Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Φεβ 2011


Δηλαδή για να έχουμε καλό ρώτημα. Αν με τόσο κυνηγητό, με τόσες περικοπές, τόσα μέτρα για είσπραξη από παντού και τα έσοδα παρουσιάζουν μαύρη τρύπα 100 εκατ. ευρώ, τότε τι θα γίνει όταν ο κόσμος θα φτάσει στο αμήν;

Αν υποθέσουμε ότι οι πολίτες είχαν χρήματα και τα έδωσαν σε περαιώσεις, ημιυπαίθριους, ΦΠΑ, πρόστιμα, άλλες εκκρεμότητες με την εφορία. Παρ’ όλα αυτά τα έσοδα του Ιανουαρίου ανήλθαν σε 5.5 αντί στόχου 5,6 δις.

Σε λίγους μήνες που δεν θα υπάρχει σάλιο, θα έχουν στερέψει οι κάνουλες, τα σεντούκια θα έχουν αδειάσει, από ποιον θα πάρουν χρήματα; Από ποιον ονειρεύονται να εισπράξουν 12,7 δις ευρώ επιπλέον με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν μόλις καταλήξει η ευρωπαϊκή συμφωνία;

Δε βλέπουν ότι υπάρχει αδιέξοδο; Αν μέχρι σήμερα κούτσα – κούτσα συγκεντρώθηκαν κάποια χρήματα, δε βλέπουν ότι δεν αντέχει άλλο ο κόσμος; Προσπάθησαν να αναζητήσουν αλλού έσοδα; Όπως για παράδειγμα να κυνηγήσουν τους πραγματικούς φοροφυγάδες κι όχι τους μισθωτούς που φορολογείται για το τελευταίο λεπτό;

Και το βασικότερο: Δεν καταλαβαίνουν ότι χωρίς ανάπτυξη σύντομα θα έλθουν και οι στάσεις πληρωμών; Ο κόσμος θα πει «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» όχι γιατί ανήκει σε κάποιο γραφικό κίνημα αλλά γιατί δεν έχει να πληρώσει.

Τι μένει; Να γεμίσουν οι φυλακές με οικονομικούς…. εγκληματίες. Ο Παπακωνσταντίνου είναι άτεγκτος.

Ο στόχος των εσόδων για το σύνολο του έτους σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι 59,4 δισ. ευρώ, ενώ η σημαντική απόκλιση που εμφανίζεται σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα αποδίδεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2011 είχε δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας και μέσα στον Ιανουάριο είχαν πληρωθεί περίπου 400 εκ. ευρώ μόνο από τη συγκεκριμένη πηγή εσόδων.

Όταν λοιπόν εκλείψουν οι παρατάσεις, οι νομιμοποιήσεις ημιυπαιθρίων, οι έκτακτες εισφορές κ.λπ. που θα βρουν χρήματα να καλύψουν τις μαύρες τρύπες; Δυστυχώς για εμάς και για αυτούς δεν έχουν απάντηση, παρά μόνο μέτρα.

Η Αίγυπτος σπαράσσεται από συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών του σάπιου καθεστώτος Μουμπάραγκ.
Αυτή η εξέλιξη αντιμετωπίζεται με υποκρισία απ’ τη δύση και τα ευχολόγια δίνουν και παίρνουν για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας απ’ τον Μουμπάραγκ σε (τι άραγε;)...
Το νέο σχήμα εξουσίας δεν έχει ακόμη βρεθεί απ’ τους «σωτήρες» των λαών Αμερικάνους. Ο Αλ Μπαραντέι έχοντας στενές σχέσεις με την Μουσουλμανική αδελφότητα και έχοντας έρθει σε ρήξη με τους Αμερικάνους παλιότερα δεν είναι προς το παρόν μέρος της λύσης του πολιτικού προβλήματος. Αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και καχυποψία.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής αδελφότητας δεν πήραν μέρος ούτε στήριξαν την εξέγερση των Αιγυπτίων με αποτέλεσμα να έχουν έρθει σε ρήξη με τα χαμηλόβαθμα που μετείχαν απ’ την πρώτη μέρα στις κινητοποιήσεις.
Ο στρατός χωρισμένος σε ευνοημένους απ’ το καθεστώς ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς απ’ τη μια και τους στρατευμένους Αιγύπτιους απ’ την άλλη δεν μπορεί ούτε να εναντιωθεί στο καθεστώς αλλά ούτε τολμά να το στηρίξει ανοιχτά.
Η ουδετερότητα που επιδεικνύει δεν είναι από δημοκρατικές ευαισθησίες της ηγεσίας του αλλά από εγγενή αδυναμία. Είναι σίγουρο ότι μια διαταγή για επίθεση κατά των διαδηλωτών δεν θα εκτελεστεί και θα οδηγήσει τους στρατευμένους σε συμμετοχή στην εξέγερση.
Το καθεστώς Μουμπάραγκ έχει καταρρεύσει αλλά οι συνεργάτες του 30χρονου καθεστώτος δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν την πρέπουσα τιμωρία για τα εγκλήματά τους κατά του Αιγυπτιακού λαού. Οι περισσότεροι είναι τα αγαπημένα παιδιά της δύσης που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά της εδώ και πολλά χρόνια.
Η λαομίσητες αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες οργανώνουν τις επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών σε μια προσπάθεια όχι παραμονής του καθεστώτος αλλά συμφωνίας με το επόμενο εξουσιαστικό σχήμα για την ατιμωρησία τους. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των εξεγερμένων που στερούνται ηγετικής ομάδας συντονισμού της δράσης των.
Ο Μουμπάραγκ και το καθεστώς του δεν μπορούσε να σταθεί επί τόσα χρόνια αν δεν διέθετε πιστούς συνεργάτες έτοιμους για κάθε πράξη.
Όλα αυτά μας δίνουν το συμπέρασμα ότι στο επόμενο εξουσιαστικό σχήμα πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ο στρατός με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημοκρατικότητα αυτού του σχήματος.
Η Αίγυπτος για τους δυτικούς δεν πρέπει να ξεφύγει απ’ τον έλεγχό τους γιατί τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα είναι ανυπολόγιστα. Αν η Αίγυπτος περάσει στην εξουσία των ισλαμιστών τότε το Ισραήλ κινδυνεύει άμεσα. Η μετάδοση των αλλαγών και στα υπόλοιπα Αραβικά κράτη θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις για τους δυτικούς. Προ αυτού του κινδύνου ας μην αποκλείουμε ακόμη και επέμβαση των δυτικών είτε των Αμερικανών είτε του ΝΑΤΟ είτε του ΟΗΕ. Ειδικότερα το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει σε τρίτες χώρες όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναταραχών.
Η προς το παρόν άρνηση της αντιπολίτευσης να προσέλθει σε διάλογο με το καθεστώς οφείλεται και στο ότι δεν γνωρίζει κανείς ποιους και πόσους εκπροσωπεί. Η διανομή της εξουσίας πριν από εκλογές είναι δύσκολη γιατί κάθε αντιπολιτευόμενη ομάδα υπερεκτιμά τη δύναμή της. Ακόμη οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για μαζικές απεργίες και συνεχείς διαδηλώσεις θα φέρουν την Αίγυπτο σε μια πλήρως χαώδη κατάσταση και αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για επέμβαση των δυτικών.
Η διάθεση της σημερινής κυβέρνησης της Αιγύπτου για εκλογές τον Αύγουστο και η δήλωση του Μουμπάραγκ ότι δεν θα είναι υποψήφιος δίνει αρκετό χρόνο στους συνεργάτες του καθεστώτος να πετύχουν την ατιμωρησία τους κάτι που δεν δέχεται ο Αιγυπτιακός λαός. Επιπλέον δημιουργείται ένα κενό εξουσίας μιας και οι εξεγερμένοι αρνούνται να νομιμοποιήσουν τη νέα κυβέρνηση.
Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα οι συνεργάτες την γλυτώνουν γιατί έχουν ισχυρές διασυνδέσεις. Εκείνος πάντα που την πληρώνει είναι ο λαός. Αυξάνονται κάθε μέρα τα θύματα των συγκρούσεων και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως η Αίγυπτος θα επανέλθει στην ομαλότητα.
Τo γερμανικό αφεντικό της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ Goldman Sachs, ζήτησε σήμερα, να συγχωρεθεί εν μέρει το χρέος της Ελλάδας , για να σωθεί τό έθνος της Μεσογείου από πιθανή χρεοκοπία.

“Δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια αφερέγγυα Ελλάδα . Πρέπει επομένως να γίνει αναχρηματοδότηση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μάλλον δεν υπάρχει άλλος τρόπος γύρω από αυτό, είπε το αφεντικό της Goldman Sachs, Α.Dibelius στην καθημερινή Bild.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να αποκαλύψει την πολυαναμενόμενη πρότασή της για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, στους συναδέλφους της ηγέτες , σε γεύμα στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση θα σήμαινε τη δημιουργία νέων δανείων για την Ελλάδα, με πιο γενναιόδωρους όρους από αυτούς των σημερινών δανείων, με στόχο την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα, αν και θα υπάρξει κόστος για τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως η Γερμανία που χρηματοδοτούν τα δάνεια.
Ο Dibelius, ο οποίος ηγείται της τράπεζας Goldman Sachs, στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρωσία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είπε ότι παρόλο που η Ελλάδα παράγει μόνο το 2 % της συνολικής οικονομίας της Ευρώπης, είχε γίνει ένα σύμβολο για την κρίση χρέους του ευρώ και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να επιτραπεί να αποτύχει.
”Δεν πρέπει να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία ένα μεγάλο νομισματικό σύστημα θα αποτύχει.” Ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο ισχυρότερος που βγαίνει από την παγκόσμια ύφεση, η Γερμανία έχει μια τεράστια ευθύνη, είπε.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής ωφεληθεί πολύ περισσότερο από την κρίση του χρέους . Τα οφέλη είναι τόσο μεγάλα, η Γερμανία είναι τόσο ισχυρή σήμερα, που θα μπορούσε σχεδόν θεωρητικά να προσφέρει την αναδιάρθρωση της Ελλάδα από μόνη της. ”

Πηγή
 • Σενάριο προπαγανδιστικής σκοπιμότητας:
  Μπορούμε να ζήσουμε με τους Τούρκους;

Αυτό το ερώτημα τίθεται, σε ένθετο, στο κυριακάτικο φύλλο της Ελευθεροτυπίας!!! Αφήνοντας πολλές εντυπώσεις και όχι θετικές… Μάλιστα στο εξώφυλλο φιγουράρει μια επιβλητική φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων Κεμάλ! Προσέξτε όχι αν μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τούρκους αλλά αν μπορούμε να ζήσουμε μαζί τους! Αυτό το ερώτημα παρουσιάζεται στην διαφήμιση.

Υπάρχουν πολλά είδη ερωτήσεων, οι ευθείες, οι πλάγιες, οι ρητορικές, αλλά οι χειρότερες είναι οι προβοκατόρικες, αυτές που είναι αδιάφορη η απάντηση που θα δώσεις γιατί ο στόχος τους είναι να σε οδηγήσουν σε συζήτηση πάνω στο θέμα, άρα να υπάρχει ντε φάκτο αναγνώριση ότι υπάρχει ένα θέμα προς συζήτηση…

Σε αυτές είναι “ μανούλες” οι πολιτικοί και είναι στοιχειώδες για έναν διπλωμάτη να ξέρει να τις αποφεύγει. Εξαίρεση ίσως να αποτελεί η ελληνική εξωτερική πολιτική όπου οι υπουργοί μας συνεχώς υποπίπτουν σε τέτοια ολέθρια ατοπήματα υπερ της τουρκικής διπλωματίας.

Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των όσων θα δημοσιευτούν την Κυριακή, αλλά προσωπικά θεωρώ την ερώτηση με την οποία ερωτώνται οι Έλληνες από λανθασμένη έως επικίνδυνη. Η εφημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό και πολλοί θα είναι αυτοί που θα αρχίσουν να σκέφτονται απάντηση, για το αν μπορούμε να ζήσουμε με τους Τούρκους. Αλλά πότε ετέθη τέτοιο θέμα, για ποιον λόγο, με ποια λογική; Τί κλίμα προσπαθούν να δημιουργήσουν;

Θέλουν να ξεχάσουμε τα πάντα; Την ιστορία μας, τα όσα υπέφεραν οι πρόγονοί μας; Τι αισχρά παιχνίδια παίζονται πίσω από την πλάτη μας; Ποιος νομιμοποιεί τον οποιοδήποτε να χειραγωγεί την σκέψη του κόσμου; Ε όχι δεν θέλουμε να ξεχάσουμε την ιστορία μας και δεν θα ξεχάσουμε!!

Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν κυνηγούν φαντάσματα όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν οργανωμένα σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, και ίσως και άλλων ελληνικών περιοχών με τους εξ ανατολών γείτονες. Πολλές είναι οι συμπτώσεις για να είναι όντως συμπτώσεις. Την ίδια περίοδο που μας λένε πόσο ωραία περνούσαν οι ραγιάδες με την οθωμανική κυριαρχία, τίθενται αυτά τα “ άστοχα” ερωτήματα!

Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας ειλικρινά έχω πάψει να πιστεύω στα αθώα λάθη!

 • Πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά η Ε.Ε. από Ρωσία και Μέση Ανατολή μέχρι το 2020

Το μερίδιο του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού στην ΕΕ τριπλασιάστηκε μέσα σε 15 χρόνια και ποσοστό από 73% ως 79% του φυσικού αερίου που θα καταναλωθεί ως το 2020 θα εισαχθεί από τη Ρωσία, την Αλγερία και τη Νορβηγία. Ωστόσο η τιμή αγοράς παραμένει συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου.

Ο συνολικός στόχος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών,είναι τριπλός: να διαφοροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής ηλεκτρισμού ώστε να πάψει η η ΕΕ να είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, να ενισχυθούν τα δίκτυα για τη μεταφορά αερίου και πετρελαίου στις τέσσερις γωνιές της ΕΕ και να γίνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

Αυτός ο τριπλός στόχος θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις. Η Επιτροπή τις υπολόγισε σε 1 τρισ. ευρώ ως το 2020, εκ των οποίων 200 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τις «λεωφόρους» του ηλεκτρικού, τους διαδρόμους των αγωγών αερίου και τις συνδέσεις μεταξύ των χωρών που θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Όμως, δεν υπάρχει θέμα να δοθούν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, καθώς αντιδρούν Βρετανία και Γερμανία, τονίζοντας ότι η αγορά είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει γιατί οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν αποδοτικές χάρη στις τιμές που θα πληρώνουν οι πελάτες.

«Πρέπει οι τιμές να παραμείνουν προσιτές για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», επιμένουν οι κυβερνήσεις.

Πάντως, θα υπάρξει αρωγή σε ορισμένα προγράμματα για λόγους αλληλεγγύης, ιδιαίτερα για συνδέσεις που χρειάζονται ώστε να βγουν ορισμένες χώρες από την ενεργειακή απομόνωσή τους και να αποφευχθούν οι ελλείψεις όπως κατά τις πρόσφατες κρίσεις του φυσικού αερίου με τη Μόσχα.

Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα κατάλογο με τα προγράμματα αυτά τον Ιούνιο.

Εξάλλου θα πρέπει να γίνουν οικονομίες στην κατανάλωση ηλεκτρικού. Η ενεργειακή αποδοτικότητα γίνεται η κεντρική επιδίωξη, και η προσπάθεια θα πρέπει να διεξαχθεί κατά προτεραιότητα στους τομείς των κατασκευών και των μεταφορών.

Η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το 2020 απέχει ακόμη πολύ. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα σχέδια δράσης είναι εθνικά, με την Κομισιόν να θέλει να τα κάνει «υποχρεωτικά», όμως το Λονδίνο αρνείται.


Πρώτιστο καθήκον των ιεραρχών της Εκκλησίας είναι να στηρίξουν τον λαό και όχι την εξουσία των υπηρετών της Παγκόσμιας Τάξης

Προς την Ελληνική Εκκλησιαστική Ιεραρχία
 • Του Νίκου Χειλαδάκη
Δημοσιογράφου – Συγγραφέα – Τουρκολόγου

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα επεισόδια σε βάρος κληρικών και ιεραρχών που δείχνουν ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης των πάντων, μέσα στο γενικό κλίμα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής πολιτικής και της πλήρης διάρρηξης του κοινωνικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας, ζούμε πραγματικά σε τραγικές εποχές.
Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι να πτοηθούμε από όλα αυτά, αλλά σαν πραγματικοί χριστιανοί να κατανοήσουμε τις ανάγκες των καιρών και να αντιμετωπίσουμε με σωφροσύνη αλλά και με μια ξεχωριστή αγωνιστικότητα τις ανάγκες της πιο δύσκολης εποχής για την πατρίδα μας, που εδώ και μήνες τελεί, με την ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας, υπό μια αδίστακτη και αντιχριστιανική κατοχή.
Η ελληνική κοινωνία πίστεψε τις τελευταίες δεκαετίες και δυστυχώς ακόμα εν μέρει το πιστεύει, πως η ζωή είναι μόνο μια επιδίωξη άμετρης απόλαυσης των καταναλωτικών αγαθών και ότι πάνω από όλα είναι το κλασικό, «να περνάω καλά», αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο. Αυτή την αυτοκτονική πεποίθηση την καλλιέργησαν με έντεχνο τρόπο οι πολιτικές ηγεσίες καθώς τους συνέφερε να έχουν ένα λαό αποκομισμένο από τις απατηλές ηδονές για να μπορούν να καρπώνονται ανεξέλεγκτα και πιο εύκολα όλα τα οφέλη μιας διεφθαρμένης και πουλημένης εξουσίας. Τα ΜΜΕ και ιδίως τα ηλεκτρονικά, έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην αποκοίμηση του ελληνικού λαού, στην δημιουργία του «πολίτη του καναπέ» με όπλο τις ατελείωτες ώρες μετάδοσης προγραμμάτων αποβλάκωσης, όπου τα πρότυπα της πόρνης, του ομοφυλοφίλου, του κάθε λογής διεστραμμένου, προβάλλονται κατά κόρο και επί ατέλειωτες ώρες. «Τρώμε» κυριολεκτικά με ξεχωριστή ηδονή τις ίδιες μας τις σάρκες και δημιουργήσαμε μια νέα γενιά κενή και απρόσωπη.
Αλλά το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι το πρωτοφανές, ότι αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να προβάλλετε με ξεχωριστή αναίδεια καταστρέφοντας κάθε υπόλοιπο κοινωνικής συνοχής, καταστρέφοντας το εισόδημα του μέσου Έλληνα οικογενειάρχη και όλα αυτά μέσω ενός κράτους το οποίο σε κάθε περίπτωση ήταν πάντα το μέσο ενός άκρατου πλουτισμού των εκάστοτε κυβερνώντων. Αυτό το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο με ξεχωριστή προκλητικότατα και σήμερα εξακολουθεί να απευθύνετε σε ένα κόσμο άναυδο και ανίκανο σε πολλές περιπτώσεις να αντιδράσει. Το «δηλητήριο» της αποχαύνωσης έχει δράσει αποτελεσματικά και έχει καταστρέψει όλα τα αντανακλαστικά του. Είναι το λιγότερο πρωτοφανές, ένα από τα πιο διεφθαρμένα πολιτικά καθεστώτα του κόσμου που δημιούργησε μια κοινωνική διαφθορά αξιοζήλευτη ακόμα και από τις δημοκρατίες του τρίτου κόσμου, να εξακολουθεί να ηγεμονεύει και να οδηγεί το πλοίο στον «πάτο» της γενικής καταστροφής.
Σε όλα αυτά όμως το μεγάλο ερώτημα μας είναι το τι κάνει ελληνική εκκλησία που υποτίθεται πως είναι η πνευματική ηγεσία του ελληνισμού. Η εκκλησία έπαιξε στο παρελθόν τον σημαντικότερο ρόλο στην επιβίωση του ελληνισμού με το σκληρό αντίτιμο της θυσίας αμέτρητων ιεραρχών και του μαρτυρίου των νεομαρτύρων που κόσμησαν την μεταβυζαντινή ιστορία μας.
Σήμερα όμως η εκκλησία είναι τραγικά απούσα σε όλες αυτές τις τραγικές εξελίξεις. Η εκκλησία και η κεφαλή της ιεραρχίας εμφανίζεται σαν να είναι όχι η κεφαλή της ελληνικής ορθοδοξίας, αλλά το προεδρείο κάποιας μη κρατικής οργάνωσης, ή κάποιου φιλανθρωπικού συλλόγου με πολύ στενά όρια δραστηριότητας. Από την εποχή του μακαρισμού Χριστόδουλου περάσαμε στην αντίπερα όχθη, στην εποχή της πλήρης και τραγικής για τις ανάγκες των καιρών απουσίας και αφωνίας. Δηλαδή θα περιμένουμε πρώτα να καταστραφεί κάθε υπόλειμμα της ύπαρξης μας σαν Έλληνες ορθόδοξοι και μετά θα θρηνούμε το ανεπανόρθωτο; Τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Ο αρχιεπίσκοπος μας, ο αρχιεπίσκοπος της ελληνικής ορθοδοξίας μας, είτε είναι παρών είτε απών φαίνεται πως είναι το ίδιο πράγμα. Τι περιμένουν λοιπόν για να υψώσει την φωνή της αντίστασης σε όλη αυτή την λαίλαπα; Να θυμηθούμε τους μεγάλους ιεράρχες του 1821 στην Ελλάδα και του 1922 στην Μικρά Ασία. Οι καιροί δεν περιμένουν άλλο. Κινδυνεύει πια κάθε μόριο της ελληνορθόδοξης ύπαρξης μας και δεν μπορούμε να καθόμαστε άλλο αδιάφοροι παρακολουθώντας την κατάρρευση και το γκρέμισμα κάθε αξίας με την οποία γαλουχηθήκαμε επί αιώνες. Δεν αρκούν οι ανακοινώσεις περί κατοχής της πατρίδας μας. Πρέπει να υψωθεί η φωνή της αντίστασης σε όλους αυτούς που συστηματικά συνεχίζουν το έργο της πλήρης καταστροφής μας. Πρέπει να αντιληφθούμε τον καθημερινό πόνο των Ελλήνων ορθοδόξων που βλέπουν και νοιώθουν να χτυπιούνται ανελέητα όλα όσα πιστεύουμε, κάτι που δεν έγινε σε τέτοιο βαθμό ούτε στην Οθωμανική κατοχή. Ήρθε ο καιρός να πάψουν να κρύβονται, (όχι όλοι), με έντεχνο τρόπο. Να σταθούνε στο ύψους τους σαν πραγματικοί ιεράρχες του ελληνισμού καθώς μέσα από όλα αυτά ο λαός έχει αρχίσει να διψάει για μια φωνή αντίστασης και αληθείας. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους αφού η πίστη μας και η ιεραρχία μας είναι ίσως το μόνο που απέμεινε ακόμα σε όλη αυτή την λαίλαπα.


Σχόλιο ιστολογίου: Η πονηρότητα των καιρών και η ξέφρενη επίθεση της Νέας Τάξης κατά των πολιτών της χώρας μας, επιβάλλεται να θέσει σε θέσεις μάχης τον κλήρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας. Μάλιστα, ο συναγερμός πρέπει να υπάρξει σε όλα τα επίπεδα του κλήρου, ιδιαίτερα δε στους ανώτερους και ανώτατους ιεράρχες, οι οποίοι πρέπει να ενδυναμώσουν τον λαό και να φροντίσουν έτσι ώστε να μην υπάρχει πεσμένο ηθικό στην μάχη της καθημερινότητας. Καλό θα ήταν οι ιεράρχες μας, πρωτοστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, να μην έχουν ως πρώτο μέλημα τις ισορροπίες με τους κυβερνώντες την πολιτεία - χώρα. Οι καιροί ου μενετοί, κι έτσι απαιτείται η ευθεία και χωρίς υπεκφυγές τοποθέτηση της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εάν δεν μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα και την κρισιμότητα του παρόντος χρόνου, δυστυχώς για τους ίδιους, θα αποτελέσουν παρελθόντα -και με πολλές σκιές- χρόνο για την ίδια την Εκκλησία...
Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους της κατά το ήμισυ, αλλά καθυστερεί πολιτικά η απόφαση για την αναδιάρθρωση. Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, καθ. Βίλχελμ Μπούιτερ. “Οικονομικοί λόγοι επιβάλουν την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά πολιτικοί λόγοι καθιστούν αναγκαία την αναμονή ολοκλήρωσης των μέτρων αντιμετώπισης αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα”, λέει ο κ. Μπούιτερ σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ 04.02.11).

Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι πάνω από το ήμισυ του ελληνικού χρέους των 360 δις ευρώ βρίσκεται “εκτός συνόρων”. Μεταξύ των πιστωτών βρίσκονται και “συστημικά σημαντικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία άριστα δικτυωμένα πολιτικά”. Ο κ. Μπούιτερ εκτιμά ότι “μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις και θα απαιτούσε νέα κρατική βοήθεια. Γίνονται προσπάθειες να επιμηκυνθεί ο χρόνος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις τράπεζες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες ζημιές. Αυτός είναι ο μόνος λόγος των καθυστερήσεων. Καθυστερείται η αναδιάρθρωση προκειμένου να προετοιμαστεί αυτό το πλαίσιο”, λέει ο αναλυτής της Citigroup.

Ο κ. Μπούιτερ υπογραμμίζει ότι όλα τα μέτρα που προτείνονται για τον περιορισμό του χρέους Ελλάδας και Ιρλανδίας είναι χρήσιμα, όταν οδηγούν στην πραγματική μείωση του. Τάσσεται δε υπέρ της ενίσχυσης του Ταμείου “EFSF” με τα μέσα εκείνα που θα βοηθούσαν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Πηγή
 • Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου
Αφού γιατροί, γιατροσόφια, βότανα, μάγισσες, κομπογιαννίτες, οικονομολόγοι, παπαγαλάκια, μέντιουμ,
υπουργοί, υφυπουργοί, πρυτάννεις, χούλιγκανς, τσιγγάνες, καφετζούδες, αστρολόγοι, μικροί, μεγάλοι, μικρομεγάλοι, μεσήλικες, εχθροί, φίλοι, συγγενείς, συμπέθεροι, κουνιάδες, συνυφάδες, ημεδαποί, αλλοδαποί και άλλες δυνάμεις δεν κατάφεραν να οριοθετήσουν το χρέος της χώρας, τα ελλείμματα, τις μαύρες τρύπες, έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μας, η ιδέα για διεύρυνση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Καλλικράτης παντού, Καλλικράτης παντός καιρού, Καλλκράτης κάμπου και βουνού.
Άρεσε αυτό στην Άγκελα Μέρκελ.
Έτσι, μέσα στις επόμενες μέρες, επόμενες εβδομάδες, επόμενους μήνες, θα συγχωνευθούν το ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία, δείχνοντας τον δρόμο και το καλό παράδειγμα.
Οι διαφορές τους δεν μοιάζουν και αγεφύρωτες.
Ίσα-ίσα αυτοί οι δύο δεν είχαν ποτέ διαφορές,
Για τα μάτια του κόσμου γίνονταν όλα.
Ένα ταμείο, με διαχειριστή τον Τσουκάτο, ένας κορβανάς, ένας εκπρόσωπος τύπου-μάλλον η Έλλη Στάη-ένας καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Για το υπουργείο μίζας και διαφθοράς δεν αποφάσισαν ακόμα. Περιμένουν να μετεγκατασταθούν οι λαθρομετενάστες σε έπαυλη του Άκη Τσοχατζόπουλου, να αποφανθούν κι αυτοί.
Μια τρίτη άποψη πάντα μετράει.
Για τους σημερινούς αρχηγούς δεν βλέπω κάποιο αξίωμα.
Όλα τα άλλα κόμματα συγχωνεύονται σε ένα, με πρόεδρο τον επί θεμάτων Παναθηναϊκού, Νίκο Κωνσταντόπουλο και ταμία την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δεν αναγνωρίζει κανένα έλεγχο, κανένα ελεγκτή, κανένα μοϊκανό, κανένα τροϊκανό.
Συγχωνεύονται ο Ολυμπιακός Πειραιώς με τον Παναθηναϊκό.
Έδρα της ενιαίας πλέον ομάδας το γήπεδο του Αιγάλεω.
Πρόεδρος ο Γιώργος Δεληκάρης, δημόσιες σχέσεις ο Αντώνης Αντωνιάδης.
Για κροτίδες, βεγγαλικά, φωτοβολίδες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, προκηρύσσεται διαγωνισμός.
Θα προτιμηθεί πυροτεχνουργός ή βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ΑΕΚ συγχωνεύεται με τον Νέο Πανιώνιο. Ο παλιός Πανιώνιος και η παλιά Καβάλα δίδονται σαν θέμα για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε όσους φοιτητές θα ήθελαν να διαπρέψουν ως τσαρλατάνοι.
Ο ΠΑΟΚ με τον ΑΡΗ. Ελαφρύ οπλισμό οι οπαδοί των ομάδων μπορούν να παρασκευάζουν οι ίδιοι, όπως και καπνογόνα.
Ο Ηρακλής με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, κλπ. κλπ.
Δομημένα ομόλογα, Βατοπέδι, Siemens θα είναι εφεξής μια «ΧΡΥΣΗ ΣΕΛΙΔΑ» της Νεότατης Ελληνικής Ιστορίας. Κι επειδή όπως λέει και στη διαφήμιση, ο χρυσός μας φέρνει πιό κοντά, τα golden boys που πρωταγωνίστησαν, θα αναρτηθούν με την επιγραφή «ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ» σε όλες τις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, με αμοιβή σαλέ στο Νταβός της Ελβετίας, σ΄ όποιον δώσει χρήσιμες πληροφορίες.
Τα πρωϊνάδικα-μεσημεριανάδικα των τηλεοπτικών δικτύων συγχωνεύονται κι αυτά.
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος με την Πόπη Τσαπανίδου έχουν δύσκολες επιλογές για ρόλους και πρωταγωνιστές. Άντε να αφήσεις σε ρόλο δεύτερο την Τατιάνα Στεφανίδου, τον Λιάγκα, ή την Λαμπίρη.
Οι φαρμακοποιοί συγχωνεύονται με τους δικηγόρους.
Οι αγρότες και τα τρακτέρ, με τα φορτηγά.
Πήρα την λίστα με τις συγχωνεύσεις και πήγα στο Βερολίνο στην καγκελαρία.
- Τώρα είμαι εντάξει; ρώτησα την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
- Καλώς τον αναρχικό, καλώς τον μπαταξή, μου είπε. Έφερες καμμιά καλή πρόταση;
- Έφερα, της λέω. Συγχώνευση των οικονομιών των χωρών μας.
«Κάγκελο» η καγκελάριος.
 • "Ισλαμικό Απελευθερωτικό Κίνημα" στη Μέση Ανατολή ονειρεύονται οι διάφοροι Αγιαολάχ και Μουλάδες
 • Είχαν επιχειρήσει ακριβώς το ίδιο με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαιρέτισε αυτό που αποκάλεσε «ισλαμικό απελευθερωτικό κίνημα» στον αραβικό κόσμο, καλώντας το λαό της Αιγύπτου και της Τυνησίας να ενωθούν γύρω από τη θρησκεία τους ενάντια στη Δύση. «Η αφύπνιση του ισλαμικού αιγυπτιακού λαού είναι ένα ισλαμικό απελευθερωτικό κίνημα και εγώ, στο όνομα της ιρανικής κυβέρνησης, χαιρετώ το λαό της Αιγύπτου και το λαό της Τυνησίας», είπε ο Χαμενεΐ από την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής. Παράλληλα, κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να επικεντρωθεί κατά του «σιωνιστή εχθρού» και όχι εναντίον του αιγυπτιακού λαού, ενώ αποκάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου «υπηρέτη των σιωνιστών και των Αμερικανών».
Μιλώντας στα αραβικά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ο Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τον αιγυπτιακό λαό να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες του μέχρι την εγκαθίδρυση ενός «λαϊκού καθεστώτος που θα έχει ως θεμέλιο τη θρησκεία (το Ισλάμ)»!
«’Όσα συμβαίνουν σήμερα στη βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο, την Τυνησία και σε άλλες χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι όπως λέγαμε, με αφορμή την ισλαμική αφύπνιση κατά την νίκη της μεγάλης ισλαμικής επανάστασης του ιρανικού έθνους, που αποδεικνύεται σήμερα», δήλωσε ο Χαμενεΐ. «Η Αίγυπτος επί 30 χρόνια ήταν στα χέρια κάποιου που υπήρξε ο εχθρός της ελευθερίας, ο υπηρέτης των σιωνιστών», τόνισε. Για το λόγο αυτό «οι Ισραηλινοί και οι σιωνιστές εχθροί είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για όσα συμβαίνουν, γιατί γνωρίζουν ότι αν η Αίγυπτος πάψει να είναι σύμμαχός τους, η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός στην περιοχή», πρόσθεσε.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται αυτή την περίοδο, καθώς το ισλάμ φαίνεται να οδεύει προς την επιβολή των σχεδιασμών του, που δεν είναι άλλοι απο την εγκαθίδρυση σκληρών ισλαμικών καθεστώτων. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί... Την αρχή έκανε με την πτώση της ΕΣΣΔ και την εμφάνιση του ριζοσπαστικού ισλάμ στην Κεντρική Ασία. Επικεντρωνόμαστε στα τρια μεγαλύτερα κινήματα: Το Κόμμα της Ισλαμικής Αναγέννησης (ΚΙΑ), το Χιζμπ ουτ Ταρίρ (ΧΟΤ) και το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (ΙΚΟ). Αναλύοντας την προέλευση, τις πεποιθήσεις, την επιρροή και τις δραστηριότητές τους ανακαλύπτουμε ότι, ενώ αυτά τα κινήματα ξεκίνησαν με διαφορετικές ιδεολογίες, προγράμματα και βάσεις στήριξης, η κατάσταση τότε στην Κεντρική Ασία (όπου και δημιουργήθηκαν "νέες δημοκρατίες") τα έφερε στο σημείο τόσο μεταξύ τους συνενόησης και συνεργασίας όσο και στην τροχιά άλλων σκληρών εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων, όπως οι ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα. Μάλιστα το Χιζμπ ουτ Ταρίρ είχε στενές σχέσεις με το "Ιχβάν ου Μουσλιμίν", δηλαδή την Μουσουλμανική Αδερφότητα της Αιγύπτου. Η οποία ήδη απο το 1930 ήταν η πρώτη που διατύπωσε την ανάγκη για ισλαμική πάλη κατά της αποικιοκρατίας και για τη δημιουργία σύγχρονων ισλαμικών κρατών! Στο ντόμινο δε των εξελίξεων έρχεται να προστεθεί και η σημερινή ανακοίνωση απο το Καζακστάν. Με τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (Καζάκος χωρικός που εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα, έγινε πρώτος γραμματέας του το 1989 και αργότερα πρώτος πρόεδρος του Καζακστάν) επί δυο δεκαετίες ηγέτη της χώρας να εξαγγέλει την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στις 3 Απριλίου, περίπου 20 μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του. Φυσικά τα εξτρεμιστικά ισλαμικά κινήματα βρήκαν απήχηση στα εκατομμύρια των μουσουλμάνων, εκμεταλλευόμενα την φτώχεια αλλά και την αδιαφορία της Δύσης, που πολύ αργά αρχίζει να κατανοεί πως τα παιχνίδια εξουσίας που έπαιζε τόσο χρόνια τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Κεντρική Ασία γυρνάνε εις βάρος της...
 • Παραλήρημα Ερντογάν για τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα
Την άνευ προηγουμένου αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας προκάλεσαν οι πρόσφατες διαδηλώσεις που έγιναν στα κατεχόμενα της Κύπρου και τα συνθήματα που ακούστηκαν σε αυτές εναντίον της Τουρκίας.
Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητώντας να πάρει θέση και έκανε λόγο για προβοκατόρικες δραστηριότητες.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν στη Βόρεια Κύπρο προβοκατόρικες δραστηριότητες. Τις κάνουν μαζί με το Νότο. Η τελευταία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου. Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου: «Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλός τους παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ). Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού μου γραφείου παίρνει 5 χιλιάδες λίρες... Ο κύριος παίρνει 10 χιλιάδες και μετά δίχως να ντραπεί κάνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Και μάλιστα παίρνουν 13 μισθούς το χρόνο. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί... Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει αυτό ένα αντίκρισμα;».

Αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Ερντογάν κατέληξε: «είναι απαράδεκτο να προετοιμάζεται έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας. Τώρα ζητάει ραντεβού. Θα τον καλέσω να μιλήσουμε και θα τον ρωτήσω».
Η πολυπλοκότητα της μειονοτικής πολλαπλότητας της Ελλάδας παρερμηνεύεται συχνά ως η ύπαρξη πολλών μειονοτήτων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά ένα σύμπλεγμα απλοτήτων. Η επιθυμία να διαχωρίσουν αυτές οι απλότητες δεν συμβαδίζει με την ολοκλήρωση της δόμησης.
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται και μία επίθεση εναντίον της ποικιλίας του ελληνικού πνεύματος.
Η επιλογή μίας και μόνο απλότητας ως αντιπροσωπευτικής του ελληνικού λαού δεν είναι μόνο ανόητο από στρατηγικής πλευράς, αλλά αποτελεί και ιστορικό λάθος. Όταν διαχωρίζουμε ακόμα και την αρχαιότητα σε πόλεις, είναι αναμενόμενο να μη βλέπουμε το ελληνικό σύμπλεγμα. Επιπλέον, ξέρουμε ότι κάθε τέτοιος διαχωρισμός όταν υλοποιήθηκε έδωσε αφορμή και πρόσχημα στους εχθρούς μας για να μας επιτεθούν. Γνωρίζουμε μάλιστα ότι οι Πέρσες χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά αυτούς τους διαχωρισμούς για να σπάσουν το μέτωπό μας.
Η εξέλιξη και η εξάπλωση του ελληνισμού εκτός του τωρινού ελλαδικού χώρου, προκάλεσε την αύξηση της πολυπλοκότητας της μειονοτικής πολλαπλότητας της Ελλάδας. Με την πάροδο του χρόνου και την αναδίπλωση του ελληνισμού μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, την τουρκοκρατία, τη γενοκτονία και τη μεγάλη καταστροφή, δημιουργήθηκε στον καθαρά ελλαδικό χώρο μια ανασυγκρότηση όπου η ποικιλομορφία του ελληνικού στοιχείου ενισχύθηκε.
Κατά συνέπεια, η μειονοτική προσέγγιση του θέματος δεν επαρκεί για να κατανοηθεί χωρικά αυτή η χρονική επινόηση. Και η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς εφοδίασε αυτήν την πολλαπλότητα με ένα αποτελεσματικό πλαίσιο.
Βέβαια, μπορεί μερικοί να προσπαθούν να την εκφυλίσουν για λόγους γεωπολιτικούς. Όμως το χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει το ίδιο: ενωμένοι μέσα στη διαφορετικότητά μας. Κατά συνέπεια, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία γενίκευση της μειονοτικής πολλαπλότητας της Ελλάδας. Δεν μπορεί λοιπόν, εφόσον ενισχύει στην ουσία τα δομικά στοιχεία της Ελλάδας, να τα αντικρούει όπως λένε μερικοί απλοϊκοί αναλυτές.
Το θέμα δεν είναι ο πυρήνας της Ελλάδας εφόσον είναι ένα σύμπλεγμα. Το πρόβλημα είναι η ανθεκτικότητα του δομικού συμπλέγματος εναντίον των κρατικών επιθέσεων που δέχεται από χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι όταν αυτές οι επιθέσεις είναι αποτελεσματικές, τότε η δομή γίνεται σύμπλεγμα αλλά με την άλλη έννοια και δημιουργείται ένα πεδίο φοβίας που δεν επιτρέπει πια την ελεύθερη έκφραση των πολιτών μέσω των διπλωματών.
Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι η ουσία δεν αλλάζει. Κατά συνέπεια, η στρατηγική μας δεν μπορεί να είναι μόνο και μόνο παθητική. Από την αποτελεσματικότητά της εξαρτάται και η επιβίωση του διαχρονικού μας στοιχείου.
Η ενσωμάτωση της πολυπλοκότητας της μειονοτικής πολλαπλότητας της Ελλάδας στη νοόσφαιρα μας, θα μας επιτρέψει να ενεργοποιηθούμε ορθολογικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπου η θεωρία παιγνίων έχει πολλά να πει και όχι μόνο όταν δεν είναι συνεργάσιμο το πεδίο.
Αν κατανοήσουμε ότι οι επιθέσεις που δεχόμαστε είναι οντολογικές, τότε θα αποκτήσουμε και μία τελεολογική υπόσταση.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ισχυρίζεται πως η χώρα του κατάφερε με κόπο να κερδίσει ξανά την αξιοπιστία της στις αγορές, μετά από εννέα μήνες λιτότητας. Το οικονομικό του επιτελείο θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να δανείζεται, παρά το χαρακτηρισμό της ως junk (σκουπίδια). Ιδιαίτερη χαρά έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η περίοδος αποπληρωμής του περσινού δανείου ύψους €110 δισεκατομμυρίων, θα επιμηκυνθεί για τουλάχιστον 30 χρόνια, και τα επιτόκια θα μειωθούν.

Παρόλα αυτά, οι απλοί πολίτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι. Από τους φαρμακοποιούς, που είναι οργισμένοι αφού χάνουν το περιθώριο κέρδους τους (35%) στη πώληση φαρμάκων, έως τους μηχανοδηγούς των τρένων που μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες, η αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις γιγαντώνεται. Κάθε μέρα υπάρχει δημοσιευμένος στο τοπικό διαδίκτυο κατάλογος των απεργιών και των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται. Δυσαρεστημένοι είναι και οι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης. Οι γιατροί οργάνωσαν κατάληψη του υπουργείου Υγείας, επειδή δεν είχαν συμμετοχή στις περικοπές δαπανών που αποφασίστηκαν στον τομέα της υγείας. Αναμένονται επίσης κινητοποιήσεις από τους δικηγόρους, τους αρχιτέκτονες, και τους πολιτικούς μηχανικούς, αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νόμο με τον οποίο θα καταργούνται τα επαγγελματικά τους προνόμια.

Υπάρχουν ακόμη χειρότερα στον ορίζοντα. Η ανεργία, που σήμερα είναι 13.5%, προβλέπεται να φτάσει στο 15%. Η οικονομία θα μειωθεί κατά 3.5% φέτος, ενώ υπολογίζεται πως συρρικνώθηκε κατά 4.2% το 2010, σύμφωνα με το κρατικό ΚΕΠΕ. Οι επενδύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα, και ένας προαναγγελθείς νόμος περί κινήτρων βρίσκεται ακόμη σε αναμονή. Από τη πλευρά τους, οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν όσο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού να αναμορφώσει τον δημόσιο τομέα δεν αμφισβητείται, όμως οι ρυθμοί παραμένουν αργοί. Στην τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα, η τρόικα ανακάλυψε πως η Ελλάδα έχασε τις χρονικές προθεσμίες για περικοπές δαπανών και αύξηση των εσόδων, εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη κατηγόρησε δημοσίως το πρόγραμμα της τρόικας. Πάντως ήδη προχωρά με αργούς ρυθμούς ένας δεύτερος γύρος αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, και μέτρων που θα επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσληψη και απόλυση των εργαζομένων.

Αυτές οι καθυστερήσεις αποτρέπουν τη χώρα από το να πετύχει τους στόχους της αύξησης των εσόδων κατά 5%, και της μείωσης του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2.2 μονάδες, μετά από μια μείωση 6 μονάδων το 2010. Οποιεσδήποτε ενδείξεις κωλυσιεργίας της Ελλάδας, μπορεί να υπονομεύσουν τα σχέδια για μια οργανωμένη αναδιάρθρωση του χρέους, που είναι μέρος της νέας γαλλογερμανικής πολιτικής για την ευρωζώνη.

Η Ελλάδα ελπίζει πως θα της επιτραπεί να ξαναγοράσει χρέος της που κρατά η ΕΚΤ με έκπτωση 25%, χρησιμοποιώντας χρήματα που θα της δανείσει ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Στους ιδιώτες επενδυτές μπορεί να προσφερθεί μια περίοδος επέκτασης 10-15 ετών, και χαμηλότερο επιτόκιο. Αν γίνονταν μια τέτοια αναδιάρθρωση, τότε το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20-30 ποσοστιαίες μονάδες, όμως θα συνέχιζε να είναι στο 130% του ΑΕΠ, που είναι και η υψηλότερη αναλογία στην ευρωζώνη.

Ακόμη και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν αν ένα τόσο μεγάλο χρέος θα μπορέσει ποτέ να αποπληρωθεί στο σύνολό του. Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλά ετήσια πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Πολύς λόγος γίνεται για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, αν και ο Παπανδρέου αποφεύγει (τον τρομάζει η ιδέα) να πουλήσει νησί του Αιγαίου (ΣΣ «although Mr Papandreou balks at selling off any Aegean islands».!!!) Πάντως, καμία ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να είναι αρκετή, ώστε να εξαφανιστεί οριστικά η απειλή της χρεοκοπίας.

S.A.- The Economist

Πηγή


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρεκί"Οι εκπρόσωποι της τρόικας δείχνουν μια ιδιαίτερη ανησυχία επειδή δεν έχουν προωθηθεί στον βαθμό που επιθυμούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν δραστική μείωση των αμοιβών των εργαζομένων.

Μάλιστα… επισκέφτηκαν ακόμα και τη «Νεογάλ» για να δουν τι δεν πήγε καλά και ακυρώθηκε η πρώτη εργασιακή σύμβαση!

Η τρόικα επιμένει ότι το κόστος εργασίας στη χώρα μας είναι μεγάλο και ότι η αύξηση του τα προηγούμενα χρόνια εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Φυσικά, όπως επανειλημμένα έχω γράψει κάτι τέτοιο δεν ισχύει και εδράζεται πάνω στους πυλώνες του ψεύδους.

Έχω παρουσιάσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ από τα οποία προκύπτει ότι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας «δεν οφείλεται ούτε στο επίπεδο των μισθών του ιδιωτικού τομέα ούτε στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, αλλά στο υψηλό φορολογικό βάρος, τη γραφειοκρατία και μια σειρά από άλλους παράγοντες.

Η τρόικα όμως επιμένει ότι η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εμπεριέχεται στους όρους του (αναθεωρημένου) μνημονίου.

Προκύπτουν λοιπόν μέσω αυτών των αντιφάσεων αρκετά ερωτήματα , τα οποία αν κάποιος δεν γνωρίζει από ΠΟΙΟΥΣ γράφεται το μνημόνιο και οι αναθεωρήσεις του (το οποίο στη συνέχεια αυτά τα μεσαία στελέχη της τρόικας που βρίσκονται στη χώρα μας, καλούνται να παρακολουθούν την πιστή εφαρμογή του), αδυνατεί να καταλάβει τη «λογική» της δομή του.

Ας δούμε λοιπόν τι εστί …συγγραφείς του μνημονίου.

Η τρόικα κουβαλά μαζί της από το εξωτερικό ένα οδηγό βασικών αρχών που την «προσανατολίζει». Προκειμένου όμως να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας στη συγγραφή του μνημονίου μετέχουν:

 • ομάδα συμβούλων του Πρωθυπουργού,
 • συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου,
 • οι σύμβουλοι του κ. Προβόπουλου,
 • κάποια… δικηγορικά γραφεία που συνδέονται με τη διαπλοκή,

αλλά και κάποια άκρως νεοφιλελεύθερα στελέχη παλαιοτέρων κυβερνήσεων, που ο λαός τους έχει στείλει οριστικά στο χρονοντούλαπο της πολιτικής Ιστορίας μας.

Αυτοί είναι που διοχετεύουν τη βούληση της διαπλοκής προς την τρόικα, εν είδει συμβουλών… προσαρμογής στις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Στην ουσία μετατρέπουν τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν και τις επιθυμίες τους σε… «απαιτήσεις λύσεων» για τη χώρα.

Κατόπιν, αυτή την αμαλγάμωση των δικών τους επιθυμιών και των βασικών πυλώνων του οδηγού της τρόικας, την εμφανίζουν ως… «το μνημόνιο που μας έχει επιβληθεί». Οι υποκριτές!

Ας μην ψάχνουν οι δήθεν έκπληκτοι... αναλυταράδες, οι κατά τ' άλλα πάνσοφοι και άριστα πληροφορημένοι, τι εννοεί ο υπουργός Οικονομικών όταν «αφήνει παράθυρο» για νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα – πέραν δηλαδή αυτών που ήδη έγιναν ή γίνονται στο πλαίσιο των επιχειρησιακών συμβάσεων ή, απλώς, κατά παράβαση της Συλλογικής Σύμβασης, με την εκβιαστική απόσπαση της «συναίνεσης» των εργαζομένων.

Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι αυτοί ότι ο Παπακωνσταντίνου εννοεί την οριζόντια μείωση μισθών, ενδεχομένως και με συγκεκριμένο ποσοστό. Μπορεί το κράτος να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στη Συλλογική Σύμβαση, αλλά αυτό ουδόλως την εμποδίζει να καθορίζει το «κλίμα» υπό το οποίο θα εξελιχθούν οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη περίοδο. Άλλωστε η σαφέστερη παρέμβαση είναι, έτσι ή αλλιώς, η ίδια η οικονομική της πολιτική.

Κατ' αρχάς λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάτι απλό. Η μείωση του «μισθολογικού κόστους», προκειμένου, υποτίθεται, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, είναι ευρωπαϊκή επιλογή, σαφώς διατυπωμένη πολλές φορές την τελευταία περίοδο. Θα αποτελέσει δε βασική προϋπόθεση για την όποια «επιμήκυνση» (ορθότερα: χρονική αναδιάρθρωση) χρέους.

Η οριζόντια περικοπή μισθών αποτελεί βασική επιλογή του ΔΝΤ στις χώρες με σκληρό νόμισμα και υιοθετείται επειδή είναι αδύνατη η υποτίμηση του νομίσματος, η οποία θα αποσκοπούσε στη συνολική υποτίμηση της εγχώριας οικονομίας.

Έτσι επιλέγεται η υποτίμηση (κοινώς άγρια περικοπή) του συνόλου των μισθών, με την – πάντα διαψευδόμενη – προσδοκία ότι αυτή θα οδηγήσει σε πτώση όλων των τιμών. Το αποτέλεσμα βεβαίως δεν είναι η πτώση των τιμών, αλλά η εξαθλίωση της κοινωνίας στο σύνολό της. Όπως ακριβώς έγινε στην Αργεντινή, μέχρι να εξεγερθούν οι Αργεντινοί και να τους στείλουν στον αγύριστο.

Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής και έχει αποτύχει. Οι επαχθέστατες απαιτήσεις της δανειακής σύμβασης δεν έχουν επιτευχθεί από την κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις του μνημονίου που τη συνοδεύει, με αποτέλεσμα η ελεγχόμενη πτώχευση να βρίσκεται προ των πυλών και τώρα να ψάχνουν όλοι πώς θα γίνει χωρίς να επισημοποιηθεί.

Η μέχρι σήμερα τακτική του «σαλαμιού» (πρώτα το «στενό» Δημόσιο, ύστερα οι επιχειρησιακές, ύστερα το ξήλωμα των ΔΕΚΟ – και στο παρασκήνιο το ανεπίσημο ξήλωμα της Συλλογικής Σύμβασης) κρίνεται ανεπαρκής από τους επιτηρητές των τοκογλύφων. Η οριζόντια περικοπή λοιπόν βρίσκεται πολύ κοντά και το λογικότερο είναι ότι θα έχει αφετηρία την κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου – ανήμερα της εθνικής επετείου... Χωρίς τίποτε να αποκλείει τα χαμπέρια να έρθουν από νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως πάει πολύ οι διάφοροι αναλυταράδες – και... αναλυτήριοι – να κάνουν το παγόνι, όταν βλέπουν ότι τριγύρω ρέει το αίμα σαν ποτάμι. Λίγη τσίπα...

 • «Εκτιμώ ότι στους διαγωνισμούς θα βγουν 4 - 5 μπλοκ. Μόλις συσταθεί ο νέος φορέας θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη Δυτική Ελλάδα, επειδή για την περιοχή αυτή υπάρχουν τα πιο ώριμα επιστημονικά στοιχεία» είπε ο κ. Μανιάτης

Aπό τέσσερις έως πέντε περιοχές στη Δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσουν σε διάστημα 18-24 μηνών οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, χθες, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

To νέο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση του δημοσίου φορέα που θα διενεργήσει τους διαγωνισμούς παραχωρήσεων των ερευνητικών μπλοκ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισής του και, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υφυπουργός, σε διάστημα 18 ως 24 μηνών θα γίνουν ο παραχωρήσεις και ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει τα πρώτα σεισμικά τεστ και οι γεωλογικές έρευνες, ίσως και η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση από τις εξειδικευμένες εταιρείες που θα επιλεγούν.

«Εκτιμώ ότι στους διαγωνισμούς θα βγουν 4 - 5 μπλοκ. Μόλις συσταθεί ο νέος φορέας θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη Δυτική Ελλάδα, επειδή για την περιοχή αυτή υπάρχουν τα πιο ώριμα επιστημονικά στοιχεία» είπε ο κ. Μανιάτης, εκτιμώντας ότι ως το τέλος της άνοιξης θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου φορέα και το πλαίσιο των παραχωρήσεων.

Πετρέλαιο: Σε 2 χρόνια γεωτρύπανο στη Δ. Ελλάδα
«Με βάση τα μη επεξεργασμένα και αποσπασματικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από εγχώρια παραγωγή, η οποία σε μερικά χρόνια μορεί να φθάσει στο 1/5-1/4 της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου και αερίου» δήλωσε ο υφυπουργός.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περί τις 200 άκαρπες έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τις οποίες οι πιο πρόσφατες πριν από 12 χρόνια. «Οι περισσότερες από τις έρευνες αυτές είχαν λάθος στόχους. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται νομίζω ότι θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και θα πετύχουμε τους στόχους μας» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Επενδύσεις
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων θα επιτρέψει την ευελιξία στις παραχωρήσεις των σχετικών δικαιωμάτων, καθώς θα προβλέπει τη διαδικασία της λεγόμενης «ανοικτής πόρτας», κατά την οποία οι επενδυτές αυτοβούλως μπορούν να προσέρχονται και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον. «Ο νόμος θα προβλέπει την "ανοικτή πόρτα" καθώς και απλές διαδικασίες για την παραχώρηση μη αποκλειστικών στοιχείων (γεωλογικά δεδεμένα κ.λπ.)» τόνισε ο υφυπουργός.

Οι διαφορές με την Τουρκία δεν θα εμποδίσουν την Αθήνα από τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου, πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιμένει να λυθούν οι διαφορές αυτές.

«Η Ελλάδα είναι ακόμη ανεξερεύνητη περιοχή και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε έναν ή δύο γύρους παραχωρήσεων, χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθούμε με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας
Η Ελλάδα σήμερα καταναλώνει περί τα 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και γύρω στα 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και δαπανά γύρω στα 10 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. Το υπό εξάντληση κοίτασμα του Πρίνου παράγει μόνον μερικές χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περί τις 200 άκαρπες έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τις οποίες οι πιο πρόσφατες πριν από 12 χρόνια. «Οι περισσότερες από τις έρευνες αυτές είχαν λάθος στόχους. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται νομίζω ότι θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και θα πετύχουμε τους στόχους μας» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

«Ηφαίστεια έτοιμα να εκραγούν δεκάδες κράτη» γράφαμε στις 17/1 με αφορμή τα γεγονότα στη Τυνησία.

Επισημαίναμε ότι «η ανεργία και οι αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα θα είναι οι γενεσιουργικές αιτίες των μεγάλων αλλαγών που έρχονται να ανατρέψουν το γεω-πολιτικοκοινωνικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει στη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή. Τέτοιας έντασης συγκρούσεις κρύβουν βαθύτερα αίτια. Μια τυχαία (?) σπίθα όμως θα αρκεί σε δεκάδες κράτη , για να σημειώνονται λαϊκές εξεγέρσεις που όμοιες τους δεν έχουμε γνωρίσει …. Μετά τον λαϊκό ξεσηκωμό σε πολλά κράτη, τίποτε δεν θα είναι όπως πρώτα…» .

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο ήρθαν να προσφέρουν μόνο ψήγματα επιβεβαίωσης των όσων γράφαμε. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά. Η επιβεβαίωση μας έρχεται μέσω του ….Ντομινίκ Στρος-Καν!

Ο βασικός εκφραστής της οικονομικής ελίτ του πλανήτη και επικεφαλής του ΔΝΤ στη διάρκεια ομιλίας του προχθές στη Σιγκαπούρη έκρουσε τον ….κώδωνα κινδύνου για μελλοντικές κοινωνικές εξεγέρσεις.

«Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα τους τελευταίους μήνες έχει ήδη πλήξει τις φτωχότερες χώρες και είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία» …. είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ (ως σύγχρονος Νοστράδαμος;) τόνισε επίσης και κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα :«Η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση. Και η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλο εξωτερικό πλεόνασμα, όπως η Κίνα και η Γερμανία, εξακολουθεί να ενισχύεται από τις εξαγωγές. Καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των χωρών, μπορεί να δούμε την άνοδο του προστατευτισμού- του εμπορίου και των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και καθώς αυξάνονται οι εντάσεις εντός των χωρών, μπορεί να έχουμε την αύξηση κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό τους- ακόμη και ….πόλεμο!»

Ξέραμε ότι μέχρι σήμερα ο Ντομινίκ Στρος-Καν αναφερόταν πολλές φορές στο νομισματικό πόλεμο. Προχθές όμως μίλησε για πραγματικό πόλεμο!

Πού το πάει η οικονομική ελίτ του πλανήτη όταν ο βασικός εκφραστής της, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποιεί για πόλεμο;


Πριν από λίγες μέρες οι ξενοδόχοι της Αθήνας μίλησαν με γλαφυρό τρόπο για την κατάσταση που επικρατεί και αρκετούς από αυτούς τους οδηγεί ακόμη και στο «λουκέτο»: οικονομική κρίση, συνεχείς πορείες, απεργίες, δακρυγόνα, ληστείες, υποβάθμιση κ.λπ.

Ακόμη και οι Κύπριοι που έρχονταν τα σαββατοκύριακα στο κέντρο της Αθήνας για να συνδυάσουν ψώνια και νυχτερινή διασκέδαση, τώρα το σκέφτονται δύο φορές πριν το αποφασίσουν…

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, κάποιοι επιχειρηματίες οραματίζονται ότι τα παράλια της Αττικής -η περιοχή, δηλαδή, από το Φάληρο έως και το Λαγονήσι- θα μπορούσαν μέσα από μια σειρά επιλογές και επενδύσεις να αποτελέσουν τεράστιο πόλο έλξης τουριστών, ικανό να αναβαθμίσει την εικόνα και την οικονομία ολόκληρης της Αττικής!

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην ξέρει ακόμη τι θέλει.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος, για παράδειγμα, είχε αναφέρει (με αφορμή τον επικείμενο νόμο για την απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών) ότι ο στοιχηματισμός πλέον δεν είναι βιομηχανία τζόγου, αλλά βιομηχανία διασκέδασης. Και τον είχε χαρακτηρίσει ευκαιρία ανάπτυξης, επιλέγοντας το παράδειγμα του Λας Βέγκας…

Και η υπόλοιπη κυβέρνηση, απλώς, περιμένει ακόμη τους Άραβες του Κατάρ να επενδύσουν στο Ελληνικό.

Υ.Γ.: Αν δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, πώς να ξέρουμε και τι θέλουμε;

Το απόλυτο χάος και την παρακμιακή, μίζερη ελληνική πραγματικότητα αφήνει πίσω του σήμερα ο Γιωργάκης. Πάει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Για ακόμα μια φορά άνευ ατζέντας, πολιτικής και διαπραγματευτικής ισχύος, θα περιμένει από τους Γερμανούς να αποφασίσουν την τύχη μας. Αλλά μην περιμένετε αποφάσεις καθώς το Βερολίνο άρχισε να διαρρέει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας με το χρέος θα λυθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Τζάμπα οι κορώνες του Παπακωνσταντίνου τόσες εβδομάδες.

Μας παίζουν κανονικά οι Γερμανοί και αυτό γιατί έχει πάει ραβασάκι στην Καγκελαρία ότι οι έλεγχοι της πρώτης εβδομάδα από τους τροϊκανούς, ήταν απογοητευτικοί : Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι «του ποδιού» χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες μελέτες, εμπεριέχουν λάθη, αδικίες, νομικά κωλύματα και αντικρουόμενα αποτελέσματα! Ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος και οι περισσότερες αλλαγές θέλουν τουλάχιστον 10ετία για να εφαρμοστούν σωστά. Έτσι οι Ευρωπαίοι βάζουν πάγο στην νέα βοήθεια (ως βοήθεια εννοούν νέα δάνεια και μνημόνια), μέχρι να δουν πού θα κάτσει η μπίλια. Και όταν μας βοηθήσουν θα φροντίσουν να μας πατήσουν στο λαιμό για τις επόμενες δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, έχουμε μπει για τα καλά στον φαύλο κύκλο «των μέτρων που φέρνουν ύφεση και της ύφεσης που φέρνει κι άλλα μέτρα» . Τα πράγματα είναι σκούρα για τους κυβερνώντες αλλά φαίνεται πως η (ανεξήγητη) ανοχή του κόσμου ενισχύει την όρεξη της κυβέρνησης να «περάσουν όλα τώρα». Σε αυτό το πλαίσιο -και για ακόμα μια φορά διαψεύδοντας τον εαυτό του και τις δεσμεύσεις του- ο υπουργός οικονομικών , Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μίλησε χθες για μείωση των μισθών ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα, με πρόφαση της αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας!!!! Τι στο διάολο, εμφύλιο θέλει να προκαλέσει; Εκεί που νομίσαμε ότι πιάσαμε πάτο, ήρθε να μας δείξει νέο πυθμένα;

Η πραγματική οικονομία βυθίστηκε για τα καλά . Μαζί της βυθίστηκε όμως και η μεσαία τάξη, το φρόνημα και η αξιοπρέπεια του μικρομεσαίου επιχειρηματία, η αντοχή του Έλληνα και η στοιχειώδης ασφάλεια. Πολιτική, οικονομική, κοινωνική, ψυχική, σωματική, νοητική. Γιατί το μνημόνιο τα διέλυσε όλα. Η απεργία ποινικοποιείται, η αντίδραση το ίδιο, η ένσταση καταγγέλλεται, η διαφωνία καταπνίγεται, οι διαδηλώσεις γίνονται αντισυνταγματικές. Εκεί που συζητούσαμε για κατάργηση του βουλευτικού ασύλου, έσκασε η κατάργηση του πανεπιστημιακού! Οι κυβερνώντες βρίσκονται σε χαοτικό παραλήρημα γιατί μάλλον και οι ίδιοι είναι σε φάση άρνησης και υπαρξιακής κρίσης. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς γιατί «το παλιό ΠΑΣΟΚ» - αυτοί δηλαδή που μέχρι τώρα εμφανίζονταν ως κοινωνικόφρονες και το άλλο άκρο της νεοφιλελεύθερης παρέας του ΓΑΠ - να δείχνει φασιστικές διαθέσεις. Η τοποθέτηση του Δημήτρη Ρέππα περί τζαμπατζήδων, για όσους αρνούνται να υποστούν νέες αυξήσεις στα εισιτήρια, αυτό φανερώνει. (εξαιρετικό το κείμενο του συναδέλφου Δημήτρη Μυ). Εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές της κυβέρνησης, η μισή Ελλάδα θα είναι συντόμως στην φυλακή. Έχουν βαλθεί να φέρουν σε σύγκρουση όλες τις κοινωνικές ομάδες μεταξύ τους. Είπαμε όμως, αυτή είναι η πιο πετυχημένη αγγλοσαξονική συνταγή. Πρέπει να φωλιάσει ο φόβος ώστε το DNA της συνείδησης μας να ξαναγραφεί από την αρχή. Πάλι έρχεται στο νου μου η ατάκα του Κίσινγκερ « Αν θες να υποτάξεις την Ελλάδα πρέπει να σπάσεις το φρόνημα, την οικογένεια, την θρησκεία, την πατρίδα και την Ιστορία ». Οι ριζοσπαστικές τοποθετήσεις του Νοαμ Τσόμσκι της δεκαετίας του 80, έχουν φτάσει να είναι πλέον αυτονόητες. Και οι θεωρίες συνομωσίας, απελπιστικά εφαρμόσιμες. Έχουμε και λέμε :

Φρόνημα: μια βόλτα στους δρόμους δύσκολα θα δεις κάποιον να περπατά με τα μάτια να κοιτάζουν μπροστά.

Θρησκεία: Τα σκάνδαλα διαφθοράς, το Βατοπέδι, ο πλουτισμός, η άρνηση της εκκλησίας να πληρώσει φόρους, η ανυπαρξία ουσιαστικού πνευματισμού, έκαναν τον άλλοτε πολύ θρησκευόμενο Έλληνα να γυρίσει την πλάτη

Πατρίδα: Κάτι οι αμερικανικές διαρροές των εγγράφων για τα τεκταινόμενα στα Ίμια, κάτι ο κατακλυσμός από τουρκικά σίριαλ, κάτι η τρόικα, οι σφαλιάρες από την ΕΕ, το άδειασμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μας ότι είμαστε διεφθαρμένοι και επιβάτες του Τιτανικού, έκαναν το τρικ. Το ότι η εξωτερική πολιτική είναι ανύπαρκτη, επίσης βοηθάει

Οικογένεια: Η κρίση φέρνει γκρίνια, διαζύγια, η φτώχια φέρνει υπογεννητικότητα και σε 10 χρόνια από τώρα οι μετανάστες θα είναι περισσότεροι από τους έλληνες.

Ιστορία: Ο Κολοκοτρώνης ήταν gay, τα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν ευημερίας ( μας λέει ο ΣΚΑΙ) αλλά ήμασταν ηλίθιοι και δεν το καταλάβαμε, επαναστάσεις δεν έγιναν, ο Πλάτωνας ήταν Αιγύπτιος, Σωκράτης Πυθαγόρας, Αριστοτέλης και λοιπή παρέα προέρχονταν από τον Σείριο και κατά λάθος έριξαν άγκυρα εδώ, η Χούντα έκανε τελικά έργο (αυτοί έχτισαν τον Παρθενώνα) και βεβαίως ποτέ δεν υπήρξε κατοχή.

Αργά αλλά σταθερά οι αλλαγές προγραμματίζονται και εφαρμόζονται μέχρι να διαβρωθεί η συνείδηση μας. Ποιος πίστευε πριν από 10 χρόνια ότι τα τουρκικά σίριαλ θα γίνονταν μέρος της κοινωνικής μας κουλτούρας; Το «ντοκιμαντέρ» του ΣΚΑΙ για το 1821 είναι μια πρώτης τάξεως απόδειξη πώς μπορεί να μεταλλαχθεί η σκέψη όταν σπείρεις τον σπόρο της αμφιβολίας. Γιατί το βαθύτερο μήνυμα αυτών των «προσπαθειών» είναι να πιστέψεις ότι η σκλαβιά είναι ευημερία. Και ότι αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι για το καλό μας και το καλό των παιδιών μας. Αλλά μην ανησυχείτε. Σήμερα ο Γιωργάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να υψώσει το ανάστημα του στην Μέρκελ. Θα σωθούμε. Εμείς έχουμε ηγέτη, όχι αστεία.

ΥΓ : Κύριε Ρέππα, επειγόντως ένα καθρέφτη..

ΥΓ1: Μια είδηση που πέρασε χθες στα ψηλά : Πριν από 15 ημέρες δόθηκε δια χειρός γαλλικής εταιρίας, πόρισμα που έδειχνε ακόμα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο τρίγωνο Αίγυπτος-Κύπρος-Ελλάδα. Χμ. Χθες ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε για ακόμα μια φορά από τον ΓΑΠ να ορίσει επιτέλους την ΑΟΖ. Τι στο καλό περιμένει ο μικρός Γιωργάκης;
Ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε κυβέρνηση που να ζητά την συναίνεσή μας σε ένα τέτοιου γιγάντιου μεγέθους ηλεκτρονικό φακέλωμα.
Η λεγόμενη «κάρτα του πολίτη» δηλαδή η «ηλεκτρονική ταυτότητα» αφού περί αυτής πρόκειται, είναι ένα ωφέλιμο και άκρως χρηστικό «εργαλείο» , χωρίς το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» την παγκόσμια μορφή της οποίας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να δεί “fast and now”.
Πρέπει να το καταλάβουμε μια και καλή ,ότι οι «διευκολύνσεις» και τα κοινωνικο- οικονομικά «οφέλη», τα οποία κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης θα προκύψουν από την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και την «κάρτα του πολίτη», δεν είναι παρά τα φτηνά ανταλλάγματα μιας δικτατορίας που θέλει την συναίνεσή μας στην απώλεια της ελευθερίας , του αυτεξούσιου και φυσικά της ψυχής μας.
Υποθήκευσαν κάθε τι που υπάρχει πάνω και κάτω από το έδαφος της πατρίδας μας , μας επιβάλλουν αυταρχικά και ύπουλα τον «νέο πατριωτισμό» ζητώντας να φτύσουμε πάνω στους τάφους των προγόνων μας και στα Άγια λείψανα των Μαρτύρων και Ομολογητών της πίστης μας και υπο το καθεστώς μιας οικονομικής τρομοκρατίας μας ζητούν να πετάξουμε τα Θεόσδοτα δώρα της ελευθερίας και του αυτεξούσιου και από ανθρώπινα πρόσωπα πλασμένα κατ΄εικόνα του Θεού, να γίνουμε τα ταυτοποιημένα «δίποδα» του ηλεκτρονικού τους σταύλου.
Δεν έχουμε πλέον περιθώρια για άλλες «διαβουλεύσεις» και αναζητήσεις.
Ή θα διαλέξουμε μια μίζερη και απολύτως ελεγχόμενη και θνησιγενή επιβίωση σε μια φυλακή – σταύλο , ή θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα να ζούμε ως ελεύθεροι πολίτες σε μία ελεύθερη Ορθόδοξη και δημοκρατική χώρα.
Την ερχομένη Κυριακή δεκάδες χιλιάδες αδέλφια μας από όλη την Ελλάδα θα πουν μπροστά στην Βουλή ένα βροντερό ΟΧΙ στις μεταμφιεσμένες εθνοκτόνες παγίδες της «Νέας Τάξης Πραγμάτων».
Θα πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στην πρόθεση της κυβέρνησης να μας μεταμορφώσει σε «χρήσιμα ταυτοποιημένα υποζύγια».
Την Κυριακή οι εκ των αρίστων της Bildermberg και της κάθε κρυφής ή φανερής «λέσχης» θα διαπιστώσουν ότι Αντιρρησίες Ορθόδοξης Συνείδησης , είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ζήσουν σε μια Ορθόδοξη δημοκρατική χώρα.
Όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι θα διαδηλώσουμε ειρηνικά, εναντίον της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» , της «κάρτας του πολίτη» και κάθε άλλης πλαστικής χειροπέδας που θέλουν να μας περάσουν στα χέρια και την ψυχή.

Επειδή γεννηθήκαμε ελεύθεροι και ευγνωμονούμε για αυτό τους αγωνιστές και Μάρτυρες προγόνους μας , δεν θα δεχτούμε να ζήσουμε σαν "ραγιάδες" και να πεθάνουμε σαν καταρρακωμένοι προδότες και αποστάτες της Ορθόδοξης πίστης μας.

Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης


Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Daily Telegraph η αμερικανική κυβέρνηση ίσως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έκρηξη των μαζικών εξεγέρσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο προσέφερε αρωγή σε νεαρό Αιγύπτιο αντιφρονούντα ακτιβιστή, αφού τον βοήθησε να παραβρεθεί σε σύνοδο ακτιβιστών στη Νέα Υόρκη, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα τα στοιχεία του από τις αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας.

Ο Αιγύπτιος, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύπτονται απο τη βρετανική εφημερίδα, είναι ηγετικό στέλεχος μιας ομάδος κοινωνικής δικτύωσης του Facebook με το όνομα “April 6”, το οποίο αριθμεί 70 χιλιάδες μέλη, και έχει ως στόχο την ανατροπή του καθεστώντος Μουμπάρακ και την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μέσα στο 2011.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των αιγυπτιακών αρχών, ως ένας από τους βασικούς υποκινητές των μαζικών διαδηλώσεων, χωρίς ωστόσω να είναι γνωστή στην αιγυπτιακή ασφάλεια η πρώτερη διασύνδεσή του με αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν απο το WikiLeaks, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εκθείαζε δημοσίως τον Χόσνι Μουμπάρακ, στήριζε κινήματα ακτιβιστών υπέρ δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τη WikiLeaks, το 2008, κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Αιγύπτιος είχε προσεγγίσει Αμερικανούς διπλωμάτες στο Κάιρο, ενημερώνοντάς τους για την ύπαρξη ενός λεπτομερούς σχεδίου από μια συμμαχία αντιφρονούντων ομάδων για τη μετάβαση σε μια δημοκρατική κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο των εγγράφων γίνεται γνωστό πως είχε λάβει εκτενή βοήθεια από αξιοματούχους στη Ουάσινγκτον, ενώ ήταν σε συνεχή επαφή με αξιωματούχους της πρεσβείας των ΗΠΑ μέσα στο 2008 και 2009.

Πηγή • Το 2009 είχαν γίνει περίπου 10.000 αποσπάσεις εκπαιδευτικών
Γράφει η Χαρά Καλημέρη

Νέο σύστημα αποσπάσεων εκπαιδευτικών με μοριοδότηση, κατά τα πρότυπα δηλαδή του συστήματος των μεταθέσεων, προωθεί το υπουργείο Παιδείας για εφαρμογή από το επόμενο σχολικό έτος (2011-2012).

Η πρόταση του υπουργείου, η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπει την καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων για τις αποσπάσεις, ώστε να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και να σταματήσει το, εδώ και δεκαετίες, όργιο ρουσφετιού.

Κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου ή άλλους οργανισμούς θα λαμβάνονται υπόψη: Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση ή στη διοίκηση της εκπαίδευσης, το δεύτερο πτυχίο που είναι σχετικό με τη διοίκηση κ.ά., η τεκμηριωμένη γνώση του αντικειμένου της θέσης που πρόκειται να καλυφθεί, η γνώση νέων τεχνολογιών κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο θα μοριοδοτούνται, μεταξύ άλλων, η συνυπηρέτηση με σύζυγο εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων (επιπλέον 6 μονάδες), οι βαριές ασθένειες (5 μονάδες), η χηρεία εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά (5 μονάδες), σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, όπως η διάζευξη ή διάσταση (μονάδες 3) και οι σπουδές του εκπαιδευτικού, π.χ. μεταπτυχιακές (2 μονάδες). Σημειώνεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 είχαν γίνει περίπου 10.000 αποσπάσεις εκπαιδευτικών, όχι μόνο σε υπηρεσίες ή φορείς του υπουργείου Παιδείας αλλά και σε δημόσιους οργανισμούς άσχετους με την εκπαίδευση, όπως μητροπόλεις και βουλευτικά γραφεία. Μάλιστα, λόγω της μείωσης των αποσπάσεων για το τρέχον σχολικό έτος το υπουργείο «εξοικονόμησε» συνολικά 4.882 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.

Η Τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια μεγάλη κλίμακας επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει το PKK από τις 13 Αυγούστου 2010.

Η Τουρκία κατασκευάζει εκατοντάδες νέα στρατιωτικά φυλάκια στις Κουρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία .Το 2009 η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή νέων φυλάκια στο Batman, Μπίγκολ, Ντιγιαρμπακίρ, Χακάρι, Σιρνάκ, Σιίρτ, Mus, Ερζερούμ, Καρς, Dersim και Urfa.Τουρκική κυβέρνηση, διέθεσε επίσης 650 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων φυλακίων.Για το 2011 προβλέπεται η δημιουργία επαγγελματικού στρατού ο οποίος αρχικά θα αποτελείται απο 10 χιλιάδες στρατιώτες και σταδιακά θα επεκταθεί σε 50 χιλιάδες. Οι επαγγελματίες στρατιώτες θα αμείβονται με μισθό 2.500 YTL (1700 USD).Οι κύριοι τομείς ανάπτυξης για τον ειδικό αυτό στρατό θα είναι οι περιοχές Χακάρι, Σιίρτ και Σιρνάκ.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει 116 νέα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ελικόπτερα.Ο προϋπολογισμός της της κυβέρνησης του ΑΚΡ για τις αμυντικές δαπάνες είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, στα πλάνα του έχει την δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού που θα αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ σε μια ζώνη που συχνά είναι θέατρο συγκρούσεων μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων Μαχητών.10 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών γενιάς, ενώ τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την αγορά ελικοπτέρων για τον στρατό.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που θα αγοραστούν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων Μαχητών στο Κουρδιστάν από το 2014.Η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιταλικές και αμερικανικές εταιρείες για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων.

Σημαντικό στοιχείο είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του PKK (με επιθέσεις σε στρατιωτικά φυλάκια και στρατόπεδα ή ενέδρες σε περιπόλους) κάτι που φάνηκε πολύ έντονα κατά την διάρκεια του 2010 με τις επιχειρήσεις που εκτέλεσε (λ.χ. επίθεση στην ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, για πρώτη φορά γίνεται επίθεση σε περιοχή που απέχει σε τόση μεγάλη απόσταση απο τις νοτιοανατολικές περιοχές καθώς και πρώτη φορά γίνεται επίθεση σε ναυτική βάση) καθώς και με την χρήση εκρηκτικών (υπολογίζεται πως πάνω απο 10 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν απο επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς).Παράλληλα οι Κούρδοι Μαχητές του PKK επιτίθενται πλέον και κατά των υποδομών του τουρκικού κράτους (αγωγοί φυσικού αερίου και αγωγοί πετρελαίου κάτι που προκαλεί ανησυχία καθώς η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια και απο την άλλη πλευρά να καταστεί ενεργειακός κόμβος).

Ως απάντηση στην αύξηση επιθέσεων του ΡΚΚ, η Τουρκία :
 • Επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με άλλες χώρες (Συρία,Ιράν)
 • Αναλαμβάνει έντονη διπλωματική δραστηριότητα πρός τις ΗΠΑ με συνεχείς; , διμερείς και πολυπρόσωπες επαφές σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης ,
 • Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την βελτίωση της διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και ιρακινό Κουρδιστάν
 • Βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ με σκοπό να πληγούν οι Κουρδικές Οργανώσεις στις Ευρωπαϊκές Χώρες.Η βελτίωση της συνεργασίας οδήγησε σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις εναντίον του μελών του ΡΚΚ σε ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο,Γερμανία,Γαλλία και Ιταλία
 • Προσπάθεια αναστολής λειτουργίας του Roj TV, ενός τηλεοπτικού σταθμού που λειτουργεί στην Δανία, εκπέμπει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην κουρδική γλώσσα.
 • Συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί απο το Τουρκικό Πυροβολικό του Ιρακινού Κουρδιστάν (πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα θέσεις των μαχητών του PKK αλλά και η κοινωνική και οικονομική υποδομή των περιοχών που γειτνιάζουν με αυτές.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η κατασταλτική δράση εναντίον κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης των Κούρδων, καθώς και οι εκτοπίσεις των κουρδικών πληθυσμών.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών είναι υπο αμφισβήτηση καθώς δεν έχει πληγεί η μαχητική ικανότητα του PKK

ANF ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ρυθμίσει» την αγορά τυχερών παιχνιδιών εντάσσεται περισσότερο στη γενικότερη επιχείρηση απορρύθμισης των πάντων και λιγότερο στην ανάγκη να συμμόρφωσης σε κοινοτικές επιταγές και αποφυγής προστίμων.

Το χειρότερο – και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σήμερα – είναι πως το πολιτικό σύστημα αναζητά έναν «μπαμπούλα», είτε όταν θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα, είτε όταν επιδιώκει την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, είτε όταν δεν τα καταφέρνει στη σύγκρουσή του με τις συντεχνίες και διάφορες άλλες οργανωμένες ομάδες.

Μέχρι πρόσφατα, είχαμε τον μπαμπούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα, αποκτήσαμε καινούργιο: Την τρόικα. Και το καταπληκτικό: Ό, τι δεν επιτυγχάνεται με φόβητρο την ΕΕ, μπαίνει τώρα στον γενικό λογαριασμό της τρόικας. Ακόμη και αν δεν έχει τεθεί θέμα.

Στη λογική, λοιπόν, του «βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντ’ έξι», ρυθμίζονται (λέμε τώρα) και τα της «αγοράς παιγνίων».

Κι’ εκεί που τα πράγματα βρίσκονταν υπό κάποιον (πολιτικό και κοινωνικό) έλεγχο, τώρα – και μάλιστα σε καιρό κρίσης, όπου μια υπεύθυνη Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει το λαϊκό εισόδημα – επίκειται το γενικό ξεχαρβάλωμα.

Το σχέδιο προβλέπει μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο καζίνο. Θεωρητικά (και πολύ ωραιοποιημένα), ο σκοπός είναι η διασφάλιση των εσόδων του κράτους, η προστασία του κοινωνικού συνόλου και η προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία.

Ας αρχίσουμε από το τέλος. Η προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία εμπεριέχει τις έννοιες του ανταγωνισμού και της αντιμονοπωλιακής πολιτικής.

Είναι ο τζόγος θέμα ανταγωνισμού; Με την έννοια ότι τώρα περισσότεροι θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα πρωταρπάξει τα περισσότερα, πιθανόν.

Ισχύει αυτό, όσον αφορά στην ΕΕ; Όχι. Διότι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με δύο αποφάσεις του (2009 και 2010), ειδικά για τα τυχερά παιχνίδια αποδέχεται την ύπαρξη μονοπωλίων, στον βαθμό που διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, η προστασία των ανηλίκων, η πρόληψη εθισμού και η διακίνηση παράνομου χρήματος.

Πρόκειται για αυτό που η ΕΕ αποκαλεί «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον» και το οποίο φαίνεται ότι κάποιοι εδώ στην Ελλάδα έχουν από καιρό πάψει να βλέπουν. Γι’ αυτό ίσως και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προστασία εισοδήματος, προστασία από τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Ήδη στη χώρα λειτουργούν εταιρίες στοιχημάτων που δεν φορολογούνται στην Ελλάδα – και φυσικά δεν ενδιαφέρονται να προστατέψουν τίποτε.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε (και πριν «ρυθμιστούν» τα πράγματα), λειτουργούν δεκάδες χιλιάδες παράνομα παιγνιομηχανήματα, που ουδείς ελέγχει και που αποτελούν πηγή φοροδιαφυγής και διακίνησης παράνομου χρήματος.

Με τον νόμο, θα έλθουν να προστεθούν άλλα 25 ως 30 χιλιάδες μηχανήματα, που πλέον θα ονομάζονται «νόμιμα» - διότι, ως γνωστόν, ό, τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Τα μηχανήματα αυτά θα σκορπιστούν σε όλη τη χώρα, με κριτήρια που δεν σχετίζονται με την ουσία του θέματος και είναι υποκριτικά.

Κάποιες εταιρίες θα αναλάβουν τον ρόλο των «εθνικών καζινιέρηδων» και θα παρατάξουν τις μηχανές του κέρδους σε εστιατόρια, καφετέριες, βενζινάδικα και γενικά όπου κυκλοφορεί ο πολύς κόσμος – και βέβαια οι νέοι.

Δεν θα υπάρχουν πλέον ελεγχόμενα σημεία αποκλειστικής διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών, όπως συμβαίνει τώρα με τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ο οποίος ΟΠΑΠ είναι από το 1999 Ανώνυμη Εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και πολυμετοχική από το 2005, αλλά με το Δημόσιο να διατηρεί το 34% των μετοχών του – και επομένως να έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά στον τρόπο και τους σκοπούς λειτουργίας του.

Από την λειτουργία του ΟΠΑΠ, το ελληνικό δημόσιο κερδίζει ετησίως περί τα 700 εκ ευρώ, ενώ ουσιαστικά ο Οργανισμός έχει μετατραπεί παραδοσιακά σε ένα είδος Εθνικού Ταμείου, του οποίου τα χρήματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιστρέφουν σε ελληνικά χέρια.

Είναι γνωστό πως κάθε χρόνο από το εθνικό αυτό ταμείο εκταμιεύονται περί τα 100 εκ ευρώ με την μορφή χορηγιών, δωρεών και ενισχύσεων στους τομείς του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, του αθλητισμού, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Και αυτά είναι χρήματα που το Δημόσιο όφειλε να εκταμιεύει στο πλαίσιο της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους. Μόλις πρόσφατα εγκαινιάσθηκε το Α΄ Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», το οποίο το κράτος δεν ήταν σε θέση να προσφέρει στον λαό – το ίδιο το κράτος που τώρα προσφέρει στον λαό τζόγο και σε κάποιους αμύθητα κέρδη.

Είναι το ίδιο κράτος που δεν μπορούσε να βρει τα χρήματα για το Στέγαστρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, οπότε εξασφαλίσθηκαν από τον ΟΠΑΠ τα αναγκαία 3 εκ ευρώ.

Πιστεύει κανείς πως το νέο καθεστώς θα περιλαμβάνει αυτή τη λογική της ανταποδοτικότητας; Όχι, βέβαια.

Πιστεύει κανείς πως θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους – ώστε να κάνει αυτό τη δουλειά του ΟΠΑΠ; Και πάλι όχι. Αν μπορούσε το κράτος να μαζέψει τους φόρους θα το είχε προ πολλού κάνει. Και δεν θα χρειαζόταν να έχουμε την τρόικα στο κεφάλι μας.

Πιστεύει κανείς ότι θα σταθεί δυνατόν να υπάρξουν οι αναγκαίοι (φορολογικοί και άλλοι) έλεγχοι όλων αυτών των τζογο-επιχειρήσεων; Ούτε κατά διάνοια!

Όσο για τους «περιορισμούς», αυτοί μόνο ως τέτοιοι δεν μπορούν να εκληφθούν. Διότι στον μεν ΟΠΑΠ δεν επιτρέπεται να εγκαταστήσει τέτοια μηχανήματα στα εξουσιοδοτημένα πρακτορεία του (οπότε στην πραγματικότητα πρόκειται περί περιορισμού της εταιρίας στην οποία το Δημόσιο κατέχει το 34% των μετοχών), οι δε γεωγραφικοί περιορισμοί περισσότερο αποσκοπούν στην ρύθμιση «ενδοτζογαδόρικων» θεμάτων, παρά στην προστασία του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται να εγκατασταθεί τζογο-μηχανή σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από καζίνο. Θεωρητικά, για να μην πολλαπλασιαστούν τα μηχανήματα στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά ουσιαστικά αναγνωρίζοντας στα καζίνα ένα ιδιότυπο καθεστώς μονοπωλίου.

Το κλου είναι ότι με τον νόμο προσφέρεται η δυνατότητα διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών από… ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κατά παράβαση σειράς νόμων που αφορούν στη λειτουργία του ΟΠΑΠ.

Να είναι αυτό μέρος του σχεδίου στήριξης της… ενημέρωσης. Μπορεί. Πάντως μέτρο στήριξης της χειμαζόμενης κοινωνίας των «τζαμπατζήδων» δεν είναι.

Υ.Γ. Χθες, ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων (λέμε τώρα) δήλωσε πως το τίμημα που θα καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για τις άδειες βιντεολόττο και διαδικτυακού στοιχήματος θα καθοριστεί από την… αγορά. Για ποια ακριβώς αγορά μιλάμε; Και επιτέλους, δεν βαρέθηκαν να βλέπουν την αγορά να μην ρυθμίζει τίποτε; Αλλά όταν εσύ δεν είσαι ικανός να ρυθμίσεις κάτι, τότε αναθέτεις αυτήν την δουλειά σ’ όποιον βρίσκεις μπροστά σου.

Όσο για την λειτουργία της εποπτικής αρχής που θα αναλάβει τον έλεγχο (λέμε τώρα) των τυχερών παιχνιδιών, αυτή, όπως είπε, ελπίζει να μπορέσει να λειτουργήσει φέτος.

Διαφορετικά, δεν πειράζει. Ας λειτουργήσουν πρώτα τα μηχανάκια και… βλέπουμε. Σάματις η πρώτη φορά θα είναι; Παγιωμένες (και κακοφορμισμένες) καταστάσεις δεν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και οι άλλες (υποστελεχωμένες) αρχές;
 • Το καθεστώς κάνει επίδειξη μόδας την Ανοιξιάτική του κολλεξιόν με τίτλο: “η αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου”. Θα φορεθεί πολύ...

Συζητιέται τελευταία το ενδεχόμενο να έχουμε εκλογές την Ανοιξη ή τέλος πάντων τώρα σύντομα. Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα αυτών των πιθανών εκλογών το βέβαιο είναι ότι χαμένος θα βγει ο “κυρίαρχος” λαός. Διότι είτε το τωρινό ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές, πράγμα καθόλου απίθανο με τα ερείσματα που έχει ακόμη, είτε η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει δραστικά η οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Υπάρχει κι ένα άλλο σενάριο, αυτό της λαϊκής εξέγερσης. Με δεδομένο όμως ότι ακόμη δεν έχει σχηματισθεί σοβαρός πολιτικός διεκδικητικός λόγος, από κάποια από τις νεοφανείς πολιτικές οργανώσεις, που να έχει και μετρήσιμη λαϊκή απήχηση, το πιθανώτερο είναι πως μια λαϊκή εξέγερση, πέρα από αιτήματα τιμωρίας των ενόχων των σκανδάλων και έντονης έκφρασης της δυσαρέσκειας για τα οικονομικά μέτρα και το Μνημόνιο, δεν θα καταφέρει να επιβάλλει αλλαγές στο πολίτευμα τέτοιες, ώστε να εμποδίσει στο μέλλον φαινόμενα ξεπουλήματος και διαφθοράς. Και θα περιμένει να διαλέξει από τις λύσεις που το ίδιο το καθεστώς θα προτείνει.

Αν οι εκλογές γίνουν ως αποτέλεσμα λαϊκής εξέγερσης το πιθανώτερο είναι να δούμε να ζητάει την ψήφο μας ένα νέο ΠαΣοΚ, ανανήψαν, που αποκήρυξε το τωρινό και ξαναγύρισε στις “παλιές του σοσιαλιστικές αρχές”, ίσως επίσης και ένα δεύτερο ακόμη τμήμα του ΠαΣοΚ αμετανόητο σχετικά με το Μνημόνιο, καθώς και την “αντι-μνημονιακή” ΝΔ, και φυσικά τους υπόλοιπους μικρώτερους σχηματισμούς.

Το βέβαιο είναι πως η κυρίαρχη πρόταση, πάνω στην οποία θα σφαχτούν τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, θα είναι η “αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου”. Κάθε κόμμα εξουσίας θα προσπαθεί να μας πείσει πως αυτό είναι το καταλληλότερο για να το εμπιστευθούμε, ώστε να αναδιαπραγμευτεί το Μνημόνιο με την Τρόϊκα. Διότι είναι προφανές πια ότι το Μνημόνιο είναι η καταστροφή μας, και όλοι έχουν καταλάβει πως άλλη πρόταση στον λαό δεν θα έχει την παραμικρή τύχη, σε πιθανές εκλογές.

Αν η εξέγερση δεν φέρει εκλογές, είναι πολύ πιθανό το καθεστώς να παρουσιάσει σαν μια “αξιόπιστη” πρόταση στον λαό, μια κυβέρνηση που θα ονομαστεί είτε εθνικής σωτηρίας είτε οικουμενική είτε όπως αλλιώς. Θα επιχειρηθεί η κυβέρνηση αυτή να έχει μεγάλη λαϊκή συναίνεση. Παραδείγματος χάριν στην βάση “της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου”. Ωστε να συσπειρώσει και τον λαό σαν πρόταση αλλά και να κάνει δυνατή την συμμετοχή στην κυβέρνηση αυτή, πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, που τώρα ή στο επόμενο διάστημα θα αναπτύξουν ρητορική της “αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου”.

Η ΝΔ ήδη μιλάει για αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, και να είσαστε σίγουροι πως η ρητορική αυτή θα ακούγεται συχνά από δω και πέρα. Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει πολύ της μόδας και όλα τα κανάλια θα την παίζουν αρκετά συχνά, καθώς είναι ότι πρέπει για να αναστείλει κινητοποιήσεις και να ξεφουσκώσει διεργασίες. Και φυσικά όταν γίνει κυβερνητικό σχήμα, θα είναι το καλύτερο πρόσχημα για την συνέχιση της ίδιας πολιτικής υπό το κράτος της αναδιαπραγμάτευσης.

Εν ολίγοις η “αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου” είναι μια μεγάλη μπλόφα και ένας μεγάλος κίνδυνος που θα διατρέξουμε το επόμενο διάστημα. Κόμματα και πολιτικοί θα τρέξουν να στοιχιστούν πίσω της και να την υποστηρίξουν, καθώς το Μνημόνιο έχει απορριφθεί από τον λαό και δεν έχει καμμιά τύχη ως πολιτική. Η οικονομική ολιγαρχία εφηύρε τώρα την “αναδιαπραγμάτευση” ώστε να συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική. Και οι εκπρόσωποί της, κόμματα και πρόσωπα, ανέλαβαν να μας την παρουσιάσουν. Ως επαναστατική πρόταση για την προκοπή της χώρας μάλιστα.

Η μόνη λύση είναι φυσικά μία και μόνη: να σουτάρουμε άμεσα το Μνημόνιο.

Θραξ ο Αναρμόδιος

Σχόλιο ιστολογίου: Δεν ξέρω πόσο θα περάσει αυτή η επίδειξη, αλλά ξέρω πως τα αεροπλάνα περιμένουν... Και η απορία πλανάται: Μετά τον Μουμπάρακ (άλλος καλός σοσιαλιστικός φίλος του Γιώργου), ποιός έχει σειρά;
Μόλις το Μάρτιο πέρισυ, ο Θ.Πάγκαλος αποκαλούσε «ηλίθιους» τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, για ένα ψήφισμα που είχε εκδοθεί τότε από τη Ν.Ε, σύμφωνα με το οποίο εκφράζονταν κάποιες απόψεις για την..
απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα, σε μία γενικότερη συζήτηση που γινόταν τότε, ενόψει και της ψήφισης του Νόμου που έδινε το δικαίωμα σε μετανάστες για συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πριν από λίγες ημέρες ο συγκεκριμένος Νόμος κρίθηκε παράνομος και αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο, κατά τα λοιπά λαλίστατος, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που είναι άραγε τώρα; Για την ιστoρία, ο Θ.Πάγκαλος είχε πει τότε (το Μάρτιο του 2010) «… είναι και τελείως ηλίθιοι, οι άνθρωποι αυτοί που ομοφώνως αποφάσισαν, είναι εντελώς ηλίθιοι, δεν έπρεπε να κινούνται στην κοινωνία ελεύθεροι, θα έπρεπε να είναι σε κάποιο άσυλο….»


Σχόλιο ιστολογίου: Το ότι είναι ηλίθιοι, το έχουν ήδη καταλάβει, αφού ψήφισαν "σοσιαλιστές" όπως ο Πάγκαλος και οι άλλοι της υποταγμένης στην τρόικα κυβέρνησης...
Αύξηση κατά 600 εκατομμύρια προβλέπει για το μουσουλμανικό πληθυσμό παγκοσμίως μέχρι το 2030,το ερευνητικό κέντρο Pew, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον. Η έρευνα προβλέπει αύξηση από 1,6 δισ. που είναι σήμερα, σε 2,2 δισ. μέχρι το 2030, ή επί του συνολικού πληθυσμού από 23,4% σε 26,4%.

Χαρακτηριστικό αυτής της πληθυσμιακής ομάδας αποτελεί ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας, αν και σύμφωνα πάντα με την έρευνα, αυτό σταδιακά θα αλλάξει. Η δημογραφική αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει σε αλλαγές, όπως φερ’ ειπείν, το Πακιστάν θα εκτοπίσει την Ινδονησία από την πρώτη θέση ως χώρα με το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στον ευρωπαϊκό χώρο, ο πληθυσμός αναμένεται να φτάσει από το 6% στο 8%, δηλαδή αύξηση κατά 2%, αριθμός όχι ιδιαίτερα ανησυχητικός, ο οποίος όμως θα μπορούσε να ανατρέψει τις ισορροπίες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το ζήτημα είναι, πώς θα αντιμετωπίσει κάθε χώρα αποτελεσματικότερα τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από τις επερχόμενες αλλαγές, όποιες κι αν είναι αυτές και πώς θα καταφέρει να διατηρήσει ισορροπίες, πολλές φορές εύθραυστες, μέσα σε ένα ραγδαία μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον.

Σκληρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου, τόσο με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς όσο και με αυτή του πρωθυπουργού, εξαπολύεται μέσω κειμένου που δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο και την πατρότητα του οποίου εμφανίζεται να διεκδικεί η ομάδα Anonymous («Ανώνυμοι»).

Οι συντάκτες του κειμένου ασκούν κριτική στον Γ. Παπανδρέου, καθώς η Σοσιαλιστική Διεθνής (που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως "(εθνικο)Σοσιαλιστική Διεθνή") είχε ως μέλη της τον Μπεν Αλί της Τυνησίας, τον Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου, ενώ στις τάξεις της παραμένει ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά "ο Μπεν Αλί ήταν ένας μισότρελος δικτάτορας που γι’αυτόν η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία απολύτως αξία. Το ξέρατε όλοι εσείς οι “εντιμότατοι” κύριοι της (εθνικο)Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αλλά για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, και πιο καλά απ’όλους εσείς που είστε πρόεδρος της (εθνικο)Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κάνατε τα στραβά μάτια".

Κριτική ασκούν και για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας κατ' επανάληψη αναφορές στην αστυνομική βία και χαρακτηρίζοντας το ΛΑΟΣ ως κόμμα που συγκυβερνά στην Ελλάδα.

Απευθυνόμενοι στον Γ. Παπανδρέου οι συντάκτες της επιστολής προειδοποιούν πως "θα μάθει όλη η υφήλιος για όλα τα σκάνδαλα που συγκαλύψατε και για το πώς μεθοδεύσατε το ξεπούλημα του λαού σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"...

Η ομάδα των "Ανωνύμων" έγινε ευρύτερα γνωστή με τις επιθέσεις που πραγματοποίησε προς τους διαδικτυακούς κόμβους της PayPal, της Visa και της MasterCard, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Wikileaks στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής δημοσιεύεται εδώ.

Πρωθυπουργέ Γεώργιε Α. Παπανδρέου,

.

Είμαστε οι Anonymous. Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, οι λαοί δύο χωρών της Μεσογείου ξεσηκώθηκαν ενάντια στα τυραννικά καθεστώτα που τις κυβερνούσαν. Ξεσηκώθηκαν ενάντια σε δυνάστες στυγνούς, αδίστακτους, που εξουσίαζαν τους λαούς τους με στέρηση των βασικότερων ελευθεριών που περιγράφονται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματαρητορική ερώτηση: σας θυμίζει άραγε τίποτα ή μήπως εσείς και οι κοντυλοφόροι που σας υποστηρίζουν τη θεωρείτε κενό γράμμα και περιττή; – , με βασανιστήρια, προβοκάτορες, μυστικούς μπάτσους, χαφιέδες, φακέλωμα και δολοφονίες αντιφρονούντων, δίκες που προσβάλλουν κάθε έννοια δικονομίας, βάναυση καταστολή διαδηλώσεων κ.ο.κ. Σας θυμίζουν άραγε κάτι οι πρακτικές αυτών των “ηγετών”; Θα έπρεπε. Αν δεν σας θυμίζουν κάποιον, σας συνιστούμε να κοιταχτείτε στον καθρέπτη. Τις πρακτικές που εφαρμόζετε κι εσείς ενάντια στον ελληνικό λαό εφήρμοσαν κι αυτοί. Κι οι λαοί τελικά ξεσηκώθηκαν. Ο ένας από αυτούς τους “ηγέτες” ήδη έπεσε. Ο άλλος πασχίζει, με μισθοφόρους, τραμπούκους και παρακρατικούς δολοφόνους να κρατηθεί για λίγες ακόμα μέρες στην εξουσία.

Έχουν όμως κι ένα ακόμα κοινό μ’εσάς αυτοί οι “ηγέτες”: είναι μέλη της (εθνικο)Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Της (εθνικο)Σοσιαλιστικής Διεθνούς που ανερυθρίαστα λέει πως προωθεί “προοδευτικές πολιτικές για ένα δικαιότερο κόσμο” (sic). Ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, έκπτωτος τύραννος της Τυνησίας, διαγράφηκε από την (εθνικο)Σοσιαλιστική Διεθνή μόνον όταν ξεσηκώθηκε εναντίον του ο λαός και τον έστειλε από εκεί που ήρθε. Τόσα χρόνια, η (εθνικο)Σοσιαλιστική Διεθνής δεν ήξερε. Δεν άκουγε. Κάνατε όλοι σας – και εσείς προσωπικά κύριε Παπανδρέου – τα στραβά μάτια. Ξέρατε όμως τι κουμάσι ήταν ο Μπεν Αλί. Το καθεστώς του Μπεν Αλί ήταν ένα φίμωτρο για κάθε ευσυνείδητο δημοσιογράφο (143η θέση μεταξύ 173 κρατών σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου – κι εσείς προς τα εκεί πάτε με περισσή μεθοδικότητα). Ο Μπεν Αλί ήταν ένας μισότρελος δικτάτορας που γι’αυτόν η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία απολύτως αξία. Το ξέρατε όλοι εσείς οι “εντιμότατοι” κύριοι της (εθνικο)Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αλλά για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, και πιο καλά απ’όλους εσείς που είστε πρόεδρος της (εθνικο)Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κάνατε τα στραβά μάτια.

Όπως ακριβώς κάνατε – και συνεχίζετε να κάνετε – τα στραβά μάτια και για τον άλλο “εντιμότατο” κύριο, τον Χόσνι Μουμπάρακ. Βλέπετε τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί τώρα απέναντι στο τσουνάμι της λαϊκής οργής. Εσείς βέβαια δε φτάσατε ακόμα στο σημείο να δώσετε εντολή (όπως πολύ θα ήθελαν οι “σοβαροί σας συνομιλητές” και συγκυβερνώντες Γεώργιος Καρατζαφέρης και Άδωνης Γεωργιάδης) στα ΜΑΤ και στους μπάτσους να ανοίξουν πυρ και να εκτελέσουν διαδηλωτές – και μόνο το ότι ο ελληνικός λαός ξέρει ότι οι μπάτσοι σας είναι ένα τσούρμο ψυχάκηδες που δε διστάζουν στα καλά καθούμενα να δολοφονήσουν ένα 15χρονο παιδί είναι αρκετά ικανό φόβητρο προς το παρόν. Και δεν έχετε φτάσει ακόμα στο σημείο να κατεβάσετε τους διαδικτυακούς και τηλεπικοινωνιακούς διακόπτες. Άλλωστε, ξέρετε ότι η Vodafone θα σας βοηθήσει με “νόμιμες” συνακροάσεις σε βάρος χιλιάδων πολιτών. Κι αν τα βρείτε πολύ σκούρα, ε, δεν αμφιβάλλουμε ότι κι εσείς θα ακολουθήσετε τα χνάρια του Μουμπάρακ. Άλλωστε, φροντίσατε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών να δώσετε το στίγμα σας: παριστάνετε τους φίλους της Δημοκρατίας, της νομιμότητας και της ειρήνης, αλλά τρέμετε στην ιδέα να πέσει και αυτός ο δικτάτορας.

Το ωραίο είναι ότι και αυτός ο παράφρονας τύραννος είναι μέλος του οργανισμού στον οποίο είστε πρόεδρος. Τόσα χρόνια κύριε Παπανδρέου, δε βλέπατε εσείς και οι υπόλοιποι στην (εθνικο)Σοσιαλιστική Διεθνή τι είναι ο Μουμπάρακ; Τώρα το ανακαλύψατε και πέσατε από τα σύννεφα; Ήταν άραγε τόσο μεγάλη έκπληξη για εσάς κύριε Παπανδρέου; Το γελοίον δε του πράγματος είναι ότι ακόμα αμφιταλαντεύεστε και διστάζετε να τον διαγράψετε από την (εθνικο)Σοσιαλιστική Διεθνή, παρ’όλο που βλέπετε τη φασιστική του νοοτροπία σε όλο της το μεγαλείο. Δε σας ψέγουμε όμως για το δισταγμό σας να διαγράψετε και αυτό το κάθαρμα. Σας ψέγουμε, εσάς προσωπικά και όλη σας την ομήγυρη, για το ότι ποτέ δε μιλήσατε και ποτέ δεν αποβάλατε αυτά τα δυο υποκείμενα.

Και δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις αυτοί οι δυο δικτάτορες: έχουμε και τον υπερεθνικιστή Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει κάθε βράδυ απανωτές ονειρώξεις με τη φαντασίωση ότι σφάζει όλους τους Παλαιστινίους και όλους τους επικριτές του ισραηλινού εθνικισμού· έναν φανατισμένο ρατσιστή πολεμοκάπηλο, πιστό στα “διδάγματα” του ψυχανώμαλου φασίστα Ραββίνου Μάρτιν Ντέιβιντ “Ραβ Μέιρ” Καχάνε (Rabbi Martin David “Rav Meir” Kahane). Δεν ξέρετε τι ήταν ο Καχάνε; Φανταστείτε να συνδυάζατε το νεοναζί τρομοκράτη Νικόλαο Μιχαλολιάκο (με τον οποίο χαριεντίζεται ο υποστηριζόμενος από εσάς νυν δήμαρχος Αθηναίων – να τον χαίρεστε) και τον παλαιάς κοπής παρακρατικό νεοναζί Κωνσταντίνο Α. Πλεύρη – αλλά σε εβραϊκή εκδοχή. Τέτοια μυαλά κουβαλάει ο Νετανιάχου κι εσείς συνεχίζετε να τον έχετε ως αξιότιμο μέλος και συνομιλητή στον οργανισμό του οποίου προεδρεύετε.

Είναι λοιπόν να απορείτε, κ. Παπανδρέου, που παραλλάξαμε έτσι το όνομα του πολιτικού φορέα στον οποίο ανήκει το κόμμα σας; Όταν ανέχεστε και υποστηρίζετε φασίστες και στυγνούς δικτάτορες, όταν κάνετε τα στραβά μάτια σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν ΕΣΕΙΣ ο ίδιος – ναι κ. Παπανδρέου, για τη δική σας κυβέρνηση μιλάμε τώρα – παραβιάζετε κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος με τη βίαιη καταστολή κάθε αντίθετης φωνής, με τη χυδαία κατασυκοφάντηση κάθε αντίθετης άποψης, με την προπαγάνδιση του φασισμού, της ξενοφοβίας και του σκληρού ρατσισμού του Λά.Ο.Σ., με την άτυπη συνύπαρξή σας στην κυβέρνηση με τον κρυφοναζιστικό εσμό του προαναφερθέντος κόμματος, είναι να απορείτε που λέμε ότι ο πολιτικός φορέας στον οποίο ανήκει το κόμμα σας είναι εθνικοσοσιαλιστικός;

Σας ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα και σας προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλες βιαιοπραγίες εκ μέρους μπάτσων ή παρακρατικών (και ειδικά μελών της “Χρυσής Αυγής”) εις βάρος οποιουδήποτε. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλη ρατσιστική ρητορική στα κανάλια και στις εφημερίδες. Μαζέψτε τους ΜΑΤατζήδες. Μαζέψτε τους μπάτσους. Μαζέψτε τους υπουργούς και τους βουλευτές σας.

Μαζέψτε τους συγκυβερνώντες σας – δηλαδή τους κρυφοναζί (ενίοτε και φανεροναζί) του Λά.Ο.Σ. Μαζέψτε τους κρατικοδίαιτους-χαραμοφάηδες πολυθεσίτες “δημοσιογράφους” που έχετε για φερέφωνα. Αρκετά προκλητική είναι η ατιμωρησία που ο νυν Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος θέσπισε για τη συντεχνία σας, τη συντεχνία των πολιτικών. Μην προκαλείτε άλλο, γιατί η Αίγυπτος είναι κοντά. Πιο κοντά απ’ό,τι νομίζετε. Κι αν εσείς ο “σοσιαλιστής” προτιμήσατε να μην πάρετε θέση ανάμεσα στο λαό της Αιγύπτου και στο δικτάτορα που έχετε για μέλος στην (εθνικο)Σοσιαλιστική Διεθνή, εμείς οι Anonymous έχουμε ήδη κάνει τις επιλογές μας κι έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Εμείς είμαστε με τους πολίτες. Εσείς αποδείξατε ότι το λαό τον θεωρείτε εχθρό. Και μεταξύ εχθρών μπορεί να υπάρξει μονάχα πόλεμος.

Να προσέχετε μόνο τι ζητάτε, γιατί μπορεί αυτό ακριβώς να σας προσφερθεί. Κι αν εσείς κύριε Παπανδρέου έχετε στη διάθεσή σας “άνδρες” με χημικά όπλα των οποίων η χρήση κατά στρατιωτικού προσωπικού ή αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου και με πυροβόλα όπλα και σφαίρες (μιλάμε για τους ΜΑΤατζήδες με τα δακρυγόνα τους και τους πιστολάδες μπάτσους σας), εμείς έχουμε κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο: την ικανότητα να ενημερώσουμε όλη την υφήλιο για το ποιόν σας. Θα μάθει όλος ο κόσμος πόσο ίδιος είστε με τον Μουμπάρακ και τον Μπεν Αλί και τον Νετανιάχου. Θα μάθει όλη η υφήλιος για όλα τα σκάνδαλα που συγκαλύψατε και για το πώς μεθοδεύσατε το ξεπούλημα του λαού σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα μάθει όλη η υφήλιος για όλα τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχατε και για όλες τις παρανομίες στις οποίες συναινέσατε με την ψήφο σας στη βουλή. Αφού επιλέξατε λοιπόν κ. Παπανδρέου το μονοπάτι του πολέμου ενάντια στο λαό σας, θα σας πολεμήσουμε και εμείς. Όπως πολεμήσαμε και τον Μπεν Αλί. Όπως πολεμάμε το φίλο σας το Μουμπάρακ. Την ίδια αντιμετώπιση θα έχετε κι εσείς από εμάς. Και την ίδια τύχη με αυτούς τους τυράννους θα έχετε κι εσείς και όλοι οι αυλικοί σας.

Σημαντική ενημέρωση: Πληροφορηθήκαμε ότι χθες, 2 Φεβρουαρίου 2011, αποφασίσατε τελικά να διώξετε από την (εθνικο)Σοσιαλιστική Διεθνή τον “κύριο” Μουμπάρακ και το φασιστικό του κόμμα. Λυπούμαστε πάρα πολύ, αλλά δεν πρόκειται να αναιρέσουμε ούτε λέξη από όσα έχουμε γράψει για εσάς και τον οργανισμό σας, γιατί γνωρίζατε τι άτομο είναι, γνωρίζατε εδώ και χρόνια πώς μεταχειρίζεται το λαό του. Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί ο Αιγυπτιακός λαός για να αναθεωρήσετε τη στάση σας που υποδεχόσασταν τον τύραννο με ανοιχτές αγκάλες. Με άλλα λόγια, δράσατε πολύ αργά και η δράση σας είναι ανεπαρκής.

.

Είμαστε Λεγεών.

Δεν συγχωρούμε.

Δεν ξεχνάμε