Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Ιαν 2012


Έκπληκτος άκουγα το πρωί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Καψή να υπερασπίζεται την μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Με σθένος μεν, υποτιμητικά για την νοημοσύνη των πολιτών δε…

«Η τρόικα συνεχώς μας λέει το επιχείρημα ότι στην Ισπανία, που έχει καλύτερη οικονομία από εμάς, ο κατώτατος μισθός είναι 150 ευρώ χαμηλότερος» , είπε κατ’ επανάληψη ο κ. Καψής.

Το νούμερο που ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ψευδές και πλασματικό.

Ψευδές γιατί στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός ( προσαρμογή σε δωδεκάμηνη βάση) είναι 748 ευρώ και στην Ελλάδα 877 ευρώ. Τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από eurostat. Χαρακτηριστικός χάρτης εδώ .

Η διαφορά λοιπόν είναι 129 ευρώ και όχι 150 ευρώ που ανέφερε ο κ. Καψής.

Πέραν τούτου το νούμερο αυτό είναι ΚΑΙ πλασματικό. Ο κατώτατος μισθός στον οποίο αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι καθαρά ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ (κάτι που ο κ. Καψής το γνωρίζει μεν , το αποκρύπτει δε…), αφού δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοί (όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα) που αφορούν διαφορετικές συνολικές μηνιαίες ώρες εργασίας, αλλά και μια σειρά ακόμη άλλων συναρτήσεων.

Ως γνωστόν η χώρα μας είναι …πρωταθλήτρια στις ώρες εργασίας, κάτι στο οποίο όχι απλά δεν αναφέρεται η μνημονιακή προπαγάνδα, αλλά ανερυθρίαστα το αντιστρέφουν ,παρουσιάζοντας τους Ελληνες εργαζόμενους ως … τεμπέληδες, αρχής γενομένης από επίσημα χείλη εκπροσώπων κρατών- μελών της ΕΕ (Μέρκελ,Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ κλπ) και φθάνοντας σε εγχώρια κυβερνητικά «άμυαλα» χείλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της eurostat οι Ευρωπαίοι με το βαρύτερο εβδομαδιαίο ωράριο είναι οι Ελληνες, που εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες.

Αντιθέτως, εκείνοι που εργάζονται λιγότερο είναι οι Ολλανδοί, με 31 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Οσο για τους Γερμανούς, που το τελευταίο διάστημα έχουν προσάψει ουκ ολίγα στους Ελληνες εξαιτίας του πακέτου στήριξης, δουλεύουν κάτι λιγότερο από …36 ώρες εβδομαδιαίως.

Αυτά όσο αφορά τον κατώτατο μισθό ως προς τους αριθμούς που παρουσιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τώρα όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα, το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι μισθοί, ούτε και οι ώρες εργασίας, αλλά η χαμηλή παραγωγικότητα.

Άλλωστε αν το πρόβλημα ήταν οι μισθοί, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία με κατώτατο μισθό …123 ευρώ και Ρουμανία με 158 ευρώ, θα ήταν πρωταθλήτριες στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη.

Αντίθετα, χώρες όπως η Ολλανδία με κατώτατους μισθούς… 1.435 ευρώ και , όπως προαναφέραμε, με τις λιγότερες ώρες εργασίας, θα ήταν στο πάτο της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Οι Ελληνες μπορεί να δουλεύουμε περισσότερο,να αμειβόμαστε πολύ χαμηλότερα από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά παράγουμε πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς.

Ο λόγος είναι ότι οι χώρες τους υπερτερούν σε τεχνολογία και υποδομές.

Αυτοί οι δύο παράγοντες καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα και όχι οι κατώτατοι μισθοί. Όλα τα ανωτέρω παραδείγματα το επιβεβαιώνουν πλήρως.

Επομένως, οι περικοπές των κατώτατων μισθών που προετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου, ως συνεχιστής της κυβέρνησης Παπανδρέου σε σκοπιμότητες και μεθοδολογία, δεν θα καταστήσουν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική.

Η λύση βρίσκεται μοναχά στην προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών που θα φέρουν στη χώρα την τεχνολογία και τεχνογνωσία τους. Αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες απαιτούν μοναχά μικρότερη φορολογία, εργασιακή ειρήνη και υποδομές.

Έχουμε την θέληση (όλοι μας!) να ικανοποιήσουμε αυτές τις απαιτήσεις τους;

Όλα τα υπόλοιπα εκπορεύονται και εξυπηρετούν μοναχά την εγχώρια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ, η οποία και φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Και καθώς φαίνεται δεν έχουν «βάλει μυαλό»…

Προς αυτούς άλλωστε και ο τίτλος του άρθρου. Η φράση του Κικέρωνα «Male parta male dilabuntur» σημαίνει «άσχημα χάνεται ό,τι άσχημα αποκτάται»…

Η κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της. Η κοινωνική έκρηξη που θα σηματοδοτήσει ,όμως, την μετατροπή της χώρας μας από «πειραματόζωο» σε Ιφιγένεια, θα έχει πολυπλόκαμες επιπτώσεις και θα σφιχταγκαλιάσει «θανατηφόρα» όλους τους εμπλεκόμενους. Οχι μοναχά τους πολίτες…Και τώρα τι κάνουμε; Τίποτε. Έχουμε παγώσει όλοι και παρακολουθούμε όλα να γκρεμίζονται τριγύρω μας. Ισοπεδωμένα όνειρα, πρώην υψηλοί στόχοι και το κεραμίδι που είχαμε βάλει πάνω από το κεφάλι μας έχει αρχίσει την κάθοδο και αργά ή γρήγορα θα μας συνθλίψει.
Δεν υπάρχουν οικονομικές αναλύσεις, ούτε πολιτικές διεξόδου.
Πάνε αυτές οι μέρες. Έφυγαν ανεπιστρεπτί.
Όσο για κείνα τα χρόνια που τα βάλαμε ενέχυρο σε μία χώρα, που από πείσμα πιστέψαμε, δεν αγοράζονται πλέον ούτε για μία τρύπια δεκάρα.

Όλοι ξέρουμε ποιοι φταίνε αλλά πια δεν έχουμε τα κουράγια να τους στήσουμε στον τοίχο διότι ακόμη και ο τοίχος των εκτελέσεων των εκτελεστών μας, δόθηκε αντιπαροχή.
Μας τον πήραν και αυτόν για να μην έχουμε ούτε καν την ελπίδα της τελικής δικαίωσης.
Να πούμε ότι χάσαμε αλλά κάποιοι θα πληρώσουν την πληρωμένη ήττα μας.

Και τώρα τι κάνουμε λοιπόν; Το μαύρο χρήμα καλά κυλάει στις τσέπες όπως κυλούσε πάντα. Οι θυρίδες των πολιτικών και των λαμογιών δεν θα ανοίξουν ποτέ.
Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο τελικά κόστισαν σε τρεις γενιές Ελλήνων τα κουστούμια και τα γούστα του χειρότερου συρφετού πολιτικών και εμπλεκομένων παγκοσμίως. Πάντως σίγουρα πιο ακριβά από τα γούστα του κάθε μονάρχη που πέρασε από αυτή την χώρα και από οποιαδήποτε άλλη.

Πήραμε με ευκολία το χάπι με το όνομα "Δημοκρατία" ξεχνώντας ότι για να μπορεί αυτή να επιβιώσει θα έπρεπε τα κελιά των φυλακών να είναι μεσοτοιχία με τα έδρανα των βουλευτών. Έτσι ορίζεται η Δημοκρατία: Το λάθος πληρώνεται.
Αντί όμως κελιών βάλαμε πλάτη για να χτιστούν κομματικά γραφεία και πουλήσαμε την συνείδηση για μία νύχτα στα μπουζούκια.

Το σπίτι που φτιάξαμε έστεκε χρόνια πάνω σε ρέμα. Ένα υπόγειο ποτάμι κυλούσε όσο κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε ότι την επόμενη μέρα ίσως εμείς να ορίζαμε τις ζωές των διπλανών μας, όπως το κωλόπαιδο που έγινε ξαφνικά και από το πουθενά υπουργός.
Πέφτει πλέον το σπίτι και έξω δε μπορείς να βγεις. Είναι σαν να σε περικλείει ωκεανός.
Ίσως κουτσά- στραβά να την βγάλεις και φέτος.
Λίγο λαμογιά, λίγο πονηριά, λίγο κανένας γνωστός… κάτι θα βρεις να κάνεις.
Αλλά τα όνειρα για το μέλλον και για αυτά που σκόπευες να εισπράξεις, έχοντας δώσει το μερίδιο σου χρόνια τώρα, ξέχασέ τα.
Γενικώς πρέπει να ξεχάσεις ότι είσαι πολίτης μιας χώρας γιατί αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει, ένας ραγιάς ήσουν πάντα και ως ραγιάς θα πεθάνεις.

Τίποτε ποτέ δεν ήταν δικό σου. Νοίκιαζες ένα κομμάτι δήθεν εθνικής συνείδησης και το έκανες και σημαιάκι ανεβαίνοντας 5 εκατοστά από το έδαφος σε φαμφάρες και εθνικές εορτές, σαν να ήταν δική σου αυτή η γη.
Δεν ήταν όμως. Νοικιασμένη την είχες εσύ και δυστυχώς, από ό,τι δείχνει η κρυμένη αλλά πραγματική ιστορία, νοικιασμένη την είχαν και οι αναλώσιμοι πρόγονοί σου...

Ανάξιε απόγονε...


Έκκληση στην κυβέρνηση να παραχωρήσει με τη μορφή ενοικίου σε ιδιώτες την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, απευθύνει ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κ. Γερ. Γιακουμάτος:
«Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους και μάλιστα τώρα»,
λέει.

Το θέμα της «αξιοποίησης» των αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες επανήλθε ξαφνικά τόσο εσωτερικά, όσο και στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνον ο κ. Γιακουμάτος που θέλει να νοικιαστεί η Ακρόπολη, αλλά και ΜΜΕ του εξωτερικού που επαναφέρουν το θέμα.

Βέβαια αν είναι να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, η λύση είναι να φτιαχτεί Μουσείο με πολιτικά απολιθώματα, με λεζάντα τις κατά καιρούς θέσεις που έχουν στηρίξει, μέσω δηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων. Θα τρέχει ο κόσμος να κάνει ουρές για να γελάσει το χειλάκι του.

Ένα μοντέρνο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων είναι η πολιτιστική πρόκληση των ημερών, εις τρόπον ώστε να παραδοθούν στις επόμενες γενιές «ατόφιες» οι μεγάλες πολιτικές μορφές της μεταπολίτευσης, όπως για παράδειγμα ο κύριος Γεράσιμος, ο Παπακωνσταντίνου, ο Λοβέρδος και τόσοι άλλοι, αλλά πάνω από όλους, η επική μορφή του ΓΑΠ…

Για τον οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και στενός συνεργάτης του Πάνος Μπεγλίτης είπε ότι θα ήθελε να παραμείνει ο κ. Παπανδρέου για να υπερασπιστεί στις επόμενες εκλογές το έργο της τελευταίας διετίας.

Πραγματικά αυτή η υπεράσπιση είναι μια εκκρεμότητα προς την ελληνική πολιτική ιστορία, και τα «ιστορικά στελέχη» του ΠΑΣΟΚ

Διότι τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόρριψη από το πολιτικό συμβούλιο της πρότασης για δυαρχία, με δηλώσεις τους και άλλα στελέχη όπως η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά τάσσονται εμμέσως αλλά σαφέστατα υπερ του κ. Παπανδρέου. Η κυρία Κοππά επισήμανε: «Δεν επιτρέπεται η αλλαγή ηγεσίας να φανεί ως υφαρπαγή με συνοπτικές διαδικασίες. Δυστυχώς, την ώρα που προέχει η σωτηρία της χώρας, ορισμένοι αντιμετωπίζουν την αρχηγία ως λάφυρο. Μόνη εγγύηση, σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι η πιστή τήρηση του καταστατικού».

Πραγματικά το Κίνημα χρειάζεται αργόσυρτες διαδικασίες, «πολιτικό πολιτισμό», ευλάβεια στο καταστατικό και κυρίως να εξαντλήσει ο κ. Παπανδρέου τις όποιες πιθανότητες επανεκλογής του. Δεν πρέπει να του πάρουν την εξουσία. Θα τη δώσει ο ίδιος όταν και εφόσον το αποφασίσει. Γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.

Μπορεί δηλαδή ο ΓΑΠ να έχει την ίδια απίστευτη τύχη με την 22χρονη Αυστραλέζα Έριν Λάνγκγουορθι, η οποία έκανε bungee jumping πάνω από τον ποταμό Ζαμβέζη και έσπασε το σκοινί, έπεσε από ύψος 111 μέτρων μέσα στα γεμάτα κροκόδειλους νερά και κατάφερε να βγει ζωντανή, έχοντας μόνο μερικές εκδορές.

Βεβαίως αν το ποτάμι είχε αιμοδιψείς δελφίνους, δύσκολα θα γλίτωνε κανείς, αλλά ο ΓΑΠ είναι δεινός κολυμβητής, οπότε όλα είναι πιθανά…

Μ.Ο.
Ας προετοιμαστούμε για συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ Τι θα σημάνει αυτή η εξέλιξη για την οικονομία, τους μισθούς, το ΧΑ, τις τράπεζες τα CDS και κυρίως τις καταθέσεις;
Μέσα στις επόμενες 80-100 μέρες αναμένεται να συμβεί ένα ιστορικών διαστάσεων γεγονός στην Ελλάδα.

Θα υπάρξει συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πρακτικά και νομικά εντός του ευρώ.

Δυστυχώς το σχέδιο αυτό προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες ήδη από το Φθινόπωρο του 2010.

Η κοινωνία παραπλανήθηκε από την καταρρέουσα πολιτική εξουσία.

Η πολιτική εξουσία όλο αυτό το διάστημα απέκρυπτε την πραγματικότητα από την κοινωνία ωστόσο το μόνο που ζητούσε η καταρρέουσα πολιτική εξουσία ήταν απλά νέες θυσίες για ένα μάταιο αγώνα.

Αρχές του 2011 και ειδικά μετά τον Μάρτιο και με κορύφωση την προτελευταία σύνοδο κορυφής διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί και τότε εφαρμόστηκε το Γερμανικό σχέδιο προετοιμασίας της Ελλάδος για χρεοκοπία.

Η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι Γερμανικό και σε κάποιο βαθμό Γαλλικό σχέδιο.

Δυστυχώς μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη παρασυρμένο από τα ψέματα της καταρρέουσας ελληνικής πολιτικής εξουσίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τις διαφαινόμενες εξελίξεις.

Δυστυχώς σύντομα η ελληνική κοινωνία σοκαρισμένη θα κληθεί να αποδεχθεί μια νέα άκρως αρνητική πραγματικότητα.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του ευρώ και τότε θα τεθεί το μεγάλο δίλλημα ή νέα σκληρά μέτρα όπως 30% μείωση των αποδοχών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και 250 χιλ απολύσεις στον δημόσιο τομέα άμεσα και στο ευρώ ή επιστροφή στην δραχμή.

Το σχέδιο χρεοκοπίας…
Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα εντός του ευρώ αυτό το ενδεχόμενο έχει πλέον πιθανότητες επιβεβαίωσης 99% και απομένει μόνο 1% αν στην ύστατη στιγμή η Γερμανία αποφασίσει να διασώσει με άλλο τρόπο την Ελλάδα.

Για τους Γερμανούς η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι η διάσωση της και ταυτόχρονα διάσωση του ευρώ. Όμως ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και τότε η Ευρώπη θα παρασυρθεί σε μια ιστορικών διαστάσεων κρίση…

Τι σημαίνει χρεοκοπία εντός ευρώ στην Ελλάδα;...

Η ελληνική οικονομία δεν θα καταρρεύσει υπό την έννοια ότι θα επικρατήσει χάος ή στάση πληρωμών.

Συντεταγμένη χρεοκοπία σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να χάσουν αρχικά το 62% αλλά θα καταλήξει 75% με 80% των ελληνικών ομολόγων.

Αν μάλιστα υπάρξει και ρήτρα συλλογικής δράσης τότε θα χάσουν πέραν των θεσμικών και οι ιδιώτες.

Για τους ιδιώτες θα τεθεί το όριο των 100 χιλ ευρώ στα ομόλογα που κατέχουν.

Λόγω αυτής της ιστορικής ανατροπής θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Τότε η Ευρώπη και η Γερμανία ειδικά έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το εξής σχέδιο. Θα κατανέμουν κονδύλια, δάνεια και δόσεις με καθαρά δικά τους κριτήρια.

Η καταρρέουσα ελληνική πολιτική εξουσία θα έχει ηθικά εξοντωθεί καθώς θα ευθύνεται γι’ αυτή την ιστορική αποτυχία.

Λόγω των σοβαρών προβλημάτων που θα υπάρξουν σε μισθούς και συντάξεις θα υπάρξει μείωση έως 30% οριζόντια σε όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Δεν θα υπάρχουν όρια κατώτατης σύνταξης ή μισθού αλλά το νέο άτυπο πλαφόν θα είναι τα 500 ή 550 ευρώ.

Για τους επενδυτές των ομολόγων θα είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος μια καθαρή ζημία.

Οι ομολογιούχοι θα υποστούν την μεγαλύτερη ζημία αδιαμφισβήτητα.

Οι επενδυτές του ΧΑ απλά θα δουν τα ιστορικά χαμηλά της αγοράς τις 500-550 μονάδες. Το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει.

Οι τραπεζικές μετοχές θα καταρρεύσουν η Εθνική στα 80 λεπτά και οι ιδιωτικές στα 10 λεπτά.

Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του ΤΧΣ και θεωρούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί κατά το ορθό με προνομιούχες ή κοινές άνευ ψήφου.

Ωστόσο οι τράπεζες υποχρεωτικά θα οδηγηθούν στο ΤΧΣ δεν θα έχουν επιλογή να μην προσφύγουν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται οι καταθέσεις.

Οι καταθέσεις δεν διασφαλίζονται με το ΤΕΚΕ. Το ΤΕΚΕ δεν μπορεί να καλύψει πάνω από 3-4 δις ευρώ καταθέσεων όταν το σύνολο των καταθέσεων είναι 176 δις ευρώ.

Η ένταξη των τραπεζών στο ΤΧΣ δεν θα είναι επιλογή θα είναι υποχρεωτική διαδικασία που θα διασφαλίσει κατά τρόπο ξεκάθαρο τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών.

Υποσημείωση μείζονος σημασίας….
Η Γερμανία και βεβαίως η ΕΚΤ όταν σχεδιαζόταν το πλάνο που θα οδηγούσε στην χρεοκοπία της Ελλάδος είχαν διαχωρίσει τις ελληνικές τράπεζες.

Είχαν αποφασίσει να προστατέψουν τις τράπεζες και τους καταθέτες.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι ένας ιδιωτικός υπάλληλος που λάμβανε 1200 ευρώ μεικτά θα λαμβάνει μετά από μήνες 860 ευρώ μεικτά αλλά τουλάχιστον θα έχει εξασφαλισμένες τις καταθέσεις του.

Λόγω αυτής της κομβικής παραμέτρου, μην επιδεινώσετε με την στάση σας το ήδη αρνητικό κλίμα.

Μην παίρνετε τις καταθέσεις σας από τις τράπεζες. Ακόμη και να υπάρξουν όρια υπερανάληψης μετρητών, πιθανότητα αρκετά αυξημένη τουλάχιστον δεν θα χαθούν οι καταθέσεις.

Οι τράπεζες τώρα χρειάζονται στήριξη.

Αν οι τράπεζες πέσουν και έχοντας πέσει και η χώρα τότε να θυμάστε η χρεοκοπία της Ελλάδος δεν θα είναι συντεταγμένη αλλά βίαιη.

Η κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες εξελίξεις με ψυχραιμία. Κρίνεται η ιστορία εντός έθνους.

Η καταρρέουσα πολιτική εξουσία θα λογοδοτήσει για την προδοσία κατά του έθνους κατά της κοινωνίας.

Υποσημείωση ελάσσονος σημασίας
Τα CDS θα πληρωθούν αλλά όταν συμβεί θα δείτε ότι όντως αυτό ήταν ελάσσονος σημασίας… εμείς το υποστηρίξαμε με πολύ καθαριότητα εδώ και 18 μήνες.

Ιστορική υποσημείωση
Να ελπίζουμε σε συντεταγμένη χρεοκοπία καθώς αν είναι ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα δούμε τα διαδραματιζόμενα στην Αργεντινή και στην Ελλάδα.

Υποσημείωση
Εμείς δίνουμε μια άλλη διάσταση. Προετοιμασίας. Ελπίζουμε να διαψευσθεί η προσέγγιση αυτή και όλα να εξελιχθούν καλώς.
Καλύτερα προετοιμασμένοι όλοι εσείς για το χειρότερο σενάριο και ας διαψευσθεί παρά απροετοίμαστοι και να επιβεβαιωθεί...


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, "ηγείται μίας νέας κυβέρνησης που χαίρει ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής εμπιστοσύνης", δηλώνει ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την κινεζική οικονομική εφημερίδα Diyi Caijing Ribao (China Business News).

"Αποστολή της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει τις διατάξεις του Μνημονίου και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας", αναφέρει και τονίζει πως "η διενέργεια εκλογών θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό μετά την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων".

"Η κυβέρνηση σχηματίστηκε με συναίνεση και αποστολή της είναι να ικανοποιήσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις πριν την προκήρυξη εκλογών. Δεν βλέπω λόγo να προκηρυχθούν εκλογές πριν την επίτευξη αυτών των στόχων", προσθέτει ο κ. Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι "δεν έχει κατατεθεί καμία ρεαλιστική εναλλακτική πολιτική πρόταση".

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, "οι μικρές σε αριθμό, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες που έχουν υποβάλει οι κομμουνιστές και άλλα μικρά κόμματα της Αριστεράς έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία των πολιτών" και "το ελληνικό εκλογικό σώμα θεωρεί τους ριζοσπαστικούς αριστερούς σχεδιασμούς για πλήρη αλλαγή της κοινωνίας προς την κατεύθυνση του παλαιού σοβιετικού μοντέλου ως μη ρεαλιστικούς και ξεπερασμένους".

Ο κ. Πάγκαλος υπογραμμίζει ότι "σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, πάνω από 60% του εκλογικού σώματος αντιτίθεται στις πρόωρες εκλογές".

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι "οι επονομαζόμενοι διαδηλωτές κατά της λιτότητας, λιγότεροι αριθμητικά σήμερα, συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους κατά του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας", ενώ συμπληρώνει πως "ακραία στοιχεία που παρεισφρύουν στις διαδηλώσεις καταστρέφουν το κέντρο της Αθήνας και προκαλούν σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία και ιδίως στον τομέα του τουρισμού".

"Η πιθανότητα μιας νέας πολιτικής κρίσης που ενδεχόμενα θα έριχνε την κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που βιώνει τη λιτότητα", αναφέρει ο κ. Πάγκαλος, προσθέτει, ωστόσο, πως η κυβέρνηση Παπαδήμου "έχει την αποφασιστικότητα, καθώς και την εμπειρία να αντιμετωπίσει τους ευρωπαϊκούς και εγχώριους πολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς".


Του Ασημάκη Kομνηνού
Δικηγόρου στις Βρυξέλλες και ερευνητή

στο University College London


Η κρίση χρέους που μαστίζει την Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε νέες φάσεις μετά την αναδιάρθρωση του Ιουλίου και το τελευταίο «κούρεμα» του Οκτωβρίου. Κανείς δεν γνωρίζει την κατάληξη και αποτελεσματικότητα των σχετικών αποφάσεων, γεννιούνται όμως ορισμένα ερωτήματα για τη νομική σημασία των γεγονότων αυτών, ειδικότερα αναφορικά με τις έννομες σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους ιδιώτες πιστωτές του.

Καταρχήν, ένα κράτος που πτωχεύει ή περιέρχεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών, δεν αντιμετωπίζεται νομικά όπως τα φυσικά πρόσωπα. Δεν υπάρχει κάποιο διεθνές δικαστικό όργανο που θα μπορούσε να καταδικάσει το ελληνικό κράτος στην αποπληρωμή των χρεών του ή κάποιος διεθνής «σύνδικος πτωχεύσεως» που θα αναλάμβανε τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος ή χρεοκοπίας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αν μία σύμβαση διέπεται από το δίκαιο ενός κράτους και αυτό το κράτος εν συνεχεία αλλάξει τη νομοθεσία του, όπως άλλωστε δικαιούται να κάνει, η νέα νομοθετική ρύθμιση θεωρείται ότι διέπει και καλύπτει την εν λόγω σύμβαση. Ετσι ένα κράτος μπορεί μονομερώς να αλλάξει τους όρους του δανεισμού του με μεταγενέστερη σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές δεν διαθέτουν νομικά βοηθήματα έναντι τέτοιων ενεργειών. Μπορούν να στραφούν νομικά κατά του κράτους αυτού στην εθνική έννομη τάξη ή υπό προϋποθέσεις σε αλλοδαπά δικαστήρια. Εχουν τη δυνατότητα επίσης να στραφούν και σε διεθνή διαιτητικά όργανα, αφού οι σχετικές μονομερείς κρατικές ενέργειες μπορεί να θεωρηθούν ότι ισοδυναμούν με δήμευση ή απαλλοτρίωση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την προσφυγή σε διαιτησία είναι, η ύπαρξη διακρατικής σύμβασης για την προστασία των επενδύσεων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ουσιαστικά μόνο μία σημαντική διακρατική σύμβαση αμοιβαίας προστασίας επενδύσεων, αυτή του 1961 με τη Γερμανία. Οι άλλες υπάρχουσες συμβάσεις της Ελλάδας δεν έχουν συναφθεί με χώρες απ’ όπου προέρχεται η μεγάλη πλειοψηφία των πιστωτών (κυρίως από δυτικές χώρες), οπότε υποστηρίζεται ότι οι περισσότεροι πιστωτές (με την εξαίρεση των Γερμανών) δεν χαίρουν των νομικών βοηθημάτων που θα είχαν βάσει των συνθηκών αυτών, άρα ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Ελλάδας δεν θα οδηγούσε σε σωρεία προσφυγών σε διεθνή διαιτησία.

Οι παραπάνω θεωρήσεις όμως αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους το πιο σημαντικό διακριτικό γνώρισμα της ελληνικής περίπτωσης που έχει να κάνει με τις νομικές συνέπειες της συμμετοχής της χώρας μας στην E.E.

Το γεγονός ότι ένα κράτος-μέλος της Ενωσης μπορεί να αλλάξει τη νομοθεσία του, δεν σημαίνει ότι μπορεί μονομερώς να καταργήσει ή να υποσκάψει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου στο έδαφός του. Η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, μέσω των διατάξεων των βασικών ελευθεριών, παρέχει πολύ ουσιαστικότερη και ευρύτερη προστασία από οποιαδήποτε διακρατική σύμβαση προστασίας επενδύσεων, οπότε είναι παντελώς αβάσιμη η θεωρία περί δήθεν «πλεονεκτημάτων» του ελληνικού χρέους. Αν η Ελλάδα ήθελε στο μέλλον να προχωρήσει μονομερώς και χωρίς συνεννόηση με την E.E σε αναδιάρθρωση του χρέους της ή ακόμα και σε χρεοκοπία, τούτο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική παραβίαση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού ένα τέτοιο μέτρο θα εθεωρείτο ότι ισοδυναμεί με μαζική απαλλοτρίωση.

Αυτό θα σήμαινε ότι, πέρα από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πιστωτές θα μπορούσαν να καταφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν διατάξεις του εθνικού δικαίου που συγκρούονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και κυρίως σε καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φυσικά θα προέβαινε σε μαζικές παραπομπές της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η όλη διαδικασία θα μπορούσε τελικά να καταλήξει σε υπέρογκες χρηματικές ποινές. Αν μάλιστα φτάναμε σε ανοιχτή σύγκρουση, οι ποινές θα μπορούσαν να είναι εξοντωτικές και μάλιστα να ακυρώνουν κάθε πλεονέκτημα από την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, ας μην ξεχνούμε και το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση που προβλέπει ότι σε πολύ εξαιρετικές συνθήκες μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτους δικαίου, μπορεί το Συμβούλιο με ειδική αυξημένη πλειοψηφία των κρατών- μελών να αποφασίσει την αναστολή δικαιωμάτων που απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου ενός κράτους-μέλους στο Συμβούλιο. Είναι ό,τι πλησιέστερο προς την έξωση ενός κράτους-μέλους από την Ενωση.

Ας μη βρισκόμαστε λοιπόν σε ψευδαισθήσεις. Δεν υπάρχει κανένα νομικό «πλεονέκτημα» σε μονομερείς κινήσεις. :wave: Ούτε και είχαμε κάποιο «πλεονέκτημα» (Ελληνικό δίκαιο, ανασφάλιστο αξιώσεων) που χάσαμε με την υπογραφή της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης το 2010, η οποία άλλωστε παραπέμπει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επίλυση τυχόν διαφορών

Οποιαδήποτε λύση μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο της E.E, στην οποία ανήκει η Ελλάδα. Αυτό είναι και το βασικό πραγματικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να επιδιώκουμε η αναδιάρθρωση ή το κούρεμα του ελληνικού χρέους να λαμβάνει χώρα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προς τον σκοπό διάσωσης του κοινού νομίσματος. Οσο λιγότερο μονομερές εμφανίζεται το σχετικό μέτρο, τόσο περισσότερο προστατευμένη νομικά είναι η Ελλάδα.Πολλά ακούστηκαν για την ξαφνική αναχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την Ελλάδα. Βρέθηκαν πολλοί που υπέθεσαν ακόμη και το... χειρότερο, ότι δηλαδή ετοιμάζεται για την οριστική του μετακόμιση στην Αγγλία.

Εμείς, όμως, ψάξαμε, ρωτήσαμε και βρήκαμε τον Γιώργο Παπανδρέου και μάθαμε πως ο σκοπός της μετάβασής του στην Αγγλία ήταν καθαρά... εκπαιδευτικός. Βλέπετε, μετά το τελευταίο του ατύχημα με το ποδήλατο, το έφερε βαρέως και αποφάσισε να πάρει μαθήματα. Έτσι, έπεσε με τα μούτρα στην εκπαίδευση, για να μπορέσει να μας κάνει -εάν του δοθεί η ευαιρία- την ζωή ποδήλατο.

Θαυμάστε στο βίντεο, τι κόλπα μαθαίνει...!Πληροφορίες που φέρουν τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει μεγάλες αποστάσεις με το ποδήλατο, προκειμένου να το έχει "καβάτζα" για τυχόν ακραία αποχώρηση, δεν επαληθεύτηκαν... Αλλά, μπορεί κανείς να σκεφτεί τι έχει μυαλό του ο βραβευμένος... σκεπτόμενος;ΥΓ: Τονίζουμε πως οι σκηνές του βίντεο γίνονται από επαγγελματίες και δεν θα πρέπει να τις επαναλάβετε εντός ή εκτός Μαξίμου.

ΥΓ2: Στο βίντεο βλέπουμε τι θέλει να μάθει ο ΓΑΠ. Όχι το τι μπορεί να κάνει...!


Το πρόβλημα χρέους είναι κατ’ αρχήν μια νομική διαφορά μεταξύ διεθνών μεγατραπεζών και του ελληνικού κράτους. Η τελική έκβαση εξαρτάται ασφαλώς από πολλούς οικονομικούς, πολιτικούς και διεθνείς παράγοντες, η νομική διάσταση που εξετάζουμε εδώ έχει όμως προφανώς πολύ μεγάλη σημασία. Σήμερα, η καθαρά νομική θέση της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους είναι εξαιρετικά ισχυρή, πολύ ισχυρότερη από τη θέση άλλων υπερχρεωμένων χωρών, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται διεθνώς, άρθρα των Νιού Γιορκ Τάιμς ή της Wall Street Journal ή μελέτες εγνωσμένου κύρους πανεπιστημίων, όπως του Duke. Γιατί τα ελληνικά ομόλογα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, υπάγονται στις ρυθμίσεις που κυρίαρχα αποφασίζει η Βουλή και, εάν αύριο, η χώρα επιλέξει να υιοθετήσει εκ νέου εθνικό νόμισμα, αποχωρώντας από την ευρωζώνη, ή αν βρουν ένα τρόπο να την εκδιώξουν από την ευρωζώνη, ή διαλυθεί η ευρωζώνη, η Βουλή θα υιοθετήσει νόμο για την εισαγωγή του νέου νομίσματος, με τον οποίο μπορεί να μετατρέψει όλα τα συμβόλαια, περιλαμβανομένων των ομολόγων, που ισχύουν κατά τη στιγμή της δημοσίευσης σε ευρώ σε δραχμές με την ισοτιμία που θα καθορίσει. Προφανώς το χρέος θα πληθωρισθεί στη συνέχεια μαζί με το νόμισμα.

Στο πιο ακραίο, αλλά νομικά δυνατό σενάριο, μπορεί να επικαλεσθεί η Αθήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απειλή για τη ζωή του πληθυσμού και την ασφάλεια του κράτους, διακόπτοντας την εξυπηρέτηση του χρέους. Σας υπενθυμίζουμε ότι εξετάζουμε την καθαρή νομική θέση της χώρας, της επιχείρησης, στην αναλογία που σας ζητήσαμε να σκεφτείτε, όχι τις υπόλοιπες παραμέτρους άσκησης πολιτικής. Σημασία για την ανάλυσή μας έχει ότι μπορεί να γίνει νομίμως.

Ευρώ, δραχμή και χρέος.

Επειδή μπορεί στο μυαλό του αναγνώστη να υπεισέλθουν παράσιτα από την ανορθολογική ή υποβολιμιαία συζήτηση περί ευρώ ή δραχμής, να ξεκαθαρίσουμε στο σημείο αυτό δύο πράγματα. Πρώτον, το κύριο πρόβλημα της χώρας πλέον είναι η διατήρηση βιώσιμου δημοκρατικού κράτους, ικανού να τρέφει τον πληθυσμό του και να προστατεύει τα σύνορά του. Η παραμονή ή μη στο ευρώ, όσο σημαντική αφ’ εαυτής δεν συνιστά αυτοσκοπό, υποτάσσεται στην πρωταρχική επιδίωξη.

Δεύτερο, να έχεις ένα όπλο δεν σημαίνει ότι το χρησιμοποιείς αναγκαστικά. Τα ατομικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν μόνο δύο φορές, η απλή ύπαρξή τους είχε όμως τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις. ‘Oπως είναι τα πράγματα σήμερα, η Ελλάδα, αν φύγει από το ευρώ, μπορεί να απειλήσει τους πιστωτές με μεγάλη νόμιμη απομείωση των αξιώσεών τους και των προσδοκιών τους από τη χώρα, και η απειλή είναι δυνατή, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διαπραγμάτευση και σε ρήξη, χωρίς να υλοποιηθεί αναγκαστικά. Αν θελήσουν να διώξουν τώρα την Ελλάδα από το ευρώ, θα αποδεχθούν και τη ζημιά από τη μετατροπή του χρέους τους σε δραχμές. Αύριο, αν όλο το χρέος είναι αναγκαστικά σε ευρώ, τότε θα μπορούν να τη διώξουν χωρίς να κινδυνεύουν οι αξιώσεις τους!

Η Ελλάδα γίνεται “δουλοπάροικος”.

Δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, γι’ αυτό και υποστηρίζουμε ότι δεν επαρκεί η μη μεταβολή σε αγγλικό δίκαιο. Το πρόβλημα είναι και η ενδεχόμενη επικύρωση της δανειακής, της πρώτης, που δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν διέθετε τις απαραίτητες 180 ψήφους και της υπό σύνταξη δεύτερης. Από τη στιγμή που επικυρωθούν με 180 ψήφους οι συμβάσεις αποκτούν διεθνή νομική ισχύ. Σήμερα, η πρώτη δανειακή είναι νομικά ανυπόστατη, γιατί δεν έχει κυρωθεί. Πως θα αλλάξει η νομική θέση της χώρας, αν ψηφιστούν όσα προβλέπει η πρώτη και κατά πάσα πιθανότητα η δεύτερη δανειακή;

Η Ελλάδα παραιτείται δια των συμβάσεων αυτών από την ασυλία εθνικής κυριαρχίας, υποθηκεύει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, τωρινής και μελλοντικής (!), δηλαδή των τραπεζών της αν κρατικοποιηθούν για να αναχρηματοδοτηθούν και των υδρογονανθράκων που θα ανακαλυφθούν ενδεχομένως στην ΑΟΖ. Μέσω του μεσοπρόθεσμου υποχρεούται σε εκποίηση σε τρέχουσες χρηματιστηριακές ή αγοραίες τιμές, που μπορεί να είναι δέκα ή εκατό φορές πιο κάτω από τις πραγματικές. Η Αθήνα δεν μπορεί να δανεισθεί από τρίτους πλην ΕΕ, γιατί δεν θα διαθέτει τίποτα να υποθηκεύσει σε αντάλλαγμα. Δεν μπορεί πρακτικά να διεκδικήσει γερμανικές αποζημιώσεις ή να ζητήσει αναθεώρηση βλαπτικών συμβάσεων που δολίως υπέγραψαν δωροδοκηθέντες πολιτικοί, γιατί ρητά απαγορεύεται ο συμψηφισμός των απαιτήσεών της με τα δάνειά της. Οι δανειακές απαγορεύουν τη μετατροπή του υπολοίπου χρέους προς ιδιώτες, που θα πρέπει να πληρωθεί ακέραιο. Και παραπέμπουν ενστάσεις εγκυρότητας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Και ένα παιδί ακόμα καταλαβαίνει τι σημαίνουν αυτά. Παρόμοιοι αποικιακοί όροι δεν μπορούν και δεν πρέπει, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και με όποιες συνέπειες να γίνουν δεκτοί. Ούτε είναι αποδεκτό επιχείρημα το ότι οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να πουν όχι. Ας αλλάξουν επάγγελμα. Κληρωτοί καλύτερα θα τα κατάφερναν.

Αλλά προς στιγμήν ας κάνουμε μια παραχώρηση. Ας υποθέσουμε ότι επικυρώνουμε μια τέτοια σύμβαση. Παίρνουμε όμως τουλάχιστο σε αντάλλαγμα έναν έστω οδυνηρό, δύσβατο, αλλά έστω δρόμο σωτηρίας; Να κάνουμε βρε αδερφέ σκάντζα στις αρχές, να υποφέρουμε δέκα και είκοσι χρόνια, να διατηρήσουμε όμως ανοιχτό έναν δρόμο, μια προοπτική για τη χώρα. H απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Οι αρχιτέκτονες της 26.10 υποστηρίζουν ότι θα φτάσουν το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Οι υπολογισμοί είναι υπεραισιόδοξοι και τελείως αυθαίρετοι, πολύ περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον. Οι υπολογισμοί των ίδιων κατά το πρόσφατο παρελθόν διαψεύστηκαν όλοι παταγωδώς. Αλλά, ακόμα κι αν επιτευχθεί, με τη χώρα νάχει διαλυθεί στο μεταξύ, το 120% δεν είναι βιώσιμο, αφού με 120% μπήκαμε στο μνημόνιο! Στην πραγματικότητα απεδείχθη ήδη ότι όλο το πακέτο (Μνημόνιο, Δανειακές κλπ.) δεν είναι φτιαγμένα για να σώσουν την Ελλάδα, γιατί αν ήταν λάθος θα το διόρθωναν διαπιστώνοντας την αποτυχία. Είναι φτιαγμένο για να την καταστρέψει και την μεταβάλει σε εσαεί υποτελή φόρου που δεν θα μπορεί να καταβάλει. Στο τέλος τέλος, είναι δυνατό όσοι γράψανε αυτά που σας είπαμε στη δανειακή σύμβαση γιατί τα γράψανε; Ο σκοπός είναι η λεηλασία της χώρας, που θα διατηρήσει τελικά, μερικά και μόνο, το “κέλυφος” της Ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς κανένα μέσο άσκησης της κυριαρχίας της και άγνωστο εντός ποίων τελικά συνόρων και με ποια εθνική σύνθεση (o Στρως Καν ήταν που πρότεινε στη Βουλή τη μετανάστευση ως λύση στην ανεργία των νέων, την εφήρμοσε μάλιστα και ο ίδιος πηγαίνοντας να ζήσει στο Ισραήλ!).

Το ‘Oχι στην επικύρωση της δανειακής και στο αγγλικό δίκαιο δεν σώζουν την Ελλάδα υποχρεωτικά, την αφήνουν όμως με ακέραια τα νομικά της όπλα είτε στη διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει, είτε στη μάχη που ίσως δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε.
Νέες απειλές εκτόξευσε σήμερα η Μέρκελ λίγο πριν τη συνάντηση με τον Σαρκοζί. Συνδέοντας άμεσα το νέο δανειακό πακέτο με τον έλεγχο προόδου της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ότι εάν δεν διαπιστωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, τότε η επόμενη δόση προς τη χώρα μας δεν θα μπορέσει να πληρωθεί.

Στο μεταξύ ένα σημερινό περιστατικό δείχνει γιατί συνεχίζεται η κρίση στην Ευρώπη, ποιοι θέλουν να υπάρχει ένα τέτοιο σκηνικό και γιατί θέλουν την Ελλάδα και άλλες χώρες σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Η Γερμανία δανείστηκε για 6μηνα γραμμάτια με… αρνητικό επιτόκιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι αγόρασαν τα γερμανικά αυτά ομόλογα πλήρωσαν κι όλας για να τα πάρουν, δε θα έχουν κανένα κέρδος αλλά ζημιά. σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ άντλησε στη σημερινή δημοπρασία 3,9 δισ. ευρώ με την μέση απόδοση να διαμορφώνεται για πρώτη φορά κάτω από το 0%, στο -0,0122%.

Αν δηλαδή κάποιος αγόρασε ομόλογα αξίας 100 ευρώ σε έξι μήνες δε θα πάρει περισσότερα, αλλά θα πάρει 98 ευρώ.

Κερδισμένο φυσικά το γερμανικό κράτος και η Μέρκελ που έχει καταφέρει να ρίξει τα δικά της επιτόκια δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά και να δανείζεται όσα χρήματα θέλει από την αγορά χωρίς κόστος.

Αντιθέτως, έρχεται στην Ελλάδα και μέσω των πακέτων βοήθειας, τη δανείζει με 5%,6%,7% ή και 8%, στραγγαλίζοντάς την δηλαδή και κερδίζοντας αυτή τεράστια ποσά.

Κι ύστερα έρχονται οι Γερμανοί και μας κατηγορούν για ανακόλουθους, τεμπέληδες, που δεν παίρνουμε μέτρα και που τους κοροϊδεύουμε.

Θα πείτε, έτσι είναι το καπιταλιστικό σύστημα, ο μεγάλος τρώει τον μικρό. Όμως, οι Γερμανοί παίζουν με τη φωτιά. Όταν θα τους πάρει χαμπάρι ο κόσμος, τότε θα τους τσακίσει. Διότι τον τοκογλύφο τον φτύνουν όλοι και η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος τοκογλύφος που υπάρχει.


H ΝΑΤΟική Δύναμη (Ταχείας) Αντίδρασης - NRF - σχηματίστηκε
για να αναλάβει και κατασταλτικούς ρόλους στο εσωτερικό κρατών

  • Η Ελλάδα, μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού) ανέλαβε τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), που είναι σε ετοιμότητα για νέες επεμβάσεις
Η οργανική ενσωμάτωση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς και την ιμπεριαλιστική στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή, αποκτούν ολοένα και πιο επικίνδυνες για το λαό διαστάσεις. Διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και τώρα η τρικομματική κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», διεκδικούν για την ντόπια πλουτοκρατία αναβαθμισμένο ρόλο στο ξεδίπλωμα αυτής της στρατηγικής, καθώς ταυτόχρονα ενισχύονται τόσο σε κρατικό όσο και διακρατικό επίπεδο, οι κατασταλτικές δομές, στρατιωτικού και πολιτικού χαρακτήρα, που στοχεύουν τους λαούς και τα δικαιώματά τους.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η ανάληψη από την Ελλάδα, από 1η Γενάρη 2012, μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης NDC/GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), της διοίκησης του χερσαίου τμήματος της ΝΑΤΟικής Δύναμης (Ταχείας) Αντίδρασης NRF (NATO Response Force).

Για τις ανάγκες της εν λόγω δύναμης και ενόψει νέων πολεμικών επιχειρήσεων μέσα στο 2012, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο «Ρ», για τη ναύλωση 24 εμπορικών πλοίων, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, με αποστολή τη μεταφορά πολεμικών εφοδίων από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας σε περιοχή ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ, η οποία, όπως περιγράφεται, «φωτογραφίζει» την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, προμηνύοντας εξελίξεις.

Εμπλοκή και στο ΝΑΤΟικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ειδικότερα, όσον αφορά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» HQ-NDC/GR, στη Θεσσαλονίκη (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ανώτατη ΝΑΤΟική διοίκηση για τη λειτουργία του, πέρασε από τη Βουλή το Δεκέμβρη του 2008 με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Το βάθος της εμπλοκής αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη συμφωνία περί ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ, για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εκθέτοντας τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό επιτελείο, με την επωνυμία «Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής, ενώ προβλέπεται να αναλαμβάνει, κατά περίπτωση, και αποστολές στα διάφορα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα. Στα πλαίσια αυτά, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων (πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα), η αποθήκευση των οποίων προβλέπεται επί ελληνικού εδάφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επί κυβέρνησης της ΝΔ, στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή, υποστήριξε ότι «δε δεσμευόμαστε στη χρήση τους». Δηλαδή, το συζητάμε αλλά... προς το παρόν «δε δεσμευόμαστε».

Σημειωτέον ότι ήταν η πρώτη φορά που ομολογείται επίσημα η αποθήκευση στην Ελλάδα όπλων μαζικής καταστροφής, με ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης τους! Τα όπλα για τα οποία γίνεται λόγος, δεν είναι τόσο οι διηπειρωτικοί πύραυλοι που φέρουν πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα, όσο τα όπλα «πεδίου μάχης» που φέρουν αυτού του είδους το φορτίο, δηλαδή όπλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή μας. Η απειλή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς όλα αυτά τα σχέδια συνδέονται με τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που στήνουν στην Ευρώπη οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή με την προσφορά για ένταξη σε αυτήν των αντιβαλλιστικών - αντιαεροπορικών συστημάτων «Πάτριοτ», όπως έχει διαθέσει και την ελληνική επικράτεια για την ανάπτυξη του συστήματος.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και η κυνική ομολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος στις 22 Νοέμβρη 2010, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, όπως ο ίδιος είπε, διαθέτει μοίρες μαχητικών αεροσκαφών που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες, ενώ για τον ίδιο σκοπό έχει διαθέσει Ελληνες αξιωματικούς που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης ακόμα πιο σύγχρονων ελληνικών μαχητικών, πιστοποιημένων για τη μεταφορά και τη ρίψη πυρηνικών βομβών.

Το μακρύ χέρι της δύσης

Οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης είναι η σύγχρονη εκδοχή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κρούσης στο παγκόσμιο πεδίο πολέμων και επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για επεμβατικούς μηχανισμούς κυρίως του ΝΑΤΟ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ακολουθεί κατά πόδα.

Αρχικά, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 1999 θεσμοθέτησε την αποστολή στρατευμάτων σε όλο τον κόσμο με διάφορα προσχήματα όπως, μεταξύ άλλων, «η τρομοκρατία, η καταπίεση, οι φυλετικές συγκρούσεις, η οικονομική δυσπραγία, η κατάρρευση της πολιτικής τάξης και η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής...» (παρ. 3 της απόφασης για τη Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας). Επίσης, «το οργανωμένο έγκλημα και η διατάραξη ροής ζωτικών πόρων» (παρ. 24) κλπ., αποτελούν λόγους επέμβασης του ΝΑΤΟ σ' όλη την υδρόγειο. Το πλαίσιο αυτό περιγράφεται και εμπλουτίζεται στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ (Λισαβόνα, Νοέμβρης 2010) με πιο πολιτικούς στόχους στο εσωτερικό των χωρών.

Τον ίδιο χρόνο, το 1999, αμέσως μετά το ΝΑΤΟ, και η ΕΕ αποφάσισε για πρώτη φορά τη δημιουργία του λεγόμενου «ευρωστρατού» με στόχους ταυτόσημους με αυτούς του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, να μεριμνήσει για «την πρόληψη της τρομοκρατίας», «την προστασία των δημοκρατικών θεσμών», να συμμετέχει σε «ανθρωπιστικές αποστολές» κ.ά. Επίσης, όπως και το ΝΑΤΟ έτσι και η ΕΕ έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο για επεμβάσεις σε οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να αποκλείονται και οι χώρες - μέλη τους.

Προκειμένου να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν δημιουργήσει στρατιωτικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Το ΝΑΤΟ την ονομάζει «Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» (NATO Response Force - NRF). Η σχετική απόφαση επικυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας (Νοέμβρης 2002). H EE διαθέτει «Σχηματισμούς Μάχης» (Battle Groups). Παράλληλα με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε περιφερειακό - τοπικό επίπεδο συγκροτούνται άλλες δυνάμεις από τις χώρες της κάθε περιοχής, όπως η λεγόμενη βαλκανική ταξιαρχία Southeastern European Brigade (SEEBRIG), που συγκροτήθηκε στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern Defense Ministerial - SEDM).

Πρόπλασμα ενιαίου ΝΑΤΟικού στρατού

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι το πρόπλασμα ενός ενιαίου ΝΑΤΟικού στρατού, χρησιμοποιεί υψηλής τεχνολογίας συστήματα και συμπεριλαμβάνει χερσαίες μονάδες, αεροπορικές, ναυτικές και ειδικών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις αποστολές και ασκήσεις της NRF από τη συγκρότησή της το 2003, με τη διάθεση κυρίως αερομεταφερόμενων δυνάμεων, αλλά και μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Ηδη σε αυτή διατίθεται από το 2010 ένα ελληνικό αερομεταφερόμενο τάγμα και επιτελείς στο στρατηγείο της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικό δείγμα της δράσης για την οποία προετοιμάζεται η NRF είναι οι ασκήσεις που κατά καιρούς διεξάγονται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε: Η άσκηση «Steadfast Juncture 2011» («Κρίσιμη Συγκυρία») που έγινε το διάστημα 1 - 12 Νοέμβρη 2011 στη Λιθουανία, με την ευθύνη του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στο Brunssum της Ολλανδίας, στα ρωσο-λιθουανικά σύνορα, δίπλα στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (ρωσικό έδαφος που περιβάλλεται από τη Λιθουανία και την Πολωνία). Η άσκηση στόχευε ανοιχτά τη Ρωσία και τα συστήματα αντιβαλλιστικής - αντιαεροπορικής άμυνας που έχει εγκαταστήσει στο συγκεκριμένο θύλακα. Στην άσκηση αυτή συμμετείχε και το NATOικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης (NDC/GR, πρώην Γ' Σώμα Στρατού), ενόψει της ανάληψης για το 2012 της διοίκησης της NRF.

Επίσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας του NDC/GR για την ανάληψη της διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων της Δύναμης (Ταχείας) Αντίδρασης του ΝΑΤΟ για το 2012, διεξήχθη στις αρχές Οκτώβρη 2011 η Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «BRILLIANT LEDGER» στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 αξιωματικών και οπλιτών από 18 χώρες. Σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση - πιστοποίηση της Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του NDC/GR, προκειμένου να αναλάβει τη διοίκηση της NRF-12.

Οι ασκήσεις όμως είναι μόνο το επιχειρησιακό σκέλος της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Παράλληλα προχωράνε και οι διεργασίες ενοποίησης και ομογενοποίησης των δομών του ΝΑΤΟ. Ενα νέο εργαλείο στη δολοφονική φαρέτρα της λυκοσυμμαχίας, αποτελεί το «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSCC)», όπου συμμετέχει και η Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο - «μνημόνιο κατανόησης» με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επικυρώθηκε τον Αύγουστο του 2011 από τη Βουλή, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Με τη συγκρότηση του Συντονιστικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων, επιχειρείται η καθιέρωση ενός ενιαίου επιχειρησιακού χώρου και αντίστοιχου επιχειρησιακού κέντρου, που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες, υπό Αμερικανό διοικητή, το οποίο τίθεται υπεράνω των χωρών - μελών και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλαμβάνει αποστολές «ανορθόδοξου πολέμου» και εντός των χωρών - μελών, σε συνεργασία ακόμα και με τις αποκαλούμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις», όταν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα το απαιτήσουν και χωρίς κάτι τέτοιο να γίνεται δημόσια γνωστό.Σε μείζον εθνικό σκάνδαλο αρπαγής των εθνικών ενεργειακών πόρων οδεύει η χώρα με τους ξένους δανειστές να έχουν περιλάβει στην λίστα των αιτημάτων τους - πέρα από το όνειδος που λέγεται "αγγλικό δίκαιο" - την δυνατότητα κατάσχεσης των κοιτασμάτων υδογονανθράκων σε περίπτωση που μελλοντικά η χώρα δεν έχει δυνατότητα αποπληρωμής των υπόλοιπων δανείων!

Αυτό θα γίνει με την μεταφορά της κυριότητας των ελληνικών ενεργειακών κοιτασµάτων στο Ταµείο ∆ηµόσιας Περιουσίας! Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τυπικά δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια, αλλά θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη μέσα στη νέο Μνημόνιο που θα υπογραφεί!

Η πηγή από την οποία δόθηκε η πληροφορία είναι 100% έγκυρη και μάλιαστα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα θέσει από μόνο του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον ενεργειακό πλούτο της χώρας ως διαπραγματευτικό "χαρτί".

Θα τονίσει ότι "υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασµάτων υδρογονανθράκων που µπορούν να συµβάλουν σε ένα µεγάλο αναπτυξιακό άλµα θεωρώντας ότι τα κοιτάσµατα είναι πολύτιμα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τις ΗΠΑ (το πετρέλαιο) και άρα έχουν ένα λόγο παραπάνω να υποστηρίξουν την χώρα"!

Δηλαδή θα δώσει ως αντιπαραοχή κοιτάσματα υδρογονανθράκων άξίας, κατά τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς 1 τρισ. ευρώ ως πρόσθετο ενέχυρο για δάνεια 360 δισ. ευρώ!

Πρόκειται απλά για επιβεβαίωση των Ρώσων και των Ισραηλινών οι οποίοι είχαν ζητήσει, άμεση έναρξη γεωτρήσεων χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ που είναι πλέον σαφές ότι καθυστερεί επίτηδες προκειμένου να δοθούν τα κοιτάσματα ως αντιπαροχή στο "κούρεμα". "Θα σας τα πάρουν για πενταροδεκάρες, αν δεν μας αφήσετε να κάνουμε τώρα γεώτρηση" είπαν οι Ρώσοι και επιβεβαιώθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες...

Το έγκλημα είναι εθνικό, δείχνει μια χώρα ανάλογη με τις αραβικές χώρες που τελούσαν υπό καθεστώς αποικιοκρατίας πριν από την επικράτηση των μπααθικών καθεστώτων και την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών της χώρας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις απρόβλεπτες, εντός και εκτός Ελλάδος.

Και βέβαια, τίθενται αμείλικτα ερωτημάτων προς τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του. Πιο συγκεκριμένα γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν αξιοποίησε το "ενεργειακό χαρτί" κατά την διάρκεια των δικών του διαπραγματεύσεων την περίοδο 2009-2010 πριν η χώρα λάβει το πρώτο δάνειο και υπογράψει το μνημόνιο;

Πως γίνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου να αρνείται την κρίσιμη περίοδο 2009-2010 την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, όταν επιφανείς επιστήμονες παρουσίαζαν σε διάφορα συνέδρια πλήρη φάκελο για το ζήτημα αυτό, αποδεικνύοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή η χώρα διαθέτει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους;

Για ποιο λόγο η τότε κυβέρνηση της χώρας δεν αξιοποίησε αυτές τις πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά πεισματικά αρνιόταν την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Για ποιο λόγο άλλαξε την στάση της μετά την υπογραφή του μνημονίου όταν στελέχη της παραδέχτηκαν τελικά ότι η χώρα όντως διαθέτει ενεργειακούς πόρους;

Μήπως τελικά η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση για αυτούς ακριβώς τους λόγους, δηλαδή για την λεηλασία του ενεργειακού πλούτου της χώρας;

Μήπως τελικά όλα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Κύπρου η οποία και δάνειο έλαβε την κατάλληλη στιγμή από την Ρωσία και την οικονομία της έσωσε και τον ενεργειακό της πλούτο ελέγχει μαζί με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, με όρους που αρμόζουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος και όχι σε μία αποικία;Να΄ μαστε πάλι εδώ. Αν και περίμενα να αναβληθεί η έλευση του νέου έτους αυτό είναι εδώ, σαν το ΠΑΣΟΚ, ενωμένο δυνατό. Για να σηματοδοτήσει το αποτελείωμα μας.

Θα μου πεις σου φταίει ο χρόνος; Όλα μου φταίνε. Αφού δεν μπορώ να χτυπήσω το σαμάρι χτυπάω το γαϊδούρι.

Και από γαϊδούρια σε τούτη την χώρα άλλο τίποτα. Όπως είχε πει και ένας αντιπρόσωπος τους, συχνάζουν στο ευαγές ίδρυμα της βουλής.

Αλλά ας προσέχω τι γράφω… της φυλακής τα σίδερα είναι εκεί και μας περιμένουν.

Προς το παρών συλλαμβάνονται όσοι διαμαρτύρονται φωναχτά. Για να πάρουμε την επόμενη δόση θα συλλαμβάνονται και όσοι σκέφτονται τις βρισιές προς τους πολιτικούς. Και στο τέλος θα συλλαμβάνονται και οι σκέψεις.

Έκραξαν τον άνθρωπο που υποτίθεται προστατεύει την δημοκρατία. Μα γιατί; Αυτός είχε πολεμήσει τους Γερμανούς σε ηλικία 12 ετών.

Τώρα απλά στηρίζει το ξεπούλημα της χώρας. Κατά βάση στους Γερμανούς. Αλλά θα επωφεληθούν και άλλοι. Δημοκρατικότατα.

Κόκκινη γραμμή βάζει ο Σαμαράς ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις που είναι κάτω των 300 ευρώ. Δεν ξέρω πόσοι παίρνουν μικρότερη σύνταξη αλλά πρέπει να παραδεχθώ ότι αν κάποιος παίρνει σύνταξη 320 ευρώ προκαλεί με την χλιδή της ζωής του. Να του την μειώσουν… που έχει καταστρέψει την Ελλάδα με την παχυλή του σύνταξη.

Ωραία τα τεκμήρια. Άνεργος επί δύο χρόνια, χωρίς κανένα έσοδο, επειδή έχει πάρει στο παρελθόν ένα μεταχειρισμένο σπίτι 90τμ (για το οποίο δεν πληρώνει τις δόσεις καθώς δεν έχει χρήματα) και ένα χιλιαράκι αυτοκίνητο πλέον της δεκαετίας θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία 450 ευρώ.

Τεκμήρια: Σπίτι 4500, αυτοκίνητο 2000, επειδή αναπνέει τεκμήριο 3000 (καθένας μας έχει αυτό το τεκμήριο – αν πρόκειται για παντρεμένο ζευγάρι το τεκμήριο αυτό είναι 5000, προφανώς αναπνέουν λιγότερο οξυγόνο όταν είναι δύο σε ένα σπίτι).

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μας λένε ότι τους εκβίαζε ο Γιωργάκης για να ψηφίσουν τα λαοπρόβλητα μέτρα. Από την στιγμή που έφυγε ο Γιωργάκης τα ψηφίζουν από συνήθεια.

Αφού είναι τόσο ανεπαρκείς που υποκύπτουν στους εκβιασμούς, αφού δεν είχαν το φιλότιμο έστω να παραιτηθούν αφού δεν μπορούσαν να μην υποκύψουν στον εκβιασμό πόσο θράσος μπορεί να έχουν για να θέλουν ξανά την ψήφο μας για να μας σώσουν;

Πόσο ηλίθιος και άβουλος είναι αυτός ο λαός που δέχεται να του λένε οι πολιτικοί ότι είναι άχρηστοι, ότι κάνουν ότι τους λένε και όχι ότι πρέπει για την χώρα, ότι μόνο για την ψευτοεξουσία τους και τον παχυλό μισθό τους ενδιαφέρονται, ότι μας καταστρέφουν και μας δουλεύουν και από πάνω…

Την βοήθεια του Θεού ζήτησε ο Αντωνάκης ο σφουγγαράκης για να σωθεί η Ελλάδα. Απορώ, αφού θεωρεί ότι ο ίδιος είναι ανίκανος να βοηθήσει στην σωτηρία, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί της φερόμενης ως κυβέρνησης τι στο διάολο τους θέλουμε τους πολιτικούς;

Ας αρχίσουμε τα τάματα στην Παναγιά και στους Αγίους να σωθούμε. Ακόμα και ένας άθεος πιστεύει ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να σωθούμε με την βοήθεια του θεού παρά από την πολιτική των πολιτικών μας.

Θα επιστρέψουμε στο 1985 αν φύγουμε από το ευρώ, είπε ο Προβόπουλος. Αυτό δεν είναι απειλή, είναι ευχή. Αν σκεφτείς ότι τώρα με το ευρώ βρισκόμαστε κάπου στο 1885 θα κάνουμε ένα άλμα 100 ετών προς τα εμπρός.

Εντάξει, δεν θα έχουμε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια…

Έχουμε πετρέλαιο και σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν, λέει, οι εξορύξεις. Εσύ γιατί χαίρεσαι; Ούτε δανειστής της χώρας είσαι για να κάνεις κατάσχεση όταν γίνει η άτακτη χρεοκοπία, ούτε πετρελαϊκή εταιρεία, ούτε καν έχεις κάποια θέση που θα πάρεις μίζα…

Θα έχει όμως έσοδα η χώρα. Για να μπορεί να πληρώνει τους τόκους στην Μέρκελ.

Το δίλλημα ευρώ ή δραχμή είναι μαϊμού, σαν τα διλλήματα του Γιωργάκη και προσφάτως του Παπαδήμου. Το σωστό δίλλημα είναι ίδια πολιτική με ίδιους πολιτικούς ή άλλαζουμε όλη την φιλοσοφία της οικονομίας;

Γιατί η ίδια πολιτική με τους ίδιους πολιτικούς θα έχει το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα είτε με ευρώ, είτε με δραχμή.

Να μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικότητα. Πόσο πρέπει να είναι η μείωση; Για να έχουμε τον πιο φθηνό μισθό στον κόσμο νομίζω ότι τα 22,3 ευρώ το μήνα είναι καλά.

Και τα ρέστα να τα κάνουμε ελληνικά ομόλογα.
Και για να γίνει ανταγωνιστική η πολιτική πρέπει να μειώσουμε τους πολιτικούς.

Αδέρφια προσοχή. Σε παρόμοιες καταστάσεις οικονομικής και πολιτικής κρίσης βρίσκει έδαφος για να αναπτυχθεί ο φασισμός.

Κλείνοντας το πρώτο κείμενο του έτους τι να ευχηθώ; Καλή τύχη; Δεν ξέρω. Ας ευχηθεί ο καθένας ότι νομίζει και ας ελπίζει ότι η ευχή θα πραγματοποιηθεί. Έστω και με κούρεμα 50%.Ήρθε η ώρα της τελικής απόφασης για τη Νέα Δημοκρατία.
Είναι βέβαιο ότι με το ένα πόδι στην βάρκα των δανειστών με καπετάνιο τον Goldman Sachs-Παπαδήμο και πλήρωμα τούς πάντα πρόθυμους κατ´ επάγγελμα και κατά συνήθεια υπουργούς-υπαλλήλους συμφερόντων τροφίμους λεσχών τριμερών, μπίλτεμπερκ, ιδρυμάτων κατασκευής πολιτικών Adenauer.

Και με το άλλο πόδι σε αντιμνημονιακές φιέστες με αντιμνημονιακές κομπανίες και μάγκικες ζεϊμπεκιές του Μανώλη υπό το βλέμμα των στενών συνεργατών που κλείνουν το μάτι με νόημα (και εμείς αντιστασιακοί είμαστε), με πύρινα άρθρα κατά της νέας τάξης πραγμάτων, με πολύ αξιόλογα άρθρα στο antinews, του ιστότοπου πού έδωσε μάχη για την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, ΕΝΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟ PSI ΚΑΙ ΤΉΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤHN ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

Οι επιλογές είναι μόνο 2.

Είτε η ΝΔ γίνεται η ουρά του ΠΑΣΟΚ που κατέρρευσε και σας συγχαίρει ο κύριος Μπάμπης στο Σκάι, είτε η ΝΔ αφήνει τούς νεοφιλελεύθερους με τούς πρόθυμους να πάνε στον φυσικό τους χώρο υπό τον Goldman Sachs-Παπαδήμο και αρνούμενη την παράδοση της Χώρας με όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις λέει το μεγάλο ΟΧΙ πού είπε ο Έλληνας πρόεδρος της Κύπρου Παπαδόπουλος και πάμε στο αύριο Εθνικά Κυρίαρχοι διαπραγματευόμενοι την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου αρνούμενοι το επαχθές και τοκογλυφικό χρέος.

Προσωπικά τις επιλογές μου τις έκανα και σας διαβεβαιώνω ότι κοιτώ στα μάτια χωρίς να αλλάζω βλέμμα και τα παιδιά μου και τούς Έλληνες.
Ο αγώνας συνεχίζεται…


Αν κάποιος πάει πίσω στη δεκαετία και εξετάσει το ποσοστό φτώχειας στη Ελλάδα, το οποίο προσδιορίζεται στο 60% της διάμεσου του συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, θα δει ότι αυτό μένει κολλημένο γύρω στο 20%.

Στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται το ποσοστό φτώχειας ανάμεσα στα έτη 1994-2008, θα διαπιστώσουμε ότι το διάστημα 2000-2008 αυτό κυμαίνεται ανάμεσα στο 20% και 21% .

Ενδεικτικά αναφέρω αποσπάσματα από τον τύπο για τα έτη:

2006

«Το 2006 η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ-27 μετά τη Λετονία. 1 στους 5 κατοίκους στην χώρα μας (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. Το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14% (δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ-15)»

2007

«Με το 21% των πολιτών της να ζούν στα όρια της φτώχειας, έχοντας εισόδημα κατώτερο του 60% του μέσου εθνικού εισόδηματος, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην παλαιά Ευρώπη των «15» μαζί με την Ιρλανδία, με δεύτερη την Πορτογαλία (20%) και τρίτη την Ιταλία (19%). Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Σουηδία (9%)».

2008

«Από τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα με ποσοστό 21% συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας στην ΕΕ των 27, και μόνο η Λετονία παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό (23%). Ενώ, είναι η πρώτη μεταξύ των 15".

Μέχρις εδώ, ας πούμε σχετικά καλά. Παρ’ όλη την ανάπτυξη που σημειώνεται, η φτώχεια παραμένει η ίδια, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα. Για το παράδοξο αυτό δείτε την έκθεση του παρατηρητίου φτώχειας του ΙΝΕ.

Το πραγματικό θέμα είναι ότι εν έτη 2011 βλέπουμε έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, (ναι αυτή του Γεωργίου) να παρουσιάζει το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα να είναι το ίδιο με πέρσι, με πρόπερσι, με αντιπρόπερσι κ.ο.κ., δηλαδή στο 20.1%

Τέσσερα ερωτήματα έχω, άπαντα ρητορικά:

  1. Είναι δυνατόν το ποσοστό φτώχειας να μένει το ίδιο την τρίτη/τέταρτη χρονιά κρίσης;
  2. Είναι δυνατόν να είναι μικρότερο απ' ότι το 2007 και 2008;
  3. Είναι δυνατόν να μην το έχει προσέξει κανένας, αλλά να το έχει εκλάβει και ως φυσιολογικό;
  4. Είναι δυνατόν να χύθηκαν μάλιστα και δάκρυα για ένα τόσο κραυγαλέα αναξιόπιστο νούμερο;


Αναρωτιέμαι γιατί ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτικών της σημερινής επικαιρότητας βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Γιατί είναι φοβικοί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους; Γιατί διαπραγματεύονται χωρίς να χρησιμοποιούν το maximum των πολιτικών τους δεξιοτήτων και εφεδρειών, και γιατί τελικά δεν επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό πολιτικό deal για τα ελληνικά συμφέροντα; Είναι σύμπτωση ή στρατηγική επιλογή και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου; Πιστεύω και στα δύο. Πολλές φορές στην πολιτική και όχι μόνο, οι συμπτώσεις και το τυχαίο αναδιαμορφώνουν και ανασχηματίζουν στρατηγικές και μηχανισμούς…

Αποτελεί πλέον πεποίθηση των περισσοτέρων από εμάς ότι το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο ενεργοποίησαν υφεσιακή δίνη στην οικονομία μας, καθιστώντας ολοένα και δυσχερέστερη την αποπληρωμή του χρέους μας, επιβαρύνοντας τους Έλληνες πολίτες με αυξανόμενα φορολογικά βάρη και καταργώντας, επί της ουσίας, τις βασικές συνιστώσες ενός Κοινωνικού Κράτους.

Στο τώρα, η δανειακή σύμβαση που θα συνοδεύσει το PSI ενέχει στοιχεία καταχρηστικά. Ακυρώνεται η ασυλία συνεπεία της εθνικής κυριαρχίας, υιοθετείται το σύστημα των εμπράγματων εγγυήσεων – δηλ. Εκποίηση κρατικής περιουσίας σε περίπτωση ουσιαστικής αδυναμίας τήρησης των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς - απολύεται η δυνατότητα και η προοπτική διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς και απευθείας δανεισμού από τρίτους, και αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία των μη ελληνικών δικαστηρίων στις ενστάσεις εγκυρότητας.

Ούτε μεμψιμοιρώ , ούτε έχω την πρόθεση να αντιμετωπίζω την παρούσα κατάσταση με άρνηση. Το αντίθετο μάλιστα. Προσπαθώ να ανακαλύψω στις οποίες πολιτικές αποφάσεις θετικές προοπτικές για τη γενιά μας, τη γενιά των 30+. Είς μάτην όμως.

H προσπάθεια εθνικής προσβολής και εξευτελισμού της Ελλάδας διεθνώς, μέσω διαφόρων δημοσιευμάτων, κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ξένα εκδοτικά συγκροτήματα, πιθανώς υποκινούμενα από τα συμφέροντα των αγορών, εξαπέλυσαν αήθη επίθεση εναντίον της. Δεν δίστασαν να προσβάλλουν τον Παρθενώνα, την Αφροδίτη της Μήλου, να μειώσουν το ελληνικό πνεύμα, την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Δεν έχουν καταλάβει ότι όσο περισσότερο επιτίθενται στην ελληνική πολιτιστική ταυτότητα, τόσο περισσότερο προκαλούν το κοινό αίσθημα;

Ίσως θα πρέπει να τους θυμίσουμε, σε αυτό το κρεσέντο της μαύρης προπαγάνδας στην οποία έχουν επιδοθεί, ότι το Ελληνικό Πνεύμα συνεχίζει και διατρέχει τα μήκη και τα πλάτη αυτού του πλανήτη , όσο και αν θέλουν δυστυχώς να το αποδυναμώσουν.

Από το Πυθαγόρειο Θεώρημα, την εγγραφή του τριγώνου στον κύκλο και του κύκλου στο τρίγωνο του Θαλή του Μιλήσιου, την Αρχή του Αρχιμήδους για την Άνωση, τον Μαγνήτη μέχρι και το Τεστ Παπανικολάου - για να μην ξεχνάμε και τη σύγχρονη συμβολή του ελληνικού πνεύματος στις επιστήμες – η Ελλάδα είναι παρούσα, έτοιμη να μοιραστεί με την παγκόσμια κοινότητα τον δικό της “πλούτο”, χωρίς να επιβάλλει αυξημένα επιτόκια δανεισμού και ασφάλιστρα κινδύνου, στις περιπτώσεις όπου επιβεβαιώνεται αλόγιστη, στρεβλή και μη χρηστή διαχείριση του.

Η πρόταση της Γερμανίδας ιστορικού και συγγραφέα Λεονόρα Ζέελινγκ αναφορικά με την επιβολή ενός ιδιότυπου πολιτιστικού φόρου για τη δημοσιονομική διάσωση της χώρας μας, είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης και αντίδράσης σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο εναντίον της χώρας μας:
«Για κάθε Ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος να δίνει 5 σεντς για την Ελλάδα. Μόλις ο Γερμανός πει Ιdee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο ‘Αγγλος ξεστομίσει idea, να πιστώνονται… αυτόματα 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, Δημοκρατία και πολιτική, μουσείο, Ευρώπη, ευρώ και πάει λέγοντας». Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρώπη θα έπρεπε να ξεπληρώσει το χρέος της απέναντι στην Ελλάδα.

Να κατοχυρώσουμε τα ελληνικά πνευματικά δικαιώματα, όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες για τις δικές τους εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες. Να σταματήσουμε να είμαστε τόσο δοτικοί, χωρίς να διαπραγματευόμαστε τις δικές μας θέσεις. Το εθνικό μας φιλότιμο οι ξένοι το εισπράττουν ως εθνική αδυναμία.

Να μάθουμε να υψώνουμε τη φωνή μας στα διεθνή φόρα και να απαιτούμε από τους εταίρους μας να σεβαστούν τις θέσεις και τα δίκαιά μας. Όπως ακριβώς έγινε στη Σύνοδο Κορυφής των μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η μη ένταξη της γειτονικής μας χώρας στις δομές του ΝΑΤΟ, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της.

Να επικοινωνούμε παντού ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας τεχνηέντως προσέλαβε τέτοιες διαστάσεις. Τα δανεικά της Ελλάδας έχουν προ πολλού εξοφληθεί. Η οικονομία μας δεν ήταν χειρότερη από τις οικονομίες των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ε.Ε. και αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της οικονομίας της Ευρώπης.

Να στραφούμε στην ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης της ζήτησης, νέων προγραμμάτων επενδύσεων , αλλαγής του συστήματος της φορολόγιας και μερικό επανέλεγχο του κεφαλαίου των υπηρεσιών και των αγαθών

Να μην ξεχάσουμε ότι το 2008 ήταν οι ιδιωτικές τράπεζες-γίγαντες που υποχρέωσαν τις κρατικές τράπεζες να τις διασώσουν από τη δική τους κρίση, με τα χρήματα των φορολογουμένω, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την τότε δική τους κρίση σε σημερινή κρίση δημοσίου χρέους.

Να παγώσουμε με τις ευλογίες της Κοινότητας όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδος που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα, και τα αντίστοιχα ποσά να δοθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αν θέλουμε να μιλάμε για την Ευρώπη της Αλληλεγγύης και της Στήριξης, προκειμένου να επιτύχουμε και εμείς το δικό μας οικονομικό θαύμα, όπως ακριβώς έκανε η Γερμανία, μετά τον Β’Π.Π. με τη στήριξη όλων μας.

Αυτή την κρίσιμη ώρα, θα πρέπει, σε μία προσπάθεια δημιουργικής εσωστρέφειας, να αντιληφθούμε το μεγαλείο της δυναμικής της γενιάς μας, αναγνωρίζοντας βεβαίως τα λάθη του παρελθόντος, και ενεργοποιώντας εκείνες τις δυνάμεις που μόνο στόχο έχουν την αποκατάσταση της ίδιας μας της χώρας. Αν δεν παλέψουμε δεν θα μάθουμε ποτέ ότι μπορούμε να πετύχουμε.Μαύρα και άραχνα τα νέα που έρχονται από πέρα απ’ τον Ατλαντικό μεριά...
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, τα «σπίτια» (αγορές) έχουν αποφασίσει να κάνουν κόλαση την Ευρώπη στο επόμενο δίμηνο!

Μιλούν, χαρακτηριστικά, για έναν Αρμαγεδδώνα που θα εξαπολύσουν αν δεν προχωρήσει η ΕΕ στην έκδοση των ευρωομολόγων και από το πώς θα κάνει τη χρηματοδότηση των κρατών-μελών που βρίσκονται στο κόκκινο.

Και μέχρις εδώ, θα πουν κάποιοι Έλληνες, και τι μας νοιάζει εμάς; Μας νοιάζει διότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αν δεν γονατίσουν την Ευρώπη, τότε θα χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα για να χτυπήσουν την Ευρώπη, οδηγώντας μας ακόμη και στη χρεοκοπία.

Πολιτικός ο στόχος τους είναι, να γίνει η Ευρώπη ουρά της Αμερικής, όμως τα «σπίτια» ενδιαφέρονται να κερδοσκοπήσουν. Και ήδη μιλούν για επιτόκια 8,5%!

Έλεγαν, μάλιστα, ότι θα δανείσουν την Ιταλία με 8,5%, και αν θα το αντέξει η Ευρώπη ή θα αναγκασθεί η Ιταλία να μπει κι αυτή στον Μηχανισμό Στήριξης;

Τα όπλα κατά της Ευρώπης είναι η αγορά ομολόγων και το συνάλλαγμα.

Πρόκειται, όπως τονίζουν οι πηγές μας, για πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις και στόχους και θα ασκηθούν σφοδρές πιέσεις.

Αυτές είναι οι απρόβλεπτες εξελίξεις, που κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τις επιπτώσεις τους στην υλοποίηση του PSI και τη χορήγηση των 110 δισ. που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.

Δεν βγαίνει...

Άσχημα είναι τα νέα και από το ΔΝΤ. Υπάρχει πλέον εκεί η βεβαιότητα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν βγαίνει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου. Αλλά και τα μέτρα που φέρνει η «τρόικα» θα «μαυρίσουν» όχι μόνο το 2012 και το 2013 αλλά μέχρι και το 2015 (!), όπως τονίζει κορυφαίος υπουργός οικονομικού υπουργείου επί Ανδρέα Παπανδρέου.

Και επισημαίνει ότι αυτό που λείπει είναι η τόλμη για μια ισχυρή διαπραγμάτευση, που έχει μεν ρίσκο, αλλά δεν έχεις άλλη επιλογή, εκτός κι αν υποκύψεις.Ότι η Ελλάδα είναι “μαγαζί γωνία” με τεράστια περιουσία και πλούσιο υπέδαφος (ορυκτός πλούτος, αέριο και πετρέλαιο) είναι γνωστό τοις πάσι... Αυτός ήταν εξάλλου και ο κύριος λόγος που τα κοράκια της τρόικας και οι διεθνείς δανειστές μας έβαλαν στο σκοπευτικό..

Η προίκα και τα ασημικά της Ελλάδας έχουν ανεκτίμητη αξία.

Από αυτό εδώ το ιστολόγιο σας είχαμε ενημερώσει εδώ και ενάμιση χρόνο, για την όλη μεθόδευση και το σχέδιο ξεπουλήματος της περιουσίας.
Πρώτος ξεκίνησε τον χορό ο ΓΑΠ που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του ξεπουλήματος, όταν σε ομιλία του σε εκδήλωση του Economic Club (Νέα Υόρκη 22 Σεπ. 2010), στα καλά καθούμενα, δήλωσε:
“Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δις – ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας"... Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει αναξιοποίητα, ιδιωτικοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία πάνω από 270 δις ευρώ, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με απευθείας πώληση, ανταλλαγές κλπ."
Ακολούθησαν στη συνέχεια αξιωματούχοι του ΔΝΤ οι οποίοι χρησιμοποίησαν και αξιοποίησαν δεόντως αυτές τις δηλώσεις του ΓΑΠ.

Τα “πράσινα” ΜΜΕ από πέρυσι τον Μάιο επιδόθηκαν σε μια προπαγάνδα επηρεασμού και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, για το επερχόμενο ξεπούλημα..
Τον χορό άνοιξε το “ΒΗΜΑ” τον Μάιο 2011, με το άρθρο :
"Πουλήστε τα (σχεδόν) όλα"
Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
“Στα ερωτήματα για την πώληση συγκεκριμένων ακινήτων, το «ναι» για την αξιοποίηση είναι συντριπτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στους 10 συμφωνούν με την αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ για σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων τα ποσοστά όσων εγκρίνουν την ιδιωτική εκμετάλλευση κυμαίνονται από 67,3% ως 88,6%.
Ποσοστό 62% πιστεύει ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα αεροδρόμια και τους οδικούς άξονες. Εξι στους δέκα «ψηφίζουν» έλεγχο τού Δημοσίου για τον ορυκτό πλούτο και τα νησιά/ βραχονησίδες της χώρας. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι 36,4% λέει «ναι» στην εκμετάλλευση νησιών και βραχονησίδων από ιδιώτες, καθώς εκτιμά ότι αυτό «θα συνέφερε περισσότερο την οικονομία της χώρας». Το 38,9% πιστεύει το ίδιο για τον ορυκτό πλούτο.
Από ότι φαίνεται μάλλον μπήκαμε στην τελική φάση υλοποίησης του σχεδίου ξεπουλήματος...

Δείτε πρόσφατα δημοσιεύματα:
ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
Ο Παπαδήμος λέει το ΒΗΜΑ στις επαφές με την τρόικα, θα επικαλεστεί το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασµάτων υδρογονανθράκων... Οι δανειστές όμως (λέει το ΒΗΜΑ) θα ζητήσουν, τη µεταφορά της κυριότητας των κοιτασµάτων στο Ταµείο ∆ηµόσιας Περιουσίας… Άρα ξεπούλημα..
Αλλά στην συνέχεια θα ζούμε μέσα στην χλιδή…μεγαλύτερη απ την φούσκα του Χρηµατιστηρίου το 1999 !!! (τόσο καλά)

Την σκυτάλη πήρε το “ΕΘΝΟΣ” ..

” Θησαυρό άνω των 100 δισ. ευρώ κρύβει το υπέδαφος της χώρας”
Το σχετικό άρθρο αναφέρει:

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας. Αν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ -για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών- τότε η αξία των… εγκάτων της ελληνικής γης φθάνει σε «αστρονομικά» επίπεδα. Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πλούτου (κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει), για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δείξει τον δρόμο για έξοδο από την ύφεση.”

Έχετε τώρα καμιά αμφιβολία για το ξεπούλημα;
Καταλάβατε γιατί μας βομβαρδίζουν με τις φήμες για την μη λήψη της κάθε δόσης;
Καταλάβατε γιατί μας παρουσιάζουν το νέο απίστευτο πρόγραμμα λιτότητας… και τα σενάρια χρεοκοπίας;
Για να μας αναγκάσουν να πούμε πουλήστε όλα…

Γιατί έχω την αίσθηση ότι, μας ετοιμάζουν τον Παπαδήμο για “σωτήρα”… και θα μείνουν ΟΛΟΙ παγωτό!
Κλείνοντας να σας θυμίσουμε τι γράφει για το ΔΝΤ ο Joseph Stiglitz, στο βιβλίο του Stiglitz “Globalization and Its Discontents”, που κυκλοφόρησε το 2002.
“Με τα δάνεια ανεξόφλητα ολόκληρα έθνη ρίχνονται σε οικονομικό και κοινωνικό χάος, το ΔΝΤ σπεύδει σε δανεισμό από ξένους κυρίως πιστωτές. Οι πιστωτές παρέχουν επισφαλή δάνεια, γνωρίζοντας ότι, αν οι οφειλέτες δηλώσουν αδυναμία πληρωμής, το ΔΝΤ θα πάρει το λογαριασμό. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προτρέπει τις χρεωμένες χώρες, σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση-στην πραγματικότητα στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων τους, σε ένα κλάσμα της αξίας τους για να αυξήσουν τα μετρητά τους. Οι ξένες εταιρείες, στη συνέχεια αγοράζουν τα περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές”.


Με την κυβέρνηση να προειδοποιεί (και συχνά να απειλεί) ότι ο Ιανουάριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την πορεία της ανταλλαγής ομολόγων, κραδαίνοντας παράλληλα την δαμόκλειο σπάθη της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 του μήνα, όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες δανειστές οδηγούν σε πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας – ακόμη και αν αυτές ευοδωθούν.

Οι πληροφορίες λένε πως αν τελικά επιτευχθεί το PSI, αυτό θα γίνει υπό την απειλή άτακτης χρεοκοπίας της χώρας – κάτι που αναφέρεται όλο και πιο συχνά και από τα πλέον επίσημα χείλη τον τελευταίο καιρό – αλλά και επειδή η Αθήνα έχει κατ’ αρχήν αποδεχθεί την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο.

Παρά τα σχετικά κυβερνητικά φληναφήματα, σύμφωνα με τα οποία το 93% των υφισταμένων κρατικών ομολόγων υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, αλλά για τα νέα ομόλογα «διαπραγματευόμαστε σκληρά», φαίνεται ότι προχωρεί η συμφωνία περί υπαγωγής στο αγγλικό δίκαιο, με αντάλλαγμα την εκ μέρους των δανειστών αποδοχή χαμηλότερου επιτοκίου.

Κι’ όταν λέμε χαμηλότερο, εννοούμε ότι ζητούσαν… 8%, ενώ σε περίπτωση αποδοχής του αγγλικού δικαίου θα… πέσουν στο 5%.

Φυσικά, με ένα ληστρικό επιτόκιο της τάξης του 8%, ουσιαστικά ακυρώνεται η μείωση του χρέους και απλώς μετατίθεται από την παρούσα «πάνσοφη» κυβέρνηση στις επόμενες γενεές – όταν αυτή (η κυβέρνηση) θα έχει αποχωρήσει νίπτουσα τας χείρας της.

Στο μεταξύ – εφόσον έχει γίνει αποδεκτό το αγγλικό δίκαιο – δεσμεύεται και η επόμενη Βουλή, η οποία δεν θα δικαιούται να αλλάξει τους όρους έκδοσης των ομολόγων, αφού αυτά δεν θα διέπονται πλέον από το ελληνικό δίκαιο.

Και ενώ δρομολογείται η με κάθε τρόπο μακροχρόνια υποδούλωση της χώρας, το ΔΝΤ επανέρχεται και με νέο εσωτερικό του έγγραφο, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπήγκελ, επιμένει στην άποψη πως το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας είναι ανεπαρκές και επομένως θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι με τους πιστωτές στόχοι.

Σε διαφορετική περίπτωση – σε περίπτωση δηλαδή που δεν ακολουθηθεί η οδός των νέων μέτρων – τότε, κατά το ΔΝΤ, θα πρέπει να δοθούν και νέα δάνεια στην Ελλάδα.

Προστίθεται μάλιστα πως αν επιχειρηθεί μείωση του χρέους υψηλότερη του 50%, οι πιστωτές είναι δυνατόν να αρνηθούν – οπότε θα πρόκειται για μη εθελοντική συμμετοχή και επομένως η χώρα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο κούρεμα για «να αναπνεύσει η Ελλάδα», προσθέτοντας την ανάγκη για «προσαρμογές στους μισθούς».

Την ίδια εκτίμηση έκανε μιλώντας στο «Βήμα» και ο Κλέμενς Φουέστ, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό προκειμένου να μπει η χώρα σε μια βιώσιμη πορεία, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή των επενδυτών στο «κούρεμα» θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν, όπως είπε, προέκυπτε ο κίνδυνος ανοιχτής χρεοκοπίας.

Μάλιστα, ο Χορστ Ζιχόφερ, ηγετικό στέλεχος της γερμανικής ΧριστιανοΚοινωνικής Ένωσης (CDU), υποστήριξε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ότι οι παρενέργειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «δεν θα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε η Ευρώπη να ζημιωθεί».

Μάλιστα, υπάρχει και το σενάριο για υποχρεωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μετά την ολοκλήρωση του PSI – οπότε πλέον η συμμετοχή των ιδιωτών που τελικά δεν θα συμμετάσχουν να είναι υποχρεωτική και γι’ αυτούς.

Φυσικά, τότε θα υπάρξει πιστωτικό επεισόδιο και ενεργοποίηση των CDS.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι Ισπανοί έχουν αποχωρήσει από την διαδικασία. Αν οι αντιδράσεις συνεχιστούν και από άλλους, τότε θα υπάρξει υποχρεωτικό «κούρεμα» με όλες τις συνέπειες.

Όπως φαίνεται, οι άνθρωποι που τα πήγαν καλά στο «μαγείρεμα» (των στατιστικών στοιχείων), δεν τα πάνε και τόσο καλά με την… κομμωτική.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφεθεί η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται χωρίς κανέναν έλεγχο, ώστε να σερβιριστεί η «λύση», όταν δεν θα υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για αντίδραση.

Το σχέδιο (της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα) που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από έναν χρόνο και αποφασίστηκε στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στην χρεοκοπία της χώρας.

Τότε, όμως, οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου αποδέχθηκαν πειθήνια το γερμανικό σχέδιο, αν και γνώριζαν πού θα μας οδηγούσε.

Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες και δεν μπορούν να ισχυριστούν πως δεν γνώριζαν.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2010, ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι «αυτό το σενάριο (σ.σ. της αναδιάρθρωσης) δεν συζητείται καν. Θα είναι καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν».

Την προηγουμένη της συνέντευξή του, δηλαδή στις 15 Μαρτίου, ο πρώην πρωθυπουργός είχε μάλιστα επιτεθεί στο Βερολίνο, που είχε προτείνει συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών στο μηχανισμό στήριξης κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη χρεοκοπία μίας χώρας-μέλους.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι οι τράπεζες, που χρηματοδοτούν χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, θα πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν το κόστος μιας πιθανής στάσης πληρωμών... Η θέση αυτή δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήσαν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία. Θα μπορούσε να δημιουργήσει μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία.... Είναι σαν να λες σε κάποιον, που βρίσκεται σε δεινή θέση, ότι του αυξάνεις το φορτίο, που έχει να σηκώσει».

Παρ’ όλα αυτά, στις 13 Μαρτίου του 2011, όταν είχε πλέον ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, που ο ίδιος είχε αποκαλέσει καταστροφική, ο κ. Παπανδρέου μιλούσε περί «ενός σημαντικού σταθμού στην πορεία να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση που την έφεραν πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών»!

Ως γνωστόν, κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, που τώρα καλείται να διαχειριστεί, είχε ταχθεί και ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με διαλέξεις του και άρθρο του στους Financial Times, τον Ιούνιο του 2011.

Δειλοί, μοιραίοι και ανίκανοι να διαπραγματευτούν, οδηγούν τη χώρα στην χρεοκοπία, παριστάνοντας ότι εφαρμόζουν τις επιταγές της τρόικας και αποδίδοντας σ’ αυτές όλα όσα συμβαίνουν – και όχι στην δική τους ανικανότητα.