Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Φεβ 2011

Οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο δεν άφησαν ασυγκίνητους τους Έλληνες και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η ώρα της ελληνικής εξέγερσης πλησιάζει. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να εξεγερθούν επειδή δεν χρωστάνε – ή, τέλος πάντων, χρωστάνε αλλά δεν έχουν υπαχθεί στο ΔΝΤ. Εμείς θα πρέπει πρώτα να ξεπληρώσουμε τα χρέη και –αφού τα ξεπληρώσουμε- θα έχουμε το δικαίωμα να εξεγερθούμε. Πότε θα συμβεί αυτό; Το υπολογίζω γύρω στο 2250.

Δεν έχει καμία σημασία που η ελληνική κυβέρνηση δεν μας έχει πει ακόμα τι χρωστάμε, σε ποιον και για ποιο λόγο. Ούτε έχει καμία σημασία που τα χρήματα τα έφαγαν οι πολιτικοί παρέα με τους ψηφοφόρους-πελάτες τους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεκδότες, τους καναλάρχες και άλλους εθνικούς ευεργέτες. Η εξέγερση θα γίνει, αφού πρώτα πληρώσουμε τα χρέη του Κώστα, του Γιώργου, του Άκη, του Φώτη, του Βαρδή, του Σωκράτη, του Ανδρέα και των υπόλοιπων ευπατρίδηδων. Αυτό είναι το σωστό.

Αν η Αίγυπτος ήταν στο ΔΝΤ, οι Αιγύπτιοι θα κάθονταν φρόνιμοι και θα έτρωγαν στη μάπα τον Μουμπάρακ και την παρέα του για άλλα τριάντα χρόνια. Θα ξεπλήρωναν τα χρέη του Μουμπάρακ και των φίλων του, και μετά θα εξεγείρονταν. Πρώτα ξεχρεώνουμε τα φέσια που μας έβαλαν οι πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ –καταστρέφοντας τις ζωές μας - και μετά επαναστατούμε εναντίον τους.

Ίσως φαίνεται περίεργο, αλλά αυτή είναι η άποψη που προσπαθεί να περάσει η πολιτική και επιχειρηματική χούντα με τα παπαγαλάκια της: «καθίστε φρόνιμα μέχρι να ξεχρεώσετε εσείς τα λεφτά που φάγαμε εμείς». Και –για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να αντιληφθώ- τα καταφέρνουν περίφημα μέχρι στιγμής.

Πολλοί Έλληνες βλέπουν τα παιδιά τους να αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα για να βρουν μια δουλειά στο εξωτερικό και –αντί να πάρουν ανάποδες- το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό. Δηλαδή, φεύγουν οι νέοι άνθρωποι που μπορούν –και πρέπει- να αλλάξουν τη χώρα και παραμένουν όλοι αυτοί που την ξέσκισαν.

Ένας –άλλοτε- περήφανος λαός μοιάζει υπνωτισμένος και προσκυνημένος. Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα είναι σήμερα ο Άγιος Παντελεήμονας της Ευρώπης. Μόνο που οι μετανάστες –σε αυτήν την περίπτωση- είμαστε εμείς. Μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα.

Ενώ είμαστε -και ζούμε- στον Άγιο Παντελεήμονα της Ευρώπης, γύρω μας υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες. Τους μισούμε γιατί ξέρουμε καλά–άλλο που κάνουμε πως δεν το γνωρίζουμε- πως δεν θέλουν να μείνουν στον Άγιο Παντελεήμονα της Ευρώπης. Κανείς τους δεν θέλει να μείνει. Το όνειρό τους είναι να φύγουν από τον Άγιο Παντελήμονα και να πάνε στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία. Αλλά ξέμειναν κι αυτοί στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως κι εμείς.

Το μάτι μας παίζει προς την Αίγυπτο και την Τυνησία. Τους θαυμάζουμε – ελάτε, παραδεχτείτε το. «Κοίτα, αυτοί ξεσηκώθηκαν. Εμείς;». Εμείς θα ξεσπάσουμε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες από άλλες χώρες που ζουν ανάμεσά μας. Θέλει θάρρος και τόλμη να τα βάλεις με την εξουσία που σε ξεσκίζει, αλλά είναι εύκολο να βρίσεις, να εξευτελίσεις και να πλακώσεις στο ξύλο έναν Αφγανό πρόσφυγα που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Κάν' το λοιπόν. Αν είναι να αισθανθείς καλύτερα, κάν' το. Να θυμάσαι, όμως, πως αυτό ακριβώς είναι το σύνδρομο του ραγιά: δουλοπρέπεια προς τον ισχυρό και νταηλίκι στον αδύναμο. Αυτό είναι και το σύνδρομο του μπάτσου.

Μια φίλη μου από την Αλεξάνδρεια το έθεσε πολύ σωστά (αν και με καθόλου πολιτικά ορθό τρόπο): «Ως και οι αραπάδες ξύπνησαν. Μόνο εμείς κοιμόμαστε ακόμα όρθιοι».


Δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση

Κύμα συγχωνεύσεων έρχεται από το φθινόπωρο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαζί έρχεται και κύμα αντιδράσεων από δημάρχους, γονείς και μαθητές που εμφανίζονται αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης να εφαρμόσει «Καλλικράτη» και στην εκπαίδευση.
Ήδη, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έστειλε επιστολή στους δημάρχους όλης της χώρας, με την οποία τους ενημερώνει για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολείων και ζητεί την γνώμη τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις εκατοντάδων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, αλλά και σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο.
Ο «Καλλικράτης» φαίνεται πως θα επισκεφθεί από τον Σεπτέμβριο σχολεία της Θεσσαλονίκης, των Τρικάλων, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Οι δήμαρχοι, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι θα ήταν καταστροφικό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σχολείων, ενώ δηλώνουν πως σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να ιδρυθούν νέες σχολικές μονάδες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Γονείς και μαθητές, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν ότι εάν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα σχολεία διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας
Επίκαιρη Ερώτηση για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων και τα προβλήματα στη λειτουργία τους, κατέθεσε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος, προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στην Επίκαιρη Ερώτηση υπογραμμίζεται:
«Βρισκόμαστε ήδη μέσα στην κρίση και το "νέο σχολείο" υλοποιείται. Ταυτόχρονα χαρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ στο κεφάλαιο για να ενισχυθεί η κερδοφορία του. Πάνω από 50 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα έχουν δοθεί στο κεφάλαιο το 2010 τη στιγμή που με 15 δισ. ευρώ το χρόνο θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα για 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία και θα καλύπτονταν πολλές σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες!
Στα πλαίσια αυτά προχωράει και η διαδικασία "διαβούλευσης" για τις συγχωνεύσεις σχολείων οι οποίες θα αποφασίζονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση όπως προβλέπει η νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η κατεύθυνση είναι να συγχωνευτεί το 30% των σχολείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το 25% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή θα έχει δραματικές συνέπειες στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας. Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών, με πρόσχημα πάντα πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται.
Τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) χρειάζονται 500 νέα σχολικά κτίρια για να τελειώσει η διπλοβάρδια, που μόνο το 15% των σχολείων έχουν υποδομές για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, που σ' όλη την Ελλάδα υπάρχουν οικόπεδα χαρακτηρισμένα ιδιοκτησίας ΟΣΚ αλλά δεν χτίζονται, είναι πρόκληση να κλείνουν σχολεία με το πρόσχημα των "αντοχών της οικονομίας". Αν οι κυβερνήσεις θέλανε να κάνουν οικονομία δε θα χαρίζανε τον τομέα ανέγερσης σχολείων στις επιχειρήσεις (ΣΔΙΤ), που για ένα 12θέσιο σχολείο το κόστος εκτινάσσεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τον ΟΣΚ χρειάζονται 1,6 εκατομμύρια ευρώ!
Κρίσιμη πλευρά είναι επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει χρήματα για να υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση μέσω του ΕΣΠΑ και την ίδια στιγμή μειώνει κατά 21,9% τις δαπάνες για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, τα σχολεία μένουν χωρίς κιμωλίες, καθαριότητα, θέρμανση, φωτοτυπικό χαρτί, με απλήρωτους και ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
 • Προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία συγχωνεύσεων - καταργήσεων των σχολικών μονάδων. Να προχωρήσει σε Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης υπαγμένο στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ.
 • Προτίθεται να επιχορηγήσει με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες τις σχολικές επιτροπές για όλες τις ανάγκες των σχολείων. Να καταργήσει το ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτρόπων. Να είναι αποκλειστικά δωρεάν το πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο στα σχολεία. Να μην επιβαρύνεται η λαϊκή οικογένεια για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κλπ.
 • Να προχωρήσει στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών;».

Καλό δρόμο και έξω από δω

Παρακολούθησα χθες όπως και θα κάνω και για όλο το υπόλοιπο της, το δεύτερο επεισόδιο, της σειράς του ΣΚΑΙ, 1821.

Εκείνο που είναι συγκλονιστικό όμως και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κλινικής μελέτης για την κατάσταση των «κυρίων» Βερεμή και Τατσόπουλου είναι η απουσία των ορισμών, του τι δηλαδή σημαίνει η κάθε λέξη ανά εποχή.
Δεν μπήκανε στον κόπο να επισημάνουν εξ αρχής τι σημαίνει η λέξη Έλληνας και τι η λέξη Τούρκος για την εποχή που εξετάζουν
Ο ορισμός των Ελλήνων λοιπόν από την εποχή… κάποιου Ισοκράτη «κύριε» Βερεμή και Τατσόπουλε είναι ο παρακάτω:
"Έλληνες εισίν οι της ημετέρας παιδείας (συμ)μετέχοντες".
Έτσι διατυπώθηκε και έτσι υπάρχει μέχρι τις ημέρες μας. Τελεία και Παύλα.
Οι Τούρκοι «κύριοι», απλά δεν υπήρχαν διότι η λέξη με την εθνοτική έννοια αρχίζει να πρωτοεμφανίζεται γύρω στο 1900 με το κίνημα των Νεότουρκων. Μέχρι τότε υπήρχαν Οθωμανοί.
Οθωμανός σήμαινε Μουσουλμάνος και Έλληνας σήμαινε Χριστιανός.
Έτσι «κύριοι» οι Έλληνες από το 1453 ως το 1821 είναι όλοι όσοι (συμ)μετέχουν στην κοινά αποδεκτή Θρησκευτική παράδοση και σε όσα δρώμενα αυτή συνεπάγεται, δεχόμενοι την πρωτοκαθεδρία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Αλλά τι σας λέω «κύριοι»;
 • όταν η λέξη Παιδομάζωμα απουσιάζει πλήρως στα δύο πρώτα επεισόδια (πότε θα αναφερθεί, όταν διηγείστε το τέλος του Αγώνα;)
 • όταν μέχρι τα Ορλωφικά (1770) σύμφωνα με όσα λέτε δεν άνοιξε ρουθούνι (καλά είστε απίστευτοι…)
 • όταν ο Κολοκοτρώνης αναφέρεται ως αγράμματος (λες και έχει σημασία η γνώση γραφής πάντα…)
Διαβάστε λοιπόν τι είπε ένας αγράμματος στον λόγο προς τους νέους του Α΄ Γυμνασίου της Αθήνας του στην Πνύκα στις 7 Οκτωβρίου 1838:

«Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία.»


Είπε «κύριοι», ότι εσείς δεν θα μπορέσετε ούτε να πείτε ούτε να ψελλίσετε ποτέ.
Καληνύχτα σας ή μάλλον καλό δρόμο και έξω από δω...


Και όμως! Οι πρασινοφρουροί υπάρχουν παντού!!! Απειλούν με εμφύλιο για να μην χάσουν την εξουσία τα "καλά παιδιά" του Αιγύπτιου προέδρου

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μουμπάρακ, πάνω σε άλογα και καμήλες, επιτέθηκαν σε Αιγύπτιους που διαδηλώνουν για ένατη ημέρα στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης), αξιώνοντας την πτώση του καθεστώτος. Ανταποκριτές διεθνών μέσων μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Ο στρατός, ο οποίος αρχικά τήρησε ουδέτερη στάση, φέρεται κατά πληροφορίες να επενέβη στα επεισόδια, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Φιλοκαθεστωτικοί κατέβηκαν για πρώτη φορά μαζικά σήμερα στους δρόμους του Καΐρου.

Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ «έσπασαν» ανθρώπινη αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Εισέβαλαν στην πλατεία κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια. Έσκισαν αφίσες κατά του Μουμπάρακ και ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.

Συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντικυβερνητικών σημειώθηκαν το πρωί και στην Αλεξάνδρεια.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι μίλησε στο BBC δηλώνοντας εξαιρετικά ανήσυχος για το ενδεχόμενο να υπάρξει λουτρό αίματος, επανέλαβε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει και κατήγγειλε τις «τακτικές εκφοβισμού του εγκληματικού καθεστώτος».

Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε ότι στις βίαιες συγκρούσεις συμμετέχουν αστυνομικοί με πολιτικά. Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ δήλωσαν από την πλευρά τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Τέλος στις διαδηλώσεις ζητά ο στρατός

Οι συγκρούσεις στο Κάιρο ξέσπασαν λίγες ώρες αφότου ο στρατός κάλεσε τους Αιγύπτιους να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να βοηθήσουν στην επιστροφή της χώρας σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στον απόηχο του διαγγέλματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σας καλούν [...] Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς ζωής», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του Μουμπάρακ, οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που φρουρούν την πλατεία Ταχρίρ δεν φαίνεται να επενέβησαν.

Ο στρατός -ο οποίος εκλαμβάνεται ευρέως ως διαιτητής στην πολιτική κρίση, και τη στάση του επαίνεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες- κράτησε στάση υπέρ των διαδηλωτών κατά τις μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Διαδικτύου στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια έπειτα από πενθήμερο μπλακάουτ. Η σύνδεση στο Ίντερνετ διεκόπη στις 28 Ιανουαρίου, στην προσπάθεια του καθεστώτος να εμποδίσει το κύμα διαδηλώσεων που οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου.

Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάζει αποφάσεις που παγώνουν ολόκληρα αναπτυξιακά έργα για να μην πειραχθεί ένα δεντράκι είναι «καλό και άγιο» για την προοδευτική υποκριτική αριστερά. Τώρα που πήρε την άκρως σημαντική ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ να μην επιτραπεί η ΨΗΦΟΣ των αλλοδαπών στις εκλογές, χάριν της εθνικής ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑΣ το λένε αντιδραστικό και φασιστικό.

Οι υστερικές επιθέσεις κατά του ΣτΕ για την ιστορική απόφαση που είναι ένα πρώτο βήμα για να σταματήσει η συνολική κατάληψη της χώρας από κάθε είδους μετανάστες, γίνονται κατά σύμπτωση απ’ τους ίδιους κύκλους που…χαζεύουν αμήχανοι την κατάληψη της Νομικής και του νεοκλασικού. Είναι αυτοί οι πολιτικοί που «κατά σύμπτωση» και όλως τυχαίως βάζουν ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ και μετά τους Έλληνες.

Ελπίζουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν θα ενδώσει στο αμόκ των δήθεν δημοκρατικών δυνάμεων που παρακολουθούν ανίκανοι 20 χρόνια τώρα την Αθήνα να γίνεται Κάιρο και τα Πατήσια να ισλαμοποιούνται. Η απόφαση του ΣτΕ πέραν απ’ τη νομική της διάσταση, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη δημόσιοι λειτουργοί που ορθώνουν το ανάστημα τους σ’ όσους σκύβουν το κεφάλι «στο νόμο του Σύριζα». Κι ακόμη ότι υπάρχουν υπεύθυνοι θεσμοί, αποφασισμένοι να κάνουν ότι πρέπει, βάσει του Συντάγματος, για να μείνει η Ελλάδα ελληνική!

Υ.Γ. Αλλιώς …να πάρουν απ’ τους Έλληνες το δικαίωμα ψήφου και να το δώσουν μόνο στους λαθρομετανάστες. Αφού έτσι κι αλλιώς μόνο για κείνους «καίγονται»! Αν… δικοί μας φτωχοί άνεργοι και άστεγοι (που αυξάνονται κατά χιλιάδες κάθε μέρα) καταλάβουν δημόσιο κτίριο, σε πόσες ώρες θα τους έχουν πάει σηκωτούς στον εισαγγελέα;

Θέμος Αναστασιάδης
 • Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
Στην Τύνιδα έφτασε ο ηγέτης του ισλαμικού κινήματος της Τυνησίας, Ραχίντ Γκανούτσι, ο οποίος ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια. Η επιστροφή του συνέβη μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί. «Δεν είμαι Αγιατολάχ Χομεϊνί» δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Ωστόσο, η ισλαμοκεντρική του πολιτική, δείχνει στο βαθύ πρόσωπο του Ισλαμισμού.

Στο μεταξύ, αμφισβητείται η πολιτική του προέδρου Μουμπάρακ στην Αίγυπτο με χιλιάδες κόσμο στους δρόμους του Καίρου. Κανονική εξέγερση αθλίων. Ετσι ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης και τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ενώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Απευθυνόμενος στο πλήθος φώναξε ότι η εξέγερση κατά του καθεστώτος δεν μπορεί να σταματήσει.

«Πήρατε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε δεν γυρίζει πίσω. Έχουμε ένα βασικό αίτημα, το τέλος του καθεστώτος και την αρχή μίας νέας εποχής, μία νέα Αίγυπτο» δήλωσε σε σε πλήθη Αιγυπτίων που ζητωκραύγαζαν.

«Υποκλίνομαι στο λαό της Αιγύπτου με σεβασμό. Σας ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται τις επόμενες ημέρες» συνέχισε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος διαθέτει πλέον και τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων για να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Την ίδια ώρα η Αλγερία είναι ένα ηφαίστειο,κατά την εκτίμηση του εκεί αμερικανού πρεσβευτή, καθώς η κοινωνία συγκλονίζεται από τις σχεδόν καθημερινές αυτοπυρπολήσεις νεαρών, που έφθασαν ήδη τους 14, καθώς δεν αντέχουν πλέον την ανεργία,την κρατική διαφθορά και τη σκληρή επιβολή του νόμου.

Το Μαγκρέμπ και η Αίγυπτος είναι καμίνια που βράζουν. Ο λαός ζητάει την απομάκρυνση των δικτατόρων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους και πλούτισαν μέσα σε κλίμα διαφθοράς και αδιαφάνειας αφήνοντας τον κόσμο να ζεί σε άθλιες συνθήκες επί δεκαετίες.

Αυτό που θεωρείται άκρως ανησυχητικό είναι πως οι ηγεσίες όλων αυτών των χωρών της βόρειας Αφρικής διατηρούσαν καλές σχέσεις με τη δύση και κυρίως με την Ευρώπη. Οντας φιλευρωπαϊστές, είχαν αμβλύνει το θρησκευτικό αίσθημα του Ισλάμ, δίνοντας κοσμικότερο χαρακτήρα στην πολιτική τους.

Τώρα στις χώρες της επανάστασης παρατηρείται μιά αναμενόμενη, αλλά ανεπιθύμητη γιά τη δύση, επιστροφή στο βαθύ Ισλάμ. Εξόριστοι μουσουλμανοκεντρικοί ηγέτες επιστρέφουν στην Τυνησία, επαγγελλόμενοι κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο Μοχαμεντ Ελ Μπαραντέι έχει τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η στροφή προς το Ισλάμ και το άκαμπτο πρόσωπο της ιερής εκδίκησης είναι φανερή.

Η περίπτωση της βόρειας Αφρικής θυμίζει στους δυτικούς ηγέτες τις μέρες του Ιράν με την εκδίωξη του σάχη και την επιστροφή του Αγιοταλλάχ Χομεϊνί . Θυμίζει πως ο λαός ξεσηκώνεται για κοινωνική δικαιοσύνη, εκδιώκοντας τους φάυλους μονάρχες ενώ αναζητεί στήριξη στους ηγέτες του Ισλάμ.

Ο φόβος της γενίκευσης της κρίσης στις αραβικές χώρες με την επιστροφή των άκαμπτων ισλαμιστών έχει καταλάβει τους Ευρωπαίους. Ολοι νίπτουν τας χείρας τους τώρα από την πολιτική των χθεσινών μοναρχών, τους οποίους στήριζαν με κάθε τρόπο.

Πάντως, θα είναι μοιραία για τη λεκάνη της Μεσογείου η άνθιση της φρενίτιδας του Ισλάμ, η οποία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο γιά την Ισπανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, αλλά και γιά τη μικρή πατρίδα μας και γιά την Κύπρο.
 • Τραγικό λάθος του Αιγύπτιου προέδρου που δεν θέλησε να μελετήσει την πολιτική σκηνή της Ελλάδας
 • Διεθνή μαθήματα παραμονής στην εξουσία δίνουν Παπανδρέου, Μητσοτάκης και Καραμανλής
 • Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Παπανδρέου σκέφτεται την διοργάνωση μαθημάτων tele-politics προς αρχηγούς κρατών, για να μάθουν πως να εξασφαλίζουν την διακυβέρνηση της χώρας τους τα τρισέγγονά τους

Θα πρέπει ο Χόσνι Μουμπάρακ να μην παραιτηθεί, αλλά να μελετήσει αμέσως το φαινόμενο των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι ιδρύουν δυναστείες και μένουν στην εξουσία μέχρι τρίτης, τέταρτης κ.λ.π. γενεάς, έως ότου να βρεθεί τελικά κάποιος άτεκνος και έτσι να μην μπορέσει να συνεχιστεί η «βασιλική» διαδοχή. Θα πρέπει να μελετήσει καλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Θα πρέπει να μελετήσει, πως τα καταφέρνουν οι Έλληνες πολιτικοί, να διαπλέκονται με οικονομικά συμφέροντα, να γράφουν κανονικά τον ελληνικό λαό, όσο και αν διαδηλώνει ή διαμαρτύρεται, ακόμα και όταν σκοτώνονται άνθρωποι σε διαδηλώσεις και κανείς να μην κουνιέται από τη θέση του, ούτε να τιμωρείται!! Ακούς εκεί; Πήγε και ανακοίνωσε ότι θα φύγει και δεν θα είναι υποψήφιος ούτε ο γιός του!!! Δεν είμαστε καλά.

Αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει και ο Μπεν Άλι, άλλο εκλεκτό μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και όχι να σπεύσει να φύγει τρέχοντας από τη χώρα και να τον κυνηγάνε τώρα . Έπρεπε να είχε μελετήσει καλά το φαινόμενο της ελληνικής «δημοκρατίας». Τι πράγματα είναι αυτά; Γιατί δεν παίρνουν τα “φώτα” από την κοιτίδα της Δημοκρατίας;;

Εκείνος πάλι ο καημένος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός; Τι ευθιξία βρε άνθρωπέ μας ήταν αυτή; ώστε να δηλώσεις ότι θα αποσυρθείς από την πολιτική, εξ αιτίας…. της υπογραφής εκεί πέρα ενός μνημονίου, πολύ ηπιότερου από το ελληνικό και χωρίς απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και άλλα τέτοια μικροαστικά;; Α, δεν θα τα πάμε καλά!! Έπρεπε να είχες κάνει ελληνικά μαθήματα πολιτικής παχυδερμίας!!!

Τελικά φίλοι μας αναρωτιόμαστε: Τι συμβαίνει;

Είτε όλοι οι πιο πάνω πολιτικοί είναι τρομερά ευαίσθητοι, λίγο δύσκολο βέβαια μετά από τόσους θανάτους που προκάλεσαν οι δύο πρώτοι, είτε οι λαοί τους δεν αστειεύονται.

Διαλέξτε και πάρτε, αλλά επιτέλους προβληματιστείτε.

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αλλά το ρίσκο στη χώρα αυξάνεται σύμφωνα με τη UBS. Η ποιότητα των ελληνικών ομολόγων φθίνει και αποτελούν ανελκυστικοί επιλογή για τους συντηρητικούς επενδυτές παρά τη βραχυπρόθεσμη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

O ελβετικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός, στην επτασέλιδη έκθεσή του με τίτλο “Greece – tempting yields and default fears”, όπου αναλύει τα μακροοικονομικά δεδομένα της οικονομίας της χώρας μας, εκτιμά ότι η Ελλάδα εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της μέσω επαναγοράς ομολόγων και χρειάζεται ρευστότητα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκληθεί αύξηση της απόδοσης των γραμματίων βραχυπρόθεσμης αποπληρωμής.

Η Ελλάδα είναι πιθανό να ακολουθήσει ένα ακόμη αυστηρό πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής υπό τις οδηγίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Στη συνέχεια, θα προβεί σε αντικατάσταση των ομολόγων που έχουν ωριμάσει μέσω επαναγοράς τους. Με τα έντοκα γραμμάτια βραχείας αποπληρωμής θα αναχρηματοδοτεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού με κυρίαρχους αγοραστές ξένους επενδυτές. Η ανάγκη για ρευστότητα κρίνεται αυξημένη και η UBS θεωρεί ότι η ζήτηση για ρευστό χρήμα, ίσως οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των τοκοχρεωλυσίων.

Νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένει στο ερχόμενο διάστημα η ελβετική UBS. Το μέγεθος των αναμενόμενων υποβαθμίσεων -αν θα προβούν δηλαδή σ’ αυτές και οι τρεις μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ή όχι και αν θα αφορούν υποβάθμιση μόνο κατά μία βαθμίδα ή παραπάνω- θα εξαρτηθεί από το ποσοστό επιτυχίας της διαχείρισης των “δημοσιονομικών προκλήσεων”, όπως αναφέρονται στο ακριβές κείμενο, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική διακυβέρνηση

Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σημαντικά στοιχεία του σχεδίου στενότερης “οικονομικής διακυβέρνησης” στην Ευρωζώνη, αλλά αναμένονται διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων με τις άλλες χώρες της ΕΕ για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times”.

Το Βερολίνο θέλει επίσης να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και να αναγνωρίζουν οι χώρες -μέλη αμοιβαία τα διπλώματα και τις επαγγελματικές άδειες. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη η απαγόρευση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και η μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Ένα άλλο στοιχείο της συζήτησης αφορά τα κριτήρια, με τα οποία θα μετράται η ανταγωνιστικότητα, όπως το κόστος εργασίας, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ή οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Συζήτηση γίνεται και σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις για τις χώρες που αποτύχουν να τηρήσουν το σύμφωνο. Ανώτεροι αξιωματούχοι, αναφέρουν οι Financial Times, παραδέχονται ότι πιθανόν το σύστημα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, αν δεν συμφωνηθεί επίσημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το Δ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την παραχώρηση δικαιώματος του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» στους μετανάστες. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της ολομέλειας που κατά την γνώμη των ειδικών δεν θα ανατρέψει τη απόφαση του Δ’ τμήματος.
Αυτή η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο, και ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς ( Βενιζέλο και Λοβέρδο) που είναι συνταγματολόγοι.
Έχω ξαναγράψει για την λογική της αυξημένης ευθύνης που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη μας όταν πρόκειται να κρίνουμε την πράξη κάποιου. Ένα βουλευτής που είναι πχ πολιτικός μηχανικός έχει ευθύνη για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου αλλά ένας βουλευτής και υπουργός που είναι συνταγματολόγος δε πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη;
Τι συνέβη στο συγκεκριμένο θέμα; Οι προαναφερθέντες υπουργοί δεν ήξεραν ότι ψηφίζουν αντισυνταγματικό νόμο; Αν το ήξεραν ποια πρέπει να είναι η επίπτωση γι’ αυτή την πράξη; Μήπως μια παραίτηση; Αν δεν το ήξεραν τι πρέπει να κάνουν; Μήπως να σκίσουν τα διπλώματά τους; Μπορούν να κατέχουν δημόσια αξιώματα αυτοί που ενώ έπρεπε να φροντίζουν για την διαφύλαξη του συντάγματος το κατέλυσαν έστω και «εν μέρει»;
Δυστυχώς στην υπό κατοχή Ελλάδα αυτά όχι μόνο συμβαίνουν αλλά περνούν και απαρατήρητα. Έχουμε χάσει το μέτρο και δεν αντιδρούμε ούτε στις κατάφορες παραβιάσεις του συντάγματος. Ακούμε και διαβάζουμε κάποιους να προτείνουν ακόμη και δημόσια συνταγματικές εκτροπές.
Πιθανά θα δεχτούμε και αλλαγές στο σύνταγμα μας σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας. Η ζωή μας θα εξαρτάται απ’ τα «φιρμάνια» της Μέρκελ και των διεθνών τοκογλύφων.
Η πολιτικοί χωρίστηκαν σε «τελώνες» και «Φαρισαίους» δλδ αυτούς που υπέγραψαν και εκτελούν το μνημόνιο ακόμη και με παραβιάσεις του συντάγματος (τελώνες) και αυτούς που παρακολουθούν απαθείς τα πολιτικά εγκλήματα (Φαρισαίους).
Η Ελληνική κοινωνία έχει χωριστεί στον «θίασο» και τους μη μετέχοντες και μη αντιδρώντες «θεατές». Σιγά-σιγά βαδίζουμε προς την καταστροφή και κανείς δεν συγκινήται ούτε απ’ τον «θίασο» ούτε απ’ τους «θεατές».
Πιστεύουμε ακόμη στην ιδεοληψία «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και την ιστορία που αποδεικνύει ότι έχουμε υποστεί πολλές καταστροφές στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις, την γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.
Δηλαδή αφού βάλαμε τους «λύκους» να μας φυλάνε σαν «πρόβατα» περιμένουμε τη σειρά μας για την «σφαγή».

Ανάστατη η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς τρία πανεπιστήμια έχουν εξαγγείλει κλείσιμο-στάση πληρωμών λόγω πτώχευσης. Ποια πανεπιστήμια κλείνουν αν δεν επέμβει το υπουργείο Παιδείας;

Μεγαλώνει το κύμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, φέρνοντας όλο και περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ αντιμέτωπα με «λουκέτο». Η έλλειψη πόρων έχει αναγκάσει πολλές σχολές να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε αναστολή των μαθημάτων. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και ορισμένα ιδρύματα όσον αφορά την στέγαση και σίτιση των φοιτητών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Διήμερη αναστολή της λειτουργίας του, την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη (7 και 8 Φεβρουαρίου) αποφάσισε το Συμβούλιο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει μέχρι την Παρασκευή το χρηματικό ποσό για τις πληρωμές του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του Ιδρύματος.

Η αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙΘ αναμένεται να επηρεάσει τον δεύτερο κύκλο εξεταστικής που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙΘ συνεχίζει την επίσχεση εργασίας του για δεύτερη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙΘ, Παύλο Καρακολτσίδη, από την επίσχεση εργασίας προκλήθηκαν ήδη ακυρώσεις εξετάσεων σε πολλά μαθήματα και έκλεισαν τμήματα, καθώς το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελεί το 75% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος (περίπου 1.000 άτομα).

Η διοίκηση του ΤΕΙΘ έχει ήδη ενημερώσει με επιστολές το Υπουργείο Παιδείας για την ανάγκη έγκρισης κονδυλίου για την καταβολή των δεδουλευμένων του έκτακτου προσωπικού (από την 1η Οκτωβρίου του 2010), που ανέρχεται στο ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με ομόφωνο ψήφισμά της η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοινώνει ότι από το Φλεβάρη αναστέλλεται η λειτουργία του Πανεπιστήμιου αν το Υπουργείο επιμείνει στη λογική των περικοπών.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Χωρίς νερό και θέρμανση κινδυνεύουν να μείνουν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου που διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης, καθώς οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πληρωθεί τα μισθώματα 4 μηνών. Τα μισθώματα αφορούν υποχρεώσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου και όχι στο μερίδιο των φοιτητών (90 ευρώ έκαστος) που έχει καταβληθεί κανονικά στους ξενοδόχους.

Η εξέταση των γεωστρατηγικών σχέσεων προσφέρει ένα πλαίσιο σκέψης πιο ανθεκτικό όσον αφορά στα εθνικά θέματα. Δεν επικεντρώνεται μόνο σε μία χώρα, αλλά στις σχέσεις της με τις άλλες και στις σχέσεις που μπορεί να έχουν μεταξύ τους.
Με αυτόν τον τρόπο, η προσέγγιση του χώρου είναι πολλαπλή και εμπλουτίζει την έννοια των συνόρων που δεν είναι πλέον μονοδιάστατα και στατικά, όπως συνηθίζουμε να τα κοιτάζουμε. Αυτό το δυναμικό βλέμμα των γεωστρατηγικών σχέσεων υποστηρίζει και μια ιστορική προσέγγιση της γεωγραφίας κι ερμηνεύει φυσιολογικά τα κλειστά κι ανοιχτά σύνορα, δίχως τις γεωγραφικές δυσκολίες.
Με αυτό το πλαίσιο, είμαστε ικανοί να μελετήσουμε αποτελεσματικότερα το πεδίο μας και το πεδίο δράσης των παικτών μέσω της θεωρίας παιγνίων του Nash, για να αναλύσουμε τις στρατηγικές συμπεριφορές.
Επιπλέον, η θεωρία σχέσεων του Fraïssé αντέχει την ενσωμάτωση του διαχρονικού στοιχείου και δίνει άλλο νόημα στη γεωμετρία με μία πολυπλοκότερη αναπαράσταση με νέες δυνατότητες ερμηνείας και πρόβλεψης. Διότι απελευθερώνει κάθε επιτελείο από μία γραμμική ανάγνωση, η οποία επαρκεί μόνο για έναν κατάλογο πληροφοριών κι όχι για μία βάση δεδομένων.
Οι γεωστρατηγικές σχέσεις αποτελούν με άλλα λόγια συντακτικές δομές ικανές να παράγουν ένα ιδιόμορφο λεξικό που περιγράφει ακόμα και τις χρονικές διακλαδώσεις που χαρακτηρίζουν τις εδαφικές επιλογές ενός έθνους.
Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για την παραγωγή ενός δόγματος ακόμα και με νέα δεδομένα, ούτε μία απλή επικαιροποίηση, διότι οι γεωστρατηγικές σχέσεις δεν έχουν την ίδια προσέγγιση, ούτε σε οντολογικό, ούτε σε τελεολογικό επίπεδο.
Δεν πρόκειται μόνο για θέσεις, αλλιώς δεν θα είχαν το απαραίτητο δυναμικό στοιχείο. Λειτουργούν ως υπερδομές με την έννοια της θεωρίας υπερομάδων του Marty και δεν έχουν μόνο μονοσήμαντα αποτελέσματα, ιδιότητα που επιτρέπει τη θέσπιση νοητικών σχημάτων που υπάρχουν στη στρατηγική κι εντάσσονται με μεγάλες δυσκολίες σ' ένα γραμμικό πλαίσιο, το οποίο είναι σύνηθες στην περίπτωση ενός δόγματος.
Η χώρα δεν καθορίζεται μόνο από ενδογενείς παράγοντες, αλλά σε συνδυασμό με τους εξωγενείς μέσω της κυβερνητικής μορφής του Wiener.
Τελικά, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στον ενιαίο χαρακτήρα των γεωστρατηγικών σχέσεων, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ύπαρξη μίας υψηλής στρατηγικής, που εκφυλίζεται όταν ο στρατός, το ναυτικό κι η αεροπορία δεν λειτουργούν σε συνδυασμό. Δίχως αυτήν την αντίληψη δεν θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στους δικούς μας που βρίσκονται σε στρατιωτικές και διπλωματικές θέσεις ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.
Εθνικές θέσεις δίχως στρατηγική μπορούν μόνο να περιγράψουν το παρελθόν. Ενώ οι γεωστρατηγικές σχέσεις δημιουργούν την ιστορία του μέλλοντος για ένα έθνος που αντιστέκεται στο χώρο του χρόνου, όχι μόνο για να υπάρξει, αλλά και για να έχει νόημα η ύπαρξή του.

Ένα καυστικό κείμενο για τα δρώμενα της Αιγύπτου -και όχι μόνο- από τον γνωστό blogger Πιτσιρίκο:

Στην Αίγυπτο έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, μετά την εντυπωσιακή εξέγερση του αιγυπτιακού λαού… Σύμφωνα με τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα, στην Αίγυπτο επικρατεί σκηνικό απόλυτης αναρχίας και τώρα γίνεται αντιληπτό από όλους πως όλα αυτά τα χρόνια οι Αιγύπτιοι προσποιούνταν μεν τους πιστούς μουσουλμάνους αλλά στην πραγματικότητα ήταν αναρχικοί και είχαν κρυμμένα μέσα στο Κοράνι τα βιβλία του Προυντόν, του Κροπότκιν και του Μπακούνιν.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, ο Χόσνι Μουμπάρακ έδωσε εντολή να διακοπεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη την Αίγυπτο, αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Αιγύπτιοι να κατεβάσουν καμιά ξένη ταινία ή να δουν καμιά τσόντα, οπότε δεν είχαν κανένα λόγο να κάτσουν στα σπίτια τους – βγήκαν λοιπόν στους δρόμους για να κάνουν καμιά τσάρκα, είδαν τους διαδηλωτές και αποφάσισαν να εξεγερθούν κι αυτοί επειδή είναι ωραία φάση η εξέγερση και δεν τους συμβαίνει και πολύ συχνά. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και τα κινητά τηλέφωνα, με συνέπεια όλοι οι Αιγύπτιοι να αναγκαστούν να βγουν έξω και να ψάχνουν σαν τρελοί τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους και τις γκόμενές τους. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους και η εξέγερση να γιγαντωθεί.

Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ τρομοκρατήθηκε από την εξέγερση των Αιγυπτίων και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να χωθούν οι Αιγύπτιοι στα σπίτια τους και να μπορέσει να βγει κι αυτός μια βόλτα να ξεσκάσει. Βέβαια, οι διαδηλωτές δεν πήγαν στα σπίτια τους, οπότε ο Μουμπάρακ αποφάσισε να τους απευθύνει ένα διάγγελμα, ξεχνώντας πως δεν θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν αφού είναι στους δρόμους. Στο διάγγελμά του, ο Μουμπάρακ είπε -μεταξύ άλλων- πως είναι 30 χρόνια στην εξουσία και πως είναι 83 ετών, οπότε πρέπει οι Αιγύπτιοι να κάνουν υπομονή, γιατί πόσα χρόνια θα ζήσει ακόμα; Το πολύ σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια θα τα τινάξει, οπότε θα τον διαδεχτεί ο γιόκας του, θα κυβερνήσει την Αίγυπτο για μισό αιώνα ακόμα, και θα φανεί το μεγαλείο της δημοκρατίας. Οι Αιγύπτιοι δεν συγκινήθηκαν από το διάγγελμα του Μουμπάρακ και συνέχισαν τις διαδηλώσεις, επειδή είναι πολύ ανυπόμονοι άνθρωποι και νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους.

Σαν να μην έφταναν οι νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών, ξέσπασαν και λεηλασίες, αλλά γρήγορα αποκαλύφθηκε πως -όπως συμβαίνει πάντα- τις πιο βαρβάτες λεηλασίες τις είχαν κάνει οι αστυνομικοί. Πάντως, είναι εντυπωσιακό πως το πλιάτσικο αποτελεί είδηση όταν γίνεται κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το πλιάτσικο που κάνουν επί δεκαετίες σε βάρος των λαών οι κυβερνώντες και τα φιλαράκια τους σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου – ανάμεσά τους και η δική μας. Χιλιάδες κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές της Αιγύπτου αλλά αυτή είναι μια χαρμόσυνη είδηση, αφού σε μια χώρα που έχει δικτατορία είναι σίγουρο πως οι φυλακισμένοι είναι πιο αθώοι από αυτούς που κυβερνούν.

Στην Ελλάδα η εξέγερση των Αιγυπτίων αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους πολίτες, επειδή υπάρχει η υποψία πως οι Αιγύπτιοι εξεγέρθηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή μας από το πόρισμα για τη Siemens και την αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η είδηση της ύπαρξης αρκετών νεκρών Αιγυπτίων χαροποίησε αρκετούς Έλληνες, αφού θεωρούν όλους τους ξένους υποψήφιους μετανάστες που ονειρεύονται να ζήσουν στην όμορφη χώρα μας και να τη λερώσουν. Για πολλούς Έλληνες, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να σκοτωθούν όλοι οι Αιγύπτιοι και να μείνουν στη χώρα τους.

Στο ΠΑΣΟΚ τρίβουν τα χέρια τους με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, αφού το κόμμα του δικτάτορα Μουμπάρακ ανήκει κι αυτό στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Αν ο Μουμπάρακ εκδιωχθεί από τον αιγυπτιακό λαό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα διαγράψει αυτόν και το κόμμα του από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και έτσι θα είναι ο δεύτερος δικτάτορας -μετά τον Μπεν Άλι της Τυνησίας- που θα πάρει πόδι τον τελευταίο μήνα. Οι Έλληνες σοσιαλιστές ελπίζουν να διαγραφούν όλα τα άλλα κόμματα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ώστε να αναδειχτεί το ΠΑΣΟΚ ως το μόνο σοσιαλιστικό κόμμα στον κόσμο και ο Γιώργος Παπανδρέου ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του παγκόσμιου σοσιαλιστικού κινήματος. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να γίνει εξέγερση και στην Ελλάδα, οπότε τον Παπανδρέου θα τον διαγράψει από τη Σοσιαλιστική Διεθνή κάποιος άλλος δικτάτορας από τους πολλούς που έχουν μαζευτεί εκεί. Πάντως, αυτή δεν είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής – αυτή είναι η Δικτατορική Διεθνής.

Η επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι τέσσερις τελευταίοι πρόεδροι που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 59 χρόνια προέρχονται από τις τάξεις του στρατού – αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι είναι στρατόκαυλοι.

Ως πιθανός διάδοχος του Μουμπάρακ φέρεται ο Μοχάμετ Ελ Μπαραντέι που έχει βραβευτεί με Νόμπελ, ενώ την εξουσία θα διεκδικήσει και ο Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα και έχει προταθεί για Όσκαρ. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν και οι Αδελφές Μουσουλμάνες.

«Είναι αντικοινωνική (η συμπεριφορά τους) και συνιστά δολιοφθορά, καθώς υπονομεύουν τόσο τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών όσο και τις θέσεις των εργαζομένων» χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, όσους δεν πληρώνουν διόδια ή αρνούνται να ακυρώσουν εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Τα συνηθίζουν οι...Καίσαρες (και δεν αναφερόμαστε προσωπικά στον Δημήτρη Ρέππα) τα μεγάλα λόγια...

Ξεχνούν (οι Καίσαρες) όμως, ότι αν ισχύσει για τις «συζύγους τους» πως « όχι μόνο πρέπει να είναι τίμιες αλλά και να φαίνονται», η φράση αφορά και τους ίδιους στο πολλαπλάσιο. Ας δούμε λοιπόν τους αδιάφθορους, οι οποίοι μιλούν για διεφθαρμένα κοπρόσκυλα και δολιοφθορείς.

Πρόκειται για αυτούς τους αδιάφθορους που με την πολιτική τους τα τελευταία 30 χρόνια κατάφεραν:

 • να μην υπάρχει σύμβαση του δημοσίου, έργο μικρό ή μεγάλο, πίσω από το οποίο να μην κρύβεται μίζα.
 • να είναι πασίγνωστο ότι τα κόμματά τους τα «πήραν»
 • να αρνούνται ακόμη και σήμερα να ελέγξουν τα κομματικά τους ταμεία
 • να αρνούνται έναν ουσιαστικό έλεγχο-διασταύρωση των περιουσιακών τους στοιχείων
 • να εφευρίσκουν διαδικασίες προκειμένου να μην ελέγχονται και να μην τιμωρούνται
 • να καλύπτονται πίσω από την ασυλία τους ακόμη και για τροχαίες ή πολεοδομικές παραβάσεις
 • να γνωρίζουν δίπλα και ανάμεσά τους συναδέλφους τους οι οποίοι από το πουθενά έγιναν ζάμπλουτοι, εξασφαλίζοντας κομπόδεμα για δυο- τρεις γενιές και απλώς να προσπαθούν να τους...μοιάσουν
 • μοίρασαν με το αζημίωτο δουλειές σε όσους έσπρωξαν κάτω από το τραπέζι το κάτι τις
 • γέμισαν τον τόπο διόδια για ανύπαρκτους δρόμους ή για δρόμους- καρμανιόλες
 • όπου έφτιαξαν κανένα δρόμο της προκοπής, αυτός στοίχισε επτά φορές παραπάνω απ’ ότι ένας αντίστοιχος στη Γερμανία ή την Πορτογαλία.

Αυτοί οι Καίσαρες, μ’ αυτή την πολιτική πρακτική οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στην εποπτεία (για τις επόμενες δυο-τρεις δεκαετίες) του ΔΝΤ. Αντί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να φροντίσουν (αν όχι να εξαφανιστούν από προσώπου γης) να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά του (πολιτικού) περιβάλλοντός τους, κάνουν εξεταστικές επιτροπές για τα μάτια του κόσμου και συγκαλύπτουν εγκλήματα δια της παραγραφής.

Ταυτόχρονα, οι πλέον θρασείς εξ’ αυτών κατηγορούν τους εργαζόμενους ως κοπρόσκυλα τα οποία μάλιστα διέφθειραν τους αγνούς- παρθένους και αμόλυντους πολιτικούς. Ταυτόχρονα με τις ύβρεις, οι Καίσαρες οργάνωναν και υλοποιούσαν την επιδρομή:

 • τίναξαν στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις
 • έκοψαν μισθούς
 • έκοψαν συντάξεις (πείνας)
 • φορολογούν με τους έμμεσους φόρους τα ρέστα των πολλών και παρακολουθούν με δέος τα δισεκατομμύρια των λίγων που αναπαύονται στην Ελβετία
 • τίναξαν την ανεργία στα ύψη
 • ξεπουλούν σε τιμή ευκαιρίας δημόσιες επιχειρήσεις
 • ιδιωτικοποιούν το σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα, εξασφαλίζοντας ότι όποιος δεν έχει μία, ούτε να εκπαιδευτεί θα είναι σε θέση ούτε να πεθάνει με αξιοπρέπεια...

Θα συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι αυτοί που δεν πληρώνουν διόδια ή εισιτήρια, ίσως και να είναι αντικοινωνικοί τύποι ή δολιοφθορείς, αν και οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι μάλλον στεγνοί, άφραγκοι. (Σημείωση, προς τους Καίσαρες. Αλήθεια, υπάρχουν άφραγκοι, άνθρωποι οι οποίοι με την πολιτική σας, δεν έχουν όχι να πληρώσουν εισιτήριο, αλλά ούτε να φάνε. Το φαντάζεστε κύριοι;)
Να συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι οι άφραγκοι ενδεχομένως να αναπτύσσουν και αντικοινωνικές συμπεριφορές και να είναι ένοχοι δολιοφθοράς μια που δεν πληρώνουν διόδια.
Όμως, αν αυτοί είναι ένοχοι, εσείς κύριοι, τι είστε;


Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με ύφος ανάλογο της μεγάλης αλλαγής που έχει επιφέρει στη χώρα, εξηγούσε στους δημοσιογράφους στο Νταβός ότι: «εξετάζουμε όλα και τίποτα. Καλό είναι να συζητάμε (τα σενάρια που ακούγονται) αλλά και να μην τα συζητάμε»(!!!!)

Έτσι ακριβώς το είπε!

Μάλλον ομιλεί διάλεκτο ΓΑΠ, γιατί αλλιώς δεν... εξηγείται πως και τον κρατάει εκεί…Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως κανείς από εσάς έχει να προσθέσει τίποτε στην "διάνοια" του μη εκλεγμένου δυνάστη;

Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το παρόν άρθρο θα ήταν φρόνιμο να αποβάλλετε- έστω προσωρινά- ιδεολογίες στενά αντίθετες σε υποτιθέμενα σενάρια συνομωσίας. Κάποια στιγμή πρέπει ρεαλιστικά να αντικρύσουμε την αλήθεια και την τρέχουσα επικαιρότητα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και "πιστεύω" που απλώς μας μεταλαμπαδεύτηκαν.
Εν αρχή η παγκόσμια σκακιέρα και ο φαινομενικά αθόρυβος( όσο μπορεί να χαρακτηριστεί) πόλεμος της ενέργειας. Την ίδια στιγμή που σε χώρες όπως η Γεωργία, η Ουκρανία και το Κιργιστάν έξωθεν αυτών πολιτικές πιέσεις και πραξικοπήματα προσπαθούσαν να φέρουν στο προσκήνιο μία κυβέρνηση φιλικά προσκείμενη σε ΗΠΑ ή Ρωσία , πάντα για την ενεργειακή εκμετάλλευση των περιοχών αυτών, πώς μπορεί η Ελλάδα να μη νιώθει μια παρόμοια ασφυξία για τον έλεγχο των ως άνω συμφερόντων;...
Ερμηνεύοντας ρομαντικά το διεθνές δίκαιο θα λάμβανε χώρα ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός που θα προκήρυττε η χώρα μας ως κυρίαρχη στο έδαφός της, χάριν στον οποίο η ανάθεση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της επικράτειας θα δινόταν στην αλλοδαπή εταιρεία που θα προέβαινε στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου καταβάλλοντας μας τα περισσότερα κέρδη. Με 300 δις ? χρέος και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας κάτι τέτοιο περνάει στον κόσμο της φαντασίας!
Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο- το οποίο έχουμε αποδεχτεί- η κυρίαρχη χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί την υφαλοκρηπίδα των νησιών της σε απόσταση έως 12 ναυτικά μίλια από το καθένα. Η γειτόνισσα Τουρκία βέβαια δεν έχει συνυπογράψει το ανωτέρω δίκαιο, παραμένοντας ως κράτος δεσμευμένη με παλαιότερο σχετικό δίκαιο, κατά το οποίο η εκμετάλλευση των θαλάσσιων υδάτων γίνεται από κάθε κράτος μέχρι τη μέση της κοινής θάλασσας ανάμεσα στις δύο ηπειρωτικές περιοχές. Εν προκειμένω στη μέση του Αιγαίου από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας έως τις μικρασιατικές ακτές. Μπορεί να φαίνεται κάπως υπερβολικό, αλλά συνοπτικά αυτά έχουν υπογραφεί στις επί μέρους συμβάσεις.
Η Τουρκία γι'αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως αιτία πολέμου (το γνωστό casus belli) την επέκταση της εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας μας στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα στη μεταπολίτευση κρατάει σταθερή εξωτερική πολιτική στο θέμα αυτό προβάλλοντας ως μόνη λύση την προσφυγή αμφοτέρων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία αρνείται, δείχνοντας με τον τρόπο της πως περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να διευθετήσει την όλη διαφορά. Η οικονομική παρακμή μας σίγουρα για την τουρκική κυβέρνηση θα φαντάζει ως ευκαιρία για την επίσημη εμπλοκή της στην επίλυση του προβλήματος.
Με τις ΗΠΑ να την έχουν ανάγκη σε γεωστρατηγικό επίπεδο( ένεκα του πολέμου στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και με το Ιράν να τους κλείνει το μάτι) , αλλά και φοβούμενη την απείθαρχη Ελλάδα που τόλμησε να κάνει συμφωνίες του στυλ Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους (γιατί όχι και σε πιθανή με αυτούς συνεκμετάλλευση του Αιγαίου), μάλλον οδηγούν τα γεγονότα σε σωστή γι'αυτές κατεύθυνση. Στον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας η Ελλάδα έχει μπει άθελά της στο μάτι του κυκλώνα και τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο. Όπως παρατηρήσατε εκτός από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν και εκείνες οι προβληματικές της εξωτερικής πολιτικής.
Όταν σήμερα ένα μεγάλο κράτος προσβλέπει σε εκμετάλλευση του μικρού, αυτό αφορά όχι τόσο το τραπεζικό του σύστημα όσο το υπέδαφός του. Ακόμα και σε τόσο δύσκολή περίοδο δε θα μπορούσα να φανταστώ πρωθυπουργό να παραχωρεί έναντι πινακίου φακής τον πλούτο που βρίσκεται στο υπέδαφος της χώρας του. Σίγουρα οι πιέσεις που του ασκούνται είναι ασφυκτικές, τα χτυπήματα που δέχθηκε στην τσέπη του ο μέσος Έλληνας πολλά και ισχυρά, αλλά σε σχέση με κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ε θ ν ι κ ή ταπείνωση και μάλιστα με φόντο τους πανηγυρισμούς της Τουρκίας , φαντάζομαι ότι θα τον οδηγήσει να μείνει στο ύψος των περιστάσεων. Μπορεί να προτρέχω, αλλά θεωρώ πως δεν μπορεί να υπάρξει δόλος σε προδοσία ενάντια στο κράτος από αυτόν που το διοικεί. Και ο προκάτοχός του έκανε πολλά λάθη, αλλά την προαναφερόμενη συμφωνία με τη Ρωσία μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον την υπέγραψε και όποιος θέλει ας το αμφισβητήσει. Σίγουρα, θα σκεφτεί κάποιος ότι υπάρχει και η άνωθεν του εντολή, αλλά δύσκολα θα οδηγήσει σε τέλεια απαξίωση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας του.
Είναι διαφορετικά μεγέθη η εθνικοοικονομική ταπείνωση με την εδαφική-κυριαρχική. Δεν μπορούμε στην τελευταία να αναφερόμαστε άχαρα μόνο για πολιτικό κόστος, αλλά για μια μεγάλη εθνική ήττα εφάμιλλη πολεμικής. Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από αγορές- ελεγχόμενες της υπερδύναμης και η αναγκαστική προσγείωση στα λημέρια του Δ.Ν.Τ. με τελικό επακόλουθο μια πιθανή συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με κέρδη υποπολλαπλάσια των φυσιολογικών, κάτι πρέπει να δείχνει σε όλους μας.
Ζούμε πράγματι ιστορικές στιγμές, οι οποίες μετά από χρόνια ευχόμαστε να μην αποκαλούνται εθνικές τραγωδίες. Η πολιτική σε θέματα διεθνή και μάλιστα όταν αντιμετωπίζεις μεγαθήρια ελλοχεύει κινδύνους, αλλά ας μείνουμε ψύχραιμοι μέχρι...

Και για να μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση είναι κατά των φυλετικών διακρίσεων (όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και λοιποί μη προνομιούχοι, απο το χώμα ερχόμαστε κι εκεί θα καταλήξουμε, απλά το ΠΑΣΟΚ μας βοηθά να κόψουμε δρόμο) μάθετε με περηφάνεια ότι συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή καμπάνια κατά των διακρίσεων σε βάρος των ρομά.

Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του κομουνιστοφαγικού Συμβουλίου της Ευρώπης γιατί το θέμα σήμερα είναι κομουνιστής να μην είσαι, από εκεί και πέρα ό,τι θέλει ας είσαι...

Αύριο το απόγευμα λοιπόν κατά τις 5, μπορεί ο καθένας να πάρει τα ποδαράκια του ελλείψει μέσων και να πάει στο ίδρυμα Κακογιάννης της Πειραιώς για να ακούσει μεταξύ άλλων τη Φώφη Γεννηματά και την, με πόνο ψυχής αποπεμφθείσα από το υπουργείο Παιδείας, Θάλεια Δραγώνα να παρουσιάζουν τη συζήτηση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των στερεοτύπων κατά των ρομά, στο πλαίσιο της ως άνω καμπάνιας.

Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν ο κύκλος των συζητήσεων θα συμπεριλάβει και σχετικό στρογγυλό τραπέζι για το ρατσισμό και τα στερεότυπα σε βάρος των ελλήνων εργαζομένων που έχουν αναπτυχθεί εδώ και κάτι μήνες αποδίδοντάς τους το κοινωνικό στίγμα του «κοπρίτη», του «τεμπέλη» και του «διεφθαρμένου», αλλά ευελπιστούμε. Γιατί ως γνωστόν αυτού του είδους οι θεσμικές εκδηλωσοσυζητήσεις υπεισέρχονται στα κοινωνικά ζητήματα σε βάθος, οπότε αν δεν ενημερωθείς από εκεί- άντε και από το Μέγκα- από που θα ενημερωθείς;

Όμως αυτό που αξίζει περισσότερο είναι ο τίτλος της διοργάνωσης: DOSTA! Δεν ψάχτηκαν πολύ εκεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και επέτρεαψαν τιτλοδοσία που ηχεί όμοια με την προστακτική του ελληνικού ρήματος «δίνω». Δηλαδή «Δώς’ τα»! Γιατί είναι ένα ερώτημα πώς θα το εκλάβει ο έλληνας, ο οποίος τελευταίως καλείται πολύ συχνά (δεν έχει μετρηθεί η συχνότητα σε δευτερόλεπτα) να δώσει:

να δώσει σε φόρους και περαιώσεις, να δώσει τη δόση για το δάνειο, να δώσει να δώσει το κάτι τις από μισθούς και συντάξεις, να δώσει κάτι παραπάνω για εισιτήρια, διόδια, ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, υγεία, παιδεία, τρόφιμα και λοιπά βασικά αγαθά, να δώσει το σπίτι του,να δώσει το διπλανό του που καπνίζει ή δε ζήτησε απόδειξη για την τυρόπιτα του ενάμισου ευρώ, να δώσει πλάτη και κ%@ο γενικώς.

Τόσο πολύ ακούει να του λένε «δώς’ τα» που σε λίγο θα αρχίσει να πιστεύει ότι «Δώσ’τα» είναι υπότιτλος του Μνημονίου ή η νέα ονομασία της μερκελικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μεταξύ μας κάτι τέτοιο καθόλου δε στερείται λογικής βάσης. Υπό αυτές τις συνθήκες η καμπάνια κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, οι έλληνες εργαζόμενοι να πουν «ως εδώ», «αρκετά» (που είναι και η πραγματική σημασία της λέξης dosta στη γλώσσα των ρομ) και ν’ αρχίσουν ν’ αυτοπυρπολούνται στο Σύνταγμα μαζί με τους μετανάστες εξ ανατολής που έχουν και το νόου χάου, ώσπου να γίνει εδώ της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Ιορδανίας και όλου του ισλαμικού τόξου ταυτόχρονα.

Προς το παρόν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην πλατεία κουρελοΣυντάγματος οργανώνεται αντιδιαδήλωση με γενικό σλόγκαν «Parta!», έμβλημα το φάσκελο και υπο-σλόγκαν «O,ti dosame dosame» καθώς και «Arketa osa fagate». Ο καθείς από κει και πέρα ας δώσει ό,τι προαιρείται...
 • Η 6η του Φλεβάρη 2011 θα είναι μόνο η αρχή!
Απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών κ. Δ. Ρέππα, από το βήμα της Βουλής προς το κίνημα κατά των διοδίων.

Το «Δεν πληρώνουμε» κ. υπουργέ, δεν είναι ούτε σύνθημα, ούτε μόδα. Είναι η ελπίδα που ξεπήδησε μέσα από την κοινωνική απελπισία, την αγανάκτηση, την κατάφορη αδικία και θα μετασχηματιστεί σε πολιτική ελπίδα.

Άλλη μια σφοδρή επίθεση εξαπόλυσε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, από το βήμα της Βουλής προς το κίνημα κατά των διοδίων και τους πολίτες που το στηρίζουν. Ο κ. Ρέππας, με απύθμενη θρασύτητα, αποκάλεσε «τζαμπατζήδες, αντικοινωνικούς και υπονομευτές» τους υποστηρικτές του κινήματος και δεν δίστασε να αναφέρει, πως η συγκεκριμένη στάση των πολιτών συνιστά δολιοφθορά.

Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας προειδοποίησε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για αυτό το ζήτημα. «Όταν κάποιος έχει τέτοια συμπεριφορά είναι σαν να λέει, δεν πληρώνω εγώ ώστε να πληρώνει για μένα κάθε άλλος Έλληνας» τόνισε ο υπουργός.

Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο κύριος υπουργός, πως χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά του πολιτικού, ο οποίος λαδώνεται από τον μεγαλοεπιχειρηματία, γεμίζει τα ταμεία του κόμματός του με μαύρο χρήμα και στη συνέχεια τον επιλέγει για την κατασκευή δημοσίων έργων; Ποιος είναι ο «τζαμπατζής, ο αντικοινωνικός, ο υπονομευτής και ο δολιοφθορέας»; Ο πολίτης που αντιστέκεται στο ξεπούλημα της χώρας του ή ο πολιτικός που εξαργυρώνει γραμμάτια και ξεπληρώνει προεκλογικές υποσχέσεις σε πολυεθνικά ιδιωτικά συμφέροντα;

Όσο εσείς κ. υπουργέ θα ετοιμάζεστε να «λάβετε πρωτοβουλίες για αυτό το ζήτημα», εμείς θα εντείνουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση όλων των διοδίων. Η πρωτοφανής ληστρική επιδρομή ενάντια στο εισόδημα των εργαζομένων και στα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών ήδη αναχαιτίζεται. Ο φόβος της γενίκευσης είναι ζωγραφισμένος στα πρόσωπά σας! Το κίνημα κατά των διοδίων «Δεν πληρώνουμε» είναι μόνο η αρχή ενός αγώνα, ο οποίος θα έχει συνέχεια και θα διεξαχθεί χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Οι πολίτες αγωνίζονται να καταργήσουν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που κρατάτε στα χέρια σας, τα οποία σχεδιάστηκαν εις βάρος τους για να μεταφέρουν εθνικό πλούτο σε χέρια ιδιωτών. Ο αγώνας των πολιτών ήδη ακυρώνει τους σχεδιασμούς αυτούς και θα κερδηθεί σπάζοντας τον πρώτο κρίκο της αντιλαϊκής αλυσίδας.

Το «Δεν πληρώνουμε» κ. υπουργέ, δεν είναι ούτε σύνθημα, ούτε μόδα. Είναι η ελπίδα που ξεπήδησε μέσα από την κοινωνική απελπισία, την αγανάκτηση, την κατάφορη αδικία και θα μετασχηματιστεί σε πολιτική ελπίδα.

Καμία από τις επόμενες κινητοποιήσεις μας δεν θα θυμίζει το χθες!

Η 6η του Φλεβάρη 2011 θα είναι μόνο η αρχή!

Αυτό το κρυφτό που παίζει η σημερινή κυβέρνηση είναι απαράδεκτο. Αφήνει επίτηδες θολό το πεδίο και καλλιεργεί έντεχνα μια σύγχυση, ως προς το ποιος είναι ο πραγματικός κυβερνήτης και επομένως ο πραγματικά υπεύθυνος για την κατάσταση στη χώρα. Αν ρωτήσετε τους Έλληνες για το ποιος είναι ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα. Η αυθόρμητη απάντηση των μισών θα είναι η τρόϊκα, ενώ των άλλων μισών η κυβέρνηση.

Αυτή η σύγχυση εξυπηρετεί την κυβέρνηση, αφού ότι καλό προκύπτει, προσπαθεί να το καρπωθεί προπαγανδιστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ότι κακό και αποτυχία συμβαίνουν, τα φορτώνει στη Τρόϊκα και ταυτόχρονα η ίδια ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι δεν ταιριάζουν με τη δική της ιδεολογία.

Σε μια ραδιοφωνική εκπομπή χθες το πρωϊ ακούσαμε ηχητικά αποσπάσματα από ομιλία του παππού του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος έθετε στο ακροατήριό του το ερώτημα «ποιος κυβερνάει τη χώρα;», εξ αιτίας της ενεργού ανάμιξης του παλατιού τότε στην πολιτική.

Σήμερα εμείς ζητάμε από τον εγγονό Παπανδρέου τον Γ΄, να μας απαντήσει στο ίδιο ερώτημα: «ποιος κυβερνάει κ. Παπανδρέου την Ελλάδα;». Το ερώτημα αυτό είναι καίριο και ο λαός έχει δικαίωμα να μάθει ποιος είναι…. ο υπεύθυνος πραγματικός κυβερνήτης της χώρας σήμερα;

Μην κρύβεστε άλλο κ. Παπανδρέου. Πείτε μας ευθέως ποιος είναι σήμερα ο υπεύθυνος κυβερνήτης της χώρας; Ο λαός πρέπει να γνωρίζει.

Αν δεν είστε εσείς αλλά η τρόϊκα, τότε θα πρέπει να απομακρυνθείτε ως περιττή φιγούρα.

Αν όμως δεν είναι η τρόϊκα θα πρέπει να γνωρίζουμε τίνος την παραίτηση θα ζητήσουμε όταν έρθει η ώρα.


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρεκί"
 • Η τουρκική Ziraat Βank έτοιμη για υποκαταστήματα σε Ρόδο και Κω
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος γύρω από εθνικά θέματα, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κύριος Ιωάννης Κοραντής, παρατηρώντας την αυξημένη "επιχειρηματική" κινητικότητα της τουρκικών συμφερόντων τράπεζας, Ziraat Bank, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλο, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, ζητώντας τους περαιτέρω ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει και θέτοντάς τους -ταυτόχρονα- καίρια ερωτήματα για τη νομιμότητα, αλλά και για την επιθετική οικονομική παρεμβατικότητα της τουρκικής τράπεζας.
Στην ερώτησή του ο κύριος Κοραντής αναφέρει:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου στη Ρόδο, η τουρκική Τράπεζα Ziraat Βank έχει αποφασίσει την ίδρυση και λειτουργία δύο υποκαταστημάτων της σε Ρόδο και Κω. Η εν λόγω Τράπεζα, ως γνωστόν, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2008 με την ίδρυση υποκαταστημάτων διαδοχικά σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη, αποκτώντας ταχέως πελάτες, στους οποίους προσφέρει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, καταναλωτικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, μόλις 3% ετησίως, την στιγμή που οι ελληνικές Τράπεζες απαιτούν επιτόκια 12-16%.
Δεν αποτελεί ασφαλώς σύμπτωση το ότι η τουρκική αυτή κρατική Τράπεζα επιλέγει να ανοίξει υποκαταστήματα σε Ρόδο και Κω, δύο νησιά, όπου η επίσημη Τουρκία, εδώ και καιρό, με σειρά δηλώσεων και επισήμων τοποθετήσεων κυβερνητικών παραγόντων, ως και με έντονη προπαγάνδα, υποστηρίζει ότι υπάρχει «τουρκική κοινότητα», της οποίας παραβιάζονται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα. Είναι παράλληλα γνωστή η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν οικονομικό και εμπορικό ομφάλιο λώρο εξάρτησης των νήσων του Αιγαίου και ειδικότερα Ρόδου και Κω από τα τουρκικά παράλια. Είναι σαφές συνεπώς ότι τυχόν άνοιγμα υποκαταστημάτων της Ziraat Βank στα δύο αυτά νησιά θα εξυπηρετούσε μακροπρόθεσμους στρατηγικούς τουρκικούς στόχους, που βαίνουν πολύ πέραν της απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Παράλληλα ανακύπτει εύλογα το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν μία Τράπεζα, εκτός ΕΕ, να υποθηκεύει ένα ακίνητο σε παραμεθόριο περιοχή – προκειμένου να χορηγήσει πχ ένα στεγαστικό δάνειο – με συνέπεια να το διεκδικήσει σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όταν είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η πώληση ακινήτου εντός παραμεθορίου περιοχής σε αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο χώρας εκτός ΕΕ προϋποθέτει άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
 1. Είναι ενήμεροι των σχεδίων της εν λόγω τουρκικής Τράπεζας; Η ανωτέρω Τράπεζα έχει λάβει από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τις σχετικές άδειες;
 2. Οι δραστηριότητες της Ziraat Βank ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κυβέρνηση, στο σύνολό τους;
 3. Εκτιμούν ότι η ίδρυση υποκαταστημάτων της στην Ρόδο και την Κω δεν σχετίζεται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η τουρκική Κυβέρνηση, ως ανωτέρω;
 4. Παραμένουν ισχύοντες οι περιορισμοί απόκτησης ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς την προηγούμενη άδεια του ΥΠΕΘΑ; Στην περίπτωση αυτή, τι θα συνέβαινε, εάν η εν λόγω Τράπεζα διεκδικούσε την κυριότητα υποθηκευμένου ακινήτου στην Ρόδο και Κω;
 5. Σε κάθε περίπτωση, πώς αντιδρά η Κυβέρνηση στην οργανωμένη διείσδυση τουρκικής κρατικής Τράπεζας, που έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξαγορά σημαντικών βιομηχανικών μονάδων όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στη Θράκη;
 6. Πιστεύουν ότι στην υποθετική περίπτωση που μία ελληνική Τράπεζα και μάλιστα κρατική, όπως πχ η ΑΤΕ, ζητούσε να ανοίξει υποκατάστημα στην Τραπεζούντα, θα ελάμβανε την σχετική άδεια από τις τουρκικές Αρχές ;
Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής

Ελεγχόμενη έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έπειτα από τον εντοπισμό παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τον φάκελο-βόμβα εντόπισαν υπάλληλοι του υπουργείου, οι οποίοι και ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό πολιτών.
 • Μήπως πρέπει να περιμένουμε να έρθουν και πλωτά... εργοστάσια;

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να δέσει ο πλωτός ξενώνας που θα φιλοξενεί λαθρομετανάστες. Ο Παπουτσής αφού προ 20ημέρου ανέφερε πως η μεταφορά του από την Ολλανδία είναι πολυδάπανη και ριψοκίνδυνη, το ξεφούρνισε το παραμυθάκι στέλνοντας τον ιδιαίτερό του στο Ρότερνταμ.

Το πλωτό «φρούριο» από την Ολλανδία που θα μετατραπεί σε χώρο διαμονής εκατοντάδων λαθρομεταναστών ετοιμάζεται πλέον να φέρει, τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τεχνικοί σύμβουλοι και αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του κ. Χρήστου Παπουτσή, πρέσβη κ. Κυριάκο Αμοιρίδη, και τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ιωάννη Ραχωβίτσα, μετέβησαν προ μερικών ημερών στην Ολλανδία και μελέτησαν στο Ρότερνταμ τις διαδικασίες μεταφοράς και εγκατάστασης του πλωτού κέντρου υποδοχής των λαθρομεταναστών.


Ως «Επιτήδειος Ουδέτερος» είχε χαρακτηρισθεί η Τουρκία του Ινονού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς με μια λεπτή και πολλές φορές οριακή σύνθεση ισορροπιών, η Αγκυρα κατόρθωσε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες.
Σήμερα η κρίση στον αραβικό κόσμο δίνει από ό,τι φαίνεται στον Ερντογάν την ευκαιρία να μεγιστοποιήσει τον ρόλο της Τουρκίας ως απαραίτητου ενδιάμεσου της Δύσης, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στη νέα κατάσταση πραγμάτων που θα αρχίσει να διαμορφώνεται στην περιοχή, με σημείο αναφοράς την μια ή την άλλη μορφή έκφανσης του πολιτικού Ισλάμ.
Η παραπάνω δυναμική επιβεβαιώθηκε τόσο από τη μακρά τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα- Ερντογάν το Σάββατο όσο και από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου επί της ουσίας ταυτίσθηκε με παραινέσεις της Κλίντον προς τον Μουμπάρακ προτείνοντας ως λύση τις εκλογές.
Ετσι, για πρώτη φορά μετά τα δραματικά γεγονότα έξω από τη Γάζα τον περασμένο Ιούνιο όπου διερράγησαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ για το ορατό μέλλον, και ως παράπλευρη απώλεια μια σκιά ψυχροπολεμικής καχυποψίας στις σχέσεις Αγκυρας-Ουάσιγκτον, το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει: Η Τουρκία του Ερντογάν επιχειρεί να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στον αραβομουσουλμανικό κόσμο συνυπογράφοντας τον ριζοσπαστισμό του πολιτικού Ισλάμ και ταυτόχρονα να προβάλει στη Δύση ως εγγύηση για την ομαλή ενσωμάτωσή του στους μηχανισμούς εξουσίας.
Στα παραπάνω υπάρχουν σοβαρές σκιές: Η επιρροή που μπορεί να ασκήσει ο Ερντογάν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου είναι υποθετική, ενώ η εμπλοκή του υπέρ της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα είναι πραγματική και αποτελεί σοβαρή παρενόχληση για την Ουάσιγκτον.
Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να εκπλαγούμε αν ποτέ διαρρεύσει το περιεχόμενο της συνομιλίας Ομπάμα-Ερντογάν, να δούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ όχι να εκλιπαρεί μεσολάβηση, αλλά να προσπαθεί να αποτρέψει μια μη ελέγξιμη δραστηριοποίηση της Αγκυρας στην καθεστωτική κρίση του αραβικού κόσμου.
Σε κάθε περίπτωση, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, η Τουρκία μεγιστοποιεί κάθε δυνατό όφελος σε μια συγκυρία που εμπεριέχει όχι μόνον ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.
Κινδύνους, καθώς μια γενικευμένη άνοδος του πολιτικού Ισλάμ στον αραβικό κόσμο μακράν του να αποτελεί πεδίο παρέμβασης και μόνον του Ερντογάν, δεν αποκλείεται να επηρεάσει επί το ριζοσπαστικότερο τη λαϊκή βάση του ΑΚΡ. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ισχυρό ποσοστό ψηφοφόρων που αναγνωρίζουν περισσότερο την πολιτική τους ταυτότητα στον Ερμπακάν, τον ιστορικό ισλαμιστή ηγέτη, παρά στο στίγμα που διαμόρφωσε ο Ερντογάν στη μακρά θητεία του στην εξουσία.
Μέχρι στιγμής, η αναζήτηση συνεργασίας ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Ερντογάν στη Μέση Ανατολή περιορίζεται σε διακηρύξεις καλών προθέσεων:
Λόγος καλός προθέσεων ήταν η ομιλία του Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2009 και λίγο αργότερα η ομιλία του στο Κάιρο για την ανάγκη συνολικού διαλόγου Δύσης - Ισλάμ.
Παρέμβαση αμφίβολης εμβέλειας και επιρροής είναι η χθεσινή τοποθέτηση του Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Σε κάθε περίπτωση οι άμεσες εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα είναι αποκαλυπτικές τόσο για τη βούληση και δυνατότητα της Ουάσιγκτον για διάλογο με το πολιτικό Ισλάμ όσο και για τη δυνατότητα του Ερντογάν να συνθέτει λεπτές ισορροπίες.
Συνυπογραφή και εγγύηση
Η Τουρκία του Ερντογάν επιχειρεί να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στον Αραβομουσουλμανικό Κόσμο, συνυπογράφοντας το ριζοσπαστισμό του πολιτικού Ισλάμ, και ταυτόχρονα να προβάλει στη Δύση ως εγγύηση για την ομαλή ενσωμάτωσή του στους μηχανισμούς εξουσίας.

 • Η "αλεπού" μπήκε στο παζάρι. για να κερδίσει πόντους σαν αντιπρόσωπος των μουσουλμάνων του πλανήτη

Παράδοση της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση, ζήτησε από τον Χόσνι Μουμπάρακ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Η σημερινή κυβέρνηση δεν διασφαλίζει «κλίμα δημοκρατίας» μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τόνισε.
Παράδοση της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση, ζήτησε σήμερα από το καθεστώς Μουμπάρακ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ώρες μετά το διάγγελμα του αιγυπτίου προέδρου, στο οποίο ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα πραγματοποιηθούν εκλογές.
«Είναι πολύ σημαντικό την περίοδο αυτή (μέχρι τον Σεπτέμβρη) να υπάρχει μια μεταβατική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
«Ο λαός αναμένει από τον Μουμπάρακ να κάνει ένα πολύ διαφορετικό βήμα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί δημοκρατικό κλίμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Εάν δεν αποπροσατολιστούμε, σε σχέση με την "ενεργειακή μεσόγειο", αλλά και με την αυξανόμενη πίεση περί αυτοδιοίκητου ισλάμ, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρωθυπουργός μπαίνει στο παιχνίδι των επικυρίαρχων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Ο Ταγίπ Ερντογάν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή την είδε ως ιδανικό σημείο προκειμένου χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτε, να κερδίσει αίγλη και ισχύ ανάμεσα στα ισλαμικά κράτη. Μήπως όμως θα έπρεπε να ρίξει και μία δεύτερη ματιά στον τουρκικό πληθυσμό, μέσα στα πλαίσια της τουρκικής επικράτειας, και να είναι προσεκτικότερος, προκειμένου να αποφύγει κάποια "μετακίνηση" του επαναστατικού πνεύματος;
Είναι γνωστό πως εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους, στην Τουρκία το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στενάζει οικονομικά και βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας (σύμφωνα με τα όρια της Τουρκίας και όχι της Ευρώπης)...
Πάντως, είναι γεγονός πως η "αλεπού" προσπαθεί να αρπάξει οτιδήποτε μπορέσει από το "κοτέτσι" του Ισλάμ. Και αν θα τα καταφέρει, δεν θα είναι η πρώτη φορά...

Κωνσταντίνος


Τουρκοσυριακή στρατιωτική συνεργασία ενώ όλα δείχνουν ότι ξεκινά εξέγερση και στην Δαμασκό!

Η Τουρκία και η Συρία κατέληξαν σε συμφωνία για την εκπαίδευση στελεχών του συριακού στρατού, από στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε κατά την επίσκεψη του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ασλάν Γκουνέρ στη Δαμασκό. Οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει στην οργάνωση πλαισίου στρατιωτικού διαλόγου, υψηλού επιπέδου.
Όλα αυτά, όμως, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το διαδίκτυο πυροδοτεί άλλη μία λαϊκή εξέγερση, στην Συρία κατά του καθεστώτος Άσαντ!
Μετά την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Υεμένη, το Σουδάν και φυσικά την Αίγυπτο, το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Μέση Ανατολή, που μελετά άρθρα και δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο, προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης των κοινωνικών αναταραχών και στη Συρία.
Και αυτό γιατί μέσω του Facebook διοργανώνονται διαδηλώσεις το Σαββάτο εναντίον του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ τόσο στη Δαμασκό όσο και άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι διαδηλώσεις οργανώνονται από την αντιπολίτευση με βασικά αιτήματα
τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τον μεγαλύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως μεταδίδει το CNN, προς το παρόν δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το εάν οι διαδηλώσεις θα είναι πολυπληθείς ή όχι.
Την Κυριακή, οργανώθηκε στο Σουδάν -κυρίως μέσω του Facebook- μεγάλη διαδήλωση, με κεντρικό σύνθημα την απομάκρυνση της κυβέρνησης.
«Τυνησία, Αίγυπτος, Σουδάν. Όλοι μαζί» φώναζαν εκατοντάδες Σουδανοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tribune του Σουδάν, που επικαλείται πηγή της Αστυνομίας, 70 άνθρωποι -εκ των οποίων οι 40 είναι φοιτητές- συνελήφθησαν στη διάρκεια της διαδήλωσης.
 • Η ανησυχία για αιφνιδιαστική τουρκική ενέργεια φέρνει υψηλή χρηματοδότηση για δορυφορική επιτήρηση
Η έγκαιρη δορυφορική προειδοποίηση αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού αμυντικού συστήματος με την διάθεση υψηλών κονδυλίων σε μία εποχή μεγάλων περικοπών στο τομέα της Άμυνας.
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από το ΓΕΕΘΑ, εξασφαλίστηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια η χρηματοδότηση με ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ του νέου δορυφορικού πρόγραμματος MUSIS (MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System),το οποίο θα διαθέτει και ραντάρ συνθετικής απεικόνισης!..
Η Ελλάδα με τη ίδια ομάδα χωρών συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος γεγονός που θα την καταστήσει μέλος μιας μικρής ομάδας χωρών παγκοσμίως που θα έχουν τόσο εξελιγμένο δορυφορικό σύστημα επιτήρησης σε υπηρεσία.
To πρόγραμμα MUSIS θεωρείται το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη και αποτελεί την εξέλιξη όλων των κορυφαίων υφισταμένων στρατιωτικών συστημάτων παρατήρησης Γης από το Διάστημα με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030. Η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου του συστήματος έχει προγραμματιστεί για το 2015.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν σταματούν εδώ. Το ΜUSΙS θα αποτελείται από 6-7 δορυφόρους.
Σε ότι αφορά το νυν δορυφορικό σύστημα του στρατιωτικού δορυφόρου HELIOS-IIB το οποίο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί με ευθύνη της Γαλλίας συμμετέχουν επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία, επίσης θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνίσταται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης Γης που διαθέτουν δυνατότητες λήψης εικόνων ημέρα και νύχτα.
Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί στην Τανάγρα ο πρώτος Δορυφορικός Σταθμός Ελλάδος (ΔΣΕ), μέρος της ελληνικής συμμετοχής στο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα Ηelios- ΙΙ. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της.
Προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λαμβάνει δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ποιότητος, με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού θέσης και υψηλή διακριτική ικανότητα. Ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ σχολίαζε μιλώντας για τις δυνατότητες του HELIOS-IIB ότι «Δεν μας ξεφεύγει πλέον ούτε η αλλαγή σκοπιάς στο Μπαλίκεσιρ»!
Πραγματικά, όπως είχαμε την δυνατότητα να διαπιστώσουμε και οι ίδιοι οι εικόνες και η ταχύτητα ματάδοσής τους από το τουρκικό έδαφος του HELIOS-IIB , ξεπερνούν και την πιο γόνιμη φαντασία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι έχουν αναπροσαρμόσει σχέδια και επιχειρησιακά δόγματα με την πρόβλεψη εκκίνησσης αερομεταφερόμενων δυνάμεων εκατοντάδων χιλιομέτρων πίσω από την πρώτη γραμμή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται την Αθήνα για να έχει συζητήσεις με την Ελληνική πολιτική ηγεσία για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό. Ενόψει της συνάντησης της Γενεύης παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, την οποία οι πάντες την σχολίασαν αρνητικά με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που ασκεί ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός επάνω στο μικρό αλλά περήφανο σώμα της Κύπρου για να το αναγκάσει να υποχωρήσει δουλικά προς εξυπηρέτηση της τουρκικής ελίτ. Και μέσω αυτής της σημερινής παγκοσμιας πολυπολιτισμικής καμαρίλας. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και γενικότερα στα Ελληνοτουρκικά ξαναδιαβάσα το βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου "Το Σεμινάριο της Ρώμης" (Νοέμβριος 1973,.. τότε που παίχτηκε η τύχη της Κύπρου) εκδόσεις Ποντίκι,1989.
Γιά όσους δεν γνωρίζουν, τον Νοέμβριο του 1973 και απο τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου στο Palazzo Cardelli της Ρώμης όπου στεγάζεται το Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών [του Οργανισμού American Universities Field Staff και ιδρύθηκε το 1951[ αρχικά είχε ονομαστεί American Universities Field Service από μερικά αμερικανικά κολεγια και πανεπιστήμια όπως το Μπραουν, το Στανφορντ, το Καρλτον, το Οκλαχομα, το Πιτσμπουρκ, το Τεμπλ, το Ουισκονιν, της Αλαμπαμα, της Ιντιάνα,το Μπάτλερ και άλλα] έγινε ενα σεμινάριο, με αντικείμενο "Διερεύνηση[των προοπτικών] γιά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος",τα πρακτικά και τις ηχογραφήσεις του οποίου με πολύ κόπο είδαν το φως της δημοσιότητας, στο οποίο μετείχαν οι:
 • - Βλάντιμιρ Βελέμπιτ, Γιουγκοσλαύος διπλωμάτης ως Πρόεδρος,
 • - Ελάι Κεντούρι, Ιρακινός Καθηγητής διαμένων στο Λονδίνο, ως πρακτικογράφος,
 • - Γλαύκος Κληρίδης, Πρόεδρος της Κυπριακή Βουλής των Αντιπροσώπων,
 • - Ραουφ Ντεκτάς, εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας,
 • [Οι δύο προαναφερθέντες ήταν ουσία τα τιμώμενα πρόσωπα του Συνεδρίου]
 • - Σαιρους Βανς, πρώην Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και μετέπειτα Υπουργός των Εξωτερικών με άμεση εμπλοκή , ως διαπραγματευτής στην περίπτωση Κοφίνου [1967]
 • - Λούσιους Μπατλ, πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,
 • - Φίλιπ Ταλπμποτ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα,
 • - Μαικλ Στιούαρτ, πρώην πρέσβυς του Η.Β. στην Αθήνα,
 • - Ευάγγελος Αβέρωφ, πρώην Υπουργός της Ελλάδας,
 • - Δημήτρης Μπίτσιος, πρώην διπλωμάτης
 • - Δύο μέλη της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη στη θέση του Αιντιν Γιαλτσιν καθηγητού και πρώην Βουλευτού , ο οποίος τελικά δεν ήρθε λόγων γεγονότων στην Τουρκία,
 • - Στάνλευ Κυριακίδης, καθηγητής στο Κολέγιο Γουιλιαμ Πετερσον του Νιού Τζέρσευ,
 • - Δρ Πίτερ Λοΐζος, καθηγητής του London School of Economics,
 • - Ρούντολφ Νότελ,της Επιτροπής Ευρωπαικών Κοινοτήτων και πρώην σύμβουλος Σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας,
 • - Οι καθηγητές Γιόν Μπ. Μακλίν και Ντένισον Ι. Ρουσίνοφ του American University Field Staff[ο τελευταίος έχει γράψει πολλά φιλοτουρκικά άρθρα και βιβλία με τη βοήθεια του Οργανισμού]
 • - Λιοναρντ Β. Ντούμπ, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Γειλ,
 • - Τζειμς Α. Μακχενρι τζ και δρ Αλεξάνντερ Σίλι (α.λ.σ.)
Το τι ελέχθη στο Σεμινάριο δεν θα το μεταφέρω εδώ, αλλά σας προτρέπω να διαβάσετε το βιβλίο, γιατί εγώ θα καταγράψω την άποψη μου και τα συμπεράσματα μου τα οποία αναγκαστικα δεν μπορούν παρά να ερμηνεύουν μονον εμένα (υποθέτω και πολλούς άλλους αλλα αυτά είναι δικές μου υπιοθέσεις..)

Λαμβανοντας αφορμή από μία σημαντική επισήμανση του Σαιρους Βανς, την οποίαν στη συνέχεια και μετά την εισβολή υπενθύμισε ο Ντενκτάς στον Κληριδη (σελ.132 του βιβλίου"Το Κυπριακό είναι εστία αναφλέξεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μπορεί μάλιστα να προκληθεί και επέμβαση της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά μην ελπίζετε -απευθυνόμενος προς Κληρίδη) ότι θα επέμβει η Αμερική να σταματήσει την Τουρκία") και συνοψίζοντας όλα οσα ανφέρει το βιβλίο ειναι ηλίου φαεινότερο οτι το σεμιναριο απετελεσε μια κατ εξοχήν προειδοποίηση -απειλή να συμβιβαστεί η Ελληνική πλευρά γιατι αλλοιως θα επέμβει η Τουρκία..

Από πλευρας Ελλήνων έγινε προσπάθεια να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα (Κυπριακή πλευρά γιατί η Ελληνική ουσιαστικά ήταν άνευ εξουσίας άσχετα αν διεφανη-και τελικά έγινε- ότι ο Αβέρωφ -κυρίως -ενημέρωσε την χουντα...) και φυσικά δεν έλαβε ουσιαστικά κανένα μέτρο γαι να προετοιμάσει τον Κυπριακό Λαό για την εκφρασθείσα ξεκάθαρα Αμερικανική απειλή...

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα θα τα έχετε, όταν διαβάσετε το βιβλίο.

Συνδυάζοντας όμως τα γεγονότα του σεμιναρίου με τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού θα μπω κατ ευθείαν στις προτάσεις μου για σήμερα,

1. Η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση και γενικά ο πολιτικός κόσμος Ελλάδας -Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει ξεκάθαρα να γνωρίζουν ότι στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση οι μέχρι τώρα "συμμαχοι" μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. αλλά και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ (υπηρέτης των Αμερικανικών συμφερόντων) ελάχιστα θα πιέσουν την Τουρκια να υποχωρήσει στις νεοοθωμανικες της βλέψεις όσο αυτές δεν την ενοχλούν (τη Δύση).
Άρα όλες οι πιέσεις θα στρέφονται (στρέφονται ήδη...) προς την Ελληνική πλευρά... Οι πιέσεις αυτές θα εντείνονται όσο η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να κατευνάσει με υποχωρήσεις (έχουν ηδη γινει πολλές και απαράδεκτες).

2. Η ελληνική διπλωματική πλευρά και η Εξωτερική πολιτική πρέπει να στραφεί ακόμη πιο κοντά σε άλλες ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα ταυτίζονται με τις αντίθετες της Αμερικής [και της μαριονέτας της Τουρκίας] βλέψεις , αλλά και σε δυνάμεις εντος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που ταυτίζονται πιο πολύ -λογω δικών τους συμφερόντων- με τις Ελληνικές θέσεις.
Η συνεχής επιθετικά- ειρηνική αυτη φιλοσοφία μας πρέπει να αποτελέσει τη βάση γιά ενημέρωση των Λαών του κόσμου και ιδιαίτερα των εις την Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, και , αποτελεί μεγαλύτερη ασπίδα κατά των σχεδίων του σημερινού Ιμπεριαλισμού, Η υπενθύμιση τού εκπληκτικού-αντιστασιακού ΟΧΙ του 2004, του Κυπριακού Λαού στα σχέδια του νεοταξικού σημερινού κατεστημένου, πρέπει να είναι το δόρυ αυτής της εκστρατείας. Πολλά γεγονότα στην Λατινική Αμερική ήρθαν μετά από αυτό το ΟΧΙ, παράδειγμα παγκόσμιας αντιστασης.Το ΟΧΙ λοιπόν να είναι σημαία μας και όχι να το φαλκιδεύουμε εμείς οι ιδιοι......

3. Η πολιτική πρόταση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει αμέσως να αναστραφεί και από την απαράδεκτη συνομοσπονδία και άλλες ανοησίες να στραφεί σε μια δημοκρατική λύση εκλογής των εκπροσώπων του Κυπριακού Λαού στο συνολό του [αφου βέβαια απαιτήσουμε αμέσως την άνευ ετέρας απομάκρυνση των στρατευμάτων εισβολής κατοχής και των εποίκων[παγκόσμιο ανθρωπιστικό έγκλημα ] από τον Κυπριακό Λαό, εγκαταλείποντας την ανόητη και ανεδαφική προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου αφού έχει αποδεδειχθεί περίτρανα τόσο στο "σεμινάριο" όσο και απο τα μετέπειτα γεγονότα και τα σημερινά ,ότι η Τουρκική ελίτ επιθυμεί τον απόλυτο έλεγχο ολόκληρης της Κυπρου (Νταβούτογλου και ΣΙΑ) ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Επομένως οι συζητήσεις γίνονται επί ματαίω, όσα και αν δώσει η Ελληνική πλευρά.

4. Στην διπλωματική αυτή, τεράστια, προπάθεια να φανεί στην πράξη οτι ενισχύεται απόλυτα η αξιοπιστία της αποτρεπτικής μας αμυντικής δύναμης για να φανεί ότι δεν έχουμε και εμείς καμμια διάθεση να παραδοθούμε αμαχητί στα κελεύσματα του σημερινού ιμπεριαλισμού και δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε παραπάνω από την υποδούλωση μας άνευ αγώνος (για να χρησιμοποιήσω και μαρξιστική φρασεολογία).
Έργο πολύ δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο και προέχει η ενίσχυση στην πράξη του ηθικού του Ελληνικού Λαού (του Κυπριακού συμπεριλαμβανομένου) προς αυτήν την κατεύθυνση.
Να γιατί επιμένουμε χρόνια τώρα ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο, το Μέγα, εθνικό αμυντικό μας θέμα ως Ελλήνων.
Όλα τα άλλα είναι χαμένος κόπος και χρόνος και μια τέτοια δουλικη "λύση" δεν θα μας γλιτωσει ούτε απο τον εξευτελισμό και τελικά την υποδούλωσή μας, ούτε βέβαια απο τις τραγικές αιματοχυσίες μετα απο μία τέτοια απαραδεκτη και ανηθικη -παγκοσμίως- "λυση"!
Εννέα μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, ότι αυτή η σύμβαση εξουδετερώνει, αντί να αυξάνει τις πιθανότητες «σωτηρίας» της χώρας, την καθιστά για την ακρίβεια απίθανη.
Το μνημόνιο, πέραν του ότι υπονομεύει βάναυσα τον πυρήνα της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας και ακρωτηριάζει την ελληνική κοινωνία, δεν βγαίνει. Δηλαδή οδηγεί σε αύξηση του χρέους και βέβαιη αδυναμία αποπληρωμής, την χρεωκοπία δηλαδή που, θεωρητικά, υπόσχεται ότι θα αποφύγει. Το κάνει μάλιστα καταστρέφοντας την ελληνική οικονομία, κοινωνία και εθνική ανεξαρτησία.
Οι «αγορές», δηλαδή οι οίκοι αξιολόγησης, προς κατευνασμό των οποίων συνετάγη η σύμβαση, το ομολογούν πανηγυρικά, με τις απανωτές υποβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας. Συνομολογούν δηλαδή ότι αυτή η σύμβαση οδηγεί σε χρεωκοπία και όχι σωτηρία της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνει η σύμβαση είναι να δίνει χρόνο στους πιστωτές της χώρας να οργανώσουν τη χρεωκοπία της ή το ισοδύναμό της, προς ώφελός τους και προς όφελος της Γερμανίας, της Γαλλίας κλπ., αφού προηγουμένως καταληστεύσουν τον ελληνικό εθνικό πλούτο και επιβάλλουν μια σειρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που μεταφέρουν όλο το βάρος του κόστους λειτουργίας του μονεταριστικού μοντέλου του Μάαστριχτ στην ελληνική κοινωνία.
Το γνωρίζαμε άλλωστε ευθύς εξ αρχής, άλλο αν δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Δεν μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Καμμιά χώρα στον κόσμο δεν μείωσε ποτέ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της με τους ρυθμούς που επιβάλλει το μνημόνιο. Καμμιά χώρα, πλην ΗΠΑ και Βρετανίας, στις εντελώς εξαιρετικές συνθήκες της παγκόσμιας ηγεμονίας τους μετά τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Ναπολεόντειους Πολέμους, δεν μπόρεσε να αποπληρώσει χρέος που θα υπερβαίνει το 150%, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, στο τέλος της τριετίας του μνημονίου. Σε καμμιά χώρα του κόσμου δεν περικόπηκε σχεδόν κατά το ήμισυ (40%) π.χ. o προϋπολογισμός της δημόσιας υγείας, όπως είναι ο διακηρυγμένος σκοπός της κυβέρνησης, χωρίς να καταστραφεί η δημόσια περίθαλψη.
‘Ηδη, αυτό έχει καταστεί απολύτως σαφές στους πιστωτές και στη Γερμανία, που συζητούν, ερήμην της Ελλάδας, σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους και ελεγχόμενης χρεωκοπίας! Η Ελλάδα όφειλε να μην έχει ποτέ υπαχθεί στο Μνημόνιο και οφείλει να φύγει, το ταχύτερο δυνατό, από το καθεστώς μισοαποικίας στο οποίο περιήλθε. ‘Όχι μόνο γιατί την ταπεινώνει και την εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους, αλλά και γιατί δεν οδηγεί πουθενά. Το δίλημμα «Μνημόνιο ή Χρεωκοπία» είναι πλαστό – η εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγεί σε «Μνημόνιο και Χρεωκοπία», δηλαδή «και υποδούλωση και καταστροφή».
Ο ελληνικός λαό το γνωρίζει στο βάθος αυτό. Κάθε φορά που σηκώνει το κεφάλι του από την άμμο, όπου τόχει χώσει, προσλαμβάνει την τραγική πληροφορία. Διαπιστώνει ταυτόχρονα την αποσταθεροποιητική παρουσία μιας κυβέρνησης που δεν ξέρει συχνά τι κάνει και την ανυπαρξία πειστικού εναλλακτικού προγράμματος και αξιόπιστης πολιτικής δύναμης για να το φέρει σε πέρας. Και ξαναβάζει το κεφάλι του στην άμμο, με τον ίδιο αγχολυτικό μηχανισμό που χρησιμοποιεί όταν βλέπει έναν εφιάλτη. Η μόνη διαφορά είναι ότι το μυαλό μας μας ξυπνάει όταν ο εφιάλτης είναι εσωτερικός, για να μας απαλλάξει από το άγχος. Για τον ίδιο λόγο μας κοιμίζει, όταν το άγχος προέρχεται από την εξωτερική πραγματικότητα.
Αν υπήρχε σοβαρό, αξιόπιστο πολιτικό υποκείμενο στη χώρα, θα έπρεπε να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις:
 • στην ριζική αναθεώρηση των όρων δανεισμού, περιλαμβανομένης και της μερικής διαγραφής του χρέους
 • στην ολοκλήρωση της εσωτερικής υποτίμησης στο σκέλος των τιμών και με αντίστροφη της ακολουθούμενης αναδιανομή εισοδήματος στο εσωτερικό της χώρας
 • στην πάλη για μια ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ

Δανεισμός
Η Ελλάδα οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου με δική της πρωτοβουλία και δικούς της όρους. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει απλώς επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου, αλλά και απάλειψη των όρων ακρωτηριασμού εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που όχι μόνο διαλύει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την ελληνική οικονομία. Σημαίνει επίσης επανεξέταση των αμαρτωλών συμβάσεων της Ζίμενς και των άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών και αμερικανικών τραπεζών, διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων, μετατροπή αμυντικών δαπανών σε εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής και διευκόλυνσης του διεθνούς δανεισμού.
Αυτά προϋποθέτουν αυτοκάθαρση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος ή σάρωμά του, διακοπή της αυτοσυκοφάντησης της χώρας από τους ιθύνοντές της και την υπεράσπισή της διεθνώς, όπως και τη σύμπηξη συμμαχιών στο εσωτερικό της ΕΕ με κινήματα εργαζομένων και άλλες υπερχρεωμένες χώρες-“γουρούνια”. Εν τέλει, δεν μπορεί επίσης μια χώρα να αποποιηθεί του ύστατου όπλου, της απειλής στάσης πληρωμών, εφόσον οι άλλες διαθέσιμες εναλλακτικές την οδηγούν σε καταστροφή. Επειδή βέβαια ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί μια χώρα να το παίρνει πολλές φορές, χρειάζεται να υπάρξει μια ικανή κυβέρνηση που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού για να έχουν νόημα όλα αυτά

Εσωτερικά Μέτρα
Μόνο ένας ηλίθιος μπορεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων! ‘Ολη η υπόθεση της «απελευθέρωσης», που προωθούν οι νεοφιλελεύθεροι, συνίσταται στην επιδίωξη ανεμπόδιστης εκμετάλλευσης και των τελευταίων υπολειμμάτων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν φτήνηναν όμως τα προϊόντα επειδή εμφανίστηκαν τα σουπερμάρκετ.
Η κυβέρνηση επέλεξε την εσωτερική υποτίμηση, την εφήρμοσε όμως μόνο στο σκέλος των αμοιβών εργασίας και των κοινωνικών παροχών. Δεν έκανε τίποτα για τις τιμές, δεν έθιξε στην πράξη την φοροδιαφυγή, που επιβράβευσε με την περαίωση. Τσάκισε τα χαμηλότερα και μεγάλο μέρος των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, προστάτευσε τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και τους κλέφτες, δηλαδή τους δωροδοκούμενους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Δεν κάλυψε έτσι μόνο τους εγχώριους κλέφτες, κάλυψε και τα τεράστια κέρδη από τη λεηλασία του ελληνικού δημόσιου πλούτου από ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα κόμματα και οι πολιτικοί που λαδώνονταν από τη Ζήμενς και εις βάρος των οποίων είναι λογικό η γερμανική εταιρεία διαθέτει στοιχεία, δεν μπορούν να ζητήσουν τα σπασμένα και αποζημιώσεις για τις αμαρτωλές συμβάσεις.
Σταδιακά, η νεοφιλελεύθερη «φράξια» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που αγωνίστηκε για να έρθει το μνημόνιο, το χρησιμοποιεί τώρα για να περάσει τη δική της πραγματική ατζέντα. Μειώνουν τους φόρους πολυτελείας και επιδοτούν την αγορά αυτοκινήτων, προτίθενται να μειώσουν τον φόρο αναδιανεμόμενων κερδών, βγάζουν τα κέρδη μερισμάτων από την φορολογική κλίμακα, ξεθεμελιώνουν ένα υποτυπώδες κοινωνικό κράτος και κάθε έννοια εργατικού δικαίου, θέλουν ν διαγράψουν βεβαιωμένες απαιτήσεις φόρων κ.ο.κ. Βάζουν τη χώρα στην κατεύθυνση του να γίνει Βουλγαρία ή Κίνα.

Ευρώπη
Είναι πλέον προφανές σε όλο τον κόσμο ότι το ίδιο το ευρωπαϊκό μοντέλο πάσχει δομικά. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν πρωταγωνιστεί, ως θα όφειλε, για μια γενναία πρόταση ριζικής μεταρρύθμισης, στην κατεύθυνση της επιστροφής στον κεϋνσιανισμό και τον προστατευτισμό, αλλά και δεν συμμετέχει πρακτικά σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συζήτηση, όπως, φερ’ ειπείν, στη συζήτηση για τον μηχανισμό σωτηρίας που την αφορά άμεσα. Ο αριθμός των ελληνικών προτάσεων που κατετέθησαν στη σχετική συζήτηση στην ΕΕ είναι μηδέν.
Δυστυχώς, δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα πολιτικά υποκείμενα, ιδεολογικά ρεύματα, ηγεσίες που να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση. ‘Οσο αργούν να εμφανισθούν τόσο πιο επώδυνη και μακρόχρονη θα είναι η σωτηρία της χώρας, από τόσο πιο χαμηλό επίπεδο θα πρέπει να αρχίσει η ανόρθωσή της.