Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Οκτ 2011


Διευρύνουν τη δράση τους οι επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω». Πρόσφατα απέτρεψαν έναν πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Καλούν μάλιστα οποιονδήποτε αντιμετωπίζει αντίστοιχη διαδικασία να ενημερώνει έγκαιρα τις επιτροπές για τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής πλειστηριασμών, προκειμένου να παρέμβουν και να τον εμποδίσουν.

Παρ’ όλο που οι πλειστηριασμοί της κύριας ή μοναδικής κατοικίας έχουν ανασταλεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου (νόμος 3869/2010), εντούτοις, ενώσεις καταναλωτών και πολιτών υποστηρίζουν ότι εάν δεν αλλάξει κάτι, ώς το τέλος του χρόνου, θα χαθούν χιλιάδες περιουσίες.

Περισσότερα από 50 χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την απειλή πλειστηριασμού και τα μισά απ’ αυτά αφορούν πρώτη κατοικία. Μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη στο σφυρί, λόγω της αναστολής, αλλά για τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις. Μάλιστα, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών μιλάει «για τσουνάμι εκδόσεως διαταγών πληρωμής και κατασχετήριων εκθέσεων τους τελευταίους 18 μήνες».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγ. Κρητικός εξηγεί πως «αυτή τη στιγμή επιτρέπεται στις τράπεζες να προχωρούν μέχρι το προτελευταίο βήμα της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, που είναι η κατάσχεση και απλώς δεν εκτελούν την τελευταία πράξη του δράματος, που είναι ο πλειστηριασμός της κινητής ή ακίνητης περιουσίας που έχουν κατασχέσει».

Ο κ. Κρητικός αναφέρει ότι η αύξηση των διαταγών πληρωμής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είναι ιλιγγιώδης: «Στο συγκεκριμένο δικαστήριο, εκδικάζονται αιτήσεις διαταγών πληρωμής άνω των 12 χιλιάδων ευρώ. Σε σχέση με το 2008, το 2011 οι εκδόσεις διαταγών πληρωμής αναμένεται να αυξηθούν κατά 600%. Το 2008 είχαν εκδοθεί για ολόκληρο το έτος περίπου 5.000 διαταγές πληρωμής, ενώ μόνο για το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν περίπου 25.000. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Ειρηνοδικείο Αθηνών προσεγγίζει το 220%».

Προσθέτει επίσης ότι η άνοδος είναι εξίσου εκρηκτική και σε άλλες πόλεις: «Στο Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Πειραιώς η αύξηση προσεγγίζει το 100%, ενώ στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αντίστοιχη αύξηση φτάνει ξεπερνάει το 200%. Ακόμη και στις θεωρητικά πλούσιες τουριστικά περιοχές όπως είναι τα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Κρήτης και συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου τα ποσοστά των αντίστοιχων αυξήσεων φτάνουν στο 150%».

Μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και με δεδομένη τη γενικότερη αφαίμαξη που δέχονται τα εισοδήματα των πολιτών, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, με επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, ζητάει να επεκταθεί για 3 έτη η αναστολή των πλειστηριασμών. Παράλληλα υποστηρίζει ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ούτως ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο.

Η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου εξηγεί ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες: «Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες-μέλη της και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η αναστολή».

Μάλιστα τα σημεία των καιρών φέρνουν στη διακευκαμένη ζώνη της χρεοκοπίας κι άλλους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν πέσει στην παγίδα του υπερδανεισμού. Οπως εξηγεί ο δικηγόρος και μέλος των επιτροπών αγώνα «Δεν Πληρώνω», Γιάννης Γιαντζουράκης, «πρόκειται για ένα φαινόμενο των τελευταίων έξι μηνών. Αναδεικνύεται ένα νέο προφίλ δανειοληπτών που ήταν συντηρητικοί και δεν ενέδιδαν στα διάφορα άλλα προϊόντα των τραπεζών (π.χ. διακοποδάνεια ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα) και οι οποίοι μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο τελευταία και αυτοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γεγονός που οφείλεται είτε στις συνεχείς συρρικνώσεις που υφίστανται οι έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, όπως είναι οι μειώσεις μισθών, είτε γιατί έμειναν άνεργοι».

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται ραγδαία οι αιτήσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους, μετά τις σχετικές ευνοϊκές αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί.

Από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναφέρεται ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι τον Ιούνιο ξεπερνούν τις επτά χιλιάδες σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι σήμερα πρέπει να έχουν ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες.

Εναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά έχει αναλάβει τη νομική κάλυψη 400 πολιτών που δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις: «Εχουμε συνάψει με το Συνήγορο του Καταναλωτή μία σύμβαση που επιδοτείται από το ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να κάνουμε αιτήσεις προς τις τράπεζες και τα ειρηνοδικεία, εκμεταλλευόμενοι το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εκατόν πενήντα νέοι δικηγόροι, έναντι ενός μικρού τιμήματος (80 ευρώ) προωθούν τις υποθέσεις αυτές», εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣΠ Στέλιος Μανουσάκης.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν και οι συστηματικές πρωτοβουλίες παρεμπόδισης των πλειστηριασμών.

Πηγή

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται την Άγκυρα, ενώ ο Ερντογάν προκαλεί την Ελλάδα
  • Εισηγήσεις για να αναβληθεί η επίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα
  • Τι πάει να συζητήσει ο Παπανδρέου με τον Ερντογάν, όταν έχει υποχωρήσει σε όλα τα μέτωπα εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας;
Τον περασμένο Μάιο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας δήλωνε, προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών, πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ, διότι κάτι τέτοιο «θα επιβάρυνε τις διερευνητικές επαφές» Αθηνών και Άγκυρας. Σήμερα, και με τον διάδοχό του εξαιρετικά προσεκτικό σε ό,τι (δεν) λέει, τα περί «μη επιβάρυνσης των διερευνητικών συνομιλιών» μοιάζουν με χοντρό φανταρίστικο αστείο.

Η Άγκυρα αγνοεί απολύτως το «επίπεδο» των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, δεν ανησυχεί μήπως και «επιβαρύνει» τίποτε από την πλευρά της, έχει κουρελιάσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας «ορίζοντας» από την πλευρά της ΑΟΖ για την ίδια και τους γείτονές της κατά το πώς αυτή νομίζει και όπως της αρέσει! Όσο για τις περιβόητες, κατεψυγμένες τώρα, «διερευνητικές» (που προφανώς περιμένουν την «ώρα» τους), αυτές προκαλούν πλέον θυμηδία στα παρασκήνια του υπουργείου Εξωτερικών.

Σήμερα, στο μέγαρο της λεωφόρου Β. Σοφίας υποτίθεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα κάποια προετοιμασία της επίσκεψης που (υποτίθεται ότι) θα πραγματοποιήσει η Τουρκία ως τις αρχές Νοεμβρίου ο Γ. Παπανδρέου, επικεφαλής ομάδας υπουργών. Κατά τον τουρκικό τύπο (Hurriye), το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού θα έχει σαν στόχο την «αναβάθμιση» των διμερών σχέσεων σε «όλα τα επίπεδα». Η Αθήνα, πάντως, περιορίζεται στο να μην διαψεύδει τέτοιες πληροφορίες. Άλλωστε, πολιτικοί και πολίτες στην Ελλάδα συνήθισαν πια να λαμβάνουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας από τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και Τούρκους πολιτικούς…

Κρίση μεγαλείου

Η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας των στρατιωτικών κινήσεων της Άγκυρας περί το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, γίνεται ολοένα και πιο εντυπωσιακή καθώς περνά ο καιρός. Το υπουργείο Εξωτερικών, παγίως «ψύχραιμο» σε τέτοιες δύσκολες υποθέσεις, «παρακολουθεί» τις εξελίξεις (οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν πολύ δουλειά πάλι) και η Ελληνική ηγεσία εμφανίζεται ιδιαιτέρως ικανοποιημένη, διότι και η Ε.Ε. και η Ουάσινγκτον, όπως και η Μόσχα, έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για τα επιθετικά παιχνίδια του βαρέως ασθενούντος πλέον από κρίση μεγαλείου Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οχυρωμένη πίσω από την ευρωατλαντική δυσαρέσκεια και πάντοτε προβάλλοντας σταθερά τη λογική της ανάγκης να μην «παγιδευτεί» η Ελλάδα στα δίχτυα των στρατιωτικών προκλήσεων της Τουρκίας και «συρθεί» (το αγαπημένο ρήμα της Ελληνικής ηγεσίας) σε οδυνηρές διαπραγματεύσεις με την γείτονα χώρα, η Ελληνική ηγεσία, καθησυχασμένη, αδρανεί πολιτικά, προκαλώντας όμως ποικίλα ερωτήματα με αυτή ακριβώς την στάση της.

Οι δύο εκτιμήσεις

Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται η Ελληνική κυβέρνηση και σήμερα, Οκτώβριο του 2011, στην υπόθεση των ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε δύο υποθέσεις:
Είτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διαθέτει ένα πολιτικό σχέδιο, βάσει του οποίου θα αναλάβει κάποια πολιτική δράση την «κατάλληλη στιγμή», όταν η δυναμική της τουρκικής πολιτικής στην περιοχή προκαλέσει νέα «δεδομένα» για Ελλάδα και Κύπρο
Είτε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο και απλώς παρακολουθεί ως καλός «κουλ» παρατηρητής τα της Ανατολικής Μεσογείου, τοποθετημένος (και «εξασφαλισμένος») σε μία «γραμμή» δίπλα στο Ισραήλ, με την πεποίθηση και τη γνώση ότι το όλο «παιχνίδι» έχει αναλάβει να εποπτεύει και να «ελέγχει» στρατιωτικά, αν και όποτε χρειαστεί, η Ουάσινγκτον με την ισχυρότατη αεροναυτική μηχανή της στη Μεσόγειο.

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα δεν προστατεύονται. Στα διπλωματικά παρασκήνια εκτιμάται ως βέβαιο ότι η Αθήνα έχει αθορύβως υποκύψει, χωρίς να δώσει καν μία πολιτική μάχη, στην τουρκική «απαίτηση» να μην έχει παρά μόνο χωρικά ύδατα και σε καμία περίπτωση υφαλοκρηπίδα το Καστελόριζο. Γίνεται λόγος δηλαδή για μία μεγάλη ήττα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που εξηγεί έτσι και το γιατί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εμφανίζεται απρόθυμη να ανακοινώσει Ελληνική ΑΟΖ σε επαφή με την Κυπριακή. Εξηγείται έτσι και το ότι η Τουρκία υποστηρίζει στις «διερευνητικές» για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν περιλαμβάνεται συζήτηση υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, που είναι για την Άγκυρα «ξεχωριστή» περίπτωση.

Εθνικό τσαλάκωμα

Ήδη, λοιπόν, η Ελλάδα μετράει απώλειες στην υπόθεση των ΑΟΖ μίας περιοχής με τεράστια, καθώς φαίνεται, οικονομική αξία και με αδιαμφισβήτητο γεωστρατηγικό βάρος, μίας περιοχής στην οποία η Τουρκία έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι το δυνατόν για να επιβάλει με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα μία «ισχυρή παρουσία», όπως το λέει ο Ερντογάν και να αποβάλλει από εκεί την Ελλάδα.

Μπορεί να υπολογίζει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εκτίμηση της ηγεσίας των ανήσυχων Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι «τελικώς» δεν θα επιχειρήσει σε αυτή τη φάση μία «πολεμική» περιπέτεια η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στο διπλωματικό πεδίο σημασία έχει ότι η Ελλάδα ηττάται, με πρώτη την ήττα της στο «τσαλάκωμα» της Ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελλόριζο.

Η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμη (η Λευκωσία το τήρησε αυτό), και όμως η Αθήνα βρίσκεται να «κουβεντιάζει» υπογείως την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων με την Άγκυρα, που ακολουθεί μία διεθνώς παράνομη, νομικά γυμνή, τυχοδιωκτική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέο-οθωμανική μεγαλομανία του ντουέτου Ερντογάν – Νταβούτογλου μπορεί να προκαλέσει τελικώς ζημιές στην Τουρκία, καθώς η «αυτοκρατορική» ακροβασία που επιχειρούν μεταξύ των συμμάχων της Δύσης και του Αραβικού κόσμου ενέχει κινδύνους. Αλλά απέναντι σε αυτό, η Αθήνα δεν κάνει τίποτε, δεν ρισκάρει τίποτε, δεν ακολουθεί καμία «σταθερά» και δείχνει μόνο έτοιμη να συμμορφωθεί με εξελίξεις που τρίτοι θα διαμορφώσουν. Ούτε καν επιχειρεί να φέρει την υπόθεσης της τουρκικής πολιτικής κατά της Ελλάδας στην πολιτική συνεργασία της Ε.Ε., όπου υπάρχει και συμβατικό πλαίσιο «συνδρομής» από εταίρους.

Ο διακριτικός ΥΠΕΞ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης, που αρχικά έστειλε κάποια «σήματα» στις υπηρεσίες του υπουργείου του για μία αλλαγή της διπλωματίας του «μην ενοχλούμε», δεν φαίνεται να είναι κι αυτός διατεθειμένος σήμερα να ενοχλήσει κανέναν «τρίτο», κάτι με το οποίο προφανώς δεν διαφωνεί και ο πρωθυπουργός.

Έτσι, η Άγκυρα με την «πολιτική των κανονιοφόρων», απαγορεύει στην Ελλάδα να πραγματοποιεί έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της, φτάνει η ίδια η Τουρκία να «βολτάρει» και να ερευνά εντός και εκτός αυτής, να «αφαιρεί» υφαλοκρηπίδα από το Καστελλόριζο και να καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου για μία διμερή συμφωνία που θα «μοιράζει» χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα κατά τις «ανάγκες της Τουρκίας» και που θα οδηγούσε ίσως και σε «συνεταιρισμούς» αξιοποίησης ενεργειακών πόρων (προς ικανοποίηση και των ΗΠΑ).

Αν ο πρωθυπουργός μεταβεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία, προσεχώς, για συνομιλίες «κορυφής», τότε θα πρέπει λογικά να προκύψει από τις εκεί συνομιλίες του κάποιο «κορυφαίο» αποτέλεσμα, πέρα από τα γνωστά περί οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής συνεργασίας (την τελευταία την έχουν, άλλωστε, προωθήσει ήδη επιτυχώς τα Ελληνικά ιδιωτικά κανάλια).

Και μόνο η υπόθεση της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου και οι πολιτικές της Άγκυρας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα καθιστούσαν κραυγαλέα πολιτική αποτυχία της Ελλάδας μία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία που θα κινούνταν σε επίπεδο «βελτίωσης διμερών σχέσεων» γενικώς, με ανταλλαγές θερμών χειραψιών και γελαστά προσωπεία ηγετών ενώπιον φωτογράφων και τηλεοπτικής κάμερας.

Ίσως γι αυτό στην Αθήνα, στα διπλωματικά παρασκήνια, γίνεται ήδη λόγος για κάποιες εισηγήσεις που είναι αντίθετες με την ιδέα της πραγματοποίησης συνομιλιών «κορυφής» στην Τουρκία.
Πηγή: Εφημ. "Ο Κόσμος του Επενδυτή"
Ισραηλινό F-15

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Debka, η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο διεκδικητική, στήνοντας σκηνικό συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την Πέμπτη, 29/09, τουρκικά πολεμικά πλοία δεν έπαψαν να παρενοχλούν πλοία του ισραηλινού εμπορικού ναυτικού κοντά στις ακτές της Κύπρου. Η τακτική των Τούρκων είναι η εξής: πλησιάζουν σε αρκετή απόσταση ώστε να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τα φορτηγά πλοία και στη συνέχεια προειδοποιούν τους πλοιάρχους ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους διατάζουν να αλλάξουν πορεία. Τις περισσότερες φορές οι ισραηλινοί αγνοούν τις διαταγές αυτές, έχοντας ενημερωθεί για τις πρόσφατες προσπάθειες των Τούρκων να διεκδικήσουν την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική, σε σημείο που δεν αποκλείεται να πυροδοτηθεί σοβαρό επεισόδιο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, μαχητικά της ισραηλινής αεροπορίας έκαναν κύκλους πάνω από την περιοχή που γίνονται οι παρενοχλήσεις, χωρίς όμως να πετούν ακριβώς πάνω από τα τουρκικά πολεμικά. Παράλληλα, ισραηλινά πολεμικά πλησίασαν την ΑΟΖ της Κύπρου, όπου στις 19/09 άρχισε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, παρά τις τουρκικές απειλές. Η πλατφόρμα βρίσκεται 160 χλμ νότια των κυπριακών ακτών και κοντά στο κοίτασμα "Λεβιάθαν" του Ισραήλ.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα από δυτικά ΜΜΕ, που παρακολουθούν την πρόσφατη ανάπτυξη τουρκικών και ισραηλινών δυνάμεων, "Η Τουρκία και το Ισραήλ επιδίδονται σε ένα διαρκές μπρα-ντε-φερ στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταφορικά "αλληλογρονθοκοπούνται στο πρόσωπο", αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας αντιπαράθεσης η οποία εύκολα θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο".


Από χθες το βράδυ στις 22.00 η ώρα, στην ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων που έχει συμβεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης, καθώς δεκάδες τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν σε παράνομες δεσμευμένες περιοχές εντός του FIR της Κϋπρου νυχτερινές αεροπορικές ασκήσεις CAP και CAS.

Η μία περιοχή βρίσκεται βρίσκεται νότια του Ακρωτηρίου Λεμεσού και της πλατφόρμας «Όμηρος». H περιοχή έχει δεσμευθεί εντελώς παράνομα και υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των Ισραηλινών να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη αφού πρόκειται για παράνομη δέσμευση σε FIR Λευκωσίας.

Τα τουρκικά μαχητικά πετάνε μέχρι το ύψος των 20.000 ποδών. Η δεύτερη περιοχή που δέσμευσε είναι κατά μήκος των βορείων ακτών της νήσου, επίσης παράνομα φυσικά.

Με τη δέσμευση των περιοχών αυτών, έστω και για λίγες ώρες, επηρεάζονται οι πτήσεις προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Ειρηνικού, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την πρακτική της Τουρκίας στον ICAO, με την αποστολή ΝΟΤΑΜ, αναφέροντας ότι η δέσμευση των περιοχών έγινε παράνομα και χωρίς της συγκατάθεσή της δίνοντας διπλωματικό "πάτημα" στο Ισραήλ για να εέμβει.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς έχει ήδη θέσει σε ετοιμότητα τις αντιαεροπορικές του δυνάμεις, ενώ τα ραντάρ από το όρος Τρώοδος, συνεχώς μεταφέρουν στοιχεία από την τουρκική δραστηριότητα.

Επίσης, το Ισραήλ, λόγω και του ότι εορτάζει την εβραϊκή πρωτοχρονιά, έχει θέσει σε υψηλή ετοιμότητά του αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, καθώς και μεγάλο αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων. Στην περιοχή πετούν αρκετά ισραηλινά μαχητικά καθώς πήρξαν πληροφορίες για παρενόχληση εμπορικών σκαφών του Ισραήλ από τουρκικά αεροσκάφη. Δύο ισραηλινές κροβέτες περιπολούν στην περιοχή, ενώ έχουν πυκνώσει οι εριπολίες των UAV κοντά στην πλατφόρμα.

Στην τουρκική άσκηση συμμετέχουν μαχητικά F-16, F-4 Terminator 2020 (που έχουν εκσυγχρονιστεί από τους... Ισραηλινούς) και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-325-100 και C-160.

Οταν λένε ότι μειώνουν το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ετήσιο εισόδημα, ξέρετε τι στην πραγματικότητα λένε;

Οτι από έναν εργαζόμενο με μηνιάτικο 350 ευρώ (μεικτά), θα του ζητούν να πληρώνει ...φόρο εισοδήματος!

Οτι από αυτόν τον άνθρωπο, που στην τσέπη του θα έχει λιγότερα από 10 ευρώ την ημέρα
και που μ' αυτά πρέπει να φάει, να πιει, να στεγαστεί, να ντυθεί, να μετακινηθεί, να πληρώσει νερό, τηλέφωνο, ρεύμα, πετρέλαιο και βενζίνες, να πληρώσει τις φωτοτυπίες για τα ανύπαρκτα βιβλία στο σχολείο των παιδιών, να συντηρήσει το σαρκίο του και αν έχει οικογένεια να παλέψει για να την κρατήσει στη ζωή,λένε στον άνθρωπο που με αυτά τα 10 ευρώ «πρέπει» να πληρώσει τα χαράτσια τους στη ΔΕΗ, στην έκτακτη εισφορά, στην αναδρομική φοροκλοπή, στον ΦΠΑ 23% κ.ο.κ.,ότι στο τέλος του χρόνου θα του ζητάνε να πληρώνει από πάνω και ...φόρο εισοδήματος!

Οι «σωτήρες», οι «αντιεξουσιαστές», αυτά τα σοσια-ληστρόνια άνευ προηγουμένου, έχουν το θράσος να λένε ότι από αυτόν τον άνθρωπο των 350 ευρώ το μήνα (μικτά), από τον άνθρωπο που τον έχουν κυριολεκτικά στην πείνα, στην ανείπωτη εκμετάλλευση, που του έχουν ληστέψει και την τελευταία δεκάρα σε έμμεσους φόρους, που δεν του επιτρέπουν να καλύψει ούτε μέρος από τις στοιχειώδεις ανάγκες του, που του έχουν συνθλίψει το επίπεδο διαβίωσης, στο τέλος του χρόνου και κάθε χρόνο θα έρχονται, θα εμφανίζονται μπροστά του ως άλλοι «λυκόμορφοι φορολόγοι» - κατά την έκφραση του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού - και θα του ζητάνε από πάνω να τους πληρώσει και ...φόρο!

Αλλά για ποια εισοδήματα να τους πληρώσει φόρο; Για τα κλεμμένα; Για τα κομμένα; Για τα ανύπαρκτα εισοδήματα της απλήρωτης εργασίας που ένεκα η «σωτηρία της πατρίδας» τα τρώει η κλίκα των «αφεντικών»;

Για ποια εισοδήματα ζητάνε φόρο; Για εκείνα του «απασχολήσιμου», για τα άλλα του «εργασιακώς έφεδρου» (!) ή για τα άλλα του «εκ περιτροπής» άνεργου;

Για ποια εισοδήματα ζητάνε φόρο; Για κείνα που τα βουτάνε προκαταβολικά για να τα δίνουνε στους τοκογλύφους ή για τα άλλα που τα λεηλατούνε κανονικά, για να μειώνουν τους φόρους στους βιομήχανους και να γεμίζουν με «πακέτα» τους τραπεζίτες;

Για ποια εισοδήματα ζητάνε φόρους; Οι άθλιοι!

Φωτομοντάζ Γρέκι

  • Η τουρκική εφημερίδα «Habervaktim» αναφέρει πως η Τουρκία ανέβασε την ένταση στις προειδοποιήσεις για τις έρευνες που κάνει η Κύπρος

Είναι προφανής η αμηχανία των Τούρκων σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Απευθύνοντας απειλές κατά της Κύπρου και του Ισραήλ, έφεραν απέναντί τους Αμερικανούς και Ρώσους!

Μη μπορώντας να πραγματοποιήσουν τις απειλές, αρκούνται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Και αν εκ των πραγμάτων υποχρεωθούν σε δυναμική κίνηση, αυτή θα εκδηλωθεί μόνον κατά του συνήθους φοβικού θύματος, που είναι φυσικά η σημερινή Ελλάδα. Γενικά, πάντως, ισχύει γι’ αυτούς η βυζαντινή παροιμία «λόγοι μεν ρήτορος, έργα δ’ αλέκτορος».

Η τουρκική εφημερίδα «Habervaktim» (TourkikaNea) αναφέρει πως η Τουρκία ανέβασε την ένταση στις προειδοποιήσεις για τις έρευνες που κάνει η Κύπρος για υδρογονάνθρακες, και σχολιάζει πως Ρωσία και Ισραήλ σχηματίζουν ασπίδα ασφαλείας γύρω από το νησί.

Η εφημερίδα προχτές, σε ευρεία είδηση της, είχε αναφέρει πως ο Στόλος του Βορά με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ» και άλλα έξι πλοία πέρασαν από τα στενά του Τσεμπελίταρίκ, και ότι θα σταλούν στην Μεσόγειο.

Η ίδια εφημερίδα γράφει πως η ρωσική εταιρία πετρελαίων «Gazprom» είναι σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία «Amerikan Noble Energy» που κάνει τις έρευνες στην («δήθεν», γράφει) ΑΟΖ των Ελληνοκυπρίων και του Ισραήλ», και ότι για αυτό τον λόγο θα έρθει ο ρωσικός στόλος στην περιοχή.
Αυτές τις πληροφορίες σας τις δώσαμε ήδη σε σημειώματά μας, τώρα απλώς επιβεβαιώνονται.

Εκείνο όμως που ανησυχεί περισσότερο τους Τούρκους, είναι ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και πιθανόν και F-15 Ra’am, αναμένονται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα και θα προσγειωθούν στην βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο ή τουλάχιστον αυτό προβλέπει το πρόγραμμα αυτήν τη στιγμή.

Από εκεί τα ισραηλινά μαχητικά θα επιχειρούν στα νώτα των τουρκικών μαχητικών και αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών (ELINT) που εμφανίζονται να προσφέρουν υποστήριξη στα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το «Πίρι Ρέϊς» (το οποίο βγήκε για τουρισμό στη Μεσόγειο, διότι δεν έχει τις δυνατότητες να κάνει τις έρευνες που αναγγέλλουν οι Τούρκοι).

Με τον τρόπο αυτό απαντούν και στις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, ενώ εφεξής τα νότια παράλια της Τουρκίας βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε σχέση με τις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις.

Όπως σχολιάζεται, είναι μία κίνηση που σαφώς θα προβληματίσει, την τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) που έχει μάθει να πετά εντελώς ασύδοτα στην περιοχή. Οι Κύπριοι διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν άνετα τα ισραηλινά μαχητικά, αφού έχουν εμπειρία στην υποστήριξη του τύπου από τα ελληνικά αντίστοιχα.

Εμείς έχουμε γράψει πάντως, ότι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων αυτού του είδους η στρατιωτική συμμαχία πρέπει να περιοριστεί αυστηρά μόνον ως προς την αντιμετώπιση απειλής εκ μέρους των Τούρκων. Να μη έχει δηλαδή ισχύ και με τους πολυποίκιλους αντιπάλους του Ισραήλ στην περιοχή, διότι εκτός από τον «γκρίζο λύκο» μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολόκληρη αγέλη.


«Αυτή η δίαιτα θα οδηγήσει τον ασθενή στο φορείο και δεν θα του επιτρέψει να ξανασταθεί στα πόδια του».

Η παραπάνω δήλωση, που αναφέρεται στην πολιτική λιτότητας και συρρίκνωσης που ακολουθεί η Ελλάδα, έγινε από τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ στη διάρκεια της ομιλίας του πριν από την έγκριση από τη γερμανική Κάτω Βουλή των μέτρων ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Στάινμπρουκ, που διατέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2005 έως το 2009 στον κυβερνητικό συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών υπό τη νέα -τότε- καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, συνέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα με τη φορολογία στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930, η οποία οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους ναζί. Η τοποθέτηση του πρώην Γερμανού υπουργού έχει διπλό ενδιαφέρον. Αφενός γιατί συντάσσεται ευθέως με τη γραμμή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και την περίφημη δήλωση «δεν αποδίδει το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα», που είχε κάνει στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς είχε διευκρινίσει τότε σχετικά με τη δήλωσή του ότι το μπαράζ φορολογικών μέτρων, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών μειώσεων που απαιτήθηκαν από την τρόικα, σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας, «δεν αποδίδει και εν ολίγοις η θεραπεία είναι τόσο ισχυρή, που ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την εξάλειψη του ελλείμματος».

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού έχει όμως επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί προέρχεται από το στρατόπεδο των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών που ανήκουν -όπως και το ΠΑΣΟΚ- στη Σοσιαλιστική Διεθνή, καθώς ακυρώνει ευθέως την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Στάινμπρουκ, ο οποίος είναι επίσης ο επικρατέστερος επόμενος υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία, ήταν ο πρώτος ομιλητής της αντιπολίτευσης που πήρε τον λόγο και κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι απέτυχε να εξηγήσει στους Γερμανούς πολίτες γιατί το νομοθέτημα της ενίσχυσης του Ταμείου είναι αναγκαίο. «Οι αντιφάσεις στην κυβέρνησή σας είναι προφανείς. Είναι ρωγμές που χάσκουν» είπε ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στις διαρροές του κυβερνητικού συνασπισμού σε σχέση με την ψηφοφορία που διεξαγόταν στη γερμανική Κάτω Βουλή. Ο Στάινμπρουκ έχει υποστηρίξει αρκετές φορές τη χώρα μας είτε προτείνοντας την πραγματική διαγραφή του ελληνικού χρέους είτε προτρέποντας τους πολίτες της Γερμανίας να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα για να στηρίξουν την οικονομία της χώρας μας.

Πηγή

Ζαλισμένος παραπατάει και παραμιλάει ο ελληνικός λαός και αυτή την εβδομάδα, μετά τις νέες φορο-κατραπακιές που δέχτηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου! Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι σύσσωμοι και οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ενθουσιωδώς στη Βουλή ότι όλοι οι Ελληνες που έχουν σπίτι πρέπει από εδώ και πέρα να πληρώνουν... νοίκι (!) στην κυβέρνηση μέσω του μόνιμου χαρατσιού που επέβαλε στα ακίνητα όλων ανεξαιρέτως, ο υπουργός Οικονομικών μάς ανακοίνωσε επιπλέον ότι αποφάσισε να συνδιαχειρίζεται το... πορτοφόλι μας! Θέλει να του παρουσιάζουμε αποδείξεις ύψους τουλάχιστον... 50% ή 60% του εισοδήματός μας και επιπλέον θέλει να του δηλώνουμε πόσα λεφτά έχουμε σε καταθέσεις ή κρατάμε στο σπίτι μας!!! Αν δεν ξοδεύουμε ή θηκιάζουμε τα λεφτά μας, θα μας τα παίρνει αυτός μέσω φορολογίας!

"Μεγάλος Αδελφός" στην τσέπη μας δηλαδή η κυβέρνηση Παπανδρέου! Θα αποφασίζει αυτή πόσα οφείλουμε να ξοδεύουμε και δεν θα συγχωρεί αποκλίσεις - οι μπατίρηδες, οι σπαγκοραμμένοι, οι τσιφούτηδες, οι μίζεροι θα πληρώνουν πρόσθετο... "φόρο τσιγγουνιάς"! Ο Βενιζέλος θα κυνηγάει δέκα εκατομμύρια Ελληνες και ένα εκατομμύριο μετανάστες να τρώνε τα λεφτά τους μέχρι δεκάρας!

Η φορολόγηση των καταθέσεων -όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων και μάλιστα από το πρώτο ευρώ μέσω μόνιμων δήθεν "έκτακτων" εισφορών είναι προφανώς ο στόχος της κυβέρνησης. Τα περί δήθεν εντοπισμού και φορολόγησης καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα είναι παραμύθια λαϊκής κατανάλωσης, για να παγιδευτεί ο κοσμάκης να δηλώσει τις αποταμιεύσεις του και στη συνέχεια να τον χαρατσώσουν. Αν όντως ήθελαν να πιάσουν τους απατεώνες -οι οποίοι άλλωστε έχουν ήδη φροντίσει να βγάλουν στο εξωτερικό τα λεφτά τους- θα είχαν απλώς ελέγξει τους καταθέτες μεγάλων ποσών, πράγμα που φυσικά δεν έκαναν.

Με τα ακίνητα έκαναν το ίδιο. Στην αρχή μίλησαν για επαύλεις και δεκάδες χιλιάδες αδήλωτες πισίνες. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα γι' αυτές όμως και στη συνέχεια παράτησαν τις βίλες των πλουσίων και έπεσαν πάνω σε όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια του κοσμάκη και τα ρήμαξαν με το χαράτσι! Κι απειλούν κι από πάνω τους φουκαράδες και τους μικρομεσαίους με γκανγκστερικό τρόπο ότι θα κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το νοίκι στην κυβέρνηση, ώστε να μην έχει ούτε φως ούτε ψυγείο ούτε κουζίνα να μαγειρέψει ούτε ζεστό νερό να κάνει μπάνιο!

Τέλος και στα... μετρητά (!) διακηρύσσει ότι θα βάλει από του χρόνου η κυβέρνηση. Θα καταργήσει, λέει, κάθε συναλλαγή με μετρητά και θα επιβάλει να γίνονται με πιστωτικές κάρτες και με δίγραμμες επιταγές όλες οι πληρωμές!

Πρόκειται περί γελοιότητας που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον πλανήτη. Θα πηγαίνεις δηλαδή στον φούρνο και θα δίνεις την πιστωτική σου κάρτα για να σε χρεώσει... 70 λεπτά! Ο περιπτεράς θα αρνείται να σου δώσει εφημερίδα αν δεν έχεις πιστωτική κάρτα για το 1,30 ευρώ. Ούτε ο μανάβης της λαϊκής θα καταδέχεται να σου δώσει μαϊντανό χωρίς πιστωτική! Μα πού ζουν;

Ο πολιτικός κρετινισμός των μανδαρίνων απατεώνων που προωθούν αυτά τα σενάρια -με το αζημίωτο, εννοείται, καθώς οι τράπεζες θα τους δώσουν τεράστιες μίζες, αν κατορθώσουν να περάσουν τέτοια χρυσοφόρα γι' αυτές νομοθεσία- είναι σημαντικό, αλλά δευτερεύον στοιχείο σε αυτή την υπόθεση. Το κεφαλαιώδες είναι το ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο της ιστορίας.

Οικονομικό ολοκληρωτισμό, που δεν είχε ονειρευτεί ούτε η πιο άγρια δικτατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας, συνιστά η πρόθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την παραμικρή οικονομική δοσοληψία του καθενός Ελληνα πολίτη! Ο κάθε εντεταλμένος ή μη ασφαλίτης ή κυβερνητικός αξιωματούχος θα μπορεί μέσω υπολογιστή να διαπιστώνει ότι ο τάδε επιχειρηματίας μόλις πλήρωσε δύο καφέδες στο άλφα μαγαζί. Βρίσκεται με κάποιον φίλο του, κάποιον επιχειρηματικό εταίρο (άρα η πληροφορία αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να πουληθεί σε κάποιον ανταγωνιστή του) ή μήπως με κάποια κυρία ως μη όφειλε (οπότε ίσως αυτό αποτελεί στοιχείο εκβιασμού του!);

Κυκλώματα εκβιασμών πάσης φύσεως -πολιτικών, επιχειρηματικών, προσωπικών- θα στηθούν ταχύτατα γύρω από αυτόν τον ολοκληρωτικό μηχανισμό που επιδιώκει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.


Ἡ Κατοχή! Μιὰ ἀπαίσια περίοδος κατὰ τὴν ὁποία ἡ χώρα στέναζε φριχτὰ κάτω ἀπὸ τὸ σιδερένιο πέλμα ἀδίστακτου βάρβαρου κατακτητῆ. Γιὰ τοὺς μεγαλύτερους στὴν ἡλικία ἀποτελεῖ ἕναν ἐφιάλτη.

Δὲν ἦταν ἡ πρώτη οὔτε ἡ μόνη. Ὁ τόπος πέρασε ἀπὸ πολλὲς κατοχές. Ἡ φρικιαστικότερη ἦταν ἀναμφιβόλως αὐτὴ τῶν 400 χρόνων σκλαβιᾶς.

Κάθε μία ἀπὸ αὐτὲς τὶς ἀπίστευτα τραγικὲς κατοχὲς προξένησε ἀμέτρητες καταστροφὲς στὸν τόπο, καμία ὅμως δὲν μπόρεσε νὰ ὑποδουλώσει τὴν ψυχὴ καὶ τὸ φρόνημα τοῦ λαοῦ. Γιατί;

Διότι ἡ ψυχὴ καὶ τὸ φρόνημα τοῦ λαοῦ βρισκόταν πάντοτε κάτω ἀπὸ ἄλλου εἴ­δους κατοχή, εὐεργετικὴ κατοχή. Πά­νω ἀπὸ 3.000 χρόνια διαρκεῖ αὐτὴ ἡ κατοχὴ καὶ δὲν ἐπιτρέπει στοὺς ἐπίδοξους κατακτητὲς νὰ κυριεύσουν ἔδαφος πνευματικὸ σ᾿ αὐτὸν τὸν τόπο.

Γι᾿ αὐτὴ τὴν παράδοξη κατοχὴ θὰ κάνουμε λόγο στὸ κείμενό μας τοῦτο.

Κατὰ τὸν πλέον τέλειο τρόπο παρουσιάστηκε αὐτὴ ἡ «κατοχὴ» σ’ ἕνα λόγο τοῦ κορυφαίου ρήτορα ὅλων τῶν αἰώνων, τοῦ Δημοσθένη, 4 αἰῶνες πρὸ Χριστοῦ. Εἶπε:

«...δεδόχθαι τῇ βουλῇ καὶ τῷ δήμῳ τῷ Ἀθηναίων, εὐξαμένους καὶ θύσαντας τοῖς θεοῖς καὶ ἥρωσι τοῖς κατέχουσι τὴν πόλιν καὶ τὴν χώραν τὴν Ἀθηναίων... δι­ακοσίας ναῦς καθέλκειν εἰς τὴν θάλατταν...»· ἔχει ἀποφασισθεῖ, εἶπε ὁ Δημοσθένης, ἀπὸ τὴ βουλὴ καὶ τὴ συνέλευση τῶν πολιτῶν τῆς Ἀθήνας, ἀφοῦ πρῶτα προσευχηθοῦν καὶ θυσιάσουν στοὺς θεοὺς καὶ τοὺς ἥρωες ποὺ κατέχουν τὴν πόλη καὶ τὴν περιοχὴ τῶν Ἀθηναίων, νὰ ναυπηγηθοῦν καὶ νὰ βγοῦν στὴ θάλασσα 200 πλοῖα... (προκειμένου νὰ πολεμήσουν).

Εἶναι φανερὸ ὅτι τὸ βάρος τοῦ κειμένου αὐτοῦ βρίσκεται στὶς λέξεις «τοῖς θεοῖς καὶ ἥρωσι τοῖς κατέχουσι τὴν πόλιν καὶ τὴν χώραν τὴν Ἀθηναίων». Μὲ τὴ φράση αὐτὴ ὁ Δημοσθένης ­περιγράφει τὸ ὑπέροχο βίωμα τῶν πολιτῶν τῆς ἀρχαίας Ἀθήνας: τὸ βίωμα ὅτι ἡ πόλη καὶ τὸ κράτος τους βρίσκεται κάτω ἀπὸ τὴν ἐξουσία τῶν ἡρώων τους καὶ τῶν θεῶν ποὺ λάτρευαν ὡς προστάτες τους· προκειμένου μάλιστα γιὰ τὴν Ἀθήνα τὴ θεὰ Ἀθηνά, ἀφοῦ βρισκόμαστε πρὸ Χριστοῦ καὶ οἱ πρόγονοί μας ἦταν εἰδωλολάτρες.

Αὐτὸ τὸ καίριο ἀλλὰ ἀτελὲς τότε βίωμα βρῆκε τὴν τέλεια πραγμάτωσή του, ὅταν ἡ Ἑλλάδα μας γνώρισε τὴ χριστιανικὴ πίστη. Τότε, αὐτὸ ποὺ ἦταν πρὶν ὁμιχλῶδες καὶ προπαρασκευαστικό, ἔγινε μέσα στὴν Ἐκκλησία οὐσιαστικὸ καὶ ψηλαφητό: Κάθε πόλη καὶ περιοχὴ βρέθηκε κάτω ἀπὸ τὴν κατοχὴ τῶν ἡρώων της καὶ τῶν κατὰ χάριν θεῶν, τῶν ἁγίων της!

Τὴν ἀλήθεια αὐτὴ τὴ διατυπώνει ἐκ­φραστικότατα σὲ ἕνα λαμπρὸ κείμενό του ὁ ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης: «Τί νὰ πολυλογῶ; Οἱ ἅγιοι πάντες διὰ μέσου τῶν χαρισμάτων τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ὅπου ἠξιώθησαν ἐν τῷ κόσμῳ τούτῳ, ἔγιναν θεοὶ κατὰ χάριν καὶ υἱοὶ τοῦ Θεοῦ... Καὶ ἄλλοι μὲν ἐξουσιάζουν ἕνα μέρος τοῦ κόσμου, ἄλλοι δὲ ἄλλο· ὁ ἕνας μίαν νῆσον καὶ ἐπαρχίαν καὶ ὁ ἄλλος ἄλλην: Ὁ Σπυρίδων τὴν Κέρκυραν· ὁ Γεράσιμος τὴν Κεφαλληνίαν· ὁ Διονύσιος τὴν Ζάκυνθον· ὁ Δημήτριος τὴν Θεσσαλονίκην· ὁ Γεώργιος τὴν Καισάρειαν τῆς Παλαιστίνης· ὁ Νικόλαος τὰ Μῦρα τῆς Λυκίας καὶ οἱ λοιποὶ καθεξῆς ἐξουσίασαν τοὺς τόπους ἐκείνους, εἰς τοὺς ὁποίους ἐμαρτύρησαν ἢ ἐκοιμήθησαν, ἢ μὲ τὰ λείψανά των ἡγίασαν» (Γυμνάσματα Πνευματικά, Μελέτη ΛΔ΄).

Συγκλονιστικὴ ἀλήθεια! Ἡ χώρα μας βρίσκεται ὁλόκληρη κάτω ἀπὸ καθεστὼς κατοχῆς! Τὴν κατέχουν οἱ ἅγιοί μας καὶ οἱ ἥρωές μας! Ἡ χώρα μας δὲν εἶναι δική μας! Ἀνήκει στοὺς ἁγίους της καὶ τοὺς ἥρωές της, σ᾿ αὐτοὺς ποὺ ἀγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, μαρτύρησαν! Ὅλες οἱ πόλεις καὶ τὰ χωριά της βρίσκονται κάτω ἀπὸ τὴν κατοχὴ ἑνὸς ἁγίου, τοῦ πολιούχου τους, καὶ ἐμπνέονται ἀπὸ τὸ ἡρωικὸ παράδειγμα τῶν ἡρώων ποὺ σὲ κάποια φάση τῆς ἱστορίας πότισαν μὲ τὸ αἷμα τους τὸ χῶμα τους φυλάσσοντας τὶς Θερμοπύλες τῆς ἐλευθερίας.

Τί εἴδους ὅμως εἶναι αὐτὴ ἡ κατοχή; Εἶναι φανερὸ πὼς πρόκειται γιὰ πνευματικῆς φύσεως κατοχή. Κατοχὴ τῆς καρ­­­διᾶς τῶν πολιτῶν, δηλαδὴ στὴν ­ἀγάπη τοῦ λαοῦ πρὸς τοὺς ἁγίους καὶ τοὺς ἥ­­­­­ρωες.

Κι αὐτὸ πρακτικότερα σημαίνει ὅτι, ὅσο περισσότερο τὴν καρδιά μας τὴν κατέχει ἡ ἀγάπη, ἡ εὐλάβεια καὶ ἡ τιμὴ πρὸς τοὺς ἁγίους καὶ τοὺς ἥρωές μας, τόσο περισσότερο ἐκεῖνοι εὐλογοῦν καὶ προστατεύουν τὸν τόπο μας.

Κι ὅταν αὐτὸ συμβαίνει, τότε ἄλλου εἴδους κατοχὴ δὲν μπορεῖ νὰ ἀπειλήσει τὸν τόπο. Μπορεῖ κάποτε ἐχθροὶ νὰ περάσουν τὰ σύνορά του, μπορεῖ νὰ ἐπιβάλουν καθεστὼς τυραννικό, μπορεῖ νὰ βασανίσουν, νὰ φυλακίσουν, νὰ ἐξορίσουν, νὰ θανατώσουν... Ὅμως...

Ὅμως τὴν ψυχὴ τοῦ τόπου δὲν θὰ τὴν κατακτήσουν ποτέ! Ἡ ψυχὴ τοῦ τόπου, τὸ πνεῦμα του, τὸ φρόνημά του ἀνήκει στοὺς ἀληθινοὺς κατόχους του, τοὺς ἁ­­γίους, δηλαδὴ τοὺς νέους κατὰ χάριν θεούς, καὶ τοὺς ἥρωες.

Εἶναι συγκλονιστικό: Μᾶς κρατᾶνε οἱ νεκροί! Οἱ ἀπὸ τοὺς ἀστοιχείωτους θεωρούμενοι νεκροί, ποὺ στὴν πραγματικότητα εἶναι ὁλοζώντανοι. Μᾶς κρατᾶνε οἱ «νεκροί», γι᾿ αὐτὸ εἴμαστε ἀνίκητοι, ἐλεύθεροι, ἀδούλωτοι. Αὐτοὶ κρατοῦν ἀδούλωτη τὴν Ἑλλάδα, ποὺ ἔχει τὴ μεγαλύτερη «παραγωγὴ» παγκοσμίως ἁγίων καὶ ἡρώων.

Καὶ θὰ συνεχίσουν νὰ τὴν κρατοῦν καὶ στὸ μέλλον. Ἀρκεῖ βέβαια νὰ τοὺς κατέχουμε καὶ ἐμεῖς μὲ ἀγάπη στὰ βάθη τῆς καρδιᾶς μας.

Κι αὐτὸ εἶναι ἀναμφιβόλως τὸ χρέος καὶ ἡ εὐθύνη ὅλων μας.

Πηγή


Σε «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» συνεργάτη των Γερμανών μεταλλάσσεται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προωθεί ανοιχτά πλέον την πλήρη παράδοση της χώρας στις ορέξεις των δανειστών.

Ηδη ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την Ανγκελα Μέρκελ να έρθει στην Ελλάδα ένας ακόμη «λόχος» από «μπάστακες», οι οποίοι με το πρόσχημα της διακρατικής ομάδας συνεργασίας για την παροχή «τεχνικής βοήθειας» θα επιχειρήσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας...

Η ιδέα για τη σύσταση της ομάδας αυτής, την οποία ανακοίνωσε στους άβουλους υπουργούς του ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, επισημοποιήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο. Νέα συνάντηση με την κ. Μέρκελ είχε «στα όρθια» ο πρωθυπουργός και αργά προχθές το βράδυ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Βαρσοβία. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους της έδωσε συγχαρητήρια για την υπερψήφιση από το γερμανικό Κοινοβούλιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και φέρεται να της εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής του για «μεγαλύτερη προσέγγιση με τη Γερμανία», εξυμνώντας «τα φιλικά αισθήματά της» απέναντι στην Ελλάδα και θεωρώντας την «τον ισχυρότερο πόλο στην Ευρώπη». Ανάλογες κορόνες δωσιλογικού τύπου για το... Δ' Ράιχ διατυπώνονται άλλωστε κατά κόρον στο κυβερνητικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα, ενώ ανάλογο πνεύμα επικράτησε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Την όλη προσπάθεια θα συντονίσει (εν είδει... διερμηνέως) από ελληνικής πλευράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, που θα έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους υπουργούς για το θέμα, ενώ φημολογείται ήδη επικείμενη επίσκεψή του στη Γερμανία για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες εκεί.

Δεδομένου δε ότι η ελληνογερμανική ομάδα συνεργασίας θα λειτουργεί παράλληλα με εκείνη των «τοποτηρητών» του «αντιβασιλέα» Χορστ Ράιχενμπαχ, δεν αποκλείεται ρόλο συνδέσμου των δύο να αναλάβει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και σύνδεσμος με το γραφείο του κ. Μπαρόζο, Γιώργος Γλυνός.

Δεν αποκλείεται επίσης η ελληνογερμανική ομάδα να αποτελέσει το πρώτο βήμα ώστε το ελληνικό κράτος να δεχτεί στη συνέχεια την «μπότα» και άλλων κατακτητών, ακολουθώντας άλλοτε το μοντέλο της Ιταλίας, της Αυστρίας κ.λπ., ανάλογα με το know-how που διαθέτει κάθε χώρα και το είδος της «τεχνικής βοήθειας» την οποία θα εμφανίζεται ότι ζητά η Ελλάδα. Η «βοήθεια» αυτή θα ξεκινήσει από τομείς της οικονομίας και σε κάποιους που υποτίθεται ότι είχαν «μεταρρυθμιστεί» από την κυβέρνηση, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη. Επίσης στην ενέργεια, στο κτηματολόγιο κ.λπ. Η δικαιολογία που χρησιμοποιούν ο κ. Παπανδρέου και ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες για την αποδοχή της είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ευνοήσει το κλίμα στο εξωτερικό, αποτρέποντας δήθεν νέες επιθέσεις των αγορών και των παγκόσμιων ΜΜΕ κατά της Ελλάδας.

Ζήτησε από τον Σαρκοζί να στείλει και Γάλλους «μπάστακες»

Ενας παραδομένος πρωθυπουργός, που παρακάλεσε χθες και τον Σαρκοζί να στείλει Γάλλους ειδικούς εμπειρογνώμονες, όπως αποκαλούνται οι ξένοι «μπάστακες, να κάνουν έλεγχο στην Ελλάδα, έχει γίνει πλέον μπαλάκι μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, περιμένοντας οδηγίες που θα κομίσει εις Αθήνας σήμερα.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου πήρε «εντολή» κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχε στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, να πάει χθες στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με στόχο να του πάρει... μέτρα για το κοστούμι που ετοιμάζουν για την Ελλάδα μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Και όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν στον διεθνή Τύπο οι διαρροές περί αναπόφευκτης ελληνικής χρεοκοπίας. Οπως ανέφερε χθες και το Bloomberg, «η συνάντηση Παπανδρέου - Σαρκοζί γίνεται ενώ μεγαλώνει η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία». Την ίδια ώρα, στην επιφάνεια ερχόταν η πληροφορία για μια κοινή «γαλλογερμανική» πρόταση προς την Ελλάδα, κάτι που είχε σκαλώσει μετά τις αντιρρήσεις του Παρισιού για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Το Plan B των Γερμανών προέβλεπε για την Ελλάδα «κούρεμα» 50% του χρέους της, πράγμα όμως που έβρισκε απόλυτα αντίθετο το Παρίσι, δεδομένης της υπερέκθεσης των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», κατά την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου «η υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου», χωρίς όμως η εφημερίδα να αποκλείει το ενδεχόμενο νέου «πακέτου προτάσεων» μετά τη συνάντηση που θα έχουν Μέρκελ και Σαρκοζί τις προσεχείς ημέρες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαρκοζί αναγνώρισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ», επισήμανε όμως πως «για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλών ετών, έχουν καθυστερήσει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε για την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη θα έρθουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας μας.

Μάλιστα, ο κ. Σαρκοζί δεν δίστασε να παρομοιάσει την κατάσταση της Ελλάδας με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση» και κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να αποστείλει τους εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα ώστε να γνωρίζουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.

Πηγή


Μπορεί στο υπουργικό της Κυριακής να συζητείται η υπόθεση της εργασιακής εφεδρείας και η πιθανή απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αυτό δυστυχώς είναι το λιγότερο επώδυνο. Αντε να κλαίνε μερικές χιλιάδες οικογένειες αφού οι περισσότεροι που θα απομακρυνθούν θα είναι κοντά στη σύνταξη.

Το μεγάλο «πακέτο», αυτό που αφορά το σύνολο των Ελλήνων, και αυτών που θα απολυθούν, ακούει στο όνομα «προσχέδιο προϋπολογισμού 2012». Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως σε έναν από τους σκληρότερους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών. Κι αν κάνουμε απίστευτες θυσίες μέχρι το τέλος της χρονιάς για να πάρουμε την 6η δόση, αυτό που έρχεται του χρόνου είναι τόσο επώδυνο που θα πέσει πολύ κλάμα.

Η κυβέρνηση ξεκινά με δύο παραμέτρους: Ότι η ύφεση βρίσκεται το γ’ τρίμηνο στο 7,5% και μπορεί στο τέλος του έτους να εκτιναχθεί στα ύψη.

Κι ότι το έλλειμμα θα είναι 8,1% (από στόχο 7,6%) και βλέπουμε. Πλήρης αποτυχία δηλαδή της οικονομικής πολιτικής και του Μνημονίου. Πλέον για το 2012 μπαίνει ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 6,5% ενώ η ύφεση πιστεύεται ότι θα φτάσει στο 2,5%, σενάριο πολύ αισιόδοξο.

Επίσης, στο προσχέδιο θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις ευρώ. η κυβέρνηση, για να μειώσει το έλλειμμα στα 15 δισ. ευρώ -από περίπου 18 δισ. φέτος- θα χρειαστεί διπλάσια και παραπάνω μέτρα.

Κάποια σενάρια κάνουν λόγο για επιπλέον μέτρα 9 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 με την προϋπόθεση να μην υπάρχει μαύρη τρύπα το 2011. Δηλαδή να γίνουν εισπράξεις από το τέλος ακινήτων, τις έκτακτες εισφορές και τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Αν ο κόσμος δεν πάει να πληρώσει τότε θα γίνει χαμός του χρόνου.

Στα μέτρα που θα ενταχθούν στο προσχέδιο περιλαμβάνονται:

  • Μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 3 δισ. ευρώ. Αυτό θα προκύψει μέσω του ενιαίου μισθολογίου, των απολύσεων (όχι μόνο 30.000 φέτος αλλά κι άλλων τόσων του χρόνου) και φυσικά των περικοπών στα επιδόματα.
  • Περικοπές στις συντάξεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με γερό ψαhttp://www.blogger.com/img/blank.gifλίδι στις επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές και στις πολύ υψηλές.
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών ύψους 1 δισ. ευρώ. Οποιος είχε την ατυχία να αγοράσει σπίτι για να περνά τους τόκους τους στεγαστικού στη δήλωσή του θα πρέπει να το ξεχάσει. Επίσης, ιατρικές αποδείξεις και άλλα τέτοια περικόπτονται. Φυσικά, μένει να δούμε το νέο σύστημα που θα ισχύσει με τις αποδείξεις καθώς και τι σημαίνει πόθεν έσχες για όλους. ΑΝ δηλαδή βάλουν χέρι και φορολογήσουν τις αποταμιεύσεις μας τότε θα ξεσηκωθεί ο κόσμος. Δεν πιάνουν τους καταθέτες της Ελβετίας και θα φορολογήσουν τους μικροαποταμιευτές της Ελλάδας.
  • 1 δισ. ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ. Ξεχάστε επιστροφές με λίγα λόγια.
  • Εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με όφελος για το κράτος 500 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει από του χρόνου το φθινόπωρο.
  • Από το ειδικό τέλος ακινήτων η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ. Εδώ είναι το θέμα που είναι στον αέρα. Το 2012 το τέλος θα είναι ακριβότερο λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών, αλλά μένει να δούμε πόσοι θα πάνε να το πληρώσουν.


Ενεργοποιούν κατασχέσεις μισθών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Πάντα υπάρχει λύση.

Για τους μικρομεσαίους μόνο.

Τους καρχαρίες τους "λυπούνται". Τους προστατεύουν.

-"Μέγιστη ψυχική δύναμη χρειάζεται για να πάρεις δύσκολα μέτρα", ελάλησε ο Γιωργάκης.

Πρώτη φορά βλέπω Σφαγέα με "ψυχή".

-"Η Ελλάδα είναι στις 30 πλουσιότερες χώρες σε απόλυτους αριθμούς", συμπληρώνει ο νάρκισσος Εφιάλτης Βενιζέλος.

Στις 30 "πλουσιότερες" δεν ξέρω... Ισως...

Πόσες,όμως,έχουν προδοτικές κυβερνήσεις;...

"Η Ελλάδα χρειάζεται προστάτες"... ο ίδιος Εφιάλτης.

Προστάτες, νταβατζήδες, λαμόγια, δοσίλογους κλπ.

Κάτι σαν και του λόγου του...

Παπανδρέου και Βενιζέλος απέστειλαν "επιστολή" δέσμευσης στους "εταίρους" τους.

Για μερικούς οι Θερμοπύλες δεν υπάρχουν για να τις υπερασπίζεσαι, αλλά για να τις προδίδεις...

Δύο μονάδες της ΔΕΗ βγάζει στο σφυρί το αμερικανάκι dealer Παπακων/νου.

Μία στη Μεγαλόπολη ισχύος 850 MW και μία στο Αμύνταιο 330 MW.

Το 10% περίπου της συνολικής ισχύος...

Τα φοιτητικά πάσο θα διατίθενται από ιδιώτες "Γερμανούς".

Αμοιβή; 2,46 ευρώ για κάθε ένα.

Για 350.000 φοιτητές...καλή μπάζα!!

Σάββας Ρομπόλης,ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

Ανεργία 2011: 22% με 23%!!

Για το 2012 η πραγματική ανεργία θα φτάσει το 26%.

1.250.000 άνεργοι.

Νίκος Χριστοδουλάκης, δάσκαλος, πρώην υπουργός.

"Η Υφεση σωρεύεται πολλαπλασιαστικά, όχι αθροιστικά.

Η συσσωρευτική Υφεση θα ξεπεράσει το 11%"!!

(Καλημέρα!!).


Στα όρια του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας ακροβατεί ήδη η ελληνική κυβέρνηση, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι, τόσο σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ξένες τράπεζες και δυνάμεις, όσο και την εσωτερική πολιτική που ασκεί. Ελπίζει κανείς ότι θα το αντιληφθεί και θα αλλάξει πορεία, ή τουλάχιστον, θα έχει το θάρρος, και για την αυτοπροστασία της ακόμα βρε αδερφέ, να πάει τη χώρα σε δημοκρατική λύση μέσω άμεσων εκλογών και παράλληλου δημοψηφίσματος για μνημόνιο, μεσοπρόθεσμα και 21η Ιουλίου. Δυστυχώς όμως, μέχρι τώρα, όλα δείχνουν ότι είναι επαρκώς μοιραία και άβουλη για να οδηγήσει μέχρι τέλους τη χώρα και τον εαυτό της στην αυτοκαταστροφική πορεία που εγκαινίασε τον Μάιο του 2010.

H σκιά του 1922

Για μια μερίδα του ελληνικού λαού, η λέξη «Γουδί» αρχίζει να κάνει πια νόημα, τέτοια είναι η συσσωρευμένη οργή απέναντι στην κυβέρνηση, την πολιτική και γενική «ελίτ» ευρύτερα. Βεβαίως, όπως τυπικά συμβαίνει ιστορικά σε αυτές τις περιπτώσεις, με κλασικό παράδειγμα το «ας φάνε παντεσπάνι αν πεινάνε» της Μαρίας Αντουανέττας, η «ελίτ» της χώρας βυθίζεται όλο και πιο πολύ στον δικό της κόσμο, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι έχει βάλει πιθανώς τις βάσεις όχι μόνο για την καταστροφή της χώρας, αλλά και για τη δική της, συνεχίζοντας, όσο ποτέ άλλοτε, να επιτελεί με φανατισμό τις δύο λειτουργίες που ξέρει να κάνει καλύτερα: να λεηλατεί τη χώρα στο εσωτερικό, να την υποδουλώνει στο εξωτερικό. Οι πιο κυνικοί λένε τώρα «ας επιβιώσουν τουλάχιστον οι μισοί ‘Ελληνες, γιατί να χαθούν κι αυτοί;».

Τις προάλλες κυκλοφορούσα στο δρόμο με το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας στο κίνημα του Γουδί το 1909. Παρά το τόσο εμφανές 1909 στο εξώφυλλο και τη λέξη Κίνημα, κανενός από όσους συνάντησα δεν πήγε το μυαλό στο κίνημα που σφράγισε την πρώτη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, τον 20ό αιώνα. ‘Ολοι συνέδεσαν αμέσως τη λέξη Γουδί με την εκτέλεση των ‘Eξη, θεωρηθέντων υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στη Χιλή του Πινοτσέτ, η ανείπωτη βαρβαρότητα, οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια της στρατιωτικής δικτατορίας, προετοίμασαν την οικονομική και κοινωνική βία των νεοφιλελεύθερων. Στην σημερινή Ελλάδα, η οικονομική και κοινωνική βία προετοιμάζει την έκρηξη της εμφύλιας.

H “εκκαθάριση” του ελληνικού κράτους

Πλησιάζουμε τώρα με ταχύ ρυθμό προς την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ελληνικού δράματος, το λιγότερο με κάποιας μορφής χρεωκοπία του ελληνικού κράτους, ίσως και την έξοδο από την ΕΕ. Οι δανειστές και οι δυνάμεις το γνωρίζουν, γι’ αυτό και επιμένουν να έχουν ολοκληρώσει την επίθεση κατά του ελληνικού κράτους, κοινωνικού και … υπόλοιπου και τη διαρπαγή της περιουσίας του, προτού φτάσουν εκεί τα πράγματα. Επιδιώκουν, μέσω της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που συνέταξε το παγκόσμιο τραπεζικό λόμπυ International Institute of Finance, να υπάγουν όλο το ελληνικό χρέος στο καθεστώς του βρετανικού δικαίου, και όχι του ελληνικού που βρίσκεται σήμερα, ώστε να στερήσουν από την Ελλάδα το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί της προτού φτάσουμε στο σημείο της αναδιάρθρωσης ή στάσης πληρωμών.

Η τρόικα, για την παρουσία της οποίας επαίρεται μια κυβέρνηση που εγγίζει πλέον τον «βαθμό μηδέν αξιοπρέπειας», λειτουργεί ακριβώς όπως οι διαχειριστές, για λογαριασμό τραπεζών, των χρεωμένων επιχειρήσεων, που αναλαμβάνουν να μειώσουν όσο μπορούν το κόστος της μη εξυπηρέτησης των δανείων και να εκποιήσουν μισοτιμής την περιουσία της προτού τις κλείσουν. Κάνουν ότι μπορούν για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, απολύουν προσωπικό, κάνουν προσημείωση ακινήτων. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας το αποδέχεται για να μην πάει φυλακή. Οι ηγέτες όμως της Ελλάδας γιατί το κάνουν; Σε τι ελπίζουν και τι φοβούνται; Μήπως την αποκάλυψη, από αυτούς που τους είχαν στο μισθολόγιο, από τις Ζήμενς και τις άλλες εταιρείες που ασελγούσαν, με τη συνενοχή τους, επί δεκαετίες πάνω στο σώμα της χώρας που κατέστρεψαν, την αποκάλυψη των έργων τους;

Πρόσφατα ήμουν στην Κούβα. Το κεντρικό κανάλι της τηλεόρασης μου ζήτησε μια συνέντευξη για το ελληνικό πρόβλημα. ‘Ηρθε το συνεργείο και όσο ετοιμάζονταν, πιάσαμε συζήτηση με το δημοσιογράφο. «Τι γίνεται στην Ελλάδα;» με ρώτησε, «ήρθε εδώ επίσκεψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου και μας είπε εντάξει είναι κάπως υπερβολικό ότι θα τους πάρουμε την Ακρόπολη, αλλά δεν απέχει και πολύ από αυτό που θα κάνουμε. Είναι αλήθεια;». Για ποιο λόγο αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα χρεωκοπήσουμε με τη μία ή την άλλη μορφή, πρέπει και να χρεωκοπήσουμε απένταροι; ‘Εχοντας χάσει κάθε δημόσια, έτσι που πάμε και κάθε μη ρευστοποιηθείσα ιδιωτική ελληνική περιουσία, έχοντας αποποιηθεί τα διαπραγματευτικά μας χαρτιά και έχοντας διαλύσει το ελληνικό κράτος;

Ελλάδα: “πεδίο δοκιμής” παγκόσμιας επίθεσης κατά κράτους και Δημοσίου

Αρκεί βεβαίως να διαβάσουμε τη Wall Street Journal και τον Economist,όργανα των υπερτραπεζών της Wall Street και του City αντίστοιχα, και του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος (η πρώτη), των πραγματικών δηλαδή αφεντικών του κόσμου μας, για να καταλάβουμε τι γίνεται. Επιχαίρουν για την κρίση και τις καταστροφές που έρχονται. Τις θεωρούν ιστορική ευκαιρία για να ξεμπερδεύουν μια και καλή, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο, τους δημόσιους υπαλλήλους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα, αλλά και την ίδια την ιδέα της Ευρώπης και του ευρώ.

Στην κρίση, το παγκόσμιο χρηματιστικό κεφάλαιο, η νέα υπερδύναμη της εποχής μας, βλέπει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια νέα τεράστια λεηλασία των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών, μια νέα γιγαντιαία μεταφορά δημόσιου πλούτου στις υπερτράπεζες, που έφτιαξαν τη μεγάλη φούσκα των CDS και θέλουν τώρα να πάρουν τα λεφτά πριν σκάσει. Θέλουν να πάρουν πίσω όλες τις κατακτήσεις των ευρωπαϊκών λαών μετά τη νίκη επί του φασισμού το 1945, αν όχι μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Θέλουν να εξισώσουν, εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας, τις κοινωνικές, φορολογικές, οικολογικές συνθήκες στην Ευρώπη και στον τρίτο κόσμο στα επίπεδα του τελευταίου. Και χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να το πετύχουν. «Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλεύεσαι τον μαλάκα», λέει επί λέξει ένας Νεοϋρκέζος χρηματιστής στη γαλλική Λιμπερασιόν, σχολιάζοντας τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της Goldman και των hedge funds με την Ελλάδα. Μόνο που, αν υπάρχει «μαλάκας», είναι και διεφθαρμένος!

Νοοτροπία Γενίτσαρων

Και ενώ γίνονται όλα αυτά, τα εγχώρια μέσα της διαπλοκής, όλοι αυτοί που μας έλεγαν πέρυσι ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το μνημόνιο για να βγούμε φέτος στις αγορές, ξανάστησαν κατ’ επιταγήν της τρόικας, μια νέα φτηνή και ανθελληνική προπαγάνδα εναντίον του δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων, προσπαθώντας να κερδίσουν την υποστήριξη των μισών θυμάτων της οικονομικής κρίσης, των ιδιωτικών υπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων, εναντίον των άλλων μισών. Βρήκαν τη μέθοδο της εφεδρείας για να ξαναγυρίσουν το ελληνικό κράτος στην πλατεία Κλαυθμώνος, αναιρώντας το πιο βασικό θεμέλιο της ανεξαρτησίας του δημόσιου υπαλλήλου, τη μονιμότητα. Εμφορούμενοι από τη ψυχολογία των Γενιτσάρων, δεν ενοχλούνται καθόλου να ξαναγυρίσουν στα … οθωμανικά πρότυπα την ελληνική δημόσια διοίκηση, ούτε ότι, ως αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικής εξόντωσης που υιοθετούν, δεν απομένει πολύς καιρός μέχρι να δούμε φαινόμενα πείνας στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σε μια χώρα που θέλει να μειώσει τα ελλείμματά της, ξεπουλάνε τώρα σίγουρες πηγές εσόδων, όπως τα λαχεία και το Ελευθέριος Βενιζέλος, υποθηκεύοντας όχι μόνο τις παρούσες γενηές, αλλά και κάθε μέλλον μιας χώρας, οι πιο μορφωμένοι, νέοι και δυναμικοί πολίτες της οποίας την εγκαταλείπουν, μόλις τους δίνεται η ευκαιρία.

Στις συνθήκες που δημιουργούνται, μόνο μια γενικευμένη εξέγερση του ελληνικού λαού, ίσως και με τη μορφή γενικής απεργίας διαρκείας, με αίτημα την διενέργεια εκλογών και δημοψηφίσματος για το αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί τη συνέχιση ισχύος ή την καταγγελία των αποικιακών συμβάσεων (μνημόνιο, μεσοπρόθεσμα, 21η Ιουλίου), θα μπορούσε ίσως, όχι να αποτρέψει, αλλά τουλάχιστο να περιορίσει την εν εξελίξει μεγαλύτερη εθνική καταστροφή στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Θα ήταν και η μόνη δημοκρατική διέξοδος στις παρούσες συνθήκες.

Ορισμένες χώρες είναι προικισμένες από τον Θεό (όπως και αν τον ονομάζουν) με τεράστια ενεργειακά αποθέματα εντός της επικράτειας τους, είτε πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο.
Με τη κατάλληλη ηγεσία και αρκετούς συμβιβασμούς με τις υπερδυνάμεις, αυτές οι χώρες κατάφεραν να φτάσουν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα ενεργειακά αποθέματα όμως δε γνωρίζουν τα γεωγραφικά σύνορα που έχουν ορίσει οι άνθρωποι και έτσι διακρατικές συμφωνίες είναι απαραίτητες ώστε να αποφευχθεί η ένταση μεταξύ χωρών ακόμη και πολεμικές συρράξεις. Οι πιο αιματηροί πόλεμοι της Δύσης τα τελευταία είκοσι χρόνια πραγματοποιήθηκαν για τον έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μέση Ανατολή. Τώρα τελευταία όμως υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας στην ειρηνική επίλυση αυτών των ενεργειακών διαφορών μεταξύ των κρατών και αυτή η ελπίδα προέρχεται από τη Κυπριακή Δημοκρατία!

Ο καθορισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ήπιας διπλωματίας και διεθνούς νομιμότητας. Ένα παράδειγμα που καλούνται όλα τα κράτη να ακολουθήσουν ώστε να προχωρήσουμε επιτέλους ως άνθρωποι στον επόμενο αιώνα, αφήνοντάς τον αιματηρό 20ο αιώνα επιτέλους πίσω μας μια για πάντα. Το παράδειγμα βέβαια καλούνται να ακολουθήσουν πρώτα οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής ώστε η ανατολική Μεσόγειος να καταστεί θάλασσα ειρήνης και ευημερίας και μετά ο υπόλοιπος κόσμος.

Ωστόσο η μεγάλη παραφωνία στα νέα διεθνή δρώμενα είναι η Ελλάς! Πολλοί νομίζουν πως η Τουρκία είναι η χώρα-παρία της γειτονιάς μας αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Το γεωπολιτικό/γεωστρατηγικό παζλ του τριγώνου Ρόδος-Κρήτη-Κύπρος με σταθερό σημείο το Καστελόριζο αποτελεί γρίφο για δυνατούς αλλά και αποφασισμένους λύτες. Μια σπαζοκεφαλιά με πολλούς παράγοντες: Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος αλλά και Ισραήλ, ΗΠΑ, Ρωσία. Καθώς οι ποσότητες φυσικού αερίου στη περιοχή εικάζεται πως επαρκούν για να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών όλης της Ευρώπης σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι μεγάλες εταιρίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης (π.χ Noble Energy) έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη περιοχή, σε αυτό το ιδιόμορφο μπραντ-ε-φερ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Και ενώ οι περισσότεροι κατηγορούν τη γείτονα χώρα για ανάρμοστη διεθνή συμπεριφορά καθώς και για νοσταλγία του Οθωμανικού παρελθόντος εγώ κατηγορώ την ελληνική κυβέρνηση και μόνο! Οι ηγέτες της Τουρκίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία πολιτικής βούλησης της Ελλάδος να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα προς όφελος της χώρας τους. Ο ισχυρός προχωράει μέχρι εκεί που του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύναμος μέχρι εκεί που του επιβάλλει η αδυναμία του! Να επισημάνω πως όταν χρησιμοποιώ τη λέξη ισχυρός για τη Τουρκία εννοώ ισχυρή πολιτική βούληση καθώς ο μύθος για την ισχύ των τουρκικών Ε.Δ καταρρίπτεται μέρα με τη μέρα ύστερα από κάθε καινούργια επιτυχία του PKK στις νοτιανατολικές περιοχές της χώρας. Οι Τούρκοι προσπαθούν να κερδίσουν στα σημεία έναν νομικά χαμένο αγώνα και τα καταφέρνουν περίφημα μέχρι στιγμής καθώς όλοι εδώ στην Ελλάδα περιμένουμε καρτερικά από ξένες δυνάμεις να βάλουν τους κακούς γείτονες μας στη θέση τους μη κατανοώντας πως το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και λαϊκή συστράτευση όπως έγινε και τη Κύπρο. Το μαρτυρικό νησί, χωρίς αεροπορία και ναυτικό, έπαιξε δυνατά και κέρδισε! Απέκτησε μια θέση στη διεθνή σκηνή ενεργειακών αποθεμάτων αυξάνοντας κατά πολύ τη γεωπολιτική του δύναμη, υπερβαίνοντας και την Ελλάδα.

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε δυστυχώς μετατρέψει το νέο ΕλΝτοράντο σε τρίγωνο του Διαβόλου όπου δε τολμούμε να εισέλθουμε φοβούμενοι τα χειρότερα. Η ατολμία της παρούσας κυβέρνησης στη άμεση διακήρυξη ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο μας οδηγεί σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις σκέψεως:

Α) Η πρώτη λογική σκέψη είναι η δειλία! Οι άνθρωποι που κυβερνάνε την Ελλάδα δεν έχουν βγει ποτέ στον πραγματικό κόσμο, δεν έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι τα παιδιά που από το σαλόνι γράφτηκαν οικότροφοι σε κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού και μετά διορίστηκαν διευθυντές σε κάποια εταιρία ή δημόσιο οργανισμό. Η ατολμία είναι το χαρακτηριστικό τους και η αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης το ζητούμενο της πολιτικής τους. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη για τα ¨αήττητα νομικά όπλα της Ελλάδος¨ μετά τη κρίση στα Ίμια και τη ντροπιαστική αναδίπλωση τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και της Ελληνικής Διπλωματίας με τη δημιουργία γκρίζων ζωνών σε όλο το Αιγαίο.

Β) Η δεύτερη σκέψη είναι ανησυχητική καθώς δε μπορεί να μη τριγυρνάει μέσα στο μυαλό η μη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη πλευρά της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου περί αντιπαραγωγικών φανερώνει την απαξίωση με την οποία βλέπει τους άντρες και γυναίκες που υπηρετούν τη πατρίδα ο σκιώδης πρωθυπουργός μας. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης και απαξίωση είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία χώρα όταν εισέρχεται σε γεωπολιτικές περιπέτειες και ιδίως σε έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες ακόμη και σε ντροπιαστική ήττα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδος. Τέτοιο παράδειγμα έλλειψης εμπιστοσύνης παρατηρήθηκε το 1897 στις προπαρασκευαστικές κινήσεις αλλά και κατά τη διάρκεια του Ατυχή Πολέμου. Η σημερινή κατάσταση δε διαφέρει και πολύ!

Γ) Η τρίτη σκέψη είναι πολύ σκοτεινή και θέλω απλώς να την αναφέρω χωρίς να την αναλύσω. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού κάθε λογικού Έλληνα καθώς οι διάφορες πολιτικές που έχει αποφασίσει η σημερινή κυβέρνηση (π.χ μεταναστευτικό) δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδος. Τη συνέχεια αυτής της σκέψης την αφήνω σε εσάς…..

Απλά βήματα στρατιωτικής προετοιμασίας και άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ με Κύπρο είναι τα ενδεδειγμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της αποθέματα και να μη καταστεί ο νοτιανατολικός θαλάσσιος χώρος της ένα νέο Τρίγωνο του Διαβόλου. Αν δε μπορεί να τα πραγματοποιήσει η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να αυτά τα βήματα να αποτελέσουν τις πρώτες ενέργειες της επόμενης!

Υ.Γ για όσους θεωρούν τη πολεμική προετοιμασία και τους εξοπλισμούς περιττούς να τους θυμίσω το Ρωμαϊκό ρητό qui desiderat pacem praeparet bellum.

Πριν από δυο εβδομάδες, ο Τούρκος πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Αίγυπτο, τη Τυνησία, και τη Λιβύη, στα πλαίσια αυτού που αποκλήθηκε «περιοδεία της αραβικής άνοιξης».

Με μια αναπτυσσόμενη οικονομία, ένα ισχυρό στρατό, και τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες, ο Erdogan απολαμβάνει μιας μεγαλύτερης νομιμοποίησης από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, σχεδίασε έτσι την περιοδεία του, ώστε να φανεί πως στοχεύει στο να ηγηθεί της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα όμως προσπάθησε να καλύψει τις πρόσφατες αποτυχίες του, τις οποίες και θα πρέπει να ξεπεράσει.

Προς τα έξω, η περιοδεία φάνηκε να σημειώνει επιτυχία. Στα αεροδρόμια τον υποδέχτηκαν ως άλλον «ροκ σταρ», και μάλιστα εκφώνησε λόγο στον Αραβικό Σύνδεσμο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από έναν μη Άραβα.

Οι ακτιβιστές της αραβικής άνοιξης, ανήσυχοι πως οι στρατιωτικοί μπορεί να εκτροχιάσουν τις προσδοκίες της επανάστασής τους, θαύμασαν τον τρόπο με τον οποίο ο Erdogan προσπαθεί να ξαναφέρει τον Ισλαμισμό στο προσκήνιο, και επίσης θαύμασαν τις πρόσφατες νίκες του εναντίον των κοσμικών στρατηγών της χώρας του.

Η μεγαλύτερη όμως απήχηση του Τούρκου ηγέτη, πηγάζει από τις σκληρές επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ, το οποίο απείλησε με ναυτικό πόλεμο, καθώς και με τις κριτικές του εναντίον της Δύσης, την οποία κατηγορεί ότι θέλει απλά να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Λιβύης. Τόνισε μάλιστα τον ρόλο της χώρας του, ως μια σταθερή και αφιλοκερδή φίλη τους. Ιδού λοιπόν ένας ηγέτης, που θέλει να τα βάλει με το Ισραήλ όπως ο Νάσερ, και να ηγηθεί της περιοχής, όπως ένας Οθωμανός.

Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, αλλά στην πραγματικότητα, η εξωτερική πολιτική του Erdogan έχει τα χάλια της. Η αραβική άνοιξη, που συχνά επικροτεί το τουρκικό μοντέλο ως ιδανικό, έχει φέρει τον Τούρκο πρωθυπουργό αντιμέτωπο με τις πρώτες σοβαρές δοκιμασίες του. Και τα πήγε άσχημα.

Όλα ξεκίνησαν στη Λιβύη, όπου ο Erdogan απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση εναντίον της παρέμβασης του ΝΑΤΟ, η οποία όμως είχε σκοπό τη προστασία των Μουσουλμάνων αμάχων. Το ΝΑΤΟ τον αγνόησε επιδεικτικά, και ο Erdogan αμέσως συμμορφώθηκε, προσπαθώντας μάλιστα να πιστωθεί την επέμβαση!

Στο ζήτημα όμως της Συρίας, υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα του. Κάποτε διαφήμιζε πομπωδώς την πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές του. Δημιούργησε μάλιστα μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου και ταξιδιών μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ, και του Ιράν. Στήριξε το καθεστώς της Συρίας και αυτό του Ιράν εναντίον της Δύσης, και μάλιστα προσπάθησε να υπερασπιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σήμερα όμως, η Τουρκία βασανίζεται από τα προβλήματα με τη Συρία, το Ιράν, και το Ιράκ. Ο Erdogan δείχνει αναποτελεσματικός. Και μπορεί η Συρία να φαίνεται ως το βασικό του πρόβλημα, τα πράγματα όμως έχουν μια βαθύτερη αιτία.

Ο Erdogan ανέβασε τον πήχη των γεγονότων της Συρίας, λέγοντας πως πρόκειται για κρίσιμη εξέλιξη που αφορά στα εσωτερικά της χώρας του. Άλλωστε, η βία εκεί, πλημμυρίζει τη Τουρκία με Κούρδους της Συρίας. Ας μη ξεχνάμε τον διαρκή πόλεμο της Άγκυρας με τους Κούρδους του ΡΚΚ. Για αυτό και ο Erdogan απαίτησε από τον ‘Ασαντ να σταματήσει τη καταστολή και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, την ίδια ώρα που αυτός ο ίδιος συνέχιζε να βομβαρδίζει στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ, δολοφονώντας Ιρακινούς αμάχους, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία της χώρας, και αναγκάζοντας την Βαγδάτη να καταγγείλει την Τουρκία.

Ο Άσαντ όμως, συνέχισε απτόητος να αγνοεί τον Erdogan, παρά τις απειλές του δεύτερου ότι εξαντλείται η υπομονή του. Σε κάποια μάλιστα φάση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε περίχαρος ότι έπεισε την Συρία να αποσύρει τα τανκς από μια πολιορκία, ενώ αυτά επέστρεψαν λίγες ώρες αργότερα. Η Τουρκία ρεζιλεύτηκε.

Οι Τούρκοι απέτυχαν, διότι ο Άσαντ γνωρίζει πολύ καλά πως δεν θα πρέπει να δείξει αδυναμία, και πως το Ιράν θα τον στηρίζει. Ιδού λοιπόν οι βαθύτερες αιτίες της αποτυχίας του Erdogan στη Συρία. Το Ιράν έχει ηγετικές βλέψεις για την περιοχή. Για αυτό και χρειάζεται τη Συρία. Ο Erdogan αποτελεί εμπόδιο. Έτσι, η Τεχεράνη καταγγέλλει πως η τουρκική καταστολή των Κούρδων, δεν διαφέρει και πολύ από την αντίστοιχη του Άσαντ. Μάλιστα, το Ιράν, που και το ίδιο βομβαρδίζει ιρακινά εδάφη, αναφέρεται στο ΡΚΚ όχι ως τρομοκράτες αλλά ως αντάρτες, που εκπροσωπούν τις νόμιμες κουρδικές προσδοκίες. Και ο Erdogan πνίγεται….

Προς το παρόν, και όσο αντέχει ο Άσαντ, το Ιράν νικάει. Και όσο το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος του Erdogan. Για αυτό και η Τουρκία συμφώνησε τελευταία να εγκατασταθεί το αμερικανικό ραντάρ στο έδαφός της. Πρόκειται για ραντάρ που θα χρησιμοποιείται σε σχέση με το Ιράν.

Σε αυτό το φόντο, ο Erdogan περιόδευσε στην Μ. Ανατολή, απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη, και απείλησε το Ισραήλ με πόλεμο. Πολλοί ακροατές του στον Αραβικό Σύνδεσμο ενθουσιάστηκαν, άλλοι όμως, όπως ο αιγυπτιακός στρατός ανησυχούν για το που μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά. Εξάλλου, η ατζέντα της ημέρας ήταν η Συρία, κάτι για το οποίο ο Erdogan δεν είπε κουβέντα. Και ενώ αποχωρούσε από την αίθουσα συνεδριάσεων, οι εξόριστοι Σύριοι που ήταν παρόντες τον χαρακτήριζαν «δειλό».

Ακόμη και κάποια στην αντιπολίτευση της Τουρκίας, αρχίζουν να καταγγέλλουν την ηθικά υποκριτική πολιτική του Erdogan, ως «γυάλινο πύργο». Κοροϊδεύουν τις πολιτικές του ως άνευ αντικρίσματος. Καταγγέλλουν τη ματαιοδοξία του, που θέλει να κάνει σε άλλους ηθικά κηρύγματα, και που περηφανεύεται για το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που του απένειμε ο Καντάφι.

Για όλα αυτά, ο Erdogan καταφεύγει στη λύση της επίθεσης εναντίον του Ισραήλ, που οι αιτίες της έχουν μεγάλο βάθος. Το 2006 είχε αγκαλιάσει την Χαμάς, η οποία έχει δηλωμένο σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ. Σήμερα ανεβάζει τον πήχη, απειλώντας ακόμη και με πόλεμο!

Το ίδιο αβέβαιη είναι και η γενικότερη διεθνής θέση του Erdogan. Η έκθεση Palmer του ΟΗΕ δικαίωσε την επιδρομή του Ισραήλ στον στολίσκο της Γάζας. Παράλληλα, οι προσπάθειες του να εμποδίσει την Κύπρο στο να ενταχτεί στην ΕΕ, καθώς και η αντίθεσή του στην νόμιμη εκμετάλλευση των πόρων της, που είναι χρήσιμες στην ΕΕ, τον κάνουν να χάνει φίλους.

Για έναν που υποτίθεται ότι θέλει να ηγηθεί μιας νέας Μέσης Ανατολής, οι αντί-ισραηλινές και αντί-δυτικές του τακτικές, μοιάζουν πολύ με την παλιά Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κατάφερε είναι να μπλέξει τη χώρα του στις αντιπαραγωγικές πολιτικές, που οι προκάτοχοί του απέφευγαν. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών του. Ενώ αναφέρονταν στην πολιτική μηδενικών προβλημάτων ως επιτυχή, αυτό στο οποίο εστιάζει σήμερα η Τουρκία είναι μια συμμαχία με την Αίγυπτο, προκειμένου να δημιουργηθεί άξονας εναντίον του Ισραήλ.

Θα ήταν καλό να υποθέσουμε πως οι εγγενείς δυνάμεις της Τουρκίας, η μετριοπάθεια του παρελθόντος, και τα πολλά πολιτικά και ηθικά όρια στην περιφερειακή επιρροή του Erdogan, θα τον κάνουν να επιλέξει μια πιο νηφάλια πορεία. Ούτως ή άλλως, ένας επίδοξος «ηγέτης» θα πρέπει να φέρνει και αποτελέσματα, εκτός από ένα απλό χειροκρότημα.

Των Hillel Fradkin & Lewis Libby

Real Clear World


Απόδοση: S.A.


Πλήρη και σαφή στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων καθώς και στα κυριαρχικά της δικαιώματα για το ζήτημα αυτό, εκφράζει η Ρωσία διά του Πρεσβευτή της στην Κύπρο Βιατσεσλάβ Σούμσκι.Απαντώντας σε ερώτηση, μετά το πέρας της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης, για τις κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες και τις απειλές της Αγκυρας, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι η θέση της χώρας του για τις έρευνες από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αρκετά ξεκάθαρη."Από την αρχή τοποθετηθήκαμε αρκετά ξεκάθαρα πάνω στο θέμα, υποστηρίζουμε πλήρως το κυριαρχικό δικαίωμα των Κυπρίων για έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αυτό(το δικαίωμα) είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και καμία αμφιβολία δεν υπάρχει περί τούτου", συμπλήρωσε.Για τις απειλές της Τουρκίας είπε ότι η στάση της για το θέμα των ερευνών και το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία "δεν είναι πολύ σοφή" , κατά την έκφρασή του.Σε ερώτηση, εάν η Κύπρος πρέπει να αναμένει οτιδήποτε από την διεθνή κοινότητα επί του θέματος, είπε ότι η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι ήρεμη , εκφράζοντας την άποψη ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει κάποιο ''θερμό'' επεισόδιο στο μέλλον.Ο Ρώσος Πρέσβης εξέφρασε άγνοια για πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για κάθοδο στη Μεσόγειο Ρωσικών πλοίων την ίδια ώρα που βρίσκονται στην περιοχή σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και το σκάφος Πιρί Ρεϊς το οποίο, όπως μεταδίδεται, πραγματοποιεί έρευνες κοντά στο οικόπεδο 12.Ο κ. Σούμσκι ερωτηθείς σχετικώς ανέφερε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για αυτές τις πληροφορίες."Αυτό (για την κάθοδο στην Μεσόγειο ρωσικών πλοίων) είναι κάτι εντελώς νέο για μένα, δεν έχω οτιδήποτε επίσημο επί του θέματος μέχρι στιγμής", είπε ο Ρώσος Πρέσβης και επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί επί του θέματος και να τοποθετηθεί.Δυνάμει θανάσιμος βρόχος εάν τελικά δεν αποτραπούν
Μπορεί κάποια κέντρα ισχύος να συνηγόρησαν (διά λόγων) υπέρ των αυτονοήτων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στη δική της θαλάσσια οικονομική ζώνη. Μπορεί να συστήνεται στην Άγκυρα η ανάγκη αποφυγής πειρατικών ενεργειών. Αλλά ως Ελληνισμός να μην επαναπαυθούμε σ’ αυτές τις εν πολλοίς φιλολογικές (προς το παρόν τουλάχιστον) παρεμβολές. Θα ήτο πλάνη. Επικίνδυνη πλάνη.

Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν αντιθέτως: Αφενός να εντείνουν τη στρατηγική τους επαγρύπνηση. Και αφετέρου να ενισχύσουν στο έπακρο τις αποτρεπτικές τους δυνατότητες, τόσο πολιτικές, όσο και άλλες. Προκειμένου να μη βρεθούν μπροστά σε μη αναστρέψιμα γεωπολιτικά τετελεσμένα, τα οποία με βεβαιότητα ήδη προάγει μεθοδικά η Άγκυρα. Γιατί πίσω από το προπέτασμα των εκβιαστικών εντάσεων, τα τουρκικά περιφερειακά σύνδρομα ενεργούν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Οπόταν και θ’ αποβεί, όπως την περασμένη Κυριακή σημειώναμε, «η δευτέρα πλάνη χείρων της πρώτης».

Όσο και αν η Τουρκία φαίνεται απομονωμένη σε ό,τι αφορά τις απειλές της και όσο και αν δημιουργείται η εντύπωση ότι αναπτύσσεται διπλωματική ασπίδα γύρω από αυτό που εμείς θεωρούμε (και όντως είναι) φυσικό δίκαιο, εντούτοις: Όσα προαγγέλλει –και μάλιστα κατά τρόπο δεσμευτικό– η Άγκυρα σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα, κατατείνουν στην προαγωγή καταστάσεων που θ’ ακρωτηριάσουν τη γεωγραφία και της Κύπρου και της Ελλάδος.

Εφόσον η Άγκυρα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων και αν (με οποιονδήποτε τρόπο) ανακηρύξει ΑΟΖ στη ζώνη του Καστελλορίζου, αυτομάτως θα έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά τετελεσμένα, που: Εάν δεν προαποτραπούν και αν τελικά δεν ανατραπούν, θα επιβάλουν νέα διάταξη πραγμάτων και δυναμικών στην περιοχή.

Ειδικότερα εάν επιχειρηθεί ό,τι σκοπείται στο Καστελλόριζο, αυτομάτως και πέραν της παραβιάσεως ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα διασπάσει τη δυνάμει φυσική ενότητα μιας ελλαδοκυπριακής ΑΟΖ. Θα διασπάσει δηλαδή τη γεωστρατηγική ενότητα μεταξύ των (υπό τις περιστάσεις) δύο κρατικών πυλώνων του Ελληνισμού. Ενοποιώντας την αυθαίρετη τουρκική ΑΟΖ, με την αιγυπτιακή ζώνη. Κι άλλωστε δεν πήγε τυχαία στο Κάιρο προ μερικών ημερών ο Ερντογάν. Ούτε και τυχαία προάγονται κοινές αεροναυτικές ασκήσεις των δύο χωρών.

Αυτά δεν είναι καθόλου καθ’ υπολογισμόν κίνδυνοι. Δεν είναι δηλαδή κινδυνολογικές εικασιολογίες. Είναι προφανείς επιδιώξεις της τουρκικής πολιτικής, όπως προδιαγράφονται μέσα και από εξαγγελίες και από ανάλογες ενέργειες της Άγκυρας. Που θα ήτο λάθος να εκληφθούν ως απλοί εκβιασμοί με στόχο την ανακοπή των ενεργειών της Λευκωσίας στη δική της ΑΟΖ, για οριστική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Που γειτνιάζει με το ισραηλιτικό «Λεβιάθαν», πράγμα που προσδίδει άλλη διάσταση στο σκηνικό της κρίσεως και των εντάσεων που αναπαράγονται. Κι ενώ αυτό το τελευταίο αποβαίνει μείζον στρατηγικό πλεονέκτημα για μας, εντούτοις: Εάν οι ίδιοι δεν επανοπλίσουμε τις αποφλοιωμένες μας δυνατότητες, δεν πρόκειται να σωθούμε από τέτοιες γειτνιάσεις. Οι οποίες μπορεί να είναι «ατού», μόνον εάν μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Όταν μάλιστα εντελώς ανόως (και ανευθύνως) οι ίδιοι παροπλίσαμε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου, με την έωλη ψευδαίσθηση ότι συνδράμοντας την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, θα είχαμε λύσει όλα μας τα προβλήματα! Καθώς η ευρωπαϊκή Τουρκία θα συμπεριφερόταν αναλόγως. Και μάλιστα ξεπληρώνοντας μετ’ ανταποδοτικής ευγνωμοσύνης την Ελλαδο-Κυπριακή βοήθεια! Κούνια που μας κούναγε!

Όταν μιλάμε βεβαίως για Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδος-Κύπρου (χωρίς με τίποτε να επιθυμούμε ή να εννοούμε επαναστρατικοποίηση του Κυπριακού) αυτός εδράζεται κυρίως στις στρατηγικές δυνατότητες αεροναυτικής καλύψεως της μεγαλονήσου. Και σκηνικός χώρος του δόγματος, είναι η θαλάσσια ζώνη μεταξύ Πάφου - Ρόδου - Κρήτης. Αυτόν ακριβώς που σήμερα επιχειρούν να διασπάσουν οι τουρκικές ενέργειες.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν έγιναν τους τελευταίους 9 μήνες και οδήγησαν στην αύξηση του ελλείμματος και στα νέα σκληρά και πρωτοφανή μέτρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, η πρώτη κάρτα βγήκε για την μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει κόντρα μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Γιάννη Ραγκούση, με τον προκάτοχό του Δημήτρη Ρέππα.

Την δεύτερη έδειξαν οι τροικανοί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, καθώς δεν έχουν μειωθεί οι προσλήψεις στον στρατό και στις αστυνομικές ακαδημίες.

Η τρίτη βγήκε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί – πέρα από το λάθος της επιστροφής φόρου με τις αποδείξεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ – δεν έκοψε τις δαπάνες από αμοιβές επιτροπών και συμβουλίων καθώς
επίσης και απο αποζημιώσεις και μπόνους σε δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Κάρτα και στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς δεν προχώρησαν μία σειρά μέτρων για αύξηση εσόδων όπως: χρέωση ανασφάλιστων και μεταναστών για ιατρικές υπηρεσίες και περιορισμό δαπανών στα νοσοκομεία.

“Κόκκινη” και στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη καθώς δεν προχώρησε η πλήρης εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά ούτε η εφαρμογή της ειδικής μειωμένης τιμής για τα φάρμακα που συνταγογραφούν τα Ταμεία.

Σύμφωνα με το Βήμα, η τρόικα περιμένει πλήρη εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις εφέτος και μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις του χρόνου. Το 2011 έγιναν 8.300 προσλήψεις και και δόθηκαν εγκρίσεις για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβασης έργου στο δημόσιο για 34.851 άτομα!

Τώρα η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και στην ένταξη 30.000 εργαζομένων του δημοσίου σε εφεδρεία.

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ο αριθμός αυτός να μειωθεί ως το τέλος του 2012, ενώ το απόγευμα στο υπουργικό της Κυριακής αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του πρόταση για τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ένταξης σε αυτήν.

Στη Νότια Γαλλία στην εξοχική κατοικία του φίλου του από τα μαθητικά του χρόνια Θεόδωρου (Ντόρη) Μαργέλλου, του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί στην υπόθεση της κερδοσκοπίας με τα CDS επί μιας πιθανής ελληνικής χρεoκοπίας, βρίσκεται το κρησφύγετο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου!

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», κάθε φορά που ο πρωθυπουργός εξαφανίζεται από προσώπου γης και δεν μπορούν να τον εντοπίσουν ούτε οι συνεργάτες του στο σπίτι του στην Αθήνα μεταβαίνει εκεί.

Η εξοχική κατοικία Μαργέλλου, με τον οποίο βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος (μετά τις καταγγελίες του για την αγορά ελληνικών CDS), αποτελεί το ιδανικό στρατηγείο για τον κ. Παπανδρέου.

Εκεί ησυχάζει όταν θέλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την κυβέρνησή του, εκεί κάνει μυστικά ραντεβού με διεθνείς παράγοντες μακριά από τα ενοχλητικά φώτα της δημοσιότητας, εκεί στο κρησφύγετο με τον τελευταίας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό πραγματοποιεί με ασφάλεια τις υπερατλαντικές του επαφές.

Ελάχιστοι μέσα στην κυβέρνηση γνωρίζουν το καλά κρυμμένο μυστικό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Και εκείνοι που τυχαίνει να το ξέρουν είναι αρκετά φειδωλοί όταν τους ζητείται να δώσουν πληροφορίες, καθώς το όνομα «Μαργέλλος» κάνει λίγο «τζιζ» μετά την ανάμειξή του στην υπόθεση των ασφαλίστρων κινδύνου.

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες βγαίνουν με το τσιγκέλι, πληροφορηθήκαμε και το... δρομολόγιο που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου κάθε φορά που θέλει να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του για να πετάξει για τη Νότια Γαλλία, όπου η εξοχική κατοικία του επιχειρηματία γεωργικών προϊόντων που κάποτε αναμείχθηκε στην υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.

Παίρνει το αεροπλάνο της γραμμής ή το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με προορισμό το αεροδρόμιο της Γενεύης ή το αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι.

Οταν φτάνει εκεί μετεπιβιβάζεται, χωρίς να γίνει αντιληπτός, στο πολυτελές ιδιωτικό λίαρ τζετ του κ. Μαργέλλου, ο οποίος τον περιμένει με αναμμένες τις μηχανές, και απογειώνεται αμέσως για την εξοχική κατοικία του επιχειρηματία στη Νότια Γαλλία.

Το Παρίσι και η Γενεύη είναι οι πόλεις αναφοράς για τον Ελληνα επιχειρηματία, η βάση του. Πολλές φορές ο πρωθυπουργός φαίνεται να χρησιμοποιεί το αεροπλάνο του (εδώ και δεκαετίες στενού φίλου του) για να μεταβεί και στο Λονδίνο προκειμένου να δει την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία σπουδάζει στο Imperial College. Εκεί τον συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός της «δημοκρατίας» να τρώει σούσι με τον παλιόφιλό του Ντόρη και τη σύζυγο του Αντα σε ένα πανάκριβο εστιατόριο, και μάλιστα εποχή άγριας λιτότητας.

Βεβαίως στους ιθαγενείς της Ελλάδας «διοχετεύεται» ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το αεροπλάνο της γραμμής.

Πού να ήξεραν ότι λέει τη μισή αλήθεια, αφού μετά μετεπιβιβάζεται στο αεριωθούμενο του φίλου του. Ο κ. Παπανδρέου, αν και θα μπορούσε, δεν χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να μεταβεί απευθείας στο κρησφύγετο, γιατί βγαίνει σχέδιο πτήσης από την Πολεμική Αεροπορία και η είδηση γρήγορα θα διέρρεε!

Πηγή


Η οργή ξεχειλίζει από απόστρατους αλλά και εν ενεργεία για τη σκληρή στάση με την οποία επέλεξε να χειριστεί το θέμα της συγκέντρωσης των αποστράτων,η οποία κατέληξε στην είσοδο μιας ομάδας των συγκεντρωμένων στο περίβολο του ΥΕΘΑ.

Η φρασεολογία του ΥΕΘΑ ο οποίος έκανε λόγο για “πάταξη” των αποστράτων,αλλά και η ενέργειά του να ζητήσει παρέμβαση της στρατιωτικής δικαιοσύνης για να αποδοθούν ευθύνες στο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελούσε υπηρεσία στη κεντρική πύλη του ΥΕΘΑ,έριξαν λάδι στη φωτιά η οποία έχει αρχίσει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ενδεικτικό είναι το e-mail που έστειλε απόστρατος των υποβρυχίων και ψηφοφόρος -κατά δήλωσή του- στην ηλεκτρονική διεύθυνση που το γραφείο του ΥΕΘΑ έχει διαθέσει για άμεση επικοινωνία με το στρατιωτικό προσωπικό!

Το περιεχόμενο του e-mail είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί:

“Παρακαλώ να ενημερώσετε τον κύριο Υπουργό, ότι καταγόμαστε απο την Πελοπόννησο. Εγώ απο ένα χωριό κοντά στο Αίγιο και η σύζυγός μου απο την ορεινή Κορινθία (απο το Τιτάνη ή Βοϊβοντά Κορινθίας). Ημασταν ψηφοφόροι του και μπορεί να το διασταυρώσει γιατί έχει τον τρόπο με τους ανθρώπους του,(ξέρει αυτός). Και για να δώσω βαρύτητα στο θέμα, να του πείτε ότι ο αείμνηστος πεθερός μου Σπύρος Καρκούλας, ήταν ένας απο τους 10 ιδρυτές του ΠΑΚ της Γερμανίας. Δια του λόγου το αληθές, μπορεί ο Υπουργός να ρωτήσει την Βάσω Παπανδρέου και τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον οποίο ο πεθερός μου βοήθησε ενώ τους έπιασαν επί χούντας.

Πείτε επίσης στον Υπουργό, οτι ποτέ άν και είμαστε εγγεγραμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ δεν ζητήσαμε το παραμικρό και πάντα βαδίζαμε προσωπικά και επαγγελματικά με τις δικές μας δυνάμεις και σπουδές.

Για να μην σας απασχολώ παραπάνω, πείτε στον Υπουργό ότι απο τον Βοϊβοντά και παρακάτω, δεν πρόκειται να δεί ψήφο. Να μας ξεχάσει, όπως ξέχασε και απο που προήλθε και τι έλεγε προεκλογικά και σαν αντιπολίτευση.

Μπορεί βέβαια επειδή είναι “αρεστός” να μπεί σε κανά επικρατείας, αλλά άν πάει με ψήφο, θα έχει την κατάληξη της Κουτσίκου και άλλων δεξιών.

Μετά να έρθει να μας πεί την θεωρία του περί “πάταξης¨” των αποστράτων.

Μετά τιμής
Συνέλης Παντελής αξιωματικός ΠΝ εν αποστρατεία.
μέλος ΔΣ της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ 
(και ηλικιακά, κάτω των 55 ετών. Δεν ξέρω άν τον ενδιαφέρει τον Υπουργό, αλλά πείτε του άν δεν σβήσετε έντρομοι το mail μου, ότι έμεινα 25 έτη στο Πολεμικό Ναυτικό, τα 19 εξ αυτών στο Υποβρύχιο ΤΡΙΤΩΝ, και αποστρατευόμενος έγινα αναθεματισμένος Ελλην πολίτης)”.Είναι γεγονός ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα φορολογικά μέτρα έχουν προκαλέσει σύγχυση.

Είναι γεγονός ότι μεγαλύτερη σύγχυση έχει προκαλέσει ότι την ίδια μέρα αλλάζουν τα μέτρα δυο-τρεις φορές ώστε στο τέλος να μην ξέρουμε τι ισχύει.

Είναι γεγονός ότι πέρα από την σύγχυση που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις, τα ποσά που καλείται να πληρώσει ο καθένας μας είναι υπέρογκα. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από εμάς δεν έχουμε αλλά και αυτοί που έχουμε γνωρίζουμε ότι αν πληρώσουμε δεν θα δούμε ανταποδοτικότητα.

Είναι γεγονός ότι τα «χαράτσια» συνοδεύονται από απειλές π.χ. «προσαυξήσεις, κατασχέσεις μισθών, μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, κόψιμο ρεύματος κ.λ.π.».

Όλα τα παραπάνω προκαλούν συναισθήματα όπως Οργή, Απαισιοδοξία, Δυστυχία, Θυμό, Μίσος, Φόβο, Δυσφορία, έλλειψη πίστης, Καχυποψία και ο κατάλογος δεν τελειώνει…

Δεν θα αναφερθώ στην διάλυση όλων των υποδομών και παροχών του κοινωνικού κράτους, ο καθένας την ζει καθημερινά.

Δεν πρέπει λοιπόν να έχει αυταπάτες κανείς ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν έχει προκληθεί συνειδητά. Οι εξουσιαστές γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν…

Επειδή από την φύση μου είμαι αισιόδοξη και μ’ αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, ως τρόπο αντίδρασης προτείνω το εξής:

ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Θα μου πείτε γίνεται; Ναι είναι η απάντηση με την προϋπόθεση να γίνει από όλους. Αυτό το σημείο είναι και το δυσκολότερο. Τι χρειάζεται για να το πετύχουμε; Απλά να το συνειδητοποιήσουμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εξουσιαστές δεν πέφτουν με την Βία. Δεν πέφτουν με τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Άλλωστε όλοι απορείτε που είναι οι αγανακτισμένοι του καλοκαιριού, τώρα που τα μέτρα έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη οργή. Η εξήγηση είναι απλή. Οι εξουσιαστές έστειλαν το μήνυμα ότι θα καταστείλουν και θα πνίξουν ακόμη και στο αίμα, αν χρειαστεί, οποιαδήποτε ειρηνική διαδήλωση με αποτέλεσμα ο κόσμος να βράζει αλλά να απέχει.

Σκεφτείτε τα εξής:

-Πώς γέμισε αυθαίρετα η Ελλάδα; Τι έκανε το κράτος γι’ αυτό;

-Πρόσφατα ανακοίνωσαν τους μεγάλους οφειλέτες που χρωστάνε 40 δις Ευρώ, που απλά σημαίνει ότι όλοι αυτοί για όλα τα χρόνια της επιχειρηματικής τους δράσης δεν πλήρωναν τίποτα στο κράτος, στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π., (έτσι ξέρω και εγώ να πλουτίσω…)

Συμπέρασμα:

-Όταν η ανομία γίνεται από πολλούς τότε γίνεται «νόμιμη»

-Όταν η ανομία είναι διαπλεκόμενη γίνεται «νόμιμη»

ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Ε, λοιπόν αυτό θα κάνουμε και εμείς. Μην υπογράφετε δηλώσεις άρνησης πληρωμής, απλά μην πάτε να πληρώσετε και αφήστε να στέλνουνε σημειώματα και προειδοποιήσεις. Νομίζετε ότι τους έπιασε η καλοσύνη και έδωσαν παράταση πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος για μια εβδομάδα; Υπάρχει μεγάλη αποχή και το Σαββατοκύριακο προσφέρεται για ψυχολογικό πόλεμο… Μόνο με την ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ θα διαλύσουμε αυτό το διεφθαρμένο Κράτος.

Πριν 200 χρόνια οι μεγάλοι αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδος δεν κατάλαβαν τι θα ακολουθήσει, δεν γνώριζαν ότι κάποιοι ήταν αργυρώνητοι και το πλήρωσαν οι ίδιοι και όλο το έθνος…σε κάθε εποχή υπάρχουν αυτοί… (βλέπε για τους σημερινούς, http://www.strategyreport.gr/?p=5405).

Τους ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είναι όλοι αυτοί που μας έχουν πιει το αίμα, είναι οι απόγονοι των κοτζαμπάσηδων και των προεστών, των μεγαλοτσιφλικάδων, των δωσίλογων και των μαυραγοριτών…

Τώρα όμως είναι διαφορετικά, μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Τώρα εμείς γνωρίζουμε ότι η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με αγχόνη, καμία ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ!!!

Διοτίμα

Οι Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίων και Διδάκτορες (Forum Hellenic Professors and PhDs) ζητάνε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία χρωστάει περισσότερα στην Ελλάδα από ότι η Ελλάδα στην Γερμανία. Όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Γερμανική εφημερίδα Die Welt παραδέχθηκε ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο.

Παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.greece.org/blogs/wwii/ και υπογράψετε το Αίτημα του Φόρουμ Hellenic Professors and PhDs (Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίων και Διδάκτορες) που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, « Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ».

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011). Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Κώστας Τζάνος, Δρ Πυρηνικής Τεχνολογίας
Για το Forum Hellenic Professors and PhDs