Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Απρ 2013


Δεν θα έμπαινα στον κόπο να σχολιάσω το σημερινό άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ» (επισυνάπτεται) ενός εκ των πλέον διάσημων (αυτόν τον χαρακτηρισμό επέλεξα) Ελλήνων δημοσιογράφων που έφτασε να διοριστεί έως και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος…
Δεν θα τολμήσω να αμφισβητήσω ούτε τη θέση του περί συνωμοσιολογιών…
Θα τολμήσω όμως να του θέσω κάποια ερωτήματα…
 • Γιατί ο κ. Π. Καψής παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο στο έργο της Δικαιοσύνης και μάλιστα τώρα; Διαθέτει κάποια στοιχεία; Γνωρίζει τον φάκελο της υπόθεσης; Πως και γιατί παίρνει αυτή την θέση; Την υπόθεση αυτή, απ΄ ότι γνωρίζουμε από τον Τύπο, την χειρίστηκαν δύο, κατά κοινή ομολογία, εξαίρετοι Λειτουργοί της Δικαιοσύνης (ο ένας Εισαγγελέας Εφετών και ο άλλος Εισαγγελέας Πρωτοδικών) και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της κύριας Ανάκρισης. Τους θεωρεί, ο κ. Π. Καψής, τόσο επιπόλαιους ή μη εχέφρονες όπως χαρακτηριστικά γράφει, για να προχωρούν σε αυτό το βαθμό την υπόθεση αυτή;
 • Είναι σίγουρος, ο κ. Π. Καψής, ότι οι υποκλοπές σταμάτησαν με την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων; Και πως το γνωρίζει αυτό;
 • Είναι σίγουρος ο κ. Π. Καψής ότι οι μεγάλες φωτιές που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές της χώρας μας δεν ήταν δολιοφθορά με συγκεκριμένο σκοπό;
 • Θεωρεί ο κ. Π. Καψής, ότι τα Δεκεμβριανά του 2008 στα οποία μετείχαν με μετέπειτα δηλώσεις τους «φοιτητές» από την Αίγυπτο, την Λιβύη και άλλες «προοδευτικές» χώρες οι οποίες αργότερα «επαναστάτησαν» με «εμπειροπόλεμα» στελέχη στο δυναμικό τους, έγιναν τυχαία εξ αιτίας της δολοφονίας ενός παιδιού;
 • Είναι τόσο σίγουρος, ο κ. Π. Καψής, ότι ο Κ. Καραμανλής, ως Πρωθυπουργός, είχε άριστες σχέσεις με τους αμερικανούς και αν ναι πως το γνωρίζει; Τι έχει να πει για τη στάση του Κ. Καραμανλή στο σχέδιο «Ανάν» και στο Βουκουρέστι;
 • Θεωρεί ο κ. Π. Καψής, ότι υπουργοί (εκείνης της εποχής) που αποκαλύπτουν πλέον και δημόσια ότι δέχονταν πιέσεις από αμερικανούς αξιωματούχους για να μην προχωρήσουν οι σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας λένε ψέματα και αν ναι γιατί το κάνουν;
 • Θεωρεί ο κ. Π. Καψής, ότι είναι ψέματα ή οφθαλμαπάτη τα όσα διαβάζουμε για πιέσεις που ασκούνται (δημοσίως) και στη σημερινή κυβέρνηση από αμερικανούς αξιωματούχους για το ζήτημα των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας;
 • Πιστεύει ο κ. Π. Καψής, ότι τα όσα αποκάλυψαν τα περίφημα “WIKILEAKS” στις αρχές του 2010, για τα τηλεγραφήματα των αμερικανών πρέσβεων της Αθήνας προς την Ουάσινγκτον, για την προσπάθεια των αμερικανικών υπηρεσιών να σταματήσουν κάθε (ενεργειακή, αμυντική, εμπορική κ.α.) συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας (Σπέκχαρντ), για τις επισκέψεις – αναφορές των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Μπίκα στην αμερικάνικη πρεσβεία (Σπέκχαρντ) αλλά και για την στρατολόγηση δυσαρεστημένων «πασόκων» υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών μας που ήταν επιρρεπείς στις «διαρροές» (Ράις) είναι προϊόν της φαντασίας των αμερικανών πρέσβεων; Και τι αλήθεια έχει να πει ο κ. Π. Καψής για το ότι κανείς μέχρι σήμερα, τουλάχιστον απ΄ ότι γνωρίζουμε μέσω των ΜΜΕ, δεν έχει ασχοληθεί με τα όσα αποκαλυπτικά - τραγικά αναφέρουν αυτά τα τηλεγραφήματα;
Εγώ, πραγματικά λοιπόν, να δεχθώ τον ισχυρισμό του κ. Π. Καψή, ότι το έγγραφο της Ε.Υ.Π. που διέρρευσε στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» για τα περί σχεδίου δολοφονίας του Κ. Καραμανλή δεν είναι τίποτα παραπάνω από προϊόν της φαντασίας ενός ή πολλών υπαλλήλων της μυστικής μας υπηρεσίας… Δεν μπορώ να ξέρω τι στοιχεία υπάρχουν και γιατί η Δικαιοσύνη προχωρά σε τέτοιο βαθμό αυτή την υπόθεση ούτε θα κρίνω εγώ το οποιοδήποτε στοιχείο της υπόθεσης αυτής που εμφανίζεται στα ΜΜΕ ή το Διαδίκτυο και μάλιστα επωνύμως από όπου και αν προέρχεται αυτό… Αυτό θα το κρίνουν οι υπεύθυνοι…
Ο κ. Π. Καψής θα απαντήσει όμως στα ερωτήματά μου; 

Σαφέστατα, λοιπόν κι εγώ, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τόσο οι υποκλοπές, όσο και η αποκάλυψη για παρακολούθηση και σχεδιασμό δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, αλλά και γενικότερα το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, αποτελούν πολύ σοβαρά θέματα με τα οποία είναι υποχρεωμένη η Ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί, να τα ερευνήσει εις βάθος και να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το εάν πράγματι αληθεύουν όλα αυτά και να οδηγήσει τους όποιους εμπλεκόμενους, όσο ψηλά και εάν βρίσκονται (τουλάχιστον όσους από αυτούς είναι Έλληνες πολίτες γιατί με τους ξένους θα είναι πράγματι λίγο δύσκολο) στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να δικασθούν για άκρως ειδεχθείς (προδοτικές) ενέργειες που αποσκοπούσαν στην δημιουργία ανωμαλίας στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Ειδικός Συνεργάτης

Το άρθρο του κ. Καψή

Οχι άλλη συνωμοσία!Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ένας υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπος ένα πρωί, παραμονές εκλογών, με οκτάστηλο τίτλο απογευματινής εφημερίδας σύμφωνα με τον οποίο ήταν ο αρχηγός της... 17 Νοέμβρη. Η είδηση εξαρχής έδειχνε κατασκευασμένη, έδενε ωστόσο μια χαρά με τη νεοδημοκρατική συνωμοσιολογία της εποχής.
Οπως ήταν φυσικό, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, στο δικαστήριο ωστόσο η καλή εφημερίδα αθωώθηκε καθώς παρουσίασε αναφορά στελέχους της ΕΥΠ στο οποίο υποστηριζόταν η εν λόγω θεωρία. Πώς την εμπνεύστηκε, ποτέ δεν έγινε γνωστό. Ηθελε να γίνει αρεστός στους προϊσταμένους του; Εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία; Κρυφάκουγε στον καρνάβαλο;
Ετσι κι αλλιώς δεν έχει πια σημασία. Αρκεί ωστόσο να θυμόμαστε τι είδους (ύποπτες) σαχλαμάρες μπορεί ενίοτε να κατεβάσει η κούτρα των μυστικών υπηρεσιών. Οπως, για παράδειγμα, το περιβόητο έγγραφο στο οποίο στηρίζεται η υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.
Είναι τόσο κακότεχνο -δολιότητα και ικανότητα δεν είναι συνώνυμα- που εμφανίζει μια ομάδα των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας να βρίσκεται στην Ελλάδα το 2008 για να αποτρέψει υποκλοπή των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του Ρωσίας και Βουλγαρίας, σε μια συνάντηση όμως που είχε γίνει το 2006!
Και μόνο αυτό θα ήταν αρκετό για έναν εχέφρονα άνθρωπο να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις «πληροφορίες» του άγνωστου καλοθελητή που κατά την ΕΥΠ ανήκει στο προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας. Δεν το κάναμε. Κι επιχειρείται τώρα η «υπόθεση» να συνδυαστεί με την παρακολούθηση των τηλεφώνων του 2004 - παρακολούθηση που αφορούσε πάνω από 100 άτομα, τα οποία, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, σχετίζονταν με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων!
Από εκεί και πέρα έγκειται στην κρίση ενός εκάστου εξ ημών το αν θα πιστέψει ότι η σατανική δύναμη που κρύβεται πίσω από όλα αυτά -καταλάβαμε όλοι ποια υπονοείται ότι είναι- από όλους τους εχθρούς της στην υφήλιο θα διάλεγε να δολοφονήσει έναν Ευρωπαίο πρωθυπουργό με τον οποίο μάλιστα διατηρούσε άριστες σχέσεις. Ναι, ήταν άριστες και μετά τις παρακολουθήσεις του 2004!
Δεν είναι η μοναδική «συνωμοσία» πάντως που βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Οπως θυμόμαστε, οι εισαγγελείς ερευνούν κατά πόσον τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 παραποιήθηκαν προκειμένου να μπούμε στο Μνημόνιο. Κι αυτό παρά το ότι η αναθεώρηση των στοιχείων έγινε μήνες αργότερα, αφότου είχαμε ήδη υπογράψει το Μνημόνιο!
Ερευνά ακόμα τις εξίσου εξωφρενικές καταγγελίες για τα περίφημα «ασφάλιστρα κινδύνου» από τα οποία υποτίθεται ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε κατά 60 δισεκατομμύρια, την ώρα που το σύνολο των ασφαλίστρων που εκδόθηκαν για το ελληνικό χρέος δεν ξεπερνούσαν τα 5 δισεκατομμύρια!
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι καταγγελίες αυτές υπηρετούν πολιτικές ή καλύτερα μικρο-πολιτικές σκοπιμότητες. Τροφοδοτούν μπλογκ και αρθρογράφους στο να φιλοτεχνούν φανταστικά προφίλ αποτυχημένων πολιτικών. Σαν τέτοιες κάθε σοβαρός άνθρωπος έχει κάθε λόγο να τις αγνοήσει.
Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ότι έχουμε χάσει κάθε δυνατότητα διαλόγου. Γιατί βέβαια όταν πίσω από κάθε πραγματικό γεγονός έχουμε καταφέρει να κατασκευάζουμε και μια εξωπραγματική θεωρία, τότε στην πράξη κλεινόμαστε στον δικό μας εικονικό και κατασκευασμένο κόσμο. Πρόκειται για τον ορισμό της μεταμοντέρνας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει πραγματικότητα παρά μόνο (διαμετρικά αντίθετες) αφηγήσεις για την πραγματικότητα. Αντε να ξεμπλέξουμε!

panteliskapsis@gmail.com


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάλεσε σήμερα να συνεχιστεί η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις για μια "υγιή ανάπτυξη", σε μια γραπτή ανακοίνωσή του η οποία εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Το ζητούμενο τώρα είναι να επιδιωχθεί με συνέπεια η εφαρμογή της πολιτικής (δημοσιονομικής) προσαρμογής και η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων", ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αντιδρώντας στην τοποθέτηση που έκανε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αμφισβήτησε την εφαρμογή μιας υπερβολικά αυστηρής λιτότητας στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εκτιμήσει χθες ότι "οι τρέχουσες πολιτικές έφθασαν στα όριά τους, από πολλές απόψεις", αφού "οφείλουν να χαίρουν μιας ελάχιστης πολιτικής και κοινωνικής υποστήριξης".
Αλλά για το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας η δημοσιονομική πολιτική που μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη —παρά τις επικρίσεις πολλών ότι συνθλίβει την ανάπτυξη— "συνιστά ήδη επιτυχία".

Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι κάθε μέλος της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζει την πολιτική αυτήν σε συνάρτηση με τις "ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές του" πλην όμως "με σεβασμό των δεσμεύσεων εκείνων που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο".

Οι δηλώσεις Μπαρόζο ερμηνεύτηκαν από ορισμένες πλευρές ως αλλαγή στάσης από πλευράς των Βρυξελλών, με την σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκτιμά πως σηματοδότησαν την "αναγνώριση ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη (. . .) είναι αντιπαραγωγική". Αλλά σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει "μια στροφή 180 μοιρών".
Ως τώρα το Βερολίνο, που θεωρείται ο βασικός κήρυκας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, απορρίπτει όλες τις εκκλήσεις να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η ανάταξη των δημοσιονομικών για να υπάρξει μακρόπνοη ανάπτυξη.


Σημαντική αύξηση των Τούρκων τουριστών βλέπει ο Γιάννης Μπουτάρης λόγω και των εγκαινίων του ανακαινισμένου σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ και της προσευχής του Ραμαζανιού στο Αλατζά Ιμαρέτ

Της Κάτιας Γερακαρίτου

Σημαντική αύξηση των Τούρκων τουριστών, που θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη φέτος το καλοκαίρι, βλέπει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, λόγω των εγκαινίων του ανακαινισμένου μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ και της παραχώρησης για προσευχή του Αλατζά Ιμαρέτ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων φέτος οι διανυκτερεύσεις τουριστών από τη γείτονα αναμένεται να φτάσουν τις 75.000, όταν το 2012 ήταν στις 47.500.

Ενδεικτικό της θετικής εξέλιξης στην τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης είναι η σημερινή εικόνα έξω από το τουρκικό προξενείο. Από νωρίς το πρωί, λόγω της εθνικής εορτής Ανεξαρτησίας της Τουρκίας, (σαν σήμερα το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ κατέλυσε την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ΄), ήταν σταθμευμένα επί της Αγ. Δημητρίου από το ύψους του τουρκικού προξενείου έως το ΑΧΕΠΑ περίπου 130 τουριστικά λεωφορεία. «Αυτές τις μέρες έχουμε τεράστια κίνηση από Τούρκους τουρίστες και μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν κινηθεί στην Άθωνος και τα Λαδάδικα, όπου κινούνται εκεί για φαγητό» σημείωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος των Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Στέφανος Χατζημανώλης.

Σημαντική επισκεψιμότητα αναμένεται επίσης και στις αρχές του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου σπιτιού – μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ.

Μάλιστα, σε πρόσφατο ταξίδι του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού τον ευχαρίστησε για τη στήριξή και το ενδιαφέρον του στο σχέδιο ανακαίνισης του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Ομέρ Τσελίκ, το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί υπογραμμίζει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών.

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε να ανοίξει στις 8 Αυγούστου το Αλατζά Ιμαρέτ προκειμένου να προσευχηθούν, τη μεγάλη προσευχή του Ραμαζανιού, οι Μουσουλμάνοι. «Θα έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση μουσουλμάνων, κυρίως Τούρκων» εκτίμησε ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου ο κ. Μπουτάρης είχε παραχωρήσει στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολή της Κομοτηνής για μεσημβρινή προσευχή τους το πρώην Γενί Τζαμί, που χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακό κέντρο.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεν σταματά εδώ για την ενίσχυση του τουρισμού αλλά προωθεί τη συνεργασία με το δήμο Κωνσταντινούπολης για τις μαθητικές εκδρομές. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μπουτάρης σχεδιάζει να προχωρήσει μια μορφή συνεργασίας με τον συγκεκριμένο δήμο, προκειμένου να ταξιδεύουν μαθητές από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, μείζον εμπόδιο είναι η ατομική βίζα που απαιτείται.

Πηγή: Βόρεια

Η επιστολή που ακολουθεί και συνάπτεται συντάχθηκε από μία ομάδα επιστημόνων και έχει υπογραφεί από 120 πανεπιστημιακούς και ιατρούς. Σας παρακαλούμε να την δημοσιεύσετε. Παραθέτουμε μόνο το ελληνικό κείμενο, αλλά επισυνάπτουμε και το αντίστοιχο αγγλικό και γαλλικό (σε περίπτωση που γνωρίζετε ιστολόγια που θα μπορούσαν να τα δημοσιεύσουν σε αυτές τις δύο γλώσσες. Ευχαριστούμε πολύ.

H υπακοή στις απαιτήσεις της Τρόικας και η εξαθλίωση των Υπηρεσιών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της ΝΔ, Κύριο Αντώνιο Σαμαρά,

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο,

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς , Κύριο Φώτη Κουβέλη,

Τον Υπουργό Υγείας, Κύριο Ανδρέα Λυκουρέντζο,

Η παρούσα επιστολή αποτελεί μια προσπάθεια Ελλήνων Πανεπιστημιακών και Ιατρών να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την σημερινή κατάσταση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

Η Πατρίδα μας έχει περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και βάλλεται συνεχώς σε καθημερινή βάση από εξωγενείς αλλά και από ενδογενείς παράγοντες, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα. Η Κυβέρνηση, υπακούοντας σε παράλογες πιέσεις της Τρόικας, επικεντρώνεται στις υποχρεώσεις των πολιτών έναντι του Κράτους και φαίνεται να ξεχνά, ή να αγνοεί τις δικές της υποχρεώσεις έναντι τών πολιτών. Στόχος της Κυβέρνησης έχει γίνει η βάναυση και αυτοκαταστροφική δημοσιονομική λιτότητα, καθώς επίσης και η δημευτική είσπραξη εσόδων από έναν ήδη εξαθλιωμένο και ταλαιπωρημένο λαό, ενώ παράλληλα αγνοείται πλήρως ο βασικός ρόλος της Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται Συνταγματικά: Η Προστασία και η Ευημερία του Πολίτη.

Ας μην εθελοτυφλούμε. Όλοι μας γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Μέσα σε τρία χρόνια, οι διάφορες κυβερνήσεις των κομμάτων που τώρα συγκυβερνούν, έχουν «κατορθώσει» να μειώσουν το ΑΕΠ κατά 25% και να οδηγήσουν την Χώρα στην βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας οικονομική καταβαράθρωση στην ιστορία του δυτικού κόσμου. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 109% στο 170% του ΑΕΠ, η ανεργία αυξήθηκε από το 8% στο 27%, η ανεργία των νέων κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ του 58% και το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί περισσότερο από 40%, γεγονός που οδηγεί σε πρωτοφανή πληθώρα οικογενειών και ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το περίφημο «κούρεμα PSI» ‒ που τελικά αύξησε το δημόσιο χρέος, ενώ η Κυβέρνηση το παρουσίαζε και το παρουσιάζει σαν κατόρθωμα ‒ έγινε εις βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από τις εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ένας απο τους τομείς που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα είναι η παροχή υπηρεσιών σε θέματα Υγείας. Το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα πλήττεται δραματικά. Έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την μη εκλεγμένη και ανεξέλεγκτη Τρόικα για την μείωση των δαπανών για την δημόσια υγεία από το 9,8% στο 6% του ΑΕΠ (το συρρικνωμένο, μετά την κρίση ΑΕΠ), η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θεσπίσει μια σειρά από μέτρα τα οποία υπονομεύουν την υγεία του Ελληνικού λαού. Η αφαίρεση της ασφάλειας υγείας από χιλιάδες ανέργους, κάνει μαθηματικά βέβαιη την αύξηση της θνησιμότητας σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού.

Η πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο ή υποβιβασμό Νοσοκομειακών Μονάδων, όπως χαρακτηριστικά τού Νοσοκομείου Κύμης – Γεώργιος Παπανικολάου, του Νοσοκομείου Θήβας και πολλών άλλων στις επαρχίες και στα αστικά κέντρα, στην μείωση του ιατρικού δυναμικού, σε απλήρωτο προσωπικό, σε ιατρικό εξοπλισμό υπό κατάρρευση, σε εργαστήρια με αυξανόμενες ελλείψεις αναλωσίμων (σύριγγες, γάζες, αντιδραστήρια κ.α.), στην υποχρέωση των ασφαλισμένων να πληρώνουν ‒επί πλέον όσων έχουν ήδη καταβάλει στα ταμεία τους‒ για αναλώσιμα, για ιατρικές εξετάσεις και για εγχειρήσεις. Ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια προβλήματα, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αναγκάζονται να πληρώνουν αντί του 5% του κόστους των φαρμάκων τους όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, το 25%. Καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς υποφέρουν λόγω της αύξησης του κόστους των θεραπειών, των εξειδικευμένων εξετάσεων και των φαρμάκων τους, καθώς και εξ αιτίας της ταλαιπωρίας και της προσωπικής εξαθλίωσης που υφίστανται καθημερινά στις ατελείωτες ουρές αναμονής των ασφαλιστικών ταμείων και στις εγκαταστάσεις των Νοσοκομείων. Εξαναγκάζονται να επισκέπτονται ιατρικά κέντρα πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για το δικαίωμα στη Ζωή. Ασθενείς σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, όπως χαρακτηριστικά το Δρομοκαΐτειο, αντιμετωπίζουν καθημερινά την αποξένωση και την αδιαφορία ενός Κράτους που αποτυγχάνει να τους στηρίξει. Ενόσω το προσωπικό και οι πόροι των περισσοτέρων Ψυχιατρικών Κλινικών μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, οι ασθενείς τους αυξάνονται (λόγω της κρίσης), τα ράντζα επίσης, οι συνθήκες υποστήριξης των ανθρώπων αυτών καταρρέουν (έλλειψη φαρμάκων, περιορισμένο φαγητό, υποβιβασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, απουσία θέρμανσης, έλλειψη προσωπικού). Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία αδυνατούν πλέον να ασκήσουν το έργο τους στο επίπεδο που απαιτείται για συνανθρώπους μας με ψυχικά νοσήματα.

Επιπλέον, η θέσπιση «ταρίφας» όσον αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις εξαναγκάζει τους ασφαλισμένους ΄Ελληνες πολίτες να καταβάλλουν προκαταβολικά περίπου το 20% της αξίας των υλικών και παροχών. Κατά συνέπεια, οι εγχειρήσεις έχουν γίνει απρόσιτες για πολλούς. Χαρακτηριστικά, το κόστος για μια επέμβαση αποκατάστασης ισχίου αγγίζει το λιγότερο τα 1000 ευρώ σε δημόσιο Νοσοκομείο, χωρίς να έχει συνυπολογισθεί η αμοιβή του Ιατρού καί τού λοιπού προσωπικού / αναισθησιολόγου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένα ηλικιωμένο άτομο με σύνταξη 300-400 ευρώ το μήνα, που καλείται να πληρώσει ενοίκιο, λογαριασμούς, αγορά φαρμάκων και έξοδα διαβίωσης, σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα μιας εγχείρησης, αλλά ούτε κάν μπορεί να ζήσει, καθώς μάλιστα πολλές φορές αυτό το ποσό μοιράζεται τουλάχιστον στα δύο όταν υπάρχει οικογένεια.

Πέρα από αυτά τα συγκεκριμένα καταστροφικά μέτρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει εύκολα τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων μειώσεων στις συντάξεις, καθώς και των φορολογικών μέτρων δήμευσης, στη δημόσια υγεία. Πολλοί φτωχοί συνταξιούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραιτηθούν από ζωτικά φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, και από την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, προκειμένου να καλύψουν την απαραίτητη τροφή και θέρμανση (οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης στο θέμα πετρελαίου θέρμανσης αξίζει να επισημανθούν). Όχι μόνον οι τιμές βασικών προϊόντων έχουν αυξηθεί (όχι μόνον λόγω πληθωρισμού αλλά και λόγω δραστικών αυξήσεων ΦΠΑ), ενώ τα εισοδήματα έχουν μειωθεί δραστικά, αλλά και η αύξηση στο 500% και πλέον στην συμμετοχή των ασφαλισμένων καθιστά τελείως αδύνατη για την πλειοψηφία τους την εξακολούθηση της θεραπείας τους. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις συνέπειες, ειδικά όσον αφορά σε άτομα με σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Η δραματική εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι περισσότεροι από 4.000 αξιόλογοι Έλληνες ιατροί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ένεκα τής απογοήτευσής τους από την Ελληνική πραγματικότητα, μετά την υπογραφή των μνημονίων. Επί πλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της Χώρας μας αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα της κοινωνίας μας και λειτουργούσε αποτελεσματικά μέχρι πριν από την κρίση. Η αποτελεσματική λειτουργία του ήταν συνέπεια του σκληρού μόχθου ιατρών, νοσοκόμων και όλων εκείνων που στελεχώνουν την οργάνωσή του και δουλεύουν νυχθημερόν, διατηρώντας μια ικανοποιητική δομή περίθαλψης του Ελληνικού λαού. Αυτό το Σύστημα, το οποίο είναι ένα συλλογικό Αγαθό, τώρα έχει αφεθεί να πολιορκείται σε κάθε επίπεδο και να λεηλατείται με την συγκατάθεση της Κυβέρνησης, χάνοντας πόρους και προσωπικό. Ο αριθμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ που φεύγουν από την Χώρα αυξάνεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Κυβέρνηση να διατηρήσει και να υπερασπιστεί την Αξία της Υγείας. Όχι πια άλλες εκπτώσεις στην οικονομική, υλική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη των Νοσοκομείων, τόσο στις μεγαλουπόλεις, όσο και στην περιφέρεια, είτε πρόκειται για το οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο νησί, είτε για οποιαδήποτε απομακρυσμένη περιοχή της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Όχι στον υποβιβασμό των περιφερειακών Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. Τέτοια Κέντρα Υγείας θα αποτελέσουν εν δυνάμει την αποδυνάμωση και τελικά τονθάνατο της περιφέρειας. Μην επιτρέψετε τα περιφερειακά Νοσοκομεία να στηρίζονται σε αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό βασικών ειδικοτήτων καί μόνον, ενώ οι πιο εξειδικευμένες ειδικότητες, που τώρα συνιστούν τή δύναμη αυτών των Νοσοκομείων, στο μέλλον θα αποτελούν πολυτέλεια και θα συναντώνται αποκλειστικά και μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μην αφήνετε καίριες θέσεις ακάλυπτες και με περιορισμένες υποδομές και εξοπλισμό, εξαναγκάζοντας τους συμπολίτες μας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής να ταξιδεύουν όλο και πιό μακριά από την κατοικία τους προκειμένου να βρουν την υγειά τους, πράγμα δυσχερέστατο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Το επιπρόσθετο κόστος και η έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών θα οδηγήσουν χωρίς αμφιβολία σε αυξημένη θνησιμότητα στην Επαρχία. Ένα Κράτος πρόνοιας, που σέβεται τους θεσμούς του και την Ιστορία του, που νοιάζεται για την ύπαρξή του στο παρόν και την συνέχειά του στο μέλλον, δεν νοείται να κάνει τέτοιου είδους περικοπές σέ θέματα της Δημόσιας Υγείας.Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να ανεμένοντο μόνον από ξενόφερτες κυβερνήσεις κατοχής και όχι από μια κυβέρνηση Ελλήνων για Έλληνες.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε από την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας:

1. Την διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων Νοσοκομείων της Χώρας, ιδιαίτερα των Νοσοκομείων της Επαρχίας και των Νησιών μας.

2. Την αποκατάσταση της προσήκουσας ιατρικής κάλυψης ομάδων του πληθυσμού, ειδικότερα εκείνων των οποίων η υγεία απειλείται από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Σε τούτες τις ομάδες περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα που εργάζονται αλλά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, και άλλοι. Για τούτες τις ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να μηδενιστούν ή να μειωθούν σημαντικά οι πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

3. Την παροχή κινήτρων για την λειτουργική γεωγραφική κατανομή των Ιατρών, ώστε να μη συνωστίζονται, ακόμη και άνεργοι, στα αστικά κέντρα, αλλά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις περιφέρειες, στα χωριά, στις επαρχίες και στα νησιά, που τους έχουν μεγάλη ανάγκη.

4. Την αρμόζουσα αμοιβή των ιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακών επιστημόνων και τεχνικών προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση αυτού του βασικού προσωπικού, εξαιτίας της μετανάστευσης του. Οι δραστικές περικοπές σε μισθούς, ημερομίσθια, και υπερωρίες πρέπει να ανακληθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η έξοδος πλήθους εξειδικευμένου προσωπικού θα μετατραπεί σε άτακτη φυγή, με καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

5. Την εισαγωγή πολιτικών που θα βοηθήσουν στην άμεση διαθεσιμότητα φαρμακευτικών προϊόντων, αναλωσίμων, εργαστηριακών προμηθειών και συσκευών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τα αναξιόπιστα δημόσια δελτία σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξοφλεί τακτικά και εξ ολοκλήρου τα οφειλόμενα ποσά στους προμηθευτές και στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Απαντήσεις όπως «μα δεν υπάρχουν χρήματα», ή «μας πιέζει η Τρόικα, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», ή «δεν έχουμε επιλογές, είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ», είναι μόνον για τους αφελείς. Έχετε την ευθύνη ως Κυβέρνηση για την επιβίωση της Χώρας. Δεν έχετε δικαίωμα να «εξαγοράζετε πίστωση» με την υποβάθμιση της υγείας και με τον θάνατο πολλών συμπατριωτών μας. Έχετε την υποχρέωση να πείτε ΟΧΙ στα μη εκλεγμένα και μη αντιπροσωπεύοντα τον λαό μέλη της Τρόικας, όταν οι απαιτήσεις τους οδηγούν στην καταστροφή της Πατρίδας μας. Και εάν η άρνηση στις απαιτήσεις της Τρόικας σημαίνει έξοδο από το ευρώ, ας είναι έτσι. Πολλοί απο εμάς πιστέψαμε σε μια ενωμένη Ευρώπη, αλλά αποδείχθηκε πως η Ευρωζώνη είναι μόνο ένα μέσο εκμετάλευσης των αδυνάτων από τους ισχυρούς. Οι συνέπειες της συμμετοχής μας στο κοινό νόμισμα έχουν γίνει πλέον πασιφανείς. Μαζί με την φτωχοποίηση της πατρίδας μας, μας υποχρεώσατε να ξεχάσουμε όχι μόνον την λέξη υπερηφάνεια, αλλά και την λέξη αξιοπρέπεια. Παρά την συνεχιζόμενη κρίση, το ρεκόρ ανεργίας, την ταχεία μείωση του ΑΕΠ, την δραματική αύξηση της φτώχειας και της πείνας, την επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού, την απότομη μείωση των γεννήσεων, το κύμμα αυτοκτονιών και την καθολική απώλεια της ελπίδας, παραμένετε προσκολλημένοι σε πολιτικές ικεσίας και υποταγής, ενόσω συνεχίζετε να ξεπουλάτε την δημόσια περιουσία και δημόσιες επιχειρήσεις σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι καταστροφικές πολιτικές που απειλούν ακόμη και την υγεία του Ελληνικού λαού πρέπει να σταματήσουν. Ως Έλληνες, είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξαναχτίσουμε. Βεβαίως, γιά να τό κάνουμε αυτό, η φυσική μας υγεία είναι βασική προϋπόθεση.

Οι Υπογράφοντες,

1. Ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ΕΛΛΑΣ.

2. Βήχας Γιώργος, Καρδιολόγος, Υπεύθυνος ιατρικής ομάδας Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ΕΛΛΑΣ.

3. Ακρίτας Αλκης, τέως Καθηγητής, CS / KU, USA.

4. Albrecht-Πηλιούνη Ευφροσύνη, Ph.D., International Programs, Foy Hall 316, Auburn University, Auburn, AL 36849, USA.

5. Αλμπούρα Eυστρατία, MSc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis,Παρισίων & Harvard-ES, Cambridge, MA. Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

6. Αναστασοπούλου Ιωάννα, Καθηγήτρια, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

7. Ανδρεάτος Αντώνιος, Καθηγητής, Τομέας Πληροφορικής και Υπολογιστών,Τμήμα Αεροπορικών Επιστημών, Σχολή Ικάρων, Αττική, ΕΛΛΑΣ.

8. Αντίκας Θεόδωρος Γ., Ph.D., ΕΛΛΑΣ.

9. Αποστολάκη Αγγελική, MSc Ψυχολόγος, ΑΠΘ, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ψυχολογίας, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ

10. Αργυροκαστρίτης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

11. Αργυρόπουλος Γιάννης, PhD, AT&T Labs, USA.

12. Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, Ph.D., Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Bethesda, Maryland, USA.

13. Βαλασκάκης Κίμων, Ph.D., Ambassador of Canada (Ret), Καθηγητής Οικονομικών (Emeritus), University of Montreal, CANADA.

14. Βαλλιανάτος Ευάγγελος, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής, Pitzer College, USA.

15. Βαρθολομαίος Τάσος, MD, PhD, MFHom, GMC, UK, Registered Consultant Pathologist, Member of the Faculty of Homeopathy, UK

16. Βαρθολομαίου-McLean Αθηνά, Ph.D., Professor, Sociology, Anthropology and Social Work, Central MI University 48859, USA.

17. Vigot Jacques, DNSAP, Kαλών Τεχνών, ENSBA (Α.Σ.Κ.Τ.) Παρισίων,Καλλιτέχνης-Zωγράφος, Δάσκαλος Ζωγραφικής και Σχεδίου,Κέντρο Εμψύχωσης-Animation, LesHalles-Mαρραί, Δημαρχείο του 1ου διαμ. Παρισίων, Παρίσι, ΓΑΛΛΙΑ.

18. Βογιατζής Αλέξανδρος, Τέως Αν.Καθηγητής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.

19. Burriel Αγγελική Ρ., Καθηγήτρια, Veterinary Microbiology, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.

20. Bucher Matthias, PhD, Επίκουρος Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά – ΕΛΛΑΣ

21. Γεωργοπούλου Λιτώ, Παιδαγωγός, ΕΛΛΑΣ.

22. Γιαννάκη Ευφροσύνη, Χειρουργός Οδοντίατρος, Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

23. Γιαννακόπουλος Σπύρος, Ph.D., P.Eng., Associate Dean and Director, School of Engineering, University of British Columbia, Okanagan Kelowna, BC, CΑΝΑDA.

24. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

25. Γιαννούκος Κωνσταντίνος, M.Eng., Doctoral Candidate, Faculty of Engineering, Division of Materials Mechanics and Structures, The University of Nottingham, UK.

26. Γιαννούκος Σταμάτιος, M.Eng., Research Assistant and Doctoral candidate, Department of Electrical Engineering and Electronics, University of Liverpool, UK.

27. Γιόκαρης Νίκος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

28. Γκατζούλη Νίνα, Languages, Literature and Cultures University of New Hampshire, USA.

29. Δασκαλοπούλου Στέλλα Σ., MD, MSc, DIC, PhD, Assistant Professor in Medicine, Director, Vascular Health Unit, Department of Medicine, Division of Internal Medicine, McGill University, CANADA.

30. Δόκος Σωκράτης, Ph.D., Associate Professor, Graduate School of Biomedical Engineering, University of New South Wales, Sydney 2052, Australia

31. Δρίτσα Μαργαρίτα, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ηellenic Open University), ΕΛΛΑΣ.

32. Ελευθεριάδης Γεώργιος Savva, PhD, OAM, GCSCG, CETr, JP. – ExarchOSETrAu, New South Wales, AUSTRALIA.

33. Ελευθεριάδου Ευγενία, CLETr, CSH; – Sydney, New South Wales, AUSTRALIA.

34. Ευαγγελίου Χρήστος C., Professor of Philosophy, Honorary President of IAGP, Towson University, Towson MD, USA

35. Ζαβος Παναγιώτης, Dr., Professor, Director & Chief of Andrology, Andrology Institute of America, President & CEO, ZDL, Inc. USA, P.O.Box 23777, Lexington, KY 40523, USA

36. Ζέρβα Ευγενία, M.Eng., Doctoral Candidate, Process and Environmental Engineering Research Division, University of Nottingham, UK.

37. Ζώτου Βασιλική, Ph.D., Language and Linguistics in Education, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος, ΕΛΛΑΣ.

38. Ζωγραφόπουλος Γρηγόριος, Οδοντίατρος, Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, Φλώρινα, ΕΛΛΑΣ.

39. Ήφαιστος Παναγιώτης, Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΕΛΛΑΣ.

40. Θεοχαρόπουλος Αντώνης, Ph.D., Lecturer in Dental Technology, Cork University Dental School and Hospital, Wilton, Cork, IRELAND.

41. Ιωάννου Πέτρος, Ph.D.,Electrical Engineering, University of Southern California, Los Angeles, CA 90089-2562, USA.

42. Καϊμάρα Πολυξένη, MSc Σχολικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας, MSc Δημόσιας Υγείας Ειδίκευση στη Συμβουλευτική και στον Προσανατολισμό, Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φλώρινας, ΕΛΛΑΣ.

43. Κακούλη Θωμαΐς, PhD, Lecturer in Biosciences, Department of Science and Health, Institute of Technology Carlow, Carlow, IRELAND.

44. Κακούλος Θεόφιλος, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

45. Ιερεύς Καμπερίδης Λάμπρος, Montreal Classics, Modern Languages and Linguistics Concordia University, Montreal, CANADA.

46. Καραγιάννης Αναστάσιος, PhD, Professor, Department of Applied Human Sciences, Concordia University, Montreal, CANADA

47. Καραναστάση Ειρήνη, PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΕΛΛΑΣ

48. Καράνης Παναγιώτης, Professor of Parasitology and Anatomy, Medical School, University of Cologne, 50937 Cologne, GERMANY

49. Κατσιφαράκης Κώστας, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

50. Κελάνδριας Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΕΛΛΑΣ.

51. Keromnes Luce, (CCI) Σχολή Διευθυντών Νοσοκόμων Pitié -Salpêtrière, , Ανώτατο Στέλεχος- Διευθύντρια Τομέα Υγείας, Συνταξιούχος, Παρίσι, ΓΑΛΛΙΑ.

52. Κόντος Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ, ΕΛΛΑΣ.

53. Κοπάτου Σταματίνα, Professeur de français a l’ institut Français d’Athènes (INFA), Grèce. Université des Langues et Lettres Grenoble 3. Athènes, ΕΛΛΑΣ.

54. Κωνσταντίνος Κουδουνάς, Απόφοιτος τμήματος Φυσικής ΕΚΠ, MSc Marketing & Communication, Gold Coast, QLD, AUSTRALIA.

55. Κουτσελίνη Μαίρη, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.

56. Κρανιδιώτη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

57. Κριαρά Φένια, MSc Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.

58. Κυριακού Γεώργιος, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

59. Κωλέτης Θεόφιλος Μ., Καθηγητής, Καρδιολόγος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΕΛΛΑΣ.

60. Κωμοδρόμος Πέτρος, Λέκτορας, Department of Civil & Environmental Engineering School of Engineering, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.

61. Κωνσταντάτος Δημοσθένης, Ph.D., M.Sc. M.B.A., Greenwich CT, USA.

62. Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντέλος Δημήτριος Ι., Δρ,Φ. Δ.Θ, Ομότιμος Καθηγητής τής Βυζαντινής Ιστορίας & Θεολογίας, Stockton College of New Jersey, Galloway, New Jersey, USA

63. Kostas Αντιγόνη, Doctor of Psychiatry, Greenwich CT USA.

64. Λαζαρίδη Χριστίνα, Ph.D, retired from Dupont Company, Wilmington DE, USA (and Heraklion, Crete, ΕΛΛΑΣ)

65. Λαζαρίδης Αναστάσιος, Eng.Sc.D, Professor Emeritus, Widener University, Chester PA, USA (and Heraklion, Crete, ΕΛΛΑΣ)

66. Λαμπροπούλου Βενέττα, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

67. Λεκανίδου Ρ., Ομοτ. Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, ΕΛΛΑΣ.

68. Λουτρίδης Αβραάμ, MSc, PhD Candidate, Antenna and High Frequency Research Centre, Dublin Institute of Technology, Dublin, IRELAND

69. Μανιός Ιωάννης, DDS/LitGM.HAF, Οδοντιατρική Σχολή Α.Π.Θ., Χειρουργός Οδοντίατρος, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

70. Μελακοπίδης Κώστας, Associate Professor of International Relations (ret.), University of Cyprus, Nicosia, ΚΥΠΡΟΣ.

71. Μιχαλακόπουλος Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΕΛΛΑΣ.

72. Κώστας Μουλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.

73. Ιωάννης Ε. Μπατζάκας, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ

74. Μπακάλης Ναούμ, PhD, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

75. Μπαλόγλου Γιώργος – τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (SUNY Oswego), Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

76. Μπαλόπουλος Βίκτωρ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

77. Μπλύτας Κ. Γεώργιος, Ph.D., Physical Chemistry/Chemical Engineering, Research Consultant, Royal Dutch Shell, retired, President, GCB Separations Consulting, Founder: The Hellenic Professional Society of Texas, Author: The First Victory, Greece in the Second World War, 2009, USA.

78. Μπουγάς Ιωάννης, Διδάκτωρ Στατιστικής, Μόντρεαλ, Καναδάς.

79. Μπριασούλη Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη, Λέσβος, ΕΛΛΑΣ.

80. Μωραίτης Νικόλαος Λ., Καθηγητής Διεθνών σχέσεων – Συγκριτικής πολιτικής, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας,Μπέρκλεη, USA.

81. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία, Ph.D., πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΕΛΛΑΣ.

82. Nοτοπούλου Ιουλία, MSc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis,Παρισίων. MFA Κινηματογράφος και Παραγωγή Ταινιών/Βίντεο, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis, Παρισίων, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

83. Octeau Anne-Pascale, DNSAP, Kαλών Τεχνών, ENSBA (Α.Σ.Κ.Τ.) Παρισίων, Καλλιτέχνης-Zωγράφος, Kαθηγήτρια Ζωγραφικής και Σχεδίου, Παρίσι, Γαλλία.

84. Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ιωάννα, Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

85. Παπαγιάννης Γρηγόριος, Διδάκτωρ Βυζαντινής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΛΛΑΣ.

86. Πανοσκάλτσης Βασίλης Π., M.S., M.A., Ph.D., Θράκη, ΕΛΛΑΣ.

87. Παπαδόπουλος Νίκος Θ., Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

88. Παπαθανασίου Μάρω, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

89. Παπαμαρινόπουλος Σταύρος Π., Ph.D., Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

90. Παπαροδόπουλος Νικόλαος, τ.Λέκτορας, Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.

91. Παύλος Γεώργιος Π., Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης, Κιμμέρια, Ξάνθη, ΕΛΛΑΣ.

92. Péré-Pasturel Sandrine, MSc Ψυχολόγος, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis, Paris, Varcheny, Παιδιατρική Νοσοκόμος Νεογνών, Διευθύντρια του Crèche au Pont, Rhône-Alpes, ΓΑΛΛΙΑ.

93. Πετράκης Λεωνίδας, Ph.D., Chairman and Senior Scientist (Retired), Department of Applied Science Brookhaven National Laboratory, Now residing in California, USA.
τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΛΛΑΣ.

94. Πυργιωτάκης Γιώργος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΛΛΑΣ.

95. Ρέτζιος Αναστάσιος, Ph.D., President, Bay Clinical R&D Services, LLC, San Ramon, California, USA.

96. Ρίγα Αικατερίνη, Ph.D. Director of Nematology Laboratory and Senior Scientist, Verdesian Life Sciences, Pasco, WA, USA

97. Ρούσσος Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΛΛΑΣ.

98. Sakatcheff Veronique, MSc Cognitive-behaviorist Psychologist, IED-Paris8, Vincennes-Saint Denis, Paris. Toulon, ΓΑΛΛΙΑ.

99. Σαρρή Μαρία, Χειρουργός οδοντίατρος-UMFT Victor Babes,Αθήνα, ΕΛΛΑΣ

100. Σταμπολιάδης Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, ΕΛΛΑΣ.

101. Σταυρόπουλος Γεώργιος Π., Κυτταρολόγος, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

102. Σταυροπούλου Μίκα, ΕΕΔΙΠ Παν/μίου Αθηνών, Doctorat de Sociologie (Sorbonne) Ειδικό Ερευνητικό Διδακτικό Προσωπικό, ΕΛΛΑΣ.

103. Σταυροπούλου Γεωργία, MA, MPhil. Los Angeles, CA, USA.

104. Στυλιανάκης Βασίλης, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΛΑΣ.

105. Τζαμτζής Σταύρος – Διονύσιος, Ψυχολόγος, απόφοιτος ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

106. Τσομπανόγλου Γεώργιος, Ph.D., Sociology, Carleton, President, International Sociological Association, Research Committee on Sociotechnics & Sociological Practice (ISA-RC26), Associate Professor, University of the Aegean, Dept. of Sociology, Mytilini, ΕΛΛΑΣ.

107. Τσίρκα Αννα, Παιδίατρος-Καρδιολόγος, Assistant Professor, Tufts University School of Medicine, USA.

108. Τσουτσουλοπούλου Α.Μ., ΕΕΔΙΠ Ι Αγγλικής γλώσσας Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΛΑΣ.

109. Φλέσσας Γεώργιος Π., Professor, Department of Information & Communication Systems Engineering, Department of the Aegean, Καρλόβασι, Σάμος, ΕΛΛΑΣ.

110. Φλώρου Ευαγγελία, Καθηγήτρια, ΤΕΛ & Γ.Λ. Λαρίσης, Τμήματα Διακοσμητών/Γραφιστών, Συντηρητών έργων τέχνης, Σχέδιο Ελεύθερο/Γραμμικό και Ειδικότητας, Αρχιτεκτονική Σχολή ΑΠΘ, Λάρισα, ΕΛΛΑΣ.

111. Φραντζή Κατερίνα Θ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πληροφορικής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΑΣ.

112. Φρύδας Σταύρος, Καθηγητής Παρασιτολογίας-Ανοσολογίας Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΣ.

113. Χαλαμαντάρης Παντελής, Ph.D., Ed.D. (HC), Professor Emeritus, Brandon University, Deputy Director, the University of Manitoba Centre for Hellenic Civilization, Brandon, Manitoba, CΑΝADA.

114. Χαμηλός Ι. Απόστολος, Χειρουργός Οδοντίατρος, Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

115. Χαμηλού Α. Iωάννα, Χειρουργός Οδοντίατρος, Univerzita Karlova v Praze-Charles Univeristy, Prague, Αθήνα, ΕΛΛΑΣ.

116. Χατζής Αριστοτέλης, Οδοντίατρος, Α.Π.Θ-Ε.Κ.Π.Α-Οδοντιατρικό Τμήμα, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΣ.

117. Χατζής Λάμπρος ,MD, PhD, BPlast, Fellow, St John’s College, Cambridge University, UK. S. Lecturer Royal College of Surgeons in Ireland, Dublin, IRELAND.

118. Χατζόπουλος Ν. Ιωάννης, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης & ΓΣΠ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Περιβάλλοντος, Λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη, 81100, ΕΛΛΑΣ.

119. Χριστοδούλου Νικολέττα, Λέκτορας, Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία, Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.

120. Χρίστου Θεόδωρος, Ph.D., Assistant Professor, Queen’s University, Faculty of Education, CANADA.

Πηγή: Ιατρο-BLOG


Της φυλακής το... κάγκελο γίνεται εσχάτως, ως απότοκο ενός μπαράζ αποδράσεων, ομηρειών, σπασμωδικών μέτρων καταστολής και περαιτέρω περιστολής των όποιων ελευθεριών και δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι φυλακές να μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε πυριτιδαποθήκες.

Από την άλλη, στο βάθος αρχίζει να φαίνεται βέβαιη η προσφυγή σ’ ένα περιπεπλεγμένο σύστημα ιδιωτικών «σωφρονιστικών» καταστημάτων, τεχνολογίας κράτησης και επαγγελματιών σεκιούριτι. Για να φτάσουμε όμως εκεί, προϋπόθεση αποτελεί η πυριτιδαποθήκη να εκραγεί, ώστε η φυλακή να απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, υπό τις ευλογίες μάλιστα της τρομοκρατημένης από τη βία κοινής γνώμης.

Αν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, είναι επειδή σας είχαμε προϊδεάσει με αναλυτικό ρεπορτάζ τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφορικά με τον στόχο που είχε η πρόταση για τα βραχιολάκια στους έγκλειστους ως μέτρο αποσυμφόρησης των φυλακών. Πριν γυρίσουμε όμως στο παρελθόν, ας δούμε πώς, ενδιαμέσως, τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης έστρωσαν κι εξακολουθούν να στρώνουν το χαλί στους επιχειρηματίες ανθρωποφύλακες.

Ιδιωτική ασφάλεια
Είναι γνωστές οι απαιτήσεις της τρόικας για δραστική μείωση του δημόσιου τομέα. Αν και ποτέ δεν έγινε ουσιαστική μνεία για ψαλίδι στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο ο Δένδιας, ως προάγγελος της τρόικας, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, περιγράφοντας την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., μίλησε για μείωση στο ήμισυ των οργανικών μονάδων και δημιουργία ενός σώματος 40.000 ατόμων, αντί των σημερινών σχεδόν 60.000.

Τότε κάποιοι, με δεδομένη την αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας και την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. ν’ ανταποκριθεί, μίλησαν για... παραλήρημα του υπουργού. Όμως ο Δένδιας, πριν απ’ όλους, είχε ερμηνεύσει το τοπίο και έσπευδε να ράψει το κουστούμι της Αστυνομίας στα μέτρα της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να συρρικνώσει την Αστυνομία στον μέγιστο βαθμό και παράλληλα να διογκώσει τη βιομηχανία της πιστοποιημένης παροχής ιδιωτικής ασφάλειας, η οποία θα βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με τα κέντρα πληροφοριών της Αστυνομίας.

Δεν θα είναι λοιπόν η Blackwater που θα έρθει ν’ αναλάβει καθήκοντα φύλακα και ανθρωποφύλακα, αλλά πολλές εγχώριες και ξένες Blackwater που θα «συνδράμουν» το έργο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η Αστυνομία προορίζεται να συρρικνωθεί σ’ έναν μηχανισμό το πολύ 40.000 (άλλοι μιλούν ακόμη και για 30.000) υπηρετούντων.
Η αρχή της συρρίκνωσης έχει γίνει με το διετές πάγωμα προσλήψεων και την ποσόστωση στην εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές για κάποια χρόνια. Ίσως μάλιστα να μην απαιτηθεί καν πενταετία, καθώς οι διαφαινόμενες μισθολογικές περικοπές θα οδηγήσουν συντομότερα μεγαλύτερο από τον «προσδόκιμο» αριθμό αστυνομικών στην έξοδο. Θα προηγηθεί βεβαίως η «αναδιάρθρωση» των υπηρεσιών και κυρίως του νέου καθηκοντολογίου, με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. θ’ απαλλαχθεί από πάρεργα, ώστε απερίσπαστη ν’ αφιερωθεί στο έργο της πρόληψης και, κυρίως, της καταστολής.
 • Πώς όμως θα κρατήσουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο;
 • Πώς θα μειώσουν πάνω από 30% το προσωπικό, άρα και τη δημόσια δαπάνη, χωρίς να γίνει έκπτωση στη δημόσια τάξη;
Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός αυτών που θα διατίθενται για την ασφάλεια θα υπερδιπλασιαστεί, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που μπαίνουν υπό τον μνημονιακό ζυγό, αλλά με δύο παραμέτρους: Η πρώτη ότι θα πρόκειται για εξαιρετικά φθηνό προσωπικό, σε αντίθεση με τους ψαλιδισμένους μόνιμους, και η δεύτερη ότι το κυρίαρχο μέλημά τους δεν θα είναι η ασφάλεια του πολίτη. Αυτή θα προκύπτει – όταν και εάν – ως προϊόν αντανάκλασης από την απασχόληση για την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Όπως σωστά έχετε αντιληφθεί, μπαίνουμε στον αστερισμό των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας...

ΙΕΚ και άδειες
Το χαλί είχε αρχίσει να στρώνεται από την αρχή της κρίσης και τη δεύτερη θητεία Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν καθιερώθηκε η... φοίτηση σε ΙΕΚ όσων ήθελαν να «καταταγούν» στον κλάδο των ιδιωτικών αστυνομικών.
Τότε ψάχναμε να βρούμε ποιων επιχειρηματιών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται, παραβλέποντας κι εμείς το βάθος του σχεδιασμού. Η πραγματικότητα άρχισε να αναδύεται στην αυγή του 2012, όταν νομοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση σε ΙΕΚ των άνεργων που επέλεξαν την επαγγελματική αποκατάσταση στις εταιρείες σεκιούριτι. Ως προϋπόθεση θεσμοθετήθηκε η... «φοίτηση» για 105 ώρες, ακόμη και μέσω... Skype (!!!), με τον άνεργο να πληρώνει 350 - 450 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος με ερώτηση στη Βουλή, μετά τη «φοίτηση» ο επίδοξος σεκιουριτάς θα πρέπει να πληρώσει άλλα 150 ευρώ για νέες εξετάσεις, ώστε να λάβει τη σχετική πιστοποίηση από το ΚΕΜΕΑ (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας), φορέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης! Τόμπολα...

Εδώ κρύβεται το μυστικό. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμού βοηθητικού της κολοβωμένης και φθηνότερης ΕΛ.ΑΣ. και ελεγχόμενου από αυτή προσωπικού, που σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τα 60.000 άτομα: ενώ σήμερα το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε περίπου 60.000 και είναι ακριβό, με τις νέες αλχημείες θα ξεπεράσει τις 100.000 και θα είναι πάμφθηνο. Κατά την άποψή μας, η προοπτική να επιτραπεί στους σεκιούριτι το δικαίωμα οπλοφορίας και οπλοχρησίας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
Το δε κράτος θα εξοικονομήσει επιπλέον έσοδα από την υποχρεωτική φοίτηση και την υποχρεωτική πιστοποίηση. Μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.

Σεκιούριτι παντού...
Στις 10 Απριλίου ο Δένδιας εδέησε ν’ απαντήσει σε κατατεθειμένη από μηνός ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία του ζητούσαν να εξηγήσει «γιατί δεν έχει μπει στον κόπο να διαψεύσει τα αναγραφόμενα στον Τύπο» και γιατί δεν διέψευσε δημοσίευμα, τον περασμένο Αύγουστο, για την ανάληψη της ασφάλειας του κτηρίου της Βουλής από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Academi, πρώην Ze, πρώην Blackwater. Οι βουλευτές μιλούσαν για εταιρεία με αμαρτωλό παρελθόν, της οποίας το όνομα έχει συνδεθεί με δολοφονίες πολιτών και βασανιστήρια κρατουμένων στο Ιράκ, αλλά και παράνομες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο Δένδιας περιορίστηκε ν’ απαντήσει ότι, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής μεριμνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλειά της, στο όνομα της οποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία, καθορίζει τη δύναμη της Αστυνομίας και εγκρίνει το προσωπικό της που πρέπει να υπηρετεί στη φρουρά της Βουλής, η οποία τελεί αποκλειστικά υπό τις διαταγές του. Υπογράμμισε δε ότι η ΕΛ.ΑΣ., διά της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής, ασκεί το σύνολο των αστυνομικών δραστηριοτήτων. Κι εμείς τον πιστέψαμε...

Βραχιολάκι και ιδιωτικές φυλακές
Με αφορμή τη συζήτηση του νόμου για το λεγόμενο βραχιολάκι στους έγκλειστους των φυλακών, θυμηθήκαμε το προφητικό, όπως αποδεικνύεται, ρεπορτάζ μας του περασμένου Σεπτεμβρίου, με αφορμή μια δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στις ελληνικές φυλακές εξαιτίας της συμφόρησης και των μειωμένων δαπανών, αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις για παρακολούθηση των κρατουμένων στην άδειά τους με συσκευή γεωεντοπισμού.

Τότε έκανε λόγο και για την αναγκαιότητα της κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής μορφής έκτισης ποινών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα. Τα ίδια ακριβώς ζητήματα επανέρχονται τώρα με αφορμή τις αποδράσεις και την... υπερσυσσώρευση ψυχών σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά. Επειδή, όπως γράφαμε, είμαστε καχύποπτοι, δείτε πώς καταλήγουμε σε ένα ταξινομημένο αποτέλεσμα: στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας και στις ιδιωτικές φυλακές...

Καταρχάς, σημειώνουμε ότι πατρίδα των ιδιωτικών φυλακών είναι οι ΗΠΑ. Ακολούθησε η Μ. Βρετανία και στη συνέχεια τις αντέγραψαν Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. Οι κοιτίδες του νεοφιλελευθερισμού δηλαδή, τον οποίο ευαγγελίζεται το ΔΝΤ και «μεταγγίζει», μαζί με την μπίζνα της φυλακής, σε οποιαδήποτε χώρα καλείται να... διασώσει την οικονομία της. Βρε κάτι συμπτώσεις!
Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή του μηχανισμού γεωεντοπισμού ή γεωδέτησης καθίσταται conditio sine qua non η επιστράτευση της εταιρείας σεκιούριτι. Της ιδιωτικής εταιρείας δηλαδή με το «ανθρωπομετρικό» κέντρο επιχειρήσεων.
 • Για τον κρατούμενο σε άδεια, όσο βρίσκεται στο σπίτι του ισχύουν πάνω - κάτω τα ίδια, καθώς η ηλεκτρονική παρακολούθηση των κινήσεών του ανατίθεται και αυτή στον κεντρικό σταθμό της ιδιωτικής εταιρείας, ενώ μέσω ενσωματωμένου GPS εντοπίζεται ανά πάσα το στίγμα του όταν ξεπορτίζει.
 • Για τους κρατούμενους υπό επανένταξη ή για όσους παρακολουθούν κάποιο ειδικό πρόγραμμα, όπως σπουδών, κοινωνικής εργασίας κ.λπ., που επιτρέπει ελευθερία κινήσεών ακόμη και σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβάνει αυστηρά την ηλεκτρονική παρακολούθηση των κινήσεών τους από τον κεντρικό σταθμό της ιδιωτικής εταιρείας όσο αυτοί βρίσκονται εντός οικίας και μέσω GPS όταν εξέρχονται αυτής.
Όπως είδαμε νωρίτερα, ένας από τους σκοπούς του... μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συρφετού του ΔΝΤ είναι και η ιδιωτικοποίηση των φυλακών. Δεν θεωρείται διόλου τυχαίο πως οι εταιρείες - κολοσσοί που κυριαρχούν στις ΗΠΑ στον τομέα της ιδιωτικοποιημένης φυλακής είναι η γνωστή και στην Ελλάδα εταιρεία σεκιούριτι Group 4 και η Wakenhut (τώρα ονομάζεται GEO Group).

Αυτές οι δύο σχεδόν μονοπωλούν τον κλάδο με 264 σωφρονιστικά καταστήματα, κυρίως στις νότιες και δυτικές πολιτείες, χωρητικότητας 99.000 κρατουμένων. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τα καταφέρνουν αρκετά καλά, αυξάνοντας σταθερά την αναλογία των κρατουμένων σε ιδιωτικές προς κρατικές φυλακές από 6% το 2000 σε 9% το 2007, καθώς και τα κέρδη, που ανέρχονται σε αρκετά δισ. δολάρια.

Στην Ελλάδα θυμίζουμε πως η πρώτη φορά που μπήκε θέμα ιδιωτικής φυλακής ήταν αμέσως μετά το... ριμέικ της απόδρασης Παλαιοκώστα - Ριζάι με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού (22.2.2009), όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης... Νίκος Δένδιας ανακοίνωνε μια σειρά από μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και μια νέα «νομοθετική ρύθμιση» για την πρόσληψη «διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα».

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η «Ημερησία» στις 24 Φεβρουαρίου, «η κυβέρνηση προχωρεί τον σχεδιασμό αποκρατικοποίησης και των φυλακών ξεκινώντας με ιδιώτες μάνατζερ». Σήμερα οι συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση του σωφρονισμού εμφανίζονται ωριμότερες από ποτέ...


Οριστικό τέλος στην εθνική και δημοσιονομική ελευθερία 

Για όσους πιστεύουν ή για όσους παραμυθιάζονται από το καθεστώς, ότι η κ. Μέρκελ θα γίνει δήθεν φιλεύσπλαχνη μετά τις γερμανικές εκλογές και γι΄ αυτό πρέπει τώρα να κάνουμε υπομονή μέχρι τότε, δεν έχουμε παρά να λάβουμε τα μηνύματα που εξέπεμψε η ίδια.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Deutsche Bank στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχε και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, η κ. Μέρκελ είπε: 
«Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους επί κάποιων πεδίων πολιτικής σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση χρέους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών». 
Δηλαδή όχι μόνο φιλευσπλαχνία δεν πρόκειται να δείξει, αλλά στην ουσία απαιτεί να παραδώσουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τις Εθνικές τους Κυριαρχίες στην Γερμανία.

Και το ακόμα χειρότερο, προς άρση κάθε αμφιβολίας, βγαίνει από τα ακόλουθα λόγια της:
«Μόλις εκτονωθεί η πίεση, όλοι λένε ότι θέλουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο… Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ότι η Ευρώπη θα έχει τον τελευταίο λόγο σε κάποιους τομείς». 
Τα λόγια αυτά στέλνουν το σαφές μήνυμα πως, ακόμα και να ξεπεράσουμε την κρίση, δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ στα παλιά, ούτε τα κράτη θα είναι ελεύθερα να ασκήσουν τη δική τους πολιτική. Η δημοσιονομική λιτότητα θα είναι πλέον μόνιμη και ετεροκατευθυνόμενη.

Ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας, γιατί σε λίγο χρόνο το πολιτικό μας σύστημα θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας, προφανώς ευθυγραμμιζόμενο με τα παραγγέλματα της κ. Μέρκελ, η οποία αναμένεται φυσικά να επανεκλεγεί.