Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Ιαν 2012

  • ...και μετά (αν ακόμα πιστεύεις ότι το μπορείς) άρχισε να φτιάχνεις τον κόσμο γύρω σου
Όποιος είναι στραμμένος στους άλλους πιστεύει ότι ο κόσμος/η κοινωνία είναι προβληματική, γι’ αυτό κι εκείνος ζει χάλια. Περιμένει πρώτα να φτιάξει ο κόσμος (να διεκδικήσει το δίκιο του, να νοιάζεται για τον διπλανό του, να μην εκμεταλλεύεται, να σέβεται, να είναι δίκαιος κλπ), και μετά θα μπορέσει κι εκείνος να γίνει σωστός άνθρωπος (Σημείωση: για όλους τους υπόλοιπους, ο κόσμος είσαι εσύ που δεν φτιάχνεις γιατί τους περιμένεις).

Είναι πανεύκολο να λύσω το πρόβλημα ενός ξένου, πανδύσκολο να λύσω ένα δικό μου. Γιατί.. το πρόβλημα του ξένου δεν με πονάει. Επειδή δεν με αφορά, δεν με βάλλει το πρόβλημά του, βλέπω ξεκάθαρα τι φταίει, βλέπω ξεκάθαρα και τη λύση, και του λέω εύκολα «κάνε αυτό». Και η λύση πάντα είναι πολύ απλή, αν δεν είσαι εσύ αυτός που πρέπει να το πράξει.

Το ζήτημα είναι ότι αυτός που έχει το πρόβλημα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ!! Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει γιατί βάλλεται. Βάλλεται σημαίνει πονά. Ο πόνος τον κάνει να μην μπορεί, να μην αντέχει.

Παράδοξο (φαινομενικά) είναι ότι αυτός που προτείνει τις λύσεις, αυτός που θέλει να σώσει τους λοιπούς, τα δικά του τα προσωπικά διλλήματα τα βρίσκει αδιέξοδα, δεν μπορεί να τα υπερβεί.

Φαινομενικά είναι παράδοξο, στην πραγματικότητα είναι ανθρώπινο. Είναι ανθρώπινο γιατί: Οι συνθήκες είναι τέτοιες που σε κάνουν να νιώθεις ανίσχυρος. Ενώ βλέπεις ολοκάθαρα αυτό που πρέπει να κάνεις, δεν έχεις τη δύναμη να το κάνεις. Ανθρώπινο (λογικό) είναι να σκεφτείς ότι πρέπει πρώτα να γίνεις ισχυρός και μετά να το υπερπηδήσεις. Οπότε στρέφεσαι στο ν’ αλλάξεις αυτό που σε κάνει ανίσχυρο, δηλαδή στις συνθήκες. Οι συνθήκες είναι ο κόσμος, θες ν’ αλλάξουν αυτοί που σου έβαλαν τη δοκιμασία, για να εξαφανιστεί το εμπόδιο (πρόβλημα), για να μην αναγκαστείς να το λύσεις. Μα σκέψου.. ο εαυτός σου είναι ολοκληρωτικά του χεριού σου κι όμως δεν μπορείς να του πεις «κάνε αυτό». Αν δεν μπορείς να πεις στον εαυτό σου «κάνε αυτό», πώς μπορείς να διατάξεις τον περίγυρο; Πώς μπορείς να διατάξεις τις συνθήκες σου ν’ αλλάξουν, στις οποίες δεν έχεις κανέναν έλεγχο;

Διέταξε τον εαυτό σου να πηδήξει το εμπόδιο. Κάνε αυτό που δεν μπορείς. Πέρνα το όταν είσαι ανίσχυρος, την ώρα που πονάς.

(Στην αντίπερα όχθη τα πράγματα είναι εντελώς αλλιώς. Δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει περίγυρος, δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει μόνο η υπέρβαση. Η υπέρβαση σε κάνει να βλέπεις αλλιώς τα πράγματα…).

Στεφανία Λυγερού

Υ.Γ.
• Το όποιο πρόβλημα μπορεί να εξυψώσει αλλά μόνον αυτόν που το περνάει (όσο στέκεις απέναντί του τόσο λιγοστεύεις).
• Δεν μπορεί κανένας να μάθει κανέναν το σωστό. Έχουμε τη ζωή γι' αυτή τη δουλειά. Η ζωή είναι ο μεγαλύτερος, σοφότερος, σπουδαιότερος Δάσκαλος.

Υ.Γ.2 Το 2012 θα είναι μία αξέχαστη χρονιά. Το κατά πόσο θα είναι θετική ή αρνητική θα εξαρτηθεί από τα μάτια τους καθενός. Ανάλογα με τα μάτια που θα την δεις έτσι και θα την κρίνεις.


Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Αθήνα", ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού.

Υπενθυμίζεται ότι για την στέγαση του πρώτου ισλαμικού τεμένους θα ανασκευαστεί το κεντρικό συνεργείο αυτοκινήτων του Ναυτικού στον Ελαιώνα και η δαπάνη του θα ανέλθει στα 846.000 ευρώ.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητάει να ακυρωθεί η από 7.11.2011 υπουργική απόφαση η οποία αποτελεί προϋπόθεση έκδοσης των αναγκαίων αποφάσεων για την κατασκευή του τεμένους.

Καταρχάς, ο Μητροπολίτης Πειραιώς αναφέρει ότι η ανέγερση του τεμένους έχει δρομολογηθεί μεν από το 2006 αλλά "οι παρούσες συνθήκες ήτοι η πλήττουσα τη χώρα μας κρίση θεσμών και ήθους που βιώνουμε είναι προφανώς πρόσφορες στα όργανα της διοικήσεως για την έναρξη του εν λόγω έργου, πλην όμως είναι παντελώς απρόσφορες λόγω των οικονομικών συγκυριών που βιώνουμε στη χώρα μας και είναι ασφαλώς βέβαιο ότι το έργο καθώς και τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων είναι το τελευταίο που θα ενδιέφερε πραγματικά τους Έλληνες πολίτες, των οποίων η αξιοπρέπεια καταρρακώνεται μέρα με τη μέρα και πλέον ουδείς λόγος μπορεί να γίνει για δικαιώματα των υπηκόων αυτής της χώρας".

Στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος που καθιερώνει το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, καθώς προϋπόθεση για την κατασκευή τεμένους είναι να έχει ερευνηθεί πρώτα εάν η λειτουργία του θα πλήξει ή όχι τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη των κατοίκων του Βοτανικού, κάτι όμως το οποίο δεν έχει γίνει.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη: "Η ίδρυση ενός τεμένους μέσα στο κέντρο της πόλης των Αθηνών όχι μόνο θα πλήξει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της ελληνικής κοινωνίας αλλά θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα μίας σειράς γεγονότων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην αποδόμηση της συνοχής του ελληνικού έθνους, ως λαού χριστιανών ορθοδόξων.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πλήγμα που θα δέχεται καθημερινά το χριστιανικό συναίσθημα των περιοίκων αλλά και των διερχομένων Ελλήνων, όταν 5 φορές την ημέρα, ευρισκόμενοι στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι υποχρεωμένοι να ακούν το «κάλεσμα» του ιμάμη προς τους μουσουλμάνους για προσευχή. Διότι τότε ευλόγως θα αναρωτηθούν εάν διαβιούν στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη μουσουλμανική πόλη και εάν είναι εν τέλει ξένοι μέσα στην ίδια τους την πατρίδα".

Εκφράζονται φόβοι από τον Μητροπολίτη Πειραιώς ότι η κατασκευή του Τεμένους θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που "το Ιερό Κοράνι αναγνωρίζει τη στρατιωτική κατίσχυση ως μέσο επιβολής των αρχών του" και στο όνομα του Ισλάμ έχουν γίνει από το 2001 μέχρι σήμερα 17.000 τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πλέον αυτών όμως επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός (και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας) με τις δαπάνες ανέγερσης του τεμένους, τις δαπάνες συντήρησής του, τις αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του και τον μισθό του ιμάμη.

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης εκφράζει το ερώτημα πως είναι δυνατόν η κάλυψη της αποζημίωσης του ιμάμη να θεωρείται έργο κοινής ωφελείας για τους Έλληνες που πρέπει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ακόμη, ο Μητροπολίτης Πειραιώς διερωτάται: "Όταν οι Έλληνες δεν γνωρίζουν εάν θα λάβουν σύνταξη την επαύριο ή όταν ακόμα στα ελληνικά σχολεία δεν έχουν διανεμηθεί συγγράμματα στα παιδιά, το μέλημα της υπουργού Παιδείας είναι να «τροφοδοτήσει» το τέμενος;".

Και προσθέτει: "Μάλλον δι' ανόητους μας έχουν εκλάβει οι ταγοί μας! Αυτές ο καταστάσεις είναι όνειδος για τη χώρα μας και μας γεμίζουν απελπισία τόσο για μας όσο και κυρίως για τα παιδιά μας".

Και η συνταγματική αρχή της ισότητας παραβιάζεται (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν άδεια κατασκευής και λειτουργίας λατρευτικών χώρων, ενώ στην περίπτωση κατασκευής του Τεμένους ανέλαβε με πρωτοβουλία του το ίδιο το Κράτος την κατασκευή και λειτουργία, χωρίς να προηγηθεί κάποια αίτηση.

Επίσης, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) καθώς δεν επέλεξε η Κυβέρνηση μια άλλη περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη από ότι η περιοχή του Βοτανικού για την κατασκευή του τεμένους.

Τέλος, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς για την κατασκευή του τεμένους έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.


Σχόλιο ιστολογίου: Και γιατί όχι στον Παρθενώνα; Μήπως υπάρχει διαφορά γι αυτούς που μας κυβερνούν; Τζαμί να είναι και όπου νά 'ναι, αρκεί να ενοχλεί τους γηγενείς...


Η πρώτη «μπαλοθιά» με πάταγο που ενεργοποίησε την αντανακλαστική απορία των πολιτών, έγινε στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Βέβαια για τους πιο λεπτομερώς ενημερωμένους, τα ανησυχητικά σημάδια είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν αρκετό καιρό. Από την άνοιξη του 2010 και την κατάλυση του Συντάγματος, μέσα από τα όσα διαδραματίστηκαν στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου (τονίζεται ως «ακροκέραμο» παράδειγμα ότι η συγκεκριμένη σύμβαση ακόμη ΔΕΝ έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο).

Σ’ αυτούς λοιπόν τους λεπτομερώς ενημερωμένους πολίτες δεν προκάλεσε ουδεμία έκπληξη η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία όχι μόνο υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Παπαδήμου (η οποία ως κυβέρνηση εργαστηρίων δεν έχει ουδεμία λαϊκή εντολή), αλλά στην ουσία «απαγόρευσε» και …την κριτική της!

Σεβόμενος τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι βέβαια που θα έπρεπε πρώτα απ’ όλους να υπερασπίζεται έμπρακτα από τον ίδιο τον κ. Παπούλια, δεν θα σχολιάσω τον τρόπο που επιλέχθηκε να γίνει αυτή η καταγραφή και αναπαραγωγή των δηλώσεων του.

Άλλωστε η πολιτική πείρα του κ. Παπούλια , αλλά και η παρουσία των συνεργατών του που αποδεικνύεται και αποτυπώνεται μέσα από τα τηλεοπτικά πλάνα, δεν αφήνουν ουδεμία αμφιβολία ….

Δεν θα ήθελα λοιπόν να επεκταθώ στις πολιτικές προεκτάσεις των δηλώσεων του κ. Παπούλια , αλλά να επικεντρωθώ στο γενικότερο «φαινόμενο της γυάλας» , που μαστίζει το πολιτικό γίγνεσθαι.

Οι άνθρωποι που μετέχουν σ’ αυτό το γίγνεσθαι ζουν σ’ έναν περιορισμένο ορίζοντα, φυτοζωούν από παραστάσεις και ερεθίσματα, περιορίζοντας τα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας μόνο σ’ όσα τους μεταφέρονται από τους συνεργάτες τους.

Αλλά ποια πραγματικότητα θα τους μεταφέρουν οι συνεργάτες που κατοικοεδρεύουν ως επί το πλείστον στις εύπορες περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων;

Ποιο αληθημματογράφημα θα μεταφέρουν άνθρωποι οι οποίοι αμείβονται πλουσιοπάροχα και η οικονομική κρίση τούς ακουμπά μοναχά ως προς την δυνατότητα τους να αλλάξουν το αυτοκίνητο τους με το νεότερο μοντέλο ή να μην αυξάνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με τους ρυθμούς που είχαν συνηθίσει;

Σίγουρα όχι την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Πουλούν ανέξοδη «συμπόνια» για το λαό που υποφέρει, λαμβάνοντας και αυτοί τις όποιες πληροφορίες τους … εκ του μακρόθεν!

Συνήθως μάλιστα «ευπρεπώς μονταρισμένες» από τα αναξιόπιστα ΜΜΕ ( τα οποία φυσικά εξυπηρετούν τους διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες τους), μαζί πάντα με την ….αδήριτη ανάγκη να γίνουν «θυσίες για να σωθεί η χώρα»….

Αυτή είναι η «πραγματικότητα» η οποία μεταφέρουν και στους ανθρώπους του πολιτικού γίγνεσθαι, οι οποίοι όσο πιο ψηλά μάλιστα είναι παρακαθήμενοι σ’ αυτή την πυραμίδα, τόσο πιο αυστηρά «αποστειρωμένοι» βρίσκονται απέναντι στην κοινωνική πραγματικότητα.

Αυτό το «φαινόμενο της γυάλας» η επιστήμη το ονομάζει ψυχική μονομέρεια. Είναι ο εγκλωβισμός των δεδομένων που προσλαμβάνουν, που τους αναγκάζει, στην ουσία, να κινούνται σε ένα επίπεδο vitrual reality!

Αυτή η κατάσταση , λοιπόν, στο βωμό του καθήκοντος απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, δεν δύναται να λάβει παρά μόνο μορφές εικονικότητας, όσο αγαθές, άδολες και πατριωτικές και εάν είναι οι προθέσεις τους.

Την κοινωνική πραγματικότητα αναζητούσε ο περίφημος χαλίφης της Βαγδάτης Χαρούν αλ Ρασίντ , που έζησε και έδρασε τον 8ο αιώνα, ο οποίος -σύμφωνα με το θρύλο που τον συνοδεύει- επειδή ήθελε να έχει γνώση από πρώτο χέρι των προβλημάτων των υπηκόων του, τα βράδια μεταμφιεζόταν και, συνοδευόμενος από έναν αφοσιωμένο σωματοφύλακα, περιφερόταν στις γειτονιές της Βαγδάτης και συζητούσε μαζί τους.

Την κοινωνική πραγματικότητα αναζητούσε και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας που, μια περίοδο, έκανε τα ίδια, υποδυόμενος τον ταξιτζή στο Αμμάν.

Σίγουρα είναι σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα που έζησε π.χ ο κ. Παπούλιας όταν κατευθυνόμενος προ μηνών στη Λευκάδα , πέρασε από το Ρίο, την ίδια στιγμή που οι μπάρες των διοδίων ήταν «βιαίως» σηκωμένες από αγανακτισμένους μεροκαματιάρηδες ταξιτζήδες -ένεκα της αδιαλλαξίας Ραγκούση- και με σχεδιασμό της αστυνομίας δεν πήρε κανείς τίποτε χαμπάρι. Φυσικά ούτε…και ο κ. Παπούλιας!

Δεν απαιτεί κανείς από τους υψηλά ιστάμενους ανθρώπους που μετέχουν στο πολιτικό μας γίγνεσθαι να αντιγράψουν τις μεθόδους του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και να μεταμφιεστούν σε ταξιτζήδες (αν και δεν θα έκαναν κακό κάποιες άξαφνες επισκέψεις σε νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και γειτονιές).

Επιβάλλεται όμως να επιδιώκουν με ανελλιπή θέληση,να ανοίγουν τις πόρτες των γραφείων τους και τα αυτιά τους σε ταπεινές και άδολες απόψεις που εκφράζουν την δεδηλωμένη πραγματικότητα, όπως αυτή καταγράφεται και όχι όπως παρουσιάζεται, πέραν δηλαδή των ανακτοβουλίων και των περιτοιχισμών που εκπορεύονται συνήθως από την ανασφάλεια των στενών συνεργατών τους.

Αν δεν θέλουν να ζουν στην εικονικότητα της «γυάλας» ….


Έχουμε πόλεμο με την κυβέρνηση. Σαν πολίτες έχουμε στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, η οποία έχει αναλάβει ένα μοναδικό έργο. Την πώληση των πάντων, την πλήρη αποδυνάμωση και την πλήρη απώλεια αυτοσυντήρησης της πατρίδας μας. Το ξεπούλημα και οι υποθήκες, αυτό ακριβώς σημαίνουν. Η εργολαβία του Λουκά Παπαδήμου, ενός ανθρώπου του τραπεζικού συστήματος, που έχει μηδενικές αναστολές για τα αποτελέσματα των συμφωνιών που ανέλαβε να υλοποιήσει.

Έχουμε πόλεμο με την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, η οποία συνεχίζει να εκβιάζει ασύστολα τους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να μειώσει ή και να εξαφανίσει τις αντιδράσεις εκείνες που θα καταστρέψουν τους σχεδιασμούς των οικονομικών τρομοκρατών μας. Δυστυχώς, η μέριμνα του παρόντος πολιτικού συστήματος, είναι προσανατολισμένη στην διάσωση των πρωταγωνιστών της παράδοσης της χώρας στην εξαθλίωση και στην μετατροπή της πατρίδας μας σε ένα τεράστιο χώρο καταναγκαστικών έργων.

Έχουμε πόλεμο με την κυβέρνηση και τα υποστηρίγματά της, τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, αλλά και τους μηχανισμούς καταστολής με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Τραγικά ανθρωπάρια των ΜΜΕ έχουν συνταχθεί στον πόλεμο που έχουν ανοίξει κατά της ίδιας της χώρας οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, οι οποίες στηρίζονται από τον ακατάλληλο πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει συνταχθεί με τις δυνάμεις κατοχής και παραινεί για την γρήγορη ολοκλήρωση του συμβολαίου καταστροφής, αλλά δεν διστάζει να συμβάλει στον αγώνα της κυβερνοτρομοκρατίας που έχει υλοποιείται στον μέγιστο βαθμό μέσω αυθαίρετων και αστήρικτων δηλώσεων από ανθρώπους των οποίων η ανεπάρκεια, η ιδιοτέλεια, η ματαιοδοξία ή και ο δοσιλογισμός, έχουν κατορθώσει να ανοίξουν την κερκόπορτα για την κατοχή της Ελλάδας.

Στεκόμαστε με προσοχή και καταγράφουμε τις πράξεις ενός εκάστου από αυτούς και τους προειδοποιούμε πως όταν η Δημοκρατία επιστρέψει στην χώρα που γεννήθηκε, θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τα αποτελέσματα του καταστροφικού του έργου, θα νιώσουν οι ίδιοι την επιβολή του νόμου που καταχράστηκαν, ποδοπάτησαν ή βίασαν κατ’ εξακολούθηση προς ικανοποίηση και τέρψη των εντολέων τους.

Έχουμε πόλεμο με αυτούς που τόλμησαν να μας τον κηρύξουν. Και σε αυτόν τον πόλεμο δεν θα μείνουμε απαθείς. Σε αυτήν την φρικώδη επίθεση θα απαντήσουμε, σύσσωμοι όλοι οι Έλληνες, και θα στείλουμε εκεί που τους πρέπει όλους εκείνους που ξεδιάντροπα κατέστρεψαν και πούλησαν μία χώρα, την πατρίδα μας.

Έχουμε πόλεμο με αυτούς που τους εμπιστευθήκαμε την τύχη και το αύριο της χώρας και αυτοί με την σειρά τους μας παρέδωσαν βορά στις διαθέσεις αδίστακτων κερδοσκόπων οικονομικών εκτελεστών…

Έχουμε πόλεμο…!
Σηκωθείτε και πάψτε να είστε ραγιάδες.
Σηκωθείτε και δείξτε στους πληρωμένους εκτελεστές μας πως αφού έζησαν το δικό τους όνειρο, ήρθε η ώρα να ζήσουν και τον δικό μας εφιάλτη.
Σηκωθείτε αδέλφια, γιατί αυτοί μας έχουν σκάψει τον λάκκο, μας έχουν ρίξει μέσα και ετοιμάζονται να μας σκεπάσουν...
Θα επιβιώσει το ευρώ; Θα επανεκλεγεί ο Barack Obama; Θα πιάσει τα 2.000$ ο χρυσός; Οι αρθρογράφοι των F.T. τολμούν απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα για την παγκόσμια οικονομία στη νέα χρονιά.

Θα επιβιώσει αλώβητη η ευρωζώνη;

Ναι. Η δέσμευση των κυβερνήσεων και, πάνω απ’όλα, της ΕΚΤ για την επιβίωση της ευρωζώνης δείχνει αρκετά δυνατή ώστε να τη διατηρήσει για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον. Οι κυβερνήσεις των ευάλωτων κρατών θα συνεχίσουν τις προσπάθειες λιτότητας. Οι επιπτώσεις θα περιοριστούν χάρη στα προγράμματα του ΔΝΤ στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και χάρη στην αυξημένη υποστήριξη από την ΕΚΤ για το σύνολο – μέσω μάλλον των καταπονημένων τραπεζών, παρά των άμεσων παρεμβάσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Περιμένουμε επίσης περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ και πιο αδύναμο ευρώ, γεγονότα που, και τα δύο, θα απαλύνουν τα προβλήματα. Ωστόσο, η αποσπασματική αντιμετώπιση δεν θα είναι αποτελεσματική για πάντα. Σε κάποιο σημείο, η ευρωζώνη θα πρέπει να επιστρέψει σε εύρωστη ανάπτυξη, με σχετικά υψηλό πληθωρισμό στα μέλη του πυρήνα, ώστε να βοηθηθούν οι απαραίτητες προσαρμογές για την ανταγωνιστικότητα των ευάλωτων μελών. Η λιτότητα για πάντα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει. Αλλά η διαφαινόμενη δύσκολη λιτότητα του 2012 θα έχει κάποια αποτελέσματα.

Θα επανεκλεγεί ο Barack Obama;


Ναι. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, που για μία ακόμη φορά θα κριθεί στο Οχάιο. Ο κ. Obama θα βοηθηθεί από δύο παράγοντες: την έλλειψη απήχησης του Ρεπουμπλικανού Mitt Romney στις μεσοδυτικές πολιτείες και την αργοπορημένη εμφάνιση του Ron Paul, εκπροσώπου των Libertarians που θα αφαιρέσει αρκετές ψήφους από το GOP ώστε να κρατήσει τον κ. Obama πάνω από τη γραμμή. Με την ισχνή του πλειοψηφία και το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κρατήσουν τον έλεγχο στη Βουλή και θα έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία, η δεύτερη θητεία του κ. Obama θα είναι δύσκολη εξαρχής.

Θα πλήξει η κρίση χρεών τη Βρετανία;

Ναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Βρετανία θα χρεοκοπήσει. Αντί για την αναμενόμενη ανάκαμψη, η ανάπτυξη είναι στάσιμη και η εξυπηρέτηση του χρέους και η μείωση των ελλειμμάτων καθυστερεί. Η συνεχόμενη στασιμότητα ή και δεύτερη ύφεση θα επιδεινώσει τη δυναμική του χρέους και θα προκαλέσει αυτoεκπληρούμενους φόβους ανάμεσα στους επενδυτές. Η Bank of England ίσως επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Θα λήξει η 30ετής bull market στα ομόλογα;

Δύσκολο, αν και σύντομα η άνοδος στα ομόλογα θα χτυπήσει τα όρια τόσο των μαθηματικών όσο και της λογικής.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα στο Q3 του 2012 απ’ όσο στο Q3 του 2011;

Όχι, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και η απειλή μιας ακόμη παγκόσμιας ύφεσης αυξάνεται. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει στο 2011 ότι μένουν στα λόγια και το ευρώ παραμένει στην κόψη του ξυραφιού και με ένα λάθος θα διολισθήσει. Και μόνο ο κίνδυνος αυτός δείχνει ότι το 2012 θα είναι δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, με την πιθανότητα καταστροφικής κατάρρευσης στη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη του πλανήτη. Μόνο αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν την έκπληξη με ένα αποφασιστικό σχέδιο θα δημιουργήσουν δυνάμεις βελτίωσης στις οικονομικές προοπτικές τον επόμενο χρόνο.

Θα αυξήσουν τα μερίσματα οι εταιρίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας;

Ναι. Οι μεγάλες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αρκετή ταμειακή ρευστότητα και λίγη όρεξη να μπουν σε εξαγορές.

Θα «βγάλει» η ιταλική κυβέρνηση το 2012;

Ναι. Η ιταλική αδυναμία -οικονομική και πολιτική- είναι η δύναμη του κ. Mario Monti. Κι άλλη λιτότητα θα επιβληθεί. Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν θέλει να κυβερνήσει υπό τέτοιες συνθήκες και τόσο η κεντροδεξιά όσο και η κεντροαριστερά είναι διχασμένες. Ο κ. Berlusconi μπορεί να ονειρεύεται ότι θα επιστρέψει, αλλά θα περιμένει μέχρι να αποφασίσει αν θα τολμήσει να ζητήσει εκλογές στις αρχές του 2013. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Monti είναι διπλά δημοφιλής από τον προκάτοχό του. Τα βασικά κόμματα θα τον αφήσουν να βγάλει τα δύσκολα τα οποία εκείνα δεν θα μπορούσαν ή δεν θα ήθελαν να κάνουν.

Η γεωπολιτική της εκτίναξης του πετρελαίου θα προκαλέσει νέα κρίση όπως αυτή του 1973;

Όχι ακριβώς. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν τριπλασιαστεί το 1973-74. Για να ξαναγίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουν στα 400 δολ. ανά βαρέλι. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ο πλανήτης θα υποστεί πολύ υψηλές τιμές το 2012 εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης.

Έπιασε κορυφή ο χρυσός;

Όχι. Θα περάσει λίγος καιρός μέχρι να ανακτήσει τη φήμη του μεταξύ των επενδυτών, μετά τη βίαιη πτώση τους τελευταίους μήνες του 2011. Εν τέλει, όμως, η τιμή θα αποκατασταθεί, έστω και μόνο επειδή είναι λίγες οι εναλλακτικές που υπάρχουν όσο συνεχίζεται η κρίση. Το κυριότερο, οι επενδυτές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής θα συνεχίσουν να αγοράζουν πολύ χρυσό. Αν και θα υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις, η τιμή του το 2012 θα ξεπεράσει το ζενίθ του 2011 στα 1.920 δολ. ανά ουγκιά, φτάνοντας πάνω από τα 2.000 δολ. για πρώτη φορά στην Ιστορία.

FT από το euro2day

Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα. Δώσαμε στην Ελλάδα δάνεια, για τα οποία εισπράττουμε τόκους. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν”

Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόϊμπλε σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα Bild.

Έρχεται κάπως καθυστερημένη η …διαπίστωσή του.

Εδώ και δυο χρόνια η γερμανική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται σχεδόν καθημερινά με κακόβουλα (και κατευθυνόμενα) σχόλια σε βάρος της Ελλάδος.

Μας παρουσίαζαν ως τεμπέληδες που πίναμε ούζο στις παραλίες, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους Γερμανούς και αμείβονται λιγότερο.

Μας χαρακτήρισαν ως …διεφθαρμένους για να αποδειχθεί ότι δικές τους εταιρείες έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαφθορά!

Μας κατηγόρησαν ως ..τζαμπατζήδες για να αποδεχθεί ότι όχι μόνον δεν μας χαρίζουν χρήματα, αλλά μας δανείζουν και μάλιστα με αλμυρό επιτόκιο!

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση της κας Μέρκελ με τις πράξεις και τις παραλείψεις της φέρει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδος. Ήταν το Βερολίνο με τα ήξεις αφίξεις και τα Plan B, που συνήθως ήταν σενάρια καταστροφής, έριχναν λάδι στη φωτιά και επιδείνωναν την κατάσταση.

Από κοντά έσερναν το χορό και τα γνωστά χαμαιτυπεία που ασέλγησαν επί Ελληνικών Μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ίσως η σημερινή αποκαλυπτική διάθεση του κ. Σόϊμπλε να μην είναι άσχετη με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγών του Βερολίνου ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Ελλάδα παρουσίασαν μείωση κατά 8%….