Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Φεβ 2015


Γράφει ο Κλεισθένης 

Η αλήθεια πονάει, ο εθελόδουλος Σαμαράς δεν υποχρέωσε την Μέρκελ και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να χορέψουν Καλαματιανό, γιαυτό του κουνήσαμε μαντήλι Καλαματιανό.

Ο Τσίπρας, μετά τις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις, υποχρεώνει την Μέρκελ και όλο το φασίζον ευρωιερατείο να χορεύουν Ηπειρώτικα.

Όσα γράφω δεν είναι "ενέσεις" πατριωτισμού αλλά αντικειμενικές αλήθειες.

Μας βομβάρδιζαν με δηλώσεις ότι τάχα η κυβέρνηση εκβιάζεται και βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αντίθετα αυτοί που τρέμουν είναι οι ηγετίσκοι της Ε.Ε.

Αν θέλουν ας τολμήσουν να έρθουν σε ρήξη με την Ελληνική κυβέρνηση.

Αν θέλουν ας μας αναγκάσουν να πάμε σε εθνικό νόμισμα.

Τολμούν;

Εκτός όμως από Ηπειρώτικους χορούς το ευρωιερατείο θα μάθει να χορεύει και φλαμένγκο.

Οι ποντέμος στην Ισπανία είναι πρώτο κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται 7% απ' το δεύτερο του Ραχόι.

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, η διαφαινόμενη νίκη του ποντέμος στην Ισπανία καθώς και οι δηλώσεις για αποτυχία της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας θα αναγκάσει το ευρωιερατείο σε αναδίπλωση.

Πολλοί κατηγορούν ανοιχτά πλέον την Μέρκελ για αποτυχία της πολιτικής της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα νε δήλωση του Βαρουφάκη στην Ιταλική τηλεόραση υπάρχουν τουλάχιστον στην Ιταλία αξιωματούχοι που συμφωνούν με τις προτάσεις του αλλά "φοβούνται" να το πουν δημόσια, φοβούνται την αντίδραση των Γερμανών, για πόσο όμως;

Η δήλωση Σόιμπλε ότι διαφωνεί με τον Βαρουφάκη δεν συνοδεύτηκε από αποκλεισμό περαιτέρω συζητήσεων, το θέμα είναι ανοιχτό.

Οι Ευρωπαίοι θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκεί θα φανεί ποιος έχει το πάνω χέρι.

Η αναφορά Τσίπρα στο κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις είναι "μαχαιριά" στο μαλακό υπογάστριο της Γερμανίας.

Οι ψευτοτσαμπουκάδες του Ντάισελμπλούμ δεν φοβίζουν πλέον κανένα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΈχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας», τόνισε.
«Μετά από 5 χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός δεν αντέχει άλλη ματαίωση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για πολιτικό, οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημείωσε πως έχει συναίσθηση των δυσκολιών, ωστόσο «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του μνημονίου, δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής». "Πρέπει να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και τιις δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της χώρας".

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές», Ενώ  παράλληλα σημείωσε την αμετάκλητη απόφαση να τιμήσουν  τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις.
Δηλώνοντας πως νιώθει αισιοδοξία, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας. «Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την στήριξηξ των μιοκρομεσαίων επιχειρήσεων, προτάσεις για την διασφάλιση των εργαζομενων, σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κατασπατάληση του δημοσίου συμφέροντος, σεβασμό στο περιβάλλον και σταθερή φορολογία.
Αναλυτικότερα οπι προγραμματικές δηλώσεις περιλαμβάνουν:

- δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.
- την πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
-  κατάργηση προνομίων υπουργών και βουλευτών, "όχι για να τα ιδιοποιηθούμε. Καταργούνται προκλητικές σπατάλες και στρατιές συμβούλων". "Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε τον περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%. Ενώ σημείωσε πως το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. "Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος & ήθος εξουσίας".
- νέος κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο. Απλοποίηση, αξοιποίηση της τεχνολογίας και καλύτερη εξυπηρέτηση σε δημόσιες υπηρεσίες. Μείωση της γραφειοκρατίας και αναγκαία μηχανοργάνωση.
-στήριξη της αυτοδιοίκησης με νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.
- την μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή με άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών και σύσταση ελέγχου τελωνμείων για πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.
- σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης».
-ανασύσταση της ΕΡΤ από μνηδενική βάση «χωρίς κάστες προνομίων, χωρίς προκλητικές αμοιβές», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ».
- η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα & την ασφάλεια των πολιτών. Σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας μετονομάζεται η ΕΥΠ, η οποία θα ασχολείται με θέματα εξωτερικής ασφάλειας.
- για πρώτη φορά μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο, και προτεραιότητα την άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.
- μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ενιαία φορολογική κλίμακα χωρίς αστερίσκους και αφορολόγητο σε εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. "Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη". Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να καταβάλλουν τον φόρο του 2014.

«Οδικός χάρτης» οι προγραμματικές της κυβέρνησης
«Την ώρα που θα αρχίσει να μιλάει την Κυριακή στη Βουλή ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όλοι οι διεθνείς συνομιλητές μας θα είναι συντονισμένοι στην Αθήνα για να ακούσουν τι πρόκειται να πει. Το γνωρίζουμε και το έχουμε λάβει υπ’ όψιν μας». Στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα εξέφρασε με τη διατύπωση αυτή την κρισιμότητα της διαδικασίας που αρχίζει σήμερα στις 7 μ.μ. στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με την ψηφοφορία για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Οι διεργασίες για τη μορφοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων ήταν εργώδεις το τελευταίο τριήμερο και επηρεάζονται από μια σειρά παράγοντες εντός κι εκτός της χώρας. Ο κ. Τσίπρας εισέπραξε στα ταξίδια του της τελευταίας εβδομάδας τον προβληματισμό που προκάλεσαν οι ακατάσχετες δηλώσεις παροχολογίας από τους νέους υπουργούς και την ανησυχία που επικρατεί στους εταίρους για κίνδυνο πλήρους εκτροχιασμού της χώρας και απώλειας όσων με θυσίες επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Δέχθηκε σαφείς παραινέσεις να παρουσιάσει ένα συνεκτικό, υλοποιήσιμο και χωρίς δημοσιονομικές εκτροπές κυβερνητικό πρόγραμμα, με την επισήμανση ότι, σε διαφορετική περίπτωση, το ήδη δύσκολο περιβάλλον για την νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταστεί ασφυκτικό. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για την ανάγκη τήρησης των κανόνων αφορούν και αυτό το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να δώσει ένα δείγμα νοικοκυρεμένης πολιτικής, που δεν ξεφεύγει από τα όρια των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας, καθώς γνωρίζει ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τον χρόνο που ζητάει, αλλά και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να δρομολογήσει ένα διαφορετικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, γνωρίζει ότι έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση και, κυρίως, η ανάγκη να σηματοδοτήσει μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις ότι κάτι αλλάζει για την καθημερινότητα των πολιτών. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς σημαντική μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δει με καλό μάτι μια στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, όσο κι αν κάτι τέτοιο επιβάλλεται από τα διαφορετικά δεδομένα που πρέπει να αξιολογήσει ένα κυβερνών κόμμα, σε σχέση με την πορεία του ως αντιπολίτευση.

Το «κλειδί» για την εξισορρόπηση όλων των επιμέρους συσχετισμών βρίσκεται στον θεσμικά προβλεπόμενο τετραετή βίο της κυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι στη σημερινή ομιλία του θα μιλήσει για σταδιακή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, συνδέοντάς την με την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης μέτρων με δημοσιονομικό αντίκτυπο. Ο αναπροσανατολισμός δαπανών, για τον οποίο ο κ. Τσίπρας ζήτησε εισηγήσεις από τους υπουργούς του, με έμφαση στην περικοπή κάθε σπατάλης, ενδεχομένως θα αποφέρει εξοικονόμηση κάποιων κονδυλίων, ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι τα περιθώρια είναι μικρά. Σε κάθε περίπτωση, στα μέτρα άμεσης εφαρμογής από την κυβέρνηση θα συμπεριληφθούν εκείνα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η παροχή δωρεάν ρεύματος σε νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, επιδότηση σίτισης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διευκόλυνση της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να ανακοινώσει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων. Τα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος, όπως η απορρόφηση των απολυμένων ή όσων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, η κατάργηση της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, αναμένεται να τεθούν σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής, για την αντιμετώπιση των καρτέλ στην αγορά και με την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων θα συνδέσει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Κυρία Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας,
η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού μας,
η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της πατρίδας μας, αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας,
που συγκροτήσαμε μετά τη κυρίαρχη επιλογή του λαού μας στις 25 του Γενάρη.
Έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και των δυσκολιών.
Έχω πλήρη συναίσθηση ότι το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά αυτοδύναμης, κοινωνικά δίκαιης και εθνικά υπερήφανης περνάει μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκά επίπεδο.
Περνάει όμως και μέσα από την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες εδώ, μέσα στη χώρα μας.
Να συγκρουστούμε με ένα καθεστώς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που βύθισε τη χώρα μας στη κρίση και στη διεθνή απαξίωση.
Πριν παρουσιάσω αναλυτικά τις προγραμματικές δηλώσεις και ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην Κυβέρνησή μας,
αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω για μία ακόμη φορά από το επίσημο αυτό βήμα, τους Έλληνες Βουλευτές και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ότι η αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με την ψήφο του λαού μας στις πρόσφατες εκλογές.
Η δέσμευση αυτή αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο πυρήνα της πολιτικής μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες, όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Για μένα προσωπικά, αλλά και για κάθε μέλος της Κυβέρνησης η δέσμευση αυτή είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές.
Το τοπίο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παραμένει δύσκολο αλλά είναι ήδη διαφορετικό.
Η ατζέντα αλλάζει.
Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά αυτή τη φορά με θετικό πρόσημο.
Ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος.
Στην διαπραγμάτευση που επιτέλους ξεκίνησε η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις.
Δεν δέχεται εντολές.
Γνωρίζουμε καλά ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν είναι εύκολη.
Ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός.
Αλλά έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και θα τα καταφέρουμε!
Κυρίως γιατί σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχουμε πασίδηλα το δίκιο με το μέρος μας.
Με ευθύνη τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και των εταίρων μας, επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα λιτότητας που γνωρίζαμε ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όχι σε μια παροδική ύφεση αλλά σε μια μακροχρόνια βλάβη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και σε πρωτοφανή τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως και έγινε.
Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια ακραίας λιτότητας, χάσαμε περίπου το ¼ του ΑΕΠ μας.
Πάνω από ενάμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας έχασαν τη δουλειά τους.
Ενώ πάνω από δυόμισι εκατομμύρια αναγκάστηκαν να διαβιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 124% στο 180% του ΑΕΠ.
Ενώ διαλύθηκε η παραγωγική βάση της οικονομίας μας, υπήρξε μια πρωτοφανής διαδικασία αποεπένδυσης και εσωτερικής υποτίμησης, που δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα ύφεσης και αποπληθωρισμού, που δυσχεραίνει καταλυτικά τη προοπτική της ανάκαμψης.
Το δυστύχημα, όμως, δεν είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε την εφαρμογή ενός μείγματος πολιτικής που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε την οικονομία και τη κοινωνία στα βράχια.
Το δυστύχημα είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες.
Φρόντισε να δημιουργήσει, με απολύτως δική της ευθύνη, ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης, ώστε να αναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε βαθύ μνημόνιο.
Και αυτό σας το λέω πια, μετά λόγου γνώσεως.
Αφού από τις επαφές μου με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώθηκα ότι αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής προσδιορίστηκε το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου.
Έτσι αποκαλύπτεται πλέον σε όλους μας ποιος ήταν και ποιος παραμένει ο στόχος της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης: Τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός και εν τέλει η αποτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Δηλαδή η αποτυχία της Ελλάδας, προκειμένου οι ίδιοι να δικαιωθούν.
Η κρίση δεν είναι μόνο Ελληνική.
Η κρίση είναι ευρωπαϊκή.
Και η λύση θα είναι ευρωπαϊκή.
Η Ελλάδα θα είναι θετικός καταλύτης των εξελίξεων σε αυτή την σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση.
Με έναν στόχο:
Να καταλήξουμε σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και τους εταίρους μας.
Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους:
Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Αν το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι μας, καλούνται να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου να συναποφασίσουμε τον τρόπο και τις τεχνικές που θα το καθιστούν βιώσιμο.
Η εικόνα του χρέους που χθες ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση του.
Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε.
Το πρόβλημα το ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης.
Δεν είναι ζήτημα τεχνικής υλοποίησης δεδομένων αποφάσεων.
Είναι πρόβλημα πολιτικής φύσης και πολιτικών επιλογών.
Όσο οι εταίροι επιμένουν στην λιτότητα, τόσο το πρόβλημα του χρέους θα ανακυκλώνεται και θα επιδεινώνεται.
Αν συμφωνήσουμε λοιπόν ότι η λιτότητα είναι καταστροφική, η τεχνική λύση για την απομείωση και την αποπληρωμή του θα βρεθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και συναινέσεις.
Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη.
Απεναντίας, είμαστε αυτοί που θέλουν να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Είμαστε η ελπίδα για τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συζητηθούν και να συντελεστούν στην Ευρώπη.
Ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και για αλλαγή πολιτικής.
Συνεπώς, το Μνημόνιο καταργήθηκε πρώτα από όλα από την ίδια την αποτυχία του και τα καταστροφικά του αποτελέσματα.
Δεύτερον και σημαντικότερο : από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Για το λόγο αυτό, η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου.
Γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής.
Το νέο Συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης που θα αποτυπωθεί σε ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Εθνική Ανασυγκρότηση,
θα σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε αιώνια ύφεση με προβλέψεις για παράλογα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας.
Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ξέρετε, δεν είναι θέμα δεσμεύσεων προς τους εταίρους.
Είναι η προϋπόθεση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας και άρα της εθνικής μας κυριαρχίας.
Είναι η προϋπόθεση για μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση και εν τέλει για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Ο λόγος είναι απλός: όσο λιγότερα χρήματα σου λείπουν, τόσο πιο ανεξάρτητος είσαι, τόσο πιο δυνατός σε πιέσεις.
Για αυτό και το πρόγραμμά μας σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.
Κάτι όμως που όλοι γνωρίζουμε, απαιτεί τη πατριωτική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς, της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα, που τους καλούμε να βάλουν πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια.
Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, από την Τετάρτη το πρωί θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη πατρίδα μας, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά.
Τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας τα πέντε τελευταία χρόνια.
Θα αφορούν όμως και στην αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών.
Προχωράμε λοιπόν άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα: Των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.
Η αποκατάστασή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπονται ήδη από τον τρέχον προϋπολογισμό για το 2015.
Αυτό που μας έδωσε ο ελληνικός λαός είναι ξεκάθαρη εντολή για μάχη.
Μάχη ενάντια στις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, μάχη με τα συμφέροντα που οικοδόμησαν αυτό το κράτος.
Γιατί δεν οικοδομήσαμε και δεν διοικήσαμε εμείς αυτό το κράτος των πελατειακών σχέσεων και της σπατάλης.
Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου με την επεξεργασία συμπαγών και συνεκτικών Οργανισμών των 10 Υπουργείων.
Άμεσα, λοιπόν, αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών.
Καταργούμε σπατάλες προκλητικές.
Μειώνουμε σχεδόν κατά το ήμισυ τον στόλο των 700 περίπου αυτοκινήτων στα υπουργεία.
Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ.
Δίνουμε εντολή να πουληθεί αρχικά το ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη.
Γιατί το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση.
Πρώτο παράδειγμα της νέας αντίληψης ο περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%.
Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί όλο το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς.
Γιατί ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάει στη γειτονιά εκεί όπου ο πολίτης έχει ανάγκη από ασφάλεια και από τη παρουσία του.
Η νέα Κυβέρνηση θα δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
Και αυτή η εμπιστοσύνη θα αποτυπωθεί στην πράξη με την κατάργηση των εκδικητικών μνημονιακών ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και την αντικατάσταση του από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλέγμα ρυθμίσεων που θα σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας αλλά την ίδια στιγμή θα προστατεύει αποτελεσματικά το δημόσιο και την κοινωνία από τους επίορκους υπαλλήλους.
Εμείς επιμένουμε ότι η κοινωνική ανταποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης και η στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών της είναι μέγιστο πολιτικό μας καθήκον.
Προωθούμε άμεσα ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και ταυτόχρονα αλλάζουμε το σύστημα επιλογής προϊσταμένων κόβοντας τον γόρδιο δεσμό μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού.
Τέλος προχωράμε σε μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για να περιορίσουμε την φυσική επαφή μεταξύ της διοίκησης και των πολιτών που τρέφει τη μικρή διαφθορά και για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών:
Με την ολοκλήρωση των νέων Οργανισμών των Υπουργείων καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα ζητά πιστοποιητικά από πολίτες ή επιχειρήσεις που πιστοποιούν πληροφορίες ή στοιχεία που ήδη κατέχει κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.
Έτσι θα περιοριστεί εν μία νυκτί η γραφειοκρατία και θα δοθούν ενδογενή κίνητρα στη δημόσια διοίκηση για να προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών της και στην αναγκαία μηχανοργάνωση.
Ο πραγματικά μεγάλος αγώνας μας, η πραγματικά αδυσώπητη μάχη που αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει με κάθε κόστος είναι η μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, ενάντια στο σύστημα της διαπλοκής.
Ένα σύστημα που επί χρόνια δηλητηρίασε τη δημόσια ζωή και απαξίωσε το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.
Αλλά και ενάντια στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που αποτέλεσε την πραγματική αιτία που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού.
Ήδη συγκροτήσαμε ειδικό χαρτοφυλάκιο για τον επιχειρησιακό συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών που θα οργανώσει τη στρατηγική μας σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο.
Γνωρίζουμε ότι βάζουμε τον πήχη ψηλά αλλά δεν μας επιτρέπεται τίποτα λιγότερο.
Σε αυτό το πλαίσιο
Πρώτον: κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών:
η λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες
η λίστα Λαγκάρντ
η λίστα Λιχτενστάιν
Δεύτερον: Συστήνουμε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου, που οδηγεί σε ετήσια απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, μεγαλύτερη του 1,5 δις Ευρώ.
Τρίτον: Υιοθετούμε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.
Τέταρτον: Κινητοποιούμε το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών του Δημοσίου. Για να μπει τέλος στις υπερτιμολογήσεις και τις μίζες.
Πέμπτον: βάζουμε τέλος στα θαλασσοδάνεια που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση σκοτεινών σκοπιμοτήτων και συντήρησης ενός ολιγαρχικού καθεστώτος.
Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, η υπαλληλική ελίτ, δεν εξαιρούνται από την αρχή αυτή.
Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια.
Για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές.
Όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους.
Άλλωστε τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός.
Αλλά για να διερευνηθεί, δίκαια και ψύχραιμα, αν υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες και να αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν.
Σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και μιντιακού κατεστημένου.
Εγγυόμαστε τη καθολική πρόσβαση του ελληνικού λαού στο αγαθό της αντικειμενικής και αυτόνομης από πολιτικές παρεμβάσεις ενημέρωσης.
Επανασυστήνουμε με νόμο την ΕΡΤ, από μηδενική βάση.
Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πόρους από το ανταποδοτικό τέλος, χτίζουμε μια ισχυρή και ανταγωνιστική δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα ενισχύει τη προβολή της χώρας στο εξωτερικό, που θα διευρύνει τις δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στα αγαθά του πολιτισμού.
Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων μέσων ενημέρωσης.
Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους.
Και προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους, δανειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα και την ασφάλεια των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό:
Επαναφέρουμε τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς
Αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε την εκπαίδευση των αστυνομικών, του status και των συνθηκών εργασίας τους.
Αλλάζουμε τον τίτλου της ΕΥΠ σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, με αποκλειστική αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια και όχι την εσωτερική, η οποία εξακολουθεί να ανήκει στις ειδικές υπηρεσίες προστασίας του πολίτη.
Με τη νέα κυβέρνηση για πρώτη φορά στη χώρα μας μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Το μεταναστευτικό καθίσταται για πρώτη φορά αυτό που θα έπρεπε να είναι σε ένα κράτος δικαίου, δηλαδή ζήτημα συνολικής διαχείρισης με ενιαία στρατηγική από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο που εποπτεύει το σχετικό χαρτοφυλάκιο.
Στόχος μας είναι μια ενιαία πολιτική στα σοβαρά αυτά ζητήματα με πρόσημο την ένταξη, τη προστασία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Πρωταρχικός στόχος του νέου Χαρτοφυλακίου, αποτελεί η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.
Η ανυπαρξία νομικής ρύθμισης για αυτά τα παιδιά εδώ και δυο χρόνια έχει αποκλείσει από τις διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας το πιο ενταγμένο τμήμα των μεταναστών, τα παιδιά δηλαδή που έχουν συνδέσει τη ζωή και την παιδεία τους με τη πατρίδα μας.
Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροές, βέβαια, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Είναι οικουμενικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και για αυτόν τον λόγο δεν επιδέχονται μόνο εθνικές λύσεις.
Επείγει άμεσα ένας ευρωπαϊκός συντονισμός.
Είναι επείγουσα η προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και στην ανάληψη και τον διαμερισμό της ευθύνης από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με ενεργοποίηση άμεσων μέτρων αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής.
Δεν υπάρχει θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς μια μεγάλη και γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
Τα μειωμένα φορολογικά έσοδα κατά τις δεκαετίες του 90 και του 2000 ήταν η κύρια αιτία για την αδυναμία της χώρας να μειώσει το εξωτερικό της χρέος.
Ακόμα και την περίοδο που η ελληνική οικονομία έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, το χρέος μας έμενε καρφωμένο στο 100% του ΑΕΠ, δηλαδή αυξανόταν σε απόλυτους αριθμούς.
Και η ευθύνη γι’ αυτό δεν ανήκε φυσικά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αλλά στην οικονομική ελίτ και στα ανώτερα στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών που ποτέ δεν σήκωσαν τα βάρη που τους αναλογούσαν .
Η περίοδος της κρίσης και του Μνημονίου βάθυνε την φοροδοτική ανισότητα με πρωτοφανή τρόπο και εξάντλησε τους συνήθεις υπόπτους με την αύξηση τόσο της άμεσης όσο και της έμμεσης φορολογίας.
Η φορολογική δικαιοσύνη είναι άγνωστη λέξη για την Ελλάδα και η συνταγματική επιταγή για αναλογική φορολογική επιβάρυνση παραμένει γράμμα κενό.
Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται και από αυτό εδώ το βήμα, ότι θα θέσει ένα τέλος στον οικονομικό και κοινωνικό αυτό παραλογισμό, στον ανορθολογισμό και την αδικία.
Κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα συνεισφέρει στα κοινά βάρη ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα, όπως ρητά επιβάλλει το Σύνταγμα.
Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας που είναι αναγκαία για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις.
Συγκεκριμένα:
Καθιερώνουμε ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους μεταθέτοντας το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.
Θεσπίζουμε αφορολόγητο όριο στα 12000 Ε.
Προχωράμε στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, μέσω του περιουσιολογίου που θα δίνει σαφή εικόνα για την φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Καλούμε όμως τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014.
Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς επενδύοντας στην διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και στην αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών.
Παίρνουμε αυστηρά μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης και επιβάλλουμε αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους.
Βάζουμε τέλος στην βιομηχανία των χαριστικών τροπολογιών και των εξαιρέσεων.
Κάθε αλλαγή του φορολογικού δικαίου θα κωδικοποιείται πλέον άμεσα με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία αλλά και για την ανακούφιση μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων.
Απαιτεί όμως χρόνο.
Αλλά η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα.
Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
Το ίδιο άμεση είναι και η ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το δημόσιο αγγίζουν τα 72 δις Ευρώ, από 30 δις περίπου που ήταν το 2009.
Πρόκειται για μια αιμορραγία που δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες και υπονομεύει τη διαπραγματευτική μας δύναμη, την ανεξαρτησία της χώρας και αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία των Μνημονίων.
Γι’ αυτό το λόγο προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Θεσπίζουμε τις εκατό δόσεις για την διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλομένων, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες.
Άμεσα καταργούμε την ρύθμιση που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές, προκειμένου να σταματήσει ο εξευτελισμός των οφειλετών που σύρονται καθημερινά στα κρατητήρια.
Ο νόμος θα εφαρμόζεται, αλλά θα εφαρμόζεται με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις που προστατεύουν κατοχυρωμένα δικαιώματα.
Επαναφέρουμε όλες τις δικονομικές εγγυήσεις προστασίας από την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας των πολιτών και σταματάμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Γιατί η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι αλά καρτ, δεν περιορίζονται, δεν ακρωτηριάζονται.
Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών, την ακραία εκμετάλλευση, τον εξευτελισμό των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια είδαν τις αποδοχές τους να περικόπτονται, τα δικαιώματα τους να εξανεμίζονται, τις ζωές τους να καταστρέφονται στο όνομα μιας πολιτικής που θεωρεί ότι η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας εξαρτάται από το ύψος των μισθών και από το βαθμό απορύθμισης της αγοράς εργασίας.
Εμείς απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη.
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχτεί στη φτηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία, αλλά στην καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και την ποιότητα των αγαθών και υπηρεσιών.
Με βάση το σκεπτικό αυτό δεσμευόμαστε να προωθήσουμε σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τον ILO,
την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων,
την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών,
την θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις,
την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και η αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας απαξίωσης του κόσμου της εργασίας.
Σε αυτό παραμένουμε ανυποχώρητοι.
Ανυποχώρητοι παραμένουμε, όμως, και στο ζήτημα του διαχωρισμού των εργαζομένων με βάση ηλικιακά κριτήρια.
Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια παίρνουν τέλος.
Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, όπως επιβάλλει η λογική, η ηθική και οι αξίες του κόσμου της εργασίας.
Ίσος μισθός για ίση εργασία είναι η αρχή μας και σε αυτή την αρχή θα μείνουμε πιστοί.
Το ίδιο ισχύει και για την δέσμευσή μας για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ, η οποία όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν οι κοινωνικοί εταίροι, των οποίων τη συμφωνία θα επιδιώξουμε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Άμεσα ξεκινά το ειδικό πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του Υπουργείου Εργασίας, ώστε σε ορίζοντα τετραετίας να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό, το δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας.
Τίποτα όμως από αυτά δεν αρκεί αν η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πνίγεται στη μέγγενη του μη βιώσιμου χρέους και της υποχρέωσης για παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα.
Είναι ακριβώς γι’ αυτό, που η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους.
Ειδικά σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις θέλω να κάνω σαφή τα εξής:
Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αυτό που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει είναι να συνεχίσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημοσίου, προκειμένου να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος ή προκειμένου να καλύπτει τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Αρκετά εγκλήματα έχουν γίνει σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο.
Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο.
Διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα.
Σε αυτή την προοπτική κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Για να αναπτυχθούν οι σχεδιαζόμενες δράσεις είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του Τραπεζικού συστήματος, καθώς και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα στηρίζει καινοτόμες και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο της εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του Τραπεζικού συστήματος είναι αναγκαίες σχεδιασμένες και καλά μελετημένες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα είναι αναγκαία
Η τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματα του στις συστημικές Τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.
Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας, ώστε οι Τράπεζες να αναλαμβάνουν την εκπλήρωση ποσοτικών και ποιοτικών στόχων.
Θέλουμε οι τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις.
Αυτός είναι ο ρόλος τους.
Ειδικά στη περίπτωση της Ελλάδας, οι τράπεζες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, των παράνομων συναλλαγών.
Η ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.
Μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα Τραπεζικά ιδρύματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους.
Τέλος, κρίνουμε ως απολύτως αναγκαία για αυτό και θα προχωρήσουμε στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, για την υπέρβαση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και την ουσιαστική διευκόλυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η μνημονιακή πολιτική της τελευταίας πενταετίας βασίστηκε στη λογική των οριζόντιων περικοπών.
Το δεύτερο θύμα μετά τους μισθούς ήταν το κοινωνικό κράτος.
Πρώτη προτεραιότητα μας στον τομέα αυτό η διάσωση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης που δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα, ειδικά μετά το εγκληματικό PSI που είχε στόχο να διασώσει τις Τράπεζες φορτώνοντας το βάρος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων στα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.
Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί σε βάθος και θα καταλογιστούν συγκεκριμένες ευθύνες.
Καμία αμφιβολία να μην έχετε περί αυτού.
Ο καταλογισμός ευθυνών, όμως, δεν μπορεί να σώσει την κοινωνική ασφάλιση.
Μόνο οι στοχευμένες και καλά σχεδιασμένες παρεμβάσεις μπορούν να επιτύχουν αυτό το στόχο.
Πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε με το περίφημο μέιλ του ο Υπουργός Οικονομικών, της προηγούμενης κυβέρνησης.
Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Διατηρούμε τον δημόσιο – αναδιανεμητικό – καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με σεβασμό στα θεμελιωμένα από το νόμο συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Πρώτο μέτρο για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης, ως δώρο Χριστουγέννων, στο τέλος του 2015, σε όσους λαμβάνουν λιγότερα από 700 Ευρώ μηνιαίως.
Οι δεσμεύσεις αυτές δεν σημαίνουν ότι δεν γνωρίζουμε την εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη κατάσταση που με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αντιμετωπίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας.
Η χρηματοδότηση του εξαρτάται πλέον από τις κρατικές ενέσεις και αυτό αποτελεί μια διαρκή απειλή για την βιωσιμότητα του.
Γι’ αυτό το λόγο ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Από το ταμείο αυτό, θα ενισχύσουμε τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και εντός των γενεών.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το χώρο της Υγείας, καθώς οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις εκεί εξελίχτηκαν σε μια πραγματική υγειονομική τραγωδία.
Πρωταρχική μας αποστολή είναι, αφενός, να επουλώσουμε τις πληγές που προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας η πολιτική των μνημονίων,
ώστε να πάψει να υφίσταται ο θεσμικός και λειτουργικός αποκλεισμός της πλειοψηφίας των πολιτών από την πρόσβαση στην υγεία
και, αφετέρου, να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο εξάλειψης των διαχρονικών παθογενειών του Συστήματος Υγείας.
Στο χώρο της Παιδείας οι στόχοι μας είναι αντίστοιχοι.
Εξισωτισμός, καθολική πρόσβαση, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων το οποίο πάσχει βαθύτατα.
Και θα το πράξει σε ορίζοντα τετραετίας.
Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις.
Άμεσα όμως καταργείται η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων.
Ενώ σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια ιδρύματος,
καθώς ο θεσμός απέτυχε θεαματικά και παραβίασε την συνταγματική επιταγή του αυτοδιοίκητου.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού.
Η επιστημονική έρευνα και καινοτομία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση και οι πόροι που δαπανώνται σε αυτή την κατεύθυνση δεν αποτελούν δαπάνες, αλλά μακροχρόνια επένδυση.
H ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας και του λαού προϋποθέτει και τη χάραξη μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που θα έχει στόχο:
Πρώτον να προασπίζει ενεργά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η χώρα.
Δεύτερον να προωθεί – με τις γειτονικές μας χώρες – την ειρηνική επίλυση των διαφορών, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο αυτό, είναι και η προσήλωση της Κυβέρνησης στην υποστήριξη δικοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.
Σημαντική είναι επίσης, η εξεύρεση, στο πλαίσιο συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Τρίτον, η εξωτερική μας πολιτική θα έχει στόχο να αναδεικνύει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως πόλο ειρήνης και σταθερότητας στο τρίγωνο Βόρειας Αφρικής- Μέσης Ανατολής-Ουκρανίας, στο οποίο τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι κρίσεις.
Μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές, αδιέξοδoυς εμπορικούς πολέμους και δήθεν «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» που απέδειξαν την αποτυχία τους.
Και σταθερά υπερασπιζόμενοι τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της οικοδόμησης μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ευρωπαϊκής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου απαιτείται η συγκροτημένη αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου του τζιχαντισμού που εξαπλώνεται.
Κλείνοντας τις Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, δε θα μπορούσα να παραλείψω μια ηθική υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στο λαό μας, αλλά απέναντι στην ιστορία και απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό.
Ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου και των επανορθώσεων.
Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία.
Και κεντρικό ρόλο σε ατή τη διεκδίκηση η νέα κυβέρνηση θα αποδώσει στην Εθνική Επιτροπή και στην εμβληματική μορφή της Εθνικής μας αντίστασης στον Μανώλη τον Γλέζο.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Ο άνεμος μιας νέας ενότητας του λαού μας πήρε μακριά τους σπόρους, ενός νέου διχασμού στον οποίο δυστυχώς κάποιοι σκέφτηκαν να επενδύσουν.
Θέλω στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για την αταλάντευτη επιμονή και την αποφασιστικότητα του για το σχηματισμό και την πορεία της Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Θέλω όμως, να καλέσω και κάθε βουλευτή ξεχωριστά, ακόμα και πέρα από την κυβερνητική πλειοψηφία, να στηρίξει την διαπραγμάτευση, να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη κρίσιμη μάχη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Ελέγχοντας την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μέσω του ελέγχου της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  οι Γερμανοί θεωρούν ότι μπορούν να ελέγξουν και τον χρόνο, δηλαδή, την ιστορία… Ξεχνούν όπως συμβαίνει με τους υπερόπτες ότι  η εξουσία του παρόντος με όση βία και αν ασκηθεί δεν  διαγράφει εγκλήματα του παρελθόντος, ούτε εξασφαλίζει τη «δόξα» του μέλλοντος.

Αν ο χρόνος είναι χρήμα, τότε αυτός που «κόβει» χρήμα αποκτά την ψευδαίσθηση ότι ελέγχει το χρόνο. Κάπως έτσι προκύπτει η υπεροψία των ισχυρών. Όμως από τη (Θεία) δίκη του χρόνου δεν μπορεί να διαφύγει κανείς, ούτε καν οι πανίσχυροι «νομισματοκόπτες»  του Βερολίνου…

Κρατώντας τη ρέγουλα της ΕΚΤ η Γερμανία κατάφερε να ρυθμίζει/ ελέγχει  την πολιτική, οικονομική, κοινωνική ζωή των Ευρωπαίων υποτελών της.  Πρόκειται, ωστόσο, για την ψευδεπίγραφη γερμανική παντοδυναμία του παρόντος, η οποία έχει αρχίσει να εξαντλεί τα όριά της. Και τα όρια μιας εξουσίας (όπως είναι η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη) εξαντλούνται όσο περισσότερη βία ( οικονομική, εν προκειμένω και προς το παρόν…) είναι υποχρεωμένη να ασκήσει προκειμένου να διαιωνιστεί.

Στην προκειμένη ελληνική περίπτωση η γερμανική βία, προβαλλόμενη ως «πρόγραμμα (δημοσιονομικής) προσαρμογής» ασκείται στην Ελλάδα επί πέντε συνεχή χρόνια. Ο χρόνος, προφανώς, είναι αρκετός για να γίνει η αποτίμηση του «προγράμματος». Και έγινε, στις πρόσφατες εκλογές: ο ελληνικός λαός κατανόησε πως το περιβόητο «πρόγραμμα» δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια αιώνια καταδίκη σε ένα φαύλο κύκλο δίχως διέξοδο και προοπτική, γι αυτό και ξεφορτώθηκε τα κόμματα (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) που είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας αυτήν την γερμανική εργολαβία.

Οι συλλογικές ψευδαισθήσεις, ωστόσο, δεν διαλύονται αυτόματα. Η επιλογή της αναζήτησης  μιας βιώσιμης ρύθμισης εντός της γερμανικής αυτοκρατορίας στην ΕΕ ήταν αυτή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε τις εκλογές. Η επιλογή της ρήξης και της αποδέσμευσης ηττήθηκε, είτε γιατί  οι φορείς της (το ΚΚΕ κατά κύριο λόγο) δεν κατάφεραν να πείσουν  ότι και πώς μπορούν  να τη φέρουν  σε πέρας οδηγώντας την ελληνική κοινωνία έξω από την παγίδα στην οποία βρίσκεται, είτε γιατί ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να χύσει το «αίμα» που μια τέτοια επιλογή συνεπάγεται.

Ο χρόνος, προφανώς,  εξακολουθεί να κυλά με το δικό αιώνιο ρυθμό και μετά τις ελληνικές εκλογές, αγνοώντας απαιτήσεις και προσδοκίες. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να κρατούν τη ρέγουλα της ΕΚΤ και να  ρυθμίζουν τη ροή της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία απαιτώντας από τη νέα κυβέρνηση «προσαρμογή στο πρόγραμμα». Από την πλευρά της η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αν παρασυρθεί από τον γερμανικό χρόνο και χρονοδιαγράμματα θα εξαντλήσει γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα απ ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το πολιτικό της κεφάλαιο…

Ωστόσο όπως είπαμε ο χρόνος έχει το δικό του αδυσώπητο ρυθμό και θέτει ερωτήματα προς ισχυρούς και ανίσχυρους, δεσπότες και υποτελείς:
  • Προλαβαίνει η Γερμανία να αντιμετωπίσει το ερώτημα (που προκύπτει για την ηγεμονία της) σε περίπτωση  ελληνικής χρεοκοπίας;
  • Προλαβαίνει η Γερμανία να αντιμετωπίσει το ερώτημα (που εκ των πραγμάτων τίθεται) από την έναρξης μιας συζήτησης για το ελληνικό και κατ επέκταση το ευρωπαικό πρόβλημα χρέους;
  • Διαθέτει – απ την άλλη πλευρά- η ελληνική κυβέρνηση χρόνο να διαχειριστεί τις προσδοκίες που δημιούργησε στο εσωτερικό της χώρας διανέμοντας τα ψίχουλα που θα προκύψουν από έναν συμβιβασμό;
 Τα ερωτήματα αυτά, από τη στιγμή που τίθενται συνοψίζουν τα όρια ισχύος και αδυναμίας. Πάνω απ όλα περιγράφουν παραστατικά το αδιέξοδο της γερμανικής αρχιτεκτονικής που επιβλήθηκε στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα μοντέλο που ευνοεί πολλούς, αφήνει ωστόσο εκτεθειμένους ολόκληρους λαούς και εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπους.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο μοντέλο δεν  είναι προορισμένο να μακροημερεύσει, αν δεν προχωρήσει άμεσα η ανακατασκευή του. Ενδεχομένως, η απόφαση για ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ να δείχνει μια τέτοια διάθεση  στοιχειώδους αυτοσυντήρησης. Ωστόσο, η διάθεση αυτή παραμένει «στοιχειώδης» και εκδηλώνεται αργά με το σταγονόμετρο και μοιάζει περισσότερο με μάχη οπισθοφυλακής.

Η ευκολία άλλωστε με την οποία η Ουάσιγκτον διέλυσε τις σχέσεις της ίδιας της Γερμανίας και κατ επέκταση ολόκληρης της ΕΕ με τη Ρωσία  υπενθύμισε ότι σε τελική ανάλυση η Ενωμένη Ευρώπη ως σύνολο και μονάδες δεν είναι τίποτε περισσότερο από «υποτελείς ή φόρου υποτελείς της Ουάσιγκτον», όπως έγραφε από το 2000  στη «Μεγάλη Σκακιέρα» ο Ζ. Μπρζεζίνσκι.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο δημοσιογράφος και διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Ουάσιγκτον, Γιάννης Ρουμπάτης, είναι από 30/1/2015 ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, της πολύπαθης αυτής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη επιλογή, με δεδομένη την πολύ καλή γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος, της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την εμπειρία του κ. Ρουμπάτη.

Ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Διοικητής είναι και αυτό του προβληματικού συνδικαλισμού της Υπηρεσίας, που αποτελεί και τον κύριο υπεύθυνο για την συστηματική υποβάθμισή της, την έκθεσή της, το τελευταίο διάστημα στις δικαστικές αίθουσες και τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών και στοιχείων τόσο της λειτουργίας της όσο και των στελεχών της.

Η δικομανία
Από τα βασικά προβλήματα που δίχασαν την Υπηρεσία υπήρξε η δικομανία συγκεκριμένων συνδικαλιστών που υπέβλεπαν συναδέλφους τους, σε σημείο ώστε να μηνύσουν για παράβαση καθήκοντος ακόμη και τον απελθόντα διοικητή Θ. Δραβίλλα, επειδή καθυστέρησε να τους δώσει βεβαιώσεις αποδοχών και υπηρεσιακών μεταβολών, με τις οποίες σκοπεύουν να ζητήσουν δια της δικαστικής οδού, από το κράτος, την αναδρομική καταβολή των κλιμακίων τους, που έχουν «παγώσει» από την εποχή που η ΕΥΠ εξαιρέθηκε από το ενιαίο μισθολόγιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σημειωτέον ότι αυτό συνέβη και στο υπόλοιπο δημόσιο και ουδέποτε καταβλήθηκαν τα χρήματα αυτά αναδρομικά, ενώ πολύ σοβαρή υπήρξε μέχρι και την τελευταία στιγμή η προσπάθεια του πρώην Διοικητή να θεσπισθεί ειδικό μισθολόγιο – βαθμολόγιο για την ΕΥΠ, το οποίο, φυσικά, θα περιελάμβανε και όλα τα παραπάνω.

Δυστυχώς, εδώ και μία επταετία, μία ομάδα κομματικών εγκάθετων, με πρώτον τον πρώην συνδικαλιστή Θ.Σ. έχει προχωρήσει σε διώξεις, κατηγορίες και μηνύσεις ενός σημαντικού αριθμού υπαλλήλων της ΕΥΠ, με τραγικά, για το κύρος της Υπηρεσίας και την ασφάλεια των υπαλλήλων της, αποτελέσματα. Και ενώ οι αθωωτικές αποφάσεις για όσους αδίκως είχαν κατηγορηθεί σε όλες τις υποθέσεις (Γεωγραφικό Σύστημα Επιτήρησης Χερσαίων Συνόρων, Υπόθεση Eurocollege, κ.α.) δημοσιεύονταν στη διάρκεια του 2014, η μία μετά την άλλη, λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μία ακόμη δικαστική απόφαση, από το Β’ Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν αθωωτική για το κατηγορηθέν, πάλι από τον πολυπράγμονα πρώην συνδικαλιστή, προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΣΥΚΕΥΠ), όσον αφορά την οικονομική διαχείρισή του. Κι ενώ ο συγκεκριμένος πρώην συνδικαλιστής κατηγορούσε τους συναδέλφους του για δήθεν ατασθαλίες, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον το πόρισμα της ελεγκτικής επιτροπής για τα οικονομικά πεπραγμένα στην ΟΜΕ – ΕΥΠ, την περίοδο 2011 – 2014, όπου φέρεται αναμεμιγμένος ο συνήθης κατήγορος των συναδέλφων του. Σημειωτόν, ότι ο Θ.Σ. είναι μεταξύ των προσώπων στη δικογραφία που εξετάζει ο ανακριτής κ. Φούκας για τη διαρροή απορρήτων εγγράφων επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο απολογισμός
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο συνέδριο της ΟΜΕ – ΕΥΠ ο απολογισμός της απελθούσας διοίκησης του εν λόγω συνδικαλιστή καταψηφίστηκε ομόφωνα από τους συνέδρους, ενώ δεν κατατέθηκε απολογισμός – προγραμματισμός δράσης, γεγονός πρωτοφανές στα συνδικαλιστικά χρονικά, που πονηρά δένει τα χέρια της νέας διοίκησης της ομοσπονδίας, καθότι, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό δεν μπορεί να διαθέσει ούτε ένα ευρώ σε κανέναν και για καμία δραστηριότητα.

Υπάλληλοι της Υπηρεσίας καταγγέλλουν ότι το εν λόγω πρόσωπο, παρ’ όλο που δεν έχει καμία συνδικαλιστική ιδιότητα, εξακολουθεί να παραγοντίζει, να εκφοβίζει το προσωπικό και να απειλεί υποτιθέμενα αντιφρονούντες υπαλλήλους με μετακινήσεις και μεταθέσεις, καθώς διαδίδει ότι έχει επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να εκθέτει το κυβερνών κόμμα και την ηγεσία του που θέλουν να περάσουν ένα άλλο, υγιές πνεύμα, στη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Πηγή «Κυριακάτικη KontraNews»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας


Την εποχή της μεταπολίτευσης κυριάρχησε στην χώρα μας το δόγμα, «Ανήκωμεν στην Δύση». Εξ’ αίτιας αυτού του δόγματος είχαμε αλλεπάλληλες εθνικές ταπεινώσεις (αρκεί μόνο να θυμηθούμε τα Ίμια), είδαμε αλλεπάλληλες προδοσίες από την πλευρά των «συμμάχων» μας που ποτέ δεν θέλησαν να υπερασπιστούν τα εθνικά μας δίκαια έναντι της τουρκικής επεκτατικής προκλητικότητας και, τέλος είδαμε μια προδοτική πολιτική κλίκα που κυβέρνησε την χώρα επί δεκαετίες, στηριζόμενη σε αυτούς τους δυτικούς «συμμάχους», να φέρνει την πιο στυγνή κατοχή, καταστρέφοντας την ελληνική οικονομία και στέλνοντας χιλιάδες Έλληνες στην απελπισία και στην αυτοκτονία.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι υποτιθέμενοι ηγέτες αυτής της χώρας, καθημερινά έδίναν… μάχη για να εκχωρηθούν στους Γερμανούς και στο αμερικανοκρατούμενο ΔΝΤ τα ενεργειακά μας κοιτάσματα, που μπορεί να αποτελέσουν και το σημαντικότερο πεδίο ανάκαμψης μιας χώρας που οι ίδιοι την οδήγησαν εκ του ασφαλούς στην οικονομική κατάρρευση και την μακροχρόνια χρεοκοπία.

Οι σχέσεις μας με την Ρωσία και στην μετασοβιετική εποχή κυριαρχούνταν πάντα από αυτό το δόγμα του «Ανήκωμεν στην Δύση». Παρά του ότι ιστορικοί, θρησκευτικοί, αλλά και γεωπολιτικοί λόγοι συνδέανε περισσότερο τα εθνικά μας συμφέροντα με την Ρωσία, εμείς (ή καλύτερα το δοσιλογικό πολιτικό κατεστημένο), κρατούσαμε μάλλον εχθρική στάση έναντι της ρωσικής πολιτικής. Η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που τόσο έντονα μας συμπαραστάθηκε πάντα στο Κυπριακό, αλλά και στην διένεξη με την Τουρκία, αφού αποτελούσε τον εκ βορρά «μπαμπούλα» για τις προκλητικές κινήσεις της τουρκικής επιθετικότητας, σε αντίθεση με τους δυτικούς «συμμάχους» μας. Αν παρακολουθεί κανείς την τουρκική επικαιρότητα (όπως ο υποφαινόμενος), θα διαπιστώσει το πόσο ανασχετικό παράγοντα στην προκλητικότητα των Τούρκων έναντι του ελληνισμού, αποτελούσε συχνά η Ρωσία του Πούτιν (και να μην αναφέρουν κάποιοι καλοθελητές σαν αντίλογο την οικονομική συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας. Αυτή είναι συνεργασία λυκοφιλίας και οφείλεται ακριβώς στην δική μας προδοτική απουσία).

Η ίδια η σημερινή Ρωσία με την περίπτωση της Ουκρανίας, έδειξε πως όχι μόνον δεν υποχωρεί άτακτα, όπως νόμισαν κάποιοι θερμόαιμοι στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο, αλλά αντίθετα, γνωρίζει πως να αντιταχθεί στις δυτικές προκλήσεις. Το θράσος των Αμερικανών και Ευρωγερμανών να θελήσουν να κυκλώσουν της Ρωσία με το τελευταίο εγχείρημα στη Ουκρανία, έδειξε την παντελή τους έλλειψη διορατικότητας, αδυναμία κατανόησης της ρώσικης πραγματικότητας και κυρίως, το πόσο ηλίθια κινούν τα νήματα της παγκόσμιας πολιτικής τους. Αλλά και η γερμανοευρωπαϊκή απληστία φαίνεται πως έχει αρχίσει να κλονίζεται, καθώς οδήγησε την Ευρώπη σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Προώθησαν κατοχικά, ακόμα και νεοναζιστικά καθεστώτα, θέλοντας να επιβάλουν την οικονομική λεηλασία των λαών για να τους υποτάξουν ολοκληρωτικά καταστρέφοντας έτσι τις οικονομίες τους

Όλα αυτά δείχνουν μια καινούργια και πιο ξεκάθαρη εικόνα για να κατανοήσουμε ότι έγινε και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, αποτελούσαν πάντα στρατηγικά «πιόνια» της παρτίδας σκάκι για το τεράστιο θέμα της Ευρασίας. Παράλληλα τα ενεργειακά κοιτάσματα του ελληνισμού ήταν το μεγάλο δέλεαρ για τη Νέα Τάξη να επιβάλει ολοκληρωτικά κατοχικά καθεστώτα σε όλο το ελληνισμό, με παράπλευρο στόχο να εξοντώσουν και το ορθόδοξο θρησκευτικό συναίσθημα. Σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα η προδοτική κλίκα που κυβέρνησε την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες που συμπεριφέρθηκε σαν εντεταλμένα όργανα της ανθελληνικής και αντιορθόδοξης Νέας Τάξης.

Το μεγάλο «παιχνίδι» όμως της Ευρασίας, ή καλύτερα η παρτίδα σκάκι, όπως την χαρακτήρισε ο «πολύς», Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, δεν τελείωσε και ίσως τώρα αρχίζει πραγματικά. Σε εμάς εναπόκειται αν θέλουμε να «παίξουμε» για να σωθούμε, ή να παραδοθούμε.
Το ζητούμενο ήταν πάντα τι ρόλο παίζει η Ελλάδα σε όλες αυτές τις εξελίξεις, όπως η κρίση της Ουκρανίας αλλά και της Μέσης Ανατολής και κυρίως πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της. Κι ενώ οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες και εύθραυστες, επανερχόμαστε στο ερώτημα μας, εμείς τι κάνουμε; Η πρόσκληση του προέδρου Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Μόσχα μια σημαδιακή ημέρα με καθαρά αντιγερμανικό χαρακτήρα, έχει πολλές διαστάσεις και πολλούς αποδέκτες.

Οι Αμερικανοί έχουν μάλλον καταλάβει ότι η γερμανική ανεγκέφαλη αδιαλλαξία έναντι της χώρας μας μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις στην στρατηγική πορεία της Ελλάδας, κάτι που γνωρίζουν ότι τελικά θα το πληρώσουν πολύ ακριβά και στο στρατηγικό αλλά και στο οικονομικό πεδίο. Σκεφτείτε τι πολιτικές συνέπειες θα είχε αν δείχναμε την πολιτική θέληση να διαπραγματευθούμε αμυντικές συμφωνίες με τους Ρώσους, όπως κάνει συχνά αψηφώντας τους πάντες και τα πάντα η άλλη πλευρά του Αιγαίου...;

Μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα ξέρει και πρέπει να διαπραγματεύεται την γεωπολιτική της αξία και κυρίως τις στρατηγικές της επιλογές με μόνο γνώμονα το εθνικό της συμφέρον. Το δόγμα του «Ανήκωμεν» κάπου, στην σύγχρονη διεθνή συγκυρία πρέπει να έχει και το ανάλογο αντίτιμο υπέρ της χώρας μας. Αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μας απέναντι στην ευρωπαϊκή αυτοκτονία που μας την προτείνουν για την… «σωτηρία» μας.

Θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητη χώρα, ή ένα κατοχικό κλοτσοσκούφι μιας Ευρωπαϊκής Τερατογέννησης των Μέρκελ-Σόιμπλε;

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η παράνομη και αυθαίρετη τρόικα τους παίρνει στο λαιμό της
Η νέα κυβέρνηση θα αποδώσει ευθύνες με βάση στοιχεία και μαρτυρίες

Τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με το Ειδικό Δικαστήριο διατρέχουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, όχι μόνο στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα, κάτι που θα επιβεβαιώσει ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν έκαναν τίποτε για τα συμφέροντά της αλλά την οδήγησαν, αυτήν και τον λαό της, στα νύχια των δανειστών ως πρόβατο επί σφαγή. Αλλά και διότι όταν εκδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την υπόθεση του πορίσματος της Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών –κατ’ ανάθεση από το Ευρωκοινοβούλιο- που θεωρεί παράνομη τη συγκρότηση και τη λειτουργία της τρόικας, θα έχει και νομικά επιχειρήματα –πέραν των πολιτικών- η νέα κυβέρνηση για να στείλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους Παπανδρέου και Σαμαρά.
Σημειώνεται ότι το σχετικό πόρισμα με προτάσεις – καταπέλτη έχει αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, όπως είχε αποκαλύψει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμη εξετάσει την υπόθεση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που έχει προκαλέσει ακόμη και σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η αδράνεια της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς βλέπουν την κυβέρνηση Τσίπρα να προσπαθεί να διαπραγματευθεί και να έχει επιτύχει ήδη τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, στο ελληνικό πρόβλημα, έναντι του Βερολίνου, είναι το αιχμηρό σχόλιο, με σαφή υπονοούμενα ενός εκ των φίλων και συνεργατών στο παρασκήνιο, του Αντώνη Σαμαρά, του Φαήλου Κρανιδιώτη. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook εφόσον η Γερμανία υποχωρήσει στις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς, τότε το κόμμα του θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. «Εάν οι δανειστές υποχωρήσουν, τότε θα πρέπει εμείς να εξηγηθούμε, γιατί δεν τα κάναμε τότε» διευκρίνησε στη συνέχεια σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star.

Όπως γράψαμε πριν μία μόλις εβδομάδα, το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμαινε την ασθενή νομιμοποίηση της τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι η όποια νομιμοποίηση εξαρτάται από τη βούληση της εθνικής εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή των κυβερνήσεων! Με άλλα λόγια, αν την τρόικα θέλουν να την θεωρούν νομιμοποιημένη στις λειτουργίες της ή όχι, αυτό εξαρτάται από τις κυβερνήσεις των χωρών που πηγαίνει η τρόικα. Δηλαδή, οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Παπανδρέου από μόνες τους κατέστησαν νόμιμη την τρόικα, αποδεχόμενες μάλιστα τον ευτελιστικό τρόπο με τον οποίο μας αξιολογούσαν!

Επεσήμανε ακόμη το πόρισμα ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού από το Eurogroup και το ΔΝΤ, ενώ σημαντικότατο ρόλο έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) καθώς είναι ο Οργανισμός ο υπεύθυνος για τις αποφάσεις που αφορούν οικονομική βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη – μέλη που δέχονται βοήθεια, τίθενται στο επίκεντρο όποιας απόφασης λαμβάνεται. Κοινώς, έχουν λόγο στις σχετικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονται ερήμην τους! Επομένως, εξαρτάται από τις κυβερνήσεις αν θα φέρνουν αντίρρηση σε ό,ποιο μέτρο προσαρμογής προτείνεται έναντι της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν!
Όμως, τόσο η κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν έφερναν καμία αντίρρηση και αποδέχονταν ό,τι τους έλεγαν οι δανειστές.

Εν τω μεταξύ, τέσσερα νέα στοιχεία επιδεινώνουν τη θέση των Παπανδρέου – Σαμαρά και είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν σχετικώς υπ’ όψιν όταν έλθει η ώρα.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αποχωρήσει από την τρόικα, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο το μη νομιμοποιημένο όργανο που φτωχοποίησε τον Ελληνικό λαό. Βούληση αποχώρησης από την τρόικα έχει εκφράσει και το ΔΝΤ.

Δεύτερον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η τρόικα δεν έχει λαμπρό μέλλον και εξετάζει ιδέες για ένα όργανο με περισσότερους δημοκρατικούς ελέγχους. Αυτό επιδεινώνει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν αντιστάθηκαν στην τρόικα με προσφυγές που θα είχαν ως επιχείρημα ότι η τρόικα δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, κάτι που όλοι το ήξεραν τότε στην Ευρώπη!

Τρίτον, το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office – IEO) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε την απολογιστική του έκθεση, στην οποία εστιάζει σε λάθη, παραλείψεις αλλά και πολιτικούς συμβιβασμούς που ενδεχόμενα έγιναν από το 2010 έως σήμερα. Έτσι, ο κ. Τόμσεν –ο οποίος έχει αναβαθμιστεί στην ιεραρχία και είναι πλέον διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ- θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του Γραφείου, για το καταστροφικό πρόγραμμα που επέβαλε στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι από ανώτατα στελέχη του Ταμείου έχει ομολογηθεί το λάθος των πολλαπλασιαστών που είχαν χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας για τον αντίκτυπο της λιτότητας επί της επιτάχυνσης της ύφεσης. Ουδεμία όμως αντίδραση υπήρξε από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τέταρτον, ακόμη και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, άσκησε έντονη κριτική στη δράση της τρόικας στην Ελλάδα, αφήνοντας έτσι έκθετες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που παρακολουθούσαν απαθείς να τίθεται κάτω από το ζυγό των απαιτήσεων της τρόικας ο ελληνικός λαός.

Πηγή «Κυριακάτικη KontraNews»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Βεργόπουλος
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII

Με την ανάδειξη της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αποτέλεσμα της δημοκρατικής λαϊκής διαβούλευσης, οι διεθνείς αντιδράσεις αρκετά απέχουν από το να είναι ομόφωνες, με συνέπεια ότι ενώ οι πάντες δέχονται την αρχή της λαϊκής ετυμηγορίας, στην πράξη δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν το περιεχόμενο της. «Οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να εκλέγουν δημοκρατικά την κυβέρνηση τους, όμως οι εταίροι από την ευρωπαϊκή και την διεθνή κοινότητα είναι επίσης ελεύθεροι να αγνοούν το περιεχόμενο της δημοκρατικά εκφρασμένης ετυμηγορίας και να επιβάλουν με αντιδημοκρατικό τρόπο την εσφαλμένη και καταστροφική συνταγή που καταψήφισε ο ελληνικός λαός.

Χαρακτηριστικά, ενώ στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία το ελληνικό αποτέλεσμα προκαλεί και αναθερμαίνει τον δημόσιο προβληματισμό και τα ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέχρι σήμερα ευρωπαϊκών επιλογών που έχουν οδηγήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού, από την άλλη πλευρά, την γερμανική, δεν εγείρεται καν παρόμοιος προβληματισμός, αλλά αντιθέτως επαπειλείται οτι η παραμικρή απόκλιση από τον «μονόδρομο» της τελευταίας 5ετίας θα αποφέρει κυρώσεις σε όσες χώρες μέλη τολμήσουν να διαφοροποιηθούν.
Αποβαίνει «παράδοξο» οτι η γερμανική πλευρά δεν αντιτάσσει επιχειρήματα ουσίας στον προβληματισμό που αναπτύσσσεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά απλά και μόνον απειλές τιμωρητικού χαρακτήρα, χωρίς να αισθάνεται διόλου την ανάγκη να αποδείξει την ορθότητα και οικονομική αποτελεσματικότητα των επιλογών της.
Το πρώτο εκβιαστικό επιχείρημα στο οποίο προσφεύγει είναι οτι η ενδεχόμενη ελάφρυνση της λιτότητος στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα χαλάρωνε ταυτόχρονα και τις πιέσεις για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την αναγκαία ανάκτηση ανταγωνιστικότητος. Ωστόσο, ο απολογισμός της πρόσφατης 5ετιας είναι σαφής: η γενίκευση της λιτότητος στην Ευρωζώνη οδηγεί κατευθείαν στην συνολική ύφεση και στον αποπληθωρισμό σε όλες τις χώρες μέλη, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης. 'Οσον αφορά τις διαβόητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στις αγορές εργασίας και στο κοινωνικό κράτος, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, συνδέθηκαν σε κάθε περίπτωση με έντονα υφεσιακές πιέσεις.
'Αλλωστε και η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι παρόμοια: όχι ότι δεν πρέπει να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως ότι αυτές παραμένουν ανέφικτες σε συνθήκες υφεσιακής συγκυρίας. Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν και πρέπει να πραγματοποιούνται υπό τον αυστηρό όρο ότι δεν επιδεινώνουν την υφεσιακή πορεία της οικονομίας. Εάν κάτι έχει δηλητηριάσει την ευρωπαϊκή οικονομία μετά την κρίση του 2008, αυτό ειναι ασφαλώς η γερμανική έμπνευση που στοχοθετεί την «εξυγίανση» πριν από την ανάκαμψη.
Το δεύτερο εκβιαστικό επιχείρημα από την αυτή γερμανική πλευρά είναι ότι καμιά διαγραφή χρέους δεν μπορεί να γίνει δεκτή για μια χώρα, αφού κάτι τέτοιο θα ενεθάρρυνε και άλλες χώρες μέλη να διεκδικούν ίση μεταχείριση. Ακόμη μια φορά, δεν λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής της οφειλέτριας χώρας, η ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή στην οποία έχει περιέλθει εξ υπαιτιότητος της εσφαλμένης συνταγής των δανειστών, αλλά η απείθεια και η μεταδοτικότητα του παραδείγματος της προς τις άλλες ομοιοπαθείς υπερχρεωμένες χώρες.
Ωστόσο, όταν στον σημερινό ευρωπαϊκό προβληματισμό σχετικά με την βιωσιμότητα των χρεών που έχουν συσσωρευθεί και με την αναγκαιότητα της ανάκαμψης για την άμεση καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας δεν αντιπαρατάσσεται παρά μόνον το επιχείρημα της πειθαρχίας και της πάταξης της απείθειας, χωρίς πλέον την παραμικρή υποψία οικονομικής λογικής και αποτελεσματικότητος, τότε δύσκολα αμφισβητείται το συμπέρασμα του Αμερικανού Νομπελίστα Πωλ Κρούγκμαν ότι η διαχείριση της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Γερμανίδα Καγκελάριο εμπνέεται από τις μεθόδους του Βίτο Κορλεόνε. Υπέρτατη διαχειριστική αρχή: το επιχείρημα της ισχύος, η πειθαρχία, η «αρετή», και ας χαθεί η Ευρώπη και μαζί της ο υπόλοιπος κόσμος. 

Τρίτο απατηλό επιχειρήμα που προβάλλεται επίσης από την αυτή πάντα πλευρά: το κόστος από την ενδεχόμενη διαγραφή κάποιου μέρους του ελληνικού χρέους επιρρίπτεται μοιραία στους ευρωπαϊους φορολογουμένους. Η γαλλική Φιγκαρό σπεύδει μάλιστα να εκτιμήσει οτι μια παρόμοια διαγραφή θα εκόστιζε 735 ευρώ σε κάθε Γάλλο φορολογούμενο και ακόμη περισσότερο σε κάθε Γερμανό. Ωστόσο, οι καλοθελητές παραλείπουν να μνημονεύσουν από αυτά τα ποσά, που έχουν ήδη εκταμιευθεί και χρεώνονται στον ελληνικό λαό, εν τούτοις το 90% περιέρχεται απευθείας στις πιστώτριες γάλλο-γερμανικές τράπεζες και μόνον ένα ελάχιστο μέρος εισάγεται στην ελληνική οικονομία. Οι επανειλημμένες «διασώσεις» της Ελλάδος στην ουσία και κατά το συντριπτικό μέρος τους δεν είναι παρά διασώσεις των ευρωπαϊκώνν πιστωτριώνν τραπεζών.
Σύμφωνα με την ιδέα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ, τα χρήματα τοποθετούνται σε ειδικό λογαριασμό εκτός Ελλάδος, από τον οποίο ικανοποιούνται οι πιστωτές, ενώ η οφειλέτρια χώρα δεν διαθέτει καμία πρόσβαση σε αυτόν. Εξάλλου, εφ'όσον με την επιλογή της λιτότητος, τα χρέη αυξάνονται ταχύτερα από τα εθνικά εισοδήματα, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι και τα χρέη αποβαίνουν όλο και λιγότερο εξυπηρετήσιμα. 'Αραγε αυτή η τροπή δεν στρέφεται τελικά εις βάρος των πιστωτριών χωρών και δεν είναι αυτές που φέρουν την ευθύνη για την εξάλειψη κάθε ικανότητος αποπληρωμής από τις οφειλέτριες χώρες;
'Οποιος γνωρίζει την οικονομική ιστορία της ανθρωπότητος, όπως ο Μάρτιν Γουλφ από τους Financial Times, οφείλει επίσης να γνωρίζει πολύ καλά πως «ό,τι δεν μπορεί να πληρωθεί, δεν πληρώνεται». Όλα τα άλλα δεν είναι παρά «προφάσεις εν αμαρτίαις» που αποσκοπούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των υπευθύνων για την σημερινή θλιβερή κατάσταση της Ευρώπης, που έχει αδικαιολόγητα, ασυγχώρητα και με δική της επιλογή και ευθύνη καταντήσει η πελώρια και απειλητική «μαύρη τρύπα» στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 .


Αγαπητέ πρωθυπουργέ, κ. Αλέξη Τσίπρα,

Ελληνικέ λαέ,

Νοιώθοντας τον επιθανάτιο ρόγχο ο οποίος με πλησιάζει , εξασθενημένος σωματικά απο την άνιση μάχη με τον καρκίνο αλλά με το κεφάλι ψηλά αναμένω σύντομα το τέλος του βίου μου τον οποίο ουσιαστικά ανάλωσα για να στηρίξω το αμείλικτο καπιταλιστικό σύστημα, αυτό το σύστημα το οποίο ομοιάζει με ατμοκίνητο τρένο το οποίο τροφοδοτεί την μηχανή του με ανθρώπινες ψυχές, κουβαλώντας στα αριστοκρατικά βαγόνια του τους καταπιεστές των λαών, τους οικονομικούς ολιγάρχες και ιμπεριαλιστές.

Η χώρα μας, η Ελλάδα μας αυτές τις ιστορικές στιγμές καλείται απο την ιστορία να διαδραματίσει καθοριστικό παράγοντα στις καταιγιστικές εξελίξεις και να δικαιωθεί ιστορικά. Εμείς δώσαμε στην ανθρωπότητα και ειδικότερα στην Ευρώπη, την Δημοκρατία καθορίζοντας την ως μοντέλο για την διακυβέρνηση των εθνών με πυλώνες την ισονομία, την ισοτιμία, το δίκαιο, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ηθική, τον δίκαιο καταμερισμό του παραγόμενου πλούτου, τη αξιοπρέπεια του ατόμου-πολίτη και εμείς θα πρέπει να διαφωτίσουμε με γενναιότητα τις νέες αρχές οι οποίες θα καθοδηγήσουν την ανθρωπότητα.

Η απάντηση στις απειλές των γερμανών και διεθνών τρωκτικών θα πρέπει να είναι ενα τρανταχτό ΟΧΙ και η προσφυγή άμεσα σε δημοψήφισμα για να καταλάβουν οτι η σημερινή κυβέρνηση έχει την αμέριστη συμπαράσταση ενός ολόκληρου λαού.

Ολοι οι Ελληνες πλέον νοιώθουν αδελφωμένοι και παρά την οικονομική ασφυξία ένα χαμόγελο διαφαίνεται στα χείλη τους. Παραμερίσαμε τις ιδεολογικές μας διαφορές και μια συγκινητική ατμόσφαιρα διαπνέει την Ελλάδα απο άκρου εις άκρον. Ειναι πρωτοφανής η πατριωτική συσπείρωση του Ελληνικού λαού και ιστορικά μοναδική.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ έχεις τώρα ισχυρότατη εντολή, σχεδόν διπλάσια απο το εκλογικό αποτέλεσμα να υπερασπιστείς το δικαίωμά μας να καθορίζουμε εμείς την πορεία μας και όχι να αποτελούμε γερμανικό προτεκτοράτο. Εμείς σεβόμαστε τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. αλλά οι δουλοπρεπείς κυβερνήσεις τους στον νέο γερμανικό ιμπεριαλισμό όχι.

Μας απειλούν δείχνοντάς μας την πόρτα. Στο Eurogroup χτύπα το χέρι στο τραπέζι λέγοντάς τους ότι ο Ελληνικός λαός λέει ΟΧΙ στις απαιτήσεις του και αποχώρησε κλείνοντας ΕΣΥ τηνπόρτα. Πές τους οτι δεν επιθυμούμε την παραμονήμας στο ευρώ (ας τυπώσουν νέα χαρτονομίσματα με την απαίτηση να μην αναγράφεται στο ευρώ η αναγραφή τους στα Ελληνικά) και την Ε.Ε.

Είμαστε έτοιμοι να ματώσουμε, αλλά θα ξαναγεννηθούμε υπερήφανα απο την τέφρα μας με τον ιδρώτα μας και την αξιoπρέπειά μας.

Και εσύ λαέ διατράνωσε την πίστη σου σε αυτό το νέο ραντεβού με την ιστορία.

Με ένα κερί και μιά Ελληνική σημαία ας κατεβούμε σήμερα στο Σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες της χώρας, καθημερινά έως τις 12/2 για να διατρανώσουμε την απόφασή μας, για την τιμή μας, το μέλον των παιδιών μας για την εθνική μας ανεξαρτησία, για να διαφεντέψουμε εμείς την χώρα μας και τον παραγόμενο πλούτο της.

Οι αφόρητοι σωματικοί μου πόνοι δεν είναι τίποτα μπροστά στον τρομερό ψυχικό πόνο για την πατρίδα μας. Δεν θέλω να ξεψυχήσω με ένα δάκρυ, αλλά με ένα χαμόγελο να αποχαιρετήσω την ζωή και την πατρίδα μου.

Προσωπικά επάλεψα με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια και ψυχομαχώ αλλά θα αντέξω να δώ την πατρίδα μου ελεύθερη και κυρίαρχη.

Κύριε πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπό σου η Ελλάδα αυτές τις στιγμές προσβλέπει τον ελευθερωτή της. Μην υποχωρήσεις. Η ιστορία θα σε δικαιώσει.

Ιωάννης Φιλίππου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  Με την αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συνεχίσει το Βερολίνο και η εξοπλι­στική του βιομηχανία να απομυζούν τέτοια κολοσ­σιαία κέρδη από την Ελλάδα;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Καίρια η επισήμανση Βαρουφάκη προς Σόιμπλε: «Πρέπει να σεβαστούμε υπάρχοντες κανόνες (σ.σ. της ΕΕ), χωρίς όμως να διαλύουμε τη δημοκρατία με μια βαριοπούλα που να λέει ότι οι εκλογές δεν μετράνε»! Βαριοπούλα γερμανική εναντίον της δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βαριοπούλα γερμανική εναντίον των «ασήμαντων» κατά το Βερολίνο βουλευτικών εκλογών σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, πλην φυσικά της Γερμανίας.

Ανυποχώρητος ο Σόιμπλε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» έκανε φραστική ρελάνς ο Ελληνας ομόλογός του. «Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης» υπογράμμισε ο Σόιμπλε, αποφεύγοντας πάντως να χρησιμοποιήσει τον τόσο μισητό στους Ελληνες όρο «τρόικα».

Απέρριψε το Βερολίνο το πρόγραμμα του... ΣΥΡΙΖΑ για το εσωτερικό της χώρας μας! «Δεν μπόρεσα να κρύψω τον σκεπτικισμό μου για το ότι πολλά από τα εξαγγελθέντα μέτρα κατά την πεποίθησή μας δεν πάνε οπωσδήποτε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Σόιμπλε.
Πανηγύρι στον Τύπο της Γερμανίας. «Ο Σόιμπλε επιμένει στον έλεγχο της Αθήνας μέσω της τρόικας» έγραφε στην πρώτη σελίδα της η σοβαρή δεξιά εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Δίπλα, στην πρώτη πάντα σελίδα, τεράστιο άρθρο εναντίον της Ελλάδας με τίτλο-καταπέλτη: «Τέρμα με τις αστειότητες στην Αθήνα»! Τα ίδια, πάντα στο προχθεσινό φύλλο της ίδιας εφημερίδας, και στο οικονομικό τμήμα του εντύπου, στην πρώτη του σελίδα: «Οι Ελληνες πέφτουν τρέχοντας πάνω σε τοίχο»! Αισθάνονται ότι η Γερμανία θα λιώσει την Ελλάδα και εκδηλώνουν μια άγρια χαρά γι' αυτό.

Αντεπίθεση Καμμένου εναντίον της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, η οποία υποτίθεται ότι ανησύχησε για τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης κατά των κυρώσεων που προωθεί η Γερμανία εναντίον της Ρωσίας. «Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής!» απάντησε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας. «Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που υποκαθιστούν θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες αλλά και εκβιαστικές» πρόσθεσε.

Η Μέρκελ ανησυχεί για εντελώς άλλο πράγμα. Πρόσχημα φτηνό είναι το θέμα της Ρωσίας. Σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα η Γερμανία είναι ο δεύτερος (μετά τις ΗΠΑ) μεγαλύτερος προμηθευτής στον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας. Με την αντιμνημονιακή, άρα εξ ορισμού αντιγερμανική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συνεχίσει το Βερολίνο και η εξοπλιστική του βιομηχανία να απομυζούν τέτοια κολοσσιαία κέρδη από την Ελλάδα ή θα τα πάρουν όλα οι Αμερικάνοι; Ιδού η πραγματική απορία και αγωνία των Γερμανών! Για να μην κοροϊδευόμαστε, δηλαδή!

Ο Τσίπρας προσπαθεί να μαζέψει την κατάσταση. «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει στόχο ούτε να εκβιάσει ούτε να απειλήσει κανέναν. Πολύ περισσότερο όμως η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εύκολο να το λέει κανείς, δύσκολο να το πράξει! Ιδωμεν.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


O εκβιασμός της ΕΚΤ προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση εντείνεται. Τα πράγματα είναι καθαρά. Αν μέχρι τις 11/2 η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών, η ΕΚΤ θα δημιουργήσει πιστωτικό γεγονός με τις τράπεζες στην Ελλάδα.

Στον εκβιασμό αυτόν προστέθηκε και η σαφής προειδοποίηση εκ μέρους της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ," τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ David Pearce την Παρασκευή, 6/2.
Περιθώρια ελιγμών για τη νέα κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Τα παραμύθια ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι εξασφαλίσμενες δεν πείθουν ούτε τους αδαείς. Εν τω μεταξύ οι τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις υποτιμιτικής κερδοσκοπίας από το χρηματιστήριο επιδεινώνοντας δραματικά την ήδη άθλια κατάστασή τους.
Το γεγονός ότι αυτό θα συνέβαινε το ήξερε το οικονομικό επιτελείο. Δεν ήταν δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Μιλώντας προεκλογικά στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη (9/12/2014) ο νυν υπουργός οικονομικών είχε πει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.
«Η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία, το έκανε στην Κύπρο». Ο κ. Βαρουφάκης μάλιστα είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις απειλές και να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, είναι καλύτερα να μην εκλεγεί!
Βέβαια, αυτά περί κλεισίματος του τηλεφώνου είναι βαρουφάκιες ανοησίες. Καλές για τα πρωινάδικα της ελληνικής τηλεόρασης και το φιλοθεάμων κοινό, όπου έχει αποκλειστεί ο σοβαρός πολιτικός διάλογος. Η αλήθεια είναι πολύ πιο σκληρή. Η ΕΚΤ έχει κάθε δικαίωμα να περιορίσει ανά πάσα στιγμή, ή και να αρνηθεί να τροφοδοτήσει με έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) τις τράπεζες. Δεν υπάρχει καμιά συνθήκη, ή κανονισμός που να επιβάλει στην ΕΚΤ να τροφοδοτεί με ELA τις τράπεζες, όποτε αυτές το ζητήσουν.
Πώς λοιπόν σκέφτεται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τις απειλές Ντράγκι; Μήπως με κλείσιμο του τηλεφώνου; Ανοησίες. Η αλήθεια είναι απλή. Όσο το τραπεζικό σύστημα της χώρας εξαρτάται από την ΕΚΤ, τότε είμαστε όμηροι, αιχμάλωτοι των δανειστών. Καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει. Εκτός από εκείνη για το θεαθήναι.
Αν θέλει να διαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση τότε οφείλει να αντιμετωπίσει τις απειλές της ΕΚΤ με πολιτικές πράξεις κι όχι με χειρονομίες βαρουφάκιας έμπνευσης. Θα πρέπει άμεσα να προβεί:
1. Σε δημόσια εκκαθάριση υπό την εποπτεία της Βουλής και της ελληνικής δικαιοσύνης των ενεργητικών των συστημικών τραπεζών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση των τραπεζών, να διαπιστωθεί ποιός λεηλάτησε καταθέσεις και τράπεζες, πόσα και ποιά είναι τα θαλασσοδάνεια, κοκ. Έτσι θα διωχθούν όσοι ενέχονται στη λεηλασία και θα δημευθούν οι περιουσίες τους. Ταυτόχρονα θα δωθεί η δυνατότητα να διαγραφούν όσα δάνεια προς νοικοκυριά, αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες και μικρομεσαίους είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν πλέον. Να διαγραφούν επίσης όσες οφειλές υπερβαίνουν το διπλάσιο του αρχικού δανειακού κεφαλαίου. Κι όσοι έχουν πληρώσει περισσότερα να επιστραφούν με τραπεζικές διευκολύνσεις. Τέλος να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα των δανείων με νέους όρους με βάση την πραγματική εισοδηματική κατάσταση των οφειλετών.
2. Να ανακοινωθεί άμεσα η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, καταργώντας τους αποικιοκρατικούς ιδρυτικούς νόμους του 1927, που αποτελούν ντροπή και μόνο το γεγονός ότι εξακολουθούν να ισχύουν.
3. Να προετοιμαστεί η οικονομία της χώρας για άμεση έξοδο από το ευρωσύστημα και μάλιστα με δημόσια ανακοίνωση ως απάντηση στους εκβιασμούς και τα προνόμια της ΕΚΤ. Μόνο έτσι απαντάς σε απειλές κι όχι με μούτρα από το τηλέφωνο στον Ντράγκι.
Είναι διατεθειμένη η νέα κυβέρνηση να απαντήσει αποφασιστικά στους εκβιασμούς και τις απειλές, ή θα δούμε το θέατρο που είδαμε να παίζεται στην Κύπρο με το ΟΧΙ που έγινε ένα ατιμωτικότατο ΝΑΙ μέσα σε δυο εβδομάδες; Κοντινή γιορτή αλληλούγια.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς για την στάση της Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, έχει φοβίσει άλλα κράτη της Ε.Ε. προκειμένου να επιβάλει τη δική της γραμμή.

«Ιθύνοντες ενός σημαντικού ιταλικού θεσμού με πλησίασαν και μου είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια, όλη η Ευρώπη καλύφθηκε από ένα σύννεφο φόβου. Κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση», δήλωσε, σε προδημοσιευμένο τμήμα της συνέντευξης, ο κ. Βαρουφάκης.
Άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη και άλλων ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να αλλάξει η υφιστάμενη πολιτική.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για την υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδίως για την Ιταλία, είναι να ανοίξουμε μια μικρή πόρτα προς την αλήθεια. Δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας την αλήθεια, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα και να κινηθούμε ώστε να μπορέσετε να μας πλαισιώσετε. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να περάσουμε όλοι από το σκοτάδι της σημερινής λιτότητας, στο φως μιας ευρωπαϊκής ορθολογικής, λογικής συζήτησης», είπε.
Τόνισε δε πως οι προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε.
«Πρόκειται για ιδέες και προτάσεις οι οποίες αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, διότι εμείς οι Έλληνες δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε για τον εαυτό μας κάτι που δεν θα ισχύσει και για τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς. Αργά η γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας», δήλωσε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη θα προβληθεί το βράδυ της Κυριακής στην εκπομπή Presa Diretta της Rai Tre.
Από kathimerini


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου