Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Ιουλ 2015

Η γερμανική ευρωζώνη σκοτώνει την Ευρώπη

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Οσοι χρησιμοποιούν το γεωπολιτικό «επιχείρημα» της γεωπολιτικής απομόνωσης της χώρας σε περίπτωση Grexit, ξεχνούν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: ο εγκλωβισμός της χώρας μας σε μια γερμανοκρατούμενη Ευρωζώνη, φέουδο του ηγεμονισμού του Βερολίνου, είναι αυτή που θα την απομονώσει από τους φυσικούς της συμμάχους και τον δυτικό κόσμο.

Αναφέρομαι σε μία αποστροφή των δηλώσεων Σόιμπλε, ο οποίος, προτείνοντας την έξωση της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της ευρωζώνης. Δηλαδή, στην ουσία, και για να μην παίζουμε με τις λέξεις, στην συγκρότηση και πολιτικών μηχανισμών εποπτείας των οικονομιών της ευρωζώνης, εκτός από τους καθαρά οικονομικούς.
Με άλλα λόγια, η Ευρωζώνη μεταβάλλεται σε ένα είδος Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, δηλαδή μία πολυεθνική συνομοσπονδία της οποίας θα προϊσταται Γερμανός κυρίαρχος.

Το αν το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει, αν τελικώς θα συμμετάσχουν σ’ αυτό η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ή αν θα το τινάξει στον αέρα μία πιθανή προεδρία Λεπέν στην Γαλλία ή οι Ποντέμος της Ισπανίας, αν θα καταλήξει τελικώς μία ομοσπονδιοποίηση μεταξύ της Γερμανίας και ορισμένων γειτονικών της χωρών τύπου μεσοπολεμικής Μεσευρώπης, είναι προς το παρόν άγνωστο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η χώρα μας χωράει σε ένα τέτοιο σχήμα.

Η Ελλάδα πολέμησε, στο πλευρό των δυτικών συμμάχων της, εναντίον ακριβώς αυτής της προοπτικής σε δύο παγκοσμίους πολέμους. Τα μέσα ήταν ασφαλώς διαφορετικά, ο σκοπός όμως ο ίδιος. Η Γερμανία επεχείρησε το 1914 και το 1939 ενόπλως να επιτύχει τον σκοπό της, ενώ σήμερα τον υπηρετεί με το όπλο της οικονομίας. Ο σκοπός όμως ήταν ίδιος με σήμερα: η κυριαρχία στην Ευρώπη. Τότε στρατιωτική, σήμερα οικονομικο-πολιτική.

Η φυσική και ιστορική θέση της Ελλάδας, από την εποχή του Ναυαρίνου μέχρι σήμερα, είναι δίπλα στις μεγάλες δημοκρατικές δυνάμεις της Δύσης: Γαλλία, Μεγάλη Βρεταννία, ΗΠΑ. Με αυτές κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1830 (μαζί με την Ρωσία), μαζί τους πολέμησε σε δύο παγκοσμίους πολέμους, αυτές την βοήθησαν να σταθεί στα πόδια της. Παρά κάποιες αναπόφευκτες δυσάρεστες πλευρές, σε γενικές γραμμές αυτές παρείχαν οικονομική και γεωστρατηγική στήριξη στο ελληνικό κράτος. Στην παρούσα κρίση, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία μας στήριξαν θερμά.

Αντιθέτως, η Γερμανία μόνον καταστροφές μας προκάλεσε, και η παρουσία της στην Ελλάδα συνδέεται με τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας μας: την Κατοχή και το Μνημόνιο.

Τη ανασυγκρότηση του κατεστραμμένου κράτους μας πρέπει να την στηρίξουμε γεωπολιτικά στις δυνάμεις της Δύσης και όχι στην αυταρχική Γερμανία, που υπήρξε απειλή και για τον δυτικό κόσμο και για την Ελλάδα. Και που εννοεί να επιβάλει στην Ελλάδα ένα δημοσιονομικό κολαστήριο, για να μας «κάνει ανθρώπους» κατά τα δικά της πρότυπα.

Πηγή Kontranews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το 2010 ο ελληνικός λαός με την αυτοθυσία του έσωσε τις γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές τράπεζες. Αυτό δεν το γνώριζε ο λαός τότε. Το έμαθε πολύ αργότερα. Θα πείτε βέβαια και να το γνώριζε τι θα μπορούσε να κάνει. Το Σύνταγμα του δένει τα χέρια.

Τώρα, το 2015, ο ελληνικός λαός, με νέα σκληρότερη αυτοθυσία, σώζει αυτή τη φορά το ευρώ από την κατάρρευσή του και την Ευρωζώνη από την διάλυσή της.
Αυτό δεν το λέει κανένα ΜΜΕ αυτή τη στιγμή και κανένας επίσημος παράγων.
Θα το μάθουμε πολύ αργότερα.
Αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη διαθέτει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να στηρίξει το ευρώ από την κατάρρευση.
Για να μην κλονιστούν οι αγορές και υπάρξει πανικός.

Δεν σας κάνει εντύπωση ότι επί πέντε χρόνια, τα ελληνικά ζητήματα δεν έμπαιναν ούτε στην τελευταία θέση της ημερήσιας διάταξης ενός Eurogroup και ξαφνικά τους τελευταίους πέντε μήνες συνεδρίαζαν συνεχώς επί ώρες, τόσο το Euroworking Group, όσο και το Eurogroup, αλλά και η ίδια η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης;
Ξαφνικά ανακατεύτηκαν ενεργά οι ΗΠΑ και τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολάντ είχαν συνεχείς συσκέψεις με τον Τσίπρα.
Λέτε να το έκαναν από αγάπη προς τον Τσίπρα και την Ελλάδα;
Ή γιατί κινδύνευε να καταρρεύσει το ευρώ;
Γιατί κινδύνευε να μεταδοθεί αυτή η κατάσταση;
Δυστυχώς όμως εμείς με την νέα αυτοθυσία μας σώζουμε αυτή τη φορά το ευρώ.
Εκεί μας οδηγούν σε απόλυτη συνεννόηση οι πολιτικοί αρχηγοί, παραβιάζοντας το ΟΧΙ του 62% του ελληνικού λαού.

Αυτό σημαίνει ΕΥΡΩ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Ήταν ένα ιστορικό Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα, αλλά με την κακή έννοια»

Η ελληνική συμφωνία αποτελεί καταστροφή - σίγουρα για την Ελλάδα και ενδεχομένως και για την Ευρώπη - υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο, η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η συμφωνία της Δευτέρας σπρώχνει την Ελλάδα στην άβυσσο. «Η Ελλάδα διαθέτει ανεργία 26% , ο τουρισμός παραπαίει και οι τράπεζες είναι κλειστές» αναφέρει, περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

«Ήταν ένα ιστορικό Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα, αλλά με την κακή έννοια» συνεχίζει η εφημερίδα. Η συμφωνία θα κρατήσει, εξηγεί, την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με την Αθήνα να πραγματοποιεί μεγάλες υποχωρήσεις.

«Είναι σαν μία οικογένεια να πουλάει τα έπιπλά της, προκειμένου να λάβει στεγαστικό δάνειο» υπογραμμίζει η New York Times, τονίζοντας ότι μακροπρόθεσμη η λύση που επιλέχθηκε για την Ελλάδα θα αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ωθούσε τους ηγέτες να καταλήγουν πάντα σε συμφωνία, δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πλέον, μία ομάδα χωρών, η οποία συσπειρώνεται γύρω από την Γερμανία, φαίνεται ότι απορρίπτει τον συγκεκριμένο φόβο – κίνδυνο.

Η υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτει το δημοσίευμα, αντανακλά τόσο την επιθυμία της Αθήνας να παραμείνει στην Ευρωζώνη όσο και την απουσία ενός σχεδίου εξόδου από το ευρώ.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με το γερμανικό μπλοκ, η Γαλλία θεωρεί ότι η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη και ενιαία. «Η κεντρική μάχη στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας εστιαζόταν σ’ αυτό το δίλημμα» αποφαίνεται η εφημερίδα.

«Το αποτέλεσμα του συμβιβασμού ήταν το εξής: Η Γαλλία κερδίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η Γερμανία κερδίζει την τιμωρία της ελληνικής κυβέρνησης» επισημαίνει εν συνεχεία.

Εάν όμως αυτό μοιάζει ως νίκη του ευρωπαϊκού project, τότε είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα μοιάζει η ήττα, καταλήγουν οι New York Times.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη και όσοι τάχθηκαν υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί, αφού για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, αγνόησε επιδεικτικά τη λαϊκή εντολή και υπέκυψε στους εκβιασμούς της Μέρκελ, της Λαγκάρντ και των διεθνών τοκογλύφων.
Ουδείς, πλέον, ακόμα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων.

Και δεν μπορεί να το πράξει, διότι αυτά που θα ακολουθήσουν δεν μπορεί να τα φανταστεί ούτε και ο πιο απαισιόδοξος ή… προσγειωμένος οπαδός τους.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, τη στιγμή που ο λαός έχει χάσει το… έδαφος κάτω από τα πόδια του και ετοιμάζεται να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του μια τελευταία ευκαιρία για να αποδείξει, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό των συνολικών του προεκλογικών δεσμεύσεων, ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, έναντι των προκατόχων του.

Γιατί μνημόνια εις βάρος του λαού ψήφιζαν και οι προηγούμενοι Αλέξη. Και ο ΓΑΠ και ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς… Και εντελώς συμπτωματικά, δυστυχώς, άπαντες ξεγέλασαν τον ελληνικό λαό για να ανέλθουν στην εξουσία, διαβεβαιώνοντας τους Έλληνες ότι υπήρχαν λεφτά, ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια και θα οδηγούσαν τη χώρα στην ανάπτυξη.

Αυτό που σε κάνει, ακόμα, να διαφέρεις από τους προκατόχους σου, είναι η δέσμευσή σου για να βάλεις –επιτέλους- ένα τέλος στην κυβέρνηση των ολιγαρχών, της διαπλοκής, των μεγαλοεργολάβων, των καναλαρχών και των πολιτικών που πρόδωσαν την Ελλάδα.

Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη στιγμή να ανταποκριθείς σε αυτό το ελάχιστο πατριωτικό καθήκον και να τους οδηγήσεις στη φυλακή, για τα δεινά που έχουν προκαλέσει στον τόπο, για τα… χρέη που άφησαν στις ελληνικές τράπεζες, για τα κονδύλια της Ε.Ε. που κατέληξαν στα ταμεία των εταιριών τους και για δεκάδες άλλα κακουργηματικής φύσεως ποινικά αδικήματα.

Αν κι εσύ κλείσεις τα μάτια μπροστά σε αυτό το διαρκές έγκλημα εις βάρος της πατρίδας και του ελληνικού λαού…

Αν λυγίσεις μπροστά στις πιέσεις που θα κορυφωθούν τα επόμενα 24ωρα για να συγκυβερνήσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη…

Αν αγνοήσεις και πάλι τη λαϊκή εντολή…

Τότε, αργά ή γρήγορα θα επιστρέψεις στο 5% από το οποίο ξεκίνησες, ακριβώς γιατί στο πρόσωπό σου οι Έλληνες είδαν τον νέο πολιτικό, τον άφθαρτο, τον αξιοπρεπή, τον αποφασισμένο μα πάνω απ’ όλα τον πατριώτη που έδειχνε αποφασισμένος να αλλάξει τη χώρα, μαζί με το λαό και όχι με συμμάχους την τρόικα και τους Γερμανούς.

Ιδού, λοιπόν, οι ολιγάρχες και οι πολιτικοί της διαπλοκής Αλέξη…

Τάραξέ τους στη νομιμότητα, οδήγησέ τους στη δικαιοσύνη αμέσως και όσα χρήματα συγκεντρώσει το κράτος από την καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων τους, μοίρασέ τα στο λαό που σε οδήγησε στην εξουσία και όχι στο δίχως πάτο βαρέλι του αέναου χρέους…

Ελπίζουμε, τουλάχιστον αυτό, να σας το επιτρέψει η Μέρκελ…

Πηγή NewsBomb


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με τον τίτλο: "η αποδόμηση της Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει", παρατίθενται όλες οι καταστροφικές συνέπειες ενός Grexit, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, στο άρθρο της οικονομικής ιστοσελίδας, Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Οι κίνδυνοι που απειλούσαν τη συνοχή και την συναίνεση στη Ευρωζώνη, και τελικά απέτρεψε η συμφωνία, περιγράφονται στη ρεαλιστική τους διάσταση, λίγο πριν την ολονύκτια διαβούλευση των ηγετών, όταν η αγωνία στην Ευρώπη "χτύπησε κόκκινο".

"Πολλοί διεθνείς παρατηρητές που παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις εξελίξεις έχουν μείνει άφωνοι. Τόσο κακές σκηνές, όπως αυτές που έλαβαν χώρα, για τη διάσωση των Ελλήνων, έχουν να δουν εδώ και δεκαετίες. Ο Paul Krugman γράφει στους New YorkTimes ότι η ταπείνωση των Ελλήνων έχει παραβιάσει με τον χειρότερο τρόπο όλες τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συμπέρασμα είναι κιόλας γνωστό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σημερινή της μορφή, βρίσκεται στο τέλος της. Η δημοκρατία αποτελεί τώρα μόνο κάτι περιθωριακό. Η ελληνική βουλή πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις μέσα σε εξαιρετικά λίγο χρόνο. Δεν υπάρχει καν χρονικό περιθώριο για τη σωστή διατύπωση των νόμων. Ποτέ μέχρι τώρα άλλες χώρες δεν έχουν θέσει σε ένα μέλος της Ε.Ε. τελεσίγραφο, πώς και με ποιον τρόπο πρέπει να αποφασίσει μια βουλή.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να καταρρεύσει και, στην περίπτωση που θα διενεργηθούν νέες εθνικές εκλογές, να αντικατασταθεί με μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Η οικονομική πολιτική της ύφεσης θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία.

Κατάρρευση τραπεζών

Οι ελληνικές Τράπεζες εν μέρει θα καταρρεύσουν και πολλοί καταθέτες θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Τις συνέπειες για τις άλλες χώρες-μέλη του Ευρώ μπορεί κανείς να τις φανταστεί. Όποιος τώρα αφήνει τις καταθέσεις των χρημάτων του σε Τράπεζες της Ιταλίας, της Ισπανίας και ή της Πορτογαλίας, διακινδυνεύει να χάσει τα χρήματά του. Ενδεχόμενος πανικός στις ελληνικές Τράπεζες μπορεί σε δευτερόλεπτα να προκαλέσει πανικό σε ευρωπαϊκές Τράπεζες, τον οποίο οι διασώστες του Ευρώ δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν.

Η συνταγή για τη "διάσωση" της Ελλάδας είναι η εφαρμογή περαιτέρω λιτότητας. Αυτό όμως δεν λειτούργησε κατά τα περασμένα πέντε χρόνια. Ούτε ένας από τους διασώστες του Ευρώ δεν είχε το θάρρος, ούτε διέθετε τη φαντασία να αμφισβητήσει αυτή την πορεία της λιτότητας.

Η αλληλεγγύη της Ε.Ε. έχει διαβρωθεί και αυτό που κυριαρχεί είναι ο εγωισμός. Το δράμα των προσφύγων θα είναι το επόμενο θέατρο της καταστροφικής αποτυχίας ενός πολιτικού οικοδομήματος, στο οποίο όλοι θέλουν να έχουν μερίδιο στα πλεονεκτήματα, αλλά κανένας δεν είναι πρόθυμος να στηρίξει τους αδύναμους. Τη θέση των κοινών αξιών έχει πάρει η πάλη, ο ένας εναντίον του άλλου.

Κυριαρχία του φόβου

Η Άγγελα Μέρκελ και ιδιαίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν μετατρέψει μέσα σε μια νύχτα την Ε.Ε. σε έναν σχηματισμό, στον οποίο δεν κυριαρχεί η αξιοπιστία, αλλά ο απόλυτος φόβος. Οι Ευρωσκεπτικιστές σε διάφορες χώρες θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Οι Podemos στην Ισπανία, οGrillo στην Ιταλία και προπάντων η Le Pen στη Γαλλία. Στη συμπεριφορά της Φιλανδίας μπορεί να δει κάποιος με ποιον τρόπο όλοι οι παραπάνω θα μπορούν να μπλοκάρουν την Ε.Ε..

Υψηλό το κόστος εξυγίανσης

Ο τρόμος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη θα ξεκινήσει απόλυτα, μόλις επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. Στο τέλος θα έρθει η ρήξη. Είτε οι χώρες της Νότας Ευρώπης θα ιδρύσουν μια νέα Ένωση, είτε η Γερμανία θα την εγκαταλείψει. Η χαοτική εξυγίανση της Ευρωζώνης θα κοστίσει τρομερά χρηματικά ποσά. Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το σημερινό βιοτικό επίπεδο. Αυτό που απομένει, είναι η κυριαρχία των εθνικών συμφερόντων. Η συμβίωση στην Ευρώπη δεν θα ορίζεται πλέον από συνθήκες, αλλά από το δίκαιο του ισχυρότερου.

Ευθύνες στην Άγγελα Μέρκελ

Όπως είχε προβλέψει και ο Gregor Gysi από το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, η Άγγελα Μέρκελ έχει καταστεί η καταστροφέας του Ευρώ, δεδομένου ότι όλα τα κράτη-μέλη του Ευρώ είναι είτε λιγότερο είτε περισσότερο χρεοκοπημένα, εάν τα αξιολογήσει κάποιος με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα χρηματικά ποσά τα οποία θα χρειαστούν, θα είναι πολλαπλάσια αυτών που διατέθηκαν για την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Θα βιώσουμε κοινωνικές αναταραχές, εξεγέρσεις και βία και ως αντίδραση σε αυτά θα έχουμε περισσότερη κρατική και οικονομική καταπίεση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με μία ασαφή δήλωσή του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως στηρίζει τον Τσίπρα, αλλά δεν θα συμμετέχει σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους αν φεύγει από την κυβέρνηση ο κ. Καμμένιος απάντησε πως «σε λίγο θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου», ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μεϊμαράκη, και του «Ποταμιού» κ. Θεοδωράκη, πως «ενώ τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έδινε μάχη για την Ελλάδα κατά τεσσάρων αρχηγών κρατών, οι συγκεκριμένοι τα έδιναν όλα, δηλώνοντας πως θέλουν την παραμονή στο ευρώ ακόμη και αν τα δώσουμε όλα, παραβιάζοντας την συμφωνία του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών». Τέλος, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η ύπαρξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενοχλούσε πολλούς εντός και εκτός Ελλάδας.


Ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε χθες ένα πραξικόπημα υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε μαζί προκειμένου ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».
Όπως τόνισε πάντως, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού με εταίρους τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του Ποταμιού, που έλεγαν, όπως ανέφερε, πως «τα δίνουμε όλα».
Στη διαμόρφωση της συμφωνίας ενεπλάκη και η γαλλική ομάδα διαπραγμάτευσης σημείωσε και εξήγησε ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επιμείναμε πολύ στα θέματα άμυνας και στα νησιά».
Η συμφωνία έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας των βουλευτών επεσήμανε ο κ. Καμμένος και έκανε λόγο για πραξικόπημα εκ μέρους της Γερμανίας, της Ολλανδίας των χωρών της Βαλτικής.
«Ο κ. Τσίπρας απειλήθηκε με κατάρρευση των τραπεζών και ολικό κούρεμα καταθέσεων, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες» τόνισε, εξηγώντας πως κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να κάνει μία συμφωνία, η οποία είναι έξω από τα πλαίσια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών.
«Σε ένδειξη καλής θέλησης και παρά το ότι ήταν απέναντι από τη συνείδηση μας συμφωνήσαμε», συνέχισε, ενώ προανήγγειλε ότι θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα και τα όργανα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συναινέσουμε». Παράλληλα, έκανε λόγο για ολονύχτια προσπάθεια του Πρωθυπουργού, που έχει την υποστήριξε όλων των Ελλήνων. «Θα προχωρήσουμε μαζί, προκειμένου ο ελληνικός λαός και η νόμιμη κυβέρνηση να διεκδικήσουν το δίκιο τουελληνικού λαού» επανέλαβε.
«Είχαμε την υπόσχεση και τη δέσμευση των εταίρων ότι θα γινόταν αποδεκτή. Τελικά, δεν ετέθη ούτε καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Καμμένος.
Όπως εκτίμησε, ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο, ενώ η Βουλή πλέον έχει τον λόγο.
Oι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Καμμένου, αποτελούν ενδεχομένως τον πυροκροτητή νέων πολιτικών εξελίξεων, αφού ουσιαστικά δήλωσε πως δημιουργείται κυβέρνηση «εθνικού σκοπού», στην οποία ο ίδιος δεν θα συμμετέχει.

Άραγε οι επόμενες ώρες, αναμένεται να επιβεβαιώσουν εκείνα τα ευρωπαϊκά σενάρια που ήθελαν την απομάκρυνση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση της Ελλάδας και την δημιουργία μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας; Προφανώς, κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία και στο Ποτάμι έχουν ήδη αρχίσει να «ράβουν τα υπουργικά τους κοστούμια».

Ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για την αποχώρηση του κ. Καμμένου, στις οποίες αναφέρεται έντονα η αγωνία του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος διαπιστώνοντας τον σοβαρό -έως βέβαιο- κίνδυνο πολιτικής του καταστροφής, επέλεξε να αποχωρήσει με "ηρωικό μοντέλο", ευελπιστώντας πως θα μπορέσει από την πλευρά της αντιπολίτευσης (πλέον) να ανακάμψει πολιτικά και να διασωθεί στις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται και "τσουνάμι" παραιτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που νιώθουν ότι η τροπή των εξελίξεων καθιστά την παραμονή τους στο κόμμα καταστροφική για τις πολιτικές τους καριέρες...
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας

Δηλώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μετατραπεί σε «φορέα μιας αμείλικτης χρηματοοικονομικής λογικής», ο διάσημος πλέον και στην Ελλάδα Πολ Μέισον, δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, υποστηρίζει πως μετά τις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις οι οποίες κατέληξαν σε μία πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ο μεγάλος χαμένος είναι η δημοκρατία. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο του:

«Επειτα από μία ολονύχτια διαπραγμάτευση κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεβλήθη, σύμφωνα με κάποιον παρατηρητή, σε βασανιστήρια τύπου «εικονικού πνιγμού», υπάρχει η βάση μιας συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές της και να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα αξιοποιεί τις πωλήσεις για την μείωση του χρέους.

Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα λάβει ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης αξίας, σύμφωνα με πληροφορίες, 54 δισ. ευρώ, την υπόσχεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους της και ένα ενδιάμεσο δάνειο για τις αποπληρωμές που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Αυτά, συν η επικείμενη επαναλειτουργία των τραπεζών στο πλαίσιο ενός πακέτου έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ενώπιον των υποστηρικτών του οι οποίοι είναι έξαλλοι.

Χθες, οι ηγέτες της Ευρώπης παρουσίασαν στην Ελλάδα ένα τελεσίγραφο το οποίο διέλυσε τα τελευταία ίχνη ελέγχου της κυβέρνησης επί της οικονομίας όσον αφορά το μέλλον, και ανέτρεψε όλους τους νόμους που πέρασε από το κοινοβούλιο από τότε που εκλέχτηκε με ποσοστό 36% τον Ιανουάριο.

Την ώρα που οι Έλληνες εξέφραζαν την οργή τους και το hashtag#ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) κατέκλυζε το Διαδίκτυο, ο Τσίπρας και η ομάδα του διαπραγματεύονταν.

Γνώριζαν ότι για να έχουν την παραμικρή ελπίδα να περάσουν τη συμφωνία από το κοινοβούλιο θα έπρεπε να απελευθερωθούν από την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να αντισταθούν στη σύσταση ενός ελεγχόμενου από ξένους ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και να αποσπάσουν μία δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει τις στρόφιγγες του έκτακτου δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες.

Χθες είπε πως δίχως αυτά δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να περάσουν τα μέτρα λιτότητας από το κοινοβούλιο. Σήμερα το πρωί φαίνεται πως όλα αυτά τα ζητήματα διευθετήθηκαν μέσω υπεκφυγών: το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα εδρεύει στην Αθήνα, όχι στο Λουξεμβούργο. Θα υπάρξει εμπλοκή του ΔΝΤ αλλά θα είναι, κατά τα φαινόμενα, σιωπηρή. Υπάρχει και αναφορά για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά παραμένει ακαθόριστη.

Οπότε δεν είμαι σίγουρος εάν τα μέτρα αυτά θα περάσουν. Για να κατανοήσει κανείς τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, πρέπει να αντιληφθεί ότι, πρώτον, οι κεντρώες πολιτικές δυνάμεις και η συντηρητική δεξιά της Ελλάδας έχουν συνθλιβεί τόσο ηθικά όσο και οργανωτικά από τις ήττες που υπέστησαν στις εκλογές του Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, σε βαθμό που πλέον είναι αδύνατο να αναλάβουν την εξουσία.

Χθες η Ευρωζώνη έφτασε στο χείλος του γκρεμού και μόνο στη συνέχεια θα γνωρίζουμε σίγουρα εάν η φήμη και η συνοχή της θα επιβιώσουν. Οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης θέλησαν να αλλάξουν τους μικρο-νόμους μιας μικρότερης χώρας: τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των αρτοποιίων, τη χρηματοδότηση της δημόσιας τηλεόρασης, το τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και με ποιον τρόπο. Είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός του ευρώ, αρκετές μικρές χώρες και περιοχές θα πάρουν ένα μάθημα από όλα αυτά, οι αρνητικές συνέπειες του οποίου θα είναι μακροχρόνιες.

Θα ήταν λογικό πλέον για κάθε χώρα της ΕΕ να καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης κατά μιας ανάλογης αντιμετώπισης, είτε αυτή αφορά δημοσιονομικές πολιτικές είτε άλλα ζητήματα πάνω στα οποία τον πρώτο λόγο έχουν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με άλλες πανωλεθρίες της Ιστορίας όπως η συνθήκη του Μονάχου το 1938, όπου επιτεύχθηκε η ειρήνη μέσω της θυσίας των Τσέχων ή η συνθήκη των Βερσαλλιών μέσω της οποίας οι πιστωτές έλαβαν τα χρήματά τους, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την κατάρρευση της γερμανικής δημοκρατίας μετά από μία δεκαετία, και της διπλωματικής ενότητάς τους πολύ νωρίτερα.

Αλλά οι πανωλεθρίες του παρελθόντος ήταν διαφορετικές. Προκλήθηκαν από πολιτικούς, από ανθρώπους που γνώριζαν τι ήθελαν αλλά έκαναν λάθος υπολογισμούς. Χθες ήταν πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί τι ήθελαν οι ηγεμόνες της Ευρώπης.

Σίγουρα κατάφεραν να καταστρέψουν τη φήμη τους σε παγκόσμιο επίπεδο συνθλίβοντας μία Αριστερή κυβέρνηση η οποία σάρωσε στις εκλογές και περιφρονώντας ένα αποτέλεσμα δημοψηφίσματος της τάξης του 61%. Η Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία ιδρύθηκε για την αποφυγή συγκρούσεων και την απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης διαπίστωσε πως έχει μεταμορφωθεί σε φορέα μιας αδίστακτης χρηματοπιστωτικής λογικής.

Οι απλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αρκετά για αυτήν την χρηματοοικονομική λογική, ώστε να κατανοήσουν γιατί όλα αυτά ήταν πάντα πιθανό να συμβούν: τα ομόλογα, τα κουρέματα και οι νομισματικοί μηχανισμοί είναι δύσκολες έννοιες. Η Δημοκρατία δεν είναι. Ο καθένας στον κόσμο που διαθέτει ένα smartphone καταλαβαίνει τι συνέβη χθες το βράδυ στη Δημοκρατία».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του θεολόγου Φαίδωνα Χριστοδουλάκη 
ΜΑ. Θεολογίας

Ηθικό δίδαγμα ιστορικής προέλευσης: Για τη σημερινή ταλαιπωρία του ελληνικού λαού φταίνε αναμφισβήτητα όλοι εκείνοι οι πρόγονοί του, που σε Αλβανία, οχυρά Ρούπελ και Κρήτη, καθυστέρησαν τον Άξονα να πραγματοποιήσει το όραμα της «Ενωμένης Ευρώπης» κι εγκαίρως να μπουκάρει στην αχανή Ρωσία πριν εμφανιστεί ο στρατηγός Χειμώνας όπως έλεγε κι ο Μέγας Ναπολέων.

Οι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες των Waffenss, αποτελούμενες από την ελίτ των Γερμανών, Δανών, Σουηδών, Ολλανδών, Φιλανδών, Τσεχοσλοβάκων, Εσθονών, Ουκρανών κτλ, έχασαν από το Κόκκινο στρατό λόγω ΚΥΡΙΩΣ κακού timing κι οι απόγονοί τους αυτό δεν το ξέχασαν ΠΟΤΕ.

Τα τευτονικά-ναζιστικά ιδεώδη του Υπερανθρώπου βούλιαξαν στις Ρώσικες στέπες ΕΞΑΙΤΙΑΣ κυρίως της αντίστασης μιας χούφτας «ξυπόλυτων» μαχητών κάπου στα Νότια Βαλκάνια, μιας ράτσας που έλεγε ότι κατάγεται από αρχαίο γένος και το απεδείκνυε στη πράξη. Μας τιμωρούν ετεροχρονισμένα για ένα παλιό ΟΧΙ κυρίως.

Υ.Γ. Η δίκαιη οργή μας για τον Φον Σόϊμπλε, μην μας κάνει να καταφερόμαστε με απρέπεια κι απανθρωπιά ενάντια στην αναπηρία, για το όνομα του Θεού!

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δώδεκα σημεία περιλαμβάνει η λίστα των όσων πρέπει η Αθήνα να αποδεχθεί και να έχει νομοθετήσει μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης, όπως αποκαλύπτει η δημοσιογράφος του Politico Τάρα Παλμέρι.

Μάλιστα, μέσα σε αυτά τα σημεία περιλαμβάνεται και η επιστροφή των κλιμακίων των τριών θεσμών στην Αθήνα.

Ειδικότερα, οι 12 απαιτήσεις των δανειστών, σύμφωνα με την Τάρα Παλμιέρι, είναι οι εξής:

1. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
4. Υιοθέτηση κώδικα πολιτικής δικονομίας
5. Εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης υλοποίηση των αυτόματων περικοπών δαπανών
7. Εφαρμογή της Οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών
8. Ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστικές ενέργειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης
12. Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Αυτά, μόνο για αρχή. Έπονται μέτρα που μόνο ως μέτρα "νεκροκρέβατου" μπορούν να χαρακτηριστούν. Το νέο μνημόνιο ή αλλιώς "συμφωνία" θα λήξει περί το 2021... Μόνο που τότε η Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική... Θα μοιάζει περισσότερο με την... Αλβανία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ακόμα και εθνικό έδαφος θα πουληθεί με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του Ταμείου εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας, βάζοντας σε σκέψεις για το ποιοι θα σπεύσουν να αγοράσουν ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, με ποιους σκοπούς και αν αυτό πέραν της εθνικής καταρράκωσης δημιουργήσει προβλήματα και στην όποια Εθνική Ασφάλεια.

Όπως δήλωσε και η Αγκελα Μέρκελ στο ταμείο θα ανήκει και περιουσία των τραπεζών, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό, αλλά και ποια περιουσία θα περάσει, αν για παράδειγμα θα είναι θυγατρικές στο εσωτερικό.

Ως γνωστόν όμως στην τράπεζα Πειραιώς, έχει περάσει και το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας που περιλαμβάνει την γη των αγροτών! Δηλαδή στα χέρια των δανειστών θα πέσει άμεσα η ελληνική ύπαιθρος.

Εάν συνυπολογίσουμε και τα πολύ σκληρά φορολογικά μέτρα που θα επιβληθούν στους αγρότες, αυτοί δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν τα δανειά τους και έτσι θα χάσουν απλώς την γη τους. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Γερμανών για την ελληνική ύπαιθρο αφού θέλουν να δημιουργήσουν τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα, στην Ελλάδα λόγω ηλιοφάνειας.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να εξαφανιστούν οι αγρότες εξ’ού και τα ανάλογα μέτρα.

Φυσικά στα χέρια των δανειστών θα πέσουν και τα σπίτια των Ελλήνων (όσων τα έχουν πάρει με δάνεια) τα οποία θα τα εκποιούν κυριολεκτικά όποτε θέλουν και θα πετάνε οικογένειες στους δρόμους.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός σημαντικά ενισχυμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων.

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Το νέο αυτό Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.

Όπως φαίνεται το νέο ταμείο είναι η εγγύηση για την αποπληρωμή του νέου δανείου που θα λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το ταμείο θα έχει λοιπόν ελληνική διοίκηση που θα εποπτεύεται, όμως, από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αυτοί οι θεσμοί, αν δηλαδή θα είναι στελέχη από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα σε αυτό το ταμείο θα μπορούσαν να μπουν από ΔΕΚΟ μέχρι ακίνητα – φιλέτα του δημοσίου σε νησιά και στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι και ολόκληρα νησιά που δεν κατοικούνται, βραχονησίδες και παραλίες προκειμένου να πουληθούν.

Ήδη, για παράδειγμα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε σχέδιο για την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης στρατόπεδα, εκκλησίες, μεγάλες εκτάσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας, παραμεθόριες εκτάσεις που ήταν απαγορευμένη η δόμηση για λόγους ασφαλείας κλπ.

Το πεδίο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 80.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν στην ΕΤΑΔ, σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα Υπουργεία. Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων (Ελεύθερα Ακίνητα, Αστικά Ακίνητα, Μη αστικά Ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου).

Επίσης στο ίδιο Ταμείο θα μπορούσαν να μπουν ακόμα και αυτοκινητόδρομοι για να εκχωρηθούν τα διόδια.

Κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, το ύψος της οποίας θα αποφασιστεί μετά τη διενέργεια άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Το stress test μόνο για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές λόγω και της προηγούμενης προεργασίας.

Με βάση τα αποτελέσματά του και τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα κριθεί τόσο το ύψος των απαιτούμενων πρόσθετων κεφαλαίων όσο και ο τρόπος της ανακεφαλαιοποίησης / εξυγίανσης, μαζί πιθανώς με την αρχιτεκτονική του συστήματος.

«Σε αυτόν τον γύρο ανακεφαλαιοποίησης οι εταίροι θα επιμείνουν και ορθώς στην άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του βουνού των επισφαλειών που σήμερα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ. Θα χρειασθούν ριζοσπαστικού χαρακτήρα δράσεις και μάλλον ήρθε η ώρα της δημιουργίας μίας κρατικής bad bank», αναφέρει τραπεζίτης.

Τα κεφάλαια θα δοθούν απευθείας από τον ESM, ενώ οι μετοχές των τραπεζών θα περάσουν υπό το νέο ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ώστε να διατεθούν σταδιακά σε ιδιώτες και από τα έσοδα να μειωθεί το χρέος.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μία σειρά από assets, μεταξύ αυτών και της θυγατρικές στα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία, οι οποίες θα μπορούσαν εφόσον πουληθούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Στα στάδια που υιοθετεί το νέο καθεστώς ανακεφαλαιοποίσης προβλέπεται η συμμετοχή κατά σειρά των μετόχων (εν προκειμένω το ελληνικό δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank ΑΛΦΑ +12,98% και κατά 35% της Eurobank), των ομολογιούχων οι ομολογίες των οποίων ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ και εν τέλει των καταθετών.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι λαμβάνει σήμα από τους πολιτικούς ηγέτες και καλείται πλέον να στηρίξει με νέα ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας, ELA. Στο άμεσο ζήτημα της ρευστότητας πηγές αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει τις εγγυήσειςνα προχωρήσει σήμερα στο άνοιγμα του ELA.

Κάτι που προφανώς γνωρίζει η Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται ήδη η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με στόχο το άνοιγμα, εκτός απροόπτου, των τραπεζών από αύριο, με διατήρηση των περιορισμών αλλά και με νέες υπηρεσίες προς το συναλλακτικό κοινό.
Να σημειωθεί ότι για μετά την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την τραπεζική αργία που λήγει σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αργία θα συνεχισθεί με νέα υπουργική απόφαση τουλάχιστον μέχρι και αύριο, καθώς δεν αποκλείεται οι τράπεζες να είναι κλειστές και την Τετάρτη δεδομένης της ανάγκης νομοθέτησης των προαπαιτούμενων.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση της επιμήκυνσης τη τραπεζικής αργίας θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην αλλάξει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ, πόσω μάλλον όταν θα διαφαίνεται μία κατ’ αρχική συμφωνία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των εγγυήσεων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στα 7 δισ. ευρώ και δίνουν τη δυνατότητα άντλησης δυνητικής ρευστότητας από τον ELA ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.

Bail in

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσει στην Βουλή η ελληνική κυβέρνηση είναι και η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία και της επίμαχης Κοινοτικής Οδηγίας 2014/59 η οποία ορίζει το πλαίσιο εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβάνει το bail in ωστόσο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Το bail in αναφέρεται σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μόνο οι επιχειρήσεις καθώς τα φυσικά πρόσωπα έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι επιχειρήσεις που με την σειρά τους θα αντιμετωπίσουν με περιοριστικά μέτρα (συρρίκνωση εργασιών, μείωση προσωπικού μέσω απολύσεων, αναστολή επενδυτικών σχεδίων) τη ζημία από το πιθανό κούρεμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η διαδικασία εξευτελισμού της πατρίδας δεν έχει όρια

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η διαδικασία ταπείνωσης και διασυρμού, στην οποία υποβάλλει την Ελλάδα και την εκλεγμένη κυβέρνησή της ο τροχήλατος φυρερίσκος του Βερολίνου.
Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι τέτοιος ώστε οι Γερμανοί και τα εξαπτέρυγά τους, ακόμη και αν δεν επιβάλουν το Grexit, μπορούν να καθυστερούν τη διαδικασία επ' αόριστον προσθέτοντας νέες αξιώσεις μέχρι να στερέψουν τα ΑΤΜ στις ελληνικές τράπεζες.
Πάνω που πάει να κλείσει η συμφωνία, θα φέρνουν στο τραπέζι ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι, από το να μπορεί να πουλάει φρέσκο ψωμί το LIDL μέχρι την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Ο στόχος είναι προφανής: Να καταστήσουν τόσο επώδυνη πολιτικά την υπογραφή, ώστε ο Τσίπρας είτε θα αυτοκτονήσει πολιτικά είτε θα κάνει στο πλάι για να παραδώσει στον επόμενο.

Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι, αν φτάσουμε ποτέ σε τελική συμφωνία, με όλα τα προαπαιτούμενα που προσθέτει το Βερολίνο θα είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Ούτε κοινοβουλευτικές εφεδρείες υπάρχουν που να μπορούν να τη στηρίξουν ούτε, φυσικά, κοινωνικές αντοχές για να την υποστούμε.
Το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι το μόνο ορατό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Γιατί ακόμη και οι φανατικοί υποστηρικτές του «ναι» αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα όριο στο κόστος για την παραμονή στο ευρώ. Κόστος το οποίο οι Γερμανοί επιθυμούν να κάνουν πολιτικά δυσβάστακτο και κοινωνικά ανυπόφορο.

