Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

26 Απρ 2016

Νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση - Για πιθανή χρεοκοπία τον Ιούνιο μιλούν στο Reuters Έλληνες αξιωματούχοι

Αμφίβολο είναι πλέον το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup τη Μ. Πέμπτη, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ύστερα από τη νέα εμπλοκή που προέκυψε κατά τις σημερινές συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο μισή ώρα, είναι ενδεικτικό του «ψυχρού» κλίματος που εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών.

Η «επίσημη» φυσικά δικαιολογία είναι ότι η διακοπή των συζητήσεων ήταν αναμενόμενη προκειμένου οι επικεφαλής του κουαρτέτου να συζητήσουν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους την ελληνική πρόταση για θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του liberal.gr, το κουαρτέτο είναι πολύ επιφυλακτικό απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση, αφού η εντολή τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και της Κομισιόν είναι για συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα.

Φαίνεται μάλιστα ότι τις αντιρρήσεις των επικεφαλής των «θεσμών» δεν μπόρεσαν να κάμψουν ούτε οι νομικοί τους οποίους είχε μαζί του ο κ. Τσακαλώτος προκειμένου να υποστηρίξουν την άποψη της ελληνικής πλευράς ότι μέτρα υπό αίρεση είναι αντιστυνταγματικά.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών αποχωρώντας από τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε και πάλι αποφασισμένος ότι δεν θα δεχθεί να καταθέσει στη Βουλή συγκεκριμένα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το «προληπτικό» Μνημόνιο.

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι θα έχει στη συνέχεια και τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτως ώστε να υπάρξει μια συμβιβαστική φόρμουλα και να συνεχιστούν οι συζητήσεις ή σήμερα αργά το βράδυ, ή το αργότερο αύριο το πρωί με προοπτική να «προλάβει» η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση πριν την…. Ανάσταση.

Reuters: Χωρίς συμφωνία, ενδεχόμενο χρεοκοπίας τον Ιούνιο

Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ταμειακά διαθέσιμα του δημόσιου τομέα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, καθώς οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της έχουν παγώσει την εκταμίευση κεφαλαίων, δήλωσαν επίσημα στο Reuters Έλληνες αξιωματούχοι, σήμερα Τρίτη.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά ούτε τόσο δραματική όσο πέρυσι», είπε στο πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Ωστόσο, όσο περνάει ο χρόνος χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο», συμπλήρωσε.

«Είναι μια δύσκολη διαδρομή από τα μέσα του Απριλίου αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές του Ιουνίου, κάνοντας χρήση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων και συσσωρεύοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, αν χρειαστεί», δήλωσε στο Reuters δεύτερος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν έξω από το Κοινοβούλιο κατά την έγκριση του νέου συντάγματος, το οποίο επηρεάζεται έντονα από τη θρησκεία.

Η αστυνομία διασκόρπισε μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που προσπαθούσαν να συγκροτήσουν μια διαδήλωση.

Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό που έγραφε «η Τουρκία θα παραμείνει κοσμική». Κάποιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν, όπως γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαήλ Καχραμάν, δήλωσε ότι «η ισλαμική Τουρκία πρέπει να έχει θρησκευτικό σύνταγμα», «γιατί πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση που να προέρχεται (να εκπορεύεται) από την θρησκεία».

«Το νέο σύνταγμα δεν θα βασίζεται στο κοσμικό σύστημα. Συντάγματα στο κόσμο που έχουν κοσμικό χαρακτήρα είναι αυτά της Γαλλία, της Ιρλανδίας, της Τουρκίας. Το (νέο) σύνταγμά μας δεν πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από τη θρησκεία. Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα. Γιατί να πρέπει να βρισκόμαστε μακριά από τη θρησκεία;», είπε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Σύνταγμα Μουσταφά Σεντόπ από το AKP ήταν ανένδοτος, ότι δεν συζητά για την απάλειψη του κοσμικού χαρακτήρα όπου βασίζεται η τουρκική νομοθεσία.

Ο αρχηγός του AKP και πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το υπάρχον σύνταγμα είναι «προϊόν εποχή των πραξικοπημάτων και δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα πραγματικότητα».

«Η νέα βασική νομοθεσία θα είναι πιο δημοκρατική και θα επικεντρώνεται στα δικαιώματα των πολιτών», είπε.

Μετά την επανεκλογή της στις εκλογές του Νοεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναθεώρηση του ισχύοντος τουρκικού συντάγματος, το οποίο είχε ακυρωθεί το 1982 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας από το 1980 ως το 1983.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι κατά των αλλαγών της βασικής νομοθεσία, γιατί δεν θέλει να δώσει περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες στα χέρια του σημερινού αρχηγού του κράτους, Ρετζέπ Ερντογάν.

Πηγή "Βαλκανικό Περισκόπιο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, προχώρησε στη δέσμευση μιας εκτεταμένης περιοχής που ορίζεται από τις ελληνικές νήσους Χίο, Λέσβο, Σκύρο και Ψαρά για την εκτέλεση άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR: Search and Rescue) για αύριο και μεθαύριο, πιστή στην πολιτική της αμφισβήτησης της ελληνικής δικαιοδοσίας στον τομέα στο Αιγαίο.

Δε χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί κάποιος ότι οι δυο επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Τι κι αν οι δυο χώρες έχουν υποτίθεται δεσμευτεί να σέβονται θρησκευτικές εορτές και επετείους… Μεγάλη Εβδομάδα επέλεξαν να προκαλέσουν.

Ελληνική ΝΟΤΑΜ που εξεδόθη με αυτή την αφορμή, υπενθυμίζει στους συμμετέχοντες στην άσκηση να σεβαστούν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και να καταθέτουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές. Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία τις απέρριπτε και εξαπέλυε επίθεση εναντίον της Ελλάδας για το ότι έχει υιοθετήσει εναέριο χώρο στα 10 ναυτικά μίλια τη στιγμή που τα χωρικά της ύδατα είναι 6 ναυτικά μίλια.

Η περιοχή θα γίνει θέατρο σκληρών αερομαχιών και του συνήθους «κυνηγητού» μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής Αεροπορίας, αφού η Άγκυρα σχεδίων προανήγγειλε ότι τα μαχητικά της θα κινηθούν σε αυτές τις περιοχές, χαρακτηρίζοντας άκυρη και παράνομη σε επίπεδο διεθνούς δικαίου την ελληνική προειδοποίηση.

