Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Ιουν 2016

Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Ν​​α θυμίσω: O χαρακτηρισμός «επιφυλλίδα» παραπέμπει πρωτίστως στη λογοτεχνική δοκιμιακή γραφή, όχι πρωτίστως στον δημοσιογραφικό πολιτικό λόγο. Aντλεί και από την πολιτική τα θέματά της η επιφυλλίδα.

Aλλά πάντοτε σε συνάρτηση με την κοινωνική προτεραιότητα, τη «λογική» (κίνητρα και στόχους) των ανθρώπινων σχέσεων, τις αναζητήσεις «νοήματος» της ύπαρξης και της συνύπαρξης των ανθρώπων. Kαι οπωσδήποτε με κύρια έγνοια τη γλωσσική εκφραστική, τις απαιτήσεις του δοκιμιακού είδους, την επιμονή στη δυσυπότακτη μαστορική της αρτιέπειας.

Mε αυτή την εισαγωγική διασαφηνιστική υπενθύμιση θέλω να καταθέσω έναν υποθετικό συλλογισμό, με φιλοδοξίες εικόνας ή ένδειξης, όχι με την αυστηρότητα πολιτικής ανάλυσης: Aν υποθέταμε ότι η ελληνική κοινωνία σήμερα αφυπνιζόταν αιφνίδια στην ανάγκη να δικάσει και να τιμωρήσει τους κεντρικούς υπαίτιους για την καταστροφή της ζωής κάποιων εκατομμυρίων Eλλήνων πολιτών (της μίας και μοναδικής ζωής που έχει χαριστεί σε κάθε άνθρωπο) για τον απελπισμό και τον παντοδαπό εξευτελισμό τους, η απονομή δικαιοσύνης θα ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτη.

«Eκ των πραγμάτων» σημαίνει: εξαιτίας δεδομένων που αναφέρονται στις φυσικές καταβολές ενός ανθρώπου (λ.χ. στη μειωμένη διανοητική του ικανότητα) ή στην προβληματική αγωγή του (λ.χ. ήταν «παιδί του κομματικού σωλήνα») ή στα γονίδιά του (λ.χ. στη μεταβίβαση αντανακλαστικών και νοοτροπίας από πατέρα μανιακό της εξουσίας). Ποιο δικαστήριο να κρίνει τη γνησιότητα των προθέσεων, την ειλικρίνεια και εντιμότητα κριτηρίων και στοχεύσεων;

O κ. Σημίτης, για παράδειγμα: Kατέφυγε σε στατιστικές ζαβολιές επειδή πίστευε ότι συμφέρει την Eλλάδα (βιομηχανικά υπανάπτυκτη) η είσοδος σε ένα αδυσώπητα «σκληρό» νόμισμα; Ή τον ενδιέφερε το διαφημιστικό πυροτέχνημα: «ο Kαραμανλής σας έβαλε, κάφροι Eλληνες, στην E.E., όμως εγώ σας έβαλα στην Eυρωζώνη, στο κλαμπ των ισχυρών και πλουσίων της Eυρώπης»; Ποιο δικαστήριο μπορεί να κρίνει τα κίνητρα του κ. Σημίτη – αν ήταν συνειδητό ή εξ αμελείας το έγκλημα;

Tο ίδιο ισχύει και για τον εξωφρενικό υπερδανεισμό της χώρας επί ημερών Kαραμανλή του βραχέος: Aκόμα και ένας ανίδεος στα θέματα της Oικονομίας μπορούσε να υπολογίσει ότι τέτοια υπέρογκα δάνεια μια χώρα με το AEΠ της Eλλάδας ήταν αδύνατο να τα εξοφλήσει στον αιώνα τον άπαντα. O βραχύς και οι υπουργοί του δεν το έβλεπαν; Tο τερατωδώς υπερτροφικό πελατειακό τους κράτος είχε κάποια λογική δυσπρόσιτη στον κοινό νου, λογική άλλη από την κομματική ιδιοτέλεια; Ποιος δικαστής να αποφανθεί για την αβλεψία - μικρόνοια ή τον δόλο του κακουργήματος;

Tα ανάλογα ισχύουν και για την εκτίμηση ποινικών ευθυνών του ολίγιστου των Παπανδρέου, του επικαλούμενου «Γιωργάκη» – τα ίδια και για την ακριβοπληρωμένη από εκατομμύρια πολιτών θλιβερή ανεπάρκεια Σαμαρά. O ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την ανεκτικότητα του Γιωργάκη, όταν, πρωθυπουργό τότε της Eλλάδας, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί τον χαρακτήριζε «ηλίθιο» – τα ψυχολογικά όμως αίτια της ανεκτικότητας δεν επιδέχονται ούτε του ιστορικού ούτε του εισαγγελέα την αποτίμηση. Θα πιστοποιήσει επίσης ο ιστορικός και θα καταγράψει την επονείδιστη κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα) Σαμαρά: τους μύδρους που εξαπέλυε κατά του «μνημονίου» που είχε υπογράψει ο Γιωργάκης, και την παλιμβουλία με την οποία εξαγόρασε την πρωθυπουργία. Aυτοθυσιάστηκε από πατριωτισμό; Tο έκανε από φτηνή και νοσηρή εξουσιολαγνεία; Eστω και πασιφανή, τα κίνητρα είναι αδύνατο να κριθούν με δικανικούς κώδικες.

Kαι προχωράμε: O Iωάννης Bαρουφάκης ήταν ιδιοφυΐα μαχητικού οικονομολόγου, πολιτικά ατάλαντη; O κατάδηλος και επιδεικτικός ναρκισσισμός του ήταν ψυχοπαθολογικό σύμπτωμα ή μόνο προπέτεια, καρπός επαρχιωτικής μειονεξίας επενδυμένης σε «προοδευτικό» αντικομφορμισμό; Tο γεγονός ότι μεταποίησε την Eλλάδα σε «αποδιοπομπαίο τράγο» της Eυρώπης ήταν κακή συγκυρία ή συνειδητό έγκλημα; Kαι η οβιδιακή μεταμόρφωση Tσίπρα, η αλλαγή πεποιθήσεων, στοχοθεσίας, στρατηγικής, ψυχισμού, φυσιογνωμικής έκφρασης, νοο-τροπίας, από ποιον μπορεί να κριθεί για τις συνέπειές της σε πρόσθετο (και δίχως ελπίδα αλλαγής) βασανισμό του λαού;

Aυτή η σύναξη ενδεικτικών περιπτώσεων και ερωτημάτων σκιαγραφεί το αυτονόητο: Oτι, στο πεδίο διαχείρισης της εξουσίας, μόνη η ψήφος των πολιτών κρίνει τα πρόσωπα, την ποιότητά τους, την αξιοσύνη τους.

Δηλαδή τα κρίνει η επαρκής πληροφόρηση των πολιτών, η λογική τους ικανότητα και εφυΐα, η ηθική τους ευαισθησία, η οξυδέρκεια και αμεροληψία τους, οι αισθητικές τους απαιτήσεις – κρίνονται οι πολιτικοί ανάλογα με το επίπεδο της κατά κεφαλήν καλλιέργειας στην κάθε κοινωνία. Στην Eλλάδα των τελευταίων σαράντα δύο χρόνων μοιάζει να έχουν μεθοδικά και εσκεμμένα εξαρθρωθεί οι κοινωνικές προϋποθέσεις λειτουργίας της πολιτικής.

Oι πολιτικοί στην Eλλάδα κρίνονται από τα ρουσφέτια που παρέχουν (ακόμα σήμερα) και από τα χρήματα που ξοδεύουν σε εμπορικής λογικής διαφήμιση. Kαι οι δυο αυτές πρακτικές προϋποθέτουν τη θελημένη υποβάθμιση του επιπέδου καλλιέργειας των πολιτών: Tης σχολικής τους παιδείας, της ραδιο-τηλεοπτικής ενημέρωσής τους και ψυχαγωγίας, του γλωσσικού τους αισθητηρίου, των αισθητικών τους απαιτήσεων.

Στοχεύει η σκόπιμη υποβάθμιση της κριτικής ικανότητας των ψηφοφόρων, στην εξάλειψη των κριτηρίων διάκρισης του σοβαρού από το γελοίο, της νομιμότητας από την ανομία, της εντιμότητας από τον τυχοδιωκτισμό. Mε κοινωνιολογικές αποκλειστικά αποτιμήσεις (όχι ηθικολογικές ή εθνικοθρησκευτικές) η ελλαδική κοινωνία έχει εκπέσει πια σε πρωτογονισμό που τρομάζει και τους πιο φανατισμένους της αυθυποβλητικής αισιοδοξίας.

O εσκεμμένος πρωτογονισμός γίνεται κατάφωρος όταν, μετά το σημιτικό ΠAΣOK, έρχεται και ο ΣYPIZA να βασίσει στον κ. Aντώνη Λιάκο τις φιλοδοξίες του για «ανανεωτική» εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δεν αξίζει σχολιασμό ή κρίσεις ούτε το πρόσωπο ούτε οι εξαγγελίες του – το ευθέως ανάλογο θα ήταν, να αναθέσει η όποια «Δεξιά» την προεδρία Eπιτροπής Eθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στον κ. Kασιδιάρη. Tο ουσιωδέστερο συναγόμενο είναι η κατοχύρωση της ανάγκης να καταψηφίζεται με συνειδητή αποστροφή ο ΣYPIZA. Oχι για την ανειλικρίνεια του κ. Tσίπρα, όχι για το «μπάχαλο» της κυβερνητικής σύγχυσης και ακοσμίας – έχουμε δει και χειρότερα επί ημερών Eυάγγ. Bενιζέλου και Σαμαρά. Nα καταψηφίζεται στο διηνεκές ο ΣYPIZA μόνο επειδή ο μηδενιστικός του αμοραλισμός και ο μικρονοϊκός διεθνισμός του αποδείχνεται ανίατος. Eπωάζει Λιάκους.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιώργου Πετράκη

Ο Γιώργος Κυρίτσης είναι ένας καλός στρατιώτης, εξάλλου αυτό ηταν και το προσόν για να κάνεις καριέρα σε ένα κομματικό έντυπο.

Όλοι απορήσαμε με αυτό που του ξέφυγε του Γιώργου Κυρίτση. Κάτι άλλο εννοούσε ο άνθρωπος, δεν μπορεί να εκστόμισε αυτή που φαίνεται ως μεγαλειώδης μπαρούφα, ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση παίρνει τέτοια μέτρα που θα τα πληρώσουν υπό μορφή τιμωρίας όσοι δεν την ακολούθησαν πέρυσι στην επιλογή του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, και επέμειναν στο ΝΑΙ, στο οποίο το ίδιο το βράδυ του δημοψηφίσματος προσχώρησε με την μεγαλειώδη κολοτούμπα και ο Τσιπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.

Αφού λοιπόν δεν ακολούθησαν τον Αριστερό ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι είναι ταξικοί αντίπαλοι και προφανώς έχουν και γεμάτα πορτοφόλια… Ο εχθρός βρέθηκε και μέχρι να εξηγήσει κανείς ότι ο Τσιπρας και ο Καμμενος πήγαν το ίδιο βράδυ μαζί τους, θα έχει περάσει καιρός.

Οι εχθροί είναι όσοι ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ ινδάλματα της εθνικολαϊκιστικής Αριστεροδεξιάς είναι όσοι δεν ψήφισαν ΝΑΙ, αλλά έσπευσαν να το υλοποιήσουν έκτοτε…

Η θεωρία αυτή πάσχει και μπάζει από παντού (για παράδειγμα δεν εξηγεί τι ακριβώς γύρευαν με τον Αριστερό Τσιπρα ο Καμμ;eνος και η Χρυσή Αυγή και επίσης δεν εξηγεί αν ο Σταθάκης και ο Τσακαλώτος είναι εκπρόσωποι του προλεταριάτου η είναι εκείνοι που γέμισαν με λεφτά τους λογαριασμούς τους για να αλώσουν εκ των έσω τον καπιταλισμό..).

Όμως του Κυρίτση του ξέφυγε αυτό που κάποιοι σχεδιάζουν από καιρό. Σιωπηλά και μεθοδικά, το «σχέδιο Εμβερ Χότζα», ένα σύνδρομο από το οποίο κυρίως η Αριστερά δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει.

Ο Χότζα προκειμένου να κρατήσει γονατισμένο έναν λαό υπό την στυγνή ηγεσία του, ανακάλυψε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Αποτέλεσμα ήταν να αποκλείσει την Αλβανία από τον έξω κόσμο και να γεμίσει όλη την χώρα, που δεν είχε καν σπίτια να στεγάσει τους πολίτες της με τα περίφημα τσιμεντένια φυλάκια.

Στραμμένα προς κάθε κατεύθυνση, καθώς ο εχθρός μπορούσε να έρθει από παντού… Δεν ήταν μόνο ο Εμβέρ Χότζα. Είναι ο Μαδούρο ο συμπαθής οδηγός λεωφορείου που οδήγησε στον γκρεμό την πιο σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Λατινικής Αμερικής και όταν κατέρρεε ανακάλυψε εχθρούς. Κάλεσε σε επιστράτευση, κατήγγειλε τους Αμερικανούς ότι ετοιμάζουν εισβολή στην χώρα του, φυλάκισε την αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι συνεργάζεται με τον «εχθρό».

Δεν θα ανατρέξουμε στην Βόρειο Κορέα, καθώς αρκεί να κοιτάξει κανείς στην γειτονική Τουρκία, για να δει ότι το «σύνδρομο Εμβέρ Χότζα» δεν αφορά μόνο την Αριστερά, αλλά κάθε πολιτικό σύστημα που δραπετεύει σιγά-σιγά από την δημοκρατική νομιμότητα και ρέπει προς τον αυταρχισμό.

Η Αριστεροδεξιά κυβέρνηση που μας φόρτωσαν οι δανειστές, αποτελούμενη από περιθωριακά μέχρι πριν τρία χρόνια στοιχεία, εμφανίζει όλο και με μεγαλύτερη ένταση, σημάδια καθεστωτισμού.

Ο καθεστωτισμός αφορά τον πλήρη έλεγχο των βασικών δομών στις οποίες στηρίζεται ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου: την αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τους επιχειρηματίες.

Και πλέον η εξουσία επιβάλλεται με την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, με την εκτόξευση καθημερινά όλο και μεγαλυτέρων ψεμάτων. Κι αν δεν χειραγωγηθεί, κακό του κεφαλιού της…

Ο κ. Κυρίτσης οπως και πολλοί συνοδοιπόροι του δεν μπορούν να φαντασθούν το ενδεχόμενο ότι και αυτό το κυβερνητικό συνονθύλευμα, θα καταλήξει όπως κατέληξαν και τα προηγούμενα αναλώσιμα μνημονικά κυβερνητικά σχήματα..

Με μια θρασύτητα ρητορική που επιμένει, στα πρότυπα των σταλινικών ψυχιατρείων, να βιάζει την κοινή λογική, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το σκληρότατο Μνημόνιο που επέβαλλε στην χώρα, ως επιτυχία καθώς το δικό της Μνημόνιο είναι καλύτερο, οι δικοί της φόροι πιο γλυκείς, οι δικές της μειώσεις μισθών πιο εύπεπτες και η δική της ύφεση το καύσιμο για την εκτόξευση της οικονομίας.

Το με κάθε τρόπο γάντζωμα στην εξουσία όμως όταν γίνεται από τέτοιες δυνάμεις που έχουν εξαπατήσει τον λαό, δεν μπορεί να γίνει με δημοκρατικό τρόπο.

Κι εκεί πρέπει να ανακαλυφθούν εχθροί. Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες βόλευε πότε ο εχθρός να είναι ο Σόϊμπλε (η Μερκελ είχε γίνει η προστάτιδα δύναμη, η καλύτερα η κυρία που κουνάει τις μαριονέτες της), πότε το ΔΝΤ.

Τώρα πια και ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ, είναι εταίροι…Ο εχθρός πρέπει να είναι εσωτερικός. Κάθε κριτική θα δαιμονοποιείται, κάθε διαφωνία θα στοχοποιείται. Έχει ξαναγίνει το κόλπο με επιτυχία σε αρκετές γειτονικές χώρες…Ο κ. Κυρίτσης, μάλλον πρόωρα έβγαλε στην φόρα το «Σχέδιο Εμβέρ Χοτζα».

Η αριστεροδεξιά κυβέρνηση κουκουλώνει την πρωτοφανή εξαπάτηση του ελληνικού λαού, την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στην χώρα, την πρωτοφανή ανικανότητα της να διαχειριστεί ακόμη και απλά θέματα καθημερινότητας.

Η χώρα δεν κινδυνεύει από όλα αυτά αλλά, σύμφωνα με το «Σχέδιο Χότζα», η απειλή έρχεται από τον εσωτερικό εχθρό…

Εκείνοι οι «πλούσιοι» που ήθελαν να μείνουν Ευρώπη. Ενώ οι υπόλοιποι που ήθελαν να φύγουν με τον Τσίπρα, Καμμένο, Βαρουφάκη και Ζωή από την Ευρώπη, ήταν οι καλοί και οι οποίοι τώρα πλέον θα ανταμειφτούν..

Όχι ακριβώς.. Απλώς θα χάσουν λιγότερα από όσα θα χάσουν οι «ταξικοί αντίπαλοι»… Μείον 30 ευρώ η χαμηλή σύνταξη, μην νοιάζεστε, κάποιοι άλλοι που είχαν ψηφίσει ΝΑΙ, θα χάσουν 150 ευρώ τον μήνα…

«Κοινωνική δικαιοσύνη» στην εξαθλίωση, στην οποία οδηγούνται όλοι. Και «ταξικός» πόλεμος, διχασμός, μίσος εναντίον φανταστικών εχθρών, εναντίον όσων τολμούν να αμφισβητήσουν τα ψέματα τους..

Ο Μαδούρο επιβίωσε έτσι τρία τέσσερα χρόνια, ο Εμβέρ Χοτζα τριάντα, ο Ερντογαν θέλει να τα εικοσαρίσει… Εδώ είναι άβγαλτοι ακόμη και μιλάνε για δυο τετραετίες…

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Η δήλωση Τουσκ περί ευρωπαϊκής "ουτοπίας" αποτελεί υπενθύμιση ότι η Ευρώπη είναι θεμελιωδώς μια διχασμένη ήπειρος
  • Η διαφορά στις κουλτούρες Βορρά-Νότου, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και γιατί ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί η ΕΕ ίσως είναι η "αποσυναρμολόγησή" της
Γράφει η Άννα Φαλτάιτς
Stratfor

Με την εμμονή τους στην ιδέα μιας ομόσπονδης Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χάνουν την επαφή τους με τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και τροφοδοτούν το εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα σε όλη την ΕΕ. Κάπως έτσι συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την κατάσταση στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 30 Μαΐου. Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δημιουργούν «διάφορες ουτοπίες –μια ουτοπία μιας Ευρώπης χωρίς κράτη-έθνη, μια ουτοπία μιας Ευρώπης χωρίς αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες», αν και «οι πολίτες της Ευρώπης δεν μοιράζονται τον ευρω-ενθουσιασμό μας».

Ο Τουσκ δεν είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της ΕΕ που αμφισβητεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής ενοποίησης (ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πρόσφατα έκανε παρόμοιες δηλώσεις). Όμως η επιλογή των λέξεων από τον Τουσκ είναι αξιοσημείωτη. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση συχνά χαρακτηρίζεται ως στόχος, ως φιλοδοξία ή ακόμα και ως όνειρο – έννοιες που ενέχουν κάποιον βαθμό ελπίδας για επίτευξη μιας πιθανότητας. Όμως εξ ορισμού, μια ουτοπία είναι ένας φανταστικός τόπος που υπάρχει μόνο ως ιδανικό. Ως εκ τούτου, ο Τουσκ παραδέχθηκε πως μια πλήρως ενοποιημένη Ευρώπη, όσο ιδανική και αν είναι, είναι αδύνατη.

Το γεγονός ότι η δήλωση αυτή έγινε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ίσως είναι σοκαριστικό. Άλλωστε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σχεδιάστηκαν προκειμένου να προπαγανδίσουν υπέρ της περισσότερης και βαθύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης, και ο Τουσκ είναι από την Πολωνία, μια χώρα που ενστερνίστηκε την συμμετοχή στην ΕΕ πριν από μόλις 12 χρόνια. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελείται από τους επικεφαλής κυβερνήσεων κρατών-μελών της ΕΕ και σήμερα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμμερίζονται την άποψη του Τουσκ.

Η «χλεύη» της ιδέας μιας «Ευρώπης χωρίς κράτη-έθνη» αποτελεί κεντρικό σημείο στην δήλωση του Τουσκ, υπενθυμίζοντας στους ευρωπαίους ηγέτες πως η Ευρώπη είναι θεμελιωδώς μια διχασμένη ήπειρος. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής γης είναι όρη και χερσόνησοι, ενώ τα ποτάμια της χωρίζουν αντί να ενώνουν.Στα νότια της Ευρώπης, όπου η γεωγραφία από καιρό αποτρέπει την ανάδυση ισχυρών, ενοποιημένων οικονομιών, ο κατακερματισμός είναι ακόμα μεγαλύτερος. Το αποτέλεσμα είναι μια Ήπειρος όπου έχουν σχηματιστεί ισχυρές ταυτότητες, ξεχωριστές και πολλές φορές αντίθετες η μία από την άλλη. Υπάρχουν σαφείς κουλτούρες που εμποδίζουν την όποια προσπάθεια να ενοποιηθεί η Ευρώπη, είτε με τα στρατιωτικά μέσα του Ναπολέοντα ή του Χίτλερ, είτε με τα πολιτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μια ακόμα φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να ξεπεράσει τις διαφορές της Ευρώπης. Τα μέλη στον Νότο φαντάζονται πως είναι μια ένωση μεταφορών, όπου ο πλούτος ρέει από τον βορρά προς τον νότο. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, από την άλλη, θέλουν να προστατέψουν τον εθνικό τους πλούτο και είναι καχύποπτοι έναντι μέτρων που θα οδηγούσαν σε επιμερισμό του κόστους και των κινδύνων μιας ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι χώρες της Ανατολής, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές λόγω της παρέμβασης της ΕΕ στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Εν τω μεταξύ, σε όλη την ΕΕ, τα εθνικιστικά κόμματα κερδίζουν δυναμική με υποσχέσεις για προστασία των χωρών τους από τις ξένες απειλές όπως οι μετανάστες, το ελεύθερο εμπόριο ή το ευρώ.

Δεδομένων των σημαντικών αποφάσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, τα σχόλια του Τουσκ έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στις 23 Ιουνίου η Βρετανία διενεργεί δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι στην Ευρώπη. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, διενεργούνται εκλογές σε χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης –περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας- και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να έχουν καλές επιδόσεις. Η Ισπανία διενεργεί τις επόμενες εκλογές της στις 26 Ιουνίου ενώ η «ανυπότακτη» (αλλά φιλοευρωπαϊκή) κυβέρνηση της Ιταλίας θα αποφασίσει το πολιτικό της μέλλον σε δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί τον Οκτώβριο με θέμα την συνταγματική μεταρρύθμιση. Η αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας σε Μαδρίτη και Ρώμη θα μπορούσε να υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ως αντίδραση, η Γαλλία και η Γερμανία συζητούν τρόπους να αναβιώσουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό. Η επιπλέον δημοσιονομική ενοποίηση δεν θα έχει αποτέλεσμα. Τα μέλη το Νότου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, θα πίεζαν για μεγαλύτερο επιμερισμό του ρίσκου στην ευρωζώνη, ενώ οι χώρες του Βορρά, με πρώτη τη Γερμανία, θα επέμεναν στην συγκέντρωση της δημοσιονομικής εξουσίας και στον περιορισμό των δαπανών και της δυνατότητας δανεισμού των νότιων εταίρων τους.

Πρόσφατο δημοσίευμα στους Financial Times αφήνει να εννοηθεί πως ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ θεωρούν πως η ασφάλεια και η άμυνα μπορεί να είναι η απάντηση. Η μεγαλύτερη ενοποίηση στους τομείς αυτούς, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να είναι αποδεκτή για τα περισσότερα κράτη-μέλη, δεδομένης της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης και των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία και Βέλγιο. Όμως ακόμα και αυτή η πρόταση θα είναι αμφιλεγόμενη και ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει πως η εισαγωγή φεντεραλιστικών πρωτοβουλιών απλώς θα κάνει εντονότερα τα υφιστάμενα «ρήγματα» στην Ευρώπη. Άλλωστε, μέχρι τα τέλη του 2017, ο Ολάντ και η Μέρκελ μπορεί να μην βρίσκονται πια στην εξουσία.

Στην προσπάθειά της να ξεπεράσει το έθνος-κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει μόνο ένα ημίμετρο. Οι χώρες εκχωρούν την εθνική τους κυριαρχία σε ορισμένα ζητήματα και την διατηρούν σε άλλα. Ως αποτέλεσμα, κανένας δεν είναι ικανοποιημένος. Η Γερμανία και η Γαλλία εξακολουθούν να εξετάζουν τρόπους προκειμένου να διατηρηθεί το Ευρωπαϊκό μπλοκ. Όμως, τα πολιτικά γεγονότα του επόμενου ενάμισι έτους μπορεί να αποδείξουν πως ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να αποσυναρμολογηθούν ορισμένα κομμάτια της.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Καραγκιοζλίκια του νεοσουλτάνου με αφορμή την επέτειο της Αλώσεως. Παραλήρημα του νάρκισσου ως νέου... Πορθητή. Συρφετός εκατομμυρίου νεογενιτσάρων να ουρλιάζει έξω από την Αγιά Σοφιά, απαιτώντας να ξαναγίνει τζαμί…

Το νόημα της 29/5/1453 συνόψισε με θαυμαστό τρόπο ο Γέρος του Μοριά στον διάλογό του με το ναύαρχο Άμιλτον:
«Όταν επήραμε το Ναύπλιο, ήλθε ο Άμιλτον να με ιδεί, μου είπε ότι Πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν και η Αγγλία να μεσιτεύσει. Εγώ του αποκρίθηκα, ότι, 'Αυτό δεν γίνεται ποτέ. Ελευθερία ή Θάνατος. Εμείς καπετάν ‘Αμιλτον, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμε ελεύθεροι απο γενεά σε γενεά. Ο Βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε, η φρουρά του είχε παντοτεινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δυο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα». Με είπε: «Ποια η βασιλική φρουρά του, ποια είναι τα φρούρια;''--''Η φρουρά του Βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφται. Τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα Βουνά».
Και η φοβερή κατάληξη: «Έτσι δεν με ωμίλησε πλέον»!(Απομνημονεύματα, επιμ. Βαλέτα, Α΄σελ. 179).

Ασύγγνωστα λάθη και παραλείψεις του νεότερου Ελληνισμού μας στέρησαν την επανελλήνιση της Βασιλεύουσας. Στην μεγαλειώδη προέλασή μας (1912-20) αγγίξαμε τα προαιώνια όνειρα του Γένους. Κορυφαίος ιστορικός, ο Douglas Dakin (Η Ενοποίηση της Ελλάδας 1770-1923, σελ. 390) μας χρεώνει ότι είμαστε ο μόνος λαός της Βαλκανικής που δεν απελευθέρωσε την ιερή του πόλη.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί
α) τον Ιούλιο του 1922 «αν οι Έλληνες είχαν εξαπολύσει από την Ανατολική Θράκη επίθεση κατά των γραμμών της Τσατάλτζας, αντί να στέλνουν τεράστιες δυνάμεις κατά της Άγκυρας που κατείχαν τα στρατεύματα του Κεμάλ»
β) τον Μάιο του 1923 μετά την Καταστροφή, σε αντεπίθεση με την ανασυνταγμένη στρατιά του Έβρου «κατά του στρατού του Κεμάλ που παρά την νίκη του ήταν διαιρεμένος σε φατρίες και σε κατάσταση διάλυσης».

Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο επηρμένος νεοισλαμιστής ποδοπατεί βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του, απειλεί όσους δεν τον προσκυνούν, επιμένει να είναι δύναμη Εισβολής, Κατοχής, Εποικισμού, της Κύπρου. Εκβιάζει στρατιωτικά τους γύρω. Ο δημόσιος βίος του απάδει προς τα διεθνή νόμιμα.

Παρά ταύτα σέρνει στα παλάτια του τους πάντες. Από την Μέρκελ ως τον Μπαν Κιν Μουν. Έτσι απενοχοποιείται και νομιμοποιείται. Αλήθεια τι γύρευαν εκεί προχθές Τσίπρας και Αναστασιάδης;

Οι Αλβανοί εξακολουθούν να λειτουργούν αθεράπευτα ως Τουρκαλβανοί. Αγνώμονες απέναντί μας που τους γλυτώσαμε από την πείνα και την μιζέρια και συνεχίζουμε ανοήτως παρά τα προβλήματά μας να το πράττουμε. Κανένα αντίμετρο για την πρόσφατη πρόκληση του Αλβανού ΥπΕξ.

Σε μία εποχή όπου αραιώνουν τα παραδείγματα δημοσίων προσώπων που εκφράζουν την Εκκλησία, ο Βλαδίμηρος Πούτιν με την σεμνή και μετρημένη παρουσία του εδώ, επιβεβαίωσε την εικόνα Ορθοδόξου Χριστιανού Ηγέτη με βιωματική εκκλησιαστική σχέση.

Η Ρωσία είναι ξανά Υπερδύναμη. Η Δύση όμως της δείχνει αδικαιολόγητη καχυποψία, δυσπιστία και εχθρότητα, όπως σε άλλους καιρούς έδειχνε απέναντι στο Βυζάντιο.

Είναι βέβαιο ότι οι προχθεσινοί πανηγυρτζήδες της Αλώσεως δεν θα προέκυπταν στην ιστορία, αν από το 1453 δεν είχε προηγηθεί η απαισιότερη Άλωση, η φραγκική του 1204.

Γίνεται λόγος για στρατηγική σχέση με την Ρωσία. Σημασία έχει το timing της.

Η Ρωσία είναι μια αυτοκρατορία που ζυγίζει τα συμφέροντά της κάθε στιγμή. Σήμερα που οι σχέσεις της με την Τουρκία είναι οι χειρότερες, ήρθε η καταλληλότερη στιγμή για δράση υπέρ της Ελλάδος. Αλλά σήμερα!
Το ίδιο συμβαίνει με τις τουρκο-ισραηλινές και τις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις. Τώρα χάνεις ή κερδίζεις το στοίχημα.
Το αυτό ισχύει για το παντοδύναμο αμερικανοεβραϊκό λόμπι. Για χρόνια υπηρέτησε μανιωδώς τα τουρκικά συμφέροντα. Με την ρήξη απελευθερώθηκε, αλλά ουδείς έκτοτε ενδιαφέρθηκε σοβαρά να το αξιοποιήσει υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Καιροί ου μενετοί!

Η κομπανία “Λιάκου, Φίλη και Σιας” έχει τελικά πρόγραμμα να ξεπατώσει τα θεμέλια του Γένους. Στην ιστορία το αποπειράθηκαν πολλοί. Από τον Ιουλιανό ως τον Στάλιν. Αλλά γκρεμοτσακίστηκαν πριν το πετύχουν. Τους τωρινούς ενοχλεί ο Επιτάφιος του Περικλή και πρόσωπα όπως Παπαδιαμάντης, Σεφέρης Ελύτης αλλά και Ρίτσος. Εγκλωβισμένοι στο δόγμα του εθνομηδενισμού, ανυποψίαστοι από αγωνία Ελληνισμού, είναι ανίκανοι να καταλάβουν την ελληνική διαχρονία και διάρκεια καθώς και την άρρηκτη σχέση Ορθοδοξίας και Ελληνικότητας.

Όσοι αλλαξοπίστησαν, αφελληνίστηκαν.
Όσοι εξισλαμίστηκαν, εκτουρκίστηκαν.

Και επειδή οι ημέτεροι αυτοαποκαλούνται αριστεροί, να διαβάσουν τις «Μονεμβασιώτισσες» του αυθεντικού αριστερού Ρίτσου που συμβουλεύουν τα σχολιόπαιδά τους:
«άιντε μωρέ διαβάστε ακόμα μια βολά την αλφαβήτα, κάτω απ΄ το λυχνάρι, πείτε και το πατερμώ σας, πρι πλαγιάστε»(Γίγνεσθαι,296).

Η παγκοσμιοκρατία ξεριζώνει κατά σύστημα τις αξίες του πολιτισμού απ΄ τους λαούς για να τους χειραγωγεί κατά βούληση.

Ο κ. Τσίπρας να κλείσει «άνευ υπαιτίου βραδύτητος» τα μέτωπα που άνοιξε η κομπανία του της παιδείας.
Πριν είναι πολύ αργά...

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
Επικοινωνία: stelios@papathemelis.gr, danagennisi.press@gmail.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Σπύρος Παπασπύρος

Πληθωρισμός απόψεων για το τι πρέπει να γίνει, για τα πλεονεκτήματα της χώρας, τους δρόμους και τα προβλήματα της Ευρώπης.

Γιατί άραγε δεν "γίνεται" τίποτα που να αναγνωρίζεται ευρέως και να πείθει ότι φεύγουμε απο την κρίση: Γιατί εχουμε την αίσθηση οτι είμαστε στάσιμοι ή σαπίζουμε;

Με αφορμή μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με φοιτητές, νέους εργαζόμενους την Δευτέρα που "πέρασε", αλλα δεν χάθηκε, για την ηθική και την πολιτική με έναυσμα τις αντιπαραθέσεις για τις off shore άνοιξε μια οπτική,"γνωστή" αλλά απούσα απο την δημόσια σφαίρα, με διαφορετικό τρόπο.

Η εκτιμησή τους οτι η κρίση και ειδικότερα ο "πειραματισμός" στην χώρα μας συνδέεται άρρηκτα με την καταστροφή τελικού σταδίου της βιομηχανικής επανάστασης και το πέρασμα στη ψηφιακή εποχή με ταχύτατους ρυθμούς, και όχι συμβατότητες με παλιές νοοτροπίες και εργαλεία, ήταν το κεντρικό στοιχείο και δείχνει πλέον να έρχονται γενεές με ανησυχία, δική τους αναζήτηση, ανάλυση και κατεύθυνση για το χθες, το σήμερα, κυρίως την επόμενη μέρα.

Αναγνωρίζουν την ανισσοροπία μεταξύ του οικονομικού, του τεχνολογικού, της παραγωγής, της πολιτικής, της κοινωνίας, ανάμεσα στο δυνατό και πραγματικό του σήμερα στην αδυναμία του συστήματος διακυβέρνησης να "διαχειριστεί" τις δυνάμεις που απελευθερώνει η γνώση με την ψηφιακή επανάσταση στην παραγωγή. Τα μυαλά "τρέχουν" με την δημιουργία "μηχανών" που τρέχουν πιο "γρήγορα" απο τον άνθρωπο.

Εδώ βλέπουν, χωρίς αλχημισμούς και δαιμονοποιήσεις, υπερεθνικές ελίτ να επιδιώκουν τον έλεγχο και την ιδιοποίηση των μέσων της "νέας παραγωγής" δηλ. της γνώσης, των μυαλών, των ανθρώπων. Η κρίση παράγει φόβο, ανασφάλεια και επιτρέπει μέσα απο αυτά τον "έλεγχο" και του λογικού εκτός του θυμικού των ανθρώπων.

Ορίζουν στην κλίμακα αυτή την ανικανότητα και ανηθικότητα του πολιτικού προσωπικού αλλά και πολλών "ταγών" των υφιστάμενων κοινωνιών που εχουν απωλέσει την ακεραιότητά τους, γι αυτο δεν μιλούν, και "τρέχει" η πραγματικότητα σε βάρος της ατομικότητας ή των συλλογικότήτων, των δικαιωμάτων, χωρίς διανόηση και ισχυρές μορφές σύγχρονης οργάνωσης των ανθρώπων απέναντι στον πολυκατακερματισμό που εγκαθίσταται στις κοινωνίες.

Διακρίνουν στην ιδια κλίμακα προσεγγίσεων τον ισοπεδωτικό διαχωρισμό του παραγωγικού δυναμικού σε δυο κατηγορίες: εξειδικευμένο και υποστήριξης, γενικών καθηκόντων με χαμηλή αμοιβή και ουσιαστικά αποκλεισμένο απο την ζωή. Για το λόγο αυτό στέκονται ιδιαίτερα στα εμπόδια συμμετοχής μη ελεγχόμενων ανθρώπων στην πολιτική με την δύναμη των ΜΜΕ δηλ. την τάση να γίνει και η πολιτική υπόθεση των ελίτ μακριά απο κάθε μορφή, όχι μόνο ελέγχου αλλα και, ελάχιστης συμμετοχής ή επιρροής των κοινωνιών.

Και στο ερώτημα και εσείς τι κάνετε για όλα αυτά; η απάντηση ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα: Συγγνώμη αλλά δεν καταλάβατε, εμείς πλέον ρωτάμε!

Ηθικό δίδαγμα: τέλος τα παλιά πολιτικά Ευχολόγια!

Συμπέρασμα: έρχεται μια γενιά σκέψης απο συνάντηση γενεών με νέους ανθρώπους στο τιμόνι που δεν δειλιάζει, δεν φοβάται την ανηθικότητα "αντιμετώπισης" τους για να εξοστρακιστούν απο το πολιτικό γίγνεσθαι. Απλούστατα πιστευουν στον εαυτό τους, δεν περιμένουν τίποτα καλύτερο απο το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό, δεν χρωστάνε τίποτα και σε κανένα παρά μόνο στο μέλλον και την ζωή που δεν χαρίζουν!

Έφυγα για την επόμενη μέρα δηλ. την περασμένη Τρίτη με αισιοδοξία!

Πηγή εφημερίδα "Το Παρόν"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Γι άλλη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρώφ, γνωστός για τα αισθήματα του έναντι της Τουρκίας, σοκάρει και εκνευρίζει τους Τούρκους με πρωτοφανείς δηλώσεις για το ίδιο το μέλλον της χώρας τους που τους προκαλούν μεγάλη ταραχή.

Αυτή την φορά αφορμή για τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών έδωσε η ψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και όχι μόνο από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς.

Όπως αναφέρεται ο Σεργκέι Λαβρώφ σχολιάζοντας αυτή την ιστορική όπως χαρακτήρισε απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι είναι η απαρχή της πλήρης απομόνωσης της Τουρκίας και της διάρρηξης των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ τα έχει χαλάσει και με τις ΗΠΑ και αυτό είναι η απαρχή του τέλους για την χώρα αυτή.

Μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya 1 ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι η υπερφίαλη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια με τις ατελείωτες προκλήσεις της οδηγεί αυτή την χώρα σε οριστική διάλυση και επαίνεσε την Γερμανία ότι με την απόφαση της αυτή αναγνώρισε το ιστορικό παρελθόν και έδωσε ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία ενώ είναι μια καλή αφετηρία για την βελτίωση των σχέσεων της με την Ρωσία.

Το φυσάνε και δεν κρυώνει στην Άγκυρα.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

Τα «Ευαγγελικά» του 1901, ήταν η αιματηρή «εμφύλια» σύγκρουση αρχαϊστών και δημοτικιστών με αφορμή την μετάφραση του Ευαγγελίου. Για την διαμάχη της γλώσσας παραιτήθηκαν ένας αρχιεπίσκοπος (ο Αθηνών, Προκόπιος Β’ που ενθάρρυνε την μεταγλώττιση) και ολόκληρη η κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη!

Από τότε, ως σήμερα, παρέμεινε η «μεταφυσική» σχέση των πιστών με το Ευαγγέλιο, αφού ποτέ τους δεν κατάλαβαν τι λέει. Συμπέρασμα: Όσο σπουδαία κι αν είναι μια γλώσσα, όταν δεν διδάσκεται σωστά, χάνει την αξία της μέσα στο χρόνο. Και η απλοποίησή της έχει ως προϋπόθεση την γνώση της παλιάς για να διατηρήσει ακέραια την αξία της νέας στις σύγχρονες ανάγκες.

Το γλωσσικό ζήτημα ήταν πάντα, μια υπόθεση η οποία ξέφευγε από τα χέρια της Παιδείας και περνούσε στην επεκτατική διάθεση της πολιτικής. Μέσα του, έκρυβε το μικρόβιο της προγονολατρείας που έθρεψε την κυρίαρχη ιδεολογία και ενίσχυσε την εθνική συνείδηση στο νεοελληνικό κράτος, από το 1830. Μην ξεχνάμε ότι η γλώσσα «καθάρισε» με πολλαπλούς μηχανισμούς και αγώνες για να αποτελέσει το αναγκαίο εργαλείο συνένωσης όλων των πληθυσμών της νότιας Βαλκανικής, που εντάχθηκαν στο νεοσύστατο κράτος (Τουρκόφωνοι, Αρβανίτες, Σλαβόφωνοι, Τσάκωνες, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι κλπ).

Εκτός των άλλων, η Αρχαία Ελληνική, προτάθηκε ως βάση της εκπαίδευσης, για να λειτουργεί ως «μήτρα» σημείων (λέξεων) και νοημάτων, με την οποία θα δημιουργούσε η πολιτεία τον σύγχρονο πολιτισμό της. Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δυτικός κόσμος ξύπνησε από τον βαθύ ύπνο του Μεσαίωνα, με το «ξυπνητήρι» του Διαφωτισμού και των αρχαίων κειμένων.

Άρα λοιπόν, ποιος μπορεί να αρνηθεί την χρησιμότητα των Αρχαίων Ελληνικών, σε έναν κόσμο που γεννήθηκε από την κληρονομιά των Ελλήνων; Και όχι μόνο αυτό. Ποιος αλαζόνας είναι σε θέση να θεωρεί ότι το ψηφιακό θαύμα που συντελείται σήμερα, παγκοσμίως, μπορεί να σταθεί χωρίς την κλασική παιδεία και το «μέτρο» που την διαπνέει;

Δυστυχώς, για την ελληνική εκπαίδευση, κάθε διαχρονική απόπειρα του υπουργείου Παιδείας να ασχοληθεί με την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών αποτύγχανε παταγωδώς. Έτσι και τώρα, ο Κ. Φίλης, περιορίζει το μάθημα, με το επιχείρημα της ενίσχυσης των Νέων Ελληνικών.

Ατυχέστατη και πάλι η προσέγγιση. Πρώτον, επειδή δεν έχει καμία δουλειά ο υπουργός να παρεμβαίνει στα εκπαιδευτικά προγράμματα και δεύτερον, γιατί ασχολείται με τις ώρες διδασκαλίας και όχι με τους διδάσκοντες! Είναι βεβαίως, κατανοητό πως η «συνδικαλιστική» αλληλεγγύη του κ. Φίλη του απαγορεύει να σκεφτεί ότι το πρόβλημα δεν είναι στην ύλη της Γλώσσας αλλά στον τρόπο που επιλέγει ο καθηγητής να την διδάξει. Γιατί αν το αρχαίο κείμενο ακούγεται στην τάξη, σαν τροπάριο στη θεία λειτουργία, είναι φυσικό οι μαθητές να χασμουριούνται. Αν πάλι, αποτελεί μία αποσπασματική αγγαρεία για τις εξετάσεις, η αποστροφή είναι επίσης δεδομένη.

Επομένως, τα Αρχαία διδάσκονται και αναβαθμίζονται, δεν καταργούνται εξαιτίας της ανικανότητας μας να αλλάξουμε τον τρόπο διδασκαλίας! Είναι μία γλώσσα η οποία απευθύνεται σε ένα ανώτερο επίπεδο πνευματικότητας την οποία το σχολείο έχει υποχρέωση να την προσεγγίσει.

Οι μακρινοί «παππούδες» μας δεν είχαν ούτε γραμματική ούτε συντακτικό. Μιλούσαν και έγραφαν ελεύθερα, παραγωγικά, δημιουργικά πάνω στη σύνθεση και την ομορφιά της γλώσσας. Δεν τη μισούσαν από τον καταναγκασμό, την προσποίηση και την υποκρισία. Αν λοιπόν, ο δάσκαλος δεν διαθέτει την δεξιότητα να διδάξει αρχαίο κείμενο η υπόθεση είναι χαμένη. Σε έναν μαθητή που συνήθισε στην ταχύτητα των εικόνων και στην προχειρότητα των νοημάτων, το να προσπαθείς να του μάθεις Αρχαία με την μέθοδο του 1950, είναι σαν να τον προκαλείς να γελάσει μαζί σου.

Τα Αρχαία Ελληνικά είναι η γλώσσα των αρίστων. Είναι δομή, νόημα, αρχιτεκτονική, μαθηματικά, σύνθεση και δημιουργία. Όλα αυτά που χρειάζεται το μυαλό για να μπει δυναμικά και με ήθος, στην εποχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και να ηγηθεί ως πρωτοπόρος στα projects και στις νέες μεθόδους.

Δεν έχουμε δικαίωμα να στρέφουμε συνεχώς το επίπεδο προς τα κάτω, επειδή θέλουμε να γίνουμε ευχάριστοι στον μέσο όρο. Αντίθετα, έχουμε υποχρέωση να αναζητήσουμε τον σύγχρονο δάσκαλο που ξέρει τον τρόπο να συνδυάσει την γοητεία του σύγχρονου μέσου με τον ορθολογισμό και την αισθητική του ελληνικού λόγου. Όχι για να ικανοποιηθεί το λαϊκιστικό ένστικτο της προγονοπληξίας κάποιων αλλά για να δοθεί το παλιό κίνητρο για νέες δημιουργίες στην εποχή μας.

Έχουμε ανάγκη από μία πολιτισμική «έπαρση» και η αρχαία γλώσσα είναι η αιώνια «Κιβωτός», έτοιμη να σώσει τη σκέψη και τις προθέσεις μας.

Ο πλούτος του σύγχρονου Έλληνα είναι ένα αρχαίο κείμενο δίπλα σε έναν υπολογιστή. Εκεί βρίσκεται το μέλλον της Ελλάδας σήμερα. Ας το ανακαλύψουμε, χωρίς κραυγές και αντιπαλότητες.

Η γλώσσα των αρίστων διδάσκεται, δεν καταργείται!

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν κοντά στο Χαλέπι, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το ρωσικό κέντρο παρατήρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, από την πλευρά του, σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει πως περισσότεροι από 1.000 μαχητές επιτίθενται κατά θέσεων του συριακού στρατού στα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου. Το ίδιο κέντρο μάλιστα επικαλείται τις μαρτυρίες πολιτών στο Χαλέπι, σύμφωνα με τις οποίες ένοπλες ομάδες αποτελούμενες από Τούρκους στρατιώτες έχουν εμφανιστεί στα βόρεια της πόλης.

Η Τουρκική προέλαση στο Χαλέπι, για πρώτη φορά με τέτοιο βάθος τουρκικών στρατευμάτων μέσα στη Συρία, είχε προφανώς αντικειμενικό σκοπό.

Όπως αποκαλύπτει αρμένικη ιστοσελίδα, ο στόχος ήταν τα αντίποινα στην απόφαση της Γερμανίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.
Το Χαλέπι βρίσκεται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες ώες. Περισσότεροι από 2.000 μαχητές έχουν συγκεντρωθεί στα βόρεια του Χαλεπίου, σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο παρατήρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία.

Το ίδιο κέντρο επικαλείται τις μαρτυρίες πολιτών στο Χαλέπι, σύμφωνα με τις οποίες ένοπλες ομάδες αποτελούμενες από Τούρκους στρατιώτες, έχουν εμφανιστεί στα βόρεια της πόλης.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και η αρμενική ιστοσελίδα, η οποία αποκάλυψε ότι οι ένοπλοι Τούρκοι και οι ομάδες που ηγούνται έχουν στόχο την καταστροφή των αρμένικων συνοικιών.

«Δεν μπορεί αυτός ο έντονος βομβαρδισμός συνοικιών που διαμένουν Αρμένιοι στο Χαλέπι, να είναι τυχαίος, αλλά συνδέεται με την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Αυτό αναφέρει εμπειρογνώμονας στην αρμενική ιστοσελίδα News που τονίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να ελέγχει τις τρομοκρατικές ομάδες , οι οποίες προέβησαν σε βομβαρδισμούς στις αρμενικές συνοικίες του Χαλεπίου.

«Μετά την έγκριση του ψηφίσματος από την Bundestag για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι συνοικίες στις οποίες ζουν οι Αρμένιοι στο Χαλέπι υποβλήθηκαν σε σφοδρό βομβαρδισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 πολίτες.
Το χτύπημα της αρμενικής κοινότητας της Συρίας συνδέεται άμεσα με την απόφαση της Bundestag. Φυσικά, υπάρχει και η πιθανότητα καθαρής σύμπτωσης. Αλλά η Τουρκία προσπαθεί να εκτονωθεί με την ήττα που υπέστη από τη γερμανική βουλή με επίθεση στο Χαλέπι».

«Δεν είναι μυστικό, ότι πολλές από τις ομάδες που έχουν συσταθεί στη Συρία, οπλίζονται και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία. Αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό των Τούρκων πολιτών που επανδρώνουν τις ομάδες αυτές και καθοδηγούνται από την Άγκυρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις 2 Ιουνίου εκτός από τους πυραύλους που ρίχθηκαν στην περιοχή το Χαλεπίου, καταστράφηκε μία αρμενική εκκλησία και ένα αρμενικό σχολείο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο του Ισλαμικού Κράτους, οι ισλαμιστές συνεχίζουν να σφυροκοπούν με ρουκέτες το δυτικό τομέα της πόλης του Χαλεπίου που ελέγχει ο συριακός στρατός. Πρόκειται προφανώς για εντεινόμενα αντίποινα λόγω της προέλασης του στρατού στα μέτωπα.

Χθες το πρωί εξαπέλυσαν τουλάχιστον 20 ρουκέτες εντός της αστικής ζώνης και στόχευσαν το παζάρι με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων και τραυαμτιών.Για 6 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες κάνει λόγο συριακό κανάλι ενώ το το Sham fm απαριθμεί σε 20 τις ρουκέτες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Razi.

To SANA νωρίτερα μα βάση τις πρώτες εκτιμήσεις έκανε λόγο για 2 νεκρούς και 20 τραυματίες από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν ομάδες που σχετίζονται με την αλ Nosra κατά της συνοικίας Midane στο Χαλέπι.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, OnAlert, echedoros-a.gr και dimpenews.comΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
 


Τί ἔχουμε πεῖ ὅτι δημιουργεῖ τούς συνειρμούς;
Τρία πράγματα.
Πάμε, μέ κάποιες... ἐνδιαφέρουσες ἀναφορές στήν πρόσφατη εἰδησεογραφία, νά δώσουμε τροφή γιά σκέψη μέ πολύ ἁπτά παραδείγματα, γιά νά καταλάβουν καί οἱ πλέον... ἀπρόθυμοι:

1. Ἔγκριση ἀπό τή Βουλή τῆς συμφωνίας στρατιωτικῆς συνεργασίας Ἑλλάδος - Ἰσραήλ
, διαβάζω...πάλι.

Ἐναντίον ποιοῦ πιθανοῦ ἐχθροῦ;... είναι τό εὔλογο ἐρώτημα.

Ἐναντίον πιθανῆς τουρκικῆς... ἀπειλῆς, θά ἀπαντούσαν οἱ ἁπανταχοῦ γεωστρατηγικοί...βιβλιοπῶλες.

Καί βέβαια, ἀφοῦ Ἰσραήλ καί Τουρκία συνεργάζονται ἐναντίον τοῦ Ἄσσαντ, χρηματοδοτῶντας, ἐκπαιδεύοντας καί περιθάλποντας τζιχαντιστές τοῦ ISIS, καί, φρέσκα... κουλούρια, συμφώνησαν (ἀναμενόμενο καί πολυ-καταγεγραμμένο ἀπό ἐτῶν ἀπό τόν γράφοντα), γιά τήν μεταφορά τοῦ Φυσικοῦ Ἀερίου τοῦ Λεβιάθαν μέσω Τουρκίας , είναι...ἐχθροί.

Σέ συνέχεια τῶν παραπάνω...

2. Ὁ Πούτιν δήλωσε κατά τήν πρόσφατη ἐπίσκεψή του στήν Ἑλλάδα, ὅτι θά χρηματοδοτήσει τό ἑλληνικό σκέλος ἀγωγοῦ μεταφορᾶς ΦΑ, μετέδωσε τῆ ἀφωνία ὁλόκληρου τοῦ πολιτικοῦ... κόσμου, ἡ «κυβερνητική» προπαγάνδα.

Ὅπως πέρσυ τόν Μάρτιο, ὅπου ἐν μέσω...διαπραγμάτευσης ἀποπροσανατόλιζαν τούς πολιτικά ἔνθεν - κακεῖθεν... δύστυχους πού ἔτρεξαν στίς... κάλτσες, ὅτι θά χρηματοδοτούσαν τό ἑλληνικό σκέλος (Greek Stream), τοῦ ἀντικαταστάτη τοῦ πάλαι ποτέ South Stream, ὡς συνέχεια ἐπί ἑλληνικοῦ ἐδάφους τοῦ Turkish Stream, καί ὁ γράφων δήλωνε ὄτι τέτοιος ἀγωγός δέν πρόκειται ὑπάρξει, στοιχηματίζοντας μέ ὁποιονδήποτε ἄγνωστο ἤ... γνωστό διαφωνούντα.

Καί πῶς ἤτανε ποτέ δυνατόν νά ὑλοποιηθεῖ τέτοιο ἔργο, ὅταν ὁ... ἀντιμνημονιακός Λαφαζάνης ἔσπευδε τήν ἴδια ἐκείνη στιγμή νά ὁλοκληρώσει τόν TAP τῶν Σαμαρικῶν προκατόχων του, μέ τά γνωστά μηδενικά ἀνταποδοτικά (οἰκονομικά, γεωπολιτικά ἤ... ἄλλα) ὀφέλη γιά τήν Πατρίδα;

Φανταστεῖτε, ὅτι ἐνῶ τά παραπάνω προπαγανδίζονταν μέ κάθε τρόπο καί μέσο, ὁ μέσος ψηφοφόρος (ὅλων τῶν πλήρως «συντονισμένων» πολιτικῶν... λαγουμιῶν) ἀδυνατούσε νά δεῖ καί τό ὀξύμωρο τῶν ἀνακοινώσεων, ἀλλά καί τήν ἐπί τῆς οὐσίας... συνεργασία - συμπόρευση τῶν ὑπολοίπων ἐντός βουλῆς... ἀντιπολιτευομένων.
Ποιός κάθησε νά ἐξηγήσει πέντε ἁπλά πράγματα στόν κόσμο καί τί σήμαινε αὐτό πρακτικά γιά τό σήμερα καί τό αὔριο τῆς Πατρίδας καί τῶν παιδιῶν της;
Πῶς λοιπόν θά περίμενε κανείς νά δεῖ τίς «λεπτές» πτυχές τῆς τότε... διαπραγμάτευσης;

3. Παραλαβή τοῦ πρώτου ἀπό τά δύο Μιστράλ ἀπό τήν Αἴγυπτο

Ἡ εἴδηση συνεδεύτηκε ἀπό πλῆθος εὔπεπτων...ἑρμηνειῶν ἀπό ἰδίου ἐπιπέδου καί κυρίως... φυράματος ἀναλυτές, περί θωράκισης, λέει, τῆς Αἰγύπτου ἔναντι πιθανῶν Τουρκικῶν προκλήσεων - ἀξιώσεων ἐπί τῆς Αἰγυπτιακῆς ΑΟΖ.

Σέ... πιθανό δηλαδή ναυτικό ἐπεισόδιο μεταξύ Τουρκίας - Αἰγύπτου στίς περιοχές πού οἱ... Τούρκοι διεκδικοῦν ΑΟΖ, τά Αἰγυπτιακά Μιστράλ (τό δεύτερο παραλαμβάνεται τέλος τοῦ ἔτους) μέ τά 13 βαρέα ἑλικόπτερα, τά ἀποβατικά καί τούς 450 πεζοναύτες κλπ κλπ τό καθένα, θά κάνουν τί;

Ἐπίθεση στόν τουρκικό στόλο ἤ ἀπόβαση στά... τουρκικά παράλια;

Νά θυμίσω τί ἀνακοίνωσαν ἐπίσημες Αἰγυπτιακές καί Λιβανέζικες πηγές μετά τό muppet-show...«Barbaros» ἐναντίον τοῦ Ἰσραήλ καί τίς βλέψεις του γιά ΦΑ καί ὑδρογονάνθρακες ἐντός τῶν ΑΟΖ Συρίας καί Λιβάνου, γιά ὁποῖα ἔχω γράψει ἀναλυτικά;

Ἤ μήπως, καί σέ σχέση μέ τό σύνολο τῶν παραπάνω, τίς παραπλανητικές... τυμπανοκρουσίες "«κυβερνώντων» καί... ἀντιπολιτευομένων καί τῶν φερεφώνων τους πέρσι μέ τίς περίφημες Τριμερεῖς - Τετραμερεῖς,... Πενταμερεῖς ἔλεγε ἄλλος, πού ἄφηναν... ἄυπνη τήν Τουρκία;

4. Πόσες φορές τούς τελευταίους δύο μῆνες... διασταυρώθηκαν Ρωσικά καί Ἰσραηλινο - Ἰορδανικά ἀεροσκάφη στήν Νότιο Συρία καί τίς ἀκτές ἀνοικτά τῆς Συριακῆς ἀκτογραμμῆς, ἤ δέχθηκαν Ρωσικά πυρά ἀπό δυνάμεις ἐντός τοῦ Συριακοῦ ἐδάφους Ἰσραηλινά ἀεροσκάφη;

Ὅπου σέ κάποιες ἀπ' αὐτές ἤ ἀκολούθησε συνάντηση τοῦ Ἀμπντάλλα συνοδεία τοῦ ἀρχηγοῦ τῆς Μοσσάντ στό Ἀμμάν μέ Ρωσική ἀντιπροσωπεία, ἤ συναντήσεις σέ κορυφαῖο ἐπίπεδο, ἤ... ἀναγκάστηκε τό Ἰσραήλ νά ὑποβαθμίσει τά «θέματα», ἐνῶ σέ ἄλλες νά τά ἀποσιωπήσει πλήρως;

5. Τί σχέση ἔχουν αὐτά πού... συζητάμε μέ τήν ἄφιξη ὁλόκληρης πλήρως ἐξοπλισμένης μηχανοκίνητης Ρωσικῆς Ταξιαρχίας στήν περιοχή ἀνάφλεξης Ρωσόφωνων μέ τίς Οὐκρανικές δυνάμεις;

Ἑπομένως:

α. Πόσα... τρίγωνα μπορούν δυνητικά νά παραγάγουν οἱ ἀπορρέοντες ἀπό τήν παράθεση τῶν ἀνωτέρω... συνειρμοί;
β. Καί ποιά ἡ σχέση τῶν... μηκῶν καί «γωνιῶν» τῶν παραγόμενων «τριγώνων»*;


Συμπέρασμα:

Ποσοτικά καί... ποιοτικά μιλῶντας, νομίζω ὅτι ἡ ἔκταση καί τό βάθος τοῦ δωσιλογισμοῦ σ' αὐτήν τήν δύσμοιρη Πατρίδα δέν ἔχει ἀντίστοιχο ἱστορικό... ταίρι.

Σᾶς εὐχαριστῶ γιά τήν προσοχή σας.

Ἀρχάγγελος... Ohne Gnade

* (Μήν ξεχνάμε τήν «κομμένη» από τό Λεβιάθαν Woodside στήν ὁποία είναι μέτοχος καί ὁ κρατικός Κινεζικός Φορέας Ὑδρογονανθράκων καί ΦΑ).Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου