Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Σεπ 2013

 
Λίγες ώρες απομένουν για τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές κι όλα τα σενάρια βρίσκονται ακόμη ανοιχτά στο τραπέζι.

Με την Μέρκελ να μοιάζει παντοδύναμη, καθώς παίρνει με διαφορά την πρωτοκαθεδρία στις ψήφους αλλά φαντάζει εντελώς μόνη στην κορυφή, το ακριβές σχήμα της επόμενης συγκυβέρνησης παραμένει αβέβαιο.

Μιλώντας με Γερμανούς αξιωματούχους αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πιθανότερο και εναργέστερο σενάριο είναι να υπάρξει συγκυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αλλά τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή με τον Πέερ Στάινμπρουκ ο οποίος έχει δεδηλωμένα εκφράσει την αντίθεση του σε τέτοιο ενδεχόμενο; Πολλοί μιλάνε για πιθανή παραίτηση του με το πόστο του να καταλαμβάνεται από κάποιον από τους πρώην τεχνοκράτες του κόμματος του οι οποίοι είχαν ήδη συνεργαστεί με την Καγκελάριο στην προηγούμενη συγκυβέρνηση, όπως ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ (Στάιν σημαίνει εξάλλου δύναμη στα γερμανικά) ή η πάντοτε γοητευτική και κραταιά Χαλενόρε Κραφτ. Αλλά σε περίπτωση που τα ποσοστά των κομμάτων του αριστερού πόλου είναι υψηλά-Πράσινοι, Αριστεροί, Σοσιαλδημοκράτες-κανείς δεν αποκλείει πιθανή συμπόρευση τους-παρά τις τεράστιες ιδεολογικές και πρακτικές διαφορές.

Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Πολλά είναι τα ενδεχόμενα που μένουν ανοιχτά στο μέλλον με το ελληνικό ζήτημα να είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα των σημερινών εκλογών. Μέλη του SPD με τα οποία ήρθαμε σε επαφή επιμένουν ότι επίκειται αλλαγή στάσης εκ μέρους της Μέρκελ ως προς το ελληνικό ζήτημα, ύστερα από πιέσεις που δέχεται από την Ευρώπη, κι ότι γι’αυτό χρειάζεται τους Σοσιαλδημοκράτες στο πλευρό της. Η Ευρώπη απαιτεί αλλαγή πλεύσης, το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι αναφανδόν αναποτελεσματικό και η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει στηρίζοντας ή αποδομώντας το ευρωπαϊκό πλάνο. Βέβαια, κανένα κόμμα στη Γερμανία δεν τόλμησε να υποστηρίξει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις με εξαίρεση τα εναλλακτικά σενάρια που πρότειναν οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλδημοκράτες. Σε σύγκριση με τους τελευταίους που υποστηρίζουν ένα εναλλακτικό σχέδιο Μάρσαλ αλλά όχι αναθεώρηση του χρέους, οι Αριστεροί απλώς επικρίνουν συνολικά τα πακέτα «βοήθειας» θεωρώντας τα καταστροφικά για το μέλλον της Ευρώπης συνολικότερα. Δείχνουν δε να μη φοβούνται να τοποθετηθούν δημόσια, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι τους είναι συμπαθείς προς τις χώρες του Νότου.

Ειδικά το ηγετικό στέλεχος του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ η οποία έχει κάνει και το διδακτορικό της στην οικονομική ανάπτυξη του Βορρά εις βάρος του Νότου επιμένει ότι «όχι μόνο δεν έχει βοηθηθεί η Ελλάδα με το πρόγραμμα της Μέρκελ αλλά το αντίθετο». Θεωρεί δε ότι όλοι ήξεραν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδος αλλά δεν μιλούσαν ακριβώς επειδή τότε δεν τους συνέφερε.  

«Από το 2010 ήταν σαφές ότι ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθεί το χρέος της Ελλάδος ακριβώς λόγω των υψηλών επιτοκίων, ούτε επρόκειτο στο άμεσο μέλλον. Κάθε μήνα όμως «φρόντιζαν να καθυστερούν τα χρήματα της «βοήθειας» δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας σε αντίθεση με αυτή των κερδοσκόπων» επιμένει η μεγάλη «ντίβα» της Αριστεράς. 

Οι περισσότεροι Γερμανοί, πάντως, που γνωρίζουν εις βάθος το ελληνικό ζήτημα θεωρούν ότι είναι συγκεκριμένα τα σενάρια: αρχικά θα τεθεί το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη διετία, που το ΔΝΤ υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εδώ θα αναφανεί ξανά η σύγκρουση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πλευρά και ειδικά τη γερμανική που θα θελήσει να μιλήσει για νέο αδιέξοδο και νέα μέτρα. Το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό στο να καλυφθεί ολόκληρο το κενό-κάτι που θα ήθελε το ΔΝΤ-και να υπάρξει αντ’αυτού κάλυψη μόνο της υστέρησης των 4,4 δις ώστε να βρεθεί χρόνος να πάνε σε περαιτέρω συζητήσεις και να αρχίσει να τίθεται ενεργά το ζήτημα ενός «πιθανού σχεδίου Μάρσαλ».

Εδώ είναι που ανακύπτει το μεγάλο ερώτημα του κατά πόσο θα δοθούν πρόσθετα χρήματα μέσω νέου πακέτου, που είχε υποστηρίξει πρόσφατα και ο Σόιμπλε ή αν θα υπάρξει νέο κούρεμα.  

«Το ατού της Ελλάδος είναι ότι φαίνεται να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πριν από τον ερχόμενο Απρίλιο από τη Eurostat ώστε να αρχίσει να συζητείται σοβαρά το αναπτυξιακό πλάνο και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων» επιμένει ισχυρός παράγοντας της Μπούντεσταγκ. 

«Ζήσε Μάη μου» είναι μια φράση που λέμε στην Ελλάδα και όπως φαίνεται ακόμη και στο θέμα των γερμανικών εκλογών ταιριάζει γάντι. Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε μέχρι τότε όχι μόνο οικονομικά αλλά πολιτικά. Κι αυτό το ενδεχόμενοι οι γραφειοκράτες Γερμανοί, οποιουδήποτε κόμματος, δείχνουν μάλλον να το αγνοούν.

Μέρκελ προς υποστηρικτές της: Ξαναμπείτε στη μάχη. Αρχίστε και πάλι να μαζεύετε ψήφους


«Ξαναμπείτε στη μάχη. Αρχίστε και πάλι να μαζεύετε ψήφους», είπε το Σάββατο στους χριστιανοδημοκράτες υποστηρικτές της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, βλέποντας πως βρίσκεται σε κίνδυνο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Απευθύνω προσωπικά έκκληση στους Γερμανούς: δώστε μου μια ισχυρή εντολή ώστε να μπορέσω να υπηρετήσω τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συντηρητική παράταξη της Μέρκελ (CDU/CSU) είναι πιθανό να πάρει τις περισσότερες ψήφους, γύρω στο 40%, όμως η υποστήριξη των σημερινών κυβερνητικών εταίρων της, των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), προβλέπεται ότι θα πέσει από το 15% που είχαν συγκεντρώσει πριν από τέσσερα χρόνια, σε περίπου

Η Α. Μέρκελ έχει υπαινιχθεί πως είναι έτοιμη για ένα «μεγάλο συνασπισμό» των δύο κομμάτων, ωστόσο δεν το έχει δηλώσει ρητά.

Πηγή: New Money


«Δεν μπορεί να σε σκοτώνουν, και να είσαι πάλι χαμένος»…

Του Γιώργου Παπασωτηρίου

Οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, η ανεργία, οι νέοι φόροι, η μεγάλη απεργία των καθηγητών, τα γεγονότα στη Λάρκο, ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και της τρόικας, η διαρκής κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όλα “χάθηκαν” από την ημερήσια διάταξη των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης.

Το θέμα των “δύο άκρων” με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη μιντιακή προώθησή του από τον ακροδεξιό πυρήνα της αυλής Σαμαρά κυριάρχησε, ρίχνοντας κυριολεκτικά “μαύρο” στα ζητήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι. Υπ’ αυτή την οπτική, την ώρα που ο κόσμος άρχισε να ξεθαρρεύει μετά τις μεγαλειώδεις, ειρηνικές διαδηλώσεις, έρχεται η υπερπροβολή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή με τη μορφή του δήθεν “εμφυλίου” των… “δύο άκρων” για να τρομοκρατήσει και πάλι τους ξεσηκωμένους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Σαμαράς, ενώ ήταν στα σχοινιά, αποκτούν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, παίζοντας το ρόλο των εγγυητών της τάξης και της δημοκρατίας, και στέλοντας, αίφνης, 32 φακέλους για εγκλήματα της Χρυσής Αυγής στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν είναι μικρό ζήτημα, αλλά αυτό γίνεται εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ με σαφείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δη το χτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, μάλιστα, ήταν τόσο εξόφθαλμο, που δημιουργούσε την εντύπωση ότι ο φόνος του αντιφασίστα νεαρού στο Κερατσίνι ήταν υποδεέστερος ως μορφή βίας από τις μολότοφ των αντιεξουσιαστών! Γι’ αυτό ο Λαζαρίδης και η πολιτική “των δύο άκρων” αποσύρθηκαν για την ώρα από την κυκλοφορία για να επανέλθουν αργότερα.

Όμως, από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να “ενσωματώσουν” τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις διεκδικήσεις τους, γιατί αυτές παραμένουν συντεχνιακές και αποστειρωμένες από τις πολιτικές και δημοκρατικές τους προεκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απελπισία και η οργή έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και οι όποιοι αποπροσανατολισμοί μέσω του “βομβαρδισμού εικόνων” από τα καθεστωτικά μίντια δεν μπορούν να τις εξαλείψουν.

Η δύναμη των μέσων της καθεστωτικής προπαγάνδας δεν είναι απεριόριστη. Πολύ περισσότερο όταν όλοι μας και κυρίως οι νέοι γνωρίζουμε πως ότι κι αν κάνουμε δεν έχουμε προοπτική, δεν έχουμε μέλλον, δεν έχουμε ζωή. Όμως, είναι πλέον πασιφανές ότι πρέπει να υπερβούμε την πολιτική μας ανεπάρκεια. Γιατί δεν μπορεί να σε σκοτώνουν, και να είσαι και πάλι χαμένος…
-->

Του Δημήτρη Χαραλάμπη

Ακόμη και μετά την τηλεοπτική αντιπαράθεση Μέρκελ – Στάινμπρουκ, σχεδόν τίποτα στη Γερμανία δεν θυμίζει προεκλογική περίοδο. Ουσιαστικά οι εκλογές εστιάζονται στο ερώτημα: θα παραμείνει η κ. Μέρκελ ηγέτιδα του ίδιου συνασπισμού ή θα ηγηθεί ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως το 2005-2009, ή ενός συνασπισμού με τους Πράσινους, που θα είναι και η μεγαλύτερη πρωτοτυπία; Και τελικά, θα σημάνει αυτό κάτι για την Ευρώπη;

Παρ’ όλες τις προσπάθειες του κ. Σόιμπλε να μας πείσει ότι η Γερμανία δεν θέλει να ηγηθεί της Ευρώπης, η Ευρώπη στην οποία ζούμε είναι πλέον μια γερμανική Ευρώπη. Αυτό, όχι γιατί η Γερμανία το είχε προγραμματίσει, αλλά γιατί απλούστατα σε μία νομισματική -αλλά όχι πολιτική και δημοσιονομική- ένωση η προϋπάρχουσα ασυμμετρία δεν οδηγεί σε αναδιανομές και εξισορροπήσεις μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάτων, αλλά θεμελιώνει την υπεροχή του ισχυρού και την κατάδυση του αδύνατου.

Ετσι όλοι οι άλλοι συζητούν για τις εκλογές στη Γερμανία, αφού μόνο στην ηγεμονεύουσα χώρα οι δημοκρατικές διαδικασίες φαίνεται να μπορούν να έχουν κάποιο νόημα ή ίσως και κάποιο αποτέλεσμα. Η ίδια η Γερμανία, όμως, δίνει την εικόνα μιας όασης ηρεμίας και απουσίας προβληματισμού.

Γιατί; Γιατί ουσιαστικά εκλείπει η πολιτική συζήτηση. Η Αριστερά («Die Linke») και καμιά φορά και ο Στάινμπρουκ προσπαθούν, αλλά μάταια. Κάτι πήγε να χαλάσει με την NSA, αλλά το σκάνδαλο δεν έγινε σκάνδαλο. Πρώτον, γιατί κανείς δεν υπέθετε ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν αλλιώς και δεύτερον, γιατί αυτό είναι το ανομολόγητο γερμανικό τίμημα της «ασφάλειας», με κόστος των Αμερικανών αλλά όχι των Γερμανών. Ούτε και με τη Συρία άλλαξε κάτι. Στην προσπάθειά της να αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική θέση, η κ. Μέρκελ παραλίγο να δημιουργήσει πρόβλημα. Πρώτα δεν υπέγραψε, μετά υπέγραψε αλλά ευτυχώς (και για τον Ομπάμα) τα μπέρδεψε πρώτα ο Κέρι, άρπαξε την ευκαιρία ο Πούτιν και προέκυψε η δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο με στόχο να μη γίνει τίποτα, που αποτελεί και την πεμπτουσία της τακτικής της κ. Μέρκελ.

Αυτή η αποβολή της πολιτικής από τον δημόσιο λόγο είναι και το μυστικό της τεράστιας αποδοχής της κ. Μέρκελ στη Γερμανία και λόγω αυτού της δύναμής της στην Ευρώπη. Η θέση-κλειδί της λογικής που εκφράζει η κ. Μέρκελ, η προσαρμοσμένη στην αγορά Δημοκρατία, είναι ακριβώς αυτό: η Δημοκρατία στην οποία η οικονομία, ως υποτίθεται απόλυτα ορθολογική ερμηνεία-διαχείριση της πραγματικότητας, αποβάλλει την πολιτική, γιατί θεωρεί την πολιτική ανορθολογικό εμπόδιο. Το ζητούμενο είναι να μην κινδυνεύσει το κυρίαρχο παράδειγμα του νεοφιλελευθερισμού, που τόσο θετικά έχει λειτουργήσει για τη Γερμανία μέσα στην Ευρώπη και ειδικότερα τόσο θετικά για τα πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα μέσα στη Γερμανία. Η υποκατάσταση της πολιτικής από τις επιταγές της οικονομίας σημαίνει επιβολή της ανισότητας, γιατί ελευθερία χωρίς πολιτική ρύθμιση σημαίνει την επιβολή των συμφερόντων του ισχυρότερου. Αυτή η πολιτική της ανισότητας δεν ενοχλεί εκλογικά την τακτική της κ. Μέρκελ. Η οικονομική ηγεμονία της Γερμανίας επιτρέπει, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, μεγαλύτερη διανομή και αναδιανομή πόρων στο εσωτερικό της, ενώ σύμφωνα με έρευνες το 1/4 έως 1/5 του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Οι κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένοι αυτοαποκλείονται πολιτικά.

Ετσι η Γερμανία λειτουργεί σαν ένας ιδιότυπος βιότοπος μέσα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Καμία ουσιαστική συζήτηση για την Ευρώπη κατά την προεκλογική περίοδο. Απλούστατα γιατί η Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι πλούσια, χτίζει, επενδύει, καταναλώνει (οι τόκοι των στεγαστικών, των καταναλωτικών και των δανείων προς τις επιχειρήσεις ποτέ δεν ήταν χαμηλότεροι) και απωθεί τη συζήτηση για την κατάσταση της Ενωσης, γιατί σχεδόν όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και ο γερμανικός εφιάλτης είναι μήπως αυτή η κρίση χτυπήσει και τη γερμανική πόρτα.

Η κ. Μέρκελ θεωρείται η εγγύηση ότι η κρίση δεν θα αγγίξει τη Γερμανία. Μέσα από έναν απλουστευτικό λόγο (έχει λεχθεί εύστοχα ότι κανένας ξένος δεν θα μπορούσε να μάθει γερμανικά ακούγοντας μόνον την κ. Μέρκελ) καλής αλλά και αυστηρής νοικοκυράς-μανούλας («Mutti») η κ. Μέρκελ νουθετεί αυστηρά (austerity) όλους αυτούς που «έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους» (αγοράζοντας γερμανικά προϊόντα και θεμελιώνοντας την ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη) να υποστούν θυσίες, όπως οι Γερμανοί (οι οποίοι βέβαια θυσίες έκαναν υπό τις κυβερνήσεις Σρέντερ, γι’ αυτό και η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να συνέλθει εκλογικά, ενώ υπό την κ. Μέρκελ η μόνη θυσία στην οποία έχουν υποβληθεί τα τελευταία 8 χρόνια είναι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% το 2005), να δεχθούν ανεργία και φτώχεια, γιατί μόνον η λιτότητα θα επιτρέψει οικονομική ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Αλλωστε η όπερα της πεντάρας των Ευρωπαίων αρχηγίσκων, κυρίως του Νότου, λειτουργεί υπέρ του κύρους της κ. Μέρκελ.

Είναι ικανότατη στο να υιοθετεί όλες τις προτάσεις των άλλων ως δικές της, είτε αυτές αφορούν το περιβάλλον είτε τον κατώτατο μισθό είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτή η υιοθεσία, βέβαια, καταδικάζει τα υιοθετημένα σε αργό θάνατο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί επικοινωνιακά οι φυσικοί γονείς έχουν χάσει ήδη το παιχνίδι. Το μόνο που δεν υιοθετεί η κ. Μέρκελ είναι οι προτάσεις για την αύξηση των φόρων των πλουσιότερων στρωμάτων.

Αν αναγκαστεί να κυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τους Πράσινους και αναγκαστεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, τα πράγματα δεν θα είναι τραγικά. Οι υποχωρήσεις θα είναι μικρές, γιατί η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη τάση έχει ριζώσει στον γερμανικό βιότοπο, ενώ η προσαρμογή είναι η μεγαλύτερη αρετή της κ. Μέρκελ. Γιατί ο εκπληκτικός τακτικισμός της έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και όνομα: Μέρκελ.-->

Η Συρία, όπως είχε υποσχεθεί, παρέδωσε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στοιχεία για τα αποθέματα δηλητηριωδών ουσιών που κατέχει, τους τύπους τους, τις μορφές φύλαξής τους και τις αποθήκες όπου βρίσκονται. Οι πληροφορίες αυτές ήταν τόσο λεπτομερείς και εκτεταμένες που χρειάστηκε πρόσθετος χρόνος για τη μελέτη τους.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Σύριος πρόεδρος Bashar Al-Assad παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι «Rossiya 24». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σημαντικής αυτής συνέντευξης.

"Rossiya 24 TV" και πρακτορείο SANA
21 Σεπτεμβρίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Δημοσιογράφος: Γιατί η Συρία συμφώνησε με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία προτείνει την παράδοση των χημικών όπλων της προς τη διεθνή κοινότητα; Γιατί μια τόσο εσπευσμένη απόφαση;

Πρόεδρος al-Assad: Εδώ και πάνω από 10 χρόνια, η Συρία παρουσίασε στον ΟΗΕ μια πρόταση που αφορούσε στην απομάκρυνση των όπλων μαζικής καταστροφής από τη Μέση Ανατολή. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι όλη η περιοχή βιώνει μια σειρά από ταραχώδεις εξελίξεις, με αποκορύφωση τους πολέμους, εδώ και δεκαετίες. Έτσι, η απομάκρυνση αντισυμβατικών όπλων θα ήταν ένα λογικό βήμα, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα. Αλλά ακριβώς εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση.

Κατά πρώτο λόγο, εκ πεποιθήσεως αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα, οπότε δεν θεωρούμε ότι η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Δεύτερον, σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις, η Συρία ως κράτος επιδιώκει πραγματικά να αποτρέψει ένα νέο πόλεμο – αποτέλεσμα παράνοιας εναντίον της ίδιας και άλλων χωρών της περιοχής, σε αντίθεση με τις προσπάθειες των πολεμοκάπηλων στις ΗΠΑ, οι οποίοι επιδιώκουν να πυροδοτήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο. Ως χώρα, εξακολουθούμε να πληρώνουμε το τίμημα των αμερικανικών πολέμων, είτε πρόκειται για πολέμους εναντίον γεωγραφικά απομακρυσμένων χωρών, όπως το Αφγανιστάν, είτε γειτονικών, όπως το Ιράκ. Πιστεύουμε ότι ένας πόλεμος στη Συρία θα είναι ολέθριος για την ευρύτερη περιοχή και θα την βυθίσει σε ένα τέλμα αστάθειας για δεκαετίες ή για αρκετές μελλοντικές γενιές. Τρίτον, το πιο εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό από όλα ήταν η ίδια η ρωσική πρωτοβουλία, χωρίς την οποία δεν θα ήμασταν σε θέση να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, θέτοντας τους σημερινούς μας στόχους.

Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βασίζονται στην εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι ετών. Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αποδείξει ότι διατηρεί μια διορατική άποψη και στάση έναντι των εξελίξεων στην περιοχή της έχει προσδώσει υψηλό δείκτη αξιοπιστίας ως μιας μεγάλης φερέγγυας δύναμης και ενθάρρυνε τη Συρία να εργαστεί προς την κατεύθυνση της υπογραφής της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

Χωρίς την πρωτοβουλία της Ρωσίας, το ζήτημα των χημικών όπλων δεν θα είχε τεθεί υπό συζήτηση με οποιαδήποτε άλλη χώρα

Δημοσιογράφος: O Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry δήλωσαν ότι η αποδοχή της ρωσικής πρωτοβουλίας από τη Συρία να τεθούν τα χημικά όπλα υπό διεθνή εποπτεία φανερώνει απλά το γεγονός ότι η Συρία νιώθει να απειλείται από το ενδεχόμενο ρίψης πυραύλων στο έδαφός της. Ισχύει αυτό;

Πρόεδρος al-Assad: Άλλο ένα δείγμα αμερικανικής προπαγάνδας. Ο Kerry, ο Obama και η υπόλοιπη αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκουν να εμφανιστούν ισχυροί και νικητές, ελπίζοντας, ότι θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι απειλές τους, γεγονός που δεν ισχύει. Όλα αυτά είναι ασήμαντα για εμάς. Αυτό που έχει σημασία είναι η όποια απόφαση να συμπίπτει με τις πεποιθήσεις της Συρίας και να διατηρηθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Ρωσία. Πριν από μερικές εβδομάδες, οι απειλές μιας αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης δεν είχαν ως πρόσχημα τον αφοπλισμό της Συρίας από όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά έγιναν με βάση τις καταγγελίες των ΗΠΑ για χρήση χημικών όπλων. Οι Αμερικανοί άρχισαν να αναφέρονται σε αυτά όχι πριν, αλλά μετά τη σύνοδο κορυφής της G20.

Επιπλέον, ο βασικός καταλύτης σε αυτή την κίνηση ήταν η ρωσική πρωτοβουλία παράλληλα με τις συζητήσεις μας με τους Ρώσους αξιωματούχους. Χωρίς την πρωτοβουλία της Ρωσίας, το ζήτημα των χημικών όπλων δεν θα είχε τεθεί υπό συζήτηση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

Η Συρία πρόκειται να στείλει επιστολές στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στις οποίες θα επισυναφθούν τα τεχνικού περιεχομένου αρχεία που είναι αναγκαία για την υπογραφή της σύμβασης

Δημοσιογράφος: Χθες, έκαναν το γύρο του κόσμου δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία παρουσίασε στις ΗΠΑ σχέδιο που αφορά στην εκπλήρωση της πρωτοβουλίας για το διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας. Θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε τι συζητήθηκε όσον αφορά τα προτεινόμενα μέτρα;

Πρόεδρος al-Assad: Κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών, η Συρία πρόκειται να στείλει επιστολές στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στις οποίες θα επισυναφθούν τα τεχνικού περιεχομένου αρχεία που είναι αναγκαία για την υπογραφή της σύμβασης. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία της υπογραφής της συνθήκης κατά των χημικών όπλων, η οποία θα απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση των όπλων αυτών. Πιστεύω ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά την υπογραφή και η Συρία θα αρχίσει να υποβάλλει σε διεθνείς οργανισμούς τα δεδομένα που αφορούν στα αποθέματα χημικών όπλων της.

Πρόκειται για τυπικές διαδικασίες που θα τηρήσουμε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Συρία θα υπογράψει τα έγγραφα, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και αυτό είναι όλο. Πρόκειται για μια διμερή διαδικασία που αποσκοπεί κυρίως στο να αναγκαστεί η αμερικανική ηγεσία να σταματήσει να εφαρμόζει την τακτική της επίθεσης κατά της Συρίας και να προχωρήσει σε συμμόρφωση με τη ρωσική πρωτοβουλία. Όταν θα διαπιστώσουμε ότι οι ΗΠΑ όντως εργάζονται για τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πάψουν να την απειλούν, οργανώνοντας επιθέσεις και παρέχοντας όπλα σε τρομοκράτες, τότε θα πιστέψουμε ότι οι απαραίτητες διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν. Από την πλευρά της Συρίας, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι εφικτό και μπορεί να εφαρμοστεί. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μονομερή διαδικασία. Η μόνη χώρα ικανή να αναλάβει αυτό το ρόλο είναι η Ρωσία, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης και επικοινωνίας μεταξύ μας και των Αμερικανών.

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που η πρωτοβουλία ευοδωθεί και εφαρμοστεί, ποιον διεθνή οργανισμό θα ήθελε η Συριακή Αραβική Δημοκρατία να διεξαγάγει τον έλεγχο των χημικών όπλων; Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένη.

Πρόεδρος al-Assad: Πιστεύουμε ότι η λογική επιλογή ως του πλέον κατάλληλου φορέα είναι αυτή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Είναι η μόνη οργάνωση που έχει την ικανότητα και τους εμπειρογνώμονες που επέβλεψαν την εφαρμογή της παρούσας σύμβασης σε όλες τις χώρες μέχρι σήμερα.

Όταν προτείναμε ένα σχέδιο για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν

Δημοσιογράφος: Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ υπέγραψε, αλλά δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Θα απαιτήσει η Συρία από το Ισραήλ να ανταποκριθεί στην απαίτηση αυτή; 

Πρόεδρος al-Assad: Όταν προτείναμε ένα σχέδιο για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν. Ένας από τους λόγους ήταν η πρόθεσή τους να επιτρέψουν στο Ισραήλ να κατέχει τέτοια όπλα. Αν επιθυμούμε τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να τηρούν αυτές τις συμφωνίες, και το Ισραήλ είναι το πρώτο που οφείλει να το πράξει, καθώς το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά, χημικά, βιολογικά και άλλα είδη όπλων μαζικής καταστροφής. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό θα προστατεύσει την περιοχή και τον κόσμο από καταστροφικούς και πολυδάπανους πολέμους στο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Η Συρία προτίθεται να παραδώσει τα χημικά όπλα της για διεθνή έλεγχο. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι Ρώσοι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τη χρήση δηλητηριωδών χημικών ουσιών σε προάστια του Χαλεπιού από μια εξτρεμιστική τρομοκρατική ομάδα. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα αυτό; Τι προτείνετε για την προστασία των Σύριων και των πολιτών γειτονικών χωρών από αυτές τις ομάδες που μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις με χημικά;

Πρόεδρος al-Assad: Το περιστατικό στο οποίο αναφερθήκατε έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2013, όταν οι τρομοκράτες εκτόξευσαν πυραύλους με κεφαλές που περιείχαν δηλητηριώδεις χημικές ουσίες εναντίον πολιτών στο Khan al-Asal κοντά στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες. Στη συνέχεια, ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να στείλει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει αυτό που συνέβη, προκειμένου να καθοριστεί αργότερα η ταυτότητα των υπευθύνων για την επίθεση. Αλλά αφού ήταν προφανές ότι οι τρομοκράτες ήταν υπεύθυνοι, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την αποστολή της επιτροπής στη Συρία.

Ως εκ τούτου, από κοινού με τους Ρώσους εμπειρογνώμονες, καταθέσαμε όλα τα στοιχεία και τις ενδείξεις στη Ρωσία. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση διεξήχθη από τους τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Συρία. Η αντιπροσωπεία των εμπειρογνωμόνων για τα χημικά όπλα - που ήταν στη Συρία πριν από μία εβδομάδα - δεν έχει ακόμη επιστρέψει, προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπογράψαμε μαζί της κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής τους, η οποία προβλέπει τον έλεγχο αρκετών περιοχών, μια από τις οποίες είναι το Khan al-Asal. Όλα τα δεδομένα θα πρέπει να ερευνηθούν προσεκτικά, προκειμένου να καθοριστεί η φύση των χρησιμοποιηθέντων υλικών, ποιοι τα χρησιμοποίησαν και, πρωτίστως, οι χώρες που παρείχαν αυτά τα δηλητηριώδη υλικά στους τρομοκράτες. Στη συνέχεια θα πρέπει να τους ζητηθεί να λογοδοτήσουν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είναι δυνατή η κατάσχεση αυτών των δηλητηριωδών υλικών που έχουν στην κατοχή τους οι τρομοκράτες; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Πρόεδρος al-Assad: Αυτό εξαρτάται κυρίως από το ποιες είναι οι χώρες που συνδέονται με τους τρομοκράτες. Όλες οι χώρες ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζονται με τους τρομοκράτες, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η Δύση τους παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μη θανατηφόρας φύσεως αμυντική υποστήριξη ή για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η Δύση και ειδικότερα οι χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, διατηρούν άμεση επαφή με τους τρομοκράτες και τους παρέχουν κάθε είδους όπλα. Πιστεύουμε ότι μία από αυτές τις χώρες έχει προμηθεύσει τους τρομοκράτες με χημικά όπλα. Θα υπέθετε κανείς ότι τα κράτη αυτά μπορούν να σταματήσουν τον εφοδιασμό των τρομοκρατών με τέτοια όπλα. Ωστόσο, υπάρχουν τρομοκράτες που δεν θα συμμορφωθούν. Όσο έχουν στην κατοχή τους τα όπλα και τη δυνατότητα να προκαλέσουν όλεθρο, ποτέ δεν θα τα παραδώσουν, ακόμη και σε εκείνους που τους παρείχαν όπλα και χρήματα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αξιωματικοί του Συριακού Στρατού σε αρκετές περιπτώσεις ζήτησαν την άδειά σας να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στον πόλεμο κατά της ένοπλης αντιπολίτευσης. Εσείς δεν το εγκρίνατε αυτό, αλλά παρ’ όλα αυτά έγινε χρήση τέτοιων όπλων από τον στρατό σας. Αληθεύει αυτό;

Πρόεδρος al-Assad: Όλα αυτά εντάσσονται στην αμερικανική εκστρατεία προπαγάνδας που δεν φείδεται προσπαθειών για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της.

Προσωπικά μου θυμίζουν τους χειρισμούς του Colin Powell επί George Bush, πριν από δέκα χρόνια, όταν παρουσίασε όσα υποστήριξε ως απόδειξη κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής από τον Saddam Hussein, τα οποία αποδείχθηκαν εκ των υστέρων ψευδή. Σήμερα επανέρχονται, επαναλαμβάνοντας παρόμοια ψέματα. Όλα όσα αναφέρατε αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Στην πραγματικότητα, πρώτον, η έγκριση της χρήσης χημικών όπλων ποτέ δεν συζητήθηκε στη Συρία από οποιονδήποτε φορέα ή αρχή. Δεύτερον, η χρήση τέτοιων όπλων σε διάφορες χώρες εξακολουθεί να παραμένει υπό τον έλεγχο συγκεκριμένων φορέων και δεν είναι στη διάθεση του στρατού. Καμία μονάδα πεζικού και τεθωρακισμένων δεν έχει στην κατοχή της τέτοια όπλα. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένες μονάδες. Συνεπώς, αυτά τα ψέματα δεν διαθέτουν ούτε λογική ούτε αξιοπιστία.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει διάφορα εσωτερικά θέματα, τα οποία την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και έχει αποδειχθεί λιγότερο ικανή από την κυβέρνηση Bush όσον αφορά την διασπορά τέτοιων ψευδών ισχυρισμών

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πολύ πρόσφατα, στο Κογκρέσο παραδόθηκαν υποτίθεται αξιόπιστες και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Υπήρξαν στοιχεία, υπό τη μορφή οπτικοακουστικού υλικού, που αποδεικνύουν τη θέση των Αμερικανών, ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην Ανατολική Ghouta από τον Συριακό Στρατό. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό;

Πρόεδρος al-Assad: Δεν προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία, ούτε στο Κογκρέσο ούτε στα μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου δεν παρείχαν καμία απόδειξη ούτε στον δικό τους λαό, ούτε στη Ρωσία, με την οποία διεξάγουν επί του παρόντος συνομιλίες, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Κάνουν απλώς δηλώσεις, συνεχίζοντας την ίδια συνήθη πρακτική της αμερικανικής προπαγάνδας. Λογικά, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί κανείς όπλα μαζικής καταστροφής εκατό μόλις μέτρα από τις μονάδες στρατού της χώρας του. Τα όπλα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατοικημένες περιοχές, αφού είναι ικανά να σκοτώσουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Ούτε όταν διεξάγει κανείς μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησαν δεν ήταν πειστική, γεγονός που έφερε την αμερικανική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση ως προς την αξιοπιστία της στα μάτια του αμερικανικού λαού. Έχει αποδειχθεί λιγότερο ικανή από την κυβέρνηση Bush όσον αφορά την διασπορά τέτοιων ψευδών ισχυρισμών. Η κυβέρνηση Obama δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους συμμάχους των ΗΠΑ με τα ψέματά της. Επομένως, τέτοιοι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία αξία. Δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί ούτε αξιόπιστοι.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η τελευταία ερώτηση που θα ήθελα να σας υποβάλω αφορά γενικότερα στη γενική ασφάλεια. Ρώσοι εμπειρογνώμονες, αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες ίσως να προετοιμάσουν χημικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από θέσεις οι οποίες σήμερα είναι ελεγχόμενες από την κυβέρνησή σας. Ως αρχιστράτηγος, κατά το σύνταγμα της Συρίας, εσείς επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες;

Πρόεδρος al-Assad: Πρώτον, αφού είναι βέβαιο ότι χημικές ουσίες που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιήθηκαν κατά στρατιωτών και πολιτών μας, αυτό σημαίνει ότι τα υλικά αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα. Δεύτερον, είναι κατανοητό ότι αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες, ή εκείνοι που τις υποκινούν, είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν μια αμερικανική επίθεση και, πριν από αυτό, είχε προσπαθήσει να εμπλέξουν το Ισραήλ στη συριακή κρίση. Για τον ίδιο λόγο, η προοπτική που υπονοήσατε δεν είναι απίθανη. Ένας περιφερειακός πόλεμος θα δημιουργήσει περισσότερο χάος, γεγονός που θα επιτρέψει σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή και δολιοφθορές. Είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι οι τρομοκράτες έχουν στα χέρια τους αυτές τις χημικές ουσίες και ορισμένες χώρες είναι βέβαιο ότι τους τις προμηθεύουν. 


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...


Αυτή τη στιγμή κάθομαι στο γραφείο μου, μπροστά από τις κορνίζες με τα πτυχία, και δεν μπορώ παρά να σκεφτώ “χαμένα χρόνια, χαμένα όνειρα, χαμένες ελπίδες”....

Μέσα σε 13 μήνες ανεργίας, τόσο γράφει το κοντέρ σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, έχω βιώσει όλα τα δύσκολα συναισθήματα (λύπη, άγχος, απόγνωση, απελπισία, παραίτηση, και κάποια ακόμα που δεν θέλω να γράψω γιατί μάλλον δεν είμαι και πολύ περήφανος που τα αισθάνθηκα…), έχω ανακαλύψει ότι φιλία δεν υπάρχει και συνειδητοποίησα ότι αυτή η χώρα δεν με θέλει.

Δεν είμαι άχρηστος, αλλά μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και σπουδών, η χώρα μου με έκανε να αισθάνομαι άχρηστος. Η χώρα μου, για την οποία πήγα στρατιώτης στον Έβρο, στην οποία πληρώνω ανελλιπώς τους φόρους μου και πάντα την τίμησα και την τιμώ, δεν με θέλει! Οι πολιτικοί μας θα προτιμούσαν αύριο να πέθαινα, έτσι θα είχαν ένα πρόβλημα λιγότερο για να τα κάνουν χάλια… Και να φανταστείτε τα έκανα όλα σωστά, by the book που λένε…

Το αποφάσισα, φεύγω! Δεν θα κοιτάξω πίσω ούτε λεπτό, κι ας μην έχω τίποτα σίγουρο και χειροπιαστό εκεί που πάω, θα ψάξω την ελπίδα εκεί, εδώ δεν υπάρχει τίποτα… Τι καλά που δεν έχω παιδιά λέω, πώς θα έφευγα αν είχα; Εγώ ήθελα όμως να κάνω παιδιά, πολλά, αλλά η χώρα μου τα φορολογεί κι εγώ είμαι άνεργος, ευτυχώς λοιπόν που βοηθώ στην υπογεννητικότητα της όμορφης χώρας μας, γιατί αλλιώς ούτε να το σκέφτομαι δεν θα ήθελα…

Ρε Ελλάδα, εδώ θέλω να μείνω, 
να προκόψω και να προχωρήσω τη ζωή μου, 
να κάνω οικογένεια και να προσφέρω στο διπλανό μου, 
να βοηθήσω στο μέτρο που μπορώ να ξαναγίνεις μεγάλη, φωτεινή και δυνατή, 
να ονειρευτώ πάλι στις παραλίες σου, 
να αγναντέψω το γαλάζιο σου από ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, 
να σε καμαρώσω για τα παιδιά σου που μπορούν τα πάντα, 
να βάλω και τη δικιά μου υπογραφή στο συμβόλαιό σου με το Θεό, που από μικρός μου έλεγαν ότι ειναι Έλληνας 

γιατί με διώχνεις;

Κώστας Βαλσαμάκης , 35 χρ. , Αττική


  • Διένεξη Ισπανίας και Πορτογαλίας για την ΑΟΖ  
  • Γιατί υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον…
Του Θεόδωρου Καρυώτη

Ξαφνικά άρχισε ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στην ΕΕ ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία που μας θυμίζει την Ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο. Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι αυτά τα κράτη τσακώνονται, πολύ σωστά, για την ΑΟΖ ενώ η Ελλάδα με τη Τουρκία συνομιλούν για δεκαετίες τώρα με την μπαγιάτικη πλέον υφαλοκρηπίδα.

Πριν λίγες μέρες η Ισπανία ζήτησε παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών στην διένεξή της με την Πορτογαλία για τα Νησιά Savage (στα πορτογαλικά: Ilhas Selvagens) που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, απέναντι από τις ακτές του Μαρόκου και που ανήκουν στην Πορτογαλία. Η απαίτηση της Ισπανίας είναι να μειωθεί η ΑΟΖ της Πορτογαλίας σ’ αυτή την περιοχή.

Η Ισπανία υποστηρίζει ότι τα Νησιά Savage δεν είναι νησιά αλλά βραχονησίδες και, επομένως, δεν δικαιούνται ΑΟΖ. Το σύμπλεγμα αυτών των νησιών είναι ανάμεσα στα Νησιά Μαδέρα (στα πορτογαλικά: me’derje) της Πορτογαλίας και των Καναρίων Νήσων (στα ισπανικά: Islas Canarias) της Ισπανίας. Πιο συγκεκριμένα, απέχουν 230 χιλιόμετρα νότια της Μαδέρα και 165 χιλιόμετρα βόρεια από τις Κανάριες Νήσους. Έτσι η Πορτογαλία διαθέτει στην περιοχή μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτή της Ισπανίας.

Η Ισπανία θέλει τα Νησιά Savage να ονομαστούν βραχονησίδες ώστε να υπάρξει οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο κρατών με βάση τη μέση γραμμή ανάμεσα στα Νησιά Μαδέρα και στις Κανάριες Νήσους και έτσι να αποκτήσει μια μεγαλύτερη σε έκταση ΑΟΖ η Ισπανία σε σχέση με την ΑΟΖ της Πορτογαλίας. 

Τα Νησιά Savage έχουν έκταση 2,73 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το υψηλότερο σημείο τους είναι 165 μέτρα. Κατοικούνται μόνο από μια μικρή ομάδα φυλάκων, μια μικρή ομάδα επιστημόνων, μία οικογένεια και ένα μικρό πλοίο του Πορτογαλικού Ναυτικού. Η Ισπανία προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά αυτά πρέπει να μετονομαστούν σε βραχονησίδες μια και δεν είναι αυτοσυντηρούμενα και, επομένως δεν μπορούν να διαθέτουν ούτε υφαλοκρηπίδα αλλά ούτε και ΑΟΖ. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το θέμα της ΑΟΖ, υπάρχουν και άλλου είδους διενέξεις όπως η κατασκευή ενός φάρου, το δικαίωμα να εκτελούνται αεροπορικές ασκήσεις και προβλήματα παράνομης αλιείας.Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος, ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα γιατί αυτή η διένεξη είναι παρόμοια τη διένεξή μας με τη Τουρκία για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η Πορτογαλία έχει υιοθετήσει τις ελληνικές θέσεις και η Ισπανία τις τουρκικές θέσεις. Θα έχει ενδιαφέρον για μας όταν παρθεί η τελική απόφαση.

Αλλά εμείς δεν πρέπει να περιμένουμε τι κάνουν τα άλλα κράτη αλλά να αποκτήσουμε μια πρωτοβουλία γιατί όπως έχει γραφτεί: 

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ είναι επιτακτική ανάγκη” . 

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι έχει αρχίσει ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των κρατών αυτών, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει ήδη η οριοθέτηση ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Κύπρο του 2003 αλλά πρέπει να ακολουθηθεί και με την οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και με την πολύ σημαντική για μας οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Κύπρο. Τέλος, πρέπει να γίνει και μια τριμερής οριοθέτηση των τριών κρατών εκεί που οι ΑΟΖ τους συμπίπτουν. Είναι ευχάριστο ότι η Ελλάδα έχει, επιτέλους, πάρει φόρα και ετοιμάζεται να κάνει οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Ιταλία. Αυτή θα είναι και η πιο εύκολη οριοθέτηση γιατί ήδη έχουμε κάνει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία από το 1977 και η υφαλοκρηπίδα συμπίπτει πάντα με την ΑΟΖ. Έτσι θα μένουν μόνο τρία άλλα κράτη με τα οποία έχουμε θαλάσσια σύνορα και πρέπει να κάνουμε οριοθετήσεις ΑΟΖ. Αυτά είναι η Αλβανία, η Λιβύη και η Τουρκία. Αυτή η κινητικότητα που δείχνει τώρα τελευταία η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να σταματήσει ή να αρχίσει τα πισωγυρίσματα που έχει συνηθίσει να κάνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Φωτογραφίες: Ο πρώτος χάρτης δείχνει το σύμπλεγμα των Νήσων Savage. Ο δεύτερος χάρτης δείχνει το σύμπλεγμα και των τριών Νησιών και βρίσκονται μακριά από τις ακτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.


Πηγή: ΠυγμήΤο σκοπιανό εβδομαδιαίο περιοδικό ‘Focus’ γράφει σήμερα ότι η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Spiuni» είναι ένα κατασκεύασμα της εξουσίας για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το αντιπολιτευτικό έντυπο,- όπως σημειώνει το πρακτορείο INA- η σημερινή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE με αυτήν την υπόθεση, κατά την οποία συνελήφθησαν πάνω από είκοσι άτομα, θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να προπαγανδίσει για πρόωρες εκλογές.

Όπως έγινε γνωστό, οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι πιστεύουν ότι έχει μειωθεί τελευταία η προτίμηση των ψηφοφόρων για το κυβερνών κόμμα και τώρα δίδεται μια καλή ευκαιρία.

Ιδιαίτερα, η πτώση του κόμματος του Γκρούεφσκι καταγράφηκε όταν ο ίδιος έθεσε δικούς του όρους στην έκθεση ως προς τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και είχε τονίσει ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές δεν εγκρίνονταν η έκθεση για να απεμπλακεί ο πολιτικός διάλογος στη χώρα.
Η Τουρκία φοβάται τη γειτονία με τη Συρία: στα σύνορα της έχει ήδη παρατάξει πυραυλικά συστήματα, τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς και στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Την παραμονή η Κωνσταντινούπολη έκλεισε τα σύνορα με τη Συρία. Αυτό έγινε αφού οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Ααζάζ, την οποία ήλεγχαν τα στρατεύματα του Άσαντ.

Οι φόβοι της Τουρκίας ενισχύθηκαν μετά την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Άγκυρα: άγνωστοι πυροβόλησαν τρεις φορές κατά του κτιρίου με οβιδοβόλο. Οι αντάρτες εντοπίστηκαν, ένας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης, ο δεύτερος συνελήφθηκε από την αστυνομία.

Ο αριθμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στην Αυστραλία παρουσιάζει αυξητική τάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης.

Τα στοιχεία αυτά όμως δεν αποδίδουν την πραγματικότητα καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τους ομογενείς που είναι πολιτογραφημένοι Αυστραλοί, έζησαν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα (ορισμένοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα) και επιστρέφουν στην Αυστραλία λόγω της κρίσης.

Ως κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ομογενείς, κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου, επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Αυστραλία.

Επειδή όμως θεωρούνται Αυστραλοί πολίτες δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης από τα οποία προκύπτουν τα ακόλουθα:


*Ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσε στην Αυστραλία στην περίοδο Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος προσέλκυσης ειδικευμένων μεταναστών ή επανασύνδεσης οικογενειών ανήλθε στους 525 έναντι 325 την προηγούμενη χρονιά και 134 στην περίοδο 2011-2012.

*Το τελευταίο οικονομικό έτος δόθηκε φοιτητική βίζα σε 855 Έλληνες έναντι 332 την προηγούμενη χρονιά.

*Την ίδια περίοδο δόθηκε βίζα για προσωρινή εργασία σε 457 Έλληνες.

Συνολικά, δηλαδή, στο τελευταίο δωδεκάμηνο ήρθαν στην Αυστραλία 1.837 Έλληνες. Και επί πλέον χιλιάδες ομογενείς με αυστραλιανά διαβατήρια. Επίσης στην περίοδο Ιούλιος 2012-Ιούνιος 2013 χορηγήθηκαν από τις αυστραλιανές αρχές 7.222 τουριστικές βίζες σε Έλληνες.

Στο ίδιο διάστημα 27 Κύπριοι πήραν άδεια μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία, 1414 Κύπριοι έλαβαν προσωρινή άδεια και 128 νέοι από την Κύπρο ήρθαν στην Αυστραλία με τουριστική άδεια που τους παρέχει το δικαίωμα παραμονής και εργασίας για ένα χρόνο.

Πηγή: NewsbombΟ Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία και νευρικότητα, αφού κατανοεί ότι ο χρόνος τελειώνει και ο ίδιος βρίσκεται σε ολοένα και δυσκολότερη θέση. Εκτός και εάν συμβεί ένα γεγονός πραγματικά συνταρακτικό, το οποίο και θα συσπειρώσει εθνικά τους τούρκους πολίτες (αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα που ο ίδιος πολεμάει) απέναντι σε έναν εχθρό.

Μέχρι εκείνη την στιγμή όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις, ηπιότερης έντασης αλλά και αρκετά προσανατολισμένες προς την πλευρά εκείνη που θα θέσει την ανάγκη περισσότερου ελέγχου (μέσω αστυνόμευσης και άλλων κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας) στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτό το σκεπτικό αναμένεται να χρησιμοποιηθούν "ενέργειες" κατά του κράτους, οι οποίες θα θεωρηθούν σοβαρές απειλές και θα φέρουν συγκεκριμένες αντιδράσεις απέναντι σε έναν "αόρατο" αλλά "εν δυνάμει κίνδυνο".

Η επιλογή αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού είναι προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης και αντιμετώπισης της υπάρχουσας πόλωσης και φαίνεται πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, αφού το βράδυ της Παρασκευής 20/9/2013 στην τουρκική πρωτεύουσα και περίπου στις 10 μ.μ. έγιναν επιθέσεις "από αγνώστους" κατά αστυνομικών τμημάτων χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι κτίρια που ανήκουν στην εθνική διεύθυνση της αστυνομίας στην Άγκυρα (στην συνοικία Ντικμέν) αποτέλεσαν στόχο επίθεσης με ρουκέτες, από την οποία προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές κι όχι θύματα.Η έδρα της αστυνομίας και ένα κτίριο των κοινωνικών υπηρεσιών της αστυνομίας επλήγησαν από μία ρουκέτα έκαστο, ενώ βρέθηκε και ένα βλήμα που δεν είχε εκραγεί σε κήπο γύρω από αυτά τα κτίρια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η αστυνομία αναζητεί έναν ύποπτο, ο οποίος διέφυγε μετά την επίθεση, πρόσθεσε το NTV, ενώ σύμφωνα με το CNN-Turk η αστυνομία αναζητεί δύο υπόπτους...

Το στοιχείο της διαφυγής "υπόπτου" παραπέμπει σε κλασσική προβοκάτσια, αφού είναι γνωστό στις αστυνομικές αρχές (αλλά και στις υπηρεσίες ασφάλειας) ολόκληρου του πλανήτη ότι εκείνος που διαφεύγει είναι πάντα ο συνεργαζόμενος με τις αρχές.
Βέβαια, τα χτυπήματα με ρουκέτες δεν γίνονται από ένα άτομο (γεγονός το οποίο πολύ εύκολα προσπερνά ο τουρκικός τύπος), αλλά ενισχύονται από ομάδα ατόμων που εκτελούν συγκεκριμένα "καθήκοντα" (π.χ. παρακολούθηση χώρου για ειδοποίηση της ομάδας κρούσης εάν χρειαστεί, κατόπτευση του χώρου κρούσης πριν την εκτέλεση της ενέργειας κ.α.) και τα οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι... ανύπαρκτα!
Το γεγονός το οποίο ενισχύει πως πρόκειται για προβοκάτσια είναι το ότι δεν υπήρξαν θύματα, εκτός και εάν οι δράστες δεν επιθυμούσαν -για δικούς τους λόγους- να υπάρξουν νεκροί.

Επίσης, το ότι στόχοι ήταν αστυνομικά τμήματα εντείνει τις υποψίες για προβοκάτσια, αφού είναι γνωστό πως τα αστυνομικά τμήματα φυλάσσονται επαρκέστατα με ανθρώπινο και τεχνολογικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερες) και ως εκ τούτου το πλήγμα με ρουκέτες θεωρείται "αποστολή αυτοκτονίας" που όλως παραδόξως επέτυχε μερικώς, αφού οι δράστες δεν έγιναν αντιληπτοί, αλλά και δεν συνελήφθησαν κατά την διαφυγή τους!

Ο κ. Ερντογάν παίζει εκ του ασφαλούς, προφανέστατα για να μπορέσει να αιτιολογήσει την αύξηση της αστυνόμευσης των πολιτών. Κι αυτό, επειδή μία πολύ σημαντική μερίδα των πολιτών δεν επιθυμεί απλά να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία, αλλά εύχεται να τον δει ακόμη και... νεκρό.

Άραγε, πόσο αυτή η εξέλιξη (και άλλες που θα ακολουθήσουν) στο εσωτερικό της Τουρκίας, θα μπορέσει να επηρεάσει την κρίση ή την εν γένει πολιτική του τούρκου πρωθυπουργού, σε μία περίοδο κατά την οποία τα προβλήματα για την Τουρκία αυξάνονται αλματωδώς, τόσο στο εσωτερικό της (κοινωνία, οικονομία, Κουρδικό), όσο και στα σύνορα με την Συρία;

Οι εξελίξεις τρέχουν -κυριολεκτικά- και η Αθήνα δεν πρέπει ούτε να υποβιβάζει την σπουδαιότητα όσων συμβαίνουν στην Τουρκία, ούτε και να αδιαφορεί για το τι μέλλει γεννέσθαι στην γείτονα. Εξάλλου, η νευρικότητα του κ. Ερντογάν δύναται να δημιουργήσει σειρά γεγονότων, τα οποία κάποιοι θα θελήσουν να εκτονώσουν γρήγορα και εκ του ασφαλούς.

Εμείς ευελπιστούμε πως το Μαξίμου είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο και διατεθειμένο να κινηθεί καταλλήλως για την αποφυγή γεγονότων εις βάρος της Ελλάδας...

Κωνσταντίνος

Η "είδηση" όπως την μετέδωσε η "Χουριέτ" (θυμίζουμε πως υπάρχει πολεμική του Ερντογάν κατά των ΜΜΕ που δεν υποτάσσονται και δεν υπακούουν στο "κρατικό συμφέρον")
Από τύχη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές από τις επιθέσεις αυτές. Οι επιτιθέντες αρχικά κρύφτηκαν σε θάμνους στην λεωφόρο Τσετίν Εμέτς, σε σημείο του πεζόδρομου που βλέπει προς την EGM και την Αστυνομική Εστία. Μετά από μια σύντομη ετοιμασία έριξαν πρώτα στις 21.30 στην EGM και ακολούθως στην Αστυνομική Εστία δύο ρουκέτες. Στη σύγκρουση που ακολούθησε (σημ. ιστ. Μα, αφού τους έψαχναν, πως ακολούθησε σύγκρουση;) με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, συνελήφθησαν ο ένας νεκρός και ό άλλος τραυματισμένος. Διαπιστώθηκε πως νεκρός ήταν ο Μουχαρέμ Καρατάς ο οποίος και παλιότερα είχε κάνει την επίθεση με LAW στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ. Τραυματισμένος είναι ο δράστης Σερντάρ Πολάτ.
Από τις δύο ρουκέτες, η πρώτη πέτυχε τον τοίχο του 3ου ορόφου του πρόσθετου κτιρίου της EGM και η δεύτερη τον τοίχο του πρώτου ορόφου της Αστυνομικής Εστίας. Μεγάλη καταστροφή αποτράπηκε από το γεγονός πως οι ρουκέτες δεν πέτυχαν το βενζινάδικο που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κτίρια. Μετά από τις εκρήξεις μεταφέρθηκαν στην περιοχή μεγάλος αριθμός από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής, των ειδικών δυνάμεων και των πληροφοριών που έθεσαν υπό κλοιό ασφαλείας τα δύο κτίρια.
Ειδικοί στα εκρηκτικά έκαναν έρευνες στην περιοχή, μήπως τυχόν υπάρξει και τρίτη έκρηξη. Επίσης στο σημείο του περιστατικού στάλθηκαν εμπλοκείς συχνοτήτων. Στο πρόσθετο κτίριο, λόγω λήξης ωραρίου υπήρχαν πολύ λίγα άτομα. Στην αστυνομική Εστία υπήρχαν και καλεσμένοι. Μετά από την έκρηξη, αυτοί που ήταν μέσα βγήκαν πανικόβλητοι έξω. Στην πόλη δόθηκε συναγερμός και πολλοί δρόμοι έκλεισαν για την κυκλοφορία.
Μεγάλη επιχείρηση άρχισε για την σύλληψη των επιτιθέμενων που έφευγαν μέσα από τους θάμνους. Από την έρευνα που έγινε στο σημείο από όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση βρέθηκαν μια τσάντα πλάτης, ρουκέτα που δεν πυροδοτήθηκε και ένα λάβαρο αριστερής οργάνωσης (σημ. ιστ. έπρεπε να αφήσουν και ταυτότητες για να βοηθήσουν την αστυνομία...). Η ρουκέτα στάλθηκε για έρευνα. Εκτιμάται πως οι επιτιθέντες πανικόβλητοι από τις ισχυρές εκρήξεις έφυγαν από τον χώρο χωρίς να ρίξουν και την τρίτη ρουκέτα (σημ. ιστ. προφανώς ήταν απλοί πολίτες, οι οποίοι χωρίς εκπαίδευση μπόρεσαν και βρήκαν 3 ρουκέτες και είπαν να τις χρησιμοποιήσουν).
Μετά από τις πρώτες εκτιμήσει εντοπίστηκε πως η επίθεση έγινε από την DHKP-C. Οι επιτιθέμενοι μετά από την επίθεση με τις ρουκέτες, προσπάθησαν να χαθούν μέσα στον κόσμο, αλλά παρακολουθήθηκαν από αστυνομικούς. Επί της οδού Κόνια, συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθούν, ο ένας νεκρός και ο άλλος τραυματίας.

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...Η προειδοποίηση του ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει...

Ο χρόνος για να καταβληθεί η επόμενη, ενδιάμεση δόση πλησιάζει και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιούν: Αν δεν διασφαλισθεί η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος για το 2014 - δηλαδή, αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει και είναι γνωστό εδώ και καιρό - δεν θα μπορεί να συνεχίσει να "αιμοδοτεί" την ελληνική οικονομία. Ο λόγος; Βάσει του καταστατικού που διέπει την λειτουργία του, το Ταμείο συμμετέχει σε αποστολές οι οποίες είναι "καλυμμένες". Σε αντίθετη περίπτωση, οφείλει, αυτομάτως, να σταματήσει τη συνδρομή του.

Στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες είναι γνώστες αυτής της πολύ κρίσιμης λεπτομέρειας, η οποία μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση και την διάσωση της οικονομίας της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο η επόμενη ενδιάμεση δόση φτάνει στα 1,8 δισ ευρώ, τα οποία, αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ, θα έπρεπε να εξευρεθούν από άλλες πηγές. Κι επειδή στην Ευρώπη της ύφεσης δεν περισσεύουν, το πιθανότερο είναι ότι θα καλούνταν οι κοινοτικοί εταίροι για να συνδράμουν. Αυτό, όμως, πρακτικά θα συνεπαγόταν νέα επιβάρυνση των προϋπολογισμών τους, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει σχεδόν αδύνατο.

Πηγή: Βόρεια 

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, στις 22 του μήνα, για την πέμπτη επιθεώρηση του Ελληνικού Προγράμματος. Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η κ. Κριστίν Λαγκάρντ είχε προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχει ένα ήρεμο καλοκαίρι, γνωρίζαμε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι «κόλαση».

Είναι μία λέξη που ακούσαμε αρκετές φορές από τους συνομιλητές μας στην Ουάσιγκτον. Ηταν η λέξη που επέλεξα να χρησιμοποιήσω στην ενημέρωση του ΔΝΤ, την περασμένη Πέμπτη όταν ρώτησα τον εκπρόσωπο Τζέρι Ράις για την επιστροφή των επικεφαλής της ομάδας των δανειστών, από τους οποίους εξαρτάται -και μην πέφτουμε από τα …σύννεφα- η τύχη της συμμαχικής κυβέρνησης.

Κακά τα ψέματα… Οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και οι Αμερικανοί δεν αγαπούν το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να ακούνε τον πρόεδρό του και να συνομιλούν μαζί του, όπως και με στελέχη του (Ρένα Δούρου), αλλά γνωρίζοντας το «μείγμα» των συνιστωσών, που σύμφωνα με τους ξένους περιλαμβάνουν και υποστηρικτές τρομοκρατών, εύχονται να μην αναρριχηθεί στην εξουσία. Δεν τους κυριαρχεί ο φόβος, όπως το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν λόγω του ψυχρού πολέμου οι αμερικανικές βάσεις αποτελούσαν ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής στρατηγικής στη Μεσόγειο. Το παρουσιάζουν αλλιώς, ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις πολιτικές του, πολιτικές και οικονομικές.

Η παραπάνω λογική, που σε μένα ομοιάζει «παιδαριώδης», αναγκάζει κυρίως τους δανειστές να στηρίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και να υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην προσπάθεια που ανέλαβε να αποφύγει η χώρα τη χρεωκοπία. Βεβαίως, η στήριξη αυτή δεν είναι αποτελεσματική για τη διάσωση της οικονομίας διότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, προστίθενται δανεικά στην πλάτη του ελληνικού λαού αντί να μειώνεται το χρέος. Ετσι, η κυβέρνηση ακροβατεί και ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταρρεύσει όχι τόσο από την αγανάκτηση του λαού, αλλά από την απαράδεκτη τακτική των δανειστών. Οσο ο λαός δεν βλέπει φως, τόσο θα αποσύρει την υποστήριξή του από το ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και τη Ν.Δ. με αποτέλεσμα να ενισχύεται το κόμμα, που οι δανειστές αντιπαθούν.

Ορθά ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει στους δανειστές ότι αδυνατεί να επιβάλει άλλα μέτρα και ελπίζω να κρατήσει το λόγο του και να αρνηθεί μέχρι το τέλος να προσθέσει επιπρόσθετα βάρη στους πολίτες. Ούτε τα αντέχουν πλέον, ούτε πρόκειται να λάβει τους αβλαστακτους φόρους ποτέ η κυβέρνηση εκτός εάν κατασχέσει τις τραπεζικές καταθέσεις όσων δεν πληρώνουν.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό, όπως και ο κίνδυνος για περαιτέρω «πείραγμα» των καταθέσεων των πολιτών. Ο πρωθυπουργός πρέπει να υπογραμμίσει στους συνομιλητές του, που αναζητούν μεθόδους για να κλείσουν δήθεν τρύπες, πως η γραμμή είναι κατακόκκινη και δεν πρόκειται να την περάσει κανείς. Δεν θα καταρρεύσει μόνο η κυβέρνησή του, αλλά θά αποτελέσει τη σπίθα που θα ανάψει τη συσσωρευμένη οργή του λαού. Αυτό επιδιώκουν οι δανειστές;

Είναι σοβαρή η πιθανότητα να σπρώξουν τον κ. Σαμαρά στο γκρεμό. Θα το επιτύχουν απαιτώντας νέα μέτρα. Εάν τα δεχθεί θα αντιμετωπίσει το θυμό του λαού, δεν θα συνεχιστεί άλλο αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση. Ουδείς θα πρέπει να αναμένει, το δίκιο να πνίγει τους πολίτες, και αυτοί να μη αντιδρούν. Εάν τα απορρίψει, οι δανειστές δεν θα εκταμιεύσουν τις δόσεις και η χώρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις των δανείων. Μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα…

Γι’ αυτό είναι άμεση η ανάγκη να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός τις επισκέψεις του στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, ώστε να αλλάξει η πορεία της χώρας στοχεύοντας μόνο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η λιτότητα πρέπει να τερματιστεί, αλλιώς ας τα παρατήσει μία ώρα αρχύτερα και ας αντιμετωπίσουν οι δανειστές τις δυνάμεις που τους προκαλούν ανατριχίλα…

Δημοσιεύθηκε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ – 19 Σεπτεμβρίου 2013
Πηγή
Photo Reuters


Ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προέκυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί στις αμυντικές βιομηχανίες. Νέος γύρος διαπραγματεύσεων το απόγευμα της Κυριακής.

Στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, εμπόδιο αποτελεί το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις.

Αυτό προέκυψε από τη μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κόοπμαν.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «αναζητούνται κοινές λύσεις, αλλά δύσκολες». Εάν βρεθεί «κοινός τόπος» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενισχύσεων, τότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία και με τους επικεφαλής της τρόικας. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, συζητούνται και άλλα εναλλακτικά σενάρια, ενώ απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία για τα ΕΑΣ.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας θα αρχίσει στις τρεις το απόγευμα την προσεχή Κυριακή.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