Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Απρ 2011


Μόνο αυτός ο τίτλος μπορεί να συμπεριλάβει το μέγεθος της ανοησίας και το βάθος της ποταπότητας που κάποιοι μπορούν να προσεγγίζουν χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια…

Ναι, είμαι θυμωμένος. Και είμαι θυμωμένος, επειδή στην περιήγησή μου στο διαδίκτυο βρήκα το απάνθισμα της εργασίας ενός νεκρού εγκεφάλου, που προτρέπει τον ιδιοκτήτη μίας Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας να… πουλήσει σε τούρκους επιχειρηματίες την ομάδα!

Πού συνέβη αυτό; Ίσως να φαντάζεστε πως το έγραψε κάποια τουρκική εφημερίδα…! Δυστυχώς, όχι! Ούτε τουρκικό ιστολόγιο το έχει γράψει! Δυστυχώς, αυτό το ξέβρασμα ανθελληνισμού γράφτηκε από Ελληνικό ιστολόγιο… της Θράκης και ιδιαίτερα, της Κομοτηνής, όπου τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν έντονα φήμες πώλησης της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας (Πανθρακικός) σε τούρκους επιχειρηματίες!

Και τι γράφει ο… ιστολόγος (που έχει και διαφήμιση της Aegean!);

Διαμάχη υπήρχε στο παρελθόν ανάμεσα στον Θόδωρο Σαββάκη και το ιστολόγιο μας. Διαμάχη σε κάποιες θέσεις και φιλοσοφίες που είχε στο παρελθόν ο μεγαλομέτοχος του Πανθρακικού. Τώρα όμως είναι η ευκαιρία του!!!
Κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει όντως ενδιαφέρον από τους Τούρκους επιχειρηματίες της ULKER και της ZIRAAT BANK για την αγορά του Πανθρακικού. Η ΠΑΕ Πανθρακικός αποφεύγει να τοποθετηθεί και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Θόδωρος Σαββάκης δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα.
Αν αληθεύουν πάντως οι φήμες ... καλό είναι ο Θόδωρος Σαββάκης να κάνει το μεγάλο βήμα. Να πουλήσει. Έξυπνος είναι, καλός μπίζνεσμαν, μάγκας! Δεν μπορεί μια ρομαντική ομάδα ανθρώπων να «συντηρεί» για πολύ ακόμα τον Πανθρακικό. Οι άνθρωποι έχουν ξοδέψει χρήμα, προσωπικό χρόνο, αντοχές!

Ποιες διαμάχες και… αηδίες! Τώρα είναι η… ευκαιρία του προέδρου, να πουλήσει, να ξεπουλήσει (και να σταματήσει την διαμάχη του με το ιστολόγιο;) για να κερδίσει χρήμα… Είναι γνωστό πως το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Επίσης, γνωστό είναι πως το χρήμα αποτελεί το μέγιστο δέλεαρ που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες σκέψεις και πράξεις αρκετούς ανθρώπους. Αλλά από τα… γραφόμενα του γνωστού Θρακικού ιστολογίου, αποδεικνύεται πως και η βλακεία δεν έχει πατρίδα. Αν βλακεία και χρήμα έχουν σχέση, δεν γνωρίζω, θα σας γελάσω.

Κι επειδή το ιστολόγιο της Κομοτηνής δεν θέλει να μείνει σε… πεζότητες που αφορούν το χρήμα, στη συνέχεια «χοντραίνει» το… παιχνίδι και προσφέρει απλόχερα διάφορα όνειρα και σκέψεις, που καμία σχέση δεν έχουν με την ομάδα και τους φιλάθλους της. Το αντίθετο μάλιστα! Βάζει σε πολλές σκέψεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Θράκης.

Και στην τελική, αν θέλουμε να δούμε τον Πανθρακικό όχι μόνο στην Σούπερ Λίγκ, αλλά και στην Ευρώπη... πρέπει να δούμε τον Πανθρακικό ως προϊόν! Αλλάξανε τα χρόνια.

Προϊόν, λοιπόν ο Πανθρακικός. Προϊόν προς πώληση και φυσικά, εκμετάλλευση από τούρκους επιχειρηματίες, που θα διαφημίσουν τον τουρκικό Πανθρακικό σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα!!!

Δεν διστάζει, μάλιστα, ο ιστολόγος, να προτρέψει με το επιχείρημα «αλλάξανε τα χρόνια»!!!
Δηλαδή, μία Ελληνική περιοχή, επειδή άλλαξαν τα χρόνια, μπορεί να διαφημίζεται στην… Ευρώπη μέσω μιάς Ελληνικής ομάδας που έγινε τουρκική!!!
Και ποια περιοχή θα διαφημίζεται έμμεσα ως τουρκική;
Μα, φυσικά η Θράκη!
Και γιατί θα γίνει αυτό; Για να κερδίσει ο… πρόεδρος, αλλά κι επειδή «αλλάξανε οι καιροί»!

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω το κατάπτυστο κείμενο. Εξάλλου, ο καθένας όσο σκέφτεται, τόσο γράφει. Απλά, τέτοιες στιγμές είναι που θυμάμαι τα λόγια ενός καλού φίλου: «Αν ο αυνανισμός ήταν εργόχειρο, κάποιοι θα είχαν κάνει βαριά βιομηχανία»… Και φυσικά δεν είναι κακό ένας χειράναξ να γίνει βιομήχανος… Μήπως, όμως (αναρωτιέμαι) είναι κακό ένας άναξ να γίνεται (πολυμή)χανος;

Κωνσταντίνος

ΥΓ: Δεν αναφέρω το όνομα του ιστολογίου, επειδή θέλω να πιστεύω πως θα «κατεβάσει», θα ανασκευάσει ή θα ανακαλέσει το κείμενό του
Ανατριχιαστική η εκτίμηση του εκ των κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου, για το πού οδηγεί η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου οικονομική πολιτική σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ: «Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, παράλληλα με μείωση των μισθών και των τιμών, οδηγούν στην ύφεση. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου!» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Και ναι μεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις του Ζιν είναι υπερβολικές, γιατί πρόκειται για έναν συντηρητικό οικονομολόγο που υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και μόνο που ακούει η γερμανική κοινή γνώμη έναν τεράστιας επιρροής οικονομολόγο να λέει τέτοια πράγματα, αντιλαμβάνεται κανείς τι γνώμη σχηματίζει για το μέλλον της Ελλάδας.

«Η σημερινή λύση που ακολουθείται φαίνεται να έχει αποτέλεσμα μέχρι το 2013», προσθέτει ο Ζιν. «Είναι πολύ πιθανόν, μετά την ημερομηνία αυτή, η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια», επισημαίνει χωρίς να συνεχίσει το συλλογισμό του επ’ αυτού του θέματος.

Το «μοιραίο» 2013

Το καλοκαίρι του 2013 θα αρχίσει να ισχύει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ. Το πλήρες πλαίσιο λειτουργίας δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, αλλά ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο Σύμφωνο για το Ευρώ οι πρώτες διατάξεις για τη «συντεταγμένη χρεοκοπία κρατών» που απαιτούσαν και επέβαλαν οι Γερμανοί.

Οι πάντες θεωρούν βέβαιο ότι η Ελλάδα, όπως άλλωστε τουλάχιστον και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα υπαχθεί οπωσδήποτε στο καθεστώς αυτό. Οι απανωτές υποβαθμίσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών από τους οίκους αξιολόγησης των απατεώνων διεθνών κερδοσκόπων δεν αφήνει πια καμιά απολύτως αμφιβολία επ’ αυτού.

Το αργότερο, λοιπόν, μέσα στο 2013 –δηλαδή σε δύο χρόνια από τώρα–, η χώρα μας θα έχει υπαχθεί στο καθεστώς της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» μαζί με τις δύο άλλες. Το ζήτημα που συζητιέται είναι αν η τεχνοκρατικά αποκαλούμενη «αναδιάρθρωση του χρέους» –για να μην τρομάζει ο κόσμος από τον όρο «χρεοκοπία του κράτους»– θα λάβει χώρα σύντομα ή αν θα αναβληθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2013.

Η απόφαση για το χρόνο της χρεοκοπίας είναι σύνθετη. Δεν βασίζεται μόνο σε οικονομικά στοιχεία, αλλά κυρίως σε πολιτικά κριτήρια. Άλλο πράγμα, π.χ., να υπάρχει στην Ελλάδα μια εθελόδουλη κυβέρνηση σαν αυτή του Γ. Παπανδρέου που θα αποδεχθεί ασυζητητί τους όρους που θα καθορίσουν οι Γερμανοί για τη «συντεταγμένη χρεοκοπία» της χώρας μας και εντελώς άλλο πράγμα να υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση, η οποία –θεωρητικά μιλώντας– θα κηρύξει μόνη της στάση πληρωμών, θα αρνηθεί τους όρους της «συντεταγμένης χρεοκοπίας», θα επιβάλει τους δικούς της όρους και θα κάνει άνω κάτω την Ευρωζώνη, μη πληρώνοντας τίποτα και επιστρέφοντας στη δραχμή.

«Χρεοκοπία τώρα!»

Η γερμανική ηγεσία τάσσεται μέχρι στιγμής υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας, όπως και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2013, ώστε να μπουν «τακτοποιημένες» στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, σε ένα αέναο Μνημόνιο δηλαδή, το οποίο υπηρετεί άριστα τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου συνολικά. Οι διεθνείς και πρωτίστως οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί κύκλοι αντιθέτως προτιμούν την άμεση κήρυξη αυτών των χωρών σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ο λόγος είναι ότι τώρα θα είναι σαφώς μικρότερες οι ζημιές των τραπεζών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης των χρεών των τριών χωρών. Πρώτον, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς και αυστηροί κανόνες συμμετοχής των ιδιωτικών τραπεζών στις απώλειες κεφαλαίων κατά τη μείωση του χρέους και, δεύτερον, επειδή, λόγω της κρίσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διστάσουν να φορτώσουν στις τράπεζες μεγάλο κομμάτι των ζημιών.

Με άλλα λόγια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιέζει για άμεση χρεοκοπία, επειδή εκτιμά πως τώρα, σε αυτές τις συνθήκες, θα κατορθώσει να φορτώσει σχεδόν όλο το κόστος της αναδιάρθρωσης των χρεών στα... κράτη!

Ανακατατάξεις στις τράπεζες

Πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψη του ότι, επειδή τα χρέη των χωρών που απειλούνται άμεσα με χρεοκοπία είναι άνισα κατανεμημένα σε ξένες τράπεζες, ενώ παράλληλα οι εγχώριες τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων, η αναδιάρθρωση του χρέους θα επιφέρει σοβαρότατες ανακατατάξεις στο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, π.χ., θα πληγούν περισσότερο από τις βρετανικές, οι οποίες έτσι θα βγουν συγκριτικά ενισχυμένες σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Αυτό εξηγεί επίσης –τουλάχιστον εν μέρει– και τα ανομολόγητα κίνητρα της επιθετικότητας, π.χ., του βρετανικού περιοδικού Economist, το οποίο ήταν σαφέστατο ακόμη και από τους τίτλους κύριου άρθρου του στο τεύχος που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα: «Είναι χρεοκοπημένες. Παραδεχτείτε το – η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους τώρα».

«Στα παρασκήνια, ειδικοί επί του δημόσιου χρέους εφευρίσκουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις μιας “συντεταγμένης αναδιάρθρωσης” επί των τραπεζών. Οι περισσότερες τράπεζες στον πυρήνα της Ευρωζώνης μπορούν να αντέξουν ένα πλήγμα από τις τρεις μικρές περιφερειακές χώρες», αναφέρει το κύριο άρθρο του περιοδικού.

Προς αφελληνισμό των τραπεζών

Σε περίπτωση «συντεταγμένης χρεοκοπίας» μεταξύ των «θυμάτων» θα συμπεριληφθούν όλες οι ελληνικές τράπεζες. «Κούρεμα» του χρέους σε ποσοστό από 30% και πάνω δεν μπορεί να το αντέξει ούτε καν η Εθνική. Με δεδομένη, δε, την οικονομική κρίση και την εξαιρετικά μικρή πιθανότητα να βρεθεί Έλληνας Κροίσος που θα ρίξει δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σχεδόν βέβαιο πως ξένες τράπεζες θα αποκτήσουν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της Εθνικής.

Δεν μας έπιασε κανένας πόνος για τις ελληνικές τράπεζες ούτε, φυσικά, νομίζουμε ότι χαρακτηρίζει την πολιτική τους ο... πατριωτισμός! Ο αφελληνισμός τους, άλλωστε, προωθείται συστηματικά από τις ίδιες τις διοικήσεις τους και σήμερα, χωρίς καμιά αναστολή. Δεν μπορούμε, όμως, να χαρακτηρίσουμε και θετική εξέλιξη τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Άγγλους ή τους Αμερικανούς.

Προς τα εκεί, όμως, οδηγούν συνειδητά και μεθοδικά το Μνημόνιο και η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Μοχλός εκβιασμού το ΔΝΤ

Στην προσπάθεια επιβολής της γραμμής «χρεο κοπία τώρα!», οι κύκλοι που την υποστηρίζουν προσδοκούν στη βοήθεια του ΔΝΤ.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα βρίσκεται στο ΔΝΤ», γράφει χαρακτηριστικά ο Economist και εξηγεί γιατί: «Μερικοί από τους οικονομολόγους του παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι τελικά αναπότρεπτη. Είναι καιρός να το πουν αυτό δημοσίως και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και, αρνούμενοι να δανείσουν περισσότερα χωρίς συμφωνία για το χρέος, να σπρώξουν τους ψοφοδεείς πολιτικούς της Ευρώπης να κάνουν το σωστό πράγμα», κατέληγε με ωμότητα στο κύριο άρθρο του, στο τεύχος που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Δύο 24ωρα αργότερα, ήταν η σειρά του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel να γράψει ότι «το ΔΝΤ αμφιβάλλει για την επιτυχία των προσπαθειών διάσωσης της Ελλάδας και πιέζει για ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας», ισχυριζόμενο ότι «αυτή την απαίτηση εξέφρασαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες σε συνομιλίες με αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Το ΔΝΤ δεν μπορούσε, φυσικά, παρά να διαψεύσει το δημοσίευμα, πείθοντας ελάχιστους. Η δημοσίευση, όμως, τέτοιων πληροφοριών, γνήσιων ή χαλκευμένων, αποκαλύπτει τις διαθέσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος απέναντι στην Ελλάδα – προωθεί και προεξοφλεί τη χρεοκοπία της.Υπό μια έννοια, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Γιώργου Παπανδρέου «φωνάζει» από μακριά. Ο Πρωθυπουργός κατάφερε να ξεπεράσει το «παγόβουνο» των προηγούμενων ημερών, τότε που με αφορμή την πολιτική αποδοκιμασία Παπακωνσταντίνου για τα «φρουτάκια», η Κυβέρνηση έφτασε στα όρια της αυτοδιάλυσης. Και πλέον, μέρα με τη μέρα, αναπτύσσει το πλέγμα των κινήσεων του. Υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώσεις για τα μέτρα, και σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Εκεί, θα δοθεί μάλλον και η πιο σημαντική μάχη. Απέναντι σε πολιτικά στελέχη, που πολλά οφείλουν στον ίδιο το γεγονός ότι βρίσκονται στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να σαλπίσει πανστρατιά. Να τους θέσει όλους προ των ευθυνών τους. Να δείξει προς την πλευρά της Αντιπολίτευσης, χαράσσοντας νοητά πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Να τους καλέσει να βγουν από τα γραφεία τους, να οργώσουν την περιφέρεια και τα μεγάλα αστικά κέντρα, να στείλουν το μήνυμα ότι πράγματι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ».

Στη συνέχεια, να στηρίξουν στη Βουλή τα επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και να δώσουν τη μάχη για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο κοινωνίας, και στρωμάτων που παραδοσιακά στηρίζουν το Κίνημα.

Όλα αυτά είναι που περιμένει κανείς να ακούσει από τον Γιώργο Παπανδρέου. Μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός αρέσκεται στο να γίνεται απρόβλεπτος. Και η δύσκολη συγκυρία την οποία καλείται να διαχειριστεί, διογκώνει μέσα του την επιθυμία να… ταράξει τα νερά. Να γίνει αντιεξουσιαστής, όπως πολλές φορές έχει πει, μόνο που φαίνεται ότι μονάχα ο ίδιος πιστεύει στην αξία ενός τέτοιου αυτοπροσδιορισμού, απέναντι σε ένα απαρχαιωμένο κόμμα.

Και ξαφνικά, την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να ανακοινώσει ότι έχει αποφασίσει να… επανιδρύσει το ΠΑΣΟΚ. Να το μετεξελίξει σε ένα σύγχρονο κόμμα, που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις απαιτήσεις της εποχής. Αλλά και τις δικές του. Να επιχειρήσει να αποτινάξει την «αμαρτωλή» κληρονομιά του παρελθόντος, που δυσκολεύει και τους διεθνείς χειρισμούς της κρίσης. Το φαντάζεστε;


Πριν από λίγα χρόνια είχε χρεοκοπήσει ένα γνωστό πτηνοτροφείο. Ακόμη θυμάμαι τις εικόνες που έδειχναν τα κανάλια στο βραδινό δελτίο ειδήσεων όταν μετά από εβδομάδες εγκατάλειψης της μονάδας από τις τράπεζες, εισήλθαν μέσα οι τηλεοπτικές κάμερες.

Τα κοτόπουλα που είχαν εγκαταλειφθεί και είχαν να ταϊστούν για καιρό είχαν αποδεκατιστεί μεταξύ τους από κανιβαλισμό.

Οι παραπάνω σκηνές του πτηνοτροφείου μου ήρθαν στο μυαλό προ ημερών όταν σχετική έκθεση ελληνικής τράπεζας παρέθετε πως από τα περισσότερα από τα 40 δισ. ευρώ που ανελήφθησαν το 2010 από τις τράπεζες πήγαν για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων...

Τι θα γίνει όταν οι αποταμιεύσεις πάψουν να υπάρχουν και να βάζουν πλάτη στην ομαλή προσγείωση του βιοτικού επιπέδου;...

Το πτηνοτροφείο της ιστορίας...

Ήταν κάποτε ένα άλλο πτηνοτροφείο που οι κότες «τρελάθηκαν» κι άρχισαν να προτιμούν τις θέσεις στη διοίκηση από αυτές της παραγωγής. Μοιραία τα αυγά έγιναν λιγότερα από όσα χρειάζονταν για να αγοράζει η μονάδα καλαμπόκι...

Οι κότες που διοικούσαν βρήκαν τη λύση στο δανεισμό από τις τράπεζες. Οι τράπεζες μάλιστα επειδή τα ταμεία ήταν γεμάτα προτιμούσαν να δανείζουν παρά να έχουν το χρήμα να κάθεται.

Αν αυτό συμβεί προσωρινά, ο τραπεζικός δανεισμός μπορεί να βοηθήσει. Ο τραπεζικός δανεισμός βοηθάει ακόμα όταν υπάρχουν σχέδια αύξησης της παραγωγής...

Ο τραπεζικός δανεισμός είναι καταστροφικός όταν χρησιμοποιείται ανεύθυνα ή δεν πηγαίνει σε παραγωγικές επεκτάσεις. Τότε αρχίζει να συσσωρεύεται αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας.

Οι όρνιθες της ιστορίας μας επειδή αγνοούσαν Ιστορία, δεν είχαν καταλάβει πως ο δανεισμός πολλές φορές στο παρελθόν ήταν η αιτία της μεγαλύτερης καταστροφής. Της απώλειας της ελεύθερης επιλογής...

Η αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας αργότερα οδήγησε αυτόματα τους δανειστές να αυξήσουν τα επιτόκια για να καλύψουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Κανείς δεν ρισκάρει να δανείσει με αυξημένο κίνδυνο χωρίς να απαιτεί αυξημένες αποδόσεις...

Τότε είναι που ακούγονται «κακαρίσματα» πως δήθεν το ορνιθοτροφείο δέχεται επίθεση κερδοσκόπων.

Όταν λοιπόν οι κότες που δεν γεννάνε αυγά καταναλώνουν περισσότερο καλαμπόκι από αυτές που γεννάνε, έχουμε πρόβλημα καθώς η συνέχεια του κύκλου είναι θέμα χρόνου να σπάσει.

Η παραγωγή θα μειώνεται, κατά συνέπεια θα αγοράζεται όλο και λιγότερο καλαμπόκι το οποίο θα φτάνει για την παραγωγή όλο και λιγότερου κρέατος και αυγών. Μοιραία κάποια στιγμή οι δανειστές θα καταλάβουν τι γίνεται και θα κλείσουν τις στρόφιγγες.

Πριν τις κλείσουν όμως θα προτείνουν ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της λειτουργίας, με στόχο να σώσουν την κατάσταση και να καταφέρουν να πάρουν κάτι από τα δανεικά πίσω.

Καθώς όμως ο καθείς κρίνει τα πράγματα από τη θέση την οποία τα βλέπει,οι λύσεις που προκρίνει ξεκινούν από το αξίωμα του πως θα διατηρήσει πρώτα το δικό του πιάτο γεμάτο. Έτσι έκαναν και οι «στείρες» κότες καθώς κατάλαβαν ότι το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή τους στην παραγωγή: «άρχισαν να φωνάζουν πως το πτηνοτροφείο δεν είναι προς πώληση...».

Πιο πολύ φώναζαν όσες δεν είχαν γεννήσει ποτέ ούτε ένα αυγό και η διαδικασία να βγει αυτός ο άσπρος όγκος από μια μικρή τρύπα, τους φαινόταν φρικιαστική.

Προσπάθησαν να πείσουν τις κότες που γεννούσαν ακόμη αυγά πως αν αλλάξει η κατάσταση θα τους ζητήσουν να γεννάνε τα ίδια αυγά με λιγότερο καλαμπόκι.

Έριξαν το φταίξιμο στους δανειστές και κάποιες από αυτές άρχισαν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο πως θα κηρύξουν στάση πληρωμών θα μηδενίσουν το κοντέρ και θα αρχίσουν να δανείζονται όπως παλιά εκ του μηδενός...

Λογαριάζουν όμως απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς το «ξενοδόχο». Ποτέ στο παρελθόν πτηνοτροφείο που σταμάτησε να πληρώνει δεν βρήκε δανεικά πριν περάσουν δεκαετίες.

Ας υποθέσουμε όμως πως οι δανειστές δεχτούν κάποια τέτοια λύση, καθώς ο φόβος να τα χάσουν όλα μπορεί να τους αναγκάσει να δεχτούν να χάσουν ένα μέρος για να εξασφαλίσουν τα υπόλοιπα.

Όσο το πτηνοτροφείο καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να φανεί εντάξει στις υποχρεώσεις του όσο και να μειωθούν αυτές...

Όσο όμως δεν αποφασίζουν την αναδιοργάνωση στο κοτέτσι, τα αποθέματα καλαμποκιού στις αποθήκες λιγοστεύουν. Όταν τελειώσουν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σκηνές σαν αυτές που έδειχναν τα δελτία ειδήσεων που έλαβαν χώρα στο χρεοκοπημένο πτηνοτροφείο...

  • "Οι αγορές λειτουργούν σαν αγέλη" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, επιζητώντας προφανώς να του αποδοθεί ο ρόλος του πρόβατου ή του... βοδιού!
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι σε κάθε μια από τις τρεις χώρες που έχουν προσφύγει σε στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, κάτι διαφορετικό πήγε λάθος.

«Οι αγορές λειτουργούν σαν αγέλη. Βόσκουν ήρεμα, όπως οι αγελάδες στο βοσκότοπο, μεγαλώνουν, φουσκώνουν σαν φούσκες και μετά, ξαφνικά, ξεσπάνε στον πανικό και δεν είναι πια εύκολο να τις καθησυχάσει κανείς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πολωνικό περιοδικό “POLITYKA”, την περασμένη Πέμπτη κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι σε κάθε μια από τις τρεις χώρες που έχουν προσφύγει σε στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, κάτι διαφορετικό πήγε λάθος. Ειδικότερα, ότι η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα με τις τράπεζες, αλλά με το χρέος του κράτους και την κρίση εμπιστοσύνης προς αυτό.

Ακολούθως, υποστήριξε ότι η Πορτογαλία «δεν αξίζει μια τόσο σοβαρή κρίση» και πως «είναι περισσότερο θύμα», διότι αν και δεν είναι χρεωμένη τόσο πολύ, οι αγορές που παρακολουθούν την κατάσταση ολόκληρης της ζώνης του ευρώ φοβήθηκαν μια ενδεχόμενη απώλεια στο μέλλον με αποτέλεσμα να δανείζεται ολοένα και πιο ακριβά, επιταχύνοντας έτσι την εσωτερική πολιτική κρίση.

«Η Ιρλανδία ήταν πιο ένοχη, διότι επέτρεψε μια σοβαρή κρίση στο τραπεζικό της σύστημα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κρίση του 2008 «καμπάνα συναγερμού» που υπενθυμίζει ότι στην οικονομία χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια, έλεγχο και αξιοπιστία και συμπλήρωσε ότι «οι πρώτες αντιδράσεις ήταν σωστές».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «εάν δεν δημιουργήσουμε νέα, υπερεθνικά πρότυπα ενέργειας και επιτήρησης, θα βυθιστούμε σε μια νέα κρίση», διότι «οι πηγές της παρούσας κρίσης, στην πλειοψηφία τους, δεν εξαφανίστηκαν».

Συνεχίζοντας το επιχείρημά του, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι κυβερνήσεις περιόρισαν μόνο τις συνέπειες της παρούσας κρίσης «και μάλιστα, με γιγαντιαίο αντίτιμο».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αυτό που απασχολεί κυρίως τον κάθε ηγέτη είναι η χώρα του, για να σημειώσει ότι οι ηγέτες των μικρών χωρών αλλά τώρα και των μεσαίων «συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους».
Ύστερα από 30 χρόνια πορείας προς την παρακμή, “στην Ελλάδα ο ένας κρατάει τον άλλο” (δανεικά, πληροφορίες, λαδώματα, εξυπηρετήσεις) και οι ελάχιστοι, που μπορούν να δράσουν ανεξάρτητα, συνήθως δεν έχουν τη δύναμη να το πράξουν. Βάλτε και την κομματική αντιπαράθεση, η οποία παραμένει ίδια κι απαράλλακτη με τη δεκαετία του ’80, το αποτέλεσμα είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται προς τους πολίτες να είναι συγκεχυμένα.

Βασική ερώτηση στις συζητήσεις: “Θα τα καταφέρουμε;” Η κομματική απάντηση είναι τρέχα γύρευε, η τεχνοκρατικά πολιτική είναι καταφατική, αν και εφόσον, δεν κυριαρχήσει μία άγρια διάθεση αυτοκαταστροφής, ή κερδίσουν έδαφος τα εσχατολογικά σενάρια που διακινούνται από τους επαγγελματίες. Ξέρετε… περί πτώχευσης, εξόδου από την ΟΝΕ, για τις καμινάδες του Νομισματοκοπείου, που δουλεύουν νύχτα τυπώνοντας δραχμές, κ.λπ. Όταν δεν έφτασαν αυτά, διακινήθηκε και το μέιλ της χρεοκοπίας για να δέσουν οι εντυπώσεις.

Όμως, παρά τις αντιστάσεις των καταστροφολόγων και των άλλων κομματικών φυλών, οι πολίτες έχουν αρχίσει να σκέφτονται το μέλλον. Αναθεωρούν την οικονομία του νοικοκυριού, επανασυντάσσονται και θωρούν τη ζωή με άλλο μάτι. Τα παθήματα-μαθήματα της κρίσης είναι πλέον εμφανή, οριζόντια, σε όλα τα επίπεδα της ζωής, ατομικά και συλλογικά. Από τον υπερδανεισμό του νοικοκυριού έως τους εκατοντάδες Έλληνες μικρο-μαγαζάτορες, οι οποίοι “δεν ήθελαν άλλον πάνω από το κεφάλι τους”.

Οι Έλληνες πολίτες, σιγά σιγά δείχνουν να προσαρμόζονται στην ιδέα ότι η παγκοσμιοποίηση των πληροφοριών και του χρήματος πλέον δεν συγχωρεί την ανεμελιά των “εθνικών χωριών” της Μεσογείου. Ήρθε η ώρα για αυτοοργάνωση και πραγματική δουλειά. (Αν σκέφτεστε τις ώρες εργασίας, στις οποίες είμαστε πρωταθλητές, σάς διαβεβαιώ ότι αυτό είναι ένα ακόμη σύμπτωμα καθυστέρησης και αναχρονιστικού προσωπικού και συλλογικού μάνατζμεντ. Η πολύωρη παραμονή στο γραφείο, πέρα από αντιπαραγωγική, φθείρει και το ανθρώπινο δυναμικό).

Επομένως, όλοι όσοι αντιλαμβάνονται την “κρίση ως ευκαιρία” (το καταντήσαμε στερεότυπο κι αυτό) βρίσκονται σε φάση μετάβασης, ανανέωσης, προσαρμογής στα δεδομένα που απαιτεί η προπαρασκευή της νέας ανάπτυξης και θέτουν την ατομική και συλλογική εξέλιξη πάνω από τη στενομυαλιά και την μικροπρέπεια του παρελθόντος. Βέβαια, οι τάξεις των πολιτικών και των προβεβλημένων προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου δείχνουν να μην καταλαβαίνουν και πολλά. Το μόνο που έκαναν ήταν να πετάξουν τις γραβάτες (άλλωστε πάντα προτιμούσαν το smart casual), ενώ κατά τα άλλα, συνεχίζουν ακόμη να αναλίσκονται σε μικροπολιτικές τακτικές, είτε απέλπιδες προσπάθειες να χτίσουν το μέλλον με φθαρμένα υλικά.

‘Ετσι, η πολιτική κατάσταση δείχνει να εξελίσσεται σε τραγέλαφο. Όταν προσπαθείς να εξηγήσεις τις εξελίξεις σε έναν ξένο επισκέπτη, οι λεκτικοί σχηματισμοί ξεφεύγουν προς έννοιες παράλογες. Τις αποδίδεις στα αγγλικά και τότε αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι γιατί γυαλίζει το μάτι των Ευρωπαίων κάθε φορά που σκέφτονται την Ελλάδα.

Όσο για τα μηνύματα που προκύπτουν από τα πολιτικά κόμματα, καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Κομματισμός με τρέλα, σαν να βρίσκεσαι στο γήπεδο και να τσακώνεσαι για το οφσάιντ. Το πολιτικό προσωπικό βρίσκεται σε κρίση, και η μεθόδευση των σκοπιμοτήτων ανάλογη: η Αξιωματική Αντιπολίτευση συντάσσεται με την σκληρή Αριστερά (ΚΚΕ) στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις (το “αφήνουν πάνω τους” που λένε, γιατί οι σύντροφοι ξέρουν), ενώ συγχρόνως, ενισχύει την άλλη Αριστερά (που δεν έχει τσίπα), σε ανόητες και αντικοινωνικές κινήσεις και εκδηλώσεις αρνητισμού (“Δεν πληρώνω”, “γιαούρτωμα ως ΨΕ”, κ.λπ.), βγαλμένες από τα εγχειρίδια της παλαιοαριστεράς του παρελθόντος. Η ΝΔ, αντί να προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και να συμβάλει θετικά να ξεκολλήσει – επιτέλους – η χώρα από την αδράνεια, ασχολείται με τα εσωκομματικά στρατόπεδα λες και σχεδιάζει πογκρόμ έναντι πολιτικών αντιπάλων. Κάποιος πρέπει να πει στα συντρόφια της Συγγρού με τα γωνιακά γραφεία ότι, το Σοβιέτ σε μπλε δεν θα φορεθεί φέτος, ούτε στο μέλλον. Δοκιμάστηκε εκτενώς τα τελευταία δέκα χρόνια στη Ρηγίλλης και είδαμε τα αποτελέσματα.

Από το άλλο μέρος, ο Γιώργος προκαλεί διαρκή λόξυγκα στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα οι σκληροί πρασινόμαγκες του παρελθόντος να φοβίζουν τους υπουργούς. Έτσι, επειδή μπορούν, αλλά και για να κάνουν δήθεν επίδειξη φιλολαϊκών αισθημάτων στους πολίτες. Με επιχειρήματα περί ηθικότητας, που πείθουν μόνο τους αφελείς. Για παράδειγμα, το πρόσφατο επιχείρημα για τα “φρουτάκια” είναι αστείο. Αν ρίξετε μια ματιά στο διαδίκτυο, θα αντιληφθείτε ότι οι online δυνατότητες είναι απεριόριστες και οι παραδοσιακές συσκευές, για τις οποίες γίνεται λόγος δεν έχουν παρά μικρή διάρκεια ζωής. Και στο κάτω-κάτω ενήλικες είμαστε. Καλύτερο το “στοίχημα”, με το οποίο στενάζουν τα παλιά προπατζίδικα στις γειτονιές;

Σήμερα, στην Ελλάδα, ο κομματισμός της “μεταδικτατορικής περιόδου” (τί σπάσιμο κι αυτό, διαρκώς οι λογογράφοι να ετεροπροσδιορίζουν την εποχή μας) πεθαίνει με ταχύτητα. Δεν υπάρχει Δεξιά και Αριστερά, και βέβαια ο Σοσιαλισμός, εδώ και χρόνια, έχει χαθεί στον τρίτο δρόμο, ψάχνοντας για τον Γκίντενς. Υπάρχουν μόνο εθνικής προτεραιότητας ζητήματα, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας και των πολιτών, η θέση της στην σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και περιφερειακά των συνόρων μας. Από τη άλλη, το λεγόμενο Κέντρο είναι περισσότερο τρόπος ζωής, παρά πολιτικός χώρος. Εκφράζει την μετριοπάθεια, την προσήλωση στο αποτέλεσμα, αλλά μερικές φορές και ευκαιριακές πολιτικές επιλογές.

Στην περίπτωσή μας, η στοχοπροσήλωση (που λέει και η Αλέκα) αφορά την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. Να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην επικαιρότητα, όχι πια για τις αποτυχίες της, αλλά με τις επιτυχίες και την καινοτομία, την οποία καυχιόματε ότι κατέχουμε (στο μυαλό μας).

Όσο για τη φάρα των πολιτικών, έχω και μία πρόταση: Οι πολιτικοί μας να γίνουν Μαυρογιαλούροι, και αυτό γιατί όσοι έχουν πραγματικά παρακολουθήσει την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, γνωρίζουν ότι τελικά “υπήρξε φιλότιμο” και ο Μαυρογιαλούρος έγινε ήρωας στα μάτια μας… Παραιτούμενος…


Το εκβιαστικό δίλημμα «ή όλοι μαζί ή εκλογές» θέτει πλέον στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Αυτό προκύπτει από τον «οκτάστηλο» τίτλο δημοσιεύματος που ανέβασςε πριν από λίγο στην σελίδα του το το ΒΗΜΑ

Παπανδρέου: «Όλοι μαζί ή εκλογές»

Απαιτεί την στήριξη των βουλευτών στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «σε αυτό το κρίσιμο διήμερο οι βουλευτές θα κληθούν από τον πρωθυπουργό:

1.
Να υποστηρίξουν όλοι μαζί το πρόγραμμα, προσπαθώντας να μεταδώσουν κατά το δυνατόν θετικά μηνύματα στις εκλογικές τους περιφέρειες τις γιορτές του Πάσχα, και

2.
να το υποστηρίξουν σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και θα κορυφωθούν με την συζήτηση και ψήφιση του προγράμματος στα μέσα Μαίου στη Βουλή.

Αυτό που συζητείται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει και την ευθύνη συντονισμού της οικονομικής πολιτικής είναι ότι «εδώ που φθάσαμε, η λήψη μέτρων είναι μονόδρομος. Εφ΄ όσον δεν πάμε όλοι μαζί και αμφισβητηθεί το πρόγραμμα τότε αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε εκλογές».

Η κατάσταση είναι πλέον προφανής: Όταν ο πρωθυπουργός θέτει εκβιαστικά διλήμματα στην ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του, έχει χάσει τον έλεγχο. Και την δεδηλωμένη. Και καταβάλλει πλέον απελπισμένη προσπάθεια για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Πηγή


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"
Σε ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ το πρωϊ, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Ιγνατίου, είπε κάτι το οποίο κατά την άποψή μας αποτελεί βόμβα μεγατόνων.

Συγκεκριμένα είπε πως από ανθρώπους του ΔΝΤ πληροφορήθηκε ότι ξαφνικά τον τελευταίο καιρό διάφορες οντότητες (έτσι το είπε) από την Ελλάδα αγοράζουν συνεχώς ελληνικό χρέος, δηλαδή αγοράζουν παλιά ομόλογα. Διευκρίνισε δε ότι αυτές οι οντότητες δεν είναι τράπεζες. Από όσα μπόρεσε να πληροφορηθεί αυτές οι οντότητες είναι ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.

Το θέμα, κατά τη γνώμη μας είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Ποια είναι αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία που διαθέτουν τα όποια τελευταία κεφάλαια….. τους έχουν απομείνει για να αγοράζουν ελληνικό χρέος και κυρίως ποιοι είναι οι ιδιώτες που ξαφνικά αποφάσισαν να διαθέσουν τα χρήματά τους για να αγοράζουν με μανία ελληνικό χρέος.

Το γεγονός αυτό είναι αξιοπερίεργο αν μάλιστα συνδυαστεί με την σκοπούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκποίηση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις ευρώ.

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το κόψιμο των μισθών. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν την περικοπή των συντάξεων. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το κόψιμο των δώρων. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το μνημόνιο με τις «επικαιροποιήσεις» του. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που με την ψήφο τους προσκάλεσαν στην Ελλάδα, αρωγό των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το ασφαλιστικό τερατούργημα, αυτοί που «εξασφάλισαν» στον εργαζόμενο δουλειά χωρίς σύνταξη ως τον τάφο. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που σήκωσαν τo χεράκι τους και ψήφισαν τα μέτρα που εκτίναξαν την επίσημη ανεργία στο 15%, τα «λουκέτα» στα μαγαζιά στο 20% και την ύφεση στο μείον 6,6%. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την «εκ περιτροπής» επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην εποχή των ειλώτων. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ της καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν για να μπορούν οι εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους όταν θέλουν, όσους θέλουν και όποτε θέλουν. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ των αυξήσεων των φόρων τρεις φορές σε ένα χρόνο. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ της κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων και νοσοκομείων. Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν τη ληστεία του λαού μέσω του «Καλλικράτη». Ολοι τους!

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ - όλοι τους! - είναι εκείνο το εκλεκτό σώμα το οποίο στηρίζει και διακινεί το θράσος τού «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που - όλοι τους! - με το ένα χέρι ψηφίζουν για να φορτώνονται νέα δανειακά χρέη στο λαό και με το άλλο χέρι ψηφίζουν για να χαρίζονται 108 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που - όλοι τους! - ψήφισαν αυξήσεις στα διόδια, αυξήσεις στο ρεύμα, αυξήσεις 40% στα εισιτήρια των συγκοινωνιών.

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι - όλοι τους! - του ιδίου κόμματος με τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη της υπόθεσης «Ζήμενς», τους «πράσινους» Βατοπεδινούς, τους «σοσιαλιστές ναυάρχους» των υποβρυχίων που «γέρνουν», τους «Σόρος» της χρηματιστηριακής απάτης και τους «Πινδάρους» της Ολυμπιακής λαμογιάς.

Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που - όλοι τους! - περιφέρονται ανά την επικράτεια σφετεριζόμενοι και διαπομπεύοντας την έννοια και τον όρο «σοσιαλιστής».

Οσο για τα «φρουτάκια»:
Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που έχουν ψηφίσει - όλοι τους! - τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ηλεκτρονική μπαρμπουτιέρα», και το έχουν ψηφίσει όχι μια, αλλά τέσσερις (αριθμός: 4!) φορές:

Μια φορά όταν ψήφιζαν το μνημόνιο, που εξ' αρχής περιλάμβανε τη διάταξη για τη νομιμοποίηση των «κουλοχέρηδων» και άλλες τρεις φορές στηρίζοντας τις ισάριθμες «επικαιροποιήσεις» του μνημονίου, που επίσης περιλαμβάνουν τη ρύθμιση για τα «φρουτάκια».

Οσοι πάνε, επομένως, να βγάλουν την «ουρίτσα» τους απ' έξω, ατύχησαν.
Τζάμπα πασχίζουν να περιφέρουν το Πάσχα στις εκλογικές τους περιφέρειες την τσίκνα του ...«αντάρτη».

Τζάμπα προσπαθεί κι ο Παπανδρέου να ενθαρρύνει το παιχνίδι τού «άλλο η κυβέρνηση», «άλλο η κοινοβουλευτική ομάδα», «άλλο το κόμμα». Το έργο παίχτηκε ήδη την εποχή του πατέρα του. Και «κάηκε».

Γράφει ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"Πολύ ενδιαφέρουσα η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες. Από τα 40 δισ. ευρώ στα οποία έφτασε η μείωση των τραπεζικών καταθέσεων εντός του 2010, τα 32 δισ. ευρώ, το 80% δηλαδή, φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό!

Οπως σημειώνει η μελέτη, «η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό ήταν η βασική συνιστώσα της μείωσης των καταθέσεων...». Διαπίστωση που σημαίνει ότι η μαζική εξαγωγή αποταμιεύσεων σε εκτός Ελλάδας τράπεζες ήταν μια συντονισμένη κίνηση, στην οποία προχώρησαν οι μεγάλοι καταθέτες (επιχειρήσεις και μεγαλοεισοδηματίες) καθώς, προφανέστατα, δεν είναι οι μικροκαταθέτες αυτοί που έχουν είτε την ευχέρεια είτε την «τεχνογνωσία» να σηκώνουν κεφάλαια από την Ελλάδα και να τα φυγαδεύουν στις «Ελβετίες».

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πέρα για πέρα ασφαλές:
Την ίδια περίοδο που ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου «βουτάνε» το υστέρημα του λαού, την ίδια στιγμή που επιδίδονται στις γνωστές αστειότητες - με κορυφαία τη διήγηση «παραμυθιών» για μισθωτούς που τους συναντούν στο δρόμο και τους δίνουν το μισθό τους,
την ίδια στιγμή που το κόψιμο του μισθού του εργαζόμενου και της σύνταξης του συνταξιούχου βαφτίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο «πατριωτισμός»,
κάτι άλλοι «πατριώτες», αυτοί που διαθέτουν δισεκατομμύρια στις τράπεζες, «σηκώνουν» τα λεφτά τους και την κάνουν από τη χώρα με «ελαφριά πηδηματάκια».
Βλέπετε, καλή μεν η «πατρίδα» - ειδικά όταν το νόημά της ανασκολοπίζεται από τους πατριδοκάπηλους - αλλά ακόμα καλύτερο και σημαντικότερο αγαθό είναι το «μπαγιόκο», το οποίο, ως γνωστόν, δεν έχει πατρίδα, μόνο θυρίδες.

Υποψιαζόμαστε, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένοι «πατριώτες» δεν εξαντλούν τον «πατριωτισμό» τους φυγαδεύοντας τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Κάτι μας λέει ότι κορυφαία ονόματα τούτης της ηρωικής «μεγάλης απόδρασης» προς τας νήσους Καϋμάν ανήκουν μεταξύ εκείνων που δεν παραλείπουν να χειροκροτούν το ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εφαρμοζόμενη εν Ελλάδι πολιτική.

Φυσικά, δεν αποκλείεται - προκατειλημμένοι καθώς είμαστε - να τους έχουμε πάρει με κακό μάτι. Αν τους αδικούμε, πάντως, δε θα είχαμε αντίρρηση να ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη. Προηγουμένως, όμως, θα αναμένουμε από τον ΣΕΒ, από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ή όποιο άλλο ευαγές ίδρυμα ευαρεστηθεί, να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των «σαλταδόρων». Τι λέτε, θα τα δώσουν;

ΥΓ: Με το λογαριασμό που είχε ανοίξει ο Πετσάλνικος για τη «σωτηρία της πατρίδος», τι γίνεται; Εκτός από εκείνα τα δυο παιδάκια που σπάσανε τον κουμπαρά τους και τρέχανε οι κάμερες να πάρουν δηλώσεις από τη γιαγιά τους, κάνας βιομήχανος, κάνας τραπεζίτης, κάνας εφοπλιστής, κάνας εργολάβος - καναλάρχης, έδωσαν κάνα φράγκο; Καλά, κύριε πρόεδρε της Βουλής, μην ενοχλείστε.

Τις καλησπέρες μας!
Εξασφαλίσαμε το βίντεο της συνάντησης του προέδρου της Ε.Ε. κ. Βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

Παρατηρήστε το υψηλό επίπεδο της συζήτησης, αλλά και το εύρος των επιχειρημάτων εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος παρά την ένταση της συζήτησης είναι ιδιαίτερα πιεστικός προς τον κύριο Ρομπάι.

Σε όσους δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν τον κύριο Παπανδρέου, βρίσκεται στα δεξιά της κάμερας και είναι ιδιαίτερα εκδηλτικός, μαχητικός και επίμονος απέναντι στον συνομιλητή του.


«Μαύρες» ημέρες φοβούνται ότι θα περάσουν το Πάσχα, οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και αρκετοί πράσινοι βουλευτές που θα περάσουν τις Άγιες ημέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Αναμφίβολα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και το μπαράζ περικοπών σε μισθούς και συντάξεις έχουν κάνει τους πολίτες να ανεβούν στα κάγκελα και τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό και τον φόβο τους για το κλίμα που θα συναντήσουν από τους συντοπίτες τους, κατά τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Κουσελάς που επί ένα και πλέον χρόνο «μαστιγώνουν» με μέτρα τους πολίτες.

Ουσιαστικά όμως τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντοπούλου και Λούκα Κατσέλη καθώς και οι πράσινοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας τησ ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης 'Εξαρχος γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα συναντήσουν γκρίνιες, μουρμούρες και σκληρή κριτική από τους ψηφοφόρους τους, τόσο για τις αποφάσεις που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση, αλλά και για τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει με αφορμή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2012 – 2015.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών, είναι αποφασισμένη να περιορίσει στις απολύτως απαραίτητες τις δημόσιες εμφανίσεις τους και να περάσουν οικογενειακά τις γιορτές του Πάσχα.

Ωστόσο ατρόμητοι δηλώνουν ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Βέβαια και οι βουλευτές Γιώργος Φλωρίδης και Εύα Καϊλή δηλώνουν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

Την ίδια ώρα, στα πηγαδάκια που στήνουν οι βουλευτές στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, κυρίαρχες εξακολουθούν να είναι οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, καθώς και για την πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και θα επιλέξει τελικά την λύση των πρόωρων εκλογών, καθώς δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, με αφορμή τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες.Για την αδυναμία της Ελλάδας να εξοφλήσει τις οφειλές της σε γερμανικές εταιρείες αναφέρεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η Ελλάδα δεν εξοφλεί τις οφειλές της σε γερμανικές εταιρείες» αναφέρει, επικαλούμενη σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που επεσήμανε ότι η χώρα δεν μπορεί να εξοφλήσει οφειλές 500 εκατ. ευρώ προς γερμανικές εταιρείες και ποσό δεκαπλάσιο προς άλλες εταιρείες παγκοσμίως.

"Θα χαιρόμουν να μπορούσα να εξοφλήσω δια μιας τις οφειλές, δεν μπορώ όμως" φέρεται να δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με το δημοσιογράφο Γκερτ Χέλερ να εκτιμά ότι τα χέρια του υπουργού Οικονομικών είναι δεμένα, καθώς από τη μία πρέπει να καλύπτει «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό κι από την άλλη να αναζητά τρόπους νέων περικοπών.

«Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών» προς τις γερμανικές εταιρείες διαβεβαιώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η δύσκολη κατάσταση υπαγορεύει «να τα βγάλουμε πέρα με όσα έχουμε».

Το χρέος του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και ιδιώτες στα τέλη του 2010 ανήλθε στα 5,35 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο το δημοσίευμα εγείρει θέμα έγκαιρης και ακριβούς ενημέρωσης του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει οφειλές προς την κατασκευαστική Hochtief, που συμμετέχει σε δύο κατασκευαστικά έργα, την εταιρεία Siemens, στην οποία χρωστά ακόμα και για παροχές από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, στις φαρμακευτικές Boehringer, Merck και Bayer, καθώς και στην εταιρεία Fresenius. Μέρος του χρέους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και την Fresenius, αναφέρει η εφημερίδα, έχει πληρωθεί σε ομόλογα.

Ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός κατά τους πρώτους μήνες του 2011 οδηγεί εκ νέου το έλλειμμα προς τα υψηλά επίπεδα του 2009 με αποτέλεσμα η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα να είναι δυνατή μόνο με πολιτική απόφαση.

Η απόφαση αυτή δεν θα είναι χωρίς κόστος για την Ελλάδα κόστος το οποίο θα καταστεί εμφανές κατά την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας το οποίο ήδη από τα 22 δις Ευρώ αυξήθηκε στα 23 δις Ευρώ ακριβώς λόγω της υστέρησης που παρατηρείται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες που δημιουργούνται από την υστέρηση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών κατά το 2011 η κυβέρνηση αναμένεται να επιταχύνει και τις αποκρατικοποιήσεις παρά το γεγονός ότι το χρηματιστηριακό κλίμα δεν είναι ιδανικό.

Εν τω μεταξύ τριβές με τους ελεγκτές της τρόικα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι κατά τις διασταυρώσεις των στοιχείων που λαμβάνουν από το Γενικό Λογιστήριο με αυτά που τους παρέχουν τα Υπουργεία παρατηρούνται αποκλίσεις. Οι αποκλίσεις αυτές έχουν δημιουργήσει υπόνοιες στην πλευρά της τρόικα η οποία ταυτόχρονα επισημαίνει το γεγονός ότι υπάρχουν φορείς του δημοσίου που δεν παρέχουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι ανεπαρκής.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει από συμπληγάδες για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος στις 15 Μαΐου να θέσει το δίλημμα «ή ψηφίζετε το πρόγραμμα ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές».

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι παρά τις επίσημες διαψεύσεις υπάρχουν συζητήσεις για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους τόσο στην ΕΕ όσο και του ΔΝΤ ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ενός μικρού haircut με αγορά ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεδομένου ότι τα έσοδα θα προκύψουν σταδιακά είναι πιθανή μια ενδιάμεση χρηματοδότηση για την επαναγορά χρέους η οποία θα αποπληρωθεί σταδιακά από τα έσοδα απ[οκρατικοποιήσεων.


Δυο μήνες έχουν απομείνει για τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία και όλα τα κόμματα ανακοίνωσαν τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές. Στην Τουρκία, δεν ισχύει το σύστημα "σταυρού", αλλά οι βουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης τους στις λίστες.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως πως τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικάνικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κομμα Εθνικιστικής Δράσης(ΜΗP), έθεσαν τρεις απο τους κατηγορούμενους της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν επικεφαλείς στις λίστες τους, καθιστώντας τους εκλόγιμους!

Ουσιαστικά, έστειλαν μήνυμα οτι δεν συμφωνούν με τις δικαστικές εξελίξεις και οι υποψήφιοι, οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία κατά της τουρκικής κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκλεγούν, θα αποφυλακιστούν λόγω της βουλευτικής ασυλίας.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδα Τζουμχουριέτ Μουσταφά Μπαλμπάι, κατηγορείται ότι υπήρξε ένας από τους εγκεφάλους του δικτύου Εργκένεκον, βρίσκεται στη δεύτερη εκλόγιμη θέση στη λίστα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Σμύρνη, όπως και ο πανεπιστημιακός Μεχμέτ Χαμπέραλ.

Ο στρατηγός Ενγκίν Αλάν o οποίος κατηγορείται κι αυτός για συμμετοχή στην Εργκενεκόν , γνωστός για το ρόλο του στη σύλληψη το 1999 στην Κένυα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι επίσης υποψήφιος με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.

Έχουν θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι βουλευτές και ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, ο οποίος κατηγορείται ως ο εγκέφαλος απόπειρας πραξικοπήματος κατα της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, ο δημοσιογράφος Τουντσάι Οζκάν που κατηγορείται ως μέλος της Εργκενεκόν , και ο διοικητής της αστυνομίας Χανεφί Αβτσί, ο οποίος φυλακίστηκε μετά τη δημοσίευση βιβλίου, στο οποίο κατηγορεί αστυνομικούς ισλαμιστικού προσανατολισμού ότι κατασκεύασαν αποδείξεις συνωμοσίας.

Στις λίστες υποψηφίων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) παρατηρείται οτι ο Ερντογάν επιδιώκει την ανανέωση, γι'αυτό οι 167 απο τους 333 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δεν βρίσκονται στις λίστες των υποψηφίων. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο παρατηρείται επίσης, οτι ο τούρκος πρωθυπουργος διέγραψε πολλά ονόματα που ανήκουν στο περιβάλλον του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Παρατηρείται επίσης, η αύξηση των γυναικών στις λίστες των τριών κομμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal τα το AKP, το CHP και το MHPö έχουν στις λίστες τους 255 γυναίκες απο τις οποίες τουλάχιστον οι 100 είναι σε εκλόγιμες θέσεις. Σήμερα στο τουρκικό Κοινοβούλιο υπάρχουν 48 γυναίκες βουλευτές.

Aνάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές για το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι και μία μαντίλοφορούσα, παρά τους κανονισμούς για απαγόρευση θρησκευτικών ενδυμάτων. Η Γκιουλντερέν Γκιούλτεκιν , θα υποψήφια με το AKP στην Αττάλεια, όμως δεν βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση.

Στις εκλογές της 12ης Ιουνίου θεωρείται σίγουρη η νικη του AKP όπως και η αυτοδυναμία του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν, αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 45%, ενώ το ποσοστό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναμένεται να σημειώσει άνοδο από τις προηγούμενες εκλογές και να φτάσει το 30%. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2007, το AKP είχε λάβει το 47% των ψήφων.

Τόνωση φρονήματος Υπουργών
Από το φύλον της Παρασκευής 25ης Μαρτίου αντιγράφω από την σελίδα 12 της έγκριτης εφημερίδας σας απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κου Γεωργίου Παπανδρέου προς τους υπουργούς του; με σκοπό την τόνωση του ηθικού τους, ώστε να τολμούν να εμφανίζονται δημοσίως χωρίς να φοβούνται τις επιθέσεις των αγανακτισμένων Ελλήνων.

“Ως χώρα, ώς λαός η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ιδιαίτερη αλλά βέβαια εντάσεται σε μια μεγάλη προσπάθεια προοδευτικών δυνάμεων παγκοσμίως για τον εξανθρωπισμό των οικονομιών μας και της παγκοσμιοποίησης”.

Είναι ιδιάιτερα λυπηρόν ότι ουδείς εκ των υπουργών του είναι πραγματικός Ελλην καθότι ουδεμία αντίδραση εκφράστηκε για το σχόλιο περί "εξανθρωπισμού των οικονομιών και της παγκοσμιοποίησης".

Παρ' ότι το πνευματικό ανάστημα του πρωθυπουργού όσον και των υπουργών του παρουσιάζει σοβαρή περίπτωση νανισμού, το σχόλιο τούτο αναπάντητο αποτελεί “βόμβα μεγατόνων” στα θεμέλια του Ελληνισμού, και τής “παλαι ποτέ” Δημοκρατίας των Ελλήνων.
Θα πρέπει να σας πληροφορήσωμε κε πρωθυπουργέ ότι οι Ελληνες αφού εγεύθησαν τον “εξανθρωπισμό” της οικονομίας τους σύμφωνα με τον ορισμό που σας είπαν οι πάτρωνές σας να του μεταφέρετε, απέρριψαν τόσον εσάς όσον και τον “εξανθρωπισμόν" σας ομοίως δε καί τους κατάπτυστους πάτρωνες των οποίων “γλείφετε” τα χέρια καθώς και άλλα μέρη της ανατομίας τους γιά να σας προωθήσουν στο επόμενο σκαλοπάτι της 'καριέρας' σας όπως αυτή έχει σχεδιασθή από την 'ευγενή' μητέρα σας.

Αναφορικά δέ με τήν παγκοσμιοποϊηση της οποίας είσθε λάτρης και 'γλάστρα', σάς έχει διαφύγει ότι αυτή έχει ολοκληρωθή από τόν αγνωστο για σας Ελληνισμό από τόν άγνωστο γιά σας Ελληνισμό από τόν όγδο μέχρι και τον δεύτερο προ Χριστού αιώνα. Είστε καθυστερημένος ανάμεσα στά άλλα καί χρονικά κατά περίπου 2200 χρόνια.

Ο Ελληνισμός σεβαστέ μου πρωθυπουργέ δέν χρειάζεται παγκοσμιοποίηση διότι είναι ό ίδιος η παγκοσμιοποίηση.

Μιά απλή ματιά στά πανεπιστήμια όλων των κρατών και των φυλών της γης θά σας διαφωτίση, άν αυτό είναι δυνατόν, όταν διαπιστώσετε ότι ο Πλάτων ο Αριστοτέλης ο Πυθαγόρας ο Ευκλείδης, ο Αρίσταρχος καί οί λοιποί Ελληνες γίγαντες του διαφωτισμού έχουν μεταφρασθή σέ όλες τίς γλώσσες καί όλοι οἱ λαοί προσπαθοῦν νά εφαρμόσουν τίς Ελληνικές ιδέες περί επιστήμης καί πολιτικῆς στίς κοινωνίες τους χωρίς καμιά εξαίρεση. Ουδεμία άλλη κοσμοθεώρηση από καταβολής πολιτισμού έτυχε τέτοιας παγκόσμιας αποδοχῆς.

Η παγκοσμιοποίηση τήν οποίαν λοιπον επαγγέλεσθε εχει ολοκληρωθῆ πρό 2000 περίπου ἐτών καί θα ήτο καλόν νά πληροφορήσετε τούς εντολείς σας ότι όσον αφορά τόν Ελληνισμόν ῾σκληρόν πρός κέντρα λακτίζειν᾽ αν δύνασθε νά αντιληφθείτε τό υποννοούμενον.

Στούς δέ υπουργούς σας παρακαλῶ νά μεταβιβάσετε τά ακόλουθα: Εάν κανένας από σας είναι αληθινός, καί όχι κατ᾽επίφαση Ελλην χρειάζεται νά τό αποδείξη ανταλλάσοντας τήν “καρέκλα του” μέ τήν επιταγή “Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πατρίς”.

Y.Γ.: Μέ τήν ευκαιρία του ἐορτασμού της ῾εορτής του Ευαγελισμού ιδία δέ του αγώνα πού εξασφάλισε τήν ανεξαρτησία της Ελλάδος θά ήθελα νά σᾶς θέσω δύο ἐρωτήματα.

Πρώτον: Διατί επιλέξατε το ακριτικόν Καστελόριζον διά νά μας ανακοινώσετε τήν προσφυγή της Ελλάδος πρός τόν μηχανισμό στήριξης καί το ΔΝΤ προειδοποιώντας μας ταυτοχρόνως ότι είναι δυνατόν νά απωλέσουμε τμήμα της Ελληνικής επικράτειας. Διατί; Ποιός ο συμβολισμός της ανακοινώσεως πρό ενός έτους περίπου από το Καστελόριζο;

Συνδέεται η τότε ανακοίνωσή σας μέ τίς σημερινές διεκδικήσεις τῶν Τούρκων;

Δεύτερον: Διατί απαγορεύετε ρητώς στόν κύριο Αποστολίδη ο οποίος ηγείται των μυστικών περί διαμελισμού του Αιγαίου συνομιλιών μέ τήν γείτονα Τουρκία νά συζητήση περ ΑΟΖ (αποκλειστικῆς οικονομικής ζώνης οπως εκαναν όλοι οι προκάτοχοι σας από τό 1982 καί μετέπειτα καί διά ποίον λόγον ή Ελλάς προσυπέγραψε τήν νέαν νομοθεσίαν δικαίου των θαλασσων το 1982;
Επι πλέον δέ εάν φοβάσθε νά εισαγάγετε τό θέμα ΑΟΖ στίς μυστικές συνομιλίες, μέ τήν Τουρκία γιατί αγνοείτε τούς αδελφούς μας κυπρίους πού σας παρακαλούν νά καθορίσετε τήν ΑΟΖ μέν τήν Δημοκρατία της Κύπρου; Διατί όχι μέ τήν Αιγυπτον μέ τήν Λιβύη, τό Ισραήλ τήν Ιταλία καί τήν Αλβανία;
Διατί ενώ η Τουρκία καθόρισε ΑΟΖ μέ τίς χώρες της Μαύρης Θάλασσας αρνείται νά συζητήση καθορισμόν ΑΟΖ μέ τήν Ελλάδα;

Εσείς ο οξυδερκής υπουργός Εξωτερικών μπορείτε να μας απαντήσετε καθ΄ότι σήμερα εορτάζωμεν τον ξεσηκωμό εναντίον των Τούρκων το 1821;

Καλημέρα σας καί υγειαίνετε

Ε. Λαμπράκης
Ιατρός
ΝΥ ΝΥ

Η επιστολή απεστάλη προς την συντακτική επιτροπή του Εθνικού Κήρυκα στις 29 Μαρτίου, φαντάζομαι δια ευνοήτους λόγους δεν εκρίθη άξια δημοσιεύσεως.
  • Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης
Καθώς συμπληρώθηκαν οι 100 πρώτες ημέρες από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα μπορούσε αποτιμηθεί η διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (ΣΔΕ) στους δήμους της χώρας. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία» το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του θεσμού η θέση καλύφθηκε μόνο σε 20 από τους 180 δήμους.

Το χειρότερο όμως είναι η στάση μιας μεγάλης μερίδας των αιρετών της αυτοδιοίκησης απέναντι στο θεσμό. Πολλοί δήμαρχοι, που επιθυμούν να διορίσουν τον «κολλητό» τους, δίνουν «γραμμή» στην παράταξη τους με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να ψηφίζουν όλοι το (συχνά εμφανώς ανεπαρκές) πρόσωπο χωρίς καμία τεκμηρίωση της ψήφου τους. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται βαρυσήμαντα ερωτήματα για την ικανότητα ή τη βούληση τους να κρίνουν ορθολογικά μια υποψηφιότητα για αυτή την τόσο νευραλγική θέση στο δήμο.

Οι προθέσεις είναι πλέον κρυστάλλινες: οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών πλειοψηφιών κατά κανόνα επιθυμούν να στελεχωθεί ο νεότευκτος θεσμός από «ημέτερες μαριονέτες» ή από φιλικά προς εκείνους πρόσωπα. Στην περίπτωση που δεν το πετυχαίνουν προτιμούν να αφήσουν τη θέση κενή, ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να ελεγχθούν (κι ενδεχομένως να εκτεθούν) τα κακώς κείμενα της διοικητικής τους πρακτικής.

Το αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες είναι πρόδηλο: οι εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες -μη εκλέγοντας συμπαραστάτη- στερούν από τους πολίτες τη δυνατότητα να επιλύουν τις διαφορές τους με την αυτοδιοίκηση εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα και τους εγκαταλείπουν έρμαια στη δημοτική γραφειοκρατία. Οι πολίτες αυτών των ΟΤΑ δε θα έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν έναντι των αυθαιρεσιών της αυτοδιοίκησης, ενώ οι αιρετοί θα διατηρήσουν πλήρως τη δυνατότητα τους να ασχολούνται με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετολογικές διευκολύνσεις θέτοντας παρακαταθήκη για την επανεκλογή τους.

Καθώς ο θεσμός κινδυνεύει να εκφυλιστεί είναι ανάγκη να θωρακιστεί με μερικές νομοθετικές παρεμβάσεις:
α) να τεθούν πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις στελέχωσης του θεσμού (πέραν των αόριστων «κύρος και εμπειρία»), ώστε ο Συμπαραστάτης να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του και να μην καταστεί διακοσμητικό πρόσωπο λόγω ανεπάρκειας.
β) να μην αλλάξει για κανένα λόγο η διάταξη που απαιτεί τα 2/3 των ψήφων του συμβουλίου και να καθιερωθεί η φανερή ψηφοφορία των αιρετών με αιτιολόγηση της ψήφου. Η προσέγγιση του αλήστου μνήμης «διορισθέντος κηπουρού», ας παραμείνει στο πολυθρύλητο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπου και ανήκει.
γ) να καθιερωθεί μηχανισμός ανάδειξης του Συμπαραστάτη στην περίπτωση που σε τρεις ψηφοφορίες δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία π.χ. με δημόσια κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων.
δ) η μη ανάδειξη συμπαραστάτη να επιφέρει συνέπειες στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, καθώς πλέον αυτοί οι δήμοι θα παρέχουν λιγότερες υπηρεσίες στους πολίτες σε σχέση με άλλους ΟΤΑ.

Καταλήγοντας ο πολυσήμαντος θεσμός του Συμπαραστάτη πρέπει να προστατευτεί από εκείνους που θέλουν να συρρικνώσουν τα δικαιώματα του πολίτη και να υποθάλψουν την κακοδιοίκηση, οι οποίοι αυτή τη φορά έχουν ονοματεπώνυμο.

Τα διάσημα κινηματογραφικά "έργα" πάντα κυκλοφορούν σε τριλογίες… Για αυτό και η Τζούλια Αλεξανδράτου ξαναχτυπά με νέο ροζ DVD, το οποίο θα κυκλοφορήσει σήμερα στα περίπτερα.
Αυτή τη φορά η νεαρή μοντέλα, δεν θα είναι "σόλο" αλλά θα έχει μαζί της τη Βούλα Βαβάτση και την Ηλέκτρα Γαλανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ταινία είναι... "υψηλών" προδιαγραφών. Το πρώτο μέρος θα περιέχει τη "συμμετοχή" της Βούλας Βαβάτση με τους δύο Μαύρους της Τζούλιας, η συνέχεια δηλαδή του "Τζούλια και 2 Μαύροι".
Στο δεύτερο μέρος η Τζούλια Αλεξανδράτου και η Ηλέκτρα Γαλανού περνάνε από... "κάστινγκ" υποψήφιους ηθοποιούς για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των ταινιών του Σειρηνάκη. (Πηγή το news247)

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση (όπως και στην πρώτη ...αποκάλυψη της Τζούλιας) καλείται αυτές τις ημέρες να περάσει το αναθεωρημένο Μνημόνιο με νέα εισπρακτικά μέτρα που αγγίζουν τα 33 δις για την επόμενη τριετία, θεωρείται απλά... τυχαίο γεγονός!

ΣΟΚ: 14χρονη μαθήτρια στην Κόρινθο αντιγράφει την... Τζούλια

Μια 14χρονη μαθήτρια στην Κόρινθο γύρισε βίντεο, έχοντας ως πρότυπό της την Τζούλια Αλεξανδράτου. Το βίντεο έκανε το γύρο του σχολείου. Απίστευτη δήλωση από τη μητέρα της που δεν βρήκε κάτι περίεργο στις πράξεις της!
Η προβολή της ροζ δράσης της Τζούλιας Αλεξανδράτου την έχει μετατρέψει δυστυχώς σε πρότυπο για αρκετά νεαρά κορίτσια.

Αυτό μαρτυρά και πρόσφατο περιστατικό στη Κόρινθο όπου μια 14χρονη μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου της πόλης έχει τραβήξει με το κινητό της βίντεο της ίδιας, στο οποίο εμφανίζεται σε γυμνές και ιδιαίτερα προκλητικές πόζες.

Όπως αποκαλύπτει, η ηλεκτρονική εφημερίδα της Κορινθίας sfedona.gr, η δράση της μικρής επίδοξης "Τζούλιας" είναι κοινό μυστικό σε μαθητές αλλά και καθηγητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η μητέρα της κοπέλας, η οποία κλήθηκε από το συμβούλιο καθηγητών, ανέφερε ότι το βρίσκει φυσιολογικό και ότι απλά η κόρη της έχει ταλέντο και... μιμείται την Τζούλια!

Από τη πλευρά του, ο γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου διαβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι το σχολείο έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να κάνει και το θέμα έχει λήξει, ενώ όταν τον πληροφόρησαν ότι το βίντεο κυκλοφορεί με όλες τις επιπτώσεις για την μαθήτρια, η απάντηση του ήταν ότι "αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα της σημερινής τεχνολογίας".

Ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η κοπέλα είναι καλή μαθήτρια με βαθμούς οι οποίοι κυμαίνονται από 15-17 ενώ σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στους κύκλους αυτούς, η πρωταγωνίστρια ετοιμάζεται και για νέα γυρίσματα, ποιο προχωρημένα αυτή τη φορά.«Ειδοποιητήρια» για την καταβολή «τεκμαρτού» ΦΠΑ θα λάβουν σύντομα χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που «ξέχασαν» να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει νέα μέθοδο έμμεσου υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1071/31.03.2011 του Υπουργείου Οικονομικών δόθηκαν οδηγίες στις ΔΟΥ για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στον τεκμαρτό υπολογισμό του ΦΠΑ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε φορολογούμενους με βιβλία Γ΄ κατηγορίας βιβλίων που δεν υπέβαλλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011. Για τους φορολογούμενους που δεν θα προσέλθουν με την διαδικασία της εθελοντικής συμμόρφωση στις ΔΟΥ θα ακολουθήσει τεκμαρτός ( η στατικός υπολογισμός) υπολογισμός των υποχρεώσεων του ΦΠΑ με όλες τις συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Η τυποποιημένη αυτή διαδικασία θα γίνεται κάθε μήνα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στις 10 Μαΐου θα γίνει και για τους φορολογούμενους με βιβλία Β΄ κατηγορίας, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ μέσα στον Απρίλιο του 2011. Επί της ουσίας για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα ακολουθούν πλέον τη διαδικασία των προσωρινών ελέγχων και των προσκλήσεων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ύψος του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε ΦΠΑ με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους.

Δηλαδή για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία β' κατηγορίας και για τους τρεις προηγούμενους μήνες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με βιβλία γ κατηγορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις τον προηγούμενο μήνα δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου που παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου.Του Ευριπίδη Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης – Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ

Οι πρόσφατοι επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 25η Μαρτίου δεν ήταν αρκετοί για να κρύψουν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, τα οποία έχει προκαλέσει η μνημονιακή πολιτική.

Η ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η εκτίναξη της ανεργίας, το κύμα μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό και ο υπερχρεωμένος δημόσιος τομέας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί ευθέως την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Ας δούμε όμως ποια ήταν διαχρονικά η διαδρομή του χρέους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1981 παρέδωσε χρέος 20 δις στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή παρέλαβε 180 δις και παρέδωσε στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου 300 δις. Το 90% των χρεών που δημιουργήθηκαν επί της δικής μας διακυβέρνησης προερχόταν από πληρωμή τοκοχρεολυσίων δανεισμού, που είχε λάβει η χώρα επί Κυβέρνησης Σημίτη, μεγάλο μέρος των οποίων βεβαίως αφορούσαν και την αποπληρωμή οπλικών συστημάτων, που είχε παραγγείλει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα προηγούμενα χρόνια.

Το 10% που δημιουργήθηκε, επί της ουσίας, επί των ημερών μας ήταν χρήματα τα οποία δόθηκαν είτε για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, είτε για την ενίσχυση της ρευστότητάς της αγοράς. Γι’ αυτό και έχουμε θεαματική κάμψη της ανεργίας στην περίοδο της πενταετούς διακυβέρνησης Καραμανλή. Η ανεργία, που είχε πέσει κάτω από το 9%, κάποια στιγμή είχε φτάσει κοντά στο 8%, ενώ σήμερα είναι στο 16%, διπλασιάστηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Τίθεται, εύλογα το ερώτημα: όταν η Κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν ακόμα έξω από τον μηχανισμό στήριξης και οι αγορές της προσέφεραν 44 δισ. για να δανειστεί με σχετικά συμφέρον επιτόκιο, γιατί δεν το έπραξε και πήρε μόνο τα 13 δισ., διακηρύσσοντας μάλιστα τότε ότι «το πιστόλι είναι γεμάτο σφαίρες πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»;

Είχε κάποιο λόγο να το κάνει; Εκ των υστέρων, βέβαια, αποδείχθηκε από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Στρος-Καν, ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση σχεδίαζαν την ένταξη στο μηχανισμό, ίσως και πριν τις εκλογές, όταν έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν».

Όλοι γνωρίζουν ότι όταν μια μεγάλη επιχείρηση έχει δανειστεί από μια τράπεζα και κινδυνεύει να πέσει έξω, η μεν επιχείρηση απειλείται με «οικονομικό θάνατο», η δε τράπεζα όμως με θανάσιμο πλήγμα σε ό,τι αφορά την ρευστότητα της.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., για λόγους πολιτικής στρατηγικής, ακούμπησε όλο το δανεισμό σε δύο τράπεζες, στην γαλλική τράπεζα και στην Deutsche Bank.

Γι’ αυτό και το 53% με 56% του δανεισμού της χώρας προέρχονταν από αυτά τα ιδρύματα. Επομένως το πλήγμα ρευστότητας αυτών των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων θα ήταν καίριο, αν η Ελλάδα δήλωνε ότι πτωχεύει ή ότι αναδιαρθρώνει το χρέος της πριν να μπει στον μηχανισμό στήριξης.

Το ερώτημα είναι, γιατί τότε με τόλμη η πολιτική μας ηγεσία δεν πήγε να κάνει την αδυναμία δύναμη, δηλαδή, να χρησιμοποιήσει τη δύσκολη, αδιέξοδη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι μεγάλοι δανειστές μας και να διαπραγματευθεί εξ’ αρχής παράταση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση του επιτοκίου, που ήταν εν πολλοίς ληστρικό και βεβαίως τη διασφάλιση ρευστότητας, που ούτως ή άλλως μας παρείχαν τότε οι αγορές.

Αν η Κυβέρνηση κέρδιζε δύο χρόνια ρευστότητας θα μπορούσε με δική της, εθνική πρωτοβουλία, να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Γιώργος Παπανδρέου κρύφτηκαν, πίσω από τη μάσκα του μνημονίου, για να μην αναλάβουν πολιτικό κόστος. Έσπρωξαν εσκεμμένα τη χώρα στην κηδεμονία των οικονομικών διευθυντηρίων «εκχωρώντας εθνική κυριαρχία».

Οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε ύφεση πάνω από 6%, που όμοιά της είχε να συμβεί από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κατέστησαν τον ελληνικό δανεισμό, που ήταν στον αέρα ενυπόθηκο με εγγύηση την εθνική περιουσία και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Η Νέα Δημοκρατία καλείται να συνάψει Νέα Συμφωνία, ενεργοποιώντας τα πιο ισχυρά αντανακλαστικά του ελληνισμού και εμπνέοντας το σύνολο των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς.

Η Ελλάδα χρειάζεται υπεύθυνο και ρεαλιστικό σχέδιο ανάκαμψης. Χρειάζεται νέες ευρηματικές και ανταποδοτικές πολιτικές. Αυτές σχεδιάζουμε και σε λίγο θα τις αναδείξουμε ως πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές, αλλά θα γίνουν μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης που θα περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, δεν θα προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά θα δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012.

Μεταξύ των στόχων του τριετούς προγράμματος (2012-2015) είναι η μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου και θα ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΤΕ σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έλλειμμα του 2011 είναι ακριβώς όπως το είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στο τρίμηνο, η υστέρηση εσόδων (1,3 δισ.) έχει να κάνει με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 που η ύφεση ήταν υψηλή (6,6%).

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα η χώρα στην αγορά ομολόγων πήρε τρεις φορές παραπάνω από ότι ζητήσαμε με επιτόκιο 4,8%, (την προηγούμενη φορά το επιτόκιο ήταν 4,7%), ενώ πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία πριν από λίγες μέρες δανείσθηκε με επιτόκιο 5,1%.

Σε ερώτηση για το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα προηγηθεί η κατάρτιση και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην κεντρική διοίκηση και μετά θα εξετασθεί τι θα γίνει με τις ΔΕΚΟ.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθυ Γκάιτνερ.

Τι τέξεται η επιούσα; κεραμίδα! είναι βέβαιον - αλλά τι κεραμίδα κάθε φορά; Καθημερινώς όλο και κάποιαν πλίνθο ή κέραμον τρώει κατακέφαλα η κυβέρνηση· για πλήθος θεμάτων (που όλο και διευρύνονται).
Οπως πάντα όταν σε παίρνει η κάτω βόλτα...
Και μονίμως μονότονη ακολουθεί η επωδός: ανασχηματισμός ή εκλογές; «Κιθαρίστας ή ντράμερ;»
Μόλις προ ολίγων ημερών ο Παπανδρέου προσπάθησε να προσθέσει ένα ποίκιλμα σε αυτήν τη μονοτονία της φθοράς: αν ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης; (απ' τους βουλευτές του βεβαίως) Ετσι για τις εντυπώσεις. Ετσι για να αλλάξει την ατζέντα. Ετσι για επικοινωνιακούς λόγους. Αν κάτι τέτοιο προ δέκα ημερών εφάνη αστείο, σήμερα φαίνεται εξόχως ξεκαρδιστικό...

Το ερώτημα Rafale ή F-18 δεν έχει απαντηθεί απ' τους ενδιαφερόμενους ακόμα, συνεπώς οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη συνεχίζονται...

(ώσπου να απαντηθεί και το ερώτημα καλός σκοτωμένος άμαχος ή κακός σκοτωμένος άμαχος -ιδού η ανθρωπιστική απορία) -αν πάντως επενέβαινε ο Αραβικός κόσμος για να λύσει το πρόβλημα (βομβαρδίζοντας σχετικώς) των Βάσκων στην Ισπανία λόγου χάριν, θα 'ρχόταν ο ντουνιάς τ' ανάποδα...

Καλημέρα σας -τέσσερις μέρες μετά. Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει λεφτά για να αλλάζει επίπλωση, να πληρώνει Συμβούλους (συγχωνεύσεων), εταιρείες προβολής, δημοσκόπους και ΜΚΟ, αλλά δεν ...
έχει (όπως «δεν έχει σάλιο» και ο κ. Λοβέρδος) για τα νοσοκομεία, το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο, τα ιατρεία του ΙΚΑ

κι όπου αλλού ταπεινώνονται και ατιμάζονται οι γέροντες και οι ασθενείς.

Ολα στροβιλίζονται αργά σε ένα σπιράλ θανάτου, ποιος θα πεθάνει πρώτος; η κυβέρνηση; το ΠΑΣΟΚ; η πατρίδα; Πάντως όχι ο Σόρος -αλήθεια, αυτοί οι «δέκα φοροφυγάδες ιατροί Κολωνακίου» που θα συνελαμβάνονταν από πέρσι τέτοιες μέρες, πού είναι;

Μήπως είναι αυτοί που έδειραν τον βουλευτή Χατζηδάκη; Μήπως είναι τίποτε «φανοποιοί-τορναδόροι» ενδιαφέροντος Καρχιμάκη; Τι είναι τέλος πάντων αυτοί οι αόρατοι άνθρωποι και παραμένουν ασύλληπτοι Φαντομάδες;

Τσουκάτοι είναι ή κομιστές;

Δεν ξέρω αν το είχε η μοίρα αυτού του λαού να ζήσει αυτή την περίοδο τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της ιστορίας του, αλλά δυστυχώς αυτή η διαπίστωση είναι και αληθινή αλλά ταυτόχρονα και η μοναδική που μπορεί να κάνει κανένας αν αποφασίσει να πει τα πράγματα με τα όνομά τους.

Ίσως γιατί δεν υπάρχει πλέον πιο ατιμωτική πράξη διαχρονικά, από το να οδηγείται μια χώρα και ένας ολόκληρος λαός στην καταστροφή , στην ταπείνωση, και στο κατακερματισμό της ,παραδομένος από τους ίδιους του τους ηγέτες.

Οι 300 είχαν την πολυτέλεια να τιμήσουν εμάς που έχουμε προγόνους μας γιατί στάθηκαν όρθιοι στις Θερμοπύλες και πούλησαν το τομάρι τους ακριβά.

Το Μάρτη του 1825 ο Ιμπραήμ δεν είχε την πολυτέλεια να νικήσει κι ας «νίκησε» τον Παπαφλέσσα και τους συντρόφους του, γιατί πέθαναν όλοι και όρθιοι και περήφανοι, για μια πατρίδα που ποτέ δεν διανοήθηκαν να βάλουν τίποτε πάνω από αυτή.

Αλλά και στη νεότερη ιστορία του, αυτός ο λαός δεν κιότεψε στον γίγαντα του Ιταλικού φασισμού και του Γερμανικού Ναζισμού. Είχε τουλάχιστον την πολυτέλεια να πάρει αγκαλιά την περηφάνια του και να κεράσει φρέσκο αέρα την αξιοπρέπειά του ανεβαίνοντας στο βουνό για να κάνει αντίσταση, με ηγέτες βγαλμένους από τον πόνο κι από το αίμα του, και έχοντας το κεφάλι πάντα ψηλά, εκεί που το βλέμμα των δοσίλογων δεν άντεχε να κοιτάξει.

Όμως αυτή η ντροπή που βιώνει σήμερα ο Ελληνισμός, είναι κάτι που όμοιό της δεν έχει αναδείξει ξανά στο παρελθόν η ελληνική ιστορία, γι αυτό και την βιώνει σαστισμένος, πελαγωμένος, ίσως και άβουλος, δυσκολευόμενος να πιστέψει πως οι ηγέτες που εμπιστεύτηκε οδηγούν αμαχητί τον ίδιο και τη χώρα του στην καταστροφή και στην ατίμωση.

Θέλουν να τσακίσουν την αξιοπρέπειά του καθιστώντας τον ανίκανο να μπορεί να εξασφαλίσει σαν πατέρας ένα παιχνίδι χαράς στα παιδιά του. σαν παππούς ένα μποναμά χαμόγελο στα εγγόνια του. σαν πολίτης το δικαίωμά του σε μια αξιοπρεπή ζωή στη γειτονιά και την πατρίδα που γεννήθηκε. σαν γέροντας το πληρωμένο με αίμα δικαίωμα στα αξιοπρεπή γεράματα αλλά και στον περήφανο θάνατο, αφού και αυτό είναι το πλέον αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των ανθρώπων.

Κι όλα αυτά για να σώσουμε την πατρίδα μας. Λένε.

Ποια πατρίδα άθλιοι;;;
Για ποια πατρίδα δικαιούστε να μιλάτε εσείς όταν με τη στάση σας γκριζάρετε τη θάλασσα ,την γη (Θράκη και ακολουθούν και άλλα) και τον ουρανό της;;;
Για ποια πατρίδα δικαιούστε να μιλάτε εσείς όταν συνθλίβετε με την πολιτική σας την περηφάνια του λαού της που τάχθηκε να την παραδώσει στα παιδιά του όπως την παρέλαβε από τους πατεράδες του;;;

Τίποτε δεν κάνετε για να σώσετε αυτή την πατρίδα ,αντιθέτως προδοτικά την παραδίδετε βάσει σχεδίου των πατρόνων σας. Το μόνο που σαν νοιάζει είναι να σώσετε τα τομάρια σας και το σαπισμένο πολιτικό σύστημα που στήσατε, γιατί μόνο μέσα σ αυτό μπορείτε να επιβιώσετε ατιμάζοντας καθημερινά τη χώρα και το λαό που έκανε το λάθος (έκανε; η μήπως και εδώ τον εξαπατήσατε;;) να σας εμπιστευτεί.

Ένα λαό που και οι δύο σας του τάζατε ευημερία ,ασφάλεια ,ποιότητα ζωής ,μια Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων ,υποθηκεύοντας όλο και με περισσότερα δάνεια την χώρα.
Σήμερα του βάζετε μια θηλιά στο λαιμό παρέχοντας το δικαίωμα της «πολυτέλειας» να επιλέξει αν θα είναι πράσινα τα χέρια ,η μπλε , που θα του την σφίξουν στο λαιμό μέχρι θανάτου.

Ξέρατε να τοκίζετε άθλιοι την καθυστερημένη καταβολή των εισφορών μας στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν μάθατε ποτέ πως αυτά τα λεφτά είναι βγαλμένα με πόνο και δυσκολία, και οφείλατε να τα διαχειριστείτε με σύνεση και ευλάβεια, γιατί είναι το τίμημα στη ζωή και στα γεράματά μας.

Ξέρατε να εκδικείστε ελεεινοί τη δυσκολία μας να πληρώσουμε έγκαιρα τις ασφαλιστικές μας εισφορές, αλλά δεν αναλογιστήκατε ποτέ ότι σ αυτή τη δυσκολία μας καταδίκασαν οι εχθρικές απέναντι στον πολίτη πολιτικές σας.

Ξέρατε να τιμωρείτε ως αδίστακτοι εκδικητές ακόμα και την επαγγελματική μας αποτυχία, αφού το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς έστω και αν καταστράφηκε, είναι να πληρώσει τον κρατικό νταβατζή του – την εφορία – για να συντηρεί έτσι το άθλιο σύστημα που στήσατε και δεν αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος, πως και από πού θα τα βρει για να σας τα ακουμπήσει.

Ξέρατε να φορολογείτε άθλιοι το δικαίωμά μου να κυκλοφορώ στους δρόμους που ακριβοπλήρωσα.
Στους δρόμους που παραδομένοι στη λογική της μίζας και της υπέρ-προμήθειας, καταστρέφονται αμέσως μόλις κατασκευαστούν από το γνωστό ράβε ξήλωνε.
στους δρόμους που φροντίσατε να μην έχουν μέρος να παρκάρω.
λες και ο κυβισμός του αυτοκινήτου μου, καθορίζει και την επιφάνεια που καταλαμβάνει στο δρόμο, και δε με ρωτήσατε ποτέ ούτε πόσο μου κόστισε, ούτε που τα βρήκα για να το αγοράσω, ούτε πόσα χρόνια ακόμη θα πληρώνω για να το νιώσω δικό μου απόκτημα.

Ξέρατε να κάνετε κοινωνική πολιτική ελεεινοί, αλλά όχι για το λαό του οποίου πίνετε καθημερινά το αίμα. Κοινωνική πολιτική για τους εισβολείς/εποίκους που ανεχτήκατε και που όλα δείχνουν πως «αγαπούν» όσο κι εσείς την Ελλάδα.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.

1.Δεν ξέρετε να απαιτήσετε τα 165 δις των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Η είσπραξή τους θα μείωνε την επόμενη στιγμή το έλλειμμα κατά 50%. Θα καθιστούσε την Ελλάδα υπεύθυνη και αποφασιστική δύναμη. Θα την αναγόρευε σε παράγοντα μπέσας και αυτοδύναμης παρουσίας σε μια χρεοκοπημένη Ευρώπη. Θα ξεδόντιαζε το θρασύτατο Γερμανό υπουργό οικονομικών που πουλά εκ του ασφαλούς συμβουλές δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, και θα τοποθετούσε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Η τοκοφόρα τοποθέτηση μέσω δανεισμού σε τρίτους αυτών των 165 δις από την επόμενη μέρα, θα συνέβαλε από μόνη της σε μια δραστική ποσοστιαία μείωση του ελλείμματος από χρόνο σε χρόνο.

Έτσι κάνουν πολιτική οι έξυπνοι και οι ισχυροί και δε ζητιανεύουν ψίχουλα σαν ξεπεσμένες κότες από αυτούς που έτσι κι αλλιώς μας χρωστούν και τώρα ζητάνε να μας πάρουν και το βόδι.

2. Δεν τολμήσατε να αγγίξετε τη συντεχνία των πολιτικών. Των πολιτικών και των δύο κομμάτων. Αυτών που διαχρονικά πλούτισαν και έγιναν ζάμπλουτοι σε βάρος της χώρας και του λαού της γι τα οποία υποτίθεται ότι κόπτεσθε.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ 3ης ΓΕΝΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ (ΑΠΟ 1974 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ) ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Από μόνο του αυτό το γεγονός, θα έχει και περαιτέρω σημαντική συμβολή στη μείωση του ελλείμματος, πέρα από το ότι θα αποτελούσε την πλέον ελαστική μεταχείριση των πολιτικών που θα μπορούσαν να κατηγορηθούν χωρίς δεύτερη σκέψη για εσχάτη προδοσία.

3. Δεν τολμήσατε, ούτε καν με πρόσχημα την οικονομική κρίση, να αναστείλετε έστω και μερικώς την ψευδεπίγραφη και απατηλή σε βάρος του λαού κοινωνική πολιτική προς όφελος των ξένων κατευθυνόμενων εποίκων/εισβολέων.

Αν δεν τα κάνετε όλα τούτα, τότε σίγουρα δε θα βρείτε τη Ρόδο, αλλά και η μέρα που αυτός ο μαλάκας λαός θα ξεσηκωθεί δεν θα αργήσει να έρθει.

Και τότε το πήδημα θα είναι ανελέητο. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Πηγή
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση βαριάς κατάθλιψης. Από εκείνο το περίφημο «τα λεφτά υπάρχουν» φτάσαμε στο «δεν υπάρχει σάλιο». Τα νούμερα διαρκώς διαψεύδουν όλες τις κυβερνητικές προβλέψεις. Συνεχώς υπάρχει μία τρύπα που πρέπει να μπαζώσουμε, αλλά αυτή δεν κλείνει με τίποτα. Το πώς και το γιατί το γνωρίζουν καλά. Από την πρώτη στιγμή επέμειναν στην αφαίμαξη των συνταξιούχων και των φορολογουμένων, όταν το πρόβλημα είναι η μείωση των δαπανών του σπάταλου κράτους...

Κοντεύουν δύο χρόνια από την άνοδο των «πεφωτισμένων» στην εξουσία κι ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσα φάρμακα χρειάζεται ένα νοσοκομείο για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς του. Δεν ξέρουμε πόσα χρήματα ακριβώς οφείλουν οι δήμοι και που πήγαν αυτά τα χρήματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το παρελθόν. Ό,τι γινότανε συνεχίζει και γίνεται. Η προοπτική της χρεοκοπίας δεν μας έχει σωφρονίσει. Τα λάθη του παρελθόντος δεν μας έχουν διδάξει...

Προχτές άκουσα το σεβαστό πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη σε μία ραδιοφωνική εκπομπή στον real να κατηγορεί για το κακό ψυχολογικό κλίμα τον Τύπο. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι είναι πιθανόν κάποιοι να έχουν παίξει το σενάριο της χρεοκοπίας και να προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα κλίμα καταστροφής στην αγορά. Η τοποθέτηση αυτή και μόνο δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι έχει συμβεί και πολύ περισσότερο τι μπορεί ακόμη να συμβεί...

Θα πει κάποιος ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν όλα μέσα σε μία βραδιά και ότι χρειάζεται χρόνος. Στην πράξη, όμως, έχει αποδειχτεί ότι η πίστωση χρόνου δεν είναι τίποτα άλλο από μία τακτική κίνηση του κατεστημένου για να κερδίσει χρόνο και για να μην αλλάξει, τελικά, το παραμικρό. Όλα πρέπει να αλλάξουν, όλα πρέπει να γκρεμιστούν και να γίνουν από την αρχή. Ακόμη και μέσα σε μία βραδιά, αν αυτό χρειαστεί.

Η ψυχολογία της αγοράς είναι άσχημη. Και πώς να μην είναι όταν κάποιος βλέπει την κυβέρνησή του να είναι ανίκανη να κάνει το παραμικρό; Έχουν πάρει ένα λάστιχο και προσπαθούν με αυτό να σβήσουν την φωτιά που έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλο το δάσος.

Ο κόσμος είναι απελπισμένος. Όχι γιατί δεν είναι διατεθειμένος να εργαστεί σκληρά για την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας, αλλά διότι δεν υπάρχει σχέδιο προς μία τέτοια κατεύθυνση. Δεν υπάρχει ελπίδα. Του έχουν γνωστοποιήσει μόνο ότι πρέπει να κάνει θυσίες. Έτσι, γενικώς και αορίστως. Ούτε μέχρι που θα φτάσουν αυτές οι «θυσίες», ούτε και αν θα υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ...

Ο κόσμος είναι θυμωμένος. Διότι βλέπει το χρόνο να ξοδεύεται άσκοπα. Διότι βλέπει την κυβέρνησή του να τον κοροϊδεύει. Πως αλλιώς μπορεί κάποιος να εκλάβει τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι «η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει», όταν ο ίδιος είναι άνεργος και ο γείτονάς του δεν είναι σε θέση να του δανείσει ούτε δέκα ευρώ;