Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Νοε 2015

Μια σκοτεινή υπόθεση, πέντε καταλυτικά ερωτήματα και δυο τουλάχιστον ένοχοι που πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά...

Του Κ. Κυριακόπουλου

Προχθές είχαμε ζητήσει - είχαμε απαιτήσει - να καταθέσει άμεσα, έστω και αν ήταν απαραίτητο να συλληφθεί ο Γιάννης Πανούσης, και αν διαπιστωθεί πως είναι ψυχοπαθής να οδηγηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη στο τρελάδικο...

Αν όμως οι ισχυρισμοί του είναι αληθινοί, τότε σήμερα κιόλας ο λαός θα πρέπει να κατεβεί στους δρόμους. Να αποκαθηλώσει τη "συμμορία των συνωμοτών" και να περιφρουρήσει την πατρίδα του και τη Δημοκρατία. Αυτά λέγαμε μόλις πριν από δυο ημέρες...

Σήμερα ο Γιάννης Πανούσης κατέθεσε και σύμφωνα με πληροφορίες αποκαλύψεις - φωτιά περιέχουν τα όσα κατέθεσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αν μάλιστα ισχύουν όλα αυτά τίθεται μεγάλο θέμα για την ίδια την κυβέρνηση αφού όπως φαίνεται στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όχι μόνο παρτίδες με τρομοκράτες αλλά προσπαθούν να κάνουν και "εξυπηρετήσεις".

Την ίδια στιγμή το παντελώς αμήχανο Μέγαρο Μαξίμου, καταβάλει προσπάθειες για να απαξιώσει έναν άνθρωπο που ήταν στο παρελθόν κεντρική της επιλογή. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Γιάννης Πανούσης είχε από την περασμένη άνοιξη ενημερώσει τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος με τη σειρά του, πράττοντας το αυτονόητο, έκρινε την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και ότι θα πρέπει να ενημερωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όλα τα παραπάνω, συνθέτουν αντικειμενικά μια πολύ σκοτεινή υπόθεση. και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι καταλυτικά...

Πρώτον: Ο ευφυέστατος, λαλίστατος και φυσικά εξόχως νομομαθής κ. Πανούσης, ποιό πλήρωμα του χρόνου περίμενε, με την προτροπή ή έστω την ανοχή ποίου ή ποίων δεν προσέφυγε άμεσα στη δικαιοσύνη και αρκέστηκε στην ενημέρωση του διοικητή της ΕΥΠ και μέσω αυτού, του ιδίου του πρωθυπουργού της χώρας;

Δεύτερον: Πως διαχειρίστηκλε την πληροφορία ο Γιάννης Ρουμπάτης; Γιατί ο ίδιος δεν ενημέρωσε αρμοδίως την εισαγγελία; Τι και πότε το συζήτησε με τον πρωθυπουργό της χώρας;  Και γιατί μετά την όποια μεταξύ τους συζήτηση φασκελοκουκούλωσαν το ζήτημα;

Τρίτον: Με ποιό δικαίωμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενήμερος πλέον για την εν λόγω καταγγελία, δεν έσπευσε ο ίδιος να ενημερώσει τη δικαιοσύνη υποχρεώνοντας τον ίδιο του τον υπουργό να πράξει τα δέοντα;

Τέταρτον: Ενημερώθηκε τελικά ή όχι ο αρμόδιος εισαγγελέας και αν ναι, τότε με εντολή ποίου η υπόθεση κουκουλώθηκε για να βγει σήμερα στην επιφάνεια, με ότι άλλο μπορεί αυτό να συνεπάγεται;

Πέμπτον: Οι καταγγελίες και τα στοιχεία που προσεκόμισε σήμερα ο κ. Πανούσης είναι πειστικά και βάσιμα ή μήπως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν επιδειξία μυθομανή που στην προκείμενη περίπτωση ή εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ψυχιάτρου, ή λειτουργεί ως λαγός εν όψει σοβαρότατων πολιτικών εξελίξεων και όχι μόνο;

Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σκοτεινή υπόθεση, και οι ένοχοι γι αυτή την επικίνδυνη διαχείριση, είναι τουλάχιστον δύο.

Πηγή "Ελληνικό Φόρουμ"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Σε “αναδιοργάνωση αστραπή” προσανατολίζεται το ΓΕΣ, αναφέρουν πληροφορίες. Ο σχετικός σχεδιασμός θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Υποθέτουμε ότι η ταχύτητα των αποφάσεων έχει να κάνει με το απαραίτητο “συμμάζεμα” του στρατεύματος για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των περικοπών, για τις οποίες δημοσίως παραπονέθηκε ο Α/ΓΕΣ Βασίλης Τελλίδης.

Μέχρι εδώ δεν υπάρχει τίποτα το αρνητικό. Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχει έντονη φημολογία ότι ανάμεσα στους τομείς που θα γίνουν νέες περικοπές και “συμμάζεμα” είναι κι αυτός των πληροφοριών! Αν οι πληροφορίες αποδειχτούν σωστές τότε ναι μιλάμε για έγκλημα!

Δεν γνωρίζουμε αν πράγματι υπάρχουν εντός των Γενικών Επιτελείων αξιωματικοί οι οποίοι πιστεύουν ότι ο τομέας των πληροφοριών δεν έχει και τόση σημασία. Αδυνατούμε να το πιστέψουμε! Και πάντως οι Ένοπλες Δυνάμεις όλου του υπόλοιπου πλανήτη, είναι σίγουρο πως έχουν διαφορετική άποψη. Εδώ και πολλά χρόνια. Κατά τα οποία εμείς εδώ στην Ελλάδα κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να καταστρέψουμε τα δίκτυα πληροφόρησής μας.
Κάποιες προσπάθειες ξεκινούσαν κατά διαστήματα για να “ξαναχτιστούν”, οι οποίες σταματούσαν με την αλλαγή Αρχηγού. Υπήρξαν χρονικά διαστήματα που ο τομέας των πληροφοριών μας “πονούσε” πολύ.
Δεν είναι της ώρας να πούμε και να γράψουμε τι έλεγε στρατηγός ασχολούμενος σήμερα με την πολιτική, για τον τρόπο με τον οποίο αντλούσαμε πληροφορίες από περιοχές που είχαμε λόγους να παρακολουθούμε.

Επειδή έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και κάτι πάει να δημιουργηθεί και να δουλέψει, ελπίζουμε οι πληροφορίες μας που θέλουν το ΓΕΣ έτοιμο να δεχτεί “συμμάζεμα” στον τομέα πληροφοριών να είναι απλά λανθασμένες. Πιστεύουμε ότι δεν είναι. Η επόμενη ευχή είναι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου να επικρατήσουν οι φωνές της κοινής λογικής και να σταματήσουν οι “εξυπνακισμοί”.

Αν κάποιος τομέας πρέπει άμεσα να ενισχυθεί αυτός είναι οι πληροφορίες.
Αν έχουμε φθάσει στο σημείο να πρέπει να εξηγήσουμε και το γιατί, τότε φαίνεται ότι πράγματι έχουμε τεράστιο πρόβλημα.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Μπορεί ο κ. Πανούσης αρχικά να φωτογράφισε σχέσεις στελεχών και μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με εγκληματίες του ποινικού δικαίου και με τρομοκρατικές ομάδες, και στη συνέχεια, «ακούγοντας» την προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τα στοιχεία στην Δικαιοσύνη, όμως η εξέλιξη έρχεται να δυναμιτίσει (κυριολεκτικά) το πολιτικό περιβάλλον και την πιθανότητα διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την εγχώρια τρομοκρατία…
Και αυτή η νέα εξέλιξη υπήρξε εξαιτίας της δημοσίευσης μίας επιστολή των Φίλων και Αλληλέγγυων της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, μέσω της οποίας γίνεται νέα σφοδρή επίθεση κατά του καθηγητή, κ. Πανούση, η οποία κατηγοριοποιείται ως επιστολή – τοποθέτηση εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος και μέσω της οποίας καταλογίζονται στον κ. Πανούση κατηγορίες σχετικές με φιλοδοξίες του να γίνει… πρωθυπουργός!

Η επιστολή κατά Πανούση

«Δεν γίνεται κανένας γελοίος με τις ιδιότητες που έχει, αλλά με τις ιδιότητες που προσποιείται ότι έχει…»
(Λα Ροσφουκώ)
Ο καθηγητής, πρώην υπουργός και νυν συγγραφέας φτηνών αστυνομικών βιβλίων τσέπης, Γ. Πανούσης ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά αυτοπαρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες ενός πολιτικού θρίλερ που ο ίδιος έχει συγγράψει, ως το θύμα μια «μυστικής συνωμοσίας πολιτικών, τρομοκρατών κι άλλων σκοτεινών δυνάμεων».
Η αρχή του ψέματος του Πανούση χτίζεται πάνω σε ένα αληθινό γεγονός. Πρόκειται για την πολλοστή έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες στα κελιά των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς στο υπόγειο των φυλακών Κορυδαλλού.
Είναι γνωστή η εμμονή και η εκδικητικότητα των κύκλων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και τον φιλικό τους κύκλο, καθώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικές επιχειρήσεις-έρευνες με την συνοδεία των ΕΚΑΜ στα κελιά τους.
Οι ίδιοι κύκλοι που καθοδηγούσαν τον Πανούση για να στοχοποιεί συγκεκριμένους κρατούμενους, ήταν αυτοί που γνώριζαν την ματαιοδοξία του και φρόντιζαν να του την τροφοδοτούν.
Είναι οι ίδιοι σπόνσορες-συμβουλάτορες που τον πριμοδοτούσαν να ασκεί «εσωτερική αντιπολίτευση» και να εμφανίζεται ως ο παράγοντας συστημικής σταθεροποίησης σε καταστάσεις πολιτικής έντασης (π.χ. κατάληψη πρυτανείας).
Η φιλοδοξία του Πανούση ήταν μία και αυτή τον έθρεφε… Ο κύκλος του και οι παρασκηνιακοί συμβουλάτορές του, του είχαν εγγυηθεί ότι ο Σύριζα σύντομα θα κατέρρεε και θα προέκυπτε οικουμενική κυβέρνηση συναίνεσης.
Τον είχαν πείσει ότι το πρώην «προοδευτικό» προφίλ του σε συνδυασμό με την εσωτερική αντιπολίτευση που ασκεί στο Σύριζα, θα τον καθιστούσαν πλέον το μοναδικό πρόσωπο κοινής αποδοχής για το αξίωμα… του πρωθυπουργού…
Το σενάριο αυτό κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά στέκια (και όχι μόνο) γι’ αυτό ο Πανούσης ήταν όχι μόνο το «αγαπημένο παιδί» των καναλιών, αλλά αναγνωριζόταν και ως ο σοβαρός συνομιλητής από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν αυτό δεν είναι αλήθεια, ας το διαψεύσει ο Πανούσης που τόσο κόπτεται για την αποκατάσταση της αλήθειας και αντιτίθεται στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.
Η ματαίωση των φιλοδοξιών του με την επανεκλογή του Σύριζα και την αναμενόμενη απομάκρυνσή του από το υπουργείο αποδείχτηκε ότι του στοίχισε τόσο σε εγωισμό, όσο και σε σοβαρότητα…
Τώρα στο περιθώριο της δημοσιότητας που τόσο αγαπάει, παίζει το τελευταίο του επικοινωνιακό χαρτί. Μιλάει για αποκαλύψεις συνωμοσιών και διασυνδέσεις «τρομοκρατών» και πολιτικών που θέλουν να τον εξοντώσουν. Κανονικά δεν θα ασχολούμασταν με τα συντρίμμια της ματαιοδοξίας ενός καθηγητή εγκληματολογίας που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός, όμως δεν ανεχόμαστε να λερώνεται το όνομα των φυλακισμένων πολιτικών κρατουμένων, στα βρώμικα παιχνίδια της εξουσίας.
Οι φυλακισμένοι της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, βρίσκονται στη φυλακή, γιατί αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανατροπή του σάπιου καθεστώτος που γεννάει και εκτρέφει «φαινόμενα Πανούση»…
Αφήστε τους πολιτικούς κρατούμενους έξω από τις βρωμιές σας και τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε…
Φίλοι και αλληλέγγυοι της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς
Υ.Γ.1 Η αμηχανία του Πανούση μπροστά στην αλήθεια, τον οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναρωτιέται δημόσια, πως είναι δυνατόν τα μέλη της Σ.Π.Φ. να βγάζουν κείμενα μέσα από τις φυλακές. Μάλλον νοσταλγεί εποχές που η λογοκρισία ήταν καθεστώς…
Υ.Γ.2 Επίσης ο Πανούσης εγκαινιάζοντας το νέο επάγγελμά του ως συγγραφέας κακογραμμένων νουάρ μυθιστορημάτων, ισχυρίζεται ότι κατέχει στοιχεία και συνομιλίες για να κάνει πιο πειστικό το ψέμα του.
Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το βιβλίο του και προφανώς τα αποκυήματα φαντασίας που θέλει να παρουσιάσει ως στοιχεία και συνομιλίες, είναι το κατάλληλο διαφημιστικό τρυκ για την προώθηση των πωλήσεών του.
Όμως δε θα ανεχτούμε αυτά τα ψέματα να γίνουν το αστυνομικοδικαστικό άλλοθι για μια νέα κατασταλτική μεθόδευση εναντίον των πολιτικών κρατουμένων.
Οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους.

Είναι προφανές πως οι συντάκτες της επιστολής αν δεν είναι πανικόβλητοι (για ποιόν λόγο άραγε;) τότε δεν έχουν κατανοήσει ότι η χρονική στιγμή που επέλεξαν για τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης επιστολής λειτουργεί αντίθετα από όσα -πιθανόν- οι ίδιοι επιδιώκουν...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΣύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν μέσω Twitter ανεξάρτητες ειδησεογραφικές πηγές και Κούρδοι πολίτες στο hashtag #KurdsUnderAttack, το τουρκικό κράτος έχει εξαπολύσει ευρεία πολεμική επιχείριση ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι φωτογραφίες που αναρτούνται δείχνουν τουρκικά τανκ, όχι τεθωρακισμένα της Αστυνομίας, κανονικά τανκ του στρατού, να έχουν βγει στους δρόμους των κουρδικών πόλεων του βόρειου τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι γράφουν μέσω Twitter ότι δέχονται επίθεση στις πόλεις Σιλβάν, Ντιγιάρμπακιρ, Σουρ κ.α. Φωνάζουν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας σφαγιάζει πολίτες. Άλλοι κατηγορούν τη Δύση ότι τα Μέσα της δεν γράφουν τίποτα για τα εγκλήματα του τουρκικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι στις κουρδικές πόλεις που επιχειρεί ο τουρκικός στρατός, συνήθως κόβεται το ρεύμα, το τηλέφωνο και το διαδίκτυο για να μην μπορούν οι κάτοικοι να επικοινωνήσουν εύκολα με τον υπόλοιπο κόσμο.

Δείτε τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί:Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΟι Βρυξέλλες πιέζουν
για συνεργασία Αθήνας - Άγκυρας στο Προσφυγικό

Γράφει ο Αθανασόπουλος Άγγελος

Η δεδηλωμένη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί το ταχύτερο δυνατόν στην Τουρκία για συνομιλίες επί του Προσφυγικού εδράζεται στην άποψη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων αποκλειστικά στην ΕΕ και σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στους συμβούλους του κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί τόσο εντός ευρωπαϊκού πλαισίου όσο και μόνη της ώστε να θέσει αυτόνομα ορισμένα ζητήματα. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε να θέτουν μόνο οι άλλοι την ατζέντα τους» είναι η φράση που χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρονική στιγμή που επιλέγεται για μια τέτοια επίσκεψη - λίγες ημέρες μετά τις τουρκικές εκλογές που επιβεβαίωσαν την παντοδυναμία Ερντογάν. Μία άποψη που ακούγεται έντονα είναι ότι ίσως ο Πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να βιαστεί να μεταβεί στη γειτονική χώρα σε μια στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να θέσει τους όρους τους από θέση προφανούς ισχύος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, η ελληνική πλευρά ίσως έπρεπε να περιμένει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Τουρκία (δεν προβλέπεται πριν από τις 18 Νοεμβρίου) και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτήν (περί τις 28 Νοεμβρίου). Επειδή δε στη διπλωματία όλα έχουν τη σημασία τους, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η μετάβαση Τσίπρα στην Τουρκία πρέπει να έχει τη μορφή επίσκεψης εργασίας, να είναι χρονικά σύντομη και θεματικά πολύ στοχευμένη.

Σε επικοινωνιακό πάντως επίπεδο οι επιφυλάξεις αυτές ενισχύονται από τις νέες δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί μιας κοινής ακτοφυλακής Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και την υποβάθμιση εκ μέρους του των ελληνοτουρκικών διαφορών μπροστά στο ανθρώπινο δράμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει αναγάγει τη διαχείριση του Προσφυγικού σε μείζον ζήτημα της θητείας του. Αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα των προτάσεων που διαμορφώνονται στο γραφείο Γιούνκερ για ενίσχυση του Frontex και δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Ανθρωποι που βρίσκονται όμως σε θέση να γνωρίζουν τα διαμειβόμενα στο παρασκήνιο τόνιζαν ότι η κίνηση Τσίπρα έχει συζητηθεί τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με άλλους κορυφαίους παράγοντες - Ευρωπαίους και μη. Επιπλέον οι ίδιες πηγές εμφανίζονται αρκετά ανοιχτές τόσο σε περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία όσο και σε μια πιο «εποικοδομητική» θεώρηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Να μπει η Αγκυρα στο «παιχνίδι»

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσει στην Τουρκία «ζητήματα που αφορούν την ουσιαστικότερη συνεργασία Τουρκίας και ΕΕ στο Προσφυγικό» και μάλιστα «εκ μέρους της ΕΕ». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν. Αναφέρθηκε δε στο ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου - συνοδευόμενος, όπως φαίνεται, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Η Αθήνα εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει ένας διπλωματικός δίαυλος επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες, από τη στιγμή που ήδη άλλα κράτη, όπως η Γερμανία, έχουν δημιουργήσει κοινές ομάδες εργασίας με την Τουρκία στο Προσφυγικό. Το ζήτημα αυτό θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες και η κυβέρνηση θα βασιστεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης ΕΕ - Τουρκίας. Η συνεργασία μεταξύ Λιμενικού και τουρκικής Ακτοφυλακής, η καταπολέμηση των παρανόμων δικτύων και η συνεργασία Frontex - Τουρκίας συνιστούν βασικά κεφάλαια προς συζήτηση.

Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έχουν πολλάκις αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας «hotspots» στο τουρκικό έδαφος. Η Αθήνα θα ήθελε να προχωρήσει η διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες. Τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Αγκυρα παραμένουν αδιευκρίνιστα και σίγουρα δεν θα είναι ευκαταφρόνητα. Οσο για το ζήτημα των περιπολιών, η Αθήνα δημοσίως έχει ξεκαθαρίσει ότι «κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες» σε ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορούν να υπάρξουν διότι το πρόβλημα εκκινεί από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και εντός αυτών πρέπει να αντιμετωπιστεί λόγω της δράσης των δικτύων λαθροδιακινητών.

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να «βάλει στο παιχνίδι» την Τουρκία και μάλιστα δεν είναι αντίθετη στη συμμετοχή της Τουρκίας σε συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Οι ενταξιακές διαδικασίες

Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε φυσικά το ζήτημα τι θα συμβεί με την Κύπρο. Από την Αθήνα εκπορεύεται εσχάτως η ιδέα ότι, εφόσον η Αγκυρα έλθει σε μια τέτοια Σύνοδο, τότε άμεσα ή έμμεσα θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία - αν και το παρελθόν δεν είναι ασφαλής οδηγός για τέτοιες προβλέψεις. Η ελληνική πλευρά δεν θα έβλεπε επίσης με κακό μάτι ούτε το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων όπως το 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα) και το 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια), τα οποία παραμένουν παγωμένα λόγω άρνησης της Λευκωσίας. Η αποσύνδεση του ανοίγματος των κεφαλαίων αυτών από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς τα κεφάλαια 23 και 24 σχετίζονται επίσης με ζήτηματα όπως η ελευθερία του Τύπου που παραβιάζεται βάναυσα από τις τουρκικές αρχές.

Η Αθήνα βλέπει θετικά την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης της χορήγησης θεωρήσεων σε τούρκους πολίτες, μεταξύ άλλων για οικονομικούς λόγους. Κάτι τέτοιο θα ευνοούσε την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος τούρκων πολιτών προς την Ελλάδα. Η απελευθέρωση των θεωρήσεων συνδέεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας. Ωστόσο, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις να δοθεί το «πράσινο φως» για θεωρήσεις σε τούρκους πολίτες.
 
Τι θα μπεί στο τραπέζι
Οι συζητήσεις, τα διμερή θέματα και οι κίνδυνοι
Με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη γείτονα ακόμη νωπό και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θριαμβευτή, παρά τις αντενδείξεις, το έργο του κ. Τσίπρα καθίσταται ριψοκίνδυνο. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι τούρκοι συνομιλητές του θα ανοίξουν μια βεντάλια θεμάτων, πολλά εκ των οποίων ακουμπούν ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. Αναμφίβολα, πρώτο στη λίστα θα είναι το Κυπριακό, αλλά δύσκολα θα είναι το μόνο θέμα που θα τεθεί από τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει, όπως φαίνεται, να μην εμπλακεί επί της ουσίας σε πτυχές του Κυπριακού αλλά να επικεντρωθεί σε μια γενικότερη συζήτηση επί κατευθυντηρίων αρχών. Ωστόσο, με τον Νίκο Κοτζιά να θέτει συνεχώς το ζήτημα των εγγυήσεων, η Αγκυρα δύσκολα θα δεχθεί να μην ανοίξει η συζήτηση για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την ίδια.

Η Αγκυρα δεν αναιρεί όμως την πάγια στρατηγική της σε όλα τα θέματα, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, δεσμεύοντας για έναν μήνα (15 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου) περιοχή για ασκήσεις καταμεσής του Αιγαίου (κοντά στο Πεδίο Βολής Ανδρου). Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι είναι αναγκαίο να επισημανθεί στην τουρκική πλευρά ότι το Προσφυγικό δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις. Αλλωστε, η Αγκυρα έχει αυτή την περίοδο πολλά μέτωπα ανοιχτά, με πρώτο το Συριακό, και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με την Ελλάδα δεν θα συνέφερε κανέναν.  

ΣΚΑΚΙ
Μια άποψη που ακούγεται έντονα είναι ότι ίσως ο Πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να βιαστεί να μεταβεί στη γειτονική χώρα σε μια στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να θέσει τους όρους του από θέση προφανούς ισχύος.

Ανθρωποι που βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τα διαμειβόμενα στο παρασκήνιο τόνιζαν ότι η κίνηση Τσίπρα έχει συζητηθεί τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με άλλους κορυφαίους παράγοντες, Ευρωπαίους και μη.

Η ελληνική πλευρά δεν θα έβλεπε με κακό μάτι το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων όπως το 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα) και το 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια), τα οποία παραμένουν παγωμένα λόγω άρνησης της Λευκωσίας.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου«Χάρη στην προσφυγική κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει και πάλι το πάνω χέρι», εκτιμά σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το οποίο αναφέρεται στις συζητήσεις για την καταβολή της νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι το ελληνικό δράμα με την κρίση χρέους συνεχίζεται, καθώς εδώ και εβδομάδες η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της προσπαθούν να συμφωνήσουν πότε θα καταβληθεί η νέα δόση βοήθειας.

Το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της συμφώνησαν με την Αθήνα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ. Όμως η καταβολή των δόσεων εξαρτάται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τώρα συζητείται αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους απαραίτητους όρους για την καταβολή 2 δισ. ευρώ. Αυτό έχει αρχίσει να ξυπνά αναμνήσεις από τα παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης στο παρελθόν, επισημαίνει η Welt.

Όμως αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν να ανησυχούν, προσθέτει. «Σημειώνουμε προόδους καθημερινά», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ακόμη και οι επικριτές της παραδέχονται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εφάρμοσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, απ’ όσες είχαν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να καταλήξουν κατά τη σημερινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες σε μια συμφωνία. Όπως όμως αναφέρουν διπλωματικές πηγές αν και έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση σήμερα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση, τονίζει η Welt. Χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας δεν μπορεί να λυθεί η προσφυγική κρίση.

Ο Τσίπρας έχει αναχθεί σε πρόσωπο-κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.
Παρόλο όμως που η Αθήνα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την προσφυγική κρίση, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δεχθούν καμία απόκλιση από τα συμπεφωνημένα.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται κατηγορηματικά τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζουν ότι η καταβολή των δόσεων και οι προσπάθειες να τερματιστεί η προσφυγική κρίση είναι δύο ανεξάρτητα θέματα.

Τώρα, καταλήγει η Welt, μια θετική έκβαση θα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να αποτιμήσουν θετικά την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και οι Έλληνες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράφει ο "Ευρυτάνας Ιχνηλάτης"

Η καρδιά του απελευθερωτικού αγώνα χτυπά δυνατά στα στήθη της ανταρτομάνας Ευρυτανίας. Εδώ στα ψηλά βουνίσια λημέρια αντιλαλεί το ελασίτικο ντουφέκι κι αχολογούν οι οπλές από τα άλογα του Άρη και των συντρόφων του, ενώ η λαϊκή αλληλεγγύη σκορπάει τη ζεστασιά της στα φτωχά ορεινά χωριά μας.

Εδώ σε τούτα τα απροσκύνητα βουνά της Ευρυτανίας πρωτοξεκίνησε ο αγώνας, εδώ δόθηκαν οι πρώτες νικηφόρες μάχες κατά των φασιστών τυράννων, εδώ εδρεύουν και τα ηγετικά κλιμάκια του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ και των οργανώσεων της λεβέντικης Αντίστασης του λαού μας! Οι Ιταλοί φασίστες του Μουσολίνι έχουν ήδη αποχωρήσει από την Ευρυτανία -από τα τέλη του Απρίλη 1943- αφού με την ισχυροποίηση του ένοπλου κινήματος σε ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Ευρυτανίας, δεν τολμούν πλέον να ξεμυτίσουν έξω από την πόλη του Καρπενησίου και έτσι αναγκάζονται να αποσυρθούν για περισσότερη ασφάλεια στη Λαμία. Από τις 8 Σεπτεμβρίου οι Ιταλοί “τα σπάνε” στον άξονα με τους Γερμανούς και παραδίδονται στον ΕΛΑΣ. Στη Λάσπη (σημερινό Άγιο Νικόλαο) κρατούνται πάνω από 3.000 Ιταλοί αιχμάλωτοι.

Μερικοί εξ’ αυτών, αντιφασίστες όντας, μπαίνουν προς τιμήν τους στο αντάρτικο, ενώ ορισμένοι άλλοι διασκορπίζονται στα χωριά όπου δουλεύουν σε χωράφια και αγρούς για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Απαράμιλλη η γενναιοψυχία του Ευρυτάνα που πρόσφερε ένα κομμάτι μπομπότα από το υστέρημά του ακόμη και στον ιταλό!

Η περήφανη Ευρυτανία επιτέλους αναπνέει! Ο άνεμος της λευτεριάς πνέει στον τόπο μας ακόμη και υπό συνθήκες γερμανικής Κατοχής της χώρας! Λαϊκοί θεσμοί αυτοδιοίκησης, αυτοοργάνωσης και επιμόρφωσης του λαού παράγουν τα πρωτογενή “υλικά” της δημιουργίας για τη νέα λαοκρατούμενη Ελλάδα, αυτήν που πλέον ονειρεύεται ο αγρότης κι ο εργάτης μαζί με την απελευθέρωση. Η

Ευρυτανία, τούτη η μικρή ατίθαση “κουκίδα” του χάρτη, σαλπίζει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας…

Ήταν τέτοιες μέρες, στις αρχές του Νοέμβρη 1943, όταν οι επικυρίαρχοι Γερμανοί ναζί αποφασίζουν να χτυπήσουν την καρδιά της Αντίστασης, το Καρπενήσι μας! Πολυπληθείς επίλεκτες γερμανικές μεραρχίες χιλιάδων αντρών των Ες Ες και της Βέρμαχτ ξεκινούν ταυτόχρονα από Λαμία και Αγρίνιο υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα και πυροβολικό.

Για μια εβδομάδα ο τόπος μετατρέπεται σε πεδίο πολέμου καθώς μέρα και νύχτα διεξάγονται σκληρές μάχες. Τμήματα του ΕΛΑΣ αναπτύσσονται γύρω από τους κύριους οδικούς άξονες όπου στήνουν συνεχείς ενέδρες, ανατινάζουν περάσματα και πραγματοποιούν ποικίλα αλλεπάλληλα σαμποτάζ στον εχθρό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σιδερόφραχτης γερμανικής επέλασης, οι ΕΛΑΣίτες χτυπούν ανελέητα σε διαφορετικά κομβικά σημεία (Μακρακώμη, Πλατύστομο, Καμπιά, Βίτολη, Αη Γιώργη, Χάνι Πανέτσου, Ράχη Τυμφρηστού).

Σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου 1943, οι Γερμανοί κατορθώνουν, αν και με πολλές απώλειες, να διασπάσουν την άμυνα και να εισβάλλουν στο Καρπενήσι που εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία των αντιστασιακών οργανώσεων, έχει εκκενωθεί από τον πληθυσμό που καταφεύγει στα δάση και σε απομονωμένα μακρινά χωριά επάνω στα βουνά υπό την προστασία των ένοπλων παιδιών του. Τα ναζιστικά στίφη του Χίτλερ ξεσπούν στο όμορφο μα έρημο Καρπενήσι. Καίνε, λεηλατούν, ληστεύουν την πόλη. Ανατινάζουν το πετρόχτιστο Γυμνάσιο που γίνονταν οι ενθουσιώδεις συσκέψεις της αντίστασης, πυρπολούν τα τρία όμορφα ξενοδοχεία ("Τυμφρηστό", "Ευρώπη" και "Νέα Υόρκη") καταστρέφουν πάρα πολλά σπίτια και μαγαζιά αρπάζοντας τα εμπορεύματα. Ξετρυπώνουν ακόμη και τα πρόχειρα καταφύγια, όπου είχαν κρύψει τα λιγοστά τους υπάρχοντα οι κάτοικοι προτού διαφύγουν, και τα λεηλατούν. Κλέβουν τα τρόφιμα του Ερυθρού Σταυρού, αρπάζουν κοπάδια και αγροτικά προϊόντα τα οποία προωθούν στις αποθήκες τους στη Λαμία. Τα πιο αποτρόπαια εγκλήματά τους : έκαψαν ζωντανούς μέσα στο σπίτι τους το Γιάννη Ψιλόπουλο μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις 11 χρονών κοριτσάκι τους. Δολοφονούν το σκηνίτη κτηνοτρόφο Σ. Γαλανό μαζί με τα παιδιά του, όπως και τον αυτοκινητιστή Νίκο Τσουκαλά και πετάνε τα πτώματά τους σε ένα ξεροπήγαδο. Σκότωσαν το κοριτσάκι του βιβλιοπώλη Κοτοπούλη, τη μικρή Ρωξάνη. Επίσης, το γερο Ράτζο και τη γυναίκα του μέσα στο καλυβάκι τους. Κρέμασαν στον πλάτανο της πλατείας Καρπενησίου το Δημ. Τζαμάρα από το Κλαψί, απαγχόνισαν στο δέντρο της αυλής του το Γιώργο Τσαβαλιά, ένα δύστυχο άνθρωπο διανοητικά ανάπηρο. Δολοφόνησαν το Χρήστο Σιαμανή από το Μεγάλο χωριό και τον καλόγηρο Νικόδημο της Μονής Προυσού. Στο Κρίκελλο “εξαφανίζουν” το Γιώργο Τραγή και εκτελούν ανυπεράσπιστους ομήρους. Ακόμη, τραγικό θάνατο βρίσκουν η Σταυρούλα Κοντοχρήστου είκοσι χρονών και ο δεκαεξάχρονος αδερφός της Χαράλαμπος.

Οι ναζί συνεχίζουν την πορεία τους με κατεύθυνση το δρόμο προς το Αγρίνιο. Στην περιοχή του Καλεσμένου συμπτύσσονται με την άλλη γερμανική φάλαγγα που προαναφέραμε και η οποία έρχονταν από Αιτωλοακαρνανία. Να σημειώσουμε εδώ, πως αυτή η δεύτερη φάλαγγα χτυπήθηκε προηγουμένως στον Αϊ Βλάση από λιγοστούς ένοπλους Εαμίτες και ηρωϊκούς χωρικούς που με λίγα λιανοντούφεκα κράτησαν τους Γερμανούς και τα τανκς για πολλές ώρες. Οι ναζί έκαψαν σπίτια και σκότωσαν το βοσκό Κ. Σκάνδαλο, όπως κι ένα γεροντάκι 70 χρονών, τον Φίλιππα Καραμούζη. Στη Χούνη δολοφόνησαν τον τυφλό γέροντα Σπύρο Μανώλη, και τους υπέργηρους Κώστα Πολυχρόνη, Λ. Κούρτη και Β. Παπαϊωάννου. Στον Αγαλιανό βασάνισαν και δολοφόνησαν τον υλοτόμο Τσινιά που αρνήθηκε να προδώσει τους αντάρτες.

Εν τω μεταξύ, τμήματα του ΕΛΑΣ (αφού πρώτα έχουν φροντίσει να φυγαδευτούν στα βουνά όσοι περισσότεροι άμαχοι και γυναικόπαιδα γίνεται) επιτίθενται στους Γερμανούς, σε θέσεις-κλειδιά, προξενώντας τους βαριές απώλειες. Οι ναζί αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν προς Λαμία και Αγρίνιο, αφήνοντας ξοπίσω καταστροφή και όλεθρο. Όμως το ηθικό του περήφανου Ευρυτανικού Λαού παρά τα χτυπήματα δεν κάμπτεται. Ο κόσμος και οι οργανώσεις της αντίστασης επιστρέφουν στον τόπο. Έπιασε χειμώνας, η πείνα θερίζει, δεν υπάρχει όρθιο τίποτε, δεν βρίσκεται μήτε κουτάλι, μήτε ρούχο, αλλά η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια λειτουργούν. Όλοι μαζί κόβουν ξύλα και φτιάχνουν πρόχειρα καταλύματα μέσα στα χαλάσματα. Ο κόσμος στέκεται και πάλι στα πόδια του.

Τα βάσανα όμως του πολύπαθου Καρπενησίου δεν τελειώνουν το Νοέμβριο του 1943. Υπάρχει και θλιβερή συνέχεια. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, στις αρχές Αυγούστου του 1944, δηλαδή λίγες δεκάδες μέρες πριν την απελευθέρωση, τα φασιστικά καθάρματα επελαύνουν για δεύτερη φορά στην πόλη μας. Από τρία μέτωπα αυτή τη φορά : από Λαμία, Αγρίνιο και Άμφισσα. Στόχος τους να διαλύσουν τον ΕΛΑΣ αλλά και να πλήξουν τις βάσεις υποστήριξής του στα χωριά, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν καλύτερη και ανενόχλητη σύμπτυξή τους προ της αποχώρησής τους από την Ελλάδα. Πιο επανδρωμένοι από ποτέ, με 10.000 πάνοπλους στρατιώτες, 500 αυτοκίνητα, πλήθος αρμάτων μάχης, βαρύ πυροβολικό και μαζί με χαφιέδες ταγματασφαλίτες, εξαπολύουν μία απίστευτης έκτασης συντονισμένη επίθεση. Από την άλλη πλευρά 3.000 περίπου διαλεχτοί Ελασίτες, νεαροί Επονίτες και αποφασισμένοι εφεδροελασίτες, αναπτύσσονται σε διάφορα μέτωπα. Τα παιδιά του λαού, αν και με σαφώς κατώτερο εξοπλισμό, πιάνουν όλα τα σημαντικά περάσματα που θα ακολουθούσαν οι ναζήδες. Με απροσμέτρητο ηρωϊσμό, θάρρος και πείσμα χτυπούν τους Γερμανούς, με συντονισμένες επιθετικές ενέργειες σε όλη την πορεία τους. Οι μαχητές της αντίστασης γνωρίζουν πολύ καλά τα καίρια περάσματα. Έτσι ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται παντού προξενώντας στους κατακτητές αλλού μικρές και αλλού μεγάλες φθορές αλλά -το κυριότερο- επιφέρουν στον εχθρό σημαντικές καθυστερήσεις έως ότου κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να προωθηθούν και πάλι οι άμαχοι σε ασφαλείς τοποθεσίες στο εσωτερικό της ορεινής Ευρυτανίας. Προέχει πάνω απ' όλα η ασφάλεια του λαού. Στις Ράχες Τυμφρηστού γίνεται μακελειό με μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν. Εκεί πέφτει νεκρός και ο γερμανός στρατηγός διοικητής του ενός εχθρικού τομέα.

Στις 9 Αυγούστου 1944 οι φασιστικές ορδές εισβάλλουν και πάλι στο Καρπενήσι, ενώ οι δυνάμεις της αντίστασης ανασυγκροτούνται στα βουνά προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους. Οι ναζήδες, αγριότεροι και πιο αιμοβόροι από ποτέ, ισοπεδώνουν τα πάντα! Για αρκετές ημέρες, έως και τις 13 Αυγούστου 1944, ειδικά συνεργεία καταστροφής πυρπολούν από άκρη σε άκρη ολόκληρη την πόλη. Από τα χίλια σχεδόν πανέμορφα πέτρινα σπίτια του Καρπενησίου, που έγιναν με το μόχθο και το αίμα των ξενιτεμένων παιδιών μας, απομένουν όρθια μονάχα 8 (!!!). Καταστρέφουν και ανατινάζουν τα πάντα! Οικίες, καταστήματα, σχολεία, ιστορικά κτήρια, αρχεία, όλα γίνονται στάχτη στο λυσσασμένο πέρασμά τους. Πυκνοί μαύροι καπνοί βγαίνουν μέσα από τα ερείπια της μαρτυρικής πόλης μας. Το Καρπενήσι βογκάει! Το χειρότερο; έκαψαν και πάλι ζωντανούς μέσα στα σπίτια υπερήλικες και ανήμπορους ανθρώπους! Παραθέτουμε μερικά ονόματα όπως : τον ενενηντάχρονο γιατρό Αλέξ. Φαρμακίδη και τη γυναίκα του Ανδρομάχη, την ογδονταετή Αγγελική Γιαταγάνα, τον εκατοντάχρονο Αντρέα Κουσιόπουλο, τη γιαγιά Αγόρω Λιάπη, τη χήρα Μ. Κλειτσάκη, τη Φωτεινή Μαμαλιού, την Ελένη Σικλέτη. Στο Βουτύρο έσφαξαν το γερο-δάσκαλο Χαράλαμπο Παπαθανασίου και τη γυναίκα του. Στο Κρίκελλο την Αγγελική Συγκούνη, στη Δομνίστα το Νίκο Παπαδημητρίου, στη Μυρίκη τον εκατοχρονίτη Α. Παπαδόπουλο και την εξηντάχρονη Ευαγγελία Καντλή. Στη Λάσπη σκότωσαν το Γιάννη Σιαφάκα και τη χήρα Παρασκευή Μαυροειδή. Στο Μεγάλο Χωριό έκαψαν ζωντανή την ογδοντάχρονη Μαρία Σκοτίδα. Στους Γοργιανάδες την υπέργηρη Βασιλική Ρικοπούλου. Είναι μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων του ναζισμού και παραλείπουμε, δυστυχώς αναγκαστικά, πάρα πολλούς μάρτυρες της ναζιστικής θηριωδίας.

Ο εχθρός δεν μένει μονάχα μέσα στο Καρπενήσι. Εξαπολύει βάρβαρες δολοφονικές επιδρομές και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας. Το μεγαλύτερο τμήμα από το ιστορικό μοναστήρι του Προυσού πυρπολείται και αυτό, μαζί με έγγραφα και κειμήλια ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας. Ανατινάζουν και το μοναστήρι της Κουμασιώτισσας. Οι ναζί στο αιματοβαμμένο πέρασμά τους καίνε ολόκληρα χωριά. Εδώ θα κάνουμε μία σημαντική παρεμβολή: Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας "Τα Ψηλά Βουνά" (εκδότης Νίκος Θάνος, Καρπενήσι 1945) σε διάφορες επιδρομές από τους φασίστες κατακτητές, κάηκαν συνολικά και ανά χρονικές περιόδους : στο Καρπενήσι 980 σπίτια, στη Βίνιανη 40, στη Χρύσω 215, στο Μαραθο 36, στο Μικρό Χωριό 110, στο Μεγάλο Χωριό 15, στις Γοργιανάδες 54, στο Βουτύρο 65, στο Νόστιμο 47, στο Κλαυσί 90, στη Μυρίκη 60, στη Μιάρα 15, στη Λάσπη 195, στο Καλεσμένο 65, στο Κρίκελλο 161, στη Δυτική Φραγκίστα 132, στην Ανατολική Φραγκίστα 72, στην Επισκοπή 45, στο Στένωμα 4, στον Ασπρόπυργο 3, στον Τυμφρηστό 130, ακόμη 7 σχολεία, 1 εκκλησία, 172 αχυρώνες κλπ.

Εν τω μεταξύ η έτερη γερμανική φάλαγγα που ξεκίνησε από το Αγρίνιο έφτασε μέσα από Θέρμο, Χούνη, Σίδερα, Φραγκίστα έως και το Καλεσμένο όπου εκεί συναντάται με αυτούς που κατέβαιναν από το κατεστραμμένο Καρπενήσι. Η τρίτη ναζιστική φάλαγγα από την Άμφισσα αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, αφού ηττήθηκε από τον ΕΛΑΣ (μάχες Καρούτας, Γκιώνας κλπ).

Ο ΕΛΑΣ ανταποδίδει τα χτυπήματα μέσα στις κλεισούρες και τις στενωπούς της δύσβατης ευρυτανικής γης. Οι αντάρτες σφυροκοπούν από παντού, δεν τους αφήνουν ούτε στιγμή σε χλωρό κλαρί. Κάθε σημείο που περνούν τα ανθρωπόμορφα κτήνη μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου. Με πρωτοστατούντες τα παλικάρια της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, οι ναζήδες φτύνουν αίμα από όπου και αν περνούν. Τις καταστροφές και τις δολοφονίες τις πληρώνουν με το πιο σκληρό νόμισμα. Ο πανικός καταλαμβάνει τα χιτλερικά σκυλιά που καταλαβαίνουν ότι δεν θα βγουν ζωντανοί από την αδούλωτη Ευρυτανία. Έτσι τελικά υποχωρούν ντροπιασμένοι προς Αγρίνιο και Λαμία αντίστοιχα, αφήνοντας πίσω τους 700 νεκρούς και 1500 τραυματίες. Ο ΕΛΑΣ από την πλευρά του έχει απώλειες 300 νεκρούς και λαβωμένους.

Και πάλι όμως οι Ευρυτάνες κατορθώνουν, έστω και με τόσο βαρύ τίμημα, να επανακάμψουν στο Καρπενήσι και στα χωριά τους και σαν αληθινοί λεβέντες να στήσουν ξανά τη ζωή τους πάνω στα ερείπια και την καταστροφή. Η Ευρυτανία δεν λυγά!

Αυτή είναι η ιστορία της πόλης μας που υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζί λήσταρχους. Για να μην ξεχνάμε ότι οι φασίστες πολιτικοί πρόγονοι της ελεεινής Μέρκελ λάβωσαν και σκότωσαν τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας. Έχυσαν το αίμα και έκλεψαν τον τίμιο ιδρώτα των φτωχών ξωμάχων της πονεμένης ευρυτανικής γης (και όχι μόνο). Των παππούδων μας και των γονιών μας. Δεν χρωστάμε τίποτα σα λαός στα άθλια υποκείμενα της Μέρκελ και των καρχαριών του γερμανικού κεφαλαίου που μας θέλουν ξανά σκλάβους στον ίδιο μας τον τόπο. Αυτοί χρωστούν τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματά τους. Και θα τις δώσουν, θέλουν δε θέλουν, οι σύγχρονοι αλητοφασίστες. Γιατί αυτά τα βουνά και αυτός ο λαός διδάσκουν : από τα χρόνια του Κατσαντώνη ως και του Άρη…

Μάνα Ευρυτανία, τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ!

Πηγή PrasiaOnLine


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΝέα συνάντηση με αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα είχε αντιπροσωπεία του κόμματος DEB, των οργάνων του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες για τις «ζυμώσεις» που υπάρχουν παρασκηνιακά για θέματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας, με όσους επιδεικνύουν ενδιαφέρον, σαφέστατα να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα…

Αυτή τη φορά ο υπεύθυνος του Πολιτικού Γραφείου της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αθήνας Ραφαέλ Ντίαζ (που κατά τα φαινόμενα έχει αναλάβει «εργολαβία» τις σχέσεις με όσους από τη μειονότητα δηλώνουν Τουρκόφρονες), μαζί με στελέχη της Πρεσβείας, επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία του DEB, στην Κομοτηνή.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαούς, τον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, τον αντιπρόεδρο του DEB και υπεύθυνο της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ροδόπης Χασάν Χασάν, την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Λεϊλά Σαλίχογλου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Χασάν Κοράη και από τον γενικό σύμβουλο του Προέδρου Αϊντίν Αχμέτ.

Τα στελέχη του DEB διατύπωσαν στην αμερικανική αντιπροσωπεία (με την καλά τεκμηριωμένη -κατά περιπτώσεις- αγάπη στα ανθρώπινα δικαιώματα), για πολλοστή φορά ώστε να πείθουν για την αλήθεια των σχετικών ανακοινώσεων, τα προβλήματα της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας». Στην συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως τα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και εκφράστηκαν τα αιτήματα της μειονότητας σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα.

Στη συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και οι πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Τα στελέχη του DEB εξ ονόματος της μειονότητας εξέφρασαν τις προσδοκίες τους από την νέα κυβέρνηση της χώρας.

Οι διπλωμάτες από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, έλαβαν πληροφορίες σχετικά με της δραστηριότητες του DEB. Για μια ακόμη φορά. Εκτός κι αν αυτός ο Ντίαζ έχει κάποιον άλλον προσωπικό λόγο να αγαπάει τόσο πολύ την περιοχή και που τον χάνεις που τον βρίσκεις να γυροφέρνει εκεί. Όχι άδικα, το DEB εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη των Αμερικανών, η οποία δεν γίνεται, ειδικά τώρα, τυχαία.

Κι επειδή πολλά πανηγύρια πέφτουν τελευταία, ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν τους λόγους. Εν ολίγοις, ελπίζουμε να έχουν οι φύλακες τη γνώση, διότι «φύλακες» και «γνώση» είναι δυσεύρετα στη χώρα του χαβαλέ και των ανεγκέφαλων και αδαών, που παριστάνουν τους πολιτικούς.
Πηγή Defence-Point

Ο αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων σε αμερικανική δεξίωση

Ο στρατηγός Ιλγιάς Μπόζκουρτ, αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί παρέστησαν ένστολοι σε δεξίωση γνωριμίας που παρέθεσε η νέα πρέσβης των ΗΠΑ, Καθλίν Αν Ντόχερτι, στο ξενοδοχείο Μέριτ, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Το γεγονός προβάλλει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, η οποία κάνει λόγο για μία «ιστορικής σημασίας εξέλιξη». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός στρατός συμμετέχει με ένστολους αξιωματικούς του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Κατεχόμενα.

Η εφημερίδα επικαλείται Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατηγοί έλαβαν μέρος σε μία εκδήλωση των ΗΠΑ στην Κύπρο». Ο ίδιος διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε πως «οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τον τουρκικό στρατό και χαιρετίζουν την απόφασή του για την έναρξη ερευνών για τους αγνοούμενους στις στρατιωτικές ζώνες».

Επίσης, τουρκοκυπριακές πηγές σημειώνουν ότι η εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Μέριτ, που ανήκει σε τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο, τα ΜΜΕ του οποίου έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με την Αμερικανίδα Πρέσβη Κάθλιν Αν Ντόχερτι, έθεσε το θέμα της δεξίωσης που πραγματοποίησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στις κατεχόμενες περιοχές, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι “επί του θέματος δόθηκαν εξηγήσεις και η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία θα προχωρήσει σε έκδοση σχετικής ανακοίνωσης”

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, ΚύπροςΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη

Αγαπητοί μουσουλμάνοι της Ευρώπης καλημέρα! Έχουμε μια πολύ καλή είδηση για εσάς. Όλα τα χωράφια στην Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Αγγλία, Γαλλία, και Ελβετία, όπως ξέρετε παράγουν μεγάλες ποσότητες από καρότα, σιτάρια, βρώμη, και πολλά άλλα καλά και ευλογημένα που θα τα τρώτε με ευλογία όλοι σας.

Και οι αγαπητές αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα, κότες, γαλοπούλες, γαϊδούρια, κλπ. τρώνε ευτυχισμένα το γρασίδι των χωρών αυτών και έχουνε μια ευτυχισμένη ζωή. Αλλά και τα ζώα που δεν είναι ελεύθερης βοσκής, έχουνε επίσης τις ανάλογες απολαβές από καλή τροφή με σανό που το μάζεψαν από τα πανέμορφα ευρωπαϊκά λιβάδια.

Και ξέρετε ΓΙΑΤΙ μεγαλώνουν τόσα ωραία; Γιατί απλούστατα κάθε άνοιξη τα ραντίζουνε με… κοπριές από ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ!
Ναι, καλά ακούσατε! Από ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ!
Ναι, μάλιστα φίλοι μου μουσουλμάνοι, αυτό σημαίνει πως ότι τρώτε από εδώ και πέρα στις νέες χώρες που ήρθατε χωρίς κανείς να σας καλέσει, περιέχει χοιρινό γιατί η ουσία αυτή «ψεκάζεται» πλέον παντού στην Ευρώπη.
Άρα και τα μακαρόνια που θα τρώτε, το ψωμί σας, το αλεύρι, όλα περιέχουν χοιρινή ουσία γιατί τα λίπαναν με χοιρινή κοπριά. Να το ξέρετε από εδώ και πέρα, κάθε μπουκιά που πηγαίνει στο στομάχι σας θα περιέχει χοιρινή ουσία, είτε το θέλετε η όχι.

Τι είπαμε ότι λέει ο προφήτης Mohamed στην Σούρα 5, στροφή 3;
Σας απαγορεύει αυστηρώς το χοιρινό!

Πάντως είστε όλοι μια χαρά και υγιείς, παρόλο που δεν ξέρατε ότι σας ταΐζουν εδώ και καιρό με χοιρινό. Το υπεροπτικό σας ύφος απέναντι στις θρησκείες μας και στις κουλτούρες μας, μάλλον πρέπει πολύ σύντομα να σας κάνει πιο προσεκτικούς. Σκεφτείτε καλά κάθε μπουκιά που θα τρώτε από εδώ και πέρα αν η συνείδηση σας στο επιτρέπει και…Καλή όρεξη!

Και μια είδηση που διαβάσαμε πρόσφατα από την ΟSZE, (Organisation für Sicherheit und Zusammenarbeit in Europa = Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη): 100.000 ευρώ πληρώνει η ISIS για όπλα που μπορούν να αφαιρούν οι λαθρομετανάστες από στρατιώτες ή αστυνομικούς στην Ευρώπη.

Οι αρχές της αστυνομίας στην Γερμανία είναι πολύ ανήσυχες από αυτή την είδηση και αγρυπνούνε. Στα σύνορα έχουνε σημάνει συναγερμό. Δόθηκε εντολή οι αστυνομικοί να είναι πιο προσεκτικοί σε εκείνες τις περιοχές. Ο Oberst Joachim Huber από το Steiermark, ανώτατος αξιωματικός της γερμανικής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι, «δεν θα αφήσουμε να περάσει έτσι αυτή η είδηση» και έδωσε εντολές να υπάρξει συνεργασία και με την αστυνομία της Αυστρίας για περισσότερους ελέγχους.

Φυσικά μας κοροϊδεύουν, γιατί είναι αδύνατο να ελέγξουν όλη αυτή την ανρθωποθύελλα και θέλουν να μας καθησυχάζουνε ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Η «ευτυχία» της Ευρώπης με τα εκατομμύρια μουσουλμάνους παράνομους μετανάστες! Τι προφήτης που ήταν εκείνος ο αδικοχαμένος, Μουαμάρ Καντάφι;

Πηγή ΝikosΧeiladakisΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Μπαλαφάρα (η):
Στο θέατρο και τον κινηματογράφο είναι μια κωμωδία καταστάσεων όπου κυριαρχούν η υπερβολή, το χοντροκομμένο χιούμορ η φωνακλάδικη αθυροστομία, οι έντονες κινήσεις (οι ηθοποιοί είναι υπερδραστήριοι επί της σκηνής), η ακατάσχετη πολυλογία, και γενικά κάθε είδους χοντράδα (μέχρι τη χυδαιότητα) με σκοπό την εύκολη πρόκληση γέλιου.

Άρα, όταν μιλάμε για ''μπαλαφάρα'' εννοούμε την κιτσάτη χοντροκοπιά,την μπαρούφα, την μπούρδα, τη σαχλαμάρα, την αρλούμπα, τη μούφα, την ανώδυνη διασκέδαση για κοινό χωρίς απαιτήσεις, τη ''δηθενιά'', την αποτυχημένη προσπάθεια για σάτυρα λόγω έλλειψης μέτρου ή ταλέντου.

Βλέπουμε σε όλα αυτά κάτι που να μας θυμίζει αυτό που σήμερα ονομάζεται κυβέρνηση;
Αυτή την κυβέρνηση που ''δεν θέλει'' αλλά την αναγκάζουν την καϋμένη να εξοντώσει την κοινωνία και να ξεπουλήσει την χώρα.

Φωνάζει η έρμη η κυβέρνηση: ''όχι, δεν θέλω, αφήστε με να παραιτηθώ, καλύτερα να παραιτηθώ παρά να καταντήσω σαν τους άλλους, ξόανο στα χέρια των ''Εταίρων'' τραπεζιτών και τοκογλύφων'', αλλά αυτοί οι απαίσιοι δεν την αφήνουν να παραιτηθεί, την κρατάνε με το ζόρι στις καρέκλες της εξουσίας, εκεί, να την τιμωρήσουν που τόλμησε να δώσει ελπίδα (έστω και ψεύτικη) στον κοσμάκη, που έδειξε (κατά λάθος και με άλλο σκοπό) με το δημοψήφισμα στον λαό την χαραμάδα που μπορεί να γίνει πόρτα και πύλη για τον απεγκλωβισμό από τα νύχια του οργανωμένου πολιτικού εγκλήματος, της καμόρας που λέγεται ''Ενωμένη Ευρώπη''.

Κρατούν με το ζόρι την κουραδομηχανή στο υπουργείο Παιδείας, και την θεια-Θεανώ στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης(!), ενώ αυτοί κοπανιούνται και οδύρονται: ''αφήστε μας να φύγουμε, δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον λαό!''.

Το ίδιο και σε όλα τα άλλα υπουργεία. Με το ζόρι ''προσάγουν'' κάθε πρωί υπουργούς και υφυπουργούς στα γραφεία τους, με το ζόρι τους βάζουν μέσα στις υπουργικές λιμουζίνες, με το ζόρι τους βάζουν το στυλό στα χέρια να υπογράψουν την δική μας καταδίκη.
Είναι να τους λυπάται κανείς.

Κοιτάξτε στην φωτογραφία το σοβαρό ύφος του γελοίου που έκανε την γελοία δήλωση.
Νομίζει πως η ''σοβαρότητα'' της γελοιότητας του προσδίδει κύρος και αλήθεια στα λεγόμενά του.

Όμοια, σοβαρότατα γελοία, είναι όλη η παρούσα κυβέρνηση.
Προσπαθεί να μας πείσει πως η μπαλαφάρα που μας παρουσιάζει είναι αρχαίο δράμα!
Και ενδεχομένως πολλοί εκεί μέσα να το πιστεύουν αυτό.
Το ατάλαντο μπουλούκι περνάει τον εαυτό του για ''Μινωτήδες'' και ''Παξινές''.

Στην ''αγρια δύση'' οταν το μπουλούκι δεν ικανοποιούσε τα λεπτεπίλεπτα αισθητικά κριτήρια του κοινού, το παίρναν με τα ''γιούχα'', με τις τομάτες και τα γιαούρτια, ενίοτε και με τις πέτρες, πριν καταλήξουν στην πίσσα και τα πούπουλα.

Ευτυχώς που δεν είμαστε στην άγρια δύση, αλλά στην πολιτισμένη ''Ευρώπη των λαών''!

Ευτυχώς κύριε Μπαλαφάρα μας!...
Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΕξοργιστική αρχίζει και γίνεται η κατάσταση με όσα βγαίνουν με τον ρυθμό πολυβόλου πλέον στη χώρα, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς, εάν κάποιοι έχουν επιλεκτική μνήμη, ή εάν μας θεωρούν όλους κρετίνους και ανεγκέφαλους…

Αρχικά και αφού θέσαμε το ερώτημα στον Γιάννη Πανούση για ποιον λόγο παρέμενε σε μια κυβέρνηση που λειτουργούσε με «γκανγκστερικές μεθόδους», κρινόμενο εξ όσων προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και τη σημερινή προσέλευσή του στις ανακριτικές αρχές για τα περαιτέρω έρχεται η ώρα τα ερωτήματα να απευθυνθούν στην κυβέρνηση, αφού ένα παντελώς αμήχανο Μέγαρο Μαξίμου, καταβάλει προσπάθειες για να απαξιώσει έναν άνθρωπο που ήταν στο παρελθόν κεντρική της επιλογή!

Έναν άνθρωπο και επιστήμονα με περγαμηνές σε κάθε περίπτωση, που από τη στιγμή κατά την οποία προσήλθε στη Δικαιοσύνη και δίνει ονόματα και διευθύνσεις, το να επιχειρείται η απαξίωση και το σνομπάρισμα επειδή αναφέρεται σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δε νομίζουν ότι παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης;

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Γιάννης Πανούσης είχε από την περασμένη άνοιξη ενημερώσει τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος με τη σειρά του, πράττοντας το αυτονόητο, έκρινε την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και ότι θα πρέπει να ενημερωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κατά συνέπεια, το ερώτημα που εγείρεται αυθόρμητα, είναι τι στην ευχή έγινε με αυτή την υπόθεση, τι έκανε ο πρωθυπουργός μας, τι εντολή έδωσε. Ήταν μήπως αυτό που διέρρεαν χθες ότι κατάλληλος δρόμος είναι αυτός της Δικαιοσύνης; Διότι εάν είναι έτσι, και υπό την προϋπόθεση ότι ενημερώθηκε αρμοδίως, τι έπραξε ο πρωθυπουργός; Διότι εάν… δεν έπραξε, η λογική λέει ότι θα πρέπει και ο ίδιος να καταθέσει στην ανακρίτρια που επιλήφθηκε της υπόθεσης προσφέροντας πειστικές εξηγήσεις…

Διότι η υποψία συγκάλυψης με στόχο να μην ενοχληθεί το «πολύ αριστερό», σε βαθμό παράνοιας λένε κάποιοι, τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, να μας συγχωρούν αλλά η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να εφαρμόζεται αλά καρτ, αναλόγως του ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Έχουμε άδικο; Το ήξεραν και το «έθαψαν»; Και δεν οφείλουν εξηγήσεις; Ας είμαστε σοβαροί.

Διότι καλά κάνουν και διώκουν τη Χρυσή Αυγή στο βαθμό που μέλη και στελέχη διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύει μόνο προς τα δεξιά, αλλά για το σύνολο του πολιτικού φάσματος, από το ένα άκρο στο άλλο.

Διότι όπως το πάνε, τους βλέπουμε πολιτικά υπόλογους για την απόρριψη με ουκ ολίγα προσβλητικά σχόλια, της θεωρίας των δυο άκρων, η οποία, παρεμπιπτόντως, για να παίρνουμε και θέση σε αυτή τη δημοκρατική χώρα… χωρίς φόβο και πάθος, εμάς μας έπειθε αρκετά, γνωρίζοντας τι «λουλούδια» υπάρχουν και στην άλλη όχθη.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΤου Alexander Baunov
 
Για τη Ρωσία, οι πρόσφατες διπλωματικές συνομιλίες αναφορικά με τη Συρία στη Βιέννη αντανακλούν το είδος του κόσμου που θα ήθελε να βλέπει, του Concert of Europe του 19ου αιώνα. Ήταν ένα όραμα για μια πολυμερή παγκόσμια τάξη στην οποία αρκετές μεγάλες δυνάμεις συνήψαν μια συμφωνία, αλλά καμία δεν ήταν σε άνοδο.
 
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι συνομιλίες της 30ης Οκτωβρίου και η συναίνεση των ΗΠΑ για το ρόλο της Ρωσίας σε αυτές, έχουν επικριθεί. Ο Πρόεδρος Obama δέχθηκε επίθεση, από τους επικριτές εντός των ΗΠΑ και ένα μεγάλο τμήμα του σουνιτικού κόσμου, διότι δόθηκε στη Ρωσία ένας ρόλος πρωταγωνιστή. Η Δύση έχει κάνει άσχημη δουλειά ως παγκόσμιο διευθυντήριο κέντρο, λένε οι επικριτές, και ο Obama έχει αποτύχει ως επικεφαλής του.
 
Αλλά η υποτιθέμενη αδυναμία του Obama, ενδεχομένως στην πραγματικότητα να είναι ένα σημάδι δύναμης. Ο νέος ρόλος της Ρωσίας μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να καλυφθούν τα κενά στην αποτυχημένη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία.
 
Πώς κατέληξε η Ρωσία να εμπλακεί στη Συρία; Πολύ απλά, για να αποφύγει την πλήρη διεθνή απομόνωση, η Ρωσία έπρεπε να αποδείξει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ενός προβλήματος το οποίο δεν δημιούργησε.
 
Είναι εύκολο να κυβερνηθεί μια απομονωμένη χώρα, αλλά ο Putin δεν επιθυμεί να είναι ένας διεθνής παρίας που κυβερνά ένα ερμητικά σφραγισμένο κράτος. Η διακυβέρνηση μιας χώρας του τεράστιου μεγέθους της Ρωσίας προσφέρει την προοπτική ένταξης στην παγκόσμια ελίτ. Αυτή η φιλοδοξία αναφέρεται στην τελευταία έννοια της εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας. Αν και είχε γραφτεί από τον ακανθώδη επικεφαλής της αντικατασκοπείας Nikolai Patrushev, το έγγραφο απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει την απομόνωση.
 
Απλώς το να περιμένει για τη συζήτηση επί της αλλαγής δεν αποτελούσε επιλογή. Στις αρχές του 2014, η Δύση δεν ήθελε να συνομιλήσει στη ρωσική ηγεσία καθόλου μετά την επέμβασή της στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, δεσμεύτηκε με τη Μόσχα μέσω της συμφωνίας Μινσκ-2, της Διαδικασίας της Νορμανδίας και των συνομιλιών για το "ειδικό καθεστώς" για την περιοχή του Ντονμπάς. Η Ρωσία θα μπορούσε να παραμείνει εστιασμένη επ’ αόριστον στην Ουκρανία. Έπρεπε να υπάρξει ένας τρόπος να απεμπλακεί.
 
Πού θα μπορούσε να είναι έχει σημασία η Ρωσία; Αν ήταν να παίξει ένα ρόλο στην επίλυση της κρίσης κάποιου άλλου, θα έπρεπε να είναι απολύτως απαραίτητη. Ο κόσμος είναι γεμάτος από κρίσεις στις οποίες η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί. Δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη αποστολής του μοναδικού αεροπλανοφόρου σας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αποστολής αλεξιπτωτιστών στη Νιγηρία για να πολεμήσουν κατά της Μπόκο Χαράμ.
 
Το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, στο οποίο ακόμη και ο Obama επαίνεσε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας, παρά το ότι η κρίση στην Ουκρανία ήταν μια διαφορετική ιστορία. Και τώρα η Συρία βρίσκεται επί τάπητος.
 
Το γεγονός ότι ετέθη καν το ερώτημα, σχετικά με το εάν οι συνομιλίες στη Βιέννη ήταν "μια διπλωματική επιτυχία της Ρωσίας", ήταν σημαντικό από μόνο του. Μετά από τέσσερα χρόνια καταστρεπτικών συγκρούσεων στη Συρία, η συνάντηση σηματοδότησε μια στιγμή ουσιαστικών συζητήσεων, όχι μόνον με την Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επίσης με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Η Ρωσία κέρδισε συμφωνίες για πολλά από τα σημεία της ημερήσιας διάταξής της. Ο κατάλογος των θεωρούμενων τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία θα επεκταθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η ISIS δεν θα είναι η μόνη στον κατάλογο. Υπήρξε μια δέσμευση να διατηρηθούν άθικτοι οι κρατικοί θεσμοί της Συρίας.
 
Οι Αμερικανοί έχουν πει πολλές φορές ότι αν η Ρωσία επιθυμούσε να κερδίσει την μάχη ενάντια στην ISIS θα είχε ενταχθεί στον ήδη υπάρχοντα συνασπισμό. Αλλά το πιθανότερο είναι να μην είχε γίνει δεκτή στη συμμαχία.
 
Το πιο σημαντικό, η συμμαχία έχει ήδη έναν διευθυντή ορχήστρας. Στην κοσμοθεωρία της Ρωσίας, όπου υπάρχει ένας διευθυντής, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ορχήστρα. Η Ρωσία θέλει πολυ-πολικότητα, δηλαδή μια ορχήστρα δωματίου όπου δεν υπάρχει διευθυντής.
 
Έτσι, η παγκόσμια τάξη που αντανακλάται στις συνομιλίες για τη Συρία στη Βιέννη μοιάζει με ένα από τα όνειρα του Putin. Ήταν ένα κονσέρτο 19 παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ενεργά εχθρικών μεταξύ τους, που οι ίδιοι είχαν αποδειχθεί ως μουσικοί.
 
Δεν ήταν ακριβώς η εποχή μετά το συνέδριο της Βιέννης, όπου η απλή κατοχή της εξουσίας έδινε και νομιμότητα. Αλλά η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει κάποια ικανοποίηση για τις διατυπώσεις για το καθεστώς του Assad. Παρά την "κακή συμπεριφορά" του, έγινε αποδεκτό ότι ο Assad πρέπει τουλάχιστον να έχει ένα ρόλο στον καθορισμό του μέλλοντος της χώρας. Για τη ρωσική ηγεσία, η οποία μισεί το να μένει εκτός της συνομιλίας, ή από την οποιαδήποτε συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος, το γεγονός αυτό ήταν ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτο.
 
Πρόσφατα, ο Barack Obama πέτυχε διάνα με την παρατήρηση ότι η Ρωσία ήταν μια σημαντική περιφερειακή δύναμη με ΑΕΠ περίπου ίσο με εκείνο της Ισπανίας. Και όμως, η Ρωσία εξακολουθεί να προβάλλει εξουσία εκτός της περιοχής ισχύος της αποδεικνύοντας ότι το ΑΕΠ δεν είναι το παν.
 
Ουδείς Δυτικός ηγέτης χρησιμοποιεί τη λέξη "συνεργασία" όταν αναφέρεται στη σχέση με τη Ρωσία, αλλά οι επαφές είναι πολύ στενότερες από ό, τι θα μπορούσε να υποδηλώσει η πικρή ρητορική που ανταλλάσσεται μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Οι Obama και Putin είχαν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια στη Νέα Υόρκη. Ο Υπουργός Εξωτερικών John Kerry και ο Υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov συναντώνται, σχεδόν, κάθε εβδομάδα και εργάστηκαν από κοινού για τις συνομιλίες της Βιέννης. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σήμερα καλούν ο ένας τον άλλον. Η σύνοδος κορυφής των Τεσσάρων της Νορμανδίας ήταν σχετικά επιτυχής και υπάρχει τακτική συνεργασία μεταξύ των κρατών για την αποφυγή στρατιωτικών επεισοδίων.
 
Κάποιοι μπορεί να λένε ότι αυτό δεν είναι πραγματική συνεργασία, αλλά απλώς, όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, επιχειρησιακές συμφωνίες για την αποφυγή συγκρούσεων. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά ο Putin και πολλοί άλλοι στη Ρωσία θεωρούν τη ρύθμιση αυτή ως απείρως καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε μόλις πριν από έξι μήνες, όταν το γεγονός ότι ο Kerry επισκέφτηκε τον Putin στο Σότσι χαρακτηρίστηκε ως "εντυπωσιακό".
 
Μπορεί η απρόσμενη παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία να βοήθησε την Δυτική συμμαχία να επανεξετάσει ένα σχέδιο το οποίο δεν ήταν πλέον εφικτό, αλλά το οποίο δεν μπορούσε να εγκαταλείψει, χωρίς να χάσει την αξιοπρέπειά της.
 
Αν πρόκειται περί αυτού, η προσέγγιση του Obama είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας. Ένας ισχυρός πολιτικός δεν φοβάται να ιδιοποιείται στοιχείων της στρατηγικής κάποιου άλλου αν η δική του δεν λειτουργεί.
 
Η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία και οι νέες διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική σημασία της Ρωσίας υπερβαίνει το ΑΕΠ της, κάτι για το οποίο ουδείς αμφέβαλε. Αλλά δείχνει επίσης τα όρια της παγκόσμιας εμβέλειας της Ρωσίας, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον κόσμο, μόνον σε χώρους όπου η Δυτική πολιτική είναι γεμάτη τρύπες που χρειάζονται κάλυψη
 
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουTης Nina Schick

Τι προτείνει η κυβέρνηση;

Ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα τελευταία μέτρα που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση για να ελέγξει την προσφυγική κρίση, η οποία έχει θέσει την πιο σοβαρή πρόκληση για την Καγκελάριο Angela Merkel στη δεκαετή θητεία της.

Το δημοσίευμα επικαλείται εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ο οποίος δήλωσε στη FAZ ότι "το ομοσπονδιακό γραφείο μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) έχει λάβει εντολή να χορηγήσει επικουρική προστασία στους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου από τη Συρία”.

Αυτό που σημαίνει στην πράξη είναι ότι οι Σύριοι πρόσφυγες δεν θα αναγνωρίζονται πλέον νομικά ως "πρόσφυγες”, αλλά κατηγοριοποιούνται σε μια τάξη ανθρώπων που δεν είναι ασφαλές να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους. με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, εκείνοι που βρίσκονται υπό την επικουρική προστασία, θα τους χορηγείται άδεια παραμονής μόνο για ένα χρόνο και θα υπάρχει διετές "πάγωμα” για την οικογενειακή επανένωση.

Μέχρι στιγμής, οι Σύριοι πρόσφυγες είχαν στις περισσότερες περιπτώσεις λάβει "πρωτογενή προστασία”, δίνοντάς τους ένα νομικό status πρόσφυγα, με το δικαίωμα να μείνουν στη Γερμανία για τρία χρόνια και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Η επικουρική προστασία είχε εφαρμοστεί κυρίως σε αιτούντες ασύλου από τα Δυτικά Βαλκάνια, και πιο πρόσφατα, από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη BAMF, 55.600 Σύριοι αιτήθηκαν ασύλου στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2015, με 38.650 εξ αυτών να αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, και μόλις 53 να λαμβάνουν επικουρική προστασία.

Θα λειτουργήσει;

Αλλά καθώς η Γερμανία και η Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει απαντήσεις στην μεταναστευτική κρίση -πόσο αποτελεσματικό θα είναι στα αλήθεια αυτό το τελευταίο μέτρο; Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει οτι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τους παράγοντες έλξης, και να αποτρέψει ανθρώπους να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη. Ωστόσο από την άλλη πλευρά, το να αιτηθεί κανείς προστασία στη Γερμανία για το εάν επιτρέπεται να μείνει για ένα χρόνο ή για τρία, θα είναι ένα πενιχρό αντάλλαγμα για εκείνους που φεύγουν για να σωθούν από τις barrel bombs του προέδρου Assad ή από τα νύχια του Ισλαμικού Κράτους.

Η πιο κυνική και πιο πιθανή απάντηση είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει ένα πλάνο, καθώς η πολιτική "ανοιχτών θυρών” της Merkel για την μεταναστευτική πολιτική και η ρητορική "θα τα καταφέρουμε” έχει αποτύχει σοβαρά. Όχι μόνο έχει ο Μεγάλος Συνασπισμός της εμπλακεί σε αντίποινα τύπου "οφθαλμόν αντί οφθαλμού” για εβδομάδες τώρα (σε έναν βαθμό που δεν είχαμε δει ξανά στην ισχυρή κεντροδεξιά πολιτική συναίνεσης της Merkel), αλλά οι Γερμανοί έχουν επίσης χάσει την πίστη τους.

Η ειρωνεία αυτής της έκβασης είναι πως φαίνεται πολύ πιο αυστηρή από αυτό που φαινομενικά απορρίφθηκε από το κεντροαριστερό SPD πριν από λίγες ημέρες- ζώνες διέλευσης στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αποτέλεσμα μιας άσκησης με στόχο να σώσει κάτι απο το προφίλ της κυβέρνησης (το CSU παίρνει ό,τι θέλει στην ουσία, το SPD θέλει να αποφύγει τα στρατόπεδα σε γερμανικό έδαφος, ενώ η Merkel παραμένει αυτή που οικοδομεί τη συναίνεση) αλλά θα μπορούσε ακόμη να προκαλέσει περισσότερες εντάσεις εντός του συνασπισμού.

Ενώ οι Γερμανοί δεν είναι αντίθετοι με την μετανάστευση κατ αρχήν, φοβούνται ότι η κυβέρνησή τους έχει χάσει τον έλεγχο. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε προσφάτως ότι 758.000 αιτούντες ασύλου έχουν καταγραφεί στη Γερμανία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Η τελευταία δημοσκόπηση του ARD-Deutschland Trend εμφανίζει ότι η δημοτικότητα της Merkel διαμορφώνεται στο 49%. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ υψηλό στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής όπου υπάρχουν λίγοι ισχυροί ηγέτες, αλλά στο πλαίσιο της Γερμανίας, οπου οι πολίτες διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους στην Καγκελάριο ακόμη και στις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης της ευρωζώνης, ο χειρισμός της κρίσης των προσφύγων από την πλευρά της, έχει οδηγήσει σε μείωση της δημοτικότητάς της κατά 26% σε έξι μήνες. Και αυτό είναι μεγάλο θέμα.

Η κίνηση σηματοδοτεί την πιο χαρακτηριστική στροφή στην μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας μέχρι σήμερα, και είναι το αποκορύφωμα της τεράστιας συσσώρευσης πίεσης. Ωστόσο εάν αποτύχει να έχει ουσιαστική επίδραση στο πρόβλημα, αυτή η πίεση -τόσο από σε σχέση με την κυβέρνηση συνασπισμού όσο και με τον ευρύτερο πληθυσμό- απλώς θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ
Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τρεις μάχιμοι και πρώην Ρώσοι στρατιώτες εντοπίστηκαν από φωτογραφίες στη Συρία, μεταξύ άλλων, σε θέσεις κοντά στη Χάμα, το Χαλέπι και τη Χομς, σύμφωνα με όσα ανέφεραν Ρώσοι bloggers την Κυριακή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιχείρηση του Κρεμλίνου εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την αεροπορική εκστρατεία του.

Η Ρωσία ξεκίνησε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές με φόντο τη στήριξη του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εκκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις.

Αντίθετα, έχει υποστηρίξει ότι θα περιορίσει τη βοήθειά της σε στρατιωτικούς εκπαιδευτές, συμβούλους αλλά και σε παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ότι η Μόσχα έχει αυξήσει τις δυνάμεις της στη Συρία από 2.000 σε περίπου 4.000 προσωπικό. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας δήλωσε ακόμα ότι εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων και πυροβολαρχίες μεγάλου βεληνεκούς έχουν αναπτυχθεί έξω από τέσσερις βάσεις που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι.

Η Κυριακάτικη έκθεση του Conflict Intelligence Team (CIT), μιας ομάδας Ρώσων bloggers-ερευνητών, ανέφερε ότι φωτογραφίες στα social media είχαν χρησιμοποιηθεί για τον γεωγραφικό εντοπισμό των τριών στρατιωτών στη Συρία.

«Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα συμμετέχουν άμεσα στις μάχες στο έδαφος της Συρίας, πιστεύουμε ότι η πραγματική κατάσταση βρίσκεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ρώσων αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους αυτά (τα ρωσικά στρατεύματα) δεν συμμετέχουν και δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος στις εκεί επίγειες επιχειρήσεις», συμπλήρωσε το CIT.

Τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Ρωσίας έχουν ως βάση τη Λατάκια στη δυτική Συρία, μακριά από εκεί όπου εντοπίστηκαν οι τρεις άνδρες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του, δεν απάντησε στο γραπτό αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης του CIT.

Πιο συγκεκριμένα, να αναφέρουμε ότι το CIT δημοσίευσε εικόνες από έναν λογαριασμό μέσου κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον Ayas Saryg-Ool, έναν άνδρα που, όπως δηλώνει το μέσο, υπηρετεί στον ρωσικό στρατό, αλλά και από τον λογαριασμό που ανήκει στον Vladimir Boldyrev, ο οποίος φέρεται να ανήκει στις τάξεις των Ρώσων πεζοναυτών .

Στις πρόσφατα δημοσιευμένες φωτογραφίες τους στους εν λόγω λογαριασμούς φαίνεται να έχουν προσθέσει με ετικέτα την τοποθεσία που βρίσκονται, η οποία και εντάσσεται στην ευρύτερη επαρχία της Χάμα. Η σελίδα του Saryg-Ool, στην οποία προηγουμένως φαινόταν να ποζάρει με ένα βαρύ πολυβόλο, δεν ήταν διαθέσιμη την Κυριακή.

Το CIT δημοσίευσε επίσης στιγμιότυπα από τον λογαριασμό του Ilya Gorelykh στο Instagram, ο οποίος φέρεται να έχει επίσης υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας κατά το παρελθόν.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο ίδιος φαίνεται πως είχε ανεβάσει φωτογραφίες από το Χαλέπι, ενώ μία από αυτές τον δείχνει να κρατάει ένα τυφέκιο φορώντας πολιτικά ρούχα. Παράλληλα, μια άλλη εικόνα στην οποία ποζάρει με καμουφλάζ μαζί με τρεις άλλους ενόπλους φαίνεται να τραβήχτηκε στη Χομς. Να σημειωθεί πως ούτε αυτές οι εικόνες ήταν διαθέσιμες στο λογαριασμό του την Κυριακή.

To CIT, με επικεφαλής τον Ruslan Leviev, έχει εργαστεί στο παρελθόν με σκοπό να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τους θανάτους Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία. Στα τέλη Οκτωβρίου ήταν το πρώτο μέσο που ανέφερε τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο Ρώσου στρατιώτη στη Συρία.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΥπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια
ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται
  • Κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης
  • Οι 6 στους 10 έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ
Χώρα συνταξιούχων, ανέργων και οικονομικά μη ενεργών πολιτών είναι σήμερα η Ελλάδα με ανάλογες συνέπειες στην οικονομία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους «Τα Νέα» συνολικά ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια.

«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη, δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Σε μία τέτοια προοπτική εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του τεχνολογικού και παραγωγικού υπόβαθρου», λέει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Εντυπωσιακά τα στοιχεία 

 
Ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) της χώρας ανέρχεται σε 2.656.007 άτομα. Έως 50% είναι ήδη οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω μνημονίων ενώ έρχεται και νέο ψαλίδι λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% παίρνει σύνταξη κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.

Ο αριθμός των ανέργων κινείται στα 1.196.736 άτομα. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανεργία στη χώρα μας προβλέπουν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 25,7% και το 2016 στο 25,8%.

Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος. Η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1% όταν κάθε άνεργος είναι περισσότερο από δυόμισι έτη άνεργος. Σήμερα καταγράφεται ένα παρατεταμένο υψηλό επίπεδο ανεργίας (25% φέτος -9,5% το 2009) από το οποίο το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών).

Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.296.280 άτομα.

Το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Ο μέσος καθαρός μισθός σήμερα είναι κάτω από τα 815 ευρώ ενώ με μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολείται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενων. Παράλληλα ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 έως 5 μήνες) εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας.

Πηγή "Παπαϊωάννου"
 
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
  

 
 

 


Της Κατερίνας Γκαράνη

Δεν είναι ελληνικό προνόμιο η αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής και η επιλογή ηλίθιων κατασκευασμάτων που έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Μη νομίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των ηλιθίων, κιοτήδων και εθελόδουλων ενώ οι αναπτυγμένες έχουν λαούς με βαθύ πολιτισμό και συνοχή ενώ τα Κράτη τους είναι τέτοια που μπροστά τους η Ελλάδα φαντάζει σαν ο φτωχός συγγενής.

Όλος ο πλανήτης είναι μέσα στα σκατά και όλοι οι λαοί είναι το ίδιο βουτηγμένοι σε αυτά χειρότερα και απ΄ ό,τι οι Έλληνες. Από την Βοστόνη μέχρι το Εκατερίνεμπουργκ και από το Κέιπ Τάουν μέχρι την Στοκχόλμη οι λαοί δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται.

Είναι τραγικό να ακούς από Έλληνες ότι η Μ. Βρετανία και η Σουηδία είναι χώρες υψηλού επιπέδου. Χώρες που οι λαοί τους γιορτάζουν τους γάμους πριγκίπων και αγοράζουν εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα εφημερίδων για να δουν ποια "θνητή" είχε γκόμενα ο γαλαζοαίματος. Πώς να πάρεις σοβαρά έναν λαό που δεν τολμά να πει δημοσίως ότι η βασιλεία είναι καθεστώς δυναστείας και η εξουσία θέλει κρέμασμα στην εκεί πλατεία Συντάγματος; Και οι Έλληνες χαζολογούν για τις εγκυμοσύνες τηλεπερσόνων αλλά δεν κάνουν φιέστες για το κάθε γεννοβόλημα του εργαλείου της επικοινωνίας του life style. Άσε που το βαρέθηκαν πλέον κι αυτό διότι το μπότοξ δεν κρύβει τις ρυτίδες της πραγματικής ζωής.

Επίσης, το ότι ο Έλληνας δεν έδωσε μπάτσες κυριολεκτικές αλλά και μέσω της ψήφου στις λαϊκούρες και κοπρόσκυλα που μέσω της Δημοκρατίας συμπεριφέρονται σαν πρίγκιπες -αν και προέρχονται από στάνες της επαρχίας- αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό διότι ο Έλληνας έπαιρνε το μπαξίσι του από το πρώην κατσικοβοσκό και νυν βουλευτή για να είναι μέρος της εξουσίας. Με ευκολία όμως όταν το μπαξίσι κοπεί πέφτει ανάλογα και η σφαλιάρα. Αυτό μπορεί να δείχνει λαό βουτηγμένο στην ρεμούλα αλλά δείχνει ότι η εξουσία του είναι σάρκα εκ της σαρκός του.

Είναι τραγικό στην Ελλάδα που χλεύαζε τους Κοκούς να φτάνει κάποιος να κάνει σύγκριση των εποχών της Φρειδερίκης με τις εποχές της Δημοκρατίας και να λέει ότι τότε ήταν καλύτερα. Το ό,τι το σύστημα επιλέγει έναν μαλάκα για πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν σημαίνει ότι η Δημοκρατία είναι ένα μαλακισμένο σύστημα όπως αυτό της βασιλείας. Βλέπουμε το ιλουστρασιόν των εφημερίδων των βασιλευομένων χωρών αλλά δεν βλέπουμε την ζωή της εργατικής τάξης που τρώνε δεκαετίες τώρα κιμά κατεψυγμένο 10 χρόνων και έχουν την φωτογραφία της πριγκίπισσα Νταϊάνα πάνω από το κρεββάτι αγορασμένο με δόσεις από το ΙΚΕΑ. Δεν βλέπουμε τις ουρές στα ταμεία ανεργίας αλλά ούτε και τις αυτοκτονίες με γκάζι στα γκαράζ των σπιτιών. "God save the Queen" αλλά θεό για τους παρακάτω δεν έχει.

"Να έρθουν οι Γερμανοί να μάς κάνουν ανθρώπους" ακούς συχνά-πυκνά από πολίτες της τάξης και της ηθικής που έχουν βαρεθεί να βλέπουν την ατσαλιά του συστήματος της Ελλάδας. Αν άνθρωπος θεωρείται ο πολίτης που στέκεται στην ουρά για να πληρώσει και να υπομένει τις εντολές του συστήματος διότι μόνο έτσι μπορούν τα γρανάζια της εξουσίας ήσυχα να δουλεύουν, τότε πραγματικά δεν πάμε καθόλου καλά. Από πού κι ως πού το δόγμα "κάτσε στην ουρά" είναι δείγμα πολιτισμού και το δόγμα "δεν είμαι ζώο να κάθομαι στην ουρά" είναι δείγμα τριτοκοσμικής θεωρίας; Το πείραμα "κάτσε στην ουρά" έγινε στην Ελλάδα με τα capital controls και ενώ τα δυτικά και ελληνοκυβερνοθρεμμένα ΜΜΕ εξήραν τον τρόπο που οι Έλληνες "ευρωπαϊκά" αντιμετώπισαν το κλέψιμο των χρημάτων τους από τις τράπεζες, οι Έλληνες στα σπίτια τους αναρωτιόταν γιατί δεν σπάνε τις τράπεζες οι γέροι με τις μαγκούρες;

Πολιτισμός για τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη είναι ο λαός που κάνει ησυχία εις το όνομα της προκοπής του Κράτους. Πολιτισμός για έναν νοήμονα λαό είναι το σύστημα της εξουσίας να υπηρετεί το λαό και όχι αυτός να κάθεται ως υπηρέτης στην εξουσία του συστήματος. Το "σκάσε και κολύμπα" ανήκει αποκλειστικά σε κράτη βαρβάρων που η εξουσία ξέρει ότι αν τους δώσει ένα εκατοστό αέρα δεν αφήνουν τίποτε όρθιο.

Τελευταία έχει πιάσει τους Έλληνες μία μεγάλη λατρεία για την Ρωσία του Πούτιν. Όμως βλέπουμε μόνο τον Πούτιν στα μέγαρά του, στις καταδύσεις του με βαθυσκάφος, πλάνο κοντινό στο παγερό του βλέμμα αλλά η κάμερα δεν έχει αρκετά μέτρα καλώδιο να βυθιστεί στα σπίτια Ρώσων εργατών, ανέργων αλκοολικών και στα κέντρα μαφίας. Μάς δείχνουν το γάμο της Αικατερίνης του Σκορπιού αλλά πουθενά πλάνο για τις εκατοντάδες χιλιάδες Κατιούσκες που άφησαν το σπίτι τους στα 15 για να γίνουν μοντέλα "όπως Αμερική" και κατέληξαν σκεύη σεξιστικών βίτσιων στην αυλή του Πούτιν και βλαχορώσων που ακολούθησαν τον νεοτσάρο γιατί το αμερικανικό όνειρο πάντα ήθελε κώλο για να αποκτηθεί. Είτε τον δίνεις είτε τον πιάνεις, ανάλογα της ποσότητας ονείρου που επιθυμείς. Κι αν ξαφνικά πέσει από το άλογο ο ημίγυμνος γυμνασμένος Πούτιν και τα τινάξει; Τι θα γίνει αυτή η ιλουστρασιόν Ρωσία των "επιχειρηματιών" και των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων; Τι θα κάνει αυτός ο λαός ο οποίος τελικά είναι τόσο κοντός που κρύβεται πίσω από έναν άντρα λίγο πάνω από 1,50 μέτρο ύψος;

Ακόμα όμως και πέρα του Ατλαντικού το όνειρο έχει εδώ και δεκαετίες σβήσει και ένας άβουλος λαός προσπαθεί να κρατηθεί όρθιος ανάμεσα στα συντρίμμια των φαντασμάτων πρώην βιομηχανικών πόλεων, των υποθηκευμένων από τις εταιρείες και τράπεζες χιλιάδων εκταρίων, των χιλιάδων αστέγων, των 30 εκατομμυρίων ανασφάλιστων και των σχεδόν 100 εκατομμυρίων πολιτών κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ούτε ο μαύρος πρόεδρος Ομπάμα δεν κάλυψε το σάπιο αστυνομοκρατούμενο σύστημα που σκοτώνει εν ψυχρώ ό,τι δεν του αρέσει, ούτε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Χίλαρι δεν θα καταφέρει τίποτε άλλο από το να ξαναγυρίσει το παραμύθι στους πολέμους για να νιώσει ο αμερικάνικος λαός ότι είναι απελευθερωτής και πατριώτης για να αντέξει την κατάντια του ακόμα μια δεκαετία.

Παντού είναι τα ίδια σκατά και πιθανόν στην Ελλάδα τα πράγματα να είναι καλύτερα από όλο τον πλανήτη κι αυτό γιατί οι Έλληνες ζούνε επιτέλους την πραγματικότητα χωρίς ιλουστρασιόν, με πραγματικά προβλήματα και όχι προβλήματα πολυτελείας, με αντικειμενικότητα στο ποιος τελικά ήταν στην πραγματικότητα αυτός ο λαός και όχι μέσα από στομφώδεις κουβέντες περί θάρρους και άλλων ανοησιών.

Σε αυτή την μικρή χώρα έπεσαν οι μάσκες απότομα και συγκλονιστικά. Απαξιώθηκε από μόνο του το πολιτικό σύστημα και αυτοαπαξιώθηκε ο πολίτης που νόμιζε ότι "κάποιος ήταν". Απέδειξε ότι μέρος του λαού του έχει τόσες αντοχές που οι πολιτισμένοι λαοί τρίβουν τα μάτια τους. Οι Έλληνες πληρώνουν σαν μαλάκες αλλά το παίζουν μαλάκες. Αποχωρίζονται από την τσέπη τους λεφτά και κάνουν την αυτοκριτική τους με το "καλά να πάθω ο μαλάκας που έφτιαξα περιουσία". Οι αλλοτριωμένοι Έλληνες απέδειξαν ότι τελικά ρατσιστές είναι οι πολιτισμένοι Γάλλοι με το πογκρόμ των γύφτων επί Σαρκοζί, οι Αυστριακοί που φυλάνε τα σύνορα για να μην τους φάνε οι ούγκα-ούγκα, οι Γερμανοί που λογαριάζουν τον άνθρωπο σύμφωνα με τις ώρες εργασίες και την απόδοσή τους, οι Σουηδοί που φτιάχνουν λίστες απέλασης των περιττών μεταναστών, οι Άγγλοι που τους αρέσουν οι σκουρόχρωμοι μόνο για ανέκδοτα και οι κολαούζοι Πολωνοί και Ούγγροι που θυμήθηκαν ότι οι Μογγόλοι ήταν ντόπιος ευρωπαϊκός λαός από την Θούλη!

Είμαστε μέσα στα σκατά αλλά η απραξία των Ελλήνων απέναντι στην ανελέητη επίθεση των πολιτισμένων που δέχονται δεν δείχνει μόνο ραγιάδικο κύτταρο όπως πολλοί κατηγορούν. Δείχνει και τι εστί δυτικός πολιτισμός που κάποιοι σκίζουν τα ρούχα τους για αυτόν. Πολιτισμός φτιαγμένος με λεφτά και για λεφτά. Λαοί όχι αλλοτριωμένοι από την ύλη αλλά κανονικά απαλλοτριωμένοι από αυτή.

Πουθενά ουσία, πουθενά ο άνθρωπος, πουθενά αξία. Ένα Ανάξιον Εστί ο κόσμος όλος.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, το alter ego του Αλέξη Τσίπρα και ενίοτε Πρωθυπουργός της χώρας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό κανάλι SBC υπογράμμισε μεταξύ των άλλων πως: «αντίπαλος της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο το παλαιό πολιτικό σύστημα, αλλά τελικά και η εσωκομματική αντιπολίτευση, γι΄ αυτό η κυβέρνηση “έπεσε εκ των έσω”».

Έτσι, φρόντισε ο Νίκος Παππάς και οι υπόλοιποι γκεμπελίσκοι του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι αποτελούν την ηγετική του ομάδα – ολίγον και με νοθεία - να ξεπαστρέψουν την εσωκομματική αντιπολίτευση των Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου. Και ακολούθως, να υλοποιήσουν αυτό που επίσης ισχυρίσθηκε ο Παππάς στην ίδια συνέντευξη: «…πρέπει ο “επαναστάτης” να γνωρίζει πότε πρέπει να κάνει τους κατάλληλους συμβιβασμούς και πότε να φτάνει στις κατάλληλες συμφωνίες»!!

Όμως, μπορεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τις ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες και με τη διασπορά φοβικών διλλημάτων, να κατάφερε για δεύτερη φορά να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και να του υφαρπάξει την ψήφο, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του ημέρα». Και θα συμφωνήσουμε βεβαίως με τον κ. Παππά πως, οι κυβερνήσεις πέφτουν, ενίοτε, εκ των έσω!!

Γι΄ αυτόν τον λόγο, συνεχίζουμε τη δημοσίευση αποσπάσματος κειμένου, του αριστερού πρώην μέλους της ομάδος Εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από το κόμμα της γιαλαντζί αριστεράς, μετά από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, πιστεύουμε πως αυτή η Εθνοκτόνος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πέσει μόνο εκ των έσω, ευελπιστώντας πως αυτό θα γίνει έγκαιρα και πριν την ολική καταστροφή της Πατρίδος μας!!

«Σχηματίστηκε κυβέρνηση με τη μορφή “κυβέρνησης σωτηρίας” με τη συμμετοχή του κόμματος των ΑΝΕΛ, μιας παραφυάδας ακροδεξιών αμφιβόλου εντιμότητας και ηθικής ανθρώπων, κυρίως συνωμοσιολόγων και συνωμοσιολογούντων, που επιβίωσαν εξαιτίας του “πολυπράγμονος” αρχηγού τους, ο οποίος οφείλει την πολιτική σταδιοδρομία του και την πολιτική επιβίωσή του στις ανερμάτιστες συνωμοσίες, που ο ίδιος με ψυχοπαθολογικό τρόπο εξύφανε επί μακρόν “αυτοψεκαζόμενος” και “αυτοαναγορευόμενος”. Αρχικά κανείς μας δεν μπόρεσε να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο ο Πρωθυπουργός είχε κάνει αυτή την επιλογή, μολονότι το σύνολο σχεδόν των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εναντιωθεί σ΄ αυτό. Όμως, με την εξέλιξη των πραγμάτων κατάλαβα ότι ο Πρωθυπουργός και ο μικρός στενός πυρήνας στελεχών, που τον περιβάλουν, είχαν τους δικούς τους λόγους για την επιλογή αυτή.

Σχηματίσθηκε κυβέρνηση και με την συμμετοχή προσώπων, που είχαν πολύ μικρή συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ και που “συστρατεύθηκαν” τα τελευταία χρόνια ή μερικοί τον τελευταίο χρόνο. Μολονότι για πολλούς απ΄ αυτούς είχαμε αντιρρήσεις στηριζόμενες σε ντοκουμέντα και στοιχεία, αποδέχθηκα αυτή την επιλογή πιστεύοντας ότι έτσι θα διευρυνόταν η πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Όμως, από την εξέλιξη των πραγμάτων κατάλαβα ότι έκανα λάθος. Ο Πρωθυπουργός είχε κάνει τις επιλογές του με άλλα κριτήρια.

Εξαρχής εκδηλώθηκε ένας διαπραγματευτικός “οίστρος”, με την ευρωζώνη, που δυστυχώς πήρε άσχημο κατήφορο. Από ανοησία, από άγνοια, από καιροσκοπισμό, από ιδεολογική αγκύλωση, πασπαλισμένα με υπεροψία και αλαζονεία, τα πράγματα εκτροχιάστηκαν. Έτσι, δυστυχώς, πιστεύαμε αρχικά. Ότι δηλαδή ο εκτροχιασμός οφείλεται σε ανοησία, σε άγνοια, σε ιδεολογική αγκύλωση πασπαλισμένη με υπεροψία και επαναστατική αλαζονεία. Και παγιδευτήκαμε ευελπιστώντας ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις και ότι ο Πρωθυπουργός θα βάλει τάξη στα πράγματα και θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ευρωζώνη, ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι θα υπερβούμε τις κομμουνιστικές και αναρχοαυτόνομες συνιστώσες. Όμως, τα πράγματα στηρίζονται σε διαφορετική βάση, σε διαφορετικές προθέσεις και σε διαφορετικά κριτήρια.

Πήγαμε στις διαπραγματεύσεις εξαρχής πιστεύοντας ότι απέναντί μας είχαμε εχθρούς. Μάλιστα για να αισθανόμαστε καλλίτερα και για να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στους θερμοκέφαλους ψηφοφόρους, στους ανεγκέφαλους γραφειοκράτες του κόμματός μας και στους γυρολόγους συνομωσιολόγους των ΑΝΕΛ, τους ονομάσαμε “πιστωτές” και “δανειστές” ξεχνώντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξαγόρασαν το δημόσιο χρέος μας από τις τράπεζες – τοκογλύφους για να μας σώσουν από την καταστροφή, ότι μερικές μάλιστα απ΄ αυτές πλήρωσαν τους τοκογλύφους ξεβουρκίζοντας το κορμί των λαών τους, ξεχνώντας ότι μας περιέκοψαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας (το γνωστό κούρεμα) ποσού 95 δις ευρώ περίπου, ότι μαζί με τις δικές τους τράπεζες, που ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, έσωσαν και τις δικές μας τράπεζες, που ήταν επίσης εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος με 90 περίπου δις ευρώ, ξεχνώντας ότι έκαναν μια σύμβαση μαζί μας, που όλοι μας την ονομάσαμε “Μνημόνιο” για να πληρώσουμε τους ευεργέτες μας σε 30 χρόνια με επιτόκιο 0,70%, όταν οι χώρες που μας στήριξαν δανείστηκαν με 2% ή 3% και σε κάποιες περιπτώσεις με 4% για να μας σώσουν, ξεχνώντας ότι από κάποιες απ΄ αυτές τις χώρες από το 1981 μέχρι σήμερα εισπράξαμε με διάφορες μορφές (επιδοτήσεις, ενισχύσεις, πακέτο Ντελόρ, ΜΟΠ, Γ΄ Πλαίσιο Στήριξης, ΕΣΠΑ κλπ) πάνω από 500 δις ευρώ για να οργανώσουμε την οικονομία μας, για να φτιάξουμε υποδομές, για να βελτιώσουμε την παραγωγή μας, για να ξεφύγουμε από την φτώχεια και την ταλαιπωρία, ξεχνώντας ότι πριν από 40 χρόνια είμαστε μια φτωχή και παραπαίουσα οικονομία, που μέσα σε 40 χρόνια κατάφερε να περιληφθεί μεταξύ των 25 χωρών με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον πλανήτη, με ΑΕΠ το 2008 μεγαλύτερο απ΄ αυτό της Αυστρίας και της Ελβετίας, ξεχνώντας ότι θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και γενόμενοι απολύτως αχάριστοι ίνα επιβεβαιωθεί το ρηθέν υπό του Κωνσταντίνου Καραμανλή περί απέραντου “φρενοκομείου”.

Προπομπός του διαπραγματευτικού οίστρου με τους “δανειστές” τοποθετήθηκε ένας ψυχοπαθολογικώς πάσχων άνθρωπος, κοινώς “νεράιδος” και κατά γενική ομολογία των σκεπτόμενων “σούργελο”, με ενδυματολογικές προτιμήσεις διαδηλωτή. Αυτός χειραγωγούμενος από τον μύστη του μαρξισμού – λενινισμού Γιάννη Δραγασάκη από τον πάλαι ποτέ μεγάλο ινστρούχτορα του ΚΚΕ και πνευματικό πατέρα του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Φραμπουράρη, από τον ζηλωτή του Λαβρέντι Μπέρια κ. Παππά και από μερικούς παρατρεχάμενους, που βρήκαν στον ήλιο μοίρα, ξεκίνησαν προσχηματικά την διαπραγμάτευση με τις χώρες της ευρωζώνης, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι πρώτιστος στόχος ήταν η ρήξη με την ευρωζώνη και απώτερος στόχος η αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να κρατάνε τα προσχήματα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ενδιαφέρονται σφόδρα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και ότι κάνουν “διαπραγμάτευση”. Αλλά πιστέψτε με, όχι μόνο δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και στο ευρώ αλλά καθημερινώς με σχέδιο απεργάζονται την παραμονή μας στο ευρώ και στην ευρωζώνη κάνοντας ότι χρειάζεται για να μην μείνουμε στο ευρώ».

ΣΗΜ: Λαβρέντι Μπέρια

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου