοχή, χρησιμοποιώντας όλο το δυναμικό του Ουκρανικού Στρατού και να επιβάλλει δια της βίας την εξουσία του Κιέβου. ΟΙ δυτικοί σύμμαχοι, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εμπόδιζαν από την πλευρά τους τη Ρωσία να επέμβει, με απειλές για οικονομικές κυρώσεις, κλιμάκωση των κυρώσεων και διεθνείς καταγγελίες για ρωσική εισβολή.

Η ίδια όμως η πραγματικότητα της Ουκρανίας έδωσε την απάντηση σε αυτούς που σκοπίμως θέλουν να αγνοούν ότι δεν χρειάζεται την υποκίνηση της Ρωσίας η ΝΑ Ουκρανία για να εξεγερθεί κατά των θεωρούμενων ως σφετεριστών της εξουσίας στο Κίεβο και απευθείας απογόνων εκείνων που είχαν συνεργασθεί με τις στρατιές του Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αντίστασή τους γι αυτό ήταν αναμενόμενη και αποφασιστική. Πολύ περισσότερο, όταν αισθάνονται ότι έχουν επίσης πίσω τους την ισχύ της σημερινής Ρωσίας του Πούτιν. Δεν χρειάσθηκε να επέμβει άμεσα η Ρωσία και να δώσει λαβή στις καταγγελίες ότι τα όσα συμβαίνουν στη ΝΑ Ουκρανία είναι αποτέλεσμα δήθεν παρεμβάσεων και υποκινήσεων της Ρωσίας. Η ίδα η ερευνητική επιτροπή του Οργανισμού για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια (ΟΑΣΕ), που επιτηρεί τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, επιβεβαίωσε, στην πρόσφατη έκθεσή της, ότι δεν διεπίστωσε οποιαδήποτε μεταφορά όπλων από τη Ρωσία προς τους Ρωσόφωνους της ΝΑ Ουκρανίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι λιγότερο Ουκρανία από τη Δυτική, όσο και αν η σημερινή εξουσία στο Κίεβο προσπαθεί να σφετερισθεί και να μονοπωλήσει την εκπροσώπηση όλης της Ουκρανίας από το φιλο-δυτικό τμήμα της. Δεν είναι παράδοξο γι αυτό ότι η αντίσταση στη ΝΑ μπόρεσε γρήγορα να εξελιχθεί σε πραγματικό στρατό με το έμψυχο δυναμικό και τα μέσα της περιοχής. Δεν είναι επίσης παράδοξο ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες δεν θέλουν να πολεμήσουν γιατί οι πληθυσμοί της ΝΑ Ουκρανίας δεν αισθάνονται κανένα χάσμα με τους Ρώσους. Αντιθέτως, αισθάνονται να είναι σε πολλά ο ίδιος λαός και συνδέονται μεταξύ τους με στενούς συγγενικούς δεσμούς και με την Ορθοδοξία.

Οι αποτυχίες των Ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων, που στάλθηκαν για να πολιορκήσουν και να καταλάβουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τα δύο προπύργια της αντιστάσεως στη ΝΑ Ουκρανία, είναι αποτέλεσμα επίσης της διαφθοράς του καθεστώτος και της πραγματικής διαλύσεως, που έχει επιφέρει στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους το ακραίο μόρφωμα που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία, μετά τις γνωστές κινητοποιήσεις στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου.

Παρά τους ξένους συμβούλους και τους ξένους μισθοφόρους, οι Ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες απεδείχθησαν εντελώς ανεπαρκείς στο πεδίο της μάχης, στον ίδιο βαθμό που και το κράτος απεδείχθη εντελώς ανίκανο να παράσχει σε αυτές στοιχειώδη λογιστική υποστήριξη. Οι πολιορκούμενοι του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, έγιναν πολιορκητές, έχοντας περικυκλώσει έξι Ουκρανικές ταξιαρχίες. Ανέλαβαν επίσης τη στρατηγική πρωτοβουλία, κινούμενοι αιφνιδίως προς το Νότο και καταλαμβάνοντας το Νοβοαζόφσκ επί της Αζοφικής θάλασσας, με άμεσο επόμενο στόχο τη Μαριούπολη.

Νέο Δυτικό φιάσκο;
Η κρίση στην Ουκρανία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η διαφαινόμενη στρατιωτική κατάρρευση των δυνάμεων του Κιέβου, χωρίς οποιαδήποτε άμεση επέμβαση ρωσικών δυνάμεων, δεν φαίνεται να μπορεί να ανακοπεί με την κινητοποίηση εφεδρικών Ουκρανικών δυνάμεων. Το Κίεβο ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι υπάρχει δήθεν ρωσική εισβολή. Ο Ουκρανός όμως Πρόεδρος ανακαλύπτει και τα όρια της βοήθειας που μπορούν προσφέρουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν καλύπτεται επομένως από τον αυτοματισμό της στρατιωτικής συνδρομής, που προβλέπει το άρθρο 5, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα τεκμηριωθεί η εξωτερική εισβολή.

Για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, χρειάζεται παροχή μαζικής βοήθειας, η οποία θα οδηγούσε σε πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση και διεθνοποίηση της κρίσεως και θα νομιμοποιούσε ταυτοχρόνως την παροχή μαζικής βοήθειας από τη Ρωσία στους ρωσόφωνους. Υπάρχει επίσης, κατ’ αρχήν, η απόφαση από πλευράς ΗΠΑ ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν θα αντιμετωπισθεί με στρατιωτικά μέσα, αλλά με οικονομικές κυρώσεις.
Η πρώτη απάντηση του Πούτιν στις Ευρωπαϊκές κυρίως κυρώσεις, που αφορά γεωργικά προϊόντα, έστειλε τους πρώτους κραδασμούς στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που βλέπουν να χάνεται για τα προϊόντα τους μία μεγάλη και δύσκολο να αντικατασταθεί αγορά. Αναρωτιούνται, επίσης, για το νόημα αυτών των κυρώσεων. Παρέχεται ουσιαστικά με αυτές στη Ρωσία η ελευθερία να ασκήσει προστατευτική πολιτική για τα δικά της προϊόντα.

Το δεύτερο κύμα κυρώσεων, που μπορεί να επιβάλει ο ρώσος Πρόεδρος, ως απάντηση σε νέες κυρώσεις, θα επικεντρωθεί σε βιομηχανικά προϊόντα, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη Γερμανία, όπως π.χ. τα αυτοκίνητα. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή, οι κυρώσεις θα αφορούν μόνο τα εισαγόμενα και όχι τα παραγόμενα επί ρωσικού εδάφους. Το γεγονός αυτό μπορεί να παρακινήσει πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν σχέδια επενδύσεων στη Ρωσία ή μετεγκαταστάσεις εργοστασίων.

Η πολιτική των κυρώσεων έχει επίσης τα όριά της. Η Ρωσία είναι μία τεράστια χώρα και έχει εναλλακτικές δυνατότητες για να προμηθευθεί τα προϊόντα και την τεχνολογία που έχει ανάγκη. Είναι επίσης η ίδια τεχνολογικός κολοσσός, λόγω του διπλού ρόλου που έχει η στρατιωτική τεχνολογία, στην οποία είναι μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών. Έχει, επίσης, ως κληρονομιά από τη Σοβιετική Ένωση, την παράδοση της μαζικής έρευνας, με πλήθος ερευνητικών και σχεδιαστικών γραφείων.

Η Αχίλλειος πτέρνα της είναι η ηγεμονία που έχουν οι ΗΠΑ στο διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα. Ο ρώσος Πρόεδρος μερίμνησε όμως να ασφαλίσει τα νώτα του και από την πλευρά αυτή και να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανατροπή του σημερινού, αυτοκρατορικού ρόλου που ασκούν οι ΗΠΑ, με το δολάριο και τον έλεγχο των μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα). Συμφώνησε ήδη με τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής, να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων διεθνών θεσμών, περιλαμβανομένου Αποθεματικού Ταμείου ύψους 100 δις. ευρώ και να προωθήσουν τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στις μεταξύ τους συναλλαγές. Προηγουμένως, ο ρώσος Πρόεδρος είχε μεριμνήσει να υπογράψει με την Κίνα κολοσσιαία συμφωνία πωλήσεως φυσικού αερίου, ύψους 400 δις. ευρώ, για να ασφαλισθεί έναντι του ενδεχομένου μειωμένων πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Προφανώς, δεν σημαίνουν όλα αυτά ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για στενές οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη. Αντιθέτως, αυτές αποτελούν το μήλο της Έριδος και τα διακύβευμα στη γεωπολιτική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ εξωθούν την Ευρώπη σε σύγκρουση με την Ρωσία
Οι ΗΠΑ δεν ήθελαν ποτέ στενές οικονομικές σχέσεις και στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, όπως προηγουμένως με την Σοβιετική Ένωση. Η διαίρεση της Ευρώπης σε ανταγωνιστικούς συνασπισμούς δεν άφηνε πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας. Η ίδια όμως πολιτική συνεχίσθηκε και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως και την επανένωση της Ευρώπης. Η αυτοκατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως παρουσιάσθηκε ως νίκη των ΗΠΑ και, μετά από μία σύντομη παρένθεση και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στην Ρωσία, με την άνοδο στην εξουσία του Γιέλτσιν, άρχισε η προέλαση προς Ανατολάς του ΝΑΤΟ, που έφθασε μέχρι και τα ρωσικά σύνορα.

Ο Γιέλτσιν αντιμετωπίζεται από τους θεωρητικούς της Αμερικανικής γεωπολιτικής και στρατηγικής ως η μεγάλη χαμένη ευκαιρία, που θα έλυνε οριστικά το ρωσικό πρόβλημα και δεν θα επέτρεπε την αναγέννηση της Ρωσικής ισχύος. Θα δημιουργούσε επίσης τις προϋποθέσεις για την παγκόσμια επιβολή της παγκοσμιοποίησης, με μόνο πλέον εμπόδιο την Κίνα, που τη δεχόταν ως εξωτερικό καθεστώς, γιατί την εξυπηρετούσε, αλλά όχι ως εσωτερικό καθεστώς.

Η Ουκρανία είναι η αφορμή και το μέσο για την γεωπολιτική περιθωριοποίηση και τον υποβιβασμό της Ρωσίας από παγκόσμια δύναμη σε περιφερειακή. Είναι η δεύτερη ευκαιρία, για την οποία γράφει στο ομώνυμο βιβλίο του ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίσνκι. Η απόσπαση της Ουκρανίας από την γεωπολιτική σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και ο τορπιλισμός, με αφορμή την Ουκρανία, των οικονομικών σχέσεων, κατά πρώτο λόγο, των ενεργειακών, μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, είναι δύο καίριοι στόχοι της Αμερικανικής γεωπολιτικής και στρατηγικής.

Οι στόχοι όμως ατοί είναι υπερφίαλοι και ανεδαφικοί. Αρκεί μόνο γι αυτό η υπενθύμιση που έκανε προσφάτως ο ρώσος Πρόεδρος Πούτιν σε όσους θέλουν να το λησμονούν, ότι η Ρωσία είναι μεγάλη πυρηνική δύναμη και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα, εάν δεχθεί επίθεση.

Η Ευρώπη, που έσπευσε να συνταχθεί με την Αμερική, είναι αντιμέτωπη τώρα με την αδυναμία της και με το κόστος μίας πολιτικής, που δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντά της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να υπερθεματίσει, μιλώντας για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με ταχνολογία LNG, μη συνειδητοποιώντας τη ζημιά που προκαλεί στην εικόνα της Ελλάδας, στους Έλληνες αγρότες και στις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις.

Η αισιόδοξη προοπτική, που αναδύεται μέσα από την αλλαγή στη στρατιωτική κατάσταση στη ΝΑ Ουκρανία, είναι ότι το καθεστώς του Κιέβου και οι σύμμαχοί του θα επανεκτιμήσουν τα όρια του εφικτού και θα προσανατολισθούν προς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 253


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η ΕΚΤ θα δανείζει με 0,05% επιτόκιο!

Ανακοινώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 3.30 το απόγευμα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να δώσει το φιλί της ζωής στην ευρωπαϊκή οικονομία που απειλείται με αποπληθωρισμό και ύφεση.

Με την πράξη της η ΕΚΤ εμμέσως προχωρά σε τύπωμα χρήματος, χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική και δίνει ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορέσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με φθηνότερο χρήμα.

Κερδισμένη από την επανάσταση του Ντράγκι απέναντι στη Γερμανία θα είναι κατ’ αρχάς η ευρωπαϊκή οικονομία, αφού εμμέσως χαλαρώνει η λιτότητα. Ομως, όπως τόνιζαν οικονομολόγοι για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για πέρασμα της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμη και υγιή ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει και δημοσιονομική χαλάρωση.

Το είπε εξάλλου και ο ίδιος ο Ντράγκι κατά την ομιλία του στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά έκανε λόγο επίσημα για την πρόθεσή του να ακολουθήσει αντισυμβατική πολιτική και να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται επίσης οι τράπεζες, ιδίως της περιφέρειας οι οποίες θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα και στη συνέχεια να δανείσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να κάνουν επενδύσεις.

Στην ίδια πλευρά βρίσκονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφού θα μπορέσουν επιτέλους να δανειστούν και μάλιστα με χαμηλότερα επιτόκια (υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα η ΕΚΤ είχε μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,10 στο 0,05% κάνοντας φθηνότερο το χρήμα).

Ετσι, θα μπορέσει η οικονομία και πολύ περισσότερο η ελληνική όπου σπανίζει η ρευστότητα να πάρει μπρος και να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Συνακόλουθα αφού θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια, η απόφαση Ντράγκι θα λειτουργήσει ευεργετικά στο μέτωπο της απασχόλησης και κατά συνέπεια θα μειωθεί η ανεργία.

Μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει η ενέργεια της ΕΚΤ στα χρηματιστήρια, όπου σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η άνοδος για το ελληνικό το προσεχές διάστημα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 30%, καθώς και στα ομόλογα.

Εν κατακλείδι ο Ντράγκι δίνει το φιλί της ζωής στην άνυδρη ελληνική οικονομία που διψάει για ρευστότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο η ΕΚΤ ενισχύει με την απόφασή της τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης και της χαλάρωσης της λιτότητας.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γερμανική επιτήρηση και στη διπλωματία!
Απρόσκλητη η Αθήνα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια!

Του Σωτήρη Σιδέρη

Η Σύνοδος που διοργάνωσε η Γερμανία στις 28 Αυγούστου για τα Δυτικά Βαλκάνια, το σαφές μήνυμα ότι η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από την καγκελαρία και η δήλωση που υιοθετήθηκε για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσαν τον κυρίαρχο ρόλο του Βερολίνου στην περιοχή, την διπλωματική παραλυσία στην οποία έχει οδηγηθεί η Ελλάδα αλλά και τον διακοσμητικό ρόλο που διαδραματίζουν πλέον τα Ηνωμένα Έθνη στη διαμάχη Αθήνας - Σκοπίων.

Απόδειξη της κατάρρευσης του ρόλου και του κύρους της Ελλάδας στα Βαλκάνια δεν συνιστά μόνο το γεγονός ότι πλέον δεν καλείτε σε Συνόδους, αλλά και το απογοητευτικό συμπέρασμα που συνάγεται, ότι αγνοούνται πλήρως οι θέσεις της για την περιοχή και ειδικότερα ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Καίριας σημασίας είναι επίσης το ότι στο ανακοινωθέν της καγκελαρίας δεν γίνεται αναφορά στις διαδικασίες για τα ψηφίσματα ούτε και για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ. Και ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα δεν είναι μόνο η ονομασία το ζήτημα του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και του εξαρχαϊσμού που συνειδητά καλλιεργεί ο Νίκολα Γκρούεφσκι επιδεινώνουν έτι περαιτέρω το κλίμα. Όλα αυτά, βεβαίως, αγνοούνται επιδεικτικά από το Βερολίνο και τους συνυπογράφοντες την κοινή δήλωση. Προφανώς, οι ευθύνες των κ. κ Σαμαρά και Βενιζέλου για τις δυσμενείς εξελίξεις είναι ιστορικές.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ε. Ε - Ρωσίας και η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την προσπάθεια επιβολής της γερμανικής πολιτικής στην περιοχή, απειλούν άμεσα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στα Βαλκάνια. Είναι αυτονόητο ότι την πρώτη ευθύνη για την απαξίωση της Ελλάδας την φέρνει η ελληνική κυβέρνηση.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ... ΟΛΟΙ
Οι ομαδοποιήσεις χωρών πάνω σε συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν πλέον παράλληλο ''θεσμό'' στο πλαίσιο της Ε. Ε. Η θεσμοθέτηση των συναντήσεων αυτών και η επισημοποίηση της επιδίωξης του Βερολίνου για «γερμανοποίηση των Βαλκανίων» θα έπρεπε ήδη να έχουν σημάνει συναγερμό στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο τίποτα απολύτως δεν συμβαίνει. Οι εξελίξεις παραπέμπουν ολοένα και περισσότερο στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και ομαδοποιήσεις στην οικονομία, που, υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου, οδήγησαν στο θεσμικό έκτρωμα της τρόικας και στην επιτήρηση της Ελλάδας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η στάση, εξάλλου, της Ένωσης στην ανατροπή Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στην συνέχεια, το αντιρωσικό παραλήρημα των Βαλτικών χωρώ και της Πολωνίας, που ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης, απλώς υπογραμμίζουν την κρίση θεσμών στην Ε. Ε. Τώρα, ωστόσο, η Γερμανία ενορχηστρώνει την μόνιμη εμπλοκή της στα Βαλκάνια, παρεμβαίνοντας με γνώμονα τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και τον «ζωτικό» χώρο της κάτι που είναι θέμα χρόνου να προκαλέσει νέου τύπου προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, η σύνοδος του Βερολίνου, όπως και η προηγούμενη στις 15 Ιουλίου, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, κατάφερε καίρια πλήγματα στην ελληνική εξωτερική πολιτική και όχι μόνο. Η Γερμανία, σε συνεργασία με την Κροατία και την Αυστρία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον σφιχτό εναγκαλισμό των οικονομιών των χωρών της περιοχής, πράγμα που θα περιπλέξει και άλλο την διαβαλκανική συνεργασία. Όσο για την Ελλάδα, βρίσκεται προ πολλού στο περιθώριο των εξελίξεων, σε μια ιδιότυπη οικονομική και διπλωματική απομόνωση, που δεν οδηγεί παρά στην επιδείνωση της θέσης της.

Οι αλλεπάλληλες κοινές δηλώσεις αναφορικά με την ονομασία στις ΠΓΔΜ και το γεγονός ότι γίνονται παρουσία των Σκοπίων, αλλά χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία ούτε καν προσκαλείτε για να παρουσιάσει τις θέσεις της, πέραν του πραξικοπηματικό τους χαρακτήρα, διαμορφώνουν επί της ουσίας μέτωπο κατά της χώρας μας.

Υπό το πρίσμα αυτό, διπλωμάτες που παρακολουθούν χρόνια τις διαπραγματεύσεις κρούουν των κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση με την παθητική της στάση προκαλεί βλάβη στα εθνικά συμφέροντα. Τονίζουν, δηλαδή, ότι ήδη από τη σύνοδο του Ντουμπρόβνικ η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δραστηριοποιηθεί να στείλει επιστολές στις κυβερνήσεις της περιοχής και να προβεί σε σκληρά διαβήματα - προκειμένου να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της σε ότι αφορά στην υπεράσπιση των θέσεών της. Η ίδια πηγή παρατηρεί με φανερή απογοήτευση ότι «ο κύριος Βενιζέλος προέβη σε ρηματική διακοίνωση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν τόλμησε να κάνει το ίδιο στην Κροατία η την Γερμανία και την Αυστρία, που στρέφονται κατά της Ελλάδας».

Ανάλογη, βέβαια, προβληματική στάση επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και στο θέμα της Αλβανίας ψηφίζοντας υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ε χώρας στη γείτονα. Η συνέχεια είναι γνωστή: τα Τίρανα υιοθέτησαν σκληρή στάση έναντι της ελληνικής μειονότητας και παράλληλα οδήγησαν σε κατάρρευση το θέμα της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο του Βερολίνου υιοθετήθηκε η κοινή δήλωση που τονίζει την ανάγκη «να λυθεί επειγόντως» η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ “με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές». Οι «ίσες αποστάσεις” προκαλούν, φυσικά, οργή σε διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, διότι η Ελλάδα έχει δηλώσει τι διάθεση της για συμβιβασμό, σε αντίθεση με τα Σκόπια, που δεν κάνουν το παραμικρό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Γκρούεφσκι και τα μέλη της κυβέρνησης του, είτε βρίσκονται στις Βρυξέλλες είτε στο Βερολίνο, επιρρίπτουν ευθύνες για αδιαλλαξία στην Ελλάδα.

Κατά την συνάντηση, στην οποία μετείχαν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών από την Γερμανία, την Αυστρία, την Αλβανία, την Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία και την Σλοβενία, συμφώνησαν τα επόμενα τέσσερα χρόνια να εντείνουν τις προσπάθειες για την προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ε. Ε. Ανακοίνωσαν δε ότι το 2015 η Διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας και το 2016 στη Γαλλία. Η κινητικότητα αυτή καταδεικνύει, ασφαλώς, την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος και του ανταγωνισμού των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για τα Βαλκάνια.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΟ
Υπό το πρίσμα αυτό, το κέντρο που κινεί τα νήματα στην περιοχή βρίσκεται στο Βερολίνο. Η συνεχείς παρεμβάσεις της Γερμανίας, για παράδειγμα στις σχέσεις Σερβίας - Κόσοβο, η στήριξη της Αλβανίας, η ανάμειξη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου της Κροατίας έχουν οδηγήσει και τις χώρες της περιοχής στην ''αυλή'' της καγκελαρίας. Και η εξάρτηση της Ελλάδας από την Γερμανία γίνεται όλο και πιο βαριά.

Η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης γεννά, πάντως, εύλογα ερωτήματα. Η Παθητικότητα απέναντι στην επιθετική διπλωματία του Βερολίνου, της Κροατίας, ακόμη και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να εξηγηθεί με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρει προσωπικά ευθύνη για την απαξίωση της χώρας, για την πολιτική και διπλωματική περιθωριοποίηση, για την έλλειψη πρωτοβουλιών τόσο εντός Ε. Ε όσο και στο πλαίσιο των πολυμερών οργανισμών. Και όλα αυτά, ενώ εδώ και μήνες διαφαινόταν το που οδηγούνταν οι εξελίξεις από τις πρωτοβουλίες είτε της Κροατίας είτε της Αυστρίας είτε του Βερολίνου.
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς απουσιάζει από όλα τα μέτωπα, αδυνατεί να κατανοήσει τη φύση των διεργασιών που συντελούνται διεθνώς και πανευρωπαϊκά, δεν ενεργοποιεί την κυβέρνηση, δεν συζητά στο Κοινοβούλιο και, μοιραία, η χώρα έχει υποβαθμιστεί. Συνυπεύθυνος για την παγιωμένη πλέον κατάσταση είναι, φυσικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ενώ, έστω και για τους τύπους, ενεργοποιείται και δείχνει να διεκδικεί αλλαγές πχ στον ΕΝΦΙΑ η σε άλλα θέματα, ουδέποτε έχει πιέσει τον πρωθυπουργό προκειμένου η κυβέρνηση να συζητήσει σοβαρά τις δραματικές εξελίξεις στον περίγυρο της Ελλάδας-Κυπριακό, ζητήματα ΝΑΤΟ, Ρωσίας και, φυσικά, τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ότι κάνει είναι για θεαθήναι δηλαδή.

Ταυτόχρονα όμως εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών κάνουν λόγο για κλιμάκωση της πίεσης προς την Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Η θέση των κρατών των Βαλκανίων και πολλών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με παράλληλες διαπραγματεύσεις για την ονομασία, είναι πλέον κοινή. Η θέση αυτή αμβλύνει την επίσημη τοποθέτηση της Ε. Ε, που θεωρητικά συντάσσεται με την Ελληνική πλευρά, ότι πρώτα θα επιλυθεί το θέμα της ονομασίας και κατόπιν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις γιατί είναι αναπότρεπτο η πίεση που ασκείται να επηρεάσει και τις θεσμικές αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο αποτυχημένος μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο ρόλος του οποίου είναι διακοσμητικός και απλώς μεταφέρει αποφάσεις όλων, μετά την περιοδεία του σε Σκόπια και Αθήνα τον Ιούλιο ετοιμάζεται να καταθέσει πλήρες πρόγραμμα εντατικών διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό αναμένεται να προκύψει από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το σκηνικό όμως σήμερα σε σχέση με το παρελθόν είναι τελείως διαφορετικό. Το Βαλκανικό μέτωπο, ο ρόλος της Γερμανίας και ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» αναδιαμορφώνουν πλήρως το πλαίσιο εντός του οποίου θα ασκηθούν πιέσεις για το θέμα της ονομασίας. Τα πιο δύσκολα, με άλλα λόγια, είναι μπροστά μας...

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα» τεύχος 253

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Παρέμβαση κατά του Δημοσίου και υπέρ της ισχύος των Χρυσοβούλλων Λόγων και των Πατριαρχικων Σιγγιλίων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, κατέθεσε τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Θράκης για τη γνωστή υπόθεση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Στο δικαστήριο αυτό δικάζεται τον Οκτώβριο η έφεση της Ιεράς Μονής κατά της πρωτόβαθμης απόφασης, η οποία είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία το 2008 ότι οι τίτλοι της Μονής, δηλαδή οι Αυτοκρατορικοί Χρυσόβουλλοι Λόγοι, αλλά και τα Πατριαρχικά Συγγίλλια, που τους ερμηνεύουν και εφαρμόζουν, δεν προσπορίζουν κυριότητα, πριν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της χρησικτησίας.

Με σχετική ανακοίνωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει, επίσης, την κυριότητά του σε τέτοιους ακριβώς τίτλους και για τον λόγο αυτό -όπως αναφέρει- έχει έννομο συμφέρον να μην επικυρωθεί η εν λόγω άποψη από το Εφετείο, η οποία είναι μεμονωμένη και καινοφανής. Για τους ίδιους λόγους έχει ασκήσει παρέμβαση υπέρ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε προ μηνός τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό, έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών. Επίσης, απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.

Σχόλιο ιστολογίου: Αυτή η "διάθεση παρέμβασης" του Πατριαρχείου (και δη του πατριάρχη Βαρθολομαίου) ενδέχεται να μην είναι η μοναδική. Κι αυτό, επειδή, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την στάση (σε ειδικές περιπτώσεις, όπως την λειτουργία τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) των επισκόπων της Θράκης. Ενδεχομένως να ασπάζονται την παλαιότερη ρήση του κ.κ. Βαρθολομαίου με την οποία χαρακτήριζε το σύνολο σχεδόν της Βόρειας Ελλάδας ως "νέες χώρες", που δεν υπόκεινται στην Εκκλησία της Ελλάδας... Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη (και δύσκολη) θέση του Πατριαρχείου, χωρίς να υπάρχει καμία κριτική (καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη) διάθεση, ενδεχομένως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως θα έπρεπε να λειτουργεί με περισσότερη προσοχή σε θέματα που άπτονται την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκειμένου να μην προσφέρει τροφή στα "σχόλια" περί της στάσης και των προθέσεων του... Στάση, που ορισμένες φορές έχει πολιτική χαρακτηριστικά και δημιουργεί στεγανά επιθετικού παρεμβατισμού εκ μέρους της Τουρκίας.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Περίπου 11.000 ξένοι μαχητές έχουν εισρεύσει στην Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της. Από το 2001, περίπου 20.000 «εξωγενείς» αντάρτες, κυρίως τζιχαντιστές, έχουν μετακινηθεί σε ζώνες πολέμου. Οι φόβοι της δύσης για επιθέσεις στην Ευρώπη.

Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι η ISIS στρατολογεί μαχητές όχι μόνον από αραβικές χώρες, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έρευνα του King´s College του Λονδίνου, στις τάξεις των τζιχαντιστών δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 3.000 υπήκοοι χωρών της Δύσης. Πρόκειται, όπως λένε οι ειδικοί, για νεαρούς άνδρες, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που έχουν μεγαλώσει σε ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.

Στα πρόσωπα των ομοϊδεατών τους βλέπουν άτομα που προσφέρονται να τους βοηθήσουν, να τους σταθούν ως «οικογένεια» και κυρίως, να τους καθοδηγήσουν.

Αυτό που φοβούνται όμως περισσότερο οι αρχές ασφαλείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι να αξιοποιήσουν οι ακραίοι ισλαμιστές που επιστρέφουν από την Εγγύς Ανατολή, την εμπειρία που απέκτησαν εκεί για μελλοντικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Για πολλούς παρατηρητές, οι εκτιμώμενοι 11.000 ξένοι μαχητές που έχουν εισρεύσει στην Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της, αποτελούν ανησυχητικά σημάδια μιας αυξανόμενης τάσης προς διεθνικές συγκρούσεις. Και κατά μια έννοια, έχουν δίκιο.

Από το 2001, περίπου 20.000 εξωγενείς αντάρτες, κυρίως τζιχαντιστές, έχουν μετακινηθεί σε ζώνες πολέμου από το Αφγανιστάν ως το Ιράκ και τη Νιγηρία είτε για να πάρουν μέρος σε τοπικές ομάδες ανταρτών είτε για να δημιουργήσουν ερείσματα για την αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να αναχαιτίσουν αυτήν την «περιαγωγή» μαχητών και εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα στην προσπάθειά τους να τους επανεντάξουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Οι φόβοι αυτοί δεν είναι έωλοι: η επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε από έναν μαχητή που είχε εκπαιδευτεί από την ISIS. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο μετά την πτώση της Μοσούλης, ένας Βρετανός τζιχαντιστής διακηρύσσει ότι η ISIS «δεν καταλαβαίνει από σύνορα» και θα παλέψει «οπουδήποτε θελήσει να μας στείλει ο σεΐχης μας ». Υπενθυμίζεται ότι φέτος, ο Abu Bakr al-Baghdadi, ο επικεφαλής της ISIS, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «σύντομα θα είμαστε σε άμεση αντιπαράθεση» και συνέχισε λέγοντας «προσέξτε μας, γιατί είμαστε κοντά σας, παρακολουθώντας».

Πριν λίγους μήνες, η ISIS εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση απειλώντας να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια συνέντευξη στα τέλη Ιουνίου στο Reuters, ο Gilles de Kerchove, συντονιστής τής αντιτρομοκρατικής δράσης τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι είναι «πολύ πιθανό ότι η ISIS ... ετοιμάζεται, εκπαιδεύεται και κατευθύνει κάποιους από τους ξένους μαχητές να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη ή έξω από την Ευρώπη».

Το φαινόμενο όμως των "δυτικών τζιχαντιστών" δεν είναι καινούργιο. Ήδη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι γερμανικές αρχές είχαν καταγράψει περιπτώσεις γερμανών ισλαμιστών οι οποίοι πήγαν στην Τσετσενία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό ισλαμιστών τρομοκρατών εναντίον της Ρωσίας. Με τον πόλεμο του Αφγανιστάν αργότερα αυξήθηκε ο αριθμός των γερμανών «εθελοντών».

Σήμερα, από τη Γερμανία υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 400 νεαροί έφυγαν ήδη για τη Συρία ή το Ιράκ για να πολεμήσουν για χάρη του «ισλαμικού κράτους». Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, πέντε τζιχαντιστές από τη Γερμανία, έχουν διαπράξει ήδη επιθέσεις αυτοκτονίας στη Συρία και στο Ιράκ.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου εκτιμά ότι περισσότεροι από 500 βρετανοί μουσουλμάνοι στελεχώνουν τις γραμμές της οργάνωσης IS, είναι φανατικοί και μετατρέπονται σε αδίστακτους δολοφόνους από τη βάρβαρη εκπαίδευση των τρομοκρατών.

Πηγή Euro2day

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – ΝΑΤΟ; Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας κυριαρχεί κλίμα γενικευμένης ανησυχίας για το μέλλον των ρωσο-δυτικών σχέσεων. Υπάρχει λύση; Μπορούμε, από τις προβοκάτσιες και τις απειλές, να περάσουμε στον γόνιμο πολιτικό διάλογο;

Στις 4 - 5 Σεπτεμβρίου 2014, θα συγκληθεί η πρώτη μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού θα λάβουν αποφάσεις που αποσκοπούν στο «στρίμωγμα» της Ρωσίας. Πολιτικοί αναλυτές, στους οποίους απευθύνθηκε η RBTH για το θέμα, σημειώνουν ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικοί εταίροι, ενώ η κλιμάκωση της αντι-ρωσικής ρητορικής θα προκαλέσει την ασύμμετρα σκληρή αντίδραση του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, στη Σύνοδο Κορυφής, στην Ουαλία, η Ρωσία είναι πιθανόν να χαρακτηριστεί και επίσημα ως απειλή για το Δυτικό αμυντικό μπλοκ. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αναπτύξει στην Ανατολική Ευρώπη πέντε νέες στρατιωτικές βάσεις. Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές δεν βλέπουν σε αυτά τα σχέδια μια σοβαρή απειλή, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, να αντιδράσει έντονα το Κρεμλίνο, καθοδηγούμενο από την ιστορική εμπειρία της καχυποψίας της Μόσχας στις κινήσεις της Δύσης.

Νέες βάσεις απέναντι από τη Ρωσία
«Η Σύνοδος θα τοποθετηθεί απέναντι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Θα υπάρξει υποχώρηση από την αρχή του αδιαίρετου της ευρωπαϊκής ασφάλειας, και θα υϊοθετηθεί η αρχή μιας νέας, συγκρουσιακής σχέσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία», λέει στην RBTH ο λέκτορας του τμήματος παγκόσμιας πολιτικής της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Ντμίτρι Σούσλοφ.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, «ανάμεσα στις σημαντικότερες αποφάσεις της Συνόδου, θα είναι το σχέδιο ενίσχυσης των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στο έδαφος των νέων κρατών-μελών και το άνοιγμα νέων βάσεων της Συμμαχίας στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Επιπλέον, τα μέλη της Συμμαχίας μπορεί να προχωρήσουν στην αναθεώρηση-τροποποίηση του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, που πλέον θα χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως απειλή και πρόκληση για την ασφάλεια του Οργανισμού, και όχι σαν εταίρο. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ξαναθέσει ως έναν από τους σκοπούς της ύπαρξης του Οργανισμού τη «συγκράτηση της Ρωσίας».

Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία, στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχε επιδείξει φιλικό πρόσωπο προς τη Ρωσία. «Τους τελευταίους μήνες ακούμε συνεχώς ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας στρατηγικός εταίρος, ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τη Μόσχα, κ.ο.κ. Ρητορικές κορώνες παλαιάς κοπής. Η Σύνοδος του Σεπτεμβρίου απλά θα επισφραγίσει αυτό το αρνητικό κλίμα. Ωστόσο, οι χώρες-μέλη του δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια σημαντική ανάπτυξη στρατιωτικού δυναμικού στα σύνορα με τη Ρωσία», λέει στη RBTH, ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Ερευνών, Τιμοφέι Μπορντάτσεφ.

Σύνεση μεταξύ κρατών-μελών
Πολλοί πάντως, πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. «Ναι, ίσως κάποιες επιθετικές εκφράσεις σχετικά με τη τροποποίηση των συνόρων στην Ευρώπη και περί ρωσικής επιθετικότητας, να ειπωθούν, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, στα επόμενα 20-30 χρόνια, χρειάζονται τη Ρωσία για να διατηρήσουν την υπεροχή της «Δυτικής κοινότητας» στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Έτσι, θα προσπαθήσουν να μην προβοκάρουν τη Μόσχα», λέει ο ρώσος πολιτολόγος, διευθύνων Εταίρος του αναλυτικού κέντρου «Βνέσναγια Πολίτικα» («Εξωτερική Πολιτική»), Αντρέι Σουσεντσόφ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στη Σύνοδο Κορυφής θα περάσει σε δεύτερο πλάνο το ζήτημα της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. «Πολλές χώρες θα μιλήσουν για την ανάγκη να γραφτεί στην τελική δήλωση της Συνόδου η προοπτική ένταξης στη Συμμαχία της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Ωστόσο, ελπίζω ότι ενάντια σε αυτή η διατύπωση θα τοποθετηθούν βασικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Γαλλία και η Γερμανία. Αλλωστε, τέτοιες αναφορές το μόνο που θα πετύχουν, είναι να ενισχύσουν τη σκλήρυνση της στάσης της Μόσχας απέναντι στη Συμμαχία», λέει ο Ντμίτρι Σούσλοφ.

Ασύμμετρη ρωσική απάντηση
Το Κρεμλίνο, από τη μεριά του, δεν αποκλείεται να αντιδράσει δυναμικά, και να απαντήσει σε κάποια «ήπιας έντασης» βήματα του ΝΑΤΟ, με ριζοσπαστικά μέτρα. Αυτό υπαγορεύεται από μια σειρά λόγους.

Πρώτον, τα περιθώρια συνεργασίας της Ρωσίας με τον Οργανισμό έχουν στενέψει τόσο, που δεν υπάρχει χώρος για μετριοπαθείς επιλογές αντι-κυρώσεων εκ μέρους της Μόσχας. Για παράδειγμα, μια από τις -σχετικά συμβιβαστικές- απαντήσεις της Μόσχας θα μπορούσε να είναι η αναθεώρηση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ πάνω στο θέμα του Αφγανιστάν. Ωστόσο, η αξία αυτού του μοχλού πίεσης πρόσφατα μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό. «Η σύμπραξή μας με το ΝΑΤΟ στο θέμα του Αφγανιστάν, εξασθενεί σταθερά. Η συνέχιση της συνεργασίας μας, μεταξύ των άλλων, στο «πακέτο των ελικοπτέρων» (σ.σ. προμήθεια ρωσικών ελικοπτέρων στην αφγανική κυβέρνηση με πόρους του Πενταγώνου, και η μετέπειτα συντήρησή τους), είναι αμφίβολη. Επίσης, οι διευκολύνσεις τράνζιτ, δηλαδή οι μεταφορές φορτίων και μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στο Αφγανιστάν, μέσω του ρωσικού εδάφους, μειώνονται σταθερά», λέει ο Ντμίτρι Σούσλοφ.

Δεύτερον, η Μόσχα, κατά πάσα πιθανότατα, θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικά βήματα, και λόγω των αλλαγών που συντελούνται στις γεωπολιτικές της αντιλήψεις. Η Ρωσία είναι μια κλασική ηπειρωτική δύναμη και αντιμετωπίζει εξαιρετικά καχύποπτα οποιαδήποτε ενίσχυση του «εχθρού» κοντά στα σύνορά της. Συχνά, η Μόσχα έχει τη τάση να υπερβάλλει για την απειλή. Εξάλλου, θεωρεί ότι μια πιο συγκρατημένη στάση μπορεί να προσελκύσει νέες έξωθεν παρεμβάσεις σε ευαίσθητα ζητήματα και περιοχές εθνικής σημασίας. Σύμφωνα με τον Τιμοφέι Μπορντάτσεφ, η πιθανή απόφαση του ΝΑΤΟ για νέες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη «θα διογκώσει τις ήδη έντονες ανησυχίες της Μόσχας, αν και στην πραγματικότητα αυτό δεν αποτελεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα για τη Ρωσία. Από τη μεριά του, όμως, το ΝΑΤΟ θέλει να κάνει αυτές τις κινήσεις για να κατευνάσει την ανησυχία των ανατολικοευρωπαϊκών μελών της Συμμαχίας».

Πηγή "Η Ρωσία Τώρα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει το «κόμμα του πολέμου» στο Κίεβο.

«Η αύξηση της αντι-ρωσικής ρητορικής που διαπιστώνουμε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης δείχνει ότι το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο έχει ενεργή εξωτερική υποστήριξη, εν προκειμένω από τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αντίθετα», είπε, «η Ρωσία κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι περιμένει απάντηση από την ηγεσία της Ουκρανίας και των ανταρτών στην ανατολική χώρα ως προς το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που υπέβαλε το Κρεμλίνο.
Αιτία, το κάψιμο από τους χωρικούς της σημαίας των τζιχαντιστών 

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν την Πέμπτη δεκάδες ανθρώπους από χωριό του βορείου Ιράκ, οι κάτοικοι του οποίου είχαν κάψει μια σημαία της οργάνωσης και είχαν πυρπολήσει μια από τις στρατιωτικές θέσεις της, ανακοίνωσαν οι αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι είχαν αποσυρθεί χθες από το χωριό Ταλ Άλι, στην επαρχία του Κιρκούκ, επέστρεψαν μαζικά σήμερα και απήγαγαν περίπου πενήντα κατοίκους, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη πραγματοποιήσει μαζικές απαγωγές στο Ιράκ. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Τρίτη την οργάνωση ότι απήγαγε χιλιάδες ανθρώπους κατά την προέλασή της σε χωριά στο βόρειο Ιράκ όπου ζούσαν πολλά μέλη μειονοτήτων της χώρας, κυρίως Γεζίντι και χριστιανοί.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι διεξάγουν «μια συστηματική εκστρατεία εθνικής αποκάθαρσης» και ότι επιδίδονται σε μαζικές εκτελέσεις μελών των μειονοτήτων αυτών, ενώ η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φλάβια Πανσιέρι έκανε λόγο για «πράξεις αδιανόητης απανθρωπιάς».


 

Παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ορθόδοξων Χριστιανών και καταστροφή Εκκλησιών στην Ουκρανία

Στην ανθρωπιστική κρίση και την καταστροφή των ορθόδοξων Εκκλησιών στις εμπόλεμες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας επέστησε την προσοχή ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ηγούμενος Φίλιππος (Ριαμπίχ) κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την θρησκευτική διάσταση του διαπολιτισμικού διαλόγου στο Μπακού.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει να παρακολουθήσει από κοντά και να προβεί σε πρωτοβουλίες προώθησης της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο Φίλιππος. Σύμφωνα με τον ηγούμενο, η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας «επιδεινώνεται λόγω της αιματοχυσίας και της ανθρωπιστικής κρίσης συμπεριλαμβανομένων και των “διωγμών” των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκθεσή του έδωσε παραδείγματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών και μερικής ή ολικής καταστροφής των Ορθοδόξων εκκλησιών στην περιοχή.
«Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την καταστροφή των προτεσταντικών, ελληνικών, καθολικών και μουσουλμανικών χώρων προσευχής στην εμπόλεμη ζώνη. Φυσικά, τα κτίρια δεν έχουν ίδια αξία με την ανθρώπινη ζωή, αλλά η καταστροφή τους δεν δικαιολογείται από τον στρατό, δεν πρόκειται για στρατιωτικούς στόχους... Είναι μια προφανής εκδήλωση της βαρβαρότητας», είπε ο ηγούμενος. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική Ουκρανία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για χιλιάδες πρόσφυγες, τους οποίους φροντίζουν οι ορθόδοξες κοινότητες.

Ο Φίλιππος εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα παραμείνει αδιάφορο για τον πόνο και τον θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας».
«Ίσως η παρακολούθηση και η συζήτηση της θρησκευτικής και γενικά της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, καθώς και του ρόλου των θρησκευτικών κοινοτήτων στην προώθηση της ειρήνης στη χώρα να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με κάποια μορφή στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Νομίζω ότι είναι καιρός να προωθήσουν οι θρησκευτικές κοινότητες την ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη», κατέληξε ο ηγούμενος Φίλιππος.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Λ. Λιγουριώτης

Οκτώ (8) πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που κάνουν 4-5 περιπολίες ανά εβδομάδα έχουν προστεθεί στην "πανστρατιά" του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής στην μάχη για την περιφρούρηση των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων από το τεράστιο ρεύμα παράνομων μεταναστών που φέτος το καλοκαίρι πλήττει την χώρα, με σημείο εκκίνησης τις ακτές της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα οι εταίροι μας στην ευρωπαϊκή δύση - και τα αντίστοιχα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- αποφεύγουν, άγνωστο για ποιο εμφανή λόγο, να περιγράψουν το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις καθημερινές "αποβάσεις" παράνομων μεταναστών στα νησιά, όπως και τις προσπάθειες που καταβάλει η πολιτεία για τον εντοπισμό και την διάσωσή τους!

Η πίεση που ανάγκασε την Ελλάδα να εντάξει επιπλέον 3 κανονιοφόρους και 4 τορπιλακάτους / περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού στο σχεδιασμό για τους παράνομους μετανάστες θα έπρεπε να είχε απασχολήσει εντονότερα τα πολιτικά όργανα της ΕΕ καθώς δείχνουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών και αυτές με την σειρά τους δημιουργούν πρωτίστως κοινωνικά και οικονομικά θέματα.
Ωστόσο η εμπλοκή και ελληνικών Πολεμικών σκαφών, πέραν της Ιταλίας που ήδη το κάνει συστηματικά, επηρεάζει και τις αμυντικές δομές της ΕΕ όπως και αυτές του ΝΑΤΟ καθώς, με βάση την δική τους ''οπτική'' στερούνται μέσα και δυνατότητες από την συλλογική άμυνα. Και βέβαια αυτό πέραν του ζητήματος ασφαλείας που έτσι και αλλιώς τίθεται από την ανεξέλεγκτη αυτή ροή παράνομων μεταναστών.

Τέσσερις κινήσεις με μεγάλο κόστος

Ηδη το Λιμενικό για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση - που διαφαινόταν και αναμενόταν - προχώρησε σε 4 κοστοβόρες κινήσεις οι οποίες εν μέρει μόνο καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια:

- Καταρχάς συνέχισε το πρόγραμμα ενίσχυσης αστυνόμευσης και επιτήρησης και μέσα από τα εξοπλιστικό πρόγραμμα και μέσα από τις προσλήψεις νέου προσωπικού.
- Δεύτερον, αναδιάρθρωσε τις Λιμενικές Αρχές ώστε να μεταφέρει περισσότερο στελεχιακό δυναμικό στην περιφέρεια και στα νησιά του Αν. Αιγαίου.
- Τρίτο, προχώρησε σε μια μια διαρκή μετεξέλιξη των επιχειρήσεων του, από τον Ιούλιο,και
- Τέταρτον,όπως προαναφέραμε, περιπολεί ήδη μαζί και το Πολεμικό Ναυτικό, συνδράμοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.Το Πολεμικό Ναυτικό κινούμενο στην οριογραμμή εντοπίζει σκάφη με παράνομους μετανάστες και ειδοποιεί το Λιμενικό - μέσω του ΕΚΣΕΔ ή απευθείας τους τοπικούς διοικητές - να δρα αυτό. Ηδη έχουν γίνει περίπου 10-12 εντοπισμοί περιστατικών από το Π.Ν. από τις 18 Ιουλίου που μπήκαν στην ''μάχη'' και τα 8 πολεμικά πλοία

Είναι όμως γεγονός ότι αυτή η υπερπροσπάθεια του Λιμενικού Σώματος και - και του Πολεμικού Ναυτικού με μέσα και πρόσθετο προσωπικό (π.χ. στο ΕΚΣΕΔ, υγειονομικούς σταθμούς, ραντάρ, παρατηρητήρια κ.α.) δεν έχει, μέχρι στιγμής, γίνει αντιληπτή από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, πάρα τα πολλά σούρτα-φέρτα διπλωματών στα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Ουτε έχουν χρησιμοποιηθεί τα διεθνή φόρα από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, βεβαίως, έχουν προβληθεί όπως θα έπρεπε από τους πολυπληθείς (και πολυδαίδαλους) σχετικούς μηχανισμούς Ενημέρωσης που διατηρεί η χώρα, μέσω συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και οργανισμών!

Η αντιμετώπιση αυτή από τα ευρωπαϊκά και γενικά τα ξένα ΜΜΕ που μιλούν συνεχώς μόνο για την πίεση που δέχεται η Ιταλία και η Μάλτα ξεχνώντας της Ελλάδα, αλλά και προβάλλοντας μόνο το έργο των Ιταλών και των... Τούρκων στον τομέα του εντοπισμού και της διάσωσης παράνομων μεταναστών ενώ στην Ελλάδα ''φορτώνουν'' ψευδώς κακή συμπεριφορά, προκάλεσε την "έκρηξη" του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που καλεί σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τους ξένους ανταποκριτές για το θέμα αυτό!

"Ακριβώς για αυτήν την ραγδαία αύξηση καλώ τους ξένους ανταποκριτές, είπε χθες στον ραδιοσταθμό "Αλφα". Γιατί έχω «κουραστεί και βαρεθεί» να διαβάζω στον ξένο Τύπο ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται καλά στους μετανάστες, ότι υπάρχουν προβλήματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης (σ.σ. από το κύμα της λαθρομετανάστευσης) και να μην αναφέρεται η χώρα μας ανάμεσα σε αυτές, αλλά και να μην υπάρχει η “συνειδητοποίηση” της διεθνούς κοινής γνώμης για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι ενώ τον Αύγουστο, πέρυσι, είχαμε δεχθεί περίπου πάνω από 1.200 – 1.300 μετανάστες, φέτος, ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 4.000!".

5 εκατ. ευρώ το μήνα!

Πως όμως η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης της Ευρώπης για την ελληνική κοστοβόρα "πανστρατιά" επηρεάζει την ευρωπαϊκή πολιτική: Απλά,μέσω της χρηματοδότησης! Ο κ Βαρβιτσιώτης εξηγεί:
"Κοιτάξτε, σε καμία περίπτωση το Λιμενικό Σώμα δεν ήταν σχεδιασμένο και δεν ήταν εξοπλισμένο για μια τέτοια δουλειά σε τόσο μεγάλο εύρος και διάρκεια, όπως γίνεται σήμερα. Έχουμε προχωρήσει σε ένα γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ευρώπης το οποίο εκτυλίσσεται. Όμως, σίγουρα, δεν υπάρχει ούτε η επάρκεια πόρων, ούτε προσωπικού, ούτε μέσων για να πούμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε σε όλα τα επίπεδα τα σύνορά μας από αυτό το φαινόμενο, στο βαθμό τον οποίο θα θέλαμε(σ.σ. εξ ού τελευταία και η συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού). Γι αυτό και ζητάμε την Ευρωπαϊκή συνδρομή. Για αυτό και θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημά μας στην Ευρώπη. Το ίδιο βέβαια, πρόβλημα πρέπει να ξέρετε, αναφορικά με την επάρκεια μέσων, πόρων δεν έχουμε μόνο εμείς, αλλά και η Ιταλία. Η Ιταλία ξεκίνησε μια εθνική επιχείρηση που την ονομάζει “Mare Nostrum”. Είναι η επιχείρηση, στην οποία στόχευε να διαφυλάξει τις ζωές στη θάλασσα και σε κάποιο βαθμό – όχι απόλυτο- κατάφερε να το κάνει και σήμερα προσπαθεί να σταματήσει αυτή την επιχείρηση λόγω της έλλειψης πόρων, αφού δεν μπορεί να συντηρήσει αυτό το κόστος το οποίο ανέρχεται στα 9 - 10 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Για εμάς το αντίστοιχο κόστος είναι στα κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα!".
«Έξτρα» χρηματοδότηση για ανθρωπιστικούς λόγους

Η σωστή ενημέρωση της Ευρώπης δια των ΜΜΕ χρειάζεται στην Ελλάδα και για έναν ακόμη λόγο:
"Το πιο ουσιαστικό, προσθέτει ο κ Βαρβιτσιώτης, είναι ότι προχωρούμε σε διεθνείς συνεργασίες για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων. Ήδη με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες προχωρούμε σε συμφωνίες ώστε να πάμε στην Ευρώπη και να ζητήσουμε «έξτρα» χρηματοδότηση για ανθρωπιστικούς λόγους. Πέρα από αυτό θέτουμε και “ψηλά τον πήχη” απέναντι στις Ευρωπαϊκές προσδοκίες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών. Υπάρχουν δύο ζητήματα, που πρέπει να χρηματοδοτήσουν.
Πρώτα απ΄όλα τη λειτουργία των σκαφών μας και τη μετακίνηση του προσωπικού μας για να κάνουμε την επιχείρηση “Ποσειδώνας” και δεύτερον αφού έρχονται αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις πρώτες υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες. Υπηρεσίες υγείας, υγιεινής, περίθαλψης, για τα πρώτα 24ωρα ώστε μετά να αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία και με τα Κέντρα που έχει σε όλη την Ελλάδα να μπορέσει να δει πως θα διαχειριστεί όλους αυτούς τους ανθρώπους".
Δανεικά καύσιμα

Το πόσο σημαντικό είναι το κόστος για το Λιμενικό για τις περιπολίες αυτές είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό το δανείζει συνεχώς καύσιμα για τα περιπολικά του. Τώρα προστίθενται και τα υπόλοιπα κόστη για το Πολεμικό Ναυτικό από τις περιπολίεςς του που έχουν ενταθεί από τις 18 Ιουλίου!

Πηγή OnAlert

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο πριν από λίγο, το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε σχετικά με τις προσπάθειες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση στην περιοχή, αναφέρει το Reuters.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ βρίσκεται τώρα στο Newport (Ηνωμένο Βασίλειο), όπου θα συμμετάσχει στην διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία είναι αφιερωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Rasmussen επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι, ρωσικά στρατεύματα συμμετέχουν ήδη στην σύγκρουση στην Ουκρανία. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές αλλαγές της καταστάσεως ασφαλείας», τόνισε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας στις 3 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σχέδιο για την επίτευξη της ειρήνης στα ανατολικά της Ουκρανίας, το οποίο περιλαμβάνει επτά προαπαιτούμενα από τις δύο πλευρές. Μεταξύ αυτών, τα αντιμαχόμενα μέρη θα ανταλλάξουν αιχμαλώτους, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, καθώς και άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στο Donbass.

Έχουμε λοιπόν μια θετική εξέλιξη στην σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλές από αυτές τις κινήσεις και από τις δύο πλευρές, είχαν συζητηθεί τον Ιούνιο στην Φιλανδία σε μυστική συνάντηση Ρώσων και αμερικανών εμπειρογνωμόνων. Ας ελπίσουμε να επιτευχθεί ειρήνη το ταχύτερο δυνατό για τον πολύπαθο λαό, της ανατολικής και της δυτικής Ουκρανίας.