Οι δε ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή να «καμαρώνουν» για τα κατάντημα μιας Συμμαχίας που αρκείται στο να παρατηρεί δυο κράτη-μέλη να επιδίδονται σε επικίνδυνες πρακτικές που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση.

Ενθαρρυμένη η Άγκυρα από την παθητική στάση τόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, αντιλαμβάνεται τη στάση τους ως αδυναμία ή ακόμα και προσυπογραφή των θέσεών της, αφού δεν «κουνιούνται», έστω παρεμβαίνοντας με κάποιον τρόπο για να σταματήσει η παράλογη αυτή κατάσταση.

Οι δύο μέρες που ακολουθούν λοιπόν θα είναι δύσκολες και οι κίνδυνοι σοβαροί. Διότι δεδομένης της θρασύδειλης στάσης της Άγκυρας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στον χώρο του Αιγαίου παρέχει μία σημαντική διασφάλιση… ότι οποιαδήποτε εμπλοκή και να παρουσιαστεί, δεν θα αφεθεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση, όπου τα παχιά λόγια πάνε στην άκρη και τον λόγο έχουν οι πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Και όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, παρά τη γκρίνια για τη σημερινή κατάσταση και τα σοβαρότατα προβλήματα στα οποία θα οδηγήσει όσο περνάει ο καιρός, στις σημερινές συνθήκες οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά, ότι οι εύκολες νίκες που επιδιώκουν δεν μπορούν να έρθουν σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Η δε κατάστασή τους είναι τόσο «ευαίσθητη» όπου ακόμα και νίκη στα σημεία, λόγω ποσοτικού πλεονεκτήματος, θα μπορούσε να έχει τέτοιες συνέπειες που θα ισοδυναμούσαν με ήττα, και μάλιστα οδυνηρή. Έχουν οι φύλακες τη γνώση…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μέσῳ τοῦ τοπικοῦ Τύπου πληροφορηθήκαμε ὅτι στό athens.indymedia.org κάποιοι πού αὐτοπροσδιορίζονται ὡς “ἀντιεξουσιαστές” ἀνέλαβαν τήν εὐθύνη γιά τόν ἐμπρησμό στήν εἴσοδο τῆς κατοικίας τοῦ Κομοτηναίου Δ.Κ., ἰδιοκτήτη τῶν γραφείων τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς (14/4/2016).

Ὅμως μή φανταστεῖτε πώς πρόκειται γιά τίποτε τσόγλανους, ὄχι!
Εἶναι ἰδεολόγοι πού “σέ μιά κοινωνία ἐντεινόμενου παραλογισμοῦ καί κανιβαλισμοῦ, ἐπιλέγουν νά δώσουν τή δική τους ἀπάντηση στούς φασίστες δολοφόνους καί σέ κάθε ἕναν πού τούς στηρίζει ἤ στηρίζεται ἀπό αὐτούς (οἰκονομικά, πολιτικά, κοινωνικά). Μέ τή στήριξη αὐτή ὁ καθένας διαλέγει στρατόπεδο καί θά τιμωρεῖται ἀναλόγως”!

Σημειωτέον ὅτι πρόκειται γιά τό τρίτο κροῦσμα στήν πόλη, ἀφοῦ ὥς τώρα ἔχουν ἐπίσης πυρποληθεῖ τό αὐτοκίνητο τοῦ γραμματέα τῆς Χ.Α. στήν πόλη καί τό δίκυκλο ἄλλου γνωστοῦ της στελέχους, χωρίς νά συλληφθεῖ κανείς.

Κι ἔτσι ἀποκτήσαμε στήν πόλη μας κάποιους αὐτόκλητους “τιμωρούς τῶν κακῶν”, πού καῖνε ὥς τώρα σπίτια κι αὐτοκίνητα – μεθαύριο ἴσως καί ἀνθρώπους, ποιός ξέρει; Γιατί;
Ἐπειδή πρόκειται γιά “φασίστες δολοφόνους”, λέει. Δολοφόνους;
Πρόκειται προφανῶς γιά συλλογική εὐθύνη: ὁ μαχαλοκαυγάς πού ὁδήγησε στόν φόνο τοῦ Φύσσα προβάλλεται καί στόν …80χρονο ἰδιοκτήτη τῶν γραφείων τῆς Χ.Α. στήν Κομοτηνή – τυπικά ναζιστική νοοτροπία!

Καί δέν τούς φταῖνε οὔτε τά γαλαζοπράσινα λαμόγια πού διέλυσαν τή χώρα τόσες δεκαετίες, οὔτε οἱ ροζαλί ἀπατεῶνες πού ἀπό πέρυσι ξεφτιλίζουν συστηματικά τίς λαϊκές ἐλπίδες, τούς φταίει ἕνας χῶρος πολιτικά ἀναλφάβητος καί περιθωριοποιημένος, πού λειτουργεῖ ὡς ἀποδιοπομπαῖος τράγος καί σκιάχτρο τοῦ συστήματος.

Εἶναι πού μέχρι ἐκεῖ φτάνει ἡ πολιτική τους ἄνοια;
Εἶναι πού στοχεύοντας τή Χ.Α. ἔχουν τήν σιωπηλή ἀνοχή τοῦ συστήματος ἐξουσίας;
Μπορεῖ καί τά δύο.
Πάντως εἶναι ἀξιοπερίεργο τό πῶς δέχεται ὁλόκληρη κοινωνία τέτοιες τακτικές τύπου Κού Κλούξ Κλάν χωρίς νά μιλάει (εἶναι χαρακτηριστικός ὁ οὐδέτερος τρόπος μετάδοσης τῶν σχετικῶν εἰδήσεων ἀλλά καί ἡ ἀνυπαρξία οἱουδήποτε σχολίου).

Μά τόσος τρόμος πιά ἐνώπιον τῶν “γνωστῶν ἀγνώστων”;

Ἡ γνώμη μας εἶναι πώς ἡ ἀπάντηση περιέχεται στήν ἀνακοίνωση τῶν ἐμπρηστῶν: “Σέ μιά κοινωνία ἐντεινόμενου παραλογισμοῦ καί κανιβαλισμοῦ…”
Ἀκριβῶς ἐκεῖ βρισκόμαστε καί οἱ δράστες ἀκριβῶς αὐτό τό κοινωνικό κλῖμα συνδιαμορφώνουν.

Πηγή "Αντιφωνητής"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο ανθέλληνας είναι γέννημα και θρέμμα μαζί μανιασμένου δράκου, ότι Ελληνικό και να δει μπροστά του θα το κατακάψει, έτσι είναι ο δράκος φίλε μου, ανθέλληνας για πάντα, δεν πτοείται, δεν αλλάζει, απεναντίας, όσο του δείχνεις πόσο βάρβαρος και πόσο εχθρός της χώρας είναι, τόσο μεγαλώνεις την ανθελληνική του επιθυμία.

Ο ανθέλληνας μεγαλώνει με ένα όραμα, με ένα σχέδιο, πως θα ματώσει ανθρώπους και χώματα, απλά περιμένει πότε η πατρίδα θα πέσει καταγής και τότε, με μιας θα πεταχτεί μέσα από τα σκουπίδια όπου ζει, για να μπήξει τα σάπια του δόντια στο ματωμένο και πεσμένο κορμί της, δηλητηριάζοντας με τα βακτηρίδια του στόματος του το αίμα της, μέχρι αυτό να πάθει σηψαιμία, για να τραβήξει κατόπιν με την μυρωδιά της τους γύπες και τα όρνεα, τα οποία εδώ και χρόνια κάνουν κύκλους επάνω από το μισοπεθαμένο της σώμα.

Έτσι είναι φίλε μου ο ανθέλληνας, παράσιτο, το οποίο ζει ανάμεσα στα υγιή κύτταρα και όταν βρει την κατάλληλη στιγμή, μετατρέπεται σε καρκίνωμα, που σιγά αλλά σταθερά, κατατρώει κάθε ελπίδα για ένα όμορφο αύριο.

Έτσι είναι φίλε μου ο ανθέλληνας, ο αιώνιος εχθρός του Έλληνα, ο εφιάλτης του, ο πόνος του, ο φόβος του και η σκιά του συνάμα.

Έτσι είναι ο ανθέλληνας, αναζητά με αγωνία το χειρότερο ανθελληνικό κόμμα και τους χειρότερους ανθέλληνες πολιτικούς και κατόπιν, τρέχει με λαχτάρα στο παραβάν για να τους στηρίξει με την νόθο ψήφο του, βιάζοντας το κορμί της πατρίδος όσες φορές μπορεί, προκειμένου, κάποια στιγμή αυτό το πεσμένο και αφύλακτο κορμί, να κυοφορήσει τα μπάσταρδα του βιασμού του.

Έτσι είναι φίλε μου ο ανθέλληνας, χαίρεται όταν η χώρα ματώνει, χαίρεται όταν η χώρα πτωχεύει, χαίρεται όταν η πατρίδα αιμορραγεί και μέσα στην χαρά του, τοποθετεί το μπακιρένιο του κύπελλο κάτω από την πληγή για να γευτεί το αίμα της, αυτό το αίμα, με το οποίο αυτός και η γενιά του μεγάλωσαν και θέριεψαν, για να γίνουν εχθές, σήμερα και αύριο, αυτό που είναι τώρα, ανθέλληνες.

Έτσι είναι φίλε μου ο ανθέλληνας, ανήμερο σαρκοβόρο θηρίο, που περιμένει την στιγμή να βγει στην αρένα για να φάει Ελληνικές σάρκες και ψυχές, μήπως και χορτάσει τον αιώνιο πόθο του για αίμα, για Ελληνικό αίμα.

Έτσι είναι φίλε μου ο ανθέλληνας, τρώει ψωμί από την χούφτα του Έλληνα και στο τέλος, δαγκώνει το χέρι που τον τάιζε.

Έτσι έχουν φίλε μου τα πράγματα, οι ανθέλληνες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν, είναι το κυρίαρχο συστατικό της πατρίδος μας, το πλεόνασμα που λέμε.

Έτσι είναι, όσο θα υπάρχουν Θερμοπύλες, άλλο τόσο θα υπάρχουν και ανθέλληνες, όσο θα υπάρχουν Λεωνίδες, άλλο τόσο θα υπάρχουν και εφιάλτες, οι οποίοι, με ζήλο και λαχτάρα θα οδηγούν τους βάρβαρους στα μονοπάτια, τα εδώ και δεκάδες χρόνια, Ελληνικά αφύλαχτα μονοπάτια.

Έτσι είναι φίλε μου ο ανθέλληνας, ζει στην πατρίδα σου παριστάνοντας τον πατριώτη, μα όταν οι συνθήκες τον ευνοήσουν, τότε ξεπετάγεται από το πουθενά δημιουργώντας «κομματικούς συνασπισμούς», «ανεξάρτητες σημαίες», «οικολογικά κινήματα», και «ουράνια τόξα», με τα οποία, ζωγραφίζει στον καμβά του τον δικό σου θάνατο.

Έτσι είναι φίλε μου ο ανθέλληνας, νάρκη καλά κρυμμένη στον δρόμο σου, που με την πρώτη ευκαιρία, ενεργοποιείται για να ματώσει ανθρώπους και χώματα.

Έτσι είναι φίλε μου ο ανθέλληνας, ένα τέρας στην σπηλιά που ο ίδιος δημιούργησες.

Κοιμήσου, ο εφιάλτης σου ξεκίνησε.

Θεόδωρος Σωτηρόπουλος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, συνομιλεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, στα πλαίσια του G-7 στις 08/06/2015 στο ξενοδοχείο Schloss Elmau στην περιοχή Γκάρμις-Παρτενκίρχεν της Νότιας Γερμανίας. Στην ουσία, σήμερα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την άμυνα και ασφάλεια στην Ευρώπη, σε μια εποχή έλλειψης στρατηγικών


Του Δημήτρη Τσαϊλά 

Η απάντηση στο αν υπάρχει ένα διατλαντικό σχίσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι περίπλοκη και ανησυχητική. Ιδιαιτέρα τώρα που η Ρωσία αναδύεται ως ένας ισχυρός περιφερικός αντίπαλος στα ανατολικά της Ε.Ε.  Έτσι διαφαίνεται ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η κρίση στην Ουκρανία ή τη Μέση Ανατολή. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο ειδικά σε θέματα ασφάλειας.

Γεωπολιτική Επισκόπηση ανατολικά και νότια της Ευρώπης

Από όλα τα  γειτονικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά, η Τουρκία και η Ουκρανία ξεχωρίζουν στον ενεστώτα χρόνο για την υψηλή στρατηγική τους σημασία. Και οι δύο χώρες είναι βασικοί δρώντες στην ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, καθώς:
  • Η Τουρκία κρατά τα κλειδιά της Ευρώπης, τόσο στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, όσο και στη Δυτική εμπλοκή στις εγγύς της Μέσης Ανατολής συγκρούσεις.
  • Η Ουκρανία είναι εξίσου σημαντική και πρωτοπόρος για τις εξελίξεις στο μετασοβιετικό χώρο, όπως η Τουρκία είναι για τον μουσουλμανικό κόσμο.
  • Αμφότερες οι  χώρες καταλαμβάνουν μια κρίσιμη γεωπολιτική θέση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την ανατολική πύλη και γέφυρα της Ευρώπης με τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Η ευρωπαϊκή πολιτική προς αυτές τις δύο χώρες δεν έχει μέχρι τώρα επιδείξει μια σημαίνουσα στρατηγική θέση, αλλά μάλλον ακολουθεί τις εξελίξεις. Για πολλά χρόνια τώρα (σχεδόν μια δεκαετία), παρακολουθούνε αμήχανοι τη σύγκρουση μεταξύ των κρατικών δυνάμεων, που διοικούν σχεδόν απολυταρχικά, με τις δημοκρατικές κοινωνίες, τόσο στην Τουρκία, όσο και την Ουκρανία. Αυτή η μετατόπιση των κοινωνιών, που υπαγορεύεται από κοινωνικο-πολιτικούς λόγους και στις δύο χώρες, μέχρι σήμερα, δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς από τους δυτικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να σύρονται οι Δυτικοί, σε αμφίβολες συμφωνίες  που βασίζονται στην αμοιβαία δυσπιστία και καχυποψία, αφού καμία πλευρά δεν πιστεύει ότι η άλλη θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης;

Η κρίση σ’ αυτές τις χώρες δεν μας δείχνει το μέλλον της πολιτικής και της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ούτε αναδύει τις αντιρρήσεις των εταίρων, στους κανόνες των οργανισμών, την αρχιτεκτονική των συμμαχιών, καθώς και όλες τις άλλες αφηρημένες έννοιες που γεμίζουν σελίδες αναφορών στις Βρυξέλες. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι σχετική με το ποιος είναι πρόθυμος να διαθέσει μια στρατιωτική δύναμη στη γραμμή του πυρός, για να υπερασπιστούν την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη σήμερα και ίσως την Νοτιοανατολική αύριο. Με άλλα λόγια, η κρίση σε αυτές τις περιοχές είναι σχετική με τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΑΤΟ) στην Ευρώπη. Είναι, κατά την άποψή μου, η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι «τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Στην ουσία, σήμερα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την άμυνα και ασφάλεια στην Ευρώπη, σε μια εποχή έλλειψης στρατηγικών. Αυτό απορρέει από τη σκέψη ότι ενώ η Ευρώπη δεν διαθέτει τον απαραίτητο και αξιόπιστο αμυντικό οργανισμό, και στην πραγματικότητα, αντί να φροντίσουν (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στην άμυνα και ασφάλεια, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. εξακολουθούν να μεγιστοποιούν την εξάρτησή τους από τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) με σταθερή μείωση των δικών μας δυνατοτήτων.

Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και αφετέρου λόγω της «οξείας στρατηγικής δυσλεξίας». Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αγνοούμε τα δικά μας στρατηγικά διλήμματα. Από την άλλη μεριά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι αρχίζουν να μετατοπίζουν το γεωπολιτικό τους ενδιαφέρον προς τον Ειρηνικό, όπου η Κίνα, ένας άλλος τρομερός αντίπαλος τους, αναδύεται, και όπου το μέλλον του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων θα αποφασιστεί για τις επόμενες γενιές.

Η Δύση (πολύ σωστά κατά την άποψή μου) ήταν απρόθυμη να προχωρήσει σε πόλεμο στην Ουκρανία και στη Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, οι δυτικοί ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών, ούτε να διαχειριστούν το μεταναστευτικό ρεύμα από την Τουρκία και ότι αυτές οι χώρες δεν είναι μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Μια στρατιωτική εμπλοκή των δυτικών θα ήταν καθαρή τρέλα. Το ίδιο βέβαια αναμένεται ότι  θα συμβεί σε δυνητική περίπτωση κρίσεως της Ελλάδας με την Τουρκία.

Συμπεράσματα

Πιστεύω ότι μας έγινε μάθημα για τις ημέτερες προστατευτικές πρακτικές για τα εθνικά μας συμφέροντα που πρέπει να είναι ο κοινός τόπος όλων των Ελλήνων, χωρίς κομματικές ιδεοληψίες και να θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια, χωρίς επίσης να αναθέτουμε αυτό το καθήκον σε εξωγενείς παράγοντες. Όμως για να επιτύχουμε τους στόχους της ποθητής ασφάλειας είναι απαραίτητοι οι εκσυγχρονισμοί και η ισχυροποίηση του αμυντικού εξοπλισμού μας.

Για την επίτευξη χαμηλών τιμών είναι απαραίτητο η πατρίδα μας να είναι πρόθυμη να προωθήσει μια περισσότερο ολοκληρωμένη εγχώρια σύγχρονη τεχνολογικά και καινοτόμο αμυντική βιομηχανία. Βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα αυτό θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να το υλοποιήσει. Θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, ωστόσο μια κυβερνητική οδηγία θα μπορούσε να συνδυαστεί με την επίδραση της μείωσης του αμυντικού προϋπολογισμού για να δημιουργηθεί η βάση για μια μετατόπιση από τις τρέχουσες πρακτικές προστατευτισμού.

Για να ολοκληρώσει ένας παράγων του συστήματος Εθνικής Άμυνας τη διαδικασία μιας συνεπούς στρατιωτικής στρατηγικής, ίσως το δυσκολότερο βήμα είναι να προσδιοριστούν οι δυνάμεις που απαιτούνται για να εφαρμοστεί αυτή η στρατηγική. Οι ενέργειες αυτές είναι οι δομικές πρακτικές και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με σύνεση. Ειδικά τώρα που οι συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές και προκλήσεις στον χώρο του Αιγαίου καθώς και οι φραστικοί λεονταρισμοί για τη νοτιανατολική Μεσόγειο από μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντείνονται ποιοτικά και ποσοτικά.

Για αυτούς τους λόγους ως επί το πλείστον, η συζήτηση πρέπει να είναι σχετική με τον τρόπο ισχυροποίησης της άμυνας μας, με προσοχή και σοβαρότητα σε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρηθεί η ισχυρότερη δυνατή αποτρεπτική ισχύς στις καθημερινές προκλήσεις που είναι μπροστά μας. 

* Ο κ. Δημήτρης Τσαϊλάς  είναι Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Αυτές τις μέρες έχουμε χορτάσει φήμες.
Απ΄το ότι κλείνει ένα απ' τα μεγάλα και πιό επικίνδυνα για τον λαό κανάλια, μέχρι του ότι παραιτείται η κυβέρνηση, ή ότι πάμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Όλα αυτά βέβαια με την ευγενική χορηγία και εποπτεία του υπουργείου προπαγάνδας ΕΣΗΕΑ, και δύο χιλιάδων περίπου αλητών που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, τάχα  ταγμένους στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, αλλά στην πραγματικότητα  υπερασπιστές και απολογητές της χούντας των μνημονίων και των λογής δωσιλογικών κυβερνήσεων.

Στο μεσοδιάστημα αυτό της έντεχνης και πλήρους συσκότισης της ενημέρωσης του λαού, η ''ηθική'' αριστερή κυβέρνηση θα έχει κάνει τα μύρια αίσχη: από την πλήρη μεταφορά όλων των χρηματικών διαθεσίμων όλων των υπηρεσιών, ομοσπονδιών κλπ, στα χέρια του κεντρικού τραπεζίτη, δηλαδή στα χέρια του μεγαλύτερου προδότη και πιό αισχρού φερέφωνου των τοκογλύφων, μέχρι την πλήρη αποδοχή του εκβιασμού των ''εταίρων''-δανειστών-κατακτητών για πρόσθετα ''προληπτικά'' μέτρα, που θα ψηφιστούν τώρα στην τούρλα του χαμού με τα διάφορα ασφαλιστικά και φορολογικά νομοσχέδια, και θα ισχύσουν αυτόματα όποτε οι ''θεσμοί'' θεωρήσουν πως τους πέφτουν λίγα αυτά που κλέβουν από το ελληνικό κράτος και τον έλληνα πολίτη.

Και όλα αυτά χωρίς να σέβονται μιά από τις πιό ιερές περιόδους για τον ελληνικό λαό, τις μέρες που παραδοσιακά γιορτάζει την ανάσταση του Χριστού, ή, για όσους δεν είναι και τόσο θρήσκοι, την έλευση της άνοιξης και την ανάσταση της ελπίδας της ζωής.
Και ακριβώς γι αυτό, επειδή ο κοσμάκης τούτη την περίοδο είναι απασχολημένος με τα θρησκευτικά του καθήκοντα, και παραδοσιακά παραμερίζει κάθε σκοτούρα και άγχος της καθημερινότητας, επίτηδες, φρόντισαν αυτές τις μέρες να κάνουν τις χειρότερες βρωμιές τους, ξέροντας πως θα συναντήσουν την μικρότερη αντίδραση. 

ΤΟΣΟ ΔΕΙΛΟΙ.
ΤΟΣΟ ΒΡΩΜΙΚΟΙ.
ΤΟΣΟ ΑΝΗΘΙΚΟΙ.
ΤΟΣΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ.

Ζούμε μιά απ' τις πιό σκοτεινές περιόδους ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας, απ' την βαθειά αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η λάσπη και η βρωμιά των ανθελληνικών, αλλά και γενικά απάνθρωπων αυτών αποβρασμάτων, διεθνών και ντόπιων, έχει σκοτινιάσει όχι την χώρα, αλλά ένα Έθνος ολόκληρο.

Και η ιστορία λέει πως όποιος τα έβαλε με μιά χώρα, πιθανόν κάποτε να την διάλυσε, να την υποδούλωσε. 
Όποιος όμως τα έβαλε με ένα Έθνος, θα έμαθε με τον χειρότερο τρόπο πως τα Έθνη δεν εξολοθρεύονται ό,τι και αν γίνει. 
Ζουν κι επιβιώνουν έστω σε μικρούς σε ελάχιστους πυρήνες, μέσα στο κέρατο του βοδιού αν χρειαστεί, μέχρι να γυρίσουν και να πάρουν την τρομερή τους εκδίκηση.

Μέχρι τότε, αποβράσματα, να περνάτε καλά και να απολαμβάνετε την εξουσία σας!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Έσπευσαν να τους υπερασπιστούν αμέσως μετά τη σύλληψή τους

Πέντε κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος απολογήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για απόπειρα παροχής βοήθειας σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Πρόκειται για πέντε εργαζομένους σε δύο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων.
Οι δύο από αυτούς αραβικής καταγωγής υπηκοότητας Δανίας από τη ΜΚΟ «Team Humanity» και οι τρεις Ισπανοί από τη ΜΚΟ «Proemaid».
Τρεις από τους παραπάνω κατηγορούνται και για παράνομη οπλοκατοχή αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν μαχαίρια.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος το ταχύπλοο σκάφος με τους πέντε παραπάνω επιβαίνοντες εντοπίσθηκε «να κινείται πλησίον λέμβων με αλλοδαπούς ευρισκόμενων εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αεροδρομίου, χωρίς να έχουν προς τούτο άδεια.
Στη θέα του πλωτού σκάφους του Λιμενικού, το εν λόγω ταχύπλοο επιχείρησε να απομακρυνθεί και ακολούθησε καταρχήν καταδίωξη, η οποία δεν συνεχίστηκε καθόσον ανωτέρω σκάφος προέβη σε κράτηση μηχανών».

Στο δικαστικό μέγαρο της Μυτιλήνης βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης και Βασιλική Κατριβάνου και ο Πάνος Λάμπρου από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υποστηρίξουν τους κατηγορουμένους. Μιλώντας στην ΕΡΤ η Κατριβάνου δήλωσε:
«Θεωρούμε πως ό,τι έγινε δεν έπρεπε ποτέ να γίνει. Δεν μπορεί δηλαδή η διάσωση και η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη να καλούνται trafficking και κακούργημα. Αυτό δεν θα έπρεπε να έχει γίνει. Το αποδοκιμάζουμε και είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων εδώ και γενικά των αλληλέγγυων. Αναγνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να μπει ένα πλαίσιο για την λειτουργία των ΜΚΟ, ένα πλαίσιο καταγραφής και συνεργασίας με τις αρχές και το λιμενικό. Κι αυτό είναι για το καλό όλων, και των ανθρώπων που δουλεύουν, και των προσφύγων και τη διάσωση των ανθρώπων και είναι ουσιαστικό. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει τίποτα με μια αυθαίρετη καταστολή και με τον τρόπο που έγινε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή στο πλευρό των αλληλέγγυων και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι με τους ρυθμούς που έρχονται οι άνθρωποι που κανείς δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, η βοήθεια των αλληλέγγυων ήταν πάρα πολύ σημαντική. Και θέλουμε να το αναγνωρίσουμε και να πούμε ότι δεν θα γινόταν αυτό το έργο χωρίς αυτούς. Κι έτσι είμαστε εδώ στο πλευρό τους και συγχρόνως λέμε ναι, να μπει ένα πλαίσιο ώστε αυτά να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο για όλους».
Υπόψιν ότι μια από αυτές τις ΜΚΟ διαφημίζει το “θεάρεστο” έργο της για την κατασκευή τζαμιών…. στη χώρα μας!
Χέρι-χέρι προχωρούν τα σχέδιά τους για τη διάλυση της χώρας και των Ελλήνων.

Πηγή ElKosmos


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Ζούμε σε μια εποχή που είναι η πιο σημαντική περίοδος σε όλη την ιστορία με βάση τις δυνατότητες της ανθρωπότητας και ταυτόχρονα η πιο επικίνδυνη για την τελική καταστροφή.
Στο «οικουμενικό χωριό» υπάρχει μεγάλη αναταραχή και το αν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε το απόλυτο χάος εξαρτάται από το αν ξέρουμε την ιστορία και την διαβάσουμε σωστά. Όταν μελετηθεί σωστά, δείχνει ποιος συνδυασμός συγκεκριμένων συνθηκών και πολιτικών ευθυνών οδήγησε έως εδώ.

Αν δεν γνωρίζουμε γιατί ανακύπτει ένα πρόβλημα, αν δεν μπορούμε να βρούμε την ρίζα του, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε και να το εξαλείψουμε.
Αν δεν διαβάσουμε σωστά το παρελθόν, τότε το παρόν δημιουργεί σύγχυση και το μέλλον θα μας εμπνέει μόνο τον φόβο και την απαισιοδοξία.

Η ιστορία είναι αμείλικτη... Όσα συμβαίνουν σήμερα γεννήθηκαν από την δυτική οικονομική και εξωτερική πολιτική των παρελθόντων ετών, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις, που είχαν και έχουν ακτίνα δράσης σε όλο τον πλανήτη. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε στο απώτερο παρελθόν της ιστορίας, αλλά λίγες μόνο δεκαετίες πριν.

Η ρίζα του σημερινού κακού είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που αναδύθηκε μετά την δεκαετία του ’80 και επέβαλε τον άκρατο ανταγωνισμό και την αέναη «ανάπτυξη» ως το καθοριστικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας.

Επαναπροσδιόρισε τους πολίτες ως καταναλωτές, επανέφερε την ανισότητα ως «αρετή», ενθρόνισε την «αγορά» ως απόλυτο κριτή και χαρακτήρισε όσα κράτη δεν υπέκυπταν στην μετα-νεωτερικότητα και τον πολυπολιτισμό ως «failed states» (αποτυχημένα κράτη) ή «φασιστικά», σύμφωνα με τους ορισμούς των «Μουλάδων» της Νέας Τάξης, όπως ο Χάντινγκτον και ο Φουκουγιάμα. Αυτά έπρεπε να διαλυθούν, είτε με την επίθεση του χρέους είτε με την ωμή στρατιωτική βία.

Έγινε τόσο διεισδυτικός ο νεοφιλελευθερισμός με την δύναμη των ιδιωτικών ΜΜΕ, ώστε πλασάρεται σαν ένα είδος βιολογικής νομοτέλειας ή νέα πίστη του millennium και όχι σαν ένα ακόμα ιστορικό «πραξικόπημα» μιας σέκτας φανατικών (κάτι ανάλογο με τους ναζί) που απέκτησαν τεράστια δύναμη μέσα από την συστημική αδικία, ανισότητα και διαφθορά (βλ. Panama Papers) και τους πολέμους (όπως στην Μέση Ανατολή) που επέβαλαν.\

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν στον Λευκό Οίκο, 20/02/1985. Η άνοδός τους στην εξουσία σήμανε την έναρξη της εποχής του νεοφιλελευθερισμού

Όταν άρχισαν το έργο τους οι φανατικοί ιεροκήρυκες του νεοφιλελευθερισμού στην δεκαετία ’60 και ’70 του 20ου αιώνα, οι συντηρητικοί και οι κεϋνσιανοί δεξιοί τούς αντιμετώπιζαν σαν κάτι αστείο, οι σοσιαλδημοκράτες τούς κορόϊδευαν και οι μαρξιστές οικονομολόγοι ΔΕΝ καταδέχτηκαν καν να τους πάρουν στα σοβαρά.

Αυτοί, όμως, συνέχισαν να σκάβουν μεθοδικά κάτω από την επιφάνεια του δυτικού πολιτισμού για να αναδυθούν ξαφνικά σαν μια Νικηφόρα Αντεπανάσταση με τον Ρόναλντ Ρήγκαν και την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οι αρχιερείς του σκληρού αυτού δόγματος, που ταλανίζει τον πλανήτη 3,5 δεκαετίες τώρα, ΔΕΝ ήθελαν καμμία κρατική παρέμβαση ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών, ήθελαν ελεύθερες αγορές, ανοικτά σύνορα και παγκοσμιοποίηση του Κεφαλαίου, με ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό για τον εθνικό πολιτισμό κάθε χώρας.

Οι απαιτήσεις των υπερ-πλουσίων έχουν μεταμφιεστεί σε εφαρμοσμένη «οικονομική θεωρία» με το έτσι θέλω και ασχέτως αποτελέσματος.

Με την συρρίκνωση του άλλοτε ευημερούντος βιομηχανικού τομέα στην Δύση (λόγω της αναζήτησης φτηνών μεροκάματων στην Ασία), τα Αμερικανικά και τα άλλα Δυτικά «γεράκια των αγορών» ήταν αποφασισμένα να εισβάλλουν δια της βίας στην άλλοτε απαραβίαστη δημόσια σφαίρα.

Τότε εφευρέθηκε ο όρος «μεταρρυθμίσεις», που μεταφράζεται σε αρπαγή του κομματιού των δημοσίων υπηρεσιών του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) από τις γιγαντιαίες πολυεθνικές με την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της παιδείας, της υγείας, της περίθαλψης, του νερού, της ενέργειας, της κοινωνικής στέγασης, των μεταφορών.

Στην αρχή αντέδρασαν πολλές δυτικές κυβερνήσεις, αλλά σταδιακά, με την βοήθεια των ΜΜΕ και των Διεθνών Οργανισμών (Παγκόσμια Τράπεζα – Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κ.λπ...), ο δυτικός κόσμος υπέκυψε, και ειδικά η ΕΕ, με την στήριξη του παληού Δούρειου Ίππου (της Μεγ. Βρετανίας) και του νέου (Γερμανίας).

Οικονομολόγοι όπως ο Πωλ Κρούγκμαν και ο Ρόμπερτ Ράϊχ ισχυρίζονται ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή που θυμίζει ένα παρελθόν όπου κυριαρχούσαν οι «ληστές βαρώνοι», ενώ η εξουσία και η οικονομία ελέγχονταν από μια κλίκα που ήταν πλούσια, ισχυρή και ανελέητη. (The Guardian, 06/04/2016)

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, στον τομέα των διεθνών σχέσεων όπου το Κράτος ήταν ζωτικής σημασίας για να οργανώσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις προκειμένου να επιβληθεί η νεοφιλελεύθεη ηγεμονία και να μεταμορφωθεί ο πλανήτης σe μια παγκοσμιοποιημένη ασύδοτη ΑΓΟΡΑ με εμπορευματοποίηση όλων των αγαθών και υπηρεσιών (υγείας, παιδείας) και την κερδοσκοπία σαν κεντρικό γνώρισμα της νέας εποχής.

Στην διπλωματική εργαλειοθήκη των νεοφιλελεύθερων-νεοσυντηρητικών, που ήλεγξαν απόλυτα τον Λευκό Οίκο επί Μπους, προστέθηκε αργότερα ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». ως η αιχμή του Δόγματος του Σοκ, με την στήριξη των πανίσχυρων θινκ-τανκς των neocons.

Οι ΗΠΑ έκαναν πόλεμο στο Αφγανιστάν, έδιωξαν τους Ταλιμπάν, έκαναν πόλεμο στο Iράκ κι ανέτρεψαν τον «δικό τους» Σαντάμ, το ίδιο και στην Λιβύη, την Συρία κ.λπ. Πόσο καινούργιο ή μεταμοντέρνο είναι αυτό;

Ήδη ο Νάσερ είχε στοχοποιηθεί ως ο Χίτλερ της Μέσης Ανατολής επειδή αντέδρασε στην κατάληψη του Σουέζ την δεκαετία του ’50, ο Μοσαντέκ ανατράπηκε στο Ιράν, ο Μπούτο διώχτηκε στο Πακιστάν, ο Μιλόσεβιτς της Γιουγκοσλαβίας οδηγήθηκε μέσα στην φυλακή στον θάνατο.

Κι όμως, ο κυριότερος σύμμαχος της «δημοκρατικής» Δύσης σ’ αυτή την εκστρατεία είναι το κατασκευασμένο από τους Άγγλους «Βασίλειο» της Σαουδαραβίας. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει Σύνταγμα, αντίθετα, έχει μπούρκα και δημόσια μαστιγώματα κι ο λαός της στερείται όλα τα στοιχειώδη δικαιώματα... ακόμα και το δικαίωμα να υποστηρίζει το καθεστώς χωρίς την άδειά του.

Τα πλούτη του πετρελαίου, που έρχονται από τα σπλάχνα της γης της, χρησιμοποιούνται από τους εμίρηδες για να αυξάνουν τα αμύθητα πλούτη τους και από τα δυτικά καρτέλ για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Σήμερα είναι φανερό ότι η σύγκρουση μεταφέρεται μέσα στην Ευρώπη με την εξαπλούμενη τζιχάντ.

Από πού προέρχεται αυτός ο βίαιος ισλαμικός εξτρεμισμός; Την επαύριο των αποτρόπαιων επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο, ή στις Βρυξέλλες τον Μάρτη, αυτό είναι το ερώτημα που κανείς ΔΕΝ θέτει. Όμως, αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Στην ισλαμική ιστορία, η τζιχάντ ως παγκόσμιο φαινόμενο βίας είχε εξαφανισθεί για 400 ολόκληρα χρόνια. Αναβίωσε ξαφνικά με την αμερικανική βοήθεια την δεκαετία του ’80, όταν οι στρατηγικοί φωστήρες των ΗΠΑ σχεδίασαν να στρέψουν 1 δισεκατομ. Μουσουλμάνους κατά της ΕΣΣΔ και των κοσμικών Αραβικών κρατών που θεωρούσαν εχθρικά προς το Ισραήλ, αυτών που ο Ρήγκαν αποκαλούσε τότε «Αυτοκρατορία του Κακού».

Σε έναν λόγο του στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο το 1998, ο πολιτικός επιστήμονας Εκμπάλ Αχμάντ (Eqbal Ahmad), ειδικός στην μελέτη της τρομοκρατίας, είπε αυτολεξεί για την εποχή εκείνη: «Το χρήμα άρχισε να ρέει. Πράκτορες της CIA διέτρεχαν όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, στρατολογώντας νέους Μουσουλμάνους για να πολεμήσουν στην μεγάλη τζιχάντ. Ο Μπιν-Λάντεν ήταν ένας από τους πρώτους που στρατολογήθηκαν. Δεν ήταν μόνο Άραβας. Ήταν και Σαούντι. Δεν ήταν μόνο, όμως, Σαούντι. Ήταν επίσης ένας πολυεκατομμυριούχος πρίγκηπας, που ήθελε να επενδύσει δικά του χρήματα στην υπόθεση αυτή». (www.salon.com. 17/11/2005, We created Islamic extremism).

Αλλά και ο ίδιος ο Σάμιουελ Χάντινγκτον, σ’ ένα δοκίμιό του στο ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Newsweek (Δεκ. 2001) μετά την 11/9, παραδέχεται για την αντισοβιετική τζιχάντ του ’80, ότι «αυτή η νίκη έγινε δυνατή χάρη στην αμερικανική τεχνολογία, το σαουδαραβικό και αμερικανικό χρήμα, την πακιστανική υποστήριξη και εκπαίδευση...». Και, φυσικά, την στράτευση χιλιάδων νέων από τις μουσουλμανικές χώρες.

Ένα ρεπορτάζ, από τα πολλά σχετικά στον δυτικό τύπο, του βρετανικού "The Independent" (06/12/1993) με φωτογραφία του ίδιου του Μπιν Λάντεν. Ο τίτλος: "Αντι-Σοβιετικός πολεμιστής θέτει τον στρατό του στην υπόθεση της ειρήνης". Το άρθρο παρουσιάζει με εγκωμιαστικό τρόπο τον "Σαουδάραβα εκατομμυριούχο", που οργανώνει τους Μουτζαχεντίν και πολεμά για την ελευθερία... 8 μόλις χρόνια πριν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Το 1983, ο Ρήγκαν συναντιέται με τους ηγέτες των Μουτζαχεντίν στο Οβάλ Όφφις του Λευκού Οίκου, τους οποίους έχει ήδη εξοπλίσει η CIA, μέσω της πακιστανικής αντίστοιχης υπηρεσίας πληροφοριών (Επιχείρηση CYCLON), για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς.

Ο Ρήγκαν, μετά την συνάντηση αυτή, θα δηλώσει: «Ο αγώνας αυτών των θαρραλέων Αφγανών μαχητών της ελευθερίας, που πολεμάνε με απλά όπλα εναντίον σύγχρονων υπερόπλων, αποτελεί έμπνευση σε όλους όσους αγαπούν την ελευθερία... Οι κύριοι αυτοί είναι το ηθικό ισοδύναμο των Ιδρυτών Πατέρων της Αμερικής».

Στην πραγματικότητα, αυτοί «οι μαχητές της ελευθερίας» ήταν οι αντίστοιχοι «Ιδρυτές Πατέρες» αυτού που σήμερα λένε όλοι «Ισλαμική Τρομοκρατία» -Αλ-Κάϊντα, Αλ-Νούσρα, Ισλαμικό Χαλιφάτο, Μπόκο Χαράμ... και δεν συμμαζεύεται.

Η σύμμαχος της Δύσης, Σαουδική Αραβία, που με τα πετροδολλάρια χρηματοδοτεί τον ισλαμικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο, είναι η μήτρα του Ουαχχαμπιτισμού, επίσημης θρησκείας του κράτους. Το ’80, οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και η CIA ζήτησαν την παρουσία Σαουδάραβα πρίγκηπα για να ηγηθεί της τζιχάντ (ιερού πολέμου) στο Αφγανιστάν κατά των Ρώσσων. Έτσι μας προέκυψε ο Μπιν-Λάντεν.

Οι θρησκευτικές σχολές στο Πακιστάν, απ’ όπου δημιουργήθηκαν οι Ταλιμπάν, λειτουργούσαν με λεφτά των Σαούντ: η ουαχχαμπίτικη επιμονή σε μια διαρκή τζιχάντ, σε έναν ατελείωτο πόλεμο.

Αυτός είναι ο «ωραίος, μετανεωτερικός» κόσμος στον οποίο ζούμε, στον οποίο τα δύο τρίτα της σοκολάτας –που έχουμε ακόμα την πολυτέλεια να πίνουμε- παράγονται από την υπερεκμετάλλευση παιδικής εργασίας, από παιδιά που ακόμα δεν έχουν βγάλει δόντια.

Αυτά κάνουν πως δεν τα γνωρίζουν οι διανοούμενοι απολογητές αυτού του συστήματος, τα υπάκουα σκυλάκια της Αυτοκρατορίας, αλλά και πολλές φωνές που διαβάζουν λάθος τα τεκταινόμενα, παίζοντας στο ταμπλώ της παραπληροφόρησης, θυμίζοντας ένα ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Επτακόσιοι διανοούμενοι προσκυνούν ένα πετρελαιοφόρο τάνκερ».
Ο Γκορ Βιντάλ περιγράφει τις ΗΠΑ ως Ηνωμένες Πολιτείες της Αμνησίας, γιατί δεν έχουν καμμία ιστορική μνήμη...

Εμείς, όμως, έχουμε και μνήμη και ιστορία και πάνω απ’ όλα ...ανοιχτούς λογαριασμούς για να μην ξεχνάμε ποιοι και πώς κίνησαν τα πιόνια πάνω στην Μεγάλη Σκακιέρα.

* Εισήγηση στην Εκδήλωση για τα 12 χρόνια κυκλοφορίας του Hellenic Nexus, στην Στοά του Βιβλίου, στις 8 Απριλίου 2016
Πηγή "Πύλη των Φίλων"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Γερμανία επιδιώκει να δημιουργήσει δική της στρατιωτική βάση επί τουρκικού εδάφους με επίσημη δικαιολογία τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό υποστηρίζει το Der Spiegel, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα. Το κόστος δημιουργίας της βάσης θα ανέλθει στα 65 εκ. ευρώ και ουσιαστικά θα αποτελεί επέκταση της βάσης του Ιντσιρλίκ, από την οποία επιχειρούν τώρα τα Νατοϊκά αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών.

Θα δημιουργηθεί νέο κέντρο ελέγχου πτήσεων, αρχηγείο επιχειρήσεων και οικήματα για το προσωπικό. Επίσης θα δημιουργηθεί διάδρομος αποπροσγείωσης. Στη βάση θα μπορούν να σταθμεύουν 400 Γερμανοί στρατιωτικοί.

Η βάση θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν το τέλος του 2017. Γερμανικά μέσα αναφέρουν επίσης ότι το Βερολίνο διαπραγματεύεται με την Άγκυρα την παραμονή Γερμανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτή την στιγμή επιχειρούν από το Ιντσιρλίκ γερμανικά μαχητικά Tornado και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, υποστηριζόμενα από 200 περίπου άνδρες.

Der Spiegel
MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου