Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

1 Ιουλ 2014

Γράφει η Δήμητρα Αθανασοπούλου

Αν η Ιστορία είναι ένα σφαγείο, όπως είχε πει κάποτε ο Χέγκελ, όπου θανατώνονται πόθοι και αξίες, ενώ βασίλεια, δυναστείες και κοσμοθεωρίες γεννιούνται μόνον για να πεθάνουν, τότε σε τι «μεταφράζεται» ο διακαής, πλην νοσηρός πόθος των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ να βαδίσουν με ευλαβική συνέπεια στα χνάρια της «νεκρής» πλέον Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Οπως όλα δείχνουν, στην αναβίωση του κομματιασμένου οθωμανικού ονείρου -δηλαδή στην επέκταση των Ισλάμ και την επιβολή του νόμου της σαρίας ακόμα και σε τόπους όπου δεν κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο- μέσα από την αναδιαμόρφωση των συνόρων της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης, με έναν από τους βασικούς σταθμούς απόβασης την Ελλάδα.

Οι ιεροί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, αφού κήρυξαν την ίδρυση χαλιφάτου και κάλεσαν τζιχαντιστικές οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο να εκφράσουν την πίστη τους σε αυτό, προχώρησαν στην έκδοση ενός χρονοδιαγράμματος του επεκτατικού πολέμου τους.

Σε έναν κόσμο όπου όλα χαρτογραφούνται... διέρρευσε, φυσικά, και ο χάρτης του ιερού πολέμου, αποκαλύπτοντας τις βλέψεις των ιερών μαχητών για την επιβολή του ισλαμικού νόμου: από την Τουρκία και την Κύπρο, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια θα περάσουν έως και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο του επεκτατικού πολέμου των ισλαμιστών, η χώρας, η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στο πρώτο μέρος του σχεδίου, ενώ η Ιβηρική Χερσόνησος -όπου το ισλαμικό στοιχείο έχει γράψει τη δική του ιστορία για 700 χρόνια, έως τα τέλη του 15ου αιώνα- προβλέπεται να έχει κατακτηθεί έως το 2020.

Ο χάρτης του ιερού πολέμου είχε «κυκλοφορήσει» νωρίτερα από την τούρκικη ιστοσελίδα Son Dakika, η οποία είχε χαρτογραφήσει τις «βλέψεις» του ΙΚΙΛ. Μετά όμως την κήρυξη του χαλιφάτου από τη σουνιτική οργάνωση των οπαδών του «ιερού πολέμου», η οποία έχει μάλιστα αποκηρυχθεί ακόμα και από την Αλ Κάιντα, ο χάρτης του επεκτατικού ιερού πολέμου αποκτά ειδικό βάρος. Η ανακήρυξη δε του ηγέτη του ΙΚΙΛ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντισε σε χαλίφη και ηγέτη όλων των μουσουλμάνων και η αλλαγή ονόματος του ΙΚΙΛ σε Ισλαμικό Κράτος προσδίδουν στον «ιερό επεκτατικό πόλεμο» έναν «πανμουσουλμανικό χαρακτήρα», γεγονός που το καθιστά πιο επικίνδυνο. Αν προσθέσουμε σε αυτό ότι ο νέος χαλίφης που «κάνει τον κόσμο να τρέμει», όπως σχολίαζε το γαλλικό περιοδικό «Marianne», δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκαλείται στο εξής Ιμπραήμ -όνομα του υιού του Μωάμεθ-, έτσι ώστε να συστηθεί ως διάδοχος και προφήτης, τότε αυξάνει τις πιθανότητές του να κάνει τουλάχιστον τον μουσουλμανικό κόσμο να τον «ακολουθήσει» στο «επεκτατικό όραμά του». Είναι άλλωστε ενορχηστρωτής του πρώτου «ιερού πολέμου» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Αν λάβουμε, τέλος, υπόψη τους 5.000 Ευρωπαίους και Βορειοαφρικανούς τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, τότε ο κίνδυνος μεγαλώνει, ιδίως αφού «αυτοί οι σε υπαρξιακή κρίση Ευρωπαίοι και Βορειοαφρικανοί» επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Το χαλιφάτο του 21ου αιώνα -91 χρόνια μετά τη διάλυση του τελευταίου χαλιφάτου, εκείνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- είναι η «νέα απειλή για τον κόσμο», όπως σχολίαζε το γαλλικό περιοδικό «Nouvel Observateur».

Σε αυτό το σημείο ας ορίσουμε τι είναι χαλιφάτο, το οποίο στα αραβικά σημαίνει διαδοχή. Πρόκειται για ένα ισλαμικό κράτος που περιλαμβάνει το σύνολο των μουσουλμάνων πιστών (ουμά), που βασίζεται στον ισλαμικό νόμο (σαρία) και που κυβερνάται από έναν μοναδικό χαλίφη, που θεωρείται διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ.Χαλίφης στη θέση του χαλίφη λοιπόν. Η ατέρμονη επαναλαμβανόμενη φράση του Ιζνογκούντ δεν αφορά αυτή τη φορά φυσικά πρόσωπα αλλά κράτη... Και δεν θα είναι μέρος ακόμα μίας γαλλικής κομεντί, αλλά πιθανόν το επόμενο μεγάλο παγκόσμιο δράμα της ανθρωπότητας.

Ο ΧΑΛΙΦΗΣ ΙΜΠΡΑΗΜ

Κάποιοι τον αποκαλούν «αόρατο σεΐχη», ενώ άλλοι τον αντιμετωπίζουν ως τον «νέο Μπιν Λάντεν». Εκείνος όμως συστήνεται ως χαλίφης Ιμπραήμ -ο διάδοχος του Μωάμεθ και κατ' επέκταση και όλων των μουσουλμάνων- ενώ παράλληλα διατυμπανίζει ότι θέλει να σβήσει από τον χάρτη την Αλ Κάιντα. Και το έχει ήδη καταφέρει, αφού τελευταία κανείς δεν μιλά για το έως τώρα μεγαλύτερο «δίκτυο τρόμου». Ο 43χρονος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο έως τώρα αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και νυν χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, που ενσαρκώνει το νέο σύμβολο του «σύγχρονου τρόμου», προέρχεται από θρησκευόμενη οικογένεια, είναι κάτοχος διδακτορικού στις Ισλαμικές Σπουδές από το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης και επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ για 10.000.000 δολάρια.

Πηγή "Δημοκρατία"

Ο "χαλίφης" καλεί όλους τους μουσουλμάνους

Ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους σε παγκόσμια τζιχάντ.
Σε ηχογραφημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο ηγέτης του ΙΚ (πρώην ΙΚΙΛ) κάλεσε τους μουσουλμάνους να γίνουν «πρωταθλητές στην θρησκεία του Αλλάχ» εφαρμόζοντας τις μεθόδους του ιερού πολέμου.
Τους κάλεσε επίσης να  μεταναστεύσουν στο «σπίτι του Ισλάμ» από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται,  λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί καθήκον για κάθε μουσουλμάνο.
«Βιαστείτε μουσουλμάνοι, ελάτε στη χώρα σας. Ναι, είναι η χώρα σας», ακούγεται να λέει ο αλ Μπαγκντάντι.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Από την αρχή της κρίσης, όταν οι άλλοι στην ευρωζώνη τα είχαν χαμένα και πορεύονταν χωρίς πυξίδα, το Βερολίνο είχε αντιληφθεί τη σημασία των συνθηκών που θα καθόριζαν όχι μόνον το παρόν αλλά, κυρίως, το μέλλον της υποτίθεται “κοινής” Ευρώπης.

Ετσι, εν μέσω πλήρους κρίσης, η Γερμανία χωρίς την παραμικρή δυσκολία επέβαλε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Τότε, οι χώρες εντός κρίσης δεν τόλμησαν να πουν κουβέντα, ενώ άλλες, όπως η Γαλλία, υποτίμησαν τη σημασία όσων ψήφιζαν προκειμένου να μην συγκρουστούν με το Βερολίνο.

Τώρα, Παρίσι και Ρώμη παρακαλούν τους γερμανούς να χαλαρώσουν τους όρους που διέπουν τη λειτουργεία του κοινού νομίσματος, καθώς στις ευρωεκλογές πιστοποιήθηκε ότι η υπέρ της γερμανίας λειτουργούσα σιδηρά νομισματική σταθερότητα φέρνει, σχεδόν για όλους τους άλλους, πρωτοφανή πολιτική αστάθεια.

Αλλά είναι πλέον αργά: το Βερολίνο αρνείται κάθε συζήτηση μεταβολών στις προδιαγραφές του “κοινού” νομίσματος.

Η θέση της Γερμανίας είναι “δεν φταίνε τα σύμφωνα, φταίει η εφαρμογή τους”. Και δεν αλλάζει.

Στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής, ενώ οι γερμανοί είπαν ακριβώς αυτό, το “έντυσαν” και με την αποδοχή εκ μέρους τους μίας φράσης σύμφωνα με την οποία θα εξαντλήσουν όλα τα όρια που υπάρχουν σήμερα στα υφιστάμενα σύμφωνα.

Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα από αυτό κάποιοι θέλησαν να καταλάβουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ενώ πιστοποιήθηκε εκ νέου το ακριβώς αντίθετο...

Ετσι, αμέσως μετά, ο υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου Σόιμπλε ανέλαβε να ξεκαθαρίσει με συνέντευξή του ότι δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Δηλαδή, ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι έλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία και ηττήθηκαν κατά κράτος από τη γερμανική στάση, δεν έχουν “απαντήσει” ακόμα – και πιθανότατα δεν πρόκειται να απαντήσουν, καθώς δεν τολμούν, δυστυχώς να συγκρουστούν με το Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία έχει βρεθεί σε “πόλεμο” με το Λονδίνο για το άλλο ζήτημα, εκείνο της εκλογής Γιούνκερ, όπου επίσης έχει καταγράψει πλήρη νίκη.

Ομως, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην ενημέρωση από τη Σύνοδο, η ουσία βρίσκεται στο προηγούμενο, στο Σύμφωνο σταθερότητας, που έχει πλέον καταστεί ένα Σύμφωνο αστάθειας για την Ευρώπη, η οποία κάθε μέρα εκτροχιάζεται όλο και πιο πολύ...

Και έτσι, όπως έγινε και με τις ευρωεκλογές, αφού οι ηγέτες απέτυχαν ξανά να αντιμετωπίσουν τη γερμανιική ηγεμονία, θα έρθει και πάλι η ώρα που θα μιλήσουν οι λαοί... 

Πηγή "Το Βήμα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Είμαι οργισμένος, γιατί η χώρα μου η Ελλάδα κυβερνάται από ένα σάπιο πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί μας δεν αγαπούν την Δημοκρατία, γι΄ αυτό την μετέτρεψαν από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε απόλυτη κομματοκρατία και πολλοί εξ αυτών είναι μέλη και στελέχη της παγκόσμιας εξωπολιτικής εξουσίας (λέσχη Μπίλντεμπεργκ κ.α), εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξεως πραγμάτων, δηλαδή του διεθνούς σιωνισμού. Έτσι, 40 χρόνια από την μεταπολίτευση κατέστρεψαν ηθικά, θεσμικά, πολιτισμικά και οικονομικά τη χώρα μου την Ελλάδα.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλοι οι πολιτικοί μας όλων των κομμάτων, μικρών και μεγάλων εντός και εκτός Βουλής, είναι εξουσιολάγνοι και ομιλούν την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων τους που προεκλογικά μου λένε συνέχεια ψέματα για να τους ψηφίσω και στην συνέχεια με εξαπατούν πράττοντας άλλα μετεκλογικά. Δυστυχώς όμως, εγώ ο αφελής τους πίστεψα και τους ψήφισα.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλοι οι τελευταίοι Πρωθυπουργοί (Παπανδρέου - Παπαδήμος-Σαμαράς) κατήργησαν το Σύνταγμα και την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία υπογράφοντας τα «Μνημόνια», παραχωρώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε τρίτους, τοκογλύφους και κερδοσκόπους, όταν την ίδια ώρα περιοδεύοντας την Ευρώπη, διακηρύττουν πως η χώρα μου είναι διεφθαρμένη με πολίτες διεφθαρμένους και με κάνουν να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Με κάνουν να νιώθω πως έχασα το Εθνικό φρόνημα των προγόνων μου, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους προς όφελος της πατρίδος μας.

Είμαι οργισμένος, γιατί η Εκτελεστική Εξουσία ποδηγετεί και χειραγωγεί την Δικαστική Εξουσία και έτσι οι Δικαστικές αποφάσεις ευνοούν τους εγχώριους και ξένους κατακτητές της πατρίδος μου και στραγγαλίζουν όλες τις κοινωνικές τάξεις του λαού μας.

Είμαι οργισμένος, γιατί η λεγόμενη «Ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη κρίνει με δυο μέτρα και δυο σταθμά και βέβαια ευνοεί μόνο τις δικαστικές τσέπες.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλες οι Κυβερνήσεις διόγκωσαν χωρίς να υπάρχει όφελος για τον πολίτη, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δημιούργησαν ένα σύστημα εξουσίας μέσω των συνδικαλιστικών συντεχνιών, που τις μεταχειρίζονταν προκειμένου να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλες οι Κυβερνήσεις αύξαναν στην θητεία τους προς εκλογικό τους όφελος τις δημόσιες δαπάνες με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην υπερφορολόγηση που πλήττει κυρίως την μεσαία αστική τάξη και οδηγεί την οικονομία μας σε βαθιά ύφεση. Ταυτόχρονα, κατακρεούργησαν μισθούς και συντάξεις, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων καταργώντας έτσι εργατικές κατακτήσεις με ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλες οι Κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν ποτέ να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή κακομαθημένων επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και απλών πολιτών. Έτσι, αυτή η στρεβλή νοοτροπία δημιουργήθηκε με την ανοχή τους, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλες οι Κυβερνήσεις διόγκωσαν το παραεμπόριο προϊόντων που είναι εισαγόμενο και αμφιβόλου ποιότητος, με απώλεια πολλών δις ευρώ τον χρόνο για το δημόσιο ταμείο, εις βάρος μικρών και υγιών επιχειρήσεων που απασχολούσαν αξιόπιστο αριθμό υπαλλήλων και απέδιδαν στο δημόσιο ταμείο κάθε μήνα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλες οι Κυβερνήσεις άφησαν ελεύθερη την κερκόπορτα της Ελληνορθοδόξου κοινωνίας μας και εισέβαλαν στίφη λαθρομεταναστών που αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση της πατρίδος μου που ασελγούν και εγκληματούν καθημερινά κατά των ανήμπορων και απροστάτευτων Ελλήνων πολιτών.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν να φθάσει η χώρα στο χείλος του γκρεμού αυξάνοντας συνειδητά το δημόσιο χρέος και έτσι την έσπρωξαν στο γκρεμό προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των διεθνών τοκογλύφων - κερδοσκόπων.

Είμαι οργισμένος, γιατί τα κόμματα εξουσίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), σε περιόδους που κυβέρνησαν με αυτοδυναμία τον τόπο, εμπλέκονται σε τεράστια σκάνδαλα κατασπατάλησης και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό πάντα φρόντιζαν να προκαλούν την παραγραφή των αδικημάτων τους με την μη παραπομπή τους μέσω νόμων που ψηφίζουν.

Είμαι οργισμένος, γιατί τα κόμματα εξουσίας δημιούργησαν από το πουθενά μεγαλοοικονομικούς παράγοντες (τραπεζίτες, εργολάβους δημοσίων έργων, μεγαλοϊδιοκτήτες καρτέλ, εφοπλιστές κλπ) στη χώρα μέσω ευνοϊκών και πονηρών συμβάσεων με το δημόσιο σε μια σχέση εξάρτησης με ανταποδοτικότητα την οικονομική τους ενίσχυση στις προεκλογικές περιόδους χειραγωγώντας όμως και δεσμεύοντας την ελεύθερη βούληση και σκέψη του εκλεγμένου βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου. Σήμερα, αυτοί οι ίδιοι εκμεταλλεύονται την κρίση και με την ανοχή της Κυβερνήσεως κερδοσκοπούν εις βάρος του Ελληνικού λαού. Αυτοί οι ίδιοι ποδηγετούν τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου προπαγανδίζοντας καθημερινά υπέρ των συμφερόντων τους και παραπλανώντας τον Ελληνικό λαό σε σημείο που το μαύρο το κάνουν άσπρο και το άσπρο μαύρο.

Είμαι οργισμένος, γιατί ο εκάστοτε Μνημονιακός Υπουργός Οικονομικών μου λέει συνεχώς ψέματα, πως εάν δεν πάρουμε την επόμενη δόση δεν θα έχει το ταμείο του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα έχει όμως να πληρώσει δόσεις και τόκους των δανείων στους τοκογλύφους – κερδοσκόπους δανειστές μας.

Είμαι οργισμένος, γιατί τα κόμματα εξουσίας δεν με έκαναν ποτέ να αισθανθώ Εθνικά υπερήφανος, αλλά συνεχώς με τις υποτελείς πράξεις τους με ντροπιάζουν, μειώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και δημιουργώντας με την οσφιοκαμπτική τους πολιτική προϋποθέσεις για νέες απώλειες Εθνικών εδαφών (Αττίλας 2 στην Κύπρο, αμφισβήτηση Ελληνικής κυριαρχίας των Ιμίων, διεκδίκηση του ονόματος της Μακεδονίας από την γείτονα χώρα της Fyrom, Τουρκικές διεκδικήσεις Ελληνικών νησιών, αξιώσεις της Αλβανίας για την Θεσπρωτία, διεκδίκηση και προσάρτηση της Θράκης μας από την Τουρκία).

Είμαι οργισμένος, με τους πολιτικούς όλων των κομμάτων που δεν αφουγκράζονται δυστυχώς τα βάσανα, την ανέχεια και την αγωνία επιβίωσης του ελληνικού λαού για το μέλλον των παιδιών του.

Είμαι οργισμένος, γιατί ο πνευματικός κόσμος της χώρας δεν έχει ακόμη ξεσηκωθεί, εκτός ολίγων φωτεινών εξαιρέσεων, για να απαιτήσει από όλα τα κόμματα την τήρηση του Συντάγματος προς εφαρμογή της προβλεπόμενης Δημοκρατίας.

Είμαι οργισμένος, με την κεφαλή της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Εκκλησίας, γιατί ενώ το Χριστεπώνυμο πλήρωμα κατακλύζει οικιοθελώς όλους τους Ιερούς Ναούς της πατρίδος μας, αυτή η κεφαλή επιδεικνύει αφωνία και ατολμία και συμπορεύεται με τους δυνάστες μας.

Είμαι οργισμένος, γιατί όλοι αυτοί δεν καταλαβαίνουν, πως, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα υπέρ του λαού, η οργή του θα έχει απροσδιόριστα αποτελέσματα για τους ίδιους και αυτοί θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη.

Γιατί θα πρέπει να ξέρουν, πως εάν δεν προλάβω εγώ, θα προλάβουν να αποδώσουν Δικαιοσύνη, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Παύλος, ο Λευτέρης, ο Σταμάτης, ο Γιάννης, ο Μανώλης, ο Σταύρος, ο Βαγγέλης, η Κατερίνα, η Βασιλική, η Ελένη, η Κωνσταντίνα, η Σοφία, η Ελπίδα και όλος ο υπόλοιπος λαός μας που θα ακολουθήσει τον ξεσηκωμό τους!!!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr
twitter: @egerssi


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μετά από συναντήσεις και συσκέψεις που είχαμε με παραγωγικούς φορείς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, διαπιστώσαμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη και οι υγιείς, οδηγούνται σε «λουκέτο», λόγω αδυναμίας καταβολής της βαρύτατης φορολογίας που έχει επιβληθεί καθώς και των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Οι οφειλές μόνο στον ΟΑΕΕ ξεπερνούν τα 5,9 δις Ευρώ.

Καταλήξαμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι μόνη διέξοδος είναι η ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα ανακουφιστούν από τη μια πλευρά οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι στερούνται σε ποσοστό άνω του 50% την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, και από την άλλη θα αυξηθούν τα ασφαλιστικά έσοδα του οργανισμού.

Ακόμη, θα αποτραπεί η απώλεια της ασφαλιστικής συνείδησης μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Έτσι, αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη τη μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, συντάξαμε και καταθέσαμε χθες 30-6-2014 στη Βουλή την ακόλουθη Πρόταση Νόμου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ: «Ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ και σχετικές διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η λαίλαπα των κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει το ΚΕΑΟ και ο ΟΑΕΕ οδηγούν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Είναι θλιβερό, όμως είναι πραγματικότητα ότι πολλοί βιοπαλαιστές επιχειρηματίες που τους έχουν πνίξει τα χρέη, προτιμούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Ο μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών δυστυχώς το επιβεβαιώνει. Ταυτόχρονα όλα τα βάρβαρα μέτρα που έχουν επιβληθεί συνετέλεσαν στην σώρευση πολύ μεγάλων ποσών χρεών. Όλα αυτά επιτείνουν το οικονομικό αδιέξοδο όχι μόνο των πολιτών –ασφαλισμένων, αλλά και του ίδιου του ασφαλιστικού οργανισμού.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του οργανισμού ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλη πίεση. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο από την αδυναμία καταβολής των φόρων που έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι οφειλές μόνο στον ΟΑΕΕ ξεπερνούν τα 5,9 δις ευρώ. Η μόνη διέξοδος είναι να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά το πρόβλημα και να εφαρμόσουμε μια ρεαλιστική αντιμετώπισή του. Μόνο έτσι θα ανακουφίσουμε, από τη μια μεριά, τους ασφαλισμένους και από την άλλη θα αυξήσουμε τα ασφαλιστικά έσοδα του οργανισμού. Και ακόμα θα αποτρέψουμε την απώλεια της ασφαλιστικής συνείδησης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Η αληθινή λύση στο πρόβλημα είναι μόνο η παροχή διευκολύνσεων και η ελάφρυνση όσων θέλουν και μπορούν να πληρώσουν, έστω και λίγα στον ΟΑΕΕ, όπως αναλυτικά παρουσιάζουμε παρακάτω και προτείνουμε με το παρόν σχέδιο νόμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η ίδια η ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, αν υλοποιηθεί η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για ελεύθερη επιλογή κλάσης, αυτό θα ενεργοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών που αυτή τη στιγμή είναι το 50% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και παράλληλα θα ενισχύσει τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού κατά 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Στη μελέτη τονίζεται επίσης ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ βαίνει διαρκώς μειούμενος την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνταξιούχων διαρκώς αυξάνεται και η αναλογία από 1:2,7 που ήταν το 2007 έχει μειωθεί στο 1:2,1 το 2013. Η σχέση αυτή στη πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη αν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν 1 στους 2 ασφαλισμένους (379.844) οφείλουν στον οργανισμό 5,9 δις οδηγώντας την αναλογία ενήμερων ασφαλισμένων προς συνταξιούχους στη σχέση 1:1.

Σε κανένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μια τέτοια σχέση δεν είναι βιώσιμη ούτε σε ταμειακή ούτε σε αναλογιστική βάση. Σημειώνεται επίσης ότι τη τελευταία 5ετία οι καταβολές των ασφαλισμένων έχουν συρρικνωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης μιας ρεαλιστικής λύσης για τον εξορθολογισμό και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.

Επειδή επιβάλλεται να εξασφαλιστεί εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως εξ ορισμού πηγάζει από τον Δημόσιο Χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επειδή πρέπει να αποποινικοποιηθούν οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει άλλωστε επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά). Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.

Είναι εξάλλου επιτακτικό να ανευρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Η εξέλιξη των δεικτών απασχόλησης την τελευταία τριετία υποδηλώνει ότι η εργασία δεν μπορεί πλέον να σηκώσει στον ίδιο βαθμό το κύριο βάρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, των παροχών πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παρότι η θέση της ΓΣΕΒΕΕ επί της αρχής είναι η κατάργηση κάθε έκτακτου τέλους ή επιβάρυνσης προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών και για όσο καιρό εισπράττεται το τέλος επιτηδεύματος θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ του ΟΑΕΕ και όχι για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η πρότασή μας είναι η εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Άρθρο 1: Οποιαδήποτε οφειλή προς τον ΟΑΕΕ παύει να συνιστά ποινικό αδίκημα. Με την παρούσα διάταξη δεν θίγονται διοικητικά και αστικά ένδικα μέτρα που δύναται να ασκήσει ο ασφαλιστικός οργανισμός κατά των οφειλετών ασφαλισμένων του.

Άρθρο 2: Το τέλος επιτηδεύματος που εισπράττεται από ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ του ΟΑΕΕ.

Άρθρο 3: Ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, για ανώτατο χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.
(Σημ.: Από αυτό το μέτρο, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται, ότι, με την ενεργοποίηση των μισών οφειλετών του Οργανισμού (~200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ περισσότερα από 600 εκ €/ έτος.)

Άρθρο 4: Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν χρέη προς τον ασφαλιστικό οργανισμό μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μπορούν να προβούν σε ρύθμιση των χρεών τους σε 78 δόσεις, απαλλασσόμενοι από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσα σε δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν χρέη προς τον ασφαλιστικό οργανισμό άνω των δέκα χιλιάδων (10.000)ευρώ, μπορούν να υπαχθούν στην ίδια ευνοϊκή ρύθμιση με 100 δόσεις. Τα χρέη τους θα απαλλάσσονται από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, εφόσον προβούν στη ρύθμιση αυτή μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Άρθρο 5: Για τους νέους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ μέχρι πενταετίας, προβλέπεται κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, απαλλασσομένων από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα μεταφοράς ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου. Για τους ασφαλισμένους αυτούς ισχύει η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας για ανώτατο χρονικό διάστημα δύο ετών, πληρώνοντας μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους.

Άρθρο 6: Οι υπερήλικες ασφαλισμένοι, που έχουν συμπληρώσει μεν το όριο ηλικίας, αλλά έχουν οφειλή άνω των 20.000€, μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν από 1.1.2015, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη συν το ποσό που προκύπτει από τις αναλογούσες εισφορές που έχουν καταβάλει στο παρελθόν. Από το ποσό της σύνταξης παρακρατείται 10% για την εξόφληση της οφειλής.

Άρθρο 7: Δημιουργείται κατώτατη ασφαλιστική κλάση στον ΟΑΕΕ, ανάλογη προς αυτή του ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Γιαταγάνα Χρυσούλα-Μαρία
Μουτσινάς Πάρις
Σταυρογιάννης Νικόλαος
Καπερνάρος Βασίλειος
Κασαπίδης Γεώργιος
Γιοβανόπουλος Κωνσταντίνος
Νταβρής Γεώργιος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Του Άγη Βερούτη

Ο Διαχωρισμός των Ελλήνων σε συστημικούς και μη (Απαρτχάιντ είναι ο Διαχωρισμός στη γλώσσα των Αφρικάανς), κρατάει πολλές δεκαετίες, ίσως και από την απαρχή του Νεοελληνικού κράτους. Ανάλογα με την πλευρά που βρίσκεται κάποιος, είναι είτε αποδέκτης της αναδιανομής από τους μη-έχοντες, είτε δότης προς τους έχοντες.

Τώρα που προδιαγράφεται η κατάρρευση εσόδων καθώς οι περισσότεροι μη-έχοντες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ορέξεις του Ελληνικού Απαρτχάιντ, θα αντικρύσουμε ενδιαφέρουσες εκτροπές του συστήματος σε σύντομο χρόνο.

Οι δικαστικοί έκαναν μόνο την αρχή. Οι ελληνικές φυλακές, απαραίτητο συστατικό του ελληνικού "Διαχωρισμού", ήδη στοιβάζουν 12.500 κρατούμενους αντί της χωρητικότητας 9.500 για την οποία είναι σχεδιασμένες.

Σε τριτοκοσμική κατάσταση, οι καταδικασθέντες από το παρόν δικαστικό σύστημα (το οποίο δίνει στον εαυτό του αναδρομικές αυξήσεις ενόσω 2 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι και ταυτόχρονα βαριά φορολογούμενοι) υπόκεινται όχι σε σωφρονισμό αλλά σε σωματική και ψυχολογική εξάντληση.
Αυτή τη στιγμή 4.500 κρατούμενοι συμμετέχουν σε Απεργία Πείνας για όγδοη ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες του σωφρονιστικού συστήματος που επιδεινώνονται εκ σχεδιασμού στο νέο νομοσχέδιο.

Σε μια πρωτοτυπία για δημοκρατικό καθεστώς, το σχετικό νομοσχέδιο εξομοιώνει τους υποδίκους με τους καταδίκους καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας που κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ποινικοί κρατούμενοι με αδικήματα οποιασδήποτε βαρύτητας, που παρέχουν πληροφορίες, αληθείς ή ψευδείς, σχετικές με την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, ανταμείβονται με αποφυλάκιση.
Δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές να βάζουν μέσα στη φυλακή όποιον θέλουν και για όσο θέλουν με μια απλή κατηγορία. Οι ίδιοι δικαστές που δίνουν αναδρομική αύξηση στον εαυτό τους ενόσω 250.000 Έλληνες τρώνε σε συσσίτια.

Με βάση τα παραπάνω μπορεί θα δούμε να αποφυλακίζονται πρόωρα βιαστές, και έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι δε θα έχουν κανέναν ηθικό φραγμό στο να φορτώσουν έναν αναρχικό με μερικές ακόμη κατασκευασμένες κατηγορίες, ούτε κάποια κύρωση αν ποτέ αυτές οι κατηγορίες αποδειχθούν ψευδείς.

Τα παραπάνω γίνονται ακόμη σημαντικότερα εν όψει της επαπειλούμενης κάθειρξης 3.000.000 Ελλήνων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος άνω των 5.000 ευρώ. Πρέπει να σκεφτεί καθένας μας αν η καταπάτηση των συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης που βλέπαμε στο φιλμ "Εξπρές του μεσονυχτίου" για τις τουρκικές φυλακές εκείνης της εποχής, ήταν μόνο εισαγωγή για το πού βαδίζουμε ως κοινωνία αναφορικά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανεξαρτήτως αδικήματος, ένα δημοκρατικό κράτος, ως νομικό πρόσωπο της κοινωνίας, δεν έχει ηθική βάση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός, ακόμη και αν εκείνος έχει καταπατήσει τους νόμους του.

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δυσκολεύει καθώς εξαντλούνται τα αποταμιευτικά αποθέματα των ιδιωτών, ενόσω η πιστωτική συρρίκνωση κάνει οποιαδήποτε “Ελληνική Ανάπτυξη” ανέκδοτο δυο λέξεων.

Η δεδομένη πλέον αδυναμία μεγάλου μέρους του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να ανταπεξέλθει στις αυθαίρετες φορολογικές απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, φαίνεται στον αποδεκατισμό των ιδιωτικών αποταμιεύσεων που συνεχίζουν να μειώνονται μετά από 7 χρόνια κρίσης. Η μείωση της ύφεσης (δηλαδή του ρυθμού επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών) φυσικά δεν αποτελεί βελτίωση, απλά επιβράδυνση της κατρακύλας.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η προσχεδιασμένη ύφεση που έχει αφαιρέσει 26% από το ΑΕΠ από την αρχή της κρίσης ως σήμερα στα πλαίσια της ηθελημένης Εσωτερικής Υποτίμησης, δεν έχει ισομεριστεί σε όλους στην κοινωνία. Ειδικά εκείνους που βρίσκονται με μηδενικό εισόδημα, αλλά κατέχουν περιουσιακά στοιχεία από την πρότερη εργασιακή ζωή τους, να καλούνται να πληρώσουν φόρο επί "τεκμαρτού εισοδήματος" εκποιώντας την νόμιμη περιουσία τους. Αυτό αντίκειται στο άρθρο του Συντάγματος που δικαιώνει αποζημίωση για την απαλλοτρίωση μέρους της περιουσίας κάθε Έλληνα πολίτη, όμως δεν συγκίνησε την δικαστική εξουσία.

Η δικαστική εξουσία πρόσφατα αποφάνθηκε επίσης ότι το κράτος μπορεί να κατάσχει μονομερώς και χωρίς πρότερη ειδοποίηση την περιουσία των Ελλήνων. Η ίδια δικαστική εξουσία που αποφάσισε αυξήσεις για τον εαυτό της και τους ένστολους.

Ακολουθούν πλείστοι άλλοι που νέμονται τα λάφυρα του Διαχωρισμού εδώ και δεκαετίες, και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνον σε δημοσίους υπαλλήλους, αλλά σε εκείνο το πλέγμα ιδιωτικών, συντεχνιακών και δημοσιο-γραφειοκρατικών συμφερόντων που μοιράζονται τον πλούτο που δημιουργεί η κοινωνία μέσω της διάβρωσης των μηχανισμών εξουσίας.

Αν συνυπολογιστούν τα διάφορα ευρωπαϊκά πακέτα της προηγούμενης 30ετίας (πάνω από τα 100 δις ευρώ), σε συνδυασμό με το άθροισμα των φόρων που έχουν εισπραχθεί στο ίδιο διάστημα (περί τα 600 δις) συν το άθροισμα του χρέους (400 δις χωρίς το PSI) αλλά και το σύνολο των εσόδων των κρατικών μονοπωλίων που ονομάζονται κατ’ ευφημισμόν ΔΕΚΟ (200, 500, 700 δις κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει καθώς συχνότατα οι ισολογισμοί ήταν πλασματικοί), τότε βλέπουμε πόσο πλούτο έχει αφαιρέσει η προνομιούχα τάξη του ελληνικού Διαχωρισμού από την Ελλάδα.
Όταν ο κ. Πάγκαλος έλεγε “Μαζί τα φάγαμε”, σε εκείνους απευθυνόταν, και όχι στο μέσο Έλληνα.

Το γεγονός ότι η κρίση έχει εξατμίσει πάνω από το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας προφανώς είναι αδιάφορο στους αποφασίζοντες. Μάλιστα περί τους 2.000.000 ανέργους/αέργους της ιδιωτικής οικονομίας έχει εξανδραποδίσει η επιλεκτική απονομή του κόστους της εσωτερικής υποτίμησης.

Ταυτόχρονα μια μεγάλη μερίδα των “προστατευόμενων” του πολιτικού συστήματος έχει ελάχιστα επηρεαστεί, ως και επωφεληθεί από την κρίση, καθώς είδαν την αγοραστική τους δύναμη σε αγορά ή ενοικίαση ακινήτων, σε αγορά υπηρεσιών, αρκετών προϊόντων, αλλά και αυτοκινήτων και πολλών άλλων να πολλαπλασιάζεται. Κάποιοι ωφελήθηκαν από το ελληνικό "Μεγάλο Κράχ", και συνεχίζουν να ωφελούνται. Τώρα μάλιστα με τη μοιρασιά της λείας του πλεονάσματος, θα ωφεληθούν κι άλλο.

Φημολογείται μάλιστα ότι σημαντικό μερίδιο των ΝΠΙΔ του δημοσίου έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν το Εθνικό Μισθολόγιο, διότι δήθεν τα κρατικά μονοπώλια που διαχειρίζονται είναι “ιδιωτικές επιχειρήσεις”. Σε καθένα, μια δράκα συνδικαλιστών διασφαλίζει τις απολαβές των, εκβιάζοντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις με κοινωνικό χάος που θα προκαλέσουν εκτροχιάζοντας το μονοπώλιό τους αν δεν υποκύψει η κοινωνία στις εκτός τόπου και χρόνου οικονομικές απαιτήσεις τους. Ως τώρα νικούν.

Ταυτόχρονα, οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία τον Αύγουστο, και η νεότευκτη εξισλαμιστική επεκτατική στόχευση του υπό σχηματισμό χαλιφάτου της γεωπολιτικής μας γειτονιάς, υπόσχονται αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες ανατροπές στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ελπίζω μόνο όλα αυτά να μην μας βρουν ανίκανους να αντιδράσουμε ως χώρα, επειδή είμαστε απασχολημένοι να διασφαλίζουμε προνόμια στους συστημικούς του Διαχωρισμού μας, όπως ιστορικά έχουμε την τάση να κάνουμε στα τελευταία τουλάχιστον 100 χρόνια.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ποιές είναι οι έξι αρχές που προτείνει για να συζητηθούν στην προσεχή σύνοδο των G20 το Νοέμβριο 2014

Οδηγίες για το πως θα γίνει ένα... ασφαλές bail in σε τράπεζες χωρίς να κινδυνεύσει το σύστημα, δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία ανάλυση του για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αρχές θα πρέπει να έχουν στόχο μέσω του bail-in να απορροφηθούν οι πιθανές ζημίες χωρίς οι εμπλεκόμενοι να παράγουν οι ίδιοι συστημικό κίνδυνο, ως συνέπεια των οικονομικών απωλειών τους.

Οι οικονομικές ομάδες πρέπει να φέρουν επαρκή αντισταθμίσματα ώστε να διασφαλιστεί ότι το bail - in δεν είναι μόνο νομικά εφικτό, αλλά και αξιόπιστο ως πολιτική επιλογή.

Οι διεργασίες σε διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή είναι η περίπτωση που θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή ενός συστήματος.

Αμφιβολίες σχετικά με το αν οι ζημίες μπορούν, στην πραγματικότητα, να απορροφηθούν σε ένα χρηματοπιστωτικό όμιλο, όπως ορίζεται σε μια στρατηγική ανάλυση, θα μπορούσε να αυξήσει τα κίνητρα για να διαχωριστεί η ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την αποτυχία της στρατηγικής.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην προσεχή σύνοδο κορυφής του G20 το Νοέμβριο του 2014, θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

- Ορισμός των αξιώσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εγγυημένες, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν με την επιβολή ζημιών σε ανασφάλιστους καταθέτες, διατραπεζικά δάνεια, ή άλλες επιλεγμένες υποχρεώσεις. Στο βαθμό που οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι το bail-in στα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι αξιόπιστο, το κόστος χρηματοδότησης από αυτές τις πηγές μπορεί να αυξηθεί για να αντανακλούν το πραγματικό ρίσκο.

- Οι υποχρεώσεις που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι η υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους θα είναι επαρκής για την αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με μεθοδευμένο τρόπο, ενδεχομένως να προκαλεί ανησυχίες για τη φερεγγυότητα του αντισυμβαλλομένου στους βραχυπρόθεσμες πιστωτές.

Αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από την εμπειρία του παρελθόντος στις τραπεζικές απώλειες, καθώς και σε άλλα ζητήματα, όπως η αναλογία κεφαλαίου.

- Οι απώλειες που δημιουργούνται και ο βαθμός απορρόφησης ζημιών των υποχρεώσεων εντός της δομής ενός ομίλου μπορεί να περιπλέξει την αναδιάρθρωση των διασυνοριακών τραπεζών.

Αυτό μπορεί να είναι στην περίπτωση που για λόγους διάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού και φορολογικού συστήματος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πού εκδίδονται οι τραπεζικού τίτλοι.

- Η κατάλληλη βάση επενδυτών ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικά ανεπιθύμητες συνέπειες, μπορεί να είναι κρίσιμη για την αξιοπιστία των bail-in.

- Η ενιαία προσέγγιση σε όλον τον κόσμο. Μερικές χώρες έχουν περιορίσει την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους στις συστημικές τράπεζες (π.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ άλλες χώρες σχεδιάζουν την εφαρμογή των απαιτήσεων ευρύτερα (π.χ., η Ευρωπαϊκή Ένωση).

Μια κοινή προσέγγιση θα την καλύτερη για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού αναφέρει το ΔΝΤ. 
- Η διαφάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι επίσης σημαντική για τη δίκαιη τιμολόγηση του κινδύνου από την αγορά.

Πηγή: Banking News

Όσοι έχετε καταθέσεις και πιστεύετε στην εγγύηση του ΤΕΚΕ των 100.000 ευρώ, διαβάστε καλύτερα το άρθρο 11 του νόμου 3746/2009 για το ΤΕΚΕ, που αναφέρει μια προς μια τις ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ.

Διαβάστε όλες τις εξαιρέσεις στην ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, Κεφάλαιο 3.Α, Σελ. 220-224.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Όχι, δεν εννοούμε το αριστουργηματικό άλμπουμ των Pink Floyd.
Εννοούμε τον τοίχο στον οποίο ήδη έχουμε σκάσει και σφηνωθεί!

Θυμόμαστε όλοι αυτά που λέγαμε εδώ και τέσσερα χρόνια
;
Πως αν εξακολουθήσουμε να πηγαίνουμε σ' αυτή την πορεία της λιτότητας, περικοπής μισθών και συντάξεων, απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, κατασχέσεων μισθών και περιουσιών και συγχρόνως της αύξησης των φόρων, χαρατσιών επί κινητών και ακινήτων και επί παντός του επιστητού, διατήρησης του τιμάριθμου στα προ της κρίσης επίπεδα, των ληστρικών ''κουρεμάτων'' αλα PSI των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών ομολογιούχων, πηγαίνουμε ολοταχώς προς τον τοίχο;
 
Το θυμόμαστε;
Ε! Φτάσαμε!

Κι όχι μόνο φτάσαμε, αλλά
με τους κρετίνους και την ταχύτητα που μας πήγαιναν, σφηνώσαμε κιόλας!

Κι όχι μόνο σφηνώσαμε, αλλά κι
ο ηλίθιος στο τιμόνι που παριστάνει τον πρωθυπουργό γκαζώνει κιόλας!

Κι όχι μόνον γκαζώνει, αλλά έχει βγάλει και το χέρι έξω και
χαιρετάει και κορνάρει σαν να πηγαίνουμε εκδρομή!!!

Κι άντε τώρα να βρεις ''πυροσβεστική'' και ''ΕΜΑΚ'' να μας ξεσφηνώσει.


Που όλη η αγορά έχει σταθεί
Που το ρευστό χρήμα έχει γίνει σπάνιο
Που δεν υπάρχει ''πίστη'' μεταξύ των συναλλασσόμενων.
Που κάθε καλοκαίρι είναι χειρότερο απ' το προηγούμενο, ενώ θα έπρεπε λόγω τουρισμού και γενικής εξωστρέφειας, να είναι μιά ανάσα για την οικονομική ζωή.
 
Που δεν υπάρχει χαμόγελο
Ούτε ελπίδα.
Ούτε ψυχικά αποθέματα, να καλύψουν την οικονομική ανέχεια.

Η μηχανή έχει σβήσει.  
Κι ο μ@λ@κας γκαζώνει!  
Κι ο λαός βογγάει. 
Κι ο μ@λ@κας νομίζει, ή κάνει πως νομίζει ότι τον επευφημούν!
Κι ο τοίχος που πάνω του έχουμε σφηνώσει έχει γείρει, και σε λίγο θα πέσει στα κεφάλια μας να μας πλακώσει δια παντός!

Πρέπει
να εγκαταλείψουμε το όχημα που μας έφερε ως εδώ και γράφει επάνω: Ευρωπαϊκή Ένωση (μη χ@σω) και ευρώ και ν' αφήσουμε μέσα εγκλωβισμένους και σφηνωμένους οδηγούς και συνοδηγούς και λοιπούς παλιάνθρωπους.
 
Να ψοφήσουν (πολιτικά) εκεί σφηνωμένοι, να το φχαριστηθούν!
Πάνω στον τοίχο που μας έριξαν!
Να το φχαρτιστηθούμε κι εμείς περισσότερο!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 

Θερμό καλοκαίρι από πλευράς καιρού δεν έχουμε δει ακόμη… Κάτι μικρο-καύσωνες δύο-τριών ημερών και τίποτα το σπουδαίο.  Στην πολιτική σκηνή όμως οι ζέστες έχουν κτυπήσει κόκκινο γιατί διαφορετικά δεν εξηγούνται τα όσα βλέπουμε και ακούμε. 
Δυστυχώς για το πολιτικό σκηνικό της χώρας τελείωσε το «όπιο του λαού», δηλαδή το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα το ενδιαφέρον που είχαμε όλοι μας για το μέχρι που θα έφθανε αυτή η Εθνική Ελλάδος στο Μουντιάλ.  
Τώρα τα κεφάλια μέσα στα προβλήματα.  Αλλά όπως και να το κάνει κανείς είχαμε κάτι να ξεφύγουμε από την μιζέρια με το που περάσαμε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Και φυσικά ως γνήσιοι Έλληνες ρίξαμε τα αναθέματα μας στους μετέπειτα «ήρωες» εξ αιτίας της ήττας μας από την εθνική ομάδα της Κολομβίας την πρώτη αγωνιστική!!! 

Ας πάμε στο πολιτικό μενού τώρα.  Και τι δεν περιλαμβάνει αυτό.  Να αρχίσουμε από την νέα «επιτυχία» της κυβέρνησης;  Το νέο σχέδιο της…  Λέγεται «μικρή ΔΕΗ»…  Για να είμαστε ειλικρινείς, ως άλλος κ. Χρυσοχοΐδης και εμείς δεν έχουμε διαβάσει όχι το μνημόνιο αλλά όλο το νομοσχέδιο για το τι προβλέπεται για την petit ΔΕΗ (ή είμαστε στην Ευρώπη ή δεν είμαστε…) με κάθε λεπτομέρεια.  Και δεν το πράξαμε όχι από βαρεμάρα αλλά γιατί γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα συμβεί… 

Ντροπή θα πείτε, και όμως δεν είναι…. Ας μας πει κάποιος ένα πλάνο των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών που έχει λειτουργήσει προς όφελος της χώρας και των πολιτών!!! Τι; Κανένα… Α, ας μην είμαστε άδικοι.  Πρέπει να είμαστε έντιμοι και εμείς όπως και οι πολιτικοί μας, που λέει ο λόγος…  Μας κορόιδεψαν ποτέ; Μας είπαν ψέματα ποτέ; Δεν έκαναν ότι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους, τον λαό;  Ποιον λαό; Άντε πάλι οι ζέστες… Τους ολιγάρχες εννοούμε… 

Εμείς βέβαια θυμόμαστε μια απελευθέρωση στον τομέα της ενέργειας, της ΔΕΗ συγκεκριμένα, με δύο ονόματα… Energa και Hellas Power!!! Δηλαδή αν πάρουμε ως βάση τη προηγούμενη «απελευθέρωση» στην ηλεκτρική ενέργεια μιλάμε ότι η μικρή ΔΕΗ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Οι Energa και Hellas Power πόση επιτυχία είχαν;  Διακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ άλλαξαν τσέπες και από τα δημόσια ταμεία πήγαν σε ιδιωτικά ταμεία και 19 εμπλεκόμενοι θα δικαστούν, ελπίζουμε συντόμως, με βαριές κατηγορίες… 

Και μάλιστα οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες δεν πήραν προίκα και το 30% των πελατών της ΔΕΗ όπως προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης… Και φυσικά μην περάσει από το νου κανενός ότι αυτοί οι πελάτες της ΔΕΗ, το 30%, θα ερωτηθούν αν θέλουν να πάνε στην νέα την μικρή ΔΕΗ!!!  Η κυβέρνηση ξέρει τι είναι το καλό τους!!!  Σιγά μην τους ρωτήσει κιόλας… Αλλά όπως μας ενημερώνει το δελτίο επικοινωνίας όλα είναι για το καλό μας…  Τίποτα δεν θα αυξηθεί, τα τιμολόγια τα κανονίζει η κυβέρνηση, αυτή με την φιλολαϊκή πολιτική που έχει αφήσει χωρίς ρεύμα σπίτια και σπιτάκια… Το μόνο κακό με το δελτίο αυτό είναι το ότι δεν μας εξηγούν το «γιατί τότε να πωληθεί σε ιδιώτες μέρος της ΔΕΗ»; 

Αλλά η μικρή Ολλανδέζα, συγγνώμη ΔΕΗ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα από την ζέστη…. Ξαφνικά κάποιοι ντόπιοι ήρωες, κάποια κυβερνητικά στελέχη θυμήθηκαν να μας αποκαλύψουν λεπτομέρειες για να μας δείξουν με τι λαμόγια ξένους έχουμε να κάνουμε!!!  Οι αποκαλύψεις αφορούν τον κύριο Ράιχενμπαχ ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να εκβίασε για αμοιβή 50 εκατ. ευρώ μέσω ΜΚΟ!!! 

Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες και αν συνέβη το γεγονός αυτό όπως καταγγέλλεται. Μπορεί απλά κάποια πατριωτάκια να έχαναν εκείνα τα 50 μύρια από το ΕΣΠΑ και τις μελέτες τους για αυτό να φωνάζουν τώρα… Αλλά εμάς η απορία μας είναι άλλη.  Αυτή η υπερήφανη και έντιμη κυβέρνηση που κάνει κουμάντο στον τόπο, όπως μας λέει τουλάχιστον γιατί ως γνωστόν δεν κυβερνά η τρόικα, τι μέτρα έλαβε;  Γιατί δεν έφερε το θέμα στην δικαιοσύνη;  Αχ και εμείς κοντή μνήμη που έχουμε…  Αφού όλοι αυτοί οι τροϊκανοί και λοιποί έχουν ασυλία στην χώρα μας και με την βούλα του νόμου!!!

Μα γράφει η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ότι η πολυπληθής Task Force δεν εμφανίζεται σε καμία νομική συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο καθώς ουδέποτε έχει υπογραφεί σχετική διεθνής τριμερής σύμβαση (Memorantum of Understanding).  Ευκαιρία λοιπόν να διώξει η κυβέρνηση των εθνικών σωτήρων Σαμαρά-Βενιζέλου την πολυπληθή Task Force και μάλιστα για θέμα, το ολιγότερο, ηθικής τάξης… Τώρα μας έπιασαν και εμάς οι ζέστες και γράφουμε αυτά τα πράγματα; Και μετά αν ανοίξουν το στοματάκι τους οι Γερμανοί για τις μιζούλες που έχουν δώσει οι εταιρείες τους στην Ελλάδα, τι θα γίνει; Ως γνωστόν κάνει κάποιος καλύτερα την δουλειά του όταν έχει πιάσει τον Πάπα από τα …γένια!!! 

Αλλά οι «ζέστες» του πολιτικού συστήματος δεν σταματάνε εδώ.  Χθες προφυλακίστηκε άλλος ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής.  Αυτός ανήκε στο κόμμα του ενός από τα δύο άκρα, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.  Με το άλλο άκρο τι γίνεται; Δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ;  
Δεν θα βρεθεί επιτέλους κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για να κλείσει η δικαιοσύνη και κάποιο στέλεχος του στην μπουζού;  Τόσα ακούσαμε για υποστήριξη τρομοκρατών και τόσα άλλα… Τι γίνεται;  Η κυβέρνηση τελικά φαίνεται ότι αποφάσισε να ξεκαθαρίσει μια και καλή και τον ΣΥΡΙΖΑ… Μόνο που ο τρόπος θα είναι «λίγο» διαφορετικός από αυτόν με την Χρυσή Αυγή… Θα κάνει την αξιωματική αντιπολίτευση κυβερνητικό εταίρο!!!
Άλλωστε προς τα εκεί κινούνται οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Σοφίας Βούλτεψη και μάλιστα οι δηλώσεις της έρχονται μετά από αυτές του κ. Δ. Αβραμόπουλου, όσο και αν τις «μάζεψε» μετά, «περί μεγάλου συνασπισμού»…  Δηλαδή τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!!! 

Τέλος τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο αρμόδιος υπουργός παιδείας κ. Λοβέρδος να λύσει άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα κατ’ εκείνον.  Το αν θα κτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών γενικά, μία-δύο φορές ή αν θα είναι ελεύθερο να κτυπούν όσες φορές θέλουν οι ιερείς!!!  

Τώρα με τα συσσίτια που θα είναι ΜΟΝΟ για τους τουρκόφωνους, το λεγόμενο «καραβάνι της αφθονίας» της Άγκυρας, συγγνώμη του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ) στη Θράκη, αυτή η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί.  Δεν σας φθάνει που κατάργησε τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής για τους Έλληνες; Ανικανοποίητος αυτός ο λαός… Απαπαααα…

Κατά τα άλλα καλό μήνα και μην ανησυχεί ο λαός μας.  
Θα σφίξουν και άλλο οι ζέστες… 
Έχουμε να δούμε πολλά ακόμη…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Του Μενέλαου Γκίβαλου
Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης 
του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η «εποχή του Μνημονίου» παρουσιάστηκε, τόσο από τους εγχώριους υποτελείς-εντελοδόχους όσο και από την «τρόικα» και το ευρω-ιερατείο, ως ιστορική ευκαιρία για να αποκατασταθεί η ορθολογική λειτουργία του κράτους και να «εκσυγχρονισθούν» οι θεσμοί και η παραγωγική δομή της χώρας.

Η ελληνική οικονομική δομή, το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και η γενικότερη κουλτούρα που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες θεωρήθηκαν από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, ως ύστερη μορφή «σοβιετικού μοντέλου», το οποίο επιβίωνε ενώ σύμφωνα με τους ίδιους όλος ο υπόλοιπος κόσμος «ενσωματώθηκε ομαλά» στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο της αγοράς.

Ο κρατικός μηχανισμός δεν εξορθολογίστηκε ποτέ, αλλά διαλύθηκε και συρρικνώθηκε. Ακόμα και οι εφορίες, που αποτελούν καίριας σημασίας μηχανισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής, συγχωνεύθηκαν και αποδυναμώθηκαν… Κρατικές δομές στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών υπηρεσιών, οι θεσμοί της απονομής δικαιοσύνης, του πολιτισμού συγχωνεύθηκαν και καταργήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε πολλές περιοχές της χώρας η κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών παραπέμπει στη δεκαετία του 1950.

Ο παραγωγικός «εξορθολογισμός» είχε δύο κεντρικούς στόχους: Πρώτον τη διάλυση της μικρομεσαίας επιχείρησης, αφού ο αριθμός των 900.000 επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων του είδους θεωρήθηκε ξεπερασμένος και αντιπαραγωγικός. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες ιδιοκτήτες και οι οικογένειές τους βρίσκονται έωλοι χωρίς σύνταξη, χωρίς καν ασφάλιση…

Ο δεύτερος κεντρικός στόχος αφορούσε τη «σοβιετικού τύπου» παρέμβαση του κράτους στην οικονομία (κατ' αναλογίαν με την περίφημη κατηγορία περί «σοσιαλμανίας» που εκτοξεύθηκε κατά των Κ. Καραμανλή και Π. Παπαληγούρα τη δεκαετία του 1970). Ο στόχος δεν ήταν θεωρητικός, δεν προέκυπτε απλώς από τη βασική νεοφιλελεύθερη αρχή. Αφορούσε αποκλειστικά σχεδόν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των βασικών δικτύων και υποδομών της χώρας. Γι' αυτό και οι ρήτρες αποπληρωμής του χρέους υπάχθηκαν στο αγγλικό δίκαιο και η χώρα παραιτήθηκε από το θεμελιώδες δικαίωμα της αρνησικυρίας κατάσχεσης της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού της πλούτου.

Η πολιτικοοικονομική δομή της διαπλοκής κυβερνά στην πράξη τη χώρα. Το Κοινοβούλιο δεν νομοθετεί, αλλά «νομιμοποιεί» τυπικά προειλημμένες αποφάσεις της «τρόικας» και των δανειστών μας. Η ίδια η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε δεινή θέση.

Δικαστικές αποφάσεις, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κυρίως, ακυρώνουν τα παράνομα νομοθετήματα και τις έκνομες υπουργικές πράξεις που παραβιάζουν ευθέως τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα πολιτών και κοινωνικών ομάδων, αλλά σε «υψηλότερα επίπεδα» της δικαστικής εξουσίας υπάρχουν πολλές φορές ανατροπές… Ακόμα και την απευθείας συναλλαγή με τη δικαστική εξουσία επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση, υιοθετώντας μονομερώς την εφαρμογή αποφάσεων για τους δικαστικούς, ενώ αγνοεί προκλητικά τους άλλους κλάδους που περιλαμβάνονται στις ίδιες αποφάσεις… Άλλωστε, το παράδειγμα των καθαριστριών αποτελεί την κορωνίδα της πλήρους περιφρόνησης προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που εκφράζει η στάση της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Οι κλασικές, οι βασικές αρχές, οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα θεμελιώδη ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που χαρακτήριζαν την αστική-φιλελεύθερη δημοκρατική αρχή σ' ολόκληρο σχεδόν τον 20ο αιώνα, αποτελούν σήμερα ανάμνηση…

Η μεσαία τάξη καταρρέει μαζί με την παραγωγική δομή που τη στήριζε. Το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας, η προστασία των τραπεζικών καταθέσεων, τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις καταργήθηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια…

Η χρηματοπιστωτική ολιγαρχική δομή και οι πολιτικοί εντολοδόχοι της διαμόρφωσαν ΕΝΑ ΜΕΤΑΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ. Αντικατέστησαν το συγκεντρωτικό-ολιγαρχικό κράτος του σοβιετικού προτύπου με τη χρηματοπιστωτική δομή και τους διαπλεκόμενους σύγχρονους οικονομικούς ολιγάρχες. Δέσμευσαν, απαξίωσαν, και διήρπασαν ένα μεγάλο τμήμα του εισοδήματος και του παραχθέντος πλούτου, όχι μόνο από την τάξη της εργασίας και την μικρομεσαία οικονομική δραστηριότητα αλλά και από το μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης.

Η κοινοβουλευτικού τύπου δικτατορία που επέβαλαν αποτελεί τον ιστορικά «αναγκαίο» τύπο «δημοκρατίας» προκειμένου να προωθήσει το πρότυπο αυτό. Η ολιγαρχική δομή της χρηματοπιστωτικής εξουσίας χρειάζεται όμως και μια «ιδεολογία», μια καθολικώς αποδεκτή «ερμηνεία» του σύγχρονου κόσμου.

Αυτή η «ερμηνεία» εξαντλείται στον «μονόδρομο», στην «ενιαία σκέψη»: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση: Η καταστροφή είναι μια νομοτέλεια, αποτέλεσμα και απόρροια των αλόγιστων «καταχρήσεων» και της «διαφθοράς» των πολιτών. Η αυτο-ενοχοποίηση, ο διάχυτος φόβος, η ανασφάλεια, η ακύρωση του μέλλοντος αποτελούν συστατικά στοιχεία της μονόδρομης ερμηνείας. Υπάρχουν, άλλωστε, οι ιδεολογικοί-προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των ΜΜΕ για να το υπενθυμίζουν καθημερινά στους «άφρονες» και στους «αμνήμονες»…

Πηγή: Το Παρόν

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Γράφει ο Ησαΐας Κωνσταντινίδης

Ήδη το 1997, σε «ειδική» γεωπολιτική επιθεώρηση των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πολιτειολόγος και γνωστός συνεργάτης της CIA και του Πενταγώνου, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, δημοσίευσε τον «παγκόσμιο χάρτη» του (“World View Map”). Ήταν το έτος, κατά το οποίο είχε κυκλοφορήσει και το θεωρούμενο πλέον ως «κλασικό» έργο του με τίτλο «Η μεγάλη σκακιέρα», όπου και εκφράζονται οι αμερικανικές επιδιώξεις για κυριαρχία πάνω στον πλανήτη.

Στον ως άνω χάρτη του λοιπόν ο Μπρεζίνσκι κάνει λόγο για «Ομοσπονδιοποιημένη Ρωσία» (“Confederated Russia”), η οποία απαρτίζεται από τρία συστατικά μέρη: τη Ρωσία (“Russia”), τη Σιβηρία (“Siberia”) και τη Δημοκρατία της Άπω Ανατολής (“Far Eastern Republic”). Είναι λοιπόν πάγια θέση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η τριχοτόμηση του ογκώδους ρωσικού γεω-χώρου, κάτι το απολύτως λογικό, εφόσον έτσι εξασφαλίζεται η ηγεμονία των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα πλάι στην πολυδιασπασμένη (και άρα αδύναμη) «Ομοσπονδιοποιημένη Ρωσία» ο Μπρεζίνσκι τοποθετεί μια παντοδύναμη τοπική ανταγωνιστική της Μόσχας δύναμη: τη «Μεγαλύτερη Κίνα» (“Greater China”)!

Την ως άνω βασική ιδέα πήρε ένας καλός «μαθητής» του Μπρεζίνσκι, ο Βουλγαροεβραίος Σολομών Πασί (πρώην υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας, το 2001-2005), και έφτιαξε έναν παρόμοιο χάρτη, που ΠΡΩΤΟΙ εμείς παραθέσαμε σε όλο τον ελληνικό Τύπο πριν από τρία χρόνια στην «Ε.Ω.».


Ο χάρτης του Σολομών Πασί.

«Έτσι ο Σολομών Πασί βλέπει τη Ρωσία κατά τον 21ο αιώνα» τιτλοφορείται ο χάρτης αυτός, σύμφωνα με τον οποίο η σημερινή Ρωσική Ομοσπονδία «σπάζει» στα τρία: Ευρωπαϊκή Ρωσία με πρωτεύουσα το Σανκτ Πέτερμπουργκ, Σιβηρία με πρωτεύουσα το Νοβοσιμπίρσκ και Δημοκρατία της Άπω Ανατολής με πρωτεύουσα το Χαμπαρόβσκ...

Όμως, με δημοσιεύματά μας επίσης, αποδείξαμε ότι... ο Σολομών Πασί είναι ο «σταθμάρχης» της υπερστοάς (στοάς των στοών) «Μπένε Μπερίτ» στη χώρα της Βουλγαρίας! Και ότι ο ίδιος αποτελεί «ειδικό εμφύτευμα» της σοβιετικής KGB στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια, προκειμένου το Κόκκινο Ιερατείο να μπορεί να ελέγχει πλήρως και τη «δημοκρατική μετάβαση» των χωρών αυτών... Επρόκειτο ασφαλώς για σχέδιο του Γιούρι Αντρόποφ ήδη από το έτος 1982.

Ποιον συμφέρει λοιπόν σήμερα να προωθείται ένα τέτοιο σενάριο; Ποιος επιθυμεί τη διάσπαση της Ρωσίας και τον τεμαχισμό της σε τρεις ξέχωρες ζώνες;

Πηγή: Ελεύθερη Ώρα

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Γιώργος Φλωράς 

Έχουμε τραπεζικό καρτέλ; Όλα τα δεδομένα οδηγούν στην σκέψη ότι οι τέσσερις τράπεζες που έχουν μείνει ακολουθούν παρόμοια εμπορική πολιτική, χωρίς να υπάρχει σχεδόν καμία διαφοροποίηση. Κλειστές κάνουλες για δάνεια, παρόμοιοι αυστηροί όροι στα υφιστάμενα δάνεια, παρόμοιες πολιτικές στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, ελάχιστες προσπάθειες να πάρουν πελάτες από τις άλλες τράπεζες.

Κάποιος θα πει «μα αφού βρισκόμαστε σε ειδικό καθεστώς λόγω της ανακεφαλαιοποίησης». Δεν κατάλαβα, καταργήθηκε ο ανταγωνισμός με τα μέτρα της ανακεφαλαιοποίησης; Αν ναι τότε γιατί έχουμε 4 τράπεζες, να συγχωνευθούν σε 1 τράπεζα για να έχουμε μοναδικό τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως. ΦΥΣΙΚΑ και δεν καταργήθηκε ο ανταγωνισμός εξαιτίας των θεμάτων της ανακεφαλαιοποίησης. Η ανταγωνισμός ανάμεσα στις τράπεζες καταργήθηκε επειδή οι ίδιοι οι τραπεζίτες το αποφάσισαν και η Κυβέρνηση το ανέχεται.

Όχι μόνο έπαψαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά ουσιαστικά, με την ανοχή της Κυβέρνησης, έχουν αναλάβει τον ρόλο του υπ. Ανάπτυξης. Αποφασίζουν ποιους κλάδους θα ενισχύσουν (δια της ανακεφαλαιοποίησης των δανείων ή με άλλες μεθόδους, σίγουρα όμως όχι με ρευστότητα νέων δανείων), ποιες εταιρείες θα αφήσουν ζωντανές ενώ δεν τηρούν τα εχέγγυα κλπ.

Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ΕΕΤ στο συντονισμό της πολιτικής των τραπεζών. Σε μια ελεύθερη αγορά δεν επιτρέπεται σε έναν συνδικαλιστικό φορέα να συντονίζει την συμπεριφορά των μελών του, να κάνει διαπραγματεύσεις για λογαριασμό τους, να μιλάει ο υπεύθυνος του φορέα με όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και να μεταφέρει σε τρίτους κοινή πολιτική εκ μέρους των τραπεζών. Μια τέτοια συμπεριφορά ελέγχεται διότι ενδεχομένως να αποτελεί πρακτική καρτέλ και απαγορεύεται από την νομοθεσία.

Και όμως στην Ελλάδα, στο Βασίλειο των καρτέλ επιτρέπεται.

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα σε τηλεοπτικό πάνελ με τον πρώην Συνήγορο του Καταναλωτή κ. Ζερβέα. Σε ένα θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας από τις τράπεζες ο κ. Ζερβέας είπε: «μου απάντησαν από τις τράπεζες ότι δεν έχουν λάβει σχετική εντολή από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών». Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Ζερβέα, οι τράπεζες συντονίζουν τις πράξεις τους μέσω της ΕΕΤ ακόμα και για απλά θέματα.

Διαβάζουμε άλλο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ 9/11/2013: «Υπουργική σύσκεψη για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων επιδοτούμενου επιτοκίου τα οποία είχαν χορηγηθεί από τον ΟΕΚ ….Η ρύθμιση αναμένεται να νομοθετηθεί εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που διεξάγεται, υπό την εποπτεία των υπ. Εργασίας και Ανάπτυξης, ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΑΕΔ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.» Και στις 10/11/2013 ανακοινώνεται η συμφωνία του Υπουργείου με τις τράπεζες, δια της ΕΕΤ!!

Φυσικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί αφού πρόσφατα συνέλαβε το τεράστιο καρτέλ των οδοντοτεχνιτών της Κρήτης!!!

Η πρόταση μου είναι η άμεση, υποχρεωτική διάσπαση των 4 τραπεζών σε 10 τουλάχιστον τράπεζες, με πώληση μέρους του δικτύου τους καθώς και του ενεργητικού τους. Και φυσικά η άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απαγόρευση παρεμβάσεων της ΕΕΤ στα θέματα λειτουργίας των τραπεζών.

Επικοινωνία με τον συντάκτη: george.floras@floras.gr 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία" στις 29/6/2014
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου