Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Σεπ 2011

Κοινωνικό χάος άνευ προηγουμένου προκαλεί η καταιγίδα των νέων σκληρών μέτρων της κυβέρνησης, η οποία καθημερινώς σπάει κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας, ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας. Η μια μετά την άλλη κοινωνική και επαγγελματική ομάδα, που βλέπουν ότι έχουν εξαπατηθεί με τον χειρότερο τρόπο και οδηγούνται σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση, αρχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι ιδιοκτήτες ταξί, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι σε εφορίες και τελωνεία, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα καθώς και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων σέρνουν πρώτοι τον χορό, ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι τα μέτωπα θα φουντώνουν μέρα με τη μέρα.

Το κλίμα διαμορφώνεται εκρηκτικό εν όψει και της εμφάνισης του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο. Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται περισσότεροι από 3.500 αστυνομικούς μαζί με ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού, οπλισμό, χημικά αλλά και τον μεταλλικό φράχτη που είχε χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τους διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος στις αρχές του καλοκαιριού. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μετατραπεί η συμπρωτεύουσα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη για να προστατευτούν ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του από την οργή και την απόγνωση της κοινωνίας που κατεβαίνει στους δρόμους.

Το «σοκ και δέος» των μέτρων επηρεάζει και τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς στα παρασκήνια επανέρχονται, παρά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, τα σενάρια των εκλογών. Η επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη φέρνει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μένει να φανεί πόσοι από αυτούς θα έχουν το σθένος και την αξιοπρέπεια να περάσουν από τα λόγια και τις ρητορικές διαφοροποιήσεις στην πράξη. Πάντως το ενδεχόμενο «να μην περάσει» το νέο πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή θεωρείται πιθανό και έτσι η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου να υποστεί (μετά την πολιτική και κοινωνική) και κοινοβουλευτική κατάρρευση. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που εκτιμούν ότι μπορεί και η ίδια η κυβέρνηση να επιδιώκει, μετά το πλήρες αδιέξοδο που έχει προκληθεί, ηρωική έξοδο μέσω εκλογών. Στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν στο αίτημα για εκλογές ώστε η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την τρόικα υπό άλλους όρους, ενώ θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να φορτώσει «δεσμεύοντας» και την επόμενη κυβέρνηση όλα τα μέτρα-σοκ που έχει υποσχεθεί ότι θα υπογράψει στους συνεταίρους της, ώστε να μην μπορεί εκείνη να αντιδράσει.

Προς το παρόν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί βάζουν μπροστά άλλες μεθοδεύσεις για να προωθήσουν τα αρεστά στην τρόικα σχέδια. Χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς προπαγάνδας, μοιράζουν non paper στους βουλευτές και τα στελέχη με τα οποία... πανηγυρίζουν για τα μέτρα, καλλιεργούν κλίμα κοινωνικού εμφυλίου μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (όπως έκανε χθες στη Βουλή ο Α. Λοβέρδος) και φυσικά κλιμακώνουν τους άθλιους εκβιασμούς περί κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου από το ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του γραμματέα Συνδικαλισμού της Ν.Δ. Γιάννη Μανώλη, ο οποίος μίλησε για οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα που πιέζουν τον κ. Σαμαρά για μια συγκυβέρνηση που δεν οδηγεί πουθενά.

Πηγή


  • Πρέπει να στηρίξουμε την αλλαγή εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια υπονόμευσης
Η επανάσταση στο Ιράν φαίνεται να είναι θέμα χρόνου, προέβλεψε ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, τονίζοντας ότι το ιρανικό μεταρρυθμιστικό κίνημα παίρνει μαθήματα από τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στη Λιβύη και στη Συρία.

Ο Πανέτα, πρώην διευθυντής της CIA, ρωτήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Τσάρλι Ρόουζ αν πιστεύει ότι η Αραβική Ανοιξη θα φτάσει και στο Ιράν και απάντησε: «Απολύτως. Πιστεύω ότι είχαμε αποδείξεις αυτού το πράγματος στις τελευταίες εκλογές στο Ιράν, ότι υπάρχει δηλαδή ένα κίνημα μέσα στη χώρα με τις ίδιες ανησυχίες που βλέπουμε παντού. Υπάρχουν πολλά πράγματα που με κάνουν να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου αυτού του είδους οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις και η επανάσταση να συμβούν στο Ιράν».

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν προχώρησαν στη βίαιη καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων μετά τις προεδρικές εκλογές το 2009.

Ο Πανέτα παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να στηριχθούν αυτού του είδους οι διαδηλώσεις εξαιτίας του πιθανού αρνητικού αντίκτυπου. «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα για να στηρίξουμε τις προσπάθειες αυτές, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναλύουμε κάθε κατάσταση ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος και να υπονομευτούν οι συγκεκριμένες προσπάθειες», συμπλήρωσε.

Οι ιρανοί ηγέτες ήλπιζαν ότι η Αραβική Ανοιξη θα σημάνει και το τέλος των υποστηριζόμενων από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθεστώτων στο αραβικό κόσμο. Οι υποστηρικτές της «πράσινης επανάστασης» στο Ιράν παρακολουθούν τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο με θαυμασμό, αλλά και ανησυχία για το ποιοι θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα καθεστώτα.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας θεωρεί ότι «το μεταρρυθμιστικό κίνημα στο Ιράν διδάσκεται από τα γεγονότα στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στη Συρία».

«Ενα από τα θέματα που αναλύσαμε όταν συνέβησαν τα γεγονότα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο είναι τι τα προκάλεσε
», επισήμανε, αναφέροντας τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, την επικοινωνία μέσω κινητών και τους χιλιάδες νέους που είχαν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον.

«Το γεγονός είναι ότι, όταν οι λαοί αποφασίζουν ότι έφτασε η στιγμή, αυτή είναι η στιγμή που πρόκειται να συμβεί μια τρομακτική αλλαγή. Αυτό είναι αλήθεια όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για το Ιράν» κατέληξε ο Πανέτα.


Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με θέμα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν ζητήσει ενημέρωση από τον απεσταλμένο του, Πόουλ Τόμσεν, στην Αθήνα, ενώ θεωρείται πιθανό μετά τη συνεδρίαση η τρόικα να λάβει το πράσινο φως, για να επιστρέψει στην Αθήνα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων πριν από λίγες ημέρες.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του τόσο σχετικά με το εάν η τρόικα έχει ζητήσει επιπλέον μέτρα, όσο και για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Σε συνέντευξη, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις ρωτήθηκε τόσο για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα όσο και για το εάν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για να καλύψει την απόκλιση από τον στόχο για το έλλειμμα.

Απαντώντας στο θέμα της ημερομηνίας επιστροφής ο κ. Ράις απάντησε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει αρχικά, δηλαδή «τα μέσα Σεπτεμβρίου».

«Δεν έχω τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως, όπως έλεγε η ανακοίνωση, αυτό θα γίνει προς τα μέσα Σεπτεμβρίου» σημείωσε.

Η τρόικα, η οποία έφυγε από την Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να επιστρέψει «σε δέκα ημέρες».

Ο Ράις αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει σχετικά με τη φύση της «τεχνικής εργασίας» που ζήτησε η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αφορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 2ας Σεπτεμβρίου, «τον προϋπολογισμό του 2012 και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η ανάπτυξη».

«Δεν θα ήταν συνετό να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες της αποστολής. Επομένως πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την αποστολή να επιστρέψει και να κάνει τη δουλειά της» σημείωσε ο Ράις.

Την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις εν όψει της ανόδου στη ΔΕΘ του «ανεπιθύμητου πρωθυπουργού», εκείνος έχει κλειστεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου κάνει φροντιστήριο όχι στην εκβάθυνση των ελληνικών, όπως σχολίαζε κάποιος «κακεντρεχής» εσωκομματικός του αντίπαλος, αλλά για να δει πώς θα... πουλήσει παραμύθι στη συνέντευξη Τύπου.

Ηδη ο κ. Παπανδρέου παρακολουθεί «ταχύρρυθμα μαθήματα», κυρίως όμως για να αποστηθίσει όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματα που θεωρούνται «sos» και εκτιμάται πως είναι βέβαιο ότι θα τεθούν στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με τον εφιάλτη των μαζικών διαδηλώσεων που αναμένονται έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το Σάββατο. Δεν είναι λίγοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο που ανησυχούν σφόδρα για το τι μέλλει γενέσθαι εκεί, έπειτα και από τις τελευταίες εξαγγελίες-σοκ του Ευ. Βενιζέλου. Εξ ου και ο σχεδιασμός που θέλει τη συμπρωτεύουσα να θυμίζει φρούριο, με 4.000-5.000 αστυνομικούς να έχουν επιστρατευτεί για την προστασία του πρωθυπουργού και όσων θα τον συνοδεύσουν.

Την ίδια ώρα όμως που εκατοντάδες αστυνομικοί, ακόμα και από την Αθήνα, καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο κάνουν χιλιάδες «Αγανακτισμένοι», αποφασισμένοι να αντιδράσουν διά των κινητοποιήσεων στη βίαιη ανατροπή που έχει υποστεί η ζωή τους, κάνοντας την ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμά ότι θα βρεθεί ενώπιον της μεγαλύτερης σε όγκο διαδήλωσης των τελευταίων ετών. Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιοκτήτες ταξί, γιατροί, φαρμακοποιοί, άνεργοι, ακόμα και συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας αναμένεται να δώσουν το «παρών» στη συμπρωτεύουσα, προκαλώντας πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο, που ακόμα θυμάται με δέος τον πανικό που δημιουργήθηκε πέρσι με την εκτόξευση ενός μόνο παπουτσιού προς τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του σε περίπτερα της ΔΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Π. Γερουλάνος χαρακτήρισε χθες τη ΔΕΘ (Real FM) «ραντεβού παραπόνων»...

Από την άλλη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επικρατεί σιγή, κάτι που δέχεται πολλές ερμηνείες για την τελική συμπεριφορά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Μόνο η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη εξέφρασε φωναχτά τις διαφωνίες της για τις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα πράξει όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

Πηγή

Ολοταχώς προς την άβυσσο οδηγεί τη χώρα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μόλις 45 ημέρες μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το κλίμα για την Ελλάδα έχει γίνει πολύ βαρύ σε διεθνές επίπεδο (εκφράζονται μέχρι και προβλέψεις από σοβαρούς οίκους για επικείμενη πτώχευση της χώρας), ενώ εκτός στόχων βρίσκονται πλέον και όλες οι κυβερνητικές προβλέψεις για την οικονομία. Πρόκειται για την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς μια σειρά από δείκτες και μεγέθη συνθέτουν επιταχυνόμενη πορεία διάλυσης.

Μετά τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ήρθε έκθεση μεγάλης τράπεζας της Σκοτίας που προβλέπει ότι η Ελλάδα τελικά θα χρεοκοπήσει -και μάλιστα ανεξέλεγκτα- εντός του 2011. Σε έκθεση της Royal Bank of Scotland που διανεμήθηκε στους πελάτες της τράπεζας ο στρατηγικός αναλυτής Χάρβιντερ Σίαν προβλέπει ότι η Ελάδα αναμένεται να κηρύξει στάση πληρωμών στη μεθεπόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επίσκεψη αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά, ο αναλυτής της τράπεζας θεωρεί ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση του Σεπτεμβρίου (την έκτη δόση), αλλά δεν πρόκειται τελικά να λάβει την έβδομη δόση, καθώς θα γίνει πλέον αντιληπτό και στους δανειστές της Ελλάδας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που δημιουργείται σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα συνεχίστηκε και χθες το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων στις αγορές κεφαλαίου. Οι τιμές των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κατακρημνίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους (σπρεντ) να κάνουν ρεκόρ, προσεγγίζοντας τις 1.800 μονάδες.

Το παραπάνω αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται και στην ταχεία απαξίωση των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο μέσα σε μερικές ημέρες όχι μόνο παρέδωσε όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει μετά το τραπεζικό deal Alpha και Eurobank, αλλά βρίσκεται πλέον και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω είναι η πλήρης αστοχία του προγράμματος άγριας λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν των δανειστών μας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Ενώ η κυβέρνηση και η τρόικα προέβλεπαν ότι φέτος η ύφεση θα ήταν της τάξης του 3,5%, τώρα η κυβέρνηση ομολογεί ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 5% και μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 5,3%.

Η μεγαλύτερη αποτυχία καταγράφεται στον βασικό στόχο του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση· αυτόν του ελλείμματος. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,6% του ΑΕΠ. Παρά τα εισπρακτικά μέτρα και τα μέτρα περικοπής δαπανών που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος (αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα) στα επίπεδα του 8,8% του ΑΕΠ.

Το ότι τα πάντα κρέμονται πλέον από μια κλωστή φαίνεται και από τη χθεσινή «αποστασία» 25 βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ στη Γερμανία, οι οποίοι είπαν όχι στην υλοποίηση του πακέτου της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καταψηφίζοντας τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης (EFSF) που προβλέπει η συμφωνία.


Ποιος, νομίζετε, υποστηρίζει ότι «η λιτότητα δεν φέρνει την άνοιξη και δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας στα οικονομικά για να το καταλάβει»;

Ποιος πιστεύετε ότι ζητά «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου για να αλλάξουν οι σκληρές επιταγές των δανειστών μας»;

Ποιος ζητά από «τους διανοουμένους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τεχνοκρατικά επεξεργασμένες προτάσεις για να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές εκτός των επώδυνων μέτρων», κατηγορώντας τους μάλιστα γιατί δεν έχουν επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός και δεν έχουν απαιτήσει την αλλαγή του, λες και κυβερνούν αυτοί;

Αν διαβάζοντας τα παραπάνω παρασυρθήκατε και πιστέψατε ότι τις θέσεις αυτές εξέφρασε κάποιος αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου, τότε κάνατε λάθος και... χάσατε.

Το παραπάνω ρεσιτάλ υποκρισίας και θράσους με στόχο (πάλι) να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για όσα δεν κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου δόθηκε διά χειρός του αδελφού του Νίκου, με νέο άρθρο του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση». Ο συγγραφέας, που κινεί πίσω από τη σκηνή τα νήματα με έναν χειρουργικό τρόπο, εμφανίζεται θεωρητικά να τεμαχίζει μεν τον αδελφό του, κάτι περίπου σαν τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Αβελ, αλλά στην ουσία τα χρησιμοποιεί για να του προσφέρει ασυλία.

Ο Ν. Παπανδρέου ομολογεί ότι η πολιτική που εφαρμόζει ο αδελφός του είναι «αντιλαϊκή» και «δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα», όμως (θέλοντας να μας... τρελάνει εντελώς) υποστηρίζει ότι δεν φταίει ως συνήθως ο Γιώργος, αλλά το διεθνές σύστημα και το ΔΝΤ, για το οποίο ισχυρίζεται ότι «εδώ και περίπου τριάντα χρόνια είναι γνωστό το πρόγραμμα της λιτότητας που επιβάλλει σε όσες χώρες αναγκάζονται να πάνε σε αυτό για να μη χρεοκοπήσουν».

Μόνο που παραλείπει χαμένος στη μετάφραση να πει ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκάλυψε ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο πρωθυπουργός είχε αγαστή συνεργασία πολύ πριν οδηγήσει τη χώρα σιδηροδέσμια «στα χέρια των δανειστών».

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προσφυγή στο ΔΝΤ ο συγγραφέας κ. Παπανδρέου επιχειρεί να πετάξει πάλι αλλού την μπάλα, ζητώντας από τις ομάδες διανοουμένων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην... πυροβολούν την κυβέρνηση αλλά τους δανειστές μας. Τους ζητά παράλληλα «να διαπραγματευτούν» μαζί τους ώστε να τους πείσουν να υιοθετήσουν άλλες πολιτικές εκτός των επώδυνων μέτρων, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι ανίκανη να το κάνει. Με διαγγελματικό μάλιστα τόνο τονίζει ότι βασικός στόχος πρέπει να είναι αυτό που δεν κάνει ο πρωθυπουργός αδελφός του, «να αλλάξουν οι εντολές των εταίρων», και προσθέτει: «Πρέπει να πάρουμε το φάρμακο το πικρό για ένα διάστημα για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση».

Κλείνοντας το γκρίζο κρεσέντο του προτείνει «τη δημοκρατική ανατροπή των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης», που όμως είναι οι εταίροι και οι υποστηρικτές του αδελφού του και της πολιτικής του!


Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης Τουρκίας-Ισραήλ ανεβαίνει κάθε ώρα που περνάει. Οι δύο χώρες από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις σε επίπεδο πρέσβεων, ενώ οι σκληρές και επιθετικές δηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ρήξη

Κρίσιμο το γεγονός ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού Κοινοβουλίου, ενημέρωσε την Ουάσιγκτον και την Χίλαρι Κλίντον, ότι το Ισραήλ εντάσσει πλέον την Τουρκία στον «άξονα του κακού», μαζί με το Ιράν και τη Β. Κορέα. Κατηγορώντας την μάλιστα ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία. Σε όλο τον κόσμο αναμένεται η έναρξη των ερευνών για τα θαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Κύπρο, σε περίπου δύο εβδομάδες, όταν οι απειλές της Τουρκίας, ότι θα επέμβει στρατιωτικά είτε θα επιβεβαιωθούν είτε η Τουρκία απέναντι στο Ισραηλινό, το Αμερικανικό ναυτικό, το Ελληνικό στο Αιγαίο και την Ρωσία να συζητά για εμπλοκή των δικών της ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων, στην περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει Αττίλα 3, θα υποχωρήσει, αποδεχόμενη τον περιορισμένο ρόλο της, στη Μεσόγειο , τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.

Η παγίδα

Όσο και αν εκδηλώνεται στην Αθήνα θαυμασμός και δέος για την αυτοκρατορική στρατηγική των Ερντογάν- Νταβούτογλου, αυτή ενέχει ένα πολύ σημαντικό στρατηγικά λάθος. Εκτιμά τη σημερινή Τουρκία κατ’ αντιστοιχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς να αναζητά συμμάχους αλλά μόνον αντιπαλότητες. Η Τουρκία στην παρούσα φάση έχει ανοιχτά τρία μέτωπα. Το Κουρδικό στα ανατολικά της, το μόνιμο στο Αιγαίο- δυτικά της- και το νότιο που σχετίζεται με την αναταραχή στην Αραβία και ειδικά στη Συρία που εξελίσσεται. Σημειωτέον ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που δεν είναι καθόλου περίφημες ιστορικά για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους, αλλά μόνον για τον όγκο τους, έχουν δεχθεί πολύ σημαντικό πλήγμα από τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις εξαιτίας της Εργκένεκον και της ελίτ των κεμαλικών, στα ανώτερα και ανώτατα επιτελικά τους επίπεδα.

Το πάζλ για την «θρασύδειλη» Άγκυρα που επεμβαίνει στρατιωτικά, εκ του ασφαλούς, όπως έκανε και στην Κύπρο το 1974, γίνεται πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιέξοδο.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα, ο εταίρος της Τουρκίας στον «θεωρητικό» άξονα του Ισλάμ, το Ιράν, εστράφη εναντίον της, εξαιτίας της νατοϊκής «αντιπυραυλικής ασπίδας», που το σημαδεύει και δείχνει πρόθυμη η Άγκυρα να συμμετάσχει. Έτσι τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με το Ισραήλ όσο και με το Ιράν. Ομοίως προκαλώντας την Ρωσία ,με την «ενότητα του Καυκάσου», από την γεωργία και την Αρμενία , μέχρι την Άγκυρα, όραμα που δημοσιοποίησε προ μηνών ο Νταβούτογλου, φέρνει την Μόσχα σε συσχετισμό με την Ουάσιγκτον, που είναι σε απολύτως ψυχρές σχέσεις με την Άγκυρα πλέον, άσχετα με τα επιμέρους συμφέροντα των δύο πρώην υπερδυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ή του Καυκάσου.

Μένει στο πλευρό της Τουρκίας, ο μόνιμος σύμμαχός της, το Βερολίνο , με το οποίο υπογράφει στρατιωτικές συμφωνίες για εξοπλισμούς. Αλλά η Γερμανία μπορεί να στηρίξει την Άγκυρα με μυστικές επιχειρήσεις, όπως έκανε και την εποχή του Κεμάλ, πετυχαίνοντας την Μικρασιατική καταστροφή του Ελληνισμού. Δεν μπορεί να στηρίξει την Τουρκία έναντι του Ισραήλ λόγω του ναζισμού και δεν μπορεί να στείλει στρατό λόγω του μεταπολεμικού Συντάγματός της.

Η σύγκρουση

Όσο και αν φαίνεται προωθημένο τόσο από την πλευρά της Άγκυρας όσο και από την πλευρά του Τελ Αβίβ αναπτύσσεται μια θερμή αντιπαράθεση. Είναι πολύ πιθανό ότι εύκολα μπορούν όλα να καταλήξουν σε μια θερμή σύγκρουση στρατιωτικού τύπου, εκτός αν η Άγκυρα υποχωρήσει. Αλλά τότε πως θα αποκτήσει κύρος ως αυτοκρατορία των μουσουλμάνων; Το Ισραήλ ,με τα δεδομένα της Αραβικής Άνοιξης που εξαπλώνεται δεν έχει καμία ανησυχία να συγκρουστεί με την Τουρκία. Πέραν του ότι θα εμπεδώσει τον άξονα με Κύπρο- Ελλάδα , προς την Ευρώπη , θα δημιουργήσει πολύ πιο θετικό περιβάλλον σε σχέση με τους Άραβες , σε σχέση με τον πόλεμο των 6ημερών, που ακολούθησε την συγκρότηση του και δημιουργεί επιπλοκές μέχρι σήμερα. Γιατί οι Τούρκοι και πολύ περισσότερο η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτέλεσε μια δύναμη κατοχής για τους Άραβες, όπως και για τους Έλληνες ή τους Βαλκάνιους.

Η Άνοιξη των Εθνών στον 18ο αιώνα και τον 19ο, διέλυσε την Αυτοκρατορία των Οθωμανών, όπως και η Άνοιξη των Αράβων, περισσότερο κοινωνική και λιγότερο απελευθερωτική, θα δημιουργήσει δεδομένα Εθνοαστισμού στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, που θα ευνοήσει το Ισραήλ, που επιδιώκει σήμερα παρά ποτέ , την έξοδο του από την απομόνωση, που το χαρακτηρίζει από την ίδρυση του νέου κράτους του και τη σύγκρουση με τους Παλαιστινίους. Άλλωστε δυνάμεις όπως το Ιράν στους Σιίτες ή η Αίγυπτος στους Σουνίτες, επιζητούν την δική τους ισχυροποίηση μέσα στο Ισλάμ , τον Αραβικό Σύνδεσμο ή την Ισλαμική Διάσκεψη και δεν έχουν λόγο να χαρίσουν το μέλλον την Ιστορίας στους νέο-οθωμανούς της Άγκυρας.

Ο παράγοντας Ελλάδα

Μπορεί στην παρούσα φάση η Ελλάδα να είναι κυριολεκτικά οικονομικά κατεστραμμένη, χωρίς κύρος στην Ευρώπη και απολύτως αποδομημένη εκ των έσω. Υπακούοντας στις νέο-ταξικές οδηγίες της μεταψυχροπολεμικής Παγκοσμιοποίησης, το πολιτικό και οικονομικό της σύστημα προετοιμάζεται να μετατραπεί σε «ρωμιούς» στη νέα αυτοκρατορία των Οθωμανών, ενώ σε συνάξεις όπως αυτή του Ερζερούμ, να δίνει «Γή και Ύδωρ» με την υπογραφή του παρόντος πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ενώ ο προκάτοχος του Κ. Καραμανλής είχε και κουμπαριά με τον χαλίφη Ερντογάν και το μέσο έλληνα να περνά τις μέρες της οικονομικής του απαξίας, παρακολουθώντας τουρκικά σίριαλ στην τηλεόραση ή μαθαίνοντας τουρκικά, για να καταλαβαίνει καλύτερα τη γλώσσα.

Παραταύτα βρίσκει το θάρρος το πολιτικό της δυναμικό να τοποθετηθεί, διπλωματικά- στρατιωτικά-οικονομικά με την πλευρά του Ισραήλ και του άξονα με την Κύπρο. Η επίσκεψη Μπεγλίτη στο Ισραήλ και η τοποθέτηση του ομολόγου του περί ιστορικών Εθνών, που θα εξελίξουν την πορεία στην ευρύτερη περιοχή δίνουν μια απεικόνιση μιας Ελλάδας, που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει του σημερινού «βατερλό» και να διατηρήσει την αυτονομία και την σημασία της στη Μεσόγειο.

Άλλωστε ότι και αν συμβεί στην Κύπρο , μία από τις ενδιαφέρουσες συνέχειες θα είναι έξω από το Καστελόριζο. Εκεί που θα συναντήσει η Ελληνική ΑΟΖ την Κυπριακή και Ισραηλινή ή θα πετύχει η Τουρκία την διχοτόμηση του Αιγαίου, συνδέοντας τη δική της ΑΟΖ με εκείνη της Αιγύπτου και ίσως έτσι «υποκλέψει» και το κοίτασμα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξιοποιώντας μια ιδιαίτερη σχέση με τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης.

Όπως και αν εξελιχθούν τα ζητήματα η Τουρκία κοιτά «ανατολικά» και η Ελλάδα «δυτικά». Αν υπάρξει πόλεμος, όπως πάντα συμβαίνει στις θερμές συρράξεις… θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά και μια νέα τάξη στη Μεσόγειο, που θα είναι σε κάθε περίπτωση μετά- Νάσερ εποχή , όχι μόνον για τους Άραβες και τους Ισραηλινούς, αλλά και για τους Έλληνες.

Ο ευρύτερος περίγυρος

Η κατάσταση στην Μεσόγειο και ειδικά από τις ακτές της Λιβύης μέχρι την Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας και το Λίβανο είναι για μια ακόμα φορά εκρηκτική. Οι εστίες έντασης είναι πολλές και ανεξέλεγκτες, ενώ έχουν προστεθεί πολλά επιμέρους ανοικτά ζητήματα α οποία σχετίζονται με τον εν εξελίξει Αραβικό ξεσηκωμό. Πέραν των τοπικών και περιφερειακών ζητημάτων όλες οι υπολογίσιμες δυνάμεις του παγκόσμιου χάρτη με επικεφαλής τους Αμερικανούς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην πιο διευρυμένη γεωγραφικά περιοχή από την ΤΡΙΠΟΛΗ της Λιβύης μέχρι την ΚΑΜΠΟΥΛ του Αφγανιστάν.

Παραθέτω τα πιο σημαντικά ανοικτά ζητήματα της περιοχής στην οποία αναμένονται εντάσεις-κρίσεις-ασύμμετροι πόλεμοι και πιο γενικευμένες αντιπαραθέσεις μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

* Η μετά –ΚΑΝΤΑΦΙ κατάσταση στην Λιβύη. Έχω επισημάνει ότι αν ο Λίβυος δικτάτορας δεν εξοντωθεί ή συλληφθεί και δικαστεί η κατάσταση στην χώρα θα είναι από προβληματική ως εκρηκτική. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είναι ένα συνονθύλευμα αντικανταφικών στοιχείων με διάφορες τάσεις…Μπορεί η ΤΡΙΠΟΛΗ να κινηθεί πιο πολύ με τους Ευρωπαίους-Άραβες και το ΝΑΤΟ, αλλά οι ενδοσυμμαχίες των Λιβυκών φυλών θα είναι οριακές , συμφεροντολογικές και οπορτουνιστικές. Πάντα θα εγκυμονεί ο κίνδυνος ευρύτερων τρομοκρατικών ενεργειών.

* Η κατάσταση στην ΑΙΓΥΠΤΟ. Εδώ η Αραβική άνοιξη δεν είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη δημοκρατία. Μουμπαρακικοί αξιωματικοί κατέλαβαν την θέση του Μουμπάρακ και τα δημοκρατικά βήματα είναι ισχνότατα-μη ορατά και αβέβαια. Οι προσεχείς εκλογές δεν αποκλείεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ. Μπορεί ο πρόεδρος που θα εκλεγεί να μην προέρχεται από τις τάξεις της, αλλά στο Κοινοβούλιο θα έχουν δυναμική και υπολογίσιμη παρουσία. ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΛΙΒΥΗ-ΤΥΝΗΣΙΑ θα κινηθούν μεταξύ τους συνεργασιακά με τις τρεις χώρες να πλησιάζουν πολύ την ΤΟΥΡΚΙΑ.

* Η κατάσταση στην χερσόνησο του ΣΙΝΑ θα είναι αρκετά ρευστή και επικίνδυνη με ανησυχητικές τάσεις για το ΙΣΡΑΗΛ, αλλά και για την ίδια την ΑΙΓΥΠΤΟ. Παράνομοι κύκλοι, στοιχεία ακραίων Ισλαμικών ομάδων, μικρο-ομάδες της ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ θα ενεργούν στην περιοχή. Αναμένονται και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, κάτι που θα περιπλέξει τις σχέσεις ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΚΑΪΡΟΥ.

* Η αβεβαιότητα στην ΓΑΖΑ. Πέραν των γνωστών προβλημάτων της ΧΑΜΑΣ με την ΦΑΤΑΧ, ανά πάσα στιγμή το ΙΣΡΑΗΛ(που δέχεται πυραυλικές επιθέσεις από την ΛΩΡΙΔΑ), δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση. Η παρουσία στην περιοχή ριζοσπαστικών στοιχείων , Ιρανών πρακτόρων καθώς και ανοικτών θεμάτων όπως ο θαλάσσιος αποκλεισμός από το Ισραηλινό ναυτικό δημιουργούν νέες εστίες αντιπαράθεσης. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί το Παλαιστινιακό στον ΟΗΕ στα τέλι του μήνα…

* Η κατάσταση στην ΙΟΡΔΑΝΙΑ. Μπορεί να μην κυριαρχούν οι αντιπαραθέσεις, αλλά η χώρα (που είναι αρκετά φτωχή) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

* Το ΙΣΡΑΗΛ έχει πολλά ανοικτά μέτωπα. Δύο από τις τρεις χώρες που διατηρούσε στενές σχέσεις δεν είναι πλέον στο ίδιο μήκος κύματος.(ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ). Ειδικά η ΑΓΚΥΡΑ προχώρησε στο πάγωμα πολλών συμφωνιών, ενώ σταμάτησε η στρατιωτική συνεργασία μετά από 15 χρόνια. Η ΤΟΥΡΚΙΑ απειλεί ότι θα στέλνει πιο πολλές ναυτικές δυνάμεις μεταξύ ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ, ενώ εμφανίζεται ενισχυμένη και απειλητική απέναντι σε ΚΥΠΡΙΟ-ΙΣΡΑΗΛ. Το τελευταίο πέραν σειράς προβλημάτων στο εσωτερικό του, έχει να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές οργανώσεις-αστάθεια στα νότια σύνορα του-το τεράστιοζήτημα της ΣΥΡΙΑΣ καθώς και τις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές από το ριζοσπαστικό ΙΡΑΝ.

* Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΙΡΑΚ στο φως της μείωσης των Αμερικανικών δυνάμεων στην Μεσοποταμία. Το σκηνικό έντασης εξακολουθεί να υπάρχει, και πέραν των γνωστών διαφορών στο κεντρικό και νότιο ΙΡΑΚ, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στον βορρά με τους Κούρδους. Το ΚΟΥΡΔΙΚΟ είναι ανοικτό ζήτημα επί δεκαετίες και αφορά πολλές χώρες , όπως το ΙΡΑΝ, το ΙΡΑΚ, τη ΣΥΡΙΑ και την ΤΟΥΡΚΙΑ. Κανένας δεν μπορεί να αποκλίσει ευρύτερη συνεργασία των Κούρδων με τους Ισραηλινούς στο μέλλον, όσο χειροτερεύει η σχέση ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΑΓΚΥΡΑΣ.

* Το καθεστώς ΑΣΑΝΤ στην ΣΥΡΙΑ θα ανατραπεί. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει ακόμα. Δεν βλέπω επιχείρηση τύπου ΛΙΒΥΗΣ, αλλά ίσως χρησιμοποιηθεί η ΤΟΥΡΚΙΑ για επιπλέον πιέσεις….Εδώ μπαίνει πλέον το νέο ερώτημα. Τι θα το διαδεχθεί; Και στην ΣΥΡΙΑ η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ είναι ισχυρή, αλλά δεν νομίζω ότι θα προσεγγίσει την εξουσία .Πιθανότατα η ΔΑΜΑΣΚΟΣ να ακολουθήσει το Τουρκικό μοντέλο.

* Το εύθραυστο του ΛΙΒΑΝΟΥ είναι γνωστό. Μωσαϊκό πολλών θρησκευτικών και φυλετικών τάσεων. Βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης είναι η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧΠρόκειται για οργάνωση κράτους εν κράτει. Ισχυρή με πολλές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και ασφαλώς με την Επαναστατική Φρουρά του ιΡΑΝ. Οπωσδήποτε με την ανατροπή του ΑΣΑΝΤ η Σιιτική οργάνωση θα έχει προβλήματα, αλλά είναι ικανή να προκαλέσει πλήγματα στο ΙΣΡΑΗΛ με τις χιλιάδες ρουκέτες που διαθέτει, ενώ τελευταία προμηθεύτηκε και άλλα οπλικά συστήματα.

Συμπερασματικά η Κεντρική και ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Από τον κόλπο των πετρελαίων μέχρι την Βεγγάζη και από το Νείλο μέχρι το Ιρακινό Κουρδιστάν τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα. Ευρύτερα δεν αποκλείω ξεσηκωμό και στην ΑΛΓΕΡΙΑ, ούτε και μια επίθεση των ΗΠΑ ή του ΙΣΡΑΗΛ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του ΙΡΑΝ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει παλιούς οραματισμούς και να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο.


Τις τελευταίες ημέρες είναι έκδηλη η ανησυχία στη χώρα μας όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν όρθωσαν το ανάλογο ανάστημα, απέναντι στις απειλές της Άγκυρας προς Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ. Το μόνο που κάνουν οι Αμερικανοί, εδώ και καιρό, είναι να εκφράζουν τις ...ανησυχίες τους. Φυσιολογική πέρα για πέρα η στάση των ΗΠΑ.Θυμίζουν γονιό που καλείται να χωρίσει τα ...χαϊδεμένα του. Θα πάρει θέση; Όχι φυσικά... Απλώς θα κοιτάξει να τα χωρίσει. Αυτό κάνει και σήμερα η Ουάσινγκτον. Προσπαθεί να χωρίσει τα χαϊδεμένα της (Τουρκία-Ισραήλ) ...

Τα "χαϊδεμένα" που η ίδια, εξέθρεψε, εξόπλισε, ενθάρρυνε και έστησε θερμά επεισόδια και πολέμους ...ημερών, αφού -πρωτίστως- οι μυστικές υπηρεσίες της, είχαν πράξει τα δέοντα, ώστε να ΜΗΝ αποτύχουν... Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους λοιπούς της Δύσης, οι οποίοι νόμιζαν ότι τα φίδια που έκρυβαν στον κόρφο τους, ήταν ...ακίνδυνα. Έφτασε η ώρα κατά την οποία η Τουρκία, από ..."αμούστακο" παιδί έγινε άντρας και μάλιστα ο νταής... ο οποίος θα στραφεί εναντίον των γονέων του!

Όποιου εκ των ηγετών με ανατροφή "made in USA", η χώρα του "μεγάλωσε" κάποια στιγμή τελείωσε η προσωπική ευγνωμοσύνη, προς τους δημιουργούς. Αυτό δείχνει η ιστορία, με τη συμπεριφορά των "αμερικανόφιλων" ηγετών κρατών!

Ανεξαρτήτα των ευαισθησιών και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, πρέπει να τόνισουμε ότι στις διακρατικές συμμαχίες δεν υπάρχουν πάντοτε, τέτοιου είδους συσχετισμοί. Και είναι απλή η επεξήγηση, αρκεί να κοιτάξουμε την κατάσταση κατάματα. Το Ισραήλ "εγκλωβισμένο" στη περιοχή, υπό το βάρος της Αραβικής άνοιξης και της αλλαγής καθεστώτων, αναζητεί διέξοδο. Η Τουρκία δε βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το Ισραήλ αλλά είναι περίπου στην ίδια, καθώς οι Κούρδοι αυτονομιστές, έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα "δήθεν θεριό" που ΗΔΗ χάνει αίμα. Μην το παραγνωρίζουμε αυτό, καθώς ενοχλεί ΚΑΙ στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η κοινή γνώμη όταν ακούει σε καθημερινή βάση τόσοι νεκροί, τόσοι τραυματίες κλονίζεται ...

Την ίδια ώρα, ο ρόλος του Ισραήλ στο εσωτερικό των ΗΠΑ είναι γνωστός και πέρα για πέρα δεδομένος. Για πόσο καιρό άραγε θα συνεχίσει να μην ...ικανοποιεί τα συμφέροντα του Ισραηλινού λόμπι, που σε κάθε περίπτωση το έχει ανάγκη προεκλογικώς; Όχι για πολύ, καθώς οι Εκλογές πλησιάζουν...

Μπορεί η χώρα μας να διανύει μίαν από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της... ωστόσο υπάρχουν λύσεις. Δεν είμαστε ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από ότι ήμασταν το 1908-1909.

Σαφώς και είμαστε διαφορετικά γαλουχημένοι. Όμως ΚΑΠΟΙΕΣ & ΚΑΠΟΙΟΙ από τη σημερινή νεολαία της Ελλάδας, φρόντισαν να "θωρακιστούν" με το να μην ...διαβάζουν (αποτέλεσε άθελα τους υγιείς αντίσταση) τα παραποιημένα βιβλία της Ιστορίας, που εδώ και χρόνια κάποιοι επιβάλλουν.

Η Ελληνική ιστορία διαχρονικά μας ΔΕΙΧΝΕΙ ότι ΕΝΩΜΕΝΟΙ ποτέ δε χάσαμε! Αν χρειαστεί ας το ξαναπράξουμε για το καλό της Πατρίδας και μετά ...ο καθένας μας ας ακολουθήσει το δρόμο του!


Από πολεμικά της χώρας τους θα συνοδεύονται τα πλοία της Τουρκίας που θα μεταφέρουν βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία έλαβε μέτρα για να σταματήσει το Ισραήλ από τη μονομερή εκμετάλλευση φυσικών πόρων από την ανατολική Μεσόγειο.

Τι θα συμβεί, άραγε, όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία συναντηθούν με τα Ισραηλινά πολεμικά πλοία απέναντί τους; Μήπως, τότε θα "αναλάβει" η Ισραηλινή αεροπορία; Μήπως τότε ο Ερντογάν θα αποφασίσει για το καλό της ειρήνης της περιοχής να αποσύρει τα πλοία του στην Ελληνική ΑΟΖ, δηλώνοντάς την επίσημα ως τουρκική;

Οι χορευτές, λοιπόν, παίρνουν θέσεις στην σκηνή. Το θεατρικό αρχίζει και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ελλάδα, στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου (και κάποιοι "τρελοί" τολμούν να κοιτάζουν ανήσυχα και προς την Θράκη).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποφύγει να κάνει κανό στην περιοχή νότια του Καστελόριζου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα...

Ο πρώτος χάρτης δείχνει την ΑΟΖ όπως είναι (ή όπως θα έπρεπε να είναι εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την Ελληνική ΑΟΖ). Ο δεύτερος χάρτης που παραθέτουμε είναι ο χάρτης που έχει "κυκλοφορήσει" η Άγκυρα, δηλώνοντας την τουρκική ΑΟΖ στην Μεσόγειο...

Φόβος, ανησυχία, εκνευρισμός, αβεβαιότητα. Τέτοιες λέξεις χρησιμοποιούν οι γερμανικές εφημερίδες για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στα κορυφαία στελέχη του τραπεζικού τομέα της Γερμανίας, όταν αναφέρονται στις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.

"Τα πάντα θυμίζουν το φθινόπωρο του 2008" είπε ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν, σε συνάντηση που είχε με το δημοσιογραφικό επιτελείο της "Χάντελσμπλατ", της σοβαρότερης ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας. Το φθινόπωρο δηλαδή που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση!

Στο μεταξύ οι τραπεζικές μετοχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης (όπως άλλωστε και της Βρετανίας, η οποία δεν ανήκει σ' αυτήν) υφίστανται βίαιη πτώση της αξίας τους. Οταν οι τραπεζικοί κολοσσοί της Ευρώπης (όπως π.χ. η Ντόιτσε Μπανκ που είδε τη Δευτέρα τη μετοχή της να χάνει 9% (!) ή η γαλλική Σοσιετέ Ζενεράλ και η βρετανική Ρόγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ, που την ίδια μέρα έπεσαν οι μετοχές τους ακόμη περισσότερο) κλυδωνίζονται, είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

Καμία τράπεζα της Ευρώπης πλέον δεν εμπιστεύεται την άλλη για να της δανείσει στη διατραπεζική αγορά. Προτιμούν να... παρκάρουν τη νύχτα τα λεφτά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ασφάλεια!

Τα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου για την περίπτωση αδυναμίας πληρωμών 25 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, έφτασαν στο πρωτοφανές ύψος του 2,65% του ασφαλιζόμενου ποσού.

Οι πιο συντηρητικοί από τους επενδυτές είναι τόσο φοβισμένοι για τον κίνδυνο να χάσουν τα λεφτά τους, ώστε τα αποσύρουν από τις τράπεζες και τα επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται σίγουρα, παρόλο που οι αποδόσεις αυτών των ομολόγων μειώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα - σχεδόν μηδενικά, προς όφελος κυρίως του γερμανικού κράτους στην Ευρωζώνη.

Τον Απρίλιο π.χ. τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα είχαν επιτόκιο 3,5%, αλλά προχθές η απόδοσή τους είχε πέσει στο... μισό, στο 1,86%!

Η ανασφάλεια των επενδυτών οδήγησε σε εξωφρενικές καταστάσεις στην αγορά των ελβετικών κρατικών ομολόγων, τα οποία θεωρούνται τα πιο σίγουρα του κόσμου, γιατί η Ελβετία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη και έτσι οι κρατικοί της τίτλοι δεν υπόκεινται σε κινδύνους από το εξωτερικό: οδηγηθήκαμε σε... αρνητικά (!!!) επιτόκια για τα διετή ελβετικά ομόλογα. Συμβολικά μεν (-0,01%) αλλά αρνητικά.

Δανείζει δηλαδή κάποιος το ελβετικό κράτος και αντί να εισπράξει τόκους γι' αυτό... πληρώνει κάτι κι από πάνω!!! Ο επενδυτής έχει απλώς τη σιγουριά ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του σε δύο χρόνια σε ένα νόμισμα, το ελβετικό φράγκο, το οποίο θα έχει οπωσδήποτε αξία. Οταν όμως επενδυτές προτιμούν να δώσουν τζάμπα τα λεφτά τους για δύο χρόνια με μοναδική φιλοδοξία να μην τα χάσουν, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή. Κάτι παραπάνω ξέρουν αυτοί από εμάς και συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο...

Την ίδια στιγμή, προχθές, γινόταν κόλαση από τους κερδοσκόπους με τα διετή ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά: το επιτόκιό τους εκτοξεύτηκε στο μυθιστορηματικό ύψος του... 50,5%!!! Είναι να τρελαίνεται κανείς. Επιτόκιο 50% όταν τον Ιανουάριο ήταν 11% και τον Οκτώβριο 7% για τα διετή ομόλογα της χώρας μας!

Το θέμα του σημερινού άρθρου μας όμως δεν είναι η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, που στις συνθήκες αυτές επιβιώνει μόνο από το οξυγόνο ρευστότητας της ΕΚΤ. Και οι πορτογαλικές τράπεζες όμως μόνο μέσα στον Αύγουστο άντλησαν από την ΕΤΚ πάνω από 44 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Ζούμε τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση της νεότερης Ιστορίας" προβάλλει σε τίτλους της η συντηρητική εφημερίδα "Ντι Βελτ" αναφερόμενη σε δηλώσεις στελέχους διαχείρισης κεφαλαίων του Μονάχου. Η εξαιρετικά σοβαρή πτώση του δείκτη DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου κατά 28% από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα πολλαπλασιάζει τα μαύρα σύννεφα που κυριαρχούν στους οικονομικούς κύκλους ακόμη και της Γερμανίας.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΝΤ
Λείπουν διακόσια δισεκατομμύρια!

Εξοργίστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη, όταν το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τα πορίσματα μελέτης του για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος των χωρών της. Τα συμπεράσματα ήταν όντως σοκαριστικά. Το ΔΝΤ ισχυρίστηκε εγγράφως ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα ίδια κεφάλαια για να είναι σίγουρη η επιβίωσή τους! Το ΔΝΤ δεν θεωρεί στους υπολογισμούς του καθόλου στέρεη τη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν μεγάλης αξίας ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας συν της Ισπανίας και της Ιταλίας, προσθέτοντας στη λίστα αυτή τα κρατικά ομόλογα του Βελγίου και της... Γαλλίας! Αυτή είναι η βόμβα...

  • Προτεραιότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι να πάρει από τους Έλληνες πολίτες και όχι από τους Γερμανούς...
Στις 14 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης μία κρίσιμη υπόθεση για το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. Επί της ουσίας, το θέμα δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ και όπως φαίνεται δεν έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κυβέρνηση. Καθοριστικό ρόλο, προφανώς, διαδραματίζει ο κυρίαρχος ρόλος της Γερμανίας στο πεδίο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο δικαστήριο της Χάγης, η Ελλάδα πρόκειται να εκθέσει ως τρίτο μέρος τα επιχειρήματά της επί της προσφυγής του γερμανικού Δημοσίου κατά της απόφασης του Εφετείου της Φλωρεντίας, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του απηύθυνε σχετική ερώτηση προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζει τη δίκη «απολύτως κρίσιμη». Εξηγεί πως «η οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα, νομολογία, για κάθε σχετική αξίωση πολιτών ή κρατών ανά την Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά στο δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, δηλαδή σε σχέση με την αρμοδιότητα δικαστηρίων χωρών να αποφασίζουν για τις αποζημιώσεις».

Στην υπόθεση συμμετέχει ως διάδικος και το ιταλικό Δημόσιο για να υποστηρίξει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας, η οποία υποχρέωνε το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 Ιταλών πολιτών που σκοτώθηκαν από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944, στο Αρέτσο της Τοσκάνης.

Η συμμετοχή - παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου στη δίκη ερμηνεύεται ως στοιχειώδης πράξη συμπαράστασης στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου, οι οποίοι ενώ στο παρελθόν είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια δεν μπορούσαν να προβούν σε εκτέλεση της απόφασης κατά του γερμανικού Δημοσίου, λόγω της άρνησης παροχής της σχετικής άδειας από το ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Δικαιοσύνης).

Ο κ. Τσούκαλης εκτιμά ότι «η κυβέρνηση σκόπιμα υποβαθμίζει αυτό το γεγονός, μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης συγκυρίας, ώστε να μη δυσαρεστήσει προφανώς τη Γερμανία». Κατά τη γνώμη του,
«αντιθέτως θα έπρεπε αυτές τις μέρες να υπάρχει μια έντονη κινητικότητα, μια προετοιμασία, μάλιστα με συντονιστή την ίδια την κυβέρνηση, ούτως ώστε εκπρόσωποι όλων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, σε συνεργασία με το δίκτυο των αντίστοιχων πόλεων της Ευρώπης, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, τόσο σε επίπεδο θεσμών και φορέων όσο και σε επίπεδο των ίδιων των πολιτών και των γειτονιών».

Παράλληλα, τονίζει πως δεν διατίθεται καμία ενημέρωση ή πληροφορία για την νομική προετοιμασία ή την πολιτική ετοιμότητα της Ελλάδας εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης:
«Δεν θέλω να υποβαθμίζω τις προσπάθειες των νομικών εκπροσώπων του ελληνικού δημοσίου, αλλά κρίνοντας από τη στάση της κυβέρνησης θεωρώ ότι θα υπάρχει υποτονική παρουσία».

Ένα ερώτημα που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι το εξής: Αποτελούν οι γερμανικές αποζημιώσεις ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ελληνική πολιτεία ως ανεξάρτητο ή οφείλουν να συνδέονται με τις αξιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας; Για τον κ. Τσούκαλη, «αυτή την περίοδο, και για λόγους αξιοπρέπειας του ελληνικού δημοσίου, δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά, με την έννοια του «εδώ και τώρα», θέμα αποζημίωσης ή συμψηφισμού». Ωστόσο, η ελληνική πολιτεία «θα πρέπει να θέτει το θέμα σταθερά, να το υπενθυμίζει σε κάθε συνάντηση και με κάθε ευκαιρία, κάνοντας σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει αποστεί του δικαιώματός του για αποζημίωση, και πως η Γερμανία είναι υπόλογη απέναντί του για αυτές τις αξιώσεις».

Η ελληνική πολιτεία επισήμως ποτέ δεν έχει παραιτηθεί των διεκδικήσεων (τις οποίες η Γερμανία απορρίπτει), ωστόσο, διαχρονικά δεν «αγγίζει» το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών, με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο, η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα:

«Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν οι δυνάμεις κατοχής από τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και από παράνομες ανασκαφές.

Τις επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, δηλαδή προς το Δημόσιο, ύψους 7,1 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938. Αυτές, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζονται έως τον Μάρτιο του 2010 στο ποσό των 108,43 δισ. Ευρώ, χωρίς τόκους.

Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. Δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσό ανέρχεται σήμερα σε περίπου 54 δισ. Ευρώ, χωρίς τόκους.

Επιπλέον, οφείλει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων των 89 τουλάχιστον μαρτυρικών πόλεων και χωριών καθώς και όλων των θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.»

Παράλληλα, το Συμβούλιο υπογραμμίζει:

«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να πράξει το ιστορικό της χρέος και να απαιτήσει, επιτέλους, από τη Γερμανία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η Γερμανική Κυβέρνηση να πάψει να υπεκφεύγει, διαδίδοντας ψευδώς ότι τάχα έχει πληρώσει στο παρελθόν ή ότι δεν οφείλει τίποτα. Η καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα του ναζισμού και για να προχωρήσουμε, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, προς ένα κοινό δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέλλον.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ελληνικού Λαού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή, τα Κόμματα, οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Κυβέρνηση ώστε να τεθεί τέρμα στην προσβλητική αδικία σε βάρος του Λαού και της Χώρας.

Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία, εφ’ όσον η Κυβέρνηση και οι θεσμικοί του εκπρόσωποι αδρανούν, αδυνατούν ή δεν επαρκούν, να κάνει τον αγώνα μας δική του υπόθεση, να πυκνώσει τις τάξεις του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να μην μπορεί κανείς πια να αγνοεί τη φωνή μας μέχρις ότου δικαιωθούμε!»

  • Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας κοντά στα μέσα Δεκεμβρίου, τονίζει έκθεση της Royal Bank of Scotland (RBS), προβλέποντας ταυτόχρονα ταχύτατη διάδοση της κρίσης στις παγκόσμιες αγορές.
Η έκθεση, την οποία υπογράφει ο στρατηγικός αναλυτής της βρετανικής τράπεζας κ. Sian, τοποθετεί την εκτός ελέγχου χρεοκοπία της χώρας κοντά στη μεθεπόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου.

Η βρετανική τράπεζα βασίζει τις δυσοίωνες προβλέψεις της στην αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τους υπερβολικά αισιόδοξους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και την εξάντληση της υπομονής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ελληνικές καθυστερήσεις και δικαιολογίες.

Ο στρατηγικός αναλυτής της RBS θεωρεί ορόσημο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα στις 11 Δεκεμβρίου και όχι την επόμενη εντός του Σεπτεμβρίου, γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει ακόμη μια σειρά από υποσχέσεις στους πιστωτές της και τους ηγέτες της Ε.Ε. να κάνουν τα στραβά μάτια για τελευταία φορά.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα υπάρξει βίαιη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και παραπέρα, απαιτώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων και πιθανόν μια συντονισμένη παρέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δημοσιονομικές αστοχίες

Εν τω μεταξύ για «ελληνική ωρολογιακή βόμβα» μιλά ο ελβετικός οίκος UBS σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, επικεντρωνόμενος στις δημοσιονομικές αστοχίες και στη χρηματοδότηση της οικονομίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η UBS θεωρεί ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μπορούσε να περιοριστεί κάτω από το 10% του ΑΕΠ φέτος αν εφαρμόζονταν τα φοροεισπραχτικά μέτρα που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο ξένος οίκος βλέπει το έλλειμμα να σκαρφαλώνει στο 12,4% του ΑΕΠ από 8%-9% του ΑΕΠ που το θέλουν οι αναθεωρημένες προβλέψεις της τρόικας.

Οι αναλυτές του ξένου οίκου διαβλέπουν επίσης πιθανό πρόβλημα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη πλήρως εξασφαλισμένη, παρά τις αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου.

Η UBS αναφέρει ότι το ΔΝΤ μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση, αλλά δίνει πολύ μικρές πιθανότητες σε μια τέτοια εξέλιξη, εκτός κι αν η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους αποτύχει.

Πηγή


Είναι δυνατόν ένας τόσο καλός άνθρωπος, που εργάζεται αφειδώς (λέμε τώρα...) για το καλό της χώρας (βάλτε όποια χώρα θέλετε εσείς), να δέχεται επίθεση και ύβρεις από Έλληνες πολίτες;

Ναι! Είναι δυνατόν...!!! Στην Ελλάδα όλα πλέον είναι δυνατά...

Στην Ελλάδα του Παπανδρέου, υπάρχει τόση δημοκρατία που επιτρέπονται ακόμη και οι επιθέσεις σε αθώους και αγνούς πολίτες...

Απίστευτες εικόνες. Με μίσος και λύσσα επιτέθηκαν στον ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης αλλά αυτός φυγαδεύτηκε από την αστυνομία.

Παρατηρείστε τους χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις…

Ακόμα και το γάλα που έπινε βλαστημούσαν οι εξοργισμένοι πολίτες.

Παρά το ότι συνεχίζουν να τον προστατεύουν προκλητικά τα ΜΜ”Ε”…

Δείγμα αυτών που έρχονται;

Ή δικαιολογία για την πρωτόγνωρη φύλαξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ; Μήπως, τελικά, όλοι αυτοί κοστίζουν πάρα πολύ για να είναι πολιτικοί; Μήπως η φύλαξή τους ξεπερνά την... αξία τους; (ρητορικό ερώτημα και ευχαρίστως να καταγραφούν οι απαντήσεις σας...)
Γραφείο στο Ντιγιαρμπακίρ άνοιξε το Αλ Τζαζίρα

Από την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων φθάσαμε στις απειλές του Ισραήλ και της Κύπρου.

Οι λεονταρισμοί, όμως, του κ. Μπαγίς και του κ. Νταβούτογλου δεν πείθουν κανέναν, ακόμα και τους Τούρκους πολίτες.

Η απέλαση του Πρεσβευτή του Ισραήλ και η διακοπή της στρατηγικής συνεργασίας με το Τελ-Αβίβ χαρακτηρίστηκαν «κούφια λόγια» από την εφημερίδα Γενιτσάγ.

Αλλά και η κάθοδος του τουρκικού Στόλου για περιπολίες στη Μεσόγειο προκάλεσαν θυμηδία στο Ισραήλ.

Ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Danny Ayalon αμέσως μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ούτε για μια στιγμή ότι ο τουρκικός Στόλος θα έρθει αντιμέτωπος με τον ισραηλινό στη Μεσόγειο».

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς αναρωτιέται στην εφημερίδα Σαμπάχ «μήπως λύσαμε το Κυπριακό και θέλουμε να επιλύσουμε και τον αποκλεισμό της Γάζας;»

Εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί η Άγκυρα εξαπολύει επιθέσεις. Ειδικά έναντι του Ισραήλ, το οποίο εκτός των άλλων παρέχει πληροφορίες για τον εντοπισμό των ανδρών του ΡΚΚ.

Ασφαλώς δεν θα διστάσει να παρουσιάσει και στοιχεία για τη σύλληψη και παράδοση του Οτζαλάν στην Τουρκία, κάτι που θα κλονίσει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Δυο είναι, κατά την άποψη μας οι λόγοι που αναγκάζουν την Άγκυρα να εφαρμόσει αυτή την πολιτική. Πρώτα απ’ όλα θέλει να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση του γιγαντιαίου Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στα εδάφη της.

Ήδη έμπειροι διπλωμάτες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που εμφιλοχωρεί στην πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να δεχθεί την εγκατάσταση του ραντάρ στα εδάφη της, τη στιγμή που η χώρα μένει εκτός της πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ.

Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθεί την παραμικρή κίνηση που θα γίνεται στη Μεσόγειο και στον Καύκασο.

Ο κ. Ινάλ Μπατού δήλωσε: «Χαλάσαμε τον κόσμο για την αντιπυραυλική απειλή για να μην απειληθεί το Ιράν. Έχουμε μια κυβέρνηση που λέει ναι σε αυτά που έλεγε όχι πριν από λίγο καιρό. Ασφαλώς η εγκατάσταση του Ραντάρ θα ενοχλήσει το Ιράν αλλά και τη Συρία».

Επίσης , ο κ. Σουκρού Ελεκντάγ υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν στόχο να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η πυραυλική ασπίδα είναι μια προετοιμασία για αυτό το σκοπό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου ITAR-TASS, το Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης θα εγκατασταθεί στην κουρδική περιοχή της Τουρκίας, γεγονός που θα ενοχλήσει τη Μόσχα.

Ο Ρώσος στρατηγικός αναλυτής Nikolay Savkin, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο RIA Novosti, χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη την εγκατάσταση του Ραντάρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, επειδή θα ελέγχει όλη τη νότια Ρωσία, τις Βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο και στην Κασπία.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ενίσχυση του σουννιτικού Ισλάμ έναντι του σιιτικού στον μουσουλμανικό κόσμο.

Όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ είχαν ως στόχο το Ιράν. Η Βαγδάτη ήταν η πύλη που θα τους οδηγούσε στην Τεχεράνη.

Τα σχέδια τους ναυάγησαν όταν το Ιράν άρχισε να ενισχύει τους Σιίτες του Ιράκ. Τελικά, η Τεχεράνη κατάφερε να εξαναγκάσει τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, δημιουργώντας ένα χάος σε βάρος τους.

Φρόντισε επίσης να δημιουργήσει καλές σχέσεις και με τις υπόλοιπες σουννιτικές χώρες του αραβικού κόσμου. Έτσι έγινε η μόνη δύναμη της περιοχής που αντιστέκεται στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η Αμερική για να καλύψει αυτό το κενό στράφηκε στη Συρία.

Με τη βοήθεια της Τουρκίας θέλει να ανατρέψει το σιιτικό καθεστώς και να εδραιώσει ένα σουννιτικό, για να δημιουργήσει έναν θρησκευτικό κλοιό γύρω από το Ιράν.

Η Άγκυρα ως εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ προβάλλει στον αραβικό κόσμο το μοντέλο του ήπιου, φιλελεύθερου, δημοκρατικού Ισλάμ έναντι του θρησκόληπτου σιιτικού.

Βέβαια, όλες αυτές οι παλινωδίες θα οδηγήσουν σε κάποια ρήξη. Η Άγκυρα αναπόφευκτα θα εμπλακεί σε μια σύγκρουση με δυνάμεις της περιοχής.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ξεχνά με πόση ευκολία γυρίζουν την πλάτη οι Αμερικανοί σε ηγέτες που ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες τους, όπως πρόσφατα στον Μουμπάρακ, στο Σαντάμ και τον Καντάφι. Χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν χαρτομάντιλα μιας χρήσης για αυτό πρέπει να προσέχουν οι εξωμότες πολιτικοί σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να αναφέρουμε τις δηλώσεις που έκανε στο Βαν η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Αϊσέλ Τουγλούκ την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα της παγκόσμιας ειρήνης: «Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό της χώρας που μας ανακήρυξε τρομοκράτες. Εμείς είμαστε στις πλατείες και μιλάμε για ειρήνη, την ώρα που εσείς δίνεται εντολή στα τανκς να χτυπήσουν. Εκείνοι που σχεδίασαν αυτό τον πόλεμο δυναμιτίζουν τη συμβίωση μας. Να είστε σίγουρος ότι μια μέρα οι Κούρδοι, σήμερα ή αύριο, θα κόψουν τους δεσμούς τους με αυτή τη χώρα…».

Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο , όπως φαίνεται θα είναι ραγδαίες. Για αυτό άλλωστε και το Αλ Τζαζίρα που χρηματοδοτείται από τον Εμίρη του Κατάρ εγκαθιστά το πρώτο γραφείο του σε τουρκικό έδαφος στο Ντιγιαρμπακίρ….

Τα τύμπανα πολέμου άρχισαν να ηχούν, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Εξάλλου, το σενάριο αυτό έχει εφαρμοστεί και παλαιότερα.

  • Το ότι η χώρα μας δεν έχει πάγια, ενιαία, ισχυρή και σοβαρή εξωτερική πολιτική είναι ξεκάθαρο πλέον και θα πρέπει να το επανεξετάσουμε σοβαρά αυτή τη φορά
Εννοούμε επανεξέταση από μία άλλη δημοκρατική κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή βάση και εθνικό προσανατολισμό και κύρος στην εξωτερική μας πολιτική.

Ακολουθούμε από την δεκαετία του '50 (εάν εξαιρεθεί η πρώτη περίοδος του Ανδρέα Παπανδρέου με το "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες"), αρχικά με τους δήθεν συμμάχους μας εγγλέζους σε έναν πόλεμο που κατέληξε σε εμφύλιο και στην συνέχεια παραδοθήκαμε για την δήθεν ανασυγκρότηση αμαχητί ως προτεκτοράτο, δεμένοι πίσω στο αμερικάνικο άρμα με ηνίοχο το Ισραήλ.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια που μας έφερε στην δικτατορία των συνταγματαρχών και στην συνέχεια μας "μετ επιβίβασαν" οι ίδιοι οι Αμερικάνοι σε μια σχετικά εύθραυστη αντιπροσωπευτική δημοκρατία με πλήρως εξαρτημένους από την Ουάσιγκτον πολιτικούς, η οποία διατήρησε την ίδια εξαρτημένη πολιτική της ελεγχόμενης "αχίλλειας πτέρνας" που θεωρητικά την ονομάσαμε ως μία νέα περίοδο μεταπολίτευσης, με τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, να άγονται και φέρονται μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, για να καταλήξουμε σε ένα σημερινό σύνθετο και πιο εξαρτημένο πολιτικό συνονθύλευμα, δήθεν εκσυγχρονιστικό, με την τρόικα να κυβερνά και την κυβέρνηση να εκτελεί.

Ποτέ όμως δεν τόλμησαν έλληνες πολιτικοί να το δηλώσουν επίσημα, εκτός από τον GAP και τον απεσταλμένο του υπουργό άμυνας, ότι:

«Με το Ισραήλ είμαστε εταίροι και μπορούμε να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι και δυο πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα γίνεται αντιληπτή η σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων μας με το κράτος του Ισραήλ».

Επίσης αίσθηση έκανε όταν αναφέρθηκε και στα «ζωτικά συμφέροντα» στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ας δούμε ολόκληρο το απόσπασμα της σχετικής δήλωσης: «Φοβάμαι ότι η “αραβική άνοιξη” που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία μπορεί να εξελιχθεί σε “αραβικό χειμώνα” και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που θα πλήξει και τα συμφέροντα της χώρας μας, της Ελλάδας, μιας χώρας που έχει ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η σημερινή είδηση του ΑΠΕ, δύο μέρες μετά, που αν και έχει αναπαραχθεί σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ παραμένει ακόμη ασχολίαστη, τόσο στην ουσία όσο και στην παραπάνω σύνδεση που αποτολμήσαμε να κάνουμε:

"Το Ισραήλ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στη διπλωματική διένεξη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον τουρκικού πλοίου του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα τον περσινό Μάιο.

"Τις τελευταίες ημέρες είδαμε να βαθαίνουν οι εντάσεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτό δεν ήταν επιλογή μας", δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

"Σεβόμαστε τον τουρκικό λαό και την κληρονομιά του και θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας", προσέθεσε.


Πολύ χοντρό γέλιο και κλάμα θα πέσει μαζί , από την απόφαση του Βενιζέλου να δημοσιοποιήσει πριν από λίγο τη λίστα με τους δήθεν μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου από την οποία φυσικά απουσιάζουν όλα τα ονόματα των διαπλεκόμενων μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν δημόσιοι οργανισμοί (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κτλ) στους οποίους Παπανδρέου και Βενιζέλος θέλουν να βάλουν λουκέτο καθώς και πολλές εταιρείες οι οποίες είναι ανενεργές ή έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες (ενδεικτικά αναφέρουμε την Πειραϊκή Πατραϊκή, την Αιγαίον , τον Κανέλλη κτλ).

Πλέον αυτών το υπουργείο δεν εξηγεί πόσα χρωστά το κράτος στις εταιρείες από ΦΠΑ , ανεκτέλεστα υπόλοιπα δημοσίων έργων και προμηθειών κτλ, ενώ είναι κατάφωρα αντισυνταγματική η δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων , όπως τους είπε επίσημα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Γι΄ αυτό λέμε ότι θα πέσει πολύ γέλιο και κλάμα μαζί αφού οι πρώτες αγωγές από τους θιγόμενους ετοιμάζονται ήδη.

Δείτε όλη τη λίστα στη διεύθυνση http://link.minfin.gr/ofeilesNP.

Πηγή


Σε λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ θα γιορτάσει (που λέει ο λόγος...) τη δεύτερη επέτειό του στην εξουσία.

Για να θυμηθούμε τι συνέβη την προηγούμενη διετία:

-Η κυβέρνηση εξάντλησε τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της στην περικοπή μισθών και συντάξεων.

-Ψήφισε ένα σωρό μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, αλλά σχεδόν κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.

-Πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους δανειστές, κατάφερε να εξασφαλίζει, κάθε φορά, τις δόσεις του δανείου.

-Ταυτοχρόνως, στο εσωτερικό, έκλεινε το μάτι σε.. κάποια τμήματα της εκλογικής πελατείας και έκανε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές συντεχνίες.

-Εν τω μεταξύ, στον ιδιωτικό τομέα, οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί εξανεμίζονταν, ενώ οι φοροφυγάδες (πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κουνάνε, ανερυθρίαστα, το δάχτυλο στους πολιτικούς και τους πολίτες) πήραν τα λεφτά και έτρεξαν στις τράπεζες του εξωτερικού...

Αυτή είναι, σε αδρές γραμμές, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα.
Και τώρα, που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να "στριμώξει" μέσα σε λίγες εβδομάδες όλα όσα δεν έγιναν την προηγούμενη διετία.

Το εγχείρημα είναι τιτάνιο, και δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται ότι όλα βρίσκονται στον αέρα.

Το βέβαιο είναι ότι η "ζαριά" που έριξε η κυβέρνηση την Τρίτη ήταν και η τελευταία...


WSJ: Η Ελλάδα έχει λεφτά για 25 μέρες

Στο δρόμο των απολύσεων και των περικοπών στο Δημόσιο έβαλε την κυβέρνηση το τελεσίγραφο της Ευρωζώνης σχετικά με την καταβολή της επόμενης δόσης του μηχανισμού στήριξης, όπως αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για περιορισμένα αποθέματα ρευστού στην Αθήνα και υπογραμμίζεται ότι χωρίς την ενίσχυση η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Επικαλούμενη μάλιστα Έλληνα αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, η WSJ σημειώνει ότι «δεδομένου ότι η επόμενη δόση είναι αμφίβολη και η χώρα αντιμετωπίζει τη ζοφερή πραγματικότητα της εξάντλησης των μετρητών σε περίπου 25 ημέρες, η δυνατότητα ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένη»…

Υπενθυμίζεται δε πως η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να θεσπίσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας λαμβάνοντας υπόψη την ύφεση και την αυξανόμενη οργή των ψηφοφόρων.

Τέλος, η Wall Street Journal αναφέρεται στο στόχο για αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, μεταφέροντας τις εκτιμήσεις Ελλήνων αξιωματούχων που θεωρούν ότι δεν είναι επιτεύξιμος.

Η εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Τράπεζες με λιποθυμικό επεισόδιο». Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Σήμερα, οι επόπτες των τραπεζών βιάζονται να προλάβουν ενδεχόμενες στάσεις πληρωμών των ομολόγων και τα περισσότερα διοικητικά συμβούλία των τραπεζών θα προτιμούσαν να περιορίσουν σήμερα αντί αύριο τα διαθέσιμά τους. Από τότε που η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, μεγαλώνει ο φόβος για τον κίνδυνο μη αποπληρωμής ομολόγων και της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, ίσως και της Ιταλίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τονίσει βέβαια ότι όλες οι άλλες χώρες σε κρίση θα εξυπηρετήσουν το χρέος τους – εν ανάγκη με τη βοήθεια των ισχυρών κρατών. Οι αγορές όμως τις εμπιστεύονται συνεχώς όλο και πιο λίγο. Κατά τον Harvinder Sian, στρατηγικό επενδυτή στη Royal Bank of Scotland, όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με εξαίρεση τα γερμανικά, αποτελούν ''κερδοσκοπική επένδυση''.

Ως εκ τούτου, τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια. Οι 90 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα των χωρών που κινδυνεύουν αξίας 763 δις. ευρώ. Όπως δήλωσε ο Άκερμαν, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ''δεν θα άντεχαν, αν έπρεπε να διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκιά τους τα κρατικά ομόλογα σε τιμές της αγοράς''.

Πράγματι, αυτή τη στιγμή φαίνεται να πηγαίνουν όλα άσχημα: Οι Έλληνες αποτυγχάνουν στους στόχους του ελλείμματος. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπόρεσαν να υποβάλουν στην ομάδα των ελεγκτών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ούτε καν ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους – αμέσως οι ελεγκτές έφυγαν πριν την ώρα τους. Η Φιλανδία προτίθεται να συναινέσει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας για τη χώρα μόνον έναντι εγγυήσεων και στη Γερμανία όλο και περισσότεροι πολιτικοί χάνουν την υπομονή τους λόγω της μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος λιτότητας. Αν οι Έλληνες δεν βελτιωθούν, τότε το Βερολίνο δεν αποκλείει πλέον τη χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ».

Πηγή


Η «δραχμοποίηση» είναι η μοναδική λύση για την Ελλάδα, καθώς η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί για να προκαλέσει τη διόρθωση στο βιωτικό επίπεδο που απαιτείται για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, γράφει η στήλη του Reuters, Breakingviews.

Όπως εξηγεί το άρθρο, η δραματική αύξηση του... βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να φτάνει στα 30.400 δολάρια το 2008, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποια εξαιρετικής αύξησης της παραγωγικότητας της χώρας, αλλά κυρίως των τεράστιων επιδοτήσεων και του δανεισμού.

Στη γειτονική Βουλγαρία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το 2008 στα 14.000 δολάρια και στα Σκόπια στα 10.700 δολάρια, ενώ ακόμα και στην Πορτογαλία είναι λιγότερο διογκωμένο, στα 24.900 δολάρια.

«Αυτό υπονοεί ότι το βιωτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί ίσως κατά 30-40% για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική», αναφέρει το άρθρο. Τέτοιας έκτασης προσαρμογή είναι αδύνατη μέσω της λιτότητας, καθώς οι πολιτικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει θα καταστρέψουν το μέλλον της Ελλάδας.

Επομένως, η αντικατάσταση του ευρώ από ένα εθνικό νόμισμα είναι σύμφωνα με το Breakingviews η μοναδική πρακτική εναλλακτική.

«Αυτό θα ήταν μεν προβληματικό, αλλά όχι αδύνατο», εξηγεί η στήλη, φέρνοντας το παράδειγμα της Αργεντινής, που εγκατέλειψε στη σταθερή ισοτιμία δολαρίου/πέσο και των πρώην Σοβιετικών και Γιουγκοσλαβικών χωρών, που υιοθέτησαν τα δικά τους νομίσματα.

Αυτό που προτείνει η στήλη είναι οι καταθέσεις να μετατραπούν σε δραχμές, με τη χρήση του ευρώ στις συναλλαγές με μετρητά να είναι επιτρεπτές.

Βέβαια, θα πρέπει να επιβληθούν κάποιοι δυσάρεστοι περιορισμοί, όπως για παράδειγμα στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες και στη μεταφορά χρημάτων έξω από τη χώρα. Θα απαιτηθεί μία τραπεζική αργία, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 8 ημέρες, όπως έγινε στις ΗΠΑ το 1933.

Η αξία της δραχμής θα μειωθεί σημαντικά, όμως, η πτώση του βιωτικού επιπέδου θα είναι μικρότερη. «Η τιμή μιας Mercedes στην Αθήνα θα αυξηθεί, αλλά ενός κουρέματος και ενός μουσακά δεν θα σημειώσει άμεση αύξηση».

Η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική και γρήγορα θα επιτύχει ένα εμπορικό πλεόνασμα, προσφέροντας μεγάλες προσφορές στους τουρίστες. Το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί γρήγορα. Μετά, μπορεί να γίνει μία αναδιάρθρωση του χρέους, παρόμοια με εκείνη της Αργεντινής, όπου το haircut θα είναι αντίστοιχο της μείωσης του βιωτικού επιπέδου.

Τον ξαφνικό έρωτα Ελλάδας – Ισραήλ θα τον πληρώσουμε πανάκριβα τις επόμενες εβδομάδες με τις επιθετικές ενέργειες που έχουν σχεδιάσει οι Τούρκοι να τις εκδηλώσουν στο αέρα και τη θάλασσα του Αιγαίου σε μία επίδειξη δύναμης στον άξονα Ελλάδα- Κύπρος –Ισραήλ.

Πληροφορίες από την Τουρκία μιλούν για τον καταρτισμό σχεδίων εξόδου στο Αιγαίου του τουρκικού στόλου που ναυλοχεί στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Το σχέδιο της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας περιλαμβάνει έναρξη περιπολιών τις αμέσως επόμενες ημέρες, δύο φρεγατών και τριών αντιτορπιλικών μέσα στο Αιγαίο, χωρίς καν να ζητήσουν έγκριση εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές και παράλληλα καθημερινές πτήσεις παραβίασης του FIR Αθηνών από τουρκικά - οπλισμένα με πυραύλους - μαχητικά αεροσκάφη.

Ήδη στο ελληνικό υπουργείο 'Αμυνας έχουν σχεδιάσει τα αντίμετρα στις αναμενόμενες επιθετικές κινήσεις των Τούρκων που περιλαμβάνουν αναχαίτιση των εισβολέων στον αέρα με F16 ΚΑΙ Μιράζ που θα εξορμούν από τις αεροπορικές βάσεις Καρύστου και Κρήτης και παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς του τουρκικού στόλου με μία φρεγάτα και 2 ακταιωρούς.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες διακρίνουν μία παγίδευση της Ελλάδας στα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ με αυτόν τον ξαφνικό έρωτα των τελευταίων εβδομάδων της Αθήνας με το Τελ Αβίβ.

Ήδη οι ελληνικές πρεσβείες σε Αίγυπτο, Συρία, Τυνησία, Λίβανο, Αλγερία και Υεμένη δέχονται τις πρώτες αντιδράσεις των αραβικών καθεστώτων που δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον ελληνο-ισραηλινό εναγκαλισμό.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα και τι μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση σε περίπτωση θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο το Ισραήλ και την Κύπρο , προκειμένου η Λευκωσία να μην προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο με την αμερικανική εταιρία Noble.

Στο ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών προσπαθούν να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στην προσπάθεια να προσελκυστούν αραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα.(πχ Κατάρ, Σαουδική Αραβία, κλπ) όταν αυτή την εποχή η Ελλάδα δίνει γη και ύδωρ στον παραδοσιακό εχθρό του αραβικού κόσμου που είναι το Ισραήλ.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία από την Κύπρο, Τούρκοι κομάντος μπήκαν σε ελεύθερα εδάφη μέσω των κατεχόμενων, έκλεψαν μια ελληνική σημαία και μια της Εθνικής Φρουράς και εξαφανίστηκαν. Μάλιστα έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και στη σκοπιά του φυλακίου, «η Κύπρος είναι τουρκική» και «ζήτω η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου».

Μόλις το πρωί το πήραν χαμπάρι στην Κύπρο της έγινε αφού το περιστατικό δεν έγινε αντιληπτό ούτε και από δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη.

Το περιστατικό θυμίζει έντονα τα Ίμια καθώς αν υπήρχε αντίδραση από Έλληνες και Κύπριους στρατιώτες θα είχαμε σίγουρα θερμό επεισόδιο με ότι αυτό σημαίνει αυτές τις ημέρες.

Η κυβέρνηση το έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται εκεί;

Έχει κάνει διαβήματα στην Ευρώπη για τη συνεχιζόμενη επιθετική τακτική της Τουρκίας που θέλει να μπει στην ΕΕ;

Και γιατί δεν μαθαίνουμε τίποτε από τα επίσημα δίκτυα ενημέρωσης εδώ στην Ελλάδα; Θέλουν να κατεβάσουν τους τόνους ενώ η Τουρκία αλωνίζει στο Αιγαίο;

Πηγή

Όταν Τούρκοι φτερνίζονται, οι ελίτ του Κολωνακίου κρεβατώνονται

Tου Σταύρου Καρκαλέτση*

Eδώ και χρόνια, από την εποχή του ρομαντικού -και ποινικοποιημένου τότε- πατριωτισμού, τα γράφαμε και τα γράφουμε, τα φωνάζαμε και τα φωνάζουμε. Με κίνδυνο να καταστούμε αφόρητα μονότονοι. Και ενοχλητικοί. Ποιά; Τα αυτονόητα, κόντρα στον εκγιουσουφακισμό της εξωτερική μας πολιτικής, τον πηλιογουσισμό όσων την ασκούν, τον τουρκοφοβικό κατευνασμό και τον μικροαθηναικό δοσιλογισμό. Ότι δηλαδή:

- Οι Τούρκοι γνωρίζουν πως στο ψιλοφτέρνισμά τους, οι πολιτικές ελίτ του Κολωνακίου παθαίνουν πνευμονία, διάρροια και ίλιγγο. Τρία σε ένα!

-Η Τουρκία δεν παίζει και δεν μπλοφάρει. Αν είναι σίγουρη ή σχεδόν σίγουρη για το αποτέλεσμα, χτυπάει.

- Οι Τούρκοι, ντοπαρισμένοι από ακατάσχετη αλαζονεία και αυτοπεποίθηση, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε σκληρό τετελεσμένο τις επόμενες εβδομάδες, για να ακυρώσουν όχι μόνο τις επικείμενες γεωτρήσεις στη θάλασσα της Λεμεσού αλλά και την (μέσω Λευκωσίας) ελληνο-ισραηλινή στρατηγική σύμπραξη.

‘Ηρθε η καταδρομική επιχείρηση των Τούρκων κομμάντος σε αφύλακτο φυλάκιο της Λεύκας, στη Κύπρο, και η αφαίρεση της ελληνικής και κυπριακής σημαίας, για να καταδειχθεί το που το πάνε. Όχι πάντως στο να χτυπήσουν ή αποκλείσουν την θαλάσσια πλατφόρμα της ”Noble Energy”. Οι Τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι, για να τα βάλουν με τους Εβραίους και τους Αμερικάνους. Τσαμπουκά πουλάνε ΜΟΝΟ εκεί που τους παίρνει. Σε … εμάς δηλαδή. Στην χώρα του ΓΚΑΠ!

Υπάρχει λοιπόν αυξημένος κίνδυνο τουρκικής πρόκλησης τις επόμενες εβδομάδες, πρόκλησης περιορισμένου ή και μείζονος παρονομαστή. Κι αφού δεν μπορεί να είναι η ”Noble”, θα είναι τι;

”Κάτι” είτε στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο, είτε στο νησιωτικό σύμπλεγμα Καστελορίζου είτε σε κάποιο ακατοίκητο μικρονήσι του Αιγαίου. Πιό λιανά:

- Νεκρή ζώνη / γραμμή αντιπαράταξης: Εξαιρετικά απλά τα πράγματα για τους Τούρκους. Ξαφνική ενέργεια καταδρομικού τύπου εντός νεκρής ζώνης, πιθανότατα νύχτα. Στη νεκρή ζώνη υπάρχουν κατοικημένα ελληνικά χωριά, εκτεθειμένα, ακάλυπτα και μπροστά από τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς (Λύμπια, Μάμμαρι, Δένεια, Αθηαίνου κτλ). Εξαιρετικά ελκυστικός στόχος για τους Αττίλες, αν θέλουν γρήγορη και εύκολη δουλειά.

- Σύμπλεγμα Καστελορίζου: Αντίστοιχη ενέργεια και κατάληψη, ακριβώς όπως στα Ίμια, μιας (ή και πιό πολλών) εκ των 14 νησίδων και βραχονησίδων του συμπλέγματος, ή και πλήρης αποκλεισμός του ίδιου του Καστελορίζου.

- Ανατολικό Αιγαίο: Αιφνίδια κατάληψη βραχονησίδας ή και μεγαλύτερου νησιού (θυμίζω τo αποκαλυφθέν σχέδιο ”Suga” προς προσβολή/κατάληψη Οινουσσών, Φούρνων και (!!!) Λέρου).

Τι κοινό έχουν τα παραπάνω τρία σενάρια: Εύκολα και γρήγορα, με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας για τους Τούρκους, μπορούν να υλοποιηθούν. Δύσκολα μπορούν να προληφθούν. Μπορούν όμως να απαντηθούν! Ισοδύναμο τετελεσμένο! Να μπει δηλαδή και η Εθνική Φρουρά στη νεκρή ζώνη, προς εκδίωξη του εισβολέα, ή να ανακαταληφθεί άμεσα βραχονησίδα που κατέλαβαν οι Τούρκοι. Τέτοια απάντηση απαιτεί όμως ψυχή, με γνώση ότι η κρίση μπορεί να κλιμακωθεί και να ξεφύγει.

Και οι εξ’ Αθηνών δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια. Φοβάμαι πως απέναντι σε τέτοια τουρκική πρόκληση (το ξαναλέω: τις επόμενες εβδομάδες), Αθήνα και Λευκωσία θα ακολουθήσουν το γνώριμο κατήφορο: Πανικός, παρακάλια στον άνεμο να φυσήξει και να μαζέψει πάλι καμιά σημαία, κλαψούρισμα σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ (κύριε, κύριε, αυτός με έκανε πάλι ντά).

Στην Άγκυρα γνωρίζουν την ψυχολογία των εδώ. Γνωρίζουν τη φοβία μας. Στο Μαξίμου, στο ΥΠΕΞ και στο προεδρικό της Λευκωσίας, γνωρίζουν πως η πατρίδα δεν αντέχει άλλα Ίμια;

* Ιστορικός, αμυντικός αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.


Το σάπιο πολιτικοοικονομικό καθεστώς στη χώρα μας, το οποίο είναι δομημένο πάνω σε ένα συγκεκριμένο πάγιο πολιτικό σύστημα, έχει οδηγήσει κατ’ επανάληψη στην νεώτερη ιστορία κυκλικά σε κρίσεις. Παρότι όμως έχει οδηγήσει πολλές φορές σε κρίσεις τη χώρα και το λαό, εντούτοις, πάντα καταφέρνει να διασώζεται το ίδιο και να επανέρχεται μετά τις κρίσεις για να συνεχίσει στο τιμόνι της εξουσίας, οδηγώντας αργά ή γρήγορα σε νέα κρίση. Όμως, πως καταφέρνει άραγε και διασώζεται, χωρίς να επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη δομή του;

Τρεις είναι ιστορικά οι παράγοντες που σαν από «μηχανής θεός», διέσωζαν στο παρελθόν το πολιτικό σύστημα.

1) Το παλάτι.

Όταν το πολιτικό σύστημα οδηγούσε σε κρίσεις και έφτανε σε αδιέξοδα, τότε επενέβαινε το παλάτι, με αποτέλεσμα να…. αλλάζει την λαϊκή εντολή και να δημιουργεί με τον τρόπο αυτό λαϊκές συσπειρώσεις και διχασμούς, αποσπώντας την προσοχή του λαού από τα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς υπεύθυνους, διασώζοντας έτσι πολιτικούς και πολιτικό σύστημα.

2) Ο στρατός.

Δεύτερο παράγοντας που έχει διασώσει κατ’ επανάληψη το πολιτικό σύστημα ήταν ο στρατός, ο οποίος με την επέμβασή του ουσιαστικά έβγαζε το πολιτικό σύστημα από την «κυκλοφορία» για ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αυτό να μένει στο απυρόβλητο της λαϊκής οργής, να ηρωποιείται και να επιστρέφει ξανά μετά την πτώση των δικτατοριών, για να συνεχίσει νέο κύκλο κρίσης.

3) Οι Εθνικές κρίσεις.

Πόλεμοι ή εθνικές τραγωδίες συσπείρωναν πάντα το λαό γύρω από το πολιτικό σύστημα, παραμερίζοντας κάθε πολιτική αντιπαράθεση και αφήνοντας όμως έτσι το υπεύθυνο πολιτικό σύστημα στο απυρόβλητο για να συνεχίσει και πάλι το έργο του μετά το ξεπέρασμα της εθνικής κρίσης.

Σήμερα όμως, για πρώτη φορά και ενώ το ίδιο σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, μας έχει ρίξει σε μια νέα, την χειρότερη μεταπολεμική κρίση, δεν υπάρχει κανένας από τους δύο πρώτους παράγοντες (παλάτι ή στρατός) για να το σώσει. Σήμερα λοιπόν αναγκαστικά θα έρθει αντιμέτωπο με το λαό και τα πραγματικά προβλήματα και θα καταρρεύσει με πάταγο, ανοίγοντας επιτέλους το δρόμο (για πρώτη φορά) αλλαγής αυτού του συστήματος. Το καθεστώς προσπάθησε να βγει “από την κυκλοφορία” βάζοντας ως μπαμπούλα την “κακιά” τρόϊκα, αλλά το σχέδιο δεν αποδίδει.

Υπάρχει όμως ο τρίτος παράγοντας, δηλαδή η εθνική κρίση. Μόνο λοιπόν μια εθνική κρίση και μάλιστα ευρείας κλίμακας, θα ήταν ικανή να συσπειρώσει το λαό γύρω από το σάπιο καθεστώς και να το διασώσει.

Και οι τούρκοι, σαν από «μηχανής θεός», έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν τα δόντια τους!!!


Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκαν από χθες η Εθνοφρουρά και η ΕΛΔΥΚ, μετά την επιτυχημένη καταδρομική επιχείρηση των Τούρκων κομμάντο στην περιοχή Λεύκα της Κύπρου και την αφαίρεση της ελληνικής και κυπριακής σημαίας. Πρόκειται για την κορυφαία πρόκληση που έχουν επιχειρήσει οι Τούρκοι με σαφή στόχο να επιδράσει ψυχολογικά αρνητικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο Επιτελείο της Εθνοφρουράς έχει δημιουργηθεί σάλος από το γεγονός, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι η νέα ηγεσία της έχει μείνει άφωνη από την εγκατάλειψη και το ανύπαρκτο μαχητικό πνεύμα που συνάντησε στις περισσότερες μονάδες, πλην τεθωρακισμένων και ειδικών δυνάμεων.

«Μόνο τυχαία δεν ήταν η καταστροφή στο Ζυγί» ανέφερε ανώτατη πηγή της Εθνοφρουράς, θέλοντας να περιγράψει το χάλι στο οποίο έχουν περιέλθει οι μονάδες λόγω της εγκατάλειψης που επιφύλασσε η κυβέρνηση Χριστόφια στην Εθνοφρουρά.

Στην Κύπρο έχουν φτάσει πληροφορίες από ισραηλινές πηγές που μιλάνε για άφιξη στα τέλη Αυγούστου μίας ειδικής μονάδας του τουρκικού Στρατού και ερευνάται αν αυτή έχει εμπλοκή στο περιστατικό.

Η επιθετική κίνηση των Τούρκων ξεπερνά τα όρια, αλλά ταυτοχρόνως ξεπερνά και τα όρια και η ανευθυνότητα του κυπριακού υπουργείου Άμυνας και της κυβέρνησης Χριστόφια: Εγκατέλειψαν αφύλακτο στα σύνορα, απέναντι στον Τούρκο εισβολέα, το πιο ιερό σύμβολο του Γένους, την σημαία!

Ανεξάρτητα από την πράξη των Τούρκων (έχουν επιχειρηθεί και στο παρελθόν τέτοιες ενέργειες) πόσο άπατρις και πόσο διακοσμητικό στοιχείο μπορεί να είσαι, είτε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, είτε ως ηγέτης της Εθνοφρουράς (δεν αφορά τη νυν ηγεσία), για να εγκαταλείψεις την σημαία αφύλακτη στην γραμμή αντιπαράθεσης με τον εισβολέα;

Πραγματικά ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες: Παρά τις προειδοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής ότι τουρκικές ομάδες έχουν πλησιάσει στην δασώδη περιοχή, κανείς δεν συγκινήθηκε να απανδρώσει πάλι το έρημο φυλάκιο!

Είχαν αφήσει απλά τις σημαίες προσφέροντας έναν εύκολο στόχο στους Τούρκους που δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και έκαναν ότι έκαναν. Ακόμα και να δεχθούμε την άποψη ορισμένων κυβερνητικών στελεχών της κυβέρνησης Χριστόφια που αναζητούν … προβοκάτορες στις ελληνοκυπριακές γραμμές, η ουσία είναι ίδια: Εγκατέλειψαν αφύλακτες τις σημαίες. Έρμαιο είτε σε Τούρκους, είτε σε «θερμοκέφαλους».

Φυσικά το θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα, αφού αρπαγή σημαίας έχει να συμβεί από τα Ίμια, αλλά βέβαια ουδείς έχει τολμήσει να αρθρώσει το παραμικρό. Σε σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε επί λέξει «Δεν θέλουμε να κάνουμε ακόμα κανένα σχόλιο. Η κυπριακή αστυνομία ασχολείται με την υπόθεση».


Μια κραυγή απόγνωσης και αγωνίας

Γράφει ο Αντώνης Γρυπαίος
Διεθνολόγος

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης τείνει να γίνει εκρηκτικό.
Οι πολιτικοί μας επέφεραν στον Ελληνικό λαό ένα τρομακτικό Σόκ.
Έχουμε ανεγκέφαλους και εφιάλτες πολιτικούς.

Έχουμε πολιτικούς με χρεοκοπημένο εγκέφαλο, αφού δημιούργησαν ηθελημένα και εσκεμμένα ένα εκρηκτικό μείγμα, μια βόμβα, που είναι έτοιμη να εκραγεί μέσα στην Ελληνική κοινωνία.

Οι έγχρωμοι Μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες, λόγω τελείως διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας, δεν αφομοιώνονται.

Οι πολιτικοί μας (αυτοί που κυβερνούν πάλαι τε και νύν), έχουν αρρωστημένο μυαλό, διότι από το πουθενά, μετέτρεψαν αυτήν την ωραία πατρίδα μας, σε χρεοκοπημένη Ζιμπάμπουε, και Αφγανιστάν, διότι έτσι το θέλησε η παγκοσμιοποίηση και η Ν.Τ.Π. με τη παγκόσμια δικτατορία των πονηρών Κοσμοκρατόρων.

Οι πολιτικοί μας έδρασαν και ενεργούν, σαν υπηρέτες των υπηρετών και ανδρεικέλων της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας.

Οι λαθρομετανάστες δεν έχουν μόνο δικαιώματα που απορρέουν από τα φιλάνθρωπα αισθήματα των λαών της γης, έχουν και υποχρεώσεις.

Οι υποχρεώσεις τους να είναι νομοταγείς, και να σέβονται τη χώρα και το λαό που τους φιλοξενεί. Να γνωρίζουν ότι εδώ είναι φιλοξενούμενοι.

Οι λαθρομετανάστες πρέπει να αντιληφθούν και να σεβασθούν μερικούς κανόνες , που θα τους επιτρέψουν να γίνουν αποδεκτοί από το λαό μας, ώστε να έχουν μια ανεκτή προσωρινή διαβίωση στη χώρα μας.

Οι κανόνες αυτοί είναι:

1. - Μην ελπίζουν ότι θα γίνουν ποτέ Έλληνες, δεν έχουν καμιά πολιτιστική κληρονομιά από τους προγόνους μας Αρχαίους Έλληνες.

2. - Εδώ είναι φιλοξενούμενοι, και έχουν υποχρεώσεις καλής συμπεριφοράς, και σεβασμού των νόμων της χώρας αυτής.

3. - Εδώ είναι μια Χριστιανική χώρα, η οποία τους φιλοξενεί, και οφείλουν να σέβονται τη θρησκεία, τα ήθη, και έθιμα, των κατοίκων της φιλόξενης αυτής χώρας, και να μη ζητάνε τζαμιά και τεμένη.
Εάν θέλουν τζαμιά και τεμένη να πάνε στη Τουρκία.
Εμείς δεν χτίσαμε εκκλησίες στις Μουσουλμανικές χώρες τους.
Δεν τους καλέσαμε , και εάν δεν τους αρέσει, οι πόρτες είναι ανοιχτές.

4. - Στη χώρα αυτή μπήκανε παράνομα, δεν μας ρώτησαν, παραβίασαν τα σύνορά μας, μπήκανε κρυφά σαν κλέφτες, τα παιδιά τους γέμισαν τα σχολεία μας, και όλα αυτά με τη βοήθεια των εχθρών της Ελλάδος.

5. - Υγειονομικώς ευρίσκονται σε αθλία κατάσταση, είναι φορείς μικροβίων και πολλών μεταδοτικών ασθενειών, είναι κινούμενες μολυσματικές βόμβες, φέρουν ασθένειες που μπορούν να εξοντώσουν το λαό που τους φιλοξενεί. Ήδη εξόντωσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας,
που με τόσο κόπο, ιδρώτα και αίμα , έφτιαξε αυτός ο λαός, και ήλθαν αυτοί και το κατέστρεψαν. Όπως κατέστρεψαν και τη δημόσια παιδεία.

6. - Ο λαός μας δεν είναι υποχρεωμένος να σας παρέχει στέγη, τροφή, νερό, εργασία, ότι κάνουμε το πράττουμε από φιλανθρωπία.

7. - Γεμίσατε την Ελλάδα πορνεία και ναρκωτικά. Τι πολιτισμός!

8. - Καταναλώνετε τις βασικές πηγές διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών,
όπως ενέργεια (φως), νερό, κ.λ.π. τις οποίες ο λαός μας έγινε ολοκαύτωμα θυσίας για να τις αποκτήσει.

9. - Ρυπαίνουν το περιβάλλον, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των Ελλήνων. Ουρούν και αφοδεύουν στις πλατείες των πόλεων, στους κήπους, και στις παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά μας.
Έκαναν τα πάρκα των Ελληνικών πόλεων εστίες μολύνσεως.
Καίνε λάστιχα αυτοκινήτων, λες και η Αθήνα είναι χωριό ιθαγενών της ζούγκλας, καταστρέφοντας έτσι το οξυγόνο που αναπνέουμε, μέσα σε μια λίαν βεβαρημένη οικολογικώς πόλη.

Αλήθεια που είναι οι «περίφημοι» οικολόγοι-πράσινοι να υπερασπισθούν το περιβάλλον και την υγεία του Ελληνικού λαού;

Μόνο βουλευτές θέλουν να γίνουν, για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Επικυρίαρχων της παγκόσμιας δικτατορίας;

Το οικοσύστημα της πρωτευούσης που δολοφονείται από τους λαθρομετανάστες, που έχουν μετατρέψει τα πάρκα της Αθήνας σε W.C. δεν τους ενδιαφέρει; Εδώ δεν είναι ζούγκλα με δέκα αχυροκαλύβες, εδώ είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδος, η πόλη της Παλλάδος Αθηνάς, και με τέτοιες εκδηλώσεις, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και δολοφονική για τους κατοίκους απογόνους μεγάλου πολιτισμού, και ένδοξης ιστορίας, με δεκάδες πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, που ρυπαίνονται και καταστρέφονται βαναύσως, με τέτοιες συμπεριφορές βανδάλων. Μη βασίζεστε στις υποσχέσεις της συμμορίας που κυβερνά.

10. - Απευθυνόμενος στους λαθρομετανάστες τους λέω,
Μας δολοφονείτε, μας ληστεύετε, μας κλέβετε, αυτό ακούμε από τα ΜΜΕ , αλλά και το υφιστάμεθα και το υποφέρουμε καθημερινώς.
Η εγκληματικότητα οργιάζει σε όλη την επικράτεια, και οι δράστες κατά 80% σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, είναι αλλοδαποί λαθρομετανάστες. Μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, η εγκληματικότητα όχι μόνο διπλασιάστηκε, αλλά εξαπλώθηκε και στην επαρχία, λόγω της άφιξης των Μουσουλμάνων λαθρομεταναστών.
Καλά δεν ακολουθείτε το ιερό σας βιβλίο, το Κοράνιο;
Αυτά γράφει το Κοράνιο να κάνετε;; να δολοφονείτε και να κλέβετε, αυτούς που σας φιλοξενούν; τους ευεργέτες σας;
Εάν αυτά τα κάνετε στις Μουσουλμανικές πατρίδες σας, οι αρχές σας, θα σας κόψουν χέρια και κεφάλια.

11. - Καταντήσατε συμφορά και μάστιγα, για τον Ελληνικό λαό.

12. - Εάν συνεχίσετε έτσι, μόλις φύγουν από τη μέση οι πολιτικοί προστάτες σας, θα σας επαναπατρίσουμε στις χώρες σας, όπου θα βρείτε μπόλικα τζαμιά και τεμένη με μιναρέδες. Μη βασίζεστε στις υποσχέσεις της Σιωνιστικής μαφίας που κυβερνά σήμερα την Ελλάδα.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε οι πελάτες σας, ψωνίζουμε από εσάς στο λιανεμπόριο, για να σας στηρίξουμε από λύπη, για να επιβιώσετε.

Μη σκοτώνετε το χέρι που σας τρέφει.

Σύμφωνα με τον άγραφο νόμο του εμπορίου, «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», οφείλετε να μας σέβεστε τουλάχιστον σαν πελάτες.

Εάν εμείς πάψουμε να αγοράζουμε από εσάς, τότε θα καταστραφείτε, και θα πεινάσετε, με όποια εξαθλίωση για σας αυτό συνεπάγεται…

Ανάλυση του φαινομένου λαθρομετανάστευση:
Οι λαθρομετανάστες είναι εργαλεία της παγκόσμιας διακυβέρνησης, για πολιτικούς λόγους, και του κεφαλαίου για οικονομικούς λόγους, για φθηνά μεροκάματα και μισθούς. Η Ν.Τ.Π. τους προωθεί στις χώρες της Ευρώπης, εκείνες που θέλει να καταστρέψει.

Η πτώχευση και χρεοκοπία της Ελλάδος, και η πιθανή επιστροφή στο Εθνικό μας νόμισμα, θα έχει και ένα ευεργετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα, αφού οι λαθρομετανάστες θα μείνουν διά βίου άνεργοι, και η δραχμή δεν θα έχει καμία αξία στη χώρα τους, έτσι θα αναγκαστούν να φύγουν για άλλους παραδείσους, θα μας αδειάσουν τη γωνιά, και έτσι θα γλιτώσουμε από αυτή την εθνική συμφορά, προς μεγάλη θλίψη των εχθρών της Ελλάδος, αλλά και των εφιαλτών πολιτικών της θολοκουλτούρας, που κυβερνά τη πατρίδα μας.

Οι Κοσμοκράτορες του αιώνος τούτου του απατεώνος, στη προσπάθειά τους να βάλλουν στο χέρι το πλούτο του Ελληνικού Λαού, αποφάσισαν να μας καταστρέψουν φέρνοντας εδώ όλες τις εξαθλιωμένες ανθρώπινες μάζες από τις Μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Πίσω από τη λαθρομετανάστευση κρύβονται τα αφεντικά της Ν.Τ.Π. της παγκόσμιας δικτατορίας.

Πράκτορες της παγκόσμιας διακυβέρνησης τους καθοδηγούν, τους εφοδιάζουν με χρήματα, όπλα, και με αδιάβροχα έγγραφα που αναγράφουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. όμως δεν τους γράφουν και τις υποχρεώσεις τους, γιαυτό έρχονται εδώ σαν ληστές και σαν στρατός εισβολής οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα.

Τα κράτη της Ε.Ε. δεν τους δέχονται, χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν αποθήκη λαθρομεταναστών. Μόνο από εμάς ζητούν να σεβαστούμε τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών. Καλά αυτοί οι άνθρωποι μόνο δικαιώματα έχουν;; υποχρεώσεις δεν έχουν;

Ο Λεωνίδας με τους 300 απέκρουσε την εισβολή των Περσών στις Θερμοπύλες, και μετά όλοι μαζί οι Έλληνες, με το Θεμιστοκλή και τον Αλκιβιάδη, και τους άλλους Έλληνες Στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες, απέκρουσαν τους Πέρσες, στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα.

Σήμερα με τους εφιάλτες πολιτικούς, και με τη μέθοδο της λαθρομετανάστευσης παραδίδουμε την Ελλάδα στα χέρια των μαύρων Μουσουλμάνων αμαχητί!

Υπάρχει σχέδιο άλωσης της χώρας, και αυτοί οι εφιάλτες και μειοδότες
πολιτικοί μας, συνεργούν στα σχέδια των εχθρών της πατρίδος, υποδεχόμενοι «εν χορδαίς και οργάνοις» τον εχθρό. Θυμηθείτε την υποδοχή του Προκόπη Παυλόπουλου στους λαθραίους.

Οι σημερινοί πολιτικοί (ο άλλως πυλώνας της παγκόσμιας Σιωνιστικής δικτατορίας), παρέχουν αφειδώς την Ελληνική εθνικότητα και Ιθαγένεια, στους έγχρωμους Μουσουλμάνους λαθρό, λες και είναι περιουσία τους. Πύλες εισόδου στη χώρα μας των εξαθλιωμένων των πολέμων των ΗΠΑ και της Ν.Τ.Π. είναι τα σύνορα με τη Τουρκία στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου από τις Αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής. Κάνουν αυτοί τους πολέμους, και τη πληρώνει η πατρίδα μας. Έτσι η Τουρκία κατακτά σιγά-σιγά την Ελλάδα, με τη μέθοδο της λαθρομετανάστευσης, συνεργαζόμενη με τους εφιάλτες πολιτικούς, και εμείς ο απλός λαός, κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, και η μαύρη τύχη μας δουλεύει…

Οι εφιάλτες πολιτικοί καταστρατηγούν με έξυπνο τρόπο όλους τους νόμους του κράτους, ψηφίζοντας νέους ευνοϊκούς νόμους για τους εισβολείς. Ανάμεσα στους εισβολείς έχουν διεισδύσει πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, που χρησιμοποιούν τους λαθρομετανάστες ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνουν από ψηλά.

Γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους όλο αυτό το κύμα λαθρομεταναστών κατέκλυσε τη χώρα μας, από τις Μουσουλμανικές χώρες της δυστυχίας, και απειλεί να καταπνίξει εκ των έσω μια φιλήσυχη Χριστιανική ιστορική και πολιτισμένη χώρα.

Υπενθυμίζω τη ρήση του Κίσσινγκερ, αυτού του Σατανά της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας, «Χτυπήστε τους Έλληνες στη Θρησκεία, γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό, για να τελειώνουμε με αυτούς».

Εχθροί ζηλόφθονες και βάρβαροι, όργανα των εξουσιαστών του πλανήτη, εζήλωσαν το κλίμα, τον πάσης φύσεως πλούτο μας, τη Γεωστρατηγική και Γεωπολιτική αξία- θέση της χώρας μας, και απεφάσισαν με έξυπνους Σατανικούς τρόπους να μας τα πάρουν όλα, περιορίζοντας τους αυτόχθονες Έλληνες. Οι τρόποι που χρησιμοποιούν:

1. - Τους ενδοτικούς, ραγιάδες, και εφιάλτες πολιτικούς. Οι Έλληνες πολιτικοί και των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, είναι Εθνικά ύποπτοι. Των Αριστερών κομμάτων, απλώς χαζοκουλτουριάρηδες, που στο όνομα της πολιτικής κουλτούρας, τους εκμεταλλεύεται ο Διεθνής Σιωνισμός. Οι πολιτικοί μας στηρίχθηκαν στην εύνοια των εχθρών του Ελληνισμού, των Κοσμοκρατόρων της Ν.Τ.Π. και στις ημέρες μας το φαινόμενο αυτό της υποτέλειας, έχει λάβει τρομακτικά επικίνδυνες διαστάσεις για την Εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία.

2. - Η οικονομική Χρεοκοπία.

3. - Οι λαθρομετανάστες. Με σκοπό να αρπάξουν τον ορυκτό μας πλούτο, σκέφθηκαν το Σατανικό τρόπο να φέρουν στη Χριστιανική αυτή χώρα, εκατομμύρια Μουσουλμάνους εισβολείς, ώστε να καταρρακώσουν το Εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, και αντιστάσεως μη ούσης, να αλώσουν τη χώρα μας εκ των έσω, άνευ πολέμου, παρά μόνο με οικονομικό πόλεμο.
Όπως βλέπετε η πνευματική ηγεσία του τόπου, οι Ακαδημαϊκοί,
Οι Πανεπιστημιακοί, οι Ανώτατοι Δικαστικοί, και η Εκκλησία της Ελλάδος, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, αφήνοντας τα ανδρείκελα τους πολιτικούς να παραδώσουν τη χώρα αμαχητί στον εχθρό.

4. - Η πράσινη ενέργεια. Φυτεύουν στα χωράφια μας φωτοβολταϊκά συστήματα, αντί για γεωργικά προϊόντα να θρέψουμε το λαό μας.
Την ηλιακή μας ενέργεια την θέλουν οι Βόρειοι της Ε.Ε. αφού αυτή προορίζεται για εξαγωγή, και εμείς θα τρώμε ήλιο…

5. - Ο εξαναγκασμός της νέας γενεάς Ελλήνων προς μετανάστευση, έτσι φεύγουν τα μορφωμένα Ελληνόπουλα, και έρχονται οι βάρβαροι εισβολείς Μουσουλμάνοι, οπλισμένοι με ρουκέτες για να χτυπήσουν όσους Έλληνες γέροντες απέμειναν σε αυτή τη χώρα.

6. -Χρησιμοποιούν τους Τούρκους εξ΄ Ανατολών, και τους Σλάβους από το Βορρά, για ολική και τελική κατάληψη της πατρίδας μας.

7. -Με δάνεια και μνημόνια προς την εκάστοτε ανίκανη κυβέρνηση ανδρεικέλων, υποθήκευσαν τη χώρα.

Ν.Τ.Π. ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ευθύς ως οι Κοσμοκράτορες πετύχουν το ποθούμενο, θα αρχίσουν την εκμετάλλευση του θησαυρού του Ελληνικού λαού, του ορυκτού πλούτου, ο οποίος ήδη φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τους επίορκους πολιτικούς, για λογαριασμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα ιερά αυτά χώματα των Ελλήνων, με τη διοικούσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, άφωνη συναινούσα στο πλευρό των Επικυρίαρχων Εξουσιαστών του πλανήτη.

Δυστυχώς η Ορθοδοξία σήμερα έγινε δεκανίκι και εξαπτέρυγο των ανδρείκελων της παγκόσμιας Σιωνιστικής διακυβέρνησης.

Η Ελληνική Εκκλησία σήμερα, κάτω από ανίκανη ηγεσία, σιωπά και πάει «πάσο» με τις μαριονέτες τους πολιτικούς.

Το σενάριο αυτό μη σας φαίνεται δημιούργημα φαντασίας, ήδη κλαίμε χαμένες πατρίδες. Αυτός είναι ο λόγος που οι Μουσουλμάνοι λαθραίοι κατέκλυσαν τη χώρα, και ευρίσκονται ήδη «εντός των πυλών», με μουσική υπόκρουση και καλλιτεχνική κουλτούρα το άσμα «Αφρικανέ-Αφρικανέ…»

Ευρισκόμεθα όντως προ ενός σατανικού σχεδίου άλωσης της Ελλάδος από τους Επικυρίαρχους και Εξουσιαστές του πλανήτη.

Αυτά τα σενάρια συνεζητήθησαν και ανελύθησαν με τη παρουσία «Ελλήνων» και «Ελληνίδων» πολιτικών αχυρανθρώπων και ανδρεικέλων της παγκόσμιας Σιωνιστικής διακυβέρνησης, σε όλες τις συνάξεις της λέσχης BILTERBERG, όπου οι «Έλληνες» και «Ελληνίδες» παριστάμενοι πολιτικοί εσιώπουν συνωμοτικώς, και συνεχίζουν να σιωπούν, εις βάρος της πατρίδος των.

Θαυμάστε τους και ξαναψηφίστε τους.

Έλληνες, ο Αννίβας προ των πυλών…

Οι Έλληνες τότε…

Παράδειγμα προς μίμηση για τους Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, να γίνουν οι Έλληνες μετανάστες.

Προ πολλών ετών ο Ελληνικός λαός αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, και στηρίχθηκε στη μετανάστευση για επιβίωση, πλην όμως στη νόμιμη μετανάστευση, και όπου πήγαμε , πήγαμε νόμιμοι, με διαβατήρια, ταυτότητες, βίζες, κάρτες υγείας, πρόσκληση για εργασία, κ.λ.π. δεν παραβιάσαμε τα σύνορά τους, ούτε θέσαμε σε κίνδυνο την υγεία των λαών που μας φιλοξενούσαν, σεβαστήκαμε τους νόμους, τη θρησκεία τους, τα ήθη και έθιμά τους.

Δεν πήγαμε εκεί με ύφος κατακτητού οπλισμένοι, αλλά νομοταγείς φιλοξενούμενοι, και προσφέραμε τις καλές μας υπηρεσίες.

Νομοταγείς όντες , ευημερήσαμε, και αγαπηθήκαμε από τους άλλους λαούς της Γης, βοηθήσαμε έτσι την οικογένειά μας, αλλά και τη πατρίδα μας οικονομικώς και διπλωματικώς, αφού αφήσαμε πίσω μας άριστες εντυπώσεις στους ευεργέτες μας οικοδεσπότες, τους οποίους σεβαστήκαμε , και τους οποίους έκτοτε με αγάπη θυμόμαστε.

Δεν γίναμε όργανα στα χέρια ξένων μυστικών υπηρεσιών, ούτε όργανα ξένης δύναμης, εναντίον του λαού που μας φιλοξενούσε.

Δεν απαιτήσαμε σπίτια, και Ναούς-εκκλησίες, από το φιλόξενο λαό, ότι κάναμε το χτίσαμε μόνοι μας στις φιλόξενες χώρες, με το τίμιο ιδρώτα μας. Δεν ποτίσαμε τους άλλους λαούς με ναρκωτικά και πορνεία.

Εάν δεν ήμασταν ευχαριστημένοι, φεύγαμε για τη πατρίδα μας, ή για άλλες πατρίδες. Σεβόμασταν τις Αρχές και Εξουσίες του κράτους που μας φιλοξενούσε, αλλά και τους πολίτες του, οι οποίοι μας παρείχον εργασία, φιλοξενία, και προστασία. Δεν καταστρέφαμε τις περιουσίες των, δεν δολοφονούσαμε ούτε κλέβαμε τους ευεργέτες μας, και προσπαθούσαμε να γίνουμε καλλίτεροι από τους οικοδεσπότες μας.

Αυτές οι συμβουλές, και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνουν το ιερό βιβλίο, το Κοράνιο, για τους φίλους μας, λαθρομετανάστες.

Εμείς ρωτάμε, αυτούς θέλουν οι πολιτικοί μας να κάνουν Έλληνες;

Τέτοιο πολιτισμό θέλουν να μας φέρουν;

Ελληνοποίηση Λαθρομεταναστών:

Η κυβέρνηση ανδρεικέλων της παγκόσμιας δικτατορίας, απεφάσισε και με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή υπό ανίδεων βουλευτών, οργάνων και συνεργατών της εδώ Μεγάλης Πρεσβείας των αχυρανθρώπων της παγκόσμιας Σιωνιστικής δικτατορίας, χορήγησε την Ελληνική ιθαγένεια στους εισελθόντες λάθρα με βίαιη εισβολή στη χώρα μας έγχρωμους λαθρομετανάστες Μουσουλμάνους από χώρες της Ασίας και Αφρικής, και πρόσφατα σε εξαθλιωμένους Άραβες από τα γεγονότα της Βορείου Αφρικής, Λίβυους, Αιγύπτιους, Τυνησίους, Μαροκινούς και Αλγερινούς. Αυτοί είναι και οι πιο επικίνδυνοι για την ασφάλειά μας.

Είναι όλοι τους οπαδοί θρησκευτικών Μουσουλμανικών αιρέσεων και εθίμων της Ασούρας και Σαρίας, όπως τους είδαμε στα ΜΜΕ να αυτομαστιγώνονται με θρησκευτικό φανατισμό μέχρις αιμάτων, έθιμο βάρβαρο και απαράδεκτο για τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Γι αυτό λέμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, και δεν πρόκειται ποτέ να αφομοιωθούν από την Ελληνική κοινωνία.

Δεν φθάνει μόνο αυτό, αλλά τους δίνουν δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δηλαδή οι μαύροι Μουσουλμάνοι θα εκλέγουν τη Κυβέρνηση της Ελλάδος, και θα έχουμε μέσα στη Βουλή των Ελλήνων πολιτικό κόμμα Μουσουλμάνων λαθραίων, φίλων της εχθρικής Τουρκίας.

Μήπως οι πρόγονοί μας, Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Πυθαγόρας, Λεωνίδας, Θεμιστοκλής, κ.λ.π. ήταν μαύροι Μουσουλμάνοι και δεν το ξέρουμε; Αυτό το νομοσχέδιο είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να έλθει εδώ όλη η Αφρική και Μουσουλμανική Ασία.

Η Γενοκτονία, και Εθνοκάθαρση κατά των Ελλήνων ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την «Ελληνική» κυβέρνηση των αχυρανθρώπων.

Εάν δεν αντιδράσουμε δυναμικά, στα Κοσμοκρατορικά σχέδια θανάτου του Ελληνισμού, τότε η καταστροφή της Ελλάδος είναι προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη.

Αυτό είναι το ποθούμενο για τους Κοσμοκράτορες, αυτό είναι που διευκολύνει τα σχέδιά τους για Γεωστρατηγική και Γεωπολιτική επικράτηση της Ν.Τ.Π. στη Γεωγραφική αυτή περιοχή.