Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Ιουλ 2013

H «ηρωική έξοδος» μέσα από μια κυβερνητική κρίση και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί το «Plan B» του Αντ. Σαμαρά. Στην εκτίμηση αυτή τουλάχιστον καταλήγουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στελέχη άλλων κομμάτων με αφορμή κινήσεις και διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου….

Κυρίως δε, μετά το… τελεσίγραφο διαρκείας που έστειλε ο πρωθυπουργός μέσω του γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του Τ. Μπαλτάκου, ότι όποιο κρίσιμο νομοσχέδιο καταψηφισθεί θα προκηρυχθούν αμέσως εκλογές. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι οι βουλευτές δεν πρέπει «να παίζουν με την υπομονή του Σαμαρά»! Αναφορά που πέραν της ευθείας απειλής που περιείχε, ήταν και μια πρόκληση έναντι του συνόλου των βουλευτών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.
Αντίθετα με εκείνους που θεωρούν ότι η απειλή των πρόωρων εκλογών υποκρύπτει την ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου για την κατάσταση που επικρατεί και επιχειρεί να επαναφέρει στη τάξη τους βουλευτές, υπάρχουν άλλοι που προσεγγίζουν με διαφορετικό μάτι το ζήτημα.
Εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς «τεντώνει το σχοινί» κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εύκολο σε… πρώτη ευκαιρία να σπάσει. Ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του, έχει μια «ηρωϊκή έξοδο» προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. «Βλέπει ότι το πράγμα δεν βγαίνει και ψάχνει τρόπο να… γλιτώσει από τα χειρότερα που έρχονται», λένε χαρακτηριστικά.

Και δεν αναφέρονται μόνο στα οικονομικά, αλλά και στα εθνικά θέματα, όπως π.χ. το Σκοπιανό που φαίνεται ότι έχει μπει στην τελική ευθεία του. Αλλιώς δεν εξηγείται, τονίζουν, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας «βράζει», να βγαίνει ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και να προκαλεί κατ’ αυτό τον τρόπο τους βουλευτές. «Αφελείς δεν είναι στο επιτελείο του πρωθυπουργού, άρα το έκανε σκόπιμα για να προκαλέσει την οργή των βουλευτών» προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες.

Πάντως τους αμέσως επόμενους μήνες δεν είναι προγραμματισμένο να περάσει από τη Βουλή κάποιο κρίσιμο νομοσχέδιο, οπότε το «τελεσίγραφο» ήταν… ενόψει φθινοπώρου.
Τότε θα έρθουν νέα μέτρα και θα φανεί αν έχει βάση το τελεσίγραφο και κυρίως, αν οι βουλευτές θελήσουν να δουν, κατά πόσο εννοούν όσα λένε (και απειλούν) από το Μέγαρο Μαξίμου.

To ΠαρόνΝέες απειλές για αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω του Φυσικού Αερίου εκτόξευσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, που μετέβη στην «ΤΔΒΚ», με αφορμή την μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας Ελλαδας και Κύπρου έκαναν λόγο για “ώρα εθνικής αφύπνισης” και διαβεβαίωναν ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Δείτε στο βίντεο τι δήλωσαν οι κύριοι Αβραμόπουλος και Φωτίου.
Από την άλλη η Τουρκία με θράσος απειλεί.

Η Bugun με τον τίτλο «Η ΤΔΒΚ έχει δικαίωμα στις φυσικές πηγές», γράφει ότι ο κ. Τζεμίλ Τσιτσέκ,επισκέφθηκε τον ψευδο-«Πρόεδρο της ΤΔΒΚ», κ.Ντερβίς Έρογλου. Ο κ. Τσιτσέκ είπε ότι η διεθνής κοινότητα εφαρμόζει διπλά μέτρα και σταθμά και πρόσθεσε:

«Η προσπάθεια των ‘Ελληνοκυπρίων'’ να μονοπωλήσουν τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί θα θερμάνει ακόμα περισσότερο την περιοχή. Στις πηγές αυτές έχουν δικαιώματα και οι ‘Τουρκοκύπριοι’, υποστήριξε. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το να γίνει ένα τετελεσμένο γεγονός στο θέμα αυτό, παραβλέποντας την πραγματικότητα».
Ο Τσιτσέκ στη συνέχεια επισκέφθηκε την ψευδο- «Πρωθυπουργό» της "ΤΔΒΚ" κ. Σιμπέλ Σιμπέρ, η οποία επέστησε την προσοχή στο ότι πολλές υποσχέσεις που δόθηκαν στους «Τουρκοκυπρίους» δεν εκπληρώθηκαν.
Πηγή: On Alert


-->

Καλοκαιρινές αποδράσεις για κάτι «κουρασμένα» λαμόγια…

Στην Ιθάκη, επιχειρεί να αποτοξινωθεί πολιτικά και να ξεκουραστεί, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βαθύ της Ιθάκης με πολυτελές σκάφος, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα ithacanews.gr.

Όπως μάλιστα αναφέρει ο ιστότοπος, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε των καθηκόντων του υπό το βάρος πολιτικών σκανδάλων, επρόκειτο να παραμείνει μέχρι τις 19.00, ενώ το μεσημέρι εθεάθη με τη συνοδεία του για φαγητό στο παραλιακό εστιατόριο LIBERTY και στο λιμάνι τον υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης, Ευστάθιος Καρτάνος.

Σε άλλο πολυτελές γιώτ που ελλιμενίζεται στο κόλπο του Σκίνου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.


Πηγή: Νews.grΜεταξύ των Ελλήνων πολιτών υπάρχει μια σύγχυση σε σχέση με την εφαρμογή του ισχύοντος Συντάγματος. Αυτή η σύγχυση γεννά ένα ερώτημα που διχάζει τον κόσμο. «Είναι το ισχύον Σύνταγμα λανθασμένο και πρέπει να αλλάξει ή το Σύνταγμα είναι σωστό, αλλά φταίνε η κυβέρνηση και τα δικαστήρια που δεν το εφαρμόζουν;».

Η απάντηση είναι απλή, πέρα φυσικά από τις πολλές ισχυρές ασυμβατότητες του ισχύοντος Συντάγματος με την ελληνική κοινωνία. Ένα Σύνταγμα εφαρμόζεται σωστά όταν σε ένα ευνομούμενο κράτος τηρείται απαρέγκλιτα η «αρχή της νομιμότητας». Όμως σε μας σήμερα δεν ισχύει αυτό. Οι πνευματικοί καθοδηγητές της σημερινής κατάστασης μας λένε ότι ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις, που παρομοιάζονται με εκείνες ενός πολέμου. Και ότι σε τέτοιες καταστάσεις, πρέπει να κάμπτεται η «αρχή της νομιμότητας» υπέρ της «αρχής της σκοπιμότητας». Το τελευταίο, μπορεί εύκολα να το παρατηρήσει ο καθένας, πέρα από τις κυβερνητικές αποφάσεις και σε όλες σχεδόν τις αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο επικαλείται συνεχώς έκτακτες καταστάσεις δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αιτιολογήσει τις σαφέστατες παραβιάσεις του Συντάγματος από την κυβέρνηση.

Η μόνη εφαρμογή της «αρχής της νομιμότητας» σήμερα, σε σχέση με το ισχύον Σύνταγμα, είναι η διαδικασία εκλογής της κυβέρνησης. Δηλαδή η εκλογική διαδικασία και η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Διαδικασίες που τυπικά νομιμοποιούν την ύπαρξη της κυβέρνησης στην εξουσία. Είναι ο μοναδικός «φερετζές» της δημοκρατικότητας αυτού του πολιτικού συστήματος, για όσους θεωρούν το κοινοβουλευτικό σύστημα «Δημοκρατία». Από εκεί και έπειτα ισχύουν παντού η «αρχή της σκοπιμότητας» και το μνημόνιο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ισχύον Σύνταγμα από μόνο του, είναι τόσο πολύ διάτρητο και παραχωρεί τόσες πολλές αρμοδιότητες στην εκτελεστική εξουσία, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας που θα εγγυούνταν την τήρηση της νομιμότητας, ώστε στο τέλος να αυτοαναιρείται το ίδιο και η εφαρμογή της «αρχής της σκοπιμότητας» να είναι πολύ εύκολη για την κυβέρνηση και την εξαρτώμενη από την κυβέρνηση Δικαιοσύνη.

Αυτή η πρακτική όμως γεννά ένα άλλο σοβαρότατο ερώτημα. Αφού εγκαταλείπουμε την «αρχή της νομιμότητας», τότε ποιος μας εγγυάται ότι η ελληνική και ξένη ολιγαρχία που καθοδηγούν την ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσουν την «αρχή της σκοπιμότητας» προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι των δικών τους συμφερόντων; Ποιος; Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, πέρα από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού.

Επομένως η απάντηση στο αρχικό ερώτημα δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι, εδώ δεν μιλάμε για καλή ή κακή εφαρμογή του Συντάγματος, αλλά για πλήρη εγκατάλειψη του Συντάγματος και καθολική εφαρμογή της «αρχής της σκοπιμότητας». Αυτό όμως έγινε με τις ευλογίες του ίδιου του Συντάγματος, αφού δεν περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες επέμβασης του λαού, όταν παραβιάζεται η «αρχή της νομιμότητας», όπως π.χ. ένα δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία, ανακλητότητα κ.λ.π.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικάνικης ημερήσιας εφημερίδας World Tribune (19/07/13), αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισαν ότι ο Πρόεδρος Bashar Assad ουσιαστικά απέτρεψε κάθε βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη απειλή από την Σουννιτική ανταρσία στη Συρία. 

Μετά από σύσκεψη με Δυτικές Μυσικές Υπηρεσίες αξιολογούν ότι «η Σουννιτική εκστρατεία κατά της διακυβέρνησης Άσσαντ έχει ήδη αποτύχει εδώ και τρεις μήνες». 
Οι ίδιοι τόνισαν, ότι «ο Αραβικός Συριακός Στρατός , με την έμμεση υποστήριξη Ιράν και Ρωσίας θα καταλάβει ως το τέλος του 2013 όλους τους μεγάλους εναπομείναντες θύλακες των ανταρτών μ’εξαίρεση κάποιους στη Βόρεια Συρία».

Στις 18 Ιουλίου ο Υπαρχηγός του Αμερικανικού Στρατού, στρατηγός Martin Denpsey, δήλωσε ότι «επί του παρόντος υπάρχει κύμα μεταστροφής υπέρ του Άσσαντ». Οι νατοικές πηγές θεωρούν ότι αυτό το δεδομένο οδήγησε στην απόφαση μη αποστολής όπλων στους Σουννίτες αντάρτες από Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ: «Η εκστρατεία των ανταρτών παρουσιάζει δραματική επιδείνωση από τον Απρίλη ως σήμερα. Δεν είναι πια σαφές ποιός πολεμάει τον Άσσαντ ή ποιός απλά διεκπεραιώνει αποστολή μισθοφόρου».

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι «οι περισσότεροι Σύριοι που αναμείχθηκαν στην εξέγερση- συμπεριλαμβανομένων αυτών του FSA- σταμάτησαν να πολεμούν εναντίον του Αραβικού Συριακού Στρατού και πλέον αποτελούν ένα συνοθύλευμα μαχητών που έχουν αφομοιωθεί από ξένους μαχητές εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα».

O Yπουργός των Eξωτερικών John Kerry, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε στρατόπεδο σύριων προσφύγων στην Ιορδανία, δήλωσε ότι «οι Σύριοι αντάρτες βρίσκονται σε αναβρασμό και θυμό γιατί δεν προβαίνουμε στην προσδοκόμενη βοήθεια. Tους εξήγησα ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο αυτοί θεωρούν…».
Στα μέσα Ιουλίου, Βρετανία και Γαλλία διαμήνυσαν την αντίθεση τους στην αποστολή οπλισμού στους «αντάρτες».Tα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη υπογράμμισαν ότι οι δύο χώρες ως τον Ιούνιο ήταν οι βασικοί υπέρμαχοι για τον εξοπλισμό της αντιπολίτευσης αλλά τώρα συνειδητοποιούν ότι αυτός ο οπλισμός θα κατέληγε στους παραστρατιωτικούς της « Αλ Κάιντα ».

Πηγή: World TribuneΓράφει ο Ντίνος Τουμάζος

Προς όλους τους Αμμοχωστιανούς, προς όλους τους πρόσφυγες, προς όλους τους Κυπρίους, προς τον πολιτικό κόσμο Κύπρου και Ελλάδας, προς τον απανταχού Ελληνισμό.

Ενώ συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την τουρκική Εισβολή, ενώ το μισό νησί συνεχίζει να τελεί υπό τουρκική Κατοχή, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο η Κύπρος δέχεται πρωτοφανή και αλλεπάλληλα πλήγματα που τη διαλύουν οικονομικά, το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε σχεδόν καθημερινά με δηλώσεις, πληροφορίες και φήμες αναφορικά με ένα επικείμενο άνοιγμα του κλειστού τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Στους πολίτες, Αμμοχωστιανούς και μη, πρόσφυγες και μη, καλλιεργούνται αισιοδοξία και ελπίδες, που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος και στις οποίες είναι επιρρεπής ιδιαίτερα κατά την παρούσα δυσμενή συγκυρία:

- επιστροφή έστω και λίγων στον τόπο που γεννήθηκαν,

- οικονομικός πνεύμονας από προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής,

- μια αρχή για πιθανή μελλοντική παραχώρηση και άλλων κατεχομένων εδαφών.

Εύλογα εμείς οι Αμμοχωστιανοί επιθυμούμε, περισσότερο από τον καθένα, να επιστρέψουμε στον τόπο μας. Μας απασχολεί όμως ή πρέπει να μας απασχολήσει το ΠΩΣ θα επιστρέψουν οι κάτοικοι του περίκλειστου τμήματος της πόλης μας, δηλαδή ποια ανταλλάγματα μας ζητούνται ή/και από ποια δικαιώματά μας, εμείς ως πολίτες και η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος, μας ζητείται να παραιτηθούμε ώστε να μας επιστραφεί το κομμάτι αυτό της Αμμοχώστου

Και ακόμη, ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ και σε ΠΟΙΟΥΣ οφείλεται η πρωτοβουλία και η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται αυτήν την περίοδο και συνδέεται με το θέμα της Αμμοχώστου;

Τα ερωτήματα

1. Αν η Κυπριακή Δημοκρατία με ανθούσα οικονομία μόλις και μετά βίας κατάφερε να διασωθεί από μια καταστροφική λύση, τι πιθανότητες έχει να εξασφαλίσει βιώσιμη λύση τώρα που έχει διαλυθεί οικονομικά; Άρα, ποια τα κίνητρα όσων σπεύδουν τώρα στη λύση του θέματος της Αμμοχώστου και στη σύνδεση λύσης-κρίσης;

2. Ποιος εχέφρων πολίτης θα αποδεχόταν και ποιος υπεύθυνος πολιτικός θα διαπραγματευόταν και θα υπέγραφε μια συμφωνία που θα προνοούσε απόδοση ενός τμήματος της Αμμοχώστου υπό κηδεμονία και διακυβέρνηση εκτός των πλαισίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με περιορισμούς όσον αφορά την εγκατάσταση, την ανοικοδόμηση ή εκμετάλλευση των περιουσιών;

3. Ποιος θα αποδεχόταν δεσμεύσεις και διευθετήσεις αναφορικά με τη διοίκηση του λιμένος Αμμοχώστου και του Αεροδρομίου Τύμπου, που με ασαφείς και αόριστες εξουσίες τυπικά θα θεωρούνται υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ ή της Ε.Ε., αλλά ουσιαστικά θα διοικούνται από το “συνιστών Τ/Κ κράτος” και κατ’ επέκταση από την Άγκυρα; Αυτό δεν θα συνιστούσε αυτόματα και αναγνώριση του ψευδοκράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Δηλαδή, μπορεί να έχει το ίδιο βάρος η επιστροφή μερικών χιλιάδων προσφύγων και ενός πλήρως κατεστραμμένου τμήματος της πόλης από τη μια, και η ικανοποίηση της σταθερής τουρκικής επιδίωξης για δύο ξεχωριστά κράτη από την άλλη; Πιο συγκεκριμένα: Ποια είναι η σχέση κόστους – οφέλους;

(ΣΗΜ. Η διασύνδεση της απόδοσης της Αμμοχώστου με την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω νομιμοποίησης του αεροδρομίου της Τύμπου δεν αποτελεί φαντασίωση. Ακόμη και η Τ/Κ Πρωτοβουλία Αμμόχωστος σε επιστολή της πρός τον Στέφαν Φούλε σημειώνει ότι παρακολουθούν στενά την πρόταση του κ. Φούλε για άνοιγμα των Βαρωσίων σε αντάλλαγμα της πραγματοποίησης διεθνών πτήσεων από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τον καλεί να εντείνει τις προσπάθειές του προς την ενθάρρυνση όλων των παραγόντων που είναι υπέρ της λύσης στην Κύπρο να συμβάλουν στην προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.)

4. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα θεωρούσε απαράδεκτη και επικίνδυνη τη διαφαινόμενη διασύνδεση του θέματος της Αμμοχώστου με την κατασκευή αγωγού διοχετεύσεως φυσικού αερίου, ο οποίος θα διασχίζει τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, τις βρετανικές βάσεις αλλά και μέρος του “συνιστώντος Τ/Κ κρατιδίου” ώστε και πάλι να συνιστά μία έμμεση/de facto αναγνώριση;

5. Είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να δευκολύνει με περαιτέρω υποχωρήσεις στο θέμα της λύσης μέσω των ΜΟΕ την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ουσιαστικά αναγνωρίζοντας de facto το ψευδοκράτος και διαγράφοντας την εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό; Δεν είναι προσφορότερο να ζητήσει απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής ως βασική προϋπόθεση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επιστροφή της Αμμοχώστου χωρίς όρους (όπως ακριβώς προβλέπεται από τις συμφωνίες Κυπριανού – Ντενκτάς, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και των διεθνών οργάνων) αντί να οδηγηθεί σε άρση του βέτο άνευ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ανταλλάγματος;

6. Είναι επιτρεπτό σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να λησμονεί, να παραβλέπει και να ανατρέπει εις βάρος μας τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία του 1979 μεταξύ Κυπριανού – Ντενκτάς για την απόδοση της Αμμοχώστου και, αντί να επιμείνει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας, να αποδέχεται για άλλη μια φορά να άγεται στα γνωστά τουρκικά παζάρια και τις πάγιες διαπραγματευτικές τακτικές της Άγκυρας;

Συμπέρασμα

Χρειάζεται υπενθύμιση ότι το Κυπριακό ΔΕΝ πρέπει ΕΠΟΥΔΕΝΙ να Αμμοχωστοποιηθεί;

Χρειάζεται ευφυΐα για να αντιληφθούμε ότι η Κύπρος ως κράτος και ο λαός της είναι πάνω απ’ όλα;

Εν προκειμένω για την Αμμόχωστο: Είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε τη διαχρονικής αλήθειας ρήση του Αριστοτέλη, ότι «αναιρουμένου του όλου (= κράτους=Κυπριακής Δημοκρατίας) ουκ έσται πους ουδέ χειρ (= πόλη =Αμμόχωστος)»;

Η φράση «Η βία είναι φασισμός όποιος μανδύας κι αν την περιβάλλει» προκαλούσε μέχρι τώρα γέλιο… δυστυχώς, σήμερα προκαλεί οργή κι αυτή η οργή περιλαμβάνει όσους πολιτικούς και κόμματα την χρησιμοποιούν. Τόσα τα κόμματα του μνημονίου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), αλλά και των αντιμνημονιακών κομμάτων που θα την χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για μια καραμέλα που τώρα έχει χάσει κάθε γλυκαντική ουσία και είναι πικρή σαν δηλητήριο!
Μάλλον δεν έχουν κατανοήσει οι υπάλληλοι του Δ’ Ράιχ, όλοι όσοι ψηφίζουν τα μνημόνια στη βουλή, όσοι συμβάλουν στη γενοκτονία του λαού μας σε θέσεις κρατικών λειτουργών και οι δημοσιογράφοι Υπηρεσίας, ότι:  το σφάξε μου Αγά ν’ αγιάσω κι οι Βάρκιζες ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!
Όταν είσαι άνεργος και δεν μπορείς ν’ αγοράσεις γάλα και ψωμί για τα παιδιά σου... η βία είναι φασισμός;
Όταν σε απολύουν… η βία είναι φασισμός;
Όταν δεν έχεις θεωρημένο βιβλιάριο υγείας και δεν έχεις χρήματα ν’ αγοράσεις τα εμβόλια του παιδιού σου… η βία είναι φασισμός;
Όταν κρυώνει ο γέροντας κι η γερόντισσα και δεν έχουν λίγο πετρέλαιο… η βία είναι φασισμός;
Όταν αυτοκτονεί ο πατέρας, ο θείος, ο συγγενής, ο φίλος, ο γείτονας… η βία είναι φασισμός;
Όταν ο δικαστής επιδικάζει την περιουσία σου, τον ιδρώτα του πατέρα σου, του παππού σου υπέρ μιας τράπεζας ή της εφορίας… η βία είναι φασισμός;
Όταν το παιδί σου πάσχει από βαρηκοΐα κι ας πούμε ότι έχεις ασφάλιση και το ραντεβού είναι Νοέμβρη… η βία είναι φασισμός;
Όταν η εφορία απειλεί με κατάσχεση… η βία είναι φασισμός;
Όταν η ΕΥΔΑΠ σου κόβει το νερό και διψούν τα παιδιά σου… η βία είναι φασισμός;
Όταν η ΔΕΗ σου κόβει το ρεύμα… η βία είναι φασισμός;
Όταν κάνουν κατάσχεση μισθού ή σύνταξης για χρέη...  η βία είναι φασισμός;
Όταν δεν μπορείς να θρέψεις το παιδί σου, την οικογένειά σου… η βία είναι φασισμός;
Όταν κλείνει το εργοστάσιο που εργάζεσαι και πεινάς μαζί με την οικογένειά σου… η βία είναι φασισμός;
Όταν κλείνει η μικρή επιχείρηση, η βιοτεχνία και βρίσκεσαι στο δρόμο… η βία είναι φασισμός;
Όταν είσαι δημόσιος υπάλληλος και σε απολύουν… η βία είναι φασισμός;
Όταν πας στη Λαϊκή Αγορά και προσπαθείς να βρεις κάτι στα σκουπίδια για να φτιάξεις ένα πιάτο φαί στα παιδιά σου… η βία είναι φασισμός;
Όταν είσαι άνεργος… η βία είναι φασισμός;
Όταν είσαι άστεγος... η βία είναι φασισμός;
Μάλλον έχει γεμίσει «φασίστες» η πατρίδα μας αν «Η βία είναι φασισμός όποιος μανδύας κι αν την περιβάλλει»…
Το θα μας πάρουν με τις πέτρες του Γιωργάκη φαντάζει παράδεισος… σήμερα ξημερώνει κόλαση!

Πηγή: Σίβυλλα  
 


Του Μενέλαου Γκίβαλου 
Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στο γνωστό έργο του Κάρλο Γκολντόνι «υπηρέτης δύο αφεντάδων», ο πολυμήχανος -και αφελής ταυτόχρονα- πρωταγωνιστής καταφέρνει να επιβιώσει «χειριζόμενος» τα δύο αφεντικά του. Δυστυχώς οι εγχώριοι «πολιτικοί υπηρέτες», που υποτίθεται ότι ασκούν την κυβερνητική εξουσία, είναι πλήρως υποταγμένοι και στα δύο τους «αφεντικά»: Τόσο στην μνημονιακή-γερμανική κυριαρχία όσο και στα εγχώρια ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα αποτελώντας στην πράξη την κυβέρνηση των εργοδοτών (τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών»).

Το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν αποτελεί απλώς ένα «πακέτο» λιτότητας, νέων φορολογικών βαρών και μαζικού χαρακτήρα απολύσεων. Αυτή είναι η μια σημαντική όψη του ζητήματος. Η έτερη, ίσως η πλέον σημαντική σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, είναι η καταστροφή και διάλυση κάθε θεσμικού-κρατικού πλαισίου που συνδέεται με το δημόσιο-κοινωνικό συμφέρον και η συλλογική, η καθολική εκχώρηση στην ιδιωτική κερδοσκοπία κάθε είδους οικονομικής-θεσμικής δραστηριότητας που αναφέρεται σε συλλογικά αγαθά και δημοκρατικά-κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Ακόμα και ο κατώτατος μισθός, το οκτάωρο, ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας «ελαστικοποιούνται» και απορρυθμίζονται. Δημιουργείται, κατά συνέπεια, ένα παράλληλο -τυπικά νομιμοποιημένο- εργασιακό καθεστώς πλήρως απροστάτευτης εργασίας, ένα είδος «νομιμοποιημένης» δουλείας, με συνέπεια -μέσα από την παράλληλη και ταυτόχρονη λειτουργία του καθεστώτος αυτού με τον «επίσημο» τομέα- να αποδυναμώνει και να διαλύει τελείως κάθε είδους κοινωνική συνεννόηση. Στην πραγματικότητα, στο τρίγωνο των σχέσεων κράτους-εργασίας-κεφαλαίου οι δύο πόλοι του τριγώνου ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ. Εδώ και τρία χρόνια ξεκίνησε και επισήμως αυτή η διαδικασία που σήμερα κορυφώνεται ΑΦΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ. Με τον τρόπο αυτό ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ «ΤΡΟΪΚΑΣ» ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ-ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ.

Αυτά τα ΔΥΑΔΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ υπηρετεί και «νομιμοποιεί» η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την οποία στηρίζουν με κάθε τρόπο και τα δύο «αφεντικά», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αποτελεί την έσχατη εφεδρεία του συστήματος. Αυτό το νόημα είχε και η επίσκεψη Σόιμπλε που θέλησε αφ' ενός μεν να «θωπεύσει» και να ενθαρρύνει τους εγχώριους υποτακτικούς του και ταυτόχρονα να διαβεβαιώσει τους γερμανούς ψηφοφόρους ότι η γερμανική ηγεμονία δεν κινδυνεύει από τους «τεμπέληδες» και «απείθαρχους» του Νότου.

Σήμερα η Γερμανία έχει πετύχει ένα διπλό στόχο: Αφ' ενός την οικονομική της ενίσχυση από την εισροή πόρων από το Νότο, τόσο μέσω των δανείων όσο και μέσω των τραπεζικών εκροών προς τις τράπεζές της. Ο ευρωβουλευτής των γερμανών φιλελευθέρων κ. Χατζημαρκάκης υπολογίζει ότι πάνω από 110 δισ. ευρώ έχει κερδίσει το γερμανικό δημόσιο τα τελευταία χρόνια από τα Μνημόνια και τα δάνεια.

Ο δεύτερος, ιστορικού χαρακτήρα, στόχος συνίσταται στην εδραίωση της πολιτικο-ιδεολογικής της ηγεμονίας στην Ευρώπη.

Όσοι καλόπιστοι ή αφελείς θεωρούν ότι η γερμανική ηγεμονική οικονομικο-πολιτική ελίτ πρόκειται μετά τις γερμανικές εκλογές να αναπροσανατολίσει τους στόχους αυτούς, απλώς αυταπατώνται και εξαπατούν και τους άλλους.

Η γερμανική ελίτ -μέσω και των γερμανικών εκλογών- θα επιδιώξει να συντηρήσει, να αναπαραγάγει και να ενισχύσει την πολυεπίπεδη ηγεμονία της. Η στρατηγική της λιτότητας, της διάλυσης των θεσμικών-κοινωνικών ερεισμάτων και της υποταγής των πολιτικών συστημάτων στην ηγεμονία αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η γερμανική ελίτ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ιστορικές κατευθύνσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, η σημερινή πολιτική θα συνεχισθεί με πλήρη επίγνωση του ενδεχομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης ή στην καλύτερη περίπτωση σε ζώνες δύο τουλάχιστον ταχυτήτων… Γι' αυτό το ενδεχόμενο είναι ήδη σύμφωνο ένα τμήμα της γερμανικής ελίτ και ας μην λησμονούμε ότι και ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε δεν δέθηκε με ευχαρίστηση την αντικατάσταση του μάρκου από το ευρώ…

Η εναλλακτική λύση είναι η περίφημη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία όμως θα στηριχθεί σε μια ισχυρή κεντρική πολιτικο-οικονομική εξουσία η οποία, προφανώς, θα ελέγχεται πλήρως από τη Γερμανία.

Βασικός όρος, «αυτονόητα» για μια τέτοιου είδους Ομοσπονδία είναι η κατάργηση της αρχής «κάθε πολίτης και μια ισότιμη ψήφος»… Αλλοίμονο αν αφήσουν τους ελλειμματικούς-απείθαρχους του Νότου να αποκτήσουν πλειοψηφίες σε θεσμούς και όργανα αποφάσεων…

Θα πρόκειται, προφανώς για ένα μετα-μοντέρνο είδος Ομοσπονδιακής Δικτατορίας, για ένα πανίσχυρο υπερ-κράτος καταστολής που θα επιβάλλει τις βουλήσεις της χρηματοπιστωτικής ηγεμονίας και του 4ου Ράιχ, σε μια Ευρώπη που θα διανύει το δικό της σύγχρονο Μεσαίωνα.

Πηγή paron μοντάζ O.feugatos
 
Του Κώστα Ράπτη

Η επίσκεψη του Jacob Lew στην Αθήνα ήρθε να υπενθυμίσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον δοκιμαζόμενο ευρωπαϊκό Νότο, τον οποίο η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να εκχωρήσει ως πεδίο αποκλειστικής δραστηριοποίησης στο Βερολίνο.

Ενδιαφέρον, που δεν περιορίζεται στην οικονομική διάσταση της ελληνικής κρίσης και τους διεθνείς κραδασμούς από έναν ενδεχόμενο “εκτροχιασμό” της, αλλά περιλαμβάνει, ιδίως για τις ΗΠΑ, μια διάσταση γεωπολιτική, την οποία υπογραμμίζουν οι ραγδαίες εξελίξεις στη νότια ακτή της Μεσογείου – αυτές, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έφεραν και την υπερατλαντική επίσκεψη Σαμαρά τον Αύγουστο.

Όμως το πώς αντιλαμβάνεται η υπερδύναμη τις στρατηγικές της προτεραιότητες στην περιοχή περιγράφεται χωρίς περιστροφές από έναν μέχρι πρότινος πρωταγωνιστή της αμερικανικής “στρατιωτικής διπλωματίας” και μάλιστα με... Greek connection: τον ναύαρχο ε.α. James Stavridis, ο οποίος τον Μάιο εγκατέλειψε τη θέση του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR) για να αναλάβει κοσμήτορας της Fletcher School of Law and Diplomacy στο Πανεπιστήμιο Tufts, καθώς και την προεδρία του U.S. Naval Institute.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του γνωστού περιοδικού Foreign Policy, υπό την εναρκτήρια φράση “Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο”, ο Stavridis εξορκίζει την “κόπωση” των Αμερικανών από τη Μέση Ανατολή, η οποία στα μάτια των περισσότερων συμπατριωτών του αποτελεί μιαν αθεράπευτη εστία κρίσεων.

Ωστόσο, επισημαίνει ο Stavridis η “αποδέσμευση” των ΗΠΑ από την περιοχή θα αποτελούσε τεράστιο λάθος. Όπως συνέβαινε και με τα Βαλκάνια το 1914, παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ανατολική Μεσόγειος σήμερα είναι ένας σωρός “προσάναμμα”, έτοιμος να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη έκρηξη. Όμοια με τη σφαίρα που στέρησε τη ζωή του Αρχιδούκα Φερδινάνδου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση, αλλά σίγουρα η πιθανότητα αυτή δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Οι συγκρούσεις Σουνιτών και Σιιτών βράζουν. Στις παλιές πηγές έντασης έχουν προστεθεί και νέες, κυρίως για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διεκδικούνται από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Συρία, τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας. Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων είναι εντονότερη από ποτέ, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να πραγματοποιούν τακτικά ναυτικές ασκήσεις και τα πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ινδίας να έχουν κάνει επίσης την εμφάνισή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας αποτελεί το “σημείο μηδέν” όπου αντιπαρατίθενται από τη μια το Ιράκ, η Ρωσία και η Κίνα και από την άλλη οι ΗΠΑ, οι αραβικές μοναρχίες και το πλείστον των χωρών του ΝΑΤΟ. Η “σπίθα” θα μπορούσε να έρθει από μια εμπλοκή μεταξύ στρατιωτικών πλοίων, από μία τρομοκρατική ενέργεια της Χεζμπολλάχ ή από μία επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία ή ακόμη και στην Ευρώπη.

Κατά τον ναύαρχο Stavridis, στην περίπλοκη αυτή περιοχή του κόσμου, που αγγίζει το ισχυρότερο σύστημα συμμαχιών των ΗΠΑ, δηλ. το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ξεδιπλωθεί μία στρατηγική με τέσσερα σκέλη.

Το πρώτο είναι η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με τον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ήτοι το Ισραήλ (που με το σύστημα πληροφοριών του μπορεί να διευκολύνει την ερμηνεία την εξελίξεων), και ταυτόχρονα η διατήρηση των σχέσεων συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας (όπου ο αγώνας ενάντια στο κουρδικό αποσχιστικό κίνημα είναι κοινός) της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Ο ναύαρχος Stavridis στέκεται ιδιαίτερα στη στρατιωτική διπλωματία που αναπτύσσουν οι διοικητές των αμερικανικών commands (όπως ο ίδιος) και στους δεσμούς με τους ομολόγους του που διατηρούν και μετά την αποστράτευσή τους, καθώς και στην “πρόσβαση” και τη “μόχλευση” στις ένοπλες δυνάμεις των άλλων χωρών που προσφέρουν τα αμερικανικά προγράμματα ανταλλαγών, επισκέψεων, στρατιωτικής εκπαίδευσης, ανταλλαγής πληροφοριών, εξοπλισμών και κοινών ασκήσεων.

Το δεύτερο είναι η καλλιέργεια της πολυμερούς διπλωματίας, π.χ. με τη συνέχιση των προσπαθειών για τη σύγκληση της Διάσκεψης “Γενεύη 2” για τη συριακή κρίση (ενώ θα συνεχίζεται η πολιτικο-οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης με στόχο την πτώση του καθεστώτος Assad). Ομοίως πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών John Kerry ως προς την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργασθούν με τη Σαουδική Αραβία για την “επόμενη μέρα” στην Αίγυπτο, καθώς η ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Morsi δείχνει να απηχεί το λαϊκό αίσθημα των Αιγυπτίων. Κλειδί θα αποτελέσει μεσοπρόθεσμα η τουρκο-αιγυπτιακή σχέση, ενώ η εξεύρεση δεσμών αυτών των δύο πλευρών με το Ισραήλ είναι προς το αμερικανικό συμφέρον.

Το τρίτο είναι η δραστηριοποίηση στον χώρο των στρατηγικών επικοινωνιών: μολονότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα είναι σε θέσει να ελέγξουν πλήρως τη ροή των πληροφοριών η χρήση του κυβερνοχώρου και των social media μπορεί να προωθήσει την αμερικανική ατζέντα για τη συλλογή πληροφοριών, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και την προβολή προς το αραβικό “πεζοδρόμιο” της εικόνας των ΗΠΑ ως μέρους δημιουργικών λύσεων.

Τέταρτη, τέλος, είναι η διαχείριση των ναυτικών και εμπορικών συγκρούσεων που αναμένεται να ξεσπάσουν και η εμπέδωση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση της επαφής με το πολεμικό ναυτικό των άλλων πλευρών και η συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σε fora, όπως ο Μεσογειακός Διάλογος του ΝΑΤΟ ή το Στρατηγικό Συμπόσιο του Ναυτικού των ΗΠΑ στο Νιούπορτ αυτό το φθινόπωρο.


Πηγή: Kεφάλαιο

Από 136% του ΑΕΠ που ήταν το δημόσιο χρέος της χώρας στις 31/12/2012, το πρώτο 3μηνο του 2013 εκτινάχθηκε στο 160%...
Success story made by SSamaras!
Χρέος Ελλάδας 2010: 118% ΑΕΠ. ...
Χρέος Ελλάδας 2013 με 3 μνημόνια PSI+, buyback και clawback : 160% ΑΕΠ....
Χρέος Ελλάδας 2020: 123% ΑΕΠ.
Καρα-Success story λέμε...
*****
15 ευρώ το δίκλινο στην Κρήτη, με πρωινό και μεσημεριανό, για Ρώσους τουρίστες.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τους παρέχει είναι Ολλανδικά και Δανίας.
Τα κρέατα Σκοπίων και Ρουμανίας…
Οι χυμοί Ισραήλ που εισάγει η χώρα σε παγοκολώνες με χρώμα...
Οι πατάτες Αιγύπτου και Μεξικό....
Κάποιος φιλελεύθερος να μου πει πως οι ξενοδόχοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας;
*****
Μου είπε μια φίλη ότι της ήρθε η ΔΕΗ. Το ΕΕΤΗΔΕ-χαράτσι έγινε ΕΕΤΑ-χαράτσι. Της είπα ότι πρέπει να είναι μίζερη για να μην βλέπει την πρόοδο και την ανάπτυξη…
*****
Spiegel: «Ανακούφιση στο Βερολίνο για τις μαζικές απολύσεις που ενέκρινε το ελληνικό Κοινοβούλιο»!...
Αν τολμάς σκέψου λίγο τι λέει αυτό...
*****
Στην αρχή 1500 απολύσεις μετά 4500 μετά 15000 μετά 70000 μετά 150000…
Τελικά πόσοι απολύονται;
Παραδώστε τα κλειδιά της χώρας στην τρόικα να τελειώνουμε...
Έτσι κι αλλιώς κάποιοι γνωρίζουμε ότι έχετε δεσμευθεί για 250 χιλιάδες απολύσεις...
*****
Τι γεγονός περιμένεις Αντωνάκη μου και τα ΜΜΕ θέλουν οι δημοσιογράφοι να είναι πίσω στην δουλειά τους αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου;
*****
Οι αριστεροί βουλευτές για ποιό λόγο πάνε στο Σκάι;...
Τα 4 τελευταία χρόνια με τρώει αυτή η απορία...
Έχουν πρόβλημα οι άνθρωποι ή τα δίνουν όλα στην σκοπιμότητα της τηλεθέασης και της αναγνωρισιμότητας;
*****
Αν οι εισαγγελείς ήταν ανεξάρτητοι, η βουλή θα είχε παράρτημα με 100-150 βουλευτές στον Κορυδαλλό.
Δεν είναι όμως…
*****
Το ΤΑΥΠΕΔ σε λίγο καιρό θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και την εθνική περιουσία θα την διαχειρίζονται ευρωπαίοι μάνατζερς, ιδιώτες...
*****
Το μεγαλείο της παγκοσμιοποιημένης κατοχής είναι πως έχεις ταυτόχρονα και γερμανούς και αμερικανούς φίλους και σύμμαχους- εταίρους-τοκογλύφους...
*****
Συζητώντας με έναν Νορβηγό για την τιμή της ΚwH , μου είπε ότι στην φτωχή Νορβηγία η τιμή είναι 9,13 νορβηγικές κορώνες..
Εγώ του είπα ότι στην πλούσια Ελλάδα είναι γύρω στα 15 ευρώ πλέον...
Έκανε την μετατροπή νομίσματος και αφού με κοίταξε κάπως περίεργα έφυγε αμίλητος..
Ελπίζω να μη μου στείλει ψυχίατρο...
*****
Μέρκελ 21/7/2013: "Δεν με πληγώνει η σύγκριση με τον Χίτλερ"…
Το αφήνω ασχολίαστο, αφού έτσι νιώθει η κυρία…
*****
Επειδή μας καίει και το θέμα της γέννησης του διαδόχου στην Αγγλία…
Εγώ σκέφτομαι τη στιγμή που σε λίγα χρόνια θα πουν στο βασιλικό μωρό "κι από δω η θεία σου η Πίπα και η γιαγιά σου η Καμήλα"…
No comments please

Μαρία ΑναγνώστριαΟ τουρκικός στρατός έδωσε εντολή καταμέτρησης και αναπλήρωσης ελλειμμάτων στα πυρομαχικά των μονάδων που η περιοχή ευθύνης τους είναι στα σύνορα με τη Συρία, μετά την γενίκευση των συγκρούσεων μεταξύ των Δυνάμεων Άμυνας του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και των ισλαμιστών τρομοκρατών της Ελ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα που δρα στη Συρία.

Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται σε μια περιοχή που επεκτείνεται κατά μήκος των συνόρων, σε έκταση 100 χλμ, μεταξύ των πόλεων Σερεκάνιγε και Til Ebiyad.
Μετά τις επιτυχίες των ανδρών των Δυνάμεων Άμυνας του PYD, η Αλ Νούσρα προχώρησε σε ανασύνταξη και συγκέντρωση των δυνάμεών της στην προαναφερόμενη περιοχή, που τώρα ελέγχεται από τους Κούρδους, προκαλώντας σοβαρότατο προβληματισμό στην Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κουρδικές πηγές, εκατοντάδες τρομοκράτες προστρέχουν στις τάξεις της Αλ Νούσρα-Άλ Κάιντα, και περνούν τα σύνορα προερχόμενοι από την Τουρκία, όπου εκπαιδεύονται και βρίσκουν καταφύγιο, όταν τους κατατροπώνουν οι δυνάμεις των Κούρδων.

Οι τρομοκράτες της Αλ Νούσρα-Άλ Κάιντα έχουν σημάνει επιστράτευση και επιτίθενται με βαριά όπλα, όλμους, πυροβολικό και τεθωρακισμένα εναντίον των θέσεων των Κούρδων, για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή επ' ωφελεία της Άγκυρας, η οποία θεωρεί σοβαρή απειλή τον έλεγχο της περιοχής των συνόρων από ένοπλες ομάδες Κούρδων που στην ουσία ανήκουν στο ΡΚΚ.

Οι Κούρδοι με τη σειρά τους, που μετρούν αρκετές απώλειες από την αντεπίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών, ζήτησαν και εξασφάλισαν υποστήριξη από τις νεοσυγκροτηθείσες ταξιαρχίες που εδρεύουν στις πόλεις Κομπάνι και Κάμισλο. Οι δυνάμεις που ενίσχυσαν τους μαχόμενους Κούρδους ανέρχονται σε 2000 άτομα. Υπογραμμίζεται ότι οι μονάδες των Κούρδων μαχητών είναι εξοπλισμένες με ελαφρά όπλα, κυρίως τυφέκια και πολυβόλα και υστερούν έναντι των ισλαμιστών τρομοκρατών, που εξοπλίζονται και με βαρύ οπλισμό από την Τουρκία και από τη Δύση.

Η ένταση των συγκρούσεων, εκτός του ότι υποδαυλίζεται από την Άγκυρα, οφείλεται και στη σύλληψη του Τσετσένου ισλαμιστή τρομοκράτη, Ebu Musab, από τις Δυνάμεις Άμυνας των Κούρδων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η μεγάλη ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας και το PYD προετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση το προσεχές Φθινόπωρο και στη συνέχεια να κινηθούν στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση συντάγματος, στοιχεία που οδηγούν στην ντε φάκτο ίδρυση κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

Το πρόβλημα δε αυτό γίνεται ακόμα οξύτερο, γιατί ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Δυτικό Κουρδιστάν, συμπίπτει χρονικά με το τελεσίγραφο που έδωσε ο Άπο στην κυβέρνηση της Άγκυρας, να προχωρήσει σε πρακτικά βήματα για την ολοκλήρωση της Δεύτερης Φάσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, τελεσίγραφο που λήγει κι αυτό το Φθινόπωρο, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση από δυο μέτωπα στην κυβέρνηση Ερντογάν!

Tην ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Δευτέρα 12:30), οι Κούρδοι απελευθέρωσαν τον ισλαμιστή τρομοκράτη Ebu Musab, ενώ με τη σειρά της η Ελ Νούσρα απελευθέρωσε 300-400 Κούρδους που είχε συλλάβει, μετά τη σύλληψη του αρχιτρομορκάτη.
Παρά την ανταλλαγή, οι συμπλοκές και οι επιθέσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών εναντίον των Κούρδων συνεχίζονται.Συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι είχε στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

Όπως ανακοινώθηκε, οι κ. Βενιζέλος και Πόποσκι ανασκόπησαν τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων των δύο πλευρών.

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς ελπίζουμε πραγματικά στο να ανασκόπησε ο κ. Βενιζέλος τα θέματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αν και υπάρχουν σοβαροί φόβοι πως τα ανασκολόπησε. Εξάλλου, ήταν γνωστό πως στα τέλη αυτού του καλοκαιριού και στο επερχόμενο φθινόπωρο η φερόμενη ως κυβέρνηση Σαμαρά θα "έπιανε" τα εθνικά θέματα...
Καλού - κακού, μερικοί ας προσέξουν ιδιαίτερα στον χειρισμό τους, αφού όχι μόνο δεν έχουν την ηθική στήριξη του ελληνικού λαού, αλλά δεν έχουν και την επί της ουσίας δεδηλωμένη για οποιοδήποτε χειρισμό θεμάτων τα οποία δεν δύνανται να χειριστούν αφού ως κυβερνώντες είναι υπόλογοι στην τρόικα, στις Βρυξέλλες και στην Μέρκελ... Εκτός αν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς πιστεύουν στο ρητό "ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται", οπότε από τη μεριά μας πρέπει να τους θυμίσουμε πως δεν πρόκειται για βροχή, αλλά για... κρεμάλες.


-->
Μίκης Θεοδωράκης: "Ή τώρα ή ποτέ"! Κι όταν λέω "ποτέ", το εννοώ. Γιατί εάν ο ελληνικός λαός δεν αδράξει αυτή την τελευταία ευκαιρία, θα είναι χαμένος, γονατισμένος, εξαθλιωμένος και ντροπιασμένος για πάρα - πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως και για αιώνες"...
Είσαι νέος... Διάβασε καλά! Αν θες διαφώνησε, αλλά μην αδιαφορείς! Η πατρίδα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Δεν ακούς; Ποιόν περιμένεις να τη σώσει; Ποιόν περιμένεις να σε σώσει; Κατάλαβέ το. 

Η λαίλαπα του πολέμου, του ακήρυκτου πολέμου που ζούμε, είναι ανεξέλεγκτη. Ο εχθρός έχει ήδη περάσει το κατώφλι του σπιτιού σου. Όσο κοιτάμε, βέβαια, την τηλεόραση δεν το αντιλαμβανόμαστε. Δεν θα βγει, όμως, από εκεί κανένας σωτήρας...

Ο σωτήρας είσαι εσύ, γιατί η πατρίδα είσαι εσύ! Αν κάτσεις με τα χέρια σταυρωμένα, πολύ σύντομα θα δεις τα παιδιά σου σκλαβωμένα. Θα δεις τον εαυτό σου να δουλεύει για ένα πιάτο φαΐ, δουλικά, ώρες ατελείωτες. Θα δεις την περιουσία σου να παραδίδεται στους ξένους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιοι. Θα δεις μια Ελλάδα ανοχύρωτη να σκίζεται σε κομμάτια και να μοιράζεται στους εχθρούς της. Κι όλα αυτά επειδή δεν αντέδρασες όταν είχες τη δυνατότητα να το κάνεις. Η ένδοξη χώρα των Ελλήνων, η ποτισμένη από αίμα ηρώων και μαρτύρων, το λίκνο της Ρωμηοσύνης, στα βάρβαρα χέρια του 4ου Ραΐχ και των συνεργατών του. Αμαχητί. Τι τραγική ειρωνεία...

Έλληνα αδελφέ μας, δεν υπάρχει, πια, η πολυτέλεια της αδιαφορίας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Μην απελπίζεσαι. Δράσε! Μην το σκέπτεσαι άλλο, ξεσηκώσου! Τώρα. Αύριο θα είναι αργά. Η αρχή του ξεσηκωμού βρίσκεται πάντοτε, στην πνευματική αφύπνιση, στην αναζήτηση και συνειδητοποίηση της αλήθειας. Η Ελλάδα, η πατρίδα σου, αναλογικά με την έκταση της και τον πληθυσμό της, είναι η πιο προικισμένη χώρα του κόσμου. 

Μάθε, λοιπόν, ότι τα αποθέματα του υπεδάφους μας είναι αμύθητης αξίας. Η αξία του ορυκτού μας πλούτου ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα, σε μεγάλη εκδήλωση που όλα τα μέσα απέκρυψαν (Ίδρυμα Κακογιάννη, 7-11-12), ειδικοί επιστήμονες βεβαίωσαν, για πρώτη φορά σε ευρύ κοινό, ότι μόνο τα άμεσα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εκτιμώνται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Κι εκτός του ανυπολόγιστης αξίας, υπεδάφους μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γεωγραφική μας θέση, μας καθιστά παγκόσμιο κόμβο εμπορίου. Ότι η ναυτιλία μας είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως κι η αξία του τουρισμού μιας τέτοιας, νησιωτικής κι όχι μόνο, χώρας είναι ανυπολόγιστη.

Πως θα ανεχθείς να δεσμεύονται όλα αυτά τα έσοδα σε ένα "Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας" με στόχο την -ες αεί- αποπληρωμή του μεθοδευμένα υπέρογκου χρέους; Αντιλαμβάνεσαι τώρα την έσχατη προδοσία που συντελείται; Κατανοείς γιατί οι "σύμμαχοί" μας, μας... "σώζουν" μέσω Μνημονίων από την κρίση που αυτοί δημιούργησαν; Για να μας κατακτήσουν χωρίς να υποψιαστούμε και να καταφέρουν το μεγάλο ξεπούλημα της γης μας. Βλέπεις γιατί τα παπαγαλάκια του συστήματος κάνουν ό,τι μπορούν, χρόνια ολόκληρα τώρα, να σε πείσουν ότι όλα γίνονται "για το καλό σου"; Για να σε κατακτήσουν αδιαμαρτύρητα. Για να σε κατακτήσουν ολοκληρωτικά. Γιατί όποιος κατακτά τις συνειδήσεις, κατακτά ολοκληρωτικά...

Έκρυψαν τα όπλα, τα αντικατέστησαν με γραβάτες. Τα τάνκς, μετατράπηκαν σε απεσταλμένους της τρόικας, οι βόμβες λέγονται τώρα δάνεια. Σ' έκαναν να προσκυνάς τους Εφιάλτες σου, για μια θεσούλα στο Δημόσιο, που τώρα θα στην πάρουν. Η προδοσία μετονομάστηκε σε σωτηρία, η αντίσταση σε ανοησία. Έτσι, μεταμφιεσμένοι, "Έλληνες" και ξένοι κατακτητές απεδείχθησαν πολύ αποτελεσματικοί. 

Σε έπιασαν στον ύπνο, σε κορόιδεψαν και συνεχίζουν ξεδιάντροπα να το κάνουν. Μας υποδούλωναν ενώ εμείς θαυμάζαμε τη "δημοκρατία" που μας σέρβιραν. Και θα αποθρασύνονται περισσότερο όσο τους αφήνεις. Δεν αργεί η ώρα που θα στρέψουν εναντίον του συμπατριώτη σου, όπως καλά ξέρουν να το κάνουν. Για να ισοπεδώσουν τα πάντα στον πολύπαθο τούτο τόπο, κι ύστερα να 'ρθουν ως ελευθερωτές να τους δοξάσεις υπηρετώντας τους. Το ίδιο ιστορικό σκηνικό για άλλη μία φόρα.
Μην τους αφήσεις! Θυμήσου τους αγώνες των προγόνων σου και τίμα το αίμα που χύθηκε ως τα σήμερα. Εμπνεύσου απ' το φρόνημα των αγωνιστών του Ελληνικού Έθνους. "Να 'ρθει ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στρέγομαι να μου βγάλει και τα δυο μου μάτια. Ότι αν είμαι στραβός, και η πατρίδα μου είναι καλά με θρέφει. Αν είναι η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να 'χω, στραβός θανα είμαι", έλεγε ο Μακρυγιάννης απηχώντας το διαχρονικό ανυπέρβλητο πνεύμα του Ελληνισμού.

Αγάπα την πατρίδα σου! Αγάπα την άδολα, μακριά από μισαλλοδοξία. Αγκάλιασε τον συμπατριώτη σου αληθινά, ό,τι κι αν πρεσβεύει "ιδεολογικά". Δεν είναι αυτός ο εχθρός σου. Αυτοί που σε σαγήνευσαν με τις υποσχέσεις τους και θέλησαν να σε κάνουν συνένοχο με τα ρουσφέτια τους, αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας. Αυτοί που σ' αποκοίμισαν όσο θαύμαζες τον εκσυγχρονισμό τους, σ' είχαν προγραμματίσει να ξυπνήσεις μέσα σε εμφύλιο σπαραγμό.

Ξύπνα αδελφέ πριν το μοιραίο! Μην περιμένεις τίποτα απ' όσους διαχειρίζονται"πολιτικά" την κατάσταση. "Αλίμονο στους αγώνες που κρέμονται από τα χαρτιά. Το γένος δεν χρειάζεται τα χαρτιά κανενός για τη λευτεριά του. Έχετε πίστη; Έχετε καρδιά; Αλλιώς καθίστε εκεί που κάθεστε. Ραγιάδες εσείς, ραγιάδες και τα παιδιά σας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών σας", έκραζε πριν δύο αιώνες ο Παπαφλέσσας. 

Τώρα είναι η σειρά σου! Να πεις το νέο "ΟΧΙ"! Να πεις το νέο "Μολών Λαβέ"! "Η Λευτεριά δεν χαρίζεται, κατακτιέται"!

Δεν είσαι μόνος σου στον αγώνα αυτό. Πολλοί είμαστε αυτοί που αρνούμαστε πεισματικά να γίνουμε οι πρώτοι Έλληνες στην τρισχιλιετή ιστορία αυτού του Έθνους που θα σκύψουν, ομοθυμαδόν, το κεφάλι στον κατακτητή. Έστω και καθυστερημένα, ξεσηκωθήκαμε, πολεμάμε και θα νικήσουμε! Ένωσε τη σπίθα του αγώνα σου μ' αυτήν του διπλανού σου. "Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει". Για μια ανεξάρτητη Ελλάδα, μ' αληθινή δημοκρατία και υγιή πατριωτισμό!

Και μη ξεχνάς το πού χρωστάς... 

"Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθουν, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν, οι αγένητοι, οι νεκροί". (Κ. Παλαμάς).Της Ζέζας Ζήκου

Υπάρχουν περισσότερες αλήθειες στο εικοσιτετράωρο ενός ανθρώπου απ’ όσες σε όλες τις φιλοσοφίες, έλεγε ο ανατρεπτικός φιλόσοφος Ραούλ Βανεγκέμ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι πια φανερό πως αρκετές από τις αλήθειες αυτές τις έχουμε δει. Σιγά σιγά και ένας ένας, οι ευρωπαϊκοί λαοί επιχειρούν να βγουν από τις φυλακές του χρέους. Αλλά...

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι αποτελεί απειλή για την Ευρωζώνη ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η κ. Μέρκελ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου προχθές Παρασκευή, λίγο πριν αποχωρήσει για τις θερινές της διακοπές, επεσήμανε τις πιθανές συνέπειες μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να ζητήσουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης μια αντίστοιχη συμφωνία. Είχε προηγηθεί η σύσταση του κ. Σόιμπλε να σταματήσουμε κάθε συζήτηση για νέο «κούρεμα» του χρέους μας.

Ας αναδιπλώσουν, λοιπόν, οι ικέτες την παλάμη. Γιατί οι ικεσίες τους απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων. Τις καλύτερες μέρες που μας είχαν υποσχεθεί, λοιπόν, ίσως να μην τις ζήσει ποτέ η γενιά των παιδιών μας. Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως οι χώρες της Eυρωζώνης θα χρειαστούν τουλάχιστον 16 χρόνια ώσπου να επιστρέψει το δημόσιο χρέος τους στο 60% που ορίζει η Συνθήκη της Λισσαβώνας. Και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Γιατί υπάρχουν άλλα δύο χειρότερα, σύμφωνα με τα οποία η επιστροφή στην αρετή δεν θα έρθει πριν από το 2026.

Ο μοναδικός κοινός παρονομαστής που έχει απομείνει στις χώρες της Ευρωζώνης είναι σήμερα πια το χρέος. Κατά τα άλλα, παρατηρούμε καθημερινά μια διαλυτική διαδικασία. Ο δρόμος που ανοίγουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ίσως να αποδειχθεί μονόδρομος: οι χώρες της Ευρωζώνης θα αποδύονται σε έναν αμείλικτο ανταγωνισμό για νέα δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά χρέη τους με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς τους.

Πάντως, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το χρέος σου -εκτός από τη διαγραφή, είτε σε συμφωνία με τους δανειστές είτε μονομερώς- είναι να επιτύχεις οικονομική ανάπτυξη. Αλλά πρόκειται για ουτοπία... Η πρωτοφανής ύφεση που έχει ενσκήψει στη χώρα μας για έκτο συνεχές έτος διατηρεί την αριθμητική του χρέους απειλητική. Ο φαύλος κύκλος «δάνεια για αποπληρωμή του χρέους - μνημόνια που προκαλούν ύφεση και μεγαλώνουν το χρέος - νέα δάνεια και νέα μνημόνια που απαιτούν “νέο κούρεμα”», έχει οδηγήσει τη χώρα σε κοινωνική Φουκουσίμα. Επειδή οι οικονομικές θυσίες και άδικες είναι και επιπλέον οι περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών φθείρουν τη δημοκρατία και διαλύουν την κοινωνική συνοχή. Ο κύκλος αυτός ύφεσης και εθνικής απαξίωσης δεν λέει να κλείσει.

Επί σειρά μηνών γράφω για το τεράστιο ψέμα που έστησαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι με το διαβόητο PSI+ του ελληνικού χρέους, υπέρ της σωτηρίας της χώρας. Το εγκωμίαζαν ως τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στη διεθνή οικονομία, ωστόσο επρόκειτο για καλυμμένη πτώχευση της χώρας... Το «κούρεμα» δεν είχε σκοπό να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αν ο σκοπός ήταν η βιωσιμότητα, τότε θα έπρεπε να συμμετάσχουν όλοι -και οι εταίροι που μας έχουν δανείσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- στη διαδικασία και όχι μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό που πέτυχε το PSI+ ήταν να πλήξει ανεπανόρθωτα τα ασφαλιστικά μας Ταμεία, τις τράπεζές μας και να καταστρέψει τους ατυχείς ομολογιούχους που εμπιστεύτηκαν δυστυχώς το ελληνικό κράτος.

Και ο λαός... Αυτή η λέξη που είχε τόσο αδικηθεί, ευτελιστεί, δαιμονοποιηθεί, ξαναβγαίνει στο προσκήνιο και περνάει πάλι από χείλη σε χείλη. Ο λαός επιστρέφει, αφού μέτρησε στις τσέπες του τις ζημιές από τη λεηλασία. Τι είναι όμως ο λαός; Ολα και τίποτα. Ολοι και κανένας. Ο λαός δεν είναι παρά μια στιγμή σύγκλισης. Εφήμερη αλλά και πανίσχυρη. Μια στιγμή που οι εργαζόμενοι φτωχοί, οι νεαροί άνεργοι και η τεράστια μεσαία τάξη που συνθλίβεται από την κρίση, ενώνονται σε ένα. Η Ιστορία γράφεται με τέτοιες συγκλίσεις. Αγρότες, τεχνίτες, έμποροι, μισθωτοί, μεσοαστοί, ήταν εκείνοι που άνοιξαν τον δρόμο στη Γαλλική Επανάσταση του 1789, μας υπενθυμίζει ο Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ζαν-Φρανσουά Καν. Η συμμαχία της φιλελεύθερης αστικής τάξης και των εργαζομένων οδήγησε στα ανατρεπτικά γεγονότα του 1830. Μια παρόμοια συμμαχία οδήγησε στην «άνοιξη των λαών» το 1848.

«Ποια είναι η θεμελιώδης αρχή μιας δημοκρατικής και λαϊκής διακυβέρνησης;», αναρωτιόταν ο Ροβεσπιέρος, απευθυνόμενος στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το 1794. «Θέλω να πω ποια είναι εκείνη η ουσιώδης δύναμη που τη στηρίζει και την κινεί; Είναι η αρετή. Και μιλώ για τη δημόσια αρετή, εκείνη που έκανε τόσα θαύματα στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Γι’ αυτήν την αρετή που δεν είναι τίποτα άλλο από αγάπη για την πατρίδα και τους νόμους της. Ομως, επειδή η ουσία της δημοκρατίας είναι η ισότητα, έπεται πως η αγάπη για την πατρίδα συμπεριλαμβάνει και την αγάπη για την ισότητα».