Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Σεπ 2011


Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του ιστολογίου μας, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν κινήσεις τεθωρακισμένων στην κατεχόμενη Κύπρο, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν την "θερμοκρασία" στα ύψη, αφού υπάρχουν ταυτόχρονα και οι θέσεις - δηλώσεις Νταβούτογλου σχετικά με την γεώτρηση από τη Noble Energy και η γενικότερη αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Συγκεκριμενα, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και σχετικά κοντά στην πράσινη γραμμή, τουρκικά τεθωρακισμένα κινούνται σε μεγάλους σχηματισμούς που "σπάνε" σε ίλες αρμάτων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει επικοινωνία αξιωματικών τεθωρακισμένων (από τις ίλες) με τάγματα που υποστηρίζει η κάθε ίλη.

Στην ουσία έρχονται σε επαφή το τάγμα μαζί με την ίλη που θα το υποστηρίξει σε περίοδο επιχειρήσεων....

Δεν υπάρχει ακόμη προώθηση εφοδίων και κινητών χειρουργικών μονάδων προς τη γραμμή "αντιπαράθεσης"...

Αυτή προβλέπεται πως θα είναι η αμέσως επόμενη κίνηση στη σκακιέρα και είναι από τις τελευταίες κινήσεις πριν τις επιχειρήσεις (αν αυτές γίνουν)...

Όλα αυτά αποτελούν ψυχολογικές πιέσεις (ψυχολογικός πόλεμος) των τούρκων προς τους ελληνοκύπριους και ίσως να αποτελούν τα κύρια αίτια που οδήγησαν τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Χριστόφια να ζητήσει από την εθνοφρουρά να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό δεν θεωρείται διόλου απίθανο οι Κύπριοι να "τραβήξουν πίσω" στο θέμα των γεωτρήσεων, οπότε και το σκηνικό της ΑΟΖ ενδέχεται να αμφισβητηθεί και να δημιουργηθούν θέματα που θα άπτονται των Ελληνικών συμφερόντων στην γειτνιάζουσα Ελληνική ΑΟΖ που βρίσκεται νοτίως του Καστελλόριζου...


Από την Πρίστινα του Κοσσόβου όπου βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ, αναζωπύρωσε και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής της διακρατικής συνθήκης της οριοθέτησης των θαλάσσιων υδάτων Ελλάδας-Αλβανίας, λίγες μέρες από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Τίρανα.

Ο κ. Λαμπρίνίδης φέρεται να δήλωσε πως:
«Η συμφωνία έχει υπογραφεί, από δύο ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη, για αυτό αναμένουμε την εφαρμογή της. Αυτό είναι αυτό που περιμένουμε και ελπίζουμε ότι θα συμβεί πολύ σύντομα», και συνέχισε - «Θέλουμε η Αλβανία να είναι σαν τις χώρες της περιοχής, σε θέση να είναι υποψήφια για ένταξη. Θέλουμε η Αλβανία να έχει προοπτική και μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε επενδύσει πολλά στην περιοχή και συνεχίζουμε να επενδύουμε εκεί και να διατηρήσουμε τις καλές σχέσεις με την Αλβανία.»

Η δήλωση ήρθε σε μια περίοδο που η Αλβανία ζει στον "πυρετό" των Wikileaks. Υπενθυμίζουμε πως σε ένα τηλεγράφημα ο Πρέσβης Ουίδερς αναφέρει κατά λέξη πως η Αθήνα χρησιμοποιούσε την επικύρωση Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Ένταξης (στην Ευρώπη) ως ένα όπλο στο κεφάλι της αλβανικής κυβέρνηση!

Ήδη από σήμερα, έγινε ο συνειρμός των δηλώσεων του κ. Λαμπρινίδη, με τα όσα απόρρητα προκύπτουν από τα τηλεγραφήματα των Αμερικανών (με αποκορύφωση, σίγουρα αύριο, με την "πρωτοπόρα" Ε/Μ Συμμαχία).

Ο κ. Λαμπρινίδης θα βρεθεί στα Τίρανα στις 12 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό ΥΠ.Εξ. Franco Frattini με ατζέντα, την προώθηση του διαλόγου στη χώρα και την επιτάχυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την πρόοδο της χώρας στη διαδικασία της ολοκλήρωσης στην Ε.Ε.


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου Οικονομολόγος

Tην 3η Σεπτεμβρίου του 1974, πριν από 37 χρόνια, ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ από τον λαοπλάνο και δημοκόλακα Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος διάλεξε την ίδια ακριβώς ημερομηνία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί ακόμη και την ανατρεπτικότητα της συγκεκριμένης ημέρας, που το 1843 στην θέση της σημερινής πλατείας Συντάγματος, έλαβαν χώρα γεγονότα που δρομολόγησαν μετά από λίγους μήνες την δημιουργία Ελληνικού Συντάγματος και μετέτρεψαν το πολίτευμα της χώρας από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξής του δεν άφησε ποτέ τίποτε μα τίποτε στην τύχη του και εκμεταλλευόταν πάντα όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές συγκυρίες. Κυρίαρχα συνθήματα κατά την ίδρυσή του τα: «Εθνική Ανεξαρτησία», «Λαϊκή Κυριαρχία», «Κοινωνική Απελευθέρωση», «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», αλλά και το ανατρεπτικό σύνθημα, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» (όπου ΕΟΚ η σημερινή Ε.Ε.) που αντιπολιτευόταν τις πολιτικές επιλογές της τότε Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ωστόσο, αυτό το κόμμα σήμερα στηρίζει απόλυτα όλες τις επιλογές της υπερατλαντικής υπερδύναμης και είναι το περισσότερο φιλοαμερικανικό κόμμα της Ευρώπης.

Αυτά τα ψευτοσυνθήματα, τελικά, ζώντας την σημερινή πραγματικότητα, ακούγονται και φαίνονται τόσο μακρινά, παρωχημένα και αραχνιασμένα. Γι’ αυτό πιστεύω απόλυτα πως χρησιμοποιήθηκαν για να υφαρπάζουν την ψήφο του Ελληνικού λαού προκειμένου να μπορούν να κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια και να οδηγήσουν μεθοδικά την χώρα στην Εθνική, πολιτική, πολιτισμική, οικονομική και ηθική εξαθλίωσή της.

Τα ψευτοσυνθήματα, όμως, από μόνα τους δεν έφθαναν, για να μπορεί να πετύχει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητικές θητείες και έτσι προχώρησε σε αλόγιστες προσλήψεις και παροχές στο δημόσιο με δανεικά και αγύριστα, δημιουργώντας ένα μισθοφορικό-κομματικό στρατό που αλλοίωσε τον κοινωνικό-εργασιακό ιστό της χώρας. Έτσι, εγκαθίδρυσε νέο δόγμα στην πολιτική ζωή του τόπου με τους «Αυριανιστές» (έτσι αποκαλούντο οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ), τις «κλαδικές» (τα συνδικαλιστικά σωματεία που υποστηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ) και τους «πρασινοφρουρούς» (τα κομματόσκυλα αυτών των συνδικαλιστικών σωματείων).

Όλοι θυμόμαστε εκείνη την αλήστου μνήμης εποχή του ΠΑΣΟΚ που ως κύριο μοχλό προπαγάνδας είχε τις εφημερίδες «Εξόρμηση» ( πνευματική καθοδήγηση του κινήματος), που διανεμόταν δωρεάν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και την «Αυριανή» καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29». Δια μέσω, λοιπόν, του προπαγανδιστικού ύφους των εφημερίδων και των προπαγανδιστικών λόγων από το κανάλι πρωτοκλασάτων στελεχών (πολλοί στην πορεία διετέλεσαν υπουργοί), κυρίως όμως, του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε και πέτυχε την μετάλλαξη της Ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, μέσω της στρατολόγησης στελεχών του κινήματος, που είχαν Γκεμπελίστικη νοοτροπία και του διορισμού τους στο δημόσιο που κάποιοι εξ αυτών ακολούθως ηγήθηκαν των «κλαδικών» επιτεύχθηκε η διάδοση και η επιβολή των «ιδεών» και των «αρχών» του ΠΑΣΟΚ στην Ελληνική κοινωνία. Αυτές οι «κλαδικές» του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα στελέχη τους, τους «πρασινοφρουρούς» σκορπούσαν τον τρόμο σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Έτσι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με αυτή τη φασιστική λογική δημιούργησαν ένα τερατώδες «κοινωνικό κράτος» συνεχών παροχών μέσω των δανείων που συνήψαν κυρίως την πρώτη οκταετία του Ανδρέα, με την Ε.Ε. που διόγκωσαν το δημόσιο χρέος της χώρας υποθηκεύοντας το μέλλον πολλών επόμενων γενεών.

Επί παραδείγματι, κραυγαλέα ήταν η δράση του τότε υπουργείου Νέας γενιάς και Αθλητισμού, στο οποίο πρωτοστάτησε ο πάλαι ποτέ αυλοκόλακας του Ανδρέα, Κώστας Λαλιώτης, που μοίραζε αφειδώς παροχές μέσω εκδρομών στους νέους της εποχής και κατ΄ αυτόν τον τρόπο τους στρατολογούσε στο ΠΑΣΟΚ βιάζοντας την όποια ανεξάρτητη πολιτική σκέψη τους.

Έτσι, φθάσαμε, στο 2009 που το ΠΑΣΟΚ με νέα ψευτοδιλήμματα προς τον Ελληνικό λαό, όπως το «λεφτά υπάρχουν», υφαρπάζει εκ νέου την ψήφο των Ελλήνων και γίνεται κυβέρνηση. Από εκείνη την αποφράδα ημέρα έχουν περάσει κοντά δυο χρόνια και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον γιο του Ανδρέα, Γιώργο Παπανδρέου ως Πρωθυπουργό, έχει καταφέρει να υποθηκεύσει μέσω του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδος μας, να απεμπολήσει δικαιώματα διεθνούς ασυλίας που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, να ρημάξει τον τόπο και να εξαθλιώσει τον Ελληνικό λαό με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του.

Φτάνοντας στις 3 Σεπτεμβρίου 2011, 37 ολόκληρα χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει στο Στάδιο «ειρήνης και φιλίας» στην Εθνική Συνδιάσκεψή του, τα γενέθλιά του. Κύριος ομιλητής, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, ο φίλος των διεθνών τραπεζιτών και κερδοσκόπων, κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο χώρος του σταδίου έχει γεμίσει από όλους εκείνους τους εγκάθετους της εξουσίας που προφανώς «έφαγαν και τρώνε» τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Μήπως αυτούς εννοούσε ο δεύτερος αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης, κ. Πάγκαλος, όταν έλεγε: «Μας ρωτάνε οι πολίτες που φάγαμε τα λεφτά. Μαζί τα φάγαμε, αφού σας διορίσαμε»; Και όταν δήλωνε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ: «…ο σταυρός προτίμησης είναι το αντίτιμο του ρουσφετιού και αυτός που διόρισε τον κοπρίτη είναι δέκα φορές κοπρίτης»;

Έτσι, η ομιλία του κ. Παπανδρέου είναι αυτονόητο πως απευθυνόταν στο σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ και σκοπό είχε να του τονώσει το ηθικό μετά τις ακραίες πλέον αντιδράσεις του λαού κατά βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης ως προς τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα. Εδώ, θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω κάποια σημεία της ομιλίας του και να τα σχολιάσουμε. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων:

α) «…τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και εγώ είμαι εδώ για να εγγυηθώ το διάλογο…».

-Κε Παπανδρέου, θα εγγυηθείτε το διάλογο, με την κατάργηση της καθημερινής ενημερώσεως των δημοσιογράφων, του briefing, οι οποίοι έκπληκτοι άκουσαν τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Μόσιαλο, να δηλώνει πως «το briefing τελείωσε δεν το καταλάβατε ακόμη;», θεωρώντας πως η ενημέρωση των πολιτών δια μέσω των πολιτικών συντακτών είναι πλέον μια ξεπερασμένη τακτική;

β) «…θα προσπαθήσουμε για κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και προστασία του πολίτη…».

