Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Ιουν 2015

Η ακροδεξιά πρώτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο
Ανεργία και μετανάστευση στρέφει τους Αυστριακούς στα άκρα

Είκοσι μήνες μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Αυστρία και σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις περιφερειακές εκλογές σε δύο από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO)-το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης- εμφανίζεται σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό 28 %, με τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το (συντηρητικό) Λαϊκό να ακολουθούν με ποσοστό 23 %, έκαστο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και πριν από την χθεσινή υπογραφή συμφωνίας στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ ανάμεσα στο τοπικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το τοπικό Κόμμα των Ελευθέρων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από οργανώσεις και ανώτερα στελέχη των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών γι αυτήν την παραβίαση ψηφισμάτων τους στο παρελθόν, με τα οποία απέκλειαν οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ελευθέρους.

Είναι η τρίτη φορά φέτος που το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρώτο σε δημοσκόπηση, και αυτό -όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές- χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες ο αρχηγός του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε που θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην ηγέτη των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ .

Η άνοδος του κόμματος και η αύξηση της επιρροής του στους ψηφοφόρους, όπως έδειξαν και οι εκλογές της Κυριακής, οφείλεται στις πρόσφατες εξελίξεις, όπως είναι η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία και η άνοδος της ανεργίας. Η τελευταία ξεπέρασε τις 400.000 έστω αν και η χώρα έχει (μετά τη Γερμανία) το δεύτερο χαμηλό ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητήματα για τα οποία το Κόμμα των Ελευθέρων έχει μόνιμα στο στόχαστρο της κριτικής του την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.

Στη δημοσκόπηση της «Ντερ Στάνταρντ», στην τέταρτη θέση εμφανίζονται οι Πράσινοι με ποσοστό 15 % και στην πέμπτη το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 6 %, ενώ το κόμμα του Αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ -το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7 % και εκπροσωπείται στην αυστριακή Βουλή- καταγράφει ποσοστό μόλις 1 %. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες -οι οποίοι, όπως και τα προηγούμενα πέντε χρόνια (2008-2013), ηγούνται εκ νέου της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα- είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,8 %, με δεύτερο το Λαϊκό Κόμμα και 24 %, ενώ ακολουθούσαν το Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5 %, οι Πράσινοι με 12,4 %, η Ομάδα Στρόναχ με 5,7 % και η ΝΕΟΣ με 5 %. 

Στην ίδια δημοσκόπηση και στην ερώτηση για την απευθείας εκλογή καγκελαρίου (αρχηγού της κυβέρνησης), την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νυν αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ με ποσοστό 23 %, ακολουθούμενος από τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν με 18 %, τον αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (17 %), και την επικεφαλής των Πρασίνων, Εύα Γλαβίσνικ (10 %).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πως μας ωφελεί η αλλαγή ισορροπιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή

Του Σωτήρη Σιδέρη

Η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στην Αθήνα στις 28 Μαΐου, η ενδοκυβερνητική συζήτηση για αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ελλάδα, όπως και οι συζητήσεις για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έπειτα από εκείνη με την Αίγυπτο, δίνουν το στίγμα των έντονων διπλωματικών διεργασιών, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις δυνατότητες της χώρας μας να βελτιώσει τον ρόλο της στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα με την κρίση αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ανησυχίες για διάχυσή της οδηγούν σε εγρήγορση και προκαλούν τα αμυντικά αντανακλαστικά ουκ ολίγων κρατών.

«Στόχος» το Ιράν

Το Ιράν αποτελεί χώρα – κλειδί για την ευρύτερη περιοχή, αλλά, όπως κάθε χώρα, έτσι και η Ελλάδα έχει έναν ειδικό ρόλο να επιτελέσει, ανάλογα με την γεωπολιτική οπτική που αναλύονται τα γεγονότα. Ο ανταγωνισμός του Ιράν με την Τουρκία σε ένα παιχνίδι επιρροής στη Συρία αλλά και στο Ιράκ, η επιρροή της Τεχεράνης σε Τυνησία και Λίβανο, καθώς και η προσέγγισή της με την Ουάσιγκτον έχουν καταστήσει το Ιράν πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Αν, όπως πολλοί ελπίζουν, επιτευχθεί συμφωνία στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα, το Ιράν θα επηρεάσει τις εξελίξεις διεθνώς, καθώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στις ευρύτερη Μέση Ανατολή και μία νέα τάξη πραγμάτων θα αναδυθεί. Το Ισραήλ νιώθει απομονωμένο, καθώς η αντιπαλότητα με το Ιράν μοιάζει ήδη ξεπερασμένη από τα γεγονότα, ενώ το Τελ Αβίβ, παρά τη διπλωματική δυσκαμψία του, υποχρεωτικά θα αναζητήσει νέες συμμαχίες αν θέλει να αποφύγει να καταστεί ευάλωτο στο μέλλον.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η προσέγγιση Ελλάδας – Ιράν, αν συνδυαστεί με τις διαρκώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις γενικά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, μπορεί να αναδείξει τη χώρα μας όχι μόνο σε παράγοντα σταθερότητας, αλλά και σε «διπλωματικό κόμβο», υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση –και όχι μόνο- θα εργαστεί με σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, το να μετατραπεί η Ελλάδα σε «διπλωματικό κόμβο» είναι ίσως πιο ρεαλιστικό από τη φιλοδοξία να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, αν και, φυσικά, το ένα δεν εμποδίζει το άλλο, το αντίθετο μάλιστα.

Το Ιράν με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα και την πολιτική επιρροή που ασκεί στην περιοχή, έχει σαφή προτίμηση στην ανάπτυξη των σχέσεών του με την Ελλάδα όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, αλλά και διότι η στρατηγική θέση της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει γέφυρα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα.
Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι Ελλάδα και Ιράν δεν είχαν ούτε έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις.
Τρίτη παράμετρος είναι ότι θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να οικοδομηθεί η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ιράν ώστε να ενισχύσει τη δυναμική της συνεργασίας, πέραν της ενέργειας και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα.

Το γεγονός ότι υπάρχει η τριμερής συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ προσδίδει ισχυρά πλεονεκτήματα σε ένα σχέδιο αναβάθμισης της χώρας μας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επίσης, το Ιράν είναι μία χώρα με υψηλού επιπέδου και αξιόπιστη διπλωματία, κάτι που αναγνωρίζουν οι Έλληνες διπλωμάτες και υπ’ αυτό το πρίσμα μία σοβαρή προσπάθεια μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Επαφές με Ισραήλ και αραβικό κόσμο

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του προφίλ της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο θα συμβάλει η αναγνώριση της Παλαιστίνης, κάτι που έχουν ήδη κάνει δεκάδες κράτη ανά τον κόσμο, αγνοώντας τις αντιδράσεις του Ισραήλ, το οποίο πλέον δίνει μάχες «χαρακωμάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγνώριση θα γίνει σε πρώτο στάδιο από τη Βουλή, όπως έχουν κάνει και άλλα κοινοβούλια, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ. Ήδη, σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με θέμα την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, «η ραγδαία ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους και αυτοί της άμυνας και της ασφάλειας, έχει υποβαθμίσει τις αντίστοιχα παραδοσιακά θερμές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο σε ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική μας ευπαθή περιοχή όσο και των γενικότερων σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο».

Οι σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται ραγδαία και στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, όπως κατέδειξε πρόσφατη πολυμερής άσκηση, στην οποία πήραν επίσης μέρος οι ΗΠΑ. Η τριμερής της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία πιθανόν να γίνει τον Ιούνιο, αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές. Εκκρεμεί επίσης σε διμερές επίπεδο η πραγματοποίηση κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών, πράγμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα δώσει ώθηση στις διμερείς σχέσεις, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, που, ωστόσο, δεν επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Στο σύνολό τους, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν την αίσθηση ότι τα προβλήματα αποσταθεροποίησης στην περιοχή είναι δυνατόν να ελεγχθούν αποτελεσματικά και μία νέα κατάσταση να διαμορφωθεί. Σε αυτή η Ελλάδα οφείλει να είναι παρούσα και να έχει ρόλο εποικοδομητικό, ρόλο που να ενισχύει την ασφάλειά της, ρόλο διαμεσολαβητικό σε περιφερειακά ζητήματα, αλλά και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, ικανές να βοηθήσουν και στο διπλωματικό πεδίο και στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Είναι προφανές ότι η αποσταθεροποιημένη κατάσταση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους εξάπλωσης της αστάθειας. Γύρω από το Ισλαμικό Κράτος παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι από την Τουρκία και άλλες χώρες. Είναι ελπιδοφόρο ότι Ιράν και ΗΠΑ συμπλέουν στο θέμα αυτό, παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το τι ακριβώς επιδιώκουν οι αμερικανοί, πέρα από τη θέση τους για ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνεργασία με την Τουρκία. Οι κίνδυνοι είναι προφανείς, αλλά η κινητικότητα για συνεννόηση που επιδεικνύουν Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Αίγυπτος, Ισραήλ και Ιράν, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Η εικόνα της Ελλάδας προς τη Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι εντελώς διαφορετική από την εικόνα της στα Βαλκάνια, όπου τα πολλά και ανοιχτά μέτωπα στις διμερείς σχέσεις προβληματίζουν έντονα και τους πολίτες πλέον, και όχι μόνο τους επαγγελματίες της διπλωματίας. Πάντως, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά στον οικονομικό τομέα, η Ελλάδα θα απελευθερώσει ισχυρές δυνάμεις και ενέργεια ώστε να καταπιαστεί με τις μεγάλες αυτές υποθέσεις, που μπορούν να σηματοδοτήσουν νέα εποχή για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη αλλά και τα εθνικά συμφέροντα, ενώ θα είναι σε θέση και να προστατευτεί από κινδύνους που κουβαλούν μαζί τους οι εθνικισμοί, οι αλλαγές συνόρων και κάθε νέα τάξη πραγμάτων.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 292Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ερντογάν μαινόμενος κατά δυτικών ΜΜΕ λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες
Στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου Guardian, New York Times και Die Zeit

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον ξένων μέσων ενημέρωσης που του έχουν ασκήσει κριτική με τη βρετανική Guardian να προστίθεται στη λίστα, ενώ κατηγορεί και τους New York Times ότι διοικούνται από Εβραίους.

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση εναντίον των New York Times, του BBC και του CNN για επικριτικά ρεπορτάζ τους, η βρετανική Guardian μπήκε τώρα στο στόχαστρό του.

«Γνωρίζετε τί έγραψε μία βρετανική εφημερίδα για τις εκλογές; Οτι οι φτωχοί μουσουλμάνοι που δεν έχουν δυτικοποιηθεί πλήρως δεν θα πρέπει να κυβερνούν την ίδια τους τη χώρα. Ποιοί είστε; Ποιοί είστε, ξεδιάντροποι απατεώνες; Μην περνάτε τα όρια. Από πότε δικαιούστε να μας κρίνετε;», ξέσπασε ο Ερντογάν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το Σάββατο στη βορειοανατολική επαρχία Αρνταχάν, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

Στην ίδια προεκλογική συγκέντρωση, την παραμονή των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος είπε ακόμη: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον προτεκτοράτο της Δύσης, αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει. Σήμερα τα αληθινά παιδιά αυτού του έθνους κυβερνούν τη χώρα».

Ωστόσο, το απόσπασμα που επικαλέστηκε ο Ερντογάν δεν φαίνεται να υφίσταται. Στις 31 Μαϊου, ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας όντως επισήμαινε τις ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Ερντογάν την ώρα που η χώρα πηγαίνει αύριο στις κάλπες, αλλά η Guardian δεν έχει δημοσιεύσει κάποιο άρθρο που να αμφισβητεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στις μουσουλμανικές χώρες.

Ένας φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος πάντως ισχυρίστηκε ότι η Guardian προέβη σε τέτοιο σχολιασμό στο κύριο άρθρο της για την Τουρκία.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στις φτωχές μουσουλμανικές χώρες, που δεν είναι απολύτως δυτικοποιημένες, να κυβερνούν τον εαυτό τους», έγραψε ο δημοσιογράφος Μαρκάρ Εσαγιάν στην τουρκική και την αγγλική έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak.

Ο Εσαγιάν δέχτηκε επικριτικά σχόλια στο Twitter με έναν χρήστη, μάλιστα, να επισημαίνει ότι το μοναδικό σημείο όπου εμφανίζεται το συγκεκριμένο απόσπασμα της Guardian είναι στο ίδιο το άρθρο του Εσαγιάν στη Yeni Şafak όταν κάνει κάποιος τη σχετική αναζήτηση στο Google.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά εναντίον των New York Times: «Ολοι γνωρίζουμε ποιοί είναι τα αφεντικά τους. Δυστυχώς είναι το εβραϊκό κεφάλαιο».

Η αμερικανική εφημερίδα έγινε προσφιλής στόχος του Ερντογάν στα τέλη του περασμένου μήνα έπειτα από τη δημοσίευση ενός επικριτικού σχολίου στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Σκούρα Σύννεφα Πάνω από την Τουρκία» με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να εγκαλέσουν τον τούρκο πρόεδρο για τις επιθέσεις του εναντίον της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας.

Όπως έκανε και με την Guardian, ο Ερντογάν κάλεσε τότε την New York Times «να μάθει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται».

«Ποιοι νομίζετε ότι είστε; Νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο στην αμερικανική κυβέρνηση;».

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης και εναντίον της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για ένα άρθρο της στο οποίο σχολίαζε αρνητικά το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, λέγοντας ότι «είναι εξοργισμένοι» από τα κέρδη τα οποία θα έχει η Τουρκία από το νέο αεροδρόμιο.

«Εγιναν έξαλλοι, τρελάθηκαν επειδή το τρίτο αεροδρόμιο θα κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ αλλά θα το νοικιάζουμε έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ», σχολίασε ο τούρκος πρόεδρος.

Σχόλιο ιστολογίου: Η "αντεπίθεση" του τούρκου προέδρου, είναι μία κίνηση αντιπερισπασμού, αλλά και προετοιμασίας της επόμενης ημέρας των τουρκικών εκλογών, στις οποίες θα υπερισχύσει η βία και η νοθεία, ενώ η προεκλογική περίοδος βάφτηκε με το αίμα αντιπάλων του κυβερνητικού κόμματος, και χαρακτηρίστηκε από την επιβολή τρομοκρατίας υπέρ των συμφερόντων του τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Κι επειδή την επόμενη ημέρα θα καταγραφεί από τον διεθνή Τύπο η καταστρατήγηση και η κατάφωρη παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία, ο πανέξυπνος Ταγίπ προετοιμάζει το έδαφος, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει και τον εαυτό του (και φυσικά το κόμμα του) ως εχθρούς της Δύσης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το εσωτερικό της Τουρκίας και τους Τούρκους ψηφοφόρους, οι οποίοι (στο μεγάλο τους ποσοστό) είναι οι καλοί μουσουλμάνοι που αποδέχονται (έστω και σιωπηλά) το τζιχάντ του ISIS και φυσικά αποδέχονται και τον ρόλο του Σουλτάνου για τον Ταγίπ Ερντογάν. Η μοναδική έκπληξη μπορεί να έρθει για το κυβερνών κόμμα, από τις ψήφους των Κούρδων και, όλως τυχαίως, οι Κούρδοι διαμαρτύρονται επειδή τα εκλογικά τμήματα στις περιοχές τους παραμένουν κλειστά...!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το ΔΝΤ πρόδωσε την αποστολή του στην Ελλάδα!
Κατέστρεψαν την χώρα για να σώσουν τις τράπεζες!

Πρωτοφανής επιθεση της εφημερίδας στο μνημόνιο και τους εμπνευστές του, μιλά ξεκάθαρα για «προδοσία» και καλεί την Λαγκάρντ να επιβάλλει κούρεμα του Ελληνικού χρέους τώρα!

"Έργο του Οργανισμού είναι να σώζει τις χώρες, όχι τα νομίσματα ή τις τράπεζες"

Κριτική στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ασκεί η εφημερίδα Daily Telegraph, με άρθρο του δημοσιογράφου Αμπρόζ Ίβανς-Πρίτσαρντ.

Το άρθρο τιτλοφορείται «Το ΔΝΤ πρόδωσε την αποστολή του στην Ελλάδα, αιχμάλωτο στους πιστωτές της ΟΝΕ» και έχει υπότιτλο «Το προπατορικό αμάρτημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν το ότι άφησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν να επιβληθεί στον οργανισμό για να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ όταν ξέσπασε η κρίση, καταδικάζοντας σε καταστροφή την Ελλάδα».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή θέση. Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο στην Ελλάδα, όπου η ίδια η αξιοπιστία και η μελλοντική επιβίωση του ΔΝΤ διακυβεύονται» σημειώνει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος.

«Οι Έλληνες δεν αρνούνται να πληρώσουν τη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ επειδή τους τελείωσαν τα χρήματα, παρότι σύντομα θα συμβεί αυτό. Πέντε πρωταγωνιστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου (το βράδυ της Πέμπτης) έλαβαν μία εν ψυχρώ, υπολογισμένη και προσεκτικά μελετημένη απόφαση να μην πληρώσουν. Γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αιφνιδιάστηκε. Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εξεπλάγησαν» σχολιάζει ο δημοσιογράφος.

«Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν ότι είναι τόσο ενοχλημένοι και με τόσο έντονο το αίσθημα της αδικίας, ώστε ενδεχομένως να αθετήσουν την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Κάνοντας κάτι τέτοιο θα φέρουν τον Οργανισμό στη δεινή θέση να κληθεί να εξηγήσει στις 188 χώρες μέλη του γιατί έχασε τόσο απερίσκεπτα τα χρήματά τους…».
«Οι Έλληνες κατηγορούν το ΔΝΤ ότι συμφώνησε σε ένα καθεστώς επιβεβλημένης λιτότητας από την ΟΝΕ, το οποίο παραβιάζει τον ίδιο τον κανονισμό του ΔΝΤ και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την πενταετή ανάλυση του εξαιρετικού ερευνητικού του τμήματος και του επικεφαλής οικονομολόγου του Ολιβέ Μπλανσάρ…».

«Ο άνθρωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, έχει πιέσει για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας με ένα ύποπτο πάθος, το οποίο σοκάρει ακόμη και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα ήταν (κατά κάποιον τρόπο) δικαιολογημένο αν ήταν διαθέσιμη η άλλη πλευρά της συνηθισμένης διαπραγμάτευσης του ΔΝΤ: απομείωση του χρέους και υποτίμηση. Ετσι συνήθως λειτουργούν τα προγράμματα του ΔΝΤ: επιβάλλουν αυστηρές μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα ξεχνούν το χρέος και αποκαθιστούν τις καταρρακωμένες χώρες στην εξωτερική βιωσιμότητα. Είναι μία πολύ επιτυχημένη συνταγή…», γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή δεν εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να κάνει…βρωμοδουλειές για μια πλούσια νομισματική ένωση»

Ο σχολιασμός του δημοσιογράφου για το ρόλο του ΔΝΤ, είναι ιδιαίτερα καυστικός: «Η αποστολή του ΔΝΤ είναι να σώζει τις χώρες. ‘Όχι τα νομίσματα ή τις τράπεζες και στα σίγουρα δεν θα πρέπει να κάνει βρωμοδουλειές για μία πλούσια νομισματική ένωση, η οποία είναι απολύτως ικανή να τα βγάλει μόνη της πέρα με τις υποθέσεις της αλλά αρνείται να το πράξει για πολιτικούς λόγους».

«Σαφώς ήταν δύσκολη η συγκυρία τον Μάιο του 2010. Η ευρωζώνη κλυδωνιζόταν ανεξέλεγκτα» σημειώνει ο δημοσιογράφος.
«Ωστόσο, διαρροές από τις συναντήσεις του ΔΝΤ αποκάλυψαν ότι όλα τα μέλη των αναδυόμενων οικονομιών (και η Ελβετία) ήταν αντίθετα με τους όρους του πρώτου δανείου βοήθειας προς την Ελλάδα. Διαμαρτυρήθηκαν ότι σχεδιάστηκε (το πακέτο) για να σώσει το ευρώ και όχι την Ελλάδα».
«Η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι» λέει ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ.

Να καταστήσει σαφές η Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σαρωτική ελάφρυνση χρέους

«Η μαχητική κυβέρνηση της Ελλάδας οδηγεί τα πράγματα σε κρίσιμο σημείο για έναν οργανισμό που έχει ήδη προβλήματα, αλλά διαθέτει και εξαιρετικό προσωπικό κι αξίζει ακόμη να σωθεί. Η κυρία Λαγκάρντ θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον ρόλο ενός διπλωμάτη. Θα πρέπει να βγάλει το ευρωπαϊκό της καπέλο και αντ’ αυτού να αρχίσει να μιλάει για λογαριασμό του Οργανισμού, του οποίου ηγείται και για τον κόσμο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους πιστωτές της ΟΝΕ κατά μέτωπον και δημοσίως. Θα πρέπει να τους πει, ωμά, ότι φέρουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό αδιέξοδο. Θα πρέπει να τους καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται σαρωτική ελάφρυνση του χρέους …και ότι η άρνηση των πιστωτών να αντιμετωπίσουν αυτό το βασικό γεγονός είναι αυτή τη στιγμή το κυριότερο εμπόδιο για μία λύση…» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κανονικὰ θὰ ἔπρεπε νὰ πιάσῳ ξανὰ καὶ ξανὰ καὶ ξανὰ τὰ γεγονότα ἀπὸ τὴν ἀρχή, ἀλλὰ εἶναι κουραστικὸ γιὰ ὅλους μας κάτι τέτοιο.

Ὄχι φυσικὰ ἀπὸ τὴν 25η Ἰανουαρίου, καὶ τὶς ἐκλογές, ἀλλὰ πολὺ νωρίτερα.

Ἀπὸ τότε δῆλα δὴ ποὺ τὸ «θὰ καταργήσουμε τὰ μνημόνια», μαζὺ μὲ τὸ «θὰ σκίσουμε τὰ μνημόνια» μετετράπη σὲ «θὰ διαπραγματευθοῦμε τὰ μνημόνια» ἤ σὲ «θὰ παρατείνουμε τὰ μνημόνια» ἤ… ἀλλάζουμε τὰ φῶτα στὰ ὀνόματα τῶν μνημονίων καὶ τῆς τρόικα ἀποκαλώντας τα ὡς …θεσμοὺς καὶ γέφυρες.Λὲς καὶ δὲν γνωρίζουμε πὼς ὁποιαδήποτε παράτασις σὲ ἕνα δάνειο αὐξάνει τὸ κόστος τοῦ δανείου, ἐφ΄ ὅσον αὐξάνονται οἱ τόκοι του.
Ἀλλὰ αὐτὰ εἶναι …ψιλὰ γράμματα λέμε…!!!


Μάλιστα, γιὰ καθαρὰ ψηφοθηρικοὺς λόγους, ἔφθασε νὰ …«δεσμεύεται» γιὰ τὴν κατάργησιν τῶν μνημονίων, λίγες μόλις ἡμέρες πρὸ τῶν ἐκλογῶν ὁ ἴδιος ὁ πρωθυπουργός, ἐμπαίζοντάς μας κανονικότατα.


Ξεχνώντας ἀκόμη καὶ τὰ προφανῆ…
Καὶ φθάσαμε στὸ νὰ ἔχουν ἔως κι …ἀμνησία τὰ στελέχη του…


Οὐσιαστικῶς δὲν διαφέρουν ὅμως σὲ κάτι οἱ τΣΥΡΙΖΑῖοι ἀπὸ τὸ ἀντωνάκιον καὶ τὰ δικά του πεπραγμένα:


Μαζὺ κι ὅλους τοὺς «λεφτὰ ὑπάρχουν»…
Ψηφοθηρικὲς τσιρίδες, ὑποσχέσεις, διφορούμενες προτάσεις καὶ μετά…
Πλήρωνε Ἕλληνα λεβέντη μου!!!!

Ὅπως κι ἐὰν ἔχῃ, γιὰ νὰ μὴν μακρηγοροῦμε, ὅποιος θέλῃ μπορεῖ νὰ ἐρευνήσῃ μόνος του τὰ λεχθέντα καὶ τὰ πεπραγμένα τῆς τωρινῆς κυβερνήσεως, ποὺ παραμένουν ἴδια κι ἀπαράλακτα μὲ αὐτὰ ποὺ ἔκαναν ΟΛΕΣ οἱ προηγούμενες κυβερνήσεις, μὲ ἤ χωρὶς μνημονιο-συμφωνίες-γέφυες ἤ τροϊκο-θεσμούς…

Οἱ ἑκατὸ πρῶτες ἡμέρες τῆς συγκυβερνήσεως Τσίπρα-Καμμένου.

Κάποτε λοιπὸν ὁ Νικολόπουλος εἶχε καταγγείλη πὼς τὸ ἀντωνάκιον καὶ τὰ παρατρεχάμενά του ἦσαν πεσμένα στὰ …τέσσερα. Κι αὐτὸ τὸ «…στὰ τέσσερα» μᾶς ἔκανε νὰ ἀγανακτήσουμε καὶ νὰ ἐξοργισθοῦμε, δίχως ὅμως νὰ ἐνοχλοῦνται αὐτοὶ ποὺ ὑπέγραφαν, ἐξ ὀνόματός μας. Καὶ κάναμε ἀμὰν νὰ ξεκουμπησθοῦν οἱ προηγούμενοι…
Καὶ τοὺς ἔμεινε ἡ ῥετσινιά… Ῥετσινιὰ γιὰ νὰ γελᾶμε, ἀλλὰ καὶ νὰ κλαῖμε, γιὰ ἀκόμη μίαν φορά, μὲ τὸ πόσο εὔκολα πιστεύουμε κι ἐλπίζουμε καὶ κρεμόμαστε στὴν κάθε παπαριὰ ποὺ θὰ ἐκστομήση τὸ κάθε σούργελο.


Ἄς σοβαρευθοῦμε ὅμως καλλίτερα.
Δὲν γίνεται νὰ ζητᾶμε εὐθύνες ἀπὸ τοὺς ψεῦτες, τοὺς ῥεζίλιδες καὶ τοὺς κωλοτοῦμπες.
Μποροῦμε ὅμως νὰ ξέρουμε ΤΩΡΑ τὸ ποῦ βαδίζουμε, καθὼς ἐπίσης καὶ τὸ τὶ θὰ πρέπη, στὴν πραγματικότητα, νὰ περιμένουμε ἀπὸ αὐτὰ τὰ μιάσματα.
Κι αὐτὰ ποὺ πρέπει νὰ περιμένουμε ΔΕΝ εἶναι καὶ τὰ καλλίτερα…

Ἐδῶ καὶ τέσσερις μῆνες λοιπὸν πέσαμε ἀπὸ διαπραγμάτευσιν σὲ διαπραγμάτευσιν.
Καὶ νὰ οἱ πλατεῖες μας γεμάτες μὲ ὑποστηρικτὲς τῆς κυβέρνήσεως…
Καὶ νὰ οἱ ἐλπίδες νὰ πέφτουν μὲ τὸ τσουβάλι, παρὰ τὰ ἀρνητικὰ μηνύματα.
Καὶ νὰ οἰ πιστώσεις χρόνου…
Καὶ νὰ οἱ ΕΝΦΙΑδες καὶ τὰ ΤΑΙΠΕΔια νὰ παραμένουν καὶ νὰ ἰσχυροποιοῦνται, τὴν ὥρα ποὺ νέοι φόροι, ἀκόμη καὶ γιὰ τὸ χαρτζιλίκι τῶν παιδιῶν μας, περνοῦσαν στὰ μουλωχτά…
Καὶ νὰ ἡ ἐπισκευὴ τῶν σκουπιδιῶν, γιὰ νὰ πάρουν κι ἀπὸ ἐκεῖ προμήθειες οἱ ἐντολεῖς τους…
Καὶ νὰ οἱ ἐξαγγελίες γιὰ …ὑποχρεωτικὲς πληρωμὲς τῶν ὅσων αὐτοὶ ἀπεφάσισαν, ὅσο ἀντισυνταγματικὰ κι ἐὰν εἶναι αὐτὰ ποὺ ἀπεφάσισαν…
Τοῦ ξεπουλήματος ἐξακολουθεῖ, παρὰ τὶς ὅποιες ἐξαγγελίες…
Κι ὁ κόσμος ἔδιδε πιστώσεις χρόνου… κι ἄλλες πιστώσεις χρόνου… Κι ἄλλες… κι ἄλλες…
Γιὰ νὰ φθάσουμε στὸ σημεῖον νὰ καταλήξουν, αὐτοί, στὸ νὰ μᾶς ἀναγγέλουν νέες προτάσεις καὶ ἐπερχόμενες «συμφωνίες», ποὺ τελικῶς δὲν εἶναι μνημόνια τῶν 500 σελίδων ἀλλὰ μνημόνια τῶν 47 σελίδων.
Ὄχι Γιάννης, Γιαννάκης.


Διαπραγματεύθηκαν, λέει…
Λέει… Ναί, πολύ… Τόσο ποὺ …πόνεσαν.
(Ὁ τρόπος τοῦ λέγειν εἶναι αὐτό…!!!)

Ἔχουν λοιπὸν ἕτοιμες προτάσεις, γιὰ ὑπογραφὴ «συμφωνιῶν», ἀπὸ τὸν Φεβρουάριο, ἀλλὰ τώρα τὶς …ἀνεκάλυψαν.
Ἀπὸ τὴν ὥρα ποὺ ἔκατσαν στὶς καρέκλες τους μᾶς ἐπεξεργάζονται κανονικότατα, καθημερινῶς.
Μᾶς ποτίζουν ἐλπίδες καὶ ἁπλῶς καθυστεροῦν τὸ ἀναμενόμενον, ποὺ λέγεται χρεοκοπία ἐπίσημη, μόνον καὶ μόνον γιὰ νὰ μὴν χάσουν ὅλα τὰ ψηφαλάκια.
Αὔριο, μεθαύριο, σὲ δύο-τρεῖς ἑβδομάδες θὰ ὁριστικοποιηθῆ ἡ νέα κωλοτούμπα τους…
Κι ὅσο αὐτοὶ θὰ παραμένουν στὰ τέσσερα, γυμνοί, φρικτοί, ἀηδιαστικοί, ἐμεῖς θὰ τρέχουμε νὰ μαζέψουμε τὰ κομμάτια μας.

Δὲν λυπᾶμαι πιὰ γιὰ τὸ σημεῖο ποὺ στεκόμεθα. Εἶναι σὰν νὰ τὸ …ἐπιδιώξαμε.
Λυπᾶμαι μόνον γιὰ τὸ ὅ,τι πολλοί, πάρα πολλοί, γιὰ ἀκόμη μίαν φορά, ἔπεσαν θύματα τῆς πολυλογίας, δίχως νὰ συνειδητοποιήσουν πὼς ἔχουμε νὰ κάνουμε μὲ ἁπλές, ἀνόητες, ἄσκεφτες κουδουνίστρες, ποὺ μόνο τους μέλημα εἶναι νὰ διατηρηθοῦν περισσότερο στὶς καρέκλες τους.

Φιλονόη

Υ.Γ. Οἱ τοκογλύφοι τρίβουν τὰ χέρια τους… Τόσο εὔκολο πλιάτσικο οὐδέποτε…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Το δημοσιεύει το Der Spiegel και το υπογράφει ο Γιάκομπ Όγκσταϊν, υιός του ιδρυτή του περιοδικού. Ο οποίος χαρακτηρίζει την γερμανική πολιτική στην Ελλάδα σκέτο δηλητήριο!

Ο Όγκστάϊν επισημαίνει ότι “το θέατρο του παραλόγου της Ευρώπης αναμειγνύεται με την ελληνική τραγωδία. Φταίει η σκηνοθέτιδα: Η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε. Κι αυτό θα κοστίσει ακριβά”.

“Η παράλογη τροπή: Η Ελλάδα είναι μικρή, αδύναμη και χρεοκοπημένη. Και παρ’ όλα αυτά δεν είναι κι άσχημες οι πιθανότητες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, οι ήρωες των Αθηνών, να νικήσουν”.

Γιατί το υποστηρίζει αυτό; Μα γιατί θεωρεί ότι το κόστος διάσωσης της Ελλάδας με τον “τρόπο Μέρκελ” θα κοστίσει πάρα πολύ ακριβά και κατηγορεί την γερμανική ηγεσία ότι παρά το γεγονός ότι θέλει να αναλάβει την ηγεσία όλης της Ευρώπης, λειτουργεί σαν το νόμισμα της χώρας να είναι το μάρκο!

“Η Γερμανίδα καγκελάριος διεκδικεί μεν την ηγεσία της Ευρώπης, αλλά χωρίς να πληρώνει το αντίτιμο. Έχει καταστεί όμηρος ενός αντιευρωπαϊκού γερμανικού εθνικισμού του μάρκου –γιατί βέβαια εκεί έχουμε μείνει. Έτσι “πουλάνε” την κρίση στο εσωτερικό της Γερμανίας κάνοντας λόγο για “άπληστους Έλληνες που βάζουν χέρι στα λεφτά των Γερμανών”.

Επισημαίνει ότι την ίδια ώρα που τα κυρίαρχα γερμανικά ΜΜΕ προσπαθούν να γελοιοποιήσουν τον Βαρουφάκη αυτός παρουσιάζεται απ΄ όλα τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ ως αυτό που πραγματικά είναι. Τι είναι αυτό; Επικαλούμενος άρθρο αυστριακού δημοσιογράφου γράφει:

“Πρέπει να διαβάσει κανείς τους New York Times, την Guardian ή την υπερσυντηρητική Telegraph για να μάθει την αλήθεια. Ο Βαρουφάκης ένας σούπερ σταρ της παγκόσμιας οικονομίας, ένας μετακεϋνσιανός, όχι ριζοσπάστης αριστερός γίνεται υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας! Ο ποπ στάρ των οικονομολόγων παρατάει την καθηγητική του έδρα στο Τέξας για να αναλάβει το δυσκολότερο επάγγελμα του κόσμου.

Η επίθεση στην Μέρκελ δεν σταματά εδώ . Ο Όγκστάϊν υποστηρίζει ότι “δυστυχώς η γερμανική πολιτική διάσωσης για την Ελλάδα δεν είναι αστείο, αλλά καταστροφή. Η συνταγή της . Μέρκελ ήταν δηλητήριο για την Ελλάδα. Ανεργία των νέων στο 60%, το χρέος από το 124% στην αρχή της κρίσης έχει φτάσει στο 180% του ΑΕΠ. Αλλά όπου η Μέρκελ απλώς παρακολουθεί, άλλοι αναλαμβάνουν δράση. Τα δεινά των Ελλήνων αναγκάζουν την Ευρώπη να αλλάξει ρότα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα. Όποιος δεν τη βλέπει είναι «τυφλός και κουφός» για το τι συμβαίνει εκεί. Ο επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Σέλμερ έγινε πιο σαφής. Το μέχρι τώρα πρόγραμμα διάσωσης «αποδείχτηκε μη ρεαλιστικό και κοινωνικά μη ισορροπημένο», ο ελληνικός λαός πλήρωσε «μεγάλο τίμημα» για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι χαστούκι για τους Γερμανούς. Η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ είναι αυτή που στα μάτια του κόσμου έχει αποτύχει”.

Τι προβλέπει;
“Η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται μπροστά στα ερείπια της πολιτικής της. Οι αριστεροί της Ελλάδας έχουν βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφό τους και απειλούν να αυτοκτονήσουν. Τίποτα άλλο δεν σημαίνει η απειλή να φύγουν από την ευρωζώνη και να σταματήσουν να πληρώνουν για το χρέος τους. Αλλά αυτό δεν είναι θράσος. Είναι απελπισία».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Ζουράρις: «Βορβορώδης η ψωλεκτασία των Χρηματοσυμμοριτών. Αλλά Εμεις θα τους πηδήξουμε» (βίντεο)

Χειριζόμενος μοναδικά την «Ελληνικήν», ο Βουλευτής Α” Θεσσαλονίκης των ΑΝ.ΕΛ., Κώστας Ζουράρις, σχολίασε την 47σελιδη πρόταση των δανειστών μας για συμφωνία, μιλώντας στο Μega.

«Βορβορώδης ψωλεκτασία εις βάρος του Ελληνικού λαού από τους δανειστές», σχολίασε ο Κ. Ζουράρις, με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη να… μειδιούν αμήχανοι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης

Παρακολούθησα κι εγώ τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την ενημέρωσή της από τον Πρωθυπουργό, επί της συνεχιζόμενης “διαπραγμάτευσης” με τους “δανειστές/εταίρους”.

Από όλη αυτή την 4ωρη διαδικασία, δύο τινα μου έκαναν εντύπωση:

1ον) Η (για πρώτη φορά!!! μέσα στους τέσσερις μήνες της διαπραγμάτευσης) αναφορά της Ελληνικής απαίτησης για την ΕΞΆΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΌΡΩΝ ΤΩΝ “ΜΝΗΜΟΝΊΩΝ” ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΎΝ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΆΤΟ, δηλαδή κράτος που λειτουργεί χωρίς δική του βούληση, αλλά με τη βούληση των προστατών του.

Αυτή η αναφορά (και πάλι, με μισόλογα και γενικότητες, χωρίς ευθεία αναφορά στους όρους αυτούς) έγινε από τον Πάνο Καμμένο παρεμπιπτόντως, διαβάζοντας την προτελευταία σελίδα τής “Ελληνικής Πρότασης” που κατατέθηκε στην τριμερή (Τρόϊκα) των “θεσμών”, χωρίς, βέβαια να ξέρουμε αν αυτό έγινε αποδεκτό απ' αυτούς.

Και, πρέπει να το πώ, κάνει εντύπωση το ότι αυτοί οι όροι που αφαιρούν την Εθνική κυριαρχία από το κράτος μας και ακυρώνουν de facto την Λαϊκή Κυριαρχία από την κοινωνία μας και καθιστούν την Ελλάδα Προτεκτοράτο (δηλαδή Χώρα χωρίς δική της βούληση, που για τις τύχες της αποφασίζουν οι προστάτες/protectors της, δεν αποτελούν , κατά την διαπραγμάτευση, την αιχμή του δόρατος εναντίον της συνέχισης της ισχύος των “Μνημονίων”, αλλά όλη η αντίθεση με τους “δανειστές” μας, εξαντλείται στο ύψος του ΦΠΑ, των μισθών και των συντάξεων, του Ασφαλιστικού, του Εργασιακού και των Ιδιωτικοποιήσεων που είναι μεν, όλα αυτά, σημαντικότατα, αλλά ΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠ' ΌΛΑ ΑΥΤΆ η Χώρα δεν έχει Αυτοδιάθεση, δεν μπορεί να έχει κατοχυρωμένο, τίποτε από όλα αυτά... Άρα: όλα τα άλλα, πέρα από τη διεκδίκηση πρωτίστως της ανάκτησης της Αυτοδιάθεσής μας, είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας.

2ον) Η μή πρόταξη και επιλογή (από τον ΣΥΡΙΖΑ) στην κομματική αντιπαράθεση με τα κόμματα του “Μνημονιακού τόξου”, αυτής ακριβώς της μορφής των “Μνημονίων”, ως “Συνθήκες παράδοσης της Εθνικής κυριαρχίας και κατάργησης της Λαϊκής κυριαρχίας”, (όπως έχει τεκμηριώσει άψογα από Νομικής άποψης ο καθ. Γιώργος Κασιμάτης και όχι μόνον αυτός) καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ όμηρο αυτής του της επιλογής του, καθώς αυτό:

1. Οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατίθεται με τα κόμματα του “Μνημονιακού τόξου” στο καθαρά οικονομικό πεδίο, όπου:
  • το “ποιού η οικονομική πρόταση είναι ωφελιμότερη για την κοινωνία”, ή
  • το “ποιός είχε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, ως κυβέρνηση”,
είναι πολύ θολό και αμφίβολης εκτίμησης από την κοινωνία, κάτι που δεν συμβαίνει με την εκτίμηση μεταξύ του:
  • “ποιός παρέδωσε την κυριαρχία της Χώρας σε εξωχώριες δυνάμεις”,
  • ή το “ποιός κατάντησε “Βουλή των άβουλων” τη “Βουλή των Ελλήνων”, που νομοθετούσε καθ' υπαγόρευση των εξωχώριων δυνάμεων των “δανειστών”.
2. Αυτή η θολούρα, που προσφέρει η αντιπαράθεση στα οικονομικά πεπραγμένα, δίνει το δικαίωμα στους καταστροφείς της Ελληνικής Οικονομίας, να παρουσιάζονται σαν σωτήρες της. Τους δίνει, επίσης, τη δυνατότητα να εξομοιώνονται οι θύτες με τα θύματά τους και να διαλανθάνουν μέσα στη θολούρα αυτή, που ο ΣΥΡΙΖΑ (με επιλογή του) έχει επιτρέψει να υπάρχει.

3. Η επιλογή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στα κόμματα του “Μνημονιακού τόξου” να οχυρώνονται πίσω από την κεφαλαιοποίηση του φόβου της επανόδου της “Δραχμής” , στον οποίο έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια η προπαγάνδα τους, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να έχει ταυτοποιήσει στο μυαλό της, την επιστροφή σε Εθνικό νόμισμα, με ολοκληρωτική καταστροφή.

4. Στερεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις την ξεκάθαρη ΗΘΙΚΉ ΥΠΕΡΟΧΉ αυτού που υπερασπίζεται την ανάκτηση της χαμένης Εθνικής και Λαϊκής κυριαρχίας, έναντι αυτού που την παρέδωσε σε εξωχώριες δυνάμεις.

5. Προσφέρει στην μέλανα “Χρυσή Αυγή” τη μονοπώληση ενός μεγάλου πολιτικού κεφαλαίου της Ελληνικής κοινωνίας που λέγεται Πατριωτισμός. Αφήνει, έτσι, τη ΧΑ να μονοπωλεί τον Πατριωτισμό, κάτω από τον οποίο μπορεί εύκολα να κρύβει τα ζωώδη προτάγματα του φασιστικού Ναζισμού και να παραπλανεί εκατοντάδες χιλιάδων ανυποψίαστους Έλληνες πατριώτες.

6. Η (ακούσια) προσφορά αυτή προς τη ΧΑ, ήταν πολύ εμφανής χθές, στη συνεδρίαση αυτή, καθώς ήταν το μόνο κόμμα που, μέσα στη Βουλή, έδωσε στην ΑντιΜνημονιακή θέση, εθνική υπόσταση, εκμεταλλευόμενη την πρόσφατη κατάθεση του καθ. Γιώργου Κασιμάτη στην “Επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών εισόδου της Ελλάδας στα Μνημόνια”.

7. Η πρόταξη (στην δημοσιοποίηση των θέσεων της κυβέρνησης στο εξωτερικό) των λόγων αυτών, ως κύριας και βασικής αιτίας (αντί των οικονομικίστικων προσθαφαιρέσεων) που η Ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται στη συνέχιση της ισχύος των “Μνημονίων”, θα είχε τεραστίως διαφορετική (ποιοτική και ποσοτική) λαϊκή υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων, από τους Ευρωπαϊκούς Λαούς, δεδομένου ότι, ήδη, υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων (Ευρωβουλίου και Συμβουλίου της Ευρώπης) αλλά και του ΟΗΕ, για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των “δανειστών” δια των “Μνημονίων” τους!!!... 

Μετά από αυτές τις σκέψεις, διερωτώμαι: 
  • Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ τον αγώνα που δίνει, έξω (με τους άτεγκτους “δανειστές”) και μέσα (με τα εντόπια τσιράκια τους);
Δεν ξέρω αν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, (και στους ΑΝΕΛ) συνειδητά ή ασυνείδητα έχουν επιλέξει να δυσκολεύουν μόνοι τους την προσπάθεια και τον αγώνα τους απέναντι στα κόμματα του “Μνημονιακού τόξου” και απέναντι στους “δανειστές/εταίρους” μας, καθιστάμενοι όμηροι μίας λανθασμένης επιλογής τους που μπορεί, όμως, εύκολα, να αλλάξουν. 
Όσο είναι, ακόμα, καιρός ....

Εξαίρεση (και ελπίδα;) δείχνει να αποτελεί η Ζωή Κωσταντοπούλου.

Υ/Γ: Στους φίλους και φίλες που θα διερωτηθουν τί δουλειά έχω, να κανω υποδείξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, απαντώ πως αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι η δραπέτευσή μας από τα Μνημόνια και τους Μνημονιοφύλακες. Όλα τα άλλα έπονται. Και η μόνη, αυτή τη στιγμή, ελπίδα (έστω και αμυδρή) είναι η παρούσα συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μέχρις αποδείξεως του εναντιου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Από τους εκατό πίθηκους της ταινίας-ντοκουμέντο του Marco Carlucci, μερικοί απ' τους χειρότερους ζουν στο ελληνικό κοινοβούλιο!

Ένας απ' αυτούς, του γένους macacus Magitis (μετάφραση: μακάκας Μαγκίτης), μόλις χθες στην συζήτηση στην Βουλή είπε επί λέξει: '' Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα είχα να σας κάνω θα ήταν να συνεχίσετε την διαπραγμάτευση με βάση το mail Χαρδούβελη ''!

Άλλος, της οικογένειας macacus Ta Pιαno (μετάφραση: μακάκας Τα πιάνω) συμβούλευσε την κυβέρνηση να κάνει γρήγορα πριν κλείσει η...γερμανική βουλή!

Ο macacus Hidaius ( μακάκας Χυδαίος) της συνομοταξίας Klasobanierus (αμετάφραστο), ο πίθηκος με το ογκώδες ''ΕΓΩ'', συμβούλευσε υπουργούς και κυβέρνηση να φέρονται ''χωρίς αλαζονεία και χωρίς αυταρέσκεια''!

Κι ένα πιθηκάκι macacus Malakas (μετάφραση μακάκας Μα@άκας) τσίριζε και χοροπηδούσε στα τέσσερα, προσπαθώντας να του δώσουν σημασία!

Αυτοί όλοι οι πίθηκοι του μνημονιακού-γερμανικού τόξου τρέφονται απ' το μίσος τους για τον ελληνικό λαό που τόλμησε να σηκώσει λίγο το κεφάλι του και αναπνέουν απ' τις κλ@νιές του χερ Σόϊμπλε, άξιου συνεχιστή και αναμορφωτή της ναζιστικής ιδέας του Γ' Ράϊχ σε νεοναζιστική Ευρώπη του Δ' (γερμανικιού πάντα) Ράϊχ!

Και όλα αυτά περιγράφονται (με άλλο τρόπο, παραστατικότερο και αποτελεσματικότερο) στο ντοκιμαντέρ-έρευνα-ταινία ''Ο Εκατοστός Πίθηκος'', όπου όπως αναγράφεται σε σχετικές κριτικές: 

"..είναι μια μαρτυρία χωρίς σύνορα, που παραχωρεί ελεύθερο χώρο και φωνή στις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο δόγμα της λιτότητας, στον κεντρικό ρόλο της Γερμανίας και στις στραγγαλιστικές οικονομικές συνταγές που επιβάλουν οι κυβερνήσεις στους πολίτες, λες κι είναι η μοναδική διέξοδος. Με την τραγωδία που εκπορεύεται από τις απώλειες θέσεων εργασίας, κατοικιών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κάθε ελπίδας για το μέλλον του καθενός, σ’ ένα μίγμα πάθους και δύναμης, "Ο εκατοστός πίθηκος" αποκαλύπτει την Ευρώπη των λαών , που σήμερα ζουν κάτω από την τυραννική μπότα της οικονομίας και των τραπεζών κι ενώνονται για την άλλη Ευρώπη..."
Ας το δούμε όλοι!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον" 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο τροποποιείται ο κώδικας της ελληνικής ιθαγένειας.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, επανακαθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.
Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να γίνει ακρόαση φορέων. Στην ακρόαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Συνήγορος του Πολίτη, η Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και η οργάνωση νέων «Generation 2.0».

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι, την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

* Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

* Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

* Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

* Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία απώλειας της ελληνικής ιθαγένειας από τέκνο αλλοδαπού που την απέκτησε με δήλωση ή πολιτογράφηση.

Επίσης, στον νέο κώδικα, ρυθμίζονται θέματα για τη χορήγηση άδειας διαμονής με δικαίωμα εργασίας στους πολίτες τρίτων χωρών.

Ακόμα, προβλέπεται ότι:

* Μειώνεται και ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ από 150 που ισχύει σήμερα, το απαιτούμενο τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που απασχολεί με εποχική εργασία.

* Ο εργοδότης οφείλει για κάθε απασχολούμενο στην αγροτική οικονομία ή σε εποχική εκμετάλλευση, να προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε διάστημα ενός μηνός.

* Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, η χορήγηση θεώρησης εισόδου με δικαίωμα εργασίας σε εποχικά εργαζόμενους που εισέρχονται για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 90 μέρες.

* Επιτρέπεται η χορήγηση θεώρησης εισόδου για εποχική εργασία πολλαπλών εισόδου μέγιστης διάρκειας διαμονής έξι μηνών ανά δωδεκάμηνο, με την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει πολλαπλές εισόδους στην ελληνική επικράτεια.

* Ενήλικες υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο δεν απαιτείται να πάρουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (όπως μεταξύ άλλων, θύματα και μάρτυρες εγκλημάτων ρατσιστικής βίας).

* Στα μέλη της οικογένειας που συνοδεύουν πολίτη τρίτης χώρας, ιδιοκτήτη ακινήτων και στα οποία χορηγείται ατομική άδεια διαμονής, περιλαμβάνονται και οι απευθείας ανιόντες των συζύγων.

* Παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης διαμονής μακράς διάρκειας και στους κατόχους Εθνικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.

* Σε περίπτωση γέννησης τέκνου στην Ελλάδα, ως την έναρξη ισχύος του νόμου, από γονέα που διαμένει σε χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.

* Μειώνεται και ορίζεται στα 150 ευρώ, από 1.500-3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε πρόσωπα που υποβάλλουν ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο του Κώδικα.

* Επιτρέπεται η διατήρηση του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς των αλλοδαπών συζύγων ομογενών από την Αλβανία που έχουν πολιτογραφηθεί, εκτός των οριζόμενων περιπτώσεων.

* Τέλος, με τροπολογία συνίσταται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε Α.Ε.).

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα νόμιμα από την ηλικία των έξι ετών ως και 23 ετών είναι 150 χιλιάδες. Αυτοί, μαζί με όσους δεν πρόλαβαν να λάβουν ιθαγένεια με το νόμο 3838 του 2010 και είναι άνω των 23 ετών αποτελούν το μέγιστο αριθμό όσων θα αιτηθούν την ιθαγένεια.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα χρόνια της λεγόμενης κρίσης, ακούμε συνέχεια για τον Τουρισμό ως τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Ο Τουρισμός περίπου έχει αναχθεί σε ιερή αγελάδα που δεν τολμά κανένας να θίξει. Στη συζήτηση για τον ΦΠΑ σε κάποια νησιά τέθηκε ως αδιανόητη η αύξηση του σε μονάδες παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Κάποτε αυτό το πράγμα δεν υπήρχε σε τούτο τον τόπο. Οι νεότερες γενιές βέβαια δεν μπορούν να διανοηθούν κάτι τέτοιο. Κι όμως, υπήρχε ζωή και πριν από αυτό το ιερό τέρας.

Ο Τουρισμός στην Ελλάδα εξ αρχής δομήθηκε ως ξεπούλημα του τόπου, κυρίως δε αναπτύχθηκε με τη γνωστή του μορφή στα χρόνια της χούντας.

Μια εικόνα του μας δίνει η γνωστή ταινία του 1968 από την οποία και η διάσημη ατάκα "στάσου μύγδαλα"! Αλλά ήδη νωρίτερα οι ταινίες του Δαλιανίδη προαναγγέλλουν -ή προετοιμάζουν- αυτό που έρχεται με φόντο τις ελληνικές αρχαιότητες: μαγιό, πισίνες και στο βάθος ... η Ακρόπολη!
Τα πάντα γύρω μας, τα άψυχα και τα έμψυχα, έγιναν εμπόρευμα. Η θάλασσα, τα γραφικά χωριά μας, οι αρχαιολογικοί θησαυροί, οι ξένες γυναίκες και οι ντόπιοι άντρες, όλα αποτέλεσαν την πραμάτεια ενός τεράστιου σούπερ μάρκετ, μιας υπεραγοράς υποτιθέμενης απόλαυσης.

Σε αυτό το αλισβερίσι, άλλοι υπήρξαν μεγαλέμποροι και άλλοι μικρέμποροι, όλοι όμως μπήκαν στη διαδικασία κάτι να πουλήσουν. Ο βασιλιάς όλης αυτής της υπόθεσης ήταν βέβαια το χρήμα και όποιος είχε το πιο πολύ, κέρδιζε και το μεγαλύτερο κοινωνικό κύρος και τη δύναμη. Δομήθηκαν έτσι ολόκληρες κοινωνικές ομάδες με μεγάλα συμφέροντα από αυτή τη μπίζνα, που σήμερα φυσικά βάζουν βέτο και πιέζουν για να μην μειωθούν τα κέρδη τους.

Στη μεταπολεμική Ελλαδίτσα, την τόσο πληγωμένη από δυο πολέμους, από μεταναστεύσεις και από τον εμφύλιο, σταδιακά, με την επικράτηση του κράτους των δοσιλόγων και των μαυραγοριτών, συνέχεια του οποίου ήταν η χούντα και ύστερα με την "σοσιαλιστική" νομιμοποίηση της λαμογιάς, της απάτης, τς μίζας και της ρεμούλας επί ΠΑΣΟΚ, μαζί με το φυσικό τοπίο καταστράφηκαν και συνειδήσεις. Ελάχιστες νησίδες απέμειναν που να θυμίζουν ένα παρελθόν που αν δεν υπήρξε θα έπρεπε να το εφεύρουμε, δηλαδή μια άλλη ποιότητα περιβάλλοντος και πολιτισμού που δεν θα υπάρχει για να πωλείται, αλλά για να το απολαμβάνουν οι άνθρωποι για να πλουτίζουν πνευματικά και ψυχικά.

Τα τελευταία χρόνια της αποκαλούμενης κρίσης, κυνηγώντας πάλι το χρήμα με κάθε τρόπο, ξαναανακαλύψανε την ιερή μας αγελάδα των αλλοτινών ένδοξων χρόνων της πολιτισμικής παρακμής, τον Τουρισμό που θα μας σώσει από την αφραγκία.

Αυτή η κυρίαρχη ρητορική καλλιεργεί και πάλι την κουλτούρα του ξεβρακώματος για το χρήμα. Από το να πουλάμε νησιά μέχρι τα χωρίς όρια μεθυσμένα όργια στα κάθε είδους Μάλια και Μυκόνους. Από τα all inclusive μέχρι τα πολυώροφα κρουαζιερόπλοια - πόλεις. Μια τρομακτικά χυδαία βιομηχανία: αν ο τόπος είχε λαλιά θα μιλούσε και θα μας έλεγε οτι τον εκδίδουμε κανονικά.

Πηγή Κεράσια και Κρίνοι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή δεν ήταν απλά μία διαδικασία ενημέρωσης του πρωθυπουργού προς το σώμα. Ήταν μία εξαιρετικά σχεδιασμένη στρατηγική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μία κίνηση που έλαβε χώρα σε δύο παράλληλα επίπεδα. Αυτό του εξωτερικού, δηλαδή τη φάση των διαπραγματεύσεων που μετά τις καταθέσεις των δύο προτάσεων βρίσκεται σε μία κρίσημη καμπή και εκείνο του εσωτερικού στο οποίο περίμενε σύσσωμη η αντιπολίτευση να τον χτυπήσει αλύπητα.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του στη Βουλή υπενθύμισε τους γενικούς στόχους της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση, που είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας αφενός ολοκληρωμένης – βάζοντας το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους ως απαραίτητη προυπόθεση για να μπορεί να θεωρηθεί τέτοια, αφετέρου με χαρακτήρα βιώσιμης λύσης – σημειώνοντας οτι πρέπει να γίνει πραγματικά στροφή απο τις πολιτικές λιτότητας προκειμένου να πάψει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Τον πρόλογο αυτό ακολούθησε η ομολογία της απογοήτευσής του για την πρόταση των εταίρων που δείχνει να διαγράφει όλη τη δουλεία που έχει γίνει τους τέσσερεις τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι εταίροι έχουν κάνει ένα σοβαρό λάθος. Αφού άφηναν να διαρεύσει στον τύπο όλο το προηγούμενο διάστημα ότι το σχέδιό τους θα έχει μορφή τελεσιγράφου και δεδομένου ότι η αιφνιδιαστική τους πρόταση βρήκε την ελληνική πλευρά ξεκάθαρα αρνητική, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Έτσι, σε μία μέρα τα περί τελεσιγράφου καταρρέουν, δίνοντας στον Τσίπρα συγκρητικό πλεονέκτημα. Αυτή ήταν και η λειτουργία της συζήτησης στη Βουλή εχθές, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ – Ντάισενμπλουμ. Η στρατηγική κίνηση στο επίπεδο του εξωτερικού, στην οποία ο πρωθυπουργός ενημερώνει το σώμα για τις εξελίξεις και θέτοντας άμεσα ζήτημα για απόσυρση της πρότασης των δανειστών. «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία» τόνισε με νόημα ο Τσίπρας, ενώ είχε ήδη σημειώσει με απογοήτευση ότι δεν περίμενε οτι η διάθεση συμβιβασμού της κυβέρνησης θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία. Ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοίνωσε την σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς, πριν την απάντηση που θα δώσει η κυβέρνηση στην πρόταση των εταίρων.

Τα παραπάνω όμως θα ήταν λιγότερο σημαντικά, αν η κίνηση του πρωθυπουργού δεν στόχευε και στο εσωτερικό μέτωπο. Ο Α. Τσίπρας στράφηκε προς το σώμα της Βουλής και σημείωσε ότι την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες δεν πιστεύει πως κανένας βουλευτής θα ήθελε να ψηφίσει. Ζήτησε δε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να του δώσουν τη δική τους συμβουλή. Θα πρέπει ή όχι να δεχθεί μια πρόταση σαν αυτη των δανειστών. Έθεσε το σώμα προ των ευθυνών του, έτσι ώστε κανείς αργότερα να μην μπορεί να κάνει κριτική εκ του ασφαλούς. Περισσότερο όμως προκάλεσε την στήριξή τους. Και όντως παρά τα όποια σημεία κριτικής κανένας πολιτικός αρχηγός δεν δέχθηκε οτι αυτή ειναι μία βάση για συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μάθημα πολιτικής στρατηγικής. Μετά απο τη συζήτηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έχοντας τουλάχιστον άρρητα την ελληνική Βουλή με το μέρος του. Η ταχύτατη πρωτοβουλία του για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του δίνει πλέον τη δυνατότητα να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές αφήνοντάς τους ως τους μόνους υπεύθυνους για το ενδεχόμενο ρήξης και ελληνικής χρεοκοπίας.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός


Ο πειρασμός είναι πειρασμός όπως και να το κάνουμε! Και επειδή και εμείς όπως όλοι οι άνθρωποι είμαστε αμαρτωλοί μπήκαμε στον πειρασμό. Όπως έχουμε γράψει πολλάκις, την κυβέρνηση θα την κρίνουμε στο τέλος της συμφωνίας, αφού λάβει τα όποια μέτρα και αφού προχωρήσει στην αλλαγή της χώρας όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Ότι θα φτιάξει δηλαδή μια άλλη Ελλάδα, με ισονομία, με πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και πάει λέγοντας. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε και ασχολίαστα τα όσα συμβαίνουν.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, αυτή τη στιγμή γίνονται μάχες, μπλόφες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, προκειμένου να κερδίσει κάποιος. Ή χώρα μας, όχι απλά ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι δανειστές… Έλα όμως που λόγω προϋπηρεσίας είμαστε και λιγάκι δύσπιστοι… Να είναι άραγε πραγματικές οι μάχες αυτές ή να είναι θέατρο άξιο για όσκαρ σκηνοθεσίας, πρωταγωνιστών, εφέ και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς;

Τα περισσότερα δημοσιεύματα έχουν επικεντρωθεί στις πανθομολογουμένως παράλογες απαιτήσεις των δανειστών! Οι μόνοι φυσικά που δεν τις βρίσκουν παράλογες είναι οι δανειστές!!! Διαβάζουμε πολλά για τα όσα περιλάμβανε το e-mail Χαρδούβελη με μέτρα που όπως πιθανολογείται δεν θα ψηφιζόντουσαν από την Βουλή και ίσως και για αυτό να πήγαμε στις εκλογές. Και μάλιστα γίνεται και σύγκριση των μέτρων του e-mail Χαρδούβελη με αυτά των δανειστών για να δούμε πόσο σκληρά και εκτός πραγματικότητας είναι…

Όμως και προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι και οι καλύτερες για να το γράψουμε ευγενικά! Το ότι δεν θα εφαρμοζόταν πλήρως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης ουδείς σοβαρός άνθρωπος αμφέβαλλε! Αλλά μέχρι τα μέτρα αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση υπάρχει τεράστια διαφορά. Και εδώ αρχίζουν οι απορίες μας…

Αν δεν υπήρχε όλο το σκηνικό της ταπείνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, της ρήξης, που έχει δημιουργηθεί από όλες τις πλευρές, τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση θα ψηφιζόντουσαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Για παράδειγμα, θα ψηφιζόντουσαν οι ιδιωτικοποιήσεις; Μάλλον όχι….

Αν δεχόντουσαν οι ξένοι έτσι «απλά» τα μέτρα της κυβέρνησης που μόνο απλά δεν είναι, θα έδιναν το κακό παράδειγμα στους Ισπανούς και όλους τους άλλους που είναι έτοιμοι και αυτοί για πολιτικές αλλαγές;

Μετά τι επίπτωση θα είχε στους υπάκουους μαθητές των δανειστών, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία η αποδοχή των μέτρων που πρότεινε η χώρα μας στους δανειστές χωρίς «νταβαντούρι»; Μπορεί η Μέρκελ να αφήσει έτσι ακάλυπτα τα «παιδιά» της;

Δυστυχώς, μπορεί να μην υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ. Κάτι που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επιθυμεί η μεγίστη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι πανάκεια τα μέτρα αυτά!!! Φοροεισπρακτικά του «κερατά» είναι, και δεν βλέπουμε πουθενά κάτι για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ίσως για αυτό και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ασχολούνται μόνο με την πρόταση των δανειστών και όχι την δική τους. «Επαίσχυντο, εξευτελιστικό και ταπεινωτικό για το λαό και την πατρίδα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, το πακέτο προτάσεων των δανειστών. Απαράδεκτο το χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρόγραμμα που «αφενός καταλύει τη δημοκρατία αφετέρου εξουθενώνει και εξανδραποδίζει την κοινωνία» το χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Βουλής κα Κωνσταντοπούλου.

Και μετά ήρθε και η συζήτηση στην Βουλή για να ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είπε ότι επιθυμεί συνολική λύση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. Γιατί άιντε και τα δεχόμαστε όλοι τα μέτρα. Τα ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Άιντε και βάζει για άλλη μια φορά πλάτη ο λαός… Με το χρέος γίνεται; Όλο στο θα, θα, θα, θα μένουν οι δανειστές; «Έλληνες πολιτικοί» γίνανε και αυτοί; Όλο υποσχέσεις δίνουν και από εκεί και πέρα τίποτα; Επομένως πολύ ορθώς ο κ. Τσίπρας εξαρτά τα πάντα από το τι θα συμβεί με την απομείωση - αναδιάρθρωση του χρέους.

Κατά τα άλλα η συζήτηση στην Βουλή ήταν μία από τα ίδια. Ένας Σαμαράς εκτός τόπου και χρόνου, μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχει συμβεί… Πάντως αν μη τι άλλο ήταν ειλικρινής. Μας είπε ότι εκείνος ενδιαφερόταν όχι για τον δημόσιο τομέα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τον ιδιωτικό τομέα. Για τους επιχειρηματίες όπως είπε χαρακτηριστικά, για τον λαό κλπ. Και βέβαια ότι ενδιαφερόταν για τους επιχειρηματίες το είχαμε καταλάβει όλοι μας. Τέτοια περιποίηση από την κυβέρνηση Σαμαρά ούτε στον ύπνο τους δεν την φανταζόντουσαν οι επιχειρηματίες!!! Ότι ήθελαν το πήραν… Α, ξεχάσαμε! Προαπαιτούμενα της τρόικας ήταν καλέ όλες οι διευκολύνσεις!!! Αλλά και ο λαός τέτοιο ενδιαφέρον από τον κ. Σαμαρά να μην το ξανανιώσει στο πετσί του… Ενδιαφέρον ο Σαμαράς για τον λαό; Αχ, βαχ, ωχ, πονάω, υποφέρω, πεινάω, αυτοκτονώ, ο λαός…

Ο κύριος Καμμένος ήταν για άλλη μία φορά «μπουλντόζα» στην ομιλία του. Τους πήρε σβάρνα όλους! Κάτι σαν την ΜΟΜΑ που επαναδημιούργησε!!! «Συγκλονιστικός» και ο ο ΓΓ του ΚΚΕ σε μια ομιλία που θα έσκιζε… τον 19ο αιώνα!!! Επίσης μίλησε και κάποιος άλλος, που ενδιαφερόταν κυρίως για τις διακοπές των Γερμανών βουλευτών, αλλά δεν μπορούμε να θυμηθούμε το ονοματάκι του… Σιγανό ποταμάκι ο τύπος… Και το καλύτερο κομμάτι της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή το αφήσαμε για το τέλος. Δηλαδή τι «καλύτερο» τέλος, με εξαίρεση την …φυλακή, θα μπορούσε να έχει ένας πολιτικός από του να δεχθεί τα συγχαρητήρια του αθλητή της γιόγκα Άδωνι Γεωργιάδη… «Οφείλω να πω δημοσίως ότι ο @EVenizelos ήταν σήμερα Επικός! Θαυμάσιος! Η τελευταία του ως Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ομιλία ήταν και η καλύτερή του» είπε το άτομο… Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί η Νέα Δημοκρατία οδεύει ολοταχώς προς ποσοστά ΠΑΣΟΚ… Πάντως όλοι οι υπόλοιποι είπαμε «θαυμάσια, απίθανα» για ένα και μόνο λόγο. Γιατί ήταν η τελευταία ομιλία του κ. Βενιζέλου, δόξα τω Θεώ, και δεν θα μπορεί πια να φλομώσει ένα λαό ολόκληρο στα ψέματα, στην καθώς πρέπει μπουρδολογία και την εξαπάτηση… Όπως του τελείωσε η θωρακισμένη λιμουζίνα, έτσι πάει και η αρχηγία του ΠΑΣΟΚ!

Τέλος ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να ξέρει τι λέει όταν δηλώνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Γιατί όπως και να το κάνουμε μέχρι σήμερα έχει εκπλαγεί αρνητικά αρκετές φορές από την στάση των δανειστών την οποία δεν περίμενε. Κάτι με τις τελευταίες προτάσεις τους, κάτι με την συμφωνία του Φεβρουαρίου και το θέμα της ρευστότητας που τον κορόιδεψε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ελπίζουμε να μην τριτώσει το κακό. Ο λαός δείχνει ότι στηρίζει ακόμη τον κ. Τσίπρα. Ελπίζουμε να μην εκπλαγεί αρνητικά στο τέλος και ο λαός ο ίδιος.

Και μια μικρή υπόδειξη. Ότι γίνει, πρέπει να γίνει τώρα, κύριε Τσίπρα. Αν θελήσουν οι θεσμοί να δοθεί η λύση το φθινόπωρο, το παιχνίδι έχει χαθεί για όλους μας. Γιατί αυτή τη στιγμή σκέπτονται μόνον τα συμφέροντα τους και την ζημία θα προκληθεί λόγω τουρισμού προς την Ελλάδα, στις δικές τους επιχειρήσεις, σε περίπτωση που θα κρατήσουν άκαμπτη στάση για να ταπεινώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια την χώρα μας. Δεν σκέπτονται την Ελλάδα… Για αυτό λύση τώρα… Όχι μετά…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Με μεγάλη προσοχή παρά την ένταση της προεκλογικής εκστρατείας η Τουρκία παρακολουθεί τις αυξανόμενες επαφές των ηγεσιών Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς υπάρχει ανησυχία από τις συνέπειες αυτών των επαφών γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στην νεοοθωμανική προοπτική της Τουρκίας και στις διαθέσεις της Άγκυρας να προβάλλει συνεχώς τις προκλητικές της διεκδικήσεις στον ελληνικό χώρο.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah, το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα με τις δόσεις των δανείων να τρέχουν και την ελληνική κυβέρνηση να αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, έχει οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε όλο και μεγαλύτερη προσέγγιση με την Ρωσία με την προοπτική της οικονομικής βοηθείας που θα την ανακουφίσει από τον ασφυκτικό κλοιό των Ευρωπαίων.

Η τουρκική εφημερίδα περιγράφει το αδιέξοδο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων Εταίρων που συνεχίζεται επί τέσσερις μήνες χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και τονίζει πως για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει κληθεί να συμμετάσχει στην διάσκεψη των χωρών του BRICS που θα γίνει στην Πετρούπολη της Ρωσίας (κάτι που η Τουρκία το έχει επιδιώξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς κανένα αποτέλεσμα), ένα γεγονός που σηματοδοτεί την στροφή της Ελλάδας προς την Ρωσία με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας τον τελευταίο καιρό δεν διάγουν και την καλύτερη εποχή τους εξ’ αίτιας της τουρκικής στάσης να επιτρέπει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία να διέρχονται τον Βόσπορο χωρίς τους περιοριστικούς όρους της συνθήκης του Μοντρέ, ενώ έχουν σημειωθεί και αεροπορικές εμπλοκές μεταξύ ρωσικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στην Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο ούτε από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του system failure

Δεν θα έπρεπε κανείς να περιμένει κάτι καλύτερο από τους ευρωκράτες και το διευθυντήριο του Βερολίνου στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Καθώς πλησιάζει η λήξη της 4μηνης εκεχειρίας και η Ελλάδα στραγγαλίζεται συστηματικά στο οικονομικό πεδίο, ο "φιλέλληνας" Γιούνγκερ επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για ένα ακόμα ύπουλο χτύπημα κάτω από την μέση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αξίζει να θυμηθούμε την συμπεριφορά των ευρωκρατών στο γιούρογκρουπ-παρωδία της 16ης Φεβρουαρίου, όταν και πάλι προσπάθησαν να αποδομήσουν με κάθε τρόπο την εικόνα των αξιωματούχων της φρέσκιας Αριστερής κυβέρνησης. Καθώς φτάνουμε στο κρισιμότερο σημείο της σύγκρουσης, αυτή τη φορά επιχείρησαν να αποδομήσουν τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ποιοι είναι πραγματικά οι λόγοι πίσω από το νέο φιάσκο κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ήθελαν να δώσουν ένα καλό μάθημα στον Τσίπρα, να "του κόψουν τη φόρα" για το "θράσος" του να πει τα πράγματα με το όνομά τους, μέσα από το τελευταίο του άρθρο στην Le Monde. Θα πρέπει πράγματι να ήταν ένα σοκ γι'αυτούς, καθώς είχαν συνηθίσει για δεκαετίες να χαριεντίζονται και να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις με προηγούμενους Έλληνες πρωθυπουργούς. Ίσως θεώρησαν λοιπόν, ότι έπρεπε να βάλουν τον Τσίπρα στη θέση του.

Ο δεύτερος λόγος, είναι και ο πλέον κλασικός στον πόλεμο των διαπραγματεύσεων. Ζήτησαν ξαφνικά τα πιο σκληρά μέτρα, με στόχο να πάρουν αυτό που θέλουν τελικά, εμφανιζόμενοι ότι κάνουν υποχωρήσεις. Είναι η κλασική τακτική του "ζήτα παραπάνω για να πάρεις αυτό που θες".

Ο τρίτος και κυριότερος ίσως λόγος, ήταν να αποδομήσουν ολοκληρωτικά την εικόνα της κυβέρνησης, επιχειρώντας να μειώσουν την αποδοχή της από τον Ελληνικό λαό. Άρα, αυτό που είπαν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτά που ζήτησαν μπορεί να είναι και χειρότερα από το email Χαρδούβελη, ενδεχομένως να μην είναι καθόλου υπερβολικό. Βεβαίως δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός στόχος, ούτε ισοδύναμα. Ο στόχος ήταν καθαρά η αποδόμηση της κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι θα αναθερμάνουν το σενάριο 2, δηλαδή την απομάκρυνση της Αριστερής πλατφόρμας και τη συμμετοχή του μνημονιακού νεοφιλελεύθερου μπλοκ σε μια κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας", αν είναι δυνατόν και πάλι με έναν τεχνοκράτη τύπου Παπαδήμου (π.χ. Στουρνάρας).

Τα συστημικά μίντια έπαιξαν και πάλι το γνωστό έργο. Φρόντισαν να ξορκίσουν την πιθανότητα εκλογών, μιλώντας και πάλι για πλήγμα στην οικονομία εν μέσω τουριστικής περιόδου και τα γνωστά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαμαράς μίλησε για "ανοησία", όσον αφορά την πιθανότητα εκλογών και προσφέρθηκε για "εθνική συνεννόηση". Είναι λοιπόν ξεκάθαρη η προσπάθεια που γίνεται να μπουν στο παιχνίδι και πάλι οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές δυνάμεις, ώστε με την πρόφαση της "εθνικής σωτηρίας", να κατευθύνουν τα πράγματα προς την ολοκλήρωση του νεοφιλελεύθερου πειράματος που είχε διακοπεί με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Τα μίντια φρόντισαν προηγουμένως να χτίσουν το προφίλ του Γιούνκερ, ως του "φίλου της Ελλάδας". Έτσι, μετά το πρόσφατο φιάσκο στην συνάντησή του με τον Τσίπρα, θέλουν να περάσουν την εικόνα ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως απομονωμένη, αφού ακόμα και οι "φιλέλληνες" δεν δείχνουν κατανόηση για τις Ελληνικές θέσεις.

Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένας φίλος της Ελλάδας σε αυτές τις μαριονέτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Φίλοι τους είναι οι τραπεζίτες και τα λόμπι. Άλλωστε, είναι φρέσκια η ιστορία του γνωστού μεγάλου σκανδάλου Luxleaks με πρωταγωνιστή τον Γιούνκερ, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει ανοιχτά ότι οι ομάδες συμφερόντων στην ΕΕ είναι κάτι το αναπόφευκτο.

Παρόλα αυτά, το μεγάλο όπλο βρίσκεται ακόμα στα χέρια της κυβέρνησης Τσίπρα, αρκεί να το χρησιμοποιήσει σωστά. Οι ευρωκράτες παίζουν με τη φωτιά και η Ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να τους κάψει. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ανοιχτά και καθαρά στον λαό και να πάει σε εκλογές επιδιώκοντας ευρεία πλειοψηφία. Αν το καταφέρει, οι εκπρόσωποι των πλουτοκρατών θα βρεθούν σε ακόμα δυσκολότερη θέση και η Ελλάδα θα έχει κερδίσει μια καθοριστική μάχη.

Πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Eίμαστε ακόμα ζωντανοί! Και η φράση του πρωθυπουργού "τέρμα τα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού" μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, πέρα από ιδεολογικές διαφωνίες, τούτες τις κρίσιμες ώρες!
"Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του",
προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, η δε πρόθεσή του να μην αποδεχτεί "ακραίες προτάσεις"
εξηγεί, ενδεχομένως, και την κίνησή του να φέρει σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αύριο Παρασκευή, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Και αυτό, την ώρα που υπήρχαν πληροφορίες για νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονταν από την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής σημαίνει σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Έχουμε μια κυβέρνηση που (παρ' ότι διαφωνούμε κάθετα μαζί της σε θέματα όπως η λαθρομετανάστευση) θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν παίζει! Η πρώτη "προειδοποιητική" για την ώρα "πιστολιά" στο ΔΝΤ έπεσε χθες, αφού η κυβέρνηση για πρώτη φορά αρνήθηκε, ουσιαστικά, να πληρώσει τη δόση του επαχθούς δανείου, αφού δεν είχε υπάρξει συμφωνία, όπως είχε ενημερώσει τους δανειστές πριν την έναρξη των τελευταίων συνομιλιών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε το σχετικό αίτημα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, έπειτα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Να ενοποιηθούν οι τέσσερις δόσεις που η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα. Καμία δόση δεν θα πληρωθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία συνολικά.

H ελληνική κυβέρνηση δείχνει στους δανειστές ότι "δεν αστειεύεται".
Και είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το εθνοκτόνο Μνημόνιο που μία δόση δεν πληρώνεται.
Και, ναι, είμαστε ακόμη ζωντανοί!

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου