Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Ιουλ 2016

Τρεις ιταλικές τράπεζες και δύο ελληνικές βρίσκονται πάνω από το ανώτατο όριο επικινδυνότητας του αντίστοιχου δείκτη, με τις αγορές σε κατάσταση πανικού

Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός λόγω των τεραστίων προβλημάτων του ιταλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος – με τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Monte Paschi να υπολογίζονται πλέον στο 40%, με κριτήριο τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Η τιμή της μετοχής της τράπεζας σημειώνει πτώση της τάξης του -45% μετά το BREXIT – ενώ πολλές άλλες ιταλικές τράπεζες χάνουν μεγάλο ποσοστό της τιμής τους (γράφημα).

Επεξήγηση γραφήματος: Πτώση των τιμών των μετοχών των ιταλικών τραπεζών, μετά το BREXIT

Περαιτέρω με βάση το δείκτη του Τέξας (Texas Ratio), ο οποίος προσμετρά τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία και τα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 ημέρες), διαιρώντας τα με τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της τράπεζας συν τα αποθεματικά της για την απώλεια δανείων, τρεις ιταλικές τράπεζες και δύο ελληνικές υπερβαίνουν το ανώτατο όριο του 100% – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί. Αμέσως μετά όμως ακολουθούν δύο ακόμη ιταλικές τράπεζες, από τις μεγαλύτερες της χώρας – γεγονός που επεξηγεί τις ανησυχίες, κυρίως αυτές της ιταλικής κυβέρνησης, της γερμανικής και της ΕΚΤ.

Επεξήγηση γραφήματος: Ο δείκτης (λόγος) του Τέξας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Συνεχίζοντας, κοινό σημείο μεταξύ των ιταλικών και ελληνικών τραπεζών είναι τα κόκκινα δάνεια – τα οποία ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι λιγότερα μεν στην Ιταλία, αλλά ως απόλυτος αριθμός πολύ περισσότερα. Πλησιάζουν δηλαδή τα 400 δις €, όταν στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 105 δις € – γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα μέγεθος, σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί από κάποιον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Εάν λοιπόν δεν συμβεί κάτι σημαντικό και μάλιστα γρήγορα, η Ιταλία δεν θα αποφύγει το Bank run, με μέτριες πιθανότητες να το ελέγξει, όταν εξελιχθεί – ένα ενδεχόμενο που δεν θα άφηνε ασφαλώς αλώβητη την Ευρωζώνη, καθώς επίσης το πλέον επικίνδυνο νόμισμα του πλανήτη: το ευρώ.

Πηγή AnalystTeam


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Μετέφερε στρατιώτες και αξιωματικούς 
  • Έξι νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες
Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε από 11 ως 15 στρατιώτες και αξιωματικούς συνετρίβη για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κοντά στο προάστιο Giresun δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα στη Βορειοανατολική Τουρκία.

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Dogan, χωρίς να γίνεται γνωστή η τύχη των στρατιωτικών ή ο λόγος της συντριβής. Σωστικό συνεργείο και ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο.

Μεταξύ του προσωπικού που μεταφερόταν με το ελικόπτερο ήταν ένας ταξίαρχος, ένας συνταγματάρχης και δύο ακόμη αξιωματικοί. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επικοινώνησε με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, για να πάρει πληροφορίες σχετικά με το γεγονός, σύμφωνα με το CNN Turk.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Sputnik, έχουν βρεθεί ήδη 6 νεκροί αλλά και 2 πολύ σοβαρά τραυματίες.

Πηγή Newsit


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ποιοι βρίσκονται πίσω από τους τρομοκράτες;

Του Κώστα Μαυρίδη

Το πρώτο σημείωμα το οποίο συνέδεε τον Ταγίπ Ερντογάν και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) με Καυκάσιους φονιάδες ισλαμιστές εκδόθηκε πριν δύο περίπου χρόνια από το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών. Το σημείωμα ενημέρωνε εκτενώς την στρατολόγηση από τον Ερντογάν Καυκάσιων ισλαμιστών ως εργαλείου στον ακήρυχτο πόλεμο για επικράτηση του Ισλάμ αλλά και σε βρώμικες αποστολές εναντίον των Κούρδων στις ν/α επαρχίες της Τουρκίας. Καθώς τότε κορυφώνονταν τα εγκλήματα του Ισλ. Κράτους στη Συρία και μαινόταν η μάχη των Κούρδων στο Κομπανί όπου έφραξαν μόνοι τους το δρόμο στο Ισλαμικό Κράτος, ελάχιστοι έδιναν σημασία στις πληροφορίες για Καυκάσιους ισλαμιστές.

Το σημείωμα ενημέρωνε εκτενώς την στρατολόγηση από τον Ερντογάν Καυκάσιων ισλαμιστών ως εργαλείου στον ακήρυχτο πόλεμο για επικράτηση του Ισλάμ αλλά και σε βρώμικες αποστολές εναντίον των Κούρδων στις ν/α επαρχίες της Τουρκίας. Καθώς τότε κορυφώνονταν τα εγκλήματα του Ισλ. Κράτους στη Συρία και μαινόταν η μάχη των Κούρδων στο Κομπανί όπου έφραξαν μόνοι τους το δρόμο στο Ισλαμικό Κράτος, ελάχιστοι έδιναν σημασία στις πληροφορίες για Καυκάσιους ισλαμιστές.

Ακολούθησαν και άλλες πληροφορίες που υποδείκνυαν την στενότερη συνεργασία του Ερντογάν με Τσετσένους και άλλους ισλαμιστές οι οποίοι ανελάμβαναν συγκεκριμένες “αποστολές”. Μια “αποστολή” τους υπήρξε να εγκατασταθούν εντός των συμπαγών κουρδικών πληθυσμών με την ΜΙΤ να παρέχει χρηματοδότηση, παραχώρηση μικρο-επιχειρήσεων (ο Τουρκικός στρατός και διάφορα Ταμεία του ελέγχουν έμμεσα εκατοντάδες τέτοιες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις) και φυσικά πλήρη εγκληματική ασυλία στη δράση τους για εκδίωξη του Κουρδικού πληθυσμού. Το “πακέτο” ήταν ιδιαίτερο ελκυστικό για ένα ισλαμιστή από την Τσετσενία ή άλλη περιοχή του Καυκάσου, ο οποίος με την εγκληματική καταπίεση των Κούρδων υπηρετούσε τον “μεγάλο και πιστό αδελφό μουσουλμάνο”, τον Ερντογάν. Τέτοια “δράση” υπό την κάλυψη της ΜΙΤ που παρέχει ασυλία σε κάθε έγκλημα τους, σε συνδυασμό με τα φοβερά ανοσιουργήματα των ειδικών δυνάμεων του Τουρκικού στρατού, έκαναν τη ζωή των Κούρδων αβίωτη.

Τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από 400,000 Κούρδοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, όπως καταγγέλλει η εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία ευρωβουλευτής Κ. Πίρι, γνωστή κατά τα άλλα για την στήριξη της προς την Τουρκία. Κάποιοι από τους καταδιωκόμενους Κούρδους, μεταξύ τους και μανάδες της κοινότητας Γεζίτι των οποίων τα παιδιά απήχθηκαν από το Ισλ. Κράτος, έφτασαν μέχρι και τις Βρυξέλλες και διαδηλώνουν για μήνες σε ένα πάρκο μόλις 500 μέτρα από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο εναντίον του “χασάπη και φονιά Ερντογάν” όπως τον αποκαλούν. Εκεί στο πάρκο τους επισκέφτηκα, μου άνοιξαν την καρδιά τους και μιλήσαμε για όλα.

Για κάποιον εκτός Τουρκίας, όπως στην ΕΕ που απολαμβάνουμε ελευθερία του λόγου και προστασία από αυθαιρεσίες της εξουσίας, δύσκολα κατανοούμε τον κίνδυνο που διατρέχει ένας εντός Τουρκίας που παραθέτει στοιχεία όπως αυτά που εκδίδει τον κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Στοιχεία που αποκαλύπτουν τα εγκλήματα του Ερντογάν και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, δυστυχώς έχουν τίμημα ψηλού κινδύνου.

Επανανερχόμενοι στους Καυκάσιους “συνεργάτες” του Ερντογάν, στις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, πριν σχεδόν ένα περίπου χρόνο, το φιλοκουρδικό Κόμμα είχε ειρηνική εκδήλωση σε πλατεία όπου εκατοντάδες χόρευαν κυκλικά, οπόταν εκδηλώθηκε ωμή δολοφονική επίθεση με δεκάδες σκοτωμένους και τραυματίες. Τις επόμενες μέρες η Αστυνομία συνέλαβε υπόπτους με καταγωγή από τον Καύκασο. Ποιες παρεμβάσεις έγιναν, τι πραγματικά συνέβηκε, κανένας δεν ξέρει αλλά οι ύποπτοι ελευθερώθηκαν, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί κάτι επίσημο.

Είναι σύνηθες στην Τουρκία, οι μυστικές υπηρεσίες να παρεμβαίνουν και να διακόπτουν έρευνες ή κρατικές διαδικασίες επικαλούμενες ζωτικά εθνικά συμφέροντα! Τις προάλλες είχαμε το μεγάλο μακελειό στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και αυτή τη φορά οι δράστες έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί. Είναι αδιαμφησβήτητα από τον Καύκασο, προερχόμενοι από τους στενούς και “φιλικούς” κύκλους του Ερντογάν. Μέχρι που φτάνει το μυαλό ενός αδίσταχτου μανιακού ισλαμιστή (και των συνεργατών του) που θεωρούν την ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη και “χρήσιμο” κόστος για να προωθηθεί το “όραμα” ενός νεοσουλτάνου, κανείς δεν μπορεί να ξέρει, αλλά μόνο να υποψιάζεται. Ίσως μια μέρα μάθουμε και μακάρι να είναι όλα εξαρχής λανθασμένα… Μακάρι!

Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακόμα και οι πάπιες του Πεκίνου (οι μαγειρεμένες) θα μπορούσαν να κυβερνήσουν καλύτερα την Ελλάδα από τα κοκόρια της Αριστεράς 

Για να μη στενοχωρήσουμε κόσμο και μαζεύουμε αρνητικό κάρμα, δεν θα χαρακτηρίσουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν πολλές παραστάσεις στη ζωή τους και όταν πάνε επίσκεψη νομίζουν ότι οι οικοδεσπότες θα τους αντιμετωπίσουν σαν ημίθεους που προσγειώθηκαν με κοσμοσκάφη. Αυτά συμβαίνουν στα βιβλία του Εριχ φον Ντένικεν. Εκεί τα ούφο σκάνε μύτη κάπου (π.χ. στην Αφρική), μαγεύονται οι ιθαγενείς και δώσ' του οι τεμενάδες, τα δώρα και οι βραχογραφίες με αναπαραστάσεις από την αναπάντεχη επίσκεψη των αρχαίων κοσμοναυτών.

Στην πραγματική ζωή, αυτή που υπάρχει και εκδηλώνεται και σε τόπους όπου η ιστορία της ελληνικής Αριστεράς δεν αξίζει ούτε ένα παγωτό ξυλάκι, οι επισκέπτες πρέπει να είναι ευγενείς, με κόσμια συμπεριφορά και προσεγμένη αμφίεση. Διαφορετικά σε περνούν για κάτι λιγότερο από αυτό που φαίνεσαι - ήτοι, άσ' τα βράσ' τα.

Η κοσμοαντίληψη ότι «θα εντυπωσιάσουμε επειδή εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας σπουδαιότητα, σοφία, μαγκιά και επανάσταση» είναι απολύτως εσφαλμένη και θα τη βρείτε εγγεγραμμένη σε όλους τους νόες των ανθρώπων που νομίζουν ότι κάνουν στράκες απλά και μόνο έχουν πείσει τους εαυτούς τους ότι είναι σπουδαίοι. Τα ίδια και αυστηρότερα ισχύουν για τους πολιτικούς. Αν δείχνεις άψογος, θα φαντάζεις συνηθισμένος. Αν επιδεικνύεις το ατημέλητον της αμφίεσής σου, θα σε πάρουν στον μεζέ - ακόμα κι αν σου λένε τα καλύτερα.

Αν είσαι αυτό που είσαι και ό,τι είσαι δεν είναι αρκετό, δυστυχώς άπαντες θα εντυπωσιαστούν, αλλά ακριβώς για τους αντίθετους λόγους από εκείνους που εσύ νομίζεις. Δηλαδή, εκείνοι που σε παρατηρούν θα πουν: «Καλέ τι ταμτάκοι είναι τούτοι; Τι είδους μπιθουλαριό - λουμπεναριό ήρθε από την Ελλάδα; Από πανέρι τούς διάλεξαν; Από δεύτερο χέρι τούς τσίμπησαν οι ψηφοφόροι τους;»

Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να κερδίσεις την εκτίμηση ενός Κινέζου γραφειοκράτη ή επιχειρηματία, αν σε δει να μη φοράς γραβάτα. Το πολύ πολύ να σου δανείσει κάποια δική του, που δεν τη χρησιμοποιεί πλέον.

Παναγιώτης Λιάκος
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η Τουρκία ετοιμάζεται να χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε Σύρους πρόσφυγες, όπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συνήθη ασιατική πονηριά

Κατ' αποκλειστικότητα είχαμε γράψει στην Voria.gr, σ’ αυτήν την στήλη, για την πονηριά του Ερντογάν, να διώξει τους Κούρδους από τις περιοχές τους, καταστρέφοντας τις πόλεις τους και αναγκάζοντάς τους να μεταναστεύσουν στο εσωτερικό της Τουρκίας ή το εξωτερικό.

Και μπορεί να μη αναπαράχθηκε η είδηση, όμως επιβεβαιώνεται από την δήλωση του Ερντογάν, ότι προσφέρει τουρκική υπηκοότητα στους Σύρους που το επιθυμούν. Τελευταία φορά που έγραψα γι’ αυτό το θέμα ήταν στις 30 Απριλίου, και δεν αλλάζω ούτε «ιώτα» που έλεγαν οι παλαιότεροι.

Ως προς το Κουρδιστάν, σας έχω προϊδεάσει από καιρό για το τουρκικό τέχνασμα, όπως το αντιλαμβάνομαι, το οποίο φαίνεται να επιτυγχάνει με βαρύ φόρο αίματος και δακρύων. Με συνεχείς τυφλούς βομβαρδισμούς στις κουρδικές πόλεις, και με πρόσχημα ότι καταστρέφει οικοδομές επειδή εκεί μέσα κρύβονται μαχητές του ΡΚΚ, κατεδαφίζει ολόκληρες τουρκικές πόλεις σκοτώνοντας αδιακρίτως και όποιον κυκλοφορεί στους δρόμους, χωρίς καν προειδοποίηση.

» Επιτυγχάνει μ’ αυτόν τον τρόπο να αδειάσει τη νοτιοανατολική Τουρκία από Κούρδους, διασκορπίζοντάς τους σε όλη την επικράτεια, ώστε να μη υπάρχουν συγκεντρωμένοι σε περιοχή που συνορεύει με τους άλλους Κούρδους του Ιράν, Ιράκ και Συρίας.

Η ανυπολόγιστη οικονομική ζημία δεν την απασχολεί, επειδή εκεί θα ανοικοδομήσει πόλεις για τους πρόσφυγες Σύρους, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και του ΟΗΕ! Θα κρατήσει Σύρους μουσουλμάνους, που δεν έχουν συνάφεια με τους κρυπτο-ζωροάστρες Κούρδους, αλλά και Σύρους εκπαιδευόμενους εντατικά στον σουνιτισμό! Δεν θα διώξει στην Ευρώπη αυτούς που έχει, επειδή τους χρειάζεται για αλλοίωση της σύστασης του πληθυσμού.

Προσέξτε: Ο αριθμός των παιδιών των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία είναι 756.808, από τα οποία παιδιά τα 325.000 έχουν ήδη ενταχθεί στα σχολεία, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Παιδείας, Ναμπί Αβτζί.

Η Ευρώπη και όλη η διεθνής κοινότητα θα τον συγχαίρει για την μεγαλοψυχία του που φροντίζει τους πρόσφυγες (και απαλλάσσει τα κράτη από την ανάγκη να δεχθούν μετανάστες). Και όχι μόνον αυτό, αλλά επιλέγει ποιους Σύρους θα κρατήσει, όχι μόνον τις ειδικότητες που χρειάζεται η οικονομία της Τουρκίας, αλλά και σε ποιο έθνος ανήκουν (υπάρχουν Τουρκμένοι, και μεταξύ των τζιχαντιστών Ουιγούροι, Τσερκέζοι και άλλοι που εύκολα θα αφομοιωθούν, και ως σουνίτες).

Αυτός είναι και ένας πρόσθετος λόγος που μάς στέλνει λίγους λαθρομετανάστες στα νησιά, ή από την Μαύρη Θάλασσα στις παρευξείνιες χώρες, κι αυτοί είναι κυρίως Αφρικανοί. Η Τουρκία επομένως, ετοιμάζεται να χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε Σύρους πρόσφυγες, όπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συνήθη ασιατική πονηριά. «Θέλω να πω στα αδέλφια μας που έρχονται από τη Συρία, ότι τους βλέπουμε σαν αδέλφια μας. Αν μας βλέπετε κι εσείς σαν αδέλφια σας, τότε δεν είστε μακριά από τη χώρας μας, είστε μόνο μακριά από τα σπίτια σας. Η Τουρκία είναι και δική σας χώρα», δήλωσε.

Δεν θα μείνει εδώ, επειδή βεβαίως η ενδεχόμενη αυτονόμηση των Κούρδων της Συρίας, και μάλιστα με συνένωση των δύο περιοχών της, θα είναι πάντα ανοικτή πληγή. Δεν θα με εκπλήξει η επίτευξη συμφωνίας με τον Άσαντ, λόγω του κοινού συμφέροντος να μη ιδρυθεί Συριακή Ομοσπονδία, αλλά να παραμείνει ενιαίο κράτος. Για το Κουρδιστάν του Ιράκ δεν ανησυχεί, αφενός επειδή είναι ισραηλινό προτεκτοράτο, αφετέρου οι ηγέτες του όχι μόνον πωλούν πετρέλαιο στην Τουρκία, παρά την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, αλλ’ ούτε ενοχλούνται που κάθε λίγο τουρκικά αεροπλάνα, αλλά και στρατός μπαίνουν στο έδαφός τους κυνηγώντας αντάρτες του ΡΚΚ.

Μπορώ ακόμη να πω, ότι από την στιγμή που άρχισε τα ανοίγματα, επιδιώκοντας το αποτέλεσμα θυσιάζοντας το όποιο ίχνος αξιοπρέπειας είχε, δεν αποκλείεται και επίτευξη κάποιας συμφωνίας με τον Οτζαλάν.

Το βέβαιο είναι, πως δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα μεγαλοϊδεατικά του σχέδια. Οι κινήσεις του είναι προβλέψιμες πλέον. Ας το έχουν επί τέλους αυτό υπόψη οι Έλληνες αρμόδιοι, και ας αφήσουν τα χαζοχαμόγελα στις συναντήσεις με Τούρκους ομολόγους τους, ώστε να βλέπει το διεθνές κοινό ποιες είναι οι πραγματικές μας σχέσεις.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Δημήτρης Ράπτης
Δόκιμος Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ


Η κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, δύο συμμαχικές χώρες με ισχυρούς οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς έως την άνοδο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002, επήλθε σταδιακά και με την πάροδο των χρόνων κορυφώθηκε το Μάιο του 2010 με το επεισόδιο «Mavi Marmara». Η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στο Νταβός της Ελβετίας στις 29 Ιανουαρίου 2009 αποτέλεσε την αρχή μιας αντιπαράθεσης που κρατάει μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε στον Σιμόν Πέρες δηλώνοντας:
«Βρίσκω πολύ λυπηρό το γεγονός ότι άνθρωποι, σας χειροκροτούν γι’ αυτά που είπατε. Σκοτώνετε ανθρώπους και πιστεύω ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος»
και αποχώρησε από τη συνάντηση δηλώνοντας επίσης ότι δεν θα ξαναεπιστρέψει στο Νταβός. Η κορύφωση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες και το συμβάν που τερμάτισε τις σχέσεις τους οριστικά ήταν το επεισόδιο «Mavi Marmara» όπου Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στις 31 Μαΐου 2010 σε νηοπομπή με ακτιβιστές, οι οποίοι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας και είχαν ως σκοπό να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό που είχε επιβάλει το Ισραήλ.
Από την συμπλοκή αυτή σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι ακτιβιστές ενώ τραυματίστηκαν 60 ακόμα άτομα καθώς και Ισραηλινοί στρατιωτικοί. Μετά από αυτό το επεισόδιο, ακολούθησε μεταξύ των δύο χωρών ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών ψυχραίνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ τους ενώ οι προπαγανδιστικές εκστρατείες βοήθειας προς τη Γάζα και οι κατηγορίες του Ισραήλ ως χώρα τρομοκράτη ενέτειναν την κόντρα που είχε δημιουργηθεί. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία ανακάλεσε τον Πρέσβη της και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Η επίσημη ισραηλινή συγγνώμη έπειτα από αμερικανικές πιέσεις ήρθε διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου το 2013 και υπήρξε συμφωνία για αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.

Η ρήξη των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο να εκμεταλλευθούν την υφιστάμενη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί προχωρώντας σε συνεργασία με το Ισραήλ σε τομείς όπως τα ενεργειακά, η διευθέτηση της ΑΟΖ, στρατιωτικές ασκήσεις κ.α. χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την γεωπολιτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2015, Τουρκία και Ισραήλ πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στη Ζυρίχη της Ελβετίας σε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ τους. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχτηκε να πληρώσει 20 εκ. δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και η Τουρκία συμφώνησε να αποσύρει όλες τις αξιώσεις εναντίον του Ισραήλ σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια αλλά και να περιορίσει τη δράση της Χαμάς. Τα προπαρασκευαστικά στάδια για οριστική υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων τους επιβεβαιώνονται από τις πρόσφατες εξελίξεις και τις ανακοινώσεις των διαπραγματευτών των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ έλαβε χώρα στις 26 Ιουνίου στη Ρώμη όπου ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ και αντίστοιχα Ισραηλινοί με Τούρκους διαπραγματευτές. Οι όροι που είχε θέσει η Τουρκία είχαν λίγο πολύ εκπληρωθεί και συμφωνηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις ενώ το τελευταίο ακανθώδες σκέλος της διαπραγμάτευσης ήταν το ζήτημα της Χαμάς και συζητήθηκε διεξοδικά με σκοπό να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Σε τελευταία ανάλυση η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ έχει ως εξής: Το Ισραήλ θα αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με 20 εκατομμύρια δολάρια και θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποστείλει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας για τη δημιουργία έργων υποδομής (νοσοκομείο, ύδρευση, σταθμός παραγωγής ενέργειας) στα Παλαιστινιακά εδάφη ενώ δεν αίρει το εμπάργκο στη Γάζα. Η Τουρκία θα αποσύρει όλες τις αξιώσεις εναντίον του Ισραήλ και θα μεσολαβήσει για την απελευθέρωση δύο ισραηλινών αιχμαλώτων στρατιωτικών από τη Χαμάς ενώ η έδρα της Χαμάς θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συμφωνία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία του Ισραήλ και θα συμβάλει στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας θα βελτιωθεί.

Εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι η επαναπροσέγγιση και η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ θα δημιουργήσει νέες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν άμεσα τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα. Η Τουρκία όντας πιεσμένη και απομονωμένη τον τελευταίο καιρό, έχοντας να αντιμετωπίσει την εσωτερική πολιτική της κατάσταση, την αρνητική πορεία της οικονομίας της, την κρίση στη Συρία και τον πόλεμο με το ISIS, την κουρδική απειλή και τις Ρωσικές κυρώσεις έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στρέφει την προσοχή της και προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ οι οποίες είχαν παγώσει για έξι χρόνια κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, το οποίο αποδείχθηκε ζημιογόνο για την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Σημαντικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση αυτή που συμφέρει και τις δύο πλευρές έπαιξε η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου στην Ισραηλινή ΑΟΖ και οι ευκαιρίες που αναδύονται από την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Η επιθυμία και στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ανέκαθεν να μετατραπεί η Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη. Η επαναπροσέγγιση αυτή με το Ισραήλ φέρνει την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ότι το 2019 το φυσικό αέριο του Ισραήλ από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με αγωγό ενώ επίσης ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό το Ισραήλ να εξάγει το φυσικό αέριο έπειτα και στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού αγωγού μεταφοράς αερίου που είναι υπό κατασκευή.
Μια άλλη επιλογή που ήταν υπό συζήτηση και συμφέρει την Κύπρο και την Ελλάδα, θα ήταν να κατασκευαστεί ένας αγωγός από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό το έργο θα έπαιρνε πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί και θα ήταν μακράν πιο κοστοβόρο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και θα ήταν πιθανό, εάν οι διαπραγματεύσεις επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ αποτύγχαναν. Παρά τη διαβεβαίωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού προς τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για την διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών και τη συνεργασία τους σε ενεργειακό τομέα, το πρώτο σχέδιο είναι αυτό το οποίο μάλλον θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον η συμφωνία τηρηθεί.

Τη στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να κλείσει δύο ανοιχτές πληγές με το Ισραήλ και τη Ρωσία, κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο με επιστολή της στον ΟΗΕ παρουσιάζοντας μανιφέστο κατά το οποίο απαιτεί να γίνει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Το παραπάνω γεγονός εγείρει σοβαρό προβληματισμό και υπενθυμίζει ότι μόνο αγνές δεν είναι οι προθέσεις των γειτόνων. Οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή παρά τις όποιες συνεργασίες μεταξύ χωρών, αλλάζουν σταδιακά. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αυτές, εάν θέλουν να έχουν το ρόλο ρυθμιστή και να πιέζουν για τα συμφέροντά τους, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Υπό αυτές τις συνθήκες η επίσπευση της επίλυσης του «Κυπριακού» θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη και η Κύπρος θα είναι ο χαμένος της υπόθεσης εφόσον και το κυπριακό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω της Τουρκίας και πλέον δεν θα αποτελεί ένα μοχλό πίεσης προς την αδιάλλακτη πολιτική της. Πάντως, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ παραμένουν ευάλωτες και χαρακτηρίζονται από ρευστότητα. Μένει να δούμε εάν η συμφωνία θα τηρηθεί και δεν θα έχουμε ένα νέο αντι-ισραηλινό ξέσπασμα προερχόμενο από την αλαζονεία που χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πηγή ΚΕΔΙΣΑ

Πηγές

Ισραήλ: Σε τρία χρόνια το αέριο από το Λεβιάθαν στην Τουρκία, Ο Φιλελεύθερος, 1 Ιουλίου 2016, http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/320759/israil-se-3-chronia-to-aerio-apo-to-leviathan-stin-tourkia. Πρόσβαση στις 1 Ιουλίου 2016.
Turkish PM storms off in Gaza row, BBC, 29 Ιανουαρίου 2009, http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/davos/7859417.stm. Πρόσβαση στις 1 Ιουλίου 2016.

Robert Booth, Israeli attack on Gaza flotilla sparks international outrage, The Guardian, 31 Μαΐου 2010, https://www.theguardian.com/world/2010/may/31/israeli-attacks-gaza-flotilla-activists. Πρόσβαση στις 1 Ιουλίου 2016.
Τα βρήκαν Τουρκία και Ισραήλ- Για διπλωματική νίκη μιλά η Άγκυρα, Ο Φιλελεύθερος, 27 Ιουνίου 2016, http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/319994/ta-vrikan-tourkia-kai-israil–gia-diplomatiki-niki-mila-i-agkyra. Πρόσβαση στις 1 Ιουλίου 2016.

Barak Ravid, Israel and Turkey officially announce rapprochement deal, ending diplomatic crisis, Haaretz, 27 Ιουνίου 2016, http://www.haaretz.com/israel-news/1.727369. Πρόσβαση στις 1 Ιουλίου 2016.

Κλείνει μέτωπα με Ρωσία-Ισραήλ η Άγκυρα και στρέφεται στο Αιγαίο αμφισβητώντας τα πάντα, Mignatiou.com, 28 Ιουνίου 2016, http://mignatiou.com/2016/06/amfisviti-kiriolektika-ta-panta-sto-egeo-i-tourkia-nea-epistoli-tis-agkiras-ston-oie/. Πρόσβαση στις 1 Ιουλίου 2016.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βρίζουμε τους δανειστές και ταυτόχρονα τους παρακαλάμε για ελεημοσύνη (έτσι μας παρουσιάζει μέρος του ξένου Τύπου – πηγή)

Έχουμε πια στιγματισθεί ως οι ζητιάνοι της Ευρώπης από τις ηγεσίες που επιλέγουμε, αφού επιμένουν στην πολιτική της υποτέλειας και των υποκλίσεων

Ίσως κάποιοι έχουν διαβάσει για τη φράση που προέρχεται από τους Έλληνες πρόσφυγες, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών με τους Τούρκους. Εμείς δεν τη γνωρίζαμε, αλλά μας την ανέφερε φίλος, από μία τηλεοπτική εκπομπή (Η μηχανή του χρόνου, πηγή – μετά το 31 λεπτό).

Ειδικότερα, κάθε πρωί οι Έλληνες πρόσφυγες επέλεγαν κάποια μικρά παιδιά, τα οποία αναλάμβαναν να ζητιανέψουν από τα παιδιά των εγχωρίων ένα κομμάτι ψωμί – λέγοντας σε αυτούς που τους έτυχε ο κλήρος «άει στα κομμάτια». Δηλαδή, πήγαινε να μας φέρεις ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτό ακριβώς κάνουν τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες που επιλέγουμε, έχοντας μας μετατρέψει στους ζητιάνους της Ευρώπης – σε αυτούς που ζητούν συνεχώς δανεικά, επειδή φοβούνται να αναλάβουν τις συνέπειες των λαθών τους.

Λογικά δε υποθέτει κανείς πως για να τους επιλέγουμε, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία, σημαίνει πως είμαστε ευχαριστημένοι μαζί τους – ότι εγκρίνουμε την υποτέλεια, τις υποκλίσεις, καθώς επίσης τη συνεχή ζητιανιά τους. Αυτή είναι ακριβώς η τραγωδία που βιώνουμε σήμερα – ενώ όλα τα άλλα είναι απλά δικαιολογίες (άρθρο).

Ως εκ τούτου, δεν έπρεπε να εκπλαγούμε καθόλου με τη συμπεριφορά του Γερμανού, όταν είπε «μη με αγγίζεις βρωμιάρη Έλληνα», κατά την επίσκεψη του αντικαγκελαρίου στην Αθήνα, παρά το ότι το διέψευσε αργότερα – ενώ προφανώς απευθυνόταν έμμεσα στον πρωθυπουργό, όπως συνηθίζουν οι πολιτικοί αυτής της χώρας. Αυτοί είναι όμως οι Γερμανοί και δεν αλλάζουν – ενώ, ανάλογα, αυτοί είναι οι Έλληνες πολιτικοί που πρέπει οπωσδήποτε, υποχρεωτικά να αλλάξουν, πριν μας καταστρέψουν εντελώς!

Η ευθύνη όμως όλων αυτών που συμβαίνουν, τουλάχιστον μετά τις τελευταίες εκλογές όπου η πλειοψηφία επέλεξε συνειδητά τη σημερινή κυβέρνηση της, ανήκει σε όλους εμάς τους Πολίτες – αφού με την τρομακτική ανοχή μας εγκρίνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές «ένθεν κακείθεν». Εμείς στέλνουμε δηλαδή τους πολιτικούς να ζητιανέψουν, κανένας άλλος – γεγονός που τεκμηριώνεται από την εκκωφαντική σιωπή των αμνών που επικρατεί.

Περαιτέρω, είναι ασφαλώς οδυνηρό να χρεοκοπεί μία χώρα. Είναι όμως εντελώς ανόητο να μην το αποδέχεται, παρά το ότι γνωρίζει πως έτσι θα πληρώσει τα πολλαπλάσια – πόσο μάλλον όταν συνεχίζει να ζητάει δανεικά που δεν πρόκειται ποτέ να τα επιστρέψει, ενώ οι δανειστές της το γνωρίζουν καλύτερα από την ίδια.

Όταν δε επιμένει να παρακαλάει γονατιστή έναν υπουργό οικονομικών που δεν διαφέρει σε τίποτα από τους προγόνους του, ενώ δεν δίστασε να υποβάλλει σε οδυνηρά μαρτύρια τους ίδιους τους συμπολίτες του στην πρώην ανατολική Γερμανία, μετά την προσάρτηση της, τότε είναι δυστυχώς καταδικασμένη.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από το ξεκίνημα της άλωσης της Ελλάδας (άρθρο), από την πρόσφατη αυτοκτονία ενός έντιμου επιχειρηματία που δεν ήθελε να βιώσει την άδικη κοινωνική κατακραυγή, αφού υπέθετε πως θα τον τοποθετούσαν στο ίδιο «καλάθι» με τους όποιους διεφθαρμένους συναδέλφους του, από τις κατασχέσεις και από τους πλειστηριασμούς που μας επιβάλλει η γερμανική Ευρώπη – λεηλατώντας τη δημόσια και ιδιωτική μας περιουσία, έτσι ώστε η χώρα να μετατραπεί σε αποικία και οι Πολίτες της σε σκλάβους χρέους στο διηνεκές.

Analyst Team
Πηγή AnalystΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη – αφού αρνείται να προσφέρει αυτά που προσφέρθηκαν στη χώρα της, παρά το αιματοκύλισμα της Ευρώπης

«Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα μεταπολεμικά που δεν πλήρωσε τα χρέη της – έχοντας ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 1950 από τη μεγαλύτερη διαγραφή χρεών όλων των εποχών. Η απόφαση τότε της διεθνούς κοινότητας ήταν έξυπνη και σωστή. Εκείνη την εποχή είχε ειπωθεί έμμεσα το εξής στους νέους Γερμανούς: «Οι γονείς σας μπορεί να έχουν κάνει λάθη, αλλά αυτό που μετράει σήμερα είναι οι μελλοντικές γενιές».  
Φαίνεται πως υποφέρουμε όλοι από ένα είδος ιστορικής αμνησίας. Οι νεαροί Έλληνες είναι τόσο λίγο υπεύθυνοι για τα χρέη της χώρας τους, όσο οι σημερινοί Ιταλοί, οι Γάλλοι ή η γερμανική νεολαία της μεταπολεμικής εποχής. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη – αφού αρνείται να προσφέρει αυτά που προσφέρθηκαν στη χώρα της το 1953, παρά το αιματοκύλισμα της Ευρώπης. Εάν δεν το καταλάβει, τότε η Ευρώπη θα διαλυθεί και θα είναι αυτή που θα πληρώσει τελικά το λογαριασμό» (T. Piketty με παρεμβάσεις).

Σύμφωνα με το Γάλλο οικονομολόγο, η Γερμανία είναι κυρίως υπεύθυνη για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης – ενώ, εάν η Γαλλία είχε αμυνθεί σωστά, τότε δεν θα είχε μεσολαβήσει το BREXIT, ούτε θα κινδύνευε να διαλυθεί η νομισματική ένωση, όπως φαίνεται ήδη από τις μονομερείς ενέργειες της Ιταλίας (άρθρο).

Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται συνεχώς όπως αυτός που τα ξέρει όλα – γεγονός που είναι ανυπόφορο για όλα τα άλλα κράτη. Είναι επίσης ανορθολογικό, επειδή με την πολιτική του στραγγαλισμού που επιβάλλει στις χώρες του νότου, καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους – εκτός εάν οι προθέσεις της είναι διαφορετικές όπως, για παράδειγμα, η φασιστικής μορφής κατοχή τους με οικονομικά όπλα, αδιαφορώντας για την εξαθλίωση των Πολιτών τους και λεηλατώντας τα πάντα.

Σε κάθε περίπτωση διαισθάνεται κανείς μία αρρωστημένη ευχαρίστηση εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις τιμωρίες που επιβάλλει – μία ευχαρίστηση που έχει σχέση με τον εθνικισμό. Δεν πρόκειται όμως για τον εθνικισμό που διακρίνουμε στο βρετανικό ακροδεξιό κόμμα ή στο γαλλικό, αλλά για ένα άλλο είδος – το οποίο φαίνεται να έχει «εθνικοσοσιαλιστικές» καταβολές που όμως εξωτερικεύονται μεν και κυριαρχούν με διαφορετικό τρόπο, από εκείνον της ναζιστικής εποχής, αλλά έχουν το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα.

Στο θέμα της Ελλάδας τώρα, οι ευθύνες μας για την κρίση είναι αδιαμφισβήτητες – κάτι που ισχύει έως το 2010, αφού έκτοτε η Ελλάδα διοικείται από την Τρόικα. Δυστυχώς όμως, το τίμημα της δικής μας αποτυχίας, καθώς επίσης της Τρόικας, πληρώνεται και από τα παιδιά μας – για τα οποία δεν υπάρχει καμία προοπτική για το μέλλον στην πατρίδα τους, οπότε αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και μάλιστα σε μία εποχή που ο ρατσισμός κυριαρχεί στις περισσότερες χώρες.

Η κατάσταση αυτή πρέπει λοιπόν να αλλάξει, όσο και αν μας κοστίσει – γεγονός που σημαίνει ότι, πρέπει εμείς να υποστούμε τις οδύνες που συνοδεύουν μία χρεοκοπία, δηλώνοντας αμέσως στάση πληρωμών και καταγγέλλοντας τις δανειακές συμβάσεις στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Εάν δεν το κάνουμε, τότε θα είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι τόσο στα παιδιά μας, όσο και στις επόμενες γενιές – ενώ δεν θα έχουμε πλέον την παραμικρή δικαιολογία.

Analyst Team
Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


 
Ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνο σταυροδρόμι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν μια στρατιωτική περιπέτεια που απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Διεξάγονται σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών ταυτόχρονα σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Ευρώπη, υπο-Σαχάρια Αφρική, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή. Με τα παραπάνω λόγια άνοιξε την ομιλία του ο καθηγητής Michel Chossudovsky στο National Autonomous University της Νικαράγουα, στις 17 Μαΐου, κατά την ανάδειξή του σε Διδάκτορα από το εν λόγω πανεπιστήμιο.
 
Πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχει αρχίσει ένας παγκόσμιος πόλεμος; Προς το παρόν, είναι πόλεμος προπαγάνδας, ψεμάτων και απόσπασης της προσοχής, αλλά αυτά μπορούν να αλλάξουν ακαριαία με το πρώτο λάθος, την πρώτη εκτόξευση πυραύλων.
 
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά όπλα, περισσότερες πυρηνικές κεφαλές, περισσότερα συστήματα εκτόξευσης πυρηνικών, περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια. Οι δαπάνες μόνο για πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές αυξήθηκαν υπό την διακυβέρνηση Ομπάμα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό πρόεδρο.
Προγραμματίζεται η κατασκευή μίνι πυρηνικής βόμβας. Είναι γνωστή ως Β61 Model 12. Ποτέ δεν υπήρξε ποτέ κάτι ανάλογο. Ο στρατηγός James Cartwright, πρώην υπαρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε, «Η μείωση του μεγέθους κάνει πιο πιθανή την χρήση αυτού του πυρηνικού όπλου».


Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες - κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσσίας. Μόνο με την εποχή που ο Χίτλερ εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση μπορεί να συγκριθεί η απειλή που αποδεδειγμένα αποτελούν για την Ρωσσία ξένα στρατεύματα τέτοιου μεγέθους.
 
Η Ουκρανία – που ήταν κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης - έχει γίνει πεδίο όπου αλωνίζει η CIA. Με το πραξικόπημα που οργάνωσε στο Κίεβο, η Ουάσιγκτων ελέγχει αποτελεσματικά ένα εχθρικό καθεστώς, διαβρωμένο από τους νεοναζί, στην γειτονιά της Ρωσσίας. Οι πολιτικοί απόγονοι των περιβόητων φασιστικών οργανώσεων OUN και UPA του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι σήμερα εξέχοντα στελέχη του ουκρανικού κοινοβουλίου. Μιλάνε ανοιχτά υπέρ του Χίτλερ και ζητούν την δίωξη και απομάκρυνση της ρωσσόφωνης μειονότητας.
 
Στην Δύση σπάνια μεταδίδεται η εικόνα αυτή. Συνήθως αντιστρέφεται για να αποκρύψει την αλήθεια.
 
Στην Λεττονία, την Λιθουανία και την Εσθονία - δίπλα στη Ρωσσία - ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει στρατεύματα, άρματα μάχης, βαρύ οπλισμό. Αυτή η ακραία πρόκληση της δεύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο αντιμετωπίζεται με σιωπή από την Δύση.
 
 
Η παράλληλη εκστρατεία κατά της Κίνας κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου.
 
Σχεδόν καθημερινά, η Κίνα παρουσιάζεται ως «απειλή» για την Δύση. Σύμφωνα με τον ναύαρχο Harry Harris, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων του Ειρηνικού, η Κίνα «κατασκευάζει ένα μεγάλο τείχος από άμμο στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας».
 
Αυτό που θέλει να πει είναι ότι η Κίνα δημιουργεί διαδρόμους προσγείωσης στα Νησιά Spratly, τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαμάχης με τις Φιλιππίνες - μάλιστα η Ουάσιγκτων πίεσε και δωροδόκησε την κυβέρνηση της Μανίλα και το Πεντάγωνο ξεκίνησε μια προπαγανδιστική εκστρατεία με το σύνθημα «ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
 
Αυτο σημαίνει ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία θα μπορούν να περιπολούν ελεύθερα και να κυριαρχούν στα παράκτια ύδατα της Κίνας. Προσπαθήστε να φανταστείτε την αμερικανική αντίδραση, αν τα κινεζικά πολεμικά πλοία έκαναν το ίδιο στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας.
 
Η απάντηση θα έπρεπε να είναι ολοφάνερη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιβάλλουν την Κίνα με ένα δίκτυο βάσεων, με βαλλιστικούς πυραύλους, ομάδες μάχης, βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα.
 
Αυτό το θανατηφόρο τόξο εκτείνεται από την Αυστραλία έως τα νησιά του Ειρηνικού, τα Marianas και τα Marshalls , το Γκουάμ, μέχρι τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, την Οκινάουα, την Κορέα και σε ολόκληρη την Ευρασία μέχρι το Αφγανιστάν και την Ινδία. Η Αμερική έχει δημιουργήσει μια θηλιά γύρω από το λαιμό της Κίνας. Σιωπή από τα μέσα ενημέρωσης, πόλεμος από τα μέσα ενημέρωσης.
 
Το 2015, με υψηλή μυστικότητα, οι ΗΠΑ και την Αυστραλία πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη αεροπορική και ναυτική στρατιωτική άσκηση στην πρόσφατη ιστορία, γνωστή ως Talisman Sabre. Στόχος της ήταν να γίνει πρόβα σε ένα σχέδιο μάχης με κλείδωμα θαλασσίων διαδρόμων, όπως τα Στενά της Malacca και του Lombok, που διακόπτουν την πρόσβαση της Κίνας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
 
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου μικρά παιδιά πυροβολούν την μάνα τους και η αστυνομία διεξάγει ένα δολοφονικό πόλεμο ενάντια στους μαύρους Αμερικανούς. Αυτή είναι η χώρα που επιτέθηκε και προσπάθησε να ανατρέψει πάνω από 50 κυβερνήσεις, πολλές από αυτές δημοκρατίες, και έχει βομβαρδίσει από την Ασία μέχρι την Μέση Ανατολή, προκαλώντας τον θάνατο και την εκτόπιση των εκατομμυρίων ανθρώπων.
 
Καμμία άλλη χώρα δεν έχει να παρουσιάσει τέτοιο ρεκόρ βίας. Οι περισσότεροι από τους πολέμους της Αμερικής (σχεδόν όλοι τους εναντίον ανυπεράσπιστων χωρών) δεν έχουν ξεκινήσει από Ρεπουμπλικάνους προέδρους, αλλά από φιλελεύθερους Δημοκρατικούς: Τρούμαν, Κένεντι, Τζόνσον, Κάρτερ, Κλίντον, Ομπάμα.
 
Το 1947, μια σειρά από οδηγίες του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας καθόριζαν τον πρωταρχικό στόχο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής: «ένας κόσμος ουσιαστικά καθ’ ομοίωσιν της δική της εικόνας». Επρόκειτο για μεσσιανικό αμερικανισμό. Ή όλοι είναι Αμερικανοί, ή αλλιώς αλλίμονό τους. Οι αιρετικοί πρέπει να προσηλυτιστούν, να ανατραπούν, να δωροδοκηθούν, ή να συνθλιβούν.
 
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι απλώς ένα σύμπτωμα αυτού του συστήματος, αλλά και ένας αποστάτης. Λέει ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν ένα έγκλημα, δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσσία και την Κίνα. Ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς δεν είναι ο Τραμπ, αλλά η Χίλαρι Κλίντον. Αυτή δεν είναι αποστάτης. Αυτή ενσωματώνει την ανθεκτικότητα και τη βία ενός συστήματος του οποίου η περιβόητη «ιδιαιτερότητα» είναι ο ολοκληρωτισμός διανθισμένος περιστασιακά με φιλελεύθερο πρόσωπο.
 
Καθώς πλησιάζει η ημέρα των προεδρικών εκλογών, η Κλίντον θα προβάλλεται ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, ανεξάρτητα από τα εγκλήματα και τα ψέμματά της - όπως ακριβώς ο Μπαράκ Ομπάμα προβαλλόταν ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος, αποτελώντας την «ελπίδα» για τους φιλελεύθερους. 
 
Στην προεδρική εκστρατεία του 2008, η Χίλαρι Κλίντον απείλησε να «εξαφανίσει εντελώς» το Ιράν με πυρηνικά όπλα. Ως υφυπουργός Εξωτερικών υπό τον Ομπάμα, συμμετείχε στην ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ονδούρας και συνέβαλε καθοριστικά στην καταστροφή της Λιβύης το 2011. Όταν ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Καντάφι, θανατώθηκε δημοσίως με ένα μαχαίρι - φόνος που επέτρεψαν οι ΗΠΑ – η Κλίντον βρήκε να δηλώσει: «Ήρθαμε, είδαμε, πέθανε».
 
Ένας από τους στενότερους συμμάχους της Κλίντον είναι η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, που έχει καταφερθεί εναντίον των νεαρών γυναικών που δεν υποστηρίζουν την «Χίλαρι». Είναι η ίδια που πανηγύρισε αναίσχυντα στην τηλεόραση για τον θάνατο μισού εκατομμυρίου παιδιών στο Ιράκ, λέγοντας ότι «άξιζε τον κόπο».
 
Μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών της Κλίντον είναι το λόμπυ του Ισραήλ και οι εταιρείες όπλων που τροφοδοτούν την βία στην Μέση Ανατολή. Αυτή και ο σύζυγός της έχουν κάνει μια περιουσία από τη Wall Street. Και όμως, θέλει να γίνει η αγαπημένη υποψήφια των γυναικών, να κατατροπώσει τον κακό Τραμπ, τον επίσημο δαίμονα. Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται, επίσης, διακεκριμένες φεμινίστριες.
 
Μια γενιά πριν, μια μετα-μοντέρνα λατρεία, ο εγωκεντρισμός έγινε το νέο Zeitgeist στις προνομιούχες δυτικές κοινωνίες και σηματοδότησε την κατάρρευση των μεγάλων συλλογικών κινημάτων ενάντια στον πόλεμο, την κοινωνική αδικία, την ανισότητα, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.
Σήμερα, μάλλον τελείωσε ο βαθύς ύπνος. Οι νέοι ξυπνούν ξανά. Σταδιακά. 
 
Τι έχει συμβεί με την μεγάλη παράδοση της άμεσης λαϊκής αντίδρασης, που μένει αδέσμευτη από κόμματα; 
Πού είναι το θάρρος, η φαντασία και η αφοσίωση που απαιτείται για να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι προς έναν καλύτερο, δικαιότερο και ειρηνικό κόσμο; 
Πού είναι οι αιρετικοί στην τέχνη, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την λογοτεχνία;
Πού είναι εκείνοι που θα συντρίψουν την σιωπή; 
Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να εκτοξευθεί ο πρώτος πυρηνικός πύραυλος;

Πηγή: Του John Pilger, Information Clearing House, 17/04/2016,
http://www.informationclearinghouse.info/article44496.htm
Δημοσιεύθηκε στο Hellenic Nexus, τ.107, Μάϊος 2016
Πύλη των Φίλων
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η περιδίνηση της χώρας στο χάος δεν αναχαιτίζεται, δεν ελέγχεται, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οσο περνάει ο καιρός θα επιδεινώνεται. Ο εφιάλτης θα λήξει όταν αποφασίσουν οι κατάλληλοι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα αληθινά προβλήματα του τόπου - μικρά και μεγάλα. Αλλιώς η πατρίδα μας θα έχει τη μοίρα ενός φλεγόμενου δάσους. Αν δεν μεριμνήσουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι για την πυρόσβεση, τότε η φλόγα θα σβήσει όταν δεν θα έχει απομείνει τίποτε άλλο για να κάψει.

Ένας από τα μεγάλους «πονοκεφάλους» της Ελλάδας αποτελεί ταυτόχρονα και παγκόσμιο πρόβλημα. Είναι η επέκταση του ισλαμισμού και η εκδηλωμένη τάση πολλών ισχυρών και ανίσχυρων υποστηρικτών του να κυριαρχήσουν παγκοσμίως και να αντικαταστήσουν όλα τα πολιτεύματα και τα συστήματα δικαίου με τη σαρία.

Το πιο ηχηρό και προκλητικό μήνυμα που οι ισλαμιστές έστειλαν στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ακούστηκε σε ιερότατο για την Ορθοδοξία έδαφος: Η κυβέρνηση, την οποία ελέγχει απόλυτα ο αφανής αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργάνωσε και πραγματοποίησε μια πρωτοφανή αθλιότητα.
Όπως γράψαμε, μουεζίνης «έπειτα από 85 ολόκληρα χρόνια έκανε εισβολή στον ναό» της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και «σε ζωντανή σύνδεση απηύθυνε το παραδοσιακό κάλεσμα (το adhan) για την προσευχή!».

Αντί η κυβέρνηση της πατρίδας μας να υψώσει το ανάστημά της εναντίον της ύβρεως και της βαρβαρότητας, συσπειρώνοντας δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας, ο υπουργός Παιδείας «προσκύνησε το Ισλάμ και υποσχέθηκε τζαμιά παντού».
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, ο Νίκος Φίλης αναχωρώντας το βράδυ του Σαββάτου από τη Μητρόπολη Αθηνών κατευθύνθηκε στην τελετή των μουσουλμάνων για το Ραμαζάνι. Στους ισλαμιστές διοργανωτές της βραδιάς ο κ. Φίλης υποσχέθηκε δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους και νεκροταφείου στην Αθήνα ενώ, όπως σημειώνει η «δημοκρατία», έχει υπογράψει και τις εγκυκλίους, με τις οποίες νομιμοποιούνται τρία τζαμιά στην Αθήνα και ένα στη Θήβα.

Οι υποτιθέμενοι φύλακες ανοίγουν διάπλατα τις πύλες...

Πηγή "Δημοκρατία"

Διαβάστε επίσης: "Που θα γίνουν τα πρώτα τζαμιά"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Με αποβολή από το ΝΑΤΟ απείλησαν οι ΗΠΑ την Τουρκία μετά την ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου για την παραχώρηση της χρήσης της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην ρωσική Αεροπορία.

Για αρχή απείλησαν την Άκγυρα με «νέκρωση» της συμμετοχής της και εν συνεχεία με αποβολή της από τις τάξεις του ΝΑΤΟ. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να κάνουν νέα «κυβίστηση» και να δηλώσουν ότι αποκλείεται η χρήση της βάσης από ρωσικά μαχητικά.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για αεροπορική βάση που λειτουργεί με κονδύλια του ΝΑΤΟ συνεπώς οι ΗΠΑ είχαν «έννομο» συμφέρον για να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο

Αυτό το κατάλαβε μόλις τώρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Μελβέτ Τσαβούσογλου σχετικά με την αρχική του δήλωση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία με οποιονδήποτε για την καταπολέμηση του ISIS και ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δοθεί στην Ρωσία πρόσβαση στην βάση του Ινσιρλίκ, όπως γίνεται και με άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην συλλογική προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS και άλλαξε εκ νέου πορεία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προφανώς αγνοούσε ότι η βάση αυτή έχει γίνει και με λεφτά του ΝΑΤΟ, οπότε υπήρξε παρέμβαση από Ουάσιγκτον και ο ίδιος προχώρησε σε νέα δήλωση: «Δεν εννοούσα χρήση της βάσης Ινσιρλίκ από ρωσικά αεροσκάφη» είπε τώρα ως διευκρίνηση της είδησης που είχε κυκλοφορήσει ευρέως στον τουρκικό τύπο για παραχώρηση πρόσβασης στους Ρώσους στο Ιντσιρλίκ,στη νότια επαρχία των Αδάνων.

Στην ιστοσελίδα της Huirriyet Daily News αναρτήθηκε η διευκρινιστική δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου ότι δεν έκανε δήλωση περί «στάθμευσης ρωσικών αεροσκαφών στην βάση Ινσιρλίκ», αλλά περί «συνεργασίας της Τουρκίας με οποιονδήποτε για την καταπολέμηση του ISIS».

Συγκεκριμένα όταν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα ρωτήθηκε αν είχε πει ότι ρωσικά αεριωθούμενα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν Ιντσιρλίκ, είπε: "Δεν είχα κάνει ένα τέτοιο σχόλιο. Είπαμε ότι θα μπορούσε να συνεργαστούμε με όλους για την καταπολέμηση της ISIS (...) ''Είπαμε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην προσεχή περίοδο για την καταπολέμηση της Daesh (σ.σ. ISIS) . Εγώ δεν έκανα καμία αναφορά σε ρωσικά αεροπλάνα να έρχονται στο Ιντσιρλίκ," πρόσθεσε υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ συζήτησε για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov στο Sochi στις 1 Ιουλίου.

«Η Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει την χρήση της αεροπορικής βάσης του Incirlik στον πόλεμο κατά του ISIS. Θα συνεργαστούμε με όλους όσους πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και ανοίξαμε την βάση του Incirlik για όποιον θέλει να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα αυτόν. Γιατί να μην συνεργαστούμε με την Ρωσία με αυτόν τον τρόπο;» (...)«Η Τουρκία είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός. Ο μηχανισμός κοινής δράσης είναι σημαντικός για να αποτρέψουμε στο μέλλον αρνητικά ατυχήματα μεταξύ των πλευρών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.», είχε δηλώσει αρχικά.

Όπως αναφέραμε ήδη οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνέλθουν από τα απανωτά τουρκικά σοκ. Όμως επισήμως δεν μπορούσαν να επέμβουν στα ζητήματα των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας που ζητούν από την Τουρκία αναγνώριση της επανένωσης της Χερσονήσου με την Ρωσία και των ισλαμιστών της Αλ Νούσρα που οι Τούρκοι ανακύρυξαν τρομοκράτες, ή της εντολής αποχώρησης της Jays Al Islam με αποτέλεσμα να έχει παραδοθεί το Β.Χαλέπι στον συριακό Στρατό γιατί τότε θα ήταν σαν να παραδέχονταν ότι επισήμως οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από αυτούς που αιματοκύλισαν χιλιάδες ανρθώπων και κατέστρεψαν μνημεία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, πράγμα που όντως έγινε αλλά δεν μπορούν να το κάνουν δημοσίως.

Εδώ όμως έχουμε μια βάση που λειτουργεί ως ΝΑΤΟϊκή με αμερικανικά δολάρια. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η βάση χρησιμοποιείται σήμερα από την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του ISIL και έχει στρατεύματα και οπλικά συστήματα από Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σαουδική Αραβία.

Τουρκικά σχόλια περί παλινωδιών εσωτερικής/ εξωτερικής πολιτικής από τον Ερντογάν

Ούτε ο τουρκικός Τύπος πάντως υποδέχθηκε με ευχαρίστηση τις συνεχόμενες «κυβιστήσεις» του Ρ.Τ.Εντογάν

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Sozcu αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν με τις κατά συρροή παλινωδίες του σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής έχει προκαλέσει σύγχυση σε όλο τον κόσμο και προπαντώς δημιουργεί για την Τουρκία μια εικόνα καθόλου σοβαρής χώρας που άγεται και φέρεται αναλόγως με το πως... θα ανατείλει ο ήλιος.

Στη συνέχεια η εφημερίδα παραθέτει τις παρακάτω παλινωδίες:

«Ο Ερντογάν αναγνωρίζει την ύπαρξη κουρδικού ζητήματος και στην συνέχεια αρνείται την ύπαρξή του. Πρώτα καλεί τον Φετουλλάχ Γκιουλέν να επιστρέψει στην Τουρκία και στην συνέχεια κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον του. Πρώτα ανακηρύσσει την ευρωπαϊκή προοπτική στρατηγικό στόχο της Τουρκίας και στην συνέχεια δηλώνει «Εμείς τον δρόμο μας και σεις τον δικό σας». Πρώτα αποκαλεί τον Ασσαντ «αδελφό» και πηγαίνει διακοπές μαζί του και στην συνέχεια τον αποκαλεί «δολοφόνο» και προσπαθεί να τον ανατρέψει. Ξεκινά την κρίση με το Ισραήλ με το περίφημο «One minute» και σήμερα κάνει ειρήνη με το Ισραήλ. Συνέχεια έχουν ο Ασσαντ, ο Στρατηγός Σίσι και ο Οτζαλάν. Δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν ο Ερντογάν κάνει ειρήνη μαζί τους».

Πηγή ProNewsΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Με διπλή απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση νομιμοποιεί τα παράνομα τζαμιά, προκειμένου αυτά να σταματήσουν να λειτουργούν κρυφά, ενώ παράλληλα δημιουργεί νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιλέγει να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ταυτόχρονα επιδιώκει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο και να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία των παράνομων τζαμιών που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κανόνες ασφαλείας, δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στους μουσουλμάνους, όσο και σε αυτούς που κατοικούν κοντά στα παράνομα τζαμιά. Ήδη φέρονται να νομιμοποιήθηκαν τρία τζαμιά στην Αθήνα και ένα στη Θήβα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Στρασβούργο ανακοίνωσε τη δημιουργία και λειτουργία τζαμιού στον Βοτανικό, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε έκταση 20 στρεμμάτων στο Σχιστό, που παραχωρήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, θα δημιουργηθεί νεκροταφείο ειδικά για μουσουλμάνους. Τη μελέτη για το τζαμί στον Βοτανικό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Τομπάζη και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι μοντέρνου ύφους, ανάλογο με αυτά που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επιχειρείται να μπει τάξη στην αναρχία των παράνομων μουσουλμανικών χώρων λατρείας καθώς εκτός από αυστηρές προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ευκτήριων οίκων, όπως ονομάζονται τα τζαμιά, θα έχουν και δικό τους ΑΦΜ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δεν λειτουργούν μόνο παράνομα τζαμιά στην Αττική, αλλά και χώροι λατρείας άλλων θρησκειών, όπως βουδιστικοί παράνομοι ναοί, ενώ έχει καταγραφεί και χώρος λατρείας της περσικής θρησκείας μπαχάι.

Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο για τη χορήγηση άδειας και ίδρυσης λειτουργίας ναού-ευκτήριου οίκου, η εγκύκλιος τονίζει μεταξύ άλλων ότι στη διοικητική άδεια «θα αναγράφεται οπωσδήποτε ο αριθμός του πληθυσμού που δηλώνει η θρησκευτική κοινότητα ως μέγιστο αριθμό πιστών ή επισκεπτών που δύναται να προσέλθουν στον χώρο, συναρτούμενος από το εμβαδόν του χώρου».

Επίσης για τη χορήγησή της χρειάζονται τα εξής:

α) Αίτηση υπογεγραμμένη από τον θρησκευτικό λειτουργό και τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας στην οποία θα αναφέρεται οπωσδήποτε και ο μέγιστος κάθε φορά αριθμός φιλοξενουμένων (πιστών ή και επισκεπτών) στον χώρο, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι ανάλογες διατάξεις περί ελαχίστου εμβαδού του δηλωθέντος χώρου. Στην αίτηση αναγράφονται οι διευθύνσεις κατοικίας των αιτούντων μελών και βεβαιώνεται το γνήσιο των υπογραφών τους.

β) Ακριβές αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του θρησκευτικού λειτουργού και των μελών που υπογράφουν την αίτηση. Εάν οι αιτούντες δεν είναι Ελληνες ή Ευρωπαίοι πολίτες, απαιτείται αντίγραφο της εν ισχύ άδειας παραμονής τους στη χώρα.

γ) Βιογραφικό σημείωμα του θρησκευτικού λειτουργού (όπου θα αναγράφονται και ενδεχομένως οι τίτλοι σπουδών του).

δ) Ομολογία πίστης (σύντομη περιγραφή των βασικών αρχών πίστης και του λατρευτικού τυπικού) και Καταστατικό μετά του τυχόν υπάρχοντος κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας (εάν φυσικά η αιτούσα θρησκευτική κοινότητα έχει οργανωθεί υπό συγκεκριμένο νομικό τύπο π.χ. σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία).

ε) Νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας (μετά του πιστοποιητικού μεταγραφής του) στο όνομα της θρησκευτικής κοινότητας (αν αυτή έχει νομική προσωπικότητα) ή του θρησκευτικού λειτουργού ή κάποιου από τα αιτούντα μέλη της κοινότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο (θεωρημένο ή δηλωθέν στην αρμόδια φορολογική αρχή, κατά τις κείμενες διατάξεις) του ακινήτου στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί ή να εγκατασταθεί ο ναός ή ο ευκτήριος οίκος. Σε περίπτωση μισθωτηρίου συμβολαίου, απαιτείται να αναγράφεται η δυνατότητα χρήσης του μισθίου για τον συγκεκριμένο σκοπό, άλλως προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι αποδέχεται τη χρήση για θρησκευτικές δραστηριότητες.

στ) Βεβαίωση της οικείας πολεοδομικής υπηρεσίας περί της επιτρεπομένης άσκησης δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή για την οποία ζητείται η άδεια λειτουργίας του ναού-ευκτήριου οίκου (βεβαίωση χρήσης γης).

ζ) Βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό στην οποία, ανάλογα με τον δηλωθέντα πληθυσμό (μέγιστο αριθμό κάθε φορά φιλοξενουμένων) που θα εξυπηρετεί ο ευκτήριος οίκος ή ναός, θα βεβαιώνεται ρητά, αναλυτικά και σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι ο χώρος πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης για να λειτουργήσει χώρος που θα φιλοξενήσει θρησκευτικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τον Κτιριοδομικό Κανονισμό καθώς και τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Επίσης, η βεβαίωση θα αναφέρει, ως ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία, τα εξής:
(ζα) το δημόσιο έγγραφο περί της πολεοδομικής νομιμότητας του χώρου (ως κατωτέρω),
(ζβ) τον όροφο στον οποίο βρίσκεται ο υπό αδειοδότηση χώρος,
(ζγ) τον χαρακτήρα του χώρου ως κύριας χρήσεως,
(ζδ) το είδος της χρήσης του κτιρίου ή του συγκεκριμένου τμήματός του,
(ζε) το εμβαδόν δαπέδου του χώρου,
(ζστ) την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων περί του επαρκούς φωτισμού και αερισμού,
(ζζ) την ύπαρξη αποχωρητηρίου. Η ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να συνοδεύεται και από αντίγραφο της οικοδομικής άδειας μετά των τυχόν τροποποιήσεων της καθώς και αντίγραφα κατόψεων - τομών του χώρου που πρόκειται να λειτουργήσει ο χώρος λατρείας, στην οποία θα αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (π.χ. κτιριολογικές προδιαγραφές, υγειονομικές προδιαγραφές, κατασκευές ΑΜΕΑ) και φωτογραφίες του χώρου, όπως αυτές οι κατόψεις-τομές συνοδεύουν την οικοδομική άδεια ή την άδεια δόμησης ή, κατά περίπτωση (ανάλογα με την υπαγωγή στον αντίστοιχο νόμο εξαίρεσης - τακτοποίησης - ρύθμισης), τα αντίγραφα των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια αρχή ή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.

θ) Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας της οικείας πυροσβεστικής αρχής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ι) Σε περίπτωση εγκατάστασης ισχυρών ηχοσυστημάτων - μικροφωνικών εγκαταστάσεων που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια εκπομπής ήχου, βεβαίωση μηχανικού για την ύπαρξη της αναγκαίας ηχομόνωσης.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Πώς σου φαίνεται τώρα που είσαι πιά η χειρότερη Alexis ever;
Την έσκισες την συνονόματή σου της Δυναστείας.
Τί Δυναστεία και πίτσες ροζ!
Εδώ μιλάμε για ΣΥΡΙΖία και τα μυαλά (τα ποιά;) στα κάγκελα.

Σ' αρέσει τώρα που έχεις αναγορευτεί στη πιό πιστή δουλίτσα του φον-σακάτη;
Αλλά και κείνος ο Κάμερον ρε μάνα μου να πάει να παραιτηθεί;
Έχασε σ' ένα δημοψήφισμα και τό 'κανε θέμα;  Ερασιτέχνες. Πφφφφ!
Τί να πείς; Χαλάνε την πιάτσα.

Σ' αρέσει που κατάντησες χειρότερος κι απ' τον φασίστα που έγερνε;
Έλα, πες την αλήθεια.  Μιά περηφάνια την νοιώθεις μέσα σου.
Γουστάρεις που τον έδιωξες και θ' ανέβεις εσύ στο ελικόπτερο! Έτσι;
Έλα μη ντρέπεσαι. Καταλαβαίνουμε.

Τόσα πέρασες για να καταντήσεις, παρντόν, να κατακτήσεις θέλαμε να πούμε, την κορφή της πολιτικής αλητείας.
Τί έρπητες, τί στα τέσσερα, τί μπρούμυτα κι ανάσκελα, τί οκλαδόν!   
Όλα τά 'κανες.
Τώρα πιά στέκεσαι εκεί, μόνος, αδιαφιλονίκητος ηγέτης της προδοσίας...
Ο Άρχοντας των Μνημονίων...
Ο Μεταλλαγμένος της Αριστεράς (της ποιάς;)...
Αυτός Που Νίκησε το ΟΧΙ! 

Σ' αρέσει τώρα που είσαι μόνο 42 χρονών κι έχεις μιά ζωή μπροστά σου να χορτάσεις φτύσιμο;
Τρελαίνεσαι που όλα τα φάσκελα των ελλήνων θα σε συνοδεύουν;
Λιγουρεύεσαι τις κατάρες που θα σέρνεις πάνω σου εσύ και όλο σου το σόϊ; 
Το αξίζεις όμως. Άξιος!

Κι όλα αυτά βρε θηρίο μόνος σου. Και μέσα σ' έναν χρόνο!
Εντάξει. Είχες και τους καραγκιόζηδες στο πλάι σου, αλλά τί θά 'ταν όλοι αυτοί χωρίς εσένα! Απλοί καραγκιόζηδες.
Ενώ τώρα είναι υπουργοί, παρατρεχάμενοι, πρόεδροι Βουλής, πρόεδροι της Δημοκρατίας, και δε συμμαζεύεται.

Γι αυτό σου ευχόμαστε από βάθους καρδιάς, Χρόνια Πολλά!
Πώς; Τί γιορτάζουμε;
Έλα τώρα που κάνεις πως δε θυμάσαι. Μετριόφρονα!

Θυμάσαι πολύ καλά. Γι αυτό είσαι τώρα στο Πεκίνο.
Το κακό για σένα είναι πως θυμόμαστε κι εμείς. 
Και θα θυμόμαστε. 
Για πάντα!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Πηγή: international.ucla.edu
Το 2002 ο καθηγητής τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατίας κύριος Ντέιβιντ Ράποπορτ δημοσίευσε μία μελέτη του με τίτλο «Τα Τέσσερα Κύματα της Σύγχρονης Τρομοκρατίας». Το έργο του αυτό θεωρείται σήμερα από τις πιο καλές αναλύσεις και είναι το θέμα το οποίο θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκεται ο εκπαιδευόμενος στο μάθημα «Τρομοκρατία και Αντιτρομοκρατία: Σύγκριση Θεωρίας και Πράξης» είναι το τι είναι η τομοκρατία και το πως ο όρος «τρομοκρατία» αλλάζει ανά περιόδους, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικούς τύπους βίαιων πράξεων με ιδεολογικό υπόβαθρο. Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει μία βάση από την οποία μπορούν να γίνουν περεταίρω αναλύσεις του θέματος.
Σήμερα ο καθηγητής κύριος Ντέιβιντ Ράποπορτ του πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών με εξειδίκευση στο χώρο της τρομοκρατίας. Από το 1989 είναι ο εκδότης του ακαδημαϊκού περιοδικού «Terrorism and Political Violence» (Τρομοκρατία και Πολιτική Βία) και είναι και επίσης ο συγγραφέας δεκάδων επιστημονικών ερευνών και βιβλίων στο χώρο αυτό. Τον βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: glc.yale.edu
Η μελέτη που δημοσίευσε το 2002 σήμερα θεωρείται από τις βασικές αρχές μελέτης τεχνικών καταπολέμησης της τρομοκρατίας (της αντιτρομοκρατίας δηλαδή) και είναι μέρος όλων των ακαδημαϊκών σπουδών στο χώρο αυτό.
Τα τέσσερα κύματα όπως τα αναφέρει είναι:

  • Αναρχισμός
  • Άντι-Αποικιακό
  • Νέα Επαναστατική Αριστερά
  • Θρησκευτικός Εξτρεμισμός
Πρακτικά, το κάθε κύμα από τα τέσσερα παραπάνω είχε ένα χρόνο ζωής από 20 έως 45 έτη. Έτσι σήμερα, όλοι οι ερευνητές ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιο θα είναι το επόμενο, το πέμπτο κύμα, καθώς η παραπάνω μελέτη δείχνει ότι σύντομα το τέταρτο κύμα (Θρησκευτικός Εξτρεμισμός) θα φτάσει στο τέλος του και ένα νέο κύμα τρομοκρατίας θα γεννηθεί. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα αλλά σε αυτό το άρθρο δε θα το μελετήσουμε, θα δούμε ωστόσο τα τέσσερα κύματα της τρομοκρατίας εν συντομία.

Πηγή: TheForeignReport.com
Πρώτο κύμα: Αναρχισμός
Αυτό το κύμα ξεκίνησε τις αρχές του 1880 και είχε διάρκεια για περίπου 40-45 χρόνια, δηλαδή, μέχρι το 1920-1925. Ήταν ένα κύμα με αναρχικό ιδεολογικό υπόβαθρο που ξεκίνησε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και από εκεί απλώθηκε σε όλο το κόσμο. Τα πιο συχνά παραδείγματα του, είναι οι στρατηγικές και ιδεολογίες που κατασκεύαζε ο Μιχαήλ Μπακούνιν και ο Πιοτρ Κροπότκιν. Τα μέσα επικοινωνίας ήταν περιορισμένα στη τεχνολογία της εποχής που ήταν τηλέγραφος και εφημερίδες. Ωστόσο, η πρώτη φορά που είδαμε τον όρο «τρομοκρατία» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ενέργειες της ιδεολογίας του αναρχισμού ήταν με το επαναστατικό πολιτικό κόμμα της Ρωσική Αυτοκρατορίας Ναροντάνια Βόλια (Ελευθερία του Λαού). Βάζοντας στη πράξη της ακραίες ιδεολογικές θεωρίες των Μιχαήλ Μπακούνιν και Πιοτρ Κροπότκιν το κόμμα αυτό δημιούργησε τη τρομοκρατική οργάνωση Ζέμλγια-η-Βόλια (Γη και Ελευθερία) η οποία ανάμεσα σε άλλα, το Μάρτιο του 1881 δολοφόνησε τον Τσάρο Αλέξανδρο Β’ της Ρωσίας. Το κύμα αυτό μεταφέρθηκε στη Δύση το 1890 κάνοντας αυτή τη περίοδο γνωστή στους ιστορικούς αναλυτές ως «Ο Χρυσός Αιώνας των Δολοφονιών» καθώς σε όλο το Δυτικό κόσμο, αναρχικού υπόβαθρου οργανώσεις εκτελούσαν θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες με το ιδεολογικό υπόβαθρο που αναφέραμε παραπάνω. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα πίνακα που αναπαριστά τη δολοφονία του Τσάρου Αλέξανδρου Β’ της Ρωσίας.

Πηγή: Wikipedia.org
Δεύτερο κύμα: Άντι-Αποικιακό
Από το 1920 μέχρι περίπου το 1960 ο όρος «τρομοκρατία» άλλαξε χαρακτήρα και περιέγραφε τις βίαιες ενέργειες με άντι-αποικιακό πολιτικό υπόβαθρο. Με ξεκίνημα τη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών και το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές χώρες άρχισαν να οργανώνουν ένοπλες ομάδες απελευθέρωσης από το ρόλο των αποικιών που τις όριζε η συνθήκη. Λόγου του μεγάλου αριθμού αποικιών, από αυτό το κύμα επηρεάστηκαν κυρίως η Γαλλία και η Βρετανική Αυτοκρατορία. Τότε γεννήθηκε η τρομοκρατική οργάνωση IRA (Ιρλανδικός Απελευθερωτικός Στρατός), η τρομοκρατική οργάνωση FLN (Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Αλγερίας), και άλλες αντίστοιχες σε πολλές χώρες. Οι τακτικές των τρομοκρατικών οργανώσεων μείωσαν τις δολοφονίες και αύξησαν τις επιθέσεις με τεχνικές ανταρτοπόλεμου. Δηλαδή, παγιδεύσεις με εκρηκτικά, ενέδρες, μικρά χτυπήματα και άμεση διαφυγή, κτλ. Μία από τις πιο γνωστές τρομοκρατικές επιθέσεις του δεύτερου κύματος ήταν αναμφισβήτητα η βομβιστική επίθεση στο Ξενοδοχείο Βασιλέας Δαβίδ στα Ιεροσόλυμα τον Ιούλιο του 1946 από τη Σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση Ιργκούν (Εθνικός Στρατιωτικός Οργανισμός της Γης του Ισραήλ) που οδήγησε στο θάνατο 91 ανθρώπους. Επίσης, για πρώτη φορά στο δεύτερο κύμα είδαμε τους τρομοκράτες να αυτοαποκαλούνται «μαχητές ελευθερίας». Βλέπετε μία φωτογραφία από τη βομβιστική επίθεση στο Ξενοδοχείο Βασιλέας Δαβίδ στα Ιεροσόλυμα παρακάτω.

Πηγή: Codoh.com
Τρίτο κύμα: Νέα Επαναστατική Αριστερά
Αυτό το κύμα εμφανίστηκε το 1960 και συνέχισε μέχρι και το 1995. Το ιδεολογικό έναυσμα ήρθε από αντίδραση στο Ψυχρό Πόλεμο και το Πόλεμο του Βιετνάμ. Αριστερά κόμματα ξεκίνησαν ένα μεγάλο κίνημα προπαγάνδας για αντίδραση το οποίο κατέληξε σε ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Μία από τις πρώτες τρομοκρατικές οργανώσεις με αυτό το υπόβαθρο ήταν η Weather Underground Organization ενώ και στην Ελλάδα είδαμε τη γέννηση αντίστοιχων αντικαθεστωτικών οργανώσεων όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις 17 Νοέμβρη και Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Αντίστοιχα, στη Δυτική Γερμανία εμφανίστηκε η τρομοκρατική οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), λίγο αργότερα η τρομοκρατική οργάνωση PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), και το κίνημα γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Το κύριο χαρακτηριστικό δράσης όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων του τρίτου κύματος ήταν το λεγόμενο «αντάρτικο πόλεων». Δηλαδή, η χρήση τακτικών ανταρτοπόλεμου σε κατοικημένους τόπους. Τα κύρια χαρακτηριστικά των επιθέσεων παρέμειναν οι βομβιστικές επιθέσεις αλλά είδαμε και μία τεράστια αύξηση στις ομηρίες και αεροπειρατείες. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά υπήρξε το ζήτημα της διεθνούς τρομοκρατίας κυρίως λόγω των αεροπειρατειών. Για πρώτη φορά επίσης, είδαμε τους τρομοκράτες να αυτοαποκαλούνται «επαναστάτες» και «αντάρτες» που ήταν κάτι που δεν είχε εμφανιστεί ξανά μέχρι τότε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρίτου κύματος ήταν η τρομοκρατική επίθεση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο από τη Παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης που απήγαγε την Ισραηλινή αποστολή και σκότωσε 9 αθλητές και έναν αστυνομικό με τελικό απολογισμό 17 νεκρούς. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία εδώ.

Πηγή: Taringa.net
Τέταρτο κύμα: Θρησκευτικός Εξτρεμισμός
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο κύμα της τρομοκρατίας που μας απασχολεί σήμερα. Το κύμα αυτό άρχισε να εμφανίζεται τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Η αρχή του ήταν μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν η οποία οδήγησε στην αναγέννηση των Μουτζαχεντίν. Την ίδια περίπου περίοδο, 1978-1979, είχαμε την Επανάσταση του Ιράν που οδήγησε σε μία έντονα θρησκευτικά καθοδηγούμενη πολιτική ηγεσία με πολιτικές κάθετα κατά της Δύσης. Μία από τις πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις σε αυτό το κύμα ήταν η εισβολή στη Μέκκα το Δεκέμβριο του 1979 όταν η τρομοκρατική οργάνωση Ικχβάν κατέλαβε τη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία με 600 περίπου άντρες θέλοντας να θέσει τη χώρα υπό αυστηρό Ισλαμικό νόμο. Στον Ισλαμικό χώρο οι τρομοκρατικές οργανώσεις άρχισαν να αυξάνονται με τους πολέμους σε Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική αλλά το ίδιο γίνονταν και με άλλες θρησκείες. Το Νοέμβριο του 1995 δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Γιτζάκ Ράμπιν, από τον Σιωνιστή Γιγκάλ Αμίρ. Το Μάρτιο του 1995 στο σταθμό μετρό Κασουμιγκασέκι στο Τόκιο της Ιαπωνίας η τρομοκρατική οργάνωση Αούμ Σινρικίο δρώντας υπό μία ακραία θρησκευτική ιδεολογία/σέκτα έκανε επίθεση με χημικό αέριο Σάριν δολοφονώντας 12 ανθρώπους. Παρόμοια παραδείγματα έχουμε από όλο το κόσμο με τα πιο τραγικά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 2001 και την ομηρία στο Μπεσλάν της Ρωσίας από Τσετσένους Ισλαμιστές το Σεπτέμβριο του 2004. Οι τακτικές των τρομοκρατών έχουν αλλάξει πολύ από τα προηγούμενα κύματα κάνοντας κυρίως επιθέσεις αυτοκτονίας και επιθέσεις που μπορούν να επιφέρουν πολλούς θανάτους (χημικά/βιολογικά όπλα, μαζικές βομβιστικές επιθέσεις, όπως και άλλα μη συμβατικά όπλα όπως αεροπλάνα, αυτοκίνητα, κτλ.). Οι στοχευμένες δολοφονίες έχουν μειωθεί αισθητά και οι απαγωγές/ομηρίες παρότι έχουν αυξηθεί, δεν είναι πλέον στοχευμένες. Βλέπετε μία φωτογραφία από τη βομβιστική επίθεση της Ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, που είχε πραγματοποιήσει τον Ιούλιο του 2012 στη Βουλγαρία σε λεωφορεία που μετέφεραν τουρίστες από το Ισραήλ.

Πηγή: BBC.com
Αν θέλετε να μελετήσετε ολόκληρη την 28σέλιδη ανάλυση του καθηγητή, κυρίου Ντέιβιντ Ράποπορτ μπορείτε να τη βρείτε ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα για όλους τους μελετητές του χώρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι «ποιο θα είναι το πέμπτο κύμα;».
Με τα παραπάνω δεδομένα, η θρησκευτική τρομοκρατία έχει χρόνο ζωής για 10-20 χρόνια ακόμα. Το τι θα εμφανιστεί μετά είναι μία τεράστια πρόκληση για τους αναλυτές και ερευνητές του χώρου.

Πηγή Defencegr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου