Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Νοε 2013

Το ότι η συριακή επανάσταση έχει μετατραπεί σε «τζιχάντ» είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Η πλειοψηφία αυτών, τους οποίους η Δύση παρουσίαζε ως «κοσμικές δυνάμεις», που πολεμούν υπό το σύνθημα της «ελευθερίας και δημοκρατίας» και χάρη της «απαλλαγής της Συρίας από το τυραννικό καθεστώς», πλέον είτε δήλωσαν ανοιχτά την ενότητά τους με την Αλ Κάιντα, είτε έχουν παρόμοιες με αυτήν απόψεις για το μέλλον αυτής της χώρας.

Στις 24 Σεπτεμβρίου στο Χαλέπι 13 ισλαμικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, την Τζαμπχάτ αν-Νούσρα, ανακοίνωσαν τη συγχώνευση σε μία νέα συμμαχία – την «Ισλαμική συμμαχία» – και τον πλήρη διαχωρισμό από την «κοσμική» αντιπολίτευση που υποστηρίζεται από τη Δύση, την «Εθνική συμμαχία των συριακών επαναστατικών δυνάμεων» (ΕΣΣΕΔ) και του «Ελεύθερου συριακού στρατού» της (ΕΣΣ).

Αυτό διέλυσε οριστικά το μύθο που κυκλοφορούσε στη Δύση περί ενότητας του ΕΣΣ. Επιπλέον, η «Ισλαμική συμμαχία» αρνήθηκε τη βοήθεια της Δύσης. Η κήρυξη από την Αλ Κάιντα ανοιχτού πολέμου για την κατάληψη της εξουσίας στη Συρία αποτέλεσε μία εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τη Σαουδική Αραβία.

Η απάντηση των Σαουδαράβων ήταν προβλέψιμη. Στις 29 Σεπτεμβρίου άλλες 43 ισλαμικές ομάδες έξω από τη Δαμασκό ανακοίνωσαν τη δημιουργία του ενιαίου «Στρατού του Ισλάμ» (Jaysh al-Islam). Διοικητής του «στρατού» έγινε ο πρώην αρχηγός της ομάδας «Λίβα αλ-Ισλάμ» Ζαχράν Αλούς. Η «ομάδα» του πριν ήταν επίσης μέλος του ΕΣΣ. Τώρα ο «Στρατός του Ισλάμ» στη Σαουδική Αραβία θεωρείται ως η κύρια δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία θα μπορέσει να υπερισχύσει και του καθεστώτος Άσαντ και της Αλ Κάιντα. Θα μπορέσει άραγε;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Τζαζίρα» ο Ζαχράν Αλούς εξέφρασε με σαφήνεια τις απόψεις του για το μέλλον της Συρίας. Κατά τη γνώμη του, αυτό περιλαμβάνει την «αναγέννηση της αυτοκρατορίας των Ουμαγιάντ (2ο ισλαμικό χαλιφάτο με πρωτεύουσα τη Δαμασκό) και την «κάθαρση» της Συρίας από τους Ιρανούς, του Σιίτες και τους Αλαουίτες. Όπως και η πλειοψηφία των ηγετών των ανταρτών, ο ίδιος θεωρεί τις θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία ως απίστους, οι οποίοι θα πρέπει ή να αποδεχτούν τη δική του σαλαφιστική ερμηνεία του Ισλάμ, ή να δολοφονηθούν. Σχετικά με την κοινωνία των πολιτών και τη δημοκρατία ο Αλούς ήταν ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Το Ισλάμ δεν μπορεί να έρθει στην εξουσία μέσω της δημοκρατίας. Όπως η αλήθεια δεν μπορεί να αναμιχθεί με το ψέμα, έτσι και το Ισλάμ δεν μπορεί να συνυπάρξει με την εκκοσμίκευση».

Η συριακή ιστορία όλο και περισσότερο θυμίζει τη συνεχή και αναποτελεσματική αλλαγή «χορηγών» στο Αφγανιστάν. Εκεί το αποτέλεσμα της συνεχούς στήριξης με χρήματα και όπλα όλων των πλευρών της σύγκρουσης είναι προφανές – δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου.

Έτσι, για την ηγεσία των νέων «στρατών» – τεράστιες περιουσίες, για τους απλούς στρατιώτες – ο θάνατος, για τον πληθυσμό της Συρίας – κακουχίες και φόβος. Και καμία διαπραγμάτευση, μέχρι που η Συρία να γίνει είτε ισλαμικό εμιράτο της Αλ Κάιντα, είτε σαλαφικό χαλιφάτο. Αυτή φυσικά δεν θα γίνει. Αλλά όσο δίνουν χρήματα για τον πόλεμο, θα υπάρχουν και οι αφορμές για τη συνέχισή του.Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδινε προτού ξανάρθουν στη χώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή της τρόικας, οι παλικαρισμοί του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ότι δεν πρόκειται να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, αποδείχθηκαν άσφαιροι.

Η κυβέρνηση συμφώνησε πως από την 1η.1.2014 θα βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών που χρωστάνε στις τράπεζες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη ή τη μοναδική κατοικία τους. Μοναδική προϋπόθεση για το αντίθετο θα είναι να μη διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση απειλούνται πάνω από 7.000 σπίτια οφειλετών, τους οποίους κυβέρνηση και τρόικα θεωρούν αρκετά πλούσιους, ώστε να βγάλουν τα σπίτια τους στον πλειστηριασμό.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι κατασχέσεις, κυρίως γιατί δεν αποσαφηνίζονται επαρκώς οι έννοιες του ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης και του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Από τον ορισμό αυτών των δύο εννοιών θα προκύψει ποιους θεωρούν φτωχούς οι δανειστές μας.

Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται σκοπίμως να καλλιεργηθεί σύγχυση γύρω από το θέμα, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των οφειλετών που δεν θα προστατεύονται πλέον από το νόμο. Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανή, καθώς έχουν ήδη εμφανισθεί και στην Ελλάδα ξένα «αρπακτικά» funds που επιθυμούν να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, τα οποία έχουν εμπράγματες εγγυήσεις.

Μια τέτοια «επένδυση» θα έχει νόημα όμως γι' αυτά τα κεφάλαια, μόνο εάν επιτραπεί ο πλειστηριασμός των ακινήτων που έχουν υποθηκευθεί για εξασφάλιση των συγκεκριμένων δανείων. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι πληθαίνουν οι οχλήσεις των εισπρακτικών εταιρειών προς τους δανειολήπτες.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητά να απελευθερωθούν πλήρως μαζί με τις νέες και οι παλαιές εμπορικές μισθώσεις (κάτι που σίγουρα θα γίνει), φέρνουν τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων και αποτελειώνουν την ήδη διαλυμένη αγορά ακινήτων. Με «ταφόπλακα» βέβαια τη μονιμοποίηση του χαρατσιού.

Οπως φαίνεται, τρόικα και κυβέρνηση δουλεύουν για εκείνους που θέλουν να αρπάξουν «μπιρ παρά» τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών, που βρέθηκαν λόγω κρίσης σε μια στιγμή οικονομικής αδυναμίας. Είναι μια επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου και της περιουσίας των πολλών από τους λίγους. Ακόμη μια κοινωνική αδικία, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Από enet, μοντάζ Γρέκι

Δεν γουστάρει κανείς τούτο τον λαό. Αυτός ο λαός είναι μόνος του απέναντι σε όλα χωρίς ούτε μία υποστήριξη από όλους και από όλα. Είναι αφελές μετά και τα τελευταία σκηνικά περί μομφής της κυβέρνησης να υπάρχει έστω και ένας νοήμονας που να πιστεύει ότι υπάρχει πολιτικός χώρος που να τον καλύπτει. Η χώρα κυβερνάται όχι από δύο αλλά από όλα τα κόμματα που βρίσκονται μέσα στη Βουλή και από όλα τα άλλα που ψήνονται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν είμαστε γραμμένοι στα παλιά παπούτσια όλων τους αλλά έχουμε γίνει η κολλημένη τσίχλα στους πάτους των παπουτσιών τους, τόσο εμετικοί και τόσο ενοχλητικοί. Πρέπει να τελειώνουν γρήγορα με μας. Ποιος αριστερός, ποιος δεξιός και ποιος κεντρώος; Όλοι μαζί σε ένα κόμμα με το όνομα “Μακελάρηδες” παίζουν μαζί μας. Παίζουν στην τεράστια παιδική χαρά που λέγεται Ελλάδα.

Και δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και οι άλλοι που με τον ύφος του διανοούμενου συμμετέχουν στις χαρές και στα πανηγύρια. Ποιήτριες να βραβεύονται από Τράπεζες την ώρα που οι τράπεζες πετάνε έξω από τα σπίτια τους συνέλληνες, συγγραφείς και ποιητές να χειροκροτούν το παιδί των SS και ούτε λίγο ούτε πολύ να του ζητάνε και συγνώμη που ήταν και η Ελλάδα αφορμή να φυλακιστεί ο μακελάρης μπαμπάς του.

Δεν έχουμε τελειώσει απλά, έχουμε πεταχτεί στα σκουπίδια από όλους αυτούς που τελικά για δεκαετίες μάς δούλευαν. Οι μεν με τις ιδεολογίες, οι δε παίζοντας με τον συναισθηματισμό μας. Δεν έκαναν τίποτε άλλο όλα τα χρόνια της ανέλιξής τους από το να χρησιμοποιούν ψυχές, αγώνες και νεκρούς για να πιάσουν ποσοστά ή για να κάθονται στις δερμάτινες πολυθρόνες τους έχοντας για αντικείμενο σεναρίων και ποιημάτων τον αγώνα λαϊκών ανθρώπων. Τόσες δεκαετίες δεν ήμαστε τίποτε άλλο από πειραματόζωα μέσα σε γυάλες που όλοι αυτοί μάς παρακολουθούσαν για το πώς θα αντιδράμε σε κάθε στοχευμένο τους ηλεκτροσόκ. Τώρα πια τα πειράματα τελείωσαν. Σπάσανε οι γυάλες και τα κλουβιά που μάς συγκρατούσαν. Είμαστε εντελώς ακίνδυνοι για τους Άλλους.

Αηδία και μόνο αηδία προκάλεσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που αντί για μομφή έκανε στροφή. Έβαλε και αυτός πλάτη να στρίψει το καράβι. Όχι όμως το καράβι που είναι στοιβαγμένοι εκατομμύρια Ελλήνων αλλά το καράβι που κουβαλά όλα τα κυνοβουλευτικά ανδρείκελα. Το έσωσε το καράβι η αντιπολίτευση, αξιωματική και μείζονα. Μια χαρά θα πλέουν έχοντας θέα των χιλιάδων αυτόχειρων και εξαθλιωμένων Ελλήνων με ρότα την μοναδική τους Ιθάκη που μετανάστευσε στις Βρυξέλλες.-


Δεν πιστεύουμε να μην γνωρίζει κανείς τους εμίρηδες και τους κακομοίρηδες αυτής της χώρας; Ναι, αυτοί που σκέπτεστε είναι…  Οι πλούσιοι, οι πολιτικοί, οι απατεώνες, τα λαμόγια, οι μεγάλοι φοροφυγάδες αυτής της χώρας και από την άλλη πλευρά ο λαός, οι συνταξιούχοι, οι μισθοσυντήρητοι, αυτοί του πληρώνουν τόσα και τόσα χρόνια το μάρμαρο…  Και το ερώτημα που γεννάται από όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα διαβάζουμε είναι: Πόσο ακόμα θα αντέξουν οι κακομοίρηδες την κατάσταση αυτή;

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα χαράτσια, οι δεκάδες φόροι που έχουν επιβληθεί στην μεσαία και κατώτερη βιοτική τάξη στην Ελλάδα.  Είναι και η παντός είδους ασυλία προς την ανώτερη βιοτικά τάξη, αυτή των πλουσίων, που συνεχίζει να απολαμβάνει όλων των προνομίων που απολάμβανε μέχρι σήμερα.  Διαβάσαμε προχθές δημοσίευμα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ που είχε μια πολύ ωραία παράθεση όλων των φόρων που έχουν επιβληθεί στους Έλληνες ή που έχουν αυξηθεί από το 2010 και μετά.  57 φόροι συνολικού ύψους 24,7 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!  Τι άλλο να πει κανείς για να δείξει το μέγεθος την αρπαγής περιουσιών από τους νοικοκυραίους αυτής της χώρας;

Και προφανώς επειδή μας κυβερνούν μαζοχιστές δεν αρκεί το να βάζουν ή να αυξάνουν φόρους στο λαό πρέπει να προσέχουν και τους «δικούς» τους  ανθρώπους.  Είναι δε τόσο ξεδιάντροπη η πολιτική τους που πλέον και όλα τα μεγάλα και έγκυρα διεθνή ΜΜΕ καυτηριάζουν το γεγονός της αδιαφορίας, προστασίας, όπως θέλει ας το πει ο καθένας, προς την μεγάλη φοροδιαφυγή.  Ακόμη και η Τρόικα τους έχει καταλάβει τι κάνουν με αποτέλεσμα ο Ματίας Μορς στην ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, να εκφράσει την άποψη πως στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα προστατεύονται τα ισχυρά συμφέροντα από το πολιτικό κατεστημένο. Τώρα γιατί δεν λαμβάνει μέτρα και για αυτό η τρόικα αφού το κάνει για όλα τα άλλα είναι περίεργο... Απλά καταγγέλλουν και αυτοί!

Και έχει ο κόσμος τα προβλήματα του, δεν ξέρει πως θα πληρώσει τους φόρους, πως θα ταΐσει τα παιδιά του και έρχεται και η εταιρία Wealth-X της Σιγκαπούρης σε συνεργασία με την ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS να μας πουν ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι παγκοσμίως.  Σκασίλα μας θα πουν κάποιοι… Εδώ τι γίνεται, με εμάς;  Δυστυχώς η εταιρεία Wealth-X φρόντισε και για αυτό…  Με μια έκθεση της που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο μας ενημερώνει ότι η οικονομική ελίτ στις χώρες που βρίσκονται στη «δίνη» της ευρωκρίσης είδε τις περιουσίες της να αυξάνονται. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η οποία διανύει αισίως τον έκτο χρόνο ύφεσης, η έρευνα καταγράφει 505 πολίτες με χρηματική περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατομ. δολάρια. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 11%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάντα, οι πιο πλούσιοι Έλληνες κατόρθωσαν μάλιστα να αυξήσουν τη συνολική τους περιουσία κατά 20%!!!! Μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του πλούτου της οικονομικής ελίτ σημειώθηκε μόνο στη Ρουμανία.

Τι ωραία, τι καλά!!! Οι ολιγάρχες, η οικονομική ελίτ, αυτή που δεν τα βγάζει πέρα (!!!), που ζητά και άλλα προνόμια, πχ και τα μαγαζιά να μένουν όλες τις Κυριακές ανοικτά, χωρίς φυσικά να προσλαμβάνουν ούτε κουνούπι, που ζητά να αυξηθεί ή να απελευθερωθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων, όπως και το να γίνουν πιο εύκολες, και που μεταφέρουν τις εταιρείες τους στο εξωτερικό, μέσα σε ένα φορομπηχτικό Αρμαγεδδώνα κατάφεραν να αυξήσουν τις περιουσίες τους κατά 20%.... Σοβαρό ποσοστό…. Όχι τρίχες….

Δηλαδή πόσο πιστεύουν οι άφρονες πολιτικοί που είτε μας κυβερνούν είτε αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση ότι θα αντέξει ο Ελληνικός λαός με αυτές τις προκλήσεις;  Τα όσα λένε δε περί κατανοήσεως των προβλημάτων του λαού είναι στάχτη στα μάτια…  Και πάλι καλά που υπάρχουν και κάποιοι δικαστικοί που σώζουν τουλάχιστον τα προσχήματα, που παλεύουν να αποδώσουν δικαιοσύνη και να αποκαταστήσουν μερικά έστω τις αδικίες που υπάρχουν.  Έτσι είναι φυλακή σήμερα κάποιοι πολιτικοί, ελάχιστοι βέβαια μπροστά σε αυτούς που θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα.  Έτσι είναι φυλακή κάποιοι επιχειρηματίες, έτσι ελέγχονται κάποιοι γιατροί που θησαύρισαν με απάτες σε βάρος του δημοσίου, κάποιοι δικηγόροι και κάποιοι άλλοι.  Ίσως να είναι σταγόνα στον ωκεανό… Ναι αλλά τουλάχιστον αυτοί οι λίγοι άνθρωποι, οι εκλεκτοί, κάνουν το καθήκον τους, τιμούν τον όρκο τους, σε αντίθεση με όλους τους άλλους…

Φαίνεται ότι οι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα ζουν σε άλλη διάσταση… σε κάποια παράλληλη.  Αλλά έστω και λίγη τηλεόραση να έβλεπαν όπως πχ ένα γκάλοπ που είδαμε στην τηλεοπτική εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού την περασμένη Παρασκευή, από την συχνότητα του ACTION24, θα άκουγαν την άποψη του «κοσμάκη», και με τι κοσμητικά επίθετα και άλλα τους στόλισαν.  Ας προσέξουν λοιπόν να αλλάξουν πορεία αυτοί που μας κυβερνούν και αυτοί που υποτίθεται ότι τους ελέγχουν γιατί δεν πάει άλλο. Η κοροϊδία τελείωσε.  Τα όσα γίνονται ή δεν γίνονται σε αυτή την χώρα είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ… Και η υπομονή του λαού έχει εξαντληθεί… Μην την δοκιμάζουν άλλο… Και μια σταγόνα ακόμη είναι αρκετή για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής…

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός, μοντάζ Γρέκι

- Με χρήματα της Ε.Ε, που προορίζονταν για το Νότο, ο κ.Φούχτελ δημιούργησε τουριστική σχολή στην Κρήτη.  
- Την ίδια ώρα υποχρηματοδοτούνται οι σχολές τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Μία καινοφανή ιστορία, που αποδεικνύει πολλά, αποτελεί η ίδρυση σχολής τουριστικής εκπαίδευσης στην Κρήτη, με πρωτοβουλία του τοποτηρητή της κ. Άνγκελας Μέρκελ στην Ελλάδα, κ. Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.

Η σχολή χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε νέους ανθρώπους των χωρών του Νότου.

Είναι άγνωστο ποιος είναι ο φορέας που χρηματοδοτήθηκε και ποια η διασύνδεσή του με τα γερμανικά συμφέροντα.

Η φοίτηση έχει προβλεφθεί να είναι δωρεάν, θα διαρκεί τρία χρόνια ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαφή φιλογερμανικό προσανατολισμό, με εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας παράλληλα με το πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB.

Για να δελεάσουν τους δυνητικούς σπουδαστές, οι υπεύθυνοι της σχολής διαφημίζουν και πρακτική εξάσκηση 18 μηνών, μετά από συμφωνίες που έχουν κλειστεί με ξενοδόχους της Κρήτης.

Η σχολή επρόκειτο να αρχίσει να λειτουργεί την επόμενη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου και είχε προγραμματιστεί η παρουσία του κ. Φούχτελ, που ήταν ο πρωτεργάτης της ίδρυσης της και η συνακόλουθη επικοινωνιακή καταιγίδα για τη βοήθεια που μας προσφέρουν οι Γερμανοί που «είναι φίλοι μας».

Φαίνεται όμως ότι κάτι δεν πάει καλά και αυτό είναι ο χαμηλός δείκτης ενδιαφέροντος από τους νέους και τις νέες της Κρήτης.

Μόνο 16 σπουδαστές έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό για το χαμηλό ενδιαφέρον, παρά τις παροχές που δίνονται από τη σχολή Φούχτελ ή Φουχτελάκη, όπως τον αποκαλεί ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, που διατηρεί άριστες σχέσεις μαζί του.

Υπάρχει φυσικά και το ερώτημα αν έχει πιστοποιηθεί η συγκεκριμένη σχολή από το υπουργείο Παιδείας αλλά και το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως υπουργού Τουρισμού η, εκ Κρήτης ορμώμενη, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το οξύμωρο είναι ότι έρχονται Γερμανοί για να παραστήσουν τους πρωτοπόρους σε ένα τομέα που η Ελλάδα έχει παράδοση, όπως είναι ο τομέας της τουριστικής εκπαίδευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη υποχρηματοδότηση του τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των Γερμανών για τον έλεγχο της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι δεδομένο και η σχολή του κ. Φούχτελ απλά προετοιμάζει το έδαφος. Μόνο που όταν αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο, η τουριστική εκπαίδευση δεν θα είναι δωρεάν.

Πηγή: Νewsbomb

Σε αποκάλυψη βόμβα για το περιεχόμενο της έκθεσης της Blackrock προχώρησε χθες ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή Αγορά Αξιών του Νίκου Καρούτζου.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι η έκθεση της Blackrock που θα δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα θα διαπιστώνει ότι οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή τρύπα ύψους 9,5 δις ευρώ. Εφ όσον αυτό επιβεβαιωθεί είναι προφανές ότι θα απαιτηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 9,5 δις Ευρώ. Εξάλλου ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ετοιμάζεται για να κατατεθεί στη βουλή και να ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε επίσης ότι αποτελεί πρόβλημα και επικίνδυνη εξέλιξη η συνεχής μείωση των καταθέσεων την οποία απέδωσε στην ανάγκη πληρωμής των δυσβάστακτων φόρων και όχι φυσικά στην απόσυρση κεφαλαίων για να μπουν κάτω από μαξιλάρια όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Αναφερόμενος στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χαρακτήρισε την τελευταία ρύθμιση χειρότερη από την προηγούμενη. Πρότεινε δε να υπάρξει νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα παγώνουν οι οφειλές που υπάρχουν μέχρι 31/12/2013 για όλο το 2014 όπου όμως για να παγώσου θα πρέπει οι οφειλέτες να είναι ενήμεροι κάθε μήνα για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα από 2015 να γίνει εξαετής ρύθμιση των προηγούμενων οφειλών.

Τέλος χαρακτήρισε θετική τη χρηματιστηριακή άνοδο επισημαίνοντας ότι το Χρηματιστήριο προηγείται των επιδόσεων της πραγματικής οικονομίας από 18 έως 24 μήνες. 

Πηγή: Financial Press 

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Ακόμα υψηλότερα στην πολιτική ατζέντα ανέβηκε το θέμα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας μετά την εντονότατη αντιπαράθεση Βενιζέλου-Τσίπρα στην Βουλή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μια αντιπαράθεση γύρω από...

- μια επιχειρηματική κόντρα που εμπλέκει καταβολές δισεκατομμυρίων από το ελληνικό δημόσιο για την αγορά υποβρυχίων που ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί δεν παραδίδονται

- την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει μιλήσει για κρατικές επιδοτήσεις και 

- ανταγωνιστικά ναυπηγικά συμφέροντα αμυντικά και πολιτικά, ξένα και εγχώρια.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε χτες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «γκρίζα παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα» και τον προκάλεσε να φέρει στη Βουλή την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων που έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει και ειδικότερα για το νόμο του 2010 επί υπουργίας του στο Αμύνης με τον οποίο επιχείρησε να δώσει λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα και του ελληνικού δημοσίου.

Απευθύνθηκε μάλιστα στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσωπικά, σημειώνοντας πως είναι «πάρα πολύ άτιμη πράξη η συκοφαντία κατά το ποινικό δίκαιο» και ζήτησε να καταθέσει την πρότασή του για Εξεταστική «γιατί πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή μια μονομαχία πολιτικού και προσωπικού ήθους ανάμεσα στους δύο μας».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην υπόθεση αυτή λέγοντας πως:


«Η πράξη του συκοφάντη είναι άτιμη κατά το ποινικό δίκαιο. Σας περιμένω να έρθετε, να μιλήσουμε για εξυπηρέτηση συμφερόντων για κίνητρα, για το τι επιδιώκουν αυτοί που σας καθοδηγούν σε αυτή την συκοφαντική εκστρατεία. Ελάτε να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος στο θέμα αυτό. Σας είπα πως ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσουμε εμείς μια πρόταση για εξεταστική για συνωμοσίες και γκρίζα παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα, με πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών με πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ. Γιατί υπάρχει και ο έλεγχος του κοινοβουλίου στο οργανωμένο λαθρεμπόριο πολιτικής επιρροής. Υπάρχουν άνθρωποι συνδεδεμένοι με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά και άλλα που κινούνται πολύ κοντά σας» ανέφερε.

Στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Eξωτερικών και αντιπρόεδρος της Kυβέρνησης έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης παρά τα όσα λέγονται για τις αποστάσεις που φάνηκε να παίρνει προ ολίγων εβδομάδων όταν «σήκωσε» το θέμα ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο σημερινός υπουργός αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του στις αρχές Οκτωβρίου για το θέμα σύμφωνα με τις οποίες του «κληροδοτήθηκε από το παρελθόν και είναι εύλογο να συνεχίζει να προκαλεί αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις» δεν αφορούσαν τον κ. Βενιζέλο. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε τότε δηλωσει πως οι παρεμβάσεις Βενιζέλου στο ζήτημα έγιναν υπό συνθήκες διαφάνειας και πως «αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για τη μία ή την άλλη επιλογή. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από την ίδια τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση -υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες- για τα συμφέροντα του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας».

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια

Τι έχει συμβεί όμως στον Σκαραμαγκά και κατηγορείται ο Βενιζέλος; Ποια συμφέροντα φέρεται να συνδέει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Βουλή, η κυβέρνηση Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε αντιμέτωπη με την ανάγκη διάσωσης 2 δισ. ευρώ που είχε καταβάλει το Δημόσιο για τα υποβρύχια και συγκεκριμένα 1,3 δισ. μέχρι τον Μάρτιο του 2004 και άλλα 700 εκατ. μέχρι και το 2009 και την προσπάθεια παραλαβής των υποβρυχίων, απαραίτητων για το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα επιδιώχθηκε η διάσωση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας ως ναυπηγικής υποδομής και των θέσεων εργασίας στον Σκαραμαγκά. Μετά την ψήφιση του νόμου (3885/2010 και άρθρου στον 3892/2010) το Δημόσιο ενέκρινε την οριστική συμφωνία με τον νέο ιδιοκτήτη (75%), Privinvest συμφερόντων του Ισκαντάρ Σάφα με την οποία γινόταν παραγγελία άλλων δύο νέων υποβρυχίων (τύπου «214») αντί του εκσυγχρονισμού παλαιοτέρων. 

Όμως, ακόμα και σήμερα το Δημόσιο έχει παραλάβει μόλις ένα υποβρύχιο, τον «Παπανικολή», και ενώ οι δόσεις του προγράμματος είχαν ξεκινήσει να τρέχουν και έτρεξαν μέχρι τον Μάιο του 2011, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά και οι εργαζόμενοι μέχρι πρότινος σε εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας ανά εβδομάδα και πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Ο ιδιοκτήτης του Σκαραμαγκά ζητά την εξόφλησή του και το θέμα βρίσκεται σε διαδικασία διαιτησίας με όχι τους καλύτερους οιωνούς για την πλευρά του δημοσίου, αναφέρουν κύκλοι του κλάδου. Σημειώνουν παράλληλα όμως πως η συμφωνία και ο νομός Βενιζέλου δεν ευοδώθηκαν διότι ανέκυψαν ζητήματα...

-  κατ' αρχάς μεταξύ του βασικού μετόχου των ναυπηγείων (Abu Dhabi Mar/Privinvest που κατέχει το 75%) και του μετόχου μειοψηφίας της γερμανικής (HDW/ThyssenKrupp Marine που έχει το 25, 
- δεύτερον, αγωγή του ΟΣΕ που ζητά από κοινοπραξία στην οποία στο παρελθόν μετείχαν τα ναυπηγεία να του καταβάλει αποζημίωση άνω των 200 εκατ. ευρώ 
- και τρίτον, αναδρομική καταβολή αποδοχών σε εργαζομένους σε θυγατρική τροχαίου υλικού (πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου).

Όσον αφορά την εμπλοκή μεταξύ των μετόχων, σημειώνεται πως τα ναυπηγεία ως ανάδοχος του έργου σύναψαν σύμβαση με τον κύριο υποκατασκευαστή ( την γερμανική HDW/Thyssen-Krupp Marine, που είχε και το 25% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) την οποία σύμβαση επιχείρησαν να επαναδιαπραγματευτούν μεταξύ τους οι μέτοχοι και η νέα η ιδιοκτησία των ναυπηγείων του Ισκαντάρ Σάφα πάγωσε τις καταβολές στους Γερμανούς.

Παράλληλα με όλα αυτά, παρέμενε εκκρεμές το θέμα που είχε ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί επιστροφής κρατικών εγγυήσεων ( για παλιότερα προγράμματα) και έτσι η ΕΕ περιόρισε τα ναυπηγεία μόνο σε παραγγελίες για στρατιωτικό υλικό και όχι ιδιωτικές, ενώ αξίωσε την εκποίηση της δεξαμενής Νο 5 που τα ναυπηγεία θεωρούν ως αναγκαία υποδομή για τα προγράμματα που εκτελούν.

Σήμερα η Privinvest δεν ολοκληρώνει τις εργασίες των υποβρυχίων - τέσσερα υπό αποπεράτωση, σε ποσοστό 85%- 90%, υποβρύχια, τα "Πιπίνος", "Κατσώνης", "Ματρώζος" και "Ωκεανός"- επειδή δεν της καταβάλλονται οι δόσεις βάσει της συμφωνίας.

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας και το Νεώριο

Το άλλο ανοικτό θέμα που διευθετήθηκε το καλοκαίρι είναι αυτό των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέλος του ομίλου Νεώριο, και αφορά τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των ναυπηγείων και του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν βασικό πελάτη για το τελικό τίμημα της προμήθειας πυραυλακάτων. Πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το 2000. Η τροποποίηση της σύμβασης για την προμήθεια πυραυλακάτων τύπου SUPER VITA υπεγράφη στις 30 Απριλίου φέτος μεταξύ της θυγατρικής της Νεώριον, «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αφορά την αποπεράτωση των ΤΠΚ 05, 06 και 07. Καταβλήθηκε τότε προς τη θυγατρική εταιρεία ποσό 25.430.227 ευρώ, κάτι που της επέτρεψε την καταβολή προς τους εργαζομένους καθυστερούμενων δεδουλευμένων αποδοχών τους, τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων που άρχισαν στις 21.01.2013 και τη συνέχιση του Προγράμματος των Πυραυλακάτων. Το υπολειπόμενο δε κατά τον παρόντα χρόνο συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 60.225.644,90 ευρώ. Η παράδοση της ΤΠΚ 05 στο Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε 9 μήνες από την ενεργοποίηση της ως άνω με αριθμό 11 Τροποποίησης της Σύμβασης, η παράδοση της ΤΠΚ 06 σε 24 μήνες και η παράδοση της ΤΠΚ 07 σε 34 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε επιστολή της προ ενός έτους περίπου η διοίκηση της συγκεκριμένη εταιρεία ανέφερε πως:

«Η αδυναμία του Δημοσίου να αντιμετωπίσει από το 2008 τις συνέπειες της κρίσης στο ναυπηγικό τομέα μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα. Οι δε συνεχείς αλλαγές στο Άμυνας (5 υπουργοί σε 12 μήνες) έδωσαν τη χαριστική βολή. Οι συνεχείς επισημάνσεις και προειδοποιήσεις μας αγνοήθηκαν. Η επί 3ετία προτεινόμενη λύση του ενιαίου φορέα για τον Κλάδο, που στηρίχθηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα ναυπηγεία μας δεν έτυχε καμίας προσοχής. Αυτοί που δουλεύουν επί δεκαετίες στα ναυπηγεία, εργαζόμενοι και στελέχη αγνοούνται απαξιωτικά. Όλοι συζητούν για τα ναυπηγεία χωρίς τα ναυπηγεία».

Και συνεχίζει λέγοντας πως:

«Μέχρι σήμερα το μόνο που έχουμε εισπράξει είναι υποσχέσεις, προσχηματική κατανόηση για τα προβλήματά μας, δηλώσεις για την αναγκαιότητα σεβασμού των διαδικασιών και της διαφάνειας. Και παραβλέπεται η άνιση σε βάρος μας μεταχείριση σε σχέση με τον Σκαραμαγκά που περνάει απαρατήρητη και δεν ενοχλεί κανένα. Αλήθεια, ποιος έχει καταγγείλει συμβάσεις, σε ποιον χαρίστηκαν καθυστερήσεις, συμβατικές παρεκκλίσεις, έκτακτα βοηθήματα; Φαίνεται ότι η Ελευσίνα/Νεώριο είμαστε τα εύκολα θύματα της αδιαφορίας και αναλγησίας του Κράτους. Και είναι εξοργιστικό ότι κρατικοί φορείς και λειτουργοί αγνοούν ή προσποιούνται ότι αγνοούν ότι λειτουργούμε στα πλαίσια μιας γενικευμένης δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης. Και αντί να βοηθούν εξαντλούν σε βάρος μας όλη τη γραφειοκρατική τους φαρέτρα. Οι λιγοστές εξαιρέσεις δεν αλλοιώνουν τον κανόνα».

Έχουμε λοιπόν δυο ανταγωνιστικά ναυπηγεία, με πελάτη το πολεμικό ναυτικό, φτωχό έως ανύπαρκτο πολιτικό έργο, διεθνή ανταγωνισμό με εξαιρετικά χαμηλά κόστη από την Ασία αλλά και την Τουρκία, μεγάλους δυτικούς αμυντικούς υποκατασκευαστές και μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν επιτρέπει στο ένα ελληνικό ναυπηγείο, του Σκαραμαγκά, να μπει στον ιδιωτικό τομέα αφού δεν επιστρέφει αυτά που θεωρεί κρατικές επιδοτήσεις από τα χρόνια πριν την απόκτησής τους από τον σημερινό μέτοχο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως έχει αφήσει σαφείς αιχμές για την επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ρόλο πρώην συνεργατών του επιτελείου του Άκη Τσοχατζόπουλου και τις σχέσεις τους με την υπόθεση αυτή.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει τα εξής ερωτήματα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τις αρχές Οκτωβρίου:


«1. Ποιο είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών γερμανικών τραπεζών τις οποίες οι κκ. Ευαγ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψαν μετά την ψήφιση του Ν. 3885/2010; Ποιο είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών που έχει σήμερα στα χέρια του το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του προγράμματος των υποβρυχίων;»

«2. Ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του κ. Ισκ. Σάφα στην οποία ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος μεταβίβασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Αρκεί για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος της;»

«3. Ποια είναι η πιστωτική αξία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που όφειλαν οι Γερμανοί της HDW και με ευκολία διέγραψε ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας την ψήφιση του Ν. 3885/2010; Ποια είναι η πιστωτική αξία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που έλαβε σε αντάλλαγμα;»

«4. Πώς εξηγεί ο κ. Βενιζέλος το γεγονός ότι ο «επενδυτής» (!) κ. Ισκ. Σάφα δεν έχει επενδύσει ούτε 1 ΕΥΡΩ σε εξοπλισμό ή τεχνογνωσία αλλά εισέπραξε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πάνω από 400 εκατ. ΕΥΡΩ και συνολικά η εταιρεία ΕΝΑΕ πάνω από 2 δισ ΕΥΡΩ για υποβρύχια που παράτησε αφύλακτα και έφυγε;»

«5. Πώς εξηγεί τις εμπροσθοβαρείς πληρωμές που δεν ήταν συνδεδεμένες με την πρόοδο των εργασιών και καταβλήθηκαν προς μια εταιρεία που δεν παρείχε κανένα επαρκές εχέγγυο ότι θα διατηρούσε ενεργές τις συνεργασίες που ήταν απαραίτητες για την ολοκλήρωση του προγράμματος;»

«6. Πώς εξηγεί το γεγονός ότι το τίμημα που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε και η σύμβαση που υπέγραψε αφήνει περιθώρια στον εκλεκτό του επιχειρηματία να ισχυρίζεται ότι δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων;»

Και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση πως:

«Ο Νόμος 3885/2010, ως συνέχεια και αναπαραγωγή του νόμου Τσοχατζόπουλου πρέπει να διδάσκεται στις οικονομικές και νομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή. Η συμφωνία του 2010 ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο, οδήγησε στο κλείσιμο των Ναυπηγείων και τους εργαζόμενους στην ανέχεια και την ανεργία και με αυτό το περιεχόμενο μοναδική λύση αποτελεί η καταγγελία της και η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για την διάσωση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας».

Τις πρωτοβουλίες αυτές κάποιοι θέλουν να είναι η πρόταση της Νεώριο για δημιουργία ενιαίου φορέα για τον Κλάδο και κάποιοι η κρατικοποίηση. 

Άγνωστο όμως παραμένει το πώς προτείνεται να αντιμετωπιστεί το θέμα των αξιώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει επιβάλει περιορισμούς στον Σκαραμαγκά, σημειώνουν κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Πηγή: Κεφάλαιο

Από τον Μιχάλη Τζανάκη 

Το μπεγλέρι έλειπε χθες απ’ τον πρωθυπουργό! Με στυλ και ύφος προπολεμικού «ρεμπέτη» μιλούσε στο «κοι(υ)νοβούλιο» με αισθητική λόγου «εφτά νομά σ’ ένα δωμά» και αποκαλούσε διαρκώς τον ελληνικό λαό ως «πεζοδρόμιο», επικαλούμενος πως η «δημοκρατία» επιβεβαιώνεται στη βουλή και όχι στις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις όσων βρίσκουν λάθος τις επιλογές τους.

Δεν ξέρω αν είναι μείζον ζήτημα ετούτη τη στιγμή η «αισθητική» των ρητόρων του κοι(υ)νοβουλίου αλλά δεν είναι αμελητέα η χυδαιότητα του ύφους που θα μπορούσε να εξισωθεί με άσεμνη χειρονομία, ότι «σας γράφω όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι».
Ο έτερος «εταίρος» σπουδαίος συνταγματολόγος, οικονομολόγος, χαρατσολόγος, μπουρδολόγος, ζορίζεται πολύ από τις τορπίλες που έρχονται από τα υποβρύχια και άρχισε τα συνήθη κρύα και εντελώς ατάλαντα ευφυολογήματά του που δεν μπορούν να συγκινήσουν πλέον ούτε την … Τζάγκρη!!!

Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο πανάσχετοι και γραφικοί «Μαυρογυαλούροι» στερούνται πλέον και το στοιχειώδες «πνεύμα». Κάτι «τρύπια δολάρια» και «τζουράσικ παρκ» που ακούστηκαν ήταν τόσο ευφάνταστα, πρωτότυπα και πνευματώδη που και Βεδουίνο τον μετέτρεπαν σε Εσκιμώο από τη «χαμηλή» θερμοκρασία του λόγου τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν να συζητήσουν, μπορούν άραγε να κυβερνήσουν, είναι η εύλογη απορία του καθένα Έλληνα.

Περίμενε κανείς από την πρόταση μομφής να προκύψει κάτι; Προφανώς και όχι! Κάποιες εικόνες προς σχολιασμό των «πρωινάδικων» και μεταμεσονύκτιων «ανατροπών» θα πρόσφερε για να παραμυθιάσουν τον κοσμάκη. Αλλά τέτοια απαξίωση προς την ελληνική κοινωνία, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται επισήμως ως «πεζοδρόμιο» και τέτοια «μαγκιά» προς όποιον διαφωνεί είναι «κακά χαμπάρια» για όσα έρθουν.

Αν πάμε στις επικείμενες εκλογές με εξουσιαστικό « Σαμαρικό στυλάκι» ύφους «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω», με «Αδώνεια» αισθητική, με «Στουρνάρεια» άρθρωση λόγου και «Βενιζέλειο» χιούμορ προβλέπω να μην έχουν ν’ αντιμετωπίζουν «προτάσεις μομφής», αλλά τη μήνιν του –κατά τον πρωθυπουργό- «πεζοδρομίου» ήτοι του ελληνικού λαού που κάθε μέρα αγριεύει όλο και περισσότερο. Καλό θα ήταν ν’ αφήσουν τις «πλακίτσες» και τις «ευφάνταστες»-τρομάρα τους!!!- ατάκες, γιατί σε λίγο θα τρέχουν και δε θα φτάνουν.

Επικοινωνία: istor.tzanakis@gmail.com


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Τις σκέψεις και εκτιμήσεις μου για τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα της πρότασης μομφής του κ Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ τις φιλοξένησε το blog με τον τίτλο:

Στο τριήμερο που πέρασε ακούστηκαν «κενές μεγαλοστομίες» από «παλαιά-γνωστά» πρόσωπα και γνωστές, χιλιοειπωμένες κορώνες από «καινά» πρόσωπα της αγαστής κυανοπράσινης Συγκυβέρνησης…

Τα 153 ΟΧΙ από σήμερα, 11 Νοεμβρίου του Σωτηρίου «τροϊκανού» έτους 2013, κρατούν την Κυβέρνηση στον θώκο Εξουσίας αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες απειλητικές διαδικασίες ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2014, τις συνεχείς απαιτήσεις της τρόικα, τις απολύσεις Υπαλλήλων από Δημόσιες Υπηρεσίες, την εισαγωγή νέων φόρων και απαιτήσεων και τον κίνδυνο που διατρέχει η πρώτη κατοικία που αγοράστηκε με δάνειο…

Δε νομίζω ότι στήθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους αυτή τη φορά πολλοί Έλληνες και διαπιστώθηκε ότι δεν συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος τα πλήθη που πολλοί περίμεναν.

Υπήρξε, όμως, η ΕΚΠΛΗΞΗ του «ΝΑΙ» της κ Τζάκρη…

Θα σταθώ σήμερα σε αυτό το «ΝΑΙ» της κ Τζάκρη, την οποία γνωρίζω αλλά ως Σαλονικιός δεν την ψηφίζω, και στην κεραυνοβόλο διαγραφή της από τον κ Βενιζέλο…

Διαβάζω το κείμενο της κ Τζάκρη που θήτευσε και ως Υφυπουργός εδώ στη Θεσσαλονίκη επί Κυβερνήσεως Παπανδρέου, και αναρωτιέμαι γιατί να ειπωθούν τώρα και όχι προ πολλού αυτές οι χαρακτηριστικά δυνατές, επίκαιρες, και ευθύβολες φράσεις όπως:
«Πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας», «ανικανότητα», «έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου εξόδου» που διατυπώνει καθώς αιτιολογεί την απόφασή της, ως «πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα και στους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα e- mails των δανειστών».
Θα με ρωτήσουν φίλες και φίλοι που διαβάζουν το blog κ. Πιπερόπουλε «τώρα ξύπνησε η Βουλευτής Πέλλας και τα διαπίστωσε ΟΛΑ αυτά;»

Θα απαντήσω χωρίς περιστροφές, εμφαντικά:
«Κάλλιο αργά…»


Έστω και για λίγο αλήθειες στην Βουλή σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά

Του Κίμωνα Γεωργακάκη 
Πολιτικός επιστήμων 

Ότι θέλουν να κρατούν τους Έλληνες κοιμισμένους, δεν είναι κάτι καινούριο! Στο θέατρο που εξελίχθηκε στην Βουλή σε σχέση με την πρόταση μομφής, τολμήθηκε να γίνει νύξη από τον υφυπουργό Άμυνας, Αθανάσιο Δαβάκη, στον πάντα υπαρκτό γεωστρατηγικό κίνδυνο της τουρκικής απειλής. Ευθύς κινητοποιήθηκαν οι «φαναριώτες» της Ελλάδας και ο υφυπουργός αναγκάστηκε να ανασκευάζει τις δηλώσεις του. Έτσι η «τουρκική απειλή» ξαναέγινε «ελληνοτουρκική φιλία».

Νωρίτερα είχε ειπωθεί από το μικρόφωνο της Βουλής πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από την γείτονα και δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας» και ότι «ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχει καθημερινή πρακτική, αεροπορική και ναυτική, όσον αφορά παραβιάσεις, επεμβάσεις σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης από την γείτονα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει τα αντίστοιχα και ανάλογα δεδομένα, προκειμένου να μην βρεθεί ελλειπούσα προς αυτήν την πραγματικότητα».

Μάλιστα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλούμενος τα αρχικώς λεχθέντα του Αθανάσιου Δαβάκη δήλωσε ότι «οι σημερινοί νέοι μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουν για την πατρίδα, όπως έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους». Ξαφνικά όμως όλοι το ξαναγύρισαν στην ελληνοτουρκική φιλία.

Κάποιος θα παρέμβει ισχυριζόμενος ότι τέτοιου είδους σοβαρά εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με άκρα μυστικότητα. Ορθόν! Εντούτοις, εδώ και χρόνια οι Έλληνες παραμυθιάζονται με την δήθεν «ελληνοτουρκική φιλία» απέναντι ένα κράτος που επιβουλεύεται εδάφη του Ελληνισμού και ήδη κατέχει παράνομα κάποια. Άλλο η συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ ανθρώπων. Εξάλλου στα παράλια ζουν ελληνογενείς πληθυσμοί και είναι αυτονόητο να έχουν κοινά με Ελλαδίτες και Κύπριους.

Στην πολιτική υπάρχουν απλά επιδιώξεις και μεγάλα συμφέροντα που προσπαθούν να φέρουν την όποια διαμάχη στα μέτρα ενός ευρύτερου σχεδίου για την πολυτάραχη περιοχή μας. Οι Η.Π.Α. αρνούνται να χωνέψουν εύκολα την ρωσική διείσδυση σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια. Η Ρωσία καθιερώνεται για τα καλά ως ευρασιατική δύναμη και αρνείται να περιοριστεί στα σύνορά της. Μάλιστα, αν και παραδοσιακά χερσαία υπερδύναμη, η «Αρκούδα» προσβλέπει και σε ναυτική παρουσία στην Μεσόγειο μέσω του Αιγαίου, γεγονός που καθιστά την χώρα μας σημαντικό κεφάλαιο για τις ρωσικές επιδιώξεις.

Έτσι μετά την Συρία οι Αμερικανοί έχουν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία και στον βασικό χώρο του Ελληνισμού. Τους Ρώσους συμφέρει, όπως έχω γράψει, στην παρούσα φάση η διπλωματική διευθέτηση των διάφορων ζητημάτων, καθώς βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση από τις πληγείσες σε διάφορα μέτωπα (εσωτερικά-εξωτερικά) Η.Π.Α. 
Κατά αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ δεν βρίσκει την αφορμή που θέλει να παρέμβει με τον δικό του «ειρηνικό» τρόπο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια εκδυτικισμού ολόκληρης της Μεσογείου προς συγχώνευση της εκεί περιοχής σε μια ενδεχόμενη ευρώ-ατλαντική συνεργασία.

Σε μια τέτοια προοπτική μάχεται να αντισταθεί εν μέρει και το Ισραήλ, του οποίου η ηγεσία δεν επιθυμεί επ” ουδενί παρέμβαση του ΝΑΤΟ που θα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να περάσει την Ιερουσαλήμ, πόλη κλειδί από πολλές απόψεις (ιστορικές, θρησκευτικές, γεωγραφικές), σε διεθνή έλεγχο, σενάριο αρκετά πιθανό.

Αν τώρα, ισχυροποιηθεί η ρωσική παρουσία (ενέργεια, ιδιωτικοποιήσεις, ναυτικό) στον ελληνικό χώρο, οι Αμερικανοί θα βάλουν μεγάλο μπελά πάνω από τα κεφάλια τους. Ένας τρόπος να την αποφύγουν, θα μπορούσε να ήταν η ενεργοποίηση της τουρκικής απειλής και η δημιουργία έντασης, την οποία φαίνεται ότι επιδιώκει τον τελευταίο καιρό έντονα η Άγκυρα σε Θράκη, Αιγαίο και Κυπριακό. Γι” αυτό και «ξέφυγαν» στον κ. Δαβάκη τα περί «τουρκικού κινδύνου», τα οποία και έσπευσε μετά να ανασκευάσει.

Η Ελλάδα οφείλει να κινείται πολυδιάστατα. Άλλωστε τα σχέδια δεν εφαρμόζονται πάντα στον βαθμό που επιθυμούν οι εμπνευστές τους. Πέραν τούτου η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ πιο δυσχερή θέση με τον διαμελισμό να αποτελεί πλέον μαθηματική βεβαιότητα. Σε αυτό συμφωνούν οι Μεγάλες Δυνάμεις, η καθεμία με βάση τα δικά της συμφέροντα…

Πηγή ΠΥΓΜΗ

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται το σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν από τη θέση του επικεφαλής του ισλαμιστικού AKP και την αντικατάστασή του από κάποιον πιο… «μετριοπαθή», τουλάχιστον έτσι θα φαίνεται με βάση της ενέργειές του.

Οι φωνές που αμφισβητούν τον «σουλτάνο» της Άγκυρας πολλαπλασιάζονται και πλέον αφορούν ισχυρότατα στελέχη του κόμματος οι οποίοι θεωρούνταν ως εκ των εξ απορρήτων του πρωθυπουργού.

Αυτή τη φορά ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο υπερσυντηρητικός Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του Ερντογάν, παρά τα «γλυκά» λόγια που χρησιμοποίησε, με αφορμή τον χειρισμό από τον Ερντογάν του θέματος των φοιτητικών εστιών.

Ο Ερντογάν έχει ενοχληθεί από τις φοιτητικές εστίες, επειδή σε αυτές κατοικούν και άνδρες και γυναίκες, το οποίο και είπε ότι δεν είναι σωστό! Έφτασε μάλιστα σε τέτοιο σημείο ώστε να «αποκαλύψει» ότι γείτονες σε διάφορες εστίες έχουν κάνει καταγγελίες και ζήτησε στις κατά τόπους νομαρχίες να επιληφθούν της κατάστασης.

Ο Ερντογάν, μπρος στον ισλαμικό του συντηρητισμό, δεν δίστασε να «αδειάσει» τον δικό του κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος μία μόλις μέρα πριν, διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τέτοια θέματα! Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει καταστεί πλέον ανεξέλεγκτος και το μόνο που δεν έχει ζητήσει ακόμα, είναι να λιθοβολούνται τα ζευγάρια που τολμούν να κάνουν κάτι που προκαλεί τον συμπατριώτη τους… «Ταλιμπάν» που όμως πολλοί τον ψήφισαν…

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η συμβίωση στην Τουρκία φαινομένων σαν τον Ερντογάν (που μας κάνουν να λυπούμαστε για το ότι δεν βρίσκεται στη ζωή ο… Φρόιντ που θα είχε πολλά να γράψει για τις επιπτώσεις της σεξουαλικής καταπίεσης που έχει υποστεί – δεν υπάρχει άλλη εξήγηση – ο πρωθυπουργός της χώρας), με αποτέλεσμα να διεκδικεί πλέον το «δικαίωμα» να μπει ακόμα και στην κρεβατοκάμαρα των… υπηκόων του και των προοδευτικών ανθρώπων είναι αδύνατη.

Να θυμίσουμε όμως μερικά πράγματα. Ο Μπουλέντ Αρίντς είχε συνοδέψει τον Ερντογάν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και ήταν αυτός που είχε πάει να συναντήσει τον πανίσχυρο ιμάμη, Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σύμφωνα με πολλούς κινεί τα νήματα στην Τουρκία από το παρασκήνιο. Πληροφορίες όμως από εξαιρετικά καλά πληροφορημένες συνήθως πηγές, αναφέρουν ότι ο Γκιουλέν ελέγχεται απολύτως από τις Ηνωμένες Πολιτείες που τον φιλοξενούν. 

Και για να βοηθήσουμε λίγο τη ΜΙΤ και τον Δρ. Χακάν Φιντάν που προσπαθεί να προστατεύσει το αφεντικό του, αυτόν που τον έβγαλε δηλαδή από την αφάνεια, να του πούμε ότι εάν δεν το ξέρουν, ο υπερατλαντικός παράγοντας φαίνεται πως έχει δώσει το πράσινο φως για την ανατροπή του Ερντογάν, κατά προτίμηση με δημοκρατικά μέσα.

Στη συνωμοσία φαίνεται ότι συμμετέχουν πολλοί, όχι ότι δεν είναι και αυτοί δημοκράτες «της κακιάς ώρας…», αλλά διότι φαίνεται ότι άλλοι ισλαμιστές τύπου Αμπντουλάχ Γκιουλ (πρόεδρος) ξέρουν και στέκονται καλύτερα στη διεθνή διπλωματική σκηνή και δεν θεωρούνται τόσο «μονοκόμματοι» όπως ο υπερφίαλος, υπερόπτης και με εξαιρετικά κακό χαρακτήρα (στην ανάγκη του να δείξει πυγμή) Ερντογάν.

Κάπου εκεί εντάσσουμε εμείς… αυθαίρετα την αποστασιοποίηση ακόμα και θεωρούμενων ως πολιτικών συμμάχων του Ερντογάν. Φαίνεται, ότι ο ιμάμης Γκιουλέν, υποχείριο άλλων και ο ίδιος (σε ένα βαθμό τουλάχιστον) έχει βάλει στόχο την ανατροπή του Ερντογάν. Όσο για το ποιος θα επικρατήσει στο τέλος; Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα. Το διχασμένο AKP, μια από τις δυο πτέρυγες, οι κεμαλικοί που δεν θα στενοχωριούνταν κιόλας εάν υπάρξει διχασμός των ισλαμιστών… Τα σενάρια είναι πολλά. Και τα στοιχήματα είναι παρακινδυνευμένα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η σταθερότητα της Τουρκίας κρέμεται σε μια κλωστή, η οποία μάλιστα δεν συγκρατείται από χέρι που βρίσκεται εντός Τουρκίας…

Πηγή Defence-Point

Γράφει ο Αριστείδης Γιαννόπουλος*

Το ερώτημα αυτό είναι διαχρονικό αλλά στις μέρες μας παίρνει ιδιαίτερη βαρύτητα και απαιτεί μια συνολική και ξεκάθαρη απάντηση ώστε να διαλυθεί κάθε σύγχυση και ασάφεια. Ο επί πλέον λόγος που επιβάλει μια τέτοια αντιμετώπιση είναι ότι τα τελευταία χρόνια διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί αυτοπροσδιορίζουν την ιδεολογία τους σαν εθνικιστική και τους εαυτούς τους εθνικιστές. 
Το γεγονός αυτό είναι περισσότερο ανησυχητικό γιατί όλο και λιγότερο προφέρεται ο πατριωτισμός προς όφελος του εθνικισμού. Βέβαια κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δύο αυτές έννοιες είναι ταυτόσημες ή ότι ο εθνικισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μεγάλος πατριωτισμός.

Ποια όμως είναι η αλήθεια;
Είναι πράγματι το ίδιο πράγμα πατριωτισμός και εθνικισμός;

Ανατρέχοντας σε διάφορους φιλοσοφικούς και γραμματολογικούς ορισμούς διαπιστώνεται ότι όλοι συμπίπτουν στο περιεχόμενο αυτών των εννοιών. Με τα δεδομένα αυτά ο εθνικισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία η οποία υποστηρίζει, υπερτονίζοντας, την εθνική ταυτότητα με τέτοιο πάθος που οδηγεί στη δημιουργία φόβου για την αλλοίωση της από κάθε είδους παρεμβολή ξένων και αλλοεθνών. Λογικό επακόλουθο είναι η εθνική υπεροψία και καχυποψία προς άλλα έθνη η οποία εξελίσσεται σε εχθρότητα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί μια αντίφαση τουλάχιστον για τους Έλληνες εθνικιστές. Τα αισθήματα εχθρότητας δεν απευθύνονται συνολικά σε κάθε ξένο λαό και έθνος αλλά είναι επιλεκτικά. Υπάρχει δηλαδή εχθρότητα κυρίως στους Ασιάτες και Αλβανούς και λιγότερο σε Σλάβους, αλλά ποτέ προς Αμερικάνους και Δυτικοευρωπαίους. Αυτή η αντίφαση προσέλαβε προδοτική διάσταση στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής όταν ακραίοι εθνικιστές συγκρότησαν τα τάγματα ασφαλείας και πολεμούσαν στο πλευρό των Γερμανών κατακτητών τους Έλληνες αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης.

Άλλα χαρακτηριστικά του εθνικισμού:

- Εθνικός μεγαλοιδεασμός με αποτέλεσμα φιλοπόλεμη νοοτροπία

- Ρατσισμός Ξενοφοβία. Αυτή η φοβία με τη σειρά της δημιουργεί επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές.

- Μισαλλοδοξία. Στη αρχή το μίσος στρέφεται σε μετανάστες και αλλοδαπούς και στο τέλος σε κάθε έναν που διαφωνεί μαζί τους έστω και αν είναι Έλληνας. Μέχρι εκεί φαίνεται ότι φτάνει η αγάπη τους για τους συμπατριώτες τους.

- Κενή αρχαιολατρία η οποία φυσικά δεν έχει καμμιά σχέση με τον απαιτούμενο σεβασμό και θαυμασμό με τους αρχαίους προγόνους μας.
Το κυριότερο και πιο επικίνδυνο είναι ότι ο εθνικισμός αποτελεί τον προθάλαμο όπου επωάζεται η μετεξέλιξή του σε σωβινισμό, φασισμό, νεοναζισμό.

Αντίθετα ο πατριωτισμός ορίζεται σαν έμπρακτη αγάπη προς την πατρίδα. Αυτό σημαίνει:

- Αγώνα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.
Για το σκοπό αυτό ο πατριώτης θα δώσει ακόμα και τη ζωή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον πατριωτισμό. Κραυγαλέο παράδειγμα η συμπεριφορά τους στη διάρκεια της φασιστικής επιδρομής στη χώρα μας στη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου. Ενώ δηλαδή οι φαντάροι και οι αξιωματικοί αγωνιζόταν στο μέτωπο για να αποκρούσουν τους εισβολείς η πολιτειακή (ο τότε βασιλιάς) ηγεσία όπως και κάποιοι πολιτικοί εγκατέλειψαν τη χώρα για άλλα μέρη ασφαλή. Το περίεργο και αντιφατικό είναι ότι και αυτοί μιλούσαν για πατριωτισμό.

- Πρόοδος κοινωνική οικονομική για την ευημερία όλου το λαού.
- Αγώνας για Εθνική ανεξαρτησία
- Φιλειρηνική νοοτροπία
- Διατήρηση των Εθίμων και παραδόσεων
- Υπερηφάνεια για την ιστορία μας χωρίς υπεροψία απέναντι σε άλλους λαούς. Ο πατριωτισμός σέβεται τον πολιτισμό και τη θρησκεία άλλων λαών.
- Υπεράσπιση του κάθε είδους πλούτου πνευματικού και υλικού
- Προστασία του περιβάλλοντος.
- Προαγωγή της τέχνης και γενικά του πολιτισμού.
- Αγώνας για την παγκόσμια ειρήνη.

Από την αντιπαράθεση των παραπάνω χαρακτηριστικών διαπιστώνεται η χαώδης διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και εθνικισμό. Επιγραμματικά θα λέγαμε ότι αν ο πατριωτισμός είναι η κατάφαση ο εθνικισμός είναι η άρνηση, ο πατριωτισμός είναι η πρόοδος ο εθνικισμός η οπισθοδρόμηση, ο πατριωτισμός είναι η προαγωγή της ανθρώπινης ύπαρξης ενώ ο εθνικισμός η απαξίωσής της. Ο πατριώτης υπερασπίζει το πολυτιμότερο αυτό αγαθό όποιο χρώμα και να έχει η ανθρώπινη ύπαρξη και αυτό συνάδει απόλυτα με τις ηθικές αξίες και τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε τον ορισμό που έδωσε ο στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας Ντε Γκώλ
«Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη χώρα σου εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα το μίσος για τις άλλες».
* Μέλος της ΚΕΘΑ
Πηγή OnAlert