Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Φεβ 2011


Πλατείες Ταχίρ στα Βαλκάνια βλέπουν οι Γερμανοί. «Η κοινωνία αποδυναμώνεται, οι διανοούμενοι έχουν εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, οι πολίτες υποφέρουν από τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας», γράφει η Frankfurter Allgemeine
Σοκ προκαλούσε τη Δευτέρα η πρώτη σελίδα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine. «Πότε θα ακολουθήσει η πρώτη χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης το παράδειγμα των Τυνησίων και των Αιγυπτίων;» αναρωτιόταν ο υπότιτλος βαρυσήμαντης πρωτοσέλιδης ανάλυσης της συντηρητικής, αλλά σοβαρής εφημερίδας.

«ΝΑ Ευρώπη» είναι η… κωδική ονομασία που χρησιμοποιούν στην Ε.Ε. για να μην υποχρεώνονται ούτε καν να προφέρουν το… απεχθές γι’ αυτούς όνομα «Βαλκάνια». Αν λάβει κανείς υπόψη του σοβαρά το άρθρο αυτό, το ζήτημα για τους Γερμανούς δεν είναι το αν, αλλά μόνο το πότε θα γίνει «της Αιγύπτου» και στα Βαλκάνια! «Από την υπομονή των πολιτών εξαρτάται πόσο θα διαρκέσει μέχρις ότου η πρώτη νοτιοανατολική χώρα θα στραφεί προς τον τυνησιακό δρόμο», κατάληγα χαρακτηριστικά το επίμαχο άρθρο.

«ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ»

Η γερμανική εφημερίδα εμφανίζεται εντελώς απογοητευμένη από την εξέλιξη των βαλκανικών χωρών. Η εικόνα που ζωγραφίζει είναι ζοφερή: «Η κοινωνία των πολιτών αποδυναμώνεται, οι διαφωνούντες και οι διανοούμενοι έχουν εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Μεγαλώνει διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στα κόμματα και στους πολίτες, οι οποίοι υποφέρουν από τη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας και την ανασφάλεια περί δικαίου», γράφει η Frankfurter Allgemeine και επιτίθεται εναντίον των πολιτικών ηγεσιών των βαλκανικών χωρών με ιδιαίτερη σφοδρότητα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε αυτές τις χώρες η Ε.Ε. έχει να κάνει κυρίως με μια τάξη πολιτικών, η οποία είναι όπως είναι. Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από αυτή την τάξη να αλλάξει το σύστημα, από το οποίο αποκομίζει κέρδη». Η εφημερίδα αναζητεί τις δόκιμες αδυναμίες των συστημάτων των Βαλκανικών χωρών στις οποίες πάντως εμφανώς δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, καθώς αναφέρεται στις χώρες που έζησαν υπό καθεστώς «υπαρκτού σοσιαλισμού» αυτοτελώς ή προέκυψαν από τη διάλυση της «σοσιαλιστικής» Γιουγκοσλαβίας.

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η περιφρόνηση των Γερμανών προς τους Βαλκάνιους είναι κάτι περισσότερο από εμφανής: «Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συρρικνώνονται εκ νέου στην πάλη για εξουσία και επιρροή. Μόνο περιθωριακά αφορά σε αντικειμενικές λύσεις. Προτεραιότητα έχει η αρπαγή δημόσιων αγαθών, η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με ιδιαίτερα συμφέροντα, ο προσωπικός πλουτισμός. Όποιος θέλει να ανελιχθεί, προσαρμόζεται και με αυτό τον τρόπο προσδίδει διάρκεια στο σύστημα», γράφει η συντηρητική εφημερίδα.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που στις βαλκανικές χώρες κατέρρευσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» και αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, ο οποίος αντί να διορθώσει έχει επιδεινώσει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος των χωρών αυτών.

«Εξακολουθεί πάντα να παραμένει καθοριστικό το στάτους κάποιου στη δομή της εξουσίας και την επιρροή που βασίζεται σε αυτήν. Όπως και πριν είναι η εγγύτητα στα κέντρα πολιτικής εξουσίας που αποφασίζει για τις καριέρες στα πανεπιστήμια, για το μοίρασμα συμβολαίων του Δημοσίου ή για την προστασία από διώξεις ποινικού δικαίου», παραδέχεται η Frankfurter Allgemeine. «Φυσικά υπάρχουν σε όλες τις χώρες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πολλοί αξιοπρεπείς άνθρωποι -μεταξύ τους πολιτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι-που αγωνίζονται εναντίον αυτής της κατάστασης και εξαιτίας αυτού συχνά διατρέχουν υψηλούς κινδύνους. Σε καμία όμως νοτιοανατολικοευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν ακόμη επικροτηθεί αυτοί πραγματικά», ομολογεί

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε

Αρνείται όμως να παραδεχτεί το αυτονόητο – την αποτυχία μέχρι τώρα του καπιταλισμού και της Ε.Ε. να διαμορφώσουν ηγετικές ελίτ στις χώρες των Βαλκανίων που να μην αποτελούν ή να μη θυμίζουν συμμορίες μαφιόζων, πολύ πιο αρπακτικές και καταστροφικές για το δημόσιο πλούτο από εκείνες του προηγούμενου καθεστώτος.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά τις καταρρεύσεις και ανατροπές, οι Γερμανοί προσπαθούν να συγκαλύψουν την αποτυχία της πολιτικής της Ε.Ε. και πρωτίστως του Βερολίνου στα Βαλκάνια, αποδίδοντας όλα τα ανωτέρω κακώς κείμενα στην κληρονομιά του παρελθόντος του «υπαρκτού σοσιαλισμού». «Τα εθνικοκομμουνιστικά καθεστώτα της περιοχής -το ρουμανικό, το αλβανικό και ιδίως το γιουγκοσλαβικό- καταστράφηκαν μέσα σε ένα όργιο βίας, εντός του οποίου οι παλιές δομές εξουσίας ανασχηματίστηκαν και έβαλαν νέες ετικέτες, χωρίς να λάβει χώρα μια αλλαγή της ελίτ μεγαλύτερων διαστάσεων», ισχυρίζεται.

Για όλα φταίνε τα Βαλκάνια, δηλαδή οι υποτιθέμενοι κομμουνιστές που κυβέρνησαν τις χώρες αυτές για καμιά σαρανταριά χρόνια, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια καπιταλιστικής διακυβέρνησης, ουδεμία ευθύνη φέρουν! Πρόκειται εμφανώς για αφελή, επιδερμική προσέγγιση που υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΗ

Προφανώς δεν πρόκειται να ξεσηκωθούν λαοί των Βαλκανίων εναντίον των σημερινών κυβερνήσεων επειδή πριν από… είκοσι και τριάντα χρόνια ζούσαν υπό καθεστώς «υπαρκτού σοσιαλισμού». Βεβαίως υπάρχει αναβρασμός σε πολλές βαλκανικές χώρες, σχεδόν σε όλες, αλλά αυτός οφείλεται στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν οι σημερινοί ηγέτες, άρπαγες και απατεώνες στην ολότητα τους, οι οποίοι είναι οι εκλεκτοί της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και οι οποίοι πλέον πουθενά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το παλιό καθεστώς.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι που στήριξαν μεθοδικά λαθρέμπορους, μαφιόζους και αυταρχικούς ακροδεξιούς ηγέτες στις βαλκανικές χώρες επειδή θεωρούσαν ότι είναι οι κατάλληλοι σύμμαχοι της Ε.Ε και των ΗΠΑ που θα υλοποιούσαν αποτελεσματικά τα ευρωαμερικανικά σχέδια στη περιοχή που θα ξερίζωναν -όπως και έκαναν- τα υπολείμματα του παλιού καθεστώτος.

Όξω τσογλάνια από την παράγκα ή όξω που@@@@ια από την παράγκα; Ιδού η απορία!


Δηλαδή:

 • Όξω τραβεστί της πολιτικής που βαφτίζετε σοσιαλισμό τον χειρότερο οικονομικό φασισμό.
 • Όξω τραβεστί πατριώτες που βαφτίζετε πατριωτισμό το εθνικό ξεπούλημα και την υποδούλωση της πατρίδας.
 • Όξω τρελλά αγόρια που νομίζετε ότι μπορείτε να μας δουλέψετε λες και είσαστε σε drag queen show, με δονητή το μνημόνιο και φτερά το “ανένδοτο”.
 • Όξω αδελφότητα της απάτης, της αλλαξοκωλιάς και των υμετέρων, που διεθνιστικά είχατε στήσει το έργο με ότι αδελφή ψυχή κυκλοφορούσε στον πλανήτη, για να σοδομίσετε τους ιθαγενείς στην Ελλάδα και σε κάθε πατρίδα.
 • Όξω πουτανάκια της Χόχτιφ και της Θύσενκρουπ που ουρλιάζατε για τον βασικό μέτοχο και τώρα χαρίζετε πρόστιμα σε Τέμπη, δίνετε Κερατέες, μαζί και δύο “θηλασμούς” σε κάθε εργολάβο – ευρωεργοδότη.

…και αν επαληθευτεί το πιο “πούστικο” σενάριο,

Ξέρετε, αυτό που λέει ότι η ανακοίνωση της Τρόικας ήταν ένα μεγάλο θέατρο για να “σοκαριστείτε”, να αντιδράσετε και να το παίξετε Βελουχιώτηδες,

…ώστε να τσαμπουκαλευτείτε και να χαθεί η επόμενη δόση,

…για να βρείτε αφορμή να ρίξετε την χώρα στο χάος με παύση πληρωμών (μισθών και συντάξεων εννοείται, οι νταβάδες θα πληρώνονται κανονικά),

…ώστε να κάνετε εκλογές με λίστα και να φτιάξετε συγκυβέρνηση,

…για να ξεπουλήσετε την πατρίδα ευκολότερα χωρίς ενοχλητικούς, υπό την απειλή της πείνας,

Τότε απλά θα δεν θα γευτείτε Έλληνα Πούτιν, αλλά Έλληνα Λένιν.

…ώστε να ζήσετε μία στιγμή ηδονής, πριν τον ανασκολοπισμό, στα χρυσοπληρωμένα σίδερα του Κωλοτράβα.


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρεκί"

Η μοιρασιά των κλοπιμαίων συνεχίζεται...

Την παροχή 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες, μέσω εγγυήσεων για να ενισχύσουν την –μηδενική έως σήμερα- παροχή ρευστότητας προς τους πολίτες περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών. Υπόσχεται μεταξύ άλλων να φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, την τοποθέτηση οικονομικών υπευθύνων σε όλους τους φορείς της Κεντρικής κυβέρνησης και εξειδίκευση των μέτρων μέχρι τέλος Μαρτίου.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες έχουν πάρει κατά καιρούς εγγυήσεις χωρίς, όμως, να αυξάνουν τη παροχή δανείων. Ενδεικτικό είναι ότι τον Δεκέμβριο ο ρυθμός δανειοδότησης έπιασε “πάτο” γυρνώντας σε αρνητικό πρόσημο.
Επιπροσθέτως η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για μείωση μισθών στις τράπεζες, κίνηση την οποία καταγγέλουν εδώ και καιρό οι συνδικαλιστές τραπεζίτες. Στις “δράσεις” για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ...
“στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για την μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους”.
Στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνεται ακόμη η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης μέχρι το καλοκαίρι, απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου, το ενδεχόμενο διορθωτικών διατάξεων στο νέο εργασιακό νόμο, δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου αλλά και για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.

Τα μέτρα που θα παρθούν για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,4%, ή σε ανώτατο βαθμό στα 17 δισ. ευρώ το 2011, θα επικεντρώνονται στους εξής τομείς:

 • δημόσιες επιχειρήσεις
 • άλλους δημόσιους οργανισμούς
 • φορολογική μεταρρύθμιση
 • μισθολόγιο του δημοσίου τομέα
 • δημόσια διοίκηση
 • κοινωνική πολιτικη
 • υγεία
 • δημόσιες επενδύσεις

Πηγή

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρεκί"Τα ανδρείκελα πάσης φύσεως έχουν την ψυχολογία και τις «συνταγές» των προβοκατόρων: Εκτελούν τις υπηρεσίες των αφεντικών τους με υπερβάλλοντα ζήλο και με τον ίδιο ζήλο ξιφουλκούν στα λόγια, ιδιαίτερα όταν εκτεθούν πολύ, εναντίον των αφεντικών τους.

Η κυβέρνηση των ανδρεικέλων έχει γίνει καταγέλαστη: Εκτελεί με ασυνήθιστη εγκληματική πώρωση τις εντολές της τρόικας και σκούζει εναντίον της, τώρα που η τρόικα διατύπωσε και στα λόγια ανοικτά τις ΕΝΤΟΛΕΣ που έχει, όχι μόνο αποδεχτεί η κυβέρνηση, αλλά και ήδη εκτελεί με δικτατορική αυθάδεια…

Τι θλιβεροί προβοκάτορες αυτοί οι δωσίλογοι της κυβέρνησης και οι δημοσιογραφικές «πόρνες» του καθεστώτος.

Γαυγίζουν σαν δαρμένα σκυλιά επειδή τα αφεντικά τους διατύπωσαν και προφορικά αυτά που εκτελούν στην ΠΡΑΞΗ καθημερινά: Τα «συμβόλαια θανάτου» της ελληνικής κοινωνίας και του λαού της…

Τα κυβερνητικά ανδρείκελα «εθίγησαν» από τις ωμές και «άκομψες» εξαγγελίες των «νονών» τους και άρχισαν τα «γαυγίσματα» περί παρέμβασης στα εσωτερικά μας!!!!!

Εδώ εκτελούν κυριολεκτικά τις προσταγές των διεθνών «νονών», εδώ βρισκόμαστε υπό δικτατορική κατοχή της τρόικας, δηλαδή ΟΧΙ φραστική παρέμβαση στα εσωτερικά μας, αλλά ολοκληρωτική ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ, και τα κυβερνητικά ανδρείκελα, σαν κοινές «πόρνες», σκούζουν για τις λεκτικές διατυπώσεις των πράξεων που εκτελούν…

Τέτοια υποκρισία και απάτη και τόσο άθλιο και κακόγουστο θέατρο…

Αλλά και τέτοια προβοκατόρικη αναίδεια, αυθάδεια και αναλγησία…

Οι εκτελεστές δολοφόνοι «ωρύονται» γιατί τα αφεντικά τους (το συνδικάτο της διεθνούς μαφίας του χρήματος), διατύπωσαν τα συμφωνηθέντα εγκλήματα τα οποία με υπέρμετρο ζήλο εκτελούν και τους… εξέθεσαν!!!

Αλλά και η στάση της Αντιπολίτευσης κινείται στις ίδιες «συνταγές» της θεατρικής καθεστωτικής παράστασης, των εκλογικών μανουβρών και της ΑΠΑΤΗΣ.

Η Αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση απλώς του Παπακωνσταντίνου!!!

Αθωώνει έτσι συνολικά την κυβέρνηση, εστιάζοντας μόνο σε ένα υπουργό της.

Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΝΟΛΙΚΑ και ο Πρωθυπουργός ειδικά, δεν γνωρίζουν το έγκλημα!!!
Δεν εκτελούν τα «συμβόλαια θανάτου» της τρόικας!!!

Τέτοια συγκάλυψη του εγκλήματος, τόση αβυσσαλέα υποκρισία και ξετσιπωσιά και από την Αντιπολίτευση!!!

Ούτε καν στα λόγια δεν αναιρεί την κυβέρνηση ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Μοιάζει η Αντιπολίτευση κάνει κηρύγματα ηθικής σε διευθυντές οίκων ανοχής: Το δωσίλογο πρωθυπουργικό ανδρείκελο και το τσίρκο του…

Αντί, η Αντιπολίτευση να καλέσει τον κόσμο στο δρόμο με κεντρικό σύνθημα «κάτω αυτή η κυβέρνηση των ανδρεικέλων», ζητά την παραίτηση ενός υπουργού: Τέτοιες δόλιες εκλογικές μανούβρες για να διασώσει την ΠΡΑΚΤΙΚΗ της κυβέρνησης, δηλαδή τα εγκλήματα που έχει εκτελέσει και αυτά που θα εκτελέσει ακόμα…

Αν αυτό δεν είναι διάσωση της κυβέρνησης και καθεστωτική συμπαιγνία τότε οι λέξεις έχουν χάσει κάθε νόημα…

Η Αντιπολίτευση ΠΡΑΚΤΙΚΑ βάζει πλάτες στην τρόικα και στα εγκλήματα της κυβέρνησης και κτυπάει φιλολογικά το σαμάρι…

ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ…
Ξεπουλάνε την Ελλάδα για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω… μετά την αποτυχία του Μνημονίου

Το είχαμε πεί από την πρώτη μέρα: Το μνημόνιο δεν σχεδιάστηκε για να σώσει την Ελλάδα. Αντιθέτως, είχε ένα μόνο στόχο: να προστατεύσει τους δανειστές μας, είτε παρέχοντας τους ικανό χρόνο για να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, είτε εξασφαλίζοντας υποθήκες για την διασφάλιση των απαιτήσεων τους.

Απαξίωσαν τη χώρα

Δεν χρειαζόταν Nobel οικονομίας για να καταλάβει κάποιος ότι το πρόγραμμα της τρόϊκας δεν έβγαινε.

Ένα χρόνο τώρα μας χορηγούν μεθοδικά το φάρμακο της ήττας, για να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα χειρότερα.

Ένα χρόνο τώρα, απαξιώνουν την οικονομία μας, τις επιχειρήσεις μας, τις δυνατότητες μας, με στόχο να μας στερήσουν την προοπτική και την ελπίδα.

Μας κατάντησαν «σκουπίδι» των αγορών και παιχνίδι των κερδοσκόπων.

Ένα χρόνο τώρα, προφητεύουν την καταστροφή.

Ένα χρόνο τώρα, τα σχέδια τους, το ένα μετά το άλλο, αποτυγχάνουν και απλώς φέρνουν νέα και επαχθέστερα μέτρα.

Εκποίηση σε τιμή ευκαιρίας

Αυτό που έγινε χθές είναι ανεπίτρεπτο. Μερικοί χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε., που μέχρι σήμερα έπεσαν έξω σε όλες τις προβλέψεις τους, βγήκαν με το θράσος χιλίων πιθήκων και έβαλαν πωλητήριο στη χώρα!

Εν απουσία μάλιστα της Κυβέρνησης. Καλά δεν φιλοτιμήθηκε ένας υπουργός να ανακοινώσει τα συμφωνηθέντα; Επρεπε να τα μάθουμε από ξένους υπαλλήλους;

Λοιπόν, το πολυ διαφημισμένο πρόγραμμα της τρόϊκας απέτυχε. Μέσα σ’ ένα χρόνο έφτασε τον πληθωρισμό στο 5.2%, την ανεργία στο 14% και έριξαν την οικονομία μας στο βαθύ πηγάδι της ύφεσης του 4%.

Μήπως αυτό επεδίωκαν από την αρχή;

Και αντί να ζητήσουν συγγνώμη, για την παταγώδη αποτυχία τους, έχουν το θράσος να προκαλούν. «Αποφάσισαν και διατάζουν» το ξεπούλημα της χώρας. Και το ζητάνε τώρα αφού προηγουμένως απαξίωσαν τα πάντα. Για να πωλήσουν με σκόντο ό,τι περισσότερο γίνεται!

Στην ουσία, δεν πρόκειται για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εκποίηση ανακοίνωσαν σ’ ένα μαγαζί που βάζει λουκέτο.

Εβαλαν και τιμή μάλιστα: 50 δις ευρώ!

Ολόκληρο το τραπεζικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 25 περίπου δις!

Τι άλλο έβαλαν στο μάτι οι διεθνείς κερδοσκόποι; Τα νησιά μας, τον ορυκτό μας πλούτο, τις υποδομές μας, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας; Γιατί ξαφνικά εδώ και μερικούς μήνες όλοι μιλάνε για τον ορυκτό πλούτο της χώρας; Τώρα τον ανακάλυψαν;

Βέβαια, οι …γαλαντόμοι εξαίρεσαν τα αρχαία μας, αλλά μη το δέσετε και κόμπο! Αν αποτύχουν, που θα αποτύχουν, τίποτα δεν αποκλείεται!

Προφανώς και όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία.

Προφανώς και κάποιοι προετοίμασαν το έδαφος για να φτάσει εδώ η κατάσταση. Στο μη περαιτέρω!

Οι πολιτικές ευθύνες

Την Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2009 κυβερνάει η παρέα του κ. Παπανδρέου.

Ένα στενό επιτελείο πήρε όλες τις αποφάσεις.

Οι βουλευτές του Κινήματος «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα» πρόσφεραν κοινοβουλευτική και πολιτική νομιμοποίηση.

Από κοντά στήριζαν και τα γνωστά εξαπτέρυγα.

Και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όλο αυτό τον χρόνο παρείχαν αφειδώς τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να υπονομεύσουν κάθε μορφή αντίδρασης.

Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι. Και ας μη παριστάνουν μερικοί τους όψιμους οργισμένους.

Η αντίδραση

Μετά τα χθεσινά, είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Και εκείνη η αποστροφή από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι δεν κινδυνεύουν τα «τα βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας» μας βάζει σε σκέψεις.

Χθές οι «τροϊκανοί» απηύθυναν μια ευθεία πρόκληση προς τον ελληνικό λαό για να μετρήσουν τις αντιδράσεις και την αξιοπρέπεια μας. Αυτό αποκλείεται να το έκαναν εν αγνοία του Πρωθυπουργού. Στο κάτω-κάτω της γραφής, για ότι λέγεται από την τρόϊκα, την πολιτική ευθύνη την φέρει ακεραία η κυβέρνηση.

Προφανώς το ζήτημα αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τουλάχιστον αυτές που ήσαν εναντίον του μνημονίου. Ακόμα και τις υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Η μεταμεσονύκτια δήλωση του κ. Πεταλωτή, υπό το φόβο των πρώτων αντιδράσεων, απλώς επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Δεν είναι ανίδεοι. Διαπραγματεύσεις έκαναν. Εις γνώσιν τους ήταν οι ανακοινώσεις της τρόϊκας. Αν πάλι, θέλουν να μας πούν ότι οι δηλώσεις έγιναν εν αγνοία τους, τότε ακόμα χειρότερο. Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν υπολογίζει πλέον την κυβέρνηση! Αν τέλος ετοιμάζουν κάποιο σκηνικό ηρωϊκής εξόδου για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, ας έχουμε το νού μας γιατί δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους.

Αδέξιος Δεξιός

 • To τέμενος και πανδοχείο του σουλτάνου Σουλεϊμάν στην πόλη Bozüyük της Yatağan λεηλατήθηκαν από αρχαιοκάπηλους, διότι τα 500 χρόνων ιστορικά οικοδομήματα δεν είχαν αναστηλωθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα το τέμενος και το πανδοχείο ανήκει σε ιδιώτη, αλλά μόλις οι αρχές αγοράσουν το οικόπεδο, θα αρχίσει και η αποκατάσταση των κτιρίων, μας είπε ο δήμαρχος.

Ένα τέμενος και ένα πανδοχείο χτισμένα πάνω στις ακτές του Αιγαίου πριν από περίπου 500 χρόνια από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή έχουν λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους, επειδή τα ιστορικά κτίρια δεν είχαν αποκατασταθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής.

"Αισθάνεται κανείς ντροπή για την έλλειψη σεβασμού που έδειξαν οι ληστές προς την ιστορία", δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια ο Γιασάρ Γκεντσέλ, ο δήμαρχος της πόλης Bozüyük στην περιοχή του Yatağan. "Οι κλέφτες κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς μια γέφυρα 1200 χρόνων που λειτουργούσε ως σταυροδρόμι στον Δρόμο του Μεταξιού. Παρά τις προειδοποιήσεις μας, ο χώρος που ήταν χτισμένη η γέφυρα ήταν γεμάτος με σκουπίδια και μπάζα. Αυτά τα ιστορικά έργα θα πρέπει να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές".

Το 500 χρόνων τέμενος και το πανδοχείο είχαν κατασκευαστεί κατά διαταγή του σουλτάνου πριν την εκστρατεία του προς το σημερινό ελληνικό νησί της Ρόδου, είπε ο Γκεντσέλ.

Ο Γκεντσέλ μας πληροφόρησε επίσης ότι το μουσουλμανικό τέμενος δεν ήταν διαθέσιμο για θρησκευτικές τελετές για τα τελευταία 200 χρόνια και ότι οι πλιατσικολόγοι είχαν σκάψει τρύπες σε διάφορα σημεία του τεμένους, μεταξύ άλλων και στον μιναρέ, από τον οποίο ο ιμάμης κάνει κήρυγμα.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε επίσης ότι οι αρχαιοκάπηλοι είχαν κλέψει μια ιστορική επιγραφή στην είσοδο του τζαμιού.

Ο τίτλος ιδιοκτησίας του οικοπέδου ανήκει σε ιδιώτη

"Προτεραιότητα της δημαρχίας είναι η αποκατάσταση των ιστορικών οικοδομημάτων ώστε να αναδειχθεί η παλιά τους δόξα", διευκρίνισε ο Γκεντσέλ. "Ελπίζουμε ότι, όπως και όλα τα άλλα ιστορικά έργα στην περιοχή, το τέμενος θα προστατευθεί και θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη".

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αρχές πληροφορήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας κτηματολογίου ότι ο τίτλος ιδιοκτησίας του οικοπέδου μέσα στο οποίο είναι κτισμένο σήμερα το τζαμί είχε κάποτε δοθεί σε έναν ιδιώτη.

"Το δημοτικό συμβούλιο έχει πλέον την απαιτούμενη άδεια να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του γαιοκτήμονα", ανέφερε ο Γκεντσέλ.

"Η γη ανήκει σήμερα στους κληρονόμους κάποιου Σαλίχ Σαράλ. Σχεδιάζουμε να τους δώσουμε μια έκταση που ανήκει στο δήμο σε αντάλλαγμα για τη γη, όπου χτίστηκαν το τζαμί και το πανδοχείο από τον Σουλεϊμάν. Το σχέδιο έχει εγκριθεί και θα εκτελεστεί σύντομα. Έτσι, το πρόβλημα της ιδιοκτησίας, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αποκατάσταση του τεμένους, θα επιλυθεί", δήλωσε ο Γκεντσέλ.

Ο διευθυντής του τοπικού γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Καμίλ Οζέρ, μας είπε επίσης ότι το μουσουλμανικό τέμενος στην Bozüyük έχει μεγάλη πολιτιστική σημασία.

"Το τζαμί και το πανδοχείο που κατασκευάστηκαν από τον Σουλεϊμάν έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Και τα δύο οικοδομήματα καταγράφηκαν το 1996 από το ΔΣ της Υπηρεσίας Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά μετά από αυτό, τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε. Το πρόβλημα της ιδιοκτησίας πρέπει να επιλυθεί προτού ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης", δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Μόλις ο δήμος αποκτήσει επισήμως τον τίτλο ιδιοκτησίας του οικοπέδου, θα τοπογραφηθεί η περιοχή και θα εκπονηθεί το σχέδιο αποκατάστασης", μας εξήγησε ο Οζέρ. "Το έργο θα είναι μια σύμπραξη μεταξύ του δήμου, της νομαρχίας και του υπουργείου Πολιτισμού. Πιστεύω ότι η αποκατάσταση αυτών των ιστορικών έργων θα συμβάλουν στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας".

Ο Γκεντσέλ μας πληροφόρησε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε την εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ρόδου το 1523, μέσω του Bozüyük, πριν επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη το 1525 μέσω της ίδιας διαδρομής.

"Σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά αφηγήματα του θρυλικού Οθωμανού ταξιδευτή Εβλιγιά Τσελεμπή, ο Σουλεϊμάν θέλησε να χτίσει ένα τζαμί και ένα πανδοχείο καθώς περνούσε από το Bozüyük το 1523 και, υποτίθεται, έστησε ο ίδιος το αντίσκηνό του λίγη μόλις απόσταση από το τέμενος", μας εξήγησε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι οι ιστορικοί είπαν επίσης ότι ο Σουλεϊμάν είχε δώσει ο ίδιος στην περιοχή το όνομα που έχει μέχρι σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει επίσημος διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε την Πέμπτη ότι είναι πιθανόν να διεξάγονται ήδη συζητήσεις σε κομματικό επίπεδο.

"Είναι πιθανόν να υπάρχει ήδη διάλογος σε εξέλιξη μεταξύ των πολιτικών κομμάτων", δήλωσε ο διπλωμάτης σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, σημειώνοντας ότι ένα σημαντικό πρόσωπο που ανήκει στην Αδελφότητα, ο Ασράφ Αμπντέλ Γκαφάρ, είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Τουρκία.

Ωστόσο, ο Γκαφάρ αρνήθηκε ότι η ομάδα του είχε έλθει σε επαφή με οποιδήποτε πολιτικό κόμμα στην Τουρκία, επίσημα ή ανεπίσημα. "Δεν είχαμε επαφή με κανένα κόμμα. Στη συγκεκριμένη φάση επικεντρωνόμαστε στα μέσα ενημέρωσης", δήλωσε στην Hürriyet Daily News & Economic Review την Πέμπτη.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι απαγορευμένη στην Αίγυπτο, αλλά παραμένει μια σημαντική δύναμη στο κίνημα της αντιπολίτευσης που ζητά την αποπομπή του επί χρόνια κυβερνώντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Εκτός από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους και δρουν στο προσκήνιο πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι στιγμής ήταν αόρατες λόγω της χαοτικής κατάστασης της χώρας, δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης. "Είναι ακόμη δύσκολο να σταθμιστεί η δύναμη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας", είπε, προσθέτοντας ότι η παρουσία των ομάδων αναμένεται να γίνει πιο αισθητή μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο Γκαφάρ επιβεβαίωσε την εμφάνιση νέων ομάδων στην Αίγυπτο, οι οποίες, όπως είπε, είχαν στενή συνεργασία με την Αδελφότητα, στα πλαίσια του "Συνασπισμού της Επανάστασης της Οργής".

"Νέες ομάδες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, πράγμα που προσωπικά θεωρώ χρήσιμο", είπε στην Daily News, προσθέτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σημαντικής συμμετοχής στις υπό εξέλιξη διαδηλώσεις από μέρους μελών συνδικάτων μεγάλων εταιρειών. Ίσως αυτό θα οδηγήσει σε μιά παράλυση της χώρας και να εξαναγκάσει το [παρόν] καθεστώς σε παραίτηση", μας είπε ο Γκαφάρ, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των εργαζομένων στις επαναστάσεις σε άλλες χώρες.

Οι νέες ομάδες που έχουν εμφανιστεί στην Αίγυπτο υπηρετούν την επανάσταση με θετικό τρόπο και θα εξακολουθήσουν να το την υπηρετούν και στο μέλλον, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, μόλις παραιτηθεί η κυβέρνηση Μουμπάρακ, τόνισε ο Γκαφάρ. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν αρκετές πολιτικές ομάδες, ανάμεσά στις οποίες είναι το "Μέτωπο των Δημοκρατών" και το "Κόμμα της 6ης Απριλίου", πρόσθεσε.

Ο Γκαφάρ επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία και δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στις 8 Φεβρουαρίου, ότι θα παραμείνει στην Τουρκία, έως ότου οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο - οι οποίες, όπως είπε, θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουμπάρακ να παραιτηθεί - να οδηγήσουν σε κάποια αποτελέσματα, προκειμένου να ενημερώσει ο ίδιος τον τουρκικό λαό για τις εξελίξεις στη χώρα του. Δήλωσε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο να επιστρέψει στην Αίγυπτο κατά την παρούσα στιγμή, λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά του.

Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με τον αριθμό των διαδηλωτών να αναμένεται να φθάσει τα 12 έως 16 εκατομμύρια, είπε ο Γκαφάρ, προσθέτοντας ότι ο δρόμος δεν έχει πια γυρισμό. "Δεν υπάρχει πισωγύρισμα σε αυτό το σημείο. Είναι πολύ σαφές ότι το αιγυπτιακό έθνος δεν μπορεί να ηττηθεί από καμμία κυβέρνηση".

Ο παράγοντας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανέφερε ότι υπήρξε ελάχιστος διάλογος μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης και ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους διαδηλωτές να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους. "Τους λέμε ότι ζητάμε την παραίτηση του Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του και μας λένε ότι κάτι θα αλλάξει".

Ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναμένει τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και θα παράσχει βοήθεια προς τη χώρα, αν είναι δυνατόν. "Η Τουρκία θα είναι στην ευχάριστη θέση να βοηθήσει, εάν της ζητηθεί βοήθεια", είπε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν θα παρατηρεί την κατάσταση και θα περιμένει τις νέες εξελίξεις.

Ο διπλωμάτης είπε επίσης ότι ο Τούρκος πρέσβης στο Κάιρο δεν είχε έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία ηγούνται της επανάστασης στην Αίγυπτο, αλλά ότι αυτό είναι πιθανό να γίνει στο μέλλον. "Προς το παρόν, επικεντρωνόμαστε ακόμη στην ασφάλεια των Τούρκων πολιτών στην Αίγυπτο", πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Στη Μεσόγειο το ένα μετά το άλλο καθεστώτα δεκαετιών καταρρέουν. Δικτάτορες και «ηγέτες» που θεωρούνταν περίπου ισόβιοι, κλονίζονται και πέφτουν.

Ο Μπεν Αλί της Τυνησίας πριν λίγες εβδομάδες.

Και τώρα ο Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου…

Ο πρώτος είχε κλείσει 23 χρόνια στην εξουσία. Ο δεύτερος 29! Και οι δύο μέλη της… «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» – αν είναι δυνατόν!

Και οι δύο ανατράπηκαν από ειρηνικές εξεγέρσεις που θύμιζαν τις γνωστές «πολύχρωμες επαναστάσεις». Σαν κι αυτές που είχαν συγκλονίσει τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αλλά με μια σοβαρή διαφορά αυτή τη φορά:

Οι προηγούμενες είχαν υποκινηθεί (ομολογημένα πλέον) από τη Δύση. Κι έφεραν στην εξουσία δυνάμεις φιλικές προς τις ΗΠΑ

Αντίθετα, οι δύο τελευταίες σε Τυνησία και Αίγυπτο είχαν από πίσω ισλαμιστές. «Ήπιους» ή λιγότερο ήπιους…

Πάντως οι δυνάμεις που ήλθαν στο προσκήνιο δεν ήταν φιλοδυτικές!

Αυτή τη φορά φιλοδυτικοί ήταν οι δικτάτορες που ανατράπηκαν

Το που θα καταλήξει το πράγμα δεν είναι σαφές ακόμα.

Αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βράζει.

Σε τέτοιο γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα οφείλει να θωρακιστεί!

Κι αντί να τη θωρακίσουν, κάνουν ό,τι μπορούν να την αποσταθεροποιήσουν! Και οι εταίροι μας. Και οι δανειστές μας…

Και οι κυβερνώντες (τρομάρα τους)!

Μέχρι προχθές στον ισολογισμό της κρίσης έμπαιναν μόνο τραπεζικοί υπολογισμοί. Τόσα χρωστάμε. Τόσους τόκους πληρώνουμε. Τόσο «κούρεμα» χρειαζόμαστε. Τόση μείωση επιτοκίου μας είναι απαραίτητη. Και τόση επιμήκυνση αποπληρωμής. Αλλιώς, χρεοκοπία…

Τώρα αυτοί οι υπολογισμοί είναι πια ξεπερασμένοι. Το ίδιο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας…

Τώρα αναδεικνύεται μια άλλη διάσταση. Γεωπολιτική αυτή τη φορά. Και πολύ πιο σοβαρή

Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην κοχλάζουσα Μέση Ανατολή. Αν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, τότε το πρόβλημα δεν θα είναι δίπλα στην Ευρώπη, θα είναι μέσα στην Ευρώπη!

Κι επειδή η κρίση από την Ελλάδα πολύ εύκολα θα μεταδοθεί στα γειτονικά και πάντα εύθραυστα Βαλκάνια, θα φτάσει ένα βήμα από την καρδιά της Ευρώπης. Όπου υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι:

Και στη Γερμανία, και στην Αυστρία, και στη Γαλλία, και στο Βέλγιο και στην Ολλανδία και στην Ιταλία…

Ακόμα κι αν η ελληνική κοινωνία ήταν σταθερή, θα κινδύνευε να σαρωθεί από νέο κύμα λαθρομεταναστών.

Όμως, από την στιγμή που η ίδια η Ελλάδα είναι ήδη αποσταθεροποιημένη από την πολιτική του Μνημονίου, η προοπτική ενός νέου κύματος λαθρομεταναστών από τον γειτονικό μουσουλμανικού κόσμο, καθιστά ένα ανησυχητικό ενδεχόμενο δύο φορές πιο εφιαλτικό (και πιο πιθανό).

Συμπέρασμα: Η αντίθεση προς το Μνημόνιο κερδίζει τώρα κι ένα ακόμα επιχείρημα. Γεωπολιτικό! Και πολύ πιο πειστικό:

Μην αποσταθεροποιείτε άλλο την Ελλάδα!

Αν επιβάλλετε κι άλλα μέτρα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, δεν θα οδηγήσετε σε μικρότερα ελλείμματα, θα πυροδοτήσετε κοινωνική έκρηξη, στην πιο εύφλεκτη περιοχή.

Και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν είναι ούτε τόσο μακριά ούτε τόσο «θωρακισμένες» οι ίδιες, από την εξάπλωση του «ιού»…

Τώρα η «πρώτη ύλη» της πυρκαγιάς υπάρχει παντού. Και στις δικές σας κοινωνίες. Η απελπισία στα λαϊκά στρώματα και η προδιάθεση για εξέγερση ανάμεσα στους μετανάστες που μαζεύατε τόσα χρόνια, γίνονται εκρηκτικό μείγμα! Και στις δικές σας κοινωνίες

Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην κρίση. Αλλά η Ελλάδα θα είναι μόνον η αρχή για ό,τι ακολουθήσει…

Αλλάξτε οικονομική «συνταγή»! Έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνει. Έτσι κι αλλιώς αποσταθεροποιεί τα πάντα. Τώρα σκορπά βενζίνη, ενώ γύρω πλησιάζει η πυρκαγιά

Κι αν δεν σας πείθουν τα μαθηματικά, κι αν δεν σας πείθουν τα οικονομικά, δέστε το γεωπολιτικό επιχείρημα:

– Τις τελευταίες δεκαετίες σαρώθηκαν οι διεφθαρμένοι κομμουνιστές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

– Τώρα σαρώνονται οι διεφθαρμένοι «σοσιαλιστές» του Αραβικού κόσμου.

– Αύριο θα έλθει η σειρά των αμετανόητων νεοφιλελεύθερων της δυτικής Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχουμε πρόβλημα, γιατί οι δικοί μας «σοσιαλιστές» έχουν ήδη προσχωρήσει στο νεοφιλελευθερισμό και θα τους πάρει η μπάλα έτσι κι αλλιώς…

Η μεγαλύτερη στρατηγική αρετή είναι να μετατρέπεις την αδυναμία σου σε πλεονέκτημα. Αυτό είναι ώρα να κάνουμε κι εμείς:

Μέγιστη αδυναμία μας σήμερα είναι η γειτνίαση με τη Μέση Ανατολή. Κι αυτό είναι πια το πιο πειστικό επιχείρημα για να αποφύγουμε το Μνημόνιο–ΙΙ που μας ετοιμάζουν. Και να αποτινάξουμε και το Μνημόνιο-Ι που μας επέβαλαν.

Η καλύτερη «ασπίδα» κατά των «Μνημόνιων» (παντός είδους) είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η πτώση Μουμπάρακ.

Άρχισαν ήδη να φοβούνται πολλοί…

Κι ο φόβος – ο δικός τους πια – είναι το καλύτερο όπλο μας.

Γιατί ο φόβος είναι, πράγματι, το πιο πειστικό «επιχείρημα».

Τη φωτιά με τη φωτιά την πολεμάς.

Και τον φόβο με τον – αντίστροφο – φόβο

Με το φόβο πήγαν να μας καθυποτάξουν. Και τώρα μπορούμε να το αντιστρέψουμε:

Με το φόβο (το δικό τους, για την πυρκαγιά που πλησιάζει) μπορούμε να αποτινάξουμε την υποταγή που μας επιβάλλουν και την ασφυξία στην οποία μας καταδικάζουν.

ΝΖ

Καλά, λίγη τσίπα πάνω σας δεν έχετε; Ξαφνικά σας φταίει ο Συνασπισμός, με τον οποίο τμήμα του ΚυβερνοΠασοκ είναι συγκοινωνούντα δοχεία;

Αφήστε τον Τσίπρα, και βρείτε λίγη τσίπα!!

Θυμάστε μήπως ποιός ξεκίνησε παρέα με τις αριστερές δυνάμεις τη δεκαετία του 90΄το χορό της ανομίας και της ανυπακοής με τις κάθε λογής «καταλήψεις» προκειμένου να “πέσει” η κυβέρνηση της ΝΔ; Μα και βέβαια, χει όνομα: λέγεται “βαθύ ΠΑΣΟΚ”.

Αυτός ο παμφάγος μηχανισμός αναγνωρίζει ως δημοκρατικό το δικαίωμα στις καταλήψεις, κλείνει λιμάνια, “σιγοντάρει” τα τρακτέρ που κλείνουν εθνικές οδούς, καταγγέλλει τη ληστεία των διοδίων, μόνον όταν είναι αντιπολίτευση· με την επιστροφή του όμως στη εξουσία (την οποία μόνον για λίγο εγκαταλείπει) θυμάται αίφνης τη νομιμότητα!!!

Μέχρι το 2009 στην Πάτρα ο πασοκοδίαιτος τ. Νομάρχης κ. Κατσικόπουλος ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΕ στη μη πληρωμή διοδίων στο Ρίο. Μετά την επάνοδο του «αγαπημένου» μας ΠΑΣΟΚ, όλα σταμάτησαν. Τώρα, όσοι συνεχίζουν να αρνούνται να πληρώσουν (για έναν δρόμο μόνον κατ’ όνομα «εθνικό», δηλ. ανύπαρκτο και εν πολλοίς κατάστικτό με παγίδες θανάτου) αποκαλούνται από αυτούς που προεξήρχαν μέχρι πρό τινος σε κινήματα διαμαρτυρίας, “τζαμπατζήδες”.

Τι να πει κανείς; Το ΠΑΣΟΚ είναι σα το χασίς: Το παίρνεις και ξεχνάς τα πρόσφατα γεγονότα· θυμάσαι μόνο τον… Μέρτενς, την Αποστασία ή πόσο ωραία περνούσαν οι πρόγονοί μας επί Τουρκοκρατίας (Τατσόπουλος ἔφα!).

Σε όλες τις χώρες του κόσμου – ακόμα και στις πλέον προηγμένες πολιτικά – όλα τα κυβερνητικά κόμματα προβαίνουν ένα μίνιμουμ υποσχέσεων, όσο τουλάχιστον απαιτείται για να μην καταστήσουν το προφίλ τους εξόχως αποκρουστικό στους ψηφοφόρους, στρογγυλεύουν τις διακηρύξεις τους, ωραϊζουν, τουλάχιστον λεν τινι μέτρω, τις εξαγγελίες τους· σε καμμία χώρα της Δύσης όμως δεν ευδοκιμούν και δεν επιβραβεύονται εκλογικώς, για σχεδόν τρεις δεκαετίες, πολιτική αλητεία τόσο ασύστολη, ουρανομήκη ψεύδη τόσο απεχθή (το «λεφτά υπάρχουν» του μεγαλου Στοχαστή είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των σχετικών επιδόσεων), πολιτική πολυπροσωπία τόσο αποκρουστική και εν τέλει εγκληματική συμπεριφορά τόσο ασύστολη, ώστε να φτάνει μέχρι την ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ της ελληνικής πατρίδας σε ξένες Τράπεζες και τον εξανδραποδισμό των πολιτών προς χάριν ξένων επικυριάρχων, που πρακτορεύουν (όπως αποδείχθηκε) στον τόπο μας οι δωσίλογοι.

Εν τέλει, όσο το ΠΑΣΟΚ εμφορείται από τον εφιαλτικό πολιτικό χαμαιλεοντισμό του (όμοιο του οποίου δεν συναντάς σε κανένα άλλο πολιτικό κόμμα, παρά τον εγγενή στο σύστημά μας λαϊκισμό), πολιτική με όρους στοιχειώδους αξιοπρέπειας στη χώρας μας δεν θα μπορεί να υπάρξει.

Οίκοθεν νοείται ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό μόνον όταν η μάζα των κριτικά σκεπτομένων και ορθά πληροφορημένων πολιτών ξεπεράσει το κρίσιμο εκείνο όριο (κατώφλι) που απαιτείται, ούτως ώστε η κοινωνίας μας να αναπτύξει ενδογενώς υγιή αντισώματα στη λοιμική και θυλάκους αντίστασης στη δωσιλογική πλημμυρίδα. Εν τελική αναλύσει όλα τα ελληνικά ελλείμματα αποτελούν απόρροια ενός μεγαλύτερου και εξάπαντος κεφαλαιωδέστερου: του ελλείμματος Παιδείας και καλλιέργειας (αυτονοήτως δεν εννοώ εδώ μόνον, ούτε πρωτίστως, τα πανεπιστημιακά διπλώματα). Μέχρι τότε, κι άν ακόμα καταρρεύσει το δωσιλογικό καθεστώς των κοτζαμπάσηδων που μας διαφεντεύουν, απλώς θα «μεταλλάξουνε τυράννους».

Κάθε γνήσιο, επομένως, επαναστατικό-ανατρεπτικό αίτημα πρέπει εξάπαντος να εκκινά από αυτό που προσφυώς αποκλήθηκε «Νέος Διαφωτισμός». Η δουλειά πρέπει να αρχίσει από τώρα, ο αγώνας να είναι πολυμέτωπος και να διεξάγεται σε όλα τα δυνατά επίπεδα (μπλόγκς, έγκριτα Περιοδικά, διαλέξεις, παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες – οπωσδήποτε όχι βίαιες – ανάληψη πρωτοβουλιών – το παράδειγμα της θεοδωρακικής Σπίθας είναι ενδεικτικό- )· κυρίως, όμως, πρέπει να διεξάγεται από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά στο προσωπικό μετερίζι της εργασίας μας (όσοι έχουμε) και της οικογενειακής εστίας: Μόρφωση των νέων παιδιών μας, ενημέρωση των απληροφόρητων και παραίνεση των ραθύμων, ευσυνειδησία και δημιουργικότητα στο όποιο επιτήδευμά μας, καλλιέργεια συλλογικής ευθύνης και κοινωνιοκεντρικών ανακλαστικών («μηδείς το ἑαυτοῦ ζητήτω, ἀλλὰ τὸ τοῦ ἑτέρου ἕκαστος πρὸς οἰκοδομὴν», θα μας θυμήσει ο Απ. Παύλος). Δεν σαμποτάρουμε ούτε γκρεμίζουμε, μολονότι οργιζόμαστε, δεν βιαιοπραγούμε, μολόνοτι υφιστάμεθα πολύτροπη βία. Αντιθέτως: τους αιφνιδιάζουμε με τη σκέψη, τον κριτικό έλεγχο, την ορθή χρήση της ψήφου μας, την περιφρόνηση των καθεστωτικών ΜΜΕ και την αντικατάστασή τους από ελεύθερους διαύλους διακίνησης σκέψης και γνώσης, συντονισμένη προσφυγή σε ένδικά μέσα. Αν αυτοί γκρεμίζουν συστηματικά και διαβρώνουν με καθεστωτικό λόγο και πράξη τα θεμέλια του συλλογικού είναι μας, αν υπονομεύουν, εκχωρούν, και δηώνουν την πατρίδα, εμείς πρέπει να αντισταθούμε παράγοντας αντισώματα δημιουργικότητας και γνήσιου πολιτισμού, του πολιτισμού εκείνου που πάντοτε κατόρθωνε να αναθάλλει και σα νεόφυτο δένδρο να πετά τους τρυφερούς ροδαμούς του στον τόπο μας ακόμα και στις πλέον ζοφερές και άνικμες περιόδους της Ιστορίας του. Στην νοοτροπία της «βουλιμικής αρπακτικότητας» της ψωροελίτ που μας εμπαίζει, αντιτάσσουμε την αρχοντιά του φιλότιμου, αυτή την ισαιώνια αρετή όλων των μεγάλων και αληθινών ηρώων, των πνευματικών!

Περιέργως, το πιο βαθύ σκοτάδι της νύχτας είναι λίγο πριν την αυγή!

Προφανέστατα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει απωλέσει την επαφή με την πραγματικότητα και κινείται και ομιλεί στην δική του εικονική ή "δάνεια" πραγματικότητα.
Ο λόγος του για "βασικά στοιχεία κυριαρχίας" προφανώς τον κατατάσσει στα μειωμένης αντίληψης και εγκεφαλικής λειτουργίας άτομα.
Κατ' άλλους η συγκεκριμένη του αναφορά τον κατατάσσει στα άκρως επικίνδυνα για την χώρα και δολίως κινούμενα (ή υποκινούμενα και στηριζόμενα) άτομα.
Κι επειδή κανείς δεν μπορεί να αναφέρεται "ελαφρά τη καρδία" για -έστω και κατ' ελάχιστη- απώλεια (εθνικής) κυριαρχίας, ο κύριος Παπανδρέου σαφέστατα από χθες βαρύνεται με την εκκίνηση διαδικασιών που -ο πρωθυπουργός θώκος φαίνεται να νομιμοποιεί- προσβλέβουν στην αφαίρεση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Ελλάδα.
Διαβάζω στον πολύ καλό "Χασάπη":

Ξαφνικά ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου χθες στη Βουλή πέταξε μια «πυρηνική βόμβα», η οποία δεν σχολιάστηκε καθόλου από τα ΜΜΕ του καθεστώτος. Συγκεκριμένα είπε: «Θέλω να ξέρετε, να το τονίσω και πάλι, ότι δεν υπάρχει θέμα να απολέσουμε τα βασικά στοιχεία της κυριαρχίας μας» Και στη συνέχεια κάλυψε αυτή την αναφορά με διάφορες εθνικοαπελευθερωτικές κορώνες του στυλ: «Σε αυτό θα δώσουμε μάχη, όπως έδωσα μάχη και θα ξαναδώσω και θα ξαναδώσουμε μάχη, όποτε χρειαστεί, για να εγγυηθούμε την κυριαρχία μας»

Τι θέλει να πει ο «ποιητής» εδώ; Τι υπονοεί η αναφορά του στα «βασικά στοιχεία» της κυριαρχίας της Ελλάδας; Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, έρχεται κάποιος και βάζει διαβάθμιση στα στοιχεία της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους και δυστυχώς, εδώ πρόκειται για τη χώρα μας; Ποια είναι λοιπόν τα βασικά στοιχεία της κυριαρχίας; και ποια δεν είναι βασικά στοιχεία της κυριαρχίας; Τι επικίνδυνο παιχνίδι παίζεται εδώ πέρα;;

Για παράδειγμα ποια είναι τα βασικά στοιχεία της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο; Είναι και οι βραχονησίδες βασικά στοιχεία ή όχι; Είναι βασικό στοιχείο της κυριαρχία μας η τήρηση του Συντάγματος ή όχι; Ή είναι βασικό στοιχείο της κυριαρχίας η τήρηση εκείνων μόνο των διατάξεων που νομιμοποιούν και συγκρατούν το καθεστώς…. από την κατάρρευση, ενώ δεν είναι άλλες, όπως για παράδειγμα η προστασία της δημόσιας περιουσίας ή η κυριαρχική άσκηση οικονομικής πολιτικής από τον ελληνικό λαό;; Δηλαδή θα έχουμε μια κυριαρχία φυσαρμόνικα, η έννοια της οποίας θα χρησιμοποιείται μόνο όταν βολεύει το καθεστώς;;

Καλούμε τον κ. Παπανδρέου να πάρει πίσω αμέσως αυτή την πρωτοφανή διαβάθμιση της έννοιας της εθνικής κυριαρχίας, διαφορετικά, αν μπούμε στη λογική της συζήτησης για το ποια είναι ή όχι τα βασικά στοιχεία της εθνικής κυριαρχίας, τότε μπαίνουμε σε ολισθηρούς εθνικούς κατήφορους.


Και τέλος, συμπληρώνω: Όπου δεν γίνεται σαφές τι είναι το "βασικό", τότε επικρατεί το "βασικό ένστικτο επιβίωσης". Και, κύριε Παπανδρέου, πιστέψτε με, δεν θέλετε να γνωρίσετε το ζωώδες αυτό ένστικτο που κρύβουν μέσα τους όλοι οι άνθρωποι.
Σταματήστε, επιτέλους, να προκαλείτε τους Έλληνες πολίτες αλλά και την μοίρα... γιατί είμαι βέβαιος πως δεν θέλετε να ακολουθήσετε τον δρόμο που χάραξαν οι σοσιαλιστές πρόεδροι της Τυνησίας και της Αιγύπτου...

Κωνσταντίνος
 • Κείμενο - απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη σε κατηγορίες που απηύθυναν εναντίον του γνωστοί κύκλοι για Αντισημιτισμό

Η βασική θεωρία του Ναζισμού υπήρξε ο Ρατσισμός, που δεν περιελάμβανε μόνο τους Εβραίους αλλά κάθε έναν που δεν ήταν Άρειος. Τσιγγάνοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Σέρβοι είχαν συνολικά τριάντα εκατομμύρια θύματα κυρίως μέσα σε στρατόπεδα θανάτου.

Σε αναλογία πληθυσμού οι Εβραίοι με τα 6 εκατομμύρια θύματα είχαν τους περισσότερους νεκρούς. Γι’ αυτό και ονόμασαν ολοκαύτωμα την απώλειά τους.

Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις λίγες χώρες που υπεράσπισαν τους Εβραίους που ζούσαν σ’ αυτές. Προφύλαξε συστηματικά τους Έλληνες Εβραίους από τη μήνι των Ες-Ες. Εάν τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης εισάκουαν την πρόταση του ΕΑΜ να πάνε στο βουνό και να τεθούν υπό την προστασία του, δεν θα υπήρχε αυτή η τερατώδης εξόντωση των 50 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων.

Δυστυχώς οι Ραββίνοι εξακολουθούσαν να έχουν αυταπάτες ως προς την στάση των Γερμανών και αντιτάχθηκαν σ’ αυτή την σωτήρια πρόταση.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι η οικογένεια του γνωστού επιχειρηματία Μάτσα σώθηκε γιατί κατέφυγε στο βουνό στην περιοχή του ελέγχου του ΕΛΑΣ.

Στην Αθήνα υπήρχαν εκατοντάδες οικογένειες που με κίνδυνο της ζωής τους έκρυβαν Εβραίους. Εμείς ως μαχητές του ΕΛΑΣ Αθηνών είχαμε αναλάβει την φύλαξη πολλών τέτοιων κατοικιών με εντολή να δώσουμε μάχη προκειμένου να σωθούν οι κρυμμένοι Εβραίοι.

Προσωπικά μπορώ να αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες θρηνήσαμε θύματα προκειμένου να εμποδίσουμε τους Ες-Ες στο μακάβριο έργο τους.

Επομένως ο αντιρατσισμός και η αντίθεση στον αντισημιτισμό δεν υπήρξαν μόνο βασικά στοιχεία της αγωγής μας (εννοώ ως εαμίτες) αλλά και αντικείμενο της δράσης μας στην περίοδο της Κατοχής, εναντίον του ρατσισμού κάθε είδους.

Την ίδια στάση κράτησα σε όλη μου τη ζωή, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα και τίποτα δεν θα μπορούσε να με κάνει να αλλάξω ιδέες.

Έτσι και τώρα με την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών η λέξη «απαγορεύεται» αφορά κάθε αναφορά στον Φασισμό-Ναζισμό-Εθνικισμό-Αντικομμουνισμό και Αντισημιτισμό και ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή στις γραμμές μας ατόμων που εμφορούνται από παρόμοιες ιδέες.

Προσωπικά δηλώνω ότι τους μισώ, γιατί επί πλέον με χωρίζει από αυτούς αίμα. Ναι, ματώσαμε για να υπερασπίσουμε τις ιδέες μας, έτσι που να έχουμε το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι αναδειχθήκαμε μεταξύ των πρωτεργατών στην υπεράσπιση των θυμάτων του Φασισμού-Αντισημιτισμού. Γι’ αυτό τελεία και παύλα. Και θεωρώ βρώμικο σκουλήκι όποιον ξανατολμήσει να με προσβάλει στο πιο ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα μου.

Από δω και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί ο Σιωνισμός που είναι φανερό ότι όχι μόνο σηκώνει κεφάλι αλλά διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις, χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το Ολοκαύτωμα για πράξεις καθαρά αντιδραστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κρατική πολιτική του Ισραήλ και ο ρόλος ορισμένων σπουδαίων παραγόντων του Εβραιοαμερικανικού λόμπυ στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Έτσι κάθε κριτική εναντίον τους χαρακτηρίζεται έντεχνα αντισημιτισμός, με αποτέλεσμα να μην τολμά πια κανένας να καταδικάσει πράξεις επαχθείς, από φόβο μήπως στιγματισθεί ως ρατσιστής.

Επειδή είμαι από εκείνους που δεν με σταματά τίποτα προκειμένου να πω την αλήθεια όπως εγώ την εννοώ και την πιστεύω, έχω γίνει κατά καιρούς στόχος παρόμοιων επιθέσεων, ενώ παράλληλα οι αντίπαλοί μου δεν μένουν στα λόγια αλλά προχωρούν και σε πράξεις που με μειώνουν ως άνθρωπο και ως συνθέτη. Κυρίως ως συνθέτη, γιατί οι Σιωνιστές ελέγχουν σε ποσοστό 99% την μουσική ζωή της Οικουμένης.

Έχω λοιπόν κατηγορήσει επανειλημμένα και κατηγορώ και σήμερα το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως καταδικάζω και ορισμένους σπουδαίους παράγοντες από το Εβραιοαμερικανικό λόμπυ τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στα εγκλήματα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στο Ιράκ όσο και για το σχέδιο της άλωσης των Εθνών-Κρατών με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία των Τραπεζιτικοπιστωτικών κολοσσών που ελέγχουν εξ ολοκλήρου.

Είναι από τα παράδοξα της ιστορίας, τα κατ’ εξοχήν θύματα του Χιτλερισμού να μιμούνται απόλυτα τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την παγκόσμια επικράτησή του

Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να τους φερθούμε ανάλογα, ακόμα και αν κινδυνεύσουμε όπως τότε να θυσιάσουμε τη ζωή μας.

Και κάτι ακόμα: Κάνουν λάθος που χάρη στον κ. Παπανδρέου διάλεξαν τη χώρα μας για το συνέδριό τους. Αυτό για μας αποτελεί υπέρτατη πρόκληση, που είμαστε υποχρεωμένοι να τη λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν.

Παιχνίδι προπαγάνδας η δήθεν κόντρα κυβέρνησης Τρόϊκας

Η μεταμεσονύκτια ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου εναντίον του κλιμακίου της τρόϊκας, σε ότι αφορά την εκποίηση ή την απλή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και οι σκληρές υποδείξεις του κλιμακίου της τροϊκας, εμείς εκτιμούμε ότι είναι προπαγανδιστικό τέχνασμα. Η εκτίμησή μας αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα παπαγαλάκια του καθεστώτος στα ΜΜΕ στράφηκαν με δήθεν οξύτητα εναντίον του κλιμακίου της τρόϊκας.

Δεν γνωρίζουμε γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να μας γεμίσει με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, ότι δήθεν δεν παίρνει εντολές από τρίτους αλλά μόνο από το λαό και άλλες πομφόλυγες. Αν ήθελε η κυβέρνηση να παίρνει εντολές από το λαό, αφενός δεν θα συνέχιζε, ελλείψει αντιπάλου, να κυβερνά χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση και αφετέρου θα προσέφευγε σε κάποιο δημοψήφισμα. Για ποιο λαό λοιπόν μιλάει η κυβέρνηση. Εδώ ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΕΕ μας είπε χθες στη συνέντευξη ότι “Η κυβέρνηση από το τέλος Ιανουαρίου έχει συμπληρώσει μια λίστα από ακίνητα και μέσα με εμπορική αξία”. Μήπως τελικά αυτό ενόχλησε την κυβέρνηση; Ότι την αποκάλυψαν;

Πάντως αυτή η «ξαφνική» ενέργεια της κυβέρνησης μας βάζει σε υποψίες ότι κάτι σημαντικό…. θα συμβεί. Δεν μπορούμε ακόμα να εντοπίσουμε τι θα είναι αυτό. Είτε θα είναι μια σκληρή επέμβαση σε μισθούς του Δημοσίου ή απολύσεις δήθεν για να γλιτώσει η δημόσια περιουσία, είτε θα είναι πράγματι εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, σε συνδυασμό με αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου περί βασικής εθνικής κυριαρχίας, είτε θα είναι εκλογές με προπαγανδιστικές ενέσεις εθνικής υπερηφάνειας.

Πολύ σύντομα θα το δούμε.

 • Του Θανάση Νικολαΐδη
ΣΤΑ καλά χρόνια της γεωργίας, δεν χρειάστηκε να ξεσηκωθούν οι γεωργοί μας. Βολεύτηκαν με το φτηνό μεροκάματο ανασφάλιστων μεταναστών και οι Αλβανοί βρήκαν δουλειά. Κάποιοι απ’ αυτούς, έμπιστοι και εργατικοί, υποκατέστησαν το αφεντικό που άραξε στο καφενείο. Εκεί, στα χαρτιά απάνω και στα ζάρια, ξεσπάθωναν και ξεσπαθώναμε για το «κακό», έχοντας εισπράξει το καλό των μεταναστών που «μας πήραν τις δουλειές».
ΤΑ χρόνια πέρασαν και «αι βουλαί» των ευρωπαίων συνεταίρων μας «άλλα εκέλευσαν», για να’ ρθουν μέρες δύσκολες για τη γεωργία και τους γεωργούς μας. Το βαμβάκι «ξεφτιλίστηκε», στάρι και καλαμπόκι δεν απορροφώνται και τα καπνά έφυγαν σαν καπνός και οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Τι κάνεις ως «καλομαθημένος» γεωργός που δεν σε ξόφλησαν και σου χρωστούν, σαν δεν τα βγάζεις πέρα και χρωστάς στην «Αγροτική» κι «απλώθηκες» υπέρ το δέον; Καμαρώνεις το ακριβό και «πολυτελές» τρακτέρ σου αραγμένο στην αυλή ή το αρπάζεις για να βγεις στο δρόμο;
ΑΥΤΟ κάνει ο γεωργός τα τελευταία χρόνια και με το δίκιο του. Απλώνει τη διαμαρτυρία του για να’ ναι ορατή στην Ελλάδα και αισθητή στην Ευρώπη. Δεν είναι απεργία, είναι διαμαρτυρία. Τι κάνεις, παραπέρα, αν δεν γύρισαν να σε κοιτάξουν και ο θόρυβος της μηχανής σβήνει στον κρύο χειμώνα; Αν είσαι… Αντύπας στο Κιλελέρ του 1910 αρχίζεις τη «διαφώτιση» και την προετοιμασία για επανάσταση. Αν είσαι καλοζωισμένος αγρότης του 21ου αιώνα, ορμάς στο τρακτέρ, ζεσταίνεις τη μηχανή και ξεκινάς. Με άλλους κι όλοι μαζί και με μπροστάρη κανέναν τ. υπουργό (λέγε με Χατζηγάκη) είτε «αγωνιστή» της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Για να κλείσεις δρόμους με την επαναστατικότητα σου, κι αν κόψεις την Ελλάδα στα δυο, τόσο το… καλύτερο. Κι αν πλακώσουν τα ΜΑΤ ακόμα πιο… καλύτερο. Με τα προϊόντα να σαπίζουν στη νταλίκα και τον Ι. Χ. να ικετεύει τη «επαναστατική επιτροπή» στα μπλόκα, για πέρασμα και διέξοδο.
ΤΑ τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές και, πριν στήσουν το δικό τους φράγμα, η Πολιτεία έστησε το δικό της. «Απαγορεύεται! Δεν κλείνεις τα σύνορα και τις εθνικές οδούς. Δεν θα κινηθείς κομβόι για τα τελωνεία!». Αυτό λέγαμε πάντα κι είναι το αυτονόητο. Αδιανόητο σε χώρες ευρωπαϊκές, όπου οι απεργίες είναι λιγοστές, μεγάλες, οργανωμένες και αποτελεσματικές. Ναι στη διαμαρτυρία με τα τρακτέρ στους δρόμους, όχι στο κλείσιμο των δρόμων. Ανήκουν σε όλους.

Ζήσαμε μέρες κατοχής των Ες-Ες.
Κατασχέσαν τα τρακτέρ μας και εμάς μας τραβούσε ο "κύρ..." ταξίαρχος δεμένους πισθάγκωνα (κατόπιν ρητής εντολής του), αφού με μεγάλη ευχαρίστηση μας "κάρφωσε" κυριολεκτικά τις χειροπέδες.
Το θέμα είναι ότι
πρώτον πήρε απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των συλλήψεων αφού προκατέβαλε το τι θα κάνουμε, και
δεύτερον ότι όποιος συνδικαλιστής σηκώνει το ανάστημά του θα σύρεται σιδηροδέσμιος.
Οδηγούμαστε σε μια προβατοποίηση του λαού των Ελλήνων και τότε αυτοί οι λύκοι θα μπορούνε να μας καταβροχθίζουν ανενόχλητοι.
Σταλιόπουλος Βασίλης
Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παππά
(ένας εκ των 7)

Εναντιοδρομίες...

Οι τελώνες της εποχής του Χριστού ήταν λίγο-πολύ νόμιμοι λήσταρχοι. Πλήρωναν ένα ορισμένο ποσό φόρου στη ρωμαϊκή εξουσία κι έπαιρναν απ’ το λαό, όσα ήθελαν.

Ήταν κάτι ανάλογο με κάποιους σημερινούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Που καταληστεύουν το λαό και το δημόσιο χρήμα. Κι ύστερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα δημόσια ελλείμματα και χρέη. Για τα οποία πάντα καταδικάζεται να πληρώνει και πάλι ο λαός.

Ένας παρόμοιος ληστής ήταν και ο τελώνης της παραβολής «του τελώνη και του φαρισαίου». Παρόμοιος, αλλά βαθύτατα περιφρονημένος απ’ τους συγχρόνους του. Αντίθετα απ’ τους δικούς μας αμετανόητους κι εντούτοις μεγάτιμους λήσταρχους. Που, αμετανόητα και ακατανόητα τους χειροκροτούμε και τους ξαναψηφίζουμε, για να μπορούν να μας ξαναληστεύουν στο διηνεκές.…

Κυνηγημένος, λοιπόν, απ’ τις τύψεις του και συντριμμένος απ’ το βάρος των ανομημάτων του και της κοινής περιφρόνησης, ο τελώνης της παραβολής αναζητούσε λίγη γαλήνη σε κάποια του ναού απόμερη γωνιά. Αρκούμενος να χτυπάει τα στήθη και να επαναλαμβάνει: «Θεέ μου, λυπήσου με, τον αμαρτωλό και συχώρεσέ με»!

Ο φαρισαίος, αντίθετα, που προσευχόταν στο μέσον του ναού, ήταν η προσωποποίηση της αρετής. Δεν βασανιζόταν η συνείδησή του από τύψεις και την καρδιά του δεν τη σκίαζε το νέφος κάποιων ανομημάτων.
Το μόνο ίσως πρόβλημά του ήταν ότι δεν είχε, πού να εκφράσει το περίσσευμα της χαράς του. Γιατί, ίσως, να μη έβρισκε κανένα αντάξιό του άνθρωπο, για να τον κάμει κοινωνό της ευδαιμονίας του. Και πίστευε πως ο μοναδικός, με τον οποίο θα μπορούσε να μοιραστεί την πλησμονή της ευτυχίας του, είναι ο Θεός:
«Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ, έλεγε, που δεν με άφησες να καταντήσω σαν τους άλλους ανθρώπους. Τους άρπαγες, τους άδικους και τους μοιχούς…. Ή σαν αυτόν εδώ τον τελώνη. Νηστεύω δυο φορές τη βδομάδα. Και το δέκατο απ’ τα υπάρχοντά μου το δίνω στους φτωχούς»!

Όμως, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο φαρισαίος είχε αυτοαναγορευτεί σε υπέρτατο κριτή του εαυτού του και του καθενός ανθρώπου. Διαπράττοντας, έτσι, το φοβερότερο των αμαρτημάτων, που είναι η «ύβρις».
Που και για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το μεγαλύτερο αμάρτημα. Όπως για τον Ηράκλειτο, για παράδειγμα, που θεωρεί την «ύβρη» πιο επικίνδυνη ακόμη κι απ’ την πυρκαγιά. Για να τονίσει: «Ύβριν χρη σβεννύναι ή πυρκαϊήν».

Δυστυχώς, ο ρατσισμός του φαρισαϊσμού όχι απλώς ζει, αλλά και βασιλεύει και μεταξύ των, λεγόμενων, χριστιανών. Αφού και σήμερα είναι παρά πολλοί αυτοί, που πιστεύουν ότι «ουκ εισί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων». Και βέβαια πολύ περισσότερο σαν τους αμαρτωλούς. Γύρω απ’ τους οποίους πλέκουν ένα δίχτυ ζοφερής απομόνωσης και κατακραυγής.
Και δεν περιορίζονται απλώς να τους βγάλουν το εισιτήριο για την αιώνια κόλαση. Θέλουν να μεταβάλουν σε κόλαση και την επίγεια ζωή τους.

Κι όμωςο Χριστός, έχει αντίθετη γνώμη απ’ τους οποιουσδήποτε φαρισαίους:

Γι’ αυτό μας λέει πως ο αμαρτωλός τελώνης γύρισε δικαιωμένος στο σπίτι του. Σε αντίθεση με τον ενάρετο φαρισαίο…
Γιατί, είναι-τονίζει επιγραμματικά-νόμος πνευματικός, να ταπεινώνονται οι υπερήφανοι και να εξυψώνονται οι ταπεινοί.
Αφού ο Θεός σιχαίνεται αυτούς, που σιχαίνονται και αποστρέφονται τους αμαρτωλούς. Ενώ δίνει χάρη στους μετανοημένους αμαρτωλούς ….
Γιατί διαπιστώνει ότι μέσα στο καμίνι της μεταμέλειας και των τύψεων και πάνω στην κοπριά της αμαρτίας φυτρώνει, συχνά, το παραδείσιο φυτό της ταπείνωσης.

Που-σε τελική ανάλυση-σημαίνει ότι ο Χριστός δεν καταδικάζει την αρετή, αλλά την αποκρουστική αλαζονεία του φαρισαίου. Ενώ στην περίπτωση του τελώνη δεν επιβραβεύει την αμαρτία, αλλά τη μετάνοια. Και ασφαλώς, σε κάθε περίπτωση, προϋποθέτει την αποκατάσταση της αδικίας.
Γεγονός, που αποδεικνύεται απ’ την περίπτωση του Ζακχαίου. Ο οποίος υποσχέθηκε να δώσει τα μισά απ’ τα υπάρχοντά του στους φτωχούς. Και σε όσους αδίκησε να τους τα επιστρέψει τετραπλάσια.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ας προσέξουν κάποιοι απ’ αυτούς, που πιστεύουν ότι έχουν ιδιοκτησία τους και τσιφλίκι τους τον παράδεισο…
Γιατί μπορεί να ιδούν, μέσα απ’ το έρεβος της αλαζονείας τους, κάποιους απ’ αυτούς, που θεωρούν εξώλης και προώλης, να πορεύονται μεταξύ των πρώτων στον παράδεισο…

Παπα-Ηλίας