Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Ιουν 2015

Θύελλα στην κλειστή συνεδρίαση των 18 υπουργών Οικονομικών

«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έφυγε από την Ευρωζώνη» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup απόντος του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή -«πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε στην κλειστή συνεδρίαση των 18: «Εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την Ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση. Είναι θέμα Δημοκρατίας».

Αυτή η παρέμβαση του γάλλου υπουργού Οικονομικών τάραξε τα νερά προκαλώντας θυελλώδης αντιδράσεις για τους χειρισμούς του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια ο ιταλός υπουργός κ. Παντουάν είπε «Η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο».

Μέχρι εκεινη τηνώρα είχε προηγηθεί η ενημέρωση Ντάισελμμλουμ και η εισήγησή του να μην παραταθεί το πρόγραμμα με ευθύνη της Ελλάδας, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε τον υποστήριξε λέγοντας ότι για την εξέλιξη εχει αποκλειστική ευθύνη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αλλοι υπουργοί Οικονομικών με πρώτο τον Ιρλανδό υποστήριξαν ότι οι επιπτώσεις για το ευρώ και την Ευρωζώνη θα είναι ανεξέλεγκτες.

Δεν πρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο τόνισαν.

Στη δραματική κλειστή συεδρίαση χωρίς τον κ. Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σταθερότητας έχει δημιουργηθεί για να λύνει προβλήματα και να εξασφαλίζει την σταθερότητα της Ευρωζώνης και ότι υπάρχουν τα εργαλεία για να υποστηρίξει έστω και τώρα την Ελλάδα.

Σε εκείνο το σημείο επικράτησε ένταση καθώς οι υπουργοί του Νότου είπαν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του κ. Ντάσελμπλουμ.

Κατά πληροφορίες το κλίμα 'ηταν ιδιαίτερα βαρύ για τον πρόεδρο του Eurogroup ο οποίος υποχρεώθηκε σε νέες δηλώσεις (2η συνέντευξη) να απολογηθεί για το γεγονός ότι δεν προσκάλεσε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και να διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωζώνη έχει 19 μέλη και ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

Μέσα στο κλίμα έντασης διατυπώθηκε η πρόταση να αναληφθεί πρωτοβουλία και να υποδειχθεί στην ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί νέου προγράμματος βοήθειαςαπό τον ESM μέχρι την Τρίτη το βράδυ, το οποίο θα είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας για την αντιμετώπιση του χρέους, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Το πρόγραμμα θα έχει όρους που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα και θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο (το ΔΝΤ θα είναι εκτός προγράμματος) αφού προηγουμένως γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και καταγραφή των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Ενδεχομένως και για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο να χρειαστεί η σύγκλιση Συμβουλίου Κορυφής. Οτι είναι να γίνει όμως πρέπει να γίνει έως το βράδυ της Τρίτης.

Στη συνάντηση των 18 συζητήθηκαν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν από Δευτέρα «οι ευαίσθητες» χώρες της ζώνης του ευρώ και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να αποτραπεί κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα.

Για τις ελληνικές τράπεζες εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να μείνουν κλειστές για μια ή δύο ημέρες ( Δευτέρα και Τρίτη) ως τραπεζική αργία αλλά αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ΕΚΤ η οποία έχει άλλωστε όλα τα στοιχεία για το κύμα αναλήψεων και την κίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέλεξε να επιβάλει «σιωπή» στην ενημέρωση, έγινε γνωστό από διάφορες πηγές ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της πιάστηκαν στην κυριολεξία στον ύπνο, καθώς δεν είχαν ιδέα για την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα επί της πρότασης των Θεσμών.

Σύμφωνα με τις πηγές ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός για την κ. Λαγκάρντ, τον κ. Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους αξιωματούχους του ΔΝΤ, που ασχολούνται με την Ελλάδα. Η ίδια φαίνεται ότι πληροφορήθηκε το δημοψήφισμα τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το Ταμείο δεν σχολίασε τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις πηγές:

Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας το οποίο πρέπει να λύσουν οι Θεσμοί μεταξύ τους αλλά δεν είναι του παρόντος.

Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υπήρξαν καινούργιες προτάσεις και έλαβε σοβαρά υπόψιν του τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Το Ταμείο πιστεύει ότι τα μέτρα έπρεπε να είναι στο 1% του ΑΕΠ και δεν ήταν οπότε δεν μπορούσαν να τα δεχθούν.

Το Ταμείο πιστεύει ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος αναμένεται να επιβάλει bank controls, και αν δεν το αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση θα σταματήσει τον ELA.

Το Ταμείο περιμένει να λάβει τη δόση κανονικά την Τρίτη, 30 Ιουνίου.

Το Ταμείο πιστεύει ότι είχε σημειωθεί πρόοδος αλλά οι εξελίξεις άλλαξαν την πορεία. Είναι πολύς ο δρόμος που πρέπει ακόμα να διανυθεί, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το Ταμείο πιστεύει ότι το ίδιο και οι Θεσμοί έδειξαν ευελιξία, αντίθετα από την ελληνική κυβέρνηση που (υποτίθεται) ότι δεν έδειξε,

Το Ταμείο θεωρεί ότι δεν χρειαστεί απαραίτητα κούρεμα του χρέους, αλλά δεν είναι ένα θέμα του παρόντος.

Το Ταμείο θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ποτέ και ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση ή όχι του δημοψηφίσματος και το αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί τρίτο Πρόγραμμα.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Νίκου Σταματάκη  

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Προτού προχωρήσουμε σε ορισμένες διαπιστώσεις, ας υπογραμμίσουμε ότι προϋπόθεση για μια επιτυχή για την Ελλάδα έκβαση των οποιωνδήποτε σεναρίων – περιλαμβανομένης και της επιστροφής στη δραχμή (η οποία καθόλου δεν ισοδυναμεί με καταστροφή σύμφωνα με κορυφαίους οικονομολόγους) – είναι η εθνική ΕΝΟΤΗΤΑ.  Μόνο εάν ο ελληνικός λαός – και ο ελληνισμός ολόκληρος – πορευθεί ενωμένος σαν μια γροθιά θα έχουν οι ιστορικές αυτές ώρες ευτυχή κατάληξη.

Ο αιφνιδιασμός και η έκπληξη στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ήταν απόλυτος.  Δεν θάπρεπε όμως να είναι έτσι, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πράγματι ηγέτες και όχι αλλοπρόσαλλοι έφηβοι και λογιστές χαμηλού επιπέδου.  Οι διαπιστώσεις αυτές δεν ανήκουν στο γράφοντα αλλά στον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν ο οποίος – ανάμεσα σε πολλούς άλλους διαπρεπείς σχολιαστές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού – κυριολεκτικά ξεφτιλίζει την τακτική των «θεσμών» – του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου…

Εάν οι «θεσμοί» ήθελαν να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση θάπρεπε να αποδεχτούν με μικρές τροποποιήσεις την «αιματηρή» πρότασή του για περίπου 8 δις περικοπών, την οποία οι ίδιοι υποδέχτηκαν τη Δευτέρα με πολύ θετικά σχόλια.  Και θάπρεπε παράλληλα να κάνουν αυτό που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού του ζητούσε ως «καθήκον» τους ακόμα και χθές, να προσφέρουν δηλαδή στην Ελλάδα κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση για περικοπή του χρέους και ένα σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα.  Αντί αυτού, συμπεριφερόμενοι απρεπέστατα και εκτός κάθε πολιτικής και οικονομικής λογικής, απαίτησαν με μορφή τελεσιγράφου περικοπές πλέον των 12 δις ευρώ. Η κα Μέρκελ μάλιστα επέμεινε επαναλαμβάνοντας ανερυθρίαστα τη λέξη «γενναιόδωρη» για την τελική πρόταση των θεσμών 5 φορές (!) στην συνέντευξη τύπου της Παρασκευής…   Εδειξαν με άλλα λόγια ότι σκοπός τους δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά η ταπείνωση και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Εάν επεδείκνυαν τέτοια – απαράδεκτη για ευρωπαίους ηγέτες – συμπεριφορά μόνο στο ελληνικό πρόβλημα θα λέγαμε ίσως ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης… Ατυχώς επέδειξαν εξίσου χαμηλού επιπέδου ηγεσία στο μεταναστευτικό και ανάγκασαν επίσης χθές τον Ιταλό πρωθυπουργό κ.Ρέντσι να χρησιμοποιήσει χαρακτηρισμούς πρωτάκουστους για τα ευρωπαϊκά ήθη…  Εχουμε προφανώς να κάνουμε με σοβαρότατο πρόβλημα ηγεσίας της Ευρώπης το οποίο μεταφράζεται στην ουσία σε ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, η οποία, ακάθεκτη στην «σιδερένια» αυθεντία της και αιωνίως «πειθαρχημένη» σε μια ακατανόητη ακαμψία, οδηγεί για ακόμα μια φορά την Ευρώπη και τον κόσμο στην καταστροφή.

Ας δούμε επιγραμματικά μερικά απλά (από τα πάμπολλα) παραδείγματα για το πώς η «γερμανική απληστία» επιδιώκει την αρπαγή του πλούτου των ευρωπαϊκών λαών – και ειδικά των Ελλήνων –  τα τελευταία χρόνια:

1) Γνωρίζει κανείς, αγαπητοί αναγνώστες, που πήγαν τελικά τα πολλά δις που είχαν παρκάρει οι Ρώσοι και άλλοι μεγιστάνες σε κυπριακές τράπεζες πριν την στοχευμένη καταστροφή της μεγαλονήσου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;  Σωστά το μαντεύσατε, κυρίως στην Γερμανία.

2) Γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των περισσότερων ξενοδοχείων στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαίοι δήθεν «εταίροι» μας πρότειναν στην τελική τους πρόταση να βάλουν ΦΠΑ 23% στα ελληνικά ξενοδοχεία και την εστίαση;  Πολύ σωστά και πάλι, ανήκουν σε γερμανικά συμφέροντα…

3)  Γνωρίζει κανείς γιατί οι «θεσμοί» επιμένουν να βάλουν στην ελληνική ναυτιλία φορολογία μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει στην Ολλανδία και τη Γερμανία;  Μια πρόσφατη είδηση που πέρασε στα ψιλά το εξηγεί: Η μεγάλη ελληνική εφοπλιστική εταιρία Navios Maritime αγόρασε από γερμανική τράπεζα αντί χαμηλού τιμήματος 24 πλοία που ανήκαν σε χρεοκοπημένες γερμανικές εταιρείες…  Οι Γερμανοί πριν 10-15 χρόνια ξέχασαν ότι κατάγονται από τη Μογγολία και θέλησαν να γίνουν θαλασσινοί… Πήραν λοιπόν φτηνά δάνεια από τις τράπεζές τους και έφτιαξαν στα ναυπηγεία τους ολόκληρο στόλο για να «πετάξουν τους έλληνες (και τους νορβηγούς) από τη μέση»…  Βλέπετε, όντας οι αιώνιοι ρατσιστές, θεωρούν τους εαυτούς ανώτερους σε όλα…  Για 2-3 χρόνια κάτι πήγαν να καταφέρουν, αλλά μόλις η παγκόσμια οικονομία το 2008 βυθίστηκε σε βαθειά ύφεση, οι Γερμανοί «εφοπλιστές του γλυκού νερού» άρχισαν να χρεοκοπούν – οδηγώντας μάλιστα μεγάλες γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία!!.. Τεράστια ποσά χάθηκαν…  Ενώ οι έλληνες εφοπλιστές, μαθημένοι στις φουρτούνες, έκαναν την κρίση ευκαιρία και τους αγόρασαν τα γερμανικά πλοία «μπιρ παρά»…  Εκδίκηση λοιπόν επιδιώκουν οι Γερμανοί…

Οσο για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει αιφνιδιαστικά δημοψήφισμα, κανείς μπορεί να προβάλλει διάφορες ενστάσεις.  Όπως για παράδειγμα, υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες εάν η χώρα είναι προετοιμασμένη για την πιθανή επιστροφή στη δραχμή. Οι Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες.   Ελπίζουμε να έχουν γίνει με απόλυτη μυστικότητα.  Ελπίζουμε επίσης τα 40 δις που απέσυραν πρόσφατα τα ελληνικά νοικοκυριά από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες να ήταν μέρος του σχεδίου.  Εάν πράγματι ήθελαν να έχουν οι κινήσεις τους μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ θα έπρεπε από νωρίς να δηλώσουν ότι «παρότι είμαστε προσηλωμένοι στις διαπραγματεύσεις, προετοιμάζουμε τη χώρα και το λαό για τα χειρότερα».  Και θα έπρεπε να έχουν επισπεύσει τις κινήσεις τους αντί να περιμένουν το καλοκαίρι όπου η ζημιά που ήδη έχει υποστεί ο ελληνικός τουρισμός είναι μεγάλη…

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα για: 

1) Ελλειψη καλόπιστης διάθεσης συμβιβασμού με τους «θεσμούς», και υπογραμμίζουμε το «καλόπιστη» καθώς αποδεικνύεται και από την έλλειψη προετοιμασίας για άλλα ενδεχόμενα και ειδικά για την επιστροφή στη δραχμή.  Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας την περασμένη Δευτέρα παραβίαζε σχεδόν όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ήταν κάτι παραπάνω από «αιματηρή». Ηταν δε βέβαιο ότι θα δημιουργούσε τεράστιο ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα άνοιγε το δρόμο για την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης.  Αντί οι ευρωπαίοι ηγέτες να κινηθούν σε ρεαλιστικά επίπεδα προσφέροντας το ήδη έτοιμο επενδυτικό πακέτο Γιουνγκέρ, κάποια έστω μελλοντική συμμετοχή στην «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ και μια – έστω διαβαθμισμένη – υπόσχεση περικοπής του χρέους (όπως μάλιστα επίμονα ζητούσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού), κατέφυγαν σε επιπλέον αιματηρές περικοπές και σε τελεσίγραφα….  Η ευθύνη για το αδιέξοδο και το πιθανότατο πλέον «ατύχημα» είναι ΤΩΡΑ ΟΛΗ δική τους.

2) Κανείς δεν μπορεί έστω και να υπονοήσει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ηγετικά προσόντα.  Η πρόταση δημοψηφίσματος του Αλέξη Τσίπρα είναι μια υψηλού μέν ρίσκου, πλήν όμως σπουδαία κίνηση που μόνο ένας ηγέτης ολκής μπορεί να κάνει.  Ας μας συγχωρήσει ο Κώστας Καραμανλής αλλά μόνο «άφρων» δεν είναι η κίνηση του Τσίπρα.  Από τη μια πλευρά με την κίνηση αυτή η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και κατέστησε τους δανειστές έρμαια των εξελίξεων.  Ας μας επιτραπεί να μη μιλήσουμε για δήθεν «διαπραγματευτές» και ακόμα περισσότερο δήθεν «ηγέτες» τύπου Σαμαρά και Βενιζέλου… Από πότε οι “yesmen” έγιναν καλοί διαπραγματευτές;  Και από πότε οι κλασσικοί «σιγουρατζήδες» και διεκπεραιωτές διαπλεκόμενων συμφερόντων ονομάζονται «ηγέτες»;  Ωρα να αποχωρήσουν οριστικά από το προσκήνιο…

Είναι βέβαια αλήθεια ότι η κα. Μέρκελ υπέπεσε σε σφάλμα νωρίς χθές όταν δήλωσε ότι «θέλει λύση πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα», γιατί αποκάλυψε όλους τους φόβους της και έδωσε στην ελληνική πλευρά το σήμα που περίμενε.  Από την άλλη, η Ελλάδα ευρισκόμενη στο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», αναποδογυρίζει τα δεδομένα και αναγκάζει τους δανειστές να έρθουν και εκείνοι, ταυτόχρονα με τους έλληνες, αντιμέτωποι με τις συνέπειες του Grexit, αντί να κάθονται αναπαυτικά βολεμένοι στην δήθεν ασφάλεια των επενδυτικών τους «εργαλείων»…  Πρόκειται για σενάριο αμοιβαίας ζημιάς ή καταστροφής…  Ας δούμε τώρα πόσο άνετα θα αισθάνεται ο κ.Σόιμπλε και ο κ.Ντάϊσενμπλουμ τη Δευτέρα το πρωί… Και τελικά μήπως ο κ. Τουσκ μπορεί τώρα να βγεί και να μας πεί “the game is over”?  Περιμένουμε αγαπητέ κ.Τουσκ… Δεν σας ακούσαμε σήμερα…. Πού άραγε έχετε κρυφτεί; Πίσω από τα φουστάνια της Μέρκελ;

3) Επίσης ας σημειωθεί ότι δεν είναι καθόλου «αντισυνταγματική» ούτε και «ατυχής» ή οτιδήποτε άλλο η διενέργεια δημοψηφίσματος.  Επί μήνες πολλοί παπαγαλίζουν ότι ο ελληνικός λαός στις δημοσκοπήσεις προκρίνει «πάση θυσία» παραμονή στο ευρώ.  Με τον τρόπο αυτό τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζονταν δεμένα στις διαπραγματεύσεις.  Ενώ τώρα θα δούμε εάν πράγματι ο ελληνικός λαός θέλει – κάτω από οποιοδήποτε καταπιεστικό γερμανικό πρόγραμμα  – να μείνει στο ευρώ…. Ο ίδιος ο λαός πρέπει να αποφασίσει και όχι οι δημοσκόποι – οι οποίοι καθόλου δεν έχουν την «έξωθεν καλή μαρτυρία» όταν απέτυχαν πολλάκις να προβλέψουν εκλογικά αποτελέσματα και όταν πληρώνονται από λογής συμφέροντα.  Και μάλιστα όταν ακόμα και οι δευτεροετείς των κοινωνικών επιστημών που διδάσκονται την κατάρτιση ερωτηματολογίων γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι να επηρεάσει το αποτέλεσμα ερευνών εκείνος που διατυπώνει τα ερωτήματα.

Είχαμε τονίσει σε προηγούμενο άρθρο μας ότι ο μεγάλος πλούτος των Ελλήνων είναι η ιδιοκτησία μας σε ένα κομμάτι γης αυτής της πανέμορφης χώρας, η οποία ιδιοκτησία ποτέ δεν πρέπει να επιτραπεί να αρπαχθεί – μέσω φόρων και πλειστηριασμών – από ξένα συμφέροντα.  Η περιουσία αυτή θα έχει περίπου την ίδια αξία είτε εντός είτε εκτός του ευρώ.  Επίσης ο μεγάλος ελληνικός πλούτος ήταν ανέκαθεν και είναι και τώρα η Ελληνική Διασπορά και η Ναυτιλία μαζί με την έμφυτη επιχειρηματικότητα και την προαιώνια έφεση στα γράμματα, τις επιστήμες, την έρευνα…  Αυτό τον πλούτο πρέπει να διαφυλάξει ο Ελληνισμός ως κόρη οφθαλμού, να τον εκμεταλλευθεί και να τον ενισχύσει.

Δεν έχουμε ως Ελληνες τίποτε να φοβηθούμε από αποτυχημένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, που θέλουν να προσποιούνται τους πολιτικούς ηγέτες.  Δεν πρέπει να φοβηθούμε ένα ακόμα έτος δυσκολιών προς κάποια πιθανή νομισματική αλλαγή.  Αρκεί να εκμεταλλευθούμε τα φυσικά μας προσόντα και πλεονεκτήματα και πάνω απ’όλα να μείνουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Ο φόβος δεν ήταν ποτέ το συναίσθημα που υπολόγισε κανείς αληθινός Ελληνας, ούτε σε καιρό ειρήνης αλλά ούτε και σε καιρό πολέμου…  Πάντοτε ξέραμε να ρισκάρουμε ανοίγοντας τα πανιά μας διάπλατα σε όλη την Οικουμένη – μέχρι που αποτυχημένες ηγεσίες καταδίκασαν τα τελευταία 40 χρόνια δυό ολόκληρες γενιές να ονειρεύονται «θεσούλα στο Δημόσιο»… Ας ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας στον πραγματικό μας εαυτό.  Στην ευρηματικότητα, στην επιχειρηματικότητα, στην έμφυτη δημιουργικότητα… ΑΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΘΡΟ ΜΑΑ, ΤΗ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ… Το αύριο ανήκει στην Ελλάδα και του Ελληνες γιατί για μια ακόμα φορά μας έλαχε ο κλήρος να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια Ιστορία…

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πολίτης έθεσε το εξής:
"Σίγουρα κάναμε λάθη. Αυτά όμως έγιναν. Θα ήθελα να συζητήσουμε τι ήταν αυτό που δεν κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Δεν θέλω πολλά λόγια, τα βήματα που απαιτούνται σε μικρές παραγράφους."
Σίγουρα κάνατε λάθη. 
Δεν έγιναν: τα κάνατε εσείς. Και μόνο που λέτε "έγιναν" σημαίνει ότι δεν έχετε χωνέψει πως ο μηχανισμός λήψης αποφάσεών σας είναι προβληματικός.
Ας ελπίσουμε ότι μάθατε από τα λάθη σας.

Τί ήταν αυτό που δεν κάνατε;
Δεν απαιτήσατε την αλήθεια: Ποιός -ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟ- ευθύνεται για την κατάσταση της Ελλάδας μέχρι την είσοδό της στο μνημόνιο; Όσοι ψήφισαν προϋπολογισμούς από το 1974 μέχρι σήμερα.
Δεν απαιτήσατε να αφαιρεθεί από αυτούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του προβλήματος το δικαίωμα να το μεγενθύνουν από μεγάλο σε ανυπέρβλητο, μόνο και μόνο για να βάλουν κάτω από το χαλί τις ευθύνες τους.
Το μνημόνιο και το δημοψήφισμα είναι μέσα κάλυψης-απόκρυψης των ευθυνών του πολιτικού προσωπικού και μετακύλισης των ευθυνών τους στους πολίτες.

Τί μπορείτε να κάνετε;
1. Να φτιάξετε μια λίστα σε ένα (διαδικτυακό) χαρτί με όσους ευθύνονται για την κατάσταση της Ελλάδας μέχρι σήμερα και να μη ξαναψηφίσετε αυτούς ή μπροστινούς τους.
2. Να μη υποστηρίζετε μέσα ενημέρωσης που προωθούν επικοινωνιακό θόρυβο ή οτιδήποτε άλλο πλην τη συζήτηση για τη δημιουργία εθνικού σχεδίου: μηδέν τηλεθέαση, μηδέν πωλήσεις.
3. Να μην είστε μεγαλόκαρδοι με όσους επώνυμους σας δουλεύουν επί δεκαετίες και δύσπιστοι με όσους ανώνυμους έχουν αποδείξει και έχουν επιβεβαιωθεί σε ό,τι έχουν προβλέψει και προτείνει.

Σε μια εβδομάδα θα αποδειχθεί αν κάνατε αυτά τα 3 απλά πράγματα, άρα θα έχει νόημα να ακούσετε και τη συνέχεια.

ΥΓ. Κάποιοι θα πουν "μα πώς να τα κάνω αν δε ξέρω τη συνέχεια;".
Αυτοί δε μπορούν να κάνουν τίποτα εποικοδομητικό: Μόνο τζάμπα μαγκιά, κριτική εκ του ασφαλούς, και αναμονή μέχρι κάποιος άλλος να κάνει τα πάντα.
Σε αυτή την περίπτωση, ας μη ξαναψηφίσουν και ας μη ξαναμιλήσουν πολιτικά.
Ας πάρουν το ρόλο που τους αρμόζει: Του ιδιώτη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δρ Σωτήρης Μητραλέξης

Το πραγματικό δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι «αιώνια κηδεία ή ξαφνικός θάνατος». Μία ή άλλη, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά επίπονο. Όμως, αυτό το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει!

Το αντεπιχείρημα πολλών είναι ότι στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η εξουσία δίδεται αντιπροσωπευτικά στην κυβέρνηση για να παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις και την ευθύνη τους—όχι για να την μετακυλίει την κρίσιμη στιγμή στον κόσμο. Και αυτό θα ίσχυε όντως υπό κανονικές και ομαλές συνθήκες.

Μολαταύτα, υπάρχει όντως μια ασάφεια στην εντολή που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: η εντολή της 25ης Ιανουαρίου δεν υπαγορεύει ξεκάθαρα το ποιά πρέπει να είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης στο δίλημμα που της τέθηκε. Πόσοι την ψήφισαν για ρήξη, πόσοι για μνημόνιο light; Χωρίς δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα παραβίαζε την λαϊκή εντολή είτε υπέγραφε την σκληρότατη συμφωνία, είτε πραγματοποιούσε ρήξη. Αυτό καθιστά το δημοψήφισμα ένα δημοκρατικά επιβεβλημένο ρίσκο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η εγγενής δημοκρατικότητα του δημοψηφίσματος, αφ’ ης στιγμής πραγματοποιείται με έντιμο και σαφώς οριοθετημένο ερώτημα, και οι συνέπειές του για την ευθύνη των αποφάσεων. Με το δημοψήφισμα, ό,τι κι αν βγάλει, την πλήρη ευθύνη για αυτό που θα επακολουθήσει θα την έχει άμεσα ο ελληνικός λαός, χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές. Είτε για καλό είτε για κακό, μετά το δημοψήφισμα θα γνωρίζουμε πως ό,τι συμβεί, συνέβη με την ρητή συναίνεση και επιβεβαίωση του ελληνικού λαού. Ό,τι κι αν αποφασιστεί, τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι αποφάσισε ο λαός και ότι δεν παρακάμφθηκε η (όποια, ειδάλλως ανεξιχνίαστη) βούλησή του από μετα-δημοκρατικές πραγματικότητες.

Το γεγονός ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος είναι ορθή και δημοκρατικά υπεύθυνη δεν εξωραΐζει μια κυβέρνηση εξαιρετικά προβληματική ήδη από τα γεννοφάσκια της. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία: κάθε πράγμα στον καιρό του.

Ακούσθηκε ότι δεν νοείται να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα σε οκτώ ημέρες, αποκλείοντας έτσι την επαρκή ενημέρωση του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι, υπό κανονικές συνθήκες και όχι όταν έχει ήδη αρχίσει η οικονομική Αποκάλυψη, τα δημοψηφίσματα οφείλουν να προβλέπουν επαρκή και ικανό χρόνο προετοιμασίας και διαβούλευσης. Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συζητάμε για οκτώ ημέρες αλλά για πέντε χρόνια! Τα υπέρ και τα κατά διλημμάτων όπως «μνημόνιο ή ρήξη, ευρώ ή δραχμή» έχουν αναλυθεί εξαντλητικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης, όλα τα επιχειρήματα όλων των πλευρών θα ειπωθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους πλήρως, εξαντλητικά και εξουθενωτικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με πόλωση φοβερή—και ο καθείς επιλέγει.

Είναι προφανές ότι η πίσω πλευρά του ερωτήματος «ναι ή όχι στην συμφωνία» είναι «ευρώ ή δραχμή». Δεν ενδέχεται μια ομαλή συνέχεια εντός ευρώ εαν επιλεγεί η ρήξη, είτε αυτό γίνει κοινή συναινέσει είτε δια της ασφυξίας. Το «συμφωνία ή όχι» μεταφράζεται άμεσα και για όλους στο ερώτημα για το νόμισμα, αδιαπραγμάτευτα—και αποτελεί ανειλικρίνεια και ανευθυνότητα το κρυφτό που παίζεται εδώ, από κυβερνητικούς και μη.

Όμως ακόμα και μετά από αυτήν την παραδοχή, προκύπτουν προβλήματα σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος—ερωτήματα στα οποία δεν έχουν δοθεί οι απολύτως απαραίτητες ξεκάθαρες απαντήσεις. Εντάξει, το «ναι» θα σημάνει συναίνεση στην όποια συμφωνία μας δοθεί και, κατά πάσα πιθανότητα, παραίτηση της κυβερνήσεως και εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα υλοποιήσει την συμφωνία. Τί ακριβώς θα σημάνει όμως το «όχι»; Είτε με οικειοθελή και άμεση αποχώρηση από το ευρώ είτε (τις πρώτες ημέρες) χωρίς, τί προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα; Τί μέτρα θα λάβει, με ποιόν τρόπο θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τί φορολογία θα επιβάλει, τί θα κάνει με το εξωτερικό χρέος, από πού θα «κόψει» και πώς; Ποιό είναι το σχέδιο, χωρίς εξωραϊσμούς; Ποιοί οι κίνδυνοι του χάους; Οι απαντήσεις δεν είναι αυτονόητες, και αποτελούν την μεγάλη «τρύπα» στην εντιμότητα του δημοψηφίσματος από κυβερνητικής πλευράς.

Εκπλήσσει όμως το πόσοι επιτίθενται στο ίδιο το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος καθ’ αυτό, όχι στο ακριβές ερώτημά του, στις προθέσεις και θέσεις των κυβερνώντων ή στο άδηλο του μέλλοντος. Πόσοι το ονομάζουν ανεύθυνο ή ακόμα και εγκληματικό. (Ακούσαμε επίσης φωνές ότι το δημοψήφισμα είναι «αντιδημοκρατικό» ή «πραξικοπηματικό», αλλά με αυτές τις φωνές δεν θα ασχοληθούμε….) Δηλαδή ποιά θα ήταν η υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης; Η μονομερής υλοποίηση μιας επιλογής για την οποία η κυβέρνηση ουδέποτε έλαβε σαφή εντολή, είτε αυτή είναι η συγκεκριμένη συμφωνία είτε είναι η ρήξη; Με έκπληξη βλέπουμε να καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια όχι προς την χειραγώγηση προς μια συγκεκριμένη επιλογή στο δημοψήφισμα («ψηφίστε ____!»), όπερ και θα ήταν το δημοκρατικώς εύλογο, αλλά στην καταγγελία του ίδιου του δημοψηφίσματος ως απεχθούς—που, όπως και να το κάνουμε, αποτελεί την άμεση απεύθυνση στο εκλογικό σώμα για ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.

Και τέλος πάντων, όσοι καταγγέλουν το ίδιο το δημοψήφισμα θα προτιμούσαν την υπογραφή της συμφωνίας και την παραμονή στο ευρώ. Αυτοί όμως δεν διατράνωναν στις διαδηλώσεις Μένουμε Ευρώπη ότι συγκροτούν την «σιωπηρή πλειοψηφία»; Αφού είναι η σιωπηρή πλειοψηφία, τί έχουν να φοβηθούν από ένα δημοψήφισμα στο οποίο καλούνται να ψηφίσουν, με την πλειοψηφία—οσοδήποτε σιωπηρή ή θορυβώδη—να υπαγορεύει ανεπίστρεπτα την πολιτική της;

Υπάρχει όμως και ένας άλλος αναβαθμός καταγγελίας του δημοψηφίσματος, σοβαρότερος από τον προηγούμενο και εμφανέστατος στα κοινωνικά δίκτυα. Αναφέρομαι σε όσους συμπολίτες μας (διάσπαρτους στο πολιτικό φάσμα αλλά με έντονη παρουσία στο «δημοκρατικό τόξο») θα προτιμούσαν κατά βάθος να μην ψηφίζει καν ο λαός, ενδεχομένως γενικά και όχι μόνο στα δημοψηφίσματα, «γιατί δεν είναι ώριμος για τις μεγάλες αποφάσεις», «γιατί μπορεί να αποφασίσει την καταστροφή» ή γιατί «χειραγωγείται εύκολα από αγύρτες» κ.λπ.—και εν τέλει, διότι οι αποφάσεις του λαού μπορεί και να μην μας αρέσουν, άρα ας τις αποτρέψουμε.

Η υπόρρητη πλευρά αυτής της στάσης είναι ότι η διακυβέρνηση πρέπει να γίνεται «από τους ειδικούς», οι επιλογές να λαμβάνονται «από τους τεχνοκράτες». «Σάμπως είναι όλοι ειδικοί στα της οικονομίας;» Θα ήταν προτιμότερο να μιλήσουν καθαρά, χωρίς προσχήματα. Ναι, υπάρχει χώρος για θεωρητικές διαφωνίες επί της λογικής του πολιτεύματος—μπορούμε να συζητήσουμε στο φως ακόμα και αντιλήψεις τύπου «η πολλή δημοκρατία βλάπτει». Να διατυπώνονται όμως οι θέσεις καθαρά και με σαφήνεια! Όχι με μισόλογα και ήξεις-αφήξεις. Αφού είναι σαφές τί ακριβώς θέλουν να πουν και ποιές καταστάσεις να νομιμοποιήσουν, γιατί κρύβονται μέσα σε τόσες λέξεις;

Κανείς ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι η δημοκρατική επιλογή θα είναι και η καλύτερη επιλογή, αυτή με το λιγότερο κόστος και το μεγαλύτερο όφελος. Τα περί «πανσόφου λαού» αποτελούν απλό λαϊκισμό. Όμως, και πάλι η δημοκρατική επιλογή είναι η προτιμητέα. Ό,τι και αν αποφασίσει αυτός ο λαός, θα έχει την ευθύνη αλλά και το κόστος των επιλογών του. Πλέον δεν θα υπάρχουν αυταπάτες για το ποιός φταίει ή δε φταίει. Θα το έχει αποφασίσει ο ίδιος ο λαός, όχι οι προφάσεις δημοκρατίας, οι σοφοί τεχνοκράτες και οι δομές παράκαμψης της δημοκρατίας. Πλέον είναι εμφανείς οι επιλογές, εμφανή τα διακυβεύματα, γνωστοί οι εκατέρωθεν κίνδυνοι. Εκτός εάν φθάσουμε να ζήσουμε και την φανερή πλέον εκτροπή του να μην επιτραπεί καν στην εκλεγμένη κυβέρνηση να ζητήσει την ξεκάθαρη τοποθέτηση του λαού.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για την φοβερή αφέλεια των οπαδών της ρήξης όταν φιλοτεχνούν το σχήμα «οι φτωχοί έχουν το συμφέρον τους στην ρήξη και στην δραχμή, οι πλούσιοι στο μνημόνιο και στο ευρώ», ήδη από τις ημέρες των διαδηλώσεων «Μένουμε Ευρώπη». Διότι κατ’ εξοχήν αυτοί που θα κερδίσουν οικονομικά από την δραχμή θα είναι οι πλούσιοι, όσοι δηλαδή έχουν σοβαρά χρήματα έξω από την χώρα, η αξία των οποίων θα τριπλασιαστεί. Ενώ ειδικά οι υπερπλούσιοι θα τριπλασιάσουν και την πολιτική τους δύναμη, η οποία φυσικά συναρτάται άμεσα με την οικονομική, με τον κάθε έναν να ελέγχει το παιχνίδι με το ολόδικό του, επώνυμο πλέον κόμμα, ενίοτε στα όρια της μαφίας—η αρχή έγινε ήδη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, απλώς με την δραχμή θα γίνουν όλα ευκολότερα. Με τα τριπλασιασμένα (λόγω συναλλάγματος και πληθωρισμού) χρήματα στο εξωτερικό, ή ακόμα και μετοικίζοντας εκεί, οι έχοντες θα επιβιώσουν ό,τι και αν γίνει. Είναι οι φτωχότεροι, οι μη έχοντες εντυπωσιακές αποταμιεύσεις σε ευρώ, των οποίων η επιβίωση θα δοκιμαστεί πραγματικά, ειδικά τους πρώτους πολλούς μήνες.

Το παραπάνω όμως, οσοδήποτε σοβαρό, δεν αποτελεί ένα τελεσίδικο επιχείρημα υπέρ του «ναι». Το δίλημμα είναι φοβερό, και σε κάθε πλευρά βρίσκονται πολύ σοβαρά επιχειρήματα. Όσοι συντάσσονται αυτονόητα υπέρ του «ναι», πρέπει να μας πουν πώς φαντάζονται την βιωσιμότητα της ελληνικής κατάστασης στο διηνεκές, η οποία έχει μπει εδώ και χρόνια σε έναν φαύλο και ατέλειωτο κύκλο φθηνού δανεισμού, αιώνιας ύφεσης, εξοντωτικής φορολογίας χωρίς μόνιμες λύσεις, επιβίωσης του παλιού και ετοιμόρροπου πολιτικού και οικονομικού συστήματος—σε έναν αργό αλλά βέβαιο θάνατο της χώρας, εξοντωτικό στη διάρκειά του. Όσοι συντάσσονται αυτονόητα υπέρ του «όχι», πρέπει να κατανοήσουν ειλικρινώς τις φοβερές, ασύγκριτες με την όποια αντιπολιτευτική τρομοκρατία συνέπειες της ρήξης και της εξόδου από το ευρώ—την σφοδρότητα ενός άμεσου, ξαφνικού θανάτου, με κόστος απροσμέτρητο. Και στις δύο περιπτώσεις, το υπεσχημένο «φως στο τέλος του τούνελ» δεν είναι και τόσο ευκρινές για όλους μας.

Όπως είπαμε, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ «αιώνιας κηδείας» ή «ξαφνικού θανάτου». Μία ή άλλη, το αποτέλεσμα θα έχει πολύ πόνο.

Πηγή Huffington Post


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


"Δώστε ανάσα στην Ελλάδα"

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όταν η Ελλάδα προσέφυγε σε αυτό το 2010, παραδέχεται ότι το Ταμείο έκανε λάθη σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και ζητεί να μην επαναλάβουν οι δανειστές τα λάθη του παρελθόντος.

Σε κείμενο του με τίτλο «Μαθαίνοντας από τα λάθη», που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα, ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ παραδέχεται ότι έπρεπε να είχε πιέσει περισσότερο τις χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν την Ελλάδα και να αντισταθούν στις πιέσεις για σκληρή λιτότητα, ομολογώντας ότι δεν εκτίμησε ορθά τις συνέπειες μία τέτοιας προσαρμογής.

Καθώς κατανοεί ότι πλέον είναι πολύ αργά για να αλλάξει αυτό, ο Ντομινίκ Στρος-Καν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ανάσα με επέκταση της αποπληρωμής του χρέους.

Υπογραμμίζει πως η συνταγή πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, απλά και μόνο για να πληρώνει τα δάνειά της.

Για το λόγο αυτό σημειώνει πως το ΔΝΤ πρέπει να επιμείνει και να ζητήσει να σταματήσουν τα δάνεια προς την Ελλάδα.
“Πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά για την Ελλάδα. Να αλλάξουμε λογική. Χρειαζόμαστε μία νέα κατεύθυνση στην οποία θα εντάξουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα”.
Και προσθέτει:
“Η πρόταση μου είναι η εξής. Να μην πάρει η Ελλάδα άλλα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει μία σημαντική και ώριμη αναδιάρθρωση του χρέους. Το να επιμένουμε σε μία εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή είναι ανεύθυνη στάση και πολιτικά και οικονομικά. Το να δίνουμε νέα βοήθεια απλώς για να αποπληρώνονται οι δόσεις είναι τρελό”.
“Είναι η ώρα να εφαρμόσουμε τη δέσμευση του Eurogroup του 2012 για το ελληνικό χρέος”, επισημαίνει ο πρώην διευθυντής του Ταμείου, ο οποίος υπογραμμίζει πως με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα απελευθερωθεί.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν φύλαξε το καλύτερο στο τέλος του κειμένου του, όπου αναφέρει ότι οι δανειστές αδυνατούν να εξάγουν μαθήματα και φαίνεται «να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των Θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις» 
σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για τις εξελίξεις στο Eurogroup.

«Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι «οι Θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση».

«Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας θα συνδεδριάσει εν ευθέτω χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο προκειμένου να αξιολογήσει τις συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών και να αποφασίσει για το αν θα αυξηθεί το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευσότητας (ΕLA), όμως δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναλάβει την ευθύνη αφού θεωρεί πως το όλο θέμα είναι πολιτικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Άγνωστος ο τρόπος αντίδρασης των αγορών την Δευτέρα απέναντι στα υπόλοιπα αδύναμα οικονομικά μέλη της Ευρωζώνης

Με συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα συνεχίζει μόνη της απέναντι στο χρέος και πως η Ευρώπη θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον ελληνικό λαό στην επικείμενη κρίση που πρόκειται να ξεσπάσει στο εσωτερικό της χώρας.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Σόιμπλε κατέβαλε μία προσπάθεια να εμφανίσει μία ισχυρή ευρωζώνη, με δοκιμασμένους μηχανισμούς που λειτουργούν και γενικότερα μία ασφαλή οικονομική συμμαχία η οποία θα ενισχυθεί όσο χρειάζεται προκειμένου να μην δημιουργηθούν – διαχυθούν προβλήματα και σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
Αξίζει, ίσως να τονίσουμε αυτό το σημείο, αφού υπάρχουν σαφείς φόβοι από τον κ. Σόιμπλε, οι οποίοι αφορούν την οικονομική ασφάλεια και, κυρίως, το πολιτικό αρραγές των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Τέλος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν απολύτως σαφής, πως η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, ανακοινώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως επίκειται χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ελληνικό χρέος και την αποπληρωμή του, την οποία η Ευρωζώνη την θεωρεί αυτονόητη από τις δηλώσεις (που προηγήθηκαν) του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) έλαβε εντολή από την προηγούμενη Δευτέρα, 15-6, να προετοιμάσει σχέδια για την εισβολή στο έδαφος της Συρίας και τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, με επίκεντρο την πόλη Τζεραμπλούς, την Ευρωπό των Ελλήνων, που βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη, αμέσως μετά τα τουρκικά σύνορα, ΒΑ του Χαλεπίου.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ισχυρίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της 15-6-2015, ότι κάτι τέτοιο μπορεί δικαιολογηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αν η Τουρκία επικαλεστεί ότι το κάνει για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων από το Χαλέπι.

Οι στρατιωτικοί αλλά και οι διπλωμάτες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ιράν, του αραβικού κόσμου και τέλος της ίδιας της Συρίας.

Παρ' όλες τις ενστάσεις του στρατού και του ΥΠΕΞ, η τουρκική κυβέρνηση και το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, φέρονται ως αποφασισμένοι να δημιουργήσουν τη ζώνη ασφαλείας, γιατί αυτό επιβάλουν στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα που επικαλείται η κυβέρνηση, που είναι η πραγματική αιτία που ωθεί την Τουρκία σε μια τέτοια κίνηση και όχι η αποτροπή εισόδου προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, αυτά σχετίζονται με τη δημιουργία του "Κουρδικού Διαδρόμου", που αρχίζει από τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, διατρέχει τη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και εξασφαλίζει τη διέξοδο των Κούρδων στη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό συζητήθηκε για πρώτη φορά επίσημα στο προαναφερθέν Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έγινε μια μέρα πριν απελευθερωθεί η πόλη Γκίρε Σπι (Τελ Αμπυάντ), κίνηση η οποία έγινε με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων που μάχονται εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και επέτρεψε τους Κούρδους να ενώσουν τα καντόνια της Τζιζίρε και της Κομπάνι.

Όσο για την απάντηση στο ερώτημα "Και τι θα κερδίσει η Τουρκία, δημιουργώντας τη ζώνη ασφαλείας στην Τζεραμπλούς;", έχουμε να πούμε ότι καταλαμβάνοντας αυτήν την περιοχή, δημιουργείται ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη συνένωση των καντονίων της Κομπάνι και του Αφρίν, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του "Κουρδικού Διαδρόμου" και την έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα.

Το θέμα είναι τεράστιας σημασίας, γιατί στην ουσία αποτελεί την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση που αποπειράται η Τουρκία από της ίδρυσής της, ΤΟ 1923, χωρίς να έχει την φανερή ή έστω την άτυπη στήριξη των ΗΠΑ!

Αν δε συνυπολογίσει κανείς ότι το εγχείρημα της δημιουργίας του "Κουρδικού Διαδρόμου" έχει την φανερή υποστήριξη των ΗΠΑ και την αφανή του Ισραήλ, καθώς και τις αντιδράσεις που πρόκειται να προκαλέσει η εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα, στις χώρες που προαναφέραμε, τότε γίνεται φανερό το πόσο πολύ ανησυχεί η τουρκική κυβέρνηση από τις εξελίξεις, για να προβαίνει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ηγεσία των ΤΕΔ φέρεται να ζητεί από την κυβέρνηση γραπτή οδηγία, για την εφαρμογή της οποίας μάλιστα να αποφασίσει η ηγεσία που πρόκειται να επιλεγεί στις επόμενες κρίσεις προαγωγών των αξιωματικών, που, σύμφωνα με τo νόμο γίνονται κάθε Αύγουστο και Δεκέμβριο.

Επίσης, να σημειωθεί ότι η Τουρκία προέβαλε το αίτημα της δημιουργίας "ζώνης ασφαλείας" στο έδαφος της Συρίας αλλεπάλληλες φορές στις διεθνείς συσκέψεις που έγιναν για τη Συρία αλλά και στις ΗΠΑ, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε όλες τις φορές.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να διαβλέψει κανείς το πότε και εάν πραγματοποιηθεί η εν λόγω επιχείρηση.

Πάντως, κρίσιμο είναι να σταθούμε στα εξής:

Πρώτον, στην αγωνία της τουρκικής κυβέρνησης να προβεί σε ένα τόσο ρηξικέλευθο εγχείρημα, που θα την φέρει αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, τον Αραβικό κόσμο, το Ισραήλ και τη Συρία!

Δεύτερον, στις ενστάσεις που προβάλλονται από πλευράς του τουρκικού ΥΠΕΞ, και

Τρίτον στην κωλυσιεργία που παρατηρείται στις τάξεις και στην ηγεσία των ΤΕΔ, η οποία έχει διπλή ή και τριπλή ερμηνεία.
α. Οι ΤΕΔ έχουν πολύ καλή γνώση των επιπτώσεων μιας τέτοιας ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.
β. Ο στρατός ξηράς αντιμετωπίζει με προβληματισμό από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, που αφορά μια ζώνη πλάτους δέκα χλμ και μήκους 110 χλμ.
γ. Η ηγεσία των ΤΕΔ ενδεχομένως να θέλει να επανακαθορίσει τα όρια της επιρροής και του ρόλου του, με αφορμή την εν λόγω επιχέιρηση.

Ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις στην περιοχή, είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για τους Κούρδους, τη Συρία και την Τουρκία, αλλά και για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Δυστυχώς, όμως, η πατρίδα μας είναι στα χέρια των πιο ανεύθυνων πολιτικών που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
Κρίμα...

Πηγή InfognomonPolitcs


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μετά την απόφαση του Eurogroup να μην δώσει παράταση στην Ελλάδα, έκανε λόγο για “κόλπα σε βάρος της Ελλάδας” και μέσω Twitter σημειωσε πως “στον πυρήνα της ΕΕ διαθέτουμε βέτο”.

Ο ΥΠΕΞ έγραψε συγκεκριμένα:
“Να μην ξεχνούν, όσοι πανηγυρίζουν για τα “κόλπα” σε βάρος της Ελλάδας στο Γιούρογκρουπ, οτι στον πυρήνα της ΕΕ διαθέτουμε βέτο”.
Και αν κάποιοι θεωρούν πως αυτό είναι μία απειλή κενή περιεχομένου, ας το σκεφτούν δεύτερη φορά, επειδή εκείνοι που φέρονται ως οικονομικοί δολοφόνοι και που εξόφθαλμα επιχειρούν να βιάσουν το Σύνταγμα της Ελλάδας και να χειραγωγήσουν στον απόλυτο βαθμό την ελληνική κυβέρνηση, ίσως να βρεθούν στο καταστροφικό τέλμα που με τόση εμπάθεια (αλλά και επιμέλεια) ετοίμασαν για την Ελλάδα. Μία Ελλάδα, που δεν έχει πλέον να χάσει τίποτε, σε αντίθεση με τους οικονομικούς της δολοφόνους που αναβιώνουν το Δ' Ράιχ στην Ευρώπη.

Εξάλλου, δεν πρέπει κανένας να ξεχνάει την σοφή λαϊκή παροιμία που λέει "ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται"...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αναμένεται να κατατεθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα

Αναστέλλονται, έως τις 5 Ιουλίου, όλες οι άδειες των αστυνομικών σύμφωνα με τον skai. Αναμένεται να κατατεθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Σε εξέλιξη σύσκεψη για τα μέτρα ασφάλειας των υποκαταστημάτων των τραπεζών μετά το κύμα αναλήψεων από τους πολίτες.

Αυτό γίνεται υπό το φόβο επιθέσεων σε όσους σπεύδουν στα ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη των μετρητών του, αλλά και για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση που "κάποιοι" επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κλίμα βίας και ανωμαλίας στο εσωτερικό της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Τυνησία μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στην πόλη Σους, με την Κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι για λόγους ασφαλείας θα κλείσουν 80 τζαμιά τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως μεταδίδει το Euronews, τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν. Στα θύματα περιλαμβάνονται Βρετανοί, Γερμανοί και Βέλγοι τουρίστες. Δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας.

Δράστης είναι ένας Τυνήσιος φοιτητής, ο οποίος είχε κρύψει το όπλο του σε ομπρέλα. Μόλις έφτασε στην παραλία, άνοιξε πυρ εναντίον των πελατών του ξενοδοχείου Riu Imperial Marhaba.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Χαμπίμπ Εσίντ, για λόγους ασφαλείας, αποφάσισε τις επόμενες εβδομάδες να κλείσει 80 τζαμιά, στα οποία όπως υποστήριξε οργανώνουν τις επιθέσεις οι τζιχαντιστές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Τυνήσιος ομόλογός του Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, εξέφρασαν «την αλληλεγγύη τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα και στις δύο χώρες.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, εξαπάτηση του λαού, «κλάμα» για την έξοδο της χώρας από την… «ευθεία οδό» και άλλα «όμορφα» και «ωραία», αλλά κανείς από όσους βγαίνουν εξοργισμένοι και βρίζουν με χυδαίο συχνά τρόπο τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν μας λένε ποια είναι η αλήθεια αν συνεχιστεί αυτό που έκαναν αυτοί οι ίδιοι επί πέντε χρόνια με τις εντολές των ανθελλήνων τοκογλύφων αφεντικών τους, αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μας λένε ότι οι συνταξιούχοι θα αρκούνται στα 250 ευρώ και θα λένε και ευχαριστώ.
Δεν μας λένε ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργούν πια με το μισό από σήμερα προσωπικό ενώ πολλά σχολεία θα κλείσουν γιατί δεν θα γίνονται καθόλου προσλήψεις, καθώς το κράτος πρέπει να μειωθεί δραστικά, βλέπε να εξοντωθεί.
Δεν μας λένε ότι οι τράπεζες ελεύθερες πλέον θα αρπάξουν ότι έχει απομείνει από την μεσαία τάξη και θα εξοντώσουν κάθε επιχείρηση που ακόμα επιβιώνει με τόσες μνημονιακές δυσκολίες.
Δεν μας λένε ότι η άμυνα της χώρας θα εξαρθρωθεί καθώς θα πρέπει να μειωθεί το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και δεν θα πρέπει τα ελληνικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από το Αιγαίο αναχαιτίζοντας του Τούρκους γιατί… ξοδεύουν βενζίνη.
Δεν μας λένε ότι τα τρόφιμα και άλλα ειδή πρώτης ανάγκης θα αυξήσουν τις τιμές τους έτσι ώστε ο κόσμιος να πεινά πιο εύκολα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κάποιοι νομίζουν πως ο κόσμος εδώ στην Ελλάδα τρώει υπερβολικά κουτόχορτο, ότι οι Έλληνες είναι όχι πρόβατα αλλά σκουπίδια που δεν τους αξίζει ούτε… ένας καλός σκουπιδοτενεκές.
Κάποιοι ελληνόφωνοι πολιτικοί έχουν τη πεποίθηση ότι θα εξακολουθούν επ” αόριστο να κοροϊδεύουν αυτόν τον κόσμο που τον έριξαν στον γκρεμό και του κατέστρεψαν την ζωή του.
Κάποιοι μεγαλόδημοσιογράφοι νομίζουν ότι θα εξακολουθούν να επιβάλλουν στον κόσμο ότι ηλίθιο και παραπλανητικό και παραπληροφοριακό όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια.
Κάποιοι καναλάρχες και λεηλατητες του δημοσίου κορβανά νόμιζαν ότι μια ζωή θα είναι στα πάνω και ότι θα κάνουν ότι θέλουν και άσε τον κοσμάκη στην μιζέρια του

Κάποτε όλα αυτά έπρεπε να τελειώσουν.
Κάποτε ο κόμπος φτάνει στο χτένι.
Κάποτε το ποτήρι ξεχειλίζει και η μπόρα της κάθαρσης είναι το αναπόφευκτο επόμενο βήμα.
Κάποτε αυτή η πατρίδα πρέπει να σηκωθεί ξανά όρθια ενώ τώρα σέρνεται μπρούμυτα από τους Ευρωπαίους «σωτήρες» της που τόσα χρόνια την «έσωζαν» με… το μαστίγιο στην πλάτη της.
Κάποτε θα πρέπει να ξαναγίνουμε κυρίαρχοι στο σπίτι μας και όλοι αυτοί οι ελληνόφωνοι να βρουν την τιμωρία που τους αξίζει.
Κάποτε στην ζωή έρχεται η ώρα να πεις το μεγάλο ΝΑΙ, ή το μεγάλο ΟΧΙ.

Εμείς θα πούμε ένα τρανταχτό, ΟΧΙ!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Συνηθίζουμε να επαναλαμβάνουμε, ότι η οικονομική κρίση που ζούμε είναι απότοκος της ηθικής κρίσης, της καταβαράθρωσης των αρχών, των αξιών, των παραδόσεων, αυτής της έννοιας της αξιοπρέπειας, του αυτοσεβασμού και για εμάς κυρίως τους Έλληνας και του φιλότιμου. Η έννοια της Πατρίδας είναι συνάρτηση το κατά πόσο εμείς όλοι είμαστε αληθινοί και ειλικρινείς, αλλά και γνώστες των πραγμάτων και της Ιστορίας μας. Όλα αυτά είναι τα βασικά εκείνα χαρακτηριστικά τα οποία προστατεύουν ένα λαό και την πορεία μίας χώρας. Έχουμε επίσης τονίσει πολλές φορές, ότι η ρητορική σχετίζεται με την παραγωγή νοήματος. Δυστυχώς όμως εις την χώρα μας, η οποία διαθέτει πολυάριθμους ρήτορες, η ρητορική κατέληξε να είναι κενού περιεχομένου, επιφανειακή και χρησιμοποιεί την σύγχρονη επικοινωνία για να πείθει, να αποπροσανατολίζει και να παραπλανά τους πολίτες.

Η κρίση που βιώνει τώρα ο λαός μας δεν ήρθε από το πουθενά. Οφείλεται και εις την απώλεια της λογικής και την απομάκρυνσή μας από την πραγματικότητα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά κρατούσαν επί δεκαετίες το λαό μας προσγειωμένο, αλλά και αυτάρκη, για να αντιμετωπίζει τις κρίσιμες περιόδους της ιστορίας του. Αυτά ήταν η δύναμη των Ελλήνων. Το 2008/09 έσπασε το σπυρί της κρίσης το οποίο από την δεκαετία της Μεταπολίτευσης άρχισε να δημιουργείται και να διογκώνεται από την βρωμιά κυρίως εσωτερικών παραγόντων, και να προσβάλλει το σώμα της Ελλάδος.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε, αλλά και να εξηγήσουμε, γιατί μετά από τόσες διαπραγματεύσεις οι οποίες έφεραν τα επαχθή Μνημόνια, τα οποία διέλυσαν κυριολεκτικώς τον Ελληνικό Λαό και προσέβαλαν αυτήν την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, φθάσαμε τώρα εις την απελπιστική απόφαση προκήρυξης του Δημοψηφίσματος. Ως αποτέλεσμα της πρωτόγνωρης εις τα παγκόσμια χρονικά ανελέητης, εκβιαστικής συμπεριφοράς των δανειστών απέναντι της Πατρίδας μας, αυτού του τελείως τώρα εξαθλιωμένου από τα επαχθή Μνημόνια Λαού μας.

Η εξήγηση είναι ανεξάρτητη από κάθε ιδεολογία και κομματικό χρωματισμό, διότι για να είμαστε αντικειμενικοί, όλοι μας ανεξαρτήτως με το άλφα ή βήτα τρόπο π.χ. ιδεολογία ή κομματικό προσανατολισμό, αγαπάμε την Πατρίδα μας. Βασίζεται τώρα επάνω εις την λογική, ως μοναδικός κανόνας ανεύρεσης και προσέγγισης της αλήθειας, να μάθουμε επιτέλους αυτό το οποίο δεν γνωρίζουμε από την εποχή της Μεταπολίτευσης, ποία ήταν η πραγματικότητα και τι άλλαξε μετά, ώστε να φθάσουμε εις την χρεοκοπία. Αλλά και ποίος ευθύνεται για αυτό.

Βάσει υπαρχόντων στατιστικών στοιχείων, το έτος 1980, ένα έτος πριν από την ένταξη μας εις την Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ), ο μέσος όρος αμοιβής ανήρχετο εις τις 800 δραχμές ημερησίως, δηλαδή 2.36 Ευρώ, ή 24.000 δρχ., π.χ. 71.00 Ευρώ τον μήνα. Ένα ποσό ικανό για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε Έλληνα και για την καταβολή ενός ενοικίου που τότε κόστιζε 4.000 δρχ. ή 11.80 Ευρώ τον μήνα. Η χώρα μας διέθετε μία πράγματι αξιόλογη αυτάρκεια και πρωτογενή παραγωγή, η οποία κάλυπτε σημαντικές ανάγκες του πληθυσμού και βελτίωνε την ποιότητα της καθημερινότητας κάθε πολίτη. Βάσει πάλιν στατιστικών στοιχείων, κατά το έτος 1980 ο αριθμός κυκλοφορούντων οχημάτων π.χ. τροχοφόρων κάθε μορφής δεν υπερέβαινε τις 750.000 σε όλη την επικράτεια.

Η πλήρης ένταξη της χώρας μας εις την Ευρωπαϊκή Ένωση και αργότερα εις την Ευρωζώνη ανέτρεψε δυστυχώς όλα αυτά τα δεδομένα, και αποτέλεσε την απαρχή της ολοκληρωτικής διολίσθησης της Πατρίδα μας, για τους κάτωθι λόγους.

Από το 1981 όλες οι κοινοτικές επιχορηγήσεις, προγράμματα και πακέτα π.χ. Ντελόρ κ.λ.π., τα οποία βάσει κοινοτικών οδηγιών, προορίζονταν για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας, κατά το πλείστον χρησιμοποιήθηκαν για την δυσανάλογη αύξηση μισθών, αμοιβών, συντάξεων και παροχών πάσης φύσεως. Με το σκεπτικό την εξίσωση αυτών με τις πλούσιες χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα άρχισε να υποχωρεί επικίνδυνα η αγροτική οικονομία και πρωτογενής παραγωγή.

Εδώ τίθεται τώρα το εξής εύλογο ερώτημα. Γιατί οι προεξέχουσες και ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, αλλά και οι Βρυξέλλες με τα Όργανα της δεν επενέβησαν για να σταματήσουν αυτή την παράβαση των Ευρωπαϊκών Κανόνων, αλλά και την διολίσθηση της χώρας μας, τα ΜΜΕ της οποίας αποκαλούσαν τότε τους Ευρωπαίους μάλιστα «κουτόφραγκους»;. Η απάντηση είναι, ότι όλες οι χώρες αυτές γνώριζαν τα πάντα, προσποιούμενοι μάλιστα ότι ανέχονταν τις παραβάσεις εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος, διότι η ολοκληρωτική τώρα μεταμόρφωση των Ελλήνων σε άκρως καταναλωτική κοινωνία εξυπηρετούσε την τεράστια εξαγωγή βιομηχανικών προϊόντων των προαναφερθέντων χωρών, τα οποία κατέκλυσαν εντός ολίγων ετών την Πατρίδα μας. Και τα οποία μπορούσαν να αγοράζουν τώρα οι Έλληνες με πλασματικούς μισθούς, αμοιβές, συντάξεις οι οποίες ανέδειξαν τώρα αυτούς «ισάξιους» προς τους Ευρωπαίους.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια διετέθησαν για την εισαγωγή βιομηχανικών προϊόντων π.χ. εκατομμύρια ηλεκτρικές συσκευές, ο δε αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων δεκαπλασιάστηκε και ανήλθε εις τα 8 εκατομμύρια. Η υπερκατανάλωση με την έξαρση της εισαγωγής βιομηχανικών προϊόντων είχε τις κάτωθι συνέπειες. Την ανάπτυξη και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας εις τις προαναφερθέντες χώρες και τον υπερπλουτισμό αυτών. Τον επιπρόσθετο υπερδανεισμό της χώρας μας από διεθνείς τράπεζες. Την απαρχή της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, την έξαρση της διαφθοράς, διαπλοκής και σκανδάλων. Την οπισθοχώρηση σε επικίνδυνο βαθμό των ελληνικών επιχειρήσεων ή φυγή εις τις όμορες χώρες με την παράλληλη μείωση της αγροτικής και πρωτογενής παραγωγής. Εις το τέλος και την χρεοκοπία της χώρας μας.

Όλα αυτά, θα μου πείτε, είναι τώρα γνωστά. Όπως γνωστή, θα πρέπει να είναι, και η εμμονή των δανειστών π.χ. «Ευρωπαίων Εταίρων» μας να επανέλθουμε εις την δεκαετία του 1970/80, όπως έχω τονίσει σε ένα πρόσφατο άρθρο μου, με μισθούς και συντάξεις των 200-300 ευρώ. Για να παράγουμε αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλό κόστος, τα οποία θα προωθούνται εις την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι οι «κουτόφραγκοι» όχι μόνον κερδοσκόπησαν εις βάρος των Ελλήνων, εξαιτίας των λαθών των Κυβερνώντων και του πολιτικού συστήματος, αλλά από πάνω τώρα εκδικούνται, εκβιάζουν και τιμωρούνε.

Γεώργιος Εμ.Δημητράκης

Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ιωάννου Κόντου
Ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ

1. Να τεθεί η εκβιαστική πρόταση των «θεσμών» με την οποία προφανώς διαφωνεί η κυβέρνηση σε ψηφοφορία σήμερα στην Βουλή.

2. Αν η πρόταση εγκριθεί από την Βουλή τότε η κυβέρνησει θα έχει χάσει την δεδηλωμένη.

3. Αν η πρόταση απορριφθεί με απόλυτη πλειοψηφία τότε δεν χρειάζεται τίποτε άλλο και η Κυβέρνηση απαντά αρνητικά στους «θεσμούς» και όποιους «εταίρους» την υιοθετούν.

4. Αν η πρόταση απορριφθεί με σχετική πλειοψηφία τότε να τεθεί στην Βουλή το ερώτημα του δημοψηφίσματος στην ίδια συνεδρίαση.

5. Να διεξαχθεί δημοψήφισμα και για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα που αποτελεί Εθνικό θέμα για το οποίο δεν προέκυψε εντολή από τις πρόσφατες Εθνικές εκλογές καθόσον δημιουργήθηκε εκ των υστέρων.

6. Να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα αν ο λαός εγκρίνει τον περί απονομής Ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς νόμο για τον οποίο διαφωνεί το ένα από τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νικόλαος Τζαχρήστας

Αυτό το κείμενο απευθύνεται σε όσους ανθρώπους μπορούν ακόμα να σέβονται την ανθρώπινη αξία, σε όσους κατ’ επέκταση σέβονται τον πατέρα τους που οι μνημονιακές πολιτικές του τσάκισαν την σύνταξη που πλήρωσε με αίμα προς το ΙΚΑ τα χρόνια εργασίας του, σέβονται το παιδί τους και αναρωτιούνται σε ποια κοινωνία σε ποιο κόσμο θα μεγαλώσει και θα ζήσει, θα ζήσει σε μια κοινωνία των ανθρώπων ή σε μια κοινωνία δούλων που θα δημιουργηθεί μέσα από τις αιμοδιψείς ορέξεις των αφεντικών αλλά και των δούλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ποιος θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο με αμυγδαλέζες, με ουρές στα χαλασμένα τρόφιμα των λαϊκών αγορών, με νοσοκομεία μεσοπολέμου, με νόμιμους ληστές τους μεγαλοεπιχειρηματίες που απαιτούν να πληρώσουν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα όσα οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τους πολιτικούς τους υπαλλήλους, τους ανασφάλιστους με την καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων που έρχεται να μην έχουν να πληρώσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές και να πεθαίνουν σαν τα σκυλιά στον δρόμο;

Είναι πράγματι μια ζοφερή εικόνα που έρχεται από το μέλλον εάν αυτός ο λαός δεν καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και στους ευρωπαϊκούς λαούς.
Ένας λαός που έχει μπει πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα ουκ ολίγες φορές από τον παγκόσμιο ιμπεριαληστρικό παράγοντα.

Ας κάτσουμε να σκεφτούμε λίγο και να μπούμε στο μυαλό των δανειστών μας αλλά και των εγχώριων συνεργατών τους. Εάν πραγματικά ήθελαν οι δανειστές μας να πάρουν πίσω τα λεφτά τους ποια θα ήταν η αντιμετώπιση τους προς εμάς; Θα έδιναν π.χ. εντολές προς τις κυβερνήσεις για αναπτυξιακές πολιτικές όπου και η ελληνική οικονομία θα έπαιρνε μπροστά αλλά και τις υποτιθέμενες προς αυτούς υποχρεώσεις μας.
Αντ’ αυτού επέλεξαν να επιβάλλουν στις κυβερνήσεις πολιτικές ύφεσης όπου οι επιχειρήσεις που θα έδιναν τον φόρο τους στο κράτος (ανάπτυξη) έκλειναν κατά εκατοντάδες καθημερινά, η ανεργία έφτασε στο 28% μεταφρασμένο σε 1500000 ανέργους οι οποίοι αν εργαζόταν θα έριχναν λεφτά στην κατανάλωση και οι επιχειρήσεις δεν θα έκλειναν. Οπότε οι δόσεις που πάντα περιμέναμε εδώ και 5 χρόνια δεν πήγαιναν προς την ανάσταση της οικονομία αλλά προς την μαύρη τρύπα του χρέους.

Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι να υποφέρουν, να καταστρέφεται η ζωή τους από πολιτικές που δεν βγαίνουν πουθενά; Για άλλη μια φορά χθες οι κύριοι εταίροι μας μας πρότειναν μια παράταση με κάποια χρήματα τα οποία όπως θα τα παίρναμε έτσι θα τα δίναμε στην μαύρη τρύπα του χρέους όπου θα φτάναμε το φθινόπωρο πάλι σε «κρίσιμες» στιγμές που θα έπρεπε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο.

Μπορεί κάποιος νοήμων άνθρωπος να σκεφθεί γιατί συμβαίνει αυτό ακόμα και σήμερα συμβαίνει;

Είναι απλούστατο για πολλούς ανθρώπους γιατί συμβαίνει αυτό και επιμένουν σε μια συνταγή που το μείγμα τους είναι καταστροφικό για μια οικονομία από την οποία θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Η παραπάνω μικρή ανάλυση με καπιταλιστικούς όρους γίνεται για να καταλάβουν οι πολίτες τις αλληλοσυγκρουόμενες διαθέσεις των δανειστών.

Η διάθεση αυτών των κυρίων είναι να φέρουν σε ευρωπαϊκές χώρες εργασιακό μεσαίωνα. Έναν μεσαίωνα που δεν μπορούσαν να τον φέρουν υπό άλλες συνθήκες αν δεν υπήρχε η απειλή του χρέους και η πτώχευση.
Ήθελαν να σπείρουν τον φόβο ώστε οι λαοί να σταματήσουν να απαιτούν δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, εργασιακά δικαιώματα και να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα παίρνουμε μισθό 250€ χωρίς ασφάλιση αφού δεν θα υπάρχουν χρήματα για ιδιωτική ασφάλιση και θα πεθαίνουμε σαν το σκυλί στο αμπέλι που λέμε εμείς ο λαός.

Όταν οι λαοί έχουν κάποια υποτυπώδη δικαιώματα αντιδρούν. Η συμφωνία σε συνάρτηση με την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Η.Π.Α. θα καταστρέψει τα όποια δικαιώματα του ανθρώπου.
Το χρέος της Γερμανίας στο 250% του Α.Ε.Π. και της Γαλλίας στο 240% του Α.Ε.Π.. Δεν είμαστε εμείς συγκεκριμένα στο στόχαστρο των ελίτ της ευρώπης, στο στόχαστρο είναι ο άνθρωπος και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και αν μας έπιασε κατάθλιψη τα μνημονιακά χρόνια φαντάσου ένα μέλλον όπου θα περάσουν τα σχέδια της ντόπιας και ευρωπαϊκής ελίτ.

Είναι χρέος όλων των λαών να αντισταθούν στα σχέδια αυτά και να πούνε ένα τεράστιο ΟΧΙ στην συνθηκολόγηση ή την υποχώρηση από τα δικά μας σχέδια που θέλουμε τον άνθρωπο πάνω από όλα και όλους, ο άνθρωπος οποιασδήποτε εθνικότητας και χρώματος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νεκτάριος Δαπέργολας

Λοιπόν, αρκετά με τους εκβιασμούς των μεγαλονταβατζήδων!
Παρά τα λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα (και παρά τις τραγικές επιλογές της σε άλλα θέματα), είναι προφανές για τους έχοντας οφθαλμούς οράν ότι στο μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης έδωσε πραγματική μάχη (ναι, όσο κι αν γελάνε μερικοί καθεστωτικοί τζουτζέδες, ακούσαμε επιτέλους κι ένα ΟΧΙ μετά τα επί έτη «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» των συμμοριών του ΓΑΠ, των Σαμαροβενιζέλων, των «Ποταμιών» της διαπλοκής και των λοιπών γελοίων ιτς-ογλάν του Σόιμπλε).

Και αν τελικά απέτυχε να φέρει καλύτερη συμφωνία, είναι επίσης φανερό ότι βασικά ευθύνεται όχι τόσο η δική της πασιφανής απειρία (να την πω και ανεπάρκεια σε πολλά σημεία), όσο ο τοίχος που συνάντησε από το σκυλολόι των εταίρων, που ήταν εντελώς αποφασισμένοι να «καθαρίσουν» αυτή την (κατά τη γνώμη τους) πολιτική αριστερόφρονα ανορθογραφία και να ξαναφέρουν τη χώρα στα… ήρεμα και βολικά νερά των προαναφερθέντων οσφυοκαμπτικών ναιναίκων)!

Γιατί εδώ είδαμε απίστευτα πράγματα, από ατέλειωτα ήξεις-αφήξεις των εκπροσώπων των «θεσμών» μέχρι ανώτερους αξιωματούχους να ανάγουν επί βδομάδες σε μείζον θέμα ζωής και θανάτου το… ΦΠΑ στο γάλα!

Απίστευτα καψόνια και απίστευτες ταπεινώσεις, που δεν μπορούσαν φυσικά επ’ άπειρον να γίνονται ανεκτά.

Από εκεί και πέρα βέβαια, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έφτασε σε αυτό το σημείο, δεν μπορούσε ούτε τη θανατηφόρα συμφωνία να υπογράψει (που δεν θα περνούσε εξάλλου και από τη Βουλή), αλλά ούτε και να οδηγηθεί σε ρήξη (που ήταν επίσης αντίθετο στις προεκλογικές - αλλά και μετεκλογικές - δεσμεύσεις της).

Δύο εναλλακτικές είχε: εκλογές ή δημοψήφισμα.
Επέλεξε το λιγότερο χρονοβόρο και κοστοβόρο.
Απλά τα πράγματα…

Και εξίσου απλή και προφανής είναι ασφαλώς και η απουσία πραγματικού διλήμματος την ερχόμενη Κυριακή.

Ποιος θα τολμήσει δηλαδή να πει ΝΑΙ σε ένα μέλλον που σημαίνει μισθούς 300 ευρώ, ατέλειωτα χαράτσια και φορολαίλαπες, αβάσταχτη ακρίβεια και κλειστά μαγαζιά, χωρίς καμμία μάλιστα προοπτική κουρέματος και άρα οικονομικής ανάκαμψης;

Αρκετά υποταχτήκαμε, αρκετά λουφάξαμε από τον φόβο.
Ας πούμε επιτέλους το μεγάλο ΑΕΙΣΙΧΤΙΡ σε όλες αυτές τις ευρωκοπριές (και τις ντόπιες γονυκλινείς παλλακίδες τους).
Ακόμη κι αν στο τέλος του δρόμου είναι η αλλαγή νομίσματος (ποιος φοβάται δηλαδή τη δραχμή, μπροστά σε αυτόν το απολύτως σίγουρο αργό και επώδυνο θάνατο που μας επιβάλλουν οι διεθνείς βρυκόλακες);

Τέλος εκπομπής!
Η Ιστορία θα μας κρίνει.

Και αυτή γράφεται με την άρνηση και την αντίσταση. Δεν γράφεται με τα σάλια που αφήνουν πίσω τους οι γυμνοσάλιαγκες, τα σκουλήκια και οι κιοτήδες!

Ήμασταν επί αιώνες ο λαός της αντιστάσεως, μέχρι που μας εκφύλισε η ευρω-μανία, η δανεική ευμάρεια και η εκσυγχρονιστική βλακεία.

Έχει απομείνει άραγε ακόμη μέσα μας κάποιο γονίδιο ζωντανό;
Ιδού η Ρόδος…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το Eurogroup ακυρώνει την χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα
"Υπεύθυνη η Ελλάδα που εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις"

Δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου, αλλά και η συνέχιση του Eurogroup χωρίς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, που έδειξαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη εκτός Ευρωζώνης, εκτός και εάν η Ελληνική Βουλή καταψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα!!!

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, ήταν χαρακτηριστικές (ρωτήθηκε δύο φορές από ξένους δημοσιογράφους) και απόλυτα στοχευμένες: Μετά το βράδυ της Τρίτης, η Ελλάδα μένει μόνη. Και αυτό, ακόμη κι αν στη συνέχεια (την Κυριακή) ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι» στο πρόγραμμα της Ευρώπης.

Έτσι, ξεκαθαρίζοντας από νωρίς τις προθέσεις τους οι δανειστές μέσω του Ντάισελμπλουμ, ήδη σχεδιάζουν πως θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη το πρόβλημα της ίδιας τους της απόφασης και, το μόνο βέβαιο, είναι απολύτως σίγουρο πως εκκίνησαν την διαδικασία μίας πολυσύνθετης απόπειρας διάσωσης του ευρώ, όχι τόσο σε οικονομικό όσο, κυρίως, σε πολιτικό επίπεδο.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει ο Ντάισελμπλουμ τις εντυπώσεις, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί με το τεράστιο ελληνικό χρέος προς την Ευρώπη το οποίο προφανώς δεν μπορεί να αποπληρωθεί, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως υπεύθυνη για την αποπληρωμή του είναι η Ελλάδα, ενώ κατέστησε σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη στην Ευρώπη…

Αν και οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται πρώιμες και βάλουν την αξιοπιστία λειτουργίας του Eurogroup (η αποβολή του κ. Βαρουφάκη φέρεται να έγινε μετά από απόφαση του Ντάισελμπλουμ), οι επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα θερμές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη… και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο εάν απελευθερωθούν δυνάμεις που θα ασκήσουν αφόρητη πίεση στους εργοδότες του Ντάισελμπλουμ…

Εμείς σημειώνουμε πως το Eurogroup είναι ένα άτυπο μη θεσμοθετημένο όργανο και ο Ντάισελμπλουμ προέβη σε ανακοινώσεις στον Τύπο παραβιάζοντας τον όρο της συναίνεσης του Eurogroup σε δηλώσεις μόνο μετά από ομόφωνη απόφαση…

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Ηταν αρνητική έκπληξη η απόφαση της Ελλάδας. Είχα πει ότι οι πόρτες ήταν ανοικτές να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Αυτό συνέβη μέχρι χθες το βράδυ που ανακλήθηκαν οι Ελληνες αντιπρόσωποι και σταμάτησαν οι συζητήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Γνωστοποίησε παράλληλα πως το Eurogroup θα πραγματοποιήσει σήμερα δεύτερη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν οι συνέπειες για την Ελλάδα.

Αναζητούμε σταθερότητα για την ευρωζώνη, τόνισε, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απορρίψει τις προτάσεις των πιστωτών, και το Eurogroup λυπάται γι’ αυτό.

Αυτές οι προτάσεις ήταν οι πιο ευέλικτες που θα μπορούσαν, με βάση την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, σημείωσε. Δόθηκε η δυνατότητα να υπάρξει αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά.Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας πιστωτών δεν είχαν τελειώσει και ήταν άδικο να τις «σπάσει» η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν το δημοψήφισμα πει «ναι» απάντησε ότι ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θα εφαρμοστεί άμεσα το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα διάσωσης θα λήξει το βράδυ της Τρίτης. Πολλοί υπουργοί σήμερα έθεσαν το ερώτημα το τι σημαίνει αν οι έλληνες πουν ‘ναι» στο δημοψήφισμα. Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την αξιοπιστία, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν. Αν μια κυβέρνηση έχει μιλήσει τόσο αρνητικά για τη διάσωση, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει καμία αξιοπιστία αν η απάντηση σε ένα δημοψήφισμα είναι «ναι», είπε.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα επιβιώσει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς χρηματοδότηση, τόνισε, επισημαίνοντας πως οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να περιέχει όρους οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και εύκολα προγράμματα δεν υπάρχουν.

Η ελληνική βουλή θα πρέπει να καταλάβει ποιες επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.

Τα ρίσκα τις επόμενες εβδομάδες δεν μπορούν να αποφευχθούν, η ελληνική βουλή πρέπει να το λάβει αυτό υπ’ όψιν όταν θα διενεργήσει το δημοψήφισμα.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει στη βάση ενός αξιόπιστου πακέτου, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Η ευθύνη για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων δεν φεύγει με ένα δημοψήφισμα, συμπλήρωσε.

Αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η ΕΚΤ και παρέπεμψε στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Η ανακοίνωση (χωρίς την Ελλάδα) του Eurogroup των 18

«Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 του Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος διακανονισμού οικονομικής βοήθειας, έχουν λάβει χώρα έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για την επίτευξη επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και το επείγον της κατάστασης, οι θεσμοί έχουν θέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση υπό όρους πολιτικής (policy conditionality), κάνοντας χρήση της ευελιξίας που παρέχεται στο πλαίσιο του τρέχοντος διακανονισμού.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση έχει απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές, που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς το βράδυ της 29ης Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup είναι ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή για περαιτέρω στήριξη του ελληνικού λαού μέσω ενός συνεχιζόμενου προγράμματος που θα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά την λήξη της περιόδου του προγράμματος. Ο τρέχον διακανονισμός οικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, όπως και όλοι οι διακανονισμοί που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των αντίστοιχων κερδών των SMP και ANFA.

Οι αρχές της ευρωζώνης παραμένουν έτοιμες να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

Η απάντηση του Μαξίμου στον Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις!

Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση.

Οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν.

Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς.

Η πρόταση των θεσμών που τίθεται στο δημοψήφισμα

Tα μέτρα- φωτιά της 9σέλιδης πρότασης των θεσμών, που οδηγούν στη συνέχιση σκληρής λιτότητας των Ελλήνων και κρύβουν έναν έντονο παραλογισμό, επιτάχυναν τις εξελίξεις και οδήγησαν στο δημοψήφισμα.
Οι αξιώσεις - βόμβα των δανειστών που προέβλεπαν εξωφρενικές αλλαγές σε όλα τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. αναλυτικά είναι οι εξής:
Συνταξιοδοτικό
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να δεσμευθεί πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2025.
Στο μέτωπο του ΕΚΑΣ, οι δανειστές συνεχίζουν να αξιώνουν πως πρέπει να καταργηθεί το αργότερο μέχρι το 2017, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει περίοδο χάριτος έως το 2020.
Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνει τα προνόμια, μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία.
ΦΠΑ
Η νέα πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, με τους θεσμούς να αποδέχονται το καθεστώς θέσπισης τριών συντελεστών, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.
Όμως οι δανειστές πιέζουν για μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όχι μόνο της εστίασης αλλά και των ξενοδοχείων.
Αναλυτικά η νέα πρόταση των δανειστών για τον ΦΠΑ
- Στον υψηλό συντελεστή 23% υπάγονται εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση. Η υποχώρηση για την υπαγωγή των ξενοδοχείων στο 13%, έχει μεν αποφασιστεί από τους θεσμούς, αλλά δεν έχει καθαρογραφεί.
- Στον μεσαίο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια και νερό.
- Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% υπάγονται φαρμακευτικά είδη, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
Στην προηγούμενη πρότασή τους οι δανειστές περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).
Και στη νέα πρότασή τους οι δανειστές επιμένουν πως οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.
Κατά τους δανειστές, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015.
Επίσης προτείνουν την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Επιπλέον φορολογικά μέτρα
Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν:
- Είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.
- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%.
- Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων.
- Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.
- Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος.
- Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%.
- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
- Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.
- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
- Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.
- Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της πρότασης των δανειστών ξεχωρίζει η απαίτηση για αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών και η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.
Η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές είναι γνωστή ως tonnage tax.
Αποκρατικοποιήσεις
Οι δανειστές πιέζουν για την πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Το εν λόγω σχέδιο πώλησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι δανειστές ζητούν επίσης να ολοκληρωθούν όλοι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και το Ελληνικό.
Στο ίδιο κείμενο των δανειστών αναφέρεται πως η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ανακοινώσουν συγκεκριμένες ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οι οποίες θα είναι πριν τις 15 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένες ημερομηνίες ζητούνται και για πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Επιμένουν επίσης στη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού (10% μαζί με το ΙΚΑ) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ ώστε στη συνέχεια να πωληθεί.
Στην πρόταση των δανειστών παραμένει το αίτημα για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Μάλιστα επιμένουν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου