Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Φεβ 2016

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί (στρατιωτικά) στη Συρία (…). Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος (με τη Ρωσία) και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) θα συγκληθεί απόψε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ» και τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: “Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση”. (…) Όμως δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους» προσέθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Πρέπει να πείσουμε τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση, αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα» προσέθεσε ο ίδιος.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παρίσι, France
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πηγή κοντά στο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ρωσία προειδοποίησε τον Ερντογάν για την ετοιμότητά της να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη ρωσική δύναμη κρούσης στη Συρία από τουρκική επίθεση.

Ο δημοσιογράφος-ερευνητής των ΗΠΑ Robert Parry ισχυρίσθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τον Ερντογάν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Τουρκίας.

«Μια πηγή κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μου είπε ότι οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, για να προστατεύει τα στρατεύματά της από Τούρκο-Σαουδαραβική επίθεση.
Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί σε μια πυρηνική σύγκρουση πλήρους κλίμακας».

Ο Parry είναι γνωστός ως αξιόπιστος και ακέραιος δημοσιογράφος και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι πράγματι ειπώθηκε αυτό από μια πραγματική πηγή.

Την 11η Φεβρουαρίου 2016 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία ανακοίνωσε με δημόσια έκθεση ασυνήθιστα λακωνική, ενώ την ίδια ημέρα μια σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις έμοιαζαν να είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν το ρωσικό στρατό για ταχεία δράση εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση ανάγκης.

Αν πραγματοποιήθηκε μια τέτοια προειδοποίηση, έγινε είτε την ημέρα εκείνη ή, ενδεχομένως, την επόμενη μέρα, ώστε να συμπέσει με τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Τουρκίας.

Το γεγονός ότι ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Πούτιν μια ημέρα αργότερα, στις 14 Φλεβάρη του 2016, μπορεί επίσης να συνδεθεί με την προειδοποίηση, εάν πραγματικά δόθηκε.
Τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ρώσοι σίγουρα θα έχουν ενημερώσει τις ΗΠΑ για εν λόγω προειδοποίηση.
Αν ήταν όντως αυτή η προειδοποίηση που συζήτησαν Ομπάμα και Πούτιν, τότε αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ΗΠΑ και οι Ρώσοι δίνουν τέτοια, εντελώς διαφορετικά, στοιχεία για τη συνομιλία.

Καμία πλευρά δεν θέλει να κοινοποιήσει την προειδοποίηση, κάτι που θα κλιμακώσει την κρίση σε επίπεδο στρατοσφαιρικής επιρροής και ο καθένας θα ήθελε να επινοήσει μια ιστορία για να κρύψει τι πραγματικά συζητήθηκε. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών και τον επείγοντα χαρακτήρα, ο συντονισμός για τα ανακοινωθέντα δεν κατέστη εφικτός.

Αν οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν μια τέτοια απειλή, τότε οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα προέτρεψαν τον Ερντογάν να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση.

Επιβεβαίωση στο ότι οι δυτικές δυνάμεις προειδοποίησαν τον Ερντογάν ενάντια σε μια εισβολή στη Συρία έρχεται τώρα και από τους Financial Times (18η Φεβρουαρίου 2016):
«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να χαλιναγωγήσουν τους συμμάχους της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας από τη στρατιωτική δράση στη Συρία…»
Παρά τις δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις για δήθεν παθητική στάση της Ουάσιγκτον, οι άλλες δυτικές δυνάμεις ανησυχούν ότι οι άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και σε μια επικίνδυνη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ – είτε λόγω των προειδοποιήσεων από τη Μόσχα ή από την Ουάσιγκτον ή για κάποιο άλλο λόγο– οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες δεν έχουν μέχρι στιγμής αναπτύξει τη δράση που αρμόζει στην επιθετική ρητορική τους.

Η πολυσυζητημένη ανάπτυξη των Σαουδαραβικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ έχει αποδειχθεί να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι αρχικά αναφερθεί.

Οι Τούρκοι είναι δημόσια εμμένουν στη θέση τους ότι δεν θα στείλουν τα στρατεύματά τους στη Συρία μονομερώς, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα εισβάλει στη Συρία εάν δεν λάβει την συγκατάθεση των ΗΠΑ.
Οι Τουρκικές ενέργειες μέχρι στιγμής περιορίσθηκαν σε διασυνοριακούς βομβαρδισμούς των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην Azaz.

Είναι σαφές ότι οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να διστάζουν να υποστηρίξουν τις αξιώσεις της Τουρκίας οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας –σε αντίθεση με τους Κούρδους της Τουρκίας– ήταν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση της Τετάρτης σε μια στρατιωτική φάλαγγα στην Άγκυρα, ενώ η απάντηση της Τουρκίας στην επίθεση ήταν ο βομβαρδισμός κουρδικών στόχων στο Ιράκ και όχι στη Συρία.

Είτε λόγω της ρωσικής απειλής για χρήση πυρηνικών όπλων ή λόγω των δυτικών εκκλήσεων για αυτοσυγκράτηση από τη Δύση προς το παρόν ο Ερντογάν υπαναχωρεί. Κάθε μέρα που περνά χωρίς μια τουρκική χερσαία εισβολή οι προοπτικές να συμβεί μειώνονται. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σίγουρα.καθοριστικές.

Πηγή Dimpenews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι αντιπρόσωποι της Daech δημιούργησαν ένα ευρύ δίκτυο στην Antalya, με τη βοήθεια των ειδικών τουρκικών υπηρεσιών για να στρατολογούν στην Τουρκία άτομα με καταγωγή από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να πολεμήσουν στη Συρία και για να διασχίσουν ενδεχομένως και τα σύνορα της Ρωσίας.

Την ομάδα των στρατολόγων αποτελούσαν: ένας πολίτης του Κιργκιζιστάνο επονομαζόμενος Abdoullah.
Ένα άτομο που καταγόταν από την Δημοκρατία των Adyguées, ονόματι Azmet.
Ένας άλλος από τη ρωσική Δημοκρατία του Tatarstan,ο επονομαζόμενος Elna.
Ένας ρώσος πολίτης ονόματι Ilyas.
Ένας πολίτης από το Αζερμπαινστάν επονομαζόμενος Adil Aliev και ένα άτομο με καταγωγή από Karatchaïevo-Tcherkessie, επονομαζόμενο ως Nizam.
Την ομάδα διηύθυνε ο ρώσος πολίτης ονόματι Rouslan Rastyamovitch Khaïboullov (ψευδώνυμα: Baris Abdoul ή «Ο Καθηγητής»), που γεννήθηκε την 1.4. 1978 στη ρωσική Δημοκρατία του Tatarstan.Αυτός ζει με την οικογένειά του στην Antalya και έχει εφοδιαστεί με κάρτα μόνιμης διαμονής στην Τουρκία.

Η στρατολόγηση πραγματοποιείται ενώπιον της διοίκησης φυλακών που λαμβάνει απόλυτη γνώση γι αυτό. Αν ο κρατούμενος δέχεται να προσηλυτιστεί στο ισλάμ και να επιδοθεί σε πράξεις τρομοκρατικές οι στρατολόγοι υπόσχονται να «κλείσουν μια συμφωνία» με τα όργανα του σωφρονιστικού συστήματος και να του προσφέρουν δωρεάν κάλυψη ενός δικηγόρου του Tahir Tosolar. Ο Soultan Kekhoursaev, ένας τσετσένος που διέθετε την τουρκική υπηκοότητα επίσης έκανε επισκέψεις με τον ίδιο σκοπό σε κέντρα κράτησης όπου τοποθετούνταν οι ξένοι.

Το Σεπτέμβρη του 2015, μια ομάδα μαχητών της Daech που υπολογίεζαται ότι είχε πάνω από 1.000 άνδρες ήρθαν από χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και οδηγήθηκαν στη Συρία δια του συνοριακού περάσματος της Alikaila (Gaziantep), εφορμώντας από τουρκικό έδαφος.

Οι διαδρομές που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετακινήσεις των μαχητών περνούν πολύ κοντά από τα τουρκοσυριακά σύνορα δια των Antakya, Reyhanlı, Topaz, Şanlıurfa και Hatay.

Το Μάρτη του 2014, ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), ο Fidan, συντόνισε την μετακίνηση μιας μεγάλης μονάδας της Daech που διηύθυνε ένας λίβυος πολίτης ο Mahdi al-Kharati [1]. Η μεταφορά των μαχητών από τη Λιβύη στη Συρία επιτελέστηκε δια της θαλάσσιας οδού περνώντας από το συνοριοφυλάκιο Barsai που βρίσκεται μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Μετά από το τέλος του Δεκέμβρη του 2015, ένας αεροδιάδρομος οργανώθηκε με τη βοήθεια των ειδικών τουρκικών υπηρεσιών για να επιτρέψει στους μαχητές της Daech να πάνε από τη Συρία στην Υεμένη περνώντας μέσω Τουρκίας χάρη στην χρήση τουρκικών αεροσκαφών. Ένα άλλο μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την μετακίνηση των μαχητών είναι η μεταφορά δια της θαλάσσιας οδού μέχρι το λιμάνι του Aden στην Υεμένη.

Ρώσοι πολίτες που καλλιεργούν επαφές με αντιπροσώπους των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας και των διοικήσεων πολλών τουρκικών πόλεων, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, ενέχονται στις δραστηριότητες στρατολόγησης που οδηγήθηκαν από τη διαμεσολάβηση των τουρκικών madrassas.

Γνωρίζουμε ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στις τουρκικές περιοχές πλησίον των συριακών συνόρων είναι προσβάσιμα στους τραυμτισμένους μαχητές της Daech. Τουλάχιστον 700 μαχητές αποκαταστάθηκαν στο Gaziantep, το 2014.

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες εκκινώντας από το 2015, οι ειδικές τουρκικές υπηρεσίες βοήθησαν να διακινηθεί από την Antalya προς Eskişehir μια κοινότητα ονόματι «ταταρικό χωριό», που διέθετε μαχητές και συνεργούς της τρομοκρατικής οργάνωσης el-Nosra που προέρχονταν από πληθυσμούς ταταρικής καταγωγής από τις ρωσικές δημοκρατίες Tatarstan, Bachkortostanκαι από τη Μολδαβία. Μερικοί από αυτούς είχαν διπλή υπηκότητα ρώσικη και τούρκικη.
Ένας από τους πρωταίτιους της ομάδας ήταν ο Timour Maounirovitch Bitchourine, ρώσος υπήκοος που γεννήθηκε στις 15.12.1969 με καταγωγή από το Kazan και που φέρει μια βοήθεια συνεργού στους ριζοσπάστες μαχητές στη Συρία από τον Γενάρη του 2014.

Το Δεκέμβρη του 2014, οι ειδικές τουρκικές υπηρεσίες βοήθησαν να εγκατασταθούν στρατόπεδα παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, κυρίως στην επαρχία της Hatay, με σκοπό να οργανώσουν εκπαιδεύσεις και να στείλουν ομάδες εξτρεμιστών στη Συρία.

Το Γενάρη του 2015, η τουρκική MIT ενέχεται σε μια επιχείρηση που προσέβλεπε στη συγχώνευση 3 τρομοκρατικών ομάδων —Osman Gazi, Omer bin Abdulaziz και Omer Mukhtar—σε μια οργάνωση αποκαλούμενη Ταξιαρχία Soultan Abdoulhamid, της οποίας την διοίκηση εμπιστεύθηκαν στον Omer Abdoullah.Τα μέλη της παρακολουθούν μια εκπσίδευση στο στρατόπεδο που βρίσκεται στο Bayır-Bucak, στην Τουρκία υπό την διεύθυνση των εκπαιδευτών των μονάδων ειδικής επέμβασης του τουρκικού ΓΕΣ και από μέλη του προσωπικού της MIT. Οι δραστηριότητες της Ταξιαρχίας Soultan Abdoulhamid συντονίστηκαν με αυτές των μαχητών της el-Nosra στο βορρά της συριακής επαρχίας της Λαττάκιας.

Είναι γεγονός ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2015, στη συριακή πόλη του Tell Rifaat, εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης που παρακολούθησαν στρατιωτική εκπαίδευση στο στρατόπεδο που βρίσκεται στο τουρκικό Kırşehir προμήθευσαν με όπλα τους μαχητές της el-Nosra.

Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες οι παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Συρία συνεχίζονται με βοήθεια με διοχετεύεται από τις ενώσεις İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (IHH) [2], İmkander [3] και Öncü Nesil İnsani Yardım Derneğiπου βρίσκονται στην Τουρκία.

Παραδόσεις όπλων στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών διαφορετικών τύπων οδηγήθηκαν ξεκινώντας από χώρες του εξωτερικού προς το τουρκικό λιμάνι του İskenderun Αλεξανδρέττας.Οι εξοπλισμοί και οι στρατιωτικές προμήθειες μεταφέρθηκαν έπειτα δια της επαρχίας Hatay (συνοριοφυλάκιο Oncupinar) ως το Χαλέπι και το Idleb στη Συρία από οχήματα που ανήκουν στους θεσμούς IHH, İmkander και Öncü Nesilκαι φέροντας τις εξής πινακίδες κυκλοφορίας : 33 SU 317, 06 DY 7807, 33 SU 540, 33 SU 960, 42 GL 074 et 31 R 5487. Επί συριακού εδάφους τα όπλα και τα πυρομαχικά παραδόθηκαν στις τουρκμενικές οργανώσεις και στις μονάδες της el-Nosra.

Στις 15.9.2014, οι εκπόσωποι της ένωσης IHH οδήγησαν και μετέφεραν όπλα και φάρμακα σε ομάδες της Daech από την τουρκική πόλη Boursa προς τη Συρία περνώντας από το συνοριοφυλάκιο Ceylanpınar (περιοχή Reyhanlı). Αυτό το convoi συνοδευόταν δια μέσω της Τουρκίας από οχήματα που μετέφεραν προσωπικό της MIT.

[1] Il doit s’agir de Mahdi al-Harati, Note du Réseau Voltaire
[2] Organisation humanitaire des Frères musulmans turcs, Note du Réseau Voltaire
[3] Cette fondation soutient les mouvements musulmans indépendantistes du Caucase. En 2013, la Russie avait demandé au Comité des sanctions 1267/1989 du Conseil de sécurité de placer İmkander sur la liste des organisations liées à al-Qaïda. Le Royaume-uni, la France et le Luxembourg s’y opposèrent. Note du Réseau Voltaire

Voltaire net
Πηγή Dimpenews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Anaconda

"Τα παλιά τα χρόνια", όταν τα απόνερα της Ολυμπιάδας έδιναν το δικαίωμα σε πολιτικούς τιτάνες να ασκούν κοινωνική πολιτική υπέρ φίλων και συγγενών, υπήρχε μια φωνή που ανέφερε ότι η απόρριψη υπερκομματικού γραφείου διαχείρισης έργων από την πολιτική ηγεσία του τόπου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε επιβολή αλλοδαπού "προγράμματος προσαρμογής". Σκοπός αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστεί “η επαναφορά του κράτους και της οικονομίας στην κανονικότητα” αλλά στην πράξη θα είναι η κατάλυση του πολιτεύματος και η μετατροπή της Ελληνικής Δημοκρατίας σε "αποτυχημένο κράτος" (τότε "failed state", αργότερα ο όρος έγινε "fragile state") προς απορρόφηση από υπερεθνική οντότητα (τη Γερμανική Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Εταιριών, πρώην Ευρωπαϊκών Εθνών-Κρατών).

Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία κατακεραύνωσε αυτή τη φωνή. Μάλιστα, λίγους μήνες μετά, η ταφόπλακα σε αυτή τη θεωρία έπεσε με την αναφορά του -δήθεν μισητού, τότε- πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην ante portas έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: “είναι κακεντρέχειες, η οικονομία είναι θωρακισμένη” είπαν οι αρμόδιοι.

Είχε προηγηθεί άλλο ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ, πολύ λιγότερο γνωστό, μεταξύ ενός "στρατηγικού ταπανταόλα" και αυτής της έρμης φωνής: όταν, μετά από δεκαετίες, πρωτομπήκε -επίσημα- Τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο. Η φωνή, πεπεισμένη ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός “Ευρωπαϊκή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” σήμαινε με λίγα λόγια ότι η Ελλάδα θα πληρώνει με αίμα και χρήμα την υπεράσπιση κοιτασμάτων μέχρι να τα κλέψουν μέσω της Γερμανικής Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εταιριών (για χάρη ευφημισμού, "Ευρωπαϊκή Ένωση") οι ιδιοκτήτες της εταιρίας που εκδίδει χρήμα στην ΕΕ. Προς επίρρωση του ισχυρισμού της, η φωνή πρότεινε να ζητήσουμε οι Ευρωπαίοι (φρεγάτες και υποβρύχια από Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία) να βυθίσουν τον διεκδικητή της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Ο παμπόνηρος "στρατηγικός ταπανταόλας" κατάλαβε ότι θα αποκαλυπτόταν το πραγματικό σχέδιο της ΕΕ και, προστατεύοντας τα συμφέροντά της εις βάρος της Ελλάδας, είπε “είναι κακεντρέχειες, η ΑΟΖ είναι θωρακισμένη, don't worry, be happy” (στα Γαλλικά).

Μετά ήρθε ο ΓΑΠ, ο ΠΑΠ, ο Μανιάτης, η ΑΟΖολογία του συνόλου των συμβούλων άμυνας, ασφάλειας, στρατηγικής και λοιπών συστημικών παραφυάδων, οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες με σύμβαση τύπου failed state, η δανειακή σύμβαση που μετέφερε τα κρατικά έσοδα από τη διαχείριση υδρογονανθράκων στους πιστωτές, και πολλά άλλα εντός, εκτός και επί τα αυτά - αλλά ο "στρατηγικός παρταόλας" συνέχισε να προστατεύει τα συμφέροντα άλλων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να λέει on-camera ψέμματα για την αρπαγή των εν λόγω εσόδων (που αποδεικνύεται με δημοσιευμένο ΦΕΚ).

Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να τα λέμε όλα: πλέον των μέτρων επιβολής οικονομικής ατροφίας, το αλλοδαπό "πρόγραμμα προσαρμογής" που ονομάστηκε Μνημόνιο είχε και καλές πτυχές, τις λεγόμενες “μεταρρυθμίσεις”, τύπου “εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα, ήτοι τους προς απόλυση δημοσίους υπαλλήλους, όσα κομματόσκυλα είναι αποσπασμένα σε πολιτικά γραφεία και έχουν να υπηρετήσουν στην οργανική θέση από τότε που διορίστηκαν”. Αυτές τις “μεταρρυθμίσεις”, και άλλες πολλές σαν αυτές, ψηφίστηκαν από όλα τα πατριωτικά κόμματα, μνημονιακά και αντιμνημονιακά – δημοκρατικά, βεβαίως-βεβαίως. Για να μην κρυβόμαστε, “μεταρρύθμιση” σημαίνει ότι απολύονται ή περιθωριοποιούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι 100% κομματόσκυλα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεως, δεν είναι κακό να είναι κάποιος κομματόσκυλο, αρκεί το κόμμα να έχει βοηθήσει την πατρίδα και όχι το αντίθετο. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, δεν έχει υπάρξει στην Ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία τέτοιο κόμμα.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η φωνή είχε βρει ότι Γερμανία και Τουρκία συνεργάζονταν με χρηματοδότηση της ΕΕ για τον προσδιορισμό των τεχνικών προδιαγραφών του εξοπλισμού της ΕΕ υπηρεσίας που μαζεύει πληροφορίες στο Αιγαίο και τη Θράκη, τις στέλνει στις Βρυξέλλες και κάνει αυτά που πρέπει για να φυλάσσονται τα Ευρωπαϊκά Σύνορα, δηλαδή παίζοντας τις κουμπάρες μέχρι να γεμίσει η Ελλάδα τόσους αλλοδαπούς όσους χρειάζεται για να υλοποιηθεί το δόγμα Οζάλ. Όλοι τότε προέταξαν τα στήθη τους για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, χτυπώντας αλύπητα τη φωνή για να σωπάσει.

Ξάφνου τώρα όλοι μεταμορφώθηκαν σε πατριώτες. Τώρα που η Ελλάδα συρρικνώθηκε πληθυσμιακά, πνευματικά και οικονομικά, όλοι άρχισαν να αναρρωτιούνται για το ρόλο που πραγματικά έπαιξε το ευρώ. Τώρα που η Ελλάδα γέμισε αλλοδαπούς ξέχασαν τον ανθρωπισμό που έδειχναν προ λίγων ετών - χωρίς, βέβαια, να φιλοξενούν καμιά δεκαριά οικογένειες στο κάθε σπίτι τους.
Τώρα που αποκαλύφθηκε το σχέδιο της οριοθέτησης της ΑΟΖ με βάση τις αμοιβαία μη γκρίζες ζώνες, δηλαδή η de facto αναγνώριση όσων θα μπορούσε η Τουρκία να θεωρεί γκρίζες ζώνες, έφεραν το ΝΑΤΟ για να σιγουρέψουν ότι θα εφαρμοστεί χωρίς να φανεί η αποτυχία τους - αυτή, τουλάχιστον, την ψευδαίσθηση έχουν. Τώρα που κατάλαβαν το στρατηγικό αδιέξοδο που έχουν φέρει στην πατρίδα, είναι έτοιμοι, επικαλούμενοι 'εθνική ανάγκη', να συνεργαστούν με οποιονδήποτε για οτιδήποτε, αρκεί να μην τους πάρουν την καρέκλα. Να συνεχίσουν να ψηφίζουν οτιδήποτε εθνομηδενιστικό τους πασάρουν ως "αναγκαίο κακό" αφού πρώτα το πασάρουν οι ίδιοι ως "αναγκαίο καλό" χωρίς να φανεί η αποτυχία τους - αυτή, τουλάχιστον, την ψευδαίσθηση έχουν.

Όσο για τους μη πολιτικούς, Πόντιοι Πιλάτοι θα δικαιολογούνταν να'ναι “τα παλιά τα χρόνια”. Έκτοτε όχι. Δεν υπάρχουν πατριώτες εκ του ασφαλούς, όσο και αν προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο. “Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς”, Προύσα και Νοβοροσίσκ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ευρώπης, Βερολίνο ως Μόσχα επί ΕΣΣΔ, κατάλυση του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας με αλλοδαπό 'πρόγραμμα προσαρμογής', εκτροπή της σε absorbed failed state, μετατροπή της από έθνος-κράτος σε κράτος-εταιρία, χωρίς όμως περιουσία, όπως την Ανατολική Γερμανία. Η -συνεπής στις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για τη μετατροπή του ευρώ σε αποθεματικό νόμισμα σε αντικατάσταση του δολλαρίου- κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας προχωρά σε 'σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις', σαν εκείνες που επέβαλε ο Παπανδρέου στον Πάπας. Τζάμπα μάγκες εθνομηδενιστές οι πατριώτες εκ του ασφαλούς. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Tου Marc Pierini
Carnegieeurope


Λιγότερο από τρεις μήνες αφού έχει συμφωνηθεί, στις 29 Νοεμβρίου 2015, το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, κάθε άλλο αποδίδει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, παρά τις ατελείωτες επισκέψεις και προς τις δύο κατευθύνεις από πολιτικά πρόσωπα και ανώτερους αξιωματούχους. Μέχρι στιγμής, η συμφωνία έχει ουσιαστικά παράγει οξείες δηλώσεις, και η επιτυχία της δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη λόγω της επιδεινούμενης σύγκρουσης στην Συρία, της λανθασμένης προσέγγισης της ΕΕ και μιας τεταμένης κατάστασης στην Τουρκία.

Πέρα από το προσφυγικό ζήτημα, η μεγαλύτερη εικόνα είναι συγκλονιστική. Για πρώτη φορά, η Άγκυρα βρίσκεται σε μια θέση όπου είναι ένας παράγοντας -μαζί με την Ρωσία- στο να εξαρθρώσει ένα σημαντικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής αρχιτεκτονικής, δηλαδή την Συμφωνία Σένγκεν για ταξίδια χωρίς διαβατήριο, και την τροφοδότηση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής κρίσης. Αυτό δεν είναι μικρό θέμα, και σε αντίθεση με τις συμπεριφορές κάποιων, η Τουρκία θα χάσει εάν η Ευρώπη γίνει ασθενέστερη οικονομικά και πολιτικά. Η ηγεσία της Τουρκίας θα πρέπει να εξετάσει την ιστορική φύση της κατάστασης.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει καρπωθεί κυρίως πολιτικά οφέλη από την προσφυγική συμφωνία. Η Άγκυρα έχει κάνει μια φαινομενική επιστροφή στο προσκήνιο της ΕΕ, έχει πάρει υψηλές υποσχέσεις για απελευθέρωση της viza και για τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, και της έχουν κατανεμηθεί 3 δισ. ευρώ για να χειριστεί τους πρόσφυγες. Πιο σημαντικό, και πέρα από τις καλύτερες προσδοκίες της κυβέρνησης, η Τουρκία έχει εξουδετερώσει τις ευρωπαϊκές κριτικές για το καθεστώς δικαίου και την ελευθερία έκφρασης της χώρας, παρά το ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από οποιοδήποτε σημεία αφότου ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005.

Στο μεταξύ, η ΕΕ έχει δει μικρές βελτιώσεις από την Τουρκία στον έλεγχο των τεράστιων δικτύων της μαφίας που μεταφέρουν πρόσφυγες από την Τουρκία στα γειτονικά ελληνικά νησιά. Η Τουρκία έχει συλλάβει ορισμένους διακινητές μικρής κλίμακας, αλλά η ροή παραμένει υψηλή, με 60.000 διελεύσεις μόνο τον Ιανουάριο του 2016. Οι λαθρέμποροι έχουν βγάλει τεράστια ποσά χρημάτων από απελπισμένους πρόσφυγες, με μια συντηρητική εκτίμηση για 2 δισ. ευρώ το 2015.

Με τα διπλωματικά δεδομένα, το κοινό σχέδιο δράσης είναι μια περίεργη άσκηση στο παζάρι της διπλωματίας που ξεκίνησε από μια πανικόβλητη ηγεσία της ΕΕ. Προτού φθάσει στο στάδιο της εφαρμογής, η συμφωνία είχε ήδη υποκύψει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, έχει προβλέψει μια άθλια εικόνα της Ευρώπης ως μοντέλο δημοκρατίας, και έχει θεωρηθεί ως προδοσία από το 50% των Τούρκων ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν το κυβερνών ΑΚΡ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015.

Η απουσία γρήγορων αποτελεσμάτων στην συμφωνία για το προσφυγικό και το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, αναπόφευκτα οδήγησε στην επιδείνωση της σχέσης.

Στις 9 Φεβρουαρίου, ένα καυστικό editorial σε μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αποκαλούσε την ΕΕ ανίκανη, διεστραμμένη, προειδοποιώντας δυσοίωνα για την στιγμή που "οι 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που έφθασαν στην ΕΕ το 2015, μετατραπούν σε χείμαρρο”. Η Τουρκία έχει επίσης απειλήσει να ανοίξει τα σύνορά της με την Βουλγαρία. Τέτοιες φλογερές αφηγήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για να κολακέψουν την εθνικιστική πλευρά της τουρκικής κοινής γνώμης, αλλά μετά βίας αποτελεί ένα αληθινό πνεύμα συνεργασίας.

Η κατάσταση στο Χαλέπι επιδεινώνεται και έχει αποτέλεσμα μεγαλύτερες εντάσεις. Η Τουρκία κρατά κλειστά τα σύνορά της με την Συρία, αλλά θα τα ανοίξει "εάν παραστεί ανάγκη”, ενώ η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της αλλά να κρατήσει τους πρόσφυγες εντός χώρας. Η τουρκική ΜΚΟ ΙΗΗ, Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, δημιουργεί προσφυγικά στρατόπεδα στην συριακή πλευρά των συνόρων, ως έναν τρόπο για να επιβάλλει την ασφαλή ζώνη την οποία η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει ζητήσει εδώ και καιρό, αλλά χωρίς καμία δυνατότητα στρατιωτικής προστασίας, τουλάχιστον από τις τουρκικές δυνάμεις. Αυτή η πρωτοβουλία εμπεριέχει το ρίσκο οι ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν στους πρόσφυγες, καθώς προσπαθούν να φθάσουν σε αυτά τα στρατόπεδα. Άλλη μία ανθρωπιστική καταστροφή έχει αρχίσει να διαγράφεται εν τω μέσω μιας εξαιρετικά περίπλοκης διεθνής κρίσης.

Ο διάλογος μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για τους πρόσφυγες πρέπει να αρχίσει εκ νέου με μεγαλύτερη έμφαση στις βασικές αρχές. Υπάρχουν αρκετές μεγάλες προσδοκίες που πρέπει να τηρηθούν ως επείγουσες -ορισμένες από την Τουρκία, ορισμένες από την ΕΕ και κάποιες και από τις δύο μαζί.

Η Τουρκία πρέπει σοβαρά να κυνηγήσει τα διεθνή δίκτυα μαφίας που επιχειρούν στις ακτές του Αιγαίου και που εμπλέκονται ενεργά στο εμπόριο μεταναστών, όπως οι Αφρικανοί και οι Πακιστανοί, μέσω της Τουρκίας. Αυτό απαιτεί μια μαζική χερσαία αστυνομική δράση μαζί με τη διεθνή συνεργασία, πέρα από θεαματικές χειρονομίες όπως οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι δημοκρατίες δεν μπορούν να ζητήσουν επ αόριστον από τους Τούρκους και Ευρωπαίους φορολογούμενους να ξοδέψουν δισ. για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, ενώ η μαφία δρα ανενόχλητη και βγάζει δισεκατομμύρια η ίδια από τους ίδιους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τις αρχές στο άλλο άκρο αυτών των επιχειρήσεων της μαφίας, στην Καμπούλ και στο Ισλαμαμπάντ.

Η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα που εγκρίθηκαν προσφάτως για τις άδειες εργασίας και για εκπαίδευση των προσφύγων. Η ΕΕ θα πρέπει να αφιερώσει την χρηματοδότησή της για σχήματα δημιουργίας θέσεων εργασίας και εκπαίδευση αραβικής γλώσσας. Είναι κρίσιμο να προσεγγίσουμε το 85%-90% των προσφύγων που ζουν στις δικές τους πόλεις, όχι μόνο αυτούς στα στρατόπεδα.

Οι συνήθεις φορείς της ευρωπαϊκής βοήθειας -εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ευρωπαϊκές ΜΚΟ- θα πρέπει να είναι οι βασικοί παράγοντες που θα βοηθούν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές. Οι τοπικές κοινότητες υποδοχής θα πρέπει επίσης να λάβουν υποστήριξη. Αντιθέτως, εάν η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτεί τα προσφυγικά στρατόπεδα στο συριακό έδαφος, αυτό θα εμπλέξει την Ένωση στην αμφιλεγόμενη πολιτική της Άγκυρας για την δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης και θα δημιουργούσε νέους κινδύνους ασφαλείας για τους πολίτες, δεδομένης της τρέχουσας στρατιωτικής κατάστασης στην περιοχή.

Η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει να επιτρέψει την διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος πρόσφυγα, να διεξάγεται σε τουρκικό έδαφος σύμφωνα με τα πρότυπα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ και μαζί με την ΕΕ, να δημιουργήσει διαδικασίες για ασφαλές πέρασμα.

Και η Άγκυρα πρέπει να σφραγίσει τα εναπομείναντα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής που ελέγχεται από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, στους τζιχαντιστές, στα πολεμοφόδια και στο λαθραίο πετρέλαιο. Αυτό θα αφαιρέσει το πρόσχημα για επιθέσεις από το συριακό καθεστώς και τις ρωσικές δυνάμεις, στους πρόσφυγες στην περιοχή.

Από την πλευρά τους οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει δημοσίως να επιστρέψουν στην συνηθισμένη αφήγησή τους για το κράτος δικαίου και για την ελευθερία της έκφρασης -μια αφήγηση που η ΕΕ χρησιμοποιεί ως ένα εργαλείο πολιτικής με τις υποψήφιες χώρες. Ζητώντας βοήθεια από την Τουρκία και ταυτοχρόνως ξεχνώντας τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, είναι ένα ασυγχώρητο λάθος που τοποθετεί την ΕΕ σε μια περίεργη θέση αδυναμίας και ασυνέπειας.

Παράλληλα, η ΕΕ θα πρέπει να κοιτάξει τις δικές της συστημικές αδυναμίες, όπως την αποτυχημένη μεταβίβαση της διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την περιστασιακή τάση των κρατών-μελών να αποδυναμώνουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι αδυναμίες της ΕΕ έχουν επίσης δείξει πως η έλλειψη αποφασιστικής δράσης για τις προβλέψιμες προκλήσεις ασφάλειας (το Ισλαμικό Κράτος, συντονισμός της αντιτρομοκρατικής δράσης και μετανάστευση) μπορούν να μετατραπούν σε δραστικές νέες προκλήσεις στην εγχώρια σκηνή.

Ενώ οι τελευταίες εξωτερικές κρίσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές προόδους στην ενοποίηση της ΕΕ, οι τρέχουσες εξωτερικές προκλήσεις μπορεί να καταφέρουν θανατηφόρα πλήγματα σε βασικούς πυλώνες της αρχιτεκτονικής της ΕΕ. Αυτή η τάση αξίζει μια σοβαρή ματιά από τα 28 κράτη-μέλη.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Για αποτρόπαια εγκλήματα κατηγορεί την Άγκυρα, βουλευτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις «έκαψαν ζωντανούς» πάνω από 150 ανθρώπους παγιδευμένους στα υπόγεια στα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Στην περιοχή Cizre (κοντά στα σύνορα με Συρία), περίπου 150 άνθρωποι παγιδευμένοι σε διαφορετικά κτίρια κάηκαν ζωντανοί από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Μερικά πτώματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Κάποια ήταν απανθρακωμένα, οπότε η νεκροψία καθίσταται αδύνατη» δήλωσε ο Feleknas Uca στο Sputnik, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι που σφαγιάστηκαν ήταν Κούρδοι.

Οι δηλώσεις του βουλευτή δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν άμεσα, ωστόσο ο ίδιος προειδοποιεί ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν την ίδια τραγική κατάληξη, αφού πάνω από 200 άτομα παραμένουν παγιδευμένα εντός κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή.

«Η κατάσταση στο Ντιγιάρμπακιρ είναι τρομακτική. Η περιοχή Sur διανύει την 79η ημέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Διακόσιοι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια και οι τουρκικές δυνάμεις δεν πρόκειται να τους σώσουν» λέει ο Feleknas Uca.

Το πρακτορείο ANHA λίγες ημέρες πριν, μετέδωσε την είδηση για εντοπισμό 115 πτωμάτων, καμένα σε τέτοιο βαθμό που μόλις 10 θύματα αναγνωρίστηκαν.

Από τον περασμένο Ιούλιο, όταν κατέρρευσε η συμφωνηθείσα διετής εκεχειρία, ο τουρκικός στρατός διεξάγει «επιχειρήσεις εκκαθάρισης» σε νοτιοανατολικές πόλεις όπου δρουν μέλη του κουρδικού ΡΚΚ.


Πηγή RT


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Απάντηση στους απρεπείς θεατρινισμούς των δήθεν έξαλλων χρυσαυγιτών βουλευτών έδωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.
Τους θυμίζει κάτι που πιθανότατα έχουν ξεχάσει: Ότι αυτός ο λαός πολέμησε τον φασισιτικό και ναζιστικό εισβολέα.

Η απάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ:

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλήρη συνείδηση και απόλυτη προσήλωση στην αποστολή τους, όπως αυτή ορίζεται, αποκλειστικά και μόνο, από το σύνταγμα και τους νόμους.
Ως εκ τούτου αποτελούν δομικό στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και κάθε προσπάθεια υπονόμευσης τους είναι ευθεία βολή εναντίον του.
Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι υπερήφανοι για την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο Ελληνικός λαός και -αν χρειαστεί- θα πράξουν το καθήκον τους με την ίδια αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση που οι πατεράδες τους πολέμησαν τον φασιστικό και ναζιστικό εισβολέα, αποσπώντας τον παγκόσμιο σεβασμό και αναγνώριση.
Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ
Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Α. ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Δεκάδες χιλιάδες πανάκριβων ἐργατοωρῶν γιά μελέτη... σκέψεις, συσκέψεις, ἀνάλυση καί συντονισμό ἔχουν ἀφιερωθεῖ ἀπό πολύ συγκεκριμένα "Κέντρα", καί χιλάδες τόνοι μελάνι (καί ὄχι... μόνο) ἔχουν ἁπλόχερα ἀναλωθεῖ ἀπό διεθνῆ καί τοπικά ΜΜΕ τοῦ γραπτοῦ καί ἡλεκτρονικοῦ Τύπου γιά νά ἐπικοινωνηθεῖ καί νά ἐμπεδωθεῖ... ἀποτελεσματικά στήν λεγόμενη "κοινή γνώμη" ἡ "φερόμενη" (ἀπό τότε καί κατά τόν γράφοντα) κρίση-ἔνταση στίς Τουρκο-Ἰσραηλινές σχέσεις μετά τό δια-φημισμένο "Mavi Marmara Affairs".

(Είναι πολυ σημαντικό γιά ὅσα θά πούμε παρακάτω νά σημειώσετε τήν ἐπιστράτευση συγκεκριμμένων τότε βουλευτῶν τοῦ ΣΥΡΙΖΑ σέ μετέπειτα ἀποστολές "βοήθειας" πρός τούς Παλαιστινίους καί ἡ "σύλληψή" τους - "ταλαιπωρία" τους ἀπό τίς Ἰσραηλινές Ἀρχές, μέ σκοπό νά προετοιμαστεῖ - "πεισθεῖ" "ἡ ἑλληνική "κοινή γνώμη" γιά τήν ἀντίθεση τοῦ τότε... "ἀντιπολιτευομένου" - νῦν κυβερνῶντος... κατασκευάσματος μέ τίς ἰσραηλινές καί συμμαχικές πρός αὐτό "πρακτικές", καί συγκρίνετέ τα μέ ὅσα βιώνετε τώρα πού... συζητάμε)

Παρακολουθῶντας στενά τήν κλιμάκωση τῶν... προϊόντων διεθνῶν ἐξελίξεων θά παρατηρούσε κανείς ὅτι ὁ χρόνος πού ἐπελέγη νά... σκηνοθετηθεῖ ἡ παραπάνω "κρίσιμη" γιά τίς μεσο-μακροπρόθεσμες στοχεύσεις τῶν περί ών ὁ λόγος "Κέντρων" πολυ - σύνθετη ἐπικοινωνιακή στρατηγική, μόνο τυχαῖος δέν ἤταν, ἀφοῦ, καί πάλι, ἔπρεπε νά... πιστέψουν ἅπαντες, πρῶτον ὅτι ὁ βασικός ὑπεύθυνος πού θά περιέπλεκε καί θά ἐπιδείνωνε τίς ἤδη περίπλοκες στήν... "ἀνάγνωσή" τους ἐξελίξεις είναι ἀποκλειστικά ἡ Τουρκία, καί, δεύτερον, μέ τήν στοχευμένη... "ἀπάλειψη" τοῦ Ἰσραήλ ἀπό τό "κάδρο", ἡ ἀπουσία ὁποιασδήποτε... ὑποψίας ὅτι πίσω ἀπό ὅλα τά ἐπερχόμενα δεινά, τόσο στήν "γειτονιά" μας ὄσο καί στήν ἐγγύς Γεωπολιτική σκακιέρα, ἔχει ὁποιασδήποτε μορφῆς ἀνάμειξη ὁ... ἐσχάτως στρατηγικός μας "σύμμαχος".

Καί ὄπως γίνεται πάντα σέ ἀνάλογες περιπτώσεις καί γιά νά γίνουν περισσότερο... πιστευτοί, δέν δίστασαν νά ἐνορχηστρώσουν μέ συμμετοχή τῶν μυστικῶν τους ὑπηρεσιῶν καί ἀλλοδαπῶν μουσουλμάνων ἤ "μουσουλμάνων" μισθοφόρων τήν... ἐκτέλεση καί "δικῶν" τους ἀνθρώπων, μέ κλασσικότερα ἀλλά καί πλέον... προβλέψιμα παραδείγματα, αὐτά τῶν... "τρομοκρατικῶν" ἐπιθέσεων σέ Βουλγαρία, Τουλούζη καί Βρυξέλλες. (Typical Black Ops, τἄχουμε ξαναπεῖ).

Ἐδῶ βέβαια νά σημειωθεῖ ὅτι ἀπέτυχαν παταγωδῶς νά κρυφτούν, ἀφοῦ ὁ γράφων παρακολουθούσε στενά καί ἀναδείνυε - ἀποδείκνυε μέ πλήρως τεκμηριωμένες ἁλιευμένες πληροφορίες ἀνελλειπῶς ὅλο αὐτό τό διάστημα τῆς... "κρίσης" στίς Τουρκο-Ἰσραηλινές σχέσεις καί μέχρι τή στιγμή πού μιλάμε, τόσο τήν ἀδιάκοπη ἀνταλλαγή καί συνεργασία κορυφαίων Γεωστρατηγιστῶν τῶν δύο... "ἐχθρικῶν" μεταξύ τους Χωρῶν, μέ ἀμφίδρομες... πορεῖες (Κωνσταντινούπολη - Τελ Ἀβίβ, Τελ Αβίβ - Ἄγκυρα κλπ), ὅσο καί τήν καθαρά Στρατιωτική, ἀλλά καί σέ ἐπίπεδο Intelligence - Counter Intelligence συνεργασίες.

Προσθέστε ἐδῶ καί τίς δηλώσεις Ya'alon μετέπειτα ἐκείνη τήν περίοδο στό Λονδίνο πού ούσιαστικά ἔσπευδε νά... διασκεδάσει τίς τουρκικές "ἀνησυχίες" καί νά ὑπογραμμίσει τήν σπουδαιότητα γιά τό Τελ Ἀβίβ τῆς Τουρκο-Ἰσραηλινῆς συμμαχίας.

Τό δεύτερo πρόβλημα, κλιμάκωση τῶν... προϊόντων διεθνῶν ἐξελίξεων πού προαναφέρθηκαν, συνέθεσαν:

1. Οἱ εὐθεῖες κατηγορίες τῆς Μόσχας ὅτι τό Ἰσραήλ ἐμπλεκόταν ἄμεσα στήν λεγόμενη... αὐθόρμητη λαϊκή ἐξέγερση τοῦ Maidan, ἐνῶ τό τρίτο ἤταν οἱ ἐπίσης ρητές καί... ἐκκωφαντικές κατηγορίες Σύριων ἀξιωματούχων γιά χρηματοδότηση, ἐκπαίδευση, ἐνίσχυση σέ στρατιωτικά μέσα καί νοσηλία τῶν ποικίλης... προέλευσης τζιχαντιστῶν πού δρούσαν-δρούν στήν Συρία ἐναντίον τοῦ Ἄσσαντ καί τό Βόρειο Ἰράκ.
καί
2. Ἡ ἀποκαλυψη - ἀνάδειξη μέ δύο ἁπανωτά πλήρως τεκμηριωμένα ἄρθρα ἀπό τόν γράφοντα, πού... ἔπαιξαν σέ ὅλο τό διαδίκτυο ἀλλά καί ἐπικοινωνήθηκαν προσωπικά σέ πολλούς καί πολύ... ἑτερόκλητους ἀποδέκτες, καί ἐν μέσω... πανηγυρισμῶν ἀπό τούς ντόπιους νεοδωσίλογους καί τόν κρυπτόμενο (νομίζουν) σέ Ἑλλάδα καί Κύπρο "ἐσμό" πίσω τους γιά τήν λεγόμενη πενταμερῆ... "συμμαχία", τοῦ ρόλου τοῦ Ἰσραήλ στό πρό διετίας πλήρως ὀργανωμένο καί σκηνοθετημένο ἀπ΄ αὐτό καί τούς διεθνεῖς του Σπόνσορες-Προστάτες "Barbaros Joke", μέ τά σχεδόν προφανῆ ἀκόμη γιά τούς λιγότερο μυημένους... λάφυρα.

Τήν ὀρθότητα δέ τόν ἐκτιμήσεων-ἀναλύσεών μας... ἔσπευσαν κυριολεκτικά τήν ἑπομένη νά ἐπικυρώσουν τόσο Λιβανέζοι καί Αἰγύπτιοι ἀξιωματούχοι τῶν Ὑπηρεσιῶν Ἐσωτερικῆς Ἀσφαλείας τῶν δύο Χωρῶν, ὅσο καί, "ἔμμεσα", οἱ σχετικές περί τῆς... "λαφυραγωγίας" ἀνακοινώσεις τοῦ Προέδρου τῆς Noble Energy τίς ἀμέσως ἑπόμενες μέρες.

Σημειώστε ἐδῶ:
α. Τήν πρόσφατη κολοσσιαία συμφωνία μεταξύ Ἰσραήλ καί Noble Energy γιά πώληση - ἐξαγωγή ἰσραηλινῶν κοιτασμάτων ἡ ὁποία αἰτιολογήθηκε ὡς ἑξῆς:
[…] Israel has faced increased pressure to move quickly after neighboring Egypt's recent discovery of what was described as the "largest ever" gas field in the Mediterranean.[..]
καί
β. Τήν πρόσφατη τριμερῆ συμφωνία Τσίπρα-Ἀναστασιάδη-Νετανιάχου γιά κατασκευή τοῦ λεγομενου Εὐρωπαίκοῦ Ἀγωγοῦ - ἐξαγωγή πρός Εὐρώπη Ἰσραηλινοῦ ΦΑ.
[..] Israel, Cyprus and Greece forge ahead with Europe gas pipeline [..]

Β. Η ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Καί ἀφοῦ ἔχουμε θέσει τό πλαίσιο τῆς συζήτησης, ἄς περάσουμε ὅσο συντομότερα γίνεται στίς πρόσφατες ἐξελίξεις.

Προσωπικά δέν θά ἀκολουθήσω τήν πεπατημένη... μπανανόφλουδα πού ἀκόμα καί οἱ πλέον ἀμύητοι στόν MacKinder καί/ἤ τήν "Μεγάλη Σκακιέρα" θά μετέλθουν γιά νά... ἐξηγήσουν τήν παρουσία τῶν ΝΑΤΟϊκῶν ὡς ἀντιστάθμισμα - ἀνάσχεση τῶν Ρώσων καί ΜΟΝΟ. Είναι καί αὐτό στό "τραπέζι", ἀλλά αὐτά είναι τά προφανῆ καί τά προφανῆ στήν "καλλίτερη" περίπτωση ἀμφισβητούνται, στήν χειρότερη, ὅπως τώρα, ἐξαπατούν. Είναι τά προφανῆ πού σκοπό ἔχουν νά κρύψουν τό Σχέδιο πίσω ἀπ' τό... σχέδιο.

Ὅλα ὅσα προαναφέρθηκαν σημαίνουν - συνδέονται:

Β1. Μέ ὁριστική ἐξουδετέρωση τῶν ὅποιων μελλοντικῶν ἀπό Πατριωτικές Ἑλληνικές κυβερνήσεις φιλοδοξιῶν νά ἀναδειχθεῖ καί νά ἐπικρατήσει στήν Ἀνατολική Μεσόγειο ὡς παραγωγός - ἐξαγωγέας ΦΑ, μέσω τῆς "παράδοσης" τῶν νησιῶν τοῦ Ἀνατολικοῦ Αἰγαίου καί τῆς ΑΟΖ τῆς περιοχῆς στούς διαχρονικά ἐλεγχόμενους "μπροστινούς" τους Τούρκους καί τήν ἐκμετάλλευσής τους ἀπό Ἰσραηλινές καί/ἤ ἑταιρίες Ἀμερικανο-Ἑβραϊκῶν συμφερόντων (Noble - ὄπως παραπάνω - Delek, Avner κλπ), καί τήν συνεπαγόμενη οἰκονομική της ἄνθηση καί φυσικά ὁλιστική στρατιωτικο - διπλωματική ἀναβάθμιση καί ἐθνική - πολιτική ἀνεξαρτησία.

Β2. Τήν στρατηγική στόχευση τοῦ Ἰσραήλ γιά πλήρη καί σχεδόν ὁριστική ἐξουδετέρωση τῆς Αἰγύπτου καί Ἑλλάδος (ἔμμεση καί ἄμεση ὑφαρπαγή τῶν Ἑλληνικῶν Φυσικῶν Πόρων) ἀπό τό παιχνίδι τοῦ ΦΑ καί τῶν Ὑδρογονανθράκων, σύν τήν ὑφαρπαγή τῶν κοιτασμάτων ἐντός ΑΟΖ Λιβάνου - Συρίας ἀλλά καί τό πετρέλαιο τῆς ἠπειρωτικῆς Συρίας, αὐτόματα δηλαδή καί τήν ἐπικράτησή του γιά πολλές-πολλές δεκαετίες ὡς ὁ μεγαλύτερος παραγωγός - ἐξαγωγέας ἐνέργειας γιά τήν Εὐρωπαϊκή καί ὄχι μόνο ἀγορά, καί ταυτόχρονα τήν ὁριστική πάλι ἐξουδετέρωση - ἀποκλεισμό τῆς Ρωσίας, μέ ὅσα ἀνυπολόγιστα οἱκονομικά, γεωστρατηγικά καί γεωοικονομικά ὀφέλη αὐτό συνεπάγεται, τήν δημιουργία καί ἐπικράτηση δηλαδή ἀκόμη μεγαλύτερου... Ἰσραήλ ἀπό ὅσο οἱ ἀρχικοί του ἐμπνευστές ὁραματίστηκαν καί γιά δεκαετίες πασχίζουν.

Θυμάται κανείς ἀπό Ὀκτώβριο 2009 μέχρι σήμερα περίπτωση ὅπου δέν προηγήθηκε τῆς κάθε φορά λεηλασίας ἐθνικῶν πόρων - ἐθνικῆς τραγωδίας ἐπίσκεψη τοῦ ὅποιου Ἕλληνα Πρωθυπουργοῦ στό Ἰσραήλ;

Τούς τελευταίους βέβαια μῆνες, καί σχεδόν... ἀνεξήγητα εἴχαμε διπλή ἐπίσκεψη, τήν πρώτη δέ φορά συνοδευόμενου καί ἀπό τόν Ἕλληνα ΥΕΘΑ, τόν Πάνο Καμμένο.

Σημειώνουμε τήν... συγκυρία:
1η. Ἰούλιος 2015
2η. Ἰανουάριος 2016
Καί ἀμέσως μετά, μόλις πρίν λίγες μέρες τόν μῆνα πού διανύουμε καί ταυτόχρονα, εἴχαμε τήν διπλή... ἐξέλιξη, αὐτή τῶν περιβόητων Hot Spots καί τῆς γεωγραφικῆς τους κατανομῆς, καί αὐτή τῆς ἀνάθεσης στό ΝΑΤΟ τῆς... προστασίας τῶν ἑλληνικῶν ἀνατολικῶν νησιωτικῶν θαλασσίων συνόρων ἀπό τίς οὔτω καλούμενες "ἀνεξέλεγκτες" μεταναστευτικές ροές ἀπό τήν Τουρκία.

Μέ βάση τό πλαίσιο πού ἔχουμε θέσει καί τίς ἀναφορές πού ἔχουμε κάνει παραπάνω, τά πάντα σέ σχέση μέ τίς έπιδιώξεις τοῦ στρατηγικοῦ μας... "συμμάχου" τοῦ Ἰσραήλ "μεταφράζονται" ἀπό τόν γράφοντα ὡς ἑξῆς:

1. Ὑπόσκαψη τοῦ ἐθνολογικοῦ, οἰκονομικοῦ, κοινωνικοῦ ἱστοῦ τῆς Ἑλλάδος καί πλήρης ἀποδιοργάνωση τῆς ἐσωτερικῆς ἀσφάλειας μέ τήν... "ὀργάνωση" τῶν λαθρομεταναστῶν - "λαθρομεταναστῶν" - προσφύγων στά λεγόμενα Ηοτ - Spots καί τῆς μετατροπῆς τους σέ ἐπιχειρισιακά πανέτοιμα κέντρα - στρατό τζιχαντιστῶν, μέσω ἐνόπλων ὀργανωμένων θυλάκων ἐντός τους καί ἐκπαιδευμένων ἀπό τούς προαναφερθέντες καί ἀλλοδαπούς πράκτορες.

2. Ἐνθάρρυνση καί παρασκηνιακή στήριξη τῆς ἀπολύτως ἐλεγχόμενης Τουρκίας νά ἐπιχειρήσει στόν "κατάλληλο" - προκαθορισμένο χρόνο νά καταλάβει στρατιωτικά τά νησιά τοῦ Ἀνατολικοῦ Αἰγαίου ἀπὀ Λέσβο μέχρι Μεγίστη, συντονίζοντας μάλιστα τό ὅλο σχέδιο μέ παρουσία Ἰσραηλινῶν καί ἐντός τῶν Ἑλληνο-ΝΑΤΟϊκῶν καί ἐντός τῶν Τουρκικῶν Ἐπιτελείων - Δυνάμεων.

3. Ἐξουδετέρωση πιθανῆς ἀερο-ναυτικῆς ἀντίδρασης ἀπό πατριωτικές δυνάμεις ἐντός τῶν ΕΕΔ, μέσω τῆς παρεμβολῆς ΝΑΤΟϊκῶν Ναυτικῶν Δυνάμεων μέ τά προηγμένα συστήματα ἠλεκτρονικοῦ πολέμου καί συνολικῆς δύναμης πυρός πού συνολικά διαθέτουν, μεταξύ γραμμῶν ἠπειρωτικῆς Ἑλλάδος - νησιῶν ἐντεῦθεν τῶν νησιῶν "στόχων" τοῦ Ἀνατολικοῦ Αἰγαίου ἀπό τήν μία πλευρά, καί νησιῶν "στόχων" Ἀνατολικοῦ Αἰγαίου - Τουρκικῶν ἀκτῶν ἀπό τήν ἄλλη.

Καί ἡ Ρωσία; Θά ρωτήσει εὔλογα κάποιος.
Οἱ Ρώσοι ἔχουν "ἀναγνώσει" καί ἀποκωδικοποιήσει ἔγκαιρα τόν πυρῆνα τῶν ἐπιδιώξεων καί τῆς στρατηγικής τοῦ Ἰσραἠλ καί γνωρίζει ἐπίσης ὅτι ὁ μόνος τρόπος-δρόμος γιά νά ἀποκαλυφθεῖ ὁ ρόλος τοῦ "καθενός" καί νά ἀνασχεθούν-ἀποτραπούν ὅσα συζητήσαμε, είναι νά ἐξουδετερώσει τό... ἀνδρείκελο πού ἀκούει στό ὄνομα "ΤΟΥΡΚΙΑ", καί ὅταν πρέπει θά τό πράξει.

Καί τό "Κουρδικό"; Θά μπορούσε νάναι εὔκολα ἡ δεύτερη ἐρώτηση.
Τό "Κουρδικό" ἀποτελεῖ ἐκεῖνο τό είδος τοῦ πεδίου, ὅπου ἅπαντες συμφωνούν ὅτι... διαφωνούν, ἐνώ ταυτόχρονα προσφέρεται γιά ἀτέλειωτες "ἑκατέρωθεν" τῶν δύο κύριων συνασπισμῶν... μπλόφες.

Καί ἡ... Κρήτη; Ἡ τελευταία... ἀπορία.
Ἡ Κρήτη καί τά ἐξαγορασμένα της πολιτικά τζάκια ὅλων τῶν Κομμάτων καί ἀποχρώσεων μέ τούς κολαούζους τους... συντονίζονται ἀπό τοῦ...Candia, γι' αὐτό ἄλλωστε καί ὑφίσταται μαζί μέ τούς... Ἰσραηλινούς πού μπαινοβγαίνουν καί/ἤ ὑπηρετούν ἐκεῖ μέσα.
Γιά πόσο ἀκόμη;
Θά δείξουν τό... φορολογικό καί τό ἀσφαλιστικό.

Τό μέγα ὅμως ἐρώτημα είναι:
Τί θά πληρώσει πάλι σέ... αίμα ὁ Ἑλληνισμός;

Εὐχαριστῶ γιά τήν προσοχή καί τόν χρόνο σας.

Ἀρχάγγελος... Ohne Gnade.

ΥΓ. Γιά ὄσους... πιστούς:
Θα κινηθούν οι Εβραίοι και θα ερεθίσουν τους Τούρκους να εισβάλουν εις την Ελλάδα. Οι Τούρκοι θα μπούνε στην Ελλάδα γιατί δεν έχομεν Κυβέρνηση εμείς. Τότε θα αρχίσουν τα δεινά. Τότε θα κινηθεί η Ρωσία επίτηδες για να προλάβει. Τότε θα κατέβει η Ρωσία εδώ. Θα σπρώξει πίσω τους Τούρκους. Θα γυρίσει και προς τα μέρη της Παλαιστίνης.
Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός.

...............................................

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
1. «Μπάρμπαρος»: Ὁ Δούρειος Ἱππος τοῦ Ἰσραήλ στήν Κυπριακή ΑΟΖ

2. Κυπριακή ΑΟΖ: Ὅταν τά «Τρίγωνα» τραγουδούν τά… «κάλαντα».

3. Greek Jews Fear for the Future after 'Anti-Zionist Revolution'
Former Salonika chief rabbi says Jews afraid after elections gave leftist radicals power, neo-Nazis third place; Israel ties in danger.
"Elaborating, the rabbi said of Syriza "this is an anti-Zionist party that is against Israel".

4. Netanyahu signs controversial natural gas deal
Prime minister hails 'God-given' natural gas deposits, describes hard-fought deal as a 'victory over populism.'
By Ari Soffer
First Publish: 12/17/2015, 1:04 PM / Last Update: 12/17/2015, 2:29 PM

5. Israel, Cyprus and Greece forge ahead with Europe gas pipeline
Cyprus and Greece emerging as key allies, as Israel looks towards potentially lucrative pipeline - Turkey, or no Turkey.
By Arutz Sheva
First Publish: 1/28/2016, 3:26 PM

6. Did Israel-NATO Military Exercise Cause Russian Jet Crash?Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τι επιδιώκουν, τι ζητάνε από ΝΑΤΟ;

Του Ιωάννη Θεοδωράτου

Στο Καστελόριζο έφθασαν το τελευταίο τριήμερο (16-18/02) τουλάχιστον 600 πρόσφυγες και μετανάστες όπως αναφέρουν τοπικές και άλλες πηγές, αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί αυτοβούλως τις ροές ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις.

Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια αύξηση στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, γεγονός που εντάσσει το σύμπλεγμα νήσων και νησίδων στο επίκεντρο του προβλήματος.

Φαίνεται πως η Άγκυρα κλιμακώνει την πίεση κατά της χώρας μας, καθώς έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά δε και από την νατοϊκή εμπλοκή, δημιουργώντας τεχνητή αύξηση της ροής σε μια σειρά προεπιλεγμένων σημείων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμμαχική ναυτική δύναμη παραμένει αδρανής στο κέντρο του Αιγαίου, καθώς δεν έχει συνεδριάσει η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, από την οποία θα δοθεί η εντολή για ενέργειες, καθώς – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – η Τουρκία έχει εγείρει σειρά ζητημάτων, επιχειρώντας την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα.

Σε επίπεδο καθορισμού π.χ. των κανόνων εμπλοκής η τουρκική στάση δείχνει ότι δεν συμμερίζεται την ελληνική βεβαιότητα όπως αυτή εκφράζεται μέσω του αρμοδίου υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι έχουν συμφωνηθεί εξ αρχής και προσδιοριστεί οι τομείς δράσης της συμμαχικής δύναμης.

Αντιθέτως προβάλλονται τα γνωστά αναθεωρητικά επιχειρήματα δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών (εναέρια, πλωτά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό, συστήματα υποστήριξης), μέσω της οποίας ζητείται επιμόνως η ανάθεση καθηκόντων έρευνας και διάσωσης σε βάρος των ελληνικών ορίων.

Ωστόσο, η επιλογή του Καστελορίζου και ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών, αποκαλύπτει πως ΔΕΝ είναι σχέδιο των δουλεμπόρων, καθώς η περιοχή μπορεί να αστυνομευθεί πολύ πιο εύκολα.

Αντιθέτως προδιαγράφει την τουρκική τακτική εμπλοκής και διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος στον ευρύτερο αναθεωρητικό σχεδιασμό της Άγκυρας, η οποία αναμένεται ότι μέσω του ΝΑΤΟ θα προωθήσει τις θέσεις της.

Η δυσμενής τροπή που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην βόρειο Συρία προς όφελος των Κούρδων (PYD/YPG) έχει προκαλέσει «στρατηγικό εκνευρισμό» στο παραϊσλαμιστικό νέο-οθωμανικό δίδυμο των Ερντογάν-Νταβούτογλου, οι οποίοι ζητούν ανταλλάγματα από την Δύση.

Η συνεχής άρνηση εκ μέρους των ΗΠΑ να εγκρίνουν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία, οδηγεί την ηγεσία της γείτονος στην έγερση απαιτήσεων και την ικανοποίησή τους σε άλλα γεωγραφικά πεδία.

Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι η Γερμανία επιδιώκει σύντομα την τακτοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας της υπόσχεσης ανάσχεσης των ροών – και ο χρόνος την πιέζει – το Βερολίνο ακούει με «συμπάθεια» τις αναθεωρητικές σκέψεις της Άγκυρας.

Το ζητούμενο είναι εάν η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι οδηγείται από τα γεγονότα και τις μεθοδευμένες εξελίξεις να επιλέξει μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Οι ΗΠΑ έχουν ελάχιστη επιρροή στο συριακό με αποτέλεσμα η Ρωσία να αναδύεται ως ο βασικότερος πόλος των εξελίξεων
  • Η διάσπαση της Ευρώπης επιτείνει το πρόβλημα τη στιγμή που οι σχέσεις Μόσχας-Αγκυρας μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη
Tου Philip Stephens
Financial Times


Η διαμάχη στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο έβαλε σε αντιπαράθεση τον αδίστακτο κυνισμό της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν έναντι της αγανακτισμένης αδυναμίας μιας διχασμένης ατλαντικής κοινότητας. Το αποτέλεσμα δεν αμφισβητήθηκε ούτε για μια στιγμή. Η Συρία θα ήταν ο χαμένος.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Ρώσος πρωθυπουργός, διαβεβαίωσε την ομάδα που συγκεντρώθηκε πως μοναδικός στόχος της Μόσχας είναι η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, με την ήττα των ισλαμιστών τρομοκρατών. Οι παγκόσμιοι ηγέτες, σημείωσε, θα έπρεπε να ξαναβρούν τη δέσμευσή τους στην «ανθρωπότητα». Και όλα αυτά ενώ ρωσικές βόμβες έπεφταν σε νοσοκομεία και σχολεία στην βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπίου. Με το στενό απειλητικό βλέμμα του κ. Πούτιν ξέρουμε που βρισκόμαστε. Ο απαλός συγκαλυμμένος λόγος του χαριτωμένου κ. Μεντβέντεφ είναι πραγματικά ανατριχιαστικός.

Η υπόσχεση για κατάπαυση πυρός είναι απίθανο να σταματήσει τους σκοτωμούς αμάχων στο Χαλέπι. Προκειμένου πράγματι να εφαρμοστεί μια εκεχειρία, θα πρέπει το συριακό καθεστώς και ο Ρώσος υποστηρικτής του να επιτύχουν τους εδαφικούς τους στόχους. Όσο για την απαίτηση της Δύσης για απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ, του Σύρου προέδρου, αυτό θα απαιτούσε τώρα μια στρατιωτική σύγκρουση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν προτίθεται να πάει σε πόλεμο. Το στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου επισημαίνει πως εκείνος παραμένει αμετακίνητος απέναντι στις αυξανόμενες φωνές που απαιτούν στιβαρή παρέμβαση. Η ρεπουμπλικανική δεξιά τον κατηγορεί πως παραδίδει την αμερικανική ηγεσία. Από τη φιλελεύθερη πλευρά του δικού του δημοκρατικού κόμματος, κατηγορείται πως παίζει σε πείσμα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Σίγουρα, απαντά ο κ. Ομπάμα, η Συρία βρίσκεται στην κόλαση, αλλά, ακόμη κι αν αυτό ήταν δυνατό, δεν είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών να σβήσει τις φωτιές. Το κατά πόσον αυτό αποτελεί απλά έναν αυστηρό υπολογισμό των γεγονότων στο πεδίο ή είναι μια συναισθηματική προσκόλληση στην προεκλογική υπόσχεσή του να δώσει τέλος στους πολέμους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, μόνο ο κ. Ομπάμα το γνωρίζει.

Είτε ισχύει το ένα είτε το άλλο, η Ουάσινγκτον έχει ελάχιστη επιρροή. Ο Τζον Κέρι, ο ακούραστος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν παντού και πουθενά στο Μόναχο –ακατάπαυστος στις προσπάθειές του να δημιουργήσει ένα είδος εκεχειρίας αλλά χωρίς να έχει φόβητρο ή κίνητρα για να επηρεάσει τη Μόσχα. Κατά το περασμένο έτος, η εκτίμηση στην Ουάσινγκτον ήταν πως οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία όδευαν προς ένα αδιέξοδο. Όλοι πληρώνουν αυτόν τον λάθος υπολογισμό.

Η επανάληψη λαθών του παρελθόντος –μια ζώνη «ασφαλείας» ίσως ήταν πιθανή πριν από ένα ή δύο χρόνια και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα για να στηρίξουν τη πλέον εξαφανισμένη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση- δεν πρόκειται να βγάλει κανέναν από το χάλι. Τα διακυβεύματα έχουν κλιμακωθεί. Η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί ακόμη να καταλήξει σε έκρηξη. Ο τσάρος ξανά σε πόλεμο με το σουλτάνο, είναι μια ανησυχητική σκέψη.

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν έναν απλό στόχο –να εδραιώσουν το αλεβίτικο καθεστώς στη Δαμασκό ως τη μοναδική εναλλακτική στους ισλαμιστές τρομοκράτες. Η άλλη πλευρά έχει μια πληθώρα φιλοδοξιών και προτεραιοτήτων, κάποιες σε σύγκρουση μεταξύ τους. Η Ουάσινγκτον θεωρεί βασικό της ενδιαφέρον την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Και πάλι, αν και οι ΗΠΑ βλέπουν τους Κούρδους της Συρίας ως συμμάχους στον αγώνα κατά των τρομοκρατών, ο κ. Ερντογάν τους βομβαρδίζει από φόβο ότι, με την υποστήριξη της Ρωσίας, θα εγκαθιδρύσουν ένα υποτιθέμενο κουρδικό κράτος στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Η Σαουδική Αραβία δε θα σταθεί ιδιαίτερα στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους μέχρι ο κ. Άσαντ που στηρίζεται από το Ιράν να απομακρυνθεί και οι σουνιτικές φυλές του βόρειου Ιράκ να εξασφαλίσουν μια αυτόνομη διοίκηση από τη σιιτική κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει μια συμφωνία για τα πυρηνικά. Ο σύμμαχός τους στο Ριάντ βλέπει την Τεχεράνη ως απειλή για την ύπαρξή του. Κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα ήταν μια Συρία χωρίς τον κ. Άσαντ.

Η Ευρώπη δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Συγχυσμένες από μια έξοδο των Σύρων προσφύγων, οι κυβερνήσεις της παραπονιούνται για την απουσία αμερικανικής ηγεσίας και κατηγορούν τον κ. Πούτιν πως αποσταθεροποιεί την ΕΕ. Η Μόσχα γνωρίζει καλά ότι οι άμαχοι που εκτοπίζονται από το Χαλέπι ενδεχομένως θα ακολουθήσουν τους υπόλοιπους προς τη Δύση μέσω του Αιγαίου. Ωστόσο, μη ζητάτε συνέπεια από τους Ευρωπαίους. Παρότι κατηγορούν τον κ. Πούτιν πως επιθυμεί τη διάλυση της ΕΕ, φλερτάρουν με χαλάρωση των κυρώσεων.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάντα ήταν υπερτιμημένη. Αυτό που χάνεται τώρα, εντούτοις, είναι ακόμη και η βασική αντίληψη της συλλογικής ιδιοτέλειας. Η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των προσφύγων. Τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης θέλουν οι δυτικοί γείτονές τους να τους προστατεύσουν από το ρεβανσισμό του κ. Πούτιν, ενώ απαρνιούνται οποιαδήποτε ευθύνη για τους πρόσφυγες.

Η Ιταλία τακτοποιεί παλιούς λογαριασμούς με την κ. Μέρκελ, καθυστερώντας τη χρηματοδότηση που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία για το θέμα των προσφύγων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον τζογάρει με ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ. Χαμηλόφωνα, η Γαλλία στηρίζει την ανυπόμονη έκκληση της Ιταλίας για χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, οι Ευρωπαίοι συνεργούν με τον κ. Πούτιν ως αιτία της αδυναμίας τους.

Εάν θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ανίσχυρες να δώσουν τέλος στον πόλεμο στη Συρία, η διάλυση της Ευρώπης θα έπρεπε να ανησυχεί τον κ. Ομπάμα. Η ΕΕ, θα έπρεπε να του θυμίζει η ιστορία, πάντα στεκόταν ενωμένη από την «κόλλα» της αμερικανικής εγγύησης για ασφάλεια. Μπορεί η Ευρώπη να είναι ένας εξοργιστικός σύμμαχος, αλλά η συνεργασία είναι καθοριστική για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτό ίσως είναι το μεγάλο λάθος του κ. Ομπάμα. Ο υπολογισμός του υπέρ και κατά μιας παρέμβασης στη Συρία έχει οδηγήσει σε μια περιορισμένη οπτική του εθνικού συμφέροντος. Η συλλογική υποχώρηση της ατλαντικής κοινότητας στο Μόναχο, κρύβει ένα διαφορετικό μήνυμα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια τακτοποιημένη οριοθέτηση μεταξύ των γεγονότων στη Συρία και της στρατηγικής απειλής από τον κ. Πούτιν.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η παγκόσμια ελίτ έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο της τις καταθέσεις της μεσαίας τάξης – μέσω της διαρκούς συρρίκνωσης των μετρητών, αφού προηγηθεί η κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 € (Bin Laden) και του 100δόλαρου
«Ως συνομωσία θεωρείται μία μυστική συμμαχία πολλών ατόμων, με στόχο την εφαρμογή ενός υποχθόνιου σχεδίου – το οποίο μπορεί να έχει έναν εξτρεμιστικά εγωιστικό, επιλήψιμο, καταδικαστέο και κατακριτέο σκοπό, συμπεριλαμβάνοντας την πρόκληση ζημιών σε άλλους. Είναι όμως επίσης δυνατόν να εμπεριέχει την εξάλειψη πραγματικών ή υποτιθέμενων σφαλμάτων κακής διαχείρισης και διοίκησης – οπότε η συνομωσία δεν στηρίζεται απαραίτητα σε ηθικά κατώτερα, κακόβουλα κίνητρα».
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Ο πρώτος που τοποθετήθηκε εναντίον της χρήσης των μετρητών χρημάτων ήταν ο διευθυντής της Deutsche Bank (πηγή) – της περισσότερο μοχλευμένης τράπεζας του πλανήτη, η οποία αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της Γερμανίας, της Ευρώπης και ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος (ανάλυση). Εύλογα λοιπόν υποψιάζεται κανείς πως ο σκοπός του δεν ήταν ηθικός – όπως, για παράδειγμα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος.

Αμέσως μετά ακολούθησε η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ λίγο αργότερα ο διοικητής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 € (πηγή) – ένας άνθρωπος που υπηρετεί πιστά την καγκελάριο στα σχέδια της, όσον αφορά την απομύζηση, καθώς επίσης την κατάληψη και κατοχή της Ευρώπης, με οικονομικά όπλα.

Μερικές ημέρες μετά, ο πρώην υπουργός οικονομικών των Η.Π.Α., ο κ. Larry Summers, τάχθηκε υπέρ της «δολοφονίας» του 100δόλαρου (πηγή) – ενώ όλοι γνωρίζουν πως η υπερδύναμη προωθεί με όλες τις δυνάμεις της, την ίδρυση του οικονομικού ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, όλες οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προσπαθούν να βρουν τρόπους για τον περιορισμό των μετρητών χρημάτων – αφενός μεν για να μην μπορούν να αποφύγουν οι καταθέτες τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων τους μέσω των αρνητικών επιτοκίων, αφετέρου για να μην ακολουθήσουν μαζικές τραπεζικές επιθέσεις (Bank runs), λόγω των φόβων που προκαλεί η υπερχρέωση, καθώς επίσης οι ενδεχόμενες χρεοκοπίες των μεγάλων τραπεζών (είδηση).

Με δεδομένο τώρα το ότι, από τις αρχές του 2016 οι διασώσεις τραπεζών θα διενεργούνται μέσω των ομολογιούχων, των μετόχων και των καταθετών τους, προτού κληθούν τα κράτη με τη βοήθεια των φορολογουμένων Πολιτών τους, δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμπεράνει κανείς γιατί επιδιώκεται η κατάργηση των μετρητών – με μοναδική μέχρι σήμερα αντίθετη άποψη αυτήν της Ελβετίας, η οποία διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να αποσύρει από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 1.000 φράγκων.

Ως εκ τούτου, το να αναφέρεται κανείς σε μία συνομωσία της πολιτικής ελίτ και των διεθνών τοκογλύφων, με στόχο την εφαρμογή ενός υποχθόνιου σχεδίου, δεν είναι καθόλου υπερβολικό – υπενθυμίζοντας πως ο L. Summers ήταν ο πρώτος από τους προβεβλημένους οικονομολόγους που λανσάρισε την ιδέα της κατάργησης των μετρητών. Όταν το έκανε, το 2013, συζητιόταν για πρώτη φορά η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών – κάτι που θεωρήθηκε εκείνη την εποχή εντελώς ανόητο και ανέφικτο, αφού είναι παράλογο να πληρώνουν οι καταθέτες τόκο για τις αποταμιεύσεις τους, αντί να εισπράττουν.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως λίγο πριν την κυκλοφορία του ευρώ, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η αμερικανική κυβέρνηση είχε προθυμοποιηθεί να καταργήσει το 100δόλαρο, εάν η ΕΚΤ συμφωνούσε να μην τυπώσει χαρτονομίσματα των 500 € – κάτι που τελικά δεν συνέβη, επειδή η Γερμανία τάθηκε εναντίον.

Ο αμερικανός οικονομολόγος πάντως ισχυρίζεται πως η πρόταση του έχει δήθεν σχέση με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας – ενώ από ορισμένους χαρακτηρίζεται το 500ευρω ως ο «Bin Laden» των χαρτονομισμάτων, με την έννοια πως διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητες, αφού το 1 εκ. $ ζυγίζει μόνο περί το 1,1 κιλά σε 500ευρω, ενώ 25 κιλά σε 20ευρω. Δεν ζητείται βέβαια η απόσυρση αυτών που κυκλοφορούν, αλλά η μη εκτύπωση νέων – κάτι με το οποίο συμφωνούν η ΕΚΤ, η Κομισιόν και η Γερμανία.

Ο πόλεμος εναντίον των μετρητών

Περαιτέρω, είναι φανερό πως ο πόλεμος εναντίον των χαρτονομισμάτων έχει ξεκινήσει ήδη από την περιφέρεια της Ευρωζώνης, με απώτερο στόχο τον πυρήνα της – με την Ελλάδα να διαδραματίζει ξανά το ρόλο του πειραματόζωου, μετά το κλείσιμο των τραπεζών της και την επιβολή ελέγχων στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων.

Πόσο μάλλον όταν περιορίσθηκαν στην πατρίδα μας καταναγκαστικά οι αναλήψεις μετρητών, ενώ θεσμοθετούνται συνεχώς νόμοι που απαγορεύουν ουσιαστικά τις συναλλαγές με μετρητά – εν προκειμένω με τη δικαιολογία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αφού οι Έλληνες έχουν στιγματισθεί διεθνώς ως μανιακοί φοροφυγάδες, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των μνημονίων.

Στόχος δεν είναι φυσικά μόνο η Ευρωζώνη, η Ευρώπη και οι Η.Π.Α., αλλά ολόκληρος ο πλανήτης – κρίνοντας από το γεγονός ότι, ήδη διενεργούνται στατιστικές σε πάρα πολλές χώρες, οι οποίες αφορούν την κυκλοφορία των μετρητών χρημάτων. Όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, μόνο στη Σουηδία μειώνεται η χρήση μετρητών, στην Ιαπωνία παραμένει σταθερή, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες αυξάνεται – με πρώτη την Ινδία.

Περαιτέρω, ο διοικητής της ΕΚΤ είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στο θέμα του περιορισμού ή/και της κατάργησης των μετρητών – αφού δεν αντιτίθεται καθόλου στις ενέργειες των κρατών που μειώνουν την κυκλοφορία τους, παρά το ότι κάτι τέτοιο αποτελεί κατάφωρη παράβαση του ευρωπαϊκού συμφώνου. Ακόμη χειρότερα, είναι αυτός που κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο, ενώ η ΕΚΤ έχει εκβιάσει ασύστολα χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα (άρθρο).

Ποιά είναι όμως τα κοινά σημεία του πρώην στελέχους της Goldman Sachs με τον κ. L. Summers ή με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ κ. K. Rogoff, ο οποίος από πολλά χρόνια τώρα συνηγορεί υπέρ της κατάργησης των μετρητών; Απλούστατα και οι τρεις είναι μέλη της ελιτίστικης «ομάδας των τριάντα» (ανάλυση). Της λέσχης δηλαδή που συμμετέχουν οι σημαντικότεροι κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίοι, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, συζητούν με εκπροσώπους των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών για κάθε είδους πολιτικά θέματα – λαμβάνοντας οι ίδιοι τις αποφάσεις, αφού οι πολιτικοί είναι έμμισθοι υπηρέτες της πραγματικής εξουσίας: της οικονομικής ελίτ.

Είναι επίσης μέλη της λέσχης Bilderberg, η οποία υφαίνει μεν ανάλογες συνωμοσίες, αλλά πολύ μικρότερης σπουδαιότητας – παρά το ότι θεωρείται από την κοινή γνώμη σημαντικότερη. Εκτός αυτού, είναι συνδεδεμένοι με το Harvard, σπούδασαν και οι τρεις οικονομία στο ΜΙΤ, ενώ κατείχαν σημαντικά αξιώματα σε διεθνείς χρηματοπιστωτικές οργανώσεις της Ουάσιγκτον, στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Επομένως, έχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους – αποτελώντας το κέντρο του δικτύου εναντίον των μετρητών χρημάτων, το οποίο κατευθύνεται από την ομάδα των τριάντα.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός στόχος τους είναι να πείσουν την κοινή γνώμη, η οποία σέβεται νομοτελειακά τέτοιου μεγέθους προσωπικότητες, σχετικά με την ανάγκη της κατάργησης των μετρητών – παρά το ότι η πλειοψηφία των Πολιτών γνωρίζει πλέον πολύ καλά πως τα μετρητά είναι τα μοναδικά πραγματικά χρήματα, ενώ τα ηλεκτρονικά καθόλου.

Οι μέθοδοι των τοκογλύφων

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η ενοχοποίηση των μετρητών για κάθε είδους έγκλημα που συμβαίνει στον πλανήτη – από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έως την τρομοκρατία. Η φοροδιαφυγή αναφέρεται επίσης, χωρίς όμως να γίνεται καμία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή των πολυεθνικών. Αντίθετα, υιοθετούνται όλο και περισσότεροι νόμοι που τη διευκολύνουν – όπως τεκμηρίωσαν οι δημοσιογραφικές έρευνες στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στη Γερμανία κοκ. Στα πλαίσια αυτά, ο κ. L. Summers γράφει σε ελεύθερη μετάφραση τα εξής:
"Είναι δύσκολοι καιροί για την Ευρώπη, με τη μεταναστευτική κρίση, με τις οικονομικές αδυναμίες, με τα προβλήματα ασφάλειας, καθώς επίσης με την άνοδο των δημαγωγικών κινημάτων. Υπάρχουν όρια, όσον αφορά αυτά που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα, το οποίο συνεισφέρει σε παγκόσμια βάση στην επίλυση των προβλημάτων – με ελάχιστες αρνητικές συνέπειες για το νόμιμο εμπόριο, καθώς επίσης για τους κρατικούς προϋπολογισμούς".
Ο αμερικανός λοιπόν προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους Πολίτες πως η κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων, θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό ή/και η άνοδος των δημαγωγικών κινημάτων! (δηλαδή αυτών που δεν εξυπηρετούν τα σχέδια της παγκόσμιας ελίτ, ο εχθρός νούμερο ένα της οποίας είναι αναμφίβολα ο πρόεδρος Putin).

Επικαλείται δε μελέτες ή αναφορές, οι οποίες δήθεν τεκμηριώνουν τις θέσεις του – όπως τις συνεντεύξεις του K. Rogoff, γνωστού από την παραδοχή λαθών στο πρόγραμμα που χρησιμοποίησε  (Excel) για να αποδείξει τα συμπεράσματα μίας έρευνας του (ανακαλύφθηκαν από έναν νεαρό φοιτητή!).

Εν τούτοις, ο κ. K. Rogoff είχε πει στο Νταβός (βίντεο) ότι, ο πραγματικός λόγος της ανάγκης κατάργησης των μετρητών είναι η εισαγωγή των αρνητικών επιτοκίων – μέσω των οποίων θα φορολογούνταν οι καταθέσεις χωρίς να το συνειδητοποιούν οι ανόητοι αποταμιευτές, με στόχο τη μείωση του παγκοσμίου χρέους, τη διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών κοκ.

Φυσικά οι ακροατές του εκεί δεν ήταν οι Πολίτες, αλλά η διεθνής ελίτ – η οποία έχει βάλει στο στόχο της τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων, τα οποία δεν κατάφερε να υπεξαιρέσει εξ ολοκλήρου με τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων όλων των εποχών:
με τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών (QE), με τα οποία μεταφέρθηκε τεράστιος πλούτος από τις κατώτερες και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις στο ανώτατο 1%. Επίσης στους 65 πλουσιότερους, οι οποίοι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία όσα το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (3,5 δις άνθρωποι!).

Τα πολύτιμα μέταλλα

Περαιτέρω, οφείλει ίσως να σκεφθεί κανείς πού αλλού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αποταμιεύσεις τους οι Πολίτες, για να τις προστατεύσουν από τις επιθέσεις των τοκογλύφων – καθώς επίσης από τον πληθωρισμό που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει, αφού δεν είναι δυνατόν η μαζική εκτύπωση χρημάτων εκ μέρους όλων των κεντρικών τραπεζών (άρθρο), να μην καταλήξει εκεί. Στην προκειμένη περίπτωση, η διατήρηση των χρημάτων σε μετρητά χαρτονομίσματα εκτός των τραπεζών δεν θα ωφελούσε ιδιαίτερα, αφού θα κατέρρεε η αγοραστική τους αξία – ενώ ασφαλώς το έχουν σκεφθεί οι τοκογλύφοι.

Η απάντηση είναι απλή: στα πολύτιμα μέταλλα, κυρίως στο χρυσό και στην πλατίνα, δευτερευόντως στο ασήμι, επειδή η αξία τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος τους, οπότε «αποθηκεύονται» εύκολα – ενώ ο χρυσός δεν έχει χάσει ποτέ την αξία του πληθωριστικά ή με άλλον τρόπο, στα χιλιάδες χρόνια που χρησιμοποιείται ως «ανταλλακτικό νόμισμα» (ανάλυση).

Όπως αναφέραμε όμως, η ελίτ το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα – χειραγωγώντας απίστευτα τις τιμές του χρυσού, έτσι ώστε να χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι άνθρωποι στην αξία του. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα από το ότι, όταν η τιμή του χρυσού αρχίζει να αυξάνεται, αμέσως ενεργοποιούνται μηχανισμοί που την οδηγούν σε πτώση – καθώς επίσης από το γεγονός πως, παρά το ότι η ζήτηση του χρυσού σε φυσική μορφή είναι εξαιρετικά μεγάλη τον τελευταίο καιρό, ενώ η προσφορά του σταθερή (μόλις στο 1-2%), η τιμή του δεν ακολουθεί (γράφημα, πηγή).

Ως εκ τούτου, εύλογα υποθέτει η ελίτ πως δεν θα αποφύγει τις παγίδες η πλειοψηφία των ανθρώπων, η οποία θα κληθεί τελικά να πληρώσει το βαρύ λογαριασμό της επέμβασης των κεντρικών τραπεζών στη λειτουργία του συστήματος – με έναν μη συμβατικό τρόπο, μοναδικό μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία.

Επίλογος

Αφού βαθύνει ακόμη περισσότερο ο αποπληθωρισμός, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές ασθένειες ειδικά σε εποχές υπερχρέωσης, ο οποίος οφείλεται κυρίως

(α) στην κατάρρευση των τιμών της ενέργειας – εν μέρει λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, της μειωμένης ζήτησης, της αυξημένης προσφοράς, καθώς επίσης του ενεργειακού πολέμου εναντίον της Ρωσίας,
(β) στην ανεργία, λόγω της οποίας διατηρούνται χαμηλοί οι μισθοί – οπότε οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς επίσης
(γ) στην ύφεση ισολογισμών (ανάλυση), θα ακολουθήσει ένας μάλλον μεγάλος πληθωρισμός – ο οποίος ίσως αποβεί μοιραίος για τον πλανήτη, εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν προλάβουν να «αναρροφήσουν» τις τεράστιες ποσότητες χρημάτων, με τις οποίες έχουν πλημμυρίσει το σύστημα.

Ο πληθωρισμός θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθούν και σταματήσουν όλα τα παραπάνω, αφού τότε θα τεθεί σε λειτουργία το ανοδικό σπιράλ «μισθών-τιμών» – το οποίο νομίζουν σήμερα πολλοί ότι, αποτελεί πλέον παρελθόν στην οικονομική ιστορία του πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς τη βοήθεια του πληθωρισμού είναι αδύνατη η καταπολέμηση των βουνών των χρεών που έχουν συσσωρευτεί, όσες προσπάθειες και αν γίνουν με τη βοήθεια των αρνητικών επιτοκίων κοκ. – εκτός εάν μεσολαβούσε ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Ολοκληρώνοντας, προφανώς όλα αυτά έχουν ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τους διεθνείς τοκογλύφους, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους – αφενός μεν για να συνεχίσουν να λεηλατούν τη μεσαία τάξη, αφετέρου για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την καταιγίδα των καταιγίδων που γνωρίζουν πολύ καλά ότι, κάποια στιγμή θα ξεσπάσει.

Αυτό ακριβώς ορίζεται ως «συνομωσία» εκ μέρους μας – ιδίως επειδή προκαλούνται ζημίες σε άλλους, ασφαλώς εν αγνοία τους. Στην Ευρώπη πάντως ήδη συλλέγονται υπογραφές εκ μέρους των Πολιτών, για την κατάθεση αναφοράς (Petition) εναντίον της κατάργησης των μετρητών – κάτι που ελπίζουμε να συμβεί και στην Ελλάδα, παρά το ότι πλήττεται από πολλά άλλα προβλήματα.

Black-Strip

Vassilis ViliardosΟ κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Έχει  εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 2.500 αναλύσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, με κέντρο βάρους την εθνική και διεθνή μακροοικονομία, καθώς επίσης το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή Analyst

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η περιοχή όπου ο βιβλικός πόταμος Ευφράτης διέρχεται από τα τουρκικά σύνορα στο συριακό έδαφος, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, είναι το δεύτερο καυτό σημείο σύγκρουσης μετά το Azez μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων που υποστηρίζονται από τους Ρώσους.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η περιοχή αυτή νότια της τουρκικής πόλης του Gaziantep, όπου οι Τζιχαντιστές είχαν την μεγαλύτερη βάση τους μέσα στην Τουρκία, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει κηρυχτεί εμπόλεμη ζώνη και εκεί συγκεντρώνονται τουρκικά στρατεύματα για να επέμβουν στην περίπτωση που οι Κούρδοι περάσουν δυτικά του Ευφράτη.

Στην περιοχή παρατηρείται αυτές τις μέρες μεγάλη κινητικότητα από πλευράς Κούρδων, ενώ συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν σημειωθεί κάποιες αψιμαχίες από τις δυο πλευρές των συνόρων ενώ η ένταση είναι πολύ μεγάλη.

Αλλά εκείνο που προκαλεί το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η πληροφορία που έρχεται από τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι από τις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγες μέρες μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και της Διεύθυνσης Ασφαλείας εν όψει εξελίξεων η περιοχή θα είναι απαγορευμένη για κάθε κίνηση πολιτών, ενώ θα προωθηθούν άρματα μάχης και Ειδικές Δυνάμεις προς τα σύνορα με την Συρία.

Ίδωμεν!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Ένα συγκλονιστικό άρθρο του γνωστού Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, υπενθυμίζει πως η εφιαλτική πραγματικότητα που δημιούργησε η Τουρκική κατοχή στην Κύπρο δημιουργούν ένα δριμύ, δημόσιο «κατηγορώ» στον νέο-σουλτάνο της Άγκυρας.
Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Ένα συγκλονιστικό άρθρο του γνωστού Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, ιδιοκτήτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» και αρθρογράφου στην εφημερίδα «Πολίτης», ξεσκεπάζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας τόσο απέναντι στους Τουρκοκύπριους όσο και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η αμεσότητα του λόγου, ο αφοπλιστικός παραλληλισμός με τις πολιτικές εξόντωσης των Κούρδων της Τουρκίας, η εφιαλτική πραγματικότητα που δημιούργησε η Τουρκική κατοχή στην Κύπρο δημιουργούν ένα δριμύ, δημόσιο «κατηγορώ» στον νέο-σουλτάνο της Άγκυρας. Το κείμενο του άρθρου με τίτλο «Δολοφονείς τη μειονότητα στην Τουρκία και ζητάς ισότητα στην Κύπρο…» δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Πολίτης on line» (8/1/2016) και έχει ως εξής (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας):
Κρατάς μια χώρα υπό κατοχή για 41 χρόνια. Μετά από 41 χρόνια καλείς δημοσιογράφους και κάνεις δηλώσεις λέγοντας: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαίρεση στην Κύπρο. Εγώ επιθυμώ πιο πολύ τη λύση»!  Και ο δημοσιογράφος που έχει συνηθίσει να σε κολακεύει πάρα πολύ να δημοσιεύει με τεράστια γράμματα πρωτοσέλιδα ότι: «Η Τουρκία υποστηρίζει λύση στην Κύπρο».
Τι έκανες για τη λύση μέσα σε 41 χρόνια και τώρα ξεχείλισε η αγάπη σου για λύση;  Μας φυλάκισες στο μαντρί για 29 χρόνια. Έκλεισες εμάς στη μια πλευρά και τους Ελληνοκύπριους στην άλλην. Απαγόρευσες και στους δύο να περνούμε από το ένα μισό της πατρίδας μας στο άλλο. Μετέφερες πληθυσμό στο νησί, πληθυσμό πολύ περισσότερο από τον δικό μας. Περιέφραξες με τέλι τις τέσσερις μεριές του νησιού ονομάζοντάς τις στρατιωτική περιοχή. Παρέδωσες στα φίδια το Βαρώσι το οποίο κατέκτησες. Έφτιαξες περισσότερα τζαμιά παρά νοσοκομεία, σχολεία και δρόμους. Πες, τι άλλο έκανες μέσα σε 41 χρόνια; Πυροβόλησες τον Σολωμού πάνω στον ιστό της σημαίας, έλιωσες το κεφάλι του Ισαάκ, γρονθοκόπησες τις Ελληνοκύπριες γυναίκες πάνω στον λόφο στη Λουρουτζίνα; Πρόσθεσες και εσύ τις κόκκινές σου γραμμές στην πράσινη γραμμή στο νησί. Είπες ότι, τα πήρα με αίμα και δεν τα δίνω στο τραπέζι. Εφηύρες τη «συνολική λύση». Και έθαψες σε αυτόν τον τάφο το Βαρώσι. Καυχήθηκες ότι «δεν έδωσα έστω και μια σπιθαμή εδάφους, δεν απέσυρα έστω και έναν στρατιώτη». Καταδίωξες όσους αντιτάχθηκαν σε όλα αυτά. Επιχείρησες να τους φιμώσεις. Παρακολούθησες τα τηλέφωνά τους. Τους έβαλες βόμβες. Τους πυροβόλησες. Τους έριξες στη φυλακή. Και τώρα έρχεσαι μπροστά μας και μας λες «εγώ θέλω τη λύση πιο πολύ απ’ όλους».
Ποιος είσαι εσύ; Ένα κράτος που έκανε όνομα στον κόσμο η βαρβαρότητά του. Αφού ακόμα και στους δικούς σου ανθρώπους τάισες σκατά, στους δικούς μας θα ταΐσεις φαγητό; Η ιστορία είναι μόνο ιστορία εγκλημάτων. Δεν έμεινε συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος που δεν τον φυλάκισες. Οι επιδόσεις σου στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι χειρότερες ακόμα και από τις φυλές της Αφρικής. Ακόμα σαστίζω για το πώς σου έδωσαν τον τίτλο της εγγυήτριας δύναμης στην πατρίδα μας. Μην ανησυχείς όμως. Ο Εγγλέζος δεν είναι κατώτερος από εσένα. Αλλά εκείνος κάνει τη δουλειά με λεπτότητα! Επιπλέον, δεν θεωρεί ότι οι διαμένοντες στο εξωτερικό είναι τόσο άνθρωποι όσο οι δικοί του πολίτες στη χώρα του. Εσύ ούτε αυτό δεν το έχεις. Ούτε τους δικούς σου πολίτες θεωρείς ανθρώπους.
Λες ότι «δεν πεθαίνουν οι πεσόντες, δεν μοιράζεται η πατρίδα». Οι Κούρδοι είναι αποσχιστές επειδή ζήτησαν αυτονομία. Και πρέπει να δολοφονούνται. Ούτε έγκυες γυναίκες άφησες, ούτε παιδιά. Όλους τους δολοφόνησες. Μυρίζεις αίμα και θάνατο. Από τις οθόνες στάζει αίμα, αναδύονται πτώματα. Κοίτα πόσο υπάκουος είναι και ο ειρηνόφιλος Ελληνοκύπριος αδελφός μου! Κάνει ό,τι μπορεί να σε σέβεται. Μάλιστα κάνει τούμπες μπροστά σου για να συναντηθείς, να συνομιλήσεις μαζί του. Δεν βγαίνει κανείς από αυτούς να σε ρωτήσει το εξής: «Αφού η δική σου πατρίδα δεν μοιράζεται, η δική μου γιατί μοιράζεται; Εσύ δεν δίνεις καν αυτονομία σε είκοσι εκατομμύρια Κούρδους, αλλά απαιτείς εγώ να μοιραστώ τα πάντα με εκατό χιλιάδες Τουρκοκύπριους. Βομβαρδίζεις τους Κούρδους που σκάβουν χαντάκια, ενώ στην Κύπρο χαράσσεις σύνορα και βάζεις τον στρατό σου από πάνω. Ιδρύεις κράτος. Περιμένεις από εμένα να δώσω στη μειονότητα στην Κύπρο περισσότερα δικαιώματα από αυτά που εσύ θεωρείς πως είναι πολλά για τους Κούρδους στην Τουρκία!»
Να είσαι ευχαριστημένος που δεν σου τα λένε αυτά. Και εκτίμησε αυτήν την ευγένεια!
Εσύ είσαι ουσιαστικά το χειρότερο παράδειγμα για τη λύση του προβλήματος στην Κύπρο. Διότι υποστηρίζεις την καταπίεση των μειονοτήτων. Είσαι ρατσιστής. Κοίτα, είμαστε και εμείς μειονότητα στην Κύπρο. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Εσύ είσαι αυτός που άναψε το πράσινο φως για να μην μας αναγνωριστούν ίσα δικαιώματα με την πλειονότητα. Εσύ είσαι που διατάζεις να συνθλιβούν οι μειονότητες. Εσύ είσαι που κάνεις Τούρκους με τη βία όσους δεν είναι Τούρκοι. Να είμαστε ευχαριστημένοι με το χάλι μας; Να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς επειδή οι Ελληνοκύπριοι φανατικοί δεν μας έκαναν αυτά που εσύ έκανες εκεί και δεν μας ανάγκασαν να γίνουμε Έλληνες;
Αν θες να μας κάνεις ένα καλό μετά από 41 χρόνια, σήκω και φύγε από πάνω από το κεφάλι μας! Και μην ανησυχείς. Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας… .
Σημαντική σημείωση: Προσθέστε και την δική σας φωνή στην παγκόσμια εκστρατεία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης! Υπογράψτε την έκκληση εδώ! Μετά την υπογραφή της έκκλησης (το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο 2016) κάντε κλικ στις ενδείξεις Facebook, Twitter, E–Mail ώστε να διαδώστε την έκκληση σε γνωστούς και φίλους! Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Σωτήρης Δημόπουλος

Το ότι ο πόλεμος στη Συρία επηρεάζει άμεσα και ουσιαστικά την Κύπρο και, ως εκ τούτου, τις συνομιλίες που διεξάγονται για την εξεύρεση «λύσης» του κυπριακού προβλήματος, είναι γεγονός αυταπόδεικτο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι καθόλου αυτονόητα τα συμπεράσματα που εξάγονται από την συμπερίληψη αυτής της καθοριστικής παραμέτρου στην κυπριακή εξίσωση.
Είναι προφανές ότι σε αυτό το σημείο επικρατεί σύγχυση, εν πολλοίς σκόπιμη, και στρεβλωτικές παρερμηνείες. Δηλαδή, αποσιωπούνται τα νέα αρνητικότατα δεδομένα που έχουν προκύψει και επιχειρείται είτε η μεταφορά του κυπριακού σε ένα παράλληλο φαντασιακό σύμπαν, είτε εμφανίζεται η συγκυρία ακόμη και ως ευνοϊκή για την προώθηση των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Όλ’ αυτά βεβαίως αντιβαίνουν βάναυσα σε κάθε νόμο της λογικής και, επειδή η πραγματικότητα είναι πάντοτε αμείλικτη, καταπίπτουν καθημερινώς από την εξέλιξη των δραματικών γεγονότων – όσο γράφονται αυτές οι γραμμές η ανησυχία για εκτροπή του πολέμου στο επίπεδο της ανεξέλεγκτης παγκόσμιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης έχει εκδηλωθεί τόσο από τον πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Μόσχας Κυριλλο, όσο και από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντιεφ.
Ποια είναι λοιπόν κάποια από τα «νεώτερα» στοιχεία που έχουν προκύψει, και τα οποία δημιουργούν ένα όχι απλώς αρνητικό αλλά ζοφερό πλαίσιο στην όποια επίλυση επιχειρείται στην παρούσα φάση;

α. Ο πόλεμος στη Συρία –αν και είχαμε το προανάκρουσμα στην Ουκρανία- αποκάλυψε ότι ο κόσμος έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα ανταγωνιστική φάση –πολλοί την ονομάζουν «νέο ψυχρό πόλεμο». Η περίοδος της μονοπολικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, η οποία τροφοδοτούσε και την υπεραισιοδοξία για την βέβαιη επικράτηση της παγκοσμιοποίησης έχει ήδη παρέλθει. Η αμφισβήτηση εκ μέρους της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων περιφερειακών δυνάμεων της αμερικανικής παντοκρατορίας πολλαπλασιάζει τις εστίες έντασης στον πλανήτη. Ταυτόχρονα, κανείς δεν υποστηρίζει, με τον τρόπο που γινόταν για περίπου δύο δεκαετίες, ότι ο κόσμος μας για τα επόμενα χρόνια θα επιλύει τις διαφορές του με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη και όραμα το «παγκόσμιο χωριό». Να θυμηθούμε ότι το μοτίβο αυτό ίσχυε ακόμη όταν προωθείτο το «σχέδιο Ανάν», και οι αντίπαλοί του εμφανίζονταν τότε και ως πολεμοχαρείς. Σήμερα, ωστόσο, η αξία της ισχύος αποδεικνύει και πάλι τη διαχρονικότητά της, έτσι που η εμμονή στην αβάσιμη αισιοδοξία της προ των πυλών «αδελφοσύνης των λαών» καταντά ασυγχώρητη αφέλεια.

β. Η Τουρκία με την εν γένει στάση της στο συριακό μέτωπο επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι είναι δύναμη αναθεωρητική και επεκτατική. Το σχέδιο του Ερντογάν –που, να το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά, το υποστηρίζει μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών- βλέπει τις χώρες που ανήκαν κάποτε στην οθωμανική αυτοκρατορία ως επαρχίες που έχουν αποσκιρτήσει μόνον προσωρινά. Οπότε για τους ιθύνοντες της Άγκυρας, κάποια στιγμή, με τη βία ή τη «πειθώ», η τάξη θα αποκατασταθεί... Στη Συρία η Άγκυρα δεν δίστασε να παίξει με τους πιο ακραίους Ισλαμιστές, να τους εκπαιδεύσει, να τους εξοπλίσει, να τους εφοδιάζει και να κάνει μαζί τους λαθρεμπόριο πετρελαίου και αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας. Οι Τούρκοι δεν δίστασαν ακόμη, όταν η ρωσική επέμβαση άλλαξε το ρου του πολέμου, να καταρρίψουν ρωσικό αεροπλάνο, ενώ τώρα βομβαρδίζουν ανηλεώς τους Κούρδους της Ροτζάβα, γράφοντας στα «παλιά τους υποδήματα» τις υποδείξεις του ΟΗΕ, ακόμη και αυτές τις φωνές αυτοσυγκράτησης από τις ΗΠΑ. Και την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός εξοντώνει με μαζικές επιχειρήσεις και αποκλεισμούς πόλεων τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο νεο-σουλτάνος δεν λησμονεί, ακόμη και αυτές τις κρίσιμες ώρες, και τις βλέψεις του προς την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί ενσυνείδητα και «ασυνείδητα» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που έρχονται χωρίς βίζα με ελάχιστα ευρώ από τη βόρεια Αφρική, για να «γκριζάρει» το Αιγαίο και να εκβιάσει την Ευρώπη. Και τα καταφέρνει περίφημα, όπως έδειξε η πρόσφατη συμφωνία για τις νατοϊκές περιπολίες.
Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας εχέφρων άνθρωπος να πιστεύει ότι αυτή η Τουρκία με αυτόν τον πρόεδρο θα επιτρέψει να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο που δεν θα εντάσσεται στον νεο-οθωμανικό σχεδιασμό;

γ. Ο συριακός εμφύλιος και ο αντίκτυπος που έχουν οι πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές, που θυμίζουν τις μεγάλες μεταναστεύσεις των λαών την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, έχουν ανατρέψει εντελώς τις ισορροπίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς, ήδη η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η αντιπαράθεση βορρά-νότου, οι φυγόκεντρες δυνάμεις από χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η άνοδος των λαϊκιστικών ή και ακροδεξιών δυνάμεων, έχουν καταφέρει ισχυρότατα πλήγματα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το μεταναστευτικό, ωστόσο, ήταν αυτό που όξυνε τις υποβόσκουσες αντιθέσεις σε βαθμό που το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν το ενστερνίζονται ούτε στις Βρυξέλλες.
Ουδείς, επομένως, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα είναι ο ασφαλής χώρος που θα ευδοκιμήσει η όποια συμφωνία για το κυπριακό. Πολλώ δε μάλλον, που το προσφυγικό έχει τρομοκρατήσει τόσο την κα Μέρκελ, καθώς βλέπει τα δημοσκοπικά της ποσοστά να καταρρέουν, που προσέτρεξε δύο φορές σε ελάχιστες μέρες στον κ. Ερντογάν, προσφέροντας «γη και ύδωρ» –και τα δύο της Ελλάδας βεβαίως- για να τον πείσει να συγκρατήσει τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων. Επιπλέον, η απελπισμένη καγκελάριος παραχώρησε και άλλα «δώρα» στον αλαζονικό Τούρκο πρόεδρο, όπως την αμέριστη συμπαράσταση του Βερολίνου στην εξόντωση των Κούρδων, στην δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» στη συριακή μεθόριο, αλλά και στις κατηγορίες για πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης από τη Ρωσία στη Συρία. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η «Ευρώπη» μάλλον «αβάντα» στις τουρκικές απαιτήσεις πρόκειται να κάνει παρά να σταθεί στο πλευρό της ελληνοκυπριακής πλευράς, στο όνομα των πάλαι ποτέ ευρωπαϊκών αξιών.

δ. Οι ΗΠΑ, στριμωγμένες από την αντεπίθεση της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, μια ζώνη σχεδόν απόλυτης επιρροής τους έως πρόσφατα, αναζητούν να βρουν τρόπους ανταπάντησης. Σ’ αυτή τη φάση, είναι αναγκασμένες να μην συναινούν στην πολιτική της ωμής βίας που ασκεί η Τουρκία προς τους Κούρδους της Συρίας –καθώς είναι η πιο αξιόπιστη συμμαχική δύναμη που διαθέτουν στο έδαφος και, κυρίως, γιατί αν τους εγκαταλείψουν οι Κούρδοι θα προσχωρήσουν ολοκληρωτικά στο ρωσικό μπλοκ. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει απόλυτη ανάγκη την Τουρκία. Ο όγκος της για πάνω από τρεις αιώνες αναχαιτίζει την κάθοδο των Ρώσων στις θερμές θάλασσες. Το ίδιο επιθυμούν και σήμερα οι Αμερικανοί από την Άγκυρα. Και για το λόγο αυτό είναι διατεθειμένοι να της προσφέρουν ανταλλάγματα αλλού. Ιδίως το τρίγωνο Ισραήλ-Κύπρος-Τουρκία είναι ιδανικό όχι μόνον για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών αλλά γιατί δι’ αυτού του τρόπου θα περικυκλώσουν ασφυκτικά τη ρωσική ναυτική παρουσία, η οποία, με την ολοκλήρωση της νίκης του Άσαντ, θα είναι μόνιμη στις συριακές μεσογειακές ακτές. Δεν χρειάζεται να προφητεύσουμε ποιος θα είναι ο αδύναμος κρίκος, έως σημείου ανυποληψίας, στο σχεδιαζόμενο σύμπλεγμα: η ελληνοκυπριακή πλευρά, που θα αποτελεί ένα αδύναμο τμήμα της νέας κρατικής οντότητας...

ε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ρωσική παρουσία είναι εντελώς ανεπιθύμητη σε κυπριακό έδαφος τόσο από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς όσο και από τους Τούρκους. Ας μην υπάρχουν, λοιπόν, αυταπάτες ότι, σε αυτό το κρατικό μόρφωμα που θα προκύψει από την όποια λύση, θα βρεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα θέσουν ένα τέλος στις «ρωσικές περιπέτειες» των ελληνοκυπρίων.

Ίσως κάποιοι σκέπτονται ότι θα μπορούν ακόμη και μετά από μια συμφωνία, να συνεχίσουν να είναι «υπηρέτες δύο ή περισσοτέρων αφεντάδων» – αποκομίζοντας και τα ανάλογα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Πλανώνται, όμως, πλάνην οικτράν. Η δυνατότητα μιας, έστω και σχετικά, ανεξάρτητης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής είναι προνόμιο σε όποιον διαθέτει κάποια κυριαρχία. Όποιος όμως την παραδώσει, με όποιο αντίτιμο, εφεξής απλώς υπακούει στα κελεύσματα των άλλων...

Πηγή Σωτήρης Δημόπουλος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου