Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Αυγ 2016

Η Γερμανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας
Μετά την οικονομική έρχεται και η δημογραφική καταστροφή, για να σωθεί η Ευρώπη...!

Για το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τους πρόσφυγες προετοιμάζεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel» από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία της Ελλάδας, ακόμη και αν χρειαστεί να της ασκηθεί οικονομική πίεση.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό, παρότι επισήμως το Βερολίνο τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αφορμή κατάρρευσης της συμφωνίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς». «Δεν αποκλείεται εκ νέου ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνεται στο έγγραφο.

Ήδη, όπως αναφέρεται, διαπιστώνονται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και, αν η συμφωνία αποτύχει, θα πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.

Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο, όπου τονίζεται: «Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας - και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Μια διεύρυνση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία, μπορεί να καταστεί απαραίτητη, σε περίπτωση μετακίνησης των μεταναστευτικών οδών. Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια ενισχυμένη σημασία: Η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά», καταλήγει το περιοδικό, αναφερόμενο στο περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών.

Με απλά λόγια, το σχέδιο της γερμανικής Ευρώπης, για να διασωθεί από τους τεράστιους πληθυσμούς λαθρομεταναστών εάν καταρρεύσει η μέχρι σήμερα συμφωνία με την Τουρκία, είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε μία τεράστια φυλακή ανθρώπων αγνώστου ταυτότητας και αγνώστων προθέσεων. Με αυτό τον τρόπο μετά την οικονομική καταστροφή, η γερμανική Ευρώπη σχεδιάζει να επιβάλλει στην Ελλάδα και την δημογραφική καταστροφή, ενώ θα μετατρέψει το σύνολο των χαρακτηριστικών της Ελλάδας μεταβάλλοντάς την σε ένα ισλαμικό κράτος.
Ενδεχομένως, γι αυτό τον λόγο και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σκέφτεται στην (αντισυνταγματική) μετατροπή του θεσμικού ρόλου του στρατού, στον οποίο όπως όλα δείχνουν θα επιβάλει μία στροφή 180 μοιρών θέτοντας ως χώρο ευθύνης του το εσωτερικό της Ελλάδας.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Στρατός σε αστυνομικά καθήκοντα και στην Ελλάδα; Τι δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Της Ιωάννας Ηλιάδη

Στρατό σε ρόλο αστυνομίας, σε πρώτη φάση στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Ο υπουργός αφού ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης με οπλίτες στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία, άφησε να εννοηθεί πως γίνονται κινήσεις για να δοκιμαστεί ο στρατός και σε αστυνομικά καθήκοντα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε για παράδειγμα ότι τον τελευταίο χρόνο έχει ζητήσει τη "διεξαγωγή αναγνωρίσεων με ελικόπτερα, την προσγείωση των ελικοπτέρων δίπλα στα χωριά και συνάντηση με κατοίκους μια έως τρεις φορές το μήνα", ώστε να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Οι κάτοικοι δεν νιώθουν απειλή από κάποια εισβολή του Αλβανικού Στρατού ή του Στρατού των Σκοπίων σε ελληνικό έδαφος.
Η πιθανότητα να νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής κάποια μορφής ανασφάλεια είναι από εγκληματικές ενέργειες.

Έτσι ο υπουργός αν και δήλωσε ότι "Ο Στρατός δεν έχει ευθύνη στην εσωτερική ασφάλεια", τόνισε ότι με την μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του Στρατού τονώνει το αίσθημα σφάλειας και" αποτρέπει οποιουσδήποτε θέλουν να κάνουν εγκληματική ενέργεια".

Η αποτροπή από εγκληματικές ενέργειες όπως το έθεσε ο κ. Καμμένος, είναι αυτός ακριβώς ο νέος ρόλος που προφανώς προετοιμάζεται για τον Στρατό. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη έχουν προχωρήσει συζητήσεις με την Αστυνομία και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βοηθήσουν με την παρουσία εναερίων μέσων στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, κάτι που μέχρι στιγμής κάνουν μόνο τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Η ανάθεση στις Ένοπλες Δυνάμεις καθηκόντων τα οποία μέχρι στιγμής είχε μόνο η αστυνομία, είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη, η Λευκή Βίβλος που παρουσίασε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο άμυνας, προβλέπει ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας σε καθήκοντα ασφαλείας ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των Γερμανών πολιτών. Ήδη έχουν αρχίσει και εκτελούνται κοινές ασκήσεις στρατού και αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι το γερμανικό Σύνταγμα, όπως άλλωστε και το ελληνικό, έχει σαφείς και διακριτούς ρόλους για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα ασφαλείας.

Οι αντιδράσεις της Γερμανικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλες και κάνουν λόγο για απόπειρα «ισραηλοποίησης» των γερμανικών πόλεων, με οπλισμένους στρατιώτες στους δρόμους και έξω από επιχειρήσεις και εστιατόρια.

Δεν γνωρίζουμε εάν τα αποτελέσματα της δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία είναι ανάλογα. Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι μετέβη στις περιοχές αυτές για να δει ο ίδιος την κατάσταση και να ενημερωθεί για το πώς αποδίδουν τα μέτρα που έχει διατάξει από πέρυσι.

Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μάθουμε επίσης για το έαν σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν τα πληρώματα των ελικοπτέρων ώστε εκτός από την έρευνα και διάσωση να είναι σε θέση να κάνουν επιτήρηση για εμπόρους ναρκωτικών στα σύνορα, κάτι που απαιτεί διαφορετική εκπαίδευση από αυτήν που λαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Πιθανώς θα είναι κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα από τα αποτελέσματα του νέου ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τό προσφυγικό - λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα δέν εἶναι βεβαίως καινοφανές. Τό ζήσαμε ἤδη ἀπό τήν πτώση τοῦ κομμουνισμοῦ μέ Ἀλβανούς καί ἄλλους ἀνατολικοευρωπαίους ἐπήλυδες, συνεχίστηκε μέ ἀφροασιατικά στοιχεῖα καί ἐντάθηκε μετά τίς καταστροφές πού ἐπέφερε ἡ “Ἀραβική Ἄνοιξη”.
Ὅμως παροξύνθηκε τό 2015, τόσο μέ τήν πολιτική Τασίας - Σύριζα ὅσο καί μέ τό κάλεσμα τῆς Μέρκελ καί τῶν Γερμανῶν βιομηχάνων.

Σήμερα εἴμαστε στό δυσχερές σημεῖο νά ἀμφισβητεῖται καί αὐτή ἡ κουτσή συμφωνία πού ἐπετεύχθη μεταξύ ΕΕ καί Τουρκίας, ἐπειδή ἡ τελευταία ἐκβιάζει, λέει, τήν Εὐρώπη!
Μέ ἀφορμή τή στάση τῆς Δύσης ἔναντι τοῦ ἀποτυχημένου πραξικοπήματος καί μέ πρόσχημα τήν μή κατάργηση τῆς βίζας γιά τούς Τούρκους, ὁ Ἐρντογάν μᾶς ἀπειλεῖ μέ λαθροπλημμυρίδα στά νησιά τοῦ ἀνατολικοῦ Αἰγαίου. Νά πληρώσει δηλαδή ἡ Ἑλλάδα - βάτραχος τόν καβγά τῶν βουβαλιῶν στόν διεθνή βοῦρκο.

Τά μαντάτα σκοτεινιάζουν: παρά τίς συνεννοήσεις μέ τήν Τουρκία, οἱ ροές στή Λέσβο αὐξήθηκαν καί ἀκοῦμε τόν Μουζάλα νά μιλάει γιά προσφυγικά στρατόπεδα σέ ὅλη τή χώρα, γιά μόνιμη ἐγκατάσταση τῶν προσφύγων καί γιά μεταφορά 2-3.000 ἀπό τή Γερμανία (;) στήν Κρήτη. Κι ὅμως, ἡ συγκυρία πού ζοῦμε βρίσκει τό σύνολο τῶν εὐρωπαϊκῶν κυβερνήσεων κόντρα στήν Ἄγκυρα, σέ μιά σπάνια συμφωνία τους μέ τούς λαούς τους.

Ταυτοχρόνως, οἱ τρομακτικές ἀνθρωποθυσίες στή Γαλλία ἔχουν σέ μεγάλο βαθμό διαλύσει τίς καθεστωτικές πομφόλυγες περί “πολυπολιτισμικότητας” καί οἱ αὐστρουγγρικές ἀντιρρήσεις δέν ἠχοῦν πιά ὡς φωνές βοώντων ἐν τῇ εὐρωπαϊκῇ ἐρήμῳ.
Πόσο καλύτερη συγκυρία θά μπορούσαμε νά ἀναμένουμε γιά νά διεκδικήσουμε καί νά πετύχουμε στίς Βρυξέλλες μιά κοινή εὐρωπαϊκή γραμμή ἔναντι τοῦ νεοοθωμανισμοῦ καί τοῦ στανικοῦ ἐποικισμοῦ;
Ἡ ψῆφος ὑπέρ τοῦ Brexit τίποτε δέν “εἶπε” στίς εὐρωπαϊκές ἐλίτ;
Μέ τί προσόντα ἐπιδιώκει νά ἐκβιάσει ὁ ἀπομονωμένος σουλτάνος τήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση, τή στιγμή πού βρίσκεται σέ εὐθεία ἀντιπαράθεση μέ τίς ΗΠΑ, πού πασχίζει νά προσεγγίσει (ὅσο τοῦ ἐπιτρέπεται) τή Ρωσία, πού ἔχει ἔρθει σέ σύγκρουση μέ ὅλη τή Μέση Ἀνατολή;

Μιά ἑλληνική Κυβέρνηση θά ὄφειλε σήμερα νά ἀναλάβει πρωτοβουλία σέ εὐρωπαϊκό ἐπίπεδο ὥστε νά χαραχθεῖ μιά ἑνιαία γραμμή ἄμυνας ἀπέναντι στόν τουρκικό ἐκβιασμό.
Μιά γραμμή πού θά συμπεριελάμβανε πρῶτα πρῶτα ἕνα σχέδιο εὔσχημης ἀπεμπλοκῆς τῶν εὐρωπαϊκῶν κρατῶν (π.χ. Γαλλία) ἀπό τόν βρώμικο πόλεμο τῆς Συρίας, ὥστε νά μήν περιοριζόμαστε σέ ὑποκρισίες.
Μιά γραμμή πού θά συνέχιζε μέ μιά κοινή διακήρυξη πού θά ὑπερασπιζόταν τό στοιχειῶδες δικαίωμα κάθε χώρας νά ὁρίζει αὐτή τήν διαπερατότητα τῶν συνόρων της καί τήν σύνθεση τοῦ πληθυσμοῦ της.
Μιά γραμμή πού θά ὄρθωνε ἀπέναντι στόν νεοσουλτάνο ἕνα σταθερό “ὄχι” σέ κάθε ἀπόπειρα ἐκβιασμοῦ, ἀξιοποιώντας τά ἀνενεργά πολιτικοοικονομικά ὅπλα τῆς Εὐρώπης.

Ἀλλά πῶς νά τά κάνει ὅλα αὐτά μιά Κυβέρνηση πού ποτέ δέν εἶπε μιά λέξη γιά τό τί συμβαίνει στή Συρία καί πού παίζει τόν ρόλο τῆς ντουντούκας στήν μεταναστολάγνα προπαγάνδα τῶν ἀφεντικῶν;

Πηγή "Αντιφωνητής"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Του Στέλιου Παπαθεμελή 

Μας συνέχει ο απόηχος του δεκαπενταυγουστιάτικου ρεμβασμού. Οι καλές ειδήσεις είναι τα δύο χρυσά + 1 αργυρό των παιδιών στους Ολυμπιακούς. Μας έκαναν υπερήφανους όλους. Και κάποιους «αρμόδιους» που δεν το δικαιούνται.
Πού θα πάει, θα το παλέψουμε. Και όπως μας βεβαιώνει το δημώδες ποντιακό άσμα: «Οι Έλληνε γερούν κι ανθούν και φέρουν πάλιν άλλα»! (“Το μοιρολόγι του Ήλιου”).

Περνούμε μια περίοδο γενικευμένης αποϊέρωσης. Η διάσταση του ιερού έχει εξοβελιστεί από την ζωή των κοινωνιών. Το σχολείο ως χωροχρόνος παιδαγωγίας ακυρώθηκε. Η οικογένεια δεν εποπτεύει τα παιδιά της. Διά του εφησυχασμού τα παρέδωσε στη δικαιοδοσία του λεγόμενου «μεγάλου παιδαγωγού» που ακούει στο μαγικό όνομα Διαδίκτυο. Αξίζει η αποκαλυπτικότατη έρευνα της Λένας Παπαδημητρίου Generation Porn (ΒΗΜΑgazino,7/8/16). Νιώθεις, έναν γόνιμο πανικό. Μεγαλώνει στην Ελλάδα η πρώτη γενιά εφήβων με απεριόριστη πρόσβαση σε 800.000.000 Porn sites. Δαντικό το σχόλιο του Economist: «Οι έφηβοι σήμερα έχουν δει μεγαλύτερη ποικιλία σεξουαλικών πράξεων απ΄ ό,τι είχε στη διάθεσή του σ΄ όλη του τη ζωή και ο πιο ακόλαστος μογγόλος αυτοκράτορας»! Απασφαλισμένη βόμβα. Τα ιατρικά κέντρα και όσοι γονείς οσφραίνονται έχουν χειροπιαστό το έγκλημα, όμως ακόμη χωρίς τιμωρία!

Το Διαδίκτυο έχει το προνόμιο της απόλυτης ελευθερίας. Άνευ όρων και ορίων. Λειτουργεί χωρίς κανόνες και χωρίς κυρώσεις. Τα αποτελέσματα άρχισαν είδη να γίνονται ορατά στους νουν έχοντες και δια γυμνού οφθαλμού. Αδρανής οικογένεια, αδιάφορο έως εχθρικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δέστε τα σχολικά Αναγνωστικά ανυποψίαστα για τις αξίες της ζωής.

Τιμητική εξαίρεση οι καίριες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που θυμίζουν τον οφειλόμενο από κάθε Έλληνα σεβασμό, ιδίως αξιωματούχο σε Εκκλησία - Πατρίδα. Η Κυβέρνηση νομίζει προφανώς ότι έλυσε όλα τα προβλήματα και ψάχνεται να βρει κάποιο… άλυτο. Εφ΄ ώ και εξήγγειλε την αποποινικοποίηση της… βλασφημίας!
Κάποιοι ζούνε εκτός πραγματικότητας. Αντιπαρέρχονται όσα τρομερά συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας (Γαλλία, Γερμανία κλπ.) και εννοούν να αφοπλίσουν το δικαιϊκό μας σύστημα αντί να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσής του, πχ την θέσπιση αυστηρότερων ρυθμίσεων για τις περιπτώσεις χλευασμού και έργω προσβολής των ιερών και των οσίων κατά το προηγούμενο τού ν.4000 περί τεντυμποϊσμού. Η Εκκλησία συγχωρεί, αλλά η Πολιτεία οφείλει να τιμωρεί για να προλάβει τα χειρότερα.

Την ώρα πάντως που εμείς υψώνουμε δαπάναις μας τζαμί στην Αθήνα, ο Ερντογάν, αφού μετέτρεψε ξανά σε τζαμιά τις Αγίες Σοφίες Τραπεζούντας και Νικαίας και βεβήλωσε την Μεγάλη Αγία Σοφία, απαγόρευσε την Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας με το πρόσχημα ότι τάχα στο ναό «γίνονται εργασίες». Αλλά αυτό και αληθές υποτιθέμενο δεν θα εμπόδιζε τη Λειτουργία που ούτως ή άλλως τελείται στον αύλειο χώρο. Σημειώστε ότι οι πιστοί για να μπουν εκεί πληρώνουν εισιτήριο στους χοτζάδες!

Πολλά γράφονται για το ειδύλλιο Πούτιν – Ερντογάν. Ο ρώσος είναι διεθνής παίκτης. Ο τούρκος το “παίζει” απλώς. Η Δύση εχθρεύεται τη Ρωσία περισσότερο απ΄ ό,τι εχθρεύονταν χθες την ΕΣΣΔ. Τα κέντρα της, ιδίως τα αμερικανικά, έχουν ένα απίστευτο σύμπλεγμα ανοχής της Άγκυρας και μεγέθυνσης του ρόλου της. Κυνικός υπολογισμός: μεγάλη αγορά, πολύς στρατός, προνομιούχα θέση. Αν υπονοούν το Ιντσιρλίκ, η Άγκυρα το αρνήθηκε στις ΗΠΑ, στο πόλεμο του Ιράκ και ξανά τώρα κατά του ISIS. Της το ζητεί και θα το δώσει στον Πούτιν.

Μετέωρη η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό με βαρύ ευρωπαϊκό τίμημα την κατάργηση της βίζας για τα 75.000.000 τούρκους. Χωρίς φυσικά ο ισλαμοοθωμανός να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις. Εκβιάζει τελεσιγραφικά κατάργηση βίζας ως τον Οκτώβριο απειλώντας να βουλιάξει με τα 3.000.000 πρόσφυγες-μετανάστες την Ευρώπη. Την Ελλάδα σίγουρα.

Βαλκάνιοι, Αυστρία, Βίζενγκραντ έχουν κλειστά σύνορα. Εμείς θα πληρώσουμε. Εμάς θα βουλιάξουν. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν βιάζονται να αποφασίσουν περί του πρακτέου. Να αξιώσουμε να το πράξουν αμελλητί με μόνη αποτελεσματική απόφαση: αντίμετρα οικονομικού αποκλεισμού της Τουρκίας. Τα χάδια είναι απρόσφορα μέσα.

Ο απειλών είναι ακόρεστα βουλιμικός. Δεν ορρωδεί προ ουδενός. Δεν διαθέτει αίσθηση κινδύνου. Είναι εσχάτη αφέλεια να αναμένεται από μέρους του σεβασμός συμπεφωνημένων. Το παραμύθι του “ηπίου” Ισλάμ τελείωσε. Τώρα έγινε χαλίφης…

Η Δύση δε θα βρει καλύτερο γεωπολιτικό σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο από το δίδυμο Ελλάδος – Κύπρου. Ας το καταλάβει επιτέλους. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η περίοδος τού «δούναι» για τον Ελληνισμό χωρίς «λαβείν» πρέπει να λήξει. «Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν»!

Στα εγκλήματα της Δύσεως και η αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ο επίλογος γράφηκε προχθές: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ανδρός στις φυλακές αυτών που τελικά τον απάλλαξαν. Τον δαιμονοποίησαν. Τα παπαγαλάκια τους τον στόλιζαν με τα φρικιαστικότερα κοσμητικά: δολοφόνος, χασάπης, γενοκτόνος για να μας πούνε τώρα ότι δεν ήταν θύτης, αλλά θύμα (δικό τους βέβαια). Αιδώς και τίσις, αλλά πού και πότε;

* Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
Ηλεκτ. ταχ.: stelios@papathemelis.gr, danagennisi.press@gmail.comΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση και το οικονομικό κλίμα στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Κατά τον πρώτο μήνα μετά από το δημοψήφισμα οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,4%, σε σχέση με τον προηγούμενο, ενώ σε ετήσια αναγωγή η αύξηση φτάνει στο 5,9%. Το οικονομικό κλίμα στη χώρα αποτυπώνεται και από αυτά και από άλλα στοιχεία να είναι ήδη πολύ καλύτερο από ότι ήταν πριν από το δημοψήφισμα.

Φυσικά, όλοι όσοι έσπερναν τη μαύρη προπαγάνδα κατατρομοκράτησης του βρετανικού λαού επικαλούμενοι την καταστροφή της χώρας, αν όχι και του… κόσμου, τώρα κάνουν πώς δεν ακούν και πώς δεν βλέπουν.

Λαλίστατοι πριν, δημαγωγικοί τρομοκράτες, σώπασαν για τα καλά τώρα που διαψεύστηκαν παταγωδώς στις άτοπες προπαγανδιστικές προβλέψεις τους… Φυσικά, ούτε κουβέντα για αυτοκριτική, ούτε συγνώμη…

Αντιθέτως, η Ε.Ε. είναι εκείνη που τα έχει χαμένα: οι ηγέτες των τριών μεγάλων χωρών της Ενωσης συναντιούνται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιταλία προκειμένου να δουν τι θα κάνουν στη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας εποχή.

Προδήλως, δεν είχαν προλάβει να ετοιμάσουν κάποιο σχέδιο, καθώς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ήταν σίγουροι ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης θα απέδιδε τα προσδοκόμενα από αυτούς αποτελέσματα. Ελα όμως που οι πολίτες των νησιών δεν τρόμαξαν και δεν τους έκαναν τη χάρη…

Το κακό είναι ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν διδάχθηκαν απολύτως τίποτε από αυτή την εξέλιξη.

Όπως και δεν διδάχθηκαν ούτε από την τραγική αποτυχία τους στο προσφυγικό, στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και στην υπόθεση της τρομοκρατίας.

Σε όλα αυτά τα μείζονα ζητήματα, όπως άλλωστε και στην υπόθεση του χρέους και των δημοσιοοικονομικών, η Ευρώπη τα έχει απλώς χαμένα. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Και το μόνο που κάνει, είναι να βλέπει παθητικά τις αδυναμίες της να επικρατούν σταδιακά όλο και περισσότερο, πλησιάζοντας πια σε βαθμό διαλύσεως…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Στο ότι η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η ευρωζώνη, δεν τα πηγαίνει καλά από την κρίση του 2008 και μετά, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Το κοινό νόμισμα υποτίθεται ότι θα έφερνε ευημερία και θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έχει κάνει ακριβώς το αντίθετο, με υφέσεις σε κάποιες χώρες, μεγαλύτερες και από τη Μεγάλη Ύφεση.

Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει, θα πρέπει να απαντήσει σε ένα άλλο: τι πήγε στραβά. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν κάνει μια σειρά λάθη –υπερβολική λιτότητα και κακοσχεδιασμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ευρώ, που δε θα μπορούσε να λυθεί αν βάλουμε κάποιον άλλο επικεφαλής.

Διαφωνώ. Υπάρχουν πιο θεμελιώδη προβλήματα στη δομή της ευρωζώνης, τους κανόνες και θεσμούς που την καθοδηγούν και την συνιστούν. Αυτά μπορεί κάλλιστα να είναι ανυπέρβλητα, εγείροντας την προοπτική πως έχει έρθει ο καιρός για μια πιο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του κοινού νομίσματος, μέχρι και του σημείου της διάλυσής του.

Για να το θέσω απλά, το ευρώ ήταν ελαττωματικό από τη γένεσή του. Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι η αφαίρεση δύο βασικών μηχανισμών προσαρμογής, όπως τα επιτόκια και οι ισοτιμίες, χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση τους, θα καθιστούσαν δύσκολη την μακροοικονομική προσαρμογή. Αν προστεθεί σε αυτό μια κεντρική τράπεζα με την εντολή να εστιάζει στον πληθωρισμό και με τις χώρες να περιορίζονται επιπρόσθετα από τα ελλείμματά τους, το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά υψηλή ανεργία και ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συστηματικά κάτω της δυνητικής παραγωγής. Με τις χώρες να δανείζονται σε ένα νόμισμα που δεν είναι υπό τον έλεγχό τους, και χωρίς κανένα εύκολο μηχανισμό ελέγχου των εμπορικών ελλειμμάτων, οι κρίσεις ήταν προβλέψιμες.

Η εναλλακτική στην προσαρμογή των ονομαστικών συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι η προσαρμογή των πραγματικών –να πέφτουν οι ελληνικές τιμές σχετικά με τις γερμανικές. Αλλά δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες που θα μπορούσαν να επιβάλουν την αύξηση των γερμανικών τιμών και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος του να εξαναγκαστούν οι ελληνικές τιμές να πέσουν αρκετά είναι τεράστιο.

Κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί την πιο γρήγορη ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγικότητας σε σχέση με την γερμανική ως εναλλακτικό τρόπο «προσαρμογής», αλλά κανείς δεν έχει βρει πώς να το κάνει αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ελλείψει μιας συνολικής στρατηγικής, η τρόικα είναι επιθετική, θεσπίζοντας νέους κανόνες για το φρέσκο γάλα και το μέγεθος στις φρατζόλες του ψωμιού. Το αν αυτοί είναι επιθυμητοί, είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Το ότι δεν πρόκειται να επιτύχουν την επιθυμητή προσαρμογή στις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, όχι.

Οι αλλαγές στους κανόνες που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει το ευρώ, είναι μικρές από οικονομική άποψη. Μια κοινή τραπεζική ένωση και, ακόμη πιο σημαντικό, κοινή ασφάλιση στις καταθέσεις. Κανόνες για να περιοριστούν τα εμπορικά πλεονάσματα. Ευρωομόλογα ή κάποιος παρόμοιος μηχανισμός για να αμοιβαιοποίηση του χρέους. Νομισματική πολιτική που εστιάζει περισσότερο στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, όχι μόνο στον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, η βιομηχανική και άλλες πολιτικές θα έπρεπε να προσανατολίζονται στο να βοηθήσουν τις βραδυκίνητες οικονομίες να φτάσουν τις κορυφαίες. Ακόμη πιο σημαντικό: μια μετατόπιση από τη λιτότητα σε δημοσιονομικές πολιτικές που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη. Αλλά αυτές φαίνονται πολύ μακρυά από τις σημερινή πολιτική της Ευρώπης, με τη Γερμανία να επιχειρηματολογεί ακόμη ότι «η Ευρώπη δεν είναι ένωση μεταβιβάσεων» (transfer union).

Οι καλές ρυθμίσεις στα νομίσματα δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ευημερία. Οι κακές ρυθμίσεις οδηγούν σε υφέσεις και μεγάλες υφέσεις (depressions). Και μεταξύ των τύπων των ρυθμίσεων που για καιρό συνδέονται με μεγάλες υφέσεις είναι οι λεγόμενες «pegs», όπου η αξία του νομίσματος μιας χώρας είναι σταθερή σε σχέση με μιας άλλης. Ένα κοινό νόμισμα δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε αρκετό για στενή οικονομική και πολιτική συνεργασία. Η Ευρώπη χρειάζεται να εστιάσει στα σημαντικά για να πετύχει αυτό το στόχο. Το τέλος του κοινού νομίσματος δεν θα είναι το τέλος του ευρωπαϊκού πρότζεκτ. Οι άλλοι θεσμοί της ΕΕ θα παραμείνουν: θα εξακολουθούν να υπάρχουν το ελεύθερο εμπόριο και η μετανάστευση.

Είναι σημαντικό να υπάρξει ομαλή μετάβαση έξω από το ευρώ, με «φιλικό διαζύγιο», πιθανώς κινούμενοι προς ένα σύστημα «ευέλικτου ευρώσυστήματος», με, ας πούμε, ένα ισχυρό Βόρειο Ευρώ και ένα πιο μαλακό Νότιο Ευρώ. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν θα είναι εύκολο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι να αντιμετωπιστεί το χρέος που έχει μείνει. Το ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μετατραπούν όλα τα χρέη σε ευρώ, ως χρέη σε «Νότιο Ευρώ».

Καθώς οδεύουμε προς μια ψηφιακή οικονομία, η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα για μια σειρά μεταρρυθμίσεις που στηρίζονται στην αγορά, οι οποίες μπορούν να επιτύχουν ταυτόχρονα τον τριπλό στόχο της πλήρους απασχόλησης, του ισορροπημένου εμπορικού ισοζυγίου και της δημοσιονομικής ισορροπίας, μέσω δημοπρασιών πίστωσης και ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές (tokens).

Στο τρέχον παγκόσμιο σύστημα, βασιζόμαστε στις κεντρικές τράπεζες για να ορίσουν τα επιτόκια, ελπίζοντας ότι με κάποιον τρόπο το εμπορικό ισοζύγιο, η επένδυση και η κατανάλωση που θα βγει από αυτό θα είναι «σωστά». Συνήθως δεν είναι. Η εναλλακτική προσέγγιση εστιάζει στις ποσότητες, ας πούμε, της επένδυσης και του εμπορικού ισοζυγίου που χρειαζόμαστε και αφήνουμε την αγορά να ορίσει την τιμή ώστε να επιτευχθεί αυτό.

Με τον καιρό, οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες θα μπορούσαν να περιοριστούν καθώς οι θεσμοί θα αναπτύσσονται. Το ευέλικτο ευρώ είναι μια στρατηγική για την ενσωμάτωση της προόδου στην οικονομική ολοκλήρωση που έχει ήδη γίνει, ενώ θα παρέχεται και χώρος για μεταρρυθμίσεις.

Το κοινό νόμισμα υποτίθεται ότι θα ήταν ένα μέσο για να επιτευχθεί ο στόχος. Εχει γίνει στόχος το ίδιο –ένας στόχος που υπονομεύει πιο δοκιμές πλευρές του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, καθώς μεταδίδει διχασμό και όχι αλληλεγγύη.

Ένα «φιλικό διαζύγιο» -ένα σχετικά ήπιο τέλος στο ευρώ, ίσως με τη θέσπιση του προτεινόμενου συστήματος του «ευέλικτου ευρώ»- θα μπορούσε να επαναφέρει την Ευρώπη στην ευημερία και να δώσει στην ήπειρο τη δυνατότητα να εστιάσει για μία ακόμη φορά, με αναζωπυρωμένη αλληλεγγύη, στις πολλές πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η Ευρώπη ίσως πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ για να σώσει την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό πρότζεκτ.

* Ο Joseph Stiglitz είναι οικονομολόγος βραβευμένος με Νόμπελ και συγγραφέας του βιβλίου «Ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης»
Πηγή Euro2dayΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου