Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

15 Φεβ 2012

Ο Πρόεδρος της Τυραννίας, Κάρολος Παπούλιας, παραιτείται του μισθού του. Ο κ. Παπούλιας δήλωσε πως οι χούντες δεν έχουν πρόεδρο αλλά αυτός θα συνεχίσει να είναι διακοσμητικός πρόεδρος της χούντας, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψει όσα εκατομμύρια έχει τσεπώσει μέχρι τώρα.

Μετά την παραίτηση από το μισθό του, ο κ. Παπούλιας ζητάει να παραιτηθούν οι πολίτες από τα γιαούρτια που θα του ρίξουν, ενώ τους ζητάει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να παραιτηθούν και αυτοί από τους μισθούς τους.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το προφίλ του –και να αποφύγει το ξύλο που θα ακολουθήσει την πτώση της χούντας-, ο κ. Παπούλιας δήλωσε πως στο εξής θα τρέφεται με το συσσίτιο της Εκκλησίας.

Όλοι απόψε με κεριά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο να πενθήσουμε το μισθό του Κάρολου Παπούλια.

Εγραψε ο PitsirikosΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Η ψήφιση του μνημονίου από την προδοτική βουλή των πεταμένων είναι γεγονός. Τα πολιτικά σκουλήκια του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ εξασφάλισαν μια θέση στο πάνθεον των προδοτών του έθνους και η τοποθέτηση τους δίπλα στον...
Εφιάλτη και τον Πήλιο Γούση τους αξίζει.

Αποδείχτηκε ότι ο Γιωργάκης δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα κάκαλα του πατέρα του, ενώ ο κατάπτυστος Βενιζέλος θυμίζει στρατηγό της επταετίας. Για τον πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης κύριο Σαμαρά η προδοσία δεν είναι κάτι καινούριο, οι δηλώσεις του όμως για τους εξεγερμένους
"Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω"
προκαλούν οργή και του απαντάμε ότι εμείς θα του βγάλουμε τη κουκούλα του προδότη για να του φορέσουμε την κουκούλα της κρεμάλας.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλα για τα 199 γουρούνια ή το αρχικάθαρμα τον μασόνο Λουκά Παπαδήμο, όμως δεν θα αφήσουμε την οργή μας να εκτονωθεί στο πληκτρολόγιο αλλά στους δρόμους.

Όσον αφορά τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, έχουν παίξει ύποπτο ρόλο αφού ενώ γνώριζαν για το μνημόνιο εδώ και καιρό δεν κάλεσαν έγκαιρα τον κόσμο να προβεί σε μαζικές και δυναμικές ενέργειες που θα παραλύσουν την χώρα για να πιεστούν τα ανθρωπάκια της βουλής. Απλά περιμέναν την τελευταία εβδομάδα για λεονταρισμούς. Να δούμε τι πορεία θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

Αναφερόμενοι στα προχτεσινά γεγονότα της Αθήνας, τα κοράκια των ΜΜΕ αντί να σταθούν στη καθολική αντίθεση του λαού στο νέο μνημόνιο, ασχολήθηκαν από τη μια με τα τρομοκρατικά διλήμματα της κυβέρνησης και από την άλλη με τις καταστροφές τραπεζών, πολυεθνικών και κρατικών κτιρίων.

Δεν μας λένε ότι όλα τα παραπάνω προκλήθηκαν από αυτούς που κατάστρεψαν την Ελλάδα, οι οποίοι ενώ ζουν σε βλες, οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα και έχουν φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδας, καταδικάζουν όλους τους υπόλοιπους να πεθάνουν με μισθό 400 εύρω, χωρίς θέρμανση και γάλα για τα παιδιά τους.

Όσοι ήταν παρόντες στην προχτεσινή επαναστατική νύχτα είδαν ανθρώπους όλων των ηλικιών να μάχονται απέναντι στα μιάσματα της ανθρωπότητας, τους γερμανοτσολιάδες μπάτσους, μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, ενώ όσοι επέλεξαν να μην απαντήσουν με βία στις επιθέσεις της αστυνομίας επέστρεφαν ξανά στις θέσεις τους μόλις καταλάγιαζαν τα δακρυγόνα.

Οι όποιες φθορές συνέβησαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και διογκώθηκαν από τα ΜΜΕ, έγιναν σίγουρα είτε από ασφαλίτες είτε από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τους εξεγερμένους.

Οι \"Κουκουλοφόροι\" που συγκρούστηκαν με τα σκυλιά των κατακτητών δεν είναι εξωγήινοι ούτε Τούρκοι προβοκάτορες, είναι τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, οι απελπισμένοι γονείς μας, οι εξαθλιωμένοι φίλοι μας, άνθρωποι που δεν έχουν ή σύντομα δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν και δεν βρίσκουν άλλο τρόπο να ακουστεί ή φωνή τους σε αυτήν την απάνθρωπη κοινοβουλευτική δικτατορία που έχει επιβληθεί.

Η κοινοβουλευτική Αριστερά ας σταματήσει να καταδικάζει τη βία και ας μας πει τι εννοεί όταν χρησιμοποιεί ορολογία όπως αντίσταση, επανάσταση, προδοσία, αγώνας μέχρις εσχάτων κλπ , αφού δεν γνωρίζουμε μέρος στον πλανήτη που τα αριστερά κινήματα δεν χρησιμοποίησαν και βία.

Όπως δεν γνωρίζουμε και αντιστάσεις ή επαναστάσεις που να προβλέπονται από την νομοθεσία αυτών που εναντίον τους εξεγείρεσαι.

Ως οπαδοί της πιο λαικης και πολυπληθούς ομάδας της Βορείου Ελλάδας, αλλά πολύ περισσότερο ως Έλληνες πολίτες που ανησυχούμε για το μέλλον το δικό μας αλλά και του τόπου μας, καλούμε όλους τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να συμμετέχουν δυναμικά και με όποιο τρόπο επιβάλλουν οι περιστάσεις, σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα συμβούν από εδώ και πέρα, αφού το φιτίλι της κοινωνικής έκρηξης κάηκε.

ΥΓ. Τελικά το κείμενο που αναρτήθηκε σε προηγούμενο τεύχος της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και μπορείτε να δείτε στο youtube, είναι επίκαιρο όσο ποτέ!

Από xronika05


  • ...και το όνομα του αυτού Αντωνάκης ο Σφουγγαράκης ή Κομανέτσος

Ένας νέος ηγέτης γεννήθηκε. Το όνομα του Αντωνάκης ο Σφουγγαράκης. Ένας ηγέτης που έρχεται να προστεθεί στους προγενέστερους ηγέτες που υπηρέτησαν ετούτο τον τόπο.

Στέκεται επαξίως δίπλα στον Γιωργάκη τον αντιεξουσιαστή, τον Κωστάκη τον κουρασμένο, τον Κινέζο τον μακέτο, τον Μπένι τον μισθοφάγο και άλλους πολλούς.

Ο Αντωνάκης ο Σφουγγαράκης με τις κόκκινες γραμμές του κατάφερε να ανατρέψει την καταστροφική μνημονιακή πολιτική.

Δεν έβαλε πολλούς στόχους, αλλά όσους έβαλε τους έπιασε. Δεν μειώθηκαν οι μισθοί, δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές, δεν θα γίνουν περικοπές στις επικουρικές και στις συντάξεις, δεν θα βάλει καμιά υπογραφή ξεφτίλας, δεν θα υπάρχει αγγλικό δίκαιο, θα γίνουν εκλογές στις....
19 Φεβρουαρίου, στις 8 Μαρτίου, στις 18 Απριλίου, στις 29 Απριλίου, στις 3 Σεπτέμβρη (για να τιμήσει και το ΠΑΣΟΚ), το φθινόπωρο του 2013, στις αρχές του 2015, του αγίου ποτέ ανήμερα.

Αλλά να είμαστε δίκαιοι. Επαναδιαπραγματεύθηκε. Και κατάφερε η υπογραφή να μπει με μαύρο στυλό.

Ξέραμε ότι οι πολιτικοί μας ήταν υποχείρια συμφερόντων και τιποτένια αχυρανθρωπάκια που σκυφτοί μένουν γαντζωμένοι στην εξουσία και στα αγαθά που με κόπο του λαού απολαμβάνουν.

Τώρα πλέον δεν στεκόμαστε σε ένα Σημιτικό «Ευχαριστώ» αλλά οι πολιτικοί μας ντυμένοι κλόουν κάνουν κωλοτούμπες στο τσίρκο της βουλής διασκεδάζοντας τους τραπεζίτες και την Γερμανική ηγεσία.

Το κακό είναι ότι δεν κατεβάζουν τα δικά τους βρακιά (όπου δικά τους είναι ότι θέλουν τα κάνουν) αλλά κατεβάζουν τα δικά μας βρακιά.

Έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα ξεφτίλας που η λέξη «προδοσία» που χρησιμοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης τους τιμά.

Το έγκλημα είναι εκ προμελέτης και διαρκές. Όπως με το πρώτο μνημόνιο ήταν ολοφάνερο ότι θα φτάναμε στην χρεοκοπία (έστω μέσω κουρέματος) έτσι και με το δεύτερο είναι ολοφάνερο ότι δεν δίνει καμία πιθανότητα να σωθεί η χώρα.

Να είστε σίγουροι ότι σε λίγο καιρό ο Πρετεντέρης θα μας πει από το δελτίο προπαγάνδας πως μας είχε προειδοποιήσει και πως από την αρχή υποστήριζε ότι η μοναδική λύση είναι η στάση πληρωμών. Και η έξοδος από το Ευρώ.

Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι.

Εξάλλου οι ίδιοι οι μνημονιακοί που ψήφισαν τα μέτρα σωτηρίας είπαν ξεκάθαρα ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι σίγουρο ότι θα μας βγάλει κάπου αλλά το μόνο κέρδος είναι ο χρόνος.

Ο χρόνος που κερδήθηκε με το πρώτο μνημόνιο και ο χρόνος που θα κερδηθεί με το πρόσφατο μνημόνιο είναι κέρδος για τις τράπεζες και την Γαλλογερμανία.

Η Ελλάδα κέρδισε την καταστροφή και το ξεπούλημα.

Ο πρόεδρος της υποτιθέμενης δημοκρατίας είπε ότι δεν θέλει τον μισθό του. Μπορεί να βάζει τις υπογραφές καταδίκης και άνευ αμοιβής.

Αλλά είχε συμμετάσχει στην αντίσταση. Του 1940. Γιατί στην αντίσταση του 2010 ήταν αλλού. Διάβαζε τα απομνημονεύματα του και δεν πήρε χαμπάρι τι γίνεται.

Ας βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο ΝΔ από την ΝΔ και η ΝΔ είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από το ΠΑΣΟΚ.

Και ο Τσε Καρατζαφέρ είναι περισσότερο Τσε Καρατζαφέρ και από τον Τσε Καρατζαφέρ.

Μεγάλος καυγάς έγινε μεταξύ του Παπαδήμιου, του Γιωργάκη του αντιεξουσιαστή και του Αντωνάκη του Σφουγγαράκη για το ποιος θα βάλει πρώτος την υπογραφή του.

Παρά λίγο να σκιστεί το χαρτί. Και ποιος άκουγε μετά τον Σόιμπλε.

Ο Σαμαράς θέλει να αλλάξει το όνομα του. Θα το κάνει Παπασαμαράς. Για να μην νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με τον Παπανδρέου και τον Παπαδήμιο.

Και ποιος είναι ο βουλευτής – σύμβολο αυτής της παπακυβέρνησης; Ο Πρωτόπαπας.

Κανείς δεν μπορεί αν ζήσει με 300 και 400 και 500 ευρώ το μήνα, διαπίστωσε ο Μπένι ο μισθοφάγος.

Οπότε, αφού έτσι κι αλλιώς κανείς δεν ζει με έναν τέτοιο μισθό ή μια τέτοια σύνταξη, θα καταργηθούν. Θα πεθάνουμε που θα πεθάνουμε να μην επιβαρύνουμε τσάμπα και βερεσέ το κράτος και τους εργοδότες μας.

Αν αυτή την στιγμή κάναμε άτακτη χρεοκοπία το κράτος θα χρειαζόταν 0,5% του ΑΕΠ για να έρθει μία η άλλη, δηλαδή έσοδα – έξοδα ίδια. Δηλαδή για να ήταν εντάξει το κράτος απέναντι στις υποχρεώσεις (μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία κλπ) θα έπρεπε να πάρει μέτρα 0,5% του ΑΕΠ.

Αλλά προτίμησε να πάρει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ ώστε να πάμε σε άτακτη χρεοκοπία σε έξι μήνες (όπως λένε πολλοί Γερμανοί).

Οι εκλογές είναι εγκληματικές. Για τους πολιτικούς.

Κόμματα και κομματάκια φτιάχνονται και θα φτιαχτούν ώστε εντός τους να κρυφτούν όσοι φεύγουν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπας και διασωθεί έτσι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

Δούρειος ίππος είναι, μην τσιμπάτε με όψιμους αντιμνημονιακούς.

Βουλευτές που διεγράφησαν από την ΝΔ γιατί είπαν όχι στο μνημόνιο θέλουν να πάνε στο απόκομμα της Ντόρας που ασάλευτα στηρίζει το ναι.

Το ναι της Ντόρας προφανώς είναι αλλιώτικο από το ναι του Αντωνάκη του σφουγγαράκη.

Έχει μητσοτακική αύρα.Εξετάζονται προτάσεις να «καθυστερήσει» για μετά τις εκλογές το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, υποστηρίζει το Ρόιτερς, επικαλούμενο «πολλαπλές πηγές».

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών εξετάζουν σχέδια με στόχο να καθυστερήσει η παροχή του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Επικαλούμενο "πολλαπλές πηγές της ευρωζώνης", το πρακτορείο υποστηρίζει ότι εξετάζονται «τρόποι να καθυστερήσει εν μέρει ή ολόκληρο το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κατά τρόπο ώστε να εξακολουθήσει να αποφεύγει μια άτακτη χρεοκοπία», πιο συγκεκριμένα «ώσπου να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο».

«Υπάρχουν προετοιμασίες για να καθυστερήσει το πακέτο [βοήθειας] για την Ελλάδα ή να κατατμηθεί, ώστε να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά να μην δεσμευθεί ολόκληρο», φέρεται ότι είπε στο Ρόιτερς μια πηγή ενήμερη για τις διεργασίες.

«Θα συζητηθούν οι επιλογές», είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πιέσεις από πολλές χώρες να περιμένουμε ώσπου να υπάρξει μια στέρεη δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην υπάρξει παρά μετά την διεξαγωγή εκλογών».

Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο, υποστηρίζει το Ρόιτερς. Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Λουξεμβούργο «χάνει την υπομονή του» με την Ελλάδα, και ο λουξεμβουργιανός υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν δήλωσε πως «πιστεύω ότι θα μπορούσαμε [. . .] να συνεχίσουμε με 16 χώρες στην ευρωζώνη».

Ερωτηθείς εάν το πακέτο μπορεί να κατατμηθεί εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε αποφασιστεί. «Ως τώρα, στις συζητήσεις, αυτό [το πακέτο] θεωρείτο ενιαίο», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ στους δημοσιογράφους. «Ως τώρα δεν είχε χωριστεί. Τώρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και απόψε, δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το προδικάσω».

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR2 ότι «όταν βλέπεις τις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στην Ελλάδα και τις δημοσκοπήσεις οφείλεις να ρωτήσεις ποιος θα εγγυηθεί πραγματικά μετά τις εκλογές. . . ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

«Δεν είμαι ακόμα σίγουρος ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα συνειδητοποιούν την ευθύνη τους για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τους», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Από την πλευρά του ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προέβλεψε ότι εάν υπάρχει απόφαση για το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα η συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του χρέους της Ελλάδας (PSI) μπορεί να αρχίσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

«Αν το Eurogroup μπορέσει να λάβει μια θετική πολιτική απόφαση την επόμενη Δευτέρα η ανταλλαγή των ομολόγων. . . μπορεί να αρχίσει άμεσα και να ολοκληρωθεί έγκαιρα», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς. Επανέλαβε εξάλλου ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να ‘χρηματοδοτήσει’ το ελληνικό πακέτο, ωστόσο θα μπορούσε να μεταφέρει τα κέρδη από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ώστε εκείνες να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Δηλαδή, οι δανειστές μας ενοχλούνται από την Δημοκρατία ή μήπως φοβούνται πως οι Έλληνες πολίτες θα τους πούνε να βάλουν τα δάνειά τους εκεί που ξέρουν;


Oι «δορυφόροι» της γερμανικής ¨….»κουλτούρας» , έχουν χάσει (δυστυχώς) κάθε αίσθηση μέτρου και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Την πώληση μερικών, απομακρυσμένων, ακατοίκητων νησιών, ως συμβολική χειρονομία πρότεινε χθες στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κρίστοφ Λάιτλ, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα είχε οφέλη για τους Έλληνες και θα επηρέαζε θετικά το κλίμα στην Ευρώπη.

«Δεν πρόκειται για τα ίδια τα χρήματα, που θα εισπραχτούν, αλλά για μια κίνηση που δείχνει ότι η χώρα είναι πρόθυμη σε αυτή την κατάσταση να μην ζητά μόνο βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά να κάνει και η ίδια ό, τι μπορεί», είπε ο κ. Λάιτλ, μιλώντας στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Προσθέτει μάλιστα ότι, αν και δεν είναι εύκολη μια τέτοια απόφαση, θα συμβάλλει στο να περιοριστεί το δημαγωγικό κλίμα κατά της Ελλάδας, το οποίο επικρατεί στην Ευρώπη, και ότι οι …φίλοι της Αθήνας θα αποκτήσουν ένα επιχείρημα.

ΥΣ. Ο λαός μας για την … περίπτωση του αυστριακού παράγοντα κ.Λάιτλ θα απαντούσε: «Όσα δεν πιάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια» …Τι κάνει την Ελλάδα -μια χώρα με λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης- να προκαλεί τέτοια προβλήματα; Σε καθημερινή βάση, άνθρωποι που ζουν στο Πεκίνο ή στην Ουάσιγκτον διαβάζουν ιστορίες για υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν και για συνθήκες που δεν υλοποιήθηκαν. Δεν θα ήταν καλύτερα, σκέφτονται, να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξέλθει από την ευρωζώνη, αντί να επιμένουν να δίνουν τόση προσοχή στα αυτοδημιουργημένα, ως επί το πλείστον, προβλήματά της;

Το ότι μπορεί η χώρα πράγματι να φύγει δεν είναι πλέον αδιανόητο. Ο Willem Buiter της Citi δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πιθανότητες εξόδου της από το ευρώ τους επόμενους 18 μήνες φθάνει πλέον έως και το 50%. Κι αυτό κυρίως γιατί οι διαθέσεις των πιστωτών να δώσουν παραπάνω στήριξη στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ παράλληλα το κόστος της εξόδου της από την ευρωζώνη έχει επίσης μειωθεί.

Ας θέσουμε τώρα τις ερωτήσεις που κάθε λογικός άνθρωπος θα πρέπει να θέσει όσον αφορά τις τρομαχτικές συνομιλίες με την Ελλάδα.

Πρώτο ερώτημα: Μπορεί η χώρα να συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, με την τρόικα για την επίσημη συμμετοχή στο «κούρεμα» και με τους επίσημους πιστωτές για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης; Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά πριν από την επόμενη λήξη ομολόγων στις 20 Μαρτίου;

Το πιθανότερο είναι ναι. Αν ναι, τουλάχιστον θα αναβληθεί πιθανή άτακτη χρεοκοπία. Υπάρχουν τρεις λόγοι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα: Παρά τη λαϊκή οργή, οι Έλληνες πολιτικοί σε μεγάλη πλειοψηφία συμφωνούν με την επιθυμία να μείνουν την ευρωζώνη. Επίσης, παρά την έντονη πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης, οι δυνάμεις της ευρωζώνης φοβούνται την άτακτη χρεοκοπία και πιθανή έξοδο. Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ πιστεύει ότι ένα πρόγραμμα βασισμένο στις δυνατές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντί στη μαζική μεγαλύτερη δημοσιονομική συρρίκνωση ή στον φόρτο ιδιωτικοποιήσεων, μπορεί να αποδώσει, τουλάχιστον θεωρητικά.

Δεύτερο ερώτημα: μπορεί πράγματι να αποδώσει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Η απάντηση είναι όχι, σύμφωνα και με την έκθεση της Citi. Ακόμη και όλα να πάνε τέλεια, θα χρειαστεί μεγαλύτερη μείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο από τότε όπου ξέσπασε η κρίση, έστω και λόγω της λιτότητας. Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώθηκε από 10,6% του ΑΕΠ το 2009 μόλις στο 2,4% το 2011. Είναι μεγάλη μείωση, με δεδομένη την κλίμακα της ύφεσης. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο σημείο που χρειάζεται να δανειστεί μόνο για να μετακυλίσει το χρέος και να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Όμως αυτό δεν φτάνει. Θα χρειαστεί και εισροές συναλλάγματος για να καλύψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ακόμη και χωρίς τις εξωτερικές πληρωμές τόκων στο χρέος της κυβέρνησης.

Θα μπορούσαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να φέρουν ουσιαστικό δυναμισμό στην οικονομία και, πάνω απ’ όλα, τη βελτίωση στις εξαγωγές που χρειάζεται για να χρηματοδοτηθούν οι εισαγωγές και να γίνει ένα βήμα υπέρ της απασχόλησης; Η απάντηση είναι: όχι γρήγορα, κι αν ακόμη υποθέσουμε ότι θα γίνει.

Τρίτο ερώτημα: συμφέρει την Ελλάδα ένα τέτοιο πρόγραμμα; Η ελληνική ελίτ αξιωματούχων το πιστεύει. Η εναλλακτική λύση, μια άτακτη χρεοκοπία και ίσως έξοδος από την ευρωζώνη, θα είναι ένα βήμα προς το άγνωστο. Η χώρα θα πρέπει να εισαγάγει και να εφαρμόσει ελέγχους συναλλάγματος, τουλάχιστον προσωρινά. Θα πρέπει να διαχειριστεί μια περίπλοκη αναδιοργάνωση των δημόσιων και ιδιωτικών χρεών της. Να αντεπεξέλθει σε μια τεράστια υποτίμηση της νέας δραχμής και στον καλπασμό του πληθωρισμού. Θα πρέπει μετά να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υποστεί, τέλος, τεράστιες απώλειες στο ΑΕΠ και στο πραγματικό εισόδημα. Θα είναι καλύτερα αυτά από να συνεχίσει τη μάχη; Προφανώς όχι, αν και πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι;

Τέταρτο ερώτημα: το πρόσθετο ελληνικό πρόγραμμα συμφέρει την υπόλοιπη ευρωζώνη και εν τέλει τον πλανήτη; Η απάντηση είναι: προφανώς ναι, αλλά όχι και σίγουρα. Τo επιχείρημα "υπέρ" είναι ότι η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος θα προκαλέσουν πανικό στην υπόλοιπη ευρωζώνη και ότι το κόστος για να αποφευχθεί αυτό βοηθώντας την Ελλάδα δεν είναι μεγάλο σε σύγκριση με το κόστος τέτοιας ταραχής. Το επιχείρημα "κατά" είναι ότι η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τη μετάδοση του πανικού, ειδικά αν η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις θελήσουν να δράσουν αποφασιστικά. Όμως ένα ακόμη επιχείρημα "κατά" είναι ότι θα ήταν καλύτερα να σταματήσει η προσποίηση ότι τα προγράμματα στην Ελλάδα θα αποδώσουν και να γίνει ξεκάθαρο πως η αποτυχία έχει πράγματι επιπτώσεις.

Τελευταίο ερώτημα: τι μας λέει το ελληνικό δράμα για την ευρωζώνη; Η ίδια η Ελλάδα, αν και σημαντικός συντελεστής, δεν μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για το μέλλον της ευρωζώνης. Όμως, το γεγονός πως αυτή η μικρή, οικονομικά αδύναμη και κακοδιαχειριζόμενη χώρα μπόρεσε να προκαλέσει τέτοιες δυσκολίες δείχνει επίσης πόσο εύθραυστο είναι το οικοδόμημα.

Η Ελλάδα είναι το καναρίνι στο ορυχείο. Ο λόγος που έχει προκαλέσει τέτοια αναταραχή είναι ότι οι αποτυχίες της είναι ακραίες, αλλά όχι μοναδικές. Το πρόβλημά της δείχνει ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να ψάχνει ένα μίγμα από ελαστικότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη.

Η ευρωζώνη αιωρείται στο κενό. Δεν είναι ούτε τόσο βαθιά ενοποιημένη ώστε να είναι αδιανόητη η διάσπασή της ούτε τόσο ελαφρά ενωμένη που να θέλει να δοκιμάσει τη διάλυση. Πράγματι, η πιο ισχυρή εγγύηση για την επιβίωσή της είναι το κόστος της διάλυσής της. Ίσως αποδειχθεί αρκετή. Αν παρ' όλα αυτά θέλει κάτι παραπάνω από έναν συμβατικό γάμο που συντηρείται από το τρομαχτικό κόστος του μοιράσματος των ενεργητικών και παθητικών, θα πρέπει να το χτίσει πάνω σε κάτι πολύ πιο θετικό από αυτό. Όμως, με δεδομένες τις οικονομικές αποκλίσεις και τις πολιτικές τριβές που τόσο άγρια αποκάλυψε αυτή η κρίση, αυτό είναι πλέον δυνατό; Αυτό είναι το πιο δύσκολο ερώτημα από όλα.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.


Προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν την εκ νέου αναβολή της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ , με πρόσχημα αφενός την εκκρεμότητα με τα 325 ετατ. ευρώ που θα κοπούν από τις συντάξεις και αφετέρου το αίτημα για νέες γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Οι ξαφνικές νέες απαιτήσεις της ΕΕ , σε συνδυασμό με μια περίεργη εμμονή της Τρόικας σε λεπτομέρειες , που είχε γίνει φανερή κατά το διάστημα των τελευταίων διαπραγματεύσεων, εντείνουν τις ανησυχίες που υπάρχουν για ενδεχόμενη αλλαγή στάσης απέναντι στη χώρα μας.

Γιατί, δεν μπορεί να δίνεται έμφαση σε ένα θέμα που αφορά μόλις 325 εκατ, το οποίο άλλωστε,επιλύθηκε κιόλας, τη στιγμή που πρόκειται για ένα κολοσσιαίο συνολικό πρόγραμμα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ. Και επιπλέον καταντά τουλάχιστον αστείο , κάθε τρεις και λίγο , να ζητούνται έγγραφες δεσμεύσεις , όταν τα συμφωνηθέντα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή με τεράστια πλειοψηφία.

Είναι φανερό ότι η στάση αυτή των Ευρωπαίων μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους.

Πρώτον , στην εύλογη δυσπιστία τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κατά πόσον η πολιτική ηγεσία της είναι πράγματι αποφασισμένη να εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί έναντι της Τρόικας, δεδομένου ότι την προηγούμενη διετία η κυβέρνηση Παπανδρέου με την αναξιοπιστία της είχε κλονίσει σοβαρότατα την εμπιστοσύνη των ξένων προς τη χώρα.

Δεύτερον, στην αλλαγή πλεύσης των ιδίων των Ευρωπαίων, οι οποίοι προετοιμάζουν πλέον το έδαφος για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και αναζητούν πρόσχημα ώστε να ακυρώσουν το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας μας , έχοντας αντιληφθεί ότι η οικονομική πολιτική ακραίας λιτότητας που μας επέβαλαν είναι λανθασμένη και αδιέξοδη και επιχειρώντας να φορτώσουν ολόκληρη την ευθύνη της αποτυχίας στην ελληνική πλευρά.

Είναι προφανές ότι, στην περίπτωση αυτή, η χώρα μας οδηγείται από τους Ευρωπαίους με μαθηματική ακρίβεια προς τη χρεοκοπία και , μάλιστα, δι’ ασήμαντον αφορμήν.

ΕΤ

«Το γερμανικό σχέδιο αποτυγχάνει… πρέπει επειγόντως να διευρυνθεί» αναφέρει το Bloomberg στο βασικό του editorial που ασχολείται με την ελληνική κρίση. Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα πάρει το δεύτερο πακέτο στήριξης, θα πρόκειται για «πύρρειο νίκη, εάν δεν ανακοπεί η πτωτική πορεία της χώρας»

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν το βάθος της αναταραχής στην Ελλάδα υποστηρίζει το Bloomberg. «Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη την ιστορία των επεισοδίων στη χώρα, τα γεγονότα του προηγούμενου σαββατοκύριακου κατά τα οποία 45 κτίρια στην Αθήνα τυλίχθηκαν στις φλόγες- σηματοδοτούν μία επικίνδυνη στροφή» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει:

«Ας αναλογιστούμε την μεγάλη ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα (…). Οι άστεγοι, που ήταν ελάσσων πρόβλημα για την Ελλάδα, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρουν ότι δεν θα ανταποκριθούν φέτος στα ενυπόθηκα δάνειά τους, κυρίως λόγω της φορολογίας ακινήτων. Αυτοκτονίες, πτωχεύσεις και λουκέτα σε εταιρείες… όλα αυξάνονται».

«Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι Έλληνες παραμένουν πιστοί στο ευρώ. Τα άλλα μέλη της ευρωζώνης όμως, υπαινίσσονται διαζύγιο» επισημαίνει το Bloomberg και σχολιάζει: «Μπορεί να είναι διαπραγματευτική τακτική (…). Αγνoεί όμως, το θεμελιώδες ερώτημα του εάν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο με λιτότητα και με περιορισμένη χρεοκοπία.»

Telegraph: Η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, αν θέλει να επιβιώσει.

Οι συνεχείς απαιτήσεις για όλο και περισσότερες παραχωρήσεις δεν αποτελούν πλέον μια οικονομική στρατηγική, αλλά μάλλον μια σαδιστική εκδικητικότητα, σχεδιασμένη να βάλει την Ελλάδα στην γωνία, γράφει επίσης η βρετανική Telegraph σε άρθρο της που αναφερόμαστε κι αλλού.

Εξάλλου, η εμπειρία της Αργεντινής, και άλλων χωρών που χρεοκόπησαν και υποτίμησαν το νόμισμά τους, αποδεικνύει ότι το αρχικό σοκ της εξόδου από μια νομισματική ένωση, ή μια σταθερή ισοτιμία, δεν διήρκεσε σχετικά πολύ.

Μόλις η πτώχευση, και η υποτίμηση επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα, οι προοπτικές ανάπτυξης αυξάνονται δραματικά. Έτσι, το μικρό αρχικό σοκ της εξόδου, είναι προτιμότερο από τον θάνατο που προκαλούν χιλιάδες μαχαιριές, οφειλόμενες στην συνεχιζόμενη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.

Τι σημαίνουν όμως αυτές οι χιλιάδες μαχαιριές; Αυτό που έκανε στην ουσία η Ελλάδα, είναι μια εσωτερική υποτίμηση που θα διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Δεν υπάρχει ορατό τέλος στην λιτότητα. Ακόμη και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, που είναι απίθανο, θα χρειαστεί η χώρα να φτάσει στο 2020 για να δει το χρέος της να μειώνεται στο 120% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που δεν είναι καθόλου βιώσιμο.

Πέραν του ότι η Ελλάδα στο μέλλον θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, θα αναγκαστεί να υποστεί περαιτέρω μειώσεις εισοδημάτων και βιοτικού επιπέδου, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της, που όμως σαν οικονομία δεν έχει καμία σχέση με αυτές του Βορρά, και με τις οποίες ενώθηκε τεχνητά. Η άποψη ότι Βορράς και Νότος θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα, αποτελεί φαντασία χειρίστου είδους.

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την Ελλάδα να ξαναμπορέσει ποτέ να έχει ένα βιώσιμο χρέος, εφόσον παραμείνει στο ευρώ. Σήμερα, το κεφάλαιο αποσύρεται από την χώρα με κάθε τρόπο, και πολλές φορές μέσα σε βαλίτσες που περνάνε τα σύνορα.

Μπορεί η φυγή των πλουσίων Ελλήνων να είναι κατακριτέα πράξη, αλλά είναι οικονομικά λογική, απέναντι σε μια κρίση που σε οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να εξαφανίσει το εναπομείναν κεφάλαιο.

Καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Τα χρήματα θα επιστρέψουν μόνο όταν η Ελλάδα προχωρήσει σε υποτίμηση, και μόνο όταν τα περιουσιακά της στοιχεία αρχίσουν να αποκτούν και πάλι αξία.

Η Ελλάδα όμως επέλεξε την μέθοδο της εσωτερικής υποτίμησης, και την μείωση των εισοδημάτων και της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων, για να φέρει πίσω την ανταγωνιστικότητα. Υπάρχει άραγε κανείς, εκτός από τους τεχνοκράτες, και τους τσιγκούνηδες Γερμανούς, που να πιστεύει ότι αυτός ο δρόμος είναι ο σωστός;

Σε μια πιο ακραία μορφή, το ίδιο ακριβώς περιμένει και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, οι οποίες επίσης θα πρέπει να πετύχουν μειώσεις στις ισοτιμίες, μέσω του κοινωνικά καταστροφικού δρόμου της μείωσης των εισοδημάτων και της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Για να το θέσουμε διαφορετικά, για να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αυτή θα πρέπει να ανεχτεί έναν πληθωρισμό πολύ χαμηλότερο από αυτόν της Γερμανίας, και του πυρήνα της ΕΕ. Επειδή όμως η Γερμανία αποκλείεται να δεχτεί πληθωρισμό πέραν του 2%, τα περισσότερα από τα κράτη της περιφέρειας είναι καταδικασμένα σε αποπληθωρισμό, ή ύφεση, για πολλά ακόμη χρόνια στο μέλλον.

Ακόμη κι αν αυτή η επιλογή ήταν οικονομικά ορθή, μοιάζει απαράδεκτη αν την δούμε κοινωνικά, ή πολιτικά. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται με την μίνι επανάσταση στους δρόμους της Αθήνας. Η λαϊκή στήριξη του πολιτικού συστήματος καταρρέει. Το ευρώ διαρρηγνύει τον δημοκρατικό ιστό της Ελλάδας. Και οι υπόλοιπες χώρες παρακολουθούν με τρόμο τα όσα θα ζήσουν και οι ίδιες αργότερα.

Ακόμη και στο εσωτερικό των τεχνοκρατικών κυβερνήσεων, που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την δημοσιονομική στενότητα, υπάρχουν ενδείξεις εξέγερσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολική πίεση στις κυβερνήσεις, φοβούμενος την μετάδοση της κρίσης και στη δική του κυβέρνηση. Ζήτησε από την ΕΕ να χαλαρώσει το σφίξιμό της απέναντι στην Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές όμως, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Όπως λένε, δοκιμάσαμε την υποτίμηση στο παρελθόν, και δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο αποφυγής των σκληρών, αλλά απαραίτητων, θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Το μέλλον μας είναι συνυφασμένο με αυτό της ενωμένης Ευρώπης, και όχι με τις συγκρούσεις και τους προστατευτισμούς του παρελθόντος.

Πρόκειται για ευγενή, πλην όμως περίεργα, συναισθήματα. Υπονοούν ότι τα κράτη δεν εμπιστεύονται τους εαυτούς τους για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες εργασιακές, κοινωνικές, και άλλες μεταρρυθμίσεις, εκτός και αν εξαναγκαστούν από το Βερολίνο. Η υποτίμηση δεν είναι η εύκολη λύση των δειλών, ούτε αποτελεί υποκατάστατο στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα (και άλλες χώρες).

Αυτό που πετυχαίνει όμως η υποτίμηση είναι να εξομαλύνει την προσαρμογή, και να μειώσει τις επικίνδυνες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Πρόκειται για έναν φυσικό μηχανισμό εξισορρόπησης των διαφορών μεταξύ κρατών, και ευκολότερης αντιμετώπισης του εξωτερικού χρέους.

Η σημερινή επιλογή των χωρών, απλά ανοίγει το δρόμο για την αμοιβαία καταστροφή.

Strange Attractor

Το ποτάμι των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, που κύλησε από τη χώρα μας προς την Ευρώπη στη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι ετών, ξέπλυνε την ελληνική πολιτική σκηνή από κάθε ρανίδα φερεγγυότητας και πλέον απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς του τόπου.

Δεν είναι δουλειά κανενός Γερμανού πολιτικού το πότε ή το αν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και προφανώς ο φίλτατος Σόιμπλε ξεχνά πολλά όταν θέτει διλήμματα του είδους αυτού στη χώρα μας.

Όμως, ας μην κρυβόμαστε. Τους δώσαμε δικαίωμα…

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τους έδωσε δικαίωμα, οι κόνξες και οι τζίφρες του Αντώνη Σαμαρά τους έδωσαν δικαίωμα, η αποχώρηση και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες του Γ. Καρατζαφέρη τους έδωσαν δικαίωμα, η συνολική στάση της Αριστεράς τους έδωσε δικαίωμα.

Από τον Μάιο του 2009, όταν η Ελλάδα άπλωσε το χέρι και ζήτησε τη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, υποσχόμενη ότι θα βάλει τάξη στο σπίτι της, έχει φανεί συστηματικά αφερέγγυα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, για άνοιγμα της οικονομίας, των αγορών και των επαγγελμάτων και για αποκρατικοποιήσεις.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, για ένα βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα και για δημοσιονομική προσαρμογή που δεν θα βασίζεται σε φόρους, χαράτσια και έκτακτες εισφορές, αλλά σε περιορισμό των δαπανών του δημόσιου τομέα και του εύρους που καταλαμβάνει στην ελληνική οικονομία.

Τι παραδώσαμε από όλα αυτά; Τι παρέδωσε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια η συγκυβέρνησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Πού είναι η εξυγίανση του συστήματος προμηθειών στο δημόσιο, στα νοσοκομεία ή οπουδήποτε αλλού ρέει ή μάλλον έρρεε κρατικό χρήμα; Πού είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής;

Πόσο ταχύτερη είναι η απονομή δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο και πόσο έχουν αποσυμφορηθεί οι αίθουσες των δικαστηρίων, ώστε οι Έλληνες να βρουν το δίκιο τους;

Χρειάστηκαν τρεις διαφορετικές προσπάθειες για να ανοίξουν τα επαγγέλματα των δικηγόρων και των φαρμακοποιών και ακόμη πεντάκλειστα είναι.

Ακόμη και τώρα, την ύστατη τούτη στιγμή, δεν αναβάλλεται το ένα Eurogroup μετά το άλλο, επειδή τα δύο κόμματα που απέμειναν να στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και να παρουσιάσουν εγκαίρως μια ολοκληρωμένη συμφωνία, ώστε να ανοίξουν οι κρουνοί για το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει δοθεί ποτέ σε κράτος;

Ποιος κοροϊδεύει ποιον σε αυτήν τη χώρα;

Έτσι, όμως, φθάσαμε να ακούμε και για Ευρωπαίους επιτρόπους και για ειδικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων θα εξυπηρετείται το χρέος, ώστε να μη βάζουμε εμείς χέρι στα λεφτά, ενώ φθάσαμε χθες να ακούμε από ξένους πολιτικούς μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε και για τις εκλογές.

Προφανώς είναι προσβλητικά και απαράδεκτα όλα αυτά, αλλά τι περιμέναμε;

«Δείτε και τους Ιταλούς», μας είπε χθες ο Σόιμπλε. Αφήστε τα μικροπολιτικά παιχνίδια και σκεφτείτε ποιος είναι ο «έξυπνος» δρόμος για την πατρίδα σας.

Σύμφωνοι, Βόλφγκανγκ, ίσως πουν ορισμένοι, σκεπτόμενοι την «επόμενη ημέρα» και την τραγική πορεία της χώρας.

Αλλά με τη ριμάδα τη Δημοκρατία τι θα κάνουμε, μάιν φρόιντ;

Εν τέλει, αν είναι να πάρουν μια απόφαση οι Έλληνες, ας την πάρουν και ας ζήσουν με αυτήν και με τα επίχειρά της…

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στο δίκτυο Reuters πριν από λίγο!
Η τρόικα είχε θέσει στην Ελλάδα τρεις βασικούς όρους για να προχωρήσει η συμφωνία:

- ψήφιση του μνημονίου από την Βουλή (ψηφίστηκε με 199 ψήφους),
- έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς (κυρίως Σαμαρά) και
- τρόπο κάλυψης της μαύρης τρύπας των 325 εκατ. (βρέθηκε από κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Το ότι η Ευρώπη θέλει να καθυστερήσει τα πάντα φάνηκε από νωρίς: βρέθηκαν μέτρα 14 και πλέον δις έως το 2014 και «κόλλησαν» σε μόλις 325 εκατ. ευρώ.

Πηγές της ΕΕ είπαν στο Reuters, ότι οι Υπουργοί Οικονοιμικών εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή ολόκληρο το νέο πρόγραμμα.

“Υπάρχουν προτάσεις για καθυστέρηση του ελληνικού πακέτου ή διαχωρισμού του, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, αλλά να μην έχουν δεσμευτεί τα πάντα” σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Η αιτία; Δεν αρκούν οι έγγραφες δεσμεύσεις Σαμαρά, Παπανδρέου. Φυσικά η τρόικα, γνωρίζει πολύ καλά τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα και το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, κυρίως μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.

Έτσι, θέλουν να πάνε το πρόγραμμα μετά τις εκλογές, χωρίς όμως στο ενδιάμεσο να υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας.
Αυτό θα γίνει για τον εξής απλούστατο λόγο: δεν γνωρίζουν αν οι εκλογές θα βγάλουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό ποια κόμματα θα συνεργαστούν.
Γι’ αυτό τον λόγο ζητούν «ενισχυμένη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων».

Τα ελληνικά ΜΜΕ το αναφέρουν, αλλά δεν το εξειδικεύουν για να μην δημιουργήσουν πολιτικά ρήγματα…

“Υπάρχει πίεση από διάφορες να περιμένουν ώσπου να υπάρξει απτή δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να έρθει και μετά τις εκλογές”, είπαν στο Reuters, θέλοντας στην ουσία να πουν όλα τα παραπάνω.


Επίθεση στους ευρωπαίους ηγέτες έκανε το δίκτυο Bloomberg, λέγοντας ότι αν αποτύχει το πρόγραμμα της τρόικα στην Ελλάδα, υπόλογοι θα είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Το άρθρο, με τίτλο: “Η αναταραχή στην Ελλάδα κάνει πιο επείγουσα την ανάγκη ανακούφισης από το χρέος”, τονίζει ότι αντί οι ηγέτες της Ευρωζώνης να προειδοποιούν τους Έλληνες για την έξοδό τους από το ευρώ, θα ήταν καλύτερο να τους εξηγήσουν γιατί είναι αναγκαία τα επώδυνα μέτρα και πώς οι δικές τους οικονομίες συμμετέχουν στο βάρος της σταθεροποίησης του κοινού νομίσματος, το οποίο ήταν σχεδιασμένο με λάθος τρόπο.

“Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύχουν σε αυτή την προσπάθεια, υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθούν, αν αποτύχει το φάρμακο της λιτότητας, ανεξάρτητα από το αν πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι αυτοδημιούργητα”, σημειώνει το άρθρο.Για απαράδεκτη πίεση που ασκούν οι «νέο-φιλελεύθεροι ταλιμπάν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» στην Ελλάδα μίλησε ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, επικεφαλής της ομάδας των πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο.

«Αν υπάρχουν νέο-φιλελεύθεροι ταλιμπάν που βασιλεύουν στην Ευρώπη, τότε ξεκινήσαμε άσχημα» δήλωσε ο Μπεντίτ κατά την διάρκεια έντονης συζήτησης στο κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

«Η τρόικα αντιδρά με τρόπο εγκληματικό στην Ελλάδα επιβάλλοντας συνεχώς περισσότερα μέτρα λιτότητας…Δεν μπορούμε να γονατίζουμε μονίμως αυτό τον λαό» τόνισε ο ευρωβουλετής, μιλώντας στα γερμανικά.

Ο Σλοβάκος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σέφκοβιτς αντέδρασε δηλώνοντας ότι «δεν αποδέχεται» τα όσα ειπώθηκαν από τον Μπεντίτ: «Δεν έχουμε νέο-φιλελεύθερους ταλιμπάν στην Κομισιόν αλλά ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν μια χρεοκοπία της Ελλάδας…Εργάζονται μέρα και νύχτα, χωρίς διακοπές και άδειες (γι' αυτό τον σκοπό) και η Ελλάδα δεν έχει πιο στενό σύμμαχο από την Κομισιόν» υπογράμμισε ο Σλοβάκος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια αλληλεγγύης είναι άνευ προηγουμένου (αφού η Ευρώπη επένδυσε) συνολικά πάνω από 300 δις ευρώ (για την σωτηρία της Ελλάδας)».


Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε πρόσφατα τον διορισμό ευρωπαίου επίτροπου που θα "αντικαταστήσει" την ελληνική κυβέρνηση. Αν και η φρασεολογία της γερμανικής πρότασης μπορεί να μοιάζει ακραία, ωστόσο δεν είναι παράλογη. Σύμφωνα με την γερμανική πρόταση, αυτός ο επίτροπος θα έχει τον έλεγχο του εθνικού προϋπολογισμού και της φορολογίας της Ελλάδας.

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ήδη ελέγχει το ελληνικό νόμισμα, το ευρώ, αυτό θα μετέφερε ουσιαστικά τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού όποιος ελέγχει τις κρατικές δαπάνες, την φορολογία και την νομισματική πολιτική μιας χώρας, ουσιαστικά ελέγχει τη χώρα. Ως εκ τούτου η γερμανική πρόταση θα οδηγούσε σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και της δημοκρατικής διαδικασίας, ως το τίμημα για την χρηματοοικονομική βοήθεια προς την χώρα.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση, το concept δεν έχει «πεθάνει» καθόλου, καθώς πηγάζει από την λογική της κατάστασης. Οι Έλληνες βρίσκονται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που έχει καταστήσει την Ελλάδα ανίκανη να αποπληρώσει τα χρήματα που έχει δανειστεί. Οι επιλογές της χώρας είναι είτε να χρεοκοπήσει ή να διαπραγματευτεί έναν διακανονισμό με τους πιστωτές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζονται αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Ο όποιος διακανονισμός θα έχει τρία μέρη. Το πρώτο είναι μια συμφωνία από τους πιστωτές να παραιτηθούν της αποπληρωμής μέρους του χρέους που κατέχουν. Το δεύτερο είναι μια οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ για να αποπληρωθεί το εναπομένον χρέος. Το τρίτο είναι μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, έτσι ώστε να αποφύγει μελλοντικές κρίσεις χρέους και να αποπληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους.

Η χρεοκοπία και το κράτος-έθνος

Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία τους, κάτι που δεν είναι παράλογο δεδομένου ότι οι Ελληνες δεν έχουν δείξει προθυμία για την εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών. Δεδομένης αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης, η Γερμανία πρότεινε να ανασταλεί η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με την μεταφορά της σε κάποιον ευρωπαίο αποδέκτη. Αυτό θα ήταν μια σχετικά φυσιολογική διαδικασία αν η Ελλάδα ήταν μια επιχείρηση ή ένας ιδιώτης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κάποιος διορίζεται μετά την χρεοκοπία ή την αναδιάρθρωση χρέους να διασφαλίσει ότι η επιχείρηση ή ο ιδιώτης θα συμπεριφερθούν με σύνεση στο μέλλον.

Ένα κράτος-έθνος είναι κάτι διαφορετικό. Βασίζεται σε δυο υποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι το κράτος αντιπροσωπεύει μια μοναδικά νόμιμη κοινωνία τα μέλη της οποίας έχουν κοινά συμφέροντα και αξίες. Η δεύτερη είναι ότι η εξουσία του κράτους αυτού ανέρχεται από την λαϊκή βούληση και πως μόνο αυτή η λαϊκή βούληση έχει το δικαίωμα να καθορίσει τις ενέργειες του κράτους.

Αδιαμφισβήτητα για την Ευρώπη, η αρχή του εθνικού αυτοπροσδιορισμού είναι μια θεμελιώδης ηθική αξία. Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα είναι ένα έθνος και η κυβέρνησή της, σύμφωνα με αυτήν την αρχή, είναι αντιπροσωπευτική του ελληνικού λαού και υπεύθυνη γι’ αυτόν.

Συνεπώς, οι Γερμανοί προτείνουν η Ελλάδα, ένα κυρίαρχο κράτος, να μεταφέρει το δικαίωμά της στον αυτοπροσδιορισμό σε κάποιον επιβλέποντα. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι δεδομένης της αποτυχίας του ελληνικού κράτους, και κατ’ επέκταση του ελληνικού δημοσίου, οι πιστωτές έχουν τη δύναμη και το ηθικό δικαίωμα να αναστείλουν την αρχή του εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Δεδομένου ότι αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη, αυτό είναι ένα εξαιρετικά ριζοσπαστικό concept. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Ο ρόλος της Γερμανίας στην κρίση χρέους

Υπήρχαν δυο αιτίες. Η πρώτη ήταν ότι η ελληνική δημοκρατία, όπως πολλές δημοκρατίες, απαιτεί επιδόματα για τον λαό της από την κυβέρνηση και οι πολιτικοί που επιθυμούν να εκλεγούν χορηγούν αυτά τα επιδόματα. Αναλόγως, υπάρχει μια έμφυτη πίεση στο σύστημα να δαπανά υπέρμετρα.

Η δεύτερη αιτία σχετίζεται με το status της Γερμανίας ως της δεύτερης μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας του κόσμου. Το 40% περίπου του γερμανικού ΑΕΠ προέρχεται από τις εξαγωγές, πολλές από αυτές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις δηλώσεις τους περί δημοσιονομικής σύνεσης και προσοχής, οι γερμανοί έχουν συμφέρον να διευκολύνουν την κατανάλωση και τη ζήτηση για τις εξαγωγές τους προς την Ευρώπη. Χωρίς αυτές τις εξαγωγές, η Γερμανία θα έκανε «βουτιά» στην ύφεση.

Ως εκ τούτου, οι γερμανοί έχουν εκμεταλλευτεί τους θεσμούς και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διατηρήσουν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους. Μέσω της νομισματικής ένωσης, ηΓερμανία έδωσε τη δυνατότητα σε άλλα κράτη της ευρωζώνης να έχουν πρόσβαση σε πίστωση σε επιτόκια που δεν ήταν προς το συμφέρον τους. Από αυτήν την άποψη η Γερμανία ενθάρρυνε την ζήτηση για τις εξαγωγές της με το να διευκολύνει τις ανεύθυνες πρακτικές δανεισμού σε όλη την Ευρώπη. Ο βαθμός στον οποίον οι γερμανικές ενέργειες ενθάρρυναν τέτοιες ασύνετες πρακτικές δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός.

Η πραγματική λιτότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν καταστροφική για την γερμανική οικονομία, αφού η πτώση στην κατανάλωση θα ήταν σε βάρος των γερμανικών εξαγωγών. Αν και η ζήτηση από την Ελλάδα αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο μέρος των εξαγωγών αυτών, η Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος – και η σωστή λειτουργία αυτού του συστήματος είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες παραπλάνησαν τους πιστωτές τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πιο περιεκτική εξήγηση θα συμπεριελάμβανε και το γεγονός ότι ηθελημένα οι Γερμανοί «έκαναν τα στραβά μάτια». Αν και η Ελλάδα είναι μια ακραία περίπτωση, το γενικότερο συμφέρον της Γερμανίας ήταν να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για όσο περισσότερο είναι δυνατόν.

Σίγουρα η Γερμανία ήταν συναυτουργός στις πρακτικές δανεισμού που οδήγησαν την Ελλάδα σ’ αυτή τη δυσχερή θέση. Πιθανώς οι Έλληνες δεν είπαν όλη την αλήθεια για την ελληνική οικονομία στους πιστωτές τους, ακόμα και έτσι όμως, η γερμανική απαίτηση για αναστολή του εθνικού αυτοπροσδιορισμού της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Από μια άποψη η γερμανική πρόταση απλά δημοσιοποιεί αυτό που ήταν πάντα η πραγματικότητα. Για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα πρέπει να επιβάλει σημαντικά μέτρα λιτότητας στα οποία έχει συμφωνήσει η Αθήνα. Οι γερμανοί θέλουν τώρα να διοριστεί ένας επίτροπος για να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει την υπόσχεσή της. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η κρίση χρέους θα περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ελληνική δημοκρατία με το να μεταφέρει τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής αυτονομίας στα χέρια επιτρόπων, το πρωταρχικό ενδιαφέρον των οποίων είναι η αποπληρωμή του χρέους και όχι τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Η κρίση της Αθήνας

Οι Έλληνες έχουν δυο επιλογές.
Πρώτον, μπορούν να αποδεχθούν την ευθύνη για τα χρέη με τους όρους που γίνεται η διαπραγμάτευση και να συναινέσουν στους περιορισμούς στην διαχείριση του προϋπολογισμού και των φόρων, είτε αυτοί επιβληθούν από έναν επίτροπο ή από κάποια λιγότερο επίσημη δομή.
Δεύτερον, μπορούν να κηρύξουν χρεοστάσιο στο σύνολο των χρεών τους. Όπως μας έχει δείξει η επιχειρηματική συμπεριφορά, η χρεοκοπία έχει γίνει μια αξιοπρεπής στρατηγική επιλογή. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες τις χρεοκοπίας.

Η χρεοκοπία μπορεί να τους βγάλει από την παγκόσμια οικονομική αγορά. Όμως, ακόμα και αν δεν χρεοκοπήσουν, η παρουσία τους στην αγορά θα υπάρχει μόνο υπό τις πιο περιορισμένες συνθήκες, και προς όφελος των πιστωτών τους. Επιπλέον, όπως έχουν ανακαλύψει πολλές επιχειρήσεις, ο δανεισμός γίνεται πιο ελκυστικός μετά την χρεοκοπία, καθώς ανοίγει τον δρόμο για νέο χρέος. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι κανένας δεν θα δάνειζε στην Ελλάδα μετά από μια χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αρκετές φορές και έχει καταφέρει να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μια χρεοκοπία θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποφύγει την πυροδότηση της εσωτερικής πολιτικής κρίσης με το να απολέσει την εθνική της κυριαρχία.

Μεγάλο μέρος της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα πηγάζει από την αντιπάθεια των ελλήνων στη λιτότητα. Ένα άλλο μέρος όμως, το οποίο θα έφερνε στο προσκήνιο η γερμανική πρόταση, είναι ότι οι Ελληνες δεν θέλουν να χάσουν την εθνική τους κυριαρχία.

Στην μακρά τους ιστορία, οι Ελληνες έχουν χάσει την εθνική τους κυριαρχία από εισβολείς όπως οι Ρωμαίοι, οι Οθωμανοί και, πιο πρόσφατα, οι Ναζί. Η βίαιη γερμανική κατοχή είναι ακόμα ζωντανή στη μνήμη των Ελλήνων. Ως εκ τούτου, η ιδέα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα για τους Έλληνες.

Η απώλειά της σε συνδυασμό με την λιτότητα που επιβάλουν οι ξένες δυνάμεις θα δημιουργούσαν μια εγχώρια κρίση στην οποία το ελληνικό κράτος θα θεωρούνταν οικονομικός και πολιτικός εχθρός των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, όπως και ο επίτροπος ή ο όποιος άλλος μηχανισμός. Και το πολιτικό αποτέλεσμα θα ήταν εκρηκτικό.

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες δεν θα επιλέξουν τη χρεοκοπία. Το τίμημα της χρεοκοπίας – το ότι οι Ελληνες θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το εθνικό τους νόμισμα αντί του ευρώ- στην πραγματικότητα θα αύξανε την εθνική τους κυριαρχία. Θα υπάρξει οικονομική οδύνη αν οι έλληνες παραμείνουν στο ευρώ, θα υπάρξει οικονομική οδύνη και αν το εγκαταλείψουν. Οι πολιτικές συνέπειες της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας εν όψει αυτής της οδύνης θα μπορούσαν εύκολα να είναι ανατρεπτικές. Η χρεοκοπία, αν και οδυνηρή για την Ελλάδα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι λιγότερο οδυνηρή από την εναλλακτική λύση.

Το δίλημμα της Γερμανίας

Οι Γερμανοί βρίσκονται σε δίλημμα. Από τη μια πλευρά, η Γερμανία είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που θα «άντεχε» μια γενική λιτότητα σε προβληματικές χώρες και την μείωση της ζήτησης που θα συνεπάγονταν κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ανεχτεί την ελληνικού τύπου αδιαφορία στην δημοσιονομική σύνεση.

Η Γερμανία πρέπει να έχει μια δομημένη λύση που σε κάποιον βαθμό διατηρεί τη ζήτηση σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία. Πρέπει να δείξουν ότι υπάρχουν συνέπειες για τη μη συμμόρφωση στην ελεγχόμενη διαχείριση του χρέους χωρίς χρεοκοπία. Πάνω απ’ όλα, οι γερμανοί πρέπει να διατηρήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να απολαύσουν μια ευρωπαϊκή ελεύθερη ζώνη εμπορίου. Έτσι, υπάρχει μια ένταση μεταξύ της διατήρησης του συστήματος και της επιβολής πειθαρχίας.

Η πρόταση της Γερμανίας ανέβασε δραματικά το «στοίχημα» της κρίσης χρέους. Ακόμα και αν απλώς υποχωρήσει, ο ελληνικός λαός θυμήθηκε ότι αυτό που «παίζεται» είναι η ελληνική δημοκρατία. Αν και η Ελλάδα δανείστηκε ασυλλόγιστα, αν το τίμημα αυτής της συμπεριφοράς είναι η υποταγή σε κάποιον μη εκλεγμένο επίτροπο, το τίμημα δεν θα αποτελούσε πρόκληση μόνο για τις ελληνικές αρχές, αλλά θα δημιουργούσε μια νέα κρίση στην Ευρώπη.

Αυτή η κρίση θα ήταν πολιτική. Στη νέα κρίση, τα ζητήματα κρατικού χρέους θα μετατρέπονταν σε απειλές για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία. Και δεδομένου ότι η Γερμανία υπήρξε ο ιστορικός εφιάλτης για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, και δεδομένου ότι η Γερμανία προσπαθεί να περάσει τη «γραμμή» αν χρωστάς πολλά και οι πιστωτές σου δεν σε εμπιστεύονται χάνεις το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού στα σημαντικότερα θέματα, το αποτέλεσμα θα ήταν εκρηκτικό. Παράλληλα όμως θα ήταν το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η Γερμανία.

Η Γερμανία χρειάζεται να έχει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην Ευρώπη. Η Γερμανία χρειάζεται επίσης να έχει ισχυρή ζήτηση στην Ευρώπη. Η Γερμανία επίσης θέλει να υπάρχει σύνεση στις πρακτικές δανεισμού. Και η Γερμανία δεν πρέπει να δει μια επιστροφή στα αντιγερμανικά αισθήματα προηγούμενων εποχών. Κατά μια έννοια, το πρόβλημα είναι η Ελλάδα. Ολο και περισσότερο, όμως, το πρόβλημα γίνεται η Γερμανία.

Πόσο μακριά είναι πρόθυμοι να το «τραβήξουν» οι γερμανοί και κατά πόσο καταλαβαίνουν πραγματικά τα εθνικά τους συμφέροντα; Ολο και περισσότερο, η κρίση σταματά να είναι ελληνική ή ιταλική. Είναι μια κρίση του ρόλου που θα παίξει η Γερμανία στην Ευρώπη μελλοντικά. Οι γερμανοί έχουν πολλά «χαρτιά» στα χέρια τους και αυτό είναι το πρόβλημά τους: με τόσες επιλογές, πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις –κάτι που δεν θα είναι εύκολο για την μεταπολεμική Γερμανία.Ξερή, χωρίς την παραμικρή ταλάντευση ήταν η δήλωση της Μέρκελ για την Ελλάδα: «Αλλαγή του προγράμματος δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει»! Τελεία και παύλα. Εντυπωσιάστηκε ακόμη και η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» από την άκαμπτη στάση της. «Παρά τις δραματικές εικόνες από την Αθήνα, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέκλεισε διορθώσεις στις υποχρεώσεις της Ελλάδας» σημείωνε χθες στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της.

Εντελώς διαφορετική ήταν η γραμμή του προέδρου των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Επιτέλους, αυτό το πακέτο μέτρων λιτότητας πρέπει να είναι το τελευταίο που απαιτούμε από τον ελληνικό πληθυσμό» τόνισε αγανακτισμένος, ζητώντας την κατάρτιση ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της νότιας Ευρώπης διάρκειας είκοσι έως τριάντα ετών.

Πολύ πιο αυστηρός στις εκτιμήσεις του αναφορικά με τις ευθύνες της Ευρώπης στο ελληνικό πρόβλημα ήταν ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Χαρακτήρισε «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» εναντίον της Ελλάδας τα νέα μέτρα και υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή συνιστά «αποτυχία της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης». Προέβλεψε δε ότι τα μέτρα αυτά θα αποτύχουν, τονίζοντας ότι «οι πάντες γνωρίζουν πως δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και πως η Ελλάδα ποτέ δεν θα πετύχει τα αποτελέσματα που αναμένονται από αυτήν». Δεν υπάρχει και κανένας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος να πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να τα εφαρμόσει η Ελλάδα ή -ακόμη χειρότερα- αν τα εφαρμόσει θα λυθούν τα προβλήματά της.

«Η έγκριση του τελευταίου πακέτου λιτότητας από το κοινοβούλιο στην Αθήνα δίνει στην Αθήνα μια παύση για να πάρει μια ανάσα, τίποτα περισσότερο» τονίζεται ευθύς εξαρχής σε πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Αποκαρδιωτική και η προσθήκη: «Ακόμη και αν γινόταν κατορθωτή η εφαρμογή των νόμων (σ.σ. που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο), δεν θα ήταν σίγουρη η αποτροπή της χρεοκοπίας του κράτους».

Την ίδια ουσιαστικά γνώμη έχει και η ισπανική «Ελ Παΐς» σε χθεσινό κύριο άρθρο της, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις, γιατί οι απαιτήσεις στις οποίες την έχουν υποβάλει επιδεινώνουν την άβυσσο της ύφεσης στην οποία έχει πέσει, πράγμα το οποίο με τη σειρά του βυθίζει βαθύτερα το έλλειμμα της χώρας».

Πολλά γαλλικά έντυπα πάντως αγανακτούν ολοένα και περισσότερο με τη συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας.

«Η ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Ελλάδα έχει προσλάβει απεχθή μορφή: εγκαθίδρυση ταπεινωτικού ελέγχου των κρατικών λογαριασμών, προφανή περιφρόνηση της κυριαρχίας του ελληνικού έθνους, ειδικά από τη Γερμανία» γράφει η «Λιμπερασιόν». Ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Τελικά, οι περισσότεροι ειδικοί δεν πιστεύουν στις ευρωπαϊκές θεραπείες που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση και ως εκ τούτου οξύνει εν κατακλείδι την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία ήδη είναι πολύ σοβαρή. Σήμερα είναι οι πολίτες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των πιο φτωχών και αδύναμων, αυτοί που πληρώνουν το αντίτιμο. Για πόσο καιρό ακόμη θα αποδέχονται το απαράδεκτο;» αναρωτιέται.

«Είναι απίστευτο ότι οι ηγέτες της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε εσωτερική υποτίμηση προκειμένου να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας τους. Αυτή είναι η πιο κτηνώδης λύση σε ό,τι αφορά τον λαό» γράφει το επίσης γαλλικό περιοδικό «Μαριάν».

Πικρία εκφράζει και η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» για το κατάντημα όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. «Η Αθήνα στις φλόγες, το κοινοβούλιο εγκρίνει το πακέτο περικοπών και θυσιών, οι αγορές χειροκροτούν. Και ο λαός, ρωτάμε όλοι μας, και οι πολίτες; Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή νέα τάξη μπορεί να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητα από τη συγκατάθεση της κοινής γνώμης. Η Ευρώπη παρουσιάζει τον εαυτό της σαν μια μεγάλη τράπεζα...» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ - Διακυβεύεται η δημοκρατία

ΑΝΗΣΥΧΟΣ ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για τις γενικότερες επιπτώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. «Είναι δύο χρόνια τώρα που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες προφασίζονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα και της επιβάλλουν όλο και πιο σκληρά σχέδια λιτότητας. Η κοινωνία υποφέρει. Είναι όμως και η δημοκρατία που διακυβεύεται» δήλωσε στο κανάλι BFM TV. Για «ένα από τα μεγαλύτερα, τα πιο επικίνδυνα πολιτικά και οικονομικά πειράματα που έχουν γίνει ποτέ σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα» και για «απαξίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στα μάτια των ψηφοφόρων» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», προσθέτοντας ότι «έχει διογκωθεί η έχθρα εναντίον της ΕΕ γενικά και της Γερμανίας ειδικότερα».

  • Η αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο θα φέρει και αλλαγή των συνόρων της FYROM
Τα αλβανικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου και της FYROM, τίθενται κατά της αμοιβαίας ανταλλαγής των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, μιας αλλαγής οι συνέπειες της οποίας, θα ήταν μεγάλες για όλους και οπωσδήποτε σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην FYROM.

Υποστηρίζουν την διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων μέχρι την ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Συμφωνούμε με τη θέση, ότι η αλλαγή των συνόρων, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και επιμένουμε στην άποψη ότι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν μέχρι την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου τους διεθνείς μηχανισμούς, ΟΗΕ, ΕΕ και του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο Μπουγιάρ Οσμάνι εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI) των Σκοπίων.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η ‘Αλβανική Δημοκρατική Αναγέννηση’- RDK, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών – PDSH δεν θέλησε να σχολιάσει αυτές τις υποθέσεις.

Το RDK τίθεται κατά της βίαιης αλλαγής των συνόρων, γιατί αυτή η αλλαγή θα ανοίξει το ‘κουτί της Πανδώρας’ στο σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων.

Ωστόσο, αλβανικός πολιτικός παράγοντας στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να εκπλαγεί αν οι αποφάσεις ισχυρών παραγόντων επιβάλλουν την αλλαγή των συνόρων χωρίς να βλάψουν τα αλβανικά συμφέροντα.

«Επομένως, δεν υπάρχει χρόνος για ριζοσπαστικές προφορικές δηλώσεις, αλλά ο χρόνος αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την επίλυση των σημερινών προβλημάτων, τα οποία, τελικά, θα διευθετηθούν στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής προοπτικής και της ενσωμάτωσης τους σε αυτήν, και τώρα πρέπει θα καταπολεμηθούν τα εγκληματικά αυτά φαινόμενα, με τη βοήθεια του κράτους δικαίου σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αλβανικής Δημοκρατικής Αναγέννησης, Αρμίρ Ραμαντάνι.

Επιπρόσθετα το κόμμα του Κοσσυφοπεδίου RDK, αναμένει από τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, να αποκαταστήσουν την πλήρη κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο, εκεί που το Βελιγράδι έχει ακόμη δικές του δομές, όπως γίνεται και στην περίπτωση της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

Μια μέρα νωρίτερα σε στήλη της εφημερίδας ‘Λάιμ’ ο Τζαβίτ Χαλίτι, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου- που το επιβεβαίωσαν τα ανώτερα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος- έγραψε ότι αν οι Σέρβοι κατέβουν μέχρι τη Μιτρόβιτσα Κοσόβσκα, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα είναι ικανοποιημένοι με την αποδοχή μόνον του Πρέσεβο, αλλά θα απαιτήσουν την ιστορική ενότητα του πρώην βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου που είχε πρωτεύουσα τα Σκόπια.

«Νομίζω ότι η αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και με αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας (κάτι το οποίο δρομολογείται) θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και το Κοσσυφοπέδιο θα απαιτήσει θα ταυτιστεί με τα όρια του παλαιού βιλαετίου που είχε πρωτεύουσα τα Σκόπια».

Αυτή η άποψη του Χαλίτι, περί αποκατάστασης του ιστορικού βιλαετίου με πρωτεύουσα τα Σκόπια, συμπίπτει με τις απόψεις του προέδρου του Συνδέσμου Βετεράνων Πολέμου του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK), Φαζλί Βελίου, ο οποίος δηλώνει ότι όποια αλλαγή συνόρων του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει αλλαγές που σήμερα είναι αδιανόητες.

Για πολλούς λόγους, οι άνθρωποι τρέφουμε μια αντιπάθεια για τη CIA και γενικά για τις μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών. Ο βασικός λόγος είναι ότι, ενώ τα μέλη των υπηρεσιών αυτών υποτίθεται ότι «μάχονται» για να προστατεύουν τους πολίτες από τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς εχθρούς, στην πραγματικότητα δρουν σε καθεστώς παρανομίας, αφού δεν υπολογίζουν ούτε τις δημοκρατικές διαδικασίες ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία συχνά –σχεδόν επί μονίμου βάσεως– παραβιάζουν για να φέρουν εις πέρας τις «εθνικές» τους αποστολές.

Η Ελλάδα και η Κύπρος υπέφεραν από τη δράση της CIA και των πρακτόρων της, αρκετοί εκ των οποίων ήταν ελληνικής καταγωγής. Κατά τη γνώμη μου, ο χειρότερος όλων ήταν ο Γκας Λάσκαρης Αβρακώτος, ο οποίος φέρει σοβαρότατη ευθύνη για τα πραξικοπήματα του 1967 και του 1974, ασχέτως εάν τα έγγραφα που αποδεικνύουν το ρόλο του δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Άλλωστε, ο ίδιος ουδέποτε έκρυψε τη δράση του και κόμπαζε, μάλιστα, πως κυβερνούσε την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου καριέρας είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικούς Ελληνοαμερικανούς πράκτορες της CIA, οι οποίοι ομολογώ πως μου προκαλούν και σήμερα φρίκη. Ένας απ’ αυτούς, που έδρασε και στη Λευκωσία, δεν έκρυβε καν το μίσος του, επειδή στο αρρωστημένο του μυαλό είχε «κολλήσει» η ιδέα πως την Ελλάδα και την Κύπρο κυβερνούν οι κομουνιστές. Βασικά, είναι άνθρωποι χωρίς αισθήματα, παρά μόνο για το επάγγελμά τους. Όταν τους μιλάς για Δημοκρατία είναι σαν να τους χτυπάς το κεφάλι με σίδερο. Έτσι αντιδρούν.

Όταν γνώρισα τον Τζον Κυριάκου, τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα που κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση επειδή κατήγγειλε τις μεθόδους βασανισμού στο Γκουντάναμο και σε άλλες φυλακές που διοικεί η CIA, χρειάστηκα λίγα λεπτά για να συνέλθω από την έκπληξη. Μιλούσε με πάθος για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να κατηγορεί την υπηρεσία του ή τις ΗΠΑ. Πιστεύει βασικά ότι Αμερική και Δημοκρατία είναι έννοιες και ιδέες ταυτόσημες.

Το αμερικανικό κράτος κατηγορεί τον Κυριάκου ότι έδωσε σε δημοσιογράφους τα ονόματα συναδέλφων του, οι οποίοι βασάνιζαν κρατουμένους που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ακόμη κι αν έδωσε τα ονόματα –πράγμα που μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται–, αυτά δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.

Το τραγικό της υπόθεσης αυτής, το οποίο πιστεύω ότι θα αναδειχτεί στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί στην πολιτεία της Βιρτζίνια, είναι πως οι βασανιστές δεν θα τιμωρηθούν ποτέ για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα τιμωρηθούν που σακάτεψαν συνανθρώπους τους. Δεν θα πληρώσουν για το γεγονός ότι έκαναν τα χειρότερα βασανιστήρια – όπως το βασανιστήριο του «πνιγμού» που είχε χρησιμοποιηθεί και εναντίον του ήρωα Αλέξανδρου Παναγούλη. Άραγε ποιος εκπαίδευσε τους Έλληνες βασανιστές; Και υπάρχει πιθανότητα να κλειστεί στη φυλακή ο άνθρωπος που αποκάλυψε ότι το δίδυμο Μπους - Τσέινι παραβίασε τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τον οποίο χρησιμοποιεί για να επεμβαίνει σε ξένες χώρες;

Ο Κυριάκου, αν και για πολλά χρόνια βρισκόταν στην «άλλη πλευρά», με τις πράξεις του απέδειξε ότι ο συν-Άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα συμφέροντα κρατών και ιδεολογιών. 

Mιχάλης Ιγνατίου
mignatiou@aol.com
twitter: @mignatiou


Με κριτικό μάτι βλέπει τώρα την «Αραβική Άνοιξη» και ο σημαντικότερος σύγχρονος ποιητής του αραβικού κόσμου, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη επιβολή θρησκευτικής – ισλαμιστικής δικτατορίας στις «απελευθερωμένες» χώρες!

Ο Ali Hamid Said Esber, γνωστός ως «Άδωνις», είναι ο πιο διάσημος ποιητής του αραβικού κόσμου. Γεννήθηκε στη Συρία το 1930. Παρά την προχωρημένη ηλικία του συνεχίζει την λογοτεχνική του δραστηριότητα εκδίδοντας διάφορα περιοδικά.

Ο Άδωνις υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της «αραβικής άνοιξης». Έγραψε ενθουσιώδη ποιήματα για τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Τον περασμένο Ιούνιο δημοσίευσε στην εφημερίδα Es Sefir του Λιβάνου μια ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Άσαντ, με την οποία ζητούσε αλλαγή του καθεστώτος «ασφαλείας που στηρίζεται στη βία» και προέβλεπε πως αν δεν προχωρήσουν προς τον εκδημοκρατισμό η χώρα θα μετατραπεί σε Κόλαση.

Ένα χρόνο μετά ο ποιητής φαίνεται απογοητευμένος από τον απολογισμό της αραβικής άνοιξης. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian (27 Ιανουαρίου) αναφέρει:

«Οι νέοι που δημιούργησαν την άνοιξη δεν μιμούνται για πρώτη φορά τη Δύση. Αυτοί που γεύονται τους καρπούς της άνοιξης είναι οι Ισλαμιστές, οι έμποροι και οι Αμερικάνοι. Φυσικά υπάρχουν δυνατότητες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε θετικό απολογισμό. Κοιτάξτε τι συνέβη στην Τυνησία. Σήμερα η διακυβέρνηση είναι πιο οπισθοδρομική από αυτήν του Μπουργκίμπα. Την εποχή του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα η Τυνησία ήταν κοσμική χώρα, τώρα διοικείται από Ισλαμιστές».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil υποστηρίζει επίσης ότι η αραβική άνοιξη είναι μια ιστορική οπισθοδρόμηση.

Μπορεί, όπως λέει, η στρατιωτική δικτατορία να ελέγχει τη σκέψη, η θρησκευτική δικτατορία, όμως, ελέγχει εκτός από τη σκέψη, το σώμα, τη γλώσσα ακόμα και την καθημερινή ζωή. Είναι μια ολοκληρωτική δικτατορία.

Τονίζει, επίσης, ότι κανένας λαός δεν μπορεί να αγωνιστεί για την ελευθερία του ζητώντας βοήθεια από τους ξένους.

Ο Άδωνις αναφερόμενος σε αυτά που συμβαίνουν στη Συρία είναι κατηγορηματικός:

«Δεν υπάρχει γενικευμένη εξέγερση στη Συρία. Ο ξεσηκωμός περιορίζεται στη Χάμα, Χούμους, στα σύνορα της Τουρκίας. Απόλυτη ηρεμία επικρατεί στη Δαμασκό, τη Λαττάκεια και το Χαλέπι. Όσο για τον ανεξάρτητο στρατό της Συρίας είναι μια σκέτη προπαγάνδα. Αν πράγματι ανώτεροι αξιωματικοί είχαν εγκαταλείψει το καθεστώς, αυτό θα είχε ήδη καταρρεύσει».

Καταλήγοντας ο ποιητής επισημαίνει: «Ο Μωχαμάντ Αλί Πασά ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό της Αιγύπτου πριν από διακόσια χρόνια. Τώρα οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί κλείνουν ξανά τις πόρτες. Είναι φασίστες, γνωστοί φασίστες. Δεν υπάρχει ήπιο Ισλάμ. Υπάρχουν ήπιοι Μουσουλμάνοι. Εάν η Δύση χρειάζεται ένα ήπιο Ισλάμ ας ξεκινήσει πρώτα από τη Σαουδική Αραβία. Είμαι κάθετα αντίθετος με την πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ και η Δύση στον αραβικό κόσμο. Καλύτερα να χαθώ παρά να έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με τη θρησκευτική δικτατορία».

Σοφά λόγια ενός διανοούμενου που μας δίνουν μια εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην γειτονιά μας.

Η ώρα της παγκόσμιας διακυβέρνησης την οποία διατυμπανίζει ο Κίσινγκερ φαίνεται ότι πλησιάζει.
Όταν πτώχευσε η Αργεντινή το 2002 είχε ύφεση 14,7%.Η Ελλάδα με τα νέα μέτρα λιτότητας θα φθάσει αλλά ενδεχομένως και θα ξεπεράσει το επίπεδο της Αργεντινής.

Αυτά δηλώνει ο οικονομολόγος Uri Dadush,την ίδια ώρα που το πρακτορείο Reuters σε ανάλυση του επισημαίνει ότι η 5η συνεχιζόμενη χρονιά ύφεσης που διανύει η Ελλάδα ίσως είναι ένα από τα χειρότερα ρεκόρ βαθιάς ύφεσης της σύγχρονης ιστορίας.

Η Ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% το 2011, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία εκτινάχθηκε στο 20% από 7,7% που ήταν το 2008.

Η προοπτική για τον μέσο Έλληνα είναι φρικτή, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters. Κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δει να μειώνονται στο μισό οι μισθοί τους, ενώ σύνταξη πριν από τα 65 είναι πια μακρινό όνειρο για εκείνους, που ακόμα εργάζονται. Ζευγάρια με παιδιά αναγκάζονται να ζήσουν με τους γονείς τους για να κάνουν οικονομία. Και σε όλη την Ελλάδα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, αφού έχουν εγκλωβιστεί στο θανατηφόρο σπιράλ - συνταγή της τρόικας και φυσικά της κυβέρνησης τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του Λ. Παπαδήμου.  • Οι δύο δρόμοι της Ελλάδας και η υποκρισία της Ευρώπης. Γιατί οι Μέρκελ, Σαρκοζί ζουν σε άλλο πλανήτη, την ώρα που η ελληνική κοινωνία διαλύεται

Άρθρο που ξεμπροστιάζει τον στρουθοκαμηλισμό της Γερμανίας σε σχέση με το "ελληνικό πρόβλημα" δημοσιεύει το Business Insider, καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει τώρα πολιτική, πριν οδηγηθεί η ευρωζώνη στην καταστροφή.

Το άρθρο του τιτλοφορείται "Αγαπητή Ευρώπη: Βγάλτε τα κεφάλια από την άμμο και ρίξτε μια ματιά στην Ελλάδα".

Χρησιμοποιώντας στοιχεία και με απλά και ισχυρά επιχειρήματα, ο αρθρογράφος του Business Insider, Henry Blodget αποδεικνύει ότι το φάρμακο της Ευρώπης για την Ελλάδα έγινε φαρμάκι που δηλητηρίασε την οικονομία και την κοινωνία της.

"Έχουμε μια ερώτηση για την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί και όλους όσους προσποιούνται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή λιτότητα. Έχετε δει τι γίνετε στην Ελλάδα πρόσφατα;" αναρωτιέται ο αρθρογράφος και παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία για την καταστροφή που έχει συντελεστεί στη χώρα μας την εποχή του μνημονίου:

*Το ΑΕΠ της χώρας καταγράφει πτώση 7% το 2011 σε σχέση με το 2010

*Το 1/4 των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο από το 2009

*Οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

*Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο μισό του 2011

*Περίπου το 50% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι

*Οι Έλληνες έχουν αποσύρει το 1/3 των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

H αλήθεια για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με το Business Insider, η ελληνική οικονομία στην κυριολεξία καταστρέφεται και δεν είναι δυνατόν ένα ακόμα πακέτο μέτρων λιτότητας να διορθώσει την κατάσταση.

"Κα Μέρκελ και κ. Σαρκοζί σε ποιον πλανήτη ζείτε;" ρωτά ο αρθρογράφος και συνεχίζει:

"Το βασικό πρόβλημα με την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που δεν έχουν τη δύναμη και την ανάπτυξη της Γερμανίας, είναι ότι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα με αυτή. Όταν μια χώρα έχει το δικό της νόμισμα, μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό".

Το Business Insider σημειώνει ότι λόγω του κοινού νομίσματος, η μόνη εναλλακτική είναι η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή το "ψαλίδι" σε μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας (δηλαδή η λιτότητα).

Οι δύο δρόμοι

"Βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της εναλλακτικής. Η οικονομία καταρρέει και η αναρχία απειλεί τη χώρα", σημειώνει ο αρθρoγράφος, ο οποίος υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι:

1. Η Ελλάδα βγαίνει από την Ευρωζώνη και επιστρέφει στη δραχμή

2. Η Γερμανία να επιδοτήσει τα ελλείμματα και να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο πρώτος δρόμος, στον οποίο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, πορεύεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, θα καταστρέψει τη χώρα μας και δεν θα βοηθήσει την ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα θα προκαλέσει ντόμινο, το οποίο αυτή τη στιγμή μοιάζει αναπόφευκτο.

Η δεύτερη απάντηση στην κρίση, το να χρηματοδοτήσει η Γερμανία την Ελλάδα με περισσότερη ένταση, μοιάζει ανεδαφική, αλλά έχει ξαναγίνει και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν!

Όπως αναφέρει o Business Insider, οι πλούσιοι Γερμανοί, ήδη χρηματοδοτούν τους φτωχότερους της Ανατολικής Γερμανίας. Επίσης, οι πλούσιες Πολιτείες στις ΗΠΑ, στηρίζουν τις πιο φτωχές.

Έτσι, αυτό θα μπορούσε να συμβεί και εντός της Ευρωζώνης, μεταξύ των εταίρων.

"Αυτές είναι οι εναλλακτικές σου Ευρώπη. Σταδιακή διάλυση ή μεγαλύτερη ενοποίηση. Πρέπει να διαλέξεις. Στο μεταξύ σταματήστε να υποκρίνεστε ότι η λιτότητα θα λύσει το πρόβλημα. Δεν θα το λύσει και στο μεταξύ θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων επικίνδυνη, χαοτική και μίζερη" καταλήγει ο Henry Blodget.Από χθες το απόγευμα τρέχουν χιλιάδες ειδήσεις για τις καταστροφές στην Αθήνα και την ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέγραψε η πραξικοπηματική κυβέρνηση...

Βαριά θλίψη σαν μαύρο σύννεφο καταπλάκωσε τη χώρα ολόκληρη... και τον ελληνισμό σε ολόκληρη την υφήλιο... Η προδοσία πάντα πονάει...

Η κυβερνητική εξουσία -στα χέρια ανθελλήνων, προδοτών, και μη αιρετών προσώπων, που ελέγχουν και τις αστυνομικές δυνάμεις στρέφοντας τες ενάντια στον ίδιο την Ελληνικό λαό...- είχε καταστρωμένο το σχέδιο της για να υπερψηφιστεί πάση θυσία το κατάπτυστο "μνημονίο 2"...

Εκατομμύρια Έλληνες διαδηλώνουν... αλλά "πρέπει να κατασταλούν" και να πνιγούν οι φωνές τους... για να μην ενοχληθούν οι "ψηφοφόροι"...

Δακρυγόνα και βία ενάντια στον πολίτη που καλείται να υποστεί αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση που σχεδίασαν για όλους εμάς... υποθηκεύοντας τη ζωή, την ελπίδα, το παρών και το μέλλον της χώρας μας...
Έτσι θέλουν, αλλά δεν πρέπει και δε θα να βρουν Έλληνα για να το εφαρμόσουν πάνω του!!!

Για μια ακόμη φορά φροντίζουν να λεηλατήσουν και να κάψουν -"οι βαλτοί" κουκουλοφόροι και μισθοφόροι- ώστε η αξιοθρήνητη κατάσταση της "βαλτής" κυβέρνησης που φροντίζει τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των "κρυφών σχεδιαστών" να εκτελέσει το "ευάρεστο" έργο της...

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σχέδιο είναι οργανωμένο... Ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί όλη η βρώμα που σχεδίασαν για να παγιδεύσουν την Ελλάδα...
Αλλά ο Έλληνας ακόμη ζει!

Κανείς από τους πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες δεν νοιάζεται για το γεγονός πως εδώ και 2 χρόνια έχει αμέτρητες φορές καταπατηθεί το σύνταγμα της χώρας... Έχουν φροντίσει να μην έχουν να λογοδοτήσουν στον "κυρίαρχο λαό" για κανένα από τα εγκλήματα τους...

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει... Δεν υπάρχει εδώ και μήνες ελληνικό κράτος...

Έχουμε μια αξιοθρήνητη κατάντια...

Όλοι πλέον γνωρίζουμε! Όλοι βλέπουμε και κατανοούμε τις προδοσίες! Και την προπαγάνδα που εφαρμόζεται για το διασυρμό και τον εξευτελισμό της χώρας μας!

Όμως ως εδώ!...

Αυτές οι ίδιες οι πράξεις τους θα γίνουν το μπαρούτι που θα τινάξει στον αέρα ολόκληρο αυτό το σαθρό οικοδόμημα της ντροπής!
Θα χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα!

Θα συνεχίσουν να μας λένε ψέματα...
Θα συνεχίσουν να παίζουν το κουκλοθέατρο του παραλόγου...
Θα συνεχίσουν τις δολιότητες και τις μηχανορραφίες τους...
Όμως δεν θα είναι κανείς εκεί για να τους δίνει σημασία...

Ο κάθε Έλληνας οφείλει να μείνει πιστός στην ελληνικότητα του!
Δεν οφείλει ούτε στιγμή υπακοής στα "θέλω" μιας πραξικοματικής κυβέρνησης που επιβάλει στους πολίτες την καταστροφή προκειμένου να σωθούν τα αφεντικά τους και οι τραπεζοκαρχαρίες...

Ειρηνική αντίσταση!
Ανθρωπιά!
Αλληλεγγύη από Έλληνα σε Έλληνα!

Κοιτάξτε ο ένας τον άλλο μέσα τα μάτια.
Ξαναβρείτε την ελληνική Ψυχή και το ηρωικό ελληνικό Πνεύμα!

Πετάξτε από πάνω σας κάθε μικροσυμφέρον και βγάλτε μπροστά τις αξίες σας!
Αρνηθείτε την υπακοή σε ένα σύστημα που ήρθε να λεηλατήσει και να καταστρέψει!

Αντί να αγωνιάτε πως θα πληρώσετε κάθε νέο δυσβάσταχτο φόρο και χαράτσι που ζητούν "κυβερνήτες της πραξικόπημα-Δημοκρατίας"...
Θυμηθείτε... πως τα χρήματα αυτά δεν είναι για την Ελλάδα...
Δεν είναι για τον Έλληνα και το μέλλον των παιδιών της Ελλάδας...!
Μην τους χαρίζεται τον κόπο σας!

Στραφείτε στη συν-δημιουργία!

"Εκείνοι" έχουν σχέδια μόνον για την καταστροφή!
Εγώ κι εσύ!- είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε στην πράξη!
Αναλάβετε την ευθύνη για τη ζωή σας και αρχίσετε να δημιουργείτε στον τόπο σας!
Δημιουργήστε παρέες παρέες!

Χαμογελάστε! Και προσφέρετε χαμόγελο γύρω σας! Σε κάθε ευκαιρία!

Όχι δεν υπάρχει λόγος να σκύψουμε κι άλλο περιμένοντας και υπακούοντας στις "βουλές" τους!
Δεν υπάρχει λόγος για στενοχώρια- αυτοί έπαιξαν το φινάλε στην παράσταση τους...

Γελάστε με την καρδιά σας βλέποντας αυτό το παράλογο θέατρο που μόνο κατάθλιψη και πόνο μοιράζει!
Καμία αλλαγή και τίποτε καλύτερο δεν είναι ικανοί να προσφέρουν!
Οι μέρες τους είναι μετρημένες!
Δεν χρειάζεται πλέον να "αγοράζετε εισιτήρια" για την παράσταση αυτή!

Κρατήστε τις δυνάμεις σας και την ενέργεια σας! Χρειάζονται στην απελευθέρωση της χώρας μας!
Η Ελλάδα δεν είχε ελευθερωθεί ποτέ... ούτε το 1821, ούτε το ΄40... ούτε με το Πολυτεχνείο!
Το ελεύθερο ελληνικό Πνεύμα παρέμενε σκλαβωμένο για αιώνες!
Τώρα-Σήμερα! Στις μέρες μας καλούμαστε να το ελευθερώσουμε!

Καλούμαστε να γίνουμε πάλι ο Φάρος που θα φωτίσει τον κόσμο ολόκληρο!
Καλούμαστε με τις πράξεις μας να διδάξουμε τι θα πει ελεύθερο δημιουργικό Πνεύμα!
Εμείς θα γίνουμε το παράδειγμα για να ξηλωθεί αυτό το απάνθρωπο "σύστημα" από χώρα σε χώρα!

Όχι- δε χρειάζεται να διαδηλώσουμε πια την αντίθεση μας με τα όσα πράττουν αυτοί οι λίγοι καταχραστές! (Κανείς μας δε συμφωνεί κι αυτό είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ!)
Έτσι κι αλλιώς δεν τους ενδιαφέρει...
Ότι και να λέμε ΕΜΕΙΣ τα εκατομμύρια, εκείνοι θα μένουν πιστές μαριονέτες των αόρατων και ορατών συμφερόντων που δεν επιθυμούν μια Ελλάδα δυνατή και ακμαία!

Δεν έχουμε λόγο να ασχολούμαστε πια μαζί τους...
ΕΜΕΙΣ είμαστε οι ΕΛΛΗΝΕΣ, εμείς είμαστε ο κυρίαρχος λαός!
Γυρίστε τους την πλάτη, αδιαφορίστε στις "σειρήνες" του κάθε τοπικού ή κρατικού λαμόγιου –
ΌΧΙ δεν είμαστε υπήκοοι αυτού του ξεπουλημένου κουκλοθέατρου!
Πάρτε τους τη βάση κάτω από τα πόδια τους:
Ανόρθωσε την πλάτη σου.
Μην τους Επιτρέπεις να πατούν πάνω σου!

Πάνω σου στέκονται- Αν πάψεις να τους υπομένεις και να τους βαστάζεις θα γκρεμιστούν...

Θα γκρεμιστεί το σάπιο τους κατασκεύασμα!
Δε χρειάζεται να τους βρίσεις, να τους χτυπήσεις, να φωνάξεις, να χτυπήσεις ή να χτυπηθείς...
Πάρε απλά πίσω την αξιοπρέπεια σου και μη συμβιβάζεσαι με το ψέμα και το ψεύτικο!

Δε χρωστάμε ΤΙΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ!
Αυτοί τα έφαγαν αυτοί να πληρώσουν!

Χρωστάμε μόνον φτερά στην ψυχή μας να δώσουμε!
Να κάνουμε τα πάντα για να γίνουν τα όνειρα της καρδιάς μας πραγματικότητα!
Να γίνει η Ελλάδα μας τόπος αγάπης, αλληλεγγύης και δημιουργικότητας!
Χώρος ύψιστης προσφοράς, έμπρακτης φιλοσοφίας, , επιστήμης και ευζειν!

Έχουμε τα ΠΑΝΤΑ!
Τα ιερά εδάφη μας, το νερά, τις θάλασσες και τον ήλιο!
Έχουμε την αθάνατη Ελληνική ψυχή!
Έχουμε χιλιάδες άξιους ανθρώπους!
Έχουμε τις γνώσεις, και την τεχνογνωσία να κάνουμε θαύματα!
Δημιουργείστε! Τίποτε από όλα αυτά δεν τους ανήκει!
Δεν είναι ιδιοκτήτες μας. Δεν είναι ιδιοκτήτες της χώρας για να έχουν δικαίωμα να την υποθηκεύουν!
Εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες της Ελλάδας κι εμείς ποτέ δεν υπογράψαμε τίποτε!
ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ!

Φυτέψτε όνειρα και οράματα που να δίνουν χαρά και χαμόγελα στους γύρω σας και κάντε τα πάντα για να γίνουν πραγματικότητα!
Μη σταματάτε πουθενά!
Με αγάπη και ομόνοια θα χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει!
Δεν πήραν και δεν θα πάρουν τίποτε γιατί δεν είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες!
Χαρτιά υπογράφουν και μόνοι τους κανονίζουν "υποσχέσεις"!
Αλλά... "Μολων Λαβέ!"

Κάντε την οργή και το θυμό κινητήριο δύναμη για νέες δημιουργίες, νέα σχέδια!
Κι αρχίστε από τα πιο απλά!

"Χρωστώ γαλήνη στην καρδιά μου και χαμόγελα στους γύρω μου!
Κρατώ με πίστη στο όνειρο μου και πιστεύω στην Ελλάδα και τους Έλληνες!"

Με τούτο προχωρώ στη ζωή μου και γίνομαι αφέντης του εαυτού μου!
Με αγαπημένες παρέες χτίζω ξανά τη γειτονιά μου!
Κάνω την εργασία μου υπηρεσία και όλοι μαζί- χαρούμενα κι απλά- ζούμε το όνειρό μας!"

Κλείστε τις τηλεοράσεις κι ανοίξτε τις ελληνικές καρδιές σας!
Μυήστε κι άλλους!
Μοιραστείτε σχέδια και οράματα και εργαστείτε να γίνουν αληθινά!

Η ΝΙΚΗ είναι δικοί μας!
Όπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:
* Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μιαν Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.

* Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου [προς Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις], που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.

* Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

* Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και το Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε «μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».

Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.

Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του.

Αντώνης Σαμαράς
Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας


Σε αντίποινα του εμπάργκο που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, η κυβέρνηση της Τεχεράνης σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες εκ των οποίων και η Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που δάνειζε στις χώρες της Μεσογείου επί πιστώσει και μάλιστα, οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές πετρελαίου της ΕΕ.

Η λίστα με τις χώρες:

  • Ελλάδα
  • Ιταλία
  • Ισπανία
  • Πορτογαλία
  • Γαλλία
  • Ολλανδία
Το Ιράν διέψευσε τις φήμες που έφεραν την Τεχεράνη να διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες.

«Διαψεύδουμε το δημοσίευμα… Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Reuters.

Νωρίτερα, το αγγλόφωνο, κρατικό δίκτυο Press TV ανακοίνωσε ότι το Ιράν σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, μια εκ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η απόφαση ήλθε ως αντίποινα των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στην Τεχεράνη. Το πάγωμα των εξαγωγών πετρελαίου αφορούσε επίσης Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα Ελληνικά Πετρέλαια δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση γι' αυτήν την εξέλιξη. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι οι ανάγκες καυσίμων θα καλυφθούν από εναλλακτικές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει άμεση αναταραχή εξαιτίας της διακοπής του ιρανικού πετρελαίου, προσδιορίζοντας ότι διαθέτει επάρκεια προσφοράς 120 ημερών.

Η τιμή του πετρελαίου αντιδρά ανοδικά και αυτή την ώρα το συμβόλαιο Μαρτίου κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 6 μηνών, με άνοδο 1,35% στα 102,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Χώρα λέγεται Ελλάδα.

Είναι η δική μας Χώρα.

Η Πατρίδα μας...

Από το βράδυ της Κυριακής είναι μια Χώρα Περιορισμένης Ευθύνης.

Οι Πολίτες αυτής της Χώρας λέγονται Έλληνες.

Είναι Άνθρωποι.

Σήμερα είναι άνθρωποι μερικής ζωής.

Σήμερα ανήκουν στην κατηγορία "σκουπίδια".

Αυτή η Πατρίδα κι αυτοί οι Άνθρωποι στοχοποιήθηκαν από ξένους και εγχώριους Νεοφιλελεύθερους.

Εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζουν τη λεγόμενη Χρεοκοπία.

Χρεοκοπία εσωτερικού και Χρεοκοπία εξωτερικού.

Η πρώτη επιτεύχθηκε.

Η δεύτερη "τρέχει".

Αυτή η Πατρίδα κι αυτοί οι Άνθρωποι βιώνουν ένα παράδοξο και πρωτόγνωρο Δράμα.

Εδώ και δύο χρόνια βυθίζονται συνεχώς σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και εξάρτηση.

Είναι ο λεγόμενος "Μονόδρομος Σωτηρίας".

Η προχθεσινή μέρα ήταν μιά Ιστορική Μέρα.

Δύο τεντυμπόϋδες κι ένα τσούρμο από κηφήνες, υπέγραψαν κοινή Δήλωση.

Παρέδωσαν Πατρίδα και Ανθρώπους.

Την Κυριακή...12 Φλεβάρη του 2012 ήταν μιά Νέα Μέρα.

Η Κυριακή… 12 Φλεβάρη ήταν μιά Ιστορική Μέρα.

Πατρίδα και Άνθρωποι υπέγραψαν Κοινή Δήλωση.

Δήλωση ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Σε Δρόμους και Πλατείες.

Εργοστάσια και Γειτονιές.

Αυτός είναι ο Δικός Μας Μονόδρομος.