Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

30 Οκτ 2015

 • Ανάμεσα στους πρόσφυγες που φτάνουν με πλοιάρια από τη Συρία στη Κύπρο πιθανόν να υπάρχουν και τζιχαντιστές
 • Οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους δέχτηκαν συγκεκριμένες πληροφορίες για αριθμό ατόμων που έφτασαν ως πρόσφυγες από την Συρία τις οποίες και εξετάζουν με πάσα σοβαρότητα
 • Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί συνδρομή ξένων υπηρεσιών, οι οποίες εξετάζουν το θέμα σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές
Σαν βόμβα έσκασε η πληροφορία σε αστυνομία και ΚΥΠ ότι η κάθοδος μεταναστών στην Κύπρο, που επιβιβάζονται στα πλοιάρια με προορισμό την ελπίδα, πιθανόν να φέρνει ανάμεσα τους και τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, ενώπιον των αρχών υπάρχουν στοιχεία τα οποία διερευνώνται και κάνουν λόγο για τζιχαντιστές ανάμεσα στους 114 μετανάστες που έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στο Ακρωτήρι από την Συρία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, δυο εκ των προσφύγων που έφτασαν μαζί με περίπου άλλους 120 μετανάστες με ένα σαπιοκάραβο στη Λάρνακα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέθεσαν στην αστυνομία ότι κατέχουν στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους και έφτασαν στην Κύπρο μαζί με τους 114 μετανάστες που ήλθαν στις Βάσεις.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα εν λόγω πρόσωπα κατέθεσαν αρχικά στην αστυνομία ότι ανάμεσα στους μετανάστες ενδεχομένως να υπάρχουν 6 με 9 τζιχαντιστές, δίνοντας στις αρχές φωτογραφικό υλικό, περιγραφές προσώπων και στοιχεία, τα οποία έκαναν λόγο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι γνωστά για μεταφορά οπλισμού και όχι μόνο, και δρουν για λογαριασμό του ισλαμικού κράτους.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην Αστυνομία, η οποία σήμανε συναγερμό και στην ΚΥΠ, άρχισε η διερεύνηση των πληροφοριών σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις, και μέσα από τις έρευνες ταυτοποιήθηκε ότι ένα μέχρι στιγμής πρόσωπο από τους 114 μετανάστες συνδέεται με τα στοιχεία που έδωσαν στις αρχές οι δυο πρόσφυγες.

Στο μικροσκόπιο της ΚΥΠ, αλλά και της αστυνομίες έχουν τεθεί όλες οι πληροφορίες, οι οποίες εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή, εν αναμονή και πληροφοριών από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, το έργο των αρχών φαίνεται να δυσχεραίνουν οι βρετανικές βάσεις, που όπως ανέφερε πηγή στο MEGA, δεν επιδεικνύουν προθυμία για συνεργασία, και καθυστερούν στη διερεύνηση των στοιχείων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


 • Απογοητευτικός ο κ. Τσίπρας
 • Η χώρα ακυβέρνητη για Έλληνες και πρόσφυγες
Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης

Απολύτως καμία απάντηση για το τεράστιο θέμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που συμφώνησε με τους εταίρους δεν έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Έκανε απλά ακόμα μία ανούσια αριστερίστικη πολιτική ομιλία συνδέοντας ασύνδετα ιστορικά γεγονότα της Ευρώπης την ώρα που οι πρόσφυγες πνίγονται στα ελληνικά εθνικά ύδατα και οι Έλληνες αγωνιούν αν αύριο θα έχουν σπίτι.

Έλληνας και πολιτικός δεν γίνεται

Με μεγάλο στόμφο μίλησε για την ανθρωπιά των Ελλήνων, που ευτυχώς δεν έχουν καμία σχέση με την απανθρωπιά που διέπει την ελληνική κυβέρνηση. "Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε!" τόνισε ο κ. Τσίπρας ξεχνώντας το πρόσωπο που δείχνει η δική του κυβέρνηση είναι οι τρικλοποδιές που βάζουν τα εκτελεστικά του όργανα με κατασχετήρια, εξώσεις και φορολογικές απειλές εναντίον Ελλήνων πολιτών χωρίς όμως φωτογραφίες ντοκουμέντα διότι αυτό δεν θα συγκινούσε το ευρωπαϊκό πολιτισμένο κοινό.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να κομπάζει ότι και αυτός είναι ένας από τους Έλληνες που σώζουν και φέρονται σε πρόσφυγες αλληλέγγυα αλλά ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς έκαναν το τεράστιο ατόπημα να μπερδέψουν τις εξώσεις των Ελλήνων που έρχονται ταχύτατα με το επίδομα ενοικίου για 20,000 πρόσφυγες σε ελληνικά σπίτια. Εντέχνως προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσα σε Έλληνες και πρόσφυγες που είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στην Ελλάδα. Με μαεστρία έβαλαν τον Έλληνα να θεωρήσει ως υπαίτιο για την μελλοντική του κατάσταση από τις πολιτικές αποφάσεις τον πρόσφυγα που θα επιδοτείται, την στιγμή μάλιστα που η ψηφισμένη ακροδεξιά στην χώρα αυξάνει τους οπαδούς της.

Ο κ. Τσίπρας λατρεύει το αίμα

"Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο νεκρά παιδιά, ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας εμμένοντας ότι η Ε.Ε είναι αυτό που έχει στο μυαλό του και όχι αυτό που έχει αποδείξει επανειλημμένως σε χρονικές στιγμές ότι πραγματικά είναι. Ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά μεγάλος για να τις θυμάται. Δεν μπορεί να μην θυμάται τι ακριβώς έκανε η Ε.Ε στην γείτονα πρώην Γιουγκοσλαβία διότι ήταν αρκετά μεγάλος για να έχει δημόσια άποψη καλεσμένος της κας Παναγιωταρέα ως αλεξιπτωτιστής καταληψίας το 1991. Δεν μπορεί να μην θυμάται το 1999 με τη δεύτερη εισβολή στην Γιουγκοσλαβία, το 2001 σειρά είχε το Αφγανιστάν, το 2003 το Ιράκ, το 2012 η Λιβύη, το 2013 η Ουκρανία και το 2014 η Συρία.

Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ότι "ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ξεκίνησε όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου που χώριζε τον ίδιο λαό". Δηλαδή για τον κ. Τσίπρα η Δυτική Γερμανία ήταν το ορθό και η Ανατολική το απεχθές χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τι έγινε ακριβώς μετά την πτώση του Τείχους όπου οι δυτικογερμανοί εταίροι του κ. Τσίπρα πέταξαν έξω από τα σπίτια τους ανατολικογερμανούς αρπάζοντας με "ειρηνικό τρόπο" το κομμάτι γης που άνηκε κατά τον κ. Τσίπρα σε καταπιεσμένους πολίτες του ανατολικού μπλοκ. Μόνο που όλες οι πολεμικές εκστρατείες εναντίον τρίτων χωρών η Ε.Ε τις έκανε ακριβώς μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός που θαυμάζει ο κ. Τσίπρας είναι ένας πραγματικά αιματοβαμμένος πολιτισμός. Εκτός κι αν εννοεί ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι ένας λαός άρα τα τείχη μεταξύ μας είναι περιττά που σημαίνει ότι οι Ούγγροι οι οποίοι κλωτσάνε πρόσφυγες είναι ίδιοι με τους Έλληνες που πηδάνε στο παγωμένο Αιγαίο με 5 μποφόρ να σώσουν μωρά προσφύγων.

Πρωθυπουργός άλλης χώρας

Πέρα όμως από τον φιλοπολεμικό πολιτισμό που θαυμάζει, ο κ. Τσίπρας δεν είπε στον ελληνικό λαό τελικά τι θα γίνει με την απαίτηση των εταίρων του για την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και πώς θα διαχειριστεί το θέμα των κλεισμένων συνόρων της συμάχου ναζιστικής Ουγγαρίας, της ναζιστικής Πολωνίας και πρόσφατα της Αυστρίας. Ούτε καν πώς θα διαχειριστεί τον φράκτη του Εβρου που αντί να τον ρίξει αυτή την στιγμή σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπους από πνιγμό στο Αιγαίο, τον συντηρεί και δέχεται να τον προστατεύει η Frontex. Από τη μια λυπάται για την Ε.Ε από την άλλη δέχεται η Ε.Ε να κάνει κουμάντο στα ελληνικά σύνορα που την κυριαρχία εθιμοτυπικά έχει η φιλεύσπλαχνη ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής πρέπει να αυξηθεί για να βγει ο χειμώνας, ενώ τόνισε ότι το αίτημα για δημιουργία υπερστρατοπέδου τέθηκε από την άλλη πλευρά, όχι επίσημα, αλλά ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Στόχος όσων τον ζήτησαν ήταν η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ωστόσο το υπερστρατόπεδο δεν θα ήταν λύση για κανέναν, παρά θα γκετοποιούσε το πρόβλημα, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο χειμώνας θα βγει με πολλούς ακόμη πνιγμένους στο Αιγαίο και την Άνοιξη σύμφωνα με τον εταίρο του κ. Τσίπρα, Ντόλαλντ Τουσκ, σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα εισχωρήσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η οποία θα είναι αναγκασμένη βάση των Συνθηκών της Ε.Ε να φροντίζει για την ασφάλεια, την σίτιση, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και την διαμονή τους. Την στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες θα είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από τους πρόσφυγες λόγω των προαπαιτούμενων και των μνημονιακών νόμων που ακόμα δεν έχουν ιδέα τι θα είναι.

"Αισθάνθηκα πολύ δυσάρεστα όταν κάποιοι ηγέτες χωρών -δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε ποιους- στη Σύνοδο της περασμένης Κυριακής, με τον ίδιο τρόπο που προεκλογικά κάποιοι από την Αντιπολίτευση στηλίτευαν την ελληνική Κυβέρνηση, που μίλαγε για το ανθρωπιστικό καθήκον της διάσωσης ζωών, μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε, λέει, τα σύνορά μας. Και όταν ετέθη το ερώτημα, με βάση το διεθνές δίκαιο, όταν άνθρωποι κινδυνεύουν εντός των χωρικών υδάτων, ποιο είναι το πρώτιστο καθήκον -η απώθησή ή η διάσωσή τους;- δεν είχαν να απαντήσουν", είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας περί διεθνούς δικαίου. Αισθάνθηκε δυσάρεστα ο κ. Τσίπρας αλλά για άλλη μια φορά δεν τα βρόντηξε στην Σύνοδο αντιθέτως έμπλεξε και πάλι τους πρόσφυγες με το χρέος που επέβαλλαν στην Ελλάδα οι δανειστές. Είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποίησε ο Σύριζα πριν γίνει κυβέρνηση με τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Προσπαθεί από νεκρούς και κατατρεγμένους να βγάλει τα χρέη των τραπεζών.

Το κράτος Ελλάδα είναι συνένοχο

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ανθρωπιστικό πρόβλημα που η ίδια θα δημιουργήσει με τα νομοσχέδια που περνά σωρηδόν εναντίον του ελληνικού λαού. Την ίδια στιγμή έχει αφήσει τους Έλληνες εντελώς μόνους τους με εθελοντική προσφορά να φροντίζουν για τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα. Χωρίς καμία υπερβολή αυτή την στιγμή η Ε.Ε σκοτώνει ανθρώπους και η Ελλάδα είναι στην Ε.Ε που σημαίνει ότι και η ίδια σκοτώνει ανθρώπους εφόσον τηρεί όσα λένε οι γραπτοί νόμοι που όταν ψηφίστηκαν κάλυπταν τα σύνορα και την ζωή αποκλειστικά των κεντροδυτικών χωρών της Ε.Ε. Η Ελλάδα μέλος-κράτος της Ε.Ε σκοτώνει και οι Έλληνες αποδεικνύουν με τις πράξεις τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με το έκτρωμα αυτό.