Η εξίσωση δεν βγαίνει ούτε με το καλό ούτε και με το... στανιό. Είναι ώρα κάποιος να το εξηγήσει αυτό στον ελληνικό λαό. Η διαδικασία εξευτελισμού της πατρίδας και η συνεχής αναπαραγωγή της κασέτας περί «αναξιοπιστίας» αγγίζει τα όρια της ρατσιστικής προκατάληψης. Προσβάλλει έναν ολόκληρο λαό, στις τάξεις του οποίου υπάρχουν, βέβαια, και ευρωμαζοχιστές ή υπάλληλοι της Καγκελαρίας, αλλά είναι πολύ λίγοι και χάνουν τη δύναμή τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να φωνάξει ένα «φτάνει πια» και να στείλει τους δανειστές-δυνάστες από εκεί που ήρθαν.
Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι δεν έχει γίνει καμία προεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση και ένα Grexit, που θα μπορούσε να έχει τη μορφή αμοιβαία επωφελούς συναινετικού διαζυγίου, θα γίνει ως ντροπιαστική αποπομπή με τους όρους των Γερμανών και τις τράπεζες κλειστές.
Εκεί έγκειται η ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ασφαλώς στο ότι δεν διαπραγματεύτηκε...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν είναι και τόσο έξυπνο να προσπαθούμε, από Δαναοί, ντε και σώνει, να γίνουμε πιο δύσμοιροι κι από τους ίδιους τους Τρώες. Ας συνέλθουμε λίγο...

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Ένα από τα πιο διδακτικά ελληνικά δίπολα προτύπων και στερεοτύπων περιγράφεται στη μυθολογία μας και στην «Ιλιάδα» του Ομήρου και είναι το εξής: Αχιλλεύς και Οδυσσεύς. Ο επικός ήρως από τη μια, με το υπερτροφικό θυμικό, το άκαμπτο φρόνημα, την ιερή μανία για εκδίκηση, την περιφρόνηση της ιεραρχίας και το αναπόφευκτο (αλλά εξοργιστικά εύκολο για τους εχθρούς του) τέλος. Ενα βέλος χρειάστηκε για τους Τρώες για να εξουδετερωθεί ο μαινόμενος, φοβερός Αχιλλεύς.

Από την άλλη, έχουμε τον πανούργο στρατηγό Οδυσσέα.
Φειδωλός σε λόγια. Επινοητικός. Υπομονετικός. Οικονόμος.
Χειριστής ανθρώπων, των πόρων τους, των αντιλήψεων και των προλήψεών τους.
Δόλιος και παραπλανητικός.
Θανατηφόρος, εκεί ακριβώς που πρόβαλε την εικόνα του ηττημένου.
Αναπάντεχα παρών όπου υποκρινόταν πως... έλειπε.
Από το στομάχι του Δούρειου Ιππου ξεχύθηκε κατάφρακτος ο θάνατος για τους Τρώες και ζωηφόρο μήνυμα νίκης για τους Ελληνες.
Όταν η πολιορκία της πόλεως αποδεικνύεται ατελέσφορη, προσποιείσαι τον χαμένο, τον αποκαρδιωμένο, τον αποχωρήσαντα.

Όσοι ζωντανοί

Αφήνεις ένα δώρο στον αντίπαλο και του προσφέρεις την ικανοποίηση της κατίσχυσης. Και έπειτα, την κατάλληλη στιγμή, με συνθήκες που εσύ έχεις επιλέξει και τρόπο που έχεις προετοιμάσει, χτυπάς. Ετσι έπεσε η Τροία. Μας άξιζε η νίκη, δεν έγινε κατά... λάθος.

Εμείς οι Ελληνες πήραμε και παίρνουμε θάρρος από τον πεισιθανάτιο Αχιλλέα και νικάμε όποτε συμπεριφερόμαστε βάσει των συμβουλών του Οδυσσέως. Και οι δύο είναι άκρως απαραίτητοι για την εθνική ισορροπία.

Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, το ομηρικό δίπολο με την αρετή, την τόλμη και την ευφυΐα που αρμόζει στο Γένος μας.
Η κατάσταση απαιτεί και γενναιότητα και πονηριά. Κάθε χαρακτηριστικό από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μόνο ο συνδυασμός δύναται να προσφέρει όσα μας πρέπουν.

Η Ιθάκη περιμένει και για να απολαύσεις το τοπίο της, πρέπει να φτάσεις εκεί ζωντανός.
Ζωντανοί στο βασίλειό τους φτάνουν οι Οδυσσείς, που έχουν πάντοτε το τόξο τους έτοιμο και τα βέλη τους ακονισμένα για τους ακόλαστους, πανάθλιους μνηστήρες.
Άλλωστε, οι θεοί μπορεί να μας παιδεύουν λίγο, αλλά πάντα βοηθούν να μη θαλασσοπνιγούμε.

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι δανειστές φορτώνουν συνεχώς το «πρόγραμμα». Θρίλερ στις Βρυξέλλες με τους αιμοσταγείς Γερμανούς

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Ο Τσίπρας ήταν σκιά του εαυτού του χθες στη Σύνοδο Κορυφής. Σε τίποτε δεν θύμιζε τον... χαλαρό Αλέξη των πρώτων ημερών, με τα χαμόγελα και τον δυναμισμό. Οσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ανταρσία που σημειώνεται στο κόμμα του, οι πιέσεις των δανειστών αλλά και οι πληροφορίες ότι βίωσε «εικονικό πνευματικό πνιγμό» κατά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης (τουλάχιστον σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται ο συντάκτης του βρετανικού «Guardian» Ιαν Τρέινορ), τον έκαναν κατηφή και βαρύθυμο!

Ο κ. Τσίπρας άκουσε κατά τη συνάντηση από την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ελλάδα είτε θα καταστεί ο ειδικού τύπου «ασθενής» της ευρωζώνης, συμφωνώντας να περάσει άμεσα από τη Βουλή (έως την Τετάρτη) σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, είτε θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και θα δει τις τράπεζές της να καταρρέουν.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται ότι έκανε λόγο για «εκτεταμένο, πνευματικό εικονικό πνιγμό», σε μια προσπάθεια να πειστεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να συμφωνήσει στο να μετατραπεί η Ελλάς σε σύγχρονο Αουσβιτς. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και το γνωστό για τις θέσεις του «Spiegel» χαρακτήριζε «κατάλογο με φρικαλεότητες» τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να αποδεχτεί η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας μας. Η Σύνοδος ξεκίνησε λίγο μετά της 5 μ.μ., αλλά διεκόπη στις 7 μ.μ. Και αυτό γιατί, όταν άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας τις παράλογες απαιτήσεις της Μέρκελ και των δορυφόρων της, τους ενημέρωσε ότι αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά και ότι θα επέστρεφε στην Αθήνα για να απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η Σύνοδος και να οργανωθεί τετραμερής με παρέμβαση του Ολάντ που πρόλαβε το πρόωρο ναυάγιο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί ήταν το αν υπάρξει ή όχι συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα καθώς και η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου ύψους 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά, αλλά θεωρούσε ότι θα υπάρξει τελικά υποχώρηση από τους Γερμανούς, αφού οι πάντες τη χαρακτήριζαν υπερβολική απαίτηση. Παράλληλα, ζητούσε δεσμεύσεις και για το θέμα του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας έβαλε εμφατικά από τη πρώτη στιγμή το θέμα της ρευστότητας, γιατί στο κείμενο του Eurogroup δεν υπήρχε σαφής αναφορά και ο Μ. Ντράγκι -όντας υποστηρικτικός- συμφωνούσε σε αυτό, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ επέμενε ότι πρώτα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε στην πράξη ότι σήμερα η ΕΚΤ, στο πλαίσιο των κανόνων που τη διέπουν, δεν θα μπορούσε να αυξήσει τον ELA. Ο Μ. Ντράγκι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup κάθε μισή ώρα διέκοπτε ομιλούντες και έλεγε: «Θέλω να ξέρετε τι συνέπειες έχει αυτό που λέτε, δηλαδή εγώ δεν θα έχω δυνατότητα να δώσω ELA και καταλαβαίνετε τι αυτό συνεπάγεται».

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Ελλάδα οδεύει προς μια συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Οι ηγέτες κάθισαν εκ νέου στο τραπέζι των συνομιλιών στις 9 μ.μ. και συνέχισαν με το καθιερωμένο δείπνο. Ακολούθως, επανέλαβαν τις συνομιλίες-θρίλερ που διεκόπησαν πάλι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Η σύνοδος κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανοιχτό παρέμενε έως αργά το ενδεχόμενο να έχουμε και νέα Σύνοδο Κορυφής μέσα στην εβδομάδα.

Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων


Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μετά από 17 ώρες "σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης" ήλθε συμφωνία για το σκληρότερο μνημόνιο από την εποχή που ξεκίνησε η λεγόμενη κρίση και το μνημόνιο αυτό το έφερε μία «αριστερή» κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία εκμεταλλευόμενη τον πόθο του ελληνικού λαού για μία καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή και εθνική ανεξαρτησία.

Εκτός όμως από τους βαρείς οικονομικούς όρους περιέχεται και ένας ο οποίος είναι εξευτελιστικός για τους Έλληνες και την Ιστορία τους.
Είναι αυτός της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του κράτους μέχρι του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έναν οργανισμό που θα δημιουργηθεί με σκοπό την διαχείρισή τους και την ρευστοποίηση κάποιων κεφαλαίων όταν αδυνατούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.

Το ότι τελικά το ταμείο αυτό δεν θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο αλλά στην χώρα μας ίσως είναι και το αποκορύφωμα της ξεφτίλας μας.
Ένας μηχανισμός κατοχής με έδρα την ίδια μας την πατρίδα.

Με καλύτερους όρους είχαμε απελευθερωθεί από τους Τούρκους, πήραν μία ελεύθερη και υπερήφανη Ελλάδα για την οποία οι πρόγονοί μας έδωσαν το αίμα τους και την έκαναν σκλάβα χωρίς μάλιστα να ρίξουν ούτε μία «τουφεκιά», έτσι για την τιμή των όπλων.

Υπάρχει μία πληροφορία ανεπιβεβαίωτη και γι’ αυτό το γράφουμε με επιφύλαξη, πολλών εταιρειών που σχετίζονται με το πρώην ΤΑΥΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) αλλά και αυτού που θα δημιουργηθεί τώρα, αρκετά ομόλογα ανήκουν στον Σόιμπλε και είναι τα μόνα που δεν έχουν «κουρευτεί».

Μόνη κερδισμένη, ίσως, από αυτήν την υπόθεση είναι η Γαλλία σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου της μετά την συμφωνία.

Όταν στις αρχές της κρίσης κάποιοι έλεγαν ότι θα μας πάρουν και τα «ασημικά» τους κοροϊδεύαμε από τώρα και στο εξής όμως θα ζούμε σε μία δανεική χώρα.
Το Δημοψήφισμα ήταν η παγίδα ώστε να κλείσουν οι τράπεζες να βρεθεί σε απόγνωση ο κόσμος και να δεχτεί την επαίσχυντη, κατάπτυστη και προδοτική συμφωνία.

«Πρώτη φορά αριστερά» σίγουρα αυτή είναι όντως η αριστερά.

Πηγή ElKosmos


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στο άτυπο δικαστήριο της ευρωπαϊκής ντροπής, στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε μόνος του, μακριά από όλους τους άλλους αρχηγούς κρατών, επειδή η Ελλάδα είπε "όχι" στην Ευρώπη των βαρβάρων
Η βαρβαρική Ευρώπη, των Ούνων και των Προτεσταντών γερμανών, έριξε το προσωπείο της εμφάνισε το κτηνώδες πρόσωπό της με μία καλά προετοιμασμένη επίθεση στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη των λαών, των πολιτισμών και των εθνών, μεταβάλλεται σε περιφέρεια της Γερμανίας, η οποία αποφασίζει και διατάσσει την καταστροφή χωρών και λαών.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται εξαιτίας δειλών πολιτικών, ανύπαρκτων ηγετών και πολιτών που δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της μεταβολής που υπέστη η Ευρώπη. Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, είναι ημέρα κατοχής. Ημέρα που οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αποδέχονται και υπογράφουν την κατοχή της Ελλάδας, για να διασωθούν οι ίδιοι, ως κύριοι υπαίτιοι μίας πρωτοφανούς σε έκταση προδοσίας για την οποία η ιστορία θα αναφέρεται ως την πλέον σκοτεινή περίοδο που υπήρξε στην χώρα που γεννήθηκε και υποδουλώθηκε η Δημοκρατία.

Η Ευρώπη των γερμανών αναμένει, πλέον, την επόμενη κατακρήμνισή της. Σήμερα οι άνθρωποι γίνονται γνώστες μίας εν εξελίξει γενοκτονίας και μίας επερχόμενης εθνοκτονίας. Δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν "ηγέτη". Είτε στην Ευρώπη είτε στην Ελλάδα.

Στη δημοσιότητα δόθηκε -μεταφρασμένο στα ελληνικά- το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, το οποίο και περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που θα πρέπει να αναληφθούν από την ελληνική πλευρά.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους…
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, ας ειν’ καλά ο Σόιμπλε

Γράφει ο Νίκος Συρίγος

Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα εξελίχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι 17 ώρες των βασανιστηρίων στον Τσίπρα, το έγγραφο-έξωσης της Ελλάδας με την υπογραφή του Σόιμπλε, το βέτο των Φινλανδών (δεν μας έφτανε το νέφος, πλακώσανε και οι πορδές), τα 50 δις ενέχυρο, τα νεφρά μας που τα γλιτώσαμε την τελευταία στιγμή…

Όλα αυτά μαζί και άλλα τόσα που δεν ξέρουμε… Και φυσικά, το «ΟΧΙ» που βαφτίστηκε «ΝΑΙ», το 62% του ελληνικού λαού που αντικαταστάθηκε από 251 βουλευτές, η κατοχική κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει οσονούπω την εκλεγμένη, τα συχαρίκια του Άδωνι στον Τσίπρα (άλλο κακό να μην σε βρει Αλέξη), η προπαγάνδα των καναλιών…
Όλα αυτά τα ντου από παντού κατά του ελληνικού λαού, έχουν ένα και μόνο αποτέλεσμα. ΟΡΓΗ. ΟΡΓΗ. ΟΡΓΗ.

Κι αυτό το κύμα της οργής, το #thisisacoup που βροντοφωνάζει πλέον όλος ο πλανήτης, δεν θα σταματήσει πουθενά… Όπως και να βαφτιστεί το πραξικόπημα που έστησαν οι Γερμανοί, ο κόσμος δεν πρόκειται να το καταπιεί…
Και το καλό που μας έκανε ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και τα άλλα αρπακτικά, μετατρέποντας τη συμφωνία σε εικονικό πνιγμό είναι μεγάλο.
Ακόμη και αυτοί που πήγαν στο Καλλιμάρμαρο τις προάλλες με την ταμπέλα του «ΝΑΙ», τώρα ξέρουν, το κατάλαβαν με τον χειρότερο τρόπο, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με την Ευρώπη που ξέραμε, με κανονικούς ανθρώπους αλλά με τέρατα.
Και με τέρατα δεν διαπραγματεύεσαι.
Τα πολεμάς.

Όπως και να ονομάσουν την κατοχική κυβέρνηση που σχεδιάζουν, όποιον και αν βάλουν μέσα, από τον Σταύρο του Μπόμπολα, μέχρι τη Φωφώ του 2%, ο κόσμος δεν πρόκειται να τη δεχτεί. Θα τη ρίξει.
Με τον τρόπο που ξέρει ή με όποιον τρόπο μπορεί…
Η μάχη τώρα αρχίζει…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πύρρειος νίκη της Γερμανίας που κέρδισε μία μάχη και έχασε τον πόλεμο

Θυμηθείτε την ώρα και τη στιγμή που σας το γράφω. Είναι μια «πύρρειος νίκη» της Γερμανίας, η Ευρώπη βγαίνει βαθιά διχασμένη μεταξύ «Ρωμαίων» και «Βαρβάρων» από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανία αμφισβητήθηκε σφόδρα από όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκαν μόνο οι ανατολικοευρωπαίοι υποτελείς της και οι γερμανικές φυλές.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη γερμανική ηγεμονία έχει ξεκινήσει…

Από την άλλη ο ελληνικός λαός καλείται να ματώσει για μια ακόμη φορά. Αλλά εδώ που μας έφεραν θα ματώναμε έτσι κι αλλιώς.

Έχω όμως μια αίσθηση, ότι το μάτωμα δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό. Γεγονότα που θα ταρακουνήσουν τον πλανήτη θα αλλάξουν τα πράγματα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φτιάξουμε κράτος. Φτάσαμε έως εδώ επειδή δεν είχαμε κράτος.

Είναι υποχρέωσή μας να οικοδομήσουμε μια λογική Ελλάδα, ανεξάρτητα εάν θα υπάρχει ή όχι Ευρώπη, ανεξάρτητα εάν η Γερμανία οδεύει προς το τέλος της ηγεμονίας της.

Στον χάρτη του Guardian με μπλε χρώμα οι χώρες που εναντιώθηκαν στον Σόιμπλε και στα σχέδια για Grexit, με πορτοκαλί χρώμα οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους. Ο χάρτης αποτυπώνει το διχασμό της Ευρώπης μεταξύ του παλιού ελληνορωμαϊκού κόσμου και των «βαρβάρων». Κρατείστε καλά αυτή την εικόνα. Είναι εικόνα από το αρχαίο παρελθόν της Ευρώπης, είναι εικόνα από το μέλλον της Ευρώπης…

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κάνοντας συμφωνία με ανθρωπόμορφα κτήνη...

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Η συμφωνία έγινε, η φρίκη έρχεται. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το τι συνέβη στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλάδας και «δανειστών». Μία συμφωνία που διατηρεί ενωμένη την Ευρώπη, αλλά διαλύει και την ελάχιστη ελπίδα διάσωσης της Ελλάδας, η οποία εξευτελίστηκε με τον πλέον βάρβαρο τρόπο από την Γερμανία του Σόιμπλε (κακός) και της Μέρκελ (καλή).

Το περιεχόμενο της συμφωνίας αν και άγνωστο στις λεπτομέρειές του, είναι απολύτως σαφές πως υπόσχεται την απόλυτη φρίκη για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες. Το πώς θα αποπληρωθούν τα τεράστια ποσά της «συμφωνίας» (δεν την ονομάζουμε πλέον μνημόνιο) φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει κανέναν. Εκτός και εάν μπορέσουμε κάποια στιγμή να αναγνώσουμε τις ρήτρες μη δυνατότητας αποπληρωμής… (εδώ σημειώνουμε την «φήμη» σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε από τους δανειστές η υποθήκευση του ελληνικού ορυκτού ενεργειακού πλούτου, δηλ. υδρογονάνθρακες κ.λ.π.).

Στην των Ελλήνων Βουλή, όποιος βουλευτής τολμήσει να έχει άποψη διαφορετική από αυτή των εκπροσώπων των δανειστών (βλ. κυβέρνηση και τα υπόλοιπα δουλικά κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλο-ευρωπαϊστές) θα αποβάλλεται και θα αντικαθίσταται με πειθήνια – υποταγμένα ανθρωπάρια που θα παριστάνουν τους εκπροσώπους του λαού…

Πρέπει να χαιρόμαστε, μας λένε, επειδή μείναμε στο ευρώ. Έτσι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται σε ευρώ, οι τράπεζες θα παίρνουν ευρώ κι εμείς δεν θα έχουμε ευρώ στην τσέπη μας.
Συντάξεις και μισθοί θα μειώνονται συνεχώς έως ότου η Ελλάδα βουλγαροποιηθεί (ή και… Αλβανοποιηθεί) πλήρως. Όσοι εργάζονται θα διαφέρουν ελάχιστα από τους μαύρους των αμερικανικών βαμβακοκαλλιεργειών…, ενώ η απόλυση και αντικατάστασή τους θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, για να εξυπηρετηθεί, φυσικά, το χρέος της χώρας…

Οι αγρότες γίνονται επιχειρηματίες και αυξάνονται ένδεκα φορές τα ασφάλιστρά τους, ενώ μειώνονται οι συντάξεις τους. Όπως γίνεται αντιληπτό (ακόμη και από οικότροφους ιδρυμάτων βαρέων εγκεφαλικών παθήσεων) η ελληνική γη θα μείνει ακαλλιέργητη επειδή το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί κατακόρυφα και τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα θα μένουν είτε αδιάθετα είτε θα πωλούνται σε τιμές πολύ κάτω του κόστους… Αυτόματα, η χώρα θα γίνει εξαρτώμενη από εισαγωγές τροφίμων (από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Χιλή κ.α.) και θα είναι υποχείριο των «δανειστών» που θα αποστέλλουν «ανθρωπιστική βοήθεια», για να αποδείξουν ότι δεν είναι κτήνη… Η εξάρτηση όμως σε τροφή, σημαίνει πλήρη κατοχή και υποταγή…

Όμως, αν και η εξάρτηση σε τροφή αρκεί για να ελέγχεις πλήρως μίας χώρα, η αποικιοκρατική αντίληψη των «δανειστών – σωτήρων» της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, θα περάσει και στην αντί πινακίου φακής εξαγορά σε Λιμάνια, αεροδρόμια, μεταφορές, σιδηρόδρομος. Με αυτό τον τρόπο περνάνε πλέον, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, και με απόλυτα εξευτελιστικές τιμές στα χέρια ξένων «επενδυτών» και συμπληρώνεται έτσι ένα σκηνικό απόλυτης εκμετάλλευσης της Ελλάδας, που από χώρα μεταβάλλεται (και με κυβερνητική βούλα) σε χώρο…

Την ευθύνη όλων των παραπάνω θα φέρει η κυβέρνηση (η ό,ποια τέλος πάντων κυβέρνηση) της χώρας, η οποία «θεωρείται υπεύθυνη για την εκτέλεση των όσων η ίδια πρότεινε» στους δανειστές (η κορυφή της πυραμίδας του εγκλήματος των νεοναζιστών βρίσκεται στο σημείο όπου εξαναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί –δια της υπογραφής της- τα ό,ποια τραγικά αποτελέσματα (ανθρωπιστική κρίση και γενοκτονία) επέλθουν μέσα από την υλοποίηση της «συμφωνίας»)

Καλό ταξίδι στην Κόλαση Ελλάδα. Είχες ανάξιους εκπροσώπους στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας σου. Σε εγκατέλειψαν και σε παρέδωσαν χωρίς να δώσουν ούτε μία μάχη. Το σκηνικό των Βρυξελλών ήταν μία τραγική παράσταση στην ύστατη προσπάθεια αυτοδιάσωσης των κυβερνώντων και του υπόλοιπου υποταγμένου στις ναζιστικές εντολές πολιτικού προσωπικού της χώρας.

To ταξίδι στην Κόλαση ξεκινάει. Και τα εισιτήρια τα πληρώσαμε με την ζωή μας...

Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την "συμφωνία" (και όχι μνημόνιο):

Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιοκτησία από τις ελληνικές αρχές είναι κλειδί και την επιτυχημένη εφαρμογή θα ακολουθήσουν πολιτικές δεσμεύσεις.
Ένα κράτος μέλος που ζητά οικονομική βοήθεια από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όπου είναι δυνατό, αντίστοιχο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό είναι προϋπόθεση ώστε το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Γι΄ αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει να συνεχιστεί η υποστήριξη του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από το Μάρτιο του 2016.
Δεδομένης της ανάγκης να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής καλωσορίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση ένα πρώτο σετ μέτρων. Αυτά τα μέτρα, που είναι prior agreement με τους θεσμούς περιλαμβάνουν:
Ως τις 15 Ιουλίου
* Εξορθολογισμό του ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.
* Εμπροσθοβαρή μέτρα για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως μέρους ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης.
* Διαφύλαξη της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
* Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συνεργασία και Διακυβέρνηση της Νομισματικής Ενωσης και ειδικά κάνοντας λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν την οριστικοποίηση του MoU και περιλαμβάνοντας ημιαυτόματες περικοπές σε περιπτώσεις αποκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού αναζητηθεί συμβουλή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης των θεσμών.

Ως τις 22 Ιουλίου
* Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αποτελεί σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και σύστημα δικαιοσύνης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και να μειώσει τα κόστη.
* Υιοθέτηση του BRRD (σ.σ. νομοθεσία για το bail in) με στήριξη από την Κομισιόν.

Αμεσα και μόνο μετά τη νομική εφαρμογή των παραπάνω πρώτων τεσσάρων μέτρων, καθώς και της υιοθέτησης όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο από το ελληνικό κοινοβούλιο, επιβεβαιωμένων από τους θεσμούς και το Eurogroup, μπορεί να παρθεί η απόφαση να δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το MoU. Αυτή η απόφαση μπορεί να παρθεί αν έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση εθνικών διαδικασιών και αν οι προϋποθέσεις του Αρθρου 13 της συνθήκης του ESM καλύπτονται στη φάση της αξιολόγησης που αναφέρεται στο Αρθρο 13.1
Για να υπάρξει η βάση μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του MoU, οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά ώστε να λαμβάνουν υπόψη την έντονη επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας τον τελευταίο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί επίσημα ότι θα ενισχύσει τις προτάσεις σε μια σειρά τομέων που έχουν σημειώσει οι θεσμοί, με ένα ικανοποιητικό και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομοθέτηση και υλοποίηση, όσον αφορά σε δομικές μεταρρυθμίσεις, ορόσημα και ποσοτικούς στόχους, για να υπάρξει σαφήνεια για την κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα. Η Ελλάδα θα πρέπει, σε συνεργασία με τους θεσμούς:
-Να προχωρήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εξειδικεύσει πολιτικές που θα καλύπτουν πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη μεταρρύθμιση του 2012. Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή κοινά συμφωνημένα εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.
-Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συστάσεων στο Toolkit I του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και το ψωμί, την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομική άποψη, όπως οι ακτοπλοϊκές μεταφορές. Σε ό,τι αφορά το Toolkit II του ΟΟΣΑ, η μεταποίηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.
-Στις αγορές ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν μπορέσουν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με αντίστοιχη επίπτωση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.
-Στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και –λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες τακτικές- των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το στόχο της προώθησης διατηρήσιμης ανάπτυξης.
-Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδιαίτερα εξαλείφοντας την όποια πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα αναλάβουν τις ακόλουθες ενέργειες:
-Να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση• πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα (monetize) τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η νομισματοποίηση (monetization) των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Το Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων.
-Ευθυγραμμιζόμενες με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης, να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική διοίκηση, και να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αύξηση των δυνατοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να παρασχεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου κατόπιν συζήτησης με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της ελλληνικής διοίκησης, ευθυγραμμιζόμενη με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
-Να ομαλοποιήσουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών επιτόπου στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα νομοσχέδια σε σχετικούς τομείς, με επαρκή χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει και πάλι πως η εφαρμογή είναι το κλειδί και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου στήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια, και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει αυτή τη στήριξη από την Ευρώπη.
-Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει με σκοπό την τροποποίηση νομοθεσιών που εισήχθησαν σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.
Οι δεσμεύσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής ξεκαθαρίζει πως η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει την όποια τελική πιθανή συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM, που θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση επί ολόκληρου του πακέτου (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών, της βιωσιμότητας του χρέους και της πιθανής χρηματοδοτικής γέφυρας).
Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, ύψους μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί από τους θεσμούς. Καλεί τους θεσμούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες για μείωση της χρηματοδοτικής κάλυψης, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά, που είναι στόχος οποιουδήποτε προγράμματος χρηματοοοικονομικής βοήθειας, μειώνει την ανάγκη χρήσης του συνόλου της χρηματοδοτικής κάλυψης. Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που τονίζουν την ανάγκη για πολύ γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη απόφασης για το νέο μνημόνιο κατανόησης: αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και σε επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Η Σύνοδος Κορυφής αναγνωρίζει τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και να τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες για να δημιουργήσει συνθήκες που επιτρέπουν μια ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Τα ρίσκα της μη γρήγορης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ανήκουν πλήρως στην Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής καλεί το Eurogroup να συζητήσει τα θέματα αυτά επειγόντως.
Δεδομένων των άμεσων προκλήσεων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, η συνολική καμπύλη χρηματοδότησης του προγράμματος του ESM θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα «μαξιλάρι» ύψους από 10 έως €25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές ανάγκες κεφαλαιοποίησης και κόστη εκκαθάρισης, από τα οποία τα €10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.
H Σύνοδος Κορυφής γνωρίζει ότι μια γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί μια αύξηση ποσών στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ/SSM θα κάνει αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. Το συνολικό μαξιλάρι θα εξυπηρετήσει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την πλήρη αξιολόγηση και αφού το νομικό καθεστώς υιοθετηθεί.
Δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης, στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ESM και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να εξετάσει πιθανά νέα μέτρα (πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής) για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του χρέους, αν είναι απαραίτητο, και να εξασφαλίσει ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτά τα μέτρα και θα υπόκεινται στον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και θα εξεταστούν μετά τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει ότι ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
Αν όλοι οι απαραίτητοι όροι που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο εκπληρωθούν, το Eurogroup και το συμβούλιο του ESM μπορεί, σύμφωνα με το Αρθρο 13.2 της συνθήκης του ESM να ζητήσει από τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα του ESM, εφόσον τα προαπαιτούμενα του Αρθρου 13 της συνθήκης του ESM καλυφθούν στη βάση της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.
Για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (τα επόμενα 3-5 χρόνια) η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσει μέχρι και €35 δισ. (μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα), για να χρηματοδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα και επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ποσών που θα δοθούν σε SMEs. Ως ένα έκτακτο μέτρο και δεδομένης της ιδιάζουσας κατάστασης στην Ελλάδα, η Κομισιόν θα προτείνει την αύξηση της προχρηματοδότησης κατά €1 δισ., προκειμένου να δώσει μία ώθηση στις επενδύσεις, κάτι για το οποίο θα συνεργαστούν τα νομοθετικά όργανα της Ε.Ε. Το επενδυτικό πλάνο για την Ε.Ε. θα παράσχει επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει η Κατερίνα Γκαράνη

Ευτυχώς που ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ δεν τράβηξαν το θέατρο της αριστεροπατριωτικής κωμωδίας περισσότερο "δουλεύοντας" κι άλλο τους πολίτες με τσιτάτα όπως "ελπίδα και αξιοπρέπεια" και "ούτε βήμα πίσω". Ευτυχώς ξεφτιλίστηκαν νωρίς. Ευτυχώς που οι Ευρωπαίοι εργοδότες τους βιάζονται να στήσουν τα οπλοπολυβόλα απέναντι στους Έλληνες.

Αν κάποιος φανταστεί ότι όλο αυτό το ψέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και του δήθεν πατριωτισμού διαρκούσε ακόμα ένα 6μηνο, τα πράγματα για τους Έλληνες θα ήταν πιο τραγικά. Χάσαμε 6 χρόνια από την ζωή μας μέσα σε αγωνία και απόγνωση. Ο χρόνος δεν μετράει για μας όπως για τους πολιτικούς. Πλέον για μας το δευτερόλεπτο είναι αιώνας και γι' αυτούς ο κάθε χρόνος απλά επιδοτούμενες αυτοκρατορικές διακοπές μετά ασυλίας. Έξι χρόνια οι αυτοκράτορες-βουλευτές των διορισμένων από τις Βρυξέλλες κυβερνήσεων πέρασαν ζάχαρη, ο λαός μετράει σταυρούς σε νεκροταφεία εκτελεσμένων από τις πράξεις του πολιτικού συστήματος.

Το σενάριο "Τρομοκρατήστε κι άλλο τους Έλληνες" θα συνεχιστεί. Δόξα τω θεώ των Τραπεζών, όσο υπάρχει κέρδος στις αγορές και κέρδος υπέρ των ταμείων των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης θα κάνουν ό,τι γουστάρουν, ειδικά μετά τα τανκς του δημοψηφίσματος που έβαλε στην ελληνική βουλή ο κ. Τσίπρας με την παρεούλα του.

Ας βαρέσουν κι άλλο, αντέχουμε. Δεν έχουν ιδέα πόσο αντέχουμε. Και πώς να έχουν ιδέα όλα αυτά τα ηλίθια, που με μισθό βουλευτού και εξτραδάκια από τις δεκάδες επιτροπές που στήνουν στο κοινοβούλιο, δήθεν για να κουβεντιάζουν λύσεις;

Πώς μπορούν να μπουν στον ψυχισμό και στο μυαλό ενός πολίτη που έχει δημιουργήσει και είδε την δημιουργία του να γκρεμίζεται μέσα σε ένα βράδυ από το χαζοτροφείο της Βουλής;

Πώς να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπός σου χρήζει φαρμάκων για να σωθεί και να του αρνείται η ηγεσία το δικαίωμα στην ζωή λόγω χρεών προς το ναζιστικό κράτος;

Αν η πολιτική ήταν εργασία τότε θα μάς κυβερνούσε οικοδόμος και υπουργό Οικονομικών θα είχαμε παντοπώλη. Ο ένας θα ήξερε από χτίζω οικοδόμημα βάση σωστών θεμελίων και ο άλλος από στοκάρισμα εμπορεύματος υπέρ του καταστήματος γνωρίζοντας τα κόλπα των πονηρούληδων προμηθευτών. Η πολιτική του είδους Τσίπρα, Παπανδρέου, Σαμαρά, Μπακογιάννη, Καμμένου, Θεοδωράκη και όλων αυτών είναι ο μοναδικός δρόμος επιλογής τεμπέληδων, άχρηστων και κομπλεξικών.
Τι άλλο θα έκαναν στην ζωή τους αν δεν ήταν πολιτικοί; Δεν θα τους εμπιστευόσουν ούτε να σου γυαλίζουν τα παπούτσια γιατί στο τέλος θα έλειπαν οι σόλες και τα κορδόνια. Αν τους κόψεις την γλώσσα (το μοναδικό ζωντανό εργαλείο του κορμιού τους) θα αυτοκτονήσουν, αλλά μέχρι να κοπούν οι γλώσσες αυτοί θα μιλάνε υπογράφοντας πάντα ΝΑΙ.

Αυτά τα συναισθηματικά ανάπηρα, λοιπόν, πήραν την απόφασή τους να παραδώσουν όλα μαζί συννενοημένα την χώρα, χαρακτηρίζοντας με τις πράξεις τους και τα λόγια τους ως άχρηστους τους Έλληνες να κουμαντάρουν τον τόπο τους. Εμείς το βάρος, αυτοί το πούπουλο στην ζυγαριά. Για όλα φταίμε εμείς και αυτοί απλά προσπαθούσαν να μάς κάνουν "ανθρώπους". Να μάς κάνουν Ευρωπαίους και αναπτυγμένους. Δηλαδή σαν τα μούτρα τους.

Αμ δε! Τώρα αρχίζουν τα ωραία. Επιτέλους με το αυτοξεβράκωμά τους ξεκαθάρισε το τοπίο και η Ελλάδα δεν έχει πλέον αριστερούς και δεξιούς, ούτε πολίτες του κόσμου και εθνικιστές. Μαζευτήκαν όλοι από την πλευρά της Ε.Ε και έμειναν οι "άχρηστοι" από την άλλη. Το τάσι με τα πολιτικά πούπουλα αρχίζει να βαραίνει ενώ το άλλο αρχίζει να παίρνει την ανιούσα.

Ο Σύριζα τράβηξε την σημαντικότερη κόκκινη γραμμή και αυτή είναι μεταξύ του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας και του λαού. Του λαού, όχι του όχλου. Ο όχλος πάντα ήταν με τον κεχαγιά που θα του έδινε ένα γρόσι και θα έκανε κωλοτούμπες. Όμως ο όχλος όσο κι αν ποσοτικά να υπερτερούσε του λαού πάντα ποιοτικά ήταν της ίδιας στάθμης με τους κεχαγιάδες του. Άοσμος, ηλίθιος, δουλοπρεπής και ακίνδυνος.
Φασαριόζος άνευ ουσίας. Ξέρεις που θα τον βρεις για να τον αποτελειώσεις. Παλιά, συνωστιζόταν στα γραφεία βουλευτάδων για ρουσφέτι, σήμερα κάνει τα πάντα να αρμέξει από μικρά ως μεγάλα κονδύλια ευρωπαϊκά, είτε για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με χρήμα από τον κρατικό κορβανά , είτε για κανά 5μηνο της ξεφτίλας, είτε για καμιά μεταθεσούλα. Οι αξιοπρεπείς ποτέ δεν συναλλάσσονταν με το κράτος πουλημένων, αντιθέτως οι δουλοπρεπείς το κάνουν με μεγάλη ευκολία ακόμα κι αν τρώνε "ματωμένα" λεφτά.

Τα οπλοπολυβόλα θα στηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θα πέσει βαριά κατοχή στην χώρα. Ο κρυμμένος μαυραγοριτισμός του όχλου θα ξετρυπώσει ακόμα και μέσα σε οικογένειες. Θα πιάσουν όλα τα γεφύρια και όλα τα στενά. Δεν θα μπορείς να αναπνεύσεις. Θα κυκλοφορείς σαν Εβραίος που αντί να έχεις κίτρινο αστέρι στο πέτο, θα έχεις την γαλανόλευκη που θα σε χαρακτηρίζει παρία. Πείνα δεν θα πέσει όπως αυτή που γνώρισαν οι παππούδες μας. Θα πέσει η πείνα της "πολυτέλειας" κατά τους κατοχικούς πολιτευτές και ευρωπαίους διαχειριστές τους. Πείνα στην Υγεία, στην Ενέργεια και στο Νερό. Δεν αλλάζουν το πρωτόκολλο καταστροφής οι οικονομικοί εγκληματίες στον κόσμο της νέας τάξης πραγμάτων.

Ευτυχώς όμως φτάνουμε στην αρχή του τέλους όλου αυτού του κατασκευάσματος που λέγεται ελληνικό κράτος με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λογαριασμός που θα πληρωθεί θα είναι μεγάλος και δεν θα είναι ανάλογος του χρέους που φορτώθηκε η Ελλάδα και προσθέτει πάνω του άλλα 80 δις (τουλάχιστον) ο Τσίπρας και τα φιλαράκια του.

Ο λογαριασμός που θα πληρωθεί θα είναι σκληρός και αμείλικτος όπως είναι οι λογαριασμοί που κλείνουν μεταξύ τους ο όχλος και τα εκλεκτά του ψηφισμένα βρωμόσκυλα από την μια και ο λαός που δε μασάει από απειλές από την άλλη. Αυτό δεν θα είναι εμφύλιος, θα είναι ξεκαθάρισμα ύψιστης ανάγκης που διατάζει η αξιοπρέπεια και η ελευθερία.

Κι αν μετά έρθει μια νέα Βάρκιζα;
Ποιος την χέζει την Βάρκιζα όταν ο λαός θα έχει κάνει μέχρι τότε το καθήκον του; Κανείς δεν πολέμησε για τη νίκη.
Πολέμησε γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου