Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δόγμα «επιθετικής επιτήρησης» από το Λιμενικό


Επιθετική τακτική ώστε να μην επιτρέπει σε βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες να καταπλέουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ακολουθεί εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα το Λιμενικό. Ταχύπλοα σκάφη του Σώματος περιπολούν στην οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας με εντολή να αποτρέπουν την είσοδο φουσκωτών με πρόσφυγες και μετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το νέο δόγμα προβλέπει εντοπισμό των πλωτών με τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο ακόμα αυτοί κινούνται εντός της τουρκικής πλευράς. Στη συνέχεια, τα σκάφη του Λιμενικού αναλαμβάνουν να αποτρέψουν την είσοδό τους στην Ελλάδα μέχρις ότου η τουρκική Ακτοφυλακή υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης και να τους περισυλλέξει. Εκτός του Λιμενικού, στις περιπολίες συμμετέχουν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, στο διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν καταγραφεί 65 αφίξεις ή απόπειρες αφίξεων σκαφών με αλλοδαπούς από τα τουρκικά παράλια. Από το σύνολο των συμβάντων, τα 25 (περίπου το ένα τρίτο) κλήθηκε να διαχειριστεί η Ακτοφυλακή της γείτονος μεταφέροντας πίσω στις ακτές της Τουρκίας κατ’ εκτίμηση 900 άτομα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών έκαναν άνδρες του Λιμενικού. Συνολικά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποβιβάστηκαν 1.400 άτομα, με τη μεγαλύτερη πίεση να εντοπίζεται στη Λέσβο. Τη Δευτέρα, η τουρκική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που απεικονίζει τα πληρώματα δύο σκαφών του Λιμενικού να παρεμποδίζουν –με χρήση πυρών εκφοβισμού– βάρκα με μετανάστες να μπει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.


Λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών έως αργά χθες το βράδυ δεν είχαν σημειωθεί νέες αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Στη Σάμο καταγράφηκαν τέσσερις απόπειρες, ωστόσο, οι βάρκες με τους αλλοδαπούς υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, με τους άνδρες του Λιμενικού να αποτρέπουν τον κατάπλου στο νησί βάρκας με 30 αλλοδαπούς. Στο Διαδίκτυο υπήρξαν αναφορές για τραυματισμό αλλοδαπών από πυρά κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε από τις ελληνικές αρχές.

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού συμμετέχουν 1.500 στελέχη του Σώματος με 50 σκάφη, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο περιπολούν ήδη 16 πλωτά του Frontex. Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται στην Ελλάδα 8 ακόμα πλοία από κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης (Rapid Border Intervention Team - RAPID) της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, που πρόκειται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς που υπεβλήθη την Κυριακή και έγινε αποδεκτό τη Δευτέρα προβλέπει ακόμα συνδρομή με δύο ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο επιτήρησης.

Γιάννης Σουλιώτης
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]