Όμως, τραγικότατη όλου του λόγου του κ. πρωθυπουργού η αποφώνησή του με την οποία έβαλε ταφόπλακα στον μελλοντικό επαναπατρισμό των Συρίων που πλήττονται από τα αποτελέσματα της εμπλοκής και της Ε.Ε στα εθνικά θέματα τρίτων χωρών. "Είναι καθήκον ανθρωπιστικό, καθήκον αλληλεγγύης απέναντι σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να χτίσουν από το μηδέν τις ζωές που καταστράφηκαν από τον πόλεμο και την ερήμωση", είπε ο κ. Τσίπρας και αυτό είναι ένα μήνυμα που έρχεται κατευθείαν από τις Βρυξέλλες και είναι το μόνο αληθές από τον λόγο του κ. Τσίπρα. Συρία για τους Σύριους δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Αλλά και για τους Έλληνες το ίδιο ισχύει.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


 • Η Τουρκία προσέρχεται στις κάλπες την Κυριακή, με το σκηνικό να θυμίζει κινούμενη άμμο
 • «Κλειδί» για τις εξελίξεις η ψήφος των Κούρδων
 • Η ετερόκλητη συμμαχία με την αριστερά και οι σχέσεις με το PKK
Τον Ιούνιο, μια νέα συμμαχία των ασθενέστερων δυνάμεων της τουρκικής πολιτικής -Κούρδων, αριστεριστών και ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών- άφησε κατάπληκτη την τουρκική πολιτική ελίτ κερδίζοντας το 13% των ψήφων.

Την Κυριακή ελπίζουν να το κάνουν ξανά, αλλά αυτή τη φορά υπό πιο δυσμενείς συνθήκες: με τις συγκρούσεις ανάμεσα στο κράτος και τους Κούρδους μαχητές να έχουν αρχίσει ξανά, τις βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών κατά Κούρδων ακτιβιστών και την πόλωση που προκαλεί η πολιτική ρητορική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Αν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) πιάσει το όριο του 10% για την εκπροσώπησή του στο κοινοβούλιο, θα προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα στην ηγεσία του κ. Ερντογάν, πιθανότατα στερώντας του την απόλυτη πλειοψηφία και την αύρα του άτρωτου που τον ακολουθεί από τότε που ξεκίνησε την πρώτη από τις τρεις θητείες ως πρωθυπουργός το 2003.

«Τουλάχιστον έχουν καινούργιες ιδέες», είπε η Γιλντίζ Ασλάν, 24χρονος κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, που ανέφερε ότι παρότι δεν είναι Κούρδισσα, σκοπεύει να ψηφίσει το HDP.

«Το AKP βρίσκεται στην εξουσία από τότε που ήμουν παιδί και η οικογένειά μου ψηφίζει πάντοτε αυτούς», σημείωσε. «Αλλά για εμένα, πρέπει πάντα να θυμίζεις στους πολιτικούς ότι είσαι ανεξάρτητος, όχι ότι είσαι πάντα στο στρατόπεδό τους».

Οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι η δεύτερη αναμέτρηση μετά από αυτήν του Ιουνίου, που οδήγησε στην ιστορική συμμετοχή του φιλοκουρδικού HDP στο νομοθετικό σώμα, αλλά και στη διάσπαση του κοινοβουλίου, σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης και σε νέες εκλογές.

Από τότε, ισλαμιστές τζιχαντιστές πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση σε ειρηνική διαδήλωση στην Άγκυρα στην οποία μετείχε το HDP, προκαλώντας τον θάνατο 102 ανθρώπων στο μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της Τουρκίας. Τα γραφεία του κόμματος δέχθηκαν επίθεση και ο ηγέτης τους, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ερευνάται για προσβολή του προέδρου και για παραγωγή προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση. Ο κ. Ντεμιρτάς αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, επικαλούμενος το βαρύ του πρόγραμμα.

Η επίθεση στην Άγκυρα ανάγκασε το HDP να αναβάλει για λόγους ασφαλείας τις πολυπληθείς του διαδηλώσεις, μέσω των οποίων είχε επιτευχθεί η πολιτική ζύμωση ανάμεσα σε Κούρδους που αναζητούν μια πολιτική φωνή, αριστερούς που εδώ και καιρό έχουν εκτοπιστεί στο περιθώριο του πολιτικού διαλόγου, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλοφίλων και ακόμα και πρώην υποστηρικτών του Ερντογάν που βλέπουν τις προσπάθειές του να διευρύνει τις αρμοδιότητες του προέδρου ως κατάχρηση εξουσίας.

Το κυβερνών κόμμα AKP και τα μεγαλύτερα αντιπολιτευτικά κόμματα έχουν εντωμεταξύ εντείνει τις επιθέσεις τους κατά του HDP, που απέρριπταν κάποτε ως πολιτικό νάνο. Αυτό που παίζεται είναι η ψήφος 15 περίπου εκατ. Κούρδων, που μέχρι πρόσφατα μοίραζαν την στήριξή τους ανάμεσα στον Ερντογάν και στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Ερντογάν δεν εγκαταλείπει εύκολα τις ψήφους των Κούρδων. Έχει κάνει δημόσιες εμφανίσεις με κουρδικό κοράνι στην νότια Τουρκία, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι τα τελευταία χρόνια εισήγαγε περισσότερες ελευθερίες στη χρήση της κουρδικής γλώσσας, η οποία είχε απαγορευτεί ως το 1991. Yπενθυμίζει στους πολίτες ότι αυτός ξεκίνησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το κόμμα των Εργατών του Κουρδιστάν ή PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις αυτές είναι παγωμένες, κάτι για το οποίο καταλογίζει την ευθύνη στο PKK.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει επίσης επανειλημμένα προσπαθήσει να συνδέσει το PKK με το HDP, ισχυρισμός που έχει σαν στόχο τους Κούρδους ψηφοφόρους που φοβούνται μια επιστροφή στη βία του 1990. Δεν είναι δύσκολο να κάνει αυτή την κατηγορία -το HDP δημιουργήθηκε μετά από μήνυμα του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το οποίο καλούσε τους υποστηρικτές του να σκεφτούν μια πολιτική λύση για τα δικαιώματα των Κούρδων. Ο αδερφός του κ. Ντεμιρτάς αγωνίζεται με το παράνομο PKK και σε κάποιες διαδηλώσεις του HDP στον Νότο, υποστηρικτές έχουν εμφανιστεί με σημαίες του Οτσαλάν.

«Το πραγματικό εμπόδιο για το HDP δεν είναι το 10% -το εμπόδιο είναι αν έχουν απομακρύνει όσο θα έπρεπε την τρομοκρατική οργάνωση (PKK) από την πολιτική τους οργάνωση», σχολίασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νούμαν Κουρτουλμούς.

Ο κ. Κουρτουλμούς είπε ότι δεν πιστεύει ότι το HDP έχει επιτύχει στο μέτωπο αυτό. «Αν πάρουν μια απόσταση από τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, τότε θα έχουν πολύ θετικό ρόλο για το τουρκικό δημοκρατικό σύστημα».

Η ρητορική δεινότητα του κ. Ντεμιρτάς έχει βοηθήσει να αποκρουστούν οι κατηγορίες αυτές και να διαχωριστεί το HDP από το βίαιο PKK. Βοήθησε και η απάντηση της κυβέρνησης στον βομβαρδισμό της Άγκυρας, η οποία επέρριψε την ευθύνη σε μια συμμαχία του PKK, τζιχαντιστών του ISIS και άλλων Σύρων ισλαμιστών για την οργάνωση μιας επίθεσης στους Κούρδους στην Τουρκία.

«Μέχρι και τη νίκη του HDP στις προηγούμενες εκλογές και το πέρασμα του ορίου του 10%, η κυβέρνηση ήταν πολύ πιο υποστηρικτική», ανέφερε ο Ιλτέρ Τουράν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Bilgi. «Μόνο όταν έγινε ορατό ότι το ΗDP μπορούσε να στερήσει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος άρχισε να τους κατηγορεί ότι είναι βραχίονας του PKK. Δεν είναι νομικό το ζήτημα, είναι καθαρά πολιτικό. Ο στόχος είναι να πουν ότι αν ψηφίσουν το HDP, ψηφίζουν μια τρομοκρατική οργάνωση».

Ο κ. Ερντογάν δεν είναι υποψήφιος, αλλά επιθυμεί μια απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του, ώστε να δώσει εκτελεστικές εξουσίες στην προεδρία του. Εχει ήδη εκτίσει τρεις θητείες ως πρωθυπουργός, το μέγιστο που επιτρέπουν οι κανόνες του κόμματός του. Η φιλοδοξία του αυτή και η καταστολή της ελευθερίας του λόγου και των θρησκευτικών ελευθερίων έχει οδηγήσει στο HDP μια ετερόκλητη ομάδα υποστηρικτών και κοινοβουλευτικών.

«Οι ψηφοφόροι βλέπουν το ΗDP ως τη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν, ειδικά την τουρκικού τύπου προεδρία του», σημείωσε ο Χισάρ Οζόι, Κούρδος ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, ο οποίος κέρδισε έδρα στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου. «Αυτό φέρνει μαζί αυτή την τόσο ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων, ανθρώπων που ψηφίζουν στρατηγικά για να σταματήσουν τον Ερντογάν».

Είναι κάτι που επαναλαμβάνουν και άλλοι υποψήφιοι. Είναι μια προσπάθεια να υπενθυμίσουν στους ψηφοφόρους ότι μια ψήφος στην HPD, εκτός από μια ψήφος υπέρ των κουρδικών δικαιωμάτων, είναι και μια ψήφος κατά του κ. Ερντογάν.

Ο Ερτουγκρούλ Κουρκτσού είναι ένας παραδοσιακός μαρξιστής που παραχώρησε την ηγεσία του HDP στον κ. Ντεμιτράς και τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, μια σοσιαλίστρια και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο κ. Κουρκτσού, ο οποίος δεν είναι Κούρδος, πέρασε στη φυλακή 14 χρόνια μετά την καταδίκη του από στρατιωτικό δικαστήριο τη δεκαετία του 1970 ότι σχεδίαζε βίαια επίθεση κατά του κράτους.

Μετά από χρόνια στο περιθώριο της πολιτικής, κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο με το HDP.

«Ενας Κούρδος πολιτικός ηγέτης είναι πιο καλός για τη θέση από έναν αριστεριστή της παλιάς φρουράς σαν και εμένα», υποστήριξε ο 67χρονος υποψήφιος. «Ακόμα και αν είμαστε οι καλύτεροι φίλοι των Κούρδων, θέλουν να ακούσουν τη φωνή ενός από τους γιους τους. Χωρίς τους Κούρδους, δεν θα υπήρχε HDP, αλλά χωρίς την αριστερά, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιας μορφής ισχυρό κουρδικό κόμμα».

Financial Times
Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Γλαύκα ες Αθήνας» κατά την Αριστοφάνεια ρήση εκόμισεν ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ όταν, χωρίς ίχνος αναστολής, μας ξεφούρνισε πως το πρόβλημα των προσφυγικών ροών είναι «μια πανευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά».

Τόνισε, μάλιστα -λες και δεν το ξέραμε- πως η οι χειρισμοί του είναι πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, μεγαλύτερη και από εκείνη της οικονομικής κρίσης.

Φαίνεται πως τώρα ξύπνησαν οι Ευρωπαίοι «εταίροι και φίλοι» μας και σπεύδουν (τα μάλα βραδέως, βεβαίως-βεβαίως…) να αντιμετωπίσουν, ο καθένας ανάλογα με τα συμφέροντα του, το πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων που τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθύνονται.

Στο μεταξύ στο Αιγαίο θα πνίγονται παιδάκια και ενήλικες πρόσφυγες.

Ο Φ. Β. Στάϊνμαιερ, λες και αναγνώριζε την ήττα της χώρας του στην αντιμετώπιση του προβλήματος (ιδίως μετά τα τεκταινόμενα στη Συρία) και ενώπιον της οσονούπω κατρακύλας της Καγκελαρίου Άγγελας, «βάρεσε» συναγερμό…

«Η λύση δεν θα βρεθεί από μία χώρα. Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Απαιτείται ομογενοποιήση αντιλήψεων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα της Ευρώπης.

Θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονες των ευρωπαϊκών χωρών (όπα!… Ιδού το «μυστικό»…) για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κανονίσει καλύτερα τις προσφυγικές ροές» είπε.

Και με πρόσχημα την τραγωδία των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, βρήκε την ευκαιρία να μας γλυκάνει τα’ αυτιά με «Ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει τα ανθρωπιστικά της καθήκοντα, τα τηρεί κιόλας».

Μόνο που ΔΕΝ μας είπε πόσα «ακούμπησε» και υποσχέθηκε η φράου Άγγελα στον «φίλο» Ταγίπ…

Δεν πειράζει, όμως… Πάλι καλά που κάποια μέρα μπορεί να μάθουμε όχι μόνο αυτό αλλά και το τι πήρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Άγγελα Μέρκελ στην «μίνι συνάντηση κορυφής για το πρόβλημα»…

Ας ευχηθούμε (μέρες που είναι…) να μην δικαιώθηκε η απλοϊκή λαϊκή ευφυΐα της γιαγιάς Ευταλίας που, «στόλισε» τους γερμανούς και κατάγραψε συνταρακτικά η Μάρα Μεϊμαρίδη στις «Μάγισσες της Σμύρνης»…

[…] «Μοβόροι είναι δαύτοι […] Γεννήθηκαν δολοφόνοι αυτοί…

Ο μπαμπάς σου έλεγε πως οι πόλεμοι στας Ευρώπας, αναντάν μπαμπαντάν, από αυτούς ξεκίνησαν. Κι απ’ αυτούς θα ξεκινάνε πάντα, στους αιώνες τους άπαντες.

Μόλις βλέπουν κάποιον αδύνατον, θα επιτεθούν να τον ξεσκίσουν. Είτε το θέλουν είτε όχι. Έτσι τους λέει το αίμα τους. Και στο κάλεσμα αυτό δεν μπορούν να αντισταθούν.

Αυτή είναι η αρρώστια αυτού του λαού. Για εθνική αρρώστια πρόκειται…»

Υ.Γ.: Άποψη μου είναι πως η γιαγιά Ευταλία ΔΕΝ είχε διαβάσει ούτε μία γραμμή, ούτε ένα δοκίμιο από την “GERMANIA” του Λατίνου ιστορικού Πόπλιου Κορνηλίου Τάκιτου γραμμένη περί το 98 μ.Χ…

Πάμπος Σ. Χατζηλαμπής
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Χόλγκερ Μουνχ, αρχηγός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (Bundeskriminalamt, BKA) δήλωσε πως η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων στη χώρα εγείρει μια απειλή για την εσωτερική ασφάλεια, καθώς μόνο χθες Τετάρτη, περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες πέρασαν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας διασχίζοντας τα σύνορα με την Αυστρία.

Πολιτικοί και αξιωματούχοι χώρας προειδοποιούν για την ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στην Γερμανία, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις φέτος, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων μεταναστών αναμένεται να κυμανθεί από 800.000 έως 1 εκατομμύριο.

"Η κατάσταση ασφάλειας επιδεινώνεται με τον αυξανόμενο αριθμό εισροής προσφύγων", είπε στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus ο Μουνχ, αρχηγός της BKA.

"Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο αυξάνονται, ενώ στις τάξεις της δεξιάς ανακινείται ένα κλίμα έντασης. Αυτή η δυναμική με ανησυχεί", επισήμανε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "δύσκολη και τεταμένη".

Ο Μουνχ επισήμανε πως ο αριθμός των επιθέσεων που διαπράχθηκαν φέτος ενάντια σε κέντρα αιτούντων άσυλο έχει φτάσει τις 600 μέχρι σήμερα, αριθμός τριπλάσιος από πέρσι – 198 το 2014 – με τις 543 εξ αυτών να αποδίδονται σε μέλη ή συμπαθούντες ακροδεξιών οργανώσεων.

Παράλληλα τόνισε πως η BKA έχει καταγράψει 95 εγκληματικές ενέργειες και εμπρηστικές επιθέσεις, ενώ διεξάγει έρευνες για 10 υποθέσεις προσφύγων που φέρονται να ενέχονται στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε άλλες χώρες, ή φέρονται να είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Χθες Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αυστρίας διότι προωθεί πρόσφυγες τις βραδινές ώρες και κάλεσε την Βιέννη να αντιμετωπίσει με πιο συντεταγμένο τρόπο την μεταναστευτική κρίση.

Όμως, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας, χθες Τετάρτη κατέφθασαν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας 8,150 μετανάστες – εκ των οποίων 6.600 διέσχισαν τα σύνορα από μια περιοχή κοντά στο Πασάου.

Πρόσθεσε πως οι αυστριακές αρχές συνεχίζουν με μη συντεταγμένες τακτικές να προωθούν μετανάστες, επιβιβάζοντας τους σε λεωφορεία προς τα σύνορα με την Γερμανία.

Επιπλέον 1.674 μετανάστες πέρασαν στην γερμανική επικράτεια, προερχόμενοι από την Δανία, ανέφερε η γερμανική αστυνομία.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, γνωστός ποιητής και συγγραφέας, ένας από τους ελάχιστους επώνυμους που αντιτάχθηκε από την πρώτη ημέρα στην "δημοκρατία των μνημονίων" και που δεν δίστασε ποτέ να καταδικάσει με τον πύρινο λόγο του όλους εκείνους που συντεταγμένα υπέγραψαν την κατοχή της Ελλάδας, για μία ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο και χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς μισόλογα, μιλάει με το γνωστό Ελληνικό του ύφος, στέλνοντας μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς εκείνους τους επώνυμους ή τους ανώνυμους που παραμένουν σιωπηλοί τη στιγμή που υλοποιείται ένα σχέδιο καταστροφής της Ελλάδας.

Είπε, λοιπόν, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος στη "Γιάφκα" και στον Alpha 989 (ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Ιατρόπουλου, εδώ):
«Από τους τοκογλύφους υπάρχει εντολή να διαλυθεί ο τόπος, δια της εξαφανίσεως της η Ελλάδα να γίνει το μεγάλο παράδειγμα της υποταγής όλων των άλλων λαών στο παιχνίδι της χρηματοοικονομικής παγκοσμιοποίησης, θα είμαστε υπεύθυνοι αν δεν το καταλάβουμε αυτό. Κυβερνάει μια συμμορία που μισεί κυριολεκτικά τον τόπο αυτό»,
είπε στον Alpha 989 ο ποιητής και συγγραφέας Δημήτρης Ιατρόπουλος.
«Γενικά το πολιτικό προσωπικό όλων των δεκαετιών αυτών με έχει απογοητεύσει.
Τι άποψη να διαμορφώσει ένας λαός που τον αφήνεις απληροφόρητο και του κόβεις τις βάσεις Παιδείας;»,
πρόσθεσε.
«Καταντήσαμε να βγάζουμε κάθε μέρα δελτίο πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο. Εθιστήκαμε στην εικόνα και είναι ανατριχιαστικό αυτό, η ανθρώπινη ζωή και ειδικά μικρά αγγελούδια να πέφτουν από τα σαπιοκάραβα»,
τόνισε ο Δημήτρης Ιατρόπουλος για τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκλέτσου, ο κ. Ιατρόπουλος σχολίασε:
«είναι κρίμα να μεγαλώνουν τα παιδιά πιστεύοντας ότι η σεξουαλική πράξη είναι τιμωρία. Δηλαδή δεν περνάει καλά ο Γκλέτσος όταν κάνει έρωτα;»
προσθέτοντας ότι
«αυτός ο δήμαρχος – ηθοποιός έχει έναν τσαμπουκά. Είναι η πραγματικότητα της αστραπιαίας εντύπωσης, αν σοκάρεις, θα ασχοληθούν τα μέσα πάλι, θα βγει το όνομα σου στην επιφάνεια. Το πρόβλημα μας είναι να μάθουμε και ο δήμαρχος, το κόλπο της ρητορικής».
Με αφορμή την παρέλαση των απορριμματοφόρων στο Δήμο Μενεμένης, ο ποιητής και συγγραφέας Δημήτρης Ιατρόπουλος υποστήριξε ότι
«το κάνει συμβολικά ο Δήμαρχος, έχει πλάκα. Αφού η παρέλαση έχει φύγει από τη λογική της εθνικής επετείου και ο καθένας μπορεί να δείξει και να πει ό, τι θέλει, την επόμενη φορά να υπάρξει και gay parade».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε συναγερμό βρίσκεται το πολεμικό ναυτικό αυτή την ώρα καθώς σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ένα πολεμικό τούρκικο πλοίο βρίσκεται λίγο έξω από το λιμάνι της Κέας (Τζια).

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 7 ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία πλέουν δίπλα του και το έχουν στην ουσία περικυκλώσει ενώ συχνές είναι και οι εναέριες πτήσεις από ελληνικά μαχητικά στην περιοχή!

Το Τουρκικό πλοίο ξεκίνησε σήμερα το πρωί από τις ακτές της Τουρκίας πέρασε από την Χίο κάνοντας αλλεπάλληλες παραβιάσεις στα Ελληνικά χωρικά ύδατα πέρασε μπροστά από την Άνδρο με αποτέλεσμα εδώ και λίγη ώρα να βρίσκεται μια ώρα έξω από την Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι και σήμερα οι παραβιάσεις των Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών ήταν πολλές στον Ελληνικό εναέριο χώρο ενώ αυτή την ώρα δύο πολεμικά πλοία της Τουρκίας βρίσκονται έξω από την Χίο και την Μυτιλήνη.

Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγή SpiroSpero.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε μία εξοπλιστική συμφωνία που σφραγίζει τους δεσμούς ανάμεσα σε δυο κομβικά μουσουλμανικά κράτη, σε μια κρίσιμη περίοδο, η Τουρκία προχωράει στη δωρεά 34 εκπαιδευτικών αεροσκαφών – ελαφρών μαχητικών, τύπου T-37, που αποσύρει η Αεροπορία της (THK), στο… αδερφό σουνιτικό μουσουλμανικό κράτος του Πακιστάν.

Η αξία της δωρεάς τόσο σε οικονομικούς όσο και σε επιχειρησιακούς όρους είναι τόσο μεγάλη και μάλιστα από μια χώρα που έχει τη φήμη ότι «βγάζει από τη μύγα ξύγκι», όπως η Τουρκία, που διαπραγματεύεται τα πάντα και δεν παραχωρεί τίποτα χωρίς αντάλλαγμα, ώστε εγείρει υποψίες για άκρως απόρρητες «ουρές» στη συμφωνία, τόσο ύποπτες που φτάνουν στον πυρηνικό τομέα.

Το Πακιστάν διαθέτει πυρηνική τεχνογνωσία και οπλοστάσιο, καθώς επίσης και ιστορικό διασποράς της πυρηνικής τεχνολογίας, με το γνωστό δίκτυο του «πατέρα της ισλαμικής βόμβας», Δρ. Αμπντούλ Καντίρ Χαν, που αναστάτωσε την υφήλιο προ ετών και αποσύρθηκε σε υποτιθέμενο κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα επρόκειτο για παγκοσμίως καταζητούμενο πρόσωπο, στην ίδια κατηγορία με τον μακαρίτη Οσάμ μπιν Λάντεν.

Η συμφωνία για τη δωρεάν παραχώρηση των εκπαιδευτικών ανακοινώθηκε από Τούρκο αξιωματούχο την περασμένη Τετάρτη, μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Πακιστάν – Τουρκίας (Pakistan-Turkey High Level Military Dialogue Group – HLMDG), που επίσης ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Από πακιστανικής πλευράς τη συμφωνία ολοκλήρωσε και υπέγραψε ο γενικός διευθυντής για τις αμυντικές προμήθειες, υποστράτηγος Ναβίντ Άχμεντ και από τουρκικής, ο επικεφαλής του τομέα Επιμελητείας – Λογιστικής Υποστήριξης, επίσης υποστράτηγος Σερντάρ Γκιουλμπάς.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει ότι το κοινό ανακοινωθέν υπογράφουν, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μουχάμαντ Αλάμ Χατάκ και ο αναπληρωτής αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.

Από τις δηλώσεις δεν έλειψαν οι αναφορές στις «αδερφικές» σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Πακιστάν, με την ασιατική χώρα να εκδηλώνει την επιθυμία της για «μετάφραση αυτών των σχέσεων σε στρατηγική συνεργασία, που θα υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων». Αυτό το «στρατηγική συνεργασία», θα μπορούσε να έχει διττή σημασία… Το μέλλον θα δείξει.

Εκτός της επιθυμίας για την προώθηση σε κάθε επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών, ομάδες εργασίας συνεδρίασαν και εξέτασαν πολιτικο-στρατιωτικά θέματα, που άπτονται, μεταξύ άλλων, της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας, με τις δυο χώρες να συμφωνούν να συντονίσουν τη δράση τους σε διεθνή φόρα ισλαμικού περιεχομένου και όχι μόνο.

Οι επιπτώσεις θα φανούν σε θέματα όπως αυτό της Κύπρου, όπου βασική προτεραιότητα των Τούρκων, είναι η άρση της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, σε μια εποχή όπου κυοφορείται σχέδιο με πολλές αναλογίες με το περίφημο «Σχέδιο Ανάν», που απορρίφθηκε με δημοψήφισμα από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων.

Ενδιαφέρον έχει επίσης, ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει το Πακιστάν με την προνομιακή σχέση που διατηρεί με την Κίνα, στη γεφύρωση των διαφορών με την Τουρκία, που έχει μακρό ιστορικό «μη διπλωματικής» παρέμβασης σε κορυφαία θέματα εθνικής ασφαλείας για το Πεκίνο, όπως οι αποσχιστικές τάσεις των τουρκογενών μουσουλμάνων Ουιγούρων, στην επαρχία Σινγιάνγκ στη Δυτική Κίνα.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κάλεσμα Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση 
του δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση

Συνάδελφοι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Έχουμε δεχθεί ήδη τις συνέπειες από την εφαρμογή και των τριών μνημονίων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και παλιότερα Ν.Δ – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι συντάξεις μας ήδη έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο πόρισμα της Επιτροπής για το ασφαλιστικό όπου εξαγγέλλονται νέες ανατροπές στην ήδη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική πολιτική που μέχρι σήμερα έχουν υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις. Στόχος τους είναι οι συντάξεις να μετατραπούν σε προνοιακά επιδόματα.

Η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όχι μόνο για τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία, αλλά κυρίως υιοθέτησε τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού μοντέλου. Έτσι περιορίζει έως και καταργεί τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, προωθεί σαρωτικές ενοποιήσεις σε ένα Ταμείο, με εξομοίωση των παροχών προς τα κάτω.

Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου η κυβέρνηση έχει εντάξει τα επικουρικά μας ταμεία (ΠΣ, ΕΛΑΣ και ΤΑΛΣ) στο Ε.Τ.Ε.Α. Tα Μετοχικά ταμεία (ΜΤ) ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ μέχρις στιγμής παραμένουν εκτός. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση δεν παραλείπει να κλείνει το μάτι και να υπόσχεται στους εν ενεργεία συναδέλφους των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι με τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα δεν αποκλείει να δεχθεί τη δημιουργία των επαγγελματικών αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύπαρξη των συντάξεων.

Ο δρόμος άνοιξε με τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ, που έδιναν τη δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά. Πρόκειται για πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση ή την εγγύηση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας συνολικά.

Επιπλέον, με την πρόταση αυτή θα χαριστούν οι τεράστιες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συγκατάθεσή μας και θα συνεχιστεί η λεηλασία των αποθεματικών τους από το μεγάλο κεφάλαιο, αφού με την μετατροπή τους σε επαγγελματικά, θα μπορούν να επενδύουν μέχρι και το 95% των εισφορών του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, σε μετοχές, ομόλογα εταιριών και έντοκα γραμμάτια.

Τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ - ΛΣ, ΕΛΑΣ διατηρούν προς το παρόν σχετική αυτοτέλεια ενώ ουσιαστικά ελέγχονται από το Υπουργείο Εργασίας. Διαχειριστικά προβλήματα και κυρίως η ενιαία πολιτική, που ακολουθήθηκε διαχρονικά σε σχέση με τα αποθεματικά τους, οδήγησε μερίσματα, ΒΟΕΑ κτλ στην εξαΰλωση! Έχει νομοθετηθεί ήδη η κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων». Αυτό οδηγεί στην κατάργηση των «κοινωνικών πόρων» που προβλέπονται στην θέση της εργοδοτικής εισφοράς για τα Μετοχικά Ταμεία ΕΔ – ΛΣ, ΕΛΑΣ και που είναι ήδη κατά πολύ μειωμένοι.

Δηλαδή η χρηματοδότηση της επικουρικής ασφάλισης των Σωμάτων Ασφαλείας και των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ – ΛΣ, ΕΛΑΣ θα προέρχεται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους, γεγονός που θα επιφέρει νέες μεγάλες περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες παροχές των συνταξιούχων συναδέλφων, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των εν ενεργεία συναδέλφων μέσω νέων αυξήσεων των εισφορών, δηλαδή νέων μειώσεων στο μισθό τους, με αντάλλαγμα ένα αμφισβητούμενο επίδομα φτώχειας στα γεράματα.

Προωθούν τα επαγγελματικά ταμεία, τη στιγμή που αποκαλύπτεται ξεκάθαρα σύμφωνα και με τις αναλογιστικές μελέτες - προτάσεις, ότι τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζουν τα επικουρικά ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας, από τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο, θα καλυφθούν είτε μέσα από μεγάλες αυξήσεις εισφορών (μέχρι και 66,7%), είτε με μειώσεις παροχών (μέχρι και 34,4%).

Ότι συμβαίνει σήμερα στα επικουρικά των Σωμάτων Ασφαλείας (ενοποιήσεις, μετατροπή σε επαγγελματικά) δείχνει το δρόμο που μπορεί να οδηγηθούν σε ένα επόμενο χρόνο και τα Μετοχικά Ταμεία ΕΔ – ΛΣ, ΕΛΑΣ, με αλλαγή του μετοχικού χαρακτήρα τους σε μια προοπτική για την ενοποίηση όλων των ταμείων, που είναι και ο τελικός στόχος. Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει!

Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, θα πληρώσει το ίδιο τα ελλείμματα με τη ραγδαία μείωση του μισθού και των συντάξεών μας, για να εισπράξουν όταν και όποτε βγούνε στη σύνταξη, ένα επιπλέον επίδομα φτώχειας και εξαθλίωσης.

Υπόσχονται ότι θα μπαίνουν οι εισφορές του κάθε συναδέλφου στον «δικό μας κουμπαρά», ενώ αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τον νόμο Ρέππα. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείμματα και δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις για μηδενισμό τους, τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το Υπουργείο Εργασίας και θα οδηγηθούν όλα στο ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή στις μειώσεις συντάξεων και παροχών.

Όλα αυτά να μην τα επιτρέψουμε!

Μοναδική μας υποχρέωση, είναι ο συνεχής αγώνας για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και κατά συνέπεια και του δικαιώματος της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός και η συμπόρευσή μας με τους υπόλοιπους συνταξιούχους και εργαζόμενους, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που πλήττονται από τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Καμία μείωση στις συντάξεις μας.

Να απορρίψουμε το δίλλημα που βάζει η κυβέρνηση για σύσταση επαγγελματικού ταμείου ή υπαγωγή στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) για ΠΣ – ΕΛΑΣ. Είναι ψευδοδίλλημα, διότι με την εφαρμοζόμενη αντιασφαλιστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οδηγηθούμε στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στη χρεοκοπία της κοινωνικής ασφάλισης και στην πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του στους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι, σας καλούμε να εμποδίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μετατροπή της επικουρικής μας ασφάλισης σε επαγγελματική, που θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις για όλους μας με αύξηση εισφορών και μεγάλη μείωση στις ήδη υποβαθμισμένες κοινωνικές παροχές.

Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τη διατήρηση και ενίσχυση του συστήματος της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής μας ασφάλισης με πλήρη χρηματοδότηση και εγγύηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να μην επιτρέψουμε καμιά νέα περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις - μερίσματα και να απαιτήσουμε την αποκατάσταση τους στα επίπεδα του 2009, καθώς και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Να επιστραφούν όλα τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.α.) που στόχο έχει να παραδίδει τα χρήματά μας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Συνάδελφοι απόστρατοι,
είναι ώρα ευθύνης και αγώνα. Ενωμένοι, να δείξουμε τη δύναμή μας ενάντια στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση σ΄ εμάς και τις οικογένειες μας.
Σας καλούμε να δηλώσετε τη συμφωνία σας με την υπογραφή σας στο κείμενο.

Επίσης καλούμε φορείς αποστράτων και τον καθένα συνάδελφο ξεχωριστά να πάρουν μέρος στην ανοιχτή σύσκεψη που διοργανώνουμε στο ξενοδοχείο STANLEY Οδυσσέως 1 Πλατεία Καραϊσκάκη, στάση μετρό Μεταξουργείο, την Δευτέρα 9 Νοέμβρη (ώρα 18.00: προσέλευση, παράθεση καφέ, 18.30: έναρξη σύσκεψης).

30 Οκτωβρίου 2015
Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση
του δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση

Σημείωση – παράκληση:  Όσοι συμφωνούν να στείλουν ηλ. μήνυμα στη διεύθυνση: protovoyliaapostraton@gmail.com και κείμενο:
Συμφωνώ με το κάλεσμα για την υπεράσπιση του δικαιώματος μας στην Κοινωνική Ασφάλιση
(όνομα, επίθετο, ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας )
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η Τουρκία βαδίζει την Κυριακή πρώτη Νοεμβρίου στις πιο κρίσιμες εκλογές της σύγχρονης ιστορίας της. Ενδιαφέρων είναι να δούμε ποιοι εκλογικοί παράγοντες θα κρίνουν αυτές τις εκλογές.

Σε μια κρίσιμη αναφορά του εδρεύοντας στην Νέα Υόρκη Ινστιτούτου, «Türkiye Araştırmaları Enstitüsü», (Research Institute on Turkey-RTI), που διαβιβάστηκε στα κεντρικά γραφεία του κυβερνητικού κόμματος, ΑΚΡ, επισημαίνεται ότι μετά από μια προεκλογική έρευνα 10 σημαντικές επαρχίες είναι αυτές που θα κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι ερευνητές, Onur Aktındağ και Bert M Azizoğlu, τόνισαν πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες κομβικές επαρχίες στις προσεχείς εκλογές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την αναφορά αυτή είναι χαρακτηριστικό πως στην Σαμψούντα του Πόντου στις προηγούμενες εκλογές (7/6) η νίκη κρίθηκε για 400 μόνο ψήφους, ενώ στην Αμάσεια μόνο για 600 ψήφους.

Στο εκλογικό επιτελείο του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, έχει σημάνει συναγερμός για να υπάρξουν καλυτέρα αποτελέσματα στις κρίσιμες περιοχές όπου η νίκη θα κριθεί για λίγους μόνο ψήφους. Μια από τις πολύ κρίσιμες περιοχές είναι η περιοχή του Πόντου. Εκεί θα δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ και του εθνικιστικού, ΜΗΡ, το οποίο διατηρεί εκεί μεγάλη δύναμη. Στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες θα δοθεί μάχη μεταξύ του ΑΚΡ, του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, του εθνικιστικού ΜΗΡ και κυρίως του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που αναμένεται να επικρατήσει. Στην περιοχή του Αιγαίου και συγκεκριμένα στις περιοχές του Aydın και του Balıkesir, ανατολικά και βόρεια της Σμύρνης, θα δοθεί κρίσιμη μάχη μεταξύ του ΑΚΡ και του ΜΗΡ.

Στην Κωνσταντινούπολη το κυβερνών κόμμα αναμένεται να αυξήσει τους ψήφους του ενώ στην Άγκυρα, το ΑΚΡ και το CHP θα δώσουν μάχη με το ΜΗΡ και ίσως χάσουν από μια έδρα.

Στην κεντρική Ανατολία στις περιοχές Akdeniz, Burdur και Sivas, (Σεβάστεια), αναμένεται εύκολη επικράτηση του ΑΚΡ. Στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά που περιλαμβάνει την ευρύτερη Κωνσταντινούπολη, το Kocaeli, Kırklareli, (Σαράντα Εκκλησιές), και την Α. Θράκη, το ΑΚΡ αναμένεται να επικρατήσει με σοβαρό αντίπαλο το ΜΗΡ.

Το ΑΚΡ αναμένεται να συγκεντρώσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την προσοχή του στην Σαμψούντα, όπου στις εκλογές της 7 Ιουνίου η νίκη κρίθηκε για 400 ψήφους, στην Baypurt για 600 ψήφους, στην Giresun, (Κερασούντα) για 1.300 ψήφους, στην Gümüşhane, (Αργυρούπολη), για 1.500 ψήφους, στην Amasya για 600 ψήφους, στο Çankırı για 1.200 ψήφους, στο Çorum για 1.500 ψήφους, στο Muş και στην Malatya για 2.300 ψήφους. Το κυβερνών κόμμα θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στον Πόντο για να αυξήσει τον αριθμό των εκλεγόντων βουλευτών. Παράλληλα στην νοτιοανατολική Τουρκία θα επιδιώξει να κερδίσει ψήφους από το φιλοκουρδικο HDP ποντάροντας στον θρησκευτικό παράγοντα για να αυξήσει και εκεί τον αριθμό των βουλευτών του.

Το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, έχει την μεγαλύτερη δύναμη του στον Πόντο και εκεί θα δοθεί μάχη με το ΑΚΡ ενώ εκεί το CHR δεν είχε πολλές προοπτικές αύξησης της δύναμης του. Το ΜΗΡ θα δώσει επίσης μάχη στις περιοχές, Amasya, Çankırı, İğdir, Kocaeli και Malatya, όπου για λίγους ψήφους μπορεί να χάσει πολλούς βουλευτές. Επίσης κινδυνεύει να χάσει βουλευτές στις περιοχές Σαμψούντα, Baypurt, Κωνσταντινούπολη, Κερασούντα και Αργυρούπολη.

Το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, είχε την παραίτηση δυο υπουργών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχαν εκλεγεί στο Kocaeli, (ευρύτερη ασιατική περιοχή της Κωνσταντινούπολης), όπου θα δώσει μάχη με το ΜΗΡ για να διατηρήσει τις έδρες του. Το HDP θα συγκεντρώσει την προσοχή του για να διατηρήσει τις δυνάμεις του και ίσως να τις αυξήσει στις περιοχές, Muş, Batman και Bingöl στην Νοτιοανατολική Τουρκία, στο Aydın, περιοχή Αιγαίου και στο Hatay, (Αλεξανδρέττα μεσογειακή συνοριακή περιοχή με την Συρία), ενώ κινδυνεύει να χάσει έδρες υπέρ του ΑΚΡ στις περιοχές, Adrahan, Van και Tunceli στην ανατολική Τουρκία.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP, θα δώσει μάχη για να διατηρήσει την δύναμη του και να την αυξήσει στις περιοχές Σμύρνη, όπου έχει πάντα την πρωτοκαθεδρία, και στις περιοχές, Adrahan, Tunceli, Niğde, (Νίγδη), και Kahramanmaraş. Επίσης στις περιοχές Erzincan, Bilecik και Ordu του Πόντου, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή γιατί κινδυνεύει για λίγους ψήφους να χάσει έδρες.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. αν και στην Τουρκία δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για δημοσκοπήσεις που ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στην πραγματικότητα. δίνουν τα εξής ποσοστά :

AKP, (ισλαμικό κυβερνών κόμμα) : 38,2% – 44,7%.
CHP, (Λαϊκό κόμμα αντιπολίτευσης) : 24,8% – 28,2%
MHP, (Εθνικιστικό κόμμα) : 13,4% – 18,2%
HDP, (Φιλοκουρδικό κόμμα) : 11,0% – 14,58%

Το αποτέλεσμα αυτών των κρίσιμων εκλογών θα κρίνει πάρα πολλά για την περαιτέρω πορεία της Τουρκίας αλλά και κυρίως για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όπου πολύ σημαντικά και καυτά ζητήματα βρίσκονται σε πολεμική εκκρεμότητα.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


 • Η Πορτογαλία είναι χαμένη υπόθεση με την οποιαδήποτε κυβέρνηση
 • Κρας τεστ των Βρυξελλών για τις αντοχές της δήθεν δημοκρατίας
Γράφει η Κατερίνα Γκαράνη

Οι εκλογές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε είναι μία περιττή διαδικασία ειδικά για χώρες οι οποίες φορτώθηκαν Μνημόνια και μπήκαν σε κατάσταση εξυγίανσης μέσω των Βρυξελλών. Εκτός από το φαινόμενο Ελλάδα όπου κυβερνάται από έναν συνασπισμό δύο κομμάτων που στο πραγματικό σύνολο του εκλογικού σώματος δεν ξεπερνά το 21%, το τελευταίο συμβάν με την μειοψηφική κυβέρνηση στην Πορτογαλία ξεκαθαρίζει για το ποιος διατάσσει την εθνικές κυβερνήσεις των χωρών-μελών και ειδικά όσων υπέγραψαν Μνημόνια.

Ο πρόεδρος της χώρας, Καβάκο Σίλβα, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κεντροδεξιό συνασπισμό με πρωθυπουργό τον Κοέλιο και με μόλις 104 έδρες όταν απαιτούνται 116 για σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι αριστεροί και σοσιαλιστές της Πορτογαλίας σκίζουν τα ρούχα τους για την αδικία που έγινε εφόσον ο συνασπισμός αριστεροσοσιαλιστικών κομμάτων με την στήριξη και του Κομουνιστικού Κόμματος θα μπορούσε να δημιουργήσουν μία ισχυρή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας δικαιολόγησε την πραξικοπηματική απόφασή του λέγοντας τα εξής:
"Μετά την εφαρμογή ενός επαχθούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας, που οδήγησε σε βαριές θυσίες, είναι καθήκον μου, στο πλαίσιο των συνταγματικών εξουσιών μου, να κάνω ότι είναι δυνατόν να εμποδίσω να σταλούν λαθεμένα μηνύματα στους οικονομικούς οργανισμούς, τους επενδυτές και τις αγορές".
Ξεκάθαρα τα πράγματα: Οι αγορές πάνω από την Δημοκρατία.

Βγαίνω από το Μνημόνιο σημαίνει είμαι υπό κατοχή

Πώς γίνεται όμως η Πορτογαλία η οποία έχει βγει από το Μνημόνιο να είναι σε κατάσταση φτώχειας και κινδύνου πτώχευσης; Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο. Όταν μία χώρα υπογράφει Μνημόνιο αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε επιτήρηση μέσω αξιολογήσεων από την Τρόικα μέχρις ότου να ξεχρεώσει το δάνειό της. Για την Πορτογαλία αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει αποπληρώσει το 75% του πακέτου διάσωσης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε το 2011. Ως έτος για την αποπληρωμή του χρέους της οι δανειστές όρισαν το 2035 ακόμα κι αν την τελευταία δόση των 2,6 δις ευρώ δανείων η Πορτογαλία δεν την δέχθηκε βγαίνοντας το 2014 από το Μνημόνιο. Η Πορτογαλία λοιπόν είναι μία χώρα υπό κατοχή ακόμη κι αν έχει βγει από το Μνημόνιο.

Τι έκανε όμως τον πρόεδρο Σίλβα να πάρει μία απόφαση που ευχαρίστησε την Καγκελάριο Μέρκελ η οποία είχε δηλώσει μετά τα αποτελέσματα των πορτογαλικών εκλογών ότι μια τέτοια σοσιαλιστική συμμαχία στην Πορτογαλία θα ήταν «πολύ αρνητική» εξέλιξη; Η Πορτογαλία για να βγει από το Μνημόνιο και να είναι σε επιτήρηση για τουλάχιστον δύο ακόμα δεκαετίες έπρεπε και πρέπει να πουλήσει όλη την δημόσια περιουσία της σε ξένους επενδυτές. Μετά από την ιδιωτικοποίηση του νερού οι μνημονιακές κυβερνήσεις μεταβίβασαν το 95% της κρατικής εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων ΑΝΑ στη γαλλική Vinci έναντι 3,08 δισ. ευρώ, ενώ πούλησαν το 40,34% της τσιμεντοβιομηχανίας Cimentos de Portugal (CIMPOR) στη βραζιλιάνικη InterCement έναντι 1,49 δισ. ευρώ. Μόλις βγήκαν από το Μνημόνιο έβαλαν προς πώληση και τις δημόσιες συγκοινωνίες και το σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ η ηλεκτρική ενέργεια από το 2012 έχει πλέον πέντε ξένους ιδιοκτήτες μεταξύ αυτών και την γνωστή στην Ελλάδα Black Rock.

Δεν τελείωσε το έργο των δανειστών στην Πορτογαλία. Διότι έχουν αφήσει στη μέση το σημαντικότερο: Την δημόσια υγεία. Με την έναρξη της δήθεν "κρίσης" το 2008 η κεντρική και οι τοπικές κυβερνήσεις ξεκίνησαν το πρόγραμμα Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα λόγω έλλειψης δημοσίων χρημάτων με την εταιρεία Capio στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Η εταιρεία Capio έχει αναλάβει τον τομέα της Υγείας σε αναπτυγμένες χώρες όπως η Νορβηγία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία. Ξαφνικά ανέλαβε και την υπό πτώχευση Πορτογαλία κάνοντας την Υγεία για τους Πορτογάλους να είναι άκρως απαγορευτική ακόμα κι αν έχουν βγει από το μνημόνιο. Διότι μπορεί η Πορτογαλία να αναπτύσσεται με εταιρείες όπως η Suez, που έχει στην ιδιοκτησία της το νερό, αλλά ο κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία είναι τα 505 ευρώ.

Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι είναι όλοι ίδιοι

Ακόμα όμως κι αν ο πρόεδρος Σίλβα, ο οποίος ήταν κάποτε σοσιαλδημοκράτης και μέσα στην κρίση έγινε κεντροδεξιός λαμβάνοντας από τους Πορτογάλους το 2011 (χρονιά Μνημονίου και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας) ποσοστό 53%, έδινε την εξουσία σε έναν συνασπισμό αποτελούμενο από σοσιαλιστές, αριστερούς, κομουνιστές και πράσινους τα πράγματα δεν θα άλλαζαν για την Πορτογαλία εκτός αν η κυβέρνηση έπαιρνε απόφαση να βγει από την Ε.Ε, να βγει από το ευρώ και να σύρει στα δικαστήρια την Τρόικα για πλιάτσικο στην δημόσια περιουσία διότι τι να κάνεις την λαϊκή εξουσία αν δεν έχεις λαϊκή περιουσία.

Όμως οι μνημονιακές κυβερνήσεις της Πορτογαλίας εκλέχθηκαν όπως εκλέχθηκαν και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας. Οι πολίτες αποφάσιζαν από το 2008 μέχρι σήμερα να είναι στην δήθεν σταθερότητα του ευρώ ακόμα και για έναν μισθό των 505 ευρώ ξεπουλώντας όλη την δημόσια περιουσία βάζοντας τον όρο Ευρωπαίος πάνω από τον όρο ελεύθερος Πορτογάλος πολίτης. Έτσι, ακόμα κι αν μία αριστεροσοσιαλιστική κυβέρνηση έπαιρνε την εξουσία θα αντιμετώπιζε αυτά που λένε τα φερέφωνα των Βρυξελλών της Πορτογαλίας:

Φερνάντο Φαρία Ντε Ολιβέιρα πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών της Πορτογαλίας (ACB):
"Ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, το πλέον επιθυμητό είναι η ορθή διακυβέρνηση που θα συμβάλλει στην πρόοδο της Πορτογαλίας, προσεγγίζοντας περισσότερο τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα και όχι την επιστροφή σε μία Ευρώπη των αποκλίσεων.Στον οικονομικό τομέα η οικονομία της αγοράς είναι εκείνη που παράγει τον περισσότερο πλούτο".
Αντόνιο Σαράιβα, πρόεδρος της Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας της Πορτογαλίας:
"Μπορούμε να μιλήσουμε για ουτοπίες των 600 ευρώ ή για οτιδήποτε άλλο όμως αυτό είναι χωρίς καμία αξία αφού αναφερόμαστε σε έναν πλούτο που δεν μπορεί να διανεμηθεί".
Και για το τέλος τα λόγια του εκλεγμένου προέδρου Σίλβα που διώχνει κάθε αμφιβολία ότι καμία κυβέρνηση που θέλει να είναι στην Ε.Ε δεν θα τολμούσε να τα βάλει με την Ε.Ε:
"Στα 40 χρόνια δημοκρατίας, καμία κυβέρνηση στην Πορτογαλία δεν εξαρτήθηκε από την υποστήριξη αντι-Ευρωπαϊκών δυνάμεων, δηλαδή δυνάμεων που διακηρύσσουν ότι θα καταργήσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς επίσης να διαλύσουν τη νομισματική ένωση και να βγάλουν την Πορτογαλία από το ευρώ, επιπρόσθετα της απαίτησής τους για διάλυση του ΝΑΤΟ".
Εδώ μαθαίνουμε ότι η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ είναι αλληλένδετα και η χώρα του φελλού, Πορτογαλία, δεν έχει το στρατό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των "αριστερόστροφων"

Μην βγαίνουν από τα ρούχα τους οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί της Ελλάδας για το πραξικόπημα που έγινε στην Πορτογαλία με "θύματα" τα δύο ομοαίματα κόμματά τους διότι απέδειξαν περίτρανα στην δική τους χώρα ότι δεν είναι τίποτε άλλο από μαριονέτες που αλαλάζουν με εντολές των Βρυξελλών.

Για το αν θα μείνει ή αν θα ανατραπεί η νέα κυβέρνηση Κοέλιο δεν θα είναι καν απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά θα είναι απόφαση των Βρυξελλών για το αν θέλουν να κάνουν μία πολιτική αποσταθεροποίηση σε ένα κράτος που βγήκε από το Μνημόνιο και πάλι χρεωμένο. 'Ένα νέο Μνημόνιο μετά από μία "ατυχή" κυβέρνηση κατά της λιτότητας θα ήταν δώρο θεού για τις Βρυξέλλες αφού θα τραβούσε την επιτήρηση της Πορτογαλίας δεκαετίες μετά το 2035.

Το δράμα του πορτογαλικού λαού ξεκίνησε το 1986 όταν μπήκε στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας βάζοντας τον σοσιαλιστή Manuel António dos Santos αντιπρόεδρο του τότε Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλη η πορεία της Πορτογαλίας με την Ελλάδα. Η πρώτη με την "Επανάσταση των Γαρυφάλλων" που την έβγαλε από το καθεστώς του Σαλάζαρ το 1974 και η Ελλάδα που άφησε πίσω την Χούντα των Συνταγματαρχών την ίδια χρονιά. Εμείς δεν χάσαμε χρόνο με μία δεξιά κυβέρνηση να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1979, εφτά χρόνια νωρίτερα από την Πορτογαλία, αλλά τελικά και οι δύο χώρες είτε με σοσιαλιστική, είτε με δεξιά κυβέρνηση το ίδιο τέλος είδαν αφού έβαλαν την υπογραφή τους εκλεγμένα δημοκρατικά πολιτικά ανδρείκελα στα μπακαλόχαρτα της Ε.Ε.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Όσο συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία εντείνεται περισσότερο και το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο αδελφών χριστιανικών κομμάτων, CDU και CSU.

Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωστές εξετάζουν ως «έσχατη λύση» να αποσύρουν τους τρεις υπουργούς τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε περίπτωση που η καγκελάριος δεν αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα. Συνέπεια αυτού θα ήταν το τέλος της κυβέρνησης. Η είδηση αυτή στην εφημερίδα Bild που βασίζεται σε «πρόσωπα εμπιστοσύνης» του προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χορστ Ζέχοφερ δεν έχει διαψευστεί. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ζέχοφερ σχεδόν επιβεβαιώνει την απειλή με νεότερη του δήλωση ότι το κόμμα του είναι για όλα προετοιμασμένο, ενώ ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών, Μάρκους Ζέντερ, κάνει λόγο για μια «πραγματική κρίση» του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, αναφέρει η Deutsche Welle, σε σχετικό δημοσίευμα.

Παράλληλα υπάρχουν και οι φωνές που προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, όπως του Μάνφρεντ Βέμπερ, στέλεχος του κόμματος και πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε την κλιμάκωση ως μια «συζήτηση σε ακατάλληλη στιγμή». Ωστόσο η όποια επίδρασή τους θα είναι προσωρινή τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προσφυγικές ροές που δεν φαίνεται ότι θα μειωθούν σύντομα. Αναμένεται άμεσα συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στην οποία θα οριστεί πιθανόν ένα αριθμητικό όριο προσφύγων που θα δεχθεί η Γερμανία.

Αν ωστόσο αυτό το νούμερο αντιβαίνει στις ποσοστώσεις όπως τις έχει εμπνευστεί ο Γιούνκερ, αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα στη γερμανική ηγεμονία και την αγαστή της συνεργασία με την Κομισιόν. Πάντως η οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια στη Γερμανία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ευρωσκεπτικιστικών τάσεων άλλων κυβερνήσεων ή έστω την αντίδρασή τους σε διάφορες κοινές αποφάσεις σε σχέση κυρίως με το μεταναστευτικό αλλά έπειτα και σε σχέση με άλλα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικογένειας όπως το ελληνικό ζήτημα.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη

Τώρα ξέρουμε γιατί λέει η Μέρκελ την φράση, «Wir schaffen das», δηλαδή, «Μπορούμε να το κάνουμε», δηλαδή, «Μπορούμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη». Την φράση αυτήν την χρησιμοποίησε και στο πολιτικό της ντεμπούτο σε μια τότε αφίσα του κόμματος της, SED, το 1981. Μετά από 8 χρόνια το κατάφερε και βγήκε για τα καλά στην επιφάνεια. Μια ιλιγγιώδη πολιτική καριέρα που κάποτε θα γίνονταν η αιτία της καταστροφής της Ευρώπης.

Το παρακάτω βίντεο, «Ηeil Merkel Die beliebteste Kanzlerin Europas!», δηλαδή, «Η πιο αγαπητή πρωθυπουργός της Ευρώπης», ειρωνεύεται την κ. Μέρκελ, με πανό και συνθήματα, όπως, «η κυρία Μέρκελ η καλύτερη πρωθυπουργός».
Στο Halle την καλωσόριζαν με ειρωνικά πανό και συνθήματα στην άφιξη της. Στο Schloss Leopoldina, στο όμορφο Halle, «Η καλύτερη πρωθυπουργός έρχεται», «η Halle καλωσορίζει εσάς την καλύτερη πρωθυπουργό της Ευρώπης», «Μέρκελ εσύ διατάζεις και εμείς ακολουθούμε», «πολλά έθνη και μια αρχηγός», «η Μέρκελ χαίρεται επίσης».Στήνουν και μια ψεύτικη συνέντευξη στην οποία ειρωνεύονται όλη την πολιτική της Μέρκελ. Φοιτητές οι οποίοι προσποιούνται τους υποστηρικτές του κόμματος της Μέρκελ, στήνουν ψεύτικα πανό υποστήριξης.
Ένα νέο παλικάρι προσποιείται τον δημοσιογράφο ο οποίος παίρνει συνέντευξη από έναν που υποδύεται τον ψευτοεκπρόσωπο της Μέρκελ.

Λένε παραδείγματος χάρη, το CDU, (το κόμμα της Μέρκελ), κάνει τα πάντα για να είμαστε «καλά». Κατάφεραν και διέλυσαν την Ελλάδα(!!!) που έχει χρεοκοπήσει και παράλληλα να... αγοράζει από εμάς αυτήν την στιγμή πιο πολύ πολεμικό εξοπλισμό από ποτέ αλλού (τι δεν καταλαβαίνεις;).

Λέει ο ψευτοεκπρόσωπος της Μέρκελ: «Ο λαός μας είναι εδώ, ευχαριστημένοι όπως βλέπετε με μια τόσο καλή πρωθυπουργό. Με άλλα κόμματα δεν κινδυνεύουμε, έχουμε τα άτομα μας παντού και ούτως η άλλως λίγο πολύ όλοι ακολουθούν τα ίδια χνάρια.»

Στην ερώτηση «πώς βλέπετε εσείς την κατάσταση με τους φτωχούς και τους πλούσιους, όταν βλέπετε άστεγους; Δεν έχετε τύψεις ότι ο κόσμος υποφέρει με αυτήν την οικονομική κατάσταση;» Ο ψευτοεκπρόσωπος της Μέρκελ απαντάει: «Δεν έχω τύψεις διότι εμείς είμαστε οι επιτυγχάνοντες τους στόχους, η οικονομία δεν στηρίζεται επάνω σε ηθική, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αυξάνουμε τα κέρδη και σε αυτό η ηθική εμποδίζει, δεν βοηθάει. Όποιος στην οικονομία έχει ηθικές αρχές στο τέλος χάνει. Οι άνθρωποι που είναι φτωχοί, δεν κάνει να είναι πολύ φτωχοί, αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε και να πλουτίσουν!!!».

Και συνεχίζει: «Αν είχαμε άτομα τα οποία έχουν πολλά λεφτά, και πήγαιναν και διακοπές δεν θα δούλευαν πολύ. Θα ξόδευαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θα ήτανε λάθος τοποθετημένα, γι αυτό ας τους έχουμε έτσι όπως είναι τώρα που δεν μπορούν να ξοδεύουν πολλά, και ό,τι ξοδεύουν να το αφήνουν εδώ για να αναπτύσσεται η οικονομία μας».

«Οι λαθρομετανάστες είναι πρόβλημα αλλά βοηθάνε στην αγορά έτσι ώστε να πιέζουμε σκληρά μέτρα στον τομέα εργασίας διότι πληρώνουμε ήδη τόσα πολλά έξτρα, φόρους, πρόνοιες κ.τ.λ. Αυτά όλα τέρμα. Όσο πιο πολλά άτομα λανσάρουμε στην αγορά, τόσο πιο εύκολα τους παίζουμε στα δάχτυλα. Οι λαθρομετανάστες με λίγα λόγια είναι κέρδος για εμάς!!!».

«Ζήτω η Μέρκελ που πλημμύρησε την Ευρώπη με λαθρομετανάστες!»

Ζήτω η Μέρκελ που καταστρέφει την Ευρώπη χάριν της Νέας Τάξης, με απαρχή την Ελλάδα!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

«Στη φωτιά τα χαρτιά και τα βιβλία κι η τιμή της πατρίδας στα σκουπίδια» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος στο «Μετά την ήττα»...

Ανεπιστρεπτί έχουν παρέλθει οι εποχές που τα κορυφαία στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έβλεπαν στη γερμανική πολιτική στην Ευρώπη ηγεμονισμό και… μερκελισμούς. Από την εποχή που γράφονταν βιβλία και αναλύσεις για το τι κάνει σήμερα η Γερμανία στην Ευρώπη και, ιδίως, στην Ελλάδα.

Τώρα πια, βρισκόμαστε στον αντίποδα εκείνου του αστερισμού: μόνον χαμόγελα και αγάπες, που περίσσεψαν χθες στην επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Το ίδιο όμως περίσσεψαν και οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις του ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διαφυγή από όσα η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε στο τρίτο Μνημόνιο, καθώς και ότι η συζήτηση για το χρέος αν ανοίξει, θα ανοίξει μόνον αφού πρώτα… κλείσουν όλα τα άλλα.

Με άλλα λόγια, ο Στάινμαγερ έκανε με κάθε τρόπο σαφές στους συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να τρέφουν κανενός είδους αυταπάτες – ούτε φυσικά και αυτές που έχουν ενσκύψει τις τελευταίες ημέρες λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Συμπέρασμα ένα και μοναδικό: η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταφέρει απολύτως τίποτα ούτε στο ένα μέτωπο ούτε στο άλλο. Το μόνο που κατάφερε, είναι να υπογράψει πράγματα αδιανόητα προχθές στις Βρυξέλλες που χειροτέρευσαν ακόμα περισσότερο τη θέση της, όπως την είχε χειροτερεύσει και η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Η μία ήττα, διαδέχεται την άλλη.

Και, βεβαίως, εν προκειμένω, υπάρχει και μία ακόμα: εκείνη των ελληνικών απαιτήσεων από τη Γερμανία για το αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ξεχάστηκαν κι αυτές από την κυβέρνηση Τσίπρα Καμένου, όπως ξεχάστηκαν τόσα και τόσα από την ώρα που ο πραγματικός σκοπός, η κατάληψη της εξουσίας, επιτελέστηκε…

«Στη φωτιά τα χαρτιά και τα βιβλία κι η τιμή της πατρίδας στα σκουπίδια»…

Υ.Γ.: Τουλάχιστον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, του είπε του υψηλού μας ξένου ότι η φύλαξη των συνόρων μας είναι κυριαρχική μας υπόθεση: δεν θα κάνουν(;) κι εκεί ότι τους αρέσει…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Ομπάμα στηρίζει και εξοπλίζει τους Κούρδους

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την πίεση στην ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, την πόλη Ράκα της Συρίας, επενδύοντας στην επιτυχία των τοπικών συριακών κουρδικών και αραβικών δυνάμεων, αναφερόμενος στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον νεοσυσταθέντα δημοκρατικό στρατό στη Συρία που έχει κορμό τους σοσιαλιστές Κούρδους αντάρτες του YPG/YPJ.

Ο Άστον Κάρτερ εξήγησε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα θα εστιάσει σε τρία «Ρ» για να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος.

«Το πρώτο «Ρ» είναι η Ράκα, η «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και κάποιο καιρό ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε την πίεση στη Ράκα, και στο τέλος θα υποστηρίξουμε τις μετριοπαθείς συριακές δυνάμεις που πολεμάνε το Ισλαμικό Κράτος και έχουν πετύχει εδαφικά κέρδη κοντά στη Ράκα», είπε ο Κάρτερ.

Οι ΗΠΑ επενδύουν στις επιτυχίες που είδαν, των τοπικών συριακών αραβικών και κουρδικών δυνάμεων, που απελευθέρωσαν την Κομπάνι, την Τελ Αμπιάντ και τη Χασάκα από το Ισλαμικό Κράτος.

«Ενώ η προηγούμενη προσέγγισή μας ήταν να εκπαιδεύουμε και να εξοπλίζουμε πλήρως νέες δυνάμεις εκτός Συρίας πριν τις στείλουμε στη μάχη, η νέα μας προσέγγιση είναι να συνεργαστούμε με «τσεκαρισμένους» ηγέτες ενόπλων ομάδων που ήδη μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», είπε αναφερόμενος στις κουρδικές και αραβικές δυνάμεις που μάχονται στη Συρία.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν εξοπλισμό και εκπαίδευση και θα υποστηρίξουν τις πολεμικές επιχειρήσεις με αεροπορικές επιδρομές.

Οι ΗΠΑ επίσης σχεδιάζουν και νέες χερσαίες αποστολές ειδικών δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, παρόμοιες με την επιχείριση διάσωσης και απελευθέρωσης αιχμαλώτων των τζιχαντιστών στο Ιράκ που έγινε σε συνεργασία με τους Κούρδους Πεσμεργκά.

«Αυτό πιθανώς να συμπεριλαμβάνει και επιχειρήσεις στη Ραμάντι, που είναι το δεύτερο «Ρ» [η Ραμάντι είναι πόλη του Ιράκ]».

«Το τρίτο και τελευταίο «Ρ» είναι οι επιδρομές [raids]», είτε αεροπορικές είτε χερσαίες, κατέληξε ο Κάρτερ.

Με άλλα λόγια. Με απλά λόγια. Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τους Κούρδους της Συρίας και τους Άραβες συμμάχους τους παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες -σε καθεστώς απόλυτης αλαζονικής τρέλας- βομβάρδισε τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας, ενώ δεν δίστασε σε νεώτερες δηλώσεις του να κατηγορήσει τη Δύση ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες, εννοώντας ως τέτοιους τους σοσιαλιστές Κούρδους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει εντελώς το παιχνίδι στη Συρία, έχοντας καταφέρει να βάλει απέναντί του Αμερικανούς και Ρώσους. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου θα μας δείξει και τι θα ακολουθήσει μέσα στην ίδια την Τουρκία πλέον.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Επειδή μ@λάκες είμαστε (που δεν σας παίρνουμε με τις ροχάλες), χαζοί δεν είμαστε, να σας επισημάνουμε εκεί στο τσίρκο Μαξίμου, πως η παράστασή σας '' Τα ισοδύναμα '' δεν έχει θεατές.

Ισοδύναμο, όπως το εννοεί ένας κανονικός νους και όχι μνημονιακός-δωσιλογικός, είναι ένα οικονομικό μέτρο προς ικανοποίηση των τοκογλύφων-απατεώνων-''Εταίρων'', που αφορά την περικοπή και εξοικονόμηση κρατικών πόρων, απ' την μεριά των δημοσιονομικών σπαταλών και όχι ανταλλάσσοντας την θηλιά στον λαιμό των πολιτών με μιά άλλη θηλιά!

Τί θα πεί όχι ΦΠΑ στην εκπαίδευση και αντ' αυτού αύξηση των τελών κυκλοφορίας; 
Ρε δεν ντρέπεστε;
Είσαστε εντελώς-τελείως απατεώνες;
Πρέπει σώνει και καλά να σφάξετε τον κοσμάκη;
Δηλαδή όταν μεθαύριο σας ρωτήσουμε τί προτιμάτε θηλιά ή γκιλοτίνα, θα το θεωρήσετε  ''ισοδύναμο''; 
 Ισοδύναμο θα ήταν αν αντί να κρεμάσουμε εσάς, σφάζαμε τίποτα γουρούνια που είναι και συγγενείς σας.

Κύριε πρωθυπουργέ (λέμε τώρα!) άλλο η μ@λακία που βγήκες και είπες στις 13 Ιουλίου, πως ''εκβιαστήκαμε και προκειμένου για τα χειρότερα υπογράψαμε μία κακή συμφωνία'', και πως ''το μνημόνιο είναι πολύ κακό, αλλά η πτώχευση θα ήταν χειρότερη'' και άλλο η κατάντια σου τώρα που προσπαθείς να μας πείσεις πως είναι καλό, και πως μόνο μ' αυτό μπορούμε να σωθούμε. 

Και αν αισθανόσουν την παραμικρή ντροπή και συντριβή γι αυτό που κάνεις, δεν θά 'πρεπε να ξαναχαμογελάσεις ποτέ στην ζωή σου και όχι να περιφέρεσαι σαρδόνιος και λεβεντομ@λάκας με το χαμόγελο καρφωμένο στα χείλια λες και σου καθαρίζουν αβγά! 

Την πατρίδα ξεπουλάς, τον λαό καταστρέφεις, δεν κάνεις κανένα κατόρθωμα για το οποίο θάπρεπε να χαίρεσαι.

Άκου ''ισοδύναμα'' οι πολιτικοί απατεώνες και νομίζουν πως θα τους χειροκροτήσουμε ότι μας κάνουν χάρη! 
Δεν υπάρχουν λόγια πιά για να σας περιγράψουν! 

Γι αυτό ο λαός πρέπει να τελειώνει πιά με τα λόγια και να αρχίσει τα έργα!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ιχσάν Γιλμάζ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, και αρθρογράφος στην εφημερίδα Zaman, έγραψε ένα άρθρο με τον τίτλο «Η άνοδος του Φασισμού και οι Πρασινοχίτωνες στην Τουρκία». Τώρα, με αφορμή την αντισυνταγματική κατάληψη τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων του δημοσιογραφικού ομίλου Ipek Media Group που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο τούρκος ακαδημαϊκός σε νέο του άρθρο κάνει ένα βήμα παραπάνω και, συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία με την κατάσταση που επικρατούσε στην φασιστική Ιταλία και στη ναζιστική Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930, μιλάει ανοιχτά πλέον για απόπειρα από την πλευρά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει στην Τουρκία μία ισλαμο-φασιστική δικτατορία.

«Είναι λάθος να αναμένει κανείς ότι όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία θα πρέπει είναι ταυτόσημα με όσα συνέβαιναν στην Ιταλία και τη Γερμανία του 1930 για να περιγράψει την κατάσταση στη χώρα ως την ανάδυση και την άνοδο του φασισμού […] Οι γενικές προσδοκίες των φασιστών είναι παρόμοιες: βασίζονται στην λαϊκή υποστήριξη, επιδιώκουν τη δημιουργία ενός προσωποκεντρικού καθεστώτος και καταστέλλουν την αντιπολίτευση όχι μόνο μέσω κρατικών μηχανισμών αλλά και μέσω (της δράσης) παραστρατιωτικών, ψευδο-πολιτικών οργανώσεων νέων. Το γεγονός ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει εμφανιστεί δίπλα στον επικεφαλής της οργάνωσης νέων του AKP, o οποίος εισέβαλε στην εφημερίδα Χουριέτ μαζί με τους συντρόφους του προκαλώντας σωματικές βλάβες, αποτελεί μια απόδειξη για το εν λόγω φαινόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιχσάν Γιλμάζ.

Σύμφωνα με τον τούρκο πανεπιστημιακό η Τουρκία δεν κυβερνάται από ένα φασιστικό καθεστώς. Στη χώρα υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς που αρνούνται να υποκύψουν αυταρχικές επιθυμίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η αντιπολίτευση παραμένει ενεργή και αντιδράει και υπάρχει επίσης και ο στρατός ο οποίος αποτελεί - «δυστυχώς» για τον Ερντογά, όπως τονίζει ο Γιλμάζ - το τελευταίο εμπόδιο για την εγκαθίδρυση ενός φασιστικού καθεστώτος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αποτελεί αναντίρρητο γεγονός ότι οι ηγέτες του AKP προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαθιδρύσουν ένα ιδιότυπο ισλαμο-φασιστικό καθεστώς προκειμένου να μην ελεγχθούν τόσο από τις δικαστικές και πολιτικές Αρχές όσο και από την τουρκική κοινωνία για εγκλήματα διαφθοράς.

Ο Γιλμάζ ορίζει στο άρθρο του τη δικτατορία «ως μια μορφή διακυβέρνησης όπου η πολιτική εξουσία μονοπωλείται από ένα άτομο ή μία πολιτική οντότητα, και ασκείται μέσω διάφορων μηχανισμών με στόχο να διασφαλιστεί ότι ην (όποια) πολιτική οντότητα θα παραμείνει ισχυρή». Και προσθέτει πως «στις δικτατορίες, οι πολιτικοί ρυθμίζουν σχεδόν κάθε πτυχή του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου κοινών ανθρώπων. Οι δικτατορίες και ο ολοκληρωτισμός συνήθως επιστρατεύουν την πολιτική προπαγάνδα για να περιορίσουν την επιρροή όλων όσοι υποστηρίζουν εναλλακτικά συστήματα διακυβέρνησης», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σήμερα το AKP προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό, να εγκαθιδρύσει, δηλαδή, μια ισλαμιστική και φασιστική δικτατορία.

«Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, δεν ήταν η αρχική πρόθεση τους. Αλλά δεδομένου ότι πιάστηκαν στα πράσα από τη δικαστική εξουσία για πολύ σοβαρά εγκλήματα διαφθοράς, πίστεψαν ότι αυτή ήταν η μοναδική επιλογή τους. Τώρα προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια ισλαμο-φασιστική δικτατορία. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ μια τέτοια δικτατορία είναι μια άλλη ιστορία», σημειώνει ο Γιλμάζ, τονίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι «το AKP δεν το γνωρίζει αυτό και θα το μάθει μόνο μέσω της εμπειρίας η οποία θα κοστίσει ακριβά στην Τουρκία».

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η ρωσική αποφασιστικότητα που έχει αλλάξει όλα τα μέχρι πριν από λίγο καιρό στρατηγικά δεδομένα, αλλά και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές ισορροπίες από την περίοδο της κρίσης της Ουκρανίας, ανησυχεί έντονα την Άγκυρα όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Radikal.

Σε μια εκτεταμένη έρευνα με τον τίτλο, «Γιατί η Ρωσία επενέβει στην Συρία», (Suriye” ye niye müdahale ettiler?), η τουρκική εφημερίδα κάνει μια ανάδρομη από την κρίση της Ουκρανίας όπου με προκλητικό αλλά και επιπόλαιο τρόπο οι δυτικοί πίστευαν ότι θα εισχωρήσουν στην «αυλή» της Μόσχας εκβιάζοντας τον Πούτιν ή να υποχωρήσει στις παράλογες αξιώσεις τους, ή να ανατραπεί από μια λαϊκή εξέγερση τύπου Κιέβου μέχρι την ρωσική επέμβαση στην Συρία.

Η μεγάλη αποφασιστικότητα του Ρώσου προέδρου που εκδηλώθηκε αμέσως με την χωρίς να πέσει ουσιαστικά ούτε μια ντουφεκιά κατάληψη της Κριμαίας και παράλληλα οι στρατηγικές συμφωνίες με το Πεκίνο, άρχισαν να μεταβάλουν την κατάσταση υπέρ της Ρωσίας.

Ήταν αδύνατο να μην αντιδράσει ο Πούτιν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και στην περίπτωση της Συρίας με το «τέρας» των Τζιχαντιστών που δημιούργησαν πάλι με επιπόλαιο τρόπο οι Δυτικοί, καθώς η επικράτηση του ισλαμικού χαλιφάτου θα ήταν το πρώτο βήμα για την μετάσταση του ισλαμικού καρκινώματος μέσα στην ίδια την Ρωσία, με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τον ίδιο.

Αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης στην Συρία για την ίδια την Ρωσία, αιφνιδίασε για άλλη μια φορά τους δυτικούς που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.

Αλλά αυτοί που περισσότερο ίσως αισθάνθηκαν την κρύα «ανάσα» της Αρκούδας, είναι στην Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν είχε πιστέψει ότι οι Αμερικανοί θα τον στήριζαν στην τελική έφοδο για την ανατροπή του Άσαντ. Αντιθέτως η Ουάσιγκτον προτίμησε να στηρίξει τους Κούρδους και μάλιστα σε σύμπνοια με την Μόσχα.

Τώρα η κατάσταση είτε έτσι είτε αλλιώς θα είναι μια μεγάλη στρατηγική ήττα για την Τουρκία. Εκεί όμως που θα παιχτεί το μεγάλο «παιχνίδι» και που ακόμα δεν έχει αρχίσει είναι με τους Κούρδους. Η κατ’ αρχή συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για την στήριξη των Κούρδων της Συρίας με την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας που βομβαρδίζει ήδη το κουρδικό PYD της Συρίας και η διαφαινόμενη ανακήρυξη ανεξάρτητης κουρδικής εστίας στην Βόρειο Συρία, θα είναι ένα θανάσιμο χτύπημα για την Άγκυρα.

Ούτως η άλλως η Αρκούδα έδειξε ότι δεν αστειεύεται και από την θέση του χαμένου της Ουκρανίας βρέθηκε στην θέση του επιτιθεμένου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ίδια την Άγκυρα

Το παιχνίδι εξελίσσεσαι!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Έχοντας εξασφαλίσει δισεκατομμύρια από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση της Τουρκίας υπόσχεται βελτίωση συνθηκών για τουςπρόσφυγες και αντιμετώπιση της λαθροδιακίνησης ανθρώπων που πυροδότησε τη μεταναστευτική κρίση.

Ο Ερντογάν δέχεται κριτική για την καταστολή εναντίον των Κούρδων και των μέσων ενημέρωσης και για τα πλήγματα κατά των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ.
Όμως το ΝΑΤΟ εξαρτάται από τη στήριξή του στο συριακό ζήτημα.

Πώς θα επηρεάσουν οι εκλογές τις ευρωτουρκικές σχέσεις;
Πόσο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγνοήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για να διατηρήσει την υποστήριξη της Τουρκίας στην περιοχή;

Καλεσμένοι του Κρις Μπερνς σε αυτήν την έκδοση του The Network είναι οι εξής:

 • H Μαριέτε Σάακε, Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, μέλος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 • Ο Ζαφέρ Σιρακάγια, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
 • Και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ από το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, το οποίο προωθεί την επίλυση συγκρούσεων και την καλή διακυβέρνηση.

Πηγή Euronews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα ως τα Χριστούγεννα προβλέπει μυστική έκθεση οικονομολόγων της Deutsche Bank που δημοσιεύτηκε στην «Bild», οι οποίες θα οδηγήσουν σε διαγραφή χρέους 200 δισ., Grexit, τέταρτο Μνημόνιο και στο βάθος του ορίζοντα… μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Το μόνο που δεν διευκρινίζει το δημοσίευμα είναι αν το Grexit θα είναι προσωρινό (όπως θέλει ο Σόιμπλε) ή μόνιμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Γερμανών οικονομολόγων, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους θα καταστεί αναπόφευκτη ως το τέλος του χρόνου, στοιχίζοντας σε κάθε Ευρωπαίο φορολογούμενο περίπου 700 ευρώ. Οι εκτιμήσεις τους βασίστηκαν στο γεγονός ότι με το κλείσιμο του 2015 το ελληνικό χρέος θα φτάσει στα 340 δισ., αναλογώντας στο 200% του διαρκώς συρρικνωμένου ελληνικού ΑΕΠ.

Θα είναι δηλαδή κατά 140% υψηλότερο από όσο προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες (60%) και η Ελλάδα θα είναι πρακτικά αδύνατον να το αποπληρώσει. Προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης, ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Λίντερ Γκέρκεν, τόνισε στην «Bild» τα παρακάτω: «Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη, το ποσοστό κατανάλωσης πολύ υψηλό χωρίς να υπάρχουν επενδυτές, άρα το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο, όπως κι ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας. Το μόνο λειτουργικό πρόγραμμα εξυγίανσης είναι ένα Grexit, που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου