Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Απρ 2015

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για “μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου” και κατηγορεί την κυβέρνηση Σαμαρά ότι είχε άφησε ανοχύρωτη την χώρα. Τα τελευταία 24ωρα οι αριθμοί παράνομων μεταναστών έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Αυτό οφείλεται, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε. κι ας γνώριζε –μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις”.

Και πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα;

“Η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.

Περιμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι μικροκομματική εκμετάλλευση ενός οικουμενικού ζητήματος”.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Με την πλάτη στον τοίχο η ελληνική κυβέρνηση μετά από τρεις μήνες παρατάσεων των μεταρρυθμιστικών μέτρων

Γράφει η Μαρία Τσολακίδη

Οι Θεσμοί άλλαξαν το παιχνίδι και ο καθένας από μόνος του αρχίζει να στριμώχνει την κυβέρνηση ζητώντας σκληρά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν με αντικείμενο τον ελληνικό λαό. Στο παιχνίδι βάζουν "σοβαρά" διεθνή Μέσα να παίζουν τον ρόλο του αγγελιαφόρου κακών μηνυμάτων διαμορφώνοντας τοπίο τρόμου για τους Έλληνες.

Η αρχή έγινε από το ΔΝΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ξεκάθαρα ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο και αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει αν δεν γίνουν κάθετες τομές. Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα είναι η παροχή συντάξεων που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι, η κυρία Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι οι συντάξεις θα είναι οι πρώτες που θα περικοπούν αφού δεν είναι εφικτό οι πολίτες να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα με την ανεργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων να συνεχίζει να αυξάνεται με ανοδικούς ρυθμούς. Είναι σύνηθες των τελευταίων 5 χρόνων οι εταίροι να δημοσιοποιούν κάτι ως άμεσο κίνδυνο το οποίο όμως γίνεται πραγματικότητα μήνες μετά μέσω αναγκαστικών μέτρων για την "σωτηρία" της Ελλάδας.

Ο Τύπος σε ρόλο τρομοκράτη

Το δεύτερο χτύπημα από τους Θεσμούς έγινε με τον γνωστό τρόπο που χρησιμοποιούν οι εξουσίες. Μέσω του Τύπου. Η Γερμανία δεν έκανε καμία δήλωση επίσημα για το πώς κρίνουν την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, αλλά έδωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung να κάνει τον εκπρόσωπο τύπου των Ευρωπαίων εταίρων. "Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν βλέπουν πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων των δύο πλευρών μπορεί να περιγραφεί ακόμη και ως »σοκαριστική", έγραψε η FAS. Αυτό όμως που έκανε έξαλλο τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη είναι ότι σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα η Ελλάδα έστειλε νέο εκπρόσωπο, τον Νίκο Θεοχαράκη, ο οποίος συμπεριφέρθηκε σαν οδηγός ταξί ζητώντας από τους εταίρους λεφτά λέγοντας ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα.

Η Γερμανία ετοιμάζει νέο Μνημόνιο

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διέψευσε το δημοσίευμα τονίζοντας ότι όλα βαίνουν ορθώς αλλά την ίδια στιγμή το Bloomberg φιλοξένησε συνέντευξη του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος τόνισε ότι η τελευταία δόση του δεύτερου Μνημονίου που αναμένει η Ελλάδα από τις διαπραγματεύσεις δεν θα σώσουν την κατάσταση. "Η Ελλάδα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια ύψους 30 με 40 δις", δήλωσε ο κ. Φράτσερ και με την φράση αυτή η γερμανική πλευρά δείχνει ότι το σχόλιο της FAS για το πώς πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών αποδεικνύεται αληθές για το τι θέλουν πραγματικά οι εταίροι. Σπρώχνουν την κατάσταση στο απροχώρητο έτσι ώστε η Ελλάδα να αναγκαστεί για ένα νέο Πακέτο Δανεισμού. Ο κ. Φράτσερ δεν παίρνει σοβαρά την δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι μέχρι τις 24 Απριλίου όλα θα έχουν συμφωνηθεί διότι είναι σύνηθες οι ημερομηνίες να μην τηρούνται.

Το σημαντικό για την γερμανική πλευρά είναι για το τι θα γίνει με το τέλος της δανειακής παράτασης που πήρε η ελληνική πλευρά και ζητά μέσω εφημερίδων και Ινστιτούτων την δέσμευση της Ελλάδας με νέα μέτρα που θα εξαντλήσουν τον ελληνικό λαό προκειμένου να πάρει ένα νέο Πακέτο "Βοήθειας" δεκάδων δις ευρώ. Σε αυτό το σημείο μπορεί να συγκλίνει η δήλωση της κ. Λαγκάρντ περί περικοπών στις συντάξεις και των νέων μέτρων που θα πρέπει να υπογράψει η Ελλάδα για ένα νέο Μνημόνιο (Πακέτο Διάσωσης).

Η συμφωνία για την τελευταία δόση είναι σίγουρη για τους δανειστές και όλο αυτό το παιχνίδι ρήξεων και εντυπωσιασμών μεταξύ Ελλήνων υπουργών και Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι τίποτε άλλο από την συνηθισμένη τακτική τρομοκράτησης του ελληνικού λαού για το τι θα του ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Έτσι, μπροστά στην δήθεν καταστροφή το σωσίβιο Μνημόνιο έρχεται και ο λαός νομίζει ότι σώθηκε μέχρι να ξανατρομοκρατηθεί ότι τελειώνουν τα δανεικά και πρέπει να υπογράψει εκ νέου Μνημόνιο.

Σωθείτε αυτοκτονώντας

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό Τύπο παίζει το παιχνίδι της εξουσίας της Ε.Ε κάνοντας δήθεν κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. Τελευταίο παράδειγμα το Reuters το οποίο χαρακτηρίζει "αριστερή" την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη των Θεσμών. Ο αρθρογράφος Πωλ Τέιλορ έκανε μία λίστα όλων των Οικονομικών Ινστιτούτων και των κρατών-μελών της Ε.Ε που βλέπουν ένα αναγκαίο πακέτο διάσωσης 40 δις αλλά σε όλο το άρθρο του αναφέρει επανειλημμένως ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει ως κύριος Θεσμός διότι μόνο αυτό μπορεί να κάνει ότι δεν μπορεί η Κομισιόν: Να πιέζει ως οικονομικός παράγοντας και όχι ως πολιτικός που είναι η Κομισιόν. Βέβαια, ο Άγγλος αρθρογράφος δεν ξεχνά να τονίζει ότι τα 24 δις που έχει φθάσει ο λογαριασμός της Ελλάδας μόνο προς το ΔΝΤ πρέπει να δόθουν χωρίς καμία αντίδραση από την Ελλάδα. Δηλαδή, ο δημοσιογράφος "λαγός" των Θεσμών εννοεί ότι οι Έλληνες θα πρέπει να μπουν σε ένα νέο Μνημόνιο για 40 δις από τα οποία τα 28 δις θα τα πάρει το ΔΝΤ για παλιά χρωστούμενα.

Βέβαια, για να μην φανεί ότι η Δημοκρατία κρέμασε τα γάντια της το Reuters δίνει ως λύση στην ελληνική κυβέρνηση αυτό που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει πριν 10 ημέρες όταν οι Θεσμοί ζητούσαν άμεσα την τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων: Εκλογές ή δημοψήφισμα. Όχι όμως για το αν αποδέχονται οι Έλληνες το χρέος που σηκώνουν στις πλάτες τους για την σωτηρία των Τραπεζών και των Θεσμών αλλά για το αν θα παραμείνουν στο ευρώ ξεχρεώνοντας τις εγκληματικές πολιτικές ακόμα και με αίμα.

Πηγή "Στον Τοίχο"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Κι αφού πέρασαν πιά οι μέρες της γιορτής, πρέπει να δούμε στα σοβαρά τί πρέπει να γίνει με τη ζωή μας.

Η κατάσταση με τον εντός των τειχών εχθρό που λέγεται συστημικά και διαπλεκόμενα ΜΜΕ, έχει φτάσει στο ''μη περαιτέρω''.

Αφού κατάφεραν να παγώσουν όλη την προεορταστική ατμόσφαιρα, και προπαντός την αγορά, με τις αλητείες τύπου: ''θα πτωχεύσουμε πριν το Πάσχα'', λες και δεν ξέρουν ότι έχουμε πτωχεύσει ήδη απ' το 2010, κι απ' το καλοκαίρι του 2012 πτωχεύουμε με την δική τους συνδρομή κάθε μέρα και περισσότερο...

''Κύριος οίδε'', με ποιά βρωμιά θα συνεχίσουν τώρα μετά τις γιορτές να επιτίθενται στην κυβέρνηση, και μέσω αυτής στον λαό, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, που μιά χαρά εξυπηρετούνταν από τις δωσιλογικές κυβερνήσεις των μνημονίων ως τώρα. 

Το επιχείρημα πως όποιος τα έβαλε μέχρι τώρα με την διαπλοκή ηττήθηκε, αποτελεί σόφισμα.

Διότι ως τώρα μόνον ένας προσπάθησε να εναντιωθεί (έστω και βερμπαλιστικά) στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, και αυτός είχε πίσω του ένα κόμμα εντελώς διαβρωμένο όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, απ' τα συμφέροντα αυτά...
Και το σπουδαιότερο: δεν είχε δυναμικά μαζί του τον λαό, ο οποίος λαός μέσα στο κλίμα της τότε πλαστής ευφορίας, δεν είχε κατανοήσει, ή δεν ενδιαφέροταν και πολύ να κατανοήσει, τον κακουργηματικό εναντίον της χώρας και των πολιτών τρόπο δράσης των διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Τα πράγματα τώρα όμως δείχνουν να είναι διαφορετικά. 

Ο λαός έχει ήδη νοιώσει στο πετσί του τα εγκλήματα της διαπλοκής...
Οι συνειδήσεις, είτε λόγω πείνας είτε λόγω ιδεών έχουν λίγο-πολύ αφυπνιστεί...
Η καινούργια κυβέρνηση, αδιάβρωτη ως τώρα στο μεγαλύτερο μέρος της απ' την βρωμιά των καναλαρχών, και ως εκ τούτου λιγότερο ευάλωτη σε εκβιασμούς, δείχνει να θέλει.

Το blog πιστεύει πως είναι εφικτό-εφικτότατο το γκρέμισμα του μαφιόζικου τρόπου διαπλοκής μεταξύ μνημονιακών πολιτικών κα ΜΜΕ.

Πρέπει απλώς να είμαστε έτοιμοι να συμπαρασταθούμε δυναμικά σε όποια προσπάθεια της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση...
Και φυσικά να κλείσουμε αποφασιστικά, αυτιά, μάτια και μυαλό στην πρποπαγάνδα και προβοκάτσια των συστημικών καναλιών κι εφημερίδων!

Είναι άνοιξη και τα φίδια βγαίνουν πεινασμένα.
Ας τα πατήσουμε στο κεφάλι!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Φινλανδία διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η επόμενη Ελλάδα, προειδοποιεί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Φινλανδίας και επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σιπίλα, σύμφωνα με το Reuters. Ο Σιπίλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σφοδρή καταιγίδα στο πεδίο της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters αναφέρουν πως ενώ πήγαιναν για να συναντήσουν τον Σιπίλα, δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το Ελσίνκι, στην πόλη Κότκα, διαπίστωσαν πως πράγματι οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχαν βάση. «Σχεδόν ο ένας στους πέντε είναι άνεργος. Καθώς η πόλη επλήγη από το κλείσιμο πολλών μονάδων χαρτοποιίας, οι οποίες ξεπεράστηκαν λόγω της ψηφιακής εποχής». «Όταν κλείνει ένα εργοστάσιο χαρτοπολτού, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι 400 άνθρωποι» μένουν άνεργοι, εξήγησε ο Σίρπα Παατέρο, ένας κυβερνητικός υπουργός που μοίραζε προεκλογικά φυλλάδια στην πλατεία της πόλης. «Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν απασχολούν έναν, δύο ή τρεις. Αυτό απλά δεν αρκεί» είπε ο ίδιος.

Αντιμέτωποι με την κρίση

Η Φινλανδία οδεύει στις εκλογές της 19ης Απριλίου αντιμετωπίζοντας την πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες: η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση εδώ και τρία χρόνια, η εταιρεία-σύμβολο της χώρας, η Nokia, συρρικνώνεται, τα κόστη της εργασίας αυξάνονται, ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται.

Η οικονομική κρίση στη Ρωσία, μια μεγάλη αγορά για τις φινλανδικές εξαγωγές, αποτέλεσε άλλο ένα μεγάλο πλήγμα. Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας ήταν τα τελευταία χρόνια από τους σκληρότερους επικριτές της Ελλάδας και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης στην Ευρωζώνη, επιχειρηματολογώντας ότι απέτυχαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Αλλά πλέον στη Φινλανδία, μια χώρα όπου τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, δεν μπορούν να συμφωνήσουν ποιες και πώς πρέπει να εφαρμοστούν. «Γίνονται απολύσεις παντού, νέοι άνθρωποι μένουν άνεργοι αμέσως μετά τη σχολή τους», σχολίασε η Καρολίνα Καρέστι, η οποία βοηθά τους ανέργους στην Κότκα να αναζητήσουν θέσεις εργασίας.

Καθώς δεν αναμένεται κανένα κόμμα να καταγάγει μια συντριπτική νίκη στις εκλογές, ο επικρατέστερος νικητής της αναμέτρησης, ο Σιπίλα—ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως τεχνοκράτης—ενδέχεται να κληθεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού στον οποίο ένα λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα. Αυτό όμως μοιάζει με συνταγή για ακόμη περισσότερες έριδες και αντεγκλήσεις για τον τρόπο που πρέπει να προχωρήσει η χώρα: κρατικές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, ή περικοπές των δημοσίων δαπανών και μια σύγκρουση με τα συνδικάτα;

Τα γεωπολιτικά προβλήματα με τη Ρωσία—η Φινλανδία έχει σύνορα μήκους 1.340 χλμ. με τη Ρωσική Ομοσπονδία—και η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, που πλήττει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, εντείνουν τα προβλήματα σε όλα τα μέτωπα. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μείωσε πέρυσι το κρατικό αξιόχρεο της Φινλανδίας σε AA+, επικαλούμενος τα αναπτυξιακά της προβλήματα και την πολιτική αναποφασιστικότητα στη χώρα. Η κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται στον αντίποδα εκείνης στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες.

«Φοβάμαι πάρα πολύ για την Φινλανδία», δήλωσε ο Άκι Κανγκασάριου, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Nordea στο Ελσίνκι, εξηγώντας ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να τροφοδοτήσουν έναν εφησυχασμό διότι προστατεύουν την Φινλανδία από τις πιέσεις που συνήθως ασκούν οι αγορές σε κυβερνήσεις που θεωρούν ότι δεν προωθούν μεταρρυθμίσεις. «Το ζήτημα είναι ότι δεν παίρνουμε το μήνυμα από τις αγορές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται, αν και οι πολιτικές μας γίνονται χειρότερες. Αυτό σχετίζεται με την ΕΚΤ, όχι με τις πολιτικές μας».

Το κόμμα του Σιπίλα συγκεντρώνει περίπου το 25% των προθέσεων ψήφου με βάση τις δημοσκοπήσεις, επομένως ενδέχεται να χρειαστεί να σχηματίσει μια συμμαχία με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών, που αντιτίθεται επίσης στη μετανάστευση. Άλλοι πιθανοί εταίροι του είναι η Εθνική Συμμαχία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ ή οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες. Ο ίδιος ο Σιπίλα είναι μια άγνωστη ποσότητα. Εμπνέει σεβασμό ως επιχειρηματίας του τομέα της τεχνολογίας, αλλά οι ρίζες του κόμματός του είναι συντηρητικές. Ο ίδιος είναι μέλος ενός λουθηρανικού κινήματος.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να προκύψει το σενάριο που ταλάνισε την Φινλανδία τα τελευταία τέσσερα χρόνια—μια συμμαχία κομμάτων που δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προωθήσει σχέδια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος πρόνοιας, ούτε να τροποποιήσει τους προϋπολογισμούς της αυτοδιοίκησης, ενώ ακύρωσε ορισμένες περικοπές δαπανών λόγω των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών.

Η Φινλανδία όμως δεν θα άντεχε ένα τέτοιο τέλμα. Ο Σουηδός κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ, ο οποίος συνέταξε μια έκθεση κατά παραγγελία της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία της Φινλανδίας, υπολόγισε ότι η ανταγωνιστικότητά της σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές έχει μειωθεί κατά περίπου 20% εν σχέσει με την Ευρωζώνη από το 2007 ως σήμερα.

Συρρικνώνεται η εργατική δύναμη

Καθώς προσελκύει λιγοστούς μετανάστες, η Φινλανδία αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα της συρρίκνωσης της εργατικής της δύναμης, η οποία σημειώνεται με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να φθάσει ακόμη και το 160% του ΑΕΠ το 2040, από 59% σήμερα, εάν δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις ή περικοπές των δημοσίων δαπανών. «Νομίζω ότι είμαστε πλέον έτοιμοι να δεχθούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολους καιρούς», σημείωσε ο Σιπίλα, ο οποίος θέλει να παγώσει τους μισθούς και να μειώσει τα προνοιακά επιδόματα μέσω μιας εκτεταμένης συμφωνίας με τα ισχυρά συνδικάτα. «Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη στη Φινλανδία που αυτή είναι η μόνη έξοδος». Ο Στουμπ επισήμανε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια «χαμένη δεκαετία».

Οικονομολόγοι τονίζουν ότι θα είναι δύσκολο για την επόμενη κυβέρνηση να αποπειραθεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να επιτύχει την έξοδο της Φινλανδίας από την ύφεση. Αν και το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 60% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στο 3,2% του ΑΕΠ, υπερβαίνει δηλαδή το όριο της ΕΕ (3%). Οι δημόσιες δαπάνες ήδη ανέρχονται στο 58% του ΑΕΠ.

Καθώς η μεταπολεμική γενιά στη Φινλανδία αρχίζει να συνταξιοδοτείται, χωρίς να υπάρχει ικανός αριθμός Φινλανδών ή μεταναστών εργαζομένων για να τους αντικαταστήσει, το ποσοστό των Φινλανδών σε εργάσιμη ηλικία αναμένεται να μειωθεί από το 65% σήμερα στο 58% περί το 2030. «Δεν είμαστε η Ελλάδα, αλλά οδεύουμε προς το να γίνουμε», επισήμανε ο Γιούχανα Βαρτιάινεν, επικεφαλής του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κι υποψήφιος με τον Εθνικό Συνασπισμό. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για μια σκανδιναβική χώρα», πρόσθεσε.

HuffPostGreece


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου