Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Μαΐ 2015

Καλησπέρα στους φίλους της ελληνικής "μπλογκόσφαιρας"

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Καθώς η 2α Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η μέρα των bloggers καταθέτω λίγα λόγια από τα βάθη της καρδιάς μου με πολλή αγάπη:

Πολλά λέγονται για πολλούς Έλληνες δημοσιογράφους και ΜΜΕ!…

Προσωπικά ΔΕΝ θέλω να χαρακτηρίσω την σημερινή Δημοσιογραφική συμπεριφορά και μάλιστα σε εποχές χαλεπές για την Ελλάδα τους Έλληνες και τα Ελληνόπουλα…

Θα ήθελα να πιστέψω ότι πολλοί από τους… «επώνυμους» και «μεγάλους» των ελληνικών ΜΜΕ είδαν και θα συνεχίσουν να βλέπουν εφιάλτες με ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ κάποιους bloggers που δεν μασάνε τα λόγια τους, δεν "γλείφουν" επειδή είναι αργυρώνητοι και ξεμπροστιάζουν το πολιτικό μας σύστημα όταν το απαιτεί η ευημερία του ελληνικού Λαού!…

Κοιτάζοντας στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή ορίζοντα τα θέματα που αφορούν εμάς και τους δανειστές μας και κάποιες «πονηρές» κινήσεις ΜΜΕ στον ελληνικό χώρο, θα πω ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑ να ακουστεί:

Βloggers, είστε το μέλλον της ενημέρωσης…

Bloggers, συνεχίστε στις επάλξεις χωρίς Κομματικά γυαλιά,

Bloggers, ξεμπροστιάστε τους καθεστωτικούς, αδρά αμειβόμενους κονδυλοφόρους της δήθεν ενημέρωσης που κατέληξε ως αποβλάκωση των Ελλήνων από ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ και ΜΜΕ που ΑΝΕΝΔΟΙΑΣΤΑ φορούν αργυρώνητα Κομματικά γυαλιά…

Bloggers, γερά, με υπεύθυνη προσπάθεια ενημέρωσης, φορέστε τους γυαλιά!!!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναγνώρισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα που άφησε εκείνη η περίοδος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η Γερμανίδα καγκελάριος, προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική διαχωριστική γραμμή».

«Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», επισήμανε η Άγγελα Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών».

Ένα 24ωρο πριν και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γ. Γκάουκ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, ακόμα και αν το Βερολίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτά τα αιτήματα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ενώ πλησιάσουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο οι Ισλαμιστές να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία για να προχωρήσουν στην συνταγματική αναθεώρηση, ο Ταΐπ Ερντογάν ανοίγει ένα καινούργιο μέτωπο με τους Κούρδους, αυτή την φορά με καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα.

Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη του Μπατμάν στην ανατολική Τουρκία, κατήγγειλε ότι οι Κούρδοι και το ΡΚΚ διδάσκουν την απόρριψη του Ισλάμ σαν κυρίαρχη θρησκεία τους και την επιστροφή στην παλιά τους θρησκεία, δηλαδή τον Ζωροαστρισμό και στον Χριστιανισμό της ανατολικής εκκλησίας. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, στα στρατόπεδα και στις κατασκηνώσεις του ΡΚΚ οι Κούρδοι διδάσκουν στα παιδιά τους αλλά και στους οπαδούς τους να απαρνηθούν το Ισλάμ γιατί δεν είναι η δίκια τους θρησκεία και να επιστρέψουν στις παλιές τους θρησκείες. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε ο Ερντογάν, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, (κάτι ανάλογο με την δική μας Αρχιεπισκοπή), αποφάσισαν να εκδώσουν χιλιάδες αντίτυπα του Κορανίου στην κουρδική γλώσσα και να τα μοιράζουν στις περιοχές όπου ομιλείται σαν μητρική γλώσσα η κουρδική.

Να σημειώσουμε ότι και πολλοί επώνυμοι Κούρδοι έχουν δηλώσει ανοιχτά πως το Ισλάμ σαν θρησκεία δεν τους εκφράζει και ότι ήταν μεγάλο λάθος που στο παρελθόν είχαν απαρνηθεί τον Ζωροαστρισμό αλλά και τον Χριστιανισμό στον οποίο είχαν προσηλυτιστεί από τους Βυζαντινούς χιλιάδες Κούρδοι πριν από την εμφάνιση του Ισλάμ. Χαρακτηριστική περίπτωση στις 2 Απριλίου του 2007 όταν ένας επιφανής Κούρδος διανοούμενος, ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του πανεπιστημίου του Ντιάρμπακίρ, ο Μεχμέτ Μεχντί Ζανά, είχε ομολογήσει σε ένα άκρως εντυπωσιακό άρθρο στην εβδομαδιαία τουρκική επιθεώρηση «Ακσιόν», ότι «Οι Σουμέριοι και οι Κούρδοι διέπραξαν ιστορικό λάθος που εξισλαμίστηκαν».

Σύμφωνα με τον Κούρδο καθηγητή η μεγαλύτερη λάθος επιλογή στην ιστορία των Κούρδων ήταν ο εξισλαμισμός τους πριν από πολλούς αιώνες. Σύμφωνα με τον Κούρδο καθηγητή, οι Κούρδοι στο διάβα της ιστορίας τους είχαν κατασταλάξει σε δυο μεγάλες θρησκείες. Την θρησκεία του Ζωροαστρισμού και εδώ είναι και το εντυπωσιακό όπως παραδέχεται ο Κούρδος καθηγητής, μια μεγάλη πλειοψηφία των Κούρδων της σημερινής νοτιοανατολικής Τουρκίας ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, μέχρι την έλευση των πρώτων ισλαμικών στρατιών στην περιοχή τους.

Ο Μεχμέτ Μεχντί τονίζει πως με την επέλαση των ορδών του Σαλαχαντίν Εγιούμπ, άρχισαν βίαιοι εξισλαμισμοί στην περιοχή των Κούρδων με αποτέλεσμα χιλιάδες Κούρδοι τότε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ορθοδοξία και να εξισλαμιστούν. Αυτό, όπως τονίζει με εντυπωσιακό τρόπο ο Κούρδος καθηγητής, ήταν το μεγαλύτερο λάθος που στοίχησε αφάνταστα στην ιστορική πορεία των Κούρδων, δηλαδή ο εξισλαμισμός τους και η εγκατάλειψη της Ορθοδοξίας αλλά και του Ζωροαστρισμού, εξ αιτίας των μεγάλων και αφόρητων πιέσεων που είχαν δεχτεί από τους Άραβες μουσουλμάνους που τότε είχαν έρθει για πρώτη φορά σαν κατακτητές στην περιοχή τους.

Για τον ίδιο λόγο όπως ανέφερε ο Κούρδος ιστορικός και οι Σουμέριοι, ο ιστορικότερος λαός της περιοχής που επίσης είχε ακολουθήσει το ανατολικό ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, αναγκαστήκε και αυτός σε μεγάλο βαθμό, αν και όχι τόσο όσο και οι Κούρδοι, να εξισλαμιστεί και να ασπαστεί την νέα θρησκεία. Το γεγονός αυτό, όπως ομολόγησε ο Μεχντί, στοίχησε σε μεγάλο βαθμό την πολιτιστική εξέλιξη των Κούρδων και στην συνέχεια την πλήρη σχεδόν υποταγή τους στους Οθωμανούς. Ο Κούρδος ιστορικός τονίζει με έμφαση πώς αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος στην κουρδική ιστορία. Ένα λάθος που ακόμα και σήμερα το πληρώνουν με μεγάλο κόστος οι Κούρδοι που εξισλαμίστηκαν.

Όπως φαίνεται αυτή η ένεκα πιέσεως λάθος επιλογή των Κούρδων κυνηγά μέχρι σήμερα τον λαό αυτό. Το θρησκευτικό πρόβλημα της Τουρκίας αποκτά μια καινούργια και πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση, ενώ η χώρα βαδίζει στις πιο κρίσιμες εκλογές της των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τραπεζική διαπραγμάτευση των Θεσμών για το "καλό " των Ελλήνων

Γράφει η Μαρία Τσολακίδη

Το Brussels Group δεν συνεδριάζει για την τύχη της Ελλάδας, αλλά για την ρευστότητα των Τραπεζών που θα επιτρέπουν εσαεί στους δανειστές να ελέγχουν πολιτικά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτό που επιδιώκουν οι δανειστές δεν είναι η λύση για την Ελλάδα, αλλά το πώς θα πάρουν ρευστό οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πώς θα πληρωθούν οι δόσεις χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ το Μάιο και πώς οι δόσεις προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Την Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν την κρατάνε στο χέρι οι πολιτικοί εταίροι της αλλά δύο τραπεζικά παγκόσμια συστήματα: Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ που βάζουν χέρι και στην πολιτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ακόμα και να απελευθερωθεί η δόση του δευτέρου πακέτου σωτήριας, με το μισό ποσό των χρημάτων θα καλυφθεί η δόση του ΔΝΤ που εκπνέει μέσα Μαΐου ύψους 1 δις ευρώ, ενώ παράλληλα θα τρέχουν οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας για μισθούς και συντάξεις. Ήδη γνωρίζουμε από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών,κ.Μάρδα, ότι το υπουργείο ψάχνει 2,5 δις ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες μισθών και συντάξεων μέχρι τέλος Μαΐου.

Σώστε τις Τράπεζες μέσω ανθρωπιστική κρίσης

Η "σοβαρή" διαπράγματευση που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες έχει ως μόνο στόχο την ρευστότητα και σωτηρία (για άλλη μια φορά μέσα σε 5 χρόνια) των ιδιωτικών τραπεζών που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, αλλά και το απαραίτητο κέδρος των δανειστών μέσω των "πακέτων βοήθειας". Καθόλου τυχαία δεν είναι η ανάλυση της δημοσιογράφου Τόνια Μαστρομπουόνι της ιταλικής La Stampa ότι το Brussels Group έχει σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών ακόμα κι αν πρέπει να κηρύξουν την Ελλάδα σε πλήρη "ανθρωπιστική κρίση".

Σύμφωνα με τις πηγές της Ιταλίδας δημοσιογράφου "μια από τις πιθανότητες τις οποίες εξετάζουν στο Βερολίνο και στην Φρανκφούρτη είναι μια χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ, με την υιοθέτηση ενός είδους μίνι επιταγών εσωτερικής χρήσης, σε συνδυασμό με ένα "ανθρωπιστικό σχέδιο", ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα απέτρεπε μια πιθανή κατάρρευση των τραπεζών και θα προσέφερε εγγύηση παροχής βοηθειών προς τον ελληνικό πληθυσμό".

Σε αυτό τον φαύλο κύκλο δανεικών για την ρευστότητα των Τραπεζών που μόνο για αυτό επιμένει η κυβέρνηση και για τίποτε άλλο, οι δανειστές παίρνουν την πολιτική διαχείριση της Ελλάδας μέσω των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούν.

Τα "κοινωνικά αγαθά" χαρίζονται στις Τράπεζες

Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχουν περάσει σε ένα καινούργιο στάδιο κι αυτό αποδεικνύεται από δύο μέτρα στην λίστα που παρέδωσε η ελληνική ομάδα προς το Brussels Group. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι όλες οι πληρωμές των πολιτών για λογαριασμούς ΔΕΚΟ και για φόρους θα γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζών και μέσω "πλαστικού" χρήματος. Με τον τρόπο αυτό οι δανειστές καταφέρνουν δύο βασικά αιτήματα τους:

Το πρώτο είναι πλήρης έλεγχος των "κρυμμένων" χρημάτων που έχουν οι Έλληνες στα σπίτια τους, τα οποία τα περισσότερα δεν αποκτήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά τα "σήκωσαν" οι Έλληνες πριν 4 χρόνια από τις τράπεζες φοβούμενοι ότι θα τους "φάνε" τις αποταμιεύσεις χρόνων για την σωτηρία τους. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, ως υπουργός Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2013 "το ξέρουμε ότι τα χρήματα τα έχετε σε σεντούκια και στρώματα". Αναφερόταν σε 30 δις αποταμιεύσεων εκατομμυρίων Ελλήνων και όχι στις αποταμιεύσεις τρις ευρώ σε τράπεζες της Ελβετίας εκατοντάδων Ελλήνων που με ένα 15% φόρο η ελληνική κυβέρνηση νομιμοποιεί το μαύρο χρήμα.Κάθολου τυχαία δεν είναι και ο νόμος υπουργού Βαλαβάνη για έλεγχο σε βάθος 10ετιας κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών όλων των Ελλήνων.

Επίσης, με αυτό τον τρόπο κλείνει την πόρτα του "μαύρου χρήματος" του μεροκαματιάρη που λόγω κρίσης κάνει τα πάντα για να μπουν στο πορτοφόλι του ακόμα και 10 ευρώ. Ελέγχει ακόμη και τις πληρωμές λογαριασμών οικογενειών ανέργων που πληρώνονται με τις συντάξεις των γονιών και των παππούδων. Αυτό η κυβέρνηση το θεωρεί "πάταξη φοροδιαφυγής" και "πάταξη μαύρης εργασίας". Πέρα από αυτό, με το μέτρο που το ονομάζει "μεταρρύθμιση", η "αριστερή" κυβέρνηση μετατρέπει την προεκλογική φιλοσοφία της "το ρεύμα και το νερό είναι κοινωνικό αγαθό", σε τραπεζική συναλλαγή με κρυφό ποσοστό κέρδους για τις τράπεζες.

Οι "αγορές" του κόσμου στηρίζουν τις Τράπεζες

Το δεύτερο που επιτυγχάνουν οι δανειστές είναι το χρήμα του ελληνικού λαού να συσσωρεύεται μέσω λογαριασμών "κοινής ωφέλειας" στα παράμαγαζά της, δηλαδή στις τράπεζες. Σε φορολογεί το Κράτος, σου επιβάλλει πάγια μέσω λογαριασμών ΔΕΚΟ και τα χρήματα δεν πηγαίνουν στο Δημόσιο Ταμείο αλλά στο Τραπεζικό Ταμείο. Η πλήρης εξάρτηση των ιδιωτικών τραπεζών από την ΕΚΤ σημαίνει ότι ακόμα και το τελευταίο σεντ που κινείται στην Ελλάδα θα οδηγείται στα χέρια της ΕΚΤ που ανοίγει τις κάνουλες ρευστότητα μέσω ELA χωρίς "κόκκινες γραμμές" (εφόσον το κέρδος το έχει σίγουρο), αλλά βάζοντας νόμους που εξαντλούν τον λαό.

Αυτό αποδεικνύεται και από τις αγορές, στις οποίες οι κύριοι Σόιμπλε και Ντράγκι , έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη. Οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης ( Standard & Poor's, Fitch και DBRS), σύμφωνα με το Reuters, διαβεβαιώνουν ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (σύνολο 8 δις ευρώ) τότε δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία της χώρας, αλλά απλά θα ρίξουν την βαθμολογία της Ελλάδας με τον χαρακτηρισμό των αγορών "σκουπίδια". Το παιχνίδι το έχουν ξανακάνει το 2012 όταν τέσσερις οίκοι έριξαν την Ελλάδα βαθμολογικά και η ΕΚΤ βάση αυτής της βαθμολογίας είχε απειλήσει να μην δεχθεί ελληνικά ομόλογα μέσω ELA. Κι όμως τα δέχθηκε και από τότε μέχρι σήμερα συνεχώς αυξάνει τον ρυθμό ρευστότητας των ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών χρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.

Χρεοκοπούν οι Έλληνες, επενδύουν οι ξένοι

Ένα παιχνίδι τραπεζιτών και αγορών γίνεται στο Brussels Group για το πως θα συσσωρεύσουν μέσω των τραπεζικών εργαλείων τους όλη την κινητήρια δύναμη της Ελλάδας που είναι το χρήμα, όπως σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε αν είχαν σκοπό να την παρατήσουν ήσυχη, χρεοκοπημένη και εκτός ευρώ, τότε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν θα έστελνε τον επίτροπο της Κομισιόν Κατάινεν πριν λίγες ημέρες στην Ελλάδα για να στήσει "επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης" μέσω Πακέτου Γιούνκερ. Δεν θα έβγαινε περιχαρής ο υπουργός κ.Σταθάκης ανακοινώνοντας ότι το Πακέτο Γιούνκερ έχει μπει ήδη μπροστά και μεγάλη στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή στο στάδιο αδειοδοτήσεων, χωρίς όμως να αναφέρει ποιοι είναι οι επενδυτές και τι θα "αρπάξουν" από την χώρα με τον φερετζέ "έργο εθνικής σημασίας".

Σε μια υπό χρεοκοπία χώρα, που υπάρχει η απειλή της εξόδου από το ευρώ και της μη Συμφωνίας, δεν ξεκινάνε έργα δις από ξένους επενδυτές. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου οι λαοί βρίσκονται σε "ανθρωπιστική κρίση" και επενδυτές εκμεταλλεύονται την γη τους. Όπως π.χ η Κένυα, όπου οι πολίτες έχουν κόφτη στην κατανάλωση νερού και η βιομηχανία τσαγιού Lipton ποτίζει όσο θέλει το προϊόν που μαζεύουν Κενυάτες έναντι 50 δολαρίων μισθό.

Σύμφωνα με τον κύριο Σταθάκη μέσω του Πακέτου Γιούνκερ, η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Δεν θα χορηγούνται επιδοτήσεις αλλά δάνεια σε συμπράξεις και ιδιωτικές επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου σε σχέση με ότι αναλάμβαναν μέχρι σήμερα οι ΕΤΕπ και οι εμπορικές τράπεζας.

Μέσω δανείων τραπεζών που για την ρευστότητά τους εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έρχονται οι επενδύσεις της Ε.Ε και ο Έλληνας διατάσσεται από την ελληνική κυβέρνηση να βάζει τον οβολό του κάθε μήνα σε αυτές τις δανειοδοτήσεις μέσω πιστωτικής κάρτας για την πληρωμή των λογαριασμών των "κοινωνικών αγαθών" μη και κρύψει 50 ευρώ και πέσει έξω η οικονομία.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Χάρη Ναξάκη
Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για όποιον δεν θέτει στον εαυτό του ερωτήματα
Κομφούκιος
Γιατί η αριστερά, σχεδόν σε όλες τις εκδοχές τις, νιώθει μια ακαταμάχητη έλξη από τον οικονομισμό, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, τον καταναλωτισμό, την τεχνολογική πρόοδο, την ανάπτυξη σε όλες τις μεταμφιέσεις της (βιώσιμη ανάπτυξη, λαϊκή ανάπτυξη , κλπ), ειρωνεύεται το λιτό βίο ταυτίζοντάς τον με τη λιτότητα; Γιατί η αριστερά είναι το κόμμα της προόδου και της ανάπτυξης; Η απάντηση του ερωτήματος πρέπει να αναζητηθεί στη μήτρα που τη γέννησε. Πίσω από το μύθο της ανάπτυξης και της προόδου βρίσκονται θεωρητικές και οντολογικές παραδοχές του διαφωτιστικού προτάγματος, συνιστώσα του οποίου είναι η αριστερά, παραδοχές που διατύπωσε και ο Μαρξ. Η θεοποίηση της οικονομίας παρατηρείται και στις δυο μεγάλες συνιστώσες του διαφωτισμού, τον φιλελευθερισμό και τον μαρξισμό και προϋποθέτει συγκεκριμένες παραδοχές για το χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης. Για τους φιλελεύθερους ο άνθρωπος είναι ιδιοτελές ον και για να μην οδηγηθεί σε ένα πόλεμο όλων εναντίον όλων (Χομπς) πρέπει να αυτορυθμιστεί και να εξισορροπηθεί η ιδιοτέλεια και η απληστία του μέσω της οικονομικής δραστηριότητας, της αγοράς. Την αντίληψη αυτή διατύπωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Α. Σμιθ στον Πλούτο των Εθνών λέγοντας ότι «δεν θα εξασφαλιστεί το βραδινό μας από τη φιλανθρωπία του φούρναρη, αλλά από την έγνοια που έχει αυτός για το συμφέρον του». Αν επιδιώξουμε λοιπόν το προσωπικό μας συμφέρον θα έρθουμε σε αναγκαίους συμβιβασμούς και η απληστία μας θα είναι ενάρετη γιατί θα είναι το κίνητρο για να παράγουμε αγαθά και να καλύψουμε τις ακόρεστες ανάγκες μας. Η οικονομία για τους φιλελεύθερους είναι ένα σύστημα αποδοτικής οργάνωσης της ιδιοτέλειας ενός άπληστου όντος, που διοχετεύει τον αχαλίνωτο καταναλωτικό ηδονισμό του και τα εγωιστικά πάθη του στην ειρηνοποιό αγορά και όχι σε αιματηρούς πολέμους.

Απέναντι στο μονοδιάστατο άνθρωπο του φιλελευθερισμού, τον ορθολογικό ατομιστή, που ασκεί ελεύθερα με ρυθμιστή την αγορά την εγωιστική φύση του, ο Μαρξ φιλοτέχνησε ανθρωπολογικά το πορτρέτο ενός όντος επίσης μονοδιάστατου, τον homofaber (άνθρωπος κατασκευαστής). Ο Μαρξ είναι μονοφυσίτης διότι η ανθρωπολογική του αντίληψη αναγνωρίζει στην ανθρώπινη ταυτότητα μια ιδιότητα, αυτή του κατασκευαστή (παραγωγού) των μέσων της ύπαρξής του. Στην Γερμανική Ιδεολογία ο Μαρξ θα πει: «οι άνθρωποι ξεχωρίζουν από τα ζώα από τη στιγμή που αρχίζουν να παράγουν τα υλικά μέσα της ύπαρξής τους». Ο κοινωνιολογικός μονισμός του Μαρξ συνίσταται στην ταύτιση της ουσίας του ανθρώπου με την παραγωγική του δύναμη (Κ. Παπαϊωάννου). Ο γενικός άνθρωπος του Μαρξ, όπως σωστά παρατηρεί ο Ε. Μορέν, στερείται υποκειμενικότητας, συναισθήματος, αγάπης, τρέλας, ποίησης, είναι ταυτισμένος με την οντολογία των παραγωγικών δυνάμεων, με μια μεταφυσική της τεχνικής και γι’ αυτό ο Μαρξ στα Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα θα πει: «η φύση που παράγεται από τη βιομηχανία είναι η γνήσια ανθρωπολογική φύση» και στη Γερμανική Ιδεολογία στο ερώτημα τι είναι η ζωή θα απαντήσει: «κάθε αυθεντικά ανθρώπινη δραστηριότητα υπήρξε ίσαμε τώρα εργασία, άρα βιομηχανία»!!!

Όταν η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης (Καρλ Μαρξ, Οικονομικά και Φιλοσοφικά Χειρόγραφα) είναι: «η ιστορία της βιομηχανίας που αποτελεί το ανοιχτό βιβλίο των ουσιωδών δυνάμεων του ανθρώπου, η ανθρώπινη ψυχολογία που έγινε υλικά αισθητή» τότε εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η αριστερά είναι αναπτυξιολάγνα. Γι ‘ αυτό η κεντρική ιδέα της αριστεράς είναι ότι θα έρθει σύντομα η στιγμή που η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, που είναι για τον Μαρξ η γνήσια ανθρωπολογική φύση, δεν θα μπορεί να συγκρατηθεί μέσα στα όρια του καπιταλισμού κι έτσι θα δημιουργηθεί η υλική βάση για το σοσιαλισμό!!! 

Η ανθρωπολογική λοιπόν αντίληψη του Μαρξ είναι μονοδιάστατη, ο γενικός άνθρωπος ορίζεται ως ένας προμηθεϊκός παραγωγός που εργάζεται ακατάπαυστα για να κυριαρχήσει στη φύση, οδηγώντας έτσι στο αβίαστο συμπέρασμα ότι η χρηστή κοινωνία είναι αυτή που αναπτύσσει απεριόριστα τις παραγωγικές δυνάμεις και κατανέμει ίσα τα αγαθά. Έτσι νομιμοποιείται η παράλογη ιδέα ότι κάθε επιθυμία είναι θεμιτό να μετατρέπεται σε αγαθό, σε εμπόρευμα αφού βαπτισθεί ανθρώπινη ανάγκη. Και τότε πως θα ορίζεται η άλλη κοινωνία; Σύμφωνα με τον Μαρξ: «από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του»!! Τι τραγωδία! Ο απόλυτος θρίαμβος του εμπορεύματος αφού κάθε επιθυμία θα βαφτίζεται ανάγκη και θα παράγονται τα αντίστοιχα αγαθά για την ικανοποίησή της. Ο ανθρωπολογικός τύπος μιας τέτοιας κοινωνίας είναι ένα ον χρησιμοθηρικό και κτητικό, ένα κοινωνικό φαντασιακό που καταναλώνει για να υπάρχει, που αναζητά την καταξίωσή του μέσω της αδιάκοπης επέκτασης των αναγκών και της κάλυψης τους με τη συσσώρευση πραγμάτων. Έτσι γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στο αν ζούμε για να καταναλώνουμε ή αν καταναλώνουμε για να ζούμε ή ακόμα χειρότερα αν οι άνθρωποι αγοράζουν τα εμπορεύματα ή τα εμπορεύματα τους ανθρώπους (Α. Γκορζ).

Ο ορθός λόγος, ο διαφωτισμός και οι συνιστώσες του, υποτίθεται ότι θα απελευθέρωνε τους ανθρώπους από τις προκαταλήψεις και τους θεούς και δημιούργησε τον πιο τυραννικό θεό, την οικονομία, την πίστη στην ανάπτυξη, στην παράλογη δηλαδή ιδέα ότι προορισμός μας είναι να παράγουμε περισσότερο και να καταναλώνουμε περισσότερο. Αν όμως η ανάπτυξη είναι η νέα θρησκεία τότε χρειαζόμαστε οικονομικά άθεους που να οργανώσουν την επιβράδυνση της οικονομίας και μέσω αυτής μια αξιοβίωτη ζωή, που θα περιορίζει τα εμπορεύματα και θα μας απομακρύνει από το βασίλειο της ανάγκης, δηλαδή από την οικονομία. Η ελάττωση της οικονομικής δραστηριότητας, η αποανάπτυξη, είναι απαραίτητη διότι δεν είναι δυνατόν να παράγουμε απεριόριστα σε ένα πλανήτη με πεπερασμένους πόρους, αλλά και γιατί θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση ενός ανθρώπινου φαντασιακού που δεν θα έχει καταληφθεί από την παράλογη λογική που ταυτίζει την απόλαυση και την ευτυχία με την απεριόριστη κατανάλωση.

Πηγή Αντίφωνο 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Πολλοί όμως ισχυρίζονται πως υπάρχει ακόμη συντομότερο: ''Συνδικαλιστές''!

Έσκισαν και πάλι τα ιμάτιά τους (και λιγότερα καλσόν, λόγω εποχής) στις πλατείες και εις τας οδούς, οι συνδικ-αληταράδες: ''δεν είναι αργία, είναι απεργία!''

Σοβαρά; Ανατριχιάσαμε!

Και πού ήσασταν ώ εργατοπατέρες του κ@λου, εδώ και πέντε χρόνια που καταλύθηκε κάθε πνεύμα και ίχνος δικαιώματος για τους εργαζόμενους;

Πού ήσαστε όταν οι δωσίλογοι του μνημονιακού τόξου ξήλωναν την εργατική νομοθεσία, από τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι τις ομαδικές απολύσεις, και μέχρι την εργασία τις Κυριακές;

Πού κοπρίζατε ώ κοπρίτες;

Εξαγγείλατε και διοργανώσατε πεντ-έξη 24ωρες(!)  απεργίες, για τα μάτια του κόσμου, νάχετε νομίζατε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο!

Οι μεν προσκείμενοι στους κυβερνώντες προδότες, σε αγαστή σύμπνοια και συνεννόηση με τους Ψευταρο-Χυδαίους...

Οι δε της παραδοσιακής, αμόλυντης(!), μονολιθικής, ντουβαροκέφαλης, της: ''ιένα ιν' του κόμμα!'' αριστεράς, της γενικής αντιπροσωπείας ενός εργοστάσιου που έκλεισε απ' το 1990 (αλλά αυτοί εξακολουθούν να πλασάρουν ένα προϊόν που δεν παράγεται πιά πουθενά, παρά κάτι ''στοκ'' που έχουν απομείνει σε Κίνα και Κούβα)...
Τρισχειρότεροι από τους άλλους, τρέμοντας μην πέσει η συγκυβέρνηση του αίσχους, και έρθει στα πράγματα μία αριστερά λίγο ως πολύ ''κανονική''...
Μιά αριστερά που δεν θα μοιάζει με μπροσούρα του 1860, και που τέλος πάντων δεν θα διεκδικεί τα πρωτεία του παραλογισμού...
Μιά αριστερά που θα μπορεί να συννενοηθεί και με τον ''αστό'' πολίτη, και που θα ξεμπροστιάζει τις ιδεοληψίες τους... 

ΚΟΡΟΪΔΕΨΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΑΝΕ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΤΟΝ ΛΑΟ, αφήνοντάς τον έρμαιο στις ορέξεις της Παγκοσμιοποίησης όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ''Ενωμένη Ευρώπη'' των τοκογλύφων!

Και κάθε Πρωτομαγιά εμφανίζονται και πάλι απ' το πουθενά να κρώξουν την πραμάτεια τους:
''Απεργία! Είναι απεργία! Κρά! Κρά! Κρά!''

Αφήστε ρε εξωνημένοι τον κοσμάκη να χαρεί μιά πρωτομαγιά όπως αυτός θέλει, να ξεχάσει λίγο τα βάσανά του, για τα οποία είσαστε συνυπεύθυνοι...
Και άντε να βγάλετε τους λόγους σας μεταξύ σας, και να βγάλετε επίσης και τα μάτια σας αν γουστάρετε. (αν και κόρακας, κοράκου μάτι δε βγάζει).

Μετά τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, είσαστε το δεύτερο χειρότερο κακό για την χώρα και τον λαό.

Πρέπει να μπεί ένα τέλος στον κομματικό συνδικαλ-εργατοπατερισμό.
Και ο συνδικαλισμός να ξαναγίνει εργατικός και εργασιακός.

Γιατί με σάς σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν ούτε εργαζόμενοι, ούτε εργασία.
Μόνον σκλάβοι, και σκλαβιά!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Σε ένα πολύ ενδιαφέρων και αρκετά αποκαλυπτικό άρθρο στην ρωσική εφημερίδα Pravda που υπογράφεται από τον γαλλικής καταγωγής Nicolas Bonnal, για πρώτη φορά αναλύονται όπως αναφέρεται, οι πέντε λόγοι με το ανάλογο αιτιολογικό για τους οποίους η σημερινή αμερικανική ηγεσία επιδιώκει με κάθε μέσο να καταστρέψει την Ρωσία.

Ο πρώτος λόγος είναι ο «πνευματικός», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται. Η Ρωσία χαρακτηρίζεται σαν μια ανερχόμενη πνευματική χώρα εξ αιτίας της αναδυόμενης Ορθοδοξίας και τον κυρίαρχο ρόλο στον χριστιανικό κόσμο που έχει αρχίσει να παίζει η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Ο Nicolas Bonnal υπενθυμίζει ότι το βασικό λήμμα της Μασονίας στον δέκατο ένατο αιώνα ήταν το ρητό, «Destroy the Cesar and the Pope», δηλαδή «Καταστρέψτε την εξουσία του Καίσαρ και του Πάπα». Είναι σχεδόν αδύνατο η σημερινή Δύση να αποδεχτεί μια ανερχόμενη ορθόδοξη υπερδύναμη που δεν μπορεί να ελεγχτεί. Είναι αδύνατο η σημερινή άθεη Δύση να συνδιαλλαχτεί με μια σημερινή Ρωσία που της θυμίζει τουλάχιστον την ορθόδοξη Ρωσία των Τσάρων, σε μια εποχή που επιδιώκει να επιβάλει με κάθε μέσο ένα ανεξίθρησκο και άθεο κοινωνικό πρότυπο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο…σεξουαλικός. Αν και αυτό ακούγεται εκ πρώτης παράδοξο και όμως ο μεγάλος αρχιτέκτονας της Νέας Τάξης, ο γνωστός Brzezinski, έχει επιμείνει σε αυτό το θέμα, δηλαδή στην επιβολή μιας ανώμαλης κατά φύση διπλωματίας και πολιτικής. Είχαμε εδώ ένα πολύ πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν από λίγο καιρό η Γάλλια έστελνε στο Βατικανό τον καινούργιο πρέσβη της ο οποίος όμως απελάθηκε σχεδόν αμέσως. Ο λόγος ήταν ότι ο Γάλλος πρέσβης ήταν δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος. Αλλά να μην πάμε μακριά. Πολλοί σημερινοί πολιτικοί της Δύσεως, (π.χ. πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σημερινός πρωθυπουργός του Βελγίου κλπ), είναι δεδηλωμένοι ομοφυλόφιλοι. Αντιλαμβάνεται κανείς την δυτική λύσσα κατά του Πούτιν τον οποίο έχουν καταγγείλει ότι προωθεί την ομοφοβία. Εδώ καταλαβαίνουμε γιατί και στην δική μας χώρα έχουν λυσσάξει (μέχρι και νόμο προώθησαν), πολλοί όταν κάποιος εκφράζεται κατά αυτής της ανωμαλίας και σπεύδουν να τον καταδικάσουν σαν ομοφοβικό, κ.λ.π.

Ο τρίτος λόγος είναι ο «μεσσιανικός». Η Αμερική, (βλέπε Νέα Τάξη) σήμερα ουσιαστικά και μέσω της Γερμανίας κυβερνά την Ευρώπη αλλά δεν κυριαρχεί ένεκα της Ρωσίας στην Ευρασία και αυτό την έχει εξοργίσει. Τα μεσσιανικά της σχέδια είναι να επικρατήσει απόλυτα στο μαλακό υπογάστριο της Γης, δηλαδή στην Ευρασία μέσω Ουκρανίας, Ρωσίας και Καζακστάν. Αλλά αυτό προς το πάρων δεν είναι εφικτό. Παλαιοτέρα είχε προσπαθήσει να στρέψει την Κίνα, (βλέπε γεωστρατηγικές αναλύσεις του καθηγητή Mearsheimer), κατά της Ρωσίας αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε βάρος της Αμερικής καθώς η Κίνα διάκειται φιλικά προς την Ρωσία. Για τον λόγο αυτό πολλοί θερμοκέφαλοι στην Ουάσιγκτον δεν βλέπουν άλλο μέσο να εκπληρώσει η Αμερική τον μεσσιανικό της ρόλο από τον ατομικό πόλεμο. Προς τον σκοπό αυτό έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια να προπαγανδίζεται και αυτό προωθείται από τις διάφορες προτεσταντικές σέκτες και τα δορυφορικά τηλεοπτικά θρησκευτικά κανάλια, ο μεσσιανικός ρόλος της Αμερικής που προϋποθέτει την απόλυτη κυριαρχία της και στην περιοχή της Ευρασίας για το…καλό της ανθρωπότητας.

Ο Ατλαντικός παράγοντας είναι ο πέμπτος λόγος. Η Ευρώπη από το 1945 μέσω του βορειοατλαντικού συμφώνου είναι στρατηγικά μια αμερικανική αποικία. Η κατάρρευση της ανατολικής Ευρώπη έδωσε την ευκαιρία στο ΝΑΤΟ να επεκταθεί στις βαλτικές χώρες και στην ανατολική Ευρώπη στις παρυφές της Μόσχας. Παρ όλο που ο σκοπός του ΝΑΤΟ ήταν να καταπολεμηθεί ο κομουνισμός, σήμερα αντί να καταργηθεί αφού εξέλειπε αυτός ο λόγος ύπαρξης, επεκτείνεται και η αμερικανική προπαγάνδα το παρουσιάζει σαν τον κύριο προστάτη της «δημοκρατίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Ευρώπης που καταπατώνται στην Ρωσία. Έτσι το στρατοκρατικό αμερικανοκρατούμενο ΝΑΤΟ προβάλλεται σαν… ο προστάτης των ανθρωπίνων ελευθεριών. Αυτό όμως έχει προκαλέσει κάποιες πολιτικές αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν πως η Ευρώπη έχει καταντήσει ένα στρατηγικό προτεκτοράτο του αμερικανικού ΝΑΤΟ και ένα υποχείριο μιας αδίστακτης τοκογλυφικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απόρροια αυτών των αντιδράσεων είναι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία, ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, οι Ποντέμος στην Ισπανία, το UKIP στην Αγγλία. Το ΝΑΤΟ για να δικαιολογεί την συνέχηση της ύπαρξης του πρέπει να προβάλλει τον ρωσικό «κίνδυνο» μέχρι τελικής εξοντώσεως της Ρωσίας.

Τέλος υπάρχει και ο γεωστρατηγικος παράγοντας. Η Αμερική φαντάζει πως είναι το κέντρο του κόσμου όπως είχαν περιγράψει κάποτε την Αγγλία οι συγγραφείς, McKinder και Spykman. Ο κόσμος όλος γύρω από τον κεντρικό αμερικανικό άξονα θα πρέπει να ελέγχεται απόλυτα και με οποιοδήποτε κόστος. Έτσι η Ουκρανία έπρεπε να καταστραφεί αντί να πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Τώρα ο Ομπάμα σχεδιάζει ένα ολοκληρωτικό παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιώντας και δορυφορικές χώρες. Για παράδειγμα χρησιμοποίει την Ιαπωνία εναντίον της Κίνας για να ελέγξει όσο μπορεί την ανερχόμενη κινεζική υπερδύναμη. Μια διάσπαση της Ρωσίας σήμερα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για το Αμερικανικό Κέντρο του κόσμου, όπως και μια μελλοντική σε δεύτερη φάση διάσπαση της Κίνας, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια του μεγάλου διδασκάλου του Ομπάμα, του Zbigniew Brzezinski.

Με όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς γιατί στην Ουάσιγκτον έχουν «λυσσάξει» να καταστρέψουν την σημερινή Ρωσία του Πούτιν που αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι», έναν απροσδιόριστο παράγοντα ανασταλτικό για τα περίφημα σχέδια τους, της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ω μη γένοιτο!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Της Άννας Ανδρέου

Η Άγκυρα στηρίζει λύση του Κυπριακού με φόρμουλα win-win, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ωστόσο ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και θα παραμείνει.

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι της Μερσίνας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το 2004 υπήρχε μια ευκαιρία για ειρήνη αλλά η ε/κ πλευρά δεν την αξιολόγησε σωστά και ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα.

“Αυτή ήταν η πολιτική κατάσταση τότε. Σήμερα στην ελληνοκυπριακή πλευρά συγκριτικά υπάρχει μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Αν κοιτάξετε στην ‘ΤΔΒΚ’ υπάρχει πραγματικά ομοφωνία στο θέμα της λύσης. Και στην περίοδο του προηγούμενου ‘προέδρου’ βλέπαμε αυτή την ομοφωνία. Και υπάρχει πάντοντε στήριξη από την Τουρκία”, ανέφερε.

“Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Αυτό το πρόβλημα που βρίσκεται; Στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Τώρα επιθυμούν να επιστρέψουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς θέλουμε να επιστρέψουν το συντομότερο και να πάμε σε λύση δύο συνιστώντων κρατιδίων. Με φόρμουλα win-win. Να βρεθεί μια λύση προστατεύοντας τα συμφέροντα και των δύο πλευρών”, σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Επεσήμανε πως “η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και θα συνεχίσει να είναι. Η Τουρκία πήγε εκεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα των αδελφών μας. Δεν πήγε να να κάνει κατοχή. Εδώ και χρόνια καταβάλλει προσπάθεια για να ανεβάσει το επίπεδο ζωής του λαού μας που ζει στην ‘ΤΔΒΚ'”, επεσήμανε.

Πηγή ΚΥΠΕ