-Κε Παπανδρέου, η παραπάνω εξαγγελία σας αφορά στην καταλήστευση των μισθών των εργαζομένων και των συντάξεων των απόμαχων της εργασίας, από την κυβέρνησή σας που εφαρμόζει πιστά τα σχέδια των διεθνών τοκογλύφων και κερδοσκόπων; Αφορά στα τεράστια ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους και σε εκείνους της μέσης ηλικίας; Αφορά στην οικονομική εξαθλίωση του λαού μας μέσω των συνεχών φόρων που οδηγούν στην ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης; Αφορά στην παχυδερμική και μειοδοτική συμπεριφορά της κυβέρνησής σας στο τεράστιο πλέον Εθνικό ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που αλλοιώνει τον κοινωνικό ιστό και την δημογραφική σύνθεση της χώρας; Φαινόμενο που έχει αφήσει απροστάτευτο τον Έλληνα πολίτη από τις εγκληματικές πράξεις των λαθρομεταναστών, που καθημερινά πληθαίνουν;

γ) «…δεν φέρνουμε ακέραια την ευθύνη των πελατειακών επιλογών και ο κρατισμός είναι έκφραση της συντήρησης…».

-Κε Παπανδρέου, το κόμμα σας δεν είναι εκείνο που όπως προαναφέρω στο παρόν άρθρο, ανέπτυξε, δημιούργησε και συντήρησε τον κρατισμό με τους κομματικούς διορισμούς των πολιτών στο δημόσιο και έτσι εξασφαλίσατε την εγκατάστασή σας επί δεκαετίες στην εξουσία μέσω αυτών των πελατειακών σχέσεων με τους πολίτες; Τώρα διαπιστώσατε πως ο κρατισμός είναι έκφραση συντήρησης και καθίσταται ζημιογόνος για την χώρα; Όμως πάλι λέτε ψέματα στον Ελληνικό λαό, γιατί προχθές η επείγουσα αναχώρηση των τροικανών είχε να κάνει με την ακαμψία και την ατολμία που εξακολουθείτε να δείχνετε για τον περιορισμό αυτού του τερατώδους δημοσίου τομέα, που το κόμμα σας δημιούργησε. Γιατί δεν είναι δυνατόν να τα βάλετε με τα σπλάχνα σας και να υπερβείτε το παρελθόν σας. Γιατί το διεφθαρμένο σύστημα των «ρετιρέ» είναι δημιούργημά σας και δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε.

δ) «…καλούμαστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την επιτήρηση και την εξάρτηση…».

-Κε Παπανδρέου, ποια εξάρτηση και επιτήρηση, αυτή που εσείς ο ίδιος συνειδητά επιβάλλατε στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό μέσω της υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ;

Είπε πολλά ακόμη ασύστολα ψεύδη ο Πρωθυπουργός της χώρας που θα απαιτούντο σελίδες ολόκληρες για να αναφερθούν όλα με λεπτομέρεια, όπως επίσης άλλες τόσες σελίδες θα απαιτούντο για να κρίνει κάποιος τα συνθήματα που αναβόσβηναν, πίσω ακριβώς από τον Πρωθυπουργό, όπως «ΠΑΣΟΚ για άρση των αδικιών» και «αλλάζουμε μαζί».

Τριανταεπτά ολόκληρα χρόνια λοιπόν, το ίδιο ΠΑΣΟΚ, με τις ίδιες μεθόδους και τις ίδιες τακτικές. Ο κ. Παπανδρέου για άλλη μια φορά, ως γνήσιος Παπανδρέου χόρτασε το ακροατήριό του και τον Ελληνικό λαό που είχε την αντοχή να ακούσει το νέο του λόγο, με τα ΝΕΑ του ΘΑ.

Όταν, λοιπόν, οι δικοί του άνθρωποι του γυρίζουν την πλάτη, όταν βουλευτές του κόμματός του αποχωρούν από την κυβερνητική πλειοψηφία, όταν στελέχη του κινήματος τον κατηγορούν για νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική στην Εθνική Συνδιάσκεψή τους, όταν στελέχη της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής νεολαίας του ΠΑΣΟΚ τον γιουχάρουν στην ίδια Συνδιάσκεψη, όταν ακόμη ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος με δήλωσή του απαγορεύει τη χρήση του τραγουδιού του «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» από το ΠΑΣΟΚ και όταν η Μυρσίνη Λοίζου, κόρη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοΐζου, απαγορεύει επίσης τη χρήση του τραγουδιού-ύμνου για το ΠΑΣΟΚ «Καλημέρα ήλιε» που συνόδευε όλες τις πολιτικές εμφανίσεις του Ανδρέα Παπανδρέου,

Εμείς θα εξακολουθούμε να τον πιστεύουμε η θα ρίξουμε αυτόν και το ΠαΣοΚ στον καιάδα της λήθης και της απαξίας;
Καλώς τους μούτσους στο λιμάνι…
Στις αποθήκες του ΟΛΘ λοιπόν θα γίνει το νταραβέρι μεταξύ των μουμουέδων και του ΓΑΠ. Φαντάζομαι πως το επικοινωνιακό επιτελείο του pasok θα έχει ξηλώσει το μισό του σκάλπ από το ξύσιμο, σε ένα απελπισμένο κι απελπιστικό μπρέϊν στόρμινγκ, ψάχνοντας τρόπο να μαζέψουν όσο το δυνατόν λιγότερες φάπες, ροχάλες, γιαούρτια και τα παρελκόμενα. Το ερωτηματολόγιο στους @@ρογράφους έχει δοθεί εδώ και μέρες και οι πρόβες της αποστήθισης από τον αποστολέα τους κοντεύουν να τελειώσουν.

Όλοι καταλαβαίνουμε πως τα πράματα για τους φανταζί φαφλατάδες είναι πιο στριμόκωλα από ποτέ. Γκρεμός και ρέμα, ένα πράμα, γι αυτό και η απόφασή τους για πρεσκόνφερενς στο λιμάνι, έχει απολύτως σημειολογικό χαρακτήρα:
Γιατί διάλεξε το λιμάνι ο Γιώργος;

Πρώτ’ απ’ όλα το λιμάνι συνδέεται με το φευγιό. Το “κουνάω μαντήλι”. Συνδέεται με το «στο καλό» και το «στον αγύριστο», οπότε και καλυπτόμαστε, άπαντες, συναισθηματικά. Αν βρεθεί έστω και ένας να ευχηθεί το πρώτο, παρακαλείσθε, δείτε το με χιούμορ, η Θεσσαλονίκη είναι εκτός των άλλων κορυφαία «χορτομάνα».

Δεύτερον το λιμάνι ανέκαθεν ήταν το μέρος που συχνάζουν οι πουτάνες. Ακόμα και σήμερα δεν έχει αλλάξει αυτό, τα πορνεία είναι μισό τσιγάρο δρόμος από την πύλη την κυριλέ (η μπούκα του Κίτσεν, για τους Σαλονικιούς).

Τρίτον, οι αποθήκες του λιμανιού – όπου θα δοθεί η παράσταση. Στις αποθήκες, σαν τα ποντίκια, στο μέρος όπου στιβάζονταν τα εισαγόμενα, λαθραία κι εξαγώγιμα. Κάτι σαν το γκουβέρνο μας δηλαδή.

Τέταρτον, το μεγάλο χρονοντούλαπο. Έτσι οι αποθήκες του ΟΛΘ θα φιλοξενήσουν το διάσημο σύνθημα του «Ανδρεϊκού» ΠαΣοΚ στη νέα του κατοικία – ευχόμαστε και μόνιμη.

Προχθές ρώτησα έναν από τους οκτώ ένστολους που «βαρούσαν» βάρδια, αν έχει σπίτι. «Ναι» μου απάντησε. «Και ποιός το φυλάει απ’ τους κλέφτες;» τον ρωτάω. «Έλα ντε», μου απαντάει γελώντας…

Να καλωσορίσουμε κι από μεριά μας λοιπόν το λιμανίσιο PaSoK των διεθνών σαλονιών και να του ευχηθούμε καλό αγύριστο. Έτσι κι αλλιώς, τελειώσαν όλα, ο μπερντές της παράστασής τους είναι από χαρτί κι αυτοί σκιές που φτύνουν, κλάνουν, ρεύονται. Τι άλλο περιμένετε ν’ ακούσετε απ’ το λιμάνι; Ότι το μετρό θα είναι έτοιμο το -12;

ΥΓ: Δεν είμαι εχθροπαθής Ρέπα μου, ούτε ΔΥ Λοβέρδο μου, ούτε «μαζιφαγάς» αντιπάρεδρε. Απλός άνθρωπος είμαι και ας σας ξυνίζει κάπως. Όλοι μας κάποια γεύση έχουμε.

Συμπλήρωμα υπουργικό *(χαριτωμένο):

Δεν πρόκειται ούτε περί επιλεκτικής χρεωκοπίας ούτε περί πτωχεύσεως.
Πρόκειται περί ανταλλαγής οργάνων.

Εμείς χρωστάμε τ' άντερά μας και αυτοί θα πάρουν τ' αρχίδια μας.

Ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η χώρα βούλιαζε στην ύφεση και οι Έλληνες σε απόγνωση, ο ”πρωθυπουργός” της, Γιώργος Παπανδρέου κυκλοφορούσε ως τουρίστας και ο άλλοτε στενός του συνεργάτης …πειραματιζόταν με την απελευθέρωση των ΤΑΧΙ αναστατώνοντας τη χώρα. Πέρασε ένα Καλοκαίρι με ανούσιες συγκρούσεις, χωρίς να γίνει τίποτα ουσιαστικό.

Όμως, οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές είναι δεσμεύσεις και οι ξένοι δεν είναι …ιθαγενείς. Εδώ που μας οδήγησε ο κ. Παπανδρέου έχουν το πάνω χέρι. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να σταματήσουν τη χρηματοδότηση και η χώρα να βρεθεί στον καιάδα.

Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου «κάτι πήγε να κάνει, να ραδιουργήσει», όταν διέκοψε τις συνομιλίες με την τρόϊκα, αλλά μάλλον ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η αλήθεια είναι ότι πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος!

Στην τρόϊκα «του τα έχουν μαζεμένα» από εκείνο το Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, όταν είπε ότι θα ψηφίσει νόμο, που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας!

Στην Ε.Ε. έχουν κουραστεί με την ευκολία που λέει «ναι» και ύστερα δεν κάνει τίποτα!

Ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον «ένα πουκάμισο αδειανό». Ένας αναξιόπιστος και επικίνδυνος πολιτικός, που αφού βούλιαξε τη Ελλάδα σ’ ένα βαρύ χειμώνα παρατεταμένης ύφεσης, τώρα με την αβελτηρία του …απειλεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Πολύ φοβούμαι ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ακόμα και τα έως πρόσφατα αδιανόητα. Δικαιολογημένα αναρωτιούνται όλοι, «και τώρα τι γίνεται;»

Ας επιχειρήσουμε να βάλλουμε τα πράγματα σε μια σειρά:

Πρώτον, έχουμε την πλήρη απομυθοποίηση του κ. Παπανδρέου στα μάτια εκείνων που έως πρόσφατα τον έβλεπαν ως δύναμη μεταρρύθμισης και αλλαγής. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά με τη συνολική πολιτική του συμπεριφορά επιδεινώνει το πρόβλημα.

Δεύτερον, έχουμε την πλήρη κατάρρευση της συνταγής που εισηγήθηκε η τρόϊκα. Η ύφεση όχι μόνο δεν «ρηχαίνει», όπως αλαζονικά διαβεβαίωνε το ελληνικό λαό από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπακωνστανίνου, αλλά βαθαίνει! Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 έφτασε στο εξωπραγματικό -7,3%, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Τα πάντα είναι εκτός ελέγχου.

Τρίτον, η Ε.Ε. έχει κουραστεί να μας … διασώζει. Καθώς οι ελπίδες για μια σταθερή ευρωπαϊκή ανάκαμψη διαψεύδονται και οι φόβοι για μια νέα ύφεση επανέρχονται, ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές ότι η Ελλάδα είναι μια «χαμένη υπόθεση». Δεν είναι λίγοι αυτοί που το διατυπώνουν ανοιχτά ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να τα βάλει με το θηρίο που εξέθρεψε, δηλαδή τον σπάταλο δημόσιο τομέα και οι αντοχές της Κυβέρνησής του έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Από την άποψη αυτή είναι πλέον αμφίβολη η χρησιμότητα του.

Τέταρτον, του παίγνιο που βρίσκεται εν εξελίξει επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: μήπως το κόστος διάσωσης της Ελλάδος μπορεί να αποβεί μεγαλύτερο, από εκείνο μιας πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη; Γιατί, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η «έξοδος» θα έχει κόστος και για την ευρωζώνη. Γιατί αν δεν είχε, θα μας είχαν ήδη πετάξει έξω με τις κλοτσιές.

Πέμπτον, η πολιτική κατάρρευση του κ. Παπανδρέου αναγκαστικά καθιστά τον Αντώνη Σαμαρά, ως τη μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Πρώτον γιατί από την αρχή έλεγε ότι η συνταγή αυτή όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιδεινώσει. Δεύτερον, γιατί ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Τρίτον, γιατί είναι ο μόνος που έχει καταθέσει μια συνολική πρόταση εξόδου της χώρας από την παρούσα κρίση. Είναι θέμα χρόνο να το παραδεχθεί αυτό, ακόμα και η κ. Μέρκελ!

Μη διαχειρίσιμη κατάσταση

Με βάση τα ανωτέρω, η προοπτική για την κυβέρνηση είναι ζοφερή. Ο κ. Παπανδρέου μάλλον έκαψε νωρίς τα χαρτιά του. Τα στοιχεία δείχνουν την εικόνα μιας καθημαγμένης χώρας, χωρίς μέλλον. Όταν η ανεργία οδεύει προς το 25%, η κατάσταση είναι εφιαλτική. Δεν πάει άλλο! Ο κ. Βενιζέλος αντί να βάλει πάτο στο βαρέλι, μάλλον έβγαλε και τον τελευταίο…

Το ερώτημα επομένως είναι πόσο καιρό ακόμα μπορεί να αντέξει η παραπαίουσα κυβέρνηση; Όταν ο Πρωθυπουργός φοβάται να μιλήσει στη ΔΕΘ, η εκτίμησή μου είναι όχι για πολύ ακόμα.

Όμως, στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μάθει να παραδίδουν την εξουσία. Παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες μέχρι τέλους, μήπως και την τελευταία στιγμή αλλάξει κάτι. Και αν δεν αλλάξει, να παραδώσουν στους επομένους μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση για να αποτελέσουν παρένθεση.

Όι επιλογές της Κυβέρνησης είναι μετρημένες:

Η πρώτη είναι η συνέχιση του μνημονίου. Η επιλογή αυτή περιέχει δυο μεγάλα ρίσκα. Πρώτον θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση του. Αν δεν αντέχει το ΠΑΣΟΚ, φαντάζεσθε πόσο αντέχει η κοινωνία!

Δεύτερον, η πολιτική αυτή πέραν του ότι συναντά την καθολική κοινωνική αντίσταση, δεν φέρει θετικά αποτελέσματα. Αντίθετα, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.

Για να περιοριστούν οι ζημιές, το «σύστημα» ανέλαβε να επιμερίσει τις ευθύνες και στα άλλα κόμματα, κυρίως στη Ν.Δ. Η χθεσινή αρθρογραφία του ΒΗΜΑΤΟΣ είναι ενδεικτική.

Η δεύτερη επιλογή, είναι ένα απονενοημένο διάβημα, μια τεχνητή ρήξη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Επειδή η …σωτηρία απέτυχε, η μόνη εναλλακτική πρόταση που απομένει στον κ. Παπανδρέου είναι να παίξει το χαρτί της πτώχευσης!

Στόχος είναι να τρομοκρατήσουν στον κόσμο με ένα doomsday σενάριο, ώστε το μνημόνιο να φαίνεται ρεαλιστική επιλογή!

Με αυτό το δίλημμα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός. Να έχει να επιλέξει μεταξύ αργού και ξαφνικού θανάτου.

Για αυτό και είναι καθήκον του Αντώνη Σαμαρά να διώξει τον εφιάλτη που πλανάται πάνω απ’ τη χώρα

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα σκοπεύει να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη λωρίδα της Γάζας και ότι πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν τα σκάφη που θα μεταφέρουν τα φάρμακα και τα τρόφιμα στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους.

Ο κ. Ερντογάν δε διευκρίνισε προφανώς το χρόνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, αφήνοντας γενικόλογα ασαφή την προαναγγελία ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Στις τουρκικές εφημερίδες, δημοσιεύονται πληροφορίες ότι η Άγκυρα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την κλιμάκωση της πίεσης προς το Ισραήλ ώστε το Τελ Αβίβ να αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη για το ρεσάλτο Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Εάν η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν απολογηθεί στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν σκοπεύει να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ για την κατοχή πυρηνικών όπλων κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών.

Την ίδια ώρα, μάλλον σαν χαστούκι προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας θα πρέπει να ερμηνευθεί η άρνηση των αιγυπτιακών αρχών να επιτρέψουν την μετάβαση του κ. Ερντογάν στα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της Αιγύπτου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σχεδιάζει περιοδεία στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη από τις 12 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και την ματαίωση της μετάβασής του στην Γάζα λόγω επιφυλάξεων της αιγυπτιακής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν επιθυμούσε να ταξιδέψει οδικώς –μέσω της Αιγύπτου- στη λωρίδα της Γάζας, όμως οι στρατιωτικοί που αποτελούν την μεταβατική κυβέρνηση του Καϊρου απάντησαν ότι δε συναινούν και έτσι το σχέδιο του πρωθυπουργού της Τουρκίας οδηγείται σε ναυάγιο.

Μια πιθανή περιοδεία του Ταγίπ Ερντογάν στη Γάζα με ελευθέρας από τους Αιγύπτιους στρατιωτικούς θα ανατροφοδοτούσε την ένταση μεταξύ Καϊρου και Τελ Αβίβ, ενδεχόμενο που οι δύο χώρες θέλουν να αποτρέψουν.

Καταπέλτης είναι για την Τουρκία και η στάση της Κομισιόν με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει τις απειλές της Άγκυρας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με καθυστέρηση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ο Τσέχος επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από απειλές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών.

«Οι θέσεις της Κύπρου είναι σαφείς, στηρίζονται στο διεθνές Δίκαιο και αποβλέπουν στην άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης υπονοώντας εμμέσως ότι η Λευκωσία δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Ο κ. Ηλιάδης παρατήρησε ότι η τουρκική ηγεσία έχει οξύνει τη ρητορική της και φτάνει στο σημείο να διατυπώνει απροκάλυπτες απειλές προς διάφορες κατευθύνσεις.

«Η κυπριακή κυβέρνηση», επισήμανε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, «παρακολουθεί με προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Αθήνα και προβαίνει σ’ όλες τις δέουσες ενέργειες».

Ποιός πολιτικός, πολιτευτής, δήμαρχος δήλωσε σε κλειστή συγκέντρωση μουσουλμάνων (προεκλογικά): "Είμαι αδελφός σας επειδή βύζαξα τουρκάλα μάνα";

Ποιος πολιτικός, πολιτευτής, δήμαρχος της Θράκης τα πρώτα Χριστούγεννα της αυτοδιοικητικής του εξουσίας τα αφιέρωσε σε μουσουλμανική γιορτή και όχι υποδεχόμενος χριστιανούς στο γραφείο του;

Ποιος πολιτικός, πολιτευτής, δήμαρχος υποσχέθηκε την ανέγερση 7 νέων τζαμιών στη Θράκη;

Ποιος πολιτικός, πολιτευτής, δήμαρχος της Θράκης αρέσκεται στο να τσιμεντώνει αυλές μουσουλμάνων και να αρνείται βοήθεια σε χριστιανούς που του την ζητούσαν;


  • Την ενίσχυση της ναυτικής της παρουσίας στη ΝΑ Μεσόγειο ανακοίνωσε η Τουρκία, δημιουργώντας προβληματισμούς για αποσταθεροποίηση στην περιοχή
Τα σχέδια της Τουρκίας για ενίσχυση της παρουσίας του πολεμικού ναυτικού της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πέραν των σχολιασμών περί «υπερβολικής αντίδρασης» μεταξύ αναλυτών, προκαλούν ανησυχίες σχετικά με μία επίδειξη τοπικής ισχύος η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπάθειες ακόμα και στις τάξεις των Αράβων εν δυνάμει συμμάχων της χώρας.

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης θεωρείται πως μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ανησυχία της Δύσης σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, λόγω των κινήσεών της με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς της στον μουσουλμανικό κόσμο. Αν και πολλές αραβικές χώρες βλέπουν το τουρκικό «μοντέλο» ως ενδιαφέρουσα προοπτική (ειδικά υπό το φως της «Αραβικής Άνοιξης») ως μία δημοκρατική χώρα υπό ισλαμική κυβέρνηση, το θετικό κλίμα μπορεί να αναστραφεί εάν η Άγκυρα αρχίσει να επιδεικνύει τη στρατιωτική της ισχύ.

Εάν σκάφη του τουρκικού στόλου αρχίσουν να επιχειρούν σε νερά που συναντώνται και μονάδες του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, αυξάνεται η πιθανότητα θερμού επεισοδίου και ενδεχομένως σύγκρουσης μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει οδηγήσει την Τουρκία σε οικονομική άνθιση και σταθερότητα- ωστόσο φαίνεται πως αυτού του είδους η ανάπτυξη αποτελεί «πειρασμό» για την Τουρκία, η οποία παρουσιάζεται πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ της για να προωθήσει τα συμφέροντά της σε μια περιοχή που βιώνει αλλαγές.

«Ο Ερντογάν υιοθετεί μία πολύ επιθετική στάση για να καθιερώσει την Τουρκία σαν περιφερειακή δύναμη, αντί να χρησιμοποιήσει τη 'μαλακή' ισχύ που βλέπαμε μέχρι τώρα» λέει ο Γκάρεθ Τζένκινς, αναλυτής θεμάτων ασφαλείας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει μία αίσθηση στο κόμμα ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη και ότι η Μεσόγειος είναι η σφαίρα επιρροής της. Αλλά το ΝΑΤΟ και η Δύση αρχίζουν να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο την Τουρκία ως αναξιόπιστη…η Τουρκία έπαιξε τα χαρτιά της καλά στο παρελθόν, όταν είχε καλές σχέσεις με όλους, αλλά τώρα δεν πράττει σωστά» συμπληρώνει, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι οι Άραβες θα δουν με καχυποψία μία Τουρκία που στηρίζεται στη στρατιωτική ισχύ, καθώς τελούσαν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για αιώνες.

Πέραν του Ισραήλ, η Τουρκία βλέπει να επιδεινώνονται και οι σχέσεις της με τη Συρία, ενώ το Ιράν πρόσφατα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να φιλοξενήσει στο έδαφός της τμήματα ΝΑΤΟϊκού αντιπυραυλικού συστήματος.

Η Τουρκία διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, και το πολεμικό της ναυτικό θεωρείται ανώτερο αυτού του Ισραήλ- αν και οι Ισραηλινοί θεωρείται πως διαθέτουν υποβρύχια εξοπλισμένα με βλήματα cruise που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Το Ισραήλ έχει αυξήσει τις ναυτικές του περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο για να διατηρήσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Αν και ελάχιστοι αναλυτές πιστεύουν πως η Τουρκία σκοπεύει να στείλει φρεγάτες να συνοδέψουν σκάφη που θα αποπειραθούν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό, ακόμα και η παρουσία τους στην περιοχή αποτελεί κίνδυνο (αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να σημειωθεί ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκία και Ισραήλ).

Ωστόσο, οι δηλώσεις Ερντογάν πως οι τουρκικές βάσεις έχουν «τη δυνατότητα να παρέχουν συνοδεία» υπονοούν ότι η Άγκυρα ενδεχομένως να θέσει την επόμενη νηοπομπή για τη Γάζα υπό την προστασία της, κάτι που προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες. «Δημιούργησαν τις συνθήκες για τη δημιουργία μίας άλλης νηοπομπής που θα προσπαθήσει να παραβιάσει τον αποκλεισμό» είπε ο Χένρι Μπάρκεϊ, ειδικός σε τουρκικά θέματα του Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσινγκτον. «Τι θα κάνει το τουρκικό ναυτικό εάν ένας άλλος στολίσκος προσπαθήσει να περάσει; Θα έπρεπε να τηρήσουν την υπόσχεσή τους…και αυτό θα έβαζε σε άσχημη θέση την αμερικανική κυβέρνηση».

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία δεν επιδιώκει αναμέτρηση με το Ισραήλ για τη Γάζα, αλλά την εδραίωση ναυτικής παρουσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ με στόχο την πρόκληση κλίματος φόβου που θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Από πλευράς του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ ως ένα από τα στρατηγικά «μακριά χέρια» της χώρας.

«Το ναυτικό είναι το ένα από τα δύο μακριά χέρια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων- και είναι ένα μακρύ και δυνατό χέρι. Μέσω των ενεργειών σου διατηρείς την ηρεμία και την ασφάλεια στη θάλασσα» είπε ο Νετανιάχου σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του ναυτικού στη Χάιφα. Το δεύτερο «μακρύ χέρι» στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε αύξηση των εντάσεων με την Τουρκία. Δεν ήταν επιλογή μας τότε και εξακολουθεί να μην είναι τώρα. Σεβόμαστε τον τουρκικό λαό και την κληρονομιά του και επιθυμούμε βελτίωση των σχέσεών μας».


Γράφουμε και προηγουμένως για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Ενέργεια, του Γερμανού Γκίντερ Ετινγκερ. Εκτός από τους φοροεισπράχτορες που θέλει να μας στείλει λόγω της κυβερνητικής “αδράνειας”, όπως λέει, δηλώνει και τα εξής:

Υπάρχει επίσης η πρόταση οι σημαίες των κακών μαθητών στον τομέα του χρέους να είναι μεσίστιες μπροστά από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό θα ήταν φυσικά συμβολικό, αλλά θα είχε και αποτρεπτικό αποτέλεσμα“.

Δηλαδή ο Γερμανός μας ζητά να είναι μεσίστιες οι σημαίες της Ελλάδας για να φαίνεται η ξεφτίλα και επίσης να δεχθούμε Ευρωπαίους επιτρόπους για να βοηθήσουν την κυβέρνηση που πελαγοδρομεί.

Μοιάζει η πρότασή του με τους Εβραίους που τους σφράγιζαν με το αστέρι για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Μήπως να βάλουν σε όλους τους Έλληνες ένα σημάδι στο πρόσωπο ώστε μόλις πηγαίνουν ταξίδι στο εξωτερικό να γνωρίζουν οι άλλοι ποιοι είναι;

Να γράφει ίσως στο σημάδι τεμπέληδες, μπατίρηδες ή απλά… Ελληνες.

Βρε δε ντρεπόμαστε λέω εγώ. Που καταντήσαμε.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ προτείνει επίσης οι υπερχρεωμένες χώρες να εκχωρούν την αρμοδιότητα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού τους στην ΕΕ.

Είναι δυνατό πολιτικός της Ευρωζώνης, να προτείνει μια τέτοια παράλογη πρότασης και οι χώρες να μην αντιδρούν.

Είναι δυνατόν Γερμανός πολιτικός να ζητά από τις υπερχρεωμένες χώρες να εξετάζουν το ενδεχόμενο οι σημαίες τους να κυματίζουν μεσίστια στα κτήρια της ΕΕ;

Που είναι η κεντρική διοίκηση της ενωμένης Ευρώπης που θέλει ενιαία πολιτική και οικονομία να μην αντιδρά;

Τί είπατε; Αν υπήρξε κάποια αντίδραση από τα παλικάρια της Ελλάδας; Εκείνα με τα κολάν, τα ποδήλατα και τα κανό ή τα άλλα με τις σημαίες που τις παίρνει ο αέρας; Κάποιες πληροφορίες λένε πως σκίστηκαν 2 καλσόν... ανεπιβεβαίωτες πάντα...

Από την άλλη, αν δούμε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, αναρωτιόμαστε, μήπως αντιστοιχεί στο μισό άστρο στο πέτο...!

Μήπως να βάλουν σε όλους τους Έλληνες ένα σημάδι στο πρόσωπο ώστε μόλις πηγαίνουμε ταξίδι στο εξωτερικό να γνωρίζουν οι άλλοι ποιοι είμαστε;

Αλλά, δεν χρειάζεται... Αυτοί θα φοράνε το βραχιολάκι του ΦΠΑ για να ξεχωρίζουν από εμάς…

Αριστερός Ψάλτης


Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου...
  • Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου παρελκυστικά και καταχρηστικά την αξία του γεωγραφικού χώρου που κατέχει ως κράτος, κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και να θέσει υπό πολυετή ομηρία Κύπρο και Ελλάδα. Με την καθοριστική στήριξη των ως άνω χωρών, η Τουρκία κατέλαβε το 40% της Κύπρου, το οποίο, παρά τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, συνεχίζει να κατέχει διατηρώντας 40 χιλιάδες στρατό κατοχής στην πολύπαθη νήσο.

Ταυτόχρονα, ασκώντας κρατική τρομοκρατία, έθεσε υπό ομηρεία την Ελλάδα, η οποία επί τριάντα χρόνια δεν μπορεί να κάνει χρήση ενός κυριαρχικού της δικαιώματος, που είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο σύνολο του θαλάσσιου χώρου της. Για να ισχυροποιήσει δε τις θέσεις και τα επιχειρήματά της απέναντι στην Ελλάδα, η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι σε ισχύ από το 1982.

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας όμως, δίνει το δικαίωμα στις χώρες που έχουν θαλάσσιες ακτές, να ορίσουν κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), κατόπιν συμφωνίας με τις όμορες προς αυτές χώρες. Αυτό ακριβώς το δικαίωμα έκανε χρήση η μικρή και διαμελισμένη Κύπρος, και όρισε την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο, ενώ είναι σε εξέλιξη ανάλογη διαδικασία με τη Συρία.

Η Τουρκία, εγκλωβισμένη στην πρακτική της άσκησης κρατικής τρομοκρατίας σε Ελλάδα και Κύπρο και στην απόφασή της να μην αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όσο διαρκούσε η διαδικασία της οριοθέτησης, στην ουσία παρέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων. Το μόνο που κατάφερε, ήταν να επεκτείνει εξ αντικειμένου το casus belli που ίσχυε για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και να θέσει υπό ομηρία την Ελλάδα και στο ζήτημα της κήρυξης της ΑΟΖ σε όλο το θαλάσσιο χώρο από το Θρακικό Πέλαγος μέχρι το Αιγαίο, το Καστελόριζο και την Κύπρο.

Η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι έπεσε η ίδια στο λάκκο που έσκαβε χρόνια τώρα σε Κύπρο και Ελλάδα, όταν οι παλιοί καλοί φίλοι, Ισραήλ και ΗΠΑ, έκαναν πρακτικά βήματα στο ζήτημα της εξόρυξης του φυσικού αερίου και πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Τότε συνέλαβε ένα στρατήγημα που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα την έβγαζε από το αδιέξοδο. Ανακάλυψε την Παλαιστίνη, τη Γάζα και το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Και ένας λαός που πένεται και κυριολεκτικά δεν έχει στον ήλιο μοίρα, ανταποκρίνεται σε όποιο χέρι βοηθείας του απλωθεί, έστω και τουρκικό.

Ποιο ήταν το κεντρικό ζητούμενο του στρατηγήματος; Να ρίξει το Ισραήλ μέσα στο λάκκο που έσκαψε το ίδιο για τους Παλαιστινίους. Δηλαδή, εκμεταλλευόμενη τον πόνο των Παλαιστινίων, να θέσει υπό ομηρία ολόκληρη τη ΝΑ Μεσόγειο, και μέχρι να λυθεί το Παλαιστινιακό και να ορίσει η Παλαιστίνη τη δική της ΑΟΖ στη Μεσόγειο, να σταματήσει κάθε διαδικασία καθορισμού της ΑΟΖ των γειτονικών χωρών και να παγώσει κάθε διαδικασία εξόρυξης στην περιοχή αυτή.

Στα πλαίσια αυτού του στρατηγήματος, η Τουρκία διεκδίκησε το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μια διαδικασία που διακόπηκε βίαια, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, το Δεκέμβρη του 2008. Αυτός ήταν ο λόγος του εκνευρισμού του Ερντογάν στο Νταβός, ένα μήνα μετά, όταν έφυγε από το πάνελ, αφήνοντας σύξυλο τον Σιμόν Πέρες, καταγγέλλοντας το Ισραήλ ως χώρα δολοφόνο μικρών παιδιών. Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι, χρόνια τώρα είναι ο βασικός υποστηρικτής της Τουρκίας στον αγώνα που γίνεται να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία που υπέστησαν Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι από τους Τούρκους. Άλλος ένας λάκκος δηλαδή, που πέφτουν μέσα εκείνοι που τον έσκαψαν για τους άλλους, τους γενοκτονημένους λαούς της Ανατολής.

Στη συνέχεια, στα πλαίσια του ιδίου στρατηγήματος, η Τουρκία προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υπενδυόμενη την προβιά του ακτιβιστή ανθρωπιστή αυτή τη φορά. Το γενοκτόνο τουρκικό κράτος, διέθεσε τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μίσθωση του Μαβί Μαρμαρά και ανέθεσε στην παρακρατική ισλαμοφασιστική οργάνωση ΙΗΗ την αποστολή να σπάσει το εμπάργκο. Ο στόχος ήταν να αποκτήσει ναυτική δραστηριότητα η Λωρίδα της Γάζας, για να ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα της Τουρκίας που θα οδηγούσαν στην ομηρία της ΝΑ Μεσόγειο. Το Ισραήλ αντέδρασε με το γνωστό τρόπο, για να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και να φθάσουμε σήμερα να μιλάμε για το Σχέδιο Γ΄ της Τουρκίας;

Ποιο είναι το σχέδιο αυτό;

Θα παραθέσουμε τους κεντρικούς του άξονες.

Η Τουρκία σε πρώτη φάση θα επιδιώξει να έχει αυξημένη και μόνιμη παρουσία με πλοία του πολεμικού της ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Κόλπου της Αλεξανδρέττας και της Διώρυγας του Σουέζ και κυρίως στα όρια της ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ, με το πρόσχημα της προστασίας των τουρκικών εμπορικών πλοίων που θα κινούνται στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει εμπράκτως τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Μάλιστα, σε επιχειρησιακό επίπεδο η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει ό,τι ακριβώς κάνει στο Αιγαίο με τα πολεμικά της αεροπλάνα. Δηλαδή, όπως με τις πτήσεις των πολεμικών της αεροσκαφών αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο και δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών του πηγών, έτσι, με τις κινήσεις των πολεμικών της πλοίων στην περιοχή μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ, θα επιδιώξει να αμφισβητήσει εμπράκτως τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα των ως άνω χωρών και υπό το φόβο μιας πολεμικής σύγκρουσης, να προκαλέσει την παρέμβαση των ΗΠΑ και να παγώσουν οι διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να πετύχει εντός του Σεπτεμβρίου την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχου κράτους, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αμέσως μετά, σχεδιάζει να ανακηρύξει μονομερώς την δική της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο μέχρι τα 200 ν.μ., και με βάση την αρχή της αναλογικότητας, να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με το ψευδοκράτος, χωρίς να αναγνωρίζει δικαίωμα ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, θέτοντας έτσι υπό τον έλεγχό της το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο έχουν λάβει εντολή να προβούν στις απαραίτητες επιχειρησιακές προετοιμασίες για να προστατεύουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Τέλος, στα πλαίσια του σχεδίου αυτού, η Τουρκία, μέσω της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Τουρκίας-ψευδοκράτους-Παλαιστίνης, έχοντας καταφέρει να περικλείσει και να απομονώσει εντελώς από θαλάσσης το Ισραήλ, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το βέτο της Άγκυρας, στις προσπάθειες που καταβάλλει για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν και άλλα υποτιθέμενα «βέλη στη φαρέτρα» της Άγκυρας, όπως η καταγγελία του Ισραήλ στον ΟΗΕ για το πυρηνικό του οπλοστάσιο, η καταγγελία επίσης στον ΟΗΕ για τον αποκλεισμό της Γάζας, η πλήρης διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, το πλήρες πάγωμα των εμπορικών σχέσεων και άλλα.

Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά κενά και αδυναμίες στο Σχέδιο Γ΄ της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ, το οποίο επιδέχεται και πολλές αναγνώσεις.

Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα, εν όψει της μονομερούς ανακήρυξης της τουρκικής ΑΟΖ, πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί το ζήτημα του Καστελόριζου, αν δεν το έχουν «διευθετήσει» ήδη εκείνοι που χαϊδολογούνται χρόνια τώρα με την Τουρκία.
Επίσης, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι σε περίπτωση που ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βοηθούσαν με χέρια και πόδια την Τουρκία να καταλάβει τα 40% του εδάφους της Κύπρου και να κρατηθεί πάνω στο νησί τόσα χρόνια, όλα θα ήταν πιο εύκολα για όλους. Είναι ο λάκκος που λέγαμε…

Το άρθρο-ανάλυση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Παιχνίδια δηλώσεων μεταξύ αρχηγών δύο κρατών. Μετά τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, πως τουρκικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν πλοία που κατευθύνονται στην Γάζα, φαίνεται πως ο Ισραηνικός Νετανιάχου "ζήλεψε" την αλαζονεία του Ερντογάν και προχώρησε σε δηλώσεις, σε απευθείας σύνδεση, στον Αυστραλιανό τηλεοπτικό σταθμό SBS, όπου δήλωσε:
«we will strike any battle ship that it can flave it to the coreldal waters of Cyprous or Israel»
Θα χτυπήσουμε οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο μπει στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ ή της Κύπρου!

Επίσημα, όσο και αν δεν μεταδίδεται από τα Ελληνικά ΜΜΕ, ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υπάρξει ήδη «σιωπηλή» μερική επιστράτευση στο Ισραήλ.

Το σχοινί τεντώνεται, η χορογραφία συνεχίζεται και ίσως η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί άμεσα τον χρόνο που υπολείπεται...

Την περίοδο λίγο πριν τη Συμφωνία των Βρυξελλών, της 21ης Ιουλίου, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, τα λεγόμενα και πολυθρύλητα CDS είχαν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Από μια πλευρά μάλιστα, έδειχναν το άγχος και την σπουδή όλων εκείνων, που είχαν επενδύσει στην προοπτική κατάρρευσης της Ελλάδας, ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο μιας διαδικασίας ντόμινο στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Και τελικά, να… θρηνήσουμε την ίδια την ΟΝΕ, σε μια εποχή κατά την οποία το ευρώ είχε όλες τις προδιαγραφές να εξελιχτεί σε παγκόσμιο νόμισμα, αντικαθιστώντας το ασθενικό δολάριο.

Το βράδυ της 21ης Ιουλίου, η δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν πολιτική απάντηση στην κρίση χρέους της Ελλάδας, και κυρίως η εμβληματική παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, ακόμη κι αν οι Οίκοι Αξιολόγησης μιλούσαν για «επιλεκτική χρεοκοπία», λειτούργησαν καταλυτικά για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Και τα CDS της χρεοκοπίας παρέμειναν κλειδωμένα.

Από τότε, κοντεύουν να περάσουν δυο μήνες, και οι αποφάσεις της Συμφωνίας των Βρυξελλών αποδείχτηκαν γράμμα κενό περιεχόμενου, λόγω μιας ασυγχώρητης υστέρησης και ελλειμματικής βούλησης, από την πλευρά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντί λοιπόν η Ελλάδα να βρεθεί πιο κοντά σε μια βαθιά και εμπράγματη ανάσα, οι Ευρωπαίοι μιλούν πλέον ευθέως για τη μέχρι πρότινος «αδιανόητη» προοπτική εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Η Κυβέρνηση, που μοιάζει πλέον με ναυαγό σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, αναγκάζεται να ανακοινώσει ακόμη και απολύσεις στο δημόσιο, και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκαλύπτουν ότι το ελληνικό κράτος είναι σε θέση να εκπληρώνει τις συμβατικές, δημοσιονομικές υποχρεώσεις του, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, λεφτά τέλος…

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ήταν μάλλον απολύτως αναμενόμενο να ανοίξει και πάλι η όρεξη των διεθνών κερδοσκόπων, που βλέπουν την Ελλάδα ως τον εύκολο στόχο. Και τα CDS άρχισαν να παίρνουν και πάλι την ανηφόρα. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν προβλέπεται πολιτική λύση στο πρόβλημα.


Μετά από χρόνια εγκατάλειψης της Εθνοφρουράς τώρα που τα πράγματα "σφίξανε" ακόμα και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι "Επιβάλλεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, που αποσκοπούν σε εκφοβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)".

Μετά από αυτή τη δήλωση γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο "βαριά" είναι η κατάσταση στη Μεγαλόνησο από άποψη ασφάλειας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είπε ο κ. Χριστόφιας, η Εθνική Φρουρά πρέπει να αναδείξει τις αρετές και τις αξίες της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας και να είναι αξιόπιστη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.

Μιλώντας το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, υποστράτηγου Ανδρέα Πετρίδη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.

  • Φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τα γνωρίζει αυτά, αφού έχει ορκιστεί να μην έχει καμία σχέση με Ρώσους... Έτσι δεν είναι κύριε πρωθυπουργέ;

Η Κύπρος κάνει αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα, ή καλύτερα αρνήθηκε να κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. Για να καλύψει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει, ούτε Μνημόνια ούτε τίποτα: Απλά παίρνει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από την Ρωσία! Αυτό επιβεβαίωσε πριν λίγο ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

«Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου», είπε και διευκρίνισε ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα το ύψος του δανείου.

«Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να συνάψουμε ένα δάνειο περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έχουμε εντοπίσει και διαπραγματευόμαστε και με άλλες φιλικές προς την Κύπρο χώρες».

Ο κ. Καζαμίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα συνομολογηθεί η συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες ασήμαντες ως προς την αίσια κατάληξη της συμφωνίας λεπτομέρειες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ανεξάρτητα από τη σύναψη του οποιουδήποτε δανείου, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο θα συνεχίσουν τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν για τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο υπουργός επέμεινε πάντως το πρωί, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι οι όροι δανεισμού είναι ευνοϊκοί και δεν δημιουργούν εξάρτηση στη Ρωσία.

Σύγκρινε μάλιστα τη χορήγηση δανείου με τις ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν σε κυπριακές τράπεζες και υποστήριξε ότι το εν λόγω δάνειο δεν δημιουργεί περισσότερη εξάρτηση απ' ότι αυτές.

Kαι άμα θέλει η Τουρκία ας απειλήσει την Κύπρο...

Ο Παπανδρέου ακούει ή έχει πολύ θόρυβο στην Θεσσαλονίκη;


  • Η Τουρκία δεν θα αφήσει το Ισραήλ να εκμεταλλευτεί μόνο του τη Μεσόγειο, λέει ο Ερντογάν

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εκτοξεύοντας απειλές κατά του Τελ Αβίβ, εμμέσως και της Λευκωσίας, για τη σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Τ.Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εκμεταλλευτεί μονομερώς τους πόρους της περιοχής και ότι η Άγκυρα έχει πάρει μέτρα για να σταματήσει την ισρηαλινή δραστηριότητα στην ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αρχίσουν γεωτρήσεις σε οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, έργο στο οποίο συμμετέχουν και ισραηλινές εταιρείες. Προσθέτει ότι στο μέλλον τουρκικά πολεμικά σκάφη θα συνοδεύουν τις τουρκικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Η δήλωση Ερντογάν έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διακοπή σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ στον αμυντικό τομέα, τον υποβιβασμό των διπλωματικών σχέσεων και τη δήλωση ότι η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο.

Την επόμενη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφτεί το Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφτεί και τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς αυτό να φαίνεται πολύ πιθανό.

Σύμφωνα τέλος με την Jerusalem Post, Τουρκία και Αίγυπτος πρόκειται να διεξάγουν κοινή ναυτική άσκηση έως το τέλος του χρόνου.

Πηγή


Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους του Ισραήλ, τα δύο μέτωπα που έχει ανοιχτά η χώρα αυτή τη στιγμή – Παλαιστινιακό και σχέσεις με Τουρκία – προκαλούν την περαιτέρω περιθωριοποίηση τους στην περιοχή.

  • Αυξάνονται τα διπλωματικά παιγνίδια στις Αραβικές χώρες και την Μέση Ανατολή
  • Το Παλαιστινιακό πρόβλημα και η κόντρα με την Τουρκία προκαλεί πονοκέφαλο στο Εβραϊκό Κράτος
  • Έντονα σημάδια για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο

Η κυβέρνηση Νεντανιάχου δέχεται εγχώριες πιέσεις λόγο της αποδυνάμωσης του κύριου σύμμαχου του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, οι οποίες αδυνατούν να χειριστούν πλέον τα θέματα που έχουν στην Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα οι νέες δηλώσεις Μπαν-Κι Μουν δείχνουν πως υπάρχει θέμα αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους κατά την Γενική Συνέλευση των Η.Ε., κάτι που προκαλεί επίσης ένα πονοκέφαλο.

Ο Οντέτ Εράν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ είπε πως βλέπει θέμα στρατηγικής ισορροπίας.

«Παρατηρείτε φθορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Αίγυπτο, και είμαστε μάρτυρες κάποιων προβλημάτων με τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Η έλλειψη προόδου στο Παλαιστινιακό κάνει την όλη κατάσταση ακόμα χειρότερη.»

Σύμφωνα με την προϊστορία οι διπλωματικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή συνήθως οδηγούν σε πολέμους, παρόλο που αυτή την φορά κάτι τέτοιο συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες. Την ίδια ώρα όμως το Ισραήλ είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο αρχηγός των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Εγιάλ Εϊσένμπερκ, είπε πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο το Ισραήλ να αντιμετωπίσει ένα πολυμέτωπο πόλεμο όπου τελικά θα αναγκαστούν να κάνουν και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Θυμίζουμε πως το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα της μέσης Ανατολής που είναι γνωστό πως διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Τουρκία – Αναμένοντας την απολογία

Η Τουρκία ήταν η πρώτη Μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 1849. Οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονταν πολύ καλές μέχρι πέρσι, όπου οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν επίθεση σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν ο θάνατος 9 Τούρκων από τα Ισραηλινά πυρά.

Λίγες μέρες πριν ήρθε το πόρισμα των Η.Ε. που έκανε λόγο για χρήση υπερβολικής βίας εκ μέρους τον Ισραηλινών, ενώ είπε πως ο αποκλεισμός της Γάζας ήταν νόμιμος. Έτσι τελικά οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να αρνούντε να απολογηθούν στην Τουρκία.
Διπλωματικοί χειρισμοί

Αμέσως η Τουρκία ανακοίνωση μείωση των διπλωματικών σχέσεων της με το Ισραήλ, αποσύροντας μάλιστα τόσο τον πρέσβη της στην χώρα, όσο και αρκετούς διπλωμάτες. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών σχέσεων της με το Ισραήλ.

Λίγες μέρες μετά η κρίση εντάθηκε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εντείνει τον ναυτικό της ρόλο στην περιοχή του Ισραήλ με την αυξημένη παρουσία του τουρκικού ναυτικού.

Η απάντηση των Ισραηλινών ήταν να υπενθυμίσουν στην Τουρκία ότι διαθέτουν πολύ ισχυρή ναυτική δύναμη η οποία επίσης θα επιτηρεί την περιοχή.

Έτσι η Τουρκία παίζει έντονο διπλωματικό παιχνίδι αναζητώντας συμμάχους στον Αραβικό κόσμο κάτι που μέχρι στιγμής δείχνει να αποδίδει με την Αίγυπτο, η οποία είναι επίσης δυσαρεστημένη με το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Ταγίπ Ερντογάν δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Κατηγορείται ότι δεν πέτυχε την δημιουργία της "νέας Ευρωπαϊκής Τουρκίας" την οποία είπε πως θα έκτιζε. Αντίθετα όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και κάθε βδομάδα δημιουργεί νέους εχθρούς.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Διπλωμάτες κάνουν λόγο για έντονη δραστηριότητα εκ μέρους του Πενταγώνου σε μια προσπάθεια που γίνεται για να κατευνάσουν τα πνεύματα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αφού ενδεχόμενη κρίση δεν είναι προς συμφέρον των ΗΠΑ. Τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με την ΗΠΑ και είναι εξίσου απαραίτητες.

Παρόλα αυτά γίνεται κριτική στους διπλωματικούς κύκλους του Πενταγώνου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αδυνατεί να χειριστεί την κατάσταση. Επίσης αναφέρουν ότι Ομπάμα και Νεντανιάχου δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Προσθέτουν πως το Ισραήλ δεν βοηθά τον εαυτό να ξεφύγει από την απομόνωση που βρίσκεται στην περιοχή.

Δηλώσεις

Χθες ο Τούρκος Υπουργός Συγκοινωνιών, Binali Yıldırım, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ισραήλ στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, σαν αυτή των «Σομαλών Πειρατών». Είπε επίσης πως το Ισραήλ παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Ερντογάν άφησε να νοηθεί πως η Τουρκία θα αυξήσει την παρουσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή κάτι που μεταφράζεται ως επίδειξη δύναμης. Η Τουρκία επίσης είπε πως από εδώ και στο εξής τα πλοία τα οποία θα οδεύουν προς τη Γάζα για παροχή βοήθειας θα συνοδεύονται από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ως απάντηση ο Νεντανιάχου είπε πως η χώρα του διαθέτει ισχυρό ναυτικό το οποίο θα επιτηρεί την περιοχή. Την ίδια ώρα την περιοχή θα επιτηρούν υπερσύγχρονα Ισραηλινά πυρηνικά υποβρύχια.

Αναυδος και βαθύτατα προβληματισμένος ως προς την πραγματική φύση της οικονομικής κρίσης μένει κανείς όταν ρίξει μια ματιά στα στοιχεία που δείχνουν ειδικές μελέτες: σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός όσων έχουν περιουσία προς εκμετάλλευση (εξαιρείται δηλαδή το σπίτι που μένουν οι ίδιοι) που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια... αυξήθηκε με την οικονομική κρίση!

Το 2010 δηλαδή αυτοί οι εκατομμυριούχοι ήταν περισσότεροι από το 2007, την τελευταία χρονιά πριν ξεσπάσει η κρίση! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και η συνολική περιουσία τους πέρυσι ήταν μεγαλύτερη παρά ποτέ!

Την ώρα δηλαδή που στην Ευρώπη οι μισθοί και οι συντάξεις υφίστανται βίαιες περικοπές σε ορισμένες χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βαλτικές κ.λπ.) ή ηπιότερες σε άλλες (Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία), ο αριθμός των Ευρωπαίων εκατομμυριούχων αυξάνεται θεαματικά και η δική τους περιουσία ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Οι αριθμοί είναι αποστομωτικοί. Οι εκατομμυριούχοι σε δολάρια όπως τους ορίσαμε σε όλη τη Γη ανέρχονται πλέον σε 10,9 εκατομμύρια άτομα, ενώ το 2007 ήταν 10,1 εκατομμύρια και το 2004 μόλις 8,2 εκατομμύρια άτομα. Το 2009 ήταν 10 εκατομμύρια, αύξηση δηλαδή 9% σε έναν χρόνο.

Η συνολική τους περιουσία ανήλθε πέρυσι σε 42,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2007, πριν από την κρίση, ήταν 40,7 τρισεκατομμύρια και το 2004, τρία ακόμη χρόνια νωρίτερα, μόνο 30,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα 42,7 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι ασύλληπτο ποσό. Για να καταλάβει καλύτερα κανείς το μέγεθός του, αρκεί να πούμε ότι τα 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι της Γης παράγουν όλοι μαζί σε έναν χρόνο παγκόσμιο πλούτο 55 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει τόσο πλούτο όσον παράγει το υπόλοιπο... 99,85% της ανθρωπότητας σε σχεδόν εννέα μήνες! Μιλάμε για απίστευτη άβυσσο στην κατανομή του κοινωνικού πλούτου.

Χάσμα υπάρχει όμως και μέσα στο κλαμπ των εκατομμυριούχων. Από τα 10,9 εκατομμύρια άτομα που είναι οι εκατομμυριούχοι, μόλις 103.000 από αυτούς χαρακτηρίζονται ως ζάπλουτοι, με περιουσία δηλαδή που υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτοί οι ζάπλουτοι λοιπόν, που αποτελούν μόνο το 0,9% των εκατομμυριούχων, έχουν στην κατοχή τους το 36,1% του συνολικού πλούτου των εκατομμυριούχων - δηλαδή το... 0,001% του πληθυσμού κατέχει όσα παράγει το 99,999% της ανθρωπότητας σε πάνω από τρεις μήνες! Αυτό σημαίνει ότι 103.000 άνθρωποι κατέχουν περιουσία αξίας 15,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εθνική προέλευση αυτών των 10,9 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν περιουσία μεγαλύτερη από ένα εκατομμύριο δολάρια. Από τους εκατομμυριούχους του πλανήτη λοιπόν οι 3.104.000 προέρχονται από τις ΗΠΑ και οι 1.739.000 από την Ιαπωνία.

Οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι βρίσκονται στην τρίτη θέση με 924.000 εκπροσώπους. Πολύ πίσω δηλαδή από τους Αμερικανούς και τους Γιαπωνέζους, αλλά πολύ μπροστά από τους άλλους Ευρωπαίους - τους 454.000 Βρετανούς και τους 396.000 Γάλλους ή τους 243.000 Ελβετούς και τους 170.000 Ιταλούς εκατομμυριούχους.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, οι Κινέζοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 535.000 και οι Καναδοί με 282.000 στην έβδομη. Αυστραλοί (193.000), Βραζιλιάνοι (155.000) και Ινδοί (153.000) συμπληρώνουν τη δωδεκάδα, από την οποία κραυγαλέα είναι η απουσία των Ρώσων. Πολλοί Ρώσοι "ολιγάρχες" είναι ζάπλουτοι, αλλά ο αριθμός των Ρώσων εκατομμυριούχων είναι ακόμη σχετικά περιορισμένος.

Αν θέλει κανείς να δει τη δυναμική των διαφόρων ηπείρων του πλανήτη και των περιοχών του, τότε βλέπει ότι η Βόρεια Αμερική έχει 3.400.000 εκατομμυριούχους, η Ασία 3.300.000, η Ευρώπη 3.100.000.

Σε μεγάλη απόσταση πίσω έρχονται η Λατινική Αμερική με 500.000 και η Μέση Ανατολή με 400.000, ενώ η Αυστραλία με σχεδόν 200.000 εκατομμυριούχους και η Αφρική με 100.000 κλείνουν τη σειρά κατάταξης.

ΕΥΠΟΡΟΙ - Πήραν πίσω αμέσως όλα όσα έχασαν

Εκπλήσσει η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία οι πλούσιοι -οι οποίοι υπήρξαν τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης ακριβώς επειδή έχουν τα λεφτά τους κυρίως σε σύνθετα τραπεζικά και χρηματιστηριακά προϊόντα- πήραν πίσω αμέσως τα λεφτά που αρχικά είχαν χάσει. Η περιουσία τους, που ήταν το 2007 περίπου 40,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, βυθίστηκε στα 32,8 τρισ. το 2008. Μέσα σε έναν χρόνο όμως ξανάφτασε σχεδόν το προ κρίσης ύψος: ανήλθε στα 39 τρισ. το 2009, και το 2010 με τα 42,7 τρισ. δολάρια το ξεπέρασε κατά πολύ! "Σαν να μη συνέβη ποτέ το κραχ, οι πλουσιότεροι του κόσμου γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι" έγραφε εύστοχα στους τίτλους της η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν".


Θα πείτε ποτέ και καμιά αλήθεια;
Αδυνατώ να κατανοήσω πώς μερικά πράγματα περνούν εντελώς απαρατήρητα ή σχολιάζονται μεταξύ τυρού και αχλαδίου ή απλώς αναφέρονται ως κάτι το συνηθισμένο και το αναμενόμενο ή δεν αναφέρονται καθόλου – είτε από τα μέσα ενημέρωσης, είτε από την αντιπολίτευση.

Έπρεπε ή όχι να σηκωθεί ο κόσμος στο ποδάρι με τη δήλωση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την οποία «το πρόγραμμα που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα δεν αποδίδει και η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα»;

Για τις αγορές το ξέραμε, αλλά ότι «το πρόγραμμα που εφαρμόζει η τρόικα δεν αποδίδει»;

Και να το λέει ο άνθρωπος που μόλις πρόσφατα διορίστηκε από τους δανειστές προκειμένου να χειρίζεται τα προγράμματα στήριξης σε χώρες όπου… εφαρμόζονται προγράμματα της τρόικας;

Άσχετος είναι; Δεν ξέρει τι λέει; Τότε γιατί τον διόρισαν; Και γιατί – μετά από τέτοια δήλωση-κεραυνό – παραμένει στη θέση του και δεν έχει ακόμη καρατομηθεί, όπως η επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης Προϋπολογισμού της Βουλής; (Η αλήθεια είναι πως ούτε αυτό το είχα καταλάβει. Θέλω να πω γιατί οι βουλευτές χρειάζονται βοήθεια για να παρακολουθούν τον προϋπολογισμό; Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με (λέμε τώρα) γνώστες του αντικειμένου;)

Κλείνω την παρένθεση-απορία και συνεχίζω: Αν ο Ρέγκλινγκ πιστεύει ότι είμαστε σε λάθος δρόμο, τότε για ποιο λόγο τα τραβάμε όλα αυτά; Και γιατί συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο; Και γιατί ο ένας (ο Ρέγκλινγκ) τραβάει για την δύση και οι άλλοι (τρόικα και κυβέρνηση) για την ανατολή (στην κυριολεξία);

Και, συγγνώμη, αλλά η Νέα Δημοκρατία που βλέπει έναν σημαντικό αξιωματούχο να την επιβεβαιώνει στη θεωρία της περί λάθους, γιατί δεν αντιδρά αμέσως;

Μπορεί να μας πει κάποιος τι στο διάβολο συμβαίνει;

Είχαμε και το άλλο: Όταν ξαφνικά η τρόικα έφυγε και μας παράτησε στα κρύα του λουτρού, ο υπουργός των Οικονομικών βγήκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, μας αποκάλεσε όλους κινδυνολόγους και δήλωσε πως η αναχώρηση της τρόικας ήταν «συμφωνημένη και προγραμματισμένη», διότι είχε ολοκληρωθεί «ο πρώτος κύκλος των συνομιλιών».

Προχθές, αποκαλύφθηκε άλλο ένα ψέμα. Τόσο ο Επίτροπος Ρεν, όσο και ο εκπρόσωπός του Αλταφάζ, είπαν επί λέξει (άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί παρανόηση», ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας «αναγκάστηκαν να διακόψουν τον έλεγχο» έως ότου «ρυθμιστούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες» - οι οποίες ρυθμίστηκαν με το γνωστό υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Και πάλι δεν σηκώθηκε ο κόσμος στο ποδάρι! Πέρασε απαρατήρητο! Όπως απαρατήρητο πέρασε το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος στις αρχές Αυγούστου μας έλεγε πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας «είναι εξασφαλισμένη για πολλούς μήνες», πριν βγει ο Αύγουστος μας έλεγε πως «είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του Σεπτεμβρίου» και πριν μπει ο Σεπτέμβριος μάθαμε (προχθές δια χειλέων του «μεγάλου φιλέλληνα» Γιουνκέρ) πως η έκτη δόση «δεν είναι δεδομένη»!

Και πάλι καμία αντίδραση. Μπορεί κάποιος να μας πει τι συμβαίνει επιτέλους;

Τι μύγα τους έχει τσιμπήσει όλους; Ο ένας λέει να στηρίξουμε μια «παράλυτη κυβέρνηση». Ο άλλος να «βάλουμε πλάτη» σε κάτι που επισήμως πληροφορούμεθα ότι «δεν αποδίδει». Και όλοι μαζί – με τελευταίο επεισόδιο αυτό του Α. Λοβέρδου – ανακαλύπτουν διάφορους «εχθρούς του λαού» για να τους φορτώσουν τις αμαρτίες τους.

Οι σημερινοί «εχθροί» τους, είναι οι πρώην «πελάτες». Αυτοί τους οποίους οι ίδιοι διόρισαν, εκμαύλισαν, εξαγόρασαν. Αυτοί χάρη στις (επ’ ανταλλάγματι) ψήφους των οποίων παρέμειναν στην εξουσία και τους δόθηκε η ευκαιρία να καταστρέψουν τη χώρα.

Τους μετράνε και τους ξαναμετράνε. Βάζουν και ξαναβάζουν κάτω μισθούς και επιδόματα. Κουβεντιάζουν και ξανακουβεντιάζουν με την τρόικα. Μιλούν για «πλεονάζον προσωπικό», για «εργασιακή εφεδρεία», για «αξιολόγηση» από ιδιωτική εταιρία υπό τον εποπτεία του ΑΣΕΠ (αν και γνωρίζουν πως αυτό είναι αδύνατον), εφευρίσκουν «προσωπικές διαφορές» και τις παίρνουν πίσω. Άκρη δεν βγαίνει.

Και για να μην το ξεχάσω, ο Ρέγκλινγκ, που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, είπε προχθές πως «ο στόχος της βοήθειας είναι σαφής: Να αγοράσει χρόνο. Αυτό επιτυγχάνεται τώρα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αλλά όχι ακόμη στην Ελλάδα».

Γιατί άραγε; Να είναι μόνο οι ελληνικές παθογένειες; Ή μήπως επειδή στην μεν Ιρλανδία τιμωρήθηκαν και εξαφανίστηκαν (μέσω εκλογών) οι υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα οι επόμενοι (που δεν είναι οι ίδιοι με τους προηγούμενους) να συμφωνήσουν;

Μήπως επειδή και στην Πορτογαλία έγιναν εκλογές και υπήρξε αλλαγή στην κυβέρνηση;

Τον Ρέγκλινγκ μπορεί αυτό να μην τον ενδιαφέρει – κοιτάει μόνο το αποτέλεσμα.

Εδώ, στην Ελλάδα θα ενδιαφερθεί κανείς να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, να συνδέσει αίτια και αποτελέσματα, να γίνει μια λογική πρόταση;

Προφανώς όχι. Οπότε οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες…

Το φαινόμενο κατάπτωσης ενός πρωθυπουργού, μπορεί να αποτυπωθεί στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν φτάνει που κυκλοφορεί φυλασσόμενος από δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνδρες της Αστυνομίας (εξαρτάται από τον «τύπο» της δημόσιας εμφάνισής του) έχοντας ηγεμονική στάση και προκαλεί ευθέως το αίσθημα των πολιτών της χώρας, δεν φτάνει που κρύβεται (κυριολεκτικά) και αποφεύγει κάθε είδους συνάντηση με απλούς (και όχι βαλτούς) πολίτες, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας κρύβεται και από τις πολιτικές του δραστηριότητες που εθελοντικά ανέλαβε με την υποψηφιότητά του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αφού οι επισκέψεις του -πλέον- στο Ελληνικό Κοινοβούλιο περιορίζονται μόνο σε διαλείμματα μεταξύ γυμναστηρίου και ποδηλασίας…!

Περιφρουρούμενος από σωματοφύλακες, περιτριγυριζόμενος από αυλοκόλακες, απομονωμένος από τους ευρωπαίους ηγέτες και φοβούμενος τους πολίτες της χώρας, είναι απολύτως βέβαιο πως ο Γιώργος Παπανδρέου προσμετρά τις τελευταίες ημέρες του «μύθου» του. Κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάποια αγοραφοβική τάση, όπως κανείς δεν μπορεί να του προσάψει έλλειψη θράσους, μετά από όλα όσα έχει καταφέρει εις βάρος όλων των συμφερόντων (οριζοντίως και καθέτως, για να δανειστώ τη νέα πασοκική κυβερνητική έκφραση) της χώρας, που δεν τη νιώθει σαν πατρίδα του. Ο Γιώργος Παπανδρέου κρύβεται, επειδή γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι έχει κάνει. Και γνωρίζει επίσης πάρα πολύ καλά πως η οργή των πολιτών είναι δίκαιη, αλλά και άκρως επικίνδυνη για τον ίδιο...

Έχοντας κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες (γι αυτό και του γίνεται η κλήση από το ΔΝΤ που προφανώς έχει μάθει τις πρωθυπουργικές αποφάσεις) σκοπεύει λίαν συντόμως να ανακοινώσει εκλογές. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως μέσα σε δύο μόλις χρόνια έχει αποδομήσει μία ολόκληρη χώρα με ιστορία χιλιετιών… Γνωρίζει πολύ καλά πως έχει επιφέρει πολύ βαριά χτυπήματα στην οικονομία και στην κοινωνία, έχει δημιουργήσει βαθύτατες πληγές στην Παιδεία και στην Υγεία, έχει διαλύσει την Κοινωνική Μέριμνα και Ασφάλιση, έχει αναδιαμορφώσει τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά μέσω της λαθρομετανάστευσης και σχεδόν κατάφερε να αποδιοργανώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις εκθέτοντας τη χώρα σε τεράστιους εξωτερικούς κινδύνους…

Ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει πως εφαρμόζει πολιτικές αποσάθρωσης και διάλυσης, γνωρίζει πως οι πολιτικές του πράξεις καμία σχέση δεν έχουν με τη δημοκρατία, ενώ γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως έχει καταλύσει το Σύνταγμα της χώρας, υποβοηθούμενος πάντα από εκείνους στους οποίους δεν χρωστάει, αλλά και από μία τραγική κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα και έναν απολύτως ανύπαρκτο να προστατεύσει τη χώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας… Η διέξοδος στο αδιέξοδο, πριν επέλθει η Νέμεσις, είναι οι εκλογές. Και μάλιστα, οι εκλογές θα του ανοίξουν τον δρόμο της έγκαιρης διαφυγής, ενώ θα μεταβιβάσουν τα προβλήματα στον επόμενο και θα νομιμοποιήσουν (πιθανότατα) όλα τα πολιτικά αίσχη που επέβαλε ο μνημονιακός Παπανδρέου. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκλογές είναι λύση για συνέχιση των κακώς κειμένων, αλλά είναι και λύση για τους πολίτες που μπορούν να εξαφανίσουν πολιτικά το υπάρχον πολιτικό σκηνικό αναδεικνύοντας νέες πολιτικές δυνάμεις που δεν θα έχουν καμία σχέση με τους θλιβερούς οσφυοκάμπτες του παρόντος πολιτικού συστήματος…

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να φύγει. Η σκέψη πως μπορεί να ανατραπεί από μία κοινωνική έκρηξη, τον κάνει να χάνει τον ύπνο του. Οι εκλογές θα του δώσουν την εικόνα του «δημοκράτη» και του πρωθυπουργού που φεύγει σεβόμενος την λαϊκή βούληση… Πληροφορίες αναφέρουν πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει κίνηση του Βαγγέλη Βενιζέλου (ο οποίος πήρε το δαχτυλίδι και τις οδηγίες κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον), που θα «αναγκάσει» τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει εκλογές για τις αρχές Νοεμβρίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ χθες υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις για εκλογές και μάλιστα για εκλογές εντός του Οκτωβρίου… πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει πιθανότητα ο Γιώργος Παπανδρέου να θελήσει να αποχωρήσει οικειοθελώς και όχι πιεζόμενος από τον κ. Βενιζέλο. Και αυτή η περίπτωση είναι η πλέον πιθανή να ανακοινωθεί στην συνέντευξη που θα δώσει (στην αποθήκη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης) στους δημοσιογράφους, όπου θα σοκάρει ανακοινώνοντας τις εκλογές…!

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να υποδεχθεί το νέο χρόνο στο Μαξίμου. Εάν υπάρξει σοφή λαϊκή βούληση και υπάρξει αναδημιουργία του πολιτικού σκηνικού, ο Γιώργος Παπανδρέου ίσως υποδεχθεί το νέο χρόνο σε κάποιο κελί φυλακής… Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να δούνε (κι αυτό γιατί υπάρχει) το πρόσωπο εκείνο που είναι ικανό να τιμωρήσει όσους κορόιδεψαν τους πολίτες και όσους πλούτισαν εις βάρος της χώρας…

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, του πράσινου ήλιου και των άλλων γλαφυρών και λίαν τραγελαφικών, ο "ηγεμόνας" αποφάσισε να αποχωρήσει σκεπτόμενος μόνο τη διάσωσή του... Και, δυστυχώς, υπάρχει πάντα η περίπτωση να προτιμήσει να αποχωρήσει εν μέσω... πολέμου (βλ. Αιγαίο, Τουρκία, ΑΟΖ)... Εμείς θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό;

Κωνσταντίνος

Ο «κύκλος» των κινητοποιήσεων ανοίγει σήμερα στην Θεσσαλονίκη με την συγκέντρωση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, αλλά και των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στις 17.30 στο άγαλμα του Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία προς την ΔΕΘ.

Στο άγαλμα του Βενιζέλου οργανώνεται αύριο, στις 18.00, και η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στις 17.30 στην διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) έχουν προγραμματίσει χωριστό συλλαλητήριο για τις 18.30, το οποίο θα ξεκινήσει από την πλατεία Αριστοτέλους.

Νωρίτερα, στις 15.30, ιδιοκτήτες ταξί θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ιβανόφειο και περίπου στις 18.00 αναμένεται να ξεκινήσουν πορεία, πεζή, προς την ΔΕΘ.

Οι «Αγανακτισμένοι» έχουν προγραμματίσει την δική τους κινητοποίηση, που περιλαμβάνει επιχείρηση αποκλεισμού των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης. Οι προσυγκεντρώσεις τους έχουν προγραμματιστεί για τις 15.00 στον Λευκό Πύργο, στο πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Εγνατίας και Καυτατζόγλου) και στο κτίριο προσκόπων (Β. Γεωργίου). Ανάμεσά τους αναμένεται να βρίσκονται και τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν από τις 17.00 πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ από το Πολυτεχνείο θα ξεκινήσουν στις 18.00 την πορεία τους οι φοιτητικοί σύλλογοι με στόχο να ενωθούν με τους «Αγανακτισμένους».

Στις 18.00 καλούν σε συγκέντρωση στο Κατσάνειο Στάδιο και οι οπαδοί του Ηρακλή, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό της ομάδας τους.

Φράκτες και κάγκελα

Από σήμερα περισσότεροι από 6 χιλιάδες αστυνομικοί από κάθε υπηρεσία βρίσκονται επί ποδός, ανάμεσα τους και αρκετοί μοτοσικλετιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και «Δέλτα», οι οποίοι καθημερινά περιπολούν στους δρόμους της πόλης.
Κάτοικοι, λένε μάλιστα, ότι τόσο έντονα μέτρα ασφαλείας έχουν να δουν στην πόλη, από την Σύνοδο Κορυφής το 2003.

Το Σάββατο νωρίς το μεσημέρι θα στηθούν κάγκελα περιμετρικά του Συνεδριακού Κέντρου, ενώ στο ύψους όπου υπολογίζουν οι αρχές ασφαλείας να σταματήσουν τους διαδηλωτές θα τοποθετηθούν οι φράχτες που είχαν χρησιμοποιηθεί στις διαδηλώσεις του Ιουνίου στο Σύνταγμα.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. με τον εκτοξευτήρα νερού. Παράλληλα άντρες των ΜΑΤ θα αναπτυχθούν περιμετρικά των εγκαταστάσεων.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων θα βρίσκεται η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ θα διατεθούν και τουλάχιστον τέσσερις εισαγγελείς.

Τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως υπάρχουν πάνω από έξι διαφορετικές αφετηρίες διαδηλώσεων σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί και το «ανοικτό» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περιμετρικά του οποίου θα αναπτυχθούν, πάντως, σχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς «γειτνιάζει» με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Ενα ακόμα πρόβλημα για την αστυνομία είναι τα πολλά ανοιχτά εργοτάξια στο κέντρο της πόλης, λόγω των έργων στην παραλία και των εκσκαφών του μετρό, με τα κάθε είδους μπάζα, που μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε πολεμοφόδια στα χέρια κουκουλοφόρων.

Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι εντολές που έχουν δοθεί στις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας είναι να δείξουν επαγγελματισμό, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες ανάλογα με την αναγκαιότητα της στιγμής. Και αυτή τη φορά, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το δόγμα των προληπτικών προσαγωγών.

Κλειστοί δρόμοι

Από την Τροχαία Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό πως έως τις 14.00 της Κυριακής απαγορεύεται η στάση – στάθμευση στην οδό Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Συντριβανίου και στην Εγνατία, από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄Σεπτεμβρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα δυτικά της πόλης. Επίσης ειδικά το Σάββατο συστήνεται στους οδηγούς να αποφύγουν μετά το μεσημέρι να κινηθούν στο κέντρο της πόλης, καθώς λόγω των κινητοποιήσεων, θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους.

Στα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να κλείσουν τα καταστήματα τους το Σάββατο στις 15.00, να μην βγάλουν απορρίμματα ή άλλα εύφλεκτα υλικά μπροστά στα καταστήματα τους, να απομακρύνουν τα ΙΧ αυτοκίνητα τους από το ιστορικό κέντρο, να κλείσουν τις τέντες και να ενεργοποιήσουν τα στόρια ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό μέσο διαθέτει η επιχείρηση.

Πηγή


Κύκνειο άσμα της κυβέρνησης του μνημονίου αποτελεί η σημερινή πρόταση του γερμανού επιτρόπου ενέργειας Γκίντερ Έντιγκερ ο οποίος θέλει να αποσπαστούν υπάλληλοι από την Ε.Ε. στην Ελλάδα και να αναλάβουν εκείνοι την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πρόκειται για ευθεία και κατάφωρη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας για την οποία τόσο πολύ νοιαζόταν ο Παπανδρέου χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα από τον Νοέμβριο του 2009.

Σήμερα η κουβέντα θα ανάψει πολύ γι΄ αυτή τη δήλωση και ίσως κρατηθούν αποστάσεις από την πλευρά της Μέρκελ αλλά μην τσιμπάτε.

Ο Έντινγκερ τα είπε αυτά αμέσως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Σόιμπλε ενώπιον της Μέρκελ στη γερμανική βουλή, όπου σε δραματικούς τόνους ο γερμανός υπουργός οικονομικών ανέφερε:

«Κύριοι, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στην Ελλάδα και η έκτη δόση δεν είναι δεδομένη»!


Πηγή


Είστε Έλληνας;
Τελειώσατε ελληνικό πανεπιστήμιο;
Είχατε Έλληνες καθηγητές;
Θέλετε υποτροφία από ένα ελληνικό ίδρυμα υποτροφιών;

Λυπόμαστε πολύ αλλά οι συστατικές επιστολές σας πρέπει να είναι στα αγγλικά!

Ή τουλάχιστον αυτό ζητάει το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, από όσους αιτηθούν την συνδρομή του για τις σπουδές του.

Προφανώς ο αγώνας της κ. Διαμαντοπούλου τώρα δικαιώνεται.

Συστατικές επιστολές ΜΟΝΟ στα αγγλικά!!!

Δηλαδή, με το πρόσχημα των διεθνών εξεταστών προς επίτευξη "διαφάνειας" και αξιοκρατίας, γίνονται επίσημη γλώσσα (όχι δεύτερη επίσημη) τα αγγλικά, αφού αυτό ήθελε η κα Διαμαντοπούλου.

Αυτό σημαίνει ότι ο Έλλην πολίτης δεν μπορεί να συνδιαλλαγεί με το ελληνικό κράτος (το ΙΚΥ είναι ελληνικό κράτος) στα ελληνικά. Κανονικά στο ελληνικό κράτος ούτε με ιδιώτη δεν πρέπει να μην μπορείς να συνδιαλλαγείς στα εληνικά. αλλά να μην δέχται τα ελληνικά το κράτος, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι τρομακτικό!


Διαβάζοντας όμως την προκύρηξη του κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών, αυτό δεν είναι το μοναδικό που βρίσκουμε να μας σοκάρει.

Υπάρχει κάτι ακόμη. Μία μορφή θετικών διακρίσεων προς κάποιες ομάδες, ή μάλλον μία μορφή αρνητικών διακρίσεων κατά των Ελλήνων.

Αντιγράφουμε στην παράγραφο 4 του κεφαλαίου που επεξηγεί τις οικονομικές παροχές σε κάποιον που θα λάβει υποτροφία:
Στους μουσουλμάνους, ρομά, παλλινοστούντες δεύτερης γενιάς, τέκνα μεταναστών δεύτερης γενιάς, χορηγείται το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ πέραν των τροφείων εκάστους προγράμματος.

Μιλάμε δηλαδή για σειρά θετικών διακρίσεων αρκεί να είσαι αλλόθρησκος, αλλόφυλος ή αλλογενής.

Ένα πολύ περίεργο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires το οποίο έχει άρωμα… ΔΝΤ, προκαλεί ταραχή στην Αθήνα την ίδια στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε στην Ουάσιγκτον για να πάρει… οδηγίες από το Ταμείο ενώ την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, κλήθηκε να εξηγήσει τα της ελληνικής οικονομίας σε έκτακτη συνεδρίαση.

Αυτή η περίεργη κινητικότητα έρχεται να προστεθεί στο κλίμα του ανθελληνικού παραληρήματος των τελευταίων ημερών στην Ευρώπη όπου η μια μετά την άλλη οι χώρες ζητούν από την ΕΕ να μας πετάξουν έξω με τις κλωτσιές από την Ευρωζώνη.

Το δημοσίευμα του Dow Jones επικαλείται πηγές που προφανώς είναι στην Ουάσιγκτον και λέει ότι το ΔΝΤ αναζητά νέες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα και το έλλειμμά της. Λέει επίσης ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή για να ψηφιστούν καθώς προφανώς θα πρόκειται για νέο πρόγραμμα λιτότητας.

Το ΔΝΤ θέλει την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει σε νέες μεγάλες πολιτικές που θα αποδώσουν σημαντικά ως προς την εξοικονόμηση δαπανών“.

Η μείωση των μισθών του δημοσίου σε ποσοστό 15% που εφαρμόστηκε στις αρχές του ελληνικού προγράμματος, ανήκει στο είδος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα έχουν ορατό αποτέλεσμα, όπως τις αντιλαμβάνεται το ΔΝΤ, επεσήμανε μία από τις πηγές, προσκείμενη στις σχετικές συζητήσεις.

Με απλά λόγια, το Ταμείο προετοιμάζει νέο κοστούμι για την Ελλάδα καθώς δεν της φτάνουν όσες θυσίες έγιναν. Για να πετύχει το σκοπό της καλεί τον κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί (τρόπος του λέγειν αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον σημερινό πρωθυπουργό) μαζί του και φυσικά για να υπάρξει επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Πώς δηλαδή θα εγκλωβιστεί ο κόσμος στα νέα μέτρα λιτότητας που τους ετοιμάζουν.

Ίσως, προς αυτή την κατεύθυνση να είναι και οι ασφυκτικές πιέσεις των τελευταίων ημερών και οι εκβιασμοί μέχρις εσχάτων.

Όμως, η ουσία είναι ότι το ένοχο παρελθόν της κυβέρνησης δεν της επιτρέπει να διαπραγματεύεται νέα πακέτα ούτε να τα παρουσιάσει στη Βουλή ως νέες μεταρρυθμίσεις.

Και με τι μούτρα θα έρθει στη Βουλή να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν μεταρρυθμίσεις όταν οι προηγούμενες είτε απέτυχαν, είτε δεν έγιναν ποτέ;

Ο Γ. Παπανδρέου, εφόσον πράγματι ισχύει ότι θα κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, τι θα πει στο ΔΝΤ; Έχει συναίσθηση της κατάστασης στην Ελλάδα και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για… μεταρρυθμίσεις; Μπορεί να διαπραγματευτεί έστω και την ύστατη στιγμή το συμφέρον της χώρας και του κόσμου;

Μάλλον ρητορικές ερωτήσεις αφού οι απαντήσεις είναι δεδομένες.

Πηγή

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά από συνεχείς πληροφορίες που φτάνουν στο Πεντάγωνο για σαφέστατο προσανατολισμό της Τουρκίας στη δημιουργία θερμού επεισοδίου με αφορμή τη ρήξη στις σχέσεις Αγκυρας Τελ-Αβίβ.

Σε ετοιμότητα, όμως, βρίσκεται και το ναυτικο του Ισραήλ με εμπροσθοφυλακή υπερσύγχρονα υποβρύχια που φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού πενταγώνου, οι κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα της ενέργειας, αποσκοπούν στην επίδειξη ισχύος κυρίως προς το Ισραήλ, χωρίς να περιλαμβάνεται οποιοδήποτε χτύπημα στην πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου, στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία έλαβε μέτρα για να σταματήσει το Ισραήλ από τη μονομερή όπως είπε, εκμετάλλευση φυσικών πόρων από την ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερτογάν μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο AL Jazeera.

Ασφαλείς πληροφορίες από το Ελληνικό πεντάγωνο αναφέρουν ότι μέσα σε μια βδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο έκτακτες συσκέψεις στο Εθνικό Κέντρο επιχειρήσεων, στο δεύτερο υπόγειο του Υπουργείου Αμυνας στην Αθήνα και δόθηκαν σαφείς οδηγίες για επιχειρησιακή ετοιμότητα η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τις εξελίξεις για αντιμετώπιση πιθανής τουρκικής πρόκλησης.

Οι οδηγίες δόθηκαν στις ηγεσίες δύο όπλων, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας ενώ σχετικές εντολές έλαβε και ο επικεφαλής των επάκτιων συστοιχιών Exocet.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού πενταγώνου, οι κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα της ενέργειας, αποσκοπούν στην επίδειξη ισχύος κυρίως προς το Ισραήλ χωρίς να περιλαμβάνεται οποιοδήποτε χτύπημα στην πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακη ΑΟΖ.

Η Αθήνα θεωρεί δεδομένη μία Τουρκική πρόκληση η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο. Στο μεταξύ το θέμα συζητήθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Τελ Αβίβ ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ενώ τα Ισραηλινά υποβρύχια που φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές έλαβαν διαταγές να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της χώρας σε περίπτωση που η Τουρκία δώσει διαταγές για ανοιχτές περιπολίες των πολεμικών της σκαφών στην ανατολική μεσόγειο.

Ο τουρκοφάγος Πάγκαλος επέστρεψε!

Μήνυμα προς την Αγκυρα, με αφορμή τις απειλές που εκτοξεύει σχετικά με την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της Κύπρου, έστειλε από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα αποτελεί και επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε: «Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο μέλος του ΟΗΕ και έχει δικαίωμα να καθορίσει αυτοτελώς τα συμφέροντά της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλες χώρες».

Η Τουρκία έχει απειλήσει να κατεβάσει το στόλο, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι εργασίες για την εκμετάλευση της ΑΟΖ της Κύπρου. Η Κύπρος έχει αναθέσει το έργο σε εταιρία αμερικανικών συμφερόντων, σε συνεργασία με ισραηλινή εταιρία και με αφορμή την υπόθεση αυτή, ο Ερντογάν βρίσκεται στα «μαχαίρια» με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Θ.Πάγκαλος απαντώντας στην ερώτηση του Γ.Καρατζαφέρη πρότεινε μία άτυπη σύγκλιση όλων των κομμάτων με ειδικό θέμα τις εξελίξεις στη Θράκη και με ποιο τρόπο μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν.

Νωρίτερα, ο κ Καρατζαφέρης έκανε λόγο «για συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και επικίνδυνες απόπειρες διείσδυσής της στη Θράκη, μέσω του προξενείου της» και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να μην αφήσει να παγιωθεί μια πολιτική που μπορεί, όπως είπε, να δημιουργήσει «ανήκεστο βλάβη» στην Ελλάδα.

Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα ότι επετράπη η ίδρυση του προξενείου στη Κομητηνή, συμφωνώντας με τον κ. Καρατζαφέρη ότι χρησιμοποιείται για προπαγανδαστικούς σκοπούς της Τουρκίας.