Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Αυγ 2011Πολλές φορές και από πολλούς ειδικούς -διπλωμάτες και γεωπολιτικούς αναλυτές- έχει καταγραφεί μία ιδιαίτερη ανησυχία για το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Θράκη. Βέβαια, το ενδιαφέρον αυτό δεν διαπιστώθηκε σήμερα ή πριν 2 ή 3 χρόνια, αφού προ δεκαετιών δημοσιεύματα του Τύπου έχουν εντοπίσει και αποδείξει πως η Θράκη μπήκε στο στόχαστρο της Άγκυρας πριν από αρκετές δεκαετίες.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει υπάρξει ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση στην τουρκική «πολιορκία» αυτής της Ελληνικής ακριτικής γεωγραφικής περιοχής. Τελευταία, μάλιστα, τόσο με την τοποθέτηση του τούρκου προξένου Κομοτηνής κ. Σαρνίτς (πράκτορας της ΜΙΤ και όχι διπλωμάτης, με εμπειρία από το Κόσοβο και με αγαστή συνεργασία με μυστικές –και άλλες- υπηρεσίες διαφόρων κρατών), όσο και με την διαρροή του τουρκικού στρατιωτικού σχεδίου «Βαριοπούλα» κατά της Θράκης, διαφαίνεται μία ιδιαίτερα στοχευμένη επιθετική πολιτική της γείτονος Τουρκίας προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την Ελληνική Θράκη.

Ενώ η σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου διατυμπανίζει την πρόοδο των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την ίδια στιγμή παρατηρείται μία ιδιότυπη αύξηση Τούρκων τουριστών στην περιοχή της Θράκης. Κι ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε αυτή η αυξημένη επισκεψιμότητα να παρατηρείται σε χωριά και οικισμούς όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι έντονο, συμβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό. Οι Τούρκοι επισκέπτες δείχνουν να προτιμούν επισκέψεις στην Θάσο και στην παραλιακή ζώνη της Θράκης (από Μαρώνεια έως το δέλτα του Νέστου ποταμού). Μάλιστα, οι επισκέψεις αυτές ήταν ιδιαίτερα έντονες το τελευταίο καλοκαίρι. Όμως, περιείχαν και δύο σημαντικά στοιχεία, που αγγίζουν το παράδοξο.

Το πρώτο παράδοξο στοιχείο είναι πως η τουριστική επισκεψιμότητα έγινε από υψηλότατου εισοδήματος (ακόμη και για τα Ελληνικά δεδομένα) τούρκους πολίτες, οι οποίοι ήρθαν την Θράκη οδικώς με ιδιωτικά αυτοκίνητα πολυτελείας και υψηλότατου κυβισμού. Οι πλούσιοι αυτοί τουρίστες (τη στιγμή που στην Τουρκία το 67% του πληθυσμού δεν έχει εισόδημα αρκετό για να έχει τροφή από κρέας) αρέσκονταν, μάλιστα, στην καθημερινή επίσκεψη των Θρακικών παραλιών, ενώ απέφευγαν –συστηματικά- να ακολουθούνται από άλλα οχήματα (που είχαν Ελληνικές πινακίδες).

Εάν κάποιος επισκεφθεί τις Θρακικές παραλίες, εκτός από την απείρου κάλλους ομορφιά τους, θα παρατηρήσει πως υπάρχει την ανυπαρξίας στρατιωτικής αμυντικής υποδομής. Επίσης, η από εδάφους παρατήρηση –από εκπαιδευμένα μάτια- μπορεί να αποτυπώσει τα επικίνδυνα προς διέλευση εδάφη (κυρίως λόγω βαλτωδών περιοχών) για συγκεκριμένες εποχές – περιόδους του έτους.

Το δεύτερο παράδοξο στην αυξημένη τουριστική τουρκική δραστηριότητα, είναι πως την περίοδο της μουσουλμανικής νηστείας δεν υπήρξε κάποια παύση. Φαίνεται πως οι τούρκοι επισκέπτες – τουρίστες, ήταν μη θρησκευόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους, αφού δεν έλειψαν από τις παραλίες και τις γευστικές (και οπτικές) απολαύσεις που υπήρχαν σε αυτές. Το παράδοξο είναι στο γεγονός πως η συγκεκριμένη μουσουλμανική νηστεία απαγορεύει μέχρι και την κατάποση υγρών από τις 3 τα ξημερώματα μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι ιμάμηδες, μάλιστα, είναι κάθετα αντίθετοι (αυστηρή απαγόρευση) και στις καλοκαιρινές βουτιές στην θάλασσα… Όμως, οι πλούσιοι τούρκοι επισκέπτες φαίνεται πως αδιαφορούσαν πλήρως για τις εντολές του Κορανίου και έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ελληνικές παραλίες της Θράκης…

Γιατί άραγε; Μήπως μπορεί να μας απαντήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ή μήπως θα έπρεπε να μας ενημερώσει ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός Εσωτερικών;

Μήπως θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον κύριο Παπανδρέου ή θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί χρησιμοποιούνται ΤΑ βαλιτσάκια για παρακολουθήσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου (και άλλων πολλών), αλλά φαίνεται πως δεν αναλαμβάνουν δράση στην Θράκη ή στα Δωδεκάνησα, όπου η Άγκυρα φαίνεται πως «οργώνει» χωρίς καμία αντίδραση (ή έστω και στοιχειώδη παρακολούθηση);

Επειδή αυτές οι επισκέψεις μπορεί να γίνονται τυχαία, μπορεί να γίνονται από τούρκους μεγαλοεπιχειρηματίες που ψάχνουν εδάφη για επενδύσεις (π.χ. αγορά γης για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων) ή από ειδικούς στην παρατήρηση και χαρτογράφηση για στρατιωτικούς σκοπούς… εμείς ρωτάμε: Πόσο απέχει η Θράκη από την Αθήνα σήμερα και πόσο απείχε χθες;

Μήπως έχει υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στην απόσταση;

Ή μήπως έχει υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση;

Τέλος, αναρωτιόμαστε, εάν έχει μπει κάποιο πωλητήριο στην Θράκη που δεν έχει δημοσιοποιηθεί…

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως πράκτορες τούρκοι κινούνται και χαρτογραφούν περιοχές στις οποίες μπορεί να γίνει συνδυασμένη (από αέρος και θαλάσσης) στρατιωτική απόβαση…

Ειλικρινά, δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως μπορεί να συμβαίνει τίποτε από τα παραπάνω και πως τα ακριβά και μεγάλου κυβισμού τουρκικά αυτοκίνητα μετέφεραν απλούς τουρίστες που δεν είναι θρήσκοι και που δεν ήθελαν να ακολουθούνται από ΚΑΝΕΝΑ άλλο αυτοκίνητο…!

Τον τελευταίο καιρό, βλέπω πως άτομα ψάχνουν να βρούνε την αλήθεια πίσω από τα εστιατόρια fast food, γράφοντας τις λέξεις ή <κοτόπουλο> σε διάφορες μηχανές αναζήτησης. Διαβάζονται συστηματικά άρθρα που αναρτήθηκαν στο MySatelite όπως ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Mcdonalds ….KFC…ΚΛΠ, ή ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ! O CODEX ALIMENTARIUS ΈΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ!!!

Αυτό μου έδωσε την αφορμή να αναρτήσω το βίντεο αυτό που θα έπρεπε κάπως να εισχωρήσει σε κάθε σχολειό, σε κάθε σπίτι. Κρατάει μιάμιση ώρα, οπότε μη πει κανείς πως δεν μπορεί να βρει μιάμιση ώρα είτε σε μια τάξη, είτε στο σπίτι του για να δουν τα παιδιά τους κάτι άλλο εκτός από X Factor και στημένα ματς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος γίνεται υπέρβαρος, παρουσιάζει στομαχικές διαταραχές, καρκινοπάθειες, υποφέρει από ψυχολογικές παθήσεις.

Μιλάμε για την υγεία μας, για την υγεία τον παιδιών μας. Δείτε, δείξτε, πιέστε ώστε επιμορφωτικά βίντεο όπως αυτό να μπορούν να βρούν το δρόμο τους σε σχολικές αίθουσες. Μιλήστε επιτέλους για κάτι που αφορά την ζωή σας. Όσο το αφήνουμε, τόσο μας ταΐζουν σαν πρόβατα για να ζούμε, να νοσούμε, να χρηματίζουμε τις φαρμακευτικές εταιρίες και να πεθαίνουμε νωρίς εφόσον δουλέψαμε σαν καλά μυρμήγκια.

Σας εύχομαι καλή απόλαυση και καλή όρεξη!

Lit Maiden

Εισαγωγή

Τι τρώμε και πώς παράγεται; Μια αποκαλυπτική ματιά στις πρακτικές των αμερικανικών εταιρειών που ελέγχουν τη βιομηχανία τροφίμων.

Το ντοκιμαντέρ «Τροφή, Α.Ε.» (Food, Inc. – 2008) από τον βραβευμένο με Emmy σκηνοθέτη Ρόμπερτ Κένερ, αποτελεί μια καταγραφή της νομικής και οικονομικής ισχύος που έχουν στην οικονομία της Αμερικής οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, καθώς και μια μαρτυρία για την επιβλαβή επίδρασή τους στην υγεία όσων εργάζονται στο στάδιο παραγωγής κι όσων τρέφονται από τα προϊόντα τους.

Η ποικιλία στα σούπερ μάρκετ είναι απατηλή καθώς όλα σχεδόν τα τρόφιμα ελέγχονται, παράγονται και διακινούνται από πολύ λίγες πολυεθνικές. Πολύ περισσότερο απατηλή, αποδεικνύεται η εικόνα της φάρμας στην εξοχή όπου σε συνθήκες υγιεινής καλλιεργούνται και παράγονται τα γεωργικά, γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται επίσης το βαθύ πλέγμα της διαπλοκής: μια μητέρα χάνει το τριών ετών υγιέστατο παιδί της μετά από μόλυνση από το μεταλλαγμένο βακτηρίδιο e-coli, μέσα σε 12 μέρες, αλλά παρά τους αγώνες της μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί νόμος που να επιτρέπει στο αρμόδιο υπουργείο το κλείσιμο μονάδων όπου εμφανίζονται επανειλημμένα κρούσματα μολυσμένων ζώων. Αποδεικνύεται όμως ότι στις διευθυντικές θέσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της κυβέρνησης βρίσκονται πρώην στελέχη των ίδιων, προς έλεγχο, πολυεθνικών.

Παράλληλα, σε μια επίσης ανησυχητική εξέλιξη, ο νόμος Veggie Libel απαγορεύει μέχρι και λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να θεωρηθούν δυσφημιστικές για την βιομηχανία τροφίμων. Ενδεικτικό της πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας το γεγονός ότι η γνωστή παρουσιάστρια της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρεϊ ανέφερε σε μια εκπομπή της τη φράση «δε θα ξαναφάω χάμπουργκερ μετά από αυτά που άκουσα» για να μπει σε μια δικαστική περιπέτεια που κράτησε 6 χρόνια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ντοκιμαντέρ δέχθηκε τα πυρά των μεγάλων πολυεθνικών στον τομέα τροφίμων, καμία από οποίες δε δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στους δημιουργούς του.
Μ' αρέσει που όταν λέω για αύξηση στο αφεντικό μου δε με αγριοκοιτάζει αλλά γα.... στα γέλια. Άσε που έδιωξε κανά-δυο που δε μου άρεσε η μούρη τους

Μ' αρέσει που πολλοί φίλοι μου μετανάστευσαν για καλύτερο μέλλον, γιατί θα έχω extra προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό. Άσε που όλο και κάτι θα στέλνουν τις γιορτές.

Μ' αρέσει που ακρίβυνε η βενζίνη και είναι απλησίαστη ,και κουνάω λιγότερο το αμάξι γιατί αυτό σημαίνει ότι θα το έχω για περισσότερα χρόνια, κάνω καλό στην καρδιά μου και είμαι και πολύ μούρη όταν προτείνω σε φίλους να πάμε τσάρκα με το αμάξι στην εθνική. Άσε που όταν πάμε για μπάνιο το καλοκαίρι τσοντάρουν πια όλοι για βενζίνη ενώ παλιά έκαναν τον κινέζο.

Μ' αρέσει που τα καφενεία έχουν γεμίσει άνεργους επιστήμονες με 2 μεταπτυχιακά. Πλέον πας για ουζάκι και αντί για μπάλα συζητάς για μαύρες τρύπες τουλάχιστον.

Μ' αρέσει που οι σερβιτόροι άρχισαν να λένε πάλι ευχαριστώ όσα λίγα και να είναι τα τιπς και αν τους δώσουν.
Επιπλέον για τις γκόμενες ,είσαι σίγουρος πια 100% ότι δε σε θέλει για τα λεφτά σου.

Μ' αρέσει που ο κουλουρτζής έξω από τα μπουζούκια έχει πιο πολύ δουλειά από τη λουλουδού μέσα στα μπουζουκια.

Μ' αρέσει ο καφές που κερδίζω στο τάβλι με φιλαράκια αποτελεί το 2%του μισθού μου που σημαίνει ότι σε 50 παρτίδες έχω βγάλει ένα μισθό.

Μ' αρέσει που θα κόψουν τα επιδόματα. Δεν άντεχα να περιμένω σε ουρές όρθιος.

Μ' αρέσει που το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο, γιατί σε όλους μας έλειπε λίγο πολύ η περιπέτεια στη ζωή μας.

Μ' αρέσει που μπορώ να έχω κατάθλιψη ελεύθερα. Παλιά μου τα είχαν πρήξει όλοι' Τι σου λείπει ρε μα...? Τη δουλειά σου την έχεις, το αμαξάκι σου, τι άλλο θες;'

Μ' αρέσει που στο σούπερ μάρκετ σπάνια περιμένεις πια τον μπροστά να χτυπήσει 2 καρότσια ψώνια, και αν πέσεις σε τέτοιον, του λες να σε καλέσει και σένα στο πάρτυ.
Μ' αρέσει που βλέπω αυτούς που αποταμίευαν τόσα χρόνια, να χάνουν τα λεφτά τους, γιατί νιώθω καλύτερα που εγώ τα χάλαγα πάντα μέχρι τελευταίο ευρώ και τώρα από «σπάταλος» έγινα «προνοητικός» γιατί τουλάχιστον πρόλαβα και τα χάρηκα.
Μ' αρέσει που γίνονται πιο πολλοί πολιτικοί γάμοι, γιατί σε αυτούς τουλάχιστον δε χρεώνουν για τους πολυέλαιους.

Μ' αρέσει που την έχουν δει ξαφνικά όλοι οικολόγοι, και καλά ότι κάνουν οικονομία γιατί προστατεύουν το περιβάλλον.

Μ' αρέσει που λένε ότι θα ξαναγυρίσουμε στη δραχμή, γιατί επιτέλους θα ξοδέψω τις δραχμές που είχα φυλάξει για ενθύμιο και μου έσπαγαν τα νεύρα όταν δεν είχα μία και υπολόγιζα ότι αντιστοιχούν σε 60-70 ευρώ αλλά δεν τις άλλαζε πια η τράπεζα.

Μ' αρέσει που αν πω ότι δουλεύω 2 φορές τη βδομάδα με κοιτούν με συμπάθεια και μου λένε "κουράγιο", ενώ πιο παλιά σκεφτόντουσαν "Ρε τον τεμπέλη"..

Μ' αρέσει που θα έχω κι εγώ μία ιστορία πόνου και δυστυχίας να λέω στις επόμενες γενιές για το παρελθόν της χώρας, όπως εμείς ακούγαμε για χούντα και 2ο παγκόσμιο. Αλλιώς θα με πέρναγαν για πολύ φλώρο..


- Το απόρρητο σενάριο της Άγκυρας για κατάληψη μεγάλου Ελληνικού νησιού - Το παιχνίδι των στρατηγών - Η έμπρακτη αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων και το εναλλακτικό σχέδιο για την ΑΟΖ
  • Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, αδιατάρακτα συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται και να αναβαθμίζεται η τουρκική επιθετική αιχμή κατά της Ελλάδας, όπως επίσης η αμυντική βιομηχανία και οι εξοπλισμοί της γείτονος, ανεξάρτητα και από τις σχέσεις στρατού και Ερντογάν και από τις «ανόδους» και «καθόδους» του πολιτικού κλίματος στα Ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους στην Τουρκία, τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επισταμένες αλλαγές στη συγκρότηση, στη δομή διοίκησης, στη σύνθεση, στην οροφή και στο σύστημα προμηθειών και στο δόγμα επιχειρήσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές που γίνονται στη Δύναμη Ειδικής Αποστολής Αιγαίου, την περίφημη EMOGK (Ege Muhabere Ozel Gozev Komuntaligi) για την διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Σημαντικό θεωρούν οι ίδιοι κύκλοι το γεγονός ότι έχουν αναβαθμιστεί οι ασκήσεις «Εφές» και «Ντενίζ Κουρντού», που διεξάγονται κάθε χρόνο στα μικρασιατικά παράλια με σενάριο την κατάληψη ενός μεγάλου Ελληνικού νησιού.

Ειδικότερα, οι Τούρκοι προσπαθούν να συμπιέσουν τον χρόνο προετοιμασίας για την κλιμάκωση των επιχειρήσεων και έγκυρης προειδοποίησης, από 48-72 που είναι σήμερα, σε 24-36 ώρες.

Και το 2010 και το 1011, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κύριο τμήμα της άσκησης (απόβαση σε Ελληνικό νησί) πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και όχι με το πρώτο φως της αυγής, όπως είθισται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Οι ίδιοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι τα τουρκικά σχέδια περιλαμβάνουν ταυτόχρονο διπλό χτύπημα σε Αιγαίο και Θράκη.

Το επίκαιρο θέμα της ΑΟΖ εξετάστηκε επίσης κατά την διάρκεια των δύο ασκήσεων. Οι Τούρκοι επιτελείς κινούνται στη βάση της υπόθεσης των Ελληνικών ερευνών σε αμφισβητούμενη από τους ίδιους ζώνη, προβλέποντας αποφασιστική αντίδραση με πιθανή χρήση βίας και αποστολή αεροναυτικών ενισχύσεων στην περιοχή του επεισοδίου.

Αντιθέτως, η Άγκυρα εκτιμά ότι το αντίστροφο σενάριο (εκτέλεση ερευνών από τους Τούρκους στην Ελληνική ΑΟΖ) θα επιφέρει την περισσότερο ή λιγότερο ήπια αντίδραση της Αθήνας.

Οι τουρκικές ασκήσεις διεκόπησαν στις 24 Μαΐου, όταν συνελήφθη ο πτέραρχος Μπαλανλί, στα πλαίσια της ανάκρισης για την υπόθεση Εργκένεκον. Η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων απείλησε την κυβέρνηση ότι θα διακόψει την άσκηση και στη συνέχεια την διέκοψε χωρίς να ολοκληρωθεί…

Δημοσιεύτηκε στον «Κόσμο του Επενδυτή»
  • Ήρθε η ώρα να ρίξουμε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση…
Αφού η ίδια η εντολοδόχος των πιστωτών κυβέρνηση δεν θέλει από μόνη της να εγκαταλείψει την γλυκιά εξουσία… Αφού η αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα) δεν κάνει τίποτα, (γιατί δεν θέλει), για να εξαναγκάσει αυτή την κυβέρνηση των Παπανδρέου – Βενιζέλου, να πάει σε εκλογές, θα πρέπει εμείς οι πολίτες μόνοι μας να την αναγκάσουμε. Θα πρέπει σιγά σιγά να ξαναγεμίσουν οι πλατείες, όχι με αγανακτισμένους, αλλά με αποφασισμένους και με στόχο αυτή τη φορά πολίτες, σε έναν ανένδοτο αγώνα.

Αυτή η κυβέρνηση, μετά την καταστροφική πορεία για τη χώρα που ακολούθησε από τις 4-10-2009 που ανέβηκε στην εξουσία, έφτασε σήμερα στο σημείο να…. συμφωνεί με ένα κράτος της ΕΕ (την Φινλανδία) να παράσχει εγγυήσεις στη νέα κυβέρνηση των αληθινών Φινλανδών, ερήμην των άλλων χωρών της ΕΕ (εννοείται ερήμην και του ελληνικού λαού) και τώρα να δέχεται καταιγισμό (και με το δίκιο τους) αιτημάτων για παροχή εγγυήσεων από όλα τα κράτη.

Αν ο λαός μας δεν σταματήσει αυτή την κυβέρνηση, κανείς δεν γνωρίζει σε τι άλλο θα προχωρήσει και τι άλλο θα παραχωρήσει ερήμην μας. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα παράσχει στο τέλος ως εγγυήσεις τα ίδια μας τα σπίτια, τις ίδιες μας τις περιουσίες, τις ίδιες μας τις καταθέσεις!!!

Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία στέλνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης με αφορμή τις απειλές προς την Κύπρο για το θέμα των γεωτρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευση της Ελλάδας για την άμυνα της Μεγαλονήσου είναι απόλυτη. Παράλληλα απαντά με σκληρή γλώσσα στα σενάρια περί θερμού επεισοδίου τονίζοντας ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και η Ελλάδα τις δικές της… Αποκαλύπτει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ επισημαίνει ότι η επιβολή του γερμανικού μοντέλου έχει φθάσει στα όρια της...

Η τουρκική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου επιδεινώνεται όπως φαίνεται και από τις απειλές για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο;

Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ισχυροποιούμε την αποφασιστικότητά μας για την απόκρουση κάθε προσπάθειας που θα αμφισβητούσε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα υπονόμευε την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας. Η εθνική μας στρατηγική στηρίζεται στην εξωτερική πολιτική δυναμικών πρωτοβουλιών, στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για την απόκρουση οποιοδήποτε κινδύνου και σ’ένα στέρεο εθνικό μέτωπο. Είναι στρατηγικής ουσίας και όχι ρητορικών διακηρύξεων. Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων, με μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και νοοτροπία που παραπέμπει στο ιστορικό παρελθόν των συγκρούσεων στην περιοχή μας. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της.

Το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο βρίσκεται σε ισχύ;

Βρίσκεται σε ισχύ η ιστορική και εθνική ευθύνη της Ελλάδας για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό. Μας ενδιαφέρει κατά συνέπεια η ουσία της αμυντικής μας συνεργασίας, γιατί όπως είπα και πρόσφατα κατά την επίσκεψή μου στη Λευκωσία, η άμυνα της Κύπρου εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και του εθνικού δόγματος άμυνας και ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε., μετά τη θέση σε ισχύ της νέας Συνθήκης, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι κάπως αμήχανο με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας εμείς να επιμένουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως βασική στρατηγική ελέγχου της επιθετικότητάς της; Δεν χρειάζεται αναθεώρηση πολιτικής;

Είναι γεγονός ότι οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο είχαν ληφθεί οι αποφάσεις το 1999 για την ευρωπαϊκή πορεία και τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας. Η δυναμική της διεύρυνσης έχει ανακοπεί και όλο το ενδιαφέρον, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνεται στην υπέρβαση της κρίσης και στην επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωπικά δεν μπορώ να σας προβλέψω πως θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σε 2-3 χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι η ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση των αλλαγών και των εξελίξεων στην Ευρώπη, ώστε η εθνική μας στρατηγική να διατηρεί την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά της στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Θα επισκεφθείτε στις αρχές του επόμενου μήνα το Ισραήλ. Τι αναμένεται σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας;

Η επίσκεψή μου, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας κ. Μπάρακ, εγγράφεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, για τη διαμόρφωση μιας σταθερής στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Ισραήλ, μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος. Ο στόχος της αναβάθμισης των σχέσεων μας αποτελεί βασική πολιτική και στρατηγική μας επιλογή και θα την υπερασπισθούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Η επιλογή μας αυτή δεν έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά, ούτε ετεροπροσδιορίζεται από το κλίμα στις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα με την Τουρκία και τον Αραβικό κόσμο. Θα έλεγα, αντίθετα, ότι μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην εμπέδωση ισότιμων σχέσεων συνεργασίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Προγραμματίζεται κατά την επίσκεψή μου η υπογραφή διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας, καθώς και πρωτοκόλλου συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας. Ήδη έχουμε συγκροτήσει κοινές ομάδες εργασίας, οι οποίες διερευνούν όλα τα δυνατά πεδία συνεργασίας στη βάση της αμοιβαιότητας.

Η ΕΕ ακολουθεί τις αντιδράσεις των αγορών αντί να προλαβαίνει τις εξελίξεις. Πολλοί τονίζουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Θα μπορούσαν οι γερμανικές εμμονές να οδηγήσουν σε αποδόμηση της ΕΕ;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Γερμανία συνεχίζει να είναι ο βασικός χρηματοδοτικός τροφοδότης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η χώρα από την οποία ζητούμε όλοι να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Παρά τα εσωτερικά της προβλήματα συνεχίζει να συμβάλει καθοριστικά στη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί η διαπίστωση ότι η όλη δομή της νομισματικής ένωσης συνεχίζει να ευνοεί μονομερώς τη γερμανική οικονομία εις βάρος των οικονομικών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αυτή η κατάσταση της «άνισης ανταλλαγής» στο εσωτερικό της Ευρωζώνης δεν μπορεί να συνεχισθεί γιατί γίνεται όλο και πιο εκρηκτική. Η επιβολή του γερμανικού οικονομικού, τραπεζικού και νομισματικού μοντέλλου πάνω στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έδειξε τα όριά του. Η ανάγκη για ριζική αναθεώρηση του θεσμικού συστήματος είναι άμεση και επιτακτική. Και αφορά, κατά την άποψή μου, το σύμφωνο σταθερότητας, τις ρυθμίσεις της Συνθήκης για τη νομισματική ένωση, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής συναλλαγματικής πολιτικής για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολλαρίου και των άλλων διεθνών νομισμάτων.

Τελευταία ακούγονται μισόλογα και «ιδέες» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Διαβλέπετε τέτοιο κίνδυνο;

Παρά τις δικές μας εσωτερικές ευθύνες, ως πολιτικό σύστημα, το πρόβλημα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους της χώρας είναι δομικό πρόβλημα της ίδιας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, της θεσμικής της ανεπάρκειας και της αδυναμίας των κυρίαρχων πολιτικών ηγεσιών να κατανοήσουν τις συνέπειες των δικών τους αντιφάσεων. Το να θεωρούν ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι ότι υποδεικνύοντας την Ελλάδα ως το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης, με ό,τι θα μπορούσε γι’αυτούς να σημαίνει, θα έλυναν, αυτομάτως, τα προβλήματα, δεν είναι μόνον βλακώδης ως σκέψη. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί θα έχει διαλυτικές τάσεις. Κανείς δεν θα έβγαινε ωφελημένος, ούτε η ίδια η Γερμανία, από μια τέτοια εξέλιξη.

Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να επαναδιαπραγματευτεί η κυβέρνηση εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης;

Η συγκυρία που βιώνει η χώρα μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να έχουμε την πολυτέλεια να βολευόμαστε σε εύκολες και ανέξοδες προσεγγίσεις, κριτικές και καταγγελίες για το Μνημόνιο, όπως κάνει η αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση αυτή η συζήτηση δεν έχει πλέον νόημα, γιατί όλα τίθενται σε νέα βάση, λόγω των συνεχών αλλαγών στην Ευρώπη και της συνεχιζόμενης «επίθεσης» των διεθνών αγορών. Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και στις άλλες χώρες της περιφέρειας και οι λαοί μας δεν μπορούν να πληρώνουν τις ιστορικές εμμονές της Γερμανίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο σύμφωνο της σταθερότητας και τους δημοσιονομικούς του στόχους. Καμία χώρα του Ευρωπαϊκού νότου, δεν μπορεί να πιάσει αυτούς τους στόχους, σε συνθήκες ύφεσης και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πιστεύω ότι θα τεθεί άμεσα θέμα επανεξέτασης του ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων.

Η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτη, δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Πάνε για κόψιμο και τα οδοιπορικά; Οι "τροϊκανοί" κάθε φορά στις "εφόδους" τους ρωτάνε σε τι ακριβώς εξυπηρετεί η καταβολή αυτών των χρημάτων -100 με 150 ευρώ- στους στρατιωτικούς και παρά τις εξηγήσεις που δίνονται αδυνατούν να κατανοήσουν τη χρησιμότητά τους ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Όσο εκτός ελληνικής πραγματικότητας κι είναι από αριθμούς ξέρουν καλά. Τα οδοιπορικά αποτελούσαν και αποτελούν ένα πρόσθετο βοήθημα στους εξευτελεστικούς μισθούς των Ελλήνων στρατιωτικών. Ουδείς μπορεί να διαννοηθεί ότι μπορεί και αυτά να κοπούν,αλλά ποιος μετά απ΄ όσα έχουν γίνει τους τελευταίους 22 μήνες μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνει και αυτό;

Το ερώτημα είναι αν η ηγεσία του ΥΕΘΑ ,ο Π.Μπεγλίτης δηλαδή είναι διατεθειμένος να μην ενδώσει στις πιέσεις της τρόϊκας που φαίνεται να μην επιθυμεί τη συνέχιση καταβολής των οδοιπορικών.

  • Επειδή ο Παπανδρέου κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέει, μήπως θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που θα ανοίξουν τον δρόμο διαφυγής για τον Παπανδρέου;

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο προώρων εκλοφών, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν θέλουν «εκλογές αλλά αλλαγές».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως θα τιμήσει στο έπακρο την εντολή που έχουν δώσει οι Έλληνες πολίτες καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση και κατηγορεί τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πως " έχει εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική που βλάπτει τη χώρα, αλλά και την ίδια τη ΝΔ" καθώς όπως επισημαίνει "ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης και έχει αποφασίσει να καθίσει στις κερκίδες και να πετάει φωτοβολίδες".

Άμεσα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά δημοψήφισμα μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου στέλνει μήνυμα και στους υπουργούς, ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, καθώς όπως τονίζει η κοινωνία απεχθάνεται τα ημίμετρα και διψάει για πραγματικές δίκαιες αλλαγές.

" Αυτός είναι ο στόχος μας, πραγματικές, δίκαιες αλλαγές παντού" τονίζει χαρακτηριστικά ενώ αφήνει αιχμές για όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις καθώς όπως λέει θα χάσουν προνόμια τα οποία και απολάμβαναν χρόνια σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Η κοινωνία απεχθάνεται τα ημίμετρα

" Μπορεί να έχουμε απέναντί μας κάθε φορά κάποια συντεχνία, αλλά έχουμε σύμμαχό μας την κοινωνία που απεχθάνεται τα ημίμετρα", δηλώνει στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως " το πάρτι σε βάρος των επόμενων γενεών τελειώνει." Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται σίγουρος πως η Συμφωνία για την Ελλάδα θα εφαρμοστεί, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι καταθέσεις είναι εγγυημένες καθώς πλέον η χώρα μας διαθέτει το πιο εγγυημένο και διασφαλισμένο τραπεζικό σύστημα σε όλη την ευρωζώνη.

Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

Βάζοντας τέλος στα σενάρια για έξοδο από το ευρώ, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει πως "αν όλοι κάνουμε τη δουλειά μας, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες δημιούργησε το επείγον των αποφάσεών μας".

Ναι στο ευρωομόλογο

Τέλος τάσσεται και πάλι υπέρ της έκδοσης του ευρωομολόγου ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν τον φοβίζει η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αρκεί αυτή να συνοδευτεί με ένα βαθύτερο εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πηγή


Επειδή θεωρώ πως οι Ιταλοί, ξαναφέρνουν στην επιφάνεια αυτό που ζήτησα από τον… Μάρτιο του 2010, επιτρέψτε μου να σας κουράσω με την αναδημοσίευση αυτής της Ανοιχτής Επιστολής, αυτή τη φορά από εδώ

Δημήτρης Ιατρόπουλος

Κυρίες και Κύριοι, Αδελφοί Συνέλληνες.

Τώρα που πέσανε πια όλες οι μάσκες, τώρα που η χώρα αυτή, για άλλους Πατρίδα, για άλλους χώρος επιχειρήσεων και για άλλους κερδοσκοπικός παράδεισος, κινδυνεύει όχι πλέον να πτωχεύσει αλλά να σβηστεί απ τον παγκόσμιο χάρτη κυριολεκτικά, σε ελάχιστα μονάχα χρόνια, τώρα λοιπόν που οι κατεργάρηδες μέσα κι έξω απ τον τόπο, είναι τόσοι πολλοί ώστε να μην υπάρχουν πάγκοι για να καθίσουν, ας κοιταχτούμε στα μάτια, στα ίσα, κι ας κουβεντιάσουμε σταράτα και κάθετα.

Γνωριζόμαστε όλοι σ’ αυτό τον τόπο. Εννοώ κι εσάς τους 10.000 –δεν είσαστε περισσότεροι- κι εμάς που παροικούμε την Ιερουσαλήμ της Ενημέρωσης ως ένοικοι του Δημόσιου Βήματος αυτής εδώ της τραυματισμένης Δημοκρατίας.

Δεν ωφελεί κανέναν μας πια, η Οπισθοδακτυλοκρυψία, το Συναξάρισμα, η Επαγγελματική Υποκρισία και το Αλληλοπαραμύθιασμα. Η Ελλάδα έγινε Μπατεσκυλαλεσταρία. Απευθύνομαι σ’ εσάς, -με ξέρετε όλοι, περνάτε καλά μαζί μου όταν «τα χώνω» από τηλεοράσεως, έχετε διασκεδάσει με τα τραγούδια μου, κοντά μισόν αιώνα τώρα, και σε κάποιες εξαιρέσεις σας μάλιστα, έχετε επικοινωνήσει και με τον καθαρό ποιητικό μου λόγο, κλπ.

Απευθύνομαι σ εσάς, διότι εσείς κυβερνάτε εδώ και πολλά χρόνια τον τόπο. Αγοράζετε και εξαγοράζετε επίορκους, ανίκανους και φτωχομπινέδες πολιτικούς, -οι εξαιρέσεις, πασίγνωστες και φωτεινές δεν αρκούν να τουμπάρουν τη ζυγαριά- φτιάχνετε νόμους και καθιερώνετε διατάξεις σύμφωνα με τα κλειστά δικά σας συμφέροντα, γράφοντας στα παλιά σας τα παπούτσια το λαό αυτής της χώρας. Τον οποίο συχνά πυκνά φωνάζετε να σκύψει κι άλλο και να βγάλει απ τη μύγα το ξύγκι να το καταθέσει στις ατέλειωτες τεράστιες δεξαμενές χρημάτων που είτε κληρονομικά, είτε με τη δικιά σας μαεστρία και ικανότητα, έχετε αποθηκεύσει για πολλές-πολλές γενιές των οικογενειών σας.

Απευθύνομαι σ’ εσάς γιατί δεν είσαστε όλοι παλιοτόμαρα, η συντριπτική σας πλειοψηφία έχει σπουδάσει, συνήθως στο εξωτερικό, έχετε λάβει και ελληνική παιδεία, ξέρετε γλώσσες αλλά μιλάτε και την ελληνική πολύ καλά.

Έχετε διαβάσει ιστορία και μετέχετε των παραδόσεων στο βαθμό που οι τελετές τους σας εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ ψυχικής ευφορίας.

Πολλοί από σας είσαστε και αληθινά φιλοπάτριδες. Και βοηθάτε μακριά από τη δημοσιότητα με συγκεκριμένο φιλανθρωπικό έργο.

Κανείς δεν δικαιούται να σας βάλει σ’ ένα καζάνι όλους μαζί, έτσι απλουστευτικά και αφελώς.
Απευθύνομαι λοιπόν σ εσάς, γιατί ετούτες τις μέρες η Ιστορία μας η Ελληνική, μας χτυπάει τα τζάμια των παραθύρων, έρχεται τη νύχτα στον ύπνο μας, κυκλοφορεί αμεταμφίεστη πλέον στους δρόμους μας, τη βλέπετε βουρκωμένη να κρεμιέται σαν την πρώτη τυχούσα πουτάνα στα περίπτερα…

Κατ αρχήν, εσείς οι τραπεζίτες μας. Όπως η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας ομολογεί, το ενεργητικό σας είναι 580 δισεκατομμύρια Ευρώ. Τα τελευταία χρόνια μονάχα, κερδίσατε 350 δις!

Κι εσείς οι επιχειρηματίες μας. Τα «Νέα» γράφανε το Μάη του 09, αυτό που αποκαλύπτει το παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, ότι έχετε 10.000 οφ- σορ εταιρίες δικές σας και κάνετε κάθε χρόνο τζίρο, 500 δις! 6.000 από σας χρωστάτε 15 δις ευρώ στο κράτος! Αλλά τα ρέπος σας, γίνανε τα τελευταία χρόνια 277 δις ευρώ! Και οι προθεσμιακές σας καταθέσεις στις τράπεζες είναι άλλα 136 δις! Και το επίσημο Ενεργητικό των επιχειρήσεών σας, (τα λέει η ICAP αυτά) έχει φτάσει στα 700 δις!

Την ίδια ώρα αυτή η κυβέρνηση, έχει κιόλας ανακοινώσει τη χρηματοδότησή σας με 10 δις ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, με άλλα 7,2 δις ευρώ μέσω του Επενδυτικού Νόμου, με άλλα 6 δις μέσω των «Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», ενώ άλλα 4 δις ευρώ σας τα χαρίζει για τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλετε!

Τι άλλο θέλετε πια; ΄Ελεος!

Εσείς οι εφοπλιστές μας, πάλι, το έλλειμμα των 30 δις ευρώ για το οποίο πάμε να βουλιάξουμε έναν ολόκληρο λαό στη μιζέρια, ισοδυναμεί, («Καθημερινή» (8/9/2009)), με μια και μόνο παραγγελία σας για τη ναυπήγηση των νέων 777 ποντοπόρων πλοίων σας εντός του 2009!
Όσο για σας αρχοντοδεσπότες, με την αμύθητη περιουσία που δεν μπορεί να μετρηθεί καν, τι να πει κανείς, οι αριθμοί χλομιάζουν! Δισεκατομμύρια ευρώ, τεράστια φιλέτα της χώρας, χιλιάδες ακίνητα, κτήρια, μέγαρα, καταθέσεις, μετοχές, ΜΚΟ μαϊμούδες, λιβάδια, κοπάδια…

Λοιπόν; Τι θα κάνουμε Κύριοι;

Βλέπετε ένα λαό στη συντριπτική του πλειοψηφία ολιγογράμματο, μαστουρωμένο απ τον μπανιστηρτζίδικο λαϊκισμό, και πανικόβλητο. Έχετε κι εσείς, -ξέρετε ποιοι- ευθύνη γι αυτή την κατάντια.

Βλέπετε αναρίθμητους προβοκάτορες να καταστρέφουν τα πάντα, να καίνε τη χώρα βάσει σχεδίου, να βομβαρδίζουν την όποια εναπομείνασα εθνική φυσιογνωμία, να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό.

Βλέπετε μια νεολαία ζαλισμένη, και με το δίκιο της. Βλέπετε την ξευτίλα, την υποτέλεια, την υποταγή, η Ελλάδα κινδυνεύει για πρώτη φορά μετά από την ΄Αλωση της Πόλης με μια καινούργια Άλωση.

Θα το επιτρέψετε; Τι σόι αίμα κυλάει στις φλέβες σας; Πόσο νομίζετε ότι θα ζήσετε; Μια μπριζόλα χωράει η κοιλιά σας κι αυτή μετά από άδεια του γιατρού. Για τους απογόνους σας φροντίσατε δεν κινδυνεύουν για πολλές γενιές, τα είπαμε.

Δεν υπάρχει ανάμεσα σας ένας Έλληνας μωρέ, μια αληθινή Ελληνίδα, να βουρκώσει επιτέλους, γαμώ τα λεφτά σας, γαμώ;

Η πατρίδα κυλιέται σαν τσούλα στα πεζοδρόμια, οι κωλοσύμμαχοι βγάζουνε όλα τους τα κόμπλεξ, οι ανθέλληνες περιμένουν σαν κοράκια να μοιράσουν τις σάρκες μας, κι εσείς μετράτε τι ακόμα θα κερδίστε απ’ αυτό το σαρακοφαγωμένο «νεοελληνικό» κρανίο, που πάνε να του αφαιρέσουν εντελώς τη φαιά ουσία απ την κρανιακή κάψα;

Τα παιδιά μας μισογραμματιζούμενα, οι γέροι μας πανικόβλητοι, οι ψυχές μας πεταγμένες στα πεζοδρόμια, τα όνειρά μας σκέτοι εφιάλτες, ηγέτες δεν έχουμε, πολιτικούς δεν έχουμε, πνευματικούς ανθρώπους δεν έχουμε, μαλάκες οι περισσότεροι, τελεία ο τόπος και πάμε για την παύλα.

Δημήτρης Ιατρόπουλος

ΥΣΤΕΡΟΛΟΓΙΟΝ: Ε, όχι λοιπόν, όχι! Εσείς κυβερνάτε! Κάντε κάτι. Τη σκόνη μονάχα να δώσετε, σώθηκε η πατρίδα. ΄Εχετε και τον τρόπο και τη δύναμη. Κρατείστε την Ελλάδα, γιατί φεύγει! Και δεν το θέλετε ούτε εσείς, που διαβάζετε την ιστορία, να σας σκατοψυχάνε οι μεταγενέστεροι! Δώσετε στην Ελλάδα τη σκόνη από τα αμύθητα πλούτη σας, για να μην διαλυθεί η σκόνη της μνήμης σας κάποτε, στους πέντε ανέμους. Κάντε αυτό που πρέπει. Τώρα. Εσείς, και αμέσως!

Παράλογοι καιροί απειλούν πια να μας τρελλάνουν όλους. Κάτι η ζέστη, κάτι η πολιτική, πόσο να αντέξει το καημένο το μυαλό. Ακούς φερ’ ειπείν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ποιάς;) από την Πρέβεζα, να σου ζητάει ομόνοια, και τρελλαίνεσαι, δεν ξέρεις πια πώς να σχολιάσεις. Με ποιόν να κάνεις ομόνοια; Με τους υπαλλήλους της τρόικας που καταστρέφουν τη χώρα;

Θα περίμενε κανείς να βρεθεί στις ΗΠΑ κάποια πολιτική δύναμη να πει το προφανές. Γιατί κύριοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συζητάτε για τα ελλείμματά σας και ετοιμάζεστε να τσακίσετε κι αυτά τα ελάχιστα μέτρα που πήρατε για την περίθαλψη των πολιτών, και δεν μαζεύετε τα στρατά σας από το Ιράκ και το Αφγανιστάν; Γιατί εξακολουθείτε να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα για πολεμικούς σκοπούς από όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί; Είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι ή σκοπεύετε όντως να τα χρησιμοποιήσετε, να κάνετε δηλαδή έναν παγκόσμιο πόλεμο αν σας δοθεί η ευκαιρία; Γιατί επιτρέψατε, μετά από μια δεκαετία πολέμων στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ να σας χρησιμοποιήσει για να ξαναρχίσει δύο πολέμους, στη Λιβύη και τη Συρία, και να απειλεί με έναν τρίτο, εναντίον του Ιράν;

Τέτοια πολιτική δύναμη δεν έχει παρουσιασθεί. ‘Όπως και κανείς, ή σχεδόν, σε Ευρώπη και Αμερική δεν διερωτάται γιατί πρέπει να αποφεύγουν παντού και σκανδαλωδώς τη φορολογία οι υπερπλούσιοι. Επί χρόνια, η γελοιότητα που ακούει στο όνομα Σοσιαλιστική Διεθνής συζητάει, χωρίς να κάνει τίποτα, μήπως βάλει τον φόρο Τόμπιν επί των χρηματιστιριακών συναλλαγών. Πόσος είναι ο φόρος Τόμπιν; ‘Ένα δεκάκις χιλιοστό επί της αξίας της συναλλαγής. Ε, ούτε αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Φτάσαμε στο σημείο να γράφει άρθρο ο μεγαπλούσιος Warren Buffet, με ετήσιο φόρο εισοδήματος επτά εκατομμύρια δολλάρια, για να διαμαρτυρηθεί επειδή φορολογούν αυτόν και τους φίλους του σκανδαλωδώς χαμηλά! Εξηγεί ότι είναι σαχλαμάρες η άποψη ότι οι επενδυτές αποθαρρύνονται να κάνουν επενδύσεις γιατί θα τους φορολογήσουν τα κέρδη. ‘Oσο κι αν τα φορολογήσουν, κάνουν τις επενδύσεις γιατί κερδίζουν. Κάτι θα ξέρει, αφού όλη του τη ζωή τοποθετεί κεφάλαια σε επενδύσεις. Αλλά η ευρωπαϊκή αριστερά δεν κάνει το ζήτημα αυτό αντικείμενο καμπάνιας. Αντίθετα συναγωνίζονται κι αυτοί ποιος θα μειώσει περισσότερο τους φόρους. Χωρίς φόρους οι εξωγήινοι θα πληρώνουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία; Μάλλον όχι, θα τα καταργήσουμε κι αυτά.

Ευρωπαϊκή παρακμή: Από τον Βολταίρο στον … Σόρος!

Στην Ευρώπη, μητέρα των παγκόσμιων ιδεών από τον Βολταίρο μέχρι τον Σαρτρ, το μέλλον της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ποιοί το συζητάνε στις μεγάλες εφημερίδες της; Πρόσωπα σαν τον χρηματιστή Σόρος και τον άνθρωπο της Goldman Sachs ‘Οτμαρ ‘Iσσινγκ. Ο πρώτος χρησιμοποιήθηκε για να αναγκάσει τη Βρετανία να βγει από τον ευρωπαϊκό νομισματικό μηχανισμό. Ο δέυτερος ήταν ο αρχιτέκτονας του μονεταριστικού τέρατος του Μάαστριχτ. Τώρα πως μπορούν να συμπίπτουν σε ένα πρόσωπο οι ευθύνες για τη γερμανική νομισματική πολιτική, για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική και για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγαλύτερης και μάλιστα αμερικανοεβραϊκής τράπεζας στον κόσμο, αυτό δεν θα το ερμηνεύσουμε εμείς.

Ο Σόρος προτείνει τώρα στο Σπήγκελ να φύγει η Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλλία από το ευρώ. Εκπρόσωπος πιθανώς μιας μερίδας του εβραϊκού ιδίως χρηματιστικού κεφαλαίου, αυτής ίσως που συγκροτείται γύρω από τους Ρότσιλντ, θα μπορούσε να θέλει την Ελλάδα εκτός ΕΕ, να περιπλανιέται, μαζί με την Κύπρο, στα θολά νερά μιας ισραηλινής ζώνης επιρροής. Το δυσάρεστο είναι ότι έχει πιθανώς πολύ μεγαλύτερη επιρροή από τους ¨Ελληνες πολίτες στην ελληνική κυβέρνηση! Φυσικά, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτά όντως συμβαίνουν, ούτε ποιές είναι οι προθέσεις καθενός κάθε φορά. Μακάρι να αδικούμε τον κ. Σόρος. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τα σκεφτόμαστε, όσοι αγαπάμε τη χώρα μας, αγνοώντας τη διατυπωμένη ως πολιτική ορθότητα απαίτηση αυτολογοκρισίας, στην οποία τόσοι και τόσοι υποκύπρουν, γιατί αν όντως τα σκέφτονται, και δεν θα μας το πουν και πολύ σοβαρές θα είναι οι συνέπειες!

‘Ηταν από την αρχή απίστευτη γελοιότητα να υποστηρίζεται στα σοβαρά ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση οφείλεται στο ότι οι ‘Ελληνες είναι κλέφτες και τεμπέληδες και η χώρα έχει μεγάλο δημόσιο τομέα. Με αυτήν ακριβώς την άποψη βομβάρδισαν την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη, επί δύο χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση και η κάθε είδους ελληνική “ελίτ”, που ίσως βέβαια είναι ειλικρινείς όταν αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως κρατικοδίαιτους κλέφτες και τεμπέληδες, γιατί αυτό ακριβώς είναι οι ίδιοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία! Σήμερα, όμως, με τη μισή Ευρώπη σε μνημόνιο και τους οίκους να υποβαθμίζουν τις ΗΠΑ, μπορεί κανείς στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι η μικρούλα για τα ευρωπαϊκά μεγέθη Ελλάδα, άντε και η Πορτογαλλία είναι το πρόβλημα της Ευρώπης; ¨Ώστε να πρέπει να τις διώξει για να βρει το δρόμο της; Διερωτάται λοιπόν κανείς προς τι η συζήτηση περί εκδίωξης της Ελλάδας. Πόσο πιθανό είναι άλλωστε να επιβιώσει ευρωζώνη και ΕΕ, αν αρχίσουν να διώχνουν χώρες. Το πιθανότερο είναι να γνωρίσει στη συνέχεια την τύχη των 10 μικρών νέγρων της Αγκάθα Κρίστι. Το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει η αποπομπή έστω και μίας χώρας από την Ενωση είναι ότι πάει, τελείωσε η Ευρώπη.

Αλλά το πιο εκπληκτικό σημάδι της απίστευτης ευρωπαϊκής παρακμής είναι ότι το μέλλον της ΟΝΕ και της ΕΕ συζητείται με όρους συστημικών κινδύνων για τις τράπεζες. Ουδείς θέτει το πολιτικό ζήτημα, αφού, καλώς ή κακώς, η ΕΕ είναι το μεγάλο μεταπολεμικό πολιτικό σχέδιο των ευρωπαϊκών λαών.

Ποιους εξυπηρετεί η διάλυση της ΕΕ

Από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης διερωτάται κανείς αν υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να ξεμπερδεύουν, μια και καλή, με το ευρώ και, κατ’ επέκταση, με το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα. Τεσσάρων ειδών δυνάμεις θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο, άδοξο τέλος της ‘Ενωσης:

- αυτοί που θέλουν να αποκαταστήσουν το νομισματικό μονοπώλιο των ΗΠΑ και, άρα, τη χρηματοδότηση της αμερικανικής οικονομίας

- όσοι φοβούνται ότι, είτε έτσι, είτε αλλοιώς, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να πάρουν μέτρα εναντίον των αγορών και η Ευρώπη θα ξαναγίνει εθνική, κάποιας μορφής δηλαδή συγκερασμός εθνικών προτεραιοτήτων, κάτι που θα σπρώξει και τις ΗΠΑ σε μια μορφή επανεθνικοποίησης του κράτους τους, σε μεγάλο βαθμό πλέον υποχείριο χρηματιστικών και των άλλων συνδεόμενων άλλωστε Λόμπυ. Στο τελευταίο άρθρο του στους Φαϊνάσιαλ Τάιμς Ντώυτσλαντ, ο κ. ‘Ισσινγκ, που επίσης αφήνει να αιωρείται η αποβολή της Ελλάδας, θέτει την Ευρώπη ενώπιον του διλήμματος, που μπορεί να διαβαστεί και ως απειλή: ή θα διαλυθείτε, ή θα προστατεύσετε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Ανεξάρτητη η ΕΚΤ καλείται να είναι από τις κυβερνήσεις και τους λαούς που ακόμα τις εκλέγουν. Ανεξάρτητη ΕΚΤ σημαίνει απλούστατα ΕΚΤ όργανο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.

- Όσες τυχόν δυνάμεις επιθυμούν μια “κλασική” πολεμική διέξοδο στην κρίση, αρχικά με τη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής από τον Ατλαντικό έως το Πακιστάν σε εμπόλεμη ζώνη, οι ίδιες δυνάμεις που εξέτρεψαν τις αραβικές επαναστάσεις σε επιχειρήσεις ανατροπής των καθεστώτων Καντάφι και ‘Ασαντ, ποντάρουν στην εμφύλια σύρραξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, στήριξαν τη διάσπαση του Σουδάν, θέλουν τους Κούρδους σε ρόλο αποσταθεροποιητή όλης της Μέσης Ανατολής και ετοιμάζουν, εδώ και χρόνια, τον μεγάλο πόλεμο κατά του Ιράν. Η διάλυση της ΕΕ θα σημάνει, πριν από όλα, τη μείωση του διεθνούς πολιτικού βάρους της Γερμανίας και της Γαλλίας, δύο δυνάμεων που, παρά τις ταλαντεύσεις τους και την αεροπειρατεία ιδίως της Γαλλίας από τον Σαρκοζί, είναι ενστικτωδώς αντίθετες σε τέτοιες πολεμικές κλιμακώσεις. (Καλό θα ήταν οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας να παίρνουν σοβαρά υπόψιν τους τον εκρηκτικό χαρακτήρα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αντί να παίζουν, όπως πράττουν φοβούμεθα, εν ου παικτοίς)

- Οι δυνάμεις του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού και του γαλλικού (μετα)φασισμού της Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, κύριων τώρα εκφραστών στην Ευρώπη της άποψης της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα

Τρεις δρόμοι μπροστά στην Ευρώπη

Σήμερα, τρεις προοπτικές διαγράφονται στην Ευρώπη:

- η μετατροπή της σε δικτατορία των αγορών, με γερμανική διαμεσολάβηση

- η διάλυσή της σε συνθήκες χάους και αποσύνθεσης

- η ριζική μεταρρύθμισή της σε προοδευτική κατεύθυνση, προς τη συγκρότηση μιας δύναμης ικανής να αντιταχθεί στον χρηματοπιστωτικό ολοκληρωτισμό.

Η τελευταία λύση μοιάζει η λιγότερο πιθανή, η ίδια η επίθεση όμως του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, είναι τόσο βίαιη και ριζοσπαστική, που δημιουργεί, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, συνθήκες λαικών εξεγέρσεων στην Ευρώπη και συγκρότησης ενδεχομένως μιας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς, ίσως και μιας νέας συμμαχίας εργαζομένων και βιομηχανίας. Προς το παρόν βέβαια η δυνατότητα αυτή είναι θεωρητική, αλλά και προσκρούει στον εκφυλισμό των παραδοσιακών πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ίδια η ζωή όμως τη χρειάζεται και τη ζητάει.


Με κυμαινόμενα χωρικά ύδατα θα άρχιζαν νέες ατέρμονες αναζητήσεις των μέσων γραμμών

Τα ψιχία των στοιχείων από το βιβλίο του έμπειρου στα αεροναυτιλιακά ζητήματα, Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, που ήρθαν προσφάτως στη δημοσιότητα, φέρνουν στην επιφάνεια αθέατες συνέπειες των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συζητήσεων-διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκίνησαν το 1978 με πρωτοβουλία-πίεση της Τουρκίας και βρίσκονται στην 50ή συνάντηση.

Εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος προκύπτει ότι αυτή η πρωτοβουλία της Τουρκίας είχε διπλό στόχο σε βάρος της Ελλάδας.

* Οσο συνεχίζονται οι ατέρμονες συζητήσεις, η Ελλάδα στερείται την άσκηση του δικαιώματός της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ επί 33 χρόνια.

* Το ίδιο χρονικό διάστημα των συζητήσεων αυτών, η Τουρκία έχει πετύχει μέσω του ΝΑΤΟ και του ICAO δικαιώματα στο Αιγαίο που δεν της ανήκουν, εκμεταλλευόμενη ενδεχομένως και την ολιγωρία ελληνικών υπηρεσιών, καθώς οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών δεν μπήκαν σοβαρά στον κόπο να αναπροσαρμόσουν και να «εκμοντερνίσουν» την εξωτερική πολιτική ανάλογα με τις ευκαιρίες που προσέφεραν οι εκάστοτε περιστάσεις.

«Από τα στοιχεία»

Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα «δικαιώματα»-στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αγκυρα αυτή την 30ετία να τα χρησιμοποιήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν και όποτε συμφωνηθεί η προσφυγή σ’ αυτό. Αλλωστε, υπάρχει καταγεγραμμένη από το 2002 η σαφής δήλωση του προέδρου του δικαστηρίου σε συνέντευξή του: «Η απόφαση και το αποτέλεσμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ κ.λπ. θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι Ελληνες και οι Τούρκοι δικηγόροι».

Ετσι, αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις, που για την ελληνική πλευρά προσφέρουν το πρόχειρο επιχείρημα «της ησυχίας στο Αιγαίο», επί της ουσίας δείχνουν ότι εξυπηρετούν μόνο την Αγκυρα. Μέσω αυτού του τρόπου, αυτή στερεί από την Ελλάδα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από τον ορυκτό πλούτο, δεδομένου ότι, με τις ατέρμονες συζητήσεις, δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να οριοθετήσει και να αξιοποιήσει την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ στα όρια του FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης (Αιγαίο), στο οποίο η Αγκυρα έχει μηδαμινά έως ελάχιστα νόμιμα δικαιώματα. Παράλληλα, με τις συζητήσεις αυτές, η Τουρκία επιδιώκει να προβεί η Ελλάδα σε παραχωρήσεις που εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα.

Οι συζητήσεις του 2003 για συμφωνία καθορισμού διαφορετικού εύρους χωρικών υδάτων, που αποτελεί τη βάση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε διαφορετικές περιοχές, αλλά ακόμη και στα ίδια νησιά, βρίσκονται ένα βήμα πριν αποτελέσουν οριστικό γεγονός. Αυτό ενισχύεται από τις αναφορές στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αλλά και από τη μετέπειτα συνέντευξη του τότε υπουργού Αμυνας Σπηλιωτόπουλου στη «Χουριέτ», τον Ιούνιο του 2004: «…τα χωρικά μας ύδατα μπορούν σε άλλες περιοχές να είναι 3 ν.μ., σε άλλες 6 ν.μ. και σε άλλες 9 ν.μ. κ.λπ.». Εκτός τούτων, το διαφορετικό εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων περιγράφεται με ακρίβεια για συγκεκριμένα νησιά στο πρόσφατο βιβλίο του κ. Μπουλούκμπασι.

Παραχωρήσεις

Σε περίπτωση κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με αυτή τη θέση της Τουρκίας για διαφορετικό εύρος των χωρικών μας υδάτων, εγκλωβίζεται η Αθήνα σε παραχωρήσεις και σε παραβάσεις της διεθνούς νομιμότητας, που εξυπηρετούν μόνον τα τουρκικά οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά συμφέροντα:

* Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1958 στη Γενεύη και στο Montego Bay του 1982, με το αιτιολογικό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ. Το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας εξασφαλίζει τη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου, το αδιαίρετο δηλαδή της κυριαρχίας του κράτους. Με τη συγκεκριμένη, ενδεχόμενη συμφωνία ποικίλου εύρους χωρικών υδάτων, άλλη Ελλάδα θα έχουμε στον ηπειρωτικό χώρο και… ολίγη Ελλάδα στα ελληνικά νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

Ετσι η Αθήνα, αν συμφωνήσει, θα παραβιάσει τη σύμβαση-διεθνή νομιμότητα… σε βάρος της Ελλάδας, η οποία την έχει επικυρώσει, ενώ δεν… θα την παραβιάζει η Αγκυρα, που δεν την αναγνωρίζει.

* Η διατήρηση των 6 ν.μ. στις ανατολικές και βόρειες πλευρές των ανατολικών νήσων και η επέκταση στα 12 ν.μ. στις δυτικές πλευρές τους αποτελεί μια έξυπνη τουρκική πολιτική με άγνωστες συνέπειες. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αδύνατον να καταγραφούν και να συμφωνηθούν οι άπειρες μέσες γραμμές για να οριοθετηθούν τα διαφορετικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα οι διερευνητικές συζητήσεις να διαρκέσουν επ’ άπειρον, με ζημιωμένη μόνο την Αθήνα, που δεν θα μπορεί να οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Σε αντίθεση με την Αγκυρα, που στην ουσία δεν έχει ή έχει ελάχιστα δικαιώματα στην ΑΟΖ του Αιγαίου.

* Επιπλέον, μια τυχόν συμφωνία για τη διατήρηση των 6 ν.μ. ανατολικά και βόρεια των ακτών των ανατολικών νησιών και η επέκταση στα 12 ν.μ. στη δυτική πλευρά τους, υποκρύπτει πολλά επικίνδυνα σημεία, που μπορεί να παραδώσουν το μισό Αιγαίο στην Τουρκία.

1 Ενισχύουν τη θέση της Τουρκίας ότι να νησιά αποτελούν επέκταση της ηπειρωτικής Τουρκίας, αφού η Ελλάδα αποδέχεται τα 6 ν.μ. απέναντι από τις τουρκικές ακτές και τα 12 ν.μ. απέναντι από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ετσι, το Διεθνές Δικαστήριο, εφαρμόζοντας την αρχή της ισότητας, είναι πολύ πιθανό να εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νησιά του Ανατ. Αιγαίου έχουν μόνο χωρικά ύδατα, αλλά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει, καθώς το Δικαστήριο, σε πρόσφατη απόφασή του (2009) για το Serpents Island (το Νησί των Φιδιών) στη Μαύρη Θάλασσα, που ανήκει στην Ουκρανία και βρίσκεται κοντά στη Ρουμανία, επιμένει ότι το νησί αυτό δεν έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα, ενισχύοντας έτσι τη θέση της Τουρκίας.

Μισό Αιγαίο

Κατ’ ανάλογο τρόπο, αν υπάρξει ελληνοτουρκική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, είναι πιθανόν τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο να… βρεθούν χωρίς υφαλοκρηπίδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η τουρκική υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ να φτάσουν μέχρι τη μέση του Αιγαίου και μέχρι την Αίγυπτο στην περίπτωση του Καστελόριζου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας.

2 Με μια τέτοια ενδεχόμενη συμφωνία καταργούνται αυτομάτως τα 10 ν.μ. του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου (γίνονται αλλού 6 ν.μ. και αλλού 12 ν.μ.), με αποτέλεσμα να μπορούν τα τουρκικά μαχητικά να έχουν πρόσβαση σε όλο το Αιγαίο και χωρίς να εφαρμόζουν τους κανόνες του ICAO για κατάθεση σχεδίων πτήσης κ.λπ., γεγονός που θα εξασθενήσει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

3 Με τη διαφοροποίηση των ισχυόντων χωρικών υδάτων, η Τουρκία θα απαιτήσει την αναδιάταξη του FIR Αθηνών και της περιοχής έρευνας και διάσωσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δίκτυο των αεροδιαδρόμων στο FIR Αθηνών να καταρρεύσει και η Ελλάδα να χάσει τα 250 εκατ. ευρώ που εισπράττει ετησίως από τα τέλη υπέρπτησης και χρήσης αεροδιαδρόμων -και τούτο γιατί η δημιουργία νέων αεροδιαδρόμων θα απαιτήσει την έγκριση της Αγκυρας.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πρόσφατες διαταγές του ΝΑΤΟ, που απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά, για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, να υπερίπτανται των ελληνικών νησιών του Ανατ. Αιγαίου, ενώ προωθεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου, αφού έδωσε στο υποστρατηγείο της Λάρισας τον έλεγχο μόνο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις για την έρευνα και άντληση φυσικών πόρων από την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα βρίσκονται «σε καλό δρόμο». Η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει ποιος είναι αυτός ο «καλός δρόμος» που έχει βρει, γιατί αν υπονοεί τη διαφοροποίηση των χωρικών υδάτων, σ’ ένα είδος «χτένι» (6, 10, 12 ν.μ.), τότε θα βρεθεί μπροστά σε διαμελισμό της κυριαρχίας της χώρας.

Πηγή


Η Διεθνής Έκθεση Θεσσα­λονίκης και η εκεί πρωθυ­πουργική παρουσία ήταν παλαιότερα μια πρώτης τά­ξεως ευκαιρία προβολής του όποιου κυβερνητικού έργου και ταυτοχρό­νως του καθησυχασμού των όσων ανησυχιών της κοινής γνώμης για την πορεία της οικονομίας. Ήταν επίσης μια καλή ευκαιρία για εξαγγελίες «μεγάλων έργων» και μέτρων ενίσχυ­σης ειδικών πελατειακών ομάδων οι οποίες, λόγω διαπραγματευτικής δύ­ναμης, είχαν λαμβάνειν από τον κρα­τικό κορβανά.

Ενίοτε, όμως, η ΔΕΘ μπορούσε να αποδειχθεί θανάσιμη παγίδα για έναν απρόσεκτο πρωθυπουργό – κάτι που επιβεβαιώθηκε απολύτως με τη μοιραία απάντηση Καραμανλή, το 2008, σε ερώτημα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Εκείνη η «ατυχής» ημέρα του τότε πρωθυπουργού σήμανε την αρχή της δημοσκοπικής κατρακύλας και της πολιτικής απαξίωσης της Ν.Δ. και της κυβέρνησής της. Η τελευταία κατέληξε σε μια βαρύτατη εκλογι­κή συντριβή και μια εσωκομματική κρίση υπαρξιακών διαστάσεων, από την οποία ακόμη και σήμερα το κόμ­μα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγωνίζεται να συνέλθει – με μέτρια πάντως επιτυχία.

Με το φάντασμα της συντριβής Κα­ραμανλή να πλανάται ακόμη και στις μέρες μας πάνω από το Μαξίμου -καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου βιώνει μία από τις χειρότερες φάσεις της θη­τείας του -, είναι εύλογο ο νυν πρω­θυπουργός να αναζητεί εναγωνίως μια «συσκευασία» που θα του επιτρέ­ψει να... φύγει από τη Θεσσαλονίκη πολιτικά «σώος».

Η τρόικα απαιτεί...

Με όλους τους δείκτες της οικο­νομίας υπό κατάρρευση, η τρόικα απαιτεί επιτάχυνση της ίδιας πολιτι­κής που έχει οδηγήσει κράτος, οικο­νομία και κοινωνία ένα βήμα πριν από την πτώχευση:

Καταργήσεις φορέων,

ενιαίο μισθολόγιο και μείωση του μισθολογικού κόστους,

απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις,

περαιτέρω επιδείνωση του ασφαλι­στικού και της Υγείας, ιδιωτικοποίηση και της Παιδείας,

σκλήρυνση στα φορολογικά.

Από τα παραπάνω ένα στοιχείο έχει απόλυτη προτεραιότητα: οι ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη βγαίνουν στον «αέρα» ρεπορτάζ τα οποία μιλούν για «πάγω­μα» κάποιων απ’ αυτές σε διάφορους τομείς: λιμάνια (ΟΛΘ), νερό (ΕΥΑΘ), τζόγος (ΟΠΑΠ), ενέργεια κ.λπ. Ωστό­σο... μην μασάτε: αυτό που σας λέμε επί μήνες – ότι η πρώτη και σημαντι­κή προτεραιότητα της τρόικας είναι οι ιδιωτικοποιήσεις – ισχύει... «στο ακέραιο».

Το στοιχείο που αποτελεί τροχο­πέδη στην επιτάχυνση του ξεπουλή­ματος δεν είναι η χρηματιστηριακή πτώση των μετοχών των εν λόγω εται­ρειών, αλλά οι εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τους τελικούς αποδέκτες των κρατικών εταιρειών.

Για παράδειγμα, καθώς το τραπε­ζικό τοπίο μένει ανεκκαθάριστο, δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι τα επόμενα σχήματα, ποιες συγχωνεύ­σεις θα γίνουν, με ποιους όρους, όπως και πώς θα ξεκαθαρίσουν οι κρατικές συμμετοχές σε ιδιωτικές τράπεζες - άρα, προφανώς, εδώ υπάρχει εκ των πραγμάτων φρένο. Το τοπίο στον τομέα της ενέργειας είναι ακόμη πιο περίπλοκο, ενώ στα νερά δεν έχει ξε­καθαρίσει η μάχη μεταξύ Γάλλων και Γερμανών για το προβάδισμα. Επίσης, στα λιμάνια και τις άλλες υποδομές, δεν είναι ξεκάθαρα τα μερίδια των εν­διαφερομένων, επομένως η αναμονή θεωρείται δεδομένη.

Όσο για την πιθανότητα να υπάρξει αλλαγή ατζέντας και στρατηγικής στο θέμα των εκποιήσεων, αυτή θα πρέ­πει να θεωρείται μηδαμινή, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης, με το επιχείρημα ότι ο ι πολύ χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές των περισσότερων εταιρειών θα πρέπει να φέρουν αναβολή στην ιδιω­τικοποίηση κάποιων απ’ αυτές.

Το βράδυ της περασμένης Παρα­σκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «υπάρ­χουν κι άλλοι τρόποι για αποκρατικο­ποιήσεις».

Τι εννοούσε; Ότι οι εταιρείες θα πουληθούν ανεξαρτήτως τιμής. Ξεφούρνισε, μάλιστα, ένα απίστευτο σενάριο: Ότι θα βρεθούν «επενδυ­τές» οι οποίοι θα αγοράσουν σήμερα σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ αργότε­ρα – όταν ανέβουν οι αποτιμήσεις και οι τιμές των μετοχών σε «αξιοπρεπή» επίπεδα – θα καταβάλουν στην κυ­βέρνηση... υπερτίμημα. Εκπληκτικά πράγματα για να λέγονται στα σοβα­ρά, ακόμη και τον... Αύγουστο. Είναι, ωστόσο, δηλωτικά των κυβερνητικών προθέσεων: πουλάμε τώρα – ακόμη και τζάμπα -, αφού πρώτα ξεκαθαρί­σει ποιος θα είναι ο αγοραστής.

Μέτωπα συγκρούσεων

Οι απαιτήσεις της τρόικας – και υποχρεώσεις της κυβέρνησης λόγω μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου – εί­ναι προφανές ότι ανοίγουν καυτά κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα από νω­ρίς το φθινόπωρο, αμέσως μετά την επιστροφή και των τελευταίων αδει­ούχων.

1) Η πιο μεγάλη και οργανωμένη σύ­γκρουση θα αφορά το Δημόσιο, όπου η κατάργηση φορέων, οι απολύ­σεις συμβασιούχων, η απηνής δίωξη απεργών μέσω των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και το νέο ενιαίο μισθο­λόγιο - το οποίο θα επιφέρει τρα­γικές περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων – ενδέχεται να δημιουρ­γήσουν καταστάσεις εκτός ελέγχου. Μία ακόμη εξέλιξη, η οποία δεί­χνει τις γενικότερες προθέ­σεις της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης του μι­σθολογικού κόστους, εί­ναι ότι τις απολύσεις συμ­βασιούχων θα ακολου­θήσουν νέες προσλήψεις (γύρω στις 100.000!) μέ­σω των περίφημων ΜΚΟ των διαφόρων «κολλη­τών» χωρίς ΑΣΕΠ και ερ­γασιακά δικαιώματα, με καθεστώς δανεισμού και μηνιαία αποζημίωση κάτω από 500ευρώ.

2) Σύμφωνα με τον Ραγκούση, θα αναθερμανθεί η κόντρα με τους ταξιτζήδες, καθώς ο υπουργός θα επι­μείνει στην πλήρη και άνευ όρων «απε­λευθέρωση» του επαγγέλματός τους.

3) Η Παιδεία θα είναι ένα από τα πιο καυτά μέτωπα, καθώς η Διαμαντοπούλου βρίσκεται σε σύγκρου­ση με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων - ενώ η επισήμως ομολογούμενη επιδείνωση των εκπαιδευτι­κών συνθηκών (σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Θ. Κουλαϊδή, αυτή η σχολική χρονιά θα είναι η δυσκολότερη μετά τον Δεύτερο Πα­γκόσμιο Πόλεμο) αναμένεται να φέ­ρει στις επάλξεις και τους μαθητές.

Κοινωνική ερήμωση

Ωστόσο, ακόμη και το ευρύτερο κοι­νωνικό πεδίο θα είναι ένα ναρκοπέδιο άκρως επικίνδυνο για την κυβέρνηση, καθώς οι συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης, μαζικών λουκέτων στις επιχειρήσεις, έκρηξης της επίσημης και της ανεπίσημης ανεργίας και της μαύρης εργασίας - όπως και της στά­σης πληρωμών στην αγορά λόγω έλ­λειψης ρευστότητας - διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό τοπίο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, αυξάνο­νται ραγδαία αυτοί που δεν έχουν πια τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε βασικές καθημερινές ανάγκες, ενώ π.χ., η απειλή εξώσεων και αύξησης των αστέγων είναι παρούσα - όπως δείχνουν τα στοιχεία που επανήλθαν στο φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες.

Ακόμη, όμως, και στο επίπεδο αυ­τών που αντέχουν να εξυπηρετούν τις βασικές βιοτικές ανάγκες, η κατά­σταση συνεχώς επιδεινώνεται και είναι ενδεικτική η επιστροφή χρημάτων από καταθέσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να πληρωθούν φόροι, εκπαί­δευση και υγεία. Τώρα, λοιπόν, που θα αρχίσουν να καταφτάνουν στα νοικοκυριά μαζικά τα ραβασάκια - προκειμένου να πλη­ρωθούν εισφορές, φόροι κ.λπ., για ει­σοδήματα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν πλέον χαθεί -, η αγανάκτηση αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη, χωρίς κανείς να είναι βέβαιος αν και με ποιον τρόπο θα εκφραστεί.

Εκλογολογία

Εν όψει όλων αυτών, η Ν.Δ. έχει ήδη εκδηλώσει ποικιλοτρόπως την πρόθε­σή της να αποσύρει την - ούτως ή άλ­λως έμμεση - συναίνεσή της ακόμη και σε τομείς πολιτικής στους οποί­ους, σε κλίμα επίδειξης «υπευθυνότη­τας», παρείχε έστω ανοχή. Ήδη υψώνει τους τόνους στο κοινωνικό και την οικονομία, ενώ ακόμη και στις ιδιωτι­κοποιήσεις (δεδομένου ότι αναμένε­ται να γίνουν με όρους που βρίσκονται στα όρια του σκανδάλου) θα υπάρξει έντονη πολεμική, παρότι η Ν.Δ. είναι αυτή που είχε βγει επισήμως πρώτη να τις προτείνει.

Υπό την αφόρητη πίεση που ασκούν και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, η επικοινωνιακή πολιτική Σαμαρά θα είναι έντονα καταγγελτική. Παράλληλα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπο­λίτευσης (ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση ενδέχεται είτε να υποχρεω­θεί είτε να επιλέξει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές) θα μοστράρει το επικοινωνιακό «κοστούμι» του «πρωθυπουργού εν αναμονή», με αποκο­ρύφωμα την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να μην πέσει θύμα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.

Παράλληλα, σε μία μερίδα ΜΜΕ (π.χ., συγκροτήματα «Σκάι» και «Καθημερινής»), τα οποία συστηματικά πιέζουν για πληρέστερη και ταχύτε­ρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς τους πιστωτές και κηδεμόνες της χώρας, βλέπουμε να ανασύρεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο αναδεικνύεται εμ­μέσως και ως αναγκαιότητα για την εκπλήρωση των τεθειμένων στόχων.

Συνεπώς και η εκλογολογία θα ρί­χνει, ως έναν βαθμό, τη σκιά της στον πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης, παρότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο πρωθυπουρ­γός θα επιθυμούσε να καταφύγει σε ένα εκλογικό ρίσκο με πιθανές ανε­ξέλεγκτες πολιτικές παρενέργειες -τουλάχιστον όχι όσο αντέχει και όσο δεν έχει στα χέρια του ένα καλό εκλο­γικό «χαρτί»...

Το νέο δάνειο

Παρά τους αμήχανους πανηγυ­ρισμούς Βενιζέλου μετά τη συνά­ντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την Τρίτη, η σκληρή πραγματικότητα για την κυβέρνηση είναι ότι οι ευρωπαϊ­κές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

- οι οποίες εν τοις πράγμασι απερ­ρίφθησαν στην αρένα των αγορών

- πάνε για ριζική αναθεώρηση.

Η στροφή προς την ήδη γνωστή και διατυπωμένη «σκληρή» ευρω­παϊκή οικονομική διακυβέρνηση (με τη γνωστή εμμονή στους ονο­μαστικούς δημοσιονομικούς δεί­κτες), η επαναφορά στην ατζέντα της «συνταγματοποίησης» (και μονιμοποίησης) της σκληρής πα­νευρωπαϊκής λιτότητας, όπως και η απειλή σκληρών και αυτόματων ποινών για τους δημοσιονομικά απείθαρχους, δυσκολεύουν πολύ το τοπίο εν όψει της διαμόρφωσης των οριστικών προϋποθέσεων του νέου δανεισμού. Και παράλληλα θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του ελ­ληνικού – και όχι μόνο – χρέους...

Ταυτοχρόνως, η αρχική απροθυ­μία πολλών ξένων κατόχων χρέ­ους να ανταποκριθούν στη διαδι­κασία της «μετακύλισης» ομολό­γων οδήγησε στη διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα του συγκεκρι­μένου μοντέλου αναδιάρθρωσης. Η συνέπεια ήταν ο μεγαλύτερος όγκος ομολόγων, που κατέχουν ελληνικές τράπεζες, να συμπε­ριληφθεί στο πακέτο, με ορατό τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος στήριξης της ρευστότητάς τους, η οποία - όπως όλοι γνωρίζουμε -θα καλυφθεί από τις τσέπες μας και από τον νέο επαχθή δανεισμό του Δημοσίου. Παράλληλα, η ευρωζώνη δεν κλυδωνίζεται μόνο από την κρίση χρέους, αλλά και από την επιβρά­δυνση κεντρικών οικονομιών: Συγκεκριμένα, Γαλλία και Γερμανία ήδη φρενάρουν, ενώ η Γερμανία – για πρώτη φορά ύστερα από χρό­νια – έχει περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές, ως αποτέλεσμα της πανευρωπαϊκής πολιτικής λιτότη­τας και της αδυναμίας της να προω­θήσει τα προϊόντα της στις βασικές γι’ αυτήν αγορές της Ευρώπης.

Μάγκας η Φινλανδία!

Η «απάντηση» των Γερμανών και των Γάλλων στα παραπάνω - με ένταση της περιοριστικής πολιτι­κής και αυστηρότερους κανόνες -, αλλά και η αύξηση του κόστους δα­νεισμού σε μη ανεκτό επίπεδο, για χώρες που θα συνέβαλλαν στον δικό μας νέο δανεισμό (Ισπανία, Ιταλία, προσεχώς Γαλλία κ.λπ.), δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το τοπίο για την κυβέρνηση.

Ενδεικτικοί του «κλίματος» είναι οι πρωτοφανείς όροι που επέβα­λε στην Ελλάδα η «σκληρή» Φιν­λανδία (μια χώρα της γερμανικής σφαίρας επιρροής), οι οποίοι πα­ραπέμπουν σε τρόπους δανεισμού του 19ου αιώνα. Μένει, ωστόσο, να απαντηθεί το ερώτημα αν αυτοί οι όροι θα αποτελέσουν, κατά κάποι­ον τρόπο, μοντέλο για το σύνολο του επόμενου δανείου...

Πάντως, το γενικό συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι ότι για την κυ­βέρνηση τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Όλα τα προηγούμενα δεν ήταν παρά ο πρόλογος… Τώρα μπαίνουμε στο «κυρίως θέμα» και όποιος αντέξει...

Πηγή


Όταν η οικονομία δεν πάει καλά, αλλάζουμε την ατζέντα!

Επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου τα έχει θαλασσώσει στα οικονομικά και τα χειρότερα έρχονται και (άρα) δεν έχει να ελπίζει σε κάποια ορατή βελτίωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον.

Επειδή το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει συνηθίσει να αποχωρίζεται την εξουσία εύκολα. Αλλά, αντιθέτως, μετέρχεται παντοίων μέσων για να τη διατηρήσει, υποψιάζομαι ότι κάτι ετοιμάζεται στα εθνικά μας θέματα.

Ποιο είναι το σενάριο:

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντλήσει οφέλη από την γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Κύπρος για την αναζήτηση φυσικού αερίου στο διάσημο πλέον «οικόπεδο της Αφροδίτης».

Αρκετά είναι τα στοιχεία που κατατείνουν σ’ αυτό.

Οι πρόσφατες επισκέψεις Μπεγλίτη και Λαμπρινίδη στην Κύπρο.

Η διαρκώς ενισχυόμενη στενή συνεργασία με το Ισραήλ.

Η σαφέστατη (μετά από πάρα πολλά χρόνια) τοποθέτηση των ΗΠΑ υπέρ του αναφερέτου δικαιώματος της Κύπρου να προχωρήσει στις έρευνες (ας όψεται η Noble Energy)

Η παρατεταμένη (του συνήθως λαλίστατου) σιωπή του κ. Παπανδρέου για τα ελληνοτουρκικά.

Τι παίζεται;

Αν η Τουρκία υποχωρήσει και δεν αντιδράσει, η κυβέρνηση Παπανδρέου (πάντα με το σύστημα που την στηρίζει) θα βγεί να μας πεί ότι με την «περήφανη εξωτερική πολιτική και τη σκληρή διαπραγμάτευση κατορθώσαμε να πετύχουμε μια διπλωματική (και όχι μόνο νίκη) απέναντι στην Τουρκία»! Μπορεί να δυσκολεύονται στα οικονομικά, θα λένε τα παπαγαλάκια, αλλά τα πάνε μια χαρά στα εθνικά θέματα. Και ας μη γελιόμαστε, τα εθνικά θέματα μας συγκινούν πάντα εμάς τους Έλληνες.

Αν η Τουρκία επιμείνει, (δύσκολο το βλέπω) τότε η Κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να στήσει ένα σκηνικό εθνικής κρίσης. Στην περίπτωση αυτή ο λαός στοιχίζεται πίσω από την Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έχει πολλά περιθώρια διαφωνιών, επί της ουσίας. Κανένας δεν μπορεί να ζητήσει από την Κύπρο να υποχωρήσει. Αίφνης η ατζέντα αλλάζει και τα οικονομικά βγαίνουν απ’ το κάδρο. Με την άμεση εμπλοκή Ισραήλ και ΗΠΑ η κρίση πιθανότατα θα είναι σύντομη, άλλωστε η Τουρκία έχει πολλούς άλλους πονοκεφάλους αυτή τη στιγμή και πολλά ανοιχτά μέτωπα. (Ας μη ξεχνάμε ότι η σημαντικότερη γεώτρηση είναι η δεύτερη. Όχι αυτή που θα γίνει τον Οκτώβριο!)

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ θα παίξει με τα εθνικά μας θέματα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Άλλωστε, ξέρουν καλά το παιχνίδι. Όταν δεν μας συμφέρει η πραγματικότητα, αλλάζουμε την επικαιρότητα και δίνουμε τη μάχη με όρους που μας ευνοούν.

Στη Ν.Δ. φαίνεται ότι το παρακολουθούν το θέμα και ήδη τοποθετήθηκαν ένα βήμα πιο μπροστά από την Κυβέρνηση. Εξ ού και η χθεσινή δήλωση του Πάνου Παναγιωτόπουλου με την οποία επαναφέρει το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που μίλησε για «γαλάζιες γραμμές στο Αιγαίο». Και η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι μια τέτοια γραμμή.Αφού λοιπόν έδωσε ο Θεός και επέστρεψαν από τις διακοπές – που δεν θα έκαναν- στη κυβέρνηση, συνεδρίασαν την Πέμπτη τα κυβερνητικά όργανα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που είχαν καταλήξει και πέρυσι τέτοιο καιρό!

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «η χώρα θα προχωρήσει και το πρόγραμμά της θα εφαρμοστεί».

Ακριβώς το ίδιο είχε δηλώσει και στις 20 Αυγούστου του 2010. Και στους επόμενους οκτώ μήνες, έκανε δύο ανασχηματισμούς, άλλαξε τρεις φορές το μνημόνιο για να ομολογήσει την Άνοιξη ότι το πρόγραμμά του απέτυχε…

Δυστυχώς το λεξιλόγιο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν άλλαξε καθόλου μετά την καλοκαιρινή πολιτική ανάπαυλα.

Ο Γ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του δείχνουν να μην έχουν καταλάβει τίποτα από τα πλήθη των αγανακτισμένων που γέμιζαν μέχρι τον Ιούλιο τις πλατείες, ούτε από την οργή των υπολοίπων ελλήνων που όλο ακούνε για νέες δράσεις και αποτελεσματικά μέτρα και στην συνέχεια νιώθουν τους νέους φόρους στο πετσί τους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ίδια ξύλινη γλώσσα και να εκπέμπει την ίδια «κούφια» και αστήρικτη αισιοδοξία, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής της που οι πομπώδεις εκφράσεις και τα ευχολόγια ακουγόταν ευχάριστα.

Από τα τέλη Ιουνίου που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας θωράκισε με πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα. Δεν έχει εφαρμοστεί ούτε μια διάταξη από τις τόσες που υποσχέθηκε η χώρα στις Βρυξέλλες.

Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν κολλήσει. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν. Και η Τρόικα καταφθάνει την άλλη εβδομάδα για να ακούσει τις ίδιες δικαιολογίες από τους υπουργούς.

Θα περίμενε κανείς, ότι τουλάχιστον μετά τις διακοπές του Αυγούστου η κυβέρνηση θα άλλαζε βηματισμό. Θα γινόταν πιο αποφασιστική αλλά και πιο ειλικρινής με τους πολίτες.

Αλλά ξανακούμε τα ίδια. «Η χώρα προχωρά»…

Αμ δε που προχωρά... Ή μάλλον προχωρά… Σταθερά... Προς τον γκρεμό…

  • Τριπλή έκτακτη εισφορά
  • Σοκ σε ένα εκκαθαριστικό
Με απώλεια ενός ακόμη μισθού αποχαιρετούν το καλοκαίρι οι φορολογούμενοι. Με ένα εκκαθαριστικό θα λάβουν την τριπλή έκτακτη εισφορά. Η Εφορία αρχίζει να στέλνει τα ραβασάκια που θα πληρωθούν σε έξι δόσεις.

Πάνω από έναν μισθό θα κληθεί να καταβάλει στην εφορία ένα μέσο νοικοκυριό με βάση τη "λυπητερή" για τις εισφορές σε εισοδήματα, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής, η οποία καταφτάνει τις επόμενες μέρες.

Πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν τρεις εισφορές που θα λάβουν στη συσκευασία του ενός εκκαθαριστικού.

Πρόκειται γι' αυτούς που το 2010 το συνολικό εισόδημά τους από όλες τις πηγές, ή οι δαπάνες διαβίωσής τους, ξεπερνούσε τα 12.000 ευρώ, όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αν πέρυσι δεν είχαν εισόδημα και ήταν σε αδράνεια, καθώς και όσους είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος για την επιβολή των εισφορών γίνεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου που κοινοποίησε στις εφορίες και με την οποία δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, για το ποιοι και πώς θα τις πληρώσουν, καθώς και για τις κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο.

Η βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών γίνεται από την αρμόδια ΔΟΥ με βάση τις αρχικές και συμπληρωματικές δηλώσεις, τα φύλλα ελέγχου και τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων

Η βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών γίνεται από την αρμόδια ΔΟΥ με βάση τις αρχικές και συμπληρωματικές δηλώσεις, τα φύλλα ελέγχου και τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων

Από την απόφαση προκύπτουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό, τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ως εισόδημα θα λογίζεται πέραν εκείνου που προέρχεται από μισθούς, συντάξεις, παροχή υπηρεσιών και άλλες πηγές και εκείνο που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ειδικά επιδόματα όπως τα πολυτεκνικά, τις συντάξεις ακόμα και τις αναπηρικές με ελάχιστες εξαιρέσεις, τις αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, τα κέρδη από repos και μετοχές.

Oι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβ

Oι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση

Εξαιρούνται μόνο μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%, τα εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αποζημιώσεις για απολύσεις, Επίσης, απαλλάσσονται από την εισφορά και οι μακροχρόνιοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, στους οποίους όμως θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή της εισφοράς λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους και στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία με τα αναγκαία παραστατικά για να διαγράψουν την εισφορά.

Υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές θα καταβάλουν αυξημένη εισφορά με συντελεστή 5% επί του συνολικού ποσού εισοδήματός τους, εφόσον είχαν την παραπάνω ιδιότητα το 2010.

Το τέλος επιτηδεύματος, που φέτος θα είναι 300 ευρώ για όλους και από του χρόνου θα φτάνει τα 500 ευρώ, θα καταβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπορικές κερδοσκοπικές ή μη επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ομόρρυθμες, ΕΠΕ, ΑΕ κ.λπ.), κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών και άλλες.

Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν όσοι το 2010 είχαν δηλώσει εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ όσοι είχαν μηδενικά εισοδήματα θα ειδοποιηθούν από την εφορία να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλιώς θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος.

Τα ποσά των εισφορών θα καταβληθούν σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής όλου του ποσού παρέχεται έκπτωση 5%.

Ειδικές εξαιρέσεις εισοδημάτων

Εξαιρούνται από την εισφορά ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων, όπως οι αμοιβές των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αγροτικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή και κανένα από τα ποσά που δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (E1) και αφορούν απόκτηση εισοδήματος από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτοκίνητα, ακίνητα καθώς και εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
Θα πληρώσουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις

Τέλος επιτηδεύματος θα κληθούν να καταβάλουν όλοι όσοι ασκούν επιτήδευμα ή επάγγελμα, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές, κοινοπραξίες ΑΕ, ΕΠΕ, δημόσιες, δημοτικές, κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, με βάση τα στοιχεία του μητρώου της ΓΓΠΣ. Οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις που ασκούσαν το επάγγελμα ή την επιχείρησή τους για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση 2010, υπάγονται στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες της λειτουργίας τους, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί δήλωση διακοπής δραστηριότητας.

Η βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος γίνεται από τη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου κατά τον χρόνο επιβολής του τέλους επιτηδεύματος. Η προθεσμία άσκησης προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος.

Το τέλος επιτηδεύματος δεν εκπίπτει ως δαπάνη για τον προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι φορολογούμενοι ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη γενική απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001. Η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος κρίνεται χωριστά για την έδρα και το κάθε υποκατάστημα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Από 1% έως 4% για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες

Ολοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η εισφορά δεν είναι κλιμακωτή, αλλά υπολογίζεται επί του συνολικού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι για φορολογούμενο με εισόδημα 25.000 ευρώ η εισφορά δεν θα υπολογιστεί με 1% μέχρι τα 20.000 ευρώ και με συντελεστή 2% για το υπερβάλλον ποσό των 5.000 ευρώ, αλλά ο συντελεστής 2% θα αφορά ολόκληρο το εισόδημα. Συνεπώς θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ (25.000Χ2%=500). Το ίδιο ισχύει και για φορολογούμενο με εισόδημα 13.000 ευρώ. Δεν θα πληρώσει 1% για τα 1.000 ευρώ πάνω από τα 12.000, αλλά 1% επί των 13.000 ευρώ, δηλαδή 130 ευρώ. Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:

  • Αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.
  • Οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά τη χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά τη χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα. Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Σε ενιαίο εκκαθαριστικό τα ποσά των εισφορών και του τέλους

Οι εφορίες θα εκδώσουν ενιαίο εκκαθαριστικό στο οποίο θα εμφανίζονται χωριστά, έπειτα από υπολογισμό, τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται και στον υπόχρεο και παράλληλα ενημερώνει ηλεκτρονικά τις αρμόδιες ΔΟΥ για την εκκαθάριση και τους χρηματικούς καταλόγους.

Ο υπολογισμός των εισφορών υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία των αρχικών και συμπληρωματικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2011 και το τέλος επιτηδεύματος με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο. Ειδικά για το οικονομικό έτος 2011 το τέλος επιτηδεύματος θα υπολογιστεί για επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα με δηλωθέντα εισοδήματα Δ' ή Ζ' πηγής (εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα), καθώς και για νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τουλάχιστον ένα από τα τρία τελευταία οικονομικά έτη, εφόσον πληρούν κατά τα λοιπά τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Για όσους επιτηδευματίες φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν έχει υπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος λόγω της προηγούμενης παραγράφου, ενώ στο μητρώο εμφανίζονται για τη διαχειριστική περίοδο του 2010 ως ενεργές επιχειρήσεις, θα αποσταλούν από τη ΓΓΠΣ ατομικές ειδοποιήσεις προς ενημέρωσή τους, καθώς και το αντίστοιχο αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου οι ίδιοι να υποβάλουν δήλωση διακοπής εάν έχουν διακόψει ή διαφορετικά να βεβαιωθεί το αναλογούν τέλος επιτηδεύματος από την αρμόδια ΔΟΥ.

Η βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών γίνεται από την αρμόδια ΔΟΥ με βάση τις αρχικές και συμπληρωματικές δηλώσεις, τα φύλλα ελέγχου και τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων. Αρμόδια ΔΟΥ των φυσικών προσώπων για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης και αντικειμενικών δαπανών και του τέλους επιτηδεύματος θεωρείται η ΔΟΥ εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Σε 6 μηνιαίες δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου

Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα.

Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

Συνεπώς, αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον μήνα Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η επόμενη 31 Δεκεμβρίου κ.λπ.

Δικαίωμα
Σε περίπτωση που η δήλωση εκκαθαρίζεται και αποστέλλεται το εκκαθαριστικό σημείωμα μετά την παρέλευση του οικείου οικονομικού έτους, ο υπόχρεος δεν χάνει το δικαίωμα της καταβολής του φόρου σε δόσεις και της έκπτωσης στην εφάπαξ καταβολή.

Στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση.

Διαγραφή
Η ΔΟΥ θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη ΓΓΠΣ.

Το νέο ποσό που θα προκύπτει καταβάλλεται μόνο στη ΔΟΥ.

Δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα είκοσι επτά (27) ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΕΥΡΩ
Εκπτωση 5% για εφάπαξ εξόφληση

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής τού συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5% ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

  • Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Οι τηλεοράσεις μετέφεραν από άκρο σε άκρο της γης την εικόνα ενός κ Hosni Mubarak να αντιμετωπίζει τους Δικαστές του κλεισμένος σε ένα μεταλλικό κλουβί «ασθενής και ξαπλωμένος» σε κρεβάτι και όχι όρθιος στο εδώλιο του κατηγορουμένου (οι τηλεοράσεις πάντοτε τον έδειχναν όρθιο στις παρελάσεις που γίνονταν μπροστά του στην μεγαλοπρεπή προεδρική εξέδρα).

Ήταν, η τηλεοπτική εικόνα του τέως Προέδρου της Αιγύπτου μια απροσδόκητα πρωτότυπη και δραματική υπενθύμιση στην παγκόσμια κοινή γνώμη για το τι ζήσαμε με το ξεκίνημα του 2011, πόσο είχαν «ανάψει τα αίματα» και πόσες ήταν οι εξεγέρσεις αυτές που άλλαξαν τα καθεστώτα σε ένα μεγάλο τμήμα της Βόρειας Αφρικής και συνεχίζονται με αμέτρητους νεκρούς στη Λιβύη και τη Συρία…

Υποτίθεται ότι Κυβερνήσεις και Ηγέτες σε Δημοκρατικά καθεστώτα «προέρχονται από το Λαό, εργάζονται με το Λαό, είναι υπηρέτες του Λαού…» Αυτές τις Κυβερνήσεις και αυτούς τους ηγέτες σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε τετραετία, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται πάντα με Δημοκρατικές διαδικασίες, οι λαοί ή τους τοποθετούν και πάλι στους θώκους εξουσίας ή τους στέλνουν στα σπίτια τους «ως ευδοκίμως τερματίσαντες το έργο τους», ή «ως έχοντες αποτύχει στο έργο τους» ή, ακόμη, τους στέλνουν στις Δικαστικές Αρχές και εφόσον αποδειχθούν οι ενοχές τους στις…φυλακές ως καταχραστές της εξουσίας που τους εμπιστεύθηκε ο Λαός και, κατά περίπτωση ως ΚΛΕΦΤΕΣ της περιουσίας του Λαού…

Στον Αραβικό κόσμο ήδη ξετυλίγεται το δράμα της απαγγελίας κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας και κλοπή του Εθνικού πλούτου από έκπτωτους ηγέτες και θα προκύψουν ιστορικά αποτελέσματα…

Στην Ελλάδα της τρόικα πότε μας προκύψει η φυλακή ως «κάθαρση;»

Θα μου πείτε άλλο «πράμα» οι λαοί της Βορείου Αφρικής και άλλο ο Λαός της Ελλάδας και, πώς να το κάνουμε, εδώ στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Αίμου ο κόσμος άλλαξε και αλλάξανε οι καιροί…

ΣΩΣΤΑ!

Εδώ στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, οι πρόγονοι του Ελληνικού Λαού που γέννησαν την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως πολίτευμα στην αρχαιότητα επέλεξαν το στεφάνι του Ολυμπιονίκη να είναι φτιαγμένο από κλαδιά ελιάς και οι συμπατριώτες του να ρίχνουν περήφανοι τα τείχη της πόλης τους…

Στην εποχή μας στους Ολυμπιακούς αγώνες, (σαν και αυτούς που είχαμε στην Ελλάδα πριν μία μόλις ΕΠΤΑΕΤΙΑ, το 2004) το χρυσό μετάλλιο μεταφράζεται σε καμιά 40αριά, το αργυρό παίζει ανάμεσα σε 20 με 30 και το χάλκινο δεν πέφτει κάτω από τα 15 εκατομμύρια δολάρια!

Μού έρχεται στο νου εκείνος ο ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ ηγέτης ο John Kennedy και εκείνη η ιστορική πλέον φράση που περιλαμβανόταν στο κείμενο της ΠΡΩΤΗΣ του δημόσιας ομιλίας στην τελετή ορκωμοσίας του ως Προέδρου των ΗΠΑ τον Γενάρη του 1961 «...Συμπολίτη μου μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει για σένα η Πατρίδα, ρώτα τι μπορείς εσύ να κάνεις για την Πατρίδα!»

Είχε πει σε μια συνέντευξή του (πριν τον ανατρέψει ο Αιγυπτιακός Λαός, οι ιστορικοί πλέον ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ, της πλατείας «Ταχρίρ» του Καϊρου) στην δημοσιογράφο κυρία Christian Amanpur του ABC ο ήδη υπόδικος Πρόεδρος της Αιγύπτου κ Mubarak λίγο πριν εκθρονισθεί από τον θώκο της εξουσίας του περίπου ότι «…μετά από 62 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο βίο της χώρας του έχει κουραστεί και θα ήθελε και ο ίδιος να αποσυρθεί αλλά εάν το κάνει τώρα η χώρα θα βυθιστεί στο χάος…»

Εμένα ΔΕΝ μου πέφτει λόγος να έχω άποψη για όσα έγιναν και γίνονται στην Αίγυπτο, αλλά ΔΕΝ μπόρεσα να αποφύγω το σχετικό σχόλιο του οικονομικού τηλεοπτικού καναλιού Bloomberg Europe που ανακοίνωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία ενός παγκοσμίως γνωστού και καινοτόμου επιχειρηματία, του δημιουργού και ιδιοκτήτη της Microsoft k Bill Gates υπολογίζεται ότι είναι περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια και του κ Hosni Mubarak περίπου 40 με 70 δισεκατομμύρια δολάρια (με άλλα λόγια περίπου ένα δισεκατομμύριο στην…μπάντα για κάθε χρόνο υπηρεσίας του στο Δημόσιο βίο της Αιγύπτου!!!)

Πολύ φτωχότερος ο επίσης εκδιωχθείς από τον Λαό τους συνάδελφός του και τέως πρόεδρος της Τυνησίας κ Ben Ali με περιουσιακά στοιχεία των 6 με 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία ήδη έχει «ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ» η Ευρωπαϊκή Ένωση!…

Έ, δεν έχουν δίκαιο μετά πολλοί δικοί μας «υπηρέτες του Ελληνικού Δημοσίου Βίου» να…παραπονιούνται για τις δικές τους περιουσίες, τα δικά τους «ΕΣΧΕΣ» από τις αμοιβές τους ως… ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;

Ή, μήπως, αφού πέρασε και ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ 15Αύγουστος στην Ελλάδα της τρόικα γυρνώντας στα δικά μας να θυμηθούμε και τον τέως Μητροπολίτη Αττικής που είχε βάλει, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, γύρω στο ενάμιση δισεκατομμύριο δραχμές στην μπάντα για τα…γεράματα αφού είχε «υπηρετήσει το ποίμνιό του για μερικές δεκαετίες….» τελικά κατέληξε στις φυλακές;

Ένας εκκλησιαστικός ηγέτης, βρέθηκε ΕΝΟΧΟΣ και πήγε στη φυλακή αλλά από τους ηγέτες της πολιτικής, της οικονομίας, του αθλητισμού μας πόσοι έκατσαν στο εδώλιο και πόσοι φυλακίστηκαν για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους που οδήγησαν τον Ελληνικό Λαό στον οικονομικό Γολγοθά της τρόικα;

Αρχικά το πρόβλημα με κάποιους από τους Υπηρέτες του Λαού είναι η αμετροέπεια που γεννά η… ΑΠΛΗΣΤΙΑ στη διαχείριση εξουσίας και πλούτου και, τελικά, είναι ανιστόρητα ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ η… ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ!