Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Μαΐ 2016

Οι συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων δείχνουν ότι οδηγούν τα πράγματα σε όξυνση της κατάστασης, ώστε κάπου να απαντήσουμε και να υπάρξει θερμό επεισόδιο

Η συνεχής ένταση των επεισοδίων στο Αιγαίο με την αύξουσα επιθετικότητα της Τουρκίας, είναι φυσικό να απασχολεί τους αρμοδίους, οι οποίοι, υποθέτω, πριν προβούν σε οποιαδήποτε απαντητική ενέργεια αποτροπής, θα έχουν καταγράψει το πιθανό κίνητρο της τουρκικής στάσης.

Και το λέω τούτο, επειδή η γνωστοποίηση, μετά την σχετική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ότι θα εγκατασταθεί μόνιμη στρατιωτική φρουρά στις Οινούσσες και θα κατασκευασθεί ελικοδρόμιο, αλλά και η εμφανής αποστολή δύο υποβρυχίων μας στο Καστελόριζο, καταδεικνύει πως η ελληνική πλευρά σ’ αυτά τα δύο σημεία έχει εντοπίσει ότι η Τουρκία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Για την περίπτωση του Καστελόριζου, γράψαμε προ ημερών στην Voria.gr, ότι κατά πληροφορίες υπήρξε ενημέρωση από ρωσικής πλευράς, ότι οι Τούρκοι «μπλοφάρουν» με τις Οινούσσες, αλλά ο στόχος τους είναι το Καστελόριζο).

Αυτά είναι τα εμφανή. Έχω όμως κάποιες απορίες, στις οποίες δεν έχω απάντηση, συμφώνως προς κάποια δεδομένα, που είναι η μεταφορά στρατιωτικών μονάδων από την Ανατ. Θράκη και την Σμύρνη προς τα νότια σύνορα της Τουρκίας, αλλά και η μεταφορά των ειδικών δυνάμεων από τα Κατεχόμενα στην ίδια περιοχή, όπου οι Τούρκοι έχουν ανοικτά δύο πολύ μεγάλα μέτωπα, στις κουρδικές περιφέρειες της Τουρκίας, και στα σύνορα με την Συρία.

Παραλλήλως, ενισχύουν αφενός την άμυνά τους στο ενδεχόμενο εμπλοκής με την Ρωσία, και αφετέρου βρίσκονται σε επιφυλακή στα σύνορα με την Αρμενία, όπου είναι αποφασισμένοι να ενταχθούν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση που οι εκεί συρράξεις γενικευθούν (για να μη προσθέσω πως και κάποιες μικρές μονάδες βρίσκονται στην Ουκρανία).

Το ερώτημα, επομένως, είναι: Πόσα μέτωπα ανοικτά μπορεί να αντέξει μια χώρα, ώστε να ανοίξει ακόμη ένα στο Αιγαίο; Αν είχε σκοπό να οδηγήσει στα άκρα την κατάσταση δεν θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει τα νώτα της, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της στρατηγικής; Υπάρχει και δεύτερο ερώτημα: Όσο και αν το ΝΑΤΟ με την -δήθεν- ουδετερότητά του βρίσκεται στο Αιγαίο, θα αφήσει τις μέχρι τώρα εμπλοκές να εξελιχθούν σε ένοπλη σύγκρουση;

Αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει ανάλογο περιστατικό των Ιμίων, ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί εκ νέου η προδοσία του 1996, και ας γλίτωσε ο Σημίτης λόγω της γερμανικής προστασίας, με τον Τύπο της εποχής «μπουκωμένο» να μη αντιδρά, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο συσσωρευμένος θυμός των Ελλήνων από τους εμπαιγμούς των πολιτικών του επί εξαετία, που ενδιαφέρονται αποκλειστικώς και μόνον για το προσωπικό τους συμφέρον, θα βρει διέξοδο, και θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε μια νέα προδοσία.

Οι συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων δείχνουν ότι οδηγούν τα πράγματα σε όξυνση της κατάστασης, ώστε κάπου να απαντήσουμε και να υπάρξει θερμό επεισόδιο. Γιατί να το θέλουν όμως αυτόν τον καιρό, που δεν βρίσκονται από πλευράς στρατιωτικής στην καλύτερη κατάστασή τους, λόγω διασποράς των δυνάμεών τους; Έχουν διαβεβαίωση των ΗΠΑ, ότι και η σημερινή κυβέρνηση δεν θα αντιδράσει, όπως και του Σημίτη, σε νέο «γκριζάρισμα» νησίδων του Αιγαίου; Ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο, που χρησιμοποιεί την Ελλάδα, για σπουδαιότερο στόχο;

Ποιος είναι ο σπουδαιότερος στόχος; Μια ένοπλη σύγκρουση, όσο περιορισμένη και αν είναι, έως ότου διευθετηθεί, οι δύο χώρες θα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπερ σημαίνει πως η Τουρκία, προκειμένου να υπερασπίσει εαυτόν, δικαιούται να «κλείσει» τα Στενά του Βοσπόρου, ως έχει δικαίωμα εκ της Συνθήκης του Μοντρέ. Το οποίο δικαίωμα δεν έχει σε ειρηνική περίοδο. Το κλείσιμο των Στενών όμως, αποκόπτει τους Ρώσους από την κάθοδο στην Ανατ. Μεσόγειο, και τους εξασθενεί

Αν προστεθεί και η παρουσία του ΝΑΤΟϊκού στόλου στο Αιγαίο (που φυσικά μάς «δουλεύουν» όσοι υποστηρίζουν πως ήρθε για τους λαθρομετανάστες), μήπως, μας χρησιμοποιούν πάλι ως εργαλείο, με ανυπολόγιστη φυσικά ζημία μας -όπως και με τις επιθέσεις Τσίπρα κατά Γερμανών το 2015, πριν μετατοπιστεί στην ατλαντική πλευρά- για να δοθεί το πρόσχημα αποκλεισμού των Ρώσων;
Αυτά άραγε, ο σερβιτόρος - σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού, τα έχει μελετήσει;

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έθεσε στη διάθεση της Süddeutsche Zeitung και των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών WDR και NDR μυστικά έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Το αρχείο έκτασης 240 σελίδων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, φόβος της Greenpeace είναι ότι η συμφωνία θα επιβάλει στην Ευρώπη τους χαλαρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος που ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα είχε την εξής πιθανή συνέπεια: στην Ευρώπη θα επιτρέπεται να καλλιεργούνται και να καταναλώνονται γενετικά τροποποιημένα φυτά και τρόφιμα στο βαθμό που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι βλαβερά.

«Όσα έφταναν μέχρι τώρα στη δημοσιότητα από τις μυστικές διαπραγματεύσεις ακούγονταν σαν εφιάλτης. Τώρα γνωρίζουμε ότι ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα», υπογραμμίζει ο ειδικός της Greenpeace Γιούργκεν Κνιρς. Η αυθεντικότητα των εγγράφων που έχει στα χέρια της η οργάνωση επιβεβαιώθηκε από πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, ώστε να επιβάλουν στην Ευρώπη να εισάγει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το επιτακτικό αίτημα εκ μέρους της Ευρώπης για αντικατάσταση των επίμαχων ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων που αποφασίζουν για τις καταγγελίες ενάντια στις πολυεθνικές με ένα δημόσιο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Με την δημοσιοποίηση των εγγράφων της TTIP οι πολίτες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και στην Ευρώπη;

Από την εποχή την έναρξης των συνομιλιών πριν από τρία χρόνια έχουν διαρρεύσει στην κοινή γνώμη διάφορες εικασίες για το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποιεί τις προτάσεις της, δεν ισχύει το ίδιο και για τις ΗΠΑ. Οι ίδιοι οι γερμανοί βουλευτές μπορούσαν μέχρι σήμερα να δουν τα σχετικά κείμενα μόνο μέσα σε ελεγχόμενους χώρους.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Κλάους Μίλλερ, πρόεδρος του γερμανικού Κέντρου Καταναλωτών. «Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν όλες τις ανησυχίες μας για εκείνα που θέλουν να πετύχουν οι Αμερικανοί όσον αφορά την αγορά των τροφίμων» αποκαλύπτει ο Μίλλερ. Μήπως αυτό συνεπάγεται ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα εισέλθουν κανονικά στην ευρωπαϊκή αγορά;

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισαν πριν από μία εβδομάδα κατά τη συνάντησή τους στο Ανόβερο την αναγκαιότητα μιας γρήγορης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της TTIP. Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα του για ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι τις αρχές του 2017. Ωστόσο δεν θεώρησε πιθανή μια γρήγορη επικύρωση της συμφωνίας, λόγω των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ.

Πηγή Skai


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Tου Ιωάννη Μιχαλέτου 

Κινήσεις πολλών παιχτών εν τω μεταξύ.

Οι πρώτοι μήνες του 2016 δείχνουν μια καλά προετοιμασμένη επέκταση του Κινεζικού Κεφαλαίου στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και της Κεντρικής πέριξ του Δούναβη. Η αγορά του λιμένα του Πειραιά, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Αλβανίας (σε Κινεζική εταιρεία που συνδέεται με το Ρωσικό Κρεμλίνο), γεωργικών εκτάσεων στη Σερβία, του Αεροδρομίου των Τιράνων, χαλυβουργιών και εργοστασίων μηχανημάτων στη Τσεχία και στη Σερβία, οδικό δίκτυο στο Μαυροβούνιο, υδροηλεκτρικά κέντρα στο Μαυροβούνιο, οδικό δίκτυο στα Σκόπια, κέντρων επιμελητείας στη Βουλγαρία, εμπορικών κέντρων και αγροτικής γης στην Ουγγαρία και ξενοδοχείων στη Βουλγαρία καθώς και πολλές άλλες, συνολικής αξίας μέχρι στιγμής άνω των 11 δις. Δολαριών.

Ταυτοχρόνως ετοιμάζεται εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών της Ελβετίας (αξίας 42 δις Δολ.), κ.α. Σε ευρύτερο επίπεδο οι Κινέζοι επισπεύδουν την ρευστοποίηση Δολαρίων από τα αποθεματικά τους για την απόκτηση Κεφαλαίου, γεγονός που πλήττει τις μακροπρόθεσμες σταθερές του σημερινού παγκοσμίου οικονομικού συστήματος και τυγχάνει μάλιστα και μίμησης και από άλλες δυνάμεις.

Επιπλέον, προετοιμάζονται Ισλαμιστικά δίκτυα στην ίδια ακριβώς περιοχή με πιθανή εκτροπή της κατάστασης σε ακραίας μορφής αντιπαράθεση. Το παραπάνω σε συνδυασμό με την προσπάθεια αποκοπής της Ν.Α. Ευρώπης από την υπόλοιπη με σκοπό τον εξοβελισμό τυχόν Γερμανικής, Ρωσικής επιρροής αλλά και Τουρκικής, Ιρανικής και Γαλλικής, όπως και συγκεκριμένων Ισραηλινών επιχειρηματικών κύκλων (βλ. υπόθεση Ρουμανίας και εταιρείας "μαύρου κύβου").

Ακολουθεί κείμενο ενδιαφέροντος στα Αγγλικά

ΑΡΧΗ

SAFET EKREM DURGUTI
- Bosnia and Herzegovina passport number 4725900 , issued in Travnik on 20 Oct. 2005, valid until 20 Oct. 2009 National identification no.: a) Bosnia and Herzegovina national identity number JMB 1005967953038 b) Bosnia and Herzegovina identity card number 04DFC71259 c) Bosnia and Herzegovina driving license number 04DFA8802 issued by the Ministry of Interior of the Central Bosnia Canton, Travnik, Bosnia and Herzegovina Address: 175 Bosanska Street, Travnik, Bosnia and Herzegovina Listed on: 26 Dec. 2003 (amended on 16 Sep. 2008, 24 Mar. 2009)
- Other information: Father's name: Ekrem. Founder and head of Al-Haramain Islamic Foundation (listed under permanent reference number QE.A.71.02.) from 1998 until 2002. Reportedly located in Bosnia and Herzegovina as at Dec. 2008. Also reported to travel often in the area of Kosovo. Working as a teacher at Elci Ibrahim Pasha's Madrasah, Travnik, Bosnia and Herzegovina since Oct. 1994as at Dec. 2008).
- He was taken off from the list of Terrorist by US State Department in mid-2011 despite the fact that he was designed as terrorist instructor in charge of indoctrination and special training and that he was one of the establishers organization Vezir. Durguti was leading an organization known as "Vezir" or "Vazir."
The UN and US allege that Vezir is little more than a front for the al-Haramain Islamic Foundation, based in Travnik, Bosnia, where Durguti was last sighted. Vezir and al-Haramain were heavily supported by Saudi charities and members proselytized the fundamentalist Wahhabi strain of Islam. Safet Durguti established great network in Turkey with connection with East Turkestan Mοvement. Via Albanian network in Switzerand he is in touch with brothers Bahtiyar Mahmud and Arkin Mahmud.
ΤΕΛΟΣ

Ο Ντουργούντι ανήκε σε ομάδα περίπου 70 Ισλαμιστών που τέθηκαν εκτός "μαύρης λίστας" των διεθνών αρχών την περίοδο που ανέκυψε η "Αραβική Άνοιξη" στα μέσα του 2011 και εν συνεχεία οι οπαδοί τους προετοίμασαν την μαζική στρατολόγηση εθελοντών προς τις θερμές ζώνες και ιδίως της Συρίας.

Επιπλέον η ενασχόληση Βαλκανίων -Ισλαμιστών με τη Συρία ξεκινά το 2005 όταν και συνελήφθη στη Δαμασκό γνωστότατο στέλεχος του πρώην ΟυΤσεΚα, που ετοίμαζε ομάδες τρομοκρατών εκεί μέσω Ιορδανίας. Διέφυγε την εκτέλεση χάρης έντονες διπλωματικές διεργασίες εκείνη την εποχή.

Επιπροσθέτως υπάρχει άμεση ανάμειξη του Τουρκικού παράγοντα στις ανωτέρω εξελίξεις που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πυροδοτηθούν μετά την 1η εβδομάδα του Ιουνίου λόγω των εξελίξεων στη ΠΓΔΜ και την έκρυθμη κατάσταση εκεί.

Προσέτι, η Αλβανία επιθυμώντας να πατά σε δύο βάρκες, έδωσε άδεια προσφάτως για την εγκατάσταση 3.000 μαχητών της τρομοκρατικής ομάδος "Mujahideen-e Khalq". Η προηγούμενη παρουσία αυτής της οργάνωσης σε γειτονική χώρα της Ελλάδος προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα τρομοκρατική ενέργεια σε παραθαλάσσια πόλη το 2011. Εκείνη την περίοδο η παρουσία αυτής της οργάνωσης ήταν αριθμητικά μικρότερη αλλά και συγκεκαλυμμένη.
Αλβανικοί κύκλοι ασφαλείας εκφράζουν έντονη ανησυχία για αυτή τη κίνηση του Έντι Ράμα που βάζει σε κίνδυνο τόσο την Αλβανική ασφάλεια όσο και την περιφερειακή.

Η εντονότατη ανάδειξη και νέων ομάδων εξτρεμιστών στη Βόρειο -Δυτική Βοσνία έχει επιπλέον κινητοποιήσει όλες τις αρχές ασφαλείας της περιοχής αλλά και εμφάνισε την ενδιαφέρουσα συνεργασία Ιταλικών-Βρετανικών αρχών ασφαλείας σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο Κοσσυφοπέδιο μαίνεται εδώ και ένα χρόνο πόλεμος φατριών που μέχρι στιγμής των κερδίζει η νυν επίσημη πολιτική τάξη, αλλά με άγνωστη συνέχεια και με άμεσες επιπτώσεις στο γειτονικό Τέτοβο και κατά συνέπεια στην ΠΓΔΜ.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πρέπει ταχύτατα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης και να σταματήσει να έχει μνημονιακή λογική σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Εκ των ων ουκ άνευ πρέπει να είναι η ενδελεχής προετοιμασία του κράτους για πιθανό (άνω του 70%) νέου μαζικού εισερχόμενου κύματος προσφύγων/μεταναστών, μετά τις 12 Ιουνίου 2016.

Διαφορετικά από γεωπολιτικός παίχτης κινδυνεύει να γίνει γεωπολιτικό έπαθλο.

Υ.Γ.

- Το περιφερειακό κέντρο προετοιμασιών επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης στη Ν.Α. Ευρώπη την παρούσα περίοδο είναι το Βελιγράδι (όχι όμως η κυβέρνηση εκεί)

- Με τα ανωτέρω βλ. και "Σχεδιασμοί "Μεγάλης Αλβανίας" και εμπλοκή Ισλαμιστών-εξτρεμιστών"

- Η Τουρκία κατάρτισε και εφαρμόζει σύστημα αποκλεισμού από την χώρα της οποιουδήποτε κρίνει πως μπορεί να παίξει ή παίζει ρόλο σε πληροφοριακές αποστολές. Ως εκ τούτου εκδίδονται συνεχώς "μαύρες λίστες" με αλλοδαπούς που τους αρνείται η είσοδος στα αεροδρόμια της. Πλην αυτών που έχουν δημοσιοποιηθεί, υπάρχουν και δεκάδες άλλες.
Η Άγκυρα φοβάται ότι αποτελεί στόχος μαζικών τρομοκρατικών ενεργειών από πολλές πλευρές, όπως και κινητοποίησης πολιτών τύπου "πορτοκαλί επανάσταση"

- Άλλες χώρες όπως η Ρουμανία έχουν ταυτοχρόνως αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας τους σε σχέση με εισερχόμενους αλλοδαπούς δίνοντας έμφαση σε ΜΚΟ που σχετίζονται με "πρόσφυγες" και "ανθρώπινα δικαιώματα".

Η Ελλάδα οφείλει να είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων και όχι το πρόβλημα.

Πηγή RIMSE


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου